Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Μερικές φορές όταν μια πόρτα κλείνει, ένα ολόκληρο Σύμπαν ανοίγει…!!!!

Όταν κλείνετε μια πόρτα, συνήθως δεν το κάνετε λόγω υπερηφάνειας ή δειλίας. Το κάνετε επειδή δεν παίρνετε πίσω αυτά που δίνετε, επειδή δεν έχετε την θέληση πλέον, επειδή τα κομμάτια του παζλ δεν ταιριάζουν με τις διαθέσεις και τα όνειρα σας. Τότε περνάτε το κατώφλι του φόβου για να ανοίξετε καινούργιες πόρτες.

Ωστόσο, ακόμα και αν σας είναι πολύ γνωστό το «όταν μια πόρτα κλείνει, ανοίγει μια άλλη», υπάρχουν διακριτικές διαφορές που πρέπει να θυμάστε.

Αυτές οι καινούργιες πόρτες, τα νέα σύμπαντα γεμάτα με ευκαιρίες, δεν εμφανίζονται απλώς μαγικά. Πρέπει να βγείτε και να τα ψάξετε, πρέπει να συμφιλιωθείτε μαζί τους και να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένους μηχανισμούς για να συμβεί αυτό.

«Η πόρτα για την ευτυχία ανοίγει εσωτερικά, απλώς πρέπει να κάνετε λίγο στην άκρη για να την ανοίξετε, επειδή αν προσπαθήσετε να την σπρώξετε θα κλείσει για ακόμα μια φορά».

Όλοι υποφέρουμε κάποιες φορές από την ανίατη συνήθεια του να συντονιζόμαστε στο ίδιο συναισθηματικό κανάλι: σε αυτό της ταλαιπωρίας, της προσήλωσης στα χαμένα πράγματα, των αναμνήσεων γι αυτά που δεν πετύχαμε ποτέ, και αυτό της πικρίας όλων των απογοητεύσεων που βιώσαμε. 

Με κάποιον τρόπο, στην άβυσσο των πολύπλοκων συναισθημάτων, αυτό που κάνουμε συχνά είναι να αφήνουμε έναν άπειρο αριθμό πορτών ανοιχτές με μια ταμπέλα που λέει «σε περίπτωση ανάγκης».

Αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε και να νιώσουμε τον αέρα που φυσάει από αυτές τις μισάνοιχτες πόρτες. Είναι ένας κρύος αέρας που δίνει την αίσθηση του σταματημένου χρόνου, των στεγνών δακρύων και των ανεκπλήρωτων ονείρων. Αυτός ο αέρας φέρει την ηχώ των φωνών που κάποτε μας έβλαψαν.

Είναι απαραίτητο να κλείσετε αυτές τις πόρτες, για το καλό τις συναισθηματικής ισορροπίας και υγείας σας.

Οι πόρτες που δεν τολμάμε να κλείσουμε
Πριν μιλήσουμε για τα σύμπαντα που υπάρχουν περιμένοντας πίσω από πολλές πόρτες με το όνομα σας γραμμένο πάνω τους, ας εξετάσουμε καλύτερα τις πόρτες που δεν έχετε κλείσει. Τι περιέχει το να κλείσετε ένα κεφάλαιο, να αφήσετε μια δουλειά ή να λήξετε μια σχέση;

Σημαίνει, πάνω από όλα, να ξέρετε πώς να τα αφήσετε, κάτι για το οποίο κανείς δεν μας προετοιμάζει. Έχουμε πειστεί από την κοινωνία ακόμα και από την ανατροφή μας ότι πρέπει να διατηρούμε τα πάντα χωρίς να λήγουμε τίποτα.

Ωστόσο, αν σκεφτείτε αυτή την λεπτή πράξη θάρρους για λίγο, θα συνειδητοποιήσετε ότι η απλή πράξη του να ωριμάσετε, να αναπτυχθείτε και να αποκτήσετε μια συγκεκριμένη ποιότητα ζωής περιέχει το να μάθετε να κλείνετε πόρτες, όλες τις πόρτες που φέρνουν ανεπιθύμητους ανέμους.

Η ζωή μας αναγκάζει συνεχώς να παίρνουμε αποφάσεις ώστε να είμαστε χαρούμενοι. Ωστόσο, αν δεν τολμήσετε να διαβείτε αυτό το κατώφλι και να κλείσετε με δύναμη την πόρτα σε αυτά που σας βλάπτουν και που σας φθείρουν, το μόνο πράγμα που αφήνετε να φύγει είναι η ίδια σας η ευτυχία.

Επειδή μην ξεχνάτε, πως ευτυχία δεν έχει τιμή αλλά έχει κανόνες, και ένας από αυτούς είναι να τολμάτε να είστε θαρραλέοι. Τελικά, πρέπει να υποχρεώσουμε τον εαυτό μας να προχωρήσει και να ανοίξουμε την καρδιά μας σε νέες εμπειρίες με μια υγιή δόση δύναμης και κουράγιου.

Κλειδιά για να κλείσετε ένα κεφάλαιο
Κολλάμε σε λόγια που δεν είπαμε όταν είχαμε την ευκαιρία αλλά φοβόμασταν πολύ. Μας βαραίνουν οι χαμένες ευκαιρίες και τα άπειρα «γιατί;» στα οποία ποτέ δεν θα πάρουμε απάντηση. Υπήρξαν πολλές φορές που κοιτάξαμε το παρελθόν και είδαμε το παρόν να ξεθωριάζει, και αυτό δεν είναι ούτε υγιές ούτε φυσικό.

«Όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Αλλά συχνά κοιτάμε τόσο πολύ την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε αυτή που άνοιξε για εμάς». Έλεν Κέλερ

Κανένας δεν μπορεί να ζει σε δύο μέρη ταυτόχρονα. Είτε προχωράτε μπροστά, ή γίνεστε ένας όμορφος σελιδοδείκτης που παραμένει για πάντα στο πιο οδυνηρό κεφάλαιο ενός βιβλίου, χωρίς να αφήνετε τον εαυτό σας να ανακαλύψει πως τελειώνει η ιστορία σας. Αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να κλείσετε την πόρτα, να αλλάξετε σελίδα και να γίνετε αυτοί που πραγματικά είστε.

Στρατηγικές για να ολοκληρώσετε ένα στάδιο και να βρείτε ένα καινούργιο προσωπικό σύμπαν
Το να κλείσετε μια πόρτα δεν είναι ακριβώς εύκολο. Επειδή δεν αφήνετε απλώς πίσω σας αυτά που σας κάνουν δυστυχισμένους. Μερικές φορές επίσης πρέπει να αφήσετε συγκεκριμένα πράγματα με τα οποία ταυτιζόσασταν, που ήταν δικά σας και σας έκαναν χαρούμενους.

Ας δούμε μερικές στρατηγικές.

· Εφαρμόστε την προσωπική υπευθυνότητα κατά την διάρκεια ενός διαλόγου με τον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε σε τι προσκολλάστε, ποιος σας κρατάει από το να κάνετε αυτό το βήμα και να κλείσετε την πόρτα. Ορίστε τους φόβους σας, δώστε τους ένα όνομα, και προσπαθήστε να τους αιτιολογήσετε. Και αναρωτηθείτε αν σε μερικά χρόνια θα θέλετε να είστε στο ίδιο σημείο που βρίσκεστε τώρα.

· Γνωρίστε τις δυνάμεις σας. Έχετε ταλέντα, οπότε τονίστε τις αρετές, τις αξίες και τα επιτεύγματα σας. Και να θυμάστε ότι οι δυνάμεις σας περιλαμβάνουν τους ανθρώπους που πραγματικά σας αγαπούν και σας υποστηρίζουν.

· Σχεδιάστε ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον σας. Οραματιστείτε που και πως θα θέλετε να είστε σε μισό χρόνο. Βυθιστείτε στο θετικό αίσθημα που συνοδεύει αυτές τις εικόνες. Ενσωματώστε τες μέσα σας.

· Προχωρήστε μπροστά χωρίς επιπλέον βάρος. Αφήστε τα όλα πίσω και προχωρήστε μπροστά με ελαφριά καρδιά, ήρεμο μυαλό και ανοιχτά μάτια. Προχωρήστε χωρίς μίσος, χωρίς μνησικακία και χωρίς τα φορτία που κουβαλούσατε τα οποία σας αρρώσταιναν με συναισθηματικό βάρος και σας κρατούσαν αιχμάλωτους.

Κλείστε την πόρτα και κοιτάξτε γύρω σας με ανανεωμένη ελπίδα. Είστε ακόμα ένα αστέρι στο σύμπαν αναζητώντας νέες και θαυμάσιες ευκαιρίες. Μπορείτε να τις νιώσετε;




H Μαγεία της προσοχής στο κβαντικό πεδίο…!!!!

Όταν παρατηρώ με προσοχή αλλάζω την πραγματικότητά μου!

Αφθονία ή πλούτος σημαίνει ότι κάποιος μπορεί με ευκολία να εκπληρώνει τις επιθυμίες του, όποιες κι αν είναι αυτές, είτε αφορούν στη σφαίρα της ύλης είτε στις συναισθηματικές, ψυχολογικές ή πνευματικές μας ανάγκες ή στη σφαίρα των σχέσεων. Η προσοχή ενός αληθινά πλούσιου ατόμου δεν εστιάζεται ποτέ μόνο στο χρήμα. Επιπλέον, ένα πλούσιο άτομο δεν έχει ποτέ χρηματικές ανησυχίες.

Μπορεί να έχετε εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα, εάν όμως σκέφτεστε συνέχεια το χρήμα, εάν σας απασχολεί και ανησυχείτε γι’ αυτό - ότι δεν έχετε αρκετά, πως θα αποκτήσετε περισσότερα ή μην τα χάσετε - τότε ανεξάρτητα από το ποσό δολαρίων που κατέχετε, είστε φτωχός. 

Όπως είπε κάποτε ο Οscar Wilde, ‘’Υπάρχει μόνο μία τάξη ανθρώπων που σκέφτεται τα λεφτά περισσότερο από τους πλούσιους και αυτοί είναι οι φτωχοί. Ουσιαστικά οι φτωχοί δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτε άλλο.

Το να έχεις πραγματικό πλούτο ή να ευημερείς σημαίνει να έχεις μία απόλυτα ξέγνοιαστη στάση για οτιδήποτε στη ζωή, ακόμη και για τα λεφτά. Η αληθινή συνειδητότητα πλούτου είναι συνεπώς συνειδητότητα της πηγής κάθε υλικής πραγματικότητας. Αυτή η πηγή κάθε υλικής πραγματικότητας είναι η καθαρή συνειδητότητα. Είναι η καθαρή επίγνωση. Είναι το ενοποιημένο πεδίο, το πεδίο όλων των δυνατοτήτων.

Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε αυτό το πεδίο μόνο στοχαζόμενοι πάνω σ’ αυτό, επειδή είναι, εξ’ ορισμού, υπερβατικό της σκέψης. Μπορούμε, όμως να έχουμε βιωματική γνώση αυτού του πεδίου μέσω της υπέρβασης, γνωρίζοντάς το σαν τη δική μας ενδόμυχη φύση. 

Όταν υπερβαίνουμε, κατανοούμε μη λεκτικά, χωρίς τη χρήση λέξεων. Αποκτούμε άμεση γνώση, χωρίς την περισπαστική διαμεσολάβηση της ομιλίας. Αυτή είναι η αξία του διαλογισμού, που μας δίνει την εμπειρία του καθαρού Είναι, μολονότι η εμπειρία του καθαρού Είναι, είναι καθ'εαυτή μία έκφραση αγνής χαράς και μακαριότητας.

Το κύριο πλεονέκτημα της εναλλαγής διαλογισμού και δραστηριότητας είναι ότι όσο περισσότερο βυθιζόμαστε στο πεδίο του καθαρού Είναι, της καθαρής συνειδητότητας και επίγνωσης, τόσο περισσότερο εμποτίζεται με αυτό η δραστηριότητά μας. Και στη συνέχεια η δραστηριότητά μας αποκτά τις ιδιότητες που είναι σύμφυτες του καθαρού Είναι, της καθαρής συνειδητότητας : απειροσύνη, μη οριακότητα, αφθονία, ευημερία και αθανασία.

Ο καλύτερος τρόπος για την απόκτηση της γνώσης αυτού του πεδίου του καθαρού είναι ο διαλογισμός. Μας βοηθάει επίσης να αντιλαμβανόμαστε αυτές τις ιδιότητες διανοητικά και να στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτές, επειδή τελικά οτιδήποτε βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της ιδιότητας της προσοχής μας.

Ας αναφερθούμε εκτενέστερα στο κβαντικό πεδίο. 
Οι φυσικοί μας λένε ότι καθώς περνάμε πέρα από τη σφαίρα των υποατομικών σωματιδίων που δομούν το άτομο, και κατ’ επέκταση κάθε τι πραγματικό, πως όταν προσπαθούμε να εξετάσουμε και να κατανοήσουμε αυτά τα σωματίδια- με αστεία ονόματα όπως κουάρκς, μποζόνια, λεπτόνια κ.ο.κ. – 

τα σωματίδια αυτά είναι τόσο μικρά που πάντα αδυνατούμε να τα μετρήσουμε. Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ποτέ διαθέσιμα όργανα που να καταμετρήσουν το απειροστικό μέγεθος αυτών των σωματιδίων. Ουσιαστικά είναι τόσο μικρά που μόνο να τα σκεφτούμε μπορούμε.

Συμβαίνει τώρα ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με τα σωματίδια αυτά: δεν τα έχει δει ποτέ κανείς. Επομένως, εάν δεν μπορείτε να παρατηρήσετε αυτά τα υποατομικά σωματίδια, εάν δεν μπορείτε να τα δείτε, πως μπορείτε να ξέρετε εάν καν υπάρχουν; 

Και η απάντηση είναι ότι γνωρίζουμε την ύπαρξή τους από τα ίχνη που αφήνουν στους επιταχυντές σωματιδίων. Στους χώρους που ερευνούν τις υποατομικές θεωρίες, μπορεί κανείς να δει – ακόμη και να φωτογραφήσει- τα ίχνη που αυτά τα σωματίδια αφήνουν πίσω τους. 

Και κοιτώντας τα ίχνη αυτά, ξέρει κανείς ότι τα ίχνη αυτά έχουν πράγματι υπάρξει. Υπάρχει όμως και μια άλλη ενδιαφέρουσα όψη αυτών των σωματιδίων, το ότι φαίνεται να υπάρχουν μόνο όταν τα παρατηρούμε.

Επομένως, εάν παρατηρούμε ένα κβαντικό πεδίο, κάθε φορά που το κοιτάμε, τα σωματίδια αυτά αναλάμπουν στιγμιαία σε υπάρξεις. Και κάθε φορά που αποστρέφουμε την προσοχή μας, εξαφανίζονται στο κενό. 

Ανάβουν και σβήνουν συνέχεια σαν μικροσκοπικά φώτα σε σκοτεινό θάλαμο. Μπορείτε να φανταστείτε τον σκοτεινό θάλαμο σαν τον άπειρο, απεριόριστο χώρο και την αναλαμπή της ύπαρξης των σωματιδίων να γίνεται μόνο μέσω της εστίασης της προσοχής μας στο πεδίο.

Όταν εστιάζετε την προσοχή σας στο πεδίο, τότε αυτά αναδύονται σε υπάρξεις. Όταν η προσοχή σας είναι στραμμένη αλλού, τότε είναι μόνο ένα εύρος πιθανοτήτων στο πεδίο όλων των δυνατοτήτων.

Κάθε σωματίδιο είναι ταυτόχρονα και ένα κύμα. Και είναι ένα κύμα μέχρι τη στιγμή της παρατήρησης. Ένα κύμα δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη θέση στο χώρο ή στον χρόνο’ είναι κάτι διάχυτο. Γι' αυτό ονομάζεται εύρος πιθανοτήτων στο πεδίο όλων των δυνατοτήτων. 

Καθορίζει τη στατιστική πιθανότητα να βρεθεί ένα σωματίδιο σε ορισμένη θέση τη στιγμή της παρατήρησης- δηλαδή τη στιγμή της προσοχής. Είναι η προσοχή που μεταβάλλει το εύρος πιθανοτήτων, το κύμα, την κατανομή πιθανοτήτων, για μια πιθανή μέτρηση με χρονική συνάρτηση. 

Η προσοχή παίρνει το εύρος πιθανοτήτων και του δίνει υλική υπόσταση, μόνο με την απλή πράξη της παρατήρησης, και αυτή η πράξη της παρατήρησης, είναι, φυσικά η εστίαση της προσοχής μας σ’ αυτό. 

Ένα σωματίδιο επομένως κυριολεκτικά δημιουργείται από εσάς και εμένα μέσω της πράξης της παρατήρησης. Πριν παρατηρηθεί ήταν απλά μία μαθηματικά πιθανότητα, μία κατανομή πιθανοτήτων για μια ενδεχόμενη μέτρηση με χρονική συνάρτηση




ΝΑΜΑΣΤΕ
Ζηζή Πατεράκη
Spiritual Teacher/Healer
info@live-in-light.com

Συμβουλές των γονιών μας....αξία ανεκτίμητη...!!!!

ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ: Όταν θα μεγαλώσεις.. σε παρακαλώ..και σου εύχομαι..

Να αγαπάς τον εαυτό σου.

Αν αγαπάς τον εαυτό σου θα είσαι ένα δέντρο γεμάτο καρπούς και θα έχεις να προσφέρεις και στους γύρω σου.

Να σέβεσαι τους ανθρώπους που έχεις στην ζωή σου και που συναντάς στο διάβα σου. Όσο ψηλά και αν πας, κάτι το οποίο στο εύχομαι μονάχα αν σε κάνει ευτυχισμένο…να θυμάσαι πως θα πρέπει να φέρεσαι στον πιο φαινομενικά σημαντικό άνθρωπο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα φέρεσαι σε εκείνον με την πιο ταπεινή ζωή. Με τον ίδιο σεβασμό. 

Γιατί όλοι, κάτω από τα πέπλα των εντυπώσεων, είναι ίσοι. Ο πιο «μεγάλος» άνθρωπος και ο πιο «μικρός», στην γύμνια τους, δίχως τίποτα να τους περιβάλλει, είναι ίδιοι μεταξύ τους. Το πνεύμα μόνο κάνει την διαφορά.

Σεβασμός είναι να μην προσβάλεις, να μιλάς όμορφα και να αγκαλιάζεις την διαφορετικότητα του κάθε ενός. Χωρίς να σημαίνει πως δεν πρέπει να είσαι επιλεκτικός με ποιούς θα σπαταλάς τον χρόνο σου. 

Ο χρόνος είναι άπιαστος, σαν τους κόκκους της άμμου θα ρέει από τα χέρια σου. Είναι πολύτιμος. Για αυτό ξόδεψε τον σοφά. Οι άνθρωποι που θα επιλέγεις στην ζωή σου, θα συμβάλουν κατά πολύ στην διαμόρφωση του «είναι» σου.

Μην πληγώσεις καμία ψυχή. Είσαι ελεύθερος να κανείς ότι θελήσεις στην ζωή σου, αρκεί να μην καταπατάς ανθρώπους και να μην κάνεις κακό με τις επιλογές σου σε κανέναν εσκεμμένα.

Να αγαπάς. Με την αγάπη εξαλείφεις τους φόβους σου. Αγγίζεις τον εαυτό σου πιότερο και κατακτάς ευκολότερα τα όνειρα σου. Με την αγάπη ομορφαίνει ο κόσμος σου και σιγά σιγά το σύμπαν ολάκερο. Η αγάπη είναι ή θα έπρεπε να είναι η υπόσταση κάθε θρησκείας. 

Η αγάπη είναι κινητήρια δύναμη. Ποτέ μην το ξεχνάς.

Να αγκαλιάζεις τον θυμό, όπως και την αγάπη. Ο θυμός, όταν τον αισθάνεσαι σου μιλάει, προσπαθεί να σε προστατεύσει και να σε απομακρύνει από καταστάσεις, ίσως και από ανθρώπους που δεν είναι για εσένα. Είτε επιθυμεί να δώσει δίοδο σε κάτι που υποβόσκει μέσα σου, καταπιεσμένο, που πρέπει να εξωτερικευτεί για να εξομαλυνθεί.

Να μην επιτρέπεις σε κανέναν να καταπατά τα όρια σου. Αυτά που εσύ έχεις θεσπίσει με βάση τις ανάγκες σου. Να πορεύεσαι με την προσωπική σου ηθική, άθικτη.

Να είσαι ευγενικός. Διότι ο ευγενής άνθρωπος κινείται με αξιοπρέπεια σε όλες του τις εκφάνσεις.

Να προσφέρεις απλόχερα την βοήθεια σου, όταν μπορείς. Να μην στερείς από τον εαυτό σου, ούτε να καταπιέζεσαι και φυσικά να μην επιτρέπεις να σε εκμεταλλεύονται. Αλλά όταν βλέπεις πως υπάρχει πραγματικά ανάγκη, εφόσον μπορείς και το κανείς με την καρδιά σου, να βοηθάς! Όσο περισσότερο δίνουμε τόσο περισσότερα έρχονται.

Να μην φοβάσαι να μετανιώνεις, να παραδέχεσαι τα λάθη σου, τόσο στον ίδιο σου τον εαυτό, όσο και στους άλλους. Να τολμάς να ζητάς συγνώμη, όταν πρέπει και το νιώθεις.

Να φροντίζεις τον εαυτό σου. Να κάνεις πράγματα που αγαπάς, που σου δίνουν χαρά και σου φέρνουν ισορροπία. Όσο μικρά ή μεγάλα και αν είναι. 

Να τα καθιερώσεις στην ζωή σου. Μπορεί να είναι καθημερινά, μια βόλτα στην παραλία, να διαβάζεις ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο που σου αρέσει, να ακούς κλασική μουσική, για να χαλαρώνεις. Ή ένα ταξίδι σε έναν διαφορετικό προορισμό κάθε χρόνο. Αρκεί να μην βλέπεις πολύ τηλεόραση. Είναι δυστυχώς ένα μέσο, με το οποίο μπορούν να κατευθύνουν τον κόσμο.

Να είσαι ελεύθερος. Μην επιτρέψεις στην κοινωνία να σου πει ποιός είσαι και τι πρέπει να κάνεις. Η ψυχή σου ξέρει τι είναι για εσένα και τι πραγματικά θέλεις. Να την ακούς.

Να λες πάντα την αλήθεια. Να θυμάσαι πως η αλήθεια είναι πηγή ελευθερίας.

Να στέκεις περήφανα, συνάμα ταπεινά. Να φέρεσαι στον εαυτό σου, το ίδιο όταν είσαι μόνος σου, με όταν σε βλέπει κάποιος. Να ζεις, να αγαπάς, να εξελίσσεσαι.

Για να γίνεις ζωντανός φάρος της αστείρευτης ζωής..




Αποδείξεις ότι μπορείς να αυτοθεραπευτείς με την δύναμη της φαντασίας...!!!!

Αποδείξεις ότι μπορείς να αυτοθεραπευτείς με την δύναμη της φαντασίας....Πόση δύναμη έχει η φαντασία μας;

Μαλλιά που ξαναφυτρώνουν, καλογυμνασμένοι μύες χωρίς γυμναστική, χορτάτο στομάχι χωρίς φαγητό, βελτίωση της υγείας μέσω της καθημερινής εργασίας, επιβράδυνση της γήρανσης. Ακούγονται αδύνατα όλα αυτά; 

Και όμως ισχύουν, αρκεί κάποιος να εκμεταλλευτεί ένα πολύ ισχυρό όπλο με το οποίο είμαστε όλοι προικισμένοι: τη φαντασία. Αυτό απέδειξαν οι μέχρι τώρα έρευνες.

Κορεσμός με εικονικό φαγητό
Σύμφωνα με μελέτη του Carnegie Mellon University στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όταν κάποιος φαντάζεται – πριν ξεκινήσει το κανονικό γεύμα του – ότι τρώει το αγαπημένο του έδεσμα, τελικά τρώει μικρότερη ποσότητα.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα του πανεπιστημίου κατανάλωσαν πρώτα εικονικά και κατόπιν πραγματικά σοκολατένιες λιχουδιές και τυρομπουκιές. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το εικονικό φαγητό που προηγήθηκε ήταν ικανό να προσφέρει αίσθηση κορεσμού περιορίζοντας την κατανάλωση πραγματικών ανθυγιεινών τροφών.

Τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιωματική εμπειρία και η φανταστική ενέργεια έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα στη συμπεριφορά και στον εγκέφαλο. Δηλαδή είτε κάνεις κάτι με τη φαντασία σου είτε το κάνεις πραγματικά, το σώμα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χορταίνεις στην κυριολεξία… με αέρα.

Φροντίστε λοιπόν, να τρώτε με την φαντασία σας μόνο τις “τροφές” που ακολουθούν: 22 ανθυγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε και οι εναλλακτικές τους

Ο νους γυμνάζει το σώμα
Οι επιστήμονες προσπάθησαν επί δεκαετίες να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να αποκτήσει ένα σώμα δυνατούς, καλοσχηματισμένους μυς. Το δεδομένο ήταν: αν δεν ιδρώσεις, αποτέλεσμα δεν βλέπεις.

Όταν όμως ήρθε η ώρα να διερευνηθεί ο πραγματικός ρόλος του εγκεφάλου στη μυϊκή ανάπτυξη, το επιστημονικό κατεστημένο δέχτηκε ένα ισχυρό σοκ. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Bishop’s University εστιάστηκε σε τρεις ομάδες ατόμων.

Η πρώτη ακολούθησε τη συνηθισμένη ζωή της, η δεύτερη ασκήθηκε 3 φορές εβδομαδιαίως γυμνάζοντας ένα συγκεκριμένο μυ και η τρίτη απλώς άκουγε οδηγίες από ακουστικά εκτελώντας με τη φαντασία της τις ασκήσεις της δεύτερης ομάδας.

Όπως αποδείχτηκε, η πρώτη ομάδα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, η δεύτερη αύξησε τη δύναμη του συγκεκριμένου μυός κατά 28% και η τρίτη, που απλώς φανταζόταν ότι ασκείται, δυνάμωσε τον μυ κατά 24%!

Όπως και να `χει χρειάζεται να φροντίσουμε αυτόν τον τομέα της ζωής μας ειδάλλως θα έχουμε δυσάρεστες… εκπλήξεις :

Σταμάτησε την τριχόπτωση
Πώς να εξηγήσει κάποιος την ικανότητα του οργανισμού να σταματάει, ως ένα ποσοστό, την απώλεια των μαλλιών και να ξεκινάει την παραγωγή νέων τριχών με τη λήψη ενός εικονικού φαρμάκου (placebo); Και όμως, αυτό ακριβώς παρατηρείται κατά τις δοκιμές φαρμάκων, που δίνουν λύσεις σε θέματα προβλημάτων του τριχωτού της κεφαλής. Το φαντάζεσαι και αρχίζεις να βγάζεις μαλλιά!

Οπότε εσείς δεν έχετε παρά να φανταστείτε πως τα παρακάτω κάνουν την καλλίτερη δυνατή δουλειά: Τριχόπτωση: Ποιο είναι το κατάλληλο βότανο; και Κρατείστε τα μαλλιά σας επί… κεφαλής!

Να πηγαίνεις στη δουλειά σαν να πηγαίνεις στο γυμναστήριο
Σύμφωνα με την ψυχολόγο – ερευνήτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Harvard Ellen Langer, αν κάποιος θεωρήσει την καθημερινή εργασία του σαν μια άσκηση που ωφελεί την υγεία του, θα δει την οργανική του κατάσταση να βελτιώνεται.

Στην πρωτοποριακή μελέτη της ψυχολόγου οι επιστήμονες εξήγησαν στο μισό προσωπικό καθαριότητας ενός μεγάλου ξενοδοχείου πως οι καθημερινές εργασίες που έκαναν ήταν ό,τι χρειαζόταν το σώμα τους για να γίνει πιο υγιές, ενώ δεν έκαναν καμία αντίστοιχη ενημέρωση στις υπόλοιπες εργαζόμενες.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα οι ενημερωμένες καμαριέρες έχασαν βάρος, ελάττωσαν την πίεση του αίματος και το ποσοστό του λίπους στο αίμα, έχασαν πόντους στην περιοχή της μέσης και μείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος σε αντίθεση με τις άλλες μισές συναδέλφους τους, οι οποίες δεν παρουσίασαν καμία σωματική μεταβολή.

Πώς συνέβη αυτό; Απλώς οι πρώτες πίστεψαν ότι η δουλειά τους ήταν ικανή να προξενήσει θετικές αλλαγές στο σώμα τους. Όπως φάνηκε, ο εγκέφαλος των γυναικών ανταποκρίθηκε θαυμάσια στη νέα προοπτική που του δόθηκε.

Σύμφωνα με την Ellen Langer: «Οι αντιλήψεις αλλάζουν το σώμα και το βάρος σας. Αν πιστεύετε ότι ασκείστε, το σώμα σας μπορεί να ανταποκριθεί σαν να γυμνάζεται πραγματικά. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πόσο βαθιά είναι η επίδραση του νου στη φυσική μας κατάσταση».

Επιστροφή στη νιότη
Στις αρχές του 2010 ήρθαν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα ενός παράξενου πειράματος, που παρέμενε κρυφό. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε το 1979 από την ίδια ψυχολόγο: Ένας αριθμός ηλικιωμένων χωρίστηκε σε δύο ομάδες και μεταφέρθηκε σε ένα απομονωμένο ησυχαστήριο έξω από τη Βοστώνη.

Η πρώτη ομάδα διέμεινε σε ένα τεχνητό περιβάλλον, όπου ο χρόνος είχε γυρίσει μια εικοσαετία πίσω (στo 1959). Οι συμμετέχοντες καλούνταν, υποκρινόμενοι, να ενεργούν και να συζητούν σαν να ζούσαν την εποχή που ήταν 20 χρόνια νεότεροι.

Μέσα στο καταφύγιό τους άκουγαν μουσική και έβλεπαν ταινίες της περιόδου εκείνης, μιλούσαν για τον Κάστρο, την Αβάνα και την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου της NASA. Μια εβδομάδα μετά η ομάδα των ηλικιωμένων που έζησε πάλι τον νεότερο εαυτό της ξανάνιωσε στην κυριολεξία.

Ένας άνδρας πέταξε το μπαστούνι του, άλλος ήταν έτοιμος να παίξει ποδόσφαιρο και όλοι μετέφεραν μόνοι τους τις βαλίτσες τους.

Οι μετρήσεις που πραγματοποίησε η Langer απέδειξαν ότι όλες οι παράμετροι της υγείας των ηλικιωμένων αυτής της ομάδας, η οποία είχε γυρίσει πίσω στο χρόνο, είχαν βελτιωθεί περισσότερο από αυτές της δεύτερης ομάδας.

Η μνήμη, οι γνωστικές ικανότητες, η ταχύτητα του βηματισμού, η επιδεξιότητα, η όραση και η ακοή τους ήταν εντυπωσιακά ανανεωμένες, ενώ η αρθρίτιδα είχε περιοριστεί και η πίεση του αίματος είχε μειωθεί.

Η Dr Langer δημοσίευσε τα στοιχεία αυτής της μελέτης το 1981 με συνοπτικό τρόπο, φοβούμενη, ως νέα ακαδημαϊκός τότε, μήπως απορριφθεί. Το 2011, μετά από 30 χρόνια συνεχούς έρευνας πάνω στα θέματα της διασύνδεσης νου και σώματος και διαθέτοντας πλέον την αυτοπεποίθηση μιας αναγνωρισμένης καθηγήτριας του Harvard, αποφάσισε να εκθέσει όλα τα γεγονότα στο φως.

Η άποψή της σχετικά με τα γηρατειά είναι: «Ενθαρρύνοντας το μυαλό των ηλικιωμένων να σκέφτεται σαν να ήταν νεότερο, το σώμα ακολουθεί και γίνεται και αυτό νεότερο».




Image by Gerd Altmann from Pixabay

Ασπιρίνη : 9 άγνωστες χρήσεις της, που θα βελτιώσουν τη ζωή σας…!!!!

Ασπιρίνη: Μας ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, συνιστάται σε καρδιοπαθείς καθώς αντιμετωπίζει τους θρόμβους στο αίμα, κάνει το δέρμα μας όμορφο.

Το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται από τον 5ο αιών, αλλά οι χρήσεις της δεν σταματούν εδώ. Δείτε τι άλλο “θεραπεύει” και θα την αγαπήσετε ακόμα περισσότερο.

-Βοηθάει στα τσιμπήματα εντόμων
Μπορείτε να καταπραΰνετε τα τσιμπήματα εντόμων με εφαρμογή ασπιρίνης πάνω σε υγρό δέρμα. Εάν είστε αλλεργικοί στα τσιμπήματα μέλισσας και έχετε συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνους στην κοιλιά ή ναυτία, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

-Ξηραίνει τα σπυράκια
Αυτές οι ενοχλητικές κηλίδες μπορούν εύκολα να ξεραθούν με πάστα από 1 σπασμένη ασπιρίνη και λίγο νερό. Εφαρμόστε την πάστα στο σπυράκι και αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με σαπούνι και νερό. Επίσης, αυτή η πάστα μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και να καταπραΰνει. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να φύγει το σπυράκι.

-Αναζωογονεί το δέρμα
Η ασπιρίνη περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο μπορεί να κάνει το δέρμα σας να λάμπει. Μειώνει το πρήξιμο, την ερυθρότητα και την ακμή, χάρη στην ικανότητά της να εξαλείφει την υπερβολική λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Πως; Λιώστε 5 δισκία ασπιρίνης και ανακατέψτε τα με ¼ φλιτζανιού νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Εφαρμόστε την πάστα στο δέρμα σας και αφήστε την να δράσει για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα μέχρι να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

-Περιποιηθείτε τους κάλους
Λιώστε 5-6 ασπιρίνες και ανακατέψτε με ½ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και νερό. Απλώστε το μείγμα στα πόδια σας και τυλίξτε τα σε μια ζεστή πετσέτα. Καλύψτε με πλαστική σακούλα και αφήστε το να μείνει για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφαιρέστε τη σακούλα και την πετσέτα και τρίψτε τον κάλο με μια ελαφρόπετρα.

-Αντιμετωπίστε την πιτυρίδα
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σπάσετε 2 ασπιρίνες σε σκόνη και να τις προσθέσετε στο σαμπουάν σας. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 1-2 λεπτά και ξεπλύνετε καλά με απλό σαμπουάν.

Ασπιρίνη : Είναι οικονομική και κάνει για όλα

-Εξαφανίζει λεκέδες από ιδρώτα
Λιώστε δύο ταμπλέτες ασπιρίνης και ανακατέψτε με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Μουλιάστε το λεκέ στο διάλυμα αυτό για 2 έως 3 ώρες και ο λεκές θα φύγει.

-Επαναφέρει το χρώμα των μαλλιών
Το χλωριωμένο νερό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο χρώμα των μαλλιών σας, ειδικά αν έχετε ανοιχτόχρωμα μαλλιά. Ευτυχώς, μπορείτε να το επαναφέρετε και πάλι με το να διαλύσετε 6-8 ασπιρίνες σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Τρίψτε το διάλυμα πάνω στα μαλλιά σας και αφήστε το να δράσει για 10-15 λεπτά.

-Καθαρίζει τα λίπη από τα μαγειρικά σκεύη
Λιώστε 2 δισκία ασπιρίνης και συνδυάστε τα με χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιήστε το μείγμα για να καθαρίσετε το καμένο λίπος από τα τηγάνια και τις κατσαρόλες. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.

-Η ασπιρίνη βοηθάει τα φυτά να διατηρούνται περισσότερο
Μπορείτε να προσθέσετε μία θρυμματισμένη ασπιρίνη στο νερό των λουλουδιών και θα διαρκούν πολύ περισσότερο.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κλασικές χρήσεις της ασπιρίνης και τα αποτελέσματά της είναι το ίδιο… δραστικά όπως στον πονοκέφαλο.




Το άγχος : ένα τέχνασμα του νευρικού μας συστήματος ώστε να καμουφλάρει βαθιά συναισθήματα...!!!!

Το άγχος δεν είναι άλλο από ένα τέχνασμα του νευρικού μας συστήματος ώστε να καμουφλάρει βαθιά συναισθήματα που μπορεί να μας φαίνονται τόσο σοκαριστικά ή αλλόκοτα ώστε να μην αντέχουμε να τα συμβολοποιήσουμε. Είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε κάτι που αντιλαμβάνεται ως υπερβολικά έντονο ή τρομακτικό. 

Το άγχος στην πραγματικότητα μας "προστατεύει" από το να βιώσουμε πρωταρχικά συναισθήματα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει πως το άγχος είναι ένδειξη πως άλλα βαθύτερα συναισθήματα αναδύονται και προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια. 

Ως πρωταρχικά συναισθήματα ορίζουμε τον φόβο, τον θυμό, την λύπη, την αηδία, την χαρά, τον ενθουσιασμό ή την σεξουαλική ορμή - συναισθήματα που μας ωθούν να ανταποκρινόμαστε στα ερεθίσματα έτσι ώστε να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας. Πρόκειται για τα συναισθήματα που μας εξασφαλίζουν την επιβίωση. 

Μας βοηθάνε να συνειδητοποιούμε ποιό είναι το καλύτερο για εμάς τη δεδομένη στιγμή. Το άγχος υψώνεται σαν τοίχος που μας εμποδίζει από το να βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα όπως τον θυμό, τον φόβο ή την λύπη είτε γιατί είναι υπερβολικά έντονα είτε γιατί δεν είναι αποδεκτά από τους σημαντικούς Άλλους και το περιβάλλον μας. 

“Αν η μητέρα μου φεύγει από το δωμάτιο κάθε φορά που είμαι θλιμμένος, ενδεχομένως θα εκπαιδευτώ στο να μη δείχνω τη θλίψη μου ώστε να αποφεύγω την εγκατάλειψη. 

Αν κάθε φορά που θυμώνω ο πατέρας μου εξαγριώνεται ή γίνεται κακοποιητικός, θα μάθω να κρύβω τον θυμό μου.” 

Επομένως όποτε αισθανόμαστε θλίψη ή θυμό θα αγχωνόμαστε. Η αντίδραση αυτή μας επιτρέπει να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους ενώ μας εμποδίζει από το να βιώσουμε το συναισθηματικό πλημμύρισμα από ένα συναίσθημα σε εμάς άγνωστο ακόμη. 

Το άγχος λοιπόν μοιάζει με μια μάσκα που κρύβει καλά την εμπειρία μας. Το να είμαστε όμως ικανοί να νιώσουμε και να ονοματίσουμε το συναίσθημα κάτω από το άγχος, μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει το στρες. 

Την επόμενη φορά που θα αγχωθείτε, αναρωτηθείτε: τι αισθάνομαι πραγματικά; φόβο; θυμό; λύπη; χαρά; ενθουσιασμό; αηδία; 

Σας είναι εύκολο να αναγνωρίσετε το συναίσθημα; Πολύ πιθανό να έχετε μια βαθιά συναισθηματική εμπειρία που ζητάει την προσοχή σας.




Πηγή: @hilaryjacobshendel “It’s Not Always Depression”
@hilaryjacobshendel
Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη MSc in Person - Centred Counseling and Psychotherapy Emotional focusing couples therapy P.E.T., T.E.T., M.B.A.
mariamanganari.gr 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ 
Maria Manganari 

Χ. Μπουκάι : Οταν κάποιος σε φθονεί σου επιβεβαιώνει ότι είσαι στον σωστό δρόμο…!!!!

Ο Χόρχε Μπουκάι ξέρει να σπάει αμέσως τον πάγο. Είναι εγκάρδιος, πληθωρικός, άμεσος και όσο περνάει η ώρα χαρίζει στους συνομιλητές του μερικά από τα ξεκαρδιστικά ανέκδοτα που γνωρίζει.

Του ζητάω να σχολιάσει αυτή την τεράστια δημοφιλία του και πώς νιώθει με τις πολλές εκδηλώσεις θαυμασμού που εισπράττει. Τον ενοχλεί; Τον κολακεύει;

«Είναι ένα μείγμα. Η πρώτη αντίδραση είναι η έκπληξη. Γεννήθηκα στο Μπουένος Αϊρες, σε μια πολύ φτωχική γειτονιά, δύο τετράγωνα μόλις από τη χωματερή της περιοχής. Εζησα σ’ ένα σπίτι πολύ χαμηλής μεσαίας τάξης. Ο πατέρας μου δούλευε από Δευτέρα σε Δευτέρα. Στα 12 χρόνια μας, κι εγώ και ο αδελφός μου έπρεπε να δουλεύουμε. 

Οπότε, η πρώτη αντίδραση είναι η έκπληξη, ο αιφνιδιασμός. Δεν θα πίστευα ποτέ, τότε, ότι τώρα θα βρίσκομαι σε αυτό το μπαλκόνι και θα βλέπω την Ακρόπολη. Ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορώ να ζω από τα βιβλία μου και να δέχομαι τα χειροκροτήματα τόσων ανθρώπων. 

Μετά την έκπληξη, έρχεται η κολακεία και η απόλαυση. Είναι ικανοποίηση να σε αγαπούν, να σε αγκαλιάζουν, να σε πιστεύουν και να σε χειροκροτούν. Μετά έρχεται η ευθύνη, γιατί ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι από 15 έως 20 χρόνων, το πρώτο βιβλίο που διαβάζουν, χωρίς να τους υποχρεώσει κανείς, είναι ένα δικό μου βιβλίο. Αυτό είναι τεράστια ευθύνη.

Δεν μπορώ να γράψω αν δεν σκέφτομαι ποιος με διαβάζει. Για μένα το γράψιμο είναι πολύ σκληρή δουλειά· δεν κάθομαι ποτέ μπροστά στο κομπιούτερ περιμένοντας την έμπνευση. Γράφω όταν έχω σκεφτεί όσα θέλω να πω». Και σε αυτό το σημείο μάς αποκαλύπτει ότι έχει κάνει «μια-δυο σκανταλιές με μυθοπλασία», που δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. 

Ήταν ένα μυθιστόρημα που ο ατζέντης του… έκλεψε από το σπίτι του, το έστειλε σε διαγωνισμό με ψευδώνυμο και το μυθιστόρημα βραβεύτηκε. 

Το έπαθλο ήταν η έκδοση του βιβλίου! Τίτλος «Ο υποψήφιος», ένα πολιτικό νουάρ, με θέμα τη διαφθορά και την εμπλοκή της πολιτικής με τα ΜΜΕ που εκτυλίσσεται σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής. «Ευτυχώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα», λέει με πονηρό χαμόγελο!

– Γιατί ο κόσμος προσφεύγει στα βιβλία σας; Γιατί χρειάζεται αυτό το στήριγμα;

– Ποιος ξέρει; Αν το ήξερα θα μπορούσα να το πω στον γιο μου που τώρα αρχίζει να γράφει, στους συναδέλφους μου που γράφουν καλύτερα από μένα αλλά δεν πουλάνε όσο εγώ, και σε ανθρώπους που θαυμάζω ως συγγραφείς. Ίσως να το ξέρουν οι ίδιοι οι αναγνώστες. Φαντάζομαι κάποιους λόγους. Χρησιμοποιώ τα παραμύθια σαν διδακτική μέθοδο και αυτό αρέσει στον κόσμο. Μιλάω για τον εαυτό μου και όχι για εκείνους, και αυτό τους αρέσει. 

Και μιλάω για όσα φάνηκαν σε μένα χρήσιμα και όχι για όσα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε άλλους. Και κυρίως γράφω για να με καταλάβει η μαμά μου! Ξέρετε αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι αλήθεια. Η μητέρα μου πήγε λίγες τάξεις του δημοτικού. Άρχισε να απολαμβάνει το διάβασμα μετά τα 30, κυρίως μέσα από τα δικά μου κείμενα. 

Μερικές φορές μού έλεγε «δεν καταλαβαίνω τίποτα». Και της εξηγούσα. «Και γιατί δεν γράφεις όπως μου τα εξηγείς;» ήταν η απάντηση. Κι έτσι άρχισα να γράφω έτσι. Και αν μπορούσε να το καταλάβει η μαμά μου, θα μπορούσε και ο Στίβεν Χόκινγκ!

– Πολλοί από όσους διαβάζουν τα βιβλία σας θέλουν να μάθουν για τον εαυτό τους, αλλά φοβούνται να χτυπήσουν την πόρτα του ψυχαναλυτή. Τι τους λέτε;

– Κατά κάποιον τρόπο τα βιβλία επιχειρούν να πουν σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν θα ήταν κακό να χτυπήσουν αυτή την πόρτα. Βρίσκω όμως την ευκαιρία, κάθε φορά, όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση, να πω ότι κανένα από τα βιβλία μου δεν αντικαθιστά τη δουλειά ενός ψυχαναλυτή. 

Ίσα ίσα που όλα τα βιβλία μου, ακόμη κι αν τα διαβάζει κάποιος συνειδητά για 20 χρόνια, δεν θα είναι τόσο ευεργετικά όσο μία συνεδρίαση 45 λεπτών με κάποιον ψυχαναλυτή. Τα βιβλία είναι θεραπευτικά, αλλά δεν είναι θεραπεία.
Η αυτοπεποίθηση είναι τέχνη των γονιών

– Έχετε μια εκτίμηση, πόσοι οδηγήθηκαν μέσα από τα βιβλία σας στη διαδικασία της ανάλυσης;
­
– Έχω εικόνα, αλλά δεν έχω αριθμούς. Όταν άρχισα να γράφω πριν από 30 χρόνια, η ψυχανάλυση ήταν κάτι αποδεκτό, αλλά με τον τρόπο τον παραδοσιακό. Όμως, εγώ έκανα ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο Γκεστάλτ. Τότε όλοι οι συνάδελφοί μου θύμωσαν μαζί μου, μου έλεγαν ότι είμαι σαν μάγος που αποκαλύπτει τα κόλπα του και ότι θα απομάκρυνε τους ασθενείς από τη θεραπεία. Συνέβη το αντίθετο. 

Όλο και περισσότερος κόσμος σκέφτηκε ότι πρέπει να κάνει μια θεραπεία και να αναζητά βοήθεια από τους αναλυτές. Νομίζω ότι ο κόσμος κατάλαβε πως είναι καλό να ζητήσει βοήθεια. Με ταπεινότητα μπορώ να πω ότι τα βιβλία μου και άλλων συναδέλφων βοήθησαν να φύγει από την ψυχοθεραπεία αυτό το πέπλο του μυστηρίου που την περιτύλιγε κι επέτρεψε να γίνει κατανοητό ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι κάτι για λίγους και μυημένους. 

Είμαι περήφανος γι’ αυτό. Πιστεύω στην ψυχοθεραπεία για υγιείς, όχι για να θεραπευτούν κάποια προβλήματα, αλλά για να βοηθηθούν κάποιοι υγιείς άνθρωποι να ωριμάσουν. Όχι για να γίνουν καλά, αλλά για να μάθουν να ζουν καλύτερα.

– Εξακολουθείτε να έχετε επικριτές για τα βιβλία σας;

– Όχι, δεν έχω πια. Αλλά επειδή είναι ψυχαναλυτές, κατάλαβαν ότι μου έκαναν κριτική γιατί αυτό ήθελαν να κάνουν όλοι. Οι κριτικές λειτούργησαν έτσι: όταν πούλησα τις πρώτες 10 χιλ. αντίτυπα είπαν «για κοίτα αυτό το παιδί»! Ήμουν 30 χρόνων τότε. Όταν έφτασαν τις 100 χιλ. αντίτυπα τα βιβλία μου, είπαν «μα ποιο είναι αυτό το παιδί;». 

Όταν έφτασαν τις 200 χιλ., «αυτός ο κύριος είναι κάτι παράξενο. Με ποιον κοιμάται το βράδυ;». Όταν έφτασαν οι πωλήσεις το 1 εκατ., πολλοί είπαν ότι «είναι ένας έμπορος». Η μαμά μου, που είναι η πηγή της έμπνευσής μου, μου έλεγε: «Πρέπει πάντα να είσαι τόσο επιτυχημένος; Ο κόσμος είναι πολύ ζηλιάρης».

– Ο φθόνος δεν είναι από τα βασικά προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις;

– Όχι, στ’ αλήθεια δεν είναι. Όταν κάποιος σε φθονεί σου επιβεβαιώνει ότι είσαι στον σωστό δρόμο.

– Την αυτοπεποίθηση και το χιούμορ τα οφείλετε στη μαμά σας;

– Η αυτοπεποίθηση οφείλεται στο ότι και οι δύο γονείς έδειξαν την εμπιστοσύνη τους σε σένα. Η αυτοπεποίθηση μαθαίνεται από την αγάπη των γονιών για το παιδί. Δεν είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει αυτοεκτίμηση αν δεν έχει γονείς που τον αγαπούν, αλλά θα του πάρει πολύ περισσότερο να το κατακτήσει. 

Είχα το προνόμιο να είμαι σ’ ένα σπίτι με δύο γονείς που αγαπιόντουσαν πολύ μεταξύ τους, αγαπούσαν πολύ εμένα και τον αδελφό μου και μας δίδαξαν να αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Και ποτέ δεν μας σύγκριναν. Έδιναν στον καθένα την αξία που είχε. Η αυτοπεποίθηση, λοιπόν, δεν είναι δικό μου χάρισμα. Είναι η τέχνη των γονιών μου.

Το χιούμορ όμως το πήρα από τον πατέρα μου. Η μαμά μου άνοιγε την καρδιά της και ο μπαμπάς μου άνοιγε το στόμα του, έλεγε ιστορίες και γελούσαμε. Τίποτα δεν είναι τόσο σοβαρό, ώστε να μην μπορείς να το διακωμωδήσεις. Ούτε ο θάνατος.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα είναι να μπορείς να γελάσεις, και να διακωμωδείς τα ίδια σου τα ελαττώματα. Με ρωτούν πώς η Αργεντινή κατάφερε να επιβιώσει. Νομίζω ότι οι Αργεντίνοι γελούν με τον εαυτό τους. Και αυτό είναι πλεονέκτημα. 

Από τα λίγα που γνωρίζω, εσείς εδώ στην Ελλάδα δεν γελάτε τόσο δυνατά. Πρέπει να αλλάξουμε εσωτερικά, για να μπορέσουμε να γελάσουμε.




Όλγα Σέλα

Όταν οι κρότοι προκαλούν πανικό στο σκύλο μας…!!!!

Οι αντιδράσεις του κροτοφοβικού σκύλου: Είναι οι ίδιες αντιδράσεις όπως στις περισσότερες φοβίες, αφού ουσιαστικά πρόκειται για σκύλους σε κατάσταση πανικού. Ορθάνοιχτα μάτια, ουρά στα σκέλια, αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω, μερικές φορές τρέμουν, τρέχουν να κρυφτούν, με αποτέλεσμα να πετάγονται στους δρόμους, ακόμη και να πηδούν από τα μπαλκόνια ή να προσπαθούν να φύγουν από την αυλή για να γλιτώσουν.

Προσπαθούν να πηδήξουν επάνω μας για προστασία ή κρύβονται κάτω από έπιπλα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, εκδηλώνουν και επιθετικότητα, αν προσπαθήσουμε να τους βγάλουμε από το κρησφύγετό τους.

Aν κάποιος δεν έχει τη γνώση, δεν μπορεί να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο ο κροτοφοβικός σκύλος δημιουργεί συνειρμούς από κάποια ερεθίσματα και εκδηλώνει τη φοβία. Αυτό, μερικές φορές, μπορεί να αποτελέσει την αρχή στο να γίνει φοβικός και στη γενική συμπεριφορά του.

Η κροτοφοβία συχνά γίνεται η αιτία για να μειωθεί η απόδοση σκύλων εργασίας σε βαθμό που, αν δεν το ξεπεράσουν, να μην μπορούν να ξαναδουλέψουν (φύλακες, κυνηγόσκυλα, διασώστες, οδηγοί τυφλών, βοηθοί κ.ά.).

Οι λόγοι που έγινε κροτοφοβικός

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους μπορεί ένας σκύλος να γίνει κροτοφοβικός, μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε ως πρόληψη, για να αποφύγουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για έναν δυνατό και περιορισμένης διάρκειας ήχο (όπως η βροντή) και όχι για θόρυβο (όπως η μηχανή του γκαζόν).

1. ΚΟΥΤΑΒΙΑ
Λάθος κοινωνικοποίηση. Ο σκύλος ως κουτάβι κοινωνικοποιήθηκε από ελάχιστα έως καθόλου. Ή ίσως φτάσατε στο άλλο άκρο, εκθέτοντας υπερβολικά το κουτάβι σε ερεθίσματα τα οποία δεν ήταν έτοιμο ηλικιακά να δεχτεί, ειδικά αν ήταν άτολμος και επιφυλακτικός χαρακτήρας.
Πρόωρη απομάκρυνση του κουταβιού από τη μητέρα και την αγέλη με τα αδελφάκια του.

2. ΝΕΑΡΟΙ – ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ
∆υνατό σοκ που μπορεί να προκλήθηκε από πυροβολισμό (κυρίως από κυνηγούς οι οποίοι βιάζονται να ρίξουν το σκύλο στη δουλειά), κροτίδες και βεγγαλικά, τρακάρισμα με αυτοκίνητο, βία πάνω στο σκύλο, τραυματισμό, μακροχρόνια ασθένεια, δυνατό κρότο από κλείσιμο πόρτας ή από κάποιο αντικείμενο που έπεσε κ.λπ. Κακές συνθήκες μεταφοράς (αεροπλάνο, αυτοκίνητο).

Κεραυνοί και βροντές. Σε αυτή την περίπτωση, πολλές φορές ξεκινάει από την εκδήλωση μιας απλής ανησυχίας και εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα. Ο σκύλος δημιουργεί συνειρμούς και, μόλις μυρίσει ότι έρχεται βροχή, εκδηλώνει την κροτοφοβία – αργότερα και υδροφοβία.

Για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός, σας αναφέρω την πρόσφατη περίπτωση μαθητή μου στην Ανδρο· ο ιδιοκτήτης πίστευε ότι ο σκύλος του εκδήλωνε κροτοφοβία όταν έπεφταν κεραυνοί ή κοβόταν το ρεύμα. Ο σκύλος του είχε συνδυάσει τη βροχή με τους κεραυνούς εξαιτίας των οποίων έπεφτε η τάση του ρεύματος και το UPS (η συσκευή που προστατεύει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή) άρχιζε να ειδοποιεί κάνοντας μπιπ-μπιπ.

Όταν, για οποιονδήποτε λόγο, κοβόταν το ρεύμα, ο σκύλος άκουγε το μπιπ-μπιπ και περίμενε τον κεραυνό. Αργότερα θα μπορούσε να εκδηλώσει φοβία ακόμη και με ένα ξυπνητήρι που είχε παρόμοιο ήχο. Αντίστοιχα, αν συνδυάσει τις λάμψεις από τις αστραπές, μπορεί αργότερα να τρομάζει με τα φλας των φωτογραφικών μηχανών.

3. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
Υπάρχουν κουτάβια που γεννιούνται κροτοφοβικά, άλλοτε με δυνατότητα διόρθωσης και άλλοτε όχι. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να είναι η μητέρα κροτοφοβική και να έχει περάσει τη φοβία μέσα από τη συμπεριφορά της και την καθημερινή σχέση με τα κουτάβια.

Μπορούμε να τεστάρουμε κουτάβια άνω των 8 εβδομάδων χτυπώντας παλαμάκια, σιγά-σιγά στην αρχή και πιο δυνατά αργότερα. Έπειτα από λίγη ώρα κάνουμε πάλι λίγη φασαρία, χτυπώντας ελαφρά ένα μεταλλικό αντικείμενο με ένα κουτάλι.

Αν δείτε το κουτάβι να κρύβεται πανικόβλητο και να τρέχει μακριά, μάλλον έχει πρόβλημα. Την πρώτη φορά το τεστ πρέπει να γίνεται στο χώρο όπου ζει το κουτάβι και, αν είναι δυνατόν, να βρίσκονται και τα αδερφάκια του κοντά, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης και να διαμορφώσουμε καλύτερη άποψη.

Επαναλαμβάνουμε το τεστ 15 ημέρες αργότερα. Αν το πρώτο τεστ έγινε σε κλειστό χώρο, το δεύτερο πρέπει να γίνει σε ανοιχτό. Αν όλα τα κουτάβια αντιδρούν με φόβο, είναι πολύ πιθανόν να ζουν σε πολύ περιορισμένο χώρο και να τρομάζουν με το οτιδήποτε. Τότε η λύση είναι η καλή κοινωνικοποίηση.

Στις εκθέσεις μορφολογίας γίνεται τεστ κροτοφοβίας στις φυλές εργασίας (φύλακες, κυνηγόσκυλα), ώστε να μην αναπαράγεται το πρόβλημα από τους εκτροφείς. Στην περίπτωση της κληρονομικότητας, η δυνατότητα βελτίωσης εξαρτάται από το βαθμό της φοβίας· αν η φοβία είναι μεγάλη, μπορεί να μην υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Άσκηση κατά της κροτοφοβίας

Εφαρμόζοντας αυτήν τη μέθοδο, προλαβαίνετε την εμφάνιση της κροτοφοβίας.
Πάρτε ένα παιδικό πιστολάκι με καψούλια. Κρατήστε το σκύλο σας με το λουρί του και βάλτε κάποιον να «πυροβολήσει» δυο-τρεις φορές σε μια απόσταση έξι – επτά μέτρων. Προτιμήστε ανοιχτό χώρο, για να χάνεται κάπως ο ήχος, και φροντίστε ο σκύλος να βλέπει αυτόν που πυροβολεί, ώστε να γνωρίζει την πηγή του κρότου.

Αμέσως μετά πρέπει να ακολουθήσει κάτι ευχάριστο για το σκύλο, λίγα χάδια, λίγο παιχνίδι, μια μικρή βόλτα, ή όλη αυτή η διαδικασία να προηγείται του φαγητού του. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά.

Έπειτα από τέσσερις, πέντε ημέρες, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πυροβολώντας πιο κοντά στο σκύλο. Σκοπός μας είναι να πυροβολούμε τελικά δίπλα στο σκύλο μας και αυτός να χαίρεται, γιατί θα ακολουθήσει κάτι ευχάριστο.

Αντί για πιστολάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπαλόνια που σκάνε ή κατσαρόλες ή το συνδυασμό όλων αυτών.

Αν δεν έχετε κάποιον να σας βοηθήσει, πυροβολήστε οι ίδιοι, αρκεί να έχετε δέσει κάπου σταθερά το σκύλο σας, να μην είναι η πρώτη φορά που τον δένετε, ο χώρος να του είναι γνώριμος και να μην είναι κοντά το σπιτάκι του, έτσι ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να κρυφτεί.

Για κουτάβια, αν είστε μόνος, χρησιμοποιήστε κλουβί (crate) και όχι δέσιμο.

Χρήσιμες συμβουλές
Επιλογή: Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή έμπειρο σε θέματα συμπεριφοράς ακόμα και για την επιλογή ενός κουταβιού.

Κουτάβι: Κοινωνικοποιήστε το και εντάξτε το στην καθημερινότητα χωρίς υπερβολές! Να θυμάστε ότι κάθε κουτάβι αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα ανάλογα με το χαρακτήρα και τη φυλή.

Την ώρα του κρότου μη χαϊδεύετε το σκύλο σας και μην τον παίρνετε αγκαλιά όσο τρέμει, ούτε να χωθείτε μαζί του και να κρυφτείτε κάτω από τις κουβέρτες, γιατί έτσι ουσιαστικά επιβραβεύετε το φόβο του.

Μόνος στο σπίτι: Πλησιάζει η Ανάσταση και τα βεγγαλικά έχουν την τιμητική τους.

Αν αφήσετε το σκύλο σας το βράδυ μόνο του στο σπίτι, προετοιμάστε την κατάσταση, ιδιαίτερα αν είναι νεαρός σκύλος, αν το σπίτι σας είναι ψηλά ή αν έχετε κοντά σας εκκλησία.

Βάλτε τον μέσα στο σπίτι (ακόμα κι αν μένει έξω), αφήστε να παίζει μουσική ή ανοιχτή την τηλεόραση, για να καλύψει τους κρότους, αφήστε το φως αναμμένο και κλείστε τα παντζούρια, για να μην τρομάξει με τις λάμψεις.

Εναλλακτικές λύσεις με βότανα ή ηρεμιστικά χάπια δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις βοηθούν. Πριν κάνετε οτιδήποτε, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.




Η αγάπη δεν έχει να κάνει με τίτλους ιδιοκτησίας αλλά με βαθιές ενώσεις ψυχών…!!!!

Η συντροφική αγάπη έχει να κάνει με μια προϋπόθεση. Να αγαπάς και να αποδέχεσαι εσύ πρώτα τον εαυτό σου...

Πάρα πολλοί άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τον/την σύντροφο που θα τους κάνει ευτυχισμένους, θα τους δώσει αγάπη, θα τους λύσει όλα τους τα υπαρξιακά προβλήματα.

Η συντροφική αγάπη, η αγάπη που ενώνει δύο ψυχές με μια αιώνια, ολόχρυση κλωστή, έχει να κάνει με όλα τα πιο πάνω με μια προϋπόθεση. Να αγαπάς και να αποδέχεσαι εσύ πρώτα τον εαυτό σου, να δουλεύεις με σένα ώστε να γίνεσαι καλύτερος για εσένα.

Τι θα πετύχεις με αυτό; Θα αλλάξεις τους προγραμματισμούς μέσα σου, τα μοτίβα σου ως προς το τι σου αξίζει να ζήσεις σε αυτή την ζωή και με αυτό τον τρόπο να το προσελκύσεις και να το εκτιμήσεις την στιγμή που θα έρθει στην ζωή σου.

Αν έχεις χωρίσει από μια σχέση που σ…ου δημιουργούσε αρνητικά συναισθήματα, είχες συνεχώς αρνητική κριτική, βίωνες καταστάσεις καταπίεσης, χειρισμού, εκμετάλλευσης, αν δεν δουλέψεις πρώτα με τον εαυτό σου ώστε να τον αγαπήσεις, να τον συγχωρέσεις, να συγχωρέσεις επίσης τον άλλο άνθρωπο, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να προσελκύσεις στην ζωή σου το ίδιο ακριβώς μοτίβο ανθρώπου και να ξανά-βιώνεις τις ίδιες καταστάσεις.

Η ζωή μας αφορά μια συνεχή πορεία εξέλιξης της ψυχής μας. Χρειάζεται να αγαπήσουμε εμάς, να αποδεχτούμε τις εμπειρίες της ζωής μας σαν ένα δώρο και να ξεκινήσουμε να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας πάλι από την αρχή με τις αληθινές ποιότητες της ψυχής μας : 

την αγάπη, την πίστη, την εμπιστοσύνη, το φως, την συγχώρεση ώστε να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση γαλήνης μέσα μας και να οδηγηθούμε στο να καλέσουμε στην ζωή μας αυτό που πραγματικά μας αξίζει. 

Να βιώσουμε την αγάπη σε όλο της το μεγαλείο. Να βιώσουμε το δίνω και παίρνω, το νoιάζομαι, το εξελίσσομαι μαζί σου γιατί επιλέγω να αντικρύζω την ψυχή σου στα μάτια σου και συ επιλέγεις να μου καθρεφτίζεις την ψυχή μου.

Με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε στο να βλέπουμε την κάθε διαφωνία μας σαν ευλογία, να δουλεύουμε τον εαυτό μας εμείς οι ίδιοι πρώτα ώστε η αγάπη για τον εαυτό μας να αγκαλιάσει και τους δύο. 

Κι αυτή η πανέμορφη εσωτερική μας ενέργεια που φωνάζει αγάπη θα κάνει θαύματα. Θα μας οδηγήσει στο να ζήσουμε την ποιότητα της Ανιδιοτελούς Αγάπης σε όλο της το μεγαλείο γιατί

«Η αγάπη δεν έχει να κάνει με τίτλους ιδιοκτησίας αλλά με βαθιές ενώσεις ψυχών»




Μαργαρίτα Ιωάννου – 
Ενεργειακή και Πνευματική Θεραπεύτρια

«Μπορώ» να λες, και να το λες δυνατά για να το ακούς από τη δική σου φωνή…!!!!

Οι φωνές των άλλων δεν έχουν σημασία εξάλλου. Τη δική σου εσωτερική φωνή έχει σημασία να αφουγκράζεσαι...

«Δεν μπορώ» είπε το ελεφαντάκι προσπαθώντας να σπάσει τις αλυσίδες του…

«Δεν μπορώ και ποτέ δεν θα μπορέσω» ξεστόμισε απογοητευμένο μετά από τις πολλές προσπάθειες να απεγκλωβιστεί από τα δεσμά που το κρατούσαν αλυσοδεμένο εκεί.

Βασισμένο στην ιστορία «Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» του Χόρχε Μπουκάι

Τα χρόνια πέρασαν…το ελεφαντάκι μεγάλωσε, όπως και η δύναμή του. Ήταν πια ένας τεράστιος ελέφαντας που θα μπορούσε, αν το ήθελε, να σπάσει τα δεσμά και να φύγει από εκεί που τον κρατούσαν αιχμάλωτο. Όμως παρέμενε ακόμη εκεί, στην ίδια θέση εγκλωβισμένος χωρίς να συνειδητοποιεί πως η δύναμή του δεν είναι πια η ίδια. 

Αυτή λοιπόν είναι η μοίρα που σε υποτάσσει να ζεις ο κύκλος του δεν μπορώ. Ζεις μέσα μέσα στην ανάμνηση μιας ανημποριάς, που κάποτε πίστεψες κι επέβαλες στον εαυτό σου, και την αναπαράγεις χωρίς καν να την αμφισβητείς!

“Δεν μπορώ” λες, και κόβεις έτσι μόνος σου τα φτερά σου λίγο πριν πετάξεις! 

Μένοντας αγκιστρωμένος σ’ έναν ατέρμονο κύκλο που σου υπαγορεύει να ζεις κάτω από ένα τόσο δα οριοθετημένο καθεστώς.

Θα ρωτήσεις, πώς σπάει αυτός ο κύκλος; Εσύ θα τον σπάσεις, σου απαντώ! Βάζεις τα χέρια σου στο τιμόνι της ζωής και λες, με θάρρος: “Μπορώ!” Διαλύεις την ανάμνηση που κράτησες χαραγμένη στη μνήμη σου και ξεκινάς από την αρχή! Όπου δεν έχεις μπορέσει μέχρι τώρα προσπάθησε ξανά, με όλη σου τη δύναμη και κυρίως με όλη σου την πίστη αυτή τη φορά. 

Κι όπου, παρ’ όλα αυτά, δεν τα καταφέρεις…δεν πειράζει… τουλάχιστον ξέρεις ότι προσπάθησες. Να αποδέχεσαι τις κλειστές πόρτες που δεν άνοιξαν και δεν θα ανοίξουν παρά τις προσπάθειες σου. 

Να το κάνεις όμως δίχως ρετσινιές, μεμψιμοιρίες και ενοχές στην πλάτη σου να σε βαραίνουν, να μην τις αφήνεις να σου ορίζουν ούτε το ποιος είσαι, ούτε τη διαδρομή της ζωής σου!

Μπορώ να λες, και να το λες δυνατά για να το ακούς από τη δική σου φωνή. Οι φωνές των άλλων δεν έχουν σημασία εξάλλου. Τη δική σου εσωτερική φωνή έχει σημασία να αφουγκράζεσαι, να πιστεύεις και να ακολουθείς. 

Αυτή η φωνή να γίνεται ευλογία που θα σε κινεί μπροστά κι όχι εμπόδιο που θα σε κρατά πίσω, απόλυτα περιορισμένο. Είναι η ήρεμη δύναμη που κρύβεις μέσα σου!

Μια φωνή που δεν χρειάζεται να ουρλιάξει για να επιβληθεί, ούτε έχει την ανάγκη να κάνει θόρυβο για να την προσέξουν, μια φωνή που θα σου δίνει κουράγιο όταν θα την χρειάζεσαι!

Μπορώ θα την ακούσεις να σου λέει, κι ας φοβάσαι άνθρωπε… κι ας τρέμεις ολόκληρος για το επόμενο βήμα…για την επόμενη μέρα…για το επόμενο λεπτό. Η καρδιά μπορεί να τρέμει σαν το φύλλο καμιά φορά, μα μην ξεχνάς πως είναι και καρδιά θαρραλέα του ανθρώπου η καρδιά! Να την εμπιστεύεσαι!

Να σπας τις αλυσίδες του δεν μπορώ, τους περιοριστικούς κύκλους που σε βάζει να ζεις, και να βαδίζεις με πόδια ελεύθερα. Μην γίνεις το ελεφαντάκι του τσίρκου που έμεινε φοβισμένο στη γωνία. 

Επίτρεψε στο ελεφαντάκι αυτό που κρύβεις μέσα σου να μεγαλώσει, να γίνει ο ελέφαντας που τώρα πια γνωρίζει την έκταση της δύναμής του και κυρίως γνωρίζει πώς να την αξιοποιεί και να την χρησιμοποιεί σωστά!

Σε κάθε δεν μπορώ που ξεστομίζει λοιπόν το φοβισμένο ελεφαντάκι μέσα από τα δικά σου χείλη, να θυμίζεις στον εαυτό σου και σ’εκείνο πως….το ελεφαντάκι μεγάλωσε πια!




Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

7 Δισεκατομμύρια Άνθρωποι χαμένοι μέσα στο Μatrix…!!!!

Τι είναι το Matrix;
Μιλάμε για την ταινία που πρωτοεμφανίστηκε το 90; Και ναι και όχι.

Το Μάτριξ είναι μια πραγματικότητα αντιληπτή από ένα ποσοστό ανθρώπων. Είναι μια πλάνη που μας κρατά σαν τυφλούς, σαν ζόμπι, σε μια κοιμισμένη κατάσταση.

Τι είναι Πραγματικό; Και τι δεν είναι;

Σπάνια έχουμε αυτές τις απορίες μιας και υποθέτουμε πως αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι και πραγματικό. Το ότι μπορούμε να δούμε, νοιώσουμε, αγγίξουμε, μυρίσουμε και ακούσουμε διάφορα πράγματα γύρω μας, δε πάει να πει πως είναι και αληθινά. 

Πολλοί από ΄μας είμαστε σαν υπνωτισμένοι και δεν έχουμε την ικανότητα να δούμε έξω απ΄ το σημερινό ρεύμα σκέψης. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι αλήθειες. 

Πιστεύουμε, πως το Οικονομικό Σύστημα είναι Αληθινό, ή πιστεύουμε πως το χρήμα είναι αληθινό. Αυτά που πιστεύουμε καθορίζουν τις ζωές μας, και μας κινούν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, εάν το επιτρέψουμε.

Το Μάτριξ είναι παντού, όταν πηγαίνεις στη δουλειά, όταν πληρώνεις τους φόρους σου, όταν πηγαίνεις στην εκκλησία και όταν βλέπεις τηλεόραση. Είναι ο Κόσμος που σου έχουν κατεβάσει μπροστά απ’τα μάτια σου, για να σε τυφλώσουν απ’την Αλήθεια.

Η Τριλογία έφερε πολλά και σημαντικά μηνύματα στο συλλογικό υποσυνείδητο μας. 

Πολλοί άνθρωποι έχουν χαθεί ή παγιδευτεί μέσα στη δικιά τους αντίληψη της πραγματικότητας, και τους τρομάζει να ανακαλύψουν την Αλήθεια. Φοβούνται να αποδεχτούν πως το Οικονομικό Σύστημα είναι μια ψευδαίσθηση ώστε να μας έχουν σε μία μόνιμη μάχη για πόρους, γη και να μαχόμαστε μεταξύ μας. Οι άνθρωποι που ζουν μέσα στο Μάτριξ είναι ο ταχυδρόμος σου, η νοσοκόμα, ο αστυφύλακας, ο πολιτικός, το Αφεντικό σου.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι που αποκαλούμε οι ''ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΤΡΙΞ''. Είναι τα άτομα που εργάζονται μέσα στο ίδιο το σύστημα ώστε να είναι υπαρκτό και να λειτουργεί. Αυτά τα άτομα είναι σαν εσένα κι εμένα, όμως δεν θέλουν ν’αλλάξουν, φοβούνται να ξυπνήσουν. 

Κι έτσι, συχνά πολεμούν τους άλλους, τους επιτίθενται, απλά για να διατηρήσουν την ψευδαίσθηση υπαρκτή.

Πολλοί άνθρωποι που είναι εκεί έξω, προσδοκούν να έχουν δύναμη πάνω σε άλλους, και άλλοι απλά θέλουν να κλέψουν όσο πλούτο μπορούν από άλλους. Η Αλήθεια είναι, πως δεν ζούμε σ΄ένα Καλό Σύμπαν ενάντιων στο Κακό. 

Ζούμε σ’ένα Τρισδιάστατο Σύμπαν (3D) το οποίο δίνει μια κάπως περιορισμένη Ελευθερία σ΄ ένα ποσοστό ατόμων. Ζούμε σ’ένα σύμπαν όπου ότι κάνεις σε σένα και στους άλλους, σου επιστρέφεται δεκαπλάσιο.

Η Μεγάλη Αλήθεια είναι, πως φοβόμαστε να Δεχτούμε πως είμαστε ΟΛΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ του παρόντος οικονομικού και τραπεζικού συστήματος. Είμαστε σκλάβοι των πιστεύω μας και των πεποιθήσεών μας, όπως και στους Νόμους που μας κυβερνούν. Είμαστε ΟΛΟΙ , σκλάβοι κάποιας Κυβέρνησης, και στην Οργανωμένη Συμμορία κακοποιών, που θέλουν να βλάψουν άλλους ώστε να κρατήσουν τη δική τους δομημένη μορφή εξουσίας.

Επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να χαθούμε μέσα στο Μάτριξ για πάρα πολύ καιρό. Έχουμε απορροφηθεί στις καθημερινότητες μας, στη ρουτίνα και στα δράματα μας. 

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων πάνω σ’αυτόν το πλανήτη γνωρίζουν καλά πως να ξεγελάσουν το 99,9% των ανθρώπων σε υποταγή και στην σκλαβιά. Γνωρίζουν πως να κατευθύνουν τις μάζες (σαν πρόβατα) προς όποια κατεύθυνση επιλέξουν.

ΠΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ:

www.anewworldsociety.ning.com/profiles/blogs/how-you-became-a-slave-to-the-bankers-1

‘Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούν αυτοί ''οι λίγοι'', είναι τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), γεμίζοντας έτσι τα κεφάλια μας με ψέμματα και προπαγάνδα, ώστε να παραμένουμε τρομοκρατημένοι και γεμάτοι ΦΟΒΟ σε κάποια αντιληπτή χειριστική απειλή. Να μας κρατήσουν σε άγνοια, λήθαργο και α-νόητους. Τα ΜΜΕ είναι υπεύθυνα για τουλάχιστον το 40% το πως δημιουργείται η πραγματικότητά μας.

Οι Θρησκείες είναι ένα άλλο μέσο που χρησιμοποιούν ώστε να μας κρατούν σε άγνοια και μοιρασμένους εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως αυτό έχει να κάνει με περίπου το 20% της πραγματικότητας που δημιουργούμε.

Τα παιδιά προγραμματίζονται από τις Θρησκείες Η Βαπτιστική Εκκλησία του Ουέστμπορο (Westboro), είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πως η Θρησκεία δημιουργεί τεράστια χάσματα και μίσος.

Το υπόλοιπο 40% είναι το Νομισματικό Σύστημα, το οποίο κρατάει ανθρώπους σε τέτοια πείνα και φτώχεια ώστε να είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται σε χαρτοκιβώτια στα πεζοδρόμια ενώ άλλοι κοιμούνται σε βίλες και επαύλεις.

Η ανισότητα ανάμεσα στους Φτωχούς και τους Πλούσιους είναι τόσο υπερβολική που πολλοί από ‘μας δεν έχουμε ιδέα για το πως είναι να είμαστε αληθινά σε μια κατάσταση Ευδαιμονίας και Ελευθερίας. 

Η Απληστία για το Χρήμα και τη Δύναμη έχουν δηλητηριάσει τον Νου και τη Νοημοσύνη μας με τόσους πολλούς τρόπους, και έχει χρησιμοποιηθεί για να κρατάνε το κόσμο χαμένο και παγιδευμένο μέσα στο Μάτριξ.

Εμείς οι άνθρωποι, έχουμε πολλές δυνατότητες, τόσες ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε τον παράδεισο στη Γη και το Διάστημα, όμως επιλέγουμε να μη το κάνουμε από Άγνοια για την Αλήθεια.

Γραπωνόμαστε πάνω στα πιστεύω μας, τις συνήθειές μας και τους εθισμούς μας. Φοβόμαστε να ενωθούμε σαν μια οικογένεια για έναν Ανώτερο Σκοπό. Ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον αντί να Συν-εργαζόμαστε. Λατρεύουμε τις διαμάχες μας, γιατί μας φορτίζουν με περισσότερο πόνο.

Κάποιοι έχουν αρχίσει και κουράζονται από τον πολύ Πόνο, από το στρες, από τις δυσκολίες, τις κακουχίες και την απογοήτευση που περνάνε μέρα με τη μέρα. Μας έχουν πει Ψέματα, μας έχουν Εξαπατήσει, Κοροϊδέψει, μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου, μας έχουν δηλητηριάσει, ντοπάρει και υποτάξει στο σημείο που έχουμε χάσει την θέληση και το Πάθος μας για Ζωή, την Θέληση να ευδοκιμήσουμε.

Με όλο τον Τεχνολογικό προβιβασμό που έχουμε επινοήσει, μπορούμε να κάνουμε απίστευτα πράγματα. 

Επινοήσαμε αυτό το πράγμα που ονομάζουμε Διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε με άλλους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε άλλα σημεία της γης και θάλασσας. Δημιουργήσαμε το αεροπλάνο ώστε να πετάμε σε πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς. Δημιουργήσαμε Κάμερες, έτσι ώστε να καταγράφουμε και να φωτογραφίζουμε τις πιο σημαντικές μας στιγμές.

Θα ξυπνήσουμε και να δούμε σαν Αδέλφια ο ένας τον άλλον, και να τελειώνουμε με όλη αυτή την τρέλα πάνω σ’αυτόν το πλανήτη, ή θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που μας οδηγεί όλο και πιο βαθιά σκλαβωμένους; 

Θα ξυπνήσουμε από το Μάτριξ, όπως έκανε και ο Νίο, ή απλά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να διατηρούμε το υπάρχον τραπεζικό σύστημα όσο πιο ζωντανό γίνεται;

Αυτές οι ερωτήσεις είναι για όλους και τον καθ’έναν σας να αποφασίσει. Υπάρχει τεράστια ομορφιά και εκπληκτική δύναμη μέσα σ΄ όλους μας, απλά είμαστε κολλημένοι και χαμένοι μέσα σ’αυτό το Μάτριξ που ονομάζουμε Πραγματικότητα και δεν έχουμε επινοήσει τον τρόπο να βγούμε, ακόμα.




Το φαινόμενο της προβολής : Είναι δικά τους τα συναισθήματα ή δικά μας ;

O Φρόιντ ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την ύπαρξη αυτής της συνηθισμένης ψυχικής λειτουργίας.

Στην ψυχοθεραπευτική μου πρακτική, οι θεραπευόμενοι συχνά παραπονιούνται ότι ο/η σύζυγος, ο στενός τους φίλος ή ο συγγενής τους «προβάλλει» συνεχώς. Συνήθως εκφράζεται κάπως έτσι: «Έκανε προβολή πάνω μου!», «Της είπα να σταματήσει να προβάλει».

Προβολή συμβαίνει όταν ένα άτομο αποδίδει ένα χαρακτηριστικό σε ένα άλλο άτομο που στην πραγματικότητα προέρχεται από εκείνο. Η έννοια της προβολής προέρχεται από τον ίδιο τον Sigmund Freud. 

Ο Freud, που είχε σπουδάσει νευρολόγος, δανείστηκε τον όρο από τη νευρολογία. Εκεί σήμαινε την ικανότητα των νευρώνων να μεταφέρουν ερεθίσματα από το ένα επίπεδο του νευρικού συστήματος σε ένα άλλο.

Οι άνθρωποι προβάλλουμε συνεχώς και από μόνο του αυτό δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Εξαρτάται από το ποια συναισθήματα/ χαρακτηριστικά προβάλλονται και αν ο εαυτός τα αρνείται ή όχι. 

Η προβολή μπορεί να βρίσκεται στη βάση εκπληκτικών χαρακτηριστικών όπως η ενσυναίσθηση, η γενναιοδωρία και τα ερωτικά συναισθήματα – ή αρνητικών χαρακτηριστικών και συναισθημάτων όπως η οργή, η αλαζονεία και η περιφρόνηση.

Η ψυχική αυτή λειτουργία βοηθά τους ανθρώπους να ερωτευθούν αλλά και να μισήσουν ο ένας τον άλλο. Όμως, στην καθημερινή γλώσσα, η προβολή αναφέρεται συνήθως σε αρνητικά χαρακτηριστικά, που ο εαυτός αρνείται και έτσι τα αντιλαμβάνεται ως προερχόμενα από ένα άλλο άτομο.

Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς πότε ένας άλλος άνθρωπος χρησιμοποιεί την προβολή. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιληφθούμε όμως πότε εμείς προβάλλουμε. Γιατί. Επειδή η προβολή είναι ασυνείδητη.

Γιατί οι άνθρωποι προβάλλουμε;

Συχνά αναγνωρίζουμε δυσάρεστα, αρνητικά χαρακτηριστικά σε άλλους, τα οποία μισούμε σε εμάς τους ίδιους. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει ασυνείδητα.

Ας πάρουμε το κλασικό παράδειγμα του Freud: ένας άνδρας που είναι άπιστος στη σύζυγό του, αλλά ο οποίος κατηγορεί τη σύζυγό του για απιστία. Αυτός ο άνδρας, ας τον ονομάσουμε Herr M, έχει αυστηρούς κώδικες ηθικής για τον εαυτό του. Θεωρεί ότι είναι τίμιος, καλός σύζυγος και πολίτης. Επικρίνει έντονα τον εαυτό του για την απιστία του, αλλά δεν φαίνεται να το σταματά.

Ο Herr M αποκηρρύσσει και αρνείται το γεγονός της ίδιας του της απιστίας, την οποία θα θεωρούσε απαράδεκτη σε ένα άλλο άτομο και στη συνέχεια την προβάλει στη σύζυγό του, καθιστώντας εκείνη την «κακιά» της υπόθεσης.

Στο νου του Herr M, το γεγονός της απιστίας του δεν έχει καθόλου να κάνει με τις υποψίες της συζύγου του. Αυτό ονομάζεται «τμηματοποίηση», καθώς διατηρεί την απιστία του σε ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής του, τόσο καλά σφραγισμένο από την υπόλοιπη ζωή του. Αυτή η διαδικασία του επιτρέπει να νιώθει ότι είναι καλός άνθρωπος, όταν απιστεί ξανά και ξανά.

Μήπως χρησιμοποιούμε κι εμείς την προβολή;

Όπως προαναφέρθηκε είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι ο συνομιλητής μας προβάλλει πάνω μας ή σε κάποιον άλλο. Ωστόσο, το εγχείρημα αποδεικνύεται δυσκολότερο όταν μιλάμε για εμάς τους ίδιους. Κάποια σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να προβάλλουμε είναι τα εξής:

– Νιώθουμε συχνά εξαιρετικά πληγωμένοι, αμυντικοί ή ευαίσθητοι για κάτι που κάποιος είπε ή έκανε.

– Είμαστε εξαιρετικά αντιδραστικοί και βιαζόμαστε να κατηγορήσουμε κάποιον άλλο.

– Δυσκολευόμαστε να είμαστε αντικειμενικοί, να δούμε άλλες οπτικές γωνίες εκτός από τη δική μας και να μπούμε ουσιαστικά στη θέση του άλλου.

– Παρατηρούμε ότι αυτή η κατάσταση της αντιδραστικότητας επαναλαμβάνεται πια σαν μοτίβο.

Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτά, ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής:

– Είναι αυτή η συμπεριφορά που απεχθάνομαι σε αυτό το άτομο κάτι που βρίσκω αφόρητο στον εαυτό μου;

Με ποιους τρόπους κάνω κι εγώ το ίδιο;

– Τι είδους αφηγήματα λέω στον εαυτό μου γι’ αυτό το άτομο ή την κατάσταση;

– Ποιον ή τι μου θυμίζει αυτός ο άνθρωπος/ η κατάσταση;

Αν μπορέσετε να αποδεχτείτε όλες σας τις σκέψεις και τα συναισθήματα και δεν προσπαθείτε απλώς να τα ξεφορτωθείτε με κάθε τρόπο, δεν θα χρειάζεστε τη λειτουργία της προβολής. Επιπροσθέτως, θα γίνετε ένας πιο ανεκτικός και ευέλικτος άνθρωπος. 




Πηγές:
www.psychologytoday.com/intl/blog/psychoanalysis-unplugged

«Όταν θα με δεις να γερνάω» : Το συγκινητικό γράμμα μιας μάνας στην κόρη της που θα σας βάλει σε σκέψεις…!!!!

Γράμμα μάνας : «Προσπάθησε να δείξεις υπομονή στο ότι γερνάω»

«Αγαπημένη μου κόρη την μέρα που θα συνειδητοποιήσεις, ότι γερνάω, σου ζητώ να δείξεις υπομονή. Αλλά πάνω από όλα να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι περνάω». Μία μητέρα έγραψε γράμμα στην κόρη της για να το διαβάσει όταν μεγαλώσει.

«Αν όταν μιλάμε, επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα πολλές φορές μην με διακόπτεις, λέγοντας:

“Μόλις το είπες αυτό πριν από ένα λεπτό. ”Απλά, άκουσε με, σε παρακαλώ. Προσπάθησε να θυμηθείς τις φορές που ήσουν μικρή και σου διάβαζα την ίδια ιστορία ξανά και ξανά. Μέχρι να σε πάρει ο ύπνος.

Όταν δεν θέλω να κάνω μπάνιο, μην θυμώνεις μαζί μου. Και μην με κάνεις να αισθάνομαι άσχημα. Θυμάσαι, όταν εγώ έτρεχα από πίσω σου για να σε βάλω να κάνεις μπάνιο και εσύ δεν ήθελες;

Όταν βλέπεις πόσο άσχετη είμαι με την νέα τεχνολογία, δώσε μου τον χρόνο να μάθω και μην με κοιτάς περίεργα.

Θυμάσαι, μικρή μου, όταν ήσουν μικρή και σου έμαθα υπομονετικά πως να τρως και να ντύνεσαι σωστά, να φτιάχνεις τα μαλλιά σου και να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της καθημερινότητας”.
Γράμμα μάνας: Ζητά από την κόρη της να την καταλάβει

Και συνεχίζει στο γράμμα της “Την ημέρα που θα καταλάβεις, ότι γερνάω, σε παρακαλώ να δείξεις υπομονή, αλλά πάνω από όλα να καταλάβεις τι περνάω.

Και όταν τα πόδια μου γίνουν βαριά και δεν μπορώ να περπατάω όσο γρήγορα περπατούσα πριν, δώσε μου το χέρι σου, όπως σου έδωσα και εγώ το δικό μου, όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα.

Όταν έρθουν αυτές οι μέρες, μην λυπηθείς.. απλά να είσαι δίπλα μου και να με καταλαβαίνεις, καθώς φτάνω στο τέλος της ζωής μου.

Θα σε λατρεύω και θα σε ευχαριστώ για το δώρο που μου έκανες και την χαρά που μοιραστήκαμε.

Με ένα μεγάλο χαμόγελο και την απεριόριστη αγάπη που σου έχω, θέλω απλά να σου πω, ότι σ’ αγαπώ.. αγαπημένη μου κόρη”.