Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Οι στόχοι SMART μπορούν να βελτιώσουν τα οικονομικά σας…!!!!

Οι στόχοι SMART αποτελούνται από τη θέσπιση συγκεκριμένων στόχων οι οποίοι ανακλούν την εξέλιξη, είναι προσιτοί, και αναπτύσσονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάθετε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα χρήματά σας !

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας περιγράψουμε πώς μπορούν οι στόχοι SMART να σας βοηθήσουν να βρείτε μια λύση για τα οικονομικά σας. Ο λόγος είναι πως είναι θεμελιώδεις για να βάλετε μια τάξη στα έσοδα και τα έξοδα και να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Όπως μπορείτε να δείτε, η αποταμίευση είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται σε αυτή.

Ανήκετε και εσείς σε αυτούς; Είστε έτοιμοι να ελέγξετε τα οικονομικά σας;

Η αποταμίευση είναι σχεδόν αδύνατη όταν οι άνθρωποι εστιάζουν μόνο στη στιγμιαία ευχαρίστηση. Ο λόγος είναι πως επικεντρώνονται στα συνεχή θέλω τους, γεμίζοντας τον εαυτό τους με άχρηστα αντικείμενα, καταλήγοντας να δαπανούν περισσότερα χρήματα απ’ όσα διαθέτουν.

Είναι σημαντικό να εστιάσουν σε όσα θέλουν να πετύχουν. Αυτός είναι ο τρόπος να οραματιστούν τον εαυτό τους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, και μακροπρόθεσμα σε προσωπικό, οικογενειακό, και επαγγελματικό επίπεδο.

Τι είναι οι στόχοι SMART;
Αυτοί είναι σταθεροί, ξεκάθαροι, στόχοι που έχουν αναλυθεί σχολαστικά και κάθε γράμμα του Αγγλικού ακρωνύμιου έχει ένα νόημα που βοηθά στην κατανόηση των χαρακτηριστικών.

Ας τα εξηγήσουμε παρακάτω:

· Το S σημαίνει ότι ο στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος, δηλαδή, αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι ξεκάθαρο

· Το Μ δηλώνει ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι μετρήσιμος, δηλαδή, υπάρχουν στατιστικά ή δυνατά στοιχεία που επιβεβαιώνουν πόση πρόοδο έχετε κάνει και πόσο σας απομένει

· Το Α δηλώνει πως ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Εδώ τίποτα δεν είναι τυχαίο και υπάρχει βεβαιότητα πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί

· Το R σημαίνει ότι οι στόχοι θα πρέπει να είναι σχετικοί καθώς αυτό που αναζητάτε είναι οι νέες εμπειρίες να αντιπροσωπεύουν την πρόοδο στη ζωή

· Το Τ σημαίνει ότι ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί σε ένα καθορισμένο διάστημα ώστε να μην ξεφύγει από τη στιγμή που θέλετε να τον πετύχετε

Ο σχεδιασμός ενός πλάνου στόχων είναι μια έξυπνη λύση για την οργάνωση της ζωής σας.

Γιατί είναι σημαντικό να μάθετε να αποταμιεύετε χρήματα;
Η εκμάθηση της αποταμίευσης είναι μια υπερβατική διαδικασία για την προαγωγή της οικονομικής υπευθυνότητας καθώς δε θα πρέπει να δαπανάτε ό,τι κερδίζετε. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να μείνετε χωρίς χρήματα.

Το παραπάνω, σας επιτρέπει να αποκτήσετε τη συνήθεια να δαπανάτε μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Δεν είναι μυστικό πως η οικονομική κατάσταση μπορεί να ποικίλλει. Για την ακρίβεια, υπάρχουν άνετες και περίπλοκες στιγμές όταν μιλάμε για χρήματα.

Έτσι, η αποταμίευση θα σας επιτρέψει να τα βγάλετε πέρα σε δύσκολες στιγμές επειδή είναι μια εφεδρεία στην οποία μπορείτε να στραφείτε. Με την αποταμίευση μαζεύετε τις πηγές με τις οποίες θα μπορέσετε να τροφοδοτήσετε τα νέα σας όνειρα, χωρίς να μπείτε σε έναν φαύλο κύκλο δαπανών και λίγων φιλοδοξιών.

Επιπλέον, το να μάθετε πώς να αποταμιεύετε περιλαμβάνει τους στόχους SMART στην προσωπική σας ζωή. Αυτό επειδή είναι καθοριστικοί για τις επενδύσεις, τα σχέδια, και την επιτυχημένη υγεία των οικονομικών σας.

Στόχοι SMART για τη βελτίωση των οικονομικών

Οι στόχοι SMART κάνουν τους ανθρώπους να πάρουν στα σοβαρά τους στόχους τους, και να μην μείνουν στα λόγια.

Αυτά είναι βασικά, ώστε όλες οι προτάσεις που ρέουν και λαμβάνονται υπόψη, να αρχίσουν να υλοποιούνται και να εκχωρηθούν σε ένα πρόγραμμα εργασίας που σας επιτρέπει να δείτε εάν είναι εφικτές. Εδώ έχουμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν πολύ με τα οικονομικά σας.

1. Γράψτε τους στόχους SMART σε ορατό σημείο
Το να κάνετε μια λίστα με όλα τα σχέδια που μπορείτε να σκεφτείτε, σας επιτρέπει να έχετε επίγνωση των ονείρων σας. Αυτό θα σας θυμίσει ότι θέλετε να προχωρήσετε.

Η καταγραφή των στόχων είναι επίσης μια δραστηριότητα κλειδί για να καταγράψετε όλα όσα θέλετε να επιτύχετε. Επίσης, για να καθορίσετε ποια είναι η προθεσμία για να τους επιτύχετε. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις προτεραιότητές σας.

2. Παρακολουθήστε τα χρήματά σας
Είναι απαραίτητο να κρατάτε ένα αρχείο με όλα σας τα έσοδα για να μπορέσετε να έχετε μια καθαρή εικόνα του συνολικού ποσού που συλλέγετε και να σημειώνετε πώς δαπανάτε τα χρήματα.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, μπορείτε να δείτε πόσα χρήματα χρειάζεστε για τα απαραίτητα έξοδα. Επίσης, πόσα θα αποταμιεύσετε και πόσα χρωστάτε, αν έχετε χρέη.

3. Αξιολογήστε τις μεθόδους αποταμίευσης
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αποταμίευσης και πολλοί άνθρωποι τις εφαρμόζουν όλο και περισσότερο για να δουν ποια είναι η καλύτερη για εκείνους.

Εξερευνήστε, πληροφορηθείτε, και εκπαιδευτείτε για κάθε διαδικασία αποταμίευσης. Γι’ αυτό, μπορείτε ν’ αποκτήσετε την καλύτερη βάση αναλύοντας αν η καλύτερη απόφαση για τα οικονομικά σας είναι να επενδύσετε, να κρατήσετε τα χρήματά σας στην τράπεζα, να δημιουργήσετε ένα κεφάλαιο, ή να κάνετε συμμαχίες.
Το να έχετε στόχους SMART σημαίνει ότι γνωρίζετε πώς να επενδύσετε τις οικονομίες σας ώστε να παράγουν κέρδη ενώ εσείς θα σκέφτεστε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

4. Εδραιώστε καθημερινούς στόχους SMART
Αυτό είναι σημαντικό για να έχετε πάντα μια καθαρή εικόνα της κατεύθυνσης που πρέπει να πάρετε για να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι μια θετική άσκηση ώστε να προχωράτε κάθε μέρα και να αποταμιεύετε τα χρήματά σας.

Οι στόχοι SMART μπορούν να δυναμώσουν τις συνήθειες και τις ευθύνες σας

Θα πρέπει να μάθετε να αφήνεστε στους στόχους σας και όχι να παγιδεύεστε από τα διαφημιστικά κόλπα προκειμένου να αποφύγετε τα περιττά έξοδα. Προτεραιότητα είναι να ξεκινήσετε άμεσα με τις νέες σας συνήθειες.

Επίσης, θα πρέπει να σκέφτεστε την αποταμίευση σαν πλεονέκτημα και όχι σαν θυσία. Ο λόγος είναι πως τα χρήματα που αποταμιεύετε είναι κάτι θετικό για τη σταθερότητα του μέλλοντος. Αυτό είναι πιο ανεκτό με τους στόχους SMART.




Αυτά τα ζώδια διαβάζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου…!!!!

Δεν μπορείς να τους κρυφτείς, ξέρουν τι αισθάνεσαι και τι σκέφτεσαι

Το να είναι κάποιος διορατικός με τον εαυτό του και με τους άλλους, σημαίνει ότι μπορεί να «βλέπει» πράγματα που πολύς κόσμος δεν μπορεί να τα δει.

Οι διορατικοί άνθρωποι συνήθως δεν δίνουν τόση σημασία στη φαινομενική αξία των πραγμάτων, δεν μπορείς να τους ξεφύγεις εύκολα και θα τους έλεγες μάλλον σοφούς, αφού μπορούν να πιάσουν την άκρη του νήματος και να ξετυλίξουν το κουβάρι σε κάθε θέμα, όσο πολύπλοκο κι αν δείχνει.

Όλοι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο άτομο για να μας καθοδηγεί στη ζωή σε περιόδους σύγχυσης, όταν «είμαστε στα χαμένα» και χρειαζόμαστε απελπισμένα μια προοπτική. Η οπτική του για τα πράγματα μπορεί να αποδειχτεί ανεκτίμητη και να μας βοηθήσει να βρούμε λύση σε προβλήματα, τα οποία θεωρούσαμε ανεπίλυτα.

