Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Η υπέρβαση του θυμού βρίσκεται στην αυτοπαρατήρηση…!!!!

Αν προσπαθήσετε να μη νιώσετε θυμωμένοι, θα καταπιέσετε τον θυμό. Εάν προσπαθήσετε να υπερβείτε τον θυμό, δεν θα τον καταπιέσετε: αντιθέτως, θα πρέπει να κατανοήσετε το συναίσθημα, να το παρατηρήσετε. Η υπέρβαση βρίσκεται στην παρατήρηση.

Εάν καταπιέσετε τον θυμό, αυτός θα εισχωρήσει στο ασυνείδητό σας. Θα σας δηλητηριάζει ολοένα και περισσότερο. Αυτό δεν είναι καλό για εσάς και για την υγεία σας, και αργά ή γρήγορα θα σας κάνει νευρωτικούς.

Πώς αντιμετωπίζετε του θυμό;
Κάποια στιγμή, ο συσσωρευμένος θυμός θα εκραγεί, και αυτό θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο, επειδή δεν θα μπορείτε να το ελέγξετε καθόλου..

Είναι καλύτερο να τον κερδίζετε καθημερινά σε μικρές δόσεις. Αυτές οι δόσεις είναι ομοιοπαθητικού τύπου: πού και πού θα νιώθετε θυμό, και τότε αισθανθείτε τον. Αυτό είναι πολύ πιο υγιές από τη συσσώρευση του θυμού για λίγα χρόνια, που οδηγεί κάποια στιγμή σε ένα ξέσπασμα. 

Τότε θα είναι υπερβολικός και δεν θα συνειδητοποιείτε καν τι κάνετε. Θα είναι η απόλυτη τρέλα. Μπορεί να κάνετε κάτι εξαιρετικά επιζήμιο στον εαυτό σας ή κάποιον άλλον, μπορεί να προχωρήσετε σε δολοφονία ή και σε αυτοκτονία.

Η υπέρβαση είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία. Στην υπέρβαση δεν καταπιέζετε τον θυμό και δεν τον εκφράζετε επίσης.

Γνωρίζετε μόνο δύο τρόπους αντιμετώπισης του θυμού: έκφραση και καταπίεση. Και ο πραγματικός τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι κανένας από τους δύο. Δεν είναι η έκφραση, επειδή όταν εκφράζετε θυμό, προκαλείτε θυμό στο άλλο άτομο και τότε δημιουργείται μια αλυσίδα... έπειτα θα εκφράσει θυμό ο άλλος, ύστερα εσείς θα νιώσετε ότι σας προκαλεί...πού θα σταματήσει όλο αυτό;

Και όσο περισσότερο εκφράζεται ο θυμός, τόσο περισσότερο θα μετατραπεί σε συνήθεια, μια μηχανική συνήθεια. Όσο περισσότερο τον εκφράζετε, τόσο περισσότερο εξασκείστε σε αυτόν! Θα είναι δύσκολο για εσάς να τον ξεφορτωθείτε.

Μέσα από αυτόν τον φόβο προκύπτει η καταπίεση: μην εκφραστείς, επειδή αυτό θα φέρει δυστυχία σ' εσένα και σε άλλους - και χωρίς να υπάρχει νόημα. 

Αυτό σας κάνει άσχημους, δημιουργεί αρνητικές καταστάσεις στη ζωή, και τότε θα κληθείτε να πληρώσετε για όλα αυτά. Σιγά σιγά, αυτό γίνεται τόσο έντονη συνήθεια, που μετατρέπεται σε δεύτερη φύση σας.

Από τον φόβο της έκφρασης γεννήθηκε η καταπίεση. Εάν όμως καταπιέζεστε, συσσωρεύεται δηλητήριο, και είναι βέβαιο ότι θα εκραγεί.

Παρατηρήστε τον θυμό σας

Η τρίτη προσέγγιση δεν είναι η έκφραση ή η καταπίεση, αλλά η αυτοπαρατήρηση. Όταν κάνει την εμφάνισή του ο θυμός, καθίστε κάπου ήσυχοι, αφήστε τον να σας περιτριγυρίσει στον εσωτερικό κόσμο σας, αφήστε το σύννεφο να σας περικυκλώσει, γίνετε ένας σιωπηλός παρατηρητής. Δείτε: αυτός είναι ο θυμός.

Αργά και σταθερά, με την παρατήρηση, διαχωρίζεστε τόσο πολύ από τον θυμό, ώστε δεν μπορεί να σας επηρεάσει. Και αποσπάστε από αυτόν τόσο πολύ, μένετε τόσο αμέτοχοι και ψύχραιμοι και απομακρυσμένοι από αυτόν, και η απόσταση είναι τέτοια, ώστε δεν φαίνεται να έχει καμία σημασία.

Μάλιστα, θα αρχίσετε να γελάτε με όλα τα γελοία πράγματα που κάνατε στο παρελθόν εξαιτίας του θυμού αυτού. Δεν είστε εσείς. Σας περιτριγυρίζει. Αλλά από τη στιγμή που παύετε να ταυτίζεστε με αυτόν, δεν τον εμποτίζετε με την ενέργειά σας.

Να θυμάστε ότι εμείς προσφέρουμε ενέργεια στον θυμό, μόνο τότε αποκτά ζωτικότητα. Ο ίδιος ο θυμός δεν έχει δική του ενέργεια, εξαρτάται από τη συνεργασία μας. Κατά την παρατήρηση, η συνεργασία διαλύεται, δεν την υποστηρίζετε πλέον.

Θα είναι εκεί για λίγες στιγμές, για λίγα λεπτά, κι έπειτα θα εξαφανιστεί. Εάν δεν βρει ρίζες μέσα σας, εάν διαπιστώσει ότι δεν είστε διαθέσιμοι, εάν δει ότι βρίσκεστε μακριά από αυτόν, ότι είστε ένας παρατηρητής επάνω στους λόφους θα διαλυθεί, θα εξαφανιστεί. Και αυτή η εξαφάνιση είναι υπέροχη, είναι μια μοναδική εμπειρία.

Βλέποντας τον θυμό να εξαφανίζεται, γεννιέται μεγάλη γαλήνη: η σιωπή που ακολουθεί την καταιγίδα. Θα νιώσετε έκπληξη όταν διαπιστώσετε ότι κάθε φορά που γεννιέται ο θυμός, εάν μπορείτε να τον παρατηρήσετε, θα βυθίζεστε σε τέτοια ηρεμία, που θα σας φανεί πρωτόγνωρη.

Θα εισέλθετε σε μια κατάσταση βαθύτατου διαλογισμού... όταν ο θυμός εξαφανιστεί, θα δείτε τον εαυτό σας τόσο νέο, τόσο αθώο, όπως δεν τον έχετε ξαναδεί ποτέ. Τότε θα νιώσετε ευγνωμοσύνη ακόμη και για τον θυμό. 

Δεν θα νιώθετε θυμωμένοι μαζί του, επειδή θα σας έχει προσφέρει ένα πολύ όμορφο χώρο για να ζείτε, μια απόλυτα νέα εμπειρία για να βιώσετε. Τον έχετε χρησιμοποιήσει, τον έχετε μετατρέψει πια σε μέσο για να προχωρήσετε παραπέρα.

Αυτή είναι η δημιουργική χρήση των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνετε.




Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Osho Ένα μάθημα διαλογισμού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Χρύσα Πράντζαλου
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

Στη ζωή έλκουμε αυτό που είμαστε κι όχι αυτό που θέλουμε πολύ…!!!!

Από παιδί σου έλεγαν πως όταν θέλεις κάτι πολύ, στο τέλος θα το αποκτήσεις. Τα χρόνια πέρασαν, οι επιθυμίες σου έμειναν στο ντουλάπι και το σύμπαν δεν αποδείχτηκε τόσο φιλικό μαζί σου. Σε όλα τα κομμάτια της ζωής σου πήγαινες με αυτή τη λογική μέχρι που ο Κοέλιο κι η γνωστή του φράση «Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει η επιθυμία σου πραγματικότητα» άρχιζαν να σε εκνευρίζουν.

Στη ζωή έλκουμε αυτό που είμαστε κι όχι αυτό που θέλουμε πολύ.

Σίγουρα τα «θέλω» μας αντικατοπτρίζουν τον εαυτό μας αλλά αυτό ως ένα βαθμό. Αν το κάρμα είναι κάτι σαν την τεράστια ρόδα του λούνα παρκ, η θέα από ψηλά όσο επικίνδυνη είναι, άλλο τόσο είναι μαγευτική και καλώς ή κακώς εσύ διαλέγεις τη θέα κι από πόσο ψηλά θα την δεις.

Όσον αφορά τις σχέσεις το «έλκουμε ό,τι είμαστε» ισχύει και με το παραπάνω. Όσο κι αν επιθυμείς κάποιον πολύ, πάντα θα παίρνεις αυτό που ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή σου την εκάστοτε στιγμή. Δεν μπορεί να είσαι μπερδεμένος και να προσπαθείς να έλξεις έναν άνθρωπο ξεκάθαρο. 

Στο κάτω-κάτω της γραφής τι σου φταίει κιόλας; Είσαι χαρούμενος; Έλκεις τη χαρά! Είσαι λυπημένος; Έλκεις τη λύπη! Είσαι μπερδεμένος; Συγχαρητήρια, κέρδισες έναν μ@λακομαγνήτη τελευταίας τεχνολογίας κι ό,τι αυτό συνεπάγεται μαζί. Μην απορείς!

Η ζωή είναι σαν ένα ζεστό πιάτο φαγητό κι εσύ σαν έμπειρος μάγειρας οφείλεις να βάζεις τα απαραίτητα συστατικά που θα απογειώσουν τη γεύση την κατάλληλη στιγμή. Όταν είσαι έτοιμος πραγματικά να είσαι ευτυχισμένος τότε η ζωή , ναι, θα φανεί γενναιόδωρη μαζί σου και θα σου δώσει όλες τις ευκαιρίες για να ζήσεις την ευτυχία που προετοίμασες τον εαυτό σου.

Άλλο το «θέλω», άλλο το «κάνω» κι άλλο το «είμαι». Τα τρία αυτά ρήματα όσο συναφή κι αν φαίνονται, απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους το ένα απ’ το άλλο κι εσύ πρέπει να σκεφτείς σε ποιο μαραθώνιο θες να τρέξεις. Πώς άλλωστε θα δώσεις αγάπη κι ευτυχία αν εσύ πρώτα δεν είσαι πλήρης; Δίνεις απ’ τα αποθέματα που έχεις. Αν δεν έχεις πώς θα δώσεις;

Στις σχέσεις, όταν αποζητάς την ευτυχία και την αγάπη δεν έχεις παρά να τα νιώσεις πρώτα μέσα σου. Πρέπει να αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου για να έλξεις τον κατάλληλο άνθρωπο που θα σου δώσει τα αντίστοιχα. Ο εαυτός μας λειτουργεί σαν ένας καθρέπτης και λίγο-πολύ όλοι κρύβουμε ένα νάρκισσο μέσα μας. 

Η ενέργεια λοιπόν που θα στείλεις απέναντι θα είναι κι η ίδια που θα λάβεις. Καλό, χρυσό το σύμπαν, αλλά μην τα αφήνουμε κι όλα πάνω του. Έχει κι αυτό κι άλλες δουλειές. Κι εσένα η δική σου αρμοδιότητα είναι να δουλέψεις πάνω στον εαυτό σου για να τραβήξεις κοντά σου όσα θες.

Έλκεις ό,τι είσαι κι όχι εκείνο που έχεις στο μυαλό σου. Οι θετικοί άνθρωποι, εκείνοι που χαρίζουν τα θετικά τους vibes στον περίγυρό τους, είναι κι εκείνοι που έχουν μόνο θετικά πράγματα να σου αφηγηθούν. Όσο βλέπεις τη ζωή αισιόδοξα έρχονται ευχάριστα πράγματα. Όταν ζεις στη μιζέρια, σου συμβαίνουν αρνητικά. 

Κι αν πιστεύεις ότι όλα αυτά είναι απλά μεταφυσικές χαζομάρες, δες το λογικά· αν φοράς μαύρα γυαλιά τα βλέπεις όλα σκούρα. Αν όμως τα αλλάξεις αμέσως και βάλεις από εκείνα τα άλλα με τον ανοιχτόχρωμο φακό είναι όλα πιο γλυκά. Θα μου πεις τα γυαλιά αλλοιώνουν την πραγματικότητα. 

Θα σου πω ότι η πραγματικότητα δεν είναι ένα σταθερό σημείο. Ο καθένας την βλέπει διαφορετικά. Εσύ διαλέγεις πώς θα δεις τα πράγματα.

Αντί να γκρινιάζεις που δε σου ήρθε ετοιμοπαράδοτο και με την ένδειξη «Συστημένο» απ’ το σύμπαν εκείνο που το τόσο πολύ ήθελες, ίσως ήρθε η ώρα να το πάρεις αλλιώς. 

Στην τελική δε χάνεις και κάτι. Έκατσες και τα περίμενες όλα έτοιμα και δεν ήρθαν όπως τα ήθελες. Γίνε εσύ ο ίδιος αυτό που θες και θα δεις πόσο απλόχερα γενναιόδωρο θα είναι το σύμπαν μαζί σου. Γίνε αυτό που θες να έλξεις, γιατί αν ένα πράγμα ισχύει αυτό είναι ότι όλα εδώ πληρώνονται, δε συγχωρεί το κάρμα.




Γεράσιμος Βλαχόπουλος

Εσύ επιλέγεις αν θα μεταμορφωθείς…!!!!

Τριγύριζε πάλι κοντά στον αναμμένο λαμπτήρα.
Χορός τρελός, χωρίς ρυθμό, ζαλισμένος από το ένστικτο. Δεν ήθελε να καεί, ούτε και να παραδοθεί. Ήθελε να το ζήσει και να μεταμορφωθεί από πεταλούδα σε πυγολαμπίδα. Όμως δεν τολμούσε. Ήξερε, πώς κάτι τέτοια ταξίδια, δεν έχουν γυρισμό. Πως έπρεπε να αφεθεί και να μυρίσει πρώτα αυτός, τα καμμένα φτερά του.

Η αντανάκλαση του, περνώντας μέσα απ' τον λαμπτήρα, στον τοίχο, έδειχνε μια τεράστια σκιά. Την δική του, παραμορφωμένη κάπως , μα μεγάλη για το μέγεθος του. Την είδε και ταράχτηκε. Είμαι μεγάλος, δεν αξίζει να καώ, τίποτα δεν τ’ αξίζει να μεταμορφωθώ, να μεταλλαχτώ.

Δεν έχω λόγο…
Είμαι Θεός, φώναξε μέσα στην συντριβή του. Ηρέμησε.

Ξέχασε τα βράδια που έτρεμε από αμφιβολία για το είναι του. Ξέχασε αυτά τα ατέρμονα φανταστικά ταξίδια του μυαλού του, εκείνα που χόρευε ελεύθερα στο σκοτάδι, ετερόφωτος και λυτρωμένος. Ξέχασε την χαρά που θα ζούσε, μοιράζοντας φως και τα σκοτεινά παιχνίδια με άλλες πυγολαμπίδες στο σκοτάδι.

Αμυδρά θυμόταν πια, την εποχή που από σκουλήκι ξύπνησε σε πεταλούδα. Η λήθη σκέπασε τον πόνο της μεταμόρφωσης που άθελά του είχε νιώσει.. Ένιωσε, πώς είχε από πάντα πλουμιστά φτερά. Ένιωσε όμορφος από γεννησιμιού του. Βολική η λήθη, κούρνιασε μέσα του και τον εξάγνισε από την κάποτε αδιαμφισβήτητη ασχήμια του.

Ιαματική…

Νόμισε πως έφτασε στον προορισμό του. Πώς ήταν το καλύτερο απ’ ότι θα μπορούσε να ήταν. Όλα τα είχε μετρήσει. Όλα τα είχε υπολογίσει. Όλα μοχθούσε να τα καταφέρει και ήταν σωστά, τέλεια. Έκανε δύο τρεις στροφές, να θαυμάσει, ακόμα μια φορά την τελειότητα του. Τι όμορφα φτερά!

Αχ, πώς λικνίζομαι, με πόση χάρη, δες, δες, δες! (φώναξε στον εαυτό του). Αναπαυμένος κούρνιασε πάνω σε έναν πίνακα ζωγραφικής του Μονέ. Τα φώτα έσβησαν, ο ύπνος ήρθε γρήγορα …

Εκεί στα σκοτεινά λουλούδια και περάσματα, μέσα σε κήπο από νούφαρα έπαιζαν κρυφτό οι πυγολαμπίδες. Αχνογέλασε στον ύπνο του και ένιωσε χαρά και μυστηριακό άπιαστο πάθος..

Ίσως τα όνειρα να ναι ευεργετικά, μόνο στον ύπνο όταν ξυπνούν. Μονάχα τότε αγγίζονται χωρίς πόνο. Μα κάθε εξέλιξη είναι πόνος, φόβος και μεθύσι διψασμένου. Όταν αχνοαγγίζεις χωρίς να το ζεις, σίγουρα θα μείνεις πεταλούδα. Πυγολαμπίδα που θα δίνεις φως στους άλλους και ζεστή χαρά, δεν θα γίνεις ποτέ.

Κάποιοι γεννιούνται και πεθαίνουν σκουλήκια.

Κάποιοι άλλοι πάνω στο εφηβικό τους ξέσπασμα, καταφέρνουν φτερά να βγάλουν.

Κάποιοι μέχρι θανάτου προσπαθούν για μια ζωή, να κάψουν τα φτερά, φως να γίνουν. Όλα με κόστος…

Εσύ επιλέγεις.




Χαρά Μαζίδη – ewoman

«Μαμά, γιατί με γέννησες;» : Η ωραιότερη απάντηση που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου…!!!!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήρθες στη ζωή μας ξαφνικά, χωρίς να το ξέρουμε, χωρίς να σε περιμένουμε.

Ένας επισκέπτης που ήρθε για να γίνει κομμάτι μας και να αλλάξει τα χρώματα του κόσμου. Γεννήθηκες μια μαγική στιγμή, μια στιγμή πάθους και έρωτα. Ήσουν και είσαι η μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής μας.

Ένα μικρό θαύμα που σου αρέσει να μας βάζεις όλο και πιο δύσκολα ερωτήματα, ένας μικρός άνθρωπος που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, και μας κάνει να ξαναζούμε τα παιδικά μας χρόνια, ένας μικρός άντρας που μας κρατά το χέρι και τελικά δεν τον καθοδηγούμε εμείς, αλλά αυτός, δείχνοντάς μας ξανά και ξανά τα ξεχασμένα θαύματα του κόσμου.

Από πριν γεννηθεί η μπέμπα, έχεις αρχίσει και με ρωτάς “μαμά, γιατί με γέννησες;” και δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Θέλω πραγματικά να σου το εξηγήσω. Η απάντηση μου θα ήθελα να είναι ποιητική, ονειρική, μια έμπνευση για σένα.

Θέλω να σου πω ότι σε γέννησα για να χαρείς τη ζωή, για να μεγαλώσεις υγιής, για να μάθεις και να ανακαλύψεις τον κόσμο γύρω σου και ίσως να βάλεις κι εσύ ένα λιθαράκι να τον κάνεις καλύτερο. 

Σε γέννησα για να ζήσεις ηλιοβασιλέματα και χαραυγές, να χαρείς κάτω από όμορφες λιακάδες και να βραχείς κάτω από δυνατές καταιγίδες.

Σε γέννησα για να γεμίσουν τα χείλη σου αρμύρα και τα όμορφα σου χέρια άμμο. Σε γέννησα για να ταξιδέψεις, για να ερωτευτείς, να αγαπήσεις και δυστυχώς για να πονέσεις. 

Γιατί έτσι είναι η ζωή και ο έρωτας. Πονάνε. Τελικά σε γέννησα για να φύγεις μακριά μου, ενώ εγώ θα μείνω εδώ να σε περιμένω με ανησυχία και προσμονή.

Ίσως για όλα αυτά να σε γέννησα. Όμως υπάρχει κάτι πιο αληθινό που κρύβεται πίσω από όλα αυτά. 

Μια εσωτερική ανάγκη, μια εκπλήρωση των πόθων που είχα από μικρό κορίτσι, παίζοντας και κρατώντας μια κούκλα αγκαλιά που ονόμαζα το μωρό μου. Τις κούκλες τις άφησα πίσω, έγινα γυναίκα για να γίνω η μαμά σου.

Κατάφερες να με κάνεις να ξαναγεννηθώ μαζί σου και να γίνω καλύτερος άνθρωπος μέσα από τα δικά σου μάτια.

Στο τέλος, μικρό αγόρι θα βρεις μόνος σου το δρόμο, θα ανακαλύψεις μόνος σου το μονοπάτι. Πάντα έτσι γίνεται.

Κάποτε θα απαντήσεις μόνος σου σ’ αυτό το “γιατί” της ύπαρξης. Χωρίς να το ξέρεις, μου έθεσες το πρώτο σου φιλοσοφικό ερώτημα κι εγώ έμεινα πάλι σαστισμένη να ψάχνω λέξεις ζωγραφιές για να σου εξηγήσω…

– Μαμά, γιατί με γέννησες;

– Μωρό μου… σε γέννησα για να σε αγαπώ!




poseginamana.gr

Τι σας κάνει ενοχλητικούς σύμφωνα με το ζώδιο σας…!!!!

Είμαι το είδος ανθρώπου που θέλει να βλέπει το καλό στους άλλους. Αντί να εστιάζω στα αρνητικά των ανθρώπων, προτιμώ να βλέπω τα θετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραβλέπω την κακή πλευρά των άλλων ή ακόμη και την δική μου. Ακόμα και οι άνθρωποι που αγαπώ όσο τίποτα άλλο στον κόσμο κάνουν πράγματα που με ενοχλούν.

Όλοι έχουν τα δικά τους άσχημα χαρακτηριστικά τα οποία πιθανώς να σχετίζονται με την ημερομηνία γέννησης τους. Παρακάτω αναφέρω αυτά που σας κάνουν ενοχλητικούς σύμφωνα με το ζώδιο σας.

Κριός
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πετύχετε σπουδαία πράγματα και έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας. Ωστόσο, πολλές φορές το παρακάνετε με την αυτοπεποίθηση. Οι περισσότεροι εύχονται να σταματήσετε να λατρεύετε τόσο πολύ τον εαυτό σας καθώς και να σταματήσετε να θέλετε πάντα να έχετε τον έλεγχο. Απλώς μάθετε να δίνετε την ευκαιρία στους άλλους να αναλαμβάνουν κάποιες φορές.

Ταύρος
Αν και έχετε καλές προθέσεις, είστε πολύ ξεροκέφαλοι. Πιστεύετε το δικό σας και κανείς δεν πρόκειται να σας αλλάξει γνώμη. Είστε πολύ πεισματάρηδες και είναι αρκετά εκνευριστικό για τους γύρω σας που απλώς θέλουν να ακούσετε την δική τους άποψη.

Δίδυμος
Είστε πολύ φιλικοί και εξωστρεφείς. Ακόμα και αν νομίζετε πως είναι από τις καλές σας ιδιότητες, δεν συμφωνούν όλοι. Στο μυαλό τους, μερικές φορές είστε πολυλογάδες και δεν αφήνετε κανέναν άλλον να πάρει τον λόγο. Έτσι, αλλάζετε το ένα θέμα μετά το άλλο και κάποιες φορές επαναλαμβάνετε τις ίδιες ιστορίες. Μπορεί να γίνει πολύ εξαντλητικό για τους γύρω σας.

Καρκίνος
Νομίζω πως ήδη ξέρετε ότι το πιο ενοχλητικό χαρακτηριστικό σας είναι το πόσο ευαίσθητοι είστε. Παρά το ότι το γνωρίζετε, το να το ακούτε πιθανώς σας στεναχωρεί. Καθετί μικρό που σας φέρνει σε άβολη θέση σας κάνει να θέλετε να κλάψετε και παραπονιέστε όταν κάτι δεν πάει όπως θα θέλατε. Πρέπει να μάθετε πώς να αφήνετε τα πράγματα να περάσουν.

Λέων
Δεν είναι λάθος να αγαπάτε τον εαυτό σας. Δεν είναι όμως σωστό να έχετε απόλυτη εμμονή με αυτόν. Οι φίλοι σας δεν μπορούν να σας περιμένουν μέχρι να σταματήσετε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη για ώρες. Επίσης, δεν ξεγελάτε κανέναν με τις υπερβολές σας. Όλοι ξέρουν πότε φτιάχνετε ιστορίες και πάντα τους ενοχλεί.

Παρθένος
Βλέπετε τον εαυτό σας ως ένα λογικό, πρακτικό και καλά οργανωμένο άτομο. Ωστόσο, οι άλλοι θεωρούν ότι δύσκολα μπορείτε να ευχαριστηθείτε. Τίποτα δεν είναι αρκετά καλό για σας και πάντα θέλετε να βρείτε τα ελαττώματα σε κάτι. Σας αρέσει να τους ελέγχετε όλους ώστε να σιγουρευτείτε πως όλα συμβαίνουν σύμφωνα με τις προσδοκίες σας. Κάντε ένα διάλειμμα.

Ζυγός
Το ενοχλητικό με εσάς είναι ότι ποτέ δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση. Ακόμα χειρότερα αλληλοεξαρτάστε απόλυτα από τους άλλους και δεν μπορείτε να επιβιώσετε μόνοι σας. Είστε το άτομο που ξεχνά τους φίλους του όταν αρχίσει μια σχέση. Αυτό γίνεται επειδή δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας ως άτομο, πάντα χρειάζεται να είστε με κάποιον.

Σκορπιός
Δεν είναι κρυφό ότι από όλα τα ζώδια το δικό σας είναι το πιο έντονο και πιο τρομακτικό. Αν και είστε παθιασμένοι, αυτό το πάθος συχνά μετατρέπεται σε έχθρα, ακόμα και προς ανθρώπους που αγαπάτε. Όταν συμβαίνει αυτό, εύκολα γίνεστε χειριστικοί, μυστικοπαθείς και εκδικητικοί. Δυστυχώς, οι αγαπημένοι σας είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από αυτή τη συμπεριφορά.

Τοξότης
Θεωρείτε τον εαυτό σας εξωστρεφή. Ωστόσο, οδηγείτε την εξωστρέφεια στα άκρα. Η ενέργεια σας είναι απεριόριστη, είστε εντελώς απρόβλεπτοι και δεν έχετε ιδέα πώς να μείνετε ακίνητοι. Όλα αυτά είναι εξαντλητικά για τους ανθρώπους της ζωής σας. Επίσης, είστε πολύ επίμονοι, μερικές φορές γίνεστε αντιπαθητικοί και υπερβολικά ριψοκίνδυνοι.

Αιγόκερως
Ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά σας είναι το πόσο αφοσιωμένοι είστε στον στόχο σας. Δεν θα σταματήσετε πουθενά για να φτάσετε εκεί που θέλετε στην ζωή σας. Παρόλα αυτά, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να γίνει αρνητικό. Οι άλλοι σας βρίσκουν ψυχρούς και απόμακρους. Έτσι, γίνεστε αυτάρεσκοι, ελεγκτικοί και απρόθυμοι να ακούσετε την γνώμη των άλλων. Οπότε σταματήστε να μιλάτε στους φίλους σας λες και είναι οι εργαζόμενοι σας.

Υδροχόος
Έχετε γεννηθεί για να λύνετε προβλήματα. Αν και αυτό είναι συνήθως καλό, γίνεται αρνητικό μόλις αποτραβηχτείτε εντελώς από την κοινωνία και κλειστείτε στον εαυτό σας. Όταν σας μιλούν οι άλλοι, νιώθουν ότι μιλούν σε ένα άδειο κέλυφος, ακριβώς επειδή είστε τόσο αποσπασμένοι. Δυστυχώς, είστε υπερβολικά λογικοί και δεν έχετε τις συναισθηματικές αντιδράσεις που περιμένουν οι άλλοι από εσάς.

Ιχθύς
Θα είμαι ειλικρινής, είστε ένα απόλυτο χάος. Τα πάντα στην ζωή σας είναι χαοτικά, ιδιαίτερα τα συναισθήματα σας που φαίνεται πως δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν μπορείτε να οργανώσετε τίποτα ή να είστε πρακτικοί ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Οι άνθρωποι γύρω σας κουράζονται με τις ξαφνικές αλλαγές της διάθεσης σας και με το ότι πρέπουν να σας επαναφέρουν στον εαυτό σας.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις μπορεί να ακούγονται σκληρές, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να πω ευγενικά το τι ενοχλεί τους άλλους πάνω σας. Αντί να απογοητευτείτε, χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να αναπτυχθείτε και να βελτιωθείτε. Επιπλέον, να θυμάστε πως ακόμα και αν έχετε κάποια κακά χαρακτηριστικά, πιθανώς έχετε πολλά περισσότερα καλά.




L.C.

Όταν ο άλλος θυμώνει με τα δικά σου όρια, είναι δικό του πρόβλημα, κι όχι δικό σου…!!!!

Όταν θέτεις κάποιο νέο όριο με κάποιον άλλον άνθρωπο, η πιο συνήθης μορφή αντίστασης που θα συναντήσει κάποιος είναι ο θυμός. Οι άνθρωποι που θυμώνουν με τους άλλους επειδή έθεσαν όρια, έχουν κάποιο θέμα με τον χαρακτήρα που έχουν διαμορφώσει. 

Παρουσιάζουν εγωκεντρικότητα καθώς θεωρούν ότι ο κόσμος υπάρχει μόνο για αυτούς και για την δική τους άνεση. Βλέπουν λοιπόν τους άλλους ως προεκτάσεις τους.

Όταν ακούνε την λέξη «όχι», έχουν την ίδια αντίδραση με ένα 2χρονο που του στερούν κάτι : «Κακή μαμά!». Νοιώθουν ότι αυτός που τους στερεί τις επιθυμίες τους είναι κακός και θυμώνουν. Δεν θυμώνουν δικαίως σε κάποια αληθινή προσβολή. Δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. 

Απλά κάποιος δεν θα κάνει κάτι «για εκείνους». Η επιθυμία τους ματαιώνεται και θυμώνουν επειδή δεν έχουν μάθει να καθυστερεί η ευχαρίστησή τους ή να σέβονται την ελευθερία των άλλων.

Ο θυμωμένος λοιπόν έχει κάποιο θέμα με τον χαρακτήρα του. Αν ενισχύσεις αυτό το πρόβλημα του χαρακτήρα του, αυτό θα επιστρέψει αύριο και τις επόμενες ημέρες σε άλλες καταστάσεις. Δεν ευθύνεται η κατάσταση για τον θυμό του αλλά η πεποίθησή του ότι έχει το προνόμιο να του ικανοποιούν οι άλλοι τις επιθυμίες του. 

Θέλει να ελέγχει τους άλλους και σαν αποτέλεσμα δεν έχει κανέναν έλεγχο στον εαυτό του. Άρα, όταν χάσει την επιθυμία του να ελέγχει τους άλλους, «το χάνει». Θυμώνει.

Πώς μπορείτε να αντιδράσετε σε μια τέτοια συναναστροφή ;

– Συνειδητοποιήστε ότι το άτομο που έχει θυμώσει μαζί σας επειδή θέσατε όρια είναι αυτό που έχει το πρόβλημα. Αν δεν το καταλάβετε αυτό, μπορεί να θεωρείτε ότι εσείς έχετε το πρόβλημα. Η διατήρηση των ορίων είναι καλό για τους άλλους ανθρώπους. Θα τους βοηθήσει να μάθουν όσα δεν τους έμαθε η πατρική τους οικογένεια : να σέβονται τους άλλους.

– Δείτε τον θυμό ρεαλιστικά. Ο θυμός είναι μόνο ένα συναίσθημα του άλλου ανθρώπου. Δεν μπορεί να ξεπηδήσει στο δωμάτιο και να σε πληγώσει. Δεν μπορεί να μπει μέσα σου αν δεν το επιτρέψεις. Είναι άκρως απαραίτητο να μείνεις ξέχωρος από τον θυμό του άλλου. Άφησε τον θυμό να υπάρχει στον άλλον. Εκείνος πρέπει να τον νοιώσει για να γίνει καλά. Αν είτε τον σώσεις από αυτό ή το πάρεις πάνω σου, ο θυμωμένος δεν θα γίνει καλά και εσύ θα είσαι υποταγμένος.

– Μην αφήνεις τον θυμό να αποτελεί για σένα ένδειξη ότι πρέπει να κάνεις κάτι. Οι άνθρωποι που δεν έχουν όρια αντιδρούν αυτόματα στον θυμό των άλλων. Σώζουν, αναζητούν αποδοχή ή θυμώνουν. Υπάρχει τεράστια δύναμη στην αδράνεια. Μην αφήσεις έναν άνθρωπο που είναι εκτός ελέγχου να σηματοδοτήσει την αλλαγή στην δική σου πορεία. Απλά επίτρεψε του να είναι θυμωμένος και αποφάσισε για τον εαυτό σου τι έχεις ανάγκη να κάνεις.

– Βεβαιώσου ότι έχεις διαθέσιμο περιβάλλον υποστήριξης. Αν πρόκειται να θέσεις κάποια όρια με ένα άτομο που παλιότερα σε έχει ελέγξει με τον θυμό, μίλησε με άτομα στο υποστηρικτικό σου περιβάλλον πρώτα και φτιάξε πλάνο. Να ξέρεις τι θα πεις. Περίμενε τι θα πει ο θυμωμένος και οργάνωσε την αντίδρασή σου. Μπορεί να θέλεις να παίξεις τον ρόλο που θα έχεις στην κατάσταση με το υποστηρικτικό σου περιβάλλον.

-Μην επιτρέψεις στον θυμωμένο να σε θυμώσει. Κράτα μια στάση αγάπης ενώ λες την αλήθεια με τρόπο και καλή προαίρεση. Όταν εγκλωβιζόμαστε στην λογική οφθαλμός αντί οφθαλμού ή την εκδικητικότητα, παραμένουμε υποταγμένοι. Αν έχουμε όρια, θα είμαστε αρκετά διαφοροποιημένοι για να αγαπήσουμε.

-Προετοιμάσου να χρησιμοποιήσεις σωματική απόσταση και άλλα όρια που ενισχύουν τις συνέπειες. Μιας κυρίας η ζωή άλλαξε όταν συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να πει, «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να μου φωνάξει κανένας. Θα πάω στο άλλο δωμάτιο μέχρι να αποφασίσεις ότι μπορείς να μιλήσεις χωρίς να μου επιτίθεσαι. Όταν μπορείς να το κάνεις αυτό, θα σου μιλήσω».

Αυτά όμως δεν είναι ανάγκη να γίνονται με θυμό. Μπορούμε να δείξουμε ενσυναίσθηση με αγάπη και να μείνουμε στη συζήτηση χωρίς να ενδίδουμε ή να μας ελέγχουν. Απλά να θυμάστε ότι όταν δείχνετε ενσυναίσθηση, το να αλλάξετε το «όχι» σας δεν θα βοηθήσει. Προτείνετε άλλες εναλλακτικές.

Αν κρατήσετε τα όριά σας, όσοι θυμώνουν μαζί σας θα πρέπει να μάθουν την έννοια του αυτοέλεγχου για πρώτη φορά, εγκαταλείποντας την ανάγκη να ασκήσουν έλεγχο στους άλλους, κάτι που είναι καταστροφικό όπως και να χει. Όταν πλέον δεν θα χρειάζεται να σας ελέγχουν, θα βρουν άλλον τρόπο να σχετίζονται. Αλλά, όσο μπορούν να σας ελέγχουν με τον θυμό τους, δεν θα αλλάξουν.

Ορισμένες φορές, η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν θα σας μιλάνε πια ή θα φύγουν από την σχέση αν δεν μπορούν πια να σας ελέγχουν. Αυτό είναι πραγματικά ένα ρίσκο και όταν οι άνθρωποι επιλέγουν τον δικό τους δρόμο, τους αφήνετε να φύγουν.




Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc,
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Π. Φιλόθεος Φάρος : «Τι σχέση έχει ο κλήρος με τα χρυσαφικά; Ο Χριστός κυκλοφορούσε ξυπόλητος και με έναν χιτώνα»…!!!!

Εργάστηκε για χρόνια ως κληρικός και ψυχοθεραπευτής, από νοσοκομεία και κλινικές στη Βοστώνη μέχρι το εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα του Ραγκαβά στην Πλάκα. Οι παραδοσιακοί κληρικοί, τον αποφεύγουν μετά βδελυγμίας, ενώ ο ίδιος τονίζει ότι έχουμε σκοτώσει τον Θεό μέσα μας.

Ο Πατέρας Φιλόθεος Φάρος ξεχωρίζει για την ανθρώπινη στάση του και σε νέα συνέντευξή του προκαλεί αίσθηση, λέγοντας: «Τι σχέση έχει ο κλήρος με τα χρυσαφικά; Ο Χριστός κυκλοφορούσε ξυπόλητος και με έναν χιτώνα».

Μερικά από τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης στο Ραδιόφωνο 24/7 :

“Όταν ήμουν 11 χρονών, ο πατέρας μου με πήρε στο μαγαζί (σ.σ. κουρείο στην Τρούμπα), όχι για να βγάλω χρήματα, αλλά για να με φέρει σε επαφή με την πραγματικότητα και νομίζω ότι ένα από τα χαρακτηριστικά μου είναι ότι βρίσκομαι διαρκώς σε επαφή με την πραγματικότητα. Μπορεί να το οφείλω στον πατέρα μου αυτό, και στην Τρούμπα”.

“Το να λέμε ότι κάποιος μας συγχωρεί ταυτόχρονα υπαινίσσεται ότι αυτός ο κάποιος είναι μνησίκακος. Ότι κάτι του έχουμε κάνει και μας το κρατάει. Ο Θεός δεν είναι μνησίκακος, μόνο αγαπά. Δεν πολυκαταλαβαίνω λοιπόν την έννοια της συγγνώμης από τον Θεό, αφού μόνο αγαπάει”.

“Από μικρός έλεγα ότι θα γίνω παπάς. Στην εφηβεία σταμάτησα να το λέω και γύρω στα 20, είχα δει ένα θεατρικό με τη Λαμπέτη και τον Μουσούρη, που έπαιζε έναν επίσκοπο. Με συγκίνησε αυτή η παράσταση. Δεν ήταν η παράσταση ο λόγος, αλλά στάθηκε η αφορμή να ξαναγυρίσω στην ιδέα να γίνω κληρικός”.

“Ζούμε σε μια εποχή που εκθειάζει τη νεότητα και πολλοί ηλικιωμένοι προσπαθούν να δίνουν την εντύπωση ότι είναι νέοι. Για μένα, η νεότητά μου ήταν μια θλιβερή περίοδος. Ήμουν ένα ανόητο παιδάκι με πολλές ψευδαισθήσεις.

Προφανώς δεν ήταν εξασφαλισμένη η εσωτερική μου αυτοπεποίθηση. Κι όταν κάποιος έχει ανασφάλεια, καταφεύγει σε μεγαλομανία, φαντάζεται πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”.

“Ένα τραγικό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι το παιδί πρέπει να το διαμορφώσουν δύο άνθρωποι. Η δημιουργία ενός νέου ανθρώπου είναι μια τεράστια υπόθεση για οποιουσδήποτε δύο ανθρώπους. Και δυστυχώς δεν υπάρχει κοινοτικό πνεύμα στην εποχή μας”.

“Το κήρυγμα δεν είναι διδασκαλία. Κάποτε έκανα μια συνέντευξη στην τηλεόραση και μιλούσαμε για τον καταληκτικό ασθενή. Ειπώθηκε λοιπόν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λένε στον άνθρωπό τους ότι πεθαίνει γιατί τον αγαπούν. 

Κι εγώ είπα ότι δεν του το λένε, γιατί δεν τον αγαπούν. Γιατί τον απομονώνουν με αυτόν τον τρόπο, τον αφήνουν ολομόναχο. Όταν γύρισα σπίτι λοιπόν, σήκωσα το τηλέφωνο και μια κυρία μου λέει, ποιος είσαι εσύ που θα πεις ότι δεν αγαπώ τον άντρα μου, που του συμπαραστέκομαι δύο χρόνια που πεθαίνει από καρκίνο; 

Βλέπετε, η γενικότητα ήταν σωστή, αλλά ο άνθρωπος είναι μοναδική περίπτωση. Δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με γενικότητες. Ήμουν συντετριμμένος. Της είπα, έχετε δίκιο, ήταν λάθος μου. Έκτοτε, δεν κηρύττω. Κάνω συναντήσεις που είναι διάλογοι”.

“Χωρίς έρωτα δεν μπορεί να γίνει η ένωση. Κι ένας από τους λόγους που το 80% των ζευγαριών μπορεί να είναι συμβατικά είναι ότι δεν γίνονται από έρωτα, αλλά για σκοπιμότητες. Για σeξ, για χρήμα, για κοινωνική αναβάθμιση. Πήρε γιατρό, λέμε.

Δεν έχει σημασία αν δεν αισθάνεται τίποτα γι’ αυτόν. Αλλά αυτή θα την πληρώσει πολύ άσχημα και ακόμα πιο πολύ, θα την πληρώσουν τα παιδιά που προκύπτουν από αυτήν την ένωση”.

“Θα σας πω τι είναι παρά φύσιν. Παρά φύσιν είναι να χρησιμοποιείς την ώθηση που σε σπρώχνει στην ένωση, όχι προς την πραγμάτωση της ένωσης, αλλά για να αισθανθείς κάποια ηδονή ή να αποβάλεις τα απόβλητα. 

Κι εγώ σας λέω, όποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φυσική ώθηση προς την ένωση και την κοινωνία με έναν άλλον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, κάνει κάτι θεάρεστο. Το άλλο είναι το παρά φύσιν”.

“Ο Χριστός κυκλοφορούσε ξιπόλητος και με έναν χιτώνα. Τι σχέση έχει αυτή η εικόνα με αυτό που βλέπουμε σήμερα από τον κλήρο με τα χρυσαφικά; Αυτά είναι μέσα επιβολής και ο Χριστός δεν χρησιμοποίησε καθόλου μέσα επιβολής. Εγώ δεν έχω καμιά ιδιαίτερη επαφή με κληρικούς. Στους διαλόγους που κάνω, δεν έχουν έρθει κληρικοί”.

“Έτσι είναι οι Ορθόδοξοι; Τι καμαρώνουμε ότι το 95% των Ελλήνων είναι Ορθόδοξοι; Ο μέσος Έλληνας έχει μια νοοτροπία αρκετά παρακμιακή και καθόλου χριστιανική επί της ουσίας. Έτσι δεν δημιουργήθηκε αυτή η κρίση; 

Το όνειρο κάθε μπαμπά και μαμάς ήταν να φέρει με το βύσμα το παιδί από τη μεθόριο, αν ήταν στρατιώτης. Και μέχρι εκεί, μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Αλλά αυτό έχει μια συνέπεια.

Έφερνες το δικό σου γιο πίσω κι έστελνες το παιδί κάποιου άλλου εκεί, που δεν είχε αυτό το βύσμα. Ξέρετε, πολλοί από μας πια έτσι βλέπουμε και τον Θεό, σαν κάποιον που μας κάνει ρουσφέτια”.

“Τα παιδιά έμαθαν μόνο να παίρνουν. Και μεγαλώνουν και γερνάνε και δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο. Αλλά ξέρετε ο άνθρωπος πλουτίζει όταν δίνει, όχι όταν παίρνει. Όταν παίρνει, γίνεται ζητιάνος”.

“Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ερωτεύεται, που δεν βασανίζεται”.

*H συνέντευξη με τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο μεταδόθηκε το Μ. Σάββατο 7 Απριλίου στο Ραδιόφωνο 24/7.




Από dinfo

Ένα γράμμα στο συναισθηματικά πληγωμένο παιδί…!!!!

Μην ανησυχείς. Το τρομαγμένο, συναισθηματικά πληγωμένο παιδί που είσαι τώρα θα δώσει τη θέση του σε έναν ενήλικα με δύναμη και ψυχικό σθένος. Ο ενήλικας αυτός θα γνωρίζει πώς να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με χαμόγελο. Θα μάθεις να αξιοποιείς τις πιο πολύτιμες στιγμές της ζωής.

Οπωσδήποτε βιώνεις κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Είσαι ένα συναισθηματικά πληγωμένο παιδί μόλις 8 ετών, όμως έχεις μάθει να κρύβεις επιδέξια τα συναισθήματά σου και να βρίσκεις δύναμη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Είσαι ένα παιδί με πληγωμένη ψυχή. Όλος ο πόνος οφείλεται σε ατυχείς συνθήκες που αναγκάστηκες να αντιμετωπίσεις σε πολύ μικρή ηλικία.

Ίσως η σχέση των γονιών σου να μην είναι υγιής. Ίσως έγινες μάρτυρας των καβγάδων τους, του μίσους του ενός για τον άλλον. Ίσως ακόμα και να σε παρέσυραν στις συζυγικές μάχες τους χωρίς να το θέλεις.

Ίσως να μην έχουν χρόνο για σένα, ή ίσως απλώς να έχουν άλλες προτεραιότητες που θεωρούν σημαντικότερες από σένα, όπως η σταδιοδρομία ή η ξεκούρασή τους.

Έτσι, σε αφήνουν με τη γιαγιά και τον παππού και, στις σπάνιες περιπτώσεις που είναι μαζί σου, δεν σου αφιερώνουν τον ποιοτικό χρόνο που χρειάζεσαι.

Ένα συναισθηματικά πληγωμένο παιδί έχει πληγές που πονούν συνεχώς
Παρ’ όλα αυτά, κανένας δεν καταλαβαίνει ότι όσα συμβαίνουν γύρω σου σε επηρεάζουν.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παιδιά ζουν τη στιγμή και ξεχνούν εύκολα, όπως για παράδειγμα τις οδυνηρές καταστάσεις. Υποστηρίζουν ότι τα παιδιά “ζουν στον κόσμο τους”.

Όμως εσύ ξέρεις πόσο πονάς. Ακόμα και αν οι συνέπειες αυτής της οδύνης και αυτού του πόνου δεν εκδηλώνονται άμεσα, αργά ή γρήγορα θα κάνουν οπωσδήποτε την εμφάνισή τους.

Υποφέρεις. Υπάρχει μια πληγή που σε πονάει και επιδεινώνεται συνεχώς, επειδή κανένας δεν σε βοηθάει να τη θεραπεύσεις. Απλώς δεν ξέρεις πώς να θεραπευτείς. Δεν διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνεις. Εξάλλου, είσαι νέο και άπειρο στο παιχνίδι της ζωής.

Μερικές φορές κλαις. Κλαις στο κρεβάτι σου, μέσα στο σκοτάδι, ενώ ίσως ακόμα ένας βασανιστικός καβγάς έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους γονείς σου.

Φοράς την ψεύτικη μάσκα ενός ενήλικα, η οποία σου επιτρέπει να αντέχεις τον πόνο

Για να αντιμετωπίσεις την τόση σύγχυση και τον τόσο πόνο, που ο κόσμος θα προτιμούσε να αγνοεί, φοράς μια συναισθηματική μάσκα ενήλικα. Δεν κλαις δημοσίως, δεν κάνεις σκηνές και δεν δείχνεις τη δυστυχία σου…

Απλώς παρακολουθείς με θλίψη όσα συμβαίνουν γύρω σου και παραδίδεσαι στην τρέχουσα κατάσταση. Δυστυχώς, είσαι ένα συναισθηματικά πληγωμένο παιδί που δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί κανένας δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Είσαι τόσο νεαρό, όμως ταυτόχρονα η κατάσταση σου έχει κλέψει τα νιάτα σου και σε έχει αναγκάσει να φέρεσαι σαν ενήλικας.

Κανένας δεν σε καταλαβαίνει και κανένας δεν μπορεί να σε δει όπως είσαι πραγματικά. Αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι οι αντιλήψεις των ανθρώπων καθορίζονται από ό,τι φαίνεται εξωτερικά. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για την επιφάνεια.

Όμως η οικογένειά σου θα έπρεπε να σε καταλαβαίνει. Θα έπρεπε να ξέρει ότι απλώς προσποιείσαι πως όλα είναι εντάξει, όταν στην πραγματικότητα μέσα σου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η οικογένειά σου θα έπρεπε να ανησυχεί για σένα, στα αλήθεια θα έπρεπε! Γιατί επιτρέπει σε αυτήν την τρομερή κατάσταση να σε πληγώνει και δεν κάνει κάτι για αυτό;

Τελικά, αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι όλοι νοιάζονται μονάχα για τον εαυτό τους. Ενδιαφέρονται για το δικό τους συμφέρον και πνίγονται στη δική τους απελπισία, αγνοώντας όλους τους άλλους γύρω τους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Όλες οι εμπειρίες, καλές ή κακές, έχουν έναν σκοπό
Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη ή δυστυχισμένη ήταν η παιδική σου ηλικία, κάθε εμπειρία που βίωσες θα σε ωφελήσει.

Θα ωριμάσεις και θα μάθεις. Πάνω από όλα, θα γίνεις ένα άτομο που παίρνει την οδύνη και τη μετατρέπει σε κάτι καλό. Αυτό θα σε οδηγήσει μπροστά προς το μέλλον με θετική νοοτροπία.

Θα αποκτήσεις στα αλήθεια ψυχικό σθένος. Θα καταλάβεις την αξία του να ξέρεις πότε να εκφράζεσαι και του να αναγνωρίζεις ξεκάθαρα τα συναισθήματά σου. Θα μάθεις να τα διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά και, πάνω από όλα, θα μάθεις να συγχωρείς.

Ευτυχώς, θα συγχωρέσεις τους γονείς σου, επειδή δεν ήξεραν να κάνουν κάτι καλύτερο. Επίσης θα συγχωρέσεις τον εαυτό σου για τις στιγμές που αισθανόσουν ενοχές. Πραγματικά, δεν υπήρχε κανένας λόγος να αισθάνεσαι ενοχές τις στιγμές εκείνες.

Όταν συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει ένα τραύμα στην ψυχή σου, θα μπορέσεις να το θεραπεύσεις. Το τραύμα θα δώσει τη θέση του σε μια ουλή, την οποία θα μάθεις να αγαπάς. Θα μάθεις να την αγαπάς επειδή σου εξασφάλισε εμπειρία.

Τα συναισθηματικά τραύματα της παιδικής ηλικίας είναι τα πιο οδυνηρά και εκείνα που θεραπεύονται δυσκολότερα. Ωστόσο δεν θα είναι τα μοναδικά συναισθηματικά τραύματα που θα έχεις να αντιμετωπίσεις.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωή σου θα πρέπει να αντιμετωπίζεις τραύματα. Αυτά ίσως θα ανοίξουν πληγές που πίστευες ότι είχαν κλείσει από καιρό.

Μην ανησυχείς. Το τρομαγμένο, συναισθηματικά πληγωμένο παιδί που είσαι τώρα θα δώσει τη θέση του σε έναν ενήλικα με δύναμη και ψυχικό σθένος. Ο ενήλικας αυτός θα γνωρίζει πώς να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με χαμόγελο. Θα μάθεις να αξιοποιείς τις πιο πολύτιμες στιγμές της ζωής. Γνωρίστε το συναισθηματικά πληγωμένο παιδί!




Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

7 φράσεις που πρέπει να λέτε στο παιδί σας πριν ξεκινήσει για το σχολείο…!!!!

Οι 7 παρακάτω φράσεις είναι κάτι σαν μαγικά κλειδιά, που ξεκλειδώνουν την ψυχή και το μυαλό του παιδιού σας! Όταν τις λέτε, ειδικά το πρωί, είναι σαν να «κουρδίζετε» το μυαλό του παιδιού σας να ανοίξει, να ρουφήξει νέες εμπειρίες, να πιστέψει στον εαυτό του, να γίνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί να γίνει!

1. «Πιστεύω σε σένα»
Ίσως είναι το καλύτερο τονωτικό για την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού! Μέσα σε τρεις λεξούλες περιέχονται τόσα πολλά και βαθιά μηνύματα: «Πιστεύω σε σένα, στις δυνάμεις σου, στις ικανότητές σου, στο ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις και να τα καταφέρεις». 

Είναι σημαντικό ότι η φράση αυτή δεν έχει να κάνει με τις επιδόσεις του παιδιού, αλλά με τη βαθιά πίστη του γονιού στο άτομο του παιδιού, στο βαθύτερό του είναι. Και βέβαια, μια τέτοια φρασούλα κινητοποιεί το παιδί και του δίνει κίνητρο να βγάλει προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό του.

2. «Μην τα παρατάς»
Άλλη μια φράση ενθάρρυνσης. Με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζετε στο παιδί ότι σε κάθε δυσκολία υπάρχει μια λύση και για κάθε πρόβλημα υπάρχει τρόπος διαχείρισης. Με το να μην τα παρατήσει κανείς και να μην τα βάλει κάτω, σημαίνει ότι πιστεύει στον εαυτό του και ότι θα τα καταφέρει. 

Φυσικά, καλό είναι παράλληλα να δείξουμε στο παιδί ότι συχνά χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες για να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα.

3. «Πάντα μαθαίνουμε»
Είναι σημαντικό για ένα παιδί να γνωρίζει από νωρίς ότι μπορεί να μάθει από τα λάθη του και να μην τα θεωρεί καταστροφικά. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θωρακίζεται απέναντι στις δυσκολίες και δεν στεναχωριέται αν δεν κάνει κάτι καλά, επειδή ξέρει ότι μπορεί να ξαναπροσπαθήσει, να εξασκηθεί και να τα καταφέρει. 

Έτσι, καλλιεργείται στο παιδί η έννοια της προόδου, που σχετίζεται άμεσα με τη δική του προσπάθεια.

4. «Κι εμείς οι γονείς σου και όλοι ήμασταν κάποτε σαν κι εσένα»
Αυτό είναι μια καλή υπενθύμιση για το παιδί ότι όλοι ξεκινάνε από κάπου και μεγαλώνοντας, κατορθώνουν πολλά πράγματα. Είναι σημαντικό για κάθε παιδί να καταλαβαίνει ότι θα βρει μπροστά του δυσκολίες, εμπόδια, ότι θα κάνει λάθη, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να κατορθώσει πολλά πράγματα. 

