Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ύπνος - Ο προάγγελος της συνειδητής πορείας μας....!!!!!!!

Λόγω των υποχρεώσεων που «μας αναγκάζουν» να κάνουμε πράγματα που σε άλλη περίπτωση δεν θα κάναμε ποτέ, της οικονομικής κρίσης που μας στερεί θεωρούμε, το να έχουμε καλύτερη ζωή, του άγχους να προλάβουμε τους χρόνους, του τρεξίματος λόγω της αστικής ζωής στην οποία ζούμε, των χρεών που έχουμε δημιουργήσει απέναντι σε ανθρώπους, σε καταστάσεις και χρήμα, των απαιτήσεων που έχουμε από τον εαυτό μας, των απαιτήσεων που οι άλλοι έχουν από εμάς, όπως και των απαιτήσεων που η «κοινωνία» μας φορτώνει, ο ύπνος μας τη νύχτα, δεν έρχεται.

Σκέψεις, σκέψεις σκέψεις... Ακόμα και όταν θέλουμε να σωπάσει ο νους, έρχονται μαζεμένα μπρος μας, όλα τα θέματα τα χαρακτηριζόμενα από εμάς ως προβλήματα. Κι όταν τελειώνουν μια φορά, δεν σταματά εκεί το βάσανο μας, κι αυτό, γιατί αρχίζουν ξανά και ξανά, να επαναλαμβάνονται από την αρχή…

Δύο είναι οι τρόποι για να καταφέρνουμε να μας παίρνει ο ύπνος. Τρόποι, που στην ουσία μας βάζουν «να εργαστούμε», (ίσως ακόμη και για πρώτη φορά στη ζωή μας), με τον εαυτό μας.

1. Ο πρώτος, παρ’ όλα τα ζητήματα που έχουμε «στο κεφάλι μας», είναι να δώσουμε έμφαση σε ένα σενάριο. Να αρχίσουμε δηλαδή, να βλέπουμε να παίζει «μία ταινία μπροστά μας». Ταινία, η οποία είναι είτε σχετική με τα προβλήματα μας, είτε παντελώς άσχετη. Δηλαδή, είτε το σενάριο που βλέπουμε να περιέχει ακριβώς το πώς λύνονται όλα μας τα ζητήματα και νιώθουμε καλά, είτε, να βλέπουμε κάτι εντελώς άσχετο. 

Ένα ταξίδι, φίλους, επανασύνδεση έρωτα, συντροφιά με αγαπημένα πρόσωπα κλπ, δηλαδή πράγματα, που θα μας έκαναν να αισθανόμαστε καλά που όμως τώρα, δεν μας ικανοποιούν, λόγω της προσοχής μας στα προβλήματα… Αν αυτή μας η επικέντρωση πετύχει πιστέψτε με, αγνοούμε εντελώς, ότι κι αν είναι αυτό που μας απασχολεί, στην κατά τα άλλα αληθινή ζωή μας. Αποτέλεσμα; Την έλευση ενός ύπνου ήρεμου, γαλήνιου, και βαθιάς ουσιαστικής ξεκούρασης.

Το παραπάνω, δεν είναι άλλο από τον λεγόμενο οραματισμό! Έναν οραματισμό όμως, τον οποίο ζούμε πραγματικά, ως να συμβαίνει. Με τις αισθήσεις του, τα συναισθήματα του, τις μυρωδιές του, τα ακούσματα… Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε, πως «το σενάριο», εμείς το κατευθύνουμε, και πάντα προς κάτι που μας ικανοποιεί. Πάντα! 

Από ένα σημείο και μετά, (αν εξασκηθούμε για καιρό) θα δούμε, πως ο οραματισμός μας, αρχίζει να «φτιάνει», ή μάλλον «να συνεχίζει» μόνος του το ευχάριστο σενάριο το οποίο ξεκινήσαμε, και να βλέπουμε ουσιαστικά εκδοχές μιας ζωής, που δεν επιτρέπαμε, ούτε καν να ονειρευτούμε, λόγω του ότι τις είχαμε αποκλείσει ως αδύνατες, εξαιτίας της αποκλειστικής προσοχής μας (όπως ήδη είπαμε), στα υπάρχοντα εξωτερικά προβλήματα.

Τι πετυχαίνουμε οπότε με τον οραματισμό; Κατ’ αρχήν, παίρνουμε την κατάσταση του εαυτού μας εμείς, για το πώς να νιώθουμε. Δηλαδή, εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας, να «ελέγχει» απόλυτα και τα συναισθήματα, και τις σκέψεις. 

Διότι στην ουσία, δεν έχει σημασία τι προβλήματα έχουμε. Αυτό, ίσως δεν αλλάξει. Αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει, είναι «ο τρόπος που τα βλέπουμε» και άρα, «ο τρόπος που εν τέλει τα αντιμετωπίζουμε». Ακόμα πιο βαθιά; Αποφασίζουμε ουσιαστικά, «το βαθμό» κατά τον οποίο θα μας επηρεάσουν. 

Άρα με το παραπάνω, δεν πετυχαίνουμε μόνο έναν υπέροχο ύπνο, αλλά όλο αυτό, έχει και αντίκτυπο, ακόμα και στον τρόπο ζωής μας, κατά τη διάρκεια, όλης της επόμενης ημέρας που θα επακολουθήσει. 

Ακόμα πιο πέρα; Όταν με το καλό γίνει συνήθεια ένας τέτοιου είδους οραματισμός, «ως δια μαγείας», ακόμα και τα προβλήματα που είχαμε, αρχίζουν να διευθετούνται, «από το πουθενά». Αλλά αυτό το πουθενά τελικά, δεν είναι τίποτε άλλο, από «την εργασία» την οποία έχουμε κάνει, κατά τη διάρκεια της νύχτας…

2. Ο δεύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να απολαύσουμε στην κυριολεξία τον ύπνο μας, είναι και πάλι εργασία με τον εαυτό μας, αλλά αυτή τη φορά, έχει να κάνει με «μάθημα», ανώτερης τάξης… 

Όταν λοιπόν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας, (ανάσκελα), χαλαρώνουμε, διεξάγοντας βαθιές αναπνοές (πνεύμονες, στήθος, κοιλιά) παρατηρώντας τες. Μόνο αυτό. Παρατηρούμε την αναπνοή μας. 

Αν η παρατήρηση γίνει ουσιαστικά, καμία σκέψη δεν καταφέρνει να περνά από το μυαλό μας. Συνήθως, αν γίνει η άσκηση κανονικά, μας παίρνει ο ύπνος, χωρίς να έχουμε πάρει χαμπάρι το πότε…

Αν όχι, κάποια στιγμή, παύουμε να παρατηρούμε την αναπνοή, και εν μέσω χαλάρωσης, σταθεροποιούμε την προσοχή μας, στο σκοτάδι που βρίσκεται μπρος μας. (Φυσικά έχοντας κλειστά τα μάτια μας).

Και…, μόνο παρατηρούμε. Μόνο. Δίχως, τίποτα μα τίποτα άλλο. Μπορεί να εμφανιστούν όνειρα, εικόνες, σενάρια κλπ. Το μυστικό, είναι να τα παρατηρούμε όλα, από έξω. 

Χωρίς, να ταυτίζουμε τον εαυτό μας με τίποτα, απ’ ότι κι αν εμφανιστεί. Σιγά σιγά, η αίσθηση του σώματος μας χάνεται, και αργά, βυθιζόμαστε, στην καρδιά μιας ελευθερίας, που παρόμοια της, δεν έχουμε δει ποτέ… Εδώ ακριβώς, ένας γλυκός ύπνος πλέον είναι γεγονός.

Σαφώς και ο δεύτερος τρόπος αλλάζει και αυτός την καθημερινή μας ζωή από την επόμενη κι όλας μέρα. Όμως, (γι’ αυτό και είπα είναι ανώτερης τάξης διαδικασία), χρειάζεται να έχουμε προχωρήσει στην αυτογνωσία, ώστε να είμαστε σε θέση να αποκωδικοποιούμε, όλα όσα εμφανίζονται για εμάς μπροστά μας, στα συμβάντα της ζωής που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η εργασία μας, δεν περιορίζεται λοιπόν στη μέρα. Ούτε αν ασχολούμαστε με την Αυτογνωσία 2 φορές την εβδομάδα, ή απλά διαβάζουμε κάθε τόσο ένα βιβλίο ανάλογο. 

Η πορεία μας, είναι ολιστική. Καλύπτει, κάθε κομμάτι της μέρας μας. Ακόμα και αυτό της νύχτας. Τη νύχτα η εργασία, εμφανίζεται τη μέρα. Της μέρας η εργασία, μας βοηθά να πάμε βαθύτερα το βράδυ… 

Πάντως, καλό είναι να αρχίσουμε, (ακόμα και αυτοί που δεν έχουν σχέση με τα του Εσωτερισμού), να εργαζόμαστε χαλαρά, και να προσπαθούμε, να φέρνουμε τον εαυτό μας όσο γίνεται πιο κοντά, σε ισορροπημένες και ήρεμες καταστάσεις. Όλα τα άλλα, έρχονται μόνα τους, την κατάλληλη στιγμή. Αρκεί, να χτυπήσουμε την πόρτα… 






ΝΊΚΗ ΣΛΑΎΚΟΥ

6 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ορμόνη της αγάπης.....!!!!!!!!

«Ορμόνη της αγάπης» ονομάζουμε την οξυτοκίνη. Όχι την περιλάλητη ντοπαμίνη που παράγει ο οργανισμός μας όταν ερωτευόμαστε – αυτή που μας κάνει να βλέπουμε τα πάντα υπέροχα, μετά να πέφτουμε σε βαριά κατάθλιψη, και μετά να ξαναβλέπουμε τα πάντα υπέροχα και να αναρωτιόμαστε αν έχουμε τρελαθεί. 

Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη της αγκαλίτσας, εκείνη που παράγεται στον εγκέφαλό μας όταν βλέπουμε μωρά γατάκια ή όταν κουλουριαζόμαστε με τον σύντροφό μας στον καναπέ. Είναι, επίσης, η κυρίαρχη ορμόνη στον οργανισμό των γυναικών που θηλάζουν και αυτή που ευθύνεται για διάφορα μικρά θαύματα, όπως τα παρακάτω :

Διώχνει τον φόβο: Πριν από λίγο καιρό, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης διαπίστωσαν ότι η οξυτοκίνη «φρακάρει» το κέντρο του εγκεφάλου που αντιλαμβάνεται τον φόβο, κάνοντάς μας ατρόμητους (ή τουλάχιστον λιγότερο φοβισμένους) μπροστά στον κίνδυνο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η οξυτοκίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των αγχώδων διαταραχών. Το πείραμα και τα συμπεράσματά του θα τα βρείτε αναλυτικά εδώ.(1) 

Είναι υπεύθυνη για το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα (ή και την έλλειψή του): Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον πείραμα (2) απέδειξε ότι οι άνδρες που είχαν θετικές αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια και την σχέση τους με τη μητέρα τους, όταν βρίσκονται υπό την επιρροή της οξυτοκίνης έχουν την τάση να «μεγεθύνουν» αυτή την ανάμνηση. Αυτό πιθανότατα το περιμένατε.

