Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Δεν σε γερνάει η Ζωή. Η προσπάθεια να αρέσεις εκεί που δεν σου αρέσει σε γερνάει...!!!!


Σκέφτεσαι ότι γερνάς.
Κοιτάς στον καθρέπτη σου και πάντα ανακαλύπτεις μια καινούργια άσπρη τρίχα που δεν την έπιασε καλά η βαφή, μια χαρακιά- επονομαζόμενη ρυτίδα- στις άκρες των ματιών ή στο κούτελο, μια μικρή χαλάρωση στα μάγουλα.

Κοιτάς το κορμί σου και πάντα κάτι αλλάζει. Κάτι που αλλάζει και δεν ξαναφτιάχνεται. Κάτι που για να βελτιωθεί θέλει τη διπλάσια προσπάθεια.

Και μετά βγαίνεις στο δρόμο και παρατηρείς.
Κάτι νέους που δείχνουν πιο γέροι από σένα κι ας μην έχουν ούτε μια ρυτίδα. Κάτι γέρους που δείχνουν πιο νέοι από σένα κι ας μην μπορούν πλέον ούτε καν να τις μετρήσουν.

Κάτι καμπουριασμένα κορμιά με λαμπερά μάτια και κάτι λαμπάδες με θολό βλέμμα. Κάτι πιασμένα σαν κόμπο γερασμένα χέρια και κάτι άλλα λευκά και αδούλευτα που κινούνται μόνα τους κατά μήκος του σώματος.

Μπαίνεις σε σπίτια και βλέπεις.
Σαμπανιέρες γεμάτες ξύδι και ριχτάρια γεμάτα κόμπους.
Πλαστικά ποτήρια γεμάτα με το καλύτερο κρασί και ψωμοτύρι που σε χορταίνει.

Χάπια που συντηρούν το σώμα σου και χάπια που καταστρέφουν το μυαλό σου.
Κρέμες για το γέμισμα των ρυτίδων και κάπου αλλού ευτυχία που τις κάνει να μη φαίνονται.

Γερνάω λες.
Κι όμως, κανείς δεν γερνάει από τα χρόνια που περνάνε από πάνω του.

Κανείς δεν δίνει σημασία αν μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει αυτά που έκανε στα νιάτα του, όταν έχει βρει διαφορετικά πράγματα να κάνει μεγαλώνοντας. Κανείς δεν γερνάει όταν η ζωή του είναι πλημμυρισμένη από ευγένεια, αγάπη, αφοσίωση, χαμόγελα, στιγμές ευτυχίας.

Δεν γερνάει όταν τα προβλήματα υγείας του είναι αντιμετωπίσιμα, όταν η ανταμοιβή από αυτά που δίνει στα παιδιά του είναι η βελτίωσή τους, όταν το βράδυ κοιμάται κουμπωμένος σε μια αγκαλιά, όταν το πρωί ξυπνάει θέλοντας να γίνει καλύτερος.

Κανείς δεν γερνάει όταν τρώει από ευχαρίστηση, όταν κοιμάται χωρίς ανάγκη, όταν μιλάει χωρίς προσπάθεια, όταν κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν. Κι ας μην τα κάνει τέλεια. Κι ας μην κερδίσει ποτέ βραβείο. Ας μην υπάρχει κανείς να τον χειροκροτήσει. Ας μην υπάρχει κανείς να καταγράψει το γεγονός.

Κανείς δεν γερνάει όταν δεν στάζουν στην καρδιά του φαρμάκι. Όταν εκτιμούν και σέβονται την αγάπη που δίνει. Χωρίς απαραίτητη ανταπόκριση αλλά με την απαραίτητη προσοχή.

Οι λεπτομέρειες γερνάνε.

Εκείνες οι μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που μένουν χαραγμένες στη ψυχή και μεταφέρονται στο δέρμα και στα όργανα.

Εκείνα τα «δεν θέλω» που έγιναν πραγματικότητα. Εκείνα τα «δεν μπορώ» που έγιναν καθημερινότητα.

Αυτές οι δουλειές που δεν παράγουν έργο. Εκείνες οι φιλίες που υπάρχουν προς εκμετάλλευση.

Οι αναπάντητες λέξεις γερνάνε και όχι αυτές που σου απαντάνε ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που περιμένεις.

Οι αγάπες που σε πρόδωσαν με αντίτιμο.
Οι σχέσεις που κρατήθηκαν χωρίς να υπάρχουν.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η ξεφτίλα που ανέχεσαι.
Η ζωή που δεν ζεις.

Τα ξύλινα ή χάρτινα σπίτια.

Η αδιαφορία στο ενδιαφέρον γερνάει. Ο τζάμπα κόπος.
Οι χαμένες ώρες και οι μη αναγνωρίσιμες προσπάθειες.
Οι τοίχοι και τα σίδερα. Οι παγωμένες αντιδράσεις.
Το τρύπημα του στομαχιού από τα οξέα.
Οι χτύποι της καρδιάς από το ανώφελο άγχος.

Η εξάρτιση χωρίς σκοινιά και ο θάνατος χωρίς μαχαίρι.
Η προσπάθεια να αρέσεις εκεί που δεν σου αρέσει.
Η αποδοχή της διαφορετικότητας σου από κάποιους που δεν έχουν δεχθεί ούτε τον εαυτό τους.

Σκέφτεσαι ότι γερνάς.
Κοιτάς στον καθρέπτη σου και επιβεβαιώνεις ότι το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις τις αιτίες πρόκλησης των ρυτίδων.

Ας υπάρχουν εκεί.
Απλά φρόντισε οι ιστορίες που κρύβουν μέσα τους, να είναι όλες άξια χαραγμένες.




Dimitra Kafromani 

Υπάρχουν πλάσματα που γεννήθηκαν με χρέος βαρύ στους ώμους τους...!!!!

Υπάρχουν πλάσματα που γεννήθηκαν με χρέος βαρύ στους ώμους τους.

Υπάρχουν γύρω μας, φορούν ανθρώπινες μορφές αλλά εκπέμπουν μια λάμψη που μαγεύει.

Ζουν ανάμεσά μας, δραστηριοποιούνται στην καθημερινότητά τους, όμως οι κινήσεις τους έχουν κάτι το αέρινο, το απόκοσμο, το εξωπραγματικό.

Η μορφή τους γαληνεύει τους άλλους γιατί φωτίζονται από το μέσα τους και όχι γιατί χρησιμοποιούν εντέχνως τα καλλωπίσματα ετούτου του κόσμου.

Υπάρχουν γιατί έχουν χρέος υψηλό, γιατί έχουν δύναμη που ίσως και να μην τη γνωρίζουν, γιατί έχουν ένα προορισμό ιερό, γιατί η ζωή παραμερίζει στο διάβα τους προσκυνώντας την ιερότητα του σκοπού τους.

Αν με ένα τέτοιο πλάσμα διασταυρωθείς, φρόντισε να είναι καθαρός ο δρόμος σου, γιατί φωτίζουν και τα σκοτεινότερα σκοτάδια σου και ίσως να μην αντέξεις το φως τους.

Αν έρθει στο δρόμο σου, δώσε του τη ζωή σου. Όχι, δεν θα τη χάσεις, γιατί τέτοια πλάσματα αναπτύσσουν ότι αγγίζουν. Μέσα του θα φωτίσει και θα καθαρίσει το μονοπάτι σου και θα δεις μέσα από τα μάτια του καθάρια την πορεία σου.

Αν αποφασίσει να συνυπάρξει μαζί σου, τότε ο δρόμος ο δικός σου έχει κάποιο δυνατό προορισμό γιατί θα ολοκληρώσει μέσω εσένα το χρέος του.

Αν επιλέξεις εσύ να μείνεις έχεις να δώσεις πολλά, ώστε να λάβεις περισσότερα μετουσιώνοντας τη ζωή σου.

Μην σκεφτείς λεπτό τα γήινα και μικρά πράγματα αυτής της ζωής μαζί του. Έχει αποστολή δυνατή, κάποιο κομμάτι υπερκόσμιας δικαιοσύνης να επιτελέσει, να καθαρίσει τόπους και χρόνους, να επιφέρει ισορροπία, να ξαναμοιράσει την τράπουλα μέχρι να καταλαγιάσει το άδικο, να φωτίσει τις διαδρομές για να λάμψει μια νέα ελπίδα και να φυσήξει την καταχνιά μέσα από τις πονεμένες ψυχές.

Υπάρχουν πλάσματα που τα λέμε δαιμόνους και βασανίζουν ζωές, μα υπάρχουν και πλάσματα που είναι αγγελικά πλασμένα και βρίσκονται εδώ για να καθαρίσουν όχι με μίσος, μα με την αγνότητα της ψυχής τους, με το δίκαιο του προορισμού τους με την απολυτότητα του ήθους τους, με τη γνώση της αλήθειας τους και με την απολυτότητα του προορισμού τους.

Υπάρχουν αυτά τα πλάσματα που έχουν γεννηθεί με το χρέος το βαρύ. Να φορέσουν μόνο την αγάπη τους για τη ζωή και να τάξουν το σκοπό τους στο να την αναπτύσσουν και να τη βελτιώνουν σε κάθε τους βήμα.

Αν συνταχτείς μαζί τους, θα μυρίζεις την άνοιξη μέσα στη βαρυχειμωνιά γιατί τίποτα δεν εμποδίζει την άνοιξη να συμβεί! Θα γνωρίσεις την ευτυχία, γιατί η ευτυχία είναι στάση ζωής και δεν εξαρτάται από τις καταστάσεις και τις δυσκολίες αλλά από τη στάση που κρατάμε εμείς απέναντί τους. 

Θα δεις ότι το άδικο μπορεί να πέσει κάτω από τον πέλεκυ της δικαιοσύνης και το σκοτεινό μπορεί να διαλυθεί μέσα από τη δύναμη του φωτός. 

Θα νοιώσεις την αγάπη γιατί η δύναμη που έχουν αυτά τα πλάσματα προκειμένου να εκτελέσουν το χρέος τους προέρχεται από τη συμπαντική αγάπη της ζωής για τον εαυτό της και πλέουν μέσα σε αυτή.

Μέριασε μακριά τους αν στα σκοτάδια σου κινείσαι. Τίποτα το αληθινό δεν μπορεί ποτέ να χαθεί, ούτε το αυθεντικό γίνεται να καταστραφεί. 

Το διαμάντι δεν θαμπώνει ποτέ όπως παθαίνει ένα κομμάτι γυαλί και ο καλογυαλισμένος καθρέφτης αντανακλάει πάντα μακριά του το είδωλο που πέφτει μπροστά του.

Υπάρχουν πλάσματα που γεννήθηκαν με χρέος βαρύ στους ώμους τους.
Αφιερωμένο…




Τα σκαλοπάτια μη φοβάσαι...!!!!

Σου γράφω από το κινητό μου αυτές τις λίγες γραμμές γιατί είμαι συνεχώς στο τρέξιμο.Οι δουλειές συνεχόμενες,υποχρεώσεις πολλές. 

Αλλά και η αγάπη του Θεού είναι συνεχώς κι αυτή στο …τρέξιμο.

Δεν μας αφήνει ο Θεός ποτέ. 

Απλώς κάποιες φορές επιτρέπει να δοκιμαζόμαστε. 

Να βλέπουμε πρωτίστως εμείς τον εαυτό μας, την αδυναμία μας.Είναι όμορφο να βλέπουμε πως κάθε μέρα είναι κι ένα ξεχωριστό σκαλοπάτι που μας φέρνει όλο και πιο κοντά στον ουρανό,στην αληθινή ζωή. 

Δες : ακόμη και το Τριώδιο που έχει λίγες μέρες ξεκινήσει έχει κι αυτό σκαλοπάτια.

Έτσι είναι η ζωή. 

Είναι κίνηση, ανάβαση, δημιουργία.Δεν είναι στασιμότητα.Προχωράς, αφήνοντας πίσω σου τις κακές συνήθειες, τα πάθη. 

Κι αν σε πονάνε τα γόνατα, μη φοβάσαι!Πες Του το.Θα σ’ ακούσει. 

Θα στείλει άλλους και θα σε βοηθήσουν με χαρά!Είναι πολύ όμορφο ότι σ΄ αυτή τη ζωή είμαστε μαζί. 

Προσπαθούμε να περπατάμε, να ανεβαίνουμε μαζί. 




Είμαι θυμωμένη με μένα διότι θα έπρεπε να έχω ωριμάσει. Να μην απορώ με τίποτε...!!!!

Είμαι λίγο θυμωμένη, όπως αντιλαμβάνεσαι.
Με 'μενα. Διότι θα έπρεπε να έχω ωριμάσει.Να μην απορώ με τίποτε.  – Κική Δημουλά

Γιατί θύμωσες αλήθεια; Τι προκάλεσε το θυμό σου; Φταίει το γεγονός ότι δεν ωρίμασες; Φταίει το γεγονός ότι νιώθεις ενοχές; Τι σε έκανε να θυμώσεις πραγματικά;

Θα έπρεπε όμως να μην απορείς. Ίσως θα έπρεπε και να μην θυμώνεις. Όμως, πρέπει να σου πω κάτι. Ο θυμός δεν θα σε βοηθήσει.

Είναι δύσκολο συναίσθημα ο θυμός. Γιατί σε πικραίνει, γιατί σε κάνει να νιώθεις απογοήτευση, αδικία, οργή, γιατί εκνευρίζεσαι. Και όσο εκνευρίζεσαι, σταδιακά αυξάνονται οι άνθρωποι για τους οποίους νιώθεις θυμό. Και βυθίζεσαι μέσα σε αυτά τα συναισθήματα και σε αυτές τις σκέψεις.

Υπάρχουν φορές που εκνευρίζεσαι με τους άλλους και άλλες φορές με τον εαυτό σου. Που δεν ωρίμασες, που αφέθηκες, που πίστεψες στα λόγια. Που ενώ είχες πει ότι θα το ελέγχεις, τελικά δεν μπόρεσες να ελέγξεις. Που ενώ είχες πει ότι δεν θα ξαναπληγωθείς, ξαναπληγώθηκες.

Μην αφήσεις όμως το θυμό να αποκτήσει τον έλεγχο των σκέψεών σου. Γιατί θα σε οδηγήσει σε λάθος διαχειρίσεις. Άφησε πίσω το παρελθόν. Και αν νομίζεις ότι έκανες λάθος τώρα, μάθε από αυτό. Κατέκτησε τη σοφία της εμπειρίας.

Θυμηθείτε να δίνετε αξία στον εαυτό σας… Γιατί αν δεν του δώσετε εσείς, δεν θα σας δώσει κανένας την αξία που σας αρμόζει.




Photo: Author/Depositphotos
Συγγραφέας Ελένη Σολταρίδου

Το θέμα είναι να μην μείνουμε στην πληγή αλλά να περάσουμε στην θεραπεία...!!!!

Βλέπεις κάτι προσωπάκια χαρούμενα,χαμογελαστά,έτοιμα να ευθυμήσουν, έτοιμα να δείξουν το χαμόγελό τους.

Ακόμα και με βροχή και συννεφιά,ακόμα και μέσα στη δοκιμασία,ακόμα και μέσα στην αποτυχία,χαμογελούν, γελούν, ευθυμούν.

Δεν είναι ότι είναι αναίσθητοι,δεν είναι που θέλουν να κρύψουν το δάκρυ τους.

Φυσικά κι αυτοί κλαίνε,αλλά δεν κλαψουρίζουν συνεχώς.Φυσικά και αυτοί στεναχωριούνται,αλλά η καρδιά τους δεν στενεύει.

Τους ρωτάνε: «καλά, μπορείς ακόμα να χαμογελάς»;Κι αυτοί κοιτούνε απορημένοι.«Μα είναι δυνατόν να μην χαμογελώ;

Είναι δυνατόν να πάψω να χαίρομαι την ζωή που ανοίγεται μπροστά μου;

Είναι δυνατόν να μην σκιρτά η καρδιά μου,κάθε φορά που αναπνέω,κάθε φορά που περπατώ,κάθε φορά που κοιτώ τον ουρανό,κάθε φορά που ενθυμούμαι τον Θεό μου;

Πώς είναι δυνατόν να μην νικά η χαρά την θλίψη,το φως το σκοτάδι;

Πώς είναι δυνατόν να πάψω να χαμογελώ όταν ακόμα και ο θάνατος για μένα σημαίνει ζωή;

Πώς είναι δυνατόν να πάψω να ευθυμώ όταν ακόμα και ο σταυρός μου με κάνει πιο δυνατό, πιο σοφό,πιο ταπεινό, πιο καθαρό;

Όχι, δεν θα πάψω να χαμογελώ ακόμα κι όταν όλα γύρω μου είναι σκοτεινά, ακόμα και όταν όλοι γύρω μου κηρύττουν για καταστροφές και δυσκολίες.

Ξέρετε γιατί; 

Διότι ένα κατάλαβα.Η ευτυχία δεν είναι απλά ένα γεγονός,είναι μια επιλογή ζωής,είναι ένας τρόπος ζωής,είναι ένα δρόμος...

Το ξέρω ότι πολλοί λένε ότι και αυτοί δεν θέλουν να είναι δυστυχισμένοι αλλά να έχουνε χαρά στην ζωή τους.

Ας αναλογιστούν όμως για λίγο.Μήπως και αυτοί βάζουν το χεράκι τους,με τις επιλογές τους,με τον εγωισμό τους,με την αδιαλλαξία τους,με την γκρίνια τους,με την μιζέρια τους,να μένουν σε κατάσταση δυστυχίας;»

Όλοι κάπου, κάπως, κάποτε έχουμε πληγωθεί και έχουμε πληγώσει.

Το θέμα είναι να μην μείνουμε στην πληγή αλλά να περάσουμε στην θεραπεία.

Το ζητούμενο δεν είναι να παραμένουμε στην γκρίνια και την μιζέρια αλλά να δούμε με αισιοδοξία την ζωή μας που ανοίγεται μπροστά μας.

Τότε κάθε αποτυχία μας θα γίνεται αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι.

Τότε κάθε δοκιμασία μας θα γίνεται αφορμή να δοκιμαστούμε στην αγάπη και την ταπείνωση.

Μην κάνουμε το δάκρυ μας, στασίδι μας. Κι ο Θεός θέλει το δάκρυ μας που έχει μετάνοια.