Πάντως, η διορατικότητα μπορεί να αποδειχτεί ένα βάρος ή και βάσανο για εκείνους που την έχουν. Αν συνηθίζετε να βλέπετε πράγματα που οι άλλοι αρνούνται να δουν, μπορεί να υπάρξουν μπερδέματα ή συγκρούσεις. 

Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις σκέψεις τους, όσο σωστές κι αν είναι. Επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις των ανθρώπων γύρω τους, που δεν είναι έτοιμοι ν’ ακούσουν την αλήθεια.

Παρακάτω μπορείς να δεις ποια είναι τα 5 πιο χαρισματικά ζώδια, των οποίων η αντίληψη και η διαίσθηση είναι πέραν του συνηθισμένου:

Ιχθύες
Οι περισσότεροι Ιχθύες δεν γνωρίζουν πόσο διορατικοί είναι και όταν πουν κάτι που έχει βάθος και προοπτική, εκπλήσσονται τόσο όσο και οποιοσδήποτε άλλος. Ίσως η διορατικότητά τους να οφείλεται στο ότι είναι απίστευτα διαισθητικά άτομα και έχουν μια βαθιά κατανόηση τόσο για το πως λειτουργούν οι άνθρωποι όσο και τα άλλα πλάσματα του πλανήτη. 

Επίσης είναι εξαιρετικά δημιουργικοί, κάτι που τους βοηθάει να μη βλέπουν τα πράγματα μόνο όπως είναι, αλλά να έχουν τη δυνατότητα να δουν τι βρίσκεται βαθύτερα, πέρα από την επιφάνεια.

Λέων
Ίσως να είναι η καλοσύνη, η δοτικότητα ή η σωφροσύνη τους που κάνει τους Λέοντες τόσο διορατικούς. Οι ίδιοι δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο ή μοναδικό, απλά φαίνεται να γνωρίζουν με την καρδιά τους τι ρόλο παίζουν οι άνθρωποι γύρω τους.

Έχουν την ικανότητα να βλέπουν ξεκάθαρα και όχι πίσω από θολά παραπετάσματα που συνηθίζουμε να τοποθετούμε. Μπορούν να γίνουν εξαιρετικά βαθυστόχαστοι και λεπτομερείς, ιδιαίτερα με όσα ακούνε. Αυτό που κάποιος άλλος θα απέρριπτε ως άχρηστο, μπορεί για τον Λέοντα να είναι μια ευκαιρία ζωής.

Δίδυμοι
Οι Δίδυμοι έχουν έναν τρόπο να διεισδύουν μέσα από την επιφάνεια και να φτάνουν εκεί που είναι η αλήθεια κάποιου. Είναι σα να έχουν μια χαρισματική αντίληψη. Πολλοί είναι αυτοί που εμπιστεύονται τους Διδύμους και απευθύνονται σ’ αυτούς αν «πέσουν σε τοίχο» και δεν βγάζουν άκρη.

Το σημαντικό με αυτό το αέρινο ζώδιο δεν είναι μόνο η ενσυναίσθησή τους, αλλά και η ικανότητά τους να μεταφέρουν τα νοήματα στους άλλους με τρόπο που να μπορούν να τα κατανοήσουν. Είναι από τα πιο ανοιχτόμυαλα ζώδια, κάτι που μάλλον εξηγεί γιατί είναι τόσο «καλοί αγωγοί» της γνώσης.

Ζυγός
Οι Ζυγοί είναι καλοί στο να βλέπουν όλα τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Έχουν μια πολύ σαφή αίσθηση περί ορθού και δικαίου. Γενικότερα, δεν εκλαμβάνουν κάτι ως σωστό, επειδή οι άλλοι λένε ότι είναι σωστό. Προτιμούν να ανακαλύψουν μόνοι τους την εγκυρότητα μιας ιδέας και στη συνέχεια ν’ αποφασίσουν αν αξίζει τον κόπο να μεταφερθεί και στους άλλους.

Γενικά, η διορατικότητα των Ζυγών δεν είναι κάτι που το δουλεύουν. Απλώς αποτελεί κομμάτι του εαυτού τους.

Υδροχόος
Πρόκειται για χαρισματικά άτομα, που δεν αφήνουν τις προκαταλήψεις να τους επηρεάσουν, γεγονός που τους προικίζει με μια βαθύτερη κατανόηση των ανθρώπων. Συχνά χρησιμοποιούν τόσο κοφτερά λόγια, που μπορεί να τρομάξουν ή να απωθήσουν κάποιους. Όμως, αν μπορέσετε να ξεπεράσετε τον τρόπο που ο Υδροχόος παρουσιάζει μια ιδέα ή μια γνώμη, θα εκτιμήσετε πολύ το μυαλό και τον λόγο του.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι αρνούνται αυτά που λέει ο Υδροχόος ως εξωπραγματικά ή ανέφικτα. Τελικά, όμως, τα γεγονότα έρχονται και «κουμπώνουν» με τα λόγια του και τότε καταλαβαίνουμε ότι τα είχε πει σωστά από την αρχή. Πριν καν γίνουν. Γιατί ο Υδροχόος βλέπει πάντα πολύ μπροστά! 




3 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας…!!!!

Ο αυτοδιάλογος μπορεί να είναι αρνητικός και να περιορίζει την καθημερινότητά μας. Πώς μπορούμε να τον βελτιώσουμε και να τον μετατρέψουμε σε κάτι θετικό; Ανακαλύψτε πώς να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας σε αυτό το άρθρο.

Γνωρίζετε τι είναι ο αυτοδιάλογος; Τον κάνετε και εσείς; Σήμερα, θέλουμε να σας πούμε πώς να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας.

Ο αυτοδιάλογος είναι μια συζήτηση που κάνουμε με τον εαυτό μας χωρίς να το καταλάβουμε. Παραδείγματος χάρη, όταν κάνουμε ένα λάθος και λέμε στον εαυτό μας “Τα έκανα θάλασσα εδώ, πώς δε μπόρεσα να το κάνω σωστά;” Είναι φυσιολογικό να μην το εκφράζουμε δυνατά, αν και μερικές φορές το κάνουμε και αυτό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον αυτοδιάλογο είναι ότι έχει την τάση να εστιάζει στα αρνητικά. Σίγουρα έχουμε αναγνωρίσει φράσεις του τύπου “αυτό δεν πήγε τόσο καλά” που λέμε στον εαυτό μας. Αν αναλύσουμε για μερικές ημέρες αυτόν τον αυτοδιάλογο θα ανακαλύψουμε ότι δεν μιλάμε ιδιαίτερα καλά στον εαυτό μας.

Αυτός ο αρνητικός αυτοδιάλογος, αν τον κρατήσουμε για καιρό, θα προκαλέσει ζημιά στην αυτοεκτίμησή μας στο τέλος. Δεν είμαστε τόσο κακοί όσο πιστεύουμε, ούτε τόσο απαίσιοι που κάναμε κάτι συγκεκριμένο.

Λόγοι για να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσετε να εξασκείτε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας. Συχνά μιλάμε στον εαυτό μας και του φερόμαστε πολύ άσχημα, και εφόσον δε το κάνουμε φωναχτά, συνήθως, ούτε που σκεφτόμαστε αν αυτό που λέμε είναι καλό ή κακό. Η αλήθεια είναι πως αυτή η πρακτική μάς επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

1. Επηρεάζει τα συναισθήματά μας
Όταν εξασκούμε τον αυτοδιάλογο, μπορούμε να δούμε διαφορετικά τις καταστάσεις ή να πάρουμε πιο ακριβείς αποφάσεις. Αυτό μας καθησυχάζει, δημιουργεί μια γαλήνη, και μας βοηθά να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας πολύ καλύτερα.

Ο αυτοδιάλογος μας βοηθά να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις επειδή αναλύουμε πιο αντικειμενικά ό,τι μας έχει συμβεί.

2. Πώς να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο – Αυξάνει την αυτογνωσία μας
Ένας ακόμη λόγος για την εξάσκηση του αυτοδιαλόγου είναι πως μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Μπορούμε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, με ό,τι μας συμβαίνει, και με ό,τι νιώθουμε. Μπορούμε να πούμε πως ο αυτοδιάλογος μας κάνει πιο πλούσιους σε εμπειρίες.

3. Μειώνει το προληπτικό άγχος
Πρόκειται για μια αρρώστια από την οποία υποφέρουν πολλά άτομα. Το προληπτικό άγχος εμφανίζεται πριν συμβεί κάτι που θα μπορούσε να το προκαλέσει. Ο αυτοδιάλογος μπορεί να μας βοηθήσει να το μειώσουμε και να το αποτρέψουμε.

Συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο θετικά
Τώρα που έχετε όλους τους καλούς λόγους για να εξασκήσετε τον αυτοδιάλογο, πώς θα πρέπει να ξεκινήσετε; Ορισμένοι άνθρωποι επικοινωνούν ασυνείδητα με τον εαυτό τους, ενώ μπορεί να χρησιμοποιούν προς όφελός τους τον αυτοδιάλογο. Όμως, πολλοί άλλοι, όπως ίσως και εσείς, χρειάζονται ορισμένες συμβουλές για να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν αυτό το πανίσχυρο εργαλείο.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο
Ένα ημερολόγιο είναι χρήσιμο καθώς πρόκειται για εργαλείο το οποίο έχουμε όλοι στη διάθεσή μας και χρειάζεται ν’ αφιερώσουμε μονάχα λίγα λεπτά την ημέρα σε αυτό. Επίσης, σας βοηθά να ανατρέξετε σε αυτά που έχετε γράψει και να κάνετε μια ανασκόπηση από μια οπτική που ίσως να σας βοηθήσει.

Μέσω της γραφής, ενθαρρύνουμε τη στοχαστική σκέψη σχετικά με το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Μας οργανώνει και μας βοηθά.

