Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Σε αυτή τη ζωή, σας αξίζει να είστε ευτυχισμένοι…!!!

Αν δεν ενδιαφερθείτε εσείς οι ίδιοι για την ευτυχία και ευεξία σας τότε μην περιμένετε να το κάνουν οι άλλοι για εσάς· αντιθέτως, θα μπορούν να σας χειραγωγήσουν πιο εύκολα. Γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να υπερασπίζεστε με τόλμη ό,τι πολυτιμότερο έχετε.

Σε αυτή τη ζωή, σας αξίζει να είστε ευτυχισμένοι και για να το πετύχετε αυτό δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσετε όλα τα όνειρά σας. 

Μπορείτε να είστε ικανοποιημένοι με ό,τι έχετε και με γαλήνη και προθυμία να αποδέχεστε τα πολλά καλά πράγματα που έρχονται στο δρόμο σας.

Είναι εγωιστικό να πει κανείς φωναχτά ότι αξίζει να είναι ευτυχισμένος; Φυσικά και όχι. Αυτό είναι κάτι που όλοι μας αξίζουμε – όπως επίσης όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να μας αγαπούν, να μας σέβονται και να μας εκτιμούν.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να θέλουμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας: δεν έχει νόημα να περιμένετε να έρθει κάποιος άλλος στη ζωή σας για να σας κάνει ευτυχισμένους.

Για να είστε ευτυχισμένοι, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας.

Για να είστε ευτυχισμένοι θα πρέπει να μάθετε τι θα αποδέχεστε και τι όχι στη ζωή σας

Στην πραγματικότητα, για να είστε ευτυχισμένοι δεν χρειάζεται να έχετε τα πάντα στα πόδια σας. Όποιος νομίζει ότι ευτυχία είναι να έχεις ένα τραπεζικό λογαριασμό με πολλά μηδενικά ή άπειρους φίλους, κάνει μεγάλο λάθος.

Αυτό που χρειάζεστε είναι μια ζωή γεμάτη με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, όπου θα μπορείτε να γεμίσετε τον εαυτό σας με πράγματα που θα έχουν πραγματική και αληθινή σημασία για σας.

· Η ευτυχία μερικές φορές μπορεί να είναι μια πράξη ταπεινότητας ή μια μινιμαλιστική αντίληψη. Αυτό σημαίνει ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να γνωρίζετε τι θέλετε, κάτι που μπορείτε να προσδιορίσετε και να πετύχετε.

· Προσπαθήστε να ζείτε κάθε μέρα κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν και να είστε περήφανοι για αυτά. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας.

· Όλα τα υπόλοιπα θα είναι απλά «αξεσουάρ», θέματα ή πράγματα που μπορεί να σας ωφελήσουν και άλλα το αντίστροφο.

· Το να γνωρίζετε τι πραγματικά θέλετε από τη ζωή δεν είναι πάντα εύκολο. Θα πρέπει να έχετε βιώσει ορισμένες εμπειρίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ορίσετε ορισμένες προσδοκίες.

· Το να γνωρίζετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαφορετική προσωπικότητα από τη δική σας – αν για παράδειγμα, είστε εσωστρεφείς – θα σας βοηθήσει να κάνετε αρχικά λίγους και στενούς φίλους πριν αποκτήσετε πολλούς και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς με την πάροδο του χρόνου.

· Σας αξίζει να σας εκτιμούν και να σας σέβονται

Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ: ήδη γνωρίζετε τι σας αξίζει και προκειμένου να βάλετε τον εαυτό σας πρώτο και να φροντίσετε για την αυτοεκτίμησή σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αξίζετε και το σεβασμό των άλλων.

Αυτό μπορεί να θεωρείται ευνόητο αλλά αν δεν αγαπήσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας θα είναι εύκολο να παραπλανηθείτε ή να χειραγωγηθείτε από τις επιθυμίες των άλλων, με κίνητρα που δεν είναι δικά σας σε σημείο που να παραμερίζετε τη δική σας ευτυχία.

Δεν σας αξίζει κάτι τέτοιο. Υπερασπιστείτε οτιδήποτε είναι δικό σας, υπερασπιστείτε το χαρακτήρα σας, το χώρο σας και τις προσωπικές σας αξίες. Σε αυτή τη ζωή όλοι αξίζουν να τους σέβονται και να τους εκτιμούν.

· Οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα παιδιά τους έτσι ώστε να μεγαλώνουν με ένα χαρούμενο και συναισθηματικά ασφαλή τρόπο. Αυτό θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν καλή αυτοεκτίμηση την οποία θα καλλιεργούν μέρα με τη μέρα.

· Για να είστε ευτυχισμένοι θα πρέπει να έχετε το σεβασμό και την αγάπη του συντρόφου σας. Για να διατηρείτε τη σχέση σας ευτυχισμένη και σταθερή δεν πρέπει να νοιάζεστε μόνο για τον εαυτό σας αλλά να υπάρχει αμοιβαιότητα.

· Κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί εγωιστής επειδή πιστεύει ότι πρέπει να τον σέβονται. Αξίζετε το σεβασμό της οικογένειάς σας, των φίλων σας, των συναδέλφων σας και φυσικά των συντρόφων σας.

Επιπλέον, αν έχετε μάθει να σέβεστε τον εαυτό σας, είστε ικανοί να εκφράζετε το σεβασμό σας προς τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σας και αυτό γιατί γνωρίζετε πώς θέλετε να σας συμπεριφέρονται.

Η ευτυχία είναι ο στόχος της ζωής σας
Σε αυτή τη ζωή μπορεί να θέλετε να αποκτήσετε ένα μεγαλύτερο σπίτι, έναν ελκυστικό σύντροφο που να είναι ευγενικός και ταπεινός και μια τέλεια δουλειά. Αλλά πέραν αυτών θα πρέπει να είστε ευτυχισμένοι με αυτά που σας προσφέρει η ζωή.

Μπορεί να μην είναι εφικτό να εκπληρώσετε όλα τα όνειρά σας αλλά η ευτυχία δεν είναι κάτι απτό: αποτελείται από στιγμές, ανθρώπους και εμπειρίες.

Απλά προσπαθήστε να ζείτε έχοντας ανοιχτά μάτια και καρδιά. Ένας από τους πιο βασικούς τρόπους για να το καταφέρετε είναι να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή της ζωής σας.

· Δεν έχει σημασία αν είστε μόνοι ή αν έχετε άπειρους φίλους. Απλά φροντίστε να είστε καλοί με τον εαυτό σας και να μάθετε να μετράτε στα δάχτυλα του ενός χεριού τους ανθρώπους που σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους.

· Μερικές φορές η ζωή δεν είναι εύκολη και πολλές φορές βάζει εμπόδια στο δρόμο σας. Γι’ αυτό το λόγο, άλλη μια σημαντική πτυχή που θα πρέπει να φροντίζετε καθημερινά είναι η στάση σας απέναντι στη ζωή.

· Η στάση σας στη ζωή είναι ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να διατηρείτε. Αυτή θα σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε τη ζωή με τόλμη και αισιοδοξία.

· Η θετική στάση στη ζωή θα σας βοηθήσει να βλέπετε την πραγματικότητα βασιζόμενοι στις γνώσεις. Δεν διαφωνούμε ότι υπάρχουν κάποιες κακές στιγμές αλλά υπάρχουν και πολλές καλές, έτσι φροντίστε να είστε ευτυχισμένοι κάθε μέρα της ζωής σας. Γνωρίζατε ότι αν αντισταθείτε σε αυτό το αίσθημα, θα είστε πάντα δυσαρεστημένοι και θα παραμένετε μόνιμα παγιδευμένοι στη δυστυχία σας.

Πρέπει να μάθετε να κοιτάτε μπροστά τον ορίζοντα γεμάτοι ελπίδα, βάζοντας τον εαυτό σας πρώτο και μαθαίνοντας να αγαπάτε τα πάντα γύρω σας με απλότητα και ταπεινότητα.




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Αν η αγάπη και η ελευθερία είναι τα δυο φτερά της Ψυχής, η ταπεινότητα είναι η φορεσιά της…!!!

Ταπεινότητα είναι η ευγένεια της ψυχής και όποιος την έχει αποδέχεται τους άλλους χωρίς να τους κρίνει, επιτρέποντας τους να είναι ο εαυτός τους.

Είναι η μεγαλοψυχία της ψυχής να μην συγκρίνει και να μην συγκρίνεται ξέροντας ότι ακόμα και το ψέμα, μπορεί να εκφράζει μια αλήθεια που ο άλλος, δεν είναι ακόμα έτοιμος να αντικρίσει.

Ο πραγματικά ταπεινός ξέρει ότι ο καθένας από μας είναι μια αντανάκλαση του θεϊκού πνεύματος και ότι όλοι έχουμε μέσα μας την θεϊκή σπίθα η οποία μας ενώνει. 

Ο άνθρωπος που γνωρίζει ποιος είναι και ότι όλα τα ταλέντα, του δόθηκαν απλόχερα από την Ύπαρξη, από τον Θεό για να τα μοιραστεί με όλους τους άλλους γύρω του, δεν έχει ούτε έπαρση ούτε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η ταπεινότητα είναι ο πραγματικός καταστροφέας του εγώ…Καθημερινά χρειάζεται να καταστρέφουμε όλες τις εικόνες, τις ταμπέλες και τις κρίσεις που φτιάχνει το μυαλό μας για μας ώστε να μπορεί κάθε στιγμή να γεννιέται μέσα μας το καινούριο. 

Με αυτόν τον τρόπο η ταπεινότητα μας κρατά σε εγρήγορση και μας ωθεί σε μια συνεχή ανανέωση Μόνο αν καταστρέφουμε καθημερινά το εγώ μας αποκαλύπτοντας τον εαυτό μας μόνο τότε μπορούμε να οδηγηθούμε στην πραγματική ελευθερία…

Αν περηφανεύεται κάποιος για ότι έχει κάνει, για ό,τι έχει καταφέρει δημιουργεί συγκρίσεις θέλοντας να κάνει απλά πιο πλούσιο το εγώ του. Γύρω του πάντα θα υπάρχει κάποιος χειρότερος και κάποιος καλύτερος από εκείνον. 