Όμως πιο πολύ - νομίζω - του αρέσει το χαμόγελό μας που πηγή έχει την ελπίδα μας σ’ Αυτόν.

Χαίρεται ο Χριστός μας όταν βλέπει το πάθος μας για ζωή,για χαρά,για συγχώρεση,για αγάπη.

Κι αν κάθε φορά που δακρύζεις με πόνο ένας άγγελος έρχεται και μαζεύει το δάκρυ σου,τότε και κάθε φορά που χαμογελάς (κι ας πονάς),χιλιάδες άγγελοι συγκλονίζονται με την δύναμή σου,με την αρχοντιά σου,με την ομορφιά σου,με την αιωνιότητα που ζωγραφίζεται στο πρόσωπό σου,με το φως που εκπέμπουν τα μάτια σου.

Να θυμάσαι,το χαμόγελό σου φέρνει φως ακόμα και στο πιο βαθύ σκοτάδι...

Μην το τσιγκουνεύεσαι,γιατί σίγουρα κάποιοι αξίζουν να το δούνε και να το απολαύσουν.




Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Δεκάρα δεν δίνω για το ποιος με αντιπαθεί και ποιος με σχολιάζει...!!!!

Δεν δίνω δεκάρα και δεν θα δώσω ποτέ ξανά για όλους αυτούς που δεν αξίζουν την προσοχή μου, την φιλία και την παρέα μου.

Έχω βαρεθεί τόσα χρόνια να χαλιέμαι, να πέφτω, να αδειάζω ψυχολογικά και να γεμίζω με αρνητισμό και ενεργειακά σκουπίδια από σχέσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν στη ζωή μου.

Αυτά βέβαια δεν αφορούν μόνο τους φίλους με τα “διπλά προσωπεία”, ούτε μερικούς συγγενείς που ψάχνουν την ευκαιρία να κακολογήσουν, μειώνοντας όποιον σκεφτεί ο υπέροχος εγκέφαλός τους, νομίζοντας πως έτσι θα εξυψώσουν τους εαυτούς τους.

Αφορά και τους απλούς γνωστούς ή και αγνώστους, αυτούς που αντιπαθούν κάποιον σε δευτερόλεπτα, που βάζουν ταμπέλες με την πρώτη ματιά, αυτούς που δε βλέπουν την ψυχή τους που μαραζώνει, που έχει καταντήσει και ξεπέσει τόσο χαμηλά από την υπερπροσπάθεια.

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν με αγγίζουν πλέον οι χαρακτηρισμοί, η κακεντρέχεια και το κουτσομπολιό που είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον, μέχρι και χόμπι για κάποιους. 

Ούτε με αγγίζει η αντιπάθεια που τρέφουν στο πρόσωπό μου αυτοί που χρίστηκαν από μόνοι τους κριτές των πάντων, εκτός βέβαια των δικών τους επιλογών.

Εγώ ξέρω ποιοι με αγαπούν και με εκτιμάνε. Που τα μάτια τους όταν με κοιτάνε είναι κρυστάλλινα και καθαρά, που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, που είναι γεμάτα με χαρά και αγάπη. Ξέρω ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχω δίπλα μου και ποιοι είναι αυτοί που κρατάω μακριά μου.

Αναρωτιέμαι πόσες φορές έχουμε αναλωθεί, πόσες στιγμές έχουμε χαλαστεί ψυχολογικά με το να αφήνουμε άλλους να μας ρουφάνε την ενέργεια σαν παγωμένο αναψυκτικό το καλοκαίρι. Στο κάτω κάτω από τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων τρέφονται αφού πλήττουν με τη δική τους ανούσια καθημερινότητα και “ρηχή” ζωή.

Πλέον δεν κάνω εκπτώσεις στην πολύτιμη ζωή μου.

Δεν αφήνω κανέναν να με ρίξει.

Η αδιαφορία μου είναι μονόδρομος.

Επιλέγω προσεκτικά τις κινήσεις μου

και πετάω στο καλάθι των αχρήστων τους επικριτές μου.




Ν.Σ.

Θέλεις να είσαι διαφορετικός; Αυτό, πονάει να ξέρεις...!!!!

Θέλεις να είσαι διαφορετικός;

Αυτό, πονάει να ξέρεις!

Από την άλλη, τι θα σήμαινε για εσένα να είσαι ίδιος;

Να είσαι ίσως κάτι που θα είναι αποδεκτό, αλλά που θα καταπιέζει τα ιδιαίτερα στοιχεία του και θα τα καταδικάζει στην αφάνεια;

Θα σε πουν περίεργο, παράξενο και δύσκολο.

Αλλά ποιος είναι ο εύκολος;

Αυτός που τον κάνει ο άλλος ό,τι θέλει;

Αυτός που ότι του λένε, το εκτελεί με το κεφάλι κατεβασμένο;
Αυτός που πραγματοποιεί τα όνειρα άλλων;

Αυτός που θυσιάζει την προσωπικότητά του για τα κοινωνικά πρέπει;

Θα σε διώξουν, και θα μείνεις μόνος, ίσως πάρεις και τη ρετσινιά του αντικοινωνικού.

Σε καλό δρόμο θα είσαι τότε!
Η κοινωνία πάντα, τελματωμένο σε θέλει.

Σε πρόγραμμα. Άρα, εσύ γίνεσαι δημιουργός, γίνεσαι ο πρωταγωνιστής του έργου σου, είσαι ο αρχιτέκτονας του μέλλοντός σου!

Ταράζεις τα νερά και δημιουργείς κυματισμούς. Τα άλλα νερά, στάσιμα είναι!

Απλοί αντιγραφείς και επαναλήπτες ενός επιβεβαιωμένου μοντέλου.

Εσύ, δημιουργείς νέο μοντέλο.

Θα έρθεις σε ρήξη στο τέλος αν για πολύ μείνεις διαφορετικός.

Αλλά η ρήξη αυτή θα είναι και η απελευθέρωσή σου.

Επειδή, τους διαφορετικούς, όταν δεν καταφέρνουν να τους λυγίσουν και να τους κάνουν ίδιους, τότε τους ακολουθούν.

Βλέπεις, όλοι μοναδικοί είμαστε στο βάθος.

Και όσο και αν σε πολεμήσουν, κάτι θα θυμίζεις μέσα τους από τα δικά τους, και αυτό θα είναι η γοητεία σου.

Μείνε άγρυπνος, μείνε διψασμένος.

Μείνε σε αυτό που τη σκέψη σου τρελαίνει και κάνει το κορμί σου να ανατριχιάζει.

Μείνε με βουλωμένα αυτιά στις φωνές τους και με ανοιχτά τα μάτια στο δρόμο σου. Μείνε εσύ!

Απόσπασμα από το βιβλίο μου "Πες μου Δάσκαλε" από τις εκδόσεις iwrite.




Κι όταν δεν έχεις χρόνο, φρόντισε να φτιάχνεις...!!!!

Ο χρόνος είναι πολύτιμος, λένε. Και από όποια πλευρά και να το δεις, είναι αλήθεια. Όσο πιο πολύ χρόνο έχουμε για τον εαυτό μας, τόσο πιο πολύ τον αγαπάμε. Όσο πιο πολύ χρόνο έχουμε για τους ανθρώπους μας, τόσο πιο κοντά τους ερχόμαστε. Όσο πιο πολύ χρόνο έχουμε για ταξίδια, τόσο πιο πολλές εμπειρίες αποκτάμε.

Ο χρόνος, λένε, είναι και ο καλύτερος γιατρός. Ο χρόνος απαλύνει τον πόνο και κλείνει τις πληγές. Μπορεί να μένουν σημάδια, για να μας θυμίζουν τις δυσκολίες της ζωής, αλλά η ψυχή με το χρόνο γιατρεύεται. 

Είναι στιγμές στη ζωή που ζητάμε λίγο παραπάνω χρόνο. Ιδιαίτερα αναζητάμε τον χαμένο χρόνο για εκείνους τους ανθρώπους που φεύγουν από κοντά μας. Μια χαμένη σχέση, μια χαμένη ζωή. Χρόνο για τις στιγμές που δεν ζήσαμε.

Δεν είχαμε πραγματικά τον χρόνο ή μήπως δεν τον «φτιάξαμε»; Μήπως είμασταν απασχολημένοι με άλλα πράγματα; Χαμένες ατελείωτες ώρες μπροστά σε υπολογιστές και κινητά. Μπροστά στην τηλεόραση και στα βιντεοπαιχνίδια. 

Ο χρόνος είναι δώρο και η κάθε στιγμή είναι μαγική. Βρες χρόνο, φτιάξε χρόνο για αυτούς που αγαπάς, ακόμα και δέκα λεπτά έχουν μεγάλη αξία για ένα καλημέρα, ένα σε αγαπώ και να προσέχεις. Για ένα απλό μήνυμα ή ένα τηλέφωνο. 

Η δικαιολογία της εποχής μας είναι «δεν βρήκα χρόνο» και αυτό γιατί τον σπαταλάμε σε πράγματα χωρίς αξία. Πράγματα που δεν θα μας δώσουν ποτέ τίποτα πίσω.

Παράτα τα social media και τα προσωπικά προφίλ στο instagram. Φτιάξε χρόνο για εσένα. 

