Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

6 τρόποι να φροντίσετε τον εαυτό σας, όταν οι άλλοι σας απογοητεύουν…!!!!

Αργά ή γρήγορα, λιγότερο ή περισσότερο, είναι αναπόφευκτο ότι θα απογοητεύεστε από τους ανθρώπους. 

Είτε είναι ένας φίλος που ακυρώνει τελευταία στιγμή κάποιο σχέδιό σας, ένας γείτονας που συμπεριφέρεται αγενώς, κάποιο οικογενειακό μέλος που δεν εμφανίζεται σε μια σημαντική περίσταση, ένας συνάδελφος που αντιδρά ανταγωνιστικά απέναντί σας, ένας/μία σύντροφος που σας απατά, η απογοήτευση είναι και αυτή μέρος της ζωής.

Ο χρόνος λιγοστεύει όλο και περισσότερο, το στρες φτάνει στα ύψη και αυτά επιβαρύνουν τις σχέσεις. Δεν μπορείτε να σταματήσετε τους ανθρώπους από το να αντιδρούν άσχημα ή από το να σας απογοητεύουν, αλλά δεν χρειάζεται να τους επιτρέπετε να σας εκτροχιάζουν από την πορεία προς μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή.

Οι παρακάτω στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από τον πόνο και το θυμό και να προχωρήσετε με αυτοπεποίθηση

1. Αφήστε χώρο στα συναισθήματά σας
Η απόρριψη, η απογοήτευση ή η προδοσία μπορεί να πυροδοτήσουν συναισθήματα λύπης, άγχους ή θυμού. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα συναισθήματα, παρά να προσπαθείτε να τα κρύψετε κάτω από το χαλί. 

Οι άνθρωποι έχουμε την έμφυτη τάση να διαμορφώνουμε έμπιστες, σταθερές σχέσεις με τους άλλους και να αναζητάμε τη στήριξη και την αγάπη τους στις δύσκολες στιγμές. 

Οι πρόγονοί μας ζούσαν σε φυλές και οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί στο εσωτερικό τους αύξαναν τις πιθανότητες όλων να επιβιώσουν σε περίπτωση επίθεσης, πείνας ή δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Γι’ αυτό, είναι φυσικό να νιώθουμε απογοητευμένοι, όταν οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε, δεν είναι εκεί για εμάς, όταν τους χρειαζόμαστε. Αν εκφράσετε τα συναισθήματά σας με λόγια και αν τα εντοπίσετε ακριβώς στο σώμα σας, θα μπορέσετε να νιώσετε λίγο καλύτερα. 

Επίσης, είναι καλό να αναρωτηθείτε αν αυτά που νιώθετε όντως δικαιολογούνται από την κατάσταση ή αν τρέφονται και μεγεθύνονται από παρελθοντικές απογοητεύσεις.

Προσπαθήστε να εστιάσετε στην παρούσα κατάσταση, εκτός αν υπάρχει κάποιο ισχυρό μοτίβο που επαναλαμβάνεται και χρειάζεται να αντιμετωπίσετε.

2. Αναγνωρίστε τις ανικανοποίητες ανάγκες σας
Το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψετε το γιατί νιώθετε τόσο απογοητευμένοι ή προδομένοι. Σκεφτείτε ποιες είναι εκείνες οι ανάγκες σας που δεν ικανοποιήθηκαν από την απόκριση του άλλου ατόμου. Χρειάζεστε κατανόηση, ενσυναίσθηση, στήριξη, συντροφικότητα, αφοσίωση ή προσοχή; 

Αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας να νιώσετε όλες εκείνες τις ανικανοποίητες ανάγκες, που πιθανότατα συνδέονται με τις παιδικές σας εμπειρίες από τα άτομα που σας φρόντιζαν. 

Οι ανάγκες σας προέρχονται μόνο από αυτή την κατάσταση ή μήπως οι παρελθοντικές σας εμπειρίες σας κάνουν πιο αντιδραστικούς και ευαίσθητους στην ανάγκη που δεν ικανοποιήθηκε;

Για παράδειγμα, αν πάντα οι άλλοι περίμεναν από εσάς να παίρνετε την ευθύνη, όταν τα άλλα σας αδέρφια τη γλύτωναν, αυτό μπορεί να αναζωπυρώνει την τωρινή σας εμπειρία, όπως το ότι δεν λαμβάνετε στήριξη από το/τη σύντροφό σας. 

Προσπαθήσετε να ξεχωρίσετε το παρελθόν από το παρόν. Νιώστε την απογοήτευση της ανικανοποίητης ανάγκης σας και ύστερα σκεφτείτε αν μπορείτε να αποδεχτείτε αυτή την κατάσταση ή αν θέλετε να κάνετε κάτι γι’ αυτή.

3. Φροντίστε τον εαυτό σας
Υπάρχει τρόπος να ικανοποιήσετε μόνοι σας αυτή την ανάγκη; Για παράδειγμα, αν έχετε σχεδιάσει να δείτε μια ταινία και ο φίλος σας το ακυρώνει την τελευταία στιγμή, μπορείτε να πάτε να τη δείτε μόνοι σας. Μήπως υπάρχουν άλλοι φίλοι που μπορούν να έρθουν μαζί σας; 

Αν η ανάγκη σας είναι η στήριξη και η ανακούφιση, βρείτε τρόπο να ανακουφίσετε τον εαυτό σας, κάνοντας ένα χαλαρωτικό, ζεστό μπάνιο ή μια βόλτα. Αν χρειάζεστε πρακτική βοήθεια, δοκιμάστε να τη ζητήσετε από άλλα άτομα ή από υπηρεσίες, έστω και επί πληρωμή.

Το σημαντικό είναι να μην τα παρατήσετε και βυθιστείτε στην παθητική πικρία. Σκεφτείτε τι θα έκαναν οι άλλοι στη θέση σας. Μπορεί να βοηθηθείτε αν καταγράψετε τα συναισθήματά σας και αν προσπαθήσετε να είστε πιο επιεικείς απέναντι στον εαυτό σας, αντί να γεμίζετε ενοχές μέσω αυστηρής κριτικής, όταν οι άλλοι συμπεριφέρονται άσχημα.

4. Αποφασίστε αν χρειάζεται να μιλήσετε
Σκεφτείτε αν θα ήταν παραγωγικό να μιλήσετε για τα συναισθήματα απογοήτευσης ή προδοσίας. Είναι το άλλο άτομο ικανό να ακούσει το μήνυμα ή τα μόνα που θα λάβετε σε απάντηση θα είναι άμυνα και επίθεση; 

Ξεχωρίστε πότε είναι σημαντικό να δίνετε μια μάχη και πότε αξίζει η προσπάθεια. Τι είναι αυτό που αναμένετε από μια τέτοια συζήτηση (π.χ. μια συγγνώμη, μια προσπάθεια να διορθωθούν τα πράγματα, μια υπόσχεση για το μέλλον);

Αν αποφασίσετε να μιλήσετε, σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό συνειδητά, αντί για μια οργισμένη αντίδραση, που θα επιδεινώσει τα πράγματα. Αν είναι μια δύσκολη συζήτηση, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε πρώτα μια πρόβα για το τι θα πείτε.

5. Εξετάστε τις προσδοκίες σας
Σκεφτείτε για το αν οι προσδοκίες σας είναι λογικές γι’ αυτή την κατάσταση και αν το άτομο είναι ικανό να κάνει αυτό που προσδοκάτε εσείς. Για παράδειγμα, η αδερφή σας μπορεί να είναι πολύ απασχολημένη με το νέο της μωρό ή με μια προθεσμία στη δουλειά της και γι’ αυτό να μη σας καλεί τόσο συχνά. Προσπαθήστε να μην τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά.

Προσαρμόστε ανάλογα τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά σας. Επίσης, σκεφτείτε αν όντως επικοινωνείτε τις προσδοκίες σας αυτές ξεκάθαρα και ευγενικά στους άλλους. 

Αν πρόκειται για έναν καλό φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο, εξετάστε πρώτα την πιθανότητα η αντίδρασή τους να ήταν ζήτημα καλής πρόθεσης, εκτός αν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για το αντίθετο.

6. Θέστε όρια αν χρειαστεί
Αν το άλλο άτομο εμφανίζει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο απογοήτευσης ή προδοσίας, σκεφτείτε τι χρειάζεται να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας. Αν έχετε μιλήσει ξεκάθαρα και το άλλο άτομο συνεχίζει να μη συμπεριφέρεται υπεύθυνα ή να μην αλλάζει τη συμπεριφορά του, πώς μπορείτε να φροντίσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας; 

Μήπως είναι καλύτερα να βλέπετε το άλλο άτομο λιγότερο συχνά ή να μετατρέψετε τη σχέση σας σε κάτι πιο τυπικό;

Αποφασίστε αν πρόκειται για ένα άτομο που συνεχίζετε να θέλετε στη ζωή σας ή αν η ενέργειά σας αξίζει να διοχετευτεί αλλού. Ίσως είναι καλύτερα να του δείξετε ότι δεν θα ανεχτείτε άλλες απογοητεύσεις, ψέματα ή άσχημη μεταχείριση. 

Γνωστοποιήστε του ποιες θα είναι οι συνέπειες, αν συνεχίσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Τα όρια θα σας κάνουν να νιώσετε συναισθηματική ασφάλεια και θα επαναφέρουν την αίσθηση αυταξίας και αυτοσεβασμού σας.

Υπενθύμιση: Όταν οι άνθρωποι σας απογοητεύουν, μάθετε να είστε εσείς αυτοί που θα στηρίξετε τον εαυτό σας. Αποδεχτείτε και επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, να είστε επιεικείς με αυτά, ψάξτε να βρείτε τον τρόπο να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας, μιλήστε ή θέστε αυστηρά όρια, αν χρειαστεί. 