Στο νου του θα πρέπει να κρατά την πληροφορία ότι δεν υπάρχει ο τέλειος άνθρωπος, αλλά καθένας εξελίσσεται και γίνεται καλύτερος με προσπάθεια και εξάσκηση.

5. «Δεν υπάρχει δε μπορώ, υπάρχει δε θέλω»
Αυτή η διαφορά ανάμεσα στο «δε μπορώ» και το «δε θέλω» είναι τεράστια. Δεν πρόκειται απλώς για διαφορετικές λέξεις, αλλά για εντελώς διαφορετική στάση ζωής. Το «δε μπορώ» έχει να κάνει με στάση αδυναμίας και απαισιοδοξίας, όταν κανείς κρίνει τον εαυτό του ως αδύναμο και ανεπαρκή για να κατορθώσει κάτι. 

Με αυτή τη σκέψη το παιδί δεν βλέπει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κατακτήσει νέα γνώση, νέες δεξιότητες, να πετύχει σε ένα άθλημα, στα κοινωνικά, στο οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται.

Αντίθετα, το «δε θέλω» δείχνει επιθυμία, σωστή ή λανθασμένη, αλλά πάντως πρόκειται για συνειδητή επιλογή. Όταν κανείς δεν επιλέγει κάτι, δεν σημαίνει ότι βλέπει τον εαυτό του αρνητικά, ούτε ότι τον αξιολογεί με χαμηλές ικανότητες. 

Το σημαντικό είναι να μπορεί να βοηθήσει ο γονιός το παιδί να ξεπερνάει το «δε μπορώ» με υπομονή, ενδυνάμωση, προσπάθεια και εξάσκηση και να το βοηθάει να δει το «δε θέλω» του και να κάνει σωστές επιλογές.

6. «Μαθαίνουμε από τα λάθη μας»
Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι τα περισσότερα λάθη ή δυσκολίες δεν είναι μοιραία ή αξεπέραστα. Δείξτε του ότι η εμπειρία αποκτιέται μέσα από μια διαδικασία όπου κανείς προσπαθεί, άλλοτε πετυχαίνει και άλλοτε κάνει λάθος.

Βοηθήστε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει τι έκανε σωστά για να το ξανακάνει και εντοπίστε τα λάθη του για να τα αποφύγει στο μέλλον. Ζητήστε του να σας πει το δίδαγμα, δηλαδή τι έμαθε από κάθε δύσκολη εμπειρία ή λάθος που έκανε.

7. «Σε αγαπώ γι’ αυτό που είσαι»
Να θυμάστε να δηλώνετε την αγάπη σας με λόγια και με έργα συχνά, σε καθημερινή βάση. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι το αγαπάτε γι’ αυτό που είναι. Υπενθυμίστε του ότι το περιστοιχίζουν άνθρωποι που το αγαπάνε. Αυτές οι στιγμές ζεστασιάς, ηρεμίας και αρμονίας τονώνουν την ψυχή και το μυαλό του κάθε παιδιού.

Με αυτή την απλή διαβεβαίωση αγάπης και αποδοχής του παιδιού σας, τονώνετε την αυτοπεποίθησή του και το βοηθάτε να δει τον εαυτό του όπως το βλέπετε κι εσείς: σαν ένα αγαπητό πλάσμα, σαν έναν άνθρωπο που αξίζει αγάπη και γερές σχέσεις. Έτσι, βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει ψυχική ανθεκτικότητα και να βασίζεται στον εαυτό του.




Δρ Λίζα Βάρβογλη; Ψυχολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος
www.newsitamea.gr

Τι απέγινε το παιδί που κρύβεις μέσα σου…!!!!

Κι αν δεν πιστεύεις σ’ ένα παραμύθι, και αν δεν έχεις τουλάχιστον ένα όνειρο, τότε τι απέγινε το παιδί που κρύβεις μέσα σου;

Ό,τι είμαστε, είναι τα όνειρα μας.

Η ταυτότητα και η ειδοποιός διαφορά μας. Κάθε όνειρο και ένα ταξίδι που μας κλέβει για λίγο από την καθημερινότητα σ’ ένα μακρινό καταφύγιο.

Σα να φεύγεις, ιππεύοντας ένα σύννεφο, από το διαρκές κυνηγητό με το χρόνο, το άγχος, τα προβλήματα και το σκας στο δικό σου μικρόκοσμο.

Να πάρεις μια ανάσα, να ρουφήξεις φευγαλέα όσο οξυγόνο μπορείς για να ‘χεις αποθέματα και δύναμη να ξαναβουτήξεις πίσω. Back to reality λοιπόν.

Όλα τρέχουν πάλι με ιλιγγιώδη ταχύτητα και συ τρέχεις για να προλάβεις γιατί αλλιώς χάνεις τη στιγμή και χάνεσαι και συ μαζί της. Και εσύ; Που είσαι εσύ χαμένος; 

Ένα ρομποτάκι που τυφλά υπακούει τα «θέλω» των άλλων και εκτελεί απλά εντολές; Και τα δικά σου θέλω; Kαι η υποχρέωση του καθενός να συνομιλεί με τον εαυτό του;

Πρώτα έχεις υποχρέωση σε σένα, για να μπορείς να δώσεις και στους άλλους. Το ξέχασες; Θέλω λίγο χρόνο για μένα λοιπόν. Να δω ποιος είμαι εγώ, τι θέλω, ν’ακούσω το παιδί μέσα μου που διαρκώς μου φωνάζει και ‘γω κλείνω τα αυτιά, το προσπερνώ αδιάφορα.

«Είμαι και εγώ εδώ», μου λέει. «Γιατί έπαψες να μ’ακούς; Ρητορική η ερώτηση. Ίσως κάπου στη διαδρομή παραμέλησες τις ανάγκες και τα θέλω του. Δεν υπάρχει δικαιολογία: Έχεις τα πινέλα, έχεις και τα χρώματα. Ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα. (Ν.Καζαντζάκης)».

Πινέλα είναι τα εφόδια, οι σιωπηλές προσδοκίες, τα καταπιεσμένα θέλω που περιμένουν να εισακουστούν. Χρώματα είναι τα όνειρα, οι ελπίδες που δίνουν το φως και τις εκφάνσεις των συναισθημάτων μέσω των χρωμάτων, για να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε. Είναι τα φτερά στα ταξίδια μας.

Η δύναμη στο πινέλο πηγάζει από τη δυνατότητα σου να ονειρεύεσαι. Είναι αυτό που σου δίνει νόημα. Ο λόγος που θα ξυπνήσεις αύριο. Όσο μεγαλύτερη ένταση έχει, τόσο πιο φωτεινά είναι και τα χρώματα.
                                     Sue Blackwell

Το αποτέλεσμα είναι ο προσωπικός παράδεισος του καθενός και αυτό που αποτελεί και το παραμύθι. Το παραμύθι δεν πυροδοτεί μόνο τη φαντασία αλλά και τα βαθύτερα θέλω μας, τι μας κάνει ευτυχισμένους και άρα αποτελεί παράδεισο για τον καθένα. Τη φλόγα της ζωής.

Κάτι που ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω της διαφορετικότητας.

Αν δε ζεις έντονα, δε γεύεσαι την κάθε σου στιγμή τότε δε ζεις. Είσαι θεατής της ίδιας σου της ζωής και απλά παρατηρείς τα γεγονότα. Ξέρεις γιατί; Ίσως Φοβάσαι.

Η αθωότητα και η αλήθεια του παιδιού που κρύβεις μέσα σου είναι το κλειδί του παραμυθιού σου. Μην το παραμελείς, θέλει φροντίδα όπως και συ. Είναι το μόνο που έχεις ολότελα δικό σου, αυτό και τα όνειρα σου. Χρειάζεστε ο ένας τον άλλον.




Κρυσταλλένιας Γαβριηλίδου

Χρήσιμα Φυσικά Γιατροσόφια...!!!!

• Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο.

• Βρεγμένη μπατονέτα με πιπέρι στο αυτί για τον πονόδοντο.

• Σε ένα λίτρο βραστό νερό βάζουμε 10 φακελάκια τσάι μέντα, το αφήνουμε

στο ψυγείο και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 1 εβδομάδα (SOS: μαύρα ούρα το πρωί) κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό.

• Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον πυρετό

• Βρασμένη ρίγανη για διάρροια και γαστρεντερολογικά

• Δυο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό για δυσπεψία, και ρίχνει την πίεση (130 ασθένειες)

• Γλυκάνισο βρασμένο σαν τσάι για τους πόνους της περιόδου.

• Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με κανέλα για να τραβάει τα μικρόβιο (ιονιστής).

• Μισό κρεμμύδι σε μια λεκάνη ρίχνουμε βραστό νερό και κάνουμε εισπνοές - ξεβουλώνει την μύτη.

• Όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι, φακές ή σπανάκι ρίχνουμε σταγόνες πορτοκάλι για να αφομοιώνεται o σίδηρος (όχι φέτα, όχι ξύδι).

• Το κατακάθι του καφέ κάνει καλό peeling στο πρόσωπο και διώχνει την κυτταρίτιδα από το σώμα.

• Σε ένα μπουκάλι βάζουμε χαμομήλι βρασμένο και μια κουταλιά σόδα για φαγούρες και εκζέματα και στην ευαίσθητη περιοχή.

• Μαύρο τσάι κάνουμε ποδόλουτρο κάθε βράδυ για 20-30 μέρες για τους μύκητες του δέρματος.

• Ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι για τους μύκητες των νυχιών.

• Σε ελληνικό καφέ στάζουμε 10 σταγόνες λεμόνι για τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο.

• Τσουκνίδα βρασμένη ρίχνει την πίεση.

• Χυμό από λεμόνι σκέτο ρίχνει την πίεση.

• Εχινάκια μέσα στο φαγητό σαν μπαχαρικό στο τέλος του βρασμού για να παίρνουμε βιταμίνη C (σαν 30 πορτοκάλια) και ενισχύει τον μεταβολισμό.

• Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα δίνει διαύγεια.

• Πράσινο αλάτι με Κάλιο (με πράσινα γράμματα): δεν προκαλεί φούσκωμα, δεν ανεβάζει την πίεση.

• Ρόφημα κανέλας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

• Χυμό από βρασμένο λάχανο για εντριβή σε μέση και αυχένα διώχνει τον πόνο.

• Χυμό από τρία λεμόνια και 1 κουταλιά μέλι τα βάζουμε στο ψυγείο και πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάθε πρωί για απόφραξη των αρτηριών.

• Για τους άντρες μετά το σεξ να γίνεται η ούρηση καθιστοί για να αδειάζει η κύστη και να καθαρίζει.

• Όταν πέσει κάποιος κάτω,

- αν είναι με κλειστά μάτια είναι λιποθυμία και του σηκώνουμε τα πόδια σε ορθή γωνία για να πάει αίμα στο κεφάλι.

- Αν είναι με ανοιχτά μάτια είναι εγκεφαλικό χτυπάμε λίγο την μύτη για να βγει αίμα ή τρυπάμε με μια βελόνα ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού εκτός από τον αντίχειρα (πάει κατευθείαν στην καρδιά).

• Αν έχει πόνους στο στήθος και χτυπάνε πίσω στην πλάτη και μουδιάζει το χέρι, είναι καρδιά βάζουμε μια ασπιρίνη κάτω από την γλώσσα.

• Σε έγκαυμα ρίχνουμε οινόπνευμα και μετά απλώνουμε επάνω ασπράδι αυγού δεν αφήνει κανένα σημάδι.

• Σε δηλητηρίαση από χλωρίνη ή χάπια δίνουμε να πιει ασπράδι αυγού εγκλωβίζει τις ουσίες.

• Αν βάλει το παιδί κάτι στην μύτη του βάζουμε να εισπνεύσει πιπέρι, φτερνίζεται και το βγάζει.

• Ο καφές με το γάλα κάνει μούχλα στο στομάχι.

• Ο νεσκαφέ είναι χημικό που γίνεται σαν κόλα στο στομάχι.

• Καψίματα

Ένας νεαρός ψεκάζοντας το γρασίδι του με φυτοφάρμακα θέλησε να ελέγξει την στάθμη του βαρελιού για να δει πόσο υπάρχει ακόμη. Άνοιξε το καπάκι και άναψε τον αναπτήρα του, αμέσως τον τυλίξανε οι φλόγες από τις αναθυμιάσεις του φυτοφάρμακου.

Πήδηξε από την καρότσα του φορτηγού του ουρλιάζοντας. Μια γειτόνισσά του ακούγοντας τις φωνές και βλέποντας το περιστατικό έτρεξε από το σπίτι της με μια ντουζίνα αυγά φωνάζοντας "φέρτε μου αυγά!". Τα έσπασε, διαχωρίζοντας το ασπράδι από τον κρόκο.

Κατόπιν τα άπλωσε στο πρόσωπο του άτυχου νέου. Όταν το ασθενοφόρο κατέφθασε και

οι νοσοκόμοι είδαν τον ασθενή ρώτησαν ποιός το έκανε αυτό. Όλοι δείξανε την γειτόνισσα που είχε αναλάβει πρωτοβουλία.

Την συγχαρήκανε και της είπανε "του σώσατε το πρόσωπο". Προς το τέλος του καλοκαιριού ο νεαρός επισκέφτηκε την γειτόνισσά του με ένα μπουκέτο λουλούδια. Το πρόσωπό του ήταν σαν μικρού παιδιού.

Θαυματουργή επίδραση στα καψίματα Θυμηθείτε αυτή την θεραπεία για καψίματα η οποία διδάσκεται στους νέους πυροσβέστες.

1. Πρώτα πρώτα ψεκάστε κρύο νερό στην καμένη περιοχή μέχρι η θερμότητα να μειωθεί και το κάψιμο ιστού να σταματήσει.

2. Κατόπιν, απλώστε ασπράδια στην καμένη περιοχή.




Χειριστικοί άνθρωποι : Οι καλοί άνθρωποι γίνονται στόχος τους…!!!!

1. Ποιος είναι ο χειριστικός άνθρωπος;
Η χειριστικότητα είναι μια προσπάθεια να πιέσουμε τον άλλο να ενδώσει στη δική μας ατζέντα - συχνά κρυφή - και τις δικές μας επιθυμίες. Οι χειριστικοί άνθρωποι βάζουν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες υψηλότερα από όλων των άλλων και χρησιμοποιούν πλάγιους τρόπους για να κάνουν τους άλλους να συμφωνήσουν.

Η χειριστικότητα είναι μια συμπεριφορά που όλοι μας είναι πιθανό να έχουμε υποστεί μέσα σε σχέσεις με συντρόφους, φίλους, γονείς, παιδιά, εργοδότες, συναδέλφους ή γείτονες. Αυτό δεν αποκλείει την περίπτωση ενίοτε να είμαστε εμείς οι ίδιοι που χειριζόμαστε τους άλλους.

2. Ποιες είναι οι συνηθισμένες τακτικές του χειριστικού ατόμου;
H χειριστικότητα σε μια σχέση συνήθως εκδηλώνεται προοδευτικά. Ένα χειριστικό άτομο μαθαίνει με τον καιρό, παρατηρώντας τα ευάλωτα σημεία του άλλου, πως μπορεί να τα εκμεταλλευτεί προς όφελός του.

Υπάρχουν δύο βασικές τακτικές που χρησιμοποιούνται για να ασκήσει κανείς έλεγχο επάνω στον άλλο. Η πρώτη είναι μια υπόσχεση «κέρδους». Το χειριστικό άτομο υπόσχεται να «παρέχει» κάτι εάν ο άλλος ενδώσει σε αυτό που ο πρώτος θέλει. Η άλλη τακτική είναι η «υπόσχεση» της αποφυγής της απώλειας (ή απειλή της απώλειας κάποιου πράγματος).

3. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των χειριστικών ανθρώπων;
-Άτομα που λειτουργούν χειριστικά έχουν μια έντονη ανάγκη να έχουν τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να προέρχεται από συναισθήματα ανασφάλειας από την πλευρά τους, ακόμη κι αν συχνά φαίνεται ότι έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση.

-Έχουν μια έντονη ανάγκη να νιώθουν ανώτεροι και ισχυροί στις σχέσεις τους- και βρίσκουν άτομα που θα επιβεβαιώσουν αυτά τα συναισθήματα ενδίδοντας στις απόπειρές τους για χειρισμό.

4. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους χειριστικούς ανθρώπους;
Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για να αλλάξει η χειριστική συμπεριφορά είναι να την αποδυναμώσετε κάνοντας μια αλλαγή μέσα σας , αλλάζοντας έτσι τη δυναμική της σχέσης. Εάν πάψετε να συνεργάζεστε με τις χειριστικές τακτικές , θα αλλάξετε τη φύση της σχέσης. Εστιάστε δηλ. στο να αλλάξετε τον εαυτό σας και όχι το χειριστικό άτομο.

Όπως:

· Εκφράστε αυτό με το οποίο διαφωνείτε και πως αισθάνεστε με αυτό

· Εκφραστείτε απλά και ξεκάθαρα

· Επιτρέψτε στον εαυτό σας να λέει «Όχι»

· Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία θεραπευτή

Εξερευνώντας τα δικά σας συναισθήματα, γιατί αντιδράτε όπως αντιδράτε, και εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης που μπορεί να σώσουν τη σχέση σας ή τουλάχιστον να σας προετοιμάσουν για πιο υγιείς σχέσεις στο μέλλον.

5. Γιατί χειραγωγούν οι άνθρωποι;
Τώρα στο ερώτημα «γιατί χειραγωγούν» οι άνθρωποι, οι απαντήσεις είναι τρεις: Ο χρόνιος χειρισμός χρησιμοποιείται συχνά ως μηχανισμός επιβίωσης για να αντιμετωπίσει κάποιος ένα δύσκολο ή ανταγωνιστικό περιβάλλον,

Α. Οικογενειακό ιστορικό
Το συγκεκριμένο άτομο επηρεάστηκε από ορισμένα μέλη της οικογένειας του που φέρονταν ανάλογα. Έχει κοπιάρει τη συμπεριφορά και προσπαθεί να επιβιώσει ή να κυριαρχήσει μέσω αυτής. Τη θεωρεί απαραίτητη.

Β. Συμπλέγματα κατωτερότητας
Το άτομο έχει βιώσει αποκλεισμό (κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, επαγγελματικό) που προσπαθεί να αντιπαρέλθει μέσω του μηχανισμού αυτού.

Γ. Περιβαλλοντικές επιρροές
Υπήρξαν επαγγελματικοί κανόνες που ενθάρρυναν την πονηριά, τη συσσώρευση, τη διαπραγμάτευση, το παζάρι, την εκμετάλλευση των ανθρώπινων αδυναμιών. Εάν ένα άτομο ήταν εκτενώς εκτεθειμένο σε οποιαδήποτε από αυτές τις επιδράσεις, αυτός ή αυτή μπορεί να έχει εσωτερικεύσει ορισμένες χειραγωγικές τακτικές σε κανόνες συμπεριφοράς.

6.Πώς να αναγνωρίσω αν εγώ είμαι χειριστική/ος;

Αναρωτιόμαστε πχ :

· διαστρεβλώνω έτσι ώστε να ταιριάζει σε αυτό που εγώ θέλω;

· το παίζω θύμα; κάνω τους άλλους να αισθανθούν ότι εσύ είναι ο φταίχτης.

· έχω ενσυναίσθηση;

· αντιλαμβάνομαι την έννοια των ορίων;

· μιλάω άσχημα για τους άλλους που δεν είναι παρόντες;

· στοχεύω στην ευαισθησία και το φιλότιμό των άλλων;

· Δικαιολογώ πάντα τη δική μου συμπεριφορά;

7. Φράσεις που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί:

1.Παρεξήγησες αυτό που είπα.

2.Φέρεσαι τρελά/παράλογα

3.Είσαι πολύ ευαίσθητος.

4.Δεν μου αρέσουν τα δράματα.

5.Τα σκέφτεσαι όλα υπερβολικά.

8.Μπορεί να αλλάξει ο χειριστικός;
Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Αν δεν μπορούσαν – αν δηλαδή ήμασταν όλοι προγραμματισμένα ρομπότ – τότε δεν θα υπήρχε αυτό που λέμε προσωπική ευθύνη

Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος αλλάζει και ότι αυτό είναι πάντοτε ευθύνη του ίδιου του ατόμου που εμφανίζει τις ιδιαιτερότητες. 

Αρκετές φορές χρειάζεται βοήθεια ειδικού αλλά το κίνητρο για οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να ξεκινάει από αυτό καθ` αυτό το άτομο, μέσα από αυθεντική επιθυμία να εξελιχθεί και να ωριμάσει κάποια πτυχή του χαρακτήρα του. 

Για να μπει στη διαδικασία είναι απαραίτητο να υπάρχει το κατάλληλο κίνητρο. Τις περισσότερες φορές, το κίνητρο προκύπτει μόνο όταν οι συνθήκες έχουν φέρει την κατάσταση σε άκρα.

9. Οι καλοί άνθρωποι γίνονται στόχος των χειριστικών ή ποιοι είναι ο στόχος των χειριστικών;
Η θετική πλευρά του να συναναστρέφεσαι με χειριστικούς ανθρώπους ,είναι πως οι άνθρωποι αυτοί σε βοηθούν να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου.

1. Για αυτό τον λόγο, η συναισθηματική μας πλευρά γίνεται εύκολα στόχος ανθρώπων που δε διστάζουν να την εκμεταλλευτούν. Ειδικά όταν μέσα μας υπάρχει αμφιβολία και σύγχυση. Όταν λοιπόν δεν είσαι και απόλυτα σίγουρος, όταν έχεις μέσα σου μια μικρή ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν, τότε εύκολα επιτρέπεις σε κάποιον άλλο να σε κατευθύνει.

Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να θεσπίσεις κάποιους κανόνες στο μυαλό σου. ΟΡΙΑ-Κανόνες που θα ακολουθείς ευλαβικά και οι οποίοι θα λειτουργούν σαν τείχη.

10. Η πηγή του κακού
Μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν εκείνοι, που είχαν υποστεί χειριστική συμπεριφορά από τους γονείς τους. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι θύτες είχαν πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Μεγάλωσαν σε ψυχρό περιβάλλον με συναισθηματικά ψυχρούς γονείς και έχουν μάθει πως ο μόνος τρόπος για να σχετίζεται με τους άλλους είναι μέσω ελέγχου της προσωπικότητας

Ένας χειριστικός ενήλικος είναι ένας άνθρωπος, ίσως είναι άτομο με ναρκισσιστικό χαρακτήρα. Ο χειριστικός φοβάται τη ζωή και προσπαθεί να την ελέγχει. Έχει μια έντονη ανάγκη να νιώθει ανώτερος και ισχυρός στη σχέση του, για αυτό βρίσκει άτομα που θα επιβεβαιώσουν αυτά τα συναισθήματα, ενδίδοντας στις απόπειρές τους για χειρισμό.

11. Αντιλαμβανόμαστε πότε είμαστε θύματα χειριστικής συμπεριφοράς;
Το θύμα δεν αντιλαμβάνεται πάντα την χειριστική συμπεριφορά. Συνήθως γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρο και όχι από το ίδιο το άτομο. Το αν θα φύγει ή θα υπομείνει μια τέτοια σχέση, εξαρτάται από το πόσο υποφέρει και τι υποστηρικτικό δίκτυο έχει για να μπορέσει να φύγει από αυτή.

Αυτή η συμπεριφορά έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του θύματος, καθώς αναρωτιέται τι δεν έκανε καλά, γεμίζει ανασφάλειες, ενοχές και πέφτει η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του. 

Επίσης χάνει το αίσθημα της ευτυχίας, έχει εκρήξεις θυμού, νιώθει θλίψη, άγχος και μπορεί να εκδηλώσει αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.

12. Επίλογος συμβουλή
Αυτοπροστατεύσου. Βάλε όρια. Με τα όρια αντλείς τη δύναμή σου. Δεν συμμετέχεις στα παιχνίδια του οποιουδήποτε χειριστικού. Χρειάζεται να οριοθετηθεί. Μην του επιτρέψεις να συνεχίσει. Μην του επιτρέπεις να επεμβαίνει στη ζώνη άνεσης σου. Δεν θα γίνεις σύμμαχος στο παιχνίδι του.




Ιωάννα Κωνσταντινίδου – healingeffect.gr

“Οι ψευτομορφωμένοι” : Ένα υπέροχο κείμενο του Ντίνου Χριστιανόπουλου για την ημιμάθεια και την υποκρισία…!!!!

Ένα εξαιρετικό κείμενο, με τη μοναδική γραφή του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Κουλτουριάρηδες είναι οι διανοούμενοι που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη γνώση και την πληροφόρηση και λιγότερη στο αίσθημα και το βίωμα. Ότι έμαθαν ή δεν έμαθαν έχει γι' αυτούς μεγαλύτερη αξία από τη σκέψη. Κουλτουριάρηδες βρίσκονται σ' όλες τις εποχές.

Στην αρχαία Ελλάδα τους κοροϊδεύει πολύ άσχημα ο Αριστοφάνης επειδή χρησιμοποιούσαν πάντα καινούριες και παράξενες λέξεις για να ξιπάσουν τον κόσμο. Και οι σοφιστές ήταν ένα είδος κουλτουριάρηδων της εποχής τους, γιατί έδωσαν πολλή σημασία στη γνώση και όχι στη σωστή κρίση.

Αλλά και παλαιότερα όταν λέγαμε «οι διανοούμενοι» ή «οι άνθρωποι των γραμμάτων» νιώθαμε κάτι σαν δυσφορία και ενόχληση, γιατί καταλαβαίναμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ξεφύγει πολύ από τη ζωή εν ονόματι δήθεν της τέχνης. 

Αυτοί νομίζανε ότι, επειδή ήτανε άνθρωποι των γραμμάτων, έπρεπε να μιλούν με ειδικό λεξιλόγιο, να καταλαβαίνονται μεταξύ τους, κι ας μην τους καταλαβαίνουν οι άλλοι.

Σε τελική ανάλυση, οι κουλτουριάρηδες είναι ψευτομορφωμένοι. Μόνο ένας ψευτομορφωμένος μπορεί να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που ξιπάζει και ξαφνιάζει, ή να μεταχειρίζεται ωραίες λέξεις και φράσεις για να κάνει εντύπωση, ενώ κατά βάθος δεν κατέχει τη γλώσσα και δεν την χρησιμοποιεί σωστά.

Αυτό που σήμερα αποκαλούμε γλώσσα των κουλτουριάρηδων, είναι ένα κουρκούτι από νεόκοπες λέξεις, από ξένες αμετάφραστες λέξεις και από λέξεις παρμένες από διάφορες επιστήμες, λ.χ. «η μεταστοιχείωση της ντεμί νομενκλατούρας».

Μ' ένα τέτοιο κουρκούτι στο τέλος δε βγάζουν νόημα ούτε αυτοί, ούτε φυσικά κι εμείς. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη λέξη «δομή» που αναφέρεται στον χώρο, ενώ η λέξη «διαδικασία» αναφέρεται στον χρόνο. Τι θα λέγατε όμως αν ξαφνικά διαβάζατε «δομικές διαδικασίες» ή «διαδικαστικές δομές»;

Ρωτήθηκαν κάποιοι να τις εξηγήσουν, μα δεν μπόρεσε κανείς. Γιατί όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μπαρούφες. Τι μπορεί λοιπόν να σημαίνουν οι δύο αυτές φράσεις, όταν στην καθεμία το επίθετο αναιρεί το ουσιαστικό; Αλλά τι θα λέγατε αν αυτή η φράση γινόταν ολόκληρη πρόταση;

Διαβάστε λοιπόν: «Όταν οι δομικές διαδικασίες λειτουργούν ανασταλτικά μέσα στον χώρο του μεταμοντέρνου…». Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σ' αυτή τη φράση; 

Πρώτα πρώτα πόσοι ξέρουν τον όρο «μεταμοντέρνο»; Κι έπειτα, τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον χώρο του «μεταμοντέρνου», εάν λειτουργήσουν ή δε λειτουργήσουν οι «δομικές διαδικασίες»;

Αυτά είναι ακατανόητα και γι' αυτόν που τα γράφει και γι' αυτόν που τα διαβάζει. Είναι αλαμπουρνέζικα. Και σκεφτείτε ότι σαν κι αυτή τη φράση υπάρχουν χιλιάδες, που επαληθεύουν τα τρία χαρακτηριστικά των κουλτουριάρηδων : 

Πρώτον ότι δεν γνωρίζουν καλά τις λέξεις και τις έννοιές τους (κάποιος έγραφε τη λέξη «ενδιαίτημα» και εννούσε «ένδυμα»!), δεύτερον θέλουν να ξιπάσουν τους άλλους με διάφορες ακαταλαβίστικες λέξεις και τρίτον, δεν έχουν χωνέψει καλά αυτό που λένε.

Χώρια που δεν τα καταφέρνουν ούτε και με το συντακτικό και μπερδεύονται. Βέβαια το μπέρδεμα υπάρχει πρώτα στο μυαλό. Πάντως μ' αυτά και μ' αυτά, καταφέρνουν να κομπλεξάρουν πολλούς, και καμιά φορά όλους, ενώ συντελούν στο να πάει η γλώσσα μας κατά διαόλου.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, ότι αφού αποδεχόμαστε την ερμητική γραφή ορισμένων ποιητών, γιατί να μην αποδεχτούμε και τον δυσνόητο τρόπο γραφής των κουλτουριάρηδων; 

Από μία άποψη, κι ο ποιητής θα έπρεπε, οποιαδήποτε τεχνοτροπία κι αν ακολουθεί, να γράφει κατά τρόπο κατανοητό, για να μπορεί ο αναγνώστης να τον καταλαβαίνει. 

Γιατί, τι να την κάνουμε την οποιαδήποτε ποίηση, όταν έχει κοπεί η γέφυρα της επικοινωνίας; Τι να τα κάνουμε τα ερμητικά ποιήματα, όταν δεν τα καταλαβαίνει κανείς; Κι αφού δεν μας λένε τίποτε, πως είναι δυνατόν να μας συγκινήσουν;

Βέβαια ο ποιητής έχει τη δικαιολογία ότι γράφει για να εκφράσει τον εαυτό του, αν και πάλι θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας ποιητής που εκφράζεται ερήμην του αναγνώστη, τι σόι ποιητής είναι; 

Και αν ο σουρεαλισμός στην πρώτη φράση το παραξύλωσε, τι να πούμε για τους σημερινούς σουρεαλιστές της αρπακόλας, που γράφουν ότι τους κατέβει; 

Πάντως ο στοχαστής, επειδή δεν έχει καν τη δικαιολογία της έμπνευσης κι επειδή ο στόχος του είναι η συζήτηση με τον αναγνώστη, δεν θα έπρεπε να είναι ακαταλόγιστος σαν τους μοντέρνους ποιητές.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως έτσι εμπλουτίζεται η γλώσσα μας, ενώ η απλότητα και η σαφήνεια διατηρούν τη γλώσσα στάσιμη. Αν όμως ο εμπλουτισμός της γλώσσας, γίνεται αιτία για να θριαμβεύσει η ακατανοησία, μήπως θα έπρεπε να προτιμήσουμε κάποιες φυλές τις Αφρικής που συνεννοούνται μόνο με τριακόσιες λέξεις;

Η αιτία του φαινομένου αυτού, οφείλεται όχι μόνο στην ημιμάθεια των περισσότερων κουλτουριάρηδων αλλά και στον εγωισμό τους. Δε θα μπορέσουν ποτέ οι άνθρωποι αυτοί να ακούνε περισσότερο απ' όσο μιλάνε, να σκέφτονται περισσότερο απ' όσο γράφουν, και να περνούν κάθε πληροφορία από το κόσκινο της κρίσης. 

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι ταπεινός, να μη νομίζει πως αυτός τα ξέρει όλα και κανείς άλλος. Να μη λέει διαρκώς «εγώ νομίζω», «εγώ πιστεύω», «έχω τη γνώμη», και τα συναφή. Μέσα σ” αυτό το βραχυκύκλωμα ημιμάθειας και εγωισμού, χωρούνε αριστεροί και δεξιοί, εφημερίδες και τηλεόραση, και ορθόδοξοι και νεο-ορθόδοξοι.

Το κείμενο είναι του συγγραφέα Ντίνου Χριστιανόπουλου και αποτελεί διασκευασμένο απόσπασμα από συζήτηση με τον επίσης συγγραφέα Περικλή Σφυρίδη («Αλαμπουρνέζικα ή η γλώσσα των σημερινών κουλτουριάρηδων», πρώτη έκδοση 1990).