Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

10 Πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σπίτι & 9 φυτά που την απορροφούν...!!!!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς εκθέτει σε σχεδόν απεριόριστες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτή η έκθεση έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Μπορούμε να αναστρέψουμε αυτές τις συνέπειες; Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε! 

Οι συσκευές στα σπίτια μας είναι ισχυρές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κι ίσως αυτό ακούγεται τρομακτικό. 

Τι είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; 

1. Ο ορισμός της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σύμφωνα με τη φυσική. 
Η Φυσική ορίζει την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία ως κύματα (κβάντα ή φωτόνια) ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που ακτινοβολούν διαμέσου του χώρου. Περιλαμβάνουν υπεριώδες φως, ακτίνες γάμμα και ακτίνες Χ. 

2. Η φύση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 
Συμβατικά, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελείται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτά είναι συγχρονισμένα, κινούμενα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Χαρακτηρίζονται συνήθως υπό κενό. 

Τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία είναι κάθετα μεταξύ τους. Είναι επίσης κάθετα προς την κατεύθυνση του κυματικού σχηματισμού και της ενέργειας και σχηματίζουν εγκάρσιο κύμα. 

Κατά σειρά αυξανόμενης συχνότητας, τα τυπικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι τα εξής : 

· Ραδιοκύματα 

· Μικροκύματα 

· Υπεριωδης ακτινοβολία 

· Ακτινογραφίες 

· Ακτίνες γάμμα 

3. Πώς λειτουργεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; 
Τα ηλεκτρικά σωματίδια που υφίστανται επιτάχυνση εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτά τα κύματα στη συνέχεια αλληλεπιδρούν με άλλα σωματίδια και ασκούν πίεση σε αυτά. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι ελεύθερα να ακτινοβολούν χωρίς τη βοήθεια κινούμενων φορτίων. 

4. Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην κβαντική μηχανική 
Η κβαντική μηχανική υποδηλώνει ότι η EMR αποτελείται από φωτόνια, ποσοτικά στοιχεία της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, υπεύθυνα για τις ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις. 

Η κβαντική ηλεκτροδυναμική αφορά το πώς η EMR αντιδρά με την ατομική ύλη. Οι κβαντικές επιδράσεις οδηγούν σε πρόσθετες πηγές EMR, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μετάβαση των ηλεκτρονίων σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. 

5. Η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε χημικές ενώσεις 
Ο τρόπος που η EMR επηρεάζει τις χημικές ενώσεις και τους βιολογικούς οργανισμούς εξαρτώνται από τη δύναμη και τη συχνότητα της ακτινοβολίας. 

Η EMR χαμηλών ή ορατών συχνοτήτων όπως το φως, τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Τα μεμονωμένα φωτόνια δεν έχουν αρκετή ενέργεια για να ιονίσουν τα άτομα ή να σπάσουν τους χημικούς δεσμούς. 

Η υψηλής συχνότητας υπεριώδης ακτινοβολία, οι ακτίνες γάμμα και ακτίνες Χ είναι ιονίζουσα ακτινοβολία. Τα μεμονωμένα φωτόνια έχουν αρκετή ενέργεια για να ιονίσουν μόρια και να σπάσουν τους χημικούς δεσμούς. Προκαλούν χημικές αντιδράσεις και βλάπτουν τα ζωντανά κύτταρα. 

Γιατί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι επικίνδυνη. 
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δονεί τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, η κίνηση αυτή προκαλεί θερμότητα, η οποία τα υποχρεώνει να μεταλλαχθούν. 

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας λειτουργεί όπως ο φούρνος μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα δονούν μόρια για να παράγουν έντονη θερμότητα. Η ένταση της θερμότητας μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές για την υγεία μας, ακόμη και καρκίνο. 

Επίσης, επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών και των γυναικών. Η μακροχρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να κάψει το δέρμα και να διασπάσει το DNA. 

Πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σπίτι! 

1. Κινητά τηλέφωνα. 
Τα κινητά τηλέφωνα είναι από τις ισχυρότερες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Όλοι μας έχουμε δίπλα το κινητό μας όλη την ημέρα. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η χρήση κινητού τηλεφώνου σχετίζεται με όγκους, ενώ έχει κι άλλες δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία. Αποφύγετε να κοιμάστε με το τηλέφωνο δίπλα σας, ή να το βάζετε στην τσέπη σας. Τοποθετήστε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία πτήσης εάν χρειάζεστε ξυπνητήρι. Αυτό αποτρέπει τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 

2. Τηλεόραση. 
Ίσως να θυμάστε ότι οι γονείς σας, σάς έλεγαν να μην κάθεστε κοντά στην τηλεόραση και είχαν δίκιο. Συνήθως παλαιές συσκευές εκπέμπουν σημαντικά ποσά ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οπότε, οι σύγχρονες τηλεοράσεις, με WIFI και άλλες μορφές τεχνολογίας, εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Καλύτερα να μην αγοράζετε τηλεοράσεις με δυνατότητα WIFI. 

3. Φούρνοι μικροκυμάτων. 
Οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν ισχυρά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Φανταστείτε ότι η θερμότητα που παράγουν μπορεί να ψήσει το φαγητό μας. 

Τα μικροκύματα διαρρέουν. Η ταμπέλα στην πόρτα του φούρνου σας φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε η πληροφόρηση δεν είναι επαρκής. 

Η ακτινοβολία που απελευθερώνεται μπορεί να επηρεάσει εσάς και τα κύτταρα του εγκεφάλου σας. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια τοστιέρα ή το κατσαρολάκι για να ζεστάνετε ή να ξεπαγώσετε τις τροφές, αλλιώς μείνετε μακριά του όταν το χρησιμοποιείτε. 

4. Υπολογιστές. 
Οι υπολογιστές είναι ισχυρές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, επειδή καθόμαστε μπροστά τους όλη μέρα. 

Αποφύγετε να ακουμπάτε τον υπολογιστή πάνω σας, διότι έτσι εκθέτετε τα όργανα σας σε ακτινοβολία. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό μαξιλάρι υπολογιστή, που θα σας προστατεύσει από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. 

5. Συσκευές Wi–Fi 
Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο Wi-Fi παράγει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς οδηγεί να χρησιμοποιούμε διάφορες συσκευές ταυτόχρονα, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το εύρος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αυτή ενδέχεται να προκαλέσει νευροαναπτυξιακές επιδράσεις, έως και καρκίνο. Απενεργοποιήστε τα ρούτερ όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. 

6. Ηλεκτρική καλωδίωση. 
Μήπως οι καλωδιώσεις σας είναι ένας χάος; Τα ελεύθερα καλώδια επέκτασης εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Οι κακώς σχεδιασμένες ηλεκτρικές καλωδιώσεις ενδέχεται να παράγουν υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας από άλλες. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για να ελέγξετε τα επίπεδα ακτινοβολίας στο σπίτι σας. 

Μην συνδέετε τα καλώδια επέκτασης μεταξύ τους. Επιπλέον, φροντίστε να απενεργοποιήσετε όλες τις συσκευές και τις πηγές τροφοδοσίας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. 

7. Διακόπτες Dimmer. 
Οι διακόπτες Dimmer είναι ισχυρές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Όταν ενεργοποιούνται, μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος που κινείται μέσω αυτών μεταδίδεται ως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Χρησιμοποιήστε κανονικούς διακόπτες, αν είναι δυνατόν. 

8. Υδραυλικές εγκαταστάσεις. 
Έκπληξη! Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις αποτελούν πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα περισσότερα σπίτια έχουν κάτω από το πάτωμα υπόγειους σωλήνες. Εάν μια πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως μια γραμμή ρεύματος, βρίσκεται κοντά, το μέταλλο λειτουργεί ως αγωγός και το μετατρέπει σε πηγή. Βεβαιωθείτε ότι ο υδραυλικός σας εγκαθιστά σωστά τους αγωγούς. 

9. Ηλεκτρική θέρμανση. 
Ανάβετε επιδαπέδιες σόμπες τον χειμώνα; Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται είναι πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι ειδικοί εικάζουν ότι ενδέχεται να υπάρχει ο κίνδυνος καρκίνου. Απενεργοποιήστε το θερμαντικό σώμα όταν δεν το χρησιμοποιείτε. 

10. Ο γείτονας. 
Πολύ πιθανόν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές WIFI του γείτονα να εισέρχονται στον δικό σας χώρο εάν μένετε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Καλύτερα να επιλέξετε περιοχές όπου τα σπίτια είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο. 

Φυτά που απορροφούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. 

1. Κάκτος 
Η NASA πραγματοποίησε μια μελέτη που έδειξε ότι ο κάκτος απορροφά αποτελεσματικά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Απορροφά την ακτινοβολία που παράγεται από υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, οπότε είναι ιδανική παρέα για το γραφείο σας. 

Ο κάκτος διατηρείται εύκολα και δεν χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμές περιοχές με πολύ φως. Κρατήστε τους σε μια ευθεία γραμμή, εάν θέλετε να εξαλείψετε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τον υπολογιστή σας. 

2. Δράκαινα. 
Απορροφά αποτελεσματικά την ακτινοβολία του υπολογιστή. Τοποθετήστε το κοντά σε πηγές ακτινοβολίας για να μειώσετε τις εκπομπές. Αυτό το φυτό μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Είναι κομψό και όμορφο και είναι ιδανικό φυτό εσωτερικού χώρου. 

Επίσης, δεν χρειάζεται συνεχές πότισμα. Ελέγξτε το έδαφος μία φορά την εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό νερό και φροντίστε να είναι στραμμένο σε έμμεσο ηλιακό φως. 

3. Χλωρόφυτο (Spider plant). 
Έχει την ιδιότητα να απορροφά ρύπους και ακτινοβολία από τις συσκευές. Αυτό το φυτό είναι αυτοσυντηρούμενο και παράγει άνθη που θα δώσουν ένα νέο φυτό. 

Η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία θα κάψει τα φύλλα του, οπότε καλύτερα να βρίσκεται κοντά σε σκιά. Ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 40 βαθμών Κελσίου. 

4. Αρέκα. 
Η αρέκα δίνει χάρη στην επίπλωση οποιουδήποτε δωματίου. Εκτός από την όμορφη εμφάνισή της, απορροφά ηλεκτρομαγνητικά κύματα. 

Οι ιδιότητες του υδροξυλίου και του υπεροξειδίου επιτρέπουν την εξάλειψη των ραδιενεργών σωματιδίων της ατμόσφαιρας, ενώ απορροφά επίσης βλαβερά αέρια. Αφού η ακτινοβολία μετακινείται σε ευθεία γραμμή, τοποθετήστε την μπροστά από τον υπολογιστή σας. 

5. Stone Lotus 
Μοιάζει με κάκτο αλλά διαφέρει στη δομή. Απορροφά την ακτινοβολία αποτελεσματικά, παρά το μικρό του μέγεθος. Είναι η ιδανική παρέα για να έχετε δίπλα στον υπολογιστή σας. Ευδοκιμεί με λίγο φως και νερό. 

6. Αλόη Βέρα 
Το φυτό Aloe Vera περιορίζει την τριχόπτωση και θεραπεύει την ακμή. Λίγοι γνωρίζουν ότι απορροφά και την ακτινοβολία. Απορροφά επίσης το διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει σε οξυγόνο. 

Τοποθετήστε το σε ένα βάζο και φροντίστε να υπάρχει επαρκής αποστράγγιση, καθώς η ανεπάρκεια νερού μπορεί να νεκρώσει το φυτό. Τοποθετήστε σε ευθεία γραμμή, μπροστά από την πηγή ακτινοβολίας. 

7. Κισσός. 
Ο κισσός είναι ένα από τα καλύτερα φυτά του είδους που απορροφούν ακτινοβολία. Απορροφά 90% βενζολίου από την ατμόσφαιρα μέσα σε 24 ώρες. Ο κισσός ομορφαίνει το περιβάλλον και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, διαλύοντας το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ευδοκιμεί με λίγο νερό και έντονο φως. 

8. Σπαράγγια Fern (καλλωπιστικό σπαράγγι). 
Μυρίζουν υπέροχα και απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ενώ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιορίζουν τη ζημιά που προκαλείται από ακτινοβολία γάμμα. 

Καλύτερα να τοποθετήσετε αυτό το φυτό σε υγρό εσωτερικό χώρο. Κρατήστε μακριά τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα, καθώς τα φύλλα τους είναι ελαφρώς ακανθώδη. Αγαπά το νερό, οπότε φροντίστε το πότισμά του. 

9. Κράμβη. 
Όλοι ξέρουμε ότι είναι θρεπτική τροφή, ωστόσο απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και περιορίζει το οξειδωτικό στρες 

Μπορείτε να το τοποθετήστε σε κλειστό χώρο, όταν τα στελέχη τους δυναμώσουν αρκετά. Αφήστε το σε ηλιόλουστο μέρος με άφθονη σκιά. Χρειάζονται περίπου 60 γρ. νερού την εβδομάδα. 

Τέλος, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι χρήσιμη αλλά χρειάζεται προσοχή. Ευτυχώς, η φύση μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις επικίνδυνες συνέπειες της ακτινοβολίας. Αρκεί να γεμίσουμε το σπίτι μας με αυτά τα φυτά! 




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. 

12 φυτά που δίνουν θετική ενέργεια στο σπίτι σας...!!!!

Αν και τα φυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για να διακοσμήσουν το σπίτι και το γραφείο ή να ομορφύνουν μια αυλή ή έναν κήπο, πολλά φυτά μπορούν να βελτιώσουν τη ροή της θετικής ενέργειας σε ένα χώρο.

Ορισμένα φυτά είναι σε θέση να καθαρίσουν τον αέρα, ενώ άλλα μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση ευημερίας ή και ανακούφισης από το στρες. 

Πώς θα απαλλαγούμε από την αρνητική ενέργεια γύρω μας, είναι ένα σημαντικό βήμα για να έχουμε υγεία και ευτυχία. Χρησιμοποιήστε αυτά τα φυτά παρακάτω για να προωθήσετε την θετική ενέργεια για εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας.

Κρίνος της ειρήνης
Ο κρίνος της ειρήνης πιστεύεται ότι παρέχει πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία. Βελτιώνει τη ροή της ενέργειας στο σπίτι με καθαρισμό του αέρα και εξουδετέρωση των επιβλαβών εσωτερικών αερίων. 

Το φυτό αναπτύσσεται καλά σε σκιερό ή σκοτεινό περιβάλλον, όπως σε ένα γραφείο ή σε μια γωνία. Εάν τοποθετηθεί στην κρεβατοκάμαρα θα προωθήσει μια αίσθηση ηρεμίας και θα κάνει τον ύπνο πιο ξεκούραστο.

Γιασεμί
Το γιασεμί προσελκύει θετική ενέργεια και βοηθά στην ενίσχυση των σχέσεων. Η γλυκιά και ευχάριστη μυρωδιά του μπορεί να ηρεμήσει ένα μυαλό γεμάτο στρες και να δώσει ενέργεια. Θα πρέπει να τοποθετείται κοντά σε παράθυρο που βλέπει στο νότο, όταν είναι σε εσωτερικούς χώρους. Στον κήπο, θα πρέπει να τοποθετηθεί στον βορρά, ανατολικά ή βορειοανατολικά.

Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο προάγει τη σωματική και ψυχική ευεξία ενώ βοηθά στον καθαρισμό του αέρα για να κρατήσετε το σπίτι σας χωρίς βλαβερές τοξίνες. Η μυρωδιά του δενδρολίβανου μπορεί να βελτιώσει αμέσως την διάθεσή σας, να μειώσει την κούραση, να καταπολεμήσει το άγχος, να βελτιώσει τη μνήμη και να θεραπεύσει την αϋπνία. 

Το δενδρολίβανο φέρνει εσωτερική γαλήνη. Κρατήστε το δεντρολίβανο σε ένα ηλιόλουστο σημείο και προσέξτε να μην το ποτίζετε υπερβολικά.

Μπαμπού
Το μπαμπού χρησιμοποιείται στην Ασία για χιλιάδες χρόνια ως σύμβολο της καλής τύχης και της ευημερίας. Σύμφωνα με το φενγκ σούι, το κάθετο σχήμα του μπαμπού αντιπροσωπεύει το στοιχείο του ξύλου που επηρεάζει την ζωτική μας ενέργεια και τη σωματική δραστηριότητα. 

Το μπαμπού είναι ένα φυτό χωρίς πολλές απαιτήσεις. Τοποθετήστε το στη γωνία ενός δωματίου που έχει χαμηλό φωτισμό μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και κρατήστε το σε ένα γυάλινο μπολ με περίπου 2,5 εκατοστά απεσταγμένο ή καθαρισμένο νερό.

Κισσός Arum
Eίναι γνωστό και σαν χρυσός πόθος. Σύμφωνα με το φενγκ σούι το φυτό παράγει μια θετική ροή ενέργειας που προσελκύει την καλή τύχη. Τοποθετήστε το φυτό μπροστά σε μια απότομη γωνία ή σε κάποια γωνία για να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, του στρες και στις αρνητικές σκέψεις. Οι βλαστοί του φυτού θα πρέπει να είναι προς τα πάνω για να σας φέρουν υγεία και ευημερία.

Ορχιδέα
Σύμφωνα με το φενγκ σούι, η ορχιδέα προσελκύει θετική ενέργεια βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ενέργεια του σπιτιού αλλά και τη ζωή των ιδιοκτητών. Η ορχιδέα έχει λουλούδια που διατηρούνται για καιρό και υπάρχει σε ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. 

Έχει ένα γλυκό και ευχάριστο άρωμα που ενισχύει την διάθεση. Οι ορχιδέες απελευθερώνουν οξυγόνο το βράδυ, έτσι η κρεβατοκάμαρα είναι ένα καλό μέρος για να την βάλετε.

Αλόη
Το φυτό φέρει καλή τύχη και θετική ενέργεια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τα πολλά επουλωτικά οφέλη του. Τοποθετήστε το σε έμμεσο φως του ήλιου ή τεχνητό φως και ποτίστε τακτικά. Δεν μπορεί να ανεχθεί στάσιμο νερό, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχει σωστή αποστράγγιση. Η ενέργεια που απελευθερώνει η Αλόη Βέρα μπορεί να διώξει την κακή τύχη και τα αρνητικά κύματα.

Βασιλικός
Ο βασιλικός πιστεύεται ότι καθαρίζει τον αέρα από την αρνητική ενέργεια και προσελκύει τις θετικές δονήσεις στο περιβάλλον. Είναι ένα από τα λίγα φυτά που εκπέμπουν οξυγόνο 20 ώρες την ημέρα, ενώ απορροφά επίσης τα επιβλαβή αέρια από το περιβάλλον.

Ο βασιλικός είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρείται ότι έχει μια πνευματική θεραπευτική επίδραση ειδικά όταν το φυτό τοποθετείται σε μια βόρεια, ανατολική ή βορειοανατολική περιοχή του σπιτιού ή του κήπου με άφθονο ήλιο.

Χρυσάνθεμο
Το χρυσάνθεμο αντιπροσωπεύει την καθαρότητα και την ειλικρίνεια και πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Λειτουργεί, επίσης, σαν καθαριστικό του αέρα και απομακρύνει τις τοξίνες από το σπίτι. Το χρυσάνθεμο προωθεί την ευημερία και συμβολίζει την μεγάλη διάρκεια ζωής. Τοποθετήστε το φυτό σε περιοχές όπου δημιουργείται ένταση για να παρέχει μια αίσθηση ηρεμίας.

Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο περιέχει απίστευτες ιδιότητες που βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα και βοηθά στην απαλλαγή από τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος. Προωθεί τη ροή της θετικής ενέργειας στο σπίτι σας και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πολλούς ιατρικούς σκοπούς. Μην τοποθετείτε το φασκόμηλο σε περιοχή που είναι πολύ ξηρή ή έχει χαμηλή υγρασία.

Φοίνικας αρέκα
Τα φύλλα αυτού του φυτού έχουν μια χαριτωμένη ροή που θα μαλακώσει την ενέργεια ενός σπιτιού ή ενός γραφείου. Επίσης, καθαρίζει υπέροχα τον αέρα και διώχνει όλες τις βλαβερές τοξίνες από τον αέρα έτσι έχετε ένα καθαρό και αγνό περιβάλλον διαβίωσης.

Αγγλικός Κισσός
O Αγγλικός κισσός δεν φέρνει μόνο την ομορφιά σε ένα μικρό χώρο, είναι επίσης, ένα από τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για το φιλτράρισμα του αέρα. Αφαιρεί τις ανεπιθύμητες τοξίνες από τον αέρα για ένα σπίτι ασφαλές και ήρεμο.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!




Τριώδιο δεν σημαίνει Καρναβάλι όπως πολλοί νομίζουν...!!!!

Τριώδιο Δεν Σημαίνει Καρναβάλι Όπως Πολλοί Νομίζουν.
Η Αρχή του Τριωδίου φέτος ...

Το Τριώδιο δεν είναι ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ όπως πολλοί νομίζουν.

Το Τριώδιο δεν είναι μια περίοδος χαβαλέ και διασκέδασης αλλά μια περίοδος κατάνυξης, περισυλλογής και πολύ μεγάλης πνευματικότητας, ευσέβειας και ταπεινότητας.

Το επαναλαμβάνω. Τριώδιο δεν σημαίνει αρχή του Καρναβαλιού αλλά αρχή μιας κατανυκτικής και απόλυτα πνευματικής περιόδου που μας οδηγεί στο ακόμα πιο κατανυκτικό και πένθιμο Άγιο Πάσχα.

Ακριβώς στην Αρχή του Τριωδίου ψάλετε στην εκκλησία ένας από τους ωραιότερους ύμνους της ορθόδοξου Εκκλησίας μας που μιλά ακριβώς για αυτό που σας αναφέρω παραπάνω.

Ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί. καλοσυνάτοι και πνευματικοί άνθρωποι.

«Μη προσευχόμενα φαρισαϊκώς, αδελφοί ο γαρ υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται΄ ταπεινωθώμεν εναντίον του Θεού τελωνικώς δια νηστείας κράζοντες΄ Ιλάσθητι ημίν, ο Θεός τοις αμαρτωλοίς».

Το Τριώδιο, λοιπόν είναι το λειτουργικό βιβλίο της ορθόδοξης Εκκλησίας που περιέχει τις ακολουθίες των γιορτών από την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Ονομάστηκε Τριώδιο, γιατί στις καθημερινές ακολουθίες του όρθρου των ημερών αυτών ο κανόνας έχει τρεις ωδές αντί των κανονικών εννέα. Ποιητής τριωδίων φέρεται ο Κοσμάς ο επίσκοπος Μαϊουμά.

Η πρώτη έντυπη έκδοση του «Τριωδίου» έγινε στη Βενετία το 1522.

ΑΣ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ!.. Τριώδιο λέγεται το Εκκλησιαστικό λειτουργικό βιβλίο, που περιέχει τις ακολουθίες των λειτουργιών από την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο. Ονομάστηκε έτσι, επειδή στις καθημερινές ακολουθίες του όρθρου, ο κανόνας αυτός, αντί των συνηθισμένων 9 ωδών, έχει 3 ωδές.

Ως πρώτος ποιητής των Τριωδίων αναφέρεται ο Κοσμάς ο Μαϊουμά, ο οποίος συνέθεσε άσματα της Μεγάλης Εβδομάδας. Τον 9o αιώνα, όταν ανανεώθηκαν τα λειτουργικά βιβλία, οι ύμνοι που περιέχονταν σε αυτά αντικαταστάθηκαν από κανόνες κυρίως Στουδιτών ποιητών.

Στη βιβλιοθήκη του Βατικανού υπάρχει χειρόγραφο Τριωδίου που περιέχει κανόνες των αδελφών Θεόδωρου και Ιωσήφ Στουδίτη. Αξιόλογοι επίσης ποιητές του είδους υπήρξαν ο Ανδρέας Κρήτης, ο Κασσίας κ.ά. Η πρώτη έκδοση του Τριωδίου έγινε στη Βενετία το 1522.

Στο βιβλίο λοιπόν περιέχονται σχεδόν κάθε μέρα ύμνοι, που λέγονται Τριώδια, ύμνοι δηλαδή με τρεις ωδές. Οι ύμνοι αυτοί γενικά λέγονται Κανόνες. Οι Κανόνες, στην άρτια μορφή τους και αντίθετα προς τα Τριώδια, αποτελούνται από εννέα ωδές.

Τί είναι οι ωδές; Είναι ομάδες από τέσσερα ως πέντε ή και περισσότερα τροπάρια, που ψάλλονται όλα με τον ίδιο τρόπο. Ενώ λοιπόν οι Κανόνες είναι ύμνοι με εννέα ωδές, τα Τριώδια είναι μικρότεροι ύμνοι με τρεις μόνο ωδές. Ωδή είναι το ιερό τραγούδι. Από τα Τριώδια λοιπόν αυτά, λέγεται και το βιβλίο Τριώδιο.

Όλα αυτά μπορεί να σας μοιάζουν ως ένα ανιαρό μάθημα. Κι όμως αυτά παλαιότερα οι χριστιανοί τα ήξεραν και δεν ήσαν περιττά για την ευσέβειά τους. Αντίθετα, αυτά και όσα γίνονται και λέγονται στην Εκκλησία, ήσαν εκείνα, που χαρακτήριζαν την ορθόδοξη ευσέβεια.

Η ιερή υμνολογία, η βυζαντινή ψαλμωδία, και η θεία λατρεία γενικά της Εκκλησίας, μαζί με την ανάγνωση των Γραφών και το θείο κήρυγμα είναι τα ιερά γράμματα και η παιδεία των ορθοδόξων. Για μας τους Έλληνες είναι και η εθνική μας γλώσσα, γιατί όλα αυτά είναι γραμμένα στα Ελληνικά, και η θεία Γραφή και οι ιερές Ακολουθίες.

Αυτό για το Έθνος μας είναι ένα εξαιρετικό προνόμιο.
Τριώδιο λοιπόν δεν είναι η περίοδος του Καρναβαλιού αλλά η εκκλησιαστική περίοδος από τις 5 Φεβρουάριο για το 2017 – ως το Πάσχα, επειδή όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είναι σε χρήση το λειτουργικό βιβλίο του Τριωδίου. Δηλαδή, οι τέσσερις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, οι πέντε εβδομάδες τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ως το Σάββατο του Λαζάρου, και η Μεγάλη Εβδομάδα. 

Σ’ αυτές όμως τις ήμερες πρέπει να προσθέσουμε και τις άλλες εκείνες του Πεντηκοσταρίου, από το Πάσχα δηλαδή μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Το Πεντηκοστάριο είναι ένα δεύτερο λειτουργικό βιβλίο, συνέχεια στο Τριώδιο. Η εκκλησιαστική λοιπόν περίοδος, που αρχίζει σήμερα, κλείνει την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Αυτή η περίοδος είναι τέσσερις μήνες, από τα τέλη του χειμώνα ως τις αρχές του καλοκαιριού.

Όλη αυτή η περίοδος, με όλες μαζί τις Κυριακές, είναι οι κινητές εορτές του εκκλησιαστικού χρόνου. Λέγονται κινητές, γιατί αλλάζουν ημερομηνίες και κινούνται πότε πρώιμα και πότε όψιμα. 

Αυτές οι εορτές είναι δεμένες με τη μεγάλη εορτή του Πάσχα, την οποία και ακολουθούν. Και είναι γνωστό ότι για διάφορους λόγους, που δεν θα πούμε τώρα, η εορτή του Πάσχα εορτάζεται άλλοτε πρώιμα κι άλλοτε όψιμα.

Όλα αυτά ας μη τα πάρουμε σαν ένα στεγνό μάθημα.

Δεν κερδίζουμε τίποτε, αν μάθουμε περισσότερα και δεν χάνουμε αν ξέρουμε λιγότερα. Το ζήτημα είναι πως αυτά τα πράγματα τα ζούμε μέσα μας ως ορθόδοξοι. Αυτή η λειτουργική τάξη και παράδοση της Εκκλησίας μας είναι ζυμωμένη με τη ζωή των πατέρων μας. 

Και δεν είναι λίγο να κρατάμε την πίστη των προγόνων μας και να πιστεύουμε ότι ο Θεός μας είναι «ο Θεός των πατέρων ημών», καθώς η Εκκλησία το ψάλλει κάθε ήμερα στην ιερή Ακολουθία.

Όλη η περίοδος του Τριωδίου είναι για τους ορθόδοξους χριστιανούς καιρός μετανοίας, προσευχής και νηστείας. Γι’ αυτό και όταν ανοίγει το Τριώδιο, ο κάθε πιστός Αληθινός Χριστιανός που ξέρει τι είναι αυτή η περίοδος προσεύχεται κατανυκτικά και ψάλλει : 

«Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα, ὀρθρίζει γὰρ τὸ πνεῦμά μου, πρὸς ναὸν τὸν ἅγιόν σου, ναὸν φέρον τοῦ σώματος, ὅλον ἐσπιλωμένον, ἀλλ’ ὡς οἰκτίρμων κάθαρον, εὐσπλάγχνῳ σου ἐλέει. …».

Καλό και ευλογημένο Τριώδιο λοιπόν σε αυτούς που γνωρίζουν.. Σε αυτούς που διάβασαν το άρθρο αυτό και από σήμερα γνωρίζουν και σε όλους εκείνους που σέβονται την Ελληνική παράδοση του Έθνους και του λάου μας.




Γράφει ο δημοσιόγραφος και Ιστορικός:Παναγιωτης Κουλουμπής - alithinesgynaikes.gr

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Οι σκέψεις σας είναι παντοδύναμες! Προσελκύουν τα πάντα...!!!!

Προσελκύετε τις σκέψεις που κυριαρχούν στη συναίσθησή σας, είτε είναι συνειδητές είτε ασυνείδητες. 

Ιδού η δυσκολία!

Είτε είχατε συναίσθηση των σκέψεών σας στο παρελθόν είτε όχι, τώρα έχετε..Αυτή την στιγμή ξυπνάτε από ένα βαθύ ύπνο και αποκτάτε συναίσθηση.! Συναίσθηση της γνώσης, συναίσθηση του νόμου, συναίσθηση της δύναμης που σας δίνουν οι ίδιες σας οι σκέψεις.

Αν κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά, θα δούμε ότι το Μυστικό, η δύναμη του μυαλού μας και η επίδραση των προθέσεών μας στην καθημερινή μας ζωή, υπάρχουν παντού γύρω μας. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα μάτια και να δούμε. - ΔΡ ΤΖΟΝ ΝΤΕΜΑΡΤΙΝΙ

Το νόμο της έλξης μπορείτε να τον δείτε παντού. Προσελκύετε τα πάντα. Τους ανθρώπους, τη δουλειά, τις περιστάσεις, την υγεία, τον πλούτο, τα χρέη, τη χαρά, το αυτοκίνητο που οδηγείτε, την κοινότητα μέσα στην οποία ζείτε. Τα έχετε τραβήξει όλα πάνω σας,σαν μαγνήτης. 

Αυτό που σκέφτεστε, αυτό υλοποιείτε. Ολόκληρη η ζωή σας είναι η υλοποίηση των σκέψεων που κλωθογυρίζουν στο μυαλό σας.

Οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν και να χρησιμοποιούν την ελεύθερη βούλησή τους ώστε να να επιλέγουν τις σκέψεις τους. 'Έχουν τη δύναμη να εστιάζουν εσκεμμένα σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα και να πλάθουν με τις σκέψεις τους τις Ζωές τους




Πηγή: Το μύστικό The secret
crashabrain.blogspot.gr

Θέλει κότσια για να είσαι ντόμπρος, ευθύς, τίμιος και αληθινός...!!!!


Ως συνήθως τα σπάνια, τα γνήσια και τα καθαρά αξίζουν. Το ατόφιο χρυσάφι, το αληθινό διαμάντι και οι “καθαρές” ψυχές είναι το όνειρο όλων των κυνηγών θησαυρών.

Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τον αυθορμητισμό τους , ντρέπονται να πουν ποιοι πραγματικά είναι , τι θέλουν, τι τους αρέσει. Αν’ αυτού “κρύβονται” πίσω από μάσκες, δήθεν γούστα και προσχήματα και εσχάτως και ψεύτικα προφίλ στα Social Media (για να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη του συρμού).

Με συνέπεια να ζουν την ζωή κάποιου άλλου, οι πράξεις τους και οι επιθυμίες τους να μην είναι σε αρμονία, άλλα να λένε και άλλα να εννοούν. 

Θέλει κότσια να είσαι ντόμπρος, ευθύς , τίμιος και αληθινός. Δεν είναι εύκολο. Αλλά ο άνθρωπος που διαθέτει τέτοια χαρίσματα είναι, αποδεικνύεται αληθινός θησαυρός και όχι άνθρακας. Αγκάλιασέ τον γιατί το αξίζει. 




Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να γίνει «καταφύγιο» από το άγχος...!!!!

Ρωτώντας την πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας αν θα είχαν κάποιο κίνητρο για να ασκηθούν, οι περισσότεροι απαντούν ότι θα μπορούσαν να ασκηθούν αν αυτό τους βοηθούσε να χάσουν βάρος, και αυτός θα ήταν ο μόνος λόγος για σωματική άσκηση. Δυστυχώς για τους περισσότερους, η άσκηση δεν αποτελεί μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Μπορεί να ασκούνται σποραδικά, για παράδειγμα θα πάνε για περπάτημα μια μέρα περιήγησης σε αξιοθέατα ή θα χορέψουν σε μια γαμήλια δεξίωση. Όμως το να ασκηθούν συχνά δεν συμβαίνει, εκτός αν είναι απαραίτητο ώστε να επιταχυνθεί η απώλεια βάρους τους. Εν τω μεταξύ, πολλές μελέτες καταδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης.

Στο εξωτερικό οι ψυχίατροι και οι ιατροί όλων των ειδικοτήτων, συνταγογραφούν θεραπευτική άσκηση, πράγμα το οποίο, λέγεται πως, σύντομα θα έρθει και στη χώρα μας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η έλλειψη της σωματικής άσκησης συνδυάζεται με την παρουσία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων. 

Πιο συγκεκριμένα η άσκηση προάγει και βοηθά το άτομο στους ακόλουθους τομείς:

– στην βελτίωση του ύπνου

– στη διατήρηση και βελτιστοποίηση των γνωστικών ικανοτήτων

– στη βελτίωση της αντοχής των οστών

– στην υγεία των καρδιαγγειακών κυττάρων

– στη μείωση της πιθανότητας ορισμένων μορφών καρκίνου

– στην ρύθμιση του ελέγχου της γλυκόζης στον διαβήτη

– στη βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης

– στη μείωση του στρες

– στην απώλεια βάρους

Είναι δεδομένο ότι η απουσία σωματικής δραστηριότητας (για παράδειγμα αν κάποιος δεν μπορεί να κινηθεί για μεγάλο διάστημα), προκαλεί σημαντική μυική απώλεια. 

Έτσι, μια ζωή αποφυγής της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να κάνει απλά καθημερινά πράγματα, όπως το περπάτημα ή τη μεταφορά πακέτων, δύσκολα, καθώς οι μύες στα χέρια, στα πόδια και στην πλάτη γίνονται πιο αδύναμοι και λιγότερο λειτουργικοί, και σε συνδυασμό με το πέρασμα της ηλικίας, ατροφούν.

Ένα τεράστιο όφελος της άσκησης, το οποίο συνήθως δεν τονίζεται αρκετά, είναι ότι μπορεί να αποτελέσει ένα «καταφύγιο» από την πίεση και το στρες που μας περιβάλλει. 

Για παράδειγμα, άνθρωποι σε καθιστικές εργασίες ή σε επαγγέλματα που απαιτούν συναναστροφή με πολύ κόσμο ή και το αντίθετο, στην άσκηση βρίσκουν ένα δικό τους προσωπικό χώρο εκτόνωσης και ευεξίας. 

Συχνά λένε: «Δεν θέλω να ακούσω κανέναν να μιλάει», «Η άσκηση μου επιτρέπει να ξεφύγω», ή «Η μετάβαση σε αυτό μου δίνει την ευκαιρία να συναναστραφώ με τους φίλους μου».

Όλοι μας χρειαζόμαστε χρόνο για να απενεργοποιήσουμε το τμήμα του εγκεφάλου μας, που μας υπενθυμίζει συνεχώς τι «πρέπει» να κάνουμε. Ο διαλογισμός ή το διάβασμα, η μουσική ή κάποιο άλλο χόμπι μπορούν επίσης να οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. 

Αλλά η άσκηση, είτε πρόκειται για έναν περίπατο είτε για μια βόλτα με ποδήλατο, έναν αγώνα τένις ή άσκηση με βάρη, οδηγεί στο ίδιο πράγμα με περισσότερα ευεργετικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, προσπαθώντας ο ασκούμενος να συμβαδίσει με τις κινήσεις του εκπαιδευτή του σε ένα ομαδικό πρόγραμμα άσκησης ή μετρώντας τις επαναλήψεις ενώ σηκώνει βάρη, επικεντρώνει το μυαλό του στο «άμεσο», στο τώρα. Όχι στο «μελλοντικό», στο πώς θα είναι, ή στο παρελθόν στο πώς ήταν ή δεν ήταν.

Η κύρια πηγή του άγχους είναι η προβολή στο μέλλον, επομένως το άτομο οργανώνει και συγκεντρώνει την σκέψη του σε αυτό που συμβαίνει τώρα αποβάλλοντας άλλες αγχογόνες σκέψεις. 

Είναι πολύ δύσκολο να ανησυχείς για οποιοδήποτε πρόβλημα, όταν η άμεση μέριμνά σου είναι αν θα μπορέσεις να συνεχίσεις να μετακινείς ένα μέρος του σώματος για να ολοκληρώσεις μια άσκηση, ακολουθώντας τον εκπαιδευτή σου.

«Όταν τελειώσει η προπόνηση μου με τον προσωπικό μου εκπαιδευτή, είμαι τόσο χαρούμενος που πραγματικά δεν με νοιάζει τι συμβαίνει το υπόλοιπο της ημέρας». «Αισθάνομαι ότι κατάφερα τουλάχιστον ένα πράγμα σήμερα, ακόμα κι αν όλα πάνε στραβά», λένε άνθρωποι οι οποίοι ακολουθούν εξατομικευμένα προγράμματα εκγύμνασης.

Μια σημαντική διαφορά με το να κάνει κάποιος ένα άλλο χόμπι και την άσκηση, είναι η ενοχή που συνδέεται με το χρόνο που απαιτείται για αυτές τις δραστηριότητες και την ίδια την άσκηση. 

Όταν υπάρχουν υποχρεώσεις που εκκρεμούν για να τακτοποιηθούν και κάποιος π.χ «χάνει» χρόνο με το να είναι άσκοπα στο Ίντερνετ, οι ενοχές που θα βιώσει είναι αναπόφευκτες. 

Ως δραστηριότητα που προάγει την υγεία, σωματική και ψυχική, η άσκηση δεν δημιουργεί το ίδιο συναίσθημα, αντίθετα απαλείφει κάθε ενοχή και δημιουργεί ευεξία.

Η αποφυγή των απαιτήσεων της καθημερινής ζωής, έστω και εν συντομία μέσω της σωματικής δραστηριότητας, δεν συμβαίνει έτσι αυθόρμητα, όπως ενδεχομένως θα γινόταν με μια άλλη δραστηριότητα, που θα προέκυπτε ξαφνικά και θα μας στερούσε χρόνο από την ήδη προγραμματισμένη καθημερινότητα μας. Πρέπει να σχεδιαστεί και να τεθεί στο καθημερινό πρόγραμμα του κάθε ατόμου.

Έτσι, όταν έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης, αυτό μας βοηθά να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας, χωρίς να σπαταλάμε το χρόνο μας σε ανούσιες και άσκοπες συνήθειες. Έτσι στον ελεύθερο χρόνο μας καταπιανόμαστε με κάτι που μας βοηθά και προάγει την πνευματική και σωματική μας υγεία.

Το άγχος είναι περίπου το ίδιο αναπόφευκτο σε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε εντελώς, αλλά αφήνοντας τον εαυτό μας να ξεφύγει από αυτό, έστω για μια ώρα, μας καθιστά πολύ πιο εύκολο να το αντέξουμε. Το ζητούμενο είναι να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας όχι απλά για να έχουμε μια ωραία «εξωτερική» εικόνα αλλά κυρίως για να βοηθήσουμε την εσωτερική μας πλευρά να είναι «όμορφη» και υγιής.




Photo: Author/Depositphotos

Πώς τα ζώα μας θεραπεύουν και μας διδάσκουν...!!!!

Μια δημοφιλής έρευνα που διεξήχθη το 2004 μας έδειξε ότι τα (πραγματικά) κοινωνικά δίκτυα μειώνονται δραματικά με τα χρόνια. 

Για την ακρίβεια, ο Νο 1 λόγος που οι άνθρωποι αναζητούν ψυχοθεραπεία είναι η μοναξιά. 

Οι New York Times δικαιολογημένα ονόμασαν το φαινόμενο αυτό: «επιδημία της μοναξιάς». 

Και αυτή έχει αρκετά σημαντικές συνέπειες που περιλαμβάνουν και την πρόωρη θνησιμότητα.

Η θεραπευτική δύναμη των κατοικίδιων ζώων

Αυτά τα στατιστικά κρύβουν κάτι σημαντικό : το απλό γεγονός ότι τα ζώα είναι εκείνα που τις περισσότερες φορές μπορούν να επουλώσουν τις πληγές της μοναξιάς, από την οποία πάσχει η κοινωνία μας. 

Τα κατοικίδια αποτελούν συχνά σανίδα σωτηρίας για εμάς- εκπληρώνοντας όχι μόνο την ανάγκη για συντροφιά, όχι μόνο την ανάγκη για αγάπη, αλλά και τη δική μας επιθυμία να αγαπήσουμε. Και βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο στους μοναχικούς ανθρώπους. Πολλοί από εμάς που έχουμε λιγότερη ή περισσότερη κοινωνική ζωή επίσης νιώθουμε μια ξεχωριστή σύνδεση με το κατοικίδιό μας.

Τέτοια συναισθήματα είναι αληθινά και απαραίτητα θα λέγαμε. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι κοιτώντας απλά το κατοικίδιό μας στα μάτια, οι καρδιακοί σφυγμοί μας μειώνονται. Η παρουσία τους και μόνο είναι αρκετή για να σας ηρεμήσει, να σας γεμίσει ζεστασιά, να σας κάνει να νιώθετε ότι αγαπιέστε. 

Ένα καταπληκτικό παράδειγμα είναι οι σκύλοι συντροφιάς, που εκπαιδεύονται για να αναγνωρίζουν μια επερχόμενη κρίση πανικού και βοηθούν τους βετεράνους να αντιμετωπίσουν την αγχώδη διαταραχή. Η θεραπευτική ιππασία επίσης κάνει θαύματα με εφήβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.

Τα ζώα συντροφιάς βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες- παρέχοντας φροντίδα που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε ή δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε. 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι - με ή χωρίς άγχος ή ειδικές ανάγκες - νιώθουν την ανάγκη για συναισθηματική στήριξη. Οι στενές σχέσεις με τα ζώα μας ηρεμούν και μας θεραπεύουν.

Η οπτική μας για τα ζώα είναι επιστημονικά ανακριβής
Παρά την τρομερή δύναμη των ζώων να μας θεραπεύουν και να ωφελούν την ψυχική μας υγεία, χρησιμοποιούμε στη γλώσσα μας φράσεις όπως «σταμάτα να συμπεριφέρεσαι σαν ζώο», σαν τα ζώα να είναι κάτω από εμάς με κάποιο τρόπο. Και βεβαίως μια τέτοια έκφραση είναι επιστημονικά ανακριβής.

Εξάλλου, κανένα άλλο ζώο δεν καταστρέφει το περιβάλλον όπως εμείς. Για την ακρίβεια, κάθε πλάσμα συνεισφέρει με τον τρόπο που στο συνολικό οικοσύστημα, βοηθώντας στη διατήρηση της ισορροπίας στον πλανήτη. 

Οι μόνες φορές που θα δείτε ένα ζώο να καταστρέφει το περιβάλλον είναι όταν ένας ξένος εισβολέας εμφανίζεται και δρα επιθετικά, προκαλώντας κάποια οικολογική ανισορροπία.

Οπότε η πραγματική ερώτηση είναι αυτή: 
Συνεχίζουμε να παίρνουμε μέρος στην ανθρώπινη αυτή καταστροφή; Ή αρχίζουμε να συμπεριφερόμαστε σαν τα υπόλοιπα ζώα, διαφυλάσσοντας την ισορροπία;

Συχνά νομίζουμε ότι τα ζώα είναι επικίνδυνα. Αλλά αν ρίξουμε μια ματιά στα πιο επικίνδυνα ζώα στον πλανήτη, εκείνα που μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους - εκείνα δηλαδή που φοβόμαστε περισσότερο, του λύκους, τους καρχαρίες και τις αρκούδες - θα δούμε ότι δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας επικινδυνότητας. Στην κορυφή, βρίσκεται το ανθρώπινο είδος.

Τα ζώα έχουν συναισθήματα και ηθική
Γιατί όμως δεν θεωρούμε και τα υπόλοιπα ζώα ίσα με εμάς; Γιατί θεωρούμε ως καθήκον και υποχρέωση των ζώων το να μας θρέφουν ή να μας εξυπηρετούν με κάποιο τρόπο; Γιατί κάποιοι θεωρούν χόμπι τους το να κυνηγούν και να σκοτώνουν ζώα; Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα θεωρούμε κατώτερα από εμάς. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο λάθος.

Αν εξετάσετε πραγματικά την ψυχολογία των ζώων, θα δείτε ότι δεν επιθυμούν περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται, δεν παίρνουν περισσότερα από όσα απαιτούνται και δεν καταστρέφουν τίποτα από απληστία. 

Και έτσι, δεν αντανακλούν τόσο τα βασικότερα ένστικτά μας όσο την καλύτερη εκδοχή και τις καλύτερες ποιότητές μας. Αν ποτέ είχατε κατοικίδια στη ζωή σας, θα γνωρίζετε ότι κάθε ζώο έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και μια ατέλειωτη ικανότητα για αγάπη και καλοσύνη. 

Προστατευτικά, τρυφερά, παιχνιδιάρικα, λυπημένα, θυμωμένα - όλα τα συναισθήματα που εμείς εκφράζουμε, τα νιώθουν και εκείνα.

Οι πιο ταπεινές μας ιδιότητες, ο αλτρουισμός και η ενσυναίσθηση, ηθικές διαστάσεις που θεωρούμε τόσο σημαντικές, είναι επίσης παρούσες και στα ποντίκια. 

Ένα ποντίκι θα βγει από το δρόμο του για να βοηθήσει ένα άλλο ποντίκι που τραυματίστηκε, δείχνουν οι έρευνες. Ο Frans de Waal, γνωστός πρωτευοντολόγος ισχυρίζεται στο βιβλίο του The Bonobo and the Atheist ότι τα ζώα διαθέτουν ηθικά στοιχεία και αλτρουισμό. 

Η Virginia Morell, στο βιβλίο της Animal Wise, πήρε συνεντεύξεις από εκατοντάδες επιστήμονες και υποστηρίζει πειστικά ότι τα ζώα μπορούν να σκεφτούν και να νιώσουν με παρόμοιο με τον δικό μας τρόπο. Ίσως είναι η ταπεινότητα των ζώων αυτή που πρέπει να υιοθετήσουμε και όχι το αντίθετο.

Όσα χρειάζεται να μάθουμε από τα ζώα
Παραδόξως, η απληστία μας για την κατανάλωση των ζώων αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους αυτοκαταστροφής μας. Η κτηνοτροφία και η επεξεργασία κρέατος συνιστούν την δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίου που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Η κατάσταση του κόσμου, με την τεράστια πληθυσμιακή πυκνότητα, μας οδηγεί προς ένα τέλος: να σταματήσουμε την άσκοπη και τόσο μαζική θανάτωση ζώων. Χρειάζεται θάρρος για να κινηθούμε ενάντια στο ρεύμα, να ζήσουμε με ενσυναίσθηση ως προς τα ζώα, να αντιληφθούμε ότι και εκείνα αξίζουν τη ζωή όσο κι εμείς. Αλλά το κυριότερο, χρειάζεται καρδιά.

Τα ζώα διαθέτουν μια εξαιρετική ικανότητα κατανόησης και αλληλοβοήθειας. Σχεδόν όλα τα υπέροχα χαρακτηριστικά μας- η συμπόνια, η καλοσύνη και η αγάπη- υπάρχουν και στα ζώα. Εμείς είμαστε αυτοί που χρειάζεται να μάθουμε από αυτά και όχι το αντίθετο. Θα το κάνουμε όμως;




Εναρμόνιση...!!!!

Οι αρχαίοι λέγανε άλλο φαντασία κι άλλο Μούσα!
Κάθισα και σκέφτηκα για να βρω την απίστευτη διαφορά….
Αυτός που φαντασιώνεται είναι αυτός που βλέπει αυτό που έχει ανάγκη να δει, και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η Μούσα, που έχει να κάνει και με την έμπνευση, συνδέεται με το εξής : Υπάρχει λένε η πραγματικότητα, υπάρχει και η αλήθεια!

Με ένα πολύ ωραίο παράδειγμα : ο ήλιος βλέπουμε ότι κινείται προς την δύση, αυτό όμως συμβαίνει επειδή η γη κινείται με ανατολική κατεύθυνση!

Που σημαίνει ότι ως πραγματικότητα νοείται αυτό που φαίνεται, αλλά που μπορεί να απέχει παρασάγγας από την αλήθεια!

Και για να το συνδέσω : η αλήθεια φαίνεται μόνο από έμπνευση! Μέσω της Μούσας! Που είναι η φαντασία η άλλη, όχι η δημιουργημένη από τον άνθρωπο!

Η Μούσα είναι κάτι σαν θεία φώτιση. Πχ όταν γράφω, κάτι με ωθεί κι όταν τα διαβάζω δεν ξέρω πώς τα ήξερα. Φανερή γίνεται η διαφορά και στην μουσική (γενικά στην τέχνη), είναι αλλιώς η μουσική από έμπνευση κι αλλιώς όταν ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τη φαντασία του.

Σε σχέση με την πραγματικότητα θα μπορούσαμε να το θέσουμε ως εξής : Αν ο άνθρωπος έχει σκεφτεί και το πάει μόνος του εκεί που θέλει, αυτό είναι πραγματικότητα. Ο δρόμος που ορίζει η Μούσα δεν έχει χάρτη.

Η φαντασία με την πραγματικότητα απέχουν παρασάγγας, το μόνο που έχουν κοινό είναι ότι ο άνθρωπος το πάει εκεί που ο ίδιος θέλει.

Στην αλήθεια τώρα.. Δεν αφορά σε κάτι βαρύγδουπο, όπως πχ αυτό που λέμε «κοινή συνείδηση». Η αλήθεια είναι παντού γύρω μας, χωρίς κάτι. Απλά υπάρχει. Για να την δούμε όμως πρέπει να μην εμείς ορίζουμε. Αν ξέρεις τι να δεις, τότε θα δεις αυτό ακριβώς που ξέρεις, τίποτε άλλο.

Ο τρόπος για να βλέπουμε την αλήθεια, την ανεξάρτητη από την πραγματικότητα και την φαντασία:

Έχω βρει και χρησιμοποιήσει άπειρα κόλπα για να φεύγω από αυτό που φαίνεται και να απλωθώ στο ό,τι υπάρχει (με εγγυημένα αποτελέσματα), χρησιμοποιώντας όμως τη φαντασία μου!

Με αυτόν τον τρόπο όμως είχα απόλυτη ανάγκη τις συνθήκες. Είτε πχ να βρεθώ σε ένα μέρος ειδυλλιακό, «μαγικό», που θα με παρασύρει έξω από την απτή πραγματικότητα, είτε με τη μουσική κλπ., και σίγουρα χρειαζόμουν ησυχία.

Οι συνθήκες λοιπόν έπρεπε να είναι οι πλέον κατάλληλες. Σε όχι βολικές συνθήκες δεν μπορούσα να το καταφέρω, αλλά και επιπροσθέτως στην περίπτωση που το κατάφερνα, και κάτι ή κάποιος με «προσγείωνε», αυτομάτως το έχανα! και με γδούπο!

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος ο «από επιλογή και όχι συγκυριακώς». Ο οποίος για να επιτευχθεί πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί ο άνθρωπος. Που σημαίνει να έχει σταματήσει τις μάχες μέσα του, και να αγαπά τον εαυτό του. Μετά θα μπορέσει να το επιλέξει και οι συνθήκες δεν θα έχουν καμία επίδραση.

Παρόρμηση / ένστικτο
Λέμε ότι τα παιδιά είναι πιο κοντά σε ό,τι υπάρχει, λόγω του ότι δρουν με την παρόρμηση και το ένστικτό τους. Κάτι που είναι σωστό, αλλά κάτι λείπει από την σύνθεση, κι αυτό που λείπει είναι η σύνεση.

Η σύνεση δουλεύει ως εξής : βλέπεις το ένα, αλλά βλέπεις και το άλλο, ταυτόχρονα! (όχι να πρέπει να μειώσω το ένα για να αυξήσω το άλλο), κι αφού δω καθαρά και τα δυο, κι αν δεν «εξαναγκάζομαι» - για όποιον λόγο - στην επιλογή, σ' αυτή την περίπτωση θα επιλέξω με σύνεση.

Για γίνει κατορθωτό αυτό, πρέπει αναγκαστικά να έχουν φιλιώσει και να είναι ισάξιες, οι δύο πλευρές μέσα στον άνθρωπο. (Έτσι σταματούν και οι μάχες.)

Εξ αφορμής, ας δούμε και την ησυχία : Οι αρχαίοι έλεγαν ότι στην κατάσταση της Μούσας πας μέσω της ησυχίας. Ησυχία χρειάζεται ο νους για να φτάσει. Την οποία αναζητούμε στην φύση, στην γιόγκα, στη μουσική κλπ.

Ησυχία φυσικά εννοεί μέσα μας. Που σημαίνει να είναι άδειος ο νους από σκέψεις (από μάχες).

Και δες το κουφό που κάνουμε, διαιωνίζουμε, συντηρώντας (νομίζοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς), τη φασαρία μέσα μας, και αναζητούμε διακαώς την ησυχία, ψάχνοντάς την έξω μας!

Η ησυχία μέσα μας είναι το ζητούμενο, κι έρχεται με την παύση της πάλης, αλλά και, επιπροσθέτως, την αγάπη του εαυτού (με αυτήν την σειρά).

Κάτι χρήσιμο, το άκουσα τελευταία, σχετικό με το δίλημμα. Από αρχαία κείμενα φυσικά (εδώ ).

Λέει ότι το δίλημμα ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ σε δίλημμα, δεν είναι εξαρχής. Αρχικά υπάρχουν άπειρες παράμετροι, σε δεύτερο χρόνο, ο οργανισμός, για εξοικονόμηση ενέργειας, για να μην χαωθεί, αφαιρεί τα πιο αδύναμα ενδεχόμενα, ώσπου να μείνουν δύο!

Κάτι που σημαίνει ότι : Αν δεν αγωνιά ο άνθρωπος, αν δεν είναι κουρασμένος, αν δεν βιάζεται, δεν θα μπει ο οργανισμός στη διαδικασία της εξοικονόμησης ενέργειας! Κι αν δεν μπει θα μπορεί να τα βλέπει όλα!!! 

Και ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό. Λέει ότι ο άνθρωπος όταν τελεί υπό πίεση δεν βλέπει ό,τι συμβαίνει, διαδραματίζεται γύρω του. Και αυτό πάλι είναι μηχανισμός του οργανισμού. Αφαιρεί από το οπτικό τα ήσσονος σημασίας για να εστιάσει στο σημαντικό (ώστε να έχει όλη τη δύναμη να το φέρει εις πέρας, απερίσπαστος που λέμε).

Κάτι που σημαίνει ότι αν θέλουμε να βλέπουμε όσα συντελούνται γύρω μας αυτό που χρειάζεται είναι να μην έχουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε περί πολλού, υψίστης σημασίας! (Σαν να έρθει το τέλος του κόσμου αν δεν το καταφέρουμε.)

Θα κλείσω με την αρχή… Εναρμόνισις!

Ας πούμε ότι βρίσκομαι στις κατάλληλες συνθήκες και καταφέρνω να απλωθώ. Παρατηρώ εμένα στη συγκεκριμένη κατάσταση, τι μου συμβαίνει. Και βλέπω ότι πρώτον δεν εστιάζω πουθενά, σε τίποτα συγκεκριμένο, δεύτερον στρέφομαι μέσα μου, και τρίτον αδειάζει ο νους μου, δεν σκέφτομαι τίποτα. Παρατηρώ ότι λόγω αυτών βρίσκομαι σε ΑΡΜΟΝΙΑ.

Το σύμπαν (ό,τι υπάρχει) είναι γύρω μας κάθε στιγμή, μας περικλείει. Αυτό που μας κάνει ξένο σώμα, που μας αποχωρίζει από αυτό, είναι η δυσαρμονία η δική μας. Με το που θα αποκτήσουμε αρμονία (εμείς ως οντότητα) την ίδια στιγμή θα «απορροφηθούμε»! θα γίνουμε ένα με αυτό. Τόσο απλό είναι το ζήτημα της βαρύγδουπης εναρμόνισης..

Το σύμπαν (ακριβώς όπως η αλήθεια) είναι απλά εκεί. Ο άνθρωπος κρατιέται, διατηρείται ως ξένο σώμα μέσα σ' αυτό. Στέκουμε διάσπαρτα πεταμένες σφήνες.

Στην περίπτωση που ο άνθρωπος εναρμονιστεί, δεν θα χρειάζεται τη φαντασία για να δημιουργεί ο ίδιος την «μαγεία», θα είναι μέρος της.




Στεφανία Λυγερού 

Γι'αυτό θέλουν να μας εξαφανίσουν : Το DNA των Ελλήνων είναι το ίδιο από την εποχή των Μινωϊτών και Μυκηναίων - Μοναδικό ντοκουμέντο + Βίντεο...!!!!

Ο κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο Έλληνας γενετιστής Γιώργος Σταματογιαννόπουλος, μίλησε στη ΚΡΗΤΗ-TV και τον Γιώργο Σαχίνη, από...

το Σηάτλ των ΗΠΑ, για την νέα γονιδιακή έρευνα, που συνδέει σε γραμμική συνέχεια το DNA των Μινωιτών και Μυκηναίων για 5.000 χρόνια με τους σύγχρονους Έλληνες, σε κοινά κατά 70% χαρακτηριστικά, καταρρίπτοντας έτσι αρχαιολογικούς και ιστορικούς μύθους και θεωρίες.

Όπως είπε, κανένας λαός δεν έχει καθαρότητα αίματος, επιμειξίες υπάρχουν παντού, αλλά η γραμμική συνέχεια του DNA στον Ελλαδικό χώρο, επί 5.000 χρόνια είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, 35 κορυφαίων παγκόσμια ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων. 

Συνάμα, αποκαλύπτει ότι ακόμη και οι κοινωνικές και ταξικές διαφορές μεταξύ αρχαίων αρχόντων και λαού, έχουν ως αναφορά ότι όλοι προέρχονται από το ίδιο DNA, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι Έλληνες ως φύλο ήταν μία μειοψηφία επιβολής σε άλλα φύλα της περιοχής.
http://arxaiaithomi.gr (τίτλος: δικός μας)

Σε σχολείο της Σουηδίας διδάσκουν τις «Δεκαέξι Συνήθειες του Μυαλού» ...!!!!

Η συνήθεια είναι ένα καλώδιο, υφαίνουμε ένα κομμάτι της κλωστής της κάθε μέρα και στο τέλος δεν μπορούμε να την κόψουμε. Σοφία Αντερά, Ουρανία Μπούγα. Horace Mann American Educator 1796-1859

Οι «Συνήθειες του Μυαλού» είναι 16 συμπεριφορές, που χαρακτηρίζουν έξυπνους και διακεκριμένους ανθρώπους. Εκπαιδευτικοί ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Arthur L. Costa, όρισαν τις «Συνήθειες του Μυαλού» ως δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με τη ζωή και είναι απαραίτητες για την επίλυση προβλημάτων και την αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία.

Προάγουν το στρατηγικό συλλογισμό, την οξυδέρκεια και διορατικότητα, την επιμονή και αποφασιστικότητα, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων.

Η κατανόηση και η εφαρμογή των 16 «Συνηθειών του Μυαλού» παρέχουν στα άτομα ικανότητες για να αντιμετωπίσουν καθημερινές καταστάσεις της ζωής, να ανταποκριθούν σε κοινωνικές περιστάσεις και να κινηθούν με τρόπο που θα φέρει θετικά αποτελέσματα σε κάθε προσπάθεια τους (Arthur L. Costa and Bena Kallick, 2000).

Στο σχολείο της Gottsunda (στη Σουηδία) οι Συνήθειες του Μυαλού είναι μια προσφιλής μέθοδος στους μαθητές/τριες.

Τα παιδιά, όπως και κάθε άνθρωπος, δοκιμάζοντας τις διάφορες συνήθειες, εντοπίζουν εκείνη που είτε υποσυνείδητα εφάρμοζαν ως τώρα, είτε ταιριάζει στον τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεών τους.

Επιπροσθέτως, γνωρίζοντας 16 συνήθειες αναπτύσσουν εφεδρικές στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων, για να αντιμετωπίζουν προβλήματα, διλήμματα και καταστάσεις που απαιτούν αποφάσεις.

Μέσα από τις 16 «Συνήθειες του Μυαλού» και τη διδασκαλία τους στο σχολείο της Gottsunda οι εκπαιδευτικοί προσδοκούν να εφοδιάσουν τους μαθητές/τριες με στρατηγικές που έχουν αποδειχθεί βοηθητικές και να ενισχύσουν την ανάπτυξη ικανοτήτων που θα τους θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην προσαρμογή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Συνοπτικά οι 16 «Συνήθειες του Μυαλού» είναι οι εξής :

1. Επιμονή :
Η έννοια της επιμονής προσεγγίζεται ως την ικανότητα παραμονής σε μια προβληματική κατάσταση και την εφαρμογή διαφόρων στρατηγικών μέχρι την επίτευξη της επίλυσης της.

Συχνά οι μαθητές/τριες σταματούν την προσπάθεια καθώς θεωρούν ότι «δεν μπορούν να το κάνουν».

Η επιμονή επιφέρει την δοκιμαστική εφαρμογή και άλλων στρατηγικών μέχρι την επίλυση.

Επίσης, ενισχύει την ικανότητα ανάλυσης μια κατάστασης και την ανάπτυξη μιας δομής για την αντιμετώπιση της.

2. Διαχείριση παρορμητικότητας :
Είναι με άλλα λόγια η σκέψη πριν τη δράση, η κατανόηση του προβλήματος, των δεδομένων και των κατευθύνσεων που αυτό μπορεί να πάρει.

Η συλλογή πληροφοριών και η δημιουργία πλάνου δράσης είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η συνήθεια.

Όσο αφορά τους μαθητές/τριες τους δίνει το χρόνο να προσεγγίσουν τις εναλλακτικές επιλογές, να κρίνουν και να οργανωθούν.

Προάγει την κατανόηση της κατάστασης πριν την αναζήτηση της λύσης της.

3. Ακρόαση με κατανόηση και ενσυναίσθηση :
Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η ακρόαση με κατανόηση και ενσυναίσθηση αποτελεί χαρακτηριστικό των πολύ έξυπνων ανθρώπων.

Η συγκεκριμένη συνήθεια συνδυάζει την ακρόαση των όσων ο ομιλητής λέει και την κατανόηση των αιτίων, για τα οποία αυτά ειπώθηκαν, καθώς και των ιδεών που συνειδητά ή υποσυνείδητα ο ομιλητής προσπαθεί να μεταδώσει.

Είναι αυτό που ο Piaget ονομάζει «ξεπέρασμα του εγωκεντρισμού» (“overcoming ego-centrism) και αναπτύσσει στα παιδιά την κριτική σκέψη, μειώνει την επίδραση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων, ενισχύει την βαθύτερη και πληρέστερη γνώση του υπό συζήτηση θέματος και δίνει σαφή εικόνα των απόψεων και του τρόπου σκέψης του ομιλητή.

Η συνήθεια αυτή μπορεί να καταστήσει οποιαδήποτε συζήτηση εκπαιδευτική διαδικασία και την εκπαιδευτική διαδικασία πολύ πιο αποτελεσματική.

4. Ευέλικτη σκέψη :
Η προσαρμοστικότητα της σκέψης και η πλαστικότητα του ανθρώπινου μυαλού είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είδους μας.

Στη συνήθεια αυτή ανήκει και η ταυτόχρονη επεξεργασία πληροφοριών αλλά και η αλλαγή της πορείας της σκέψης, όταν προκύπτουν νέα δεδομένα.

Δυστυχώς, πολλοί μαθητές/τριες δυσκολεύονται να προσεγγίσουν ένα θέμα από διαφορετική προοπτική ή να κατανοήσουν και να δεχτούν την ύπαρξη και χρησιμότητα μιας εναλλακτικής.

Παρόλα αυτά η ικανότητα να αφήνουμε την υποκειμενικότητα μας και να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική, αυτό που ο Piaget ονομάζει allocentrism, είναι απαραίτητη για την καθημερινή μας ζωή και αυξάνει τις πιθανότητες κατάληξης σε θετικό αποτέλεσμα

5. Σκέψη για τη σκέψη (μεταγνώση) :
Πρόκειται για μια εσωτερική συζήτηση, μια ανασκόπηση της πορείας μέσω της οποίας έφτασε κάποιος σε κάποιο συμπέρασμα, έλυσε ένα πρόβλημα ή πήρε μια απόφαση.

Η ανασκόπηση αυτή συνήθως συνοδεύεται από κριτική αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ώστε να χρησιμοποιηθεί ανανεωμένη και πιο αποτελεσματική την επόμενη φορά.

Η συνήθεια αυτή συμπεριλαμβάνει την γνώση των συναισθημάτων και των ιδεών αλλά και την πρόβλεψη των επιπτώσεων αυτών σε μια κατάσταση ή απόφαση.

Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση μια στρατηγικής, ο καθορισμός των βημάτων και των στοιχείων που αυτός χρειάζεται για αν είναι αποτελεσματικός φαίνεται πως είναι μια διαδικασία που ακόμα και ενήλικες δεν έχουν πετύχει (Whimbey, A. and Whimbey L. S. (1975). New York: Lawrence Erlbaum, Associates).

Για τους μαθητές/τριες όμως οι μεταγνωστική σκέψη είναι απαραίτητη καθώς ενισχύουν την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και εφαρμογής της κατάλληλης στρατηγικής και αντιστρόφως.

6. Προσπάθεια για ακρίβεια :
Η προσπάθεια για ακρίβεια και τελειότητα συχνά ωθεί τους ανθρώπους σε έλεγχο, αξιολόγηση και αλλαγή προς το καλύτερο.

Για αυτό το λόγο και είναι σημαντική ικανότητα για τους μαθητές/τριες.

Μεταφέρει το ενδιαφέρον από την εκτέλεση μιας εργασίας στην δημιουργία κάτι ολοκληρωμένου και συντελεί σε καλύτερα αποτελέσματα και πιο επίμονους ανθρώπους, με υψηλότερους στόχους.

7. Διερώτηση :
Η επιλογή του κατάλληλου ερωτήματος αποτελεί συνήθη δυσκολία τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Ο διαχωρισμός των δεδομένων και των στοιχείων που λείπουν και η διατύπωση του σωστού ερωτήματος που θα οδηγήσει στα στοιχεία αυτά είναι ο ορισμός της συνήθειας της διερώτησης.

Τα παιδιά σπανίως μπαίνουν στη διαδικασία αυτή και για αυτό καταλήγουν να αναζητούν στοιχεία που δεν χρειάζονται.

Η κατάκτηση της συνήθειας αυτής είναι η αρχή για το σχεδιασμό πορείας προς την επίλυση ενός προβλήματος.

8. Εφαρμογή προϋπάρχουσας γνώση σε νέες καταστάσεις :
Η συνήθεια αυτή περιλαμβάνει την αναζήτηση προηγούμενης γνώσης, την αξιολόγηση της ως χρήσιμη ή μη στη συγκεκριμένη περίσταση και έπειτα την εφαρμογή της.

Δυστυχώς πολλοί μαθητές/τριες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα και καταστάσεις σαν να είναι η πρώτη φορά αν και προσφάτους έχουν ασχοληθεί με σχεδόν ίδια.

Η ικανότητα να μάθουν από προηγούμενες εμπειρίες και να ξαναχρησιμοποιήσουν τη γνώση αυτή είναι βασική μέθοδος ανάπτυξης τόσο στη σχολείο όσο και στην καθημερινότητα.

9. Σκέψη και επικοινωνία με σαφήνεια και ακρίβεια :
Πρόκειται για την ικανότητα να εκφράζεται κάποιος με σαφήνεια, χρησιμοποιώντας δόκιμους όρους, παραδείγματα και δίνοντας εξηγήσεις όπου αυτό χρειάζεται.

Τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο η αποφυγή γενικεύσεων, διαστρεβλώσεων και παραλείψεων χαρακτηρίζει μια καθαρή σκέψη η οποία είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης άποψης, που έχει υποστεί κριτική επεξεργασία.

Η απουσία ακρίβειας στο λόγο των μαθητών/τριών είναι ένδειξη επιφανειακής κατανόησης και απόψεων χωρίς βάσεις.

10. Συλλογή δεδομένων με όλες τις αισθήσεις :
Οι περισσότερες πληροφορίες που συλλέγουμε προέρχονται από τις αισθήσεις και είναι αυτές που κινητοποιούν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Δυστυχώς πολλοί μαθητές/τριες αρκούνται σε περιγραφές και δεν τολμούν να «δοκιμάσουν με τις αισθήσεις», να συμμετάσχουν σε καταστάσεις, γεγονός που περιορίζει κατά πολύ τα ερεθίσματα τους.

