Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Όσοι αποφεύγουν να ριψοκινδυνεύσουν και ν’ αναπτυχθούν, τους καταβροχθίζει η ζωή...!!!!

Όσοι αποφεύγουν να ριψοκινδυνεύσουν και ν’ αναπτυχθούν, τους καταβροχθίζει η ζωή

Απόσπασμα από το βιβλίο «Βάλσαμο για την Ψυχή» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Δυο σπόροι βρίσκονταν δίπλα δίπλα, μέσα στο γόνιμο ανοιξιάτικο έδαφος. Ο πρώτος σπόρος είπε: «Θέλω να βλαστήσω! Θέλω να βυθίσω τις ρίζες μου βαθιά μέσα στο χώμα που βρίσκεται από κάτω μου και να σπρώξω το βλαστό μου να διαπεράσει το στρώμα του χώματος που βρίσκεται από πάνω μου. 

Θέλω ν’ ανοίξω τα τρυφερά μου μπουμπούκια σαν λάβαρα, για ν’ αναγγείλω τον ερχομό της άνοιξης… Θέλω να νιώσω τη ζεστασιά του ήλιου στο πρόσωπο μου και την ευλογία της πρωινής δροσούλας στα πέταλα μου!» Και βλάστησε.

Ο δεύτερος σπόρος είπε: «Φοβάμαι. Αν βυθίσω τις ρίζες μου κάτω στο έδαφος, δεν ξέρω τι θα συναντήσουν μέσα στα σκοτάδια. Αν σπρώξω για να διαπεράσω το σκληρό έδαφος που βρίσκεται από πάνω μου, μπορεί να χαλάσω τους τρυφερούς βλαστούς μου… 

Κι αν ανοίξω τα μπουμπούκια μου κι έρθει το σαλιγκάρι και μου τα φάει; Κι αν ανθίσουν τα λουλούδια μου κι έρθει κανένα παιδάκι και με ξεριζώσει; Όχι, είναι προτιμότερο να περιμένω ώσπου να σιγουρευτώ». Και περίμενε.

Μια κοτούλα που σκάλιζε εδώ κι εκεί το χώμα, στις αρχές της άνοιξης ψάχνοντας για τροφή, βρήκε το σπόρο και τον κατάπιε.

Το δίδαγμα της ιστορίας

Όσοι αποφεύγουν να ριψοκινδυνεύσουν και ν’ αναπτυχθούν, τους καταβροχθίζει η ζωή.




Patty Hansen

7 γυναίκες φιλόσοφοι από την Αρχαία Ελλάδα που οφείλουμε να τις γνωρίζουμε...!!!!

Εάν εξαιρέσουμε την, σχετικά γνωστή, μεγάλη Ελληνίδα φιλόσοφο Υπατία ,δύσκολα οι πιο πολλοί θα μπορούσαμε να ονοματίσουμε κάποια άλλη.

Όμως υπήρχαν σημαντικές και πολυγραφότατες γυναίκες φιλόσοφοι, που συνέβαλαν τα μέγιστα στο θαύμα της αρχαίας Ελλάδας.

Μερικές από αυτές ήταν οι εξής :

Αρήτη της Κυρήνειας – 5ος αιώνας π.Χ.
Η Αρήτη ήταν σύγχρονη του Σωκράτη. Δίδασκε φιλοσοφία στη σχολή της Αττικής.

Ήτανε κόρη του Αριστίππου, του ιδρυτή της Κυρηναϊκής Σχολής της φιλοσοφίας.

Ακόµη και την εποχή του Βοκάκιου (1313-1375 µ.Χ.) χίλια χρόνια αργότερα µνηµονευόταν ως πολύτιµη πηγή γνώσεων, συγγραφέας 40 βιβλίων,και δασκάλα περισσοτέρων από 110 φιλοσόφων.

Ο γιος της Αρίστιππος επίσης φιλόσοφος, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ως διευθυντής της Κυρηναϊκής Σχολής.

Ονοµάστηκε «Μητροδίδακτος»,επειδή διδάχτηκε τη φιλοσοφία από τη µητέρα του,πράγµα σπάνιο για την εποχή εκείνη.

Διοτίμα από τη Μαντινεία – φιλόσοφος
Ο Πλάτωνας έγραψε ότι τιµήθηκε από τον Σωκράτη (469-399 π.Χ.) ως δασκάλα του.

Ο Πλάτωνας δίδαξε δύο γυναίκες στο σχολείο του:

τη Λασθένια και Αξιόθεα του Φύλου (350 π.Χ).

Υπήρξε επίσης ιέρεια στην Μαντινεία της Αρκαδίας. Σήµερα, κέντρα µελετών και ιδρύµατα φέρουν το όνοµά της.

Περικτιώνη – Φυσική φιλόσοφος
Υπήρξε µαθήτρια του Πυθαγόρα (569 – 475 π.Χ.)

και πιθανόν δίδασκε στη σχολή του. ∆ύο από τα έργα της που έχουν διασωθεί µέχρι σήµερα και αποδίδονται σ’ αυτήν είναι η «Σοφία» και «Αρµονία της Γυναίκας».

Θυµίστα – φυσική φιλόσοφος
Ήταν σύζυγος του Λέοντος, και επιστολογράφος του Επίκουρου (371 – 271 π.Χ.).

Ονοµαζόταν “η θηλυκή Σόλων” και ήταν γνωστή ως φιλόσοφος. (Ο Σόλων ήταν ο µεγάλος νοµοθέτης της Αρχαίας Αθήνας).

Ιππαρχία του Κυνικών – 360 – 280 π.Χ
Υπήρξε µέλος της µη δηµοφιλούς σχολής των κυνικών.

H Ιππαρχία παντρεύτηκε έναν άλλο κυνικό φιλόσοφο που λεγόταν Κράτης και επέλεξαν τον τρόπο ζωής των κυνικών.

Έτσι διάλεξε µια ζωή χωρίς ανέσεις,ιδιοκτησία και τεχνητούς συµβατικούς κανόνες, υµπεριλαµβανοµένου και του γάµου.

Οι κυνικοί πίστευαν ότι για να γίνουν πολίτες του σύµπαντος πρέπει να απορρίψουν την ισχύουσα κοινωνική και πολιτική τάξη πραγµάτων.

Λασθινία – Φυσική φιλόσοφος
Ο Πλάτωνας αναφέρει αρκετές γυναίκες οι οποίες ήτανε αναγνωρισµένες φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα.Η Λασθινία ήτανε µία από αυτές.

Θεανώ η Θουρία
Ήταν αρχαία Ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος.

Καταγόταν από τους Θούριους της Κάτω Ιταλίας και άκμασε περί τον 6ο αιώνα π.Χ..

Η Θεανώ ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου.

Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγός του κατά 30 χρόνια μεγαλύτερού της Πυθαγόρα.

Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου στη Σάμο.

Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο,σε συνεργασία με τα παιδιά της την Δαμώ, την Μύια,την Αριγνώτη τον Μνήσαρχοκαι τον Τηλαύγη που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων σχολών.




fumara

Δεν υπόσχεται η ζωή. Εμείς φανταζόμαστε...!!!!

«Είχα ένα χαμόγελο τεντωμένο σαν τόξο, λουλούδι δεν κρατούσα. Το να γράφω δεν ξέρω αν είναι αντίσταση στη φθορά.

Εγώ πιστεύω ότι έχουμε μια άλλη ζωή μέσα μας όπου εκεί γίνονται όλα τα παράνομα πράγματα που μας βοηθούν να ζήσουμε στα νόμιμα μέσα. Τα νόμιμα είναι απαράδεκτα, αυστηρά και ρητά.»

Από τη συλλογή « Το λίγο του κόσμου »

«Γράφω ποιήματα επειδή εξακολουθώ να μη ζω ωραία. Αν ζει κάποιος πάρα πολύ ωραία δεν διακόπτει αυτή την απόλαυση, να κάνει αυτό το βασανιστικό πράγμα, γιατί αυτή είναι μία βασανιστική ιστορία, δεν είναι ψυχαγωγία, δεν ψυχαγωγείται κανείς, άλλο αν νιώθει τέρψη ή μια φτερωτή ανακούφιση, άσχετα αν τον κυνηγάει αν είναι καλό ή δεν είναι, δεν τελειώνει ποτέ αυτή η αγωνία ώσπου να φτάσει εκεί έχει περάσει αρκετές μαύρες ώρες, αρκετές μαύρες νύχτες, σκέψεις»

«Διαδίδεται ότι μετά απ’ αυτή τη ζωή υπάρχει μια άλλη. Εγώ ούτε το πιστεύω αυτό, αλλά ούτε και με παρηγορεί. Γι’ αυτό λέω «δεν ξέρεις». Ξεκινάς να πας στην άλλη ζωή ή έρχεσαι από την άλλη κι αυτή είναι η καινούργια; Το πεπρωμένο είναι άγνωστο, αλλά και βέβαιο ταυτόχρονα. 

Κι αυτό το πιστεύω χωρίς να έχω καμία απόδειξη και κανένα επιχείρημα. Με εντυπωσιάζει όμως ότι όλα εφαρμόζονται σαν να είναι προμελετημένα. Και εφαρμόζονται με τόση ακρίβεια, που δεν μπορώ να το πω τυχαίο. Δεν μπορώ να πω «έτυχε». Το «έτυχε», βέβαια, το θεωρώ υπεύθυνο για πολλές δημιουργίες, του δίνω πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι στο προγραμματισμένο. Αλλά στην περίπτωσή μας, όπου υπάρχει ζωή υπάρχει και θάνατος. Αυτό δεν θα το αλλάξει ποτέ κανείς.»

Για τον θάνατο

«Τον τρέμω. Πραγματικά τον τρέμω. Γιατί ξέρω ότι τότε δεν θα συμβαίνει τίποτα απ’ αυτά που συμβαίνουν τώρα. Αυτός είναι ο παντοδύναμος τελικά και όχι άλλος τις. Σκέψου ότι από τη στιγμή που γεννιέσαι, είσαι ετοιμοθάνατος. 

Διότι περί αυτού πρόκειται. Αυτό εγώ δεν το συνήθισα και δεν το συγχώρησα. Και είμαι ακόμα πεινασμένη για ζωή. 

Ίσως και η κίνηση να γράφω ακόμα ποιήματα στα ογδόντα πέντε μου να είναι η έκφραση αυτής της απροθυμίας μου να πεθάνω, της αδυναμίας μου να φανταστώ τι μπορεί να υπάρξει όταν ένα σώμα νεκρωθεί. 

Διότι, κακά τα ψέματα, ποια ψυχή χωρίς σώμα; Χωρίς σώμα ποια ψυχή; Το σώμα είναι το επιχείρημα της ψυχής για να υπάρχει.»

«Ο πόθος μας μας υπόσχεται. Ο πόθος μας παριστάνει τη φωνή της ζωής. Η ίδια είναι αμέτοχη και ηθική. Και καθόλου ψεύτρα. Δεν υπόσχεται η ζωή. Εμείς φανταζόμαστε. Η ζωή απλώς υπάρχει και σε αφήνει να τη δεις όπως θέλεις. 

Γι’ αυτό και άλλοι άνθρωποι είναι πάρα πολύ ευτυχισμένοι όπως είναι διαμορφωμένος ο κόσμος κι άλλοι είναι απογοητευμένοι και δυστυχείς. Το θέμα είναι να αναλύσει κανείς και να αξιολογήσει αυτό που δεν μπορεί να μη συμβαίνει αλλιώς. 

Γι’ αυτό γράφουμε ποιήματα με την ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει ή θα το πούμε κάπως αλλιώς.»




Κική Δημουλά 

Η αλήθεια για το ποιοι πραγματικά είστε...!!!!

«Από κάποιο ορισμένο σημείο και πέρα, όλο το σύμπαν μετατρέπεται σε μια συνεχή διαδικασία μύησης» – Robert Anton Wilson

Είστε έτοιμοι να μάθετε την αλήθεια; Θέλετε να γνωρίσετε ποιοι πραγματικά είστε; 
Ποια είναι η βαθύτερη ύπαρξή σας; Τι σημαίνει να είστε ένα ον που αντιλαμβάνεται μια άπειρη πραγματικότητα χρησιμοποιώντας πεπερασμένες μεθόδους; Το πιθανότερο είναι ότι δεν είστε έτοιμοι, αφού η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν είναι. 

Σε περίπτωση όμως που ανήκετε στις εξαιρέσεις κι όπως είπε ο Terence McKenna «έχετε πάρει στα σοβαρά την ιδέα ότι η κατανόηση του σύμπαντος είναι δική σας ευθύνη, διότι η μόνη κατανόηση του σύμπαντος που θα σας χρησιμεύσει είναι η δική σας αντίληψη», τότε αυτό το άρθρο είναι για σας.

Φανταστείτε ότι είστε η αρχέγονη ενέργεια. Σκεφτείτε τον εαυτό σας να κινείται με την ταχύτητα του φωτός από το πρωταρχικό μοναδικό στάδιο της Μεγάλης Έκρηξης. 

Μπορείτε είτε να δημιουργείστε είτε να καταστρέφεστε, αλλά αλλάζετε συνεχώς μορφή. Γίνεστε έκρηξη γαλαξιών, έκρηξη αστεριών, έκρηξη πλανητών. 

Γίνεστε το πολύτιμο νερό και το οξυγόνο ή ακόμα και η διαδικασία της ίδιας της ζωής. Γίνεστε ζώντες οργανισμοί: φυτά, δέντρα, ζώα. Στη συνέχεια, μετατρέπεστε σε ένα ιδιόμορφο είδος ζώου που ονομάζεται άνθρωπος και το οποίο μπορεί να δώσει έννοιες στα πράγματα και στις διάφορες πτυχές του εαυτού του.

Αυτό μπορεί πραγματικά να διασπάσει την άπειρη δομή σας μέσα από μια διαδικασία δοκιμών και λαθών που σας υπενθυμίζουν τη διαδικασία της εξέλιξης. 

Στη συνέχεια μετατρέπεστε σε ένα μοναδικό ανθρώπινο ον, με μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά προσώπου. 

Γεννηθήκατε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και σας δίνουν ένα συγκεκριμένο όνομα. Μεγαλώνετε με μια συγκεκριμένη αντίληψη για το ποιοι είστε ή πιθανόν είστε και αυτή η ιδέα σας οδηγεί, αναπόφευκτα, στο να κάθεστε αυτή τη στιγμή και να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής είναι ο εξής: «Η ενέργεια δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί ούτε να καταστραφεί, μπορεί όμως να αλλάξει μορφή». Αυτό είναι επίσης γνωστό ως νόμος διατήρησης της ενέργειας. 

Αυτή είναι η αλήθεια για το ποιοί είστε. Είστε μια πτυχή της θερμοδυναμικής. Είστε η προσωποποίηση της ενέργειας που ενυπάρχει στο σύμπαν και που περπατά, μιλά, γελά και πηγαίνει στην τουαλέτα και που ήδη αλλάζει μορφή από την αρχή του χρόνου. Οτιδήποτε από το οποίο είστε κατασκευασμένοι κάποτε βρισκόταν στα πύρινα σωθικά ενός άστρου.

Η ενέργεια που ρέει μέσα στο σώμα σας αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς η ίδια που έτρεχε στην αρχή του σύμπαντος. Απλώς πέρασε μέσα από πολλές διαφορετικές μορφές για να έρθει τελικά να δώσει ζωή στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας με τη ζωντάνια που διαθέτει. 

Το πραγματικό βάθος της ύπαρξής σας είναι μια κβαντική μοναδικότητα που επιθυμεί, ποθεί και λαχταρά να παρατηρήσει τον εαυτό της στην πράξη και να αποκτήσει αυτογνωσία σε ολόκληρο το γαλαξιακό της μεγαλείο. 

Δεν είστε ένας κόκκος μέσα στο σύμπαν, είστε ολόκληρο το σύμπαν μέσα σε έναν κόκκο. Πράγματι, είστε το σύμπαν που προσπαθεί να πειστεί για την ύπαρξή του.

Όπως είπε ο Alan Watts «Οτιδήποτε κάνετε είναι ό,τι κάνει ολόκληρο το σύμπαν σε αυτό που αποκαλείτε εδώ και τώρα. Είστε αυτό που κάνει ολόκληρο το σύμπαν με τον ίδιο τρόπο που ένα κύμα κάνει ό,τι κάνουν όλοι οι ωκεανοί. 

Η πραγματική ύπαρξή σας δεν είναι μια μαριονέτα που η ζωή τη σέρνει όπου θέλει. Η πραγματική και βαθύτερη ύπαρξή σας είναι ολόκληρο το σύμπαν».

Είστε ενέργεια που δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί ούτε να καταστραφεί, αλλά μπορεί να αλλάζει μορφή. Αλλάζατε μορφή από την αρχή του σύμπαντος, όταν γίνατε άστρο κι όταν εξερράγη το άστρο σας κι έγινε η γη. 

Αλλάξατε μορφή πολλές φορές μέσα από τη διαδικασία της εξέλιξης: αλλάξατε όταν γεννηθήκατε και θα αλλάξετε όταν πεθάνετε. Η ζωή δεν είναι αυστηρά γραμμική, είναι έντονα μη γραμμική. Η ζωή έχει και θα έχει πάντα μια μη γραμμική διάσταση. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό. 

Υπάρχει μόνο η απόλαυση της απόλυτης μη γραμμικής ομορφιάς και κομψότητας της μορφής: της αγάπης. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να μισήσουμε τον κόσμο μέσα από τη χειραγώγηση της αυστηρής γραμμικότητας και της ιδέας του διαχωρισμού: του φόβου.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να μιλώ για τον τρόπο που η συνδυαστική κατανόηση της αρχής της αβεβαιότητας του Heisenberg, η εξίσωση Schrodinger, το θεώρημα της μη πληρότητας του Gödel, η κβαντική διεμπλοκή, το πείραμα τη διπλής σχισμής και της ερμηνείας των πολλών κόσμων του κβαντικού αινίγματος οδηγούν φυσιολογικά σε αυτό το συμπέρασμα. 

Όλα αυτά όμως είναι γραμμικές ανοησίες που μάταια προσπαθούν να προωθήσουν τη μη γραμμική σκέψη. Υπάρχει ακόμη και η υπόθεση του Βιοκεντρισμού που αποκαλύπτει το πώς η ζωή συνεχίζεται και μετά τον θάνατο.

Εκείνο που πραγματικά χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι το μόνο παράδοξο της πραγματικότητας είναι ότι εσείς αποτελείτε ένα παράδοξο που περπατά και μιλά. Η ίδια η πραγματικότητα περιλαμβάνει τη συνειδητότητά μας και αυτό δημιουργεί το παράδοξο. 

Ο χώρος και ο χρόνος είναι απλώς εργαλεία του νου μας τα οποία χρησιμοποιούμε για να σχηματίσουμε έννοιες. 

Εμείς είμαστε η αρχέγονη ενέργεια, η ίδια ενέργεια που υπάρχει ήδη από την αρχή του σύμπαντος και έχει περάσει από αρκετές μορφές μέχρι να γίνει εμείς (εσείς και εγώ) που αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν (που είναι ο εαυτός μας).

Στο τέλος της ημέρας, η φύση της πραγματικότητας προχωρά πέρα από τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης ή οποιασδήποτε άλλης θεωρίας. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι ανθρώπινες θεωρίες είναι εγγενώς πεπερασμένες και φορτωμένες με προκαταλήψεις (αρχή της πεπερασμένης προκατάληψης): βασίζονται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι το σύμπαν είναι κάτι που βρίσκεται «εκεί έξω» και όχι μέσα μας, γεγονός που μας γυρίζει πίσω στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι αποτελούμε μια πτυχή του σύμπαντος που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του.

Δεν είμαστε ανεξάρτητα, συνειδητά όντα που αντιλαμβάνονται το σύμπαν. Είμαστε αλληλοεξαρτώμενες πτυχές του σύμπαντος που συνειδητά αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Ο G. Spencer δήλωσε αινιγματικά: «Το σύμπαν πρέπει να επεκταθεί και να ξεφύγει από τα τηλεσκόπια μέσω των οποίων εμείς, που είμαστε το σύμπαν, προσπαθούμε να το συλλάβουμε» .

Ποιοι είμαστε λοιπόν; Είστε εγώ. Ποιος είμαι εγώ; Είμαι εσείς. Είμαστε ο Κόσμος. Είμαστε η ίδια η δομή και η δομή της ύπαρξης που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της. Αλλά, και εδώ είναι το πρόβλημα, έτσι είναι κι όλοι οι άλλοι. 

Δεν αποτελώ κάτι σημαντικό επειδή γνωρίζω ότι το σύμπαν είναι αυτό που είμαι κι εγώ. Αποτελώ κάτι σημαντικό επειδή το σύμπαν είναι αυτό που είμαι κι εγώ. Και ξαφνικά όλοι εμείς δεν είμαστε τελικά τόσο μικροί.




Άρθρο του Gary Z McGee

Σάλος για καρκίνο πνεύμονα: Ποια σημάδια στα μάτια που πρέπει να προσέξετε...!!!!

Ποια σημάδια στα μάτια που πρέπει να προσέξετε για τον καρκίνο του πνεύμονα.Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις σοβαρότερες μορφές καρκίνου και ταυτόχρονα δύσκολος στη διάγνωση, μέχρι να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος.

Τα συμπτώματα του καρκίνου στον πνεύμονα περιλαμβάνουν επίμονο βήχα, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Υπάρχει όμως η πιθανότητα κάποιος να έχει αναπτύξει όγκο στον πνεύμονα, αν παρατηρήσει μια χαρακτηριστική αλλαγή στα μάτια του.

Η μείωση της διαμέτρου της κόρης των ματιών ή η ανισοκορία ( οι κόρες των ματιών έχουν διαφορετικό μέγεθος ), μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου στον πνεύμονα, σύμφωνα με την Καναδική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πρόκειται για σύμπτωμα του συνδρόμου Horner όπως ονομάζεται επιστημονικά, το οποίο επηρεάζει τη μια πλευρά του προσώπου δημιουργώντας πτώση του βλεφάρου και μείωση της διαμέτρου της κόρης του ενός ματιού.

Το σύνδρομο Horner, γνωστό και ως σύνδρομο Horner-Bernard ή οφθαλμοσυμπαθητική πάρεση, είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων που προκαλούνται από την απόφραξη μιας νευρικής οδού από τον εγκέφαλο στο πρόσωπο και το μάτι στη μία πλευρά του σώματος.

Τα γενικά σημεία του συνδρόμου Horner περιλαμβάνουν:

– Μόνιμα μικρή κόρη

– Σημαντική διαφορά στο μέγεθος των κορών μεταξύ των δύο οφθαλμών

– Μικρό ή καθυστερημένο άνοιγμα (διαστολή) της προσβεβλημένης κόρης σε αχνό φως

– Πτώση του βλέφαρου (βλεφαρόπτωση)

– Ελάχιστη ή ανύπαρκτη εφίδρωση (ανύδρωσις) σε ολόκληρη την πλευρά του προσώπου ή σε μια απομονωμένη περιοχή δέρματος στην πληγείσα πλευρά του σώματος.

Το σύνδρομο Horner μπορεί να οφείλεται επίσης σε ανεύρυσμα, εγκεφαλικό ή τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή επικοινωνίας των νευρικών ινών μεταξύ ματιού και εγκεφάλου.

Η μείωση της διαμέτρου της κόρης των ματιών ή η ανισοκορία (οι κόρες των ματιών έχουν διαφορετικό μέγεθος ), μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου στον πνεύμονα, σύμφωνα με την Καναδική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πρόκειται για σύμπτωμα του συνδρόμου Horner όπως ονομάζεται επιστημονικά, το οποίο επηρεάζει τη μια πλευρά του προσώπου δημιουργώντας πτώση του βλεφάρου και μείωση της διαμέτρου της κόρης του ενός ματιού.

Το σύνδρομο Horner, γνωστό και ως σύνδρομο Horner-Bernard ή οφθαλμοσυμπαθητική πάρεση, είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων που προκαλούνται από την απόφραξη μιας νευρικής οδού από τον εγκέφαλο στο πρόσωπο και το μάτι στη μία πλευρά του σώματος.

Το σύνδρομο Horner μπορεί να οφείλεται επίσης σε ανεύρυσμα, εγκεφαλικό ή τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή επικοινωνίας των νευρικών ινών μεταξύ ματιού και εγκεφάλου. 




Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Σε αγαπώ παιδί μου... Ένα συγκλονιστικό κείμενο για τους ηλικιωμένους γονείς μας...!!!!

Οι γονείς για όλους μας είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας. Γιατί μας έφεραν στη ζωή και με υπομονή κι αγάπη μας έμαθαν τη ζωή. 

Όταν όμως τα χρόνια περάσουν και κάποτε η ηλικία βαρύνει στους ώμους τους, είναι φορές που αντιμετωπίζονται ως βάρος από τα παιδιά τους.Τα παρακάτω λόγια ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσουν ακόμη περισσότερο όσους έχουν ηλικιωμένους γονείς …χρειάζεται υπομονή. 

Εάν μια μέρα με δεις “γέρο”, εάν λερώνομαι όταν τρώω και δεν μπορώ να ντυθώ, έχε υπομονή. 

Θυμήσου πόσο καιρό μου πήρε για να σου τα μάθω… αυτά όταν εσύ ήσουν μικρός. 

Εάν όταν μιλάω μαζί σου επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα, μην με διακόπτεις, άκουσε με. 

Όταν ήσουν μικρός κάθε μέρα σου διάβαζα το ίδιο παραμύθι μέχρι να σε πάρει ο ύπνος. 

Όταν δεν θέλω να πλυθώ μην με μαλώνεις και μην με κάνεις να αισθάνομαι ντροπή… 

Θυμήσου όταν έτρεχα από πίσω σου και έβρισκες δικαιολογίες όταν δεν ήθελες να πλυθείς. 

Όταν βλέπεις την άγνοιά μου στις νέες τεχνολογίες, δώσε μου χρόνο και μη με κοιτάς ειρωνικά...., 

εγώ είχα όλη την υπομονή να σου μάθω το αλφάβητο. 

Όταν κάποιες φόρες δεν μπορώ να θυμηθώ ή χάνω τον συνειρμό των λέξεων, 

δώσε μου χρόνο για να θυμηθώ και εάν δεν τα καταφέρνω μην θυμώνεις… 

Το πιο σπουδαίο πράγμα δεν είναι εκείνο που λέω αλλά η ανάγκη που έχω να είμαι μαζί σου και κοντά σου και να με ακούς. 

Όταν τα πόδια μου είναι κουρασμένα και δεν μου επιτρέπουν να βαδίσω μην μου συμπεριφέρεσαι σαν να ήμουν ένα “βάρος”, 

έλα κοντά μου με τα δυνατά σου μπράτσα, όπως έκανα εγώ όταν ήσουν μικρός και έκανες τα πρώτα σου βήματα. 

Όταν λέω πως θα ήθελα να “πεθάνω”… μη θυμώνεις, μια μέρα θα καταλάβεις τι είναι αυτό που με σπρώχνει να το πω. 

Προσπάθησε να καταλάβεις πως στην ηλικία μου δεν ζεις, επιβιώνεις. 

Μια μέρα θα ανακαλύψεις ότι παρόλα τα λάθη μου πάντοτε ήθελα το καλύτερο για σένα, για να σου ανοίξω τον δρόμο. 

Βοήθησέ με να περπατήσω, βοήθησέ με να τελειώσω τις ημέρες μου με αγάπη και υπομονή. 

Σε αγαπώ παιδί μου…» 




Πώς οι γονείς κάνουν τα παιδιά τους αγενή...!!!!

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι κάποια χαρακτηριστικά είναι εγγενή, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε σ’ αυτήν την κατηγορία την αγένεια. Κανείς άνθρωπος δεν γεννιέται με τη διάθεση να είναι προσβλητικός κι αντιπαθής, επομένως κανένα παιδί που χαρακτηρίζεται απ’ τον κοινωνικό του περίγυρο ή/και τους δικούς του «αγενές» δεν το έχει επιλέξει. 

Μπορεί να παπαγαλίζει τη συμπεριφορά που βλέπει, να φωνάζει έτσι άρρητα «προσέξτε με» ή να ενθαρρύνεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απ’ το περιβάλλον του να συμπεριφέρεται χοντροκομμένα.

Καλώς ή κακώς το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη συμπεριφορά ενός παιδιού βαραίνει τους ώμους των γονιών του κι όπως περήφανα επισημαίνουμε τα σπουδαία του προτερήματα, καταφανώς κληρονομημένα από εμάς, έτσι πρέπει και να ‘χουμε αυτιά και μάτια ανοιχτά για τα ελαττώματα που εμείς δημιουργήσαμε – κι εμείς θα εξαλείψουμε. 

Πώς, λοιπόν, οι γονείς κάνουν τα παιδιά τους αγενή;

Σύνδρομο Διάδοχου Θρόνου…
Καμιά φορά, για διάφορους λόγους που δεν εξετάζονται εδώ (και τώρα), οι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι το κέντρο του σύμπαντος, παραμερίζοντας τόσο τις προσωπικές τους ανάγκες όσο και τα δικαιώματα του καημένου του (άσχετου με τα παιδιά τους) κοσμάκη. 

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η αγάπη πρέπει να ‘χει χαλινάρι και η φροντίδα όριο, ωστόσο ένα παιδί που μαθαίνει ότι τα «θέλω» του είναι διαταγή για τους γονείς, πιθανότατα θα θεωρήσει δεδομένο ότι το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε άλλο γνωρίσει.

…Και το ανάποδό του
Ωστόσο, ακόμα πιο πιθανό απ’ το να είναι το παιδί αγενές επειδή είναι «κακομαθημένο» είναι το ακριβώς αντίθετό του: να εκφράζει, δηλαδή, την ανάγκη του για προσοχή, φροντίδα κι αγάπη μέσα από συμπεριφορά «απρεπή». Η ελλειμματική φροντίδα ή η κάπως τσιγγούνικη αγάπη μπορεί να οδηγήσουν εύκολα ένα παιδί σε συναισθηματική κατάσταση θυμού.

Ακόμα κι αν το τοποθετήσουμε σε συνθήκες ενηλίκων, τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ :  

ένας άνθρωπος που πεινάει για αγάπη επειδή τη στερήθηκε είναι, συχνά, ένας άνθρωπος αψύς. Για πολλούς ανθρώπους συναισθηματικά διψασμένους, η «άσχημη» συμπεριφορά είναι ο ευκολότερος τρόπος να εκφράσουν το έλλειμμά τους. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να μετουσιώσει το θυμό και τον καημό του σε αγένεια.

«Χαχα, Γιωργάκη κάνε πώς μουτζώνουμε!»
Ίσως έχετε ήδη συναναστραφεί με τέτοιους γονείς: είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούν φοβερά χαριτωμένο να βλέπουν το ροδαλό τους τρίχρονο να ξεστομίζει βρισιές και, αντί να αγνοήσουν/ να κατακρίνουν/ να διαχειριστούν αυτήν του τη συμπεριφορά, γελούν ευχαριστημένοι. 

Κι όπως είναι φυσικό, ένα παιδί που νιώθει ότι χειροκροτείται από το κοινό του επιδεικνύοντας μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, θα την επανάλαβει για να ξαναχειροκροτηθεί. 

Καθ΄ ομοίωση
Υπάρχει, άραγε, σιγουρότερος τρόπος να γίνει ένα παιδί αγενές απ’ το να έχει αγενείς γονείς; Η μίμηση είναι ένα απ’ τα βασικότερα χαρακτηριστικά της παιδικής συμπεριφοράς κι ανάπτυξης. Αν θες να κάνει ή να μην κάνει κάτι το παιδί σου, κάν’το ή μην το κάνεις -νόμος.

Εάν, λοιπόν, είσαι το είδος του ανθρώπου που βρίζει στα φανάρια τους οδηγούς επειδή άργησαν δύο νανοσεκόντ να ξεκινήσουν, που μιλάει με αγένεια στους σερβιτόρους και τους υπαλλήλους των μαγαζιών, που πετάει το σκουπίδι του όπου βρει, που διακόπτει, φωνάζει, αρνείται να ακούσει άλλη άποψη, διαολοστέλνει τους διαφωνούντες και θεωρεί ότι κάθε μέρος είναι τσιφλίκι του, τότε πώς, από πού, γιατί να γίνει το παιδί σου άνθρωπος γλυκομίλητος κι ευγενικός; 




Κβαντική φυσική : το πείραμα της διπλής σχισμής...!!!!

Ο Δανός φυσικός Niels Bohr αναφέρει πως ό,τι ονομάζουμε πραγματικό αποτελείται από πράγματα που δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά.

Το πείραμα της διπλής σχισμής είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου που είναι αλληλένδετα η συνειδητότητα και ο φυσικός υλικός μας κόσμος. Μια πιθανή αποκάλυψη αυτού του πειράματος είναι ότι «ο παρατηρητής δημιουργεί την πραγματικότητα». 

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε κατόπιν ομότιμης αξιολόγησης στο περιοδικό «Physics Essays” εξηγείται ο τρόπος που αυτό το πείραμα χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη διερεύνηση του ρόλου της συνειδητότητας στη διαμόρφωση της φυσικής πραγματικότητας.

Σε αυτό το πείραμα, χρησιμοποιήθηκε ένα οπτικό σύστημα διπλής σχισμής για να ελεγχθεί ο πιθανός ρόλος της συνειδητότητας στην κατάρρευση της κβαντικής κυματοσυνάρτησης. 

Στο πείραμα, τα σωματίδια αναγκάζονται ν περάσουν μέσα από μια διάταξη με δύο λεπτές παράλληλες σχισμές που είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη. 

Διαπιστώθηκε ότι όταν ο παρατηρητής προσπαθούσε να δει από ποια σχισμή περνούσαν τα σωματίδια, η συμπεριφορά τους αλλοιωνόταν ενώ αυτό δεν συνέβαινε όταν δεν τα παρατηρούσε. 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι παράγοντες που συνδέονται με τη συνειδητότητα σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την αλλοίωση της συμπεριφοράς των σωματιδίων στη διπλή σχισμή.

Η παρατήρηση όχι μόνο διαταράσσει αυτό που πρόκειται να μετρηθεί, το προκαλεί κιόλας. Εμείς οι ίδιοι δηλαδή υποχρεώνουμε το ηλεκτρόνιο να πάρει μια συγκεκριμένη θέση. Συνεπώς εμείς οι ίδιοι παράγουμε τα αποτελέσματα της μέτρησης.

Το βασικό συμπέρασμα της νέας φυσικής αναγνωρίζει επίσης ότι ο παρατηρητής είναι εκείνος που δημιουργεί την πραγματικότητα. Ως παρατηρητές, όλοι μας έχουμε εμπλακεί προσωπικά στη δημιουργία της δικής μας πραγματικότητας. 

Οι φυσικοί αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι το σύμπαν είναι μια «ψυχική» κατασκευή. Ο πρωτοπόρος Βρετανός φυσικός Sir James Jeans έγραψε ότι το ποτάμι της γνώσης οδεύει προς μια μη μηχανική πραγματικότητα. 

Το σύμπαν αρχίζει να φαίνεται περισσότερο σαν μια τεράστια σκέψη παρά σαν μια τεράστια μηχανή. Η σκέψη δεν φαίνεται πλέον ως μια τυχαία εισβολή στη σφαίρα της ύλης αλλά θα πρέπει μάλλον να την αναγνωρίσουμε ως δημιουργό και κυβερνήτη του βασιλείου της ύλης. 

Ας ξεχάσουμε λοιπόν παλαιότερες θεωρίες και ας αποδεχτούμε το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα. Το σύμπαν είναι άυλο, ψυχικό και πνευματικό.

Το ψυχικό σύμπαν
R.C. Henry 




To συγκινητικό βίντεο που διδάσκει στα παιδιά την ενσυναίσθηση...!!!!

Τα παιδιά παίζουν σε μια παιδική χαρά. Τρέχουν, σκαρφαλώνουν, γελάνε, είναι ξέγνοιαστα και χαρούμενα…

Έξω από την παιδική χαρά βρίσκεται ο Ίαν, ένα παιδάκι σε αναπηρικό καρότσι. Δεν μπορεί να σηκωθεί. Δεν μπορεί να παίξει μαζί τους… Και καθώς φαντάζεται πώς θα μπορούσε να μπει στην παρέα τους, σκέφτεται ότι δεν θα τον δεχτούν, ότι θα τον κοροϊδεύουν λόγω της διαφορετικότητάς του…

Ποιος είναι ο Ιαν;

Είναι ένα αγοράκι σε αναπηρικό καροτσάκι που δεν μπορεί να κουνήσει ούτε τα πόδια του αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσει καλά τα χέρια του. Περνάει κάθε απόγευμα από την παιδική χαρά μαζί με τη μαμά του και κοιτάει με θλίψη τα άλλα παιδάκια. Θέλει να παίξει αλλά δεν μπορεί… 

Δεν μπορεί να σηκωθεί από το αμαξίδιο, δεν μπορεί να μπει στην παιδική χαρά, υπάρχει ένα συρματόπλεγμα που το χωρίζει με τα υπόλοιπα «φυσιολογικά» παιδάκια που έχουν και τα δυο τους χέρια και τα δυο τους πόδια!

Θα καταφέρει να γίνει αποδεκτός τελικά από τα άλλα παιδάκια; Θα καταφέρει να παίξει μαζί τους;

Δείτε το συγκλονιστικό animation και θα συγκινηθείτε κι εσείς!

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Η ανοχή σημαίνει αγάπη ;

Το «ως εδώ» ρυθμίζεται σχεδόν πάντα από τον χρόνο που ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση, τις συνθήκες που μας έχουν φτάσει εκεί, και το ποσοστό που έχουμε δώσει μέχρι να βρούμε μια λύση

Στην ιστορία των διαπροσωπικών σχέσεων τα βασικά συστατικά που θα συναντήσουμε έχουν να κάνουν με μια σειρά από αμοιβαία επικοινωνιακά υλικά που θα βελτιώσουν ή θα καταστρέψουν το επίπεδο της σχέσης. 

Η αγάπη, η εμπιστοσύνη, το θάρρος, η επίγνωση, η παραδοχή είναι μερικά από αυτά. Το υλικό όμως που στέλνει διφορούμενα μηνύματα ονομάζεται ανοχή και συχνά το μπερδεύουμε με την αντοχή και ακόμα πιο συχνά με την υποταγή.

Η ανοχή ή ανεκτικότητα σχετίζεται με τον καθορισμό ενός ορίου προς τα πάνω ή προς τα κάτω το οποίο μας δίνει ένα αποτέλεσμα. Η ανοχή βέβαια είναι γενικώς μια στάση που όπως κάθε στάση εμπεριέχει συναισθήματα, σκέψεις και πεποιθήσεις. 

Είναι μια συμπεριφορά που γενικώς βαραίνει την σχέση γιατί δεν της δίνει ελεύθερο βήμα. Π.χ πολύ συχνά λέμε «δεν πάει άλλο, τέρμα ως εδώ» όπου το «εδώ» είναι η λεπτή διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το όριο της υπομονής και της αντοχής μας για μία κατάσταση που μας δυσαρεστεί ή μας υποβαθμίζει.

Το «ως εδώ» ρυθμίζεται σχεδόν πάντα από τον χρόνο που ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση, τις συνθήκες που μας έχουν φτάσει εκεί, και το ποσοστό που έχουμε δώσει μέχρι να βρούμε μια λύση. 

Π.χ έχουμε συζητήσει, επιχειρηματολογήσει και εκφράσει στον σύντροφο μας ότι θα θέλαμε να μας ειδοποιεί όταν έχει σκοπό ν αργήσει. Όταν το αίτημα μας αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εισακούεται, τότε σε μια δεδομένη στιγμή η ανοχή μας σταματάει απότομα και η έκρηξη γίνεται αυτόματα.

Γιατί οι άνθρωποι ανέχονται μία συμπεριφορά που τους ενοχλεί;

Οι άνθρωποι ανέχονται μια συμπεριφορά που τους ενοχλεί γιατί φοβούνται αρχικά την ρήξη και μετά την απόρριψη. Η ρήξη, ο καυγάς, η φασαρία και η ένταση είναι από τα στοιχεία που συναισθηματικά αποφεύγουν οι άνθρωποι. Πολλές φορές δε προτιμούν την σιωπή η οποία μπορεί να μην κάνει θόρυβο αλλά ποτέ δεν βρίσκει μία λύση. 

Ο άνθρωπος που ανέχεται τα πάντα για να μην καυγαδίσει έχει το προφίλ του καλού παιδιού που χρόνια σιωπά για να μπορεί να γίνεται αρεστό. Η υπομονή και η αντοχή του αυξάνεται στον χρόνο όμως όταν πατήσει την διαχωριστική γραμμή που τον χωρίζει εκρήγνυται σαν το ηφαίστειο.

Η απόρριψη πάλι είναι ο μεγάλος φόβος των ανθρώπων που δεν εκφράζουν το συναίσθημα τους αλλά προσαρμόζονται στα συναισθήματα και στα θέλω των άλλων για να γίνονται αρεστοί. 

Έτσι δεν ομολογούν ποτέ την πραγματική τους άποψη για ένα θέμα και προσαρμόζονται σαν χαμαιλέοντες σε οποιαδήποτε κατάσταση. Έχουν μεγάλη ανοχή στα θέλω των άλλων και ακολουθούν πολύ τα πρέπει.

Μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που προτιμούν τον δρόμο της ανοχής είναι αυτοί που εξαρτούνται από τους άλλους και τρέμουν στην ιδέα ότι θα τους χάσουν. Εκεί θα γνωρίσουμε ανθρώπους που σιωπούν όταν τους προσβάλλουν, τους αγνοούν και δεν τους υπολογίζουν. 

Ανθρώπους που θεωρούν αγάπη την αδυναμία τους και μπερδεύουν την έννοια αυτή με τον συμβιβασμό και την υποταγή. Συχνά μάλιστα λένε «μου κάνει πολλά όμως εγώ τον/την ανέχομαι γιατί τον αγαπώ». 

Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και πάντα στηρίζουν την ευτυχία τους στους άλλους αφού δεν καταφέρουν να νοιώθουν χαρούμενοι από την ίδια τους την ζωή.

Απαραίτητο είναι να τονίσουμε ότι πολλές φορές η ανοχή αν δεν ξεπερνάει το όριο είναι αναγκαία στο να βοηθήσει δυο ανθρώπους να λειτουργήσουν στην καθημερινότητα τους, ν αποδεχθούν ο ένας τον άλλον, να προσπερνούν τις αντιθέσεις τους και να δίνουν το απαραίτητο χώρο στην σχέση τους. 

Η συνθήκη αυτή μπορεί ν αλλάξει μόνο όταν όπως είπαμε κρύβεται πίσω από αυτήν ένας συγκεκριμένος σκοπός.

Όπως καταλαβαίνεται η ανοχή δεν είναι τις περισσότερες φορές ο σωστός τρόπος να λύνουμε τα προβλήματα μας αφού μας κρατάει δέσμιους σε συμπεριφορές και καταστάσεις που ενίοτε μας έχουν ταλαιπωρήσει. 

Το να ανεχόμαστε μια συμπεριφορά που μας είναι δυσάρεστη, ενοχλητική, και παρεμβατική μας προκαλεί μια εσωτερική σύγκρουση και μία αναστάτωση στον ψυχισμό μας. Πολύ βοηθητικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι συμπεριφορές που μας προκαλούν πόνο συνήθως επαναλαμβάνονται και διαιωνίζονται όσο παραμένουμε σιωπηλοί και υποχωρητικοί σ αυτές.

Η παθητική υπομονή, η έλλειψη θάρρους και αυτοεκτίμησης τροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο που θα εξακολουθεί να υπάρχει όσο εμείς δεν βάζουμε όρια και δεν διεκδικούμε μια ενεργητική στάση ζωής που θα ενισχύσει την προσωπική μας εξέλιξη. 

Είναι σημαντικό λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι η αγάπη δεν είναι ζητιανιά και για να ανταποκριθεί χρειάζεται ελεύθερη βούληση και προσφορά! 




Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Προειδοποιητικά σημάδια από το Σύμπαν...!!!!

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα απλά συμβαίνουν σε αυτούς, αλλά καθώς συνδεόμαστε πιο στενά με τη διαίσθησή μας, μας γίνεται ορατό ότι οτιδήποτε μας συμβαίνει είναι δημιούργημά μας. 

Ίσως να μην έχουμε πλήρη γνώση του τι δημιουργούμε κάθε στιγμή, αλλά ευτυχώς το σύμπαν μας παρέχει πολλά σημάδια ώστε να γνωρίζουμε πότε είμαστε στον σωστό δρόμο και (το πιο σημαντικό) πότε είμαστε στον λάθος δρόμο. 

Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στα προειδοποιητικά σημάδια από το Σύμπαν. 

Γενικά, τα προειδοποιητικά σημάδια από το σύμπαν έρχονται με τη μορφή ανεπιθύμητων καταστάσεων και γεγονότων. Αυτά τα σημάδια είναι μια ένδειξη ότι η ενέργειά σας κατευθύνεται (ή κολλάει) προς μία χαμηλή δονητική συχνότητα. Οι σκέψεις σας, τα αισθήματά σας και οι πράξεις σας εστιάζονται αρνητικά και αυτό δημιουργεί ανεπιθύμητες καταστάσεις. 

Αντίθετα, όταν οι σκέψεις σας, τα αισθήματά σας και οι πράξεις σας κινούνται προς μια υψηλή δονητική συχνότητα, η ζωή θα ευθυγραμμιστεί τέλεια. Θα έχετε εξαιρετικό συγχρονισμό και καλή τύχη όλη την ημέρα. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να ανεβάσετε τη δόνησή σας με το να επιλέγετε συνειδητά τις θετικές σκέψεις. 

Παρόλο που έχουμε την ικανότητα να αντηχούμε σε μία υψηλή δονητική συχνότητα, είναι δύσκολο για εμάς να μένουμε ανυψωμένοι όλη την ώρα. 

Αυτό γίνεται επειδή οι ψυχές μας είναι κολλημένες εδώ στην Γη σε μια υλική διάσταση που είναι πολύ πιο πυκνή και αργή από τις υψηλότερες αιθερικές διαστάσεις. 

Η απλή σύσταση του πλανήτη μας και των σωμάτων μας αποτελείται από πολύ χαμηλότερη δονητική ενέργεια από αυτή των ψυχών μας. 

Ως αποτέλεσμα, πιθανόν να ανεβαίνουμε κόντρα σε ανεπιθύμητες περιστάσεις περιστασιακά, αλλά αυτό είναι εντάξει. 

Όσο δίνουμε βάση σε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια ( χωρίς να επιτρέπουμε στο Εγώ μας να έχει εμμονή με αυτά) μπορούμε να επιστρέψουμε στο σωστό μονοπάτι γρήγορα. 

Όσο βιώνετε τη μέρα σας, είναι καλή ιδέα να προσέξετε τα προειδοποιητικά σημάδια από το Σύμπαν. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα σημαδιών που πρέπει να προσέχετε: 

1. Χτυπάτε το δάκτυλο του ποδιού σας 

2. Κολλάτε στην κίνηση 

3. Δέχεστε βρώμικα βλέμματα ή χλευαστικές παρατηρήσεις από άλλους 

4. Τραυματίζεστε 

5. Απρόσμενα έξοδα ή λογαριασμοί στο ταχυδρομείο 

6. Αμήχανα αισθήματα από το ένστικτό σας 

7. Διαφωνίες με τους αγαπημένους σας 

8. Αρρωσταίνετε 

9. Πονοκέφαλοι 

10. Χάνονται ή χαλάνε τα υπάρχοντά σας 

11. Δυσάρεστες μυρωδιές, ήχοι ή γεύσεις 

Κάθε ένα από αυτά τα σημάδια είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και να ρυθμίσετε την συχνότητά σας. Όταν συναντάτε ένα από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, παρακαλώ να σταματήσετε! 

Μην συνεχίσετε να δουλεύετε με αυτή την εργασία που έχετε αναλάβει, να έχετε αυτή τη συζήτηση ή να έχετε μανία με εκείνη τη σκέψη που είχατε μόλις, επειδή δεν σας πάει εκεί που θέλατε να είστε. 