Θα πρέπει να κάνετε ερωτήσεις στον αυτοδιάλογό σας
Ένας ακόμη τρόπος για να βελτιώσετε τον αυτοδιάλογό σας είναι να κάνετε ερωτήσεις. Θα πρέπει να ανατρέξετε σε ό,τι έχετε γράψει στο ημερολόγιό σας και να κάνετε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας, όπως “μήπως κρίνω αυτό που είμαι αντί του τρόπου με τον οποίο έδρασα;”

Αλλάζοντας τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας
Αν η απάντηση στο ερώτημα αν είστε πολύ αρνητικοί ή βλέπετε μόνο την κακή πλευρά των πραγμάτων είναι ναι, τότε ήρθε η ώρα για αλλαγή. Όλες αυτές οι φράσεις που λέτε στον εαυτό σας μπορούν να σας πληγώσουν.

Πολύ συχνά μιλάμε αρνητικά στον εαυτό μας και αυτό θα πρέπει να το αλλάξουμε. Ορισμένα παραδείγματα θετικών φράσεων που μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας είναι:

· Είμαι άνθρωπος. Ίσως κάνω λάθη, αλλά θα μάθω από αυτά και θα βελτιωθώ.

· Θα δουλέψω πάνω στο βιογραφικό μου, θα κάνω μαθήματα, ή θα συνεχίσω να μοιράζω βιογραφικά. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα βρω δουλειά.

Παρότι μπορεί να ακούγεται κουτό κάτι τέτοιο, λειτουργεί. Ο αυτοδιάλογός μας είναι ισχυρός, και είναι σημαντικό να τον δαμάσουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε στον εαυτό μας με έναν τρόπο που δε θα μιλούσαμε σε κανέναν άλλον. Εδώ, λοιπόν, είναι το κλειδί : Θα πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να τον σεβόμαστε όπως κάνουμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους.




Ένα μικρό βήμα για σένα, ένα τεράστιο βήμα για την εξέλιξή σου...!!!!

Ζούμε σε μια εποχή που οι ρυθμοί της ζωής είναι τρελοί. Τα γεγονότα γύρω μας τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και την ίδια στιγμή οι συνθήκες που μας περιβάλλουν δυσκολεύουν ολοένα και πιο πολύ, με αποτέλεσμα να χάνουμε το κουράγιο μας και την ενέργειά μας και να αισθανόμαστε συχνά ότι έχουμε φτάσει σε ένα τέλμα Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε διστακτικοί, αναβλητικοί και απρόθυμοι.

Πολλές μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για την εξέλιξη και την πρόοδο μας μένουν ανεκπλήρωτες και αυτό μας οδηγεί συχνά στην απογοήτευση, μας κάνει να αισθανόμαστε ανεπαρκείς και ενισχύει εκείνο το κενό μέσα μας που είναι συναφές με την εικόνα της ματαιότητας. 

Φτάνοντας σε ένα τέτοιο σημείο, αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πέσει σε μια μεγάλη και δυνατή παγίδα. 

Το ερώτημα που κάνουμε πολλές φορές στον εαυτό μας σε περιπτώσεις όπως αυτή, είναι εάν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την παγίδα, να βγούμε από αυτόν τον βάλτο που έχουμε κολλήσει και να συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες μας που σκοπό έχουν να προχωρήσουμε στην ζωή μας.

Το βασικότερο ερώτημα που θα έπρεπε καταρχάς να κάνουμε είναι πόσο δυνατή είναι αυτή η παγίδα και αν η δύναμη της αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή η ισχύς της είναι δημιούργημα του μυαλού μας, άρα αναπροσαρμόσιμη και δεκτική σε μεταβολές.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το μυαλό μας δημιουργεί ιδέες και καταστάσεις υπερβολικές. 

Έχουμε την τάση να μεγαλοποιούμε τα πράγματα και να τους δίνουμε μια βαρύτητα μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε να έχουν. Η υπερβολή είναι μια ψευδαίσθηση και η ψευδαίσθηση όπως η ίδια ετυμολογία της λέξης δηλώνει, είναι κάτι ψεύτικο, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Άλλες φορές όμως, τα χέρια μας είναι πράγματι δεμένα. 

Ό,τι και να κάνουμε, όσες προσπάθειες και να καταβάλλουμε πετυχαίνουμε μικρά έως και μηδαμινά αποτελέσματα. Η προσπάθειά μας δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε βοήθεια, Χρειαζόμαστε παρέμβαση άλλων δυνάμεων πέρα του εαυτού μας.

Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κάτι ώστε μεταβάλλουμε τις καταστάσεις υπέρ μας με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρήσουμε; 

Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα. Η απάντησή του είναι εξίσου δύσκολη. Μπορούμε να κάνουμε κάτι που θα μας βοηθήσει όταν πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι πέρναγε από το χέρι μας και αρχίζουμε να νιώθουμε ότι οι δυνάμεις της μοίρας, της τύχης ή του πεπρωμένου, μας έχουν ξεπεράσει και μας έχουν δέσει με γερά δεσμά; Πρώτα απ όλα κάναμε όντως ό,τι πέρναγε από το χέρι μας;

Υπάρχει πάντα τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να πάρει μια βαθιά ανάσα, να αναδιοργανωθεί και να επανέλθει δριμύτερος στη λύση των προβλημάτων που μας απασχολούν. 

Το κλειδί είναι στο να εστιάσουμε στο παρόν, στα μικρά εκείνα βηματάκια που κάνοντάς τα ένα ένα και σιγά σιγά, θα διανύσουμε μία απόσταση που ενώ αρχικά μπορεί να μας φαίνεται ατελείωτη, εντούτοις θα φτάσει η στιγμή που θα την δούμε να μειώνεται. 

Κάνε αυτό που μπορείς και βρίσκεται στις δυνατότητές σου. Όσο δύσκολη και να είναι μια κατάσταση, μπορείς να μετριάσεις τον βαθμό δυσκολίας της. Το κλειδί είναι να πράξεις. Να ενεργοποιηθείς. Το κλειδί είναι να εξαντλήσεις όλα εκείνα τα μέσα που στηρίζονται σε σένα και προέρχονται από σένα.

Η ενεργοποίηση και μόνο αυτών, θα αναγκάσει σε αναπροσαρμογή ένα μεγάλο μέρος εκείνων των δυνάμεων που σε επηρεάζουν και είναι έξω από σένα. Είναι απλό. Είναι απλά ο νόμος της έλξης. Όπως έλεγε και ο Γκάντι, γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο.

Ποια είναι αυτά τα μικρά αλλά σπουδαία βήματα που περνάνε από το χέρι σου και μπορείς να κάνεις;

Αν κάπνιζες, σταμάτα να καπνίζεις. Αν έπινες, σταμάτα να πίνεις. Αν δεν γυμναζόσουν, ξεκίνα να γυμνάζεσαι. Έστω και μισή ώρα περπάτημα θα σε αλλάξει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αν ήσουν τεμπέλης, δραστηριοποιήσου. 

Η αναβλητικότητα και η τεμπελιά κάνουν πιο μεγάλη ζημιά από αυτή που φαντάζεσαι. 

Αν ήσουν ανέντιμος γίνε έντιμος. 

Αν έλεγες ψέματα γίνε ειλικρινής. Θα απελευθερωθείς..

Αν παραμελούσες τον εαυτό σου, άρχισε να τον φροντίζεις. 

Αν δεν φέρεσαι ο ίδιος καλά στον εαυτό σου, πώς περιμένεις από τους άλλους να σου φερθούν καλά; 

Αν έτρωγες ανθυγιεινά, άλλαξε την διατροφή σου. 

Αν ήσουν επιθετικός, μετρίασε τα νεύρα σου. 

Έλα πιο κοντά με τους φίλους σου και την οικογένειά σου. Είναι τα πιο δυνατά στηρίγματά σου μετά τον ίδιο σου τον εαυτό. Ξεκίνα να σκέφτεσαι θετικά. 

Η ζωή δεν έχει μόνο άσχημες στιγμές. Έχει και ωραίες. Αξίζει να τις ζήσεις. Μην τις στερείς από τον εαυτό σου. Βρες και ανάπτυξε τα ταλέντα σου.

Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό.

Κάθε άτομο κρύβει μέσα του υγιείς δυνάμεις και ταλέντα. 

Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη που να μην είναι ξεχωριστός σε κάτι. Βρες αυτό το κάτι και δούλεψέ το. Μη σπαταλάς τον χρόνο που έχεις. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Χρησιμοποίησέ τον υπέρ σου. 

Ποτέ δεν είναι αργά. Κάθε στιγμή που έρχεται, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα φέρει ποιότητα στη ζωή μας και θα μας εξοπλίσει με αισιοδοξία και σιγουριά. Κάθε αλλαγή που κατορθώνεις σε αλλάζει, σε εκτοξεύει και σου δίνει δύναμη. 

Για να διανύσουμε μια μεγάλη απόσταση, πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα. Κάνε ένα βήμα την φορά. Μη βιάζεσαι. Το παν είναι να σιγουρεύεις τα βήματά σου. Όταν πατάς γερά στα πόδια σου, τότε είναι και πιο δύσκολο να πέσεις. 

Αν όμως πέσεις, σήκω και ξαναπροσπάθησε. Δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην προσπαθήσεις. Ντροπή είναι να πέσεις και να μείνεις κάτω.

Ανεξαρτήτως δυσκολιών και φαινομενικών αδιεξόδων , υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να αλλάξουμε . Είναι πράγματα που περνάνε από το χέρι μας.

Κάθε ωφέλιμη αλλαγή που κάνεις για την οποία εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος , όσο μικρή και ασήμαντη πιστεύεις ότι είναι, απελευθερώνει από μέσα σου πολύ μεγάλη ενέργεια. Απελευθερώνει δυνάμεις που ίσως να μη φανταζόσουν ότι είχες. Όπως και να χει ,δοκίμασέ το. 

Ποτέ δεν έχασε κάποιος προσπαθώντας. Η ζωή είναι ένα σχολείο και μας θέλει καλούς και φιλότιμους μαθητές. Ας μην την απογοητεύσουμε. Και κυρίως ας μην απογοητεύσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.




Τίποτα από ό,τι κάνετε στη ζωή σας δεν είναι ποτέ αρκετά καλό…!!!!

Μερικές φορές, ανεξάρτητα από το τι κάνετε, αυτό δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων. Όμως ξέρετε κάτι; Οι μόνες προσδοκίες που έχουν σημασία είναι οι δικές σας.

Για μερικούς ανθρώπους, τίποτα από ό,τι κάνετε δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό και θα σας κάνουν να αισθάνεστε εντελώς αποτυχημένοι, παρόλο που δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για καταστάσεις που σας βλάπτουν, ειδικά αν το άτομο με τις υψηλές προσδοκίες είναι μέλος της οικογένειάς σας ή ακόμα και ο/η σύντροφός σας.

Οι άνθρωποι με αυτό το είδος προσωπικότητας έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο : να σας κρατούν υπό έλεγχο και σε συμφωνία με τις δικές τους σχολαστικές αξίες.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτού του είδους η δυναμική στις σχέσεις συναντάται παντού. Μερικές φορές, ανεξάρτητα από το τι λέμε ή κάνουμε, τίποτα δεν είναι αρκετά καλό για το συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας, το φίλο ή το συνάδελφο. Κατά τη γνώμη τους δεν κάνουμε ποτέ τίποτα σωστά.

Αντί να βασίζετε τη ζωή σας στο πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άλλοι, πρέπει να απελευθερωθείτε από αυτού του είδους τις σχέσεις που σας προκαλούν αδικαιολόγητη δυστυχία.

Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε πώς θα το καταφέρετε.

Τίποτα από ό,τι κάνετε δεν είναι ποτέ αρκετά καλό: τρία βήματα προς την ελευθερία

Δεν βρίσκουμε εύκολα στις μέρες μας ανθρώπους που είναι ανοιχτοί με τα συναισθήματά τους, ακούνε με ενδιαφέρον τους άλλους και δίνουν αξία στην αμοιβαιότητα. Οι άνθρωποι είναι τρομερά περίπλοκοι και δεν δείχνουν όλοι την ίδια κατανόηση και τον ίδιο σεβασμό.

Υπάρχουν μέσα σε όλους μας πολλές πτυχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

· Φόβοι: αυτές οι περιοριστικές στάσεις μερικές φορές μας κάνουν να θέλουμε να ελέγχουμε τους άλλους για να μην τους χάσουμε. Συνήθως ο φόβος μας αναγκάζει να ταπεινώνουμε τους άλλους για να διατηρούμε τον έλεγχο επάνω τους. Η προσπάθεια να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας και να καλύψουμε τους φόβους μας μάς κάνει να συνειδητοποιούμε πόσο χαμηλή είναι στην πραγματικότητα η αυτοεκτίμησή μας.

· Ο τρόπος ανατροφής: πρόκειται για σημαντική πτυχή. Μια ανατροφή χωρίς υγιείς δεσμούς που προσφέρουν ασφάλεια ή χωρίς τη διδασκαλία της σημασίας του σεβασμού οδηγεί σε έλλειψη προσωπικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.

· Προσωπικά συμφέροντα: ο εγωισμός και οι επιθυμίες μας. Μερικές φορές, ανεξάρτητα από το πώς ανατράφηκαν, κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να ελέγχουν όλο το περιβάλλον τους και να επιβάλλουν την κυριαρχία τους.

Τα παραπάνω φανερώνουν κάτι πραγματικά απλό. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά καλοί στο να φορούν προστατευτικές πανοπλίες. Κανείς δεν ξέρει τι κρύβεται κάτω από το σκληρό της περίβλημα. Όσο πιο σκληρή είναι η πανοπλία, τόσο πιο περίπλοκος είναι ο άνθρωπος που τη φοράει.

Θα σας εξηγήσουμε πώς να υπερασπιστείτε το εαυτό σας απέναντι σε αυτό το είδος ανθρώπων.

Οι προτεραιότητές σου δεν είναι δικές μου, τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετά καλό

Είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή έχετε βιώσει μια παρόμοια κατάσταση. Αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι τα πράγματα στα οποία δίνετε αξία δεν αντιστοιχούν σε όσα οι άλλοι θεωρούν σημαντικά. Αν επιλέξετε να γίνετε χορτοφάγοι, για παράδειγμα, η οικογένειά σας μπορεί να γελοιοποιήσει την απόφασή σας.

Αν βρείτε κάποιον/α καινούργιο/α σύντροφο, ίσως σας πουν “αξίζεις κάτι καλύτερο”. Αντί να αισθάνεστε ταπεινωμένοι, πρέπει να καταλάβετε μερικά πράγματα:

· Όλοι έχουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους άλλους αντί να τους σέβονται και να τους αφήνουν ήσυχους, επειδή πιστεύουν ότι η δική τους αλήθεια είναι ανώτερη από εκείνη των άλλων.

Αυτό δεν είναι σωστό. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, να θυμάστε τα εξής:

· Η ζωή μας δεν περιστρέφεται γύρω από τους άλλους: είμαστε ελεύθεροι και έχουμε το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια.

· Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας λέει τι να κάνουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι.
Αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους είναι καλό για σας

Αν αυτά που κάνετε, λέτε ή υπερασπίζεστε σας κάνουν ευτυχισμένους, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Οι επιλογές σας καθορίζουν αυτό που είστε και κάθε βήμα που κάνετε ανοίγει ένα μονοπάτι που είναι μονάχα δικό σας, κανενός άλλου.

· Να θυμάστε ότι, αν οι άλλοι κρίνουν ή δεν αποδέχονται τις επιλογές σας, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Όχι δικό σας. Πρέπει να έχετε συνείδηση των δικών σας αναγκών.

· Αν ζούσαμε τη ζωή μας για να ευχαριστούμε τους άλλους και να προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους, η ζωή μας δεν θα είχε νόημα. Για τη δημιουργία της ευτυχίας σας χρειάζεται θάρρος, αυτεπίγνωση και αγώνας για όσα αξίζετε.

Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να τη ζούμε σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων

Όλοι κάνουμε λάθη και εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για μας θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε. Ωστόσο κάποιος που συνεχώς σας διορθώνει και σας υποτιμά δεν σας βοηθάει καθόλου -στην πραγματικότητα σας κάνει κακό.

· Αν γνωρίζετε κάποιον άνθρωπο αυτού του είδους, πρέπει να καταλάβετε ότι δεν θα αλλάξει ποτέ. Είναι πραγματικά δύσκολο όταν κάποιος δεν μπορεί να δώσει έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό.

· Τίποτα δεν λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από το να θυμάστε ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να είστε δυστυχισμένοι. Βάλτε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Αν τίποτα από ό,τι κάνετε δεν είναι αρκετά καλό για το συγκεκριμένο άτομο, δεχτείτε το και απομακρυνθείτε.

Ξέρετε πως ό,τι κάνετε είναι καλό επειδή το κάνετε σύμφωνα με την προσωπικότητα και τις αξίες σας. Μην αφήνετε κανέναν να ανατρέψει αυτή την ισορροπία ή να βλάψει την αυτοεκτίμησή σας.




Οι άνθρωποι που θα γίνουν της ζωής σου, θα έρθουν αθόρυβα…!!!!

Κάθεσαι και μετράς ανθρώπους που έφυγαν και δεκάδες πικρές στιγμές.

Μετράς λάθος εκτιμήσεις, προδοσίες, ψέματα κι απογοητεύσεις.

Και λες πως είσαι άτυχος, κατεβάζοντας ηττημένα το κεφάλι.

Λες πως οι ανθρώπινες επαφές, φιλίες, συγγένειες, έρωτες και συνεργασίες είναι λαχείο κι εσύ αιώνια γκαντέμης.

Και λες, λες… Συνέχεια λες κι όλο κλαις.

Για εκείνα που πέρασαν και δεν ήταν όπως τα ήθελες και για αυτά που δεν ήρθαν ποτέ.

Και μισείς τα λάθη σου, απορείς με τα πάθη σου κι αναθεματίζεις τη μοναξιά σου.

Είσαι σίγουρος, όμως, γι’αυτό που λες;

Είσαι σίγουρος ότι στάθηκες άτυχος στη ζωή;

Δε νομίζω.

Δε λέω ότι σου ήρθαν όλα βολικά. Δε λέω πως σου στρώθηκαν κόκκινα χαλιά και σου φώναζαν πέρνα να σε ράνουμε ροδοπέταλα.

Δε θα είχε αξία, άλλωστε, η ζωή αν ήταν τόσο βολική. Θα τη βαριόμασταν όσο δεν παίρνει. Και με το δίκιο μας, δηλαδή. Αυτά που μας χαρίζονται με τη μία δεν τα εκτιμάμε.

Αντίθετα, τα καταχωρούμε στα αμελητέας σημασίας και τα αγνοούμε.

Και τη ζωή δεν επιτρέπεται να την αγνοήσεις…

Γιατί στο πρώτο σημάδι πως το έκανες, θα σου χώσει ένα χαστούκι που δε ξέρεις από που σου ήρθε.

Συμφωνούμε, λοιπόν, ότι δε σου ήρθαν όλα βολικά. Συμφωνούμε επίσης πως και οι άνθρωποι, γιατί πάνω από όλα αυτό σε καίει, δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Κι έτσι μπορεί να σε πλήγωσαν, να σε πρόδωσαν, να σε διέψευσαν.