11. Δημιουργία, φαντασία, καινοτομία :
Η δημιουργικότητα δεν βρίσκεται στα γονίδια.

Είναι μια διαρκής προσπάθεια για βελτίωση, εύρεση εναλλακτικής και μια άρνηση συμβιβασμού με την αποτυχία.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι συνήθως έχουν εσωτερικά κίνητρα και ανοιχτούς ορίζοντες, καθώς αφήνουν τα έργα τους ανοιχτά σε κριτικές των άλλων.

12. Αντιμετωπίζοντας καταστάσεις με δέος και ενδιαφέρον :
Το ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω μας αποτελεί το αρχικό κίνητρο για την γνώση και το «κυνήγι» της.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας είναι «κλειστοί» στο ζήτημα της περαιτέρω μάθησης και θεωρούν συχνά τη γνώση άχρηστη.

Η πιο χρήσιμη όμως γνώση προέρχεται με προσωπική αναζήτηση σε θέματα που προκαλούν δέος και ενδιαφέρον και η αναζήτηση αυτή συνοδεύεται από ευχαρίστηση.

Το δέος αυτό μπορεί να αποτελέσει βασικό κίνητρο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

13. Αναλαμβάνοντας ρίσκα με υπευθυνότητα :
Πρόκειται για εκείνη την πλευρά του ανθρώπινου χαρακτήρα που δύσκολα συμβιβάζεται και επιθυμεί να αλλάξει τις καταστάσεις χωρίς να φοβάται την αποτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Σαφώς τα ρίσκα αυτά πρέπει να αξίζουν και να μην γίνονται χωρίς προηγούμενη σκέψη, ενώ και η εκτίμηση των εμποδίων είναι απαραίτητη.

Η ανάπτυξη μιας τέτοιας συνήθειας από πλευράς των μαθητών/τριών είναι ευεργετικής σημασίας τόσο για την κριτική τους σκέψης όσο και για τη δημιουργικότητα και τη γενικότερη επιτυχία τους.

14. Αίσθηση χιούμορ :
Η αίσθηση του χιούμορ είναι γνωστή ένδειξη εξυπνάδας. Δείχνει ανθρώπους που έχουν δυνατότητα να κάνουν συσχετίσεις, προβλέψεις και να αλλάζουν τις αναλογίες για αν προκαλέσουν γέλιο.

Το χιούμορ έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων, απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και αποτελεί μέσο κοινωνικοποίησης αλλά και επικοινωνίας.

Η δυνατότητα να κατανοούμε ποτέ μια κατάσταση είναι πραγματικά αστεία είναι σημαντική, ειδικά για τα παιδιά που συχνά κάνουν χιούμορ με στοιχεία όπως η διαφορετικότητα και οι δυσκολίες των άλλων.

Το δημιουργικό χιούμορ αντιθέτως βοηθά να αναγνωρίζουμε τις εναλλακτικές.

15. Αμοιβαία σκέψη :
Πρόκειται για την εργασία σε ομάδες, την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και του αισθήματος της αμοιβαιότητας.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό και λειτουργεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα, όταν συνεργάζεται με τους υπολοίπους, καθώς κανείς δεν έχει πάντα όλες εκείνες τις πληροφορίες για να κρίνει μια κατάσταση.

Η συνεργασία απαιτεί δικαιολόγηση των απόψεων, εναλλαγή των οπτικών γωνιών, κατανόηση και ενσυναίσθηση, ενώ και η αποδοχή μιας απόφασης με την οποία κάποιο μέλος δεν είναι σύμφωνο αποτελεί ένα δύσκολο στοιχείο της διαδικασίας αυτής.

Παρόλα αυτά, οι μαθητές/τριες σε καταστάσεις ομαδικής εργασίας αναπτύσσουν την κοινωνικότητα τους και τον αλτρουισμό, ανταλλάσσουν απόψεις, μαθαίνουν να ακούν τους άλλους και να υποχωρούν για το καλό του συνόλου, συμμορφώνονται με κανόνες και τέλος ενισχύουν τις διοικητικές τους ικανότητες.

Τα παιδιά πρέπει να μυούνται στην ομαδική εργασία, διότι μια τέτοια κατάσταση έχει ποικίλα οφέλη για αυτά και είναι πολύ κοντά σε αρκετά ρεαλιστικά περιβάλλοντα εργασίας.

16. Με ανοιχτούς ορίζοντες προς τη συνεχιζόμενη μάθηση :
Η συνήθεια αυτή αναδεικνύει την αξία της συνεχιζόμενης δια βίου μάθησης.

Οι άνθρωποι, που την κατέχουν, είναι ανοικτοί σε νέα γνώση, περήφανοι και ταπεινοί ταυτόχρονα να παραδεχθούν ότι δεν ξέρουν κάτι.

Η επιλογή νέων στόχων και η επεξεργασία ποικίλων πληροφοριών ή η εφαρμογή διαφόρων στρατηγικών χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους αυτούς.

Οι μαθητές/τριες μας πρέπει να αναγνωρίζουν την αξία της συνεχιζόμενης μάθησης, η οποία θα τους καθιστά ικανούς να παραμένουν ενεργά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, ειδικά στις συνεχώς αναπτυσσόμενες κοινωνίες, που ζούμε σήμερα.

(απόσπασμα από τη μελέτη περίπτωσης δύο δημοτικών σχολείων στην Σουηδία, Πτυχιακή Εργασία για το ΑΠΘ/ΠΤΔΕ

Διαβάστε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα εργασία στον παρακάτω σύνδεσμο: paroutsas

Ο σύνδεσμος του σχολείου είναι εδώ




tvxs.gr 

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Σημάδια τηλεπαθητικής σύνδεσης μεταξύ δύο ατόμων...!!!!

Νιώθετε μια ανεξήγητη ψυχική σύνδεση με κάποιον ακόμα και όταν απουσιάζει; Νιώθετε πως μπορείτε να του μιλήσετε χωρίς να πείτε ούτε μια λέξη;

Όταν δύο άτομα μοιράζονται μια βαθιά τηλεπαθητική σύνδεση, μπορούν να βρουν ο ένας τον άλλον ακόμα και αν ωκεανοί τους χωρίζουν.

Μπορούν να νιώσουν την παρουσία του άλλου παντού και κάθε στιγμή. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αριστούργημα που έχει την ικανότητα να πετύχει θαύματα.

Ένα από τα θαύματα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι η τηλεπάθεια. Η τηλεπάθεια αψηφά τις έννοιες του χώρου και του χρόνου και κάνει δυνατή την ανθρώπινη επαφή χωρίς την ανάγκη λεκτικής αντιπαράθεσης.

Αν μοιράζεστε μια τέτοια σύνδεση με κάποιον, σίγουρα έχετε αυτά τα σημάδια.

Αμέσως λαμβάνετε δονήσεις όταν του μιλάτε. Δεν χρειάζεται να εκφράσει τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα για να αποκαλύψει τι αισθάνεται για εσάς. Απλώς ξέρετε τι νιώθει ακόμα και αν δεν το δείχνει.

Όταν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, σας λέει ψέματα, απλώς το ξέρετε. Ακόμα και αν προσπαθήσει πολύ να κρύψει την αλήθεια, οι σκέψεις του θα τον προδώσουν και θα αποκαλύψουν ολοκληρωτικά την ανειλικρίνεια του.

Αν είστε πραγματικά ερωτευμένοι με κάποιον, μπορείτε να «μπείτε» στις σκέψεις του, χωρίς καν να το καταλάβει.

Ακόμα και αν βρίσκεται στην δουλειά του, μπορείτε να τον κάνετε να σας σκεφτεί, απλώς αν τον σκεφτείτε με αγάπη. 

Μπορείτε επίσης να τον διεγείρετε σεξουαλικά με τις τηλεπαθητικές δυνάμεις. Μπορεί, αντιστρόφως να κάνει το ίδιο και σε εσάς.

Αν ένας αγαπημένος σας βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορείτε αμέσως να νιώσετε ένα τρομακτικό συναίσθημα να προέρχεται από το μυαλό σας.

Μπορούμε να αισθανθούμε την ταλαιπωρία και τον πόνο ενός αγαπημένου μας ακόμα και αν δεν τον βλέπουμε.

Η σιωπή γίνεται δυνατή και βαριά όταν βρίσκεστε μαζί του. Όταν είστε ερωτευμένοι με κάποιον, νιώθετε πως η σιωπή είναι γεμάτη από αγάπη και στοργή.

Κάποιες φορές αυτή η σιωπή είναι τόσο αφόρητη που σας κάνει να ορμήσετε στον άλλον γεμίζοντας τον φιλιά και κατακλύζοντας τον με την αγάπη σας.

Παρομοίως, όταν έχετε μια σύγκρουση με κάποιον αγαπημένο σας, αυτή η σιωπή μπορεί να εμφανιστεί βαριά και αφόρητη. Προκαλεί ανησυχία και διαταράσσει την ψυχική σας γαλήνη. Αυτή η αναταραχή επιμένει μέχρι να συμφιλιωθείτε.

Έχετε ένα αίσθημα ασφάλειας όταν βρίσκεστε με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. Ακόμα και όταν είστε σε δύσκολη θέση ή βρίσκεστε σε κίνδυνο, έχετε αυτό το αίσθημα ασφάλειας μαζί του.

Αυτό το αίσθημα μπορεί να αποδοθεί στην τηλεπάθεια. Σας περικλείει στην αύρα του αγαπημένου σας και σας προστατεύει από επικείμενους κινδύνους και προβλήματα.

Η τηλεπαθητική σύνδεση μεταξύ δύο ατόμων δεν είναι τίποτα λιγότερο από θαύμα. Αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός να κάνει κάτι τέτοιο, τότε φανταστείτε τι θα μπορούσε να πετύχει αν οι άνθρωποι αν συνειδητοποιούσαν τις δυνάμεις του και αξιοποιούσαν τις ψυχικές τους ικανότητες για το ευρύτερο καλό.

Ένα κύμα αγάπης και συμπόνιας θα περιέβαλε ολόκληρη την υδρόγειο.




Μετάφραση: awakengr.com via spiritualunite.com