Εκείνο που εξέπληξε τους επιστήμονες, όμως, είναι ότι αντίστοιχα υπό την επιρροή της ορμόνης οι άνδρες που δεν είχαν ευχάριστες ή τρυφερές αναμνήσεις από την σχέση με τη μητέρα τους, την θυμούνταν χειρότερη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα ήταν. Αυτό, δηλαδή, που κάνει στην πραγματικότητα η οξυτοκίνη είναι να κάνει πιο έντονη την εκάστοτε ανάμνηση – θετική ή αρνητική. 

Μας κάνει ψεύτες: Για τις ανάγκες αυτής εδώ (3) της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μαντέψουν μερικές φορές αν ένα νόμισμα θα «έρθει» κορώνα ή γράμματα, και εν συνεχεία να βαθμολογήσουν τον εαυτό τους ανάλογα με το ποσοστό επιτυχίας τους – το πόσες φορές, δηλαδή, μάντεψαν σωστά. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα χρηματικό έπαθλο έβαζε τους συμμετέχοντες σε πειρασμό να «φουσκώσουν» τις επιδόσεις τους. Εκείνοι, όμως, στους οποίους χορηγήθηκε και μια δόση οξυτοκίνης, είπαν σαφώς περισσότερα ψέματα, και με πολύ λιγότερο δισταγμό. 

Κάνει τον σκύλο σας να σας συμπαθεί περισσότερο: Η οξυτοκίνη δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα. Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα (4) τα σκυλιά στα οποία χορηγήθηκε μικρή ποσότητα οξυτοκίνης εκδήλωσαν περισσότερα και μεγαλύτερα σημάδια τρυφερότητας προς τους ιδιοκτήτες τους, πράγμα που έκανε τους ερευνητές να δηλώσουν ότι ενδεχομένως η ορμόνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία κατοικιδίων που έχουν κακοποιηθεί, κάνοντάς τα να εμπιστευτούν τους νέους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. 

Μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας: Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια (5) προχωρημένης ηλικίας έδειξαν ότι η χορήγηση οξυτοκίνης κάτω από το δέρμα τους επιτάχυνε την ανάπλαση κατεστραμμένων μυϊκών ιστών – και μάλιστα σε ποσοστό αντίστοιχο του 80% της ανάπλασης που επιτύγχανε από μόνος του ο οργανισμός των νεαρών ποντικιών. 

Οι ερευνητές δήλωσαν εν συνεχεία ότι ενδεχομένως η οξυτοκίνη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία –ή έστω την επιβράδυνση– παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία και στους ανθρώπους. 

Μπορεί να βοηθήσει στις διατροφικές διαταραχές: Αυτή εδώ η έρευνα (6) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που έπασχαν από διατροφική ανορεξία έδειχναν μικρότερη εμμονή με το φαγητό και την εικόνα του σώματός τους όταν τους χορηγήθηκε αναπνευστικό σπρέι οξυτοκίνης. Ο επικεφαλής της έρευνας στη Σεούλ της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια επαναστατική μέθοδος στη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας. 




Πηγές και Αναφορές 

Να παραμείνεις άνθρωπος....!!!!!!!

Πόσους ανθρώπους που σε είχαν ανάγκη προσπέρασες τον τελευταίο χρόνο; Πόσες φορές έκλεισες τα μάτια σου και σιώπησες σε όσα συνέβαιναν γύρω σου; Πόσες φορές έκανες πράξη τον εθελοντισμό που κηρύττεις στους άλλους; Και φέτος να υποθέσω ότι ευχήθηκες «Καλή χρονιά με υγεία και χαρά», αλλά μήπως αυτή η ευχή στέκεται παθητικά στο ευχολόγιο σου χωρίς να είναι ικανή να σε κάνει να εκτιμήσεις, έστω και στο ελάχιστο, αυτά που ξεστομίζεις;

Συνήθισες να προσπερνάς, να σιωπάς, να αδρανείς, να τα θεωρείς όλους και όλα δεδομένα αλλά και να αναβάλλεις. Και το χρόνο που πέρασε ανέβαλες πολλά και ανάμεσα σε αυτά και το πιο σημαντικό, να νιώσεις άνθρωπος. 

Μπορεί στα λόγια και στις ιδέες να είναι όλα σωστά. Στις πράξεις όμως, σε αυτές που εκπνέουν πριν καν γίνουν πραγματικότητα, εκεί κρύβεται η ανθρωπιά σου. Κι αυτό μάλλον το λησμόνησες για άλλη μια φορά.

Συνήθεια είναι όλα γύρω μας και δυστυχώς σε κατάπιε και δεν έμεινε ούτε ίχνος από τις ιδέες, τα ιδανικά, την ανθρωπιά σου, το εγώ σου. Σκιές, αυτό είναι οι άνθρωποι για σένα, ή τουλάχιστον αυτό έγιναν. Βουβές σκιές που έχουν τόσα πολλά να σου πουν και εσύ απλά προσπερνάς χωρίς να ακούσεις τίποτα. 

Σκιές που πνίγονται στην άβυσσο της απανθρωπιάς και εσύ δεν απλώνεις το χέρι σου να τις γλιτώσεις. Πολλές φορές ούτε καν γυρνάς να κοιτάξεις, απλά γυρνάς το κεφάλι σου και συνεχίζεις τη νωθρή πορεία που άλλοι χάραξαν για σένα. Αδιαφορία, φόβος ή απλά συνήθεια; Κάτι σε κρατάει πάντως σε απόσταση από τους συνανθρώπους σου. Είσαι κοντά τους αλλά ποτέ δίπλα τους.

Και κάπως έτσι περνούν τα χρόνια. Δε σου αρέσει ο χρόνος που πέρασε, μισείς τον κόσμο που ζεις και πιστεύεις ότι στην εκπνοή του χρόνου όλα θα αλλάξουν. Ο χρόνος αλλάζει και εσύ περιμένεις μετά τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα όλα να ξαναρχίσουν από το μηδέν. 

Πάντα όμως στο τέλος συνειδητοποιείς ότι απλά όλα συνεχίζουν από εκεί ακριβώς που πάγωσαν στην εκπνοή του χρόνου. Ίδια πορεία, ίδια προβλήματα και ένα καλά κρυμμένο κενό να σου θυμίζει αυτό που θα ήθελες να ήσουν εσύ, ο διπλανός σου, ο κόσμος σου γενικότερα.

Ξέρεις γιατί τίποτα δεν αλλάζει; Γιατί δεν αλλάζεις εσύ πρώτα. Μηχανικά ζούσες και πριν, μηχανικά θα ζεις και αυτόν το χρόνο. Συνήθισες στην τεχνητή αναπνοή, αλλά η ζωή είναι καρδιοχτύπια. Πώς λοιπόν θα μιλήσεις για ανθρωπιά, αφού και εσύ ο ίδιος λησμόνησες να είσαι άνθρωπος;

Κάτω από τη νεκρωμένη σου επιφάνεια χτυπάει ακόμα μια καρδιά που πονάει κάθε φορά που βλέπει το άδικο και την απανθρωπιά. Το στόμα σου μπορεί να σιωπά, οι λέξεις μπορεί να νεκρώνουν και το σώμα σου να παγώνει. Εκεί όμως, στο βάθος υπάρχει ακόμα κάτι που σου θυμίζει να αισθάνεσαι, να βοηθάς, να μοιράζεσαι και να νοιάζεσαι. 

Εκεί κρύβεται το έναυσμα που έψαχνες για να κάνεις μια φορά πράξη αυτό που περιοριζόταν στους κόλπους της πεζής κοσμοθεωρίας σου. Η ανθρώπινη λαιμαργία και ο εγωισμός προσπαθούν να σκεπάσουν αυτόν τον ήχο, όμως αυτή αντιστέκεται και συνεχίζει να χτυπά. 

Αυτή εμποδίζει το τέρας που κρύβεται μέσα σου να φανερωθεί. Άκουσε τη λοιπόν για μια φορά και κάνε πραγματικότητα όσα αυτή προστάζει αλλά αδυνατεί να κάνει πράξη.

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Κάνε ό,τι περνάει από τα χέρια σου, απλά μη λησμονήσεις και φέτος να νιώσεις. Φέτος ευχήσου για μια αλλαγή, ένα ζευγάρι φτερά και αγάπη. Μια αλλαγή δική σου, ένα ζευγάρι φτερά για να πετάξεις μακριά από την απανθρωπιά του σήμερα και μια υπερβολική δόση αγάπης για να δώσεις, για να μοιραστείς, για να νιώσεις άνθρωπος.




Μυρτώ Τσιτσιδάκη 

Η φλυαρία του νου και ο σκοπός της ζωής....!!!!!!

Πρέπει να σκέφτεσαι τι θα κάνεις με τη ζωή σου όταν οδηγείς; Πρέπει να σκέφτεσαι αν η σχέση σου έχει μέλλον όταν τρως; Πρέπει να σκέφτεσαι τι σου είπε ο τάδε όταν περπατάς; Είναι απαραίτητο να τα σκέφτεσαι όλα αυτά; Είναι απαραίτητο να σκέφτεσαι συνέχεια; 

Ο Βούδας παρομοίαζε τη συνειδητότητα των περισσότερων ανθρώπων με μια μαϊμού που φωνάζει και χοροπηδάει ασταμάτητα από δω κι από κει και αδυνατεί να καθίσει ήσυχα σε ένα μέρος. Συγκεκριμένα, έλεγε το εξής : "Ακριβώς όπως η μαϊμού που πηδάει από το ένα δέντρο στο άλλο και πηγαίνει από το ένα κλαδί στο άλλο, έτσι και αυτό που ονομάζουμε σκέψεις, νους ή συνειδητότητα, εμφανίζεται και εξαφανίζεται όλη μέρα και όλη νύχτα". 

Ο σανσκριτικός όρος γι' αυτό είναι kapicitta, ενώ στα αγγλικά έχει επικρατήσει ο παραστατικός όρος monkey mind (ο νους-μαϊμού). Αντί του νου-μαϊμού, ο Βούδας συμβούλευε τους μαθητές του να αναπτύξουν τον νου-ελάφι, καθώς το ελάφι είναι ένα ήπιων τόνων ζώο, που βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση εγρήγορσης και επίγνωσης για το περιβάλλον του. 

Τα συμπτώματα ενός απαίδευτου νου που δεν ησυχάζει ποτέ είναι πολλά : το άγχος, η κατάθλιψη, η νευρικότητα, η ανησυχία, η αγωνία, ο φόβος, έως και πολλές ψυχοσωματικές ασθένειες, οι οποίες δηλώνουν ότι "το κακό έχει παραγίνει", ότι ο νους υπερφορτώνει το σύστημα, ή ακόμα και ότι οι αντοχές του οργανισμού έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. 

Η φλυαρία του νου δεν γνωρίζει όρια. Μπορεί και δημιουργεί διλήμματα, ερωτήματα και προβληματισμούς εκεί όπου δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Και ένας από αυτούς τους προβληματισμούς είναι το ερώτημα "ποιος είναι ο σκοπός της ζωής". 