Κάποιος πιο άσχημος και κάποιος πιο όμορφος. Κάποιος πιο ανόητος και κάποιος πιο έξυπνος. Ένας φαύλος κύκλος που επαναλαμβάνεται και που του απαγορεύει να βρει την γαλήνη.

Ο άνθρωπος, ο γεμάτος έπαρση, είναι ταυτόχρονα γεμάτος από ανασφάλεια, άγνοια και πνευματική τύφλωση. Δεν βλέπει ούτε το μονοπάτι ούτε το βουνό που πρέπει να φτάσει. Το μυαλό του είναι γεμάτο από τα: εγώ έχω κάνει αυτό, εγώ έχω κάνει εκείνο, θέλοντας να επιβεβαιωθεί ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό. 

Είναι σαν κάποιος να του δείχνει το φεγγάρι κι αυτός να κοιτάζει το δάχτυλο που του το δείχνει…

Αν πάλι πιστεύει ότι δεν είναι άξιος για οτιδήποτε τότε δεν είναι ταπεινός αλλά αγνώμων. Αν ρίχνει κάποιος ένα σκούρο μανδύα στο φως του και δεν το αφήνει να λάμψει τότε δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο γεννήθηκε.

Ααρόν Μος  : «Το να θεωρεί κανείς τον εαυτό του ένα καλό για το τίποτα κορόιδο, δεν είναι ταπεινοφροσύνη, αλλά χαμηλή αυτοεκτίμηση, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο»

Ο Θεός έχει ευλογήσει τον καθένα μας με μοναδικά χαρίσματα και μόνο όταν αναγνωρίζουμε την αξία μας και τα μοιραζόμαστε με τους άλλους, ξέροντας ότι τα «κατορθώματά» μας δεν ανήκουν σε μας, μόνο τότε μπορούμε να είμαστε πραγματικά ταπεινοί. 

Ο πραγματικά ταπεινός ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένος, δημοφιλής και προικισμένος μπορεί να είναι, δεν το παίρνει επάνω του. Ξέρει ότι απλά είναι ο διαχειριστής των ταλέντων που του δόθηκαν και ότι οφείλει να τα χαρίσει στους άλλους με όποιο τρόπο μπορεί.

Ο πραγματικά ταπεινός δέχεται τις φιλοφρονήσεις που του κάνουν χωρίς να σκύβει το κεφάλι από ντροπή και χωρίς να μειώνει τον εαυτό του. Απαντάει ευχαριστώ γεμάτος σεβασμό επιτρέποντας στον άλλον να του κάνει αυτό το δώρο ευημερίας ανοίγοντας το δρόμο για τη ροή του καλού. 

Αν νιώθει πως χρειάζεται ανταποδίδει την φιλοφρόνηση μέσα από την καρδιά του αναγνωρίζοντας πως η θεϊκή φλόγα της Αγάπης τυλίγει εκείνη τη στιγμή και τους δυο.

Ο πραγματικά ταπεινός επιτρέπει στο φως του να λάμπει…

Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πει:

«Ο μεγαλύτερος μας φόβος δεν είναι να είμαστε ανεπαρκείς. Ο μεγαλύτερος μας φόβος είναι να είμαστε απεριόριστα δυνατοί. Το φως μας, μάς φοβίζει περισσότερο, όχι το σκοτάδι μας. Αναρωτιόμαστε: Ποιος είμαι εγώ που θα πρέπει να είμαι τόσο υπέροχος;

Είσαι ένα παιδί του Θεού. Δεν υπηρετείς τον κόσμο όταν μειώνεις τον εαυτό σου. Μειώνοντας τον εαυτό σου μόνο και μόνο για να μην νιώθουν ανασφαλής οι άλλοι απέναντι σου δεν παράγεις φως.

Γεννηθήκαμε για να εδραιώσουμε την ομορφιά του Θεού που υπάρχει μέσα μας. Δεν βρίσκεται μόνο σε κάποιους από μας. Βρίσκεται στον καθένα μας.

Όταν αφήνουμε το φως μας να λάμψει επιτρέπουμε υποσυνείδητα στους άλλους να κάνουν το ίδιο. Όταν έχουμε απελευθερωθεί από τον δικό μας φόβο αυτομάτως η παρουσία μας απελευθερώνει τους άλλους»

Ίσως είναι καλό να αναρωτηθεί ο καθένας μας :
Με ποιο τρόπο εκφράζω τα ταλέντα μου;

Με ποιο τρόπο σκοτεινιάζω το φως μου;

Με ποιο τρόπο εκμεταλλεύομαι όλα τα χαρίσματα μου ώστε να μεγαλουργήσω;




Δέσποινα Παλαμάρη
Image source
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Το Εγώ είναι το ασφαλές σας σπίτι, η Ψυχή είναι ο απέραντος χώρος έξω από αυτό…!!!

"Δεν εγκαταλείπετε την προ­σκόλληση έτσι ώστε να σας συμβεί κάτι καλό. Την εγκαταλεί­πετε έτσι ώστε το καλύτερο κομμάτι σας, η ψυχή σας, να μπο­ρέσει να ενωθεί μαζί σας"

Φαντα­στείτε πως κάποτε ζούσατε σε ένα μικρό, στενόχωρο σπίτι. Έχετε συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτόν τον κλειστοφοβικό χώρο που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνετε έξω. 

Κι όμως, υπάρχουν κάποιες στιγμές ανεμελιάς κατά τις οποίες σκέφτεστε πως θα ήταν ωραία αν μπορούσατε να ζήσετε σε έναν πιο ευρύχωρο κόσμο. Έτσι, ανοίγετε την πόρτα και καθώς βγαίνετε έξω αντικρίζετε ένα απέραντο τοπίο, γεμάτο φως, που απλώνεται στο άπειρο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σκέφτεστε πως εδώ είναι η χαρά και η αγάπη. Εδώ είναι η αληθινή πληρότητα. Περιπλανιέστε έξω, θέλοντας να μείνετε για πάντα σ’ αυτή τη χώρα του φωτός. Κι όμως, μετά από λίγο σας κουράζει όλη αυτή η αγάπη και η χαρά. 

Με κάποιο τρόπο ο χώρος έξω είναι υπερβολικά μεγάλος και ο ορίζοντας υπερ­βολικά μακρινός. Σας λείπει το γνώριμο σπίτι σας και η επιθυμία σας γι’ αυτό σας τραβά πίσω. Επιστρέφετε, λοιπόν, και νιώθετε ασφαλείς που γυρίσατε. Ξαναρχίζετε τη γνώριμη ζωή σας.

Για λίγο είστε και πάλι ικανοποιημένοι, αλλά δεν παύετε να θυμάστε τον απέραντο, απεριόριστο χώρο έξω. Για άλλη μια φορά βγαίνετε έξω κι αυτή τη φορά μένετε περισσότερο. 

Η αίσθηση της αγάπης και της χαράς δεν σας κουράζει τόσο πολύ. Ο χώρος έξω παραμένει απέραντος, μα αυτή τη φορά δεν σας τρομάζει τόσο πολύ. Το φως που λάμπει παντού δεν είναι τόσο εκτυφλωτικό και αυτή τη φορά αποφασίζετε να μείνετε εκεί για πάντα.

Αυτή είναι μια παραβολή σχετικά με το εγώ και την ψυχή. Το εγώ είναι το ασφαλές σας σπίτι, η ψυχή είναι ο απέραντος χώρος έξω από αυτό. Κάθε φορά που νιώθετε έστω και μία στιγμή χαράς και αγάπης, ελευθερίας και ευδαιμονίας, έχετε βγει έξω, στη χώρα του φωτός.

Νιώθετε τόσο υπέροχα ώστε θα θέλατε η εμπειρία αυτή να μην πάψει ποτέ, όπως ακριβώς δυο τρελά ερωτευμένοι που δεν θέλουν ποτέ να χωρίσουν. Όμως το εγώ, το ασφαλές σας καταφύγιο, σας καλεί πίσω. Αυτό το μοτίβο του πήγαινε-έλα είναι ο τρόπος με τον οποίο εγκατα­λείπετε σταδιακά την προσκόλληση.

Χρειάζεται επανειλημμέ­νη έκθεση στην απεριόριστη ψυχή για να πειστείτε πως είναι αληθινή. Η παλιά σας συνήθεια θα συνεχίσει να σας τραβά πίσω. Με τον καιρό, τα ταξίδια σας έξω θα διαρκούν περισσότερο και θα νιώθετε πιο άνετα. 

Αρχίζει να σας διαποτίζει η ψυχή σας καθώς ενώνεστε μαζί της, αρχίζετε να καταλαβαί­νετε πως μπορείτε να ζήσετε μέσα σε αυτή την απεριόριστη κατάσταση μόνιμα. Γίνεται κάτι πιο φυσιολογικό ακόμα κι από το καταφύγιό σας, επειδή ο απεριόριστος εαυτός σας είναι και ο αληθινός εαυτός σας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η προσμονή του καλύτερου δεν έχει να κάνει με ευσεβείς πόθους και αισιοδοξία. Αφορά την αναγνώριση εκ των προτέρων πως ο σκοπός σας μπορεί να επι­τευχθεί. Βιώνετε την απεριόριστη ψυχή, έστω και αμυδρά, μέσα από κάθε της παρόρμηση. 

Αυτό αναιρεί την επικρατού­σα αντίληψη στην ψυχολογία πως η ευτυχία είναι μια παροδι­κή κατάσταση, την οποία γνωρίζει κάποιος τυχαία. Βρίσκω αυτή την αντιμετώπιση απαράδεκτη.