Αγάπα τον εαυτό σου. Ζήσε καλύτερα, βρες ποιότητα σε απλά καθημερινά πράγματα. Κοίτα γύρω σου και δες με καθαρή ματιά πόσο όμορφος είναι ο κόσμος. Μην μετανιώσεις ποτέ για τον χαμένο χρόνο. Φτιάξε όσο πιο πολύ χρόνο μπορείς και κάν’ το από τώρα. 




Ειρήνη Αγγελίδη

Η ήττα είναι μόνο μια διαδικασία για να μάθεις...!!!!

Η ήττα είναι μόνο μια διαδικασία για να μάθεις

Κέρδισε την παρτίδα της ζωής. Μάθε να ξεφεύγεις από χαοτικές καταστάσεις, μάθε να οργανώνεσαι, να βρίσκεις τις εξόδους.

Στα δύσβατα μονοπάτια, στα γεμάτα αγκάθια και πόνο, κράτα παραμάσχαλα μια ελπίδα, μα μη φοβάσαι να τα περπατήσεις. Θα δεις, θα σε οπλίσουν με όλα εκείνα τα σημαντικά που οφείλεις να έχεις για κάθε επόμενη διαδρομή.

Θα αποκτήσεις αντοχές, θα μάθεις να ξεχωρίζεις τους εχθρούς, θα σπάσεις τα φράγματα των βαθύτερων φόβων σου, θα γίνεις πιο δυνατός, πιο σίγουρος για τον εαυτό σου.

Πάλη είναι. Μια αναμέτρηση που μόνο εσένα μπορεί να έχει νικητή. Η ήττα είναι μόνο μια διαδικασία για να μάθεις, να συνειδητοποιήσεις κάποια πράγματα⋅ Παρέρχεται όμως.

Γιατί έτσι θέλει η ζωή: Να τους δοκιμάζει όλους. Στα δύσκολα φαίνεται τι είναι ο καθένας και πόσα μπορεί. Κι αφού η ήττα είναι διαδικασία, σημαίνει πως μετά τα στάδιά της, εισέρχεσαι σε μια άλλη κατάσταση, αυτή της ανασυγκρότησης των δυνάμεών σου, του ξεκαθαρίσματος.

Και κάπου εκεί, όταν το μυαλό συγχρονιστεί με την καρδιά και πάρει κρίσιμες αποφάσεις, είσαι σε θέση να κάνεις την παρτίδα δική σου. Γιατί η ζωή σου από σένα εξαρτάται.




Photo: Author/Depositphotos
Συγγραφέας Πόπη Κλειδαρά

Στη ζωή παίρνουμε μόνο αυτό που ψάχνουμε...!!!!

Ακολουθεί μια υπέροχη διδακτική ιστορία που τη βρήκαμε στο tilestwra.com. Αφού τη διαβάσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο να τη σκεφτείτε και να τη συγκρίνετε με την πραγματικότητά σας. 

Υπάρχουν δυο όψεις του ίδιου κόσμου 

Αν ρωτούσες μια μύγα, αν έχει δει κανένα λουλούδι στα μέρη που συχνάζει, θα απαντούσε ως εξής : “Δεν έχω δει κανένα λουλούδι. Αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν και πολλά ωραία πράγματα στον βούρκο.” 

Το περισσότερο που μπορείτε να ακούσετε από την μύγα είναι ιστορίες σκουπιδιών, αφού έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής, ψάχνοντας μέσα στα σκουπίδια. 

Αν, όμως, ρωτήσετε μια μέλισσα αν έχει δει καθόλου βρωμιά στο περιβάλλον της, θα απαντούσε το εξής : “Βρωμιά; Όχι δεν έχω δει καθόλου βρωμιά πουθενά. Το μόνο που έχω δει εδώ τριγύρω είναι όμορφα αρώματα λουλουδιών.” 

Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι, που μόλις μπαίνουν σε ένα λιβάδι που ανθίζει, θα βρουν το πιο απαίσιο μέρος και θα καθίσουν να κολυμπούν στον βούρκο για πάντα. 

Αλλά, υπάρχουν και αυτοί που θα ψάξουν για μια μικρή όμορφη γωνία, ακόμα και μέσα σε έναν βούρκο, και θα περάσουν τον χρόνο τους στην πνευματική τροφή, που τους προσφέρει το μέρος. 

Στην ζωή παίρνουμε μόνο αυτό που ψάχνουμε… 




Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Όταν σπαταλάς τον χρόνο σου στις εμμονές, χάνεις την ίδια τη ζωή...!!!!

Το κείμενο που ακολουθεί, δεν είναι απλά ένα κείμενο. Είναι μια παραβολή!

Είναι μια αλληγορική ιστορία, που το κάθε στοιχείο της σημαίνει κάτι άλλο, κι όχι αυτό που αυτονόητα φαίνεται.

Είναι ένα αλληγορικό κείμενο, που ο κάθε ένας μπορεί να το ερμηνεύσει ελεύθερα, όπως θέλει, όπως τον βολεύει, κι όπως το καταλαβαίνει.

Καλή ανάγνωση!

Ήταν κάποτε σε ένα μικρό χωριό ένας αγρότης, ένας καλοκάγαθος, εργατικός και τίμιος αγρότης, που έχει ένα μποστάνι.

Ένα μποστάνι όμορφο με ψηλή περίφραξη, με ένα μεγάλο σκιάχτρο στην μέση του για προστασία απ΄ τα πουλιά, περιποιημένο, σκαλισμένο, ξεχορταριασμένο και γεμάτο με κάθε λογής φυτά, με καρποφόρα δέντρα και με λουλούδια σπάνια. 

Ένα υπέροχο μποστάνι που το θαυμάζανε πολλοί, που περνούσαν απ’ έξω και το χάζευαν, και που όμοιο του δεν υπήρχε στο μικρό αυτό χωριό. Ένα πραγματικά πανέμορφο μποστάνι με ολάνθιστους ανθούς, με ζηλευτούς καρπούς και με ανεξάντλητη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και λαχταριστά φρούτα.

Σε μια γωνιά αυτού του μποστανιού όμως, υπήρχε κι ένα λάχανο, που σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα φυτά δεν αναπτυσσόταν σωστά. 

Ο αγρότης το φρόντιζε, το περιποιόταν, το πότιζε και το σκάλιζε για να πάρει τα πάνω του και να εναρμονιστεί με τα υπόλοιπα λουλούδια του μεγάλου κήπου. 

Επισκέπτονταν κάθε μέρα τον γεωπόνο και έπαιρνε συμβουλές, ρωτούσε επίμονα τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους του χωριού, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να το δει να μεγαλώνει.

– Τι παιδεύεσαι εκεί μωρέ παιδί, αυτό δεν σώζεται, αυτό το λάχανο δεν έχει πια ζωή, ξερίζωσε το και πέτα το, δεν το βλέπεις; Του είπε μια μέρα ένας γέρος, που διάβαινε τον δρόμο έξω από το μποστάνι και τον είδε να έχει απορροφηθεί και να προσπαθεί με μανία και με όλη του την ψυχή πάνω από το λάχανο.

– Αποκλείεται, εγώ θα το αναστήσω, εγώ θα το κάνω να πρασινίσει και να μεγαλώσει. Απάντησε, δίχως να σηκώσει καν το βλέμμα του, ο επίμονος και συνάμα ξεροκέφαλος αγρότης.

Μάταια όμως! Το λάχανο όχι μόνο δεν μεγάλωνε και δεν πρασίνιζε, αλλά άρχισε και να σαπίζει, άρχισε να γεμίζει παράσιτα κι έντομα. 

Κι όσο το λάχανο χαλούσε, τόσο ο αγρότης θύμωνε και πείσμωνε, τόσο ο αγρότης έριχνε όλη του την ενέργεια στο σάπιο λάχανο, τόσο ο αγρότης πάθαινε έμμονη κι ένιωθε δυστυχία, και μέρα νύχτα ασχολιότανε μαζί του…

Ώσπου ένα βράδυ, το λάχανο ξεράθηκε οριστικά κι ο αγρότης μη έχοντας τι άλλο πια να κάνει, εγκατέλειψε τις προσπάθειες του εξαντλημένος κι απογοητευμένος που δεν κατάφερε να το σώσει, και πήγε σπίτι του να κοιμηθεί αποκαμωμένος.

Την επομένη μέρα σηκώθηκε πρωί πρωί για να πάει στο όμορφο μποστάνι του, μα σαν έφτασε, τα ματιά του αντίκρισαν μια αληθινή καταστροφή! 

Το μποστάνι του δεν ήταν πια καθόλου όμορφο, είχε γεμίσει με ψηλά αγριοχόρταρα κι αγκάθια. Τα φυτά είχαν μαραζώσει γιατί ήταν παρά πολύ καιρό απότιστα και διψασμένα. Τα φρούτα είχαν πέσει στο χώμα και τα τρώγανε σκουλήκια. 

Τα λουλούδια είχαν ξεραθεί και μείνανε κοτσάνια σκέτα κι άσχημα. Το σκιάχτρο είχε μαδήσει απ΄ τους ανέμους και τώρα πια πάνω του ξαπόσταιναν πουλιά, κι ο φράχτης ήταν γεμάτος τεράστιες τρύπες.