Αλλά δεν είσαι μόνος.

Εγώ βλέπω να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε αγαπάνε.

Που μπορεί να μην είναι ολόκληρος λόχος αλλά οι άνθρωποι της ζωής μας δεν πρέπει να γεμίζουν γήπεδο.

Αρκεί να γεμίζουν την καρδιά και την γκαρσονιέρα σου με την αγάπη τους.

Και υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.

Και τους αδικείς, που δίνεις περισσότερη σημασία, στους άλλους, εκείνους που δε στάθηκαν όπως έπρεπε.

Μια ζωή θεωρείται πετυχημένη αν έχεις έστω κι έναν άνθρωπο κοντά που θα έτρεχε για σένα. 

Που θα αψηφούσε χειμώνες και ώρες κι αποστάσεις και υποχρεώσεις για να βρεθεί κοντά σου. Όχι μόνο στη λύπη, μα και τη χαρά. Κυρίως σε αυτή.

Κι εσύ έχεις. Κι όχι μόνο έναν. Έχεις ανθρώπους που σε νοιάζονται και σ’ αγαπάνε. Ανθρώπους που κι εσύ νοιάζεσαι κι αγαπάς.

Και δε σε πλησίασαν με κωδωνοκρουσίες, μήτε συνοδεύτηκε η άφιξη τους με μεγάλα λόγια που έγιναν καπνός αμέσως.

Έχεις ανθρώπους που ήρθαν αθόρυβα. Διακριτικά.

Ανθρώπους που στην αρχή μπορεί και να τους κοίταζες με μισό μάτι, γιατί ίσως δεν ήταν πολύ του γούστου σου.

Αλλά που σε έκαναν μέρα τη μέρα να αλλάξεις την αρχική σου εκτίμηση. Να τη μετανιώσεις…

Γιατί έτσι είναι, μάτια μου.

Οι άνθρωποι που θα γίνουν της ζωής μας, θα έρθουν αθόρυβα.

Θα σταθούν στο πλάι μας και θα αποδεικνύουν μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, στιγμή τη στιγμή πως τους αξίζει να βρίσκονται εκεί. Με τη στάση, την ηθική, την ύπαρξη του ολόκληρη…

Είναι οι άνθρωποι που θα ευλογήσεις το Σύμπαν για την μεγαλοψυχία του να στους στείλει. Είναι εκείνοι που θα απαλύνουν τις πληγές που άφησαν οι άλλοι, οι πομπώδεις μεγαλόστομοι “φίλοι” με τις τεράστιες υποσχέσεις και τις μικροσκοπικές καρδιές…

Γι’αυτό μη μου ξαναπείς ότι δεν έχεις ανθρώπους γύρω σου, γιατί αλήθεια θα θυμώσω.

Και κοίτα, μη θυμώσει και το Σύμπαν με όσα λες και τότε θα έχουμε πρόβλημα.

Γιατί αυτούς τους ανθρώπους δε θέλεις να τους χάσεις…

Ήρθαν κοντά σου και θέλουν να μείνουν.

Φρόντισε, λοιπόν, να είσαι άξιος να τους κρατήσεις. Με την καρδιά ανοιχτή και γεμάτη… όπως ακριβώς τους πρέπει…




Στεύης Τσούτση. 

Να μην έχεις ανάγκη κανέναν….!!!!

Να μην έχεις ανάγκη κανέναν..

Πόσες φορές ήσουν πάντα εκεί, παρόν σε όλα, σε όλες τις δυσκολίες τους βράχος να τους στηρίξεις, δίπλα τους, με το μόνο αντάλλαγμα σου να τους βλέπεις να χαμογελάνε. Ναι, γιατί το χαμόγελο τους σου είναι υπεραρκετό. 

Μα πόσες ήταν και οι φορές που έκλαψες και δεν ήταν κανένας πλάι σου να σου ‘’σκουπίσει’’ τα δάκρυα…

Είναι γιατί κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί όπως σκεφτόμαστε εμείς, είναι γιατί οι πλείστοι δεν σκέφτονται με την καρδία, την ψυχή αλλά με το εγώ τους. Θέλουν να σε βλέπουν καλά αλλά όχι καλύτερα από αυτούς. Η ζήλεια και το ατομικό τους συμφέρον τους κατακλύζει.

Γιατί πλέον έτσι έγιναν οι πλείστοι, δρουν με βάση το όφελος τους, δίνουν το χέρι τους να βοηθήσουν παρά μόνο εάν πρόκειται να επωφεληθούν και όταν βλέπουν πως κλονίζεται η θέση τους, κάνουν πίσω και γίνονται καπνός. Γίνονται καπνός γιατί τρέμουν μόνο στην ιδία πως μπορείς να τα καταφέρεις, τρέμουν στην ιδέα πως μπορείς να επιτυχείς..

Μάθε λοιπόν να μην έχεις κανέναν ανάγκη. Μάθε να τα βγάζεις πέρα μόνος σου, παρέα με τον εαυτό σου, να μην επιζητάς βοήθεια από κανέναν.

Μάθε να κρατάς τα όνειρα σου μυστικό και να δουλεύεις για αυτά αθόρυβα γιατί δυστυχώς οι ‘’εχθροί’’ ίσως να παραμονεύουν ανάμεσα σου..




Δέσποινα Παντέλα

Αν δε χάσεις τον εαυτό σου δε θα μάθεις ποτέ ποιος είσαι…!!!!

Έρχονται κάποιες στιγμές στη ζωή όλων μας που νιώθουμε τις καταστάσεις γύρω μας να μας ξεπερνούν και να μας καταβάλλουν. Είναι εκείνες οι στιγμές που νιώθουμε αδύναμοι, ανίσχυροι να αντιδράσουμε, αφού όλα μας φαίνονται δύσκολα, πολλές φορές κι ανούσια.

Η αλήθεια είναι πως η ζωή είναι απρόβλεπτη κι όχι πάντα με θετικό τρόπο, γιατί δεν επιλέγεις εσύ ούτε τα ευχάριστα που θα συμβούν, αλλά ούτε και τα δυσάρεστα. Αναμφισβήτητα, υπάρχει περίπτωση να βιώσουμε μία ή περισσότερες φορές κάποια γεγονότα που θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχολογίας μας.

Η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, η ύπαρξη κάποιας σοβαρής ασθένειας σε κοντινά μας πρόσωπα ή και φίλους, η οποιαδήποτε μορφή ψυχολογικής βίας που μπορεί να έχουμε υποστεί, ένας μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτας, μια αγάπη που έφτασε στο τέλος της διαδρομής της και...

νιώθουμε ότι μας στέγνωσε τόσο από ενέργεια όσο και συναισθήματα, η δυσκολία του να βρούμε μια δουλειά και να αντεπεξέλθουμε οικονομικά μέχρι το τέλος του μήνα κι άλλα πολλά, μπορεί σταδιακά να μας οδηγήσουν στην πλήρη ματαίωση και απογοήτευση.

Όλα αυτά τα περιστατικά, βέβαια, δεν είναι τίποτα άλλο από μικρές αφορμές που απλά ξεχειλίζουν το ποτήρι της υπομονής και της ψυχικής αντοχής μας. 

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την κακή συνήθεια να συσσωρεύουμε μέσα μας αρνητικά συναισθήματα για καιρό, να πνίγουμε τη θλίψη, το φόβο, τη μοναξιά και τον θυμό που μας κατακλύζουν, να μη μιλάμε γι’ αυτά που μας πονάνε και να προβάλλουμε προς τα έξω ένα ψεύτικο προσωπείο ηρεμίας και γαλήνης. 

Κι ακόμα και στην απλή, αλλά τόσο ουσιαστική ερώτηση του αν είσαι καλά, συχνά απαντάμε μηχανικά «ναι» κι ας μην το νιώθουμε - μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εκείνη τη στιγμή που ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι κι ό,τι μάζευες μέσα σου θα βγει επιτέλους στην επιφάνεια.

Όταν συμβεί αυτό έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να κλειστείς στον εαυτό σου, νιώθοντας και πιστεύοντας ότι κανένας δεν μπορεί να σε καταλάβει, να παραλύσεις απ’ την ίδια την ένταση των συναισθημάτων σου, να νιώσεις πως η ζωή σου έχασε το νόημά της και τα φωτεινά της χρώματα.

Αυτές τις στιγμές χάνεις την πίστη στον ίδιο σου τον εαυτό, αφού τα ψυχικά βάρη που σήκωνες για καιρό κάμπτουν τις άμυνές σου και δε σου επιτρέπουν να δεις και να σκεφτείς καθαρά. 

Μερικές φορές, ο εαυτός μας μπορεί να μετατραπεί στον μεγαλύτερο ψεύτη, αφού στις δύσκολες στιγμές οι ανασφάλειες κι η προσωπική αμφισβήτηση συχνά κυριαρχούν και θολώνουν την σκέψη και την κρίση μας.

Τότε μπορούμε να οδηγηθούμε στα πιο λανθασμένα συμπεράσματα. Μπορεί να πιστέψουμε πως δεν αξίζουμε, πως δεν είμαστε ικανοί, πως δεν είμαστε γενικά αρκετοί. Και μπορεί οι φίλοι ή η οικογένειά σου να προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο, αλλά εσύ να μην είσαι πρόθυμος να ακούσεις και προπάντων, να πιστέψεις σε σένα. 

Άλλωστε, η αυτοπεποίθηση χτίζεται απ’ την παιδική μας ακόμα ηλικία με σταθερά κι αργά βήματα, οπότε η κατάκτησή της απαιτεί υπομονή κι επιμονή.

