Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Ζητούνται άνθρωποι! Ξέρεις εσύ, αυτοί από παλιά…!!!

Αναπολώντας τις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων , την σκέψη μου κεντρίζουν, οι σχέσεις που είχαν τότε οι άνθρωποι μεταξύ τους ! 

Σχέσεις τις οποίες χαρακτήριζαν οι λέξεις ανθρωπιά, αγάπη, ενδιαφέρον, αθωότητα.. λέξεις που στην σημερινή εποχή είναι τόσο γνωστές αλλά και τόσο άγνωστες συνάμα!

Οι άνθρωποι ήταν περισσότερο δεμένοι και οι γειτονίες ξεχείλιζαν από γέλια από τις καθημερινές συγκεντρώσεις τους στα μπαλκόνια, τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια! Τους διέκρινε η αγάπη προς το συνάνθρωπο και έδιναν ένα χέρι βοηθείας απλόχερα σε όποιον το χρειαζόταν!

Σήμερα , οι άνθρωποι έχουν μάθει μόνο να κρίνουν! 

Είναι του ’’ φαίνεσθαι ‘’και έχουν χάσει την ουσία σε άσκοπες και ανούσιες συζητήσεις! Είναι κακεντρεχής και αν συναντήσουν έναν καλό άνθρωπο τον βλέπουν με καχυποψία και αποσκοπούν μόνο στο προσωπικό τους όφελος! 

Η ραγδαία αύξηση του διαδικτύου τους έχει αποξενώσει σημαντικά αφού την οποία ανάγκη να επικοινωνία και αν έχουν την καλύπτουν πίσω από έναν υπολογιστή!

Μα δεν μπορεί σκέφτομαι!! Δεν μπορεί να χάθηκε η ανθρωπιά που φημιζόμαστε σαν λαός πως μας διακρίνει! 

Ζητούνται άνθρωποι να αγαπούν, να ακούν, να εκτιμούν, να νοιάζονται, να προσφέρουν! Όπως παλιά! Στα χρόνια της αθωότητας! Ξέρω πως υπάρχουν ακόμη! Το μόνο που χρειάζεται είναι να νιώσουν για λίγο και πάλι παιδιά ώστε να δώσουν ώθηση

Γι’ αυτό, ας πάμε όλοι μαζί!!! ην στέκεστε! Ελάτε να γίνουμε και πάλι παιδιά! Τρέξτε στην αλάνα….Εκεί στην παλιά την γειτονιά…. όπου αρχίσαμε να κάνουμε όνειρα!!!




Μαρία Αρφαρά

Μάθαμε να ζούμε με την επιβεβαίωση…!!!

Σκέψου πόσο σημαντικότερο είναι να θωρακίσεις τον εαυτό σου, να πατάς γερά στα πόδια σου και σε κάθε στιγμή μικρής ανασφάλειας να είναι αυτός που θα σου πει το μεγάλο μπράβο και να σου δώσει το κίνητρο για να συνεχίσεις.

Μεγαλώσαμε περιμένοντας το μπράβο απ τους γονείς μας για κάθε μικρή-μεγάλη, εσωτερική και εξωτερική νίκη. 

Στην πορεία της ζωής μας αυτό μας ακολουθεί και το ζητάμε υποσυνείδητα απ τον περίγυρο μας. Το να έχουμε διαρκώς την ανάγκη της επιβεβαίωσης υποσυνείδητα και συνειδητά, είναι κάτι που θρέφει την ανασφάλεια μας και μας στερεί την απόλαυση της κάθε μέρας. 

Δεν απολαμβάνουμε το ταξίδι, περιμένουμε την επιβράβευση και αναζητούμε την επόμενη.

Κάθε μικρή-μεγάλη προσωπική σου νίκη είναι δική σου και μόνο εσύ ξέρεις τι κόπο έδωσες γι αυτή, σε όλα τα επίπεδα.

Δεν είναι άδικο να το κάνεις για να ικανοποιήσεις τους άλλους ή για να ακούσεις το μπράβο τους; Εσύ είπες μπράβο στον εαυτό σου; Τον γεμίζεις με αγάπη και θετικά συναισθήματα; 

Τον αγκαλιάζεις όποτε το χρειάζεται; Η ζωή και η καθημερινότητα κυλάει, μην ξεχνάς να την ζεις και να την απολαμβάνεις στο έπακρον. 

Ασφαλώς εμπεριέχονται άνθρωποι μέσα σε αυτή και φυσικά είναι απαραίτητο να υπάρχει μεταξύ σας αλληλοσεβασμός, θαυμασμός, αγάπη και ουσία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως βρίσκεσαι μαζί τους για να ακούσεις το μπράβο τους κι έτσι να συνεχίσεις την πορεία σου. 

Όσο το κάνεις απ’ τα έγκατα της ψυχής σου και εσύ ο ίδιος πρώτα ευχαριστείς τον εαυτό σου, αυτό θα σου επιστρέφεται πίσω.

Όλοι περνάμε από διάφορες καταστάσεις, όμορφες, άσχημες, δύσκολες, διαφορετικές, πρωτόγνωρες. Να έχεις τους ανθρώπους σου κοντά σου και να σε αφοπλίζουν με θετικά συναισθήματα, μα πρώτα απ όλα να αφοπλίζεσαι εσύ με τα δικά σου θετικά συναισθήματα και να μην περιμένεις τίποτα. 

Ξεκίνα με ότι μπορείς να ξεκινήσεις!

Όσο προσπαθείς γι αυτά που αγαπάς είσαι καταδικασμένος να πετύχεις και δεν χρειάζεται η επιβεβαίωση κανενός, γιατί υπάρχει αυτή η εσωτερική φωνή που σου τα λέει όλα! Μην την αγνοείς.

Να θυμάσαι πως κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει την δική σου πορεία και τα συναισθήματα σου. 

Γι' αυτό κράτα τις καλές κουβέντες τους, την αγάπη τους, τα σχόλια τους, την γνώμη τους, όμως ποτέ μην αγνοείς το μπράβο που σου λέει η εσωτερική σου φωνή για κάθε αρχή και κάθε τέλος της μέρας σου.




Ελένη Κακλαμάνου
ΑNNIJA VELDRE

Ένα κείμενο αφιερωμένο στο άλλο μας μισό που στέκεται δίπλα μας σαν βράχος…!!!

Καθώς τα χρόνια περνούν, η ρουτίνα και οι υποχρεώσεις αλλάζουν πολύ τη σχέση με τον άνθρωπό μας. Καμιά φορά αναρωτιόμαστε ποιοι ήμασταν πριν από τα παιδιά και τον γάμο…

Όσο, όμως, υπάρχει αγάπη και κατανόηση τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σκοτώσει αυτό που έχουμε χτίσει με τον σύντροφό μας. 

Αυτό το κείμενο το αφιερώνουμε στο άλλο μας μισό που στέκεται δίπλα μας σαν βράχος σε όλες τις καταιγίδες και τις φουρτούνες.

«Μερικές φορές νιώθω ότι δεν ξέρω τον εαυτό μου, το κορίτσι που κάποτε ήξερες…

Πολλά έχουν αλλάξει μέσα μου και ξέρω ότι το νιώθεις κι εσύ.

Το μυαλό μου είναι κάπου αλλού αυτές τις μέρες, όταν με κρατάς κοντά σου.

Ακόμα κι αν νιώθω απόμακρη, σε χρειάζομαι περισσότερο από ποτέ.

Αυτή η όμορφη ζωή που φτιάξαμε, θα είναι για πάντα δική μας και η αγάπη μας είναι η κόλλα που μας κρατά ενωμένους και ας υπάρχει τώρα αυτή η θολούρα.

Αυτές οι μικρές μέρες των μεγάλων συναισθημάτων και μια μικρότητα που δεν θα διαρκέσει.

Μια μέρα θα κοιτάξουμε πίσω, θα θυμόμαστε αυτόν τον ανεμοστρόβιλο και θα αναρωτιόμαστε πώς πέρασε τόσο γρήγορα.

Αυτές οι μέρες είναι όμορφες και δύσκολες.

Είσαι ακόμα εσύ και είμαι ακόμα εγώ, αλλά δεν είναι μόνο τα παιδιά μας που μεγαλώνουν… Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι πουθενά αλλού.

Μερικές φορές, είναι αλήθεια, νιώθω λίγο χαμένη.

Και όμως, ποτέ δεν ένιωσα πιο ολοκληρωμένη.

Είσαι το φως που με καθοδηγεί σε όλα αυτά,

Ευχαριστώ που είσαι το σταθερό μου έδαφος.»




mama365.gr

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Μη θυμώνετε. Μην ανταποδίδετε. Κάντε κάτι καλύτερο. Ξεπεράστε το…!!!

Είναι πολύ όμορφο να μένετε σιωπηλοί όταν οι άλλοι περιμένουν να είστε εξοργισμένοι. –Kushandwizdom

Οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν το πραγματικό νόημα, συχνά λένε τη λέξη «κάρμα» σαν κάτι αρνητικό. Από τη δική μου εμπειρία, το κάρμα λειτουργεί και θετικά και αρνητικά.

Η λέξη κάρμα δηλώνει τον κύκλο του αιτίου και του αιτιατού, κάτι που σημαίνει πως κάθε πράξη που κάνει κάποιος στη ζωή του θα τον επηρεάσει σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτός ο κανόνας ισχύει επίσης για τις σκέψεις και τα λόγια κάποιου.

Στη ζωή σας έχετε απίστευτη δύναμη να δημιουργήσετε καλές και άσχημες εμπειρίες που θα βασίζονται στα λόγια και τις πράξεις σας. Αν και έχετε όλη την καλή διάθεση να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε ανά πάσα στιγμή, μερικές φορές το «καλύτερο που μπορείτε» προκαλεί πόνο και στενοχώρια σε κάποιον άλλον.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει κακές επιλογές για χάρη κάποιου άλλου για τις οποίες αργότερα έχουν μετανιώσει. Μερικές φορές οι δικές μας ανάγκες παρεμποδίζουν αυτό που ξέρουμε στην καρδιά μας πως είναι το σωστό.

Το Σύμπαν θα φέρει πίσω σε εσάς όλα όσα κάνατε ή όσα συναισθήματα προκαλέσατε σε κάποιον άλλον. 

Αυτό το καρμικό μπούμερανγκ σας βοηθάει να πάρετε ένα μάθημα για το πώς οι πράξεις σας επηρεάζουν τους άλλους και πώς να είστε πιο συμπονετικοί.

Αντί να ελπίζετε πως ο προκλητικός άνθρωπος θα εισπράξει τα καρμικά χρωστούμενα, προσπαθήστε να έχετε μια πιο συμπονετική οπτική. Τι θα θέλατε να εύχονται οι άλλοι για εσάς;

Ακολουθήστε τα πέντε βήματα που ακολουθούν ώστε να κάνετε ένα καρμικό καθάρισμα στον εαυτό σας :

1. Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για κάθε εμπειρία, είτε καλή είτε κακή.

2. Να ενεργείτε από αγάπη προς όλους, άσχετα με τι έχουν κάνει εκείνοι.

3. Ελέγξτε τα κίνητρά σας και βεβαιωθείτε πως προέρχονται από αγάπη προς εσάς και τους άλλους.

4. Προσέξτε τη συμπεριφορά σας γιατί οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν αρνητική ενέργεια η οποία κατευθύνεται σε εσάς.

5. Συγχωρήστε. Μπορεί να είναι το δυσκολότερο πράγμα αλλά και το πιο σημαντικό ώστε να δημιουργήσετε ένα όμορφο κάρμα.

Την επόμενη φορά που ένας φίλος, ένας ξένος ή ένα μέλος της οικογένειάς σας πει ή κάνει κάτι κακό σε εσάς ή σε άλλους, πείτε στον εαυτό σας να του στείλει αγάπη και φως. 

Θυμηθείτε πως οι περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται άσχημα όταν βρίσκονται κάτω από πίεση ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους. Δεν έχει να κάνει με εσάς αλλά με τους άλλους. Πάντα έχει να κάνει με τους άλλους.

Αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο αν εσείς είστε εκείνοι που μοιράζετε την αρνητικότητα. Έχει να κάνει με εσάς, όχι με τους άλλους.

Θα σας συμβούν μερικές εκπληκτικές και θετικές εξελίξεις όταν θα σταματήσετε να εύχεστε άσχημο κάρμα στους ανθρώπους που σας έχουν πληγώσει.

Για εμένα λειτούργησε. Η συγγραφική μου σταδιοδρομία άνθισε και η σχέση μου με τα παιδιά μου βελτιώθηκε επειδή σταμάτησα να είμαι σκληρή με τον εαυτό μου. Άρχισα να λαμβάνω γενναιοδωρία και αφθονία.

Αν είστε γενναιόδωροι αλλά έχετε ατυχίες, δεν σας τιμωρεί το Σύμπαν. Το κάρμα δεν ακολουθεί τον χρόνο. Υποχωρεί και έρχεται ξανά αλλά όχι σύμφωνα με τον δικό μας χρόνο. Έρχεται όμως.

Μη θυμώνετε. Μην ανταποδίδετε. Κάντε κάτι καλύτερο. Ξεπεράστε το. Απορροφηθείτε τόσο από τη δική σας επιτυχία ώστε να ξεχάσετε ότι σας συνέβη. Donald Driver




Dina Strada – συγγραφέας

Πώς να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύουμε…!!!

Αντί να αναρωτιέστε πότε θα είναι οι επόμενες διακοπές σας, ίσως θα έπρεπε να χτίσετε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύετε - Σεθ Γκόντιν (συγγραφέας).

Το γνωμικό το εκτιμούν οι περισσότεροι από όσους το διαβάζουν. Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι λίγοι που διαφωνούν.

Υποστηρίζουν πως οι διακοπές είναι διασκεδαστικές και πως τα ταξίδια τους κάνουνε καλό. Βεβαίως δε διαφωνώ με κανένα από τα δύο επιχειρήματα. Ο στόχος του γνωμικού δεν είναι να αμφισβητήσει την αξία των διακοπών και των ταξιδιών.

Ο στόχος αυτού του γνωμικού είναι μάλλον να μας μετατοπίσει την εστίαση από το να απολαμβάνουμε τη ζωή στις διακοπές και τα Σαββατοκύριακα στο να φτιάξουμε μια ζωή που να θέλουμε να τη ζήσουμε – κάθε μέρα της εβδομάδας.

Από το να βλέπουμε τις διακοπές ως μια ευκαιρία να δραπετεύσουμε από τη ζωή μας… στο να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύσουμε.

Φυσικά και δεν πρόκειται για απλή υπόθεση. Δεν είναι δεδομένο πως είναι εύκολο να γίνει. Στην πραγματικότητα, το έχω επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Απολαμβάνω την κάθε μέρα της ζωής μου. Δεν μετράω μέρες ως το Σαββατοκύριακο κι απολαμβάνω την Δευτέρα τόσο, όσο και την Παρασκευή.

Παρακάτω προτείνω εννιά τρόπους για να ξεκινήσετε να χτίζετε μια ζωή από την οποία δε θα χρειάζεται να δραπετεύετε :

1. Δώστε προτεραιότητα στις σχέσεις σας
Το παλιό ρητό είναι πάντοτε επίκαιρο:Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να είσαι ευτυχισμένος στη ζωή, το να αγαπάς και να αγαπιέσαι.Οι σχέσεις από καρδιάς φέρνουν χαρά μες στη ζωή μας και δεν εξαρτώνται από τα εισοδήματα, τους τίτλους ή τις επαγγελματικές επιτυχίες. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τεράστια σημασία και αξίζουνε τον κόπο. 

Είναι διαφορετικών ειδών οι σχέσεις που επηρεάζουν το ευ ζην μας. Πρώτον, αυτές οι οποίες λαμβάνουμε αγάπη από τους άλλους. Δεύτερον, αυτές οι οποίες θρέφουμε εμείς με αγάπη. Προσπαθήστε ώστε να έχετε και από τις δύο.

2. Απαλλαγείτε από άχρηστα αντικείμενα στη ζωή και στο σπίτι σας
Τα υλικά αγαθά συχνά αποτελούν εμπόδιο στη ζωή μας. Απαιτούν χρόνο, ενέργεια, χρήματα και μας αποσπούν από άλλα πράγματα που ίσως να μετράνε παραπάνω. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε απόλυτα με ποιόν τρόπο τα υλικά αγαθά γίνονται εμπόδιο στη ζωή μας, έως ότου αρχίσουμε να απαλλασσόμαστε από αυτά. 

Αντίθετα από ότι ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ, αποκτώντας περισσότερα αγαθά δε θα γίνετε και περισσότερο ευτυχισμένοι. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Το πρώτο βήμα για να χτίσετε τη ζωή που ονειρεύεστε, είναι να απαλλαγείτε από οτιδήποτε δεν θέλετε.

3. Μετατρέψτε την δουλειά σε εργασία
Η συγγραφέας Βίκι Ρόμπιν, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Simple Money Magazine σκιαγραφεί την διαφορά ανάμεσα στην «δουλειά» και την «εργασία». Ως «δουλειά», ορίζει ό,τι κάνουμε για να κερδίσουμε χρήματα ώστε να εξασφαλίσουμε στέγη, ένδυση και τροφή. 

Ως «εργασία» από την άλλη ορίζει όσα κάνουμε για να προσφέρουμε στην κοινότητα, τον αγώνα μας για όσα μας παθιάζουν και για το αποτύπωμα που ευχόμαστε να αφήσουμε στον κόσμο. Όταν η δουλειά μας συμπίπτει με την εργασία μας, τότε έχουμε πετύχει έναν σημαντικό στόχο στη ζωή.

4. Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε την δουλειά σας ως μέρος της εργασίας σας
Φυσικά, δεν είναι πάντοτε εύκολο και για όλους τους ανθρώπους. Κάποιες φορές, η εργασία μας δεν μας προσφέρει οικονομικά οφέλη και το να ακολουθήσουμε το πάθος μας ως καριέρα δεν είναι πάντοτε εφικτό. Άλλες φορές πάλι, εξαιτίας των απαιτήσεων της ζωής, είμαστε υποχρεωμένοι να διεκπεραιώσουμε την δουλειά που έχουμε ώστε να συντηρήσουμε αυτούς που αγαπάμε. 

Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει η δυνατότητα να χτίσετε μια ζωή από την οποία δε θα χρειάζεται αν δραπετεύσετε. Απαιτεί όμως να επανεξετάσετε την φύση της δουλειάς σας εστιάζοντας στα θετικά και αναγνωρίζοντας πώς εξυπηρετεί την εργασία σας με άλλους τρόπους.

5. Διαφυλάξτε τον χρόνο σας
Δεν αξίζουν όλοι οι στόχοι την ίδια σπατάλη ενέργειας. Είναι σημαντικό για τον καθένα μας να είναι συνειδητός στο τι αξίζει πραγματικά για αυτόν ώστε να ξοδέψει τον πολύτιμο χρόνο της σύντομης ζωής του. Όσοι έχτισαν μια ζωή που αγαπούν δεν λένε «ναι» σε κάθε πρόσκληση. 

Το πέτυχαν με το να διαφυλάσσουν αυστηρά τον χρόνο τους για όσα μετράνε περισσότερο. Ας μάθουμε λοιπόν να λέμε ευγενικά μερικά «όχι».

6. Φροντίστε τον εαυτό σας
Δεν θα βρούμε μεγάλη χαρά σε μια ζωή επικεντρωμένη αποκλειστικά στον εαυτό μας. Αυτό που μετράει στο τέλος της ζωής δεν είναι το σπίτι στο οποίο ζήσαμε, το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε ή τα αγαθά τα οποία αποκτήσαμε. Αυτό που θα μετρήσει είναι το πώς σχετιστήκαμε με τους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να γεμίσουμε από ένα φλυτζάνι άδειο. 

Αν θέλουμε να είμαστε δοτικοί, πρέπει να μάθουμε πως το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι το πρώτο βήμα για να φροντίσουμε και τους άλλους. Ανάπαυση, άσκηση και υγιεινές συνήθειες είναι απαραίτητα ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

7. Εκτιμήστε την εποχή της ζωής την οποία διανύετε
Όπως και οι εποχές του χρόνου έρχονται και φεύγουν, έτσι και οι εποχές της ζωής. Κάποτε ήμασταν παιδιά, μετά ήρθε το πανεπιστήμιο, παντρευτήκαμε, μεγαλώσαμε παιδιά, ζήσαμε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, γίναμε παππούδες, φροντίσαμε τους γηραιότερους και πάει λέγοντας. 

Εκείνοι οι οποίοι φαίνονται να είναι οι πιο ικανοποιημένοι από την ζωή τους είναι όσοι εκτιμούν την παρούσα περίοδο που διανύουν και την αξιοποιούν στο έπακρο. 

Δεν ανυπομονούν για την επόμενη ούτε επιδιώκουν να παρατείνουν την προηγούμενη. Αποδέχονται την πραγματικότητα της εναλλαγής των εποχών και αγκαλιάζουν την κάθε μία με χαρά.

8. Κατανοείστε την αξία των δυσκολιών στη ζωή
Ο καθένας από εμάς είτε βρίσκεται στο μέσο μια δοκιμασίας είτε μόλις βγήκε από αυτήν ή κατευθύνεται προς την επόμενη. Οι δοκιμασίες και οι καταιγίδες της ζωής έρχονται και φεύγουν – μερικές φορές ως αποτέλεσμα άστοχων επιλογών και άλλες ως αποτέλεσμα του να ζούμε σε έναν κόσμο που δεν είναι ο παράδεισος. Οι δυσκολίες τις ζωής είναι ίσως ό,τι θα θέλαμε να αποφύγουμε περισσότερο σε αυτό τον κόσμο – και είναι φυσιολογικό. 

Δεδομένων των συνθηκών όμως, πώς μπορούμε να μάθουμε να εκτιμούμε την ζωή ακόμη και εν μέσω δοκιμασιών; Κατά πρώτον, αποδεχόμαστε την φύση της ζωής. Κατά δεύτερον, αναζητούμε τα διδάγματα και τα θετικά στοιχεία ακόμη και μες στις δυσκολίες (ακόμη και αν φαίνεται πολύ δύσκολο να τα διακρίνουμε).

9. Αναζητείστε την ευτυχία στην κάθε μέρα
Η ευτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε, είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψουμε και να αναγνωρίσουμε. Αν θεωρείτε πως θα κατακτήσετε την ευτυχία μετά από συγκεκριμένες αλλαγές, δεν πρόκειται ποτέ να τη βιώσετε. 

Η πιο σκληρή αλήθεια σχετικά με την ευτυχία είναι συγχρόνως και η πιο ελπιδοφόρα: μπορούμε να τη βιώσουμε κάθε μέρα ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Όπως υποστήριξε κάποτε και ο ζωγράφος Τόμας Κινκέιντ «Η πραγματική απλότητα ξεκινάει όταν μαθαίνεις να απολαμβάνεις την αφθονία που σου προσφέρουν όσα ήδη έχεις».

Αν θέλουμε να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δε θα χρειάζεται να δραπετεύουμε, μπορούμε να το επιτύχουμε. Μπορεί να απαιτεί να αλλάξουμε οπτική, στόχους, εστίαση ενέργειας, αλλά αξίζει τον κόπο παρόλα αυτά.




Πηγή: της Joshua Becker / απόδοση: 
Μαρία Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια

Πάντα θέλουμε κάτι άλλο από αυτό που έχουμε…!!!

Οι άνθρωποι ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Πάντα θέλουμε κάτι άλλο από αυτό που έχουμε. Κάτι διαφορετικό ή κάτι περισσότερο, σίγουρα όμως όχι αυτό που έχουμε! 

Μοιάζει ότι ο ιδανικός εαυτός μας ποτέ δεν ικανοποιείται, πάντα προσγειώνεται ανώμαλα στην σφαίρα του πραγματικού, σε αυτό που κάθε φορά πραγματικά είναι ή πραγματικά συμβαίνει. Κάτι άλλο έχουμε φανταστεί, άλλο έχουμε επιθυμήσει και άλλο βρίσκουμε να κρατάμε στα χέρια μας...

Εκτός όμως από την άρνηση για αυτό που έχουμε, πολύ συχνά θέλουμε κι αυτό που έχουνε οι άλλοι: αδιαφορώντας για τα δικά μας κεκτημένα, για αυτά που έχουμε κατακτήσει οι ίδιοι, κρυφοκοιτάζουμε συχνά τις ζωές των άλλων. 

Βλέπουμε την ευτυχία τους, την χαρά τους, τα πλούτη τους, ρίχνουμε κλεφτές ματιές και ονειροπολούμε... 

''Αχ, και να τα είχα εγώ αυτά. Αχ, και να ήτανε δικά μου...'' Είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα στα υλικά αγαθά: το σπίτι, το αυτοκίνητο, τα ρούχα, το κινητό κλπ.

Εξίσου το νιώθουμε όμως, αν το σκεφτείτε και για τις άυλες ιδέες και αξίες μας : Μία από αυτές είναι ο ελεύθερος χρόνος! Όταν τον έχουμε δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε και όταν δεν τον έχουμε τον αναζητούμε απεγνωσμένα! 

Άλλα και πάλι, όταν τον ξαναβρούμε, όταν μας είναι διαθέσιμος, δεν ξέρουμε πως να τον αξιοποιήσουμε: Βαριόμαστε, γκρινιάζουμε για την ρουτίνα μας, αδιαφορούμε για τους ανθρώπους και τα πράγματα γύρω μας, δεν μας χωράει ο τόπος...

Σαν να πρέπει ακόμα και τότε, να κάνουμε “κάτι” , κάτι που να πιάνει τόπο, να αξίζει τον κόπο, να μας γεμίζει. 

Και όταν το βρούμε, κι αν το βρούμε, μετά πάλι θα γκρινιάξουμε ότι πέρασε η ώρα, η μέρα, ο καιρός... και δεν ξεκουραστήκαμε! Ένας φαύλος κύκλος που δεν μας αφήνει ποτέ και με τίποτα ικανοποιημένους...

Αν όμως προσεγγίσουμε τον προβληματισμό αυτόν διανοητικά, αν μπορούσαμε να απενοχοποιήσουμε τις έννοιες “τίποτα”, “καθόλου” ή έστω “λίγο” και “μικρό”, ίσως τότε θα μπορούσαμε να απολαύσουμε τις λίγες ώρες ξεκούρασης που μας αντιστοιχούν. 

Χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν, χωρίς να πρέπει να παρουσιάσουμε έργο ακόμα και στην αργία, χωρίς να κοιτάξουμε τι κάνουν οι άλλοι με τον δικό τους χρόνο ή πως βλέπουν οι άλλοι το τι κάνουμε εμείς... 

Έναν ελάχιστο σεβασμό - φόρο τιμής - στην (παν)ανθρώπινη ανάγκη (μας) για ανάπαυση. Ένα στιγμιότυπο αυτοαποδοχής, ένα καλωσόρισμα στον εαυτό μας καθισμένο σε ένα παγκάκι, με ένα βιβλίο στο χέρι να ατενίζει πότε την θάλασσα εμπρός του και πότε τις ιδέες του περιεχομένου..




Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα (www.xidaras.gr)

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι η ζωή δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τέλεια…!!!

Τι είναι η ευτυχία; Βασικά στιγμές. Στιγμές σαν αυτές που ξυπνάς χαρούμενος επειδή είναι Σάββατο ή επειδή έχεις ωραία σχέδια για σήμερα, ή και τα δύο, που συνειδητοποιείς ότι σε αγαπάνε, που κουλουριάζεσαι στον καναπέ για να διαβάσεις βιβλία ένα βροχερό απόγευμα με αχνιστό καφέ δίπλα σου. Τέτοια μικρά και καθημερινά, τέλος πάντων.

Το να είσαι ευτυχισμένος, όμως, γενικότερα, το να απαντάς αμέσως «ναι» στην ερώτηση «είσαι ευτυχισμένος;» είναι λίγο πιο περίπλοκο –και λίγο πιο δύσκολο.

Ιδού τριάντα διαφορετικοί τρόποι να το πετύχετε, και να το κάνετε να διαρκέσει.

1. Συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι η ζωή δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τέλεια. Ένας σοφός είπε κάποτε πως το μυστικό δεν είναι να έχεις όλα αυτά που θέλεις, αλλά να θέλεις όλα αυτά που έχεις.

2. Μην παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά.

3. Και ακόμα περισσότερο, μην παίρνετε τους άλλους πολύ στα σοβαρά.

4. Να έχετε πάντα έναν σκοπό. Δεν πειράζει αν δεν είναι σπουδαίος, δεν είναι ανάγκη να θέλετε να γίνετε αστροναύτης ή να αλλάξετε τον κόσμο. Μπορεί να είναι κάτι μικρό, όπως το να έχετε ιστορίες να διηγείστε, ή απλώς να περνάτε καλά κάθε μέρα. Αρκεί να είναι ένας σκοπός.

5. Να περνάτε πολύ χρόνο με τους φίλους σας. Ακόμα και όταν χρειάζεται να θυσιάζετε χρόνο από τη δουλειά για να το κάνετε. Ή μάλλον, ειδικά τότε.

6. Να ζητάτε υποστήριξη όταν την χρειάζεστε.

7. Και να την δίνετε όταν σας τη ζητούν.

8. Μην μπερδεύετε τον υλισμό με την επιτυχία. Ούτε αυτή, ούτε η ευτυχία μετριούνται σε μεγάλα σπίτια και ακριβά έπιπλα.

9. Μην τρέχετε να τα προλάβετε όλα. Τις μέρες που έχετε πολλή δουλειά, ή που χωρίζει ο καλύτερος σας φίλος, τα πιάτα θα μένουν άπλυτα και τα e-mail αναπάντητα. Δεν πειράζει.

10. Να είστε αυθόρμητοι.

11. Να είστε δημιουργικοί.

12. Να είστε ο εαυτός σας.

13. Γράψτε κάθε μέρα κάτι που σας έκανε χαρούμενο. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι γκράντε, που σας άλλαξε τη ζωή - δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα κάθε μέρα. Μπορεί να είναι κάτι μικρό κι ασήμαντο, ένας αστείος διάλογος στη δουλειά, ή ένα καινούριο τραγούδι που αγαπήσατε με την πρώτη.

14. Προσπαθήστε να μαθαίνετε κάθε μέρα κάτι καινούριο.
15. Θυμηθείτε πως ό,τι στραβό και αν συμβαίνει, θα περάσει. Πάντα περνάει.

16. Κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

17. Κάντε μεγάλες συζητήσεις –και απολαύστε τις.

18. Βρείτε ένα χόμπι.

19. Διαβάστε.

20. Βοηθήστε τους άλλους. Δεν είναι ανάγκη να γίνετε κάπου εθελοντής αν πιστεύετε ότι δεν έχετε χρόνο. Βοηθήστε τους φίλους/ τους γονείς/ τους συναδέλφους σας να κάνουν/ να μάθουν/ να τελειώσουν κάτι που τους δυσκολεύει.

21. Μην κουράζεστε για πράγματα που δεν έχουν σημασία.

22. Ακούστε περισσότερη μουσική.

23. Δείτε λιγότερη τηλεόραση.

24. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Και αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Δεν θα είναι πάντα αρκετό - αλλά δεν πειράζει.

25. Γελάστε περισσότερο. Αν δεν έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που σας κάνουν να γελάτε, δείτε αστεία βίντεο με πιγκουίνους στο YouTube. Πιάνουν πάντα.

26. Μην συζητάτε πολύ κάθε τι που σας στεναχωρεί. Είναι μύθος το ότι θα νιώσετε καλύτερα αν το «βγάλετε από μέσα σας». Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο το αναλύετε, τόσο πιο σημαντικό κάνετε το μυαλό σας να το θεωρεί.

27. Μην καταπιέζετε πολύ τον εαυτό σας. Ναι, είναι σημαντικό να τρώτε σωστά και να κάνετε οικονομία, αλλά είναι σημαντικότερο να σπάτε πού και πού τους κανόνες σας για να φάτε ένα λαχταριστό γλυκό ή να αγοράσετε κάτι που θέλετε πολύ.

28. Πείτε στους πιο υπέροχους ανθρώπους της ζωής σας ότι τους αγαπάτε.

29. Μην περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε άβολα, ή να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

30. Βρείτε τι είναι αυτό που σας κάνει χαρούμενους. Και κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε.




Ηρώς Κουνάδη

Να χαμογελάς στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη μοιάζει να σου κρατάει μούτρα…!!!

Θέλω τη ζωή μου πίσω! Ένα μήνυμα είναι αρκετό για να σου φτιάξει την ημέρα! Ένα μήνυμα χαράς που μοιράζεται και μοσχοβολά!

Μια φωνή χαρούμενη από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου με ένα χαμόγελο ίσα με τ’ αυτιά να ευγνωμονεί για την ευκαιρία που παρουσιάστηκε!

Μια προικισμένη ύπαρξη, αισιόδοξη από τη φύση της με όπλα της την καρτερική υπομονή, γνωρίζει πως όταν είναι η κατάλληλη ώρα θα πάρει τους καρπούς που επιθυμεί!

Την κατάλληλη ώρα, χωρίς βιασύνη, χωρίς πίεση, χωρίς να σπρώχνει τα πράγματα. Τίποτα παρεμβατικό από μέρους της!

Έχει μόνο τα μάτια της στον ουρανό, την σκέψη στην καρδιά, το χαμόγελο στα χείλη και την πίστη πως αυτό που χρειάζεται θα έρθει να τη βρει!

Αυτό που χρειάζεσαι και όχι απαραίτητα αυτό που θέλεις!


Όταν μάλιστα αυτό που θέλεις είναι και αυτό που χρειάζεσαι, τότε απλά δένει το γλυκό!

Όπλο της η πίστη, η εμπιστοσύνη πως αργά ή γρήγορα, τη σωστή ώρα το δώρο θα έρθει!

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το ανοίξεις!

Να ξετυλίξεις το πολύχρωμο χαρτί και να το χαρείς με τη χαρά του μικρού παιδιού!

Και εκεί να μένεις! Σ’ αυτή την ατέρμονη χαρά! Κι ας φαντάζει δύσκολο.

Δες! Κάποιοι άνθρωποι μπορούν και το κάνουν!

Και μη νομίζεις… είναι αυτοί που είναι οι πιο δυσκολεμένοι. Δεν είναι αυτοί που η ζωή τους έδωσε πολλά.

Αυτοί συνήθως κρατούν μιζέρια και κατήφεια. Δεν ξέρουν να χαίρονται, δεν παίρνουν επαφή με τη χαρά γιατί συνήθως δεν γνωρίζουν να σχετίζονται παρά μόνο να καταναλώνουν.

Ενώ εκείνοι οι δυσκολεμένοι που σε κάποια στιγμή της ζωής τους τα πράγματα συννέφιασαν περισσότερο, δεν το βάλαν κάτω.

Δεν είπαν “γιατί σε μένα;”.
Ίσα, ίσα… είπαν “γιατί όχι και σε μένα;” και άντλησαν δύναμη και δυναμική από μέσα τους και ξεπέρασαν μπόρες, καταιγίδες με ένα χαμόγελο συνέχεια συντροφιά στα χείλη τους.

Και όσο και να δάκρυσαν, κουράστηκαν, λύγισαν, ποτέ δε έσπασαν. 

Κράτησαν με πίστη ότι όλα θα γίνουν όπως χρειάζεται γνωρίζοντας πως αυτή η φωνή μέσα τους που λέει “Θέλω τη ζωή μου πίσω!” θα ακουστεί και θα γίνει πραγματικότητα!

Το κλειδί είναι πάντα η ελπίδα, η πίστη και η απόφαση για δράση! Τίποτα δε μας χαρίζεται έτσι απλά. Γιατί αν μας χαριστεί χωρίς κόπο ο άνθρωπος δεν ξέρει να το χαρεί.

Η χαρά είναι ευλογία στη ζωή μας!
Και τέτοιοι άνθρωποι ξέρουν να είναι χαρούμενοι ακόμα και στα δύσκολα, κυρίως σε αυτά.

Αυτό είναι η δύναμή τους! Αυτό τους κρατά να συνεχίζουν, να ελπίζουν, να προχωρούν!

Η ζωή δεν είναι μόνο ένας αγώνας επιβίωσης, πρωτίστως είναι στάση ευχαριστιακού τρόπου ζωής και αυτές οι υπάρξεις το γνωρίζουν αυτό γιατί έτσι ακριβώς είναι η ζωή τους σε όλες τις εκφάνσεις της!

Και η ζωή τους χαμογελά γιατί πρώτα εκείνοι χαμογελάνε σε αυτή και τους επιστρέφει αυτά που τους αξίζουν γιατί είναι προορισμένοι να αναπτύσσουν το πνεύμα τους και όχι απλά να επιβιώνουν.

Χαμογελούν όπως αναπνέουν… κι όταν το ξεχνούν, ξέρουν μέσα τους πως ότι και να γίνεται, γίνεται πάντα για καλό!

Ευλογημένες υπάρξεις που σκορπούν απλόχερα και γενναιόδωρα το άρωμά τους!!

Ευλογημένοι κι εμείς που τους έχουμε στη ζωή μας!

Αφιερωμένο σε σένα που γνωρίζεις να χαμογελάς στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη μοιάζει να σου κρατάει μούτρα…




ΛΙΝΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Βάλε στη ζωή σου ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την αξία σου χωρίς να χρειάζεται να την αποδείξεις…!!!

Βάλε στη ζωή σου ανθρώπους που θα αντιλαμβάνονται την αξία σου χωρίς να χρειάζεται να την αποδείξεις. Χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσεις, να επενδύσεις, να αναλωθείς.

Αυτός που θα δει την αξία σου και θα τη συνδέσει με τη δική του, χωρίς ζήλια ή ανταγωνισμό, θα θελήσει να σε εντάξει στη ζωή του. Στην καθημερινή του ζωή. Δεν θα είσαι υποχρέωση, αλλά προτεραιότητα. 

Δε θα χρειαστεί να προσπαθήσεις να ταιριάξεις μαζί του, γιατί απλά θα ταιριάζεις. Αυθόρμητα κι αβίαστα. Η αμοιβαιότητα δεν χτίζεται, ούτε κερδίζεται. Απλά υπάρχει.

Οι άνθρωποι που θα θέλουν να είναι στη ζωή σου κι εσύ στη δική τους δεν θα σε κρίνουν με την πρώτη ευκαιρία, ούτε θα σε περιμένουν στη γωνία για να κάνεις το λάθος. 

Δεν θα φοβάσαι να μιλήσεις μήπως σε παρεξηγήσουν. Θα νιώθεις μαζί τους άνετα σαν να τους γνώριζες χρόνια. Θα είσαι ο εαυτός σου και θα σου επιτρέπουν να τον ανακαλύπτεις περισσότερο μέσα από τη σχέση σου μαζί τους. 

Και θα γίνεσαι όλο και καλύτερος γιατί θα αναδεικνύουν το καλύτερο κομμάτι του εαυτού σου.

Σε αυτές τις σχέσεις, το μόνο που μένει είναι να εδραιωθεί η οικειότητα σε υλικά, καθημερινά θέματα. Γιατί στα συναισθηματικά και πνευματικά υπάρχει εξ αρχής. 

