Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Τελικά πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι ;

Καφές! Ένα όνομα χίλιες σημασίες και αυτό γιατί είναι από τα ροφήματα, που μετρούν εκατομμύρια λάτρεις σε όλον τον πλανήτη. Υπάρχουν αμέτρητα είδη καφέ και ποικιλίες, που καλύπτουν όλα τα γούστα, ενώ αποτελεί το μαγικό πρωινό «ρόφημα» για τους περισσότερους. 

Κάπως έτσι, είναι σημαντικό να μάθουμε τι παθαίνει το στομάχι μας, αν πιούμε καφέ το πρωί εντελώς νηστικοί.

Αρχικά, η HealthLine (έγκυρος ιστοτόπος σχετικά με θέματα υγείας και διατροφής) υποστηρίζει ότι το να ξεκινάει κάποιος τη μέρα του πίνοντας καφέ δεν είναι κακό σε καμία περίπτωση! 

Όπως φαίνεται ο καφές μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σου και να ξυπνήσει το μυαλό σου και αν δεν προσθέτεις γάλα και ζάχαρη μπορεί να σε βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. 

Ακόμη, μπορεί να σε προστατέψει από διαβήτη, αλλά και από Αλτσχάιμερ! Ωστόσο, πολλά ακούγονται και για την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι και για το πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι και μάλλον δεν φαίνεται να ευσταθεί και τόσο τελικά. 

Όπως υποστηρίζει, το άρθρο, υπάρχει μικρή σύνδεση επιστημονικά μεταξύ του καφέ και των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος – ανεξάρτητα από το αν το πίνει κάποιος με άδειο στομάχι ή όχι. 

Ουσιαστικά, υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση καφέ είτε με άδειο στομάχι είτε με γεμάτο προκαλεί τα ίδια συμπτώματα. Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, ότι με άδειο στομάχι η κατανάλωση καφέ προκαλεί άλλα προβλήματα. 

Τέλος, φαίνεται πως μικρό ποσοστό ατόμων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον καφέ και αντιμετωπίζει τακτικά καούρα, εμετό ή δυσπεψία, η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων παραμένουν σταθερές ανεξάρτητα από το εάν το πίνουν με άδειο στομάχι ή με τροφή. 

Βέβαια, επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός οφείλει να δει τι του ταιριάζει περισσότερο και να «ακούσει» το σώμα του και αν το κρίνει απαραίτητο να απευθυνθεί σε διατροφολόγο. 




Αυτά είναι τα σημάδια που προειδοποιούν ότι το έντερο έχει σοβαρό πρόβλημα...!!!!

Ας δούμε τα πιο συχνά συμπτώματα, αλλά και τις συνήθειες που προειδοποιούν ότι το έντερο πάσχει. 

Φουσκώματα και καούρες 
Πεπτικές διαταραχές όπως φουσκώματα, μετεωρισμός, αλλά και διάρροια ή καούρες μπορεί να αποτελούν συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών. Το υγιές πεπτικό σύστημα με ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα συνήθως δεν βρίσκει «δυσκολίες». 

Διατροφή με πολλά σάκχαρα
Τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να μειώσουν τα ωφέλιμα βακτήρια του στομάχου. Αυτή η ανισσοροπία μπορεί να αυξήσει τις λιγούρες προκαλώντας περαιτέρω πρόβλημα στο έντερο και αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής που αποτελεί απειλή για την υγεία. 

Διαταραχές βάρους 
Αύξηση ή μείωση του βάρους, χωρίς να έχουν γίνει αλλαγές στον τρόπο διατροφής μπορεί να σηματοδοτούν, μεταξύ άλλων, προβλήματα του εντέρου. Όταν το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, δυσχεραίνει η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και να αποθηκεύει λίπος 

Συνεχής κόπωση 
Η ανισορροπία του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ποιότητα του ύπνου οδηγώντας σε αίσθημα διαρκούς κόπωσης. Ως ένα βαθμό η δυσκολία αυτή αποδίδεται και στην ανεπαρκή έκκριση της σεροτονίνης μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το πεπτικό σύστημα και σχετίζεται με την διάθεση και τον ύπνο. 

Δερματικοί ερεθισμοί 
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι πεπτικές διαταραχές και οι φλεγμονές του στομάχου συνέπεια της κακής διατροφής ή των τροφικών αλλεργιών μπορεί να συσχετίζονται με δερματικούς ερεθισμούς και εκζέματα. Επομένως φροντίζοντας περισσότερο τη διατροφή, ηρεμεί και το δέρμα. 

Τροφικές δυσανεξίες 
Το φτωχό εντερικό μικροβίωμα θεωρείται σύμφωνα με ορισμένες απόψεις ένοχο και για τις τροφικές δυσανεξίες. Η κακή ποιότητα και η ανεπαρκής ποσότητα εντερικών βακτηρίων θεωρείται ότι μπορεί να δυσκολέψει την πέψη ορισμένων τροφών και να επιδεινώσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, μετεωρισμό και διάρροια. 




Υγεία : Ο ακανόνιστος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό...!!!!

Ο ακανόνιστος ύπνος τα βράδια αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ η υπνηλία στους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της μέρας ενδέχεται να μαρτυρά την εμφάνισης κάποιας νέας πάθησης 

Οι άνθρωποι που πότε κοιμούνται πολύ και πότε λίγο και όσοι πέφτουν για ύπνο πολύ διαφορετικές ώρες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. 

Όσο πιο ακανόνιστη είναι η διάρκεια του ύπνου τους, τόσο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου λόγω διαταραχής του βιολογικού ρολογιού που επηρεάζει τον μεταβολισμό, την πίεση του αίματος και το ρυθμό της καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας του ύπνου Τιάνιι Χουάνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, μελέτησαν σε βάθος πενταετίας σχεδόν 2.000 ανθρώπους 45 έως 84 ετών. 

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης και κλήθηκαν να φορέσουν στον καρπό τους ειδική συσκευή καταγραφής του ύπνου τους. Στη διάρκεια της έρευνας 111 άτομα έπαθαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο. 

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τον πιο ακανόνιστο ύπνο (απόκλιση τουλάχιστον δύο ωρών στη διάρκεια του ύπνου κάθε βράδυ), είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα για καρδιαγγειακό πρόβλημα. 

Όσοι είχαν το πιο κανονικό πρόγραμμα ύπνου (απόκλιση έως μιας ώρας από βράδυ σε βράδυ), κινδύνευαν λιγότερο.

Η ίδια διαφορά κινδύνου υπήρχε και όσον αφορά την απόκλιση της ώρας που έπεφτε κανείς στο κρεβάτι για να κοιμηθεί: όσοι διέφεραν κατά τουλάχιστον 90 λεπτά από βράδυ σε βράδυ, κινδύνευαν περισσότερο από όσους διέφεραν το πολύ κατά 30 λεπτά. 

«Συνήθως όταν μιλάμε για τον ύπνο, τείνουμε να εστιάζουμε στη διάρκεια του, στο πόσες ώρες κοιμάται κανείς τα βράδια και όχι στο πόσο ακανόνιστος είναι ο ύπνος του, σε πόσο άτακτες ώρες πέφτει στο κρεβάτι και πόσο διαφέρει η διάρκεια του ύπνου του από το ένα βράδυ στο άλλο. 

Η μελέτη μας δείχνει ότι υγιεινός ύπνος δεν είναι μόνο ο επαρκής ύπνος, αλλά και αυτός που δεν είναι ακανόνιστος», δήλωσε ο Δρ Χουάνγκ. 

Μια άλλη αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής τη Δρ Νουρ Μακαρέμ του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η οποία έγινε σε 1.920 ανθρώπους με μέση ηλικία 69 ετών, επιβεβαιώνει ότι αν συνδυάζονται και τα τρία – επαρκής ύπνος, ποιοτικός ύπνος και σε κανονικά διαστήματα- τότε μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. 

Παράλληλα, αυτό βοηθά, ιδίως τις γυναίκες, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Όσες πέφτουν για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, χάνουν πιο εύκολα κιλά. 

Αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις πως ο λίγος, κακός και ακανόνιστος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία κ.α. 

Μάλιστα αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ύπνος πρέπει πλέον να θεωρηθεί ο όγδοος δείκτης αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας, μαζί με το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, τη διατροφή, τη σωματική άσκηση, τη χοληστερίνη, την πίεση του αίματος και το επίπεδο σακχάρου. 

Η δεύτερη έρευνα βρήκε ότι οι άνθρωποι με την πιο υγιεινή διάρκεια ύπνου (επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ) είναι 61% λιγότερο πιθανό να διαγνωσθούν με καρδιολογικό πρόβλημα. Όσοι κάνουν ποιοτικό και όχι ακανόνιστο ύπνο, έχουν 59% μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο και 44% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιοπάθεια μέσα στην επόμενη πενταετία. 

Τέλος, μια τρίτη αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Μορίς Οχαγιόν του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, η οποία έγινε σε σχεδόν 11.000 ανθρώπους και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο, κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν υπνηλία τη μέρα, μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση νέων παθήσεων, όπως διαβήτη, υπέρτασης ή καρκίνου. 

Αυτό ισχύει ιδίως για όσα άτομα της τρίτης ηλικίας νυστάζουν τη μέρα, παρόλο που το βράδυ έχουν κοιμηθεί τουλάχιστον επτά ώρες. 

«Η εστίαση στην υπνηλία των ηλικιωμένων μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν και να προλάβουν μελλοντικές ιατρικές καταστάσεις», δήλωσε η Μακαρέμ. 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ηλικιωμένοι με συχνή υπνηλία, είχαν 2,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη ή υπέρτασης, 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου μετά από τρία χρόνια. 




Αυτό είναι το φρούτο που καταπολεμά όσο κανένα άλλο το φούσκωμα...!!!!


Ίσως έφαγες πολύ fast food μέσα στο Σαββατοκύριακο ή σε «μπούκωσε» η πεθερά γίγαντες. Όπως και να έχει η αίσθηση του φουσκώματος είναι φυσιολογική και συμβαίνει σε όλους μας πού και πού. Πριν δοκιμάσεις κάποιο ειδικό χάπι, στρέψου στη φύση και άσε ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα να σε βοηθήσει. 

Ο λόγος για την παπάγια, η οποία σύμφωνα με τη διαιτολόγο Malena Perdomo, είναι το τέλειο φυσικό γιατρικό για το φούσκωμα. Ο λόγος; Περιέχει το ένζυμο παπαΐνη που βοηθάει στην πέψη, και μάλιστα κυρίως στην πέψη των πρωτεϊνών. 

Το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μάλιστα τόσο ισχυρό, που συχνά συμπεριλαμβάνεται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται καλύτερη πέψη και μείωση της καούρας. 

«Μεγάλωσα τρώγοντας πολύ παπάγια και ξέρω ότι σε βοηθά να πηγαίνεις τακτικά στην τουαλέτα, αποτρέποντας έτσι τη δυσκοιλιότητα», εξηγεί η διαιτολόγος. 

