Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Η χαρά και η ευτυχία ενός γονιού…!!!!

Ευτυχία είναι το να νιώθεις ότι τα παιδιά σου έχουν γίνει καλοί άνθρωποι. Έτσι δεν είναι;

«Γονιός είναι ένα επάγγελμα με αμοιβή τα φιλάκια, τις μύξες, τα δάκρυα και τις αγκαλιές. Είναι ένας ρόλος που πρέπει να διατηρηθεί όλη τη ζωή. Οι γονείς πρέπει να κατέχουν πάμπολλες γνώσεις για να αντεπεξέλθουν, όπως ιατρικές, εκπαιδευτικές, μηχανικές και ραπτικές, να έχουν απίστευτα πολλές αρμοδιότητες, όπως διευθυντικές, οργανωτικές, αστυνομικές και άλλες».

Τι είναι γονιός;

Γονιός είναι η διαδικασία της παροχής, προώθησης και υποστήριξης της φυσικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και νοητικής ανάπτυξης ενός παιδιού από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή. Η λέξη Γονιός αναφέρεται στο «ανάγιωμα» ενός παιδιού και λιγότερο στη βιολογική σχέση.

Στον «ανθρώπινο κόσμο» το ρόλο του γονιού έχουν τις περισσότερες φορές οι βιολογικοί γονείς, παρόλο που η κοινωνία ως δομή/σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. 

Σε κάποιες περιπτώσεις παιδιών το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν θετοί γονείς, ανάδοχες οικογένειες ή ιδρύματα. Οι στόχοι του γονεϊκού ρόλου είναι συχνά συζητήσιμοι. Συνήθως οι γονείς καλύπτουν τις φυσικές και τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών, προστατεύουν και παρέχουν τα εργαλεία και τις ηθικές αρχές σε αυτά μέχρι να ενηλικιωθούν. 

Στο ζωικό βασίλειο η διαδικασία αυτή είναι πιο μικρής διάρκειας και λιγότερο πολύπλοκη.

Πότε είναι ένα άτομο έτοιμο να γίνει γονιός; H προετοιμασία για ανάληψη γονικού ρόλου από τους νέους είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και είναι στενά συνδεδεμένη με την εκπαίδευση και πρόληψη στα θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας.

Για να είναι έτοιμοι οι νέοι να αναλάβουν καθήκοντα γονιών θα πρέπει να αναπτύξουν μια ώριμη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, να είναι σε θέση να εργάζονται και να είναι ανεξάρτητοι. Μόνο τότε βρίσκονται στη συναισθηματική και πρακτική θέση να γίνουν γονείς.

Μια ώριμη, υγιής προσωπικότητα είναι η βασική προϋπόθεση της συναισθηματικής ετοιμότητας και σταθερότητας ενός ατόμου για την ανάληψη γονεϊκού ρόλου, που είναι η προϋπόθεση για να είναι κάποιος «καλός γονιός».

Ποιοί παράγοντες καθορίζουν τον «καλό γονιό»;

Βασικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν, επηρεάζουν και είναι καθοριστικοί στη δημιουργία μια υγιούς προσωπικότητας είναι η οικογένεια, οι κοινωνικοί θεσμοί, το σχολείο και βιολογικοί παράγοντες.

Πώς συμβάλει η οικογένεια; Ο βασικός ρόλος της οικογένειας είναι να καλύψει βασικές ανάγκες των παιδιών, η πλήρωση των οποίων πρέπει να ξεκινήσει στα πρώτα χρόνια ζωής και είναι τεράστιας σημασίας για την κατοπινή εξέλιξή τους. 

Aυτές οι ανάγκες πρέπει να συνεχίσουν να παρέχονται από την οικογένεια μέσα στην οποία το παιδί μεγαλώνει μέχρι την ενηλικίωσή του. 

H παροχή αγάπης και ασφάλειας, η ανάγκη για εμπειρίες, επιτυχία και αναγνώριση, είναι μόνο κάποιες από τις βασικές ανάγκες που καλείται ένας γονιός να καλύψει.

Τι μπορεί να συμβεί αν ο γονιός δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού; Αν για παράδειγμα ένα βρέφος, στην ηλικία μεταξύ 0-19 μηνών όπου εγκαθίσταται η πρώιμη μορφή ταυτότητας μέσα από τη φροντίδα της μητέρας προς το βρέφος και την κάλυψη των αναγκών, 

μείνει ικανοποιημένο, (για τροφή, αγάπη) τότε αναπτύσσεται ένας ασφαλής δεσμός και μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας. Όταν σε αντίθεση υπάρχουν ελλείμματα στη μητρική φροντίδα, τότε αναπτύσσονται αισθήματα δυσπιστίας και απαισιοδοξίας απέναντι στη ζωή. 

Ένα παράδειγμα μη επαρκούς εγκατάστασης εμπιστοσύνης, είναι η δυσκολία του παιδιού καθώς μεγαλώνει να αναπτύσσει συνεργασίες και φιλική στάση προς το περιβάλλον, όπως και η τάση να απογοητεύεται εύκολα και να εγκαταλείπει την προσπάθεια.

Αν τα επόμενα χρόνια ενός παιδιού, τότε που ο γονιός καλείται να ενθαρρύνει την αυτονομία και να θέσει όρια στη συμπεριφορά, αποτύχει, τότε το παιδί θα χρειάζεται συνεχή υποστήριξη για να τα καταφέρει ή θα παρουσιάζει υπέρμετρα αντιδραστική συμπεριφορά και θα αδυνατεί να κάνει επιλογές για βασικά του προσωπικά θέματα χωρίς καθοδήγηση από άλλους.

Στην περίοδο της εφηβείας οι γονείς θα πρέπει να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και να θέσουν τα κατάλληλα όρια και κανόνες χωρίς να «αντεπιτίθενται» ή να «καταρρέουν», λόγω των εντάσεων που δημιουργούνται. 

Αν δεν μπορέσουν να καλύψουν την ανάγκη αυτή, τότε μεγαλώνοντας οι έφηβοι θα έχουν δυσκολία να χειριστούν απογοήτευση και αποτυχία.

Ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας και της παιδείας;

Η κοινωνία στην οποία αναπτύσσεται ένα παιδί με τις αξίες και νόρμες της, επηρεάζει τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και συμβάλει στο πώς θα αντιληφθούν οι νέοι το γονεϊκό ρόλο. Οι εξελίξεις και μεταβολές της κοινωνίας δημιουργούν συχνά σύγχιση και δυσκολία στον καθορισμό του γονεϊκού ρόλου.

Δίπλα στην οικογένεια και την κοινωνία, σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της γονεϊκής ετοιμότητας είναι και η παιδεία. 

Το σχολείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα παιδιά ως ολότητα και να λειτουργήσει ως χώρος παροχής κατάλληλης πληροφόρησης των παιδιών στα θέματα της ευρύτερης ψυχοσυναισθηματικής αγωγής.

Η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν εξαρτάται μόνο από την οικογένεια, κοινωνία και εκπαίδευση αλλά και από βιολογικούς και ενδοψυχικούς παράγοντες (αυτό το οποίο ονομάζουμε γενετικό υπόβαθρο), οι οποίοι είναι σημαντικοί στην εξέλιξη της προσωπικότητας των ανθρώπων.

Οι νέοι προτού αποφασίσουν να γίνουν γονείς πρέπει να αξιολογήσουν την ετοιμότητά τους, γιατί με τον ερχομό ενός παιδιού θα εισέλθουν σε μια νέα, διαφορετική φάση ζωής καθώς και τη σχέση τους.

Μπορούμε άραγε να κατονομάσουμε τα στοιχεία μιας υγιούς προσωπικότητας, τα χαρακτηριστικά δηλαδή, τα οποία καθορίζουν τον «καλό γονιό»;

Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί και έχουν προσφέρει θεωρίες για το τι είναι υγιής προσωπικότητα.

Ένας καλός ορισμός είναι αυτός του Jourard, ο οποίος λέει : «Υγιής προσωπικότητα υπάρχει όταν τα άτομα έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους έτσι ώστε η προσωπικότητά τους και η συμπεριφορά τους να μην τους είναι πια εμπόδιο. 

Μπορούν να αποδεκτούν σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό τους και μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργεια και τις σκέψεις τους σε σημαντικά και κύρια ενδιαφέροντα και προβλήματα, πέραν από αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με τη δική τους ασφάλεια, ή και αποδοχή».

Ας απαρριθμήσουμε λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει ένα άτομο ώστε να είναι «καλός γονιός» :

– Να είναι λειτουργικά αυτόνομος

– Να μπορεί να δει πέραν του εαυτού του

– Να έχει μια ρεαλιστική αντίληψη του εαυτού του και αυτογνωσία

– Να έχει κατακτήσει συναισθηματικό έλεγχο

– Να διέπεται από ηθικές αρχές

Ο Royers λέει ότι η προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας υγιούς προσωπικότητας είναι η χωρίς όρους θετική αναγνώριση ενός παιδιού, δηλαδή όταν ο «γονιός» δίνει αγάπη και αναγνώριση, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του παιδιού.

Είμαι καλός γονιός; Ναι αν . . .

1. Ακούς και προσπαθείς να καταλάβεις τι λέει το παιδί σου.

2. Προσπαθείς να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, έστω κι αν κάποτε κάνεις λάθη.

3. Δε φοβάσαι να βάλεις όρια και όπως σ’ αρέσουν οι αγκαλιές και τα φιλιά του παιδιού σου, αντέχεις το θυμό και τα δάκρυα του.

4. Του επιτρέπεις να αναπτύξει τις ικανότητές του και τα ταλέντα του, αυτά που εκείνος έχει, όχι αυτά που εσύ επιθυμείς ή ονειρεύεσαι.

5. Είσαι πάντα διαθέσιμος και δείχνεις έμπρακτα ότι το παιδί σου είναι σημαντικό για σένα.

6. Εκτιμάς αυτά που κάνει, λέει και αισθάνεται.

7. Δείχνεις τρυφερότητα και αγάπη.




Από την Ιουλιέτα Λαούρη, 
Παιδοψυχίατρο 

Η συνειδητότητα είναι το κλειδί -Ιστορία με νόημα…!!!!

