Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Για ποιο λόγο σαμποτάρεις τον εαυτό σου;

Σου έχει τύχει να θέλεις κάτι πάρα πολύ, αλλά να δυσκολεύεσαι να το διαχειριστείς όταν σου έρχεται; Να σαμποτάρεις τον εαυτό σου;

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πολλοί άνθρωποι έχουν τρομερή ανάγκη να αγαπηθούν από έναν άλλον άνθρωπο, αλλά όταν κάποιος τους δώσει την αγάπη τους, εκείνοι κάνουν σχεδόν τα πάντα για να τη διώξουν.

Άλλοι άνθρωποι θέλουν πάρα πολύ την αποδοχή των άλλων. Να βρουν μια παρέα και να είναι καλά, αλλά όταν κάποιος τους πλησιάσει τον κοιτάζουν καχύποπτα και μπορεί να αποτραβηχτούν. Σαμποτάρουν τον εαυτό τους.

Όσο παράλογες και αν φαίνονται οι συμπεριφορές αυτές, είναι εν τούτοις ψυχο-λογικές. Η εξήγηση είναι πάντα μια. Είναι το βασικό ψυχο-λογικό αξίωμα που διέπει τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Μας έλκει το γνώριμο, όχι το ευχάριστο, όπως εξηγώ διεξοδικά στο βιβλίο μου.
Μας έλκει το γνώριμο, όχι το ευχάριστο.
Πώς εφαρμόζεται αυτό το αξίωμα στην περίπτωση των δύστυχων αυτών ανθρώπων;

Όσο λιγότερο έχω αγαπηθεί όταν ήμουν παιδί, σε σχέση με το πώς είχα ανάγκη να αγαπηθώ, τόσο περισσότερο θα έχω ανάγκη την αγάπη των άλλων ανθρώπων όταν μεγαλώσω.

Γιατί υπάρχει μια τεράστια τρύπα αγάπης μέσα μου από τα παιδικά μου χρόνια, την οποία απελπισμένα προσπαθώ διαρκώς να γεμίσω στην ενήλικη ζωή μου.
Η τραγική ειρωνεία
Η τραγική ειρωνεία είναι όμως, πως επειδή δεν μου είναι γνώριμο να με αγαπάνε, τότε όταν κάποιος προσπαθεί να μου προσφέρει την αγάπη του, εγώ νιώθω άβολα. Μου φαίνεται ξένο αυτό που μου προσφέρει και αντιστέκομαι. Αναγκαστικά θα προσπαθήσω να το χαλάσω ή θα αποτραβηχτώ. Δεν το κάνω συνειδητά. Αυτό μου βγαίνει σαν αυτόματη συμπεριφορά.

Γιατί με έλκει το γνώριμο (η έλλειψη αγάπης) όχι το ευχάριστο (η εκδήλωση της αγάπης από κάποιον).

Έτσι, όταν κάποιος μου φερθεί καλά και μου δείξει ενδιαφέρον, τότε εγώ είτε θα θεωρήσω ότι κάτι θέλει από μένα και δεν εννοεί πραγματικά όσα μου λέει, ή είναι βλάκας. Γιατί έχω γαλουχηθεί να πιστεύω ότι δεν μου αξίζει να με αγαπούν. Αυτό είναι το γνώριμο για μένα. Με αυτά τα γυαλιά ερμηνεύω τις κινήσεις των άλλων, ακόμα και αν παραποιούν την πραγματικότητα.

Η υποσυνείδητη σκέψη είναι: Πώς γίνεται να πλησιάζει κάποιος ένα ανάξιο άτομο σαν κι εμένα; Κάποιο σκοπό θα έχει και μου λέει ψέματα. Ή θα είναι βλάκας. Γιατί αν ήταν έξυπνος θα καταλάβαινε πόσο άχρηστος είμαι. Ό,τι και να ισχύει, δεν αξίζει να ασχοληθώ μαζί του.

Σαν αποτέλεσμα της δικής μου εσωτερικής διεργασίας, λοιπόν, σαμποτάρω τον εαυτό μου, μένω μόνος και επιβεβαιώνω στον εαυτό μου το σενάριο ότι κανείς δε με θέλει πραγματικά.
Αν έχω σύντροφο…

Αν τύχει να είμαι σε σχέση, τότε είναι πιθανό να θέλω διαρκώς την επιβεβαίωση από τον άλλον. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη η τρύπα της αγάπης μέσα μου, τόσο μεγαλύτερη η συχνότητα και το εύρος της απαιτούμενης επιβεβαίωσης. Αλλά δε θα μου φτάνει ποτέ. Η τρύπα δε γεμίζει από έξω.

Αν μου φέρεται καλά ο σύντροφός μου, εγώ θα βρίσκω τρόπους για να δημιουργώ ένταση και για να τον απογοητεύω. Θα σαμποτάρω τη σχέση μου και θα βρίσκω τρόπους να τον διώχνω. Όχι επειδή δεν τον θέλω. Τον έχω πολύ μεγάλη ανάγκη στην πραγματικότητα. Αλλά δεν ξέρω πώς να δέχομαι την αγάπη του και το ενδιαφέρον του. Δεν μου είναι γνώριμο. Δεν το έχω μάθει όταν έπρεπε να το είχα μάθει.

Σαν αποτέλεσμα, είτε θα νιώθω κακός άνθρωπος που διώχνω όσους μου φέρονται καλά ή θα θυμώνω με τους άλλους για το πώς μου φέρονται, ξεχνώντας ότι κι εγώ έχω προκαλέσει την αντίδρασή τους αυτή. Δηλαδή, θα μένω κενός εσωτερικά και μόνος. Θα επιβεβαιώνω το γνώριμο σενάριο που με θέλει να είμαι ανάξιος αγάπης. Θα πονάω πολύ.
 
                           a Highly emotional man.
Αυτό είναι το τεράστιο δράμα των ανθρώπων αυτών. Θέλουν απελπισμένα την αγάπη και ταυτόχρονα τη διώχνουν όταν τους προσφέρεται. Για έναν και μοναδικό ψυχο-λογικό λόγο. Ότι δεν έχουν μάθει να την δέχονται. Δεν έχουν μάθει πως τους αξίζει να αγαπηθούν.
Στην πράξη

Η λύση στο μαρτύριο το οποίο ζουν, είναι απλή, αλλά καθόλου εύκολη. Η λύση είναι να μάθουν να δέχονται την αγάπη. Πώς θα γίνει όμως αυτό στην πράξη;

Για να δεχτώ την αγάπη, θα πρέπει να αρχίσω σιγά σιγά να μετακινούμαι εσωτερικά από το σημείο που είμαι, στο σημείο όπου θα αρχίσω να πιστεύω ότι μου αξίζει να με αγαπάνε. Χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό μου και πιθανώς με έναν ειδικό, ώστε να κατορθώσω να κατανοήσω ότι δεν είμαι ανάξιος αγάπης.

Όλα όσα κάνω, όλες οι φαινομενικά αλλόκοτες συμπεριφορές μου, έχουν εξήγηση. Και η εξήγηση δεν είναι ΠΟΤΕ ότι είμαι ένας κακός άνθρωπος. Η αληθινή εξήγηση είναι ΠΑΝΤΑ ότι είμαι ένας βαθιά ταλαιπωρημένος και βασανισμένος άνθρωπος. Χρειάζομαι συμπόνοια, όχι μάλωμα. Δυστυχώς με τις συμπεριφορές μου προκαλώ συχνά τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα.

Έχω έναν εγκέφαλο που ξέρει άριστα να επιβιώνει στις συνθήκες του οικογενειακού περιβάλλοντός μου όπου μεγάλωσα. Δηλαδή, στις συνθήκες όπου οι άλλοι άνθρωποι δε με αγαπούσαν. Ξέρω να βγάζω τους άλλους κακούς και φταίχτες. Ξέρω να βγάζω τον εαυτό μου κακό. Ξέρω να νιώθω πως δεν μου αξίζει να με αγαπάνε. Έτσι μεγάλωσα.

Τώρα όμως χρειάζεται να κάνω τις δυο πιο απαραίτητες συνειδητοποιήσεις για την ενηλικίωσή μου.

1) Ότι δε ζω πια στην οικογένειά μου. Οι γύρω άνθρωποι μου φέρονται διαφορετικά από ό,τι έχω συνηθίσει. Ενδιαφέρονται για μένα. Αρκεί να τους το επιτρέψω.

2) Ότι δεν είμαι πια παιδί. Ακόμα και αν κάποιος από τους γύρω μου δε μου φερθεί όπως θα μου άρεσε, μπορώ πια να το αντιμετωπίσω. Όταν ήμουν παιδί δεν μπορούσα. Τώρα όμως μπορώ.

Θέλει υπομονή και χρόνο. Βαθιές πληγές μιας ζωής δεν επουλώνονται τόσο εύκολα. Ίσως μερικές πληγές να μην επουλωθούν ποτέ μάλιστα. Δεν πειράζει. Μπορώ να μάθω να ζω με μερικές από αυτές και να τις αναγνωρίζω όταν κατά καιρούς ξαναματώνουν.

Όταν γίνομαι πολύ απαιτητικός, όταν φωνάζω και διεκδικώ την αμέριστη προσοχή, όταν ωρύομαι και μου φαίνονται όλοι κακοί και πως είναι εναντίον μου, όταν νομίζω πως είμαι διαρκώς στο στόχαστρο των άλλων, όταν τα κάνω όλα μαντάρα, τότε είναι η ώρα να δείξω συμπόνοια στον εαυτό μου. Κάπως ξύθηκε η πληγή μου και πονάει. Το πληγωμένο παιδάκι μέσα μου διαμαρτύρεται.

Ας το πιάσω από το χέρι κατανόηση και φροντίδα και ας του πω:

«Ξέρω ότι πονάς. Δεν είναι εύκολο. Σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα. Σιγά σιγά, θα είναι όλο και καλύτερα. Θα είμαι δίπλα σου και θα προχωράμε μαζί».

Και ίσως μια μέρα ο πόνος να είναι πιο διαχειρίσιμος.

Και ίσως μια μέρα να μην πονάω πια…




Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΑΜΟΥΡΗΣ

Η αφύπνιση…!!!!

Η αληθινή αφύπνιση δεν είναι ένα παραμύθι. Το λαμπερό φως στο τέλος του τούνελ δεν είναι πάντα εκεί. Δεν υπάρχει κάποια ενθαρρυντική μουσική, καμία παράκαμψη για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

Δεν μπορείτε να παρακάμψετε την πραγματικότητα για να φτάσετε στο τέλος. Δεν μπορείτε να αποφύγετε τον πόνο και τον αγώνα. Επειδή η αληθινή αφύπνιση είναι πραγματική.

Αφύπνιση σημαίνει να βλέπετε πράγματα για πρώτη φορά. Σημαίνει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας γι' αυτό που είμαστε, να μισούμε αυτά που βλέπουμε και να επιθυμούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. 

Σημαίνει να κλαις μέχρι να πέσεις για ύπνο. Σημαίνει να πολεμάς με τον εαυτό σου. Σημαίνει να κάνεις μια ερώτηση και να μην έχεις κανέναν παρά τον εαυτό σου για την απάντηση. Η αληθινή αφύπνιση μερικές φορές είναι σκληρή. 

Πονά σαν μαχαίρι που σου σκίζει το δέρμα. Αλλά στο τέλος, είναι αυτή που μας διαμορφώνει στο άτομο που θα γίνουμε.

Οι αλλαγές δεν μας κάνουν πάντα να νιώθουμε ωραία. Μερικές φορές μας μπερδεύουν, είναι σκοτεινές, άσχημες και πολύ δύσκολες. Κάποιες φορές σε κάνουν να νιώθεις πως η καρδιά σου σπάει σε κομμάτια επειδή οι ανασφάλειες σου είναι μεγαλύτερες από την αυτοπεποίθηση σου. 

Μερικές φορές σε κάνουν να αμφιβάλλεις για κάθε βήμα που κάνεις. Μερικές φορές σε κάνουν να πιστεύεις πως δεν πρόκειται να τα καταφέρεις. Ξυπνάτε μόνοι την νύχτα, αγχωμένοι για το μέλλον σας.

Αλλά τότε, όταν δεν το περιμένετε, κάτι συμβαίνει. Μια λάμψη φωτός εμφανίζεται, μια φωνή μέσα στους ψιθύρους, ένα κύμα αγάπης ζεσταίνει την ψυχή σας και κάτι σας λέει πως είστε ασφαλείς. Κάτι σας απελευθερώνει και νιώθετε πιο φωτεινοί από ποτέ. Τα τούβλα που σας βάραιναν τώρα έχουν φύγει.

Πλέον είστε ελεύθεροι και ήρεμοι. Οι καταιγίδες μέσα σας έχουν φύγει. Υπάρχει μόνο μια φωτεινή αχτίδα φωτός που σας δείχνει τον δρόμο.

Έτσι είναι η πραγματική αφύπνιση. Αυτό σας κάνει η πραγματική αλλαγή.

Σας εκθέτει σε όλα τα άσχημα και σκοτεινά μέρη της ψυχής. Σας υπενθυμίζει τα μυστικά και τα λάθη που έχετε κάνει και όλα τα όνειρα σας που δεν πραγματοποιήθηκαν. Σας κάνει να αντιμετωπίσετε όλα όσα αποφεύγατε τόσο καιρό. 

Σας αναγκάζει να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και να αποδεχθείτε αυτά που βλέπετε, ανεξάρτητα από το πόσο σκοτεινή και άσχημη είναι η πραγματικότητα.

Και έτσι ακριβώς, φωτίζεται ο ελαττωματικός και ατελής εαυτός μας.

Η αλήθεια είναι πως η αφύπνιση δεν έρχεται πάντα σε όλους. Αναζητά εκείνους που είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη αλλαγή. Αυτούς που γνωρίζουν πως δεν υπάρχει καμία παράκαμψη προς την αλήθεια. 

Αυτούς που είναι έτοιμοι να περπατήσουν αυτόν τον δύσβατο δρόμο για να φτάσουν στον επιθυμητό προορισμό τους. Και αυτούς που ξέρουν πως στο τέλος όλα αυτά θα αξίζουν.

Οι αληθινές αλλαγές είναι δύσκολες, σκοτεινές και άσχημες και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολες αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος για να αναπτυχθούμε και να διαμορφώσουμε τον εαυτό μας στο άτομο που πάντα επιθυμούσαμε να γίνουμε.




O έξω εαυτός…!!!!

Για να μπορέσεις να φτιάξεις τα μέσα σου, πρέπει πρώτα να φτιάξεις τον έξω εαυτό σου.

Δεν έχει νόημα να διακοσμήσεις ένα σπίτι, να βάλεις έπιπλα, χαλιά και πράγματα, αν πρώτα δεν έχεις φτιάξει τη σκεπή και τα κουφώματά του.

Για αυτό ξεκίνα από τα εξωτερικά. Τα απλά. Τα καθημερινά.

Το πρόγραμμα. Το φαγητό. Τον ύπνο. Την περιποίηση. Τους φίλους. Τη βόλτα. Τη γυμναστική. Το διάβασμα.

Έτσι φτιάχνονται τα μέσα μας… Έτσι αλλάζουν οι ζωές.




Ντρεπόμαστε για πράγματα που δεν πρέπει…!!!!

Ντρεπόμαστε οι άνθρωποι για πράγματα που δεν πρέπει και έτσι κάνουμε μαρτύριο τη ζωή μας …

Ντρεπόμαστε για τα κιλά μας. Ντρεπόμαστε για την εμφάνιση.

Ντρεπόμαστε για το τι άποψη θα σχηματίσει ο κόσμος για εμάς.

Ντρεπόμαστε για τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε.

Ντρεπόμαστε για το αμάξι ή τα ρούχα που παλιώνουν.

Ντρεπόμαστε που δεν είμαστε οι πρώτοι, οι πιο δυναμικοί, διάσημοι, πλούσιοι και εγώ δεν ξέρω τι…

Ντρεπόμαστε για την αρρώστια μας. Για την κατάθλιψη. Για τις κρίσεις πανικού. Ντρεπόμαστε για το πένθος μας– λες και δεν είναι αρκετός ο σταυρός που ήδη κουβαλάμε-.

Ντρεπόμαστε για χίλια δυο πράγματα οι άνθρωποι.

Για πράγματα, για τα οποία δεν θα έπρεπε.

Μόνο για ένα πράγμα πρέπει να ντρέπεται κανείς…

Για την αμετανόητη αμαρτία.

Για ό,τι δηλαδή, μας χωρίζει απ’ το Θεό και απ’ τον συνάνθρωπό μας.




Ψυχολόγος M.Sc.

“Ζήτα αυτό που θέλεις και να είσαι προετοιμασμένος να το πάρεις”…!!!!

Όσες σκέψεις και να κάνουμε, θετικές ή αρνητικές, πάντα στο τέλος έρχεται μια ευχή. Αν είναι αρνητικές οι σκέψεις, ευχόμαστε να τελειώσουν τα όσα μας βασανίζουν. Αντίθετα, όταν οι σκέψεις μας φέρνουν ένα γεμάτο καλάθι από χαρούμενα συναισθήματα, παρακαλάμε αυτό να μην τελειώσει ποτέ.

Η αρχαία κινέζικη σοφία μας προειδοποιεί να προσέχουμε τι ευχόμαστε. Γιατί να είναι αυτή η συμβουλή σχεδόν αποτρεπτική; Στην πραγματικότητα, κανείς δεν εννοεί με αυτό να πάψουμε να ευχόμαστε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πώς πρέπει να γνωρίζουμε τί ευχόμαστε.

Ευχήσου καλύτερα.
Το να συγκρατούμε την ψυχή μας είναι κάτι που ούτε εύκολο είναι και ούτε καλό. Δεν μπορούμε να διατάζουμε συναισθήματα να μπουν σε «σειρά προτεραιότητας». Πηγαίο συναίσθημα είναι και η κάθε ευχή. Η συμβουλή της Maya Angelou στοχεύει στο να μας βοηθήσει να «ευχόμαστε καλύτερα». Πριν ευχηθούμε κάτι, οφείλουμε να γνωρίζουμε τι θέλουμε να ζητήσουμε στην ευχή αυτή. Αυτό, δεν είναι κάτι εύκολο.

Σκεφτείτε πόση ώρα σας αναλώνει να βρείτε θέση να κάτσετε σε μια άδεια καφετέρια και αντίστοιχα, πόση ώρα κάνετε να βρείτε θέση όταν είναι γεμάτη η καφετέρια. Στη δεύτερη περίπτωση κάνετε πιο γρήγορα, γιατί πολύ απλά, οι θέσεις είναι λίγες και η απόφαση, ευκολότερη. 

Στην πρώτη περίπτωση, οι πιθανές αποφάσεις για το πού θα κάτσουμε είναι όσα και τα κενά τραπέζια. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τις ευχές. Είναι τόσα αυτά που επιθυμούμε που πρέπει να κάνουμε πέντε-πέντε και δέκα-δέκα τις ευχές μας, μαζί.

Συγκέντρωσε τη δύναμη της θέλησης στην ευχή σου.
Όσο το τζίνι του Αλαντίν λοιπόν, μένει στο λυχνάρι του, αυτό που ζητάμε επίμονα, οφείλουμε να το έχουμε περάσει από εξετάσεις αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης. Τί χρειαζόμαστε; Τι θέλουμε πραγματικά; Το να γνωρίζουμε τί θέλουμε είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο γιατί ακονίζουμε την αυτογνωσία μας αλλά επειδή έτσι, συγκεντρώνουμε τη δύναμη της θέλησής μας σε αυτόν το σκοπό. 

Εκεί που ο στόχος ήταν κινούμενος, ξαφνικά εστιάζουμε και στοχεύουμε σε σταθερό σημείο. Τα αιτήματα με παραλήπτη τον ουρανό, είναι καλό να τα αντιμετωπίζουμε όπως την προετοιμασία του σπιτιού μας όταν έχουμε προσκαλέσει φίλους. Χαιρόμαστε να προετοιμάζουμε το χώρο μας όταν ξέρουμε ότι θα φιλοξενήσουμε ιδιαίτερα προσφιλή πρόσωπα σε μας. Τους προετοιμάζουμε την ατμόσφαιρα που θεωρούμε ό,τι τους αξίζει. 

Πριν ευχηθούμε κάτι, πρέπει να είμαστε σε ανάλογη ετοιμότητα με αυτήν που έχουμε όταν αναμένουμε να χτυπήσει το κουδούνι από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Προσγειώνουμε ομαλά όσα έρθουν.
Όλα αυτά, δεν είναι τίποτε άλλο από το να προσπαθούμε να κάνουμε το ευκταίο, εφικτό. Προσκαλούμε αυτό που ζητάμε. Δημιουργούμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα «προσγειώσουν ομαλά» τα όσα καλέσαμε να έρθουν από ψηλά.

Είμαι έτοιμος να ευχηθώ κάτι, σημαίνει έχω σκεφτεί και έχω νιώσει από πριν αυτό που θέλω. Όταν ζητήσω κάτι, οφείλω να δείξω σε αυτό που θέλω, σα να ήταν προσφιλές πρόσωπο σε μένα, το πόσο το θέλω. Κάνω τα πάντα προκειμένου να του επιφυλάξω την καλύτερη δυνατή φιλοξενία. Δεν πρέπει να ξεχνάω, πως πριν ρίξω το κέρμα, πρέπει πρώτα να έχει νερό το συντριβάνι που θα δεχτεί το κέρμα μου. Είμαστε έτοιμοι; Ας ευχηθούμε.

“Ζήτα αυτό που θέλεις και να είσαι προετοιμασμένος να το πάρεις” – Maya Angelou




Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν προσπαθώ, άρα δεν θέλω…!!!!

Μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ανθρώπου είναι η θέληση. Όταν θέλουμε πολύ να καταφέρουμε κάτι, επιστρατεύουμε όλες τις ικανότητές μας για να το επιτύχουμε. Αυτή η διαδικασία συσσώρευσης των αποθεμάτων ενέργειάς μας σε ένα συγκεκριμένο στόχο είναι παράλληλα κατάσταση εξέλιξής μας.

Αυτό συμβαίνει, διότι η επίτευξη του σκοπού μας γίνεται κίνητρο να πράξουμε πολλές φορές υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας. Τα όρια των ικανοτήτων μας αυξάνονται, αναιρώντας με αυτόν τον τρόπο τη δικαιολογία «δεν μπορώ».

Αν καταφέρουμε να μεταφράσουμε μέσα στο μυαλό μας το «δεν μπορώ» σε «δεν προσπαθώ», θα αντιληφθούμε πως είμαστε εμείς οι ίδιοι που σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Μειώνουμε την αυτοπεποίθησή μας, αποθαρρυνόμαστε και εν τέλει απογοητευόμαστε, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη θέληση.

Ο βασικότερος λόγος που χρησιμοποιούμε το «δεν μπορώ» ως άγκυρα και αρνούμαστε να απομακρυνθούμε από το λιμάνι της βολής μας, είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό που θέλουμε. 

Πόσες φορές δισταγμοί, αμφιβολίες, δεύτερες σκέψεις μας κράτησαν πίσω, αφήνοντας όλους τους γύρω μας να πιστεύουν ότι δε θέλαμε αρκετά αυτό που χάσαμε ή δεν τολμήσαμε να διεκδικήσουμε; Το να γνωρίζουμε τι πραγματικά θέλουμε είναι από τις γνώσεις που διδάσκονται μόνο στη σχολή της ζωής.

Από την άλλη πλευρά, δεν αρκεί να γνωρίζουμε τι θέλουμε. Υπάρχουν άλλες δύο παράμετροι που είναι εξίσου σημαντικές για να εξασφαλίσουμε την ευτυχία μας. 

Η πρώτη είναι να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που θέλουμε είναι και αυτό που χρειαζόμαστε. 

Η δεύτερη είναι πως αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε δεν επεμβαίνει στην ελευθερία των άλλων. Μα πόσο εύκολο είναι να είμαστε πάντα σίγουροι για τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, αλλά και για την ωφελιμότητα αυτών; Όσο εύκολο είναι να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε σε αυτή τη ζωή, θα έλεγα.

Μέσα στη δυσκολία όμως του κύκλου «επιθυμώ, χρειάζομαι, μπορώ», εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το «προσπαθώ». Εδώ, λοιπόν, επιστρέφουμε στο θέμα της θέλησης που είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξης μας.

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν προσπαθώ, άρα δε θέλω. Μα αν ο άνθρωπος είναι ικανός για τα μεγαλύτερα καλά, δεν είναι κρίμα να επιλέγει να μην τα πράττει; Η τελευταία ερώτηση ας γίνει τροφή για σκέψη.

Ποια η ευθύνη αυτού που δε θέλει, αλλά μπορεί να κάνει κάτι, όταν αυτό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για όλη την ανθρωπότητα; Από τον μακρόκοσμο στον μικρόκοσμο και το αντίστροφο, η θέληση είναι εκείνο το μικρό ηλεκτρόνιο που δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να κινηθεί κάθε ενεργητικό άτομο που προσπαθεί να βρει τη θέση του σε αυτό το σύμπαν.




Γεωργία Λαμπάρα Τριανταφύλλου

Δε χρειάζεται να τα ‘χεις καλά με όλους…!!!!

Υπάρχει κάποιος εκεί έξω που να μπορεί να σου πει πως πρέπει να τα έχεις καλά με όλους; Υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι από τη στιγμή που κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με κάποια άτομα, είσαι υποχρεωμένος να τους εκτιμάς και να τους συμπαθείς όλους το ίδιο; 

Γιατί αν είδατε κάπου τέτοιο κανόνα ή αν υποστηρίζετε ότι πρέπει να τα έχουμε καλά με όλους, τότε σίγουρα πρόκειται για σκηνή από ταινία ή το διαβάσατε σε κάποιο παραμύθι.

Ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα τραπέζι που βλέπεις να κάθεται μία παρέα και ακούς δυνατά γέλια και κραυγές ενθουσιασμού; 

Βλέπεις ανθρώπους χαρούμενους και αγαπημένους, όμως μπορείς άνετα να τους χωρίσεις σε τρεις κατηγορίες. 

Κάποιοι από αυτούς είναι «έξω καρδιά», μιλάνε και γελάνε με όλους, κάποιοι είναι «έξω μούτρα» και τυχαίνει να είναι σε εκείνο το τραπέζι γιατί εκεί είναι και ο καλύτερος τους φίλος - αλλά δεν έχουνε αδυναμία στους υπόλοιπους, κάτι που είναι εμφανές - και κάποιοι άλλοι είναι «έξω μυαλό», αφού πιστεύουν πως τα έχουν καλά με όλους και ότι όλοι θέλουνε το καλό τους και τους αγαπάνε.

Το θέμα είναι να αντιληφθούμε πως δεν είναι απαραίτητο να τα έχουμε καλά με όλους, ακόμη και αν είναι στην ίδια παρέα με εμάς. Με κάποιους θα τα πηγαίνουμε καλά, ενώ με άλλους όχι. Δε σημαίνει πως δεν τους αξίζουμε. Απλώς δεν ταιριάζουμε - και όχι απαραίτητα μόνο ερωτικά -, αλλά και φιλικά. 

Είναι σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Όταν οι προβολείς του γηπέδου ανάβουν, βλέπουμε μία ομάδα ενωμένη με κοινό στόχο. Όταν, όμως, τα φώτα σβήσουν και βάλεις μία κρυφή κάμερα στα αποδυτήρια, ανάβουν οι διαπληκτισμοί μιας και ο καθένας θεωρεί ότι έπαιξε καλύτερα - και ακόμη και αν δεν έδωσε τη σωστή πάσα, έπραξε σωστά -, αφού στο τέλος μπήκε το γκολ. Άρα ακόμη και αν δεν ταιριάζουν, μπορούν να συνυπάρξουν στον αγωνιστικό χώρο.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και μεγαλώνει με τις δικές του αξίες και τις δικές του αρχές. Το να γνωρίζεις κάποια άτομα με τα οποία δεν ταιριάζεις και δεν τα πάτε καλά, δε σημαίνει ότι είσαι κατώτερος από αυτούς ή ότι κάτι κάνεις λάθος και για αυτό δεν τα βρίσκετε. 

Απλώς είστε δύο διαφορετικές προσωπικότητες που δεν ταιριάζουν οι απόψεις τους. Έτσι το να βρίσκεσαι σε μία παρέα που διαπιστώνεις ότι με κάποιους δε χορταίνεις να συζητάς και να περνάς χρόνο, ενώ με κάποιους άλλους δεν μπορείς ούτε να συζητήσεις, επειδή οι απόψεις σας συγκρούονται, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Δεν έχει να κάνει με το τι αξίζει ο καθένας, ούτε είσαι καλύτερος άνθρωπος αν έχεις δέκα αληθινούς φίλους αντί τρεις. Το να αντιλαμβάνεσαι πως δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους και ότι δε χρειάζεσαι πλήθος κόσμου στη ζωή σου για να ανέβει η αξία σου, σε κάνει δυνατό και μοναδικό. 

Δε γίνεται όλοι να θέλουνε το καλό μας. Μη γελιόμαστε. Κάποιοι παίζουν απλώς το ρόλο τους, επειδή πρέπει να συνυπάρξουν μαζί σου στο ίδιο τραπέζι. 

Αν δεν το κάνουν ίσως μείνουν μόνοι τους και τότε δε θα έχουν κάποιον να βγούνε και να δείξουν πως είναι - και καλά - αγαπητοί. Ακούγεται κακό, αλλά η αλήθεια πονάει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζωή μας είναι περαστικοί. Αυτοί που ήρθαν για να μείνουν είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Συνεπώς το να μην μπορείς να ταιριάξεις με κάποιους σημαίνει ότι ξέρεις τι θες και δεν αλλάζεις αυτό που είσαι για να αρέσεις σε όλους.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον ερωτικό τομέα. Το να βρεις κάποιον που σου αρέσει, αλλά δεν ταιριάζετε και σε απορρίπτει, δε σημαίνει πως δεν του αξίζεις. Απλώς δε ζητάτε τα ίδια πράγματα. Δεν έχετε τις ίδιες ανάγκες ή απλώς είναι θέμα γούστου και δεν είσαι του γούστου του. Στο ξαναλέω για να το κατανοήσεις και να μην αμφισβητήσεις ποτέ τι αξίζεις. 

Το να είσαι ο εαυτός σου και να υποστηρίζεις όσα πιστεύεις σου δίνει πολύ μεγαλύτερη αξία από το να παρουσιάζεις ένα άλλο πρόσωπο κάθε μήνα, επειδή αυτό θέλει να δει το άτομο που έχεις κάθε φορά απέναντί σου. 

Αν παρουσιάσεις το πρόσωπο που πραγματικά είσαι και αγαπηθείς γι’ αυτό, τότε αυτό που σου συμβαίνει θα κρατήσει, και αν όχι για πάντα, για όσο πρέπει, ούτως ώστε να γίνει σωστά και να αφήσει τα πιο όμορφα μαθήματα και τις πιο γλυκές αναμνήσεις. 

Αν όμως συστηθείς φορώντας τη μάσκα που ο άλλος θα ήθελε να φοράς, μία μέρα θα ξεχάσεις να τη φορέσεις και θα προσπαθείς να πείσεις τον άλλο πως δεν είσαι ελέφαντας.

Αφήνοντάς σε αγαπημένε μου φίλε σου λέω πως ίσως η ζωή μας να μοιάζει με παράσταση στο θέατρο, που ο καθένας έχει δικό του ρόλο. 

Μη σε παίρνει από κάτω αν τώρα είσαι κομπάρσος. Σκέψου πως στο τέλος της παράστασης ο κομπάρσος χειροκροτείται το ίδιο με τον πρωταγωνιστή και ίσως αν δεν ήσουνα εκεί ως κομπάρσος να μη καταλάβαινε το κοινό την πλοκή του έργου.

Κάθε ρόλος είναι σημαντικός και αν έχεις την επιλογή να διαλέξεις, διάλεξε εσένα. Μόνο τότε θα είσαι πρωταγωνιστής, απλώς δε θα βρίσκεσαι σε σκηνή. Θα είσαι πρωταγωνιστής στο δικό σου έργο, εκεί όπου γράφεις εσύ το σενάριο, στη δική σου ζωή.




Ραφαήλια Πολυδώρου 
Εικόνα: Christian Schloe

Προσευχή για συγχώρεση, στοργή, μη προσκόλληση και απελευθέρωση...!!!!

Σας αφιερώνω από καρδιάς αυτή την υπέροχη “Αρχαία Αζτέκικη Ευλογία” που λατρεύω...

“Απελευθερώνω τους γονείς μου από το αίσθημα ότι με έχουν απογοητεύσει...

Απελευθερώνω τα παιδιά μου από την ανάγκη να με κάνουν περήφανη/ο -

Είθε να μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους τρόπο σύμφωνα με κείνα που συνεχώς ψιθυρίζει η δική τους καρδιά στα αυτιά τους...

Απελευθερώνω τον/την σύντροφό μου από την υποχρέωση να με συμπληρώσει.

Δεν υπολείπομαι σε κάτι.

Μαθαίνω μαζί με όλα τα πλάσματα συνεχώς...

Ευχαριστώ τους παππούδες μου και τους προγόνους μου

που είχαν ενωθεί, έτσι ώστε εγώ να αναπνέω ζωή, σήμερα.

Τους απελευθερώνω από περασμένες αποτυχίες και απραγματοποίητες επιθυμίες, γνωρίζοντας ότι έχουν κάνει το καλύτερο για να επιλύσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν μέσα από τη συνειδητότητα που διέθεταν την δεδομένη στιγμή...

Σας τιμώ, σας αγαπώ και σας αναγνωρίζω ως αθώους....

Είμαι διάφανη/ος μπροστά στα μάτια σας ώστε να γνωρίζετε ότι δεν κρύβω ή οφείλω κάτι άλλο από το να είμαι αληθινή/ος με τον εαυτό μου με την ίδια την ύπαρξη μου και ότι πορεύομαι με την σοφία της καρδιάς μου...

Γνωρίζω ότι εκπληρώνω το σχέδιο της δικής μου ζωής,

ελεύθερης από αόρατους και ορατούς οικογενειακούς δεσμούς πίστης που μπορεί να ταράξουν την Ειρήνη και την Ευτυχία μου,

που είναι και η μόνη μου ευθύνη...

Αποποιούμαι το ρόλο του σωτήρα,

εκείνου που ενώνει και εκπληρώνει τις προσδοκίες των άλλων...

Μαθαίνοντας διαμέσου -και μόνο διαμέσου- της ΑΓΑΠΗΣ,

ευλογώ την ουσία μου, τον δικό μου τρόπο έκφρασης

παρόλο που κάποιοι μπορεί να μην με καταλάβουν...

Εγώ καταλαβαίνω τον εαυτό μου,

γιατί εγώ μόνο έχω ζήσει και έχω βιώσει την ιστορία μου

επειδή γνωρίζω τον εαυτό μου, γνωρίζω ποια/ος είμαι,

τι αισθάνομαι, τι κάνω και γιατί το κάνω...

Σέβομαι τον εαυτό μου...

Τιμώ το Θείο μέσα μου και μέσα σου...

Είμαστε ελεύθεροι."

Αρχαία ευλογία, που δόθηκε στη γλώσσα Νάουατλ των Αζτέκων-Μεξικό.

(Ανοίγει το δρόμο για συγχώρεση, στοργή, μη-προσκόλληση και απελευθέρωση).




Καρμικές ασθένειες : πως σας ακολουθούν τα λάθη προηγούμενων ζωών…!!!!

Το Κάρμα είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν όσο θα έπρεπε.

Ενώ τείνουμε να συνειδητοποιούμε πως υπάρχουν συνέπειες με κάθε πράξη μας, οι περισσότεροι δεν υπολογίζουν πως αυτές οι συνέπειες μπορούν να μας ακολουθήσουν στις επόμενες ζωές μας.

Το Κάρμα είναι κάτι πολύ πνευματικό και ακόμα και αν δεν θυμάστε τα λάθη που έχετε κάνει στις προηγούμενες ζωές σας, ακόμα σας κυνηγούν. Πρέπει να μάθετε τα μαθήματα που σχετίζονται μαζί τους με κάποιον τρόπο. 

Όταν συσσωρεύουμε πολλή αρνητική ενέργεια, εξαντλούμαστε θεαματικά. Το αρνητικό κάρμα δεν φεύγει απλώς, πρέπει να το αντιμετωπίσετε.

Έτσι όσον αφορά τις καρμικές ασθένειες πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο. Οι καρμικές ασθένειες είναι συνήθως πνευματικές ασθένειες που όμως εκδηλώνονται με πολύ φυσικό τρόπο. Μας αναγκάζουν να αντιδράσουμε και δεν μας δίνουν τρόπο διαφυγής. 

Πρέπει να αντιδράσουμε σωστά στην ασθένεια αλλιώς θα μας ακολουθεί για όσο χρειάζεται. Παρόλο που κάποιοι πιστεύουν ότι μετά από ένα σημείο αυτές οι ασθένειες φεύγουν, οι περισσότεροι πιστεύουν πως η ταλαιπωρία για να επιτευχθεί αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο Έντγκαρ Κέισυ έγραψε τα παρακάτω σχετικά με το θέμα:

“Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να υποθέσει πως σε μια πραγματική καρμική κατάσταση θα ήταν άσκοπο να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια πλήρη επιστροφή στο φυσιολογικό.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα ένα σημείο όπου το Κάρμα σταματά. Δεδομένου ότι πραγματικά πρόκειται για ένα χρέος, μπορεί να εξοφληθεί όπως κάθε άλλο χρέος. Κανένας γραπτός νόμος δεν λέει πως το χρέος πρέπει να πληρωθεί. 

Ωστόσο, η διαδικασία της ασθένειας τελειώνει με τον θάνατο του φυσικού σώματος. Οπότε υπάρχει ένα σημείο όπου το Κάρμα σταματά- ένα μέρος πνευματικής κατανόησης όπου τα μαθήματα έχουν διδαχθεί και κατανοηθεί. 

Μπορούμε να ονομάσουμε αυτή τη διαδικασία «Εκεί όπου το Κάρμα σταματά και ξεκινά η χάρη». (Ο Χιού Κάις μίλησε γι' αυτό το θέμα πολλές φορές). Αυτό που αποκαλούμε χάρη φαίνεται να είναι ένα σημείο συγχώρεσης, αποδεκτό από το άτομο που βιώνει το κάρμα. 

Η συγχώρεση μπορεί να προσφερόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά η αποδοχή της μπορεί να είχε καθυστερήσει. Το υλικό του Κέυσυ φαίνεται να υποδεικνύει πως η απόρριψη είναι επανάσταση και η επανάσταση αμαρτία- όπως και η ασθένεια που εκφράζεται ως «αμαρτία που βρίσκεται στην πόρτα σας». 

Η αποδοχή λοιπόν πρέπει - σε αυτό το πλαίσιο σκέψης- να είναι ένα κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας και πρέπει επίσης να αποτελεί κομμάτι της πνευματικής εκμάθησης που βιώνει μια οντότητα στο διάστημα της στην γη.

Αν οι καρμικές δυνάμεις μπορούν να βρεθούν σε συγκεκριμένους πνευματικούς σκοπούς, τότε ο γιατρός που δουλεύει με έναν ασθενή με μια «ανίατη» ασθένεια καλείται να φροντίσει ένα τέτοιο άτομο σαν κάποιον που ανά πάσα στιγμή ίσως μάθει το μάθημα της εμπειρίας. 

Το πρόγραμμα θεραπείας τότε πρέπει να έχει μια πνευματική κατεύθυνση συμπεριλαμβάνοντας και το μυαλό στην συνολική εκπαιδευτική διαδικασία. Και ο γιατρός πρέπει να δουλέψει υπομονετικά με αυτόν που προσπαθεί να ξεπεράσει αυτό που έχει γίνει κομμάτι ολόκληρης της ζωής του.”

Όταν πρόκειται να ανακαλύψετε το αν υποφέρετε εξαιτίας κάποιου καρμικού χρέους ή ασθένειας υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Πρέπει να ταξιδέψετε μέσα σας και να επανεξετάσετε τις σκέψεις και τις πράξεις σας. 

Μπορεί να χρειαστεί πνευματική θεραπεία ανάλογα με το που βρίσκεστε στην ζωή σας, κάτι που για κάποιους είναι πολύ δύσκολο.

Τέτοιου είδους ζητήματα μπορούν να εμφανιστούν με οποιαδήποτε μορφή και πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν την πνευματική πλευρά όλων όσων αντιμετωπίζουμε. Σίγουρα η ιατρική θεραπεία είναι απαραίτητη αλλά πιθανώς το να φροντίσετε το πνεύμα σας μπορεί να σας ωφελήσει με περισσότερους τρόπους από όσους φανταζόσασταν.




Μαγεία Τ.

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Μοντεσσόρι που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και παιδαγωγοί…!!!!

1. Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέλησή του.

2. Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.

3. Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα Θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού ώστε να μην αφήνουν χώρο για το «κακό».

4. Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δεiξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που Θα βοηθήσουν την ανάπτυξή του και υποδείξετέ του την κατάλληλη χρήση τους.

5. Nα είστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα ενός παιδιού που έχει την ανάγκη σας και πάντα να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί που σας απευθύνεται.

6. Σεβαστείτε το παιδί που κάνει κάτι λάθος και μπορεί αργότερα να εντοπίσει μόνο του το λάθος και να διορθωθεί, αλλά να διακόψετε άμεσα και ρητά κάθε καταχρηστική χρήση του περιβάλλοντος και κάθε κίνηση που μπορεί να Θέτει σε κίνδυνο το παιδί, το περιβάλλον του ή τους άλλους.

7. Σεβαστείτε το παιδί τη στιγμή που ξεκουράζεται ή τη στιγμή που παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θέλει να κάνει. Μην το κατευθύνετε ούτε να το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων.

8. Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει.

9. Nα είστε ακούραστοι στο να επαναλαμβάνετε αυτό που Θέλετε στο παιδί που αρνήθηκε λίγο νωρίτερα να σας ακούσει, να βοηθάτε το παιδί να αποκτήσει ό,τι δεν έχει ακόμη κατακτήσει και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του. 

Κάνετέ το δημιουργώντας το μαθησιακό περιβάλλον με φροντίδα, εξοπλισμένοι με αυτοσυγκράτηση και σιωπή, χρησιμοποιώντας ήπια λόγια και γεμάτη αγάπη παρουσία. Κάνετε αισθητή την παρουσία σας στο παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση και αποστασιοποιηθείτε από το παιδί που έχει βρει τις απαντήσεις του.

10. Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας.

Βιογραφία της Μαρία Μοντεσσόρι
Η Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσσόρι γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1870 στο Κιαραβάλε της Ιταλίας. Το 1896 αποφοιτά από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Ρώμης με τις ειδικότητες της παιδιάτρου και της ψυχιάτρου έχοντας, ήδη, κλινική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών της με παιδιά με νοητική υστέρηση.

Συνεχίζει τις σπουδές της στη Φιλοσοφία, την Ψυχολογία και σε θέματα αγωγής, γεγονός που την οδηγεί στη διαπίστωση ότι η παιδαγωγική θα πρέπει να συνεργάζεται με την ιατρική για την θεραπεία των παιδιών με νοητική υστέρηση. Το 1907 ανοίγει το πρώτο «Σπίτι των παιδιών» (Casa dei bambini) όπου εφαρμόζει τη μέθοδό της σε "τυπικής ανάπτυξης" μικρά, πάμφτωχα και εγκαταλελειμμένα παιδιά χωρίς καθόλου τρόπους και μόρφωση. Στο σπίτι αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα εποπτικά μέσα διδασκαλίας δικής της εμνεύσεως και κατασκευής για να γίνονται κατανοητά τα μαθήματα μέσω των αισθήσεων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά αυτά μεταμορφώθηκαν σε ευγενικά, τακτικά και καθαρά πλάσματα που μάθαιναν μόνα τους να γράφουν και να διαβάζουν, να φροντίζουν το χώρο τους και να εργάζονται με ησυχία. Ακόμα και τα παιδιά με χαμηλό νοητικό δείκτη, χάρη στη Μοντεσσοριανή μέθοδο, μπαίνουν σιγά-σιγά στις κανονικές τάξεις του σχολείου αφού ελευθερωνόταν το πνεύμα και η ψυχή τους.

Το 1922 η Μοντεσσόρι γίνεται κυβερνητικός επιθεωρητής των σχολείων της Ιταλίας και το 1934 εγκαταλείπει την χώρα της λόγω της φασιστικής κυβέρνησης του Μουσολίνι. Το 1939 πηγαίνει στην Ινδία και παραμένει σε όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να εγκατασταθεί το 1949 στην Ολλανδία, όπου το 1952, σε ηλικία 81 ετών, έχασε τη ζωή της από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αφήνοντας άξιο συνεχιστή του έργου της τον γιο της Μάριο.

Η μοντεσσοριανή μέθοδος στοχεύει στο να βοηθήσει το παιδί να αναπτυχθεί διανοητικά και ηθικά σε έναν ισορροπημένο ενήλικα που θα νιώθει άνετα τόσο με τον εαυτό του όσο και με την κοινωνία στην οποία ζει, και με την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Έτσι η ανεξαρτησία, η ελευθερία με όρια και ο σεβασμός για τη φυσική ανάπτυξη του παιδιού - το τρίπτυχο του Μοντεσσοριανού εκπαιδευτικού συστήματος-, θα οδηγήσουν το παιδί σε έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος θα διαθέτει αυτοπειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, θα ξέρει να συνεργάζεται, να παίρνει πρωτοβουλίες, να σέβεται και να εκφράζεται με ειλικρίνεια. Η ίδια τόνιζε, άλλωστε, πως «ικανός άνθρωπος ίσον ευτυχής άνθρωπος».

Η Μοντεσσόρι αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά και η μέθοδός της είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Αξιοσημείωτο είναι ότι προτάθηκε τρεις φορές για Νόμπελ Ειρήνης.




Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Καλλιόπη Κωστέα
Μphil Ψυχολογίας, University of Glasgow. Μaster practitioner in eating disorders and Obesity. Συντονίστρια σχολών γονέων. Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας :