Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

16 Δύσκολες αλήθειες για πιο εύκολη ζωή…!!!

1. Η απογοήτευση είναι αναπόφευκτη
Όσο νωρίτερα το συνηθίσεις, τόσο το καλύτερο, γιατί θα μπορείς να την αναγνωρίσεις γι’ αυτό που είναι: κάτι που συμβαίνει σε όλους. Οπότε δε θα κάτσεις να σκάσεις! Να θυμάσαι ότι μπορεί να σε απογοητεύσουν ακόμα και οι αγαπημένοι σου άνθρωποι ή ο ίδιος σου ο εαυτός. Δες ποια προσδοκία οδήγησε στην απογοήτευση και διόρθωσε την.

2. Οι αποτυχίες είναι μέσα στη ζωή
Μη θεωρείς ότι τυχαίνουν μόνο σε σένα και μην τις κρίνεις σαν κάτι σοκαριστικό. Δέξου ότι ακόμα και αν έχεις προετοιμαστεί, ακόμα και αν έχεις κάνει τις σωστές κινήσεις, υπάρχουν παράγοντες έξω από τον έλεγχό σου που μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία. Η αποτυχία είναι ο δρόμος για την επιτυχία. Μάθε από τα λάθη σου και συνέχισε την πορεία σου χωρίς να αμφισβητείς τον εαυτό σου.

3. Βάλε αγάπη στη ζωή σου
Κάνε την αγάπη προτεραιότητα. Ξεκίνα με το να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είσαι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου. Δείξε αγάπη στους ανθρώπους γύρω σου, στα ζώα, τη φύση. Απόκτησε τη συνήθεια να βλέπεις τα πράγματα μέσα από ένα πρίσμα αγάπης. Ο κόσμος σου θα γίνει πολύ καλύτερος.

4. Μάθε να λες «αντίο» χωρίς να πληγώνεσαι
Φίλοι, γνωστοί, μικροί ή μεγάλοι έρωτες είναι συχνά περαστικοί από τη ζωή μας. Μάθε να αναγνωρίζεις πότε μία σχέση τελείωσε και να λες «αντίο» χωρίς να πονάς και να πληγώνεσαι. Να παίρνεις τα καλά που σου έδωσε αυτή η σχέση και να τα κρατάς για να γίνεσαι εσύ καλύτερος άνθρωπος.

5. Να έχεις το θάρρος της γνώμης σου
Μην προσπαθείς κάθε φορά να πεις ή να κάνεις πράγματα που πιστεύεις ή ξέρεις ότι θα ευχαριστήσουν τους γύρω σου, αλλά αντιβαίνουν στις δικές σου αξίες και επιθυμίες. Να είσαι ο εαυτός σου, να λες αυτό που σκέφτεσαι και να κάνεις αυτό που είναι σωστό για εσένα.

6. Το πλάνο είναι ότι «δεν υπάρχει πλάνο»
Μπορεί να κάνεις σχέδια και να έχεις οργανώσει στο νου σου τη ζωή σου με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις ότι τα πράγματα δεν έρχονται και δε γίνονται με τη σειρά που τα περίμενες! Μην το πολεμήσεις! Ακολούθησε τη ροή των πραγμάτων, κάνοντας αυτά που είναι σημαντικά για εσένα, και ας είναι σε άλλη στιγμή από αυτή που τα είχες προγραμματίσει.

7. Βάλε στόχους
Μην περιμένεις να βρεις «ευκαιρίες» μπροστά σου τις οποίες θα αξιοποιήσεις. Θα συναντήσεις ευκαιρίες όταν πρώτα έχεις θέσει τους στόχους σου. Σιγουρέψου ότι κάθε μέρα κάνεις κάτι, όσο μικρό και αν είναι αυτό, προς την κατεύθυνση του στόχου σου.

8. Απόκτησε καλές, καθημερινές συνήθειες
Γιατί τελικά αυτές είναι που οδηγούν στην πραγματοποίηση των στόχων σου. Αν ο στόχος σου είναι να έχεις γυμνασμένο σώμα, τότε οι καθημερινές σου συνήθειες θα πρέπει να έχουν κάποια κίνηση και άσκηση. Αν θες να χάσεις κιλά, οι καθημερινές σου συνήθειες θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά.

9. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους
Καθένας έχει τη ζωή του, τους στόχους του, την ατομική του πορεία. Δεν έχει νόημα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Η καλύτερη σύγκριση είναι σε σχέση με τον εαυτό σου: να βλέπεις που ήσουν χτες και πού βρίσκεσαι σήμερα.

10. Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου
Είναι σίγουρο ότι θα πάρεις λανθασμένες αποφάσεις, ότι κάποια πράγματα δε θα σου βγουν, ότι κάποιες ενέργειές σου δε θα οδηγήσουν εκεί που ήθελες και αυτό είναι εντάξει. Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου και να συνεχίζεις την πορεία σου με πίστη και αισιοδοξία.

11. Αποδέξου ότι δε γίνεται να σε συμπαθούν όλοι
Ακόμα και αν η συμπεριφορά σου είναι πάντα σωστή, ακόμα και αν είσαι σε όλα «τέλειος» - στο βαθμό φυσικά που είναι εφικτό - και πάλι δε θα σε συμπαθούν όλοι. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν έχει να κάνει με το ποιος είσαι εσύ, αλλά με το τι θέλουν οι άλλοι. Δες το και αλλιώς: ούτε κι εσύ συμπαθείς όλους όσους ξέρεις!

12. Να εκφράζεις τα συναισθήματά σου
Να μοιράζεσαι τη χαρά σου γιατί γίνεται διπλή, να μοιράζεσαι και τη λύπη σου γιατί μειώνεται. Μην «καταπίνεις» τα συναισθήματά σου και παριστάνεις ότι όλα είναι καλά και ότι δεν τρέχει τίποτα, γιατί τα συναισθήματα που δεν εκφράζονται έχουν την τάση να κάνουν εμφανή την παρουσία τους μέσα από άλλους δρόμους, όπως π.χ. την εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων.

13. Να καλλιεργήσεις νοοτροπία της εξέλιξης
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αυτομαστιγώνεσαι για τα λάθη που έκανες, αλλά να συνειδητοποιείς ότι και αυτά σου διδάσκουν κάτι. Μάθε από τα λάθη σου, φρόντισε να μην τα επαναλάβεις και συνέχισε την πορεία σου.

14. Να κάνεις πράγματα που σε φοβίζουν ελαφρώς
Μην κινείσαι διαρκώς στην πεπατημένη και κάνεις πράγματα που σου είναι εύκολα. Μάθε να αποδέχεσαι μικρές προκλήσεις και να υπερβαίνεις τον εαυτό σου για να νικήσεις τις αδυναμίες, τις φοβίες και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου.

15. Να μην αμφισβητείς τον εαυτό σου
Μη μπεις στη διαδικασία να αμφισβητείς τον εαυτό σου, τις ικανότητες και τις δυνατότητες που έχεις. Να πιστεύεις σε εσένα! Να πιστεύεις στην αξία σου και να επενδύεις στην αυτοβελτίωσή σου.

16. Μην εξαρτάς την ευτυχία σου από κανέναν και από τίποτα
Να θυμάσαι ότι εσύ δημιουργείς την ευτυχία σου με εσωτερικούς όρους, με το πώς σχεδιάζεις και βλέπεις τη ζωή σου. Μην περιμένεις να γνωρίσεις κάποιο άλλο άτομο που θα σου προσφέρει ευτυχία, ούτε και να βάλεις όρους τύπου «αν παντρευτώ, αν χωρίσω, αν έχω λεφτά, κοκ.» θα είμαι ευτυχισμένη. Η ευτυχία είναι επιλογή στο εδώ και τώρα.

* Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία! Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.




101χρονος γιατρός “ξορκίζει” την συνταξιοδότηση - Οι 3 κανόνες του…!!!

Ανακηρύχθηκε ο "παλαιότερος εν ενεργεία γιατρός" από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Ο Δρ Χάουαρντ Τάκερ είναι νευρολόγος από το Κλίβελαντ του Οχάιο και ανακηρύχθηκε ο “παλαιότερος εν ενεργεία γιατρός” από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Ως συνεργάτης του CNBC, μοιράστηκε με τους αναγνώστες τις 3 συνήθειες που θεωρεί ότι κρατάνε το μυαλό του κοφτερό. Στο νούμερο της λίστας του - και “χαρά” του ασφαλιστικού συστήματος - είναι η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα 1 Και σίγουρα δεν είναι η συνταξιοδότηση.

«Είμαι ιατρός και νευρολόγος για περισσότερες από επτά δεκαετίες. Και στα 101 μου χρόνια, οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά πώς διατηρώ το μυαλό μου σε εγρήγορση, γράφει συγκεκριμένα ο Δρ. Τάκερ στο άρθρο του.

Τα καλά γονίδια και λίγη τύχη μπορούν να σας δώσουν ένα προβάδισμα, αλλά υπάρχει μια αρχή με την οποία ζω και την οποία ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει: Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο μέσω της εργασίας, των κοινωνικών δραστηριοτήτων και της ψυχαγωγίας.

Καθώς μεγαλώνουμε, περνάμε από φυσικές αλλαγές που επηρεάζουν τις ικανότητες νοητικής επεξεργασίας. Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να συρρικνωθούν, η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματική και η ροή του αίματος μπορεί να μειωθεί.