Το να παραιτηθείς, λοιπόν, αποτελεί και θα αποτελεί πάντα την πιο εύκολη λύση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όταν νιώθεις πως πιάνεις πάτο πρέπει πάντα να ακολουθείς την άλλη εναλλακτική. 

Κι αυτή δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο πέρα απ’ την επιλογή και την αποδοχή του ίδιου σου του εαυτού, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να πιεστείς και να κουραστείς διπλά για να ξαναβγείς και πάλι στην επιφάνεια.

Να ξέρεις ότι αυτή η διαδρομή, αυτή η ανάβαση, όσο δύσκολη κι αν είναι, θα αποτελέσει την πιο πολύτιμη κι απελευθερωτική εμπειρία της ζωή σου. 

Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον εαυτό σου και τους δαίμονές του, θα ανακαλύψεις θησαυρούς, όμορφες, καλά κρυμμένες πτυχές του κι ανεξερεύνητα μονοπάτια που δεν ήξερες καν ότι υπήρχαν.

Κι όσο πιο γρήγορα εκτιμήσεις κι αγαπήσεις την ύπαρξη και τη μοναδικότητά σου, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρεις να φτάσεις και πάλι στο φως. 

Μόνο που αυτή τη φορά θα είσαι πιο δυνατός, πιο ευγνώμων γι’ αυτό που είσαι και πιο ώριμος ώστε να συνειδητοποιήσεις ότι οι δυσκολίες σε εξελίσσουν ως άνθρωπο, σε βοηθούν να αναθεωρήσεις για τα πράγματα που έχουν αληθινή αξία στη ζωή και να νιώσεις ευλογημένος και πιο αισιόδοξος, προκειμένου να συνεχίσεις με πάθος και θετική σκέψη το μαγικό λαβύρινθο της ζωής.

Κι αν ο δρόμος γίνεται συχνά δύσβατος και ανηφορικός, εσύ να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως τα εμπόδια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε και να γινόμαστε καλύτεροι.

Άλλωστε, αν δε χάσεις και λίγο τον εαυτό σου, ίσως και να μη μάθεις ποτέ ποιος είσαι στην πραγματικότητα.




Αλεξάνδρας Γεώργα

Η υπόσχεση ενός σαμάνου…!!!!

Αν έρθεις σε μένα σαν θύμα δεν θα σε υποστηρίξω.
Αλλά θα έχω το θάρρος να περπατήσω μαζί σου μέσα από τον πόνο που υποφέρεις.

Θα σε βάλω στη φωτιά, θα σε γδύσω και θα σε βάλω στη γη.

Θα σε πλύνω με βότανα, θα σε καθαρίσω και θα ξεράσεις την οργή και το σκοτάδι μέσα σου.

Θα χτυπήσω το σώμα σου με καλά βότανα και θα σε βάλω να ξαπλώσεις στο γρασίδι, να αντικρίζεις μόνο τον ουρανό.

Τότε, θα ανατινάξω το στέμμα σου για να καθαρίσω τις παλιές αναμνήσεις που σε κάνουν να επαναλαμβάνεις την ίδια συμπεριφορά.

Θα σου ανατινάξω το μέτωπο για να τρομάξεις τις σκέψεις που θολώνουν το όραμά σου.

Θα σου ανατινάξω το λαιμό για να ελευθερώσω τον κόμπο που δεν σε αφήνει να μιλήσεις.

Θα φυσήξω την καρδιά σου για να τρομάξω τον φόβο ώστε να πάει μακριά εκεί που δεν μπορεί να σε βρει.

Θα ανατινάξω το ηλιακό σου πλέγμα για να σβήσω τη φωτιά της κόλασης που κουβαλάς μέσα σου και θα γνωρίσεις την γαλήνη.

Θα φυσήξω με φωτιά την κοιλιά σου για να κάψει τα ψέματα και την αγάπη που δεν ήταν Αγάπη.

Θα ανατινάξω τους εραστές που σε άφησαν, τα παιδιά που δεν ήρθαν ποτέ.

Θα σου τινάξω την καρδιά για να σε ζεστάνω, να αναζωπυρώσει την επιθυμία σου να νιώσεις, να δημιουργήσεις και να ξεκινήσεις ξανά.

Θα ανατινάξω τα σκουπίδια που σε βαραίνουν προσπαθώντας να αγαπήσεις κάποιον που δεν ήθελε να αγαπηθεί.

Θα χρησιμοποιήσω τη σκούπα και το σφουγγάρι και το κουρέλι και θα καθαρίσω με ασφάλεια όλη την πίκρα μέσα σου.

Θα σου τινάξω τα χέρια για να καταστρέψω τους δεσμούς που σε εμποδίζουν να δημιουργήσεις.

Θα σου τινάξω τα πόδια από τη σκόνη και θα σβήσω τις αναμνήσεις από τις πατημασιές ώστε να μην μπορέσεις ποτέ να επιστρέψεις σε αυτό το κακό μέρος.

Θα γυρίσω το σώμα σου ώστε το πρόσωπό σου να φιλήσει τη γη.

Θα ανατινάξω τη σπονδυλική σου στήλη από τη ρίζα μέχρι το λαιμό για να αυξήσω τη δύναμή σου και να σε βοηθήσω να περπατήσεις όρθιος.

Και θα σε αφήσω να ξεκουραστείς.

Μετά από αυτό θα κλάψεις και μετά το κλάμα θα κοιμηθείς.

Και θα ονειρευτείς όμορφα και σημαντικά όνειρα.

Και όταν ξυπνήσεις θα σε περιμένω.
Θα σου χαμογελάω και θα χαμογελάς.

Θα σου προσφέρω φαγητό που θα τρως με ευχαρίστηση, θα γεύεσαι τη ζωή και θα σε ευχαριστήσω.

Γιατί αυτό που προσφέρω σήμερα μου προσφέρθηκε πριν το σκοτάδι να ζήσει μέσα μου. Και αφού θεραπεύτηκα, ένιωσα το σκοτάδι να φεύγει κι έκλαψα.

Μετά θα περπατήσουμε μαζί και θα σου δείξω τον κήπο μου και τα φυτά μου και θα σε πάω στη φωτιά ξανά.

Και θα μιλήσουμε μαζί με μια φωνή για την ευλογία της γης.

Και θα φωνάξουμε στο δάσος τις επιθυμίες της καρδιάς σου.

Και η φωτιά θα ακούσει και θα ψιθυρίσει την ηχώ και θα δημιουργήσουμε ελπίδα μαζί.

Και τα βουνά θα ακούσουν και θα ψιθυρίσουν την ηχώ και θα δημιουργήσουμε ελπίδα μαζί.

Και τα ποτάμια θα ακούσουν και θα ψιθυρίσουν την ηχώ και θα δημιουργήσουμε την ελπίδα μαζί.

Και ο άνεμος θα ακούσει και θα ψιθυρίσει την ηχώ και θα δημιουργήσουμε ελπίδα μαζί.

Και μετά θα ρίξουμε τόξο πριν τη φωτιά και θα καλέσουμε όλους τους ορατούς και αόρατους φύλακες.

Και θα πεις ευχαριστώ σε όλους.

Και θα πεις ευχαριστώ στον εαυτό σου.
Και θα πεις ευχαριστώ στον εαυτό σου.
Και θα πεις ευχαριστώ στον εαυτό σου.
Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ….




από άγνωστο συγγραφέα
To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.

Συνέχισε το…!!!!

Πριν από χρόνια ένας σπουδαίος γιατρός ταξίδευε με την οικογένειά του στην έρημο με ένα τροχόσπιτο. Ξαφνικά, μετά από ένα απότομο τράνταγμα, το αυτοκίνητο στρίβει δεξιά στο πλάι του δρόμου.

Λάστιχο στον μπροστινό δεξί τροχό. Τα δίδυμα έχουν τρομάξει, η γυναίκα του προσπαθεί να τα ηρεμήσει.

« Μην ανησυχείτε, » τους λέει, « θα βάλω τη ρεζέρβα και θα συνεχίσουμε.»

Πράγματι, αλλάζει το λάστιχο με μεγάλο κόπο.

Είχε 40 βαθμούς θερμοκρασία. Μπαίνει στο αυτοκίνητο και διαπιστώνει πως τα δίδυμα συνεχίζουν να κλαίνε. Η γυναίκα του έχει απελπιστεί. Ο γιατρός της λέει:

« Κάνε υπομονή, σε 50 χιλιόμετρα έχει βενζινάδικο και θα σταματήσουμε.»

Ξαναβγαίνει στο δρόμο, δεν προλαβαίνει όμως να κάνει πάνω από 50 μέτρα και ένας θόρυβος, ίδιος με πριν, τον αναγκάζει να φρενάρει απότομα.

Βγαίνει και τι να δει; Και το άλλο λάστιχο σκασμένο.

Τα δίδυμα έχουν τρομάξει πολύ και κλαίνε πια με λυγμούς. Ο γιατρός είναι απελπισμένος και η γυναίκα του από τον πανικό της βρίσκεται σε κατάσταση υστερίας. Εν τω μεταξύ, αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι και ούτε ένα αυτοκίνητο δε φαίνεται στον ορίζοντα. Ο γιατρός όσο περνά η ώρα καταλαμβάνεται από έναν απίστευτο φόβο, όχι τόσο για τον ίδιο όσο για την οικογένειά του.

Έχουν περάσει δύο ώρες, όταν στο βάθος φαίνονται τα φώτα ενός αυτοκινήτου. Ο γιατρός σαν τρελός με τα χέρια ψηλά τρέχει στη μέση του δρόμου να σταματήσει τον περαστικό για να ζητήσει βοήθεια. Το αυτοκίνητο πλησιάζει και φρενάρει. Είναι ένα μεγάλο αγροτικό που στην καρότσα του έχει ένα λυκόσκυλο. Φαίνεται καλό σκυλί. 