Με άλλα λόγια, με τον νου δημιουργούμε προβλήματα (ερωτήματα που αναζητούν απάντηση), στα οποία μάλιστα προσδίδουμε μεγάλη σημασία και μια ισχυρή δόση μυστηρίου. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το να είμαστε συνεχώς χαμένοι μέσα στον νου αποτελεί αιτία για την εμφάνιση συμπτωμάτων, σημαίνει ότι αυτός ο τρόπος ζωής μάλλον δεν είναι ο σωστός. 

Απ' την άλλη, κάθε φορά που απλά παρατηρούμε τη φλυαρία του νου χωρίς να την κρίνουμε (δηλαδή χωρίς να συνεχίζει ο νους να φλυαρεί φορώντας τα ρούχα του κριτή), νιώθουμε μια ανακούφιση. 

Αν λοιπόν θέλουμε σώνει και καλά να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα "ποιος είναι ο σκοπός της ζωής", το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποκλείσουμε τη χρήση του νου, ή απλά να τον παρατηρήσουμε με επίγνωση. 

Και πώς μπορεί κανείς να ζήσει πιο συνειδητά και πιο ολοκληρωμένα τη ζωή του από το να έχει επίγνωση των συναισθημάτων του, των σκέψεων που δημιουργεί ο νους του και των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω του; Μπορεί ο σκοπός της ζωής να είναι κάτι άλλο πέρα από αυτό; Πέρα από τη συνειδητή σύνδεση με την ίδια τη ζωή που ξετυλίγεται στο εδώ και τώρα, μέσα μας και έξω από εμάς; 

Επομένως, το πρώτο βήμα που έχει να κάνει κάποιος που ψάχνει να βρει το σκοπό στη ζωή του, είναι να παρατηρήσει το γεγονός ότι ο νους του ψάχνει να βρει ένα σκοπό. Με αυτή τη στάση συνδέεται άμεσα με τη ζωή και είναι πιο έτοιμος από ποτέ να την ακούσει να του εκμυστηρεύεται κάτι, αντί να είναι συνεχώς απασχολημένος με τις φωνές και τις ακροβασίες του νου. 




Το προφίλ ενός ατόμου με αυτοεκτίμηση....!!!!!!!

                         
Αναμφισβήτητα, υπάρχει μια σαφής αλληλεπίδραση μεταξύ των γνωσιακών, των συναισθηματικών και των συμπεριφορικών εκδηλώσεων της αυτοεικόνας. Όπως το περιέγραψε παραστατικά η Άννα Κονκουρή : «Η αυτοεικόνα είναι το λέλουδο εκείνο που ευδοκιμεί και καλλιεργείται στο ευτυχές σημείο τομής τριών εύφορων κύκλων : του ''λογικού'', του ''συναισθηματικού'' και του ''συμπεριφορικού''. 

Για να βελτιωθεί η αυτοεικόνα ενός ατόμου, είναι αναγκαίο να γίνουν εντατικές ''γεωργικές'' εργασίες και στους τρεις... αγρούς, εξίσου». Συνεπώς, απαιτούνται λογικές και θετικές σκέψεις, όμορφα και υγιή συναισθήματα, αλλά και ανάλογες ενέργειες.

Το άτομο με καλή αυτοεικόνα γνωρίζει ότι θα κάνει το καλύτερο που μπορεί σε κάθε περίσταση και ότι αυτό θα είναι ικανοποιητικό. Και θα το επιχειρήσει.

Παρακάτω περιγράφονται κάποιες ιδέες-προτάσεις με στόχο τη βελτίωση της εικόνας που έχετε για τον εαυτό σας.

· Δημιουργήστε μια λίστα προτερημάτων σας : σε ποιους τομείς/δραστηριότητες είστε καλοί; Κάποιος είπε χαρακτηριστικά : «Εάν τα άτομα που ανησυχούν για τα ελαττώματά τους, αναλογίζονταν τα προσόντα και τα «πλούτη» που διαθέτουν, θα σταματούσαν να ανησυχούν».

· Μην ελαχιστοποιείτε ή θεωρείτε ασήμαντες τις επιτυχίες σας και μην τις αρνείστε στον εαυτό σας. Δημιουργήστε ένα σύγχρονο και ενημερωμένο κατάλογο των επιτυχιών σας. Τι έχετε κατορθώσει τα τελευταία χρόνια; Αναγνωρίστε τα μεγάλα και τα μικρά έργα που διεκπεραιώνετε καθημερινά, αλλά και τις προσπάθειες -επιτυχείς ή ανεπιτυχείς- που κάνετε, για να τα πραγματοποιήσετε. Αφιερώστε ένα λεπτό κάθε πρωί, για να σκεφτείτε μία επιτυχία σας.

· Τσακώστε επιτέλους τον εαυτό σας να κάνει κάτι σωστό και παινέψτε τον! Μη θυμάστε μόνον τα λάθη σας και μην επικεντρώνεστε μόνο σ' αυτά.

· Ανταμείβετε κάπου-κάπου - όταν, για παράδειγμα, εργάζεστε σκληρά - τον εαυτό σας.

· Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα, ικανοποιημένοι, επιτυχημένοι.

· Αλλάξτε τον εσωτερικό σας διάλογο και εργαστείτε με στόχο να μειώσετε τις αρνητικές δηλώσεις που χρησιμοποιείτε, αντικαθιστώντας τις με θετικές. Μιλήστε όμορφα, γλυκά και τρυφερά στον εαυτό σας. Κανακέψτε τον! Έναν τον έχετε! Όπως λέει ο D. Waitley, ο σπουδαιότερος διάλογος είναι αυτός που έχουμε καθημερινά με τον εαυτό μας. Συνεπώς, όταν μιλάτε στον εαυτό σας, προσέξτε... τι του λέτε!

· Παράλληλα, εκτιμήστε τις φιλοφρονήσεις που σας προσφέρουν. Μην αγνοείτε τη θετική ενίσχυση των συναδέλφων ή του διευθυντή σας. Απαντήστε σε όλα τα κομπλιμέντα με ένα χαμογελαστό «ευχαριστώ». Πιστέψτε ότι είστε πραγματικά σημαντικός/-ή για την ομάδα.

Να θυμάστε : είστε μοναδικός όπως και ο καθένας από τα 6,51 δισεκατομμύρια των ανθρώπων.

· Να είστε δίκαιος με τον εαυτό σας. Σταματήστε να συγκρίνετε διαρκώς την απόδοσή σας με αυτήν των άλλων γύρω - τριγύρω, γνωστών και αγνώστων. Μη συνδέετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τρέφετε για τον εαυτό σας αποκλειστικά με τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες σας, την έγκριση, τον έπαινο ή την αποδοκιμασία τρίτων (ή μάλλον... δεύτερων). 

Περιμένοντας την επιβεβαίωση και την υποστήριξη των άλλων, ουσιαστικά εξαρτάστε από εξωγενείς -επομένως ασταθείς- παράγοντες και μεταφέρετε το σημείο αναφοράς της ζωής σας έξω από εσάς τους ίδιους· έτσι παύετε να είστε... αυτοκίνητοι!

Συμβουλή : χρησιμοποιείστε ως κριτήριο ελέγχου της προόδου σας τη βελτίωση σε σχέση με τον παλαιότερο εαυτό σας.

· Συνειδητοποιήστε ότι είναι αδύνατον να σας αγαπούν όλοι, να σας τηλεφωνούν όλη την ώρα ή να σας προσκαλούν για δείπνο κάθε βράδυ. Αυτό θα ήταν εξίσου ή ακόμη ενοχλητικότερο από το να μη σας (προσ)καλεί κανείς. Δυστυχώς - ή ευτυχώς- δεν μπορείτε να ικανοποιείτε πάντα, τους πάντες. Έτσι, κάποια άτομα θα σας αναζητούν στο τηλέφωνο και κάποια άλλα, όχι. Εύχομαι να είναι αυτά που θέλετε.

Μερικές φορές εκείνο που χρειάζεται να τροποποιηθεί είναι η συναίσθηση της αυτοαξίας ή η στάση σας. Μπορεί να χρειαστεί απλώς να πείσετε τον εαυτό σας ότι είστε επαρκής, με την προϋπόθεση να μην σας... κοροϊδεύετε, κουκουλώνοντας τα ελαττώματά σας. 

Τις περισσότερες φορές, για να αισθανθείτε καλά, αρκεί μια προσπάθεια βελτίωσης του εαυτού σας σε ορισμένους σημαντικούς τομείς -γνώσεις, κοινωνικές δεξιότητες, εμφάνιση, φυσική κατάσταση - και θα διαπιστώσετε ότι η αίσθηση που συνοδεύει αυτές τις προσπάθειες κάθε που αφιερώνετε χρόνο για να επι/δια-μορφωθείτε, να αποκτήσετε γνώσεις ή τέχνες, να φάτε και να πιείτε υγιεινά, να γυμναστείτε, είναι καταπληκτική!

Aπό το βιβλίο «Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι» του Άγγελου Ροδαφηνού





Αντικλείδι , http://antikleidi.com

9 οδυνηρά μαθήματα που μας δίνει η ζωή.....!!!!!!!!

                       
Έχετε παρατηρήσει πώς μερικές φορές χρειάζεται να ακούσουμε κάτι εκατοντάδες φορές από εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους μέχρι τελικά να το κατανοήσουμε και να το εφαρμόσουμε; Οι αλήθειες που αναφέρονται παρακάτω ανήκουν, χωρίς αμφιβολία, στην κατηγορία αυτή.

Πρόκειται για μαθήματα ζωής που όλοι παίρνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας και παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις επιμένουμε να μην τις αντιλαμβανόμαστε πλήρως.

1. Η διάρκεια ζωής του μέσου ανθρώπου είναι σχετικά μικρή.
Όλοι γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας πως η ζωή είναι σύντομη, και πως κάποια στιγμή τελειώνει. Και όμως εκπλησσόμαστε κάθε φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει σε κάποιον που γνωρίζουμε. Ζήστε τη ζωή σας ΣΗΜΕΡΑ! Μην αγνοείτε τον θάνατο αλλά μην τον φοβάστε. 

Να φοβάστε την ζωή που ποτέ δεν ζήσατε, μόνο και μόνο επειδή δεν ρισκάρατε. Ο θάνατος δεν είναι η μεγαλύτερη απώλεια της ζωής. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι τα συναισθήματα και οι παρορμήσεις που εσείς οι ίδιοι σκοτώνετε όσο είστε ακόμη ζωντανοί. Αξίζει στη ζωή να είστε τολμηροί και θαρραλέοι. Πράξτε κι ας φοβάστε!

2. Θα ζείτε πάντα την ζωή που δημιουργείτε για τον εαυτό σας.
Η ζωή σας, ανήκει μόνο σε σας! Οι άνθρωποι γύρω σας μπορούν να σας επηρεάσουν, δεν μπορούν όμως να αποφασίσουν εκ μέρους σας. Σιγουρευτείτε λοιπόν πως το μονοπάτι που διαλέξατε να ακολουθήσετε ευθυγραμμίζεται με τις επιθυμίες και τα όνειρά σας, μην φοβηθείτε να αλλάξετε διαδρομή ή ακόμη και κατεύθυνση όταν πλέον τα πράγματα στην ζωή σας δεν σας γεμίζουν. 

