Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Ακολουθώντας το κάλεσμα της ψυχής σου...!!!!

Ακούς το κάλεσμα της ψυχής σου για το ταξίδι και φοβάσαι.
Θέλεις να το αγνοήσεις και να συνεχίσεις ό,τι κάνεις ή να το πνίξεις με αλκοόλ, ψώνια, δουλειά ή φαγητό ή οτιδήποτε χρησιμοποιείς για να καταπνίξεις την αλήθεια σου. Και η ψυχή επιμένει και φωνάζει όλο και πιο δυνατά. Φωνάζει με όποιο τρόπο μπορεί, με άγχος, με θλίψη, με θυμό.

Η ψυχή, το βαθύ κομμάτι μας εκείνο από το οποίο πηγάζουν τα όνειρα και οι φαντασίες μας, οι δημιουργικές μας τάσεις και οι επιθυμίες μας, έχει πολλούς τρόπους για να μας μιλήσει και να μας πει τι θέλει. 

Μας μιλάει μέσα από τα συναισθήματα και μέσα από αυτά ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Τα συναισθήματα είναι η πυξίδα που μας δείχνει αν ο τρόπος ζωής μας είναι εναρμονισμένος με τις ανάγκες της ψυχή μας.

Όταν η ψυχή σου αντιδράει στην καθημερινότητα σου με εκρήξεις, καυγάδες, πανικό, ανηδονία ή και με όνειρα για νέους έρωτες και νέα ταξίδια, σου φωνάζει ότι ζεις μια ζωή μικρή για εσένα. Τότε χρειάζεται να σταματήσεις για λίγο και να θυμηθείς πως αισθάνεσαι όταν κάτι γεμίζει την ψυχή σου.

Όταν αυτό που κάνεις σε γεμίζει τόσο που χάνεις την αίσθηση του χρόνου, τις φορές που ο ενθουσιασμός αναβλύζει από μέσα σου όπως όταν ήσουν παιδί, όταν έχεις μεράκι σε κάτι και τις ώρες που περνάς μαζί του νιώθεις μια πηγαία έκφραση και δεν σε απασχολεί τίποτα άλλο, όταν αισθάνεσαι μια βαθιά επιθυμία να σε κινητοποιεί ή όταν νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκεί που ανήκεις. Τότε ξέρεις ότι ακολουθείς την εσωτερική σου πυξίδα.

Χρειάζεται λοιπόν να ακούσεις το τραγούδι της ψυχής σου και να το αφήσεις να σε παρασύρει σε ένα νέο ταξίδι αυτογνωσίας, να μπεις μέσα στα άγνωστα νερά του υποσυνείδητου σου και να εξερευνήσεις το τοπίο. Να μάθεις τι πραγματικά θέλεις σε βάθος και ποιες βαθιές ανάγκες της ψυχής σου χρειάζεται να ικανοποιήσεις.

Κάποιες φορές μπορεί να νιώθεις ότι τα πατήματα και οι ασφάλειες που έχεις στη ζωή σου είναι οι μόνες ρεαλιστικές επιλογές για εσένα παρόλο που αισθάνεσαι τη ζωή σου γκρι, βαρετή, μονότονη ή πολύ κουραστική.

Χρειάζεται να έχεις πίστη και θέληση για το πρώτο βήμα που θα αλλάξει τη ζωή σου. Χρειάζεται να έχεις κουράγιο και όραμα για να μπορέσεις να συνεχίσεις. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο ταξίδι και πολλές φορές χρειαζόμαστε οδηγό ή και συντρόφους για να μη χαθούμε στο άγνωστο και στο βάθος της ψυχής μας.

Μας αξίζει να ζούμε μια ζωή γεμάτη με πάθος, που ορίζεται και οδηγείται από τις βαθύτερες επιθυμίες και όνειρα μας. Μας αξίζει στο τέλος αυτής της διαδρομής να κοιτάξουμε προς τα πίσω και να πούμε: «Έζησα και ήταν μια ζωή γεμάτη ομορφιά και πάθος. Έζησα όπως ήθελα εγώ.»




Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου

Η σχέση με τον εαυτό σου είναι η πιο σημαντική σχέση της ζωής σου...!!!!

Η σχέση σου με τον εαυτό σου είναι η πιο ιερή σχέση στη ζωή σου.

Είναι αυτή η σχέση που θα καθορίσει κάθε άλλη σχέση σου. Την ποιότητα της, τη διάρκεια της, την αλήθεια της.

Είναι αυτή η σχέση που θα σου ανοίξει ή θα σου κλείσει πόρτες και δρόμους.

Ίσως σε έχουν μάθει πως είναι εγωιστικό να αγαπάς τον εαυτό σου, κάπως έτσι μεγαλώσαμε όλοι μας, με αυτήν την πεποίθηση. Όμως το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί είναι μία σχέση βαθιάς και αληθινής αγάπης με εσένα. Και το καλύτερο είναι πως αυτή η σχέση σου με εσένα θα ωφελήσει και τους άλλους γύρω σου.

Άνοιξε διάπλατα την καρδιά σου σε εσένα, άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά σου για εσένα.

Ξεκίνα τώρα! Μπες βαθιά μέσα σου, στην καρδιά σου και συγχώρεσε πρώτα απ’ όλα τα λάθη σου, μικρά ή μεγάλα, δεν έχει σημασία. Δες με ειλικρίνεια μέσα σου, χωρίς όμως να σε «χτυπάς», πάρε τώρα την ευθύνη για όλα τα λάθη σου, συγχώρεσε τον εαυτό σου και προχώρησε. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να συνεχίσεις τη ζωή σου χωρίς περιττά βάρη που σε κρατάνε χαμηλά.

Μπες βαθιά μέσα σου με θάρρος, κοίταξε προσεκτικά, πόσα θέματα άλυτα έχεις σκεπάσει με πολλή τέχνη και τα έχεις ονομάσει κάπως αλλιώς. Και όλα αυτά τα θέματα αφορούν πάντα εσένα σε σχέση με εσένα. 

Χωρίς κριτική και χωρίς να κατηγορείς τον εαυτό σου, απλά με ειλικρίνεια και πολλή αγάπη θεράπευσε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα μέσα σου ανοιχτό. Αγάπη χρειάζεσαι και αυτήν την αγάπη θα σου τη δώσεις εσύ! Εσύ είσαι το πιο κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτό!

Φρόντισε τον εαυτό σου! Ποιός μπορεί να το κάνει καλύτερα εκτός από εσένα; 

Κανένας, πίστεψε με. Ακόμα κι αν κάποτε νομίζεις πως υπάρχει κάποιος που θα σε φροντίσει καλύτερα από εσένα, σύντομα θα καταλάβεις πως δε γίνεται.

Γι’ αυτό γνώρισε τον εαυτό σου, αγάπησε τον, φρόντισε τον, σεβάσου τον.

Αναγνώρισε την ομορφιά σου, εσωτερική κι εξωτερική, αναγνώρισε και συνειδητοποίησε πόσο υπέροχο πλάσμα είσαι, αναγνώρισε τα ταλέντα σου, το δυναμικό σου, την αξία σου. Χωρίς όμως όλα αυτά να γίνονται μέσα από το επίπεδο του «εγώ» σου αλλά μέσα από την καρδιά σου. 

Γι' αυτό μην αφήνεις καμία εσωτερική εκκρεμότητα με εσένα, καμία πληγή ανοιχτή. Μην προσποιείσαι ποτέ και μη σκεπάζεις πράγματα μέσα σου, γιατί με την πρώτη ευκαιρία θα βγουν στην επιφάνεια, και τότε θα λες πως φταίνε οι άλλοι, οι όποιοι άλλοι.

Θα λες πως σε πλήγωσαν, ενώ απλά κάποιος θα έχει αγγίξει την ήδη ανοιχτή πληγή σου, για την οποία αδιαφορείς ή την έχεις απλά σκεπάσει. 

Θα λες πως σου λένε ψέματα, ενώ εσύ πρώτος/η λες ψέματα στον εαυτό σου. Θα λες πως αδιαφορούν για εσένα ή πως δε σε υπολογίζουν, ενώ πρώτος/η εσύ σε έχεις ξεχάσει και αδιαφορείς για σένα.

Γι αυτό άνοιξε τώρα την καρδιά σου στον υπέροχο, στην υπέροχη εσένα. Σκύψε στην ψυχή σου και αφουγκράσου. Τι σου λέει; Δεν περιγράφεται η στιγμή που θα συναντηθείς με την ψυχή σου. Είναι ότι καλύτερο θα σου έχει συμβεί.

Και ξέρεις ποιό είναι το καλύτερο; Όταν τα έχεις κάνει όλα αυτά, όταν έχεις γεμίσει το Είναι σου με την αγάπη σου, όταν έχεις αγγίξει την ψυχή σου, όταν έχεις αγκαλιάσει την καρδιά σου, τότε θα ξεχειλίζει η αγάπη σου και για όλους τους ανθρώπους γύρω σου, για όλα τα πλάσματα γύρω σου.

Τότε και μόνο τότε θα έχεις υγιείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και με όλους γύρω σου. Γιατί όλα ξεκινούν από την ιερότερη σχέση της ζωής σου, κι αυτή είναι η σχέση σου με εσένα!




Ελένη Αναγνωστοπούλου

Πως να έχετε περισσότερη ενέργεια με φυσικό τρόπο...!!!!

Η επιθυμία να έχουμε περισσότερη ενέργεια είναι συνηθισμένη στην καταπονημένη και έντονα αγχώδη εποχή μας.

Ακούμε τακτικά ανθρώπους να σχολιάζουν πως θα ήθελαν να έχουν περισσότερη ενέργεια για να κάνουν τις δραστηριότητες που αγαπούν, είτε αυτό αφορά το να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε ένα χόμπι, να μάθουν κάτι καινούριο ή να είναι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι όταν ασχολούμαστε μ’ αυτό που αγαπάμε, είναι φυσικό να αισθανόμαστε πιο δημιουργικοί και γεμάτοι ενέργεια.

Ο μύθος του ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερη ενέργεια είναι λανθασμένος. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε ραγδαία την ενέργεια μας με το να χτυπάμε 24-ωρα ενισχυτικά ενέργειας, καφέ ή το ακραίο παράδειγμα των τοξικών φαρμάκων – μακροπρόθεσμα όλα αυτά τα διεγερτικά θα εξαντλήσουν το σώμα μας και θα καταστρέψουν τα ενεργειακά μας αποθέματα.

Όταν «τρέχουμε» με εξαντλημένα ενεργειακά αποθέματα δημιουργούμε μεγαλύτερη ενεργειακή ένταση.

Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ενέργεια από την ένταση. Για να οικοδομήσουμε ενέργεια χρειάζεται να θρέψουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα μέσω της ξεκούρασης.

Η ξεκούραση είναι το μέσο μας για να αξιοποιήσουμε ενέργεια σε μακροπρόθεσμη βάση.

Το να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη και αρμονική ζωή απαιτεί χρόνο. Πρώτον, πρέπει να ξεμάθουμε τις παλιές συνήθειες και προτεραιότητες που μας οδηγούσαν σε άγχος και αρρώστιες. 

Όταν είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε ήρεμα θα μπορούμε με φυσικό τρόπο να λειτουργήσουμε βέλτιστα. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε σε θέση να βγούμε από τον συνηθισμένο τρόπο που λειτουργούμε, να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και να είμαστε παρόν σε ότι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή. 

Η κάθε στιγμή προσφέρει πλούσιους πόρους, τους οποίους δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αν είμαστε αγχωμένοι όλη την ώρα.

Παρατηρείστε τι συμβαίνει όταν κάποιος λέει «Άκου με!»

Η Παβλοβική αντίδραση είναι να τεντώνουμε τους εαυτούς μας και να διατηρούμε μυϊκή ένταση και σύσπαση. Αυτό δεν αποτελεί μια ευνοϊκή αντίδραση εάν ο σκοπός μας είναι να λάβουμε νέες πληροφορίες και να επωφεληθούμε από ένα δυναμικό περιβάλλον εκμάθησης.

Η εκμάθηση και η ενέργεια υποβοηθούνται όταν το σώμα είναι σε θέση να χαλαρώσει με μια αίσθηση ευεξίας και άνεσης. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε να είμαστε ήρεμοι, χαλαροί και να μειώνουμε την ένταση μας τόση περισσότερη αντοχή κτίζουμε. 

Αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα μέσω της διαδικασίας της επανεκμάθησης του πώς να είμαστε και πώς να αναπτυσσόμαστε. 

Το να δημιουργούμε σταθερότητα στη ζωή μας σημαίνει να υποστηρίζουμε την ευημερία μας μέσω δραστηριοτήτων και πόρων που ενισχύουν τα φυσικά μας ενεργειακά αποθέματα. Οι απλές καθημερινές ενέργειες είναι αυτές που οδηγούν σε μεγάλα επιτεύγματα όσον αφορά διαρκή υγεία και ενέργεια.

Μια άλλη σημαντική πτυχή του να έχουμε περισσότερη ενέργεια είναι να αναγνωρίσουμε τι απομακρύνει τη ζωτική μας δύναμη.

Πολλές φορές αναλωνόμαστε σε δραστηριότητες, σχέσεις και δουλειές που δεν απολαμβάνουμε. Με την πάροδο του χρόνου αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποστέρηση της ευημερίας μας καθώς αυτές οι δραστηριότητες και σχέσεις δεν είναι παραγωγικές. Δεν μας προσφέρουν κάτι ανάλογο τις ενέργειας που βάζουμε σ’ αυτά.

Όταν βρίσκουμε δραστηριότητες και σχέσεις που πραγματικά αγαπάμε, αυτές γίνονται το «σχοινί σωτηρίας» μας. Αυτοί οι καλοπροαίρετοι κύκλοι ενεργειακής κυκλοφορίας ενισχύουν και αναπληρώνουν τα ενεργειακά αποθέματα και το Chi μας. 

Δυστυχώς η εξεύρεση τέτοιων δραστηριοτήτων και σχέσεων δεν συμβαίνει στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων. 

Οι άνθρωποι πηγαίνουν σε δουλειές που μισούν και καταναλώνουν ζάχαρη, καφέ και άλλα διεγερτικά για να μουδιάσουν τους εαυτούς τους και να εκτελέσουν το χρέος τους, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή διαρροή απ’ όλες.

Όταν βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και επικεντρωθούμε σε μικρές καθημερινές δραστηριότητες που προσθέτουν σ’ αυτήν και την οικοδομούν με την πάροδο του χρόνου, τότε μπορούμε να δημιουργούμε περισσότερη ενέργεια για τα πράγματα που αγαπάμε.

Αυτή η προοπτική του να εστιαζόμαστε σε ότι μας ανατροφοδοτεί μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τη βασική αιτία για την έλλειψη ενέργειας που βιώνουμε. 

Όταν η συνείδηση είναι ο οδηγός μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερους κύκλους συνηθειών και δράσεων που μας τροφοδοτούν. 

Ίσως να είναι τόσο απλό όσο να αναπροσανατολίζουμε την τη συμπεριφορά μας όταν είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερες εμπειρίες, περισσότερη ενέργεια, αρμονία και ικανοποίηση στις ζωές μας.

Ακόμα και το να σκεφτόμαστε αυτά τα πράγματα από μόνο του μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τις εμπειρίες μας με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι δράσεις είναι επίσης πολύ σημαντικές προκειμένου να επέλθει μόνιμη αλλαγή.

Απλά και πρακτικά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε περισσότερη ενέργεια:

1. Σταματήστε από σήμερα να πίνετε διεγερτικά (ή τουλάχιστον προσπαθήστε να τα μειώσετε)
Μπορούμε να ψάξουμε για βότανα και συμπληρώματα διατροφής που θα θρέφουν τα συστήματα μας αντί να καταστρέφουν τα επινεφρίδια μας. Βότανα όπως το Reishi και το Chaga θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενεργειών Chi και Jing και θα υποστηρίξουν τον οργανισμό μας. 

Όταν τα καταναλώνουμε δεν θα μας τονώνουν όσο η καφεΐνη, παρ’ όλα αυτά με επαναλαμβανόμενη χρήση τους μπορούμε να οικοδομήσουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, ανάλογο του πόσο έχουμε καταπονήσει τον οργανισμό μας.

2. Βρείτε χρόνο να ασχολείστε με πράγματα που αγαπάτε.
Δεν ωφελεί να ανησυχούμε τόσο πολύ για τα πράγματα που δεν μας αρέσει να κάνουμε. Αν ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς να ενσωματώνουμε περισσότερες δραστηριότητες που ενισχύουν τον τρόπο ζωής μας μπορούμε να βρούμε μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού και πόρων. 

Είναι σημαντικό να: κάνουμε αυτό τον απογευματινό περίπατο στη φύση, να πηγαίνουμε σε επανορθωτικά μαθήματα yoga, να παίζουμε με τον σκύλο μας στο πάρκο. Αν κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, μπορεί να αρχίσουμε άμεσα να νιώθουμε καλύτερα.

3. Παρατηρήστε τους κύκλους σκέψεών σας μέσω διαλογισμού, journaling ή στοχασμού.
Όταν αφιερώνουμε χρόνο για να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας μπορεί αρχικά να νιώσουμε καταβεβλημένοι, παρ’ όλα αυτά έτσι χτίζουμε σιγά σιγά τη συνείδησή μας. Μήπως οι σκέψεις μας δημιουργούν επαναλαμβανόμενους κύκλους άγχους; 

Κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν να τα καταγράφουν κι άλλοι προτιμούν να τα μιλούν. Ένας καλός τρόπος εξωτερίκευσης αποτελεί σπουδαίο σύμμαχο στην αναπροσαρμογή των σκέψεων μας.

4.Τιμήστε τα συναισθήματα και την διαίσθησή σας στη στιγμή.
Όλοι έχουμε ένα ευφυέστατο αλλά ανεκμετάλλευτο πόρο στη διάθεση μας. Τη διαίσθηση. Όταν εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας και ακούμε τα ένστικτα μας όσον αφορά καταστάσεις, ανθρώπους και δραστηριότητες, ίσως ανακαλύψουμε πως αναλώνεται η ενέργεια μας και να αρχίσουμε να αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο σ’ αυτά. Από μόνο του αυτό θα μας χαρίσει περισσότερο χρόνο για να απολαύσουμε τη ζωή.

Και πάλι, οι μικρές καθημερινές δραστηριότητες και συνήθειες θα μας βοηθήσουν να εξερευνήσουμε τις ζωές μας και θα επιφέρουν περισσότερη ενέργεια, υγεία και ευχαρίστηση.

Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την λήψη μεγάλων βημάτων προς την αλλαγή έως ότου έχουμε εξερευνήσει τι μπορούμε να κάνουμε σε κάθε στιγμή και κατά τη διάρκεια της ημέρας για να υποστηρίξουμε αυτό που νιώθουμε ως τον ποιοτικό τρόπο ζωής μας. 

Όταν οικοδομήσουμε αυτό το αποθεματικό, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι έχουμε περισσότερη αξία να δώσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας και τον κόσμο γύρω μας. 

Ίσως να είναι τόσο απλό όσο το να κάνουμε αυτό που αγαπούμε, που θα δημιουργήσει παραγωγικά πράγματα να μοιραστούμε.




Το σημαντικότερο στους δεσμούς είναι η εξέλιξη...!!!!

Σχεδόν κανείς δε θα μπορούσε να αρνηθεί το ότι ένα απ’ τα σημαντικότερα κίνητρα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι ο έρωτας. Μια όμορφη και σωστά δομημένη σχέση μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σου με τρόπο μοναδικό και να σου προσφέρει μια πηγαία ικανοποίηση που όμοιά της δύσκολα να βρεις κι όχι αποκλειστικά στον ερωτικό τομέα αλλά αντιθέτως σε κάθε πτυχή της ζωής σου.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να διευκρινίσουμε τι καθιστά μια σχέση ικανή να μεταμορφώσει τον τρόπο που ζεις ριζικά και καθολικά. Το πρώτο που θα σκεφτείς είναι ο έρωτας προφανώς. 

Αφού όμως κλειδώσουμε την ύπαρξη ενός μεγάλου έρωτα ως δεδομένη, ποιο είναι το αμέσως επόμενο καθοριστικό στοιχείο που επιβάλλεται κάθε σχέση να έχει; Η εξέλιξη. Εξέλιξη του καθενός ξεχωριστά, εξέλιξη των δύο που έγιναν ένα, εξέλιξη σε κάθε επίπεδο εντός κι εκτός σχέσης.

Ο άνθρωπος ζει μέσα απ’ την εξέλιξη κι είναι γι’ αυτό προορισμένος. Η πορεία στη σκάλα της ζωής πρέπει πάντα να είναι ανοδική κι όχι καθοδική. 

Τα βήματα πρέπει να είναι προς τα εμπρός και ποτέ προς τα πίσω. Όσα κατακτούμε κι όσα γνωρίζουμε είναι εκεί για να μας διδάσκουν και να τα κρατάμε στο νου ως εφαλτήριο για τα επόμενα, κι όχι για να επαναπαυόμαστε, να εγκλωβιζόμαστε και να μένουμε στάσιμοι.

Το ίδιο ακριβώς λοιπόν ισχύει και στις σχέσεις μας. Η εξέλιξη είναι το παν. Ο ένας να τραβάει τον άλλο προς τα μπροστά, να του μαθαίνει καινούρια πράγματα, να του αποκαλύπτει μια νέα προοπτική του κόσμου, να τον βοηθά να γνωρίσει όσα δεν ήξερε. Αυτή τη σκάλα της ζωής να την ανεβαίνετε μαζί. Χέρι-χέρι σ’ ένα ταξίδι συναρπαστικό και προσοδοφόρο.

Ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου πρέπει να σε πηγαίνει μπροστά. Να ξεδιπλώνει μπροστά σου όλα εκείνα που ακόμα δεν έμαθες κι ήρθε η ώρα να μάθεις, να σου προσφέρει αυτά που δε φαντάστηκες κι έφτασε ο καιρός να τα κατακτήσεις, να σου ανοίγει ένα παράθυρο που μόνο εκείνος θα μπορούσε και που είναι η στιγμή να αντικρίσεις τη θέα του.

Η φράση «συμπληρώνεις τα κενά μου» είναι αυτή που αποδίδει καλύτερα τη σημαντικότητα της εξελικτικής πορείας δυο ανθρώπων που είναι μαζί. Καθένας από εμάς έχει κάτι να πάρει και κάτι να δώσει. 

Δίνει όσα έχει κατακτήσει και παίρνει τα κατεκτημένα του άλλου. Κι ακριβώς τότε έχει αγγίξει τη μεγαλύτερη ευτυχία της ζωής.

Όταν μόνο δίνεις ή μόνο παίρνεις κι όταν ούτε δίνεις ούτε παίρνεις αλλά βαλτώνεις και απλώς μοιράζεσαι την ανιαρή ζωή σου με κάποιον, δεν μπορείς παρά να μένεις ανικανοποίητος κι απαράλλαχτος σ’ έναν κόσμο που τα πάντα μεταλλάσσονται.

Αν ο έρωτας γι’ αυτόν που έχεις απέναντί σου δε σε παροτρύνει να μοιραστείς τα λάφυρά σου και δε σε κάνει να ανυπομονείς για τη συνέχεια, δε σε κάνει να διψάς για τις αλήθειες του και τα δικά του λάφυρα, τότε δεν είναι έρωτας.

Έρωτας αληθινός και σχέση ουσιαστική είναι αυτή που κάθε λίγο γυρνάτε μαζί το κεφάλι και βλέπετε πόσα σκαλοπάτια ανεβήκατε ήδη, χωρίς καν να λαχανιάσετε, χωρίς να κουραστείτε και χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Να εξελίσσεστε αβίαστα, να προχωράτε, να πετυχαίνετε το φαινομενικά αδύνατο και να μετράτε κατακτήσεις.

Κάθε μέρα να γνωρίζεις και κάτι νέο, να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να νιώθεις περήφανος γι’ αυτό που γίνεσαι, να νιώθεις περήφανος γι’ αυτό που γίνεται ο άλλος μέσα από ‘σένα και η σχέση την οποία με κόπο κι αγώνα δομείτε να είναι το πιο όμορφο και σταθερό δημιούργημα του έρωτά σας γιατί τίποτα λιγότερο απ’ αυτό δεν αξίζει σε δύο ανθρώπους που κατάφεραν μαζί να αλλάζουν ξεχωριστά.

Άλλωστε αν κάτι τονίζει το μεγαλείο της συντροφικότητας και του έρωτα έναντι της μοναχικότητας είναι πως μαζί δυο άνθρωποι που τραβούν ο ένας τον άλλον μπροστά φτάνουν πολύ πιο μακριά και κατακτούν πολύ περισσότερα γιατί χαρίζουν ο ένας στον άλλο ολόκληρο τον εαυτό τους. 

Και τότε εκ νέου φτιάχνουν μαζί δυο νέους εαυτούς που γεννήθηκαν μέσα απ’ την εξέλιξη κι είναι πια δυο μικροί ήρωες.

Ο άνθρωπός σου δεν είναι αυτός που θα σου προσφέρει ένα λιμάνι για ν’ αράξεις όπως πολύ λυρικά και πολύ λανθασμένα λέγεται. Ο άνθρωπος σου είναι εκείνος που θα σου δείξει νέες θάλασσες να ταξιδέψετε μαζί και να δαμάσετε τα κύματά τους.




Νέλης Χαχάμη – pillowfights.gr

Πως ξεπέρασα το άγχος μου...!!!!

Η εμπειρία μου με το άγχος ήταν μακρόχρονη και καθοριστική. Ήξερα ότι ήμουν ντροπαλή από νεαρή ηλικία - κρυβόμουν πίσω από τον μπαμπά μου όταν βρισκόμασταν μπροστά σε κόσμο, έκλαιγα στη γωνία στην τάξη του μπαλέτου και δεν μιλούσα σε κανέναν άλλο παρά μόνο στην καλύτερή μου φίλη.

Το χρονικό του Άγχους
Μα τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα, πιο γρήγορα, όταν ήμουν 15 ετών και άρχισα να έχω κρίσεις πανικού. Ξαφνικά, ήμουν εκτεθειμένη σε μια σκοτεινή πλευρά και σε μια ζωή όπου τα πράγματα μπορούσαν να πάνε στραβά. Ήταν η απόλυτη απώλεια ελέγχου, σκεφτόμουν ότι θα πέθαινα και εκτός αυτού νόμιζα πως έχανα το μυαλό μου.

Ας προχωρήσουμε γρήγορα το χρόνο, στο 2010. Το άγχος μου με είχε κρατήσει πολύ πίσω και δηλητηρίαζε το μυαλό μου για σχεδόν 10 χρόνια. 

Είχα αμέτρητες κρίσεις πανικού, εκατομμύρια ψυχαναγκαστικές ανησυχίες, αρκετά «ταξίδια» στους γιατρούς και ένας Θεός ξέρει πόσες χαμένες φιλίες, μπερδεμένες σχέσεις, φορές που είχα αμφισβητήσει τον εαυτό μου, φορές που συγκράτησα τον πραγματικό μου εαυτό, φορές που ήμουν πολύ κακιά απέναντι στον εαυτό μου. Επιτέλους, σε ηλικία 24 ετών, συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμουν βοήθεια.

Αλλά η αλλαγή δεν έγινε εν μία νυκτί. Ήταν μια σταθερή διαδικασία όπου αργά μάθαινα να ανοίγομαι και να μιλάω για το πώς νιώθω (κάτι το οποίο έβρισκα ΠΟΛΥ δύσκολο στην αρχή), προσπαθώντας διαφορετικές τεχνικές και θεραπείες, διαβάζοντας κάθε βιβλίο αυτοβοήθειας το οποίο μπορούσα να πάρω στα χέρια μου και μαθαίνοντας να αποδέχομαι τον εαυτό μου.

Και τώρα αισθάνομαι μεγάλη τιμή που μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν όλα όσα ένιωσα εγώ.

Σήμερα, λοιπόν, μοιράζομαι τα βασικά εργαλεία και τις ιδέες που με βοήθησαν περισσότερο. Ελπίζω να σας βοηθήσουν όσο και εμένα.

Κάνε την ηρεμία προτεραιότητά σου
Πριν από μερικά χρόνια πέτυχα ένα quote που έλεγε «κάνε την ειρήνη του νου την προτεραιότητά σου και οργάνωσε τη ζωή σου γύρω από αυτή». Όταν το διάβασα, με «χτύπησε» σαν ένας τόνος τούβλων. 

Συνειδητοποίησα ότι για «αιώνες» είχα προτεραιότητές μου την επιτυχία, την εργασία, το να διατηρώ απασχολημένο τον εαυτό μου, σε βάρος της ψυχικής μου υγείας και ευτυχίας. Συνήθιζα να συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους και πίστευα ότι έπρεπε να είμαι «επιτυχημένη» για να είμαι ευτυχισμένη.

Όταν άρχισα να κάνω στόχο ζωής την γαλήνη του νου, όλα άλλαξαν. Άρχισα να βρίσκω χρόνο για πράγματα που με έκαναν να νιώθω καλά και αποφάσισα ότι η φροντίδα του εαυτού μου ήταν η κύρια δουλειά μου. 

Το αστείο ήταν ότι καθώς έκανα αυτό, κάθε πτυχή της ζωής μου βελτιώθηκε. Οι σχέσεις μου έγιναν καλύτερες καθώς είχα περισσότερα να προσφέρω, η επαγγελματική μου ζωή άνθισε γιατί μπορούσα να σκέφτομαι πιο καθαρά και δημιουργικά και έγινα περισσότερο ευτυχισμένη.

Η πρόκληση των πεποιθήσεων
Αυτό ήταν ένα απίστευτα σημαντικό βήμα για μένα ώστε να ξεπεράσω το άγχος μου. Είναι κάτι που έμαθα μέσα από τη θεραπεία καθώς και την εκπαίδευσή μου ως υπνοθεραπεύτρια. Όλοι «κουβαλάμε» παλιές πεποιθήσεις από το παρελθόν μας. 

Ως παιδιά, είμαστε σαν σφουγγάρια, απορροφώντας πράγματα που μας λένε η μαμά και ο μπαμπάς, πράγματα που λένε οι δάσκαλοί μας και δίνουν νόημα στις εμπειρίες που έχουμε.

Ως το μεγαλύτερο παιδί των τριών, αισθανόμουν την ανάγκη να είμαι «καλό κορίτσι» επειδή δεν ήθελα να νευριάσω τη μαμά μου η οποία θα ένιωθε στρεσαρισμένη όσο ο μπαμπάς μου εργαζόταν μακριά. Είχα πάρει την πεποίθηση ότι έπρεπε να είμαι «τέλεια» για να «αρέσω» και έφερα αυτή μου την πεποίθηση και στην ενήλική μου ζωή. 

Αυτό σήμαινε ότι άσκησα μεγάλη πίεση στον εαυτό μου. Καταπίεζα τον πραγματικό μου εαυτό γύρω από καινούριους ανθρώπους και ποτέ δεν αισθανόμουν αρκετά καλή.

Το πρώτο βήμα για να κάνετε μια αλλαγή είναι να προσδιορίσετε ποιες αρνητικές πεποιθήσεις σας κρατούν πίσω. Το δεύτερο βήμα είναι να δημιουργήσετε μια νέα πεποίθηση και να αρχίσετε να λέτε τον εαυτό σας αυτή τη νέα σας πεποίθηση σε τακτική βάση. 

Για μένα, η νέα πεποίθηση ήταν «είμαι αρκετά καλή όπως είμαι» και χρησιμοποίησα την υπνοθεραπεία (που μας βοηθά να ενσωματώσουμε νέες θετικές πεποιθήσεις στο υποσυνείδητο μυαλό) για να αντικαταστήσω αυτή τη παλιά άποψη με την νέα και περισσότερο υποστηρικτική.

Συρρικνώστε τον φόβο
Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «ο φόβος συρρικνώνεται όταν περπατάτε προς αυτόν» και γνωρίζω απολύτως πως αυτό είναι αλήθεια. Το άγχος σας κάνει να θέλετε να κρυφτείτε από τους φόβους σας, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό. 

Ο φόβος μπορεί να σας παραλύσει και κατά περιόδους είναι αδύνατον να ξεπεραστεί. Αλλά όταν προκάλεσα τον εαυτό μου να κινηθώ έξω από τη ζώνη άνεσής μου ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ. 

Κάθε φορά που κάνεις κάτι που φοβάσαι να κάνεις, αποδεικνύεις στον εαυτό σου πως «μπορώ να το κάνω αυτό, είναι ασφαλές, είμαι εντάξει» και όσο περισσότερο το κάνεις αυτό, τόσο πιο σίγουρος, ικανός και ήρεμος γίνεσαι.

Πράγματα όπως η μετάβαση σε εκδηλώσεις, η δημόσια ομιλία, ακόμη και τα μοναχικά ταξίδια που κάποτε φαινόταν αδύνατα για εμένα, πλέον είναι πράγματα που μου αρέσουν. 

Ο μόνος λόγος που μπορώ να τα κάνω τώρα είναι ότι σιγά-σιγά πιέζω τον εαυτό μου όλο και περισσότερο έξω από τη ζώνη άνεσής μου, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μου στη διαδικασία.

Τελικά μαθαίνω να ηρεμώ το νου μου
Πίστευα για χρόνια ότι ήμουν μία από εκείνους τους ανθρώπους που «δεν μπορούσαν» να διαλογιστούν. Δεν μπορούσα να καθίσω σε ένα σημείο, το να κλείνω τα μάτια μου φάνταζε βαρετό και με έκανε να έχω επίγνωση της «αγωνιστικής» μου καρδιάς. 

Στον διαλογισμό αντιστάθηκα για χρόνια. Τελικά, ανακάλυψα κάτι που οι γιόγκι της Ινδίας γνωρίζουν για χιλιετίες. Ονομάζεται «πρακτική» διαλογισμού, όχι η «τελειότητα» του διαλογισμού. Έπαψα να νοιάζομαι να είμαι καλή στο διαλογισμό και ξεκίνησα απλά να κάνω τα 15 λεπτά μου ως το «καθήκον της ημέρας» μαζί με μερικές εκτάσεις και κάτι «έκανε κλικ».

Το κόλπο είναι να μην κατσαδιάσετε τον εαυτό σας εάν το μυαλό σας περιπλανηθεί κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, απλώς να το επαναφέρετε μόλις παρατηρήσετε ότι παρασύρεται. 

Το να έχετε σκέψεις κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι αποτύχατε. Αυτό που με έπεισε πραγματικά να δοκιμάσω το διαλογισμό ήταν όταν έμαθα για την επιστήμη πίσω από αυτόν (σε ότι αφορά το άγχος).

Ο διαλογισμός αλλάζει το μυαλό μας, μειώνοντας το μέρος που είναι υπεύθυνο για το fight or flight και βοηθώντας το τμήμα του εγκεφάλου μας που σκέφτεται για το μέλλον (τον μετωπιαίο φλοιό) να γίνει πιο ήρεμο και ορθολογικό. 

Άρχισα να αισθάνομαι τα αποτελέσματα σταδιακά, και μετά από μερικούς μήνες τακτικής πρακτικής, αισθάνθηκα σαν να έχω αλλάξει τον εγκέφαλό μου.

Μην πολεμάτε τα συναισθήματα
Ένα μεγάλο πράγμα για μένα ήταν να μαθαίνω να «επιπλέω» παρά να αγωνίζομαι ενάντια στα συναισθήματά μου. Δεν ακούγεται σωστό, ε; Γιατί δεν θα θέλατε να καταπολεμήσετε το άγχος σας, είναι ο κακός της υπόθεσης, έτσι δεν είναι;

Αλλά όταν ο διάσημος ψυχίατρος Carl Jung είπε: «Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει» είχε ένα δίκιο, ειδικά όταν πρόκειται για το άγχος. Διαπιστώσατε ποτέ ότι όσο πιο επίμονα καταπολεμάτε τις ανησυχίες σας ή τα συναισθήματα πανικού, τόσο χειρότερα γίνονται; 

Για μένα, μαθαίνοντας να «επιπλέω» με αγχωτικά συναισθήματα, να χαλαρώνω μαζί τους και να τους επιτρέπω να είναι εκεί, σήμαινε ότι άρχισαν να μειώνονται από μόνα τους. Είναι λίγο σαν να είσαι στη θάλασσα και να επιτρέπεις στο σώμα σου να υποστηρίζεται από το θαλασσινό νερό, αντί να παλεύει. 

Αν πολεμήσουμε, καταλήγουμε εξαντλημένοι και πανικοβλημένοι, αλλά αν χαλαρώσουμε και επιπλεύσουμε, υποστηρίζουμε τον εαυτό μας.

Περισσότερο ευγενείς προς τον εαυτό μας
Ακούγεται τόσο προφανές, κι όμως, δεν το κάνουμε. Γιατί; Η αυτο-συμπόνια είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνουμε για τον εαυτό μας στη ζωή. Και είναι κρίσιμη για το άγχος. Η συμπόνια προς τον εαυτό μας είναι σαν ένα μαξιλάρι ενάντια στις δυσκολίες της ζωής. 

Κάνει τα πάντα πιο εύκολα. Σκέφτηκα ότι το να γίνω σκληρή με τον εαυτό μου θα με ωθούσε να γίνω καλύτερη μα στην πραγματικότητα με κρατούσε πίσω. Υπομονόμευσε τα κίνητρά μου και σήμαινε πως ήμουν πολύ φοβισμένη να δοκιμάσω διάφορα πράγματα, γνωρίζοντας ότι θα περνούσα μία κόλαση αν ένιωθα ότι είχα αποτύχει.

Αυτές τις μέρες, επιλέγω να ζήσω τη ζωή μου σαν να είναι όλα ένα εκπαιδευτικό μοντάζ από μια ταινία της δεκαετίας του '80 ή της δεκαετίας του '90. Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη, αλλά θα σηκωθώ και θα προσπαθήσω ξανά. 

Θυμάμαι ότι το κοινό μου (οι φίλοι και η οικογένειά μου) αγαπούν και με στηρίζουν έτσι κι αλλιώς και πως μεγαλώνω και μαθαίνω όλη την ώρα. 

Είμαστε όλοι στο δικό μας προσωπικό εκπαιδευτικό μοντάζ, η αποτυχία δεν είναι ποτέ τελική και το να είμαστε ευγενικοί προς τους εαυτούς μας (και στους άλλους) και να δείχνουμε εμπιστοσύνη στη διαδικασία είναι τα μόνα που πρέπει να κάνουμε.

Το κείμενο αποτελεί αδειοδοτημένη μετάφραση και απόδοση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο «How I overcome my anxiety» από την Chloe Brotheridge. Η κ. Brotheridge είναι υπνοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «The Anxiety Solution».




Συγγραφή Άρθρου
Νίκος Μεταξάς
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, 
Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Αυτή τη χρονιά, ας πάρουμε την ευτυχία στα σοβαρά...!!!!

Τι φέρνει η νέα δεκαετία; Καταρχάς, είναι η εποχή για να ρωτάμε τέτοια πράγματα; Στις ΗΠΑ, ας πούμε, το 40% των αρραβώνων, λέει η στατιστική, γίνονται μεταξύ 22 Νοεμβρίου και 14 Φεβρουαρίου. Σε δυόμισι μήνες δηλαδή, από την γιορτή του Thanksgiving μέχρι τη γιορτή των ερωτευμένων.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα σχέδια για αλλαγές στη ζωή γίνονται με αφορμή τον νέο χρόνο. Μήνα Ιανουάριο. «Να χωρίσω», «ν’ αδυνατίσω», «να βρω άλλη δουλειά», «να πάρω σπίτι», «να φύγω απ’ τη χώρα». Άλλοι αφήνουν αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις για τους πιο θερμούς μήνες.

Διαβάζω στα αφιερώματα για τον «κόσμο μετά το 2020», ότι τη σκυτάλη των αδιεξόδων της εποχής την παίρνει η γενιά των millennials. Αυτών που γεννήθηκαν μετά το 1990, ήδη μπήκαν στα 31 και ελάχιστοι από αυτούς είναι ευτυχισμένοι.

Άλλοι μισούν τη δουλειά τους, άλλοι αναρωτιούνται «μα είναι η “καριέρα” που ονειρεύτηκα, αυτό που κάνω τώρα;», άλλοι σκέφτονται «μήπως φτάνει η ώρα που θα πεθάνουν οι γονείς μου;», άλλοι αρνούνται να αφήσουν την «παρατεταμένη εφηβεία» που περνούν και στην οποία οδηγήθηκαν από τις πλάνες των social media. Άλλοι το παίρνουν απόφαση πως «δεν θα είμαστε πλούσιοι». Πιθανότατα ακόμα και «δεν θα είμαστε διάσημοι».
Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια γενιά που δεν αρκέστηκε στο να παίρνει αυτόγραφο από τους «διάσημους» αλλά προσπάθησε να τους εκθρονίσει με τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ταλέντων, next idols, reality shows. κ.λπ.!

Ίσως για πρώτη φορά με τέτοια έμφαση, τόσο πρόωρα, από τα τριάντα της, μια γενιά αναρωτιέται: «Am I running out of time?» (Τελειώνει ο χρόνος μου;). Αρχίζει να κοιτάζει το σχήμα της ζωής της.

Συνήθως, όταν γράφουμε για μια δεκαετία που φεύγει, κάνουμε με λιγότερο ή περισσότερο στερεοτυπικό τρόπο, απολογισμούς. Για τις σπουδαιότερες τεχνολογικές εξελίξεις, τα γεωπολιτικά γεγονότα, την –πανταχού παρούσα σε κάθε γενιά – οικονομική κρίση, τις λίστες για τα καλύτερα άλμπουμ, τις πιο εμβληματικές ταινίες.

Πέρα από τα αδιέξοδα και τους εγωισμούς της κάθε γενιάς όμως, υπάρχουν και αυτά που αντικειμενικά θα ζήσουν -θέλουν δεν θέλουν- οι νεότεροι:

· Το 3D Printing και η αλλαγή στον υλικό κόσμο που μας περιβάλλει. Θα μπει στον τρόπο παραγωγής, ακόμα και της μαζικής παραγωγής, στην ιατρική με προσθετικά μέλη (από δόντια μέχρι ανθρώπινα μέλη), στα ρούχα, την καταπολέμηση του εγκλήματος, την τέχνη, τις μεταφορές.

· Η τεχνολογική ανεργία. Θα προλάβουν οι πολιτικοί να εξασφαλίσουν για τις επόμενες γενιές ένα «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» ή θα αφήσουν την τεχνολογία και τα ρομπότ, μαζί με την αντίληψη του ξέφρενου φιλελεύθερου ανταγωνισμού ν’ αφήσει εκτός εργασίας τη μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού;

· Η επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου. Εδώ οι ελπίδες είναι για πρώτη φορά πιο πολλές από τα ευχολόγια.

· Η νέα εποχή στο streaming.

· Η δυναμική έφοδος των εφήβων στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

· Η ηλεκτροκίνηση στα αυτοκίνητα.

Στον μικρόκοσμό μας τον μέγα θα περάσουμε πολλές εβδομάδες με σενάρια και εκτιμήσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα περιμένουμε για πρώτη φορά αύξηση συντάξεων μετά από 10 χρόνια, θα ελπίζουμε σε επενδυτική έκρηξη και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» παραμένει πάντα ως –πιο πολύ θεωρητικός - φόβος, ενώ οι νέοι μας σιγά-σιγά βλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει προκοπή και εντός της Ελλάδος!

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν μας αφήσει το 2019, με αφορμή το θάνατο ενός κορυφαίου μουσικού δημιουργού και παράλληλα έντονα πολιτικοποιημένου ανθρώπου, του Θάνου Μικρούτσικου, η χώρα έζησε μια γενική συγκίνηση, ένα μεγάλο πένθος και το αίσθημα ενός μεγάλου κενού.

Το 2019 έφυγαν από κοντά μας επίσης ο Γιάννης Σπανός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Γιώργος Ζήκας, ο Γιάννης Σπάθας, ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Χριστόδουλος Χάλαρης.

Ήρθαν για να προστεθούν σε μια μεγάλη αλυσίδα απωλειών του 2018 όπως ο Χάρρυ Κλυνν, ο Γιώργος Σκούρτης, η Μαριάννα Τόλη, ή του 2017 του Λουκιανού Κηλαηδόνη, της Αρλέτας και τόσων άλλων, για να μείνουμε μόνο στη μουσική σκηνή.

Τι ακριβώς πενθούμε όμως;

Η απώλεια μεγάλων καλλιτεχνών είναι αβάσταχτη χωρίς άλλο. Από πίσω όμως κρύβεται και η εικόνα του τέλους μιας εποχής. Δεν είναι μόνο τα τραγούδια τους που συνδέθηκαν με τους καημούς, τα οράματα και τις ψευδαισθήσεις ολόκληρων γενεών. Είναι η ίδια η «χρυσή» εποχή του ’60 και ‘70 , του βινυλίου, των πάρτι, των κινητοποιήσεων.

Μετά από σαράντα χρόνια ο ιστορικός του μέλλοντος θα ψάχνει να βρει στις δεκαετίες του 2010 και του 2020 αναστήματα ανάλογα του Μίκη και του Μάνου, του Ξαρχάκου και του Μικρούτσικου, του Σαββόπουλου και του Κηλαηδόνη, του Νταλάρα, της Αλεξίου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, και βέβαια δεν θα βρίσκει (με όλο τον σεβασμό στους σημαντικούς δημιουργούς που αναδύθηκαν μετά το 2000). 

Οι συνθέτες που ήταν σταρ μεγαλύτεροι από τους ερμηνευτές τους, με τις μελοποιήσεις τους, με τις σπάνιες δημιουργίες τους, με τους δίσκους–concept εξέφρασαν με τρόπο ανεξίτηλο μιαν εποχή και φεύγουν σιγά-σιγά μαζί της.

Αυτή τη χρονιά, ας δούμε κατάματα την αλήθεια, ας βλέπουμε τους πάντες στα μάτια κι ας πάρουμε αυτό που λέμε ευτυχία, στα σοβαρά. Ας μην τη θεωρούμε ως κάτι σπάνιο, έκτακτο, bonus κ.λπ.

Η γαλήνη, η χαρά της προσφοράς, η συνεργασία με δημιουργικούς λαμπερούς ανθρώπους, η απόδραση στη φύση, η ικανοποίηση από το ίδιο το έργο μας, όποιο κι αν είναι, η αγάπη των δικών μας, η απαλλαγή μας από το ανώφελο άγχος ότι ξεμένουμε από χρόνο. Όλα αυτά είναι μια καλή εκκίνηση.

Αυτό σημαίνει όμως ρεαλισμό, σοβαρότητα, συνέπεια αλλά και απόλυτο δικαίωμα στο όνειρο.

Έτσι καταφέρνεις μικρά θαύματα…

ΥΓ: Και να περπατάμε. Είναι το μαγικό φάρμακο.




Κώστας Μπλιάτκας
by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Πήτερ Ουσπένσκι – Τα 4 εμπόδια στη γνώση του Εαυτού μας...!!!!

Για να γνωρίσει ο άνθρωπος τον εαυτό του θα πρέπει να αρχίσει να τον μελετά. Κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτής , αν είναι ειλικρινής, θα ανακαλύψει σύμφωνα με τον Ουσπένσκυ 4 βασικά εμπόδια..

Το πρώτο είναι το ψέμα, το να μιλάει δηλαδή κανείς για πράγματα που δε γνωρίζει και ούτε μπορεί να γνωρίζει, σαν να τα γνώριζε και σαν να μπορούσε να τα γνωρίζει.

Όταν ο άνθρωπος το καταλάβει αυτό , αρχίζει να φοβάται το ψέμα και πάλι όχι για λόγους ηθικής, αλλά για το ότι δεν μπορεί να ελέγξει το ψέμα του και για το ότι το ψέμα του τον εξουσιάζει, δηλαδή εξουσιάζει τις άλλες του λειτουργίες.

Το δεύτερο επικίνδυνο χαρακτηριστικό που βρίσκει μέσα του είναι η φαντασία.

Διαπιστώνει ότι η φαντασία είναι μία καταστρεπτική δύναμη,ότι δεν μπορεί ποτέ να την ελέγξει και ότι πάντα τον παρασύρει μακριά από τις συνειδητές του αποφάσεις, προς κατεύθυνση που δεν σκόπευε να πάει.

Η φαντασία είναι σχεδόν τόσο κακή όσο το ψέμα, στην πραγματικότητα είναι το ψέμα προς τον εαυτό μας.

Ο άνθρωπος αρχίζει να φαντάζεται κάτι για να ευχαριστήσει τον εαυτό του και πολύ γρήγορα αρχίζει να πιστεύει αυτό που φαντάζεται ή τουλάχιστον μέρος απ’αυτό.

Κατόπιν ή ακόμη πριν απ’αυτό, βρίσκει κανείς πάρα πολλά επικίνδυνα αποτελέσματα στην έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων.

Οίκτος για τον εαυτό μας, θυμός, υποψία, φόβος, ενόχληση, ανία, δυσπιστία, ζήλια..

Συνήθως δέχεται κανείς σαν εντελώς φυσική αυτή την έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων ή ακόμη και αναγκαία. Πολύ συχνά οι άνθρωποι την αποκαλούν ειλικρίνεια. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ειλικρίνεια. 

Είναι απλώς σημάδι αδυναμίας στον άνθρωπο, σημάδι δύστροπου χαρακτήρα και ανικανότητας να κρατήσει τα παράπονα για τον εαυτό του. Ο άνθρωπος το αντιλαμβάνεται αυτό όταν προσπαθεί να του αντισταθεί.

Το τέταρτο είναι η ομιλία. Η ομιλία αυτή καθεαυτή δε βλάπτει. Αλλά για μερικούς ανθρώπους ιδιαίτερα για όσους το προσέχουν λιγότερο, γίνεται πραγματικό ελάττωμα.

Μιλούν όλη την ώρα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς εργάζονται, καθώς ταξιδεύουν, ακόμη και καθώς κοιμούνται.

Ποτέ δε σταματούν να μιλούν αν υπάρχει κάποιος να του μιλήσουν και αν δεν υπάρχει, μιλούν στον εαυτό τους. Αυτό επίσης , πρέπει όχι μόνο να το παρατηρήσει κανείς, αλλά και να του αντισταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι δυσκολίες που έχει κανείς στο να παρατηρεί αυτές τις τέσσερις εκδηλώσεις – ψέμα, φαντασία, έκφραση αρνητικών συναισθημάτων και άσκοπη ομιλία– θα του δείξουν την απόλυτη μηχανικότητα του και την αδυναμία του ακόμη και να αγωνιστεί εναντίον αυτής της μηχανικότητας, χωρίς βοήθεια, δηλαδή χωρίς νέα γνώση και έμπρακτη βοήθεια.

“Η ψυχολογία της δυνατής εξέλιξης του ανθρώπου”. Πήτερ Ουσπένσκυ. Πύρινος Κόσμος.




Photo artist: Marta Bevacqua

Η Τέχνη του να είσαι καλά ! Αν δεν θέλεις να είσαι άρρωστος…!!!!

Εξέφραζε τα Συναισθήματά σου
Συναισθήματα και αισθήσεις που είναι κρυμμένα, καταπιεσμένα, καταλήγουν σε ασθένειες όπως : γαστρίτιδα, έλκος, οσφυϊκούς πόνους, νωτιαίους. Με το πέρασμα του χρόνου, η καταπίεση των συναισθημάτων εκφυλίζεται σε καρκίνο. Τότε, πάμε σε έναν έμπιστο φίλο ή φίλη, να μοιραστούμε με οικειότητα το «μυστικό» μας, τα λάθη μας! Ο διάλογος, η ομιλία, οι λέξεις, είναι μία δυναμική και εξαιρετική θεραπεία!

Παίρνε Αποφάσεις
Το αναποφάσιστο άτομο παραμένει μέσα στην αμφιβολία, στο άγχος, στην αγωνία. Η αναποφασιστικότητα συσσωρεύει προβλήματα, ανησυχίες και επιθέσεις. Η ανθρώπινη ιστορία είναι φτιαγμένη από αποφάσεις. Το να αποφασίζεις είναι το να ξέρεις να αποκηρύσσεις, να γνωρίζεις να χάνεις πλεονεκτήματα και αξιώσεις του να κερδίζεις τους άλλους. Οι αναποφάσιστοι άνθρωποι είναι θύματα γαστρικών παθήσεων, νευρικών πόνων και δερματικών προβλημάτων.

Βρίσκε Λύσεις
Οι αρνητικοί άνθρωποι δεν βρίσκουν λύσεις και μεγενθύνουν τα προβλήματά τους. Προτιμούν να θρηνούν, να κουτσομπολεύουν και να είναι απαισιόδοξοι. Είναι προτιμότερο να ανάψεις ένα σπίρτο από το να λυπάσαι που είσαι στο σκοτάδι. Μία μέλισσα είναι μικρή, αλλά παράγει ένα από τα πιο γλυκά πράγματα που υπάρχουν. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Η αρνητική σκέψη δημιουργεί αρνητική δόνηση που μεταμορφώνεται σε ασθένεια.

Μη Ζεις για το Φαίνεσθαι
Αυτός ο οποίος κρύβει τη πραγματικότητα, προσποιείται, ποζάρει και πάντα θέλει να δίνει την εντύπωση ότι είναι καλά. Θέλει να δείχνει τέλειος, ξέγνοιαστος, κλπ. Ένα χάλκινο άγαλμα με πόδια από πηλό. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την υγεία από το να ζει κανείς με το φαίνεσθαι και με προσωπεία. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με πολύ βερνίκι και λίγες ρίζες. Ο προορισμός τους είναι το φαρμακείο, το νοσοκομείο και ο πόνος.

Αποδέξου
Η άρνηση της αποδοχής και η έλλειψη της αυτο-εκτίμησης, μας αποξενώνουν από τους εαυτούς μας. Το να είμαστε ένα με τον εαυτό μας είναι ο πυρήνας της υγιούς ζωής. Όσοι δεν το αποδέχονται αυτό, φθονούν, ζηλεύουν, μιμούνται, υπερ-ανταγωνίζονται, καταστρέφουν. Γίνε αποδεκτός, αποδέξου ότι είσαι αποδεκτός, αποδέξου τις επικρίσεις. Αυτό είναι σοφία, καλή αίσθηση και θεραπεία..

Εμπιστεύσου
Αυτός ο οποίος δεν εμπιστεύεται, δεν επικοινωνεί, δεν είναι ανοιχτός, δεν είναι συνδεδεμένος, δεν δημιουργεί βαθιές και σταθερές σχέσεις, δεν ξέρει να κάνει αληθινές φιλίες. Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει σχέση. Η δυσπιστία είναι έλλειψη πίστης σε εσένα και στην ίδια την πίστη.

Μη Ζεις τη Ζωή Λυπημένα
Καλό χιούμορ. Γέλιο. Ηρεμία. Ευτυχία. Αυτά συμπληρώνουν την υγεία και φέρνουν μακροζωϊα. Το ευτυχισμένο άτομο έχει το δώρο να βελτιώνει το περιβάλλον στο οποίο ζεί. «Το καλό χιούμορ μας σώζει από τα χέρια του γιατρού.» Η ευτυχία είναι υγεία και θεραπεία.




Όταν η σιωπή δεν είναι χρυσός...!!!!

Έχω δει πολλούς θυμωμένους ανθρώπους να μην δέρνουν, να μην απειλούν, να μην βρίζουν, να μην κατηγορούν

Κάνουν όμως μούτρα, βυθίζονται στη μιζέρια τους, βλέπουν τηλεόραση με τις ώρες, βγαίνουν για περίπατο και δε μιλούν σε κανέναν. Οι μεγάλοι περίπατοι δεν τους βοηθούν σε τίποτα. Τους κάνουν μελαγχολικούς και κατηφείς. 

Αν κάποιος τους ρωτήσει τι συμβαίνει, αυτοί συνήθως λένε «Τίποτα» ή «Άμα δεν καταλαβαίνεις από μόνος σου, τι να σου πω» ή «Θέλω να μείνω για λίγο μόνος μου.»
Αυτοί δεν κάνουν διάλειμμα.. Διάλειμμα σημαίνει να ηρεμήσεις, για να μπορέσεις να μιλήσεις μετά. Αυτό είναι διαφορετικό. Είναι άμεση χρήση θυμού. Σκοπός είναι να πληγώσεις κάποιον, να τον τιμωρήσεις και το όπλο είναι η σιωπή. Η σιωπή λέει στους άλλους ότι δεν αξίζει ούτε καν να τους μιλήσεις.

Τα περισσότερα είδη θυμού είναι θυμός που βράζει. Αυτός εδώ δεν είναι έτσι. Αυτός ο θυμός είναι παγωμένος. Μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε αποστροφή και μίσος. Το βασικότερο πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι τίποτα δε λύνεται με τη σιωπή.

Να λες στους άλλους τι σε ενοχλεί.

Να είσαι ευθύς, συγκεκριμένος και ευγενικός.

Κομμένη η αδιαφορία, κομμένα και τα κηρύγματα. Απλά πες την αλήθεια. «Αγάπη μου, είμαι θυμωμένος επειδή είπες ότι θα γυρίσεις σπίτι στις δέκα και τώρα είναι μεσάνυχτα.»

Αυτό ήταν όλο. Δε χρειάζεται να παραμένεις σιωπηλός και ταυτόχρονα θυμωμένος με τις ώρες.

Να είσαι συγκεκριμένος. Μην είσαι αόριστος.

Να είσαι ευγενικός. Ευγενικός σημαίνει να έχεις καλούς τρόπους με τους άλλους. Οι ευγενικοί άνθρωποι είναι διακριτικοί και προσέχουν τους τρόπους τους, δηλαδή είναι το αντίθετο από τους αγενείς και τους χοντροκομμένους. Μπορείς να είσαι ευγενικός ακόμα κι όταν είσαι θυμωμένος…

Απόσπασμα από το βιβλίο «Νίκησε το θυμό» του Δρ. ΡΟΝ ΠΟΤΕΡ – ΕΦΡΟΝ




«Η ασθένεια κοστίζει ακριβά» : Τα σπουδαία λόγια της παθολόγου κ. Γρίβα για την διατροφή...!!!!

Η ασθένεια ενός ανθρώπου αφορά πρωτίστως τον ίδιο, όμως αφορά και το οικογενειακό του περιβάλλον και ευρύτερα όλους μας, γιατί μια κοινωνία ασθενών δεν μπορεί να επιβιώσει. Της Μυρτώς Γρίβα, Ειδικής Παθολόγου 

Το ακούω καθημερινά στη δουλειά μου : «Η υγιεινή διατροφή κοστίζει. Τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβά». 

Έχεις υπολογίσει ποτέ ποσά χρήματα ξοδεύεις συνολικά κάθε μήνα σε σφολιάτες, κουλούρια, σάντουιτς, αναψυκτικά, καφέδες, τσιγάρα; 

Έχεις υπολογίσει ποσά χρήματα ξοδεύεις τον χρόνο, για να καταναλώνεις ''κούφιες'' θερμίδες; 

Όταν καταναλώνεις προϊόντα - σαν - τρόφιμα, «επενδύεις» στην αρρώστιά σου. Η ασθένεια δεν είναι μόνο μια δύσκολη κι επώδυνη κατάσταση σε ατομικό επίπεδο. 

Οδηγεί σε σωματική αδυναμία, απώλεια ωρών εργασίας, προσωπική απομόνωση. Η ασθένεια ενός ανθρώπου αφορά πρωτίστως τον ίδιο, όμως αφορά και το οικογενειακό του περιβάλλον και ευρύτερα όλους μας, γιατί μια κοινωνία ασθενών δεν μπορεί να επιβιώσει. 

Οι φακές, τα κολοκυθάκια, ο μαϊντανός, οι ντομάτες, τα φρούτα δεν είναι ακριβά. 

Είναι απαραίτητα, για να είμαστε υγιείς. Αν δεν μπορείς να αγοράσεις τα βιολογικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιλέξεις μια ζαμπανοτυρόπιτα, αντί για ένα παστέλι ή μια σαλάτα (έστω με συμβατικά λαχανικά) και μια μερίδα όσπρια. Δεν υπάρχει «φθηνό φαγητό»

Υπάρχουν προϊόντα - σαν - τρόφιμα και αληθινές τροφές. Τα πρώτα βρίσκονται σε συσκευασίες και ακόμη κι αν καταφέρεις να διαβάσεις με μεγεθυντικό φακό τι περιέχουν, δεν θα καταλάβεις τίποτα γιατί απλά περιέχουν χημικές ουσίες που σου είναι παντελώς άγνωστες. 

Τις αληθινές τροφές τις ξέρεις. Δεν χρειάζονται μεγεθυντικό φακό κι επεξηγήσεις. Μετά από τόσα χρόνια σπουδών στην Ιατρική σχολή και άλλα τόσα ως ειδικευόμενοι, εμείς οι γιατροί δεν διδαχθήκαμε μια παράγραφο για τον ρόλο και την ουσία της διατροφής. 

Αν εμείς ως επαγγελματίες της υγείας είμαστε σε σύγχυση, πόσω μάλλον όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, που στην εποχή των πολυεθνικών τροφίμων και φαρμάκων, έχουν χάσει κάθε σχέση με την προετοιμασία και την παρασκευή του φαγητού και την προάσπιση της υγείας τους. 

Το ακούω συνέχεια : 

«Δεν παίζει ρόλο η διατροφή για το τάδε νόσημα». 

«Τί σχέση έχει η διατροφή;». 

Ρωτάμε τους ασθενείς μας αν καπνίζουν, αν πίνουν αλκοόλ, αλλά η πιο ουσιαστική ερώτηση δεν υπήρξε ποτέ κομμάτι της εκπαίδευσής μας. Δεν τρώμε για πλάκα. Τρώμε για να ζήσουμε. Το τι τρώμε καθορίζει το πως ζούμε. 

Δεν υπάρχει «φθηνό junk food». Υπάρχουν τρόφιμα και σκουπίδια. Είμαστε ό,τι τρώμε κι έχουμε ευθύνη για το τι τρώμε. 

Η Μυρτώ Γρίβα είναι ειδική παθολόγος και διατηρεί ιατρείο στην Θεσσαλονίκη.




Από ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ |

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Όσο και να ψάχνεις, το χάρισμά σου βρίσκεται μέσα σου. Δεν το διαλέγεις εσύ, εκείνο σε διαλέγει...!!!!

Το τελικό κλειδί της ευτυχίας, και το κατώφλι της Αυτοπραγμάτωσης 

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να γεννήθηκε χωρίς μια μοναδικότητα, χωρίς ένα χάρισμα, χωρίς να έχει κάτι να προσφέρει στην ύπαρξη, στο περιβάλλον ή στους συνανθρώπους του. Κανείς δεν ήρθε μόνο για “βόλτα”, όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται. Κανείς. 

Κι αν η πρώτη σου σκέψη είναι το σκοτάδι, να θυμάσαι ότι υπάρχει μόνο όπου δεν υπάρχει φως όπως είχε πει κι ο Τζες Μπόουεν. 

Τόσο ο Μάσλοου όσο και πολλοί άλλοι, ουσιαστικά μιλούν για το τελικό κλειδί της ευτυχίας, ευδαιμονίας και πληρότητας, το οποίο ουσιαστικά, βρίσκεται μέσα σου. Και είναι το μόνο κλειδί που μπορεί να ανοίξει την τελευταία πόρτα, εκείνη της Αυτοπραγμάτωσης. 

Χάνεσαι στην κατασκευασμένη καθημερινότητα που εμείς οι άνθρωποι έχουμε δημιουργήσει (ή φροντίσει να διατηρηθεί, κατά σύνολο) και περνάνε οι ώρες οι μέρες και ο χρόνος όλο και πιο γρήγορα. Και έρχεται μια μέρα πριν κλείσεις τα μάτια σου που λες: “Τί έκανα τελικά;”. 

Αυτή η στιγμή ευτυχώς ή δυστυχώς δεν ξέρεις πότε θα έρθει. Η ζωή είναι μια αλυσίδα στιγμών. Ένα συνεχόμενο τώρα. Αυτό που θέλουμε από σένα είναι αυτό το μεγάλο κοινό μυστικό: Πως όποτε και να έρθει εκείνη η στιγμή, να βρίσκεσαι ήδη στο σημείο του ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες. Ό,τι δεν το άφησες για αύριο. 

Όσο και να ψάχνεις, το χάρισμά σου βρίσκεται μέσα σου. Δεν το διαλέγεις εσύ, εκείνο σε διαλέγει. Πλην όμως, το μόνο σου χρέος είναι πως όταν συμβεί αυτό, να το αποδεχθείς με το όποιο άλμα πίστης χρειαστεί να κάνεις. 

Να μπορέσεις να του επιτρέψεις να σε κυριέψει, και να διώξει από μέσα σου τον κάθε φόβο, δυσκολία ή δυσπιστία, με κάθε κόστος. Με κάθε. 

Η κοινωνία μας ασφαλώς είναι κατασκευασμένη, προγραμματισμένη και εκπαιδευμένη υπό τον μηχανισμό και την ιδέα της στιγμιαίας ευχαρίστησης. 

Βιοχημικά και πνευματικά, έχουμε μετατραπεί σε πρεζάκια ντοπαμίνης ασφάλειας, αυταρέσκειας και άμεσων απολαύσεων:

– Ποστάρισμα Instagram / fb – likes – σχόλια: έκκριση ντοπαμίνης

– Νέα ρούχα και μπιχλιμπίδια που δε χρειαζόμαστε: έκκριση ντοπαμίνης

– Γρήγορες γνωριμίες γρήγορες σχέσεις: έκκριση ντοπαμίνης και άλλων ορμονών

– Ναρκωτικά, τσιγάρο, ποτό: έκκριση ντοπαμίνης και άλλων ορμονών

– Γρήγορο και πρόχειρο φαγητό / γλυκά: ντοπαμίνη και άμεση ευχαρίστηση. 

Και ούτω καθεξής. Σε βαθμό όπου τα αρχαία μεν αλλά ωφέλιμα και διαχρονικά δε “προγράμματα” τύπου:

– Η υπομονή είναι αρετή

– Τα αγαθά κόποις κτώνται

– Τα καλά πράγματα έρχονται σε εκείνους που ξέρουν να περιμένουν 

έχουν πλέον παροπλιστεί, περιθωριοποιηθεί ή ξεχαστεί. Οι μελέτες δείχνουν πως τα παραπάνω αποτελούν κάποιους από τους βασικότερους λόγους του ανικανοποίητου, των ελλειπών σχέσεων και του εσωτερικού κενού, που αχόρταγα προσπαθεί να καλυφθεί με επιφανειακά πράγματα και καταστάσεις. 

Άρα λοιπόν, αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι:
– Εκείνη την εσωτερική αλλαγή που απαιτείται,

– Την φαινομενική θυσία που χρειάζεται για την καθυστερημένη αλλά ισχυρή απολαβή,

– Την ευγνωμοσύνη του κάθε τώρα,

– Αλλά και να θυμηθείς την αξία του κάθε ”ταξιδιού”, όσο μακρινό κι αν φαντάζει ή είναι. 

Ποτέ δεν είναι αργά για κανέναν, ο χρόνος είναι πραγματικά σχετικός. 

Δεν είναι το αποτέλεσμα ή συγκεκριμένο επάγγελμα μέσα από το οποίο θα εκφραστεί το χάρισμά σου. Κοιτάς λάθος. Αλλά το να ανακαλύψεις ποια είναι αυτή η ιδιότητα που κρύβεις μέσα σου. Κι όταν την βρεις, αυτή θα βρει τον τρόπο να εκφραστεί, σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεσαι. Ξαναδιάβασε το προηγούμενο. Τι εννοούμε; 

Δεν είναι το χάρισμά σου να γίνεις αστροναύτης στα 30 σου, αλλά να ανακαλύψεις νέους κόσμους. Δεν είναι το χάρισμά σου στα 50 σου να γίνεις ολυμπιονίκης, αλλά να προσφέρεις τιμή στην πατρίδα σου ή έμπνευση στους νέους ανθρώπους. 

Δεν είναι το χάρισμά σου να γίνεις γιατρός στα 60 σου, αλλά να βοηθήσεις κόσμο να θεραπεύσει πράγματα μέσα του, μέσα από διατροφή, ένα βιβλίο, ή μια άλλη μορφή θεραπείας. 

Δεν είναι το χάρισμά σου να γίνεις επαγγελματίας χορευτής στα 80 σου, αλλά να εκφράσεις την τέχνη, μέσα από την ζωγραφική, την μουσική ή όποιο άλλο τρόπο δημιουργικότητας. 

Και πως ξέρεις ότι βρήκες αυτή τη μοναδική σου ιδιότητα και χάρισμα; Θα το καταλάβεις. 
Και το πως θα το καταλάβεις δε θα μπορούσε να το περιγράψει κάποιος καλύτερα από τον Τσαρλς Μπουκόφσκι στο ποίημά του “Ώστε θέλεις να γίνει ένας συγγραφέας;”. Ένα ποίημα που έγινε γνωστό από τη διαφήμιση ενός ποτού υπό την καμπάνια “Ζήσε Αληθινά”: 

“Αν δεν βγαίνει από μέσα σου σαν έκρηξη
ή ξέσπασμα παρά τις όποιες δυσκολίες,
– μην το κάνεις.

Αν δεν έρχεται απρόσκλητο από την καρδιά
και το μυαλό και το στόμα και το είναι σου,
– μην το κάνεις.

Αν το κάνεις για χρήματα ή την δόξα,
– μην το κάνεις.

Αν το κάνεις για να ρίξεις γυναίκες στο κρεβάτι σου,
– μην το κάνεις.

Αν είναι κουραστικό ακόμη και να σκέφτεσαι να το κάνεις,
– μην το κάνεις.

Αν προσπαθείς να μιμηθείς κάποιον άλλο,
– ξέχασέ το.

Αν πρέπει να περιμένεις μέχρι να βρυχηθεί από μέσα σου,
– τότε περίμενε υπομονετικά.

Αν δεν βρυχηθεί ποτέ από μέσα σου,
– δοκίμασε κάτι άλλο.

Αν πρέπει πρώτα να το διαβάσεις στη γυναίκα σου ή στη φίλη ή στο φίλο ή στους γονείς σου ή σε οποιονδήποτε άλλο,
– δεν είσαι έτοιμος.

Μην είσαι ανιαρός και βαρετός και δήθεν.
Μην αναλώνεσαι στην αυταρέσκεια.
– Μην το κάνεις…
εκτός αν βγαίνει μέσα από την ψυχή σου σαν πύραυλος!

– Μην το κάνεις.
εκτός αν το να παραμένεις στάσιμος σε οδηγεί σε τρέλα, αυτοκτονία ή φόνο!

– Μην το κάνεις,
εκτός αν ο ήλιος μέσα σου καίει τα σωθικά! 

Όταν είναι πραγματικά η ώρα,
κι έχεις επιλεγεί,
θα γίνει από μόνο του…
Και θα συνεχίσει να γίνεται,
μέχρι να πεθάνεις, ή να πεθάνει αυτό μέσα σου. 

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος,
και δεν υπήρχε ποτέ…” 




5 σοφές κουβέντες που πρέπει να λέμε στον εαυτό μας όταν αισθανόμαστε αδύναμοι...!!!!

Η ζωή είναι πεδίο μάχης και εμείς είμαστε στρατιώτες που αγωνίζονται γενναία, παλεύουμε ενάντια σε κάθε αντιξοότητα, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Όσο μεγαλώνουμε κουραζόμαστε όλο και περισσότερο· έρχονται στιγμές που νιώθουμε ότι θα χάσουμε τη μάχη, ότι είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε! 

Κι όμως οι άνθρωποι έχουν απίστευτες αντοχές. Μπορούμε να πέσουμε, αλλά ξανασηκωνόμαστε! Συνεχίζουμε να παλεύουμε κάθε μέρα και αυτό μας κάνει όλους πολεμιστές. 

Όλοι έχουμε βιώσει δοκιμασίες και αντιξότητες στη ζωή μας, αλλά μερικές είναι πιο δύσκολες και επίπονες από κάποιες άλλες. Υπάρχουν κάποια πρωινά, που ξυπνάμε και δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη μέρα, δεν έχουμε δύναμη να σηκωθούμε και να παλέψουμε! 

Ας δούμε λοιπόν μερικά σοφά λόγια που μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας και θα μας κάνουν να νιώσουμε ότι ακόμη είμαστε ζωντανοί και δυνατοί! 

Και, ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε πιο δυνατοί από όσο νομίζουμε και μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα! 

5 ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ: 

1. Μερικές φορές τα δυσάρεστα πράγματα που μας συμβαίνουν μας οδηγούν κατευθείαν σε καλύτερα μονοπάτια ζωής. 
Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, στη ζωή πρέπει να περάσουμε πρώτα μέσα από την καταιγίδα για να απολαύσουμε το ουράνιο τόξο. Θα ήταν υπέροχο να μην έχουμε ποτέ άγχος, να μην περνάμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά τότε δεν θα εκτιμούσαμε την ομορφιά της ζωής με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν θα γνωρίζαμε τίποτε άλλο εκτός από το όμορφο πρόσωπο της ζωής. 

Έτσι, όταν νιώθετε ότι βιώνετε μια κόλαση και δεν βλέπετε διέξοδο, μην εγκαταλείπετε τη μάχη! Συνεχίστε μέχρι να δείτε το φως στο τέλος του τούνελ, γιατί εκεί μπορεί να σας περιμένει ο παράδεισος. 

2. Θυμάστε εκείνη την εποχή που νομίζατε ότι δεν θα μπορούσατε ποτέ να επιβιώσετε; Επιβιώσατε και μπορείτε να το ξανακάνετε! 
Συχνά υποτιμούμε τις δυνατότητες και τις αντοχές μας. Πιστεύουμε ότι θα νιώθουμε άσχημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ότι η ζωή δεν θα ξαναγίνει ποτέ η ίδια, γεγονός που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τη συναισθηματική μας δύναμη. 

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι βγαίνουν από αρνητικές καταστάσεις πιο γρήγορα από ό, τι νόμιζαν, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας σε δύσκολες καταστάσεις. 

Απλά να θυμάστε ότι κάθε μέρα που ξυπνάτε σημαίνει ότι έχετε ήδη κατακτήσει την προηγούμενη ημέρα και την προηγούμενη από την προηγούμενη, κ.ο.κ., γεγονός που σημαίνει ότι είστε ικανοί! Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας. 

3. “Τα προβλήματα δεν είναι σημάδια, είναι κατευθύνσεις» – Robert Schuller. 
Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Λοιπόν, αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, βυθίζεστε στην απογοήτευση, ξεσπάτε την απόγνωσή σας σε κάποιον άλλον - συνήθως τον πιο κοντινό σας άνθρωπο – απολαμβάνετε ένα γλυκό ή ένα ποτήρι κρασί και πνίγετε τον εαυτό σας στους ήχους της αγαπημένης σας μουσικής. 

Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε μια διαφυγή πριν βρούμε μια λύση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επανεξετάζουμε το πρόβλημα αφού έχουμε ηρεμήσει. Μην αφήνετε τα προβλήματα να σας κρατήσουν μακριά από μια ευτυχισμένη ζωή. 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να οδηγηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα προβλήματα υπάρχουν για να μας δείξουν ότι πρέπει να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης και να αναζητήσουμε μια άλλη, καλύτερη πορεία. 

4. Όταν κάποια πράγματα πάνε στραβά, δείξτε ευγνωμοσύνη για τα πολλά πράγματα που πηγαίνουν καλά. 
Πολλές φορές το μόνο που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος μας καταρρέει γύρω μας. Δεν βλέπουμε λουλούδια να ανθίζουν, ή πουλιά που κελαηδούν, ούτε νιώθουμε τον άνεμο να χαϊδεύει το πρόσωπό μας. Βλέπουμε μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ξεχνάμε πόσο ευλογημένοι είμαστε. 

Σε περιόδους αναταραχής, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε όλα τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας. Αυτό θα κάνει τα δυσάρεστα πράγματα να φαίνονται λιγότερο καταστροφικά και ίσως σας βοηθήσουν να μετατοπίσετε την προοπτική του μισοάδειου ποτηριού και να δείτε το ποτήρι μισογεμάτο. 

5. Μην καταθέτετε τα όπλα λόγω ενός δυσάρεστου κεφαλαίου της ζωής σας. Συνεχίστε την πορεία σας…η ζωή σας είναι εδώ και σας περιμένει! 
Όταν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι να παραδώσετε τα όπλα στη ζωή, θυμηθείτε ότι ένα διαμάντι χρειάζεται επεξεργασία για να αποκτήσει τη λάμψη του. Πρέπει να έχετε αντοχή για να αποκτήσετε λάμψη και να γίνετε μια καλύτερη εικόνα του εαυτού σας. 

Λοιπόν, απλώς παραδοθείτε σε αυτό που σας συμβαίνει και αποδεχτείτε την τρέχουσα κατάσταση σας. Ή, προσπαθήστε να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο προσέγγισης. Μην παραδίδετε τα όπλα, γιατί η ιστορία σας δεν τελειώνει εδώ. Είναι μόνο η αρχή. 

Τελικές σκέψεις… 
Είμαστε άνθρωποι. Είμαστε πιο δυνατοί από όσο νομίζουμε και πολύ πιο ικανοί από όσο μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Μην αφήνετε τις αντιξοότητες να σας νικήσουν, να σας κάνουν να παραδοθείτε. Αν και είναι μια μεγάλη μάχη, είμαστε όλοι μαζί, παλεύουμε στο ίδιο πεδίο μάχης και μπορούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο! 

Δεν είστε μόνοι σε αυτή τη μάχη, γι ‘αυτό μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια όταν το χρειάζεστε. Στηρίξτε τον εαυτό σας, αλλά να είστε ευγενικοί με το πνεύμα σας. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι ήρωες πρέπει να βγάζουν την πανοπλία τους μερικές φορές… 




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Ρώσος βιολόγος : «Ο θάνατος του ανθρώπου αρχίζει από το στομάχι- Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά» + video...!!!!


Ο Ρώσος βιολόγος και νομπελίστας Elie Metchnikoff είχε δηλώσει ότι «Ο θάνατος αρχίζει στο παχύ έντερο» και το τεκμηριώνει με μία ανάλυση που δεν αφήνει αμφιβολία για την ορθότητά της.

Το πεπτικό σύστημα - το στομάχι και τα έντερα - κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της μετατροπής της τροφής σε καύσιμα και θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Αυτή είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, που βοηθείται από ένα τεράστιο στρατό ενζύμων, οξέων, πεπτιδίων και φιλικών βακτηρίων.

Αν κάτι πάει ελαφρώς στραβά ή αν έχει διαταραχθεί η ισορροπία κατά κάποιο τρόπο, καμία ποσότητα βιολογικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων δεν θα μπορεί να σας κρατήσει υγιείς.

Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη των σύγχρονων ασθενειών, τα περισσότερα χρόνια προβλήματα για τα οποία η ιατρική δεν έχει απαντήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων και πόνοι των μυών, δερματικές παθήσεις κάθε είδους, προβλήματα διάθεσης, χρόνια κόπωση, αλλεργίες...,

προβλήματα ύπνου, γενική δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και ακόμα και συναισθηματικά ή ψυχικά προβλήματα όλων των ειδών, για παράδειγμα, μπορούν να συνδεθούν με διαταραχές του εντέρου.

Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, λίγοι από εμάς έχουμε ιδιαίτερα καλό πεπτικό σύστημα. Ένας στους πέντε ανθρώπους (τα τρία τέταρτα αυτών είναι γυναίκες) πάσχουν από το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου».

Πρόκειται για ένας γενικό όρο που καλύπτει μια σειρά από κοιλιακά και γαστρεντερικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από πόνο, φούσκωμα, ερυγές και μετεωρισμό μέχρι αέρια, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αίσθημα καύσου, βλέννα στα κόπρανα και συχνοουρία.

Τα προβλήματα αυτά του εντέρου συχνά συνοδεύονται από πρωκτικό πόνο, πόνο στην μέση, συχνές διακυμάνσεις βάρους, κεφαλαλγία, κόπωση, τρίξιμο των δοντιών και της γνάθου, επώδυνες περιόδους στην περίπτωση των γυναικών και επίσης ψυχικά θέματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι γιατροί τείνουν να δίνουν σε αυτά τα συλλογικά συμπτώματα ετικέτες όπως «σπαστική κολίτιδα» ή «μη φλεγμονώδης νόσο του εντέρου», μια αρκετά προφανής ένδειξη ότι η ιατρική θεωρεί ακόμα την πάθηση αυτή μυστηριώδη και δεν έχει καμία ιδέα για το πώς μπορεί να τη διορθώσει.

Το πρόβλημα με την ιατρική προσέγγιση είναι ότι υποθέτει ότι η διαταραχή έχει μία μόνο αιτία, όταν αυτή μπορεί να συνεπάγεται στην πραγματικότητα μια σειρά από παθήσεις: αλλεργίες, «διαρροή» από τα τοιχώματα του εντέρου, χαμηλά στομαχικά οξέα, ξένους εισβολείς όπως Κάντιντα ή παράσιτα.

Μόνο με διάγνωση των συγκεκριμένων θεμάτων θα είναι δυνατό να βρείτε αποτελεσματική θεραπεία, όχι μόνο για το πρόβλημα του εντέρου σας, αλλά και για τα άλλα, φαινομενικά άσχετα προβλήματα, που σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε πλήρη υγεία.

Είτε έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είτε όχι, αν κάνετε λίγη έρευνα με τις συμβουλές που ακολουθούν, μπορεί να ανακαλύψετε ότι μία ή περισσότερες από τις χρόνιες παθήσεις σας οφείλονται στην πραγματικότητα σε μια ποικιλία από πεπτικά προβλήματα.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών σας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από παράσιτα που δεν έχουν διαγνωστεί.

Η δύσπνοια και οι δυσκολίες μνήμης μπορεί να έχουν να κάνουν με ένα υπερβολικά διαπερατό τοίχωμα εντέρου. Η χρόνια κόπωση που σας κρατά σχεδόν κλεισμένους στο σπίτι θα μπορούσε απλώς να οφείλεται στα χαμηλά στομαχικά οξέα ή στην έλλειψη ενζύμων.

Για να σας βοηθήσουμε να λύσετε το πρόβλημά σας, έχουμε δημιουργήσει μια λίστα από τους επτά πιο πιθανούς ένοχους για την κακή πέψη, καθώς και πώς να τους διαγνώσετε και να απελευθερωθείτε από αυτούς.

Και ανεξάρτητα από το αν πάσχετε ή όχι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις μας αναμφίβολα θα βοηθηθείτε να βελτιώσετε γενικά τη συνολική υγεία σας.

Αλλεργία ή τροφική δυσανεξία
Η τροφική δυσανεξία είναι μια κλασική περίπτωση πεπτικών προβλημάτων και έχει να κάνει κυρίως με την εντερική χλωρίδα, εκείνα τα ουσιώδη «φιλικά» βακτήρια που ζουν στο έντερό σας.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge μπορούν πλέον να διακρίνουν την πραγματική τροφική αλλεργία, η οποία είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από μια πραγματική και αρκετά άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία αλλεργιογόνο τροφή, από την τροφική δυσανεξία, μια πολύ πιο αργή απόκριση (εμφανίζεται ώρες ή μέρες αργότερα)... 

στα τρόφιμα που καταναλώνονται τακτικά, όπως το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που προκαλεί αλλαγές στους πληθυσμούς των βακτηρίων που ζουν στο έντερο και έτσι επιτρέπει να επικρατήσουν κάποια επιβλαβή βακτήρια.

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι το σιτάρι, το αγελαδινό γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, η μαγιά, το βοδινό κρέας, το χοιρινό κρέας, το καλαμπόκι, ο καφές και τα πορτοκάλια. Αν ο γιατρό σας είναι πεπεισμένος ότι χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες και προτείνει να το ρίξετε στο πίτουρο σιταριού, είναι πολύ πιθανό απλώς να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Επίσης ύποπτοι είναι: η μαγιά, οτιδήποτε περιέχει τροποποιημένο άμυλο, που συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο λίπους, διογκωτικά και τεχνητά πρόσθετα κάθε είδους, ειδικά χρωστικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η σορβιτόλη.

Υποψιαστείτε το: Αν αισθάνεστε πολύ χειρότερα – ή καλύτερα – μετά από την κατανάλωση κοινών αλλεργιογόνων.

Διαγνώστε το: Ακολουθώντας μια διατροφή που δεν τα περιέχει. Δείτε αν αντιδράτε στις τροφές που αποκλείσατε όταν τις περιλαμβάνετε πάλι στη διατροφή σας.

Λύστε το: με την υιοθέτηση της λεγόμενης παλαιολιθικής διατροφής που περιλαμβάνει ψάρι και λευκό κρέας, καρπούς, φρούτα και λαχανικά κάθε είδους. 

Με την εξάλειψη όλων των γαλακτοκομικών, των δημητριακών, του κόκκινου κρέατος, των επεξεργασμένων σάκχαρων και των επεξεργασμένων τροφίμων, θα επιτρέψετε στο έντερό σας να κάνει ένα διάλειμμα από τα αλλεργιογόνα, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τα απλά και σύνθετα σάκχαρα που προκαλούν τα προβλήματα και επιτρέπουν στα επιβλαβή βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Αυτή η διαιτητική αλλαγή από μόνη της θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της φλεγμονής του εντέρου σας μέσα σε δύο χρόνια, όπως έχει συμβεί και σε πολλούς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn.

1. Επίσης, προσέξτε την κατανάλωση τσαγιού και καφέ, καθώς και τα δύο, μπορεί να στεγνώσουν την προστατευτική βλεννογόνο του εντέρου.

Μην ξεχνάτε να είστε δραστήριοι. Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που ασκούνται τακτικά, ακόμα και ήπια, μπορούν να βελτιώσουν τη δυσκοιλιότητα, και να μειώσουν τα κοιλιακά αέρια και το φούσκωμα.

2.Τέλος, αποφύγετε τις βαφές μαλλιών, καθώς, έχει πλέον αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη αλλεργιών του εντέρου.

3. Και κόψτε το πρόχειρο φαγητό, που αποδεδειγμένα πλέον τετραπλασιάζει τις πιθανότητές σας για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ακόμα και αν επιδίδεστε σε αυτό μόνο δύο φορές τη βδομάδα.

4.Κακά βακτήρια του εντέρου
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που υποφέρουν τακτικά από διάρροια, έχουν υπερανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο, όπως και σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνολικά, λένε οι ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Cedars – Sinai στο Λος Άντζελες. 

Με αυτή την κατάσταση, επισήμως γνωστή ως «βακτηριακή δυσβίωση», τα βακτήρια μεταβάλλουν τις μεταβολικές και ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος, προκαλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον της κανονικής χλωρίδας του εντέρου.

5. Σύμφωνα με έρευνα, αυτή η κατάσταση είναι μια αρχική επιπλοκή του συνδρόμου διαρροής του εντέρου.

6.Επιπλέον της τροφικής δυσανεξίας, το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκληθεί από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Είναι γνωστό ότι ακόμα και μία εφάπαξ δόση είτε ασπιρίνης ή ινδομεθακίνης μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του τοιχώματος του εντέρου με την παύση της σύνθεσης του προστατευτικού λιπαρού οξέως προσταγλανδίνης.

7. Μακροχρόνια χρήση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει στο έντερο φλεγμονή και να το κάνει άκρως διαπερατό. Επίσης, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν βρεθεί να έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων στα βακτήρια Clostridium perfringens, αποκαλύπτοντας έτσι ότι οι βακτηριακές τοξίνες εμπλέκονται σε αυτό το φαύλο κύκλο.

8.Υποψιαστείτε το: αν έχετε πάρει πολλές φορές αντιβιοτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και τρώτε γενετικά τροποποιημένες τροφές και κορεσμένα λίπη γάλακτος, τα οποία μπορεί να είναι υπεύθυνα για πολλά προβλήματα του εντέρου.

Αυτά τα λίπη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα φαγητά και τα γλυκά, αναστατώνουν τα βακτήρια στο έντερο εντός έξι μηνών από την κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε αυτά, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. 

Μπορούν επίσης ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων Bilophila wadsworthia στο έντερο, ένα μικρόβιο που συνδέεται με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

9. Διαγνώστε το: κάνοντας δυναμικές εξετάσεις αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου, που περιλαμβάνουν την κατάποση ενός υδατάνθρακα και τη μέτρηση βακτηριακής ζύμωσης του υδατάνθρακα μέσα από τα δείγματα της αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου.

Λύστε το: με τη λήψη των ακόλουθων συμπληρωμάτων:

• βιταμίνη D, καθώς οι άνθρωποι που υποφέρουν από προβλήματα του εντέρου συνήθως έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή.

• 25-50mg ψευδαργύρου, 2-4mg χαλκού, 800mcg φυλλικού οξέος και 800mcg βιταμίνης Β12, όλα αυτά συμβάλουν στην αποκατάσταση του εντέρου. Ελέγξτε επίσης την κατάσταση του σιδήρου σας.

• συμπληρώματα ομοιοστατικών οργανισμών του εδάφους (HSOs), οργανισμοί καλού τύπου που βρίσκονται φυσικά στο έδαφος, οι οποίοι ήταν μέρος της ανθρώπινης διατροφής πριν από το 1930, και που έχει αποδειχθεί ότι κατευνάζουν τη φλεγμονή του εντέρου.

• μπεντονίτης ή ένυδρο πυριτικό αργίλιο, το οποίο έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να συλλέγει τα βακτηρίδια και τους ιούς που κολλάνε σε αυτό και, καθώς ο μπεντονίτης δεν απορροφάται, περνά μέσα από το παχύ έντερο, παίρνοντας μαζί του και τις τοξίνες.

Πάρα πολλά σάκχαρα
Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν «δυσαπορρόφηση φρουκτόζης», ή δυσκολία να επεξεργαστούν τη φρουκτόζη – τον τύπου του σάκχαρου που βρίσκεται στα φρούτα, σε κάποια λαχανικά, στο μέλι και στο σιρόπι καλαμποκιού – καθώς περνά μέσα από το λεπτό έντερο.

10.Υποψιαστείτε το: εάν το έντερό σας χειροτερεύει όταν τρώτε φρούτα.

Διαγνώστε το: με τη λήψη ενός τεστ δυσανεξίας στη φρουκτόζη, ένα άλλο τεστ για τη μέτρηση της ικανότητάς σας να απορροφά οποιοδήποτε είδος φρουκτόζης.

Λύστε το: Περιορίζοντας την ποσότητα των σακχάρων που λαμβάνετε όταν τρώτε φρούτα. Μία μελέτη του Συστήματος Υγείας Mayo στην Αμερική, βρήκε ότι το 38 τοις εκατό των ασθενών βελτίωσαν τα συμπτώματά τους μόνο με την μείωση της κατανάλωσης σακχάρων από φρούτα˙ ειδικότερα, τα παιδιά αντιδρούν καλά σε μία διατροφή χαμηλή σε φρουκτόζη.

11.Επίσης, προσέξτε για άλλα επιδεκτικά ζύμωσης, υδατάνθρακες που απορροφώνται ελάχιστα όπως η λακτόζη (που βρίσκεται στο γάλα), οι φρουκτοζάνες (που βρίσκονται στο σιτάρι και τα κρεμμύδια) και η σορβιτόλη (μία κοινή γλυκαντική ουσία).

12. Φροντίστε να αποφεύγετε τις αμίνες (τυρί, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, καφέ και κόκκινο κρασί) και τα πρόσθετα τροφίμων (βενζοϊκά, θειώδη, νιτρικά και νιτρώδη άλατα, και ταρτραζίνη και άλλες τεχνητές χρωστικές).

Χαμηλό επίπεδο στομαχικών οξέων
Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παράγουν πολύ λίγα ή καθόλου στομαχικά οξέα ή πεπτικά ένζυμα.

Υποψιαστείτε το: αν αισθάνεστε ιδιαίτερα άσχημα μετά από το φαγητό.

Διαγνώστε το: με ανάλυση οξέων του στομάχου για να ανακαλυφθεί πόσο γαστρικό οξύ παράγει ο οργανισμός σας και επίσης αν έχετε αρκετά παγκρεατικά ένζυμα.

Λύστε το: Συμπληρώστε τη διατροφή σας με το στομαχικό οξύ υδροχλωρική βεταΐνη (HCl και πεψίνη) και παγκρεατικά ένζυμα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Αποφύγετε τους αναστολείς ισταμίνης ή τους ανταγωνιστές των υποδοχέων Η2 της ισταμίνης που πωλούνται ευρέως για την ανακούφιση από την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος, καθώς το κάνουν αυτό με τη μείωση των επιπέδων του στομαχικού οξέος.

19.Η λήψη 500mg l-ισταδίνης μπορεί επίσης να βελτιώσει την παραγωγή γαστρικού οξέος.

«Διαρροή» από τα τοιχώματα του εντέρου
Όταν δουλεύει σε άριστη κατάσταση, η επένδυση του λεπτού εντέρου σας λειτουργεί σαν ένα έξυπνο κόσκινο που επιτρέπει μόνο μικρά σωματίδια τροφής – αμινοξέα, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα – να περάσουν μέσα από αυτό, να φτάσουν στο αίμα σας και να μεταφερθούν σε άλλα κύτταρα στο σώμα, ενώ αποτρέπει άλλα, μεγαλύτερα μόρια τροφών και τοξίνες ή βακτήρια που θα μπορούσαν να σας βλάψουν.

Όμως εάν αυτό το μικρό κόσκινο έχει υποστεί βλάβη κατά κάποιο τρόπο, τότε ένας μεγάλος αριθμός τοξικών ουσιών είναι σε θέση να παραβιάσουν το τοίχωμα του εντέρου, προκαλώντας την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλάζοντας τη βακτηριακή σύνθεση του εντέρου και ακόμα επιτρέποντας την υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, όπως η Κάντιντα.

Μια σειρά από παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η κακή απορρόφηση των τροφών, η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο υποσιτισμός, οι κοινές ασθένειες και παθήσεις του δέρματος όπως η ακμή, η ψωρίαση και η δερματίτιδα, συχνά έχουν τις ρίζες τους στο γεγονός ότι η επένδυση του εντέρου έχει τρύπες που είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Υποψιαστείτε το: αν σας έχει διαγνωστεί Κάντιντα και η θεραπεία δεν λειτούργησε, ή αν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, είχατε σοβαρά εγκαύματα, δερματίτιδα ή περιοδικά εξανθήματα, ή ξαφνικά αντιδράτε σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τροφών, ιδιαίτερα από μια σειρά διαφορετικών ομάδων τροφίμων.

13. Άλλες αιτίες είναι η κατάχρηση αλκοόλ, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η χημειοθεραπεία.

14.Ένα διαπερατό έντερο είναι επίσης συχνά το αποτέλεσμα ενός στόματος που είναι γεμάτο σφραγίσματα αμαλγάματος, καθώς μικροσκοπικές αλλά ενεργές ποσότητες υδραργύρου μεταναστεύουν στον οργανισμό.

Διαγνώστε το: με εξέταση εντερικής διαπερατότητας (μέτρηση λακτουλόξης / μαννιτόλης). Κανένα από αυτά τα σάκχαρα δεν μεταβολίζεται στο υγιές έντερο και έτσι θα πρέπει ως επί το πλείστον να αποβάλλονται με τα ούρα μετά από έξι ώρες.

Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι παραλαμβάνεται περισσότερο από το κανονικό σάκχαρο, έχετε ένα έντερο με διαρροή.

Λύστε το: μασώντας καλά το φαγητό σας, καθώς αυτό απελευθερώνει τον επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, ένα πολυπεπτίδιο που διεγείρει την ανάπτυξη και την επισκευή των τοιχωμάτων του λεπτού εντέρου.

15.Και σταματήστε να τρώτε πάρα πολύ αδιάλυτες φυτικές ίνες, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαπερατότητα του εντέρου.

16.Τέλος, πάρτε συμπληρώματα διατροφής για να θεραπεύσετε τα τοιχώματα του εντέρου σας.

Θεραπεύστε τη «διαρροή» του εντέρου σας

Δοκιμάστε τα ακόλουθα συμπληρώματα και πειραματιστείτε για να δείτε ποια λειτουργούν καλύτερα για σας, ή ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού φυσικοπαθητικού.

Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.

1. Επιλέξτε στελέχη που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους, μπιφιδοβακτήρια Saccharomyces boulardii και στελέχη που δεν προκαλούν ασθένειες του Escherichia coli και στρεπτόκοκκους.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των κυττάρων που καλύπτουν τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο. Προτεινόμενη δοσολογία: 10.000IU.

Τα συμπληρώματα με Colostrum (πρωτόγαλα) μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της επένδυσης του εντέρου σας και επίσης ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της φυσικής χλωρίδας του εντέρου.

H γλουταμίνη, ένα βασικό αμινοξύ για υγιές εντερικό τοίχωμα, μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη στην επιφάνεια του εντέρου που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.

2.Η γλουταθειόνη (GSH) είναι ένα αντιοξειδωτικό, τα επίπεδα του οποίου είναι χαμηλά σε άτομα με σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Εάν έχετε παράσιτα, μην τη χρησιμοποιήσετε μέχρι να έχετε καθαρίσει από αυτά.

Τα φλαβονοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στο γάλα γαϊδουράγκαθου (milk thirstle – Silybum marianum) και στη ρίζα πικραλίδας (Taraxacum officinale). Όταν λαμβάνονται πριν από το φαγητό, μπορούν να εμποδίσουν αλλεργικές αντιδράσεις που αυξάνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.

Τα ιχθυέλαια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από τις τοξίνες που παράγονται στο έντερο και προλαμβάνουν τον τραυματισμό του τοιχώματος του εντέρου που προκαλείται από το φάρμακο μεθοτρεξάτη,

3. ενώ το έλαιο πίτουρου ρυζιού (gamma oryzanol) μπορεί να αντιμετωπίσει τα έλκη του εντέρου.

4.Οι σακχαρομύκητες boulardii, μία φιλική μαγιά προς το έντερο, οι οποίοι απομονώθηκαν αρχικά από τη φλούδα των φρούτων λίτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της διάρροιας και της κολίτιδας.

5.Οι βιταμίνες Β και οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μολυβδαίνιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο μπορούν να ληφθούν συμπληρωματικά.

Περίπου ένας στους έξι από εμάς έχει Giardia lamblia, ένα μικροσκοπικό μαστιγοφόρο πρωτόζωο που προκαλεί μεγάλη κόπωση και διαταραχές του εντέρου, και ένας στους 10 έχει μολυνθεί με cryptosporidia, μια άλλη ομάδα πρωτόζωων που προκαλούν διάρροια.

Αυτά και άλλα παράσιτα του εντέρου, όπως το Blastocystis hominis μπορεί να προκαλέσουν ασαφή συμπτώματα του εντέρου που έρχονται και φεύγουν ή που μιμούνται αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Υποψιαστείτε το: αν έχετε στο στόμα σας μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα (ο υδράργυρος έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει την οικολογία του εντέρου) ή αν οι αποτοξινωτικές δίαιτες δεν βοηθούν.

Διαγνώστε το: με εξέταση κοπράνων για παράσιτα.

Λύστε το: Εάν το τεστ βγει θετικό, εδώ περιγράφεται η αγαπημένη φόρμουλα του Dr Harald Gaier για τα περισσότερα παράσιτα:

Την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα παίρνετε:

• Βάμμα Berberis vulgaris (15 ml τρεις φορές την ημέρα)

• Το έλαιο ρίγανης (1 κάψουλα την ημέρα) φαίνεται να εμποδίζει τα παράσιτα (π.χ. Giardia)

• Βάμμα Artemisia absinthium (15 ml τρεις φορές την ημέρα)

• Γαρύφαλλo σε σκόνη (μία κάψουλα την ημέρα).

Τη δεύτερη και την τέταρτη εβδομάδα, λαμβάνετε:

• Βάμμα Hydrastis canadensis (15 ml τρεις φορές / ημέρα)

• Εκχύλισμα φύλλων ελιάς (μία κάψουλα την ημέρα)

• L-Γλουταμίνη (5 g/ημέρα).

Τα Berberis και Artemisia μπορούν να επιτεθούν σε όλα τα είδη βακτηρίων του εντέρου, πρωτόζωα και μύκητες.

17.Προσθέσετε τα συμπληρώματα της πρόπολης, που έχουν αποτέλεσμα ενάντια στα παράσιτα Giardia.

18. Σύμφωνα με την ιατρική βοτανολόγο Susan Koten, επίσης σκεφτείτε να κλείσετε ραντεβού με κάποιο βοτανολόγο για καθαρισμό της χοληδόχου κύστης με fringetree Chionanthus virginicus, Leptandra virginica και Berberis vulgaris, καθώς και η χοληδόχος κύστη επηρεάζεται συχνά.

Υπερανάπτυξη Candida albicans
“Όταν το μόνο που έχεις είναι ένα σφυρί , όλα αρχίζουν να μοιάζουν με ένα καρφί.” Έτσι είπε o Βρετανός διατροφικός πρωτοπόρος Dr Stephen Davies, για τις μολύνσεις από κάντιντα και την τάση πολλών γιατρών και εναλλακτικών θεραπευτών να διαγνώσουν σε κάποιον που υποφέρει από μια συλλογή ανεξήγητων συμπτωμάτων, ότι είναι θύμα μυκητίασης.

Περίπου 25 χρόνια μετά που ο Dr Orian Truss από το Birmingham, της Alabama μίλησε πρώτος για την υπερανάπτυξη του κανονικά άκακου μύκητα Κάντιντα που μπορεί να προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή στο έντερο, γιατροί που ασχολούνταν με τη διατροφική ιατρική όπως ο Dr Harald Gaier, τώρα πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι μάλλον πιο περίπλοκη. 

Η Κάντιντα είναι μόνο μία από τις πολλές αιτίες, και οι λεγόμενοι πάσχοντες από κάντιντα ίσως έχουν διάφορα, πολύ διαφορετικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

Υποψιαστείτε το: αν δεν βελτιώνεστε σε τη δίαιτα της Παλαιολιθικής εποχής.

Διαγνώστε το: κάνοντας ένα τεστ για τους ζυμομύκητες του εντέρου. Αυτό μετρά κατά πόσο γίνεται ζύμωση αιθυλικής αλκοόλης στο έντερο μετά την κατανάλωση σακχάρων γλυκόζης, όπως συμβαίνει συχνά με την υπερανάπτυξη του μύκητα, και έτσι διακρίνονται οι ζυμύκητες από την υπερανάπτυξη βακτηρίων.

Λύστε το: Σκότωσε την Κάντιντα με φυσικό αντιμυκητιακό όπως το βάμμα Berberis (15 ml δύο φορές την ημέρα). Εκτός από αυτό, το καπρυλικό οξύ, το goldenseal και μια σειρά από άλλες παραδοσιακές θεραπείες έχουν φανεί αποτελεσματικές, συμπεριλαμβανομένου του έλαιου tea tree (Melaleuca alternifolia), του έλαιου ρίγανης, που αποδεδειγμένα, έχουν ισχυρά αποτελέσματα κατά του ζυμομύκητα Κάντιντα, του ελαιόλαδου και το έλαιου γαρύφαλου.

20.Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και σιγουρευτείτε ότι αποφεύγετε τα σάκχαρα, τα προϊόντα ζύμωσης, το αλκοόλ και τα συνήθη τρόφιμα που σχετίζονται με αλλεργίες και, για μια εβδομάδα ή δύο, τα φρούτα. Ελέγξτε τη διατροφική κατάστασή σας και πάρτε συμπληρώματα διατροφής εάν είναι απαραίτητα.

ΟΙ γιατροί συνήθως βρίσκουν ότι οι ασθενείς τους έχουν ανεπαρκεια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, Β1 και Β6, και ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα. Πάρτε παγκρεατικά ένζυμα (πρωτεάσες) που διατηρούν το λεπτό έντερο χωρίς παράσιτα και ενισχύουν την πέψη.

21. Η έλλειψη πρωτεάσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων μολύνσεων από ζυμομύκητες.

Προσθέστε συμπληρώματα χολίνης, βεταΐνης και μεθειονίνης για να καθαρίσετε τη λειτουργία του ήπατος, καθώς μια ήπια ηπατική βλάβη είναι συχνά πίσω από χρόνια υπερανάπτυξη Κάντιντα. Αυτά τα ηπατικά ένζυμα ενισχύουν τα επίπεδα των δύο μεγάλων αντιοξειδωτικών: της s-αδενοσυλμεθειονίνης και της γλουταθειόνης.22

Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (Silybum marianum) σε δόσεις των 70-210mg τρεις φορές την ημέρα μπορεί να τονώσει τη δημιουργία νέων κυττάρων του ήπατος, και να αυξήσει την παραγωγή της γλουταθειόνης και της χολής. Μπορεί επίσης να μειώσει τη βλάβη του ήπατος.

Δείτε στο βίντεο και την έρευνα του Πανεπιστημίου Χανίων για τη ραγδαία αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου τη τελευταία τριετία: