Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Η καρδιά κρύβει το σκοπό της ζωής σου…!!!!

Όποτε πας προς τα εκεί, αυτή πεταρίζει και εσύ αισθάνεσαι ευτυχισμένος. Όποτε απομακρύνεσαι, εκείνη πονάει και εσύ νιώθεις απόλυτα αυτό το σφίξιμο.

Η λογική θα σου δείξει τη διαδρομή. Χρειάζεται, γιατί έχει τις λεπτομέρειες. Ζυγιάζει, μετράει, κρατάει τις αποστάσεις. Ξέρει κιόλας τα μέρη τα κακότροπα που πρέπει να αποφύγεις.

Μπορεί όμως να σου πει ότι καλά δεν πας, και να στο στοιχειοθετήσει κιόλας, μα αν βλέπεις ότι σκιρτάει η καρδιά σου, ότι πονεί κατά κει που η λογική σου δείχνει, την καρδιά θα σε συμβούλευα να ακούσεις και τη φωνή της να ακολουθήσεις.

Είναι πολύ πιθανόν αν δεν το κάνεις, να χάνεις κάτι πολύ σπουδαίο. Και το όφελος της φωνής της, πάντα στο μέλλον το ανακαλύπτεις.




Dimitris Nomikos

Η ζωή ξέρει να ανταποδίδει αδικίες και συμπεριφορές, αρκεί να έχεις υπομονή...!!!!

Και ξανά η ίδια απορία τριγυρίζει στο μυαλό σου. Γιατί πολλοί άνθρωποι κάνουν τη ζωή των άλλων δύσκολη ενώ παράλληλα η δική τους ανθίζει; Γιατί ενώ αδικούν και φέρονται σκληρά, οι ίδιοι χαίρουν εκτίμησης; Πώς μπορούν να μισούν, να αδιαφορούν και να γυρίζουν εύκολα την πλάτη συνεχίζοντας σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

Γιατί ευημερούν ενώ κάνουν άλλους δυστυχισμένους; Ούφ! Γιατί τόση αδικία; Και αναρωτιέσαι, δε φοβούνται; Δε σκέφτονται ότι μπορεί να έρθουν στην ίδια δύσκολη θέση και να τιμωρηθούν; Μάλλον όχι!.

Κι όμως η ζωή έχει άλλα σχέδια. Ξέρει να επιστρέφει συμπεριφορές αρκεί να έχεις υπομονή! Μην αναλώνεσαι, μη χαραμίζεσαι για να ανταποδώσεις τα ίσα. 

Θα το κάνει η ζωή για σένα. Όποιος πλήγωσε θα πληγωθεί! Όποιος αδίκησε θα αδικηθεί! Όποιος έκανε άλλους να πονέσουν θα πονέσει διπλά!

Άσε την εκδίκηση και δείξε αδιαφορία. Την τιμωρία, τη δικαιοσύνη και την κάθαρση θα τη φέρει η ζωή. Εσύ σταμάτα με τα εκδικητικά σενάρια που φέρνουν ψυχική φθορά. Άσε τη ζωή να κάνει τη δουλειά της. Ξέρει αυτή! 
Κάνε υπομονή σου λέω..




Δέσποινα Χατζάκη

Όσοι νηστεύετε….σκεφτείτε…!!!!

Όσοι νηστεύετε, αλλά τρώτε μέχρι σκασμού χταποδάκια, καλαμαράκια, σουπιές, πατάτες τηγανητές, πέντε κιλά ψωμί, ένα κιλό χαλβά, κλπ. ήρθε η ώρα να μάθετε ότι δε νηστεύετε.

Όσοι νηστεύετε, αλλά βρίζετε Χριστούς, Παναγίες, τα παιδιά σας, τον απέναντι, κλπ. ήρθε η ώρα να μάθετε ότι δε νηστεύετε.

Όσοι νηστεύετε και χτυπάτε τη γυναίκα σας, τον γείτονα, τον αντίπαλο οπαδό κλπ. ήρθε η ώρα να μάθετε ότι δεν νηστεύετε.

Όσοι νηστεύετε, κάνετε κάτι μεγάλους σταυρούς μετά οσφυοκαμψίας, ενώ στη δουλειά και στη ζωή σας είστε ρουφιάνοι, ψεύτες, χαμερπείς και γλύφτες, ήρθε η ώρα να μάθετε ότι δε νηστεύετε.

Όσοι νηστεύετε αλλά τα παίρνετε χοντρά είτε από φακελάκια, είτε από μίζες, είτε από θέση εξουσίας, είτε από εκμετάλλευση του άλλου, ήρθε η ώρα να μάθετε ότι δεν νηστεύετε.

Όσοι νηστεύετε και είστε κάθε Κυριακή στην εκκλησία, πρώτο στασίδι πίστα, ψάλλοντας τα πάντα παπαγαλία, ενώ μόλις βγείτε από την εκκλησία κουτσομπολεύετε τους άλλους, ρουφιανεύετε τους άλλους, τις περισσότερες φορές βγάζοντας φανταστικές ιστορίες από το αρρωστημένο σας μυαλό, ήρθε η ώρα να μάθετε ότι δε νηστεύετε.

Η νηστεία έχει κάποιο πνευματικό νόημα.

Και αυτό είναι η εγκράτεια, η σύνεση, η ταπεινότητα, η αποφυγή πειρασμών.

Πιο σωστός άνθρωπος είναι αυτός που συνειδητά δε νηστεύει.

Αυτός τουλάχιστον δεν κοροϊδεύει τον εαυτό του.

Καλή ''νηστεία''.




της Ανδριάνα Επιμέλεια

Ιησού Χριστέ μου είμαι εγώ....!!!!

Υπάρχει μια ιστορία για έναν ιερέα

που τον ενοχλούσε να βλέπει έναν ρακένδυτο γέρο να μπαίνει στην εκκλησία του κάθε μέρα το μεσημέρι και να βγαίνει ξανά

μετά από λίγα λεπτά.

«Γιατί το κάνει αυτό;» αναρωτιόταν.

Ενημέρωσε τον επιστάτη και του ζήτησε να ρωτήσει το γέρο.

Διότι στο χώρο υπήρχαν αντικείμενα μεγάλης αξίας.

«Πηγαίνω να προσευχηθώ,»

είπε ο γέρος απαντώντας στην ερώτηση του επιστάτη.

«Έλα, έλα τώρα» είπε αυτός,

«ποτέ δε μένεις αρκετή ώρα στην εκκλησία για να προσευχηθείς.»

«Λοιπόν, βλέπεις» συνέχισε ο γέρος,

«εγώ δεν ξέρω από μεγάλες προσευχές,

όμως κάθε μέρα στις δώδεκα το μεσημέρι απλώς έρχομαι και λέω,

«‘Ιησού, είμαι εγώ, ο Τζιμ.

Περιμένω ένα λεπτό και μετά φεύγω.

Αν και είναι σύντομη η προσευχή μου, νομίζω ότι Αυτός με ακούει.»

Όταν μετά από λίγο καιρό ο Τζιμ τραυματίστηκε και τον πήγαν στο νοσοκομείο, η παρουσία του είχε θετική επίδραση στην πτέρυγά του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Οι παραπονιάρηδες ασθενείς άρχισαν να γίνονται χαρούμενοι και συχνά όλη η πτέρυγα αντηχούσε από τα γέλια.

«Λοιπόν, Τζιμ» του είπε μια νοσοκόμα μια μέρα,

«μερικοί λένε ότι αυτή η αλλαγή στην πτέρυγα οφείλεται σε σένα.

Λένε ότι είσαι πάντα ευτυχισμένος».

«Ε, ναι, βέβαια. Δε γίνεται να μην είμαι ευτυχισμένος.

Βλέπεις, είναι ο επισκέπτης μου. Κάθε μέρα με κάνει ευτυχισμένο».

«Ο επισκέπτης σου;»

Η νοσοκόμα παραξενεύτηκε.

Είχε παρατηρήσει ότι η καρέκλα του Τζιμ ήταν πάντα κενή τις ώρες του επισκεπτηρίου, επειδή ήταν μόνος του, δεν είχε συγγενείς.

«Ο επισκέπτης σου; Μα πότε έρχεται;»

«Κάθε μέρα» απάντησε ο Τζιμ, με μια λάμψη στο βλέμμα του.

«Ναι, κάθε μέρα στις δώδεκα το μεσημέρι έρχεται και στέκεται στην άκρη του κρεβατιού μου.

Τον βλέπω να μου χαμογελά και να μου λέει,

''Γεια σου Τζιμ, είμαι Εγώ, ο Ιησούς ''»

Η προσευχή ανοίγει ένα κανάλι

από το δικό μας το κενό προς την πληρότητα του Θεού.

Είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ανθρώπινες ανάγκες μας και τις ουράνιες πηγές ενέργειας.

Πρέπει να μάθεις να έρχεσαι σε προσωπική επαφή με τη δύναμη του Θεού, να Τον αφήνεις να κάνει το έργο που θα σου αποφέρει χαρά, υγεία και ευτυχία.

Κανένας άνθρωπος δεν κατορθώνει να κάνει τόσα πολλά με τόσο λίγη δαπάνη χρόνου όσα εκείνος που προσεύχεται.

Η προσευχή είναι τόσο απλή.

Είναι σαν να ανοίγεις μια πόρτα απαλά

και να γλιστράς μέσα στην παρουσία του Ίδιου του Θεού,

εκεί μέσα στη σιωπή για να ακούσεις τη δική Του φωνή.

Ίσως για να ζητήσεις κάτι ή μόνο για να ακούσεις.

Δεν έχει σημασία απλώς να βρίσκεσαι εκεί,

μέσα στην παρουσία Του,

αυτό είναι η προσευχή!




Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

5 απλοί τρόποι για να καθαρίσετε την ενέργειά σας…!!!!

Υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτό τον κόσμο που μπορούν να μας ρίξουν ψυχολογικά να μας κάνουν να νιώθουμε καταβεβλημένοι και κενοί. Σε αυτό το σημείο είναι που αναδύεται η καθημερινή ανάγκη κάθαρσης της ενέργειας. Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά πέντε πρακτικές δραστηριότητες, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το σώμα σας από κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια.

1. Περάστε χρόνο στη φύση
Η φύση αποτελεί ένα εκπληκτικά δυνατό εργαλείο εξαγνισμού. Μας βοηθά να αποτινάξουμε από το σώμα μας καθημερινές πιέσεις της ζωής, αφού η Μητέρα Γη κατέχει τη μαγική εκείνη ικανότητα να ισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος του οργανισμού μας. 

Λίγα λεπτά έξω στη φύση και η αναπνοή σας θα αρχίσει να γίνεται πιο βαθιά, οι μυς σας θα χαλαρώσουν και το πολυάσχολο μυαλό σας θα αρχίσει να αφήνεται.

Αν μάλιστα δοκιμάσετε να σταθείτε λίγο με γυμνά πόδια, αυτά τα πλεονεκτήματα αυξάνονται, καθώς θα νιώσετε την απόλυτη σύνδεση του σώματος σας με τη γη. Αυτό που έχετε εσείς να κάνετε είναι να βρείτε ένα μέρος, όπου μπορείτε να συνδεθείτε και επιτρέψτε στη γη να κάνει τα υπόλοιπα. 

Καθώς στέκεστε εκεί, εστιάστε την προσοχή σας στα πόδια σας και πώς νιώθετε το έδαφος. Την υφή, τη θερμοκρασία και τις δονήσεις. Και ύστερα θα νιώσετε το ίδιο να διατρέχει το σώμα σας.

2. Κάψτε λευκό φασκόμηλο και ξύλο palo santo
Η χρήση αυτών των φυσικών στοιχείων είναι μια καταπληκτική ιδέα για τον ενεργειακό εξαγνισμό και συνεπώς την ενίσχυση της αίσθησης καθαρότητας και αυτογνωσίας. Μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα κομμάτι φασκόμηλου ή ξύλου palo santo στη τσάντα σας και να τα χρησιμοποιείτε όταν θα βρίσκεστε σε ένα χώρο που δεν θα ενοχλείτε από τον καπνό.

Χρησιμοποιούνται ως θυμίαμα και ως μέσο χαλάρωσης, αλλά ο καθορισμός ενός σκοπού, μιας σκέψης κατά τη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία καθαρισμού.

3. Συνδεθείτε με έναν ήχο
Ο ήχος είναι ο καλύτερος τρόπος να μετακινήσουμε την ενέργεια. Χρησιμοποιώντας τη φωνή σας για να εκφράσετε κάθε αίσθηση στο σώμα σας, μπορεί να δημιουργήσει μια μεταμόρφωση και συνεπώς να ισορροπήσει την εσωτερική σας ενέργεια. 

Μπορείτε να πειραματιστείτε, δοκιμάζοντας διάφορους ήχους και τόνους, ώστε να βρείτε τι σας ταιριάζει και σας ηρεμεί. Ενώστε τα χέρια σας μπροστά από την κοιλιά σας και συγκεντρωθείτε στον ήχο. Να γνωρίζετε ότι η ανάπτυξη μιας σχέσης με τον ήχο μπορεί να είναι μια αργή διαδικασία. Να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας και να εξασκήστε.

4. Γυμνάστε σώμα και πνεύμα
Η διατήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας άσκησης βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών, την αύξηση της αίσθησης εσωτερικής ηρεμίας και της μείωσης του στρες. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι κουραστική και επίπονη. Θα μπορούσε να είναι μέχρι και 20 λεπτά χαλαρό περπάτημα ή γιόγκα. 

Για την ενίσχυση της απελευθέρωσης διαθέσιμης ενέργειας, βεβαιωθείτε ότι γυμνάζεστε προσεκτικά και με συγκέντρωση. Γιατί με αυτό τον τρόπο καθοδηγείτε το σώμα σας πνευματικά και νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εσωτερική δύναμη.

Μπορείτε επίσης να κατευθύνετε και να εστιάσετε την αναπνοή σας σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος σας. Εισπνεύστε βαθιά και με την εκπνοή φανταστείτε ότι διώχνετε όλη την ένταση.

5. Εξαγνιστείτε μέσω του νερού
Το νερό είναι ένα αγνό μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, για να εξαγνίσει το σώμα σας. Πιείτε τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερού την ημέρα και βοηθήστε στην ενυδάτωση του οργανισμού σας και στη στήριξη της λειτουργίας των οργάνων. 

Η τακτική κατανάλωση νερού βοηθά στο να ξεφορτωθούμε όλες εκείνες τις τοξίνες που το σώμα μας δεν χρειάζεται και έτσι να εξαλείψουμε κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια. 

Κάντε ένα ντους. Το νερό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στον καθαρισμό κάθε ενεργητικών υπολειμμάτων που έχετε λάβει από το περιβάλλον σας. Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την επαφή με το νερό και την απόλυτη χαλάρωση.




enallaktikidrasi

Η Αλληγορία του Σπηλαίου στις μέρες του κορονοϊού...!!!!

Μια νέα πραγματικότητα. Βιώνουμε όλοι μια νέα και πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Ένας άγνωστος – έως χθες – ιός σήμανε την παύση της γνωστής και οικείας ροής των πραγμάτων, απενεργοποίησε τα προγράμματα, πάγωσε την παγκόσμια οικονομία, κάθε λογής δραστηριότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις.

Έγκλειστοι, προσκολλημένοι, παθητικά παρακολουθούμε τις εξελίξεις που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τον ιό. Το χαρακτηριστικό των ημερών είναι ο καθημερινός καταιγισμός πληροφοριών που αφορά το ένα και μοναδικό θέμα της ειδησεογραφίας.

Ένας χείμαρρος ειδήσεων πολιορκεί και καταλαμβάνει τον ανθρώπινο νου. Η πρόκληση έντονων συναισθημάτων, ο εκφοβισμός, η τρομολαγνεία, η επιβολή αυστηρών μέτρων αποτελούν πλέον την καθημερινή βρώση της ψυχής. Το πεδίο δράσης, καθώς και το οπτικό πεδίο, περιορίστηκαν μέσα σε λίγα τετραγωνικά.

Μένουμε σπίτι για λόγους προστασίας. Μένουμε σπίτι με απουσία προσωπικής δράσης και αυτενέργειας.

Πώς ορίζεται όμως η έννοια αυτής της πραγματικότητας; Πόσο αληθινή είναι; Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο που αλλάζει, αλλά και εμάς τους ίδιους ως αλήθεια ή ως ψευδαίσθηση;

Επακόλουθα και εύλογα, η νέα πραγματικότητα είναι σε θέση, όπως και άξια, να παραλληλισθεί με μια γνωστή αλληγορία. 
                       Εικόνα: cicadaq – deviantart.com

Η Αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα είναι το έβδομο βιβλίο από το έργο «Πολιτεία» και από τα πιο γνωστά, ανά τον κόσμο, κείμενα του φιλοσόφου. Σύμφωνα με τον αλληγορικό μύθο ορισμένοι άνθρωποι ζουν κάτω από τη γη, δέσμιοι μέσα σε μια σπηλιά, με τέτοιο τρόπο αλυσοδεμένοι, ώστε το οπτικό τους πεδίο να περιορίζεται στον απέναντί τους τοίχο. 

Πίσω τους και ψηλά είναι αναμμένη μια φωτιά. Άνθρωποι από τον έξω κόσμο μεταφέρουν ομοιώματα ζώων, ανθρώπων και αντικειμένων. Τα ομοιώματα είναι κατασκευασμένα από πέτρα, ξύλο ή άλλο υλικό. 

Έτσι, οτιδήποτε διαδραματίζεται πίσω από την πλάτη των δεσμωτών αναπαρίσταται διά της σκιάς επάνω στο μοναδικό οπτικό τους πεδίο, δηλαδή στον τοίχο. 

Οι άνθρωποι που μεταφέρουν τα ομοιώματα μιλούν μεταξύ τους και οι δεσμώτες λανθασμένα αντιλαμβάνονται ότι οι φωνές προέρχονται από τις σκιές. Οι αλυσοδεμένοι ζουν με την ψευδαίσθηση πως οι σκιές που βλέπουν είναι η αλήθεια.

Ένας από τους ανθρώπους του σπηλαίου δραπετεύει, αντικρίζει το αληθινό φως του ήλιου, αρχικά τον τυφλώνει και θεωρεί ως μόνη αλήθεια τις σκιές. Θα καταφέρει, όμως σταδιακά να δει τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση, άρα θα συνειδητοποιήσει την πλάνη του σπηλαίου. 

Θα αντιληφθεί ότι οι δεσμώτες συνεχίζουν ακόμα να ζουν μέσα σε πλάνη. Θα επιστρέψει στη σπηλιά, για να μεταφέρει στους δεσμώτες την αλήθεια. Όταν προσπαθήσει να τους λύσει από τα δεσμά τους εκείνοι θα επιχειρήσουν να τον σκοτώσουν, αφού τον περιγελάσουν.

Συγκρίνοντας τον μύθο του Πλάτωνα με τη σημερινή πραγματικότητα, με τον έγκλειστο πλέον βίο μας, σκιαγραφούνται μεταξύ τους ομοιότητες.

Μοιάζουμε πια καθηλωμένοι, σα δέσμιοι, στην ίδια θέση αγκυλωμένοι, παρατηρώντας σκιές και αμυδρό φως. Η αλήθεια είναι εκείνη που αντιλαμβανόμαστε μέσα από ένα στενό και περιορισμένο οπτικό πεδίο; Έντρομοι, άπραγοι, άεργοι, στάσιμοι, μη παραγωγικοί.

Πόσο πλέον είμαστε σε θέση, πεπαιδευμένοι ή απαίδευτοι, να φιλτράρουμε την αλήθεια; Πόσο εφικτή είναι η απόσταξη της πραγματικότητάς μας, αυτής που ορίζει ο μικρόκοσμός μας, μέσα σε συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, ή αυτής της πραγματικότητας που απ’ τον έξω κόσμο φτάνει στα δικά μας μέτρα, μέσω διαύλων;

Ποιο είναι το σκοτάδι και ποιο το αληθινό φως; Πόσοι αντέχουν τη θέα του εκτυφλωτικού φωτός, ενώ έχουν εθιστεί στην πλάνη των σκιών;

Ποιες είναι οι πλάνες, οι ψευδαισθήσεις, τα κατασκευασμένα ομοιώματα που προβάλλονται στο μικρό οπτικό μας πεδίο;

Όπως κι αν έχει, η αλήθεια είναι πως η αλήθεια δεν περιορίζεται μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα μιας σπηλιάς.




Νόπη Χατζηιγνατιάδου

Κενά παιδιά...!!!!

Υπάρχει μια σιωπηλή τραγωδία που εκτυλίσσεται σήμερα στα σπίτια μας και αφορά στα πιο πολύτιμα κοσμήματά μας : τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας βρίσκονται σε μια συναισθηματική κατάσταση καταστροφική! Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ερευνητές μας πρόσφεραν στατιστικές κάθε φορά και πιο ανησυχητικές σχετικά με την οξυμένη και επίμονη αύξησης παιδικής ψυχασθένειας που τώρα έχει φτάσει αναλογίες επιδημίας:

Οι στατιστικές δεν ψεύδονται :

• 1 κάθε 5 παιδιά έχει προβλήματα ψυχικής υγείας

• παρατηρήθηκε αύξηση 43% στη Δ.Ε.Π.Υ.( Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας)

• παρατηρήθηκε αύξηση 37% στην εφηβική κατάθλιψη

• παρατηρήθηκε αύξηση 200% στον αριθμό των παιδικών (μεταξύ 10 και 14 ετών) αυτοκτονιών

Τι συμβαίνει και τι κάνουμε λάθος;

Τα σημερινά παιδιά βρίσκονται σε υπερδιέγερση και είναι γεμάτα υλικά δώρα, αλλά στερούνται των βασικών για μια υγιή παιδική ηλικία, όπως :

• συναισθηματικά διαθέσιμους γονείς

• όρια ξεκάθαρα βαλμένα

• υπευθυνότητες

• ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο

• κίνηση εν γένει, ειδικά. Όπως, στην ύπαιθρο

• δημιουργικό παιχνίδι, κοινωνική αλληλεπίδραση, ευκαιρίες για μη-καθοδηγούμενο παιχνίδι και «ευκαιρίες» για να βαριούνται

Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια τα παιδιά χόρτασαν από:

• γονείς με την προσοχή τους αποσπασμένη από την ψηφιακή τεχνολογία

• γονείς επιεικείς και επιτρεπτικούς που αφήνουν τα παιδιά τους «να κυβερνούν τον κόσμο» και να είναι εκείνα που βάζουν τους κανόνες

• μια αίσθηση δικαιωμάτων, του να τα αξίζουν όλα χωρίς να τα κερδίζουν ή να γίνονται υπεύθυνα μόλις το αποκτούν

• ακατάλληλος ύπνος και μη ισορροπημένη διατροφή

• καθιστικός τρόπος ζωής

• ατελείωτη διέγερση, τεχνολογικές νταντάδες, άμεση επιβράβευση κι απουσία βαρετών στιγμών

Τι να κάνουμε;

Αν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν άτομα ευτυχισμένα και υγιή, πρέπει να ξυπνήσουμε και να επιστρέψουμε στα βασικά. Είναι ακόμη δυνατόν! Πολλές οικογένειες είδαν άμεση βελτίωση λίγες εβδομάδες αφότου εφάρμοσαν τις ακόλουθες συστάσεις:

• Βάλτε όρια και να θυμάστε ότι εσείς είστε ο καπετάνιος του καραβιού. Τα παιδιά σας θα αισθανθούν πιο σίγουρα ξέροντας πως εσείς έχετε τον έλεγχο του πηδαλίου

• Προσφέρετε στα παιδιά έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, γεμάτο από αυτό που τα παιδιά ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, όχι από αυτό που ΘΕΛΟΥΝ. Μη φοβάστε να πείτε «όχι» στα παιδιά σας, αν αυτό που θέλουν δεν είναι αυτό που χρειάζονται

• Δώστε τους θρεπτική τροφή και περιορίστε την τροφή-σκουπίδι

• Να περνάτε τουλάχιστον μια ώρα ημερησίως στον καθαρό αέρα με δραστηριότητες όπως : ποδήλατο, περπάτημα, ψάρεμα, παρατήρηση πουλιών/εντόμων

• Απολαύστε καθημερινά ένα οικογενειακό βραδινό φαγητό χωρίς έξυπνα τηλέφωνα ή τεχνολογία που θα τους αποσπά την προσοχή

• Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια με όλη την οικογένεια ή, αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά για επιτραπέζια, αφεθείτε να παρασυρθείτε από τα ενδιαφέροντά τους κι επιτρέψτε να είναι εκείνα που θα καθοδηγούν το παιχνίδι

• Εμπλέξτε τα παιδιά σας σε κάποια από τις δραστηριότητες ή τα καθήκοντα του σπιτιού σύμφωνα με την ηλικία τους (να διπλώνουν τα ρούχα, να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους, να απλώνουν τα ρούχα, να ξεπακετάρουν τα φαγητά, να στρώνουν το τραπέζι, να ταΐζουν τον σκύλο κλπ.)

• Καθιερώστε μια συνεπή ρουτίνα ως προς την ώρα ύπνου, για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται όσο χρειάζεται. Τα ωράρια θα είναι ακόμη πιο σημαντικά για παιδιά σε σχολική ηλικία.

• Διδάξτε υπευθυνότητα κι ανεξαρτησία. Μην τα προστατεύετε υπερβολικά έναντι κάθε απογοήτευσης ή κάθε λάθους. Τα να κάνουν λάθη θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να μάθουν να υπερνικούν τις προκλήσεις της ζωής.

• Μη φτιάχνετε την τσάντα τού παιδιού σας, μην τους την κουβαλάτε, μην τους πηγαίνετε την εργασία που ξέχασαν, μην τους ξεφλουδίζετε την μπανάνα ή το πορτοκάλι, αν μπορούν να το κάνουν μόνα τους (4-5 ετών). Αντί να τους δίνετε το ψάρι, μάθετέ τους να ψαρεύουν.

• Μάθετέ τους να περιμένουν και να αναβάλουν την ικανοποίηση.

• Δώστε ευκαιρίες για «πλήξη», μια και η πλήξη είναι η στιγμή οπότε και ξυπνά η δημιουργικότητα. Μην αισθάνεστε υπεύθυνος να διασκεδάζουν τα παιδιά όλη την ώρα.

• Μη χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως θεραπεία για τη βαρεμάρα, μήτε να τους την προσφέρετε στην πρώτη ευκαιρία απραξίας.

• Αποφύγετε τη χρήση τής τεχνολογίας στο τραπέζι, στο αυτοκίνητο, στα εστιατόρια, στα εμπορικά κέντρα. Χρησιμοποιείστε αυτές τις στιγμές ως ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, εκπαιδεύοντας έτσι τον εγκέφαλό τους να ξέρει να λειτουργεί όταν βρίσκονται σε κατάσταση: «πλήξη»

• Βοηθήστε τους να φτιάξουν ένα «βαζάκι πλήξης» με ιδέες για δραστηριότητες για όταν θα βαριούνται.

• Να είστε συναισθηματικά διαθέσιμος ούτως ώστε να «συνδέεστε» με το παιδί σας και να του διδάσκετε αυτορρύθμιση και κοινωνικές δεξιότητες.

• Τα βράδια απενεργοποιείστε τα τηλέφωνα, όταν τα παιδιά πρέπει να πάνε για ύπνο, ούτως ώστε να αποφύγετε την ψηφιακή απόσπαση προσοχής.

• Γίνετε ένας συναισθηματικός ρυθμιστής ή προπονητής των παιδιών σας. Διδάξτε τους να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται την απογοήτευση ή την οργή τους.

• Μάθετέ τους να χαιρετούν, να αλλάζουν ρόλους, να μοιράζονται χωρίς να μένουν με άδεια χέρια, να λένε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», να παραδέχονται τα λάθη τους και να ζητούν συγγνώμη (μην τους το επιβάλετε), και να είστε το πρότυπο όλων αυτών των αξιών που θέλετε να μεταδώσετε..

• Συνδεθείτε συναισθηματικά – χαμογελάστε, αγκαλιάστε, φιλήστε, γαργαλήστε, διαβάστε, χορέψτε, παίξτε ή μπουσουλήστε μαζί τους.




Άρθρο του Δρ. Λουίς Ρόχας Μάρκος, Ψυχιάτρου

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος ;

Έρχεσαι στη ζωή.

Αποκτάς αυτόματα μια εθνικότητα και μια θρησκεία.

Πηγαίνεις στο σχολείο, σε μαθαίνουν πράγματα που (πιθανόν) θα ξεχάσεις στη πορεία.

Σε διδάσκουν ουσιαστικά πως να γίνεις εργάτης, υπάλληλος ή αυτοαπασχολούμενος.

Πρέπει να έχεις βρει μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία “το άλλο σου μισό” κι αν δεν το έχεις βρει, το βαφτίσεις μέχρι να χωρίσετε.

Πιθανόν κάνεις μια δουλειά που δεν σε καλύπτει.

Συναναστρέφεσαι καθημερινά κυρίως με άτομα που δεν σου λένε κάτι.

Περιμένεις την επιτυχία στο μέλλον, χωρίς να έχεις ιδέα πως θα έρθει.

Βασίζεσαι στην ελπίδα για αυτή τη ζωή και στην ελεημοσύνη του Θεού για την επόμενη, έναν Θεό που επικαλείσαι στα δύσκολα να σε σώσει επειδή είναι πανίσχυρος.

Ενώ όταν όλα είναι καλά τον ξεχνάς ή μπερδεύεσαι από τα δόγματα ατόμων που τον έχουν σαν κυρία πηγή εισοδήματος.

Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένος;

Που αποσκοπούν όλα αυτά; Πόσα από τα αποτελέσματα στη ζωή σου έχουν έρθει από δικές σου επιλογές; Πόσο ορίζεις τη ζωή σου; Γιατί είναι τελικά τόσο δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος.

Θα σου πω γιατί :

Όταν επιτρέπεις σε νοοτροπίες που δεν έχουν καμία σχέση με σένα να σε οδηγούν στη ζωή, όταν αποδέχεσαι λανθασμένες πληροφορίες και τις κάνεις καθημερινό σου πρόγραμμα.

Όταν αφήνεις ανθρώπους που στο όνομα της αγάπης τους για σένα δηλητηριάζουν καθημερινά το μυαλό σου, όταν σε φθονούν, όταν σε εκμεταλλεύονται, όταν χαμογελούν μπροστά σου και από πίσω σου σε θάβουν, όταν διαρκώς σε κρίνουν και συ σπαταλάς ενέργεια και χρόνο για να ασχοληθείς.

Όταν έχεις απομακρύνει τα όμορφα και δεν τα φτάνεις, ενώ τα άσχημα είναι τόσο κοντά και δεν μπορείς να τα αποφύγεις.

Όταν συμβιβάζεσαι και παίρνεις κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζεις. Όταν συναινείς στο να είναι η ζωή σου μια ρουτίνα και δεν σηκώνεσαι να τα αναποδογυρίσεις όλα.

Όταν προσεύχεσαι σπάνια στο Θεό για να βοηθήσει και όχι επειδή τον αγαπάς πραγματικά, όπως δεν αγαπάς και τον εαυτό σου πραγματικά, όπως δεν μπορείς και να αγαπήσεις κανέναν πραγματικά.

