Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Γιατί μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας ;

Γιατί μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας; Το ελαιόλαδο είναι ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής και μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές σε κάθε ηλικία. Τα αντιοξειδωτικά που προσφέρει είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας, όπως και τα ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει. 

Είναι επίσης και μια τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

H ευεργετική δράση του ελαιόλαδου έχει ως αποτέλεσμα ένα συνδυασμό λειτουργιών και την ουσιαστική μείωση των καταστροφικών συνεπειών των ελεύθερων ριζών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και ισχυροποιώντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία!

Η γιατρός Σάρα Μπριουέρ και η διαιτολόγος Τζουλιέτ Κέλλοου, στο βιβλίο τους με τίτλο «Eat Better Live Longer» αποκαλούν το ελαιόλαδο «υγρό χρυσό», που συμβάλει στην καλή υγεία και στην μακροζωία. 

Αναφέρουν, με βάση επιστημονικά δεδομένα, πως τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού αλλά και τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από κάποιες μορφές καρκίνου (στα πλαίσια μια υγιούς και ισορροπημένης διατροφής).

«Αναλυτική επισκόπηση επιστημονικών ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο διατρέχουν 34% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και κυρίως καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με όσους καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες» δηλώνει η Δρ Μπριουέρ. 

Πολλά από τα στοιχεία που αναφέρονται στα επιστημονικά άρθρα του βιβλίου, τεκμηριώνονται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν υποδείξει ότι το ελαιόλαδο μας βοηθά να αποφύγουμε θανατηφόρες ασθένειες.

Σημαντικές και θετικές είναι οι συνέπειες της κατανάλωσης ελαιόλαδου στις περιπτώσεις της ανεβασμένης χοληστερόλης, της υπέρτασης και διάφορων ασθενειών της τρίτης ηλικίας. 

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε όμως είναι η ποσότητα που καταναλώνουμε καθώς το ελαιόλαδο έχει πολλές θερμίδες (περίπου τις 100 ανά κουταλιά της σούπας). 

Οπότε η ημερήσια «δόση» που συνιστούν είναι η μία κουταλιά της σούπας την ημέρα και φυσικά το ιδανικό είναι να προτιμούμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αντί για ελαιόλαδα αμφίβολης ποιότητας. 

Τέλος αν το καταναλώνουμε ωμό και όχι μαγειρεμένο, τα οφέλη για τον οργανισμό πολλαπλασιάζονται.




1 σχόλιο: