Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Ένα πρόγραμμα 10 ημερών για να φροντίσετε τον εαυτό σας...!!!!


Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών που μιλάνε για την σημασία που έχει το να φροντίζουμε τον εαυτό μας, κάτι που επίσης στηρίζεται από πολλές μελέτες. Παρ’ όλα αυτά όμως, η φροντίδα του εαυτού μας είναι στο τέλος της λίστας μας και δεν απολαμβάνει την μεγάλη προτεραιότητα που θα έπρεπε. 

Η φροντίδα του εαυτού μας, όταν την βλέπουμε σαν ένα πράγμα που πρέπει να γίνει, χάνει την επίδραση που έχει σαν κάτι διασκεδαστικό που τρέφει την ψυχή μας. Σκεφτείτε το, θα προτιμούσατε να καθαρίσετε την κουζίνα ή να κάνετε γιόγκα; Γιατί, λοιπόν, είναι η κουζίνα πάντα καθαρή; 

Η φροντίδα του εαυτού μας δεν χρειάζεται να απασχολεί μεγάλο μέρος της ημέρας μας. Απλά, χρειάζεται να επιβραδύνουμε για να ακούσουμε τι λέει το σώμα μας. 

Διαβάστε 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας σε 10 ημέρες 

ΗΜΕΡΑ 1: Βεβαιωθείτε ότι δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο 
Τίποτα δεν επηρεάζει την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε και να χειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις από τον επαρκή ύπνο. Όταν είμαστε ξεκούραστοι, είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να έχουμε τα συναισθήματά μας υπό έλεγχο, να είμαστε παραγωγικοί και να βρίσκουμε δημιουργικές λύσεις. Δυστυχώς, το φορτωμένο πρόγραμμά μας συχνά δεν μας βοηθά να έχουμε ξεκούραστες νύχτες. 

Σήμερα, βρείτε τον χρόνο να φτιάξετε ένα νυχτερινό πρόγραμμα ύπνου και ακολουθείστε το πιστά. Δώστε προτεραιότητα στον καλό ύπνο σας. 

ΗΜΕΡΑ 2: Πίνετε περισσότερο νερό 
Η κοινωνία μας έχει την συνήθεια να προτιμά ένα αναψυκτικό αντί για ένα μπουκάλι με εμφιαλωμένο νερό και αυτό δεν είναι καλό. Τα αναψυκτικά,ο καφές και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να είναι γεμάτα ζάχαρη και συχνά αφυδατώνουν περισσότερο από το να μας ενυδατώνουν. 

Σήμερα, πιείτε περισσότερο νερό. Εάν δυσκολεύεστε να πιείτε το νερό της βρύσης, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο λεμόνι και δυόσμο για δροσιά και αποτοξίνωση. 

ΗΜΕΡΑ 3: Κινηθείτε περισσότερο 
Όλοι συμφωνούν ότι η άσκηση είναι καλή για σας. Ανεβάζει την διάθεσή σας, μειώνει το άγχος και σας δίνει περισσότερη ενέργεια. Έτσι, αν όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γυμναζόμαστε περισσότερο, γιατί δεν το κάνουμε; Η έλλειψη χρόνου είναι συνήθως η απάντηση. Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να δείτε τα οφέλη με μόλις δέκα λεπτά την ημέρα. Σίγουρα, μπορούμε να βρούμε δέκα λεπτά, έτσι δεν είναι; 

Σήμερα, πηγαίνετε για έναν περίπατο, βρείτε μια γυμναστική 10 λεπτών στο YouTube ή κάντε μερικές διατάσεις στο γραφείο σας. Ό, τι κι αν επιλέξετε, επιλέξτε να κινηθείτε περισσότερο σήμερα από ό, τι κάνατε χθες. 

ΗΜΕΡΑ 4: Περάστε τον χρόνο σας με έναν φίλο 
Μια σταθερή κοινωνική δικτύωση μας κάνει πιο ευτυχισμένους και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να φροντίσουμε τον εαυτό μας από το να περάσουμε χρόνο με τους φίλους μας. Κρατούν το χέρι μας, όταν είμαστε λυπημένοι, μας στηρίζουν όταν είμαστε φοβισμένοι και μας κάνουν να γελάμε σε δύσκολες στιγμές. Μην περιμένετε μέχρι την επόμενη κρίση για να περάσετε λίγο χρόνο με τους ανθρώπους που έχουν σημασία. 

Σήμερα, προγραμματίστε μια ημερομηνία για καφέ ή μεσημεριανό γεύμα με έναν στενό φίλο, επειδή είναι το σωστό πράγμα να κάνετε. 

ΗΜΕΡΑ 5: Διαβάστε ένα βιβλίο 
Το διάβασμα κρατά το μυαλό μας ενεργό και ένα ενεργό μυαλό μας εξοπλίζει καλύτερα για να χειριστούμε το άγχος και τις προκλήσεις της ζωής. Να είστε σε μια συνεχή αναζήτηση για μάθηση και να προκαλείτε το μυαλό. Αυτό θα συμβάλει σε πιο θετικές σκέψεις και μια καλύτερη προοπτική στη ζωή. 

Σήμερα, πάρτε ένα βιβλίο που πάντα θέλατε να διαβάσετε και διαβάστε μια σελίδα … ή δέκα. 

ΗΜΕΡΑ 6: Απολαύστε ένα χόμπι 
Βρίσκοντας χρόνο για να κάνετε κάτι μόνο και μόνο για την διασκέδαση είναι το απόλυτο παράδειγμα της αυτο-φροντίδας. Ο καθένας αισθάνεται καλά όταν κάνει κάτι που αγαπά. Δεν κάνουμε ένα χόμπι για να γίνουμε άριστοι αλλά για να χαλαρώσουμε από το στρες και το χάος της εποχής μας με μια δραστηριότητα που απολαμβάνουμε. 

Σήμερα, δοκιμάστε κάτι που πάντα θέλατε ή κάντε κάτι που αγαπάτε – μόνο για την διασκέδαση του. 

ΗΜΕΡΑ 7: Βγάλτε μια φωτογραφία 
Οι φωτογραφίες αποθανατίζουν τις αναμνήσεις και οι αναμνήσεις μας θυμίζουν σημαντικές στιγμές. Όταν βρίσκουμε το χρόνο να βγάλουμε φωτογραφίες από τις ημέρες μας, τότε έχουμε την ευκαιρία να επιβραδύνουμε και να εκτιμήσουμε το περιβάλλον μας. 

Σήμερα, βγάλτε μια φωτογραφία από τα πράγματα που σας κάνουν να χαμογελάτε. 

ΗΜΕΡΑ 8: Αναζητήστε ηρεμία 
Η ηρεμία επαναφορτίζει την φυσική μας ενέργεια και η φυσική μας ενέργεια είναι αυτό που μας κάνει να βγάζουμε πέρα την ημέρα μας. Με την ησυχία μπορούμε να αγνοήσουμε το χάος γύρω και να επικεντρωθούμε στις αναπνοές που θα καθαρίσουν το σώμα μας. Θα μας κάνει πιο επικεντρωμένους και πιο αισιόδοξους. 

Σήμερα, βρείτε πέντε λεπτά και κάποιο ήσυχο μέρος για να αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί επικεντρώνοντας στην αναπνοή σας. 

ΗΜΕΡΑ 9: Κακομάθετε τον εαυτό σας 
Είναι απαραίτητο να κακομάθουμε λιγάκι τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να βρείτε τον χρόνο για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι είστε ιδιαίτεροι και αξίζετε το καλό στη ζωή σας. Όταν εμείς επιβραβεύουμε τον εαυτό μας και πιστεύουμε ότι το έχουμε κερδίσει, περισσότερες ευκαιρίες αφθονίας θα αρχίσουν να εμφανίζονται. 

Σήμερα, κάντε κάτι ιδιαίτερο για εσάς. 

ΗΜΕΡΑ 10: Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη 
Ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας σας είναι να είστε ευγνώμονες για όλα τα καλά στη ζωή σας. Όταν βρείτε το χρόνο για να εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη, αλλάζετε την νοοτροπία σας και την άποψή σας για τον κόσμο. 

Σήμερα, βρείτε τον χρόνο για να τιμήσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας. Κρατείστε σημειώσεις ή βρείτε μια ήσυχη στιγμή για να τα συνειδητοποιήσετε. Αυτό θα ήταν η καλύτερη στρατηγική από όλα. 




12 πειστικά σημάδια ότι η ψυχή σας έχει μετενσαρκωθεί πολλές φορές...!!!!

Η μετενσάρκωση είναι η πεποίθηση ότι όταν πεθαίνεις η ψυχή σου διοχετεύεται σε ένα καινούργιο σώμα. Κάποιες δοξασίες λένε ότι θα μπορούσατε να μετενσαρκωθείτε ως οτιδήποτε- ακρίδα, δέντρο ή ακόμα καλύτερα: αγελάδα. 

Άλλες δοξασίες λένε ότι μπορεί να μετενσαρκωνόμαστε ως άνθρωποι ξανά και ξανά. Υπάρχουν θεωρίες για το γιατί αυτή η διαδικασία υπάρχει, αλλά κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. 

Ωστόσο, ποια είναι μερικά από τα σημάδια ότι η ψυχή σας ίσως έχει μετενσαρκωθεί; 

Εξακολουθείτε να έχετε το ίδιο όνειρο 
Τα όνειρα είναι μια αντανάκλαση των πραγμάτων που βλέπετε στη ζωή σας. Ξέρατε ότι ακόμα και αν φαίνονται πολύ ασυνήθιστα, κάθε πρόσωπο στα όνειρά σας είναι κάποιος που έχετε ξαναδεί στο παρελθόν; Είναι αυτό το γεγονός που με αναγκάζει να προσθέσω τα επαναλαμβανόμενα όνειρα σε αυτή τη λίστα. 

Έχετε περίεργα όνειρα που συμβαίνουν ξανά και ξανά με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά; Οι άνθρωποι και τα μέρη σε αυτά τα όνειρα εμφανίζονται να αναπαριστούν μία συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας; Πεθαίνετε σε αυτό το όνειρο; 

Ίσως να είναι ένα σημάδι ότι η ψυχή σας ανακαλεί μνήμες από μια περασμένη ζωή, μία που δε βίωσε η παρούσα μετανσάρκωσή σας αλλά βίωσε η προηγούμενη. Φυσικά, δεν είναι ένα σίγουρο σημάδι μετενσάρκωσης. Η ψυχή σας μπορεί να είναι ακόμα νέα. 

Η διαίσθησή σας είναι δυνατή και απίστευτα χρήσιμη 
Η διαίσθηση προκύπτει από την ικανότητα να έχουμε πρόσβαση στη σοφία και την γνώση που δεν είναι πρόθυμα διαθέσιμη σε εμάς να ξεκαθαρίσουμε. Μερικές φορές αυτά τα κομμάτια και μέρη της σοφίας προέρχονται από εμπειρίες που είχατε ήδη στη ζωή σας, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε το θέμα. Αυτοί από εμάς που τείνουμε να είμαστε σοφοί και σ έλεγχο μπορεί να είμαστε απλά πιο ώριμοι εκφραστικά. 

Αν έχετε μια δυνατή διαίσθηση μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι η ψυχή σας πηγάζει από μία πηγή περασμένων εμπειριών που περιμένουν να έχουμε πρόσβαση σε αυτές. 

Κάποιες από τις μνήμες σας φαίνονται να είναι παράταιρες ή να μην κολλάνε 
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε παιδιά πολύ συχνά. Τα παιδιά είναι λίγο πιο κοντά στο σημείο περάσματος της ψυχής από ότι οι μεγάλοι και συχνά είναι ικανά να θυμούνται πράγματα από προηγούμενες ζωές πολύ ευκολότερα. 

Ως παιδιά είχατε μνήμες που δεν μπορούσατε να χειριστείτε αρκετά; Μήπως συνέβαιναν με ανθρώπους που δε είναι ουσιαστικά μέρος της τρέχουσας ζωής σας ή σε μια περίοδο του χρόνου που δεν περιλαμβάνει τον χρόνο που είστε ζωντανοί; Οι παράταιρες μνήμες είναι κοινές σε ανθρώπους που έχουν περασμένες ζωές. 

Όσες περισσότερες περασμένες ζωές έχετε, τόσες πιο πολλές μνήμες θα χετε. Ο εγκέφαλος μπορεί να παίξει παιχνίδια μαζί μας. Γι αυτό να είστε προσεκτικοί να μη βιαστείτε να κρίνετε πάνω σε αυτό. 

Βιώνετε συστηματικά ντεζαβού 
Αυτό συμβαίνει στον καθένα λίγο πολύ, έτσι; Δεν μιλάω για τα περιστασιακά μικρά πράγματα του ντεζαβού που βιώνουμε . Εννοώ το ντεζαβού που είναι ξεκάθαρα μια ένδειξη ότι έχετε υπάρξει κάπου πριν, ότι έχετε συναντήσει κάποιον πριν και επιδράει στην γνώση σας σίγουρων πραγμάτων. 

Οι άνθρωποι που έχουν μετενσαρκωθεί μπορεί να επισκεφτούν μία άγνωστη πόλη ή χώρα και να ξέρουν ακριβώς που είναι τα πράγματα και πώς να κινηθούν εκεί. Οι άνθρωποι που έχουν μετενσαρκωθεί μπορεί να ξέρουν ένα ηλικιωμένο άτομο-ακόμα και το όνομά του και το ιστορικό του, ακόμα και αν δεν το χουν συναντήσει ποτέ στη ζωή τους. 

Δείχνετε μεγάλη ευαισθησία στην λήψη ερεθισμάτων 
Είστε από τους ανθρώπους που δεν είναι ικανοί να ταρακουνήσουν τα αισθήματα των άλλων πολύ καλά. Οι άνθρωποι που είναι σε μεγάλο βαθμό έτσι ίσως έχουν πρόβλημα να βρίσκονται σε ένα πολυσύχναστο μέρος με πολλούς ανθρώπους. Συχνά αισθάνονται άμεσα τις εμπειρίες των ανθρώπων τριγύρω τους. 

Μερικές φορές οι άνθρωποι δείχνουν αυτόν τον χαρακτήρα για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους και να συμφωνήσουν με άλλους ανθρώπους. Αλλά θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό σημάδι ότι η ψυχή σας είχε προηγούμενες ενσαρκώσεις και τείνει πιο πολύ στο να θεραπεύει τους άλλους από τον εαυτό σας. 

Συχνά βιώνετε την πρόβλεψη 
Η πρόβλεψη, που ονομάζεται επίσης δεύτερη όραση και το να βλέπεις το μέλλον, είναι η ικανότητα μερικών από εμάς να παίρνουμε πληροφορίες για γεγονότα που θα συμβούν στο μέλλον που δεν είναι γενικότερα διαθέσιμα σε εμάς. Κάποιος βιώνει την πρόβλεψη μέσα από οράματα, αισθήματα και μερικές φορές όνειρα. 

Κάποιοι την θεωρούν ψευδοεπιστήμη στην καλύτερη περίπτωση, ενώ άλλοι την βιώνουν τόσο δυνατά όσο τις πέντε μας αισθήσεις. Σε κάθε περίπτωση , είναι ένα σημάδι ότι η ψυχή έχει ωριμάσει και είναι γεμάτη με εσωτερική ενέργεια. 

Βιώνετε επίσης μια γνώση του παρελθόντος 
Αρκετά εύκολο: Η είναι το ακριβώς αντίθετο από την πρόβλεψη. Η σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες και λεπτομέρειες από περασμένα γεγονότα που δεν είναι γενικά διαθέσιμα στα γεγονότα που έχουν ειπωθεί.

Ή είναι απίστευτα δύσκολη να αποδειχτεί σε αντίθεση με την πρόβλεψη. Άσχετα από το πόσο καλά ήσασταν ικανοί να το αποδείξετε στους άλλους, το γνήσιο βίωμα της είναι ένα δυνατό σημάδι ότι έχετε ζήσει περασμένες ζωές. 

Είστε «σοφοί πέρα από τα χρόνια σας» 
Είστε νέοι στην καρδιά; Ή είστε σαν εμένα; Η μητέρα μου πάντα μου έκανε πλάκα ότι ήμουν γέρος από την ημέρα που γεννήθηκα. Δεν συμμετείχα σε πολλές παιδικές δραστηριότητες ως νεαρός και προτιμούσα να έχω ουσιαστικούς διαλόγους με τους ενήλικους στη ζωή μου. 

Αυτή η εμπειρία ονομάζεται η θεωρία της «Ηλικίας της ψυχής» που διατυπώνει ότι οι ψυχές που έχουν μετενσαρκωθεί πολλές φορές αποκτούν ηλικία που κάνουν την υπέρβαση στις προσωπικότητές μας. 

Αν είστε καινούργια ψυχή, είναι πιο πιθανόν να είστε νέοι στην καρδιά για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αν είστε πιο παλιά ή ώριμη ψυχή, αυτό σημαίνει ότι ίσως έχετε μετενσαρκωθεί πολλές φορές. Το ένα δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από το άλλο. 

Έχετε εξαιρετική έλξη προς συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους και πολιτισμούς. 
Όταν ήσασταν παιδιά, είχατε κάποια έλξη προς κάποια ιστορική περίοδο ή πολιτισμό; Αγαπούσατε την δεκαετία του 50; Νιώθατε βαθιά συνδεδεμένοι με άλλους πολιτισμούς, υπάρχοντες ή μη; Μπορεί να έχετε ακόμα μια παράξενη, δυνατή έλξη σε συγκεκριμένο τύπο δουλειάς ή εργαζομένους συγκεκριμένου επαγγέλματος. 

Αυτές οι προτιμήσεις μπορεί να είναι ένα είδος υπολείμματος περασμένης ζωής που ήταν πιθανά πολύ ευτυχισμένη. Αν δεν ήσασταν ευτυχισμένοι δεν θα σας έλειπε σε αυτή τη ζωή, έτσι δεν είναι; Βυθιστείτε σε αυτή την ιστορική περίοδο ή πολιτισμό. Μάθετε τι πρέπει να ξέρετε. Μπορεί να πάρετε μαζί σας κάποια βαθιά σοφία. 

Μεταφέρετε φόβους που δεν μπορείτε να εξηγήσετε 
Έχω μια παράξενη φοβία αφαίρεσης οργάνων από το σώμα μου. Σχεδόν λιποθύμησα σε ένα νοσοκομείο χρόνια πριν όταν ένας καλός μου φίλος αφαίρεσε την απόφυσή του. Είναι πιθανόν να πέθανα στο κρεβάτι του χειρουργείου; 

Ένας ακόμα καλός μου φίλος φοβόταν μέχρι θανάτου τις πηγές και ακόμα τα ήρεμα νερά σαν αυτά των λιμνών. Είναι πιθανόν να πνίγηκε σε μια προηγούμενη ζωή;

Αν μπορείτε να θυμηθείτε μέρη από την προηγούμενη ζωή σας και η προηγούμενη ζωή σας έρχεται στα όνειρά σας δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε ότι οι φόβοι που κρατήσατε στις προηγούμενες ζωές σας μπορεί να σας στοιχειώνουν ακόμα σήμερα. Διαλογιστείτε πάνω στους φόβους σας και αντιμετωπίστε τους. Σπάστε τον κύκλο ώστε να μην χρειαστεί να φοβάστε με τις μελλοντικές ενσαρκώσεις της ψυχής σας. Πρέπει η ψυχή σας να συνεχίσει. 

