Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Θα Αλλάξει την Ζωή σου - 25 συμβουλές ζωής από ένα παππού γεροβοσκό….!!!!!!

                
25 συμβουλές ζωής από ένα γεροβοσκό
1. Η διαδρομή προς τον προορισμό δεν είναι ποτέ ευθεία. Για να φτάσουμε στο χειμαδιό περνάμε στροφές, κακοτράχαλα εδάφη, έχουμε απώλειες… Επιπλέον χρειάζεται να έχεις προνοήσει, πάντα να έχεις μαζί σου και λίγο παστό κρέας.

2. Άσε πίσω το παρελθόν. Αν σου φάει ο λύκος την κατσίκα την έφαγε, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι αυτό. Απλά την επόμενη φορά φρόντισε να είσαι πιο προσεκτικός.

3. Μην κεφαλαιοποιείς πολλά, μην γίνεσαι σπαγγοραμένος. Μην αναβάλλεις την απόλαυση της χαράς για το μέλλον. Κάντο τώρα, όσο είσαι ακόμα νέος. Κάνε την σκληρή εργασία σου να αξίζει ακόμη περισσότερο.

4. Αγωνίσου, πάλεψε. Εσύ είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος για τον εαυτό σου. Μην είσαι φυγόπονος, μην περιμένεις να κάνουν στο κοπάδι σου όλη τη δουλειά τα σκυλιά.

5. Διεκδίκησε τον σεβασμό που σου αξίζει, μην αφήνεις τους άλλους να σε πατάνε . Βάλε όρια, βάλε φράχτες, προστάτεψε τα ζώα σου.

6. Μακάριοι αυτοί που κάνουν λάθη. Σφάλε. Εμπειρίες ονομάζουμε τις καρπαζιές που έχουμε φάει στη ζωή μας, απλά τους δώσαμε ένα πιο εύηχο όνομα. Και μην ξεχνάς ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος ήσουν μέχρι χθες. Ξεκίνα σήμερα κι όρισε με τις πράξεις σου, αυτό που θα γίνεις από δω και πέρα…

7. Μάθε να συγχωρείς …. τον εαυτό σου πρώτα. Άσε τις ενοχές, δεν έχεις χρόνο γι αυτές

8. Μακάριοι αυτοί που αμφισβητούν. Μην αφήνεις τη ζωή σου να καταδυναστεύεται από δόγματα. Θυμήσου ότι αν κάποιοι δεν αμφισβητούσαν παγιωμένες γνώσεις η ανθρωπότητα θα κατοικούσε ακόμη σε σπηλιές. Φίλτραρε την πληροφορία, γίνε σκεπτικιστής, σκέψου κριτικά, σκέψου ορθολογικά, αναθεώρησε. Δεν είδες νεράιδες και στοιχειά στο δάσος, μόνο λύκους.

9. Να είσαι προσεκτικός. Να παρατηρείς τους άλλους . Κοίταζε τους στα μάτια. Αν δεν το δείχνει η γίδα, το δείχνει το κέρατό της.

10. Η ζωή είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός. Και είναι πολύτιμη. Η προηγούμενη λέξη που διάβασες είναι ήδη παρελθόν

11. Μη συμβουλεύεις διαρκώς τους νέους, είναι χάσιμο χρόνου. Δεν υπάρχει τρόπος να τους διδάξεις τον πόνο και τη δυστυχία, μόνο η εμπειρία θα το κάνει βασανιστικά.

12. Ταξίδεψε! Τα ταξίδια είναι από τις εμπειρίες που μένουν. Βγες έξω Δοκίμασε! Γεύσου, ρούφηξε άπληστα εικόνες. Άφησε τις αισθήσεις σου ελεύθερες

13. Εκθέσου, αφέσου, τσαλακώσου, χάσε τον έλεγχο που και που. Κι όχι μόνο τον έλεγχο του εαυτού σου, αλλά και τον έλεγχο σε σχέση με άλλους. Αρκετά απομονώθηκες στην στην καλύβα σου στο χειμαδιό, φτάνει όμως, βγες έξω όταν γυρίσεις. Ξαναβρές τους φίλους και τη συντροφικότητα

14. Μην προσπαθείς να ελέγξεις τους άλλους. Έτσι θα καταδικάσεις στο άγχος και τη δυστυχία όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά κι αυτούς που προσπαθείς να ελέγξεις. Άσε τους άλλους να ζήσουν και ζήσε για τον εαυτό σου. Άσε τ άλλα κοπάδια στους βοσκούς τους, κοίτα το δικό σου.

15. Η ζωή δεν είναι δίκαιη – Το σύμπαν δεν σου οφείλει καμιά παρηγοριά και το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της διαδρομής εσύ πεθαίνεις. Γρηγορήσαι 

16. Να έχεις ισορροπία. Ν απολαμβάνεις το φαγητό και το ποτό σου. Να μην ξεχνάς ότι οι φτωχοί του πλανήτη περπατούν χιλιόμετρα για την καθημερινή τους τροφή, ενώ οι πλούσιοι περπατούν χιλιόμετρα για να τη χωνέψουν.

17. Απ όλους έχεις να κερδίσεις κάτι. Μάθε από τους γύρω σου. Γίνε παιδί με τα παιδιά, παίξε μαζί τους αλλά πήγαινε και στο καφενείο να μιλήσεις με τους γέρους. Κάτι έχει να σου πει η συσσωρευμένη εμπειρία τους.

18. Μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς. Μην παίρνεις τα πάντα σοβαρά Πιθανόν υπερβάλλεις στο σήμερα. Αυτό που σε ενοχλεί ή φοβάσαι τώρα, το πιο πιθανό είναι αύριο να το κρίνεις ανούσιο ή χλιαρό. Προσπάθησε να δεις τον εαυτό σου από απόσταση, ρίξε μια ματιά στη θέα του κοπαδιού σου από το λόφο.
19. Έχε υπομονή. Οι κατσίκες δεν γεννούν κάθε μήνα. Αλλά όταν συμβεί πρέπει να σαι παρών και σε χρειάζονται

20. Μάλωσε καμιά φορά με τη σύντροφό σου αν χρειαστεί, δεν είναι τρομερό, άφησε τα συναισθήματα να εκτονωθούν. Κάνε αποσυμπίεση στο θυμό. Η φωτιά μερικές φορές είναι ευεργετική. Αν καεί μια περιοχή με πουρνάρια ή ξερόχορτα , η άνοιξη πάλι θα δώσει νεαρή βλάστηση, εκλεκτή τροφή για τις γίδες και τα μικρά τους. 

Πρόσεχε όμως, τα λόγια που θα ειπωθούν δεν τα ξαναμαζεύεις. Πρόσεχε τι θα φάνε οι γίδες σου, δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν. Αν αυτά που θα φάνε είναι τα βλαστάρια δέντρων, το δάσος δεν ξαναγίνεται, ο τόπος θα μείνει χέρσος…

21. Πότε δεν θα υπάρξει ιδανική στιγμή, ποτέ οι συνθήκες και οι καταστάσεις δεν θα είναι ιδανικές. Ξεκίνα από εδώ που βρίσκεσαι τώρα! Μην αναβάλλεις.

22. Να είσαι ευγενικός. Ένα πρόσωπο που χαμογελά καθρεφτίζει ανάλογη συμπεριφορά. Κάνε δώρα. Ακόμη και το δώρο ενός καλού λόγου είναι σημαντικό. Να φέρεσαι καλά στους ηλικιωμένους, σε λίγο θα σαι σαν αυτούς. Να φέρεσαι καλά και στα ζώα, αυτά δεν κρατάνε κακία, δεν ζηλεύουν, δεν έχουν εμμονές ούτε εγωισμό. Συγχωρούν, και μάλιστα χωρίς όριο.

23. Αν ξέρεις γράμματα διάβασε! Αυτοί που διαβάζουν ζουν επιπλέον ζωές. Όχι μόνο τη δική τους αλλά κι όλων αυτών που μπήκαν στη θέση τους

24. Τόλμησε, ο φόβος σε κρατά δεμένο αλλά δεν είναι πραγματικός, απλά προέρχεται από το άγνωστο που δεν βρίσκεται στο κεφάλι σου.

25. Μην δένεσαι με τα πράγματα. Η ζωή είναι σαν τη διαδρομή του χειμαδιού και το ταγάρι. Όσο περισσότερο το γεμίζεις, τόσο πιο δύσκολα θα περπατάς. Πάρε τ απαραίτητα, το κοπάδι προχωρά, δεν θα σε περιμένει αν καθηλωθείς από πράγματα βαριά κι ασήκωτα. Πέτα τα , αποδεσμεύσου, νιώσε πιο ευέλικτος κι ελεύθερος.




Γιώργος Γιώτης 
Το παρόν θ’ αποτελέσει πιθανότατα το έβδομο κεφάλαιο από ένα μεγαλύτερο πόνημα, που κάποτε μπορεί και να ολοκληρώσω, ώστε να γίνει μια μικρή νουβέλα. Την μέχρι τώρα προσπάθεια, αν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

by Αντικλείδι , antikleidi.com

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Τα θέλω σου δεν πρέπει να καταπιέζονται. Άσε τα ελεύθερα....!!!!!!!

Νιώθεις καλά, κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν, ο χρόνος και οι μέρες σου έχουν ενδιαφέρον και κόσμο μέσα τους και γενικώς το αίσθημα της ασφάλειας και της πληρότητας είναι καλοί σου φίλοι.

Οι μέρες σου έχουν χρώμα, χαμόγελο και συναίσθημα. Κι όμως είναι κάτι μέρες που όλα φαίνονται λίγα, τακτοποιημένα, συμβατικά και ανάλατα.

Σαν να κολυμπάς σε νερά που δεν έχουν ποτέ τους τρικυμία, ή έστω 3 μποφόρ για να μπορέσεις να σταθείς πάνω στην σανίδα σου. Κι έχεις βρεθεί να την σέρνεις μαζί σου αντί να στέκεσαι επάνω της. “Που να μπλέκεις σε περιπέτειες τώρα. Κι αν ξανοιγόσουν, αν έπεφτες και έπινες νερό, αν είχε κύματα θα έπρεπε να καταβάλεις διπλάσια προσπάθεια να βγεις στην ακτή.” σου είπε ένας φίλος.

Βρε λες να είσαι μαζόχας που ενώ όλα φαίνονται γαλήνια και “στην θέση” τους, εσένα η ψυχή σου λαχταρά ανακατωσούρες, ίντριγκα και φασαρία; Ή είναι καιρός να συνηθίσεις την ηρεμία και να μπεις σε ρυθμούς που δεν συνάδουν με μπάχαλο και φωνές;

Μεγαλώνεις, σκέφτεσαι. Πόσο κακό είναι να έχεις ένα πρόγραμμα πια; Τη δουλειά σου, ένα στέκι, μία έξοδο την εβδομάδα, δέκα μέρες τον χρόνο διακοπές, μια ήρεμη σχέση και τους φίλους σου. Τι παραπάνω να ζητήσει κάποιος; 

Τα μετράς και διαπιστώνεις πως πληροίς τις προδιαγραφές να περάσεις το τεστ της ασφάλειας των τριάντα. Κι αφού το περνάς, εσένα γιατί κάτι σφίγγει την ψυχή σου όταν η ζωή σου τείνει να χωρέσει σε αυτό το πρόγραμμα; Γιατί δεν περνάς καλά όταν οι συνθήκες είναι ήρεμες,προγραμματισμένες και καθώς πρέπει; Εσύ έχεις το πρόβλημα ή μήπως οι άλλοι;

Εσύ λαχταράς την (δημιουργική) ένταση, την φωνή που θα “ξυπνήσει” τον άλλο, θες να βγεις, να διαφωνήσεις, να τσακωθείς αν χρειαστεί, να λογομαχήσεις έντονα και μετά να ζητήσεις συγνώμη αν ήσουν λάθος και με την ίδια ένταση που τσακώθηκες (και ήσουν άδικος) να γυρίσεις τον κόσμο ανάποδα για να σε συγχωρέσει ο άνθρωπος σου. 

