Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Γιατί οι ψυχές που δονούνται υψηλά δυσκολεύονται να βρουν μια σταθερή σχέση...!!!

Οι Old Souls δεν θέλουν να είναι σε μια σχέση μόνο και μόνο για να έχουν έναν σύντροφο, χρειάζονται αγάπη για να αναπτυχθούν μαζί.

Είναι Ψυχές που είχαν πολλές προηγούμενες εμπειρίες και γι' αυτό θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ενσάρκωση στη Γη για να εξελιχθούν, δεν τους αρέσει να χάνουν χρόνο.

ΕΧΟΥΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΖΩΗΣ

Οι παλιές Ψυχές έρχονται σε αυτόν τον Κόσμο με έναν σκοπό, μια αποστολή και συχνά πιστεύουν ότι ένας έρωτας θα μπορούσε να τις αποσπάσει από την εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος. Πριν αναζητήσουν την αγάπη από έναν σύντροφο, δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική τους εξέλιξη και κατανόηση. της αποστολής της ζωής σας. 

Καθώς ο έρωτας απαιτεί πολλή προσοχή και αφοσίωση, καταλήγουν να αφήνουν στην άκρη τις πιο τετριμμένες ερωτικές σχέσεις, εκτός αν πρόκειται για τον ιδανικό σύντροφο, συμπληρωματικό και σχετικό με τον σκοπό που πρόκειται να εκδηλωθεί, οπότε η συνάντηση γίνεται μέσω της Θείας Αλχημείας.

ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΎΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι παλιές ψυχές δεν προσαρμόζονται καλά στις συμβατικές συναντήσεις, γι' αυτές όλα αυτά είναι πολύ επιφανειακά, τους αρέσουν οι πραγματικές συναντήσεις, οι άνθρωποι που γνωρίζονται βαθιά, δείχνουν τον εαυτό τους, συνδέονται με την Ψυχή τους και έχουν παρόμοιες Ενέργειες.

Θεωρούν το σεξ ως ιερή πράξη, Δυστυχώς, αυτού του είδους οι συναντήσεις δεν είναι συχνές σήμερα, οι άνθρωποι συνήθως συνομιλούν μέσω εφαρμογών, πλατφορμών γνωριμιών, και αυτό δεν ευχαριστεί τις Παλιές Ψυχές και αυξάνει τη δυσκολία να βρουν την αγάπη, ακόμη και αν γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ "ΠΑΙΖΟΥΝ" ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ.

Η ιστορία των παλαιών Εγώ : "θα περιμένω να μου τηλεφωνήσει, δεν θα τηλεφωνήσω" ή "θα προσποιηθώ ότι δεν ενδιαφέρομαι" είναι κάτι που πραγματικά δεν αρέσει στις Old Souls, δεν αντέχουν να ενσαρκώνουν χαρακτήρες, είναι πολύ ευαίσθητες και αληθινές, όχι τους αρέσει η συμπεριφορά, να είναι γοητευτικές με επιθυμία να ευχαριστήσουν, είναι διαφανείς, άμεσες, με γυμνή ψυχή και αυτό τρομάζει πολλούς ανθρώπους.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΙ.

Οι Old Souls δεν κάνουν παρέα με τον οποιονδήποτε, απλά για να έχουν παρέα ή να καλύψουν κενά, αν πιστεύουν ότι το άτομο δεν αξίζει τον κόπο, δεν μπαίνουν καν στον κόπο, πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να λένε ότι είναι "πολύ απαιτητικοί", αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Old Souls Old θέλουν κάποιον να μοιραστούν τη ζωή τους.

Παραδίδονται και σε ισορροπία από αγάπη για τον εαυτό τους, περιμένουν σε αντάλλαγμα τη συνέργεια της ίδιας αφοσίωσης, αποφασίζουν να ποντάρουν σε κάποιον πολύ ξεχωριστό για να τον έχουν δίπλα τους, αλλιώς, προτιμούν να είναι μόνοι τους.

ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΓΕΣ

Οι παλιές ψυχές έχουν συναισθηματικές πληγές από αυτή και από άλλες ζωές. Συνήθως αυτές οι Ψυχές ενδυναμώνονται από την εμπειρία, αλλά δεν βρίσκουν μια εύκολη ζωή σε αυτή την ενσάρκωση. Έχουν πολλές προκλήσεις να ξεπεράσουν, μερικές από αυτές πολύ επώδυνες, γι' αυτό και είναι πολύ προσεκτικές, καθώς δεν θέλουν να υποφέρουν ξανά.., 

και τιμούν την αμοιβαία συνοδεία εκείνων που γνωρίζουν τι περνάει ο καθένας και τι συνεπάγεται.Για να έχουν σχέση με κάποιον, πρέπει να αισθάνονται ότι το άτομο είναι αρκετά ώριμο ώστε να κατανοήσει την πορεία και την εξέλιξή τους.

ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ

Οι Παλιές Ψυχές χρειάζονται έναν σύντροφο που θέλει να είναι δίπλα τους, που τις σέβεται και τις καταλαβαίνει, δεν μπορούν να είναι με ανθρώπους που εξαπατούν, κατέχουν, υπερφορτώνουν ή περιορίζουν, αντιλαμβάνονται τη σχέση μόνο από την άποψη της ελευθερίας και της ΑΓΑΠΗΣ.

Γνωρίζουν ότι μια σχέση μπορεί να προχωρήσει μόνο αν υπάρχει αληθινή επικοινωνία από καρδιάς, αγνή κατανόηση μεταξύ τους, αφοσίωση και ειλικρίνεια, αν ο σύντροφος δεν συμβαδίζει μαζί τους ή δεν συντονίζεται με τη δική τους Δονητική Συχνότητα, αφού προσπαθεί να λειτουργήσει... 

ως ερέθισμα για την ανάπτυξη της σχέσης. τον άλλο, ανιχνεύουν τη στιγμή της ανεπιτυχούς τριβής και αποφασίζουν να πάρουν το δρόμο της φυγής μόνοι τους, αποστασιοποιούμενοι και τιμώντας το δεσμό όλων όσων μοιράζονται, σεβόμενοι την προσωπική εξελικτική στιγμή.




Ντόρα Αλκαντάρα
Evangelos Ellanios

12 φράσεις του ανυπέρβλητου Μέγα Αλέξανδρου…!!!

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 ή 21 Ιουλίου του 356 π.Χ στην Πέλλα της Μακεδονίας. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ και μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου.

Ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, Ηγεμών της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, Φαραώ της Αιγύπτου, Βασιλιάς της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας, και οι κατακτήσεις του αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της Ελληνιστικής εποχής των βασιλείων των Διαδόχων και Επιγόνων του.

Στα παιδικά του χρόνια εκπαιδεύτηκε από τους παιδαγωγούς Λεωνίδα το Μολοσσό και Λυσίμαχο τον Ακαρνάνα. 

Σε ηλικία 13 ετών μαθήτευσε κοντά στον Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος τον μόρφωσε με τα ελληνικά ιδεώδη και του ενέπνευσε τον θαυμασμό και την αγάπη για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. 

Σε ηλικία 20 ετών έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 336 π.Χ.

Η συνολική επικράτεια της αυτοκρατορίας του, στη μεγαλύτερή της έκταση κατά το 323 π.Χ., υπολογίζεται σε 5.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και περιλάμβανε κομμάτια από 26 σημερινές χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λίβανος, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν).

Ας διαβάσουμε ως και ας απομνημονεύσουμε φράσεις του πιο σπουδαίου βασιλιά που είδε η ανθρωποτητα.

– Ό,τι δεν λύεται κόπτεται. (κόβοντας το Γόρδιο Δεσμό)

– Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.

– Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.

– Δεν μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους με ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος.

– Στον ουρανό δεν υπάρχουν δυο ήλιοι ούτε στη γη δυο κυρίαρχοι.

– Με θέληση, με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης (ερωτηθείς πώς κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο σε τόσο σύντομο διάστημα)

– Ει μη Αλέξανδρος ήμην, Διογένης αν ήμην.

– Δεν φοβάμαι ένα στρατό λιονταριών που διοικούνται από ένα πρόβατο. Φοβάμαι ένα στρατό προβάτων που τα διοικεί ένα λιοντάρι.

– Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

– Σήμερα δεν ήμουν πραγματικός βασιλιάς, γιατί δεν έκανα καμιά καλή πράξη.

– Τω κρατίστω. (Η υπόδειξή του για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Τα τελευταία του λόγια…)




Κιρσοί κάτω άκρων : Τι «δείχνουν» και τι «κρύβουν»…!!!

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μια προχωρημένη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας, με εμφανείς και διατεταμένες (πρησμένες) φλέβες (μεγέθους «ρεβιθιού» ή και πιο μεγάλο) κυρίως από το γόνατο και κάτω.

«Παλιότερα έχει χρησιμοποιηθεί και ο όρος «εσωτερικός φλεβίτης» αλλά η ονομασία αυτή δεν είναι πλέον αποδεκτή γιατί στους κιρσούς πρακτικά πάντα υπάρχουν εμφανείς φλέβες, στις κνήμες ή και στο μηρό. 

Ο λόγος για τον οποίο οι κιρσοί αποτελούν μια σημαντική πάθηση είναι ότι σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης, κυρίως επιφανειακής, ή ακόμα και πνευμονικής εμβολής» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Νικολόπουλος Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Ο χαρακτηρισμός των κιρσών ως «επιφανειακών» φλεβών, είναι σωστός;

«Συχνά, αναφορικά με τους κιρσούς ακούμε ότι πρόκειται για επιφανειακές φλέβες ή για ανεπάρκεια μικρού βαθμού.

Το πρώτο ισχύει και μάλιστα κυριολεκτικά - όντως οι κιρσοί είναι επιφανειακές φλέβες - αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και «αθώες». Λανθασμένα μερικοί ασθενείς μεταφράζουν το «επιφανειακές» ως ασήμαντο και αθώο πρόβλημα. 

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι και οι επιφανειακές αυτές φλέβες, οι ορατές δια «γυμνού οφθαλμού», μπορούν να οδηγήσουν σε περιστατικά θρόμβωσης, ενίοτε σοβαρά.

Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό «μικρού βαθμού ανεπάρκεια», θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια στις σαφηνείς φλέβες και κιρσοί, τότε πρόκειται για νόσο, συνεπώς ο χαρακτηρισμός «μικρού βαθμού» δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ή όχι της παθολογίας, όπως εσφαλμένα πιστεύεται», τονίζει ο ειδικός.

Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με τους κιρσούς και την αντιμετώπισή τους, είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε σε ειδικό αγγειοχειρουργό και όχι σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Άλλωστε, μια θρόμβωση δεν είναι ποτέ «αθώα ή μικρή».

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί των κάτω άκρων

«Η θεραπεία των κιρσών σήμερα έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά. Στις μέρες μας έχουμε στη διάθεσή μας ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, οι οποίες αφαιρούν τους κιρσούς κάτω από το δέρμα, επιτυγχάνοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα καταργούν την ανεπάρκεια. 

Οι κιρσοί των κάτω άκρων αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια των υπερήχων και τη χρήση σύγχρονων ενδαγγειακών τεχνικών με laser. Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση με laser είναι η τεχνική που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Προσφέρει στους ασθενείς εξαιρετικό όφελος και προστασία από τις θρομβώσεις με ταυτόχρονα πολύ απλό τρόπο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή/και μέθη, μιας και συνοδεύεται από ελάχιστο ως μηδενικό πόνο. Δεν επιβάλλει παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής μπορεί, πολύ γρήγορα, να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες», καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.




Ευάγγελος Νικολόπουλος Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Γιατί οι τοξικές σχέσεις είναι ελκυστικές ;

Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον - έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ένα γνωστό - που βρίσκεται σε μια ρομαντική σχέση που δεν είναι υγιής;

Ομολογουμένως, ποτέ δεν ξέρουμε πραγματικά πώς είναι η σχέση του άλλου σε καθημερινή βάση, ούτε γνωρίζουμε τη συναισθηματική τους οικειότητα σε ένα βαθύτερο επίπεδο. 

Ωστόσο, η «εξωτερική προοπτική» μας επιτρέπει να ακούμε και να παρατηρούμε αντικειμενικά από ένα σημείο σαφήνειας.

Τι είναι μια τοξική σχέση;
Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να αφορούν σχέσεις γονέα-παιδιού, αδελφού-αδερφής ή το πιο κοινό είδος, ρομαντικές σχέσεις.

Όταν αυτές οι σχέσεις βασίζονται σε ένα σύστημα κακοποίησης, ανασφάλειας, παραμέλησης και αυτοσυντήρησης, μετατρέπονται σε τοξικές σχέσεις και μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς, οδηγώντας το άτομο σε κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές, προβλήματα εμπιστοσύνης και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Γιατί οι τοξικές σχέσεις είναι ελκυστικές;
Γιατί η οικειότητα του πόνου μοιάζει με ασφάλεια. Όλοι γνωρίζουν ότι οι τοξικές σχέσεις είναι κακές. Όμως γιατί τις επιλέγουν;

Μάθαμε νωρίς στις πρωταρχικές μας σχέσεις, πως συχνά πρέπει να εγκαταλείψουμε τις δικές μας ανάγκες, για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες κάποιου άλλου.

Το χάος, το απρόβλεπτο, η κατάχρηση, ο πόνος και η ταλαιπωρία φαίνονται συνώνυμα με την αγάπη.

Μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό να απελευθερωθούμε από έναν δεσμό τραυματισμού υπέρ μιας υγιούς σχέσης, επειδή αυτή η υγιής σχέση φαίνεται ξένη.

Ο φόβος είναι συχνά ένα μεγάλο συστατικό για την παραμονή σε μια μη υγιή σχέση. Τις περισσότερες φορές, υπάρχουν βαθιά ριζωμένα συναισθηματικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μερικά άτομα δυσκολεύονται πολύ να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους και να μην έχουν τη συντροφιά ενός σημαντικού άλλου.

Επομένως, ακόμη και μια ανησυχητική κατάσταση, υπερτερεί των φόβων και της ταλαιπωρίας του να μην είσαι καθόλου σε σχέση.

Ποια είναι τα σημάδια ότι είστε σε δεσμό τραυματισμού;
Οι δεσμοί τραυματισμού είναι σχέσεις όπου επαναλαμβάνουμε την ίδια δυναμική που βιώσαμε κατά την παιδική ηλικία με τους κύριους φροντιστές μας. Μάθαμε τι έπρεπε να κάνουμε για να λάβουμε αγάπη και ως εκ τούτου συνεχίζουμε τις ίδιες συμπεριφορές, για να λάβουμε αγάπη στις ρομαντικές μας σχέσεις. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας δυσλειτουργικής σχέσης:

1. Νιώθεις ότι ελέγχεσαι από τον σύντροφό σου
Ένα κοινό σημάδι ότι βρίσκεσαι σε τοξική σχέση είναι όταν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου ελέγχει κάθε σου κίνηση. Το να ζητάς άδεια, ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα, είναι ένα από τα πολλά σημάδια τοξικών σχέσεων που μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή σου.

2. Ο σύντροφός σου σε κακοποιεί λεκτικά ή σωματικά
Ορισμένες φορές μπορεί να επιζητούμε το δράμα στη σχέση. Όταν όμως η κατάσταση ξεφεύγει και φτάνει σε σημείο κακοποίησης, η σχέση γίνεται καταχρηστική. Τότε έρχεται η στιγμή που πρέπει να προστατεύσεις τον εαυτό σου.

3. Νιώθεις άβολα δίπλα στον σύντροφό σου
Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανοιχτείς στον σύντροφό σου ή φοβάσαι να το κάνεις, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι είσαι σε τοξική σχέση. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, είναι αν νιώθεις πως προσπαθεί να σε αλλάξει και δεν αποδέχεται τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς βγαίνεις από μια τοξική σχέση;
Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη πιο δύσκολο να τις εγκαταλείψεις. Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν το να είσαι σε μια τοξική σχέση ως εθισμό στα ναρκωτικά – έτσι μπορεί να είναι προβληματικό και δύσκολο να το ελέγξεις.

Κάνε δουλειά στον εαυτό σου για να κατανοήσεις τα τραύματα από το παρελθόν σου. Αναρωτήσου τι συναισθήματα ενεργοποιούνται μέσα σου από συγκεκριμένα άτομα και σε συγκεκριμένες σχέσεις.

Όρια! Θέσε σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά, υλικά και ενεργειακά όρια στις σημαντικές σχέσεις στη ζωή σου. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από το δίκτυο υποστήριξης σου ή κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Υ.Γ. "Δεχόμαστε την αγάπη που πιστεύουμε ότι αξίζουμε".




Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Αρθρογράφος: Μάριαν Ροζέα
Μάριαν Ροζέα   Ψυχολόγος BSc,
Απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Τελικά είναι απαραίτητα τα αρχαία Ελληνικά στο σχολείο..?

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό τού ελληνικού μας πολιτισμού εύκολα και αντικειμενικά αναγνωρίσιμο είναι η συνέχεια τής γλώσσας μας. 

Το να λες ουρανός, θάλασσα, άνθρωπος, πέτρα, άνδρας, γυναίκα, παιδί, γη, κόσμος, έρωτας, άγγελος, αγορά, ακούω, βλέπω, παίζω, γελώ, αγαπώ όψη, αλήθεια, αμπέλι, άναρχος, άξιος και χιλιάδες σημερινών λέξεων που με την ίδια... 

ή παραλλαγμένη μορφή και σημασία χρησιμοποιούνται πάνω από 3.000 χρόνια, είναι αυτό που ξεχωρίζει πολιτισμικά τη γλώσσα μας και που έχουν επισημάνει με απλά και πειστικά λόγια οι δύο νομπελίστες ποιητές μας, ο Σεφέρης και ο Ελύτης. 

Επομένως το να διδάξεις την αρχαία γλώσσα στο σχολείο, τα αρχαία μας κείμενα, παράλληλα προς τη Νέα Ελληνική, όπου θα πέφτει φυσικά το κύριο βάρος, είναι μια αυτονόητη γλωσσική, παιδευτική και πολιτισμική ανάγκη. 

