Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Αχάριστες ψυχές είναι αυτές που τους δόθηκαν τα πάντα και δεν εκτίμησαν τίποτα...!!!!

Σκέφτομαι τα βράδια πως θα μπορούσα να είμαι σε άδειες αγκαλιές.. να γελάω χαζά με χαζές.. και ο ένας να επιβραβεύει την γελοιότητα του άλλου. Το κάνουν πολλοί.. και πολλές.. ζουν την ψευδαίσθηση του έρωτα .. της αγάπης.. γιατί φοβούνται την μοναξιά.. φοβούνται τα δύσκολα..

Θέλουν το εύκολο το φτηνό.. χειροκρότημα.. δεν αγωνίζονται να ξεχωρίζουν για την μοναδικότητα τους αλλά για την ομοιότητα τους με την αγέλη.. Φοβούνται να αντιμετωπίσουν τη ζωή….

Αχάριστες ψυχές και άδειες καρδιές που τους έδωσαν τα πάντα και δεν εκτίμησαν τίποτα.. και ποτέ δεν παραδέχτηκαν τα μοιραία τους λάθη που τους στέρησαν την ευτυχία. Ίσως δεν τους άξιζε… ίσως δεν είχαν την δύναμη να παλέψουν και να την εισπράξουν. 

Φέρθηκαν απέναντι στην αγάπη ύπουλα και κουτοπόνηρα, μόνο που η πραγματική αγάπη δεν κοροϊδεύεται γιατί δοκιμάζεται για μια ζωή και αυτοί οι άνθρωποι κουράζονται από το θέατρο που παίζουν ή κάποια στιγμή το έργο αναγκαστικά τελειώνει και η αυλαία πέφτει - μαζί και τα προσωπεία ..

Μην στεναχωριέστε για άτομα που δεν άξιζαν ούτε το βλέμμα σας και μην κατηγορείτε τους εαυτούς σας εάν πέσατε θύματα τους.. αυτοί και οι δικοί τους έχουν Όσκαρ υποκριτικής.. 

Δεν φταίει η οικογένεια σας που σας μεγάλωσε με αξίες και ιδανικά, φταίει μόνο που δεν σας έδωσαν την έκταση και την πιθανότητα να μπλέκετε με τέτοια σκουλήκια που ο μοναδικός σκοπός τους είναι να μπουν μέσα σας και να αρχίσουν να σας καταστρέφουν ότι όμορφο υπάρχει και στο τέλος να σας πάρουν το χαμόγελο σας που τόσο ζηλεύουν ..

Γιατί ποτέ αυτά τα σκουλήκια δεν το είχαν ούτε θα το έχουν.. και μην πέσετε ποτέ στη παγίδα τους η οποία είναι στην αρχή να τους λυπηθείς εκμεταλλεύοντας τα αγνά συναισθήματα σας.. Μετά από εκεί ξεκινάει ο Γολγοθάς σας.. 

θα αντιμετωπίσετε νοσηρές οικογενειακές τους καταστάσεις, θα γίνετε ο ψυχολόγος, ο χορηγός τους και όταν θα σας έχουν ρουφήξει την θετική σας ενέργεια και το φως από μέσα σας που σας έκανε να λαμπετε θα προσπαθήσουν να σας δημιουργήσουν τεράστιες ενοχές για να σας δουν να πονάτε και όσο μαθαίνουν ότι πονάτε ακόμα .. 

η αρρωστημένη ευχαρίστηση τους θα τους προκαλεί αμέτρητη άρρωστη ικανοποίηση ότι γίνατε και εσείς σαν αυτούς… Θα φύγουν από τη ζωή σας σαν μην σας ήξεραν ποτέ, σαν να μην είχατε ζήσει και μοιραστεί τίποτα..

Αμέσως μετά θα τρέξουν να βρουν το επόμενο υποχείριο ..το επόμενο θύμα τους.. και για να στήσουν πάλι το σενάριο θα αρχίσουν να κλαίγονται στον άλλο.. και να του εξιστορούν παραμύθια και υπερβολές.. 

καταστάσεις παρουσιασμένες όπως ακριβώς τους βολεύει.. μέχρι να αρχίσει ο επόμενος να τους λυπάται και να ερωτευτεί τα προβλήματα τους.

Στην αρχή πάντα παρουσιάζονται σαν οι πιο άτυχοι του κόσμου .. πολύ ήρεμοι με μια εξιστόρηση πόσο άσχημα τους φέρθηκαν οι προηγούμενοι.. είναι άριστοι κόλακες και γλύφτες! Θα σας βάλουν στο τρυπάκι “εφόσον με θέλεις στη ζωή σου πρέπει την στεναχώρια μου και την απελπισία μου να την γεμίσεις.. με χρήμα”. 

Θα σας αγχώσουν μέχρι εμφράγματος εάν δεν καταφέρνετε να τους εκπληρώνετε τα όνειρα τους θα σας πουν στο φεύγα τους άχρηστους και ανίκανους .. ότι είχατε την χειρότερη συμπεριφορά.. Μην πέσετε στη παγίδα τους, θα θέλετε συνδυασμό ψυχολόγου και ψυχιάτρου..

Βρείτε την δύναμη όσο πιο γρήγορα να τους απομακρύνετε από την ζωή σας. Προσπαθήστε, μην βιάζεστε θα βρεθεί αυτός που θα σας θέλει για αυτό που ήσαστε και θα σας θέλει για μια ζωή και θα τρέμει μην σας χάσει..

Όσο για εκείνες και εκείνους θα τους βρείτε σε ακριβά εστιατόρια με κάνα βλαχαδερό που γελάνε και οι πέτρες να προσπαθούν να πείσουν το πόσο όμορφα περνάνε την δεδομένη στιγμή και πόσο έχουν κάνει πια την σωστή επιλογή η οποία μπορεί να είναι και ένας πρώην.. 

γιατί το δοκιμασμένο είναι σίγουρο ότι θα ξανακαταπιεί το δόλωμα.. μέχρι να βρουν πάλι το επόμενο καλό παιδί να ικανοποιήσουν τα κόμπλεξ και τις ανασφάλειες τους, να βγάλουν τα απωθημένα τους πάνω σε αθώες ψυχές .




Όποια κοπέλα λοιπόν θέλει να παντρευτεί τον βασιλιά, πρέπει να κοιταχτεί μέσα στον μαγικό καθρέφτη - Ισπανικό παραμύθι…!!!!

Μια φορά κι ένα καιρό, σ’ ένα μακρινό βασίλειο, ζούσε ένας βασιλιάς. Παρόλο που ήταν νέος κι έκανε πολλά λάθη στην διακυβέρνηση του τόπου, οι υπήκοοί του τον αγαπούσαν πολύ, και ξέρετε γιατί; Επειδή παραδεχόταν τα λάθη του και προσπαθούσε να τα διορθώσει.

Κάποτε ο βασιλιάς αποφάσισε ότι ήταν καιρός να παντρευτεί. Αλλά πώς να διαλέξει την κατάλληλη κοπέλα; Ρώτησε τον κουρέα του την ώρα που τον ξύριζε.

– Μην ανησυχείς, βασιλιά μου, του απάντησε ο κουρέας. Θα σε βοηθήσω εγώ.

Από την άλλη κιόλας μέρα ο κουρέας έλεγε σε καθένα που έμπαινε στο μαγαζί του ότι ο βασιλιάς ήθελε να παντρευτεί.

– Και πώς θα διαλέξει τη νύφη; τον ρωτούσαν όλοι.

Τότε εκείνος τους έδειχνε έναν ωραίο χρυσοστόλιστο καθρέφτη και τους έλεγε:

– Βλέπετε αυτόν τον καθρέφτη; Είναι μαγικός! Αν κάποιος κοιταχτεί μέσα, κάθε του ελάττωμα θα θαμπώσει το κρύσταλλο σα λεκές! Όποια κοπέλα λοιπόν θέλει να παντρευτεί το βασιλιά πρέπει να κοιταχτεί μέσα στον καθρέφτη για να φανούν τα ελαττώματά της. Εγώ θα βρίσκομαι δίπλα της για να τα δω και να τα πω στο βασιλιά. Κι εκείνος θα αποφασίσει αν η κοπέλα του ταιριάζει ή όχι.

Στόμα με στόμα η είδηση έφτασε σε όλους τους κατοίκους του βασιλείου. Πολλοί γέλασαν με τον παράξενο τρόπο που θα χρησιμοποιούσε ο κουρέας του βασιλιά για να του βρει νύφη.

Όλος ο κόσμος νόμιζε ότι οι ανύπαντρες κοπέλες θα έκαναν ουρές έξω από το κουρείο για να δοκιμάσουν την τύχη τους.

Όμως δεν πήγε καμιά!
Περνούσαν οι μέρες, περνούσαν οι εβδομάδες, αλλά καμιά κοπέλα, ούτε φτωχή ούτε πλούσια, δεν είχε το θάρρος να δείξει τα ελαττώματά της στον καθρέφτη του κουρέα.

Ο καημένος ο βασιλιάς ήταν πολύ στενοχωρημένος που καμιά κοπέλα δε ζητούσε να τον παντρευτεί.

– Οι βασιλιάδες των γειτονικών χωρών δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν γυναίκα. Εγώ γιατί δε μπορώ να βρω μία; ρωτούσε τον κουρέα του.

– Βασιλιά μου, απαντούσε εκείνος, κάνε υπομονή. Πολλές κοπέλες θάθελαν να γίνουν βασίλισσες αλλά φοβούνται να κοιτάξουν στο μαγικό καθρέφτη. Εδώ που τα λέμε δεν είναι εύκολο πράγμα να φανερώσει κάποιος τα ελαττώματά του. Ας περιμένουμε λίγο ακόμα μήπως κάποια πάρει θάρρος κι έρθει να κοιτάξει μέσα στον καθρέφτη μου.

Αλλά πέρασαν κι άλλες μέρες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο βασιλιάς απελπίστηκε. Έχασε την υπομονή του και μάλωσε τον κουρέα του :

– Μ’ αυτές τις παράξενες ιδέες σου κατάντησα να μη μπορώ να βρω σύζυγο! Υποσχέθηκες να μου βρεις μια κοπέλα αντάξιά μου. Βρες τη μου λοιπόν!