Εκτός από αυτό, η παπάγια - αν και δυσεύρετη στη χώρα μας - είναι η τέλεια προσθήκη στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, καθώς είναι σούπερ ενυδατική και πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης Β-καροτίνη, που προάγει την καλή υγεία του δέρματος και των ματιών. 




Βρίσκεται μέσα σου όλη η ενέργεια του σύμπαντος...!!!!


Ότι μα ό,τι χρειαζόμαστε υπάρχει μέσα μας... 
Το γνωρίζω, ότι το έχεις ακούσει και το έχεις διαβάσει πολλές φορές και νομίζεις, ότι είναι απλά μία πρόταση εντυπώσεων και όμως... είναι το μεγαλύτερο κλειδί και το μεγαλύτερο μυστικό του σύμπαντος...

Απλά δεν έχουμε βρει τον τρόπο, να σταθούμε σε ένα σημείο... να σταθούμε δυνατοί και ακλόνητοι...

Όταν έχουν φροντίσει για χρόνια, να έχουν δημιουργήσει μέσα μας πεποιθήσεις, φόβους και ανασφάλειες, κι όλα όσα άλλα χρειάζονται, για να μειώσουν την ενέργειά μας, φαντάζει να είναι τεράστια δύσκολη, αυτή η απλή διαδικασία...

Αλλά θέλω να με πιστέψετε όλοι σας, ότι αν καταφέρεις και βρεις την στιγμή του χρόνου, που θα μπορούσες να κατεβάσεις όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες τους, και η ψυχή σου πραγματικά ηρεμήσει και το μυαλό σου σωπάσει.. και απλά με την καρδιά ζητήσεις να βιώσεις - σαν να έχει ήδη συμβεί - αυτό που αποζητάς... τότε συμβαίνει ένα, από τα μεγαλύτερα μαγικά πράγματα μέσα στο σύμπαν... 

Κάνεις Ένα Πέρασμα Όλης Της Πραγματικότητας Σου, Σε Μία Νέα Τροχιά.... Την Βάζεις, Σε Μία Νέα Ράγα Του Τρένου. 

Δεν θέλει ιδιαίτερη τεχνική, απλά πρέπει να σωπάσεις σε όλα τα άλλα, και να αφήσεις την καρδιά... Να Ζητήσει με Όλο της το Είναι, την Πραγματικότητα που Θες... όταν το κάνεις σωστά, δεν χρειάζεται ούτε μία στιγμή να περάσει.. δεν χρειάζεται η λογική που θα πρέπει να σου αποδείξει, τι πράγματα πρέπει να αλλάξουν και πόσα πρέπει να διορθωθούν, για να έρθει αυτή η πραγματικότητα... 

Θα έχει έρθει ήδη, την ίδια στιγμή.....και ο μόνος λόγος που δεν θα το αντιλαμβάνεσαι, θα είναι μία λογική που σε έχουν μάθει, να ζητάς συνέχεια στοιχεία και αποδείξεις, για τα πράγματα που δεν μπορείς να εξηγήσεις.

Αυτό είναι που το φέρνει και το διώχνει, το φέρνει και το διώχνει, ζητώντας εξηγήσεις... για το θαυμαστό και το μαγικό που πέτυχες... έτσι, ξανά δημιουργείς τις ίδιες ενέργειες της προηγούμενης πραγματικότητας, μπαίνοντας στη Νέα Συχνότητα που αποζητούσε η καρδιά σου... 

Το μυαλό σου, γίνεται ένας μαέστρος που διαφωνεί με την συμφωνία και αρχίζει θυμωμένος, να ζητάει εξηγήσεις και λογική, σε ό,τι δεν του επιτρέψανε να αφήσει μέσα του, τον χώρο για αποδοχή... 
Μία γραμμική εκπαίδευση σε αυτό τον πολιτισμό της χέστρας, δεν γίνεται τυχαία, και απλά μόνο για κοινωνικούς λόγους, γίνεται γιατί πίσω από αυτά που είναι ορατά... κρύβονται οι μεγαλύτερες Δυνάμεις σου... πρέπει να σε έχουν γραμμικό, για να μην μπορείς να επικαλεστείς τις Δυνάμεις και τις ουσίες, που το μυαλό σου δεν μπορεί να εξηγήσει...

Έχεις λοιπόν έναν συνθέτη, που είναι τοποθετημένος στην καρδιά σου, ο οποίος είναι ικανός, να κάνει στην κυριολεξία θαύματα... κι έχεις κι έναν εγωιστή μαέστρο, που κάποιοι στόχευσαν να παραμένει τυφλός, ακόμα και όταν γίνεται η αλλαγή, έτσι ώστε να σταματάει την εξέλιξη της σε δεδομένα, για να γίνει αποδεκτή.

Οι δρόμοι της ζωής μας, είναι οι επιλογές του νου μας... αν ένας νους είναι απόλυτα πεπεισμένος, ότι τα πράγματα πρέπει να δουλεύουν, σαν μία αριθμητική ακολουθία 1 2 3 4 τότε... ποτέ δεν πρόκειται αυτός ο νους, να αποδεχθεί το 2-6 14-22...κ.ο.κ.

Σκέψου τα λόγια μου πολύ καλά, μπορεί να μην είμαι ένας άνθρωπος, που γράφω για τα like ή γιατί έχω ανάγκη, να ανέβει το εγώ μου... μπορεί να είμαι απλά ένας άνθρωπος, που γνώρισε πολλά από τύχη, και όλα όσα σου δείχνω και σου λέω, να είναι τεράστιες κρυφές αλήθειες...

Είναι μέσα σου όλη η ενέργεια του σύμπαντος, μπορείς να βιώσεις όσα θέλεις, με όποιον τρόπο θέλεις... μπορείς να αλλάξεις όλα τα δεδομένα, όλες τις συγκυρίες μέσα σε μία στιγμή... αλλά το μονοπάτι, σου επιβάλλει να σωπάσεις τον εγωιστή μαέστρο... γιατί εκπαιδεύτηκε από άλλους και όχι από την καρδιά σου.

Δεν είναι λόγια αυτά που σου λέω, είναι εκεί, έμπρακτα πραγματικά και ο μόνος τρόπος να τα κατανοήσεις στο κύτταρο σου, είναι να βιώσεις την ικανότητα σου, στο να δημιουργείς θαύματα...

Δεν είναι ευθύνη μας, όλα όσα μας έκαναν να πιστεύουμε, αλλά είναι σίγουρα ευθύνη μας, να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας!

Πρέπει να τιθασεύσεις τον εγωιστή μαέστρο σου, ώστε να αλλάξεις την ζωή σου, μέσα σε μία στιγμή... μακάρι να είχα την δύναμη να σας το εγγυηθώ, πάνω σε χαρτί και συμβόλαιο προς όλους σας... 

Πως αν το κάνετε... θα κατανοήσετε ότι είσαστε - κάτι πολύ παραπάνω - απ' ότι όλοι αυτή την στιγμή δίπλα σας, θέλουν να πιστεύετε... 




Nikolaos Gonos 

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ο εξωτερικός κόσμος και ο κόσμος μέσα μας...!!!!

Corona-virus, lockdown, safe mode, restart. Σαν να διαβάζεις λέξεις από εγχειρίδιο υπολογιστή δεν είναι; Φυσικά και όχι, θα σκέφτεσαι και καλά κάνεις. Όμως είναι σίγουρα έννοιες και πρωτόκολλα της τωρινής καθημερινότητας. Της δικής σου ή του διπλανού, δεν έχει σημασία. 

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μετά από σχεδόν δύο μήνες έχεις εξοικειωθεί και εσύ μαζί τους και αντιλαμβάνεσαι ότι αποχαιρετάς το παλιό μοντέλο και έχεις ήδη ξεκινήσει το ταξίδι για την εφαρμογή του νέου μοντέλου. 

Και εκεί που πατάς το γκάζι κάτι γίνεται και ξαφνικά πατάς φρένο. Και μετά πάλι γκάζι και ύστερα φρένο και ξανά γκάζι. Και συνεχίζεις. Και οι στιγμές του φόβου με τις στιγμές του κουράγιου να εναλλάσσονται. Πάντα έτσι ήταν. 

Όμως τώρα μπορείς και το παρατηρείς. Η περίοδος της αναγκαστικής παύσης ευτυχώς ανάγκασε και εσένα να χαμηλώσεις ταχύτητα, να παύσεις να τρέχεις, να βλέπεις και να ακούς λιγότερο τον έξω κόσμο και ταυτόχρονα να κοιτάζεις και να αφουγκράζεσαι περισσότερο τον εσωτερικό σου κόσμο. Με κατανόηση, αγάπη, συμπόνια. 

Να αποδέχεσαι τα τραύματα σου, να επουλώνεις τις πληγές σου και να δημιουργείς χώρο για βελτίωση. 

Με ατομική ευθύνη να γίνεσαι θεραπευτής του εαυτού σου και πηγή της δημιουργίας του δικού σου νέου μοντέλου. 

Με κουράγιο και εμπιστοσύνη να προετοιμάζεσαι για το μέλλον. 

Γιατί τώρα ξέρεις ότι όσο παραμένεις υγιής και περπατάς, μπορείς και να συνεχίζεις να βαδίζεις. Προς το μέλλον… δηλαδή το άγνωστο. Γιατί το μέλλον πάντα ήταν και συνεχίζει να είναι άγνωστο. Ναι! Εντάξει. 

Είμαι σίγουρη ότι το ήξερες αυτό. Απλά, τώρα το μαθαίνεις καλύτερα και επαναπροσδιορίζεις τις αξίες σου που από σήμερα γίνονται η χρυσαφένια πανοπλία σου. 

Και τώρα που έχεις βάλει κατάσαρκα την ισχυρή πανοπλία σου σε ενθαρρύνω να επιτρέψεις στον εαυτό σου με επιμονή να συνεχίσει να εξερευνά αυτό που πραγματικά θέλεις να εξερευνήσεις στην ζωή σου και σταθερά να επαγρυπνεί για να παραμένεις και να προσαρμόζεσαι κάθε φορά στο νέο πιο λειτουργικό μοντέλο για εσένα και τους άλλους. 

Τι είναι αυτό που θέλεις να βιώσεις; 

Συμπόνια, αγάπη, εμπιστοσύνη, κατανόηση, αναγνώριση, σύνδεση, χαρά, προσφορά. Μπορείς να το ζήσεις. Και όσο περισσότερο το ζεις, τόσο περισσότερο γίνεσαι αυτό. 

Και όσο περισσότερο γίνεσαι, τόσο περισσότερο εξελίσσεσαι και αφήνεσαι στην ομορφιά της κάθε στιγμής. Πόσο ανακουφιστικό είναι, δεν είναι; Είναι. Πώς το κάνουμε όμως; Στον κατάλληλο χρόνο και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Δεν μπορώ να σου πω πώς θα το κάνεις. 

