Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Το ήθος των γονιών είναι αυτό που χτίζει τον χαρακτήρα των παιδιών...!!!!

Το παράδειγμα των γονιών έχει την πιο μεγάλη σημασία. Πώς μπορεί το παιδί ν’ αναπτύξει τη συνήθεια της τάξης όταν η μητέρα και ο πατέρας του είναι ανέμελοι ή χωρίς μέθοδο; Πώς μπορεί να γίνει παραγωγικό κι εργατικό όταν κανένας άλλος στην οικογένεια δεν επιδίδεται σε μια συστηματική ρουτίνα εργασίας; 

Πώς μπορεί να αποκτήσει λεπτούς τρόπους αν χυδαίοι καυγάδες και βρισιές ακούγονται καθημερινά στο σπίτι του; 

Μόνο κάτω από μια συνθήκη μπορεί το παιδί ν’ ακολουθήσει στην ανάπτυξη του μια πορεία αντίθετη με το παράδειγμα που του δίνουν: αν το παιδί είναι εχθρικό απέναντι στους γονείς του. Στην περίπτωση αυτή ένα κακό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για ένα παιδί, προκειμένου ν’ αναπτύξει αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς. 

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο ενός τίμιου άντρα, ή μιας έντιμης κι ικανής γυναίκας, που έχουν βγει μέσα από μια διαλυμένη κι αποχαλινωμένη οικογένεια. Κι αυτό το ευνοϊκό αποτέλεσμα είναι πιο πιθανό όταν το παιδί ανακαλύψει κάποιον που να το υποστηρίζει στη στάση του απέναντι στους γονείς του. 

Αλλά δεν μπορούμε βέβαια να βασιστούμε στα πιθανά ευεργετήματα ενός κακού παραδείγματος. Όσο πιο καλή είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι, τόσο πιο πιθανό είναι ότι η ανάπτυξη του παιδιού θα είναι ικανοποιητική. 

Η ατμόσφαιρα του σπιτιού καθορίζεται ως ένα σημείο από κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, κι ως ένα άλλο σημείο από τη γενική αντίληψη που έχουν οι γονείς για τη ζωή, ή κι από το χαρακτήρα τους, από το επίπεδο της μόρφωσης και της καλλιέργειας τους, από τα πνευματικά τους ενδιαφέροντα κι από την ποιότητα των συζυγικών τους σχέσεων. 

Οι γονείς θα πρέπει να προετοιμάσουν το δρόμο για την ικανοποιητική ανατροφή του παιδιού τους, ακόμα και πριν τη γέννηση του. Αν φιλονικούν μεταξύ τους, το πνεύμα της διαφωνίας θα επηρεάσει ολόκληρο το σπιτικό τους. 

Η καλοσύνη, ο αμοιβαίος σεβασμός και η ανεκτικότητα, είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για επιτυχημένη συνεργασία. 

Από τη μητέρα και τον πατέρα του το παιδί προσλαμβάνει τις πρώτες εντυπώσεις του για το ανθρώπινο γένος γενικά. Κατά συνέπεια, οι γονείς πρέπει να ελέγχουν αυστηρά τη συμπεριφορά τους και να τη βελτιώνουν όσο μπορούν περισσότερο. 

Εσείς, οι γονείς, δίνετε στο παιδί την πρώτη αντίληψη για τον μεγάλο κόσμο που απλώνεται πέρα από την οικογένεια, και είναι σημαντικό το ποια εικόνα θα του προσφέρετε για τον εξωτερικό κόσμο : πως μιλάτε για τους άλλους ανθρώπους, αν κουβεντιάζετε με τους γείτονες και τους φίλους σας ...

δείχνοντας ενδιαφέρον και κατανόηση, ή απλώς κουτσομπολεύετε μαζί τους και τους μεταχειρίζεστε ύστερα ανάλογα κουτσομπολεύοντας γι’ αυτούς, με άλλους, αν προσπαθείτε να φανείτε λογικοί ή κρίνετε πολύ αυστηρά, κι αν είσαστε έτοιμοι να πιστέψετε το χειρότερο για τον καθένα. 

Οι πιο πολλές προκαταλήψεις ριζώνουν στο μυαλό των παιδιών από τους γονείς τους. 

Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γονιών τους. Γι’ αυτό οι απόψεις σας για τον κόσμο έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα αν έχετε μερικές ξεκαθαρισμένες, καλά εδραιωμένες αντιλήψεις σχετικά με τη ζωή. Όσο πιο ξεκάθαρες και πιο σωστές είναι οι αντιλήψεις σας για τον κόσμο, τόσο πιο σταθερά θα τηρείται μια ηθική τάξη και τόσο πιο εύκολο θα είναι για τα παιδιά σας να προσαρμοστούν στους κοινωνικούς κανόνες. 

Η στάση σας απέναντι στα προβλήματα της ζωής αποκαλύπτεται από τις συζητήσεις σας. Αυτά που ακούνε τα παιδιά στο σπίτι, έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη τους. Πρέπει να είσαστε προσεκτικοί σχετικά με το κάθε τι που λέτε μπροστά στο παιδί σας, και ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη του να καταλάβει. 

Καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να φανταστείτε. Μπορεί να είναι ανίκανο να συλλάβει μερικές λέξεις λογικά και συνειδητά, αλλά ακόμα και στην πολύ μικρή ηλικία του είναι ικανό να υπεισέλθει στο νόημα της συζήτησης ανάμεσα στους ενήλικους. 

Θα πρέπει να του παρουσιάζετε τον κόσμο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να διεγείρετε την διανοητική και ψυχική του ωρίμανση. Οι απαισιόδοξες απόψεις, όταν εκφράζονται από σας ή κι από άλλους ανθρώπους γύρω σας, δεν είναι δυνατόν να παρακινήσουν τα παιδιά στην ευτυχία και στην ευχαρίστηση. 

Οι αδιάκοπες κουβέντες για την κατάπτωση του ανθρώπου και τη διαφθορά του κόσμου δεν μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά έτσι, που να γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. 

Θα πρέπει να δείξετε στο παιδί την ομορφιά της Γης και την αξία της Τέχνης. Το παιδί πρέπει να διδαχτεί να θαυμάζει τη Φύση και τις χαρές της σκέψης και της γνώσης. Θ’ αρχίσει να νιώθει ένα πρώιμο ενδιαφέρον γι’ αυτά τα πράγματα, αν εσείς του μιλάτε σχετικά την ώρα του φαγητού στο τραπέζι, ή βγαίνοντας έναν περίπατο μαζί του. 

Η ίδια η ατμόσφαιρα του σπιτιού εκτός από τα ειδικά εκπαιδευτικά μέτρα, χρησιμεύει για να καθοδηγεί τη διανοητική, την πνευματική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. 

Ασκεί μια ζωντανή επίδραση πάνω στο χαρακτήρα του, στη νοοτροπία του και στο ταπεραμέντο του. Πολλή και κοπιαστική εργασία θα εξοικονομηθεί από την κατοπινή του εκπαίδευση, αν η ανατροφή του είναι ήρεμη και δημιουργική από την πρώτη αρχή. 

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η τέλεια σπιτική ατμόσφαιρα είναι δύσκολο να βρεθεί στην εποχή μας, μια εποχή ανασφάλειας, αγώνων κι έντονου ανταγωνισμού. 

Οι γονείς, ωστόσο, πρέπει να φυλαχτούν απ’ τον πειρασμό και να μην ρίξουν το σφάλμα για την έλλειψη αρμονίας στις συνθήκες γενικά της ζωής, στους παππούδες και στα πεθερικά, ή ο ένας στον άλλο. 

Αυτό, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να εντείνει περισσότερο την κιόλας έντονη κατάσταση, και να δώσει αφορμή και γι’ άλλες συγκρούσεις. 

Μπορείτε ν’ αλλάξετε και να βελτιώσετε τις συνθήκες μόνο με το να προσέχετε τη δική σας συμπεριφορά και με το να προσπαθείτε με κάθε τρόπο να βελτιώσετε τη συμβολή σας στην αλλαγή αυτής της κατάστασης. 

Οι οικονομικές δυσκολίες, τα ελαττώματα του χαρακτήρα, ή η ασυμφωνία των γονιών, ο στενός χώρος στην κατοικία, οι ανεπιθύμητοι γείτονες ή συγγενείς, ή οι αρρώστιες - δηλαδή, η κάθε ανωμαλία στο οικογενειακό καθεστώς, η κάθε διατάραξη της γαλήνης- απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για να επηρεάσουμε το παιδί. 

Η αγανάκτηση και η αποθάρρυνση, ένας καυγάς, ανεξάρτητα από το πόσο δικαιολογημένα ή κατανοητά είναι όλα αυτά, μπορούν να προσθέσουν νέες δυσκολίες στην κιόλας δύσκολη κατάσταση και να βλάψουν την ανάπτυξη του παιδιού, πολύ περισσότερο από τις αρχικές, θλιβερές καταστάσεις. 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η πρόκληση ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ γονείς» του Ρούντολφ Ντράικωρς, με θέμα «Η ατμόσφαιρα της οικογένειας». 




Ποια ζώδια γίνονται οι καλύτεροι σύζυγοι ;


Πόσο καλός σύζυγος θα είναι το ταίρι σου; 
Χωρίς αμφιβολία, ο γάμος είναι η πιο δύσκολη και απαιτητική εξέλιξη της ερωτικής σχέσης. Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι, ενώ είναι τόσο καταπληκτικοί σαν σύντροφοι, τα βρίσκουν… 

μπαστούνια, όταν πρέπει να προσαρμοστούν σε μια έγγαμη συμβίωση. Τόσο, που συχνά το ταίρι τους να αναρωτιέται, αν ο άνθρωπος που παντρεύτηκε είναι ο ίδιος με εκείνον που ήξερε τόσο καιρό! 

Ευτυχώς όμως, για να ξέρει τι να περιμένει κανείς, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, υπάρχει και η αστρολογία. Το ζώδιο ενός ανθρώπου μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις για τη συμπεριφορά, τα χαρίσματα και τις αδυναμίες που εκδηλώνει μέσα στο γάμο. 

ΚΡΙΟΣ: Ο Κριός μπαίνει στην έγγαμη συμβίωση με το ίδιο πάθος και τον ενθουσιασμό, που τον χαρακτηρίζει γενικά στη ζωή του. Αφοσιώνεται με ζέση στην οικογένεια και στις υποθέσεις του σπιτιού, χωρίς να τα βλέπει σαν μια υποχρεωτική ρουτίνα. Το θέμα όμως μαζί του, είναι ότι εύκολα μπορεί να κάνει και να πει πράγματα, για τα οποία πιθανόν θα μετανιώσει. 

Πράγματα απερίσκεπτα και εγωιστικά, που θα πληγώσουν το σύντροφό του. Και όχι μόνο δεν το κάνει επίτηδες, αλλά δεν έχει και την παραμικρή συναίσθηση. Ο τρόπος της σκέψης του είναι απλός και δεν συλλαμβάνει τις πολύπλοκες συνέπειες των πράξεών του. Έτσι, μπορεί ακόμα και να εκπλαγεί, αν ο άλλος εκδηλώσει θυμό ή στενοχώρια για τη συμπεριφορά του. 

ΤΑΥΡΟΣ: Ο Ταύρος θέλει όλα τα πράγματα στη ζωή του να γίνονται με τη σωστή σειρά. Για να παντρευτεί, πρέπει πρώτα να έχει τακτοποιηθεί επαγγελματικά και οικονομικά. Μόνο έτσι θεωρεί ότι η έγγαμη ζωή του θα είναι άνετη και στηριγμένη σε γερά θεμέλια, που θα εγγυηθούν και τη μακροβιότητά της. Ο Ταύρος είναι περιποιητικός και βολικός σύντροφος, που θέλει να προσφέρει μια όμορφη ζωή στο ταίρι του. 

Όμως, ο γάμος συχνά τον κάνει να εκδηλώνει μια ανυπόφορη κτητικότητα. Αισθάνεται παραμελημένος και απειλημένος, αν ο σύντροφός του αφιερώνει ενδιαφέρον και χρόνο σε άλλα πρόσωπα. Ιδίως ο άντρας Ταύρος, αν αποκτήσουν μωρό, θα αισθανθεί ανασφάλεια από το γεγονός ότι δεν είναι πια το επίκεντρο της προσοχής για τη γυναίκα του. 

ΔΙΔΥΜΟΙ: Αν ο γάμος είναι πάνω απ’ όλα επικοινωνία και συνεννόηση, εδώ ο Δίδυμος παίρνει άριστα. Όλα τα ζητήματα, τα συναισθήματα, τα προβλήματα τίθενται επί τάπητος και τίποτα δεν μένει θαμμένο. Όχι μόνο δεν αποφεύγει τον διάλογο, αλλά και τον επιδιώκει, βγάζοντας τον άλλο από το καβούκι του. Βέβαια, μπορεί και να τον «καπελώσει» με την ευστροφία του… 

Η ζωή με έναν Δίδυμο δεν είναι ποτέ βαρετή. Το θέμα όμως μαζί του, είναι ότι θέλει να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και σε εναλλαγή ερεθισμάτων. Δεν απολαμβάνει εύκολα την ηρεμία, τη σιωπή, την ομορφιά της στιγμής, όπου απλώς βρίσκεται με το σύντροφό του. Αυτό τον κάνει να αισθάνεται ανία, πράγμα που μπορεί να υπονομεύσει και τη συζυγική του πίστη. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Ο Καρκίνος είναι… φυσικό ταλέντο στον γάμο. Το έχει μέσα του! Επιδιώκει και καταφέρνει τη συναισθηματική εγγύτητα με τους άλλους ανθρώπους σε όλες τις σχέσεις του, οικογενειακές ή φιλικές. Ο γάμος είναι για εκείνον μια από τις υψηλότερες μορφές του αισθηματικού δεσίματος, που μπορεί να έχει κανείς με ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα. Και η μητρότητα/πατρότητα είναι βέβαια το αποκορύφωμα… 

Οι περισσότεροι Καρκίνοι βλέπουν τη δουλειά απλώς σαν το μέσον, που θα κάνει πιο άνετη την οικογενειακή τους ζωή. Έτσι, αν οι απαιτήσεις της πρώτης έρχονται σε βάρος της δεύτερης, συχνά βρίσκονται σε εσωτερική σύγκρουση, ιδίως οι γυναίκες του ζωδίου. Και το πώς θα τα φέρουν σε ισορροπία, είναι συνήθως το μεγαλύτερό τους θέμα. 

ΛΕΩΝ: Για τον Λέοντα, οτιδήποτε κάνει στη ζωή του πρέπει να στεφθεί από επιτυχία και ο γάμος δεν εξαιρείται από αυτή την επιδίωξη. Όταν λοιπόν τελειώσει η (οπωσδήποτε μεγαλοπρεπής) γαμήλια τελετή, θα αφοσιωθεί στο να κάνει τον έγγαμο βίο του όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικό και μαζί απολαυστικό, και για τους δύο. 

Το ζήτημα είναι όμως, ότι συχνά ο Λέων, παρά τις καλές του προθέσεις, βλέπει μόνο την δική του άποψη και αυτήν θέλει να επιβάλλει στην κοινή ζωή. Συχνά είναι απρόθυμος να ακούσει την πλευρά του άλλου και να μπει στη θέση του, άσε που δεν δέχεται καθόλου εύκολα την κριτική. Έτσι, αν ο σύντροφός του είναι υποχωρητικός χαρακτήρας, μπορεί να αισθάνεται μονίμως «καπελωμένος». 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Ο Παρθένος, από τη στιγμή που παντρεύεται, θα επιδιώξει να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στο σπιτικό του. Η συναισθηματική ασφάλεια που του δημιουργεί το γεγονός ότι η σχέση έχει πάρει τη συγκεκριμένη μορφή, θα τον βοηθήσει να είναι πιο «χαλαρός» και να απολαμβάνει περισσότερο την κοινή ζωή. 

Όμως δεν θα αποβάλει εντελώς το… χούι να θέλει τα πάντα τέλεια και να του χαλάει η διάθεση, όταν π.χ. δεν έχει ακριβώς τον καναπέ-γωνία που θα ήθελε για να χουζουρεύει, αγκαλιά με το ταίρι του. Ή όταν δεν πέτυχε το σπέσιαλ φαγητό που ετοίμαζε. Έτσι, το θέμα με τον Παρθένο είναι ότι «κολλάει» σε λεπτομέρειες, αντί να ευχαριστηθεί τη στιγμή, έστω και στον παλιό καναπέ με το αποτυχημένο φαγητό. 

ΖΥΓΟΣ: Για τον Ζυγό ο γάμος επισφραγίζει την απόλυτη ένωση με το αγαπημένο πρόσωπο και αυτό αποτελεί για εκείνον την τέλεια ψυχική ολοκλήρωση. Η οποία θα επιτευχθεί αν γίνουν οι δύο ένα, όχι μόνο συναισθηματικά ή πνευματικά αλλά και στις υλικές πλευρές της ζωής. Έτσι, ο Ζυγός δίνεται τόσο πολύ στη γαμήλια σχέση, που πραγματικά ξεχνά τον εαυτό του. 

Για χάρη της αρμονίας, είναι ικανός να παραμερίσει εντελώς τις δικές του επιθυμίες ή επιδιώξεις από τη ζωή και να κάνει κάθε θυσία, επαγγελματική ή άλλου είδους. Πολλές φορές όμως, επειδή το κάνει να φαίνεται τόσο φυσικό και αυτονόητο, το ταίρι του δεν αντιλαμβάνεται πόσα δίνει. Είναι επόμενο λοιπόν ο Ζυγός να αισθάνεται αδικημένος μερικές φορές. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Ο Σκορπιός δίνει πολλά στον γάμο του, αλλά και απαιτεί. Ξεκινά αποφασισμένος να τον κάνει να πετύχει. Θέλει η γαμήλια συμβίωση να προσφέρει και στον ίδιο και στο ταίρι του απόλυτη συναισθηματική υποστήριξη, μια ευχάριστη καθημερινότητα και μια υπέροχη σεξουαλική ζωή. Ο ίδιος είναι διατεθειμένος να βάλει το δικό του μερίδιο δουλεύοντας σκληρά, ώστε να υπάρχει οικονομική άνεση στην οικογένεια, φροντίζοντας το σπιτικό του και κρατώντας ζωντανό το ερωτικό ενδιαφέρον. 

Αν όμως το ταίρι του δεν συνεισφέρει αντίστοιχα, κατά την άποψή του, ο Σκορπιός δυσανασχετεί και μπορεί να το εκφράσει αυτό με σκληρό τρόπο. Επιπλέον, ένα άλλο θέμα είναι και η ζήλια του, που συχνά γίνεται παθολογική και μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή του συντρόφου του. 

ΤΟΞΟΤΗΣ: Ο Τοξότης δύσκολα δεσμεύεται σε ένα γάμο και μένει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, θέλει ο σύντροφός του να μοιράζεται τη ζωντάνια του και την αγάπη του στις νέες εμπειρίες. Και δεύτερον και σπουδαιότερο, δεν θέλει να τον περιορίζουν. Πραγματικά, η ζωή μαζί του μπορεί να είναι συναρπαστική και σίγουρα ο γάμος του δεν κινδυνεύει από τη ρουτίνα. 

Φτάνει να υπάρχει και η αντίστοιχη ανταπόκριση και συμμετοχή από την άλλη πλευρά. Αν όμως το ταίρι του προσπαθήσει να του επιβάλλει περιορισμούς, για παράδειγμα στο να διατηρήσει τις φιλίες και τα ενδιαφέροντά του ανεξάρτητα από τον γάμο, σίγουρα ο Τοξότης θα αντιδράσει. Επίσης, τον ενοχλούν απίστευτα η κτητικότητα, η ζηλοτυπία και η καχυποψία. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Ο Αιγόκερως, από τη στιγμή που θα δεσμευτεί στον γάμο, θα έχει την απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών του. Και με την κλασική του προσήλωση στην επίτευξη των στόχων του, θα κάνει το παν, ώστε η έγγαμη συμβίωση να είναι επιτυχημένη. Γιατί για εκείνον ο γάμος αποτελεί μια συνιστώσα της επιτυχίας του στη ζωή, ακριβώς όπως και η καριέρα ή η οικονομική άνεση. 

Σχεδόν δεν θα το συγχωρούσε στον εαυτό του αν αποτύγχανε! Έτσι, τα δίνει όλα, πραγματικά. Υπάρχει όμως και ένα θέμα με όλη αυτή την υπερ-προσπάθεια: Ότι μπορεί να δουλεύει σαν σκυλί και να αγχώνεται για να εξασφαλίσει μια άνετη σπιτική ζωή, την οποία όμως δεν θα απολαμβάνει ούτε αυτός, ούτε το ταίρι του, που θα αισθάνεται παραμελημένο. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Ο Υδροχόος αφοσιώνεται στον γάμο του, αλλά με έναν εντελώς δικό του τρόπο. Για εκείνον είναι πολύ σημαντικό το να διατηρούν την ατομικότητά τους και οι δύο σύντροφοι και το βάζει σε πράξη με απόλυτη συνέπεια. Δίνει στο ταίρι του τον σεβασμό της προσωπικότητας και την ελευθερία που υποστηρίζει και διεκδικεί ο ίδιος για τον εαυτό του. Δεν είναι καθόλου κτητικός, ούτε ζηλιάρης..., 

συχνά όμως η στάση του μπορεί να παρεξηγηθεί σαν αδιαφορία από το σύντροφό του. Και του είναι από δύσκολο έως αδύνατο να θυσιάσει στον «βωμό» του έγγαμου βίου την πολύτιμη ατομικότητά του, τις αξίες και τις επιδιώξεις που έχει, για να νιώσει ολοκληρωμένος σαν προσωπικότητα. Αντίθετα, θα τον έκανε να νιώθει πως πνίγεται. 

ΙΧΘΕΙΣ: Ο Ιχθύς υποστηρίζει απολύτως το «έσονται δύο εις σάρκαν μίαν», και όχι μόνο ως προς τη σάρκα. Για εκείνον ο γάμος είναι μια ένωση ψυχών, που ο ίδιος προσπαθεί να επιτύχει με το να εγκαταλείψει εντελώς την ατομικότητά του, προκειμένου να συγχωνευτεί με τον άλλον. 

Καθώς όμως από την άλλη πλευρά σπάνια γίνονται αντίστοιχες υποχωρήσεις, ο Ιχθύς κινδυνεύει να θυσιάσει την προσωπικότητά του, μαζί με τις επιθυμίες του και, στην τελική, τη δική του ευτυχία. Κατά τα άλλα, η συμβίωση μαζί του είναι ωραία, αν εξαιρέσει κανείς την κάποια αμέλειά του στα πρακτικά ζητήματα. Μια αμέλεια που δεν προέρχεται από τεμπελιά ή αδιαφορία, αλλά από το γεγονός ότι θεωρεί άλλα πράγματα πολύ πιο σημαντικά. 




Myastro 

Γιατί τα μωρά στη Φινλανδία κοιμούνται σε χάρτινα κουτιά ;

Οι μέλλουσες μαμάδες στη Φινλανδία, τα τελευταία 75 χρόνια, παίρνουν από το κράτος ένα κουτί. Είναι ένα αρχικό σετ από ρούχα, σεντόνια και παιχνίδια που μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως κρεβάτι. Και ορισμένοι λένε πως έχει βοηθήσει τη Φινλανδία να επιτύχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο. 

Το κουτί αυτό αποτελεί παράδοση από τη δεκαετία του 1930 και έχει σχεδιαστεί για να δώσει σε όλα τα παιδιά στη Φινλανδία, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, μία ίση ευκαιρία στο ξεκίνημα της ζωής τους. 

Το πακέτο μητρότητας – το οποίο παρέχεται δωρεάν από την κυβέρνηση – είναι διαθέσιμο σε όλες τις μέλλουσες μητέρες. 

Περιέχει φορμάκια, έναν υπνόσακο, τα απαραίτητα για έξω, βρεφικά προϊόντα μπάνιου, καθώς και πάνες, σεντόνια και ένα μικρό στρώμα.Με το στρώμα στον πάτο του κουτιού, το κουτί μεταμορφώνεται στο πρώτο κρεβάτι του μωρού. Πολλά παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου, παίρνουν τον πρώτο τους υπνάκο ασφαλή, μέσα στους τέσσερις χαρτονένιους τοίχους αυτού του κουτιού. 
Οι μητέρες μπορούν να επιλέξουν αν θα πάρουν το κουτί ή ένα συμβολικό ποσό, αυτή τη στιγμή ύψους 140€, το 95% όμως επιλέγουν το κουτί γιατί αξίζει πολλά περισσότερα. 

Η παράδοση αυτή κρατάει από το 1938. Αρχικά, το σχέδιο εφαρμόστηκε για οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, αλλά αυτό άλλαξε το 1949. 

«Δεν το έκαναν απλά διαθέσιμο για όλες τις μέλλουσες μητέρες, η νέα νομοθεσία όριζε πως για να πάρουν τα χρήματα ή το κουτί μητρότητας, οι μητέρες θα έπρεπε να επισκεφθούν ένα γιατρό ή μία δημοτική κλινική προγεννητικού ελέγχου πριν από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης τους», λέει η Heidi Liesivesi στο BBC η οποία εργάζεται στην Kela – το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας. 
Έτσι το κουτί παρείχε στις μητέρες όσα θα μπορούσαν να χρειαστούν για τη φροντίδα του μωρού τους, βοήθησε όμως παράλληλα να οδηγηθούν οι εγκυμονούσες στα χέρια των γιατρών και των νοσοκόμων στο εκκολαπτόμενο κράτος πρόνοιας της Φινλανδίας. 

Το 1930 η Φινλανδία ήταν μία φτωχή χώρα και η βρεφική θνησιμότητα ήταν υψηλή – πέθαιναν 65 μωρά στα 1000. Τα στατιστικά όμως βελτιώθηκαν ραγδαία στις επόμενες δεκαετίες. 
Η Mika Gissler, καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας του Ελσίνκι, εξηγεί τους λόγους που συνέβη αυτό – ήταν το κουτί μητρότητας και η προγεννητική φροντίδα των γυναικών το 1940, όπως επίσης και το εθνικό σύστημα υγειονομικής ασφάλισης και το κεντρικό δίκτυο νοσοκομείων που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’60. 

Τα περιεχόμενα του κουτιού: 

· Στρώμα, κάλυμμα στρώματος, κατωσέντονο, παπλωματοθήκη, κουβέρτα, υπνόσακος/πάπλωμα 

·    Το ίδιο το κουτί που λειτουργεί και ως κρεβατάκι μωρού 

· Στολή για τα χιόνια, καπέλο, γάντια με μόνωση και μποτάκια 

· Λεπτό μπουφάν με κουκούλα και πλεκτό φορμάκι 

· Κάλτσες και γάντια, πλεκτό καπέλο και μπαλακλάβα 

· Φορμάκια, μωρουδιακά ρούχα και κολάν σε unisex χρώματα και σχέδια 

· Πετσέτα μπάνιου με κουκούλα, ψαλιδάκι νυχιών, βούρτσα μαλλιών, οδοντόβουρτσα, θερμόμετρο μπάνιου, κρέμα για τις πάνες, πανάκι για πλύσιμο 

· Σετ από υφασμάτινες πάνες και τετράγωνα κομμάτια μουσελίνας 

· Βιβλίο με εικόνες και παιχνίδι για τα δόντια 

· Μαξιλαράκια σουτιέν και προφυλακτικά 

Ύστερα από 75 χρόνια, το κουτί πλέον έχει γίνει ένα καθιερωμένο κομμάτι της ιεροτελεστίας προς τη μητρότητα για τους Φινλανδούς, ενώνοντας γενιές γυναικών. 




Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Μην αποθηκεύετε ΠΟΤΕ αυτά τα 5 πράγματα στο μπάνιο σας...!!!!

Τα κάνουμε σχεδόν όλοι αλλά δεν πρέπει! 
Πείτε την αλήθεια. Ποιος δεν έχει την οδοντόβουρτσα του δίπλα στον νιπτήρα; Μέγα ΛΑΘΟΣ! 

Δείτε τι δεν πρέπει να φυλάμε στο μπάνιο μας : 

1. Φάρμακα: Οι περισσότεροι βάζουμε στο ντουλάπι του μπάνιου μας φάρμακα. Η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές της θερμοκρασίας μέσα στο μπάνιο, ειδικά το χειμώνα που κάνουμε με ζεστό νερό, μόνο κακό κάνουν τα φάρμακα και επιταχύνουν την ημερομηνία λήξη τους. Γι' αυτό και πρέπει να τα φυλάμε σε κάποιο στεγνό ή δροσερό μέρος. 

2. Προϊόντα μακιγιάζ και πινέλα: Η ζέστη και η υγρασία του μπάνιου κάνουν επίσης κακό στα καλλυντικά σας. Ειδικά τα πινέλα αναπτύσσουν έτσι κι αλλιώς εύκολα μικρόβια, βακτήρια και μούχλα. Γι' αυτό πρέπει να τα πλένετε τακτικά με ζεστό νερό και σαπούνι και να τα φυλάτε στο υπνοδωμάτιό σας. 

3. Άρωμα: Η ζέστη μπορεί να κάνει το άρωμά σας να εξατμιστεί πιο γρήγορα. 

4. Ξυραφάκια: Η υγρασία του μπάνιου κάνει τα ξυραφάκια να σκουριάζουν και να χαλάνε πιο γρήγορα. 

5. Ηλεκτρονικά: Ραδιόφωνα, κινητά κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ. Η υγρασία βλάπτει τις ηλεκτρονικές συσκευές και μπορεί να χαλάσουν εύκολα! 




Η Δύναμη του Εγκεφάλου - Brain Power + Video...!!!!

Μια παρουσίαση των δυνατοτήτων και της εξέλιξης του πιο σημαντικού οργάνου της νόησης.

" O εγκέφαλος ενός παιδιού έχει ένα τετράκις εκατομμύριο συνδέσεις! Δέκα φορές ο αριθμός των συνδέσεων από ολόκληρο το internet !! "
BRAIN POWER
From Neurons to Networks

Ψεκάζει το στρώμα της με οινόπνευμα - Μόλις δείτε το γιατί θα το κάνετε αμέσως...!!!!

Το οινόπνευμα δεν είναι μόνο για τις πληγές μας... 

Ίσως να έχετε ακούσει πως είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό διαφόρων αντικειμένων και την αφαίρεση λεκέδων. Ας δούμε σε τι χρησιμεύει το οινόπνευμα: 

1. Σκοτώνει τα ακάρεα και τα μικρόβια στο κρεβάτι 

2. Επιδιορθώνει τη σπασμένη σκιά ματιών, το ρουζ και την πούδρα. Ρίχνετε πάνω τους οινόπνευμα και τα απλώνετε με το δάχτυλο σας. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και αμέσως γίνονται σαν καινούργια. 

3. Αν ψεκάσετε παπούτσια ή άλλα αντικείμενα τα οποία μυρίζουν και τα αφήσετε στον ήλιο να στεγνώσουν, αμέσως η μυρωδιά εξαφανίζεται 




Ποιος είναι ο σκοπός ζωής που έχετε θέσει και πώς μπορεί να σας επηρεάζει

Σε μία μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 7.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών για περισσότερο από μία δεκαετία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι πιθανότατα θα πεθάνουν σε νεαρότερη ηλικία, εάν αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει ελάχιστο νόημα. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημινικό περιοδικό JAMA Network Open. 

«Βρήκαμε μία ισχυρή σχέση μεταξύ του σκοπού της ζωής και της θνησιμότητας στις Η.Π.Α.», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Leigh Pearce της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan. 

«Αυτό έχει διαπιστωθεί επίσης σε αρκετές μελέτες που διεξάγονται σε πολλούς πληθυσμούς και φαίνεται να αποτελεί μία αρκετά ισχυρή σχέση». 

Τι σημαίνει όμως «σκοπός της ζωής»; «Νομίζω ότι πρόκειται για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι πολύτιμο για αυτούς», αναφέρει η Pearce. «Κοινότητα, επίτευγμα, φήμη, σχέσεις, πνευματικότητα, καλοσύνη. 

Όλα αυτά μπορούν να τροφοδοτήσουν το σκοπό της ζωής ενός ατόμου. Επομένως, δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για κανένα άτομο». 

Η Pearce και οι συνάδελφοί της διερεύνησαν το θέμα χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Health and Retirement Study, μία εθνική μελέτη ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι πρώτοι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη το 1992 και γεννήθηκαν μεταξύ 1931 και 1941. 

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6.985 άτομα που συμπλήρωσαν μία έρευνα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν κάθε στοιχείο της έρευνας σε κλίμακα από ένα έως έξι. 

Μεταξύ των επτά στοιχείων ήταν: «Μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον και να εργάζομαι για να τα κάνω πραγματικότητα», «Οι καθημερινές δραστηριότητες συχνά μου φαίνονται τετριμμένες», «Δεν έχω καλή αίσθηση του τι προσπαθώ να επιτύχω στη ζωή», «Ζω τη ζωή κάθε μέρα και δεν σκέφτομαι πραγματικά το μέλλον». 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες που δεν είχαν συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή τους, ήταν 2,66 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιά σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τις υψηλότερες βαθμολογίες. 

Ήταν επίσης δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από προβλήματα του πεπτικού συστήματος, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τις υψηλότερες βαθμολογίες που είχαν σκοπό στη ζωή τους. 

Αυτά τα σκορ μπορούν να αλλάξουν, είπε η Pearce. «Η βιβλιογραφία δείχνει ότι ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός σκοπού στη ζωή», εξήγησε. 

«Και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να έχει θετική επίδραση. Πιστεύω λοιπόν ότι η λήψη μέτρων που επηρεάζουν και βελτιώνουν τον σκοπό της ζωής μπορεί να είναι επωφελής». 




theepochtimes.com 

20 απλοί τρόποι για να βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας…!!!!

«Βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας. Μπορείτε να μεγαλώσετε μόνο, αν είστε πρόθυμοι να αισθανθείτε περίεργα και άβολα, όταν προσπαθείτε να δοκιμάστε κάτι καινούργιο» Brian Tracy 

Είμαι μεγάλος θαυμαστής του ασυνήθιστου. Είτε πρόκειται για μεγάλες αποφάσεις, είτε για μικρές καθημερινές δράσεις μου αρέσει να επιλέγω το διαφορετικό. Ο βασικός λόγος είναι αυτός της πρόκλησης. 

Βγαίνω δηλαδή από τη ζώνη ασφαλείας μου και παράλληλα νιώθω πιο ζωντανός, ομορφαίνω την καθημερινότητα μου και διεγείρω την περιέργεια μου για τη ζωή. 

20 απλοί τρόποι για να βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας 

1. Φάτε κάτι ασυνήθιστο 
Αντί να φάτε ένα πιάτο με κρέας, επιλέξτε μια χορτοφαγική πρόταση. Εάν σας αρέσει το βοδινό, δοκιμάστε να φάτε ψάρι. 

2. Χαμογελάστε στους γύρω σας 
Αντί να ακολουθήσετε το συνηθισμένο σας πρόγραμμα βγείτε εκτός και δείτε τι θα συμβεί, αν χαμογελάσετε στον γείτονα σας, τον φαρμακοποιό της γειτονιάς ακόμα και έναν άγνωστο στο δρόμο. 

3. Μαγειρέψτε μια καινούργια συνταγή 
Κάντε μια δοκιμή γεύσης και μαγειρέψτε μια συνταγή από μια κουζίνα του κόσμου, που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ. 

4. Ακούστε διαφορετικά στυλ μουσικής 
Οι περισσότεροι από εμάς ακούμε συγκεκριμένο είδος μουσικής. Κάντε τη διαφορά και ακούστε ήχους, που δεν είχατε επιλέξει ποτέ μέχρι σήμερα. 

5. Εργαστείτε σε απόλυτη ησυχία και ηρεμία 
Κλείστε την πόρτα του γραφείου σας, βγείτε από το Ίντερνετ και επικεντρωθείτε στο να διεκπεραιώσετε τη σημαντικότερη δουλειά της ημέρας σας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ησυχία ολόγυρα σας. 

6. Διαβάστε ένα διαφορετικό βιβλίο 
Η επιλογή ενός διαφορετικού βιβλίου μπορεί να σας ξενίσει, αλλά θα σας ανοίξει ένα νέο παράθυρο στον κόσμο. 

7. Προγραμματίστε τα ψώνια της εβδομάδας 
Σταματήστε να πηγαίνετε για ψώνια, όποτε κάτι λείπει από τα ντουλάπια σας ή όταν έχετε λιγούρα. Αρχίστε να προγραμματίζετε τη διατροφή σας σε εβδομαδιαία βάση και κατ’ αυτόν τον τρόπο και ελεύθερο χρόνο θα εξοικονομήσετε και πιο υγιεινά θα τρώτε. 

8. Σχεδιάστε μια μέρα καλοσύνης 
Η κίνηση στους δρόμους ή η κακιά διάθεση των συναδέλφων μας είναι δυο από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μας χαλά η διάθεση, γινόμαστε σαρκαστικοί και κακοί με το περιβάλλον μας. Βάλτε στο πρόγραμμα μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας να είστε καλοί και ευγενικοί τόσο στους άλλους όσο και στον εαυτό σας, άσχετα με το πόσο πολύ θα σας δοκιμάσουν οι καταστάσεις. 

9. Απολαύστε τη μέρα σας 
Ότι και να σας συμβεί προσπαθήστε να δείτε τη θετική του πλευρά, απολαύστε όλες τις μικρές, καλές στιγμές της ημέρας σας και αισθανθείτε ευγνώμονες για τις αρνητικές που σας προσφέρουν σημαντικά μαθήματα ζωής. 

10. Κάντε διαφορετικές τηλεοπτικές επιλογές 
Αν σας αρέσουν τα θρίλερ, δείτε μια ρομαντική κομεντί. Η αλλαγή θα σας ξαφνιάσει και ακόμα κι αν την απορρίψετε, το δίχως άλλο θα μάθετε τι είναι αυτό που ευχαριστεί τους ανθρώπους με διαφορετικά γούστα. 

11. Ακούστε τον ήχο του κόσμου 
Αφήστε το κινητό σας στο σπίτι και ακούστε τους ήχους της πόλης, της φύσης και του κόσμου ολόγυρα σας. 

12. Βγείτε offline 
Μια ημέρα της εβδομάδας, κατά προτίμηση την Κυριακή, μην ασχοληθείτε καθόλου με τον υπολογιστή σας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το σίγουρο είναι ότι η επιστροφή στη δουλειά τη Δευτέρα θα σας βρει ανανεωμένους σαν να γυρίσατε από διακοπές. 

13. Μη δείτε ειδήσεις 
Οι περισσότεροι από εμάς ενημερωνόμαστε είτε μέσω των δελτίων ειδήσεων, είτε από τα ενημερωτικές ιστοσελίδες για τα νέα της ημέρας. Κάντε ένα διάλλειμα από αυτή τη συνήθεια σας για τουλάχιστον ένα 24ωρο την εβδομάδα και δείτε πως θα αισθάνεστε μετά. 

14. Κρύψτε ένα μήνυμα αγάπης 
Κρύψτε ένα μήνυμα για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, τον σύντροφο ή τη φίλη σας στο κουτί του καφέ, στο βιβλίο που κρατά στο κομοδίνο του ή ακόμα και στα παπούτσια του. Κάντε έναν άνθρωπο χαρούμενο με τον πιο όμορφο και απρόβλεπτο τρόπο. 

15. Ακολουθήστε ένα διαφορετικό δρόμο. 
Οι άνθρωποι αγαπάμε τις συνήθειες μας. Σπάστε τον κύκλο διαλέγοντας μια διαφορετική διαδρομή για την επιστροφή σας από τη δουλειά ή για τη βόλτα σας στο γυμναστήριο. 

16. Περπατήστε ή πάρτε το ποδήλατο στη δουλειά 
Αντί να πάρετε το αμάξι ή τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια. Μπορεί να νομίζετε ότι θα σας κουράσει αλλά υπάρχει η περίπτωση αυτή η αλλαγή να σας αναζωογονήσει. 

17. Αφήστε το να πέσει κάτω 
Αν είστε από τους ανθρώπους που μπλέκετε συχνά σε διαφωνίες, προσπαθήστε για μια μέρα να αφήσετε τα πάντα να προσπεράσουν χωρίς εσείς να δώσετε συνέχεια. Ομοίως, αν μια ανάμνηση που σας οργίζει ή σας πονά επανέλθει στο μυαλό σας, διώξτε την αμέσως μακριά σας. 

18. Βγείτε έξω 
Εάν συνήθως μένετε μέσα τα Σαββατοκύριακα αυτή τη φορά είτε καλέστε φίλους στο σπίτι είτε βγείτε έξω για έναν καφέ, ένα σινεμά ή μια συναυλία. Αν πάλι είστε από αυτούς που βγαίνουν συνέχεια φορέστε πιτζάμες και μείνετε μέσα έτσι για αλλαγή. 

19. Καθίστε σε ένα διαφορετικό μέρος 
Εάν έχετε μια αγαπημένη καρέκλα ή ένα τμήμα του καναπέ που προτιμάτε συνεχώς, αλλάξτε θέση και δείτε την αγαπημένη σας σειρά από άλλη οπτική… γωνία. 

20. Πετάξτε ότι δεν χρησιμοποιείτε 
Αφιερώστε κάποιες ώρες την εβδομάδα για να κάνετε ένα καθάρισμα στη ντουλάπα σας, στο γραφείο σας ή στα συρτάρια της κουζίνας. Πετάξτε ότι δεν χρησιμοποιείτε και αυτόματα το σπίτι σας θα είναι περισσότερο ταχτοποιημένο και εσείς θα νιώθετε πιο ανάλαφροι. 

Συγγραφέας: Henrik Edberg Το όνομα μου είναι Henrik Edberg, είμαι 39 ετών και ζω στη Σουηδία μαζί με τη γυναίκα μου. Είμαι blogger πλήρους απασχόλησης και επιχειρηματίας, κάτοχος πτυχίου δημοσιογραφίας. Το 2006 ξεκίνησα να ασχολούμαι με την προσωπική ανάπτυξη και έκτοτε δεν σταμάτησα ποτέ. 




positivityblog.com
Όμορφη Ζωή

Hλεκτρονικό Tσιγάρο : “Θα έχουμε και στην Ελλάδα κρούσματα” – Ανήσυχοι οι Έλληνες επιστήμονες για τη “μυστηριώδη” πνευμονοπάθεια...!!!!


Με αφορμή τον πρώτο θάνατο στις ΗΠΑ από πνευμονική νόσο που φαίνεται να σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, επιστήμονες υποστηρίζουν, μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στη χώρα μας αντίστοιχα κρούσματα. 

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον 'Ελεγχο του Καπνού, καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μίνα Γκάγκα, δηλώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να καταγράψουμε και τα πρώτα ελληνικά κρούσματα πνευμονοπάθειας από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. 

“Είναι βέβαιον ότι θα συμβούν και εδώ", υποστηρίζει ο καθηγητής κ. Μπεχράκης, και συμπληρώνει: "Παντού θα συμβούν. Δεν έχουν διάκριση στις επιπτώσεις τους τα καπνικά προϊόντα. 

Όταν καπνίζουμε βάζουμε μέσα στον πνεύμονές μας ουσίες, οι οποίες είναι ερεθιστικές και τοξικές για την αναπνοή. Προφανώς θα έχουμε συνέπειες, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμων για να το συμπεράνει”. 

Παγκόσμια Ανησυχία : "Μυστηριώδης πνευμονοπάθεια σε ασθενείς που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα" 

Η είδηση προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία: Ένας ενήλικας στις ΗΠΑ υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, την οποία οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές συνδέουν με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. 

193 κρούσματα με μυστηριώδη συμπτώματα πνευμονικής νόσου -που δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα- έχουν παρουσιαστεί στις ΗΠΑ και εμφανίζουν αυξητική πορεία. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αδυναμία, η δύσπνοια, ο βήχας και σε κάποιες περιπτώσεις οι εμετοί και οι διάρροιες. 

Μιλώντας στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, υποστηρίζει ότι και οι Ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή. 

Τονίζει, επίσης, ότι η νόσος χαρακτηρίζεται “μυστηριώδης” γιατί ακόμα δεν ξέρουμε τον μηχανισμό που την προκαλεί και πως σχετίζεται με το ηλεκτρονικό κάπνισμα: 

“Φαίνεται να είναι κάτι οξύ, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι ακόμα. Υπάρχει προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα. Φαντάζομαι ότι και στην Ελλάδα θα δούμε τέτοια κρούσματα. Στο ίδιο ποσοστό που παρουσιάζονται παντού”, τονίζει η κα Γκάγκα. 

"Είναι η εποχή που αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από το ηλεκτρονικό τσιγάρο" 

Αν και ανήσυχοι, οι επιστήμονες δεν εκπλήσσονται. Όπως λένε, ήταν θέμα χρόνου να φανούν οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και οι επιπτώσεις του απλού τσιγάρου άργησαν να φανούν, λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας: 

“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μέσα διάφορα συστατικά που δεν ξέρουμε τι είναι. Η κάθε εταιρεία κάνει τα δικά της και είναι εντελώς χωρίς έλεγχο, δηλαδή από τη μία λένε ότι είναι πιο ασφαλή και από την άλλη, δεν ξέρουμε καθόλου τι περιέχουν, ούτε τι μπορούν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα στον οργανισμό”. 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και το συμβατικό τσιγάρο χρειάστηκε κάποια χρόνια για να αποδειχθούν οι βλαπτικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καθηγητής κ. Μπεχράκης τονίζει, ότι η πνευμονοπάθεια που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ δεν είναι “μυστηριώδης”, όπως την χαρακτηρίζουν, αλλά αναπόφευκτη: 

“Δεν είναι τίποτα μυστηριώδες για μένα. Είναι οι επιπτώσεις των αντιδράσεων στα διάφορα στοιχεία που εισάγουμε στην αναπνοή μας καπνίζοντας. Απλό είναι. Θα λυθεί το μυστήριο να βρούνε τι έχει γίνει. 

Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται το προϊόν, τόσο πιο πολλά στοιχεία θα μαζεύουμε από τις συνέπειές τους. Οι οποίες είναι αναπόφευκτες. Γιατί το αναπνευστικό σύστημα είναι φτιαγμένο για να αναπνέει καθαρό αέρα. Ο,τι άλλο του βάζουμε μέσα είναι βέβαιον ότι θα του προκαλέσει προβλήματα”, τονίζει. 

Ελληνική μελέτη για τις επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το 2013 

Από το 2012-13 ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης και η επιστημονική του ομάδα είχαν επισημάνει τις καταστροφικές -για τον οργανισμό και το αναπνευστικό σύστημα- βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με τη δημοσίευση μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση “Chest”. 


Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε στον ελληνικό πληθυσμό, όπως τονίζει ο κ. Μπεχράκης και συγκεκριμένα σε 30 ενήλικες (14 άνδρες, 16 γυναίκες) μέσης ηλικίας 34,8 ετών : 

“Εγώ έχω δημοσιεύσει από το 2013 ότι το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί φλεγμονώδη επίδραση και αύξηση των αντιστάσεων της αναπνευστικής οδού, στο Chest το 2013. Ήταν μελέτη σε φυσιολογικούς νεαρούς καπνιστές, στους οποίους μετρήθηκε η αναπνοή τους πριν και μετά το κάπνισμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου και με τις τελευταίες επιστημονικές μετρήσεις και αποδείχθηκε ότι είχε επίδραση στην αναπνοή. 

Είναι βέβαιο ότι όταν εισπνέουμε οτιδήποτε ερεθίζει την αναπνοή μας αυτό θα έχει συνέπειες. Και όσο πιο ευρεία είναι η χρήση αυτών και κάθε καπνικού προϊόντων τόσο πιο πολλές επιδράσεις θα υπάρχουν”.





Η Προσευχή της μάνας είναι πιο δυνατή κι απ’ τις φτερούγες του αετού...!!!!

Μια φορά παρακάλεσαν τον Γέροντα να προσευχηθεί για κάτι. 

— Δεν είναι το θέλημα του Θεού, απάντησε αυστηρά. 

—Εσείς προσευχηθείτε, τον ξαναπαρακάλεσαν επιμένοντας. 

— Ο Μωυσής έβγαλε τον λαό του από τη δουλεία της Αιγύπτου - τι μπορούσε να κάνει ο ίδιος, αν δεν ήταν θέλημα του Κυρίου; 

Όταν ένας κοντινός του π. Γαβριήλ τον ξέχασε στις προσευχές του, κάποια μέρα που πήγε στο κελί του, αφού τον ευλόγησε, του είπε καθώς έφευγε : 

— Μη με ξεχνάς στις προσευχές σου, παιδί μου! 

— Πώς, πατέρα, το ξέρετε και αυτό; ρώτησε απορημένος. 

— Και αυτό το ξέρω και εκείνον με τον οποίο μάλωσες, κι ανέφερε το όνομα του. Όταν προσεύχεστε, εγώ είμαι δίπλα σας, έλεγε κοιτάζοντας τους όλους με αγάπη. 

Ο Ζουράμπ Βαραζασβίλι τον ρώτησε: 

— Πάτερ Γαβριήλ, υπάρχουν άνθρωποι ανήθικοι, γεμάτοι κακία, που αξίζουν την περιφρόνηση και σε αναστατώνουν. Πώς μπορούμε να προσευχόμαστε για το καλό τους; Δεν θα βγουν οι ευχές από την καρδιά μας. 

— Κάνε την αρχή απ’ αυτόν που αγαπάς πιο πολύ, ας πούμε από τα παιδιά σου. Όταν προσευχηθείς γι’ αυτά, συνέχισε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σου. Μετά γι’ αυτούς που βρίσκονται γύρω σου, για τους γείτονες. 

Ύστερα για την πόλη που μένεις. Η Τιφλίδα δεν είναι η μόνη. Να προσευχηθείς για όλους που μένουν στη Γεωργία. Η Γεωργία δεν είναι η μόνη. Την περικυκλώνουν εχθροί. 

Παρακάλεσε τον Θεό να ειρηνεύσει τις καρδιές τους, ώστε να μην μπορούν να την εχθρεύονται. Τώρα, αφού προσευχήθηκες για όλη τη χώρα σου, έμειναν μόνον οι δικοί σου προσωπικοί εχθροί. Μην τους αποκλείεις. 

Παρακάλεσε τον Θεό να γεμίσει τις καρδιές τους με καλοσύνη και το νου τους με σοφία. Βλέπετε; Έτσι γίνεται να προσευχηθείς και για τους εχθρούς. 

Κάποτε, ο Γέροντας κάθε πρωί και για μερικές βδομάδες, μνημόνευε μια κοπέλα που είχε απομακρυνθεί τελείως από κοντά μας, επειδή είχε γίνει πόρνη. Τον άκουγαν και απορούσαν : «Γιατί μας λέει κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια; Ποιος είναι ο λόγος;». 

Τελικά τον ρώτησαν: 

— Γέροντα, γιατί τη μνημονεύετε τόσο συχνά; 

— Για να προσεύχεστε γι’ αυτήν. Σας ικετεύω να προσευχηθείτε πολύ για την ψυχή της, μας είπε. 

Ένα απόγευμα κάποια πιστή, καθώς ήταν πολύ κουρασμένη, σκεφτόταν: «Δεν μπορώ να μνημονεύω όλους αυτούς τους συγγενείς και γνωστούς μου. Ας νοιάζεται ο καθένας για το κεφάλι του. 

Μου αρκεί το δικό μου. Την άλλη μέρα που πήγε στον π. Γαβριήλ και γονάτισε να πάρει ευλογία, ο Γέροντας αφού την ευλόγησε της είπε : 

— Όχι μόνο για τους κοντινούς σου και για τους γνωστούς σου πρέπει να προσεύχεσαι, αλλά και για όσους βρίσκονται στις φυλακές, στους οίκους ανοχής, για τους ανήμπορους και τους οδοιπόρους. 

— Η προσευχή της μάνας για το παιδί της είναι πιο δυνατή και από τις ανοιγμένες φτερούγες του αετού. 

Πηγή: Από το βιβλίο Ο ΑΓΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ (1929-1995) Ο ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ




Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

10 γιόγκικες λέξεις που αγαπάμε...!!!!

Στην Όμορφη Ζωή αγαπάμε τη γιόγκα και τις γιόγκικες λέξεις! Μας αρέσει αυτό το παράξενο λεξιλόγιο που η κοινότητα της γιόγκα χειρίζεται με τόση άνεση. Θέλουμε να σας μυήσουμε στα μυστικά αυτής της γλώσσας, που δεν είναι άλλη από την σανσκριτική. Θα σας παρουσιάσουμε ένα σύντομο, αλλά πολύ δημοφιλές λεξιλόγιο. 

Έτσι την επόμενη φορά δεν θα αναρωτιέστε τι σημαίνει, namaste… 

Om 
Θα το δείτε τυπωμένο σε λογότυπο και σε μπλουζάκι. Θα συναντήσετε ανθρώπους που το έχουν κάνει τατουάζ και παιδάκια στο σχολείο που το χρησιμοποιούν για πλάκα! Ναι, είναι της μόδας… Είναι ο ήχος του σύμπαντος, μια συχνότητα με την οποία όλοι μπορούμε να συνδεθούμε προφέροντάς τη. Όλοι είμαστε ένα, όλοι δονούμαστε με την ίδια ενέργεια. Οooooommmmmm. Το νιώθετε; 

Namaste Η αλήθεια είναι πως στην ελληνική γλώσσα το «νάμαστε» έχει τη δική του έννοια! Στα σανσκριτικά όμως σημαίνει «το θεϊκό φως μέσα μου, χαιρετά το θεϊκό φως μέσα σου». Ακούγεται περίεργο; Την επόμενη φορά που κάποιος σας απευθύνει το namaste, απαντήστε «namaste» και σκεφτείτε: “είμαι υπέροχος και το ίδιο υπέροχος είσαι και εσύ”. Δεν σας κάνει να νιώθετε όμορφα; 
Asana 
H γιόγκα έχει τρία σημαντικά σκέλη: τις θέσεις, τον έλεγχο της αναπνοής και το διαλογισμό. Οι θέσεις ή αλλιώς πόζες ονομάζονται asanas. Έχουμε λοιπόν την Balasana (τη θέση του παιδιού), τη Navasana (τη θέση της βάρκας), την Tadasana (τη θέση του βουνού), την Virabhadrasana (τη θέση του πολεμιστή) και πολλές άλλες ακόμη… Κάποιες είναι εύκολες, άλλες πολύ δύσκολες και μερικές αστείες! Όλες όμως είναι βαθιά φιλοσοφικές και κρύβουν μέσα τους μεγάλη σοφία για το ανθρώπινο σώμα και την ανατομία του, τόσο τη φυσική όσο και την ενεργειακή. 
Yoga 
Ναι, η λέξη από μόνη της έχει ένα σπουδαίο μήνυμα. Κρύβει την έννοια της ένωσης του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Προέρχεται από τη λέξη “yoke” που στα σανσκριτικά σημαίνει “ένωση”. Η γιόγκα είναι μια πρακτική αλλά συγχρόνως φιλοσοφία και στάση ζωής. 

Mudra 
H λέξη σημαίνει σφραγίζω και συνήθως όταν λέμε mudra αναφερόμαστε σε χειρονομία. Υπάρχουν όμως και θέσεις στην γιόγκα που θεωρούνται mudras. Κάθε δάχτυλο στο σώμα μας συνδέεται ενεργειακά με ένα στοιχείο, όπως ο αέρας ή η φωτιά. Ενώνοντας με συγκεκριμένο τρόπο τα δάχτυλά μας και κρατώντας τη χειρονομία αυτή για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε συγκεκριμένες λειτουργίες. Ανάλογα με τη mudra που χρησιμοποιούμε αισθανόμαστε ανακούφιση από ενοχλήσεις ή πόνο, ενέργεια, δύναμη, ασφάλεια, κατανόηση κτλ. 
Mantra 
Εύκολο, όλοι ξέρουν τι είναι mantra! Η επανάληψη μιας λέξης, μιας φράσης ή ενός ήχου. Η απαγγελία ενός mantra μπορεί να γίνεται ακόμη και νοερά. Στη γιόγκα τα mantras χρησιμοποιούνται στη συγκέντρωση και τον έλεγχο του νου. Υπάρχουν αρχαία σανσκριτικά mantras, όπως το “Lokah Samastah Sukhino Bhavantu” – “ας είναι όλα τα όντα παντού, ευτυχισμένα και ασφαλή”. Το Om είναι ένα mantra. Μπορείτε όμως να έχετε και το δικό σας προσωπικό mantra! “Είμαι όμορφος και ικανός”, “Θα τα καταφέρω”, “Έχω υγεία” … Η λίστα είναι ατελείωτη και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες σας. 

Chakra 
Chakra σημαίνει τροχός και στην ουσία είναι ένα ενεργειακό κέντρο. Τα chakra είναι μέρος της ενεργειακής μας ανατομίας, όπως και τα nadis που είναι τα ενεργειακά μας κανάλια. Ναι, υπάρχει και ενεργειακή ανατομία! Γιατί το σώμα μας δεν αποτελείται μόνο από οστά, μυς και όργανα έχει και ενέργεια. Έχουμε δεκάδες ενεργειακά κέντρα, chakras, αλλά τα πιο γνωστά είναι τα επτά που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης. 
Savasana 
H λέξη σημαίνει τη «θέση του πτώματος». Όσο μακάβριο και αν ακούγεται, για πολλούς, αυτή είναι η αγαπημένη τους θέση στην γιόγκα. Γίνεται στο τέλος του μαθήματος στην χαλάρωση. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ενώ ξαπλώνεις στο πάτωμα, είσαι τόσο αναπαυτικά που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ… Και δεν χρειάζεται, γιατί τη savasana μπορούμε - και πρέπει - να τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας, είτε κάνουμε γιόγκα είτε όχι. 
Prana 
Είναι η «ζωτική ενέργεια» στη γιόγκικη ορολογία. Το αντίστοιχο του τσι ή κι της κινεζικής φιλοσοφίας και ιατρικής. Prana έχουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, τα ζώα, τα φυτά, οι τροφές και φυσικά το σώμα μας. Όταν είμαστε άρρωστοι, πεσμένοι ψυχολογικά ή κουρασμένοι, τότε το prana μας είναι σε χαμηλά επίπεδα ή χαμηλή δόνηση. Η αναπνοή τροφοδοτεί το σώμα με prana, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική. Άλλες πηγές prana είναι η σωστή τροφή, οι θετικές σκέψεις, η θετική συναναστροφή. Όταν κάνουμε παρέα με τοξικούς ανθρώπους αδειάζουμε τις μπαταρίες μας, τη ζωτική μας ενέργεια, δηλαδή το prana. 

Κάτω Σκύλος 
Στην yoga υπάρχουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες θέσεις (asanas) όμως μια από όλες αυτές είναι ίσως η πιο γνωστή. Είναι η θέση του Κάτω Σκύλου (Adho Mukha Svanasana) ή αλλιώς η θέση του «σκύλου που κοιτάζει κάτω». Φυσικά υπάρχει και ο σκύλος που κοιτάει πάνω … αλλά αυτός είναι μια άλλη ιστορία! 
Ο Κάτω Σκύλος είναι η θέση, όπου το σώμα μας σχηματίζει ένα ανεστραμμένο V με τα πέλματα και τις παλάμες να ακουμπούν στο έδαφος, ενώ η πλάτη είναι τελείως ευθεία. Όταν είμαστε καινούργιοι στην γιόγκα η θέση είναι κουραστική, όταν όμως προχωρήσουμε στην πρακτική τότε αρχίζουμε να απολαμβάνουμε πραγματικά τη θέση σαν θέση ξεκούρασης. 

Τα οφέλη της είναι πολλά για το φυσικό και το ενεργειακό μας σώμα. Ένα από τα βασικά είναι ότι προσφέρει πλήρη διάταση της πλάτης, της οσφυϊκής μοίρας, του πίσω μέρος των ποδιών και του αυχένα. 

Τώρα που ξέρετε λίγο καλύτερα το λεξιλόγιο της γιόγκα σκεφτείτε, αν θα θέλατε να την βάλετε και στην ζωή σας. Να γίνετε και σεις μέλος αυτής της ζωντανής και χαρούμενης κοινότητας που μιλάει σανσκριτικά! 




Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουν την ζωή τους. Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο. Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr

Σώμα μου Σε Αγαπώ...!!!!

Ξεκίνησες κι εσύ κάποτε σαν παιδάκι το ταξίδι σου στον υπέροχο πλανήτη που ζούμε. Οι γονείς σου, οι δάσκαλοι σου σ’ έμαθαν διάφορα πράγματα. Ποιός όμως σε έμαθε να αγαπάς, να σέβεσαι, να προσέχεις, να αφουγκράζεσαι το σώμα σου; Μάλλον κανένας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό. Όλοι σου έδωσαν το καλύτερο που είχαν και αυτό που έδιναν κι εκείνοι στους εαυτούς τους. 

Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Η στιγμή σου είναι Τώρα για να αποκτήσεις μία άλλη οπτική για το σώμα σου, ν’αρχίσεις να το νιώθεις από μέσα προς τα έξω. 

Ν’αρχίσεις να έχεις μία αληθινή σχέση με το σώμα σου. 

Ν’αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι, να συνειδητοποιείς και να νιώθεις όλα αυτά που το σώμα σου κάνει για σένα κάθε στιγμή. 

Φαντάσου πως είναι ένα μουσικό όργανο. Όσο πιο καλά το φροντίζεις τόσο περισσότερα τα δώρα που θα λάβεις. Όσο περισσότερο φροντίζεις να ανεβάζεις τις δονήσεις του και να το ρυθμίσεις σε πιο ανεβασμένες συχνότητες τόσο πιο όμορφη θα γίνεται η ζωή σου. 

Σταμάτησε λοιπόν να δίνεις στο σώμα σου τοξίνες μέσα από κακή διατροφή και συνήθειες και σταμάτησε να παράγεις τοξίνες μέσα στο σώμα σου εξαιτίας τοξικών σκέψεων και συναισθημάτων. Κάνε το πρώτο βήμα Τώρα, και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. 

Ο διαλογισμός είναι ένας απλός και όμορφος τρόπος για να συνδεθείς με το σώμα σου,για να “μπεις” στο σώμα σου. Βοηθάει επίσης να γαληνέψει ο νους και όταν γαληνεύει ο νους το σώμα ξεκουράζεται, όλα γλυκαίνουν. 

Κι έτσι δεν παράγεις πια τοξίνες. Γαλήνιος νους και σώμα χωρίς νοητικές και συναισθηματικές τοξίνες βοηθούν την ενέργεια να ρέει μέσα σου αρμονικά,τα ενεργειακά σου κέντρα να είναι σε ισορροπία και έτσι να βιώνεις και εξωτερική ισορροπία. 

Γιατί όλα είναι συνδεδεμένα, και όσο πιο πολύ γνωρίζεις και φροντίζεις το σώμα σου, όσο πιο πολύ το αγαπάς και το τιμάς, τόσο περισσότερο φροντίζεις και για τη ζωή σου και τόσα περισσότερα δώρα λαμβάνεις σε όλα τα επίπεδα. 

Αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου κάθε μέρα για να μιλάς στο σώμα σου. Μίλα σε κάθε όργανο σου, μίλα στα κύτταρα σου, στους ιστούς σου, στο σκελετό σου, αναγνώρισε την τελειότητα σε κάθε τι κι ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά σου γι' αυτό. 

Πες σε κάθε όργανο σου πόσο το αγαπάς και θα νιώσεις να σου επιστρέφει αυτή την αγάπη. Κι έτσι σιγά-σιγά θα βλέπεις να συμβαίνουν αλλαγές σε κάποιες συνήθειες σου, χωρίς να προσπαθείς και θα βλέπεις αλλαγές να συμβαίνουν στη ζωή σου, στην καθημερινότητά σου. 

Ξεκίνα Τώρα να δημιουργείς μια σχέση αγάπης με το σώμα σου. Ξεκίνα Τώρα να γνωρίζεις το σώμα σου… Ξεκίνα Τώρα να δημιουργείς μια σχέση αγάπης με τη ζωή… 

Εάν θεωρείτε το άρθρο ενδιαφέρον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σεμινάριο: “Γνώρισε τη Σοφία του Σώματός σου”. Ξεκινάει από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 και ολοκληρώνεται σε τρεις τρίωρες ενότητες. Πραγματοποιείται στην Αθήνα, από την Ελένη Αναγνωστοπούλου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ 




Ελένη Αναγνωστοπούλου

5 τρόποι για να μην γίνεστε ο αποδιοπομπαίος τράγος των άλλων…!!!!

Ο Jerome ήρθε στη συνεδρία πραγματικά θυμωμένος. Η θέση στη δουλειά που τόσο πολύ ήθελε και είχε σχεδόν σίγουρη, κινδύνευε να την πάρει κάποιος άλλος. Το χειρότερο ήταν ότι δεν μπορούσε να καταλάβει, πως άλλαξε το κλίμα εναντίον του τόσο ξαφνικά. 

Τη μια μέρα ήταν ο καλύτερος νέος υπάλληλος και την άλλη ένας παρίας. Όταν άρχισε όμως να διηγείται τα συμβάντα των τελευταίων ημερών στον χώρο εργασίας του, κάποια πράγματα έγιναν ξεκάθαρα. 

Το νέο του αφεντικό ήταν στην αρχή ένας πολύ γλυκός άνθρωπος και εκείνος δεν μπορούσε να καταλάβει, γιατί όλοι οι συνάδελφοι του έλεγαν να τον προσέχει. Ωστόσο, έδειξε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, όταν ο Jerome έκανε ένα αμελητέο λάθος σε μια αναφορά. 

Έκτοτε το αφεντικό του έγινε απαιτητικός, συγκαταβατικός και αυταρχικός. Και παρότι ο Jerome δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη για μια παράλειψη του αφεντικού του σε μια σημαντική συνάντηση, η κατάσταση μεταξύ τους δεν βελτιώθηκε ούτε στο ελάχιστο. 

Αντίθετα χειροτέρεψε, όταν ο Jerome προσπάθησε να καλύψει μια συνάδελφο που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ποτό. Και από εκεί και πέρα έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος ολόκληρης της εταιρείας. 

Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, ένας τράγος απελευθερώθηκε στην έρημο κουβαλώντας συμβολικά πάνω του όλες τις αμαρτίες των Ισραηλιτών. Συνεπώς, όταν λέμε ότι κάποιος γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος σημαίνει ότι φορτώνεται όλα τα κακά των υπολοίπων, ώστε εκείνοι να μη φέρουν καμιά ευθύνη για τίποτα. 

5 τρόποι για να αποφύγετε και εσείς να γίνεστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι των άλλων είναι οι εξής: 
Καταλάβετε τι σημαίνει αποδιοπομπαίος τράγος 
Ο σκοπός ενός αποδιοπομπαίου τράγου είναι να αναλαμβάνει την ευθύνη για το λάθος κάποιου άλλου. Συνήθως, ο άνθρωπος αυτός είναι ανυποψίαστος για το τι πρόκειται να συμβεί και το δέχεται, γιατί θέλει να τα έχει καλά με τους άλλους. 

Η τεχνική της μεταφοράς της ευθύνης σε κάποιον άλλον είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους νάρκισσους, τους κοινωνιοπαθείς και τους εθισμένους. 

Οι νάρκισσοι γιατί δεν επιτρέπουν το εγώ τους να αμαυρωθεί από ένα λάθος, οι κοινωνιοπαθείς για την πλάκα του πράγματος και οι εθισμένοι γιατί αποδεχόμενοι την ευθύνη για ένα πράγμα, «ξεχρεώνουν» γι’ αυτό που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν. 

Μην αποδέχεστε την ευθύνη 
Στην περίπτωση του Jerome ήταν λάθος να αναλάβει την ευθύνη, τόσο για την παράλειψη του αφεντικού του όσο για το πρόβλημα της συναδέλφου του. Εκείνος το έκανε για να τους ευχαριστήσει και να έχει καλές σχέσεις μαζί τους, ωστόσο και οι δύο θεώρησαν ότι είχαν απέναντι τους κάποιον που μπορούσαν να κάνουν ότι ήθελαν. Αν είχε όμως αρνηθεί να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος τους, πιθανότατα θα κέρδιζε τον σεβασμό τους, αντί για την περιφρόνηση τους. 

Ανατρέξτε στο παρελθόν 
Όταν ο Jerome συζήτησε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στη δουλειά, κατανόησε ότι η υποχωρητική στάση του σχετιζόταν με το παρελθόν. Συγκεκριμένα ήταν επανάληψη της συμπεριφοράς που είχε απέναντι στον αδελφό του όταν ήταν παιδιά. Την εποχή δηλαδή που ο αδελφός του τον απειλούσε ότι θα κατέστρεφε τα παιχνίδια του, αν δεν αναλάμβανε την ευθύνη και για τις δικές του σκανταλιές. 

Σταματήστε να είστε ο αποδιοπομπαίος τράγος 
Όταν ο Jerome κατάλαβε τι ακριβώς του συνέβαινε, άρχισε να θέτει όρια. Αρχικά προειδοποίησε τη συνάδελφο του ότι δεν πρόκειται να την καλύψει ποτέ ξανά. Στη συνέχεια βρήκε άλλους τρόπους να τρέφει το εγώ του νάρκισσου αφεντικού του. Παρότι και οι δύο προσπάθησαν να τον φέρουν στην αρχική δύσκολη θέση ξανά, εκείνος έμεινε σταθερός στα όσα υποσχέθηκε στον εαυτό του. 

Αποκαλύψτε τον εκμεταλλευτή 
Ο Jerome ήξερε ότι αυτό που ουσιαστικά έπρεπε να κάνει ήταν να αποκαλύψει την άσχημη συμπεριφορά του αφεντικού του. Επειδή όμως γνώριζε ότι έτσι θα έθετε τη θέση εργασίας του σε κίνδυνο, αποφάσισε να περιμένει μέχρι να συμβεί κάτι ανάλογο σε κάποιον άλλο. 

Όταν αυτό συνέβη, προσέγγισε τον νέο συνάδελφο του είπε να μην κάνει το δικό του λάθος και όλα πήγαν καλά, καθώς η απρέπεια του αφεντικού του έφτασε στους ιθύνοντες της εταιρείας, οι οποίοι και δεν άργησαν να τον απομακρύνουν οριστικά. 




Συγγραφέας: Christine Hammond, MS, LMHC Η Christine είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας στην πολιτεία της Φλόριντα με 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Εργάζεται κυρίως με εξουθενωμένες γυναίκες και τις οικογένειες τους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με σκοπό την εύρεση λύσεων. Είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «The Exhausted Woman’s Handbook». 
pro.psychcentral.com 
Όμορφη Ζωή