-Δάσκαλε, το πρωί ξυπνάω από το ξυπνητήρι, πάω τρέχοντας στη δουλειά μου γιατί πρέπει να δουλέψω, γυρνάω κατάκοπος πίσω και προσπαθώ να δείξω στα παιδιά μου τι πρέπει να κάνουν για να γίνουν επιτυχημένα. Τρώμε μια συγκεκριμένη ώρα για να έχουμε την καλύτερη χώνεψη, γυμνάζω το κορμί μου γιατί πρέπει να έχω καλύτερη υγεία και πίνω οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Βγαίνω με τους φίλους μου μία φορά την εβδομάδα γιατί πρέπει και αυτούς να δω, οργανώνω με το μυαλό μου τις μελλοντικές μου κινήσεις, σχεδιάζω μελετημένα τα πάντα και κοιμάμαι μια συγκεκριμένη ώρα για να χορτάσω τον ύπνο μου. 

Εσύ τι κάνεις δάσκαλε;

-Το πρωί ξυπνάω ευγνωμονώντας που βλέπω την ανατολή του ήλιου. Πάω στη δουλειά μου με το αίσθημα της χαράς ότι θα προσφέρω σε αυτούς που έχουν έρθει να ζητήσουν από εμένα. Στα παιδιά μου, τους δείχνω αυτό που έχω γίνει, ώστε να μπορέσουν να γίνουν αυτό που εκείνα θέλουν. 

Τρώω όταν πεινάω και γυμνάζομαι για να έρχομαι σε επαφή με τον εαυτό μου. Πίνω όταν διψάω και βγαίνω όταν θέλω να δω κάποιον. Κοιτάω τι παρέλειψα να κάνω από αυτά που μπορούσα να κάνω και αφήνω το αύριο να ανησυχεί για εκείνο. Πάω για ύπνο όταν νυστάζω, ευχαριστώντας για την ημέρα που πέρασα και τις εμπειρίες που μου έδωσε.

Αγαπητό μου παιδί. Κάνουμε τα ίδια πράγματα, με διαφορετική συνειδητότητα. Η ζωή είναι μία. Ο τρόπος που τη βλέπεις μπορεί να αλλάξει.




Δεν με χαραμίζω πια σε τελειωμένες καταστάσεις…!!!!

Σε έχω απέναντι μου, σε ακούω να μιλάς.
Μου μιλάς για μία επιστροφή μετά από αρκετούς μήνες.
Σε ακούω με προσοχή γιατί εγώ ξέρω από τι επιβίωσες. Εγώ ήμουν δίπλα σου και σκούπιζα τα γεμάτα δάκρυα μάτια σου. Μαζί καταφέραμε να σταθείς στα πόδια σου και να αντηχεί πάλι στην παρέα μας το σπαρταριστό γέλιο σου.

Σε ακούω να μιλάς πάλι για εκείνον.
Θέλει να είστε μαζί γιατί ποτέ δεν σε ξέχασε. Προσπάθησε στην αγκαλιά μιας άλλης να θάψει τις στιγμές και τα όνειρα σας, αλλά δεν τα κατάφερε.

Γιατί πάντα εσένα έχει μέσα του. Σου το ομολογεί ξεκάθαρα. Ήταν εκεί για να μην γυρίσει σε σένα.

Τον πιστεύεις γιατί κι αυτό φαινόταν. Δεν εξαφανίστηκε τελείως. Αντιθέτως έκανε τα πάντα, με ένα μοναδικό τρόπο έδινε το παρόν στη ζωή σου.

Δεν σε ξέχασε ποτέ, σου λέει με τα γεμάτα δάκρυα ματιά του.
Αλλά κι εσύ δεν ξέχασες ποτέ, του ομολογείς μέσα από τα δικά σου δακρυσμένα μάτια .

Μόνο που εσύ δεν ξέχασες τις στιγμές που σε έκανε να κλαις. Μόνο που εσύ δεν ξέχασες πόσο πόνο σε κέρασε η άδικη συμπεριφορά του. 

Κι αυτόματα αυτή η επιστροφή, πλημμύρισε τα μάτια σου ξανά. Και δεν ήταν δάκρυα χαράς που να πάρει η οργή.

Στο φιλί του δεν ένιωσες το σπαρτάρισμα που σου προκαλούσε κάθε άγγιγμα του.

Σου ξύπνησε συναισθήματα που είχες ξεχάσει.

Όλα τα ένιωσες εκτός από αγάπη. Όχι επειδή δεν τον αγάπησες . Αντιθέτως κάποτε τον λάτρεψες. Αλλά φρόντισε να καταστρέψει ό,τι όμορφο ένιωσες για εκείνον.

Σου ζητάει μια ευκαιρία να δεις την αλλαγή.

Σου λέει ότι άλλαξε .
Του λες ότι άλλαξες κι εσύ.

Δεν νιώθεις πια. Δεν θες άλλη μια καταστροφή στη ζωή σου από τον ίδιο άνθρωπο. Όχι τώρα πια, που είσαι καλά .

Άλλαξε σου φωνάζει , και μέσα σε λίγες ώρες πήρες πάλι δείγματα μιας ανύπαρκτης αλλαγής .

Μου μιλάς με το στομάχι σου δεμένο κόμπο, ακόμα μια φορά . Πάλι βλέπω την ίδια στεναχώρια στα μάτια σου. Πάλι χάθηκε το γέλιο σου, μόνο με την εμφάνιση του.

Πάλι είσαι έτοιμη να κλάψεις.

Λυπάμαι, μου λες. Αλλά πέρασα τόσα πολλά δίπλα του και δεν μπορώ να ξεχάσω.

Ανάσαινα ανακουφισμένη, όταν σε άκουσα να μου λες οτι δεν θα ξανακάνεις κακό στον εαυτό σου.

Ανάβεις το τσιγάρο σου, χαζεύεις τον καπνό και με ένα βλέμμα γεμάτο σιγουριά, μου λες…

Ο κύκλος έκλεισε.
Η πόρτα σφράγισε.
Ο κύβος ερρίφθη.

Το έργο το έχω ξαναδεί, και δεν με χαραμίζω πια.

Είναι αργά για επιστροφές.

Σε κοιτάζω στα μάτια. Βλέπω στο βλέμμα σου μια σιγουριά, που διώχνει κάθε δικό μου φόβο για πισωγύρισμα.

Με βήμα σταθερό κατευθύνομαι στο ραδιόφωνο. Επιλέγω ένα τραγούδι και γυρνώ να σε κοιτάξω….

“Επιστροφές, καταστροφές” ακούγεται η φωνή του γνωστού καλλιτέχνη.

Το ακούς με προσοχή και γελάς..
Και τώρα μου λες άκου το δικό μου τραγούδι.
Στήνω αυτί με προσοχή!

“Τελειωμένες Καταστάσεις”
Και είναι εξαιρετικά αφιερωμένο.




Λία Ευαγγελίδου

Εκείνοι οι άντρες που ξέρουν να σέβονται μια γυναίκα…!!!!

Εκείνοι που μπορούν ισάξια να στέκονται στο πλάι της. Χωρίς διακρίσεις, ταμπέλες και εγωισμούς.

Ναι.
Είναι και εκείνοι οι άντρες που ξέρουν να σέβονται μια γυναίκα.

Εκείνοι οι λίγοι, εναλλακτικοί, διαφορετικοί στο πέρασμά τους.

Εκείνοι που έμαθαν ότι το μαζί δε χτίζεται με λόγια αλλά με πράξεις που μπορούν να σου χαρίσουν τις ωραιότερες στιγμές.

Εκείνοι που η πορεία ζωής, τους δίδαξε πως το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι η αρχή για να σεβαστείς και να αγαπήσεις όλους τους υπόλοιπους.

Και πολύ περισσότερο μια γυναίκα…

Εκείνοι που κατάφεραν να ξορκίσουν τα σκοτάδια τους, όχι επειδή μείωσαν τους φόβους τους αλλά επειδή άνοιξαν την πόρτα τους στο φως για να μπαίνει κάθε μέρα όλο και δυνατότερα μέσα τους.

Εκείνοι που έμαθαν να σέβονται μια γυναίκα.

Να ακούν τις σιωπές της.
Να σκουπίζουν τα δάκρυα της.

Να θέλουν να γνωρίσουν από την αρχή τον κόσμο της.

Εκείνοι που θα θελήσουν να ξενυχτήσουν στο πλάι της.

Θα προσπαθήσουν να μετριάσουν το πόνο της.

Και δε θα ξεχάσουν να τη σκεπάζουν τα βράδια όταν κοιμάται.

Εκείνοι που μπορούν ισάξια να στέκονται στο πλάι της.

Χωρίς διακρίσεις, ταμπέλες και εγωισμούς.

Όχι για να φανούν ανώτεροι στα μάτια της, αλλά επειδή πραγματικά χαίρονται και θαυμάζουν αυτό που είναι.

Εκείνοι που περιμένουν να δουν το χαμόγελο στο βλέμμα της.

Την ευτυχία σε κάθε κύτταρο του προσώπου της.

Την αλλαγή στις διαθέσεις της.

Εκείνοι που ξέρουν πως να αγγίξουν το χέρι της.
Το τρόπο που θα φιλήσουν τα χείλη της.
Το πως θα αγκαλιάσουν το κορμί της.

Αυτοί που ξέρουν να σέβονται όλες τις αισθήσεις της.

Και εκείνοι που ήρθαν να της υπενθυμίσουν πως η σχέση υφίσταται για να μοιράζει ελευθερία.

Χωρίς να πνίγουν οι ανάσες τους.
Μήτε να τους βαραίνει η παρουσία.

Τι πιο γοητευτικό λοιπόν, από έναν άντρα που ξέρει να σέβεται μια γυναίκα…

Εκείνον το μη τέλειο αλλά απλό και αληθινό.

Εκείνο τον άντρα που δε θα ντραπείς ποτέ να μιλήσεις για το χαρακτήρα του…
Και δε θα διστάσεις να αφηγηθείς σε άλλους τη ζωής σας…




Σπουδές στη Γαλλική Φιλολογία. Μεγάλη αγάπη για το Θέατρο, τον Χορό, την Μουσική και γενικότερα την Τέχνη. Γνώστρια της Ψυχολογίας της Νοημοσύνης, της Ρητορικής και της Δραματοποίησης του ηθοποιού. Η Λογοτεχνία και Ποίηση, από τις ωραιότερες μορφές λόγου και αλήθειας της ζωής. Αγαπημένη μου φράση τα λόγια του Νίτσε: "Αυτοί που έχουν ένα γιατί για να ζουν μπορούν να αντέξουν οποιοδήποτε πως".

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά το μαγείρεμα στο σπίτι;

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά το μαγείρεμα στο σπίτι; 
Αν όχι τότε σας βρήκαμε την λύση.

Εσείς τηγανίζετε συχνά στο σπίτι σας και δεν ξέρετε που να ρίξετε μετά το λάδι; Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες:

Ακόμη και όταν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας, αλήθεια; Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε.

Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς να μας πει το σωστό τρόπο. Γι΄ αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.

Και αυτό, γιατί ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε νερό ενός σπιτιού για 14 χρόνια. 

Αν επιλέξεις να διαδόσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω κάτω, είναι καλό για όλους…




Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς να περιορίσουμε το χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο…!!!!

Ίσως ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι έχουμε τη συνήθεια να χρονοτριβούμε με καλύτερο μέσο μας το κινητό τηλέφωνο.

Χωρίς αμφιβολία, το διαδίκτυο έχει συμβάλει καθοριστικά στο να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Ωστόσο, το να περνάμε πολύ χρόνο εκεί δεν αξίζει τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. 

Μην παραπλανηθείτε πιστεύοντας ότι θα χάσετε κάτι αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Η πραγματική ζωή και όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία βρίσκονται έξω από την οθόνη.

5 στρατηγικές για να σταματήσουμε να σπαταλάμε χρόνο στο διαδίκτυο

Ίσως ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι έχουμε τη συνήθεια να χρονοτριβούμε με καλύτερο μέσο μας το κινητό τηλέφωνο. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον χρόνο μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους περισπασμούς, να επικεντρωθούμε μόνο στις σημαντικές εργασίες που χρειάζεται να ολοκληρώσουμε και να βρούμε έναν αξιόπιστο τρόπο για να αξιολογούμε την παραγωγικότητά μας.

Αν είστε έτοιμοι να μειώσετε σοβαρά τον χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο, μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι «βουνό». Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να διευκολύνουμε αυτή τη μετάβαση.

1. Παρακολουθούμε το χρόνο χρήσης του διαδικτύου
Συχνά πείθουμε τους εαυτούς μας ότι είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στο διαδίκτυο όσο περισσότερο γίνεται λόγω του ρόλου μας στην εργασία, στο σπίτι ή στο σχολείο. Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι αυτό είναι αναληθές. 

Ναι, πιθανότατα πρέπει να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για τις εργασίες μας, αλλά συχνά ξεφεύγουμε από το πρόγραμμα και ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από όσο χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε την εργασία.

Για να σπάσουμε αυτή τη συνήθεια, χρειάζεται να μαθαίνουμε πώς να διαχειριζόμαστε το χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο. Παρακολουθήστε πόση ώρα σας παίρνει να κάνετε κάθε εργασία και καταγράψτε ακριβώς τι κάνατε. 

Στη συνέχεια, καθορίστε αν η δραστηριότητα ήταν πραγματικά απαραίτητη. Θα εκπλαγείτε με το πόσο χρόνο ξοδεύετε στην πραγματικότητα σε απαραίτητες έναντι περιττών διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να επικεντρωθείτε καλύτερα στις πραγματικές προτεραιότητες και να αποφύγετε να σπαταλάτε χρόνο κάνοντας άσκοπα πράγματα, όπως το να κάνετε scrolling στις φωτογραφίες διακοπών κάποιου άλλου.

2. Αποκλείουμε την πρόσβαση σε ιστότοπους που απορροφούν χρόνο
Μπορεί να σας φαίνεται ειρωνικό να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για να σας εμποδίσει να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία. Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας ενώ είμαστε online, μπορούμε να χρησιμοποιούμε εφαρμογές που μπλοκάρουν τους ιστότοπους που μας ενδιαφέρουν. 

Αυτό θα μειώσει τον πειρασμό να μεταπηδήσουμε σε αυτές τις τοποθεσίες αν η εργασία που έχουμε αναλάβει είναι δύσκολη ή ανεπιθύμητη. Επίσης, μπορούμε να ελέγξουμε αυτές τις εφαρμογές ώστε να μπλοκάρουν τους επιλεγμένους ιστότοπους μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων τμημάτων της ημέρας ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

3. Αν μια εργασία απαιτεί τη χρήση υπολογιστή, την κάνουμε αμέσως
Είτε πρόκειται για έρευνα για μια σχολική εργασία είτε για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη δουλειά που χρειάζεται να απαντήσουμε, είναι σημαντικό να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. 

Αποκτήστε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε από το διαδίκτυο στην αρχή, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναμπείτε. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε την παγίδα της αναβλητικότητας και η παραγωγικότητά σας δεν υποφέρει.

4. Αποφεύγουμε να έχουμε παντού το κινητό τηλέφωνο
Λόγω των smartphones, είναι πλέον πολύ εύκολη η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για να σταματήσετε να σπαταλάτε χρόνο στο διαδίκτυο, απομακρύνετε το τηλέφωνό σας (σε αθόρυβη λειτουργία ή σε λειτουργία αεροπλάνου) όταν εργάζεστε ή μελετάτε. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να δείτε ή να ακούσετε τυχόν ειδοποιήσεις που εμφανίζονται. 

Φυλάξτε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο ή κλείστε το φερμουάρ στην τσάντα σας, ώστε να μην το βλέπετε και να μην μπαίνετε στον πειρασμό να το ελέγξετε.

Με αυτό τον τρόπο, η συγκέντρωση θα αυξηθεί για την εργασία που είναι σε εξέλιξη. Αφού το κάνετε αυτό για λίγο καιρό, θα το βρείτε πραγματικά αρκετά απελευθερωτικό, επειδή θα δείτε τον όγκο της εργασίας που μπορείτε να κάνετε και θα συνειδητοποιήσετε ότι πραγματικά δεν χάσατε τίποτα στο διαδίκτυο.

5. Αναζητούμε επαγγελματική βοήθεια
Το πρόβλημα με κάθε είδος εθισμού είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πότε ένα χόμπι έχει καταλάβει τη ζωή μας. Αλλά αν φαίνεται ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε τα δικά μας όρια και περνάμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο παρά με πραγματικούς ανθρώπους, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.

Πρόσφατα, ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει γίνει αιτία ανησυχίας στην κλινική ψυχιατρική. Εάν οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου επηρεάζουν σοβαρά την προσωπική μας ζωή, θα πρέπει να αναζητήσουμε επαγγελματική παρέμβαση, ειδικά εάν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το διαδίκτυο.




Πηγή:
www.developgoodhabits.com/wasting-time-internet

Τα δικά μας παιδιά, τα κακομαθημένα…!!!!

Αυτό που συμβαίνει με τον Έλληνα, όταν του επισημαίνεις ότι τα παιδιά του ή ακόμη χειρότερα ο ίδιος, είναι κακομαθημένοι

Μίλα στον Έλληνα γονιό για όρια, πες του στην ευγενέστερη γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν το παιδί του να ξεσηκώνει τον τόπο, και αν δεν είναι αυτός ο πιο ασφαλής τρόπος για να τσακωθείς ή να ψυχραθείς, ειλικρινά δεν ξέρω ποιος είναι.

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΣΠΕΙΡΕΙΣ ΔΙΧΟΝΟΙΑ σε μία παρέα ξέγνοιαστων παραθεριστών - ανάμεσά τους και γονείς - μπροστά στα πιατάκια με τις φλούδες από καρπούζι, ξεκινάς μια ιστορία περί παιδικού σαματά σε κάποια ελληνική παραλία.

Στη δική μας την παρέα, λόγου χάριν, έχει μεγάλο σουξέ ένα εντελώς αθώο περιστατικό πριν από λίγα χρόνια, κάπου στο Αγκίστρι, όπου Γαλλάκι παίζει με Ελληνάκια στο νερό. 

Γίνεται της τρελής από τις φωνές των δικών μας, το Γαλλάκι διασκεδάζει πολύ με όλο αυτό το χάος, αλλά δεν ακούγεται ιδιαιτέρως και κάποια στιγμή, παραδόξως ταυτόχρονα, οι μητέρες των δύο σφυρίζουν το σήμα λήξης.

Η μεν Γαλλίδα τον φωνάζει μία φορά και ο μικρός βγαίνει απ’ το νερό στο επόμενο λεπτό. Η Ελληνίδα λογικά τον περιμένει ακόμη.

Αξιωματικά, σε όποιον Έλληνα κι αν αναφέρεις κάτι παρόμοιο, οι αντιδράσεις κυμαίνονται από την απλή ενόχληση στον σοβαρό εκνευρισμό, όλα διανθισμένα με λίγα «γαλλικά». «Έλα, μωρέ, σιγά οι αιώνιες μ@λ@κί@ς για την πειθαρχία των παιδιών των ξένων». «Ναι, γι’ αυτό τα παιδιά τους είναι ζαβά και ψυχανώμαλα». «Τι να μας πουν, ρε συ, Άγγλοι, Γάλλοι πουρκουάδες που διώχνουν τα παιδιά τους απ’ το σπίτι στα 18;».

Εδώ και καιρό κυκλοφορούμε σαν ευσυνείδητά ρομπότ ανάμεσα στους εκπροσώπους μιας γενιάς, που ο κόσμος να χαλάσει, δεν θα βγει από τη βολή της. Δεν θα αναλάβει την ευθύνη για τίποτα. Ο μπαμπάς και η μαμά έχουν μεγαλώσει τέλεια παιδιά, και θα «καθαρίσουν» ακόμη και με ένα δόντι, ακόμη και με το «Π», ακόμη και μέσα απ’ τον τάφο που λέει ο λόγος για τη στραβή του γιου ή της κόρης.

Μίλα στον Έλληνα γονιό για όρια, πες του στην ευγενέστερη γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν το παιδί του να ξεσηκώνει τον τόπο, και αν δεν είναι αυτός ο πιο ασφαλής τρόπος για να τσακωθείς ή να ψυχραθείς, ειλικρινά δεν ξέρω ποιος είναι.

