Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Μακροζωία : Νέοι κανόνες για να ζήσουμε περισσότερο…!!!!

Τα νέα «μυστικά» της μακροζωίας δεν προσθέτουν μόνο χρόνια στη ζωή μας αλλά και πολύ περισσότερο γεμίζουν ζωή τα χρόνια μας. 

Για πολλούς το προσδόκιμο ζωής είναι θέμα γονιδίων, ωστόσο η γενετική προδιάθεση φαίνεται ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, σύμφωνα τουλάχιστον με την επιστημονική κοινότητα. 

Καθημερινοί και φαινομενικά απλοί παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και η διατροφή, έχουν αποδειχθεί εδώ και καιρό τα κομβικότερα ίσως σημεία-«κλειδιά» για την μακροζωία και όχι αδίκως. 

Δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι αρκούν μόλις 15 λεπτά γυμναστικής την ημέρα για να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής κατά τρία έτη, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet». 

Εξίσου συνηθισμένες είναι και οι γενικές συμβουλές που περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος και την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, την υιοθέτηση μιας περισσότερο μεσογειακής διατροφής, την αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων, δίνοντας προτεραιότητα στη χαλάρωση, στην ξεκούραση και στην ευτυχία. 

Τα δεδομένα όμως της καθημερινότητας αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και μαζί τους φαίνεται πως μεταβάλλονται και τα επιστημονικά ευρήματα για την πολυπόθητη μακροζωία. Τα νέα μυστικά που θα αποτελέσουν τις αγαπημένες σας συνήθειες, περιλαμβάνουν : 

Αγαπήστε την οργάνωση 
Πρωτοακούσαμε την ανάγκη για οργάνωση και πρόγραμμα στο σχολείο και έκτοτε φαίνεται πως τα οφέλη της μόνο πολλαπλασιάζονται. 

Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές, οι άνθρωποι που είναι πειθαρχημένοι, οργανωμένοι και προσανατολισμένοι στους στόχους τους από παιδιά, διατηρώντας αυτές τις αρετές καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους, ζουν 11% περισσότερο ενώ εμφανίζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή προβλημάτων που αφορούν τις αρθρώσεις και την καρδιά. 

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα οργανωτικά άτομα είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν επικίνδυνα ρίσκα ή να αντιδράσουν αρνητικά στο άγχος ενώ θεωρείται πιθανότερο να έχουν επιτυχημένη επαγγελματική ζωή, δίχως να αμελούν την υγεία τους. 

Λιγότερες θερμίδες, περισσότερη ζωή 
Η σύνδεση της μακροζωίας και της πρόσληψης θερμίδων έχει κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν την ισχυρή σχέση της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων με τη μακροζωία αλλά και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νόσων. 

Επιπλέον, ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του υπερβολικού σωματικού βάρους και του λίπους που συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς, παράγοντες που φαίνεται, σύμφωνα με μελέτες, να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. 

Eίναι λοιπόν σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, με θερμίδες που δεν ξεπερνούν αυτές που ο οργανισμός έχει ανάγκη και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, τα καύσιμα δηλαδή του οργανισμού. 

Θαυματουργές πολυφαινόλες 
Γνωρίζουμε ότι οι πολυφαινόλες αποτελούν από τις πλέον αντιγηραντικές ουσίες, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση. Νέα στοιχεία έρχονται να αναδείξουν μία ακόμη δράση τους που συμβάλλει στη μακροζωία. 

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ερευνας Τροφίμων και Φυτών της Νέας Ζηλανδίας, οι πολυφαινόλες μπορούν να ενισχύσουν την εντερική μικροχλωρίδα στο πεπτικό σας σύστημα αλλά και να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής μας. 

Και αυτό γιατί οι πολυφαινόλες, που χαρίζουν τα λαμπερά χρώματα στα φρούτα και στα λαχανικά και βρίσκονται επίσης στον καφέ, στο τσάι, στους ξηρούς καρπούς και στα όσπρια, διασπώνται σε μόρια που βοηθούν τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς του πεπτικού. 

Εν ολίγοις, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου, η οποία όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ως ζωτικής σημασίας για τη γενική μας ευημερία, χαρίζοντάς μας επιπλέον χρόνια ευεξίας. 

Μεσογειακή διατροφή; Επιστροφή στις διατροφικές μας ρίζες 
Γίνετε περισσότερο μεσογειακοί. Αφήστε κατά μέρος τη δυτικού τύπου διατροφή με τα πολλά ζωικά λιπαρά, το κρέας, τη ζάχαρη και το αλάτι και επιστρέψτε στην παραδοσιακή μας διατροφή. Τρώτε περισσότερα όσπρια, ψάρι, ξηρούς καρπούς, ολικής αλέσεως προϊόντα όπως το παξιμάδι ολικής, ο τραχανάς, το πλιγούρι κ.ά., φρούτα, λαχανικά και χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στο φαγητό και στο μαγείρεμα. 

Έχετε ακόμα να μάθετε πολλά… 
Αφήστε το μυαλό σας να «περιπλανηθεί» σε κάτι νέο και εμπνευστείτε από καινούργια πράγματα γιατί είναι καλό για την υγεία σας. Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν βιβλία ζουν περισσότερο, με την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων να προάγει τόσο τη μνήμη όσο και την ευεξία. 

Μπορείτε να δοκιμάσετε δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική και η μουσική, που σχετίζονται με τη βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του. 

Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ψυχολογική ανθεκτικότητα, την άμυνά μας δηλαδή απέναντι στις δύσκολες ή στις στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας. Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να μαθαίνουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους έχουν γενικά καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, γεγονός που σηματοδοτεί τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας. 

Όποιος βιάζεται δεν σκοντάφτει 
Τα οφέλη της βάδισης για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος του, είναι γνωστά. Νέα όμως μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Mayo Clinic Proceedings», υποστηρίζει ότι θα μπορούσατε να αυξήσετε τα χρόνια που θα ζήσετε αν αυξήσετε τον ρυθμό που περπατάτε. 

Οι άνθρωποι με ταχύτερο ρυθμό βάδισης φαίνεται πως έζησαν περισσότερο από εκείνους που περπατούσαν πιο αργά, σύμφωνα με τους ερευνητές που παρακολούθησαν τις συνήθειες και τον τρόπο θανάτου σχεδόν 475.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στα 50 ετών στην αρχή της μελέτης. 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες που περπατούσαν πιο γρήγορα είχαν διάρκεια ζωής περίπου 87 έτη, συγκριτικά με εκείνες που περπατούσαν πιο αργά και είχαν τα 72 χρόνια. Οι άνδρες που περπατούσαν πιο γρήγορα είχαν διάρκεια ζωής περίπου 86 έτη σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν πιο αργά και είχαν τα 65 χρόνια. 

Τι κάνετε στις διακοπές σας; 
Γνωρίζουμε ότι η ξεκούραση είναι κομβικής σημασίας, αυτό όμως που ξεχνάμε είναι ότι δεν περιλαμβάνει απλώς και μόνο τον ύπνο. Είναι σημαντικό πέραν της σωματικής, να θέσετε σε προτεραιότητα και την ψυχική ξεκούραση. 

Πώς; Προσπαθήστε στον ελεύθερό σας χρόνο να κάνετε πράγματα που σας γεμίζουν, ανεξάρτητα από το εάν θα είστε μόνοι σας ή με παρέα. Το νέο μυστικό των ειδικών είναι να αφιερώσετε μερικά λεπτά για να σκεφθείτε τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν σε διακοπές. «Ξεκλέψτε» λοιπόν μερικές ώρες και κάντε κάτι εκτός προγράμματος. Αν αυτό δεν είναι επιλογή, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε το ίδιο πράγμα. 

Αντί να τρέξετε στον διάδρομο, επιλέξτε μια διαδρομή σε ένα πάρκο ή δίπλα στη θάλασσα και «σπάστε» τη μονοτονία. Η χαρά κρύβεται στις λεπτομέρειες και όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο περισσότερο και καλύτερα θα ζήσουμε. 




ΑΝΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΣΟΥ 

Τι κερδίζετε αν τρώτε 3 χουρμάδες την ημέρα…!!!!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποτέ τι θα συνέβαινε στο σώμα σας αν αρχίζατε να τρώτε λίγους χουρμάδες κάθε μέρα; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι χουρμάδες έχουν πολλά και ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. 

Αν αρχίσετε να τρώτε μόλις τρεις χουρμάδες την ημέρα, δείτε τι αλλαγές θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε σταδιακά στο σώμα σας: 

Πολλά θρεπτικά συστατικά 
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι έχουν μερικά μεγάλα διατροφικά οφέλη. Δεν θα χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμινών, αν τρώτε 3 χουρμάδες την ημέρα. Περιέχουν χαλκό, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Β-6 και μαγνήσιο. 

Καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος 
Αν έχετε προβλήματα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή πολλά άλλα πεπτικά προβλήματα, οι χουρμάδες θα σας βοηθήσουν. Περιέχουν ίνες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και όχι μόνο. Συνιστώνται ακόμη και σε θεραπείες για αιμορροΐδες. 

Λειτουργούν ως παυσίπονα 
Επειδή περιέχουν πολύ μαγνήσιο (που έχει αντιφλεγμονώδη δράση) οι χουρμάδες μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους και να μειώσουν το πρήξιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο στο φρούτο αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής φλεγμονής και του εν γένει κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
 
Πιο υγιής εγκυμοσύνη 
Μια μελέτη που έγινε στο UST εξέτασε το πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι χουρμάδες στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι ερευνητές εξέτασαν 69 γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εκείνες που έτρωγαν αυτό το καταπληκτικό φρούτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων εγκυμοσύνης, είχαν πιο ήπιο τοκετό. βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους μετά από μια εγκυμοσύνη. 

Για την μείωση της υπέρτασης και την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου 
Το μαγνήσιο στους χουρμάδες έχει ακόμα μία λειτουργία, καθώς συμβάλλει στην μείωση της υπέρτασης. Επίσης, και το κάλιο που περιέχουν βοηθά την λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση. 

Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου 10% για κάθε εκατό χιλιοστόγραμμα που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition και δείχνει ότι συγκεκριμένα οι χουρμάδες μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. 




Μιχάλης Θερμόπουλος 

Αποκαλύπτοντας το εγώ…!!!!

Αν φοράς μια μάσκα για πολύ καιρό αρχίζεις να ξεχνάς ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτή. 

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας κάποιον εγωκεντρικό τύπο, συνήθως σκεφτόμαστε ένα επηρμένο, αλαζονικό, εγωπαθές άτομο που κοιτάζει υποτιμητικά όλους τους άλλους γύρω του. Ωστόσο είναι σίγουρο πως το «εγώ» μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. 

Στην πραγματικότητα, ο καθένας μας έχει ένα «εγώ» που το μόνο στο οποίο διαφέρει από το εγώ του πλησίον του είναι κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Το «εγώ» μας δεν είναι παρά η αίσθηση του εαυτού μας, η ιδέα που έχουμε για το ποιοι είμαστε. 

Για παράδειγμα, ένα άτομο που λέει : «είμαι πολύ θρησκευόμενος, συμπεριφέρομαι πάντα ευγενικά στους συνανθρώπους μου, είμαι έξυπνος, είμαι ενάρετος» λειτουργεί εξίσου εγωκεντρικά με ένα άτομο που ισχυρίζεται πως : «εγώ εργάζομαι σκληρά και δεν ανέχομαι τους τεμπέληδες» ή «εγώ πάντα πετυχαίνω τους στόχους μου γιατί είμαι πειθαρχημένος». 

Και οι δύο παραπάνω τύποι ανθρώπων λειτουργούν από μια ψευδαίσθηση για την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ψευδαίσθηση την οποία όχι μόνο μαθαίνουμε να πιστεύουμε αλλά προσπαθούμε να πείσουμε και τους γύρω μας ότι είναι αληθινή, γίνεται τελικά η στενή φυλακή μας. 

Για παράδειγμα ένα άτομο που είναι δογματικά προσκολλημένο στη θρησκεία του δε θα είναι πρόθυμο να εξετάσει ιδέες ή έννοιες από άλλες θρησκείες επειδή ήδη έχει στο μυαλό του ότι αυτές οι ιδέες δεν ταιριάζουν με την εικόνα που έχει οικοδομήσει για τον εαυτό του. 

Από την άλλη, αυτός που βλέπει τον εαυτό του σαν ένα σκληρά εργαζόμενο και φιλόδοξο άτομο θα πέσει σε κατάθλιψη αν ξαφνικά χάσει τη δουλειά του ή αν η εταιρεία του πτωχεύσει γιατί η πεποίθησή του γι’ αυτό που νομίζει ότι είναι αναπάντεχα θα καταρρεύσει. 

Αυτό που ονομάσαμε «εγώ» βασίζεται πάντα σε έννοιες και συστήματα πίστης και όχι σε κάτι πραγματικό ή απτό. Έτσι, τι συμβαίνει όταν σταματήσουμε να πιστεύουμε σ’ αυτό; 


Όταν αρχίσουμε να εναρμονιζόμαστε περισσότερο με τον αληθινό εαυτό μας, ο οποίος είναι το εσωτερικό εκείνο κομμάτι μας που μπορεί να παρατηρεί το «εγώ», όχι το ίδιο το εγώ, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτω από την επιφάνεια της ύπαρξής μας υπάρχει πάντα εκείνη η γλυκύτατη κατάσταση της ειρήνης.

Αυτή η αΐδιος ειρήνη ξεπερνά όλες τις έννοιες και ιδέες που μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι θα πρέπει να είμαστε. 

Όσο περισσότερο λοιπόν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με την Αλήθεια του, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι όλα όσα πίστευε για τον εαυτό του, για τους άλλους ή για τη ζωή γενικότερα ήταν βασισμένα σε μια μεγάλη παραίσθηση. 

Οι πεποιθήσεις του αυτές δημιουργούσαν ισχυρότατους περιορισμούς που τον κρατούσαν φυλακισμένο σε ένα ασφυκτικά στενό και ανήλιαγο κελί. Πως λοιπόν θα διαπιστώσουμε τελικά αν λειτουργούμε από τον εγωκεντρισμό ή από τον αληθινό εαυτό; 

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας και να λάβετε μόνοι σας την απάντηση. 

Νιώθω συχνά προσβεβλημένος; 
Ο αληθινός εαυτός δεν μπορεί να προσβληθεί. Δεν έχει κάποια προκατάληψη για το πώς οι άλλοι άνθρωποι θα πρέπει να του συμπεριφέρονται και για το τι θα πρέπει να αποφεύγουν να του κάνουν. Δέχεται τα πράγματα κυριολεχτικά έτσι όπως ακριβώς είναι. 

Οι άνθρωποι που λειτουργούν από τον εγωισμό τους προσβάλλονται συχνά από τους άλλους όταν ο τρόπος που τους φέρονται δεν συμφωνεί με τις προκαταλήψεις τους. Συνεπώς δε μπορούν να δεχτούν τις καταστάσεις όπως τους εμφανίζονται στη ζωή. 

Έχω άποψη για τα πάντα; 
Το εγώ εκλιπαρεί για προσοχή. Θέλει να νιώθει σημαντικό με κάθε τρόπο. Ακόμα και λέγοντας ανοησίες. Όσο πιο εγωκεντρικό είναι ένα άτομο τόσο περισσότερο θέλει να επιβάλει τη γνώμη του για οποιοδήποτε θέμα άσχετα αν είναι ή όχι της ειδικότητάς του. 

Δεν έχει σημασία αν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω απ’ τις καλύτερες γαρνιτούρες για μια πίτσα, απ’ τα σπουδαιότερα έργα της όπερας ή τις τελευταίες ανακαλύψεις της αστροφυσικής, το ριζωμένο στο εγώ άτομο θα έχει άποψη για τα πάντα. 

Έχω βάλει στον εαυτό μου πολλές ταμπέλες; 
Από τη στιγμή που το εγώ βασίζεται στην πίστη σ’ αυτό για να επιβιώσει, μεταμφιέζεται με διάφορες ταμπέλες έτσι ώστε να επιβάλει τη νομιμότητά του. Ταμπέλες που μπορεί να λένε οτιδήποτε, όπως: «είμαι ντροπαλός», «είμαι αστείος», «είμαι δυνατός» ή «είμαι αδύναμος», «είμαι μορφωμένος» ή «είμαι πνευματικό άτομο», ότι τέλος πάντων μπορεί να ισχυριστεί ένα άτομο για τον εαυτό του. 

Όταν ένα άτομο ταυτίζεται με την ταμπέλα του τότε νιώθει να απειλείται από οποιονδήποτε αμφισβητεί αυτή την ταμπέλα. Φανταστείτε να πείτε σε ένα άτομο που ισχυρίζεται πως είναι πνευματικό (κανένα πραγματικά πνευματικό άτομο δε θα τολμούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο) πως έχει σημαντικά ελαττώματα. 

Το εγώ του θα πληγωνόταν βαθύτατα κι ίσως να εξοργιζόταν μαζί σας παρότι η ψευδαίσθηση της πνευματικότητάς του θα προσπαθούσε να πνίξει αυτή την οργή. Ο αληθινός εαυτός δεν πιστεύει ποτέ πως είναι κατηγορηματικά κάτι ιδιαίτερο κι έτσι δεν μπορεί να νιώσει προσβολή επειδή κάποιος αμφισβήτησε μια ανύπαρκτη ταμπέλα. 

Μήπως ασχολούμαι υπερβολικά με το τι σκέφτονται για μένα οι άλλοι; 
Όταν οι άλλοι άνθρωποι δεν επικυρώνουν την πίστη μας για το ποιοι είμαστε, το εγώ νοιώθει επίσης να απειλείται. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι προσπαθούν να έχουν κοντά τους κόλακες και όχι πραγματικούς φίλους που να θέλουν το καλό τους και να τους λένε την αλήθεια. 

Αυτά τα άτομα βασίζονται στην γνώμη των άλλων για να τονώσουν την μοναδικότητά τους και την δήθεν εξαιτερικότητά τους σε κάποιους τομείς κι έτσι όταν κάποιος άλλος άνθρωπος ή κάποιο γεγονός δεν ενισχύει αυτή τους την ανάγκη τότε το εγώ τους νοιώθει απογοητευμένο γιατί αντιλαμβάνεται πως δεν είναι τόσο μοναδικό όσο ήθελε να πιστεύει. 

Ο αληθινός εαυτός, χωρίς να έχει την ανάγκη να αποδείξει κάτι, δρα πάντα με απόλυτη φυσικότητα, είτε όλοι οι υπόλοιποι τον επιβραβεύουν είτε τον κατηγορούν γι’ αυτή του τη δράση. 

Μήπως έχω την τάση να χαρακτηρίζω εύκολα τους συνανθρώπους μου; 
Το εγώ ενισχύεται όταν κρίνει και όταν συγκρίνει. Έτσι, όπως ακριβώς οι θεατές μιας ταινίας, το εγώ κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους αλόγιστα σε καλούς ή κακούς. Και μόλις αξιολογήσει κάποιον, σχεδόν ποτέ δεν αλλάζει τη γνώμη που έχει γι’ αυτόν. Ωστόσο, όλοι κάποτε στη ζωή μας, έχουμε πράξει κάτι που κάποιος άλλος θα μπορούσε να το θεωρήσει κακό ή ακόμη και διαβολικό. 

Είναι όμως αλήθεια αυτό που θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει για το υπόλοιπο της ζωής μας; Όταν λειτουργούμε από τον αληθινό μας εαυτό είναι ευκολοδιάκριτο ότι ο καθένας μας ενεργεί κάθε στιγμή από το επίπεδο της συνειδητότητας που βρίσκεται εκείνη ακριβώς την στιγμή και που μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα του παρουσιαστούν να αναδιαμορφωθεί. 

Συμπερασματικά θα καταλήξουμε ότι το να προσπαθήσουμε να ξεφορτωθούμε το εγώ μας ίσως να είναι τελικά μια μάταιη προσπάθεια. Δεν μπορούμε να το διώξουμε με τη βία παρά μόνον να αποκτήσουμε επίγνωση της ύπαρξής του και να αρχίσουμε να γελάμε μαζί του κάθε φορά που το ανακαλύπτουμε. 

Όταν θα καταφέρουμε να αρχίσουμε να το παρατηρούμε χωρίς να το κρίνουμε αυστηρά, όταν καταφέρουμε να αποκαλύπτουμε τους ύπουλους τρόπους με τους οποίους συμπεριφέρεται, τότε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε την προσκόλλησή μας επάνω του. 

Όταν πάψουμε επιτέλους να πιστεύουμε σε οτιδήποτε το εγώ μας επιμένει πως είμαστε υποχρεωμένοι να πιστέψουμε τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τελικά εμείς και μόνον εμείς κατέχουμε το κλειδί που ανοίγει την καγκελένια πόρτα του στενάχωρου κελιού μας. Τότε γινόμαστε λίγο πιο ελεύθεροι, πιο συνειδητοί και πιο χαρούμενοι σ’ αυτόν αφιλόξενο κόσμο που ζούμε κι όχι ισοβίως κρατούμενοι από τον ίδιο μας του νου. 




Το λουλούδι της Ζωής...!!!!

Το λουλούδι της ζωής είναι ένα ιδιαίτερο σχήμα που θυμίζει εξάγωνο και έχει εγγεγραμμένους κύκλους και ένα σχέδιο σε σχήμα λουλουδιού. Το λουλούδι της ζωής αναφέρεται ως ένα από τα σχήματα της Ιερής Γεωμετρίας, δηλαδή τα σχήματα που αποτέλεσαν τη ζωή σε όλο το σύμπαν. Το λουλούδι της ζωής συναντάται σε διαφορετικούς αρχαίους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. 

Το “Λουλούδι της Ζωής” είναι ένας τύπος ρόδακα που αποτελείται από 19 κύκλους, με τις περιφέρειές τους να περνούν πάνω από τα κέντρα των γειτονικών αυτών. Η διάταξή τους είναι η εξής : 

Ο κεντρικός κύκλος συμβολίζει τον ήλιο και τον νου. Γύρω και διακεντρικά του κύκλου αναπτύσσεται ένα στεφάνι από 6 διατεμόμενους κύκλους που συμβολίζουν τις έξι ημέρες της δημιουργίας αλλά και την ψυχή που περιβάλλει τον νου. 

Γύρω και διακεντρικά του εξάκυκλου στεφανιού αναπτύσσεται ένας μεγαλύτερος κύκλος από 12 διατεμνόμενους κύκλους , οι οποίοι συμβολίζουν τους δώδεκα μήνες ή ζωδιακούς αστερισμούς, που συνθέτουν το ηλιακό έτος. 

Το λουλούδι της ζωής έχει βρεθεί ανάγλυφο σε αρχαίους ναούς διαφόρων πολιτισμών. Όμως το αρχαιότερο, το οποίον αντέγραψαν οι μεταγενέστεροι, βρίσκεται χαραγμένο σε δύο κολώνες του ναού “Οσύριον” στην Άβυδο της Αιγύπτου. 

Ο ναός αυτός χρονολογείται περί του 2.500 π.Χ.. Πάνω στις κολώνες είναι χαραγμένα συνολικά 13 σχέδια του λουλουδιού της ζωής, τα οποία εφάπτονται μεταξύ τους. 

Γύρω ενός από αυτά είναι χαραγμένη η φράση “Θεός Νείλος”στα Ελληνικά, στοιχείο που έχει οδηγήσει στην υπόθεση πως το λουλούδι της ζωής αποτελεί μετα-γενέστερη ελληνική προσθήκη πάνω στους κίονες. 

Κοντά σε αυτό είναι χαραγμένο το αρχαϊκό δίγαμμα F. Μεμονωμένο το F συμβολίζει τον αριθμό 6. 

Αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως το κείμενο με τα λουλούδια της ζωής αποτελούν προσθήκη υπό των Ελλήνων της ελληνιστικής περιόδου, το δίγαμμα F κατά την εποχή του Αλεξάνδρου δεν εχρησιμοποιείτο. 

Επομένως, ανάγουν την προσθήκη του λουλουδιού της ζωής στην αρχαϊκή εποχή, όταν ο Πυθαγόρας επισκέφθηκε την Αίγυπτο (535 π.Χ.). 

Ένα τέτοιο γεωμετρικό σχήμα θεωρούν πως ταιριάζει να έχει επινοηθεί από τον Πυθαγόρα. Αξιοσημείωτο όμως είναι πως οι χαράξεις φαίνονται να έχουν γίνει με υψηλή τεχνολογία. 

Κατά τις ανασκαφές στο Οσίριον έχουν βρεθεί αρκετές πινακίδες με ελληνικά κείμενα, που χρονικά τοποθετούνται στην ελληνιστική εποχή. Όμως, σύμφωνα με τους γεωλόγους, τα στρώματα γης που εκάλυπταν το Οσίριον, χρονολογήθηκαν ηλικίας 18.000 ετών. 

Σε αυτήν την περίπτωση η χρονολόγηση του ναού μαζί και του αιγυπτιακού πολιτισμού μετατίθεται χιλιετηρίδες πριν. 

Εδώ διασταυρωνόμαστε με την πληροφορία που έδωσαν οι Αιγύπτιοι ιερείς στον Σόλωνα, περί ενός λαμπρού προκατακλυσμιαίου πολιτισμού που εδόθη από την Μεγάλη Θεά αρχικά στους Έλληνες και αργότερα στους Αιγυπτίους. Επί πλέον, περί της απελευθερώσεως των Αιγυπτίων υπό των Αθηναίων από τους επιδρομείς Άτλαντες. 

Σύμφωνα με την χρονολόγηση του Αιγύπτιου ιερέα, υπολογίζουμε πως ο εν λόγω Ελληνικός πολιτισμός ανεπτύχθη περ.11.500 χρόνια πριν από σήμερα, ενώ ο αιγυπτιακός 10.500 χρόνια πριν(Βλ. Πλάτωνος, Τίμαιος, 22b-25d). 

Υπάρχει εξάλλου μερίδα αρχαιολόγων που παρουσιάζει τεκμήρια πως όλα τα αιγυπτιακά μνημεία, όπως η σφίγγα ή οι πυραμίδες είναι προκατακλυσμιαία. Σε αυτήν την περίπτωση το λουλούδι της ζωής είναι ένα πανάρχαιο θρησκευτικό σύμβολο. 

Το γεγονός πως το λουλούδι της ζωής συντίθεται μόνον από κύκλους, αιτιολογείται από το κυκλικό σχήμα των ατόμων, των κυττάρων, των σπόρων, των πλανητών, των ηλιακών συστημάτων και την κοσμολογική τους αναφορά. 

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το σχήμα του λουλουδιού της ζωής αποτυπώνει την πρωταρχική διαδικασία διαμόρφωσης ενός εμβρύου, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο διαιρείται. 

Αν ανατρέξουμε στον Τίμαιο του Πλάτωνα, 32-35, διαβάζουμε πως το τελειότερο όλων των σχημάτων είναι ο κύκλος, γι' αυτό ο Θεός έδωσε αυτό το σχήμα στον κόσμο. 

Έτσι, ο κόσμος είναι ομοιόμορφος, λείος, ομαλός και από παντού ισαπέχει με το κέντρον, ως συμμετρικός. 

Στο κέντρο αυτού έθεσε ψυχή, η οποία διαπλατύνεται προς την περιφέρεια πληρώντας το σώμα του πανταχού και υπερεξέξοντας αυτού. 

Ώστε, το λουλούδι της ζωής μακροκοσμικά συμβολίζει τον κυκλοτερή κόσμο, που αποτελείται από κυκλικούς γαλαξίες, κυκλικά ηλιακά συστήματα, κυκλικούς πλανήτες. Τα σώματα αυτά μεταξύ τους αλληλοσυνδέονται με μία ζωογόνο διαλεκτική. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ηλιόσφαιρα, δηλαδή το μαγνητικό πεδίο που παράγει ο ήλιος εντός του ηλιακού μας συστήματος, αντανακλά ακτινοβολία από άλλες περιοχές του γαλαξία, διά της οποίας καθίσταται τη ζωή στη γη εφικτή. (Βλ. econews.gr). 

Αυτή η ανταλλαγή ζωτικών ακτινοβολιών, καθιστά τα ηλιακά συστήματα αενάως αλληλοσυνδεόμενα και συνδιαλεγόμενα, ενώ παράλληλα διατηρούν τα ιδιαίτερα όριά τους. 

H πεποίθηση πως το λουλούδι της ζωής αποτελεί συμβολικό σχεδιάγραμμα του σύμπαντος υποστηρίζεται από την παρουσία του δίγαμμα F, που δηλώνει τις 6 ημέρες της δημιουργίας. 

Ο ουράνιος χορός των πλανητών, συντίθεται από αρμονικές κινήσεις μεταξύ τους προς αλλήλους και προς το όλον, διαγράφοντας σχήματα κυκλοτερή και εύσχημα, συμμετρικά προς το κέντρο. Το κάτωθι σχήμα αποτυπώνει τον ουράνιο χορό μεταξύ Γης και Αφροδίτης. 

Η σύνθεση των κινήσεών τους σχηματίζει έναν διανοιγόμενο πενταπέταλο λωτό, εμφαινόμενον ως παραλλαγή του λουλουδιού της ζωής. Το σχήμα αποτυπώθηκε κατόπιν 8 περιστροφών της Γης και 13 της Αφροδίτης. 

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η θέαση αλλά και η φιλοτέχνηση από έναν άνθρωπο του λουλουδιού της ζωής, βοηθά στην αναδόμηση των αδύναμων κυττάρων του σώματος. Επί πλέον, επιδρά ευεργετικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα εξισορροπώντας τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. 

Γενικά η θέα και η μελέτη της περικεντρικής συμμετρίας ισοζυγίζει την λειτουργία των δύο ημισφαιρίων. Άλωστε, και η ίριδα του ανθρώπινου οφθαλμού είναι διαμορφωμένη βάσει της περικεντρικής συμμετρίας. 

Η σχεδίαση του λουλουδιού της ζωής, δηλαδή ενός ρόδακα που συντίθεται από κύκλους, σύμφωνα με τους θεραπευτές μέσω της τέχνης, ενδυναμώνει το αίσθημα της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης στον άνθρωπο, καθώς ο κύκλος εκφράζει τον εσωτερικό χώρο του ανθρώπου. 

Επίσης, οι θεραπευτές συστήνουν την σχεδίαση ενός ρόδακα σε όσους αδυνατούν να προσαρμοσθούν σε καινούργιες συνθήκες ζωής, ή βασανίζονται από εσωτερικές συγκρούσεις. Η φιλοτέχνηση ενός ρόδακα τους μεταδίδει μία αίσθηση ανάπαυσης και ελευθερίας. 




Δύσκολο θέμα η ευτυχία…!!!!

-Δάσκαλε είναι δύσκολο θέμα η ευτυχία! 

-Παιδί μου ο μόνο λόγος που υπάρχει ώστε να μην είσαι ευτυχισμένος είναι το ότι συνεχώς βρίσκεσαι σε μια διαδικασία σύγκρισης με τα πάντα γύρω σου. 

Χάνεις την ευτυχία στις ανθρώπινες σχέσεις σου γιατί όσο προχωράς μέσα σε αυτές τόσο τις συγκρίνεις με τις παρελθοντικές στιγμές που σου χάρισαν χαρά και ενώ μπορεί αυτή η στιγμή να μην είναι η καταλληλότερη για χαρές, εσύ μέσα από αυτή τη σύγκριση θεωρείς ότι κάτι δεν πάει καλά. 

Ή αναλογίζεσαι τους μελλοντικούς στόχους που έχεις θέσει για τους γύρω σου και τις απαιτήσεις που έχεις βάλει στο μυαλό σου και βάση αυτού συγκρίνεις το πόσο απέχεις από αυτά την τωρινή σου στιγμή και χάνεις την ευτυχία που θα μπορούσες να έχεις. 

Και περνάει ο καιρός γεμίζοντας ανεκπλήρωτες επιταγές από το παρελθόν που εξουσιάζουν τις προσδοκίες για το μέλλον σου χάνοντας έτσι κάθε τωρινή στιγμή ευτυχίας. 

Χάνεις την ευτυχία με τους συντρόφους σου γιατί συγκρίνεις συνεχώς την ιδεατή σχέση που έχεις στο μυαλό σου με την πραγματική που ζεις, και να σου πω, πάντα η πραγματική θα υστερεί της ιδεατής, οπότε αφήνεις την ευτυχία σου σε ένα όνειρο χωρίς ελπίδα! 

Γέμισες ευτυχία από αυτό που γνώρισες εκείνες τις πρώτες φορές, και αντί να φροντίζεις να ανανεώνεις αυτή τη γνωριμία ώστε να ανανεώνεις την ευτυχία σου, εσύ στέκεσαι σε όλα αυτά που είναι προφανές ότι θα αλλάξουν και θα μεταβληθούν με το πέρασμα του χρόνου. 

Αλίμονο αν οι άνθρωποι παρέμεναν ως έχουν για δύο, δέκα, είκοσι χρόνια! Τι απελπιστική σαπίλα θα ήταν αυτό! Και όμως, αυτό αποτελεί αιτία να χάσουμε την ευτυχία μας! 

Χάνεις την ευτυχία στην καθημερινότητά σου γιατί πάντα την συγκρίνεις ή με αυτό που ποθείς ή με αυτό που είχες ή με αυτό που ποτέ σου δεν απόκτησες. 

Αν όμως ξαφνικά, χωρίς καμιά προηγούμενη γνώση και εμπειρία, σε φυτεύαμε στη σημερινή σου κατάσταση, τότε μια χαρά ευτυχισμένος θα ήσουν γιατί δεν θα είχες κανένα σημείο αναφοράς ώστε να συγκρίνεις, ούτε κανένα σύστημα αξιών ώστε με τη σύγκριση να βλέπεις ότι υστερείς ή ότι μειονεκτείς, ή ακόμα ότι είσαι πολύ ανώτερος. Δες τα μωρά για να καταλάβεις. 

Χάνεις την ευτυχία στον εργασιακό σου χώρο γιατί πάντα σε συγκρίνεις με όλα γύρω σου. 

Συγκρίνεσαι με τους ανώτερους, συγκρίνεσαι με τους ισόβαθμους, συγκρίνεσαι με τους κατώτερους, συγκρίνεσαι με το τι έχουν τι παράγουν και τι εισπράττουν ακόμα και όταν είναι σε διαφορετικές βαθμίδες από τη δική σου, συγκρίνεσαι με το τι κάνουν και τι λένε, συγκρίνεσαι ακόμα και με το πώς ζουν οι συνάδελφοί σου και από τη σύγκριση αυτή καθορίζεις το συναίσθημά σου. 

Συγκρίνεσαι συνεχώς με τη θέση που έχεις στην εργασία σου σε σχέση με τη θέση που θεωρείς ότι αξίζεις να έχεις και αυτό έχει πόνο. 

Χάνεις την ευτυχία σου γιατί συνεχώς κάνεις έναν απολογισμό σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι και συνεχώς βλέπεις αυτό το περιβάλλον να σου φταίει καθώς συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάτι το οποίο έχεις μέσα στο μυαλό σου και το έχεις βαφτίσει ως ιδανικό. 

Φταίει η βροχή, φταίει η ζέστη, φταίει ο γείτονας, η πεθερά σου, η γυναίκα σου, τα παιδιά σου, το πολιτικό σύστημα, το κοινωνικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα, οι άνθρωποι γύρω σου, οι γειτονιές που δεν είναι καθώς πρέπει, οι πόλεις, η χώρα στην οποία βρίσκεσαι, οι ευκαιρίες που δεν υπάρχουν, η οικονομία που δεν σε ευνοεί, οι συνθήκες που... 

αν ήταν αλλιώς, η ήπειρος, ο πλανήτης, οι Θεοί που δεν κάνουν κάτι, η ζωή που είναι άδικη, η μοίρα σου που είναι δύσμοιρη. Και μέσα σε αυτήν την αξιολόγηση, το βασικότερο που λείπει είναι εσύ! Το περιβάλλον δεν είναι ποτέ ούτε θετικό ούτε αρνητικό. Είναι αυτό που εσύ θα του προσδώσεις σαν πρόσημο. 

Ευτυχία και σύγκριση δεν γίνεται να συμβαδίζουν. Αν υπάρχει το ένα, τότε υστερεί το άλλο. Δεν μιλάω να μην έχεις επιθυμίες, να μην έχεις στόχους και οράματα, να μην θέλεις για τη ζωή σου, να μην δουλεύεις για τα θέλω σου. 

Λέω όμως αυτά να μην σου ορίζουν την ψυχική σου υγεία γιατί τότε θα στην καταστρέψουν. Λέω αυτά να είναι οι δείκτες για τη διαδρομή του ταξιδιού σου και όχι το προαπαιτούμενο για ένα ευτυχισμένο ταξίδι. 

Λέω ότι στο ευτυχισμένο ταξίδι, είσαι εκατό τα εκατό παρόν, είτε στη μπουνάτσα είτε στον τυφώνα, και δεν περιμένεις κάτι άλλο να γίνει αλλά αντιμετωπίζεις την κάθε στιγμή με τη δέουσα προσήλωση. Και όταν κάποιος είναι αφοσιωμένος δεν έχει χρόνο για να συγκρίνει. 



Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Να γελάς δυνατά και ν’αγαπάς δίχως αύριο! Όπως τα παιδιά...!!!!

Μπήκε ο Δεκέμβρης. 

Στολισμένοι δρόμοι, πολύχρωμα δέντρα και λαμπάκια παντού. 

Αυτή η εποχή είναι η αγαπημένη πολλών μικρών και μεγάλων. 

Είναι η εποχή ζεστασιάς, χαράς, αγάπης· η εποχή της οικογένειας. 

Είναι η γιορτή που μας γεμίζει ευγνωμοσύνη και ευχαρίστηση. 

Αγοράζουμε δώρα, χαρίζουμε χαμόγελα, ταξιδεύουμε. 

Καθόμαστε δίπλα από το δέντρο και αισθανόμαστε σαν να μπαίνουμε σε έναν άλλο κόσμο αυτό του παιδιού, της ξεγνοιασιάς, της ανεμελιάς. 

Σε έναν κόσμο ανεκτίμητης αξίας. 

Βάζουμε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τραγουδάμε, χορεύουμε, 

φτιάχνουμε γλυκά, κάνουμε όνειρα για την νέα χρονιά. 

Ας ήταν όλη μας η ζωή ένας Δεκέμβρης. 

Ας ήταν μια γιορτή που δεν τελειώνει ποτέ. 

Αυτό είναι αδύνατο θα μου πεις, όμως η απάντηση είναι πιο απλή. 

Τα παιδιά. 

Τα παιδιά είναι η γιορτή και η χαρά. 

Ανεξάρτητα ημέρα, μήνα, εποχή. 

Τα παιδιά και το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. 

Βιαστήκαμε να μεγαλώσουμε. 

Όμως ακόμα και αν τα χρόνια μας έχουν πάρει αγκαλιά πάντα θα κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί. Πάντα θα κρύβουμε μια γιορτή. 

Πάντα θα υπάρχει λόγος να γελάμε δυνατά χωρίς λόγο, να αγαπάμε δίχως αύριο, όπως ακριβώς τα παιδιά. 




Ειρήνη Αγγελίδη

Θέλει κότσια να λες δυνατά τα πιστεύω σου, χωρίς να προσβάλλεις...!!!!

Προσπάθησα, κι ακόμη προσπαθώ να αλλάξω τον κόσμο. Θέλει κότσια και μπέσα να μπορείς να λες δυνατά τι πιστεύεις, αλλά χωρίς να προσβάλλεις. 

Η προσβολή δείχνει αδυναμία. Είναι ελάττωμα για κείνους που δεν έχουν πίστη στον εαυτό τους. Όταν δε μπορείς να πιστέψεις και να στηρίξεις την άποψή σου με πυγμή, στρέφεσαι σε δόλια μέσα όπως είναι η έπαρση και η αλαζονεία. 

Αυτό ακριβώς θέλω να αποφύγω. Να μπορώ να μιλήσω με λέξεις ηχηρές που ταρακουνούν συνειδήσεις. Δεν αναζητώ τις παρερμηνείες ούτε τη δόξα. Η δόξα είναι μια αλήθεια που στέγνωσε, που μαράθηκε μόλις βγήκε στο φως. 

Είναι για κείνους που αναζητούν την επιβεβαίωση από τους γύρω και θέλουν να δείξουν στον κόσμο πως κάτι έκαναν ή πως κάτι αξίζουν. 

Το να μιλάς με λόγια ψυχής είναι μια μελωδία ξεχωριστή. Γίνεται ακόμη πιο σθεναρή όταν χρησιμοποιείς άδολα μέσα, όταν δε θες κάτι να πετύχεις, όταν δηλαδή το κάνεις για σένα. 

Πόσες φορές μίλησες σε φίλους για σένα; Για συναισθήματα που γρατζουνούσαν τη σκέψη σου; Πόσες φορές είδες στο βλέμμα του άλλου τη συγκίνηση τη δική σου; 

Όπως και να' χει, να ξέρεις πως το πάθος είναι μεταδοτικό. Όταν λατρεύεις μια αξία, μια ιδέα κι αφοσιώνεσαι στο στόχο όλα μπορούν να αλλάξουν. Οι ιδέες θα μετουσιωθούν σε συμπεριφορές κι οι συμπεριφορές θα ταρακουνήσουν τον κόσμο. 

Τίποτα δεν είναι όπως πριν όταν κάνεις κάτι με πάθος. Όταν χαμογελάς στη ρουτίνα. Όταν κλείνεις το μάτι σε κείνον που ξέρεις πως δε σε υπολογίζει. 

Όταν λες μια καλή κουβέντα σε κείνον που περιμένει να του φτιάξεις τη μέρα. Όταν ενθουσιάζεσαι με την επιτυχία του άλλου επειδή ξεπέρασε τον εαυτό του. 

Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι για σένα. Κάνε κάτι εσύ. Προχώρησε τη μέρα σου, τη συμπεριφορά σου, τα λόγια σου ένα βήμα μπροστά. Συμπεριφέρσου όπως θα ήθελες κι οι άλλοι να συμπεριφερθούν σε εσένα. 

Εκεί θα μάθεις να διαβάζεις χαρακτήρες. Θα μπορείς να σμιλέψεις τους στόχους σου και να αναθεωρήσεις πολλά πράγματα στη ζωή σου. 

Η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολλαπλές αναγνώσεις. Μαθαίνεις να διαβάζεις δυνατά και να εξετάζεσαι μέσα στη μέρα: συναισθήματα, αξίες, συμπεριφορές. 




Ειρήνη Σταυρακάκη 

Η δύναμη του εαυτού μας…!!!!

Κάθε ημέρα που έρχεται και φεύγει είναι πάντα με συντροφιά από τον εαυτό μας. Κάθε ημέρα την περνάμε αγκαλιά με αυτόν, αυτό δεν αλλάζει! 

Η δύναμη μέσα μας μεγιστοποιείται και πολλαπλασιάζεται στη προσπάθεια και στην επίτευξη ενότητας με τον εαυτό μας. 

Είναι μαγικό να μπορείς να πλέεις αρμονικά – με βάθος συναισθημάτων κι αυτό ξεκινάει από μέσα μας, ξεκινάει τη στιγμή που έχω αποδεχτεί τον εαυτό μου και λειτουργούμε πια ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι. 

· Παύει να με ενοχλεί το τι κάνει ο άλλος, καθώς δεν περιμένω κάτι από κανέναν, πράττω όπως επιθυμώ και νιώθω. 

· Όλα στην καθημερινότητα μου είναι αμέσως πιο όμορφα. 

· Είμαι κατά βάση χαρούμενος. 

· Νιώθω πληρότητα. 

· Μπορώ να ευχαριστιέμαι και να ζω κάθε στιγμή που έρχεται. 

· Δεν στέκονται οι άλλοι εμπόδιο στην εξέλιξη μου. 

· Μπορώ να αγαπώ και να νιώθω εκ των έσω, πραγματικά με την ακριβή έννοια των λέξεων. 

· Προσαρμόζομαι εύκολα σε οτιδήποτε καινούριο. 

· Μπορώ να είμαι δοτικός. 

Βασικό και κύριο μέλημα μας είναι κάθε ημέρα να βελτιώνουμε τον εαυτό μας και να τον αγκαλιάζουμε λίγο περισσότερο από χθες! 

Ζω μαζί του με αγάπη, ζω μαζί του με σεβασμό, τον ακούω, τον νοιάζομαι, τον φροντίζω και τον αποδέχομαι. Όταν συμβούν αυτά είμαι στον δρόμο της ελευθερίας, δεν μπορεί να με διαπεράσει τίποτε, ζω με χαρά και σεβασμό σε εμένα, μα φυσικά και ως προς τους άλλους. 

Όταν έρθω πιο κοντά σε εμένα μπορώ να ‘ρθω και πιο κοντά σε σένα, κι έτσι τελικά να μπορούμε να χτίσουμε μια επιτυχημένη κοινωνία. 




Ελένη Κακλαμάνου 

Η συνομιλία με τα τσάκρα...!!!!

Το μήνυμα των τσάκρα 
Γνωρίζατε πως τα τσάκρα σας μπορούν να σας μιλήσουν; 

Ο πιο άμεσος τρόπος για να κατανοήσετε τα τσάκρα σας είναι να ακούσετε τα μηνύματά τους. 

Μπορείτε να συντονίσετε τη διαισθητική, δεκτική νοημοσύνη σας με καθένα από αυτά τα κέντρα. Τα τσάκρα σας είναι αγγελιοφόροι και σας μεταφέρουν τις πιο ουσιαστικές αλήθειες κρύβουν καλά το σώμα και ο νους σας. Είναι ποιητές. Μπορούν συμμετάσχουν ενεργητικά στη θεραπεία σας. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Συνομιλία με τα Τσάκρα για να συνδεθείτε με καθένα από τα ενεργειακά κέντρα σας, να λάβετε εσωτερική καθοδήγηση και να ζήσετε κάθε στιγμή της ζωής σας με αυξημένη συνείδηση. 

Η συνομιλία με τα τσάκρα 
Η άσκηση αυτή είναι απλή. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν φτιάχνετε τίποτα από το μυαλό σας δανείζετε τη φωνή σας στα αισθήματα που νιώθετε να αναδύονται στα κέντρα δύναμης του σώματός μας. Η πρόσβαση στα βαθύτερα στρώματα του ασυνείδητου σας εξαρτάται από την ικανότητά σας να χαλαρώσετε βαθιά και να αφήσετε την εσωτερική φωνή να αναδυθεί μόνη της. 

Σκοπός 

Να δεχτείτε καθαρά μηνύματα από τα τσάκρα σας. 
Να θεραπευτείτε απελευθερώνοντας την εγκλωβισμένη ενέργεια και να γίνετε πιο δημιουργικοί στην καθημερινή σας ζωή. 

Προετοιμασία 
Η άσκηση αυτή χρειάζεται γύρω στα είκοσι λεπτά. Κάθε φορά θα συνδέεστε μόνο με ένα τσάκρα, ένα σε κάθε «κάθισμα». 

Σιγουρευτείτε πως θα είστε ήσυχα και πως δεν θα σας διακόψει ούτε θα σας ενοχλήσει κανείς. Αποσυνδέστε το τηλέφωνο και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αν χρησιμοποιείτε κασετόφωνο, προετοιμάστε το και θέστε το σε λειτουργία προτού ξεκινήσετε.

Αν θα είστε με κάποιον άλλον/η, κάντε το εναλλάξ: ο ένας είναι ομιλητής ή ομιλήτρια και ο άλλος μάρτυρας. 

Εφαρμογή 
Ξεκινήστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς, Κατευθύνετε το Χαιρετισμό στο τσάκρα με το οποίο θέλετε να συνδεθείτε. 

Καθίστε ή ξαπλώστε άνετα. Χαλαρώστε κάθε ένταση στο λαιμό, στο κεφάλι, στους ώμους και στη σπονδυλική στήλη. 

Δώστε πέντε λεπτά για χαλάρωση. Κλείστε τα μάτια, χαλαρώστε το πρόσωπο, παρακολουθήστε και ακολουθήστε την αναπνοή (το μόνο που χρειάζεται είναι να αναπνέετε ελεύθερα από τη μύτη). 

Αφήστε την ανάσα σας βαθιά και απαλή, μην την πιέζετε. Με κάθε εισπνοή, νιώστε την ενέργεια της ζωής (πράνα) να μπαίνει μέσα και να αναζωογονεί το σώμα σας. Με κάθε εκπνοή, αφήστε τις εντάσεις να φύγουν. 

Κάθε σκέψη που έρχεται, αφήστε την να έρθει και να πε­ράσει, όπως βλέπετε να περνούν τα σύννεφα στον ουρανό. Επιστρέψτε στην αναπνοή σας. Χαλαρώστε. 

Τώρα, εστιαστείτε στην περιοχή του τσάκρα με το οποίο θέλετε να συνδεθείτε. Ακουμπήστε απαλά τα χέρια σας σ’ αυτή την περιοχή (για παράδειγμα, αν θέλετε να συνδεθείτε με το τέταρτο τσάκρα, ακουμπήστε τα χέρια σας στην καρδιά σας). 

Αναπνεύστε σ’ αυτή την περιοχή του σώματος, συγκεντρώνοντας την προσοχή σας εκεί. Οραματιστείτε τα όργανα που βρίσκονται σ’ αυτή την περιοχή, ή απλά προφέρετε τα ονόματά τους. 

Φανταστείτε να μιλάτε σε ένα παιδί, το πνεύμα του σώματός σας ευγενικά, απαλά, σαν ένα νανούρισμα, ψιθυριστά. Συνεχίστε για μερικά λεπτά, ώσπου να νιώσετε ότι έχετε γίνει αποδεκτοί. 

Πείτε, μέσα σας: 
«Το όνομα του τσάκρα» π.χ. Καρδιά τώρα συνδέομαι μαζί σου. Σου δίνω τη φωνή μου. Σε καλωσορίζω. Άσε με να σε δεχτώ. Μίλα με τη φωνή μου». 

Τώρα δανείστε τη φωνή σας σ’ αυτό το ενεργειακό κέντρο και ακούστε τι έχει να πει. Μιλήστε στο πρώτο πρόσωπο. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι έχετε άμεση πρόσβαση στο τσάκρα. Για παράδειγμα, «είμαι η καρδιά σου… Αυτή τη στιγμή νιώθω περιορισμένη», και ούτω καθεξής. 

Αν πείτε: «Η καρδιά μου αισθάνεται…», είναι πολύ πιθανό ο νους να ελέγχει τη διαδικασία και να μην είστε σε θέση να ακούσετε πραγματικά την αληθινή βαθύτερη φωνή που βγάζει το τσάκρα σας. 

Παραμείνετε συντονισμένοι για πέντε με εφτά ακόμα λεπτά. Μπορεί να υπάρξουν μεγάλα διαλείμματα. Μιλάτε από μια θέση που βρίσκεται πολύ βαθιά μέσα σας. 

Μην εμποδίζετε τα διαλείμματα. Χαλαρώστε και δεχτείτε αυτό που υπάρχει. Όταν η άσκηση ολοκληρωθεί, θα το καταλάβετε. Στη συνέχεια, πάρτε μια βαθιά εισπνοή και εκπνοή και ευχαριστήστε το τσάκρα σας για τα μηνύματα που λάβατε. 

Κλείστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς. 

Υποδείξεις 
Μπορείτε να κάνετε την άσκηση μιλώντας δυνατά και να μαγνητοφωνήσετε την ομιλία σας. Μπορείτε, επίσης, να έχετε μαζί σας κάποιον φίλο που θα κρατάει σημειώσεις. 

Αν νιώθετε άγχος ή ένταση, κάντε ένα περίπατο ή μερικά τεντώματα και αναπνοές. 

Μπορείτε να ξεκινήσετε με το τσάκρα που νιώθετε πως έχει μεγαλύτερη ανάγκη από θεραπευτική βοήθεια ή να σχεδιάσετε την άσκηση και για τα εφτά τσάκρα. Συνιστώ να ξεκινήσετε από το σεξουαλικό κέντρο, τη βάση σας, και να κινηθείτε ανοδικά, ασκούμενοι σε ένα τσάκρα καθημερινά. 

Μην υποκύψετε στον πειρασμό να αναλύσετε όσα συμβούν. Για να μπορέσετε να επιτρέψετε στη φωνή της διαίσθησής σας να μιλήσει, πηγαίνετε πιο βαθιά, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, περιμένετε, ταξιδέψτε με το νου σας στην περιοχή του σώματος που κυβερνά το συγκεκριμένο τσάκρα, και επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα. 

Όταν τελειώσετε, σηκωθείτε, περπατήστε στο χώρο και κάντε ένα διάλειμμα προτού δείτε εσείς ή ο φίλος σας, τις σημειώσεις της ομιλίας σας. Προσπαθήστε να βρείτε το νόημα, το βασικό μήνυμα που σας δίνει το τσάκρα σας. 

Χρησιμοποιήστε αυτό το μήνυμα για να σχηματίσετε μια επιβεβαιωτική εκφώνηση και υπενθυμίζετε το καθημερινά στον εαυτό σας. 

Κατά την άσκηση του Διαλογισμού της Συνομιλίας με τα Τσάκρα μπορεί να αναδυθούν συγκεκριμένοι πόνοι και φόβοι. Είναι η φωνή της ενέργειας που καταπνίγατε. 

Επιτρέποντας της να εκφραστεί, θα νιώσετε ανακούφιση, ζωντάνια και ένα νέο χώρο μέσα σας. Οι σκιές αυτές δεν είναι εχθροί σας. 

Οι εσωτερικοί μας δαίμονες αποκαλύπτονται ως πανίσχυρα συναισθήματα : λύπη, οργή ή παλιές αναμνήσεις ή πληγές που παρουσιάζονται για να τις αντιμετωπίσουμε, να τις θεραπεύσουμε και να τις μεταμορφώσουμε. Όταν έρθουν, καλωσορίστε τες. 

Γιατί οι δαίμονες είναι άγγελοι σε εξορία. Αν τους καλέσετε να επιστρέφουν και τους αγκαλιάσετε, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι και ισχυρότεροι σύμμαχοι. 

Μπορούν να σας ανοίξουν την πόρτα προς τη σοφία, αρκεί να τους αποδεχτείτε ως κομμάτια του εαυτού σας και να τους προστατεύσετε. 

Γιατί μπορεί να έχουν μαζί τους το μήνυμα που θα σας αποκαλύψει την αλήθεια για τη δική σας κρυμμένη ή απωθημένη δύναμη που με αυτόν τον τρόπο θα ξαναγίνει δική σας. 




Αποσπάσματα από το βιβλίο της Margot Anand
«Η τέχνη της καθημερινής έκστασης» 

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία...!!!!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο; 

Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. 

Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. 

Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό». 

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; 

Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. 

Πιστεύει πως είναι άτυχος και όλα πάνε άσχημα στη ζωή του. Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, ούτε ικανοποιημένος γιατί πάντα θα βρει κάτι που να μη του αρέσει ή να του λείπει.

Θεωρεί τους γύρω του υπεύθυνους για τη δυστυχία του και πιστεύει πως είναι το θύμα μίας περίστασης όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Τα συναισθήματα που εκφράζει συνεχώς είναι αρνητικά. 

Κατά συνέπεια βιώνει χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή του, χαμηλή ποιότητα ζωής, αυξημένα ψυχοσωματικά προβλήματα (πονοκέφαλοι, έλκος, μυαλγίες, σπαστική κολίτιδα, οσφυαλγία) και μεγαλύτερη επιρρέπεια στις σωματικές παθήσεις. 

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο; 

Έκφρασε ανοιχτά τα συναισθήματά σου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να συζητήσεις με το άτομο αυτό τα συναισθήματά σου. Εξήγησέ του πώς νιώθεις όταν σε αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο. Ανάφερε συγκεκριμένα περιστατικά για να μπορέσει και αυτός να καταλάβει. 

Ορισμένοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι αρκετές φορές είναι αγενείς ή αγνώμονες. Επίσης, πολλοί θεωρούν πως το «ευχαριστώ» είναι δεδομένο. Εάν, λοιπόν, το άτομο καταλάβει ότι έκανε λάθος, θα σου ζητήσει συγγνώμη και θα προσπαθήσει να μην το ξανακάνει. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και άτομα που δε θα παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος, θα θυμώσουν και θα αντιδράσουν άσχημα. 

Στην περίπτωση αυτή το άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια άλλα προβλήματα και να συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο. Εάν συμβεί αυτό, σταμάτησε την κουβέντα ευγενικά και μην τη συνεχίσεις. 

Σταμάτα να είσαι τόσο γενναιόδωρος μαζί του. Εάν συνειδητοποιήσεις πως η κουβέντα μαζί του δεν έλυσε το πρόβλημα και συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, τότε πρέπει να σταματήσεις να είσαι τόσο γενναιόδωρος. 

Οι αχάριστοι άνθρωποι δε σταματούν ποτέ να ζητάνε και να απαιτούν. Όσα περισσότερα τους δίνεις, τόσα περισσότερα περιμένουν. Σταμάτα να δίνεις σε ανθρώπους που δεν το εκτιμούν. Άρχισε να λες «όχι» κάθε φορά που σου ζητάνε κάτι. 

Πολλές φορές όταν σταματήσουν να παίρνουν απομακρύνονται και χάνονται, ψάχνοντας το επόμενο διαθέσιμο άτομο που θα τους δώσει. 

Ο Καλλίμαχος τονίζει πως «δεν υπάρχει κανένας πιο βέβαιος εχθρός από τον αχάριστο που ευεργετήθηκε»

Απομακρύνσου και βοήθησε περισσότερο ανθρώπους που εκτιμούν την προσπάθειά σου. Σίγουρα αποτελεί τη δυσκολότερη επιλογή, ιδιαίτερα εάν τα άτομα αυτά είναι χρόνια στη ζωή σου, είναι όμως αναγκαία για την ψυχική σου ηρεμία και ισορροπία. 

Τα άτομα που είναι αχάριστα και συνεχώς ζητούν από σένα πρέπει να φύγουν από τη ζωή σου το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν γύρω σου τόσοι πολλοί άνθρωποι που σε κάνουν να χαμογελάς, να αισθάνεσαι όμορφα και εκτιμούν πραγματικά αυτό που τους δίνεις ακόμα και αν αυτό είναι μικρό. 

Για ποιο λόγο, λοιπόν, να συνεχίζεις να αφιερώνεις το χρόνο σου σε άτομα που γκρινιάζουν και σε «εκμεταλλεύονται» συνεχώς; 

Να θυμάσαι πως κάθε άνθρωπος έχει να κάνει μία πολύ σημαντική επιλογή κατά τη διάρκεια της ζωής του: Αν θα ακολουθήσει το δρόμο της ευγνωμοσύνης για όλα αυτά που έχει ή το δρόμο της αχαριστίας για αυτά που δεν έχει. 

Είναι προσωπική του επιλογή αν θα είναι χαρούμενος ή δυστυχισμένος. Εάν, λοιπόν, ορισμένα άτομα στη δική σου τη ζωή έχουν επιλέξει το δεύτερο δρόμο, δεν είσαι υποχρεωμένος να μείνεις δίπλα τους. 

Πλησίασε περισσότερο τους ανθρώπους που σε κάνουν να χαμογελάς και εκτιμούν αυτά που τους δίνεις. Να θυμάσαι τα λόγια του Earl Nightingale : «η στάση μας απέναντι στη ζωή καθορίζει και τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίσει η ίδια η ζωή». 




Μουστάκα Ελευθερία
MSc Κλινικός Ψυχολόγος – Συνεργάτης στο Ιπποκράτειο

Το ταξίδι της ψυχής σε αυτή τη ζωή...!!!!

Οι περισσότεροι από μας αναρωτιόμαστε … 

«Γιατί είμαι εδώ»;
«Έχω έρθει εδώ σε αυτή τη γη για ένα συγκεκριμένο σκοπό;»
«Ποιος είναι αυτός ο σκοπός;» 

Όλες οι ψυχές στη γη είναι εδώ για να αναπτυχθούν πνευματικά και να φτάσουν σε μια ανώτερη συνειδητότητα. Αυτή είναι μια εξέλιξη της συνείδησης η οποία παρουσιάζεται μέσα από τα διδάγματα και τις εμπειρίες που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. 

Έτσι, η ψυχή επιλέγει να βιώσει γεγονότα που θα την βοηθήσουν να καλλιεργηθεί, να αγαπάει άνευ όρων και να φτάσει το Θείο. 

Αλλά τι είναι «ψυχή»; 
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ψυχή είναι το μέρος του εαυτού μας που δεν είναι ούτε το σώμα μας, ούτε το εγώ μας. Είναι η ουσία του ποιοί και τι είμαστε, το μέρος που ζει το σώμα μας. Είναι ο αυθεντικός εαυτός μας. Όλες οι θρησκείες και οι πνευματικές δοξασίες έχουν μια κοινή αρχή : 

Όλες διδάσκουν ότι υπάρχει ψυχή και ότι η ψυχή είναι ενσωματωμένη σε ένα φυσικό σώμα κατά τη διάρκεια αυτής της ζωής και ότι ζει μετά το σωματικό θάνατο. Όλες οι θρησκείες επίσης συμφωνούν ότι υπάρχουν επιπτώσεις και μετά το θάνατό μας, οι οποίες σχετίζονται με τα πράγματα που έχουμε κάνει σε αυτή τη ζωή. 

Ποιος είναι ο σκοπός της ψυχής; Γιατί να έρθει εδώ; 
Γιατί η ψυχή πρέπει να εισέλθει σε ένα φυσικό σώμα και μετά να φύγει και πάλι όταν πεθαίνει το σώμα; Γιατί δεν μπορεί η ψυχή να παραμείνει έξω από το σώμα για πάντα και να αποφύγει όλα τα προβλήματα και τις προκλήσεις που την μαστίζουν κατά τη διάρκεια της φυσικής ζωής; 

Στην πραγματικότητα, ο σκοπός της ψυχής είναι να κερδίσει μια ανταμοιβή για κάτι που είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα φυσικό και γήινο τρόπο. Λόγω του γεγονότος ότι είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια ανταμοιβή στον φυσικό κόσμο, η ψυχή έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει και να επιτύχει κάτι όταν μπει μέσα σε ένα σώμα. 

Η ψυχή επιλέγει να εισέλθει σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ώστε να αισθάνεται ότι αφού έχει παλέψει τις δυσκολίες, έχει κερδίσει την ακεραιότητά της. Μπορεί να κερδίσει πραγματικά κάτι θετικό και να μάθει να είναι περισσότερο αυτάρκης. Μπορεί να γίνει πιο δυνατή, να προστατεύσει και να ενσταλάξει εμπιστοσύνη. 

Αν η ψυχή παραμείνει ακέραια σε αυτή τη ζωή, μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη ανταμοιβή στον άλλο κόσμο, αλλά το έργο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ψυχή. 

Μπορεί να παγιδευτεί σε αυτόν τον κόσμο και να θεωρεί ότι είναι αδύνατο να βγει ποτέ. Είναι επιτακτική ανάγκη η ψυχή να θυμάται τον αληθινό σκοπό της, γιατί έρχεται στο φυσικό κόσμο και να περιηγηθεί προσεκτικά έτσι ώστε να μην ξεφύγει από το θείο σκοπό της. 

Διαμέσου της πνευματικής αναζήτησης, επιδιώκει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού της και οδηγούν σε μεγαλύτερη πνευματική ολοκλήρωση. 

Ο σκοπός της ψυχής έχει βαθιά πνευματικό χαρακτήρα. Είναι η εμβάθυνση της ευαισθητοποίησης, των αξιών, και το σημαντικότερο, να έχει μεγαλύτερη πληρότητα μέσα της. Και κάθε ψυχή δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι αλληλένδετη με τις άλλες ψυχές και μαθαίνει μέσα από αυτές. 

Κανείς δεν ζει μόνος. Ως εκ τούτου, ό, τι έχει επιλέξει να κάνει ή να μάθει επηρεάζει όλους τους άλλους και επηρεάζεται από όλους τους άλλους. 

Οι προκλήσεις στο δρόμο της ανακάλυψης του σκοπού της ψυχής. 
Όταν μιλάμε για σκοπό στη ζωή μας, είναι η συνειδητή προσπάθεια να δημιουργήσουμε κάτι. Μερικές φορές αυτό που θέλουμε πραγματικά φαίνεται αδύνατο ή ακατόρθωτο να γίνει. Όταν είμαστε βυθισμένοι στην αρνητικότητα, αισθανόμαστε χωρίς σκοπό και ότι ζούμε χωρίς νόημα. 

Όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε και κατανοήσουμε τα Θεία δώρα, η ζωή μας έχει περισσότερο νόημα. Εάν κατανοήσουμε τα κίνητρά μας και τους φόβους μας είναι πιο εύκολο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τους φραγμούς. 

Όταν είμαστε σε αρμονία με τον εαυτό μας, αυτή η αρμονία αντικατοπτρίζεται και στον κοινωνικό μας περίγυρο. 

Η ζωή μας καθορίζεται από τα κίνητρα της ψυχής μας. Μόλις καταλάβουμε το σκοπό της ψυχής μας, μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε γιατί είμαστε εδώ σ’ αυτή τη ζωή και ότι είμαστε υπόλογοι για το μέλλον μας. Το αποτέλεσμα είναι να επιταχύνουμε την προσωπική μας ανάπτυξη και την πνευματική μας πρόοδο. 

Αν λάβουμε υπόψη μας τις εμπειρίες του παρελθόντος, ειδικά τις επώδυνες, και τις δούμε πιο πνευματικά, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η επίδρασή τους συνέβαλε στο να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα. 

Σκοπός της ζωής μας δεν θα πρέπει να είναι εν γένει, η πορεία της σταδιοδρομίας μας ή ο μεγάλος έρωτας. Ο αληθινός σκοπός της ζωής μας ανάγεται στη Θεία σφαίρα. 

Εξαιτίας αυτού, έχουμε έρθει εδώ κάτω στη γη για να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες μας. Η ζωή μας δεν είναι γραφτό να είναι μόνο ένας αγώνας. Το βλέπουμε έτσι όταν μας καταλαμβάνουν οι φόβοι μας ή αισθανόμαστε ανίσχυροι ή επιδιώκουμε κάτι που δεν είναι γραφτό να γίνει. 

Πώς θα βρούμε το σκοπό στη ζωή μας; 
Όλοι μας έχουμε βασικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια, το φαγητό, η ένδυση, η οικογένεια. Βέβαια, οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές για τον καθένα μας και επίσης εξαρτώνται και από τις περιστάσεις. 

Κάποιοι άνθρωποι βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους. Εκείνοι που έχουν έναν υψηλότερο σκοπό σ’ αυτή τη ζωή, πρέπει πρώτα να επικεντρωθούν στη θεραπεία της δικής τους ψυχής και μετά να δώσουν στους άλλους. 

Όταν η καθημερινή μας ζωή είναι χαοτική και οι περισσότεροι από μας έχουμε κάποιες καταστροφικές συνήθειες, αυτό μας αφήνει λίγο χρόνο για αυτοανάλυση και βαθύ συλλογισμό. 

Θα χρειαστεί να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο που κατανέμουμε το χρόνο μας προκειμένου να βρούμε το σκοπό της ζωής μας. 

Αυτό μπορεί να γίνει είτε μειώνοντας τις περιττές δαπάνες, είτε ζώντας πιο απλά, είτε κάνοντας κάποια αλλαγή προτεραιοτήτων ή κάποια αλλαγή των συνηθειών μας. 

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της οικογένειας, των φίλων μας και των αγαπημένων μας προσώπων. Θα πρέπει να μας περιβάλλουν θετικοί άνθρωποι, οι οποίοι θα συμβάλουν στην παροχή κινήτρων και θα είναι καλοί ακροατές. 

Θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την προσωπική μας δύναμη. Ο αυτοσεβασμός, η αυτοπεποίθηση και το θάρρος είναι υψίστης σημασίας για να οικοδομήσουμε γερά θεμέλια στη ζωή μας. 

Θα πρέπει να πιστεύουμε στα ταλέντα μας, στις ικανότητές μας και στις αξίες. Όταν πιστέψουμε στον εαυτό μας, θα νιώσουμε ενθουσιασμό και ψυχική αναγέννηση. 

Κατανοώντας τις αξίες μας στη δουλειά, στις προσωπικές μας σχέσεις, στην κοινωνία και την πνευματικότητα, βάζουμε τον θεμελιώδη λίθο για την κατανόηση του σκοπού στη ζωή μας. 

Αναγέννηση ψυχής 
Όταν θα ορίσουμε τι ξυπνά το πάθος μας για ζωή και συνδεθούμε με αυτό το πάθος σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο, τότε θα αισθανθούμε σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά αναγεννημένοι. Μπορούμε να ψάξουμε βαθύτερα το νόημα και την κατεύθυνση της ζωής μας με αυτοανάλυση και εσωτερικό διαλογισμό. 

Μόλις βρούμε το σκοπό της ζωής μας, κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα στην προσωπική μας ανάπτυξη και αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής πιο εύκολα. Και θα πρέπει να ξέρουμε ότι η προσωπική ανάπτυξη συντελείται ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις προκλήσεις που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας. 

Ψυχή χωρίς σκοπό, είναι μια χαμένη ψυχή. Συχνά, όσοι δεν έχουν σκοπό, νιώθουν ανασφάλεια, αμφισβήτηση και απόρριψη. Η ανακάλυψη αυτού του σκοπού της ψυχής, κάθε μέρα, είναι η αποστολή του κάθε ανθρώπου πάνω στη γη. Γιατί ακόμα και τα προβλήματα έχουν ένα σκοπό. 

Θα υπάρχουν έτσι ώστε ο καθένας από εμάς μπορεί να ανακαλύψει το δικό του μοναδικό λόγο ύπαρξης. 

Όλοι μας έχουμε μια προσωπική και ηθική ευθύνη να ανακαλύψουμε την αποστολή μας σε αυτή τη ζωή και να αφήσουμε θετικές εντυπώσεις στους γύρω μας. Και τότε θα βρούμε τη χαρά μέσα μας και θα νιώθουμε ολοκλήρωση και νόημα. Είναι ο λόγος της ύπαρξής μας πάνω στη Γη. 

Μπορεί να είναι δύσκολο σε αυτό τον κόσμο να εκφράσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε σε επίπεδο της ψυχής. Χρειάζεται δύναμη, τόλμη και θάρρος. 

Αλλά το σύμπαν θυμίζει σε όλους μας ότι αυτό είναι και το ταξίδι της ψυχής σε αυτή τη ζωή και θα πρέπει να απολαμβάνουμε και να τιμούμε το κάθε μας βήμα. Για κάθε ψυχή υπάρχει ένα μονοπάτι για να περπατήσει σε αυτή την ζωή που μόνο ο εσώτερος εαυτός μας μπορεί να το γνωρίζει. 

Ο τελικός σκοπός της ψυχής είναι η πνευματική της εξέλιξη, να γίνει πιο φωτισμένη, να αποστασιοποιηθεί από τις παγίδες που θα συναντήσει στην πορεία της εξέλιξής της και να μεγιστοποιήσει την πνευματική της ανάπτυξη.




Ηλέκτρα Καλλέργη 
Photo by ponti55 

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Πως όντα από άλλο κόσμο έσωσαν τη ζωή της συζύγου μου…!!!!

Η μαρτυρία που διηγείται ο κ. Fernando και αφορά την ιστορία της πρώτης εξαιρετικής εμπειρίας που είχε με τη σύζυγό του Catherine, υποστηρίζει ότι είναι πέρα ως πέρα αληθινή. 

Η Catherine γεννήθηκε το 1981 στη Λευκορωσία. Άρχισε να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Μινσκ. Ήθελε να γίνει παιδαγωγός επειδή της άρεσε να δουλεύει με παιδιά. 

Το απόγευμα εργαζόταν σε ένα κατάστημα πώλησης τροφίμων. Ήταν ένα πολύ ντροπαλό πρόσωπο. Δεν την ένοιαζαν τα αγόρια ή το αλκοόλ και δεν πήγαινε στη ντίσκο. Ενδιαφερόταν μόνο για τις σπουδές της. Μόνο, ο καλύτερός της φίλος την έπαιρνε μαζί του σε διάφορα ιδιωτικά πάρτι. 

Κάποια μέρα, χωρίς να θυμάται πως, αντιλήφθηκε ότι μάλλον πρέπει να βιάστηκε ενώ παράλληλα είχε πόνους σε ολόκληρο το σώμα της. Δεν υποφερόταν και δεν μπορούσε να καταλάβει πως συνέβησαν πράγματα που δεν είχε προκαλέσει. 

Κάποια στιγμή ο καλύτερός της φίλος θα πήγαινε στην Γερμανία και της πρότεινε να πάει μαζί του, σε μία οικογένεια Γερμανών, όπου θα μπορούσε να έχει δικό της δωμάτιο και να κοιμάται, να τρώει, ενώ το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να φροντίζει τα παιδιά της οικογένειας και να βοηθάει τη νοικοκυρά στις οικιακές εργασίες. 

Έτσι, θα μπορούσε να κερδίζει χρήματα για να τα στέλνει στη μητέρα της αλλά και να πηγαίνει στο σχολείο για να μάθει τη γερμανική γλώσσα. 

Η Catherine, ένιωσε πολύ ευτυχισμένη με την πρόταση και μία εβδομάδα αργότερα, το Δεκέμβριο του 2004, έφτασε στην Γερμανία, όπου την περίμενε η οικογένεια Γερμανών. 

Στην πορεία, όμως, διαπίστωσε πως στην πραγματικότητα όλα ήταν μια παγίδα μιας καλά στημένης οργάνωσης εγκληματιών ανδρών και γυναικών διαφορετικών εθνικοτήτων που έδιναν σε νεαρές κοπέλες ψευδείς υποσχέσεις, αναγκάζοντας τες να κάνουν πράγματα που δεν ήθελαν να κάνουν. 

Μερικές εβδομάδες αργότερα ο καλύτερός της φίλος την έφερε σε ένα μπιστρό. Ήταν περίεργο γιατί εκείνη την ημέρα ήμουν προσκεκλημένος σε κάποια γενέθλια και είχα ήδη αγοράσει το δώρο μου. Όταν μπήκα στο μαγαζί, τα πόδια μου με οδήγησαν εκεί που βρισκόταν η Catherine, χωρίς να ξέρω γιατί. 

Ήταν μόνη, δεν μιλούσε σε κανέναν, δεν γελούσε, ενώ το οποιοδήποτε χαμόγελο τύχαινε να εμφανιστεί σε συνδυασμό με τα υπέροχα γαλάζια μάτια της έδειχναν μία απογοήτευση από την ζωή, σαν να μην υπήρχε θέληση για να την συνεχίσει. Ωστόσο, μπορούσα να διακρίνω ότι ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος 

Της συστήθηκα και με κοίταξε με έκπληξη, μου χαμογέλασε και μου είπε το όνομά της και, για κάποιο λόγο, είχα την αίσθηση ότι την ήξερα και ότι έπρεπε να την προστατεύσω αλλά δεν ήξερα από τι. 

Μέσα από μία μικρή συζήτηση 10 λεπτών, αντιλήφθηκα πως της έκανα πρόταση γάμου, πράγμα πρωτοφανές για μένα, γιατί δεν είχα κάνει ποτέ πρόταση σε καμία άλλη γυναίκα. 

Εκείνη μου είπε ότι δεν γινόταν, ότι δεν μπορούσε να είναι μαζί μου και τότε εμφανίστηκε ο “καλύτερος φίλος της” – που ουσιαστικά ήταν ο χειρότερος που θα μπορούσε να επιλέξει, καθώς της φερόταν σαν να ήταν ιδιοκτήτης της – και μας χώρισε. 

Όταν γύρισα για να βγω από το μπιστρό δύο μη Γερμανοί άνδρες στέκονταν μπροστά μου. Ο ένας ήταν μεγαλόσωμος, σαν μια ντουλάπα, και μου είπε αν δεν θέλω να πάθω κάποιο κακό να μην ξαναπλησιάσω την κοπέλα. 

Άρχισα να ανησυχώ για την Catherine και σκέφτηκα ότι το καλύτερο θα ήταν να ψάξω για αυτήν, να μένω δίπλα της… αλλά, ξαφνικά ένιωσα χαρά σε όλο μου το σώμα και κάτι μέσα μου – ήταν σαν φωνή – μου λέει να μην ανησυχώ και ότι θα φροντίσουμε να ακολουθήσει το μονοπάτι μου, να αναγνωρίσει αυτό που είμαι. 

Ήταν μια φωνή που γνώριζα μέσα μου και που με συνόδευσε από τότε που ήμουν μικρός και όποτε την άκουγα – πολλές φορές στη ζωή μου – με έκανε να ηρεμώ. 

Μου άρεσε αυτή κοπέλα και η πρόταση που της έκανα, αν και την γνώριζα μόνο σχεδόν 10 λεπτά, ήταν κάτι ασύλληπτο. Σε καμιά άλλη γυναίκα δεν είχα πει κάτι τέτοιο. Σκέφτηκα ότι θα ήθελα να την παντρευτώ και της το είπα. 

Επίσης αναρωτήθηκα πως, αν πράγματι συμβεί πραγματικότητα η επιθυμία μου και γινόταν η Catherine η σύζυγός μου, πως θα έβλεπε όλα τα παράξενα πράγματα που συμβαίνουν δίπλα μου και γύρω μου και πώς θα μπορούσα να της εξηγήσω ποια είναι αυτά τα όντα που έρχονται συχνά να με πάρουν και γιατί εξαφανίζομαι πολλές φορές για μερικές ώρες και ποιος είμαι πραγματικά και γιατί είμαι εδώ και ότι μένω ανάμεσα σε δύο κόσμους Δεν ήξερα πώς να τα εξηγήσω όλα αυτά. 

Εξαιτίας όλων αυτών προτιμούσα να ζω και να είμαι μόνος από παιδί επειδή ήμουν συνηθισμένος σε μία διαφορετική ζωή από την συνηθισμένη των άλλων ανθρώπων. 

Την άλλη μέρα επικοινωνήσαμε και τα λέγαμε τακτικά μέσω τηλεφώνου, τον αριθμό του οποίου της είχα ήδη δώσει από την πρώτη συνάντηση. 

Μέσες άκρες μου διηγήθηκε την ιστορία της, χωρίς τις βασικές λεπτομέρειες, οπότε της είπα ότι η ζωή της ήταν δική της και πως είχε το δικαίωμα να επιλέξει ποιοι ήθελε να είναι μαζί της, αλλά φάνηκε ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα και ότι δεν είχε ιδιωτική ζωή, φαινόταν ότι ήταν υπό έλεγχο. 

Δεν γνώριζε ή δεν μπορούσε να φανταστεί σε ποιο κίνδυνο βρισκόταν, αλλά είχε την αίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από εκείνη τη μέρα. 

Για να μην πολυλογούμε, μετά από πολλά, της έδωσα το κλειδί στο σπίτι μου για να έρχεται όποτε θέλει και όταν χρειάζεσαι κάτι να μου το λέει και να της το παρέχω χωρίς ανταλλάγματα γιατί ήθελα να είναι καλά και να είναι ευτυχισμένη. 

Αποφάσισα να είμαι πάντα δίπλα της αν και ήξερα επίσης ότι αυτά τα όντα την προστάτευαν και είχαν γίνει φίλοι της. Ήμουν επίσης βέβαιος ότι θα έρθει η μέρα όπου για όλα αυτά που έμεναν αφανή θα έρχονταν στο φως και έτσι θα αρχίσαμε να ζούμε μαζί. 

Με τον καιρό η Catherine αισθανόταν όλο και πιο ασφαλής, είχε αρχίσει να ζει και να χαμογελάει και τα γαλάζια μάτια της τα οποία άρχισαν να ζωντανεύουν της έδιναν ένα νέο πρόσωπο. Μπορούσε να σπουδάσει και έτσι εγγράφηκε στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας. 

Της εξήγησα πως όταν ανοίγει μια πόρτα κλείνει μια άλλη και πως πάντα κρατάω το λόγο μου αν ήθελε να παντρευτούμε και ότι πάντα θα έχει ένα μέρος όπου θα είσαι πάντα ασφαλής και δεν θα είναι ποτέ μόνη, θα έχει όλα τα δικαιώματα όπως τα έχω και εγώ. 

Πήγαμε στην αστυνομία για να καταθέσουμε καταγγελία εναντίον του κυκλώματος, αλλά δεν είχαμε αποδείξεις και ξέραμε ότι κανένας από αυτούς τους εγκληματίες δεν θα έλεγε την αλήθεια. Αλλά πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε στην αστυνομία τα περίεργα πράγματα που συνέβησαν γύρω της και ότι οι μόνοι μάρτυρες που υπήρχαν ήταν όντα από άλλο κόσμο; 

Έτσι, αυτά τα όντα που βλέπουν και ξέρουν τα πάντα άρχισαν να κάνουν επιθέσεις για να τιμωρήσουν του υπεύθυνους και να πάρουν οι άνθρωποι τη ζωή τους πίσω στα χέρια τους. Πολλές γυναίκες γλίτωσαν. 

Αλλά δεν ξέρουμε πόσες νεαρές κοπέλες πέρασαν από αυτόν τον δρόμο και εξαφανίστηκαν και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται και ούτε πόσες ακόμα υποφέρουν σε άλλα μέρη. 

Ωστόσο, αυτά τα όντα έσωσαν τη ζωή της Catherine και πλέον η συγκεκριμένη οργάνωση εγκληματικών θηρίων δεν υπάρχει πια. 

Η Catherine μου εξομολογήθηκε ότι αφού έζησε και ένιωσε πολλά εξαιρετικά και θαυμάσια πράγματα ήξερε πια ότι χάρη σε μένα και σε αυτά τα όντα μπορούσε να ζει ελεύθερη και με ασφάλεια και να είναι ευτυχισμένη. 

Σήμερα είναι πια σίγουρη ότι η συνάντησή μας, σε εκείνο το μπιστρό, δεν μπορεί ήταν τυχαία και από εκείνη την ημέρα, αυτά τα όντα άρχισαν να είναι δίπλα της για να την φροντίζουν και να την προστατεύουν από όλα αυτά τα θηρία που ήθελαν να την βλάψουν. 

Της έδωσαν την ευκαιρία να ζήσει μια νέα ζωή και σήμερα να μπορεί να ζήσει ελεύθερη με ασφάλεια και να είναι ευτυχισμένη. 

Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που ακολουθεί για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες οι οποίες παραλήφθηκαν, λόγω της μεγάλης έκτασης της αφήγησης από τον κ.Fernando: 
Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά 




Nuevo testimonio: Así salvaron seres de otro mundo la vida de mi mujer. Fernando de Proensa 
Σπύρος Μακρής 
diadrastika.com