Το να δηλώνεις πως η αγάπη και η χαρά, τα βασικά συστατικά της ευτυχίας, είναι περιστασιακά είναι μια διδασκαλία γεννημένη από την απελπισία.

Κρατήστε στον νου σας την εικόνα του ασφαλούς σπι­τιού και της χώρας του φωτός που το περιβάλλει. 

Κανείς δεν θα σας εξαναγκάσει ποτέ να εγκαταλείψετε τον περιορισμένο χώρο που κατέχετε, αλλά πάντα θα έχετε την επιλογή να αναζητήσετε το άπειρο, επειδή αυτό είστε στην πραγματικότητα.




Απόσπασμα από το βιβλίο του
Deepak Chopra
Ανακαλύπτοντας το Σώμα"
"Ανασταίνοντας την Ψυχή
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Η τούρτα και οι προσδοκίες…!!!

Σύμφωνα με το λεξικό, προσδοκία είναι η αναμονή ή η ελπίδα ότι θα συμβεί κάτι καλό. Αν αναλύσουμε τις λέξεις αρχικά θα δούμε πως όταν έχω μια προσδοκία, αναμένω να συμβεί κάτι συγκεκριμένο. Ίσως να ελπίζω στην αρχή να συμβεί, σαν επιθυμία.

Έχουμε λοιπόν μια επιθυμία για κάτι, θέλουμε να την ισχυροποιήσουμε οπότε, της δίνουμε περισσότερες πληροφορίες, την κάνουμε συγκεκριμένη, ορίζουμε τι θέλουμε να συμβεί και πολλές φορές και με ποιόν τρόπο θα συμβεί. 

Για να αντέξουμε την αναμονή της προσδοκίας δημιουργούμε στο μυαλό μας λογικές σκέψεις σε συνάρτηση, έτσι ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί η προσδοκία μας.

Σύμφωνα με την ψυχολογία της ηθικής, οι προσδοκίες μας βασίζονται σε μια σιωπηρή κοινωνική σύμβαση, χωρίς να έχουμε λάβει υπόψιν τον άνθρωπο από τον οποίο συνήθως εξαρτάμε μια προσδοκία. Έτσι έχουμε μια σιωπηρή συμφωνία σε μια σχέση, χωρίς όμως να έχουμε συζητήσει τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας μεταξύ μας.

Συνταγή για προσδοκίες

Χρειαζόμαστε μια ανάγκη να την αναγνωρίσουμε ώστε να γίνει επιθυμία. Ας πούμε πως αυτή η ανάγκη είναι να ερωτευτούμε. Στη συνέχεια θα περιμένουμε να εμφανιστεί η συνθήκη μέσα στην οποία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιθυμία.

Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό, η επιθυμία μας θα μεγαλώνει και θα γίνεται σχεδόν επιτακτική, αν φροντίσουμε να απασχολεί το μυαλό μας συχνά.

Γνωρίζουμε λοιπόν, έναν άνθρωπο που υπάρχει αμοιβαίο ερωτικό ενδιαφέρον. Βγαίνουμε μαζί του και περνάμε κάποιες στιγμές. Σε κανονικές συνθήκες θα ήμασταν επιφυλακτικοί και θα επιθυμούσαμε αργούς ρυθμούς σε αυτή την γνωριμία, ώστε να είμαστε σίγουροι.

Όμως η ανυπομονησία μας θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της ανάγκης μας. Βέβαια, είναι κατανοητό πως εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς πόσο θα μεγαλώσουμε αυτή την ανάγκη. 

Για παράδειγμα, αν το προηγούμενο διάστημα λέμε συνεχώς πως θα ήμουν καλύτερα αν ερωτευόμουν, θα δούλευα με περισσότερο κέφι, θα ήταν πιο όμορφα τα σαββατοκύριακα μου αν ερωτευόμουν κ.ο.κ.

Τότε στο μυαλό μας η ανάγκη γίνεται επιτακτική σε βαθμό που εξαρτάμε την ευτυχία μας από αυτή. Με αυτά τα υλικά θα φτιάξουμε τις προσδοκίες μας.

Το cup cake που έγινε τούρτα

Στην αρχή της γνωριμίας λοιπόν, θα έπρεπε να έχουμε προσδοκίες από έναν άλλον άνθρωπο στο μέγεθος ενός cup cake. Με λίγα και κλασικά υλικά, να είναι ευγενικός, ειλικρινής, και να μας αρέσει, ακόμη και να ταιριάζουμε ίσως λίγο στην αρχή. Όμως εμείς θα ξεκινήσουμε με ένα μεγάλο παντεσπάνι και θα βάζουμε επάνω του διάφορα υλικά.

Θα σκεφτούμε πως μάλλον αυτός/τη είναι ο άνθρωπος που περιμέναμε πάντα και θα ζήσουμε έναν μεγάλο έρωτα, όπως έχουμε πείσει τον εαυτό μας το προηγούμενο διάστημα, πως χρειαζόμαστε και μας αξίζει για να είμαστε ευτυχισμένοι. Μόλις συμβεί αυτό στο μυαλό μας, αυτόματα ο άλλος άνθρωπος γίνεται πολύ σημαντικός για την ευτυχία μας.

Προκειμένου να ησυχάσουμε την ψυχολογική μας αγωνία πως δεν κάνουμε λάθος, θα βάλουμε πάνω στο παντεσπάνι πολλά υλικά, που προκύπτουν από "λογικές" συναρτήσεις που κάνει το μυαλό μας και περιλαμβάνουν την λέξη ‘’άρα’’. 

Αφού είναι ελεύθερος, θα έχουμε αρκετά σαββατοκύριακα στην διάθεση μας να πηγαίνουμε ταξίδια. Τσουπ, το βάλαμε πάνω στην τούρτα. Αφού του αρέσουν οι τέχνες, θα πηγαίνουμε μαζί σε μουσεία και θέατρα, και ύστερα θα πίνουμε το κρασί μας συζητώντας σχετικά με αυτά. Τσουπ, βάζουμε και αυτό από πάνω. 

Αφού διαβάζει λογοτεχνία και ποίηση, θα είναι συναισθηματικός και θα ξέρει να με αγαπά. Άρα μαζί του/της θα ζήσω υπέροχες στιγμές γεμάτες με ό,τι επιθυμώ για να ερωτευτώ.

Θα βάζουμε υλικά συνεχώς με την ίδια λογική, από κάθε πληροφορία που λαμβάνουμε και εμείς την μετατρέπουμε σε ταιριαστό υλικό για την τούρτα μας. 

Σε λιγότερο από ένα μήνα αντί για το cup cake, θα έχουμε φτιάξει μια τριώροφη μεγάλη χρωματιστή τούρτα γεμάτη με τις προσδοκίες μας. Μόλις την ετοιμάσουμε θα περιμένουμε φυσικά να τη γευτούμε.

Όμως, στην παραπάνω δημιουργία ο άλλος άνθρωπος έχει ελάχιστη συμμετοχή και φυσικά δεν έχει καθόλου γνώση για τις λογικές συναρτήσεις και προσδοκίες που έχουμε εμείς δημιουργήσει. Λειτουργεί χωρίς αυτή την γνώση και είναι λογικό να μην ανταποκριθεί στις άγνωστες προσδοκίες μας.

Εμείς όμως, έχουμε φτιάξει μια τεράστια τούρτα φάντασμα και δεν μπορούμε να την γευτούμε. Οι γεύσεις και στιγμές που μας προσφέρει ο άλλος μοιάζουν λίγες και μας δημιουργούν το αίσθημα του ανικανοποίητου.

Ενώ είμαστε μαζί και μοιραζόμαστε στιγμές, συνεχώς έχουμε την αίσθηση πως κάτι λείπει. Αποκλείοντας το γεγονός να έχουμε κάνει λάθος στις προσδοκίες μας, ψάχνουμε συνεχώς στον άλλον το κάτι παραπάνω που θα επιβεβαιώσει την μοναδικότητα του.

''Δεν μας απογοητεύουν οι άνθρωποι και τα γεγονότα αλλά η αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα. Είναι η δική μου προσωπική αντίληψη για την πραγματικότητα που καθορίζει την ευτυχία μου και τις απογοητεύσεις μου’’ - Stefan Zweig, Αυστριακός συγγραφέας.

Ο λαβύρινθος της προσδοκίας

Σε αυτή την φάση, είναι πιθανό να προσκολληθούμε στον άλλο, ζητώντας περισσότερο από την προσοχή και τον χρόνο του. Να θέλουμε διαρκώς να μας επιβεβαιώνει τα συναισθήματα και την επιθυμία του.

Θα γίνουμε πιεστικοί, γκρινιάρηδες και γεμάτοι παράπονα θα ζητάμε όσα ο άλλος λογικά δεν γνωρίζει ότι έπρεπε να έχει και να δίνει.

Αρνούμενοι να αποδεχθούμε την αλήθεια του για να μην χαλάσει η τούρτα μας, θα είναι αδύνατο να τον αποδεχθούμε για αυτό ακριβώς που είναι και να τον αγαπήσουμε.

Η αποδοχή είναι το δυσκολότερο βήμα στην αγάπη

Αυτή η συμπεριφορά μας είναι συνήθως ασυνείδητη γιατί έχουμε μάθει να την ‘’νομιμοποιούμε’’ με την ανασφάλεια και τις ανάγκες μας. Χωρίς να βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργούμε στην επικοινωνία αλλά και στην εξέλιξη της σχέσης, θα δείξουμε ένα χαρακτήρα στον σύντροφο μας που και εκείνος λογικά αγνοούσε στην αρχή.

Αφού δεν γνωρίζει όσα εμείς σιωπηρά υποθέσαμε δεν θα ξέρει και τι κάνει λάθος, όσο θα αντιμετωπίζει έναν άνθρωπο που δεν ικανοποιείται εύκολα, θα κουραστεί και θα αρχίσει να απομακρύνεται. 

Όσο εκείνος θα απομακρύνεται, τόσο εμείς κάτω από το βάρος της τεράστιας τούρτας θα κάνουμε συναισθηματικές υπερβάσεις για να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε.

Έτσι φτιάχνεται ένας κύκλος με λάθος συμπεριφορές και παρανοήσεις, που δεν είναι εύκολο να διαλυθεί γιατί ο καθένας θα υποστηρίζει την δική του συναισθηματική αλήθεια με βάση την δική του οπτική.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προσδοκίες που φτιάξαμε στην αρχή, να πιάσουμε το νήμα σε κάθε μια από αυτές και βήμα - βήμα να βγούμε από τον λαβύρινθο. Να δούμε τον άλλο άνθρωπο όπως είναι και όχι όπως μας βολεύει να είναι.

Να τον αποδεχθούμε και να τον αγαπήσουμε τόσο για τις απαλές όσο και για τις σκληρές πλευρές του. Όταν το κατανοήσουμε αυτό θα μας δοθεί η ευκαιρία να είμαστε και εμείς αληθινοί και όσο το δυνατό περισσότερο ο εαυτός μας. 

Και είναι υπέροχο αυτό, και είναι αρκετό για την αγάπη, μόνο μέσα από την αλήθεια ευδοκιμεί η αγάπη. Μια αληθινή σχέση, δεν είναι ένα ιδανικό νησί τον Αύγουστο, για δέκα μέρες.

Έχει λιακάδες, συννεφιές, μπόρες, ξαστεριά, όμορφες ανατολές και θλιμμένα ηλιοβασιλέματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ο μοναδικός τόπος που φτιάχνουμε μαζί, ώστε να αντέχει και να απολαμβάνει κάθε καιρό. Και αυτό είναι σπουδαίο.

Μόλις αποδεσμεύσουμε τις προσδοκίες από τις ανάγκες και τις πληγές του παρελθόντος, θα μπορέσουμε ‘’καθαροί’’, και να γνωρίσουμε έναν άλλο άνθρωπο, και να ζήσουμε διαφορετικές και καινούριες στιγμές. 

Μοναδικά και δυνατά συναισθήματα που θα στηρίζονται στην αμοιβαιότητα και την αποδοχή. Απαλλαγμένοι από πολυφορεμένα πρέπει και δανεικές πεποιθήσεις.

Στην αγάπη όσες φορές πάμε πρέπει να είμαστε ένα άγραφο χαρτί, χωρίς μουντζούρες και αστερίσκους.




Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας . Ατομικές και Ομαδικές συνεδρίες επίτευξης στόχων στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Συντονίστρια Σεμιναρίων.  Τηλ :   6983237914
Αρθρογράφος: Ιωάννα Κατσιμίγα
Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Θυμός : Πώς να τον μειώσω και να τον σταματήσω τελείως φυσικά, για να μην κάνω κακό στην ψυχολογια μου και στην ψυχολογια των άλλων…!!!

Μπορεί πολλοί να μην το αντιλαμβάνονται, αλλά ο θυμός είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό συναίσθημα για την ψυχολογία μας.

Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει τόσο πολύ πόνο, τόσο εσωτερικά σε μας τους ίδιους, όσο και στις σχέσεις μας, καθώς και ευρύτερα στην κοινωνία μας όταν εξαπλώνεται.

Το συναίσθημα που βιώνουμε ως «θυμό», είναι μια σειρά από γεγονότα στην ψυχολογία μας, όπου είναι σχεδιασμένα για να μας κάνουν να χειριστούμε πιθανούς κινδύνους, απειλές ή πόνους.

Μόλις εμφανιστεί η απειλή αυτή, απαντάμε ενστικτωδώς μαχόμενοι ενάντια σε αυτή με θυμό. 

Είναι πολύ εύκολο για τα άτομα που δεν είναι συνειδητά να τους καταλαμβάνει εύκολα ο θυμός και να μην μπορούνε να τον ελέγξουν με απροσδόκητες συνέπειες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλους γύρω τους.

Και όλη αυτή η τοξικότητα του θυμού πολλαπλασιάζεται και επεκτείνεται και στην κοινωνία μας. Όσο πιο συνειδητοί γινόμαστε, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να ελέγξουμε τον θυμό, μέρα με τη μέρα, λεπτό προς λεπτό.

Ο θυμός τελικά προκαλείται κατόπιν μιας σειράς από σκέψεων και απόψεων που έχουμε διαμορφώσει για το τι ακριβώς συνέβει ή τι πιθανολογούμε πως θα γίνει αμέσως μετά. 

Θα πρέπει να δουλέψουμε μέσα μας για να γίνουμε πιο συνειδητοί προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον καθημερινό θυμό.

Παρακάτω δίνουμε μερικές πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν και μπορείτε να τις εφαρμόσετε αμέσως μόλις νιώσετε τον θυμό να σας καταλαμβάνει :

Σταματήστε μόνο για μια στιγμή για να δείτε κατάματα τον θυμό. Μπορούμε εύκολα να τον αφήσουμε να μας καταλάβει, αλλά σκεφτείτε τη δύναμη που έχετε να τον σταματήσετε.

Όλα παίζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Θέλετε να είστε ήρεμοι και να μην δημιουργείτε εντάσεις; Αν ενδώσετε στον θυμό, αυτός θα προκαλέσει περισσότερο θυμό, θα πολλαπλασιάζεται συνεχώς και τα αποτελέσματά τους τελικά θα δείτε που δεν θα σας αρέσουν καθόλου.

Σταματήστε λοιπόν για μια στιγμή.Πάρτε μια ανάσα. Δείτε αν αξίζει να χαλάσετε την ενέργειά σας εκείνη τη στιγμή. Αν αξίζει να χαλάσετε τη διάθεση των άλλων, την καλή διάθεση στις σχέσεις σας. 

Η επιλογή να αποφύγετε τον θυμό και να ηρεμήσετε με ήρεμες και συνειδητές αναπνοές (προχωρήστε και σε διαλογισμό αν θέλετε) θα σας κάνει τελικά πολύ πιο χαρούμενους γιατί θα παραμείνετε ήρεμοι, και αυτό είναι πραγματική σοφία.

Συνειδητοποιήστε τι πραγματικά αισθάνεστε. Τη στιγμή που αρχίζει να σας πιάνει ο θυμός, ξεκινήστε να παρατηρείτε τον εαυτό σας και τις σωματικές σας αντιδράσεις.

Νιώστε τι είναι αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί. Τοποθετήστε όλη την προσοχή σας στο σώμα σας, καθώς αναπνέετε, και νιώστε όλο σας το σώμα τι σας λέει. Παραμείνετε συνειδητοί και μην αφήσετε σκέψεις και ιδέες που σας έχουν μπει στο μυαλό να σας προκαταβάλουν.

Συνειδητοποιήστε και ονομάστε αυτό που αισθάνεστε. Αισθάνεστε θυμό. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να το αποβάλετε ή να του αντιστέκεστε. Απλά συνεχίστε αυτή την συνειδητοποίηση με το να νιώθετε το σώμα σας και να αναπνέετε και θα δείτε που όλο και θα μειώνετε ο θυμός και σύντομα θα ηρεμήσετε.

Μην ξεχνάτε πως όλα είναι στο μυαλό σας και ο θυμός δεν πρόκειται να αλλάξει τις καταστάσεις γύρω σας. Μπορείτε όμως να αλλάξετε τον τρόπο που αντιδράτε μέσα σας.

Προσπαθήστε να καταλάβετε τα πραγματικά αίτια του θυμού σας. Καθώς μαθαίνουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους να σταματάμε τον θυμό μας, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας με το να κοιτάζει όλο και πιο βαθιά.

Θα πρέπει να αναζητήστε βαθιά μέσα σας, ήρεμα και σιγά-σιγά, τα πραγματικά αίτια και τις συνθήκες που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα του θυμού. Συνήθως πίσω από τον θυμό κρύβεται ο φόβος. Και πίσω από τον φόβο είναι κάποιες απόψεις που έχουμε.

Θα πρέπει να βρούμε ποιες είναι αυτές οι απόψεις που έχουμε και οδηγούν τον φόβο και τον θυμό. Το πρώτο που μπορεί να βοηθήσει είναι να αναζητήσουμε αν αυτές οι απόψεις που έχουμε είναι πραγματικά αληθινές.

Βοηθάει αν αναρωτηθούμε: «Είμαι πραγματικά σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή; Γιατί και πώς; Τι πραγματικά είναι αυτό στην κατάσταση αυτή που με κάνει να θυμώνω αυτή τη στιγμή; Μπορώ να κάνω κάτι τώρα;».

Αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τι προκαλεί τον θυμό βαθιά μέσα μας. Μόλις αντιληφθούμε πως δεν κινδυνεύουμε πραγματικά εκείνη τη στιγμή, τότε ο θυμός θα είναι πιο εύκολο να φύγει αμέσως, ακριβώς έτσι όπως ήρθε.

Αντιληφθείτε την πραγματικότητα. Ο θυμός είναι μια έκφραση όταν δεν μας αρέσουν τα πράγματα έτσι όπως έχουν την στιγμή αυτή.

Αν δείτε βαθιά μέσα σας αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλα αρνητικά συναισθήματα που ενισχύουν τον θυμό. Δεν μπορείτε να αποδεχτείτε τα πράγματα έτσι όπως έχουν και επιθυμείτε να είχαν αλλιώς. Δεν σας αρέσουν όπως έχουν, αλλά θα πρέπει να δείτε αν μπορείτε να κάνετε και κάτι για να τα αλλάξετε, πάντα θετικά. Αν μπορείτε αυτή τη στιγμή, τότε κάντε το.

Αν το αναλύσετε και δείτε πως δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τώρα, απλά συνειδητοποιήστε το και αποδεχτείτε το έτσι όπως είναι. Θα πρέπει να αποδεχτείτε αυτή τη στιγμή ως έχει, όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι τέτοιο.

Σε τι σας βοηθάει το να θυμώνετε και ίσως και να αντιδράτε σπασμωδικά ενάντια σε άλλα άτομα;

Με τον θυμό και με άλλα αρνητικά συναισθήματα δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα άλλο, από το να γεμίσετε με τοξικά συναισθήματα μέσα σας. Και αυτό δεν είναι καλό για τη συνολική σας υγεία, όχι μόνο για την συναισθηματική, και θα υποφέρετε.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, θέλετε την ηρεμία και την ησυχία σας ή απλά παίρνετε απόλαυση από το να υποφέρετε;

Αφήστε, λοιπόν, την εσωτερική σας σοφία και το ένστικτό σας να σας οδηγήσουν μακριά από τον θυμό, και πιο κοντά στην εσωτερική σας ηρεμία.

Και θα δείτε που σύντομα και οι λύσεις που αναμένετε θα έρθουν από το πουθενά και όταν δεν τις περιμένετε με τίποτα.




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η διττή φύση των ενοχών…!!!

Ενοχές, ένα γνώριμο συναίσθημα για τον καθένα μας. Η σύγκρουση του καλού και του κακού παιδιού που συνυπάρχουν μέσα μας. 

Η ενοχή αναπτύσσεται κατά την περίοδο της παιδικής ηλικίας (3-5 έτη) από τα "μη" και τα "πρέπει" που επιβάλλονται από τους γονείς. Εμπλουτίζεται από τις απαιτήσεις μιας πολύ απαιτητικής μητέρας και την αυστηρότητα και τα όρια του πατέρα. 

Η έννοια του "κακού" που η κάθε θρησκεία διδάσκει στα μέλη της επίσης συντελεί στην ανάπτυξη των ενοχών.

Η βαρύνουσα επίδραση των ενοχών στη ζωή μας είναι όταν βρισκόμαστε στη φάση κάποιων σοβαρών αποφάσεων ή και αλλαγών οι οποίες μπορεί να αντίκεινται στα πιστεύω της οικογένειας. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι προδίδουν την πατρική οικογένεια και παραμένουν καθηλωμένοι σε μια κατάσταση που θα είναι εις βάρος της προσωπικής τους ευτυχίας, μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουν την οικογένεια.

Σε αρκετές περιπτώσεις κυριαρχεί η περιοριστική πεποίθηση ότι αν δεν νιώθω ενοχές θα είμαι ο "κακός" που δεν νοιάζεται για τίποτε. Το σκεπτικό αυτό συνθλίβει τις ατομικές μας ανάγκες και μας εμποδίζει να χτίσουμε τον προσωπικό μας ηθικό κώδικα διατηρώντας μια ισορροπημένη ζωή.

Έτσι γινόμαστε έρμαιο των ενοχών, οι οποίες καταστρέφουν κάθε ίχνος υγιούς αυτοεκτίμησης μέσα μας. Νιώθουμε μικροί και αδύναμοι, είμαστε ο ένας που πρέπει να τα βάλει με τους πολλούς.

Αυτή είναι η παγίδα του καλού παιδιού που θυσιάζεται εξαιτίας του φόβου να χάσει την αγάπη και τον θαυμασμό των άλλων.

Η ενοχή μπορεί να λειτουργήσει σαν συναγερμός μέσα μας μόνο όταν διαπιστώσουμε ότι πάμε να κάνουμε κάτι που είναι ενάντια στους ηθικούς μας κανόνες. Κάτι που δεν θα άρεσε να γίνει σε εμάς. Έτσι μπορούμε να ελέγχουμε τα τυφλά σημεία που ο καθένας μας κουβαλάει.

Τα λάθη είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και μπορούμε κάλλιστα να τα αναγνωρίσουμε μέσω των υγιών ενοχών που μας προστατεύουν από τα τυφλά σημεία του χαρακτήρα μας.

Η αναγνώριση αυτών των πλευρών του εαυτού μας, η αποδοχή και η κατανόηση, βοηθούν να αποφύγουμε την απόρριψη που πολλές φορές νιώθουμε στο βωμό των ενοχικών συμπτωμάτων.

Αγαπώ τον εαυτό μου, σέβομαι τις επιθυμίες μου, απελευθερώνομαι από το φόβο της απόρριψης και απαλλάσσομαι από ενοχές που μόνο αυτοκαταστροφικές μπορεί να είναι.

Η ενοχή είναι διαβρωτικό συναίσθημα και επηρεάζει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην της επιτρέπουμε να επηρεάζει τη ζωή μας και να θέτουμε όρια σε αυτούς που την τροφοδοτούν.




Λόγια Ψυχής....
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Αλεξάνδρα Παπαγιάννη
Master in the science of Psychology.
Επικοινωνία: alexpapagianni@hotmail.com

Πως ξεπερνάμε τις ενοχές…!!!

Οι πράξεις μας στην πορεία της ζωής πολλές φορές μπορεί να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές άλλων ανθρώπων. Τότε εμφανίζεται αυτό που λέμε υγιής ενοχή, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι συμπεριφερθήκαμε άσχημα και πληγώσαμε κάποιο συνάνθρωπό μας. 

Και αυτή η ενοχή όχι μόνο είναι χρήσιμη, αλλά είναι και απαραίτητη διότι μας προειδοποιεί ότι η συμπεριφορά μας είναι λανθασμένη και συντελεί στην απορρόφηση σωστών κανόνων συμπεριφοράς.

Τι γίνεται όμως με τις ενοχές εκείνες που ασυνείδητα κυριαρχούν στη ζωή μας και μας ωθούν να νοιώθουμε υπεύθυνοι ακόμα και για πράγματα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε;

Δεν είναι υγιές να νοιώθει κάποιος συνεχώς ενοχές, διότι όχι μόνο δυσχεραίνουν την ανθρώπινη επικοινωνία, αλλά είναι και εύκολο κάποιος πατώντας επάνω σε αυτές να ελέγξει τα συναισθήματά μας. 

Όσο πιο ένοχος και υπεύθυνος νοιώθει κάποιος για κάθε κατάσταση, τόσο πιο εύκολα θα γίνεται ένα εύκολο θύμα χειρισμού από άλλα άτομα, ακόμα και να επιβαρύνεται με παραπάνω ευθύνες και υποχρεώσεις από όσες πραγματικά του αναλογούν.

Οφείλουμε να προσέξουμε το γεγονός ότι η ενοχική συμπεριφορά παρατηρείται περισσότερο σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

Οι άνθρωποι που έχουν μία αρνητική αντίληψη για τον εαυτό τους, συνήθως επιθυμούν να καλύψουν αυτή την αρνητική τους εκτίμηση προσπαθώντας να κερδίσουν την προσοχή και την εκτίμηση των άλλων. 

Βλέπουμε πολλές φορές ότι ενοχικά άτομα προσπαθούν να αποκτήσουν πολλά χρήματα ή καλή κοινωνική θέση σε μία προσπάθεια να κερδίσουν το σεβασμό και την εκτίμηση των γύρω τους, εις βάρος πολλές φορές των δικών τους επιθυμιών,θέλω και αναγκών.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και η αρνητική αντίληψη για τον εαυτό, είναι πολλές φορές απόρροια ενοχών. 

Τα άτομα αυτά προσπαθώντας να αποκτήσουν την προσοχή των άλλων, αναπτύσσουν ανισομερείς σχέσεις ( φιλικές, συναισθηματικές, επαγγελματικές),στις οποίες τις περισσότερες φορές παίρνουν ελάχιστα σε σχέση με όλα αυτά που προσφέρουν. 

Και, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές όχι μόνο δεν κερδίζουν την εκτίμηση που τόσο επιθυμούν, αλλά γίνονται ακόμα περισσότερο θύματα χειρισμού και εκμετάλλευσης.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι: Από πού προέρχονται οι ενοχές; Οφείλουμε να αναζητήσουμε τις ρίζες του προβλήματος στην παιδική ηλικία και στον τρόπο που έχει γαλουχηθεί ο κάθε άνθρωπος. 

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ενοχικά άτομα μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αρκετά αυστηρό , στο οποίο οι γονείς ασκούσαν έντονη καταπίεση. 

Πολλές φορές οι απαιτήσεις των γονιών, περνούν λανθασμένα το μήνυμα στα παιδιά ότι η αγάπη είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούν για να κερδίσουν. 

Συμπεραίνουν λοιπόν ότι η αξία τους δεν είναι κάτι το οποίο βρίσκεται μέσα τους, αλλά εξαρτάται από τις επιδόσεις, την εμφάνιση, τις επιτυχίες.

Έτσι σε πολλά παιδιά καλλιεργείται η αντίληψη ότι για να κερδίσουν την αγάπη των γονιών πρέπει να κάνουν αυτά που επιθυμούν εκείνοι, κάτι το οποίο είναι η βάση για να δημιουργηθούν συμπλέγματα ενοχής και σε όλες τις... 

μετέπειτα σχέσεις του ατόμου, αφού το άτομο θα πιστεύει λανθασμένα ότι δεν αξίζει αρκετά έτσι θα καταπιέζει τον εαυτό του και επιθυμίες του προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να έχει την αποδοχή που τόσο έχει ανάγκη.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ένας ενοχικός άνθρωπος;

Οφείλει να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του, τις επιθυμίες του και τα όποια ελλείμματα αγάπης μπορεί να δημιουργήθηκαν στην παιδική του ηλικία.

Οφείλει να αντιληφθεί ότι κανείς δε θα μας αγαπήσει , αν εμείς δεν αγαπήσουμε πρώτοι τον εαυτό μας. Η αγάπη των άλλων δεν προηγείται, αλλά έπεται μετά από την προσωπική αυτοεκτίμηση.

Οφείλει να αποδεχτεί τον εαυτό του με όλες τις θετικές και αρνητικές του πλευρές. Ακόμα και αν αυτό που είναι δεν αρέσει σε ορισμένα άτομα.

Πρέπει να ξεφύγει από την έντονη κατάκριση του εαυτού: Μία γυναίκα, για παράδειγμα, που την εγκατέλειψε ο σύζυγός της μπορεί να νοιώθει ενοχές επειδή ''μπορεί να τον πίεσε’’. 

Δεν πρέπει να κουβαλάμε μόνοι μας και αποκλειστικά ένα τόσο βαρύ φορτίο, όπως θέλουν και μας πείθουν οι ενοχές ότι πρέπει να κάνουμε.

Οφείλει να αντιμετωπίζει κάθε γεγονός όπως πραγματικά είναι, χωρίς να κατηγορεί τον εαυτό του και να του αποδίδει παραπάνω ευθύνες. 

Για αυτό καλό είναι όταν η ενοχή μας χτυπήσει την πόρτα, να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο του περιβάλλοντός μας που έχει γνώση του θέματος που μας πληγώνει, ώστε να ακούσουμε και από εκείνον τα γεγονότα όπως πραγματικά είναι.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η ενοχή ακόμα και για πράξεις που συνέβησαν πριν μήνες ακόμα και χρόνια, είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Αν ένα άτομο δεν μπορέσει να αποδεσμευτεί σύντομα από αυτές, καλό θα ήταν να αναζητήσει και τη βοήθεια ενός ειδικού.

Η ζωή είναι ένα όμορφο ταξίδι. Και οφείλουμε να το ζήσουμε χωρίς φαντάσματα ανύπαρκτων ενοχών να μας κυνηγούν και να μας φοβερίζουν. 

Οφείλουμε να μην τιμωρούμε τον εαυτό μας και να τον προστατεύσουμε από τις άσχημες συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν κάποια τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος.

Και, φυσικά, ο κάθε άνθρωπος οφείλει να κατανοήσει ότι ως ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο δημιούργημα, αξίζει την αγάπη ήδη για αυτό που είναι.




Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Μαρία Σκαμπαρδώνη  -  Δημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.
Επικοινωνία: m.skampardoni@gmail.com | Προφίλ
Αρθρογράφος: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο μεγαλύτερος κλέφτης ονείρων είναι ο φόβος…!!!

«Ο φόβος σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι ο θάνατος» George Patton.

Πραγματικά παίρνοντας αυτή τη φράση ως αφορμή σκεφτήκαμε πόσες φορές ένας άνθρωπος πεθαίνει πριν τελικά πεθάνει ;

Πόσες φορές ο φόβος σκότωσε τη ζωή και τα όνειρα του;

Τι ζωή ζει ο άνθρωπος , με κλεμμένα ή σκοτωμένα τα όνειρα του;

Πόσες φορές ο φόβος του έκλεψε τη ζωή ,τη χαρά ,την ευτυχία;

Πόσοι άνθρωποι επιβιώνουν χωρίς να ζουν ;

Πίσω από όλα αυτά και πολλά άλλα, αυτός .

Ο μεγαλύτερος και πιο ύπουλος εχθρός του ανθρώπου . Ο φόβος.

Λες και μας περιμένει στη γη, πριν έρθουμε.
Ακόμη δεν έχουμε γεννηθεί και ο φόβος παραμονεύει…

Σε ένα κόσμο ,που ακόμη και εάν γελάσει πολύ κάποια στιγμή, φροντίζει να το διορθώσει λέγοντας , «σε καλό να μου βγει..».

Φόβος, φόβος φόβος,..άλλες φορές φανερός ,άλλες αφανής αλλά πάντα στη σκηνή, πρωταγωνιστής ή κομπάρσος στο έργο της ζωής του καθενός.

Το ξέρουν αυτό καλά, αυτοί που κρατούν τα ηνία της ανθρωπότητας. Ξέρουν ότι οι άνθρωποι «πρέπει να φοβούνται».

Ξέρουν ότι στα χέρια τους ο φόβος είναι « ένα εργαλείο διαχείρισης της ανθρώπινης συνείδησης».

Σήμερα περισσότερο από ποτέ ίσως , ο φόβος έχει πάρει τόσα διαφορετικά προσωπεία και μερικά είναι τόσο αθώα που πραγματικά είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί κάποιος.

Η αθώα όψη του φόβου, γίνεται η πιο πονηρή αόρατη φυλακή του ανθρώπου.

Αυτή εάν θέλετε είναι και η πιο ύπουλη και πονηρή μορφή του.

Βέβαια πάντα «για το καλό μας», για την πατρίδα , για να μη πτωχεύσουμε, για τα παιδιά, για την ανθρωπότητα ….

Ο Γκάντι είχε πει «νομίζουμε ότι ο εχθρός μας είναι το μίσος, ο φόβος είναι ο εχθρός μας ».

Ο φόβος παράγει τόσες αρνητικές σκέψεις,συναισθήματα και συμπεριφορές, που όμοιο του δεν βρίσκεις .

«Γι’ αυτό ίσως ο φόβος να είναι το μόνο που θρέφει την ύπαρξη του Κακού στον κόσμο, ίσως ο ίδιος να είναι το μόνο Κακό που υπάρχει και μάχεται το Καλό».

Κι όμως άνθρωπε είσαι ακόμη ζωντανός!!!
Τι δύναμη και αντοχή έχεις και δεν το θυμάσαι!!!

Φαντάστηκες ποτέ, να έχεις έρθει σε ένα πεδίο που ο φόβος είχε προσγειωθεί χρόνια πριν καν έρθεις και ΕΣΥ να επέλεξες να είσαι εδώ για τον διώξεις;

Ναι άνθρωπε, είσαι πολύ μεγάλος !!!

Είσαι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από το φόβο, αλλιώς θα είχε τελειώσει το «παιχνίδι», από καιρό.

Σε θαυμάζω που αντέχεις !!!

Σε κοιτώ να μάχεσαι ακόμη κι όταν όλα φαίνονται χαμένα και αυτή είναι η στόφα του αληθινού ανθρώπου!!!

Εσύ που επιλέγεις να μην οδηγεί τη ζωή σου ο φόβος , εσύ είσαι αυτός που θα γράψει την ιστορία από εδώ και μπρος !!!

Από σήμερα ο φόβος σου σε φοβάται!!! Ειδικά όταν μετά από τόσα τον κοιτάς και χαμογελάς…τι μεγαλείο είναι αυτό !!!

Πήγαινε στο καθρέπτη και κοίτα το νικητή !!!

Ναι εσύ είσαι !!!
ΕΣΥ!!! ΕΣΥ!!!!

Κι αν κάποια φωνή σου ψιθυρίζει άλλα, πες της ότι το να είσαι νικητής είναι επιλογή!!!

Πες της ότι , «είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε»!!!

Εάν βούρκωσες ή έκλαψες είναι γιατί είσαι δυνατός !!!

Είναι γιατί θυμήθηκες!!!

Εάν φωνάζεις μέσα σου ΝΑΙ και κτυπάς το στήθος σου είναι γιατί είσαι μεγάλος μαχητής και ξέρεις ότι η ώρα για τη ανθρωπότητα Ζυγώνει!!!

Για εσένα ,για αυτούς που έχεις δίπλα σου, για αυτούς όλους τους ανθρώπους που είναι σήμερα εδώ αλλά και για όσους έρθουν στο μέλλον . Για την ανθρωπότητα την ίδια, έχεις την τιμή να διώξεις το φόβο από τη γή !!!

Γιατί μπορείς!!!
Γιατί Αξίζει!!!
Γιατί η ώρα είναι τώρα!!!

Μια ζωή χωρίς φόβους ,είναι πολλές ζωές σε μια και αυτό είναι που αξίζεις . Τίποτα λιγότερο!

Πολλές ζωές σε μία!!!

Ζήσε Άφοβα!!!




Γράφουν οι Μαρία Σαλεμή – Αντωνίου και 
ο Αθανάσιος Αντωνίου.
Main Photo by visualmediagroupllc
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Τύψεις και ενοχές : Σε τι διαφέρουν αυτά τα συναισθήματα και γιατί τα συγχέουμε;

Όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας νιώσαμε το συναίσθημα της τύψης και της ενοχής. Είναι δύο λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά και το νόημά τους έχει αλλοιωθεί αρκετά, αφού πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά συναισθήματα. Ήρθε η στιγμή να ξεκαθαριστεί η ακριβή έννοια τους.

Τι είναι οι τύψεις
Οι τύψεις είναι η συναισθηματική κατάσταση που βιώνουμε όταν έχουμε κάνει κακό και έχουμε βλάψει με τα λόγια ή τις ενέργειές μας έναν ή άλλους ανθρώπους. 

Μιλάμε για έναν κακό το οποίο υφίσταται, είναι γεγονός αληθινό και έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες σε έναν ή περισσότερους ανθρώπους. 

Τύψεις μπορεί να νοιώθει εκείνος που έδωσε μία ψευδή κατάθεση και καταδίκασε έναν αθώο, εκείνος που χτύπησε με το αυτοκίνητό του κάποιον και τον παράτησε αβοήθητο ή εκείνος που αφαίρεσε τη ζωή κάποιου. 

Οι τύψεις αφορούν ένα πραγματικό κακό στο οποίο ευθυνόμαστε απόλυτα και σίγουρα εμείς οι ίδιοι και τις συνέπειες που έχουν αυτές στα λόγια και τις πράξεις μας.

Τι είναι οι ενοχές
Οι ενοχές από την άλλη, δεν υπονοούν ότι το άτομο που τις νοιώθει, έχει φταίξει και εκείνο υποχρεωτικά, ούτε ότι αυτό που έχει πράξει κάποιος είναι απαραίτητα και κακό. 

Η ενοχή δε συνδέεται πάντα με τη δική μας υπαιτιότητα, αλλά με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που πολλές φορές διακατέχει το ενοχικό άτομο, αλλά και από το σύστημα αξιών που έχουμε και το οποίο συνδέεται με τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει αλλά και πόσο υγιής και συναισθηματικά επαρκής ήταν η σχέση με τους γονείς μας.

Οι προσδοκίες των γονιών όπως και η προσπάθεια των παιδιών να ανταποκριθούν σε αυτές γεννούσε το υπόβαθρο για τη δημιουργία ενοχικής συμπεριφοράς όταν το παιδί δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. 

Ενοχή μπορεί να νοιώθει κάποιος απλώς επειδή μπορεί να ξέχασε να πάρει ένα τηλέφωνο τους γονείς του ή επειδή ακύρωσε μία συνάντηση με φίλους γιατί ήταν κουρασμένος. Πράξεις οι οποίες δεν είναι κακές, αλλά πολλές φορές δείχνουν ότι σκέφτεστε και υπολογίζετε και τον εαυτό σας και όχι μόνο τους άλλους.

Η ενοχή συνήθως απορρέει από την πεποίθηση που έχει υιοθετηθεί από ένα άτομο ότι πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο και να δίνει τα πάντα για τους άλλους.

Η ενοχική συμπεριφορά απορρέει από την ανάγκη του ανθρώπου για αποδοχή από τους γονείς και το ενοχικό του περιβάλλον. Το συναίσθημα της ενοχής στα παιδιά διογκώνεται όταν εκείνα νιώθουν ότι δεν είναι ικανά για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους. 

Οι γονείς πολλές φορές δεν επιβραβεύουν αρκετά τα παιδιά τους επειδή θεωρούν ότι αυτό θα τα ωθήσει στο να σταματήσουν να προσπαθούν, με αποτέλεσμα να συμπεραίνουν ότι η αξία δεν είναι κάτι που βρίσκεται μέσα τους αλλά απορρέει από την εμφάνιση, τα πτυχία, τις επιδόσεις, τις επιτυχίες. 

Το άτομο έλκεται από αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς σε όλες τις σχέσεις και στην πορεία της ενήλικης ζωής του. 

Η ενοχή σε αυτή την περίπτωση είναι νοσηρή και είναι ικανή να δηλητηριάσει ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου.

Αυτή λοιπόν είναι η ουσιώδης διαφορά της τύψης από την ενοχή. Οι τύψεις αφορούν ένα κακό που έχουμε διαπράξει και υφίσταται στην πραγματικότητα ενώ η ενοχή δε σημαίνει πάντα ότι η πράξη μας ήταν κακή.




Μαρία Σκαμπαρδώνη – δημοσιογράφος 
Photo: Author/Depositphotos
Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη, είμαι 24 ετών και είμαι δημοσιογράφος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω γιατί αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και να έρχομαι πιο κοντά με τους ανθρώπους. Όνειρο και σκοπός της ζωής μου είναι μετά από χρόνια να θεωρούμαι μία από τις καλύτερες πένες της χώρας μου –και γιατί όχι; - και του κόσμου. Η φράση της ζωής μου είναι αυτή που έλεγε η σπουδαία Audrey Hepburn: Nothing is impossible. Even the word, itself, says I’m possible!’’

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και σημάδια ότι είναι κοντά…!!!

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και τα σημάδια του: Δείτα 6 σημάδια ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι κοντά σας. Με σύμβολα και όνειρα, μας κάνει αισθητή την παρουσία του ο αρχάγγελος των θαυμάτων.

Ένας από τους πιο φημισμένους και θαυμαστούς Αρχαγγέλους, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι η πιο ισχυρή δύναμη προστασίας. Είναι ο αρχηγός των Αγγέλων και ο παλαίμαχος κάθε αρνητικότητας και κακής θέλησης, που επηρεάζει την ανθρωπότητα. 

Είναι επίσης ο μοναδικός Άγγελος που αναφέρεται ονομαστικά και στα τρία ιερά κείμενα του θρησκευτικού κόσμου.

Με τόσο κύρος και δύναμη, πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ επικοινωνεί επίσης άμεσα μαζί μας. 

Σκεφτείτε τον σαν σωματοφύλακα του γήινου κόσμου. Ηγείται του καλού αγώνα κατά του κακού. Και μας προστατεύει από το κακό ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Και καλείται επίσης να μας καθοδηγήσει, ακόμα και σε μη αποδεκτές από εμάς, αλήθειες.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μπορεί να έρθει στη ζωή μας όποτε βιώνουμε αρνητικότητα. Ίσως πασχίζετε να βρείτε την ειρήνη, ή ίσως ένα αγαπημένο πρόσωπο να έχει περάσει πρόσφατα πολύ άσχημες καταστάσεις. 

Ίσως να αντιμετωπίζετε μια δύσκολη απόφαση ή χρειάζεστε βοήθεια κατά την διάρκεια μιας προσωπικής σας κρίσης. Ότι δοκιμασίες κι αν σου δίνει η ζωή, μπορείς να προσκαλέσεις την δύναμη των Αγγέλων. 

Με την προσευχή, ώστε να σας παρέχουν καθοδήγηση και διαβεβαίωση.

Αν και πολλοί Άγγελοι θα επικοινωνήσουν μαζί μας σε στιγμές ανάγκης, εδώ θα μάθουμε πώς και αν ο ίδιος ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, συνδέεται άμεσα μαζί σας :
Αρχάγγελος Μιχαήλ και 6 σημάδια ότι είναι κοντά:
1ο σημάδι παρουσίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ: Ακούτε μια επίμονη φωνή που δεν “σβήνει”;

Ακούτε μια δυνατή φωνή μέσα σας; Μπορεί να είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και με αυτό το σημάδι, σας δείχνει ότι είναι κοντά σας. Φροντίζει να ακούγεται δυνατά και καθαρά η φωνή του. Σε αντίθεση με άλλους Αγγέλους που συχνά καλύπτουν τα μηνύματά τους μέσα σε μυστήριο. 

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ φτάνει κατευθείαν στο θέμα. Η φωνή του είναι αναμφισβήτητα δυνατή, τολμηρή και αμβλεία. Προσαρμόζει το μήνυμά του, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία υποψία για το τι λέει ή πώς πρέπει να συνεχίσετε. Για να αντιμετωπίσετε τις όποιες δυσκολίες σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η φωνή μπορεί να μοιάζει με τον ήχο βροχής. Αλλά άλλες φορές, μπορεί να φαίνεται σαν ψίθυρος από το πουθενά. Όπως και να τον ακούσετε, να ξέρετε ότι το μήνυμά του προέρχεται πάντα από ένα μέρος της Αγάπης του για εσάς.

2ο σημάδι παρουσίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ: Βρίσκετε φυσικά σημάδια;

Τα μηνύματα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και τα σημάδια του ότι είναι κοντά σας, κάποιες φορές, ακούγονται και φαίνονται στον φυσικό κόσμο. Αφήνει φυσικά σημάδια. Όπως π.χ φτερά συνήθως λευκά – για να σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε το μήνυμά του. Και να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Πολλοί από εμάς βασιζόμαστε σε φυσικά σημάδια για να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό που νιώθουμε είναι αληθινό. Οι Άγγελοι μας, επιλέγουν τα σημάδια που δείχνουν και είναι στο χέρι μας να τα προσέξουμε. 

Το να βλέπεις είναι να πιστεύεις όπως λέει το ρητό. Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με τα φυσικά σημάδια του, μας δείχνει ότι είναι κοντά μας…

Καθώς ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι προστάτης του Θεϊκού Ναού, συχνά επικεντρώνεται στην ηρεμία και την προστασία. Μπορεί επίσης να συνεχίσει να στέλνει τα πιο γνωστά σήμαδια του. Όπως λευκά φτερά, μέχρι να αισθανθείτε γαλήνη με τα μήνυμά του.

3ο σημάδι παρουσίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ: Παρατηρείτε έντονους τόνους από μπλε και μωβ χρώματα;

Τα φώτα των αγγέλων είναι συνήθως καθαρές, λευκές εκρήξεις φωτός που μοιάζουν με λαμπερές αναλαμπές. Αλλά πιο ισχυροί Άγγελοι, όπως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, έχουν χρωματιστά φώτα που σχετίζονται με τον ατομικό Θεϊκό σκοπό τους. Για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, αυτά τα φώτα είναι... 

μπλε και μωβ, που αντιπροσωπεύουν την ισχυρή αύρα προστασίας του. Συγκεκριμένα, αυτά είναι επίσης χρώματα που συνδεόμαστε με την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την ηρεμία. Όλα δηλαδή τα προσόντα που ενσαρκώνει αυτός ο Αρχάγγελος.

4ο σημάδι παρουσίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ: Νιώθεις μια ζεστή, δυνατή αίσθηση;

Η παρουσία του Αρχάγγελου Μιχαήλ είναι εξίσου σαφής και τολμηρή με τη φωνή του. Προσέξτε πώς νιώθετε όταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι παρών και σας καθοδηγεί στη ζωή. Όταν είναι κοντά σας, πιθανότατα θα έχετε ένα ζεστό κύμα ηρεμίας και ανεξήγητης ευεξίας. 

Αφήνοντας σας αισθήματα απίστευτης ικανοποίησης, ειρήνης και χαράς. Μπορεί να αισθανθείτε μια θετική αλλαγή στην ενέργεια και τη διάθεσή σας.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι επίσης ο Αρχάγγελος του Ήλιου, η πηγή όλης της ζεστασιάς. Στην θρησκευτική παράδοση, ο Μιχαήλ συχνά απεικονίζεται με ένα σπαθί στη φωτιά. Έτσι, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν τεράστια ζέστη όταν τους μιλούν. Κάποιοι μάλιστα αρχίζουν και ιδρώνουν!