– Υπάρχει ακόμα μια ελπίδα, είπε σκεπτικός ο κουρέας. Η βοσκοπούλα, που βόσκει το κοπάδι της στο απέναντι βουνό, ίσως να μη φοβηθεί τη μαγική δύναμη του καθρέφτη μου. Όμως θα τη δεχόσουν για γυναίκα σου;

– Παράγγειλέ της να έρθει, απάντησε ο βασιλιάς. Εξήγησέ της τι κάνει ο μαγικός καθρέφτης και πες της ότι πρέπει να κοιταχτεί μέσα σ’ αυτόν. Αν αποφασίσει να έρθει θα τη δεχτώ με όλες τις τιμές στη μεγάλη αίθουσα του παλατιού.

Η βοσκοπούλα ήταν μια απλή κοπέλα, ούτε πολύ όμορφη ούτε πολύ άσχημη. Ζούσε σ’ ένα σπιτάκι κοντά στους πρόποδες του βουνού. Κάθε μέρα ξυπνούσε από τα χαράματα για να βοσκήσει τα πρόβατά της, που τ’ αγαπούσε και τα φρόντιζε πολύ. Όταν έμαθε ότι ο βασιλιάς της ζητούσε να δοκιμάσει το μαγικό καθρέφτη δέχτηκε.

Την καθορισμένη ημέρα μαζεύτηκε πολύς κόσμος στη μεγάλη αίθουσα του παλατιού. Όταν η βοσκοπούλα μπήκε μέσα, ο βασιλιάς την υποδέχτηκε ευγενικά και της είπε:

– Καλή μου κοπέλα, χαίρομαι που ήρθες! Αν θέλεις να γίνεις γυναίκα μου πρέπει να κοιταχτείς μέσα σ’ αυτόν τον καθρέφτη. Αν έχεις κάνει στη ζωή σου κάτι που δεν είναι σωστό, ο καθρέφτης θα θαμπώσει.

– Βασιλιά μου, απάντησε η κοπέλα, κάνω λάθη κάθε μέρα, όπως συμβαίνει σε όλους. Να, για παράδειγμα, πολλές φορές οδηγώ το κοπάδι μου σ’ ένα λιβάδι που δεν έχει πολύ χορτάρι, κι έτσι τα πρόβατά μου μένουν πεινασμένα. 

Άλλες φορές τα έχω βγάλει να βοσκήσουν με άσχημο καιρό και μερικά μου έχουν αρρωστήσει. Μια φορά αναποδογύρισα κατά λάθος το δοχείο με το γάλα και το γάλα χύθηκε όλο στο πάτωμα. Όμως παραδέχομαι τα λάθη μου και προσπαθώ να μην τα ξανακάνω. 

Φαίνεται ότι τα πρόβατά μου καταλαβαίνουν την προσπάθειά μου και με εμπιστεύονται. Δε με νοιάζει αν θα γίνω βασίλισσα αλλά θα κοιταχτώ στον καθρέφτη σου γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω.

Και πλησιάζοντας τον καθρέφτη, κοιτάχτηκε μέσα…Είδε το πρόσωπό της να απεικονίζεται πεντακάθαρα στην επιφάνειά του χωρίς να θαμπώσει καθόλου το κρύσταλλο. Οι κοπέλες που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα πλησίασαν κι αυτές και κοίταξαν μέσα. Τα πρόσωπά τους καθρεφτίστηκαν καθαρά.

Τότε έγινε φασαρία και οι κοπέλες φώναζαν θυμωμένες :

– Μας ξεγελάσατε! Αυτός ο καθρέφτης δεν είναι μαγικός. Είναι ένας καθρέφτης σαν όλους τους άλλους!

– Όχι κοπέλες μου, απάντησε ήρεμα ο βασιλιάς. Μόνες σας πέσατε στην παγίδα. Αν είχατε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, όπως η βοσκοπούλα, δε θα φοβόσαστε να κοιταχτείτε στον καθρέφτη.

Έτσι ο βασιλιάς παντρεύτηκε τη βοσκοπούλα και κυβέρνησαν μαζί το βασίλειο για πολλά πολλά χρόνια, με αγάπη και δικαιοσύνη. Αλλά η βοσκοπούλα δεν ξέχασε το κοπάδι της. Το έδωσε στον καλύτερο βοσκό του βασιλιά, που το αγαπούσε και το φρόντιζε όπως εκείνη!




http://www.storiestogrowby.com
από το βιβλίο Tales from the Lands of Nuts and Grapes: Spanish and Portuguese Folklore.
by Charles Sellers, London, 1888.
Απόδοση Άννα Αλιφραγκή
Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/374361787777319636/

Οι πέντε λόγοι για να τρως ένα μήλο την ημέρα, αν δεν το κάνεις ήδη…!!!!

Όλοι έχουμε ακούσει και σίγουρα πει τη γνωστή σε όλους παροιμία : «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Και ίσως να έχετε αναρωτηθεί αν πράγματι ισχύει ή έχει μια δόση υπερβολής.

Κι, όμως, τα μήλα είναι από τα φρούτα που έχουν εκπληκτικά οφέλη στην υγεία μας, γι’ αυτό και θα πρέπει να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Δείτε παρακάτω κάποια από αυτά:

Αποκτήστε λευκά και υγιή δόντια
Ένα μήλο δεν θα αντικαταστήσει την οδοντόβουρτσα σας αλλά το δάγκωμα και το μάσημα του μήλο διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα, μειώνοντας τη φθορά των δοντιών και τα επίπεδα των βακτηρίων.

Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη
Οι γυναίκες που τρώνε τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη συγκριτικά με όσες δεν τρώνε. Τα μήλα είναι γεμάτα με διαλυτές φυτικές ίνες, το κλειδί για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Μειώνουν τη χοληστερόλη
Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ γύρω από τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης. 

Η έρευνα κράτησε 4 εβδομάδες και οι ερευνητές χορήγησαν σε άτομα μέσης ηλικίας είτε μήλο, είτε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από μήλο σε μορφή κάψουλας, είτε ένα εικονικό χάπι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μήλο, και όχι τόσο οι πολυφαινόλες του σε μορφή κάψουλας, κατάφεραν να μειώσουν την οξειδωμένη μορφή της LDL χοληστερόλης κατά 40%.

Εξουδετερώνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων οι γιατροί συνιστούν στον ασθενή να μην καταναλώνει γαλακτοκομικά και λιπαρά τρόφιμα και να ακολουθεί μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες.

Ελέγχουν το βάρος
Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με το υπερβολικό βάρος, μεταξύ των οποίων είναι το εγκεφαλικό, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι αϋπνίες. Για να διαχειριστείτε το βάρος σας και να βελτιώσετε τη φυσική σας οι γιατροί συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι τα μήλα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σας κρατάνε χορτάτους χωρίς να σας επιβαρύνουν με θερμίδες.




Μήπως οι συγγενείς μας είναι τοξικοί; Ήρθε η ώρα να τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας, δεν είναι κακό…!!!!

Πράγματι, η διάλυση ενός δεσμού, μίας σχέσης με κάποιο μέλος της οικογένειάς μας είναι ένα πολύ οδυνηρό και δυσάρεστο γεγονός.

Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι μία από τις ισχυρότερες μορφές σχέσεων που βιώνουμε στη ζωή μας.

Για τον λόγο αυτό, εάν χρειαστεί να αποστασιοποιηθούμε, ή να διαλύσουμε αυτή τη σχέση θα δούμε ότι θα νιώσουμε δυσφορία και θα πληγωθούμε βαθιά. Άλλωστε η οικογένειά μας, υποτίθεται, ότι είναι πάντα δίπλα μας και δεν θα μας προκαλέσει ποτέ οδύνη, ή βλάβη.

Ωστόσο, έρχονται μερικές φορές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ψυχρή αλήθεια∙ μερικοί άνθρωποι, ακόμα και αν είναι μέλη της οικογένειάς μας, είναι απλά τοξικοί και η ζωή μας θα γίνει καλύτερη χωρίς αυτούς.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, θα πρέπει η προτεραιότητά μας να είναι ο εαυτός μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική μας υγεία, μόνο και μόνο επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να δείξουμε ανοχή σε κάποια πρόσωπα, επειδή είναι μέλη της οικογένειάς μας και μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι οι οικογενειακοί δεσμοί είναι αιώνιοι.

Ας δούμε μαζί πώς μπορούμε να αντιληφθούμε κατά πόσον κάποιο μέλος της οικογένειάς μας είναι τοξικό. Γι΄αυτό, σας παραθέτουμε 5 σημάδια ανθρώπων με τοξική συμπεριφορά:

ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΑΜΑ.
Αποφασίζετε να μιλήσετε με κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, ζητώντας κάποια συμβουλή, ή μοιράζεστε μαζί του ορισμένους βαθύτερους φόβους, εκθέτετε τις αδυναμίες σας, μόνο και μόνο επειδή τρέφετε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο αυτό. Στη συνέχεια, δυστυχώς, διαπιστώνετε ότι... 

κάθε μέλος της οικογένειας γνωρίζει τους ενδόμυχους φόβους και ανησυχίες. Κι αυτή είναι η απόλυτη προδοσία, ειδικά όταν προέρχεται από ένα μέλος της οικογένειας, το ίδιο σας το αίμα.

ΑΣΚΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ.
Η κριτική, πολλές φορές, μπορεί να είναι καλή και εποικοδομητική. Ωστόσο, η συνεχής, υποτιμητική και αδικαιολόγητη κριτική ενδεχομένως να επηρεάσει σημαντικά, άμεσα και πραγματικά την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου και μάλιστα ίσως δεν κατορθώσει ποτέ να αποκαταστήσει την αυτοπεποίθησή του. 

Οπότε, μην φοβηθείτε τα σχόλια και μη διστάσετε να απομακρύνετε από τη ζωή σας άτομα που είναι τοξικά και το μόνο που κάνουν είναι να σας κρίνουν ακατάπαυστα και κακόβουλα.

ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΜΕ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ.
Ένας τοξικός συγγενείς είναι κοντά σας, μόνο όταν σας έχει ανάγκη, μόνο όταν θέλει να πάρει κάτι από εσάς. Συνήθως, σας προσεγγίζει για συμβουλές ή συναισθηματική ηρεμία. Μόλις όμως ικανοποιηθεί η ανάγκη του, ο συγγενής αυτός αποστασιοποιείται, επιστρέφει στον κόσμο του και ξεχνά την ύπαρξη σας. 

Όταν όμως εσείς χρειαστείτε τη δική του συμπαράσταση, εκείνος δεν είναι ποτέ δίπλα σας. Το μόνο που θα κάνει είναι να αρνηθεί τη βοήθειά του και να χρησιμοποιήσει ό, τι γνωρίζει για σας με σκοπό να σας χειραγωγήσει.

ΣΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΥΝ.
Η συμπεριφορά τους είναι κυκλοθυμική, σας προσβάλλουν και αμέσως μετά σας επαινούν, μόνο και μόνο για να σας παρασύρουν στην παγίδα τους. Δεν μπορούν να ζήσουν εάν τους αγνοείτε, γι ‘αυτό κάνουν ό,τι χρειάζεται, ό,τι είναι απαραίτητο για να ξανακερδίσουν τον χαμένο έλεγχό σας.

Φυσικά, αυτές οι ψευδο-επιβεβαιώσεις είναι πολύ βραχυπρόθεσμες, καθώς αναπόφευκτα τα πρόσωπα αυτά επιστρέφουν στην παλιά και γνώριμη συμπεριφορά τους.

ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΑΣ.
Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ισχυρίζεται αδιάκοπα ότι ποτέ δεν είπε, ούτε έκανε αυτό που του καταλογίζετε, όταν εσείς και όλοι οι άλλοι γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια – τότε κοροϊδεύει τη νοημοσύνη σας, σας εμπαίζει. 

Ο εμπαιγμός είναι μια τεχνική χειρισμού που αποσκοπεί να διαβάλλει, να γεμίσει αμφιβολίες το θύμα με την ελπίδα να το κάνει να αισθανθεί ανίσχυρο, να αμφισβητήσει την ίδια του την αντιληπτική ικανότητα, τη μνήμη ή ακόμα και τη λογική του.

Εάν η συμπεριφορά αυτή σας θυμίζει κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, τότε να ξέρετε ότι αυτό το πρόσωπο είναι επικίνδυνο για την ψυχική σας υγεία. 

Οι τοξικές σχέσεις, ακόμα και όταν προέρχονται από φίλους ή μέλη της οικογένειας, έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη νοημοσύνη μας και τη γενικότερη ευημερία μας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μεταμορφώσουμε μια σχέση, να αποκαταστήσουμε δηλαδή τη σχέση με ένα τοξικό μέλος της οικογένειας και να την κάνουμε πιο ανεκτή. Ακόμα καλύτερο είναι να απομακρύνουμε εντελώς αυτό το άτομο από τη ζωή μας.

Ίσως αυτό να μην είναι εύκολο, ειδικά όταν το τοξικό μέλος είναι γονιός, ή σύζυγος. Ωστόσο, όταν η κατάσταση κλιμακώνεται σε σημείο που βλέπετε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσετε χαρούμενα κι ελεύθερα – καθίσταται πλέον απαραίτητη η απομάκρυνση της πηγής δυστυχίας.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη κι όταν είναι δική σας η απόφαση να απομακρύνετε το τοξικό μέλος από τη ζωή σας, θα βιώσετε αισθήματα απώλειας, ενοχής, πόνου, αβεβαιότητας και αμφιβολίας σχετικά με την ορθότητα της απόφασης.

Ωστόσο, θα πρέπει εμείς να καθορίσουμε ποια είναι εκείνα που είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να προστατέψουμε τα συναισθήματά μας. 

Μερικές φορές, ίσως χρειαστεί να περάσουμε μέσα από οδύνη για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Αυτή η οδύνη δεν είναι κακόβουλη, αλλά συνιστά ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας απομάκρυνσης και αποχωρισμού.

Βεβαίως, ακόμη και αν απομακρύνετε αυτό το τοξικό μέλος της από τη ζωή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε χρόνο για να ανακάμψετε από την κακοποίηση που έχετε υποστεί. Αυτό είναι σωστό και αποτελεί μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.

Τέλος, όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αγάπη και η υποστήριξη δεν προέρχονται πάντα από τα μέλη της οικογένειας. Υπάρχουν πολλοί αγαπημένοι άνθρωποι που μπορούν να μας προσφέρουν την αγάπη και την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από φίλους και συζύγους. 

Τι καλύτερο για τη ζωή μας να αγκαλιάζουμε τον εαυτό μας και να τον περιβάλλουμε με ανθρώπους σημαντικούς, υποστηρικτικούς, ικανούς να μας προσφέρουν αγάπη και συμπαράσταση!

ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ! Το οφείλουμε στον εαυτό μας!




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
https://www.newside.gr

Η απώλεια του γονιού, δεν ξεπερνιέται ποτέ…!!!!

Απώλεια γονιού: Τι να πει κανείς για τον πατέρα ή τη μητέρα που μπορεί να έχει χάσει; Η απώλειά του είναι ίσως ό,τι πιο σκληρό μπορεί κανείς να συναντήσει στην προσωπική του ζωή. Το παιδί χάνει αυτόν που τον γέννησε. Αυτόν που του χάρισε τη ζωή.

Μπορεί κάποιο παιδί να μεγαλώσει πολύ απότομα από ένα τέτοιο γεγονός. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο. Αντιθέτως, είναι πολύ φυσιολογικό.

Στάδια που έχουν να κάνουν, με την απώλεια γονιού
Σε περίπτωση που έρθει η απώλεια ενός γονιού, ο άνθρωπος περνά διάφορες φάσεις. Δηλαδή, διάφορα στάδια που έχουν να κάνουν με την ψυχοσύνθεσή του. Το πρώτο είναι η άρνηση. Το δεύτερο είναι η ανοχή. Το τρίτο είναι ο συμβιβασμός. Έπειτα, ακολουθεί η κατάθλιψη. 

Όμως, στο τέλος έρχεται πάντα η αποδοχή. Αυτό συμβαίνει, διότι ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να αναστρέψει μία τέτοια κατάσταση. Αυτή η ανατροπή είναι πάνω από τα όριά του και δεν μπορεί να τα καταφέρει. Έτσι, απλά αποδέχεται το γεγονός και προσπαθεί να συνεχίσει.
Βοηθά το παιδί να ωριμάσει
Μεγάλο ρόλο στο πόσο πονάει ένας άνθρωπος, παίζει και ο τρόπος που έφυγε ο δικός του άνθρωπος. Στην προκειμένη περίπτωση, το πως έφυγε από τη ζωή, ο γονιός του. Δηλαδή, είτε αυτό έχει να κάνει με τη μητέρα του, είτε με τον πατέρα του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από την απώλεια ενός γονιού.

Κάνει τον άνθρωπο να ωριμάσει. Αυτό συμβαίνει, διότι μπορεί να μην είχε βιώσει προηγουμένως σε τόσο έντονο βαθμό το θάνατο ενός ανθρώπου. 

Πόσο μάλλον ενός δικού του ανθρώπου. Αυτός ο άνθρωπος είναι βέβαιο πως θα εμβαθύνει στις απρόβλεπτες καταστάσεις της ζωής. Όμως, θα έχει για πάντοτε χαραγμένο στην καρδιά του, τον γονιό, που έφυγε από κοντά του.




Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Όγκος στον εγκέφαλο: 8 «αθόρυβα» συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε…!!!!

Πρόκειται για μία από τις πιο τρομακτικές μορφές καρκίνου, τα συμπτώματα της οποίας είναι όμοια με αυτά κοινών παθήσεων και καταστάσεων, όπως οι πονοκέφαλοι και η κατάθλιψη, γι’ αυτό συχνά υποτιμώνται.

Το θετικό είναι ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου επηρεάζει λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επειδή η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, τα οποία παραπέμπουν σε άλλες καταστάσεις, δείτε οκτώ ύπουλα σημάδια, προκειμένου να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Επίμονοι πονοκέφαλοι: Ακόμη και οι γιατροί δυσκολεύονται στη διάκριση των πονοκεφάλων και της ημικρανίας που προκαλεί ένας όγκος στον εγκέφαλο από αυτούς που οφείλονται σε άλλες αιτίες. Η πιο αξιόπιστη ένδειξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένας «νέος» καθημερινός πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί. 

Αυτοί οι πονοκέφαλοι τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και είναι συχνά παρόντες ακόμη και το πρωί που ξυπνάτε, όταν η πίεση στο εσωτερικό του κρανίου είναι υψηλή λόγω της μακράς παραμονής στο κρεβάτι. 

Η έντασή του μπορεί επίσης να ποικίλλει, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την ταχύτητα ανάπτυξής του. Ένας μικρός όγκος που αναπτύσσεται γρήγορα μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο πόνο με ένα μεγάλο όγκο που αναπτύσσεται αργά.

Απώλεια όρασης: Οι ασθενείς που βιώνουν αυτό το σύμπτωμα, συχνά δεν το αντιλαμβάνονται, πόσο μάλλον να το συνδέσουν με όγκο στον εγκέφαλο. Μπορεί να μην παρατηρούν καν αλλαγή στην ποιότητα της όρασής τους, πάρα μόνο αν πέφτουν πάνω σε πράγματα με τη μία πλευρά του σώματος ή έχουν επαναλαμβανόμενα ατυχήματα με το αυτοκίνητο. 

Η μείωση της περιφερικής όρασης οφείλεται συνήθως σε όγκο στην υπόφυση του εγκεφάλου που ασκεί πίεση στα οπτικά νεύρα. Ο καρκίνος στον εγκέφαλο είναι μία από τις πολλές παθήσεις που μπορεί να εντοπίσει ο οφθαλμίατρος.

Αδυναμία και λήθαργος: Ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου ελέγχει την κίνηση των μυών σε όλο το σώμα. Ο δεξιός ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος και ο αριστερός τη δεξιά. Εάν υπάρχει όγκος, ο εγκέφαλος στέλνει λάθος μηνύματα και το αποτέλεσμα είναι η απώλεια της κινητικής λειτουργίας. 

Μπορεί να μην αισθάνεστε πόνο στα άκρα, αλλά τα πόδια ή τα χέρια σας να μην λειτουργούν όπως πριν ή καθόλου. Η αδυναμία των άκρων μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Δυσκολία στο λόγο: Τα προβλήματα λόγου όπως ο τραυλισμός, η αδυναμία να κατονομάσει κανείς αντικείμενα ή η έλλειψη κατανόησης όσων λένε οι άλλοι, είναι βασικά συμπτώματα ενός όγκου στον μετωπιαίο ή κροταφικό λοβό, περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ομιλία και την κατανόηση του λόγου.

Κακή διάθεση και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά: Οι άνθρωποι με όγκο στον εγκέφαλο μπορεί να αναπτύξουν κατάθλιψη, θυμό ή άγχος, ακόμη και αν δεν βιώνουν συνήθως ανάλογα συναισθήματα. Η αιτία είναι ο ερεθισμός του όγκου ή η συμπίεση τμημάτων του μετωπιαίου λοβού, ο οποίος ευθύνεται για πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. 

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα, ψυχιατρικά προβλήματα, ακόμη και εγκληματική συμπεριφορά.

Απώλεια ακοής ή εμβοές: Ο κροταφικός λοβός, που βρίσκεται στο πλάγιο τμήμα κάθε ημισφαιρίου, κοντά στους κροτάφους, είναι υπεύθυνος για την ακοή, την αντίληψη σύνθετων εικόνων, την κατανόηση της ομιλίας (στο αριστερό ημισφαίριο), καθώς και συμπεριφορές που είναι υπεύθυνες για τα κίνητρα και το συναίσθημα.

Η απώλεια ακοής από το ένα αυτί ή οι εμβοές, χρήζουν διερεύνησης από τον γιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να σας εξετάσει νευρολόγος.

Υπογονιμότητα: Ο εγκέφαλος ελέγχει σχεδόν τα πάντα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορμονών. Αυτό γίνεται μέσω της υπόφυσης, ενός αδένα που εκκρίνει τις ορμόνες. Όταν ένας όγκος πιέζει την υπόφυση και δεν εκκρίνονται οι απαραίτητες ορμόνες, οι γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν ή να παράγουν γάλα μετά τον τοκετό.

Απώλεια ισορροπίας: Ένας από τους πολλούς τομείς που επηρεάζει ο εγκέφαλος είναι η κινητική λειτουργία. Αν δυσκολεύεστε στο περπάτημα, ειδικά στο σκοτάδι ή έχετε την τάση να κλίνετε προς τη μία πλευρά, ίσως οφείλεται σε όγκο στην παρεγκεφαλίδα, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.



Συμβουλές και μέθοδοι για να ελκύσετε θετική ενέργεια…!!!!

Η θετική ενέργεια είναι ουσιαστική για την αντιμετώπιση της ζωής, καθώς η ζωή φέρνει καινούργιες και παράξενες προκλήσεις κάθε μέρα. Θετική ενέργεια είναι οτιδήποτε αυξάνει το αίσθημα της ευημερίας (αυτού που γίνεται αντιληπτό).

Μπορεί να τραβηχτεί από τους γύρω σας με αποφασιστική εξάσκηση. Όταν είναι μεταδοτική, είναι ζωτικής σημασίας για όποιον επιθυμεί να πετύχει επαγγελματική και προσωπική πρόοδο.

«Αυτό στο οποίο συγκεντρώνεστε, αναπτύσσεται», είναι η αλήθεια του Νόμου της Έλξης. Μπορείτε να δημιουργήσετε νέες δυνατότητες στη ζωή σας αλλάζοντας το σημείο εστίασης.

Για αυτό γιατί να μην εστιάσετε σε πράγματα που θέλετε να πετύχετε; Τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε την αντίληψή σας προς κάτι θετικό; Και ποια είναι τα θετικά σας σημεία που μπορούν να σας πάνε εκεί που θέλετε να είστε;

Αλλάξτε το σημείο εστίασης για να δυναμώσετε τις σκέψεις που γεμίζουν τη ζωή σας με ελπίδα και κίνητρο και αρχίστε να δουλεύετε πάνω στις αλλαγές διαρκώς. 

Θα δείτε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά σας και στη διάθεσή σας και θα αρχίσετε να οργανώνετε ένα μέλλον το οποίο ονειρεύεστε.

Η επιστήμη, όπως και η πνευματικότητα, έχει δώσει έμφαση στον χρόνο και στο ότι οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα. Η μεταφυσική ασχολείται με τη σχέση ανάμεσα στο μυαλό και την ύλη και θεωρεί τις σκέψεις μορφή ενέργειας. Το γεγονός είναι ότι όλες οι ενέργειες μπορούν να μετασχηματιστούν και η επίγνωση επιφέρει την αλλαγή.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να εκδηλώσετε θετική ενέργεια.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι σκέψεις μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικότητα. Ο δημιουργικός οραματισμός και η έκφραση θετικών φράσεων.

Δημιουργικός οραματισμός
Ο δημιουργικός οραματισμός σας βοηθάει να φτιάξετε μια εικόνα στο μυαλό σας και να πετύχετε αυτό που θέλετε. Πρέπει να γίνεται με ισχυρή πρόθεση και αληθινό αίσθημα (και να επαναλαμβάνεται σε τακτική βάση) μέχρι να δείτε να πραγματοποιείται αυτό που θέλετε.

Στην πραγματικότητα πρέπει να νιώθετε ακριβώς τα ίδια αισθήματα να συνοδεύουν τις σκέψεις σας, σαν να συμβαίνουν ήδη. Αυτό πιθανόν γίνεται από το νόμο της φύσης που διέπει την εργασία του σύμπαντος και ευθυγραμμίζει τις ενέργειες των σκέψεών σας με αυτές του σύμπαντος.

Για παράδειγμα αν θέλετε να έχετε μια καλύτερη θέση στη δουλειά σας, οραματιστείτε το πώς θέλετε να μοιάζετε, να είστε ντυμένοι, να μιλάτε να αισθάνεστε και να πράττετε και χρησιμοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις με τα χρώματα, τις μυρωδιές, την υφή και τους ήχους που ολοκληρώνουν την διανοητική σας εικόνα.

Έκφραση θετικών φράσεων
Μια πολύ δυνατή δήλωση που λέγεται αποφασιστικά και επαναλαμβανόμενα, ονομάζεται θετική διαβεβαίωση. Αυτές είναι δηλώσεις και ανακοινώσεις που κάνετε και επαναλαμβάνετε για να δημιουργήσετε ισχυρές σκέψεις στο υποσυνείδητο νου σας.

Είναι το υποσυνείδητο μυαλό που παίζει ζωτικό και ενεργό ρόλο στην μετατροπή αυτών των σκέψεων σε κάτι πραγματικό. «Παίζει» τις σκέψεις πολλές φορές στο μυαλό σας και τις μετατρέπει σε θετική ενέργεια.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να γίνετε επιτυχημένοι ιδιοκτήτες επιχείρησης οι διαβεβαιώσεις σας πρέπει να είναι κάτι όπως «Μου ανήκει αυτή η Εταιρεία» ή «Είμαι ο ιδιοκτήτης αυτής της Εταιρείας».

Για να το θέσουμε απλά, η διαδικασία της εκδήλωσης της θετικής ενέργειας γίνεται με τη συνειδητοποίηση του τι είναι αυτό που θέλετε, όταν φαντάζεστε τον εαυτό σας να κατέχει αυτό που επιθυμεί με βαθιά και ισχυρή αποφασιστικότητα και νιώθετε όλα τα συναισθήματα που θα νιώθατε αν είχατε στην κατοχή σας αυτό που θέλετε.

Άλλες μέθοδοι για να εκδηλώσετε θετική ενέργεια

Ξεφορτωθείτε το φόβο και τις αρνητικές σκέψεις
Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις και το φόβο με εικόνες που είναι όμορφες και γαλήνιες και οι οποίες φέρνουν άμεσα μια ροή θετικής ενέργειας μέσα σας.

Αφεθείτε
Όταν αναδύονται αγχωτικές σκέψεις απλά προσπαθήστε να χαλαρώνετε και να παραδίδεστε στη φύση. Αυτό δημιουργεί θετική ενέργεια καθώς όταν ανησυχείτε δημιουργείτε μόνο αρνητική ενέργεια.

Αναπτύξτε μια θετική συμπεριφορά
Να είστε ανοιχτόμυαλοι, να έχετε συμπόνοια, να χαίρεστε με την ευτυχία και την επιτυχία των άλλων και προσπαθήστε να κατανοήσετε την διαφορετική οπτική των άλλων. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που δημιουργούν θετική ενέργεια μέσα σας.

Διαλογιστείτε
Η ησυχία και η συγκέντρωση στην αναπνοή σας, παράγουν θετική ενέργεια, διώχνουν το στρες και τις συγκρούσεις του μυαλού σας και φέρνουν καθαρότητα και ειρήνη.

Να είστε ευγνώμονες
Να είστε ευγνώμονες για ό,τι έχετε. Αυτό δημιουργεί θετική ενέργεια. Η καθημερινή συνήθεια να γράφετε σε ένα χαρτί όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες είναι γνωστή ως διατήρηση Ημερολογίου Ευγνωμοσύνης.

Οι σκέψεις κάνουν το μυαλό να απελευθερώνει συγκεκριμένες χημικές ουσίες μέσα στο σώμα μας που γίνονται θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. 

Όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη σε καθημερινή βάση, οδηγούμαστε σε θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία, η ευχαρίστηση, το θάρρος, η συμπόνοια και άλλα. Το αποτέλεσμα είναι όταν κάνουμε τέτοιες σκέψεις καθημερινά, γίνονται συνήθεια και γινόμαστε θετικοί άνθρωποι.

Περάστε χρόνο με θετικούς ανθρώπους
Πάντα να βεβαιώνεστε ότι βρίσκεστε με θετικούς ανθρώπους που ξεχειλίζουν από ευτυχία και ελπίδα. Οι χαρούμενοι άνθρωποι μεταδίδουν την ευτυχία γύρω τους χωρίς καμιά προσπάθεια.

Η αρωματοθεραπεία, το να ακούτε εμψυχωτική μουσική, το να διαβάζετε βιβλία που σας εμπνέουν και το να βάζετε λίγο αιθέριο έλαιο της επιλογής σας στον καρπό σας, μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή σας και να προκαλέσουν θετικές σκέψεις και συναισθήματα.

Η καλή μουσική με θετικούς στίχους και τα βιβλία που εμπνέουν μπορούν να πυροδοτήσουν θετικές σκέψεις μέσα σας και να δημιουργήσουν μια θετική ενέργεια που θα σας κάνει πνευματικά δυνατότερους και φωτισμένους.

Μιας και οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα, σκεφτείτε θετικά και αγαπήστε τη ζωή σας.




Είναι εντάξει αν δεν νιώθεις καλά, αν θες να σπάσεις, να κλάψεις, να φωνάξεις. Κάνε το…!!!!