Θυμηθείτε πως είναι πολύ καλύτερα να βρίσκεστε στο πρώτο σκαλοπάτι μιας σκάλας που επιθυμείτε να ανεβείτε παρά στο κεφαλόσκαλο μιας σκάλας που δεν σας ενδιαφέρει. Επιστρατεύστε την υπομονή και τη δημιουργικότητά σας. Συνειδητοποιήστε πως όταν κάνετε υπομονή δεν σημαίνει πως πρέπει να περιμένετε αιωνίως για κάτι, σημαίνει απλώς πως κατανοείτε πως πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να κατακτήσετε αυτά που επιθυμείτε.

Είναι η ζωή σας, και αποτελείται εξ ολοκλήρου από τις επιλογές σας. Είθε οι πράξεις σας να είναι σημαντικότερες των λέξεων, είθε η επιτυχία να είναι η μουσική της ζωής σας. Και αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρετε, επιλέξτε αυτό να είναι το λιγότερο γνωστό! Οι καινούργιες εμπειρίες εξελίσσουν και «μεγαλώνουν» τον άνθρωπο.

3. Όταν κάνετε κάτι που τρώει πολύ από τον χρόνο σας, δεν σημαίνει πως είναι παραγωγικό.
Η ασχολία, δεν είναι αρετή. Ακόμη και αν όλοι περνάμε κάποιες περιόδους διαρκούς απασχόλησης, υπάρχουν μόνο ελάχιστοι άνθρωποι που είναι ανάγκη να είναι απασχολημένοι εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Πολλοί άνθρωποι απλώς δεν ξέρουν πώς να ακολουθήσουν τα όνειρά τους ή πώς να θέσουν σωστά τις προτεραιότητές τους και κυρίως δεν ξέρουν πώς να λένε όχι όταν πρέπει. Όταν κάποιος είναι απασχολημένος, σπάνια πλέον ισοδυναμεί με την παραγωγικότητα. 

Οι πολυάσχολοι άνθρωποι πάντα τρέχουν και πάντα αργούν. Τρέχουν για τις δουλειές τους, για συνέδρια, για συναντήσεις, για κοινωνικές εκδηλώσεις κ.λπ. και έχουν μόλις μετά βίας ελεύθερο χρόνο για την οικογένειά τους, τον εαυτό τους και την ξεκούρασή τους. Ωστόσο τα κινητά τους βομβαρδίζονται από emails, το πρόγραμμά τους είναι γεμάτο έως το χείλος με υποχρεώσεις. 

Τα πολυάσχολα προγράμματά τους αυτά, τους δίνουν μια ψευδαίσθηση σπουδαιότητας, που δεν έχει όμως ούτε ίχνος πραγματικότητας. Είναι στην ουσία σαν χάμστερ που τρέχουν σε μια ρόδα, πιστεύοντας πως θα πάνε κάπου – όμως καταλήγουν πάντα στο ίδιο σημείο. 

Αν και οι πολλές ασχολίες μπορούν να δώσουν μια έντονη αίσθηση ζωντάνιας, η αίσθηση αυτή είναι στιγμιαία. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο να ευχηθούμε να περνούσαμε περισσότερο χρόνο στην πραγματική ζωή και λιγότερο στον βόμβο των ασχολιών.

4. Πάντα πριν την επιτυχία, υπάρχει ένα μικρό ίχνος αποτυχίας.
Τα περισσότερα λάθη στην ζωή ενός ανθρώπου είναι αναπόφευκτα. Είναι σημαντικό να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας. Το να κάνετε λάθη δεν είναι κάτι τρομερό, τρομερό είναι να μην μαθαίνετε τίποτα από αυτά. 

Εάν φοβάστε υπερβολικά την αποτυχία, δεν θα καταφέρετε ποτέ να φτάσετε την επιτυχία. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η απόλυτη συμφιλίωση με την αποτυχία. Θέλετε να ξέρετε την διαφορά ενός ειδήμονα και ενός αρχαρίου; Ο ειδήμονας έχει αποτύχει περισσότερες φορές από ότι ο αρχάριος έχει προσπαθήσει. 

Πίσω από κάθε μεγάλο έργο τέχνης, υπάρχουν χίλιες αποτυχημένες προσπάθειες, που ποτέ όμως δεν έρχονται στην επιφάνεια. Συμπέρασμα: επειδή κάτι δεν συμβαίνει την στιγμή που το θέλουμε, δεν σημαίνει πως δεν θα συμβεί ποτέ. Μερικές φορές τα πράγματα πρέπει να πάνε στραβά για να γίνουν όσο καλά πρέπει.

5. Η σκέψη και η πράξη είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Η επιτυχία δεν θα έρθει ποτέ να σας βρει όταν κάθεστε και απλώς την περιμένετε. Είστε ό,τι κάνετε, όχι ό,τι σκέφτεστε να κάνετε. Η γνώση χωρίς διάκριση είναι ουσιαστικά άχρηστη. Τα καλά πράγματα δεν έρχονται σε αυτούς που απλώς τα περιμένουν, έρχονται σε εκείνους που εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν τους στόχους τους. 

Αναρωτηθείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό, και στην συνέχεια αποφασίστε να χτίσετε τη ζωή σας γύρω από την απάντησή σας. Θυμηθείτε, εάν περιμένετε μέχρι να νιώσετε 100% έτοιμοι να ξεκινήσετε, πιθανότατα θα περιμένετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

6. Η συγχώρεση, δεν προϋποθέτει συγγνώμη.
Η ζωή σας θα γίνει πολύ πιο εύκολη όταν δεχθείτε όλες τις συγγνώμες που ποτέ δεν λάβατε. Το κλειδί στην ευτυχία, είναι η αποδοχή όλων των εμπειριών που έρχονται στον δρόμο σας, είτε αυτές είναι αρνητικές είτε θετικές. Πείτε απλά: «Ευχαριστώ για το μάθημα». 

Οι κακίες και οι στεναχώριες του παρελθόντος αμαυρώνουν την ευτυχία του παρόντος, είναι σαν να τις αφήνετε να ενοικιάζουν έναν χώρο του μυαλού σας χωρίς να σας πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Η συγχώρεση είναι μια υπόσχεση, μια υπόσχεση που είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε. 

Όταν συγχωρείτε κάποιον, του δίνετε την υπόσχεση να αφήσετε το αμετάβλητο παρελθόν πίσω και να μην το αφήσετε να επηρεάσει το παρόν και τον εαυτό σας. Όταν συγχωρείτε κάποιον, δεν σημαίνει πως ξεχνάτε το αδίκημα, σημαίνει απλώς πως απελευθερώνετε τον εαυτό σας από το βάρος του πόνου που σας επέφερε.

7. Η αγάπη για τον εαυτό σας πρέπει να έρχεται από σας, όχι από άλλους.
Είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί στους άλλους, είναι όμως πολύ πιο σημαντικό να είμαστε ευγενικοί προς τον εαυτό μας. Εάν θέλετε να καταφέρετε το οτιδήποτε, πρέπει να αρχίσετε να αγαπάτε τον εαυτό σας. Σιγουρευτείτε λοιπόν πως δεν βλέπετε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που δεν σας εκτιμούν. 

Αναγνωρίστε την αξία σας, ακόμη και αν άλλοι δεν το κάνουν. Σήμερα, αφήστε κάποιον να σας αγαπήσει ακριβώς όπως είστε – με όλα τα ελαττώματα και τις ατέλειες που πιστεύετε πως έχετε. Ναι, αφήστε τον να σας αγαπήσει και να παραβλέψει όλα τα άσχημα στοιχεία σας, και ας είστε εσείς ο κάποιος αυτός.

8. Δεν είστε ό,τι έχετε στην κατοχή σας.
Τα πράγματα είναι απλώς πράγματα, και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αξία σας σαν άτομο. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ζήσουμε με πολύ λιγότερα από ότι νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε. Αυτή είναι μια σημαντική υπενθύμιση, ειδικά σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία που εστιάζει περισσότερο στα υλικά αγαθά παρά στην ποιότητα του εσωτερικού περιεχομένου και των εμπειριών. Πρέπει να είστε πιστοί στην προσωπική σας κουλτούρα. 

Μην βλέπετε τηλεόραση, μην διαβάζετε περιοδικά μόδας και μην ξοδεύετε τον χρόνο σας στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Βρείτε την δύναμη να γεμίσετε τον χρόνο σας με ουσιαστικές εμπειρίες. Ο χρόνος και ο χώρος που καταλαμβάνει η στιγμή αυτή, είναι η ΖΩΗ. Και αν σπαταλάτε τον χρόνο σας ανησυχώντας για το κάθε σίριαλ ή ριάλιτι τότε να ξέρετε πως είστε ανίσχυροι. 

Δίνετε την ζωή σας στο εμπόριο και την ψευτιά των ΜΜΕ, τα οποία δημιουργήθηκαν από μεγάλες εταιρίες για να σας αναγκάσουν να ντύνεστε, να δείχνετε και να είστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι απλώς τραγικός. Να έχετε στον νου πως εσείς, οι φίλοι σας, η οικογένειά σας, οι ελπίδες σας, οι φόβοι σας, τα σχέδια σας και τα όνειρά σας είναι όλα πραγματικά. 

« Πάρε πτυχίο, βρες δουλειά, αγόρασε αυτοκίνητο, αγόρασε σπίτι, συνέχισε να αγοράζεις». Είναι λυπηρό, διότι κάποια στιγμή μπορεί να ξυπνήσετε και να συνειδητοποιήσετε πως έχετε εξαπατηθεί. Και όταν το καταλάβετε θα δείτε πως θα θελήσετε να διεκδικήσετε εκ νέου το μυαλό σας από όλους αυτούς που σας έκαναν πλύση εγκεφάλου και θέλησαν να σας μετατρέψουν σε ένα πλάσμα που ζει με μόνο σκοπό να αγοράζει.

9. Όλα αλλάζουν.
Αγκαλιάστε τις αλλαγές, συνειδητοποιήστε πως όλα συμβαίνουν με έναν σκοπό. Δεν θα είναι πάντα προφανές από την αρχή, αλλά θα δείτε πως στο τέλος θα αξίζει τον κόπο. Αυτά που έχετε σήμερα μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι αύριο, δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι. 

Όλα αλλάζουν, μερικές φορές σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι άνθρωποι και οι καταστάσεις έρχονται και φεύγουν, η ζωή δεν σταματάει για κανέναν. Κινείται γρήγορα και ταλαντεύεται μεταξύ γαλήνης και χάους. Μερικές φορές ακόμα και η μικρότερη στιγμή μπορεί να αλλάξει την ζωή μας. 

Μια φαινομενικά αθώα απόφαση μπορεί να συνταράξει ολόκληρο τον κόσμο. Ολόκληρες ζωές έχουν ανατραπεί λόγω ενός απρόβλεπτου γεγονότος. Και τα γεγονότα αυτά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν ες αεί. Όσο καλή ή κακή κι αν είναι η κατάσταση τώρα, θα αλλάξει – μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό. Οπότε, όταν η ζωή είναι ωραία, απολαύστε την. Όταν είναι δύσκολη, θυμηθείτε πως θα περάσει κι αυτό…





by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

12 εντελώς υποκειμενικές συμβουλές για το 2016....!!!!!!!!!