Βέβαια, γιατί να σπείρει κανείς τη διχόνοια καλοκαιριάτικα; Γιατί να εμπλακεί σε τέτοιες συζητήσεις; Η κακομαθησιά πλέον είναι δομικό στοιχείο της προσωπικότητας της ελληνικής «Γενιάς Ζ».

Κακομαθησιά ανάμεικτη με κυνισμό και σχεδόν καθόλου συναισθηματική νοημοσύνη. Για το IQ η συζήτηση γίνεται ακόμη πιο προβληματική, καθώς κάποτε μπερδεύεται στη μέση η εξυπνάδα και οι εξυπηρετήσεις της τεχνολογίας και το πράγμα γίνεται μαντάρα.

Σου λέει ο άλλος : «Αυτή η γενιά γεννήθηκε με ένα κινητό στο χέρι και παίζει την τεχνολογία στα δάχτυλα». Αφήνοντας τελείως ασχολίαστο αυτό το επιχείρημα, μπορούμε απλώς να αναφέρουμε ότι το τεστάρισμα της ευφυίας ενός νεαρού ανθρώπου θα γίνεται πάντα στα απλά, στα καθημερινά, στα της στιγμής, εκεί δηλαδή που πάντα λάμπει ο πραγματικά οξυδερκής, από το λυσσάρι της Google.

Και μετά είναι και όλα αυτά τα τερτίπια που βλέπεις σε σχέσεις, σε δουλειές, σε κοινωνικά τραβολογήματα, όλο αυτό το αποτέλεσμα του «δεν μου έβαλαν όρια ποτέ» που ξεχύνεται σε γραφεία, καφετέριες, εστιατόρια, λεωφόρους και σε κάνει να νιώθεις γέρος, υπερβολικός και ανυπεράσπιστος, επειδή εσύ ποτέ δεν τη «βγήκες» με τέτοιο ασυγχώρητο θράσος πουθενά.

Ας πούμε, στη δουλειά, τον βλέπεις τον άλλον: θέλει τον τίτλο, θέλει την εξουσία που του αντιστοιχεί, θέλει και να το παίξει «αεράτος», αλλά από ικανότητες μέτρια πράγματα, γλωσσάρα παπούτσι, χαζόψεματα, χαζοΐντριγκες και καταστροφικό gossip-άκι και η φανέλα δεν ιδρώνει ποτέ. Καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει, αν δοθούν προνόμια σε ένα τέτοιο βύσμα.

Εννοείται ότι υπάρχουν αισχροί εργοδότες, όπως υπάρχουν και κάτι ατάλαντα της κακιάς ώρας που άνοιξαν καφετέρια μετά από χρόνια γλαστροσύνης στην τηλεόραση κι αναζητούν κορόιδα, και ναι, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν κι ορδές από τα παραπάνω, να τα λέμε όλα.

Στις σχέσεις; Ούτε εδώ εγκαταλείπεται το καλάμι. Πάντα κάποιος/-α πέφτει πολύς σε κάποιον/-α άλλο / -η. Ανεξήγητη έπαρση, οριακά κακοποιητική, χειριστικές συμπεριφορές και πόζα, πόζα, ανυπόφορη πόζα να ξεχειλίζει από τα social media, σαν αφρόδιχτο για τα επόμενα ψάρια, αν αποδειχθεί ότι το υπάρχον δεν «μασάει» εύκολα.

Ας αφήσουμε καφετέριες και καταστήματα. Ας μιλήσουν οι εργαζόμενοι αυτών των κλάδων για ό,τι ζουν, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, εν μέσω πανδημίας. Για τις μάσκες που άλλος μπορεί και άλλος δεν μπορεί. 

Για την αγένεια, για την ανυπομονησία στην εξυπηρέτηση, που λόγω περιοριστικών μέτρων, έγινε πιο αργή. Για τις φωνές, τις προσβολές, το κανονικότατο bullying που εκπορεύεται από τη σαχλή, παλιακή ατάκα «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», να κάτι που αυτή η γενιά δεν είχε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσει.

Κι ας περάσουμε στους δρόμους, στις μεγάλες λεωφόρους, στις Λωρίδες Εκτάκτου Ανάγκης που χρησιμοποιούνται σαν πίστες κάποιου video-game. Κι ας σκοτωθούν. Κι ας σε σκοτώσουν. Και το χειρότερο; Για όλα –μα για όλα!- από το πιο αμελητέο, μέχρι το πιο σοβαρό, θα υπάρχει μια δικαιολογία στην άκρη της γλώσσας, έτοιμη να σερβιριστεί. 

Δεν υπάρχει πια «συγνώμη» σκέτο. Υπάρχει το εξοργιστικό «συγνώμη, αλλά...», η θεοπάλαβη ανάγκη ο φταίχτης να βγει και από πάνω, να σου την πει και τελικά να σε ταπώσει κιόλας, αν γίνεται, παρακαλώ.

(Για τα social media ας μη γίνει καμία αναφορά. Δυστυχώς, στον πολτό των ύβρεων συμμετέχει με χαρά όλο το ελληνικό ηλικιακό φάσμα, που απλώς αποδεικνύει το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ).

Πάντα ήμασταν - στο μυαλό μας μόνο - οι επιλέκτοι, οι περιούσιοι, το ελληνικό DNA το πολύτιμο, αλλά τώρα που όλες αυτές οι ανοησίες πότισαν από γενιά σε γενιά, απλώς δεν συμμαζεύεται η κατάσταση.

Τόλμα, όμως, να μας πεις κακομαθημένους. Επαναστατούμε, εξοργιζόμαστε, δεν ανεχόμαστε τις συγκρίσεις με τους ξένους. «Τι θες; Λόγω της οικονομικής κρίσης κι αυτοί που τους λιβανίζεις με τη μαμά και τον μπαμπά ζουν!». Τρομερό επιχείρημα κι αυτό - κρίση κι ανεργία από μάστιγες έγιναν βολικά άλλοθι στο να μη δουλεύει το μυαλό ούτε για τα βασικά, αλλά αν το πεις είσαι ένα βρωμοφιλελές, οπότε άχνα δεν βγάζεις- όμως...

Όμως, η πικρή και εξοργιστική αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό κυκλοφορούμε σαν ευσυνείδητα ρομπότ ανάμεσα στους εκπροσώπους μιας γενιάς, που ο κόσμος να χαλάσει, δεν θα βγει από τη βολή της. Δεν θα αναλάβει την ευθύνη για τίποτα. Ο μπαμπάς και η μαμά έχουν μεγαλώσει τέλεια παιδιά, και θα «καθαρίσουν» ακόμη και με ένα δόντι, ακόμη και με το «Π», ακόμη και μέσα απ’ τον τάφο που λέει ο λόγος για τη στραβή του γιου ή της κόρης.

Και όλο αυτό είναι απείρως πιο σιχαμένο και πιο αποκαρδιωτικό απ’ οποιοδήποτε τσαντισμένο επιχείρημα κάποιου γονιού που του θίξανε το πρόγραμμα ανατροφής ή κάποιου βλασταριού που αισθάνεται ότι το «κυνηγάνε» κι ότι το «αδικούν».

Και ναι, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά για την ώρα ο κανόνας σκάει στα μούτρα μας κάθε αναθεματισμένη μέρα. Το να μην το λέμε ανοιχτά, επειδή φοβόμαστε τις ξεκούραστες αηδίες που θα μας σούρουν στα σχόλια ή την αποδοκιμασία από φίλους και γνωστούς, είναι καθαρή (μας) βλακεία. Όσο μπορούμε, διορθώνουμε. Κι όσο αντέχουμε, δεν αφήνουμε να πέσει κάτω. Είναι για καλό.




Το φαινόμενο Λούσιφερ : γιατί οι καλοί άνθρωποι κάνουν κακά πράγματα σύμφωνα με την ψυχολογία…!!!!

Στις μέρες μας, φαίνεται ότι καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις για μια ακόμα μαζική καταστροφή ή για κάποιον κατά συρροή δολοφόνο. Συνήθως, αυτό που συνδέει τέτοιες ιστορίες είναι το υπόβαθρο αυτών των παραβατών. Είτε το παρατηρείτε είτε όχι, τις περισσότερες φορές, αυτά τα άτομα έχουν ιστορικό κακής συμπεριφοράς. 

Ήταν περιθωριακοί και δεν τους συμπαθούσαν πολλοί. Αλλά τι γίνεται με τις εξαιρέσεις; Οι καλοί άνθρωποι που καταλήγουν να κάνουν κακά πράγματα; Ίσως το φαινόμενο Λούσιφερ μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε.

Τι είναι το φαινόμενο Λούσιφερ;

Από που προέρχεται ο όρος;

Στην Βίβλο, ο Λούσιφερ (Εωσφόρος) ήταν ένας από τους αγαπημένους αγγέλους του Θεού. Έτσι, έπρεπε να είναι τέλειος, όμορφος, σοφός και γενικά υπέροχος σε όλα. Και ήταν. Ωστόσο, απέκτησε εμμονή με την ίδια του την ομορφιά και πίστευε πως αξίζει την ίδια δόξα με τον Θεό. 

Ως αποτέλεσμα της ύβρεως του, ο Θεός τον έριξε στην γη με τόση δύναμη που δημιούργησε την Κόλαση. Ξέρουμε τώρα πως ο Λούσιφερ ήταν κάποτε ένα καλό άτομο που έγινε κακό.

Οπότε τι είναι το φαινόμενο Λούσιφερ;

Το φαινόμενο Λούσιφερ περιγράφει την ακραία μεταμόρφωση ενός ατόμου από το καλό στο κακό. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι ποτέ δεν θα κάναμε κάτι κακό εκτός αν ήμασταν υπό πίεση.

Για παράδειγμα, αν φοβόμασταν για την ζωή μας ή για την ζωή των παιδιών μας μπορεί κατά λάθος να βλάπταμε κάποιον. Αλλά δεν θα προσπαθούσαμε σκοπίμως να βλάψουμε κάποιον. Αυτό δεν είναι στην φύση μας. 

Αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι όλοι είμαστε ικανοί για να κάνουμε κακό. Πρέπει μόνο να παρατηρήσετε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις τρομερές αγριότητες που έγιναν από χιλιάδες ναζιστικά στρατεύματα.

Ο Φίλιπ Ζιμπάρντο είναι ο ψυχολόγος πίσω από το περίφημο Πείραμα Φυλάκισης του Στάντφορντ το 1971. Σε αυτή τη μελέτη, ο Ζιμπάρντο έδωσε τυχαία σε φιλελεύθερους φοιτητές τους ρόλους των φυλακισμένων και των φρουρών. 

Εξαιτίας της κτηνωδίας των φρουρών προς τους φυλακισμένους το πείραμα έπρεπε να σταματήσει σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, ο Ζιμπάρντο πέρασε τα 30 επόμενα χρόνια εξετάζοντας το συγκεκριμένο σύνολο περιστάσεων που συμβάλλουν στο φαινόμενο Λούσιφερ. Εξέτασε τι είναι αυτό που επιτρέπει σε καλούς ανθρώπους να κάνουν κακές πράξεις.

Τέσσερις παράγοντες που συνθέτουν το φαινόμενο Λούσιφερ :

1. Κομφορμισμός
Όταν ταυτιζόμαστε με μια ομάδα, είναι πιθανό να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας ώστε να ταιριάζει με αυτή της ομάδας. Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να εναντιωθούμε στα μέλη αυτής της ομάδας. Σε κανέναν δεν αρέσει να είναι «περίεργος». Όλοι θέλουμε να είμαστε σε μια ομάδα. Αν δεν είμαστε, περιθωριοποιούμαστε. Νιώθουμε ασφάλεια μέσα σε μια ομάδα.

Ο Solomon Asch διεξήγαγε κάποια πειράματα όσον αφορά την επιρροή που έχει μια ομάδα στο άτομο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήθελε να δει πως αντιδρούσαν τα άτομα όταν μια ομάδα παρουσίαζε εσφαλμένες πληροφορίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειοψηφία συμφώνησε με την ομάδα ακόμα και αν έκανε λάθος. Αυτό δηλώνει την προθυμία αποδοχής μιας απόφασης της ομάδας. Ο Asch υποθέτει ότι η συμμετοχή σε μια ομάδα μπορεί να μας πιέσει να υιοθετήσουμε συμπεριφορές με τις οποίες ίσως δεν συμφωνούμε.

2. Υπακοή στην εξουσία
Ο Stanley Milgram ήθελε να καταλάβει γιατί πολλοί απλοί άνθρωποι ακολούθησαν το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Διεξήγαγε το γνωστό πείραμα στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ένα μέλος της ομάδας κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν στριμωγμένο σε μια καρέκλα και ο συμμετέχων ήταν υπεύθυνος να του κάνει ηλεκτροσόκ αν απαντούσε λάθος σε μια ερώτηση. Στη μέση του πειράματος, το μέλος της ομάδας ζήτησε να σταματήσει. 

Η μελέτη έδειξε ότι η παρουσία μιας μορφής εξουσίας στο δωμάτιο έκανε την πλειονότητα των συμμετεχόντων να προκαλέσει τα ηλεκτροσόκ.

Το πείραμα αποδεικνύει ότι ακόμη και άνθρωποι με καλές προθέσεις μπορούν να διαπράξουν κακές πράξεις.

3. Στερεότυπα
Θυμάστε όταν ο ηθοποιός Λίαμ Νίσον έδωσε μια συνέντευξη στην οποία ομολόγησε ότι ήθελε να χτυπήσει μαύρους άντρες; Ένας φίλος του είχε κακοποιηθεί από κάποιον μαύρο άντρα και η άμεση αντίδραση του ήταν να θελήσει να επιτεθεί σε όποιον μαύρο βρει. Αυτό υποδηλώνει ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν ξαφνικά να κάνουν τις πιο γελοίες και μη ρεαλιστικές σκέψεις.

Στην μελέτη τους το 1993, οι Katz και Braly διεξήγαγαν ένα πείραμα με μορφή ερωτηματολογίου για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Princeton στις ΗΠΑ. Οι φοιτητές έδειξαν καθαρά φυλετικά στερεότυπα, πιστεύοντας ότι οι λευκοί Αμερικανοί είναι εργατικοί και επιμελείς, οι μαύροι Αμερικανοί τεμπέληδες, οι Εβραίοι έξυπνοι και οι Ιάπωνες πονηροί.

4. Περιβάλλον
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, άρχισαν να φτάνουν αναφορές για τις φρικαλεότητες που διέπρατταν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο κέντρο κράτησης του Στρατού των ΗΠΑ που ονομάζεται Abu Ghraib. Αυτές οι φρικαλεότητες συμπεριλάμβαναν βιασμό και σοδομισμό φυλακισμένων ανδρών και γυναικών, βιαιοπραγίες και παραγωγή πορνογραφίας. Επιπλέον, τους άφηναν γυμνούς για μέρες και ανάγκαζαν τους άνδρες φυλακισμένους να αυνανιστούν.

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σχετικά με την συμπεριφορά των στρατιωτών, ο Δρ. Ζιμπάρντο έμαθε για το περιβάλλον και τις συνθήκες με τις οποίες ζούσαν οι στρατιώτες. Δούλευαν 12 ώρες συνεχόμενες για 40 μέρες. 

Το περιβάλλον των φυλακών ήταν αηδιαστικό, με ανθρώπινα υπολείμματα συμπεριλαμβανομένου αίματος και μούχλας στο πάτωμα και στους τοίχους. Επίσης, οι στρατιώτες έπρεπε να κοιμούνται στα κελιά και να υπομένουν «επιθέσεις» θειικών αλάτων σε καθημερινή βάση.

Ο Ζιμπάρντο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύσκολες συνθήκες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των στρατιωτών.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο Λούσιφερ;
Δυστυχώς, οποιοσδήποτε μπορεί να βιώσει το φαινόμενο Λούσιφερ όπως απέδειξε ο Ζιμπάρντο στο πείραμα φυλάκισης. Το μόνο που έκανε ήταν να δώσει σε αυτούς τους φοιτητές τους ρόλους των φυλακισμένων και των φρουρών.

Έγινε μάρτυρας της πιο βάναυσης σκληρότητας από τους υποτιθέμενους φρουρούς που έφτασαν τα σαδιστικά τους καθήκοντα σε ακραία επίπεδα. Στην πραγματικότητα, ένας από τους φοιτητές ταράχθηκε τόσο πολύ που παραιτήθηκε μετά από 36 ώρες.

«Μόλις σε λίγες μέρες, οι φρουροί μας έγιναν σαδιστικοί και οι φυλακισμένοι μας απέκτησαν πολύ άγχος και έπεσαν σε κατάθλιψη.»

Ένα ενδιαφέρον πράγμα που προέκυψε από αυτό το πείραμα είναι ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στους φρουρούς για το πώς να επιβάλλουν την εξουσία τους στους φυλακισμένους, μπορούσαν να κάνουν ό, τι ήθελαν. 

Έτσι στην αρχή, για να τιμωρήσουν την κακή συμπεριφορά στην φυλακή έβαζαν τους κρατούμενους να κάνουν κάμψεις. Αυτό είναι σημαντικό επειδή και οι Ναζί φρουροί σε στρατόπεδα αιχμαλώτων ξεκίνησαν με την ίδια μέθοδο.

Τελικές σκέψεις
Μελέτες δείχνουν ότι ένα άτομο επηρεάζεται από την ομάδα με την οποία ταυτίζεται από τον φόβο της ανυπακοής στην εξουσία, από διάφορα στερεότυπα και περιβάλλοντα . Αυτά μπορούν να κάνουν κανονικούς και λογικούς ανθρώπους να γίνουν κακοί. Αν μπορούμε να αναγνωρίζουμε αυτές τις επιρροές, ίσως αυτό το φαινόμενο δεν θα ισχύει και για εμάς.




Αναφορές:
https://www.psychologicalscience.org/observer/bad-apples-or-bad-barrels-zimbardo-on-the-lucifer-effect

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

8 εύκολοι τρόποι για να σταματήσετε να στεναχωριέστε για το οτιδήποτε και να αλλάξετε αμέσως διάθεση…!!!!

Στεναχώρια: Δεν πρόκειται να δώσει λύση στα προβλήματα
Στη συχνή ερώτηση «μα πώς να μη στεναχωριέμαι, αφού έχω οικονομικά προβλήματα/έχασα τη δουλειά μου/τσακώνομαι με τον/τη σύζυγο», η απάντηση είναι «και αν στεναχωριέσαι για όλα αυτά, λύνονται τα προβλήματα; Γίνεται καλύτερη η ζωή σου;».

Φυσικά υπάρχουν καταστάσεις που μας στεναχωρούν. Ωστόσο, μπορούμε να διαλέξουμε το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές τις καταστάσεις και το ποια θα είναι η διάθεσή μας.

Διαλέγουμε να στεναχωριόμαστε και να ζοριζόμαστε με πρόσωπα και καταστάσεις επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν στεναχωριόμαστε!

Ποιες είναι οι λύσεις ώστε να την αποφύγουμε
Καταρχήν, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη στεναχώρια. «Αυτό είναι κάτι που με ζορίζει και με στεναχωρεί, αλλά δεν είναι ανάγκη να χαλάσω τη διάθεσή μου, αφού ακόμα και αν στεναχωρηθώ πάρα πολύ, δεν πρόκειται να το αλλάξω» είναι μια πρώτη σκέψη που μπορεί κανείς να κάνει για να αλλάξει τη διάθεσή του.

Απομακρυνθείτε από την κατάσταση ή το πρόσωπο που σας ζορίζει. Κυριολεκτικά! Πάτε σε άλλο δωμάτιο, σταματήστε τη συζήτηση, βγείτε έξω.

Δώστε στον εαυτό σας την επιλογή: «Θέλω να είμαι στεναχωρημένος ή προτιμώ να έχω καλή διάθεση, παρόλο που έχω διάφορα προβλήματα»;

Αναρωτηθείτε: «με το να στεναχωριέμαι, λύνω το πρόβλημα που με απασχολεί»;

Τι είναι ένα μικρό πράγμα που μπορώ να κάνω τώρα για να μου φτιάξει τη διάθεση, ακόμα και αν δε μου λύσει το πρόβλημα; Και κάντε το!

Μιλήστε με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Βγείτε για περπάτημα ή πάτε στο γυμναστήριο. Οι ενδορφίνες που εκλύονται από τη φυσική άσκηση βελτιώνουν κατευθείαν τη διάθεση!

Βάλτε τα πράγματα σε προοπτική: «Αυτό που με στεναχωρεί τώρα, θα με στεναχωρεί και σε έναν χρόνο; Θέλω να είναι έτσι η ζωή μου; Τι μπορώ να κάνω για να φτιάξω τη ζωή μου, παρόλο που δεν μπορώ να λύσω το συγκεκριμένο πρόβλημα»;

Επικεντρωθείτε σε αυτά που είναι όμορφα στη ζωή σας και φροντίστε να τα βάλετε σε προτεραιότητα, για να υπάρχει περισσότερη χαρά και ομορφιά στη ζωή σας, παρά το όποια προβλήματα.

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!




Παιδί μου, το σπίτι μας έχει πόρτα που δεν κλείνει, ούτε στα λάθη σου, ούτε στα ζόρια σου, ούτε στο χρόνο που περνά…!!!!

Παιδί μου, το σπίτι μας έχει πόρτα που δεν κλείνει, ούτε στα λάθη σου, ούτε στα ζόρια σου, ούτε στο χρόνο που περνά

Όταν παιδί μου έρθουν τα δύσκολα κάτσε και σκέψου και μη μου λυγίσεις.

Θυμήσου…

Το σπίτι μας έχει πόρτα που δε κλείνει, ούτε στα λάθη σου, ούτε στα ζόρια σου, ούτε στον χρόνο που περνά. Όσο και αν μεγάλωσες η πόρτα σε χωράει, το ίδιο και η αγκαλιά μου.

Αν τα δύσκολα ήρθανε γιατί έφταιξες εσύ..

Σκέψου…

Εγώ τιμωρία δε σε έβαλα ποτέ. Σου τόνιζα μόνο πόσο ντροπή είναι να νοιώθουμε πως φταίμε και πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα μετά τη ντροπή όταν λέμε συγγνώμη.

Αν πάλι φταίει κάποιος άλλος..

Μη θυμώνεις παιδί μου να έχεις καλοσύνη τόση που να φτάνει και για εκείνον που δεν είχε.

Και τόση αξιοπρέπεια ώστε να μη χωράει στη Ζωή σου το λάθος του δεύτερη φορά.

Αν σου γκρεμίστηκε όνειρο, έλα να φτιάξουμε άλλο. Εδώ είμαι να σου δώσω τα υλικά απ' την αρχή.

Αν σε αδίκησαν, φρόντισε να διεκδικήσεις ό,τι σου άξιζε και αν δε στο δώσουν θα στο δώσει η Ζωή παρακάτω..

Αν απλώς δε τα κατάφερες έλα να το πάμε από την αρχή. Όπως τότε με το ποδήλατο, θυμάσαι; ματώσαμε.. πονέσαμε μα στο τέλος τα καταφέραμε.. θυμάσαι;

Θυμήσου.. το σπίτι μας έχει μια πόρτα που δε κλείνει. Ούτε στα λάθη σου, ούτε στα ζόρια σου, ούτε στον χρόνο που περνά… ό,τι και αν έκανες, ό,τι κ αν έπαθες, ό,τι κ αν συνέβη… η πόρτα σε χωράει παιδί μου το ίδιο και η αγκαλιά μου…




Γεωργία Χατζηδάκη
singlewoman.gr

Το πρώτο πράγματα που βλέπετε στην εικόνα αποκαλύπτει τα δυνατά σας σημεία…!!!!

Τα τεστ προσωπικότητας που βασίζονται σε οφθαλμαπάτες είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν παρόμοιες οπτικές δοκιμές όταν θέλουν να καταλάβουν κάποιες πτυχές του χαρακτήρα των άλλων.

Όπως σε όλα τεστ προσωπικότητας, έτσι και σε αυτό ισχύουν οι ίδιοι κανόνες: είναι πολύ σημαντικό να εστιάσετε στην πρώτη εικόνα που είδατε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε προσεκτικά την παραπάνω εικόνα και να απαντήσετε στην ερώτηση: τι τράβηξε την προσοχή μου πρώτα;

Πτηνό στη δεξιά πλευρά του κλαδιού
Εάν το πρώτο πράγμα που παρατηρείτε είναι ένα πτηνό στη δεξιά πλευρά του κλαδιού τότε είστε ένα άτομο τίμιο και ανοιχτό.

Είστε επίσης πιστοί και ειλικρινείς με τους φίλους και την οικογένειά σας και περιμένετε το ίδιο και από εκείνους. Ποτέ δεν κρίνετε τους ανθρώπους από την εμφάνισή τους, αλλά θέλετε να τους γνωρίσετε καλύτερα πριν εκφράσετε τη γνώμη σας. Το δυνατό σας σημείο σας είναι η περιέργεια, γι' αυτό και αναζητάτε πάντα νέες περιπέτειες και εμπειρίες.

Φύλλα του δέντρου
Εάν το πρώτο που είδατε είναι τα φύλλα, σημαίνει ότι προσέχετε κάθε λεπτομέρεια. Αναλύετε προσεκτικά κάθε κατάσταση και παίρνετε μια απόφαση μόνο όταν είστε πραγματικά σίγουροι για την επιτυχία.

Το δυνατό σας σημείο είναι ο ορθολογισμός: δεν αφήνετε ποτέ τίποτα στην τύχη και αυτό σας επιτρέπει να πετυχαίνετε σε ό,τι κι αν κάνετε.

Ένα κλαδί
Είναι δύσκολο για εσάς να περάσετε απαρατήρητοι, διότι είστε κοινωνικοί, ευχάριστοι και σας αρέσει να βρίσκεστε πάντα στο επίκεντρο.

Το δυνατό σας σημείο: Η ικανότητα να παραμένετε πάντα ο εαυτός σας σε οποιαδήποτε κατάσταση. Η αισιοδοξία σας πραγματικά κατακτά όλους όσους βρίσκονται δίπλα σας.

Δύο πουλιά
Εάν παρατηρήσετε όχι μόνο το ένα πτηνό στα δεξιά, αλλά και εκείνο με τα φύλλα στα αριστερά, σημαίνει ότι είστε ένα ήρεμο άτομο.

Δεν επιτρέπετε στους άλλους να παίρνουν αποφάσεις για εσάς και δεν αφήνετε ποτέ το ένστικτό σας να σας καθοδηγεί πριν κάνετε μια επιλογή.

Το δυνατό σας σημείο είναι η ενέργειά σας: δεν σταματάτε ποτέ μέχρι να φτάσετε στον στόχο σας. Τα εμπόδια για εσάς είναι απλώς ένας τρόπος για να ξεπεράσετε τα όριά σας




jenny.gr

Ο Θεός ποτέ δεν τιμωρεί τους ανθρώπους…!!!!

Κάποιοι άνθρωποι αποδίδουν τα βάσανά τους στο Θείο Θέλημα, ή θεωρούν ότι ο Θεός τούς κάνει να υποφέρουν ώστε να κληρονομήσουν “τη Βασιλεία”. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο Θεός δεν σχετίζεται με τα βάσανα, και ότι τα βάσανα δεν είναι απαραίτητα ένα εισιτήριο για τον παράδεισο.

Ο άνθρωπος υποφέρει λόγω των περιεχομένων του υποσυνείδητου νου του. Κάτω απ’ την επιρροή του υποσυνείδητου, ακόμα αρέσκεται στο να υποφέρει γιατί το να υποφέρει τον κάνει να αισθάνεται αυτό το εσωτερικό “πρήξιμο” το οποίο θα ξεσπάσει και θα αποβάλλει το “πύον”.

Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να υποφέρει για να διορθώσει τον εαυτό του. Το να αλλάξουν οι άνθρωποι μέσα από το να υποφέρουν, είναι μια πολύ παλιά, υποσυνείδητη και αποτυχημένη μέθοδος, που ακόμα χρησιμοποιείται επισήμως και νόμιμα.

Ο Θεός ποτέ δεν τιμωρεί τους ανθρώπους. Ο Χριστός ήρθε να το επιδείξει αυτό με το ίδιο το παράδειγμα της ζωής Του. Αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να Τον καταλάβουν γιατί ο υποσυνείδητός τους νους ήταν γεμάτος από ιδέες ενός εκδικητικού Θεού, ενός Θεού που τιμωρεί και μισεί.




Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Happiness, Joy & Bliss
Διδασκαλίες του Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σχέσεις : Τι άλλαξε μετά την πανδημία – Πόσο επικίνδυνες έγιναν…!!!!

Σε εκτόξευση στα περιστατικά βίας μεταξύ συντρόφων οδήγησε η πανδημία, σύμφωνα με επιστήμονες που διερεύνησαν τις επιπτώσεις του χρόνιου και οξέος στρες στα ζευγάρια ασχέτως κατανάλωσης αλκοόλ, βασικού παράγοντα πίσω από επιθετικές συμπεριφορές

Επικίνδυνες αλλαγές έφερε στις ερωτικές σχέσεις η πανδημία της COVID-19, εκτοξεύοντας τα περιστατικά Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων (Intimate Partner Violence) συγκριτικά με την προ νέου κορωνοϊού εποχή.

Όπως ορίζεται από το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η συγκεκριμένη μορφή βίας αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας που περιλαμβάνει τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία μεταξύ νυν και πρώην συντρόφων ή συζύγων.

Σύμφωνα με τη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της πολιτείας Τζόρτζια, η οποία δημοσιεύεται στο Psychology of Violence, τα περιοριστικά μέτρα όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός, οδήγησαν σε έξι έως οκτώ φορές περισσότερα περιστατικά βίας μεταξύ συντρόφων στις ΗΠΑ, με τη σωματική βία από 2 περιστατικά τον χρόνο στα 15 και την ψυχολογική από 16 σε 96 ετησίως.

Μάλιστα, το άγχος για την πανδημία, το οποίο η έρευνα συσχετίζει με τις επιθετικές συμπεριφορές, επηρέασε και ομάδες χαμηλού κινδύνου.

Ειδικότερα, αν και τα ποσοστά παρέμειναν υψηλά σε συντρόφους που καταγράφεται κατάχρηση αλκοόλ, ο αντίκτυπος από το άγχος του κορωνοϊού αποτυπώθηκε εντονότερα σε όσους δεν έπιναν ή κατανάλωναν σημαντικά λιγότερο αλκοόλ ημερησίως και οι οποίοι, 

υπό κανονικές συνθήκες και όχι εν μέσω ακραίων γεγονότων όπως μια πανδημία, μπορούν να προφυλάσσουν τις σχέσεις τους από τις επιπτώσεις του στρες, εξηγούν οι ειδικοί.

Στην πρώτη μελέτη που επικεντρώνεται στα βίαια ξεσπάσματα λόγω του επιδημικού άγχους συμμετείχαν 510 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την περίοδο πριν και μετά την εμφάνιση της COVID-19, 

ως προς τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τις βίαιες σωματικές και ψυχολογικές συμπεριφορές τους έναντι των συντρόφων καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ, παράγοντα που αυξάνει την επιθετικότητα.

Σημαντικό στοιχείο είναι ο χρόνος της μελέτης, τον Απρίλιο του 2020, οπότε τα μέτρα απομόνωσης έφτασαν στην κορύφωσή τους στις ΗΠΑ. 

Οι μισοί από τους συμμετέχοντας αυτοπροσδιορίζονταν ως μέλη μειονοτικών ομάδων αναφορικά με το φύλο ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

«Υπάρχουν δεδομένα που πιστοποιούν ότι τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, επί παραδείγματι, οπότε οι βασικοί πόροι χάνονται και οι άνθρωποι αναγκάζονται να συμβιώσουν σε πολύ στενή επαφή, συνοδεύει μια έκρηξη στα περιστατικά βίας μεταξύ τω συντρόφων», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Dominic Parrott, καθηγητής Ψυχολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Διαπροσωπική Βία του Πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως η οικονομική ενίσχυση ή η αυξημένες παροχές υπηρεσιών υγείας, ενδεχομένως να μειώσουν το άγχος και τη συχνότητα περιστατικών βίας μεταξύ ερωτικών συντρόφων, κατεύθυνση προς την την οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν και οι πολιτικές για τη μείωση της διασποράς του ιού.




ygeiamou.gr

Τεστ προσωπικότητας : Το πρώτο πράγμα που βλέπετε στην εικόνα αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα σας…!!!!

Όλοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά που κρατάμε κρυμμένη, αν θέλετε να μάθετε ποια είναι η δική σας μπορείτε να κάνετε το παρακάτω τεστ.

Όπως όλα τα τεστ προσωπικότητας, δεν έχει καμία επιστημονική εξήγηση, αλλά είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουμε περισσότερες πτυχές του εαυτού μας.

Η εικόνα που βλέπετε είναι μια οπτική ψευδαίσθηση, δηλαδή κρύβει διάφορες άλλες εικόνες και ανάλογα με το τι θα δείτε πρώτο θα έχετε διαφορετική απόκριση. Ποια εικόνα βλέπετε πρώτη;

Ένα παιδί
Είστε ένα άτομο που αισθάνεται ότι έχει πάρα πολλά να κάνει και πρέπει να αφιερώσει χρόνο για τον εαυτό του. Επίσης αν θα επιθυμούσατε να είχατε κάποιον να σας φροντίζει, δεν σας αρέσει να δείχνετε προς τα έξω αυτή την ευάλωτη πλευρά του χαρακτήρα σας.

Δέντρα
Είστε γενναιόδωροι και ανοιχτοί σε όλους, αλλά μερικές φορές νιώθετε το αίμα σας να βράζει και καταβάλετε προσπάθεια για να διατηρείστε σε ηρεμία.

Απολαμβάνετε νέες εμπειρίες αλλά μόνο αν μπορείτε να τις διαχειριστείτε με τον δικό σας τρόπο, ενώ δεν ανέχεστε όσους σας καταπιέζουν.

Ένα ζευγάρι
Για εσάς το σημαντικό στη ζωή είναι τα συναισθήματα που σας δένουν με την οικογένεια, τους φίλους και τον σύντροφο. Ωστόσο, η ανασφάλειά σας, σας οδηγεί να είστε υπερβολικά κτητικοί και συχνά οι άλλοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από εσάς για να έχουν κάποια ελευθερία. Απολαύστε την αγάπη χωρίς κτητικότατα.




jenny.gr

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Κριτική : οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν σχολιάζουν κανένα…!!!!

Οι λέξεις πονούν μόνο όταν προέρχονται από άτομα που είναι σημαντικά για μας και ανάλογα με το τι και πώς θα το πουν.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν σχολιάζουν κανένα! Αντί να ασχολείστε με την κριτική των άλλων ή τον σχολιασμό των άλλων, αφιερώστε το χρόνο σας βελτιώνοντας τον εαυτό σας και τον περίγυρό σας.

“Το άτομο που αφιερώνει χρόνο για να βελτιώσει τον εαυτό του δεν έχει χρόνο για να σχολιάσει τους άλλους” – Μαρία Τερέζα της Καλκούτα.

Στη ζωή υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι πολύ εξαντλητικά όπως το να ακούμε κάποιον να σχολιάζει διαρκώς τους άλλους. Όχι μόνο δεν μας αφήνει να ζήσουμε ελεύθεροι αλλά μας φυλακίζει σε μια παγίδα αρνητικής συμπεριφοράς και μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα.

Εσείς είστε ευτυχισμένοι άνθρωποι;
Οι πράξεις και τα λόγια των αδιάκριτων θα σας κουράσουν και θα καταστρέψουν το μυαλό σας. Όταν λοιπόν αντιμετωπίζετε μια τέτοια κατάσταση έχετε δυο επιλογές: να απομακρυνθείτε ή να προσπαθήσετε να τους βοηθήσετε. 

Και όπως επισημαίνουμε στην αρχή του άρθρου: δεν υπάρχουν πιο συναισθηματικά και ζωτικά αδύναμοι άνθρωποι από εκείνους που αφιερώνουν το χρόνο τους σχολιάζοντας τους άλλους.

Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει κάτι πολυτιμότερο από μια ήρεμη ζωή και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να προστατεύετε το φυσικό και ψυχολογικό σας χώρο. 

Η καρδιά σας δεν πρέπει να επηρεάζεται από καμία μη δημιουργική κριτική. Οι λέξεις πονούν μόνο όταν προέρχονται από άτομα που είναι σημαντικά για μας και ανάλογα με το τι και πώς θα το πουν.
Αυτά που πιστεύουν οι άλλοι για σας είναι η δική τους πραγματικότητα, όχι η δική σας.
“Αυτά που λένε οι άλλοι για σας είναι η δική τους πραγματικότητα και όχι η δική σας. Ξέρουν το όνομά σας άλλα όχι και την ιστορία σας. Δεν έχουν ζήσει αυτά που έχετε ζήσει εσείς και δεν έχουν βρεθεί ποτέ στη θέση σας. 

Το μόνο που ξέρουν για σας είναι αυτά που τους έχετε πει ή ό,τι διαισθάνονται αλλά στην ουσία δεν ξέρουν τι έχετε περάσει.”

Ορισμένοι άνθρωποι, οι λεγόμενοι “καλοθελητές” ή αυτοί που χωρίς να θέλουν να σας επικρίνουν, λένε τη γνώμη τους σε κάθε περίπτωση χωρίς να τους το ζητήσετε. Στόχος τους με αυτή την έμμεση κριτική που ασκούν είναι να κάνουν κακό, να περιφρονήσουν κάποιον ή κάτι και να απολαύσουν τις ανησυχίες των άλλων.

Στην πραγματικότητα, άνθρωποι σαν αυτούς έχουν τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση που δεν μπορούν να αποδεχτούν τον εαυτό τους ή τους άλλους. Αυτό εξηγεί το λόγο για τον οποίο κρίνουν και βάζουν ταμπέλες στους άλλους καθώς μόνο αυτό αντικατοπτρίζει τι πραγματικά αισθάνονται. Αυτό δείχνει πώς προστατεύουν τις δικές τους συναισθηματικές μάχες εις βάρος των άλλων.

Ακόμη και αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαβάσουμε τις σκέψεις των άλλων, δεν μπορούμε. Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τι σκέφτεστε πόσο μάλλον τη ζωή, τα αισθήματα ή τα προβλήματά σας.

Επομένως, δεν χρειάζεται να δίνετε τόση σημασία σε αυτά που λένε οι άλλοι για σας. Οι λέξεις τους προέρχονται από μια απατηλή πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει μέσα στο μυαλό τους, προσπαθώντας να μάθουν τα πάντα.

“Οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο είναι εκείνοι που ανησυχούν υπερβολικά πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι”.
Να είστε δυνατοί όταν αντιμετωπίζετε την κριτική των άλλων και γίνετε ευτυχισμένοι άνθρωποι

“Χρησιμοποίησα κάθε πέτρα που έριξαν πάνω μου για να αντλήσω τη δύναμή μου” Elvira Sastre.

Αν σκέφτεστε συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο σας σχολιάζουν οι άλλοι, βλάπτετε την ευεξία και τη συναισθηματική ισορροπία σας. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερο να αφιερώνετε το χρόνο σας για να βελτιώσετε τον εαυτό σας και τον περίγυρό σας.

Η δουλειά σας δεν είναι να κρίνετε τους άλλους ή να δέχεστε κριτικές αλλά να νοιάζεστε για το πώς μπορείτε να διορθώσετε τα δικά σας λάθη μέχρι να φτάσετε σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο ευεξίας. Αν ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, θα βγείτε κερδισμένοι και θα αποκτήσετε ειλικρίνεια, σεβασμό, ταπεινότητα, γενναιοδωρία και τιμή.

Δεν μπορείτε να είστε τέλειοι αλλά είναι σημαντικό να διατηρείτε μια στάση συνεχούς βελτίωσης του εαυτού σας. Αυτό θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να ζείτε τη ζωή χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς εκβιασμούς και χωρίς να εξαρτάστε συναισθηματικά από τους άλλους.
Θεραπεύστε τα κομμάτια που έχουν υποστεί ζημιά, γίνετε ευτυχισμένοι άνθρωποι

“Μη δίνετε σημασία στα πράγματα που κάνουν ή έχουν σταματήσει να κάνουν οι άλλοι. Δώστε προσοχή σε αυτά που κάνετε ή έχετε σταματήσει να κάνετε εσείς” Βούδας.

Για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις συναισθηματικές πληγές που προκαλούν οι κριτικές, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε ότι ο καθένας είναι μοναδικός και ξεχωριστός.

Έχοντας αυτό υπόψη μας, το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αισθανόμαστε και να σκεφτόμαστε χωρίς να μας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων. Μπορείτε να γίνετε ευτυχισμένοι άνθρωποι!

Άλλοι άνθρωποι είναι εκείνοι που κρίνουν και σχολιάζουν, όχι εσείς. Η μη δημιουργική κριτική φέρει το συναισθηματικό κενό που υπάρχει μέσα στο άτομο που έχει ασκήσει αυτή την κριτική. Συνεπώς, αν αυτό το άτομο δεν σας αφήνει να αναπτυχθείτε συναισθηματικά τότε καλό είναι να απομακρυνθείτε από αυτό.

Αλλά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη συναισθηματική βλάβη που προκαλεί η κριτική; Ας σκεφτούμε λίγο τα εξής :

· Δίνοντας σημασία σε αυτά που σκέφτονται ή λένε οι άλλοι για μας, καταλήγουμε να γινόμαστε κάποιοι που δεν είμαστε. Ικανοποιώντας τους άλλους θα χάσετε την ταυτότητά σας το οποίο φυσικά δεν είναι καθόλου υγιές.

· Είστε καλή μητέρα; Είστε πετυχημένοι; Έξυπνοι, καλοί στη δουλειά σας; Είστε άνθρωποι συμπαθείς; Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόση ενέργεια σπαταλάτε όταν ανησυχείτε για το πώς σκέφτονται οι άλλοι για σας.

· Αν και μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι όλοι ασχολούνται μαζί σας, η αλήθεια είναι πως ό,τι κάνετε ή έχετε σταματήσει να κάνετε δεν έχει και τόση σημασία γι’ αυτούς. Οι άλλοι άνθρωποι σας σκέφτονται πολύ λιγότερο απ’ ό,τι νομίζετε.

· Ανεξάρτητα από το τι κάνετε ή πώς το κάνετε, πάντα θα υπάρχει κάποιος να το σχολιάσει ή να το κατακρίνει. Προσπαθήστε να ζείτε και να ενεργείτε όπως σας βολεύει. Να είστε φυσικοί και να ξέρετε ότι ο μόνος τρόπος για να νιώθετε όμορφα με τον εαυτό σας είναι να κάνετε κάθε στιγμή αυτό που αισθάνεστε.

“Μην περιμένετε οι άλλοι να κατανοήσουν το δρόμο σας και ειδικά αν δεν τον έχουν πορευτεί ποτέ”. Εσείς είστε ευτυχισμένοι άνθρωποι;




Γιατί επιλέγουμε ακατάλληλους συντρόφους ;

Μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του ατόμου είναι να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Στη πραγματικότητα, όμως, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν λάθος συντρόφους με αποτέλεσμα να νοιώθουν δυστυχισμένοι στη σχέση τους.

Μερικοί μπορούν εύκολα να φύγουν από μια άρρωστη σχέση, για μερικούς όμως είναι επώδυνο και εγκλωβίζονται σε μια λάθος επιλογή ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο σύντροφός τους δεν είναι ο κατάλληλος.

Ποια είναι τα αίτια των λανθασμένων επιλογών μας;

Φόβος μοναξιάς
Θολώνει την κρίση σας και σας οδηγεί εμμονικά στην επιλογή συντρόφου για τον οποίο, πιθανό, να μη έχετε αληθινά συναισθήματα. Αν συνειδητοποιήσετε ότι δεν αφήνετε το σύντροφο σας από φόβο, είναι βέβαιο ότι επιλέγετε να είστε δυστυχισμένοι επειδή αρνείστε να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειές σας.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για μια υγιή σχέση γιατί οδηγεί σε επιλογή συντρόφων οι οποίοι σας συμπεριφέρονται άσχημα. Η αλήθεια είναι ότι εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να είστε περήφανοι γι’ αυτόν γιατί καμία σχέση δεν θα καλύψει αυτό το κενό και κανένας σύντροφος δεν θα σας απογειώσει όσο υποχωρητικοί και αν είστε.

Πίεση λόγω κοινωνικών πεποιθήσεων
Πολλές φορές το κοινωνικό σας περιβάλλον σας πιέζει για «αποκατάσταση» με την αιτιολογία ότι είστε αρκετά μεγάλοι. Όσο μεγάλη και αν είναι η πίεση δεν θα πρέπει να επιλέγετε κάποιο σύντροφο με λάθος κριτήρια.

Απαλλαγείτε από τη πεποίθηση ότι ψάχνετε το «άλλο μισό»
Αυτό υποδηλώνει ότι εσείς δεν είστε ολοκληρωμένος σαν άτομο και περιμένετε κάποιον άλλον να δώσει νόημα στη ζωή σας. Να θυμάστε ότι δε χρειάζεστε κάποιον να σας ολοκληρώσει, αλλά ένα σύντροφο να σας εκτιμήσει και να σας δεχτεί όπως είστε.

Μη προσπαθείτε να σώσετε τον σύντροφο σας
Αν ο σύντροφος σας έχει κάποια προβλήματα, όπως για παράδειγμα θέματα εξαρτήσεων ή αρνητικής συμπεριφοράς, είναι λάθος να θεωρείται ότι μπορείτε να τον αλλάξετε και να βελτιώσετε τη ζωή σας, γιατί απλά δεν μπορείτε να βοηθήσετε κανέναν που δεν θέλει να βοηθηθεί.

Μη επιλέγετε το σύντροφο σας με τα μάτια των άλλων
Ότι είναι ιδανικό γι’ αυτούς μπορεί να είναι ακατάλληλο για σας. Μια πετυχημένη σχέση στηρίζεται στο αμοιβαίο σεβασμό, στο θαυμασμό και στη αληθινή επικοινωνία.

Άρνηση
Πολλές φορές αρνείστε να συνειδητοποιήσετε ποιος πραγματικά είναι ο σύντροφός σας και είναι πιο εύκολο να εξαπατήσετε τον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρά να αντιμετωπίσετε την αλήθεια.

Εξάρτηση
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουμε μια υγιή – στενή σχέση με το σύντροφο μας. Αλλά, σκέψεις όπως «Δε μπορώ να ζήσω χωρίς το σύντροφό μου», υποδηλώνουν εξάρτηση και υποταγή.

Φόβος εγκατάλειψης και απόρριψης
Παιδιά που δεν μεγάλωσαν σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, όταν ενηλικιωθούν, ο φόβος εγκατάλειψης είναι η μεγαλύτερή τους απειλή και γι’ αυτό κάνουν οποιαδήποτε έκπτωση, προκειμένου να κρατήσουν το σύντροφό τους.

Ποια είναι τα κλειδιά μια ευτυχισμένης σχέσης;

Βεβαιωθείτε ότι θέλετε να δεσμευτείτε σε μια σχέση για τους σωστούς λόγους
Για παράδειγμα υγιείς λόγοι είναι η ανάγκη για αγάπη, συντροφικότητα ενώ ο φόβος της μοναξιάς αποτελεί μια λάθος προσέγγιση.

Διαλέξτε το σύντροφο σας με προσοχή
Αν θέλετε να δημιουργήσετε μία σοβαρή μακροχρόνια σχέση θα πρέπει να ταιριάζετε πραγματικά. Για παράδειγμα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του καθενός θα πρέπει να συνθέτουν και όχι να δημιουργούν ένα χάσμα.

Μη προσπαθείτε να αλλάζετε το σύντροφό σας
Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να επεμβαίνετε στις σχέσεις του με τους φίλους ή την οικογένεια του, ούτε να του αλλάξετε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα του

Δείξτε αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη
Συζητείστε μαζί του για τα σχέδια και τις επιλογές σας στη δουλειά ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα. Στις διαφωνίες σας αποφύγετε το σαρκασμό και την ειρωνεία, γιατί μπορεί να τον πληγώσετε και να τον κάνετε να νοιώσει μειονεκτικά.

Να είστε ειλικρινής
Και να μοιράζεστε μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας ακόμα και αν είναι δυσάρεστα.

Να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί
Για παράδειγμα, αντί να μένετε σπίτι καθηλωμένοι στη τηλεόραση κανονίστε μια κοινή δραστηριότητα ή ακόμη ένα «ραντεβού»

Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας
Αν νιώθετε ελεύθερη μέσα στη σχέση και ακολουθείτε και τα δικά σας προσωπικά ενδιαφέροντα θα είστε πιο χαρούμενη και ανανεωμένη.

Μάθετε να συζητάτε και όχι να μαλώνετε
Σε μια διαφωνία προσπαθήστε να ακούσετε και τα επιχειρήματα του άλλου για βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Μάθετε να συγχωρείτε και να μην αφήνετε τρίτους να επηρεάζουν την σχέση σας.

Πως να απαλλαγείτε από μια τοξική σχέση;

Ζητήστε βοήθεια
Μιλήστε για την απόφασή σας σε κάποιο φίλο σας ή στην οικογένεια σας για να νιώσετε πιο σίγουρη και ασφαλής.

Εκφράστε τα συναισθήματα σας στο σύντροφο σας και πάρτε την απόφαση σας χωρίς να του επιτρέψετε να επαναλάβει τις τοξικές συμπεριφορές του.

Προσπαθήστε να έχετε θετική σκέψη
Αφιερώστε χρόνο στους ανθρώπους που σας αγαπούν και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που αγαπάτε.

Μείνετε σταθερή στην απόφασή σας
Όταν νιώθετε νοσταλγία και είστε ευάλωτη να θυμάστε ότι αυτό έγινε για το δικό σας καλό και για τη δική σας ζωή

Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας πριν δεσμευτείτε σε άλλη σχέση
Είναι σημαντικό να επουλώσετε τις πληγές σας και να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας ώστε η επόμενη σχέση σας να είναι πετυχημένη. Κάθε χωρισμός όσο επώδυνος και αν είναι μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τα μονοπάτια της ψυχής μας και να ολοκληρωθούμε ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.




Πηγές:
How to leave a toxic relationship and still love yourself – Kristen Fuller M.D.
How to have a long and happy relationship – T. Griffin L.C.
6 Reasons we choose the wrong partners and stay in unhappy relationships – Jodee Virgo
7 Reasons why we choose the wrong partners – Nota Otavecz
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).
Ψυχολόγος
2310834590