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να προσπαθήστε να μάθετε από την εμπειρία και να μην αφήνετε τόσο χώρο στους άλλους να σας απογοητεύουν. Έχετε την επιλογή για το πώς να αντιδράτε, ακόμα κι αν δεν έχετε επιλέξει την κατάσταση.




Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί όλη η μαγεία συμβαίνει όταν βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας : 10 μικρά βήματα προς την αλλαγή…!!!!

«Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Μπορείτε να εξελιχθείτε μόνο αν είστε πρόθυμοι να νιώσετε άβολα και περίεργα όταν δοκιμάζετε κάτι καινούριο» – Brian Tracy

Όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας, μαγικά πράγματα συμβαίνουν και μας οδηγούν στην αφύπνιση της εσωτερικής μας σοφίας. 

Σε αυτό το επίπεδο είναι που χρειάζεται να μη φοβόμαστε και να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας ώστε να συναντήσουμε το πάθος και την δημιουργία.

Τα παρακάτω συνηθισμένα σενάρια δείχνουν πώς η βόλεψη μπορεί να οδηγήσει στην απάθεια και στην αδράνεια. Η ζωή μας πετά λεμόνια – ή τουλάχιστον έτσι το βλέπουμε από τη γωνία στην οποία στεκόμαστε. Μπορεί να αρρωστήσαμε και να νιώθουμε τρομερά κουρασμένοι.

Δεν έχουμε καμία έμπνευση και είμαστε συναισθηματικά εξουθενωμένοι και μας λείπει η κατεύθυνση. Όμως η απόγνωση δεν είναι λύση, αφού σε τέτοιες καταστάσεις είναι που επέρχεται μια εσωτερική στροφή.

Περιμένουμε λοιπόν σε κάθε μία από τις παραπάνω καταστάσεις, να περάσουν και απλά να επιστρέψουμε στα συνηθισμένα, στη δική μας πραγματικότητα και καθημερινότητα. Πολλές φορές, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά μπορεί να είναι τα ερεθίσματα που φέρνουν μαζί τους μια μικρή ή μεγάλη αλλαγή.

Ο Robin Sharma έχει πολύ περίτεχνα αναφέρει ότι «καθώς βγαίνουμε έξω από τη ζώνη άνεσής μας, αυτό που κάποτε ήταν άγνωστο και τρομακτικό, γίνεται το νέο φυσιολογικό μας». Κι αν δεν έρχεται ένα ερέθισμα αλλαγής ή αν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε, μπορούμε από μόνοι μας να κάνουμε μικρά, ανεπαίσθητα βήματα προς την αλλαγή.

10 μικροί τρόποι να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας

– Αλλάξτε τη μουσική που συνήθως ακούτε

– Εργαστείτε για αλλαγή σε απόλυτη σιωπή: Κλείστε την πόρτα στο γραφείο σας, βγείτε από το ίντερνετ, συγκεντρωθείτε όπως ποτέ πριν.

– Διαβάστε κάτι που οι φίλοι σας δεν θα πίστευαν ποτέ ότι θα επιλέγατε: Εκεί έξω βρίσκονται πολλοί διαφορετικοί κόσμοι, που περιμένουν να τους γνωρίσετε.

– Κάντε όλα τα ψώνια της εβδομάδας: Πώς θα ήταν μια εβδομάδα χωρίς καθόλου το άγχος των αγορών;

– Ζήστε μια μέρα γεμάτη καλοσύνη: Αντί να καταφύγετε στην ειρωνεία, στον σαρκασμό και στη γκρίνια, δοκιμάστε απλά να είστε φιλικοί και χαρούμενοι για μία μέρα.

– Αποσυνδεθείτε μια μέρα από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πώς να ήταν ο κόσμος πριν από το ίντερνετ;

– Μείνετε μακριά από ειδήσεις για μία εβδομάδα: Ξαφνικά, ο νους σας δεν θα γεμίζει πληροφορίες που σύντομα δεν θα έχουν καμία σημασία.

– Πάρτε διαφορετική διαδρομή: Στη δουλειά, στο σχολείο, στο γυμναστήριο ή πίσω προς το σπίτι.

– Μία ημέρα χωρίς αναβλητικότητα : Και χωρίς να το αντιληφθείτε, διάφορες ευκαιρίες θα σας χτυπούν την πόρτα.

– Ξεφορτωθείτε αντικείμενα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και 1 χρόνο, αφήνοντας χώρο για νέα ερεθίσματα.




Henrik Edberg

Ο μεγαλύτερος κλέφτης ονείρων είναι ο φόβος…!!!!

«Ο φόβος σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι ο θάνατος»   George Patton.

Πραγματικά παίρνοντας αυτή τη φράση ως αφορμή σκεφτήκαμε πόσες φορές ένας άνθρωπος πεθαίνει πριν τελικά πεθάνει ;

Πόσες φορές ο φόβος σκότωσε τη ζωή και τα όνειρα του;

Τι ζωή ζει ο άνθρωπος , με κλεμμένα ή σκοτωμένα τα όνειρα του;

Πόσες φορές ο φόβος του έκλεψε τη ζωή ,τη χαρά ,την ευτυχία;

Πόσοι άνθρωποι επιβιώνουν χωρίς να ζουν ;
Πίσω από όλα αυτά και πολλά άλλα, αυτός.

Ο μεγαλύτερος και πιο ύπουλος εχθρός του ανθρώπου. Ο φόβος.

Λες και μας περιμένει στη γη, πριν έρθουμε.
Ακόμη δεν έχουμε γεννηθεί και ο φόβος παραμονεύει…

Σε ένα κόσμο ,που ακόμη και εάν γελάσει πολύ κάποια στιγμή, φροντίζει να το διορθώσει λέγοντας , «σε καλό να μου βγει..».

Φόβος, φόβος φόβος,..άλλες φορές φανερός ,άλλες αφανής αλλά πάντα στη σκηνή, πρωταγωνιστής ή κομπάρσος στο έργο της ζωής του καθενός.

Το ξέρουν αυτό καλά, αυτοί που κρατούν τα ηνία της ανθρωπότητας. Ξέρουν ότι οι άνθρωποι «πρέπει να φοβούνται».

Ξέρουν ότι στα χέρια τους ο φόβος είναι « ένα εργαλείο διαχείρισης της ανθρώπινης συνείδησης».

Σήμερα περισσότερο από ποτέ ίσως , ο φόβος έχει πάρει τόσα διαφορετικά προσωπεία και μερικά είναι τόσο αθώα που πραγματικά είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί κάποιος.

Η αθώα όψη του φόβου, γίνεται η πιο πονηρή αόρατη φυλακή του ανθρώπου.

Αυτή εάν θέλετε είναι και η πιο ύπουλη και πονηρή μορφή του.
Βέβαια πάντα «για το καλό μας», για την πατρίδα , για να μη πτωχεύσουμε, για τα παιδιά, για την ανθρωπότητα ….

Ο Γκάντι είχε πει «νομίζουμε ότι ο εχθρός μας είναι το μίσος, ο φόβος είναι ο εχθρός μας ».

Ο φόβος παράγει τόσες αρνητικές σκέψεις,σ υναισθήματα και συμπεριφορές, που όμοιο του δεν βρίσκεις .

«Γι’ αυτό ίσως ο φόβος να είναι το μόνο που θρέφει την ύπαρξη του Κακού στον κόσμο, ίσως ο ίδιος να είναι το μόνο Κακό που υπάρχει και μάχεται το Καλό».

Κι όμως άνθρωπε είσαι ακόμη ζωντανός !!!
Τι δύναμη και αντοχή έχεις και δεν το θυμάσαι !!!

Φαντάστηκες ποτέ, να έχεις έρθει σε ένα πεδίο που ο φόβος είχε προσγειωθεί χρόνια πριν καν έρθεις και ΕΣΥ να επέλεξες να είσαι εδώ για τον διώξεις;

Ναι άνθρωπε, είσαι πολύ μεγάλος !!!

Είσαι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από το φόβο, αλλιώς θα είχε τελειώσει το «παιχνίδι», από καιρό.

Σε θαυμάζω που αντέχεις !!!

Σε κοιτώ να μάχεσαι ακόμη κι όταν όλα φαίνονται χαμένα και αυτή είναι η στόφα του αληθινού ανθρώπου!!!

Εσύ που επιλέγεις να μην οδηγεί τη ζωή σου ο φόβος , εσύ είσαι αυτός που θα γράψει την ιστορία από εδώ και μπρος !!!

Από σήμερα ο φόβος σου σε φοβάται!!! Ειδικά όταν μετά από τόσα τον κοιτάς και χαμογελάς…τι μεγαλείο είναι αυτό !!!

Πήγαινε στο καθρέπτη και κοίτα το νικητή !!!

Ναι εσύ είσαι !!!
ΕΣΥ!!! ΕΣΥ!!!!

Κι αν κάποια φωνή σου ψιθυρίζει άλλα, πες της ότι το να είσαι νικητής είναι επιλογή!!!

Πες της ότι , «είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε»!!!

Εάν βούρκωσες ή έκλαψες είναι γιατί είσαι δυνατός !!!

Είναι γιατί θυμήθηκες!!!

Εάν φωνάζεις μέσα σου ΝΑΙ και κτυπάς το στήθος σου είναι γιατί είσαι μεγάλος μαχητής και ξέρεις ότι η ώρα για τη ανθρωπότητα Ζυγώνει!!!

Για εσένα ,για αυτούς που έχεις δίπλα σου, για αυτούς όλους τους ανθρώπους που είναι σήμερα εδώ αλλά και για όσους έρθουν στο μέλλον . Για την ανθρωπότητα την ίδια, έχεις την τιμή να διώξεις το φόβο από τη γή !!!

Γιατί μπορείς!!!
Γιατί Αξίζει!!!
Γιατί η ώρα είναι τώρα!!!

Μια ζωή χωρίς φόβους ,είναι πολλές ζωές σε μια και αυτό είναι που αξίζεις . Τίποτα λιγότερο!

Πολλές ζωές σε μία!!!

Ζήσε Άφοβα!!!




Μαρία Σαλεμή – Αντωνίου και ο Αθανάσιος Αντωνίου.

Αριστοτέλης – Η ψυχή είναι πολυτιμότερη από την περιουσία και το σώμα…!!!!

Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι, όση και να έχουν αρετή, είναι αρκετή, ενώ για τον πλούτο, τα χρήματα, την ισχύ, τη δόξα, και όλα τα σχετικά, πιστεύουν πως, όσα και να έχουν, δε φθάνουν.

Ο Αριστοτέλης, σε όλους αυτούς, διαμηνύει να προσέξουν ότι δεν αποκτούν και δεν μπορούν να διαφυλάξουν τις αρετές με τα εξωτερικά αγαθά, αλλά, αντίθετα, εκείνα με αυτές. 

Την ευτυχισμένη ζωή, είτε υπάρχει στη χαρά, είτε στην αρετή, είτε και στα δυο, περισσότερο τη βρίσκουμε σ’ εκείνους που έχουν καλλιεργήσει στο έπακρο το ήθος τους και τη διάνοια, ενώ παραμένουν μετριοπαθείς και μετρημένοι όταν πρόκειται για την κτήση εξωτερικών αγαθών’ όχι, όμως, σ’ εκείνους που διαθέτουν αγαθά περισσότερα από τα χρήσιμα, ενώ, την ίδια στιγμή, υπολείπονται στο ήθος και τη διάνοια. 

Γιατί τα εξωτερικά αγαθά εξαντλούνται, και περισσότερο αποτελούν μέσο, όπως καθετί που χρησιμεύει σε κάτι άλλο’ η υπερεπάρκειά τους, όμως, αναγκαστικά, είτε βλάπτει είτε, τελικά, δεν ωφελεί καθόλου όσους τα διαθέτουν.

Τα αγαθά, τώρα, που αφορούν στην ψυχή, όσο κι αν αφθονούν, τόσο πιο πολύ είναι χρήσιμα εφόσον, βέβαια, πρέπει να ζητούμε και σ’ αυτά, όχι μόνο το ωραίο αλλά και το χρήσιμο. 

Αν επιπλέον, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ψυχή είναι πολυτιμότερη από την περιουσία και το σώμα, θα πρέπει, για το καθένα, να εξασφαλίσουμε την καλύτερη εκδοχή, σύμφωνα με την ιεραρχία που εγκαθιστούμε ανάμεσά τους. 

Άλλωστε, από τη φύση, επιβάλλεται να επιλέγουμε τα εξωτερικά αγαθά προς όφελος της ψυχής, πράγμα που πρέπει να κάνουν όλοι όσοι σκέφτονται σωστά,’ και όχι να υποτάσσουμε την ψυχή στην αναζήτηση των εξωτερικών αγαθών.

Καθένας, τώρα, αξιώνεται την ευδαιμονία στο βαθμό που διαθέτει αρετή και φρόνηση, και φροντίζει να ενεργεί σύμφωνα με αυτές. Τον εσωστρεφή προσανατολισμό, και την εσωτερική διάσταση της ευδαιμονίας, ο Αριστοτέλης την κατοχυρώνει με την αναφορά στο θεό. 

Εκείνος είναι ευδαίμων και μακάριος όχι εξαιτίας των εξωτερικών αγαθών, αλλά χάρη στον εαυτό του και σε αυτό που είναι από τη φύση. Γι’ αυτό, αναγκαστικά, η ευδαιμονία διακρίνεται από την ευτυχία. 

Η δεύτερη αφορά στα αγαθά που δεν έχουν να κάνουν με την ψυχή γι’ αυτά αρμόδια είναι η τύχη. Δίκαιος και σώφρων, όμως, δεν είναι κανένας από τύχη. Το ίδιο, ακριβώς, ισχύει και για την πόλη που θέλει να ζει ευτυχισμένα. Είναι αδύνατο να ευτυχούν εκείνοι που δεν ενεργούν σωστά. 

Κανένα έργο, ανθρώπου ή πόλης, δεν είναι καλό, που δε συνοδεύεται ή δεν απορρέει από την αρετή και τη φρόνηση.

Επομένως, άριστος βίος, τόσο μεμονωμένα, για τον κάθε άνθρωπο, όσο και γενικά, για τις πόλεις, είναι εκείνος που συνέχεται από αρετή σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι πράξεις που έχει να επιδείξει, να είναι πράξεις αρετής

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η αρετή έχει να κάνει με τη χαρά, την αγάπη και το μίσος που κατευθύνονται σωστά, «ορθώς».

Η εισαγωγή στο βίο της αρετής, είναι, πρώτα, έργο της παιδείας, και συγκεκριμένα της μουσικής, που περιλαμβάνει την ποίηση, την όρχηση και το μέλος, και αποστολή της είναι να διδάσκει και να εθίζει στην ορθή κρίση, αλλά και στη χαρά με τα ευγενή ήθη και τις ωραίες πράξεις. 

Οι ρυθμοί και οι μελωδίες εξομοιώνουν, διαμορφώνουν ομοιώματα ηθών όπως η οργή, η πραότητα, η ανδρεία και η σωφροσύνη, αλλά και τα αντίθετα σε αυτά. 

Στην πράξη, μάλιστα, η ψυχή υφίσταται μεταβολή, όταν ακούγονται παρόμοιοι ρυθμοί και μελωδίες. 

Έτσι, καθώς οι άνθρωποι συνηθίζουν να λυπούνται και να χαίρονται με τις εξομοιώσεις, φθάνουν, και σε πραγματικές συνθήκες, σε αληθινές περιστάσεις, να νιώθουν με τον ίδιο τρόπο……..




Από το παράρτημα του βιβλίου Αριστοτέλης – «Περί ψυχής» εκδόσεις Ζήτρος, Σχόλια Ι.Σ.Χριστοδούλου

Η μεγαλύτερη ευλογία όταν δεν γερνά η ψυχή σου…!!!!

Η μεγαλύτερη ευλογία είναι να έχεις χρόνο

Χρόνο να γελάσεις, να χαρείς, να ερωτευτείς
Χρόνο να ονειρευτείς και να παλέψεις

Για να ενσαρκώσεις τα όνειρα που σε κρατούν ξύπνιο τις νύχτες…

Χρόνο να αγαπήσεις βαθιά και να συγχωρήσεις
Χρόνο να πέσεις και να ξανασηκωθείς
Χρόνο να κλάψεις και να ωριμάσεις
Χρόνο να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις τη γη
Τους ανθρώπους και τον εαυτό σου…

Τόσο πολύτιμο δώρο ο χρόνος

Αφήνεται στα χέρια μας
Να τον χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση
Να τον εξαργυρώσουμε στην τράπεζα της ζωής
Μέχρι το τελευταίο του δευτερόλεπτο…

Η μεγαλύτερη ευλογία είναι να μεγαλώνεις
Zώντας τον χρόνο σου…

Να ανοίγεις και να κλείνεις τους κύκλους σου ένδοξα
Να πλουτίζεις από εμπειρίες και όχι να φτωχαίνεις ψυχικά

Να δίνεις και να δίνεσαι σε ό,τι αξίζει
Ακόμη και σε ό,τι αποδείχτηκε λιγότερο
Από αυτό που περίμενες

Αρκεί να είσαι αληθινός στα λόγια και στα έργα
Με όλα τα λάθη και τις αδυναμίες σου…

Άλλωστε δεν γεννήθηκες Θεός
Προσπαθείς όμως να του μοιάσεις…

Κι εδώ έρχεται η τιμή να σου σφραγίσει την ύπαρξη
Η τιμή της προσπάθειας
Η τιμή των όπλων κατά της απανθρωπιάς…

Η μεγαλύτερη ευλογία είναι
Να διατηρείς την ψυχή σου νεανική μέσα στον χρόνο
Να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να μην τρομάζεις

Να αναγνωρίζεις στα μάτια σου το παιδί που έπαιζε στις αλάνες

Να χαϊδεύεις τις ρυτίδες σου με σεβασμό
Γιατί είναι παράσημα της αντοχής σου…

Να χαμογελάς που κρατάς αναμμένη τη φλόγα μέσα σου

Παρά το φύσηγμα των ανέμων

Να καμαρώνεις που συνεχίζεις να αφήνεις τα ίχνη σου με αξιοπρέπεια

Να αγκαλιάζεις το πριν και το μετά σου με δύναμη
Γιατί όλα είναι εσύ…

Γύρισε και κοίταξε το ρολόι σου που χτυπάει ακόμη

Φόρεσε τον καλύτερο εαυτό σου και βγες έξω

Είσαι νικητής και δεν το ξέρεις

Στον στίβο της ζωής έχεις τον Χρόνο σύμμαχο και αρωγό σου




Σαντίνα Δεναξά

Η ζωή είναι δώρο και θα πρέπει να την αξιοποιείς στο έπακρο, μη το ξεχνάς…!!!!

Κάθε λεπτό κάποιος φεύγει από αυτόν τον κόσμο.

Η ηλικία δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Είμαστε όλοι στην γραμμή της φωτογραφίας χωρίς τις περισσότερες φορές να το συνειδητοποιούμε.

Ποτέ δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι είναι μπροστά μας.

Δεν μπορούμε να πάμε στο πίσω μέρος της γραμμής.

Δεν μπορούμε να βγούμε από τη γραμμή.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη γραμμή.

Έτσι, ενώ περιμένεις,

Κάνε τις στιγμές να μετράνε.

Κάνε τη διαφορά.

Πάρε το τηλέφωνο.

Βάλε προτεραιότητες.

Βρες χρόνο.

Κάνε γνωστά τα χαρίσματα σου.

Κάνε κάποιον ασήμαντο να αισθανθεί σημαντικός.

Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί.

Κάντε τα μικρά πράγματα μεγάλα.

Κάνε κάποιον να χαμογελά.

Κάνε την αλλαγή.

Κάνε τον εαυτό σου προτεραιότητα.

Κάνε έρωτα.

Συμφιλιώσου.

Βάλε τέλος στις «εχθροπραξίες».

Βεβαιώσου ότι έχεις πει στους ανθρώπους σου ότι είναι οι αγαπημένοι σου.

Βεβαιώσου ότι δεν μετανιώνεις για τίποτα.

Βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος.

Σε αυτόν τον κόσμο συχνά θα εύχεσαι να είχες και άλλα 5 λεπτά. Μη διστάζεις να μοιράζεσαι αυτήν την ισχυρή υπενθύμιση και να ξυπνάς κάθε μέρα συνειδητοποιώντας ότι η ζωή είναι δώρο και να την αξιοποιείς στο έπακρο!




Ευχαριστούμε τον Kevin Mahoney για την υπενθύμιση.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Η ηλικία μας, είναι απλά ένας αριθμός.. και η ζωή, δεν μετριέται με αριθμούς…!!!!

Η ηλικία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας αριθμός.
Δεν σημαίνει κάτι, δεν είναι καθοριστική για να κάνεις πράγματα στην ζωή σου, δεν αποτελεί εμπόδιο για να έχεις όμορφες εμπειρίες και να είσαι δημιουργικός.

Η ηλικία μας σε χρόνια είναι απλά η μαθηματική διαφορά ανάμεσα στο έτος που γεννηθήκαμε και στο έτος που είμαστε σήμερα στην ζωή.

Πραγματική ηλικία είναι αυτή πού έχουμε στην καρδιά μας.

Ηλικία μας είναι ο τρόπος που ζούμε, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, η ελευθερία στο μυαλό μας.

Ηλικία μας είναι τα όνειρα πού επιτρέπουμε στο μυαλό μας να γεννηθούν. Είναι η ένταση με την οποία απολαμβάνουμε τις στιγμές μας. Είναι η δίψα μας για ζωή.

Ηλικία είναι αυτό που αποπνέουμε σαν αύρα, είναι η σπίθα που βγάζει η ματιά μας.

Υπάρχουν άπειροι εικοσάρηδες που ο τρόπος ζωής τους θυμίζει ανθρώπους που έχουν βαλτώσει και υπάρχουν και άπειροι πενηντάρηδες που θυμίζουν ατίθασους εφήβους.

Όλα λοιπόν είναι στο μυαλό μας, όλα είναι στο πώς έχουμε τα πράγματα στο κεφάλι μας, όλα είναι στο πώς θέλουμε να ζούμε την κάθε μας μέρα, άρα και την ζωή μας.

Αν εμείς παρατήσουμε τα όπλα, αν εμείς παροπληστούμε από την ζωή, τί περιμένουμε αυτή να μας ανταποδώσει;

Ζήσε μία εμπνευσμένη μέρα γεμάτη όμορφες στιγμές και νόημα. Κάνε κάθε στιγμή σού να αξίζει. Μην αφήνεις απλά τις μέρες σου να κυλούν και να προσπερνούν.

Ταξίδεψε, χόρεψε ,τραγούδησε, γνώρισε ανθρώπους, γέλα με όλη σου την ψυχή, διάβασε ωραία βιβλία, κάνε έpωτα χωρίς αύριο.

Κάθε στιγμή που περνάει γίνεται παρελθόν και χάνεται.

Γέμισε τις βαλίτσες της ζωής σου με όμορφα δώρα.

Γερνάει όποιος μένει στάσιμος και απομονωμένος.

Παραμένει νέος όποιος κάθε ώρα και στιγμή μπορεί να ξαναρχίσει από την αρχή!!!




Ρούλα Παγιαλάκη

Έθεσα όρια για να αισθάνομαι ασφαλής…!!!!

«Τα όρια είναι τμήμα της αυτοφροντίδας μας. Είναι υγεία, φυσιολογικά και απαραίτητα». Ντορίν Βίρτιου

Ακόμη έχω το κείμενο στο ημερολόγιο μου που μιλά για τα όρια και πως αποφάσισα να τα βάλω. Συγκεκριμένα γράφει: «Εύχομαι να μπορούσα να πω την αλήθεια μου. Εάν μάθω να λέω την αλήθεια μου πριν πεθάνω, θα φύγω μια ευτυχισμένη γυναίκα». Δραματικό; Μπορεί. 

Είχα όμως κουραστεί να άγομαι και να φέρομαι από τις επιθυμίες των άλλων, να είμαι αυτή με την ανάγκη να ευχαριστεί τους πάντες.

Το έγραψα μια μέρα αφότου είχα γίνει αποδέκτης ανεπιθύμητου φλερτ σε ένα μπαρ. Για 30 λεπτά, ένας άγνωστος με είχε στριμώξει σε μια επιθετική κουβέντα. 

Με πίεζε με το φλερτ του και τόλμησε να βάλει το χέρι του γύρω από τη μέση μου. Ανέχτηκα τη συμπεριφορά του με ένα ψεύτικο χαμόγελο κολλημένο στο πρόσωπο μου, πριν καταφέρω να διαφύγω στο μπάνιο.

Όπως συνέβαινε συνήθως μέχρι τότε, δεν μπόρεσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, Περίμενα στη σιωπή να διαβάσει εκείνος το μυαλό μου. Να δει πόσο άβολα ένιωθα και να με άφηνε ήσυχη.

Το επόμενο πρωί πήρα το στυλό μου και έγραψα γι’ αυτό που θεώρησα το Μεγάλο Σύνορο στη ζωή μου.

Την προσπάθεια μου να θέτω όρια. Να επικοινωνώ με αυθεντικότητα και να καλύπτω τις ανάγκες του εσωτερικού εαυτού μου.

Αυτή η πρόκληση αφορούσε όλες τις πλευρές της ζωής μου. Η τάση μου να ευχαριστώ τους άλλους είχε οδηγήσει σε ανισορροπία τις σχέσεις μου με φίλους, εραστές και συνεργάτες. 

Ορισμένες φορές είχε να κάνει απλά με το γεγονός ότι παρέμενα σε μια κουβέντα που δεν με ενδιέφερε ή ότι αναλάμβανα να βοηθήσω έναν φίλο ενώ δεν είχα το χρόνο. Άλλες φορές με ωθούσε όμως να πηγαίνω με ανθρώπους που δεν ήθελα, μόνο και μόνο «για να μην πληγώσω τα αισθήματα τους».

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω πρόδιδα μόνιμα τον εαυτό μου. Σχεδίαζα τη ζωή μου αποκλειστικά γύρω από τις επιθυμίες των άλλων. Το αποτέλεσμα ήταν μια ζωή μέτρια, υποτονική, ούτε καν δική μου.

Από μικρή ηλικία, οι γυναίκες μαθαίνουν ότι πρέπει να ευχαριστούν τους άλλους, ακόμη και να αυτοθυσιάζονται. Με το πέρασμα των χρόνων μπορούμε να χάσουμε την επαφή μας με την αυθεντικότητα κάτω από το βάρος των δεσμεύσεων μας, των ανισόρροπων σχέσεων μας και των προσωπικοτήτων που έχουμε κατασκευάσει.

Όλα άλλαξαν μετά από έναν δύσκολο χωρισμό. Τότε ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι είναι η μόνη που είμαι υπεύθυνη για την προσωπική μου ευτυχία.

Αποφάσισα ότι αυτή είναι η ευκαιρία μου να αναπτύξω μια καλή σχέση με τον εσωτερικό εαυτό μου. Τη γυναίκα πίσω από το προσωπείο αυτής που ευχαριστούσε τους πάντες. Για πρώτη φορά δεσμεύτηκα να είμαι η προτεραιότητα του εαυτού μου. Να θέσω συγκεκριμένα όρια και να επικοινωνώ αυθεντικά με τους άλλους. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Εάν εγκαταλείπεις διενέξεις που ευχόσουν να είχες ορθώσει ανάστημα… Εάν αισθάνεσαι εξαντλημένος σε κοινωνικές εκδηλώσεις από την υπερπροσπάθεια σου… Εάν δεσμεύεσαι σε υποχρεώσεις που δεν σε αφορούν και δεν αναλαμβάνεις δραστηριότητες που σου προσφέρουν χαρά… 

Εάν συμφωνείς να έρχεσαι κοντά σε ανθρώπους και στη συνέχεια το μετανιώνεις, αυτή μπορεί να είναι η χρονιά που θα σπάσεις τα δεσμά σου με το παρελθόν. Το 12μηνο που θα αρχίσεις να επικοινωνείς και να ζεις τη δική σου αλήθεια.

Εννιά τρόποι για να το πετύχεις είναι οι ακόλουθοι:

1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας σε σχέση με τους άλλους
Τα συναισθήματα της συντριβής, της οργής και της απογοήτευσης μπορούν να αποτελέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το πότε, που και σε ποιους πρέπει να βάλετε τα όρια σας. Αυτά τα συναισθήματα δείχνουν ποιοι καταπατούν τον προσωπικό σας χρόνο ή χώρο.

Ερχόμενοι σε επαφή με αυτά τα συναισθήματα μπορείτε να θέσετε τα όρια για το μέλλον. Αντί να σπρώξετε τα συναισθήματα σας κάτω από το χαλί, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι νιώθω; Γιατί αισθάνομαι έτσι; Τι θα έπρεπε να αλλάξω για να αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής;»

2. Μάθετε πώς να βάζετε φρένο στους άλλους
Προκαθορίστε συζητήσεις για τα όρια αρνούμενοι να γίνεται υποχωρητικοί στη συνέχεια. (Αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει ιδιαίτερα αν ανησυχείτε πως θα ταράξετε τα λιμνάζοντα ύδατα στις υπάρχουσες μακροχρόνιες σχέσεις σας με την οικογένεια ή τους ερωτικούς σας συντρόφους).

Σπάστε τον πάγο επικοινωνώντας την απόφαση σας να θέτετε όρια. Εξηγήστε γιατί είναι σημαντικό για εσάς και πώς πιστεύετε ότι θα σας ωφελήσει. Η επικέντρωση στη δική σας καλή υγεία πυροδοτεί εξελίξεις γύρω από το βασικότερο όλων: το να είστε εσείς καλά ψυχικά και σωματικά.

3. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας όταν άλλοι θέτουν όρια
Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με το να θέτουν όρια, συνήθως έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στα όρια που βάζουν οι άλλοι. Πριν ξεκινήσω να θέτω τα δικά μου όρια, συχνά ένιωσα απογοητευμένη και θυμωμένη, όταν φίλοι ή ερωτικοί σύντροφοι έβαζαν όρια στην επικοινωνία μας.

Ξεκινώντας να καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι βάζουν όρια για να προστατεύσουν τη δική τους ευημερία, καλλιέργησα σκόπιμα μια στάση ευγνωμοσύνης απέναντι στους άλλους και τα σκληρά, πολλές φορές, όρια τους. Αυτό που τους λέω ουσιαστικά είναι ότι «εκτιμώ την ειλικρίνειά σου» ή «εκτιμώ όλα όσα μοιράζεσαι μαζί μου»

Αυτοί οι φίλοι και ερωτικοί σύντροφοι αποτέλεσαν το πρότυπο μου και με βοήθησαν να φανταστώ πως είναι μια ζωή με υγιή όρια.

4. Εξασκηθείτε να λέτε «όχι ευχαριστώ» χωρίς να δικαιολογείστε
Είναι συχνό φαινόμενο να νιώθετε την ανάγκη να εξηγείτε τα όρια σας στους άλλους. Αλλά δεν χρειάζεται. Και τις περισσότερες φορές η απλούστερη και περισσότερο ειλικρινής απάντηση είναι το «Όχι, ευχαριστώ.» (Προσφέροντας μια δικαιολογία για την άρνηση σας ή παραποιώντας το σκεπτικό σας θα σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι ή να μην είστε σε συμφωνία με τον εσωτερικό εαυτό σας).

Εξασκηθείτε στο να λέτε «Όχι, ευχαριστώ» και τίποτα περισσότερο. Ξεκινήστε από τα μικρά «Όχι, ευχαριστώ». Όταν για παράδειγμα ο συγκάτοικος σας, σας ρωτάει αν θέλετε να δείτε μαζί μια τηλεοπτική σειρά. Όταν κάποιος θέλει να σας κεράσει ένα ποτό σε κάποια βραδινή σας έξοδο.

5. Φτιάξτε μια λίστα ευαίσθητων θεμάτων
Χωρίς σαφή αίσθηση των δικών σας ορίων, μπορεί συχνά να μοιράζεστε συχνά υπερβολικά πολλές προσωπικές πληροφορίες. Παρόλο που το να λέτε την αλήθεια είναι μια δυνατή άσκηση, το να μοιράζεστε πολύ γρήγορα πολλές προσωπικές σας πληροφορίες μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα ή εκτεθειμένοι.

Αν έχετε ένα τέτοιο ιστορικό, φτιάξτε μια λίστα ευαίσθητων θεμάτων που θα συζητήσετε μόνο με αξιόπιστους ανθρώπους, που σας κάνουν να νιώθετε ασφαλείς και ορατοί.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη λίστα σαν κατευθυντήρια γραμμή θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση σας, καθώς διατηρείτε την ιδιωτικότητα σας και δημιουργείτε μια κοινότητα έμπιστων ανθρώπων γύρω σας.

6. Απομακρυνθείτε από μια τοξική φιλία
Ίσως έχετε έναν φίλο που σας χρησιμοποιεί συνεχώς σαν ακροατήριο για τα διλήμματα του, ή σας ζητά χάρες, χωρίς ποτέ να ανταποδίδει. Ίσως έχετε έναν φίλο, του οποίου τα προσωπικά προβλήματα επιβάλλονται στη δική σας αίσθηση ευημερίας.

Μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τα όρια, αλλά και αυτή με τα περισσότερα οφέλη για εσάς τους ίδιους, είναι να διακόψετε όσες σχέσεις έχουν πάψει να σας εξυπηρετούν.

Εάν έχετε μια μονόπλευρη φιλία που σας κάνει να νιώθετε αόρατοι, χωρίς φωνή, που κανείς δεν σας δείχνει σεβασμό αποφασίστε να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτή τη σχέση. Και θυμηθείτε: Δεν είναι εγωιστικό ή σκληρό να βάζετε πρώτα τη δική σας ευημερία. Οι υγιείς φιλίες είναι αμοιβαίες και φροντίζονται εξίσου από τα μέλη τους. Δεν είναι μονόπλευρες και δεν σας κουράζουν.

7. Δημιουργήστε ένα μάντρα για κάθε φορά που βάζετε ένα όριο
Αν έχετε ιστορικό να ευχαριστείτε τους άλλους, το να βάλετε όρια απαιτεί μεγάλη προσαρμογή και συνοδεύεται από αρκετό πόνο. Συνεπώς, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ένοχοι, εγωιστές ή ντροπιασμένοι αφού θέσατε ένα (εντελώς απαραίτητο) όριο.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να κατανοήσετε ότι το να θέσετε όρια απαιτεί χρόνο.

Στο μεταξύ δημιουργήστε ένα μάντρα να επαναλαμβάνετει κάθε φορά που βάζετε ένα δύσκολο όριο στους άλλους. Μπορεί να είναι εξαιρετικά απλό σαν να λέτε για παράδειγμα: «,omorfizoi.gr», ή «ο καθορισμός ορίων είναι μια πράξη αγάπης του εαυτού μου».

Το μάντρα σας μπορεί να λειτουργήσει σαν μια μόνιμη υπενθύμιση ότι αυτό το ταξίδι, αν και δύσκολο, λειτουργεί προς το δικό σας συμφέρον και μόνο.

8. Βρείτε ένθερμο υποστηρικτή
Στη διάρκεια της προσπάθειας μου να θέσω όρια, επωφελήθηκα απίστευτα από τις συζητήσεις που είχα για την επιτυχία μου με την καλύτερη μου φίλη, που στάθηκε αρωγός της όλης διαδικασίας. Ήταν η μάρτυρας του ταξιδιού μου και ο άνθρωπος που μου τόνιζε τα επιτεύγματα μου, όταν ήμουν σκληρή με τον εαυτό μου.

Προετοιμαστείτε για την επιτυχία διαλέγοντας έναν αγαπημένο φίλο, ένα μέλος της οικογένειας σας ή έναν συνεργάτη για να είναι εκείνος που θα σας επευφημεί συχνά για τη σκληρή δουλειά σας. Όταν θέτετε ένα νέο όριο ενημερώστε τον άνθρωπο σας και να έχετε βρει από πριν τον τρόπο με τον οποίο θα το γιορτάζετε κάθε φορά που τον πετυχαίνετε.

9. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα είναι η ζωή σας
Αντί να εστιάζετε στο μοίρασμα των προσωπικών σας πληροφοριών ή στο πώς να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους, φανταστείτε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους θα ευεργετηθείτε από τα όρια.

Αφήστε τον εαυτό σας να φανταστεί πώς η ζωή σας θα αλλάξει όταν αρχίσετε να επικοινωνείτε την αλήθεια σας. Πώς θα αλλάξετε εσείς οι ίδιοι; Πώς θα γίνει η καθημερινή σας ζωή πλουσιότερη; Πώς μπορείτε να νιώσετε περισσότεροι αυθεντικά στις σχέσεις σας; Κρατήστε το όραμά σας ενεργό, καθώς παίρνετε τις αποφάσεις που είναι καλύτερες για εσάς, μέρα με τη μέρα.

Τα όρια είναι τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να νιώθουμε ασφαλείς, ισχυροί και ενδυναμωμένοι στις σχέσεις μας. Στη διαδρομή του ταξιδιού σας, θα αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερο ενδυναμωμένοι από την αλήθεια σας, η οποία δεν αποτελεί μόνο δικαίωμά σας, αλλά και καθήκον σας, για να κάνετε τις επιλογές που είναι καλύτερες για εσάς τους ίδιους.




Συγγραφέας : Χάλει Μαγκί
Η Χάλει Μαγκί είναι μια αυθεντική coach που βοηθά τις γυναίκες να θέτουν όρια και να λένε τις αλήθειες στις σχέσεις τους. Ονειρεύεται έναν κόσμο όπου οι γυναίκες θα αισθάνονται αρκετά δυναμικές για να ονειρεύονται μεγάλα πράγματα, να μιλούν χωρίς λογοκρισία και να ζουν έντονα.

Καθημερινές, μικρές πράξεις φροντίδας του εαυτού μας…!!!!

Μήπως κάτι πάει στραβά; Μήπως κάτι έχουμε καταλάβει λάθος; Και εντέλει που αρχίζει η προσωπική μας ευθύνη για ότι συμβαίνει στη ζωή μας;

Η καθημερινότητά μας είναι συνήθως αδυσώπητη. Απαιτητική. Δουλειά, σπίτι, υποχρεώσεις, αρκετό stress και πολύ πίεση για να ανταπεξέλθουμε. 

Σαν να μιλάμε για μια μηχανή που δουλεύει ασταμάτητα, παράγει αδιάκοπα… μια μηχανή χωρίς ζωή! Αυτός είναι ο κίνδυνος της ρουτίνας : Ν’ αποκοπούμε από την ίδια μας τη ζωή, να αποκοπούμε από τον εαυτό μας. Αλλοτρίωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Μικρά ψήγματα καθημερινής φροντίδας για τον καθένα.

1. Μην ξεχνάτε τον ήλιο : Το φως του ήλιου, η λάμψη του, καθημερινά μας λούζει ζωή και εμείς τον αγνοούμε, δεν του ρίχνουμε μια ματιά.

2. Μην ξεχνάτε το γέλιο, έστω το χαμόγελο, την ευφορική έκφανση της ανθρώπινης υπόστασης.

3. Μην ξεχνάτε το κλάμα, το δάκρυ, την έκφραση του πόνου, της θλίψης, της στεναχώριας, του θυμού… που εγκλωβίζονται μέσα μας και μας στεναχωρούν, μας καταθλίβουν, μας μελαγχολούν.

4. Μην ξεχνάτε την ανάπαυση, την χαλάρωση, τον ύπνο. Το σώμα χρειάζεται ξεκούραση, ο νους χρειάζεται αγρανάπαυση, το πνεύμα χρειάζεται αποφόρτιση.

5. Μην ξεχνάτε τους φίλους, μια συζήτηση, μια έξοδο, έναν περίπατο, μια παράσταση ή μια ταινία, έναν καφέ, ένα ποτό, δύο κουβέντες…

Ας φροντίσουμε τον εαυτό μας. Καθημερινές, μικρές πράξεις φροντίδας, μια υπενθύμιση της αξίας μας, μια περιποίηση, στοιχειώδης των αναγκών μας




Να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας…!!!!

Όλοι λένε να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ξέρει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Υπάρχουν πολλές φράσεις για το ένστικτο και την διαίσθηση. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε πως «είχα μια αίσθηση» ή σας λένε «πάντα να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου» όταν πρόκειται να πάρετε σοβαρές αποφάσεις.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχουμε τόσους πολλούς τρόπους συζήτησης και πληροφορίες αυτή την εποχή. Οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να βασιζόμαστε αποκλειστικά στα αισθήματα μας πλέον. Κι όμως, οι άνθρωποι συνεχίζουν να εμπιστεύονται το ένστικτο τους παρά άλλες προσιτές πληροφορίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό, αλλά ο βασικός είναι πως οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι από όσο συνειδητοποιούν. Διαλέγουμε πράγματα πέρα από το επίπεδο της συνειδητής σκέψης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τις πράξεις και τις αποφάσεις μας.

Αν ανησυχείτε πως αφήνετε τον βιολογικό σας προγραμματισμό να αναλάβει τα ηνία, μην ανησυχείτε. Δεν είναι απαραίτητο να ακούτε κατευθείαν μόνο το ένστικτο σας για μεγάλες αποφάσεις. Αρχίστε πρώτα με μικρές. 

Μόλις δείτε τα αποτελέσματα και ξέρετε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε πλήρως τον εαυτό σας, μπορείτε πάντα να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας για μεγαλύτερες αποφάσεις.

1. Πάντα να ακούτε το ένστικτο σας για θέματα υγείας
Πολλοί άνθρωποι «απλώς ξέρουν» πως κάτι πάει λάθος, ακόμα και αν φαίνονται υγιείς. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι πηγαίνουν στον γιατρό με τις υποψίες τους, μόνο για να αποδειχθεί ότι είχαν δίκιο!

Υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος γι αυτό και όταν το σκεφτείτε, βγάζει νόημα! Ξέρετε πως λειτουργεί το σώμα σας και πως το αισθάνεστε όταν είναι υγιές. Όταν κάτι δεν είναι όπως συνήθως, θα το ξέρετε επειδή θα το αισθάνεστε διαφορετικά. Μην αγνοήσετε αυτό το συναίσθημα!

2. Πάντα να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας όσον αφορά τον κίνδυνο
Κάποτε είχα διαβάσει πως ένας πυροσβέστης ήταν σε ένα φλεγόμενο κτίριο με την ομάδα του. Όλα πήγαιναν κανονικά. Ξαφνικά άρχισε να αισθάνεται πως όλοι ήταν σε κίνδυνο και πως έπρεπε να φύγουν από εκεί αμέσως. Μόλις έφυγαν από το κτίριο, η οροφή κατέρρευσε. Αν οι πυροσβέστες καθόταν για λίγο παραπάνω μέσα, θα είχαν πεθάνει.

Λίγο αργότερα, όταν διαπιστώθηκε η αιτία της φωτιάς, ο συγκεκριμένος πυροσβέστης συνειδητοποίησε ότι είχε ξανά δει τις ίδιες ακριβώς συνθήκες σε μια άλλη φωτιά, λίγο καιρό πριν. Δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε το ένστικτο σας όταν σας λέει πως βρίσκεστε σε κίνδυνο.

Εν τέλει είμαστε ζώα και εξακολουθούμε να έχουμε τα ένστικτα και τις αντιδράσεις των ζώων, ακόμα και αν βρίσκονται σε σχετική αδράνεια μετά από τα τόσα χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα είναι σωστά βέβαια.

Για παράδειγμα, σε καταστάσεις βίας είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας σε συνδυασμό με το ένστικτο μας.

3. Πάντα να ακούτε το ένστικτο σας για να διευρύνετε το δυναμικό σας
Και πάλι, οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν μια υγιή δόση κριτικής σκέψης πριν προχωρήσουν σε κάτι δραστικό. Αλλά υπάρχουν πολλά να πούμε για τις μεγάλες αλλαγές στην ζωή.

Εμπιστευθείτε το ένστικτο σας όταν σας λέει πως μπορείτε να διευρύνετε το δυναμικό σας και να αποκτήσετε καινούργιους στόχους στην ζωή. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να κάνετε μαθήματα μαγειρικής ώστε να βελτιώσετε τα φαγητά σας. Μπορεί όμως να είναι και τόσο περίπλοκο όσο το να μάθετε μια καινούργια ξένη γλώσσα για ένα ταξίδι. Δεν έχει βέβαια σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι η προθυμία σας να ακολουθήσετε το ένστικτο σας όταν σας λέει πως θα διευρύνετε τις ικανότητες σας σε οποιονδήποτε τομέα. Το να επεκτείνετε τις ικανότητες σας αξίζει πολύ, και μερικές φορές χρειάζεται αυτή η ώθηση από το ένστικτο σας για να πειστείτε.

4. Πάντα να ακούτε το ένστικτο σας όταν σας λέει πως μπορείτε να κάνετε κάτι
Αυτό εφαρμόζεται σε δύο διαφορετικούς τομείς. Αν είστε εκπαιδευμένοι σε έναν τομέα, τον γνωρίζετε καλά και ξέρετε πώς να τον διαχειριστείτε, μην το βάζετε κάτω. Σηκωθείτε και σιγουρευτείτε πως οι άλλοι ξέρουν ότι μπορείτε να το κάνετε.

Αυτό έχει να κάνει με τις συνηθισμένες δουλειές και χόμπι σας, σε οποιεσδήποτε καινούργιες ή επείγουσες καταστάσεις. Μην παραμερίσετε τον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι υπερασπίζεστε αυτόν και τις ικανότητες σας.

Μερικές φορές, βρισκόμαστε σε καταστάσεις που έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εμπιστευθείτε το ένστικτο σας. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο και μπορεί να ανακαλύψετε ότι σας αρέσει!

Δεν χρειάζεται να είναι κάτι τρομακτικό όπως η πτώση με αλεξίπτωτο. Μπορεί να είναι η κηπουρική ή η ζωγραφική. Αν σας το λέει το ένστικτο σας, απλώς κάντε το. Μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

5. Πάντα να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας για την αγάπη
Σημειώστε πως δεν αναφέρομαι στον έρωτα με την πρώτη ματιά, που είναι το αγαπημένο σενάριο πολλών ταινιών. Μπορεί να συμβεί και αυτό, αλλά δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Όχι, όταν λέω να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας για την αγάπη, εννοώ να αναθεωρήσετε μια πιθανότητα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το κάνατε. 

Οι άνθρωποι είναι πολύ προσεκτικοί στα θέματα που αφορούν την καρδιά για έναν πολύ καλό λόγο. Εν τέλει, είναι εύκολο να πληγωθείτε. Αλλά το να εμπιστευθείτε το ένστικτο σας μπορεί να σας οδηγήσει σε σπουδαία πράγματα.




Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Το να κάνεις πράγματα μόνος δεν σε κάνει περίεργο αλλά σε ελευθερώνει…!!!!

Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν φοβούνται να ζήσουν την ζωή τους μόνοι και μπορώ περήφανα να πω πως ανήκω σε αυτούς.

Ναι, μπορώ να πάω για φαγητό, για σινεμά και σε συναυλίες μόνη χωρίς να ανησυχώ για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι.

Όσο μεγαλώνω, τόσο συνειδητοποιώ πόσο εκπληκτικό είναι το κάνεις πράγματα μόνος. Φυσικά, δεν λέω πως δεν πρέπει να κάνεις παρέα και με τους φίλους σου. Αλλά με εκπλήσσει το ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι υποτιμούν το πόσο μπορείς να ωφεληθείς από το να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα μόνος/η.

Ζούμε σε έναν πολιτισμό στον οποίο αν είσαι ο τύπος ανθρώπου που απολαμβάνει να κάνει πράγματα μόνος θεωρείσαι αντικοινωνικός, εχθρικός ακόμα και περίεργος. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Επειδή, το να πηγαίνεις σε συναυλίες ή σινεμά μόνος δεν σε κάνει περίεργο ή τρελό. Απλώς δείχνει πως θες να βιώσεις όλα τα εκπληκτικά πράγματα που προσφέρει η ζωή. Δείχνει πως δεν θα χάσεις κάτι που θες να κάνεις απλώς επειδή κανείς από τους φίλους σου δεν θέλει ή δεν μπορεί να σε συνοδεύσει.

Δείχνει πως δεν σε νοιάζει το τι θα σκεφτούν ή θα πουν οι άλλοι.

Δείχνει πως είσαι πρόθυμος/η και αποφασισμένος/η να κάνεις αυτό που επιθυμεί η καρδιά σου.

Δείχνει πως είσαι ένα ανεξάρτητο άτομο και θες να χρησιμοποιήσεις κάθε ευκαιρία που σου δίνεται για κάτι ενδιαφέρον και αξιόλογο.

Επειδή η αλήθεια είναι πως δεν θέλουν όλοι να κάνουν τα ίδια πράγματα με εσένα. Δεν θέλουν όλοι να επισκεφθούν τα ίδια μέρη. Δεν έχουν όλοι τα ίδια ενδιαφέρονται με εσένα. Δεν θέλουν όλοι να αφήσουν την ζώνη ασφαλείας τους για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες.

Αλλά μην επιτρέψεις σε αυτούς τους ανθρώπους να σε αποθαρρύνουν. Αν κάποιος δεν είναι πρόθυμος να κάνει αυτό που θα κάνεις εσύ μην τον αφήσεις να σε επιβραδύνει.

Μην εγκαταλείψεις την ιδέα να αποκτήσεις καινούργιες, πολύτιμες και αξέχαστες εμπειρίες επειδή δεν έχεις κάποιον να σε συνοδεύσει. Το να ξεκινήσεις μια περιπέτεια μόνος δεν είναι τρομακτικό. Δεν είναι ντροπιαστικό. Αντιθέτως, είναι ικανοποιητικό, αναζωογονητικό, συναρπαστικό και απελευθερωτικό.

Οπότε, τι περιμένεις;

Βγες στον κόσμο. Γνώρισε καινούργιους ανθρώπους. Κάνε αυτά που ήθελες πάντα να κάνεις. Ξεκίνα ένα νέο χόμπι. Πήγαινε σε μια τρελή περιπέτεια. Διεύρυνε την γνώση σου για τον κόσμο. Παρατήρησε την φύση γύρω σου.

Κάν΄ τα όλα αυτά μόνος/η - μην περιμένεις κανέναν.

Αγκάλιασε το παρόν και απόλαυσε την συντροφιά σου.

Βγες στον κόσμο και δημιούργησε αναμνήσεις.




Αυτοβελτίωση : Η αρχαία γιαπωνέζικη τεχνική επαναπρογραμματισμού του εγκεφάλου…!!!!

Το να ζούμε στο παρόν ήταν πάντα μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Το υπερ-δραστήριο μυαλό μας πάντα περιπλανιέται στο παρόν και το μέλλον. Βασικά, μπορούμε εύκολα να πούμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο μέλλον παρά στο παρόν.

Αλλά αυτό έχει ένα τίμημα: καταλήγουμε να είμαστε αγχωμένοι, καταθλιπτικοί, αναβλητικοί κτλ. Έχουμε σχεδιαστεί για να ζούμε στο παρόν αλλά αποκλίνουμε πολύ από αυτό.

Η μέθοδος Ichigyo Zammai είναι μια αρχαία γιαπωνέζικη μέθοδος που μας βοηθά να παραμένουμε στο παρόν και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «απόλυτη συγκέντρωση σε ένα πράγμα». 

Τα θεμέλια της βρίσκονται στην κουλτούρα του Ζεν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως όρος από έναν Δάσκαλο του Ζεν, τον Shunryū Suzuki στο βιβλίο του «Beginner’s mind».

Η βασική διδασκαλία της είναι πως μόλις αρχίσεις μια δραστηριότητα πρέπει να την τελειώσεις και να μην προσθέσεις άλλα πράγματα ενώ ασχολείσαι με αυτή. 

Ίσως όσοι τείνουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα νιώσουν ότι περιορίζονται, αλλά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει για να πετύχετε πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε.

Και εδώ βρίσκονται 6 βήματα για να εφαρμόσετε την τεχνική Ichigyo Zammai:

1. Πάντα να έχετε μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε.Συμπεριλάβετε τις κανονικές δραστηριότητες σας αλλά και κάποιες επιπλέον που θέλετε να κάνετε μια μέρα.

2. Ταξινομήστε τις δραστηριότητες ανάλογα με το πόσο σημαντικές είναι. Αναρωτηθείτε ποιες δραστηριότητες συμβάλλουν στο να νιώθετε πως είχατε μια επιτυχημένη μέρα αφού τις ολοκληρώσετε.

3. Εκτιμήστε τον χρόνο που χρειάζεστε για να τις ολοκληρώσετε. Μετρήστε τον χρόνο που θέλετε και μην υποτιμάτε τις ικανότητες σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά μπορείτε να πετύχετε σε λιγότερο χρόνο από όσο νομίζατε.

4. Ορίστε τον χρόνο που θέλετε να αφιερώσετε και συγκεντρωθείτε σε κάτι. Απομακρύνετε κάθε περισπασμό όπως το τηλέφωνο σας και κάθε άλλη «επίθεση» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεντρωθείτε εντελώς σε αυτό που έχετε να κάνετε μέχρι να τελειώσει ο χρόνος σας. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να ασχοληθείτε με ό, τι θέλετε.

5. Δώστε προσοχή στις σκέψεις σας. Συχνά τείνουμε να είμαστε αναβλητικοί εξαιτίας των σκέψεων που μας παρασύρουν. Οπότε, για να διατηρήσετε την συγκέντρωση σας και να ολοκληρώσετε αυτό που έχετε να κάνετε, πρέπει πάντα να γνωρίζετε τις σκέψεις σας και το αν είναι συντονισμένες με την δουλειά σας. Αν δεν είναι, αναπροσαρμόστε τες.

6. Να γνωρίζετε το περιβάλλον σας. Καθώς κάνετε κάτι, καταλάβετε το περιβάλλον που σας περιβάλλει και το αίσθημα του ότι βρίσκεστε στο «τώρα». Κρατήστε αυτή την υπέροχη ενέργεια και θα δείτε πως ακόμα και οι πιο βαρετές δουλειές μπορούν να αποδειχθούν ευχάριστες με την σωστή νοοτροπία και ενέργεια!

Αυτή η τεχνική όχι μόνο ενισχύει την παραγωγικότητα σας αλλά και την αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης.

Όταν δίνετε την κατάλληλη προσοχή στα πράγματα που αξίζετε, θα δείτε πως η ζωή γίνεται πιο εύκολη, εσείς πιο χαρούμενοι στο περιβάλλον εργασίας σας και πως κοινωνικοποιείστε με τους ανθρώπους σε ανώτερο επίπεδο.

Η στιγμή σας χρειάζεται κι εσείς χρειάζεστε εκείνη - υιοθετήστε αυτή την νοοτροπία και θα απελευθερωθείτε από τις εξουθενωτικές σκέψεις και την περιττή σπατάλη ενέργειας.

Ζήστε στο παρόν!




4 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να δίνεις δεκάρα στη ζωή σου…!!!!

Τελευταία αναρωτιόμουν για την ζωή. Για το νόημα της ζωής, τον σκοπό μας στην γη, την αποφασιστικότητα μας να πετύχουμε και πιο σημαντικά την άποψη μας για την ζωή. Και αποφάσισα να αρχίσω να παρατηρώ τους ανθρώπους. 

Το πώς κοινωνικοποιούνται, το πώς αντιδρούν σε διάφορα ζητήματα, τι κάνουν όταν αντιμετωπίζουν ένα εμπόδιο, πόσο εύκολα τα παρατάνε, πόσο σκληρά δουλεύουν για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν και σύμφωνα με ποιες αξίες ζουν. Απλώς ήθελα να καταλάβω πως είναι η ζωή τους.

Οπότε, μετά από μια εβδομάδα προσεκτικής παρατήρησης της συμπεριφοράς των ανθρώπων συνειδητοποίησα κάτι. Ως άνθρωποι, καθοδηγούμαστε από τα όνειρα μας. 

Όταν πρόκειται να εκπληρώσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται. Αλλά καθώς επιδιώκουμε αυτό που θέλουμε, τείνουμε να νοιαζόμαστε για υπερβολικά πολλά πράγματα.

Παραδεχτείτε το. Συνεχώς έχουμε εμμονές με πράγματα που δεν είναι σημαντικά. Συνεχώς ανησυχούμε για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Για κάποιο λόγο είναι πάντα πιο σημαντικό το τι νομίζουν οι άλλοι για μας παρά το τι νομίζουμε εμείς.

Το καταλαβαίνω. Όλοι έχουμε συναισθήματα και συγκεκριμένα ερεθίσματα. Επομένως, δεν γίνεται να μην μας νοιάζει τίποτα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην ζωή υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να μας ενδιαφέρουν πραγματικά.

Παρακάτω βρίσκονται 4 πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσετε να νοιάζεστε:

1. Η γνώμη των άλλων για εσάς
Μην χαραμίζετε τον χρόνο και την ενέργεια σας στο να αναλύετε ποιος είπε τι. Οι άνθρωποι πάντα θα μιλούν. Το μίσος και τα κουτσομπολιά τρέφουν πολλούς ανθρώπους. Και ας το αντιμετωπίσουμε, αυτά που λένε τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με το ποιοι είστε πραγματικά.

Οπότε σταματήστε να δίνετε την δύναμη σας στους άλλους. Σταματήστε να αναζητάτε την αποδοχή. Σταματήστε να ανησυχείτε για το αν σας συμπαθούν όλοι. Σταματήστε να επηρεάζεστε από την γνώμη τους. Αν δεν φροντίσετε εσείς τον εαυτό σας κανείς δεν θα το κάνει.

2. Τα όνειρα των γονιών σας για εσάς
Ναι, είναι έμπειροι και ώριμοι άνθρωποι που έχουν περάσει περισσότερα από εσάς. Αγωνίστηκαν για να τα βγάλουν πέρα, αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια και σας μεγάλωσαν ώστε να γίνετε ένα ειλικρινές και ευγενικό άτομο και είναι μεγαλύτεροι από εσάς. Οπότε, σύμφωνα με αυτή τη λογική ξέρουν τι είναι καλό για σας.