Εσύ λαχταράς βόλτα στον Λυκαβηττό κι ας δουλεύεις πρωί την επόμενη μέρα. Δε θες να περιμένεις την Παρασκευή για να ξενυχτήσεις. Δε θες να καθορίζουν οι μέρες τα θέλω σου. Τα θέλω σου πρέπει να ζουν ελεύθερα, αυθόρμητα, φωνάζει κάτι μέσα σου! Σου την δίνει να μην λες “σε θέλω” επειδή ο άλλος μπορεί να πιεστεί ή επειδή αν δε το πεις μόνο τότε ο άλλος θα ταρακουνηθεί. 

Μα το νόημα δεν είναι ο άλλος να μη χορταίνει να το ακούει από τα χείλη σου αυτό το “σε θέλω”; Το να είσαι αυθόρμητος και ανεξέλεγκτος κάποιες φορές δεν είναι το νόημα της ζωής;

Μεγάλωσες για αυτά, θα σου ξαναπεί ο φίλος σου προσπαθώντας να σε συντονίσει με την ηλικία σου και αυτά που η ίδια επιβάλλει. Είσαι 30. Δε μπορείς να συμπεριφέρεσαι σα παιδί. Οι αντοχές σου δεν είναι ίδιες. Πρέπει να κοιμηθείς νωρίς, δουλεύεις αύριο. 

Αν θες να κάνεις κάτι για εσένα, κάτι που θα σε γεμίσει, θα σε κάνει να χαμογελάσεις, κάνε το το Σαββατοκύριακο, στα ρεπό σου. Δώσε τα όλα εκεί. Τότε μόνο. Τις υπόλοιπες μέρες, “κοίμισε τα” τα θέλω. Δεν γίνεται να ζουν και αυτά παράλληλα με την δουλειά και τις υποχρεώσεις σου. Κοίτα να είσαι συνεπής και άσε τα πολλά. “Μεγάλωσες. Μη κάνεις σαν παιδί”.

Μα γιατί να πρέπει να βάλεις σε καλούπι αυτά που πραγματικά σε γεμίζουν με ευτυχία;Το ότι πήγες 30 σημαίνει πως θα νιώθεις ζωντανός και χαρούμενος μόνο τις 2 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας; Ή πως πια δεν επιτρέπονται τα λάθη και οι υπερβολές;

Και τελικά, όταν όλα μοιάζουν συγυρισμένα και σωστά εσένα γιατί κάτι καίει το κορμί σου ολόκληρο και σε κάνει να βαριέσαι; Μήπως είσαι άπληστος και αχόρταγος; Μήπως δε ξέρεις τι θέλεις και για αυτό δεν νιώθεις γεμάτος κι ολοκληρωμένος ή μήπως τελικά αυτά που ονειρεύεσαι και ποθείς είναι πολύ περισσότερα από όσα αρκούν για κάποιους άλλους;

Αν απλώς δε συμβιβάζεσαι με την καθημερινότητα και αναζητάς συνεχώς να νιώθεις ζωντανός, δημιουργικός και αληθινός, τότε άσε στο πλάι αυτά που προσπαθούν να σε εμποδίσουν ή να σε φοβίσουν και προχώρα. Σίγουρα θα βρεθούν “εχθροί” να σε πολεμήσουν μα και συνοδοιπόροι που δε θα τρομάξουν να βγουν από την ρουτίνα τους και θα ζήσετε παρέα στιγμές που θα σας απογειώσουν.
Κι είναι ωραία εκεί ψηλά!




Λίνας Καλογερέα