Αντιθέτως, πάρτε μια βαθιά ανάσα, απομακρυνθείτε από την κατάσταση ή ακόμα δώστε στον εαυτό σας ένα λεπτό για να διαλογιστείτε αν μπορείτε. 

Αν συλλάβετε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια γρήγορα και ανταποκριθείτε αμέσως, η απλή πράξη της ευθυγράμμισης του εαυτού σας θα σταματήσει την αρνητική δυναμική της στιγμής. 

Μια τελευταία συμβουλή είναι να προσπαθήσετε να μην σας πιάσει μανία με κάποιο προειδοποιητικό σημάδι. Το να μιλάτε για αυτό, να το σκέφτεστε και να το αναπαράγετε στο μυαλό σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μειώσετε τη δονητική σας συχνότητα. 

Να το εκλαμβάνετε έτσι όπως ακριβώς είναι, ένα απλό σημάδι και να προχωράτε παρακάτω. Να προσέχετε τη δόνησή σας. Να δίνετε μόνο προσοχή στις σκέψεις, στα συναισθήματα και τις πράξεις που αντηχούν στην φυσική συχνότητα της ψυχής σας. 




ByMr T
Μετάφραση: awakengr.com

Γιατί δεν θεραπεύομαι ;

Το μυστικό συστατικό της επιτυχημένης θεραπείας 
Και τι δεν έχουμε δοκιμάσει για να ξεπεράσουμε κάποια ασθένεια, είτε ψυχική είτε σωματική. Φάρμακα ή/και βότανα για την γρίπη, ηρεμιστικά ή/και ψυχοθεραπείες για το άγχος και την κατάθλιψη, χημειοθεραπείες ή/και εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο και και και… 

Σκέφτεσαι: «Τι άλλο να κάνω; Τι άλλο να δοκιμάσω; Βαρέθηκα, κουράστηκα..». Μήπως όμως κάτι σου διέφυγε; Ένα πράγμα δεν δοκίμασες μόνο.. Και ποιο είναι αυτό;.. 

Η πίστη. 

ΠΙΣΤΕΨΕ! 
Στον εαυτό σου όμως.. Θέλεις στον Θεό; Στον Αλλάχ; Στον Βούδα; Πίστεψε και εκεί.. Όχι φανατικά, όχι δογματικά.. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβεις πως ο κάθε Θεός και Αλλάχ και Βούδας βρίσκεται μέσα σου, Εσύ θα ιάσεις τον εαυτό σου. Ακούγεται πολύ κλισέ και μπορεί να μην είναι πρακτικό για εσένα, αλλά αν το καλοσκεφτείς είναι.. 

Θέλει καθημερινές πρακτικές για να πετύχει.. Και πίστεψέ με όταν σου λέω, πως δεν υπάρχει πιο στενάχωρο θέαμα (ειδικά για έναν θεραπευτή) από ένα άτομο το οποίο έχει χάσει την πίστη του στο οτιδήποτε και στον οποιοδήποτε. Εκεί έρχεται η ασθένεια να τον «αποτελειώσει», ή ακόμα καλύτερα να τον επιβεβαιώσει.. 

Γιατί... Και αυτός τελικά πίστεψε πως δεν υπάρχει τίποτα άξιο στο οποίο να πιστέψει και άρα δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του, και κάπως έτσι ασθένησε.. 

Πόσες φορές έχουμε ακούσει για ανθρώπους που «ξαφνικά» ή «τυχαία» θεραπεύτηκαν ακόμα και από καρκίνο, όταν όλοι οι γιατροί δεν έδιναν καμιά ελπίδα; Τι το διαφορετικό είχαν αυτοί οι άνθρωποι από εσένα; 

Μήπως δεν γεννήθηκαν, μήπως ήταν σούπερ-ήρωες; Όχι.. Ένα πράγμα κάνανε μόνο διαφορετικό από εσένα.. Πίστεψαν στον εαυτό τους! Πίστεψαν πως όπως αυτοί επέλεξαν να έχουν καρκίνο έτσι και οι ίδιοι θα επιλέξουν να τον αφήσουν πίσω.. Γιατί; Γιατί μπορείς! Γιατί μπορώ, γιατί όλοι μπορούμε.. 

Συνεπώς.. Δοκίμασε το! Και ας μην πιάσει.. Τι έχεις να χάσεις; Τίποτα, μόνο να κερδίσεις.. Δωρεάν είναι, όπως και όλα τα σημαντικά στην ζωή.. Όποτε παίξε με αυτό! 

Ξύπνα το πρωί και πριν κάνεις οτιδήποτε κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη και πες : «Σήμερα πιστεύω πως θα είναι μια υπέροχη μέρα, πιστεύω πως είμαι μοναδικός/η και ΜΟΝΟ υπέροχα και μοναδικά πράγματα θα μου συμβούν! 

Είμαι υγιής ψυχικά και σωματικά γιατί αυτό επιλέγω» Και θα πιάσει.. Ξέρεις γιατί; Γιατί θα το πιστέψεις.. Γιατί θαύματα γίνονται.. 

Αλλά πως περιμένεις να γίνει το θαύμα αν δεν πιστεύεις σε αυτό;… 




Εδιάρογλου Χριστίνα, Μουσικοθεραπεύτρια 
FB @ Μουσικοθεραπεία – Χριστίνα Εδιάρογλου
Εικόνα: Rebecca Wilson 

Όταν το στόμα δεν μιλά – Το μήνυμα της ασθένειας...!!!!

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά εκδηλώνεται στο σώμα. Από τότε πληθώρα ερευνών από τις επιστήμες της ψυχολογίας, της νευροψυχολογίας, καθώς και εμπειρίες ψυχοθεραπευτών από ιστορίες πελατών τους βγάζουν στο φως τη δύναμη που έχουν οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας πάνω στο σώμα μας και έρχονται με κάποιο τρόπο να επιβεβαιώσουν την Ιπποκρατική θεώρηση των πραγμάτων. 

Το μήνυμα της ασθένειας 
Η ασθένεια ως μεταφορά, ως συμβολισμός έρχεται περισσότερο να δώσει ένα μήνυμα στο άτομο που νοσεί. Μήνυμα πιθανόν για εσωτερικές συγκρούσεις που βιώθηκαν και δεν λύθηκαν, για συναισθήματα που δεν εκφράστηκαν, για σκέψεις που χρωματίστηκαν αρνητικά, για πλευρές εσωτερικές που δεν αναγνωρίστηκαν και για κομμάτια του εαυτού που δε συνδέθηκαν, δε φωτίστηκαν, δεν κατανοήθηκαν και απλά αποσιωπήθηκαν. Τέλος, για σωματικά και ψυχολογικά όρια που πιθανόν ξεπεράστηκαν. 

Το σύμπτωμα ως καμπανάκι έρχεται να προειδοποιήσει, να αφυπνίσει και ίσως να προστατέψει το άτομο από ένα μεγαλύτερο «κίνδυνο» ή μια «απειλή». Καμία ασθένεια ψυχική, ψυχοσωματική, σωματική δεν είναι τυχαία. Κανένα όργανο ή μέρος του σώματος που νοσεί δεν είναι τυχαίο. 

Η ασθένεια δεν προκύπτει απλά, κατά κάποιο τρόπο την «επιλέγουμε». Μερικές φορές αυτό που ονομάζουμε πρόβλημα στην πραγματικότητα μπορεί να είναι λύση. 
Όταν το στόμα δεν μιλά…. 

Όταν το στόμα δε μιλά, αναλαμβάνει να μιλήσει το σώμα και κάποιες φορές με τρόπο σφοδρό. 

Κρίσεις πανικού, αυτοάνοσα νοσήματα, μυοσκελετικοί πόνοι, καρδιακές-εγκεφαλικές παθήσεις, καρκίνος είναι μερικές από τις ασθένειες που χτυπούν την πόρτα μας άλλοτε με οξύ τρόπο άλλοτε ως χρόνιες καταστάσεις, ίσως ως μια απέλπιδα προσπάθεια του οργανισμού να «ακουστεί» πρωτίστως από εμάς τους ίδιους και δευτερογενώς από τους σημαντικούς άλλους. 

Συγκεκριμένα συμπτώματα και πόνοι παίρνουν συμβολικό ρόλο, σχεδόν τελετουργικό και εκφράζουν πιθανές ανάγκες εξωτερίκευσης βαθύτερων συναισθημάτων και αναγκών. 

Μια καρδιά που πονά και «ραγίζει» εκδηλώνει πιθανά καρδιακά προβλήματα, ένας θυμός εγκλωβισμένος καταλήγει σε στομαχικές διαταραχές, δυσκολία ανάληψης αποφάσεων ή/και αίσθηση ότι βαδίζω σε μη λειτουργικά μονοπάτια πιθανόν συνοδεύεται από πόνους στα άκρα, δυσκολία στην οριοθέτηση και στις σχέσεις με δερματικές παθήσεις κ.α 
Νοηματοδοτώντας την ασθένεια 

Νοηματοδοτώντας την ασθένεια ως αγγελιοφόρο με σημαντικά για μας μηνύματα, έχουμε την ευκαιρία να δούμε ποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν στα πιστεύω μας, στη σκέψη μας, στην μέχρι τότε πορεία της ζωής μας, καθώς και στα φυσικά ή ψυχικά μας όρια που πιθανόν ξεπεράσαμε. 

Η ίαση μπορεί να επέλθει και στο σώμα μας, όταν αποφασίσουμε να βουτήξουμε σ εκείνα τα κομμάτια του εαυτού μας που είναι ασθενή, αδύναμα και τελικά αρρωσταίνουν. 

Δίνοντας λόγο στην ασθένεια, ανοίγουμε το δρόμο προς την ίαση ή προς τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Η αυτοίαση είναι ένα σύνθετο θέμα, αλλά υφίσταται μέσα από τους ίδιους μηχανισμούς που μας θέσανε στη θέση του ασθενή, αρκεί όπως λέει και ο Ιπποκράτης: 

«Αν κάποιος επιθυμεί καλή υγεία, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό του, είναι αν νοιώθει έτοιμος να απαλλαγεί από τις αιτίες της ασθένειας του. Μόνο τότε είναι δυνατόν να βοηθηθεί». 

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εάν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.




Χριστίνας Πάσχου 

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Η δύναμη του υποσυνείδητου νου σας για να αποκτήσετε αυτά που θέλετε...!!!!

Η επιθυμία είναι αυτή που σας κινητοποιεί για να την αποκτήσετε, αλλά ο παράγοντας που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα είναι το υποσυνείδητο μυαλό σας. 

Ισχύει γι αυτούς που θέλουν να μάθουν την δύναμη του υποσυνείδητου και τον προγραμματισμό του να επιταχύνει και να αποκτά τις επιθυμίες. Δεν είναι ότι πάντα τα όνειρα και οι σκέψεις σας πραγματοποιούνται, αλλά είναι το υποσυνείδητο που τις κατευθύνει για να αποκτήσετε αυτό που επιθυμείτε. 

Η δύναμή του μυαλού είναι άπειρη και κατευθύνει το μυαλό με τον δικό της τρόπο για να αποκτήσετε ότι επιθυμείτε – κανείς δεν ξέρει πόσο ισχυρό είναι το μυαλό και το υποσυνείδητο που πραγματικά εκπέμπουν αυτό που θέλετε. 

Μαθαίνει στους ανθρώπους πως να εκπαιδεύσουν το μυαλό και το υποσυνείδητο- έτσι ώστε να αναπτύξουν την δύναμη τους και να πετύχουν τις επιθυμίες και τους στόχους τους. 

Εδώ θα μάθετε πως να αναπτύξετε αυτή τη δύναμη και να κατευθύνετε το υποσυνείδητο ώστε να απελευθερώσει τα κρυμμένα και εκπληκτικά μυστικά τα οποία δημιουργούν την ζωή που θέλετε και σας βοηθούν να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας. 

Απλώς, οτιδήποτε το μυαλό σας μπορεί να φανταστεί μπορεί να δημιουργήσει και να πετύχει ακριβώς το ίδιο. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό; οτιδήποτε σκέφτεται, βλέπει πιστεύει και αισθάνεται το μυαλό σας, όλα στέλνονται στο υποσυνείδητο- είναι σπουδαίος συμμέτοχος, η αληθινή δύναμη μέσα σας. 

Είναι η δύναμη του υποσυνείδητου που δουλεύει μετά με το σύμπαν και δημιουργεί τον τρόπο για να πετύχετε αυτό που θέλετε. Δεν φτάνει απλώς να το σκεφτείτε και να ελπίσετε πως θα συμβεί, πρέπει να γίνει δουλειά για να το λάβετε. 

Οι επιθυμίες, αν τις φανταστείτε μπορείτε να τις αποκτήσετε – αλλά χρειάζεται να ξέρετε πως να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του μυαλού και του υποσυνείδητου. 

Ο προγραμματισμός του μυαλού είναι ο τρόπος που κατευθύνετε το μυαλό σας να δημιουργήσει τα πράγματα της ζωής σας και να πετύχετε αυτά που αξίζετε. Είναι το μυαλό σας που δημιουργεί αυτά τα θαυμάσια πράγματα- αλλά μόνο αν ξέρετε πως να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του και πως να στείλετε τα σωστά μηνύματα στο υποσυνείδητο. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δεν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη. Αντιθέτως περνούν την ζωή τους χωρίς να την χρησιμοποιούν πραγματικά. 

Απλώς σκεφτείτε το- αν μπορούσαμε να κατευθύνουμε σωστά, να προγραμματίσουμε το υποσυνείδητο και να το χρησιμοποιήσετε κατάλληλα για να αποκτήσουμε τις επιθυμίες και να φτάσουμε στον στόχο μας; 

Τι θα συνέβαινε; Φανταστείτε, τα αποτελέσματα θα ήταν καταπληκτικά ή θα ήταν σαν να πραγματοποιούνταν τα όνειρα μας. 

Το μυαλό είναι μια απίστευτη δύναμη που παίζει σημαντικό ρολό στο να κάνει τις επιθυμίες δικές σας και να τις ενισχύει ώστε να τις αποκτήσετε- αλλά κανείς δεν σας δίδαξε πως να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του. 

Καθ’ όλη την ζωή σας διδαχτήκατε πως να κάνετε τα πάντα αλλά κανείς δεν σας έμαθε πως να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας. Εδώ θα σας πούμε πως να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του και την δύναμη του υποσυνείδητου ώστε να δημιουργήσετε την ζωή που θέλετε. 

Για να δημιουργήσετε αυτά που θέλετε στη ζωή σας, πρώτα πρέπει να φροντίσετε σωστά τις επιθυμίες που θέλετε. Δεν έχει σημασία ότι άλλο και αν κάνετε. 

Αν δεν μάθετε να συνεργάζεστε με το μυαλό σας- τίποτα άλλο δε θα δουλέψει. Τίποτα δεν είναι γραφτό να γίνει, δεν είναι γραμμένο πουθενά. Εσείς τα δημιουργείτε όλα. Το κάνετε αυτό με την δύναμη του μυαλού που δεν ξέρετε πως να χρησιμοποιήσετε! 

Αν θέλετε πραγματικά να αλλάξετε την ζωή σας, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας σωστά με όλη του τη δύναμη, πρέπει να ξεκινήσετε κατευθύνοντας αυτή τη δύναμη προς τις επιθυμίες σας ώστε να δημιουργήσετε αυτό που θέλετε. 

Αυτό σημαίνει να αλλάξετε τις σκέψεις, να ενδυναμώσετε τα πιστεύω σας, να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε κάτι και να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να λειτουργήσει διαφορετικά. 

Έτσι ώστε να κατευθυνθεί το σωστό μήνυμα στο υποσυνείδητο σας το οποίο θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε τις επιθυμίες σας και να φτιάξετε τη ζωή σας με τον τρόπο που θέλετε. 




Ευγνωμοσύνη και Αγάπη για όλους σας....!!!!!

Η μέρα της ονομαστικής μου εορτής....μεγάλη χαρά για μένα και για όλους μας που τιμάμε τους αγίους μας....αλλά και τους φίλους και τις φίλες μας που γιορτάζουν....καθώς και τα τρία από τα πέντε εγγόνια μου...που με αξίωσε ο Θεός να αποκτήσω και τα δυο να με τιμήσουν με το όνομα μου... 

Αγαπημένοι μου άγγελοι……χίλια ευχαριστώ για τις υπέροχες ευχές σας…..για τα τρυφερά και συγκινητικά σχόλια σας, για τις καταπληκτικές σας εικόνες που στόλισαν σήμερα τον τοίχο μου αλλά και τα εσωτερικά μηνύματα που έλαβα από όλους σας. 

Για μένα είστε όλοι σημαντικοί στη ζωή μου…..και νιώθω να εισπράττω καθημερινά και όχι μόνο τη μέρα της γιορτής μου την αγάπη που μου δείχνετε………. 

είναι τιμή για μένα να έχω τόσους φίλους και φίλες που για μένα είστε πλέον η μεγάλη μου συμπαντική οικογένεια…..που μου δίνετε κάθε μέρα κάτι από την ψυχή σας…..που κάνει την δική μου ψυχή να χαίρεται και να αγαλλιάζει…και να νιώθει τόση ζεστασιά…..που πλημμυρίζει από γαλήνη……!!!!!!!! 

Είμαι τόσο χαρούμενη που μοιραζόμαστε τόσα μαζί…….και προσπαθούμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο για τον κόσμο μας..!!! Το ότι με διαβάζετε καθημερινά μου δίνει τόση δύναμη να συνεχίσω ……..αλλά και τόση χαρά που θέλετε να γίνετε καλύτεροι και να εξελιχθείτε…….σας υπόσχομαι να κάνω το καλύτερο δυνατόν…..!!!!!!!! 

Σας ευγνωμονώ που είστε πλέον κομμάτι της ζωής μου…….και θέλω να σας κάνω μια μεγάλη αγκαλιά και να σας στείλω την αγάπη μου μέσα από τα βάθη της ψυχής μου……!!!!!!!! 

Εύχομαι και του χρόνου να είστε όλοι καλά και να μου ευχηθείτε και πάλι…..!!!!!!!! 



ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ 

Λένα Μπαξέ 

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

4 ξεκάθαρα σημάδια ότι όχι απλά μεγαλώνετε, αλλά και ωριμάζετε...!!!!

Το ότι ωριμάζω, άλλαξε πραγματικά τις αντιλήψεις μου και τις προτεραιότητές μου. Συνήθιζα να είμαι κοινωνικό άτομο, τόσο αγχωμένη για να γίνω αποδεκτή και βιαζόμουν στη ζωή μου να προσπαθώ να βολεύω όσο πιο πολλά πράγματα μπορούσα καθημερινά. Μέσα από δοκιμασίες και λάθη, επιβράδυνα και άρχισα να εκτιμώ τη ζωή περισσότερο. 

Περνάω πιο σοφά τον χρόνο μου τώρα, χωρίς να δίνω στον καθένα τον χρόνο της ημέρας που πιστεύει ότι δικαιούται. Συνειδητοποίησα ότι πολλές από τις φιλίες μου λειτουργούσαν κυρίως εξαιτίας των δικών μου προσπαθειών ή επειδή παρείχα κάποια καλά ή υπηρεσίες. 

Όσο έβγαζα ανθρώπους από τη ζωή μου, είχα περισσότερο χρόνο για αυτό που πραγματικά μετράει: Την οικογένεια, το αγόρι μου και τους πραγματικούς μου φίλους. Το να μεγαλώνεις είναι αληθινή ευλογία, όσο είσαι πρόθυμος να μαθαίνεις από τις εμπειρίες σου και να δουλεύεις προς ένα καλύτερο αύριο και ένα καλύτερο εαυτό σου. 

Δεν είστε διατεθειμένοι να βάλετε τους άλλους πάνω από τον εαυτό σας 
Όταν νοιαζόμαστε για κάποιον είναι εύκολο να θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτόν. Αυτό είναι γλυκό, αλλά όχι πάντα υγιές. 

Αναγνωρίζετε και αποφεύγετε τους άθλιους ανθρώπους πιο εύκολα 
Πριν, ήμουν πρόθυμη να δίνω στους ανθρώπους ευκαιρίες που δεν άξιζαν πάντα. Ήθελα να πιστεύω ότι θα μπορούσα να είμαι φίλη με τον καθένα και ότι ο καθένας θα μπορούσε ισότιμα να βοηθάει τον καθένα. Αυτή όμως δεν είναι φυσιολογική κατάσταση. Έχω έναν πιο διορατικό ουρανίσκο πλέον όταν είναι να έρθω σε επαφή με ανθρώπους και στον τρόπο που επενδύω πλέον. 

Το να κάνετε νέους φίλους δεν είναι τόσο σημαντικό 
Αν κοίταζα σε μια λίστα ευχών μου από όταν ήμουν στο κολλέγιο, κάπου εκεί θα βρισκόταν το «να γνωρίσω πιο αξιοθαύμαστους ανθρώπους». Η τρέχουσα λίστα μου δεν το έχει αυτό πουθενά. Ακόμα ψάχνω για εκπληκτικούς ανθρώπους αλλά όχι ενεργά. 

Συγκεντρώνομαι στις προσωπικές μου πρακτικές ευτυχίας, βοηθώντας την κοινότητά μου και απολαμβάνοντας τις στιγμές. Καταπληκτικοί άνθρωποι είναι σίγουρο ότι θα έρθουν στον δρόμο μου, και όταν έρθουν θέλω αυτό που θα τους δείξω να είναι καθαρό και περιποιημένο. 

Δεν ανέχεστε αηδίες ή ασέβεια 
Δεν δέχομαι την ανοησία από κανέναν. Παλιότερα ανεχόμουν πιο πολλά και νόμιζα ότι έπρεπε να δεχτώ την βλακεία άλλων παρόλο που δεν ήθελα. Όχι. Δεν έχει έτσι η κατάσταση με τίποτα! Δεν χρειάζεται να ανεχτείτε τίποτα για να είστε φίλοι με κάποιον και αν προσπαθήσουν να σας πιέσουν τότε διώξτε τους. Δείχνουν ότι δεν σέβονται ούτε εσάς ούτε τον εαυτό τους. 




Photo: Starry reflections, 
Natalie Somerville, New Zealand. 

Θεέ μου…μεγαλώνω...!!!!

Ο χρόνος δεν με τρομάζει.

Δεν με πειράζει που μεγαλώνω.

Αρκεί να κοιτάζω πίσω μου και να δακρύζω από ευτυχία και ευγνωμοσύνη για όλα όσα έζησα, όμορφα και άσχημα.

Αρκεί να κοιτάζω… μέσα μου και όλες οι εμπειρίες που έχω συλλέξει μέχρι σήμερα, να λειτούργησαν ευεργετικά. Να έχω καταφέρει να γίνω η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μου έως τώρα.

Αρκεί να κοιτάζω… τη ζωή που έχω μπροστά μου με αισιοδοξία. Όντας σε εγρήγορση να αντιμετωπίσω το αύριο. Αγναντεύοντας το μέλλον με καθαρή μάτια και εσωτερική γαλήνη, έχοντας πίστη πως όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει.

Αρκεί να κοιτάζω.. την νοητή λίστα των ονείρων μου και να νιώθω ικανοποιημένη με όλα όσα έχω ήδη καταφέρει. Αν όχι, να έχω την κινητήρια δύναμη να τρέξω για να προλάβω. Να μην έρθει η ύστατη στιγμή και αισθανθώ πως δεν έζησα όλα όσα ονειρεύτηκα.

Αρκεί να κοιτάζω.. τους ανθρώπους που με πλαισιώνουν και εκείνους που υπήρξαν απλά περαστικοί, περήφανα. Γνωρίζοντας πως ήμουν σωστή και καθαρή απέναντι τους. Πως δεν πλήγωσα εσκεμμένα κανέναν, αντιθέτως στο διάβα μου να βοήθησα όσο μπόρεσα.

Αρκεί να κοιτάζω.. τα παιδιά μου και να ξέρω πως έκανα όλα όσα μπορούσα με βάση τις δυνατότητες μου την εκάστοτε στιγμή. Πως τα λάθη που έκανα ήταν ανθρώπινα και έχω συγχωρέσει τον εαυτό μου. Έχοντας κατανοήσει πως όλοι κάνουμε λάθη. Όμως ακόμα και μέσα από αυτά μπορούμε να διδάξουμε τα παιδιά μας. Αναπλάθοντας τα σφάλματα μας, σε κάτι θετικό.

Αρκεί να κοιτάζω.. τον εαυτό μου στον καθρέφτη και να βλέπω φως στο πρόσωπό μου και όχι τον χρόνο που κύλησε και άφησε τα σημάδια του πάνω μου. Αλλά να αντικρίζω την αγάπη και την ομορφιά της ψυχής μου που αναπτύχθηκαν και έλαμψαν στην όψη μου, στο πέρασμα του.

Αρκεί να κοιτάζω.. τις σκέψεις μου και να μην με τρομάζουν. Να μην τρέχω να κρυφτώ από τις έγνοιες και τα προβλήματα. Να αντιμετωπίζω κάθε τι που με φοβίζει, να το τακτοποιώ όπως αρμόζει και να το απομακρύνω από την ζωή μου.

Τι κι αν μεγαλώνω. Ο χρόνος τρέχει μονάχα αν εμείς νιώθουμε πως μας κυνηγά..

Κι ο χρόνος διάφανος σαν φάντασμα, διανύει τους αιώνες. Ακέραιος, αυστηρός, αγέραστος, ακούραστος..βαδίζει με σταθερό βηματισμό, μόνο μπροστά.

Προσφέρει γενναιόδωρα ομορφιά και ελπίδα στην αρχή κάθε ύπαρξης.

Μα τα θερίζει όλα στο πέρασμα του, αφήνοντας πίσω, αυτός, ο γηραιότερος όλων, ο χρόνος, ο αθάνατος, συντρίμμια..και από αυτά αναβλύζει ξανά ζωή.. μονάχα με ένα άγγιγμα του.

Αυτή είναι η ζωή!




Μαρία Πολυμήλη

Να συγχωρείς. Αλλά μην ξεχνάς, η πολλή καλοσύνη γεννά αχάριστους...!!!!

Να συγχωρείς. Αλλά μην ξεχνάς, η πολλή καλοσύνη γεννά αχάριστους.

Ανέχτηκες πράγματα στο όνομα της αγάπης.

Μηδένισες τον εαυτό σου για να αποκτήσουν πυγμή κάποιοι άλλοι.

Και όλα αυτά με την αιτιολογία μην στεναχωρήσεις, μην πληγώσεις, μην πονέσεις τους άλλους.

Κι ας πόναγες εσύ κάθε μέρα.

Κι ας έπνιγες τα δάκρυα στο μαξιλάρι σου κάθε βράδυ, μην ακουστούν οι λυγμοί σου.

Ας ξυπνούσες κάθε πρωί με κόκκινα μάτια από το κλάμα για να παίξεις τον καραγκιόζη σε όλους αυτούς που στηρίζονταν πάνω σου.

Κι ας απαντούσες όλα καλά στην ερώτηση τι κάνεις.

Κι όλα αυτά γιατί;

Για να κλέβουν δύναμη από τη δύναμη σου.

Για να παίρνουν χαρά από τη χαρά σου.

Για να σε στραγγίσουν ψυχικά, συναισθηματικά και να στέκεσαι άψυχη πια να ατενίζεις το κενό.

Ένα κενό που ήταν το αντάλλαγμα στο καλό που τους έκανες.

Και όταν ήρθε η στιγμή που αποκαμωμένη πια έπεσες, δεν ήταν εκεί κάνεις να σε σηκώσει.

Δεν ήταν κανείς εκεί να σε πάρει αγκαλιά να σε ηρεμήσει.

Και τώρα που πάλεψες, τα κατάφερες και σηκώθηκες πάλι στα πόδια σου, φάνηκαν πάλι γιατί χωρίς εσένα είναι ένα τίποτα.

Κλείσε τους την πόρτα στη μούρη.

Αυτό τους αξίζει.

Μην κάνεις βήμα πίσω, μην απλώσεις το χέρι να τους κρατήσεις γιατί θα στο δαγκώσουν πάλι.

Σφίξε τη γροθιά σου, αναρωτήσου πόσα πέρασες εξαιτίας τους για να φτάσεις εδώ που είσαι.

Συγχώρα τους αλλά μην ξεχάσεις.

Γιατί σαν αφεθείς πάλι θα σε γονατίσουν.

Όχι επειδή είναι αυτοί πιο δυνατοί, αλλά επειδή εσύ συνεχίζεις να είσαι άνθρωπος.

Και αυτή είναι η διαφορά μεταξύ σας.

Εκείνοι είναι δίπλα σου για να σε εκμεταλλευτούν κι εσύ είσαι δίπλα τους για να τους βοηθήσεις.

Τίποτα.

Συγχώρα μα μην ξεχνάς τούτο. Η πολλή καλοσύνη βλάπτει. 

Γεννά αχάριστους. Κι όσο πιο πολύ τους ταΐζεις τόσο πιο πολύ πεινάνε.

Ξόδευε τον χρόνο σου και πρόσφερε σε αυτούς που αξίζουν. Σε αυτούς που αναγνωρίζουν την προσφορά σου και έμειναν επάξια δίπλα σου.




Λία Ευαγγελίδου