Αλλά όπως κάθε άλλος μυς στο σώμα, το μυαλό μας χρειάζεται συνεχή άσκηση για να ευδοκιμήσει.

Χρησιμοποιώ τρεις καθημερινές τελετουργίες για να ενισχύσω την υγεία του εγκεφάλου μου.

1. Πηγαίνω στη δουλειά.
Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της συνταξιοδότησης και της αυξημένης νοητικής φθοράς – γι’ αυτό και δεν έχω ακόμα συνταξιοδοτηθεί.

Ονομάστηκα ο γηραιότερος εν ενεργεία γιατρός στον κόσμο από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες. Η Σάρα, η επί 66 χρόνια σύζυγός μου, εξακολουθεί επίσης να ασκεί ψυχανάλυση και ψυχιατρική σε ηλικία 89 ετών.

Η δουλειά μου απαιτεί να εξετάζω διάφορα ιατρικά θέματα και να σκέφτομαι τα προβλήματα. Η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη νευρολογία απασχολεί το μυαλό μου.

Ο εθελοντισμός, η ενασχόληση με ένα χόμπι και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορούν να προσφέρουν μεγάλη πνευματική διέγερση. 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, για παράδειγμα, παρακολούθησα τη νομική σχολή τη νύχτα, όταν έκλεινα το ιατρείο μου, όπου δούλευα με πλήρη απασχόληση. Πέρασα τις εξετάσεις για το δικηγορικό σώμα του Οχάιο στα 67 μου χρόνια.

2. Παραμένω κοινωνικός.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ισχυρές σχέσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μνήμης και της γνωστικής μας λειτουργίας.

Δυστυχώς, στην ηλικία μου, πολλοί από τους πιο στενούς μου φίλους, μέλη της οικογένειας και συναδέλφους μου έχουν πεθάνει. Είμαι όμως τυχερός που η δουλειά μου μου επέτρεψε να χτίσω σχέσεις με νεότερους συναδέλφους.

Η Σάρα και εγώ, επίσης, θέτουμε ως προτεραιότητα να δειπνούμε με ανθρώπους στην κοινότητά μας.

Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τρώμε με την κόρη μου και τον σύζυγό της και τον γιο μου και τη σύζυγό του. Μας αρέσει επίσης να δοκιμάζουμε νέα εστιατόρια με φίλους και συναδέλφους.

3. Διαβάζω για ψυχαγωγία.
Όταν δεν διαβάζω για τις τελευταίες εξελίξεις στη νευρολογία, μου αρέσει να διαβάζω βιογραφίες και αστυνομικές ιστορίες.

Η εμβάθυνση σε ένα καλό βιβλίο, μυθοπλασίας ή μη, απαιτεί από τον εγκέφαλό σας να επεξεργαστεί έναν όγκο νέων πληροφοριών. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση»

Ο 101χρονος εκτός από τις σπουδές του στην ιατρική. Πήρε το πτυχίο νομικής και πέρασε τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου του Οχάιο στα τέλη της δεκαετίας του ’60 .

Υπηρέτησε ως επικεφαλής της νευρολογίας του στόλου του Ατλαντικού κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Δρ Τάκερ βρίσκεται στα σκαριά.




Καταλάβετε γιατί η γάτα σας σας κοιτά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κλείνει τα μάτια…!!!

Καταλάβετε γιατί η γάτα σας σας κοιτά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κλείνει τα μάτια. 

Γιατί η γάτα σας σας κοιτά χωρίς να κλείνει τα μάτια; Τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά; Ειδικοί κτηνίατροι εξηγούν τους λόγους πίσω από αυτή την έντονη οπτική επαφή της γάτας σας.

1. Η γάτα θέλει την προσοχή σας
Σύμφωνα με τη Δρ. Mikel Delgado, ειδικό στη συμπεριφορά των γατών από τη Rover, η γάτα σας μπορεί να σας κοιτάζει επειδή βαριέται ή επειδή έχει συνηθίσει να έχει οπτική επαφή πριν συμβούν καλά πράγματα, όπως να παίρνει λιχουδιές.

Για να έχετε μια καλύτερη εκτίμηση, προσέξτε τι κάνει η γάτα σας εκτός από το να σας κοιτάζει. “Αν αρχίσετε να περπατάτε, μπορεί να πάρουν το προβάδισμα και να σας δείξουν ένα άδειο φαγητό ή την πόρτα ώστε να μπορέσουν να βγουν, 

για παράδειγμα”, είπε η Lucie Wilkins, καταγεγραμμένη βοηθός κτηνίατρου και blogger γατών στο Kitty Cat Tree, στην ιστοσελίδα Romper. Μερικές φορές, το κοίταγμα είναι απλά ένα μέρος της γενικής προσπάθειας της γάτας να επικοινωνήσει μαζί σας.

2. Η γάτα είναι περίεργη ή έκπληκτη
Μπορεί να είναι ότι, όταν σας κοιτάζουν χωρίς να κλείνουν τα μάτια, πιθανότατα να είναι πολύ ενδιαφέρονται ή έκπληκτοι από έναν ήχο που κάνετε, ή από κάτι που κάνετε, σύμφωνα με τη Δρ. Georgina Ushi Phillips, DVM από το Better With Cats.

Και όπως ξέρει όποιος έχει ζήσει ποτέ με μια γάτα, οι γάτες μπορούν να εκπλαγούν από σχεδόν τα πάντα, από τον ήχο μιας πόρτας ντουλάπας που κλείνει, μέχρι το πλυντήριο πιάτων που ανοίγει. 

“Μερικές φορές, ένας άγνωστος ήχος ή κίνηση μπορεί να τρομάξει τη γάτα σας, και μπορεί να φοβηθεί ή να είναι περίεργο για το τι θα συμβεί επόμενο”, πρόσθεσε η Wilkins.

“Το παγωμένο βλέμμα μπορεί να οφείλεται στην περιέργεια και στο να μη θέλουν να χάσουν τίποτα ή στον φόβο και τη συγκέντρωση για το επόμενο βήμα”, είπε. Το ακίνητο βλέμμα της γάτας σας μπορεί απλά να σημαίνει ότι έχει εκπλαγεί από έναν ήχο ή μια κίνηση.

3. Η γάτα νιώθει απειλούμενη
Προσπαθήστε να μην κοιτάτε απευθείας τη γάτα σας. “Μια γάτα που κοιτάζει χωρίς να κλείνει τα μάτια, μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει. Δεν θα πρότεινα ποτέ να κοιτάξετε απευθείας μια γάτα στα μάτια, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εχθρική αντιπαράθεση”, συμβούλεψε η Wilkins. Πράγματι, ορισμένες γάτες βρίσκουν το απευθείας βλέμμα απειλητικό, όπως εξηγεί η Δρ. Delgado.

Κοιτάξτε αλλού ή προσπαθήστε να κλείνετε αργά τα μάτια για να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει ήρεμη και ασφαλής. “Για να σπάσετε το βλέμμα της γάτας σας, κλείστε αργά τα μάτια (αυτό που αποκαλούμε ‘αργό κλείσιμο των ματιών’), είναι ένα χαλαρωτικό σημάδι”, εξήγησε η Δρ. Delgado. “Ίσως η γάτα σας να ‘κλείσει’ ακόμα και αργά τα μάτια της σε απάντηση.”

Συνήθως, αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι. “Ένα μαλακώς μερικώς κλειστό βλέμμα, με τα μάτια λίγο κλειστά, μπορεί να δείχνει ότι η γάτα νιώθει άνετα και χαλαρωτικά με εσάς”, σημείωσε η Wilkins.

4. Η γάτα είναι απλώς χαλαρή και απολαμβάνει την παρέα σας
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι μια γάτα που σας κοιτάζει μπορεί απλά να απολαμβάνει την παρουσία σας. “Οι γάτες μας αγαπούν και περνούν χρόνο κοιτώντας μας. Είναι πιθανό να θέλουν να γίνουν μέρος της ημέρας σας, να βλέπουν τι κάνετε και να είναι κοντά σας”, είπε η Dr. Phillips. 

“Το να είναι κοντά σας και να σας παρακολουθεί μπορεί να είναι απλά ένας τρόπος να σας δείξει ότι σας αγαπά.”




Ιστορία από Redação
© Παρέχεται από: Pet é Pop
Φωτογραφία: Pexels

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

10 αλάνθαστα σημάδια ότι είσαι καλός άνθρωπος – Αν θέλεις να μάθεις, διάβασε παρακάτω…!!!

Όχι, δεν είναι όλοι οι κακοί στη φυλακή, κατά τη γνωστή έκφραση. Αν θέλεις να μάθεις αν είσαι πραγματικά καλός άνθρωπος, διάβασε παρακάτω.

1. Φέρεσαι καλά σε όλους. Κι όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους: Ένας άνθρωπος που είναι ευγενικός στις κοινωνικές συναναστροφές του, αλλά απότομος με τη μαμά του, ή με τους πολύ δικούς του ανθρώπους, δεν είναι καλός άνθρωπος. Εννοείται πως εξίσου ισχύει και το αντίστροφο –αν είσαι υπέροχος με τους δικούς σου, αλλά αγενής πχ με τους σερβιτόρους, καλός δεν είσαι.

2. Κάνεις εύκολα φίλους. Σημαντική υποσημείωση: Και τους κρατάς. Γιατί, για να κάνεις φίλους, αρκεί να είσαι συμπαθητικός. Για να διαρκέσουν αυτές οι φιλίες, όμως, δεν αρκεί.

3. Μπαίνεις στη θέση του άλλου. Ή τουλάχιστον προσπαθείς. Δεν είναι εύκολο να θυμάσαι κάθε φορά ότι η δική σου οπτική/ γνώμη/ κοσμοθεωρία δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε η μία και μοναδική, πανανθρώπινη αλήθεια. Στα δύσκολα, όμως, φαίνονται οι καλοί άνθρωποι.

4. Κάνεις πράγματα για την ευτυχία των άλλων. Ακόμα και αν αυτά τα πράγματα μερικές φορές σε ξεβολεύουν. Δεν είναι ανάγκη να μιλάμε για μεγαλεπήβολες πράξεις που θα τους αλλάξουν τη ζωή. Καμιά φορά, είναι τα μικρά και καθημερινά που μετράνε.

5. Δεν ξεχνάς τους ανθρώπους σου. Παίρνεις συχνά τηλέφωνο τους γονείς σου, ενδιαφέρεσαι σε καθημερινή, ή σχεδόν καθημερινή, βάση για το τι κάνουν οι φίλοι σου, δεν εξαφανίζεσαι επειδή «πήζεις στη δουλειά» ή ακόμα χειρότερα επειδή ερωτεύτηκες.

6. Δίνεις ευκαιρίες στους ανθρώπους. Δε μένεις στην πρώτη εντύπωση, και δεν βγάζεις ανθρώπους από τη ζωή σου στο πρώτο στραβοπάτημα. Προσπαθείς να καταλάβεις τα κίνητρα και τον τρόπο σκέψης του άλλου, και ξεκινάς από την παραδοχή ότι όλοι είναι εν δυνάμει φίλοι –χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα γίνουν κιόλας.

7. Δεν τσιγκουνεύεσαι να πεις μια καλή κουβέντα. Δεν μετράς τα κομπλιμέντα σου με το σταγονόμετρο, μη και «το πάρει πάνω του ο άλλος» και δεν υπάρχει άνθρωπος στη ζωή σου που να τον αγαπάς και να μην το ξέρει.

8. Είσαι γενναιόδωρος. Αφήνεις πάντα tip στον ντελιβερά, μοιράζεσαι ό,τι έχεις με τους φίλους σου, δίνεις έστω ένα μικρό ποσό από το δώρο των Χριστουγέννων στις φιλανθρωπικές οργανώσεις, διαθέτεις έστω λίγο από τον χρόνο σου για να βοηθήσεις ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

9. Θεωρείς αρκετά πράγματα προσωπική σου ευθύνη. Ναι, πιστεύεις ακράδαντα ότι είναι δικιά σου δουλειά να σώσεις τον πλανήτη χωρίζοντας τα σκουπίδια σου σε ανακυκλώσιμα και μη, και πετώντας τα στους αντίστοιχους κάδους. Επίσης δικιά σου δουλειά θεωρείς ότι είναι να βοηθήσεις τον καινούριο συνάδελφο που πήζει στη δουλειά, και ναι..., 

δικό σου φταίξιμο (πιστεύεις ότι) είναι που κάποιος στεναχωρήθηκε με κάτι που είπες. Μπορεί μερικές φορές να το παρακάνεις, παίρνοντας σχεδόν τα πάντα προσωπικά, αλλά αν είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε εσένα και κάποιον που αδιαφορεί για τους πάντες και τα πάντα, εσένα θα διαλέγαμε.

10. Δεν θεωρείς τίποτα και (κυρίως) κανέναν δεδομένο. Χαμογελάς κάθε φορά που βλέπεις τους δικούς σου ανθρώπους, σκέφτεσαι αρκετές φορές μέσα στη μέρα «να, γι’ αυτό σε αγαπάω» κάθε φορά που κάποιος κάνει κάτι καλό/ αστείο/ χαριτωμένο (έστω και αν δεν το λες πάντα), νιώθεις ειλικρινή ευγνωμοσύνη για πράγματα όπως η θέρμανση στο σπίτι ή στη δουλειά, η έλλειψη κίνησης στο δρόμο ή το delivery το μεσημέρι.




Ηρώ Κουνάδη
in2life.gr

Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από τους ανθρώπους που επιλέγουμε να ζούμε…!!!

Είναι αλήθεια ότι η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από τους ανθρώπους που επιλέγουμε να ζούμε.

Άρχισα να το συνειδητοποιώ μετά τα 50 χρόνια μου είναι η αλήθεια. Έπρεπε να περάσει μισός αιώνας ζωής για να αρχίσει να «πιάνει ο σπόρος» που είχε «φυτέψει» ο αείμνηστος πατέρας μου όταν πήγαινα ακόμη στο δημοτικό σχολείο. 

«Να διαλέγεις ευγενικούς και ήρεμους ανθρώπους στη ζωή σου» μου είχε πει, αλλά τι να καταλάβω τότε.

Δεν με βοήθησε και το επάγγελμα της δημοσιογραφίας με τόση παράνοια, νεύρα και ανοησία που διακατέχει την πλειονότητα όσων συνεργάστηκα. 

Δεν με βοήθησε και αυτή η κοινωνική «ζούγκλα» χωρίς κανόνες και ίχνος αξιοπρέπειας που ζούμε όλοι μας αναγκαστικά, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία της κρίσης.

Ας είναι. Άργησα αλλά τα κατάφερα. Άργησα αλλά το κατάλαβα. Άργησα αλλά αυτό ήταν. Πήρα στροφή. Μόλις αντιλαμβάνομαι αγενή και άξεστο άνθρωπο φεύγω. Απομακρύνομαι. «Την κάνω». Πώς το λένε αλλιώς.

Διακόπτω σχέσεις με γνωστούς, συναδέλφους, συναθλητές, γείτονες. Ακόμη και συγγενείς ή φίλους. Απαιτώ ευγένεια ακόμη και από τη συντροφική μου σχέση. Δεν «παραγνωρίζομαι».

Ψωνίζω μόνο από μαγαζιά με ευγενικούς υπαλλήλους και φυσικά ευγενικά «αφεντικά». Δεν ξαναπερνάω ούτε «απ έξω» από μαγαζιά που ξέρω ότι ο υπάλληλος ή το «αφεντικό» δεν θα σου πει καλημέρα ή ακόμη χειρότερα θα είναι «ξινισμένη». 

Δεν θα σου πει ευχαριστώ όταν τον πληρώσεις γι αυτό που αγόρασες. Δεν θα ξαναφήσω φιλοδώρημα σε απρεπείς σερβιτόρους που δεν είναι χαμογελαστοί ή δεν σέβονται τα 50 λεπτά ή το ένα ευρώ (παλιές 350 δραχμές αν θυμάστε) που θα αφήσω από το υστερημά μου για τον κόπο του. 

Σταμάτησαν να βάζω βενζίνη στο πρατήριο που έβαζα δεκαετίες γιατί δεν άντεχα να πληρώνω και να μη μου λένε ευχαριστώ. 

Και ευτυχώς λίγα μέτρα παρακάτω εδώ και μήνες στο άλλο πρατήριο όλα τα παιδιά είναι ευγενέστατα και όχι δήθεν. Ακόμη και για τα 5 ευρώ βενζίνη στη μηχανή λένε ευχαριστώ.

Μπορώ να σας πω δεκάδες παραδείγματα της καθημερινότητας που άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή μου. Κάντε το κι εσείς. Κάντε το πρώτο βήμα. Στον πρώτο που θα βρείτε τη μαγκιά να πείτε «φτάνει πια» θα έχετε κάνει το μεγάλο βήμα για τη νίκη της ψυχής σας.

Όχι άλλη αγένεια. Όχι άλλη απρέπεια. Όχι άλλη καφρίλα στη ζωή μας. Μην το επιτρέπετε.

Ευτυχώς υπάρχουν γύρω μας ακόμη ευγενικοί άνθρωποι. Απλώς πρέπει να τους ψάξετε.




Αργύρης Κωστάκης
Newsitamea.gr

Αναψυκτικά : Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος…!!!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποφεύγει κάποιος τα αναψυκτικά με ζάχαρη και μια νέα έρευνα φέρνει στη δημοσιότητα ακόμη έναν.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, οι γυναίκες που πίνουν αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και χρόνια ηπατική νόσο.

Εξετάζοντας δεδομένα για σχεδόν 100.000 γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 7% των γυναικών κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη καθημερινά.

Αυτές οι γυναίκες είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και 68% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα από τρία ποτά με ζάχαρη το μήνα.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε, είναι η πρώτη μελέτη που καταλήγει σε συσχέτιση της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη και της θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο. 

Τα ευρήματά μας, εάν επιβεβαιωθούν, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τη χάραξη στρατηγικής δημόσιας υγείας για τη μείωση του κινδύνου ηπατικής νόσου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Longgang Zhao, ερευνητής στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τη μεγάλη μελέτη Women's Health Initiative. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν τη συνήθη κατανάλωση αναψυκτικών ή ποτών με ζάχαρη (όχι φρουτοχυμών) και μετά από τρία χρόνια περιέγραψαν την κατανάλωση ποτών με γλυκαντικές ουσίες.

Η μελέτη παρακολούθησε τις γυναίκες για διάστημα άνω των 20 ετών. Οι συγγραφείς εξέτασαν τις επιπτώσεις του καρκίνου του ήπατος, καθώς και τους θανάτους λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου όπως είναι η ίνωση, η κίρρωση ή η χρόνια ηπατίτιδα.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα ζαχαρούχα ποτά είναι επιβλαβή για την υγεία.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Συνδέεται επίσης με τερηδόνα και ουρική αρθρίτιδα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι το 65% των Αμερικανών καταναλώνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.




OnMed.gr © Onmed.gr
Ιστορία από Onmed.gr

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Κική Δημουλά : Αν μετρήσετε με πόσους συμβιβασμούς συζούμε…!!!

«… Αν μετρήσετε με πόσους συμβιβασμούς συζούμε, θα καταλάβετε ότι η επιβίωση είναι μια σπουδαία ηθοποιός, με ιδιαίτερη ευχέρεια να υποδύεται την αντοχή ..» Κική Δημουλά

Συμβιβασμοί… Επιβίωση… Αντοχή…

Αντέχουμε;

Συμβιβαζόμαστε; Ανεχόμαστε;

Επιβιώνουμε;

Υποκρινόμαστε για να επιβιώσουμε και να αντέξουμε;

Σκληρά τα λόγια, της πάντα εξαιρετικής Κικής Δημουλά..

Όμως δεν μπορούμε συνέχεια να υποδυόμαστε…

Δεν μπορούμε να έχουμε μόνιμα ένα ρόλο στη ζωή μας..

Και ναι.. υπάρχουν πολλοί συμβιβασμοί με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι.. 

Και ναι.. υπάρχουν πολλές φορές που αντέχουμε για να επιβιώνουμε.. Και ναι, υπάρχουν πολλές φορές που ανεχόμαστε πράγματα που δεν θα θέλαμε..

Και συχνά υπάρχουν φορές που ανεχόμαστε πράγματα που συμβουλεύουμε τους άλλους να μην ανέχονται.. 

Γιατί κάπου εκεί εμπλέκονται οι φόβοι μας, τα άγχη μας, οι βαθύτερές μας σκέψεις..

Όμως δεν μπορούμε σε μία σχέση να είμαστε μόνοι μας..

Δεν μπορούμε μόνο εμείς να συμβιβαζόμαστε ή να ανεχόμαστε..

Και που είναι τα όρια άραγε; Μέχρι ποιο σημείο δεχόμαστε ή ανεχόμαστε πράγματα;

Όρια..

Να τα προστατεύεις τα όριά σου…

Τα όριά μας δεν είναι για να τα ξεπερνάμε.. Τα όριά μας είναι για να σεβόμαστε..

Γιατί όταν αρχίσεις να τα ξεπερνάς τα όριά σου, στην αρχή δεν θα το καταλάβεις, σταδιακά όμως θα αρχίσει να πλήττεται η αυτό-εικόνα σου, η αυτό-εκτίμησή σου..

Θα αρχίσεις να νιώθεις αδικία.. Θα αρχίσεις να νιώθεις ότι μόνο εσύ προσπαθείς..

Και θυμάσαι τι έχουμε πει;

Οι σχέσεις δεν χρειάζονται πειθώ.. Δεν είναι marketing…

Χρειάζονται δύο ανθρώπους, που να θέλουν να περνούν όμορφα, που να επικοινωνούν, που να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, που να προσπαθούν και να μην βιώνουν τη σχέση σαν Γολγοθά..

Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι ιδεατό αυτό.. Δεν είναι εξιδανικευμένο..

Είναι μία σχέση που απλά ακούμε τον άλλον και τον αντιμετωπίζουμε ισάξια…




Ελένη Σολταρίδου

Πώς να διατηρήσετε την ψυχική σας δύναμη και ηρεμία όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες…!!!

Το μεγαλύτερο ζήτημα με τα προβλήματα που έχει κανείς, είναι ότι απλώς και μόνο βλέποντας το πρόβλημά του αρχίζει να κάνει αυτόματα αρνητικές σκέψεις που τον ρίχνουν. 

Όταν έχουμε κάποια δυσκολία και εστιάζουμε αποκλειστικά στο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, τότε αισθανόμαστε παγιδευμένοι στο πρόβλημα και αυτό μας «ρίχνει», με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Και ξέρουμε ότι οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα που με τη σειρά τους οδηγούν σε απραξία ή λανθασμένες ενέργειες, με αποτέλεσμα το άτομο που σκέφτεται αρνητικά να εισπράττει κάτι αρνητικό.

Μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;
Πώς μπορεί κανείς εν μέσω δυσκολιών να βρει τη δύναμη να χαλιναγωγήσει τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και να βάλει σε μια σειρά τις ενέργειες που πρέπει να κάνει για να ισορροπήσει τη ζωή του;

Να πώς να μείνετε δυνατοί και ψύχραιμοι όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες (ακόμα και αν δε λυθούν τα προβλήματά σας).

Αποδεχτείτε την Πραγματικότητα
Αποδέχομαι την πραγματικότητα δε σημαίνει ότι μου αρέσει ή ότι συμφωνώ με αυτό που γίνεται. Πολύ απλά σημαίνει ότι αντιλαμβάνομαι ρεαλιστικά τι γίνεται στη ζωή μου, αυτή τη στιγμή, χωρίς αρνητικές προεκτάσεις. 

Αν κάποιος άνθρωπος έχει χωρίσει, έχει χάσει τη δουλειά του, έχει διαγνωσθεί π.χ., με διαβήτη, οτιδήποτε, το να παριστάνει ότι αυτό δεν του συμβαίνει, το να κλαίει και να οδύρεται θεωρώντας ότι αυτό που του συνέβη είναι η χειρότερη καταστροφή, δεν πρόκειται να τον βοηθήσει σε τίποτα. 

Αν ξεκινήσει με αποδοχή, «δυστυχώς, συμβαίνει κάτι που δεν μου αρέσει και με στενοχωρεί», τότε είναι πολύ πιθανό να μπορέσει με καθαρό μυαλό να σκεφτεί πιθανούς τρόπους να ελέγξει και να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η αποδοχή της πραγματικότητας μας δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, ότι έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε - ως ένα σημείο - την κατάσταση. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί.

Μην κατηγορείτε άλλους
Ίσως μια εύκολη λύση είναι να ρίξουμε -δίκαια ή άδικα- το φταίξιμο σε κάποιον άλλον. Ακόμα και αν το κάνουμε αυτό όμως, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να παραμείνουμε στην ίδια δύσκολη ή άσχημη κατάσταση, μια που ο «άλλος» δεν πρόκειται φυσικά να εμφανιστεί και να διορθώσει το λάθος του. Εξετάστε το «τι μπορώ να κάνω εγώ», που είναι πολύ πιο πρακτικό!

Βρείτε τη σωστή συμπεριφορά
Για κάθε τι που μας συμβαίνει, ακόμα και αν δεν έχουμε επιλογή για ό,τι έγινε, έχουμε σίγουρα την επιλογή του πώς θα αντιδράσουμε, του πώς θα συμπεριφερθούμε. Οι επιλογές που έχει κανείς είναι πάρα πολλές: από το να κάτσει να τα βάψει μαύρα, να κατηγορεί τους άλλους για όσα του συνέβησαν.., 

να βυθιστεί σε μια θάλασσα αυτολύπησης και απελπισίας, μέχρι να δηλώσει ότι έχει στεναχωρηθεί/απογοητευθεί/θυμώσει και να ανασκουμπωθεί για να βρει μια λύση. Όταν επιλέγουμε τη συμπεριφορά μας προς μία θετική κατεύθυνση, θα βρούμε και μια λύση.

Σε προβλήματα που είναι άλυτα, στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, στη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, πάντα υπάρχει επιλογή για το πώς θα αντιδράσουμε. 

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας τη δύσκολη στιγμή είναι: «τι είναι ένα πράγμα που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή για να βοηθήσω τον εαυτό μου;»

Διαχειριστείτε το περιεχόμενο των σκέψεων σας
Βλέπω την κατάσταση ρεαλιστικά σημαίνει ότι δεν αφήνομαι να κάνω καταστροφικές σκέψεις και ότι μπορώ να ελέγξω τις αρνητικές σκέψεις που φέρνουν μόνο στεναχώρια. Βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά σημαίνει ότι βλέπω τα αρνητικά, αλλά βλέπω και τα θετικά, τα πράγματα που επιδέχονται βελτίωση και αυτά που μπορώ εγώ να κάνω. 

Η ψυχική μιζέρια δεν οδηγεί ποτέ πουθενά, μόνο μας αφήνει σε ένα τέλμα αρνητικών συναισθημάτων και κατάθλιψης. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας: του μιλάτε όμορφα; Τον ενθαρρύνετε; 

Ή μήπως τον βρίζετε και τον κατηγορείτε; Πώς θα μιλούσατε σε ένα αγαπημένο σας άτομο; Έτσι ακριβώς θα πρέπει να μιλήσετε και στον εαυτό σας!

Προσπαθήστε να δώσετε νόημα σε αυτό που σας συμβαίνει
Όσο δύσκολο και άσχημο και αν είναι αυτό που σας συμβαίνει, προσπαθήστε να νοηματοδοτήσετε την κατάσταση, να ανακαλύψετε κάποιο νόημα, κάποιο μάθημα ζωής, κάτι θετικό, όσο μικρό και αν είναι. Στόχος δεν είναι να τα δείτε όλα θετικά, αλλά να πιαστείτε από κάπου και να μη βυθιστείτε σε ένα τέλμα αυτολύπησης και απραξίας.

* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.




Η αποδοχή είναι ένα εισιτήριο εξόδου από τον θυμό και το φόβο…!!!

“Δεν χρειάζεται να σου αρέσει αυτό που συμβαίνει στη ζωή σου, όμως πρέπει να αποδεχτείς, ότι συμβαίνει.” Όσο ο άνθρωπος δεν αποδέχεται την πραγματικότητα είναι αδύναμος να διακρίνει το ρόλο του, και πώς έχει συμβάλει στη διαμόρφωσή της. 

Η ανικανότητα να αποδεχτεί κάποιος την πραγματικότητα, ισοδυναμεί με την άρνηση να κάνει μια συνειδητή επιλογή.

“Όταν δεν επιλέγεις, ζεις σε έναν αυτόματο πιλότο. Γίνεσαι ένα θύμα των περιστάσεων.” Αποδοχή σημαίνει απλά, αναγνώριση. Όταν αναγνωρίζεις κάτι, το βλέπεις έτσι όπως είναι πραγματικά.

Όλες μας οι εμπειρίες, ανεξαρτήτως του πόσο άσχημες είναι, είναι προσωρινές. Η αποδοχή μιας εμπειρίας, σαν μια προσωρινή κατάσταση, μπορεί να κάνει πολύ πιο εύκολη τη διαχείριση της.

Δεν σημαίνει ότι δεν θα σου προκαλέσει προσωρινά ίσως κάποια αρνητικά συναισθήματα θυμού, πόνου, ή φόβου. 

Όμως όταν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση, με τη γνώση ότι είναι προσωρινή, είναι πιο εύκολο να τη διαχειριστείς με πιο ήρεμο νου.

Η αποδοχή επίσης, είναι ένα εισιτήριο εξόδου από τον θυμό και το φόβο. Σε πηγαίνει από εκεί που βρίσκεσαι στο σημείο που θέλεις να βρεθείς, πολύ πιο γρήγορα.

Αποδέχομαι κάτι, δεν σημαίνει ότι το εγκρίνω. Ούτε και ότι δεν θα επηρεαστώ από αυτό που συμβαίνει. Αποδέχομαι, σημαίνει απλά ότι μπορώ να ''παραδοθώ'' στην πραγματικότητα χωρίς να αντιστέκομαι και να εθελοτυφλώ, ώστε να δω τι πραγματικά συμβαίνει.

Αφαιρώντας λοιπόν την αντίσταση και την άρνηση και κυρίως τον έλεγχο ή την επιθυμία μου να συνέβαινε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά συμβαίνει, αφαιρώ κάθε επιπλέον συναισθηματική φόρτιση, η οποία θα με δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Μέσα από την αποδοχή, μπορώ να κάνω μια σοφότερη επιλογή. Γιατί βγαίνω από μια φαντασίωση που έχω δημιουργήσει στο μυαλό μου, και που μπορεί φαινομενικά να με προστατεύει, και μπαίνω στον πραγματικό κόσμο των γεγονότων και της αλήθειας.

Όταν περνάμε στην κατάσταση της αποδοχής, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι που πρότερα ήταν κρυφό, τώρα αποκαλύπτεται σε εμάς. Σημαίνει ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, και να δείξουμε από τι πραγματικά είμαστε φτιαγμένοι.

Και κυρίως, ότι έχουμε τη δύναμη και όλα τα απαραίτητα εφόδια για να το κάνουμε. 

Η άρνηση, προέρχεται πολλές φορές, από τη λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την αλήθεια. 

Ότι δεν θα την αντέξουμε. Όμως πολλές φορές, αναδύεται μέσα μας ένα ανυποψίαστο απόθεμα δύναμης, όταν η ζωή μας βάζει σε μια δοκιμασία. Η αποδοχή, είναι μια πράξη θάρρους.

“Αποδοχή, είναι η θαρραλέα επιλογή να κάνεις αυτό που ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις, προτού ασκηθεί επάνω σου δύναμη.”

Όταν αποδεχόμαστε, δείχνουμε την προθυμία μας, να κάνουμε πλέον μια συνειδητή επιλογή. Και τιμάμε με αυτόν τον τρόπο τις αξίες μας, την σοφία, τη δύναμη και το πνεύμα μας.

Αποδοχή σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να δούμε τους άλλους, όπως πραγματικά είναι. 

Κι όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Και ταυτόχρονα, να διατηρούμε την πίστη, πως ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί, εμείς θα βρούμε έναν τρόπο να είμαστε καλά.

Όταν αποδεχόμαστε τις επιλογές των άλλων, δείχνουμε τη δύναμη, να περάσουμε μέσα από αυτή τη δοκιμασία. Επιτρέπουμε στους άλλους να έχουν την ελευθερία να είναι αυτοί που πραγματικά είναι, όμως ταυτόχρονα, επιτρέπουμε και στον εαυτό μας να έχει την ελευθερία της επιλογής.

Της επιλογής, εκείνου που είναι ωφέλιμο για εμάς, και τιμάει τον πραγματικό μας εαυτό. 

Όπως επίσης και να απομακρύνουμε οτιδήποτε βλάπτει την ψυχική μας ηρεμία. Μα για να συμβεί αυτό, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι, να αντικρίσουμε την πραγματικότητα. Και να εμπιστευτούμε.

Μόνο όταν δούμε την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Όταν αποδεχόμαστε αυτό που είναι, τότε αποκτάμε επίγνωση και για αυτό που δεν είναι.

Όταν γνωρίζουμε και αξιολογούμε τι πραγματικά συμβαίνει, τότε μόνο μπορούμε να προσδιορίσουμε και τι πρέπει να κάνουμε. 

Η αποδοχή απαιτεί εμπιστοσύνη. Και υπομονή. Πρέπει να εμπιστευτείς τον εαυτό σου τόσο, ώστε να ξέρεις πως θα κάνεις τη σωστή επιλογή.

Και πως το σύμπαν, ο θεός ή όποια είναι η ανώτερη δύναμη στην οποία πιστεύει ο καθένας, θα σε εφοδιάσει με οτιδήποτε χρειαστείς, για να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις.

Μπορεί να σημαίνει ότι καλείσαι να έχεις υπομονή. Να έχεις υπομονή στο θυμό ή στον φόβο σου Πρέπει να αποδεχτείς, πως αυτό που έχεις να κάνεις, μπορεί να μην είναι εύκολο, είναι όμως το σωστό.

Το παλιό σου έχει υποσχεθεί, οι υποσχέσεις όμως δεν έχουν εκπληρωθεί. 

Ο άνθρωπος, πολλές φορές προτιμάει το παλιό, αντί το καινούριο. Γιατί το παλιό είναι γνώριμο. Είναι οικείο. Είναι όμως και μίζερο. Μόνο το καινούριο υπάρχει πιθανότητα να σου φέρει ευδαιμονία. Ο μοναδικός τρόπος για να μάθεις, είναι να το επιτρέψεις. – Osho




Ζωή Κοσμαδάκη
*Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο της Iyanla Vanzant «One Day my Soul Just Opened Up»

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

H ευτυχία βρίσκεται στα μικρά, στα ασήμαντα, στις λεπτομέρειες – Είμαστε τυχεροί που ζούμε και αναπνέουμε…!!!

Χανόμαστε καθημερινά σε ένα κυνήγι των υποχρεώσεων, των πρέπει, των φιλοδοξιών μας και ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι!

Δεν εργαζόμαστε πλέον για να ζούμε, αλλά ζούμε για να εργαζόμαστε και κυνηγάμε ένα άπιαστο όνειρο, πουλιά ταξιδιάρικα που όσο τα κυνηγάμε τόσο εκείνα πετάνε μακριά μας…

τα χρόνια φεύγουν και περνάμε από μπροστά μας σαν κινηματογραφική ταινία οι μέρες , οι ώρες , οι στιγμές, άλλοτε μας χαμογελάνε και άλλοτε μουντές ίσως και θλιβερές μας κοιτάνε, μα εμείς αναμένουμε τη στιγμή που θα ζήσουμε… δε ζούμε παρά υπάρχουμε αναμένοντας να ζήσουμε.

Σκέψεις τριγυρνάνε το νου μας ποιοι είμαστε, γιατί υπάρχουμε, πού πάμε; Τι είναι η ζωή; Ζωή είναι το καινούριο, το ωραίο, το όμορφο.

Ένα λουλούδι ανθίζει, ένα πουλί πετάει, ένα παιδί κλαίει ή γελάει. Ζωή είναι η κίνηση, η χαρά αλλά και ο πόνος, τα εναλλασσόμενα συναισθήματα. Ζωή είναι ένας κύκλος με αρχή και τέλος. Μετά τη ζωή ο θάνατος. 

Η ζωή είναι τα πάντα ο θάνατος τίποτα. Η ζωή είναι φωνές. Ο θάνατος σιωπή. Η ζωή είναι χρώματα, φώς, αέρας, αρώματα. Ο θάνατος σκοτάδι, άπνοια. Είμαστε τυχεροί που ζούμε, αναπνέουμε, αισθανόμαστε τώρα μπορούμε.

Όλοι έχουν την ευκαιρία να ζουν την κοινωνική πραγματικότητα. Η κοινωνική πραγματικότητα είναι μια και μοναδική , η ερμηνεία της είναι διαφορετική. Βλέπουμε τα πράγματα όπως θέλουμε να τα δούμε και όχι όπως πραγματικά είναι. 

Να αγαπάς τη ζωή σου! Αυτούς που στη χάρισαν. Και εκείνους που την κάνουν καλύτερη.

Να αδιαφορείς για τους κακούς. Η τιμωρία τους είναι η αδιαφορία σου. Μακριά από την κακία. Οι κακοί δε γίνονται ποτέ καλοί. Όταν στέκεσαι δίπλα τους, σου κλέβουν την ηρεμία και την καλοσύνη. 

Απομάκρυνέ τους από τη ζωή σου και άφησε τους να βράσουν στο καζάνι της κακίας τους. Η ευτυχία μας είναι η πληρότητα της ψυχής μας , μη σε αγχώνουν πράγματα που δεν αλλάζουν.

Ζήσε τις μικρές στιγμές, τα απλά πράγματα, το τώρα, το χτες έφυγε πια, ενώ το αύριο μπορεί να μην έρθει. 

Ζήσε τη ζωή σου χωρίς να την εξευτελίζεις με μικροπρέπειες ούτε να αναλώνεσαι σε πράγματα ανούσια. Ζήσε τη ζωή σου όπως εσύ θες και κρίνεις, γιατί η ζωή είναι δώρο!

Και αν κάποτε τη χάσεις, θα ξέρεις ότι την έζησες όπως ήθελες εσύ, και όχι όπως ήθελαν οι άλλοι! Η ζωή είναι δική σου και είναι πολύ μικρή για ένα θλιβερή! 

Μπες μέσα στο αυτοκίνητο σου, κάνε μια βόλτα χωρίς προορισμό, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική στη διαπασών.

Ζήσε τις στιγμές, εξάλλου ζωή είναι το άθροισμα τους. Ο προορισμός άγνωστος, το ταξίδι της ζωής επικίνδυνο και αβέβαιο.

Το αν η ζωή θα κυλήσει ομαλά και χωρίς αντιξοότητες εξαρτάται από το πόσο καλός οδηγός είναι άνθρωπος, γιατί η ίδια η ζωή είναι ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον άνθρωπο, εξαρτάται από το πόσο καλά ξέρει να πατάει φρένο ή γκάζι τη στιγμή που χρειάζεται. 

Γίνε μέλισσα και πάρε γύρη μόνο από τα καλά λουλούδια για να φτιάξεις μέλι. Ρούφηξε το μεδούλι της ζωής.

Τελικά τι είναι η ζωή; Η ζωή είναι μια λέξη με τρία γράμματα, που ο καθένας τη γράφει όπως θέλει και με το δικό του γραφικό χαρακτήρα. Άλλος της δίνει αξία, τη γράφει με κεφαλαία, άλλος με μικρά, άλλος σταθερά και ευανάγνωστα, άλλος τρεμάμενα, φοβισμένα. 

Εσύ αποφασίζεις πώς θα γράψεις τη ζωή σου και αν δε μπορείς να τη γράψεις ζωγράφισε την, δώσε της χρώμα και βάλε την ξεχωριστή πινελιά στον πίνακα της κοινωνίας.

Ζωή είναι το τώρα, το σήμερα, οι στιγμές… μην αναζητάμε λοιπόν τι είναι ζωή, γιατί έτσι χάνουμε την ουσία της. Στις αναζητήσεις μας για μια καλύτερη ζωή, πολλές φορές ξεχνάμε να ζούμε! 

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει: δεν υπάρχει αρχή, δεν υπάρχει τέλος, υπάρχει η τωρινή τούτη στιγμή, γιομάτη πίκρα, γιομάτη γλύκα και τη χαίρομαι όλη.

Ζωή είναι ο ήλιος που ανατέλλει το πρωί… ο γλάρος που πετάει αμέριμνος… το αθώο χαμόγελο ενός μικρού παιδιού. Είναι όλα εκείνα που δίνουν αξία στις στιγμές και χαρά στις αισθήσεις σου.

Γι αυτό ζήσε, βρες λόγους για να ζεις και ζήσε όσο πιο απλά μπορείς, γιατί η ευτυχία της ζωής βρίσκεται στα απλά , στα μικρά, στα ασήμαντα, βρίσκεται στις λεπτομέρειες… Γέλα, αγάπα και τραγούδα. Αυτό είναι ζωή!




Να ψάχνεις ανθρώπους που σε βλέπουν και γυαλίζουν από χαρά τα μάτια τους…!!!

Να σε κοιτάνε και να χαμογελάνε.
Αυτό να ψάχνεις πάντα. Ανθρώπους που σε βλέπουν και γυαλίζουν από χαρά τα μάτια τους. Να τους λες «έρχομαι» και να σου λένε «γρήγορα σε περιμένω».

Να μη διατυμπανίζουν τη “σημαντική” ζωή τους και πόσο λίγο χρόνο έχουν.

Να μη σε στριμώχνουν, αλλά να τα κάνουν όλα πέρα για να μπεις εσύ.

Τα δώρα τους να είναι άυλα, από υλικά μπουχτίσαμε.

Να ψάχνεις αυτόν που αντέχει τα ψεγάδια και τα χίλια ελαττώματα σου και τα λατρεύει.

Αυτόν που δε θα έρχεται όταν τον χρειαστείς, θα είναι από πριν εκεί.

Να ψάχνεις ανθρώπους που η παρουσία σου γεμίζει τη ζωή τους, δε σε αδειάζουν μόλις γεμίσουν.

Σου χαϊδεύουν τη ψυχή με την τόση αγάπη τους, φεύγουν για λίγο και η σκιά τους μένει εκεί να σε φυλά.

Όταν τους βρεις κράτα τους, μην είσαι χαζός να τους αφήσεις.




Όταν συγχωρείς και ξεχνάς γίνεσαι θύμα…!!!

Αν μπορούσα, θα πλήρωνα τους ανθρώπους με το ίδιο νόμισμα.

Δε θα έμενα μόνο σε ξεσπάσματα θυμού και σε καβγάδες, κι ύστερα, σαν να μην έγινε τίποτα, να τους χαμογελάω όπως πριν.

Θα θύμωνα για χρόνια, όχι για στιγμές. Όποιος ξεχνάει, χάνεται και χάνεται γιατί οι άνθρωποι είμαστε εκμεταλλευτές.

Τοκογλύφοι στις ζωές των άλλων εκμεταλλευόμαστε τις αδυναμίες τους και πατάμε μέχρι να αδειάσουν οι καρδιές τους.

Εκεί που δε θα έχουν άλλο να δώσουν.

Αυτοί που τσαντίζονται και μετά το ξεχνάνε είναι θύματα. Ενώ εκείνοι που θυμώνουν και το κρατάνε, είναι ωραίοι τύποι, πολύ τους γουστάρω. Χωρίς περιστροφές και γιατί. Με πείραξες; Τελείωσες. Κυνικά και χωρίς συναίσθημα.

Άσπρο, μαύρο. Μου κάνεις, δε μου κάνεις. Καθάρια πράγματα, ντόμπρα.

Έτσι κρατάνε στις ζωές τους μόνο αυτούς που πραγματικά τους κάνουν. Όλους τους άλλους τους μπλοκάρουν, τους διαγράφουν σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Για αυτό σας λέω, εάν ήταν θέμα επιλογής, θα επέλεγα να πληρώνω τους ανθρώπους με το ίδιο νόμισμα.

Αυτούς που με πλήγωσαν θα τους πλήγωνα χωρίς να σκεφτώ τα αποτελέσματα. Αυτούς που με πόνεσαν θα τους πονούσα και θα τους έσβηνα.

Ανύπαρκτοι και ξένοι θα μου ήταν πια. Φάτσες περαστικών που συναντάς μεσημέρι Δευτέρας στην Ομόνοια που δε σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις. Ζητιάνοι που προσπερνάς χωρίς να σε απασχολεί η ιστορία τους.

Έτσι, και τις κακές στιγμές θα ξεχνούσα και θα γέμιζα με θετικά συναισθήματα.

Θα τους έβριζα με όλη μου τη δύναμη και θα έμενα για πάντα στο θυμό μου. Δε θα τον ξεχνούσα ποτέ. Θα πέρναγαν τα χρόνια, θα πέρναγαν και οι φίλοι και ίσως να κράταγα μόνο τα νεύρα μου για εκείνους. Εκείνους όμως ποτέ.

Θα μάθαινα από τα λάθη και θα κλεινόμουν στη δική μου πραγματικότητα. Θα άλλαζα τον κόσμο όπως τα χθεσινά μου ρούχα και δε θα με ένοιαζε τίποτα. Ειλικρινά σας το λέω.

Δυο χαστούκια, πέντε έξι βλαστήμιες και έξω από την πόρτα.

Εκείνοι που θυμώνουν πολύ και ύστερα το ξεχνάνε είναι υποκριτές. Υποκριτές του εαυτού τους και των άλλων.

Συμβιβασμένοι σε αστείες πραγματικότητες, αλκοολικές. Νοθευμένες φιλίες, ανακατεμένες με απωθημένα. Φωσφορικές σχέσεις, κακοί μπελάδες που τελειώνουν άδοξα με μια μικρή αφορμή και με τεράστιες αιτίες.

Για μερικές στιγμές ισοπεδώνουν τα πάντα και ύστερα τρέχουν να τα ξανακάνουν όπως πριν.

Λερώνουμε το στόμα μας και την διάθεσή μας. Ανάβουμε τσιγάρο τρέμοντας και βγάζουμε όσα κρύβαμε για καιρό μέσα μας. Βρίζουμε, βλασφημούμε, κατηγορούμε και ύστερα τα ξεχνάμε.

Συγχωρούμε τα λάθη και μετά εκείνα επαναλαμβάνονται και ξανά συγχωρούμε. Φαύλος κύκλος σε ζωή που δεν περιμένει.

Μένουν οι λάθος άνθρωποι στη ζωή μας, αυτοί που μας εκνευρίζουν, που μας πληγώνουν, και στο τέλος μένουμε εμείς και η τρύπα στο νερό που έχουμε φτιάξει.

Έτσι συνεχίζει η ζωή. Με καβγάδες που έμειναν στα λόγια. Με λόγια που λέμε και ύστερα μετανιώνουμε. Με πλασματικούς θυμούς. Στιγμές πυροτεχνήματα σε ουρανό καλοκαιριού.

Με παρέες που αντάλλαξαν λόγια βαριά και ύστερα αγκαλιάζονται μελωδικά σε μια συναυλία.

Με έρωτες που έσκισαν φωτογραφίες και ύστερα τις κολλησαν με σελοτέιπ μαζί.

Με οικογένειες που κρύβουν πληγές που προσπαθούν να επουλώσουν με γάζες.

Και περνάει ο χρόνος. Με θυμούς που χάθηκαν σε δρόμους περίπλοκους.

Ενώνονται οι άνθρωποι, ξεχνάνε και δεν πληρώνουν με νομίσματα, αλλά με συναίσθημα.

Μα αν μπορούσα να διαλέξω, θα θύμωνα, θα το κραταγα για πάντα και θα τους πλήρωνα όλους με το ίδιο νόμισμα.

Όμως δεν μπορώ να διαλέξω, γαμώτο.




Πέννη Πήττα

Βάζετε το καρπούζι στο ψυγείο ? Σταματήστε το τώρα…!!!

Το κάνουμε όλοι! Κάθε φορά που τρως καρπούζι μετά το βάζεις στο ψυγείο, χωρίς να ξέρεις ότι κάνεις κάτι κακό για την υγεία σου. 

Φτιάξτε το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό, χωρίς θερμίδες! Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι κάνουν είναι να σκεπάσουν το καρπούζι με πλαστική μεμβράνη και να το βάλουν στο ψυγείο, αγνοώντας πόσο κακό μπορεί να είναι για την υγεία τους. 

Εντούτοις, η πλαστική μεμβράνη περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται φρέσκα.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη γονιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε καλύψει το καρπούζι με πλαστική μεμβράνη αλλά δεν το έχετε βάλει στο ψυγείο, ή μόλις το βγάλατε από το ψυγείο αλλά δεν το έχετε ξεσκεπάσει ακόμη – αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα, επειδή η θερμότητα επηρεάζει την ταχύτερη μόλυνση των τροφίμων.

Αλλά αυτό δεν είναι όλο – η πλαστική μεμβράνη που καλύπτει το καρπούζι, αυξάνει τη θερμοκρασία και έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων – ειδικά εάν η ψύξη του ψυγείου δεν έχει ρυθμιστεί στο μέγιστο, επειδή το καρπούζι είναι πλούσιο σε ζάχαρη που βοηθά στην αναπαραγωγή των βακτηρίων.
Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι η τοποθέτηση πολλών στρώσεων πλαστικής μεμβράνης για να διατηρηθεί το καρπούζι φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία και το καρπούζι δεν μπορεί να «αναπνεύσει» – οδηγώντας σε ζύμωση (ειδικά εάν το καρπούζι είναι έξω από το ψυγείο) και στην περαιτέρω σήψη του.

Στη χειρότερη περίπτωση, αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση και διάρροια.




athensmagazine.gr

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Σταμάτα πια τη μιζέρια και ζήσε…!!!

Μακάρι η ζωή να ήταν όπως τη θέλουμε.
Μακάρι να ήταν καλοστρωμένος δρόμος, δίχως στροφές, λακούβες κι ανηφόρες. Να κλείνεις τα μάτια και να είσαι σίγουρος πως τα πόδια σου δε θα σκοντάψουν, δε θα πέσεις, δε θα γκρεμοτσακιστείς.Αλλά δεν είναι έτσι.

Στο είπα ξανά, η ζωή δεν μπαίνει σε καλούπια.
Δεν ασφαλτοστρώνεται, δε γεμίζει προστατευτικά κιγκλιδώματα, κατάλαβέ το. Έχει το ρίσκο της. Το δέχεσαι, το παίρνεις και προχωράς. Κι όπου βγει.

Έχει τα πάνω και τα κάτω της.
Μόνο που εσύ δυσκολεύεσαι. Κι όσο ζορίζεσαι να δεχτείς την αλήθεια της, τόσο μιζεριάζεις.

Κακομοιριάζεις για όλα εκείνα που θέλησες και δεν ήρθαν. Γκρινιάζεις για όσα πέρασαν και δε στάθηκαν.

Δουλειές, άνθρωποι, λεφτά, ευκαιρίες.
Τόσα και τόσα έχεις να μετράς στο τεφτέρι της κακοτυχίας σου. Και δεν ξεχνάς. Μήτε αφήνεις και τους άλλους να τα ξεχάσουν. Αντίθετα, αναμασάς κάθε σου δύσκολη στιγμή, κάθε αναποδιά, κάθε αποτυχία.

Αναθεματίζεις τη μοίρα σου, μουρμουρίζεις για τη ζωή σου.
Στραβώνεις τα μούτρα σου κι αναστενάζεις για όλα εκείνα που πιστεύεις ότι αξίζεις μα δεν ήρθαν ποτέ.
Και δε σκέφτηκες ποτέ, μίζερε, κακόμοιρε άνθρωπε πως οφείλεις να είσαι ευγνώμων και μόνο που ζεις.

Ευγνώμων για τους ανθρώπους που έχεις να μοιράζεσαι τη ζωή σου. Ευγνώμων για όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά που απολαμβάνεις: ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, την υγεία, το μεροκάματό σου.

Όχι, μπορεί να μην έχεις πολλά. Και τι έγινε; Κάποιοι δεν έχουν τίποτα. Μπορεί να χρωστάς, να βιώνεις έντονα την κρίση, να ζορίζεσαι. Κάποιοι άλλοι, όμως, είναι σε χειρότερη φάση από τη δική σου.

Πρόσεχε, λοιπόν, τι λες. Και κυρίως μάθε να διαχειρίζεσαι τη ζωή σου. Μάθε να τη δέχεσαι όπως έρχεται, άλλοτε στα πάνω κι άλλοτε στα κάτω. Άλλοτε με τις ανηφόρες και τις δυσκολίες της κι άλλοτε με τις ευκολίες. 

Δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα φέρει. Μόνο να προσπαθείς μπορείς. Να ελπίζεις κάθε μέρα για το καλύτερο και να το διεκδικείς. Έχε τα εσύ καλά με τον εαυτό σου, πάλεψε για τα όνειρα και τους στόχους σου κι όλα θα γίνουν. Κι αν δε γίνουν, γιατί κανένα συμβόλαιο δεν υπογράφτηκε ποτέ μαζί της, ας είναι… Έτσι το θέλησε το Σύμπαν, έτσι θα γίνει.

Μόνο μη μιζεριάζεις.
Τη μιζέρια μπορεί να τη φλέρταραν πολλοί. Το μίζερο άνθρωπο, όμως, δεν τον θέλησε ποτέ κανείς. Γιατί βαθιά μέσα του, κρύβει αχαριστία για το θαύμα της ζωής. Αχαριστία για εκείνες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται κάθε μέρα για την αλλαγή που τόσο επιθυμεί στη ζωή του.

Γι’αυτό πάψε να μιζεριάζεις και ζήσε. Απόλαυσε κάθε δευτερόλεπτο που σου δίνεται. Δέξου το σαν ευκαιρία. Μια ακόμη ευκαιρία για να αλλάξεις ότι δε σου αρέσει στη ζωή σου. Εκμεταλλεύσου την, δίχως γκρίνιες. Γατζώσου πάνω της με πείσμα, υπομονή κι επιμονή.

Βλέπεις, δεν ξέρεις ποτέ αν αυτή η ευκαιρία που περνάς τώρα στα αζήτητα θα είναι και η τελευταία…




Στεύης Τσούτση.
diaforetiko.gr

Έληξε το γιαούρτι στο ψυγείο; Οι 3 χρήσεις του που δεν σας παιρνούσαν καν από το μυαλό…!!!

Το καλοκαίρι το γιαούρτι είναι ένα προϊόν που βρίσκεται σχεδόν πάντα στο ψυγείο μας. Είναι δροσερό, ελαφρύ, ό,τι πρέπει για τα καλοκαιρινά μας γεύματα. Έχετε στο ψυγείο σας γιαούρτι και δεν προλάβατε να το καταναλώσετε όλο πριν λήξει; Δείτε τις τρεις φανταστικές χρήσεις του που μέχρι σήμερα αγνοούσατε!

Χρησιμοποιήστε το…

… για την περιποίηση του κήπου σας!
Και όμως! Το γιαούρτι είναι θρεπτικό όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα λουλούδια μας! Αναμείξτε σε ένα δοχείο ψεκάσματος ίση ποσότητα νερού και γιαουρτιού και ψεκάστε τα λουλούδια και τα λαχανικά σας στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας! Τα λαχανικά σας θα είναι πιο νόστιμα και τα λουλούδια σας πιο φρέσκα!

…στην επιδερμίδα σας!
Τι γιαούρτι κάνει καλό στην επιδερμίδα είτε όταν το τρώμε είτε όταν το βάζουμε κατευθείαν στο δέρμα μας! Τι μπορείτε να κάνετε; Βάλτε το για 2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και απλώστε το σε όλο σας το πρόσωπο. Αφήστε το να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά και έπειτα ξεβγάλτε με άφθονο ζεστό νερό.

Οι πόροι σας θα καθαρίσουν και αμέσως θα νιώσετε την επιδερμίδα σας πιο σφιχτή! Επίσης αν αρπάξατε λίγο στην παραλία από τον καυτό ήλιο, απλώστε το γιαούρτι κατευθείαν στο δέρμα σας και αυτό θα σε ενυδατώσει και θα σας ανακουφίσει από τους πόνους του καψίματος!

… στα κατοικίδιά σας!
Το ξέρατε ότι το ληγμένο γιαούρτι κάνει πολύ καλό στο πεπτικό σύστημα του σκύλου ή της γάτα σας; Και όμως! Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν δύο φορές το μήνα να δίνουμε στα κατοικίδιά μας λίγη ποσότητα ληγμένου γιαουρτιού καθώς το βακτήριο που περιέχεται σε αυτό βοηθάει πολύ το πεπτικό τους σύστημα. 

Κάθε 15 μέρες λοιπόν βάλτε στο μπολάκι του κατοικιδίου σας ¼ του φλιτζανιού ληγμένο γιαούρτι και μην αγχώνεστε , ο πιστός σας φίλος θα το φάει!




mothersblog.gr

Ξέρεις τι θα σου συμβεί έαν μυρίσεις Δεντρολίβανο ???

Η εισπνοή της μυρωδιάς του δεντρολίβανου ενισχύει τη μνήμη κατά 15%, βελτιώνοντας την ανάκληση μνήμης και την ικανότητα να θυμάστε να κάνετε πράγματα στο μέλλον.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northumbria τοποθέτησαν 150 υγιείς ηλικιωμένους σε δωμάτια που είχαν εγχυθεί είτε με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, είτε με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή καθόλου άρωμα, και στη συνέχεια εξέτασαν την ικανότητά τους να θυμούνται να κάνουν κάτι σε δεδομένο χρόνο, όπως λήψη φαρμάκων ή αποστολή επιστολής αφού δουν ένα γραμματοκιβώτιο.

Όσοι είχαν βρεθεί στο δωμάτιο με άρωμα δεντρολίβανου παρουσίασαν σημαντικά βελτιωμένη προοπτική μνήμης και εγρήγορσης, 15% υψηλότερα από εκείνους που είχαν βρεθεί στο δωμάτιο χωρίς άρωμα.

Όσοι ξεκίνησαν στο δωμάτιο με λεβάντα εμφάνισαν σημαντικά αυξημένη ηρεμία, με μειωμένη ικανότητα να θυμούνται να κάνουν κάτι τη δεδομένη στιγμή.

Η μελλοντική μνήμη «είναι κρίσιμη για την καθημερινή λειτουργία» μας. Για παράδειγμα: όταν κάποιος πρέπει να θυμάται να παίρνει φάρμακα σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ενίσχυση της μνήμης στη χημική ένωση που δίνει στο δεντρολίβανο τη χαρακτηριστική του μυρωδιά – 1,8-κινεόλη. 

Η ένωση δρα με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα που έχουν άδεια για τη θεραπεία της άνοιας, αποτρέποντας τη διάσπαση ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. 

Και η εισπνοή του είναι ο καλύτερος τρόπος για να εισέλθει η ένωση στον εγκέφαλο.

Συνιστάται να διαχέετε ή να καίτε λάδι δεντρολίβανου και να εισπνέετε τακτικά.

Το δεντρολίβανο έχει τη φήμη ότι βελτιώνει τη μνήμη εδώ και αιώνες. Ακόμα και ο Σαίξπηρ είπε ότι το δεντρολίβανο είναι για τη θύμηση.

Μια ακόμη πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το δεντρολίβανο βοηθά όχι μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τα παιδιά. Σε ένα παρόμοιο πείραμα, τα παιδιά που κάθονταν σε δωμάτια με άρωμα δεντρολίβανου σημείωσαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ μνήμης και παιχνίδια με λέξεις.




Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Σςςςςς. Όταν η ζωή πληρώνει, κάντε ησυχία…!!!

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την στιγμή που η ρόδα γυρίζει και ο καθένας λούζεται τις επιλογές του ή ακόμα και τις πράξεις του.

Αργεί να έρθει η πληρωμή δεν λέω, αλλά η γλύκα είναι ίδια γι’αυτούς που πληγώθηκαν άδικα. 

Μπορεί να μην σε νοιάζει πια, να μην πονάς, αλλά μια ικανοποίηση την νιώθεις ρε γαμώτο, για όλες εκείνες τις στιγμές που τα μάτια σου γέμιζαν δάκρυα και η καρδιά σου έσπαγε σε χίλια κομμάτια εξαιτίας τους.

Και λύπη νιώθεις αλλά γι’αυτούς, όχι για σένα. Ή μάλλον οίκτο θα πω.Πλέον λυπάσαι για την δική τους κατάντια, ειδικά όταν βλέπεις ότι εκείνοι τελικά είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δυστυχίας τους.

Είναι λυπηρό να τους βλέπεις να προσπαθούν να δείξουν ότι είναι καλά, άνετοι και τέτοια κουραφέξαλα αλλά οι πράξεις τους να δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.Γελοίοι θα χαρακτηριζόνταν άνετα.

Ας τους αφήσουμε λοιπόν να πλαγιάζουν μακριά από την αγάπη. Λυπήσου τους όταν τους βλέπεις να βολεύονται σε κρύες αγκαλιές, βροντοφωνάζοντας πόσο ιδανικές είναι, κοροιδεύοντας όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τον άνθρωπο που είναι δίπλα τους.

Κι εκεί έρχεται η απόλυτη αηδία! Εκεί πέφτουν ακόμα πιο χαμηλά στα μάτια σου γιατί ανακαλύπτεις και την υποκρισία που έκρυβαν. Ανακαλύπτεις πόσο ξεφτίλες ήταν τελικά!

Σιωπήστε λοιπόν και αφήστε τους στην απόλυτη μοναξιά της ψυχής τους. Κι αυτή η μοναξιά δεν υποφέρεται.

Κάνετε ησυχία μωρέ σας λεω, είναι η στιγμή που η ζωή κάνει ταμείο και μοιράζει τα χρωστούμενα σε όλους!

Μην περιμένεις από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι θα πει αγάπη, να σ’ αγαπήσουν! 

Δεν μπορούν, δεν έμαθαν ποτέ τον τρόπο να το κάνουν.Έμαθαν μόνο να παίρνουν αλλά και πάλι δεν τους φτάνει.Όσα κι αν τους δώσεις, πάντα θα τους είναι λίγα, όπως κι αυτοί.

Έμαθαν να ζητούν την προσοχή σου αλλά όταν έρχεται η στιγμή που ζητάς λίγο τη δική τους, θα σου πουν ότι δεν τους καταλαβαίνεις.Έμαθαν να είναι το επίκεντρο του κόσμου κι αν λίγο κουραστείς, θα σου ζητήσουν και τα ρέστα απ’ αυτά που εσύ ξόδεψες.

Κάνουν τα πάντα προκειμένου να τραβούν τα βλέμματα κι όταν δεν το πετυχαίνουν γίνονται επιθετικοί, πολλές φορές και λεκτικά βίαιοι. 

Σου παρουσιάζονται σοφοί για να σε κερδίσουν, αλλά είναι γεμάτοι κόμπλεξ και ανασφάλειες. Ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα κάνουν αγώνα για ένα λάικ ή ένα σχόλιο, γιατί έτσι νομίζουν ότι επιβεβαιώνονται!

Γελοίους θα τους χαρακτηρίσω εγώ και αδιάφορους! Και είναι πολύ λυπηρό όσο και απογοητευτικό, να βλέπεις ανθρώπους που τους έδωσες όλη την αγάπη που φύλαγες μέσα σου, όλη την προσοχή και όλο το χρόνο που διέθετες, να καταντούν άψυχα κουφάρια σε μια δήθεν ευτυχία! 

Άστους εκεί λοιπόν, εκεί τους άξιζε πάντα να είναι! Κι αφού έσπειραν καβάτζες, είναι λογικό να θερίζουν μοναξιές.

Εσύ κοίτα τη γαλήνη και την ηρεμία που τώρα αισθάνεσαι και φαντάσου! Φαντάσου αν μπόρεσες να δώσεις τόση αγάπη στον σκάρτο άνθρωπο, πόση ακόμη φυλάς μέσα σου για τον σωστό.

Σςςςςςςς…….!
Κάνε ησυχία, ν’ ακούσεις το κλάμα της μοναξιάς, που οι ίδιοι επέλεξαν! 

Δες τη θλίψη στο βεβιασμένο χαμόγελό τους. Νιώσε την άδεια αγκαλιά τους και λυπήσου τους. Οσφρήσου τη μυρωδιά της σάπιας ψυχής τους και κοίτα το κενό βλέμμα τους και τα άδεια χέρια τους. 

Δες το τρεμάμενο περπάτημά τους, σχεδόν σέρνονται…

Πάμε καρδιά μου, εδώ πονούσε πολύ!
Τώρα εσύ πάλι γελάς και είσαι ευτυχισμένη. Βλέπεις η ζωή, έκανε και το δικό σου ταμείο και αυτή τη φορά, σου έδωσε αυτό που αξίζεις!