Μπορώ όμως να μοιραστώ μαζί σου έναν βοηθητικό πλοηγό. Δεν είναι δικό μου δημιούργημα. Όμως με έχει βοηθήσει και έχει βοηθήσει και πολλούς άλλους να μπορούμε να δημιουργούμε τον δικό μας εσωτερικό κόσμο. Ο πλοηγός είναι χαρτογραφημένος σε δύο βιβλία του Don Miguel Ruiz και αναφέρεται σε Τέσσερις συμφωνίες και μία Πέμπτη, που όλες οδηγούν στην προσωπική ελευθερία. 

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι συμφωνίες ; Σε ελεύθερη απόδοση τις μοιράζομαι μαζί σου. 

Να μιλάς στον εαυτό σου με τρόπο θεραπευτικό. 
Οι λέξεις που χρησιμοποιείς δημιουργούν την πραγματικότητα σου. Ποιες λέξεις χρησιμοποιείς όταν περιγράφεις την πραγματικότητα; Πώς μιλάς για τους άλλους, φωναχτά ή μέσα σου; Χρησιμοποιείς λεξιλόγιο που πληγώνει; Αν ναι, μήπως εσωτερικά χρησιμοποιείς το ίδιο λεξιλόγιο και για τον εαυτό σου; Να φροντίζεις πάντα να είσαι αληθινός και μιλάς με τρόπο που έχει θετική επιρροή τόσο στον εαυτό σου όσο και τους άλλους. 

Να σταματήσεις να «το παίρνεις προσωπικά» 
Κάθε άνθρωπος βλέπει τον κόσμο με έναν μοναδικό τρόπο. Ο τρόπος που οι άλλοι μας συμπεριφέρονται μιλά τόσο για τους ίδιους όσο και για εμάς. Το να σταματήσουμε να « το παίρνουμε προσωπικά» σημαίνει να αναγνωρίζουμε τις μοναδικές ταυτότητες των άλλων ανθρώπων. Σεβόμαστε τις μοναδικές τους πραγματικότητες και συνειδητοποιούμε ότι οι απόψεις τους δεν περιγράφουν απαραίτητα εμάς. 

Να σταματήσεις να υποθέτεις τι μπορεί να σκέφτονται και να νοιώθουν οι άλλοι για σένα. 
Δεν είμαστε στο μυαλό των άλλων και κανείς μας δεν μπορεί να διαβάζει την σκέψη τους. Όποτε έχουμε αποπειραθεί να διαβάσουμε την σκέψη ενός άλλου, συνήθως κάνουμε λάθος και οδηγούμαστε σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Το αντίδοτο σε αυτό είναι να ζητάμε αποδείξεις και στοιχεία πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα του τι σκέφτονται οι άνθρωποι. 

Πάντα να κάνεις το καλύτερο 
Το καλύτερο του τώρα μπορεί να είναι διαφορετικό από το προηγούμενο καλύτερο και πάντα εξαρτάται από τα δεδομένα που έχεις κάθε φορά. Κανείς μας δεν ξέρει πως μοιάζει το καλύτερο. Και το δικό μου το καλύτερο μπορεί να είναι διαφορετικό από το δικό σου το καλύτερο. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Απλά να κάνεις το καλύτερο και κάθε φορά να γίνεσαι καλύτερος και καλύτερος και να συνεχίζεις να κάνεις ένα βήμα πιο μπροστά. 

Και η Πέμπτη Συμφωνία είναι να αμφισβητείς αλλά να μάθεις να ακούς. 
Οι άνθρωποι πολύ συχνά προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σου επειδή μέσω της προσοχής μπορούν να σου μεταφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία. Πολλές φορές απλά δεν την θέλεις αυτή την πληροφορία. Ακούς, δεν την θέλεις, την αγνοείς και η πληροφορία αλλάζει κατεύθυνση. 

Αλλά αν αυτή η πληροφορία τραβήξει την προσοχή σου, τότε μπορεί πραγματικά να θέλεις να ακούσεις για να ανακαλύψεις αν αυτό που κάποιος λέει, είναι σημαντικό για σένα. Στη συνέχεια μπορείς να πεις την άποψη σου γνωρίζοντας ότι είναι απλά μια άποψη. Αλλά το κλειδί είναι να ακούς. 

Αν μπορείς να καταλάβεις τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων, και εκείνοι να καταλάβουν την δική σου, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί το πιο όμορφο όνειρο. 

Και κάπως έτσι, ακολουθώντας σαν πολύτιμο θησαυρό αυτόν τον πλοηγό, μαθαίνεις να δημιουργείς τον εσωτερικό σου κόσμο και μπορείς και εσύ να συμβάλλεις στο να γίνεται ο κόσμος μας καλύτερος. 




Σχετικά με το συντάκτη Πρόσφατα Άρθρα Έλενα Νικολοπούλου Ερευνώ οτιδήποτε μου κινεί το ενδιαφέρον. Υπακούω στο ένστικτό μου. Μαθαίνω μέσω των δικών μου εμπειριών και με αυτόν τον τρόπο προχωρώ και εξελίσσομαι. Τα βήματα μου είναι σταθερά και τα λόγια μου αποπνέουν ασφάλεια. Ον πολυδιάστατο. Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Master NLP Coach, πιστοποιημένη Δασκάλα Κουνταλίνι Γιόγκα. Όλα αυτά. Και πολλά άλλα. Μα κυρίως αθεράπευτα αισιόδοξη. Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Έλενας Νικολοπούλου

9 απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας προστασία...!!!!

Όσοι εργαζόμαστε με ενεργειακές τεχνικές και μεθόδους θεραπείας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι πριν από κάθε εργασία να δημιουργούμε ασπίδα προστασίας γύρω από το ενεργειακό μας πεδίο. Επειδή βρισκόμαστε σε υψηλές δονήσεις, είμαστε κανάλια ζωτικής ενέργειας είναι σημαντικό να διατηρούμε την ροή της στο φυσικό μας σώμα συνεχώς. 

Γι’ αυτό ζητάμε την προστασία των Ουράνιων Ενατενιστών και Αγγέλων ώστε να εργαζόμαστε χωρίς την επιρροή αρνητικών ενεργειών, ανθρώπων ή καταστάσεων. Δεν είναι όμως μόνο οι ενεργειακοί θεραπευτές που χρειάζονται προστασία και ενεργειακή ενδυνάμωση. Όλοι μας το έχουμε ανάγκη. Και γιατί το λέω αυτό; 

Τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε προστασία; 

“Στεγνώνουμε” από ενέργεια. Τι εννοώ; Φανταστείτε ότι είστε μέσα σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλους 20 επιβάτες που δεν έχουν την ίδια δόνηση με εσάς. Χωρίς να το θέλουν ή να το κάνουν επίτηδες, θα τραβούν ενέργεια από την αύρα σας κι έτσι θα νιώθετε σαν να μην έχετε καθόλου ενέργεια, θα νιώθετε εξάντληση ή ακόμα και πόνους στο σώμα σας και θα αναρωτιέστε “μα πως στο καλό μου συμβαίνει αυτό, αφού ήμουν μια χαρά πριν!” 

Η ενέργεια έχει την τάση να ρέει από τα υψηλότερα στα χαμηλότερα επίπεδα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την ενεργειακή ασπίδα προστασίας, για να διατηρούμε την ροή μέσα μας και άρα τη δύναμή μας. 

Τί συμβαίνει όταν δημιουργούμε ασπίδα προστασίας; 

Η αύρα μας παραμένει δυνατή και ανέπαφη και μπορεί να αποκρούσει αρνητικές σκέψεις και ενέργειες. Αλλά πέρα από τις εξωτερικές βολές, η ασπίδα μας μπορεί να βοηθήσει και τις δικές μας σκέψεις να είναι θετικές (όλοι ξέρουμε πως μας χρειάζεται αυτό!). 

Ξεκινάμε την ημέρα μας δημιουργώντας την προστασία μας, όμως κατά την διάρκειά της αυτή αποδυναμώνεται. Θα το έχετε νιώσει. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Οφείλεται στο γεγονός ότι αλληλεπιδρούμε με ανθρώπους και καταστάσεις. 

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ερχόμαστε σε φυσική επαφή με κόσμο. Μπορεί η επαφή να μην είναι φυσική αλλά σε επίπεδο επικοινωνίας (π.χ. μέσω τηλεφώνου ή email). 

Ας πούμε ότι είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία που κατέληξε σε έντονη διαφωνία. Αυτό το περιστατικό το επαναφέρουμε στη σκέψη μας συνέχεια και το τροφοδοτούμε με συναισθήματα. 

Τι κάνουμε δηλαδή; 

Ανακυκλώνουμε και ενδυναμώνουμε ό,τι μας αποδυνάμωσε, ό,τι μας πήρε την δύναμή μας, την ενέργειά μας! Αντί να το αφήσουμε πίσω μας, να το αποδεσμεύσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά, τροφοδοτούμε την ύπαρξή μας με αρνητικά συναισθήματά, με αποτέλεσμα η ασπίδα μας να αποδυναμώνεται. 

Χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση για να το “πιάσουμε” αυτό όταν συμβεί και να ανανεώσουμε την προστασία μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είτε είμαστε κανάλια Ρέικι είτε όχι, η ενεργειακή ασπίδα και προστασία είναι πολύ σημαντική για να κρατάμε την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα! 

Πως μπορούμε λοιπόν να διατηρούμε την ενέργειά μας και άρα τη δύναμή μας; 

Οι θεραπευτές έχουν τους τρόπους τους σύμφωνα με τις μεθόδους που έχουν σπουδάσει, αλλά τι γίνεται με όσους δεν γνωρίζουν κάποια ενεργειακή μέθοδο θεραπείας; 

Ας δούμε κάποιους απλούς αλλά ισχυρούς τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι. 

#1 Η πιο απλή τεχνική προστασίας όταν βρίσκεστε απέναντι σε έναν άνθρωπο από τον οποίον δεν εισπράττετε φιλική διάθεση, είναι το γνωστό σταυροπόδι. Όπως είμαστε σε καθιστή θέση σταυρώνουμε τα χέρια και τα πόδια μας. 

Ακόμη καλύτερο θα ήταν αν σταυρώναμε τα πόδια μας κανονικά ενώ φέρναμε τα χέρια μας μπροστά από το ηλιακό μας πλέγμα και δέναμε τα δάχτυλά μας εκεί. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τη ροή της ενέργειας μας. 

#2 Μια άλλη απλή αλλά πολύ δυνατή μέθοδος είναι η προσευχή ή μάντρα. Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που κάνουν μια προσευχή δυνατή : 

Να είναι στη γλώσσα που μιλάμε και στη θρησκεία που πιστεύουμε και 

Να βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς μας. 

Αν χρησιμοποιήσετε μια θρησκευτική προσευχή, είναι ήδη φορτισμένη από την πίστη εκατομμυρίων ανθρώπων που την έχουν απαγγείλει άπειρες φορές συνολικά. Μπορεί να είναι και μια σύντομη φράση όπως αυτή, η οποία εμπλουτισμένη με τα όμορφα συναισθήματα που δημιουργεί γίνεται μια ισχυρή δήλωση προστασίας : 

“Είθε να με προστατεύει η Χάρη σου και να αφυπνίζει μέσα μου τη Θεία Σου ουσία ” 

Αν χρησιμοποιήσετε μία δική σας προσευχή, για να έχει ένα ισχυρό φορτίο δόνησης θα χρειαστεί να ειπωθεί με βαθιά πίστη που να πηγάζει από το πιο τέλειο σημείο της Καρδιάς σας. Το μάντρα, για να είναι ισχυρό χρειάζεται να απαγγέλετε στην πρωτότυπη γλώσσα του, κάποια μάλιστα σε συγκεκριμένη δόνηση και να είναι επαναλαμβανόμενα. Το πιο γνωστό μάντρα είναι ο ήχος του Σύμπαντος, δηλαδή το ΩΜ (ή Αουμ). 

#3 Μία ακόμη μέθοδος προστασίας που μπορούμε να εφαρμόζουμε κάθε πρωί πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι, είναι να ζητάμε από τους Αγγέλους να μας προστατεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν έχετε σύνδεση με κάποιον συγκεκριμένο Άγγελο, μπορείτε να τον καλέσετε με το όνομά του και να ζητήσετε την προστασία του. Αν όχι, απλά δηλώστε τρεις φορές : 

“Άγγελοι, παρακαλώ αγκαλιάστε με με ένα λευκό σύννεφο προστασίας όλη την ημέρα” 

Και ταυτόχρονα να νιώθετε αυτό το σύννεφο να σας αγκαλιάζει και να σας περιβάλλει με την αγγελική προστασία. Το ίδιο μπορείτε να ζητήσετε για τους αγαπημένους σας, για τα παιδιά σας όταν φεύγουν για το σχολείο, για τον σύντροφό σας, κλπ. 

Απλά οραματιστείτε το Λευκό σύννεφο να αγκαλιάζει προστατευτικά το άτομο που σας ενδιαφέρει. Θα ήθελα να ξέρετε – και εύχομαι μια μέρα να το νιώσετε και να το βιώσετε – πως οι Άγγελοι ΠΑΝΤΑ ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. ΠΑΝΤΑ! Απλά ζητήστε τη βοήθειά τους. 

Είναι η δουλειά τους να μας προσέχουν και το κάνουν με τεράστια ευχαρίστηση και αγάπη, υπό την προϋπόθεση ότι τους το ζητάμε! Αλλά εμείς, συχνά τους αφήνουμε στην… “ανεργία” ενώ Εκείνοι μας αγαπούν τόσο πολύ! 

#4 Τώρα θα σας πω για μία τεχνική που μπορείτε να εφαρμόσετε όταν έχετε να πάτε σε μια συνάντηση με πολύ κόσμο και νιώθετε άβολα μ’ αυτό. Πάρτε λίγα λεπτά, εστιάστε στην αναπνοή σας και ηρεμήστε. Δημιουργείστε νοερά μια Σφαίρα Λευκού Φωτός η οποία θα περιβάλλει όλο σας το σώμα. Νιώστε το Λευκό, μαργαριταρένιο, θεϊκό Φως που σας αγκαλιάζει και σας προστατεύει. 

Δηλώστε : “Περιβάλλομαι από το Λευκό Φως Θεϊκής Αγάπης και Ουράνιας Προστασίας”. 

Μπορείτε να τροποποιήσετε την δήλωση με τρόπο ώστε να μιλάει στην καρδιά σας. Απλά σιγουρευτείτε ότι θα είναι μια θετική δήλωση Λευκού Φωτός αυτή με την οποία θα περιβάλλεται τον εαυτό σας. 

Κατόπιν οραματιστείτε ότι σας περιβάλλει αυτή η σφαίρα λευκού φωτός και δηλώστε για πόσο χρόνο θέλετε να μείνει (για όλη την ημέρα ή για κάποιες ώρες). Τέλος δηλώστε πως οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια δεν έχει πρόσβαση και δεν σας φτάνει. 

#5 Αν θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο θα σας πρότεινα αφού εφαρμόσετε την σφαίρα λευκού φωτός σε εσάς, να βάλετε και το άτομο αυτό σε μια τέτοια σφαίρα! Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά παρατηρήστε πως το άτομο θα θέλει να μείνει μακριά σας με κάθε τρόπο και επιπλέον θα του έχετε προσφέρει μια “πλημμύρα” θετικής ενέργειας! Καλό κάρμα! 

#6 Θέλω να μοιραστώ μαζί σας, ειδικά με εσάς τις μανούλες, έναν υπέροχο οραματισμό προστασίας που μου τον έμαθε ο Δάσκαλός μου όταν του είχα εκμυστηρευθεί κάποια ανησυχία μου για τα μικρά παιδιά μου

Είναι αυτός της Ασημένιας Κλωστής. Από την κορυφή του κεφαλιού οραματίζεστε ότι ξεκινά μια Ασημένια Κλωστή που τυλίγει εσάς σε ολόκληρο το σώμα σας. Φανταστείτε ότι αγκαλιάζετε τα παιδιά σας και ότι η Ασημένια Κλωστή που ξεκινά από εσάς τυλίγει και το δικό τους σώμα. 

Αν δεν έχετε παιδιά μπορείτε να μοιραστείτε αυτόν τον οραματισμό με τον σύντροφό σας. Είναι σημαντικό τα συναισθήματα και τα κίνητρά σας να είναι αγνά και να οδηγούνται από βαθιά αγάπη, μη δεσμευτική. Εξετάστε τα κίνητρά σας πριν τον οραματισμό αυτό. 

Σημαντικό: Όσο κι αν αγαπάμε τα ζωάκια, ειδικά τα ζωάκια συντροφιάς, ακόμα κι αν τα νιώθουμε σαν παιδιά μας ο οραματισμός της Ασημένιας Κλωστής δεν είναι κατάλληλος αν θέλουμε να τα προστατέψουμε. Καταλληλότερη μέθοδος είναι η σφαίρα Λευκού Φωτός. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ενεργειακής προστασίας και ενδυνάμωσης που μας προσφέρει η Μητέρα Γη. 

#7 Η Μητέρα Γη μας έχει δώσει όλα όσα χρειαζόμαστε. Με τα βότανα και την αρωματοθεραπεία μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα και ισχυρά ανθόνερα καθαρισμού & προστασίας της αύρας. Αν δεν θέλετε να μπαίνετε σε τέτοιες φασαρίες, μπορείτε να τα αγοράσετε από κάποιον θεραπευτή που εμπιστεύεστε. 

#8 Θα έχετε ακούσει για τους οργονίτες. Είναι κατασκευές από υγρό γυαλί ή ρητίνη, μέταλλα, χαλκό και κρυστάλλους και όπως λέγεται έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν την αρνητική ενέργεια σε θετική. Λέγονται και “αιθερικοί μετατροπείς” και μπορούν να φορεθούν ως κόσμημα ή να τοποθετηθούν στο γραφείο ή στο χώρο μας γενικότερα. 

Πραγματικά τους εμπιστεύομαι και τους χρησιμοποιώ, ιδιαίτερα για να καθαρίζω τους νέους κρυστάλλους μου. Είναι εκπληκτικό το πόσο καλή δουλειά κάνουν! 

#9 Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην αναφερθώ στον πλούτο του Ορυκτού Βασιλείου. Οι κρύσταλλοι είναι Παιδιά της Γης και έχουν τεθεί στην υπηρεσία των ανθρώπων απ’ αρχής του Κόσμου. 

Η πιο γνωστή προστατευτική ασπίδα από κάθε είδους αρνητικές ενέργειες, γήινες, κοσμικές και ανθρώπινες είναι η Μαύρη Τουρμαλίνη. Υπάρχουν υπέροχα μενταγιόν με ακατέργαστο ή κατεργασμένο λίθο, αλλά είμαι σίγουρη πως θα βρείτε και πανέμορφες τουρμαλίνες μονής αιχμής να φτιάξετε το δικό σας κολιέ αν θέλετε. Αν δεν θέλετε να την φοράτε, μπορείτε να την έχετε στο πορτοφόλι σας ώστε να είναι πάντα μαζί σας. 

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει την Μαύρη Τουρμαλίνη τον Νο1 λίθο προστασίας είναι η ιδιότητά της να στέλνει πίσω στην πηγή τους τις αρνητικές ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται. 

Σημαντικό: Όταν θα θελήσετε να διαλέξετε τον λίθο σας, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Βάλτε το ένα χέρι στην καρδιά και με το άλλο χέρι πλησιάστε τον λίθο μέχρι 5 εκ. περίπου και αφήστε το χέρι σας να δεχθεί την ενέργειά του, να νιώσει τις δονήσεις του. 

Μερικοί λίθοι είναι “ταλαιπωρημένοι”, κάποιοι ίσως είναι “σβηστοί”. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Διαλέξτε τους με το χέρι στην καρδιά και μετά όταν τους πάτε σπίτι, θα χρειαστεί να τους φροντίσετε λίγο πριν τους χρησιμοποιήσετε. 

Τι εννοώ; Θα χρειαστεί να τους καθαρίσετε, να τους φορτίσετε και να τους προγραμματίσετε. Αυτές είναι μερικές ιδέες για να σας δώσουν έμπνευση να κρατάτε την ενέργειά σας – άρα και τη δύναμή σας – ψηλά! Μείνετε υγιείς και ασφαλείς. 




Ευαγγελία Βασιλείου 

Λουλούδια και Αγγελική Θεραπεία - Πετούνια...!!!!

Ενεργειακές Ιδιότητες : ενισχύει τη χαρά, τη διασκέδαση, την παιχνιδιάρικη διάθεση και το γέλιο. Σας συνδέει με τις νεράιδες, επιλύει συγκρούσεις και διευκολύνει την επικοινωνία 

Αρχάγγελοι που σχετίζεται: Αριήλ, Γαβριήλ, Ραγουήλ 

Τσάκρα που σχετίζεται: Βάση και Καρδιά 

Θεραπευτική Περιγραφή: Οι Πετούνιες φέρνουν χαρά και γέλιο σε όλους. Φυτέψτε τες γύρω από το σπίτι σας για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε πάντα χαρά. 

Οι Πετούνιες βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης και ενθαρρύνουν την καλύτερη επικοινωνία. Ενώ όλα τα λουλούδια σχετίζονται με τις νεράιδες, οι Πετούνιες έχουν μια βαθύτερη σύνδεση από όλα τα υπόλοιπα λουλούδια. 

Είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένες με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Τα άνθη τους μοιάζουν με μικρές τρομπέτες, χαρακτηριστικό μουσικό όργανο με το οποίο συνδέεται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. 

Μήνυμα από την Πετούνια: “Η στιγμή για περισσότερο παιχνίδι, γέλιο και διασκέδαση είναι τώρα! Επιτρέψτε μου να απελευθερώσω τη βαριά ενέργεια των διαφωνιών και των συγκρούσεων που στέκονται εμπόδιο στο μονοπάτι σας προς τη χαρά. Λατρεύω να φέρνω ευτυχία σε όλους αυτούς που είναι πρόθυμοι να τη λάβουν. 

