Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Κάνε επιτέλους κάτι και για τον εαυτό σου...!!!!


Μια θετική λίστα για να ξεκινήσεις άμεσα. 
1. Να ξοδεύεις χρόνο με τους κατάλληλους ανθρώπους 
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που απολαμβάνεις την παρέα τους, που σε αγαπούν και σε εκτιμούν, και που σε ενθαρρύνουν να βελτιώνεσαι με υγιής και συναρπαστικούς τρόπους. Είναι αυτοί που σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο ζωντανός, αυτοί που δεν αγκαλιάζουν μόνο αυτό που είσαι τώρα, αλλά ενσωματώνουν και αγκαλιάζουν αυτό που θες να είσαι, άνευ όρων. 

2. Να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με το κεφάλι ψηλά 
Δεν είναι τα προβλήματά σου που σε καθορίζουν, αλλά πώς αντιδράς σε αυτά και πως ανακάμπτεις από αυτά. Τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν αν δεν αναλάβεις δράση. Κάνε ό, τι μπορείς, όταν μπορείς, και αναγνώρισε τι έχεις κάνει. Όλα σχετίζονται με το να κάνεις μικρά βήματα όπως ένα μωρό, προς τη σωστή κατεύθυνση, σπιθαμή προς σπιθαμή. Αυτές οι σπιθαμές είναι που μετράνε, προσθέτονται και σχηματίζουν μέχρι και μίλια σε μακροπρόθεσμη βάση. 

3. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τα πάντα 
Να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι είναι σωστό, καθώς και με το τι χρειάζεται να αλλάξει. Να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι θέλεις να πετύχεις και ποιος θέλεις να γίνεις. Να είσαι ειλικρινής με κάθε πτυχή της ζωής σου, πάντα. Επειδή το μόνο άτομο που μπορείς πάντα να βασίζεσαι, είσαι εσύ. Αναζήτησε στην ψυχή σου την αλήθεια, έτσι ώστε να μπορείς πραγματικά να ξέρεις ποιος είσαι. 

Μόλις το κάνεις, θα κατανοήσεις καλύτερα αυτό πού είσαι τώρα και πώς έφτασες ως εδώ. Θα είσαι καλύτερα εξοπλισμένος για να αναγνωρίσεις που θέλεις να πας και πως να πας ως εκεί. 

4. Να κάνεις προτεραιότητα την δική σου ευτυχία 
Οι ανάγκες σου έχουν αξία. Αν δεν αξιολογήσεις και δεν προσέξεις τον εαυτό σου, τότε τον σαμποτάρεις. Και θυμήσου ότι αν θέλεις, είναι εφικτό να αναλάβεις να φροντίζεις τις δικές σου ανάγκες ταυτόχρονα με των άλλων γύρω σου. Και από την στιγμή που οι ανάγκες σου ικανοποιούνται, κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι πολύ πιο ικανός να βοηθήσεις αυτούς που σε έχουν ανάγκη. 

5. Να είσαι ο εαυτός σου, αυθεντικά και με υπερηφάνεια 
Το να προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος χάνεις το άτομο που είσαι πραγματικά. Να είσαι ο εαυτός σου. Αγκάλιασε την προσωπικότητα που βρίσκεται μέσα σου, που έχει ιδέες, δυνάμεις και ομορφιά όπως κανένας άλλος. 

Να είσαι αυτός που ο εαυτός σου γνωρίζει πως είσαι με τους δικούς σου όρους, δηλαδή η καλύτερη εκδοχή αυτού. Πάνω από όλα, να είσαι αληθινός σε σένα, και αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με την καρδιά σου τότε βγάλε τον εαυτό σου έξω από αυτό. 

6. Να παρατηρείς και να ζεις το παρόν 
Αυτή η στιγμή είναι ένα θαύμα. Αυτή η στιγμή είναι η πλέον μόνη εγγυημένη στιγμή για σένα. Αυτή η στιγμή είναι η ζωή. Σταμάτα να σκέφτεσαι για το πόσο μεγάλα μπορεί να είναι τα πράγματα στο μέλλον. Σταμάτα να σκέπτεσαι τι συνέβη ή δεν συνέβη στο παρελθόν. Μάθε να είσαι στο εδώ και τώρα και ζήσε την ζωή όπως συμβαίνει. Εκτίμησε τον κόσμο για την ομορφιά που σου παρέχει αυτή την στιγμή. 

7. Να εκτιμάς τα μαθήματα που σε δίδαξαν τα λάθη σου 
Είναι εντάξει να κάνεις λάθη. Είναι τα σκαλοπάτια της προόδου σου. Εάν δεν πέφτεις κατά διαστήματα, τότε δεν προσπαθείς αρκετά και δεν μαθαίνεις. Πάρε ρίσκα, σκόνταψε, πέσε και μετά σήκω και προσπάθησε ξανά. Εκτίμησε ότι πιέζεις τον εαυτό σου να μάθει, να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί. 

Τα σπουδαία επιτεύγματα πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα στο τέλος μιας μακράς πορείας αποτυχιών. Ένα από τα “λάθη” που φοβάσαι ότι μπορεί να κάνεις, πιθανόν να είναι η αφορμή να πετύχεις το μεγαλύτερό σου επίτευγμα που απλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί! 

8. Να είσαι πιο ευγενικός με τον εαυτό σου 
Εάν είχες ένα φίλο ο οποίος σου μίλησε με τον ίδιο τρόπο που μερικές φορές μιλάς εσύ στον εαυτό σου, αναρωτήσου για πόσο καιρό θα επιτρέπεις σε αυτό το άτομο να είναι φίλος σου. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου ορίζει τα όρια για τους άλλους. Πρέπει να αγαπάς αυτό που είσαι ειδάλλως κανένας άλλος δεν θα το κάνει. 

9. Να απολαμβάνεις τα πράγματα που ήδη έχεις 
Το πρόβλημα με μερικούς από εμάς είναι ότι νομίζουμε ότι θα ευτυχίσουμε φτάνοντας σε ένα ορισμένο επίπεδο ζωής – ένα επίπεδο που βλέπουμε τους άλλους να λειτουργούν μέσα σε αυτό, πχ. το αφεντικό σου με το γωνιακό γραφείο, εκείνος ο φίλος του φίλου σου που έχει ένα σπίτι στην παραλία κλπ. 

Δυστυχώς, σου παίρνει σχετικά λίγο καιρό έως ότου το πετύχεις, και όταν το πετύχεις, είναι πιθανό να έχεις ένα νέο προορισμό να φτάσεις στο μυαλό σου. Θα καταλήξεις να ξοδεύεις ολόκληρη την ζωή σου εργαζόμενος προς κάτι νέο, χωρίς ποτέ να σταματήσεις να απολαύσεις αυτά που έχεις τώρα. Όταν ξυπνάς το πρωί, διέθεσε μια ήσυχη στιγμή και εκτίμησε το που βρίσκεσαι και αυτά που ήδη έχεις. 

10. Να δημιουργείς την δική σου ευτυχία 
Εάν περιμένεις από κάποιον άλλο να σε κάνει ευτυχισμένο τότε έχασες! Χαμογέλασε επειδή μπορείς. Επέλεξε την ευτυχία. Να είσαι η αλλαγή που περιμένεις να δεις στον κόσμο. Να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που είσαι τώρα, και άσε την αισιοδοξία να εμπνεύσει το ταξίδι σου στο αύριο. 

Η ευτυχία συνήθως βρίσκεται όταν και όπου εσύ αποφασίσεις να την αναζητήσεις. Αν ψάχνεις την ευτυχία μέσα στις ευκαιρίες που έχεις, τελικά θα την βρεις. Αν όμως συνεχώς κοιτάζεις για κάτι άλλο, δυστυχώς θα διαπιστώσεις ότι θα το βρεις και αυτό επίσης. 

11. Σταμάτα να είσαι σε αδράνεια 
Μην σκέφτεσαι πάρα πολύ, έτσι θα δημιουργήσεις ένα πρόβλημα εκεί που καν δεν υπάρχει! Αξιολόγησε τις καταστάσεις και να ανέλαβε αποφασιστική δράση. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις. Η πρόοδος περιλαμβάνει ρίσκο, έτσι είναι και δεν μπορείς να το αλλάξεις αυτό. Δεν μπορείς να προχωρήσεις στην δεύτερη φάση εάν το πόδι σου παραμένει στην πρώτη. 

12. Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι έτοιμος 
Ποτέ δεν νιώθει κάποιος 100% έτοιμος όταν εμφανίζεται μια ευκαιρία. Οι πιο μεγάλες ευκαιρίες στην ζωή, μας αναγκάζουν να αναπτυχθούμε πέρα από την ζώνη άνεσής μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αισθανόμαστε ποτέ εξολοκλήρου άνετα από την πρώτη στιγμή. Η άνεση έρχεται σταδιακά. 

13. Σταμάτα να εμπλέκεσαι σε σχέσεις για τους λάθος λόγους 
Οι σχέσεις πρέπει να επιλέγονται με σύνεση. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος παρά να είσαι με κακή παρέα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να βιάζεσαι. Αν κάτι είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει – την κατάλληλη στιγμή, με το κατάλληλο πρόσωπο, και για τον καλύτερο λόγο. Ερωτέψου όταν νιώθεις έτοιμος και όχι όταν νιώθεις μόνος. 

14. Σταμάτα να απορρίπτεις νέες σχέσεις, επειδή οι παλιές δεν λειτούργησαν 
Στη ζωή θα συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει ένας σκοπός που συνάντησες τον καθένα. Μερικοί θα σε δοκιμάσουν, μερικοί θα σε χρησιμοποιήσουν και κάποιοι θα σε διδάξουν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιοι θα βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό. 

15. Σταμάτα να προσπαθείς να συναγωνίζεσαι ενάντια σε όλους τους άλλους 
Μην ανησυχείς για το τι κάνουν οι άλλοι καλύτερα από εσένα. Επικεντρώσου να κατακτάς τα δικά σου ρεκόρ καθημερινά. Η επιτυχία είναι μια μάχη μόνο ανάμεσα σε εσένα και τον εαυτό σου. 

16. Σταμάτα να ζηλεύεις τους άλλους 
Η ζήλια είναι η τέχνη της μέτρησης των αγαθών κάποιου άλλου, έναντι των δικών σου. Ρώτησε τον εαυτό σου το εξής: “Τι είναι αυτό που έχω εγώ, το οποίο κάποιος άλλος θέλει;” 

17. Σταμάτα να διαμαρτύρεσαι και να στεναχωριέσαι για τον εαυτό σου 
Οι κακοτοπιές της ζωής συνέβησαν για κάποιο σκοπό, ίσως για να αλλάξουν την πορεία σου σε μια κατεύθυνση που προορίζεται ειδικά για εσένα. Μπορεί να μην σου είναι εύκολο να το δεις αυτό και να το κατανοήσεις την ίδια στιγμή που σου συμβαίνει. Το καταλαβαίνω, είναι σκληρό να συμβαίνει. 

Παρ’ όλα αυτά, ανακαλώντας αυτές τις αρνητικές κακοτοπιές που είχες στο παρελθόν συχνά θα παρατηρήσεις ότι τελικά σε έχουν οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέρος, σε ένα καλύτερο άτομο, σε μια καλύτερη νοητική κατάσταση, ή σε μια καλύτερη κατάσταση γενικώς. Χαμογέλα λοιπόν! Κάνε σε όλους γνωστό ότι σήμερα είσαι πολύ ισχυρότερος από ό, τι ήσουν χθες, και είσαι! 

18. Σταμάτα να κρατάς κακίες 
Μην ζεις τη ζωή σου με το μίσος στην καρδιά σου. Θα καταλήξεις να πληγώνεις τον εαυτό σου περισσότερο από ό, τι τους ανθρώπους που μισείς. Δεν συγχωρείς κανέναν λέγοντας απλά: «Αυτό που μου έκανες το συγχωρώ και είναι εντάξει». Συγχώρεση είναι όταν λες : « Δεν πρόκειται να αφήσω αυτό που μου έκανες να καταστρέψει την ευτυχία μου για πάντα». Η συγχώρεση είναι η απάντηση. 

Άστο να φύγει, βρες την γαλήνη, ελευθέρωσε τον εαυτό σου! Και να θυμάσαι, η συγχώρεση δεν είναι μόνο για τους άλλους ανθρώπους, είναι και για σένα. Αν χρειάζεται, συγχώρεσε τον εαυτό σου, προχώρησε και προσπάθησε να το κάνεις καλύτερα την επόμενη φορά. 

19. Σταμάτα να αφήνεις τους άλλους να σε παρασύρουν στο επίπεδό τους 
Αρνήσου να υποβιβάζεις τα πρότυπά σου για να εξυπηρετηθούν όσοι αρνούνται να ανεβάσουν τα δικά τους. 

20. Σταμάτα να σπαταλάς χρόνο εξηγώντας στους άλλους ποιος είσαι 
Οι φίλοι σου δεν το χρειάζονται και οι εχθροί σου δεν θα το πιστέψουν ούτως η άλλως. Κάνε λοιπόν αυτό ακριβώς που ξέρεις μέσα από την καρδιά σου και αυτό είναι το σωστό. 

21. Σταμάτα να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά δίχως να κάνεις ένα διάλειμμα 
Ο χρόνος για να πάρεις μια βαθιά ανάσα είναι όταν δεν έχεις χρόνο για αυτή. Εάν συνεχίσεις να κάνεις αυτά που έκανες, θα συνεχίσεις να παίρνεις αυτά που έπαιρνες. Μερικές φορές χρειάζεται να αποστασιοποιηθείς από τον εαυτό σου για να δεις τα πράγματα καθαρά. 

22. Σταμάτα να παραβλέπεις την ομορφιά των μικρών στιγμών 
Απόλαυσε τα μικρά πράγματα, επειδή κάποια μέρα μπορεί να κοιτάξεις πίσω και να ανακαλύψεις πως τελικά ήταν μεγάλες στιγμές. Τα καλύτερα κομμάτια της ζωής σου είναι τα μικρά, είναι αυτές οι ανώνυμες στιγμές που περνάς χαμογελώντας μαζί με κάποιον που αξίζει για σένα. 

23. Σταμάτα να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα τέλεια 
Ο πραγματικός κόσμος δεν ανταμείβει τους τελειομανείς, ανταμείβει τους ανθρώπους που ολοκληρώνουν αυτό που έχουν να κάνουν. 

24. Σταμάτα να ακολουθείς το πολυταξιδεμένο μονοπάτι 
Η ζωή δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν σχεδιάζεις να πετύχεις κάτι αξιόλογο. Μην ακολουθήσεις την πεπατημένη. Κάνε κάτι ασυνήθιστο, κάτι αξιοσημείωτο. 

25. Σταμάτα να ενεργείς σαν όλα να είναι καλά, αν όντως δεν είναι 
Είναι εντάξει να καταρρέεις για λίγο. Δεν χρειάζεται πάντα να προσποίησε τον δυνατό, και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αποδεικνύεις συνεχώς ότι όλα πάνε καλά. 

Ούτε πρέπει να σε απασχολεί το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για σένα, κλάψε αν χρειάζεται, είναι υγιές να ρίξεις και μερικά δάκρυα. Όσο πιο γρήγορα το κάνεις, τόσο πιο γρήγορα θα είσαι σε θέση να χαμογελάσεις και πάλι. 

26. Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους για τα προβλήματά σου 
Ο βαθμός στον οποίο θα επιτευχθούν τα όνειρά σου εξαρτάται από το βαθμό από τον οποίο θα αναλάβεις την ευθύνη για τη ζωή σου. Όταν κατηγορείς τους άλλους για ότι σου συμβαίνει, αρνείσαι να αναλάβεις την ευθύνη για αυτό και έτσι δίνεις στους άλλους την δύναμη να εξουσιάζουν το συγκεκριμένο τμήμα της ζωής σου. 

27. Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι τα πάντα σε όλους 
Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον και μόνο η προσπάθεια να το πετύχεις μπορεί να σε καταστρέψει. Όμως, κάνοντας ένα άτομο να χαμογελάσει μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όχι ολόκληρο τον κόσμο, αλλά τον δικό του κόσμο. Έτσι, περιόρισε την εστίασή σου. 

28. Σταμάτα να ανησυχείς τόσο πολύ 
Με το να ανησυχείς δεν θα αφαιρέσεις τα φορτία του αύριο, αλλά την χαρά του σήμερα. Ένας τρόπος για να ελέγξεις αν κάτι αξίζει να το σκέπτεσαι είναι να αναρωτηθείς : “Θα έχει σημασία για εσένα το συγκεκριμένο ζήτημα σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου; Σε τρία χρόνια;” Εάν όχι, τότε δεν αξίζει να ανησυχείς για αυτό. 

29. Σταμάτα να εστιάζεις σε αυτά που δεν θέλεις να συμβούν 
Επικεντρώσου σε αυτά που θέλεις να συμβούν. Η θετική σκέψη είναι στην πρώτη γραμμή της κάθε μεγάλης επιτυχημένης ιστορίας. Αν ξυπνάς κάθε πρωί με τη σκέψη ότι κάτι υπέροχο θα συμβεί στη ζωή σου σήμερα, και δώσεις ιδιαίτερη προσοχή, συχνά θα διαπιστώσεις ότι έχεις δίκιο! 

30. Σταμάτα να είσαι αχάριστος 
Δεν έχει σημασία πόσο καλά ή μέτρια το κατέχεις. Ξύπνα κάθε μέρα ευγνώμων για τη ζωή σου. Κάποιοι κάπου αλλού, απεγνωσμένα αγωνίζονται για την δική τους. Αντί να σκέπτεσαι τι χάνεις, προσπάθησε να σκέπτεσαι τι έχεις, που σε όλους τους άλλους λείπει. 




Ο καθένας μας αξίζει να παλέψει για να ξεφύγει από τα δεσμά του...!!!!

Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως ψυχολόγος έρχομαι συχνά σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι είναι δυστυχισμένοι, βυθισμένοι στην απελπισία, στα όρια της κατάθλιψης, σε απόγνωση, εγκλωβισμένους σε αδιέξοδα …

Αισθάνονται στριμωγμένοι στην γωνιά του μυαλού τους, όπου δεν υπάρχει διέξοδος. Ακινητοποιημένοι, στέκονται ανήμποροι, σχεδόν άφωνοι, κοιτούν τον χρόνο να περνά, βλέπουν τη ζωή τους να περνά μπροστά από τα μάτια τους, τα χρόνια να φεύγουν… 

Κι αυτοί μένουν στάσιμοι στην καλύτερη ή μένουν πίσω! Μένουν σε μια σχέση χωρίς νόημα, χωρίς αγάπη, χωρίς ίχνος επικοινωνίας, χωρίς σεβασμό, χωρίς τίποτα από όσα θέλησαν ή ονειρεύτηκαν. Σε μια σχέση που υπάρχει ψυχολογική καταπίεση και όχι σπάνια… σωματική κακοποίηση. 

Δυστυχώς μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται μέσα στην οικογένεια μας, στον περίγυρο μας, σε φίλους μας… σε αγνώστους μας. Σε πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους που το ζουν δεν είναι εύκολο να φύγουν, να ξεφύγουν. 

Το συναίσθημα που κυριαρχεί μέσα τους είναι ο φόβος. Ο φόβος για τον Άλλον (σχέση, εργοδότης, γνωστός…), ο φόβος για την αποτυχία, ο φόβος για το άγνωστο. ο φόβος τους κρατά αλυσοδεμένους και ανήμπορους, η απουσία κάθε πίστης και ελπίδας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. 

Και είναι αλήθεια, δεν είναι εύκολο να απαγκιστρωθείς από αυτό το συναίσθημα. Και να πάει πού; Σε ποιον να απευθυνθεί; Ποιον να πιστέψει; Τι να κάνει; 

Πού να ακουμπήσει; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη, θάρρος, ελπίδα για ζωή… Κι όμως η παρηγοριά σε αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί να είναι εκφράσεις τύπου «δε βαριέσαι», «έτσι είναι η ζωή», «τι τα ψάχνεις», «δεν υπάρχει λύση»… 

Οι εκφράσεις που οφείλουμε να λέμε, πρέπει να δείχνουν ελπίδα και αισιοδοξία, ότι έστω και κάτι λίγο, έστω και μακρόχρονα κάτι μπορεί να γίνει, κάτι μπορεί να αλλάξει. 

Και στην τελική, όσο δύσκολο κι αν είναι, ο καθένας μας αξίζει να παλέψει για να ξεφύγει από τα δεσμά του και να ζήσει ελεύθερος μια ζωή. 




Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής 

10 τρόποι για να αλλάξεις τη ζωή σου σε οποιαδήποτε ηλικία...!!!!

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν το θέλεις, σε οποιαδήποτε ηλικία. Όπως ξύπνησα σήμερα το πρωί, θαύμασα τη ζωή μου σήμερα. Εκεί που κάποτε ξυπνούσα με τρόμο στην σκέψη μιας καινούργιας μέρας, τώρα ξυπνάω με ενθουσιασμό να ξεκινήσει – ευγνώμων που κάνω αυτό που κάνω για να ζήσω. 