5ο σημάδι παρουσίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ: Είστε καλυμμένοι με μια συντριπτική αίσθηση ειρήνης;

Ο Αρχαγγέλος Μιχαήλ είναι ο μεγάλος προστάτης. Οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συναισθήματα ειρήνης, άνεσης και θετικότητας θα σας προσπεράσουν με την παρουσία του. Νιώθουμε ασφαλείς όταν ο Μιχαήλ είναι κοντά, επειδή μας προστατεύει από κάθε μορφή βλάβης και αρνητικότητας. Φανταστείτε να αγκαλιάζεστε και να προστατεύεστε, από το κακό, από τα τεράστια φτερά του Αρχάγγελου Μιχαήλ. 

Πόσο υπέροχο είναι αυτό; Είμαστε τυλιγμένοι στο κουκούλι της αγάπης και της προστασίας του. Το οποίο μπορεί να στεγνώσει ακαριαία τα δάκρυα λύπης μας, με ησυχία στις καρδιές και στην νευρικότητα μας. Αυτό το αίσθημα ειρήνης και καθησυχασμού, είναι πραγματικά ένα θείο δώρο…

6ο σημάδι παρουσίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ: Συνεχίζετε να βλέπετε στα όνειρα σας τον Αρχάγγελο Μιχαήλ;

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ συνεργάζεται μαζί σας κατά τη διάρκεια των ονείρων σας. Για να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε παλιούς φόβους και να φτάσετε σε νέα ύψη ευτυχίας και ειρήνης. Σας διδάσκει ενώ κοιμάστε, παρέχοντας απαντήσεις στις προσευχές σας. 

Και χτίζοντας τα θεμέλια για το σκοπό της ζωής σας. Αν και μπορεί να μην θυμάστε αυτά τα όνειρα, η πληροφορία βρίσκεται στο υποσυνείδητό σας. Και σας βοηθάει με πολλούς τρόπους.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των συμβουλών του Μιχαήλ κρατώντας ένα ημερολόγιο ονείρων. Kρατήστε το στο κρεβάτι σας και καταγράψτε με συνέπεια οτιδήποτε θυμάστε από τα όνειρα της προηγούμενης νύχτας. 

Σύντομα θα αναγνωρίσετε, πρότυπα σε θέματα και συμβολισμό, τα οποία θα σας παρέχουν καθοδήγηση για τις ώρες αφύπνισης σας.

Ποτέ μην υποτιμάτε την μαγεία του συγχρονισμού!

Η παρουσία ενός ή δύο από αυτά τα σημάδια δεν είναι αρκετή για μια ένδειξη ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι δίπλα σας. 

Κρατήστε τα σημάδια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που εμφανίζονται στη ζωή σας. Όσο περισσότερο τα βιώνετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να περπατεί δίπλα σας, εκείνη τη στιγμή.

Το πιθανότερο είναι ότι οι ψίθυροι που ακούτε, τα χρώματα που βλέπετε, η ζέστη που νιώθετε, τα σημάδια που ανακαλύπτετε, και το απαράμιλλο αίσθημα ειρήνης, να είναι κάτι περισσότερο από απλή σύμπτωση.

Θυμηθείτε: Μπορείτε πάντα να προσκαλέσετε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (ή οποιονδήποτε από τους Αγγέλους) για να βοηθηθείτε σε μια περίοδο ανάγκης στην ζωή σας. Με την δύναμη της προσευχής.

Όσο πιο συντονισμένος είστε με τον εαυτό σας και όσο πιο ανοιχτό είναι το μυαλό σας, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να τον εμπιστεύεστε, να τον ακούσετε και να ενεργήσετε, σύμφωνα με την αγγελική καθοδήγηση, που θα λάβετε.

Έχει εμφανιστεί ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στη ζωή σας – Πείτε μου πώς, στα παρακάτω σχόλια.

Με Αγάπη, Φως και Ελπίδα!




Αυτοθεραπεία με Αυτεπίγνωση - Γνώθι Σαυτόν…!!!

Η αυτοθεραπεία και η βοήθεια της αυτεπίγνωσης. Πως το υπαρξιακά αυτάρκες άτομο θεραπεύεται από το “μέσα” του, αγνοώντας τα εξωτερικά αίτια;

Η ικανότητα επιλογής ενός εσωτερικά υπαρξιακά αυτάρκες ατόμου, βασίζεται στα όσα προσδοκά από τον εαυτό του. Η Αυτοθεραπεία του συνεπώς μοιάζει να είναι πολύ πιο πιθανή με το να κυριαρχήσει στη εσωτερική συμπεριφορά του και στην περαιτέρω πορεία του, που θα ακολουθήσει στη ζωή. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περιεργάζονται ιδιαίτερα την αυτεπίγνωσή τους. Ωστόσο, το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι, υγιείς και δυνατοί.

Ορισμός εσωτερικής συμπεριφοράς και πως συμβάλλει στην Αυτοθεραπεία:

Η εσωτερική συμπεριφορά είναι οι εσωτερικές ενέργειες μας, οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Τα οποία και κατευθύνουν την εσωτερική ενέργεια μας προς τον εαυτό μας. Με άλλα λόγια, όταν ένα άτομο παρουσιάζει και έχει προβληματικές εσωτερικές συμπεριφορές, κάνει πράγματα που βλάπτουν τον εαυτό του, σε αντίθεση με τον εκφοβισμό σε άλλους (bullying-που είναι γνωστή ως συμπεριφορά εξωτερίκευσης).

Οι εσωτερικές προβληματικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν την κατανάλωση πάρα πολύ ή πολύ λίγο τροφής και ποτού, το αίσθημα κατάθλιψης με την κατάχρηση ουσιών και την αποκοπή από το περιβάλλον.

Οι εσωτερικές προβληματικές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τοξικομανία, αλκοολισμό, ανορεξία, βουλιμία ή παχυσαρκία. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν εσωτερικές προβληματικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν πρόβλημα στο να διαμορφώσουν υγιείς σχέσεις με άλλους. 

Επειδή οι προβληματικές εσωτερικές συμπεριφορές, ωθούν τα παιδιά και τους ενήλικες να καταπνίξουν τον συναισθηματικό πόνο που βιώνουν. Έτσι μπορεί να αισθάνονται αποκομμένοι από τους φίλους τους, τους αγαπημένους τους και τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Η σημασία του να είσαι υπαρξιακά και συναισθηματικά αυτάρκης, σημαίνει Αυτοθεραπεία και Αυτεπίγνωση:

Η συναισθηματική αυτάρκεια μας βοηθά να θέτουμε στόχους και να αναλαμβάνουμε τη ζωή μας χωρίς να χρειαζόμαστε την έγκριση των άλλων. Το συναίσθημα αυτό συνδέεται με την ασφάλεια, επομένως νιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, σταθεροί αλλά και ολοκληρωμένοι. 

Όταν είσαι υπαρξιακά αυτάρκης και όχι εξαρτώμενος από το εξωτερικό περιβάλλον, ακολουθείς πρότυπα τα οποία αντλούν στοιχεία από τον εσωτερικό σου κόσμο.

Η αυτοεκτίμηση είναι το κλειδί για να γίνετε πιο αυτάρκεις. Θα σας βοηθήσει να βουτήξετε σε βαθιά νερά, μέχρι να είστε σίγουροι για το ποιοι πραγματικά είστε. 

Όταν έχετε μια κακή εικόνα για τον εαυτό σας, τότε ασυναίσθητα έχετε την τάση να βασιστείτε συναισθηματικά στους άλλους για νιώσετε ευτυχισμένοι. Όταν έχετε μια καλή εικόνα για τον εαυτό σας, τότε ασυναίσθητα έχετε την τάση να βασιστείτε συναισθηματικά στον εαυτό σας για νιώσετε ευτυχισμένοι.

Αυτό θα μεταβάλλει και την εγωκεντρική συμπεριφορά μας…. Δηλαδή η ελεγχόμενη εσωστρεφής και εγωκεντρική συμπεριφορά θα μεταλλαχθεί σε πηγαία, ανεπιτήδευτη, εξωστρεφής και αυθόρμητη αντιμετώπιση της ζωής μας. Με υψηλόβαθμη συναισθηματική αυθεντικότητα, πηγαία ειλικρίνεια και απόλυτη αμεσότητα.

Με άλλα λόγια το άτομο αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία. Η εμπιστοσύνη στην υπαρξιακή αυτάρκεια, αντικαθιστά την εξάρτηση από την εξωτερική στήριξη. Αυτή η αλλαγή συνοδεύεται από μία τάση αυτογνωσίας, ενώ χάνονται τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα μας που μας ακολουθούν. 

Τέτοια στοιχεία είναι:

· Η Δειλία

· Η Συστολή και η

· Αδυναμία.

Στη θέση τους αντικαθίστανται στοιχεία χαρακτήρα όπως, το να είμαι τολμηρός και κοινωνικά δραστήριος. Εδώ μπορούμε να φέρουμε ως παράδειγμα τον αλκοολικό.

Παράδειγμα: Ο αλκοολικός
Ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια και εξελικτική πάθηση, η οποία αφορά σε προβλήματα ελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ και σε αδυναμία διακοπής ακόμη και όταν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις. Το οινόπνευμα είναι το μέσο για να ρυθμίσει την ψυχοσωματική ισορροπία του. Ή αλλιώς να την κατευνάσει…

Μία βελτιωμένη αντίληψη του εαυτού του και η ικανότητα του να χειρίζεται το άγχος, αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση για να απαλλαγεί από την εξάρτηση του από το αλκοόλ. Αυτή η αντίληψη θα κάνει τον αλκοολικό να μειώσει τις εσωτερικές διαμάχες του, έτσι ώστε να αποδεχτεί τον εαυτό του.

Η θεραπεία του αλκοολικού είναι θεραπεία ισχυροποίησης της αδύναμης προσωπικότητας που οδηγεί στην εξάρτηση από το ποτήρι. Η αυτεπίγνωση, η αυτοπεποίθηση και η προσωπική αυτάρκεια, αποτελούν ολιστική προσέγγιση σε αυτό το περίπλοκο σφαιρικό πρόβλημα του αλκοολισμού.