“Πω πω Θεέ μου, τι έκανα”! Άρχισε να μονολογεί ο ανόητος αγρότης, πέφτοντας στα γόνατα μες το μποστάνι του.

“Πόσο κουτά κι επιπόλαια φέρθηκα, πόσο μεγάλο λάθος έκανα και τι χαζός που ήμουνα, όταν μου τα έλεγε ο γέρος κι εγώ έκανα του κεφαλιού μου”. Έλεγε και χτυπούσε τις παλάμες του στο χώμα απελπισμένος.

“Πάει το μποστάνι μου, το άφησα στην μοίρα του προσπαθώντας να σώσω μόνο ένα λάχανο. Το εγκατέλειψα, κι απορροφήθηκα στα ασήμαντα και στα μικρά και τώρα πάνε όλοι οι κόποι μου χαμένοι”. Μονολογούσε, τραβώντας τα μαλλιά του.

“Καλά να πάθω κι αυτό μου άξιζε, αφού τελικά δεν είχα την σοφία να κάνω αυτό που λέει η λογική κι αυτό που πρέπει. Καλά να πάθω για να μάθω, πως σαν σπαταλάς τον χρόνο σου σε ανόητες εμμονές στο τέλος χάνεις τα πάντα στην ζωή”. Είπε ο αγρότης, πετώντας μια χούφτα από το ξεραμένο και διψασμένο χώμα στον αέρα…

“Καλά να πάθω”! 




Γιώργος Καραγεώργος 

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις διαλογισμό; Η επιστήμη στηρίζει την απόφασή σου...!!!!

Μια άσκηση με πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη... 
Μεταξύ της πανδημίας του κορωνοϊού κι ενός αβέβαιου μέλλοντος, τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αυτές τις μέρες η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη άγχος και ανησυχία. 

Με εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να μείνουν σπίτι για κάποιες εβδομάδες, αν όχι μήνες, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσεις μια νέα συνήθεια, που πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει το άγχος, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη μνήμη. Φυσικά, μιλάω για το διαλογισμό! 

Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά διαλογισμού ημερησίως για οκτώ εβδομάδες, μπορούν να μειώσουν το άγχος, την κόπωση και τη διαταραχή της διάθεσης. 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Behavioral Brain Research, περιελάμβανε ομάδες ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία πάνω στο διαλογισμό. 

Μια ομάδα συμμετεχόντων πέρασε 13 λεπτά την ημέρα κάνοντας διαλογισμό, ενώ μια άλλη ομάδα πέρασε 13 λεπτά κάθε μέρα ακούγοντας ένα podcast. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν πολλούς τρόπους άσκησης, με σκοπό να ελαττώσουν το άγχος και να “καλλιεργήσουν” τη διάθεση και τη γνώση τους. 

Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα διαλογισμού ήταν γενικά σε καλύτερη διάθεση, ικανή να επικεντρωθεί περισσότερο σε διάφορα ζητήματα, καθώς αυτή η πνευματική άσκηση είχε μετριάσει σε σημαντικό βαθμό το άγχος. 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν αποτελέσματα μετά από τέσσερις εβδομάδες διαλογισμού, υποδεικνύοντας ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται μεγαλύτερη διάρκεια άσκησης για να δει οφέλη. 

“Όμως, ακόμα κι η μικρή καθημερινή πρακτική διαλογισμού μπορεί να έχει παρόμοιες επιπτώσεις στη συμπεριφορά του ατόμου”, γράφει το περιοδικό. 

Η μελέτη είναι μία από τις πολλές που δείχνει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη σκέψη, αναδιοργανώνοντας τα δίκτυα του εγκεφάλου. 

Επιπλέον, ο διαλογισμός προκαλεί πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη, από την απώλεια σωματικού βάρους έως τη βελτίωση των δεξιοτήτων ηγεσίας. 

Το κλειδί, σύμφωνα με τις νέες έρευνες, δεν είναι πόσο καιρό μπορείς να καθίσεις σε ακινησία για το απόλυτο stretching, αλλά να το ενσωματώσεις με συνέπεια στο καθημερινό σου πρόγραμμα. 




από την MCTEAM 

Ο ΟΗΕ προτρέπει σε παγκόσμιο κίνημα διατροφής χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά...!!!!

            Κτηνοτροφικό αγρόκτημα βοοειδών, στο Mato 
                            Grosso της Βραζιλίας. 
Η μικρότερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών

Μία παγκόσμια αλλαγή προς μια βέγκαν διατροφή (αυστηρή χορτοφαγία*) είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λέει μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα. 

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τον προβλεπόμενο αριθμό των 9,1 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2050, τα δυτικά γούστα για διατροφή πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μη βιώσιμα, λέει μία έκθεση της διεθνούς επιτροπής για την αειφόρο διαχείριση των πόρων από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). 

Λέει: «Οι επιπτώσεις από την αγροκτηνοτροφία αναμένεται να ενταθούν δραματικά επειδή η πληθυσμιακή μεγέθυνση θα αυξήσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αντίθετα με τα ορυκτά καύσιμα, είναι δύσκολο να αναζητήσουμε εναλλακτικές: οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Μία σημαντική μείωση των επιπτώσεων θα ήταν δυνατή μόνο με μια ουσιαστική, παγκόσμια αλλαγή διατροφικών συνηθειών, μακριά από τα ζωικά προϊόντα». 

Ο καθηγητής Έντγκαρ Χέρτουιτς, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης είπε: «Τα ζωικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από την παραγωγή κατασκευαστικών υλικών, όπως η άμμος ή το τσιμέντο, τα πλαστικά ή τα μέταλλα. Η βιομάζα και τα χωράφια που προορίζονται μόνο για κτηνοτροφία προκαλούν τόση ζημιά όσο η καύση των ορυκτών καυσίμων». 

Αυτή η προτροπή ακολουθεί την περσινή συμβουλή του Σερ Νίκολας Στερν, πρώην συμβούλου της κυβέρνησης των Εργατικών στα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής. Ο Δρ Ραχέντρα Πατσάουρι, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), επίσης πρότεινε στον κόσμο να περνάνε μία μέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας, για να περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα. 

Η επιτροπή των ειδικών βαθμολόγησε προϊόντα, πόρους, οικονομικές δραστηριότητες και μεταφορές ανάλογα με τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. 

Η αγροκτηνοτροφία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, γιατί και τα δύο αυξάνονται ταχύτατα με την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρουν. 

Ο Έρνστ φον Βαϊτσέκερ, περιβαλλοντολόγος επιστήμονας που συμπροέδρευσε της ομάδας, είπε: 
«Η αύξηση του πλούτου προκαλεί μια μεταστροφή των διατροφικών συνηθειών προς το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα – τα κοπάδια τώρα καταναλώνουν μεγάλο μέρος από τις παγκόσμιες καλλιέργειες και κατά τεκμήριο ένα μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού, των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων». 

Και η ενέργεια και η αγροκτηνοτροφία χρειάζεται να αποσυνδεθούν από την οικονομική ανάπτυξη, γιατί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυξάνονται περίπου 80% με το διπλασιασμό του εισοδήματος, αναφέρει η έκθεση. 

Ο Ακίμ Στάινερ, γενικός υπογραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και διευθύνων σύμβουλος του UNEP, λέει: 
«Η αποσύνδεση της ανάπτυξης από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, είναι η νούμερο ένα πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε έναν κόσμο αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων, αυξανόμενων εισοδημάτων, αυξανόμενων καταναλωτικών απαιτήσεων και τη μόνιμη πρόκληση της καταπολέμησης της φτώχιας». 

Η επιτροπή, η οποία βασίστηκε σε πολυάριθμες μελέτες συμπεριλαμβανομένης της Χιλιετούς Αξιολόγησης του Οικοσυστήματος, αναφέρει τις εξής πιέσεις στο περιβάλλον σαν κυβερνητικές προτεραιότητες παγκοσμίως : 

κλιματική αλλαγή, αλλαγή των ενδιαιτημάτων, σπάταλη χρήση του αζώτου και του φωσφόρου στα λιπάσματα, υπερ-εκμετάλλευση των αλιευμάτων, των δασών και άλλων πόρων, είδη - «εισβολείς», μη ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, έκθεση σε μόλυβδο, αστική ατμοσφαιρική ρύπανση και έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια λόγω επαγγέλματος. 

Η αγροκτηνοτροφία, ιδιαίτερα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνεται για το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης πόσιμου νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης και 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου, λέει η έκθεση, η οποία προγραμματίστηκε να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούνιο. 

Την περασμένη χρονιά ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% παγκοσμίως μέχρι το 2050 για να θρέψει τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη. Η επιτροπή λέει ότι τα οφέλη μιας αποδοτικότερης γεωργίας, θα υπερκεραστούν από την προβλεπόμενη πληθυσμιακή αύξηση. 

Ο καθηγητής Χέρτουιτς, ο οποίος είναι συγχρόνως ο διευθυντής του προγράμματος βιομηχανικής οικολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, είπε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες – όπου θα λάβει χώρα μεγάλο μέρος από αυτή την πληθυσμιακή αύξηση – δεν πρέπει να ακολουθήσουν το δυτικό πρότυπο της αυξανόμενης κατανάλωσης : 

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο μας. Αλλά είναι δικό μας καθήκον να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες, για παράδειγμα, σε ανανεώσιμη ενέργεια ή μεθόδους άρδευσης». 

*Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (veganism) - γνωστή και ως 'καθαρή' χορτοφαγία - είναι μία φιλοσοφία ή/και ένας τρόπος ζωής που αποφεύγει τη χρήση ζώων ή ζωϊκών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωϊκών προϊόντων (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) όπως και προϊόντα απο γούνα, μαλλί, κόκκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλια και άλλες ζωϊκές πηγές - διαβάστε αναλυτικότερα στη Βικιπαίδεια 




Η μετάφραση έγινε από το μέλος 
του μεταφραστικού projectτου Tvxs, Ανθή Κ. 
Της Felicity Carus,guardian.co.uk
Φωτογραφία:Daniel Beltra/Greenpeace 

Γιατί ο Σκλαβενίτης μοίρασε μπόνους 5 εκατ. ευρώ στους 25.000 εργαζόμενους...!!!!

Σε αναγνώριση και επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλλει. 

Έκτακτο bonus ύψους 5 εκατ. ευρώ στους 25.000 εργαζομένους της μοίρασε η Σκλαβενίτης, σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη καταβληθεί και τονίζουν πως γίνεται ως αναγνώριση και επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλλει. 

Υπενθυμίζεται πως η Σκλαβενίτης σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς δρομολογεί έκτακτες προσλήψεις άνω των 1.000 εργαζομένων, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. 

Επιπλέον, με επίσημη ανακοίνωση δήλωσε υπέρμαχος των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων των σούπερ μάρκετ, από την αθρόα προσέλευση των καταναλωτών αφότου ξέσπασε και στην Ελλάδα η υγειονομική κρίση του κορονοϊού. 

Μάλιστα, το πρώτο κατάστημα που ολοκλήρωσε το σχεδιασμό της υλοποίησης της ελεγχόμενης εισόδου καταναλωτών με το σύστημα των καρτών ήταν αυτό της Σκλαβενίτης στην Χαλκηδώνα. 

Επιπλέον, για τους περίπου 25.000 υπαλλήλους που εργάζονται στα περίπου 500 καταστήματα του δικτύου της, έχει εξασφαλίσει υγρά αντισηπτικά και γάντια για όλους τους εργαζομένους της, ώστε να μπορούν κάθε στιγμή να χρησιμοποιούν τον ενδεδειγμένο τρόπο απολύμανσης. 

Νωρίτερα, την απόφαση να χορηγήσουν έκτακτα bonus στους εργαζομένους τους, σε αναγνώριση της υπερπροσπάθειας που καταβάλλουν κάτω από αντίξοες συνθήκες για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές λαμβάνουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. 




Η δυνατότητα για ένα Θαύμα είναι πάντα υπαρκτή...!!!!


Η δυνατότητα για ένα Θαύμα είναι πάντα υπαρκτή... 
Για τους περισσότερους ανθρώπους το θαύμα είναι μία αλλαγή σε μία δυσάρεστη υλική ή βιολογική κατάσταση προς το καλύτερο. Προς την θαυματουργή επίλυση ή θεραπεία της. 

Όμως η υλική αποκατάσταση μίας αρρώστιας ή ενός μεγάλου προβλήματος αποτελεί την εκδήλωση στην ύλη του θαύματος που συντελέστηκε στο αόρατο. Το θαύμα πρώτα συντελείται στην διάνοια (νου) και μετά εκδηλώνεται στον υλικό κόσμο ως πλήρης ίαση ή επίλυση του ανυπέρβλητου προβλήματος. 

Για να εκδηλωθεί επομένως μία τόσο ποθούμενη και ακαριαία αλλαγή στην βιολογία ή στον υλικό κόσμο, ο νους του ανθρώπου χρειάζεται να μετακινηθεί από την πίστη στα υλικά δεδομένα, δηλαδή όλα όσα οι πέντε αισθήσεις του του λένε ότι είναι πραγματικό και βέβαιο, προς την πίστη σε μία Πηγή Αγαθότητας και Παντοδυναμίας για την οποία όλα είναι δυνατά. 

«Αν είχατε την πίστη ενός κόκκου σιναπιού, θα λέγατε στο βουνό μετακινήσου και θα μετακινιόταν» είπε ο Ιησούς κάποτε προσπαθώντας να εξηγήσει με απλά λόγια ότι το τι πιστεύει ο νους και που πιστεύει ο νους είναι η αιτία πίσω από αυτά που μετά φαίνονται στα μάτια μας ως θαύματα. 

Είμαστε μέσα στην Σαρακοστή και ετοιμαζόμαστε για την Ανάσταση. Είμαστε δηλαδή μέσα σε μία περίοδο που μας θυμίζει μεγάλες διδασκαλίες που αφορούσαν την αλήθεια για το Πνεύμα, την Συνειδητότητα, αλλά και τους τρόπους σκέψης που παράγουν και εκδηλώνουν αποτελέσματα πέρα από κάθε λογική προσδοκία. 

Ίσως αυτή την περίοδο βρούμε λίγο περισσότερη πίστη μέσα μας σ’ αυτή την Πηγή Παντοδυναμίας και πιστέψουμε ότι ο Θεός, το Πνεύμα, η Ζωή κατοικούν μέσα στην διάνοιά μας και έχουμε την επιλογή να σκεφτούμε ως πνεύμα στην βιολογία, ζωοδοτώντας την συνειδητότητά μας με μεγάλες και παντοδύναμες αλήθειες. 

Ίσως αυτή την περίοδο είμαστε πιο έτοιμοι ή πιο πρόθυμοι να δεχτούμε ότι αποτραβώντας το σκεπτικό μας από τους φόβους και στρέφοντας την προσοχή μας στην Πηγή Κάθε Καλού, ότι ανοίγουμε τις δυνατότητες για εμάς και για άλλους για μία «θαυματουργή» θεραπεία, βελτίωση, υπέρβαση του κακού και της αρρώστιας. 

Το θαύμα είναι η μετακίνηση των σκέψεων του νου μας από τον φόβο και το κακό, στην αγαθή παντοδυναμία του πνεύματος του Θεού, παντού. 

Είναι η πίστη ότι η Πηγή είναι πραγματική, η δύναμή Της απεριόριστη, και γι’ αυτό η εκδήλωση της ακαριαίας υγείας ή ακαριαίας λύσης και θεραπείας είναι απόλυτα εφικτή. Ο βαθμός της ατομικής μας πίστης σ’ Αυτήν επιτρέπει ή όχι την εκδήλωση θαυμάτων στο υλικό πεδίο. 

Ακολουθήστε την καρδιά σας και την σοφία της και αν το νιώσετε, προσευχηθείτε για το λογικά αδύνατο. Ας ανοίξουμε το νου μας στο πνευματικά δυνατό, γιατί έτσι αυτό μπορεί να εκδηλωθεί επί γης ως εφικτό. Αν πιστέψουμε, θα συμβεί. Αν ζητήσουμε, θα δοθεί. 

Με σκέψεις αγάπης, 
Χαριτίνη 

Υ.Γ. Αγαπητοί φίλοι, σας παροτρύνω να ακούσετε και να δείτε την ομιλία που έκανα μέσω του facebook live προχθές με θέμα "Η βιο-πνευματική σημασία του Κορωνοϊού." Πιστεύω πως θα την βρείτε κατατοπιστική και χρήσιμη για το θέμα και την περίοδο που διανύουμε. 




Όταν η ψυχή ταξιδεύει και έρχεται...!!!!

Ερχόμαστε στην ζωή και πηγαίνουμε σχολείο. Μαθαίνουμε ιστορία, γεωγραφία, φυσική, μαθηματικά. Μαθαίνουμε να γράφουμε, να προσθέτουμε, ν' αφαιρούμε, να διαιρούμε, να πολλαπλασιάζουμε. Μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε, να χρησιμοποιούμε μαρκαδόρους και ξυλομπογιές. 

Μαθαίνουμε να γράφουμε τις σκέψεις μας. Μαθαίνουμε να σβήνουμε με γόμες ή με μπλάνκο. Μαθαίνουμε να τεντωνόμαστε, να κάνουμε επικύψεις και διατάσεις. Μαθαίνουμε να μιλάμε με άλλους. Μαθαίνουμε να τσακωνόμαστε. Μαθαίνουμε να υπακούμε. Μαθαίνουμε να ακούμε. Μαθαίνουμε... 

Και όμως μέσα σε 12 χρόνια που μαθαίνουμε, δεν μαθαίνουμε τίποτα για εμάς τους ίδιους. Δεν μαθαίνουμε τίποτα για τα πεδία του νου μας. Δεν μαθαίνουμε τίποτα για την ψυχή μας. Δεν μαθαίνουμε τι σημαίνει να είμαστε παρόντες. Δεν μαθαίνουμε πώς φτάσαμε εδώ, γιατί είμαστε εδώ, τι σημαίνει ότι είμαστε εδώ και ποια είναι τα ζητούμενα. 