Ο γιατρός πάει στο τζάμι του οδηγού και αντικρίζει ένα μεγαλόσωμο άνδρα με απεριποίητο μούσι. Στο δεξί κάθισμα βλέπει ένα ζευγάρι δεκανίκια.

« Σε παρακαλώ, έχω δύο μικρά παιδιά, έπαθα δύο φορές λάστιχο, βοήθησέ μας,» λέει στον άγνωστο οδηγό.

« Και τι θες να κάνω; » του απαντάει εκείνος.

« Είδα στο χάρτη, ότι σε 50 χιλιόμετρα έχει ένα βενζινάδικο. Θα με πας να φτιάξω το λάστιχο; » του λέει ο γιατρός.

« Θες να σου δώσω το αυτοκίνητο να πας εσύ, να μείνω εγώ με την οικογένειά σου, να μη μείνουν μόνοι τους στην ερημιά; » ψιθυρίζει ήρεμα ο άγνωστος.

Ο γιατρός κοιτάζει άφωνος τον ξένο, για τη διάθεσή του να του δώσει το αυτοκίνητο, αλλά και ανήσυχος να τον αφήσει μόνο με την οικογένειά του. Ο ξένος καταλαβαίνει τον προβληματισμό του και του λέει:

« Μην ανησυχείς, είμαι καλή παρέα για τα παιδιά. Εσύ να προσέξεις το σκύλο μου, που είναι στην καρότσα. Είναι καλό σκυλί αλλά άγριο και έχει μάθει να με προστατεύει. »

Ο γιατρός από το φόβο του, μήπως ο άγνωστος αλλάξει γνώμη, του λέει:

« Σύμφωνοι ».

Εξηγεί την κατάσταση στη γυναίκα του, ενώ ο άγνωστος πηγαίνει στο τροχόσπιτο με τις πατερίτσες. Έχει δύο ξύλινα πόδια. Ο γιατρός δεν περιμένει την αντίδραση της γυναίκας του. Είναι φοβισμένος και απελπισμένος. Φεύγει με το αγροτικό γεμάτος αγωνία και ενοχές.

Πηγαίνει στο βενζινάδικο, φτιάχνει το λάστιχο και παίρνει το δρόμο της επιστροφής με τον ιδρώτα να στάζει από την αγωνία για την οικογένειά του. Μετά από μιάμιση ώρα από τη στιγμή που έφυγε, φρενάρει απότομα δίπλα στο τροχόσπιτο. Πλησιάζει και αντί για κλάματα, ακούει γέλια.

Ανοίγει την πόρτα και βρίσκεται μπροστά στο εξής θέαμα: Ο άγνωστος κάνει γκριμάτσες στα δίδυμα, τα οποία έχουν ξεκαρδιστεί στα γέλια και η γυναίκα του φτιάχνει κάτι να φάνε, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Γυρνάει, τον κοιτάζει και του λέει:

« Γεια σου αγάπη μου. »

Ο γιατρός τους κοιτάζει άφωνος. Ο άλλος δεν περιμένει την απάντησή του, πιάνει τις πατερίτσες του και σηκώνεται μονολογώντας:

« Να πηγαίνω κι εγώ. »

Ο γιατρός τον συνοδεύει έξω και φτάνοντας στο αυτοκίνητό του, λέει:

« Σε ευχαριστώ πολύ, με έσωσες. Πώς μπορώ να σου ξεπληρώσω το καλό που μου έκανες; »

Ο άγνωστος με τα ξύλινα πόδια τον κοιτάζει στα μάτια και του λέει:

« Θα σου πω μια μικρή ιστορία. Ήμουν στρατιώτης στο Βιετνάμ, όταν έπεσε δίπλα μου μια χειροβομβίδα. Ένας άνδρας, με κουβάλησε στην πλάτη του 5 χιλιόμετρα . Νιώθω πολύ ευτυχισμένος, που μου λείπουν μόνο δύο πόδια. Μόνο μια χάρη θέλω να μου κάνεις. Συνέχισέ το. »

« Ποιο; » τον ρωτάει ο γιατρός.

« Το καλό που σου έκανα ,» του απαντά εκείνος.

Ο γιατρός είναι σήμερα διάσημος για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι οι μοναδικές ικανότητές του ως χειρουργού και ο δεύτερος η φράση, « Συνέχισέ το », που έλεγε κάθε φορά, που κάποιος χωρίς οικονομική δυνατότητα τον ρωτούσε:

« Γιατρέ, τι σου χρωστάω; »




Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Νιώσατε ποτέ ένα έντονο αίσθημα να χτυπά το στομάχι σας ; – Όταν το ένστικτο προειδοποιεί...!!!!

Νιώσατε ποτέ ένα έντονο αίσθημα να χτυπά το στομάχι σας; Οδηγείτε στον δρόμο και ξαφνικά έχετε την ιδέα να στρίψετε αριστερά. Μόλις πέρασε ένα φορτηγό που έρχονταν κατά πάνω σας. Αυτό ήταν το ένστικτο που σας έλεγε πως κάτι κακό υπήρχε στον δρόμο σας.

Η διαίσθηση ορίζεται ως «η ικανότητα να κατανοούμε κάτι αμέσως, χωρίς την ανάγκη της λογικής αιτιολόγησης». Το ένστικτο μας καθοδηγεί προς τα καλύτερα πιθανά αποτελέσματα.

Το κόλπο είναι να ξέρετε πότε το μυαλό ή διαίσθηση είναι που λέει την αλήθεια.

5 σημάδια ότι το ένστικτο σας προσπαθεί να σας πει κάτι

1) Ψίθυροι
Είστε μόνοι στο σπίτι και πολύ απασχολημένοι. Ίσως καθαρίζετε. Ξαφνικά ακούτε μια φωνή έξω από το κεφάλι σας. Όχι, δεν έχετε παραισθήσεις. Αυτή η φωνή έρχεται από την πηγή και τον ανώτερο εαυτό σας. Ίσως έχετε την αίσθηση πως κάτι χρειάζεται να κάνετε ή να αλλάξετε. 

Είναι οι μικροί ψίθυροι από την συνείδηση που συνδέονται με τον πνευματικό κόσμο. Κάποιοι τους αποκαλούν αγγέλους. Άλλοι θεούς.

Έχουμε εκατοντάδες ονόματα για την διαίσθηση. Όταν η φωνή αρχίζει να σας μιλά νιώθετε χαλαροί. Ο εγωισμός θα προσπαθήσει να την σωπάσει με αρνητικότητα και με αντιστάσεις. Αλλά οι μικροί ψίθυροι που σας λένε να προχωρήσετε είναι οι οδηγοί σας που εκφράζουν την ανησυχία τους ή που σας δίνουν μια απλή απάντηση η οποία ήταν στο μυαλό σας.

2) Συγχρονικότητα
Είστε σε κόκκινο φανάρι. Αγνοείτε τον κόσμο γύρω σας. Το μυαλό σας αρχίζει να σκέφτεται όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ή κάποιο πρόβλημα που σας απασχολεί. Σε υποσυνείδητο επίπεδο ζητάτε από την επίγνωση σας ένα σημάδι. Ένα αυτοκόλλητο στον προφυλακτήρα του μπροστινού αμαξιού γράφει κάτι που τραβάει την προσοχή σας. Σχετίζεται με αυτό που σκεφτόσασταν. 

Συνεχίζετε να οδηγείτε μέχρι που βλέπετε μια μεγάλη διαφημιστική πινακίδα με ένα παρόμοιο μήνυμα. Αυτό είναι συγχρονικότητα. Είναι επαναλαμβανόμενα σημάδια που προσπαθούν να απαντήσουν στην ερώτηση σας.

Το ένστικτο σας παρέχει εξωτερικά μηνύματα ώστε να ησυχάσει το μυαλό σας και να προσέξετε. Σημάδια επίσης μπορούν να βρεθούν σε τραγούδια, σε βιβλία ακόμα και σε μια λέξη από έναν άγνωστο στο σουπερμάρκετ. 

Είναι εκπληκτικό το πως η διαίσθηση μπορεί να εκπέμψει εξωτερικούς περισπασμούς για να σας αναγκάσει να παρατηρήσετε.

3) Ηρεμία και ησυχία
Ακόμα ένας τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί η διαίσθηση είναι μέσω της σιωπής. Ίσως έχετε την επιθυμία να μείνετε μόνοι ή να διαλογιστείτε. Κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών η ηρεμία κυριαρχεί στο πνεύμα και παίρνετε απαντήσεις. 

Η γνήσια αλήθεια θα φανερωθεί όταν αποσπαστείτε από τις ανησυχίες του μυαλού σας. Μια απλή βόλτα έξω ή στην φύση μας βοηθά να ηρεμήσουμε. Το να καθόμαστε κοντά στο νερό κάνει τις αισθήσεις να ανοίξουν και φτάνουμε σε μια κατάσταση ευδαιμονίας.

Η διαίσθηση έχει ένα τρόπο να μπαίνει στο σώμα μας μέσω της χαράς και της σιγουριάς. Δεν υπάρχει πραγματική εξήγηση για το πως συμβαίνει. Τη στιγμή που αφήνετε όλες τις ανησυχίες της ζωής σας ή διαίσθηση θα εμφανιστεί με μια αίσθηση γαλήνης.

4) Όνειρα
Όταν κοιμόμαστε, ο εγωισμός σταματά να προστάζει. Μπαίνουμε σε μια ανώτερη μεταβολή της συνείδησης. Κατά αυτή τη διάρκεια τα όνειρα δημιουργούν σενάρια ή δραματικές υποθέσεις. Κάποια όνειρα χρησιμεύουν ως μέσο για να αποκαλύψουν το πόσο απασχολημένοι είμαστε τις στιγμές αφύπνισης και είναι γεμάτα άγχος και φόβος. Ενώ άλλα όνειρα είναι μηνύματα από την διαίσθηση. 