Δεν νιώθετε σαν να είστε στο σπίτι σας 
Όχι μόνο στο σπίτι σας, αλλά στην πόλη σας. Στην χώρα σας. Ακόμα και στην χώρα σας, ήπειρο ή πολιτισμό. Απλά δεν νιώθετε αρκετά καλά για αυτό. Το να λαχταράτε να νιώσετε σαν να είστε στο σπίτι σας ίσως είναι σημάδι ότι η ψυχή σας είχε αγάπη για έναν συγκεκριμένο πολιτισμό ή περίοδο στον χρόνο που πλέον δεν μπορεί να φτάσει ή ότι στην ψυχή σας μπορεί να λείπει η μοναδικότητα που είχε πριν μπει σε ένα καινούργιο σώμα. 

Οι ψυχές που περιπλανιόνταν για ένα μεγάλο διάστημα μπορεί να νιώθουν μια βαθιά επιθυμία να πάνε πίσω στη συλλογική ομάδα των ψυχών στην άλλη πλευρά 

Δεν κάνατε ισχυρούς δεσμούς με τους γονείς σας 
Αυτό είναι σχεδόν αποκλειστικότητα των παιδιών. Ως παιδιά μπορεί να αγαπάτε και να σέβεστε τους γονείς σας, αλλά δεν έχετε αυτή την έλξη προς αυτούς. Εκείνη την δίχως όρους αγάπη και εκτίμηση για αυτούς. Γιατί; 

Σε μια προηγούμενη ενσάρκωση μπορεί να πεθάνατε νέοι και απλά σας λείπουν οι γονείς σας από εκείνο το διάστημα. Είχατε ποτέ όνειρα που είχατε άλλους γονείς; Μπορείτε να θυμηθείτε τα ονόματά τους και που έζησαν; Ή δεν είχατε ποτέ πραγματικά αδυναμία στους γονείς σας; Μπορεί να είναι σημάδι ότι ξαναζήσατε στο παρελθόν. 




Μετάφραση: awakengr.com via higherperspectives.com 
Featured art by: Alex Grey 

Κανείς δεν σε ξέχασε κατά λάθος. Οι πράξεις είναι επιλογές...!!!!

Και κάπως έτσι φτάσαμε ως εδώ… Φίλες αδερφικές, χαθήκαμε. Εμείς που ήμασταν τόσο κοντά, τόσο δεμένες. Μια ματιά σου έφτανε για να συνεννοηθούμε εκεί όπου τα λόγια δεν μπορούσαν να ειπωθούν. Άλλωστε, μας ήταν άχρηστα. 

Ποια φταίει από τις δυο; Αναμφισβήτητα και οι δυό μας! Σε μια σχέση, είτε φιλική είτε ερωτική, δεν φταίει ποτέ μόνο ο ένας. Απλά υπάρχουν “πρέπει” που ο καθένας μας έχει σαν αξίες στη ζωή του, τις οποίες ενώ ξέρει ο άλλος, δεν μπορεί να σεβαστεί. Όχι κακοπροαίρετα πάντα, αλλά γιατί το τι είναι σωστό και τι όχι για τον καθένα μας διαφέρει. 

Έτσι, αφήνουμε να χαθούν φιλίες και να εξανεμιστούν πίσω από λόγια που δεν ειπώθηκαν, πίσω από πράξεις που μας πλήγωσαν, τις οποίες δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και να συγχωρήσουμε. 

Και μένει στην ψυχή μας ένα αγκάθι το οποίο ριζωμένο μέσα μας παντοτινά, θα μας θυμίζει την αδικία, την προδοσία που υποστήκαμε, αλλά παράλληλα θα μας στερεί τη λύτρωση. 

Έχουμε μάθει, όταν μας ρωτάνε γιατί χαθήκαμε να ρίχνουμε το φταίξιμο στις συγκυρίες, στα προβλήματα της καθημερινότητας χωρίς να έχουμε το σθένος να παραδεχτούμε ότι η απόφασή μας αυτή είναι συνειδητή. 

Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες. Κανείς δεν μας ξέχασε κατά λάθος. Οι πράξεις μας είναι επιλογές. 

Όποιος μας θέλει στη ζωή του, πάντα θα έχει την ανάγκη να μοιραστεί τα προβλήματά του μαζί μας, να μας ακούσει για ένα πεντάλεπτο όσο φορτωμένο και αν είναι το πρόγραμμά του και το κυριότερο ξέρει πού θα μας βρει. 

Όλα τα άλλα είναι απλά φθηνές δικαιολογίες. Εσύ που τις λες με τέτοια ευκολία, σταμάτα να κρύβεσαι πίσω από αυτές. Ύψωσε το ανάστημά σου και υποστήριξε την απόφαση σου, έχοντας το θάρρος να κοιτάς τον άλλον κατάματα. 

Σε κανέναν δεν αξίζει να ζει πίσω από τα “μήπως” και τα “γιατί”. Εξήγησέ του το λάθος του βοηθώντας με τον τρόπο αυτό να γίνει καλύτερος άνθρωπος και δίνοντας την δυνατότητα στον εαυτό σου να φτάσει στην λύτρωση. 




Αυτό είναι το βαθύτερο και σκοτεινότερο μυστικό σας σύμφωνα με το ζώδιο σας...!!!!

Έξω από το σπίτι μας είμαστε όλοι αγαπητοί, σωστά προσαρμοσμένα ανθρώπινα όντα. Αλλά όλοι μας, βαθιά μέσα μας έχουμε μυστικά. Κρύβουμε αυτά τα μυστικά τόσο βαθιά που συχνά δεν τα γνωρίζουμε καν. 

Κάθε ζώδιο κρύβει κάτι από τον έξω κόσμο. Αυτά είναι τα βαθύτερα ''σκοτεινότερα'' μυστικά κάθε ζωδίου : 

Οι Κριοί στην πραγματικότητα είναι ''μαλακοί''. 
Όσο θρασείς και σκληροί είστε στο εξωτερικό σας, πολύ βαθιά είστε πολύ μαλακοί. Κρυφά λαχταράτε αγάπη και προσοχή. Και κάποιες φορές είστε τόσο ντροπαλοί για να παραδεχτείτε το γεγονός ότι θέλετε ανθρώπους γύρω σας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. 

Επίσης αποφεύγετε τις εκφράσεις αγάπης (εκτός και αν είστε απολύτως ασφαλής στην σχέση σας), φοβάστε να βάλετε κάποιον σε αυτή τη θέση από την οποία θα είναι ικανός να παίζει με τα συναισθήματα σας. 

Οι Ταύροι δεν εμπιστεύονται κανέναν αληθινά. 
Μόλις φτάσετε σε αυτό το σημείο, οι παρελθοντικές σας εμπειρίες μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε αρκετά ανασφαλής και δύσπιστοι. Μόλις σιγουρευτείτε για το άτομο που θέλετε να περάσετε την ζωή σας, του δίνετε τα πάντα- συμπεριλαμβανομένου και την εμπιστοσύνη σας! 

Οι Δίδυμοι είναι πολύ επιφυλακτικοί. 
Ενώ εμπιστεύεστε, το κάνετε με προσοχή. Οι άνθρωποι που εμπιστεύεστε πραγματικά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Αλλά επίσης φοβάστε μήπως σας προδώσουν και χρησιμοποιήσουν τις ανασφάλειες σας εναντίον σας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν ανοίγεστε πολύ στους ανθρώπους. 

Οι Καρκίνοι φοβούνται να γίνουν ευάλωτοι. 
Δεν θέλετε κανέναν να παίζει με τα συναισθήματα σας, γι αυτό συνεχώς τα κρατάτε κρυφά από τον κόσμο. Θέλετε τους ανθρώπους να σας βλέπουν ως διευθετημένο άτομο και είστε πρόθυμοι να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε αυτή τη φήμη άθικτη. 

Οι Λέοντες μισούν τον εγωισμό των άλλων ανθρώπων. Αν υπάρχει κάτι που δεν αντέχετε, είναι ο εγωισμός κάποιου άλλου. Ίσως να μην το λέτε ποτέ, αλλά σας αρέσει πολύ να είστε το κέντρο της προσοχής. Αγαπάτε να απολαμβάνετε την δόξα της δημοσιότητας και αυτό δεν είναι κάτι που είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε εύκολα! 

Οι Παρθένοι σκέφτονται υπερβολικά. 
Μπορεί να μην γίνεται πάντα αλλά δισεκατομμύρια πράγματα τρέχουν στο μυαλό σας οποιαδήποτε στιγμή. Με την υπερβολική σκέψη έρχονται επίσης και οι ανεπιθύμητες υποθέσεις! Τις περισσότερες φορές οι καταστάσεις δεν είναι τόσο άσχημες όσο είναι στο κεφάλι σας. Απλά πηγαίνετε με την ροή των πραγμάτων! 

Οι Ζυγοί τρομοκρατούνται στην σκέψη ότι θα μείνουν μόνοι τους. 
Ο μεγαλύτερος σας φόβος είναι ότι θα μείνετε μόνοι σας! Θέλετε πάντα να έχετε ανθρώπους γύρω σας ή να έχετε κάποιον ξεχωριστό στο πλευρό σας για να σας παρακινεί όταν χρειάζεται. Δε θα πείτε ποτέ στους άλλους τις ανασφάλειες σας, αλλά βαθιά μέσα σας ελπίζετε πως θα κατανοήσουν τις ανάγκες σας. 

Οι Σκορπιοί θέλουν να κρατούν μια ασφαλή απόσταση από όλους και όλα. 
Έχετε ανέκφραστο πρόσωπο και δεν είστε το είδος ανθρώπου που θα επέμβει στη ζωή των άλλων. Παρατηρείτε και ‘επιτίθεστε’ μόνο όταν σας προκαλούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ξέρετε τι γίνεται στην ζωή των άλλων αλλά μετά βίας κάποιος ξέρει τι συμβαίνει στην δική σας. Ελάτε, είναι εντάξει να ανοιχτείτε και να μοιραστείτε κάτι! 

Οι Τοξότες μισούν την δέσμευση. 
Το μόνο πράγμα που αναστατώνει την κατά τ΄ άλλα χαρούμενη ζωή σας είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να σας δεσμεύσουν. Μπορεί να αγαπάτε τον σύντροφο σας μέχρι θανάτου αλλά όταν το θέμα φτάνει στο δαχτυλίδι αγχώνεστε και γίνεστε νευρικοί. Το να φύγετε είναι η πρώτη σας αντίδραση αν κάποιος προσπαθήσει να βάλει ταμπέλα σε μια κατάσταση- προτιμάτε να πάρετε τον χρόνο σας! 

Οι Αιγόκεροι αποφεύγουν κάθε κατάσταση που ίσως αποκαλύψει τα ελαττώματα τους. 
Είστε τελειομανής- και αυτή είναι η μεριά της προσωπικότητας σας που θέλετε οι άλλοι να βλέπουν. Είναι εντάξει - όλοι έχουν ατέλειες, απλά πρέπει να εξοικειωθείτε με τις δικές σας! 

Οι Υδροχόοι πάντα νιώθουν λίγο χωρισμένοι από τους άλλους. 
Ακόμα και αν περιβάλλεστε από ομάδες ανθρώπων πάλι νιώθετε χωρισμένοι. Προσπαθείτε να καταλάβετε τι λένε οι άλλοι αλλά τις περισσότερες φορές παγιδεύεστε στον δικό σας κόσμο. 

Οι Ιχθείς προσποιούνται μια δυνατή επιφάνεια κρύβοντας μια ευαίσθητη καρδιά. 
Είστε ισχυρό άτομο. Ωστόσο, κάτω από αυτό το δυνατό άτομο υπάρχει μια ευαίσθητη καρδιά. Δεν είστε ο άνθρωπος που θα ανοιχτεί εύκολα σε κάποιον. Εμπιστεύεστε μόνο κάποιους κοντινούς φίλους αλλά να θυμάστε πως κάποιες φορές είναι εντάξει να αφήσετε την φύλαξη σας. 




Μετάφραση: awakengr.com via popxo.com 

Εάν δεν διεκδικήσεις τη θέση σου σε αυτή τη ζωή, μην περιμένεις κανείς να το κάνει για εσένα...!!!!

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν ζουν. Απλώς επιβιώνουν. Δεν έχουν μάθει να σέβονται και να εκτιμούν ό,τι έχουν. Έχουν μάθει να είναι αχάριστοι, να θέλουν πολλά περισσότερα από αυτά που ήδη έχουν. 

Χωρίς να υπολογίζουν την ύπαρξη άλλων ανθρώπων, καταπατώντας τα δικαιώματά τους, υπολογίζοντας μόνο την εδραίωση και ικανοποίηση του εγωισμού τους.

Δεν είναι για όλους η ειλικρίνεια και η εκτίμηση. Δεν είναι για όλους ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη. Είναι μόνο για εκείνους που ξέρουν πώς να κερδίζουν τις αξίες αυτές.

Και τις κερδίζουν διότι ξέρουν το υλικό ύπαρξής τους. Ξέρουν πως υφίστανται, πως υπάρχουν, πως μπορούν να διατηρηθούν και να εξελιχθούν, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα που έχουν. Κατανοούν τις απαιτήσεις που έχουν και της πληρούν πλήρως, εάν χρειαστεί.

Το μυστικό βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Οι απαιτήσεις πληρούνται από αυτούς που ξέρουν να αντέχουν τις προκλήσεις και τις άγνωστες συνέπειες. Από αυτούς που ξέρουν να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με αυστηρότητα, με αυτοπειθαρχία, με καλοπροαίρετη κριτική, κοιτάζοντάς τον στα μάτια.

Δεν φοβούνται και δεν νοιάζονται για το εάν θα κερδίσουν ή εάν θα χάσουν. Ξέρουν να σέβονται ταπεινά το κέρδος τους. Ξέρουν να κερδίζουν από την ήττα τους.

Έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τους άλλους. Η μόνη απαίτηση που έχουν από τους άλλους είναι να φτάσουν μέχρι εκεί που μπορούν, θέλουν, αντέχουν. Όποιο σημείο είναι αυτό, όπου και εάν βρίσκεται.

Ακολουθούν τη φωνή που τους επαναλαμβάνει αντικειμενικούς στόχους: “Ό,τι κάνεις, θα το πάθεις”, “Ό,τι σπέρνεις, το θερίζεις”, “Κάνε καλό για να πάθεις το καλύτερο”, “Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί θα στο ευχηθώ στο διπλάσιο”, “Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”.

Εάν δεν διεκδικήσεις τη θέση σου σε αυτή τη ζωή, μην περιμένεις κανείς να το κάνει για εσένα. Δημιούργησε εσύ τις ευκαιρίες. Δεν πρόκειται εκείνες να δημιουργηθούν για εσένα.

– Μάθε τι αξίζεις άνθρωπε… και γίνε ο Θεός του εαυτού σου! 




Ειρήνη Βασιλακάκη 

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Η θλίψη έρχεται για να σου πει ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξεις στη ζωή σου...!!!!

Όταν κάποιος είναι θλιμμένος δεν ελπίζει, δεν χαίρεται, απογοητεύεται εύκολα και κάποιες φορές αποθαρρύνεται να προσπαθήσει να αναζητήσει το φως και την ελπίδα.

Όσο περισσότερο πιέζει τον εαυτό του να βγει από την θλίψη του, νιώθει ενοχές που δεν μπορεί να το καταφέρει, θυμώνει με τον εαυτό του και αυτός ο θυμός ανακυκλώνει τη θλίψη.

Όταν κάποιος νιώθει έτσι, το μυαλό και η καρδιά του κολλά σε ένα σημείο και δεν μπορεί να προχωρήσει εύκολα, να βρει ένα καινούργιο ρυθμό.

Αυτό που φοβάσαι ανακυκλώνεται συνεχώς, οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις ενοχές ή ντροπή γυρίζει γύρω από το μυαλό σου και σε καθιστά ευάλωτο. 

Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να είχες κάνει περισσότερα για να αποτραπεί ένα γεγονός στη ζωή σου, θλίβεσαι γιατί θεωρείς ένοχο τον εαυτό σου για αυτό.

Αυτές οι σκέψεις σε ρίχνουν ξανά και ξανά και σε κάνουν να νιώθεις άχρηστος και ένοχος, μέχρι που νιώθεις πως δεν αξίζεις για κανένα και για τίποτε.

Αισθάνεσαι πως δεν είσαι αρκετά καλός για αυτό το πρόσωπο, για αυτό το συναίσθημα, για αυτή τη δουλειά, μέχρι που νιώθεις τόσο κουρασμένος που με δυσκολία αναπνέεις.

Πιστεύεις πως δεν αξίζεις να σε αγαπούν, για αυτό και δεν ζητάς εύκολα και βοήθεια από τους άλλους.

Από τη μια σκέφτεσαι ότι δεν αντέχεις άλλο και από την άλλη επικρίνεις τον εαυτό σου για τις σκέψεις σου.

Όσο όμως αποδέχεσαι την θλίψη σου, όχι σαν ένα μελανό σημείο στη ζωή σου, αλλά σαν μια κατάσταση που σου συμβαίνει, χωρίς να την επικρίνεις ή να απορρίπτεις τον εαυτό σου, αλλά και χωρίς να την επικαλείσαι με αδιέξοδο τρόπο, τόσο και εκείνη μπορεί να γίνει ένας φίλος και όχι ένας εχθρός σου.

Αν την αγκαλιάσεις σαν ένα φίλο που ήρθε να σε βρει για να σου χαρίσει το μήνυμά της, για να σε προστατέψει από κάτι σοβαρότερο, θα ακούσεις το μήνυμά της.

Αν την αντιμετωπίσεις με σεβασμό, θα την αισθανθείς διαφορετικά, δεν θα προσπαθήσεις να την αλλάξεις, να την ελέγξεις, να της επιβληθείς.

Η θλίψη έρχεται για να σου πει ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις στη ζωή σου. Κάτι στην αλήθεια σου δεν έχει φανερωθεί ακόμα. Κάποια πλευρά του εαυτού σου παραμένει στο σκοτάδι και σε καλεί να τη φωτίσεις, να την αναδείξεις, να την υποστηρίξεις, ν’ αντικρίσεις τη θέα της και να μαγευτείς από αυτήν.

Κάθε σύμπτωμα σου, που μπορεί να το θεωρείς ως άχρηστο, είναι χρήσιμο τελικά, αν δεις την ωφέλειά του. Αν δηλαδή νιώθεις αδύναμος, η θλίψη ήρθε για να σου πει ότι πρέπει να πάψεις να φαντασιώνεσαι τον εαυτό σου ως παντοδύναμο και χρειάζεται να δεχτείς και την αδυναμία σου. 

Αν τρίζεις τα δόντια σου, σημαίνει ότι χρειάζεται να μάθεις να εκφράζεις τα αρνητικά σου συναισθήματα και να μην τα καταπιέζεις. Αν παίρνεις κιλά, χρειάζεται να ασχοληθείς με το ψυχικό βάρος που σε απασχολεί και το οποίο ζητά από σένα να μην το καταπίνεις, αλλά να το βοηθήσεις να απελευθερωθεί.

Η θλίψη ήρθε για να σου πει ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξεις στη ζωή σου. Ότι πρέπει να ακούς εσένα περισσότερο, να εμπιστεύεσαι τις αλήθειες σου, να περνάς όμορφα μόνος σου, να κάνεις απλά καθημερινά πράγματα, στα οποία θα αισθάνεσαι ο εαυτός σου σε αυτά. 

Ότι χρειάζεται να πάψεις να συγκρίνεσαι με άλλους και να κάνεις αυτό που ευχαριστεί εσένα, αυτό που σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου και να μην σκέφτεσαι τις απώλειες που μπορεί να ακολουθήσουν. 

Αν έχεις τον εαυτό σου μαζί, θα έχεις αυτό που αληθινά χρειάζεσαι. Αν έχεις εσένα σύμμαχο, θα έχεις κι εκείνους που προσπαθούν με τον ίδιο τρόπο για την ζωή τους.

Η θλίψη ήρθε για να σου πει ότι πρέπει να πάψεις να ανέχεσαι, αλλά να κάνεις αυτά που σε κάνουν να εκτιμάς τον εαυτό σου, να δέχεσαι τα αντάξιά σου, να τα σέβεσαι και να τα τιμάς όπως τους αρμόζει.

Η θλίψη ήρθε για να σου πει ότι πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου, να είσαι καλά εσύ σε ό,τι κάνεις, να σε σέβεσαι, να μην προσπαθείς να σε αλλάξεις για τους άλλους. Οι αλλαγές επέρχονται, επειδή εσύ τις θέλεις και από αγάπη για σένα, για αυτόν τον πολύτιμο και σημαντικό εαυτό σου.

Η θλίψη είναι φίλος σου και σαν φίλο περιμένει να την αγκαλιάσεις.




Κείμενο: Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας

Όταν μέσα σου νιώθεις εσωτερικό κενό - και τι να κάνεις...!!!!

Αν νιώθεις μέσα σου ότι είσαι άδειος, να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος που αισθάνεται έτσι. Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση του εσωτερικού κενού, για διαφορετικούς λόγους. Ίσως νιώθεις κενό επειδή σου λείπει κάτι από τη ζωή σου, ίσως έχεις μια απώλεια, μια μεγάλη αλλαγή. 

Ίσως πάλι να νιώθεις κενό επειδή σταδιακά αφήνεσαι, εγκαταλείπεις τον εαυτό σου, τα όνειρα, τις ελπίδες, τα σχέδια σου. Μπορεί πάλι να εγκαταλείπεις τον εαυτό σου επειδή είσαι τελειομανής ή επειδή περιμένεις την έγκριση και αποδοχή των άλλων. 

Μια άλλη περίπτωση είναι ότι έχεις παραμελήσει τον εαυτό σου, τον ύπνο, τη διατροφή, την άσκηση, τη χαρά, επειδή έχεις αφοσιωθεί στη δουλειά σου.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που παραμέλησες τον εαυτό σου, τα συναισθήματα είναι αρνητικά: άγχος, στεναχώρια, κατάθλιψη, ενοχή, ντροπή, θυμός, μοναξιά και εσωτερικό πάγωμα. Νιώθεις ότι τίποτα δε σε καλύπτει, τίποτα δε σε ευχαριστεί, δεν έχεις χαρά ζωής, η δουλειά σου δε σου λέει τίποτα, οι σχέσεις σου είναι δύσκολες κι εσύ νιώθεις άδειος.

Αν νιώθεις μέσα σου κενό, θα πρέπει να το κοιτάξεις, να μιλήσεις με έναν ειδικό και να βρεις τι το προκαλεί ώστε να το διαχειριστείς σωστά. Εδώ σου προτείνω μερικούς γενικούς τρόπους για να καλύψεις το κενό σου. 

1. Με καλοσύνη και συμπόνια προς τον εαυτό σου παραδέξου ότι νιώθεις κενό μέσα σου 
Αντί να αρχίσεις το αυτομαστίγωμα και να κατηγορείς τον εαυτό σου που νιώθεις έτσι, απλώς παραδέξου το. Μην το κρίνεις, μη λες ψέματα στον εαυτό σου και μη βρίσκεις δικαιολογίες. Κοίτα την αλήθεια σου κατάματα. Πες στον εαυτό σου «χρειάζομαι περισσότερη… αγάπη/κατανόηση/ζεστασιά» ή οτιδήποτε είναι αυτό που σου λείπει. 

2. Τι χρησιμοποιείς για να καλύψεις το κενό; 
Παρατήρησε και κατάγραψε με ειλικρίνεια τις μεθόδους που χρησιμοποιείς για να καλύψεις το εσωτερικό σου κενό. Ίσως το ρίχνεις στο φαγητό ή το τσιγάρο, ίσως πίνεις πολύ ή παίρνεις ναρκωτικά. Ή μπορεί να καρφώνεσαι μπροστά στην τηλεόραση ή το κομπιούτερ και να χάνεσαι. 

Μάθε να είσαι παρών στη ζωή σου και αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου. Αντί να προσπαθείς να καλύψεις το εσωτερικό κενό με τρόπους που σε πάνε ακόμα πιο πίσω, κάθισε με τον εαυτό σου και εξερεύνησε τα όνειρα, τις επιθυμίες, τις ανάγκες σου. Δώσε νόημα στη ζωή σου κάνοντας πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα. 

3. Πάρε μία φωτογραφία σέλφι 
Φωτογράφισε τον εαυτό σου και παρατήρησε τον. Πώς δείχνεις; Τι νιώθεις; Σημείωσε τα συναισθήματά σου, ακόμα και αν σου φαίνονται ασήμαντα. Ποια ακριβώς είναι τα συναισθήματά σου αυτή τη στιγμή; 

Ονόμασέ τα, αποδέξου τα και άντεξε τα. Καθώς κάνεις αυτή την άσκηση σε καθημερινή βάση, θα διευρύνεις το παράθυρο αντοχής σου, θα μπορείς να αντέξεις περισσότερο τα έντονα αρνητικά συναισθήματα χωρίς να καταφεύγεις σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. 

4. Εξερεύνησε το συναίσθημα του εσωτερικού κενού 
Απάντησε με ειλικρίνεια στις παρακάτω ερωτήσεις; 

§ Μήπως συγκρίνω διαρκώς τον εαυτό μου με άλλους; 

§ Μήπως πάσχω από FoMo, τον φόβο ότι κάτι «χάνω» σε σύγκριση με τους άλλους, όπως τους βλέπω στα σόσιαλ μίντια; 

§ Μήπως διαρκώς κρίνω και κατακρίνω τον εαυτό μου; 

§ Μήπως βλέπω μόνο τα αρνητικά μου σημεία και βάζω στον εαυτό μου αρνητικές ταμπέλες, όπως πχ «αποτυχημένος», κλπ.; 

§ Μήπως δε βλέπω ποτέ τα προτερήματά μου; 

§ Μιλάω για τα συναισθήματά μου στον/τη σύντροφό μου ή σε κάποιον φίλο ή τα μειώνω; 

§ Φροντίζω τον εαυτό μου, να κοιμάμαι, να τρώω σωστά, να αθλούμαι, να έχω κοινωνική ζωή και ηρεμία; 

§ Μήπως διαρκώς φροντίζω τους άλλους και όχι τον εαυτό μου; 

§ Ξέρω να λέω «όχι» και να βάζω όρια στις σχέσεις μου; 

§ Έχω αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ή εθισμούς για να κάνω τα συναισθήματά μου λιγότερο έντονα; 

§ Μήπως κατηγορώ τον εαυτό μου για πράγματα που δεν είναι στο χέρι μου και τον έλεγχο μου; 

§ Τι προσπαθώ να «αποδείξω»; 

§ Σέβομαι τον εαυτό μου και νιώθω καλά για τις αποφάσεις που παίρνω και τα βήματα που κάνω; 

5. Ενθάρρυνε τον εαυτό σου 
Θυμήσου κάποιο περιστατικό από το παρελθόν σου που είχες μία δυσκολία και κατάφερες να την ξεπεράσεις. Μπορεί να πρόκειται για κάτι πολύ μικρό ή για κάτι από την παιδική σου ηλικία- δεν έχει σημασία. 

Το σημαντικό είναι να εστιάσεις στο θετικό που εσύ έκανες, σε αυτό που μπόρεσες να πετύχεις με τις δυνάμεις και την προσπάθειά σου. Επικεντρώσου στο θετικό συναίσθημα. 

Να θυμάσαι ότι το αίσθημα του κενού πάει χέρι-χέρι με τις αρνητικές σκέψεις. Είναι σημαντικό να αποδεχθείς ότι περνάς μία δύσκολη φάση και ότι η βοήθεια από ειδικό θα σε «ξεκολλήσει» και θα σου επιτρέψει να βρεις ξανά εσωτερική ισορροπία, πληρότητα και χαρά ζωής. 

Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία!
Στο βιβλίο μου Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. 




Δρ. Λίζα Βάρβογλη 

Κάνε αυτά τα 15 πράγματα για να έχεις καλύτερες σχέσεις...!!!!


Όλοι οι άνθρωποι θέλουν όμορφες και ποιοτικές σχέσεις στη ζωή τους. Αυτό που ξεχνάνε όμως είναι ότι οι καλές σχέσεις δεν είναι ουρανοκατέβατες. Χρειάζονται δουλειά, χρειάζεται να τις καλλιεργήσει κανείς και να έχει υπομονή για να τις δει να ανθίζουν. Και, φυσικά, το πιο σημαντικό στοιχείο για να έχουμε καλές σχέσεις είναι να κάνουμε εμείς οι ίδιοι πράγματα που βελτιώνουν τις σχέσεις μας. 

1. Βγάλε τους αρνητικούς ανθρώπους από τη ζωή σου. 
Σταμάτα να κάνεις εκπτώσεις στη συναισθηματική σου ζωή και να ανέχεσαι αρνητικά και τοξικά άτομα. Δε χρειάζεται να τσακωθείς μαζί τους ή να έρθεις σε σύγκρουση. Απλώς άσε αυτούς τους ανθρώπους στην άκρη και προχώρα. 

2. Βάλε θετικούς ανθρώπους στη ζωή σου. 
Δεν αρκεί να βγάλεις τους αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου. Είναι σημαντικό να γνωρίσεις νέο κόσμο, να εμπιστευτείς -σταδιακά- νέα άτομα, να διευρύνεις τον κύκλο σου με ανθρώπους που μπορείς να συζητάς, να μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα, να έχετε παρόμοιες αξίες και θετική ενέργεια. 

3. Άνοιξε την πόρτα σε νέες γνωριμίες 
Δώσε σε καινούργιο κόσμο την ευκαιρία να γνωριστείτε. Δώσε τους την ευκαιρία να σου δείξουν ποιοι είναι. Μην είσαι καχύποπτος. Μπορεί να έχεις πληγωθεί στο παρελθόν. Ίσως πάλι να έχεις την τάση να κρίνεις και να κατακρίνεις τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, ειδικά αν βασίζεσαι σε ένα μόνο στοιχείο τους. Δώσε στον άλλον αλλά και στον εαυτό σου την ευκαιρία να γνωριστείτε. 

4. Να φέρεσαι με ευγένεια και καλοσύνη 
Η ευγένεια και η καλοσύνη δεν κοστίζουν τίποτα! Βάλε τις στην καθημερινότητά σου - το χαμόγελο, η καλημέρα, η καλή κουβέντα… Όλα αυτά τα μικρά πράγματα που κάνεις σε χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο και χαρακτήρα και ταυτόχρονα καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σου. 

5. Αποδέξου και σεβάσου ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί. 
Μη κρίνεις τους άλλους με βάση τη δική σου εμπειρίες, τις δικές σου προσδοκίες και τα όποια στερεότυπα έχεις στη ζωή σου. Μην περιμένεις να είναι όλοι σαν κι εσένα. Άνοιξε το μυαλό σου και την ψυχή σου και μάθε να δέχεσαι τους άλλους όπως είναι. 

6. Να είσαι ο αυθεντικός σου εαυτός. 
Μη φοράς μάσκες. Μην παριστάνεις τον χαμαιλέοντα ανάλογα με την περίσταση, ανάλογα με το μέρος ή τους ανθρώπους που βρίσκεσαι. Να δείχνεις τον πραγματικό, τον καλό σου εαυτό και να το κάνεις αυτό με το κεφάλι ψηλά, με περηφάνεια και σιγουριά ότι έχεις προτερήματα και χαρίσματα να δείξεις γύρω σου. 

7. Μην προσπαθείς να είσαι αρεστός σε όλους. 
Όπως δε σου αρέσουν όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζεις, έτσι δεν είναι δυνατό να αρέσεις κι εσύ σε όλο τον κόσμο. Αυτό δε σημαίνει ότι εσύ έχεις κάτι στραβό - είναι ζήτημα του άλλου. 

Μη ρίχνεις τον εαυτό σου, μην κάνεις υπερπροσπάθεια και μην είσαι διαρκώς στην τσίτα να προσπαθείς να μαντέψεις τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα. Ειδικά αν δεν τους γνωρίζεις και δε σε ξέρουν, η όποια γνώμη τους δε μετράει. 

8. Διατήρησε τη σχέση σου με τους ανθρώπους που αγαπάς. 
Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένους τους ανθρώπους που αγαπάμε και μεταθέτουμε για αργότερα την επικοινωνία μαζί τους- όταν θα έχουμε χρόνο, μετά από κάτι άλλο, αύριο, κλπ. Έτσι όμως χάνουμε την ευκαιρία να δείξουμε στον άλλον με την πράξη μας το ότι νοιαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε και ότι είναι σημαντικό άτομο στη ζωή μας. 

Κάνε αυτό το τηλεφώνημα, στείλε το μήνυμα, βγες για καφέ. Όσο σφιχτό και αν είναι το πρόγραμμά σου, ο χρόνος είναι δικός σου και εσύ κάνεις τις επιλογές πώς θα τον διαθέσεις. 

9. Να τηρείς τις υποσχέσεις σου. 
Αν ξέρεις ότι δε θα τηρήσεις κάτι, μην το υποσχεθείς. Κάθε φορά που δε κάνεις αυτό που είπες, είναι σαν να προδίδεις τον άλλον. Και έτσι το άλλο άτομο χάνει την εμπιστοσύνη του σε σένα κι εσύ χάνε την αξιοπιστία σου. 

Με αυτό τον τρόπο όμως υπονομεύεις τη σχέση σου και ανοίγεις σιγά-σιγά ένα χάσμα. Εξίσου σημαντικό είναι να τηρείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου- είναι ένας τρόπος να δείξεις στον εαυτό σου ότι τον εκτιμάς και τον σέβεσαι. 

10. Να είσαι ειλικρινής. 
Τα ψέματα φέρνουν ψέματα, σκοτεινά μυστικά και σκοτώνουν την ψυχική εγγύτητα μεταξύ δύο ατόμων. Αν ξεκινήσεις με ένα ψέμα, είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί σύντομα να πεις και άλλο ένα για να καλύψεις το πρώτο. Έτσι πολύ γρήγορα μπαίνεις σε έναν κύκλο εξαπάτησης. 

Η εξαπάτηση περιλαμβάνει δύο άτομα: καταρχήν τον εαυτό σου και στη συνέχεια το άλλο άτομο της σχέσης. Όταν λες ψέματα, στην ουσία δε σέβεσαι τον εαυτό σου, γιατί δεν αντέχεις την αλήθεια σου, τα συναισθήματα, τις επιλογές και τις πράξεις σου. 

Τα ψέματα αποκαλύπτονται, και τότε το άλλο άτομο θυμώνει, σου κρατάει μούτρα, γίνεται επιφυλακτικό και καχύποπτο - με το δίκιο του. Μπορεί να το κατηγορήσεις ότι η συμπεριφορά του χάλασε τη σχέση σας, αλλά στην ουσία εσύ δημιούργησες εξαρχής το πρόβλημα με τα ψέματά σου.
 
11. Μην προσπαθείς συνέχεια να έχεις δίκιο. 
Αν επιθυμείς να έχεις πάντα δίκιο και να το παραδέχονται οι άλλοι, θα πρέπει καταρχήν να σκεφτείς αν έχεις κόμπλεξ ανωτερότητας και αν θεωρείς ότι είσαι ανώτερος και καλύτερος άνθρωπος από τους γύρω σου. 

Γιατί αν ξεκινάς έτσι, το πιθανότερο είναι ότι θα φας τα μούτρα σου στις σχέσεις σου. Όχι μόνο δε μπορείς να ακούσεις διαφορετικές απόψεις, αλλά κλείνεις την πόρτα σε άτομα που έχουν να σου πουν κάτι, να σου προσφέρουν ποιότητα στη ζωή σου - εσύ επιμένεις στο δικό σου και «κολλάς». 

Να θυμάσαι ότι υπάρχουν πολλές έγκυρες διαφορετικές απόψεις και ότι η ζωή επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Δεν είναι πάντα όλα άσπρο-μαύρο, υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι. 

12. Μάθε να ρωτάς και να ακούς 
Εκτός από το να μιλάς και να μονολογείς για τον εαυτό σου, τα κατορθώματα ή τα προβλήματα και τις στεναχώριες σου, είναι πολύ σημαντικό να βάλεις και μία άλλη παράμετρο στην επικοινωνία σου- να μάθεις να ρωτάς τον συνομιλητή σου με ενδιαφέρον για τη ζωή του. 

Όχι τυπικά «τι κάνεις;» για να τελειώνεις με αυτό και να πεις τα δικά σου. Να ρωτήσεις με νιάξιμο, με βάθος, να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι. Και να μάθεις να ακούς. Χωρίς να διακόπτεις, χωρίς να λες τη γνώμη σου ή να δίνεις συμβουλές. 

Απλώς να είσαι εκεί, ακροατής του άλλου με ζεστασιά στην καρδιά και κατανόηση για την ιστορία του άλλου- είτε συμφωνείς είτε όχι. Το να αναγνωρίσουμε ότι ο άλλος στεναχωριέται είναι το σημαντικό- όχι το αν το ίδιο πράγμα θα στεναχωρούσε κι εμάς. 

13. Μην κουτσομπολεύεις 
Αν δεν έχεις να πεις κάτι καλό για τους άλλους, απλώς μην πεις τίποτα. Μίλησε για τον καιρό, για την πολιτική, ένα ωραίο άρθρο ή βιβλίο που διάβασες, μια ταινία που είδες, κάτι που σου έδωσε έμπνευση και θετική ενέργεια. Μάθε να συζητάς και να εμπλουτίζεις τον εαυτό σου και τους άλλους με το περιεχόμενο των συζητήσεων που κάνεις. 

14. Μάθε να βλέπεις το καλό στους ανθρώπους 
Αν η τάση σου είναι να εστιάζεις κατευθείαν στα ελαττώματα και τις μειονεξίες των άλλων, τότε ζεις σε ένα πολύ στενάχωρο και μίζερο συναισθηματικό σύμπαν. 

Έχεις την επιλογή να αναζητάς τα θετικά στοιχεία των άλλων, να τα παρατηρείς και να λες στους άλλους μια καλή κουβέντα γι’ αυτό το ωραίο στοιχείο που είδες σε αυτούς. Πριν το καταλάβεις, οι σχέσεις σου θα ανθίσουν! 

15. Να κάνεις θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια στους άλλους 
Γίνε το είδος του ανθρώπου που θα ήθελες να έχεις γύρω σου. Μίλα με ευγένεια και καλοσύνη στους άλλους. Μάθε να τους ενθαρρύνεις και να τους εμψυχώνεις. Χωρίς να λες ψέματα ή υπερβολές, χωρίς να τους αποπροσανατολίζεις, μπορείς να δίνεις τη γνώμη σου ή να λες μια ενθαρρυντική κουβέντα. 

Έτσι βοηθάς τους ανθρώπους γύρω σου να βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ ταυτόχρονα κι εσύ κάνεις το ίδιο. 

Άφησα κάτι πολύ σημαντικό τελευταίο. Ως εδώ μιλούσα για το τι πρέπει να κάνεις στις σχέσεις σου με τους άλλους. Θέλω όμως να σου τονίσω ότι η πρώτη και βασική σχέση, που δίνει τον τόνο των υπόλοιπων σχέσεων σου είναι η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου. 

Να έχεις καλή σχέση με τον εαυτό σου για να έχεις καλή σχέση και με τους γύρω σου. 




Δρ. Λίζα Βάρβογλη 

Δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης...!!!!

Διαβάζοντας αυτό το κείμενο αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν σήμερα δεν έγινε τυχαία. Και στις δέκα τεχνικές θα αναγνωρίσει κανείς τη δική του καθημερινότητα, τη δική του πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια της ευημερίας μας. 

Δικαίως συμπεραίνει κανείς ότι όλα εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα είχαν σχεδιάσει. Όλες οι τεχνικές εφαρμόστηκαν πάνω μας και σήμερα πια μπορούμε να πούμε ότι αποδειχθήκαμε τα ιδανικά πειραματόζωα 

1. Η τεχνική της διασκέδασης 
Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, διʼ ενός αδιάκοπου καταιγισμού διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών. 

Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. 

«Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία. 

Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται, να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους. 

2. Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων 
Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί. 

Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του. 

Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών. 

3. Η τεχνική της υποβάθμισης 
Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μʼ αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990. 

Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια. 

4. Η στρατηγική της αναβολής 
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. 

Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική. Πρώτʼ απʼόλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα. 

Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. 

Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της. 

5. Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά 
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος. 

Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί; 

«Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». 

Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους» 

6. Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική 
Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. 

Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές... 

7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία 
Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. 

«Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». 

Απόσπασμα από το «όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους». 

8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα 
Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο. 

9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή 
Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. 

Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!.. 

10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους 
Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, η κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθειά τάφρο ανάμεσα στις γνώσεις του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ. 

Χάρη στη βιολογία, τη νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας. 

Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απʼ όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απʼόσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.. 




Νόαμ Τσόμσκι 
thermopilai.org 

Τα παιδιά χρειάζονται μια ώρα παραπάνω με τη μαμά και όχι μια extra ξένη γλώσσα...!!!!

Σε μια εποχή που κανένας δεν παραδέχεται την ηλικία του, τα βρέφη και τα νήπια εμφανίζουν συμπεριφορές επαναστατικές και τάσεις ανεξαρτητοποίησης που θυμίζουν οργισμένα νιάτα.. 

Τώρα τα μωρά μας αμφισβητούν την έννοια του χρόνου βλέποντας το μπαμπά τους να παίζει στο playstation και τη μαμά τους ανορεκτική μέσα στο skinny jean. 

Τα όρια ηλικίας καταργούνται και τα παιδιά το έχουν καταλάβει αυτό γιατί μπαίνουν από πολύ νωρίς στον κόσμο των μεγάλων. 

Μας ακολουθούν στα ταξίδια μας, στα νησιά, στα beach bars, στα εστιατόρια και στα καφέ, στα εμπορικά κέντρα, κι εμείς πού και πού ανταποδίδουμε την παραχώρηση πίνοντας καφέ έξω από έναν παιδότοπο. 

Η αλήθεια είναι ότι οι σύγχρονες μαμάδες και νηπιαγωγοί δεν θεωρούν τα παιδιά ανέμελα και αθώα, αλλά πανέξυπνα και “παραγινωμένα”. 

Τα κλισέ του τύπου “φάε για να μεγαλώσεις” και “η μαμά ξέρει” δεν πιάνουν εύκολα σε παιδάκια που πάνε από 18 μηνών έως 18 χρονών στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στο κολυμβητήριο, στο φροντιστήριο, στο μπαλέτο, στο μπάσκετ, στο τένις κ.τ.λ. με ωράριο και συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Τα σύγχρονα παιδιά νιώθουν και συμπεριφέρονται σαν έφηβοι γιατί έχουν συνηθίσει να επιβιώνουν σε διάφορες καταστάσεις χωρίς την προστασία και στενή επίβλεψή μας, παρά μόνο με την υψηλή εποπτεία μας. 

Ακόμη κι αν έχουμε καταφέρει ως γονείς να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, δεν έχουμε καταφέρει να τους πείσουμε ότι είμαστε απαραίτητοι στην καθημερινότητά τους. 

Έτσι, το άγχος αποχωρισμού που άλλοτε εκδήλωναν τα παιδιά συνήθως στο νηπιαγωγείο τώρα ξεπερνιέται πολύ πιο νωρίς και, στη νηπιακή ηλικία, τα παιδιά εμφανίζουν εφηβικές αντιδράσεις και ψυχολογικά προβλήματα που θυμίζουν ενήλικες. 

Αντιδρούν έντονα στα όρια, ακριβώς όπως ένας έφηβος που δεν νιώθει έτοιμος να ενηλικιωθεί αλλά και δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι παιδί, προσπαθούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, νιώθουν υπεύθυνα για την υγεία τους και την οικογένειά τους. 

Συζητούν για το διαζύγιο των γονιών τους, την οικονομική τους κατάσταση, το πρόγραμμά τους το Σαββατοκύριακο. Συχνά ακούμε “δεν πιστεύω κι εσύ να παντρευτείς ξανά”, “δεν με καταλαβαίνεις καθόλου”, “έχω κι εγώ φίλους και θέλω να τους βλέπω όπως βλέπεις κι εσύ τους δικούς σου”, “η γιαγιά δεν ξέρει να με φροντίζει”, “δεν είμαι πια παιδί” κ.α. 

Ως ειδικός, βλέπω στα σημερινά παιδιά συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, ακόμη και ψυχοσωματικά κι αναρωτιέμαι: πότε πρόλαβαν τα παιδάκια να μπουν στον κόσμο των μεγάλων; 

Από τη μια αργούμε να κάνουμε οικογένεια γιατί θέλουμε να είναι όλα τέλεια, να βρούμε τον ιδανικό σύντροφο, να είμαστε αποκατεστημένοι επαγγελματικά, να είμαστε ώριμοι κι έτοιμοι να γίνουμε γονείς, κι απ’ την άλλη, μόλις κάνουμε παιδιά βιαζόμαστε να τα μεγαλώσουμε για να ξαναβρούμε τον παλιό μας εαυτό και την παλιά μας ζωή. 

Δεκαετίες πριν, όταν τα παιδιά είχαν διαφορά με τους γονείς τους 20 χρόνια αντί για 35-40 που είναι σήμερα, οι νέες και άπειρες μαμάδες μάθαιναν για τη ζωή στην πορεία, κουράζονταν λιγότερο, βαριόντουσαν πιο δύσκολα και ωρίμαζαν σταδιακά. 

Οι σημερινές μαμάδες τα’ χουν δει όλα, τα’ χουν κάνει όλα κι είναι έτοιμες να γράψουν και βιβλίο. Μπερδεύουν την ανεμελιά με την τεμπελιά και την αθωότητα με την βλακεία. 

Πιέζοντας τα παιδιά να αποδώσουν στο μέγιστο θεωρούν ότι τα κάνουν πιο προσαρμοστικά κι έτοιμα ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής. 

Κάποιος πρέπει να μας θυμίσει ότι τα 2χρονα θα μπορούσαν να παίζουν με δακτυλομπογιές σε τεράστια χαρτιά στο πάτωμα κι όχι με superwashable μαρκαδόρους σφηνωμένα στο καρεκλάκι του φαγητού, ότι τα 3χρονα θα μπορούσαν να πλατσουρίζουν στην ακροθαλασσιά για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα κι όχι να τρέχουν 2 φορές τη βδομάδα.... 

στο κολυμβητήριο, ότι τα 4χρονα δεν χρειάζονται φορητό DVD, αλλά μια μαμά παντός καιρού κι ότι τα 5χρονα δεν είναι απαραίτητο να μάθουν ανάγνωση από το νηπιαγωγείο αλλά να τους διαβάσει κάποιος το βράδυ, πριν κοιμηθούν, ιστορίες της μυθολογίας ή κλασικά παιδικά διηγήματα. 

Τώρα που οι δουλειές γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες κι όλο και πιο κακοπληρωμένες πολλοί θα σπεύσουν να μας θυμίσουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη δουλειά από αυτή της αφοσιωμένης μανούλας. 

Αλλά το ζητούμενο δεν είναι ν’ αφήσουμε τις δουλειές μας για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, αλλά να αποδεσμευτούμε από όλες τις περιττές ασχολίες μας, ακόμη κι από την ανόητη κοινωνικότητά μας προκειμένου να γίνουμε πιο ανέμελες και πιο ήρεμες. 

Κι ακόμη να μάθουμε να διεκδικούμε σεβασμό και υποστήριξη από τους ανθρώπους μας στην ανατροφή των παιδιών, όχι για να εξοικονομήσουμε μια ώρα παραπάνω στο γυμναστήριο ή στο κομμωτήριο, αλλά για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να απολαύσουμε ένα γλυκό, να ξαναβρούμε την ανθρωπιά και τη νεότητά μας. 

Κι αυτό ακριβώς χρειάζονται και τα παιδιά μας. Μια βόλτα στη φύση κι όχι στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μια χαλαρή κουβέντα κι όχι μια ώρα στο cinema, μια ώρα παραπάνω με την πυτζάμα κι όχι μια extra ξένη γλώσσα. 

Κοσκινίστε τα χιλιάδες ερεθίσματα, παιχνίδια και δραστηριότητες ακριβώς όπως προσπερνάτε τα κανάλια telemarketing στην τηλεόραση. Βγάλτε ιστορίες από το μυαλό σας κι αφήστε στην άκρη τα εκπαιδευτικά DVD για έξυπνα μωρά. 

Πείτε “ΟΧΙ” στα μικρομεγαλίστικα παιχνίδια: βαμμένα νύχια, παιδικά tatoos, ψεύτικα κινητά, παιδικά computers. Επενδύστε στην φαντασία των παιδιών σας. 

Με λίγα λόγια, ξαναβρείτε την απλότητα της ζωής, ξαναθυμηθείτε τη ζεστασιά του σπιτιού, τα ατέλειωτα απογεύματα της δικιάς μας γενιάς, χωρίς υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες μόνο με μυρωδιές από την κουζίνα, τον θόρυβο του απορροφητήρα, την αίσθηση της μαμάς στο διπλανό δωμάτιο. 

Αγαπήστε το μέτριο. Ξοδέψαμε πολλά χρόνια και πολύ ενέργεια προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τους συνομηλίκους μας σε ικανότητες, μόρφωση, καταξίωση, πλούτο και, είτε δικαιωθήκαμε είτε απογοητευτήκαμε, όλοι συμφωνούμε πλέον ότι χρειάζεται μέτρο παντού. 

Και η δική μου γνώμη είναι ότι το μέτριο είναι πιο κοντά στην ευτυχία και στη αρμονία της ζωής κι από το τέλειο ακόμα. 




Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω...!!!!


Ποτέ δε θα σκεφτώ την αποτυχία και θα πετάξω απ’ το λεξιλόγιο μου λέξεις και φράσεις σαν: «σταμάτα, δεν μπορώ, ανίκανος, αδύνατο δε γίνεται, απίθανο, αποτυχία, ανεφάρμοστο, χωρίς ελπίδα, υποχώρηση», γιατί είναι λέξεις των κουτών.

Θα αποφεύγω την απόγνωση, αλλά αν τυχόν αυτή η αρρώστια του μυαλού με μολύνει, θα συνεχίζω να εργάζομαι μέσα στην απόγνωση.

Θα μοχθώ και θα υπομένω.

Θα αγνοώ τα εμπόδια στα πόδια μου και θα προσηλώνω τα μάτια μου στους σκοπούς πάνω απ’ το κεφάλι μου, γιατί ξέρω πως όπου τελειώνει η άγονη έρημος, εκεί φυτρώνει το πράσινο γρασίδι. 

Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω.

Στο εξής θα θεωρώ την προσπάθεια κάθε μέρας σαν ένα μόνο χτύπημα με το τσεκούρι μου στον κορμό πανίσχυρης βελανιδιάς.

Το πρώτο χτύπημα δε θα ταράξει το ξύλο, ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο.

Κάθε χτύπημα, μόνο του, μπορεί να είναι μηδαμινό, χωρίς καμιά συνέπεια.

Κι όμως από παιδικά χτυπήματα σιγά-σιγά η βελανιδιά θα πέσει.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις σημερινές μου προσπάθειες.

Θα μοιάζω με τη σταγόνα της βροχής που απογυμνώνει το βουνό, με το έντομο που κατατρώει την τίγρη, με το αστέρι που φωτίζει τη γη, το δούλο που χτίζει πυραμίδα.

Θα χτίσω το κάστρο μου μ’ ένα τούβλο κάθε φορά, γιατί ξέρω πως μικρές προσπάθειες, όταν επαναλαμβάνονται, θ’ αποτελειώσουν κάθε έργο.

Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω.

Τα βραβεία της ζωής βρίσκονται στο τέλος κάθε ταξιδιού, όχι κοντά στο ξεκίνημα, και δε μου είναι δεδομένο να ξέρω πόσα βήματα χρειάζονται για να πετύχω το σκοπό μου.

Ίσως συναντήσω την αποτυχία ακόμα και στο χιλιοστό βήμα, κι όμως η επιτυχία κρύβεται πίσω από την επόμενη στροφή του δρόμου.

Ποτέ δε θα γνωρίζω πόσο κοντά είναι, παρά μόνο όταν γυρίσω στη στροφή.

Πάντα θα κάνω ένα βήμα παραπάνω.

Κι αν αυτό αποδείχνεται ανώφελο, θα κάνω άλλο ένα κι ακόμα ένα.

Αλήθεια, ένα βήμα κάθε φορά δεν είναι και τόσο δύσκολο. 

Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω.

Δεν ήρθα σε τούτο τον κόσμο να νικηθώ, ούτε η αποτυχία τρέχει στις φλέβες μου. 

Δεν είμαι πρόβατο περιμένοντας το βοσκό να με κεντρίσει. 

Είμαι λιοντάρι και αρνούμαι να μιλάω, να περπατάω, να κοιμάμαι με τα πρόβατα. 

Δε θα δώσω προσοχή σ’ αυτούς που θρηνούν και παραπονιούνται, γιατί η αρρώστια τους είναι κολλητική. 

Ας τους να πάνε με τα πρόβατα. 

Το σφαγείο της αποτυχίας δεν είναι ο δικός μου προορισμός.

Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω.

Στην Ανατολή οι μικροί ταύροι δοκιμάζονται για τον αγώνα στην αρένα σύμφωνα με καθορισμένο τρόπο.

Φέρνουν καθέναν στην παλαίστρα και τον αφήνουν να ορμήσει εναντίον έφιππου ταυρομάχου που τον κεντάει με μια λόγχη.

Και τότε η αντρεία του κάθε ταύρου μετριέται προσεχτικά, ανάλογα με τον αριθμό των εφόδων που δείχνουν την απόφασή του να ορμήσει, παρά το κοφτερό χτύπημα της λάμας.

Από δω και στο εξής θα αναγνωρίζω πως κάθε μέρα δοκιμάζομαι από τη ζωή με τον ίδιο τρόπο.

Αν επιμένω, αν συνεχίζω να προσπαθώ, αν συνεχίζω να ορμάω, προς τα εμπρός, θα πετυχαίνω. 

Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω.

Θα επιμένω γνωρίζοντας πως κάθε αποτυχία θα αυξάνει την πιθανότητα για επιτυχία στην επόμενη προσπάθεια.

Κάθε όχι που ακούω θα με φέρνει πιο κοντά στον ήχο του ναι.

Κάθε συνοφρύωμα που συναντάω με προετοιμάζει για το χαμόγελο που έρχεται.

Κάθε ατυχία στο δρόμο μου θα έχει μέσα της το σπόρο της αυριανής καλής τύχης.

Πρέπει να έχω τη νύχτα για να εκτιμάω την ημέρα.

Πρέπει ν’ αποτυχαίνω συχνά για να επιτύχω μια φορά.

Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω.

Δεν θα επιτρέψω στη χτεσινή επιτυχία να με αποκοιμίσει σε σημερινή νωθρότητα, γιατί αυτό είναι το μεγάλο θεμέλιο της αποτυχίας.

Θα ξεχνάω τα γεγονότα της περασμένης ημέρας, αδιάφορο αν ήταν καλά ή άσχημα, και θα χαιρετάω τον καινούργιο ήλιο με εμπιστοσύνη πως αυτή θα είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου.

Όσο υπάρχει αναπνοή μέσα μου, τόσο θα συνεχίσω να επιμένω.

Γιατί τώρα ξέρω μια απ’ τις μεγαλύτερες αρχές της επιτυχίας. 

Αν επιμένω αρκετά, θα νικάω.

Θα επιμένω. 

Θα νικάω. 




Og Mandino - Ο μεγαλύτερος πωλητής στον κόσμο 

Άσε τον κόσμο να λέει.. είναι το μόνο έμαθε και που μπορεί...!!!!

Και πέρασαν τα χρόνια, κι όλα μπορεί να άλλαξαν, το μόνο που δεν άλλαξε είναι εκείνο το “θα λέει ο κόσμος”.

Γιατί αυτό έμαθε να κάνει ο “κόσμος”.

Έμαθε να κρύβεται πίσω από πλάτες και ανωνυμίες.

Μα δεν έμαθε ποτέ πως μπορείς να κρυφτείς από όλους, αλλά όχι από τον εαυτό σου.

Έμαθε να σκάβει λάκκους και να παίρνει μέτρα για τους άλλους.

Μα δεν έμαθε πως τον λάκκο, πρέπει να τον κάνεις αρκετά μεγάλο, για να χωράς εσύ μέσα.

Έμαθε να κάνει “δουλειά” του, την ζωή του άλλου, χωρίς να ξέρει τίποτα γι’αυτήν.

Χωρίς να ξέρει για τις δυσκολίες, χωρίς να ξέρει για τις θυσίες. Χωρίς να ξέρει πώς είναι να περπατάς με πληγωμένα πόδια και να συνεχίζεις.

Χωρίς να ξέρει πώς είναι να μην έχεις επιλογή να σταματήσεις. Χωρίς να ξέρει..

Έμαθε ο “κόσμος” να λέει πολλά, και να μην κάνει τίποτα.

Έμαθε να κρίνει, με το δάχτυλο τεντωμένο, ξεχνώντας πως τα υπόλοιπα δάχτυλα, δείχνουν τον εαυτό του.

Έμαθε να πουλάει μαγκιές και στήνει το παιχνίδι.

Κι έρχεσαι εσύ, και του το χαλάς.

Όχι γιατί ξέρεις να παίζεις καλύτερα το παιχνίδι, αλλά γιατί ξέρεις να το παίζεις, ακόμα και στημένο.

Του το χαλάς γιατί οι πράξεις σου μιλάνε και τα λόγια σου σιωπούν.

Του το χαλάς γιατί όσα κι αν σου χρεώσει, δεν μπορεί να σε θαμπώσει.

Βλέπεις ο “κόσμος” ήταν τόσο απασχολημένος με το τι θα πει για εσένα, που δεν πρόσεξε καν, εσένα.

Δεν σε είδε να πονάς, δεν σε είδε να κλαις.

Δεν σε είδε να κουράζεσαι. Δεν σε είδε να λυγίζεις.

Δεν σε είδε να παλεύεις κάθε μέρα, να δίνεις μάχες μεγαλύτερες από τις αντοχές σου.

Ο “κόσμος” ήταν τόσο απασχολημένος με το τι θα πει για σένα.. που ξέχασε πως ότι κι αν πει, είναι λόγια.

Κι εσύ, ζεις σε έναν κόσμο με πράξεις!

Γι’αυτό.. άσε τον κόσμο να λέει.. είναι το μόνο που μπορεί! 




Σοφία Παπαηλιάδου