Μοιράζεστε τις ίδιες αξίες, χωρίς να το έχετε προσπαθήσει. Γιατί η ζωή σας τις δίδαξε και πήρατε το μάθημά σας με τον ίδιο τρόπο, ακόμα κι από διαφορετικές εμπειρίες.

Αυτή είναι η κοινή σας μοίρα, κι ας μην τη ζήσατε μαζί. Κι ακόμα κι αν η φάση της ζωής στην οποία βρίσκεστε στο παρόν είναι διαφορετική, η σχέση σας θα εστιάσει στις ομοιότητες κι όχι στις διαφορές σας. 

Θα σε καταλάβουν επειδή γνωρίζουν ποιος είσαι και τι σημαίνουν για σένα αυτά που περνάς κι ας μην τα έχουν περάσει. Βλέπουν από τα δικά σου μάτια και μαθαίνουν.

Δεν ενοχλούνται από τα ελαττώματα σου. Τα διασκεδάζουν μαζί σου για να σε βοηθήσουν να τα διορθώσεις, όποτε και αν εσύ νιώσεις έτοιμος. 

Κι όταν έρχονται δυσκολίες στη ζωή σου, είναι εκεί χωρίς να το ζητήσεις. Γιατί γίνονται κομμάτι της δύναμης σου. Και το κομμάτι αυτό δεν είναι άλλο από τον καλό τους λόγο.

Αυτόν που φτάνει να σε σηκώσει από το πάτωμα που έχεις πέσει και να θυμηθείς ότι όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι αξίζει να αγωνίζεσαι. 

Άνθρωποι που δίνουν χωρίς να ζητήσουν. Άνθρωπο που έχουν περίσσευμα καλοσύνης, γιατί ασχολούνται με το καλό και το κάνουν πράξη.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ο ορισμός του φίλου που γίνεται αδερφός. Δεν είναι ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτούς επειδή τους χρειάζεσαι, αλλά ότι τους επιλέγεις επειδή η ζωή σου είναι πιο όμορφη μαζί τους. Και σε επιλέγουν κι εκείνοι. 

Είπαμε, η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητο συστατικό στην αδελφική φιλία.

Θέλουν να σε βλέπουν καλά για να φωτίζεται κι η δική τους ζωή. Οι δυσκολίες σου είναι και δικές τους, το ίδιο και οι χαρές. Και για σένα το ίδιο. Χωρίς εξάρτηση, χωρίς υπερβολή και ισομοιρασμένα. Δεν μονοπωλούν συζητήσεις ή ενδιαφέρον. 

Δεν διεκδικούν τον χρόνο σου, γιατί ξέρουν ότι και για σένα είναι προτεραιότητα και θα τους τον αφιερώσεις χωρίς να στο ζητήσουν. Αλλά κι αν βρεθούν στην ανάγκη ξέρουν ότι θα τρέξεις πριν προλάβουν να στο πουν. Θέλει τρέξιμο η φιλία.

Νοιάξιμο. Είναι αυτό το νοιάξιμο που σε αποζημιώνει όταν βλέπεις τη λάμψη στα μάτια του άλλου μόλις νιώσει ότι τον σκέφτηκες πριν προλάβει καν ο ίδιος να σκεφτεί τον εαυτό του. Και κάπως έτσι μέσα από αυτή τη φιλία μαθαίνεις να αγαπάς και τον εαυτό σου.

Μέσα από τους ανθρώπους μαθαίνουμε την αγάπη, το μίσος, το θυμό, την καλοσύνη. Κάνεις μόνος του δεν ευτύχησε, χωρίς καμία αλληλεπίδραση με ανθρώπους. Γι’ αυτό φρόντισε τι ανθρώπους θα βάλεις στη ζωή σου. 

Φύγε από αυτούς που σου βγάζουν σκοτάδι. Κανείς δεν έμαθε γνωρίζοντας το σκοτάδι. Βάλε ανθρώπους που σου δίνουν φως και αξίζουν την αγάπη σου, για να μαθαίνεις ν’ αγαπάς.




ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΜΠΑΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Η μοναξιά σου λέει 5 πράγματα. Το κάθε ένα από αυτά είναι σημαντικό…!!!

Η μοναξιά δεν έχει καμία σχέση με το πόσοι άνθρωποι είναι γύρω σου. Μπορεί να περιβάλλεσαι από φίλους, αλλά να αισθάνεσαι ακόμα μόνος βαθιά μέσα σου.

Το πιο σημαντικό πράγμα για τη μοναξιά είναι να το δεχτείς και να δεις τι προσπαθεί να σου πει. Σταματήστε να προσπαθείτε να βρείτε τι συμβαίνει με εσάς και αρχίστε να ακούτε τι έχει να σας πει.

Θυμηθείτε ότι η μοναξιά δεν είναι εναντίον σας, εξυπηρετεί το συμφέρον σας.

Αυτή η μοναξιά που αισθάνεστε μπορεί να σας εξυπηρετεί σε κάτι που αγνοείτε. Μπορεί να σας φέρει αλήθειες ή μαθήματα που θα σας εξυπηρετήσουν στο δρόμο σας να γίνετε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας.

#1. Σας οδηγεί στις σωστές σχέσεις
Έρχεται ένα σημείο στη ζωή σας όπου, ακόμα κι αν περιβάλλεστε από ανθρώπους όπως φίλους, συνεργάτες και ακόμη και έναν ρομαντικό σύντροφο, εξακολουθείτε να αισθάνεστε μοναξιά και ελλιπείς. Υπάρχει εκείνη η παρατεταμένη αίσθηση της μοναξιάς και της αποσύνδεσης.

Όλοι μεγαλώνουμε και μερικές φορές ίσως ξεφεύγουμε. Μερικές φορές οι άνθρωποι που ήταν κοντά μας μπορεί να γίνουν αυτό που μας κρατάει κάτω. Αναγνωρίζοντας τοξικές καταστάσεις στις οποίες δεν αισθάνεστε πλέον ότι εντάσσεστε, πρέπει να τις εξετάσετε.

Η μοναξιά σας μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να απομακρυνθείτε από τις αρνητικές επιρροές της τρέχουσας ζωής σας, ανοίγοντας χώρο για ανθρώπους που μπορεί να είναι πιο συμπονετικοί, αγαπημένοι, υποστηρικτικοί, συμβατοί και ευθυγραμμισμένοι με τον πραγματικό εαυτό σας.

Ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα, μην χάσετε την ελπίδα σας. Θα αρχίσουν να εμφανίζονται όταν τους αφήνετε χώρο και οι δονήσεις σας είναι πιο ευθυγραμμισμένες.

#2. Σας κάνει να εστιάσετε μέσα σας.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας, έχετε εστιάσει την προσοχή σας έξω από τον εαυτό σας. Το εγώ ίσως έπαιξε μεγάλο ρόλο στη ζωή σας, πιέζοντας την προσοχή σας σε φυσικά πράγματα όπως το χρήμα, το βλέμμα, τη φήμη, τις περιουσίες και πολλά άλλα.

Αλλά όταν η μοναξιά σας χτυπά, τίποτα δεν έχει σημασία. Όλα θα φαίνονται μακρινά και ασήμαντα, είτε πρόκειται για το μεγάλο σπίτι σας, για τη δουλειά σας είτε για τους ανθρώπους που έχετε συναισθηματικά προσκολληθεί.

Η μοναξιά τελικά θα σας καθοδηγήσει στο ταξίδι σας προς το εσωτερικό σας, προς τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία για εσάς. Όταν αρχίζετε να εστιάζετε στην εσωτερική σας ανάπτυξη και την εσωτερική εργασία, ξεκινάει μια πραγματική μεταμόρφωση.

Από το να είσαι φτωχός και ήπιος, θα βρεθείς ανεξάρτητος, εκφράζοντας τα δώρα σου και εκπληρώνοντας το μεγαλύτερο πάθος και το σκοπό σου. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν μόνο κοιτάζοντας προς τα μέσα.

#3. Αφυπνίζει τον Ανώτερο Εαυτό σας και επισημαίνει τον σκοπό σας
Ξεκινώντας ένα εσωτερικό ταξίδι, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τη μοναξιά της ψυχής. Θα συνειδητοποιήσετε τον πυρήνα του γιατί νιώθετε μοναξιά.

Στην πραγματικότητα, ο κύριος σκοπός της μοναξιάς είναι να μας σηματοδοτήσει ότι γυρίζουμε την πλάτη μας στους εαυτούς μας, σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εμάς, για το σκοπό μας. Αυτή η μοναξιά της ψυχής σας υπενθυμίζει ότι η Γη δεν είναι το πραγματικό σας σπίτι. Στη συνέχεια, θέλετε να γυρίσετε σπίτι σε κάποιο μέρος κάπου αλλού.

Όταν η ψυχή σας ξυπνήσει, γίνεται συνειδητή για τα άλλα επίπεδα πέρα ​​από αυτό το φυσικό επίπεδο. Σύντομα ρωτάει γιατί είστε εδώ και πώς μπορείτε να φτάσετε στο “πραγματικό” σπίτι σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πραγματική θλίψη για την ψυχή σας, όμως είναι η αρχή της συνείδησης ή της ψυχής σας.

Τότε συνειδητοποιείτε ότι είστε εδώ σε μια περιπέτεια και έχετε έναν σκοπό. Η γνώση σας κάνει να έχετε πρόσβαση στα άλλα μέρη που παραμένουν αδρανείς, να γνωρίσετε τον εαυτό σας πλήρως και το σκοπό σας.

#4. Σας επανασυνδέει με την πνευματικότητα
Όταν μένετε αρκετά μακριά στο εσωτερικό ταξίδι σας, θα βρείτε μια σύνδεση σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

Η μοναξιά σας αποσυνδέει τον εαυτό σας από τον φυσικό κόσμο και σας αναγκάζει να ξυπνήσετε τη διαίσθησή σας και να επανασυνδέσετε το πνεύμα. Η μοναξιά δεν υπάρχει επειδή δεν υπάρχει σύνδεση με άλλους, αλλά επειδή στερείται σύνδεσης με το πνεύμα σας.

Όταν η ζωή είναι πολύ άνετη, μπορεί να μην σας αρέσει η αλλαγή και ακόμη και να αποτύχετε να συνδεθείτε με τον πνευματικό κόσμο, καθώς οι πόροι σας είναι άφθονοι. 

Το μόνο που αισθάνεσαι είναι η μοναξιά και η μοναξιά που σκάβεις βαθύτερα μέσα σου και ψάχνεις για την πνευματική σύνδεση που κάνει το ταξίδι σου να αξίζει τον κόπο.

Είναι σε αυτό το πνευματικό βάθος που αρχίζετε να παρατηρείτε εκπληκτικούς συγχρονισμούς, να λαμβάνετε σημάδια και μηνύματα, να αισθάνεστε κάποια παρουσία, να συνδέεστε με τους πνευματικούς οδηγούς και να αισθανθείτε την ενότητα όλων.

#5. Μεταθέτει τα συστήματα πεποιθήσεων σας και τα ζητήματα ζωής από το παρελθόν
Η μοναξιά σας απελευθερώνει από τα συστήματα πεποιθήσεων στον τρισδιάστατο κόσμο, το οποίο είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να αφήσετε για να ανεβάσετε επίπεδο.

Ωστόσο, η ύπαρξη φυσικά επί του κόσμου για αιώνες καθιστά την ενέργειά σας πυκνή. Είναι πιθανό να μεταφέρετε τραύματα από το παρελθόν ή της ανάγκης να ζεις σε μοναξιά για να αγκαλιάσεις τα δώρα σου. Η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά και το DNA σας έχει αυτές τις μνήμες μέσα.

Αυτό το σύστημα πεποιθήσεων σχετικά με τους φόβους και τα τραύματά σας ήταν σχετικά στο παρελθόν όπου η χρήση των δικών σας ή θεραπευτικών ικανοτήτων θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. 

Αλλά σε αυτή την πραγματικότητα, οι φόβοι να γίνετε θεραπευτής, να μην έχετε πρόσβαση στα δώρα σας ή να απομονώσετε τον εαυτό σας για να παραμείνετε ασφαλείς θα πρέπει να υπερνικηθούν.

Ευτυχώς, έχετε τη δύναμη να απελευθερώσετε αυτό το σύστημα πεποιθήσεων συνειδητοποιώντας αυτά τα συναισθήματα, αναγνωρίζοντας, υλοποιώντας και απελευθερώνοντάς τα εντελώς. 

Σύντομα θα φτάσετε σε υψηλότερες αλήθειες όπου οι ικανότητές σας είναι τα δώρα που θα μπορούσατε να μοιραστείτε με τον κόσμο.

Συμπέρασμα
Ενώ η μοναξιά είναι μια σημαντική δύναμη που σας οδηγεί στη διαδικασία αφύπνισης σας, δεν είναι απαραίτητη στην αφύπνιση σας.

Η μοναξιά έρχεται ως υπενθύμιση για να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και με την αλήθεια σας κάθε φορά που επενδύετε πολύ στον φυσικό κόσμο. 

Εξαιτίας αυτού, αισθάνεστε από καιρό σε καιρό τη μοναξιά. Αλλά δίνοντάς της χρόνο και επιτρέποντάς της να επιφανεί, τελικά θεραπεύετε τον εαυτό σας από αυτό.

Τα παλιά ζητήματα επανεμφανίζονται για να γίνουν αισθητά αν δεν θεραπευθούν ακόμα, δίνοντας τη θέση τους στην επούλωση της ψυχής σας.

Η μοναξιά που αισθάνεστε μπορεί να είναι προκλητική, αλλά είναι ένα ισχυρό εργαλείο που πρέπει να παραμείνετε στο προσκήνιο της αφύπνισης σας.




[by Kelly Ashley, Guest writer, In5D.com]

Πώς να θεραπευτείτε από ένα επώδυνο παρελθόν…!!!

«Αν αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα, θα αλλάξουν και αυτά.»  - Wayne Dyer 

Μερικές φορές, ορισμένα πράγματα δεν έρχονται ποτέ όπως τα θέλουμε και απλώς μένουν όπως είναι! Όλοι αντιμετωπίζουμε καταστάσεις στην ζωή όπου επιθυμούμε όλα να ήταν διαφορετικά. 

Αλλά είναι έτσι όπως είναι και το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε ή να ελέγξουμε είναι την αντίληψη μας γι αυτά.

Πρόσφατα σκεφτόμουν τις καταστάσεις στην δική μου ζωή που με οδήγησαν σε ένα ατελείωτο σκοτεινό τούνελ και διαπίστωσα πως είχα παγιδέψει τον εαυτό μου στις ίδιες μου τις σκέψεις. Σταματήστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα.

Όταν το μυαλό βυθίζεται σε τέτοιες σκέψεις ο μόνος τρόπος για να αναδυθεί είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τις καταστάσεις. 

Αντί να κατακλύζεστε από την καταιγίδα που εσείς έχετε δημιουργήσει, αντιμετωπίστε την και φωνάξτε «Τα κατάφερα!» ή «Μπορώ να το κάνω!».

Το μυαλό είναι κάτι τόσο πολύπλοκο που αν του δίνετε αρνητικές σκέψεις θα συνεχίσει να τις καταναλώνει μέχρι να εκραγεί.

Από την άλλη πλευρά, αν το ενισχύετε με θετικές σκέψεις και προθέσεις τις επεξεργάζεται. Είναι απρόθυμο να αλλάξει τους τρόπους και τα μοτίβα του, οπότε απορροφά τις καινούργιες σκέψεις.

Το να μείνετε δυνατοί είναι το κλειδί γιατί το να αναμορφώσετε τον εαυτό σας δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα.

Παρακάτω λοιπόν βρίσκονται 5 τρόποι για να θεραπευτείτε από ένα επώδυνο παρελθόν.

1. Αποδεχτείτε το παρελθόν σας.
«Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο στην αποδοχή.» - Τζωρτζ Όργουελ

Μου πήρε πολύ καιρό να αποδεχτώ τον θάνατο του πατέρα μου και την ακόλουθη καταθλιπτική κατάσταση της μητέρας μου όταν ήμουν στην εφηβεία. Συνήθιζα να αποφεύγω να το συζητώ με τους φίλους μου, μάλιστα κάποιοι δεν το ήξεραν καν.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ποτέ δεν το συζητούσα ήταν γιατί θα κατέληγα να κλαίω και αυτό με οδήγησε στο να κατηγοριοποιώ τα συναισθήματα μου.

Το κλειδί εδώ είναι η αποδοχή κάθε κατάστασης, ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνη είναι. Μόλις την αποδεχτείτε, δεν βρίσκεστε πια σε κατάσταση άρνησης και δεν πνίγετε τα συναισθήματα σας.

Αποδεχτείτε το παρελθόν σας και αναπτύξτε σκέψεις που θα βοηθήσουν στην συναισθηματική σας ανάπτυξη για έναν και μόνο λόγο: άσχημα πράγματα συμβαίνουν συνεχώς.

2. Περάστε χρόνο μόνοι
«Υπάρχουν φορές που το να είσαι μόνος είναι η καλύτερη επιλογή.»- Άγνωστος

Μην αποφεύγετε τον εαυτό σας και μην αποσπάστε με το να βγαίνετε έξω ή με κάθε είδους απολαύσεις. Αυτά μπορεί να φαίνεται ότι βοηθούν εκείνη την στιγμή αλλά δεν είναι μια μόνιμη λύση.

Απλώς χρονοτριβείτε για να μην αντιμετωπίσετε τις δύσκολες σκέψεις. Υπάρχουν πολλοί που φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, αλλά πως μπορείτε να φοβάστε τον ίδιο σας τον εαυτό ή τις ίδιες σας τις σκέψεις;

Ο φόβος είναι η αιτία του πόνου, του θυμού και της απογοήτευσης. Φυσικά, δεν είναι εύκολο. Έχω όμως συνειδητοποιήσει ότι οι προκλήσεις μας κάνουν δυνατότερους- είναι μια διαδικασία που ξεδιπλώνεται αργά και σταδιακά.

Πιάστε τους φόβους σας απ’ τα μαλλιά, λυγίστε τους, συνθλίψτε τους ή κάντε ό, τι πρέπει για να σταματήσετε την κυριαρχία που έχουν πάνω σας. Το να ξοδέψετε λίγο χρόνο μόνοι θα σας δώσει τον χώρο για να αναλάβετε καλύτερα την κατάσταση. Τακτοποιήστε το μυαλό σας, και όπως είναι γνωστό, λίγος χρόνος στην φύση κάνει πάντα θαύματα.

3. Τελετουργίες αυτό-θεραπείας.
«Ο ιερός σου χώρος είναι εκεί που μπορείς να βρεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά.»- Τζόζεφ Κάμπελ

Τα τελετουργικά δεν χρειάζεται να είναι θρησκευτικής φύσεως. Είναι αυτός ο ιερός χρόνος όπου αφιερώνεστε αποκλειστικά στον εαυτό σας και στον ιερό σας χώρο (αν θέλετε να τον αποκαλείτε έτσι).

Το κάψιμο βοτάνων, ο διαλογισμός, η γιόγκα, η γείωση και άλλες πρακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Θα σας κάνουν πιο ήρεμους για να έχετε καλύτερη ψυχική αντίληψη.

4. Συζητήσεις καρδιάς.
«Καλλιεργούμε την αγάπη όταν δείχνουμε τον πιο ευάλωτο και πιο δυνατό εαυτό μας και όταν τιμούμε την πνευματική σύνδεση που αναπτύσσεται από αυτή την προσφορά εμπιστοσύνης, σεβασμού ευγένειας και προσοχής.» - Brené Brown

Το να κάνετε μια συζήτηση καρδιάς με κάποιον που αντηχείτε σε βαθύτερο επίπεδο- με έναν αγαπημένο, με έναν φίλο σας κτλ.- μπορεί να σας επαναφέρει. Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν δεν μπορείτε να εκφράσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα ελεύθερα. Μιλήστε με την καρδιά σας.

Κλάψτε αν θέλετε - το κλάμα είναι επίσης μια μορφή καθαρισμού και σας ανακουφίζει από τον πόνο. Κάντε ειλικρινείς συζητήσεις με αυτούς που νιώθετε άνετα. Ποιο το νόημα άλλωστε των ρηχών συζητήσεων;

Η αληθινή ουσία της επικοινωνίας ή της σύνδεσης με ένα άλλο άτομο βρίσκεται στην ικανότητα σας να ανοίγεστε και στο να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι τόσο κακό εν τέλει. Μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την αντίληψη σας σε δύσκολες περιόδους.

5. Πιστέψτε στον εαυτό σας.
«Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που συνεχώς προσπαθεί να σε κάνει κάτι άλλο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα.» - Ραλφ Γουάλντο Έμερσον

Σημαντικότερα, όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν χρήσιμα, αν δεν πιστεύατε στον εαυτό σας. Αν δεν πίστευα πως θα μπορούσα να ξεπεράσω τον θάνατο του πατέρα μου και την κατάσταση της μητέρας μου, θα ήμουν ένα απελπισμένο θύμα των καταστάσεων. 

Πιστέψτε πως δεν υπάρχει κάτι τόσο δύσκολο που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε. Αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας και να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματα σας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν με την πρόθεση να κατανοήσουν. Ακούν επειδή θέλουν να απαντήσουν.» - Στίβεν Ρ. Κόβεϊ

Ο κόσμος δεν θα ήταν ένα καλύτερο μέρος αν όλοι μιλούσαμε με την πρόθεση να ακούσουμε; Όλοι έχουμε ιστορίες να μοιραστούμε, ιστορίες που μας έκαναν έτσι όπως είμαστε σήμερα. Ποια είναι η δική σας;




Εκεί έξω, έχει ζωή, λιακάδες και ανθρώπους αληθινούς…!!!

Γεννιόμαστε μόνοι και πεθαίνουμε μόνοι.
Ε, δεν είναι μ@λακία να ζούμε και μόνοι;

Γεννάμε ζωή και ξορκίζουμε θάνατο, ξορκίζουμε πόνο, ξορκίζουμε δάκρυα και μοναξιές…ειδικά μοναξιές!

Δεν είναι μεγάλη μ@λακία να αφήνουμε δολοφόνους ψυχών να ασελγούν πάνω μας;

Να χάνουμε στιγμές, να προσποιούμαστε ζωή, να θρέφουμε απουσίες, να σκοτώνουμε χρόνο, να πνίγουμε θέλω, να θάβουμε όνειρα…είναι μ@λακία!

Φτάνει πια!

Εκεί έξω έχει ζωή, έχει λιακάδες εκεί έξω, έχει βροχές λυτρωτικές, έχει χαμόγελα και ανθρώπους. Ανθρώπους διψασμένους, που είναι έτοιμοι να δώσουν και να πάρουν αγάπη, ανθρώπους σαν εσένα, έχει εκεί έξω.

Φτάνει πια με τους μίζερους, με αυτούς που τους βολεύει να μένεις στα γόνατα, με τους σκατόψυχους που σε θέλουν σκυμμένο για να έχουν λόγο ύπαρξης.

Φτάνει με τους κομπλεξικούς μ@λάκες, με τις ανθρωπόμορφες βδέλλες, με τα αναποφάσιστα ερπετά, με τις ρουφήχτρες της ζωής και τους δολοφόνους των ονείρων σου.

Φτάνει πια με τους περιφερόμενους θιάσους, τους ατάλαντους ηθοποιούς, τα θέατρα των σκιών, τους μασκαράδες και τα καραγκιοζάκια. Εσύ δεν είσαι έτσι, δεν είσαι τέτοιος εσύ, δεν σου αξίζουν αυτοί. Στείλε τους στον διάολο!

Βάλε τους απέναντι σου λοιπόν και φώναξε τους ένα περιποιημένο, “άντε γaμήσου παραπέρα”. 

Άνοιξε τα παράθυρα σου διάπλατα να φύγει η μυρωδιά τους από τον χώρο σου, να βγει έξω η θανατίλα τους, να εξαφανιστεί όλη τους η μούχλα. 

Άνοιξε τα παράθυρα σου διάπλατα να μπει μέσα το φως της ζωής, ο άνεμος ο φρέσκος, τα αρώματα που ξέχασες τόσο καιρό κλεισμένος εκεί μέσα. 

Άνοιξε την πόρτα σου ρε και βγες έξω με το πιο όμορφο σου χαμόγελο, με την πιο καλή σου φορεσιά, με το πιο γοητευτικό σου βλέμμα. 

Άνοιξε την πόρτα σου και καλοδέξου το καινούργιο, αυτό που θέλει να μπει μέσα για σένα, που θέλει να σε πάρει από το χέρι, που θέλει να σε σηκώσει όρθιο.

Έχει ζωή έξω φίλε!

Μια ζωή όμορφη, που λίγο έλειψε να την ξεχάσεις. Έχει ζωή, αγάπη και έρωτα έξω και σε περιμένουν να πας να τα βρεις. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω σου λέω, που σε θέλουν να λάμπεις, που έχουν αλήθεια μέσα τους και μια αγκαλιά κρατημένη για σένα, που το “μαζί” το πιστεύουν και το “χωρίς” το μισούν, που τα λόγια τους τα εννοούν, τα τιμάνε και τα προστατεύουν.

Άνθρωποι διαμάντια, που δεν φοβούνται να νιώσουν, που δεν ξεπουλάνε την ψυχή τους. Άνθρωποι σαν και εσένα.Υπάρχουν τραγούδια εκεί έξω μ@λάκα μου, που θα σε κάνουν να χορέψεις, να γελάσεις, να περάσεις όμορφα.

Κάνει πάρτι η ζωή και σε έχει προσκαλέσει, ντύσου και πήγαινε.

Κερνάει κρασί η ζωή, κόκκινο και γλυκό, πιες στην υγειά της. Έχει εκδρομές η ζωή, όμορφες και συναρπαστικές, κλείσε μια θέση.

Τι και αν σε πούλησαν; Μάθημα ήταν!
Τις έδωσες τις μάχες σου και ήταν όλες τίμιες. Τι και αν τις έχασες;

Τι και αν σε γέμισαν πληγές; Όλες θα τις γιατρέψεις.

Ασε τους τους σάπιους, τους δήθεν ανθρώπους, τους κενούς και τους άδειους. Αυτούς που δεν αντέχουν ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό, αυτούς που δεν αγαπάνε ούτε τα μούτρα τους. Δεν έχουν τίποτα να σου δώσουν που το χρειάζεσαι.Μείνε μακριά από τα βαμπίρ και τα παράσιτα.

Ζήσε και αγάπα, γιατί εσύ μπορείς!

Κράτησε δίπλα σου ότι σου αξίζει. Ότι σε σέβεται, ότι είναι αληθινό.

Ζήσε και αγάπα, γιατί εσύ μπορείς!
Γιατί εσύ δεν είσαι σαν αυτούς.

Στείλε τους στον διάολο, βάλε τους απέναντι και πες τους ένα περιποιημένο “άντε γ@μήσου”.




Γιώργος Καραγεώργος

Στο ίδιο έργο θεατές : Γιατί επιλέγουμε διαρκώς τα λάθος άτομα στις σχέσεις ;

Ο γνωστός αφορισμός του Freud, είναι ο εξής:
«Το ερωτικό αντικείμενο δεν το βρίσκεις… το ξαναβρίσκεις!»

«Και πάλι βρήκα τον λάθος άνθρωπο για ν’ αγαπήσω…» Ξέρω, το έχουμε ξαναπεί αυτό, αλλά στον ερωτικό τομέα είναι passepartout, είναι παντός καιρού και παντός… ζωδίου! Ποιος ή ποια από μας δεν το ’χει σκεφτεί ή δεν το ’χει ζήσει; 

Γιατί να συμβαίνει άραγε αυτό; Τι είναι εκείνο που μας έλκει σε ανθρώπους που σίγουρα δεν είναι οι κατάλληλοι για να βαδίσουμε μαζί στη λεωφόρο της ευτυχίας;

Ξέρετε, κάτι σαν τότε που πέφτουν οι τίτλοι του τέλους στην ταινία, με φόντο το ηλιοβασίλεμα, το ζευγάρι βαδίζει χεράκι-χεράκι προς ένα μέλλον σε αποχρώσεις του …

ουράνιου τόξου και είμαστε στη φάση που έζησαν αυτοί καλά κι ελπίζουμε για εμάς… καλύτερα! Κι όμως, το The end σε μας δεν έχει καμιά σχέση με όλο αυτό. 

Και μετά σου λένε ότι η ζωή γράφει καλύτερα σενάρια…!

Κι όπως η θρυλική σκηνή από το «sex and the city», όπου λέει η μία φίλη στην άλλη, που είναι απογοητευμένη, γιατί και πάλι προδόθηκε από έναν έρωτα, ότι «όλοι αυτοί οι άντρες, αν και διαφορετικοί μεταξύ τους, έχουν ένα κοινό σημείο, εσένα!» 

Άρα, σε εμάς χρειάζεται να ψάξουμε τι δεν κάνουμε καλά ή τι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει και γι’ αυτό κατά κάποιο τρόπο επαναλαμβάνουμε διαρκώς κάποια γεγονότα στη ζωή μας.

Τι υποστηρίζει η ψυχανάλυση;

Κατά τον Freud και άλλους ψυχαναλυτές, όλα έχουν τη ρίζα τους στην παιδική μας ηλικία. Ο Freud το έλεγε: «καταναγκασμό της επανάληψης», η τάση, δηλαδή, να αναπαράγουμε ασυνείδητα τραυματικές καταστάσεις της παιδικής μας ηλικίας. 

Με κάποιο τρόπο, δημιουργούμε καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες που βιώσαμε στην παιδική μας ηλικία και επαναδραστηριοποιούμε τον πόνο μας. 

Για παράδειγμα, ένα κοριτσάκι που δεν ένιωσε επιβεβαιωμένο από τον μπαμπά του, είτε θα έλκεται από άντρες που θα την απορρίπτουν ή ακόμη κι αν δεν το κάνουν, εκείνη θα νιώθει διαρκώς ανασφαλής και πολλές φορές θα χαρακτηρίζει ως απόρριψή ή ως αδιαφορία συμπεριφορές του άλλου. 

Ο δρόμος της αυτογνωσίας μακρύς και επώδυνος κάποιες φορές…

Η προσεκτική μελέτη του χαρακτήρα μας , από ψυχαναλυτική οπτική, μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα σημεία-κλειδιά απ’ όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία της αυτογνωσίας. 

Μπορεί πολύ παλιά περιστατικά που βιώσαμε από τη βρεφική ακόμη ηλικία, να έχουν εντυπωθεί βαθιά στο ασυνείδητό μας και να είναι τόσο καλά απωθημένα που για να βρούμε υποψία της ύπαρξής τους θα πρέπει να αρκεστούμε στα γεγονότα που προκαλούμε και βιώνουμε στη ζωή μας.

Κάτι που φοβόμαστε μη μας πληγώσει το προκαλούμε με κάποιο τρόπο στη ζωή μας ξανά και ξανά, μέχρι να πάψουμε να το φοβόμαστε πια. Ξέρετε μια φράση που χρησιμοποιεί ο λαός μας : «παθαίνει κάποιος ό, τι θέλει πολύ κι ό, τι φοβάται πολύ».

Γιατί φοβόμαστε την απόρριψη;

Όταν φοβάσαι την απόρριψη, είναι γιατί στην πραγματικότητα δεν έχεις εσύ πρώτα αναγνωρίσει και αποδεχτεί τον εαυτό σου, ψάχνεις αλλού για αγάπη και τρυφερότητα, γιατί πρώτα εσύ δεν έδωσες την απαραίτητη αγάπη και τρυφερότητα στον ίδιο σου τον εαυτό.

Κι όταν εσύ δεν πιστεύεις, σε κάποιο ασυνείδητο επίπεδο, ότι σου αξίζουν όλα αυτά, νομίζεις ότι θα μπορέσεις ποτέ να τα έλξεις; Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις μας, μας καλούν να μάθουμε πράγματα για τον εαυτό μας. 

Οι άνθρωποι είμαστε κι εμείς ζώα και παρ’ όλο που έχουμε χάσει, σε μεγάλο ποσοστό, την κατανόηση των αισθήσεων μας, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε συνειδητά, οσμιζόμαστε και επικοινωνούμε σ’ ένα αόρατο επίπεδο μεταξύ μας, σ’ ένα επίπεδο όπου μόνο αλήθεια υπάρχει. 

Με κάποιον τρόπο, λοιπόν, ο άλλος μας «μυρίζεται», σε ασυνείδητο επίπεδο, ξέρει πολύ καλά, αν και χωρίς να το γνωρίζει συνειδητά ο ίδιος, με τι έχει να κάνει.

Οι λόγοι είναι πολλοί και η διερεύνησή τους απαιτεί χρόνο και πολλές φορές ψυχικό πόνο, επίσης να θυμάστε η κάθε περίπτωση είναι μοναδική.




Εικόνα: Depositphotos

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Με στοίχημα τη ζωή μας…!!!

Οι άνθρωποι νομίζουν πως μπορούν να κρύβονται. Kαι μόνο επειδή το σύστημα που υπηρετούμε βασίζεται σε ανάγκη «αποδείξεων», που μπορούν να αντιληφθούν οι πέντε αισθήσεις. Και είναι τόσο ελλιπές όλο αυτό το θέατρο του κρυφού, όταν ξεφεύγεις από τα όρια του φαίνεσθαι!

Κατά τα φαινόμενα ή κατά παράδοσην, οι άνθρωποι θέλουν να χωρίζονται σε «καλούς» και «κακούς» και φυσικά οι «φυσιολογικοί» θέλουν να ανήκουν στους «καλούς». 

Έχουν πάντα τις καλύτερες προθέσεις και ζουν μια ζωή νορμάλ! Δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί δεν είναι ευτυχισμένοι, γιατί δεν έχουν όλα όσα θέλουν (και αξίζουν), αλλά συνεχίζουν να το προσπαθούν. 

Οτιδήποτε αρνητικό, αγωνίζονται να το εξαλείψουν, φτιάχνοντας «αλήθειες» με κανόνες, τις οποίες θέλουν και προσπαθούν να ακολουθούν.

Όμως, τόσα πολλά παραμένουν κρυμμένα, που θα τρόμαζαν ακόμα και οι πιο πιστοί οικοδόμοι του συστήματος σκέψης που (ακόμα) μας κυβερνά. 

Οι ίδιοι αυτοί υποστηρικτές και συνεχιστές του, αρνούνται όσο τίποτα άλλο την ιδέα πως πρέπει πρώτα να γκρεμιστεί το υφιστάμενο για να υπάρξει οτιδήποτε καινούργιο στη θέση του.

Τα πάντα γίνονται φανερά, μόνο όταν δεν σε απειλεί το δικό σου κρυμμένο, που τολμάς να παραδέχεσαι, να φανερώνεις, να κατανοείς και να αγκαλιάζεις. 

Αυτό βέβαια, απαιτεί «δουλειά», που περιλαμβάνει πειθαρχία, αφοσίωση, θάρρος και συνέπεια. 

Οι πιο ενθουσιώδεις, συνήθως εγκαταλείπουν γρήγορα την απόπειρα, επιστρέφοντας στην άνεση του γνώριμου και του συλλογικά αποδεκτού. 

Στη θεωρία, παραμένουμε άψογοι…

Ποτέ δεν θα φανταζόσουν, για παράδειγμα, πως είσαι ένα «ενεργειακό βαμπίρ», που κλέβει ενέργεια από τους γύρω του, πάντα με τις «καλύτερες προθέσεις». Άλλωστε, είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες που σε απαλλάσσουν, τρέφοντας τον εγωισμό σου:

«Πώς να εντοπίζετε τα ενεργειακά βαμπίρ».

«Πώς να αποφεύγετε τους αρνητικούς ανθρώπους».

«Δέκα ενδείξεις πως αφυπνίζεστε».

Και η πλάνη συνεχίζεται…

Όμως οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουμε οτιδήποτε, εκτός αν εστιαστούμε σε προσωπικό επίπεδο: στην προσωπική μας ζωή, στον προσωπικό τρόπο σκέψης και δράσης μας, πολύ συγκεκριμένα. Δεν το κάνουμε αυτό όμως. 

Παραμένουμε θεωρητικοί, ρήτορες, κρυμμένοι πίσω από κοινωνικές προσωπικότητες, που αγωνιζόμαστε να υποστηρίζουμε και να χτίζουμε, ενώ μέσα μας συνεχίζεται απτόητος ο πόλεμος των αντιφάσεων και αντιθέσεων που δεν τολμούμε να φανερώσουμε… ούτε στον εαυτό μας. 

Εύκολα ξεγλιστράμε…

Επίσης πιστεύουμε πως κατανοούμε επειδή μπορούμε να συζητάμε για όλα αυτά, διαφωνώντας ή συμφωνώντας, δεν έχει σημασία. Πάντως η εντύπωση πως κατανοούμε παραμένει ισχυρή πεποίθηση.

Είναι πολύ πιο τρομακτικό όλο αυτό απ' ότι φαντάζεσαι... 

Αν είσαι από εκείνους τους λίγους που αναζητούν πραγματικά την αλήθεια, θα πρέπει να προετοιμάζεσαι συνέχεια να εγκαταλείπεις όλα όσα πιστεύεις πως θα σου προσφέρουν όλα όσα νομίζεις πως θέλεις! 

Αντίθετα με όσα παραμυθιάζεσαι, με τις άπειρες πληροφορίες από κοιμισμένους που πιστεύουν πως κατέχουν την αλήθεια, δεν θα μπορείς πλέον να υπάρχεις στο σύστημα της "ευημερίας και αφθονίας" που πλασάρεται αλλά φανερά δεν ισχύει.

Θα είσαι ο "κανένας", που δουλεύει αδιάκοπα χωρίς να φαίνεται πουθενά, γκρεμίζοντας καθετί ψεύτικο ενώ παράλληλα απαλύνει λίγο τον πόνο που μαστίζει, από βούληση, την ανθρωπότητα. 

Θα συνεχίζεις, γνωρίζοντας πως δεν θα προλάβεις να δεις το νέο που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί, ταπεινά να σπέρνεις τους σπόρους που δεν φαίνονται, δουλεύοντας χωρίς απολαβές και αναγνώριση, σε επίπεδα συνειδητότητας, που δεν φανερώνονται, δεν αποδεικνύονται και δεν παραπλανούνται. 

Γιατί η πραγματική δύναμη δεν παρασύρεται σε απατηλά μονοπάτια προσωρινότητας.

Δεν είναι εύκολο ή βολικό να ξέρεις: να βλέπεις πέρα από το φαίνεσθαι, να αποκαλύπτεις τα κρυμμένα που εύκολα πια θα διαφαίνονται κάθε στιγμή στην καθημερινότητά σου, να αποκωδικοποιείς καλά κρυμμένους κώδικες από τους αδαείς, που βρίσκονται αθέατοι, ακριβώς μπροστά στα μάτια τους. 

Μη νομίζεις, πως είναι βολικό να μην έχεις πουθενά να κρυφτείς πλέον, γιατί τον Εαυτό σου τον κουβαλάς μαζί σου πάντα, παντού.

Γιατί να το κάνεις λοιπόν; Κι αν δεν το κάνεις, τι έχεις να κερδίσεις (πραγματικά);




Χριστιάνα Σοφία