Είμαι τόσο χαρούμενος που έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω και αγωνίστηκα μέσα από τις δύσκολες στιγμές και τους φόβους και ευθυγράμμισα την ζωή μου με τα πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένο. Όταν οι φίλοι με ρωτούν πως το έκανα, τους λέω, «Σκληρή δουλειά και επιμονή. Είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για να αλλάξεις τη ζωή.»

Ορίστε 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τη ζωή σου σε οποιαδήποτε ηλικία:

1. Αφαίρεσε τα λάθος πράγματα.  
Όταν τα πράγματα δεν προσθέτουν στην ζωή σου, είναι καιρός να ξεκινήσεις την αφαίρεση. Μερικές φορές πρέπει να αφήσεις πράγματα για να προχωρήσεις μπροστά. Δεν μπορείς να ανακαλύψεις νέους ωκεανούς εκτός και αν δημιουργήσεις αρκετό θάρρος για να παραβλέψεις την παλιά και γνωστή ακτογραμμή. Να είσαι γενναίος. Ακολούθησε τις αξίες σου. Κάνε αλλαγές.

2. Πίστεψε ότι ΜΠΟΡΕΙΣ. 
Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αποτρέπει τους ανθρώπους από την επίτευξη των ονείρων τους, είναι η αίσθηση ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Μην φοβάσαι τον χώρο ανάμεσα στα όνειρα σου και την πραγματικότητα. Είσαι αρκετά καλό;! Μην αφήνεις τη ζωή να σε αποθαρρύνει. Η επιτυχία είναι πιο κοντά από ότι φαίνεται. Με αρκετή αποφασιστικότητα τα πάντα είναι δυνατά. Ο καθένας που έφτασε εκεί που είναι έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί που ήταν, ακριβώς όπως εσύ.

3. Δούλεψε σκληρά για αυτό που θες περισσότερο.  
Τα όνειρα δεν γίνονται ως δια μαγείας πραγματικότητα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, ιδρώτα και σκληρή δουλειά. Να θυμάσαι, οι δύσκολες καταστάσεις δεν κρατάνε για πολύ. Οι σκληροί άνθρωποι είναι που το κάνουν. Τα περισσότερα εμπόδια εξαφανίζονται όταν κάνουμε το μυαλό μας να βαδίσει μέσα από αυτά. Αν έχεις μια ισχυρή δέσμευση στους στόχους και τα όνειρα σου και ξυπνάς κάθε πρωί με πάθος να βαδίσεις προς αυτά, τα πάντα είναι δυνατά.

4. Στήριξε τον εαυτό σου. 
Δεν μπορείς να αναγκάσεις τους ανθρώπους να σου δείξουν σεβασμό, αλλά μπορείς να αρνηθείς να μην σε σέβονται. Αν πάντα κάνεις πίσω για να διατηρήσεις την ειρήνη, πάντα θα είσαι οπλισμένος με θυμό και αυτό-απέχθεια, και θα πολεμάς έναν εσωτερικό εχθρό. Πες αυτό που πρέπει να πεις, κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις και μην αφήνεις κανένα νταή να σε στήνει στην γωνία.

5. Άφησε το παρελθόν. 
Μην σκοντάφτεις σε κάτι που είναι πίσω σου. Μην αφήνεις τη σκιά σου να σε καθοδηγεί. Δεν είσαι σκλάβος του παρελθόντος σου. Άφησε το να φύγει και προχώρησε μπροστά. Ονειρέψου και δώσε στον εαυτό σου την άδεια να οραματιστεί αυτό που επιλέγεις να είσαι – που ξέρεις ότι μπορείς να γίνεις.

6. Βάλε τέλος στις βλαβερές σχέσεις. 
Απλά επειδή έχεις ένα παρελθόν με κάποιον, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και ένα μέλλον με αυτόν. Απλά επειδή σου λείπει κάποιος, δεν σημαίνει ότι τον χρειάζεσαι πίσω στην ζωή σου. Κάποιες φορές, το να σου λείπουν κάποιοι είναι απλά ένα υγιές κομμάτι του να κινείσαι μπροστά.

7. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις. 
Δεν είναι οι χαρούμενοι άνθρωποι αυτοί που είναι ευγνώμονες, είναι οι ευγνώμονες άνθρωποι αυτοί που είναι χαρούμενοι. Ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, σκέψου όλη την ομορφιά που βρίσκεται γύρω σου και χαμογέλα. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να έχεις μια νοοτροπία του θύματος. ¨
8. Αφιέρωνε λίγο χρόνο κάθε μέρα στο να αγαπάς τον εαυτό σου. 
Μόνο όταν καθόμαστε μόνοι ήσυχα και να κοιτάμε με ειλικρινή μάτια τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας, τις αποτυχίες και τους θριάμβους μας, την ανθρωπιά και την ηθική μας δύναμη και αγαπάμε τον εαυτό μας παρ’ όλα αυτά και εξαιτίας αυτών που είμαστε, θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πραγματικά το νόημα και τη δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης.

9. Συνέχισε να μαθαίνεις και να αγκαλιάζεις τις αλλαγές της ζωής. 
Οι σπόροι της ευτυχίας σου βρίσκονται στις αποτυχίες του παρελθόντος. Οι καλύτερες σου ιστορίες θα προέρθουν από την υπέρβαση των μεγαλύτερων αγώνων σου. Οι έπαινοι σου θα γεννηθούν από τους πόνους σου. Συνέχισε να στέκεσαι όρθιος και να προχωράς μπροστά. Ακόμα και οι πιο ψυχροί χειμώνες τελικά μετατρέπονται σε άνοιξη. Οι εποχές πάντα αλλάζουν.

10. Απόλαυσε το που είσαι τώρα. 
Μερικές φορές είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να κοιτάμε τι βρίσκεται μπροστά μας που δεν έχουμε χρόνο για να απολαύσουμε το που βρισκόμαστε. Γέλα με τη σύγχυση, ζήσε συνειδητά τη στιγμή και απόλαυσε την ζωή καθώς ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Μπορεί να μην βρίσκεσαι ακριβώς εκεί που ήθελες να πας, αλλά είσαι ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είσαι.




9 βήματα για να συγχωρέσετε εκείνους που σας πλήγωσαν...!!!!

Είμαι διευθυντής του προγράμματος «Τεχνικές συγχώρεσης» στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ηγητής του μεγαλύτερου ερευνητικού προγράμματος όσον αφορά τη μελέτη των επιπτώσεων της συγχώρεσης σε άτομα που έχουν πληγωθεί συναισθηματικά.

Διδάσκω τεχνικές συγχώρεσης τα τελευταία 17 χρόνια, έχω γράψει βιβλία για το συγκεκριμένο θέμα που έγιναν μπεστ σέλερ και έχω διεξάγει πολυάριθμες έρευνες που πιστοποιούν τα ψυχικά και σωματική οφέλη για την υγεία από τη μάθηση της συγχώρεσης.

Έχω παρατηρήσει τη διαδικασία συγχώρεσης σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, σε ανθρώπους οι οποίοι αγωνίστηκαν να θεραπεύσουν ήπιες πληγές, όπως έναν χωρισμό ή μια απόλυση ή σοβαρά τραύματα, όπως τη δολοφονία ενός παιδιού ή τον βιασμό. 

Αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω είναι τα βήματα που έχουν αποδειχτεί από έρευνες ότι οδηγούν στη συγχώρεση. 

Όταν οι άνθρωποι συγχωρούν ακολουθώντας αυτά τα βήματα, παρουσιάζουν μειωμένη αρτηριακή πίεση, λιγότερο θυμό και άγχος και γίνονται πιο αισιόδοξοι και χαρούμενοι.

Αυτά τα 9 βήματα είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, δεν πρόκειται δηλαδή για θεραπεία. Σχεδόν όλοι μπορούν να μάθουν να συγχωρούν. Μπορείτε κι εσείς να μάθετε να αφήνετε πίσω σας τις έχθρες ή τα παράπονα και να προχωρήσετε σε μια πιο ευτυχισμένη και λιγότερο αγχώδη ζωή ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές.

1. Μάθετε ακριβώς πώς αισθάνεστε γι’ αυτό που συνέβη και προσπαθήστε να εκφράσετε πού βρίσκεται το λάθος.
Στη συνέχεια, αποκαλύψτε σε κάποιους ανθρώπους που εμπιστεύεστε την εμπειρία σας.

2. Δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας να κάνετε ό,τι πρέπει προκειμένου να αισθανθείτε καλύτερα.
Η συγχώρεση αφορά εσάς και κανέναν άλλο.

3. Έχετε υπόψη σας ότι συγχώρεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τα ξαναβρείτε με το πρόσωπο που σας έχει βλάψει ή να δείχνετε ανοχή για τις πράξεις του.
Αυτό που πρέπει να κάνετε μετά είναι να βρείτε τη γαλήνη. Η συγχώρεση μπορεί να οριστεί ως «η γαλήνη και η κατανόηση που προέρχεται κατηγορώντας λιγότερο όποιον σας έχει βλάψει, λαμβάνοντας την όλη εμπειρία λιγότερο προσωπικά και σταματώντας να παραπονιέστε».

4. Δείτε τα γεγονότα από τη σωστή οπτική γωνία.
Αναγνωρίστε ότι η άσχημη ψυχολογική σας κατάσταση προέρχεται από τα πληγωμένα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη σωματική αναστάτωση που έχετε τώρα κι όχι απ’ ό,τι σας πλήγωσε 2 λεπτά – ή 10 χρόνια – πριν. Η συγχώρεση βοηθά να θεραπεύσετε αυτά τα πληγωμένα συναισθήματα.

5. Διαχειριστείτε το άγχος σας.
Όποτε αισθάνεστε αναστατωμένοι, εφαρμόστε μια απλή τεχνική διαχείρισης άγχους για να απαλύνετε τη γνωστή αντίδραση του σώματος που ονομάζεται «αντίδραση μάχης ή φυγής».

6. Σταματήστε να περιμένετε από τους άλλους ανθρώπους πράγματα που δεν μπορούν να σας δώσουν.
Αναγνωρίστε τους «ανεφάρμοστους κανόνες» που έχετε όσον αφορά την υγεία σας ή τον τρόπο που εσείς ή οι άλλοι άνθρωποι πρέπει να συμπεριφέρονται. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να ελπίζετε για υγεία, αγάπη, γαλήνη και ευημερία και να αγωνιστείτε σκληρά για να τα αποκτήσετε.

7. Διοχετεύστε την ενέργειά σας για να βρείτε έναν άλλο τρόπο προκειμένου να επιτύχετε τους στόχους σας με θετικό τρόπο παρά μέσα από την εμπειρία που σας έχει βλάψει.
Αντί να ξαναζείτε διανοητικά μια κατάσταση που σας πλήγωσε, αναζητήστε νέους τρόπους για να κατακτήσετε αυτό που θέλετε.