Όταν πιστεύεις ότι η πρόοδος είναι ανέφικτη και ο δρόμος είναι κλειστός και προσπαθείς να πας γύρω γύρω από τα βράχια με κίνδυνο να τσακιστείς. Όταν πουλάς τον εαυτό σου για ένα μεροκάματο και η ψυχή σου νοσεί και σαπίζει, Όταν η ζωή σου φθίνει μέρα με τη μέρα και το χαμόγελο σβήνει από τα χείλη σου.

Όταν περιμένεις την αποδοχή των άλλων και την εύνοια τους, όταν αφήνεις στην τύχη ή στη μοίρα να κάνουν αυτό που είναι δική σου ευθύνη.

Όταν περιμένεις να θερίσεις χωρίς να έχεις σπείρει τίποτα, Όταν κατηγορείς Θεό και ανθρώπους για τα δεινά σου, όταν γίνεσαι εσωστρεφής και τα βλέπεις όλα μαύρα.

Όταν η θέληση σου κινεί το ένα πόδι μπροστά και ο φόβος κινεί το άλλο σου πόδι πίσω, θα βρίσκεσαι πάντα στο ίδιο μέρος κι όταν οι αναποδιές της ζωής και οι δυσκολίες σε λυγίσουν, τότε σβήνει και η θέληση και μένει ο φόβος. Ο φόβος κινεί και τα 2 σου πόδια πίσω.

Γι’ αυτό δεν είσαι ευτυχισμένος.

Μια ερώτηση μονάχα πριν σε αφήσω:

Τι είναι αυτό που σε σταματάει, είναι τόσο σοβαρό ούτως ώστε να ζήσεις μια ζωή λάθος;

Πάντα στον νου σου να ‘χεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Κωνσταντίνος Καβάφης




John Evans 
Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης

Το πραγματικό, συναρπαστικό μάθημα από τις «τρεις σοφές μαϊμούδες»...!!!!

Πιθανώς έχετε ήδη δει την περίφημη εικόνα με τις τρεις σοφές μαϊμούδες. Γνωρίζετε όμως τι σημαίνει πραγματικά;

Η κλασική εικόνα με τις τρεις σοφές μαϊμούδες από το Ιερό Τοσόγκου εκφράζει ένα απλό, διαχρονικό μάθημα: πρέπει να προσέχουμε τι λέμε, τι ακούμε και τι βλέπουμε.

Αυτό το φημισμένο ιερό βρίσκεται στην Ιαπωνία. Το γλυπτό με τις τρεις σοφές μαϊμούδες –με τη μία να καλύπτει το στόμα της, την άλλη τα μάτια της και την τελευταία τα αφτιά της– χρονολογείται στο 1636.

Λίγες εικόνες έχουν περάσει τόσα πολλά σύνορα και έχουν διαρκέσει τόσες δεκαετίες όσο αυτή. Οι τρεις σοφές μαϊμούδες αποτελούν πλέον ένα σύμβολο.

Ωστόσο το νόημα αυτής της εικόνας με τον καιρό σταδιακά χάθηκε.

Οι Ιάπωνες, για παράδειγμα, αναφέρονται σε έναν φιλοσοφικό κώδικα προσεκτικής συμπεριφοράς:

«Μη βλέπεις το κακό, μην ακούς το κακό και μη λες το κακό».

Το μάθημα αυτό προέρχεται από τα γραπτά του Κομφούκιου. Για πολλούς, καλλιεργεί μια αίσθηση «παράδοσης».

Ωστόσο, οι ιστορικοί βλέπουν έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην εικόνα με τις τρεις σοφές μαϊμούδες και τα τρία φίλτρα του Σωκράτη.

Έτσι, αυτή η εμβληματική εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο χρήσιμο μήνυμα για τη σύγχρονη ζωή μας. Η εικόνα αυτή δεν έχει καμία σχέση με κάποια αρχαία ανατολίτικη δουλοπρέπεια που επιβάλλεται για να μη βλέπουν ή να μην ακούνε οι άνθρωποι την αδικία.

Σας προσκαλούμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτές τις διδασκαλίες.

Η δοκιμασία των τριών φίλτρων του Σωκράτη
Για να κατανοήσουμε την ομοιότητα ανάμεσα στις τρεις σοφές μαϊμούδες και τα τρία φίλτρα του Σωκράτη, είναι χρήσιμο να καταλάβουμε πρώτα μια ιστορία και ένα μάθημα:

Ένας μαθητής του Σωκράτη πήγε σε αυτόν για να τον ενημερώσει ότι κάποιος τον κατέκρινε.

Πριν καν ο νευρικός μαθητής ανοίξει το στόμα του, ο Σωκράτης του έθεσε τις παρακάτω τρεις ερωτήσεις. Πρόκειται για τα τρία φίλτρα πάνω στα οποία έπρεπε να σκεφτεί ο μαθητής πριν απευθυνθεί στον Σωκράτη. Ήταν τα εξής:

Το φίλτρο της αλήθειας: Είναι πραγματικά αληθινό αυτό που θα πεις; Έχεις ελέγξει όλα όσα πρόκειται να μου πεις με επιδεξιότητα, προσοχή και συγκράτηση για να εξασφαλίσεις ότι είναι αλήθεια;

Το φίλτρο της καλοσύνης: Είναι αυτό που πρόκειται να μου πεις καλό ή ευγενικό;

Το φίλτρο της αναγκαιότητας: Είναι αυτό που πρόκειται να μου πεις απαραίτητο; Είναι χρήσιμο ή αναγκαίο να μου το πεις;

Αυτά τα τρία φίλτρα λειτουργούν ως οδηγοί που μας βοηθούν να είμαστε πιο συνετοί, προσεκτικοί και κριτικοί απέναντι σε όλα όσα λέμε.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν μια σχέση ανάμεσα σε αυτό το μάθημα και τις τρεις σοφές μαϊμούδες στο ιερό Τοσόγκου.

Το μάθημα από τις τρεις σοφές μαϊμούδες

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτήν την περίφημη εικόνα.
Η μαϊμού που καλύπτει το στόμα της: Iwazaru
Η Iwazaru είναι η μικρή μαϊμού που βλέπετε στα αριστερά.

Για τον Ιάπωνα φιλόσοφο, η μορφή αυτή αντιπροσωπεύει την ανάγκη να μη διαδίδουμε το κακό. Συνδέεται με τη σύσταση να μην εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια ή τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Η σύνεση περιλαμβάνει επίσης το να μην αφήνετε τον συναισθηματικό σας κόσμο να φαίνεται πολύ. Έχει να κάνει με την αταραξία και την αυτοσυγκράτηση.

Όσον αφορά στην αντιστοιχία με τα τρία φίλτρα του Σωκράτη, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάγκη να αποφεύγουμε τα κουτσομπολιά.

Αυτό επειδή οι φήμες δεν είναι πάντα αληθινές. Δεν είναι κάτι καλό και δεν είναι πάντα απαραίτητο να τις μεταδίδουμε.

      Η μαϊμού που καλύπτει τα αφτιά της: Kikazaru
Η Kikazaru είναι η μαϊμού στη μέση.

Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι που διαδίδουν φήμες, κατακρίνουν ή μεταφέρουν κακές ειδήσεις αντιμετωπίζονται πολύ αρνητικά.

Έτσι, οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να κλείνουν τα αφτιά τους σε ορισμένα είδη πληροφοριών προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Αυτή η παραδοσιακή ιδέα μπορεί να σοκάρει κάπως εμάς στον δυτικό κόσμο. Εξάλλου, οι κακές ειδήσεις, τα κουτσομπολιά και οι κριτικές μάς κατακλύζουν συνεχώς.

Όμως, αν εφαρμόσουμε τα τρία φίλτρα του Σωκράτη, μπορούμε να διακρίνουμε διάφορα επίπεδα νοήματος:

Μερικές φορές χρειάζεται να ακούσουμε αρνητικές πληροφορίες επειδή είναι χρήσιμες. Για παράδειγμα, λέτε στο αφεντικό σας ότι οι πελάτες του δεν είναι ευχαριστημένοι και ότι θα πρέπει να δουλέψει για να τους κρατήσει.

Ωστόσο, αν οι πληροφορίες δεν είναι χρήσιμες και επιπλέον βλάπτουν, τότε είναι η στιγμή να εφαρμόσετε το μάθημα της μαϊμούς Kikazaru: καλύψτε τα αφτιά σας.

Η μαϊμού που καλύπτει τα μάτια της: Mizaru
Σύμφωνα με τον φιλοσοφικό και ηθικό κώδικα santai, είναι καλύτερα να μη βλέπουμε, ακούμε ή εκφράζουμε την αδικία. Όπως γνωρίζουμε, αυτή η ιδέα δεν εφαρμόζεται στην πραγματική ζωή.

Ωστόσο, αν δούμε την εικόνα της τρίτης μαϊμούς μέσα από τα σωκρατικά φίλτρα, συνειδητοποιούμε κάτι. Πρόκειται για μια άμεση πρόσκληση να κλείσουμε τα μάτια μας σε ό,τι δεν είναι χρήσιμο ή καλό.

Κλείστε τα μάτια σας στο σκοτάδι και υψώστε το βλέμμα σας προς την πιο φωτεινή, πιο ελπιδοφόρα και πιο σημαντική πλευρά.

Γενικά, οι τρεις σοφές μαϊμούδες μας διδάσκουν να δίνουμε προσοχή στις δικές μας ανάγκες και να είμαστε πάντα προσεκτικοί και συνετοί, ειδικά όταν πρόκειται για βλαβερές ή αρνητικές σκέψεις.

«Προσέχετε τα λόγια σας. Καλύψτε τα αφτιά σας σε ό,τι δεν είναι καλό ή χρήσιμο και καλύψτε τα μάτια σας σε ό,τι σας βλάπτει και σας κάνει δυστυχισμένους».




Image by Wikipedia

Χόρχε Μπουκάι : Οι τρεις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική σχέση...!!!!

Για να δημιουργηθεί μια στενή σχέση υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να συμβαίνουν.

Είναι οι τρεις πλευρές του ανθρώπινου δεσμού, σαν τα τρία πόδια ενός τραπεζιού πάνω στο οποίο στηρίζονται όλα όσα αποτελούν μια στενή σχέση.

Αυτά τα τρία πόδια λέγονται : Αγάπη, Έλξη, Εμπιστοσύνη

Μπορεί κανείς να προσπαθήσει και να μάθει να επικοινωνεί καλύτερα, μπορεί να μάθει - αν δεν ξέρει - να σέβεται τον άλλον, μπορεί να μάθει ν’ ανοίγει την καρδιά του… Υπάρχουν όμως κάποια άλλα πράγματα που δεν μαθαίνονται γιατί δεν γίνονται, συμβαίνουν. Και είναι αυτά που πρέπει να συμβούν.

Χωρίς αυτά τα τρία «πόδια» δεν υπάρχει στενή σχέση. Έχουν τόση σημασία, που αν σε μια στενή σχέση λείψει η αγάπη, η έλξη ή η εμπιστοσύνη, η οικειότητα που είχε κατακτήσει το ζευγάρι, χάνεται. Η σχέση μετατρέπεται σε μια καλή διαπροσωπική σχέση που μπορεί να είναι έντονη ή ευχάριστη, χωρίς όμως πια τα χαρακτηριστικά της στενής επαφής.

Για να συνεχιστεί μια στενή σχέση, για να παραμείνει, δηλαδή, το τρίποδο πάνω στο οποίο στηρίζεται, σώο και αβλαβές, πρέπει να μπορώ να συνεχίσω να σ’ αγαπάω, πρέπει να μπορώ να σ’ εμπιστεύομαι, πρέπει να εξακολουθείς να με βρίσκεις ελκυστικό.

Για να έχουμε μια στενή σχέση, είναι απαραίτητο να μ’ αγαπάς, να μ’ εμπιστεύεσαι και να σου αρέσω.

Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα αν δεν υπήρχε μια μικρή, πολύ μικρή αλλά φοβερή λεπτομέρεια: Κανένα από αυτά τα τρία πράγματα (αγάπη, εμπιστοσύνη, έλξη) δεν εξαρτάται από τη θέληση μας

Το δραματικά σημαντικό είναι ότι δεν μπορώ να επιλέξω να συμβεί κανένα απ’ αυτά τα τρία πράγματα. Είναι μια διαδικασία που δεν εξαρτάται από τη δική μου απόφαση. 

Δεν το αποφασίζω εγώ να σ’ αγαπάω, να σ’ εμπιστεύομαι, ή να μου αρέσεις. Όσο και να προσπαθήσω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα αν δεν μου συμβαίνει, αν δεν το αισθάνομαι.

Συνεπώς, η στενή σχέση είναι κάτι που προκύπτει όταν, μεταξύ δύο ανθρώπων, συμβαίνουν και στους δύο αυτά τα τρία πράγματα: αγαπάμε τον άλλο, τον εμπιστευόμαστε και νιώθουμε να μας ελκύει. Όλα τ’ άλλα μπορούμε να τα δημιουργήσουμε.

Ακόμη, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για ν’ αγαπήσουμε κάποιον που δεν αγαπάμε, να αρέσουμε σε κάποιον που δεν αρέσουμε, ή να εμπιστευτούμε κάποιον που δεν εμπιστευόμαστε.

Βέβαια, δεν λέω ότι το να αισθάνεται ή να μην αισθάνεται κανείς αυτά τα πράγματα είναι ανεξάρτητο του τι είναι ή κάνει ο άλλος. Λέω πως μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ότι, ενώ είναι βέβαιο ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να σ’ αγαπήσω, να αισθανθώ έλξη για σένα ή να σ’ εμπιστευτώ, εσύ, αντιθέτως, μπορείς να κάνεις κάτι.

Μπορώ να κάνω πράγματα για να καταλάβεις ότι μπορείς να μ’ εμπιστεύεσαι, μπορώ να κάνω πράγματα για να προσπαθήσω να σου αρέσω και να ξυπνήσω την αγάπη σου για μένα.

Δεν μπορώ, όμως, να κάνω τίποτα για να νιώσω κι εγώ το ίδιο για σένα αν δεν προκύψει από μόνο του.

Αν η αγάπη, η έλξη και η εμπιστοσύνη μου εξαρτώνται από κάποιον, είναι πολύ περισσότερο από σένα παρά από μένα.

Για την αγάπη μιλήσαμε και συνεχίζουμε να μιλάμε, τώρα όμως θέλω ν’ ασχοληθούμε και με τα άλλα δύο πόδια του τραπεζιού.

Για να υπάρχει αληθινά στενή σχέση, πρέπει ο άλλος να με ελκύει. Δεν έχει σημασία αν είναι αγόρι, γυναίκα, φίλος, ή αδελφός… ο άλλος πρέπει να με ελκύει. Πρέπει να μου αρέσει αυτό που βλέπω, αυτό που ακούω, αυτό που είναι ο άλλος. Όχι απόλυτα, αλλά πάντως να μου αρέσει.

Αν ο άλλος δεν μου αρέσει πραγματικά, αν δεν υπάρχει τίποτα που να με ελκύει, μπορούμε να έχουμε μια εγκάρδια επαφή, να δουλεύουμε μαζί, να συναντιόμαστε και να κάνουμε πράγματα οι δυο μας, δεν πρόκειται όμως να δημιουργήσουμε μια στενή σχέση.

Για να φτάσουμε ως εκεί, πρέπει, εκτός από τις εκμυστηρεύσεις, την εμπιστοσύνη, την ικανότητα να εκτίθεμαι, τον συναισθηματικό δεσμό, τις ομοιότητες, την ικανότητα να επικοινωνούμε, την αμοιβαία ανοχή, τις κοινές εμπειρίες, τα σχέδια, την επιθυμία να μεγαλώσουμε μαζί και τόσα άλλα… πρέπει, λες και δεν έφταναν όλα αυτά, εγώ να αρέσω στον άλλον κι ο άλλος να με ελκύει.

Η έλξη που αισθάνομαι γι’ αυτόν δεν είναι υποχρεωτικά φυσική. Μπορεί να μου αρέσει ο τρόπος που εκφράζεται, ο τρόπος που ενεργεί, ο τρόπος που σκέφτεται, ή η ευαισθησία του. Επαναλαμβάνω, όμως: πρέπει να υπάρχει έλξη.

Υπάρχουν ζευγάρια που θα τους άρεσε πολύ να είχαν μια στενή σχέση, βιώνουν όμως μια κατάσταση όπου - αν και είναι βέβαιο πως αγαπιούνται πάρα πολύ και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον-, έχει συμβεί κάτι με την αμοιβαία έλξη: έχει χαθεί.

Πάνε τότε στον ψυχοθεραπευτή, μιλάνε με μια φίλη ή τον πνευματικό τους και λένε: «Δεν ξέρουμε τι μας συμβαίνει, τίποτα δεν είναι πια ίδιο, δεν έχουμε διάθεση να ιδωθούμε, δεν ξέρουμε καν αν αγαπιόμαστε ακόμα». Πολλές φορές, το μόνο που συμβαίνει, είναι ότι έχει χαθεί προ πολλού η μεταξύ τους έλξη.

Δοκιμάστε να κάνετε μια άσκηση.

Διαλέξτε κάποιον με τον οποίον πιστεύετε πως έχετε μια στενή σχέση, και κάνετε ο καθένας χωριστά έναν κατάλογο με όλα εκείνα που νομίζετε ότι σήμερα σας ελκύουν στο άτομο αυτό. Προσέξτε, λέω ΣΗΜΕΡΑ. Όχι αυτό που σας τράβηξε κάποτε, αλλά αυτό που σας αρέσει στον άλλον ΤΩΡΑ. 

Καθίστε μετά αρκετή ώρα οι δυο σας και διαβάστε όσα γράψατε. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να το πείτε με λόγια. Είναι τόσο ωραίο ν’ ακούς τον άλλον να λέει: «Αυτό που μου αρέσει σ’ εσένα…»

Από τα τρία πόδια, η έλξη έχει ένα περίεργο χαρακτηριστικό: είναι το μόνο που δεν έχει μνήμη.

Δεν μπορώ να νιώθω να με ελκύει αυτό που ήσουν κάποτε, μόνο αυτό που είσαι τώρα.

Θυμάμαι, φυσικά, εκείνη την ημέρα που σε γνώρισα. Αναπολώ τη στιγμή, και η ψυχή μου αγαλλιάζει στη θύμηση της. Αλήθεια είναι. Αυτό, όμως, δεν είναι έλξη: είναι νοσταλγία.

Μπορώ να σ’ αγαπάω γι’ αυτό που υπήρξες για μένα, για το ρόλο που έπαιξες στη ζωή μου, για την κοινή μας ιστορία. Πράγματι, σ’ εμπιστεύομαι για ό,τι έχει συμβεί μεταξύ μας, γι’ αυτό που έχεις δείξει ότι είσαι. Η έλξη, όμως, λειτουργεί στο παρόν γιατί πάσχει από αμνησία.

Όταν μιλάω για εμπιστοσύνη, με όρους οικειότητας και στενών σχέσεων, αναφέρομαι στη βεβαιότητα ότι δεν μου λες ψέματα. Μπορεί να έχεις αποφασίσει να μη μου πεις κάτι, να μη μοιραστείς κάτι μαζί μου, είναι προνόμιο και δικαίωμα σου, ξέρω όμως ότι δεν πρόκειται να μου πεις ψέματα. 

Αυτό που αποφασίζεις να μου πεις είναι η αλήθεια, ή τουλάχιστον αυτό που ειλικρινά πιστεύεις ότι είναι αλήθεια. Μπορεί να κάνεις λάθος, όμως, δεν μου λες ψέματα.

Η εμπιστοσύνη σε μια στενή σχέση υποδηλώνει τέτοιο βαθμό ειλικρίνειας με τον άλλο, που ούτε καν διανοούμαι να του πω ψέματα.

Έχει σημασία να συμφωνήσουμε σ’ αυτήν την πρόκληση: ότι η αγάπη, η έλξη και η εμπιστοσύνη είναι πράγματα που είτε συμβαίνουν είτε δεν συμβαίνουν. Κι αν δεν συμβαίνουν, η σχέση μπορεί να είναι σχετικά καλή, δεν θα είναι όμως μια σχέση πραγματικά στενή και σημαντική.

Λέω πάντα πως η ζωή δεν είναι ούτε εμπορική συναλλαγή ούτε μια στεγνή δοσοληψία. Η στενή σχέση έχει να κάνει με το τι δίνω και τι παίρνω, κι αυτό είναι ένα μάθημα που έχει κόστος.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με την πεποίθηση ότι πρέπει συνεχώς να δίνουν χωρίς να επιτρέπουν να τους δίνει κανείς τίποτα. Έχουν την εντύπωση ότι με τη θυσία τους συμβάλλουν στη διατήρηση της σχέσης. 

Αν ήξεραν πόσο άσχημο είναι να ζεις δίπλα σε κάποιον που συνεχώς δίνει και δεν θέλει να πάρει, θα τους προξενούσε κατάπληξη.

Νομίζουν ότι είναι καλοί γιατί διαρκώς προσφέρουν τα πάντα «χωρίς κανένα αντάλλαγμα». Είναι πολύ εκνευριστικό να βρίσκεσαι μονίμως δίπλα σε κάποιον που δεν μπορεί να πάρει.

Είναι άλλο πράγμα να μη ζητάω ανταλλάγματα γι’ αυτό που δίνω και άλλο, πολύ διαφορετικό, να αρνούμαι να πάρω κάτι που μου δίνουν, ή να μην το δέχομαι γιατί πιστεύω πως δεν μου αξίζει. Κατά βάθος, το μήνυμα είναι: «αυτό που μου δίνεις είναι άχρηστο», «δεν μετράει η γνώμη σου», «η βοήθεια σου δεν έχει αξία», «δεν ξέρεις εσύ».

Πρέπει να καταλάβουμε πόσο κακό κάνουμε στον άλλον όταν αρνούμαστε να πάρουμε αυτό που μας δίνει με την ψυχή του.

Η δοσοληψία της ζωής επιτρέπει την αμοιβαία αφοσίωση η οποία, ασφαλώς, αποτελεί το διαβατήριο για τη στενή διαπροσωπική σχέση.

Όπως σ’ ένα οποιοδήποτε τραπέζι, έτσι κι εδώ κάθε πόδι είναι απαραίτητο. Σ’ ένα τραπέζι όμως με τρία πόδια, αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.

Σ’ ένα τραπέζι με τέσσερα πόδια, μπορώ μέχρι ένα σημείο να ισορροπήσω κάτι που ακούμπησα πάνω του, ακόμη κι αν του λείπει το ένα. Αντίθετα, σ’ ένα τραπέζι με τρία πόδια, αρκεί να λείπει ή να είναι σπασμένο το ένα, και το τραπέζι μαζί με όλα όσα σηκώνει πάνω του θα πέσει κάτω.

Δεν πιστεύω ότι όλες οι σχέσεις πρέπει να γίνουν στενές, υποστηρίζω όμως, αληθινά, ότι μόνο αυτές δίνουν νόημα στον δρόμο της ζωής.

Χόρχε Μπουκάι-»Ο δρόμος της συνάντησης» Εκδόσεις opera




Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Τους ανθρώπους που φεύγουν, πρέπει να τους ξεπλένεις από πάνω σου...!!!!

Για να ξεχάσεις τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή σου, χρειάζεται χρόνος. Είναι συχνά μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού πρέπει να ξε-μάθεις όσα είχες συνηθίσει μέχρι σήμερα κοντά τους. Όταν αγαπάς κάποιον βαθιά, αληθινά και ανιδιοτελώς, τον κρατάς μέσα στην ρίζα της καρδιάς σου και όταν έρχεται η στιγμή να τον βγάλεις από μέσα σου, κόβεις κάθε τόσο κι ένα κομμάτι από εσένα.

Τους ανθρώπους που φεύγουν, πρέπει να τους ξεπλένεις από πάνω σου. Με ηρεμία και την βεβαιότητα ότι κάνεις το σωστό, χρειάζεται να τρίψεις και να ξεβγάλεις κάθε δική τους ανάμνηση και να την αφήσεις να χαθεί σαν ένα παλιό κομμάτι από το δέρμα σου. 

Πρέπει να εξαφανίσεις κάθε μυρωδιά, που σου θυμίζει ευχάριστες στιγμές και να προσπαθήσεις να μην αφήσεις κανένα ίχνος τους πίσω. 

Πρέπει να αρχίσεις να συνηθίζεις, ότι τους άφησες να φύγουν με τόσα πολλά κομμάτια από εσένα και να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για το ότι σε αγάπησες τόσο λίγο και για όλα εκείνα που άφησες στην άκρη, προσπαθώντας να σώσεις κάποιον που δεν ήθελε να σωθεί.

Και όταν φεύγουν; Τι μένει τότε; Εσύ, που προσπαθείς να χτίσεις τον εαυτό σου από την αρχή, παίρνοντας ό,τι έχει απομείνει μέσα σου και δουλεύοντας με αυτό μέχρι να ξαναγεννηθείς από αυτό. Βλέπεις, έφτασε η στιγμή που πρέπει να σε προσέξεις ξανά. 

Πρέπει να επικεντρωθείς σε όσα αναστατώνουν και εξιτάρουν το μυαλό σου. Πρέπει να ξανασυναντήσεις όλα εκείνα που σε κάνουν όχι μόνο να χαμογελάς, αλλά να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια. Να είσαι για τον εαυτό σου όλα όσα δεν μπόρεσε κανείς να είναι.

Να ξυπνάς και να βρίσκεις στον καθρέφτη λόγο και σκοπό για να συνεχίζεις. Να σου μαγειρεύεις το αγαπημένο σου φαγητό και να ακούς λίγο περισσότερο τις σκέψεις σου. 

Να σε φροντίζεις και να μην παραμελείς τίποτα από εκείνα, που έχουν να κάνουν με την καρδιά σου. Γιατί η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος για εσένα, το οποίο δεν μπορούσες να κάνεις μόνη σου. 

Το μόνο που χρειαζόσουν ήταν να νιώσεις λιγότερο μόνη και πως κάποιος νοιαζόταν για εσένα λίγο περισσότερο από εσένα την ίδια. Είσαι ο μόνος άνθρωπος από τον οποίο δεν κινδυνεύεις να νιώσεις την εγκατάλειψη, γι᾽αυτό και χρειάζεται να σε προσέχεις και να σε αγαπάς.

Αυτή, λοιπόν, να είναι η ψήφος στον εαυτό σου. Άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, αλλά εσύ ορκίσου ότι θα είσαι πάντα εκεί για εσένα. Θα φέρεσαι στον εαυτό σου με μεγαλύτερη ευγένεια και δε θα ξοδέψεις ξανά τον χρόνο σου επικεντρώνοντας την προσοχή σου σε όλα εκείνα που οι άλλοι περιμένουν από εσένα. 

Ξόδεψες τόσο πολύ χρόνο, για να είσαι αυτό ακριβώς που εκείνοι επιθυμούσαν, μα να που ήρθε η στιγμή να δώσεις την άδεια στον εαυτό σου να είσαι χαρούμενη και να ονειρεύεσαι δυνατά.

Να, κοίτα, είναι η ώρα να καταλάβεις πόσες ευκαιρίες αποσιώπησες μπροστά στην παρουσία τους. Το συνειδητοποίησες και τρόμαξες. Τι λες, το πάμε από την αρχή;




Περσεφόνη Χρυσαφίδου

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου, όπως θα' θελες να σ’αγαπούν οι άλλοι...!!!!

Να τον ταξιδεύεις τον εαυτό σου. Να του χαρίζεις ταξίδια, και εικόνες που θα τον γεμίσουν δύναμη και ευφορία. Ακόμη και από αυτά που κάνεις με κλειστά μάτια.

Να τον αφήνεις να ταξιδεύει με όλες του τις αισθήσεις. Να χάνεται σε ανεξερεύνητα μέρη, να μυρίζει μυρωδιές κρυμμένες και παράξενες. Να δοκιμάζει γεύσεις που φτιάχτηκαν μόνο γι’ αυτόν, επειδή κανένας άλλος δεν μπορούσε να τις εκτιμήσει.

Να τον κατευθύνεις τον εαυτό σου. Να μην τον ξεχνάς κολλημένο στο παρελθόν βαλτωμένο, να βουλιάζει σε τελειωμένες σχέσεις και πόνους που τον σημάδεψαν.

Να μην τον αφήνεις να ανησυχεί για το μέλλον, αφαιρώντας του το δικαίωμα να απολαύσει το σήμερα. Η ζωή είναι εδώ και σε προκαλεί να την ζήσεις.

Να τον ξεσηκώνεις τον εαυτό σου. Να τον προτρέπεις να ονειρεύεται και να βάφεις με τα ομορφότερα χρώματα τα όνειρα του. Να βάζεις τα θεμέλια για να μπορέσει να τα υλοποιήσει και κανέναν να μην ακούς ότι δεν θα γίνουν. «Μ’ ακούς»;

Γιατί δίχως όνειρα, μια καλοστημένη μαριονέτα στα χέρια των άλλων θα γίνεις.

Σαν όλους αυτούς που έγιναν – και σου λένε πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις.

Να τον ξεκουράζεις τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να αναλύεις τα πάντα και να σκέφτεσαι τα ενδεχόμενα και τις συνέπειες κάθε ενέργειας σου. Δεν είναι όλα μαθηματικά αποτελέσματα και εξετάσεις που θα κληθείς να βαθμολογηθείς.

Να τον αφήνεις να λειτουργεί αυθόρμητα και παρορμητικά δίχως δεύτερες σκέψεις, ακόμη και εάν φάει τα μούτρα του. Η υπερανάλυση καταστρέφει τη στιγμή. 

Και η ζωή μας είναι μόνο στιγμές, που εάν δεν τις ζήσεις, θα καταντήσεις ένας συλλέκτης επιλεκτικών εμπειριών, σαν αποστειρωμένος θάλαμος νοσοκομείου.

Να τον γλεντάς τον εαυτό σου. Να γελάς, να ερωτεύεσαι, να πονάς, να κλαις και να γίνεσαι λιώμα από χαρά και από απογοήτευση. Να πίνεις κρασί αναπολώντας παλιές αγάπες και να παθιάζεσαι με τις καινούριες που έρχονται.

Να τον προστατεύεις τον εαυτό σου. Να μην τον χαραμίζεις σε ψεύτικες αγκαλιές. Να μην τον στριμώχνεις στο χώρο, που κάποιοι άνθρωποι σου “επιτρέπουν”. Να μην τον “βολεύεις” σε οικονομικές συμφωνίες και φτηνά αλισβερίσια.

Να μην τον θανατώνεις σε νεκρούς γάμους. Να μην τον βάζεις σε καλούπια, που άλλοι ετοίμασαν για να σε φυλακίσουν. Να μην τον περιφέρεις σε “τσίρκα” που στήθηκαν, για ξένες διασκεδάσεις.

Να τον έχεις ελεύθερο να αποφασίζει. Να τον πηγαίνεις εκεί που ο αέρας είναι καθαρός, να μπορεί να αναπνέει και να γεμίζει η ψυχή με αλήθεια και χαμόγελα.

Να αλητεύει κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι και να τραγουδάει σαν παιδί. Γιατί παιδιά παραμένουμε μέσα μας.

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου. Να του το λες και να του το δείχνεις κάθε μέρα. Να τον καλομαθαίνεις σαν μοναχοπαίδι. Να μην του κρατάς κακία και να τον συγχωρείς όταν κάνει λάθη.

Να του δίνεις ανάσες όταν κουράζεται. Να τον ακούς και να τον εμπιστεύεσαι. Να τον αποδέχεσαι όπως είναι και να μην τον συγκρίνεις με τους άλλους.

Και να είσαι περήφανος για ό, τι έχεις καταφέρει. Να τα κάνεις όλα αυτά για τον εαυτό σου, διότι κανένας δεν θα βρεθεί να τα κάνει για σένα.

Και επειδή, με τον τρόπο που αγαπάς ΕΣΥ τον εαυτό σου, έτσι ακριβώς θα μάθουν να σε αγαπούν και οι άλλοι.




Γράφει ο Τριστάνος

Σκύλος : Ο καλύτερός μας φίλος σε όλες τις συνθήκες...!!!!

Οι σκύλοι, οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, έχουν υπάρξει το κέντρο της προσοχής της επιστημονικής κοινότητας πολλάκις, μα κυρίως στο πώς μπορούν να ενισχύσουν την ευεξία μας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων, 78 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έχουν κατά μέσο όρο σκύλο στο σπίτι ή στην αυλή τους μόνο στις ΗΠΑ.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε ακριβώς εξημερώθηκαν οι σκύλοι, αλλά μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι, τουλάχιστον στην Ευρώπη, οι σκύλοι εξημερώθηκαν πριν από 20.000 – 40.000 χρόνια πριν. 

Είναι πιθανό οι άνθρωποι και οι σκύλοι να μοιράζονται μια ιδιαίτερη σχέση φιλίας και αμοιβαίας στήριξης από τη Νεολιθική περίοδο – αλλά γιατί αυτή η σχέση έχει διαρκέσει τόσο πολύ;

Φυσικά, ως ξαδέλφια των λύκων, οι σκύλοι ιστορικά έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι στη φύλαξη των σπιτικών μας, της φάρμας και των κοπαδιών μας. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι άνθρωποι εκπαιδεύουν τους σκύλους για να τους βοηθήσουν στο κυνήγι. Ωστόσο, οι σκύλοι αποτελούν – και μάλλον πάντα αποτελούσαν – μια πραγματικά πολύτιμη συντροφιά, διάσημοι για την αφοσίωση και την συνεχή προθυμία τους να μας κρατούν χαρούμενους.

Πώς οι σκύλοι ωφελούν την υγεία μας
Πολλές έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι σκύλοι ως κατοικίδια σχετίζονται με βελτιωμένη σωματική υγεία και αυτά τα ευρήματα επιμένουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Μέχρι και πολύ πρόσφατα, έρευνα έδειξε ότι μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ανθρώπους μέχρι και στο ένα τρίτο. Ερευνητές από το Harvard ισχυρίζονται μέσα από έρευνα ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Είναι δύσκολο να είμαστε βέβαιοι για μια και συγκεκριμένη αιτιώδη σχέση ανάμεσα στο σκύλο και στην καλύτερη υγεία. 

Εντούτοις, μπορούμε να πούμε ότι τα οφέλη εμφανίζονται χάρη σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με προσαρμογές στον τρόπο ζωής που κάνουν οι ιδιοκτήτες, όταν αποφασίζουν να βάλουν στη ζωή τους έναν σκύλο.

Η πιο προφανής αλλαγή τρόπου ζωής είναι η σωματική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος: αν έχετε σκύλο, χρειάζεται να τον πηγαίνετε δύο φορές την ημέρα τη βόλτα του. Σύμφωνα με άρθρο του The Journal of Physical Activity and Health, οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό να περπατούν για αναψυχή σε σύγκριση με όσους έχουν κατοικίδια γάτες ή δεν έχουν καθόλου.

Επιπροσθέτως, διάφορες πρόσφατες μελέτες – όπως αυτή από το Πανεπιστήμιο του Missouri και από τη Γλασκώβη – βρήκαν ότι οι ενήλικες άνω των 60 παρουσίαζαν καλύτερη υγεία χάρη στην «ενισχυμένη» άσκηση που έκαναν, βγάζοντας τους σκύλους τους βόλτα.

Οι σκύλοι μπορούν να ενδυναμώσουν την υγεία μας όχι μόνο όσο μεγαλώνουμε, αλλά και πολύ νωρίτερα: ακόμα και πριν γεννηθούμε. Συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με σκύλους ενώ ακόμα βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης εκζέματος στην πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά και μειωμένα συμπτώματα άσθματος λόγω της έκθεσής τους σε βακτήρια.

Οι σκύλοι μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα
Το πιο άμεσο όφελος του να μοιραζόμαστε τη ζωή μας με έναν σκύλο είναι ότι μας δίνει άμεσα θετική ενέργεια. Είναι πραγματικά δύσκολο να μην φτιάξει η διάθεσή μας μετά από μια κουραστική μέρα, όταν μπαίνουμε σπίτι και βλέπουμε τον ενθουσιασμό του τετράποδου σκύλου μας. 

Αυτό, εξηγούν οι ερευνητές οφείλεται στην επίδραση μιας ορμόνης της «αγάπης», την ωκυτοκίνης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών μάλιστα, οι σκύλοι έχουν αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια στη θεραπεία, στην εκπαίδευση και στη φροντίδα.

Όταν αλληλεπιδράμε με τους σκύλους, τα επίπεδα ωκυτοκίνης εκτινάσσονται στα ύψη. Αυτή είναι η ορμόνη που τονώνει την ψυχική μας ευεξία. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι θεραπευτικοί σκύλοι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική ευεξία των παιδιών που βρίσκονται σε θεραπεία κατά του καρκίνου, όπως επίσης και άτομα που έχουν διαγνωστεί με μετατραυματικό στρες και βαριά κατάθλιψη.

Τι μπορεί να μας διδάξει η κλινική έρευνα για τους σκύλους
Η σκυλίσια συντροφιά μας θα μπορούσε επίσης να μας παρέχει στοιχεία και να ανοίξει νέες επιστημονικές διόδους όσον αφορά στην κλινική έρευνα που αφορά προβλήματα υγείας. Έρευνα του MNT αποκαλύπτει ότι οι σκύλοι μοιράζονται συγκεκριμένες παθήσεις του μεταβολισμού – όπως παχυσαρκία – με τους ανθρώπους. 

Γι’ αυτό, μαθαίνοντας περισσότερα για το εντερικό τους μικροβίωμα και για το πώς αυτό επηρεάζεται από τη διατροφή θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας διατροφικές συνήθειες.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι αναπτύσσουν ορισμένες μορφές καρκίνου. Όπως κι εμείς, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν όγκο στον εγκέφαλο με παρόμοια καταστροφική επίδραση, οπότε η αναζήτηση των γονιδίων προδιάθεσης στους τετράποδους φίλους μας μπορεί να βοηθήσει τόσο εκείνους, όσο και εμάς.

Οι σκύλοι εμφανίζουν επίσης ορισμένα χαρακτηριστικά άνοιας, όπως προβλήματα στις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Οι ερευνητές εξηγούν ότι κατανοώντας πώς οι γνωστικές εργασίες επηρεάζουν τους σκύλους, μπορούμε να αποκτήσουμε τα εργαλεία για την επίλυση του αινίγματος της άνοιας και στην περίπτωση των ανθρώπων.




Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18382031
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2012.00234/full
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319861.php

Ο λόγος που έλκετε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι καλοί για εσάς...!!!!

Οι άνθρωποι θα έρθουν και θα φύγουν από την ζωή σας
Είναι σπάνιο το ότι οι άνθρωποι θα μείνουν στην ζωή σας από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Μερικοί φίλοι μπορεί να μείνουν μέχρι τα γεράματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς είστε σύμφωνοι. 

Απλώς σημαίνει ότι, όπως η οικογένεια, η εξοικείωση και η συνέπεια της έχει αναγκάσει τις ζωές να είναι μαζί. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι η έλξη αυτών των σχέσεων δεν είναι πολύτιμη.

Οι παλιοί φίλοι είναι πιθανώς κάποιες από τις πιο σημαντικές συνδέσεις που θα κάνετε και είναι οι πιο αξιοσημείωτοι στην προσωπική σας ιστορία. 

Απλώς μερικές φορές οι πιο βαθιές και σημαντικές σχέσεις που έχετε μπορεί να είναι σύντομες. Μερικές φορές άνθρωποι θα έρθουν στην ζωή σας και θα είναι σαν να ευθυγραμμίστηκε το σύμπαν για να διευκολύνει την ένωση σας. 

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που περνούν από την ζωή σας και σας επηρεάζουν. Μπορεί να τους συναντήσετε στην δουλειά ή θα μπορούσε να είναι κάποιος που συναντήσατε ενώ ταξιδεύατε ή κάποιος με τον οποίο είχατε μια σύντομη αλλά έντονη ρομαντική σχέση. 

Είναι άνθρωποι που ποτέ δεν ξεχνάτε και είναι αυτοί που σας αλλάζουν, αλλά με κάποιον τρόπο ξέρετε πως είναι αδύνατο να είναι στην ζωή σας μακροπρόθεσμα.

Μπορεί να νιώθετε ότι έλκετε όλους τους λάθος ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα έλκετε τους σωστούς ανθρώπους που χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή.

Είμαστε κοινωνικοποιημένοι να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα άτομο κάπου εκεί έξω που υποτίθεται ότι θα μας ολοκληρώσει. Ένα άτομο που υποτίθεται θα συναντήσουμε και θα περάσουμε όλη τη ζωή μας μαζί. 

Για κάποιους ανθρώπους, η έλξη αυτού του ατόμου είναι πραγματικότητα και είτε είναι επιλογή ή καθημερινός συμβιβασμός, δημιουργεί μια δέσμευση για να διαμορφώσει μια ένωση με ένα άλλο άτομο-ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Ωστόσο, η αληθινή και μακροχρόνια αγάπη δεν δίνεται σε όλους. Η αλήθεια είναι πως είναι υγιές να έχουμε ρομαντικές σχέσεις στην ζωή μας, συγκεκριμένα όταν είμαστε νέοι για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και θέλουμε να γίνουμε. 

Οι σχέσεις αγάπης, είτε σεξουαλικές ή πλατωνικές, μας μαθαίνουν κάτι για τον εαυτό μας. Μας δίνουν τα εργαλεία για να κατανοήσουμε τι σημαίνει να συνδεόμαστε πραγματικά με ένα άλλο ανθρώπινο ον σε συναισθηματικό, σωματικό και διανοητικό επίπεδο. 

Μας διδάσκουν να συμβιβαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε διαπραγματευόμενοι τις ανάγκες μας και τις ανάγκες του άλλου. Μπορεί να νιώθετε ότι έλκετε όλους τους λάθος ανθρώπους αλλά στην πραγματικότητα έλκετε τους σωστούς ανθρώπους που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή. Μερικές φορές, αν αγαπάτε κάποιον, πρέπει να τον αφήσετε να φύγει.

Σταδιακά σταματάμε να παραδινόμαστε στην ανάγκη να ευχαριστούμε τους άλλους και μαθαίνουμε να κάνουμε αυτό που είναι καλό για εμάς.

Το διάσημο απόφθεγμα του Σαίξπηρ από τον Άμλετ είναι το κλειδί για να ελκύσουμε τους σωστούς ανθρώπους στην ζωή μας και γίνεται πιο εύκολο όσο μεγαλώνουμε.

Το να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και είναι κάτι που χρειάζεται να το εξασκήσουμε και να το μάθουμε καθώς μεγαλώνουμε. 

Όταν είμαστε μικροί, κάνουμε αυτό που μας λένε, οι δάσκαλοι και οι γονείς μας. Όσο μεγαλώνουμε, αναπτύσσουμε περισσότερη αποφασιστικότητα. Κάνουμε ερωτήσεις. Βλέπουμε τα πράγματα από την δική μας αντίληψη και μαθαίνουμε να διαμορφώνουμε την γνώμη μας.

Χρησιμοποιούμε τις εμπειρίες και την ευρηματικότητα μας για να μας καθοδηγήσουν και ενώ παίρνουμε τις συμβουλές των άλλων και επηρεαζόμαστε, έχουμε κριτική σκέψη και αναπτύσσουμε την ικανότητα να κάνουμε ορθολογικές αποφάσεις.

Αυτό σημαίνει πως σταδιακά σταματάμε να επιδινόμαστε στην ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους άλλους και μαθαίνουμε να κάνουμε αυτό που είναι καλύτερο για εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εγωιστές και νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας.

Αντιθέτως σημαίνει πως βασιζόμαστε στον εαυτό μας και γινόμαστε ανεξάρτητοι, άτομα με ελεύθερη σκέψη, που μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να βάλουν ως προτεραιότητα την δική τους ευτυχία και ικανοποίηση.

Όσο πιο αληθινοί είστε με τον εαυτό σας και όσο πιο πολύ σέβεστε τις επιθυμίες σας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ανεχτείτε τους λάθος ανθρώπους. Τότε η έλξη των σωστών ανθρώπων είναι αναπόφευκτη.




''Να κοιμάσαι νωρίς. Η μέρα ξεκινάει από το βράδυ…!!!!

Πριν πας για ύπνο να έχεις οργανώσει την επόμενη μέρα. Με χαρτί και μολύβι. Μην την αφήνεις στην τύχη. Οι μέρες γίνονται μήνες και οι μήνες γίνονται χρόνια. Μια φορά ζεις. Τίμα την.

Να έχεις τετράδιο με στόχους. Να το τηρείς ευλαβικά. Να τους σκαλίζεις και να τους ξαναγράφεις. Αυτοί είναι ο μπούσουλας της ζωής σου.

Γενικά να γράφεις. Σου κάνει καλό. Αλαφραίνει την ψυχή σου.

Να ξυπνάς νωρίς. Πολύ νωρίς. Εάν το μυαλό σου θέλει να χουζουρέψει να μην το ακούς. Να μάθεις να μη διαπραγματεύεσαι με το μυαλό σου. Να περνάει το δικό σου.

Να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να του χαμογελάς. Και να του μιλάς όμορφα. Φίλος σου είναι. Ο καλύτερος που έχεις.

Να κατεβαίνεις για περπάτημα ή για τρέξιμο όπου κι αν μένεις. Τουλάχιστον για 20λεπτά. Ζεσταίνει τις μηχανές σου.

Να ακούς κάτι την ώρα που περπατάς. Εμπνευσμένες ομιλίες. Εμπνευσμένους ανθρώπους. Μ’ ένα σμπάρο 2 τρυγόνια.

Να χαμογελάς σε αυτούς που συναντάς. Να τους λες καλημέρα. Κι ας μη σου λένε. Κάποιο λόγο θα’χουν.

Να κοιτάς την ομορφιά τριγύρω σου. Παντού υπάρχει.

Να φτιάχνεις ένα όμορφο πρωινό. Όχι μόνο για σένα.

Να μπαίνεις στο ντους και να το απολαμβάνεις. Να αφήνεις τις σκέψεις έξω.

Να ντύνεσαι όμορφα.

Να φροντίζεις τον εαυτό σου σαν να ήταν ο σημαντικότερος άνθρωπος στον κόσμο. Είσαι. Απλά δε στο’παν.

Να βρίσκεις 15 λεπτά για να διαβάζεις. Κάθε μέρα. Περιόρισε τα social. Μην ανοίξεις τηλεόραση. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει χρόνος. Εσύ θα τον βρεις. Κανείς δεν στον χαρίζει. Όπως και τη ζωή.

Να πηγαίνεις στη δουλειά σου με κέφι. Ακόμα κι αν δεν τη γουστάρεις. Αν χρειαστεί να βρεις άλλη. Όσο είσαι εκεί όμως να την τιμάς. Έτσι τιμάς τον εαυτό σου.

Να παραδίδεις 10Χ τον μισθό σου. Ακόμα κι αν είναι μικρός. Για σένα το κάνεις.

Να δουλεύεις ομαδικά. Και να ζεις συλλογικά. Δεν γίνεται αλλιώς.

Να τρως δεκατιανό. Να σε προσέχεις σαν τα μάτια σου. Μια μπανάνα, ή ένα μήλο. Μην παραμυθιάζεσαι. Εύκολο είναι.

Να κάνεις παρέα με τους καλύτερους. Αυτούς που έχουν κάτι παραπάνω από σένα. Αυτό που θέλεις. Μην τους φοβάσαι. Μην τους ζηλεύεις. Αυτοί θα σε πάνε παραπάνω. Γίνεσαι αυτός που κάνεις παρέα. Βάλε τον πήχη ψηλά.

Να χαίρεσαι με τη χαρά του άλλου.

Να πίνεις μπόλικο νερό.

Και να αναπνέεις βαθιά. Να φουσκώνει η κοιλιά σου όταν το κάνεις. Κι ας μην είναι της μόδας.

Να βλέπεις λιγότερο τηλεόραση. Μια ώρα να κόψεις τη μέρα έχεις γλιτώσει 360 ώρες, δηλαδή 9 εργάσιμες εβδομάδες. Όταν οι άλλοι θα έχουν 12 μήνες εσύ θα έχεις 14.

Να μην πιστεύεις στην τύχη. Εσύ τη φτιάχνεις. Χώνεψέ το και θα αλλάξει όλη σου η ζωή.

Να τη ζεις τη ζωή. Όταν γελάς να γελάς. Όταν κλαις να κλαις, όταν πονάς να πονάς. Δεν είσαι από πορσελάνη. Δεν θα σπάσεις. Οι πορσελάνες είναι για τη βιτρίνα.

Να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Μην το φοβάσαι. Δεν είναι μοναξιά. Είναι κακό να μην μπορείς να κάτσεις μόνος σου μαζί του και να πρέπει να’χει κάτι πάντα ανοιχτό. Σαν να’χεις μουσαφίρη και να τον παρατάς μόνο. 

Όλες οι λύσεις είναι μέσα σου. Στο μυαλό σου και στην καρδιά σου. Χαμήλωσε το θόρυβο. Κλείσε τη φασαρία και θα σου φανερωθούν. Ο Θεός είναι μέσα σου λένε. Αυτό εννοούν.

Να χρησιμοποιείς και το μυαλό σου και την καρδιά σου. Εσύ θα βρεις πότε το ένα και πότε το άλλο. Σαν τον καλό μάγειρα που ξέρει πότε να βάλει αλάτι και πότε πιπέρι.

Να σε βγάζεις βόλτα. Να σε πηγαίνεις σινεμά. Κι όπου αλλού γουστάρετε. Να νιώσεις ότι σε αγαπάς και σε τιμάς. Δεν το ξέρεις. Η ζωή σου είναι η σχέση σου με τον εαυτό σου.

Μη σκοτίζεσαι για τις γνώμες των άλλων. Να τις ακούς. Αλλά πρώτα να ακούς τη δική σου.

Να κλείνεις τα μάτια και να ονειρεύεσαι.

Να κάνεις πάντα μια καλή πράξη. Να βοηθάς τους τριγύρω σου. Ειδικά αυτούς που δεν ξέρεις. Η οικογένειά σου δεν σταματάει στα παιδιά σου. Όλοι είναι οικογένειά σου. Έτσι μόνο θα ευτυχήσεις. Δεν γίνεται αλλιώς.

Να κρατάς ημερολόγιο με τις ομορφιές της ζωής. Κάθε μέρα έχει τουλάχιστον 100. Να τις γράφεις όλες. Άμα δεν τις γράφεις φεύγουν. Θαύματα τα λέει ο Δάσκαλός μου. Το ότι περπατάς είναι ένα από αυτά. Γράψ' το. Μην το προσπερνάς.

Μην κουτσομπολεύεις. Κοίτα τη δουλειά σου. Μόνο τον εαυτό σου ορίζεις.

Να την ψάχνεις. Να ρωτάς. Να διαβάζεις. Να μην πιστεύεις όλα όσα νομίζεις.

Να εξελίσσεσαι κάθε μέρα. Μέχρι την τελευταία σου.

Να αγαπάς το διπλανό σου. Πρώτα όμως να αγαπάς τον εαυτό σου. Δεν έχεις άλλο. Μη γελιέσαι. Μόνος έρχεσαι και μόνος φεύγεις από τον κόσμο αυτό. Χωρίς τα παιδιά σου. Χωρίς το αμάξι σου. Χωρίς τα λεφτά σου.

Μόνο η αγάπη χωράει στις αποσκευές σου. Αυτή που πήρες και αυτή που έδωσες.

Μόνο αγάπη υπάρχει.

Γι’ αυτό είσαι εδώ».




Στεφανος Ξενακης , συγγραφέας , 
«Το δώρο» ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΘΑΥΜΑΤΩΝ