Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Καθετί συμβαίνει έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να συμβεί…!!!!

«Όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Αλλά συχνά κοιτάμε τόσο πολύ την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε αυτή που έχει ανοίξει». Helen Keller

Κανείς δεν μπορεί να ζήσει ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Είτε προχωράς μπροστά, είτε γίνεσαι ένας όμορφος σελιδοδείκτης που μένει για πάντα στο πιο οδυνηρό κεφάλαιο ενός βιβλίου. Αλλά κι αυτό ακόμα είναι μια επιλογή που απαιτεί ανάληψη προσωπικής ευθύνης.

Πριν αναφερθώ στα σύμπαντα και τις απεριόριστες δυνατότητες που μας περιμένουν, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις πόρτες που δεν έχουμε κλείσει.

Τι σημαίνει πραγματικά το τέλος ενός κεφαλαίου, η εγκατάλειψη μιας θέσης εργασίας ή ο τερματισμός μιας σχέσης;

Σημαίνει, πάνω απ’ όλα, να ξέρουμε πώς να αφήνουμε, πώς να απελευθερώνουμε, κάτι για το οποίο κανείς δεν μας έχει προετοιμάσει. Έχουμε πειστεί από την κοινωνία ότι πρέπει να έχουμε τα πάντα χωρίς να εγκαταλείπουμε τίποτα. 

Ωστόσο αν σκεφτούμε αυτή τη λεπτή πράξη γενναιότητας για μια στιγμή, θα συνειδητοποιήσουμε πως η εξέλιξη μας, η ωριμότητα και η απόκτηση μιας ορισμένης ποιότητας ζωής περιλαμβάνει το να μάθουμε να κλείνουμε πόρτες, όλες τις πόρτες που δεν εξυπηρετούν πλέον τον ανώτερο σκοπό της ψυχής μας και την Αλήθεια μας.

Ο ανώτερος εαυτός μας θέλει να μας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι γεμάτο από αγάπη και φως. 

Και η δύναμή μας είναι η εμπιστοσύνη στη ροή και στο ανώτερο θεϊκό σχέδιο. Το ζητούμενο είναι επιτρέπεις να εμπιστευτείς; Επιτρέπεις να βαδίσεις στο μονοπάτι για το οποίο είσαι προορισμένος και υπηρετεί έναν ανώτερο σκοπό που η ίδια η ψυχή σου επέλεξε για να λάμψει;

Η ζωή μάς υποχρεώνει να παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις για να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε. 

Ωστόσο, αν δεν τολμήσουμε να περάσουμε αυτά τα κατώφλια πηγαίνοντας ενάντια σε πράγματα που μας πληγώνουν, μας κρατάνε στάσιμους, μας φυλακίζουν και μας φθείρουν, είτε από συνήθεια, είτε από προσκόλληση, είτε από ξεβόλεμα, είτε από εμμονή, είτε από έλεγχο, είτε από δειλία, το μόνο πράγμα που αφήνουμε να φύγει μακριά είναι η δική μας ευτυχία.

Καθετί συμβαίνει έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να συμβεί με κρυμμένες ευλογίες που σύντομα θα κατανοήσουμε. 

Μερικές φορές αυτό που φαίνεται «πρόβλημα» ή «κλειστή πόρτα» είναι μεταμφιεσμένη απάντηση σε μια προσευχή. Όταν ζητάς βοήθεια ή προσεύχεσαι για τις βαθύτερες επιθυμίες της καρδιάς σου, ο ουρανός μπορεί να διαλύσει το παλιό που δεν σε εξυπηρετεί πλέον για να κάνει χώρο για το νέο... 

και το πιο κατάλληλο. Και είναι αλήθεια πως στο σύμπαν δεν αρέσουν τα κενά. Μόλις εσύ επιτρέψεις στο χώρο να ελευθερωθεί θα εισέλθει η νέα ροή ενέργειας να αντικαταστήσει το παλιό.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα επιτρέψεις στο νέο και πιο συμβατό και πιο κατάλληλο να έρθει σε εσένα. Καθώς πολλές φορές ο φόβος της αλλαγής, το ξεβόλεμα, η προσκόλληση δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε αυτό που δεν λειτουργεί πλέον και επιδιώκουμε να το συντηρούμε πεισματικά με τις σκέψεις μας, με τα συναισθήματα μας, με την ενέργεια μας.

Όμως όσο περισσότερο αντιστέκεσαι στην αλλαγή τόσο περισσότερο θα πονάς. Για πόσο ακόμα θέλεις να πονάς; Δεν βαρέθηκες να πονάς;

Ξεκίνα να κανείς χώρο γι’ αυτά που προσευχήθηκες!
Καλοδέξου το νέο! Επίτρεψε του να έρθει αβίαστα. Βάλε τα καλά σου για να το υποδεχτείς. Καλωσόρισε το. Με το πιο φωτεινό σου χαμόγελο. Φόρεσε το πιο ακτινοβόλο σου φως και καλοδέξου το!

Δεν πονάει η αλλαγή καθαυτή. Η αντίσταση στην αλλαγή πονάει. Από την άλλη μεριά η θετική στάση σου στην αλλαγή θα προσελκύσει τις νέες θετικές καταστάσεις και ένα νέο επίπεδο πνευματικής κατανόησης.

Παράδωσε στο σύμπαν την ψευδαίσθηση του ελέγχου που είχες και εμπιστεύσου την ανώτερη σοφία δηλώνοντας από μέσα σου για εσένα: «Η δύναμη μου είναι η εμπιστοσύνη στη ροή. Είμαι πλήρης. Είμαι ευτυχής. Είμαι ευγνώμων».

Και μην ξεχνάς ποτέ, είσαι ένα αγαπημένο παιδί του Θεού. Επίτρεψε από σήμερα και κάθε μέρα στο φως της θεϊκής αγάπης να ρέει μέσα από εσένα. Δέξου την θεϊκή αγάπη με εμπιστοσύνη, ανοίξου στις απεριόριστες δυνατότητες. 

Άνοιξε τα χέρια σου και πες: «Δέχομαι να λάβω ευλογίες φωτός και αγάπης! Είμαι ανοιχτος-η! Δέχομαι! Είμαστε ένα! Ελευθερία, Αγάπη, Φως, ευλογίες, εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ».

Νιώσε μέσα σου τη χαρά, την πίστη, την θεϊκή αγάπη και την γαλήνη αυτή τη φορά επαυξημένα με μια ανώτερη κατανόηση ενός πνευματικού πυρήνα.

Ήρθες εδώ για να λάμψεις. Δεν είναι πραγματικά υπέροχο;




Φιλιππίδου Αγάπη
Υπνοθεραπεύτρια, Spiritual Coach,
Ενεργειακή Θεραπεύτρια
IMAGE BY DEPOSITPHOTOS.COM

“Προορίζεστε για να ζήσετε μια εκπληκτική ζωή”…!!!!

Όλοι θα έχετε ακούσει για το “Νόμο της Έλξης” ή αλλιώς όπως ονομάζεται “Νόμος του Σύμπαντος”.

Τί είναι όμως ο “Νόμος της Έλξης”; Λειτουργεί για όλους;

Όλοι στην καθημερινή μας ζωή θα έχουμε παρατηρήσει πως άμα κάτι πάει στραβά από την αρχή έτσι θα τελειώσει! Ξυπνάς το πρωί με κακή διάθεση και αρνητική ενέργεια…σίγουρα θα συναντήσεις κίνηση στο δρόμο, δεν θα βρεις να παρκάρεις, θα τσακωθείς με το αφεντικό σου και τελικά θα θες να διαγράψεις αυτή τη μέρα από το ημερολόγιο σου σαν να μην πέρασε ποτέ.

Από την άλλη, ξυπνώντας με καλή διάθεση όλα πάνε όπως τα θέλεις…όλη η μέρα σου κυλάει όμορφα και χαλαρά.

Αυτό λοιπόν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του Συμπαντικού νόμου! Όλοι αποτελούμαστε από ενέργεια! Το Σύμπαν γυρίζει πίσω την ενέργεια που του εκπέμπεις…σε ακούει, σε αισθάνεται…είναι σαν ένα μαγικό τζίνι που σου πραγματοποιεί τα όνειρα σου!

Το μυστικό όμως είναι στα συναισθήματα! Πρέπει να σκέφτεσαι οτι μπορείς και να το νιώθεις. Αυτή είναι άλλωστε και η αλήθεια.. Μπορείς! Λειτουργεί για όλους! Πρέπει να σκέφτεσαι πως αυτό που επιθυμείς τόσο πολύ είναι ήδη δικό σου…

Οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι ανά τους αιώνες μιλάνε για το Νόμο της Έλξης σαν να είναι ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό… ένα πανίσχυρο όπλο που ο κόσμος δεν πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί!

Αυτός είναι ο λόγος που τα ΜΜΕ μας στέλνουν όσο το περισσότερο αρνητικά vibes…δεν έχουν να μας πουν τίποτα καλο, τίποτα θετικό! Μας γεμίζουν με κακία, με αρνητισμό, με φόβο…

Κλείστε την τηλεόραση και τα αυτιά σας σε καθετι αρνητικό…
Γυρίστε πλάτη σε αυτούς που προσπαθούν να σας σπρώξουν στη δυστυχία.

Ζήστε θετικά, αισιόδοξα! Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας.

Δεν χρειάζεστε λεφτά για να νιώσετε καλά…μόνο καθαρό μυαλό και καλές σκέψεις…

Προορίζεστε να ζήσετε μια εκπληκτική ζωή και θα το κάνετε!




Ειρήνη Αγγελίδη

Η σημασία της αγάπης στο μονοπάτι της εξέλιξης…!!!!

Αγάπη εκ των έσω

Σ’ αγαπώ!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόση δύναμη έχει η λέξη αγάπη; Ακόμα περισσότερη, όταν την μοιράζεσαι και το εννοείς. Ένα συναίσθημα που δονεί όλο σου το σώμα, το κάνει να τρέμει σαν σεισμός, που δεν έχει όμως κάτι να γκρεμίσει ή να σε φοβίσει, μόνο να δώσει. Να δώσει και να πάρει. 

Η τέλεια ανταλλαγή. Για αυτό οι άνθρωποι αναζητάμε την αγάπη. Αναζητάμε λίγες στιγμές γαλήνης, ηρεμίας, ευτυχίας.

Σε κάποιους κρατάει περισσότερο και σε κάποιους άλλους μια ολόκληρη ζωή. Η αγάπη όμως δεν είναι μόνο μια λέξη ή ένα συναίσθημα. Είναι και ένας τρόπος ζωής. 

Το να αισθάνεσαι αγάπη κάθε ημέρα για ό,τι έχεις ή για ό,τι η ζωή απλόχερα σου δίνει ονομάζεται ευγνωμοσύνη.

Ευγνωμοσύνη για ό,τι το σύμπαν σου στείλει σαν μάθημα για την εξέλιξη σου, άλλες φορές με ανώδυνο τρόπο και άλλες με επώδυνο τρόπο. Ο στόχος όμως είναι πάντα ένας: να προχωρήσεις μπροστά στο μονοπάτι της εξέλιξης και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Πώς μπορούμε όμως, να λαμβάνουμε αγάπη χωρίς να την αναμένουμε μόνο από τους σημαντικούς μας ανθρώπους ή από αυτούς που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικοί για εμάς; Μα φυσικά, με το να την δημιουργήσουμε εμείς πρώτοι.

Σαν ξυπνάς κάθε ημέρα, πες αυτό: «Σε αγαπώ. Είσαι έτοιμος/η να ζήσουμε άλλη μια φανταστική εμπειρία;».

Άλλωστε τι θα ήταν η ζωή χωρίς τις εμπειρίες; Για αυτό και η κάθε ημέρα είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Δες το πρόσωπο σου στο καθρέφτη. Έχεις παρατηρήσει ποτέ πόσο μοναδικός/η και όμορφος/η είσαι πίσω από τις πεποιθήσεις που έχεις για εσένα;

Πάρε τον εαυτό σου και βγείτε έξω, για βόλτα, για ψώνια, για φαγητό. Κάνε ότι επιθυμείς, σαν να είσαι με το καλύτερο σου φίλο και σαν σκοτεινιάζει και πέσεις να κοιμηθείς πάρε τον αγκαλιά και πες του σε ευχαριστώ, σε αγαπώ, καληνύχτα – θα καταλάβει αυτός. Αγάπα τον και δώσε του ό,τι του λείπει και χρειάζεται, όχι από εγωισμό αλλά γιατί του αξίζει. Σε όλους μας αξίζει.




Θοδωρής Κέπας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Δεν χρειάζεται να αντιδράς σε όλα όσα σε ταράζουν…!!!!

Έχετε παρατηρήσει ότι η ευτυχία και η ικανοποίηση σας για την ζωή εξαρτώνται από αυτά που αντιμετωπίζετε στο εδώ και τώρα; Σκεφτείτε τις μέρες που όλα πάνε καλά μέχρι να λάβετε κάποια άσχημα νέα που θα συντρίψουν τα πάντα.

Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, όλοι ανεβαίνουμε σε αυτό το τρενάκι που μια μας ανεβάζει απίστευτα ψηλά και την άλλη μας ρίχνει στα χαμηλά και θλιβερά σε αυτή την ζωή. 

Εν τέλει, ποτέ δεν θα εκτιμούσαμε τις σπουδαίες στιγμές αν όλα ήταν καταπληκτικά συνέχεια. Ωστόσο, χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε ένα αβοήθητο θύμα στην ζωή.

Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος για να αποφύγετε εντελώς τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, μπορείτε να ελέγξετε την αντίδραση σας - και αυτό είναι το κλειδί για να βρείτε την αληθινή ευτυχία.

Πολύ συχνά, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πέσει στην παγίδα του να προσπαθούμε να ελέγξουμε τις καταστάσεις ή τους ανθρώπους. Αυτή είναι μια απογοητευτική πράξη ματαιότητας. Γιατί; Κανείς μας δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα παρά μόνο τον εαυτό μας. 

Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα πάντα, ούτε να υπαγορεύσετε στους άλλους πώς να αντιδράσουν στις καταστάσεις της ζωής. Οπότε, γιατί καθορίζετε την ευτυχία σας από την ικανότητα σας να κάνετε κάτι αδύνατο; Αυτός δεν είναι ο ορισμός του να προορίζετε τον εαυτό σας για την αποτυχία;

Την επόμενη φορά που η ζωή θα εμφανίσει ένα εμπόδιο στον δρόμο σας, κάντε ένα βήμα πίσω και εξετάστε την κατάσταση.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αναγνωρίσει τα πολλά απογοητευτικά, ενοχλητικά και επώδυνα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε - διάφορες καταστάσεις της ζωής, το μέλλον και ανθρώπους που έχετε συναντήσει. 

Μην αρνείστε τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε, και οπωσδήποτε μην τα κρύβετε γιατί θα επιστρέψουν και θα σας κυνηγήσουν. Αντιθέτως, καθίστε μαζί τους, νιώστε τα και βιώστε τα. 

Μόνο αγκαλιάζοντας τα αρνητικά συναισθήματα μπορείτε να τα απελευθερώσετε, ελευθερώνοντας έτσι και τον εαυτό σας από την τοξικότητα τους.

Τι σημαίνει αυτό για σας; Θα σας απελευθερώσει από τις αδύνατες προσδοκίες, που σας κάνουν να επιμένετε στην ιδέα ότι μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα γύρω σας. 

Θα σας απελευθερώσει από την ενοχή που αισθάνεστε επειδή δεν μπορούσατε να ελέγξετε διάφορες καταστάσεις στο παρελθόν- εν τέλει, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Και πιο σημαντικά, θα σας επιτρέψει να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε.

Πώς επιλέγετε να αντιδράσετε στις προκλήσεις της ζωής; Διαλέγετε να παίξετε τον ρόλο του θύματος και να ανησυχείτε περισσότερο για το αν πληγωθείτε παρά γι αυτά που μπορείτε να κάνετε για να κινηθείτε προς μια θετική κατεύθυνση; 

Υποθάλπετε τον θυμό και την δυσαρέσκεια, κατηγορώντας και μοιράζοντας τον πόνο στους γύρω σας; Ή επιλέγετε να βρείτε το φως ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς;

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις δυσκολίες της ζωής, αλλά μπορείτε να μάθετε από αυτές. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να γίνετε καλύτεροι, δυνατότεροι και πιο ικανοί. Μπορείτε να βρείτε την ευτυχία ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, απλώς πρέπει να επιλέξετε να αναζητήσετε το φως.




Η σύνδεση ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί είναι πιο βαθιά από ό,τι νομίζαμε…!!!!

Η σχέση μεταξύ της μητέρας και του παιδιού είναι βαθιά και οι νέες έρευνες δείχνουν μια φυσική σύνδεση ακόμα βαθύτερη από ό,τι είχαμε σκεφτεί. 

Ο βαθύς ψυχολογικός και σωματικός δεσμός που μοιράζεται η μητέρα με το παιδί της, ξεκινά κατά τη διάρκεια της κύησης, όταν η μητέρα είναι το παν για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, παρέχοντας τη ζεστασιά και τη τροφή, ενώ η καρδιά της παρέχει ένα χαλαρωτικό σταθερό ρυθμό.

Η φυσική σύνδεση μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου παρέχεται από τον πλακούντα, ένα όργανο κατασκευασμένο από κύτταρα της μητέρας και του εμβρύου, το οποίο χρησιμεύει ως αγωγός για την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών, αερίων και αποβλήτων. 

Τα κύτταρα ενδέχεται να μεταναστεύσουν μέσω του πλακούντα, μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου σε πολλά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του θυρεοειδούς, των μυών, του ήπατος, της καρδιάς, των νεφρών και του δέρματος. 

Αυτά μπορεί να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων, από την ανακατασκευή των ιστών και την πρόληψη του καρκίνου μέχρι την πυροδότηση διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι συνηθίζεται να ενσωματώνονται κύτταρα από ένα άτομο στους ιστούς ενός διαφορετικού προσώπου. 

Είμαστε συνηθισμένοι να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως μοναδικά, αυτόνομα άτομα και αυτά τα ξένα κύτταρα φαίνεται να διαψεύδουν την έννοια αυτή δείχνοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μεταφέρουν κομμάτια άλλων ατόμων. 

Όσο αξιοσημείωτο μπορεί να είναι αυτό, εντυπωσιακά αποτελέσματα από μια νέα μελέτη δείχνουν ότι κύτταρα από άλλα άτομα βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο.

Σε αυτή τη μελέτη, ανδρικά κύτταρα βρέθηκαν στους εγκεφάλους των γυναικών και ζούσαν εκεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, για αρκετές δεκαετίες. 

Μπορούμε μόνο να εικάσουμε σχετικά με το αντίκτυπο που είχαν, αλλά αυτή η μελέτη έδειξε ότι αυτά τα κύτταρα ήταν λιγότερο συχνά στους εγκεφάλους των γυναικών που είχαν νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου.

Όλοι θεωρούμε το σώμα μας ότι είναι το δικό μας μοναδικό ον, οπότε μας φαίνεται παράξενη η ιδέα ότι μπορούμε να θρέφουμε κύτταρα από άλλους ανθρώπους στο σώμα μας.

Ακόμη πιο παράξενη είναι η σκέψη ότι, αν και σίγουρα θεωρούμε ότι οι δράσεις και οι αποφάσεις μας προέρχονται από τη δραστηριότητα των δικών μας ατομικών εγκεφάλων, κύτταρα από άλλα άτομα ζουν και λειτουργούν στην εν λόγω σύνθετη δομή.

Ωστόσο, η ανάμιξη των κυττάρων από γενετικά διακριτά άτομα, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται χιμαιρισμός, όρος προερχόμενος από τη Χίμαιρα της Ελληνικής μυθολογίας ένα πλάσμα που ένα μέρος της ήταν φίδι, ένα μέρος λιοντάρι, ένα μέρος κατσίκα και έβγαζε φωτιά από το στόμα της. 

Οι χίμαιρες που παρατηρούνται στη φύση είναι πολύ λιγότερο απαίσιες φυσικά και περιλαμβάνουν πλάσματα όπως η γλίτσα και τα κοράλλια.

Μικροχιμαιρισμός

Ο μικροχιμαιρισμός είναι η επίμονη παρουσία λίγων γενετικά διακριτών κυττάρων σε έναν οργανισμό. Παρατηρήθηκε πρώτα στον άνθρωπο πολλά χρόνια πριν, όταν τα κύτταρα που περιέχουν το αρσενικό χρωμόσωμα «Υ» βρέθηκαν να κυκλοφορούν στο αίμα των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη. Δεδομένου ότι αυτά τα κύτταρα είναι γενετικά αρσενικά δεν μπορεί να ανήκαν στις ίδιες τις γυναίκες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα προήλθαν από τα μωρά τους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μικροχιμαιρικά κύτταρα δεν βρέθηκαν μόνο να κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά επίσης να είναι ενσωματωμένα στον εγκέφαλο.

Εξετάζοντας τους εγκεφάλους νεκρών γυναικών για την παρουσία κυττάρων που περιέχουν το αρσενικό χρωμόσωμα «Υ», βρήκαν τέτοια κύτταρα σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου σε ποσοστό πάνω από 60% των εγκεφάλων.

Επειδή η νόσος του Alzheimer είναι πιο συχνή στις γυναίκες που είχαν πολλαπλές εγκυμοσύνες, υπάρχουν υποψίες ότι ο αριθμός των εμβρυϊκών κυττάρων θα είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με τη νόσο του Alzheimer σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν καμία ένδειξη για την νευρολογική νόσο. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ακριβώς το αντίθετο: υπήρχαν λιγότερα εμβρυικά κύτταρα σε γυναίκες με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι λόγοι είναι ασαφείς.

Ο μικροχιμαιρισμός προκύπτει συνήθως από την ανταλλαγή των κυττάρων από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα κύτταρα μπορούν να μεταφερθούν από τη μητέρα στο βρέφος μέσω του θηλασμού. 

Εκτός από την ανταλλαγή μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου, μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή των κυττάρων μεταξύ των διδύμων στη μήτρα και υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι τα κύτταρα που «κατοικούν» στη μητέρα από ένα παλαιότερο αδελφό, μπορεί να βρουν το δρόμο τους μέσω του πλακούντα σε ένα μικρότερο αδελφάκι κατά τη διάρκεια της κύησης του τελευταίου.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν μικροχιμαιρικά κύτταρα τόσο από τη μητέρα τους, όσο και από από τις δικές τους εγκυμοσύνες και υπάρχει ακόμη ένδειξη για τον ανταγωνισμό μεταξύ των κυττάρων από τη γιαγιά και το βρέφος μέσα στη μητέρα.

Είναι ασαφής η επίδραση που έχουν τα εμβρυϊκά μικροχιμαιρικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας, αν και υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες πιθανότητες. 

Για παράδειγμα, τα εμβρυϊκά μικροχιμαιρικά κύτταρα είναι παρόμοια με τα βλαστοκύτταρα, με την έννοια ότι είναι σε θέση να εξελιχθούν σε μια ποικιλία διαφορετικών ιστών και μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση τους.

Μια ερευνητική ομάδα που διερευνούσε τη δυνατότητα αυτή, παρακολούθησε τη δραστηριότητα των εμβρυϊκών μικροχιμαιρικών κυττάρων σε μια μητέρα αρουραίο μετά από τραυματισμό στην μητρική καρδιά : ανακάλυψαν ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα μετανάστευσαν στη μητρική καρδιά και διαφοροποιήθηκαν σε κύτταρα της καρδιάς βοηθώντας στην αποκατάσταση των ζημιών.

Σε μελέτες σε ζώα, τα μικροχιμαιρικά κύτταρα βρέθηκαν στους μητρικούς εγκεφάλους όπου έγιναν νευρικά κύτταρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να ενσωματωθούν λειτουργικά στον εγκέφαλο. Είναι πιθανό ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει για τέτοιου είδους κύτταρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα μικροχιμαιρικά κύτταρα μπορεί επίσης να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα εμβρυϊκό μικροχιμαιρικό κύτταρο από μια εγκυμοσύνη, αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, σαν να ανήκει εν μέρει στη μητέρα, δεδομένου ότι το έμβρυο είναι γενετικά μισό-ταυτόσημο με τη μητέρα, αλλά εν μέρει ξένο, που οφείλεται στη γενετική συμβολή του πατέρα. Αυτό μπορεί να «δώσει σήμα» στο ανοσοποιητικό σύστημα να είναι σε εγρήγορση για τα κύτταρα που είναι παρόμοια με αυτό, αλλά με κάποιες γενετικές διαφορές.

Τα καρκινικά κύτταρα τα οποία προκύπτουν λόγω γενετικών μεταλλάξεων είναι ακριβώς τέτοια κύτταρα και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα μικροχιμαιρικά κύτταρα μπορεί να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανακόψουν την ανάπτυξη των όγκων. 

Πολλά περισσότερα μικροχιμαιρικά κύτταρα, επίσης, βρίσκονται στο αίμα υγιών γυναικών σε σύγκριση με εκείνων με καρκίνο του μαστού γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μικροχιμαιρικά κύτταρα μπορούν με κάποιο τρόπο να αποτρέψουν το σχηματισμό όγκων.

Σε άλλες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του εαυτού, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. 

Ο Μικροχιμαιρισμός είναι πιο συχνός σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με τα υγιή αδέλφια τους, υποδεικνύοντας ότι τα μικροχιμαιρικά κύτταρα μπορεί να έχουν επιβλαβή ρόλο σε αυτή τη νόσο, ίσως με την πυροδότηση μιας αυτοάνοσης επίθεσης.

Αυτό είναι ένα αναπτυσσόμενο νέο πεδίο έρευνας με τεράστιες δυνατότητες για τα νέα ευρήματα, καθώς και για τις πρακτικές εφαρμογές. Όμως, είναι επίσης μια υπενθύμιση του πόσο βαθιά είναι η διασύνδεσή μας.




Πηγή έρευνας: PLoS One
Απόδοση – Επιμέλεια: Ομάδα psychologynow.gr

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

«Μαμά τι σημαίνει αγαπώ με ανιδιοτέλεια;»…!!!!

« Μαμά τι σημαίνει αγαπώ με ανιδιοτέλεια;», με ρώτησε η κόρη μου προκαλώντας την έκπληξή μου.

« Σημαίνει αγαπώ κάποιον χωρίς να περιμένω κάτι ως αντάλλαγμα.. Χωρίς να έχω κάτι να κερδίσω»

« Μα κερδίζεις την αγάπη. Τι αντάλλαγμα να περιμένει κάποιος;», με ρώτησε.

Πώς να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί ότι πίσω από την μάσκα της υποκρισίας που συνηθίζουν να φορούν κάποιοι άνθρωποι και παίζοντας έναν ρόλο προσπαθούν να κερδίσουν δόξα, χρήμα ή συνοπτικά « μια βολεμένη καθημερινότητα;».

« Έχεις δίκιο αγάπη μου. Κάποιοι όμως δυστυχώς δεν σκέφτονται κατά αυτόν τον τρόπο».

Αμέσως ο νους μου ταξίδεψε σε παραδείγματα ανθρώπων όπου το συμφέρον κυριάρχησε κάλυψε, διέλυσε με το πέπλο του αγάπες, φιλίες και κυριάρχησε περήφανο σε ένα φαινομενικά ευτυχισμένο φαίνεσθαι όπου βαθιά η δυστυχία ουρλιάζει απεγνωσμένα. 

Συγκεκριμένα , οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν συντρόφους και φίλους που θεωρεί η κοινωνία μας κοινωνικά ανώτερους ώστε δίπλα τους να ανέβουν κοινωνικά καθώς και οικονομικά. 

Το αποτέλεσμα; Δυστυχισμένοι άνθρωποι οι οποίοι ζουν για να αποδείξουν στο κοινωνικό σύνολο ότι είναι σπουδαίοι. 

Ξεχνούν όμως ότι δεν θεωρούνται σπουδαίοι με το να παριστάνουν το «διακοσμητικό στοιχείο», δίπλα σε πραγματικά σπουδαίους ανθρώπους. Πετυχημένος και κατά συνέπεια σπουδαίος είναι ο άνθρωπος που βασιζόμενος στην δική του προσπάθεια και με πολύ κόπο, αποκτά χρήματα και μια καλή φήμη.

Κοίταξα την κόρη μου. Γονάτισα μπροστά της και της κράτησα τα χέρια σφικτά.

« Για να είσαι ευτυχισμένη, θα πρέπει να αγαπάς με ανιδιοτέλεια. Θα ακούς μονάχα την φωνή την καρδιάς σου και την διαίσθησή σου. Μην κρίνεις ποτέ έναν άνθρωπο από το περιτύλιγμα. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Και να θυμάσαι ότι όσοι σε αγαπούν πραγματικά δεν επιχειρούν να κερδίσουν τίποτα από εσένα. Αυτή είναι η αληθινή , αγνή αγάπη».

« Όπως η δική μας μαμά;»

« Ναι κοριτσάκι μου όπως η δική μας», αποκρίθηκα και την έσφιξα στην αγκαλιά μου.




Μαρία Αρφαρά

Πώς βοηθούν στην πνευματική ανάπτυξη ο άνδρας τη γυναίκα και η γυναίκα τον άνδρα…!!!!

Οι άνδρες είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της γυναίκας και οι γυναίκες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του άνδρα. Ένας άνδρας βοηθάει τη γυναίκα του να προοδεύσει συγχωνευόμενος μαζί της φυσικά, αιθερικά, συναισθηματικά και νοητικά. Η επικοινωνία μαζί της σε όλα αυτά τα επίπεδα επιφέρει ολοκλήρωση σ’ αυτήν επειδή το αρσενικό στοιχείο ή δύναμη είναι αναγκαία για να κάνει τα κέντρα της να ανθίσουν.

Όπως η γύρη του αρσενικού και του θηλυκού δέντρου πρέπει να ενωθούν για να δώσουν καρπό τα δέντρα, έτσι η γυναίκα δεν μπορεί να δώσει τον καρπό των κέντρων της χωρίς τη “γονιμοποίηση” από τα αρσενικά στοιχεία.

Όταν η γυναίκα συλλαμβάνει και γεννάει ένα φυσικό παιδί, μπορεί να έχει περισσότερες ευκαιρίες για να αναπτύξει τα κέντρα της και να προχωρήσει στην πνευματική της εξέλιξη. 