8. Να θυμάστε ότι μια ευτυχισμένη ζωή αποτελεί την καλύτερη εκδίκησή σας.
Αντί να επικεντρωθείτε στα τραυματισμένα συναισθήματά σας και να δώσετε έτσι, κατά κάποιον τρόπο, την ευκαιρία στο άτομο που σας πλήγωσε να έχει εξουσία επάνω σας, μάθετε να αναζητάτε την αγάπη, την ομορφιά και την καλοσύνη γύρω σας. Η συγχώρεση σημαίνει προσωπική δύναμη.

9. Σταματήστε να παραπονιέστε και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τη γενναία επιλογή σας να συγχωρέσετε.
Η συγχώρεση έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον θυμό, την κατάθλιψη και το άγχος και οδηγεί σε εντονότερα συναισθήματα ελπίδας, γαλήνης, συμπόνιας και αυτοπεποίθησης.

Η συγχώρεση οδηγεί τόσο σε υγιείς σχέσεις όσο και στη σωματική υγεία. Επίσης, επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, η οποία ανοίγει την καρδιά μας στην καλοσύνη, την ομορφιά και την αγάπη. 




Επιμέλεια/Μετάφραση: Σωτηρία Κακαγιά

27 τρόποι με τους οποίους ο εγκέφαλός μας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα...!!!!

Η γνώση που συγκεντρώνουμε από τις επιστημονικές μελέτες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πως ερμηνεύουμε τα στοιχεία.

Οι ερμηνείες, όμως, υπακούν στους ίδιους κανόνες που διέπουν τις αντιλήψεις μας για την πραγματικότητα. Είναι γεμάτες παραδοχές, γενικεύσεις, παραλείψεις και λάθη. Στις κοινωνικές επιστήμες, αυτά τα λάθη αποκαλούνται γνωστικές προκαταλήψεις. 

Αυτές οι προκαταλήψεις είναι ενσωματωμένες τόσο στους αντιληπτικούς και τους συναισθηματικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου όσο και στους γνωστικούς.

Μέχρι να φτάσει η αντιληπτική πληροφορία στη συνείδηση, το άτομο έχει προλάβει να την μετατρέψει σε κάτι καινούργιο και μοναδικό. Αυτή η ανακατασκευή της πραγματικότητας αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε τα πιστεύω μας για τον κόσμο.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πιστεύω μας παίζει επίσης η λογική, η ορθή σκέψη και η κοινωνική συναίνεση. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν και τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον κόσμο. 

Αν εντοπίσουμε αυτές τις προκαταλήψεις, μπορούμε να γίνουμε πιο πιστοί. Τα τελευταία 50 χρόνια, ερευνητές, επιστήμονες, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι ταυτοποίησαν εκατοντάδες γνωστικές, κοινωνικές και συμπεριφορικές διαδικασίες, αλλά και διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Παρακάτω, συγκέντρωσα 27 προκαταλήψεις τις οποίες θεωρώ απαραίτητες για την αξιολόγηση των αντιλήψεών μας και των πιστεύω μας για τον κόσμο.

Η προκατάληψη της οικογένειας. 
Όλοι μας έχουμε την προδιάθεση να πιστεύουμε αυτόματα τις πληροφορίες που μας παρέχουν μέλη της οικογένειάς μας και στενοί φίλοι. Από τότε που γεννιόμαστε, ο εγκέφαλός μας βασίζεται σε αυτά τα άτομα, γι’ αυτό και τείνουμε να αποδεχόμαστε τον κόσμο χωρίς να ελέγχουμε τα γεγονότα.

Η προκατάληψη της εξουσίας. 
Τείνουμε να πιστεύουμε ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ισχύος και γοήτρου. Τους θεωρούμε πιο αξιόπιστους, χωρίς να ελέγχουμε τις πηγές τους.

Η προκατάληψη της γοητείας. 
Θεωρούμε πιο αξιόπιστους τους πιο ψηλούς και γοητευτικούς ανθρώπους, επειδή ο εγκέφαλός μας έλκεται από αυτό που τον ευχαριστεί αισθητικά. Οι πιο ευπαρουσίαστοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να μας πείσουν.

Η προκατάληψη της επιβεβαίωσης. 
Έχουμε την τάση να δίνουμε έμφαση σε πληροφορίες που στηρίζουν τα πιστεύω μας, ενώ υποσυνείδητα αγνοούμε ή απορρίπτουμε πληροφορίες που τα αντικρούουν. Από τη στιγμή που τα πιστεύω μας έχουν ενσωματωθεί στο νευρικό μας κύκλωμα, στοιχεία που αντιτίθεται σε αυτά δεν μπορούν πολλές φορές να εισβάλλουν στις υπάρχουσες διαδικασίες του εγκεφάλου.

Η προκατάληψη της αυτοεξυπηρέτησης. 
Σε συνδυασμό με την προκατάληψη της επιβεβαίωσης, εμφανίζουμε επίσης την τάση να συντηρούμε πεποιθήσεις που ευνοούν τα προσωπικά μας συμφέροντα και τους προσωπικούς μας στόχους.

Η προκατάληψη της ομάδας. 
Υποσυνείδητα, υιοθετούμε ευνοϊκή μεταχείριση για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας και σπάνια αμφισβητούμε τα πιστεύω τους, επειδή ο εγκέφαλός μας είναι έτσι κατασκευασμένος, ώστε να αναζητά τη συμφωνία με τους γύρω του.

Η προκατάληψη για άτομα εκτός ομάδας. 
Γενικά, απορρίπτουμε ή υποτιμούμε τα πιστεύω ανθρώπων που δεν ανήκουν στην ομάδα μας, κυρίως όταν οι πεποιθήσεις τους διαφέρουν αισθητά από τις δικές μας. Επιπλέον, έχουμε τη βιολογική προδιάθεση να αναστατωνόμαστε όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικού εθνοτικού και πολιτιστικού υποβάθρου – έστω κι αν είναι μέλη της ομάδας μας.

Η προκατάληψη της κοινωνικής συναίνεσης. 
Όσο περισσότερο οι άλλοι συμφωνούν μαζί μας, τόσο περισσότερο πιστεύουμε ότι οι πεποιθήσεις μας είναι αληθινές. Αντίθετα, όσο περισσότερο διαφωνούν οι άλλοι μαζί μας, τόσο πιθανότερο είναι να καταπιέσουμε και να αμφισβητήσουμε τα ίδια μας τα πιστεύω – ακόμα κι όταν είναι σωστά.

Η προκατάληψη του πλήθους. 
Αυτή η προκατάληψη αντικατοπτρίζει την τάση μας να υιοθετούμε το σύστημα πεποιθήσεων της ομάδας στην οποία ανήκουμε. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μας περιβάλλουν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να τροποποιήσουμε τα πιστεύω μας για να ταιριάζουν με τα δικά τους.

Η προκατάληψη της προβολής. 
Συχνά υποθέτουμε, χωρίς να το επαληθεύουμε, ότι τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας έχουν παρόμοια πιστεύω, παρόμοιες ηθικές αξίες και βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια μας. Η CIA περιγράφει αυτή την προκατάληψη ως τη νοοτροπία “όλοι σκέφτονται όπως εμείς” και τη θεωρεί μια από τις πιο επικίνδυνες – επειδή οι διαφορετικοί πολιτισμοί και οι διαφορετικοί τύποι ανθρώπων (όπως οι τρομοκράτες) δεν σκέφτονται όπως εμείς.

Η προκατάληψη της προσμονής. 
Όταν ψάχνουμε για πληροφορίες, ή όταν κάνουμε κάποια έρευνα, έχουμε την τάση να “ανακαλύπτουμε” αυτό ακριβώς που ψάχνουμε. Στην ιατρική, οι διπλά τυφλές μελέτες έχουν σκοπό να εξαλείψουν αυτή τη διαβρωτική προκατάληψη.

Η προκατάληψη των “μαγικών αριθμών”. 
Οι αριθμοί επηρεάζουν τα πιστεύω μας εξαιτίας των ισχυρών ποσοτικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Όσο πιο μεγάλος και υποβλητικός είναι ένας αριθμός, τόσο μεγαλύτερη είναι και η συναισθηματική του αντίδραση. Κι αυτή με τη σειρά της ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μας στην πληροφορία που προσδιορίζεται ποσοτικά.

Η προκατάληψη της πιθανότητας. 
Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο τυχεροί από τους άλλους και ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες (άτομα με κατάθλιψη τείνουν να πιστεύουν το αντίθετο). Αυτή η αισιοδοξία είναι επίσης γνωστή ως η προκατάληψη του τζογαδόρου.

Αν στρίψεις ένα νόμισμα, και φέρεις κορώνα 9 φορές στη σειρά, οι περισσότεροι άνθρωποι θα στοιχηματίσουν πολλά λεφτά ότι την επόμενη φορά θα είναι γράμματα. Φυσικά, οι πιθανότητες παραμένουν ίδιες κάθε φορά που στρίβεις ένα νόμισμα: πάντα υπάρχουν 50 τοις εκατό πιθανότητες να φέρεις γράμματα. 

Επίσης, όλοι κουβαλάμε “μαγικές” προκαταλήψεις από την παιδική μας ηλικία. Έτσι, πολλοί ενήλικες, κυρίως οι τζογαδόροι, έχουν πάνω τους διάφορα φυλαχτά (ένα τετράφυλλο τριφύλλι, ένα λαγοπόδαρο, ένα νόμισμα) που υποτίθεται ότι τους φέρνουν τύχη.

Η προκατάληψη της αιτίας-αποτελέσματος. 
Ο εγκέφαλός μας έχει την προδιάθεση να κάνει συνειρμούς ανάμεσα σε δύο γεγονότα, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ τους. Αν πιεις κάποιο βότανο και σου περάσει το κρυολόγημα, τότε αποδίδεις την ανάρρωσή σου στο βότανο αυτό, έστω κι αν σε αυτό συνέβαλαν στην πραγματικότητα δεκάδες άλλοι άσχετοι παράγοντες.

Η προκατάληψη της ευχαρίστησης. 
Τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι ευχάριστες εμπειρίες αντικατοπτρίζουν μεγαλύτερες αλήθειες απ’ ό,τι οι δυσάρεστες εμπειρίες. Εν μέρει επειδή τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου βοηθούν στον έλεγχο της δύναμης των αντιλήψεων, των αναμνήσεων και των σκέψεων.

Η προκατάληψη της προσωποποίησης. 
Δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση στο να δίνουμε αρετές έμψυχων όντων σε άψυχα αντικείμενα. Επίσης. συνηθίζουμε να δίνουμε ανθρώπινη μορφή ή μορφή ζώου σε αφηρημένα ερεθίσματα (σκιές, συγκεχυμένους θορύβους, κ.λπ.). Αυτή η αντιληπτική και γνωστική λειτουργία πυροδοτεί διάφορες δεισιδαιμονίες.

Η προκατάληψη της αντίληψης. 
Ο εγκέφαλός μας υποθέτει αυτόματα ότι οι αντιλήψεις και τα πιστεύω μας αντιπροσωπεύουν αντικειμενικές αλήθειες για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Εξ ου και η έκφραση “Αν δεν το δω, δεν το πιστεύω”.

Η προκατάληψη της επιμονής. 
Όταν πιστεύουμε σε κάτι, επιμένουμε ότι είναι αληθινό, ακόμη κι όταν έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που λένε το αντίθετο. Και όσο περισσότερο συντηρούμε ορισμένες πεποιθήσεις, τόσο πιο βαθιά εντυπώνονται στο νευρικό μας κύκλωμα.

Η προκατάληψη της ψευδούς μνήμης. 
Ο εγκέφαλός μας τείνει να συγκρατεί για περισσότερο χρονικό διάστημα ψευδείς απ’ ότι αληθείς μνήμες. Επίσης, είναι εύκολο να εμφυτεύσεις ψευδείς μνήμες σε άλλους όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και οι πληροφορίες είναι αληθοφανείς.

Η προκατάληψη της θετικής μνήμης. 
Όταν αναπολούμε το παρελθόν, τείνουμε να ωραιοποιούμε τα γεγονότα και να τους δίνουμε μια πιο θετική δύναμη από την πραγματική.

Η προκατάληψη της λογικής. 
Έχουμε την τάση να πιστεύουμε επιχειρήματα που μας φαίνονται πιο λογικά. Επίσης, συνηθίζουμε να αγνοούμε πληροφορίες που δεν μας φαίνεται ότι βγάζουν νόημα. Όπως έχει πει ο Γουίλιαμ Τζέιμς : “Κατά κανόνα, δεν πιστεύουμε τα γεγονότα και τις θεωρίες που φαίνονται άχρηστες”.

Η προκατάληψη της πειθούς. 
Όταν διαφωνούμε για κάποιο θέμα, πιστεύουμε συνήθως εκείνον που έχει πιο δραματικά και συναισθηματικά επιχειρήματα για μια άποψη. Ο εγκέφαλός μας τείνει να συντονίζεται με τους καλούς ομιλητές, με αποτέλεσμα αν κινδυνεύουμε να πιαστούμε αιχμάλωτοι των συναισθημάτων και των πεποιθήσεών τους.

Η προκατάληψη του πρώτου. 
Δίνουμε περισσότερο βάρος και θυμόμαστε πιο εύκολα ονόματα και πληροφορίες που αναγράφονται πρώτα σε μια λίστα.

Η προκατάληψη της αβεβαιότητας. 
Ο εγκέφαλός μας δεν συμπαθεί την αβεβαιότητα και την αοριστία. Γι’ αυτό, από το να μην είμαστε σίγουροι, προτιμάμε είτε να πιστεύουμε είτε να μην πιστεύουμε.

Η προκατάληψη των συναισθημάτων. 
Τα δυνατά συναισθήματα συνήθως παρεμποδίζουν τη λογική και την ορθή κρίση. Ο θυμός έχει την τάση να μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι έχουμε δίκιο και το σωστό με το μέρος μας. Η αγωνία υπονομεύει αυτήν ακριβώς την πεποίθηση, ενώ η κατάθλιψη επισκιάζει τις αισιόδοξες πεποιθήσεις.

Η προκατάληψη της δημοσιότητας. 
Οι εκδότες βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών προτιμούν να εκδίδουν έργα με αίσιο τέλος, ενώ απορρίπτουν έργα με αρνητική έκβαση. Έτσι, μια έρευνα που δεν έχει επίδραση στον κόσμο έχει λιγότερες πιθανότητες να δημοσιευθεί σε σχέση με ένα εύρημα με θετικά αποτελέσματα. 

Μια άλλη διάσταση αυτής της προκατάληψης είναι η τάση των αναγνωστών να θεωρούν αυτόματα αλήθεια ό,τι δημοσιεύεται, ακόμη κι αν αποτελεί δημοσίευμα του κίτρινου τύπου.

Η προκατάληψη του τυφλού σημείου. 
Τελευταία, αλλά πολύ σημαντική, είναι η προκατάληψη που οι επιστήμονες αποκαλούν “προκατάληψη του τυφλού σημείου”. Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πόσες γνωστικές προκαταλήψεις έχουν στην πραγματικότητα ή πόσο συχνά πέφτουν θύμα αυτών τους των προκαταλήψεων. 

Οι διαφημιστές και οι πολιτικοί έχουν πλήρη επίγνωση αυτών των τυφλών σημείων και στοχεύουν επίτηδες στις δικές μας προκαταλήψεις για να πουλήσουν τα προϊόντα ή τις ιδέες τους. Ως ένα βαθμό, όλοι μας χειραγωγούμε τους άλλους προκειμένου να τους πείσουμε να ενστερνιστούν τα δικά μας πιστεύω. 

Το κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους, οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους, οι ερευνητές με τους συναδέλφους τους, οι εραστές μεταξύ τους. Δυστυχώς, συχνά το κάνουμε χωρίς να συνειδητοποιούμε τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του άλλου.

Από το βιβλίο “Γιατί Πιστεύουμε”, Άντριου Νιούμπεργκ και Μ.Ρ. Γουόλντμαν, εκδόσεις ΑΒΓΟ και ο αγγλικός τίτλος: “Why We Believe What We Believe: Uncovering Our Biological Need for Meaning, Spirituality, and Truth”

Να συμπληρώσω την προκατάληψη της άσπρης μπλούζας* όπου ο ασθενής ακούει τυφλά και άκριτα διαγνώσεις και αγωγές θεραπείας που του παρέχει ο ειδικός, πολλές φορές αγνοώντας ή παραμελώντας τη δική του εμπειρία στον πόνο και στην ασθένεια του. 

Θα ανεβάσω σε επόμενες αναρτήσεις ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο που αναφέρεται στην αίσθηση της υγείας και της ασθένειας. Όπως λέει ο συγγραφέας: “Υπάρχει μια άβυσσος ανάμεσα στο σώμα που μελετά η επιστήμη ως ένα από τα πολλά αντικείμενα της έρευνάς της και το σώμα όπως βιώνεται ως συγκεκριμένη προσωπική εμπειρία”.

*όπως λέμε “το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας”, το σύνδρομο αυτό της περιστασιακής ανόδου της αρτηριακής πίεσης κατά την ιατρική εξέταση.

…και πιθανά να υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν θυμόμαστε ή δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί… και ίσως συμπληρώσω ή συμπληρώσετε.




psycheandlife2.wordpress.com , fumara.gr

Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν είναι ο εαυτός της...!!!!

Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να περιμένει την ευτυχία από έναν άντρα ή από κάποια εξωτερική πηγή και αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού της.

Διατηρεί τον σεβασμό της σε ό,τι κάνει και με όποιον συνδέεται, γνωρίζοντας πως ο σεβασμός στην προσωπικότητά της είναι αγάπη.

Απολαμβάνει τη μοναχικότητά της με δημιουργικό τρόπο και εκπληρώνει τις επιθυμίες της.

Τολμάει να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή ως μοναδική.

Δεν κυνηγά την ευτυχία, αλλά δένεται με την κάθε στιγμή και εκείνη την ανταμείβει, επιστρέφοντας της αυτό που εκπέμπει.

Νιώθει ελεύθερη να κάνει αυτά που επιθυμεί, πιστεύοντας πως όταν χαίρεται μπορεί να μοιράζεται αληθινά.

Εκτιμά τις ανάγκες της, τις σέβεται, τις ικανοποιεί χωρίς ενοχές, χωρίς λογοκρισία.

Αγκαλιάζει το ευάλωτο κομμάτι του εαυτού της, το σέβεται, το αποδέχεται.

Κατανοεί τις αδυναμίες των άλλων, τις διαχωρίζει από την επιθετικότητα, την αδιαφορία, τον αρνητισμό.

Νιώθει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για τη ζωή, ασχολείται όμως μόνο με εκείνα που μπορεί να επηρεάσει, μόνο με εκείνα που μπορεί να ζυμωθεί μαζί τους.

Εκτιμά τον εαυτό της, τολμά σε εμπειρίες, μαθαίνει από τα λάθη της.

Αγαπά τα λάθη της, γιατί και αυτά της γνώρισαν τον εαυτό της.

Δεν αναλώνεται σε «γιατί», από λύπη που δεν έχει αυτά που θα ήθελε να έχει, αλλά νιώθει ευγνωμοσύνη για αυτό που είναι, για αυτά που έχει.

Δεν πληγώνει τον εαυτό της, δεν ανέχεται συμπεριφορές που την πληγώνουν.

Δεν επιτρέπει σε άλλους να την κατευθύνουν, να της υποδεικνύουν ένα τρόπο ζωής διαφορετικό από αυτό που επιθυμεί, αλλά επιμένει στην δική της αλήθεια.

Αποχαιρετά ανθρώπους χωρίς θυμό ή λύπη, συνειδητοποιώντας πως η κάθε γνωριμία την έμαθε να συνδέεται πιο ουσιαστικά με τον εαυτό της και με τους άλλους.

Δεν τοποθετεί κανένα σε θρόνο, ούτε μπαίνει η ίδια, δεν εξιδανικεύει επιδιώκοντας μια φαντασιωσική ευτυχία ούτε υποτιμά εκείνους που δεν την βοηθούν να κερδίσει αυτά που έχασε, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της μέσα από άλλους.

Δεν γεμίζει αρνητισμό, αλλά αντιμετωπίζει θετικά και με εμπιστοσύνη τη ζωή.

Δεν γυρεύει επιβεβαίωση, ούτε και ανταγωνίζεται κανένα.

Δεν προσπαθεί να σώσει τους άλλους, αλλά συνδέεται ισότιμα.

Είναι δεκτική σε ό,τι την ανοίγει στην ζωή, σε ό,τι σέβεται αυτό που είναι η ίδια.

Αγαπά το σώμα της, χαίρεται με την σεξουαλικότητά της.

Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν είναι ο εαυτός της.




Αγγελική Μπολουδάκη, Ειδικός ψυχικής υγείας
εικόνα: newside

Οι 10 εντολές της ευτυχίας...!!!!

1. Αγάπησε, σεβάσου, προστάτεψε τον εαυτό σου. Μην τον εκθέτεις σε διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, μη φθείρεσαι.

2. Μην τον γεμίζεις με μίσος, θυμό, ενοχές και κάθε λογής δηλητήρια.

3. Μη τον συνθλίβεις ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες του παρελθόντος και της γνώμης των άλλων.

4. Μην ξοδεύεις ενέργεια και χρόνο εξηγώντας στους άλλους τη ψυχή σου, μη την μεταφράζεις σε άσκοπες λέξεις που δεν θα ακουστούν.

5. Μη μετατρέπεις τον εαυτό σου σε παθητικό δέκτη των απρόσωπων υποβολών, μα σε ενεργό μέτοχο μιας ευτυχισμένης πραγματικότητας.

6. Μη στέκεσαι θεατής στο έργο της ζωής σου, είσαι ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής. Εσύ αποφασίζεις ποιος θα έχει ολόκληρα κείμενα για να απαγγείλει και ποιος θα λέει μια ατάκα που και που.

7. Μην εχθρεύεσαι τους συνανθρώπους σου, κάνουν κι αυτοί τον δικό τους αγώνα, είμαστε όλοι παιδιά του ιδίου δημιουργού, χαμογελά, άκουσε, εκφράσου.

8. Μην εγκλωβίζεις τα συναισθήματά σου, δημιουργούνται για να απελευθερωθούν, εκφράζοντάς τα είτε λεκτικά, είτε πρακτικά, απελευθερώνεις εσένα.

9. Μη φοβάσαι, ο φόβος είναι απλά η απουσία της αγάπης, όπως το σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός. Φώτισε τη ζωή σου με αγάπη, δώσ’ της τις διαστάσεις που της αξίζουν, ζήσε μια ζωή αντάξιά σου.

10. Μη μένεις σε οτιδήποτε σε πονάει, μην ασχολείσαι με οτιδήποτε σε χαλάει, αναποδογύρισέ τα όλα για εκείνο το όραμα που δίνει νόημα στη ζωή σου και λάμψη στα μάτια σου.

Κι όσα σε πλήγωσαν, είναι δώρο και τ’ αγκάθια που σε τρύπησαν, σου έδειξαν τι ν’ αποφύγεις. Τα δάκρυά σου ξέπλυναν το μονοπάτι κι η νοσταλγία σου για ‘κείνη τη ζωή που δεν έχεις ζήσει, έδιωξε τα σύννεφα.

Είναι καιρός ν’ αρχίσεις, μην περιμένεις να «ξημερώσει», μην περιμένεις το αύριο, μην περιμένεις ν’ αλλάξουν οι συνθήκες, μην περιμένεις τη Δευτέρα. Είναι καιρός ν’ αρχίσεις, σβήσε τις αμφιβολίες αλλιώς εκείνες θα σβήσουν τα όνειρά σου. Κλείσε τ’ αυτιά σου στους επικριτές και εκείνοι θα χαθούν σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Φορά το χαμόγελό σου και κάνε καθημερινά πράγματα που σε ωφελούν. Απόκτησε αυτοπεποίθηση, κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Κοιτά μπροστά, προσανατολίσου στη θετικότητα. Ζήσε μέσα στην ευτυχία όπως σου αρμόζει, κι αν νομίζεις ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, σκέψου πως στα δύσκολα κρύβεται η ουσία.




John Evans – Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης – Photo: Author/Depositphotos

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ενεργός στο Facebook και ανενεργός στο τώρα...!!!!

Ξεγλιστράει η ζωή από τα χέρια σου πρωί και βράδυ μπροστά από μια οθόνη. Δεν είσαι σαν τον παππού που διαβάζει εφημερίδα, ούτε είναι σαν να διαβάζεις βιβλία. Εκείνος μαθαίνει για την επικαιρότητα για να την συζητήσει στο καφενείο τις απόψεις του και τα βιβλία σε στρέφουν στον εαυτό σου γεννώντας σου εικόνες ή ιδέες από τις γνώσεις που χαρίζουν σε κάθε πρόταση. 

Μην μου λες πως είναι το ίδιο με το να μαθαίνεις αν το Μαράκι πάτησε like στον Κώστα και με ποιος βγήκαν για καφέ. Γιατί όχι δεν είναι το ίδιο. Δεν έμαθες και σήμερα τίποτα σημαντικό για την ζωή σου και σήμερα και καλά καλά δεν γνωρίζεις όλους αυτούς τους ανθρώπους. 

Ξέρω, δεν έχεις κακές προθέσεις. Κατά βάθος θέλεις να πεις ''Θέλω να με μάθετε''. Και φαινομενικά θέλουν και εκείνοι, σου χαρίζουν τα like τους οι φίλοι σου. 

Φίλοι που δεν θα ρωτήσουν πότε πως λένε την μάνα σου ή ποιο είναι το όνειρο σου. Έχεις την ψευδαίσθηση πως έχεις μια παρέα βλέποντας τα νέα τους στην αρχική σου. Έπειτα κλείνεις το κινητό γκαπ μένεις μόνος στο δωμάτιο και νιώθεις τόσο μα τόσο μόνος. Έχεις το άγχος να μπεις με το που ξυπνήσεις μήπως σε ''ψάχνουν'' όταν κανείς δεν σου έχει χτυπήσει το κουδούνι.

Ποιο το νόημα όλων αυτών; Στο τέλος θα μετράνε αλλά πράγματα όπως ταξίδια, όπως το ότι έμαθες κιθάρα, έκανες φίλους,μαγείρεψες, γέλασες.

Κάθε φορά που βλέπω ένα ηλιοβασίλεμα και το δεύτερο πράγμα που σκέφτομαι είναι πόσο ωραία φωτογραφία θα ήταν στο facebook νιώθω πως κάτι έχει χαθεί μέσα μου. Η ειλικρινής ευχαρίστηση και επιθυμία να νιώσω την στιγμή όπως είναι. Χωρίς να την απαθανατίσω ή να την προσπεράσω.

Αυτή η γενιά ζει την αγωνία του να μην βρίσκεται ποτέ μέσα στην στιγμή. Πάντα κάπου ανάμεσα. Και ανάμεσα σημαίνει πουθενά ολοκληρωτικά.

Δυστυχώς έχεις εθιστεί, νομίζεις πως εάν διαγράψεις τον λογαριασμό σου θα χαθείς εσύ ο ίδιος, θα χαθείς με τους φίλους σου, με τους οποίους στην πραγματικότητα πάντα θα συνεχίζεις την γνωριμία σου από την τελευταία φορά που ειδωθήκατε. Τα σώματα σας δεν έχουν συνηθίσει καλά καλά το ένα δίπλα στο άλλο.

Θες να είσαι σε ό,τι social χωρίς να βλέπεις πόσο unsocial στην ουσία είναι. Και πως πάλι στο λεωφορείο θα προτιμήσεις την θέση που δίπλα δεν κάθεται κανείς. Είναι μία σύγκρουση ενός κόσμου μοναξιάς και ενός υπερβολικής πολυκοσμίας και βαρέθηκα να ζω στα συντρίμμια τους.

Το ότι έκατσες στο μπαλκόνι σου και κοίταξες τον ουρανό έχει πιο μεγάλη σχέση με αυτό που λέγεται ζωή. Αλλά έχεις ξεχάσει το να κάθεσαι στην ησυχία. Πάντα κάτι να βλέπεις, κάτι να ακούγεται. Συνδεδεμένος στο wifi και αποσυνδεδεμένος από τον εαυτό σου. Μέλος μιας γενιάς που είναι ενεργή στο Facebook και ανενεργή στο τώρα.




Ανθής Κατερίνη.

Μίλα ρε γαμώτο! Μίλα, γιατί ησυχία κάνουν μόνο οι νεκροί...!!!!

Σου έχει τύχει ποτέ να θες να ουρλιάξεις; Σου έχει τύχει να θες να βγάλεις όλα εκείνα που λιμνάζουν μέσα σου; Εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις τόνους από τις κουβέντες που δεν τόλμησες να ξεστομίσεις, και να θες να τα πεις για να ξαλαφρώσεις; Να τα βγάλεις από μέσα σου, κάποιες φορές αδιαφορώντας μάλιστα για το αν θα σε ακούσουν, αλλά μόνο και μόνο για να ανασάνει η ψυχούλα σου;

Θα σου έχει συμβεί, δεν μπορεί, σε όλους συμβαίνει…
Και τι κάνεις όταν σου συμβαίνει; Μιλάς ή σιωπάς; Έχεις υιοθετήσει εκείνη την ανόητη θεωρία που λέει ότι η σιωπή είναι χρυσός ή έχεις καταλάβει πως η σιωπή είναι δειλία;

Μίλα λοιπόν!
Μην τα κρατάς μέσα σου, δεν έχει νόημα!
Οι λίμνες φίλε μου, είναι όμορφες για να τις βλέπεις κι όχι για να τις κουβαλάς μέσα σου. Οι λίμνες όταν μένουν κρυμμένες και σκοτεινές γίνονται βάλτοι δύσοσμοι και εστίες μόλυνσης. 

Οι λίμνες, γοητεύουν όταν αποκαλύπτονται, όταν φανερώνονται κι όταν συγκεντρώνουν γύρω τους και μέσα τους ζωή και δεν γοητεύουν καθόλου όταν λιμνάζουν νεκρές, μουντές κι ακούνητες.

Μίλα!
Μην αφήνεις κανένα συναίσθημα να ακινητοποιείται μέσα σου, κάνε τα συναισθήματα σου ποτάμια κι άσ΄τα να ξεχυθούν ορμητικά, άσ΄τα να σε παρασύρουν και να σε βγάλουν στις θάλασσες που ποθεί η καρδιά σου. 

Μην στοιβάζεις τίποτα μέσα σου, ελευθερώσου, λυτρώσου, ανέπνευσε, τόλμησε. Οι σιωπές είναι για τους δειλούς και οι λέξεις για τους θαρραλέους. Και στο κάτω κάτω, να θυμάσαι πως τα συναισθήματα είναι σαν τα παιδιά που αγαπούν το φως κι όχι το σκοτάδι.

Μίλα σου λέω!
Πες σε μισώ σε όσους μισείς, Πες είμαι χαρούμενος όταν νιώθεις χαρά. Πες νιώθω ευτυχία όταν σε κάνει κάτι ευτυχισμένο. Πες στεναχωριέμαι όταν το αισθάνεσαι. Θύμωσε, απογοητεύσου, κλάψε, γέλα δυνατά, αγκάλιασε, εκφράσου. Ζήσε, γιατί αυτό είναι ζωή τελικά, το να αισθάνεσαι και το να φανερώνεις.

Μίλα ρε γαμώτο!
Στείλε στον αγύριστο κι ακόμα παραπέρα όσους θέλουν να σε φιμώσουν, όσους σε προτρέπουν να σιωπάς και όσους σε προτιμούν άλαλο. Διώξε όλους αυτούς που αδιαφορούν για το πως νιώθεις, διώξε μακριά όλους όσους δεν νοιάζονται για σένα, αφού πρώτα τους στολίσεις από την κορυφή μέχρι τα νύχια. 

Εξαφάνισε από την ζωή σου όσους είναι εκεί μόνο και μόνο για να κρίνουν τα όσα νιώθεις και τα όσα κάνεις, αφού πρώτα βέβαια τους πεις ότι σου κάνουνε κακό και ότι δεν τους γουστάρεις άλλο.

Μίλα!
Μίλα γιατί υπάρχουν άνθρωποι, οι δικοί σου άνθρωποι, που θέλουν να σε ακούσουν και που τους ενδιαφέρει το τι κρατάς κρυμμένα μέσα σου. Υπάρχουν άνθρωποι που το πως νιώθεις σήμερα έχει για αυτούς μεγάλη σημασία, που με την σιωπή σου πληγώνονται και τρομάζουν, που πιστεύουν σε σένα και θα έδιναν τα πάντα για να σε ακούσουν. 

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στήσει αυτί για να ακούσουν μια κουβέντα της ψυχή σου, όχι από περιέργεια, αλλά από αληθινό ενδιαφέρον. Δεν είναι πολλοί, όμως υπάρχουν, δεν είναι πολλοί, όμως, αυτό είναι που τους κάνει σπουδαίους και δικούς σου. Ειδικά στους σπουδαίους σου λοιπόν, μίλα τους.

Μίλα δυνατά!
Πες σε ερωτεύτηκα, στον άνθρωπο που είσαι ερωτευμένος.
Πες σε θέλω, σε εκείνον που ποθείς το κορμί του, σε εκείνον τον άνθρωπο που σε αναστατώνει, πες του το πιο δυνατό σου σε θέλω.

Πες σε νοιάζομαι, ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα σε όσους τους νοιάζεσαι.

Πες σ΄αγαπώ στους σπουδαίους σου, στους λίγους που αγαπάς πραγματικά, πες τους το πιο καθηλωτικό σ΄αγαπώ σου.

Πες σε λατρεύω, στον άνθρωπο που είναι τα πάντα σου, που είναι ο κόσμος σου, που είναι ο λόγος, η αιτία και η αφορμή για να ονειρεύεσαι, πες του το πιο εκκωφαντικό σε λατρεύω σου.

Γι΄αυτό σου λέω, μίλα ρε φίλε!
Πάψε να τοποθετείς συναισθήματα μέσα σου και να τα σκεπάζεις με σιωπές. Πάψε να εγκλωβίζεις όλα εκείνα που ζητούν διέξοδο για να αποκτήσουν δύναμη και λόγο ύπαρξης. 

Πάψε να δαγκώνεις την γλώσσα σου για να την εμποδίσεις να μιλήσει κι ας την επιτέλους να κάνει αυτό που η φύση την προορίζει.

Μίλα, γιατί στην ουσία κάνεις δεν μπορεί να μαντέψει το πως νιώθεις εσύ!

Μίλα, γιατί ησυχία κάνουνε μόνο οι νεκροί!




Γιώργος Καραγεώργος

4 τρόποι χρήσης του Smartphone χωρίς σήμα...!!!!

Για τους περισσότερους ανθρώπους το κινητό τηλέφωνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Είναι η συσκευή που μας παρέχει επικοινωνία και ενημέρωση όπου και αν βρισκόμαστε. Τι γίνετε όμως αν δεν έχουμε σήμα; Υπάρχουν τρόποι να αξιοποιήσουμε τη συσκευή μας ακόμα και όταν αυτή δεν επικοινωνεί με το δίκτυο;

Έχουμε πάει για πεζοπορία ή κάμπινγκ στο βουνό και διαπιστώνουμε ότι η ένδειξη του σήματος είναι μηδενική. Το κινητό είναι πλέον άχρηστο και θα το χρησιμοποιήσουμε ξανά μόνο όταν θα έχουμε και πάλι σύνδεση με το δίκτυο;

ΛΑΘΟΣ. Τα σύγχρονα κινητά δεν λειτουργούν μόνο ως τηλέφωνα έχουν και άλλες δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην περίπτωση που χάσουμε την επαφή μας με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

1. GPS. Πολλά smartphone παρέχουν δυνατότητα λειτουργίας GPS. Το GPS είναι ένα διεθνές δορυφορικό δίκτυο εντοπισμού των συντεταγμένων του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται ανεξάρτητα από την σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και επειδή παρέχεται από δορυφόρους δεν υπάρχουν περιοχές που δεν υποστηρίζονται από αυτήν την υπηρεσία. Με την βοήθεια του GPS μπορούμε να κατευθυνθούμε προς το σημείο που επιθυμούμε εύκολα και χωρίς προβλήματα.

2. Πυξίδα. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε ως εφαρμογή στο smartphone μας την δυνατότητα της ψηφιακής πυξίδας. Υπάρχουν δωρεάν πολλές εφαρμογές που μπορούμε να κατεβάσουμε που υποστηρίζουν αξιόπιστα την λειτουργία αυτή αρκεί να έχουμε και ένα χάρτη ώστε να πλοηγηθούμε σωστά.

3. Χάρτες. Ακόμα και αν δεν κουβαλάμε μαζί μας χάρτη της περιοχής στην οποία βρισκόμαστε. Μπορούμε να φροντίσουμε να έχουμε κατεβάσει στο smartphone μας μια εφαρμογή με όποιο χάρτη εμείς επιθυμούμε.

4. Οδηγός επιβίωσης. Μια ακόμα εφαρμογή που μπορούμε να εμπλουτίσουμε το κινητό μας είναι αυτή του οδηγού επιβίωσης. Υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές (προς το παρόν στα αγγλικά). Είναι σαν να κουβαλάμε πάντα μαζί μας ένα βιβλίο με χρήσιμες πληροφορίες για το πως θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη περίσταση στην άγρια φύση.




Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ξεχάσαμε…!!!!


Ξεχάσαμε να μιλάμε με τους φίλους μας…

Ξεχάσαμε να μιλάμε με τα παιδιά μας…
Ξεχάσαμε να σωπαίνουμε…
Ξεχάσαμε να αφηγούμαστε…

Ξεχάσαμε τι θα πει ελεύθερος χρόνος…
Ξεχάσαμε την αξία της κάθε στιγμής…
Ξεχάσαμε την μαγεία της κάθε ρωγμής…

Ξεχάσαμε να διαβάζουμε…
Ξεχάσαμε να γράφουμε…
Ξεχάσαμε να ακούμε…

Ξεχάσαμε να τραγουδάμε…
Ξεχάσαμε να αγαπάμε…
Ξεχάσαμε να συνεργαζόμαστε…
Ξεχάσαμε να δημιουργούμε…
Ξεχάσαμε να σταματάμε…

Ξεχάσαμε να ξαναρχίζουμε…
Ξεχάσαμε να κοιτάζουμε και να ΒΛΕΠΟΥΜΕ…
Ξεχάσαμε ότι ένα κι ένα μπορεί να κάνει ΠΟΛΥ…

Ξεχάσαμε να θαυμάζουμε…
Ξεχάσαμε να σεβόμαστε…
Ξεχάσαμε να προσευχόμαστε…
Ξεχάσαμε να χαμογελάμε…

Ξεχάσαμε να γευόμαστε…
Ξεχάσαμε να ξεχωρίζουμε τα χρώματα…
Ξεχάσαμε να ξεχωρίζουμε τις νότες…
Ξεχάσαμε να χαρίζουμε…

Ξεχάσαμε να λέμε πικρές αλήθειες…
Ξεχάσαμε να λέμε γλυκά ψέματα…
Ξεχάσαμε να φεύγουμε…
Ξεχάσαμε να ερχόμαστε…
Ξεχάσαμε να ονειρευόμαστε…

Ξεχάσαμε πως είναι να ανασαίνεις καθαρό αέρα…
Ξεχάσαμε πως είναι να ανασαίνεις ελεύθερα…
Ξεχάσαμε να ζούμε…

Όμως, περισσότερο με πειράζει που ξεχάσαμε να περπατάμε ΟΡΘΙΟΙ και με ψηλά το κεφάλι!

Σαν άνθρωποι δηλαδή!!!




Ο νόμος του καθρέφτη : Γιατί έλκουμε τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες καταστάσεις...!!!!

Ο νόμος του καθρέφτη είναι ένας από του 12 οικουμενικούς νόμους και αναφέρεται ορισμένες φορές και ως νόμος της έλξης, αν και δεν περιγράφουν το ίδιο ακριβώς φαινόμενο. Ο νόμος του καθρέφτη εξηγεί ότι δεν έλκουμε μόνο συγκεκριμένες συνθήκες στη ζωή μας, αλλά αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας μέσα από το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. 

Αυτό που μας είναι επώδυνο, μας διδάσκει τι χρειάζεται να θεραπεύσουμε. Αυτό που μας χαροποιεί, μας διδάσκει πού τα πάμε καλά.

Η ζωή δεν συμβαίνει σε εμάς, αλλά είναι μια αντανάκλασή μας

Υπάρχει ένα εκπληκτικό μυστικό για τη ζωή που οι πραγματικά δυνατοί και πλήρεις άνθρωποι κατανοούν και αυτοί είναι πολύ λίγοι. Όλα είναι μια ανατροφοδότηση. Όταν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση στον τρόπο που οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε εμάς ή ένα μοτίβο αποτυχημένων σχέσεων ή ένας τρόπος με τον οποίο συνεχώς αποχωρούμε από εργασίες, οι άνθρωποι ανταποκρινόμαστε με δύο τρόπους.

Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι ο κόσμος είναι άδικος και ότι είναι θύματα αδικίας (πρώτος τρόπος). Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που κινούνται σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Αρχίζουν να κατανοούν ότι ο κόσμος δεν έχει στόχο εκείνους.

Ανταποκρίνεται (αντιδρά) σε εκείνους. Η Αναΐς Νιν (Γαλλίδα συγγραφέας) είπε : «Δεν βλέπουμε τον κόσμο όπως είναι, αλλά όπως είμαστε». Η Ιγιάνλα Βάνζαντ (ειδική σύμβουλος κινήτρων) είπε: «Αυτό που αγαπάμε σε άλλους ανθρώπους είναι αυτό που αγαπάμε στον εαυτό μας. Αυτό που μισούμε στους άλλους είναι αυτό που δεν μπορούμε να δούμε στον εαυτό μας».

Το ζήτημα είναι ότι το επίπεδο αντίληψής μας για τον κόσμο βασίζεται στο πόσο ανεπτυγμένος είναι ο νους μας. Και υπάρχει εκτενής έρευνα που το υποστηρίζει: οι άνθρωποι δεν είμαστε ικανοί να εκφράσουμε ενσυναίσθηση, μέχρι να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε μια ομοιότητα ανάμεσα σε εμάς και στον άλλο. 

Αφού μπορέσουμε να συσχετιστούμε με τα χαρακτηριστικά του άλλου (ακόμα κι αν είναι σε βασικό επίπεδο), μπορούμε και να δείξουμε ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Ο συνειδητός μας νους είναι εγγενώς περιορισμένος. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας που κάνει ο εγκέφαλός μας συμβαίνει χωρίς τη δική μας επίγνωση (ασυνείδητα). Την ίδια στιγμή, τα μάτια, τα αυτιά μας και άλλες αισθήσεις λειτουργούν σε συνδυασμό με τον εγκέφαλό μας για να φιλτράρουν όλα όσα αντιλαμβανόμαστε και επιλέγουν τις πιο συναφείς πληροφορίες για να τις στείλουν στο συνειδητό.

Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι πως αυτή η διαδικασία δηλώνει ότι οι καθημερινές μας δραστηριότητες με τον κόσμο συμβαίνουν χωρίς να τις συνειδητοποιούμε. Ευτυχώς, ο κόσμος λειτουργεί σαν ένα είδος καθρέφτη: αποκτάμε επίγνωση του πώς είμαστε, βλέποντας το πώς ανταποκρίνονται οι άλλοι σε εμάς.

Αν θέλετε να μάθετε πόσο καλά τα πάτε στη ζωή, ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Καμία συγκεκριμένη συνθήκη δεν δηλώνει το ποιοι είμαστε, αλλά τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, οι σχέσεις και οι συμπεριφορές (που δεν είναι τυχαίες) το μαρτυρούν. 

Είναι πολύ ευκολότερο να πιστέψουμε ότι ο κόσμος είναι τυχαίος και άδικος και ότι παίρνουμε αυτό που μας δίνουν. Είναι ευκολότερο επειδή μας επιτρέπει να παραιτηθούμε των ευθυνών και του ελέγχου. 

Όταν είμαστε θύματα, φωνάζουμε γι’ αυτό, επειδή πιστεύουμε ότι δεν είναι δικό μας λάθος, ούτε δικό μας πρόβλημα. Οι άνθρωποι με έντονη στάση θυματοποίησης συχνά παραπονιούνται περισσότερο όχι μόνο για να λάβουν προσοχή και παρηγοριά, αλλά γιατί πιστεύουν ότι καθώς δεν δημιούργησαν εκείνοι το πρόβλημα, κάποιος άλλος πρέπει να το διορθώσει.

Αλλά η ζωή δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και γι’ αυτό πολλές φορές παγιδευόμαστε στις ίδιες καταστάσεις, ξανά και ξανά. 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το ερμηνεύσουμε αυτό, αλλά ο πιο διαδεδομένος είναι ο νόμος του καθρέφτη και λειτουργεί με βάση την πεποίθηση ότι καθώς η ύπαρξη είναι περισσότερο ή λιγότερο ένας ιστός ενέργειας που επεκτείνεται καθώς εμείς προσθέτουμε, αυτό που βιώνουμε στη ζωή μας δεν είναι τυχαίο: είναι ένας τρόπος να βιώσουμε τον εαυτό μας. 

Η πεποίθηση εδώ είναι ότι όλα αυτά εξυπηρετούν τον απόλυτο στόχο της ζωής, που είναι η συνείδηση να βιώσει, να αποκτήσει επίγνωση του εαυτού της.

Η ουσία του νόμου του καθρέφτη βρίσκεται στο εξής: αν δεν αποκτήσουμε επίγνωση του τι εμείς συντηρούμε και επαναλαμβάνουμε, δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε και έτσι να αλλάξουμε και να μεταβούμε στην εμπειρία που θέλουμε να έχουμε.Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νόμο του καθρέφτη προς όφελός σας είναι χτίζοντας τη ζωή σας μέσα από αυτό που ονομάζεται «αντίστροφη σχεδίαση».

Αποφασίστε πού θέλετε να βρίσκεστε σε ένα χρόνο ή σε πέντε χρόνια από σήμερα και ύστερα διασπάστε σε μικρά κομμάτια τι χρειάζεται να κάνετε κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα, για να φτάσετε τον στόχο σας. 

Αυτό σας βοηθά να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των καθημερινών σας κινήσεων, συμπεριφορών και πώς αυτά συνεισφέρουν στο αν ζείτε ή όχι τη ζωή που επιθυμείτε.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη ανθρώπων βρίσκεται στον εσωτερικό και εξωτερικό κέντρο ελέγχου. Η Gillian Fournier εξηγεί ότι το κέντρο ελέγχου είναι «ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν εξουσία και έλεγχο σε γεγονότα της ζωής τους». 

Οι άνθρωποι με εσωτερικό κέντρο ελέγχου πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνοι για όσα τους συμβαίνουν και έτσι έχουν κίνητρο για να λάβουν δράση. Κάποιος που έχει εξωτερικό κέντρο ελέγχου πιστεύει πως ό,τι συμβαίνει είναι εκτός ελέγχου του και έτσι δεν υπάρχει λόγος προσπάθειας.

Περιττό να πούμε ότι οι έρευνες δείχνουν ξανά και ξανά ότι οι άνθρωποι με εσωτερικό κέντρο ελέγχου παρουσιάζουν καλύτερο προφίλ ψυχικής ευεξίας. 

Γιατί αυτό που συμβαίνει γύρω μας δεν τυχαίο. Το πώς αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους, πόσο καλά τα πάμε στην καριέρα μας, πόσο υγιείς είμαστε, με ποιους ανθρώπους περνάμε το χρόνο μας κλπ. 

Όλα αυτά επηρεάζονται από εμάς. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν ή να στηρίξουν την εξέλιξή μας. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος η δουλειά είναι δική μας.




Photo: Author/Depositphotos

Καρύδα : Εξωτική, νόστιμη και ωφέλιμη...!!!!

Τι άποψη έχετε για τις τροφές - θαύμα, γνωστές και ως superfoods; Πολλοί αντιμετωπίζουν αυτές τις «νέες μόδες» με επιφυλακτικότητα, άλλοι πάλι δοκιμάζουν αμέσως ό,τι νέο superfood κυκλοφορεί. Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα έρχεται στο προσκήνιο μια νέα τροφή-θαύμα: η ινδική καρύδα.

Βασικά η ινδική καρύδα ως τροφή δεν είναι καθόλου νέα, όμως εξυμνείται πάρα πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Την βρίσκουμε πια σε διάφορες μορφές, φρέσκια, αποξηραμένη, σε αλεύρι ή και σε έλαιο (coconut oil).

Παρακάτω θα δούμε κάποια οφέλη αυτού του καρπού.

Το μυστικό της καρύδας
Η ινδική καρύδα είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας. Επίσης περιέχει καλά λιπαρά οξέα, καθώς και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Προσφέρει στον οργανισμό μας σημαντικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και τις απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις λεγόμενες «νευροβιταμίνες».

Επιπλέον έχει ευχάριστη γλυκιά γεύση που αρέσει σε πάρα πολλούς! Με λίγα λόγια θα λέγαμε ότι η ινδική καρύδα είναι ένα υπέροχο δώρο της φύσης!

Η καρύδα προσφέρει άμεση ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν Ω3-λιπαρά οξέα. Η καρύδα ωστόσο περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MCT). Αυτά τα οξέα καίγονται πιο γρήγορα ως ενέργεια από τον οργανισμό σε αντίθεση με τα λιπαρά οξέα που περιέχονται σε άλλα λίπη, γνωστά ως (LTC), τα οποία το σώμα μας τα μετατρέπει και τα αποθηκεύει σαν λίπος. 

Τα λιπαρά οξέα που περιέχει η καρύδα δεν χρειάζονται καθόλου χολικό οξύ για τη διάσπαση και τη χώνεψή τους. Μεταφέρονται μέσω του πεπτικού συστήματος αμέσως στο αίμα, το οποίο τα μεταφέρει στον εγκέφαλο ως άμεση ενέργεια.

Η καρύδα αναζωογονεί τον θυρεοειδή
Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MTC) που περιέχει η καρύδα, τα οποία βρίσκουμε στο έλαιο καρύδας ή στο γάλα καρύδας, τονώνουν τον μεταβολισμό, κάτι που κανονικά διαχειρίζεται ένας θυρεοειδής αδένας που λειτουργεί ομαλά. 

Όταν όμως ο θυρεοειδής πάσχει από κάποια δυσλειτουργία ή ακόμα και από αυτοάνοσο νόσημα, μπορεί γρήγορα να προκληθεί υποθυρεοειδισμός. Μια τόνωση του μεταβολισμού και της ρύθμισης του σωματικού βάρους σίγουρα «ξεκουράζει» τον θυρεοειδή αδένα και τον αναζωογονεί.
Η καρύδα έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Ιδιαίτερα το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε δύο ξεχωριστά λιπαρά οξέα (λαυρικό οξύ και καπρυλικό οξύ) τα οποία μεταβάλλονται στον οργανισμό σε μια σημαντικότατη ουσία, την μονολαυρίνη.

Αυτή η ουσία είναι ιδιαίτερα δραστική κατά των βακτηρίων και των ιών. Η καρύδα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κι έτσι ωφελεί ιδιαίτερα τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία έχουν μια μόνιμη φλεγμονή μέσα στον οργανισμό τους. Μεταξύ αυτών είναι και τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Μειώνει τη χοληστερίνη και προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα
Η ένταξη της καρύδας στη διατροφή μας είναι ωφέλιμη για την ΗDL χοληστερίνη δηλαδή την «καλή» χοληστερίνη. Βοηθά στο να παραμένουν καθαρά τα αγγεία και προλαμβάνει την αγγειακή αποτιτάνωση και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Ιδιαίτερα το αλεύρι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η καρύδα προστατεύει από ρυπαρά στοιχεία
Το μαγγάνιο που περιέχει η καρύδα είναι ωφέλιμο για τα οστά, τον συνδετικό ιστό και τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού.

Η καρύδα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Επίσης είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυλλικού οξέος. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη C και E, όπως επίσης και πολύτιμες φυτικές ίνες.

Προσοχή: Αν και η καρύδα περιέχει λιγότερα αλλεργιογόνα σε αντίθεση με άλλους καρπούς (π.χ. φιστίκια), μπορεί σε άτομα με προδιάθεση ή τροφική αλλεργία να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα είναι συχνά πιο επιρρεπή σε αλλεργίες.