Όχι βέβαια. Πολλοί ακολουθούν αυτή την χαζή ιδέα και στο τέλος κάνουν τα μεγαλύτερα λάθη της ζωής τους. Πολλοί για παράδειγμα είναι αυτοί που επιλέγουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα μόνο και μόνο για να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση.

Οπότε ναι. Σταματήστε να νοιάζεστε για το τι θέλουν οι γονείς σας και αρχίστε να εστιάζετε στο τι επιθυμεί η καρδιά σας. Να θυμάστε, αυτό που θέλει η καρδιά σας είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εσάς.

3. Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί
Όταν σκέφτομαι πόσα χρόνια ξόδεψα ανησυχώντας για πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά, μου έρχεται να κλάψω. Όχι γιατί η ζωή δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελα αλλά λόγω του χαμένου χρόνου.

Σταματήστε να έχετε εμμονή με το τι θα μπορούσε και τι θα έπρεπε να γίνει. Όλα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Είναι ο ορισμός ενός παράλληλου πολύ μακρινού σύμπαντος που πιθανώς δεν υπάρχει καν. Αντί να χαραμίζετε τον χρόνο σας στο τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αρχίστε να εστιάζετε στον εαυτό σας και στο παρόν.

4. Τις αποτυχίες σας
Οι άνθρωποι σήμερα τρομοκρατούνται τόσο πολύ από την ιδέα της αποτυχίας που πολλοί δεν προσπαθούν κάτι. Είναι τρελό. Συγγνώμη που σας απογοητεύω, αλλά η ζωή δεν πάει έτσι. Δεν μπορείτε να βρείτε την ευτυχία αν εστιάζετε μόνο στην χαρούμενη πλευρά της ζωής. Δεν μπορείτε να μάθετε τα πιο πολύτιμα μαθήματα αν δεν αποτύχετε πρώτα.

Δεν θα έπρεπε να φοβόμαστε την αποτυχία. Είναι ο μόνος τρόπος για να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και να δουλέψουμε για να βελτιωθούμε. Οι αποτυχίες είναι απαραίτητα βήματα προς την επιτυχία. Το θέμα είναι πως δεν το καταλαβαίνουν όλοι αυτό.




Μερικές συμβουλές για να βρεις τον εαυτό σου…!!!!

Το να βρούμε τον εαυτό μας δεν είναι ποτέ τόσο εύκολο όσο θα θέλαμε. Η ζωή είναι σκληρή και μας μεταμορφώνει σε εκδοχές του εαυτού μας που ποτέ δεν νομίζαμε ότι θα γίνουμε.

Παρακάτω δίνω τις όσο δυνατόν καλύτερες συμβουλές για να μπορέσεις να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό. Παρόλο που μπορεί να μην είναι εύκολο το να συμφιλιωθείς με τον αληθινό σου εαυτό, είναι απαραίτητο για να συνεχίσεις. 

Η θετικότητα δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται και μερικές φορές το να ξέρεις που πρέπει να βρίσκεσαι δεν είναι πολύ σαφές.

Πώς να βρεις τον εαυτό σου:

1. Πέρνα χρόνο στην φύση.
Η φύση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξερευνήσεις τον κόσμο γύρω σου. Το να περνάς χρόνο μόνος/η με την μητέρα γη θα σε φέρει πιο κοντά στην αληθινή μορφή σου. Θα συνειδητοποιήσεις το πόσο ανειλικρινής ήσουν με την ψυχή σου τόσο καιρό και πως μπορείς αυτό να το αλλάξεις.

2. Μην απομονώνεις τον εαυτό σου από τις γύρω ενέργειες.
Οι ενέργειες γύρω σου πάντα είναι εκεί για να σου πουν κάτι. Αυτό το μήνυμα θα μπορούσε να είναι κάτι θετικό ή κάτι συντριπτικά αρνητικό, από εσένα εξαρτάται να το ερμηνεύσεις. Όσο πιο πολύ συντονιστείς με αυτές τις ενέργειες τόσο καλύτερα θα γνωρίσεις τον εαυτό σου.

3. Εστίασε σε αυτούς που πραγματικά αγαπάς.
Οι άνθρωποι που αγαπάς είναι μια αντανάκλαση του εαυτού σου. Είστε μαζί με τρόπους που ποτέ δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις. Το να εστιάσεις περισσότερο σε αυτούς και στην σύνδεση σας θα σε ωφελήσει δραστικά.

4. Βρες το πάθος σου.
Το να βρεις αυτό που πραγματικά έχει σημασία για σένα και το να απολαμβάνεις τα πράγματα που αγαπάς να κάνεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής σε αυτόν τον κόσμο.

5. Σταμάτα να κάνεις πολύπλοκα τα πράγματα στο μυαλό σου.
Το μυαλό σου σε εμποδίζει από το να κάνεις πολλά πράγματα. Αν πάντα πιστεύεις πως θα αποτύχεις και διστάζεις, το πιο πιθανό είναι πως όλα είναι στο μυαλό σου. Το να αφήσεις αυτή την αρνητική νοοτροπία θα σε κάνει να δεις τον κόσμο διαφορετικά.

6. Όρισε τo παρόν.
Πάρε χρόνο για να ορίσεις πραγματικά το που βρίσκεσαι στην παρούσα στιγμή. Να ζεις στο εδώ και τώρα. Η ζωή είναι πολύ πιο μικρή από όσο συνειδητοποιείς.

7. Διαλογίσου.
Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ψάξεις στην ψυχή σου. Όσο πιο πολύ διαλογίζεσαι τόσα περισσότερα ανακαλύπτεις για τον εαυτό σου. Μπορείς να αποκαλύψεις πολλά απλώς με το να διαλογιστείς.

8. Αναγνώρισε τις συνδέσεις γύρω σου.
Υπάρχουν πολλές συνδέσεις σε αυτόν τον κόσμο. Μπορούν να είναι ενεργειακές, σωματικές ή και συναισθηματικές. Μην τις αφήνεις απλώς να περνούν.

9. Ζήσε για σένα και για κανέναν άλλον.
Αυτή είναι η ζωή σου και εσύ πρέπει να την ζεις. Αν την ζεις για οποιονδήποτε άλλο εκτός από εσένα τότε δεν την ζεις έτσι όπως προοριζόσουν. Να είσαι όσο πιο αληθινός μπορείς με τον εαυτό σου.




Όταν φτάνεις στα όρια σου, χρειάζεσαι αλλαγή…!!!!

Αντί να σπαταλάς τεράστια ποσά ενέργειας ελπίζοντας να αλλάξεις τους πάντες και τα πάντα, άρχισε να αλλάζεις τον εαυτό σου. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι έχει κολλήσει σε ένα οικείο σου μοτίβο, ρώτα τον εαυτό σου : «Πώς τα κατάφερα και ξαναζώ την ίδια εμπειρία;»

Η αλλαγή δεν είναι εύκολη. Ο Τζιμ Ρον, ένας από τους μέντορές μου, που οι ιδέες του έγιναν καταλύτες για πολλές από τις δικές μου αλλαγές, έκανε μια απλή αλλά σοφή παρατήρηση: δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους στην αλλαγή – η απελπισία και η έμπνευση.

«Για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να αλλάξεις εσύ. Αλλιώς, τίποτα δεν θα αλλάξει» – Τζιμ Ρον

Υπάρχουν κάποιες κλήσεις αφύπνισης – όπως μια διάγνωση του γιατρού μας – που μας χτυπούν κατακέφαλα. Η διάγνωση του δικού μου γιατρού ότι έχω καρκίνο ήταν εντελώς αναπάντεχη. Αυτού του είδους οι κλήσεις αφύπνισης γίνονται αυτόματα προάγγελοι αλλαγών. Υπάρχουν επίσης φορές που η απελπισία μας μας κάνει να πιάσουμε πάτο, και τότε λέμε «Φτάνει πια«!

· Βαρέθηκα να είμαι εξουθενωμένη και αγανακτισμένη.

· Σιχάθηκα τη μίζερη ζωή μου.

· Δεν ανέχομαι πια την κακομεταχείριση.

Όταν συμβεί αυτό, κάτι μέσα σου αλλάζει, σήμερα, τώρα! Αυτή είναι η Ημέρα της Απελπισίας σου, η μέρα που έχει τη δύναμη να αναστρέψει τα πάντα. Αυτή είναι η μέρα που παίρνεις τον πόνο από τη δυστυχία σου, την πίεση από την αποστροφή σου, το καύσιμο από το θυμό σου, και τα χρησιμοποιείς ως κινητήρια δύναμη για την αλλαγή σου.

Οπλίζεσαι με αταλάντευτη αποφασιστικότητα: «Ό,τι και να χρειαστεί, όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω άλλη μια μέρα σαν κι αυτή. Δεν με σταματάει τίποτα!»

«Κι έφτασε η μέρα που ο πόνος από το να ασφυκτιώ μέσα σ’ ένα μπουμπούκι έγινε μεγαλύτερος από το να πάρω το ρίσκο και ν’ ανθίσω» – Αναΐς Νιν

Τι υπέροχη που είναι αυτή η Ημέρα της Απελπισίας! Σου προσφέρει το δώρο να βάλεις τη δυσφορία, τον πόνο ή την ανημποριά σου σε ένα νέο πλαίσιο, γεμάτο δυνατότητες, ελευθερία και δύναμη. 

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι η κατάσταση έχει γίνει εντελώς απαράδεκτη, συνειδητοποίησε ότι αυτή είναι η μεγάλη σου μέρα, η ευκαιρία σου να απελευθερωθείς από τα δεσμά που σε κρατούσαν φυλακισμένη.