Πριν πάτε για ύπνο γράψτε όσα πράγματα απαιτούν απάντηση. Πάρτε λίγες βαθιές ανάσες και εκπνεύστε πριν κοιμηθείτε. Επιτρέψτε στο σώμα σας να χαλαρώσει και να προσαρμοστεί στο κρεβάτι. Πολλές φορές, τα όνειρα θα εμφανιστούν ως μεταμφιεσμένα σύμβολα ή αρχέτυπα.

Ο γνωστός ψυχολόγος Καρλ Γιούνγκ είπε, «Το όνειρο είναι η μικρή κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ άδυτο της ψυχής, που οδηγεί σε αυτή την πρωταρχική κοσμική νύχτα που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει ο συνειδητός εγωισμός και πολύ πιο πέρα από εκεί που θα μπορούσε να φτάσει ο εγωισμός.»

5) Το σώμα σας μιλά
Υπάρχουν στιγμές που αρνούμαστε να προσέξουμε πως το ένστικτό μας δίνει σωματικούς πόνους ή ασθένειες. Το πνευματικό, συναισθηματικό και φυσικό σώμα μας είναι ένα. Όταν δεν έχουμε ισορροπία και με τα τρία, σωματικά προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται. Η Louise L. Hay, συγγραφέας και ομιλήτρια λέει «Κάθε σκέψη μας διαμορφώνει το μέλλον μας». Όταν πηγαίνουμε ενάντια στο ένστικτο μας μπορεί αυτό να έχει αντίτιμο στο σώμα μας. 

Αυτή η αποφυγή θα φανερωθεί στις ασθένειες, στις αρρώστιες ή σε κάτι τόσο απλό όπως σε ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο. Ο ανώτερος εαυτός σας θα μιλήσει με πολλές μορφές για να τραβήξει την προσοχή σας. Αν ακολουθήσετε τη διαίσθηση σας, ποτέ δε θα σας οδηγήσει προς τον λάθος δρόμο.

Το φυσικό σώμα σας πάντα θα σας αφήνει να ξέρετε τι συμβαίνει. Πάρτε χρόνο για να συνδεθείτε με την καθοδήγηση σας. Είμαστε πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να πετύχουμε πράγματα που ξεχνάμε το κόστος που θα έχουν σε φυσικό επίπεδο. 

Για παράδειγμα, το να έχετε πόνους στο στήθος ή ρηχή αναπνοή ίσως είναι ευκαιρία να σταματήσετε και να συνδεθείτε με την καθοδήγηση σας. Γιατί πονάτε; Τι προβλήματα στην ζωή σας εμποδίζουν την αναπνοή σας; Είναι προειδοποιητικά σημάδια από το σύμπαν και δεν πρέπει να αγνοούνται.

Μείνετε ανοιχτοί στην διαισθητική σας φύση. Ζητήστε σημάδια και μηνύματα, ενώ αφήστε τα παλιά σας πρότυπα προσπαθώντας να ελέγξετε τις απαντήσεις. 

Σας έχουν δοθεί δώρα από το σύμπαν. Αυτές οι μικρές «γνώσεις» και οι «υπαινιγμοί» είναι για εσάς, ώστε να μείνετε στον σωστό δρόμο με όλα όσα επιθυμείτε. 

Συνεχίστε να ασχολείστε με το τώρα και να είστε δεκτικοί σε όλα αυτά που ανώτερος εαυτός σας προσπαθεί να μεταβιβάσει. Θα ξέρετε ακριβώς τι είναι καλύτερο για εσάς όταν αποσυνδεθείτε από την νοοτροπία που καθοδηγεί ο εγωισμός.




Εμπόδια στην Επικοινωνία…!!!!

Οι απαντήσεις μας στους άλλους κατά τη διάρκεια της μεταξύ μας επικοινωνίας, δημιουργούν μερικές φορές εμπόδια ή φραγμούς στην επικοινωνία, αντί να τη διευκολύνουν. Έτσι ο συνομιλητής αισθάνεται μπλοκαρισμένος σαν να συναντά ένα εμπόδιο στο δρόμο του και να μην υπάρχει άλλη διέξοδος.

Ποιά είναι μερικά εμπόδια στην Επικοινωνία

Τι χρειάζεται να αποφεύγουμε στην επικοινωνία μας με τους άλλους :

Διαταγές

Ανάκριση

Προειδοποιήσεις – Απειλές

Κήρυγμα – «Πρέπει»

Παροχή της έτοιμης λύσης (π.χ. σου χρειάζεται μια δίαιτα και όλα θα πάνε καλά)

Ακύρωση (π.χ. σιγά που έχεις παρενέργειες από τα φάρμακα, εγώ σε βλέπω μια χαρά)

Κολακεία

Ντρόπιασμα - ενοχοποίηση

«Ψυχολογικές» αναλύσεις (π.χ. έχεις σοβαρό Οιδιπόδειο)

Βιαστική παρηγοριά - εφησυχασμός

Υποβάθμιση των προβλημάτων των άλλων (π.χ. εδώ πεθαίνουν άνθρωποι κι εσύ σκέφτεσαι το σκυλάκι σου;)

Ειρωνεία

Από πού προέρχονται τα εμπόδια που βάζουμε στην επικοινωνία;
Αυτά τα εμπόδια οφείλονται στον τρόπο που έχουμε μάθει να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, οφείλονται, δηλαδή, σε δικά μας άλυτα ζητήματα, ελλιπή αυτογνωσία και ανεπαρκή διαχείριση συναισθημάτων.

Έτσι, εκφράζουμε τα συναισθήματα μας με ακατάλληλο τρόπο: Για παράδειγμα, επιθετικά (βλάπτουν τους άλλους, μας διατηρούν σε θέση ισχύος) ή παθητικά (βλάπτουν τον εαυτό μας, μας απομακρύνουν από τη θέση ισχύος).

Ο λόγος για τον οποίο έχουμε ανάγκη να κάνουμε «επίδειξη δύναμης» και προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια «θέση ισχύος», αλλά και ο λόγος για τον οποίο παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση και δεν θέτουμε όρια είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ενώ η ώριμη αντίδραση συνίσταται σε απλή έκφραση του πώς νιώθουμε.

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε πιο ανοιχτούς τρόπους επικοινωνίας;
Εκτός από το να αποκτήσουμε επίγνωση των εμποδίων που βάζουμε, μερικοί βασικοί τρόποι για να βελτιώσουμε την επικοινωνία είναι να :
 
1. Αναγνωρίσουμε τις βασικές προϋποθέσεις μιας καλής επικοινωνίας :

Αποδοχή
Η αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων παρέχει τις ιδανικές συνθήκες (κλίμα εμπιστοσύνης – ασφάλειας) για την ανάπτυξη του εαυτού.

Αυτοαποκάλυψη
Το μοίρασμα των συναισθημάτων και των εμπειριών μας είναι απαραίτητο για την αμοιβαιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων.

Ενσυναίσθηση
Να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου και να ασχοληθούμε με το δικό του συναίσθημα και όχι με τις δικές μας απόψεις και προβολές.

2. Κάνουμε αυτοαξιολόγηση, αλλάκαι αξιολόγηση από σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας

Για να δούμε ποιες δεξιότητες επικοινωνίας κατέχουμε, πώς νιώθουμε στη διάρκεια της επικοινωνίας και πού χρειαζόμαστε βελτίωση, μπορούμε να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας στα παρακάτω :

Μπορώ να ανοίγω κουβέντα και να συντηρώ μια συζήτηση;

Οι άλλοι νιώθουν άνετα μαζί μου;

Μιλώ για επώδυνα θέματα χωρίς να με καταβάλλουν και χωρίς να προσπαθώ να αλλάξω θέμα;

Διατηρώ την ψυχραιμία μου όταν οι άλλοι εκφράζουν συναισθήματα;

Εκφράζω τα δικά μου συναισθήματα, μιλώ για τον εαυτό μου και τις δυσκολίες που αντιμετώπισα;

Επιτρέπω και ενθαρρύνω τους άλλους να εκφράζουν τη γνώμη τους; Όταν διαφωνώ μαζί τους, προτείνω εναλλακτικές, τους στηρίζω συναισθηματικά;

Προκαλώ τους άλλους να σκεφτούν, όταν δεν είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους;

Αντιμετωπίζω το θυμό των άλλων χωρίς άμυνα ή επίθεση;

Ασκώ εποικοδομητική κριτική;

3. Κάνουμε μια διερεύνηση των προσωπικών μας σχέσεων και των στόχων μας

Ποιος είναι τελικά ένας δικός μας στόχος; Για παράδειγμα να διατηρήσουμε μια σχέση, να τη βελτιώσουμε ή να τη χαλάσουμε; Να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα;

Αφού ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας και γιατί, χρειάζεται να είμαστε προσανατολισμένοι στην επίτευξη αυτών των στόχων χωρίς να αποπροσανατολιζόμαστε από τις προκλήσεις των άλλων να «αποδείξουμε» κάτι που δεν είναι μέρος των δικών μας επιθυμιών και στόχων.

Ας θυμόμαστε ότι στις προσωπικές μας σχέσεις μπορεί να δυσκολευτούμε περισσότερο απ’ όσο στις επαγγελματικές, καθώς υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή.

4. Εξασκούμαστε

Τα πάντα χρειάζονται χρόνο κι εξάσκηση. Ας προσπαθούμε λοιπόν όποτε μας δίνεται η ευκαιρία να εφαρμόζουμε κανόνες καλής επικοινωνίας και κυρίως ν’ αποφεύγουμε τα εμπόδια.




Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.
Αρθρογράφος: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ
Ψυχολόγος 2106399742