Το να αγνοείς αυτή την πραγματικότητα και να επαναλαμβάνεις σε σχέση με την παιδεία τού Έλληνα τις γνωστές παιδιάστικες αντιρρήσεις «τι χρειάζομαι την αρχαία γλώσσα;», «πού θα μού χρησιμεύσει μια νεκρή γλώσσα που είναι τα αρχαία Ελληνικά;» 

και άλλα τέτοια φληναφήματα ή αναπαράγεις συνειδητά αφελή ιδεολογήματα ή παροδηγείσαι από άγνοια ή απαιδευσία. Το έχει πει ωραία ο Κοραής : Όστις χωρίς την γνώσιν τής αρχαίας επιχειρεί να ερμηνεύσει την νέαν ή απατάται ή απατά.

Μεγάλοι ξένοι φιλόλογοι και γλωσσολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι αρχαίες κλασικές γλώσσες όπως η Ελληνική που εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν πηγή σύγχρονων επιστημονικών όρων (nano-, mega-, cyberno-, auto-, ergo-, agro-, -archy, bio- κ.λπ.) δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν «νεκρές» γλώσσες όπως η Χεττιτική, η αρχαία Αιγυπτιακή κ.ά.

Το ίδιο ισχύει και για τη Λατινική, που επίσης είναι πηγή πλήθους νέων λέξεων, μολονότι διαφέρει στην παράδοσή της σε σχέση με την Ελληνική.

Σωστά στο νέο πρόγραμμα μαθημάτων τού Λυκείου (στού οποίου τη συγκρότηση δεν έχω προσωπική ανάμειξη) γίνεται λόγος για διδασκαλία τής ελληνικής γλώσσας (αρχαίας και νέας) στις δύο πρώτες τάξεις τού Λυκείου και μόνο νέας στη Γ΄ Λυκείου ως μαθημάτων γενικής παιδείας και αρχαίας γλώσσας επιπροσθέτως μόνο στην Ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών (Φιλολογία, Νομική κ.ά.).

Ελπίζω ότι στρεβλές απόψεις, υπολείμματα μιας ξεπερασμένης σήμερα ιδεολογικής νοοτροπίας που έβλαψε την Παιδεία, αποτελούν αμελητέες και συγγνωστές προσωπικές απόψεις και όχι θέσεις προοδευτικών πολιτικών χώρων με φωτισμένους και σκεπτόμενους ανθρώπους.




Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Δώσε προσοχή στο εκπληκτικό μήνυμα που “κρύβεται” στην Οδύσσεια…!!!

Άραγε αυτά γιατί δεν μας τα δίδαξαν στο σχολείο;;; » Διαβάστε το! Αρκούν 2 λεπτά.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΩΣ ΑΕΝΑΟ ΜΕΣΟΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Είναι πολύ σημαντικό,αυτές τις κρίσιμες ώρες,να ρίξουμε μια ματιά στην Βίβλο των Ελλήνων, δηλαδή στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, απο το πνεύμα του Οδυσσέα.

ΔΗΛΑΔΗ: Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση να έχουμε τις αισθήσεις μας και τις αντένες μας ΑΝΟΙΧΤΕΣ και να μην παρασυρθούμε απο την οργή και το μένος που μας διακατέχει, ώστε να γίνουμε βορρά, στους σύγχρονους «μνηστήρες».

Οταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν.

Είναι το βιός του ,είναι ο ιδρώτας μιας ζωής,είναι η γή του ,είναι η πατρίδα του,είναι ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΟΥ.

Παρα την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο απο την Θεά Αθηνά , πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

Γι' αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς Αθηνάς, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, την ΣΟΦΙΑ, την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα.

Οταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, ΤΟΤΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΙΚΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τίμησε τον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.

Είναι ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ο ΤΗΛΕ-ΜΑΧΟΣ ( αυτός που δίνει την μάχη του από μακριά),που με δόλιο τρόπο επιχείρησαν να δολοφονήσουν,δηλαδή να καταδικάσουν την ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ,όπως δόλια σήμερα ξαναεπιχειρούν!

Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ.
Η λέξη μιλά απο μόνη της.

Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που μας κάνουν ΤΩΡΑ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ.

Ειναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.

Είναι ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα.Είναι ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος.
Γι' αυτό,μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Αν υπήρχαν αυτά το 1821,είναι αμφίβολο αν θα γίνονταν η επανάστασις των Ελλήνων,θα κινδύνευαν να μείνουν καθυποταγμένοι στην πλάνη και την θολούρα της συγχισμένης κρίσης,εξ αιτίας της .

Και τον σκοτώνει ρίχντοντάς του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ,στο ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, που την χρησιμοποιεί ενάντια στη νόηση των ανθρώπων!

Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ.
Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής.

Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ!   Γιατί λειτουργεί κατά το δοκούν.

Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ.
Που τον μετατρέπει σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ!

Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη!

Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.

Οι πρόγονοί μας μας μιλούν, ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, μας λένε ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ, μας λενε πως να τινάξουμε τον ζυγό.

ΑΡΚΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!




Ευστρατίας Σουραβλά

Τι σχέση είχαν με τους Μινωΐτες οι Ινδιάνοι της Αμερικής ?

“Ζωντανεύοντας μνήμες των σοφότερων από τους δυτικούς προγόνους μας” – Τι επεσήμανε σε ομιλία του ο Αμερικανός συγγραφέας και ιστορικός Δρ Jack Dempsey

Γνωρίζετε ότι οι Μινωίτες της αρχαίας Κρήτης θεμελίωσαν την πρώτη και μακροβιότερη περίοδο του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού; 

Τι μπορούν να μας μάθουν οι νέες ανακαλύψεις σχετικά με τα θεμελιώδη μυστικά της φύσης και της ανθρώπινης κοινωνίας, που καθοδήγησαν την επιτυχία της εξέλιξής τους για πάνω από 2000 χρόνια; 

Και τι κοινό είχε ο τρόπος ζωής των Μινωιτών και των ιθαγενών λαών της Ανατολικής Βόρειας Αμερικής, των οποίων οι πολιτισμοί εκτείνονται ως την Εποχή των Παγετώνων, πριν από 13.000 χρόνια;

Ινδιάνοι και Μινωίτες λοιπόν με θέμα: «Το παρελθόν είναι το μέλλον: Ας θυμηθούμε τους σοφούς, Δυτικούς προγόνους μας», ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας διάλεξης που έγινε στο βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης την Πέμπτη το βράδυ στις 21 Ιανουαρίου 2016, εκεί γύρω στις 21.00. 

Ο Αμερικανός συγγραφέας και ιστορικός Δρ Jack Dempsey στην ομιλία του επισήμανε επίσης τις πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις συμπεριφορές των Αυτόχθονων Αμερικανών Ινδιάνων και των Μινωιτών της Κρήτης. 

Ομοιότητες όπως η μεγάλη εκτίμηση τους για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, οι ισχυρές αντιλήψεις τους για τη φύση, και την ικανότητά τους να παραμένουν ενωμένοι ως επί το πλείστον σε περιόδους ειρήνης και ο σεβασμός των ατομικών διαφορών.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Dempsey ενώ η παραδοσιακή Ιστορία μάς έχει οδηγήσει να παραβλέπουμε και τους «Ινδιάνους» και τους Μινωίτες, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από την αρχαία και την πρακτική σοφία τους στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Δύση και ο κόσμος σήμερα.

Στην ομιλία του που κράτησε μία ώρα με ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα από την κ. Βίκυ Χατζοπούλου, ο Dempsey παρουσίασε πολλές νέες ανακαλύψεις για το πώς οι Μινωίτες οργάνωναν την κοινωνία τους σε θέματα που σχετίζονται με την αστρονομία, τη θρησκεία και την πολιτική. 

Φαίνεται ότι η κεντρική λειτουργία της Κνωσού ήταν να “κρατήσει το χρόνο” για τα σημαντικότερα φεστιβάλ της μινωικής κοινωνίας, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σεληνιακό-ηλιακό ημερολόγιο. 

Ο Dempsey έδειξε ότι οι ίδιοι κύκλοι του ήλιου και της σελήνης βρίσκονται σε χρήση και πολύ αργότερα τόσο στην Οδύσσεια του Ομήρου όσο και στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

“Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που οι λαοί αυτοί μπορούν να μας διδάξουν και πάλι, είπε ο Dempsey, είναι ότι οι άνθρωποι είναι καλοί…όσο δεν έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη εξουσία.”

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Ντέμπσι ( Jack Dempsey) γεννήθηκε το 1955. Είναι ιστορικός και παραγωγός ταινιών. Έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Brown. Ξεκίνησε την καριέρα του στις εκδόσεις Νέα Υόρκη, και διδάσκει στο πανεπιστήμιο εδώ και 22 χρόνια. 

Ο Ντέμπσι έχει γράψει πολλά βιβλία και είναι παραγωγός ταινιών για τους αυτόχθονες Αμερικανούς. Εδώ και τριάντα χρόνια μελετά τον Μινωικό Πολιτισμό. 

Το 1996 δημοσίευσε το έργο του «Ο αδελφός της Αριάδνης : Ένα μυθιστόρημα για την Πτώση της Εποχής του Χαλκού στην Κρήτη». Σήμερα κυκλοφορεί μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Καλέντη. 

Η νέα του δουλειά για τη Μινωική αστρονομία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο εντελώς δωρεάν. Στοιχεία για τα Μινωικά χρόνια από την Κνωσό της εποχής του Λαβυρίνθου μπορεί να βρει κανείς στην επαγγελματική του ιστοσελίδα:




Ancientlights.org

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

8 λόγοι για να σταματήσεις να περιμένεις την έγκριση των άλλων…!!!

Μια από τις μεγαλύτερες ελευθερίες είναι το απλά να μην νοιάζεσαι το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι για σένα. Μερικές φορές χρειάζεται να βγεις έξω, να πάρεις λίγο αέρα και να θυμηθείς ποιος είσαι και τι θέλεις να γίνεις. 

Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις στην καρδιά σου. Πάρε ρίσκα. Μην δέχεσαι απλά τις ασφαλείς και εύκολες επιλογές επειδή φοβάσαι το τι θα σκεφτούν οι άλλοι ή φοβάσαι το τι μπορεί να συμβεί. 

Αν το κάνεις αυτό, τίποτα δεν θα συμβεί ποτέ. Μην αφήνεις τα μικρά μυαλά να σε πείσουν ότι τα όνειρα σου είναι πάρα πολύ μεγάλα. Δεν είναι.

Ξεκίνα σήμερα, σταμάτα να περιμένεις για έγκριση. Ορίστε το γιατί :

1. Έχεις μόνο μια ζωή για να κυνηγήσεις τα όνειρα που σε κρατάνε ζωντανό.
Είναι καλύτερα να αποτυγχάνεις (και να μαθαίνεις) κάνοντας κάτι που αγαπάς, αντί να πετυχαίνεις κάνοντας κάτι που μισείς. Για αυτό άρπαξε τις ευκαιρίες για λογαριασμό αυτών που πιστεύεις. Απέτυχε μέχρι να πετύχεις. 

Κάνε θυσίες και βγες έξω από τη ζώνη άνεσης σου, ξανά και ξανά. Αντιμετώπισε τους φόβους σου με κουράγιο και πάθος. Κράτα το λόγο σου και πίστεψε στο όραμα σου μέχρι να το φέρεις στη ζωή.

2. Η έγκριση κάποιου άλλου είναι ακριβώς μια άλλη γνώμη.
Ποτέ μην αφήσεις τη γνώμη κάποιου άλλου να γίνει η πραγματικότητα σου. Ποτέ μην θυσιάσεις το ποιος είσαι ή το ποιος φιλοδοξείς να γίνεις, επειδή κάποιος άλλος έχει πρόβλημα με αυτό. Αγάπα αυτό που είσαι εξωτερικά και εσωτερικά και συνέχισε να προχωράς μπροστά. 

Κανείς άλλος δεν έχει τη δύναμη να σε κάνει να νιώσεις μικρός, εκτός και αν του δώσεις αυτή τη δύναμη. Είσαι ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει τα όνειρα και την ευτυχία σου.

3. Η μόνη γνώμη που έχει πραγματικά σημασία για εσένα είναι η δικιά σου.
Στη ζωή, αυτό που είναι πολύ δύσκολο και πραγματικά εκπληκτικό είναι το να εγκαταλείπεις την επιθυμία να είσαι τέλειος στα μάτια των άλλων και να ξεκινήσεις το ταξίδι για να γίνεις ο αληθινός σου εαυτός. 

Για αυτό άσε την αγάπη σου να κυλήσει ελεύθερα. Επειδή αυτό που αγαπάς καθορίζει τα όνειρα σου, τα όνειρα σου καθορίζουν τις πράξεις σου και οι πράξεις σου καθορίζουν το πεπρωμένο σου.

4. Μερικοί άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν την έγκριση τους έτσι και αλλιώς.
Μην αφήνεις τις αρνητικές απόψεις των άλλων να καταστρέψουν την εσωτερική σου γαλήνη. Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων – αυτοί που σου ρουφάνε την ενέργεια και τη δημιουργική σου δύναμη και αυτοί που σου δίνουν ενέργεια και υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα σου ακόμα και με την πιο απλή χειρονομία, όπως ένα χαμόγελο. 

Απέφυγε το πρώτο είδος ανθρώπων. Να είσαι ευτυχισμένος. Γίνε αυτός που θέλεις να είσαι. Αν δεν αρέσει στους άλλους, άφησε τους. Η ευτυχία είναι επιλογή – δική ΣΟΥ επιλογή. Η ζωή δεν έχει να κάνει με το να ευχαριστείς τους πάντες.

5. Το ταξίδι και η προοπτική του καθενός στη ζωή είναι εντελώς διαφορετικά.
Το ποιος είσαι είναι αυτό που σε κάνει εξαιρετικό. Μην αλλάξεις τη μοναδικότητα σου για κανένα. Το τι επιφυλάσει το μέλλον θα είναι πάντα ένα μυστήριο. Μην φοβάσαι να το εξερευνήσεις, να μάθεις και να αναπτυχθείς. Το γιατί συμβαίνουν ορισμένα πράγματα δεν θα μάθεις ποτέ. 

Κάνε το βήμα και προχώρα προς τα εμπρός. Όταν η ζωή σε σπρώχνει στην άκρη, βγες μπροστά και σπρώξε ακόμα πιο δυνατά. Όταν υπάρχει μια διασταύρωση στον δρόμο σου και πρέπει να κάνεις μια επιλογή, επέλεξε αυτό που θα κάνει τον μελλοντικό σου εαυτό να σε ευχαριστεί.

6. Η εμπειρία από πρώτο χέρι είναι συχνά απαραίτητη για την προσωπική ανάπτυξη.
Μερικά μαθήματα ζωής μπορούν να γίνουν κατανοητά μόνο αντιμετωπίζοντας τα μόνος σου. Κάνοντας το σου επιτρέπει να σχηματίσεις τα δικά σου συμπεράσματα με βάση την εμπειρία από πρώτο χέρι, αντί για την υποκειμενική γνώμη κάποιου άλλου. Αυτή η εμπειρία σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς πιο λογικά και να κάνεις τα απαραίτητα βήματα προς μια θετική κατεύθυνση.

7. Η διαίσθηση σου δεν απαιτεί έγκριση.
Όταν πρόκειται για την άσκηση του εσωτερικού σου κόσμου, πρέπει να δοκιμάσεις αυτό που θέλεις να δοκιμάσεις, να πας εκεί που θέλεις να πας και να ακολουθήσεις τη διαίσθηση σου. Μην αποδέχεσαι λανθασμένες επιλογές. Μην αφήνεις τους άλλους να βάλουν ένα κλουβί γύρω από τις ιδέες σου. 

Αν το αισθάνεσαι σωστό, άρπαξε την ευκαιρία. Επειδή ποτέ δεν ξέρεις πόσο τέλειο θα μπορούσε να αποδειχθεί. Όπως είχε πει και ο Steve Jobs κάποτε, 

«Μην αφήνεις τον θόρυβο των απόψεων των άλλων να πνίξουν τη δική σου εσωτερική φωνή, την καρδιά και τη διαίσθηση σου. Αυτά, κατά κάποιο τρόπο, ξέρουν ήδη τι θέλεις αληθινά να γίνεις. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.»

8. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περιμένεις άλλο.
Αν ήξερες ότι σίγουρα είχες μια ανίατη ασθένεια – αν σου είχε απομείνει ένας πολύ περιορισμένος χρόνος για να ζήσεις – δεν θα έχανες ούτε ένα λεπτό από αυτός. Λοιπόν ξύπνα! Έχεις μια ανίατη ασθένεια. Λέγεται «ζωή». 

Στον τεράστιο χάρτη των πραγμάτων δεν σου έχει απομείνει πολύς χρόνος – κανείς δεν έχει. Για αυτό ρίξε μια ματιά στο δώρο που σου έχει δοθεί, καθώς τα θαύματα του ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου. Και επέλεξε να είσαι χαρούμενος, χωρίς έγκριση – αλλιώς ποτέ δεν θα είσαι ολοκληρωτικά.

Και θα σε αφήσω με ένα ρητό να σκεφτείς. «Για όσο καιρό ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, τους ανήκεις. Μόνο όταν δεν θα χρειάζεσαι έγκριση από κανέναν άλλο παρά τον εαυτό σου, θα είσαι ο πραγματικός σου εαυτός».




Η Αρχαία Ελληνική ευχή της μάνας στον γιο που έχει μόνο Έξι λέξεις μόνο φωνήεντα…!!!

O συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ έλεγε : «Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα».

Προσέξτε, λοιπόν, κάτι :

«OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ», που σημαίνει  : «Όπως η αυγή, γιε μου να είσαι πάντα!».

Έξι (6) λέξεις, δεκατέσσερα (14) φωνήεντα, μια φράση. Ούτε ένα σύμφωνο, σε μια πλήρη φράση! Σε ποια άλλη γλώσσα μπορεί να συμβεί αυτό; Μάλλον μόνον στην Ελληνική…

ΙΑ σημαίνει όπως

ΗΩ είναι η αυγή

Ω ΥΙΕ γιε μου

ΑΕΙ ΕΙ Να είσαι πάντα!




Ο Αδάμ ο πρώτος άνθρωπος κατά την Παλαιά Διαθήκη αντί του Φορωνέως του πρώτου ανθρώπου κατά την ελληνική ανθρωπογένεση…!!!

Χριστιανική ιστορία
Ο πρώτος άνθρωπος ο Αδάμ
Η Παλαιά Διαθήκη μας αναφέρει ότι ο πρώτος άνθρωπος ήτο ο Αδάμ.

15. Καὶ ἔλαβε Κύριος ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, ὃν ἔπλασε, καὶ ἔθετο αὐτὸν ἐν τῷ παραδείσῳ τῆς τρυφῆς, ἐργάζεσθαι αὐτὸν καὶ φυλάσσειν.

16. καὶ ἐνετείλατο Κύριος ὁ Θεὸς τῷ ᾿Αδὰμ λέγων· ἀπὸ παντὸς ξύλου τοῦ ἐν τῷ παραδείσῳ βρώσει φαγῇ,
[Γένεσις, κεφάλαιον 2ον , στίχοι 15-16 – Παλαιά Διαθήκη, Βίβλος]

Ελληνική προϊστορία
Ο πρώτος άνθρωπος ο Φορωνεύς
Κατά τον Ακουσίλαο, που άντλησε πληροφορίες από το χαμένο τώρα έπος της «Φορωνίδος» αναφέρει ότι ο Φορωνεύς είναι ο πρώτος άνθρωπος και πατήρ των ανθρώπων.

Ο Παυσανίας εις το έργο του Κορινθιακά εις το 15ο κεφάλαιο και εις την παράγραφον 5 αναφέρει :

[5] λέγεται δὲ καὶ ὧδε λόγος· Φορωνέα ἐν τῇ γῇ ταύτῃ γενέσθαι πρῶτον, Ἴναχον δὲ οὐκ ἄνδρα ἀλλὰ τὸν ποταμὸν πατέρα εἶναι Φορωνεῖ· τοῦτον δὲ Ποσειδῶνι καὶ Ἥρᾳ δικάσαι περὶ τῆς χώρας, σὺν δὲ αὐτῷ Κηφισόν τε καὶ Ἀστερίωνα [καὶ τὸν Ἴναχον] ποταμόν· κρινάντων δὲ Ἥρας εἶναι τὴν γῆν, 

οὕτω σφίσιν ἀφανίσαι τὸ ὕδωρ Ποσειδῶνα. καὶ διὰ τοῦτο οὔτε Ἴναχος ὕδωρ οὔτε ἄλλος παρέχεται τῶν εἰρημένων ποταμῶν ὅτι μὴ ὕσαντος τοῦ θεοῦ· θέρους δὲ αὖά σφισίν ἐστι τὰ ῥεύματα πλὴν τῶν ἐν Λέρνῃ. Φορωνεὺς δὲ ὁ Ἰνάχου τοὺς ἀνθρώπους συνήγαγε πρῶτον ἐς κοινόν, σποράδας τέως καὶ ἐφ᾽ ἑαυτῶν ἑκάστοτε οἰκοῦντας· καὶ τὸ χωρίον ἐς ὃ πρῶτον ἠθροίσθησαν ἄστυ ὠνομάσθη Φορωνικόν.

O Φορωνεύς ήτο ο πρώτος που συνήγαγε «ες κοινόν» τους ανθρώπους, οι οποίοι έως τότε ζούσαν διάσπαρτοι και μοναχικοί, και ο τόπος της πρώτης συναθροίσεως ονομάσθηκε «άστυ Φορωνικόν.

Ο Παυσανίας εις το έργο του Κορινθιακά εις το 19ο κεφάλαιο και εις την παράγραφον 5 αναφέρει :

[5] ἐνταῦθα ἀνάκειται μὲν θρόνος Δαναοῦ, κεῖται δὲ εἰκὼν Βίτωνος, ἀνὴρ ἐπὶ τῶν ὤμων φέρων ταῦρον· ὡς δὲ Λυκέας ἐποίησεν, ἐς Νεμέαν Ἀργείων ἀγόντων θυσίαν τῷ Διὶ ὁ Βίτων ὑπὸ ῥώμης τε καὶ ἰσχύος ταῦρον ἀράμενος ἤνεγκεν. ἑξῆς δὲ τῆς εἰκόνος ταύτης πῦρ καίουσιν ὀνομάζοντες Φορωνέως εἶναι· οὐ γάρ τι ὁμολογοῦσι δοῦναι πῦρ Προμηθέα ἀνθρώποις, ἀλλὰ ἐς Φορωνέα τοῦ πυρὸς μετάγειν ἐθέλουσι τὴν εὕρεσιν.

Εδώ αναφέρει ότι εις το Άργος υπάρχει βωμός όπου καίει το άσβεστο πυρ εις το όνομα του Φορωνέως, διότι οι Αργείοι αποδίδουν εις αυτόν την εύρεση του πυρός και όχι εις τον Προμηθέα.

Επίσης υπήρχε ο Πρωτεύς, ο οποίος εθεωρείτο ο πρώτος άνθρωπος επί της γης, όπου και η ερμηνεία του ονόματός του σημαίνει ο «πρώτος άνθρωπος».

Απόσπασμα από το βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο «Έλληνες ή Ελληνίζοντες χριστιανοί»




Τελικά Τούρκικος ή Ελληνικός ο καφές ; Ποια είναι η σωστή ονομασία ;

Ο καφές αυτός ονομάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την χώρα. Ο καφές αυτός συναντιέται ακόμα με τις ονομασίες «αρμένικος καφές» (στην Αρμενία), «αραβικός καφές», ή «μεσανατολικός καφές».

Τούρκικος ή Ελληνικός ο καφές ;
Στις χώρες των Βαλκανίων ονομάζεται συνήθως «τούρκικος» ενώ στην Κύπρο καλείται «κυπριακός».Στις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι διαδεδομένη η ανάμιξη του καφέ με κάρδαμο και άλλα αρωματικά φυτά.

Στην Ελλάδα ήταν δεκτός & δεδομένος ως «τούρκικος» μέχρι την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, οπότε ο κόσμος, ως διαμαρτυρία, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό».

Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα, προέρχεται σχεδόν σίγουρα από τον αραβικό κόσμο.Στην Ελλάδα διαδόθηκε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου.

Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ζωντανά.

Γι’ αυτό υπάρχει και η παράδοση να ψήνεται ο καφές πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παραδοσιακά καφενεία.

Η διάδοσή του στα Βαλκάνια πρέπει να είναι - σχεδόν σίγουρα - απόρροια της εμπορικής ακμής του λιμανιού της Υεμένης απ’όπου πρέπει να έφθασε και στον Ελλαδικό χώρο.

Παρότι το αφέψημα του καφέ καταναλώθηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Αφρική, η Τουρκία ανέπτυξε μία μοναδική κουλτούρα γύρω από αυτόν, που εξελίχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 16ου αιώνα, από όπου τον γνώρισε και η Ευρώπη.

Λέγεται ότι στα μέσα του 1500 ένας οθωμανός κυβερνήτης πήρε τον καφέ μαζί του από την Υεμένη και επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη τον παρουσίασε στον σουλτάνο Σουλεϊμάν Α’ τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος στη συνέχεια τον κατέστησε ένα δημοφιλές ρόφημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το 1683, στη διάρκεια της αποτυχημένης πολιορκίας της Βιέννης από τους Οθωμανούς, τα ηττημένα στρατεύματα άφησαν πίσω τους σακιά με κόκκους καφέ έξω από τα τείχη της πόλης. 

Αυτά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βιέννη και τότε άνοιξαν τα πρώτα καφενεία της πόλης – η απαρχή της περίφημης παράδοσης της αυστριακής πρωτεύουσας στον καφέ.

Στη Τουρκία τα καφενεία λειτουργούσαν ως χώροι συγκέντρωσης, ανταλλαγής ειδήσεων και ιδεών. 

Αυτοί οι χώροι έγιναν τόσο δημοφιλείς, που περισσότεροι άνθρωποι περνούσαν χρόνο σε αυτούς παρά στα τζαμιά. 

Η οθωμανική κυβέρνηση αισθάνθηκε να απειλείται από αυτή την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων στα καφενεία με αποτέλεσμα τον 17ο αιώνα να επιβάλλει αυστηρές απαγορεύσεις στην κατανάλωση καφέ.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο καφές εξακολουθούσε να είναι ένα δημοφιλές ρόφημα τόσο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και σε άλλες χώρες. 

Σήμερα, αυτό που επικράτησε να αποκαλείται τουρκικός καφές δεν αποτελεί απλά μέρος της παράδοσης των Τούρκων αλλά και πηγή εσόδων όχι μόνο από την εσωτερική κατανάλωση αλλά και από τον τουρισμό.

Ο τουρκικός καφές συμπεριελήφθη στη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – ακόμη μία επιτυχής καταχώρηση της Τουρκίας στον σχετικό κατάλογο. 

Η πρόταση της τουρκικής αποστολής εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Ο όρος «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» αναφέρεται σε παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγόνους κάθε έθνους, όπως προφορικές παραδόσεις, τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, γιορτές, τελετές, γνώσεις και τεχνικές.

Η UNESCO απεδέχθη ότι ο τουρκικός καφές και η τελετουργία του θεωρούνται σημαντικό κομμάτι της κοινωνικοποίησης στη Τουρκία, ενώ ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο σερβίρεται παίζει ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει εξασφαλίσει δέκα καταχωρήσεις στη λίστα Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ αυτών το μαντζούνι μεσίρ, η τουρκική εκδοχή του θεάτρου σκιών του Καραγκιόζη, η παραδοσιακή πάλη Κιρκπινάρ και το γαμήλιο φαγητό κεσκέκι.




Το άγχος αυξάνει την επιθυμία για φαγητό…!!!

Όταν είστε αγχωμένοι, ένα σνακ με πολλές θερμίδες μπορεί να φαίνεται ανακουφιστικό. Αλλά αυτός ο συνδυασμός έχει ένα ανθυγιεινό μειονέκτημα. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άγχος σε συνδυασμό με τις πλούσιες σε θερμίδες των τροφών «άνεσης» δημιουργεί αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε περισσότερο φαγητό, ενισχύουν τη λαχτάρα για γλυκό, εξαιρετικά εύγευστο φαγητό και οδηγούν σε υπερβολική αύξηση του βάρους.

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan, στο Σίδνεϊ, διαπίστωσε ότι το άγχος υπερέβαλλε τη φυσική αντίδραση του εγκεφάλου στον κορεσμό, οδηγώντας σε ασταμάτητα σήματα ανταμοιβής που προωθούν την κατανάλωση μιας πιο εύγευστης τροφής. 

Αυτό συνέβη σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται πλευρική ηνία (lateral habenula), η οποία όταν ενεργοποιείται συνήθως μειώνει αυτά τα σήματα ανταμοιβής.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι το άγχος μπορεί να παρακάμψει μια φυσική απόκριση του εγκεφάλου που μειώνει την ευχαρίστηση η οποία αποκτάται από το φαγητό -που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος ανταμείβεται συνεχώς όταν τρώει», λέει ο καθηγητής Herzog, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επισκέπτης επιστήμονας στο Ινστιτούτο Garvan.

«Δείξαμε ότι το χρόνιο στρες, σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλών θερμίδων, μπορεί να οδηγήσει σε ολοένα και περισσότερη πρόσληψη τροφής καθώς και στην προτίμηση για γλυκά, εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα, προάγοντας έτσι την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι μια υγιεινή διατροφή σε περιόδους στρες».

Ενώ μερικοί άνθρωποι τρώνε λιγότερο σε περιόδους στρες, πολλοί τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο και θα επιλέξουν τροφές πλούσιες σε θερμίδες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.

Για να καταλάβει τι οδηγεί αυτές τις διατροφικές συνήθειες, η ομάδα ερεύνησε σε μοντέλα ποντικιών πώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ανταποκρίθηκαν στο χρόνιο στρες κάτω από διάφορες δίαιτες.

«Ανακαλύψαμε ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία συνήθως εμπλέκεται στην απενεργοποίηση της ανταμοιβής του εγκεφάλου, ήταν ενεργή σε ποντίκια σε μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να προστατεύσει το ζώο από την υπερκατανάλωση της τροφής. 

Ωστόσο, όταν τα ποντίκια είχαν χρόνιο στρες, αυτό το τμήμα του εγκεφάλου παρέμεινε σιωπηλό, επιτρέποντας στα σήματα ανταμοιβής να παραμείνουν ενεργά και να ενθαρρύνουν τη σίτιση για ευχαρίστηση, χωρίς πλέον να ανταποκρίνονται στα ρυθμιστικά σήματα κορεσμού», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας Kenny Chi Kin.




Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron.
Ζήσης Ψάλλας

Πόσο πρέπει να παρακολουθείτε το τι τρώτε για να χάσετε βάρος ;

Η παρακολούθηση όλων όσων τρώτε και πίνετε στη διάρκεια της μέρας είναι μια κουραστική εργασία που γίνεται όλο και πιο δύσκολη με την πάροδο του χρόνου. 

Αν και η προσεκτική παρακολούθηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή απώλεια βάρους, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι δεν απαιτείται η τέλεια παρακολούθηση για να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους.

Ερευνητές από το University of Connecticut, μαζί με συναδέλφους τους παρακολούθησαν 153 συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους για έξι μήνες, οι οποίοι κατέγραφαν μόνοι τους την πρόσληψη τροφής, χρησιμοποιώντας ένα εμπορικό ψηφιακό πρόγραμμα απώλειας βάρους. 

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν ποια ήταν τα βέλτιστα όρια για την παρακολούθηση της δίαιτας ώστε να προβλέψουν απώλεια βάρους 3%, 5% και 10% μετά από έξι μήνες.

«Συνεργαστήκαμε με την WeightWatchers που σχεδίαζε να κυκλοφορήσει ένα νέο πρόγραμμα Personal Points, και ήθελε να έχει εμπειρικά δεδομένα μέσω της κλινικής μας δοκιμής», λέει η συν-συγγραφέας και καθηγήτρια του Τμήματος Συμμαχικών Επιστημών Υγείας, Sherry Pagoto. 

Αυτό το νέο πρόγραμμα ακολουθεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση για την εκχώρηση "πόντων", συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας τροφών μηδενικών πόντων και για να εξαλείψει την ανάγκη υπολογισμού των θερμίδων για τα πάντα.

Με δεδομένα έξι μηνών, ο επίκουρος καθηγητής Ran Xu ενδιαφέρθηκε να δει εάν υπήρχε τρόπος να προβλεφθεί το αποτέλεσμα με βάση το πόσο οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τη διατροφή τους. 

Τελικά βρήκε το πόσες μέρες χρειάζονται οι άνθρωποι να παρακολουθούν το φαγητό τους για να επιτύχουν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους.

«Αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε το τι τρώτε και πίνετε κάθε μέρα για να είστε επιτυχημένοι», λέει ο Xu. 

«Σε αυτή τη δοκιμή, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται μόνο να παρακολουθούν το 30% των ημερών για να χάσουν περισσότερο από 3% βάρος, το 40% των ημερών για να χάσουν πάνω από το 5% και σχεδόν το 70% των ημερών για να χάσουν πάνω από το 10%. Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε κάθε μέρα τι τρώτε για να χάσετε ένα κλινικά σημαντικό ποσό βάρους».

Η Pagoto να επισημαίνει ότι ο στόχος για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους έξι μηνών είναι συνήθως να χαθεί το 5% έως 10% του βάρους, ένα εύρος που έχουν παρατηρηθεί οφέλη για την υγεία σε κλινικές δοκιμές. 

«Πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να χάσουν 20 κιλά για να γίνουν πιο υγιείς, αλλά στην πραγματικότητα αρχίζουμε να βλέπουμε αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και τον κίνδυνο διαβήτη όταν χαθεί περίπου 5-10% του βάρους», λέει η Pagoto. 

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν οι συμμετέχοντες χάσουν περίπου μισό έως 1 κιλό την εβδομάδα, κάτι που θεωρείται υγιής ρυθμός απώλειας βάρους».




Ζήσης Ψάλλας

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ζεις στο τώρα ;

«Ζήσε τη στιγμή!», «Άδειασε το μυαλό σου και ζήσε στο τώρα», «Το μόνο που έχεις είναι το τώρα. Το παρελθόν έφυγε και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Μην αναλώνεσαι σε σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον»

Όλα αυτά τα ακούμε από διάφορες μεριές γύρω μας. Το βιβλίο του Eckhart Tolle «Η δύναμη του Τώρα» έχει κάνει εντύπωση και συνεχίζει να πουλάει χιλιάδες αντίτυπα (δυστυχώς).

Είναι εύκολες “καλοπροαίρετες” συμβουλές και τις είχα πει κι εγώ στα σεμινάρια θετικής ψυχολογίας και τις ομιλίες που έκανα παλιότερα (δυστυχώς). Πριν αρχίσω να σκέφτομαι πιο κριτικά και ψυχο-λογικά για το πώς λειτουργεί στην πράξη ο άνθρωπος.

Γιατί ενώ ακούγονται τόσο απλές, ταυτόχρονα είναι τόσο απίστευτα δύσκολο να τις εφαρμόσουμε στην πράξη;

Ίσως έχεις βρεθεί σε ένα πάρτι όπου θα έπρεπε να περνάς καλά αλλά εσένα ο νους σου τρέχει στις αυριανές υποχρεώσεις. Ίσως να είσαι στα γενέθλια του παιδιού σου που το αγαπάς πάρα πολύ, αλλά το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι ο καβγάς με το συνάδελφο, το πρωί στο γραφείο. 

Ίσως είσαι σε μια όμορφη παραλία αγκαλιά με το αγαπημένο σου πρόσωπο, βλέποντας το ηλιοβασίλεμα αλλά εσένα το μυαλό σου έχει κολλήσει σε αυτό το email που πρέπει να στείλεις για τη δουλειά.

Τι συμβαίνει εδώ;
Μήπως έχεις πρόβλημα; Γιατί δεν μπορείς να απολαύσεις τη στιγμή όπως όλες οι “καλοπροαίρετες” συμβουλές σε προτρέπουν με περισσή ευκολία να κάνεις;

Η εξήγηση
Ο βασικός λόγος είναι η ανθρώπινη κατασκευή. Η φύση μας. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να έχουμε το μυαλό μας άδειο. Έχουμε εξελιχθεί για να επιβιώνουμε. Όχι για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας που ζούσαν στις σαβάνες της Αφρικής έπρεπε να αντιμετωπίσουν καθημερινά δεκάδες κινδύνους και να καταφέρουν να επιβιώσουν. Αυτοί οι οποίοι το κατόρθωσαν και πέρασαν τα γονίδιά τους σε εμάς ήταν οι καχύποπτοι.

Αυτοί οι οποίοι έβλεπαν πρώτα τον κίνδυνο στο κάθε τι και μετά την ευχαρίστηση. Αυτοί οι οποίοι ήταν σε επαγρύπνηση σε κάθε θόρυβο ή σε κάθε σκιά που έβλεπαν γύρω τους. Αυτοί που τσέκαραν αν υπήρχε ένα θηρίο μέσα σε μια σπηλιά πριν μπουν μέσα για να βρουν καταφύγιο. 

Αυτοί είχαν εξελικτικό πλεονέκτημα, όπως αναφέρεται στη θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας, και κατόρθωσαν να επιβιώσουν σε σχέση με τους πιο «χαλαρούς» και ήρεμους τύπους.

Βλέπετε και τα ζώα σήμερα πώς αντιδρούν σε κάθε νέο ήχο γύρω τους. Πρώτα μπαίνουν σε επιφυλακή και μετά χαλαρώνουν.

Πλέον αναρίθμητες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πόσο μεγαλύτερη συναισθηματική επίδραση έχουν οι αρνητικές ειδήσεις επάνω μας σε σχέση με τις θετικές και πόσο πιο ευαίσθητοι είμαστε στην ιδέα να χάσουμε κάτι από την ιδέα να κερδίσουμε κάτι. Είναι η φύση μας.

Αν δεν απαντήσει στο τηλέφωνο ο σύντροφός ή ο γονέας σου, θα σκεφτείς ανακλαστικά ότι κάτι μπορεί να έπαθε. Όχι ότι μπορεί να το έχει στο αθόρυβο, να μην το ακούει, να το ξέχασε κάπου ή να το είναι στο μπάνιο. Θα ανησυχήσεις όχι επειδή έχεις πρόβλημα, αλλά επειδή είσαι άνθρωπος.

Αν αργήσει το παιδί σου ή ο αγαπημένος σου, δε θα πεις ότι μάλλον είναι κάπου και περνάει ζάχαρη. Ανακλαστικά θα ανησυχήσεις και θα σκεφτείς να πάρεις την αστυνομία ή το νοσοκομείο. Θα ανησυχήσεις όχι επειδή έχεις πρόβλημα, αλλά επειδή είσαι άνθρωπος.

Επιπλέον ανά πάσα στιγμή έχουμε διάφορα συναισθήματα τα οποία δεν ελέγχουμε και κυριεύουν τη διάθεσή μας. Μπορεί να πονάμε κάπου, να πεινάμε, να νιώθουμε μια δυσφορία. Όλα αυτά τα απολύτως φυσιολογικά συναισθήματα μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη στιγμή…

Αν όμως πιστέψουμε αυτές τις εύκολες, εύηχες, αλλά ανεύθυνες συμβουλές ότι θα έπρεπε να ζούμε στο τώρα, θα νιώσουμε λίγοι και προβληματικοί κάθε φορά που φυσιολογικά ξεχνιόμαστε και αποτυγχάνουμε.

Κοίτα τα παιδιά…

Είναι φυσιολογικό λοιπόν, να μη ζεις στη στιγμή.

Είναι η εξελικτική κληρονομιά μας. Κάποιοι λένε ότι θα έπρεπε να πάρουμε μαθήματα από τα παιδιά. Αυτά ζουν αφοσιωμένα στο παιχνίδι τους. Παίζουν με ένα κομμάτι σελοφάν και είναι για αυτά όλους τους ο κόσμος. Οι ίδιοι άνθρωποι θα πουν ότι έχουμε ξεχάσει να ζούμε στο παρόν. Πρέπει να το ξαναθυμηθούμε (ευτυχώς αυτό δεν το έχω πει ποτέ εγώ).

Μακάρι να ήταν τόσο απλό…

Ο λόγος που τα παιδιά ζουν με τέτοια φυσικότητα στο παρόν είναι ότι οι δομές του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνες για την προσομοίωση των μελλοντικών συνεπειών των πράξεών τους (Τι θα γίνει αν πω αυτό; Τι θα γίνει αν συμβεί το άλλο;) δεν αναπτύσσονται παρά μόνο κατά την εφηβεία και μετά. 

Οι δομές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τέτοιου είδους ανησυχίες απλά δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα στα παιδιά. Συνεπώς, τα παιδιά δεν μπορούν να μη ζουν στο παρόν.

Τα παιδιά είναι φτιαγμένα για να ζουν στο παρόν. Οι ενήλικες ΟΧΙ. Τα παιδιά είναι φτιαγμένα για να προστατεύονται. Οι ενήλικες για να προστατεύουν και να επιβιώνουν. 

Ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την τιμωρητική και ανεύθυνη ρητορική επιτέλους. Μόνο και μόνο επειδή ακούγεται ωραία δε σημαίνει ότι ισχύει κιόλας…

Μια αναλογία είναι να σκεφτούμε την πλαστικότητα των μωρών. Βλέπουμε τα μωρά παιδιά να κουλουριάζονται σε στάσεις που και οι πιο προχωρημένοι γιόγκι θα ζήλευαν, επειδή τα κόκαλα και οι χόνδροι τους είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Όταν μεγαλώσουν λίγο, τότε αναγκαστικά οι αρθρώσεις και τα κόκαλα σκληραίνουν και έτσι στους ενήλικες, μας είναι πολύ πιο δύσκολο να αναπαράγουμε τις ίδιες στάσεις. Είναι η φύση των παιδιών να είναι ευλύγιστα. Των ενηλίκων ΟΧΙ.

Αν θέλεις γίνεται (ως ένα σημείο)
Διατηρώντας την ίδια αναλογία μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια ευλυγισία που έχουν τα μωρά, τότε γίνεται. 

Όσοι ασχολούνται με τη γιόγκα (ή τα ακροβατικά) μπορούν με συνεχή άσκηση να διατηρήσουν την ευλυγισία τους. Χρειάζεται να κάνουν την πρακτική τους και να γυμνάζονται τακτικά.

Αντίστοιχα αν κάποιος θέλει να προσπαθήσει να ζει περισσότερο στο παρόν, τότε υπάρχουν ασκήσεις οι οποίες θα τον βοηθήσουν να το επιτύχει. 

Ο διαλογισμός και το mindfulness (ενσυνειδητότητα) είναι εξαιρετικά εργαλεία για να επιτύχουμε να καθησυχάσουμε κάπως την θύελλα που συνήθως υπάρχει μέσα στο μυαλό μας. Έτσι ίσως να καταφέρουμε να το ηρεμήσουμε. Ίσως να κατορθώσουμε για λίγο να βιώσουμε στιγμές καθαρότητας του νου.

Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να ζούμε μόνο στο παρόν. Θα έλεγα αδύνατο. Ακόμα και αν ασκηθούμε ώρες πολλές δε θα καταφέρουμε ποτέ να ζήσουμε στο τώρα, όπως το φανταζόμαστε. 

Ακόμα και αν περάσουμε ώρες διαλογιζόμενοι δε θα καταφέρουμε ποτέ να επιστρέψουμε στην κατάσταση συνειδητότητας που έχουν τα μικρά παιδιά, γιατί η φύση μας είναι πολύ ισχυρότερη ακόμα και από αυτές τις αρχαίες και πολύ αποτελεσματικές πρακτικές.

Δυστυχώς οι φωνές γύρω μας που προτείνουν το «Ζήσε στο Τώρα» (επαναλαμβάνω, το έκανα κι εγώ μέχρι πρότινος, πριν αρχίσω να σκέφτομαι με κριτική σκέψη), δεν αναφέρονται στην τεράστια δυσκολία του να πλησιάσουμε την εξιδανικευμένη αυτή κατάσταση. 

Έτσι αναπόφευκτα δημιουργείται η εντύπωση πως μπορούμε εύκολα και πρέπει να το πετύχουμε και φυσικά απογοητευόμαστε όταν φυσιολογικά δεν τα καταφέρνουμε.

Προσωπικά προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους, να εδραιώσουν μια καθημερινή συνήθεια εστιασμένης προσοχής. Είτε είναι διαλογισμός, είτε οποιαδήποτε άσκηση ενσυνειδητότητας. 

Οτιδήποτε. Τα οφέλη μιας τέτοιας πρακτικής είναι τεράστια και επιστημονικά αποδεδειγμένα. Αφιερώνω ένα Κεφάλαιο σε αυτά στο τελευταίο μου βιβλίο «Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής» αλλά και στους μύθους που τα περιβάλλουν.

Πραγματικά η ψυχολογία έχει στρέψει την προσοχή της στον τομέα αυτό και ανακαλύπτει εκ νέου την αρχαία σοφία, σε σχέση με την ευεργετική δράση του διαλογισμού σε όλους τους τομείς της ζωής. 

Υγεία, ευεξία, διαπροσωπικές σχέσεις, αυτογνωσία. Τα ευεργετικά οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά. Θα χρειαστεί όμως να θέσουμε σωστά τις προσδοκίες μας.

Ακούγεται πάρα πολύ ωραίο το ρητό «να ζεις στο τώρα». 

Ταυτόχρονα η ευκολία με την οποία το λέμε, κρύβει την τεράστια δυσκολία που εμπεριέχεται στην προσπάθεια για να προσεγγίσουμε έστω και στο ελάχιστο αυτό που το ρητό προτείνει. Η πρακτική του διαλογισμού είναι απίστευτα χρήσιμη αλλά όχι για να καταφέρουμε να ζούμε στο τώρα.

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ούτε ο Eckhart Τolle το κάνει…

Είναι αδύνατον να ζούμε διαρκώς στο τώρα. Δεν είμαστε φτιαγμένοι γι αυτό. Αν όμως ακούμε όλους όσους εύκολα μας το προτείνουν, χωρίς να κατανοούν την τεράστια πρακτική δυσκολία, τότε είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε άχρηστοι και αποτυχημένοι.

Αν κατανοήσουμε την ανθρώπινη φύση μας θα κατορθώσουμε να εξελιχθούμε με ρεαλιστικό και συμπονετικό τρόπο. Όχι με τον ουτοπικό τρόπο που μας προτείνουν.

Έτσι θα προσθέσουμε ένα ακόμα λιθαράκι στο να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι.

Εδώ και τώρα…




Αρθρογράφος: Δημήτρης Φλαμούρης
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δημήτρης Φλαμούρης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Σπούδασε μαθηματικά, μετά master και διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά. Σπούδασε ψυχολογία, με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Συγγραφέας των βιβλίων: Ψυχο-λογικές Σχέσεις, Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα) και To Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής.
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Αυτό είναι ένα γράμμα για εσένα…!!!

Αγαπημένη μου φίλη, γυναίκα εσύ που διαβάζεις αυτή τη στιγμή. Απευθύνομαι σε εσένα που μπορεί να νιώθεις μπερδεμένη, μπορεί να αισθάνεσαι διαφορετική, που δεν έχεις καταφέρει ακόμα να γνωρίσεις καλά τον εαυτό σου, που χρειάζεται να πάρεις την «άδεια» για να μιλήσεις ή για να αποφασίσεις, που φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου και διστάζεις να τολμήσεις.

Σε εσένα που κρίνεσαι για τις επιλογές σου, σε εσένα που νιώθεις θυμό, σε εσένα που νιώθεις ακόμα πως δεν «τα έχεις καταφέρει» όπως θα θέλανε οι γύρω σου.

Σε εσένα, όποια και αν είσαι, όπως και αν σε λένε, όσα χρόνια και αν μετράς. Σου μιλάω σαν να είσαι φίλη, ίσως σου μιλάω όπως θα μίλαγα και στον εαυτό μου αν ήταν σήμερα είκοσι πέντε, τριάντα χρονών, και σου λέω πως τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από τις πεποιθήσεις που έχουμε στη ζωή, και κυρίως για τις πεποιθήσεις που έχουμε για εμάς τις ίδιες.

Ακριβώς επειδή είναι πεποιθήσεις, μπορεί να μας πάρει λίγα χρόνια μέχρι να καταλάβουμε πως δεν είναι απαραίτητα και η αλήθεια. Ό,τι πιστεύουμε για τη ζωή δεν είναι απαραίτητα και αυτό που ισχύει, ό,τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας δεν είναι σίγουρα και αυτό που συμβαίνει. Είναι απλώς αυτό που μας έχει περιγραφεί, αυτό που μας έχει υπαγορευθεί.

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει τη δική του λογική. Είσαι μία από αυτούς τους ξεχωριστούς, μοναδικούς ανθρώπους, μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θέλει και μπορεί να ξεδιπλωθεί, να ξεχωρίσει και να σταθεί αγέρωχη και λαμπερή. Μοναδική.

Μη φοβάσαι να βγεις μπροστά, μη φοβάσαι να δηλώσεις αυτό που είσαι, να διεκδικήσεις αυτό που θες. Όταν γνωρίζεις τον εαυτό σου δεν έχεις επιλογή από το να τον τοποθετήσεις εκεί που αξίζει.
Διαχωρίσου απ’ ό,τι νιώθεις πως δεν σου ταιριάζει, απομακρύνσου απ’ ό,τι αισθάνεσαι ότι αποτελεί βαρίδι για την ψυχή σου, αποδεσμεύσου απ’ ό,τι δεν σε εκφράζει και πάρε τον χώρο σου, πάρε τον χρόνο σου για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου σε βάθος.

Είσαι το μεγαλύτερο στήριγμα της ζωής σου, μπορείς όμως να γίνεις και ο μεγαλύτερος εχθρός σου. Οφείλεις να βρεις τις ισορροπίες μέσα σου σε αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις, με όποιο κόστος. Μη θες να είσαι μόνο στήριγμα, γιατί έχεις ανάγκη και από βοήθεια.

Μην είσαι όμως και μόνο ο εχθρός. Θα σε εξαντλήσει.

Και όταν επιτέλους συστηθείς από την αρχή σε σένα, και αποφασίσεις πως «αυτή» είσαι, δράσε. Μη σε απασχολεί αν οι δράσεις σου θα είναι τέλειες ή πετυχημένες. 

Ασχολήσου μόνο με το να πηγάζουν από το απόλυτο κέντρο σου γιατί είναι οι δράσεις σου που θα κάνουν ξεκάθαρα τα όριά σου όχι μόνο ανάμεσα σε σένα και τους άλλους, αλλά απέναντι και στον ίδιο σου τον εαυτό.

Οι δράσεις σου είναι η απόλυτη απόδειξη ότι επιτέλους έχεις καταφέρει να κάνεις πράξεις όλα όσα έχεις αποφασίσει να πρεσβεύεις.

Θα κριθείς. Θα σε αμφισβητήσουν. Ό,τι και αν κάνεις ή αν δεν κάνεις, θα κριθείς. Και θα αμφισβητηθείς.

Δεν πειράζει.

Κλείσε τα αφτιά σου και προχώρα μπροστά. Η κριτική είναι συνέπεια της δράσης, και συχνά ομολογεί και την επιτυχία αυτής.

Και μην ξεχνάς μέσα σε αυτό το δικό σου, προσωπικό ταξίδι εξέλιξης, να διαλέγεις με προσοχή τα πρότυπά σου. Κοίτα γύρω σου αυτή τη στιγμή, κοίτα πίσω σου στην ιστορία, υπάρχουν αμέτρητες γυναίκες, που μπορούν να σε εμπνεύσουν και να σε εκφράσουν μέσα από τα «πιστεύω» και τη φιλοσοφία τους.

Δεν είναι μόνο τα ιστορικά πρόσωπα, όλα τα πρόσωπα εξάλλου έχουν μία δική τους ιστορία. Είναι οι γυναίκες της διπλανής πόρτας, εκείνες που ξέρουν και αλλάζουν το παιχνίδι, εκείνες που σπάνε το φράγμα και κάνουν το περιθώριο αφετηρία για νέα ξεκινήματα.

Είναι η οποιαδήποτε γυναίκα που αξίζει να παρατηρείς και να παραδειγματίζεσαι. Εμπνεύσου, μάθε, πάρε δύναμη και θάρρος από άλλες γυναίκες.

Και κάνε και εσύ το ίδιο.

Αφουγκράσου τις γυναίκες, νιώσε τον πόνο τους, την αγωνία τους, και δείξε κατανόηση και αποδοχή. 

Στήριξε όσες χρειάζονται, και προσπέρασε όποιες δεν έχουν καταφέρει να διαχωριστούν από την τοξικότητα του εσωτερικευμένου μισογυνισμού. Ακόμα και εκείνες θα βρουν το μονοπάτι τους, αν οι υπόλοιπες γυναίκες ενωμένες ρίχνουν φως στον δρόμο της ομόνοιας.

Οι γυναίκες μαζί, αγαπημένες και ενωμένες, μπορούμε να είμαστε καλύτερες απ’ ό,τι απέναντι η μία στην άλλη και ανταγωνιστικές. 

Είμαστε άξιες, είμαστε δυνατές, είμαστε απαραίτητες, αρκεί να ξεκινήσουμε όντας αληθινές και τολμηρές.

Σιγά σιγά, βήμα βήμα, μα πάνω απ’ όλα χέρι με χέρι. Να θυμάσαι πάντα πως ο απώτερος στόχος μας στο ταξίδι της ζωής είναι να μη σταματήσουμε ποτέ να… ψάχνουμε.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Γυναίκα ψάχνει… της Ελεονώρας Μελέτη. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο dioptra.gr.




Αρθρογράφος: Νίκος Μεταξάς
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Νίκος Μεταξάς
Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News