Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν την πρώιμη έναρξη της ασθένειας του Αλτσχάιμερ και αρχίζουν να νιώθουν πως η μνήμη τους σιγά σιγά εξασθενεί. Στα προχωρημένα στάδια συχνά ο ασθενής δεν μπορεί να ανακαλέσει τα ονόματα και τα πρόσωπα των αγαπημένων του.
«Ξέρω τι θέλω να πω. Απλώς δεν μπορώ να βρω τις λέξεις».
Το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλεί αργή εξασθένηση στην μνήμη, την σκέψη και τις δεξιότητες συλλογισμού. Αυτή η κατάσταση είναι δυσβάσταχτη τόσο για το άτομο όσο και για τους αγαπημένους του.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επαναλαμβανόμενη σάρωση υπερήχων μπορεί να είναι μια μη-επεμβατική μέθοδος με δυνατότητα να θεραπεύσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ». – Gerhard Leinega και Jürgen Götz
Η νόσος του Αλτσχάιμερ:
-είναι η 6η αίτια θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
-αναπτύσσεται από κάποιον κάθε 66 δευτερόλεπτα
– 1 στους 3 πολίτες την έχει στη ζωή του.
-σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη μαζί.
-επηρεάζει περισσότερους από 5 εκατομμύρια Αμερικανούς, ένας αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει στα 16 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
-κοστίζει στο σύστημα υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδόν 259 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό το ποσοστό ίσως φτάσει τα 1.1 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2050.
Ένα γρήγορο ιστορικό
Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ ανακαλύφθηκε το 1906 από τον γιατρό Αλοΐσιο Άλτσχάιμερ σε μια από τις γυναίκες ασθενείς του, την Αουγκούστε Ντέτερ. Η κυρία Ντέτερ «βίωνε απώλεια μνήμης, παράνοια και ψυχολογικές αλλαγές».
Μετά τον θάνατο της σε ηλικία 66 χρόνων ο γιατρός Αλτσχάιμερ παρατήρησε την συρρίκνωση μέσα και γύρω από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της αυτοψίας.
Και τα συναισθηματικά και τα φυσιολογικά συμπτώματα όπως περιγράφονται από τον Αλτσχάιμερ προκαλούνται από τις πλάκες αμυλοειδούς και τα νευροϊνιδιακά πλέγματα.
Το αμυλοειδές είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλο το σώμα. Μια που για άγνωστους λόγους τροποποιεί και παράγει μια μορφή βήτα- αμυλοειδούς που είναι τοξική για τους νευρώνες του εγκεφάλου.
Τα νευροϊνιδιακά πλέγματα είναι μάζες ελαττωματικής πρωτεΐνης tau - ένα σταθεροποιητικό μόριο άφθονο μέσα στους νευρώνες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματός (ΚΝΣ). Η πρωτεΐνη tau, που είναι ελαττωματική, όπως και στην περίπτωση των ασθενών με Αλτσχάιμερ δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά ένα κρίσιμο στοιχείο των κυψελοειδών δομών μεταφοράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της μεταφοράς, όπως των θρεπτικών στοιχείων στον εγκέφαλο.
Μια ακτίνα ελπίδας
Από τη στιγμή που ο γιατρός Αλτσχάιμερ ανακάλυψε πρώτος την αρρώστια που φέρει το όνομα του το 1906, λίγες ανακαλύψεις έγιναν αργότερα. Όλες οι θεραπείες που απέκτησαν ευρεία χρήση έχουν έναν βαθμό επιτυχίας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κανένα φάρμακο ή θεραπεία ωστόσο δεν έχει επιτυχώς τροποποιήσει την καταστροφική εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.
Το 2015, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ανακάλυψαν μια νέα λύση για τον καθαρισμό του εγκεφάλου από τις νευροτοξικές αμυλοειδής πλάκες : την τεχνολογία των υπερήχων.
Η τεχνική, που λέγεται εστιασμένος θεραπευτικός υπέρηχος προβάλλει μη επεμβατικά πολύ γρήγορα ηχητικά κύματα στον εγκεφαλικό ιστό. Η διακύμανση των σημάτων τους επιτρέπει να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό που δρα ως στρώμα προστασίας ενάντια στα βακτήρια και στις τοξίνες.
Η διέγερση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού ενεργοποιεί τα κύτταρα για την απομάκρυνση των αποβλήτων που λέγονται μικρογλοιακά κύτταρα.
Στην έρευνα που εκδόθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, οι ερευνητές ανέφεραν την «πλήρη επαναφορά της λειτουργίας της μνήμης του 75% των ποντικιών όπου το δοκίμασαν με καμία καταστροφή στον γύρω εγκεφαλικό ιστό».
Για να ελέγξουν την γνωστική λειτουργία, οι επιστήμονες ανέπτυξαν τρεις μεθόδους : ένα λαβύρινθο, ένα αντικείμενο αναγνώρισης και ένα έργο αποφυγής. Σε όλα τα ποντίκια «αναγράφηκε βελτίωση στις επιδόσεις».
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από αυτή την καινοτομία για την θεραπεία του Αλτσχάιμερ χωρίς την χρήση φαρμακευτικής αγωγής», είπε ο Jürgen Götz, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Η λέξη ''ανακάλυψη'' συχνά χρησιμοποιείται λανθασμένα αλλά σε αυτή την περίπτωση νομίζω πως πραγματικά αλλάζει ριζικά η κατανόηση μας για το πως να θεραπεύσουμε αυτή την ασθένεια και προβλέπω ένα σπουδαίο μέλλον γι αυτή την προσέγγιση».
Εστιασμένος υπέρηχος: Σήμερα
Κάθε φορά που μια καινούργια μέθοδος θεραπείας ανακαλύπτεται, πρέπει να υφίσταται σε πολυάριθμες κλινικές δοκιμές. Αυτές είναι βασικές για τον καθορισμό όχι μόνο της εγκυρότητας της θεραπείας αλλά και για την ασφάλεια της.
Εκεί εστιάζει και η θεραπεία του εστιασμένου υπέρηχου σήμερα.
Κατά το Focused Ultrasound Foundation , η θεραπεία έχει σχεδιαστεί σε ένα «πρώιμο στάδιο, μη επεμβατικό και με θεραπευτική τεχνολογία με την πιθανότητα να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και να μειώσει το κόστος φροντίδας των ασθενών με Αλτσχάιμερ».
Ο εστιασμένος υπέρηχος είναι επίσης απίστευτα ακριβός επειδή επιτρέπει στους επαγγελματίες να στοχεύσουν στις επηρεασμένες περιοχές του εγκεφάλου χωρίς να καταστρέψουν τα υγιή μέρη του.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ο εστιασμένος υπέρηχος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες με φαρμακευτική αγωγή καθώς η θεραπεία επιτρέπει ένα προσωρινό άνοιγμα του αιματοεγκεφαλικού φράγματος. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική χορήγηση φαρμάκων σε πολλές περιπτώσεις.
Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Ιδρύματος για τον εστιασμένο υπέρηχο βγήκε στις 17 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου:
«Μια κλινική δοκιμή που επανειλημμένα ανοίγει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο Sunnybrook Health Sciences Centre στο Τορόντο του Καναδά.
Η δοκιμή σκοπεύει στην χρήση του εστιασμένου υπέρηχου και των μικροφυσαλίδων για να ανοίξει προσωρινά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στους ασθενείς με ήπιο έως μέτριο Αλτσχάιμερ. Αυτή η μελέτη θα εκτιμήσει την ασφάλεια, την σκοπιμότητα και την αντιστρεψιμότητα αυτού του ανοίγματος όπως και την αναπαραγωγιμότητα του στους ανθρώπους.
Τελική σκέψη - Μην ξεχνάτε το ωμέγα-3!
Το Αλτσχάιμερ είναι μια καταστρεπτική ασθένεια. Ενώ όλοι συνεχίζουμε να ελπίζουμε για μια αποτελεσματική, εναλλακτική θεραπεία, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση με λάδι ω-3 μπορεί βοηθήσει στο να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση.
Κατά την έρευνα που εκδόθηκε στο περιοδικό για την ασθένεια Αλτσχάιμερ, « Η νευροαπεικόνιση δείχνει αυξημένη ροή αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μνήμη και την μάθηση σε ανθρώπους με ανωτέρα επίπεδα ωμέγα 3. Επιπλέον τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν δείξει αντί-αμυλοειδής, αντί-tau και αντιφλεγμονώδεις δράσεις στον εγκέφαλο των ζώων».
Ο παγκόσμιος περίφημος νευροεπιστήμονας δρ. Daniel Amen λέει: «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική έρευνα επειδή δείχνει μια συσχέτιση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα λιπαρών οξέων ω-3 και στην μειωμένη ροή αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου σημαντικές για την μάθηση, την μνήμη, την κατάθλιψη και την άνοια».
Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 είναι το λιναρόσπορο, τα καρύδια, το λάχανο, το σπανάκι και ο σολομός. Ποιοτικά συμπληρώματα ωμέγα 3 είναι επίσης διαθέσιμα σε κάποιο τοπικό σας κατάστημα.
Πηγές:
HTTP://WWW.SCIENCEALERT.COM/NEW-ALZHEIMER-S-TREATMENT-FULLY-RESTORES-MEMORY-FUNCTION
HTTPS://EN.WIKIPEDIA.ORG/WIKI/MICROTUBULE
HTTPS://EN.WIKIPEDIA.ORG/WIKI/TAU_PROTEIN
HTTPS://ALZHEIMERSNEWSTODAY.COM/2017/10/12/POTENTIAL-ALZHEIMERS-TREATMENTS-MOVING-FORWARD-BREAKTHROUGHS-LIKELY-TWO-SCIENTISTS-SAY/
HTTPS://WWW.FUSFOUNDATION.ORG/DISEASES-AND-CONDITIONS/NEUROLOGICAL/ALZHEIMERS-DISEASE
HTTPS://WWW.J-ALZ.COM/CONTENT/CAN-OMEGA-3-HELP-PREVENT-ALZHEIMERS-DISEASE
HTTPS://WWW.POWEROFPOSITIVITY.COM/RESEARCHERS-REVEAL-ALZHEIMERS-TREATMENT-FULLY-RESTORES-MEMORY-FUNCTION/