Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Η ευαισθησία είναι χάρισμα & δύναμη! Οδηγός επιβίωσης για τις πιο ευαίσθητες ψυχές....!!!!!!!!

Plus : Πώς θα κάνεις την ευαισθησία από... μειονέκτημα, πλεονέκτημα!

«Χρειάζεται να γίνεις πιο χοντρόπετση, αυτή η ευαισθησία σου δεν θα σε βοηθήσει στη ζωή σου, πώς θα τα βγάλεις πέρα;», είχε πει στη Μαρίνα η μητέρα της όταν ήταν ακόμα μικρή. Πράγματι, στα 31 της πλέον και έχοντας μεγαλώσει στη σκληρή και ανταγωνιστική πραγματικότητα της Ελλάδας του σήμερα, η Μαρίνα νιώθει πως σε όλη της τη ζωή κουβαλάει ένα τεράστιο βάρος. 

Πως σε όλες τις σχέσεις της, από τη δουλειά και τους φίλους της μέχρι εκείνες με τους άντρες, πρέπει να παλεύει συνεχώς με το θηρίο που ονομάζεται ευαισθησία: τα συναισθήματά της παραείναι έντονα για να τα αντέξει. 

Κάθε πληγή στην ευαίσθητη ψυχή της από πισώπλατα μαχαιρώματα φίλων, συντρόφων και συνεργατών κάνει πολύ καιρό να κλείσει, ενώ η ικανότητά της να συμπάσχει με εκείνους που θεωρεί δικούς της ανθρώπους τη βυθίζει κυριολεκτικά άλλοτε στη θλίψη και την απογοήτευση και άλλοτε στο θυμό. 

Στο θέαμα ενός άστεγου ή ακόμα και ενός αδέσποτου ζώου δακρύζει, η πολυκοσμία την πνίγει, το άγχος την εγκαταλείπει σπάνια και συχνά έχει την ανάγκη να απομονώνεται για να ησυχάζει το μυαλό και η καρδιά της. 

Μπορεί η Μαρίνα εξαιτίας της ευαισθησίας της να αισθάνεται ο πιο μοναχικός άνθρωπος στον κόσμο, αλλά οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει πως 20% του παγκόσμιου πληθυσμού μοιράζεται το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι ειδικοί όχι μόνο έχουν απενοχοποιήσει την ευαισθησία, αλλά πλέον την αποκαλούν χάρισμα.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Η γυναίκα που μίλησε πρώτη φορά για τα Εξαιρετικά Ευαίσθητα Άτομα ή Άτομα Αυξημένης Ευαισθησίας (Highly Sensitive Person – HSP) και θεωρείται αυθεντία στον συγκεκριμένο τομέα είναι η κλινική ψυχολόγος και ψυχαναλύτρια δρ Elaine Aron. 

Στο πρώτο από τα πολλά βιβλία της, το οποίο έχει εκδοθεί και στα ελληνικά με τίτλο Μήπως Παραείστε Ευαίσθητοι; Πώς να Αξιοποιήσετε το Χάρισμα της Ευαισθησίας Σας και έχει γίνει παγκόσμιο best seller, αποκαλύπτει ότι περίπου 15-20% του πληθυσμού είναι άτομα με συναισθηματική υπερευαισθησία. 

Σύμφωνα με τις μελέτες της, πρόκειται για ένα απλό χαρακτηριστικό - σε καμία περίπτωση δεν το θεωρεί η ίδια ή οι συνάδελφοί της σύνδρομο ή μειονέκτημα - που μάλιστα αν μάθουμε να το διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο πλεονέκτημα.

Σε μια ομιλία της στον ΟΗΕ για την ισότητα, η Emma Watson είπε: «Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες θα πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να είναι ευαίσθητοι. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες θα πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να είναι δυνατοί», εξισώνοντας την ευαισθησία με τη δύναμη!

Οι ερωτήσεις τις οποίες κάνει η δρ Aron στους ανθρώπους που την επισκέπτονται όταν θέλει να διαπιστώσει αν πράγματι έχει απέναντί της ένα εξαιρετικά ευαίσθητο άτομο είναι :
 
Ταράζεστε όταν έχετε πολλά πράγματα να κάνετε σε μικρό χρονικό διάστημα; 

Ο χρόνος που έχετε ανάγκη για να μένετε με τον εαυτό σας είναι για σας τόσο απαραίτητος όσο η τροφή και το νερό; 

Όταν ήσασταν μικροί, οι γονείς ή οι δάσκαλοί σας σας θεωρούσαν ευαίσθητο ή ντροπαλό; Οι άλλοι σας χαρακτηρίζουν ως «πολύ δειλό» ή «πολύ ευαίσθητο»; 

Θεωρείτε προτεραιότητά σας να «τακτοποιείτε» τα πράγματα στη ζωή σας ώστε να αποφεύγετε δυσβάσταχτες ή ενοχλητικές καταστάσεις; 

Έχετε πλούσια και σύνθετη εσωτερική ζωή; 

Αποδίδετε λιγότερο όταν σας παρατηρούν, ακόμη και αν είστε συνήθως ευσυνείδητοι, δημιουργικοί και ικανοί; 

Σας υπερδιεγείρουν τα έντονα φώτα, οι πολύ δυνατοί θόρυβοι, τα σκληρά υφάσματα και οι έντονες μυρωδιές, ενώ απολαμβάνετε την απαλή μουσική και την τέχνη; 

Έχετε ζωηρή φαντασία και έντονα όνειρα; 

Αποφεύγετε τις βίαιες ταινίες; 

«Αν η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι καταφατική, τότε ενδεχομένως να είστε Άτομο Αυξημένης Ευαισθησίας. Μην ανησυχείτε και, κυρίως, μην αποθαρρύνεστε. Μετά από τόσο καιρό που πιστεύατε ότι ήσασταν μόνοι σας, είναι ανακουφιστικό να έχετε παρέα, έτσι δεν είναι; 

Άλλωστε είμαστε μια μεγάλη παρέα, από τη στιγμή που ένα στα πέντε άτομα γεννιέται με αυξημένη ευαισθησία. Και μην ξεχνάτε ότι πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι ήταν Άτομα Αυξημένης Ευαισθησίας». 

Αυτό τον καιρό η δρ Aron γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τα εξαιρετικά ευαίσθητα άτομα με τίτλο Sensitive,The Untold Story και σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, παρουσιάζοντας τόσο προσωπικές μαρτυρίες όσο και επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η ευαισθησία κάθε άλλο παρά μειονέκτημα είναι. 

Σε αυτό θα συμμετέχει και η βραβευμένη με 7 Grammy Alanis Morissette, η οποία δηλώνει πως και η ίδια ανήκει σε αυτό το 20% του πληθυσμού.

Η Alanis Morissette έχει παραδεχτεί δημόσια ότι είναι Άτομο Αυξημένης Ευαισθησίας. Έχει δηλώσει ότι το αντιμετωπίζει με διαλογισμό, ψυχοθεραπεία, βρίσκοντας πάντα χρόνο να μένει μόνη της όταν το χρειάζεται, μειώνοντας το στρες και μιλώντας πάντα όμορφα στον εαυτό της!

ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ, ΨΑΧΝΕΙ
Στο βιβλίο της The Highly Sensitive Person in Love, η Elaine Aron εξηγεί πως συχνά όσοι ανήκουν στα εξαιρετικά ευαίσθητα άτομα φοβούνται την οικειότητα ή αποφεύγουν να βρίσκονται σε σχέση από φόβο μην πληγωθούν, ενώ δυσκολεύονται να συνυπάρξουν με συντρόφους που δεν έχουν ίδιο βαθμό ευαισθησίας. 

«Μπορεί να φοβούνται, να έχουν πληγωθεί και να μην μπορούν να το ξεπεράσουν», έχει δηλώσει. «Ή μπορεί οι άλλοι να μην είναι σε θέση να καταλάβουν τι νιώθουν και ποιοι πραγματικά είναι. 

Ίσως έχουν διαμάχες με το σύντροφό τους επειδή έχουν άλλες ανάγκες στις σχέσεις τους… Επίσης συνήθως στο σεξ προτιμούν πιο λεπτούς χειρισμούς και προσέγγιση, ενώ μπορεί να αποσυντονίζονται εύκολα κατά τη διάρκεια της επαφής…»

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΑΠΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Συχνά, λέει η δρ Aron, ο κόσμος μπερδεύει τους ευαίσθητους ανθρώπους με τους ντροπαλούς, τους δειλούς, τους εσωστρεφείς. 

Όμως αυτές οι ταμπέλες είναι πέρα για πέρα λάθος: το 30% των ευαίσθητων ατόμων είναι στην πραγματικότητα εξωστρεφείς, ενώ αυτός ο δισταγμός τους προτού δράσουν ή πάρουν αποφάσεις οφείλεται στο ότι επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες από τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, στιγματίζεται ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να επιβιώσουν σε μια κοινωνία που είναι υπέρ της εξωστρέφειας και του δυναμισμού. 

Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τα στερεότυπα και να δούμε ποιες πτυχές της ευαίσθητης προσωπικότητας μπορούν να γίνουν από μειονεκτήματα πλεονεκτήματα, αφού πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι εξαιρετικά δημιουργικοί και παραγωγικοί εργαζόμενοι, ευγενικοί και συμπονετικοί σύντροφοι και πνευματικά χαρισματικοί άνθρωποι.

Ευαισθησία σημαίνει…
1. …να έχεις αυξημένη αντίληψη του κόσμου γύρω σου
Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι, λέει η δρ Aron, επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες και σε βαθύτερο επίπεδο. Έχουν την ικανότητα να συνδέουν πράγματα, καταστάσεις και πληροφορίες που στους περισσότερους φαίνονται ασύνδετες, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι. 

«Όταν παίρνουμε αποφάσεις χωρίς καλά καλά να γνωρίζουμε πώς καταλήξαμε σε καθεμία, αυτό το ονομάζουμε διαίσθηση και τα συγκεκριμένα άτομα έχουν έντονη (όχι όμως αλάνθαστη) διαίσθηση. 

Από την άλλη, όταν παίρνουν αποφάσεις συνειδητά, καθυστερούν σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι μετρούν και αξιολογούν κάθε επιλογή και παράμετρο με προσοχή». Τα ευαίσθητα άτομα πιάνουν τις κρυμμένες πτυχές σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει και σε μια συζήτηση μπορούν να διαβάζουν ανάμεσα στις λέξεις.

Η Winona Ryder έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Ίσως παραείμαι ευαίσθητη γι’ αυτόν τον κόσμο»

2. …να έχεις αυξημένη αντίληψη του εσωτερικού σου κόσμου
Ο εσωτερικός πλούτος πολλών από αυτούς τους ανθρώπους μένει συχνά στην αφάνεια επειδή τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν πώς να τον χειριστούν. 

Όμως τα ευαίσθητα άτομα έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του εσωτερικού τους κόσμου και αυτό τους δίνει μεγάλο προβάδισμα όταν ασχολούνται με καλλιτεχνικά ή λόγια επαγγέλματα. Γι’ αυτό και η ευαισθησία είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό συγγραφέων, μουσικών, ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών και διανοούμενων.

3. …να εντοπίζεις τα θετικά πιο εύκολα
Πολλές έρευνες και μελέτες ψυχολόγων έχουν αποδείξει πως οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι αντιδρούν πιο έντονα τόσο σε θετικές όσο και σε αρνητικές εμπειρίες.

Όμως τα ευρήματα της νευροψυχολόγου Jadzia Jagiellowicz από το καναδικό πανεπιστήμιο Université de Sherbrooke αποκαλύπτουν πως όταν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αντικρίζουν εικόνες θετικά φορτισμένες, στον εγκέφαλό τους ενεργοποιούνται περισσότερες περιοχές από ό,τι στους υπόλοιπους. 

Όταν αυτή η ικανότητα έρχεται σε συνδυασμό με μια καλή παιδική ηλικία και θετικά βιώματα, επισημαίνει η δρ Aron, τότε οι ευαίσθητοι άνθρωποι ωφελούνται σημαντικά από τις όποιες θετικές καταστάσεις: τη χαρά, την ικανοποίηση, την επιτυχία. 

«Ίσως όλοι αντιδρούμε έντονα σε αρνητικές καταστάσεις, αλλά μπορεί η ευαισθησία ως χαρακτηριστικό να εξελίχθηκε στους ανθρώπους ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο τα θετικά και να ξέρουμε πώς να τα κάνουμε να συμβούν».

4. …να είσαι πιο αποτελεσματικός 
Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι τα συναισθήματά μας μας κάνουν να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε χωρίς λογική. Κι όμως, ο ψυχολόγος Roy Baumeister και οι συνεργάτες του τοποθετούν τα συναισθήματα στο κέντρο της ευφυΐας και της σοφίας: ό,τι νιώθουμε λόγω μιας οποιασδήποτε εμπειρίας μας κάνει να τη θυμόμαστε και να μαθαίνουμε από αυτή.

Όσο περισσότερο θυμώνουμε με ένα λάθος τόσο πιο πιθανό είναι να μην το επαναλάβουμε στο μέλλον, ενώ όσο πιο χαρούμενοι είμαστε λόγω μιας επιτυχίας τόσο περισσότερο τη σκεφτόμαστε, την απολαμβάνουμε και αυξάνουμε τις πιθανότητες να την επαναλάβουμε.

5. …να είσαι δημιουργικός
Μπορεί όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων να είναι συχνά μοναχικοί, αλλά τα μεγαλύτερα έργα τέχνης και ανθρώπινης σοφίας δεν προέκυψαν ποτέ… στο μέσο της Times Square της Νέας Υόρκης, αλλά σε μικρές σοφίτες και απομονωμένα ατελιέ από συναισθηματικά ευάλωτα άτομα.

6. …να είσαι άνθρωπος με Α κεφαλαίο
Σίγουρα είναι πρόκληση το να ρουφάς σαν σφουγγάρι τα συναισθήματα των δικών σου ανθρώπων και να περνάς κυριολεκτικά μαζί τους κάθε δυσκολία, αλλά αυτή η ικανότητα των ευαίσθητων ανθρώπων να έχουν μεγάλη κατανόηση είναι που τους κάνει καλούς φίλους και συντρόφους αλλά και επαγγελματίες, ειδικά αν ασχολούνται με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού ή με επαγγέλματα όπως δάσκαλος ή θεραπευτής. Στην τελική, αυτή είναι η ικανότητα που τους κάνει ανθρώπους με Α κεφαλαίο.

Extra tip: Στην ιστοσελίδα της δρ Elaine Aron μπορείς να βρεις online τεστ για να διαπιστώσεις αν ανήκεις στα άτομα με αυξημένη ευαισθησία ή αν μεγαλώνεις ένα εξαιρετικά ευαίσθητο παιδί.




Είστε σε αναζήτηση εργασίας ; Μπορούμε να βοηθήσουμε....!!!!!!!

Μικρές αλλά σημαντικές συμβουλές που μας επηρεάζουν ενεργειακά....

Μέσα από το Feng shui μπορούμε να χειριστούμε την ενέργεια του χώρου μας με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθηθούμε και να πάρουμε το καλύτερο που μπορεί να μας δώσει, ώστε να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στα επαγγελματικά μας. Με λίγα λόγια να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια πρόσληψη.

Είστε Γιν ή γιανγκ τύπος;
Είστε γιν όταν είστε χαλαροί, ρομαντικοί, ήσυχοι, ευαίσθητοι, καλλιτεχνική φύση.

Είστε γιανγκ όταν είστε ενεργητικοί, δραστήριοι, γρήγοροι, τυπικοί.

Όταν ψάχνετε για εργασία, είναι καλύτερα να αναδείξετε την γιανγκ πλευρά σας. Στη συνέντευξη μιλάτε δυνατά, σταθερά. Να σιγουρευτείτε ότι ο υποψήφιος προϊστάμενος σας, ακούει καθαρά τι λέτε και δεν κάνει προσπάθειες για αυτό. Φορέστε χρώματα που δηλώνουν τον χαρακτήρα σας στα επαγγελματικά. Όπως πράσινο που δηλώνει φιλοδοξία και αυτοπεποίθηση, μπλε που δηλώνει δημιουργικότητα και επιμονή, μαύρο ή γκρι που δηλώνει σταθερότητα και πρακτικότητα.

Κάντε γενική στο σπίτι. Ναι καλά διαβάσατε. Πετάξτε ότι είναι χαλασμένο, παλιό, άχρηστο. Εξαφανίστε τα εμπόδια από το χώρο. Καθαρίστε την είσοδο σας. Προσπαθήστε να κάνετε πολύ καλή δουλειά γιατί δεν θέλουμε να μείνει ούτε ένα μικρό κομμάτι χώρου με λιμνάζουσα ενέργεια. 

Τραβήξτε καναπέδες, βιβλιοθήκες, καθαρίστε κάτω από τα κρεβάτια. Παντού. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το σπίτι καθαρό για την ενέργεια και ανοίγετε τακτικά για να αερίζεται ο χώρος.

Μετά από το σπίτι καθαρίστε και πετάξτε τις αρνητικές σας σκέψεις. Είναι σίγουρο ότι δεν θα σας βοηθήσουν. Οπότε για πιο λόγο να τις κρατάτε;

Χρειαζόμαστε την ανατολική ενέργεια. Στην ανατολή τοποθετήστε νερό. Ένα βάζο με λουλούδια ή χωρίς (αρκεί να έχει μέσα νερό, το οποίο θα αλλάζεται καθημερινά), ένα γυάλινο μπολ με ψαράκια. Τοποθετήστε πράσινο χρώμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πριν από μια συνέντευξη και πριν φύγετε από το σπίτι σας, καθίστε με ηρεμία και φανταστείτε, ζήστε την συνάντηση. Δείτε τον εαυτό σας να μιλάει καθαρά, δείτε τον συνομιλητή σας ευχαριστημένο με αυτά που ακούει από εσάς και στο τέλος δείτε ότι δίνετε τα χέρια, ενώ χαμογελάτε. Πίστεψε στις ικανότητες σας, στην διαφορετικότητα σας και καλή αρχή.




Έρωτας και feng shui : Ας κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη....!!!!!!!

Η Ειρήνη Σπανέλη, σύμβουλος Feng Shui μας δίνει τις κατάλληλες συμβουλές για να μπει σωστά η Άνοιξη...

Μιας και μπήκε η άνοιξη και πολλές ας μιλήσουμε για ερώτα. Τι λέτε? Έρωτας και fengshui. Υπάρχουν κανόνες στον έρωτα; Ναι και όχι. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Ο έρωτας είναι τύχη. Αλλά έχει και κανόνες. Που όλες και όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό. Που βρίσκεται ο τομέας του έρωτα στο σπίτι μας; Νοτιοδυτικά. Ξέρω ότι δυσκολεύεστε οι περισσότεροι με τις κατευθύνσεις και πολλές φορές ρωτάτε πώς να το βρείτε. Ένας απλός και οικονομικός τρόπος να το μάθετε είναι να αγοράσετε μια πυξίδα. 

Μπορείτε να τις βρείτε σε βιβλιοπωλεία και σε καταστήματα με είδη Fengshui και δεν κοστίζουν ακριβά. Σταθείτε στο κέντρο του σπιτιού ακουμπήστε την πυξίδα στο πάτωμα για μεγαλύτερη σταθερότητα και θα δείτε τις κατευθύνσεις.

Ένας άλλος τρόπος είναι να παρατηρήσετε που δύει ο ήλιος ή που ανατέλλει. Έτσι θα έχετε μια εικόνα των κατευθύνσεων. Και ένας τρίτος τρόπος είναι να κοιτάξετε την κάτοψη του σπιτιού σας ( όσοι έχετε). Οι μηχανικοί πάντα κάνουν ένα σηματάκι προς τα πού είναι ο βορράς πάνω στο σχέδιο. Στα νοτιοδυτικά του σπιτιού σας λοιπόν βρίσκεται ο τομέας του έρωτα.

Τοποθετήστε σε αυτή την μεριά ότι σας θυμίζει τον έρωτα. Μπορεί να είναι δύο πουλάκια, ένας πίνακας με ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι, δύο καρδιές, ή οτιδήποτε σας θυμίζει ερώτα. Να θυμάστε πάντα ότι τα αντικείμενα που θα τοποθετήσετε πρέπει να είναι διπλά. Δύο καρδιές, δύο πουλάκια κ.τ.λ.

Αν σε αυτό το σημείο έχετε ένα πίνακα με ένα άτομο μόνο του κατεβάστε τον. Αν υπάρχει μια φωτογραφία σας που είστε μόνοι, βάλτε την αλλού.

Επίσης για να αυξήσετε την ερωτική ενέργεια τοποθετήστε κάτι κόκκινο στα δυτικά του χώρου. Π.χ. ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα ή δύο κόκκινους πίνακες.

Τοποθετήστε στα νοτιοδυτικά του υπνοδωματίου σας μια φωτογραφία με ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι. Δίπλα μπορείτε να ανάβετε δύο κόκκινα κεριά το βράδυ (προσοχή να τα σβήσετε πριν κοιμηθείτε). Κάντε μια λίστα σε ένα χαρτί με τα προτερήματά σας και τα χαρακτηριστικά που θέλετε να βρείτε στον μελλοντικό σας σύντροφο. 

Τοποθετήστε τη λίστα στα δυτικά και αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να την σκέφτεστε.

Και τέλος μην κάνετε αρνητικές σκέψεις. Σας μπλοκάρουν και δεν βοηθούν να ανοίξει ο δρόμος. Να είστε θετικοί και να έχετε την πεποίθηση ότι θα συμβεί. Γιατί θα συμβεί.





Good vibes : 5 τρόποι για να ξεκινήσει η μέρα σου καλά....!!!!!!!!!

Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να έχεις μια υπέροχη ημέρα μπροστά σου....

Σας έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσετε κακοδιάθετοι; Σαν κάτι να σας φταίει χωρίς να ξέρετε τι είναι. Έχετε νεύρα και άγχος χωρίς λόγο; Οκ, μπορεί να συμβεί ακόμη και στους πιο ήρεμους ανθρώπους. Το θέμα είναι ξυπνώντας να έχουμε πάρει την εξής απόφαση: Σήμερα θα περάσουμε μια υπέροχη μέρα! Μήπως τελικά όλα είναι μέσα στο μυαλό μας;

Πάμε να δούμε 4 τρόπους για να ξεκινήσει καλά η μέρα μας:

1. Μουσική η θαυματουργή: Με το που ξυπνήσετε βάλτε μουσική! Έρευνα του πανεπιστημίου του Μιζούρι απέδειξε πως οι χαρούμενες νότες μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση στη στιγμή.

2. Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα: Έρευνα του περιοδικού Emotion, απέδειξε πως οι άνθρωποι που ξυπνάνε νωρίς το πρωί τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι από αυτούς που περιμένουν να μεσημεριάσει για να σηκωθούν από το κρεβάτι. Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα από ότι συνηθίζετε και δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, πριν πάτε στη δουλειά.

3. Επιλέξτε Ω-3 λιπαρά: H Sarah Conklin, καθηγήτρια του Allegheny College, ισχυρίζεται πως όταν λαμβάνετε Ω-3 λιπαρά για πρωινό έχετε περισσότερες πιθανότητες να περάσετε μια τέλεια ημέρα. Θα αποκτήσετε ενέργεια και διάθεση στη στιγμή!

4. Επικοινωνήστε: Πηγαίνετε στη δουλειά σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Φτάσατε στη δουλειά νωρίτερα; Ευκαιρία για επικοινωνία. Μιλήστε με τον διπλανό σας στο μετρό, κουτσομπολέψτε με τη διπλανή σας στο γραφείο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology: General, ακόμη και μια απλή συζήτηση με έναν άγνωστο αρκεί για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με θετική σκέψη!




Άκου την καρδιά σου! Στα συναισθήματά μας βρίσκεται το κλειδί για ευτυχία & επιτυχία....!!!!!!!

10 τρόποι για να αυξήσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη μαθαίνοντας να ακούς τα συναισθήματά σου. 

Για πολλά χρόνια, όλοι κυνηγούσαμε την επιτυχία. Επιτυχία στην επαγγελματική, την προσωπική και την κοινωνική ζωή. Σήμερα όμως, και έπειτα από εκατοντάδες έρευνες και επιστημονικές δημοσιεύσεις, αλλά και αμέτρητες «κλεμμένες» ζωές, το άγιο δισκοπότηρο για όλους μας δεν είναι πια η επιτυχία, αλλά η ευτυχία: 

Τι να την κάνεις την επιτυχημένη καριέρα, με τα φουσκωμένα μπόνους, τις παροχές και τις ντιζαϊνάτες επαγγελματικές κάρτες αν - ακόμα και τις εποχές που αυτά υπήρχαν - πήγαινες στο γραφείο με σκυφτό το κεφάλι; Τι να την κάνεις την «επιτυχημένη» σχέση με τα μονόπετρα και τα παιδιά-τρόπαια με τα 20άρια στον έλεγχο, αν μέσα σε αυτή δεν νιώθεις αγάπη, ζεστασιά και μοίρασμα; 

Σιγά σιγά όλοι άρχισαν να μιλούν για το συναίσθημα. Κι οι επιστήμονες, ακολουθώντας τα νέα δεδομένα, εγκατέλειψαν την μελέτη του IQ και άρχισαν να ερευνούν ένα άλλο είδος ευφυΐας, τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ ή EI). Γιατί ανακάλυψαν ότι επιτυχία στη ζωή σημαίνει «ζω όμορφα» και μάλιστα ότι ο ισχυρότερος δείκτης μιας καλής ζωής δεν είναι άλλος από τα συναισθήματα που νιώθουμε.

Μελετώντας τη συναισθηματική νοημοσύνη επιβεβαίωσαν ότι μολονότι αν κάποιος είναι επιτυχημένος αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι και ευτυχισμένος, αντίθετα, όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος είναι σίγουρα και επιτυχημένος. Άλλωστε καθένας και καθεμιά μας έχει το δικό του ορισμό για το τι σημαίνει επιτυχία... 

Στις επιστημονικές έρευνες αυτό αποτυπώνεται ως εξής: στο 70% των περιπτώσεων, άτομα με μέτριο IQ τα πηγαίνουν καλύτερα στη ζωή τους από όσους έχουν ψηλότερο IQ. Τι κάνει τη διαφορά; 

Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία χαρακτηρίζει το 90% όσων ανήκουν στους top performers, εκείνους δηλαδή που κάνουν καταπληκτική δουλειά με ό,τι κι αν ασχολούνται. 

Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλές μεγάλες εταιρίες έχουν εντάξει ειδικά τεστ EQ στην αξιολόγηση των εργαζομένων, ούτε το ότι εδώ και δύο χρόνια, για να γίνει δεκτός ένας υποψήφιος για MBA στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Yale πρέπει να περάσει και ένα ανάλογο τεστ το οποίο αξιολογεί πόσο καλά ο υποψήφιος αντιλαμβάνεται, αξιολογεί και διαχειρίζεται τα συναισθήματα τόσο του ίδιου όσο και των άλλων.

Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Αν και στους κύκλους των ψυχολόγων ο όρος συναισθηματική νοημοσύνη είχε αρχίσει να συζητείται ήδη από τη δεκαετία του 1980, εκείνος που τον έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο στα ’90s ήταν ο Daniel Goleman. Το βιβλίο του Η Συναισθηματική Νοημοσύνη - Γιατί το «EQ» είναι πιο σημαντικό από το «IQ»;έγινε η Βίβλος όλων των επαγγελματιών αλλά και των απλών ανθρώπων που θέλουν να γνωρίσουν ποια είναι τα συστατικά για μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή. 

Σύμφωνα με αυτό, «η συναισθηματική εκπαίδευση τρέφει και ενδυναμώνει τον άνθρωπο, εξοπλίζοντάς τον με τις δεξιότητες που του είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα στη ζωή του». 

Με απλά λόγια, όταν καλλιεργούμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας, επίσης γνωστή ως νοημοσύνη της καρδιάς, γεμίζουμε με δύναμη και ικανότητες ώστε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία οποιοδήποτε πρόβλημα στη ζωή μας, να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, να θέτουμε στόχους που αφορούν όλους τους τομείς της ζωής μας και να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. 

Γι’ αυτό και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι «το κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που διαπρέπουν στην κοινωνική σφαίρα, οικοδομούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, πετυχαίνουν στο χώρο της εργασίας. Είναι η ξεχωριστή σφραγίδα ποιότητας που σηματοδοτεί την πρόοδο του ανθρώπινου είδους».

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Σύμφωνα με τον Goleman, τα άτομα με υψηλό EQ…

1. Αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους
Όταν είμαστε συναισθηματικά ευφυείς αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και πώς αυτά συνδέονται με τις σκέψεις και τις πράξεις μας. 

Για παράδειγμα, ένα υποτιμητικό σχόλιο για τη δουλειά μας που μας απογοήτευσε ίσως οφείλεται στην πεποίθηση ότι δεν είμαστε αρκετά ικανές και αυτό με τη σειρά του μπορεί να μας κάνει άτολμες και να μας ακινητοποιήσει λόγω του φόβου μας ότι αν προτείνουμε μια καινούρια ιδέα, αυτή δεν θα βγάλει πουθενά… 

Η αυτεπίγνωση θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της συναισθηματικής νοημοσύνης. Εξυπακούεται βέβαια ότι όσοι γνωρίζουν τον εαυτό τους, τα αδύναμα αλλά και τα δυνατά τους σημεία, έχουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση…

2. Ελέγχουν τα συναισθήματά τους
Αφού αναγνωρίσουμε πότε και γιατί νιώθουμε κάθε συναίσθημα, μαθαίνουμε και να το διαχειριζόμαστε. Όσοι έχουν υψηλό EQ μπορούν και ελέγχουν τα συναισθήματά τους. 

Αν, π.χ., κάποιος έχει πολλά ξεσπάσματα θυμού, αυτό σίγουρα επηρεάζει τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική του ζωή. Καλλιεργώντας όμως τη συναισθηματική του νοημοσύνη, είναι σε θέση να μην αφήνει αυτές τις παρορμήσεις να επεμβαίνουν στη ζωή του.

3. Βάζουν στόχους και τους πετυχαίνουν
Σύμφωνα με τον Goleman, όσοι σκοράρουν ψηλά στο δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης είναι πιο παραγωγικοί, δημιουργικοί και αποτελεσματικοί ό,τι και αν κάνουν.

4. Αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων
Αν έχεις υψηλό EQ, είναι πολύ πιθανό να μπορείς να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει με την κολλητή σου χωρίς εκείνη να σου πει κουβέντα, αφού πιάνεις στον αέρα όλα όσα νιώθει. Αυτή η ικανότητα της ενσυναίσθησης δεν σε κάνει καλή μόνο στις προσωπικές σου σχέσεις, αλλά και στη δουλειά, αφού μπορείς να διακρίνεις τη δυναμική σε οποιαδήποτε ομάδα.

5. Έχουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις
Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη βοηθάει τους ανθρώπους να δημιουργούν και να διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, να εμπνέουν τους άλλους και να λειτουργούν θαυμάσια ως μέλη οποιασδήποτε ομάδας.

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΟΥ
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον Goleman, είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί και μάλιστα από μικρή ηλικία. Σε πολλές χώρες ολόκληρου του κόσμου (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία) έχουν δημιουργηθεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία ώστε να καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά από νωρίς. 

Για όλους εμάς που θέλουμε να αυξήσουμε το EQ μας αλλά δεν διδαχτήκαμε ποτέ τον τρόπο, ένας άλλος ειδικός προτείνει 10 tips. Ο Travis Bradberry, δρ Κλινικής και Οργανωτικής-Βιομηχανικής Ψυχολογίας, συγγραφέας του βραβευμένου και πολυμεταφρασμένου βιβλίου Emotional Intelligence 2.0 και συνεργάτης των Forbes και Time, λέει:

1. Εμπλούτισε το συναισθηματικό σου λεξιλόγιο
«Όλοι μας βιώνουμε συναισθήματα, αλλά λίγοι είναι οι εκλεκτοί που μπορούν να τα αναγνωρίσουν με σαφήνεια τη στιγμή που τα νιώθουν. 

Οι έρευνές μας δείχνουν ότι μόνο 36% των ανθρώπων έχει τη συγκεκριμένη ικανότητα και αυτό αποτελεί πρόβλημα, αφού αν δεν αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου, τότε δεν τα αντιλαμβάνεσαι πλήρως και έτσι αυτά σε οδηγούν σε παράλογες επιλογές και αντιπαραγωγικές δράσεις. 

Όσοι έχουν ψηλό EQ έχουν πλούσιο λεξιλόγιο σχετικά με τα συναισθήματα. Ενώ οι περισσότεροι λένε, για παράδειγμα, “νιώθω άσχημα”, εκείνοι μπορούν να διακρίνουν πότε αισθάνονται αγχωμένοι, απογοητευμένοι, ενοχλημένοι, αδικημένοι κ.λπ. όσο πιο συγκεκριμένοι είμαστε στις λέξεις που χρησιμοποιούμε τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε για όσα συμβαίνουν μέσα μας και το τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που πυροδοτούν κάθε συναίσθημα».

2. Τόλμησε τις αλλαγές
«Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι ευέλικτοι και μπορούν να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες. Γνωρίζουν ότι ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την ευτυχία και την επιτυχία τους». Έτσι, δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να αλλάξουν ό,τι παύει να τους ικανοποιεί και έχουν πάντα ένα σαφές πλάνο για τις κινήσεις που χρειάζεται να κάνουν.

3. Γνώρισε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σου
«Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα δεν κατανοούν απλώς τα συναισθήματά τους – γνωρίζουν σε τι είναι καλοί και σε τι όχι. Ξέρουν ακόμα ποιοι άνθρωποι “πατούν τα κουμπιά τους” και ποιο περιβάλλον είναι καλύτερο για την εξέλιξή τους. Το να έχει κανείς ψηλό EQ σημαίνει να γνωρίζει τα δυνατά του σημεία και πώς να τα χρησιμοποιεί υπέρ του, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει στα αδύναμα σημεία του να τον κρατούν πίσω».

4. Μάθε να κρίνεις σωστά τους άλλους
Ένας άνθρωπος με ψηλό EQ ξέρει να "διαβάζει" τους άλλους και να κατανοεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις πράξεις και τα κίνητρά τους, όσο καλά κι αν είναι κρυμμένα. Με τον καιρό, λέει ο Bradberry, αυτή η πολύ σημαντική δεξιότητα καλλιεργείται, δείχνοντας ενδιαφέρον για τους άλλους: «δεν έχει σημασία αν είσαι εσωστρεφής ή ανοιχτός χαρακτήρας – το να ενδιαφέρεσαι ειλικρινά για τους άλλους είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να αυξήσεις τη συναισθηματική νοημοσύνη σου».

5. Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά 
«Αν έχεις μια σαφή εικόνα του ποιος είσαι, είναι δύσκολο να σε θίξει οτιδήποτε κι αν πει ή κάνει κάποιος άλλος. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση και ανοιχτό μυαλό». Άλλωστε γι’ αυτούς η κριτική αποτελεί ευκαιρία για να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι…

6. Μάθε να λες «όχι» τόσο στον εαυτό σου όσο και στους άλλους
«Έχω συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι έχω και αυτοέλεγχο, αποφεύγω να λειτουργώ παρορμητικά», εξηγεί ο Bradberry. Σίγουρα η πρόταση της κολλητής σου για ποτό σε βάζει σε πειρασμό να σβήσεις τον υπολογιστή κι ας δίνεις αύριο μάθημα, αλλά αν είσαι συναισθηματικά ευφυής, ξέρεις ότι την επομένη θα ξυπνήσεις μέσα στο άγχος και τις ενοχές… 

Επιπλέον, όσοι δυσκολεύονται να πουν «όχι» στους άλλους, τις περισσότερες φορές βάζουν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα και βάζουν στην άκρη τα δικά τους «θέλω» προκειμένου να ικανοποιήσουν τους άλλους. 

7. Μη μένεις στα λάθη του χθες
Τράβηξε τη διαχωριστική γραμμή από τις αστοχίες του παρελθόντος, αλλά χωρίς να τις ξεχνάς, μας προτρέπει ο συγγραφέας. «Χρειάζεται αυτεπίγνωση για να περπατήσει κανείς στο τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στο “μένω στο παρελθόν” και στο «ξεχνάω τα λάθη μου”». 

Στην πρώτη περίπτωση αγχώνεσαι και στη δεύτερη πέφτεις στις ίδιες παγίδες. Το κλειδί για την ισορροπία βρίσκεται στο να μπορείς να πατήσεις στις αποτυχίες του παρελθόντος και να προσαρμοστείς ανάλογα ώστε να τις μεταμορφώσεις σε μαθήματα για μελλοντικές επιτυχίες. «Έτσι, θα μάθεις να σηκώνεσαι κάθε φορά που θα πέφτεις»!

8. Μάθε να χειρίζεσαι τους τοξικούς ανθρώπους
«Είναι πολύ κουραστικό να πρέπει να αντιμετωπίζεις αρνητικούς ανθρώπους. Όμως τα συναισθηματικά ευφυή άτομα τα καταφέρνουν περίφημα επειδή ξέρουν πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. 

Όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο άνθρωπο, προσεγγίζουν την κατάσταση με τη λογική: αναγνωρίζουν τα συναισθήματα που τους δημιουργούν και δεν επιτρέπουν στο θυμό να προκαλέσει χάος. Επίσης χάρη στην ενσυναίσθηση που τους χαρακτηρίζει, καταφέρνουν να κατανοήσουν ακόμα και τους πιο δύσκολους ανθρώπους, βρίσκοντας πάντοτε κοινά σημεία επαφής».

9. Πάψε να κυνηγάς την τελειότητα
Όταν ξέρεις τον εαυτό σου, σε γνωρίζεις από την καλή κι από την ανάποδη. «Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν βάζουν ποτέ σαν στόχο την τελειότητα, επειδή ξέρουν ότι δεν υπάρχει!», λέει ο Bradberry. Βάλε τέλος στο κυνήγι της τελειότητας γιατί οι άπιαστες προσδοκίες δημιουργούν μόνο ενοχές και απογοήτευση…

10. Βάλε φρένο στις αρνητικές σκέψεις
«Όσο αναμασάς τις αρνητικές σου σκέψεις, τόσο περισσότερη δύναμη τους δίνεις. Οι περισσότερες αρνητικές σκέψεις μας δεν είναι τίποτε άλλο από σκέψεις – δεν είναι δεδομένα ούτε γεγονότα. 

Όταν νιώθεις ότι κάτι συμβαίνει πάντα ή ποτέ, τότε πρόκειται για τη φυσική τάση του εγκεφάλου σου να παραφουσκώνει τη σοβαρότητα ενός γεγονότος. Οι άνθρωποι με υψηλό EQ διαχωρίζουν τις σκέψεις τους από τα γεγονότα και βγαίνουν από τον κύκλο της αρνητικότητας».

Extra tips: Όλοι οι ειδικοί πάνω στο θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης συμφωνούν ότι το στρες έχει την τάση να μειώνει κάθε είδους ευφυΐα, αφού μας παραλύει σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά. 

Ο Goleman συστήνει να δοκιμάσουμε διαλογισμό, ο Bradberry να περιορίσουμε την καφεΐνη και να εξασφαλίζουμε στον εαυτό μας αρκετό και ποιοτικό ύπνο, άλλοι μιλούν για τα οφέλη της διαφραγματικής αναπνοής και απλών anti-stress τεχνικών

Τέλος, αν χρειάζεσαι λίγη βοήθεια ώστε να μάθεις να αναγνωρίζεις (και να ελέγχεις) τα συναισθήματά σου, το πανεπιστήμιο Yale έχει λανσάρει το Mood Meter, μια εφαρμογή για το κινητό που «χτίζει» τη συναισθηματική νοημοσύνη.





http://tapintoyourinnerpower.blogspot.gr

Τι κάνει τους άλλους να μας συμπαθούν; Θα εκπλαγείς....!!!!!!!

Αν υπάρχει έστω και μία γυναίκα που διαβάζει αυτές τις γραμμές και δεν τσεκάρει κάθε φορά τα likes στις σέλφι και τα ποστ της, να σηκώσει το χέρι τώρα ή να σωπάσει για πάντα! Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να τον συμπαθούν, να τον αποδέχονται και να τον αγαπούν οι άλλοι, ακόμα και αν το καμουφλάρει πίσω από το παραπέτασμα του σνομπισμού ή αν το κρύβει τόσο καλά ώστε ούτε ο ίδιος να μην το συνειδητοποιεί.

Καθένας και καθεμία από εμάς κάνει διαφορετικά πράγματα και σε διαφορετικό βαθμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή των άλλων: άλλοι αναλαμβάνουν παραπάνω ευθύνες στη δουλειά για να τους δει με καλό μάτι η υπόλοιπη ομάδα ή ο εργοδότης τους και άλλοι προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους σαν χαμαιλέοντες όταν γνωρίζουν έναν καινούριο άνθρωπο, ανάλογα με το ποιον έχουν απέναντί τους. 

Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι για να σε αποδεχτούν οι άλλοι, να σε συμπαθήσουν και να σε αγαπήσουν, πρέπει πρώτα να αποδεχτείς εσύ τον εαυτό σου. Από εκεί και πέρα όμως, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν μερικές συμπεριφορές που μπορούν αποδεδειγμένα να μας κάνουν πιο συμπαθητικούς στα μάτια των άλλων.

Ο Travis Bradberry, δρ Κλινικής και Οργανωτικής-Βιομηχανικής Ψυχολογίας και συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου Emotional Intelligence 2.0, λέει πως οι περισσότεροι πιστεύουμε λανθασμένα πως το αν κάποιος είναι συμπαθής έχει να κάνει με την εξυπνάδα, την εξωστρέφεια και τη γοητεία του – με χαρακτηριστικά δηλαδή που είτε τα έχεις και πετάς στην κοινωνική σου ζωή είτε δεν τα έχεις και αναγκάζεσαι να ζεις στο περιθώριο. 

Κι όμως, οι παράγοντες που καθορίζουν το αν κανείς είναι γενικά συμπαθής είναι τελείως διαφορετικοί: σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου UCLA, όταν αξιολογούμε έναν άνθρωπο, το αν θα τον συμπαθήσουμε εξαρτάται περισσότερο από το πόσο ειλικρινής και αυθεντικός είναι, καθώς και από το πόσο πιστεύουμε ότι μπορεί να μας καταλαβαίνει. Αλήθεια, αυτά δεν είναι και τα χαρακτηριστικά που αγαπάμε στους φίλους, τις κολλητές και τους συντρόφους μας;

Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα, επισημαίνει ο Bradberry, κάθε άλλο παρά έμφυτα είναι. Πρόκειται για δεξιότητες που όλοι μπορούμε να μάθουμε και να ενισχύσουμε και που τις έχουν σίγουρα όλοι οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Η εταιρία TalentSmart, την οποία έχει ιδρύσει ο Bradberryκαι τη συμβουλεύονται οι μεγαλύτερες αμερικανικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις για θέματα ανάπτυξης των ανθρώπινου δυναμικού τους, έκανε μια έρευνα και, αφού συγκέντρωσε δεδομένα από ένα εκατομμύριο άτομα, κατέληξε στα χαρακτηριστικά που κάνουν τους ανθρώπους συμπαθείς στα μάτια των άλλων:

1. Κάνουν ερωτήσεις
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν μιλάμε με έναν άλλο άνθρωπο είναι ότι επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ σε αυτά που θέλουμε να του πούμε, ώστε δεν ακούμε όσα μας λέει εκείνος. «Οι λέξεις είναι εκεί, αλλά το νόημα χάνεται», λέει ο Bradberry. 

Αν όμως κάνουμε ερωτήσεις, ο άλλος ξέρει ότι τον ακούμε και ότι δίνουμε σε αυτά που μας λέει την αμέριστη προσοχή μας. «Θα ξαφνιαστείτε από το πόσο σεβασμό εμπνέουμε και εισπράττουμε όταν είμαστε πραγματικά εκεί όσο συνομιλούμε με τον άλλο».

2. Δίνουν καλές πρώτες εντυπώσεις
Οι έρευνες τις οποίες παραθέτει ο Bradberry δείχνουν πως το όταν συναντάμε κάποιον, μέσα στα πρώτα 7’’ έχουμε αποφασίσει αν τον συμπαθούμε ή όχι. Όλη την υπόλοιπη ώρα επιβεβαιώνουμε μέσα μας αυτή την πρώτη αντίδραση.

Μπορεί αυτό να ακούγεται τρομακτικό, αλλά αν ξέρουμε πώς να χειριζόμαστε τις πρώτες εντυπώσεις, είναι μεγάλο αβαντάζ όταν θέλουμε να μας συμπαθήσει κάποιος. Για ακόμα μια φορά, η γλώσσα του σώματος είναι το κλειδί: χαμογελάμε, φροντίζουμε η χειραψία μας να είναι δυνατή, ισιώνουμε τους ώμους και στεκόμαστε ή καθόμαστε απέναντι από τον άλλο.

3. Είναι αυθεντικοί
Κανείς δεν συμπαθεί όσους είναι ψεύτικοι. Μας έλκουν οι αυθεντικοί άνθρωποι γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Είναι αδύνατο να συμπαθήσεις κάποιον -πόσω μάλλον να τον αγαπήσεις- όταν αμφιβάλλεις για το ποιον έχεις απέναντί σου. 

«Οι άνθρωποι που είναι συμπαθείς είναι εκείνοι που ξέρουν ποιοι είναι οι ίδιοι», τονίζει ο Bradberry. «Καμία προσχεδιασμένη κίνηση εντυπωσιασμού δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο το να είσαι ο εαυτός σου».

4. Δεν κρίνουν τον άλλο
«Αν θέλεις να σε συμπαθούν οι άλλοι, χρειάζεται να έχεις ανοιχτό μυαλό – αυτό σε κάνει ευπρόσιτο και ενδιαφέροντα. Κανείς δεν θέλεις να μιλάει με κάποιον που έχει ήδη σχηματίσει την εντύπωσή του πριν ακόμα καλά καλά σε ακούσει. 

Ας προσπαθήσουμε όλοι να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντα μαζί του, αλλά ότι καταλαβαίνουμε πώς σκέφτεται. Άλλωστε αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να αφήνουμε τον άλλο να είναι ο εαυτός του».

5. Χαμογελούν
«Οι άνθρωποι έχουμε μια φυσική και υποσυνείδητη τάση να αντιγράφουμε τη γλώσσα του σώματος του ατόμου με το οποίο συνομιλούμε. Αν θέλετε να σας συμπαθήσει κάποιος», συστήνει ο Bradberry, «χαμογελάτε του όσο συζητάτε και εκείνος όχι μόνο θα σας το ανταποδώσει, αλλά ασυνείδητα θα νιώθει και καλύτερα». 

Άλλωστε, έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν χαμογελάμε, βλέπουμε με πιο θετικό μάτι οποιονδήποτε έχουμε απέναντί μας και οτιδήποτε μας συμβαίνει.

6. Αναφέρουν συχνά το όνομα του συνομιλητή τους
Οι έρευνες των επιστημόνων έχουν αποδείξει ότι όταν κάποιος μας χαιρετά με το όνομά μας και το αναφέρει όσο συζητάμε, δημιουργούνται στον εγκέφαλό μας συνδέσεις που μας κάνουν να τον συμπαθούμε.

7. Αφήνουν στην άκρη τα κινητά τους
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποθαρρυντικό σε μια συζήτηση από το να κοιτάει κανείς συνεχώς το κινητό του ή να διακόπτει για να τσεκάρει ένα μήνυμα. 

Το μήνυμα που λαμβάνει ο άλλος βλέποντάς μας να κάνουμε τα παραπάνω είναι ότι μπορεί το σώμα μας να είναι εκεί, αλλά το μυαλό μας τρέχει αλλού και αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα αν θέλουμε να μας συμπαθήσει. Εκτός και αν το τηλεφώνημα/μήνυμα που περιμένουμε είναι για κάτι πολύ σημαντικό, είναι καλύτερα να μένουμε επικεντρωμένοι 100% στη συζήτησή μας.

8. Χρησιμοποιούν θετική γλώσσα του σώματος
«Η θετική γλώσσα του σώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά σε οποιαδήποτε συνάντηση. Είναι αλήθεια ότι το πώς λες αυτά που λες είναι συχνά ποιο σημαντικό από αυτό που λες. Γι’ αυτό, φρόντισε να μην έχεις σταυρωμένα τα χέρια, να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και να γέρνεις ελαφρά προς τον άλλο που σου μιλάει».

9. Δεν είναι εγωκεντρικοί
Όλοι μας θέλουμε όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο να μας υποδέχονται όλοι με χαμόγελο, αλλά κανείς δεν συμπαθεί εκείνους που συμπεριφέρονται σαν ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω τους. Ούτε φυσικά χρειάζεται να είμαστε εξαιρετικά εξωστρεφείς. Το πόσους (και τι) γνωρίζουμε έχει πολύ μικρή σημασία. Αρκεί ο λόγος μας να είναι φιλικός, μεστός και σίγουρος, είτε μιλάμε με έναν άνθρωπο είτε σε μια παρέα.

10. Είναι συνεπείς
«Όταν ένας άνθρωπος μας πλησιάζει, θέλει να ξέρει με ποιον έχει να κάνει και τι μπορεί να περιμένει από εμάς. Για να είμαστε συνεπείς, χρειάζεται να είμαστε αξιόπιστοι και να βεβαιωνόμαστε ότι το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους δεν επηρεάζεται από την καλή ή την κακή μας διάθεση».

11. Γνωρίζουν πότε πρέπει να ανοιχτούν
Αν μοιραστούμε τα προβλήματά μας και πολλές προσωπικές πληροφορίες με τον άλλο πολύ νωρίς, κινδυνεύουμε να φανούμε γκρινιάρηδες. Σύμφωνα με τα στατιστικά του δρ Bradberry, οι άνθρωποι που είναι συμπαθείς κάνουν αυτό το βήμα μόνο αν ο άλλος τους δώσει το πράσινο φως.

12. Δεν φοβούνται την προσωπική επαφή
«Όταν αγγίζουμε κάποιον κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, στον εγκέφαλό του απελευθερώνεται ωκυτοκίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται και ορμόνη του έρωτα και της σύνδεσης. 

Ένα απλό άγγιγμα στον ώμο, μια αγκαλιά ή μια φιλική χειραψία αρκούν για την παραγωγή ωκυτοκίνης στον συνομιλητή μας. Φυσικά, χρειάζεται να γνωρίζουμε πότε και ποιον μας παίρνει να αγγίξουμε… Απλά θυμηθείτε, οι σχέσεις χτίζονται όχι μόνο με τα λόγια, αλλά κυρίως με τα συναισθήματα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Το άγγιγμα δείχνει στον άλλον ότι νοιαζόμαστε για εκείνον».





Feng shui : τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στο σπίτι και πώς θα τα αποφύγεις.....!!!!!!!

Μπορεί ακόμη να μη νιώθεις άνετα να χτυπάς παλαμάκια στις γωνίες για να διώξεις την αρνητική ενέργεια ή να τοποθετήσεις κρυστάλλους στα σημεία-κλειδιά του σπιτιού, αλλά αν θέλεις να εφαρμόσεις τις βασικές αρχές του feng shui, μπορείς να ξεκινήσεις φροντίζοντας να αποφεύγεις τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και μπλοκάρουν την ενέργεια τόσο του σπιτιού μας όσο και τη δική μας:

1. Η είσοδος του σπιτιού δεν λέει ακριβώς «καλωσόρισες»…
Στη γλώσσα του feng shui, η είσοδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σπιτιού και ονομάζεται και «στόμα του τσι», αφού από εκεί επιτρέπουμε (ή αποτρέπουμε, ανάλογα) τη θετική ενέργεια από το μπει στο χώρο μας.

Επίσης αντανακλά το μήνυμα που στέλνουμε προς τα έξω: όταν η είσοδός μας είναι ελκυστική, έλκουμε και όμορφα πράγματα στη ζωή μας. Φρόντισε το χαλάκι να είναι πάντα καθαρό, απομάκρυνε τα σκουπιδάκια (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και άχρηστα πράγματα που έχουμε αφήσει εκεί για καιρό…) και τοποθέτησε ένα λουλούδι ή ένα διακοσμητικό με όμορφα χρώματα. 

Σε κάθε χώρο ταιριάζουν διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το «χάρτη» του χώρου, αλλά αν είσαι αρχάρια, προς το παρόν, απλώς εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Τέλος, βεβαιώσου ότι ο χώρος αποπνέει αρμονία και ότι φωτίζεται καλά.

2. Χρησιμοποιούμε το χώρο κάτω από το κρεβάτι ως αποθηκευτικό
Σύμφωνα με το feng shui, το υπνοδωμάτιο και ειδικά το κρεβάτι είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του σπιτιού, αφού η ποιότητα του ύπνου καθορίζει και τη συνολική ποιότητα της ζωής μας. Αποθηκεύοντας πράγματα κάτω από το κρεβάτι, εμποδίζουμε την ενέργεια από το να κυκλοφορεί ελεύθερα, δημιουργώντας έτσι μπλοκαρίσματα που συχνά αντανακλώνται και στο συναισθηματικό μας κόσμο.

3. Μπλοκάρουμε το οπτικό (και ενεργειακό) πεδίο προς τις πόρτες ή τα παράθυρα
Αν έχεις τοποθετήσει καθίσματα, καναπέδες ή ακόμα και κρεβάτια με την πλάτη στα σημεία εισόδου της ενέργειας, μπλοκάρεις τη ροή της. Ειδικά στο χώρο του γραφείου, φρόντισε η καρέκλα να βλέπει προς την πόρτα ή το παράθυρο, και σύντομα θα διαπιστώσεις ότι αυτό βοηθάει στη συγκέντρωση.

4. Τοποθετούμε τους καθρέφτες σε λάθος σημεία
Όταν τους τοποθετούμε στα σωστά σημεία, συμβολικά (αλλά και πρακτικά) διπλασιάζουν την ευτυχία και τη συνολική θετική μας ενέργεια. Τα σημεία όμως που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε είναι: απέναντι από το κρεβάτι, τις πόρτες και τα παράθυρα, γιατί αντανακλούν και έτσι διώχνουν πίσω την ενέργεια. 

Αν θέλεις οπωσδήποτε έναν καθρέφτη στο υπνοδωμάτιό σου, προτίμησε το εσωτερικό φύλλο μιας ντουλάπας. Στο καθιστικό και την τραπεζαρία, αν αυτός αντανακλά το φαγητό, τότε ενισχύει την αφθονία. Σε κάθε περίπτωση, ένας καθρέφτης πρέπει να αντανακλά ολόκληρο το είδωλο και ποτέ να μην είναι τοποθετημένος τόσο χαμηλά ώστε να «κόβεται» το κεφάλι.

5. Αφήνουμε την ακαταστασία να κυριαρχεί
Το πώς είναι ο χώρος στον οποίο ζούμε αντανακλά και το πώς είμαστε στη ζωή μας συνολικά. Αν στο σπίτι μας επικρατεί χάος, πιθανότατα το ίδιο συμβαίνει και μέσα μας. 

Πετάμε, λοιπόν, οτιδήποτε έχουμε να χρησιμοποιήσουμε καιρό (ναι, αυτό περιλαμβάνει και τα κομμάτια της γκαρνταρόμπας μας!), επισκευάζουμε ή αντικαθιστούμε οποιαδήποτε συσκευή αναβάλλουμε εδώ και μήνες να φτιάξουμε και καθαρίζουμε συχνά. Όταν όλα στο σπίτι βρίσκονται σε τάξη, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας θα είναι και αυτά σε ισορροπία.





Κάντε το σπίτι σας καταφύγιο χαλάρωσης....!!!!!

Ο προσωπικός μας χώρος είναι ο μικρός μας παράδεισος, το καταφύγιο μας, γι' αυτό και οφείλουμε να τον αγαπάμε και να τον προσέχουμε σαν δεύτερο εαυτό μας. Εμείς σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε ένα μικρό spa στο σπίτι σας.

Το σπίτι μας σαφώς και δεν αποτελεί μόνο έναν χώρο όπου τρώμε, κοιμόμαστε ή βλέπουμε τηλεόραση. Το σπίτι μας είναι, εκτός όλων των άλλων, και το καταφύγιό μας, το ησυχαστήριό μας, εκεί που καταλήγουμε για να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ενισχύσουμε την ενέργειά μας. 

Αν ο προσωπικός μας χώρος μας στρεσάρει και δεν νιώθουμε καλά μέσα σε αυτόν, προφανώς χρειάζεται κάποιες αλλαγές! 

Οι παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να «μεταμορφώσουμε» τον χώρο μας σε ένα απολαυστικό spa, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουμε και κυρίως χωρίς να χρειαστεί να «επενδύσουμε» μια ολόκληρη περιουσία.

Δημιουργήστε μια ήσυχη γωνιά
Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι στα πολυτελή spa υπάρχει πάντα χαμηλός φωτισμός και απαλή μουσική. Η ήρεμη ατμόσφαιρα δημιουργεί μιαν αίσθηση ασφάλειας και άνεσης. 

Αν, για παράδειγμα, επιλέξετε το καθιστικό για «ησυχαστήριο», αποσυνδέστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές ή βρείτε κάποιον έξυπνο τρόπο να κρύψετε τα καλώδια, που προκαλούν την αίσθηση της ακαταστασίας και αποσπούν την προσοχή. 

Λίγα μαξιλάρια από απαλό βαμβάκι ή βελούδο στις «καθησυχαστικές» αποχρώσεις του πράσινου ή στις δροσερές αποχρώσεις του μπλε θα συμπληρώσουν το zen (ζεν) ντεκόρ. Γείρετε επάνω τους απαλά, κλείστε τα μάτια και επικεντρωθείτε στις αναπνοές σας. 

Εισπνεύστε αργά και εκπνεύστε εξίσου αργά για 5΄, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο μέχρις ότου φτάσετε στα 30΄. Όπως μας διαβεβαιώνουν οι έρευνες, ο διαλογισμός δεν βοηθά μόνο στην αποβολή του άγχους, αλλά μας κάνει και να νιώθουμε πιο όμορφα στις σχέσεις μας με τους άλλους!

Κάντε το σπίτι σας «ένα με τη φύση»
Σύμφωνα με έρευνες, το πράσινο στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του σπιτιού βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ελαττώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με το στρες. 

Το άγγιγμα και μόνο ενός φυτού εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου μπορεί να εξαφανίσει την ψυχοσωματική υπερένταση. Επιπλέον, σε πολλά φυτά εσωτερικού χώρου (π.χ. σπαθίφυλλο, δράκαινα, φτέρη, φίκος) αποδίδεται η σημαντική ιδιότητα να φιλτράρουν τον αέρα, να απομακρύνουν τους αέριους ρύπους, τα αλλεργιογόνα και το διοξείδιο του άνθρακα, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. 

Η καλύτερη ποιότητα του αέρα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει την υγεία. Επίσης, τα φυτά ελέγχουν τα επίπεδα της υγρασίας, κρατώντας τη σε ιδανικά επίπεδα για τον άνθρωπο, κάτι το οποίο έχει σημαντικά οφέλη για το δέρμα και τους πνεύμονες. Η αγορά φυτών εσωτερικού χώρου είναι πολύ φθηνή επιλογή και τα οφέλη που αποκομίζουμε πολύ μεγάλα.

Ζήτω οι χυμοί!
Η αυξημένη ρύπανση του περιβάλλοντος και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής προκαλούν τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό μας, με συνέπεια τη διαταραχή της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. 

Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων και λαχανικών έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην προστασία της υγείας μας και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης παθήσεων όπως οι ουρολοιμώξεις, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και ο καρκίνος. Εκτός όμως από βοηθητικά για την υγεία, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη διάθεσή μας. 

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ενεργητικούς στην καθημερινότητά τους, πιο ευτυχείς, αλλά και πιο ήρεμους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας. Εγκαταστήστε, λοιπόν, έναν αποχυμωτή λαχανικών στην κουζίνα σας και δημιουργήστε μαζί του μια καθημερινή σχέση αγάπης.

Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη των αρωμάτων
Είναι γνωστό πως οι όμορφες μυρωδιές αποτελούν έναν πολύ ευχάριστο τρόπο να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Τα αρώματα και τα αιθέρια έλαια είναι αυτά που σας βοηθούν να αισθανθείτε πιο ήρεμοι, ευτυχισμένοι, αλλά και πιο δραστήριοι. Οι μυρωδιές έχουν πολλές ιδιότητες. 

Μπορούν να ενεργοποιήσουν το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου, να βελτιώσουν την κακή σας διάθεση, ενώ σας βοηθούν ακόμη και στο να εκτελέσετε πιο αποτελεσματικά τις πνευματικές σας εργασίες. Οι γλυκές μυρωδιές, όπως λόγου χάρη αυτή του πράσινου μήλου, έχουν συνδεθεί με την ανακούφιση της ημικρανίας. 

Αν νιώθετε ανησυχία ή θυμό, εξαιρετική λύση είναι η λεβάντα. Αν πάλι έχετε ανάγκη για αναζωογόνηση, δοκιμάστε τη μυρωδιά της μέντας, του δεντρολίβανου, του ευκαλύπτου ή του λεμονόχορτου. Για να διατηρήσετε στο υπνοδωμάτιό σας μιαν ατμόσφαιρα χαλάρωσης, χρησιμοποιήστε τριαντάφυλλο ή γιασεμί. 

Για την ψυχική σας ανάταση και τη βελτίωση της μνήμης σας, προτιμήστε γκρέιπφρουτ ή βασιλικό. Τέλος, για ήρεμο ύπνο, δοκιμάστε σανταλόξυλο, λεβάντα ή γεράνι. Μπορείτε να βρέξετε με 1-2 σταγόνες αιθέριων ελαίων της επιλογής σας την άκρη της μαξιλαροθήκης σας ή να ρίξετε μερικές σταγόνες σε έναν αρωματικό λύχνο που θα τοποθετήσετε στον χώρο.

Το black out βοηθάει
Ο ιδανικός ύπνος γίνεται στο απόλυτο σκοτάδι, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η σύνθεση και η έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου - η οποία θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτική δράση και ισχυροποιεί την άμυνα του οργανισμού -, ενεργοποιείται στο σκοτάδι, αλλά η όλη διαδικασία μπορεί να διαταραχθεί εξαιτίας του τεχνητού φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Endocrinology and Metabolism», φάνηκε ότι υπάρχει μια συσχέτιση και μεταξύ της κατάθλιψης και του αμυδρού φωτός κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φως όχι μόνο οδήγησε τα πειραματόζωα σε κατάθλιψη, αλλά αύξησε και την παραγωγή μορίων που παίζουν ρόλο στη δημιουργία φλεγμονής στον υποθάλαμο, μία περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με διαταραχές της συμπεριφοράς. Γι’ αυτό, φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας εκτός από καθαρό και καλά αεριζόμενο να έχει και απόλυτο σκοτάδι!

Βρείτε τους ρυθμούς σας!
Η μουσική είναι πραγματικά ένας από τους καλύτερους τρόπους να συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας κόσμο, να νιώσετε καλύτερα και να ξεφύγετε από τα προβλήματα που σας απασχολούν. Το τραγούδι, μας λένε οι ειδικοί, βοηθά στον έλεγχο της αναπνοής και στο να διαχειριστείτε πιο εύκολα τη δύσκολη καθημερινότητά σας. 

Ακόμη, οι άνθρωποι που μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο νιώθουν ευεξία και αυτοπεποίθηση, ενώ οι ασκήσεις για την ανάπτυξη ρυθμού βοηθούν στην αρμονική κίνηση, την ευελιξία και την ισορροπία. 

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι και μόνο το άκουσμα μιας μελωδίας ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας, ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του στρες. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μουσική, ως μέσο επαφής του εξωτερικού κόσμου με το περιβάλλον του μωρού, βοηθά τις εγκύους να έρθουν πιο κοντά στο έμβρυο.

Δοκιμάστε το «εφέ του νερού»
Όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού. Τώρα οι ειδικοί μάς διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και ο ήχος της ροής του νερού αρκεί για να μειωθούν τα επίπεδα του άγχους. Μάλιστα, η θέα και μόνο του νερού μάς προκαλεί απίστευτη ηρεμία. Αν, βέβαια, δεν έχετε την πολυτέλεια να εγκατασταθείτε πλάι στη θάλασσα, φέρτε τη θάλασσα στο σπίτι σας! 

Βάλτε αρωματικά κεριά σε μεγάλα κρυστάλλινα μπολ με νερό, αγοράστε ένα μικρό ενυδρείο και τοποθετήστε υδρόβια φυτά (όπως νούφαρα ή ίριδες) ή, αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, διακοσμήστε απλώς τους τοίχους σας με πίνακες που παριστάνουν υδάτινα τοπία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, φυσικοπαθητικό. 




Ελένη Χαδιαράκου 

Αυτό το καλοκαίρι αποκτήστε έξτρα ενέργεια.....!!!!!!!

Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε το καλοκαίρι γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια; Τρεις εναλλακτικοί τρόποι μας προκαλούν να τους δοκιμάσουμε.

Αφήσαμε πίσω μας οριστικά τον χειμώνα και τη μελαγχολική διάθεση. 

Ο ήλιος και το φως μπαίνουν από το παράθυρό μας, γεμίζοντας τις μπαταρίες μας και ανανεώνοντας τη διάθεσή μας. Πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, να κερδίσουμε έξτρα ενέργεια και να αναζωογονήσουμε ολόκληρο τον οργανισμό μας; 

Γιόγκα: Ενεργοποιήστε σώµα και µυαλό
Κερδίστε έξτρα ενέργεια 
Όταν το σώμα βρίσκεται σε κίνηση (π.χ. όταν περπατάμε), αυτομάτως «φορτίζεται». Η γιόγκα, όμως, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αφού δεν μένει στην εξωτερική όψη του σώματος (π.χ. ενδυνάμωση των μυών), αλλά δουλεύει και στα εσωτερικά όργανα. 

Ουσιαστικά, εξισορροπεί την ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό, ανακατανέμοντας την ενέργεια μέσω του συνδυασμού συγκεκριμένων ασκήσεων και σωστής αναπνοής (παίρνει ενέργεια από σημεία που είναι συσσωρευμένη και τη διοχετεύει σε μέρη που υπάρχει έλλειψη). 

Η κατεξοχήν στάση της γιόγκα που συνδέεται με τη διοχέτευση ενέργειας είναι ο «Χαιρετισμός στον ήλιο».
Συνολικά περιλαμβάνει δώδεκα στάσεις, οι οποίες εκτελούνται συνεχόμενα. Να θυμάστε επίσης ότι κάθε φορά που χρειάζεται στο πλαίσιο της άσκησης να μεταφέρετε το ένα σας πόδι προς τα πίσω, καλό είναι να ξεκινάτε με το δεξί πόδι, επειδή η δεξιά πλευρά του σώματος είναι η πλευρά του ήλιου, του πρωινού και της ενέργειας. 

Ιδανικό πρωινό ξύπνημα 
Ξεκινήστε τη μέρα σας με ενέργεια. Όπως είστε ξαπλωμένοι, πάρτε 10 ισόχρονες αναπνοές (ο χρόνος της εισπνοής να είναι ίδιος με τον χρόνο της εκπνοής). Τεντωθείτε και σηκωθείτε όρθιοι. 

Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι όσο πιο ψηλά μπορείτε και πλέξτε τα δάχτυλα μεταξύ τους. Τεντωθείτε για λίγα δευτερόλεπτα σε αυτήν τη θέση και στη συνέχεια κάντε λίγες κάμψεις με τα χέρια συνεχώς πλεγμένα, μια προς τα δεξιά και μια προς τα αριστερά. Με αυτές τις κινήσεις θα ξυπνήσετε τα εσωτερικά σας όργανα και θα ενεργοποιήσετε το έντερό σας. 

Aρωµατοθεραπεία: Αναζωογονηθείτε µε αιθέρια έλαια 
Αφήστε την ενέργεια να ρέει 
Αν θέλετε να βρείτε τη χαμένη σας ενέργεια, δεν έχετε παρά να αφεθείτε στις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων.

Προσέξτε, όμως, να επιλέξετε τονωτικά και όχι χαλαρωτικά έλαια. Ιδανικά θεωρούνται το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, ο άρκευθος (ή άγριο κυπαρίσσι), ο ευκάλυπτος, η μέντα και το νερολί. «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», γι’ αυτό ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα αναζωογονητικό ντους. 

Ρίξτε στο σφουγγάρι σας λίγο από το αφρόλουτρο που χρησιμοποιείτε συνήθως και προσθέστε 2-3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ή φασκόμηλου. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερολί (προέρχεται από τον ανθό της νεραντζιάς), το οποίο θα αφήσει στο σώμα σας μια πολύ όμορφη μυρωδιά για όλη την υπόλοιπη μέρα. 

Μια καλή ιδέα για να επωφεληθείτε από την αναζωογονητική δράση των αιθέριων ελαίων είναι να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να σας κάνει ένα τονωτικό μασάζ. Η συνταγή είναι απλή: Σε 30 ml λάδι βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο, τζοτζόμπα), προσθέστε 18 σταγόνες από τα τονωτικά αιθέρια έλαια που αναφέρονται παραπάνω (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα ή να κάνετε έναν συνδυασμό δύο ή ακόμα και τριών). 

Όσο για το Σαββατοκύριακο, που συνήθως έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό μπάνιο, γεμίζοντας την μπανιέρα με νερό, στο οποίο θα προσθέσετε 5-6 σταγόνες ενός από τα παραπάνω αιθέρια έλαια μαζί με 2 χούφτες χοντρό αλάτι (θαλασσινό). Μείνετε στο νερό για τουλάχιστον 15΄. 

Άρωμα στο σπίτι 
Δεν χρειάζεται μόνο ο οργανισμός σας ενέργεια, αλλά και το σπίτι σας. Σε έναν αρωματικό λύχνο, ρίξτε μέχρι 6 σταγόνες από τα τονωτικά έλαια που αναφέρονται παραπάνω (χρησιμοποιήστε ένα ή συνδυάστε δύο-τρία μεταξύ τους), ανάψτε το κερί και αφήστε τη μυρωδιά να πλημμυρίσει τον χώρο. 

Feng shui: Μειώστε την ένταση στο σπίτι σας 
Ανακατατάξεις 
Οι αρχές του feng shui (μεταφράζεται ως «άνεμος και νερό»), αυτού του πανάρχαιου συνδυασμού επιστήμης και τέχνης, θα σας βοηθήσουν να ξεμπλοκάρετε την ενέργεια στο σπίτι σας. Κάθε αλλαγή σεζόν είναι ιδανική για ξεκαθαρίσματα, αφού η συσσώρευση αντικειμένων σε συγκεκριμένες γωνιές του σπιτιού μπλοκάρουν την ενέργεια. 

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία για να αναδιοργανώσετε τον χώρο σας και να πετάξετε (ή ακόμα καλύτερα να δώσετε σε άλλους) πράγματα που δεν σας χρειάζονται πλέον. Επίσης, είναι ιδανική περίοδος για να απαλλαγείτε από ογκώδη και βαριά έπιπλα, που μπλοκάρουν την ενέργεια. 

Νέος αέρας 
Τα πιο σημαντικά σημεία του σπιτιού, σύμφωνα με το feng shui, είναι η είσοδος, η κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Η είσοδος θεωρείται το «στόμα» του σπιτιού, αφού ουσιαστικά συνδέει το εσωτερικό με το εξωτερικό. 

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να είναι μπλοκαρισμένη με πολύ μεγάλα φυτά ή σιδεροκατασκευές. Η κουζίνα, ο χώρος δηλαδή που προσφέρεται το φαγητό, θεωρείται καθοριστική για την υγεία των ενοίκων. Οι ειδικοί του feng shui υποστηρίζουν ότι το ιδανικό χρώμα για τον συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να ρέει απρόσκοπτα η ενέργεια, είναι η απαλή ώχρα. 

Όσο για το υπνοδωμάτιο, συστήνεται η τοποθέτηση μιας μικρής ροδακινιάς ή ροδιάς σε νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια, αφού τα συγκεκριμένα φυτά συμβολίζουν τη γονιμότητα. Γενικά, τα ζευγάρια καλό είναι επίσης να αποφεύγουν στην κρεβατοκάμαρα πίνακες που απεικονίζουν μοναχικούς ανθρώπους (π.χ. μια μπαλαρίνα ή ένα πρόσωπο που ατενίζει τη θάλασσα). 

Σημαντικά για τη ροή ενέργειας στο σπίτι είναι και τα χρώματα που επιλέγετε. Καλό feng shui μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο γιν και στο γιανγκ. 

Έτσι, καλό είναι να επιλέξετε απαλές αποχρώσεις για τους χώρους που ξεκουράζεστε (π.χ. υπνοδωμάτιο), οι οποίοι αντιστοιχούν στη γιν ενέργεια, και να επιφέρετε ισορροπία βάζοντας πιο έντονους τόνους (όπως το πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί) σε δωμάτια όπου δραστηριοποιείστε (π.χ. καθιστικό, κουζίνα), τα οποία ανήκουν στη γιανγκ ενέργεια. 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, δασκάλα γιόγκα, την κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Aρωματοθεραπείας στο «Natural Health Science», και την κ. ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΑΡΓΚΑΤΣΟΥΓΙΑ, σύμβουλο feng shui.




Μυρτώ Αντωνοπούλου 

Πολύτιμος ο χρόνος για τις τρικλοποδιές της ζωής....!!!!!

Καμιά φορά, νιώθουμε ότι η ζωή μας βάζει τρικλοποδιές. Εκεί δηλαδή που νιώθουμε ότι τα πράγματα πάνε καλά, ότι έχουμε βάλει σε τάξη παλιές εκκρεμότητες, ότι έχουμε «φυτέψει» μερικά πράγματα και τα βλέπουμε σιγά-σιγά να ανθίζουν, εντελώς ξαφνικά, απροειδοποίητα (ασφαλώς), από το πουθενά, συμβαίνει κάτι κι έρχονται τα πάνω κάτω. 

Κάτι που ανατρέπει λιγότερο ή περισσότερο την «τάξη» που πασχίζαμε να βάλουμε στη ζωή μας ή που διαλύει, με πολύ σκληρό μερικές φορές τρόπο, κάτι όμορφο στο οποίο προσβλέπαμε γεμάτοι ελπίδα. Έζησα μερικά τέτοια από πολύ κοντά πρόσφατα. Ένα ζευγάρι, σχετικά νιόπαντρο, έχασε, στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, το μωρό που περίμενε γεμάτο προσμονή. 

Λιγότερο τραγικό αλλά πολύ ενοχλητικό: κάποιος τράκαρε, γλίτωσε ευτυχώς με ένα σπασμένο πόδι και χέρι «μόνο», αλλά το αυτοκίνητο καταστράφηκε, μόλις το είχε ξεπληρώσει και έλπιζε σε «καλύτερες μέρες» με μεγαλύτερη οικονομική άνεση, κανένα ωραίο ταξίδι κλπ. 

Κάποιου άλλου πλημμύρισε το σπίτι του που είχε ανακαινίσει λίγο καιρό πριν και πρέπει να ξαναφτιάξει το μισό απ’ την αρχή. Η γκάμα των αντιδράσεων μεγάλη: από σιωπή, κλείσιμο στον εαυτό, απομόνωση, νεύρα, κλάματα, υστερία, αδιαφορία, φυγή, έως υπερδραστηριότητα, αναζήτηση λύσης «εδώ και τώρα», βεβιασμένες αποφάσεις. 

Το κοινό στοιχείο όμως που ήταν ορατό σε όλους είναι η συναισθηματική αμφιταλάντευση, από την θλίψη στην αισιοδοξία, απ’ το «γιατί σε μένα, γιατί τώρα, γιατί αυτό» στο «θα το αντιμετωπίσω, θα τα βγάλω πέρα», απ’ το θυμό στην ηρεμία και τη στωικότητα. 

Και η κοινή διαπίστωση: κάθε μικρή ή μεγάλη απώλεια (γιατί για απώλειες πρόκειται, απώλειες καταστάσεων, συναισθημάτων, ονείρων, ελπίδων, στόχων) μας επιβάλλει, είτε το θέλουμε είτε όχι, μια περίοδο «πένθους». 

Είναι αυτή η περίοδος που όσο κι αν θέλουμε να προχωρήσουμε παρακάτω και να αφήσουμε πίσω μας ό,τι συνέβη, δεν τα καταφέρνουμε. Είναι σαν τα συναισθήματα μας να μας πηγαίνουν μια μπρος και μια πίσω και όσο κι αν παλεύουμε πολλές φορές να πάρουμε αποφάσεις, νιώθουμε πως δε μας «βγαίνει». 

Φαίνεται τελικά πως ο οργανισμός μας χρειάζεται απλά χρόνο. Να νιώσει αυτό που συνέβη, να το αποδεχτεί, να το τακτοποιήσει και τελικά, όταν θα είναι έτοιμος, να το αφήσει πίσω του. Και πραγματικά, αυτό το χρόνο τον δικαιούμαστε και πρέπει να τον απαιτούμε απ’ τον εαυτό μας. Γιατί κάθε απώλεια που δεν «πενθήσαμε», όσο μικρή κι ασήμαντη κι αν είναι αυτή, την κουβαλάμε σαν βάρος πάνω μας.




Μαμά πώς γεννιούνται τα παιδιά ;

«Μα δεν είναι μικρό ακόμη για τέτοια θέματα;» αναρωτιούνται πολλοί γονείς, όταν ακούν το τετράχρονο παιδί τους να τους κάνει «πονηρές», κατά τη γνώμη τους, ερωτήσεις. Ακόμη και σήμερα, οι συζητήσεις γύρω από τη σεξουαλικότητα προκαλούν αμηχανία. Από την άλλη πλευρά, πολλοί, ενώ επιθυμούν να μιλήσουν για τη σεξουαλικότητά τους δυσκολεύονται και τελικά μένουν σιωπηλοί. 

Άλλοι το θεωρούν κακό και απαγορευμένο, ένα θέμα αυστηρά προσωπικό, που δεν επιτρέπεται να κοινοποιείται. Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να απαντήσουν σε ερωτήσεις του παιδιού τους για το σεξ, ίσως γιατί και οι ίδιοι δεν έκαναν ποτέ καμία παρόμοια συζήτηση με τους δικούς τους γονείς.

Στις περισσότερες οικογένειες το σεξ ήταν κάτι απαγορευμένο και κάθε αναφορά σε αυτό συχνά προκαλούσε το θυμό αλλά και την τιμωρία από τους γονείς. 

Είναι πάντως ευτυχώς πολλοί εκείνοι που πια αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της σεξουαλικής ενημέρωσης του παιδιού και τη θεωρούν μέρος της συνολικής διαπαιδαγώγησής του. 

Άλλωστε, μιλώντας με το παιδί μας ή ακούγοντας αυτά που μας λέει, ενισχύουμε την επιθυμία του να επικοινωνεί μαζί μας, ενώ ταυτόχρονα το επιβεβαιώνουμε και το κάνουμε να νιώθει επιθυμητό. 

Από τη στιγμή της γέννησης, το παιδί είναι περίεργο. Αγγίζει τα πάντα προσπαθώντας να γνωρίσει το περιβάλλον του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του προκαλεί το σώμα του. Αγγίζοντας τυχαία πολλές φορές τα γεννητικά του όργανα ή ακόμη όταν το αλλάζουν οι γονείς του, ανακαλύπτει διάφορα ευχάριστα συναισθήματα και διαμορφώνει συγκινησιακές αντιδράσεις απέναντι στο ίδιο του το σώμα. 

Από τα 3-4 χρόνια που ανακαλύπτει το φύλο του, γίνεται περίεργο για το σώμα των άλλων. Προσπαθεί να μάθει για τις διαφορές των φύλων με τη γνωστή περιέργεια που το διακρίνει για οτιδήποτε. Σ’ αυτήν την ηλικία, που ο λόγος του έχει γίνει παραγωγικός, ξεκινά τις πρώτες ερωτήσεις : «Από πού έρχονται τα μωρά;» Συνήθως το ερέθισμα προέρχεται από κάποιο συγγενικό του πρόσωπο ή και την ίδια την μητέρα του, που ίσως είναι έγκυος. 

Η στάση των γονιών στις πρώτες ερωτήσεις του παιδιού ποικίλει. Υπάρχουν γονείς που άμεσα ξεκινούν την ενημέρωση, άλλοι που νιώθουν απροετοίμαστοι και προσποιούνται ότι δεν άκουσαν την ερώτηση ή αλλάζουν θέμα. Τέλος, κάποιοι άλλοι καταφεύγουν σε ψευδείς ή αόριστες απαντήσεις (για πελαργούς, λαχανικά και πεταλούδες) στα ερωτήματα του παιδιού τους, χάνοντας την ευκαιρία να του πουν την αλήθεια και να ενισχύσουν την επαφή μαζί του. 

Συνήθως, μέχρι τα 5 του χρόνια, καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε σε λεπτομέρειες που το παιδί δεν καταλαβαίνει και ενδεχομένως το τραυματίσουν ή του δημιουργήσουν απέχθεια για το σεξ. 

Ακολουθούν οι ποιο συνηθισμένες απορίες του παιδιού αυτής της ηλικίας, στις οποίες οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι απλοϊκές και σαφείς, όπως για παράδειγμα: 

- Ποιος γεννάει το παιδί;
- Η μητέρα.
- Που έχει η μητέρα το παιδί;

- Στην κοιλιά της μητέρας υπάρχει μια μικρή, ευχάριστη θήκη, που είναι ειδικά φτιαγμένη για να φιλοξενεί το μωρό μέχρι να γεννηθεί. 

-Πώς μπαίνει το παιδί στην κοιλιά της μητέρα του; 
Εδώ η απάντηση πρέπει να είναι προσεκτική και προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού. Μπορούμε να πούμε απλά ότι σε αυτή τη μικρή θηκούλα υπάρχουν μερικά ωάρια, ένα από τα οποία μεγαλώνει και γίνεται παιδί με την βοήθεια του πατέρα. Από τα 6 χρόνια ζητά περισσότερε λεπτομέρειες, οπότε θα του μιλήσουμε αναλυτικότερα . 

Οι γονείς αναρωτιούνται για το ποιος από τους δυο θα πρέπει να μιλήσει στο παιδί. Συνήθως η μητέρα είναι εκείνη που δέχεται τις πρώτες ερωτήσεις, επειδή έχει περισσότερη επαφή μαζί του. Ανεξάρτητα, όμως, από το ποιος από τους δυο θα δώσει απαντήσεις, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση των ερωτήσεών του. 

Το όφελος από την σεξουαλική αγωγή του παιδιού είναι τεράστιο, διότι, εκτός από τον προσανατολισμό που του παρέχετε, το βοηθάτε στη συναισθηματική του ανάπτυξη, αποκτά σεβασμό στον εαυτό του, εμπιστοσύνη σε σας, σωστή και υγιή στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και το άλλο φύλο. 

Δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας το γεγονός ότι πολύ σύντομα το παιδί θα λάβει τις πληροφορίες του, συχνά αμφίβολης ποιότητας, είτε από φίλους και συμμαθητές είτε από άλλα άτομα εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος. Έτσι υπάρχει κίνδυνος να χάσει την εμπιστοσύνη του σε σας και να σχηματίσει την εντύπωση ότι το σεξ είναι ανήθικο. 

Μη φοβάστε τις απορίες των παιδιών σας… 

- Οι απορίες των παιδιών σχετικά με το σεξ είναι απόλυτα φυσιολογικές. 

- Να προσπαθείτε να καλύπτετε το παιδί με τις απαντήσεις σας, ώστε να μην απευθύνεται αλλού για πληροφορίες, οι οποίες είναι συχνά αμφίβολης ποιότητας. 

- Οι απαντήσεις σας να είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία του. 

- Μη νομίζετε ότι μια φορά αρκεί για την ενημέρωση του παιδιού. Είναι μια διαρκής διαδικασία, που φτάνει μέχρι την εφηβεία. 

- Από τα λόγια και από τη στάση σας το παιδί παίρνει τα μηνύματα για τις σχέσεις των δυο φύλων. 

- Στα βιβλιοπωλεία μπορείτε να προμηθευτείτε έγκυρα επιστημονικά βιβλία με οδηγίες και συμβουλές για τους γονείς.





Αλεξάνδρα Καππάτου, 
ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο - συγγραφέα