Τη στιγμή της σύλληψης τα ανώτερα κέντρα της γυναίκας θα ανοίξουν για να δεχθούν την εισερχόμενη ψυχή. Κατά τη γέννηση του παιδιού ενεργοποιούνται τα κέντρα της σπονδυλικής στήλης. 

Την περίοδο του θηλασμού τα κέντρα του στήθους μπορεί να αναπτυχθούν πιο γρήγορα ή πιο εύκολα.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι μια γυναίκα μπορεί επίσης να αναπτύξει όλα τα κέντρα της μέσω της θυσιαστικής υπηρεσίας και της ενατένισης.

Οι γυναίκες βοηθούν στην εξέλιξη των ανδρών παρέχοντας τα ψυχικά στοιχεία τα οποία χρειάζονται οι άνδρες για να ξεδιπλώσουν τα ανώτερα κέντρα τους. 

Η αγάπη μιας γυναίκας, ο θαυμασμός, ο σεβασμός και η κατανόησή της είναι μερικά από τα ψυχικά στοιχεία τα οποία χρειάζεται ο άνδρας προκειμένου να αναπτυχθεί. 

Επίσης, τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού ο άνδρας δέχεται πνευματική ουσία, η οποία κυλάει στη φύση του από τα ανώτερα κέντρα της γυναίκας.

Οι γυναίκες και οι άνδρες αλληλοσυμπληρώνονται φτιάχνοντας γέφυρες μεταξύ τους ώστε να ανυψωθούν σε ανώτερο επίπεδο. Οι άνδρες πηγαίνουν από την εστίαση στο φυσικό σώμα στην εστίαση στον νου, αλλά δεν μπορούν να πάνε στο ενορατικό επίπεδο παρά μόνο μέσω μιας ενορατικής γυναίκας που δρα σαν γέφυρα γι’ αυτούς. 

Οι άνδρες έχουν πρόσβαση στην ενόραση μέσω των γυναικών. Όταν ένας άνδρας έχει ενεργοποιήσει την ενόραση μέσα του, μπορεί να περάσει στο ατμικό επίπεδο της συνείδησης. Αλλά μια γυναίκα που είναι ενορατική δεν έχει άμεση πρόσβαση στο ατμικό επίπεδο, παρά μόνο μέσω ενός άνδρα που έχει επαφή με αυτό. 

Αυτός φτιάχνει τη γέφυρα για τη γυναίκα, ώστε να έλθει σε επαφή με το ατμικό επίπεδο. Από το ατμικό επίπεδο η γυναίκα έχει άμεση πρόσβαση στο μοναδικό επίπεδο. 

Η γυναίκα που έχει μοναδική επαφή δρα σαν μια γέφυρα για τον άνδρα. Και οι δυο, άνδρας και γυναίκα, ενώνονται στο Θείο Πεδίο, το Πεδίο του Θείου Ερμαφρόδιτου.




-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Σeξ, Οικογένεια και Γυναίκα στην Κοινωνία

Εκείνους τους τρελούς που δεν χωράνε σε κουτάκια, να τους αγαπάς λίγο πιο πολύ…!!!!

Από παιδί η βροχή δεν μου άρεσε, την σιχαινόμουν, εκτός αν ήταν να βγω έξω χωρίς ομπρέλα και χωρίς να με νοιάζει τίποτα,να γίνω μούσκεμα και να το ευχαριστηθώ.

Όμως η ζωή έχει τον δικό της τρόπο να σε κάνει να αναθεωρείς κι εγώ μετακόμισα στη χωρα που βρέχει σχεδόν κάθε μέρα.

Πλέον δεν μου είναι και τόσο δυσάρεστη η βροχή παρόλο που συνεχίζω να κρατώ πολυ σπάνια ομπρέλα.

Μια τέτοια μέρα με ψιλόβροχο, ήταν και η σημερινή και αποφάσισα να πάω για καφέ μόνη μου.

Εγώ με εμένα! Μου αρέσει να περνώ χρόνο μόνη μου και τον θεωρώ απαραίτητο και πολύτιμο.

Ίσως γιατί κατά βάθος είμαι πολύ μοναχική σαν άτομο. Αυτό όμως νομίζω συμβαίνει με τα περισσότερα άτομα που είναι διαφορετικά και κάπως «τρελά» ας πούμε.

Το πως προέκυψε ο γάμος και η οικογένεια σε κάποια με το χαρακτήρα μου είναι άλλη ιστορία…

Έκατσα λοιπόν στην καρέκλα και περιμένοντας τον καφέ μου, κοιτούσα έξω και είδα μια κοπέλα διαφορετική από τις άλλες.

Με αλλιώτικο ντύσιμο, αλλιώτικα μαλλιά και μακιγιάζ. «Παρόλο που είναι όμορφη δεν διάλεξε τον συνήθη τρόπο να ντύνεται» σκέφτηκα.

Διάλεξε ένα στυλ διαφορετικό. Αυτό που οι πολλοί θα έλεγαν «τρελό». Από μικρή δεν μου άρεσαν αυτά που κάνουν οι πολλοί μαζι.

Αυτά τα τυπικά που τα κάνεις γιατί έτσι πρέπει, γιατί έτσι κάνουν όλοι ή γιατί έτσι συνηθίζεται.

Με έκαναν να νιώθω άβολα, να βαριέμαι. Ξέρω… «κοινωνικές υποχρώσεις», «τι θα πει ο κόσμος», «πρέπει» και μπλα μπλα μπλα…τα ξέρω.

Όμως εγώ δεν μιλώ για το πόσα τελικά κάνουμε από αυτά.

Δεν μιλώ για αυτά που τελικά ενώ είσαι με τόσο κόσμο νιώθεις μόνος και αναρωτιέσαι τι κάνεις εκεί.

Δεν μιλώ τελικα για όσα πραγματικά δεν θέλαμε να κάνουμε και κάναμε τελικά επειδή τα κάνουν οι πολλοί.

Μιλώ για αυτά που στα αλήθεια θέλουμε και ευχαριστιόμαστε. Δεν ξέρω γιατί,αλλά από παιδί κάθε φορά πριν από τις γιορτές - Πάσχα,Χριστούγεννα και τα σχετικά- πάντα το ίδιο άσχημα ένιωθα.

Ότι αναγκάζομαι και υποχρεώνομαι να κάνω όλα αυτά που κάνουν οι πολλοί μαζί,ενώ καθόλου δεν ήθελα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πάντα μου άρεσε και φορούσα κατί που θα σχολίαζαν οι πολλοι,πάντα κάτι διαφορετικό.Πάντα είχα μια «φαεινή ιδέα» για το πως θα κάνω το κάθε τι.

Λες και όλοι σκεφτόντουσαν με έναν τρόπο κι εγώ με έναν άλλο.Τον δικό μου…

Θυμάμαι αυτό που συνέχεια με ρώτουσε -κι ακόμα με ρωτάει καμιά φορά - η κακομοίρα η μάνα μου στην προσπάθεια της να με καταλάβει «Τι νομίζεις; Εσύ θα αλλάξεις το κόσμο;» και εγώ πάντα την ίδια απάντηση «Όχι! Αλλά ούτε ο κόσμος θα αλλάξει εμένα!» έλεγα με το γνωστό ύφος…

Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί. Αυτούς που έτσι γεννήθηκαν αλλά και τους άλλους που διάλεξαν να ζήσουν έτσι. Που πάντα έκαναν τους πολλούς να αναρωτιούνται τι γίνεται στο μυαλό τους.

Ίσως τους αγαπώ γιατί δεν μπήκαν ποτέ σε καλούπια παρά μόνο αν έτυχε να είναι αυτό που θέλουν εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Τους αγαπώ γιατί νιώθω άνετα μαζί τους.

Τους αγαπώ γιατί με αυτήν τη τρέλα τους δε με κάνουν να βαριέμαι,γιατί δεν ξέρω τι με περιμένει μαζί τους,γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχε κάνει ο κόσμος κανένα «βήμα» αλλά κυρίως γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχε πλάκα…

Τους αγαπώ γιατί τα βάζουν με όλους προκειμένου να υπερασπιστούν ότι πιστεύουν,θα υπερασπιστούν τους φίλους τους και θα τρέξουν κόντά τους όταν χρειαστεί χωρίς να σκεφτούν τίποτα, θα δείξουν τον ενθουσιασμό τους σαν μικρά παιδιά, θα γελάσουν δυνατά ακόμα και εκεί που έχει ησυχία αν τους έρθει….

Αγαπώ αυτούς τους «τρελούς», τους διαφορετικούς, γιατί θα τα αφήσουν όλα για έναν έρωτα και θα το ζήσουν χωρίς δύχτια ασφαλείας κι εγγυήσεις.

Θα προσπαθήσουν να τα αλλάξουν όλα γιατί δεν τους αρέσει όπως είναι.

Τους αγαπώ γιατί δεν δίνουν δεκάρα για το τι θα πει ο κόσμος.Γιατί κάνουν κάτι αγκαλιές σφιχτές που κολλάνε όλα σου τα σπασμένα. Μα πιο πολύ τους αγαπώ γιατί είναι οι μόνοι που όσο κι αν μεγάλωσαν δεν έχασαν ποτέ αυτό το «διαβολάκι» που έχουν μέσα τους…

Να τους αγαπάτε αυτούς τους τρέλους. Αυτούς τους παράξενους. Αυτούς τους διαφορετικούς. Κι αν έχετε έναν τέτοιο στη ζωή σας μην τον αφήσετε να φύγει. Να μην τον χάσετε.

Να τον προσέχετε και να τον αγαπάτε γιατί όσο κι αν μιλά πολύ, όσο κι αν γελά δυνάτα, όσο κι αν θυμώνει εύκολα, όσο κι αν παθιάζετε για να σας πείσει για το δικό του, έχει μια ευαίσθητη καρδιά που σας αγαπά,θα σας ζητήσει συγνώμη αν σας στεναχωρήσει και θα μείνει το βράδυ να μιλάτε με τις ώρες όταν έρθουν τα δύσκολα…

Να τους αγαπάτε αυτούς τους τρελούς γιατί αλλιώς όλα θα ήταν βαρετά και «επίπεδα».Να τους αγαπάτε γιατί χωρίς αυτούς η ζωή δεν έχει πλάκα.




Μαργαρίτα Γεροχρήστου.

Το Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ ή γιατί οι χαζοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι έξυπνοι…!!!!

Όλοι ξέρουμε κάποιον που νομίζει πως είναι πιο έξυπνος από όσο είναι. Αλλά πριν κρίνετε, καλύτερα να ελέγξετε αν δεν ανήκετε στο φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ.

Η θεωρία γι αυτό το φαινόμενο αναπτύχθηκε από τους Ντέιβιντ Ντάνινγκ και Τζάστιν Κρούγκερ στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Βρήκαν πως αυτή η γνωστική προκατάληψη εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι αδυνατούν να αξιολογήσουν επαρκώς το επίπεδο των ικανοτήτων τους - ή των ανικανοτήτων τους - σε μια δουλειά και θεωρούν ότι είναι πιο ικανοί από ό, τι στην πραγματικότητα.

Η θεωρία είναι επίσης γνωστή ως «Mount Stupid». Σύμφωνα με το λεξικό, Mount Stupid είναι «όταν έχεις αρκετή γνώση για ένα ζήτημα για να μιλήσεις γι αυτό, χωρίς την σοφία να μαζέψεις όλα τα γεγονότα ή να διαβάσεις για το θέμα.»

Ωστόσο, το Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ έχει μελετηθεί διεξοδικά από ψυχολόγους και δεν είναι κάποια ψεύτικη θεωρία.

Τι είναι το Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ;

Αυτή η ψυχολογική προκατάληψη, όπου ένα άτομο πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνο και πιο ικανό από ό, τι είναι στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε από τους Ντάνινγκ και Κρούγκερ στη μελέτη τους το 1999 «Ανικανότητα και Άγνοια : Πως οι δυσκολίες στην αναγνώριση της ανικανότητας κάποιου οδηγούν σε μεγάλες αυτό-αξιολογήσεις».

Στην ουσία, δείχνει πως οι άνθρωποι με χαμηλές ικανότητες δεν έχουν την απαραίτητη κριτική ικανότητα και αυτογνωσία για να αναγνωρίσουν το επίπεδο των ικανοτήτων τους. Αυτό τους οδηγεί στο να έχουν μια ανώτερη άποψη της ικανότητας και τις γνώσεις τους.

Με απλά λόγια, αυτό συμβαίνει «όταν οι άνθρωποι είναι πολύ χαζοί για να γνωρίζουν πόσο ανόητοι είναι.»

Πως ο Ντάνινγκ και ο Κρούγκερ εξέτασαν την υπόθεση;

Όταν οι Ντέιβιντ Ντάνινγκ και Τζάστιν Κρούγκερ ανέπτυξαν την θεωρία τους οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις χιούμορ, λογικής, επιστήμης και γραμματικής. Διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις υποτιμούσαν την ικανότητά τους. 

Αντιστρόφως, αυτοί που τα πήγαν χειρότερα πίστευαν πως τα είχαν πάει πολύ καλά. Διαπίστωσαν ότι σε κάθε τομέα όπου εξετάστηκαν, καθώς η γνωστική τους ικανότητα επιδεινώνονταν, το ίδιο έκανε και η ικανότητα του συμμετέχοντος να αξιολογήσει τις ικανότητες του.

Σε ένα συγκεκριμένο πείραμα, ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν ήταν εξοικειωμένοι με ορισμένες τεχνολογικές επιστημονικές έννοιες. Το κόλπο ήταν πως κάποιοι όροι ήταν εντελώς φτιαχτοί και ψεύτικοι. Διαπίστωσαν πως,

«Ένας καλός αριθμός ισχυρίστηκε ότι ήταν εξοικειωμένος με πραγματικούς όρους όπως η κεντρομόλος δύναμη και το φωτόνιο. Αλλά ενδιαφέρον όμως είναι ότι επίσης ισχυρίστηκαν πως είχαν εξοικείωση με έννοιες που ήταν εντελώς φτιαχτές όπως οι πλάκες της παράλλαξης, το υπερλιπίδιο και η χολαρίνη.»

Τι ανακάλυψαν;

Οι Ντάνινγκ και Κρούγκερ ανακάλυψαν πως η πιο επικίνδυνη κατάσταση είναι όταν οι άνθρωποι έχουν κάποια γνώση για ένα θέμα από όταν δεν ξέρουν τίποτα γι αυτό.

Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και πολλές γενιές. Η φράση «Η ημιμάθεια είναι επικίνδυνο πράγμα» αποδίδεται ευρέως στον Αλεξάντερ Πόουπ που το έγραψε στο «An Essay on Criticism» το 1709. Όπως είπε και ο κωμικογράφος Τζος Μπίλλινγκς: «Δεν είναι αυτό που δεν γνωρίζεις το οποίο σε οδηγεί σε μπελάδες. Είναι αυτό που είσαι σίγουρος πως δεν είναι έτσι.»

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολη λύση στο πρόβλημα. Ο Ντάνινγκ επισήμανε πως «για να αναγνωρίσουν οι αδύνατοι συμμετέχοντες την ανικανότητα τους πρέπει να κατέχουν την εμπειρογνωμοσύνη που τους λείπει.»

Οι Ντάνινγκ και Κρούγκερ έδειξαν πως καθώς αρχίζεις να μαθαίνεις περισσότερα για ένα θέμα ή να εξειδικεύεσαι περισσότερο σε κάτι, αρχίζεις να αξιολογείς την ικανότητα σου λιγότερο ευνοϊκά. Γνωρίζεις όλα όσα δεν ξέρεις για ένα θέμα. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική γνωστική προκατάληψη γνωστή ως «Σύνδρομο του απατεώνα».

Πως το Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ μπορεί να γίνει επικίνδυνο

Ενώ είναι αρκετά αστείο να βλέπεις κάποιον να γελοιοποιεί τον εαυτό του, το φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει επικίνδυνο.

Για παράδειγμα, οι γιατροί έχουν ανακαλύψει πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αρνούνται να κάνουν ασκήσεις για να ανακουφίσουν τον πόνο, ακόμα και αν αυτή είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την θεραπεία του. 

Αυτό γίνεται επειδή λανθασμένα πιστεύουν πως η σωματική δυσφορία που νιώθουν μετά την άσκηση είναι σημάδι ότι έκαναν χειρότερη την κατάσταση τους.

Σε ένα ακόμα πιο σοβαρό παράδειγμα, μητέρες στην Ινδία μερικές φορές δεν δίνουν νερό στα βρέφη που υποφέρουν από διάρροια επειδή πιστεύουν ότι το πολύ νερό είναι αυτό που την προκαλεί.

Στις οικονομικές καταστάσεις, οι επιπτώσεις της προκατάληψης είναι επίσης σοβαρές. Μελέτες έχουν δείξει πως η οικονομική κρίση του 2008 (Αμερική) προκλήθηκε από χρηματοδότες με υπερβολική αυτοπεποίθηση και καταναλωτές που δεν είχαν τις οικονομικές γνώσεις που νόμιζαν πως είχαν.

Τελικές σκέψεις

Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις πως δεν ξέρεις κάτι. Για παράδειγμα, αν δεν ξέρεις τους κανόνες της γραμματικής, πως θα αντιληφθείς ότι τους έχεις παραβεί;

Πιθανώς όλοι έχουμε τομείς τους οποίος νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε περισσότερο από ό, τι στην πραγματικότητα, ή νομίζουμε ότι έχουμε περισσότερες ικανότητες σε κάτι. Αλλά ίσως πρέπει να ελέγξουμε τα δεδομένα μας πριν πούμε την γνώμη μας.




“Ανήκω στην παλιά γενιά (αλλά) υπάρχει ελπίδα”. Ένα ποίημα που πρέπει να διαβάσεις δυο φορές…!!!

Είμαι μέρος μιας χαμένης γενιάς.

Πίστευα ότι δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο και

ξέρω ότι μπορεί να σοκάρει αλλά ''η ευτυχία έρχεται από μέσα μας''

είναι ένα ψέμα, ''το χρήμα θα σε κάνει ευτυχισμένο''.

Έτσι, σε τριάντα χρόνια θα λέω στα παιδιά μου

δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μου.

Ο εργοδότης μου θα ξέρει ότι

έχω βάλει τις προτεραιότητές μου σωστά

το να δουλεύεις

είναι πιο σημαντικό από

Οικογένεια

Σας λέω μόνο αυτό:

Μια φορά και έναν καιρό

οι οικογένειες ήταν ενωμένες

αλλά αυτό δεν ισχύει στην εποχή μου

είναι μια γρήγορη εποχή,

ΟΙ εμπειρογνώμονες μου λένε

Σε τριάντα χρόνια από τώρα, θα γιορτάζω τα δέκα χρόνια από το διαζύγιο μου.

Παραδέχομαι ότι ζω σε μια χώρα που δεν την έφτιαξα εγώ.

Στο μέλλον

είναι φυσιολογική η καταστροφή του περιβάλλοντος

δεν θα μπορεί κανείς να πει ότι

για την Γη ενδιαφερόμαστε εγώ και οι όμοιοί μου

Είναι προφανές ότι

η γενιά μου είναι απαθής και σε λήθαργο.

Είναι ανόητο να υποθέτουμε ότι

Υπάρχει ελπίδα.

Και όλα αυτά θα γίνουν αληθινά, εκτός αν μπορούμε να τα αντιστρέψουμε.

’The Lost Generation’, Jonathan Reed

Τώρα διαβάστε το ποίημα ανάποδα αρχίζοντας από το τέλος.

Οι δυο αντίθετες εκδόσεις του ποιήματος συμβολίζουν την τάση μας να βλέπουμε τα πράγματα είτε θετικά είτε αρνητικά. Και η αλήθεια είναι ότι είναι πραγματικά δική σας η επιλογή ποια από τις δυο θα υιοθετήσετε. Πιστεύουμε ξέρετε ποια είναι η καλύτερη!




Ό,τι σκέφτεσαι γίνεσαι: Εσύ δημιουργείς την υγεία όπως και την ασθένειά σου…!!!!

Είναι στο χέρι μας να απαλλαγούμε από τα αρνητικά συναισθήματα που είναι ο φόβος, το σκοτάδι και η αρνητική ενέργεια, για να εξελιχθούμε και να δημιουργήσουμε. Η συνείδηση, σκέψη, πεποίθηση συναίσθημα, συμπεριφορά, διαμορφώνουν και επηρεάζουν άμεσα τα πάντα γύρω μας. 

Μπορεί να είμαστε υγιείς, αρκεί να σκεπτόμαστε ότι είμαστε υγιείς.

Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, τα οποία δίνουν εντολή στους αδένες του σωματός μας να παράγουν χημικά δηλητήρια αφενός, αφετέρου μπλοκάρουν τα ενεργειακά μας παιδία τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν τις ασθένειες των διάφορων οργάνων. 

Η ζωή και η υγεία μας επηρεάζεται από 5 επίπεδα που είναι:

1. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ
2. ΝΟΗΤΙΚΟ
3. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ
4. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ και
5. ΚΥΤΤΑΡΙΚΟ.

Αν απαλλαγούμε από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, τότε απελευθερωνόμαστε και εκφραζόμαστε με συναισθήματα αγάπης, χαράς, ομορφιάς, που υπάρχουν μέσα σε όλους μας και αποκτούμε αξίες, πληρότητα, γαλήνη, ταπεινοφροσύνη, γενναιοδωρία, συμπόνοια, ελευθερία και είμαστε απαλλαγμένοι από το σκοτεινό πέπλο του φόβου. 

Οι σκέψεις και το όραμα είναι το σχέδιο που θέλουμε να πετύχουμε, ενώ τα συναισθήματα είναι η ενέργεια που χρειαζόμαστε, για να υλοποιηθεί το παραπάνω σχέδιο.

Κατευθυνόμαστε από τα πιστεύω μας τα οποία υλοποιούνται με τις θετικές σκέψεις που βοηθούν να υλοποιήσουμε τα πάντα. Κάθε συναίσθημα, συγκίνηση, σκέψη έχει τη δική του ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Έτσι οτιδήποτε σκεπτόμαστε και συγκεντρώνουμε στην προσοχή μας, γίνεται πραγματικότητα.

Πρέπει να δουλεύουμε πάντα με το υποσυνείδητο που είναι ένας παντοδύναμος επεξεργαστής, σε σχέση με το συνειδητό. Το μυστικό για να πετάξουμε στο φως, είναι να οραματιζόμαστε συνεχώς αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. 

Είναι η δημιουργική φαντασία καταστάσεων , γεγονότων και αντικειμένων που θέλουμε να φέρουμε στη ζωή μας, και είναι η μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου που του την έδωσε ο δημιουργός του.

Ο οραματισμός δεν είναι πραγματοποιήσιμος όταν διακατεχόμαστε από αρνητικά συναισθήματα από τα οποία θα πρέπει να απεμπλακούμε. Θα πρέπει να πείσουμε το υποσυνειδητό μας να αλλάξει προγραμματισμό και να τα βλέπει όλα τέλεια και θετικά. 

Το υποσυνείδητο καταγράφει ότι σκεφτόμαστε και οποιαδήποτε εμπειρία που έχουμε. Η θετική ενέργεια τροφοδοτεί την ύπαρξή μας δίνοντας δύναμη για να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε.

Μπορούμε να πετύχουμε τα θέλω μας αρκεί να τα φανταστούμε με οραματισμό και να τα πιστέψουμε. 

Ο διαλογισμός βοηθά στην ενεργοποίηση του ανοσολογικού μας συστήματος, και η διαισθησή μας είναι πάντα σοφή, διότι έχει πρόσβαση στην άπειρη συμπαντική Σοφία. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι δεν πιστεύουν ούτε στη διαίσθηση, ούτε στη λογική. Με τη διαίσθηση έλκονται πρόσωπα και πράγματα που χρειάζονται στη ζωή του.

Σκοπός του ανθρώπου στη γη είναι η ευδαιμονία, ευημερία και υγεία. Είμαστε πνεύματα, ψυχές γεμάτες φως, για να ικανοποιούμε τον ανώτερο εαυτό μας, σεβόμενοι πρωτίστως τους συμπαντικούς νόμους.

Είμαστε υγιείς όταν ο ....

1. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ
2. ΝΟΗΤΙΚΟΣ
3. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
4. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ και
5. ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ

βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία μεταξύ τους. Οι πεποιθήσεις μας και ο τρόπος ζωής μας, σκέψεις, συναισθήματα, αυτά που πιστεύουμε καθορίζουν την υγεία μας, που ενεργοποιούν ή αδρανοποιούν τα γονίδια μας. 

Το γενετικό μας υλικό, το DNA, είναι αυτό που έχει πρόγραμμα, μνήμη και εξέλιξη, από την αρχή της ζωής μας, μέχρι και το θάνατο. Να ανοίξουμε την καρδιά μας και να βρούμε τα κλειδιά που ανοίγουν τις πύλες της αλήθειας του Θεού Δημιουργού, που είναι η ΑΓΑΠΗ. 

Δεν είναι κάτι που έρχεται απέξω ,αλλά βρίσκεται μέσα μας. Όλα τα προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη αγάπης. Όταν έχουμε καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, όταν αγαπάμε ανιδιοτελώς νιώθουμε πραγματική ευτυχία και έχουμε μια ζωή γεμάτη υγεία, γαλήνη, και ερχόμαστε σε επαφή με την άπειρη δύναμη του σύμπαντος. 

Η αγάπη θεραπεύει όλες τις αρρώστιες ,και όταν δεν υπάρχει κυριαρχεί η μιζέρια, δυστυχία αρρώστια. Η αγάπη είναι η κλωστή που ενώνει τα πάντα.

Τα αρνητικά συναισθήματα μπλοκάρουν την ενέργεια με αποτέλεσμα κάθε όργανο να χάνει την ενέργειά του και να ασθενεί. Δημιουργούνται όταν αμφιβάλλουμε ή φοβόμαστε ότι κάποια ανάγκη δεν θα πραγματοποιηθεί, ή όταν έχουμε φόβο, ή θυμό μέσα μας. 

Τα συναισθήματα είναι ενέργεια η οποία πάλλεται σε ορισμένες συχνότητες ,όπως και όλες μας οι εκδηλώσεις. 

Το κυριότερο αρνητικό συναίσθημα είναι ο φόβος και λιγότερο το στρες (θυμός, θλίψη, ζήλεια, ανασφάλεια, ενοχές) και είναι η κύρια αιτία για όλους τους πόνους που υποφέρουν οι άνθρωποι. Το σώμα μας έχει μεγαλύτερη σοφία από το νου, γιατί θυμάται τα πάντα στο υποσυνείδητο που έχουν καταγραφεί.

Ο σημαντικότερος λόγος που αρρωσταίνουμε είναι όταν απομακρυνόμαστε από το θεϊκό κομμάτι του εαυτού μας. Η ασθένεια ξεκινά από το πνευματικό και ακολουθούν νοητικό, συναισθηματικό, ενεργειακό και κυτταρικό. 

Η πίστη και τα θετικά συναισθήματα της αγάπης, ευσπλαχνίας, γαλήνης μας οδηγούν στην αυτοθεραπεία μας. Οι ασθένειες δεν συμβαίνουν ποτέ τυχαία και θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορές.

Τα άτομα που διαλογίζονται ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα 2 έντονα συναισθήματα είναι της αποδοχής και της απόρριψης που ισχυροποιούν ή αδρανοποιούν το αμυντικό μας σύστημα. 

Τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν βάση το φόβο κόβουν την επαφή μας με τη φύση, τους συνανθρώπους μας, το σύμπαν και προκαλούνται έτσι οι διάφορες αρρώστιες.

Βασικοί πυλώνες στην υγεία μας είναι: Η σωστή σκέψη, η ηρεμία, η γαλήνη, η σωστή διατροφή με το να αποφεύγουμε επεξεργασμένες τροφές. 

Η αποτοξίνωση πνεύματος ,σώματος με υγιεινή διατροφή, και ξεμπλοκάρισμα ενέργειας-αρνητικού προγραμματισμού. Με θετικές σκέψεις και συναισθήματα χαράς-αγάπης, ενεργοποιούνται τα γονίδια που επιμηκύνουν τη ζωή μας.

Η ακατέργαστη τροφή είναι η καλλίτερη πηγή για να πάρουμε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε. Η σωστή διατροφή μας ενεργοποιεί τα γονίδια όπως και ο τρόπος ζωής, η συμπεριφορά μας, καθώς και τα συναισθήματά μας. 

Πρέπει να τρεφόμαστε σωστά για να μην καταστρέφουμε τα κύτταρά μας, και ο φόβος ενεργοποιεί τα γονίδια που καταστρέφουν τη ζωή.

Το πόσο θα ζήσουμε ,εξαρτάται από το πόσες φορές θα διαιρεθούν τα σωματικά μας κύτταρα. Στρες, φόβος, θλίψη, πίκρα, θυμός, ενοχές, μικραίνουν τις τελομεράσες και κατά συνέπεια μικραίνει ο αριθμός των διαιρέσεων των κυττάρων, και ο προσδόκιμος χρόνος ζωής. 

Η Κοινωνική ζωή, η συνεχής επαφή με τη φύση και το ΣΥΜΠΑΝ είναι σημαντικοί παράγοντες μακροζωίας καθώς και από το περιβάλλον σκέψεων-συναισθημάτων που επηρεάζονται από το περιβάλλον μας φυσικό και ανθρωπογενές.

Το πόσο θα ζήσουμε εξαρτάται από τα συναισθήματα –διατροφή τρώγοντας βιολογικά ωμά ακατέργαστα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, και φύτρα. Όταν έχουμε έλλειψη ενζύμων η τροφή δεν χωνεύεται και τα υπολείμματα τροφών πηγαίνουν στο αίμα το οποίο και δηλητηριάζουν. Το μαγείρεμα καταστρέφει τη θρεπτική αξία των τροφών. 

Αρρωσταίνουμε όταν παραβιάζουμε τους πνευματικούς ,φυσικούς και διασυμπαντικούς νόμους. 

Υπάρχουν βιολογικοί νόμοι που κυβερνούν το σώμα μας και πνευματικοί νόμοι που κυβερνούν το πνεύμα και τη ψυχή. Η αποτοξίνωση είναι και αυτή ένας σπουδαίος παράγοντας μακροζωίας., και η σωστή μας διατροφή είναι όταν τα ποσοστά είναι 30-40-30% πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια αντίστοιχα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα οφείλονται στην παραπλάνηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η παχυσαρκία οφείλεται στα συναισθήματα ΦΥΓΗ-ΕΠΙΘΕΣΗ. 

Τα αρνητικά μας συναισθήματα μπλοκάρουν τους μεσημβρινούς και η ενέργεια που κυκλοφορεί μπλοκάρει τα όργανα τα οποία χωρίς ενέργεια αρρωσταίνουν. 

Όταν είμαστε αισιόδοξοι το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται συστηματικά. Τελικά αρρωσταίνουμε τρέφοντας το σώμα μας με αρνητικές σκέψεις- συναισθήματα και ελεύθερες ρίζες από την κακή διατροφή που καταστρέφουν τη δομή του DNA. Το φως και η αγάπη διώχνουν το σκοτάδι των αρνητικών συναισθημάτων που υπάρχουν μέσα μας. 

Κάθε τι στο σύμπαν είναι ενέργεια η οποία αλλάζει μορφή. Το ανθρώπινο σώμα ,σκέψεις, συναισθήματα, είναι ενέργεια που πρέπει να ρέει ομαλά αν θέλουμε να έχουμε, υγεία, χαρά, ευτυχία.

Ο άνθρωπος παίρνει ενέργεια από τη Γη και το Σύμπαν. Το πόσο θα πετύχουμε στη ζωή μας εξαρτάται από την εικόνα, την εμπιστοσύνη, και την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας.

Η ευτυχία δε βρίσκεται στα πλούτη αλλά στην ηρεμία της ψυχής!!!

Κάποτε ένας από τους αγαπημένους μου φιλοσόφους, ο κορυφαίος Αριστοτέλης είχε πει: «Η ευτυχία δεν βρίσκεται στα πλούτη αλλά στην ηρεμία της ψυχής…». Μια φράση με βαθιά μηνύματα και προειδοποιήσεις.

Πόση αλήθεια άραγε να κρύβει; Μεγάλη και αλλόκοτη από τις άλλες έχω να σας πω. Διότι, η ευτυχία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αλλά με την ουσία της ψυχής. Εκεί λοιπόν βρίσκεται. Μέσα μας.

Στα βάθη του μυαλού και της καρδιάς μας. Στο σπίτι μας. Το κακό παντού υπάρχει. Σε κάθε γωνιά. Όμως, το καλό μόνο σε ένα σημείο. Ποιο είναι; ΕΣΥ είσαι.

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, δίπλα σου είναι. Εσύ ο ίδιος είσαι κυρίαρχος, δημιουργός αλλά και παραλήπτης των δικών σου αποφάσεων και επιθυμιών. Στα χέρια σου λοιπόν άνθρωπε βρίσκεται η ευδαιμονία, η ηθική αρετή.

Τα πλούτη δεν δηλώνουν κανέναν τίτλο. Δεν αμφιβάλλω ότι έχουν αξία αλλά δεν σε κάνουν ευτυχισμένο. Μπορεί να έχεις όλα τα πλούτη του κόσμου αλλά μέσα σου να είσαι φτωχός.

Τι είδους ευτυχία μπορεί να είναι αυτή; Θα σου πω εγώ. Ανεπαρκής και αναλφάβητη δίχως συναισθήματα και παιδεία. Μια μίζερη, ζοφερή και επίπονη προσπάθεια επιβεβαίωσης και επιβίωσης. Με μόνη κάλυψη το σώμα για ομορφιά και επίδειξη. Με αυτάρκεια, ζήλεια και μιμητισμό.

Ο σαρκασμός βασικός πλέον συνοδός της. Γιατί άραγε να μην υιοθετούμε την άλλη ευτυχία; Αυτή λοιπόν που κατάλαβες. Ναι, Για εκείνη μιλώ που φωτίζει τα μάτια των ανθρώπων από αλήθεια και ειλικρίνεια. Που δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις και δεν ζητά ανταλλάγματα για να αποκαλυφθεί.

Δεν κρύβεται από το έρεβος σαν τους δεσμώτες στο σπήλαιο αλλά προβάλλεται από ψιλά με το φως του ήλιου. Δεν βρίσκεται ούτε στην υπερβολή ούτε στην στέρηση. Μόνο στην μεσότητα.

Στο πρέπει και στο είναι. Βρες την λοιπόν, στην μέση της κλωστής. Στα αισθήματα, στις καταστάσεις. Τα πλούτη δεν είναι τίποτα παρά μόνο ένα παρείσακτο αγαθό δωροδοκίας και μυθοπλασίας.

Η ευτυχία βρίσκεται στην έκλυση της ψυχής σου. Στην δικαιοσύνη, στο χαρακτήρα και στις πράξεις. Στην ελευθερία επιλογών και αποφάσεών σου. Στην αγαστή συνεργασία του πνεύματος και σώματός σου και όχι στον σκοταδισμό των αδυσώπητων και επίπλαστων Ερινυών των σκέψεων και των επιρροών σου.

Η ευτυχία λοιπόν σχετίζεται με την πληρότητα, την αγάπη, την χαρά, την δύναμη για την νίκη της ψυχής και όχι την αμετροέπεια του μυαλού.

Μπορείς λοιπόν να συνδυάσεις αυτήν την ευτυχία, την πραγματική με το χρυσό χρώμα των χρημάτων; Αντέχεις να ζεις σε μια ουτοπία ή αλήθεια που μόνη σου κρηπίδα είναι ένας ανεύθυνος και τιποτένιος εαυτός; 

Σου αρέσει να υπάρχεις από τα χρήματα και για τα χρήματα και μόνο; Δεν θα αντέξεις για πολύ. Είναι το μόνο σίγουρο. Διότι, η έκρηξή σου θα πλησιάζει… Και πίστεψέ με…Θα είναι ανυπόφορη…

« Τα πλούτη δεν σε κάνουν βασιλιά της ευτυχίας της ψυχής, αλλά αντιθέτως, η ευτυχία της ψυχής σε κάνει βασιλιά όλου του πλούτου. Μην το ξεχνάς ποτέ!»




Image by Alexey Wind

Να παραμένεις ευγενικός, ο κόσμος να χαλάει…!!!!

Η ευγένεια είναι μεγαλείο ψυχής, απόρροια παιδείας και πνευματικότητας.

Όταν ο κόσμος χτίζεται στην δράση – αντίδραση, δεν υπάρχει χώρος για καλούς τρόπους;

Ασφαλώς και υπάρχει. Όταν κάποιος προβεί σε κάποιου είδους λεκτικής επίθεσης, ή αγένειας το μόνο σοφό που έχεις να κάνεις είναι να απαντήσεις με αγάπη, και ευγένεια! 

Με αυτόν τον τρόπο χτίζεις μια νέα συνθήκη στη δράση – αντίδραση.

Ο κόσμος αποτελείται από πολλές ομάδες ανθρώπων, για να μπορεί να μένει λειτουργικός και παραγωγικός, έχουμε το μερίδιο ευθύνης να κουβαλάμε κατά κύριο λόγο, αγάπη και φως. Όταν νιώσουμε πως κάτι μέσα μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, μπορούμε να πάρουμε για μια στιγμή τον χωροχρόνο μας και να επαναπροσδιοριστούμε, αντί να μαλώσουμε, να ρίξουμε ευθύνες, να γκρινιάξουμε. 

Πριν προβούμε σε μια ανακύκλωση αρνητικών συναισθημάτων, θα πρέπει να σκεφτούμε που θα μας βοηθήσει στο υπόλοιπο της μέρας μας να συνεχίσουμε με αυτή τη διάθεση; Ποιος θα γίνει καλύτερα μέσα από μια τέτοια συχνότητα;

Θυμήσου πως ένιωσες όταν κάποιος σου μίλησε άσχημα, όταν σε έστησε στον τοίχο. Θυμήσου πως ένιωσες όταν κατηγόρησες κάποιον ή όταν του ύψωσες τη φωνή σου. Μάλλον άσχημα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Θυμήσου τώρα πως ένιωσες όταν κάποιος σου χαμογέλασε και σου είπε καλημέρα, όταν βοήθησες κάποιον να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο, ή όταν αγκάλιασες κάποιον. Μάλλον θα ένιωσες κάποιου είδους ψυχικής ανάτασης. Κι αυτό είναι το ζητούμενο!

Όταν κάποιος από κεκτημένη ταχύτητα ή από μειωμένη προσωπική δουλειά με τον εαυτό του, ξεκινήσει λογομαχίες, να είσαι ο τοίχος που θα τον αγκαλιάσει. Εάν πιστεύεις πως δεν έχεις την ψυχραιμία και το σθένος, σε εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή, απλά οριοθετήσου και πάρε λίγη απόσταση με διακριτικότητα.

Κανένας δεν έχει την δύναμη να σου χαλάσει την στιγμή εάν εσύ δεν το επιτρέψεις. Είναι αστείο να λογομαχούμε με ανθρώπους ενώ απλά μπορούμε να μοιραστούμε όμορφες στιγμές μαζί τους. Να σπαταλιέται φαιά ουσία για αρνητικότητα ,όπου δεν βελτιώνει κανέναν. 

Είναι απλώς η εύκολη λύση, να διοχετεύσουμε με κάποιον τρόπο αυτό που έχουμε μέσα μας. Που στην πραγματικότητα δεν είναι η λύση, αλλά η διαιώνιση του ‘’προβλήματος’’. 

Η λύση είναι η κατανόηση, η δουλειά με τον εαυτό μας, η ευγένεια και η αποφόρτιση μας, με επωφελείς τρόπους.

Η καθημερινότητα μας δεν είναι ένα ξέσπασμα και μια οργή. Είναι ομορφιά, δημιουργία, ευγένεια, χαρά και σοφία. Αφουγκράσου όλες αυτές τις έννοιες. Απαλλάξου από μικρότητες και συμπεριφορές που σε πηγαίνουν πίσω ή σε αφήνουν στάσιμο. 

Πέρνα στο επόμενο στάδιο μέρα με τη μέρα. Μάθε να ζεις με ομορφιά και θετικότητα. Βοήθησε τους ανθρώπους γύρω σου και μην τους κάνεις πιο δύσκολο το έργο της προσωπικής τους δουλειάς! Είσαι εδώ ως κρίκος της αλυσίδας και όχι ως τροχός.




Ελένη Κακλαμάνου
IMAGE: DEPOSITPHOTOS.COM

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Αποβάλετε από τη ζωή σας όσους τη δηλητηριάζουν…!!!!

Θα μου πείτε βέβαια, αν διώξω τον καθένα από την κάθε κατηγορία που παραθέτει ο συγγραφέας παρακάτω, μήπως μείνω μόνος; Η απάντηση είναι: Αυτή είναι η θεωρία, στην πράξη θα πρέπει σε κάθε ενέργειά μας να σεβαστούμε το μέτρο και να μη φτάσουμε στην υπερβολή.

Ας δούμε το άρθρο του Ευστράτιου Παπάνη που αναδημοσιεύουμε (πηγή στο τέλος)

Η ποιότητα της ζωής εξαρτάται από το είδος των σχέσεων που καλλιεργούμε ή αλλιώς από τις δυναμικές των κοινωνικών μας δικτύων.

Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση ατόμων με τεράστια αυτογνωσία, οι ετεροκαθορισμοί επηρεάζουν ακόμα και τον τρόπο, που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό. 

Ο τακτικός απολογισμός των καταστάσεων, που μας καθηλώνουν και η αποτίμηση των προσώπων, που επιβραδύνουν την ψυχολογική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη είναι επιτακτικός.

Τα πρόσωπα αυτά, που κρυφά ή φανερά, αλλά σίγουρα λανθασμένα, μοιάζουν με αναγκαία κακά, δημιουργούν μια αρνητική κουλτούρα, ένα νοσηρό κλίμα, στο οποίο εγκλωβίζουν. 

Παραδόξως, παίρνουν και τη μορφή εκείνου, που θα μας βγάλει από την δεινή θέση, για την οποία εκείνα εν πολλοίς ευθύνονται.

Ομοιάζουν με τους τωρινούς σωτήρες πολιτικούς, που θα μας απαλλάξουν από την κρίση, που οι ίδιοι επεδίωξαν. Όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνα, επειδή εκμεταλλεύονται τους φόβους, τις ενοχές, την αγάπη, την ανάγκη, το καθήκον και την φιλοτιμία.

Αλλά κυρίως, επειδή είναι προσφιλή, και η αγωνία της μοναξιάς ή της περιθωριοποίησης ζοφερή. Θα τα αναγνωρίσετε εύκολα, επειδή αντιστέκονται σε κάθε εγχείρημα για αλλαγή. Κι αυτό γιατί η μεταβολή της ψυχολογικής σας ισορροπίας και η έκθεση σε νέα ερεθίσματα και πρόσωπα μπορεί να τα αποκαθηλώσει από το βάθρο, στο οποίο εσείς οι ίδιοι τα ενθρονίσατε.

Θα φανερωθούν εύκολα, επειδή καμιά φορά σας σπρώχνουν άκριτα προς την αλλαγή, χωρίς να σας προειδοποιούν για τις συνέπειες, με μόνο στόχο να επιστρέψετε ηττημένοι πίσω. 

Θα τα διακρίνετε, καθώς δημιουργούν και παίζουν με τις ανασφάλειες, καθώς αντιλαμβάνονται εύκολα την εξαρτητική σχέση και λόγο στο λόγο φροντίζουν να τη συντηρούν και να την επιτείνουν.

Τρέφονται με την υποσυνείδητη πεποίθηση κάθε ανθρώπου πως ο ίδιος αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος (όπως και η Γη για τους αρχαίους) και πως όλα περιστρέφονται γύρω από το υπερτροφικό ή αδύναμο εγώ, που ζητά επιβεβαίωση και ανατροφοδότηση.

Εξαφανίστε από τη ζωή σας τους μίζερους χαρακτήρες, εκείνους που δεν μπορούν να ευχαριστηθούν τη στιγμή, αντλούν ηδονή όμως με το να καθιστούν εσάς συνεργούς στην κακοδαιμονία και τη γκρίνια. 

Αποδέκτες καθώς καθίστασθε των αρνητικών συναισθημάτων, σταδιακά, είτε ενστερνίζεστε τη φιλοσοφία τους είτε είστε έτοιμοι να εκραγείτε, συνήθως σε αθώα θύματα. Μην τους απαντάτε, μην δικαιολογείστε, μην συνδιαλέγεστε. Δεν το επιθυμούν και δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Εξορίστε όσους υποτιμούν την αξία σας, υποδαυλίζουν την αμφιβολία, μαραίνουν την αυτοεκτίμηση. Αλλά πρώτα φροντίστε να αποκτήσετε μια δόση υπερηφάνειας, που θα σας κάνει να πιστέψετε πως σε εσωτερικές αρετές κρύβεται ο θησαυρός κάθε ανθρώπου.

Ρίξτε στην πυρά εκείνους που παίρνουν τη ζωή, τους τύπους, τις διαδικασίες, τις συμβάσεις υπερβολικά σοβαρά. Τα χρόνια που απομένουν είναι τόσο πολύτιμα, που η κατασπατάλησή τους σε ανθρώπινες ματαιοδοξίες, κοινωνικά θέσφατα και υποκριτικά μετερίζια είναι ανούσια.

Απομονώστε τους κόλακες, αυτούς που σας επαινούν σε κάθε περίσταση, ετούτους που στους ανώτερους φέρονται δουλικά και σε όσους εκλαμβάνουν ως κατώτερους, δυναστικά. Σας σπρώχνουν σε περιπέτειες, για να σας δουν να καταστρέφεστε, σας παρουσιάζουν τις μισές αλήθειες και αλλοιωμένα τα δεδομένα.

Αντιληφθείτε τους ανέντιμους, που θα σας υποσκάψουν και θα σας τη φέρουν πισώπλατα. Αν στο περιβάλλον σας υπάρχουν παρόμοιοι, θα ενεδρεύουν σε κάθε σας προσπάθεια και θα καιροφυλαχτούν σε κάθε σας λάθος. Μην συσχετίζεσθε μαζί τους κι αν δεν είναι αυτό εφικτό, αποκαλύψτε τους πρώτοι.

Γίνετε ξένοι προς άτομα δίχως χιούμορ, αποξενωθείτε από εκείνους που δεν μπορούν να αυτοσαρκαστούν, από τους υπερευαίσθητους και ευερέθιστους. Το μόνο που επιδιώκουν είναι να σας αναγκάζουν διαρκώς να απολογείστε.

Αποφύγετε τους λογάδες, τους φλύαρους, την κομπορρημοσύνη και τον πομφολυγισμό. Οι περιττές λέξεις, ο πλεονασμός και οι τάχα ρηξικέλευθες αποφάνσεις απλά καλύπτουν την αδυναμία τους να διατυπώσουν οτιδήποτε ουσιώδες.

Πατάξτε τους προφήτες, τους μάντεις που ελλοχεύουν όχι προς χάριν της πρόληψης, αλλά για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε τα γεγονότα και οι πράξεις να έχουν την έκβαση, που θέλουν.

Να είστε επιφυλακτικοί όταν συναναστρέφεστε με άτομα, που δεν έχουν κανένα σχέδιο, στόχο ή προοπτική. Όσους αρμενίζουν χωρίς πυξίδες και στρατηγική και αλλάζουν κάθε τόσο τις πορείες τους, ανάλογα με τον άνεμο και τις συνθήκες.

Επιστέγασμα των θεωριών είναι οι πράξεις. Μην διακυβεύετε την ενέργειά σας με όσους χρησιμοποιούν τις θεωρίες, τα συνθήματα, τις κραυγές, για να αποκτήσουν προσωπική ταυτότητα. Ακόμα και η αγάπη μετριέται με το πλήθος των θυσιών, που είναι έτοιμος να κάνει κάποιος για σας. Τα υπόλοιπα είναι συμβιβασμός.

Συνεπακολούθως, αποστομώστε τους δήθεν, τους επιφανειακούς, εκείνους που χρησιμοποιούν την κουλτούρα, την αναζήτηση, την κοινωνική ευαισθησία, για να εντυπωσιάζουν και να γίνονται αποδεκτοί.

Η ηθική έχει ένα αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό: Αν την αγνοήσεις στο ελάχιστο, είσαι έτοιμος και για τα σημαντικά να την αποκηρύξεις. Εναντιωθείτε στους ασυνεπείς, στα πρόσωπα που είναι διατεθειμένα να παραβούν, να σκευωρήσουν, να δράσουν παράτυπα. Συμπαρασύρουν με τα στιγμιαία οφέλη, που αποκομίζουν.

Ο έρωτας δωρήθηκε στους ανθρώπους για να δίνει χαρά. Αν ο σύντροφος συνέχεια σας ταλαιπωρεί με αμφιθυμίες, οπισθοχωρήσεις, βολέματα, υπεκφυγές, απιστίες, τότε δεν είναι για σας. Στα ερωτικά μην επαναπαυθείτε με τίποτα λιγότερο από όσο αξίζετε.

Μην απαιτείτε την ευτυχία, αν πρώτα δεν έχετε προπαρασκευασθεί να την χαρίσετε σε άλλους. Αντισταθείτε στους επηρμένους, που ζητούν, χωρίς να έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποδώσουν.

Αναγνωρίστε τα παράσιτα, τους ξενιστές, αυτούς που, ενώ φαντάζουν εξαρτημένοι από σας, στην πραγματικότητα απομυζούν τις δυνάμεις σας, αποστραγγίζουν τη δύναμή σας, δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές σας. Μπορεί αρχικά να κολακευθείτε από την ψευδεπίγραφη σχέση υποτακτικής συνδιαλλαγής, αλλά όταν θα έχετε εξαντληθεί, αυτοί θα συνεχίσουν ακάθεκτοι, για να συναντήσουν το επόμενο ανυποψίαστο θύμα.

Μην δίνετε σημασία σε κουτσομπόληδες, επειδή οι αναλύσεις τους περί συμπεριφορών και κινήτρων είναι κατάπτυστες και γιατί το αντίτιμο της στρεβλής πληροφορίας είναι ο καταποντισμός σας στους άλλους από τα αμετροεπή στόματά τους.




Ευστράτιος Παπάνης, 
Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
Εξώφυλο: Lily Furedi, Subway 1934