Είναι όλα γύρω σου σε τάξη και εσύ όμως δε νιώθεις καλά;

Είναι όλα χάλια και εσύ νιώθεις ακόμα χειρότερα;

Νιώθεις πως πνίγεσαι, πως βουλιάζεις, πως χάνεσαι;

Πως όσο και να προσπαθείς δεν βγαίνει τίποτα καλό, για σένα και τους άλλους;

Πως όσο και αν τρέχεις, ο χρόνος σε προλαβαίνει και σε κατασπαράζει;

Ότι όλα λειτουργούν εναντίον σου και δε βλέπεις από πουθενά σωτηρία;

Ξύπνησες σήμερα και δεν ήθελες να σηκωθείς από το κρεβάτι σου;

Δεν άντεχες καν την ιδέα πως πρέπει να ετοιμαστείς, να πας στη δουλειά;

Ακόμα και το να πλυθείς σου φάνηκε μια βαρετή διαδικασία;

Ο ήχος από τη μηχανή του καφέ σε εξωθούσε να θέλεις να την πετάξεις κάτω;

Ο καφές που τόσο επιθυμούσες τελικά σήμερα δεν έχει τη γεύση που θα ήθελες;

Το άρωμα του στο φλιτζάνι σου γέννησε μια πικρή και άνοστη γεύση;

Οι φωνές των παιδιών, του συντρόφου σου, του γείτονα σε τσάτισαν;

Η κακοφωνία σε οδήγησε να βρίζεις θεούς και δαίμονες από μέσα σου;

Ήθελες να ουρλιάξεις αλλά φοβήθηκες μη τρομάξεις τους δικούς σου;

Δε σε νοιάζει τι θα φορέσεις σήμερα, πως θα δείχνεις, τι θα πει ο κόσμος;

Ότι θα πας στη δουλειά και θεωρητικά θα έπρεπε να είσαι ντυμένη/ος στην πένα;

Πως σήμερα δε πάει να είναι η πιο σημαντική ημέρα, δε σε ενδιαφέρει καθόλου;

Τα χαμόγελα των περαστικών σε έκαναν να αναρωτιέσαι γιατί είναι χαρούμενοι το πρωί.

Οι συνάδελφοι σου γιατί να είναι πιο μουτρωμένοι από εσένα;

Όλα να σου φαίνονται ανάποδα, αντίθετα, απροσδιόριστα;

Το οκτάωρο σου φάνηκε αιώνας αλλά δεν είσαι και σίγουρος/η αν θες να φύγεις;

Να επιστρέψεις που, αφού δεν ξέρεις αν εκεί θες να πας;

Αν ανήκεις στα θέλω, τις επιλογές, τις επιθυμίες των άλλων που ακολουθείς πιστά;

Ο ήλιος σου τη δίνει, η βροχή σου τη δίνει, η συννεφιά, το κρύο, η ζέστη;

Όλα σου τη δίνουν και γελάς από μέσα σου λες και είσαι ο Γκρινιάρης;

Νιώθεις πως το μυαλό σου διχάζεται, σκορπάει, χάνεται σε κομμάτια;

Δεν θες ούτε τα κλειδιά σου και εκνευρίζεσαι όσο δε τα βρίσκεις στη τσάντα σου;

Οδηγείς μηχανικά, με τα μάτια καρφωμένα στο κενό ανάμεσα στην κίνηση;

Ανοίγεις το ραδιόφωνο, βάζεις μουσική για να την κλείσεις αμέσως μετά;

Άντε να βρεις παρκινγκ, άντε να το παρκάρεις σωστά, άντε χάσου και εσύ για αμάξι.

Που έβαλα πάλι τα κλειδιά, τι ώρα είναι, γιατί γύρισα, πόσο άργησα, τι θα πω;

Πρέπει να πω, πρέπει να εξηγήσω, γιατί γαμώτο να πρέπει να εξηγήσω;

Μια ημέρα χαμένη που έψαχνα πως να εξηγήσω ότι είμαι καλά ενώ δεν είμαι.

Που χαμογελούσα από συνήθεια, που προσπάθησα τόσο που εξαντλήθηκα.

Που η ψυχή μου τεντώθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της ζωής μου.

Αυτές που δε τόλμησα σήμερα να κυνηγήσω, να πετύχω, να διεκδικήσω.

Τις ρωγμές της ζωής μου που τις καλύπτω με μέικ-απ και τζελ για τα μαλλιά.

Τις ισιώνω με πιστολάκι και με το σίδερο για τα πουκάμισα της δουλειάς.

Και αυτές οι ρωγμές την άλλη ημέρα είναι πάλι εκεί;

Γιατί ποτέ δεν κλείνουν, γιατί αυτό το κενό μέσα μου δεν σφραγίζει με κάτι;

Ως πότε θα λέω ψέματα στον εαυτό μου και στους άλλους ότι είμαι καλά;

Η κωμωδία και το δράμα της ζωής μας!

Αν κάποιος από εσάς που διάβασε τις παραπάνω εκδηλώσεις συναισθημάτων, βρήκε τον εαυτό σου έστω σε μερικές από αυτές, ας μη νιώθει μόνος. Όλοι μας κατά περιόδους της ζωής μας βιώνουμε παρόμοιες καταστάσεις. Κάνουμε παρόμοιες σκέψεις, δεν είσαι μόνη/ος. 

Δεν είναι τρέλα, δεν είναι σχιζοφρένεια, δεν είναι επικίνδυνο. Ο εκνευρισμός της καθημερινότητας, ειδικά όταν δεν εκδηλώνεται φανερά, βυθίζει τη ψυχή μας. Τη μαυρίζει, την ανταριάζει. Όσα ψέματα και αν προσπαθείς να πεις στους άλλους, πάλι δε θα είσαι καλύτερα. Όσα ψέματα και αν πεις στον εαυτό σου, δεν θα νιώσεις ήρεμα.

Η ζωή μας είναι υφασμένη με κωμωδία και με δράμα. Τη μια γελάς και την άλλη κλαις. Χαίρεσαι και λυπάσαι. Όλα πηγαίνουν υπέροχα και μετά όλα στραβά και ανάποδα. 

Πας να βρεις παρηγοριά σε κάτι θετικό και να σου χτυπάει την πόρτα κι άλλο κακό. Και ενώ βρίζεις για το χάλι της ζωής σου, τότε σου σκάει και ένα παραπάνω, έτσι να σε ισοπεδώσει. 

Να σε κάνει να νομίζεις πως μετράς τα όρια σου. Και οταν νιώθεις ότι έχεις φτάσει στα όρια, ότι δεν αντέχεις άλλο, εκεί είναι που πρέπει να κάνεις κουράγιο και υπομονή.

Γιατί εκεί είναι που θα εμφανιστεί το πρώτο αχνό φως. Δε θα το πιστέψεις και θα το αγνοήσεις. Οι αχτίδες όμως θα γίνουν πιο δυνατές, τόσο που δε θα μπορείς να το αγνοήσεις. Παραπλέυρως θα συνεχίσουν να συμβαίνουν μαύρα και άραχνα πράγματα. 

Εσύ όμως πρέπει να πιαστείς και να κρατηθείς από το φως. Να το ακολουθήσεις, να περπατήσεις προς αυτό, ακόμα και αν κάνει διακοπές. Γιατί έτσι είναι η ζωή, μια γέλιο και δύο δάκρυ. Άλλες φορές θα είναι περισσότερα γεμάτη με γέλια και χαρές.
Ποτέ όμως να μη χάσεις την ελπίδα σου.

Ποτέ να μην παραιτηθείς και πεις αυτό ήταν, ως εδώ. Δεν έχει σημασία αν λυγίσεις, αν πέσεις στο πάτωμα. Αν θα σε δουν οι άλλοι αδύναμο/η, τι θα σκεφτούν και πως θα αντιδράσουν. 

Το σημαντικό είναι να προστατέψεις πρώτα από όλα τον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να βοηθήσεις μετά και τον περίγυρο σου. Θες να σπάσεις, να κλάψεις, να φωνάξεις; Κάνε το χωρίς να το σκεφτείς. Βγάλτο από μέσα σου, εκδηλώσου, διώξε το σκοτάδι που πάει να σε πνίξει.

Αν χρειάζεται να μιλήσεις κάπου, για αυτό είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι σύλλογοι, οι ψυχολόγοι και ούτω καθεξής. Όλοι περάσαμε μια περίεργη χρονιά, άλλος δύσκολα και άλλος με τον τρόπο του. Φρόντισε να έχεις δίπλα σου αυτούς που αξίζουν και σε καταλαβαίνουν. 

Ζήτα βοήθεια για να δυναμώσεις τον εαυτό σου, δεν είναι ντροπή.

Προστάτεψε τη ψυχική σου ηρεμία και γαλήνη. Το σώμα σου, αγάπησε το, ακόμα και όταν δεν είσαι καλά. Μη το τραυματίζεις. Κατάφερες να φτάσεις μέχρι εδώ, πίστεψε με έχεις πολλά ακόμα να πετύχεις! Έχεις το δικαίωμα να λες ότι δεν είσαι καλά. Μόλις το πεις, τότε θα δεις το πρώτο φως και όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο!




Σύνταξη – επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας για newsitamea.gr
Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Το γράμμα ενός παππού στη κόρη του, που έδιωξε τον γιό της επειδή ήταν gay…!!!!

Tο γράμμα ενός παππού στην κόρη του, που έδιωξε από το σπίτι τον γιος της γιατί της αποκάλυψε ότι είναι γκέι... Ο παππούς του νεαρού, παρά την ηλικία του, όχι απλά δεν συμφώνησε με την στάση της κόρης του προς το παιδί, αλλά της έγραψε ένα γράμμα για της δείξει το τεράστιο σφάλμα της.

Μεταξύ άλλων την χαρακτήρισε «ντροπή της οικογένειας» και «στενόμυαλη και άκαρδη» που απαρνείται το παιδί του που γεννήθηκε και δεν έγινε γκέι.

Διαβάστε όλο το γράμμα του παππού που δίνει μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς:
«Aγαπητή Κριστίν,

Είμαι απογοητευμένος από εσένα ως κόρη.

Έχεις δίκιο στο ότι έχουμε "μία ντροπή" στην οικογένειά μας, όμως, έκανες λάθος στο ποιος είναι αυτή η ντροπή. Το να διώξεις τον Τσαντ από το σπίτι σας, απλώς και μόνο επειδή σου αποκάλυψε ότι είναι γκέι είναι η μόνη εξευτελιστική πράξη σε αυτή την περίπτωση.

Όταν ένας γονέας απαρνείται το παιδί του, τότε αυτό πάει ενάντια στη φύση.

Το μόνο έξυπνο πράγμα που άκουσα να λες σε όλα αυτά ήταν ότι "δεν μεγάλωσα τον γιο μου για να γίνει γκέι". Φυσικά, και δεν το έκανες. Γεννήθηκε έτσι, όπως ακριβώς γεννήθηκε και χωρίς να το επιλέξει, όπως δεν επέλεξε να είναι αριστερόχειρας.

Εσύ, απεναντίας, έκανες την επιλογή να είσαι στενόμυαλη, άκαρδη και οπισθοδρομική. Αφού λοιπόν, ασχολούμαστε με το απαρνιόμαστε τα παιδιά μας, τότε μάλλον θα πρέπει και εγώ να σου πω αντίο.

Τώρα έχω έναν θαυμάσιο (όπως λένε και οι γκέι) εγγονό να μεγαλώσω και δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με την άκαρδη (σκύλα) κόρη μου.

Αν ξαναβρείς την καρδιά σου πάρε μας τηλέφωνο.




Να μάθεις ν’ αντιμετωπίζεις την κακία του κόσμου…!!!!

Άλλο ένα βράδυ που γυρνάς στο σπίτι κουρέλι, νιώθεις εξαντλημένος, τα βήματά σου αργά, νωχελικά, σέρνουν το κουφάρι του εαυτού σου. Δειλά ανοίγεις την πόρτα και μ’ όση δύναμη σου έχει μείνει την κοπανάς πίσω σου. Ο ήχος της δυνατός και για μια στιγμή σε ταράζει.

Εκπνέεις και νιώθεις ν’ αδειάζεις απ’ όλο τον αέρα, σαν να ξεφουσκώνεις, να διώχνεις από μέσα σου όλα εκείνα που σου φόρτωσαν και σήμερα. Ύστερα πετάς τα κλειδιά στον πάγκο και ψάχνεις να βρεις τον πιο μικρό χώρο του σπιτιού. Αυτό θα είναι το καταφύγιό σου γι’ απόψε.

Άλλη μια νύχτα που κρύβεσαι απ’ τους ξένους, απ’ τους περαστικούς, απ’ τους δικούς σου ανθρώπους. Άλλο ένα μερόνυχτο που προσπαθείς να κρυφτείς κι από εσένα. Μεγάλωσες πια και μαζί σου μεγάλωσαν και τα προβλήματα.

Εκτίθεσαι στον έξω κόσμο κι είσαι ένα αρνί μπροστά τους, ένα μικρό κι αθώο αρνάκι που σε κυνηγάνε για να σε θυσιάσουν, λες κι είναι κάθε μέρα Πάσχα γι’ αυτούς.

«Ο κόσμος είναι κακός» σκέφτεσαι με παράπονο, μοιάζει με τους κακούς λύκους και τα τέρατα, που τόσο πολύ ευχαριστιόσουν ν’ ακούς στα παιδικά παραμύθια.Τώρα κάθε λύκος, κάθε τέρας έχει και μια μορφή ανθρώπινη, ακόμη πιο τρομακτική απ’ ότι μπορούσε η φαντασία σου να φτιάξει.

Στριμώχνεσαι σε μια γωνιά με τοίχους γύρω σου, ψάχνεις ένα φυσικό φρούριο να προστατευτείς, δεν είσαι ακόμη σίγουρος ότι το κακό πέρασε, ακόμα φοβάσαι πως οι σειρήνες θα ηχήσουν και τα λόγια κι οι πράξεις τους θα σε βρουν αφύλαχτο και θα σε λαβώσουν. 

Η πλάτη σου κολλάει στον παγωμένο τοίχο, το κεφάλι σου γέρνει λίγο προς τα πίσω, κι εδώ στην άκρη κουλουριασμένος, νιώθεις επιτέλους ασφαλής.

Στο μυαλό σου έρχονται πάλι εκείνα τα λόγια, οι κινήσεις, οι προθέσεις, τα βλέμματα και τα κρυφά χαμόγελα. Μα πόση κακία μπορεί να κρύβει κάποιος μέσα του; 

Πώς μπορεί να πληγώνει χωρίς δεύτερη σκέψη, να πυροβολεί στο ψαχνό και να φεύγει με μια ικανοποίηση στο βλέμμα, μ’ ένα αίσθημα επιτυχίας, νικητής; Τι είδους λύκοι και τι εξωγήινα τέρατα είναι αυτά, που βγάζουν όλα τα κόμπλεξ και τη βλακεία τους στους άλλους; 

Η λογική σου δε δίνει απάντηση, αλλά τα συναισθήματά σου βράζουν.

Πόσο θα ήθελες να είχες μιλήσει, πόσο θα ήθελες να είχες απαντήσει σ’ εκείνο το σχόλιο, που έγινε πίσω απ’ την πλάτη σου την ώρα που διέσχιζες το δρόμο, να είχες κοιτάξει κατάματα εκείνους, που σου κάρφωναν το βλέμμα τους και γέμιζαν ειρωνεία το χώρο. 

Πόσο θα ήθελες να είχες σπρώξει μακριά τους κηφήνες, που έτρωγαν κι έπιναν στην υγειά σου χρόνια ολόκληρα και σε πρόδωσαν με τόση ευκολία σαν να κατάπιναν το νερό που τους προσέφερες.

Πόσο θα ήθελες ν’ ανήκεις, έστω και για λίγο, στην ομάδα των λύκων, να έφευγες απ’ τη θέση του θύματος και να γινόσουν ο θύτης, να ένιωθες την ικανοποίηση του να πληγώνεις τον άλλον χωρίς να καεί μια τρίχα απ’ τη γούνα σου κι ας πλήγωνες άλλους, κι ας τους έκανες να νιώθουν, όπως εσύ τώρα.

Για το τελευταίο, ίσως άλλαξες γνώμη. Λύκος ή τέρας γεννιέσαι, αναθρέφεσαι, εκκολάπτεσαι. Περνάς από εκπαίδευση σκληρή, μαθαίνοντας να ζεις χωρίς αισθήματα, άδειος, κενός, μόνος. Μαθαίνεις να βάζεις τον εγωισμό σου φρουρό και μ’ αυτόν να κατακτάς εδάφη. 

Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να φέρονται σκληρά, δεν μπορούν όλοι να πληγώνουν και να «τιμωρούν», γιατί τότε ο κόσμος θα ήταν ένα άδειο χωράφι, ξερό κι άγονο.

Ναι, ο κόσμος είναι κακός και πληγώνεσαι απ’ αυτόν και πέφτεις. Με την ίδια ευκολία, όμως, σηκώνεσαι και τραβάς ξανά μπροστά, χτίζεις πάλι τα φρούριά σου, δημιουργείς, δε χάνεσαι. Έτσι τους χτυπάς, ευθύβολα, ακαριαία. 

Η δικιά σου ανάταση θα σε γλυτώνει πάντα και θα είναι στον αιώνα τον άπαντα η καλύτερη απάντηση σ’ όσους σε λοιδόρησαν και σ’ όσους επιφυλάσσονται να το κάνουν στο μέλλον.

Είναι δεδομένο πως οι άνθρωποι πάντα θα μεμψιμοιρούν, θα ζηλεύουν, θα καταργιούνται, θ’ αναθεματίζουν, θα πληγώνουν. Πάντα θα στοχεύουν εκεί, που δεν μπορούν να φτάσουν, πάντα θ’ αναζητούν ουρανούς που δεν τους ανήκουν. 

Κάποιοι θ’ απογοητεύονται και θα εγκαταλείπουν, δε θα δουν ποτέ τα «θαύματα». Κάποιοι άλλοι, όμως, θα τα δημιουργούν.

Υ.Γ: Τα όπλα τους σ’ έχουν βάλει στόχο κι όσο κι αν τρέχεις δε θα γλυτώνεις, αν όμως μείνεις και πολεμήσεις, αν φτιάξεις ασπίδα δυνατή κι άθραυστή, τότε θα τους κερδίσεις.




Ματίνα Στυλίδου
pillowfights.gr

Μη σπαταλάτε το χρόνο σας σε ανθρώπους που πληγώνουν την ψυχή σας…!!!!

Οι καταστάσεις και οι άνθρωποι που σας πληγώνουν μπορούν να σας αλλάξουν και να σας απομακρύνουν από τον πραγματικό σας εαυτό: ένα δυνατό, τολμηρό και ελεύθερο άνθρωπο που αξίζει να είναι ευτυχισμένος.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από κάτι συναισθηματικά επιζήμιο από τη μια μέρα στην άλλη.

Τις περισσότερες φορές όταν θέλουμε να ξεφύγουμε από κάτι, συνήθως αναφερόμαστε σε μια σωματική απειλή – ένα μαχαίρι ή ένα σκοτεινό και απομονωμένο δρομάκι… ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος, κατά μια έννοια, έτσι ώστε να αναγνωρίζει άμεσα τέτοιες απειλές και να προωθεί την αντίδραση: επίθεση ή υποχώρηση.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούμε όλοι: δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ίδιο εύκολα όλες τις επιβλαβείς καταστάσεις και μάλιστα μπορεί να μας είναι ακόμη πιο δύσκολο να πείσουμε τον εαυτό μας ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτές.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Τι γίνεται όταν, για παράδειγμα, το άτομο που σας πληγώνει είναι μέλος της οικογένειάς σας ή ο σύντροφός σας;

Οι άνθρωποι που σας πληγώνουν, δεν σας αξίζουν

«Οι άνθρωποι που σας πληγώνουν, δεν σας αξίζουν». Πάντα η θεωρία είναι πολύ πιο εύκολη από την πράξη. Ξέρετε βαθιά μέσα σας ότι το άτομο που καταστρέφει την αυτοεκτίμησή σας και δεν σας σέβεται, δεν σας αγαπά πραγματικά… αλλά πώς μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να το αποδεχτεί αυτό; Και πώς πρέπει να αντιδράσετε;

Οι άνθρωποι που πληγώνουν τους άλλους, ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους

Όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους που πληγώνουν άλλους, πιθανότατα το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι η σωματική βία.

Ναι, δυστυχώς αποτελεί ένα θλιβερό κομμάτι της ζωής. Αυτό το είδος βίας εξακολουθεί να υφίσταται και δεν υπολογίζει σύνορα, πολιτισμό ή τάξη. Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο είδος υποννοούμενης, έμμεσης ή αθόρυβης βίας που είναι εξίσου επιβλαβές.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι κενοί από αισθήματα εμπάθειας ή είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέση και πάντα θέτουν σε προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες είναι επίσης πολύ καταστροφικοί.

Η ιδιοτέλεια και η ανικανότητα να δημιουργήσουν ένα δεσμό μέσω της κατανόησης, της εμπιστοσύνης και του σεβασμού είναι χαρακτηριστικά που χωρίς καμία αμφιβολία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά με την πάροδο του χρόνου.

Οι λέξεις μπορούν να είναι καταστροφικές

Μερικές φορές δεν είναι απλά αυτά που σας λένε – αλλά κυρίως ο τρόπος που σας μιλούν. Η χρήση ενός υποτιμητικού τόνου, οι φωνές και ο σαρκασμός προσβάλλουν την αυτοεκτίμησή σας.

Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε άσχημο περιβάλλον με κακή επικοινωνία, σίγουρα μπορεί να αποβεί καταστροφικό, υπονομεύοντας την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού.

Ο τρόπος αντίδρασης ενός ατόμου σε μια σχέση, ο τόνος της φωνής τους καθώς και ο τρόπος που παρουσιάζει τον δικό του τρόπο σκέψης μπορεί να φανερώσει πολλά για εκείνον.

Μάθετε να προστατεύετε τον εαυτό σας από οτιδήποτε σας πληγώνει και από τους ανθρώπους που σας κάνουν να υποφέρετε

Το πραγματικό πρόβλημα, στο οποίο αναφερθήκαμε και παραπάνω, είναι ότι οι άνθρωποι συνήθως αντιδρούν στις σωματικές απειλές και όχι στις συναισθηματικές ή κοινωνικές απειλές που απειλούν την αυτοεκτίμησή τους.

Συνήθως τα άτομα που προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από οποιονδήποτε άλλο, είναι τα μέλη της οικογένειας ή κάποια πολύ κοντινά φιλικά πρόσωπα. Τι μπορείτε να κάνετε αν ο γονιός, ο σύντροφος ή ο καλύτερός σας φίλος δεν σας σέβεται ή σας εκβιάζει συναισθηματικά;

Μην φοβάστε να θέσετε τα όριά σας και να πείτε «ΟΧΙ» σε ορισμένα πράγματα που δεν σας αρέσουν ή σας πληγώνουν.

Το «όχι» δεν είναι κάποια εγωιστική απάντηση. Είναι ο τρόπος που ορίζετε την προσωπικότητά σας με σεβασμό: ενημερώνετε τα άτομα που βρίσκονται γύρω σας ότι οφείλουν να λάβουν υπόψη τις απόψεις σας και ότι ορισμένα πράγματα σας πληγώνουν.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό μετά από αυτή τη δήλωσή σας το άλλο άτομο να ανταποκριθεί. Αν συνειδητοποιήσετε ότι δεν άλλαξε τίποτα και ότι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, τότε ήρθε η ώρα να πάρετε μια απόφαση: ο άνθρωπος που σας πληγώνει, δεν σας αξίζει.

Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι είναι αδύνατο να τους ευχαριστείτε όλους. Το να προσπαθείτε όλη την ώρα να κάνετε ευτυχισμένους όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σας είναι ένας στόχος που θα σας κάνει δυστυχείς.

Στη ζωή, θα πρέπει να μπορείτε να θέτετε προτεραιότητες και η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είστε εσείς. Αν αγαπάτε και σέβεστε τον εαυτό σας, δεν θα επιτρέπετε στους άλλους να σας βλάπτουν.

Οι πιο σημαντικές σχέσεις που θα πρέπει να εδραιώσετε είναι εκείνες που θα σας επιτρέπουν να είστε ο εαυτός σας και θα σας δείχνουν αγάπη, σεβασμό και κατανόηση.

Όσο για τους ανθρώπους που δεν σας σέβονται; Το μόνο πράγμα που αξίζουν είναι η απομάκρυνσή σας έτσι ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε μια καλύτερη συναισθηματική ισορροπία και να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Μείνετε μακριά τους ή περιορίστε την επικοινωνία σας μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να θυμάστε ότι επειδή βάζετε αυτά τα όρια δεν σημαίνει ότι είστε και κακός άνθρωπος.

Είστε υπεύθυνοι, τολμηροί και έχετε το δικαίωμα να είστε ευτυχισμένοι. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας σε ανθρώπους που σας πληγώνουν ή δεν σέβονται τις αξίες σας και την εντιμότητά σας.




Μ. Δανέζης : «Το σύμπαν είναι φτιαγμένο για το εμείς»…!!!!

Ο γνωστός αστροφυσικός μιλά για την ύλη και τη συμπαντική πραγματικότητα

«Το σύμπαν είναι φτιαγμένο για το εμείς», τονίζει ο αστροφυσικός Μάνος Δανέζης

O διακεκριμένος αστροφυσικός μίλησε στα «Χανιώτικα νέα» με αφορμή την ομιλία που πραγματοποίησε στην κατάμεστη αίθουσα του χώρου πολιτισμού: “Youca” με θέμα: «Από τον Κόσμο των υλικών ψευδαισθήσεων στην αλήθεια της συμπαντικής πραγματικότητας».

Ο κ. Δανέζης έκανε λόγο για μια αλλαγή πολιτισμική την οποία έχει ανάγκη «όχι μόνο η πατρίδα μας αλλά ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός» και εξήγησε:

«Για να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, πρέπει να υπάρχει όχι αλλαγές κυβερνήσεων αλλά αλλαγή των ίδιων των πολιτών. Δηλαδή, θα πρέπει να αλλάξουμε εμείς για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία.

Η κοινωνία για να μπορεί να αλλάξει, δηλαδή ο πολιτισμός, αυτός ο δυτικός πολιτισμός που μάλλον μας ταλαιπωρεί λιγάκι τώρα τελευταία, σαφέστατα πρέπει να τον αλλάξουμε, αλλάζοντας εμείς. Διότι εμείς εκλέγουμε. Θα πρέπει να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε. Σε αυτό βοηθάει η επιστήμη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ένας πολιτισμός στηρίζεται πάνω σε πυλώνες. Κάθε πυλώνας σε κάθε πολιτισμό προσπαθεί να εξυπηρετήσει κάποιους φόβους των ανθρώπων. 

Και γι’ αυτό έχουμε ένα πυλώνα των κοινωνικών συστημάτων που προσπαθεί να δομήσει ιδέες προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους των ανθρώπων απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα. 

Ένας δεύτερος πυλώνας είναι για να καθησυχάσει τους φόβους των ανθρώπων απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Και δυστυχώς επειδή υπάρχει ένα σύνολο φόβων, όπως είναι ο φόβος του θανάτου, ο φόβος του πόνου, που δεν καθησυχάζονται ούτε από την επιστήμη, ούτε από τα κοινωνικά συστήματα, δημιουργείται ένας πυλώνας θρησκευτικότητας με την ευρύτερη έννοια.

Αυτό που δεν μας έχουν πει ποτέ είναι το εξής: ότι αυτοί οι πυλώνες οι πολιτισμικοί στηρίζονται πάνω σε τρεις φυσικές έννοιες που απασχολούν την επιστήμη : την ύλη, τον χρόνο και τον χώρο».

Το οικοδόμημα της επιστήμης

Σύμφωνα με τον κ. Δανέζη, «όλο το οικοδόμημα της επιστήμης στηρίζεται πάνω σε αυτές τις τρεις έννοιες. Η θεολογία και πάλι στηρίζεται πάνω σε αυτές τις έννοιες». Ο ίδιος αναφερόμενος στο πως αλλάζουν τα κοινωνικά συστήματα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Υπήρξε ένα φιλοσοφικό ρεύμα του διαλεκτικού υλισμού. Πολύ σπουδαίο την εποχή που ιδρύθηκε. 

Στηρίχθηκε πάνω στις πιο πρωτοποριακές ιδέες του τότε για το τι είναι ύλη. Σήμερα η έννοια της ύλης έχει αλλάξει κατά ένα εκατομμύριο τοις εκατό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτός ο διαλεκτικός υλισμός έχει αλλάξει κατά ένα εκατομμύριο τοις εκατό διότι έχει αλλάξει η έννοια της ύλης κατά ένα εκατομμύριο τοις εκατό.

Ξέρουμε όμως ότι πάνω στον διαλεκτικό υλισμό έχουν δημιουργηθεί και στηρίζονται κοινωνικές φιλοσοφίες, ο μαρξισμός, πάνω στον μαρξισμό στηρίζονται πολιτικά συστήματα, κοινωνικά συστήματα.

Αν αλλάξει η έννοια της ύλης και αλλάξει ο διαλεκτικός υλισμός, αφού ο μαρξισμός στηρίζεται πάνω στον διαλεκτικό υλισμό δεν θα αλλάξει τίποτα; Δεν είπα αν θα γίνει καλύτερο ή χειρότερο, μπορεί να γίνει καλύτερο και να κατακυριεύσει όλη την οικουμένη.

Είπα όμως ότι θα αλλάξει. Αν αλλάξει σαφέστατα θα αλλάξουν τα κοινωνικά συστήματα. Και πάλι δεν παίρνω θέση. Λέω θα αλλάξουν. Και μπορεί να γίνουν καλύτερα ή χειρότερα. Αρα, τα τρία: ύλη, χώρος και χρόνος, μπορούν να αλλάξουν και κοινωνικά συστήματα.

Αρα βλέπετε ότι η επιστήμη αλλάζοντας κατά ένα εκατομμύριο τοις εκατό που έχει αλλάξει τώρα, τις έννοιες του χώρου, του χρόνου και της ύλης, μπορεί να αλλάξει τις ρίζες και των τριών πολιτισμικών πυλώνων».

Το “εμείς” και η Δημοκρατία

Για το αν το «εγώ» μας πάει στο «εμείς», ανέφερε:

«Από τη στιγμή που γνωρίζουμε στην επιστήμη ότι μέσα στο σύμπαν υπάρχει ολικότητα, οι τομές που κάνουμε στο εγώ, στο άτομο, στο πρόσωπο κλπ είναι ψευδαισθήσεις του εγκεφάλου μας. Αρα, είναι φτιαγμένο το σύμπαν για το εμείς. Μέσα στο σύμπαν δεν υπάρχουν άτομα. Υπάρχει μια ολικότητα.

Υπάρχει το μαζί, το όλοι και όχι το εγώ.

Γι΄ αυτό οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ακριβώς αυτό: πρώτα μελετώ τους νόμους του σύμπαντος που ένας από τους νόμους του σύμπαντος είναι το όλον, η ολικότητα και αν καταλάβω τους νόμους του σύμπαντος, ό,τι καταλάβω θα πρέπει να το εφαρμόσω στις κοινωνίες των ανθρώπων για να ευτυχήσουν γιατί αν φτιάξουμε κοινωνίες που δεν υπακούουν τον συμπαντικό νόμο θα δυστυχήσουν.

Τι έλεγαν λοιπόν: ολικότητα, όλα είναι ένα. Γι’ αυτό έφτιαξαν τη Δημοκρατία.

Στη Δημοκρατία δεν είναι άτομα, είναι όλοι μαζί. Η Δημοκρατία είναι να διευρύνεις τη βάση του εμείς. Η Δύση με όλη την ατομικότητα, το άτομο, το πρόσωπο, γι’ αυτό βλέπετε ότι δημιουργεί κοινωνικά συστήματα, βασιλείες, μοναρχίες, που στηρίζονται πάνω στον έναν ή στη μερικότητα. 

Εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μια παγκόσμια αποδεδειγμένη επιστημονική λογική της ολότητας, της ολικότητας. Αρα, πρέπει ξανά να κατανοήσουμε τώρα πειραματικά - είναι πείραμα πλέον - αυτήν την ολικότητα του σύμπαντος, για να καταλήξουμε στο όλοι μαζί, να ενισχύσουμε, δηλαδή, τη Δημοκρατία σε μια Ευρώπη η οποία σπαράσσεται από περίεργα φαινόμενα».




haniotika-nea.gr

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Η αξία της αποδοχής : Η αντίσταση μας κάνει να υποφέρουμε περισσότερο από το ίδιο το γεγονός…!!!!

Σε αρκετές περιπτώσεις της ζωής και της καθημερινότητας μας, οι προσδοκίες μας ξεπερνούν κάθε αλήθεια και πραγματικότητα. Επιμένοντας στην προσδοκία ή στην φαντασίωση δυσκολευόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με τα γεγονότα και με αυτό το οποίο έχει συμβεί.

Κάποια στιγμή όμως η ίδια η πραγματικότητα «έρχεται» να μας βρει, αναγκάζοντας μας να επαναπροσδιορίσουμε και να επαναξιολογήσουμε τι θέλουμε, τι έχουμε φανταστεί, τι μπορούμε και τι συμβαίνει ρεαλιστικά στο εδώ και τώρα.

Αλλαγή
Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά στη ζωή, και όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε μάθει ποια είναι τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε όλες τις αλλαγές που βιώνουμε. Η προσαρμοστικότητα μας στην αλλαγή και την αβεβαιότητα θα καθορίσει τόσο την «επιτυχία» στην καθημερινότητα όσο και στην συνολικό τρόπο ζωής μας.

Η αλλαγή είναι συνυφασμένη με εμάς τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς είμαστε ακόμα εν μέσω μίας Πανδημίας.

Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, τον τόπο διαβίωσης μας, τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουμε και το ποιες είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής του καθένα μας, όλοι έχουμε υποστεί καταστάσεις οι οποίες μας έχουν προκαλέσει δυσκολίες και προβλήματα. 

Οι ζωές μας έχουν αλλάξει και αυτές οι αλλαγές φαίνεται ότι θα παραμείνουν για ένα μεγάλο και μάλλον αβέβαιο χρονικό διάστημα.

Η αντίσταση μας κάνει να υποφέρουμε περισσότερο από το ίδιο το οδυνηρό γεγονός
Εμμένοντας στην άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας, συχνά, μπορεί να παρουσιάζουμε ψυχοσωματικές αντιδράσεις όπως: ταχυκαρδίες, τρόμο, εφίδρωση, αίσθημα ζάλης, γαστρεντερικές διαταραχές, αϋπνία, διατροφικές διαταραχές και πολλά άλλα.

Τέτοια ψυχοσωματικά συμπτώματα, ουσιαστικά μας υποδεικνύουν ότι κάτι μέσα μας απαιτεί προσοχής και φροντίδας. Και δεν θα σταματήσουμε να έχουμε αυτά τα συμπτώματα μέχρι να αντιμετωπίσουμε την πραγματική αιτία που τα δημιουργεί. 

Συνήθως εστιάζουμε στο σύμπτωμα και πώς να το αντιμετωπίσουμε, όμως, η αιτία του προβλήματος, που το προκαλεί, είναι βαθύτερη.

Συχνά αγνοούμε αυτό που δεν θέλουμε να δούμε ή αυτό το οποίο χρειάζεται να δούμε από διαφορετική οπτική γωνία. Σπαταλάμε αρκετό χρόνο αρνούμενοι να δεχθούμε αυτό που μας δυσκολεύει. Κατά συνέπεια, ξοδεύουμε μεγάλο ποσοστό ενέργειας, αντιστεκόμενοι σε κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.

Μόνο όταν σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε και τελικά αποδεχθούμε αυτό που συμβαίνει, μπορούμε να περιορίσουμε, και κάποια στιγμή να σταματήσουμε, τον πόνο που αισθανόμαστε.

Αυτό που έπεται της αντίστασης και της άρνησης, είναι η παρατήρηση του εαυτού μας. Η εστίαση της προσοχής μας σε εμάς, στο πως σκεφτόμαστε και νιώθουμε. 

Έτσι έρχεται η αναγνώριση και η συνειδητοποίηση, μένοντας στο εδώ και τώρα, ερχόμενοι σε επαφή με την συνειδητότητα μας, την επίγνωση του τι μας συμβαίνει και πώς νιώθουμε τη δεδομένη στιγμή, στο παρόν.

Αποδοχή
Για να υπάρξει αποδοχή, είναι αναγκαία η κατανόηση. Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε αυτό που συμβαίνει και κατά πόσο ο τρόπος σκέψης μας τελικά είναι βοηθητικός ή όχι, στην εκάστοτε συνθήκη και κατάσταση, όπως και των συναισθημάτων που κάθε φορά αισθανόμαστε.

Χρειάζεται να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει αυτά τα συναισθήματα, να τα ερμηνεύσει. Τα συναισθήματά έχουν πράγματα να μας «πουν» και να μας μάθουν, όμως συνήθως προσπαθούμε να τα αποφύγουμε και να τα προσπεράσουμε.

Μέσα λοιπόν από την κατανόηση έρχεται και η αποδοχή. Όταν αντιληφθούμε ότι υπάρχει λόγος για αυτά που συμβαίνουν, ανεξάρτητα με το αν αυτός ο λόγος μας αρέσει, ότι υπάρχει αιτία που ο καθένας μας έχει διαμορφώσει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, που ενίοτε μας δυσκολεύει και μας δημιουργεί εμπόδια, τότε είναι πιο εύκολο να περάσουμε στη φάση της αποδοχής.

Ο πιο εύκολος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, μακριά από τα οποία τρέχουμε, είναι τα δούμε κατά πρόσωπο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να μας αρέσει και να υποστηρίζουμε, αυτό το οποίο χρειάζεται να αποδεχθούμε. 

Η αποδοχή ξεκινά με την αντίληψη της πραγματικότητας όπως είναι τώρα: πως είναι οι άνθρωποι και όχι πως προσδοκούμε εμείς ότι θα είναι, πως είναι οι καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και όχι όπως θα επιθυμούσαμε να είναι. Αναγνωρίζουμε λοιπόν την πραγματικότητα.

Η αποδοχή είναι μια ενεργητική διαδικασία. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να «δουλέψουμε» για την αλλαγή και ότι αυτό που αποδεχόμαστε θα παραμείνει έτσι για πάντα. 

Όμως, παλεύοντας ενάντια στην πραγματικότητα – με το να αντιστεκόμαστε και να την απορρίπτουμε – δημιουργούμε επιπλέον θλίψη και πόνο από τον ήδη υπάρχοντα.

Τρόποι για να μπορέσουμε να αποδεχθούμε καλύτερα την πραγματικότητα

• Θα χρειαστεί να έχουμε υπομονή με τον εαυτό μας. Να είμαστε ανοιχτοί στο να μάθουμε. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ποια είναι τα μοτίβα συμπεριφοράς μας και τι συμβαίνει. Να εστιάσουμε στα συναισθήματα μας και να τα επεξεργαστούμε.

• Ο στόχος δεν είναι να απαλλαγούμε από την εσωτερική μας κατάσταση ή τα συναισθήματα που έχουμε. Όταν καταστάσεις και συναισθήματα προκύπτουν, ακόμη και αν είναι δυσάρεστα, προσπαθούμε να τα καλωσορίσουμε και να εκτιμήσουμε ότι αποτελούν απαραίτητο μέρος του να είμαστε άνθρωποι, οι οποίοι έχουμε μια σειρά συναισθημάτων και αντιδράσεων, ως απάντηση σε μια εμπειρία. 

Μπορούμε να αφήσουμε τα συναισθήματα μας να υπάρχουν, δημιουργώντας μια πιο φιλική – βασιζόμενη στην αποδοχή – σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο.

• Χρειάζεται να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε. Όσο περισσότερο παλεύουμε ενάντια σε αυτά τα συναισθήματα, τόσο περισσότερο θα βυθιζόμαστε. 

Όλα τα συναισθήματα είναι απαραίτητα και σημαντικά για να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Πρόσθετος πόνος δημιουργείται από την αντίσταση στο γεγονός που συμβαίνει. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι: και αυτό θα περάσει!

• Ας Αναρωτηθούμε: Τι είναι αυτό που μπορούμε να αφήσουμε πίσω και το οποίο δεν μας εξυπηρετεί πλέον; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να βρούμε ποιοι θέλουμε να είμαστε στο τώρα και τι πρέπει να κάνουμε για να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Παραμένοντας «περίεργοι» για τυχόν συναισθήματα που προκύπτουν σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές, είναι μια καλή ευκαιρία για να αναζητήσουμε βοήθεια (κάθε είδους και ιδίως ψυχοθεραπευτική), ώστε ενισχύσουμε την σύνδεση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.