Φανταστείτε πόσο περισσότερη ενέργεια θα έχετε εάν έχετε περισσότερη διασκέδαση. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι εδώ, για να σας βοηθήσω να αυξήσετε την εγκάρδια ενέργεια σας έτσι ώστε να απολαύσετε την κάθε στιγμή της ημέρας σας. Επίσης, βελτιώνω την επικοινωνία και σας βοηθάω να εκφραστείτε με θετικούς τρόπους ” 




Άντζελα Κρητικού 

Τα 14 οφέλη του να δίνουμε προσοχή στα συναισθήματά μας κάθε μέρα...!!!!

Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς. Πόσο συχνά σκεφτόμαστε τα συναισθήματά μας; 
Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν εύκολα να περάσουμε ώρες, ημέρες, εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες χωρίς ποτέ να δώσουμε στα συναισθήματά μας ούτε μία στιγμή σκέψης. 

Ως ψυχολόγος που ειδικεύεται στην παιδική συναισθηματική παραμέληση, μιλώ συχνά με ανθρώπους για τα συναισθήματά τους, και για αυτό ξέρω πως αυτό είναι αλήθεια. Συνήθως, έχουμε συνειδητή επίγνωση των συναισθημάτων μας μόνο σε καταστάσεις όπου νιώθουμε ισχυρά συναισθήματα. 

Όταν βιώνουμε ένα σημαντικό γεγονός όπως ένας γάμος, ένας θάνατος, μια αποφοίτηση, ή μια καταστροφή. Όταν είμαστε εξοργισμένοι, ενθουσιασμένοι, ενθουσιασμένοι, σοκαρισμένοι ή χαρούμενοι. 

Όταν συμβαίνει αυτό, μπορούμε να σημειώνουμε τι αισθανόμαστε μέσα μας, ή ακόμα και να πούμε σε κάποιον, «Ήταν μια μεγάλη συγκίνηση», «Είμαι συντετριμμένος», ή «Είμαι τόσο χαρούμενος!» για παράδειγμα. 

Ωστόσο, τα συναισθήματά μας είναι μια απίστευτα πολύτιμη πηγή. Γεννηθήκαμε μαζί τους κυριολεκτικά καλωδιωμένοι στο μυαλό και στο σώμα για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Τα συναισθήματά μας μας δίνουν συνεχή ανατροφοδότηση σχετικά με το τι είναι καλό και τι κακό για εμάς. 

Τα συναισθήματά μας είναι η βαθύτερη, η πιο προσωπική έκφραση του ποιοί είμαστε. Όταν ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο μας σε αυτή τη ζωή, που μας βοηθάει να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε. 

Καθώς διαβάζετε την παρακάτω λίστα, σκεφτείτε τον εαυτό σας και πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βοήθεια αυτή τη νέα γνώση. Η πραγματικά εξαιρετική πληροφορία όμως είναι ότι η βοήθεια είναι ήδη μέσα μας αυτή τη στιγμή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δώσουμε προσοχή!

14 οφέλη του να δίνουμε προσοχή στα συναισθήματά μας κάθε μέρα 

1. Θα μάθετε τον εαυτό σας. 
Ως η βαθύτερη έκφραση του “εγώ”, τα συναισθήματά σας είναι ότι πιο αληθινό έχετε. Όταν χρησιμοποιείτε συνειδητά το μυαλό σας για να παρατηρήσετε τι αισθάνεστε, συνδέετε το μυαλό σας με το σώμα σας και έτσι μαθαίνετε τι θέλετε, τι αισθάνεστε, και τι χρειάζεστε. Αυτό σας δίνει μια βαθιά αίσθηση της ότι πραγματικά γνωρίζεται τον εαυτό σας. 

2. Θα είστε πιο παρών στο σώμα σου και στη στιγμή. Όταν επικεντρώνεστε στο σώμα σας και αναρωτιέστε, “Τι νιώθω;” σας αιτιολογεί. Σας συνδέει με τον αληθινό εαυτό σας και σας βάζει μέσα στην παρούσα στιγμή, και αυτό σας κάνει αυτόματα ισχυρότερους. 

3. Θα πάρετε καλύτερες αποφάσεις. 
Τα συναισθήματά σας είναι αυτά που σας λένε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Αυτό που αγαπάτε, αυτό που σας αρέσει, τι σε κάνει ευτυχισμένο ή βαριεστημένο, ή αυτό που απλά αισθάνεστε ως σωστό. 

Όταν δίνετε προσοχή στις συναισθηματικές αντιδράσεις σας στα πράγματα, ο εγκέφαλός σας εκπαιδεύεται από το σώμα σας και το σώμα σας παίρνει τα πλεονεκτήματα του εγκεφάλου σας. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάτε την δεξιότητα να κάνετε επιλογές που ταιριάζουν με τον αληθινό εαυτό σας. 

4. Θα είστε λιγότερα ευάλωτος σε αυτό που σκέφτονται οι άλλοι. 
Όταν συντονιστείτε στο “μέσα” σας και το εμπιστεύεστε, τότε έχετε έναν οδηγό στη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε σχόλια ή απόψεις των άλλων; Σημαίνει μόνο ότι δεν είστε υπερβολικά ευάλωτος σε αυτά. 

5. Θα έχετε την επιλογή να διαχειριστείτε και να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. 
Όταν τα συναισθήματα είναι έξω από την αντίληψή σας, κρατούν αυτά τη δύναμη. Μπορούν να σας κάνουν να πείτε ή να κάνετε πράγματα που αργότερα θα μετανιώσετε ή θα σας κρατήσουν πίσω από πολύτιμες ευκαιρίες. 

Αλλά όταν είστε ενήμεροι για ένα συναίσθημα και το ονοματίζετε για τον εαυτό σας, αυτό σας επιτρέπει να διαχειριστείτε το συναίσθημα αντί να του επιτρέπεται να σας καταβάλει. 

6. Θα είστε σε θέση να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους καλύτερα. Το να έχετε συνειδητή επίγνωση των συναισθημάτων σας σας κάνει πιο προσιτούς. Γιατί; Επειδή όταν γκρεμίσετε τον τοίχο που σας καταστέλλει και σας κάνει να αγνοείτε τα συναισθήματά σας, γκρεμίζεται ταυτόχρονα το αίσθημα καταπίεσης και το ότι αγνοούσατε τον βαθύτερο εαυτό σας. 

Αυτό επηρεάζει το πώς οι άλλοι σας αντιλαμβάνονται. Οι άνθρωποι το νιώθουν όταν δεν παίρνουν τον πλήρη και αληθινό εαυτό σας. 

7. Οι άλλοι θα είναι πιο άνετα μαζί σας. 
Ακριβώς όπως οι άνθρωποι αισθάνονται όταν δεν παίρνουν τον πλήρη εαυτό σας, αισθάνονται επίσης όταν είστε ο εαυτός σας. Σκεφτείτε κάποιον που γνωρίζετε που φαίνεται εγγενώς αυθεντικό και αξιόπιστο άτομο. Σίγουρα αυτός ο κάποιος γνωρίζει τα συναισθήματά του. 

8. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια. 
Τα συναισθήματα μεταφέρουν ενέργεια. Σκεφτείτε το θυμό, το πάθος, την αγάπη, την αηδία, ή τη χαρά, για παράδειγμα. Όταν τα νιώθετε, σας οδηγούν και σας παρακινούν. 

9. Θα έχετε πιο έντονη αίσθηση του προσωπικού σας προσανατολισμού. 
Όταν λαμβάνετε την έκρηξη της ενέργειας από ένα συναίσθημα και γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα, σας κατευθύνει και σας καθοδηγεί στη ζωή σας. 

10. Θα αισθανθείτε πιο άξιοι, σίγουροι και έγκυροι. 
Όταν είστε ενήμεροι για τα συναισθήματά σας και τροφοδοτείσται από αυτά, όταν εμπιστεύεστε ως επί το πλείστον το μέσα σας και ξέρετε ποιος πραγματικά είστε, θα σταματήσετε να βάζετε άλλους ανθρώπους πριν από εσάς. Συνειδητοποιείστε ότι είσαι σημαντικός. Κατά βάθος, ξέρετε ότι έχετε σημασία. 

11. Θα προστατέψετε την υγεία σας. 
Καταπιεσμένα, μπλοκαρισμένα, ανεπεξέργαστα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις, πόνο στην πλάτη, υπέρταση, υπερκατανάλωση τροφής, κακό ύπνο, και πολλά άλλα σωματικά προβλήματα. Το να γνωρίζετε συνειδητά το τι αισθάνεστε συμβάλλει στη συνολική σωματική υγεία σας. 

12. Μπορείτε να προστατεύεστε από τους άλλους και οι άλλοι από εσάς. 
Η συναισθηματική ευαισθητοποίηση αποτελεί ένα όριο μεταξύ εσάς και των άλλων. Σας επιτρέπει να φιλτράρετε και να διαχειριστείτε τις αντιδράσεις σας με τους άλλους, αλλά και τις ενέργειες και τα συναισθήματά τους προς εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, η συναισθηματική επίγνωση είναι σαν μια υπερδύναμη. 

13. Θα εμπιστεύεστε τον εαυτό σας περισσότερο. Συνειδητά η λήψη αποφάσεων με βάση το τι αισθάνεστε στο μέσα σας – αντί για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, για παράδειγμα – σας επιτρέπει να τελειοποιήσετε τις δικές σας επιλογές και αποφάσεις. Δεν θα παίρνετε πάντα τη σωστή απόφαση γιατί κανείς δεν την παίρνει πάντα! 

Αλλά σίγουρα θα μάθετε περισσότερα από τις δικές σας αποφάσεις, κάτι που θα σας επιτρέψει να τελειοποιήσετε τον εαυτό σας. Με την καλύτερη συνειδητοποίηση του ποιοι είστε η εμπιστοσύνη που νιώθετε για σας, θα αυξηθεί. 

14. Θα ζήσετε μία πληρέστερη ζωή. 
Ο κόσμος των συναισθημάτων μας εμπλουτίζει και μας αναζωογονεί. Με την ενέργεια, την προσανατολισμό, και τη βαθιά γνώση του ποιοι είστε και τι θέλετε θα έχετε τη σιγουριά ώστε να αναλάβετε κινδύνους, να κάνετε σαφείς επιλογές, και ταυτόχρονα να προστατεύετε και να καθοδηγείτε τον εαυτό σας.

Τροφοδοτούματε από τα συναισθήματά μας, στηριζόμαστε στη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου, του μέσα σας, και της καρδιάς, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε όλα τα δώρα που, απλά είμαστε άνθορωποι, γεννηθήκαμε με αυτά. 

Χρησιμοποιώντας τα όπως ήταν γραφτό να χρησιμοποιηθούν, μπορούμε να γίνουμε η πιο αληθινή αλήθεια μας και το πιο εγώ – εγώ μας. Όλα αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο σίγουρους και καλύτερους συνολικά.




Jonice Webb Η Jonice Webb έχει διδακτορικό στην κλινική ψυχολογία και είναι συγγραφέας του βιβλίου Running on Empty : Overcome Your Childhood Emotional Neglect. Έχει δώσει συνεντεύξεις σε περισσότερους από 30 ραδιοφωνικές εκπομπές στις ΗΠΑ και στον Καναδά σχετικά με το αντικείμενο του βιβλίου της. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ψυχοθεραπείας στη Βοστόνη, όπου ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών και στην οικογενειακή θεραπεία. 
psychcentral.com

Πώς η παρατήρηση της φύσης μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι ;

Σύμφωνα με έρευνα, ακόμη και στη πόλη ή σε εσωτερικούς χώρους, το να παρατηρείς τη φύση αυξάνει το γενικό αίσθημα ευτυχίας και ευημερίας. Δεν είναι μυστικό ότι η Μητέρα Φύση έχει να προσφέρει όλα τα είδη ευχαρίστησης, και σε αυτό το άρθρο το υποστηρίζουμε με πολλή έρευνα πέρα από αυτό που οι περισσότεροι από εμάς ενστικτωδώς γνωρίζουμε. 

Η Φύση είναι υπέροχη για εκείνους που ζουν κοντά σε περιοχές με δάση ή παραλία σε κοντινή απόσταση, αλλά τι γίνεται με εμάς τους καημένους αστούς; 

Όπως αποδεικνύεται, ακόμη και όσοι από εμάς ζουν στην πόλη μπορούμε να επωφεληθούμε από την χαρά της φύσης, που μας παρέχεται γενναιόδωρα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σταματήσουμε και να μυρίσουμε τα τριαντάφυλλα.  

Η Holli-Anne Passmore, ερευνήτρια του Πανεπιστήμιου του Βρετανικού Κολούμπια (UBC) υποστηρίζει ότι αν οι άνθρωποι απλά αφιερώσουν χρόνο για να συλλογιστούν τη φύση γύρω τους, θα αυξήσουν το γενικό αίσθημα ευτυχίας και ευημερίας που νιώθουν. 

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη έρευνα της, που εξετάζει την σύνδεση μεταξύ της παρατήρησης της Φύσης και της προσωπικής ευημερίας, τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ζητήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων να καταγράφουν πώς τους έκαναν να αισθάνονται στοιχεία της φύσης που συναντούν στην καθημερινοτητά τους. Και η φύση ορίστηκε γενναιόδωρα – ως οτιδήποτε δεν είναι ανθρώπινο. 

Ένα φυτό σπιτιού, μια πικραλίδα που μεγαλώνει σε μια ρωγμή σε ένα πεζοδρόμιο, τα πουλιά, ή ο ήλιος μέσα από ένα παράθυρο, εξηγεί η Passmore. Οι συμμετέχοντες τράβηξαν μια φωτογραφία του στοιχείου που τράβηξε την προσοχή τους και έγραψαν μια σύντομη σημείωση για το πώς τους έκανε να αισθάνονται. 

Μία άλλη ομάδα της έρευνας έκανε το ίδιο με αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο, και μία άλλη ομάδα έκανε και τα δύο. Συνολικά, συμμετείχαν 395 συμμετέχοντες.

Η Passmore, της οποίας ο ακαδημαϊκός τομέας είναι η Ευεξία, ανακάλυψε πώς όχι μόνο περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες και περιγραφές των συναισθημάτων υποβλήθηκαν ως “κάτι που τους ξεπερνά”, αλλά και ότι η απλή πράξη της παρατήρησης των συναισθηματικών αντιδράσεων στη κοντινή μας φύση είχε σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική μας ευημερία. 

«Η διαφορά στην ευημερία των συμμετεχόντων – η ευτυχία τους, η αίσθηση της ανύψωσης και το επίπεδο σύνδεσής τους με άλλους ανθρώπους, όχι μόνο με τη φύση – ήταν σημαντικά υψηλότερα από το πώς οι συμμετέχοντες στην ομάδα που παρατηρούσαν πώς τα αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα από τον άνθρωπο τους αισθάνονταν και από την τρίτη ομάδα ελέγχου» λέει η Passmore. 

«Αυτή η έρευνα δεν έχει να κάνει με τις ώρες που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους ή αν κάνουμε μεγάλες βόλτες στην Φύση» προσθέτει. 

«Πρόκειται για το δέντρο σε μια στάση λεωφορείου στη μέση μιας πόλης και τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει γενικά ένα δέντρο στους ανθρώπους». 

Έτσι, αν μπορείτε, εμπρός πηγαίνετε για την βόλτα σας στο δάσος... Αλλά εάν το μόνο που έχετε είναι μια πικραλίδα στην ρωγμή του πεζοδρομίου, παρατηρήστε την, σκεφτείτε πώς σας κάνει να αισθάνεσθε και μην εκπλαγείτε εάν νιώσετε το πνεύμα σας να εξυψώνεται. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology. 




treehugger.com
Όμορφη Ζωή 

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Επτά στους 10 Έλληνες με έλλειψη βιταμίνης D : Πώς θα γεμίσετε τις μπαταρίες...!!!!

Μεσογειακό παράδοξο συνιστά η ανεπάρκεια βιταμίνης D η οποία παρατηρείται σε πάρα πολλούς Έλληνες, αλλά και Κύπριους, παρά το γεγονός ότι ζουν σε ηλιόλουστες χώρες. 

Σύμφωνα με στοιχεία επιδημιολογικής μελέτης, με τίτλο «Αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D σε δείγμα ελληνικού και κυπριακού πληθυσμού», το 73,07% των Ελλήνων και το 69,28% των Κυπρίων του δείγματος είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. 

Τα στοιχεία για τα επίπεδα της βιταμίνης D, σε δείγμα 8.780 Ελλήνων και 2.594 Κυπρίων, συλλέχθηκαν τυφλά από τα εργαστηριακά πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και Άγιος Λουκάς στη Λευκωσία, για χρονικό διάστημα 5 ετών. 

Η έρευνα εκπονήθηκε από το ΑΠΘ και την Ιατρική Σχολή St George UK, Διεθνές Τμήμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου και συγκεκριμένα από τους Σ. Ξυδά, Κ. Κώτσα, Μ. Γραμματίκη, Σπ. Καρρά, Α. Δούμα, Γ. Σαμούτη και Α. Γαρύφαλλο και παρουσιάζεται ως αναρτημένη ανακοίνωση στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη. 

Τα επίπεδα 25(ΟΗ)D χαρακτηρίστηκαν ως επαρκή (>30 ng/ml) ή ανεπαρκή (<30 ng/ml) και από την μελέτη προέκυψε ότι η μέση τιμή για τους Έλληνες ήταν 25,08 ng/ml και για τους Κύπριους 25,37 ng/ml. Τα υψηλότερα επίπεδα και στις δύο βάσεις δεδομένων καταγράφηκαν το μήνα Σεπτέμβριο. 

Και για τις δύο βάσεις δεδομένων τα πολυπαραγοντικά μοντέλα γραμμικής παλινδρόμησης απέδειξαν ότι η ηλικία και ο μήνας σχετίζονται σημαντικά με τα επίπεδα της βιταμίνης. Το φύλο συσχετίστηκε σημαντικά μόνο στην ελληνική βάση δεδομένων. 

«Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι εξαιρετικά υψηλός και στα δύο δείγματα πληθυσμού και ιδίως σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο, ο αναδρομικός σχεδιασμός της μελέτης δεν μπορεί να καταδείξει αιτιολογική συσχέτιση και απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες παρακολούθησης ή και αναπλήρωσης σε υγιή άτομα» συμπεραίνουν οι υπεύθυνοι της μελέτης. 

Κατάθλιψη και βιταμίνη D 
Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προάγουν την εμφάνιση κατάθλιψης στα ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα αναρτημένης ανακοίνωσης, στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη . 

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα τελευταία χρόνια η ανεπάρκεια, ή η έλλειψη βιταμίνης D στους ηλικιωμένους, εκτός από αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σκελετικών διαταραχών, συνδέεται και με διάφορες ψυχοσωματικές διαταραχές. 

Η εργασία, με θέμα: Διερεύνηση και συσχέτιση της συχνότητας εμφάνισης κατάθλιψης/αγχώδους διαταραχής σε ηλικιωμένα άτομα με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D, εκπονήθηκε από το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος – Διαβητολογικού Κέντρου, της Α’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ (Ε. Ζαρομυτίδου, Κ. Καλέση, Στ. Κωνσταντινίδου, Μ. Γραμματίκη, Ξ. Τσεκμεκίδου, Δ. Δριβάκου, Σπ. Καρρά και Κ. Κώτσα). 
Η έρευνα διεξήχθη στα ΚΑΠΗ της ανατολικής Θεσσαλονίκης, από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Νοέμβριο του 2017. Στη μελέτη συμμετείχαν 130 άτομα, ηλικίας 60-98 ετών. Όπως προέκυψε, το 67,7% των συμμετεχόντων (88 άτομα) εμφάνισε είτε ανεπάρκεια, είτε έλλειψη και ένα 5,4% των συμμετεχόντων (7 άτομα) ανιχνεύτηκε με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D. 

Το 80% (71 άτομα) με ανεπάρκεια, ή έλλειψη βιταμίνης, έπασχε από αγχώδη διαταραχή, ή κατάθλιψη, ενώ συμπτώματα, είτε άγχους, είτε κατάθλιψης, διαπιστώθηκαν περίπου στα μισά άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα επτά άτομα, με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, εμφάνισαν συμπτώματα τόσο άγχους όσο και κατάθλιψης.

«Η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη εμφανίζονται συχνά στα ηλικιωμένα άτομα. 

Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι παράγοντας που προάγει αυτές τις παθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο χρειάζονται μελέτες αναπλήρωσης με βιταμίνη D, για να τεκμηριωθεί αιτιολογική σχέση της έλλειψης βιταμίνης D με κατάθλιψη/αγχώδη διαταραχή σε αυτή την ομάδα», συμπεραίνουν οι ερευνητές. 

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D 

Λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεπάρκειας βιταμίνης D, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία προχώρησε για πρώτη φορά στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. 

«Στη χώρα μας ισχύει το λεγόμενο μεσογειακό παράδοξο. Παρ’ όλο που έχουμε ηλιοφάνεια, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους. 

Για την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία ήταν αναγκαίο να προχωρήσει στην έκδοση κατευθυντηρίων οδηγιών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά πανελλαδικά, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση και καθοδήγηση των συμπολιτών μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, Ζαδάλλα Μούσλεχ. 

Παράλληλα, επισημαίνει, ότι |είναι σημαντικό οι πολίτες να επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο τους, ώστε να γίνεται εγκαίρως η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D και στη συνέχεια να τους δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες πρέπει να τηρούν στην καθημερινότητά τους. 

Για παράδειγμα, καλό είναι να περπατούν αποφεύγοντας την υπερβολική ποσότητα αντηλιακού σε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρες (συνήθως πρωινές), όταν ο ήλιος δεν καίει πολύ και δεν είναι τόσο επικίνδυνος, καθώς και να ενισχύσουν τη διατροφή τους σε γαλακτοκομικά. 




Osho : Απασχολείσαι τόσο πολύ με τα ασήμαντα που ξεχνάς τα ουσιώδη...!!!!

Η ουσία είναι προκαθορισμένη, η προσωπικότητα είναι απλώς τυχαία. Εκείνο που είναι προκαθορισμένο για σένα, εκείνο το οποίο φαίνεται ότι είσαι, είναι απλώς τυχαίο. Το ότι είσαι Ινδουιστής, το ότι είσαι Χριστιανός, είναι τυχαίο. 

Το ότι είσαι άνδρας, το ότι είσαι γυναίκα, είναι τυχαίο. Το ότι είσαι Γερμανός ή Ινδός, είναι τυχαίο. Το ότι είσαι μαύρος ή άσπρος, είναι τυχαίο. Αλλά η ύπαρξή σου, το ότι υπάρχεις, είναι προδιαγεγραμμένο. 

Προσπάθησε να βρεις εκείνο που είναι προδιαγεγραμμένο και μην σκοτίζεσαι πολύ για εκείνα που είναι άσχετα, τυχαία. 

Η μύτη σου είναι λίγο μακριά ή λίγο κοντή. Μην σε απασχολεί, είναι απλώς τυχαίο. Ή το δέρμα σου έχει πολύ χρωστική ουσία και είσαι μαύρος. Ή δεν έχει αυτή την χρωστική ουσία κι είσαι λευκός – δεν αξίζει ούτε δεκάρα. Μην σε απασχολεί αυτό. Είναι απλώς άσχετο. 

Προσπάθησε να βρεις αυτά που είναι απολύτως προδιαγεγραμμένα. Αυτά είναι η φύση σου, η ύπαρξή σου. 

Έχεις όμως πελαγώσει με τα τυχαία. Δίνεις υπερβολικά μεγάλη προσοχή στα τυχαία, ανησυχείς γι’ αυτά. Όλος ο χρόνος και η ενέργειά σου σπαταλούνται σ’ αυτά. Απασχολείσαι τόσο πολύ με τα ασήμαντα που ξεχνάς τα ουσιώδη. 

Αυτή είναι η κατάσταση ανθρώπου «βαθιά νυχτωμένου»: πάντοτε εστιάζει στα ασήμαντα. Σκέφτεται τα χρήματα, σκέφτεται την ισχύ, σκέφτεται το σπίτι, σκέφτεται το αυτοκίνητο, σκέφτεται το ένα και το άλλο – αλλά ποτέ δεν κοιτάζει αυτά που είναι ο εσώτατος πυρήνας της ύπαρξής του, αυτά που είναι «εσύ». 

Έξω από αυτόν, τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Μέσα, τα πάντα είναι προδιαγεγραμμένα. Δώσε μεγαλύτερη προσοχή σ’ αυτά. Αυτό ακριβώς σημαίνει sannyas: στροφή προς τα ουσιώδη και απομάκρυνση από τα μη ουσιώδη. 

Δεν λέω να μην τρως, να μην ζεις σ’ ένα σπίτι- όχι. Δεν είναι αυτό το νόημα. Ζήσε σ’ ένα σπίτι, αλλά μην νοιάζεσαι υπερβολικά. Πρέπει να τρως για να ζεις. Τρώγε – αλλά μην κάνεις το φαγητό μοναδική σου ασχολία. Υπάρχουν άνθρωποι που συνεχώς σκέφτονται το φαγητό. 

Το χρήμα χρειάζεται, αλλά μην ανάγεις το χρήμα σε θεό. Χρησιμοποίησέ το όταν το έχεις. Όταν δεν το έχεις εκμεταλλεύσου αυτή την έλλειψη, γιατί κι αυτή έχει τη δική της ομορφιά. Όταν έχεις χρήματα μπορείς να έχεις ένα παλάτι. Έχε το. Όταν δεν έχεις χρήματα, γίνε αγύρτης και ζήσε κάτω από τον ουρανό. Αυτό έχει τη δική του ομορφιά. 

Όταν έχεις χρήματα χρησιμοποίησέ τα. Όταν δεν έχεις χρησιμοποιήσε εσένα. Όταν δεν έχεις, απόλαυσε τη φτώχεια. Τα πλούτη έχουν τα δικά τους πλούτη, αλλά κι η φτώχεια έχει τα δικά της πλούτη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μόνο οι πλούσιοι μπορούν να απολαύσουν – ποτέ οι φτωχοί. Επομένως, όπως και να έχουν οι καταστάσεις… 

Όταν είσαι πλούσιος, απόλαυσε εκείνα που ένας πλούσιος μπορεί να απολαύσει. Αν κάποτε γίνεις φτωχός, απόλαυσε εκείνα που οι φτωχοί μπορούν απολαύσουν. 

Εσύ, όμως, τι κάνεις; – κάνεις ακριβώς το αντίθετο. 

Όταν είσαι πλούσιος, λαχταράς τα πράγματα που μόνο ένας φτωχός μπορεί να απολαύσει. Και όταν είσαι φτωχός, λαχταράς τα πράγματα που μόνο ένας πλούσιος μπορεί να έχει. 

Όταν έχεις χρήματα, απόλαυσέ τα. Όταν τα έχεις, ζήσε σαν βασιλιάς. Βλέπω όμως ανθρώπους που έχουν χρήματα, αλλά ζουν σαν ζητιάνοι. Αποταμιεύουν για το μέλλον και όταν τα χάσουν αρχίζουν να το σκέφτονται: «Γιατί χάσαμε την ευκαιρία; Θα έπρεπε να τα είχαμε απολαύσει.» 

Οι φτωχοί πάντα ονειρεύονται να ζούσαν σε παλάτι, την ώρα που μπορούν να χαρούν το δέντρο, εκεί που βρίσκονται, τα πουλιά που κελαηδούν, τον ήλιο και τον αέρα – ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός για ένα φτωχό. 

Ένας φτωχός μπορεί να απολαύσει έναν ωραίο ύπνο – για τον πλούσιο ο ύπνος έχει γίνει δύσκολος. Μπορεί να έχει καλύτερη κρεβατοκάμαρα, μπορεί να έχει πιο αναπαυτικό στρώμα, αλλά δεν μπορεί να κοιμηθεί. Τότε, σκέφτεται τους ζητιάνους και τους ζηλεύει που κοιμούνται του καλού καιρού, ροχαλίζοντας και «Εγώ, δεν μπορώ να κοιμηθώ.» 

Όταν μπορείς να κοιμηθείς καλά, κοιμήσου καλά. Όταν έχεις όμορφο στρώμα, απόλαυσέ το – και άντεξε την αϋπνία! Να είσαι όμως ευφυής. 




OSHO – Πεπρωμένο, Ελευθερία και Ψυχή 

Εγωισμός : Ένας γίγαντας μέσα μας...!!!!

Πότε ο εγωισμός είναι καλός και πότε μπορεί να μας βλάψει; Με ποιον τρόπο μπορούμε να τον διαχειριστούμε και να κρατήσουμε τις ισορροπίες; 

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας, ο οποίος είχε έναν ανθισμένο κήπο, όπου έπαιζαν τα παιδιά του χωριού. Ο γίγαντας, όμως, ήταν πολύ εγωιστής και ήθελε τον κήπο αποκλειστικά για τον εαυτό του. Έχτισε, λοιπόν, μια μεγάλη μάντρα και απαγόρευσε στα παιδιά να μπαίνουν μέσα. 

Όταν έμεινε μόνος του και είδε τον κήπο μαραμένο, συνειδητοποίησε την απερισκεψία του και αναθεώρησε. 

Ο Oscar Wilde στο παραμύθι του «Ο εγωιστής γίγαντας» περιγράφει με απλοϊκό τρόπο την έννοια του εγωισμού. Αλήθεια, μήπως όλοι μας κάποιες φορές χτίζουμε μάντρες και στρεφόμαστε γύρω από τον εαυτό μας; Πώς θα ξεφύγουμε από τον εγωκεντρισμό μας και πώς θα συμβιβαστούμε με τις ανάγκες των άλλων; 

Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω μας
Όταν υιοθετούμε εγωιστική συμπεριφορά, βάζουμε σε πρώτη μοίρα το εγώ μας. Αγαπάμε υπέρμετρα τον εαυτό μας και ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά και σε υπερβολικό βαθμό για τις δικές μας ανάγκες, το ατομικό μας συμφέρον και τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα. 

Κάθε προσπάθειά μας αποσκοπεί μόνο στην ικανοποίηση των στόχων και των φιλοδοξιών μας και τις περισσότερες φορές αδιαφορούμε για τους συνανθρώπους μας. 

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να ωθήσει στον εγωκεντρισμό και αυτό γιατί η εξωφρενική πίστη στον εαυτό μας μάς κάνει να θεωρούμε ότι είμαστε οι καλύτεροι και ότι μόνο εμείς αξίζουμε, με αποτέλεσμα να καταστρατηγούμε τα δικαιώματα των υπολοίπων. 

Το εγωιστικό μας γονίδιο
Όπως όλα τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, έτσι και ο εγωισμός είναι γραμμένος στα γονίδιά μας. Η τάση να συμπεριφερόμαστε ναρκισσιστικά και αυτάρεσκα ως έναν βαθμό κληρονομείται. Όμως, το να οδηγούμαστε σε υπερβολές σχετίζεται περισσότερο με τα βιώματά μας και μάλιστα τα πρώιμα, δεδομένου ότι η προσωπικότητά μας αρχίζει να διαμορφώνεται ήδη από τη βρεφική ηλικία. 

Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε, οι σχέσεις με τους γονείς και τα αδέλφια μας, αλλά και το πλαίσιο του σχολείου συμβάλλουν σημαντικά στο αν μετέπειτα στη ζωή μας θα λειτουργούμε εγωιστικά ή όχι. 

Οι διάφορες καταστάσεις που βιώνουμε στην πορεία είναι πιθανό να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε, ωστόσο δεν είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν σε εγωιστική τάση. 

Ο… άρρωστος εγωισμός
Ο εγωισμός δεν είναι πάντα κακός. Το να σκεφτόμαστε, να σεβόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, να ικανοποιούμε τις ανάγκες και επιθυμίες μας και να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν μέσα σε ένα κοινωνικά αποδεκτό όριο είναι θέμα επιβίωσης και θεωρείται απόλυτα υγιής μορφή εγωισμού.

Όταν, όμως, δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, δεν συμβιβαζόμαστε ποτέ, συμπεριφερόμαστε αυταρχικά, γινόμαστε σκληροί και απάνθρωποι, έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους και προκαλούμε ενοχικά συναισθήματα με στόχο να προσελκύουμε τη μόνιμη προσοχή, τότε ο εγωισμός γίνεται παθολογικός και δημιουργεί προβλήματα. 

Δεν μας αφήνει να έχουμε υγιείς σχέσεις, αφού κάθε μας κίνηση συνοδεύεται από ανασφάλεια, αίσθημα κατωτερότητας, ζήλια, κτητικότητα, ανυπομονησία, έντονο ανταγωνισμό, αλλά και από μια γενικότερη τάση να εγκαταλείπουμε μπροστά στις δυσκολίες. 

Ο κακός εγωισμός μάς ωθεί να απαιτούμε συνεχώς αποδείξεις αγάπης και εκτίμησης και να επιζητούμε την αναγνώριση και την επιβεβαίωση. 

Πώς θα γίνει προσόν
Μπορεί η αγγλίδα συγγραφέας Jane Austen να πίστευε ότι «… ο εγωισμός πρέπει πάντα να συγχωρείται, επειδή δεν υπάρχει ελπίδα θεραπείας», οι ειδικοί ωστόσο βεβαιώνουν ότι υπάρχουν τρόποι για να μετατρέψουμε τον εγωισμό σε προτέρημα. Το βασικότερο, αλλά και το πιο δύσκολο, είναι να αναγνωρίσουμε την εγωκεντρική μας τάση. 

Κάποιος ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στον εγωισμό του (π.χ. πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο, δυσκολεύεται να παραδεχθεί τα λάθη του) δεν μπορεί να αντιληφθεί την υπερβολή στη συμπεριφορά του, μπορεί όμως να διαπιστώσει ότι ο εγωκεντρισμός του δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του. 

Άπαξ και αναγνωρίσουμε την τάση αυτή, θα πρέπει κατ’ αρχάς να κατανοήσουμε από πού πηγάζει και ποιες είναι οι συνθήκες που την προκάλεσαν και έπειτα να προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα με άλλη ματιά. 

Για παράδειγμα, αν είμαστε εγωιστές γιατί μας φρόντιζαν υπερβολικά στο σπίτι και είχαμε μάθει να έχουμε τα πάντα δικά μας, το να επιχειρήσουμε να γίνουμε αυτόνομοι και ανεξάρτητοι θα βοηθήσει να μη λειτουργούμε τόσο εγωκεντρικά και να σεβόμαστε τους άλλους. 

Είναι σημαντικό, επίσης, να μάθουμε να διαφωνούμε και να εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και τον θυμό μας την κατάλληλη στιγμή και με ήρεμο τρόπο. 




ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ, MSc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. 

Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας κρατούν το κλειδί της ελευθερίας μας...!!!!

Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα καταπράσινο δάσος, γεννήθηκε ο πιο μίζερος δράκος. Ούτε κι ο ίδιος καταλάβαινε γιατί στ’ αλήθεια υπήρξε τόσο απεχθής, για ποιον ακριβώς λόγο τα υπόλοιπα ζώα τον κοιτούσαν με μια σχετική απαξίωση. 

Εάν βέβαια ταξίδευε πίσω στον χρόνο θα θυμόταν τους τρυφερούς γονείς του να παρατηρούν κάθε του κίνηση, να ψαχουλεύουν ψεγάδια στα παρθενικά του βήματα και στους δειλούς του φθόγγους. 

Όταν ο ήρωάς μας αντίκρισε για πρώτη φορά την αφεντιά του στον καθρέφτη, δεν πρόλαβε να εξάγει και σπουδαία συμπεράσματα. Για την ακρίβεια το είδωλό του του φάνηκε σχεδόν συμπαθητικό αλλά η φωνή της μαμάς δράκαινας –που ατυχώς αργότερα ταυτίστηκε με τη φωνή του υποσυνειδήτου του - τον επανέφερε ευθύς αμέσως στη σκληρή πραγματικότητα. 

Η κορμοστασιά του απείχε πολύ από το ορθό, η οδοντοστοιχία του επ’ ουδενί θα χαρακτηριζόταν τέλεια και το χαμόγελό του φάνταζε τουλάχιστον αδέξιο. 

Ο μικρός δράκος τόλμησε τότε να προβάλλει τις αντιρρήσεις του αφού πράγματι πίστευε πως τα δόντια του κουβαλούσαν την ιδιαίτερη γοητεία τους. 

Εξάλλου, η καμπούρα του θα διορθωνόταν σταδιακά και το χαμόγελο σκορπά πάντα μια ομορφιά στο σύμπαν ανεξάρτητα από το πόσο άχαρα σχηματίζεται στα χείλη. 

Η μητέρα όμως επέμενε. Με τον καιρό μάλιστα οδηγήθηκε και σ’ ένα σωρό άλλες διαπιστώσεις για το τέκνο της. Υπογράμμισε την ατσούμπαλη φύση του, την αδιανόητη τεμπελιά του, την εξοργιστική τάση του να παριστάνει τον συνήγορο των αδυνάτων. 

Ο πατέρας δράκος τίποτε άλλο δεν έκανε από το να σιγοντάρει, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι, τις ετυμηγορίες της αξιότιμης συζύγου του. Βλέπετε, είχε γεννηθεί δειλός κι ούτε που διανοείτο ν’αντιταχθεί στην αρχηγό της μικρής του αγέλης. 

Εξάλλου – σκεφτείτε το – αν γινόμαστε παθητικοί δέκτες επίμονων χαρακτηρισμών, σταδιακά τους ασπαζόμαστε κιόλας, αντικρίζουμε την πραγματικότητα με τους διαστρεβλωμένους φακούς των πεποιθήσεων που με την ανοχή μας υφαίνονται. 

Κι ο μικρός δράκος μεγάλωνε μ’ ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες του, με την ενοχή πως δεν πληρούσε τις ιδανικές προδιαγραφές κατασκευής. 

Απέφευγε τη στενή συναναστροφή με τα υπόλοιπα ζώα. Στο βάθος υποψιαζόταν πως η μαμά δράκαινα είχε δίκιο, πως μόλις ο στραβός του χαρακτήρας έβγαινε στην επιφάνεια, το πλήθος θα διασκορπιζόταν άτακτα στα διάφορα σημεία του ορίζοντα. 

Τα χρόνια κυλούσαν κι ο φόβος κρατούσε την πιο πιστή συντροφιά στον ήρωά μας. Περπατούσε πάντα σκυφτός γυρεύοντας στο έδαφος τις χαμένες του ρίζες κι αποφεύγοντας τα τυχόν αποδοκιμαστικά βλέμματα των γύρω του. 

Ένα βράδυ η κοφτή ανάσα δοκίμαζε τις αντοχές του. Περιπλανιόταν για πολλή ώρα στο καταπράσινο δάσος των γκρίζων του αναμνήσεων. Η αίσθηση πως δεν άνηκε πουθενά θέριευε ξανά μέσα του κι ήταν μια αίσθηση τόσο γνώριμη όσο και αβάσταχτη. 

Άξαφνα μπροστά του εμφανίστηκε – σχεδόν από το πουθενά – ένα μαύρο πρόβατο. Το χρώμα του υπήρξε ασυνήθιστο μα εκείνο παραδόξως έμοιαζε εξαιρετικά περήφανο για τη μοναδικότητά του. Χάιδεψε τρυφερά το κεφάλι του δράκου και του είπε: 

«Μη νιώθεις ντροπή για τη διαφορετική σου φύση. Δε φταις εσύ που δεν αγαπήθηκες με τον τρόπο που λαχταρούσες. Βλέπεις, το οικογενειακό δέντρο κρύβει τις δικές του σκιές. Καταχωνιάζονται όλες σ’ ένα μαύρο μπαούλο και χάνονται στα βάθη του παρελθόντος. 

Ωστόσο, ουδέποτε εξαφανίζονται. Ζουν στις χαρακιές της ψυχής, σε αυτές που ασυναίσθητα μεταφέρονται στους απογόνους. Μια σιωπηλή συμφωνία νοσηρότητας λοιπόν. Θα ξεφορτωθώ πάνω σου τις δυσλειτουργίες μου κι έτσι δεν θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσω. 

Μα για κάθε ξεχωριστή καρδιά που ασφυκτιά στο ψέμα, ένα ακόμη μαύρο μπαούλο αντικρίζει τον ήλιο. Για κάθε σκιά που ανασύρεται στο φως, μια κατάρα σπάει και μια νέα γενιά διεκδικεί το δικαίωμά της στην ελευθερία». 

Το μαύρο πρόβατο σιώπησε για λίγο. Ύστερα κοίταξε επίμονα τον δράκο. «Είσαι έτοιμος ν’ ανοίξεις το μπαούλο;», τον ρώτησε με μια κάποια συγκίνηση. 

Ο ήρωας μας ήξερε πως πια δεν μπορούσε να λογαριάζει γυρισμό, πως τα δάκρυα, η απόγνωση και τα στραβοπατήματα τον είχαν οδηγήσει ακριβώς στο σημείο που τώρα στεκόταν. Άρπαξε το οικογενειακό κειμήλιο μ’ ένα θάρρος που ξάφνιασε και την αφεντιά του ακόμη. 

Σύντομα, κράτησε στα χέρια του ένα σκονισμένο βιβλίο. Από τις σελίδες του ξεπήδησε ο θρύλος των τρομαχτικών δράκων. Και τότε κατάλαβε. Οι πρόγονοί του βαθιά μέσα τους ντρέπονταν φριχτά για τη σκοτεινή καταγωγή τους.

Ντρέπονταν τόσο που αναζητούσαν απεγνωσμένα τους κατάλληλους κρίκους στην οικογενειακή τους αλυσίδα, προκειμένου να προβάλλουν πάνω τους όσα συμπλέγματα κατωτερότητας βασάνιζαν φριχτά τους ίδιους. 

Ο δράκος έγινε φίλος με το πρόβατο κι έφυγε μαζί του σ’ ένα άλλο, μακρινό, δάσος. Αμφισβήτησε το παρελθόν του και κέρδισε το παρόν του. Συμφιλιώθηκε με το αδέξιό του χαμόγελο και ξεδίψασε στην πηγή της ανόθευτης χαράς. 

Πλέον ξέρει καλά πως το σύμπαν μας χρειάζεται τα μαύρα πρόβατα, τους δράκους των παραμυθιών, τις φωνές που ξεσκεπάζουν τις συγκαλυμμένες απάτες, τους επαναστάτες που αντικρίζουν κατάματα τις οδυνηρές σκιές. 

Και τελικά το σπίτι μας δεν χτίζεται απαραιτήτως με δεσμούς αίματος μα με θεμέλια καρδιάς. 

Σπίτι μας νοείται κάθε ψυχή που μας ενέπνευσε, οποιοσδήποτε δρόμος μας οδήγησε στο κέντρο της ύπαρξής μας μα κυρίως το περίφημο μαύρο πρόβατο που αγάπησε το μαύρο του πείθοντάς μας πως αποτελεί ιερό καθήκον των θαραλλεών ν’ αγκαλιάσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους για ό,τι ακριβώς είναι. 




Κατερίνα Τσιτούρα