Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε Ενσυναίσθηση και είστε πολύ ευαίσθητοι στις Ενέργειες...!!!!

Ολόκληρο το Σύμπαν, ξεκινώντας από τα αστέρια στον ουρανό μέχρι τα άτομα που τα δημιουργούν, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου που ζούμε και τα σώματα μας, όλα όσα βλέπουμε ή κάνουμε, είναι κατά βάση φτιαγμένα από την Παγκόσμια Ενέργεια.

Επειδή οτιδήποτε έχει ενέργεια, έχει και δόνηση η οποία καθορίζει την φύση και τα παράγωγα του, έτσι και οι άνθρωποι έχουν την δική τους εσωτερική δόνηση.

Η δόνηση ως φυσικό φαινόμενο και η πνευματική δόνηση των ανθρώπων είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Μία από τις σπουδαιότερες ιδιότητες και δυνάμεις του ανθρώπου είναι η ικανότητα να εκφράζει και να δέχεται σκέψεις. Μια σκέψη είναι συμπυκνωμένη μορφή παγκόσμιας (κοσμικής) ψυχικής ενέργειας που δημιουργείται και κατευθύνεται από μια συγκεκριμένη οντότητα.

Για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια να ορίσουμε τι είναι η σκέψη, είναι απαραίτητο να πούμε πως πρέπει και μπορεί να ελέγχεται από το άτομο που την δημιουργεί, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το πετυχαίνουν αυτό. 

Μια σκέψη είναι, επομένως, μια πιο συμπυκνωμένη μορφή πνευματικής ή ενεργειακής φανέρωσης.

Οι ψυχές που είναι ευαίσθητες στις παγκόσμιες δονήσεις έχουν περισσότερη επίγνωση της ενέργειας γύρω τους. Τείνουν να νιώθουν την ενέργεια του περιβάλλοντος και ακόμα την ενέργεια των ατόμων που δεν γνωρίζουν.

Καθώς η δόνηση του πλανήτη συνεχίζει να αυξάνεται, περισσότεροι άνθρωποι γίνονται δεκτικοί στην παγκόσμια ενέργεια γύρω τους.

Εδώ βρίσκονται 8 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ενσυναίσθηση και είστε πολύ ευαίσθητοι στην Παγκόσμια Ενέργεια:

Γνωρίζετε τις φάσεις του φεγγαριού.
Σε κάθε ημερολογιακό μήνα, το Φεγγάρι ολοκληρώνει έναν κύκλο κίνησης από την Νέα Σελήνη έως την Πανσέληνο. Το φεγγάρι αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα και οι ευαίσθητες ψυχές συχνά συγχρονίζονται με τις σεληνιακές φάσεις.

Κατά τη διάρκεια της Πανσέληνου, τα άτομα με ενσυναίσθηση νιώθουν ένα κάλεσμα και μια επιθυμία να απελευθερώσουν ή να τελειώσουν συγκεκριμένα πράγματα. Κάποιοι μπορεί να δυσκολευτούν να κατανοήσουν την ιδιαίτερη σύνδεση που έχουν με την Σελήνη. Μερικές φορές, τους κάνει να νιώθουν άβολα κατά τη διάρκεια των σεληνιακών φάσεων.

Είστε ευαίσθητοι στην συναισθηματική κατάσταση των άλλων ανθρώπων
Τα άτομα με ενσυναίσθηση συχνά μπορούν να πουν πως αισθάνεται ένα άλλο άτομο και μπορούν ακόμα να νιώσουν τα συναισθήματα του σαν δικά τους. Μπορούν επίσης να πουν τι νιώθει ένα άτομο ακόμα και αν δεν βρίσκεται κοντά.

Αυτό μπορεί να είναι εξουθενωτικό, και γι αυτό είναι σημαντικό τα άτομα με ενσυναίσθηση να προστατεύουν την ενέργεια τους. Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε και να απελευθερώσετε μια συναισθηματική υπερφόρτωση.

Αισθάνεστε δυσφορία σε μέρη με πολύ κόσμο
Τα άτομα με ενσυναίσθηση μπορεί να νιώσουν καταπιεσμένοι και ελαφρώς ταραγμένοι όταν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο με πολλά άτομα ή ακόμα και σε δημόσια μέρη. Αυτό γίνεται επειδή λαμβάνουν την ενέργεια των γύρω τους.

Γνωρίζουν επίσης περισσότερο το περιβάλλον τους, κάτι που σημαίνει πως συγκεκριμένοι ήχοι, μυρωδιές και φώτα μπορούν να τους καταβάλλουν.

Είναι ένα δύσκολο θέμα γι αυτό είναι σημαντικό να αναπτύξουν προστατευτικά εργαλεία.

Έχετε πολύ καλή διαίσθηση
Καθώς τα άτομα με ενσυναίσθηση έχουν συνείδηση του περιβάλλοντος τους και της ενέργειας των άλλων, η διαίσθηση τους είναι συχνά πολύ δυνατή. Μπορούν να καταλάβουν πράγματα πριν συμβούν ή να νιώσουν όταν ένα κοντινό τους άτομο είναι σε δύσκολη κατάσταση.

Αναζητείτε πνευματική σύνδεση
Οι άνθρωποι με πιο υψηλή ευαισθησία στην Παγκόσμια Ενέργεια έχουν την βαθιά επιθυμία να βρουν μια πνευματική σύνδεση με τον σύντροφο τους, να δημιουργήσουν μια πνευματική οικογένεια και ακόμα ένα σπίτι στο οποίο μπορούν να αντηχούν σε πνευματικό επίπεδο.

Ζωντανά όνειρα
Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση έχουν έντονα και ζωντανά όνειρα, γεμάτα με δημιουργικότητα, τα οποία συχνά μπορούν να θυμηθούν λεπτομερώς. Γι αυτούς τους ανθρώπους, τα όνειρα είναι μια ευκαιρία να ταξιδέψουν σε άλλες διαστάσεις, να εξερευνήσουν άλλα επίπεδα πραγματικότητας και να βιώσουν μια μη-σωματική κατάσταση.

Πνευματική ανάπτυξη
Λόγω της ενσυναίσθησης, της δημιουργικότητας και της επιθυμίας τους να μάθουν περισσότερα για την ανάγκη της ψυχής, αυτά τα άτομα είναι έτοιμα να ανοίξουν το μυαλό τους οποιαδήποτε στιγμή για να δουν τον κόσμο από πολλές οπτικές γωνίες.

Συχνά βιώνουν πνευματικές αφυπνίσεις μέσω μοναδικών εμπειριών όπως με την πρόσβαση στην ενέργεια Κουνταλίνι ή το άνοιγμα του τρίτου ματιού.

Συνεχής αναζήτηση για έναν σκοπό
Για τα άτομα με ενσυναίσθηση, η ζωή δεν είναι απλώς δουλειά, οικογένεια, ασφάλεια, ή μόνο απολαύσεις. Νιώθουν πως η ζωή είναι κάτι μεγαλύτερο και βαθύτερο και περνούν πολύ χρόνο με το να σκέφτονται το αληθινό της νόημα.

Προσπαθούν να ενσωματωθούν σε αυτόν τον κόσμο με ένα συνεκτικό και θετικό τρόπο για να δώσουν την προσωπική τους συμβολή. Καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να γίνει το νόημα της ζωής τους, μπορεί μερικές φορές να νιώθουν απογοητευμένοι από αυτούς που δεν έχουν την ίδια αντίληψη.

Αναπτύξτε και φροντίστε την ευαισθησία σας στην Παγκόσμια Ενέργεια

· Παρατηρήστε και αναλύστε τις συναισθηματικές σας καταστάσεις κατά τη διάρκεια των διαφορετικών εποχών του χρόνου και των σεληνιακών φάσεων.

· Φτιάξτε ένα ημερολόγιο ονείρων και γράψτε τα πιο ζωντανά όνειρα που έχετε. Τακτικά ξανά-διαβάστε το και προσπαθήστε να βρείτε επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Αυτό θα σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε τα όνειρα σας και να βρείτε ένα βαθύτερο νόημα σε αυτά.

· Διαλογιστείτε περισσότερο, ειδικά στην φύση, για να νιώσετε την ενέργεια όλων των ζωντανών όντων και το πώς όλα είναι αλληλένδετα.

· Παρατηρήστε τα αστέρια και τον ουρανό για να εμβαθύνετε την σύνδεση σας με το Σύμπαν.

Σας περιγράφουν αυτά τα σημάδια; Αν ναι, πως σας επηρεάζει ή σας ωφελεί η ευαισθησία σας στην Παγκόσμια Ενέργεια;




Μάγεια Τ.

Επιβάλλεται σήμερα, όταν ο άνθρωπος έχει τέτοιες καταπληκτικές επιτυχίες στην Ετερογνωσία, να στραφεί και στην Αυτογνωσία...!!!!

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ, ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ.

Πυθαγόρας. Ο πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας. Ο μέγας αυτός μύστης επέβαλε πρακτικά στους μαθητές του την άσκηση της αυτογνωσίας :

“Μη δεχθείς ποτέ στα μάτια σου τον ύπνο πριν εξετάσεις προσεκτικά ένα ένα τα έργα της ημέρας εκείνης ρωτώντας τον εαυτό σου:

Σε ποια έσφαλα;
Τι καλό έκανα;
Τι έπρεπε να κάνω και το παρέλειψα;

Αφού αρχίσεις από το πρώτο έργο της ημέρας προχώρα μέχρι το τελευταίο. Έπειτα από τον έλεγχο να επιπλήττεις (καταδικάζεις) τον εαυτό σου για τις κακές πράξεις για δε τις καλές να ευχαριστιέσαι ολόψυχα. Μ’ αυτά ασχολήσου, αυτά μελέτα με προσοχή, αυτά είναι ανάγκη να αγαπήσεις με ζήλο”.

Τα σχόλια περιττεύουν.

Μόνο η περικοπή αυτή, απ’ τη διδασκαλία των Πυθαγορείων αν παρέμενε, θα ήταν ικανή να δείξει το υπέροχο ηθικό της ύψος. Κι όμως πέρασαν 2500 χρόνια και την θαυμάσια αυτή μέθοδο, της ανύψωσής μας σε μεγαλειώδη θέση, με τον αυτοέλεγχο και την καθημερινή αυτοκριτική, δεν επιχείρησαν να εφαρμόσουν οι παιδαγωγοί στην εκπαίδευση των νέων.

Δεν είναι παράδοξο. Η καθολίκευση της εκπαίδευσης μόλις απ’ τις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε και στον 20ο επιβλήθηκε συστηματικότερα. Έπειτα κατά τους δυο αυτούς τελευταίους αιώνες οι επιστημονικές επιτυχίες των ερευνητών στις θετικές λεγόμενες επιστήμες θάμπωσαν τους συντάκτες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πίστεψαν στην παντοδυναμία της ετερογνωσίας και για την αυτογνωσία δεν έμεινε θέση…

Να μια σημαντική και κεφαλαιώδης ατέλεια των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων όλων των βαθμίδων.

Είναι ακατανόητο όσο και απαράδεκτο να αφιερώνονται τόσοι κόποι και μόχθοι και δαπάνες και αγωνίες και να δοκιμάζονται πικρίες και απογοητεύσεις για την ετερογνωσία και για την αυτογνωσία, αυτό τούτο το «νοούν», να μη διατίθενται ούτε λίγα λεπτά της ώρας κάθε μέρα.

Επιβάλλεται σήμερα, όταν ο άνθρωπος έχει τέτοιες καταπληκτικές επιτυχίες στην ετερογνωσία, να στραφεί και στην αυτογνωσία. Τι ωφελεί αν οι επιστήμονες πέτυχαν να «ζυγίσουν» τα άστρα και να υπολογίζουν το βάρος τους ή να μετρούν τον αριθμό των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων των ατόμων της ύλης και με τη διαταραχή της αναλογίας της σύνθεσής τους να αποδεσμεύουν την γιγάντια ενέργεια που εκλύουν, αν δεν αποκαλύψουν και δεν αξιοποιήσουν και την μέσα στον άνθρωπο, την εξίσου αξιοθαύμαστη δυναμικότητα;

«Εις εαυτόν συνελού…» (στον εαυτό σου συγκεντρώσου) παραγγέλνει Μάρκος Αυρήλιος, «ένδον βλέπε» (μέσα σου βλέπε) «ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη εάν αεί σκάπτης».

Αν γίνεται συνεχώς αυτή η προσπάθεια, τότε, διαυγής σαν την πηγή του νερού, θα αναβλύζει από μέσα μας και θα πλημμυρίζει το Είναι μας από χαρά και ευτυχία.

Διότι, η πηγή του αγαθού (αυτού δηλ. που σώζει και ωφελεί) αναβλύζει από μέσα μας.

Το κλειδί, λοιπόν, της θύρας δια της οποίας διερχόμενος ο άνθρωπος κατευθύνεται στην ευδαιμονία είναι η αυτογνωσία.

Με την αυτογνωσία φερόμαστε ταχύτερα και σταθερότερα στην γνώση και στην μάθηση, των οποίων την ακρότατη βαθμίδα κατέχει η απροσπέλαστη για τον άνθρωπο Σοφία.

Οδηγούμαστε με την ηθική διαβίωση, στην τελείωση, τον μοναδικό αλλά και ύψιστο σκοπό της γήινης ύπαρξης του ανθρώπου, και φτάνουμε στην δυνατή γαλήνη και ηρεμία πνεύματος και ψυχής, προϋποθέσεις της ευτυχίας.




Οι 3 ερωτήσεις που κάνω στα παιδιά μου πριν κοιμηθούν…!!!!

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού μιλά για το πώς θα διαχειριστείς μερικές ανησυχίες των παιδιών σου

Κάθε βράδυ κάνουμε πολλές συζητήσεις με τις μικρές. Η Ιωάννα 6 ετών, έχει φυσικά πολύ περισσότερα να μου εκφράσει, ωστόσο και η Αναστασία που είναι πλέον 3 ετών, μου μιλάει πολύ ανοιχτά για όλα όσα σκέφτεται. 

Η Ιωάννα, ως χαρακτήρας είναι πιο εσωστρεφής και παρατηρεί όλες τις δικές μου αντιδράσεις. Η Αναστασία από την άλλη, θα πει αυτό που θα σκεφτεί χωρίς περιορισμούς και αναστολές.

Όταν ήμουν παιδί, θυμάμαι ότι είχα την ανάγκη να μοιραστώ τα πάντα με τον μπαμπά μου. Σκέψεις προβληματισμούς, γεγονότα… Ένιωθα πολύ άνετα να του μιλάω για τα πάντα. Κλείναμε την πόρτα του δωματίου μου και μιλούσαμε με τις ώρες. Κάποιες φορές έμπαινε με περιέργεια η μαμά μου και ρωτούσε Μα τι λέτε τόσες ώρες;

Για εκείνη, ένα συν ένα ίσον δύο. Τα πράγματα δεν ήθελαν ανάλυση. Ο μπαμπάς όμως ήθελε να ακούσει και την παραμικρή μου σκέψη. (Βέβαια, αν οι ατέρμονες συζητήσεις δεν έβγαζαν κάπου, εκεί ερχόταν η μαμά και έλυνε τον γρίφο).

Ο μπαμπάς άκουγε πάντα χωρίς διάθεση κριτικής, πάντα με την πίστη σε εμένα ότι θα κάνω το καλύτερο, πάντα με παρηγορητικό και ενθαρρυντικό ύφος αν κάτι μου είχε πάει στραβά. Πρέπει να του το αναγνωρίσω. 

Είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μου. τότε δεν μπορούσα όλο αυτό να το αξιολογήσω. 

Τώρα όμως που έκανα κι εγώ παιδιά, καταλαβαίνω ότι μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες είναι να χτίσω μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. 

Να ξέρουν και να νιώθουν κάθε λεπτό, ότι θα είμαι εκεί για εκείνα με κάθε κόστος. 

Να είναι σίγουρα μέσα τους ότι μπορούν να με εμπιστευτούν και να βασιστούν σε μένα όταν θα το χρειαστούν.

Κάθε βράδυ λοιπόν, τους κάνω αυτές τις ερωτήσεις :

1. Τι σε έκανε σήμερα να γελάσεις ;
2. Τι σε έκανε σήμερα να κλάψεις;
3. Τι έμαθες σήμερα;

Μπορεί κάποιες ημέρες οι απαντήσεις να είναι πολύ μονολεκτικές. Μπορεί η όλη συνομιλία να διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, όμως είναι αρκετά για να πάρουν τα παιδιά το μήνυμα ότι είμαι εκεί για να τα ακούσω και ότι είναι σημαντικός ο λόγος που κλαίνε ή γελάνε. Είναι σημαντικό αυτό που έμαθαν.

Κάποιες άλλες φορές, οι μικρές ανοίγονται πολύ για αυτά που νιώθουν και σκέφτονται. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες τους και συζητάμε πάντα με μια θετική κατάληξη, όσο άσχημα κι αν νιώθουν για το οτιδήποτε.

Η Αναστασία μια μέρα μου είπε Με έκανε κλάψω που έφυγες να πας στο γραφείο και γι’ αυτό θέλω να σταματήσεις να δουλεύεις Ουπς. Δυσκολεύτηκα μέσα μου (οι γνωστές ενοχές της μητέρας). 

Της εξήγησα λίγο γιατί δουλεύουμε και της υποσχέθηκα αμέσως ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να δουλεύω λιγότερες ώρες και της είπα ότι κι εμένα, μου λείπει όποτε δεν είμαστε μαζί. Ευχαριστώ μαμά, μου απάντησε εκείνη.

Το παιδί θα σου ανοιχτεί εάν δεν το κρίνεις, εάν δεν το διορθώνεις, εάν δεν πανικοβάλλεσαι και αγχώνεσαι από αυτά που θα ακούσεις, εάν νιώθει ότι το εμπιστεύεσαι και αν καταλαβαίνει ότι σέβεσαι τις αποφάσεις του.




YPNOS© themamagers.gr

Ξεκίνα την αφύπνιση σου,προβλημάτισε τη σκέψη σου, ΑΠΟ ΕΔΏ : Το Imajicon…!!!!

Τι αξίζει ο ουρανός αν δεν έχεις κάτι για να τον συγκρίνεις;

Δίχως μια γεύση Κόλασης πως θα μπορούσες να εκτιμήσεις τον Παράδεισο;

Καμία αμφιβολία, καμία σκέψη, καθόλου λογική. Με περισσή εγωπάθεια οι άνθρωποι, δεν αμφιβάλουν καθόλου για τίποτα και χωρίς σκέψη, αναφέρουν το ένα ή το άλλο απόφθεγμα, αφορισμό ή κείμενο, φιλοσοφική θέση ή θεωρία και το αποδίδουν με σιγουριά χωρίς σκέψη ή έστω αμφιβολία, στον ένα ή στον άλλο φιλόσοφο, ενώ δεν γνωρίζουν καν αν... 

αυτός το είπε έτσι ή αλλιώς γιατί σαν πρόσωπο δεν είναι σίγουρο ό,τι υπήρξε και τα υποτιθέμενα λεγόμενα του είναι λόγια άλλων ανθρώπων, σκέψεις άλλων ανθρώπων - ποιος ξέρει αν είναι καν ανθρώπων - που απλώς επαναλαμβάνουν παπαγαλίζοντας κατά πως τους βολεύει, διαιωνίζοντας σωστά και λάθη, ανάκατα μέχρι σήμερα.

Σκέψου πόσο ανόητος φαίνεσαι, όταν λες -αν δεν το δω μα τα μάτια μου δεν το πιστεύω- και άλλες ανάλογες μεγαλοστομίες, ειδικά όταν όλα όσα παπαγαλίζεις είναι λόγια άλλων, που δεν είδες ποτέ και δεν μπορείς να είσαι καν σίγουρος, πως αυτοί τα είπαν, ή αν καν υπήρξαν με σιγουριά! 

Και αυτό το «αν δεν το δω με τα μάτια μου …» αποκλείει τους τυφλούς απ’ την γνώση; Είδες ΕΣΥ ό,τι η γη είναι στρογγυλή … με τα μάτια σου; Που το ξέρεις ό,τι είναι στρογγυλή αφού δεν την είδες;

Αν τα μάτια σου σε κοροϊδεύουν - ειδικά αν δεν έχεις καλλιεργήσεις τον εγκέφαλο σου, γιατί με τον εγκέφαλο βλέπεις και όχι με τα μάτια - σκέψου σε τι πέλαγος άγνοιας κολυμπάς όταν αυτά που καλλιεργούν το εγκέφαλο δεν είναι και τόσο σίγουρο … ό,τι είναι έτσι όπως λέγονται !

Όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε οι άνθρωποι, τι είναι η βαρύτητα τι είναι το ηλεκτρικό φορτίο, όταν ακόμα κινούμαστε με πετρέλαιο, όταν και την πυρηνική ενεργεία την μετατρέπουμε σε ηλεκτρική με τρόπο σαν το παράδειγμα: 

οι δυο ενέργειες είναι δυο δωμάτια μεσοτοιχία, κι εμείς περνάμε από το ένα στ’ άλλο μέσω του άλφα Κενταύρου (spontaneous idea), όταν την τύφλα μας την καταραμένη έχουμε ακόμα για το πληροφοριακό περιεχόμενο του DNA κλπ κλπ, εντούτοις δεν μας λείπει η εγωπάθεια της σιγουριάς, για τους χαριτωμένους νομούς που «ανακαλύψαμε» !!!

«Το μόνο Σίγουρο είναι η Εικασία»

Οι «μεγάλοι επιστήμονες» λεν πως «Αν δεν παρατηρήσεις κάτι, αυτό δεν υπάρχει και υπάρχει από την στιγμή που ο παρατηρητής, παρατηρεί το παρατηρούμενο.» Ναι αλλά αν δεν το παρατηρήσει, ο παρατηρητής, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει, απλά δεν υπάρχει ΜΟΝΟ για τον συγκεκριμένο παρατηρητή. 

Επομένως πρόσεχε τι παρατηρείς αν δεν θέλεις να του δώσεις υπόσταση. Αν κοιτάς την Άβυσσο, σε λίγο θα σε κοιτάξει κι αυτή κι αν δεν είσαι ικανός να την αντιμετωπίσεις… φίδι κολοβό που σε περιμένει ! 

και το θέμα δεν είναι να την παρατηρείς εσύ, δεν τρέχει και τίποτα, το μεγάλο παιχνίδι αρχίζει όταν σε πάρει πρέφα αυτή κι αρχίζει να σε παρατηρεί… Βαράτε βιολιτζήδες τότε !!!

Δεν αναφέρθηκα καθόλου στο Χάος, ναι σε αυτό το σαγηνευτικό, το ελεύθερο, το αρχέγονο, μαγευτικό, δημιουργικό, εύπλαστο, άμορφο, πέρα από τις σκέψεις και λέξεις, αυτό το Χάος απ όπου ο Νους μας αντλεί σκέψεις ενέργεια, λέξεις και πλάθει πραγματικότητες. 

Το Χάος είναι ο θάνατος κάθε παράδεισου και κάθε κόλασης, το Χάος είναι η φωτιά του Φοίνικα που περιμένει να τον κάψει και να τον ξαναγεννήσει. 

Ναι το Χάος είναι η πηγή κάθε δημιουργίας, το αν θα είναι καλή ή κακή η κάθε δημιουργία, ελάχιστα ενδιαφέρει τον παίχτη της ζωής, γιατί αν έφταχνε μόνο καλές δημιουργίες … με τι θα έπαιζε;

Το Ιμάτζικον του George Henry Smith

Ο Ντάντορ έγειρε πίσω στο ζεστό μετάξι του καναπέ και τεντώθηκε νωχελικά. Ύστερα, άφησε τα μάτια του να περιπλανηθούν στο ψηλό ταβάνι του παλατιού του και μετά να χαμηλώσουνε στην όμορφη ξανθιά που ‘τανε γονατισμένη στα πόδια του. 

Η ξανθιά τελείωνε τη φροντίδα του άψογου πεντικιούρ του, ενώ η φιλήδονη καστανομάλλα με τους χυτούς γοφούς και τα σαρκώδη ολοκόκκινα χείλη έσκυβε να του ρίξει άλλη μια ρόγα σταφυλιού στο στόμα.

Περιεργάστηκε τη ξανθιά, που τ’ όνομά της ήτανε Σέσιλι κι αναλογίστηκε τις άλλες υπηρεσίες που του ‘χε προσφέρει στη διάρκεια της νύχτας. Ήτανε καλή, πολύ καλή. 

Αλλά σήμερα την έβρισκε βαρετή, όπως βαρετή έβρισκε και τη καστανομάλλα - πως τη λέγαν αυτή αλήθεια; - όπως βαρετές έβρισκε και τις χυμώδεις δίδυμες καστανομάλλες, όπως … Χασμουρήθηκε.

Μα γιατί, Θεέ μου, ήταν όλες τους τόσον εκνευριστικά ερωτιάρες και τόσο πρόθυμες να του ικανοποιήσουνε το κάθε κέφι και καπρίτσιο; «Θα ‘λεγε κανείς» σκέφτηκε με πικρόχολη γκριμάτσα, «πως όλες ήτανε δημιουργήματα της φαντασίας του. Ή μάλλον» - μόνο που δε γέλασε στη σκέψη - «σα να ‘τανε δημιουργήματα της μεγαλύτερης απ’ όλες τις εφευρέσεις του ανθρώπου:

το Ιμάτζικον».

-»Ορίστε, δεν είναι ωραία;» έκανε η Σέσιλι και τραβήχτηκε πίσω για να θαυμάσει με καμάρι τη δουλειά της. Ο Ντάντορ ένιωσε γελοίος. Ύστερα, η Σέσιλι τον έκανε να νιώσει ακόμα πιο γελοίος, όταν έσκυψε και φίλησε με τα φλογερά κόκκινα χείλη της το δεξί του πόδι. «Ω Ντάντορ! δεν ξέρεις πόσο σε λατρεύω!» του ψιθύρισε.

Εκείνος αντιστάθηκε στον πειρασμό να δώσει μια γερή κλοτσιά με το φρεσκοπεριποιημένου πεντικιούρ πόδι του, στα ολοστρόγγυλα και προκλητικά της πισινά. 

Συγκρατήθηκε όμως, γιατί ακόμα και σε κάτι τέτοιες στιγμές, όταν η ζωή με τούτες τις γυναίκες άρχιζε να του φαίνεται εξωπραγματική, προσπαθούσε να ‘ναι όσο μπορούσε πιο ευγενικός μαζί τους. 

Ακόμα κι όταν η λατρεία κι αγάπη τους απειλούσαν να τον πεθάνουν από βαρεμάρα, προσπαθούσε να ‘ναι καλός κι ευγενικός.

Έτσι αντί να κλωτσήσει τη Σέσιλι, προτίμησε να χασμουρηθεί. Το αποτέλεσμα ήτανε σχεδόν το ίδιο. Τα γαλανά μάτια της ανοίξανε διάπλατα από φόβο. Ακόμα κι η καστανομάλλα σήκωσε τα πελώρια μάτια της από το σταφύλι που κρατούσε και τα χείλη της αρχίσανε να τρεμουλιάζουν.

-»Δε δε σκοπεύεις να μας εγκαταλείψεις, ε;» ψέλλισε μ’ αγωνία η Σέσιλι. Ο Ντάντορ χασμουρήθηκε πάλι και της χάιδεψε αφηρημένα το κεφάλι.

-»Μόνο για λίγο, αγαπούλα».

-»Ω Ντάντορ!» έσκουξε η καστανομάλλα. «Δε μας αγαπάς;»

-»Ντάντορ μη μας αφήνεις, σε παρακαλώ», έκανε η ξανθιά ικετευτικά. «Θα κάνομε το παν για να σε κάνουμε ευτυχισμένο».

-»Το ξέρω» τη διαβεβαίωσε, στέκοντας όρθιος και τεντώνοντας το κορμί του. «Είστε κι οι δυο πολύ γλυκιές. Αλλά κατά κάποιο τρόπο νιώθω μέσα μου να με τραβά»

-»Μείνε σε παρακαλώ», τον παρακάλεσε η καστανομάλλα, πέφτοντας στα πόδια του. «Θα κάνουμε έν’ όμορφο πάρτι με σαμπάνιες. Θα σου προσφέρουμε ό,τι ποθεί η ψυχή σου. Θα πάμε να φωνάξουμε και τις άλλες κοπέλες. Θα χορέψω για χάρη σου»

-»Λυπάμαι Δάφνη», την έκοψε, έχοντας θυμηθεί τελικά τ’ όνομά της, «αλλά κορίτσια, αρχίσατε να μου φαίνεστε εξωπραγματικές κι όταν συμβαίνει αυτό, είμαι αναγκασμένος να φύγω».

-»Μα» η Σέσιλι έκλαιγε τώρα με τέτοια αναφιλητά που με δυσκολία έβγαζε τις λέξεις, «όταν μας αφήνεις … είναι σχε… σχεδόν… σα να … μας γυρίζεις … το διακόπτη».

Τα λόγια της τον μελαγχολήσανε λιγάκι, γιατί από μιαν άποψη ήταν αλήθεια. Όταν έφευγε ήτανε σχεδόν σα να τις έσβηνε, γυρίζοντας ένα διακόπτη. Αλλά, αλήθεια ή όχι, δε μπορούσε να κάνει τίποτα, γιατί η έλξη που ένιωθε να τον τραβά σε κείνο τον άλλο κόσμο ήταν ακατανίκητη.

Έριξε μια τελευταία ματιά στην απίστευτη χλιδή του τεράστιου παλατιού του, στην ομορφιά των γυναικών και στον ζεστό ήλιο που χυνόταν μες από τα παράθυρα.

Ύστερα από λίγο, όλ’ αυτά είχανε χαθεί.

Το πρώτο πράγμα που άκουσε βγαίνοντας από το Ιμάτζικον, ήτανε το ουρλιαχτό του ανέμου. Το πρώτο πράγμα που ένιωσε ήτανε το φοβερό κρύο. Το αμέσως επόμενο που του χτύπησε τ’ αφτιά, ήταν η τραχιά φωνή της γυναίκας του:

-»Ωστε δέησες επιτέλους να ‘βγεις από δαύτο, αχαΐρευτε;» του φώναξε. «Καιρός ήτανε, χαραμοφάη, μισή μερίδα άντρα!»

Είχε στ’ αλήθεια επιστρέψει στον Νεστρόντ, στη πιο παγωμένη κόλαση που ο άνθρωπος είχε αποικίσει στο σύμπαν. 

Κατ’ επανάληψην είχε πάρει απόφαση να μη ξαναγυρίσει ποτέ κει. Αλλά ξαναγύριζε, πίσω στον Νεστρόντ και στη γυναίκα του, τη Νόνα.

«Αρκετό καιρόν έλειψες, αναίσθητε!» βρυχήθηκε η Νόνα. Ήτανε μια πελώρια κοκαλιάρα, με λιγδιάρικα μαλλιά που κρέμονταν σα μαύροι σπάγκοι. 

Το πρόσωπό της ήτανε φαρδύ και πλακουτσό, με στενά χείλη και στραβά, κιτρινισμένα δόντια.

«Θεέ μου, είναι κακάσχημη», συλλογίστηκε αυτός, κοιτάζοντάς τη. Δίπλα της η Σέσιλι κι οι άλλες, ήτανε Θεές.

-»Και καλά έκανες που γύρισες, γιατί οι παγόλυκοι έχουν αρχίσει να ξεθαρρεύουνε και χρειαζόμαστε παγωμένη τύρφη για τη φωτιά και …»

Ο Ντάντορ στεκόταν ασάλευτος εκεί, ακούγοντας το ατέλειωτο κατεβατό από τις αγγαρείες που του ‘χε ετοιμάσει η γυναίκα του. «Μα» αναρωτήθηκε από μέσα του, «γιατί δε φώναζε κάποιον από τους αγαπητικούς της, από τα ορυχεία να τις κάνουνε;» 

Ήξερε δίχως να χρειάζεται να του το πούνε, πως οι εραστές της μπαινοβγαίνανε συνέχεια εκεί, όταν εκείνος απουσίαζε. Η Νόνα ήτανε τόσον άπιστη όσο κι ασκημομούρα. 

Κι εφόσον αναλογούσαν είκοσι άντρες για κάθε γυναίκα σε τούτο τον πλανήτη, της δίνονταν άφθονες ευκαιρίες να τον κερατώνει.

-»… κι ο στάβλος χρειάζεται νέα στέγη», τελείωσε η γυναίκα του. Μη παίρνοντας άμεση απάντηση, κόλλησε απειλητικά το πρόσωπό της στο δικό του. «Μ’ άκουσες τι σου είπα; Αυτές οι δουλειές πρέπει να γίνουνε!»

-»Σ’ άκουσα», αναστέναξε καρτερικά ο Ντάντορ.

-»Τότε τι στέκεσαι σα κόπανος; Κάτσε να περιδρομιάσεις το πρωινό σου και μετά τράβα έξω να δουλέψεις».

Το πρωινό ήταν ένα χοντρό, σιτεμένο κομμάτι χοιρινό, όλο ξίγκι κι ένα πιάτο χλιαρός χυλός. Του κάθισε στο λαιμό, αλλά τελικά κατάφερε να το πάει κάτω. Ύστερα φόρεσε τη θερμοφόρμα και τις γούνες του και κίνησε για τη πόρτα.

-»Ξέχασες ζωντόβολο!» του φώναξε η γυναίκα του, παίρνοντας μια προστατευτική μάσκα προσώπου από τα συμπράγκαλα που γεμίζανε το τραπέζι και πετώντας τη προς το μέρος του: «Θες να ξυλιάσει η μύτη σου και να σου πέσει»;

Ο Ντάντορ φόρεσε τη μάσκα του γοργά για να κρύψει την οργή από το πρόσωπό του. Ύστερα άνοιξε τη πόρτα και βγήκε έξω. Ο άνεμος τον χαστούκισε στο πρόσωπο, στέλνοντας χαλάζι από παγοκρύσταλλα στη μάσκα του. Ο Νεστρόντ! Θεέ μου, γιατί στο Νεστρόντ; 

Ατενίζοντας το παγερό τοπίο, αναλογίστηκε με λαχτάρα τη σχετική ζεστασιά της καλύβας του. 

Η σκέψη του πέταξε στον μαύρο θαλαμίσκο του Ιμάτζικον. Στεκότανε στη μόνη λεύτερη γωνιά της καλύβας κι ήταν ο μοναδικός δρόμος διαφυγής πίσω προς.

Αλλά όχι, δε μπορούσε να γυρίσει τόσο σύντομα. Τον περιμένανε τόσες και τόσες δουλειές εδώ. Έτσι με το τσεκούρι στον ώμο, άρχισε να βαδίζει στη παγωμένη ερημιά του αρχαίου βάλτου απ’ όπου προμηθευόντανε τη παγωμένη τύρφη που χρησιμοποιούσανε για καύσιμο. 

Όλο το πρωί, με τον άνεμο να λυσσομανά γύρω του και το φοβερό κρύο να κάνει μαρτύριο τη κάθε του ανάσα, έκοβε και στοίβαζε κομμάτια παγωμένης τύρφης.

Κάποια στιγμή, ο ξεπλυμένος κίτρινος ήλιος έσκασε μύτη φευγαλέα πίσω από τα σύννεφα των παγοκρυστάλλων. Ο Ντάντορ κοίταξε κι είδε πως ήτανε σχεδόν πάνω από το κεφάλι του. Καιρός να γυρίσει. 

Έδεσε μια μεγάλη στοίβα από τις πλάκες της τύρφης, τις ζαλώθηκε στον ώμο και πήρε το δρόμο της επιστροφής, προς τις ελεεινές καλύβες του οικισμού του Νεστρόντ.

Η Νόνα του πέταξε μπροστά ένα μπολ με νερουλή σούπα κι ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί, αποκαλώντας το γεύμα. 

Ο Ντάντορ το ‘φαγε αμίλητος και μετά τράβηξε για το πίσω μέρος της καλύβας για να περάσει το απόγευμα σκάβοντας τον νέο βόθρο. Το σκάψιμο έκανε τη πρωινή δουλειά να μοιάζει με κούρα ανάπαυσης. 

Το χώμα ήτανε παγωμένο σα πέτρα από τη μέρα που ο Νεστρόντ πρωτάρχισε να περιστρέφεται γύρω από τον αδύναμον ήλιο του. Ώσπου να σουρουπώσει, η ράχη, η μέση και τα πόδια του πονούσαν αβάσταχτα. 

Αν και δεν είχε προχωρήσει ούτε μισό μέτρο, ο ερχομός της νύχτας τον υποχρέωσε να σταματήσει τη δουλειά. Επέστρεψε ξεθεωμένος στη καλύβα με μια μονάχα σκέψη στο μυαλό του: να κοιμηθεί.

Το ουρλιαχτό που τον έκανε να τιναχτεί από τον πρώτο ανήσυχον ύπνο, του φαινόταν να ‘ρχεται από τα βάθη της ίδιας της κόλασης.

-»Τι … τι ήταν αυτό;» μουρμούρισε νυσταγμένα.

-»Οι παγόλυκοι, ηλίθιε! Τι άλλο;» γρύλισε η Νόνα από δίπλα του. «Λιμπίζονται τα ζωντανά μας και προσπαθούν να μπούνε στο στάβλο! ‘Αντε έξω να τους σταματήσεις!»

Ο Ντάντορ σηκώθηκε μουδιασμένος κι άρχισε να ντύνεται, ενώ κι άλλο ένα δαιμονικόν ουρλιαχτό ξέσκισε τη νύχτα απ’ έξω. ‘Απλωσε το χέρι για το ντουφέκι λέιζερ, όταν η Νόνα γκάρισε πάλι:

-»‘Αντε, παρ’ τα πόδια σου! Αυτά τα θηρία μπορούν να κομματιάσουνε τους κορμούς στο τοίχο του στάβλου σα να ‘τανε σπιρτόξυλα».

Στάθηκε έξω από τη πόρτα με το φακό στο ‘να χέρι και το τουφέκι στ’ άλλο. Είδε τους παγόλυκους σχεδόν αμέσως. Ήτανε δυο φοβερά εξάποδα τέρατα. 

Το ένα τους στεκότανε στα τέσσερα πίσω πόδια του και με τα πελώρια σαγόνια του έκοβε κομμάτια ολάκερα από τον τοίχο του στάβλου. Μπορούσε ν’ ακούσει τα τρομαγμένα μουγκανητά των αγελάδων από μέσα. Άρχισε να βαδίζει με δυσκολία στο χιόνι προς το θηρίο. Εκείνο τον άκουσε και γύρισε τα φλογερά κόκκινα μάτια του, προς το μέρος του.

Για μια στιγμή συνέχισε να κομματιάζει τα ξύλα του τοίχου, αλλά μετά γύρισε κι όρμησε με μεγάλα σάλτα καταπάνω του. Αιφνιδιασμένος ο Ντάντορ σε πρόλαβε να πετάξει το φακό και να σηκώσει τ’ όπλο σε θέση βολής. 

Έτσι αναγκάστηκε να ρίξει από το ύψος της μέσης κι η ακτίνα πέτυχε το τέρας στον ώμο. Δεν έφτανε τούτο για να το σταματήσει. Ο Ντάντορ παραμέρισε σβέλτα καθώς το πελώριο πλάσμα περνούσε από δίπλα του και μετά του διάλυσε το κεφάλι. Το ακέφαλο κουφάρι γλίστρησε τσουλιστά στο χιόνι σκορπίζοντας αίμα παντού και τότε λίγο έλειψε να χάσει κι ο ίδιος τη ζωή του. Αυτό γιατί για κλάσματα δευτερολέπτου, είχε ξεχάσει πως το πλάσμα είχε και σύντροφο.

Το θυμήθηκε μονάχα όταν το θηρίο τον χτύπησε από πίσω και τον έστειλε να σωριαστεί φαρδύς - πλατύς στο παγωμένο έδαφος. Την άλλη στιγμή το τερατώδες πλάσμα βρισκόταν από πάνω του. 

Ο Ντάντορ ούρλιαξε νιώθοντας ένα νύχι ν’ αποσπά κομμάτια από τη σάρκα του μηρού του, ενώ τα πελώρια σαγόνια ζυγώνανε προς τον λαιμό του. Ο φακός είχε γλιστρήσει από το χέρι του, αλλά το τουφέκι εξακολουθούσε να κρέμεται με το λουρί από τον ώμο του.

Το δάχτυλό του βρήκε τη σκανδάλη και τη τράβηξε με την ισχύ του στο φούλ. Η ακτίνα λέιζερ διάλυσε το ένα πόδι του παγόλυκου από το γλουτό και κάτω και το πλάσμα έπεσε πέρα νεκρό καθώς το ‘βρισκε και μια δεύτερη. Ύστερα ο Ντάντορ ένιωσε το σκοτάδι να τον τυλίγει.

Όταν άνοιξε πάλι τα μάτια του, είδε πως ήτανε ξαπλωμένος στο τραπέζι της καλύβας. Η Νόνα κι ένας άγνωστος σκύβαν από πάνω του.

-»Ωραία τα κατάφερες και πετσοκόφτηκες τούτη τη φορά!» γρύλισε η Νόνα μόλις είδε ν’ ανοίγει τα μάτια.

-»Το πόδι χρειάζεται ακρωτηριασμό», είπε ο ξένος.

-»Είσαι γιατρός;» ρώτησε ο Ντάντορ με βραχνό ψίθυρο.

-»Ο μοναδικός που θα βρεις από δω ως τον ‘Αλφα Του Κενταύρου» αποκρίθηκε ο άλλος.

-»Ο πόνος είν’ αβάσταχτος, δε μπορείς να μου δώσεις τίποτα για τον πόνο;»

-»Σου ‘δωσα ήδη τη τελευταία μου μορφίνη. Πίσω στη Γη μπορεί να σώζαμε το πόδι σου, αλλά εδώ» έκανε μιαν αόριστη κίνηση ανημποριάς.

Ο Ντάντορ ένιωθε το σκισμένο πόδι του σα να ‘τανε βουτηγμένο σε λιωμένο σίδερο. Έκανε μορφασμό πόνου και μετά είδε το αχνό χαιρέκακο χαμόγελο στα χείλη της Νόνα, καθώς έλεγε:

-»Δίχως μορφίνη ή άλλο παυσίπονο, το κόψιμο του ποδιού μου θα πονά σα μαρτύριο της κόλασης, ε γιατρέ;»

-»Έχω φέρει ουίσκι στο αμάξι μου», αποκρίθηκε ο γιατρός. «Θα πάω να το φέρω». Όταν απομακρύνθηκε ο γιατρός, η Νόνα έσκυψε πάνω του και τον κοίταξε στα μάτια:

-»Θα βλαστημήσεις την ώρα που γεννήθηκες, κούκλε μου. Θα σε πονέσει όσο με πονούσες κι εσύ κάθε φορά που ‘φευγες και με παράταγες έτσι. Κάθε φορά που χωνόσουνα σε κείνο το μαύρο σου κουτί».

-»Όχι, Νόνα, όχι! Δεν πονούσες! Εσύ δεν» σκόπευε να πει πως αυτή δεν είχε καν την ικανότητα να πονά, αλλα συγκρατήθηκε, γιατί δεν ήτανε σίγουρος αν αυτό ήταν αλήθεια.

-»Μ’ ένα πόδι μονάχα δε θα μπορείς να φτάσεις από μόνος σου σε κείνο το καταραμένο το μηχάνημα», του είπε μοχθηρά. «Έτσι θα μένεις πάντοτε δω και θα ‘σαι καλός μαζί μου».

-»Νόνα! Όχι! Δεν καταλαβαίνεις!» ο Ντάντορ άρχισε να την ικετεύει, αλλά κείνη την ώρα ξαναγύρισε ο γιατρός μ’ ένα μπουκάλι ουίσκι στη μαύρη τσάντα του.

-»Έλα, ρούφα το γρήγορα», είπε, δίνοντάς του το μπουκάλι. Το ‘πιε σχεδόν μονορούφι. Αλλά το ουίσκι δεν τον βοήθησε και πολύ. Ο γιατρός έκοβε και πριόνιζε. 

Ο Ντάντορ ήτανε σίγουρος πως το κρανίο του θ’ άνοιγε στα δυο από τα ουρλιαχτά του και μόνο. Ήτανε στιγμές που αναρωτιότανε γιατί οι κατάρες του δε σπάζανε τα λουριά που τον κρατούσαν ακίνητο ή δεν κάναν επιτόπου στάχτη και τους δυο βασανιστές του.

-»Νομίζω τελειώσαμε» είπε κάποια στιγμή ο γιατρός, καθώς ο αβάσταχτος πόνος έσυρε πάλι ανελέητα τον Ντάντορ από τα βάθη της λιποθυμίας. «Μένει μοναχά να καυτηριάσουμε τη πληγή, αλλιώς θα πεθάνει από αιμορραγία. 

Βλέπεις δεν έχω και τίποτα καλύτερο από τη φωτιά για δαύτο. Έλα να με βοηθήσεις να πυρώσω τούτη τη μασιά, γυναίκα».

Ο Ντάντορ συνήλθε εντελώς προλαβαίνοντας τη ματιά που του ‘ριξε η Νόνα πάνω από τον ώμο της, πριν κοιτάξει με μίσος προς το Ιμάτζικον. Ήτανε σα να το ‘λεγε καθαρά: «Ανήκεις σε μένα τώρα, σε μένα και μόνο. Τέρμα τα ξεπορτίσματα σου με δαύτο».

Δε μπορεί να του το ‘κανε τούτο! Ήταν αδύνατο! Γιατί του συμπεριφερόταν έτσι; αναρωτήθηκε ο Ντάντορ μέσα στη θολούρα της μορφίνης, του αλκοόλ και του πόνου. Αλλά δε μπορούσε να βρει καμιαν απάντηση. 

Ενώ η γυναίκα του κι ο γιατρός απομακρύνονταν για να ετοιμάσουνε το σίδερο που θα καυτηριάζανε τ’ απομεινάρι του ποδιού του, το μαύρο, στενόμακρο σα φέρετρο, κουτί του Ιμάτζικον γέμισε τα μάτια και το μυαλό του.

Αν ο πόνος δεν ήτανε τόσον αβάσταχτος και πέρα από κάθε λογική, ίσως να μην έβρισκε το κουράγιο να κυλήσει από το τραπέζι στο πάτωμα και ν’ αρχίσει να σέρνεται προς τον μαύρο θαλαμίσκο, αφήνοντας πίσω του μια γραμμήν αίματος. 

Ο μαύρος θαλαμίσκος. Κατά κάποιο τρόπο το ‘ξερε πως αντιπροσώπευε την ανακούφιση από τον πόνο, μια υπόσχεση ενός έσχατου καταφυγίου.

Κατάφερε να τον φτάσει χωρίς να τον πάρουν είδηση και με μιαν υπέρτατη προσπάθεια, μπόρεσε ν’ ανασηκωθεί αρκετά για να πιέσει τη παλάμη του στο κατάλληλο σημείο. 

Ο αισθητήρας της συσκευής που ήτανε το μοναδικό εμπόδιο ανάμεσα σε τούτο και σε κείνο το άλλο σύμπαν, αναγνώρισε αμέσως τη ταυτότητά του και του άνοιξε. Περισσότερο νεκρός παρά ζωντανός, ο Ντάντορ σωριάστηκε μέσα στο Ιμάτζικον κι η πόρτα έκλεισε αθόρυβα πίσω του.

-»Ω, Ντάντορ! Ντάντορ καλέ μου!» φώναξε χαρούμενα η Σέσιλι μόλις τον είδε, αγκαλιάζοντάς τον με τα βελούδινα, ζεστά χέρια της.

-»Αγαπούλη, ξαναγύρισες!» του ψιθύρισε χαδιάρικα η Δάφνη.

-»Είμαστε τόσον ευτυχισμένες που σε ξαναβλέπουμε!» γουργούρισε σιγανά κι η κοκκινομάλλα Τέρι.

-»Είμαστε τόσον ευτυχισμένες που σε ξαναβλέπουμε!» επανάλαβε κι η δίδυμη αδερφή της, η Τζέρι.

-»Κι εγώ είμαι ο ευτυχέστερος απ’ όλους!» τις διαβεβαίωσε ο Ντάντορ κοιτάζοντας κάτω στο πόδι του, στο εντελώς ανέπαφο και γερό πόδι του. Δεν ένιωθε τον παραμικρό πόνο τώρα. «Δόξα τω Θεώ!» μουρμούρισε «Ξαναγύρισα!»

Το Ιμάτζικον είχε κάνει τη δουλειά του καλά!

Την είχε κάνει τέλεια, για μιαν ακόμη φορά! Τον είχε μεταφέρει πέρα σ’ ένα κόσμο φαντασίας και μετά τον είχε φέρει πάλι πίσω, στη *πραγματικότητα, στην υπέροχη, τη θεσπέσια πραγματικότητα! Ο Ντάντορ ανακάθισε και κοίταξε ολόγυρα στο ζεστό, θαυμάσιο κόσμο του. Ήταν ο κόσμος της Γης του 22300 μ.κ.ε., ο κόσμος εκατό χρόνια μετά τον Λοιμό.

Η επιδημία του είχε χτυπήσει εκλεκτικά στα σερνικά γονίδια, μειόνωντας τον αντρικό πληθυσμό σε λίγες χιλάδες άτομα, κάνοντας έτσι τον κάθε άντρα, επίκεντρο λατρείας και πάθους, ενός χαρεμιού, ενός μαινόμενου πλήθους γυναικών. 

Πολλοί απο τους επιζήσαντες άντρες δεν είχανε καταφερει ν’ αντέξουνε το στρες, Μια ζωή που ‘ταν αντικείμενα λατρείας ενός πλήθους γυναικών, μια ζωή όπου τα πάντα ήτανε δικά τους, είχε αποδειχτεί αφόρητη γι’ αυτούς.

Μετά είχε έρθει το Ιμάτζικον, μια εφεύρεση που ‘φτιαχνε όποιο κόσμο επιθυμούσε ο καθένας. 

Μερικοί άντρες είχανε χρησιμοποιήσει το Ιμάτζικον για να πλάσουν ακόμα πιο εξωτικούς και θαυμαστούς κόσμους από κείνο που θα ζούσαν, αλλ’ αυτό ήταν απλώς μια πιο χορταστική μερίδα από το ίδιο φαγητό. 

Το αποτέλεσμα ήτανε να νιώθουνε πιο ανικανοποίητοι από ποτέ. Ο Ντάτορ όμως είχε φερθεί πολύ φρόνιμα: με το δικό του Ιμάτζικον είχε δημιουργήσει ένα κόσμο … ένα κόσμο παγωνιάς και τρόμου που λέγεται Νεστρόντ.

Γιατί ο Ντάντορ είχε συνειδητοποιήσει μια μεγάλη αλήθεια:

Τι αξίζει ο ουρανός αν δεν έχεις κάτι για να τον συγκρίνεις;

Δίχως μια γεύση Κόλασης πως θα μπορούσες να εκτιμήσεις τον Παράδεισο;




terrapapers.com

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Για αυτό ζούσαν πολλά χρόνια οι Αρχαίοι Έλληνες : Η συνήθεια του χειμώνα που ελάχιστοι ακολουθούμε σήμερα…!!!!

Καλό είναι να αρχίσουμε να το κάνουμε...
Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν... πολλά να διδάξουν στις επόμενες γενιές παγκοσμίως, ειδικά σε ό,τι αφορούσε τον τομέα της υγείας, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα να μνημονεύονται για τις πρακτικές τους, που ήταν πολύ πρωτοποριακές για την εποχή τους, μερικές εκ των οποίων ήταν και λίγο... πικάντικες.

Υπήρχε και μια, όμως, που ανταποκρινόταν απόλυτα στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και δεν είναι άλλη από την χειμερινή κολύμβηση. 

Ο ίδιος ο Ιπποκράτης αναφέρει πως βούταγε στα «μαγικά νερά» όπως έλεγε την κρύα θάλασσα κάθε φορά που ήθελε να απαλλάξει το σώμα του από κάποιον πόνο.

Πιο πρόσφατα η χειμερινή κολύμβηση έχει κερδίσει τόσους πολλούς οπαδούς, που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε το ενδιαφέρον ερευνητών. 

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια παγωμένη βουτιά έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα. Το κρύο νερό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και μοιάζει με άσκηση κοιλιακών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, η χειμερινή κολύμβηση βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης δρώντας σαν αντικαταστάτρια των αντικαταθλιπτικών. Επίσης σημειώνεται ότι η πέφτουν τα επίπεδα του άγχους και ενισχύει την αυτοπεποίθηση.
Καρδιά, μυαλό και ψυχολογία
Το μεγαλύτερο κέρδος από το σοκ του παγωμένου νερού, μάλλον είναι στην υγεία της καρδιάς. Αυτό γιατί καρδιά και πνευμόνια δουλεύουν στο φουλ για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός κι έτσι είναι σαν γυμναστική. 

Η επαφή με το κρύο νερό βοηθά στο κυκλοφορικό μέσα από τον ερεθισμό των αιμοφόρων αγγείων που προσπαθεί να αιματώσουν το δέρμα μας για να προσαρμοστούμε στο κρύο.

Ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο ενισχύεται το ανοσοποιητικό είναι πολύ απλός. Η επαφή με το κρύο νερό αναγκάζει το σώμα να αντιδράσει στην αλλαγή θερμοκρασίας κι αυτό γίνεται με την δραστηριοποίηση του κυκλοφορικού όπως αναφέραμε και πιο πάνω. 

Όμως το σώμα δεν μένει εκεί, αρχίζει να παράγει περισσότερα κύτταρα αίματος για να το κάνει πιο αποτελεσματικά και αυτό σημαίνει και περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. 

Η συχνή έκθεση σε κρύο νερό που προσφέρει η χειμερινή κολύμβηση κάνει διαρκή αυτόν τον μηχανισμό παραγωγής κυττάρων κι έτσι το σώμα μας είναι συνεχώς έτοιμο για την αντιμετώπιση προκλήσεων.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στον μεταβολισμό μας. Στην προσπάθεια του σώματος να ανταπεξέλθει στο νέο περιβάλλον καταναλώνει θερμίδες κι αν συνυπολογίσουμε την άσκηση που έτσι κι αλλιώς κάνουμε όταν κολυμπάμε, καταλαβαίνουμε το τεράστιο όφελος για το σώμα μας που προσφέρει η όλη εμπειρία.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι στο οποίο μπαίνει έτσι απλά. 

Πριν την πρώτη βουτιά πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, να ξέρεις πόσο κρύο είναι το νερό και να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε ομάδες και συλλόγους χειμερινών κολυμβητών θα βρεις τα πρώτα σου βήματα.




Είναι το περπάτημα μετά το φαγητό καλό για την υγεία μας ;

Πολλοί το συνηθίζουν ως έναν τρόπο για καλύτερη χώνεψη. Ισχύει όμως; Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το περπάτημα μετά το φαγητό και όχι μόνο!

Τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης στην υγεία έχουν αποδειχθεί ξανά και ξανά. Τα τελευταία χρόνια, μια αυξανόμενη τάση στην κοινότητα της υγείας και της φυσικής κατάστασης είναι οι άνθρωποι να κάνουν έναν σύντομο περίπατο μετά από κάθε γεύμα για διάφορα οφέλη για την υγεία.

Πιθανά οφέλη
Η άσκηση συνδέεται με πολλά θετικά οφέλη για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει και το περπάτημα μετά το φαγητό, το οποίο έχει κάποια δικά του μοναδικά πλεονεκτήματα.

Μπορεί να βελτιώσει την πέψη
Ένα σημαντικό δυνητικό όφελος που σχετίζεται με το περπάτημα μετά το φαγητό είναι η βελτίωση της πέψης. Η κίνηση του σώματος μπορεί να βοηθήσει την πέψη προωθώντας τη διέγερση του στομάχου και των εντέρων, με αποτέλεσμα η τροφή να κινείται πιο γρήγορα. 

Επιπλέον, η χαμηλή έως μέτρια σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος, η καούρα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η εκκολπωματική νόσος, η δυσκοιλιότητα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Ένα άλλο αξιοσημείωτο όφελος του περπατήματος μετά το φαγητό είναι η καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 - παθήσεις που επηρεάζουν την επεξεργασία... 

του σακχάρου στο αίμα - επειδή η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να αποτρέψει τις υπερβολικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της ινσουλίνης ή των φαρμάκων που απαιτούνται από το στόμα.

Ενώ η άσκηση μετά το γεύμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τα άτομα με διαβήτη, και άλλοι μπορούν να επωφεληθούν από τις επιδράσεις της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Εδώ και δεκαετίες, η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με την υγεία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DHHS) συνιστά 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, και απλά ολοκληρώνοντας τρεις 10λεπτους περιπάτους την ημέρα μετά τα γεύματα.

Μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους
Είναι γνωστό ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή. Προκειμένου να χάσει κανείς βάρος, χρειάζεται να είναι σε έλλειμμα θερμίδων, δηλαδή να καίει περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνει.

Το περπάτημα μετά τα γεύματα θα μπορούσε να τον φέρει πιο κοντά στην επίτευξη ενός θερμιδικού ελλείμματος που - αν διατηρείται σταθερά - μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Τούτου λεχθέντος, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες επιδράσεις του περπατήματος μετά τα γεύματα στην απώλεια βάρους.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Το περπάτημα μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε κάποιο βαθμό. Αρκετές μελέτες συσχετίζουν 3 καθημερινούς 10λεπτους περιπάτους με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ αρκετοί 10λεπτοι περίπατοι κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να είναι πιο ευεργετικοί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης από ότι μία συνεχής συνεδρία. 

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η συμμετοχή σε περιπάτους μετά τα γεύματα μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αρνητικό : Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές
Ενώ το περπάτημα μετά το φαγητό έχει πολύ λίγες σχετικές αρνητικές παρενέργειες, υπάρχει μία που πρέπει να αναφερθεί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές όταν περπατούν μετά το φαγητό, με συμπτώματα όπως δυσπεψία, διάρροια, ναυτία, αέρια και φούσκωμα. 

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα τρόφιμα που έχουν καταναλωθεί πρόσφατα μετακινούνται στο στομάχι, δημιουργώντας ένα λιγότερο από ιδανικό περιβάλλον για την πέψη. Εάν εμφανίσουν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να περιμένουν 10-15 λεπτά μετά το γεύμα πριν περπατήσουν και να κρατήσουν την ένταση του περπατήματος χαμηλή.

Η καλύτερη ώρα για περπάτημα
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η ιδανική ώρα για περπάτημα φαίνεται να είναι αμέσως μετά το γεύμα, καθώς εκείνη την στιγμή, το σώμα εξακολουθεί να εργάζεται για την πέψη της τροφής που έχει φάει, επιτρέποντας στον οργανισμό να αποκομίσει οφέλη όπως η βελτιωμένη πέψη και η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Αν και το περπάτημα μετά από όλα τα γεύματα μπορεί να οδηγήσει στα βέλτιστα οφέλη, το να κάνει κάποιος απλώς έναν περίπατο μετά το δείπνο μπορεί να είναι μια καλή αρχή.

Πόση ώρα χρειάζεται;
Οι υποστηρικτές του περπατήματος μετά τα γεύματα προτείνουν ότι θα πρέπει να τα άτομα να ξεκινούν με περπάτημα για 10 λεπτά και στη συνέχεια να αυξήσουν τη διάρκεια ανάλογα με την αντοχή τους.

Η διατήρηση των περιπάτων σε περίπου 10 λεπτά επιτρέπει να αποκομίσουν τα πιθανά οφέλη, ενώ παράλληλα αποτρέπει τα μειονεκτήματα, όπως η στομαχική διαταραχή. 

Επιπλέον, αυτή η διάρκεια καθιστά ευκολότερο να "χωρέσουν" οι περίπατοι μέσα στην ημέρα χωρίς να επηρεάσει σημαντικά το πρόγραμμά τους.

Ολοκληρώνοντας τρεις 10λεπτους περιπάτους την ημέρα, συγκεντρώνονται 30 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, ικανοποιώντας έτσι τις συνιστώμενες οδηγίες από το DHHS.

Κατάλληλη ένταση
Ενώ μπορεί να κανείς να εικάσει ότι αν το περπάτημα μετά τα γεύματα είναι καλό, τότε το τζόκινγκ μετά τα γεύματα πρέπει να είναι καλύτερο, αυτό μάλλον δεν ισχύει.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής διαδικασίας πέψης μετά από ένα γεύμα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για στομαχικές διαταραχές αν η άσκηση είναι πολύ έντονη. Έτσι, θα πρέπει η ένταση να είναι χαμηλή έως μέτρια – με στόχο τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό χωρίς λαχάνιασμα.

Ένα γρήγορο περπάτημα με ρυθμό όχι περισσότερο από 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) την ώρα θα προσφέρει πολλά οφέλη, ενώ πιθανότατα θα αποτρέψει την αναστάτωση του στομάχου.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στο περπάτημα μετά τα γεύματα, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσουν με χαμηλότερη ένταση αν δεν έχουν συνηθίσει ακόμα τη συχνή σωματική δραστηριότητα.

Συμπερασματικά, το περπάτημα μετά τα γεύματα είναι μια αυξανόμενη τάση στην κοινότητα της υγείας και της φυσικής κατάστασης. 

Τα κύρια οφέλη περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πέψης, την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την απώλεια βάρους.




ΦΩΤΟ : istock

Πώς η σωματική άσκηση κάνει το μυαλό «κοφτερό» και βοηθάει στη μνήμη…!!!!

Κάθε είδους τακτική σωματική δραστηριότητα στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σε οποιαδήποτε ηλικία συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η τήρηση μιας ρουτίνας άσκησης καθ’ όλη την ενήλικη ζωή φαίνεται πως είναι ό,τι καλύτερο για τη διατήρηση σε βάθος χρόνου ενός κοφτερού μυαλού με καλή μνήμη, δείχνει η έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σάρα-Ναόμι Τζέιμς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας, νευροχειρουργικής και ψυχιατρικής «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», μελέτησαν 1.417 ανθρώπους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ (προσοχής, προσανατολισμού, γλώσσας, ομιλίας, μνήμης, ταχύτητας επεξεργασίας δεδομένων κ.α.) στην ηλικία των 69 ετών.

Είχε προηγηθεί η αξιολόγηση της σωματικής δραστηριότητάς τους στις ηλικίες διαδοχικά των 36, 45, 53, 60, 64 και 69 ετών. 

Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες : αδρανείς, μέτρια δραστήριοι (1-4 φορές άσκηση τον μήνα) και πιο δραστήριοι (πάνω από πέντε φορές μηνιαίως), βαθμολογούμενοι με ένα τελικό σκορ από 0 (αδρανείς σε όλες τις ηλικίες) έως 5 (δραστήριοι σε όλες τις ηλικίες). 

Το 11% βαθμολογήθηκαν με μηδέν (μόνιμα αδρανείς), το 15% με πέντε (πάντα δραστήριοι ανεξαρτήτως ηλικίας), ενώ οι υπόλοιποι κάπου ανάμεσα.

Διαπιστώθηκε ότι οι βαθμολογηθέντες με «άριστα» στη σωματική δραστηριότητα (δραστήριοι σε όλες τις ηλικίες) είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και καλύτερη μνήμη στα 69 τους, ενώ - σε σχέση με τους αδρανείς- οι έστω και μέτρια δραστήριοι είχαν πιο υγιή εγκέφαλο και νου.

«Η ενθάρρυνση των αδρανών ενηλίκων να γίνουν πιο δραστήριοι σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς και η ενθάρρυνση των ήδη δραστήριων ενηλίκων να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, μπορούν να αποφέρουν οφέλη στην κατοπινή γνωστική λειτουργία», συμπέραναν οι ερευνητές. 

Η τακτική σωματική άσκηση και γενικότερα δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής εξασθένησης.




Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση Αυτογνωσίας...!!!!

Ο δρόμος της αυτογνωσίας είναι όμορφος. Μπορεί να έχει τις προκλήσεις του αλλά σε ανταμείβει ανάλογα. Μία από τις βασικές αρχές για τις οποίες έχουμε διαβάσει και ακούσει χιλιάδες φορές είναι “η ζωή με επίγνωση”. 

Και ενώ πιθανόν όλοι να συμφωνήσουμε με αυτή τη δήλωση, έρχεται ο νους και αναρωτιέται : “Καλά τα λες… αλλά τι σημαίνει επίγνωση;”, “Πως μπορώ να καταλάβω αν ζω με επίγνωση;” 

Κάνει κάποιες σχετικές σκέψεις, δεν βρίσκει απάντηση και αφήνει τη φράση στην άκρη, μέχρι να την ξαναβρεί μπροστά του, να ενθουσιαστεί, να κάνει εκ νέου τις ίδιες σκέψεις και ξανά απ’ την αρχή.

Στην πραγματικότητα όλοι ζούμε με επίγνωση, η ερώτηση είναι “ποιό είναι το ποσοστό της ημέρας μας στο οποίο ζούμε συνειδητά;”. 

Όχι, δεν είναι αυτή η ενδιαφέρουσα ερώτηση του τίτλου αυτού του άρθρου. Και δεν είναι ενδιαφέρουσα γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχουμε ιδέα ποια είναι η απάντηση.

Οι περισσότεροι έχουμε την αίσθηση ότι όταν ήμασταν νέοι, ο χρόνος φαινόταν σαν να είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Σε κάποια περίοδο της ζωής μας, λοιπόν, φαίνεται ότι χάσαμε αυτή την αίσθηση.

Και αυτή είναι όντως η σπουδαία ερώτηση: “Σε ποια περίοδο της ζωής σας θυμάστε να χάσατε την αίσθηση του χρόνου;”

Πριν συνεχίσετε να διαβάζετε το άρθρο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει την ερώτηση στον εαυτό σας.

Είναι πολύ πιθανό να σας έρθουν ζωηρές αναμνήσεις γεμάτες χρώματα και συναισθήματα. Οι ηλικίες μπορεί να ποικίλουν. Μπορεί να σας συνέβη στην εφηβεία ή στα 30 σας, δεν έχει σημασία.

Αυτό που κάνει την ερώτηση ενδιαφέρουσα είναι ότι αν εστιάσετε σε εκείνη την περίοδο της ζωής σας, θα βρείτε τι ήταν αυτό ή αυτά που σας έκαναν να ζείτε με μεγαλύτερη επίγνωση. Τι όνειρα είχατε τότε; Ποια ήταν τα χόμπυ σας; 

Πως βλέπατε τον κόσμο; Πως σκεφτόσασταν τον εαυτό σας στην ηλικία που είστε τώρα; Είναι σημαντικό να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, διότι κάποιες από αυτές μπορείτε να τις εφαρμόσετε σήμερα.

Μπορεί για παράδειγμα να σας άρεσε να γράφετε ή να ζωγραφίζετε και στη συνέχεια να τα παρατήσατε. Προσπαθήστε να μπείτε πάλι σε αυτή τη διάθεση και να βλέπετε τον κόσμο, με τη διάθεση εκείνου του εαυτού σας, ο οποίος βίωνε τη ζωή και δεν την προσπερνούσε. 

Αρχίστε με μικρά βήματα, εισάγοντας κάποιες συνήθειες, χόμπυ ή τον τρόπο που βλέπατε τα πράγματα. Επισκεφθείτε μέρη που συνηθίζατε να πηγαίνετε με τους φίλους σας και αφεθείτε να νιώσετε τα συναισθήματα που ξυπνούν μέσα σας.

Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να αφυπνίσετε κοιμισμένα κομμάτια του εαυτού σας, που θα σας κάνουν να απολαμβάνετε και να ζείτε πιο συνειδητά τη ζωή σας.

Κάθε πρωτοχρονιά ακούω ανθρώπους να λένε “Μα πως πέρασε έτσι αυτή η χρονιά;” και η απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση δεν μπορεί να είναι παρά “Αυτή η χρονιά πέρασε χωρίς εσένα”. Μην περιμένετε λοιπόν να κλείσει μια χρονιά για να το συνειδητοποιήσετε. 

Αν αναρωτιέστε κι εσείς “Πότε ήταν Δευτέρα και πότε ήρθε Παρασκευή” τότε φροντίστε, την επόμενη εβδομάδα, να είστε κι εσείς, εκεί…




Τι φανερώνει το σχήμα της μύτης για τον χαρακτήρα σας και το τι άτομο είσαστε…!!!!

Τι δείχνει το σχήμα της μύτης σας για τον χαρακτήρα σας;
Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς σας.

Ορισμένα, δε, από αυτά αποκαλύπτουν πολλά για το είδος του ατόμου που είμαστε.

# 1
Ενώ η γέφυρα της μύτης αυτής είναι ευθεία, το κάτω άκρο της γέρνει προς τα κάτω.
Οι άνθρωποι με αυτή τη μύτη είναι γνωστό ότι είναι αρκετά περίεργοι και εκφραστικοί. Είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και ενδιαφέρονται να μάθουν νέα πράγματα και να βιώνουν καινούργιες εμπειρίες. Η ταπεινοφροσύνη τους είναι χαρακτηριστική, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν τις σκέψεις τους είναι εντυπωσιακός.

# 2
Αυτή η μύτη είναι μακριά, ίσια και μυτερή
Οι άνθρωποι με αυτή τη μύτη είναι συνετοί και εξαιρετικά πρακτικοί. Η πίστη είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό τους, όπως επίσης και η μυστικοπάθεια. Θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να τους ξεφύγει κάτι, κάνοντάς τους από τους λίγους αξιόπιστους. Επιπλέον, δεν θα ανοιχτούν ποτέ σε όσους δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

# 3
Αυτή η μύτη θυμίζει ράμφος, καθώς στρέφεται προς τα κάτω από τη βάση του οστού της έως την άκρη
Οι άνθρωποι με αυτή τη μύτη είναι γνωστό ότι είναι ισχυρογνώμονες, σκεπτόμενοι και οξυδερκείς. Τονίζουν με πάθος τις απόψεις τους και δεν φοβούνται να αναλάβουν κινδύνους. Αλλά έχουν έντονο το στοιχείο της αυτοθυσίας και μπορεί να γίνουν αρκετά διπλωματικοί αν χρειαστεί. Η σκέψη και η σοφία τους κάνουν να ξεχωρίζουν.

# 4
Το ρινικό οστό αυτής της μύτης είναι καμπυλωτό αλλά το τελείωμά της είναι ίσιο.
Οι άνθρωποι με αυτή τη μύτη είναι σωστοί διαχειριστές, οργανωτικοί, αποδοτικοί, αλλά κυρίως ικανοί να καθοδηγήσουν άλλους, δίνοντας το παράδειγμα. Το επάγγελμά τους παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παραμελούν τα δικά τους πρόσωπα. Το μόνο πράγμα που απεχθάνονται είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και μπορεί να γίνουν έξαλλοι, αν προδοθούν.

# 5
Μικρή και λεπτή, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους μύτης
Οι άνθρωποι με αυτή τη μύτη μόνο συνηθισμένοι δεν είναι. Αποφασιστικοί, δυναμικοί και αυθόρμητοι, συνήθως συμμετέχουν σε πολλές, διαφορετικές δραστηριότητες. Είναι αποτελεσματικοί και χρησιμοποιούν κάθε στιγμή του χρόνου τους. Οι αποφάσεις τους βασίζονται συνήθως στο ένστικτό τους και το ακολουθούν για να κυνηγήσουν ή να παρατήσουν ένα στόχο. Πάντως, συχνά, αυτό που θέλουν.

# 6
Τα ρουθούνια είναι πλατιά, η άκρη είναι στρογγυλή, αυτή η μύτη είναι ευθεία και πιο επίπεδη από τις άλλες.
Τα άτομα με αυτή τη μύτη ελέγχουν τα συναισθήματά τους, επίσης, όμως είναι πολύ καλά στο να τα «διαβάζουν» στους άλλους και να δείχνουν συμπάθεια. Είναι εξαιρετικά υπομονετικά και ήρεμα και δεν τους αρέσουν οι προκλήσεις. Η μόνη φορά που χάνουν την ψυχραιμία τους και βγαίνουν εκτός εαυτού είναι όταν αισθάνονται ότι απειλείται η ασφάλεια των αγαπημένων τους προσώπων.

# 7
Αυτή η μύτη έχει μια μικρή καμπούρα στο οστό της, όμως είναι μικρή και μυτερή με την άκρη της στραμμένη ελαφρά προς τα έξω.
Τα άτομα με αυτή τη μύτη είναι πολύ ευαίσθητα. Έχουν βαθιά και έντονα συναισθήματα και πληγώνονται εύκολα αν και ποτέ δεν το αποκαλύπτουν. Είναι το είδος των ανθρώπων που θα κουβαλάνε επιπλέον… βάρη με χαμόγελο και οι πρώτοι που θα βοηθήσουν, αν τους ζητηθεί. Ο αλτρουισμός είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα τους.

# 8
Η γέφυρα της μύτης ξεχωρίζει, ενώ η άκρη είναι στρογγυλή.
Είναι καλοί ακροατές και παρατηρητικοί, το είδος των ανθρώπων που προσπαθούν να καταλάβουν κι όχι να κρίνουν. Ως εκ τούτου, είναι σπουδαίοι φίλοι και συνεργάτες, καθώς συνήθως σκέφτονται αρκετά και αναλυτικά, πριν σχηματίσουν γνώμη.




Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Δείτε τι είχε πει η Πυθία πριν 22 αιώνες για το ελληνικό έθνος…!!!!

Όταν στις αρχές του 2ου προχριστιανικού αιώνα ο πολύπειρος Αρκάδας στρατηγός Φιλοποίμην, είδε την διάθεση για εμπλοκή στα ελληνικά πράγματα του Ρωμαίου υπάτου Φλαμινίκου, κατάλαβε πως οι Έλληνες βρισκόταν μπροστά σε τεράστιες περιπέτειες. 

Ο Φιλοποίμην αποφάσισε τότε να συμβουλευθεί το Μαντείο των Δελφών για το μέλλον της Ελλάδος.

Η Πυθία έδωσε τον εξής χρησμό και ταυτόχρονα τον απόλυτο ορισμό της Ελλάδας, που εδώ και 22 αιώνες επιβεβαιώνεται στο ακέραιο:

«Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδεπώποτε βυθιζόμενος»

Η ιέρεια των Δελφών παρομοίασε, δηλαδή, την Ελλάδα με φουσκωμένο ασκί στο φουρτουνιασμένο πέλαγος, που κλυδωνίζεται μεν λόγω των κυμάτων, αλλά που δεν πρόκειται να βυθιστεί ποτέ!

Και πράγματι, επιβεβαιώνοντας τους φόβους του Φιλοποίμενα

Οι Ρωμαίοι ήρθαν.

Οι Γότθοι ήρθαν.

Οι Άβαροι ήρθαν.

Οι Φράγκοι ήρθαν.

Οι Τούρκοι ήρθαν.

Οι Άραβες ήρθαν.

Οι Γερμανοί ήρθαν.

Σύμμαχοι ήρθαν, προδότες ήρθαν, χρεωκοπίες ήρθαν, μνημόνια ήρθαν…

Αλλά ο ασκός, σε πείσμα όλων αυτών και πολλών άλλων, «μηδεπώποτε βυθίζεται»!




Πώς κατασκευάστηκε ο Παρθενώνας για να αντέχει σε οτιδήποτε…!!!!

Ο Παρθενώνας κατασκευάστηκε για να αντέχει τα στοιχεία.

Ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίσματα στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Στέκεται με μεγαλοπρέπεια στον λόφο της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπως εδώ και 2.500 χρόνια. 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ευρηματικότητα της κατασκευής του Παρθενώνα του επέτρεψε να επιβιώσει ως εκ θαύματος από τη φθορά του χρόνου, της φύσης και της ανθρωπότητας.

Για δεκαετίες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και επιστήμονες αναρωτιόντουσαν πώς ακριβώς αυτή η έξυπνη κατασκευή έχει αντέξει με επιτυχία στη δοκιμασία του χρόνου για να συνεχίσει να υψώνεται μεγαλοπρεπώς πάνω από την Ελληνική πρωτεύουσα.

Αυτό το αρχιτεκτονικό και μηχανικό θαύμα, με το ύψος, το πλάτος και το βάθος του να καθορίζουν την ίδια την έννοια της τέλειας αναλογίας, έχει κρατήσει τα μυστικά του για πολλούς αιώνες από την ολοκλήρωσή του το έτος 438 π.Χ.- δηλαδή μέχρι που οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες αποκάλυψαν πρόσφατα τον Παρθενώνα». μυστικά σχεδιασμού και κατασκευής.

Οι σχεδιαστικές εκκεντρότητες του Παρθενώνα είναι δυνατά σημεία

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, παρά το γεγονός ότι ο ναός του Παρθενώνα δεν έχει καν θεμέλιο, έχει τριπλή αντισεισμική προστασία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του σε όρθια θέση μετά από τους πολλούς σεισμούς και τις αναταράξεις των τελευταίων 25 αιώνων.

Σύμφωνα με την πολιτικό μηχανικό Νίκη Τιμοθέου, οι μελέτες για την αρχιτεκτονική και δομική του μορφή έχουν δείξει ότι οι Αρχαίοι είχαν ήδη ανακαλύψει αυτό που σήμερα ονομάζουμε «σεισμική μόνωση».

Ο ναός, σύμφωνα με την Τιμοθέου, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις θεωρίες της σύγχρονης πολιτικού μηχανικού, γιατί παρόλο που δεν έχει καθόλου θεμέλια και στέκεται ακριβώς πάνω στο βράχο, έχει τρία μέσα μόνωσης από τους σεισμούς.

Αυτή η τριπλή μόνωση, όπως εξήγησε η μηχανικός, βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία της κατασκευής. 

Το πρώτο σημείο αποτελείται από τα στρώματα τεράστιων, εξαιρετικά λείων μαρμάρινων πλακών πάνω στις οποίες βρίσκεται ο Παρθενώνας.

Το δεύτερο βρίσκεται στις μεταλλικές αρθρώσεις που συνδέονται με τις πλάκες κάθε στρώσης γύρω από τις οποίες έχει χυθεί μόλυβδος. Ο μόλυβδος όχι μόνο έχει τη ζωτική ιδιότητα να προστατεύει το σίδερο από τη σκουριά, αλλά επιπλέον, η απαλότητα και η ελαστικότητά του απορροφούν κάθε είδους τρέμουλο και μέρος της κινητικής ενέργειας του τρόμου μετατρέπεται έτσι σε θερμική ενέργεια στο μόλυβδο.

Το τρίτο σημείο μόνωσης βρίσκεται στους πεσσούς της κατασκευής, οι οποίοι δεν είναι κατασκευασμένοι από μονόκολους βράχου παρά την εμφάνισή τους από μακριά. 

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ήδη ότι για να αντέξουν τους κραδασμούς της γης, όλες οι κολώνες έπρεπε να αποτελούνται από «φέτες», οι οποίες ήταν τέλεια σκαλισμένες και ταιριασμένες μεταξύ τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της φόρμουλας τριπλής μόνωσης, σημείωσε η Τιμοθέου, ήταν ότι τα σεισμικά κύματα στην επιφάνεια της γης σπρώχνουν το ένα στρώμα μαρμάρινων πλακών πάνω στο άλλο την ίδια στιγμή που όλοι οι αρμοί του κτιρίου απορροφούν την κινητική ενέργεια που παράγεται από τον σεισμό.

Επιπλέον, ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι κολώνες επιτρέπει σε ολόκληρο το κτίριο να ταλαντώνεται αλλά όχι να καταρρεύσει σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Μετά την προσβολή του ότι το εσωτερικό του χρησιμοποιήθηκε ως χωματερή πυρομαχικών από τους Οθωμανούς και την επακόλουθη έκρηξη που προκλήθηκε από πυρά πυροβολικού από βενετική επίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου 1687, το εμβληματικό κτίριο συνέχισε να στέκεται παρά τις ζημιές.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη του ηλικία, τη θέση του σε μια ενεργή σεισμική ζώνη και το γεγονός ότι ήταν τόπος έκρηξης, η επιβίωση του Παρθενώνα δεν φαίνεται τίποτα λιγότερο από θαύμα, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η λαμπρή μηχανική του...




Φίλιππος Χρυσόπουλος

Ποια είναι η αλήθεια για τα αυγά…!!!!

Αυγά: βλάπτουν ή όχι την υγεία.
Πολύτιμα σε θρεπτικά συστατικά, χαρίζουν ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό αλλά παράλληλα κατηγορούνται για υψηλά ποσοστά χοληστερόλης.

Ποια είναι η αλήθεια για τα αυγά και την επίδρασή τους στην υγεία μας; Τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και αρκετών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Νεότερα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αυγών συσχετίζεται με βελτιωμένη ποιότητα δίαιτας και καλύτερη αίσθηση πληρότητας μετά τα γεύματα και μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη διαχείριση του βάρους.

Επιπλέον, ουσίες που βρίσκονται στον κρόκο του αυγού μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη διαταραχών της όρασης λόγω γήρατος. 

Οι πρόσφατες βελτιώσεις στις φάρμες έχουν ανεβάσει τα πρότυπα για την ασφάλεια των αυγών, μειώνοντας τα περιστατικά μόλυνσης με σαλμονέλα που παρατηρούνταν σε κάποια μέρη της Ευρώπης.

Μικρή επίδραση στην χοληστερόλη του αίματος

Στο παρελθόν υπήρχε ανησυχία ότι η κατανάλωση αυγών και άλλων πλούσιων σε χοληστερόλη τροφίμων θα μπορούσε να ανεβάσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. 

Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις η διαιτητική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, όσο τα επηρεάζουν η ποσότητα και το είδος των λιπιδίων που καταναλώνονται, με εξαίρεση κάποια άτομα που είναι ευαίσθητα στις υψηλές προσλήψεις χοληστερόλης.

Τα τρέχοντα δεδομένα συνιστούν ότι η κατανάλωση αυγών ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης δίαιτας δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στα περισσότερα άτομα. 

Μελέτες που ερευνούν τις διατροφικές αιτίες της καρδιακής νόσου δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγών (μέχρι 6 την εβδομάδα), ακόμα και σε άτομα με προϋπάρχοντα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Άλλες πλευρές της υγείας

Είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη προάγουν τον κορεσμό (το αίσθημα πληρότητας που νιώθουμε μετά την πράξη του τρώγειν). Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στο να διερευνήσουν κατά πόσο τα αυγά παίζουν ρόλο στον κορεσμό και τον έλεγχο του βάρους.

Δύο ελεγχόμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η κατανάλωση αυγών για πρωινό, τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα για οχτώ εβδομάδες, βελτίωσε την απώλεια βάρους σε υπέρβαρα άτομα που ακολουθούσαν υποθερμιδική δίαιτα σε σχέση με ένα παρόμοιου ενεργειακού περιεχομένου πρωινό με bagel (είδος κουλουριού).

Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στον κρόκο του αυγού, πιστεύεται ότι βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για τον εκφυλισμό της ωχρής κηλίδας που προκαλείται με την αύξηση της ηλικίας, μια κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Μια μελέτη έδειξε ότι τρώγοντας έξι αυγά εβδομαδιαία για 12 εβδομάδες αυξήθηκαν τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα καθώς και η οπτική πυκνότητα των χρωστικών της ωχρής κηλίδας. Μια υψηλότερη οπτική πυκνότητα μπορεί να μειώσει το στρες του ηλιακού φωτός στο μάτι (φωτοστρές).

Ένα μέσο αυγό κότας ζυγίζει περίπου 60 γραμμάρια και αποτελείται κατά 11% από το κέλυφος, 58% από το ασπράδι και 31% από τον κρόκο. Το ασπράδι αποτελείται κυρίως από νερό (88%) και πρωτεΐνες (9%), ενώ ο κρόκος κυρίως από νερό (51%) και λιπίδια (31%) και πρωτεΐνες (16%).

Τα θρεπτικά συστατικά-κλειδιά που βρίσκονται στα αυγά, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο, έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων καταστάσεων, όπως η καρδιακή νόσος, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας και συγγενείς ανωμαλίες. 

Μία μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν τρία ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα είχαν σημαντικά υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Β12, Α και D, νιασίνης (Β3), ιωδίου, ψευδαργύρου και μαγνησίου, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν.

Η σχετικά υψηλή περιεκτικότητα των αυγών σε βιταμίνη D είναι αξιοσημείωτη, καθώς λίγα τρόφιμα αναγνωρίζονται ως καλές πηγές της βιταμίνης. Συνολικά, η διατροφική σύσταση των αυγών μπορεί να τροποποιηθεί μέσω της ζωοτροφής που δίνεται στις κότες. 

Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, των αυγών με υψηλό περιεχόμενο σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ένα πουλυακόρεστο ω-3 λιπαρό οξύ σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη φυσιολογική όραση, την υγεία της καρδιάς και συγκεκριμένες άλλες σωματικές λειτουργίες.

Θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Τα αυγά μπορούν να περιέχουν σαλμονέλα, ένα βακτήριο που σχετίζεται με τα ξεσπάσματα τροφικών δηλητηριάσεων. Το 2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκαν 131468 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από Σαλμονέλα (σαλμονέλωση) – από όλες τις πηγές -, που αντιστοιχεί σε αναλογία μικρότερη από 1 στα 3000 άτομα.

Μία αναφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) αντιπαρέβαλε τις πληροφορίες για τη Σαλμονέλα που εντοπίζεται στις φάρμες εκκόλαψης αυγών από 23 Ευρωπαϊκές χώρες. 

Παρόλο που ο μέσος όρος για τον εντοπισμό των ειδών Σαλμονέλας που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία ήταν 20%, τα μεγέθη κυμαίνονταν από 8% σε περισσότερο από 60% στις κύριες αυγο-παραγωγικές χώρες.

Από τότε, οι δράσεις της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων της εισαγωγής προτύπων, του εμβολιασμού και των βελτιωμένων συνθηκών εκτροφής πουλερικών στην Ευρώπη ήταν καθοριστικές στο να επιφέρουν μεγάλη μείωση στην μόλυνση από σαλμονέλα.

Επίσης, ο τρόπος που αποθηκεύονται τα αυγά και χρησιμοποιούνται στο σπίτι επηρεάζει το θέμα της ασφάλειας τροφίμων. Ίχνη σαλμονέλας μπορεί να βρεθούν στο κέλυφος των αυγών, ώστε το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο μετά το χειρισμό τους, προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση μικροοργανισμών στο μαγειρεμένο τρόφιμο.

Παρόλα αυτά, το κέλυφος των αυγών δεν θα πρέπει να πλένεται, καθώς είναι καλυμμένο με μια προστατευτική στοιβάδα, η οποία εμποδίζει τα βακτήρια να εισβάλουν στο εσωτερικό μέσω πόρων του κελύφους. 

Εάν τα αυγά είναι λερωμένα και χρειάζεται να πλυθούν, συστήνεται άμεση χρήση τους. Τα σπασμένα αυγά και τα κελύφη θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως και να μην παραμένουν στο ίδιο σκεύος με τα άθικτα αυγά.

Η διατήρηση των αυγών στην ψύξη κατά τη διάρκεια της τροφικής αλυσίδας μειώνει την ανάπτυξη Σαλμονέλας, αλλά κατά πόσο μειώνει τον κίνδυνο σαλμονέλωσης στον άνθρωπο πρέπει να αξιολογηθεί. 

Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι επανειλημμένες αλλαγές στη θερμοκρασία αποθήκευσης, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε συμπύκνωση του νερού στο κέλυφος, η οποία με την σειρά της μπορεί να προάγει την βακτηριακή ανάπτυξη και την εισχώρηση μέσα στο αυγό.

Εφόσον η σαλμονέλα θανατώνεται από την θερμότητα, το κατάλληλο μαγείρεμα, δηλ. σε ελάχιστη θερμοκρασία 70ο C για όλα τα μέρη του τροφίμου, προσφέρει ακόμα ένα σημείο για την ασφαλή κατανάλωση των αυγών. 

Για τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες, τα αυγά και τα πιάτα με αυγά θα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται σχολαστικά.

Ο ΠΟΥ αποθαρρύνει την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα αυγά, όπως η μαγιονέζα, η σάλτσα ολαντέζ, το παγωτό ή κάποια γλυκά, όπως η μους, ειδικά εάν παρασκευάζονται σπίτι από μη παστεριωμένα αυγά.

Συστήνεται έντονα το καθάρισμα και η απολύμανση των επιφανειών μετά το χτύπημα μιγμάτων με ωμά αυγά και η διασφάλιση ότι δεν βρίσκονται κοντά κατά την διάρκεια του χτυπήματος ακάλυπτα, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Οι πιο συχνές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων περιλαμβάνουν την χρήση παστεριωμένων προϊόντων αυγών παρά ωμών αυγών. Ειδικές απαιτήσεις για την υγιεινή στην παραγωγή προϊόντων αυγού θεσπίζονται από την αντίστοιχη νομοθεσία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συμπεράσματα
Τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μια πολύτιμη συνεισφορά σε μια υγιεινή, ισορροπημένη δίαιτα, καθώς παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και ένα αριθμό βιταμινών και μετάλλων. 

Στην Ευρώπη τα μέτρα συνεχώς βελτιώνονται, ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι πρακτικές της καλλιέργειες και της επεξεργασίας οδηγούν στην παραγωγή αυγών και προϊόντων τους που είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Σε συνδυασμό με την τήρηση από τη μεριά των καταναλωτών μερικών βασικών κανόνων ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, όλα αυτά συνεισφέρουν σε μια ασφαλή και θρεπτική προσθήκη στην δίαιτα. 

Συνολικά, ο αμελητέος κίνδυνος σε σχέση με την ασφάλεια των αυγών αντισταθμίζεται μακράν από την συνεισφορά τους σε μια υγιεινή δίαιτα για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το σημαντικότερο δε, τα αυγά να είναι βιολογικά, φρέσκα κι από κοτέτσι. Τα βιομηχανοποιημένα αντενδείκνυται.




@Aliki Alisa / edwhellas.gr