Δεν μαθαίνουμε για την ουσία πίσω από την εγκυμοσύνη ή πίσω από την δυσκολία να συλλάβουμε ένα μωρό. Δεν μαθαίνουμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την σύλληψη και την ακόλουθη εγκυμοσύνη. Δεν μαθαίνουμε πώς να σταθούμε διαχειριστούμε την εγκυμοσύνη με ψυχικά συνειδητό τρόπο. 

Δεν μαθαίνουμε τι σημαίνει μία εγκυμοσύνη από την οπτική της δικής μας εξέλιξης και δεν μαθαίνουμε πώς να διαχειριστούμε δυσκολίες και επιβαρύνσεις της εγκυμονούσας ή του περιβάλλοντός της. Και όμως αυτά είναι που αλλάζουν την ψυχολογική μας φόρτιση. 

Αυτά είναι που μας κάνουν να μην νιώθουμε αδύναμοι, θύματα της τυχαιότητας, βάρκες που ταξιδεύουν χωρίς οδηγό μέσα στο πέλαγος της ζωής. Αυτά είναι που μας κάνουν να νιώθουμε παρόντες, ικανοί, ισχυροί, λειτουργικοί στο αρχιπέλαγος. 

Αυτά είναι που κάνουν την μεγάλη διαφορά του αν θα ζήσουμε σαν ήδη ηττημένοι από δυνάμεις "πάνω από μας" ή αν θα ζήσουμε σαν συνεργάτες με δυνάμεις που είναι μεγαλύτερες από μας. 

Δεν είναι περίεργο ότι όσα μαθαίνουμε επί 12 χρόνια, δεν μας βοηθούν για να ζήσουμε και να πορευτούμε στο πέλαγος της ζωής. Αλλά είναι περίεργο που εμείς οι ίδιοι δεν αναρωτιόμαστε ή δεν επιθυμούμε να μάθουμε ή δεν είμαστε αρκετά περίεργοι να γνωρίσουμε ή απλά παραδινόμαστε αμαχητί. 

Όλα όσα προηγήθηκαν πριν την γέννηση είναι βαθιά κρυμμένα στην μνήμη μας και αυτό μας αποδυναμώνει γιατί μας καθηλώνει σε μία αντίληψη καθαρά σωματική. 

Η ενθύμηση και η γνώση των σταδίων κάθε ερχομού αφυπνίζει την μνήμη μας ως ψυχές, μας θυμίζει ότι είμαστε άχρονες παρουσίες μέσα στον χρόνο, και γεφυρώνει το χάσμα της συνειδητότητας ανάμεσα στην πνευματική μας υπόσταση και την υλική μας εμπειρία. 

Τα στάδια ερχομού είναι ένα μεγάλο τράβηγμα του πέπλου της λήθης, γιατί τραβούν την κουρτίνα της ανθρώπινης σμίκρυνσης και επιτρέπουν ν’ αντιληφθούμε τον εαυτό μας με όρους ιερότητας, σοφίας, ψυχής και μεγαλείου. Οι καιροί ευτυχώς αλλάζουν. 

Η ανθρώπινη νοημοσύνη αναπτύσσεται και διευρύνεται με γοργούς ρυθμούς στην σύγχρονη εποχή. Αν τα θέματα που αφορούν τους ερχομούς των ψυχών σας μιλούν, θα είναι χαρά μου να σας δω και να βαδίσουμε μαζί στο μαγικό χαλί των ερχομών των ψυχών μας. 

Με σκέψεις αγάπης, 
Χαριτίνη 




Zώντας την Παγκόσμια Μετάβαση...!!!!

Ζούμε σε μία ιστορική στιγμή ανάμεσα στο παρελθόν και σ’ ένα μέλλον που τώρα γράφεται. Κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα είναι η επόμενη μέρα, ούτε πότε θα είναι η επόμενη μέρα. Αυτό από μόνο του ανοίγει ένα εσωτερικό κενό για περισυλλογή. Δεν είναι απλώς μία πανδημία, δεν είναι απλώς μία τραγωδία, είναι το κλείσιμο ενός κεφαλαίου και μπορεί να δώσει το ερέθισμα για ένα καλύτερο νέο κεφάλαιο στην ανθρώπινη ιστορία. 

Αυτό είναι το πρώτο παγκόσμιο συγχρονικό γεγονός. Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία μίας πανανθρώπινης συγχρονικότητας. Την ζούμε για πρώτη φορά. Όλος ο πλανήτης σε αργό ρυθμό, όλοι οι άνθρωποι μία ανάσα.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι τόσο ρευστή και σχετική, που δεν έχει νόημα. Και κάθε είδους πρόβλεψη μας τραβά στην προσοχή σ’ ένα μέλλον που ακόμα δεν έχει γραφτεί, και δεν μας αφήνει να ζήσουμε το ίδιο το γεγονός όσο πιο πλήρως μπορούμε. 

Το να επιτρέψουμε να βιώσουμε πλήρως την πρώτη παγκόσμια συγχρονικότητα δεν σημαίνει να ταυτιστούμε με τον πόνο και τον θάνατο. 

Σημαίνει ν’ ακονίσουμε την ικανότητά μας να συναισθανόμαστε και να αισθανόμαστε, χωρίς να φεύγουμε από το κέντρο της ύπαρξής μας, χωρίς να εγκαταλείπουμε το πνεύμα μας. Μόνο όντως παρόντες μέσα στο σώμα, χωρίς απώθηση ή έλξη, μπορούμε να μετέχουμε πλήρως ψυχικά και ανθρώπινα σ' αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία. 

Ζούμε κάτι που τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν, οι λέξεις ανεπαρκείς να το προσδιορίσουν. 

Το κοινωνικό και ψυχικό δικτύωμα της ανθρωπότητας είναι σαν να δέχτηκε την πτώση ενός μετεωρίτη όχι εξ ουρανού, αλλά από το εσωτερικό της γης, τον κόσμο των βακτηρίων, των ιών, των μικροβίων. Αυτός είναι ο βαθύτερος εσωτερικός μας κόσμος κρυμμένος κάτω από την βιολογική επιδερμίδα, κρυμμένος κάτω από το όριο του συνειδητού. 

Ας εκτιμήσουμε τον ρόλο του διαδικτύου που μας κρατά σ’ επαφή παρ'ότι τα σώματά μας είναι απομακρυσμένα. Ας αναθαρρήσουμε στον βαθμό που η ανθρωπιά δεν έχει εκλείψει και στον βαθμό που πιστεύουμε ότι η αγάπη είναι συχνότητα και μεταλλάσσει συχνότητες αδιακρίτως φάσματος – από το ακρώτατο άυλο στο πυκνότατα υλικό (που επίσης είναι ενέργεια). 

Ας αναθαρρήσουμε που η πνευματική ανάπτυξη μένει ζωντανή, εργαστήρια, σεμινάρια, διαλογισμοί, προσευχές συνεχίζονται παντού στην ανθρωπότητα και κρατούν μία υψηλότερη συχνότητα σκέψης και ενσυναίσθησης ζωντανή μέσα στο παγκόσμιο δίκτυο της συνειδητότητάς μας. Ποτέ πριν αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό. Ποτέ πριν αυτό δεν ήταν τέτοιας ζωτικής και ψυχικής σημασίας. 

Αυτή η ιστορική στιγμή είναι το διάστημα που όλοι μαζί προσπαθούμε ν’ αλλάξουμε την μοίρα μας και να επιλέξουμε το πεπρωμένο μας, παράλληλα με τον πόνο, τον θάνατο και το αδιέξοδο. 

Το πεπρωμένο είναι δυνατότητα, δεν επιβάλλεται. Και όντας ελεύθεροι επιλέγουμε πράγματι κάθε μια μέρα που ζούμε την περίοδο της παύσης. Αφουγκραζόμαστε καλύτερα, σκεφτόμαστε πιο ήρεμα (αν δεν έχουμε υποκύψει στον φόβο), αισθανόμαστε πιο βαθιά. 

Σ’ αυτή την τομή, κάθε άνθρωπος γράφει με την στάση του, την νοοτροπία του και τον στοχασμό του την δική του παράγραφο στο βιβλίο του μέλλοντος. Γι’ αυτό κάθε άνθρωπος τώρα είναι σημαντικός. 

Καθένας συνεισφέρει την δική του μοναδική ενεργειακή σφραγίδα συνειδητότητας και όλοι μαζί υφαίνουμε το μέλλον. Το ότι ζούμε αυτή την περίοδο είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη προς το μέλλον, προς τις νεώτερες γενιές και τις γενιές που θα έρθουν. Ζούμε την εποχή μίας δυνητικότητας που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. 

Σ’ αυτή την ιστορική μετάβαση που τώρα όλοι μαζί δημιουργούμε, κάθε άνθρωπος που φεύγει από την γη είναι σημαντικός γιατί κανένας τους δεν φεύγει μόνος. 

Φεύγουν ως μία μεγάλη ομάδα ψυχών που μάς θυμίζει ότι το σώμα δεν ζει για πάντα, μας θυμίζει την αξία της ανθρώπινης εμπειρίας, μας θυμίζει την αξία των ανθρώπινων σχέσεων, και έτσι μας σπρώχνουν μέσα από τον πόνο και τον θάνατο να ξανακοιτάξουμε την ζωή μας και ίσως να θέλουμε να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα μας. 

Θα μπορούσαμε να ξεκινάμε κάθε μέρα ζητώντας την πιο αγαθή έκβαση για όλα όσα θα σκεφτούμε, θα πούμε και θα κάνουμε. Αυτό μπορεί να είναι το δώρο όταν ατομικά συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που είναι το πιο αγαθό για το σύνολο, αναπόφευκτα θα ευεργετήσει εμάς τους ίδιους αφού είμαστε μέρος του συνόλου. 

Η αλλαγή της δικής μας στάσης είναι σεβασμός και τιμή προς όλες τις ψυχές που αναχωρούν. Δείχνει ότι είμαστε ικανοί ν’ αξιοποιήσουμε το «μήνυμα» και το «δώρο» της ομαδικής τους αναχώρησης διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, κοιτώντας πίσω από τις εικόνες. 

Και καθώς εκείνοι θα μας έχουν ωθήσει ν’ αλλάξουμε, θα έχουν γίνει μέρος του μέλλοντός μας μετέχοντας ως πυροδότες μέσα σε καθέναν μας για την δημιουργία του. 

Αυτοί είναι καιροί ουσίας, αλήθειας, βάθους. Ας τους ζήσουμε σαν άνθρωποι τιμώντας την ψυχή μας, αξιώνοντας το πεπρωμένο μας - ατομικά και συλλογικά. 

Με σκέψεις αγάπης και ευχές υγείας, 
Χαριτίνη 

Σημ: Σας προτείνω να διαβάσετε το «2020-2050: Η ιστορική μετάβαση και ένας Νέος Διαφωτισμός», περιέχει πληροφορίες γι’ αυτό που όλοι μαζί ζούμε. 




Πόσα χρόνια έζησαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι; Οι περισσότεροι πέθαναν πάνω από 70 χρόνων. Ποιο ήταν το μυστικό τους;

Ηλικίες βίων μεγάλων αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών, ελάχιστων πολιτικών και άλλων σπουδαίων της αρχαιότητας. Στα 55 ονόματα αρχαίων, κυρίως, φιλοσόφων και ποιητών: Μόνο ένας απεβίωσε κάτω των 70 ετών, 12 απεβίωσαν από 90 -100 ετών, και 31 απεβίωσαν μεταξύ 70-90 ετών 

Αυτό δείχνει ότι οι ισχυρισμοί περί αύξησης του προσδόκιμου ζωής σήμερα σε σχέση με το παρελθόν δεν ισχύουν παρ’ όλες τις ανέσεις, φάρμακα και ιατρικές «επιδόσεις» κι αυτό προφανώς οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες, καθώς οι φιλόσοφοι συνήθως ήταν χορτοφάγοι. 

1. ΘΑΛΗΣ 640-546 π.χ. 94 ετών 

2. ΣΟΛΩΝ 640-560 π.χ. 80 .» 

3. ΠΙΤΤΑΚΟΣ 650-560 π.χ. 90 .» 

4. ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ 625-587 π.χ. 38 .» 

5. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 470-370 π.χ. 100 .» 

6. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 342-271 π.χ. 71 .» 

7. ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ 560-450 π.χ. 110 .» 

8. ΖΗΝΩΝ 490-430 π.χ. 60 .» 

9. ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ 444-366 π.χ. 78 .» 

10. ΔΙΟΓΕΝΗΣ 400-325 π.χ. 75 .» 

11. ΑΡΙΣΤΙΠΟΣ 435-355 π.χ. 80 .» 

12. ΘΕΟΔΩΡΟΣ 340-250 π.χ. 90 .» 

13. ΕΥΔΟΞΟΣ 408-355 π.χ. 53 .» 

14. ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ 530-440 π.χ. 90 .» 

15. ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ 450-380 π.χ. 70 .» 

16. ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ 540-475 π.χ. 65 .» 

17. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 384-322 π.χ. 62 .» 

18. ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ 371-287 π.χ. 84 .» 

19. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 350-283 π.χ. 67 .» 

20. ΠΛΑΤΩΝ 429-345 π.χ. 84 .» 

21. ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ 400-314 π.χ. 86 .» 

22. ΑΡΚΕΣΙΛΑΟΣ 315-241 π.χ. 74 .» 

23. ΚΑΡΝΕΑΔΗΣ 215-121 π.χ. 94 .» 

24. ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ 611-546 π.χ. 65 .» 

25. ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ 585-525 π.χ. 60 .» 

26. ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ ΚΛΑΖ/ΕΥΣ 500-428 π.χ. 72 .» 

27. ΠΥΡΡΩΝ 360-270 π.χ. 90 .» 

28. ΤΙΜΩΝ 320-230 π.χ. 90 .» 

29. ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ 120- μετά το 180 μ.Χ. 

30. ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ 480-410 π.χ. 70 .» 

31. ΖΗΝΩΝ 336-264 π.χ. 72 .» 

32. ΚΛΕΑΝΘΗΣ 331-250 π.χ. 81 .» 

33. ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ 280-206 π.χ. 74 .» 

34. ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ 50—120 μ.Χ. 70 .» 

35. ΣΩΚΡΑΤΗΣ 470-399 π.χ. 71 .» 

36. ΑΙΣΧΥΝΗΣ 389-314 π.χ. 75 .» 

37. ΞΕΝΟΦΩΝ 430-354 π.χ. 76 .» 

38. ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ 45-120 μ.Χ. 75 .» 

39. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 540-468 π.χ. 72 .» 

40. ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 287-212 π.χ. 75 .» 

41. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 384-322 π.χ. 62 .» 

42. ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ 275-194 π.χ. 81 .» 

43. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ 525-460 π.χ. 65 .» 

44. ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ 460-396 π.χ. 64 .» 

45. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 460-377 π.χ. 83 .» 

46. ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ 436-338 π.χ. 98 .» 

47. ΠΟΛΥΒΙΟΣ 200-120 π.χ. 80 .» 

48. ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ 170-250 μ.χ. 80 .» 

49. ΑΙΣΧΥΛΟΣ 525-456 π.χ. 69 .» 

50. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ 445-385 π.χ. 60 .» 

51. ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ 480-406 π.χ. 74 .» 

52. ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ 324-291 π.χ. 33.» 

53. ΠΙΝΔΑΡΟΣ 520-438 π.χ. 82 .» 

54. ΣΑΠΦΩ 630-570 π.χ. 60 .» 

55. ΣΟΦΟΚΛΗΣ 496-406 π.χ. 90 .» 

Το παρακάτω απόσπασμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό: «ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» agnosto@otenet.gr Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση προληπτικής θεραπείας μέσω δύο βασικών φυσιοθεραπευτικών μεθόδων (διατροφή με ωμοφαγία και άσκηση) εμφανίζεται κατά την διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, όπου ο σοφός ήρωας και στρατηγός των Αχαιών Παλαμήδης ο Ναυπλιεύς, λόγω του λοιμού... 

που πλησίαζε στο στρατόπεδό του, άλλαξε την διατροφή των στρατιωτών του με αποτέλεσμα την κατάσταση ανοσίας : «Ο Παλαμήδης ήταν αυτοδίδακτος και, όταν πήγε στον Κένταυρο Χείρωνα, ήταν ήδη σοφός και γνώριζε περισσότερα από εκείνον» (παρ. 708). 

Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε, ότι κάποια επιδημία λοιμού πλησίαζε τις ακτές της Μικράς Ασίας: «Είπε στον Οδυσσέα: “Εμείς οι Έλληνες πρέπει να φροντίσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας, διότι πρέπει όσοι σκοπεύουν να προφυλαχθούν από επιδημίες να τρέφονται ελαφρά και να γυμνάζονται καθημερινά. Ιατρική βέβαια δεν κατέχω, όμως με την σοφία που διδάχθηκα όλα γίνονται κατανοητά.” 

Με τα λόγια τούτα εμπόδισε την αγορά κρεάτων και τους είπε να μην χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές τροφές. Φρόντισε δε οι στρατιώτες του να τρέφονται με ξηρούς καρπούς, άγρια φρούτα και λαχανικά και όλοι υπάκουσαν, διότι ο,τι έλεγε ο Παλαμήδης το θεωρούσαν θεόσταλτο και με ισχύ χρησμού. 

Πράγματι η επιδημία που προέβλεψε παρουσιάσθηκε πρωτίστως στις πόλεις του Ελλησπόντου, καθώς λένε, και μετά ενέσκηψε και στο Ίλιον. Απ’ τους Έλληνες όμως δεν προσέβαλε σχεδόν κανέναν, παρ’ όλο που είχαν το στρατόπεδό τους σε μολυσμένη περιοχή.» (Φιλόστρατος, «Ηρωικά», παρ. 712.) Βλέπουμε εδώ τις δύο βασικές αρχές της Φυσιοθεραπευτικής, την πρόληψη της επιδημίας.. 

του λοιμού και την κατάσταση ανοσίας μέσω της διατροφής με ωμές «ζωντανές» τροφές, πάντοτε σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση. Ωμοφαγία και άσκηση αποτελούν δύο βασικές φυσικές μεθόδους πρόληψης της Φυσιοθεραπευτικής.» 




Το κείμενο έστειλε η αναγνώστριά μας, Ελένη Οικονομοπούλου Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: info@mixanitouxronou.gr Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται. Η ΜτΧ δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών....