Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει: Μήπως φταίμε εμείς για όσα αρνητικά μας συμβαίνουν;

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει: Μήπως φταίμε εμείς για όσα αρνητικά μας συμβαίνουν;

«Αύριο με περιμένει πολύ δύσκολη μέρα». «Κάθε φορά που κανονίζω να φύγω για διακοπές, όλο και κάτι θα πάει στραβά». «Ποτέ δεν καταφέρνω να είμαι στην ώρα μου στα ραντεβού μου». Πόσοι από εμάς δεν κάνουν τέτοιες αρνητικές σκέψεις;

Και σε πόσους από εμάς δεν έχει τύχει αυτό ακριβώς το αρνητικό που σκεφτόμαστε να συμβεί, επιβεβαιώνοντάς μας ότι καλά κάνουμε και βλέπουμε τα πράγματα… γκρίζα; 

Η επιστημονική κοινότητα έρχεται να επιβεβαιώσει πως, πράγματι, όσο σκεφτόμαστε αρνητικά τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις να επαληθεύονται.

Nocebo: το ύπουλο δίδυμο αδερφάκι του placebo
Εδώ και δεκαετίες ακούμε για το φαινόμενο placebo: συμμετέχοντες σε επιστημονικές έρευνες οι οποίοι παίρνουν ένα ψευδοφάρμακο παρουσιάζουν την ίδια βελτίωση με όσους λαμβάνουν την κανονική φαρμακευτική αγωγή που ερευνάται κάθε φορά. 

Ασθενείς που στο πλαίσιο μιας έρευνας πιστεύουν πως έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση, αλλά στους οποίους δεν έχει γίνει παρά μόνο μια τομή ώστε να νομίζουν πως πράγματι έχουν χειρουργηθεί, αρχίζουν να συνέρχονται από χρόνια προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι επιστήμονες εντόπισαν και το ύπουλο δίδυμο αδερφάκι του placebo, το nocebo (νοσίμπο). Αν το placebo μάς βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα ενεργοποιώντας τις ανάλογες περιοχές του εγκεφάλου μας με τη σκέψη μας, το nocebo δρα με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση: νιώθουμε χειρότερα γιατί πιστεύουμε ότι θα νιώσουμε χειρότερα. 

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και όσοι από τους συμμετέχοντες σε μια έρευνα δεν έχουν πάρει καμία φαρμακευτική αγωγή πέρα από ζαχαρόνερο, εμφανίζουν τις παρενέργειες που εκδηλώνουν και εκείνοι στους οποίους δίνεται το φάρμακο που βρίσκεται υπό μελέτη. 

Μόνο και μόνο επειδή οι υπεύθυνοι της έρευνας τους είπαν πως το υπό δοκιμή φάρμακο (το οποίο όμως ποτέ δεν έλαβαν στην πραγματικότητα) ενδέχεται να τους προκαλέσει πονοκέφαλο, ναυτία, κ.λπ…

Σκέφτομαι τι σκέφτομαι
Μπορεί οι New Age θεωρίες, όπως αυτή του νόμου της έλξης που περιγράφεται στο βιβλίο «Το Μυστικό» της Ρόντα Μπερνς (εκδ. Λιβάνη), να μας κάνουν να σηκώνουμε με δυσπιστία το φρύδι. Μπορεί η όλη φιλοσοφία «της θετικής ενέργειας» να μας φαίνεται αφελής, ίσως και ουτοπική. 

Αν όμως ακόμα και οι επιστήμονες - που κατά κανόνα βλέπουν με σκεπτικισμό ό,τι δεν φαίνεται στο μικροσκόπιο ή στα στατιστικά των ερευνών - έχουν αποδεχτεί τη δύναμη που ασκούν επάνω μας οι σκέψεις μας, τότε μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε σοβαρά… τι σκεφτόμαστε; 

Και μήπως αν πράγματι αλλάζοντας τις σκέψεις μας από αρνητικές σε θετικές, μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την καθημερινότητά μας;

Πιάσε με αν μπορείς
Επειδή τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι σκεφτόμαστε αρνητικά, ένα γρήγορο τεστ για να εντοπίσουμε αν κάνουμε αρνητικές σκέψεις είναι να εξετάσουμε το πώς αισθανόμαστε. 

Αν, για παράδειγμα, ξαφνικά νιώσουμε άσχημα χωρίς καν να έχουμε δει ή ακούσει κάτι που θα μπορούσε να μας στεναχωρήσει, το πιθανότερο είναι πίσω από το συναίσθημα που βιώσαμε να κρύβεται μια αρνητική σκέψη. 

Από τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι στο θέατρο του νου μας οι ηθοποιοί δεν είναι και τόσο… λαμπεροί, έχουμε κάνει και το πιο σημαντικό βήμα ώστε να ξαναστήσουμε την παράσταση από την αρχή, όπως θέλουμε εμείς. Να, λοιπόν, μερικά από τα πρώτα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε αν θέλουμε να αποβάλλουμε τις αρνητικές σκέψεις:

1. Δες αν θέλεις. Πραγματικά. Ξαναδιάβασε την προηγούμενη φράση, γιατί η λέξη-κλειδί είναι το αν «θέλουμε». Καμία συνήθεια δεν κόβεται εύκολα και το ίδιο ισχύει για τις πεποιθήσεις που έχουμε χτίσει σαν από τσιμέντο για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. 

Μπορεί να μην είναι ευχάριστο να σκέφτεσαι ότι πάντα «την πατάς, γιατί δίνεις σε φίλους, συνεργάτες και συντρόφους περισσότερα από ό,τι αξίζουν», αλλά αν έχεις μάθει να λειτουργείς έτσι, είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο από το να αλλάξεις.

2. Αντικατάστησέ τες. Αν καταλάβεις ότι σκέφτεσαι συχνά υποτιμητικά για τον εαυτό σου, γράψε σε ένα χαρτί την αντίθετη δήλωση. Για παράδειγμα, αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται «Είμαι πάντα αναβλητική και γι’ αυτό δεν προλαβαίνω ποτέ τις προθεσμίες στη δουλειά», γράψε «Είμαι συνεπής και οργανώνω με αποτελεσματικότητα το χρόνο μου». 

Κόλλησε το χαρτί στον καθρέφτη της τουαλέτας ή στο ψυγείο ώστε να το βλέπεις και να το διαβάζεις κάθε μέρα. Μπορεί να σου φανεί περίεργο, το πιθανότερο είναι να νιώθεις αμήχανα τις πρώτες φορές που θα το διαβάζεις, αλλά ο μόνος τρόπος να ξεφορτωθείς κάτι παλιό είναι να βάλεις στη θέση του κάτι νέο.

3. Κόψε τη συζήτηση. Κάθε σκέψη πυροδοτεί μια άλλη και πριν το καταλάβουμε, στο μυαλό μας έχει εξελιχθεί ένα ολόκληρο σενάριο. Αν η αρχική σκέψη είναι αρνητική, η ταινία που θα παίζει στο μυαλό μας αποκλείεται να έχει happy end. Πάτησε pause και σκέψου κάτι άλλο.

4. Φτιάξε στοκ… από όμορφες εικόνες. Οι όμορφες εικόνες δημιουργούν και όμορφες σκέψεις. Ψάξε στο pinterest για φωτογραφίες που σε κάνουν να νιώθεις καλά, άλλαξε το background του υπολογιστή σου με μια αισιόδοξη εικόνα, βάλε ένα λουλούδι στο γραφείο ή την κουζίνα.

5. Κάνε ένα βήμα τη φορά. Πράγματι υπάρχει κάποιος λόγος που πιστεύεις πως χάνεις την ψυχραιμία σου όταν κάποιος σε αδικεί. Αλλά σε πρώτη φάση, αρκέσου στο να αναγνωρίσεις πως νιώθεις αδικία όποτε συμβαίνει αυτό. Στη συνέχεια θα αρχίσεις να εντοπίζεις πότε αντιδράς με αυτό τον τρόπο και, έπειτα, γιατί. Αλλά το πρώτο βήμα είναι να δεις τι σκέφτεσαι. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους…




Πηγή: queen.gr

5 λάθη που κάνουμε όταν “έχουμε τις μαύρες μας”…!!!!

Όταν έχουμε τις μαύρες μας κάνουμε το παν για να “ανέβουμε”. Φαίνεται όμως πως πολλά από τα πράγματα στα οποία καταφεύγουμε για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, τελικά μας κάνουν να αισθανθούμε χειρότερα.

Αυτές είναι μερικές από τις συνήθειες που υιοθετούμε για να νοιώσουμε καλύτερα, όταν η ψυχολογική μας διάθεση πέφτει.

1. Αυξάνουμε τη σεξουαλική μας δραστηριότητα

Η δικαιολογία: «Τουλάχιστον αυτό θα με κάνει να νοιώσω καλά με το σώμα μου»

Το λάθος: Για μερικούς ανθρώπους , η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα οδηγεί σε μια συναισθηματική απογοήτευση, που μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες. Αυτή η “μετά τη συνουσία κατάπτωση” δεν είναι απόλυτα κατανοητή , αλλά ο ψυχίατρος Richard Friedman στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη, εικάζει ότι η αμυγδαλή, η «συναισθηματική» περιοχή του εγκεφάλου που είναι ανενεργή κατά τη διάρκεια του οργασμού, ενεργοποιείται έντονα αργότερα, προκαλώντας θλίψη.

Τι να προτιμήσετε: Καλύτερα να επιμείνετε στις αγκαλιές και τα φιλιά. Αυτό το είδος της σωματικής επαφής εξασφαλίζει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης , η οποία μπορεί να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα όπως η εμπιστοσύνη, η γενναιοδωρία και η εγγύτητα … αλλιώς γνωστή ως “αγάπη “.

2. Τρώμε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου

Η δικαιολογία: «Το φαγητό μου φτιάχνει τη διάθεση»

Το λάθος :Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κάνουν κακό στην υγεία μας αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση επεξεργασμένων τρόφιμων με την κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης μίας, στην οποία οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τα περισσότερα trans λιπαρά, είχαν έως και 48% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη. 

Σε συνέχεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο πρόχειρο φαγητό καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να αισθάνεστε άκεφος. Και άλλες ακόμη έρευνες έχουν δείξει πώς η κατανάλωση τροφών με πολλά πρόσθετα ζάχαρης διαταράσσει την ισορροπία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, διαταράσσοντας περαιτέρω τη διάθεσή μας.

Τι να προτιμήσετε: Το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να παράγει τους νευροδιαβιβαστές εκείνους που σας κάνουν να αισθάνεστε ευτυχείς. Και αν δεν έχετε διάθεση για ψάρι ή λαχανικά (κάποιες από τις πολυτιμότερες τροφές), μπορείτε να συμβιβαστείτε με μαύρη σοκολάτα και πορτοκάλια.

3. Κρυβόμαστε αντί να αυξήσουμε την κοινωνικότητά μας

Η δικαιολογία: «Το μυαλό μου είναι πολύ κουρασμένο για να σκέφτομαι»

Το λάθος: Είναι άλλο πράγμα να προσπαθήσεις να βρεις χρόνο για την παράσταση που θέλεις οπωσδήποτε να δεις, και εντελώς διαφορετικό το να καταρρεύσεις στον καναπέ και να παρακολουθήσεις άπειρα επεισόδια από μια τηλεοπτική σειρά και μάλιστα σε επανάληψη. Κοινωνιολόγοι του Πανεπιστήμιο του Maryland διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε μια ήδη ταλαιπωρημένη διάθεση. 

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παθητική παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να παρέχει αρχικά μια απόδραση για όσους αισθάνονται δυσαρεστημένοι, αλλά αργότερα οδηγεί σε δυσαρέσκεια και κακοκεφιά.

Τι να προτιμήσετε: Άτομα που συμμετείχαν σε έρευνα και περιέγραψαν τον εαυτό τους «πολύ χαρούμενο», δήλωσαν πως περνούσαν σημαντικά περισσότερο χρόνο χαλάρωσης με το να συμμετέχουν σε θρησκευτικές δραστηριότητες, την ανάγνωση και την κοινωνικοποίηση. 

Εάν δεν μπορείτε να επιστρατεύσετε την ψυχική σας ενέργεια για να τελειώσετε το μυθιστόρημα που διαβάζετε, καλέστε ένα φίλο να παρακολουθήσετε μαζί αυτό που σας αρέσει, ακόμα και στην τηλεόραση.

4. Πειραματίζόμαστε με εναλλακτικές θεραπείες, βότανα και ουσίες

Η δικαιολογία: «Έχω ακούσει ότι το βαλσαμόχορτο είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό.»

Το λάθος: Έρευνες υποστηρίζουν την ικανότητα βοτάνων να μειώνουν το άγχος. Το βαλσαμόχορτο υπήρξε πιο αποτελεσματικό από εικονικά φάρμακα στη θεραπεία της κατάθλιψης. Ωστόσο οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή, και αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες (όπως το αλκοόλ, τα υπνωτικά χάπια και τα φαρμακευτικά φυτά). 

Με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν προειδοποιήσεις αυτοκτονίας στις ετικέτες ορισμένων αντικαταθλιπτικών, η βιβλιογραφία για βαλσαμόχορτο προειδοποιεί ότι μπορεί να επιδεινώσει σε ορισμένες περιπτώσεις τη σοβαρή κατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια.

Τι να προτιμήσετε: Ποτέ μην προσπαθήσετε εναλλακτικές θεραπείες, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευτεί γιατρό.

5. Περιμένουμε το αντικαταθλιπτικό μας φάρμακο να μας κάνει να αισθανθούμε αμέσως εντελώς καλά

Η δικαιολογία: «Η ξαδέρφη μου, μου είπε πως τη βοήθησε πραγματικά».

Το λάθος: Μία στις τέσσερις γυναίκες 40-50 ετών παίρνει αντικαταθλιπτικά. Αλλά πολλοί νέοι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι οι SSRI ( εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) μπορεί να χρειαστούν από τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επιφέρουν σημαντική ανακούφιση. 

Περίπου 60 έως 70% των ανθρώπων που θα πάρει κάποιο αντικαταθλιπτικό θα αισθανθεί κάποια θετική επίδραση, λέει ο David Hellerstein , MD , καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Columbia University Medical Center.

Τι να προτιμήσετε: Αν μετά από περίπου 12 εβδομάδες δε δείτε βελτίωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια διαφορετική θεραπεία ( μια σημαντική μελέτη έδειξε ότι η μετάβαση σε ένα διαφορετικό SSRI μπορεί να βοηθήσει ένα στα τέσσερα άτομα). Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και χρειάζεται πολύ υπομονή.




Γνωρίζετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί νεύρα και θυμό;

Εσωτερικευμένος θυμός
Ο θυμός έχει χαρακτηριστεί ως ένα τοξικό ή καταστροφικό συναίσθημα. Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς νιώσει θυμό και μπορούμε να κατανοήσουμε ότι είναι ένα συναίσθημα πολύ έντονο και που μας επηρεάζει τόσο, που συχνά βλέπουμε τη συμπεριφορά μας να μεταμορφώνεται - συχνά κάνοντας πράγματα που τα μετανιώνουμε.

Ο θυμός είναι ουσιαστικά μια πολύ οξεία εκδήλωση άγχους και φόβου. Προσλαμβάνουμε ένα ερέθισμα, το ερμηνεύουμε σχεδόν αυτόματα ως απειλητικό και προβαίνουμε στην ανάλογη αντίδραση. 

Η αντίδραση αυτή έχει στοιχεία επιθετικότητας και μας φέρνει ταυτόχρονα σε άμυνα (ουσιαστικά κάνουμε επίθεση, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας από την επίθεση που πιστεύουμε ότι μας απειλεί). Συχνά δεν αναλογιζόμαστε με τρόπο λογικό τις συνέπειες των πράξεών μας και η συμπεριφορά μας χαρακτηρίζεται από έντονη παρόρμηση.

Κατανοητά μέχρι εδώ, θυμώνουμε γιατί κάτι μας απειλεί, μας προσβάλλει, μας αδικεί και αυτό το συναίσθημα μας βοηθά να προστατευτούμε.

Ο θυμός που νιώθουμε μπορεί να εξωτερικευτεί ή να εσωτερικευτεί. Στην πρώτη περίπτωση θα εκτονωθεί με τη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς: ο θυμωμένος άνθρωπος ανεβάζει τον τόνο της φωνής του, βρίζει, μιλάει με άσχημο τρόπο και μπορεί να καταφύγει ακόμα και σε σωματική βία. 

Ο άνθρωπος που θα εξωτερικεύσει το θυμό του δυσκολεύεται ή έχει μάθει από νωρίς στη ζωή του να μην ελέγχει την παρόρμηση αυτού του συναισθήματος και είναι ανήμπορος να το συγκρατήσει - πράγμα που έχει συχνά καταστροφικές επιπτώσεις γύρω του (π.χ. πρόκληση κάποιας μορφής βίας σε άλλους ανθρώπους).

Ο θυμός όμως μπορεί να εκδηλωθεί και με έναν λιγότερο έκδηλο τρόπο: να εσωτερικευτεί. Σε αυτήν την περίπτωση η συμπεριφορά που παρατηρούμε μοιάζει περισσότερο σε αυτό που αποκαλούμε “πικρία”: σαρκασμός, κυνικότητα, πικρόχολα σχόλια, ειρωνία.

Εκτός από την αμυντική αυτή στάση κατά την οποία κάποιος αποτραβιέται και νιώθει πικρία και καχυποψία, ο θυμός πολλές φορές εκδηλώνεται και μεταμφιεσμένος καλά: πιο έμμεσα, πιο “εκπολιτισμένα”. Όλοι μας θα έχουμε συναντήσει στη ζωή μας κάποιον άνθρωπο που να μιλάει με ιδιαίτερο πάθος για κάτι. Τα άτομα αυτά συνήθως θα τα χαρακτηρίσουμε ως παθιασμένα, φανατισμένα, “πορωμένα”.

Στην ψυχολογία όμως γνωρίζουμε καλά ότι λίγα πράγματα είναι τυχαία στην ανθρώπινη συμπεριφορά. 

Επίσης ψυχοθεραπευτικά γνωρίζουμε ότι τα έντονα συναισθήματα είναι δούρειοι ίπποι άλλων σκέψεων και συναισθημάτων και αξίζουν περισσότερης ανάλυσης και διερεύνησης. Έτσι, την οποιαδήποτε υπερβολή της συμπεριφοράς προσπαθούμε να την θεωρήσουμε ως ένα μήνυμα και να την αποκρυπτογραφήσουμε και να καταλάβουμε τι αυτή προσπαθεί να συγκαλύψει. 

Ακόμα και αν η συμπεριφορά αυτή είναι θετική (π.χ. ένας ζήλος για τη σωτηρία των αδέσποτων ζώων, μια υπερβολική εμμονή για την απελευθέρωση του ανθρώπου από καταπιεστικούς μοχλούς, μια υπερβολική ανησυχία και προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη), είναι πολύ πιθανό να υποκινείται από βαθύτερες ανάγκες.

Ο καθένας ενδέχεται να χρησιμοποιεί την φανατική και θυμωμένη ενασχόληση με ένα θέμα ως όχημα κάλυψης άλλων βαθύτερων αναγκών και το είδος και το εύρος αυτών των αναγκών φυσικά ποικίλλει από άτομο σε άτομο. 

Οι ανάγκες αυτές που οδηγούν σε θυμωμένες συμπεριφορές μπορεί να αφορούν διάφορα πεδία στα οποία ένα άτομο νιώθει ότι κάτι άλλο χρειάζεται. 

Ας δούμε κανά δυο παραδείγματα. Μπορεί να κρύβονται ανάγκες για αναγνώριση ή αποδοχή. 

Ελλείμματα του παρελθόντος αφήνουν ως αποτύπωμα μια λαχτάρα να καλυφθούν αυτά τα απωθημένα κενά. Μπορεί αυτά τα συναισθήματα να μην αφορούν μόνο άμεσα το άτομο, αλλά αυτό να βίωσε έμμεσαέστω και ως θεατής καταστάσεις που το στιγμάτισαν. 

Για παράδειγμα μια γυναίκα να θέλει να υποθάλψει τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς της γιατί στην παιδική της ηλικία έβλεπε ένα στενό της πρόσωπο να δέχεται αδικία, περιθωριοποίηση ή βία. 

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να κρύβεται από θυμωμένες συμπεριφορές, συγκεκαλυμμένες από ακτιβισμό, δράση κτλ. είναι ο εντυπωσιασμός: του εαυτού, του γονέα, του συντρόφου, των φίλων. 

Η υπερβολική ανάγκη να εντυπωσιάσουμε και να επιδιώξουμε την έγκριση και το χειροκρότημα προδίδει εσωτερικές ανασφάλειες και βαθύτερα αισθήματα μειονεξίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Δύο ζητήματα που αξίζει να σημειώσουμε:

1. Καθώς μιλάμε για ακραίες και υπερβολικές ενασχολήσεις, αξίζει να σημειώσουμε ότι στο χώρο του εθελοντισμού και του ακτιβισμού παρατηρούνται συχνά άτομα τα οποία ρίχνονται σε μάχες, προσπαθώντας να απαντήσουν στους εσωτερικούς τους “δαίμονες”, να κατευνάσουν δηλαδή άλλες, βαθύτερες ανάγκες. Πάντα κάτι τέτοιο σημαίνει; Όχι βέβαια. 

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όλα αυτά δε σημαίνουν ότι όσοι ασχολούνται με τον ακτιβισμό ή τον εθελοντισμό, έχουν βαθύτερα προβλήματα απαραίτητα. 

Ο αλτρουισμός απέχει πολύ από την αυταπάρνηση και είναι μια κινητήριος δύναμη της βελτίωσης της κοινωνίας. Η προσφορά μπορεί να είναι σχετικά ανιδιοτελής και να υποκινείται και από μια έντονη αίσθηση δικαίου και ένα αισιόδοξο πάθος για τη βελτίωση της ζωής γενικότερα.

2. Επίσης κάτι ακόμα που πρέπει να τονίσουμε είναι ότιόλα αυτά συνήθως αφορούν συναισθηματικές καταστάσεις και σκέψεις που δεν είναι απαραίτητα συνειδητές. Τα άτομα που καθοδηγούνται από εσωτερικευμένο θυμό δεν έχουν συναίσθηση των βαθύτερων αιτίων που οδηγούν σε συμπεριφορές όπως αυτές που είδαμε παραπάνω. 

Η σύγχυση αυτή προκαλείται ακριβώς επειδή πρόκειται για απωθημένες συναισθηματικές καταστάσεις. Όταν έρχονται στο συνειδητό επίπεδο και υπάρχει πια επίγνωση, ο θυμός “ξεθυμαίνει”, το άτομο αποσυμπιέζεται συναισθηματικά. 

Και τότε μπορεί να επιλέξει να ασχοληθεί με το αντικείμενό του με τρόπο πιο διαυγή, με πιο ξεκάθαρα κίνητρα, με πιο λογική σκέψη και με νηφαλιότητα.




Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Πάντα να είσαι περήφανος για ό,τι τους έδωσες.. κι ας μην το άξιζαν…!!!!

Έλα ρε άνθρωπε, σταμάτα να παραπονιέσαι.
Δεν είσαι ο μόνος που του φέρθηκαν σκάρτα. Δεν είσαι ο μόνος που έδωσε και πήρε το απόλυτο μηδέν.

Δεν είσαι ο μόνος που γεύτηκε την απογοήτευση, την αχαριστία και προδοσία.

Δεν είσαι ο μόνος που περνάς ζόρια.

Ναι, έδωσες κι έδωσες πολλά.

Αλλά αντί να μετράς τι και πόσα έδωσες, γιατί δεν μετράς πως εσύ είχες να δώσεις;

Είχες αγάπη κι ας μην την άξιζε.
Είχες αισθήματα κι ας τα πρόδωσε.
Είχες καλοσύνη, μεγαλοψυχία, ειλικρίνεια, γενναιοδωρία.

Εσύ είχες.

Ο άλλος, είναι ντενεκές ξεγάνωτος.

Αλλά αυτό δεν σε νοιάζει.

Για σένα ήταν ένα μάθημα ακόμα. Για εκείνον όμως, ήσουν μια χαμένη ευκαιρία να γίνει άνθρωπος.
Μια χαμένη ευκαιρία να νιώσει πώς είναι να τον φροντίζουν, να τον νοιάζονται, να τον αγαπούν.

Μην χάνεις το χρόνο σου πάνω από τελειωμένες ιστορίες και κακογραμμένα παραμύθια.

Να είσαι περήφανος που εσύ ένιωσες!

Να είσαι περήφανος που εσύ έδωσες!

Να είσαι περήφανος που εσύ, μέσα από όλα τα ανάποδα, μέσα από όλα τα στραβά, μέσα από πληγές και ξεπουλήματα, έμεινες άνθρωπος και δεν έγινες ποτέ ανθρωπάκι!

Γι’αυτό σου λέω κοίτα την πληγή, κοίτα και το σημάδι, και προχώρα.

Γιατί αν σταματήσεις, θα έχουν κερδίσει οι φασαριόζοι ντενεκέδες της ζωής μας!




Σοφία Παπαηλιάδου 
Image: Adrian Limani

Αλλάξτε τη ζωή σας με τη δύναμη του μυαλού…!!!!

Αλλάξτε τη ζωή σας με τη δύναμη του μυαλού.
Στις μέρες μας υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος πληροφοριών, γύρω από τις τελευταίες ανακαλύψεις στον τομέα της επιστήμης του… εγκεφάλου, διαθέσιμος στον καθένα ανά πάσα στιγμή.

Κι ενώ πολλοί ενημερωνόμαστε και διαβάζουμε γι’ αυτές τις ανακαλύψεις, πόσοι στην πραγματικότητα εφαρμόζουμε κάτι από όσα μαθαίνουμε;

Ο καθηγητής Warren Bennis είχε πει κάποτε το εξής: «Φαίνεται ότι συλλέγουμε πληροφορίες, επειδή έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε, αλλά είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να συγκεντρώνουμε τις πληροφορίες αυτές, που δεν έχουμε βρει ένα τρόπο για να τις χρησιμοποιούμε. Μια κοινωνία πρέπει να κρίνεται, όχι από αυτά που γνωρίζει, αλλά από αυτά που κάνει με όσα γνωρίζει».

Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, έτσι ώστε να βελτιώσετε τη ζωή σας;

Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε μερικές συμβουλές, που βασίζονται σε ανακαλύψεις γύρω από την έρευνα της λειτουργίας του εγκεφάλου, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή, καθώς και άλλων που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής σας.

Χρησιμοποιείστε το μυαλό σας για να μάθετε μια καινούρια δεξιότητα

Η νευροπλαστικότητα είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί συνεχώς νέες νευρικές οδούς. Όταν επαναλαμβάνουμε μια δεξιότητα που προσπαθούμε να κατακτήσουμε, ενδυναμώνουμε τα νευρικά δίκτυα που αντιπροσωπεύουν αυτήν την ενέργεια.

Μάλιστα, στον εγκέφαλό μας συμβαίνει το ίδιο είτε εκτελούμε όντως την ενέργεια αυτή, είτε απλά την οραματιζόμαστε.

Ο εγκέφαλος δε μπορεί να κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε μια ενέργεια που έχει κάνει στην πραγματικότητα κάποιος, από μία που φαντάζεται.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παρουσίασαν σε δύο ομάδες εθελοντών ένα άγνωστο σε εκείνους μουσικό κομμάτι για πιάνο. Στην μία ομάδα παρείχαν ένα αρμόνιο και τους ζήτησαν να κάνουν εξάσκηση στο κομμάτι. Από τη δεύτερη ομάδα ζήτησαν απλά να διαβάσουν τις νότες και να φανταστούν ότι παίζουν το κομμάτι.

Όταν μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες εμφάνιζαν διαστολή στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου τους, παρότι η δεύτερη ομάδα δεν είχε ακουμπήσει ποτέ πλήκτρα.

Ο Αϊνστάιν, επίσης, είχε πει ότι η «φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση».

Μήπως έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσετε την πλαστικότητα του εγκεφάλου σας;

Πετύχετε τους στόχους σας, κρατώντας το στόμα σας κλειστό

Η ιδέα αυτή διαδόθηκε ιδιαίτερα μετά την ομιλία του Derek Sivers, επαγγελματία μουσικού, στο TED. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, τεστ ψυχολογίας έχουν αποδείξει ότι όταν αποκαλύπτει κανείς τους στόχους του σε κάποιον άλλο… μειώνονται οι πιθανότητες να ασχοληθεί ενεργά με αυτούς έτσι ώστε να τους πραγματοποιήσει.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μπερδεύεται και νομίζει ότι η κουβέντα που είχατε είναι και… πράξη. Η ικανοποίηση που νιώθει κανείς από την κοινωνική αναγνώριση, κάνει τον εγκέφαλο να αισθάνεται σαν ο στόχος να έχει ήδη επιτευχθεί.

Η ικανοποίηση που βιώνει κανείς από την… εξιστόρηση, αφαιρεί από το άτομο το κίνητρο για να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται να γίνει, η οποία θα οδηγούσε στην πραγματοποίηση του στόχου.

Χαμογελάστε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Σύμφωνα με μια θεωρία (The Facial Feedback Hypothesis), οι εκφράσεις του προσώπου που εκπροσωπούν ένα συναίσθημα, προκαλούν τέτοιες αλλαγές στο σώμα, παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν όταν κανείς βιώνει το συγκεκριμένο συναίσθημα.

Ο εγκέφαλος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ψεύτικο και σε ένα αυθεντικό χαμόγελο, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει την ίδια ικανοποίηση, καθώς οι αντίστοιχοι μύες στέλνουν το ίδιο «μήνυμα» σε αυτόν.

Την επόμενη φορά λοιπόν που δε θα έχετε και πολύ καλή διάθεση, αντί να συνοφρυωθείτε, προσπαθήστε να χαμογελάσετε. Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, το πιο πιθανό είναι να καταφέρετε να νιώσετε κάπως καλύτερα.

Καταλάβετε τη φυσιολογία του συναισθηματικού πόνου για να αναπτύξετε την ενσυναίσθησή σας

Επιστήμονες από το τμήμα ψυχολογικών ερευνών του πανεπιστημίου Purdue ανακάλυψαν, ότι ο κοινωνικός/συναισθηματικός πόνος είναι το ίδιο αληθινός και έντονος, όσο και ο σωματικός πόνος.

Όταν ένα άτομο βιώνει μια έντονα δυσάρεστη συναισθηματική εμπειρία, ενεργοποιούνται τα ίδια εγκεφαλικά δίκτυα, όπως όταν τραυματίζεται. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διαχωρίσει ανάμεσα στο σωματικό και συναισθηματικό πόνο.

«Και οι δύο μορφές πόνου μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές τη στιγμή που συμβαίνουν» ανέφερε ο Kip Williams, «όμως ο κοινωνικός/συναισθηματικός πόνος έχει τη μοναδική ικανότητα να επανέρχεται ξανά και ξανά».

Την επόμενη φορά που θα είστε έτοιμοι να «τραυματίσετε» κάποιον συναισθηματικά θυμηθείτε το.

Ίσως ο καθένας μας να μπορούσε να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο στη σφαίρα επιρροής του, αναλογιζόμενος πώς μπορεί να αναπτύξει την ενσυναίσθησή του για τους άλλους.

Μειώστε τα επίπεδα του στρες, παίρνοντας τον έλεγχο των σκέψεών σας

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής και μιας φανταστικής απειλής: η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού είναι η ίδια.

Ο Don Joseph Goewey στο βιβλίο του «Mystic Cool: A Proven Approach to Transcend Stress, Achieve Optimal Brain Function, and Maximize Your Creative Intelligence» παρέχει ένα χρήσιμο εργαλείο –που το ονομάζει «Clear Button»- που βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να ελέγξει την κλιμάκωση του στρες.

Η στρατηγική αυτή των 10 δευτερολέπτων, καταφέρνει να αποσπάσει την προσοχή από τον πρωτόγονο εγκέφαλο, όπου «κατοικεί» ο φόβος.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:
1. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα κουμπί στο κέντρο της αριστερής σας παλάμης και ότι όταν το πιέσετε αυτό θα στείλει ένα σήμα στον εγκέφαλό σας να σταματήσει να κάνει τρομακτικές σκέψεις.

2. Πατήστε το κουμπί με το δεξί σας χέρι, ενώ ταυτόχρονα εστιάζετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας.

3. Πάρτε τρεις ανάσες και μετρήστε τες.

4. Φανταστείτε ένα διαφορετικό χρώμα για κάθε νούμερο που λέτε.

5. Καθώς εκπνέετε, χαλαρώστε και βιώστε την κάθε στιγμή.




tro-ma-ktiko

Πώς να ξεφύγουμε από την αλλοτρίωση μας…!!!!

Αλλοτρίωση… όταν ο άνθρωπος αποξενώνεται από τον ίδιο του τον εαυτό, την ίδια του τη ζωή και στο τέλος δεν τον αναγνωρίζει. Η καθημερινότητά μας είναι δουλειά, σπίτι, υποχρεώσεις, άγχος και πίεση. 

Μία καθημερινότητα σκληρή και απαιτητική. Σαν να είμαστε ένα είδος ρομπότ που μόνο παράγουμε δουλειά χωρίς απολαύσεις και χαρές.

Μήπως, κάτι κάνουμε λάθος; Μήπως κάτι έχουμε καταλάβει λάθος; Και εντέλει που αρχίζει η προσωπική μας ευθύνη για ότι συμβαίνει στη ζωή μας; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Μερικές στιγμές ευτυχίας θα μπορούσαν να είναι:

Ο ΗΛΙΟΣ: Μην ξεχνάτε να θαυμάσετε την λάμψη του, το φως του που μας φωτίζει καθημερινά. Πόσες φορές τον αγνοήσαμε; Πόσες φορές τον θεωρήσαμε αδιάφορο ή και δεδομένο;

ΤΟ ΓΕΛΙΟ: Μην ξεχνάτε να γελάτε, έστω να χαμογελάτε, να κάνετε ένα μειδίαμα. Είναι η πιο ευχάριστη έκφραση που μπορούμε να έχουμε στο πρόσωπο μας.

ΤΟ ΚΛΑΜΑ: Μην ξεχνάτε όμως και να κλαίτε. Είναι μία έκφραση στενοχώριας, πόνου , θλίψης και θυμού. Δεν χρειάζεται να εγκλωβιστούν μέσα μας γιατί θα μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα.

Η ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ: Μην ξεχνάτε να χαλαρώνετε και να ξεκουράζεστε. Το σώμα μας το έχει ανάγκη, είτε με το να κοιμηθούμε, είτε με το διαβάσουμε ένα βιβλίο. Το μυαλό χρειάζεται να αποφορτίζεται.

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ: Μην ξεχνάτε να βλέπετε τους ανθρώπους που σας αγαπούν και σας αγαπάνε, την οικογένεια σας, τους φίλους σας. Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να πάτε μία βόλτα, να κάνετε μια συζήτηση. Να περάσετε καλά!

Ας δώσουμε σημασία στον εαυτό μας, ας του δώσουμε προτεραιότητα με καθημερινές, απλές στιγμές ευτυχίας, για να μην «χάσουμε» τον δρόμο μας προς την ευτυχία…




Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Η δυστυχία στο γάμο αρρωσταίνει την καρδιά…!!!!

Ο δυστυχισμένος γάμος μπορεί να «ραγίσει» την καρδιά και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ μελετώντας 281 μεσήλικες εθελοντές, όσοι ήταν δυστυχισμένοι στην μόνιμη σχέση ή στον γάμο τους είχαν μεγαλύτερη πάχυνση στις καρωτίδες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Η πάχυνση των καρωτίδων, που αποτελεί ένδειξη αθηροσκλήρωσης σε όλο το σώμα, υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. 

Στην πραγματικότητα, η διαφορά στο πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων μεταξύ ευτυχισμένων και δυστυχισμένων εθελοντών ήταν τέτοια, ώστε αρκεί για να αυξηθεί και στα δύο φύλα κατά 8,5% ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η ευτυχία στη σχέση ασκεί καθοριστική επίδραση στην υγεία μας. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine», ήσαν υγιείς και εργαζόμενοι, ενώ άλλοι ήσαν παντρεμένοι και άλλοι συζούσαν.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Τόμας Κάμαρκ, καθηγητή Ψυχολογίας & Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο, τους παρακολούθησαν δίχως διαλείμματα επί τέσσερα 24ωρα, για να καταγράψουν την σχέση που είχαν με τους/τις συντρόφους τους. Τους υπέβαλλαν επίσης σε υπερηχογραφήματα για να μετρήσουν το πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων αρτηριών στον λαιμό τους, ενώ τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν τη σχέση τους.

Στην ερμηνεία των ευρημάτων τους, τέλος, συνυπολόγισαν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τις διαφορές στις καρωτίδες ανάμεσα στους ευτυχισμένους και τους δυστυχισμένους εθελοντές. Τέτοιοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η διατροφή, η καθιστική ζωή και πολλοί άλλοι.




Τα Νέα, Ρούλα Τσουλέα

Πάρε αποφάσεις σύμφωνα με τις αξίες σου. Αλλιώς θα υποφέρεις…!!!!

Πάρε αποφάσεις σύμφωνα με τις αξίες σου. Αλλιώς θα υποφέρεις.

“Όποιος Υποχωρεί Συνεχώς Στις Απαιτήσεις Των Άλλων, Θα Καταλήξει Να Μην Έχει Καθόλου Αρχές Και Αξίες”.- Αίσωπος

Αν ποτέ δεν κάτσεις να εξετάσεις και να ξεκαθαρίσεις ποιες είναι οι αξίες σου στη ζωή, το πιο πιθανόν είναι να καταλήξεις να παίρνεις αποφάσεις ανάλογα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στη συγκεκριμένη στιγμή.

Αυτό μπορεί να είναι η συνταγή μελλοντικών δυσάρεστων εκπλήξεων και να το μετανιώσεις οικτρά.

Η ζωή είναι πολύπλοκη και όλοι μας αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.

Και μετά στη προσπάθειά μας να δικαιολογηθούμε λέμε «Δεν είχα χρόνο, δεν είχα αρκετές πληροφορίες κ.λ.π.»

Αλλά αυτό που συνήθως χρειαζόμαστε είναι να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη, θέση και αξίες στη ζωή.

Αν δεν γνωρίζεις τι αντιπροσωπεύεις στη ζωή και προς τα πού θέλεις να πας, τότε είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείς, να χάσεις χρόνο κάνοντας πράγματα που δεν σε εκφράζουν ή να κάνεις εξαιρέσεις που θα σε οδηγήσουν σε κατηφορικό και επικίνδυνο δρόμο.

Υπάρχουν χιλιάδες καλοπροαίρετοι άνθρωποι, με καλά αισθήματα και αξιόλογες οικογένειες οι οποίοι σαπίζουν στην φυλακή μόνο και μόνο γιατί έκαναν λάθος και βιαστικές επαγγελματικές επιλογές.

Που βασίστηκαν στην προχειρότητα και στις συνθήκες της στιγμής και όχι στις αξίες που πραγματικά πίστευαν.

Για αυτό προσοχή! Άσε τις αξίες σου να οδηγούν τις αποφάσεις σου.




Γιάννης Αραχωβίτης – Success Mentoring
enallaktikidrasi.com

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Μάθε σε 3′: Μήπως έχεις μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση;

Ως πρόωρη εμμηνόπαυση θεωρείται η έναρξη της κατάστασης αυτής σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Συνήθως η εμμηνόπαυση ξεκινά κάπου στη δεκαετία των 50. Η πρόωρη εμμηνόπαυση όμως εκδηλώνεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με την ειδικό στην εμμηνόπαυση Dr Louise Newman. Μάθε τα συμπτώματα και αν αναγνωρίσεις τον εαυτό σου σε αυτά, συζήτησέ το με τον γιατρό σου.

Πρόωρη εμμηνόπαυση
Το ήξερες ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών παρουσιάζει πρόωρη εμμηνόπαυση; Και το πρόβλημα σε αυτές τις γυναίκες είναι μεγαλύτερο από την αδυναμία τεκνοποίησης. Οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες για οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά νοσήματα, άνοια και κατάθλιψη.

Συμπτώματα που καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου

Έχεις ακανόνιστη περίοδο
Εάν η περίοδος έρχεται πιο αργά ή πιο γρήγορα ή αν έχει σταματήσει, μπορεί όλα αυτά να αποτελούν ενδείξεις πρόωρης εμμηνόπαυσης. Γιατί; Επειδή σημαίνουν πως οι ωοθήκες σου δεν παράγουν την ίδια ποσότητα οιστρογόνων και ο ορμονικός σου κύκλος αρχίζει να αλλάζει. 

«Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οιστρογόνων με συνέπεια μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπενία», σχολιάζει η γυναικολόγος Shirin Irani.

Αντιμετωπίζεις κολπική ξηρότητα
Είναι μια πολύ ενοχλητική (για να μην πούμε περισσότερα) «παρενέργεια» της εμμηνόπαυσης. Και μάλιστα είναι πολύ συνηθισμένη. Ωστόσο, η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είναι η μοναδική πιθανή της αιτία. Το κολύμπι σε πισίνα, η χρήση σαπουνιών με αρώματα και χημικά, τα αντικαταθλιπτικά και το συνδυαστικό αντισυλληπτικό χάπι μπορεί επίσης να είναι ένοχοι.

Δεν έχεις όρεξη για σεξ
Δεν έχεις ερωτική διάθεση χωρίς εμφανή λόγο; Δεν έχεις άγχος, δεν σε βασανίζει κάτι, είσαι καλά στη σχέση αλλά και πάλι δεν σε ενδιαφέρει τόσο το σεξ. Αυτό θα μπορούσε να χτυπήσει καμπανάκι για πρόωρη εμμηνόπαυση. 

Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όσο υψηλότερα τα επίπεδα των οιστρογόνων σου, τόσο πιο μεγάλη η ερωτική σου διάθεση. Και φυσικά, ισχύει και αντίστροφα!

Δεν έχεις ενέργεια
Πρόσφατα, ερευνητές από τον επιστημονικό φορέα για την εμμηνόπαυση North American Menopause Society, ανακάλυψαν μια σχέση ανάμεσα στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και την πρόωρη εμμηνόπαυση.




www.shape.gr

5 σημάδια πως χαραμίζετε τη ζωή σας…!!!!

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ζουν πραγματικά όταν στην πραγματικότητα απλά τα βγάζουν πέρα. Το να ζείτε τη ζωή στο έπακρον πρέπει να' ναι ο προσωπικός σας στόχος. Μάθετε όσα μπορείτε, ξοδέψτε την κάθε στιγμή με τους αγαπημένους σας, απολαύστε την φυσική ομορφιά του κόσμου, μάθετε από τα λάθη σας, ζήστε τη ζωή χωρίς να μετανιώνετε και να έχετε θετική και όχι αρνητική ενέργεια.

Οι άνθρωποι σπαταλούν τις ζωές τους κάνοντας πολλά ανούσια πράγματα. Πράγματα που βλάπτουν περισσότερο παρά έχουν θετικό πρόσημο.

Ακολουθούν 5 σημάδια πως χαραμίζετε τη ζωή σας, μαζί με ποιοτικές συμβουλές για να μειώσετε αυτή την αρνητική ενέργεια.

Βλέπετε τηλεόραση 24 ώρες το 24ωρο όλη τη βδομάδα
Είναι προφανές ότι πρέπει να βγαίνετε έξω περισσότερο αν περνάτε αμέτρητες ώρες μπροστά από την τηλεόραση. Όταν φτάνετε στο σημείο όπου δεν μπορείτε πια να βρείτε κάτι καινούργιο να παρακολουθήσετε γιατί το έχετε δει ήδη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χετε παρακάνει. 

Σταματήστε να βλέπετε τηλεόραση. Αντί να βλέπετε άλλους ανθρώπους να βιώνουν τη ζωή , βιώστε την οι ίδιοι. Μπορείτε να ξεκινήσετε περιορίζοντας τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης. Να βγαίνετε πιο πολύ από το σπίτι.

Μισείτε τη δουλειά σας
Αν μισείτε αυτό που κάνετε για να ζήσετε, τότε δεν υπάρχει νόημα στο να ζείτε. Αισθάνεστε αναγκασμένοι να πηγαίνετε στη δουλειά και θα γίνετε ένα μίζερο, αρνητικό άτομο. Αν λέτε «Μα πρέπει να κάνω αυτή τη δουλειά για την οικογένειά μου, γιατί με αυτόν τον τρόπο τους υποστηρίζω». 

Σκεφτείτε το ως εξής. Αν είστε μίζεροι στη δουλειά σας, τότε είστε έτσι και στο σπίτι. Η οικογένειά σας θα αρχίσει να σας απεχθάνεται εξαιτίας της συμπεριφοράς σας και της αρνητικής σας ενέργειας. Κάντε κάτι που απολαμβάνετε. 

Αν ενσωματώσετε λιγάκι πάθος στην εργασιακή σας ζωή, είναι εγγυημένο ότι θα την βρείτε πιο ευχάριστη. Ή ψάξτε μόνο για μια δουλειά που ηθικά και δεοντολογικά συμφωνεί μαζί σας. Μια δουλειά που σας κάνει χαρούμενους, μια δουλειά που απολαμβάνετε ολοκληρωτικά. Η οικογένειά σας θα σας ευχαριστεί και θα σας στηρίξει.

Συνεχώς ξοδεύετε χρήματα σε υλικά αγαθά
Απλό και απέριττο. Αν ξοδεύετε όλα τα χρήματα που βγάζετε με πολύ κόπο από τη δουλειά σας σε υλικά αγαθά, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας. Σταματήστε! Το να αγοράζετε προϊόντα για να νιώσετε καλύτερα ή να δείχνετε καλύτερα, δε θα βελτιώσει τίποτα στη ζωή σας. Ίσως να χετε άμεση ευχαρίστηση για λίγες στιγμές. 

Τα υλικά αγαθά δε θα βελτιώσουν το άτομό σας. Αντί γι αυτό, να αγοράζετε μόνο είδη που θα καλύπτουν τις βασικές σας ανάγκες. Εργαστείτε με τις πνευματικές σας ανάγκες.

Αναπτύξτε δυνατές συναισθηματικές και πνευματικές σχέσεις με τους άλλους. Βελτιώστε τις φιλίες σας, ξοδέψτε χρόνο απλά στο να ζείτε μια χαρούμενη ζωή με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας. Όλα αυτά θα σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Είστε κολλημένοι στο παρελθόν ή ανησυχείτε υπερβολικά για το μέλλον
Δεν μπορείτε να κολλάτε στα λάθη του παρελθόντος. Ό,τι έγινε έχει τώρα περάσει. Μη ζείτε τη ζωή σας μετανιωμένοι. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε το παρελθόν. Αντί γι αυτό μάθετε από τα λάθη σας. Είναι μικρά βουναλάκια στο δρόμο της ζωής. Ίσως να ανησυχείτε πολύ για το μέλλον. 

Είναι καλό να έχετε στόχους για το μέλλον. Απλά μην το παρακάνετε. Δεν μπορείτε να βασίζετε οτιδήποτε κάνετε στο τι θα μπορούσε να συμβεί. Μην το αφήσετε να ξεφύγει. Αν θυσιάζετε οτιδήποτε κάνετε για να βελτιώσετε την μελλοντική σας ζωή, τότε τι γίνεται τώρα; Μην αφήνετε τις στιγμές να σας ξεπερνάνε γιατί το μυαλό σας είναι κάπου αλλού. 

Θα καταλήξετε στο να το μετανιώσετε. Μάθετε από τις περασμένες σας εμπειρίες για να χτίσετε ένα καλύτερο μέλλον. Στο μεταξύ, βεβαιωθείτε ότι μένετε στο παρόν. Απολαύστε αυτές τις μικρές στιγμές όπου είστε πραγματικά ένας χαρούμενος άνθρωπος. Μην αφήσετε τη στιγμή να σας προσπεράσει.

Είστε ακόλουθοι, όχι ηγέτες
Μην είστε παθητικοί επιθετικοί άνθρωποι. Αν αφήνετε τους άλλους ανθρώπους να ελέγχουν τη ζωή σας και να σας λένε τι να κάνετε, είναι σίγουρο πως χαραμίζετε τη ζωή σας. Πρέπει να υπακούσετε τους νόμους της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες των άλλων ανθρώπων και τις διαταγές, ειδικά αν σας κάνουν δυστυχισμένους. 

Πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας. Φτιάξτε τον δικό σας δρόμο, την δική σας μοίρα. Θα είστε ένα πολύ πιο χαρούμενο άτομο. Θα σας κάνει να νιώσετε καλά για τον εαυτό σας, το να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του πεπρωμένου σας. 

Ζήστε τη ζωή σας όσο πιο πλήρως γίνεται, κάντε τα πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους. Το να έχετε την ολοκληρωτική δύναμη πάνω στη ζωή σας είναι ένα τεράστιο βήμα για να ζήσετε τη ζωή σας με τον τρόπο που εσείς θέλετε.




Μετάφραση: awakengr.com via viralnovelty.net https://www.awakengr.com

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

5 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε μπλέξει με κάποιον συναισθηματικά ψυχοπαθή…!!!!

1. Διαστρεβλώνουν τα γεγονότα..
Συχνά, οι ψυχοπαθείς προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα για να δημιουργήσουν αμφιβολία στο μυαλό σας σχετικά με τον τρόπο που τα πράγματα πραγματικά συνέβησαν στο παρελθόν. Αυτή είναι μία από τις παλαιότερες τακτικές που χρησιμοποιούν για να σας χειριστούν! Μην τους αφήσετε να το κάνουν αυτό σε εσάς.

2. Για όλα φταίτε εσείς..
Ο ψυχοπαθής συνεχώς σας κατηγορεί πως κάνετε τα πάντα λάθος. Εάν σας απατήσει, είναι επειδή εσείς το προκαλέσετε, έτσι δεν είναι; Ψάχνουν συνεχώς αποδιοπομπαίο τράγο κάθε κακή απόφαση, λέγοντας σας πως τους ωθήσατε να κάνουν κάτι λάθος. Μην ”μασάτε”..

3. Σας μειώνουν συνεχώς..
Ο ψυχοπαθής διατηρεί μια θέση ισχύος στην σχέση, κάνοντας τον εαυτό τους να φαίνεται καλύτερος από εσάς και ανώτερος σας. Το κάνουν αυτό με συνέπεια μέχρι να καταφέρουν τον σκοπό τους! Θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να φανείτε γελοίοι μπροστά στους φίλους και την οικογένειά σας, ενώ οι ίδιοι θέλουν να φαίνονται υπέροχοι..

4. Θα σας απομονώσουν από φίλους & συγγενείς..
Αυτή είναι μια από τις πιο ύπουλες ενέργειές τους. Σε μια προσπάθεια να σας ελέγξουν, θα σας απομονώσουν από τους φίλους και την οικογένειά σας. Μπορείτε φυσικά να θελήσετε να βγείτε έξω και να διασκεδάσετε μαζί τους, αλλά ξαφνικά δεν έχουν την διάθεση να βγουν. Ή γενικά σχεδόν ποτέ. Σας θυμίζει κάτι; Το επόμενο πράγμα που συμβαίνει, είναι να μην βλέπετε τους φίλους σας πλέον.. Είναι μια λεπτή χειραγώγηση

5. Επιμένουν ότι πάντα το λάθος είναι δικό σας..
Τους ενδιαφέρει να χρησιμοποιούν ότι τους απαλλάσσει από κάθε είδους αμαρτία που μπορεί να έχουν διαπράξει. Ένας ψυχοπαθής δεν μπορεί ποτέ να παραδεχτεί λάθος ενέργειες του, έτσι τις χρεώνει σε εσάς !




Photo artist: Manon Clavelier

Όταν είσαι έτοιμος, ο σωστός δρόμος θα εμφανιστεί μπροστά σου…!!!!

– Θα ‘θελα Δάσκαλε, να μάθω τα μυστικά της ζωής και του σύμπαντος!

Η πραγματική γνώση παιδί μου, δεν μεταδίδεται. Μπορώ μόνο να σου δείξω τον δρόμο, οι απαντήσεις στα ερωτήματα σου, θα πρέπει να είναι δική σου ‘κατάκτηση’. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να περιχαρακώνεται από κάθε είδους δόγματα και φανατισμούς. 

Μην πιστεύεις αυτούς που λένε πως κατέχουν την αλήθεια, αλλά αυτούς που την αναζητούν. Η αλήθεια δεν τεμαχίζεται, παρόλα αυτά, όλοι υποστηρίζουν πως την κατέχουν, κατηγορώντας τους άλλους ως πλανεμένους…

Η δική μου οπτική αφορά την δική μου ατραπό, τον δικό δρόμο όπως εγώ τον επέλεξα, σύμφωνα με αυτά που μου δίδαξαν, φιλτραρισμένη μέσα από τα δικά μου φίλτρα. Με αυτόν τον τρόπο όμως, θα μάθεις θεωρίες και γνώσεις άλλων, δεν θα είσαι ο εαυτός σου. 

Την δική σου αλήθεια δεν μπορεί κανένας να σου τη μάθει! Μπορείς μόνο να τη βιώσεις. Και το δικό σου βίωμα, θα έχει άλλες αποχρώσεις, ξεχωριστές και μοναδικές!

– Και αν επιλέξω λάθος ατραπό δάσκαλε;

Μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε. Τα λάθη είναι αναγκαία. Το μυστικό για να κάνεις λιγότερα λάθη, είναι να είσαι υπομονετικός και ταπεινός. Όταν είσαι έτοιμος, ο σωστός δρόμος θα εμφανιστεί μπροστά σου. 

Τότε είναι η στιγμή που θα σου αποκαλυφθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα σου με βάση τα βιώματα σου, έτσι ώστε να ζεις μία ενσυνείδητηζωή προς όφελος όλης της κοινωνίας. 

Δεν θα αντιλαμβάνεσαι πλέον τότε, την ζωή ως βίωμα μόνο, αλλά ως δώρο, το οποίο θα σου επιτρέψει να δημιουργείς υλικά ή πνευματικά έργα, τα οποία θα διαρκέσουν περισσότερο από την μικρή χωροχρονικά ύπαρξη σου, ως ένα μικρό δώρο για τις επόμενες γενεές…




Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η ζωή δεν εξαρτάται από την τύχη αλλά από τις επιλογές μας…!!!!

Η ζωή δεν εξαρτάται από την τύχη αλλά από τις επιλογές μας!!!
Κάποιος είπε ότι η μοίρα μας δεν εξαρτάται από την τύχη αλλά είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων επιλογών που κάνουμε στη ζωή μας. Οι ευκαιρίες , δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε σαν αποτέλεσμα τύχης ή συγκυριών. 

Τις ευκαιρίες στη ζωή μας πρέπει να τις δημιουργούμε ΕΜΕΙΣ για τον εαυτό μας. 

Το μέλλον μας είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε και δυστυχώς μόνο όταν αρχίσουμε να λειτουργούμε με αυτή την πεποίθηση και πάψουμε να είμαστε μοιρολάτρες θα δούμε την ζωή μας να αλλάζει δραματικά και να αρχίζει να μοιάζει με εκείνη την ζωή που ονειρευτήκαμε για τον εαυτό μας.

Όλα αυτά που θα θέλαμε να μας συμβούν λοιπόν , δεν μας συμβαίνουν γιατί εμείς δεν τα προκαλούμε για να μας συμβούν – γιατί εμείς δεν έχουμε κάνει τις σωστές επιλογές που θα μας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων μας. 

Η κάθε επιλογή μας έχει τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα της στην ζωή μας , είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά. Το σύνολο των επιπτώσεων των επιλογών μας είναι αυτό που καθορίζει το ποιοι είμαστε και το τι έχουμε πετύχει.

Πολλοί λένε ότι η ζωή μας είναι αποτέλεσμα του χαρακτήρα μας. Αλλά αν το δείτε πιο προσεκτικά ο ίδιος μας ο χαρακτήρας διαμορφώνεται και αυτός από τις επιλογές μας.

Πάρτε για παράδειγμα την επιλογή που ο καθένας μας έχει για την μόρφωση ή για την πνευματικότητα. 

Είναι επιλογή μας το αν θα σπουδάσουμε ή όχι. 

Είναι επιλογή μας το αν θα επιθυμήσουμε να εμβαθύνουμε στο νόημα της ζωής ή αν θα παραμείνουμε επιφανειακοί και λάτρεις της ύλης. 

Είναι επιλογή μας εάν θα προσπαθήσουμε να σώσουμε τον γάμο μας ή να διατηρήσουμε τη σχέση μας ή αν θα προκόψουμε στην δουλειά μας ή ακόμα εάν θα ευτυχίσουμε ή θα δυστυχήσουμε στη ζωή μας. 

Ναι , ακόμα και αυτή η ευτυχία εξαρτάται από την επιλογή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Είναι το ποτήρι μας μισό – άδειο ή μισό – γεμάτο; 

Είμαστε επιτυχημένοι γιατί αξίζουμε την επιτυχία ή είμαστε αποτυχημένοι γιατί είμαστε άτυχοι; Τελικά, είμαστε υπεύθυνοι για όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή μας….

Κάποιοι θα πουν : «Δεν επέλεξα να μην έχω χρήματα , δεν έχω επιλέξει να είμαι άρρωστος, δεν έχω επιλέξει να είμαι δυστυχισμένος….!» 

Ναι , σαφώς , κανένας δεν επιλέγει να είναι φτωχός, αλλά όμως επιλέγει να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει και να είναι χρεωμένος μέχρι τον λαιμό ή επιλέγει να επιθυμεί πράγματα χωρίς να σκέφτεται τρόπους για να τα αποκτήσει.

Κανένας δεν επιλέγει να είναι άρρωστος αλλά είναι επιλογή του μια ζωή να καπνίζει , να μην ασκείται , να καταναλώνει βλαβερά φαγητά , να κάνει κατάχρηση αλκοόλ και είναι μόνιμα αγχωμένος. 

Όσο για την δυστυχία κανείς δεν θα ήθελε να είναι δυστυχισμένος αλλά δεν προσέχει το πως φέρεται στο / στη σύντροφο του , έχει παραμελήσει την οικογένεια και τους φίλους του , έχει γίνει εργασιομανής και έχει μείνει μόνος , έχει γίνει πικρόχολος ,απότομος και εριστικός. 

Μετά λοιπόν φταιει η μοίρα; Όχι…δεν φταιει καμία μοίρα και καμία σκοτεινή συνομωσία του σύμπαντος που μας θέλει να δυστυχούμε , να αποτυγχάνουμε , να χωρίζουμε , να πονάμε και να υποφέρουμε. ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ! Εμείς και οι λανθασμένες επιλογές μας….

Δυστυχώς είναι δύσκολο να καταλάβουμε την στιγμή που κάνουμε μια επιλογή ή που παίρνουμε μια απόφαση , το αντίκτυπο που η επιλογή αυτή θα έχει στην μετέπειτα ζωή μας.

Δεν γνωρίζουμε εάν η επιλογή μας θα μας φέρει επιτυχία και ευτυχία ή προβλήματα και δυστυχία , έτσι δεν είναι; Αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να επιλέγουμε και το θάρρος να διορθώνουμε τις λανθασμένες μας επιλογές. 

Οι λανθασμένες επιλογές δεν διορθώνονται με άλλα λάθη , αλλά με μια καινούργια και αντικειμενική αντιμετώπιση της ζωής μας και των καταστάσεων στις οποίες κατά καιρούς βρισκόμαστε. 

Οι σωστές εκτιμήσεις , οδηγούν στις σωστές επιλογές.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την σημασία που έχουν οι επιλογές μας – η ελεύθερη βούληση μας – το Θείο αυτό δώρο που μας δόθηκε αλλά που δυστυχώς επιλέγουμε να μην το χρησιμοποιούμε. Πολλές φορές αποφασίζουμε χωρίς να σκεφτούμε. 

Άλλες φορές πάλι δεν δίνουμε σημασία στις αποφάσεις μας και έχουμε μια περίεργη πεποίθηση ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτό που θα αποφασίσουμε , ότι δεν θα μας επηρεάσει. 

Μας είναι πιο εύκολο να ρίξουμε το φταίξιμο ( και την ευθύνη) της ζωής μας στους άλλους, στην ατυχία , στην μοίρα και σε χιλιάδες άλλα πράγματα…εκτός από τον εαυτό μας. Μόλις συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας και μόλις καταλάβουμε την δύναμη που οι επιλογές μας μπορούν να μας χαρίσουν μόνο τότε μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας.

Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε μέχρι τώρα και που δεν μας βγήκε σε καλό και είναι στο χέρι μας να τολμήσουμε και να δώσουμε μια γροθιά στο χθες συνθλίβοντας το και κτίζοντας πάνω στα συντρίμμια του την καινούργια μας ζωή.

Είναι στο χέρι μας να μείνουμε βολεμένοι στην δυστυχία μας ή να τολμήσουμε το άγνωστο που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία μας.

Η ευτυχία μας και η επίτευξη των στόχων μας στηρίζεται και στην ψυχική μας κατάσταση. Εάν έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από τους φόβους μας , τον θυμό μας και την άρνηση , εάν έχουμε το θάρρος να ζούμε την κάθε μας στιγμή και εάν έχουμε την δύναμη να δημιουργούμε... 

την δική μας πραγματικότητα βασισμένη στις προσωπικές μας αξίες, εάν δεν απορρίπτουμε την ευτυχία μας αλλά την αγκαλιάζουμε και την ενθαρρύνουμε καθημερινά τότε είμαστε και ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι αλλά και εσωτερικά γαλήνιοι. 

Είναι δική μας επιλογή το να μετατρέπουμε κάθε γεγονός στην ζωή μας σε πηγή μάθησης, σε ελπίδα , σε δύναμη για να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο αγώνα.

Πρόσφατα έπιασα τον εαυτό μου να κατηγορεί την τύχη ή μάλλον την ατυχία για κάτι που μου συνέβηκε. Πόσοι από εμάς καθημερινά βασανιζόμαστε ή στεναχωριόμαστε με κάποιο γεγονός; Τη σχέση μας , την δουλειά μας , τα οικονομικά μας , την οικογένεια μας κ.λ; Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς. 

Μόλις λοιπόν μου πέρασε η απογοήτευση και τα νεύρα , αφού μίλησα με τον εαυτό μου και έκανα τον απολογισμό μου κατάλαβα πως οδηγήθηκα σε αυτή την “ατυχία” γιατί επέλεξα να ακούσω λόγια που πραγματικά δεν πίστευα ..., 

γιατί επέλεξα να δείξω εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ήξερα πως δεν είχαν βαρύτητα λόγου και γιατί επέλεξα να παραμένω σε μια κατάσταση που μου φέρνει δυστυχία ,απογοήτευση και με φορτίζει με συνεχή αρνητική ενέργεια! 

Ωραία μέχρι εδώ… αλλά τι κάνω γι αυτό; Η κατανόηση των λανθασμένων επιλογών δεν είναι αρκετή αλλά είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή εάν συνοδεύεται και από καινούργιες “διορθωτικές” επιλογές που θα με έβγαζαν από τον φαύλο κύκλο.

Βήμα πρώτο : Εκανα λάθος… το παραδέχομαι και φέρω εγώ και κανένας άλλο την ευθύνη της κατάσταση αυτής! Πόσο σοβαρό ήταν το λάθος μου; Μου έγινε το πάθημα , μάθημα; Τι μαθήματα έχω πάρει;

Βήμα δεύτερο: Πως μπορώ να διορθώσω το λάθος μου; Ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές μου; Προσπαθώ να μην τα βάλω κάτω με την “ατυχία” μου. Τι είναι αυτό που αν άλλαζε θα με έκανε να νιώσω καλύτερα; Να αρχίσω επιτέλους να ακούω την διαίσθηση μου και τις πραγματικές μου επιθυμίες για το θέμα που με απασχολεί. 

Και ακόμα και αν οι επιθυμίες μου με φοβίζουν… θα πρέπει να βρω το θάρρος και το κουράγιο να τις αντιμετωπίσω και να κάνω ένα βήμα πάνω από το πρόβλημα που με βασανίζει.

Βήμα τρίτο : Εάν οι κινήσεις που επέλεξα να κάνω δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να είμαι σε θέση να σκεφτώ καινούργιους τρόπους αντιμετώπισης και να κάνω καινούργιες κινήσεις.

Αυτός είναι ένας πολύ απλός τρόπος εξέτασης και αναθεώρησης επιλογών που μπορεί να γίνει εξαιρετικά πολύπλοκος ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας. 

Η ουσία σε όλες τις περιπτώσεις παραμένει όμως η ίδια : Αυτοκριτική -Δράση – Επανεξέταση επιλογών.

Η ζωή είναι μια ασύλληπτα υπέροχη περιπέτεια. Την έχετε ποτέ δει έτσι ή απλά την αντιμετωπίζετε σαν ένα σκληρό αγώνα που σας πληγώνει και σας εξαντλεί; Η ζωή που όλοι ζούμε είναι δική μας επιλογή , με τα καλά της , με τα στραβά της , με τα λάθη της και τις επιτυχίες της. 

Είναι όμορφο να έχουμε την επίγνωση , ότι παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε , παρ ‘όλες τις δυσκολίες , πάντα υπάρχει κάτι που θα μας κάνει να χαμογελάσουμε και κάτι που θα αξίζει έστω και στιγμιαία να μας φέρει την ευτυχία.

Είναι σημαντικό να έχουμε την επίγνωση ότι στα χέρια μας κρατάμε εκείνο το μαγικό ραβδάκι που μπορεί να μετατρέψει την αναποδιά σε απίστευτη τύχη , την στεναχώρια σε γνώση , την απογοήτευση σε αυτοπροστασία, τον πόνο σε δημιουργία και την αδυναμία σε τεράστια πηγή δύναμης. 

Αν λοιπόν νιώσετε πως κάτι στη ζωή σας, σας κάνει δυστυχισμένους , κάντε μια γερή αυτοκριτική , πάρτε τα μέτρα σας επιλέγοντας τις επόμενες σας κινήσεις και παρακολουθήστε την εξέλιξη της κατάστασης λαμβάνοντας τις ανάλογες επιπρόσθετες αποφάσεις που θα σας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε : η ζωή μας είναι οι επιλογές μας γι αυτό επιλέξτε να μάθετε , επιλέξτε να γελάσετε , επιλέξτε να ερωτευτείτε , επιλέξτε να κλάψετε και να πονέσετε , επιλέξτε να αγαπήσετε….επιλέξτε να την ζήσετε έτσι όπως εσείς θέλετε και έτσι όπως σας αξίζει!




Μυρτώ
enallaktikidrasi.com

11 γεγονότα που χρειάζεται να αποδεχτείς για να προχωρήσεις…!!!!

11 γεγονότα που χρειάζεται να αποδεχτείς για να προχωρήσεις !!!

§ όσο και να μας αγαπάει η μητέρα μας, κάποτε θα μας αφήσει, όπως κι εμείς εκείνη,

§ δεν θα έχουμε ποτέ την αποκλειστικότητα στην αγάπη των γονιών μας,

§ αυτό που μας πλήγωσε δεν θεραπεύεται πάντοτε μ’ ένα φιλί,

§ θα πρέπει να δεχόμαστε την αγάπη που είναι ανάκατη με μίσος, και το καλό που έχει μέσα του κάτι κακό,

§ ο πατέρας (ή η μητέρα) σου δεν πρόκειται να σε παντρευτούν ούτε κι αν τα κατάφερες να είσαι όπως σε ήθελαν (κι όχι μόνο αυτό, αλλά πιθανότατα δεν εγκρίνουν καθόλου το πρόσωπο που διάλεξες για να τους αντικαταστήσεις στην καρδιά σου),

§ κάποιες επιλογές μας περιορίζονται από τη σωματική μας διάπλαση,

§ σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν προβλήματα και συγκρούσεις,

§ οι επιθυμίες των ανθρώπων που αγαπάμε δεν συμπίπτουν πάντοτε με τις δικές μας, μερικές φορές μάλιστα είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους,

§ δεν έχει καμιά σημασία πόσο έξυπνοι, ή πόσο προσεκτικοί είμαστε, κάποτε έρχεται η σειρά μας να χάσουμε…

§ η ύπαρξη μας σ’ αυτόν τον κόσμο είναι αδυσώπητα εφήμερη.

Αυτό πάντως που είναι πιο δύσκολο να δεχτεί κανείς ( εγώ τουλάχιστον), και όχι γιατί δεν είναι αλήθεια, είναι ότι…

Είμαστε Εντελώς Ανίκανοι Να Προσφέρουμε Στα Αγαπημένα Μας Πρόσωπα Την Προστασία Που Θα Θέλαμε Ενάντια Σε Κάθε Κίνδυνο, Σε Κάθε Πόνο, Ενάντια Στις Ματαιώσεις, Τον Χαμένο Χρόνο, Τα Γηρατειά Και Τον Θάνατο.

Οι απώλειες αυτές αποτελούν μέρος της ζωής μας. Είναι σταθερές καθολικές και αναπόδραστες, και τις χαρακτηρίζουμε «απαραίτητες», γιατί μέσα απ’ αυτές μεγαλώνουμε.

Πράγματι, είμαστε αυτοί που είμαστε χάρη σε όλα όσα χάσαμε και το πώς αντιμετωπίσαμε τις απώλειες εκείνες.




enallaktikidrasi.com

7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να βρεις το σκοπό της ζωής σου…!!!!

7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να βρεις το σκοπό της ζωής σου !!!

Ο σκοπός ή το νόημα της ζωής είναι ένα παλιό φιλοσοφικό ερώτημα από εκείνα για τα οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Για ποιόν λόγο είμαστε εδώ; Τι είμαστε; Από που προερχόμαστε;Ποιός είναι ο σκοπός μας;Τι έχει σημασία στη ζωή;

Η αναζήτηση και η εύρεση νοήματος είναι θεμελιώδη στοιχεία της προσωπικής μας εξέλιξης.Πολλές φορές, η ανάγκη αυτή της αναζήτησης και απόδοσης νοήματος προκύπτει και στην ψυχοθεραπεία σε διάφορες εκδοχές : όχι μόνο χρειαζόμαστε να αποδόσουμε ένα νόημα ή σκοπό σε αυτά... 

που μας συμβαίνουν αλλά η γνώση ότι σαν άνθρωποι έχουμε έναν απώτερο σκοπό μπορεί να είναι στήριγμα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Πράγματι, έχω συχνά παρατηρήσει ότι όταν σαν ανθρωποι αναγνωρίζουμε ένα σκοπό ή μια κατεύθυνση στη ζωή μας , κάνουμε το πρώτο βήμα προς την αυτοπραγμάτωση.

Ο σκοπός της ζωής λοιπόν πέρα από ένα φιλοσοφικό ερώτημα μπορεί να είναι ένα προσωπικό ερώτημα. 

Ο καθένας από μας έχει το δικό του νόημα, το δικό του σκοπό. Στην πορεία της ζωής, μπορεί να ξεχάσουμε αυτό το σκοπό ή ακόμα και να αμελήσουμε να τον μάθουμε. Ποτέ δεν είναι αργά όμως να ανακαλύψουμε ποιό ειναι το δικό μας νόημα.

Οι 7 ερωτήσεις που ακολουθούν προορίζονται για να σε βοηθήσουν να καθορίσεις ποιός είναι ο προσωπικός σου σκοπός :

Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωσε,

Ποιά νομίζεις ότι είναι τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά χαρίσματα που έχεις ως άνθρωπος; Σκέψου τουλάχιστον πέντε τέτοια χαρίσματα.

§ Τι σου αρέσει να κάνεις λιγότερο; Τι σε κουράζει ή σε κάνει να βαριέσαι;

§ Εάν δεν υπήρχε κανένας περιορισμός και ήξερες ότι μπορείς μόνο να επιτύχεις, ποιός θα ήσουν, τι θα έκανες, τι θα είχες;

§ Τι σε κάνει να χαμογελάς;

§ Φαντάσου ότι είσαι 8 ετών και ότι κοιτάς μπροστά στο μέλλον σου με την φαντασία,την αισιοδοξία και τη σιγουριά ενός παιδιού. Τι όνειρα θες να εκπληρώσεις;Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου;

§ Τώρα φαντάσου ότι είσαι 80 ετών κι ότι κοιτάς το παρελθόν σου με τη σοφία και τη γνώση ενός σοφού ηλικιωμένου.Για τι πράγμα είσαι περήφανος; Τι μετανιώνεις που δεν έκανες; Ποιές από τις πράξεις σου θα άλλαζες και ποιές όχι;

§ Φαντάσου ότι οι άνθρωποι που αγαπάς και σέβεσαι περισσότερο συζητούν για σένα. Τι θετικά πράγματα θα ήθελες να λένε για σένα, τη συνεισφορά σου, τα επιτεύγματα σου;

Πολλές φορές η ζωή μας «προγραμματίζεται» από εμάς ή τους άλλους με τέτοιο τρόπο ώστε παραλείπουμε να κατανοήσουμε τον πραγματικό μας σκοπό. Χτίζουμε την εικόνα του εαυτού μας με βάση το επάγγελμα, τη μόρφωση και τους διάφορους άλλους ρόλους που αναλαμβάνουμε στην κοινωνία. 

Πέρα όμως από όποιους ρόλους μας χαρακτηρίζουν, υπάρχει μέσα μας «ένας βαθύτερος σκοπός» ένας σκοπός που σχετίζεται άμεσα με την ευτυχία και την αίσθηση της προσωπικής εκπλήρωσης. 

Προσπάθησε να απαντήσεις με ειλικρίνεια στις παραπάνω ερωτήσεις χωρίς να λογοκρίνεις τα πραγματικά σου συναισθήματα. Δεν έχει σημασία εάν μέχρι σήμερα δεν έχεις καταλάβει ή προσπαθήσει να πραγματοποιήσεις τον σκοπό σου. Ποτέ δεν είναι αργά, εάν πιστεύεις ότι δεν είναι αργά.