Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Τι «σαμποτάρει» την ψυχική σας ευημερία ;

Μήπως οι σκέψεις σας είναι αυτές που «σαμποτάρουν» την ψυχική σας ευημερία;

Αν και σχεδόν όλοι βιώνουν άγχος, μερικές φορές ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στο στρες μπορεί να βάζει επιπλέον εμπόδια στο δρόμο μας. Είναι επίσης πολύ πιθανό να είναι κανείς ιδιαίτερα ανυπόμονος, να «ξεσπάσει» την απογοήτευσή του σε κάποιον που δεν φταίει ή και να προκαλέσει περιττές συγκρούσεις, ακριβώς επειδή το στρες θολώνει την κρίση. 

Και ενώ μερικοί άνθρωποι δημιουργούν περιστασιακά αυτόν τον τύπο δράματος στη καθημερινότητά τους, άλλοι μπορεί να «σαμποτάρουν» την ψυχική τους ευημερία δίχως να το συνειδητοποιούν, δημιουργώντας συνεχώς επιπλέον ψυχικό και συναισθηματικό στρες.

Τι θα ήταν καλό να αποφύγετε
Οι ακόλουθοι τρόποι μπορεί να δημιουργήσουν ψυχικό και συναισθηματικό στρες, για αυτό θα πρέπει και να τους αποφεύγετε:

*Αρνητικός τρόπος σκέψης
Μερικές φορές δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακρυά για να βρούμε τον «εχθρό», αφού μπορεί να βρίσκεται στο κεφάλι μας και να μην είναι άλλος από τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας, ενώ σχηματίζεται κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να μας ακολουθήσει στη ζωή, «χρωματίζοντας» κάθε εμπειρία είτε σαν μια ακτίνα του ήλιου είτε όπως ένα σκοτεινό σύννεφο που μας περιβάλλει και εμποδίζει το όραμά μας για το μέλλον. 

Εκείνοι που υιοθετούν και επιλέγουν καθημερινά τον αρνητικό τρόπο σκέψης μπορεί να ερμηνεύσουν δυνητικά θετικά γεγονότα σε αρνητικά ή και να φτάσουν γρήγορα σε αβάσιμα συμπεράσματα που βασίζονται σε αρνητικές υποθέσεις.

*Υπέρ – φορτωμένο πρόγραμμα
Εάν νιώθετε υπερβολικά πιεσμένοι, τότε το πρώτο πράγμα που θα ήταν καλό να κάνετε είναι να ελέγξετε το πρόγραμμά σας, ειδικά στην περίπτωση που έχετε την τάση να αναλαμβάνετε πολλές υποχρεώσεις παράλληλα. Η προσωπική μας εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο δεν είναι εφικτή αν δεν βρούμε και λίγο χρόνο για να ξεκουραστούμε. 

Για αυτό θα ήταν καλύτερα να διαμορφώνετε το πρόγραμμά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο στην φροντίδα του εαυτού σας και στην προσωπική σας χαλάρωση.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι θα καταφέρετε να φέρετε εις πέρας όλα όσα θέλετε πιο εύκολα και πιο γρήγορα όταν θα είστε ξεκούραστοι και με γεμάτες «μπαταρίες» ενώ η καλή διάθεση ενισχύει σημαντικά την αποδοτικότητά σας.

*Αδύναμες επικοινωνιακές δεξιότητες
Εάν πότε νιώσατε ότι έχετε αντιδράσει με τρόπο που δεν ταίριαζε σε μια συγκεκριμένη περίσταση, είτε γιατί αντιδράσετε επιθετική είτε γιατί διατηρήσατε μια ιδιαίτερα παθητική στάση, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, καθώς θα διευκολύνετε την καθημερινότητά σας, αφού θα μπορείτε να επικοινωνείτε πιο εύκολα με τους γύρω σας. 

Παράλληλα οι συγκρούσεις είναι γενικά ένα κομμάτι της ζωής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις χειριζόμαστε μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει τις σχέσεις ή να προκαλέσει πρόσθετο στρες για αυτό είναι σημαντικό να αντιδρούμε με ψυχραιμία και να τις διαχειριζόμαστε σωστά.




Σχέσεις : Γιατί θέλουμε να μάθουμε το παρελθόν των συντρόφων μας ;

Τι αποκαλύπτει έρευνα σε περισσότερους από 2.000 άνδρες και γυναίκες από Ευρώπη και ΗΠΑ. Πόσους ερωτικούς συντρόφους θεωρούμε αρκετούς, πόσους υπερβολικά πολλούς ή ανησυχητικά λίγους.

Για είναι σημαντικό να μιλάμε για το ερωτικό μας παρελθόν;

Μεγάλη περιέργεια για το ερωτικό παρελθόν των συντρόφων τους έχουν πολλοί από εμάς, ιδίως στις αρχές μιας νέας σχέσης. Ωστόσο οι απαντήσεις που δίνονται εκατέρωθεν δεν είναι πάντοτε ειλικρινείς.

Αυτό υποδηλώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 άνδρες και γυναίκες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Όπως έδειξε, μία στις τρεις γυναίκες και περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα άνδρες ψεύδονται για το ερωτικό παρελθόν τους. 

Αναλόγως με την περίπτωση, το ψέμα που λένε άλλοτε αυξάνει τους παρελθόντες ερωτικούς συντρόφους και άλλοτε τους μειώνει.

Η τάση αυτή όμως δεν είναι αθώα. Ει μη τι άλλο, η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διασποράς των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

«Κάθε χρόνο παρατηρούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σημαντική αύξηση (κατά 30-35%) στα νοσήματα αυτά, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων», λέει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.

Και συνεχίζει: «Οι νεότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη τάση πειραματισμού και θέλουν να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες. Ωστόσο η χρήση προφυλακτικού είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, διότι «φρενάρει» την εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ορισμένα από τα οποία μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις».

Το πρόβλημα με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ότι δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Επιπλέον, η μετάδοσή τους μπορεί να γίνει και από φαινομενικώς υγιή άτομα, τα οποία πιθανότατα δεν γνωρίζουν καν ότι είναι μολυσμένα.

Ο «ιδανικός» αριθμός
Παρ’ όλα αυτά, άνδρες και γυναίκες ως φαίνεται έχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις για το τι σημαίνει «πολλοί ερωτικοί σύντροφοι». Όπως έδειξε η έρευνα, για άνδρες και γυναίκες ο «ιδανικός» αριθμός ερωτικών συντρόφων που μπορεί κάποιος να έχει στη ζωή του είναι μεταξύ 7 και 8. Αν έχει 2-3, θεωρείται πολύ συντηρητικός/-ή. Αν έχει 14-15, θεωρείται ασύδοτος/-η.

Αυτά ισχύουν στη θεωρία. Στην πράξη, το ερωτικό παρελθόν ποικίλλει ανά περιοχή και χώρα. Στις ΗΠΑ, λ.χ., ο μέσος όρος ερωτικών συντρόφων που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 7,2. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διακύμανση από πολιτεία σε πολιτεία:

Ο μέγιστος αριθμός ερωτικών συντρόφων είναι 15,7 και αναφέρθηκε στη Λουϊζιάνα

Ο ελάχιστος αριθμός ερωτικών συντρόφων είναι 2,6 και αναφέρθηκε στη Γιούτα

Η διαφορά μοιάζει τεράστια. Εν τούτοις, στη Γιούτα η πλειονότητα των κατοίκων απέχουν για θρησκευτικούς λόγους από το σεξ εκτός γάμου.

Διαφορές παρατηρούνται και στο ερωτικό παρελθόν των Ευρωπαίων. Στην ίδια έρευνα, οι Βρετανοί ανέφεραν κατά μέσον όρο 7 ερωτικούς συντρόφους. Οι Γάλλοι ανέφεραν 10 και οι Ολλανδοί 6,9. Αντίστοιχα οι Ιταλοί ανέφεραν κατά μέσον όρο 5,4 ερωτικούς συντρόφους.

Συνολικά, ο μέσος όρος των ερωτικών συντρόφων που έχουν οι Ευρωπαίοι ανήλθε σε 6,2. Τον ίδιο αριθμό ανέφεραν και οι Γερμανοί.

Πότε γίνονται οι αποκαλύψεις
Σε ποια φάση της σχέσης όμως τίθεται προς συζήτηση το ερωτικό παρελθόν του ζευγαριού; Περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες είπαν ότι η συζήτηση γίνεται εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών στη σχέση. Μάλιστα οι μισοί από αυτούς δήλωσαν πως σκόπιμο είναι να γίνεται η συζήτηση κατά τον πρώτο μήνα της σχέσης.

Αντίστοιχα, το 13,5% των ερωτηθέντων λένε πως η συζήτηση για το ερωτικό παρελθόν πρέπει να γίνει 5-8 μήνες μετά την έναρξη της σχέσης.

Σε κάθε περίπτωση «είναι σημαντικό να μοιράζεστε το σεξουαλικό σας ιστορικό νωρίς, χωρίς φόβο ούτε ντροπή», τονίζει ο κ. Ρόκκας. «Το να λέτε ότι έχετε ή όχι κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι σημαντικό. 

Εξίσου σημαντικό είναι να επισκέπτεστε τον ειδικό γιατρό πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών με νέο/νέα σύντροφο. Μπορεί να φαντάζει τρομακτικό να μιλήσετε για το ερωτικό παρελθόν σας νωρίς σε μια σχέση, αλλά όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο».

Γιατί λένε ψέματα
Η έρευνα εξέτασε επίσης τα ψεύδη των δύο φύλων, όσον αφορά τους ερωτικούς συντρόφους που είχαν στη ζωή τους. Οι άνδρες αύξαναν συχνότερο τον αριθμό αυτό, ενώ οι γυναίκες τον μείωναν.

Ειδικότερα το 41,3% των ανδρών και το 32,6% των γυναικών παραδέχτηκαν ότι λένε ψέματα για το ερωτικό παρελθόν τους. Μάλιστα το 5,8% των γυναικών και το 10,1% των ανδρών παραδέχτηκαν ότι αναλόγως με την περίπτωση αυξομειώνουν τον αριθμό αυτό.

Οι ερευνητές που επεξεργάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας λένε ότι είναι απόλυτα κατανοητό γιατί κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να πουν ψέματα για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Όπως λένε: «Οι ξεπερασμένες κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν τους άνδρες να πιστέψουν ότι πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό τους, για να φαίνονται πιο «εντυπωσιακοί». Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να μειώσουν τον αριθμό τους, για να μην τις θεωρήσουν «εύκολες».

»Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σεξουαλικό σας ιστορικό είναι αυστηρά προσωπική σας υπόθεση. Κανείς δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται πιεσμένος να συμμορφώνεται με τα πρότυπα της κοινωνίας ή οποιουδήποτε συγκεκριμένου ατόμου», σύμφωνα με το iatropedia.




Μόνοι και χαρούμενοι; Φυσικά και γίνεται...!!!!

Το γεγονός ότι είμαστε μόνοι δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να είμαστε και χαρούμενοι, γιατί η μοναξιά και η μοναχικότητα είναι δύο πολύ διαφορετικές έννοιες.

Ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν ότι είναι πολύ πιο χαρούμενοι όταν είναι μόνοι. Αλλά για άλλους, το να είναι εντελώς… σόλο μπορεί να αποδειχθεί μια πραγματική πρόκληση. 

Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να νιώσετε πιο άνετα με την μοναχικότητά σας, ακόμα και αν είστε πραγματικά κοινωνικοί.

Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε αναφορικά με το να είστε μόνοι, , η οικοδόμηση μιας καλής σχέσης με τον εαυτό σας αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε δεκάδες ταξίδια εσωτερικού αναστοχασμού. Ούτως ή άλλως, πάντα θα περνάτε τον περισσότερο χρόνο μόνοι σας, οπότε γιατί να μην μάθετε να το απολαμβάνετε;

Μοναξιά VS μοναχικότητας
Πριν να εξασκηθείτε για να βρείτε τρόπους για να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μόνοι, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τις δύο έννοιες της μοναξιάς και της μοναχικότητας.

Το συναίσθημα της μοναξιάς προκύπτει είτε όταν είμαστε μόνοι και αποκομμένοι από τον εαυτό μας είτε από το περιβάλλον μας. Μοναξιά βιώνουμε μέσα σε σχέσεις σε καταστάσεις όπου δεν νιώθουμε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, με τους άλλους ή με κάποιον στόχο και σκοπό σημαντικό για εμάς.

Η μοναχικότητα από την άλλη είναι πολλές φορές μια επιλογή είτε συνειδητή είτε «επιβεβλημένη» ως αποτέλεσμα της μοναξιάς. Όλοι μας χρειαζόμαστε χρόνο με τον εαυτό μας, με τις σκέψεις μας, και αυτό είναι θετικό και παραγωγικό όταν συμβαίνει με συνειδητότητα και στοχοπροσήλωση.

Είναι δείγμα ψυχικής υγείας και ισορροπίας να απολαμβάνουμε να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας, να αυτοφροντιζόμαστε, να αυτοκανακευόμαστε, να μας κάνουμε «δώρα» και να επαναπροσδιοριζόμαστε ως προς την πορεία, τους στόχους και τις επιθυμίες μας.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μόνοι σας
Για να εξοικειωθείτε με την μοναχικότητα και να νιώσετε καλύτερα με τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Σταματήστε τις συγκρίσεις
Αυτό είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τη σύγκριση της κοινωνικής σας ζωής με οποιονδήποτε άλλο. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των φίλων που έχετε ή η συχνότητα των κοινωνικών σας εξόδων.

Σημασία έχει να κάνετε πράγματα που λειτουργούν για εσάς και που καλύπτουν τις πραγματικές σας ανάγκες.
Κάντε ένα διάλλειμα από τα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εγγενώς προβληματικά, αλλά εάν οι διαρκείς δημοσιεύσεις των άλλων χρηστών σας αγχώνουν ή σας κάνουν να αισθάνεστε μειονεκτικά, ίσως είναι σημαντικό να κάνετε ένα μικρό βήμα πίσω.

Παράλληλα είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα όσα βλέπετε στα social media δεν είναι απαραιτήτως και αλήθεια. Δοκιμάστε να μην ελέγξετε για μια μέρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν αυτό λειτουργήσει τότε προσαρμόστε την χρήση σας κατάλληλα.

Η παρέα του ήχου
Όταν αισθάνεστε τον τεράστιο κενό χώρο της μοναξιάς που αρχίζει να πιέζει από όλες τις πλευρές, η δύναμη του ήχου μπορεί να τον ωθήσει πίσω.

Ο ήχος βοηθά να γεμίσει το χώρο στο περιβάλλον και τις σκέψεις σας .Η μουσική μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας παρακινήσει, ενώ τα ηχητικά βιβλία μπορεί να προσφέρουν απόσπαση της προσοχής και μια προσωρινή απόδραση.

Μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία μπορεί να σπάσει τη σιωπή με έναν άνετο τρόπο, ακόμα κι αν δεν κάθεστε και δεν την παρακολουθείτε καθόλου.




Ήθελα να αλλάξω τον κόσμο, ανακάλυψα όμως πως το μόνο πράγμα που σίγουρα μπορεί κάποιος να αλλάξει είναι ο εαυτός του…!!!!

Άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι του συστήματος δεν κάνουν επαναστάσεις. Να θυμάστε, ότι η πραγματική καταστροφή έρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα!

Το 1982 δούλευα σε μεγάλη βιομηχανική Αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη. Η ύφεση άρχιζε και στο Διοικητικό Συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για το πόσο κόσμο θα απολύσουμε.

Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις προτάσεις από 42 χώρες.

Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού - 15.000 υπάλληλοι παγκοσμίως. Ο κάθε Αντιπρόεδρος έκανε τις προτάσεις του.

Ο Πρόεδρός μας δεν μιλούσε.

Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος. Όταν τελειώσαμε, ξαφνικά ο Πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει. Ο λόγος του έχει μείνει αποτυπωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί, και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια, τον θυμάμαι λες και ήταν χθες. 

Θα τον αναπαραγάγω όσο πιο σωστά μπορώ, διότι η αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτό που θα ζήσουμε σύντομα.

«Ο καθαριστής όταν περνά την πόρτα του εργοστασίου είναι σύζυγος, πατέρας παιδιών που πάει στο σπίτι που χρωστάει και κοιτάζει με υπερηφάνεια αυτά που δημιούργησε και, αν και λίγα, του είναι αρκετά. Αποφασίζουμε σήμερα να τον διώξουμε. Να χάσει την δουλειά του, να πάει σπίτι άνεργος με μια επιταγή δυο μηνών. Tί θα πει στα παιδιά του; 

Τί θα πει στην γυναίκα του, πώς να τους εξηγήσει ότι από αύριο χάνει την αξιοπρέπειά του; Και εάν σε τρεις μήνες δεν έχει βρει δουλειά θα χάσει το σπίτι του και ίσως και την γυναίκα του. 

Δεν μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα σχέδιο που καταδικάζει την ζωή και την ύπαρξη τόσων ανθρώπων. ΑΛΛΑ, την ιδία στιγμή, έχω και υποχρέωση στους μετόχους μου που μου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους, και εάν δεν κάνω κάτι, τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για τις συντάξεις.

Οι απολύσεις που όλοι μου προτείνετε μειώνουν τα ετήσια έξοδα κατά $ 135.000.000. Έκανα ένα απλό υπολογισμό και προτείνω το εξής σχέδιο:

85% ελάττωση του μισθού μου, 75% ελάττωση του μισθού όλων των αντιπρόεδρων, 50% ελάττωση μισθού των γενικών διευθυντών, 40% των υψηλόμισθων στελεχών κλπ. Καμία απόλυση. Θέλω τους αριθμούς σε μια ώρα».

Σηκώθηκε και έφυγε...κι όπως έφευγε, είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο:

«Κρίμα που θα παίζετε γκολφ μόνο δύο φορές αντί για έξι παιδιά...».

Περάσαμε την θύελλα χωρίς να διώξουμε ούτε ένα άτομο, και σε τρία χρόνια η αξία της μετοχής ήταν $ 147 από $ 7.5 το 1980 πριν αρχίσει η κρίση. Α ναι ! Είχαμε και 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από απλούς εργάτες σ' αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να πω ότι ο κόσμος έπινε νερό στο όνομά του.

Το 1992, στο τραπέζι που του κάναμε για την συνταξιοδότησή του (και είχαμε έρθει από όλο τον κόσμο, αν και δουλεύαμε σε άλλες εταιρείες), τον ρωτήσαμε να απαντήσει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, γιατί διάλεξε να κάνει αυτό που έκανε...

Όπως το θυμάμαι η απάντηση ήταν:

«Ακούστε, μπορεί να είχε και συναισθηματικές ρίζες η απόφαση αυτή. Αλλά δεν χωρούν συναισθήματα σε τέτοιες αποφάσεις. Απλώς βρήκα μια λύση που απαντούσε και στη λογική και στο συναίσθημα. Ήμαστε σε 42 χώρες, από τις οποίες οι 38 είναι φτωχές. 

Θα κατέστρεφα ολόκληρες μικρές κοινωνίες, διότι όπως ξέρετε τα εργοστάσια μας είναι σε κωμοπόλεις. Εάν το έκανα, όπως μου είχατε προτείνει, είναι αυτονόητο ότι θα έφερνα ανθρώπους στην απελπισία. Και κανείς, μα ΚΑΝΕΙΣ, δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει ένας απελπισμένος άνθρωπος. 

Η πιθανότητα ακόμα και να ΕΚΑΙΓΑΝ το εργοστάσιο ήταν μεγάλη. Ενώ εσείς που ήσασταν δίπλα μου, και όλο το μισθό να σας έπαιρνα δεν θα κάνατε τίποτα, γιατί πιστεύετε ότι είστε μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ, και άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι του συστήματος δεν κάνουν επαναστάσεις. 

Να θυμάστε, ότι η πραγματική καταστροφή έρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα, νιώθει αδικία και δεν έχει καμία ελπίδα. Τότε είναι έτοιμος για όλα ...και εργοστάσια καίει».

Γιατί το έγραψα;

Βλέπω όλους τους να βγαίνουν στη τηλεόραση/ράδιο και να μιλούν για διαρθρωτικές αλλαγές (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), ανάγκη για αλλαγή (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ). Όλα αυτά, χωρίς ίχνος συμπόνιας και λογικής σκέψης για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.

Ζουν με την φαντασίωση ότι ΑΥΤΟΙ δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν διότι είναι με το ΣΥΣΤΗΜΑ. Έτσι, θα είναι όχι μόνο προστατευμένοι, αλλά η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (σας θυμίζει κάτι αυτό;) να γεμίσουν περισσότερο τις τσέπες τους.

Λοιπόν, Nάνοι της Nοημοσύνης, έγραψα το άρθρο αυτό για να ξέρετε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι που είναι πραγματικά σκεπτόμενοι. Έτσι, δεν θα έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν ξέρατε, όταν όμορφα «εργοστάσια», όμορφοι άνθρωποι, όμορφα καίγονται... ΠΑΝΤΟΥ!

Ήθελα να αλλάξω τον κόσμο, ανακάλυψα όμως πως το μόνο πράγμα που σίγουρα μπορεί κάποιος να αλλάξει είναι ο εαυτός του.

ΑΛΝΤΟΥΣ ΧΑΞΛΕΪ .

Όποιος θέλει να αλλάξει τον κόσμο, ας αλλάξει πρώτα τον εαυτό του.




Απλοποιήστε την καθημερινότητά σας σε πέντε βήματα...!!!!

Βάλτε τη ζωή σας σε…τάξη ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα...

Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι λογικό πολλές φορές να σας αφήνουν χωρίς την παραμικρή ενέργεια και διάθεση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί τρόποι να απλοποιήσετε τη ρουτίνα σας και να επαναφέρετε την τάξη στη ζωή μας. Κάντε την αρχή, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Απλοποιήστε την καθημερινότητά σας σε 5 βήματα

1. Τακτοποιήστε τον χώρο σας και ξεφορτωθείτε ό,τι δεν χρειάζεστε
Απομακρύνετε τα άχρηστα αντικείμενα, ξεκινώντας από τα πιο μικρά, και περιβάλλετε τον εαυτό σας μόνο με όσα χρησιμοποιείτε, χρειάζεστε και αγαπάτε. Αυτό το ξεκαθάρισμα και η απελευθέρωση χώρου σάς βοηθάει να νιώθετε λιγότερο άγχος και πανικό.

2. Προσπαθήστε να κρατάτε τον χώρο σας τακτοποιημένο
Ακόμη και αν δεν είστε ο πιο τακτικός άνθρωπος, ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξετε νοοτροπία. Άλλωστε, οι συνήθειες χτίζονται μέσα από την επανάληψη, μέρα με τη μέρα. Αφού έχετε απαλλαγεί από τα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε και έχετε κρατήσει τον χώρο σας οργανωμένο, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε αυτό που ψάχνετε και τριγύρω σας θα έχετε μόνο πράγματα που σας είναι χρήσιμα.

3. Γράψτε λίστες
Με αυτόν τον τρόπο οργανώνετε τις υγιεινές σας συνήθειες (τι θα φάτε μέσα στην εβδομάδα, πότε έχετε χρόνο να κάνετε γυμναστική) και μειώνετε το στρες σας. Οι λίστες είναι ένας καλός τρόπος όχι μόνο να προγραμματίζετε την καθημερινότητά σας, αλλά και να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας.

4. Οργανωθείτε από το προηγούμενο βράδυ
Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάτε τα πρωινά σας θέτει τις βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί η ημέρα σας. Για να μην τρέχετε, λοιπόν, πανικόβλητοι κάθε πρωί, οργανωθείτε από το προηγούμενο βράδυ. Βρείτε τι θα φορέσετε και τι θα φάτε για πρωινό, ώστε να γλιτώσετε χρόνο κι ενέργεια το πρωί.

5. Τακτοποιήστε ηλεκτρονικά τις εκκρεμότητές σας
Η τεχνολογία σάς δίνει τη δυνατότητα να τακτοποιείτε τις εκκρεμότητές σας από την άνεση του σπιτιού σας ή του γραφείου σας. Σκεφτείτε πόσο χρόνο και πόση ενέργεια θα γλιτώσετε, πληρώνοντας τους λογαριασμούς σας με το πάτημα ενός κουμπιού. Ακόμη κι αν δεν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο, αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας.




Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

8 πράγματα που τα παιδιά θα θυμούνται για πάντα…!!!!

Καθώς τα παιδιά μου μεγαλώνουν και πλησιάζουν στην ηλικία που “θα πετάξουν από τη φωλιά” θυμάμαι όλο και περισσότερο τη δική μου παιδική ηλικία. Κάποιες στιγμές είναι χαρούμενες, κάποιες λιγότερο χαρούμενες και κάποιες περιέχουν μαθήματα ζωής που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Άραγε, από όλες τις αναμνήσεις που έχουμε, ποιες κρατάμε στο μυαλό μας και στην ενήλικη ζωή μας;

Σε όποιο στάδιο της γονεϊκότητας βρισκόμαστε, υπάρχει πάντα χρόνος να δημιουργήσουμε αναμνήσεις που τα παιδιά μας που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Να 8 πράγματα που θα θυμούνται για πάντα.

1. Το πόσο διασκέδαζαν μαζί μας
Η απλή παρουσία μας δίπλα τους όταν παίζουν, το να χτίζουμε πύργους με τουβλάκια και να κάνουμε χαζομάρες μαζί είναι υπεραρκετά για να δημιουργήσουν δυνατές αναμνήσεις. Το παιχνίδι ενισχύει τον δεσμό μεταξύ γονέων και παιδιών, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην γενικότερη επικοινωνία.

Συχνά είμαστε τόσο προσανατολισμένοι στο να τα προλάβουμε όλα, που δεν βάζουμε τη διασκέδαση ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Αλλά το να διασκεδάζουμε μαζί με τα παιδιά μας είναι απαραίτητο!

2. Τους εορτασμούς με ή χωρίς σπουδαία αφορμή
Είτε πρόκειται για τα γενέθλια τους, τα πρώτα τους βήματα (κυριολεκτικά ή μεταφορικά), την επιστροφή στο σχολείο ή την ημέρα των Χριστουγέννων, υπάρχουν πολλές αφορμές για να γιορτάζουμε τις πολύτιμες στιγμές της ζωής.

Είναι, επίσης, σημαντικό να γιορτάζουμε κάθε επίτευγμα της ζωής τους όσο μικρό κι αν είναι. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικά ταλέντα (π.χ. άλλα διαπρέπουν στον αθλητισμό κι άλλα στα μαθήματα του σχολείου), όλες οι επιτυχίες και τα ορόσημα που κατακτούν θα πρέπει να γιορτάζονται εξίσου.

3. Τις οικογενειακές μας παραδόσεις
Οι οικογενειακές παραδόσεις δεν είναι τίποτα άλλο από δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουμε ξανά και ξανά. Δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλες ή μικρές, σημαντικές ή ασήμαντες, αυτό που μετράει είναι να είναι επαναλαμβανόμενες.

Οι δικές μας αγαπημένες οικογενειακές παραδόσεις είναι η Επείγουσα Αγκαλίτσα, το βάζο των αναμνήσεων, το φαγητό για μεξικάνικο μία μέρα πριν να ανοίξουν τα σχολεία και πολλές πολλές ακόμα τις οποίες ελπίζω ότι θα συνεχίσουν κάποτε τα παιδιά μου με τα δικά τους παιδιά.

Ακόμη όμως και ένα μικρό τελετουργικό όπως μια απλή καθημερινή “μυστική” χειραψία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό τους.

4. Το ότι τρώγαμε μαζί
Το να τρώμε ένα τουλάχιστον γεύμα της ημέρας μαζί με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό. Ο χρόνος που περνάμε μαζί γύρω από το τραπέζι, είναι για μένα ο βασιλιάς του ποιοτικού χρόνου, ο χρόνος που μας δένει και μας ενώνει.

Είναι ο χρόνος που μοιραζόμαστε όχι απλώς το φαγητό αλλά την καθημερινότητά μας, τις σκέψεις μας, τα καλά και τα κακά που συμβαίνουν στη ζωή μας.

Τα παιδιά δεν θα θυμούνται κάθε γεύμα της ζωής τους αλλά θα νιώθουν πόσο σημαντικό ήταν να μαζεύεται η οικογένεια για να φάει μαζί, γύρω από ένα τραπέζι.

5. Τον τρόπο που συμπεριφερόμασταν
Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε είναι κάτι που τα παιδιά πάντα παρατηρούν και συχνά αντιγράφουν. Όλες οι συμπεριφορές μας καταγράφονται ακούσια από τα παιδιά μας: από το πως μιλάμε στα ζώα ή αν είμαστε ευγενικοί σε έναν ξένο, πώς αντιδρούμε όταν έχει κίνηση στο δρόμο ή πώς αντιμετωπίζουμε τον πόνο ή πως διαχειριζόμαστε μια αγχωτική κατάσταση.

Ανάλογα με το παράδειγμα που θα έχουν, θα διαμορφώσουν (ή όχι) την αποδοχή του εαυτού τους, θα καλλιεργήσουν (ή όχι) την ενσυναίσθηση και θα δημιουργήσουν (ή όχι) τους δικούς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους.

6. Τα ταξίδια που κάναμε μαζί
Το να ταξιδεύεις οικογενειακώς με μικρά παιδιά μπορεί να είναι δύσκολο αλλά υπάρχουν άπειρες ανταμοιβές για την προσπάθειά μας και κυρίως το γεγονός ότι δημιουργούμε αναμνήσεις για μια ζωή. Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε κάνει και τόσα ταξίδια γιατί προτιμούσαμε τη σταθερότητα των διακοπών στο ίδιο μέρος. 

Έχει φυσικά κι αυτό τα δικά του πλεονεκτήματα, όμως μακάρι να είχαμε κάνει περισσότερα ταξίδια… Το καλό είναι ότι κανείς δεν μας εμποδίζει να κάνουμε από εδώ και στο εξής!

[Αληθινός διάλογος με τα παιδιά μου:
Εγώ: Παιδιά, όταν θα είστε πάνω από 18 θα θέλετε να πηγαίνουμε ταξίδια στο εξωτερικό μαζί; Ή θα θέλετε μόνο με φίλους;
Παιδιά: Άμα πληρώνεις!]

Ακόμα όμως κι αν δεν είναι εφικτό ένα ταξίδι, υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσουμε αναμνήσεις χωρίς να μετακινηθούμε πολύ μακριά. Είτε πρόκειται για μια βόλτα στην παραλία, είτε για μια επίσκεψη στο λούνα παρκ, είτε για μια πιο μακρινή μετακίνηση, το ταξίδι είναι για τα παιδιά μια πραγματική εμπειρία μάθησης.

7. Το ότι ήμασταν εκεί
Το “να είμαστε εκεί” ακούγεται υπερβολή, αφού είμαστε έτσι κι αλλιώς “εκεί” δηλαδή δίπλα τους. Αλλά η αδιάκοπη παρουσία μας έχει βαρύτητα στις παιδικές αναμνήσεις! Και με το αδιάκοπη δεν εννοώ να μην εργαζόμαστε και να είμαστε 24 ώρες το 24ωρο μαζί τους.

Τα παιδιά μετρούν την αγάπη μέσω της προσοχής που τους δίνουμε. Είναι οι απλές στιγμές που θα μείνουν στο μυαλό τους: όταν αφήσαμε για λίγο τη δουλειά για να φάμε μαζί παγωτό, ότι ξεκαρδιστήκαμε με το ανόητο αστείο τους ή απλά ότι τους διαβάζουμε ένα βιβλίο πριν τον ύπνο.

8. Την αίσθηση ασφάλειας που τους παρείχαμε
Τα παιδιά από τη φύση τους είναι ευάλωτα και χρειάζονται προστασία. Για αυτό και θα θυμούνται πάντα εκείνες τις στιγμές που κυνηγήσαμε τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι ή ήμασταν δίπλα τους όποτε μας είχαν ανάγκη. 

Μέρος της αποστολής μας είναι να είμαστε η “βάση”, το μέρος στο οποίο μπορούν να επιστρέψουν για να νιώσουν αποδοχή και αίσθημα ασφάλειας, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε πολύτιμες αναμνήσεις και να οικοδομούμε όμορφες σχέσεις με τα παιδιά μας.

Η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων και μιας υπέροχης παιδικής ηλικίας είναι εξάλλου και ο λόγος που δημιούργησα το μηνιαίο μου club για μαμάδες, Love, mom.

Αυτή τη στιγμή οι εγγραφές είναι κλειστές, αλλά μην ανησυχείτε! Καταχωρήστε το email σας εδώ για να σας ειδοποιήσω αμέσως μόλις ανοίξουν και πάλι οι πόρτες και υποδεχτούμε νέα μέλη!

Όπως είπε και ο Charles Swindoll: “Κάθε μέρα της ζωής μας κάνουμε καταθέσεις στην τράπεζα αναμνήσεων των παιδιών μας”.

Ας κάνουμε μία νέα κατάθεση σήμερα!




Στοχοθέτηση - Οι σκέψεις μας είναι ζωντανές…!!!!

Κάπου θέλουμε να φτάσουμε, μα δεν βρήκαμε που. Καθημερινά νιώθουμε μια αγωνία, μια ανησυχία, χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Περπατάμε τον μακρύ δρόμο, με ανηφόρες, με κατηφόρες, κουραζόμαστε συχνότερα και εγκαταλείπουμε πολύ πιο εύκολα την διαδρομή. 

Σας έχει τύχει να σας καλέσουν σε μια δεξίωση, σ’ ένα μεγάλο γεγονός την χρονιάς, μαζί με πολύ καλούς φίλους, σε μια τοποθεσία που δεν έχετε ξαναπάει και σας στέλνουν οδηγίες τις διαδρομής; Υπάρχει ένας σκοπός, υπάρχει ένα συναίσθημα και ένας χάρτης διαδρομής. 

Κάπως έτσι, είναι και οι στόχοι που βάζουμε. Ο στόχος σαν στόχος μπορεί να μην μας ταρακουνήσει τόσο, αυτό που χρειάζεται είναι να περιέχει συναίσθημα, επιθυμία και σκοπό.

Πολλοί άνθρωποι λειτουργούν με τα πρέπει, γι’ αυτό και μένουν στη μέση του πουθενά, γιατί δεν υπάρχει οτιδήποτε να τους περιμένει στον προορισμό τους. 

Ο εγκέφαλος μας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί με το πρέπει, γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα. Ο στόχος είναι κίνητρο, έρχεται από επιθυμία, είναι οτιδήποτε έχουμε ανάγκη για να είμαστε καλύτερα, προέρχεται κατευθείαν από μέσα μας, απ’ την καρδιά μας. 

Μπορεί να είναι μεγάλος, μπορεί να είναι μικρός, δεν έχει σημασία, σημασία έχει τι θα μας δώσει εκπληρώνοντας τον. Είναι χάρτης κι εσύ ο οδηγός. Μας τρομάζει η ύπαρξη του, γιατί σηματοδοτεί την αλλαγή, μα πώς μπορεί να σε τρομάζει κάτι, που θα σε πάρει εκεί που επιθυμείς; 

Ο στόχος είναι η σταθερά σου, σαν ένα σωσίβιο, που δεν σε αφήνει να πνιγείς.

Πως μπορεί να γίνει μια στοχοθέτηση; Βρίσκοντας τι χρειαζόμαστε, τι έχουμε ανάγκη και τι μας λείπει και αφού το βρούμε, υπάρχει μπροστά μας ένας δρόμος, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Σκεφτείτε ένα μεγάλο βουνό μπροστά σας, όπου ο στόχος είναι η κατάκτηση της κορυφής.

Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να ορίσουμε τους λόγους που θέλουμε να το ανέβουμε, να το αγκυρώσουμε μέσα μας μ’ ένα δυνατό θετικό συναίσθημα, να αναγνωρίσουμε πως θα μας επηρεάσει εμάς αλλά και τους γύρω μας. Πόσο εφικτό είναι, τι επιλογές έχω και πως είναι η σημερινή μου κατάσταση. 

Για να το ανέβουμε θα χρειαστούμε χρήματα να αγοράσουμε εξοπλισμό – όπου εξοπλισμός είναι οι πόροι μας, αυτοί δηλαδή που ήδη έχουμε, τι κατακτήσαμε τόσα χρόνια, χρειαζόμαστε γνώσεις – όπου γνώσεις είναι οι υπάρχουσες ικανότητες μας και η εκμάθηση νέων δυνατοτήτων και τέλος χρειαζόμαστε χρόνο. 

Όταν τα μαζέψουμε αυτά, μας μένει η στρατηγική, ο τρόπος δηλαδή που θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Αρκετοί φοβούνται την αποτυχία γι’ αυτό αδυνατούν να θέσουν στόχους και να ξεκινήσουν το ταξίδι. Δεν υπάρχει αποτυχία, δεν υπάρχει λάθος, είναι όλα μαθήματα τα οποία μας βοηθάνε να πάμε ακόμη ένα βήμα παρακάτω. 

Πίσω από κάθε επιτυχία μας, βρίσκεται μια επιλογή που δεν μας εξυπηρέτησε και την αλλάξαμε. Πως θα ξέραμε τι γεύση παγωτού μας αρέσει, αν δεν έχουμε δοκιμάσει αρκετές γεύσεις αρχικά; Πως ξέρουμε αν μας αρέσει μια ανοιξιάτικη μέρα του Μάη, αν δεν περνούσαμε από μια βροχερή μέρα του Γενάρη;

Όποιος και να είναι ο λόγος που μπορεί να μας δυσκολεύει να ξεκινήσουμε την διαδρομή, αυτό που τελικά έχει νόημα, είναι το ποιος και πως θα είμαι είτε πάω, είτε όχι. Τι μας πληγώνει πιο πολύ; Η στασιμότητα που μας βουλιάζει ή ένα μεγάλο βουνό που πρέπει ν’ ανέβουμε; Ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι το όφελος;

Χρησιμοποιούμε τα ίδια νευρολογικά κυκλώματα όταν θυμόμαστε ή φανταζόμαστε, άρα δεδομένου αυτού, σημαίνει πως μπορούμε να επηρεάσουμε ισχυρά την ανάπτυξη μας.

Μπορούμε δηλαδή να θυμηθούμε μια παλιότερη μας επιτυχία, να φέρουμε στην μνήμη μας την πετυχημένη στρατηγική που ακολουθήσαμε και να την χρησιμοποιήσουμε στην μελλοντική μας πορεία, να φανταστούμε δηλαδή τον εαυτό μας να πετυχαίνει την ανάβαση του βουνού – στόχου. Αυτό είναι θαυμάσιο!

Οι σκέψεις όσο δεν υπάρχει δράση, μας κάνει να φανταζόμαστε το ανέφικτο, αλλά όσο πράττουμε αρχίζει να φαίνεται ο ορίζοντας. Έχουμε ήδη μέσα μας ότι χρειάζεται, για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της διαδρομής. 

Έχουμε εμπιστοσύνη στην δύναμη και στην θέληση μας, μα πάνω από όλα, επιθυμούμε να φτάσουμε στην κορυφή, γιατί κάπου εκεί, θα βρούμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Όσο δύσκολος κι αν φαντάζει ο δρόμος, όσο πόνο κι αν προκαλέσει, τόσες θα ‘ναι και οι χαρές του.

Αρκετές φορές, χρειάζεται απλά να ξεκινήσουμε από κάπου για να αντιληφθούμε τι θέλουμε και να θέσουμε στόχους που θα μας φέρουν σ’ ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για μας και μόνο. Στον δικό μας χρόνο θα το βρούμε, με την εσωτερική μας φωνή και μόνο. 

Ας αφεθούμε στο μέσα μας, ξέρει να μας καθοδηγήσει. Το κυριότερο όμως είναι να είμαστε υπομονετικοί, κατανοητικοί με μας και να χαμηλώσουμε τον πήχη των προσδοκιών μας, ας μην είμαστε τόσο αυστηροί, στοργή χρειαζόμαστε, όχι επίκριση.

«Η αποφασιστικότητά αφυπνίζει την ανθρώπινη θέληση» Άντονι Ρόμπινς




Άρης Γεωργίου
Άρης Γεωργίου – Life Coach & NLP Practitioner

Μην απογοητεύεσαι .. Έχει ο Τροχός γυρίσματα…!!!!

Έχει ο Τροχός γυρίσματα...«Προφήτης είναι εκείνος που όταν όλοι απελπίζονται, αυτός ελπίζει. Και όταν όλοι ελπίζουν, αυτός απελπίζεται. “Γιατί;” θα με ρωτήσεις. Γιατί κατέχει το Μεγάλο Μυστικό: πως ο Τροχός γυρίζει» – Ν. Καζαντζάκης

Ο Τροχός γυρίζει για εσένα που έσκυψες το κεφάλι, γιατί δεν άντεξες να αντικρίσεις την αλήθεια του κόσμου.

Ο Τροχός γυρίζει για εσένα που κολύμπησες στα πιο βαθιά σκοτάδια και νόμιζες πως πνίγηκες.

Ο Τροχός γυρίζει για εσένα που ένιωσες να σε ρουφά η απέραντη μοναξιά και έψαξες χέρι να πιαστείς και βρήκες ξερόκλαδο… και έσπασε και αυτό, γιατί το βάρος της μοναξιάς σου ήταν πολύ και δεν το άντεξε.

Ο Τροχός γυρίζει για εσένα που στέκεις και κοιτάς το αύριο με δακρυσμένα μάτια γιατί φεύγει και σε προσπερνά, είναι γρήγορο και δεν το προλαβαίνεις το ξέρω…

Ο Τροχός γυρίζει για εσένα που ούτε το παρόν σου δεν σε χωρά… σε διώχνει και αυτό πεισματικά, μήπως μπορέσει να απαλλαχθεί από την παρουσία σου.

Ο Τροχός γυρίζει για εσένα που θέλησες να ουρλιάξεις τον θυμό σου και αντί για αυτό ούρλιαξες τη σιωπή σου.

Ο Τροχός γυρίζει για όσες φορές υποσχέθηκες «ποτέ ξανά» και λίγο μετά άφησες τον άνεμο να παρασύρει το «ποτέ» σου μακριά, γιατί ντρεπόσουν τόσο να τ΄ακούς!

Γι’ αυτό να ΕΛΠΙΖΕΙΣ! Και όταν οι ελπίδες σου πάρουν μορφή και τις ξεχάσεις… και όταν βρεθείς στην άλλη όχθη του Τροχού, τουλάχιστον αυτό μη λησμονήσεις: μη φοβηθείς να απελπιστείς. Πώς αλλιώς θα βρεις τις χαμένες σου ελπίδες να κρύβονται… κάπου εκεί μέσα στο μεγάλο σου «απελπίζομαι»;






Αλεξάνδρα Προβατίδου

Να μη φοβάσαι τον δηλωμένο εχθρό αλλά τον ύπουλο που σε πλησιάζει…!!!!

Να μην φοβόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι στην ζωή μας με ορκισμένους εχθρούς, άλλα να φοβόμαστε τους ύπουλους ''φίλους'', διότι είναι η χειρότερη πάστα ανθρώπων και είναι δύσκολο να τους καταλάβεις. Με αποτέλεσμα να έχουνε κερδίσει χρόνο στην ζωή μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο ύπουλος άνθρωπος είναι υποκριτής και κρυφός και λειτουργεί πάντα βάση σκοπιμότητας»…Έχει γλυκερή μορφή, ώστε να ξεγελά και να πλησιάζει τους άλλους και είναι εξαιρετικός κόλακας σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Η ζήλια που νοιώθει για τους άλλους γίνεται ανομολόγητος φθόνος.

Αυτό τον οδηγεί στην βολική μέθοδο ώστε να μειώνει την αξία των άλλων με συκοφαντίες, διότι δεν μπορεί να αντέξει την ευθεία αναμέτρηση…» (Ι.kant).

Ο ύπουλος άνθρωπος δρα πάντα πισώπλατα και προσπαθεί να ενισχύσει την θέση του εξαπολύοντας ΔΙΑΒΑΛΜΑΤΑ εναντίον ανθρώπων που ζηλεύει αλλά και εναντίον εκείνων που τον καταλάβανε και τον απορρίψανε.

Ότι κάνει όμως το κάνει με πονηριά, με μαεστρία και μελετώντας την ψυχολογία του ανθρώπου που πλησιάζει, ώστε να τον κάνει να τα πιστέψει και να τον επηρεάσει.

Θα κινηθεί με μεθοδικότητα και τακτική. Αφού ψυχολογήσει το θύμα του, θα παρουσιάσει ένα προσωπείο ευχάριστο, γλυκό και καλοσυνάτο ώστε να κερδίσει έδαφος και εμπιστοσύνη. Έπειτα αφού εξασφαλίσει κάπως την ''φιλία'' θα αρχίσει την χειραγώγηση.

Θα προσπαθήσει να χειραγωγήσει και να επηρεάσει το θύμα του σε πολλά θέματα της ζωής του με κακότητα, ακόμα και να το απομονώσει από άτομα. Θα αρχίσει να θάβει τρίτα άτομα και να βάζει διαβάλματα εναντίον τους. Διαβάλματα εναντίον αυτών που ζηλεύει ή αυτών που τον απορρίψανε.

Ο ύπουλος ο άνθρωπος δεν λειτουργεί ποτέ αυθόρμητα αλλά μετράει την κάθε του κίνηση την όποια έχει σκεφτεί πολύ καλά με πονηριά και σκοπό. 

Πλησιάζει τους άλλους πάντα με κάποιο σκοπό. Κυρίως σε ένα άτομο το οποίο ζηλεύει πολύ θα προσπαθήσει να κινηθεί με μεθοδικότητα στο φιλικό του περιβάλλον για να του κάνει κακό μέσα από συκοφαντίες και διαβάλματα ώστε να στρέψει άτομα εναντίον του. ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΘΑΒΕΙ-ΣΥΚΟΦΑΝTΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΛΛΕΙ.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι. Δεν έχουνε αξίες ούτε αξιοπρέπεια και σίγουρα η φιλία δεν έχει καμία έννοια για αυτούς όπως και καμία άλλη ανθρώπινη σχέση. Η μόνη αξία που έχουνε είναι το συμφέρον και το υπερεγώ τους. 

Είναι άνθρωποι με ιδιαίτερη μαεστρία που δεν θα διστάσουν κιόλας με δάκρυα στα μάτια και παίζοντας θέατρο, με πραγματικά περίτεχνα ψέματα να προσπαθήσουν να πέσουν τους άλλους για την δήθεν ''καλή'' τους προαίρεση και την ''κακή'' προαίρεση του ανθρώπου που φθονούν.

Αυτό που προδίδει κάπως την υπουλότητα αυτών των ανθρώπων κατά κανόνα είναι ο ΦΘΟΝΟΣ, διότι δεν αντέχουν την ευτυχία και την ανωτερότητα των άλλων και όση μαεστρία και να έχουνε ,ο φθόνος είναι τόσο ισχυρό πάθος που ΔΕΝ ελέγχεται. Κάποια στιγμή θα τους ξεφύγει και θα τον εκφράσουν. Ένα άλλο στοιχείο είναι η υποκρισία η όποια κάποια στιγμή θα φανεί. 

Δεν μπορεί να παίζει θέατρο ένας άνθρωπος συνέχεια και κάποια στιγμή θα βγάλει την μάσκα. Πχ. ένα χαρακτηριστικό είναι ενός τέτοιος άνθρωπος να θάβει άτομα και ταυτόχρονα να προσπαθεί να κάνει παρέα με αυτούς που θάβει. Να φάσκει και να αντιφάσκει συνέχεια και να προδίδει την πονηριά του.

Το όλο θέατρο των ύπουλων ανθρώπων τελειώνει, κυρίως με άσχημο τρόπο και με αυλαία που πέφτει απότομα διότι αν και πονηροί, ένα πράγμα δεν μπορούνε να το προβλέψουν : την νοημοσύνη των άλλων. 

Διότι ναι μεν έχουνε επιτυχία στους ηλίθιους και αυτό ικανοποιεί το εγώ τους αλλά ''γκρεμοτσακίζονται'' όταν έχουν την ατυχία να πέσουν σε έξυπνους ανθρώπους.

Ο ύπουλος ο άνθρωπος εν τέλει δεν κερδίζει τίποτα στην ζωή του, διότι με την συμπεριφορά του απομακρύνει αξιόλογους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα αποκτάει και εχθρούς.

Αυτό όμως φαίνεται να μην τους νοιάζει ,αφού το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουνε την ζωή τους είναι μόνο το συμφέρον. Όταν αντιληφθούν ότι ο άλλος τους έχει καταλάβει, το προσωπείο τους πέφτει(δεν έχει νόημα πλέον), βγάζουν τον αληθινό τους εαυτό, ενίοτε και με επιθετικότητα αλλά και σπασμωδικές κινήσεις…αλλά πάντα συνεχίζουν τον δρόμο τους για το επόμενο θύμα. Δεν τους πτοεί τίποτα.

Καλύτερα στην ζωή μας να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ξεκάθαρους εχθρούς παρά με ύπουλους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί και να εισβάλουν στην ζωή μας πάντα με κακό σκοπό.

Επίσης να φροντίζουμε πάντα να έχουμε αληθινούς ανθρώπους και καλούς φίλους μέσα στην ζωή μας διότι ακόμα και αν έχουμε την ατυχία να γνωρίσουμε έναν τέτοιο ύπουλο άνθρωπο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιληφθούμε την συμπεριφορά του και πολύ πιο ανώδυνο να τον απομακρύνουμε. 




Νταούκα Γεωργία

Οικογενειακό Σχέδιο...!!!!

Για να βελτιωθεί η σχέση του γάμου ή της οικογένειας, πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για βελτίωση, για ανάπτυξη και για εξέλιξη. Αν δεν έχετε κανένα σχέδιο στον γάμο σας, ο γάμος δεν θα βελτιωθεί ούτε θα εξελιχθεί. Δεν θα διευρυνθεί και η αγάπη σας δεν θα μπορέσει να βαθύνει.

Ρωτήστε τον εαυτό σας σαν ζευγάρι, “Γιατί παντρευτήκαμε;” Φυσικά παντρευτήκατε εξαιτίας του σεξουαλικού ενστίκτου και της επιθυμίας να κάνετε παιδιά. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Υπάρχει όμως κάποιο σχέδιο πίσω από αυτό; 

Για παράδειγμα, μπορείτε να σχεδιάσετε να αφιερώσετε τη ζωή σας στη βοήθεια της ανθρωπότητας με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο; Πρέπει να είναι κάτι πρακτικό και λεπτομερές βήμα προς βήμα, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί.

Οι πιο αδύναμες οικογένειες ή γάμοι είναι εκείνοι που δεν έχουν σχέδιο. Το σχέδιο δημιουργεί συντονισμό και συγχώνευση ανάμεσα στις δυο ψυχές. Δημιουργεί ένα τρίγωνο τριών κορυφών: το σχέδιο, ο άνδρας και η γυναίκα. 

Αυτό είναι το θεμέλιο του στέρεου γάμου. Όταν αρχίσετε να φτιάχνετε ένα τέτοιο σχέδιο, θα δείτε ότι η σχέση στην οικογένεια ή στον γάμο βαθμιαία θα αλλάξει.

Στο σχέδιό σας θα πρέπει να περιλαμβάνονται επίσης και τα παιδιά σας. Μπορεί να συμπεριληφθούν ακόμη και οι γείτονες για να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις. 

Ακόμη και η ευρύτερη κοινωνία μπορεί να συμπεριληφθεί, αν δημιουργείτε μέσα σας ένα σχέδιο με έντονη εστίαση.

Τα ζευγάρια που είναι καλύτεροι φίλοι μεταξύ τους είναι εκείνα που εργάζονται μαζί για ένα σχέδιο. Ο καθένας μπορεί να χτίζει με διαφορετικό τρόπο, αλλά εργάζονται μαζί για τον ίδιο σκοπό. Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στον ίδιο τομέα εργασίας. 

Για παράδειγμα, ο ένας μάχεται ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος και ο άλλος μάχεται ενάντια στο έγκλημα, αλλά έχουν το ίδιο σχέδιο να καθαρίσουν την πόλη και να ευεργετήσουν τον κόσμο. Έρχονται από δυο διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά το σχέδιό τους να υπηρετήσουν και να ευεργετήσουν την ανθρωπότητα είναι ίδιο. 

Ένα άλλο ζευγάρι μπορεί να έχει σαν σχέδιο να θεραπεύει τους ασθενείς, και ο ένας να θεραπεύει το σώμα ενώ ο άλλος τα συναισθήματά τους. Η προσέγγιση μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά το σχέδιο είναι το ίδιο: να βοηθήσουν τους αρρώστους να γίνουν καλά.

Αν θέλετε η φιλία ή ο γάμος σας να βαθύνει και να διαρκέσει, φτιάξτε ένα σχέδιο μαζί. Αν γίνεστε απλώς φίλοι με κάποιον, το πρώτο πράγμα που πρέπει να συζητήσετε είναι, “Γιατί είμαστε μαζί; Ποιο το σχέδιό μας;” 

Η απάντηση σε τέτοια ερωτήματα θα αποκαλύψει αμέσως την ψυχολογία του άνδρα ή της γυναίκας. Είμαστε μαζί για να πηγαίνουμε συνεχώς στο κρεβάτι; Αυτό ύστερα από λίγο θα γίνει βαρετό. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο; Ποιο είναι αληθινά το σχέδιό μας;

Συζητήστε τα αυτά με τον φίλο, την φίλη, τον σύζυγο ή την σύζυγο. Αν είστε χωρισμένοι και έχετε παιδιά, συζητήστε με τα παιδιά σας, “Ποια είναι τα σχέδιά σας;” Αυτό θα δημιουργήσει πολικότητα και εστίαση.

Η σκέψη για ένα σχέδιο και η εστίαση της ενέργειας πάνω του ανυψώνει τη συνείδησή σας από το εγώ σε ανώτερα επίπεδα της ύπαρξής σας. Σκεπτόμενοι ένα σχέδιο εκλεπτύνετε και εξυψώνετε τον εαυτό σας. 

Δεν μένετε προσκολλημένοι ή ταυτισμένοι με τις μικρές ικανοποιήσεις σας΄ αντιθέτως αναζητάτε κάτι μεγαλύτερο. Το σχέδιο αληθινά σας ανυψώνει και σας εκλεπτύνει.

Όταν θα έχετε φτιάξει ένα σχέδιο μέσα στην οικογένειά σας, να ελέγχετε ο ένας τον άλλον μια φορά την εβδομάδα. Πως τα πας με το σχέδιο; Τα παρατάς, ή οργανώνεις και κινητοποιείς όλο και περισσότερο τις ενέργειές σου; 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή αν αφήσετε το σχέδιό σας να ατονήσει, η ορμή σας θα επιβραδυνθεί. Μην το αφήσετε να ατονήσει. Η γυναίκα πρέπει να ρωτάει τον άνδρα της, “Τι κάνεις για το σχέδιό σου;” 

Εκείνος θα πρέπει να απαντάει, “Κοίτα, έγραψα αυτά τα πράγματα’ κάνω αυτήν την εργασία”. Με αυτόν τον τρόπο το ζευγάρι θα μαθαίνει από κοινού. Έτσι αντί να παραμένει στο φυσικό επίπεδο μόνο, ο γάμος τους θα δραστηριοποιηθεί και στο νοητικό επίπεδο.

Ένα από τα μυστικά του γάμου είναι να ανυψώνετε συνεχώς το επίπεδό σας. Αν μείνετε στο φυσικό επίπεδο του γάμου, αυτό δεν βοηθάει να δημιουργηθεί μια διαρκής ψυχική ένωση.

Πρέπει να εργαστείτε για να δημιουργήσετε έναν νοητικό γάμο. Στον νοητικό γάμο το ζευγάρι μπορεί να συζητεί βαθιά τα οράματά του, τις ιδέες και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Με αυτόν τον τρόπο “τρίβετε” μαζί τις διάνοιές σας και οι διάνοιές σας συγχωνεύονται μεταξύ τους. Για να μετατοπίσετε την εστία της συνείδησής σας από τα κατώτερα κέντρα στα ανώτερα, δεν χρειάζεστε γιόγκα και διάφορες ασκήσεις. 

Είναι μια πολύ φυσική διαδικασία: καθίστε με τον σύντροφό σας και σκεφθείτε μαζί. Πρέπει να μιλήσετε για την πολιτική, την επιστήμη, τα κοινωνικά ζητήματα και για το τι συμβαίνει στον κόσμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν την πολιτική. Δεν ξέρουν τι γίνεται και δεν ενδιαφέρονται. Η τηλεόραση, το σεξ, το φαγητό και τα χρήματα είναι τα μόνα για τα οποία ενδιαφέρονται.

Μορφωθείτε. Μελετήστε την πολιτική. Ύστερα καθίστε με την οικογένειά σας και συζητήστε αυτά που μάθατε. Ρωτήστε, “Τι σκέφτεστε γι’ αυτήν την κατάσταση;”

Θεωρήστε το σαν μια άσκηση. Είναι αλήθεια ότι οι συζητήσεις σας δεν πρόκειται αμέσως να αλλάξουν την πολιτική και τις παγκόσμιες συνθήκες. Ωστόσο εξασκήστε το νου σας με τέτοιο τρόπο ώστε, αν γίνετε ηγέτες σε κάποιον τομέα στο μέλλον, να μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτά τα ζητήματα.

Συζήτηση δεν χρειάζεται μόνο η πολιτική. Πρέπει να συζητηθούν επίσης η εκπαίδευση και άλλα ειδικά θέματα, όπως είναι οι εκτρώσεις. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η έκτρωση είναι κακό, άλλοι ότι είναι καλό. Ποιο είναι το σωστό; Πρέπει να καθίσετε, να συζητήσετε και να αποφασίσετε για τις αρχές τις οποίες θα υποστηρίξετε.

Μην είστε μια γυναίκα που απλώς μαγειρεύει, καθαρίζει, αγοράζει ρούχα και κάνει σεξ. Μην είστε ένας άνδρας που απλώς κερδίζει χρήματα, παρακολουθεί τηλεόραση και κάνει σεξ. Προσπαθήστε να είστε κάτι άλλο πέρα από αυτά. 

Πώς σκοπεύετε να προχωρήστε πέρα από αυτά; Μελετώντας και αναλύοντας τα θέματα και τα προβλήματα του κόσμου.

Προηγουμένως ο κόσμος ήταν πολύ ατομικιστικός. Υπήρχε ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα άτομα και στην κοινωνία. Τώρα ο κόσμος γίνεται τόσο μικρός ώστε το καθετί που επηρεάζει την Κίνα, την Ρωσία, τη Νότια Αφρική ή τις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζει και εσάς παντού, προσωπικά, άμεσα και στενά. 

Τώρα πρέπει να σκεφθείτε πώς εσείς ως άτομο θα επηρεάζετε τα παγκόσμια ζητήματα. Η σκέψη σας μπορεί να προσφέρει λύσεις οι οποίες θα μεταδοθούν σε άλλους ανθρώπους που θα τις αφομοιώσουν και θα τις χρησιμοποιήσουν στην πρακτική τους ζωή.

Ο ανθρώπινος νους είναι ένας ραδιοφωνικός πομπός και μεγάλος δέκτης σκέψεων, εντυπώσεων, ιδεών κ.τ.λ. Μέσα από την ιστορία ξέρουμε ότι πολλές εφευρέσεις δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη χωρίς οι εφευρέτες να έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. 

Στον τομέα της επιστήμης, της θρησκείας και της πολιτικής οι άνθρωποι σκέφτονται τις ίδιες ιδέες. Αυτές οι ιδέες προέρχονται από τη σκέψη των στοχαστών.

Οι σκέψεις και οι λύσεις σας ποτέ δεν χάνονται. Υπάρχουν στον Θεό, “μέσα στον οποίον ζούμε, κινούμαστε και υπάρχουμε”. Υπάρχουν στο διάστημα. 

Αν μπορείτε να προσφέρετε όμορφες λύσεις μέσω ανώτερης σκέψης, αφήστε τις να πάνε στο διάστημα. Τότε δεν θα νιώθετε ότι τα πράγματα είναι καταδικασμένα και ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε για την ανθρωπότητα. 

Μπορείτε να κάνετε κάτι σπουδαίο με τις σκέψεις σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι τόσο σημαντική η προσευχή, ο διαλογισμός και η σκέψη. Φτιάχνοντας ένα σχέδιο για το καλό και σκεπτόμενοι πως να το πετύχετε, μπορείτε να βοηθήσετε τον κόσμο.




Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Σεξ, Οικογένεια και Γυναίκα στην Κοινωνία

Ότι δώσει η ψυχή σου αληθινά, θα στο γυρίσει η ζωή σου...!!!!

Περασμένη η ώρα. Πώς τα κατάφερα πάλι και καθυστέρησα!.

Θα χάσω το λεωφορείο και δίνω και το τελευταίο μου μάθημα για το πτυχίο σήμερα.

Κάθε φορά το ίδιο πράγμα, κι εγώ δεν βάζω μυαλό, αφού δύο λεπτά πριν φύγω βάζω να παίζει στη διαπασών το αγαπημένο μου τραγούδι και τότε πως φεύγεις;

Περιμένεις αναγκαστικά να τελειώσει το τραγούδι και μετά τρέχεις και δεν φτάνεις! Είχα λαχανιάσει, μα όταν είδα το πλήθος των φοιτητών να περιμένει στη στάση ηρέμησα και σταμάτησα να πάρω μια ανάσα λίγο πιο κάτω από το περίπτερο. Και να σου μια τσιγγάνα με ένα μικρό παιδάκι δίπλα της.

Κρατούσαν και οι δυο χαρτομάντιλα και με παρακαλούσαν με μια φωνή να τους δώσω λίγα χρήματα για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους.

Έτσι αυθόρμητα άνοιξα την τσάντα μου και τους έδωσα ο, τι ψιλά είχα μέσα στο πορτοφόλι.

Ήταν το βλέμμα που μου έριξε το μικρό κοριτσάκι, για εκείνο το έκανα πιο πολύ.

Φεύγουν και με κοιτούν με βλέμμα ευγνωμοσύνης και οι δύο και μου εύχονται υγεία κι εγώ χαμογελούσα αφηρημένα και να σου το λεωφορείο περνά μπροστά από τα μάτια μου.

Τρέχω γρήγορα και βρίσκομαι μπροστά στην πόρτα, μα εισιτήρια δεν έχω αγοράσει και το συνειδητοποιώ την τελευταία στιγμή. Ανοίγω το πορτοφόλι, μπορεί να έχω εκεί κάποιο ξεχασμένο, μα δεν έχω ούτε χρήματα για ν’ αγοράσω, τα έδωσα όλα όσα κρατούσα μαζί μου.

Μα πώς είχε γίνει αυτό;

Πώς έφυγα εγώ με τόσο λίγα χρήματα; Και να που έγινε!

Λίγο η βιασύνη λίγο το αγαπημένο τραγουδάκι, λίγο τα μυαλά μου πάνω από το κεφάλι μου. Αχ Χριστέ μου είναι το τελευταίο μάθημα και η ώρα είναι περασμένη.

Ανοίγει η πόρτα του λεωφορείου και ο οδηγός βγαίνει έξω. 
« Εσύ!» Κοιτούσε εμένα, ναι! Μα πώς ήξερε ότι δεν είχα εισιτήριο πάνω μου; Μάλλον το μαρτυρούσε το βλέμμα μου. «Εσύ ναι! Θέλω μια χάρη από εσένα!»

Μα τι χάρη μπορεί να ήθελε από εμένα ο οδηγός; 
« Να, στάσου εδώ μπροστά στην πόρτα και κόβε εισιτήρια και μέχρι να γυρίσω να έχει γεμίσει το λεωφορείο, το καλό που σου θέλω!»

Άλλο πάλι και τούτο σήμερα! Τι να κάνω; Στάθηκα μπροστά στην πόρτα και έκοβα άτσαλα τα εισιτήρια του κόσμου που με κοιτούσε με απορία στο βλέμμα, ενώ δυο συμφοιτητές μου που με παρακολουθούσαν κρατούσαν την κοιλιά τους από τα γέλια.

Έβαλα κι εγώ τα γέλια και καλημέριζα όποιον έμπαινε μέσα στο λεωφορείο. Το είχα πάρει πολύ θερμά το πόστο μου, βεβαίως. Και ξάφνου, να σου και ο οδηγός μετά από λίγα λεπτά.

Κρίμα και είχα αρχίσει να περνάω τόσο ωραία. «Το γέμισες το λεωφορείο βλέπω!»

Πώς να του πεις τώρα πως δεν έχεις εισιτήριο! Και βγάζει από την τσέπη του ένα πάκο από καμιά δεκαριά εισιτήρια και μου τα δίνει. Υπολόγισα τα χρήματα που κόστιζαν αυτά τα εισιτήρια και ήταν ακριβώς όσα είχα δώσει λίγο πριν στην τσιγγάνα και το κοριτσάκι.

Ό, τι δώσεις στη ζωή θα σου χαριστεί απλόχερα.

Όταν κάνεις κάτι καλό , κι αυτό βγαίνει μέσα από την ψυχή σου, εσύ χαίρεσαι πιο πολύ από αυτόν που δέχεται το καλό σου.

Νιώθεις ηρεμία και γαλήνη μέσα σου και το χαμόγελο ευγνωμοσύνης του άλλου σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Να συνεχίσεις και να καταφέρεις μεγάλα και σπουδαία.

Εκείνη τη μέρα το πέρασα το μάθημά μου. Πήρα όμως ένα ακόμα μεγαλύτερο.




Γωγώς Παττάκου

Όσο περνάν τα χρόνια…!!!!

Όσο περνάν τα χρόνια, συνειδητοποιώ το εξής…

Πώς όλα τα άσχημα, έχουν σαν ρίζα τον εγωισμό.

Και πώς όλα τα προβλήματα, έχουν σαν λύση την αγάπη.

Απλά τα πράγματα.




Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Η ενέργεια της Ευλογίας...!!!!

Είναι Δυνατόν Να Ζήσουμε Ως Μια Μονάδα Ευλογίας;;;

Πώς μπορούμε να ευλογούμε τους ανθρώπους;;;

Πρώτα απ'όλα, η παρουσία σας πρέπει να είναι μια ευλογία. Ένας υγιής, δημιουργικός, ταλαντούχος και συμπονετικός άνθρωπος, είναι μια ευλογία για τους άλλους... Οι άνθρωποι που έχουν ενέργεια, χρόνο και χρήματα να θυσιάσουν, για την πρόοδο των άλλων είναι ευλογία... 

Μπορείτε να είστε ευλογία για τους άλλους μέσω των δωρεών σας, σε ευεργετικά ιδρύματα και άτομα, μέσω του δημιουργικού σας έργου και με το να μοιράζεστε όσα γνωρίζετε.

Ένας φωτισμένος άνθρωπος είναι μια μεγάλη ευλογία, για όσους έρχονται σε επαφή μαζί του. Σας διδάσκει και το χαμόγελό του είναι ευλογία.

Δεν είναι μόνο τα χέρια σας που μπορούν να μεταδώσουν ευλογίες, αλλά και τα μάτια σας, και η παρουσία σας συνολικά... Η φωνή σας, μπορεί να είναι ευλογία ή ερεθισμός στους άλλους ανθρώπους, ανάλογα με το τι μεταφέρει. 

Η φωνή ορισμένων ανθρώπων, σε κάνει να θέλεις να αποδράσεις αμέσως, επειδή δεν υπάρχει καμία ευλογία, οποιουδήποτε είδους στις φωνές τους. Υπάρχει μόνο μίσος, χωριστικότητα, ζήλια και φόβος.

Το χαμόγελο, το περπάτημα, οι τρόποι σας, ολόκληρη η ύπαρξή σας και οι εκφράσεις σας, μπορούν να ευλογούν τους ανθρώπους, επειδή κάθε δράση, είναι μια πηγή που εκδηλώνει την εσωτερική σας δεξαμενή ενέργειας...

Ό,τι κι αν κάνετε, διαδίδετε ενέργεια... Έτσι θα γίνετε μια ευλογία στον κόσμο - γιατί καθώς γίνεστε μια ευλογία, είστε ευλογημένοι... Δίνετε ευλογίες για να λάβετε περισσότερες ευλογίες.

Μπορείτε να δείτε τις ευλογίες που έχετε; Ή λέτε: "Δεν έχω αυτό, δεν έχω εκείνο. Βρέχει, χιονίζει και θέλω ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν μπορώ να αγοράσω." Βρίσκουμε ένα εκατομμύριο πράγματα, για να παραπονεθούμε. 

Το πρώτο βήμα για να καταστρέψετε τον μαγνητισμό και τον ηλεκτρισμό σας, είναι να παραπονιέστε, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν είστε ευγνώμονες στον Θεό ή στο Σύμπαν, που σας έχει δώσει τα πάντα...

Η ευλογία είναι πολύ ωραία. Αντί να γίνεστε ξινοί κάθε πρωί και να έχετε μίσος και θυμό, ευλογείτε τα πάντα και γίνετε ευλογία... Αυτός Είναι Ο Στόχος Κάθε Ανθρώπου.

Η ενέργειας της ευλογίας αλλάζει τα γονίδια. Αυτό είναι ένα από τα μυστήρια, που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί στους γιατρούς... Η ευλογία, αλλάζει τον χαρακτήρα των γονιδίων και τα αντικαθιστά, με πιο υγιή και υπερφυσικά γονίδια.

Η ευλογία, δημιουργεί στο αίμα εκείνους τους παράγοντες, που πηγαίνουν και επιτίθενται σε εκφυλιστικά κύτταρα και τα αντικαθιστούν με αναπαραγωγικά κύτταρα.

Η ενέργεια της ευλογίας, πρέπει να διερευνηθεί βαθιά από την επιστήμη, για να βρεθεί πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ευλογίες, σε πολλές δύσκολες περιπτώσεις... Να είστε ευλογημένοι. Να ευλογείτε τους άλλους.

Πώς Γίνονται Οι Ευλογίες;;;

Εάν ευλογείτε με το χέρι σας, οραματίζεστε ένα φως στην παλάμη σας, που φλέγεται στο κεφάλι αυτού του ατόμου. Το κέντρο της κεφαλής φορτίζεται. Αυτό είναι για να δώσει ενέργεια.

Μπορείτε να θεραπεύσετε μεταδίδοντας ενέργεια στο μέτωπο.

Εάν ευλογείτε με τη φωνή σας, ψιθυρίζετε και στέλνετε την ευλογία μέσω της φωνής σας.

Εάν ευλογείτε με την σκέψη σας, φανταστείτε το άτομο και περιβάλλετέ το με βιολετί ενέργεια.




Τορκόμ Σαραϊνταριάν

OSHO - Τα πλούτη έχουν τα δικά τους πλούτη, αλλά κι η φτώχεια έχει τα δικά της πλούτη…!!!!

Απασχολείσαι τόσο πολύ με τα ασήμαντα που ξεχνάς τα ουσιώδη...

Η ουσία είναι προκαθορισμένη, η προσωπικότητα είναι απλώς τυχαία. Εκείνο που είναι προκαθορισμένο για σένα, εκείνο το οποίο φαίνεται ότι είσαι, είναι απλώς τυχαίο. Το ότι είσαι Ινδουιστής, το ότι είσαι Χριστιανός, είναι τυχαίο. Το ότι είσαι άνδρας, το ότι είσαι γυναίκα, είναι τυχαίο. 

Το ότι είσαι Γερμανός ή Ινδός, είναι τυχαίο. Το ότι είσαι μαύρος ή άσπρος, είναι τυχαίο. Αλλά η ύπαρξή σου, το ότι υπάρχεις, είναι προδιαγεγραμμένο.

Προσπάθησε να βρεις εκείνο που είναι προδιαγεγραμμένο και μην σκοτίζεσαι πολύ για εκείνα που είναι άσχετα, τυχαία.

Η μύτη σου είναι λίγο μακριά ή λίγο κοντή. Μην σε απασχολεί, είναι απλώς τυχαίο. Ή το δέρμα σου έχει πολύ χρωστική ουσία και είσαι μαύρος. Ή δεν έχει αυτή την χρωστική ουσία κι είσαι λευκός - δεν αξίζει ούτε δεκάρα. Μην σε απασχολεί αυτό. Είναι απλώς άσχετο.

Προσπάθησε να βρεις αυτά που είναι απολύτως προδιαγεγραμμένα. Αυτά είναι η φύση σου, η ύπαρξή σου.

Έχεις όμως πελαγώσει με τα τυχαία. Δίνεις υπερβολικά μεγάλη προσοχή στα τυχαία, ανησυχείς γι' αυτά. Όλος ο χρόνος και η ενέργειά σου σπαταλούνται σ' αυτά. Απασχολείσαι τόσο πολύ τα ασήμαντα που ξεχνάς τα ουσιώδη.

Αυτή είναι η κατάσταση ανθρώπου «βαθιά νυχτωμένου»: πάντοτε εστιάζει στα ασήμαντα. Σκέφτεται τα χρήματα, σκέφτεται την ισχύ, σκέφτεται το σπίτι, σκέφτεται το αυτοκίνητο, σκέφτεται το ένα και το άλλο - αλλά ποτέ δεν κοιτάζει αυτά που είναι ο εσώτατος πυρήνας της ύπαρξής του, αυτά που είναι «εσύ». 

Έξω από αυτόν, τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Μέσα, τα πάντα είναι προδιαγεγραμμένα. Δώσε μεγαλύτερη προσοχή σ' αυτά. Αυτό ακριβώς σημαίνει sannyas: στροφή προς τα ουσιώδη και απομάκρυνση από τα μη ουσιώδη.

Δεν λέω να μην τρως, να μην ζεις σ' ένα σπίτι- όχι. Δεν είναι αυτό το νόημα. Ζήσε σ' ένα σπίτι, αλλά μην νοιάζεσαι υπερβολικά. Πρέπει να τρως για να ζεις. Τρώγε - αλλά μην κάνεις το φαγητό μοναδική σου ασχολία. Υπάρχουν άνθρωποι που συνεχώς σκέφτονται το φαγητό.

Το χρήμα χρειάζεται, αλλά μην ανάγεις το χρήμα σε θεό. Χρησιμοποίησέ το όταν το έχεις. Όταν δεν το έχεις εκμεταλλεύσου αυτή την έλλειψη, γιατί κι αυτή έχει τη δική της ομορφιά. Όταν έχεις χρήματα μπορείς να έχεις ένα παλάτι.

Έχε το. Όταν δεν έχεις χρήματα, γίνε αγύρτης και ζήσε κάτω από τον ουρανό. Αυτό έχει τη δική του ομορφιά. Όταν έχεις χρήματα χρησιμοποίησέ τα. Όταν δεν έχεις χρησιμοποιήσε εσένα. Όταν δεν έχεις, απόλαυσε τη φτώχεια. 

Τα πλούτη έχουν τα δικά τους πλούτη, αλλά κι η φτώχεια έχει τα δικά της πλούτη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μόνο οι πλούσιοι μπορούν να απολαύσουν - ποτέ οι φτωχοί. Επομένως, όπως και να έχουν οι καταστάσεις... 

Όταν είσαι πλούσιος, απόλαυσε εκείνα που ένας πλούσιος μπορεί να απολαύσει. Αν κάποτε γίνεις φτωχός, απόλαυσε εκείνα που οι φτωχοί μπορούν απολαύσουν.

Εσύ, όμως, τι κάνεις; - κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Όταν είσαι πλούσιος, λαχταράς τα πράγματα που μόνο ένας φτωχός μπορεί να απολαύσει. Και όταν είσαι φτωχός, λαχταράς τα πράγματα που μόνο ένας πλούσιος μπορεί να έχει.

Όταν έχεις χρήματα, απόλαυσέ τα. Όταν τα έχεις, ζήσε σαν βασιλιάς. Βλέπω όμως ανθρώπους που έχουν χρήματα, αλλά ζουν σαν ζητιάνοι. Αποταμιεύουν για το μέλλον και όταν τα χάσουν αρχίζουν να το σκέφτονται: «Γιατί χάσαμε την ευκαιρία; Θα έπρεπε να τα είχαμε απολαύσει.»

Οι φτωχοί πάντα ονειρεύονται να ζούσαν σε παλάτι, την ώρα που μπορούν να χαρούν το δέντρο, εκεί που βρίσκονται, τα πουλιά που κελαηδούν, τον ήλιο και τον αέρα - ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός για ένα φτωχό. 

Ένας φτωχός μπορεί να απολαύσει έναν ωραίο ύπνο - για τον πλούσιο ο ύπνος έχει γίνει δύσκολος. Μπορεί να έχει καλύτερη κρεβατοκάμαρα, μπορεί να έχει πιο αναπαυτικό στρώμα, αλλά δεν μπορεί να κοιμηθεί. 

Τότε, σκέφτεται τους ζητιάνους και τους ζηλεύει που κοιμούνται του καλού καιρού, ροχαλίζοντας και «Εγώ, δεν μπορώ να κοιμηθώ.»

Όταν μπορείς να κοιμηθείς καλά, κοιμήσου καλά. Όταν έχεις όμορφο στρώμα, απόλαυσέ το - και άντεξε την αϋπνία! Να είσαι όμως ευφυής.




OSHO :  Πεπρωμένο, Ελευθερία και Ψυχή

Φτιάχνω τη ζωή μου, χωρίς να επιτρέπω να το κάνει άλλος για μένα - Χόρχε Μπουκάι…!!!!

Η σχέση δεν μας σώζει από τίποτα : δεν θα έπρεπε να μας σώζει από τίποτα.

Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν ένα σύντροφο ως μέσο για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Πιστεύουν πως μία στενή σχέση θα θεραπεύσει τις αγωνίες τους, την ανία τους, την απουσία νοήματος από τη ζωή τους.

Ελπίζουν πως μια σχέση θα γεμίσει τα κενά τους.

Τι φοβερό λάθος!

Όταν επιλέγω κάποιον σύντροφο με αυτές τις προσδοκίες, καταλήγω αναπόφευκτα να μισήσω το πρόσωπο που δεν μου δίνει αυτό που περίμενα.

Και μετά; Μετά μπορεί να ψάξω να βρω άλλον, κι άλλον, κι άλλον... Ή μπορεί να αποφασίσω να περάσω τη ζωή μου γκρινιάζοντας για την τύχη μου.

Η πρόταση είναι να φτιάξω τη δική μου ζωή χωρίς να περιμένω να το κάνει κανένας άλλος για μένα.

Η πρόταση είναι, επίσης, να μην προσπαθήσω να φτιάξω τη ζωή του άλλου, αλλά να βρω κάποιον για να κάνουμε κάτι μαζί, να περνάμε καλά, να αναπτυχθούμε, να διασκεδάσουμε, αλλά όχι για να μου φτιάξει τη ζωή.

Η σκέψη πως ο έρωτας θα μας σώσει, θα λύσει όλα μας τα προβλήματα και θα μας προσφέρει μια διαρκή κατάσταση ευτυχίας ή ασφάλειας, καταφέρνει μόνο να μας κρατάει παγιδευμένους σε φαντασιώσεις και αυταπάτες, αποδυναμώνοντας την αυθεντική δύναμη της αγάπης που ξέρει πώς να μας μεταμορφώσει.

Και τίποτα δεν είναι πιο διαφωτιστικό από το να είσαι με κάποιον άλλον από εκεί και έπειτα.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεχωριστό από το να βιώνεις την ίδια σου τη μεταμόρφωση δίπλα στον άνθρωπο που αγαπάς.

Αντί να ψάχνουμε καταφύγιο σε μια σχέση, θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη διεγερτική δύναμη που μας ξυπνάει από το λήθαργο και μας φέρνει σε άμεση επαφή με τη ζωή, μας ωθεί προς τα μπρος και μας δείχνει καθαρά πώς πρέπει να αναπτυχθούμε.

Για να ευδοκιμήσουν οι σχέσεις μας, είναι αναγκαίο να τις δούμε με διαφορετικό τρόπο: σαν μια σειρά από ευκαιρίες να διευρύνουμε τη συνείδησή μας, να ανακαλύψουμε μια βαθύτερη αλήθεια και να γίνουμε άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης.

Και όταν γίνω άνθρωπος ολοκληρωμένος, που δε χρειάζεται κανέναν για να επιβιώσει, τότε σίγουρα θα βρω κάποιον επίσης ολοκληρωμένο για να μοιραστούμε αυτά που έχω κι αυτά που έχει.

Αυτό είναι το νόημα της σχέσης: όχι η σωτηρία, αλλά η επαφή.

Ή, μάλλον, οι επαφές.

Εγώ μ' εσένα. Εσύ μ' εμένα. Εγώ μ' εμένα. Εσύ μ' εσένα. Εμείς με τον κόσμο.

“Να βλέπεις τον έρωτα”
Jorge Bucay