Σταμάτα να φανατίζεσαι με τα πολιτικά. Στο τέλος θα λουστείς και το δίκιο και το άδικό σου με τον ίδιο τρόπο. Στο μεταξύ, η πώρωση μόνο περιττή κόπωση επιφέρει, μαζί με μπόλικο εξευτελισμό που και στο κενό θα πέσει και θα τον μετανιώσεις. Κάνε ό,τι νομίζεις, αλλά με κλειστό στόμα. Ο χρόνος θα κυλήσει ευκολότερα και γρηγορότερα έτσι.

Μην περιμένεις κανέναν να σε σώσει και μην πιστέψεις όποιον ισχυρίζεται ότι θα το κάνει. Έκπληξη, δεν ξέρει καν τον τρόπο – κόψε τον λαιμό σου και σώσου μόνος σου. Ή βούλιαξε. Πάντως, πράξε ή παράλειψε να πράξεις αυτοδύναμα. Όσο περιμένεις να αναλάβουν άλλοι τις ευθύνες σου, εκπαιδεύεσαι στην ανικανότητα και γερνάς μέσα στην απραξία.

Διάβασε όσο περισσότερο μπορείς, όχι αποκλειστικά ό,τι σου αρέσει. Η γνώση δεν βρίσκεται μόνο στην τέρψη, ούτε εξαντλείται εκεί όπου ρέπεις εκ φύσεως. Η τελευταία περίπτωση, δυστυχώς, εύκολα υποβιβάζεται και σε φτηνή αυτοθωπεία, σε πνευματικό αυνανισμό. 

Διάβασε ό,τι πέσει στα χέρια σου, ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία, τα πάντα, ακόμη κι όσα σε κάνουν να βαριέσαι ή βρίσκεις ακατανόητα. Μην αφήνεις κανένα βιβλίο στη μέση, πίεσε τον εαυτό σου να τα τελειώνει όλα. Πολλές φορές τα δώρα της ανάγνωσης έρχονται πολύ μετά το τέλος της, σε άσχετες φάσεις, με τυχαία ερεθίσματα, εκεί που έχεις ξεχάσει εντελώς τι διάβασες και πότε.

Δες ταινίες και άκου μουσική, όχι στο πλαίσιο κάποιας ατζέντας επιτηδευμένης επιμόρφωσης – απλά για να ανοίξει το μάτι και το αφτί σου. Στη συνέχεια, ό,τι είδες και άκουσες θα βρει τον τρόπο να μετουσιωθεί μόνο του σε καλλιέργεια, θα βλαστήσει σ’ ανύποπτο χρόνο, και θα συλλάβεις τον εαυτό σου να ερμηνεύει τη ζωή του σοφότερα απ’ ό,τι πριν, με αναγωγές σε βιώματα και καταστάσεις που σκηνοθετήθηκαν και ενορχηστρώθηκαν κατάλληλα, από άλλους για σένα.

Σταμάτα τις δημόσιες σχέσεις (εκτός αν είναι η δουλειά σου) και διαχώρισε την ευγένεια από τη δουλικότητα. Κανείς ποτέ δεν καταξιώθηκε γλείφοντας, κανείς δεν ευτύχησε για πολύ προσποιούμενος. Δεν γίνεται να αγαπάς και να εκτιμάς τους πάντες, συνεπώς δεν είναι ρεαλιστικό να υποκρίνεσαι πως το κάνεις, ούτε λογικό να προσπαθείς όντως να το πετύχεις. Δεν είμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείς από ένα ανούσιο βάρος, σαν σχολική σάκα στα 85 σου.

Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από βλακώδεις μομολοαντιλήψεις που τον κρατάνε σε διανοητική νάρκη, για την οποία συνήθως είναι και υπερήφανος. Δεν υπάρχουν φίλοι φίδια, δεν υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι, δεν υπάρχει μαλακομαγνήτης, κι εσύ σαφώς και δεν είσαι μια αθώα νεράιδα που διαβάζει το ημερολόγιο της Ντανιέλα και κλάνει ροδοπέταλα. 

Υπάρχουν μόνο κακές επιλογές προσώπων οι οποίες λένε περισσότερα για εσένα που τις κάνεις παρά για τα ίδια τα πρόσωπα. Όταν μπεις στον κόπο να μάθεις τον εαυτό σου και να διακρίνεις αυτό που είσαι από αυτό που νομίζεις ότι είσαι, από αυτό που θα ήθελες να είσαι κι από εκείνο που λες ότι είσαι, θα αρχίσεις να κάνεις και πιο εύστοχες επιλογές.

Αν έχεις φιλοδοξίες, μην αφήνεις τη μοίρα σου στα χέρια των άλλων. Είτε πρόκειται για αφεντικά, είτε για φίλους, είτε για γκόμενους, καμία εμπιστοσύνη/εξάρτηση/εξουσία δεν υποκαθιστά ούτε αποσβένει την ατομική σου ευθύνη για την δική σου ανέλιξη. 

Δεν είσαι ούτε αιχμάλωτος ούτε θύμα – απλώς έτσι σε βολεύει να βλέπεις τον εαυτό σου για να δικαιολογήσεις την αδράνεια και τον εφησυχασμό σου. Από την άλλη, είναι απολύτως ok να μην έχεις καμία φιλοδοξία. Αρκεί να μην ντρέπεσαι γι’ αυτό και να το παραδεχτείς άφοβα, ώστε να μην χρειάζεται να πλάσεις ολόκληρη μυθολογία για να το καλύψεις.

Δεν είναι ανάγκη να τοποθετείσαι επί παντός επιστητού. Απόβαλε την ανάγκη να έχεις άποψη για τα πάντα. Δεν είναι απάθεια, είναι οικονομία και σύνεση. Κάποια στιγμή η γνώμη σου θα είναι πραγματικά χρήσιμη και θα συνοδεύεται από την απαιτούμενη γνώση.

Μπες στη διαδικασία να ξεκαθαρίσεις όρους και έννοιες προτού τις χρησιμοποιήσεις. Δεν θα κάνεις καλό μόνο στη δημόσια εικόνα σου (αυτή είναι ούτως ή άλλως κτήμα της υποκειμενικότητας των άλλων), αλλά θα ευεργετήσεις το πνεύμα και τη συνείδησή σου με τέτοια ένταση που ούτε φαντάζεσαι ότι υπάρχει. Μια καλή αρχή είναι να διαχωρίσεις τα δίπολα αγένεια-ρατσισμός, ειρωνεία-bullying, ακομμάτιστος-απολιτίκ, ορθολογισμός-αναλγησία, σοφία-σοφιστεία, λαϊκότητα-λαϊκισμός, υπερηφάνεια-λεβεντομαλακία.

Σταμάτα να συγχέεις την αλήθεια με την ερμηνεία της. Αλήθεια είναι τα πραγματικά περιστατικά, ερμηνεία το πώς στέκεσαι απέναντί τους. Προσάρμοζε την άποψή σου στην πραγματικότητα και όχι την πραγματικότητα στην άποψή σου. Όποιος διαστέλλει τον κόσμο για να χωρέσει μέσα η φαντασία του κερδίζει τη συμπάθεια των ομοίων του (είναι πολύ δελεαστική, δε λέω), αλλά στο τέλος αφομοιώνεται στο χάος, γίνεται ψηφίδα στο κενό.

Μην υπερεκτιμάς την πολιτική ορθότητα, τους καλούς τρόπους και την αξιοπρέπεια. Είναι όλα τους μεγέθη πρόχειρα, αυτοσχέδια και άγραφα, ο καθένας τα κόβει και τα ράβει στα μέτρα του, και η μόνη τους λειτουργία είναι η διχαστική. Κόβουν πόντους απ’ τον ένα για να δώσουν στον άλλο. Δεν προάγουν κάτι εποικοδομητικό, είναι εργαλεία πολέμου περισσότερο. Επομένως, προτίμησε τη συνέπεια στον εαυτό σου, είναι η μόνη ειλικρινής ηθική οδός.

Το σύμπαν δεν σου χρωστάει τίποτα, μην περνάς τη ζωή σου περιμένοντας να αποζημιωθείς για το γεγονός ότι ζεις και παθαίνεις. Δεν σε περιμένει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που προτίθεσαι να φτιάξεις για τον εαυτό σου. Κατά τ’ άλλα, υπάρχουν η τύχη και οι άλλοι, παράμετροι τις οποίες μπορείς εν μέρει να ρυθμίσεις, αλλά όχι απόλυτα, με τον ίδιο τρόπο που μπορούν κι αυτές να σε επηρεάσουν χωρίς, όμως, να σε καθορίσουν.




Άρης Αλεξανδρής
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Το καρύδι και το μεγάλο μυστικό του που λίγοι το ξέρουν....!!!!!!!

Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών στη χώρα μας. Ξηρός καρπός που χρησιμοποιείτε με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας. Τα καρύδια που ως γνωστόν αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή, κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό.

Είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. 

Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.

Το Ελληνικό καρύδι παράγεται στην Ελλάδα με φυσικούς τρόπους. Η συγκομιδή γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου, διαρκεί περίπου 15 ημέρες ακολουθεί μετά τη συγκομιδή η πλύση με καθαρό νερό και η ξήρανση στον ήλιο χωρίς χημικούς τρόπους, και έτσι μένουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχει η μάνα γη. 

Οι καρυδιές ζούνε πάρα πολλά έτη και το ύψος τους ανάλογα με το είδος μπορεί να φτάσει από 30 έως και τα 60 μέτρα σπανιότερα.

Ποιες είναι όμως οι διατροφικές ιδιότητες των καρυδιών;

Διατροφικά οφέλη από τη κατανάλωση καρυδιών :
• Τα καρύδια είναι μεν πλούσια σε ενέργεια αλλά περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προάγουν την υγεία του οργανισμού.

• Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ” ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Το αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσης των λιπαρών αυτών είναι η πτώση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης. Γενικότερα τα ω3 λιπαρά οξέα, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και επιπρόσθετα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. 

Το καρυδέλαιο που εντοπίζεται και στα ολόκληρα καρύδια, «θωράκιζε» τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή του. τα έλαια του καρυδιού μπορούν να ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. 

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.

• Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. 

Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.

• Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη η οποία χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή νιτρικού οξέος. Το νιτρικό οξύ βοηθά στην διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών. Η υψηλή κατανάλωση ζωικών λιπών, διακόπτει την παραγωγή του νιτρικού οξέος από το ενδοθήλιο των αρτηριών.

• Έρευνες έδειξαν, ότι διαβητικοί ασθενές που κατανάλωναν από 28 έως 56 γραμμάρια καρυδιών καθημερινά, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, Τα καρύδια μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, η οποία είναι η συνηθέστερη μορφή της νόσου. 

Ειδικότερα, η κατανάλωση καρυδιών μία έως τρεις φορές το μήνα μειώνει τον κίνδυνο κατά 4%, μια φορά την εβδομάδα κατά 13% και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά 25%. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της.

• Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως η μελατονίνη, το ελαγικό οξύ, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, τη γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος ψυχιατρικών διαταραχών. 

Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, είναι οι κακοήθεις νόσοι στις οποίες μελετήθηκαν περισσότερο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρυδιών. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων, της τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη. Στον καρκίνο του μαστού, οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και έδειξαν αντικαρκινική δράση των καρυδιών.

• Τα καρύδια εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα της Βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης, με σημαντικό ρόλο στη προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους. 

Η βιταμίνη Ε, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή του γήρατος και του καρκίνου του προστάτη, αν και νεότερες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου. Οι μελέτες που αφορούν την σχέση της βιταμίνης με την προστασία του καρκίνου είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.

• Επίσης παρέχουν στον οργανισμό αξιόλογα ποσά ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

• Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.

• Αν τρώει κανείς περίπου δύο χούφτες καρύδια τη μέρα για μερικές εβδομάδες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός του, ιδίως αν είναι νέος, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία πάντως δεν παρέχει τη διαβεβαίωση ότι αυτή η βελτίωση θα βοηθήσει όντως την ανδρική γονιμότητα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως στα λιπαρά οξέα που περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος.

• Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.

Πόσα καρύδια μπορώ να καταναλώσω την ημέρα;
Τα καρύδια πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή καθώς η μερίδα (που αντιστοιχεί σε 28g καρυδιών περίπου ή 7 καρύδια) αποδίδει στον οργανισμό μας 185Kcal. Έτσι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά την κατανάλωση του και να μην ξεφεύγουμε από τη μία μερίδα ή 7 καρύδια ημερησίως, και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Φυλάσσετε τα σε μέρος ξηρό και δροσερό. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.
Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.

Τα λιπαρά τους πρέπει να αντικαθιστούν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, διαφορετικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Τρόποι να εισάγουμε τα καρύδια στη διατροφή μας
Κυκλοφορούν μερικές χιλιάδες συνταγές που μπορείτε να βρείτε σε βιβλία μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής, στο ίντερνετ και στις φυλλάδες σε διάφορα περιοδικά. 

Κάποιες ιδέες για πιάτα ημέρας θα μπορούσαν να είναι : γλώσσα με πέστο καρυδιού και πουρέ καρότου, κιμαδόπιτα με κασέρι και καρύδια, ταλιατέλες με καρύδια, ψωμί με καρύδια, χοιρινό με δαμάσκηνα και καρύδια, ριζότο με λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, κολοκυθόσπορο και καρύδια και πολλά άλλα.

• Προσθέστε καρύδια στα δημητριακά και καταναλώστε τα μαζί με γάλα χαμηλών λιπαρών.

• Καταναλώστε ως επιδόρπιο καρύδια με μέλι και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

• Προσθέστε καρύδια στη σαλάτα σας.

• Φτιάξτε φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα εποχής και τρίξτε καρύδια.

• Βάλτε καρύδια σε σπιτικά κέικ ή μπισκότα και καταναλώστε τα ως σνακ.

• Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξτε γέμιση για κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

• Χρησιμοποιήστε τα στα παραδοσιακά γλυκά που θα παρασκευάσετε.

Ωστόσο προσοχή! θωρακίστε τον οργανισμό σας με τους ωφέλιμους καρπούς της φύσης καταναλώνοντας όχι περισσότερο από 40-60 γρ./ημέρα, διότι η υπερβολή ενδέχεται να σας οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους.





medlabgr

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Το δράμα των λανθασμένων επιλογών.....!!!!!!!!!

Κάθε άνθρωπος, από την ηλικία της εφηβείας, περπατάει καθημερινά μέσα σε ένα δάσος. Απολαμβάνει τη βόλτα του, αναπνέει τον καθαρό αέρα, θαυμάζει τη φύση και τις ομορφιές της. Μέχρι την ηλικία εκείνη, κάποιοι άλλοι τον κρατούν από το χέρι και τον οδηγούν. Δεν έχει να νοιαστεί για το μονοπάτι που θα ακολουθήσει. Από τη στιγμή, όμως, που θα μείνει μόνος στον περίπατο αυτόν, είναι ο ίδιος που θα πρέπει να επιλέξει ποιο δρόμο θα πάρει, σε κάθε σταυροδρόμι που θα συναντά.

Το κάθε μονοπάτι που διαβαίνει οδηγεί σε ένα σταυροδρόμι. Εκεί υπάρχουν ταμπέλες που περιγράφουν τι ακολουθεί, αν διαλέξεις τον δρόμο αυτό. Κάποιες ταμπέλες όμως είναι παραπλανητικές και ποτέ δεν είμαστε σίγουροι ότι ο δρόμος θα είναι όπως τον περιγράφουν. 

Κάποιοι δρόμοι φαίνονται εύκολοι, κάποιοι δύσκολοι, κάποιοι περιπετειώδεις και κάποιοι αδιέξοδοι. Ανάλογα με τον χαρακτήρα μας και τα πρότυπά μας, επηρεασμένοι κι από τυχόν συμβουλές και προτροπές άλλων συνοδοιπόρων μας, επιλέγουμε τον δρόμο που μας φαίνεται πιο κατάλληλος για μας. 

Ελπίζουμε να μην είναι βαρετός, να έχει κάποια μικρά εμπόδια, ίσα ίσα για να απολαύσουμε περισσότερο την επιτυχία μας καθώς θα τα ξεπερνάμε. Ευχόμαστε να οδηγεί σε ακόμα πιο όμορφα και συναρπαστικά μέρη, από αυτά που έχουμε ήδη συναντήσει.

Και προχωράμε.
Τα πράγματα, όμως, δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε. 

Ο συγκεκριμένος δρόμος που διαλέξαμε σε κάποια στιγμή της πορείας μας, δηλαδή της ζωής μας, αποδεικνύεται δύσβατος, επίπονος, εξαιρετικά δυσάρεστος. Μας κουράζει, μας φθείρει, δεν μας αφήνει να απολαύσουμε τίποτα. Σύντομα συνειδητοποιούμε ότι πήραμε λάθος δρόμο, αλλά συνεχίζουμε να προχωράμε, ελπίζοντας ότι κάτι καλό μας περιμένει μπροστά. 

Αυτό φυσικά αποδεικνύεται μάταιο, διότι ο δρόμος όλο και χειροτερεύει κι εμείς εξασθενημένοι από την ως εδώ προσπάθειά μας, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε. Το γνωρίζουμε πως κάναμε λάθος, αλλά νιώθουμε πως πλέον είναι αργά κι ελπίζουμε να μας σώσει το επόμενο σταυροδρόμι. Όμως, δυστυχώς, ένας τόσο κακός δρόμος δεν οδηγεί ποτέ σε εύκολα και σωτήρια σταυροδρόμια. 

Κι αντί να γυρίσουμε πίσω και να επιλέξουμε κάποιον άλλο δρόμο, εξακολουθούμε να προχωράμε, νιώθοντας απογοήτευση αλλά και θυμό με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Κι αυτό ακριβώς είναι το δράμα των λανθασμένων επιλογών.

Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθος επιλογές στη ζωή μας. Ως προς τους φίλους μας, τη δουλειά μας, τον ερωτικό μας σύντροφο. Άλλα λάθη είναι μικρά και διορθώνονται εύκολα, διότι το αντιλαμβανόμαστε νωρίς και δεν προχωράμε πολύ μακριά στο λάθος μονοπάτι. 

Έτσι έχουμε εύκολα τη δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω.Άλλα λάθη όμως είναι πολύ σοβαρά και μοιάζουν αδιόρθωτα, ίσως γιατί το να γυρίσουμε πίσω μας φαίνεται ακόμα δυσκολότερο.

Το δράμα των λανθασμένων επιλογών στη ζωή μας δεν είναι απλά οι συνέπειές τους. Είναι το γεγονός ότι νιώθουμε εγκλωβισμένοι και δεν κάνουμε απολύτως τίποτα για να τις διορθώσουμε. Περπατούμε όλο και πιο βαθιά στον λάθος δρόμο κι ο γυρισμός φαντάζει αδύνατος. 

Κρατούμε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα στρώσουν παρακάτω, μέχρι να αντιληφθούμε ότι αυτό δεν συμβαίνει ποτέ, ακριβώς γιατί στον νόμο της ζωής, ένα λάθος μονοπάτι ΠΟΤΕ δεν οδηγεί σε ένα σωστό μονοπάτι.

Πάμε να δούμε πως εφαρμόζεται ο νόμος αυτός στη ζωή μας με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Τελειώνουμε το σχολείο κι επιλέγουμε τι θα κάνουμε από κει και πέρα - το πρώτο μας σταυροδρόμι. Αν διαλέξουμε κάποια συγκεκριμένη σχολή, ενδεχομένως σύντομα να διαπιστώσουμε πως δεν μας ταιριάζει. 

Ήταν μια λάθος επιλογή. Αν δεν γυρίσουμε πίσω να επιλέξουμε κάτι άλλο, κάποιον άλλον δρόμο και συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη λανθασμένη μας επιλογή, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι είτε ν' αποτύχουμε να την ολοκληρώσουμε και να έχουμε χάσει χρόνια είτε να ακολουθήσουμε ένα επάγγελμα για όλη την υπόλοιπη ζωή μας που δεν θα μας κάνει ευτυχισμένους και θα μας καταπιέζει ψυχολογικά με όλες τις συνέπειες.

Αργότερα στην ενήλικη ζωή μας καλούμαστε να επιλέξουμε τον σύντροφό μας.Κάνουμε μια συγκεκριμένη επιλογή, διαλέγουμε ένα μονοπάτι που δείχνει όμορφο και πολλά υποσχόμενο και αργά ή γρήγορα ανακαλύπτουμε ότι είχε παραπλανητική ταμπέλα και στην πορεία του έκρυβε κακοτοπιές κι ασχήμια. 

Το ξέρουμε, το συνειδητοποιούμε, αλλά ο γυρισμός φαντάζει αδύνατος για πολλούς και διάφορους λόγους. Έτσι αφήνουμε τον χρόνο να κυλά, εμείς βαδίζουμε όλο και βαθύτερα στον λάθος δρόμο, εξακολουθούμε όμως να υπερασπιζόμαστε την επιλογή μας σε όλους και πολλές φορές και στον ίδιο μας τον εαυτό. 

Ελπίζουμε πως παρακάτω θα στρώσει. Μα δε στρώνει ποτέ, αντιθέτως γίνεται όλο και χειρότερος. Είναι φανερό πως αν το είχαμε πάρει απόφαση να γυρίσουμε πίσω εγκαίρως, θα ήταν καλύτερα.Όσο πιο μακριά βαδίζουμε, τόσο πιο δύσκολη η επιστροφή.

Αυτό λοιπόν είναι το δράμα των λανθασμένων επιλογών. Η άρνησή μας να τις αναγνωρίσουμε, να τις παραδεχτούμε και να τις διορθώσουμε.

Ολόκληρες ζωές πήγαν χαμένεςεπειδή κάποιοι άνθρωποι δεν τόλμησαν να γυρίσουν πίσω και να πάρουν άλλο δρόμο. Επειδή επαναπαύτηκαν στις ψευδαισθήσεις τους ότι το λάθος μπορεί να μεταλλαχθεί σε σωστό.Επειδή αρνήθηκαν να διορθώσουν τις επιλογές τους και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για τον εαυτό τους.

Στη ζωή μας θα συναντήσουμε άπειρα σταυροδρόμια. Είναι φυσικό κάπου να κάνουμε λάθος. Είτε από απειρία είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Τη στιγμή όμως που το συνειδητοποιούμε αυτό το λάθος, ας μην το αφήσουμε να εξελιχθεί σε δράμα που θα σημαδέψει ολόκληρη τη ζωή μας από κει και πέρα. 

Ας πιστέψουμε βαθιά μέσα μας πως μόνο αλλάζοντας τον λάθος δρόμο έχουμε πιθανότητες κι ελπίδες να βρούμε τον σωστό. Σε όλη μας τη ζωή και για κάθε τι που μας αφορά. Είναι στο χέρι μας, είναι επιλογή μας.





«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κα Τζιρίτα. 

Εξοικονόμηση χρημάτων: 14 απλοί τρόποι για να σου περισσεύουν χρήματα στο τέλος του μήνα....!!!!!!!!

Διάβασε τα tips και λάβε δράση
Μα πώς γίνεται κάθε μήνα να μη σου μένει τίποτα και μάλιστα πολλές φορές να αναγκάζεσαι να δανείζεσαι χρήματα από τους γονείς, τον σύντροφο ή την κολλητή σου; Μήπως κάνεις κάτι λάθος;

Οκ, η αλήθεια είναι ότι οι μισθοί πια είναι αρκετά χαμηλοί, παρόλα αυτά έχε κατά νου πως πάντοτε υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα στην καθημερινότητά σου. Εμείς σου παρουσιάζουμε 14 απλά tips που μπορείς, από σήμερα κιόλας, να τα ακολουθήσεις :

1. Eπωφελήσου των προσφορών. Τι σημασία έχει αν, για παράδειγμα, έχεις ήδη στο σπίτι σου δύο ωραιότατα αφρόλουτρα να σε περιμένουν; Όταν τα πετύχεις με 50% έκπτωση μην το σκεφτείς στιγμή, αγόρασέ τα! Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα από τις επόμενες αγορές σου.

2. Προμηθεύσου φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου. Οι τιμές είναι καλύτερες και η ποικιλία είναι σαφώς μεγαλύτερη. Μην ξεχνάς πως μπορείς να την επισκεφθείς λίγο πριν κλείσει και να τα αγοράσεις όλα πολύ πιο οικονομικά.

3. Σταμάτα να αγοράζεις διαρκώς καφέ απ’έξω. Αν υπολογίσεις πόσα χρήματα δίνεις το μήνα για... καφέ, θα καταλάβεις πολύ γρήγορα πως θα πρέπει να τον φτιάχνεις μόνη σου στο σπίτι. Τα χρήματα που θα γλιτώσεις είναι πάρα πολλά, πίστεψέ μας.

4. Άφησε το αυτοκίνητο στο σπίτι και προτίμησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα γλιτώσεις ένα μεγάλο ποσό από τις βενζίνες και θα κάνεις καλό και στο περιβάλλον. Αυτό πού το πας;

5. Ετοίμαζε καθημερινά το φαγητό σου για τη δουλειά και σταμάτα να παραγγέλνεις διαρκώς έτοιμο φαγητό. Μα τι νόημα έχει να δουλεύεις με τις ώρες για να πληρώνεις απλώς το... delivery;

6. Κράτα καλά οργανωμένο το σπίτι σου, έτσι ώστε να γνωρίζεις τις ανάγκες του ανά πάσα στιγμή. Μην αγοράζεις άχρηστα πράγματα τα οποία πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε κάποιο συρτάρι.

7. Μην πηγαίνεις supermarket αν δεν έχεις κάνει πρώτα τη λίστα αγορών σου – με αυτόν τον τρόπο θα έχεις τον έλεγχο των αγορών σου. Επιπλέον, μην πηγαίνεις νηστική για ψώνια καθώς θα καταλήξεις να αγοράζεις ό,τι βρίσκεις μπροστά σου.

8. Εξοικονόμησε χρήματα φτιάχνοντας μόνη σου καθαριστικά για το σπίτι, προϊόντα ομορφιάς και άλλα πολλά ακόμη είδη. Στο Queen.gr μπορείς να βρεις άπειρες DIY συνταγές που θα σου λύσουν τα χέρια.

9. Μην πετάς φαγητά. Αν ψάξεις στο διαδίκτυο, θα βρεις σίγουρα μια συνταγή για να εκμεταλλευτείς έξυπνα τα leftovers.

10. Μην αφήνεις τα φώτα ανοιχτά και μην το παρακάνεις με την κατανάλωση νερού. Επιπλέον, μην αφήνεις στην πρίζα τις συσκευές που δε χρησιμοποιείς. Ακόμη, μπορείς να αγοράσεις λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και να γλιτώσεις χρήματα από τους λογαριασμούς σου.

11. Πούλα ό,τι δε χρειάζεσαι πια. Υπάρχουν δεκάδες sites στα οποία ο κόσμος αναζητά ό,τι μπορείς να φανταστείς. Οι πιθανότητες να βρεις αγοραστές είναι μεγάλες.

12. Αν τα οικονομικά σου δεν είναι και στα καλύτερά τους, άφησε τη νέα συνδρομή του γυμναστηρίου στην άκρη και ξεκίνα τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα με μια φίλη σου στο πλησιέστερο πάρκο. Επιπροσθέτως, μπορείς να ψάξεις στην κατηγορία μας fitness videos και να βρεις το πρόγραμμα που σου ταιριάζει. Ακολούθησέ το με την ησυχία σου στο σπίτι σου και χάσε κιλά χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ!

13. Μπορεί να σου ακούγεται λιγάκι γραφικό, αλλά ένας κουμπαράς μπορεί να σε σώσει τις δύσκολες στιγμές. Φρόντιζε να ρίχνεις καθημερινά ό,τι κέρματα σου περισσεύουν και θα δεις πως κάποια στιγμή θα έχει μαζευτεί ένα σημαντικό ποσό.

14. Τέλος, μάθε να λες «όχι». Δεν είναι ντροπή να αρνηθείς μια βραδινή έξοδο αν δε σου περισσεύουν χρήματα. Μάθε να περνάς όμορφα και στο σπίτι σου. Κάλεσε τους φίλους σου στο σπίτι και περάστε όμορφα χωρίς να ξοδέψετε τίποτα (να είναι καλά τα επιτραπέζια, τα χαρτιά, τα dvd και η... καλή διάθεση).





Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν όλα μας πάνε στραβά. Ειδικά το τρίτο θα σας αλλάξει την ζωή....!!!!!!!

Ο Μάρκ και ο Έιντζελ είναι δύο παθιασμένοι συγγραφείς, χάκερ της ζωής και δημιουργοί του Best Seller «1000 μικρά πράγματα που οι ευτυχισμένοι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν διαφορετικά».

Η λίστα που ακολουθεί αποτελείται από τα 8 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν όλα πάνε σας στραβά.

«Κάθομαι στο κρεβάτι του νοσοκομείου περιμένοντας να μου αφαιρέσουν και τα δυο μου στήθη. Αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο νιώθω τυχερή. Μέχρι σήμερα δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα υγείας. Είμαι μια 69χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο τελευταίο δωμάτιο του διαδρόμου, λίγο πριν αρχίσει το παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών έχω παρακολουθήσει δεκάδες ασθενείς με καρκίνο να περνούν από μπροστά μου πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια και κρεβάτια με ρόδες. Κανένας από αυτούς τους ασθενείς δεν ήταν πάνω από 17 ετών.»

Αυτή είναι μια καταχώρηση από το ημερολόγιο της γιαγιάς μου, με ημερομηνία 16.9.1977. Το σκάναρα και το κάρφωσα στο πίνακα ανακοινώσεων μου, πριν από περίπου μια δεκαετία. Ακόμη και σήμερα παραμένει εκεί για να μου θυμίζει ότι πάντα, πάντα, μα πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να νιώθω ευγνωμοσύνη!

Παραμένει επίσης εκεί για να μου υπενθυμίζει ότι, δεν έχει σημασία πόση τύχη ή ατυχία νομίζω ότι έχω. Πρέπει κάθε μέρα να ξυπνάω νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τη ζωή μου, επειδή κάποιος, κάπου αλλού, απεγνωσμένα παλεύει για τη δική του.

Για να πούμε την αλήθεια, η ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων, αλλά η ικανότητα για την αντιμετώπισή τους. Φανταστείτε όλα τα θαυμάσια πράγματα που το μυαλό σας μπορεί να αγκαλιάσει αν δεν ήταν κρυμμένα καλά πίσω από τα προβλήματά σας. Πάντα να βλέπετε τι έχετε, αντί για αυτά που έχετε χάσει.

Επειδή δεν μετράει αυτό που ο κόσμος σας πήρε μακριά αλλά αυτό που σας έχει απομείνει.

Εδώ είναι μερικές υπενθυμίσεις που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη ζωή σας, στα χέρια σας κάθε φορά που νιώθετε ότι όλα γύρω σας καταρρέουν:

1. Ο πόνος είναι μέρος της ανάπτυξης.
Μερικές φορές η ζωή κλείνει τις πόρτες, γιατί είναι η ώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αυτό είναι ένα πολύ καλό πράγμα. Πολλές φορές δεν κάνουμε βήματα μπροστά αν δεν μας αναγκάσουν οι περιστάσεις. Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κανένας πόνος δεν έρχεται χωρίς σκοπό.

Προσπεράστε τη δυσκολία, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ τι σας δίδαξε. Το ότι η ζωή χρειάζεται αγώνα δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρετε. Κάθε μεγάλη επιτυχία απαιτεί δύσκολη προσπάθεια. Το καλό πράγμα αργεί. Να έχετε υπομονή και να παραμείνετε αισιόδοξος. Όλα θα γίνουν. Ίσως όχι αμέσως, κάποια στιγμή όμως σίγουρα.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν δύο είδη πόνου: Ο πόνος που πονάει και ο πόνος που σας αλλάζει. Όταν αφήσετε τη ζωή να σας κυλίσει αντί να της αντισταθείτε, τότε και τα δύο είδη πόνου θα σας βοηθήσουν να ωριμάσετε.

2. Τα πάντα στη ζωή είναι προσωρινά.
Κάθε φορά που βρέχει, κάποτε σταματά και βγάζει ήλιο. Κάθε φορά που θα πληγωθείτε, θα έρθει η στιγμή που θα νιώσετε καλύτερα. Μετά το σκοτάδι υπάρχει πάντα το φως. Αυτό το βλέπουμε κάθε πρωί, αλλά εξακολουθούμε να το ξεχνάμε, επιλέγοντας τη σκέψη ότι το σκοτάδι θα διαρκέσει για πάντα. Δεν διαρκεί. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.

Έτσι, αν τα πράγματα σας πάνε καλά τώρα, απολαύστε το. Δεν θα διαρκέσει για πάντα. Αν τα πράγματα σας πάνε άσχημα, μην ανησυχείτε γιατί ούτε αυτό πρόκειται να διαρκέσει για πάντα. Επειδή η ζωή σας δεν είναι εύκολη αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χαμογελάσετε. 

Επειδή υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χαμογελάσετε. Κάθε στιγμή που έρχεται, σας δίνει μια νέα αρχή και ένα νέο τέλος. Μπορείτε να βρείτε μια δεύτερη ευκαιρία, το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο. Απλά πρέπει να την αρπάξετε και να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε.

3. Με το να ανησυχείτε και να διαμαρτύρεστε για τα πάντα δεν αλλάζει κάτι.
Αυτοί που διαμαρτύρονται περισσότερο, πετυχαίνουν τα λιγότερα στη ζωή. Είναι καλύτερο να προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι μεγάλο και να αποτύχουμε, παρά να μην προσπαθήσουμε καθόλου και να πετύχουμε. 

Τίποτα δεν τελείωσε αν αποτύχατε σε μια προσπάθεια σας. Αντίθετα όλα τελειώνουν αν δεν προσπαθήσετε καθόλου και το μόνο που κάνετε είναι να διαμαρτύρεστε ότι όλα σας πάνε στραβά.

Αν πιστεύουμε σε κάτι, συνεχίζουμε να το προσπαθούμε. Μην αφήνετε τις σκιές του παρελθόντος να σας κρύψουν το κατώφλι των μελλοντικών σας στόχων. Μην περνάτε τις μέρες σας γκρινιάζοντας για το χθες. Αναλάβετε δράση αντ “αυτού. Αφήστε ό, τι έχετε μάθει να βελτιώσει το τρόπο που ζείτε. Κάντε μια αλλαγή και ποτέ μην κοιτάξετε πίσω.

Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα, να θυμάστε ότι η αληθινή ευτυχία αρχίζει μόνο όταν σταματήσετε να διαμαρτύρεστε για τα προβλήματά σας και μόνο όταν αρχίσετε να είστε ευγνώμων για όλα τα προβλήματα που δεν έχετε.

4. Τα σημάδια σας είναι τα σύμβολα της δύναμής σας.
Μην ντρέπεστε ποτέ για τα σημάδια που σας άφησε η ζωή σας. Μια ουλή σημαίνει ότι το κακό έχει τελειώσει και η πληγή κλείνει. Αυτό σημαίνει ότι νικήσατε τον πόνο, πήρατε το μάθημα, δυναμώσατε και προχωρήσατε μπροστά. 

Μια ουλή είναι το τατουάζ του θριάμβου για το οποίο πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι. Μην αφήνετε τα σημάδια σας να σας κρατήσουν ομήρους. Μην τα αφήνετε να σας οδηγούν να ζείτε μια φοβισμένη ζωή. 

Δεν μπορείτε να κάνετε τα σημάδια της ζωής σας να εξαφανιστούν, αλλά μπορείτε να αλλάξετε το τρόπο που τα βλέπετε. Μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε τα σημάδια σας ως ένα σημάδι δύναμης και όχι πόνου.

Ο Rumi είπε κάποτε, “Η πληγή είναι το μέρος από όπου μπαίνει το φως στο σώμα.» Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Από τα δεινά έχουν προκύψει οι ισχυρότερες ψυχές. Οι πιο ισχυροί χαρακτήρες σε αυτό το μεγάλο κόσμο έχουν σφυρηλατηθεί με ουλές. 

Δείτε τα σημάδια σας ως ένα σημάδι του «ΝΑΙ! Το έκανα αυτό! Επέζησα και έχω τα σημάδια που το αποδεικνύουν! Τώρα έχω την ευκαιρία να γίνω ακόμη δυνατότερος.”

5. Κάθε μικρός αγώνας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.
Στη ζωή, υπομονή δεν σημαίνει να περιμένεις. Σημαίνει να έχεις την ικανότητα να κρατήσεις μια σωστή στάση, ενώ εργάζεσαι σκληρά για να πετύχεις τα όνειρά σου γνωρίζοντας ότι ο κόπος σου αξίζει τον κόπο.

Έτσι, αν έχετε σκοπό να προσπαθήσετε, βρείτε το χρόνο να το πάτε μέχρι τέλους. Βρείτε το χρόνο να ολοκληρώσετε όλη τη διαδρομή. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να ξεκινήσετε καν.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα χάσετε για λίγο την σταθερότητα και την άνεση σας. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα τρώτε όσο τρώγατε και ότι δεν θα κοιμάστε όσο είχατε συνηθίσει να κοιμάστε. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα θυσιάσετε τις σχέσεις σας. Ότι θα σας κοροϊδέψουν οι συμμαθητές σας.

Ότι θα περάσετε ένα μεγάλο διάστημα μοναξιάς. Η μοναξιά, όμως, είναι το δώρο που καθιστά δυνατά τα σπουδαία πράγματα. Σας δίνει το χώρο που χρειάζεστε. Όλα τα άλλα είναι μια δοκιμασία της αποφασιστικότητας σας, για το πόσο το θέλετε πραγματικά.

Και αν το θέλετε, θα το κάνετε, παρά την αποτυχία και την απόρριψη. Και σε κάθε βήμα θα αισθάνεστε καλύτερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Θα συνειδητοποιήσετε ότι ο αγώνας δεν βρίσκεται στη διαδρομή, είναι η διαδρομή. 

Και αξίζει τον κόπο. Έτσι, αν έχετε σκοπό να προσπαθήσετε, περπατήστε όλη τη διαδρομή μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο … δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να γνωρίζεις τι σημαίνει να είσαι ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

6. Η αρνητικότητα των άλλων ανθρώπων δεν είναι δικό σας πρόβλημα.
Να είστε θετικοί όταν η αρνητικότητα σας περιβάλλει. Να χαμογελάτε όταν οι άλλοι προσπαθούν να σας τραβήξουν κάτω. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας και την εστίαση σας.

Όταν οι άλλοι σας αντιμετωπίζουν με άσχημο τρόπο, συνεχίστε να είστε ο εαυτός σας. Μην αφήσετε ποτέ την πικρία κάποιου άλλου να αλλάξει αυτό που είστε. Μην παίρνετε αυτά που λένε οι άλλοι προσωπικά, ακόμη και αν είναι προσωπικά. Σπάνια οι άνθρωποι κάνουν πράγματα εξαιτίας σας. Ότι κάνουν, το κάνουν εξαιτίας τους.

Πάνω απ “όλα, μην αλλάξετε ποτέ απλά για να εντυπωσιάσετε κάποιον που λέει ότι δεν είστε αρκετά καλός. Να αλλάξετε επειδή αυτό θα σας κάνει καλύτερο άνθρωπο και θα σας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μιλάνε για εσάς, ανεξάρτητα από το τι κάνετε ή πόσο καλά μπορείτε να το κάνετε. Έτσι να ανησυχείτε για τον εαυτό σας, πριν αρχίσετε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Αν πιστεύουμε σε κάτι, δεν πρέπει να φοβόμαστε να αγωνιστούμε για αυτό. Τη μεγάλη δύναμη θα τη βρείτε αν αγνοήσετε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε.

Σίγουρα το έχετε ακούσει κάπου : «Η ζωή έρχεται μόνο μία φορά». Αλήθεια είναι. Για αυτό, κάντε ό, τι σας κάνει ευτυχισμένο και να είστε μαζί με όποιον σας κάνει να χαμογελάτε.

7. Ότι είναι γραφτό να γίνει, τελικά θα ΓΙΝΕΙ.
Η αληθινή δύναμη έρχεται όταν, ενώ έχετε τόσα πολλά να κλάψετε και να στεναχωρηθείτε, προτιμάτε να χαμογελάσετε και να εκτιμήσετε τη ζωή σας. Υπάρχουν ευλογίες κρυμμένες σε κάθε αγώνα που αντιμετωπίζετε. 

Θα πρέπει όμως να είστε πρόθυμοι να ανοίξετε τη καρδιά και το μυαλό για να τις δείτε. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τα πράγματα να συμβούν. Μπορείτε όμως να προσπαθήσετε πολύ σοβαρά. Σε κάποιο σημείο ίσως θα πρέπει να αφήσετε να γίνει αυτό που είναι γραφτό να γίνει.

Στο τέλος, το να αγαπήσετε τη ζωή σας σημαίνει να εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας, να παίρνετε ρίσκα, να χάνετε και να βρίσκετε την ευτυχία, να αποκτήσετε όμορφες αναμνήσεις και να μάθετε μέσα από την εμπειρία. 

Είναι ένα μακρύ ταξίδι. Θα πρέπει να σταματήσετε να ανησυχείτε, να αναρωτιέστε και να αμφιβάλλετε για κάθε βήμα που κάνετε. Να χαμογελάτε, να ζείτε συνειδητά την κάθε στιγμή και να απολαύσετε τη ζωή σας, όπως αυτή ξετυλίγεται. Μπορεί να μην καταλήξετε ακριβώς εκεί που θέλατε να πάτε, αλλά θα φθάσετε τελικά ακριβώς εκεί που πρέπει να πάτε.

8. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε.
Μην φοβάστε να προσπαθήσετε ξανά, να αγαπήσετε και πάλι, να ζήσετε και πάλι και να ονειρευτείτε και πάλι. Μην αφήνετε ένα σκληρό μάθημα να σκληρύνει την καρδιά σας. Τα καλύτερα μαθήματα της ζωής συχνά διδάσκονται από τα χειρότερα λάθη και στις χειρότερες συνθήκες. 

Θα υπάρξουν στιγμές που θα νομίζετε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Ότι έχετε φτάσει στον πάτο του βαρελιού και ότι δεν πρόκειται να ξεφύγετε ποτέ από το αδιέξοδο. Δεν ισχύει. 

Όταν αισθάνεστε ότι ξεμείνατε από δυνάμεις και ότι είστε έτοιμος να τα παρατήσετε, να θυμάστε ότι μερικές φορές τα πράγματα πρέπει να πάνε πολύ στραβά πριν εξελιχθούν σωστά. Μερικές φορές πρέπει να ζήσετε το χειρότερο, για να φτάσετε στο καλύτερο.

Ναι, η ζωή είναι σκληρή, αλλά εσείς είστε πιο σκληρός. Βρείτε τη δύναμη να γελάτε κάθε μέρα. Βρείτε το θάρρος να αισθανθείτε διαφορετικά, όμορφα. Ανακαλύψτε στη καρδιά σας τον τρόπο να κάνετε τους άλλους να χαμογελούν. 

Μην εκνευρίζεστε με πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Ζήστε απλά. Μοιράστε την αγάπη σας απλόχερα. Μιλήστε με ειλικρίνεια. Εργαστείτε επιμελώς. Ακόμη και αν πέσετε, σηκωθείτε και συνεχίστε. Συνεχίστε.

Κάθε πρωί που θα ξυπνάτε, να έχετε στο μυαλό σας αυτή τη λίστα :
«Να σκέφτεσαι θετικά. Να τρως υγιεινά. Να ασκείς το σώμα σου. Να ανησυχείς λιγότερο. Να δουλέψεις σκληρά. Να γελάς συχνά. Να κοιμάσαι καλά. Επανάληψη…»

Αν βρήκατε ενδιαφέρουσες τις συμβουλές των Μάρκ και Έιντζελ, φροντίστε να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, ώστε να μπορέσουν να τις διαβάσουν και άλλοι!