Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

12 σκληρές αλήθειες που θα σε βοηθήσουν να ωριμάσεις…!!!!

12 σκληρές αλήθειες που θα σε βοηθήσουν να ωριμάσεις.
Καθώς κοιτάς πίσω στη ζωή σου, θα συνειδητοποιήσεις ότι πολλές φορές όταν νόμιζες ότι είχες χάσει κάτι καλό, στην πραγματικότητα κατευθυνόσουν προς κάτι καλύτερο. 

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Μερικές φορές πρέπει απλά να χαλαρώσεις και να έχεις πίστη ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Πήγαινε σιγά-σιγά και άσε τη ζωή να κυλήσει.

Επειδή, μερικές φορές, οι αλήθειες που δεν μπορείς να αλλάξεις, καταλήγουν να αλλάζουν αυτές εσένα και να σε βοηθάνε να ωριμάσεις.

Διάβασε παρακάτω δώδεκα τέτοιες αλήθειες…

1. Όλα είναι όπως θα έπρεπε να είναι.
Είναι τρελό πως καταλήγεις πάντα εκεί που προορίζεσαι να είσαι – πως, ακόμα και οι πιο τραγικές και αγχωτικές καταστάσεις τελικά σε διδάσκουν σημαντικά μαθήματα που ποτέ δεν είχες ονειρευτεί ότι θα είχες την ευκαιρία να μάθεις. Να θυμάσαι, πολλές φορές, όταν τα πράγματα καταρρέουν, στην πραγματικότητα βρίσκουν επιτέλους τη θέση τους.

2. Δεν μπορείς να αρχίσεις να βρεις τον αληθινό σου εαυτό, πριν χαθείς σε αυτό τον κόσμο.
Το να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις χαθεί είναι το πρώτο βήμα για να ζήσεις τη ζωή που θέλεις. Το δεύτερο βήμα είναι να αφήσεις τη ζωή που δεν θέλεις. Το να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου είναι αρκετά τρομαχτικό. 

Αλλά ξέρεις τι είναι ακόμα πιο τρομαχτικό; Το να μετανιώνεις. Το όραμα χωρίς δράση είναι ονειροπόληση και η δράση χωρίς όραμα είναι ένας εφιάλτης. Η καρδιά σου είναι ελεύθερη, έχε το θάρρος να την ακολουθήσεις.

3. Είναι συνήθως ο πιο βαθύς πόνος που σε κάνει να αναπτύξεις πλήρως τις δυνατότητες σου.
Είναι οι τρομαχτικές, αγχωτικές επιλογές που καταλήγουν να είναι οι πιο αξιόλογες. Χωρίς πόνο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Αλλά να θυμάσαι, ο πόνος, όπως ακριβώς και τα πάντα στη ζωή, έχει ως στόχο να μάθεις από αυτόν και στη συνέχεια να αφεθείς ελεύθερος.

4. Μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις που θα αντιμετωπίσεις ποτέ στη ζωή είναι το αν θα φύγεις μακριά ή θα κάνεις άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός.
Αν πιάσεις τον εαυτό σου σε ένα κύκλο να προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον ή να προσπαθείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου εναντίον κάποιου που προσπαθεί να σε αλλάξει, φύγε μακριά. 

Αλλά, αν κυνηγάς ένα όνειρο, κάνε άλλο ένα βήμα. Και μην ξεχνάς ότι μερικές φορές αυτό το βήμα θα σε κάνει να τροποποιήσεις το όνειρο σου ή να σχεδιάσεις ένα νέο – είναι εντάξει να αλλάξεις γνώμη ή να έχεις περισσότερα από ένα όνειρα.

5. Θα πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου πρώτα.
Πριν γίνεις φίλος με άλλους, θα πρέπει να είσαι φίλος του εαυτού σου. Πριν αρχίσεις να διορθώνεις τους άλλους, θα πρέπει να διορθώσεις τον εαυτό σου. Πριν κάνεις τους άλλους χαρούμενους, θα πρέπει να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο. Δεν λέγεται εγωισμός αυτό, λέγεται προσωπική ανάπτυξη. Μόλις βρεις μια ισορροπία μέσα σου, μπορείς να ισορροπήσεις και τον κόσμο γύρω σου.

6. Μια από τις μεγαλύτερες ελευθερίες είναι το να μην νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι για εσένα.
Όσο ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, τους ανήκεις. Μόνο όταν δεν απαιτείς έγκριση από οποιονδήποτε άλλο εκτός του εαυτού σου μπορείς να ανήκεις σε εσένα.

7. Μπορεί να χρειαστεί να μείνεις για λίγο μόνος πριν συνειδητοποιήσεις ότι, αν και τα αντικείμενα από τις αποτυχημένες σχέσεις σου μπορεί να μην μοιράστηκαν ισόποσα, τα ζητήματα που κατέστρεψαν τις σχέσεις πιθανόν μοιράστηκαν.
Γιατί, πως μπορείς να σταθείς μόνος σου με αυτοπεποίθηση ή να δεις τα ίδια ζητήματα στην νεότερη σχέση σου και να μην συνειδητοποιείς τα σπασμένα κομμάτια που σου ανήκουν; Το να συνειδητοποιείς τα ζητήματα σου και να τα αντιμετωπίζεις, θα σε κάνει πολύ πιο ευτυχισμένο άτομο μακροπρόθεσμα, από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.

8. Το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις απόλυτα είναι το πώς θα αντιδράσεις στα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις.
Όσο περισσότερο μπορείς να προσαρμοστείς στις καταστάσεις της ζωής, τόσο πιο ψηλά θα ανεβαίνεις και τόσο πιο γρήγορα θα είσαι σε θέση να ανακάμψεις από τις πτώσεις.
9. Κάποιοι άνθρωποι θα σου πουν ψέματα.
Να θυμάσαι, ένας ειλικρινής εχθρός είναι καλύτερος από ένα φίλο που ψεύδεται. Δείξε λιγότερη προσοχή σε αυτά που οι άνθρωποι λένε και περισσότερη προσοχή σε αυτά που κάνουν. Οι ενέργειες τους θα σου δείξουν την αλήθεια, η οποία θα σε βοηθήσει να μετρήσεις την πραγματική ποιότητα της σχέσης σας σε μια μακροπρόθεσμη βάση.

10. Αν επικεντρωθείς σε αυτά που δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά.
Αν είναι ευγνώμων για αυτά που έχεις, θα καταλήξεις να έχεις ακόμα περισσότερα. Η ευτυχία δεν βρίσκεται ούτε στις ιδιοκτησίες, ούτε στο χρυσό. Η ευτυχία κατοικεί στη ψυχή. Η αφθονία δεν είναι το πόσα έχεις, είναι το πώς αισθάνεσαι για αυτά που έχεις. Όταν παίρνεις τα πράγματα για δεδομένα, η ευτυχία φεύγει μακριά.

11. Ναι, έχεις αποτύχει στο παρελθόν.
Αλλά μην κρίνεις τον εαυτό σου από το παρελθόν, δεν ζεις εκεί πια. Απλά επειδή δεν είσαι εκεί που θα ήθελες να είσαι σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είσαι εκεί κάποια μέρα. Μπορείς να μετατρέψεις τα πάντα γύρω σου εν ριπή οφθαλμού κάνοντας μια απλή επιλογή – να σηκωθείς, να προσπαθήσεις ξανά, να αγαπήσεις και πάλι, να ζήσεις ξανά και να ονειρευτείς ξανά.

12. Ναι, τα πάντα θα πάνε καλά.
Ίσως όχι σήμερα, αλλά τελικά. Θα υπάρξουν στιγμές που φαίνεται ότι όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά, πάνε στραβά. Και μπορεί να νιώθεις σαν να είσαι κολλημένος εκεί για πάντα, αλλά δεν θα είσαι.

Σίγουρα, ο ήλιος σταματάει να λάμπει κάποιες φορές και μπορεί να βρεθείς σε μια τεράστια καταιγίδα ή δύο, αλλά τελικά ο ήλιος θα βγει και θα λάμψει και πάλι.

Μερικές φορές εξαρτάται από εμάς, να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο θετικοί γίνεται ώστε να καταφέρουμε να δούμε και πάλι τις ακτίνες του ήλιου μέσα από τα σύννεφα.




Γ.Δ

Μηχανισμοί άμυνας του Εγώ και άγχος, σύμφωνα με τη θεωρία του Freud…!!!!

Σύμφωνα με την πρώτη του θεωρία για το άγχος (1894), ο Freud πίστευε ότι αυτό οφειλόταν στην ανεπαρκή εκφόρτιση της λιβιδινικής ενέργειας, είτε λόγω εξωτερικών είτε λόγω εσωτερικών εμποδίων. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν έδινε επαρκείς απαντήσεις για τον τρόπο και την ακριβή χρονική στιγμή δημιουργίας του άγχους. Στο έργο του Εισαγωγή στην ψυχανάλυση (1917) ο Freud κατατάσσει το άγχος σε δύο κατηγορίες:

(α) άγχος μπροστά σε πραγματικό κίνδυνο, το οποίο εμφανίζεται ως αντίδραση στην αντίληψη ενός εξωτερικού κινδύνου και ως έκφραση της ενόρμησης της αυτοσυντήρησης, και συνυφαίνεται με τα αντανακλαστικά της φυγής

(β) νευρωτικό άγχος, το οποίο εμφανίζεται όταν το Εγώ αντιδρά στον εσωτερικό κίνδυνο σαν να είναι εξωτερικός, και υπό την πίεση των απαιτήσεων της λιβιδινικής ενέργειας αξιώνει την επιλογή της φυγής, γιατί νομίζει ότι απειλείται από κάποιον πραγματικό κίνδυνο.

Η διαφορά ανάμεσά τους έγκειται στο ότι για το μεν νευρωτικό άγχος ο κίνδυνος είναι εσωτερικός και ασυνείδητος, ενώ για το άγχος μπροστά σε πραγματικό κίνδυνο ισχύει το αντίθετο.

Στην πορεία, και παρατηρώντας τη συγγένεια των συναισθημάτων άγχους φόβου, ο Freud κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σήμα-άγχος, δηλαδή το σηματοδοτούν άγχος, αποτελεί και σήμα κινδύνου για μια έσωθεν απειλή.

Αυτό το σήμα άγχους ενεργοποιεί εκ των προτέρων τους αμυντικούς μηχανισμούς του Εγώ, κατ' αναλογία προς το φόβο λόγω μιας πραγματικής απειλής που κινητοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς φυγής ή επίθεσης. Το 1926, στο έργο του Αναστολή, σύμπτωμα και άγχος, ο Freud τονίζει ότι το άγχος αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα της νεύρωσης.

Στηριζόμενος στη δεύτερη τοπική θεωρία διατυπώνει μια νέα θέση για το άγχος. Στόχος του δεν είναι πλέον να εξηγήσει τη φύση και την προέλευση του άγχους, αλλά τη θέση και τη σημασία του για τον εδοψυχικό βίο του ατόμου.

Άγχος και τραυματικές καταστάσεις

Ο Freud συσχέτισε την εμφάνιση του άγχους με τις τραυματικές καταστάσεις. Ως "τραυματική" όρισε την κατάσταση εκείνη κατά τη διάρκεια της οποίας το ψυχικό όργανο κατακλύζεται από μια ανεξέλεγκτη εισροή πολυάριθμων και έντονων ερεθισμάτων που δεν μπορεί να ελέγξει. Τότε παρουσιάζεται αυτομάτως το άγχος ως τρόπος αντίδρασης. 

Επιπροσθέτως, καθώς το Εγώ της πρώιμης παιδικής ηλικίας είναι ακόμη αδύναμο και λειτουργικά ανολοκλήρωτο, οι τραυματικές καταστάσεις είναι αναμενόμενο να παρατηρούνται συχνότερα κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Δεδομένου ότι το βρέφος αντλεί τις σωματικές και ενορμητικές ικανοποιήσεις (οπτική επαφή, χάδι κ.α.) από τη μητέρα του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Εγώ του πολύ μικρού παιδιού δεν έχει διαμορφωθεί επαρκώς ώστε να αναβάλει την ικανοποίηση ορισμένων ενορμήσεων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, όταν απουσιάζει η μητέρα..., 

το βρέφος κατακλύζεται από ερεθίσματα τα οποία αδυνατεί να ελέγξει ή να εκφορτίσει, και κατά συνέπεια εκτίθεται στο βίωμα του άγχους. Καθώς το μικρό παιδί ωριμάζει, μαθαίνει να προβλέπει τον επικείμενο ερχομό μιας τραυματικής κατάστασης και αντιδρά με το σήμα-άγχος, προτού η ίδια (η πραγματική) κατάσταση αποβεί τραυματική. 

Για να αποφύγει δηλαδή τον κίνδυνο που συνδέεται με το μητρικό αποχωρισμό, το παιδί προσπαθεί είτε να κρατήσει είτε να φέρει τη μητέρα χρησιμοποιώντας εκφράσεις ενδεικτικές της έντασης που βιώνει.

Εκλυτικοί παράγοντες άγχους που απειλούν το Εγώ

Ο Freud αναφέρει ορισμένες καταστάσεις κινδύνου που λειτουργούν ως εκλυτικοί παράγοντες άγχους και απειλούν το Εγώ με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την εξελικτική του βαθμίδα:

Κατά το πρώτο έτος της ζωής, ο αποχωρισμός του παιδιού από ένα σημαντικό γι' αυτό πρόσωπο θεωρείται απειλητικός (απώλεια του αντικειμένου). Το πρόσωπο αυτό αποτελεί πηγή ικανοποίησης και είναι συνήθως η μητέρα.

Σε μία επόμενη βαθμίδα, κατά το τέλος του πρώτου έως το δεύτερο περίπου έτος, το παιδί φοβάται ότι, αν και το πρόσωπο που ικανοποιεί τις ανάγκες του είναι παρόν, ενδέχεται να χάσει την αγάπη του. Αυτή η κατάσταση κινδύνου ονομάζεται απώλεια της αγάπης του αντικειμένου.

Από τριών έως πέντε περίπου ετών αρχίζει να διαμορφώνεται το άγχος του ευνουχισμού, που βιώνεται διαφορετικά από τα δύο φύλα: από το αγόρι ως φόβος απώλειας του πέους και από το κορίτσι ως φόβος τραυματισμού των γεννητικών οργάνων.

Τέλος, καθώς δημιουργείται το Υπερεγώ, μετά τα πέντε ή έξι χρόνια, εμφανίζεται ο φόβος που προκαλείται από την ενοχή και κατά συνέπεια την τιμωρία που προέρχεται από το Υπερεγώ.

Τα ασυνείδητα βιώματα του άγχους

Τα πρώτα βιώματα άγχους είναι καθοριστικά και παραμένουν ασυνείδητα καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου (στους νευρωτικούς σε μεγαλύτερο βαθμό), ενώ η σημασία τους διαφέρει από άτομο σε άτομο. 

Επιπλέον, το άγχος αποτελεί σήμα για την αντίταξη των αμυντικών δυνάμεων του Εγώ, το οποίο, αν και έχει ισχυροποιηθεί αναφορικά με το Εγώ των πρώιμων παιδικών χρόνων, δεν έχει επίγνωση της πραγματικής του δύναμης. 

Το άγχος είναι ο βασικός πυρήνας της ψυχικής ασθένειας και η ανάπτυξή του προηγείται του σχηματισμού του συμπτώματος. Ωστόσο, ο ρόλος του δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, καθώς το άγχος βοηθά το Εγώ να ελέγχει και να αναστέλλει τις ενορμήσεις του Αυτό.

Οι μηχανισμοί άμυνας του Εγώ

Από τα όσα αναφέρθηκαν γεννιέται το ερώτημα πως το Εγώ κατορθώνει να ελέγχει και να αναστέλλει τις ενορμήσεις του Αυτό. Για να ελέγξει και να αναστείλει την ικανοποίηση των εσωτερικών ενορμήσεων, το Εγώ παράγει άγχος ως σήμα κινδύνου. 

Γι' αυτό το σκοπό, εκτός από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί στη φυσιολογική ζωή (όπως αντίληψη, προσοχή, μνήμη, ουδετεροποίηση της ψυχικής ενέργειας, φαντασία), το Εγώ καταφεύγει επιπρόσθετα σε κάποιους ιδιαίτερους μηχανισμούς, τους λεγόμενους μηχανισμούς άμυνας, από τους οποίους θα αναφερθούν εκτενέστερα οι κυριότεροι και οι κλινικώς πιο εύχρηστοι από την πλειονότητα των ψυχαναλυτών.

Στην πραγματικότητα οι άμυνες δεν έχουν μόνο αρνητικό χαρακτήρα, αλλά και προσαρμοστικό. Κάθε άνθρωπος στη συνδιαλλαγή του με την πραγματικότητα χρησιμοποιεί περισσότερο συγκεκριμένες άμυνες. Σύμφωνα με τη McWilliams (2000), η προτίμηση και χρήση μιας άμυνας εξαρτάται από την αλληλεπίδραση των εξής παραγόντων:

(α) της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου,

(β) της φύσης των αρνητικών ψυχοπιεστικών παραγόντων που επηρέασαν το άτομο κατά τη διάρκεια της πρώιμης ηλικίας του,

(γ) των αμυνών που λειτούργησαν ως πρότυπα ή που διδάχθηκαν από γονείς και άλλα σημαντικά πρόσωπα, και

(δ) των συνεπειών που βίωσε το άτομο μετά την επιστράτευση συγκεκριμένων αμυνών."

Ήδη από το 1926 η μελέτη των μηχανισμών άμυνας κατέλαβε σημαίνουσα θέση στην ψυχαναλυτική έρευνα, ιδιαίτερα μετά την ώθηση που προσέδωσε στην εν λόγω προβληματική συνολικά η περίφημη πραγματεία της Anna Freud Το Εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας (1936/1978). 

Ο Freud χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο "άμυνα" το 1894, για να τον αντικαταστήσει και να τον συμπληρώσει αργότερα με τον όρο "απώθηση". 

Αρχικά, και για αρκετά χρόνια, ο όρος αυτός ήταν δηλωτικός κάθε είδους προσπάθειας του ατόμου να κρατά στο ασυνείδητο ανεπιθύμητες παραστάσεις. Το 1926 όμως, στο Αναστολή, σύμπτωμα και άγχος ο Freud όρισε την απώθηση ως ειδική μέθοδο άμυνας, αναφέροντας παράλληλα και άλλους αμυντικούς μηχανισμούς.




Πηγή: Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Θεωρίες Προσωπικότητας και κλινική πρακτική του Γρηγόρη Ποταμιάνου, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Νίκος Μεταξάς
Αρθρογράφος: Νίκος Μεταξάς
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

Πως επιλέγεις ένα άρωμα ;

Οι μυρωδιές που απελευθερώνονται όταν ανοίγεις ένα άρωμα είναι ένας γρίφος για τη μύτη. Είναι σας να έχεις μπροστά σου ένα κλειστό κουτί με μπαλόνια διαφορετικών μεγεθών όπου μόλις ανοίξεις το κουτί, τα πρώτα μπαλόνια που θα πετάξουν είναι τα πιο ελαφριά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα αρώματα.

Τα πρώτα αρώματα που θα μυρίσεις είναι τα πιο ελαφριά. Αυτές είναι οι μυρωδιές κορυφής. Συνήθως προέρχονται από εσπεριδοειδή ή λουλούδια με απαλή, διακριτική ευωδιά. Αυτές οι μυρωδιές, εξατμίζονται στον αέρα σε λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια, αναδίδονται οι μεσαίες μυρωδιές, που έχουν μεσαίο ή μεγάλο μοριακό βάρος. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται πιο βαριά λουλούδια και φρούτα.

Το τελευταίο που θα μυρίσεις σε ένα άρωμα είναι οι μυρωδιές βάσης, όπως το ξύλο, ο μόσχος, η ρητίνη, ο καπνός και το δέρμα, που έχουν μεγαλύτερο βάρος, σταθερότητα και διάρκεια στο χρόνο.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο parfum και στο eau de toilette;
Έχουν διαφορετική συγκέντρωση συμπυκνωμένου αλκοόλ. Το parfum έχει 20% και το eau de toilette 10% συγκέντρωση.

Πώς να επιλέγεις ένα άρωμα
Είναι καλύτερο να μην ψεκάζεις το άρωμα αλλά να βάζεις μία σταγόνα στο δέρμα γιατί ψεκάζοντας το 50% εξατμίζεται στον αέρα.

Πόσο διαρκεί ένα άρωμα;
Η ζωή ενός αρώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που το χρησιμοποιείς και το μέρος που το αποθηκεύεις. Ο μεγαλύτερος εχθρός για ένα άρωμα είναι το φως και ο αμέσως επόμενος η ζέστη. Αν θέλεις να επιμηκύνεις τη ζωή του αρώματός σου, το φυλάς σε δροσερό περιβάλλον ακόμη και στο ψυγείο.

Πώς να παρατείνεις τη διάρκεια του αρώματος στο δέρμα;
Δυστυχώς, δεν μπορείς να κάνεις πολλά γι’ αυτό. Οι ελαφριές μυρωδιές εσπεριδοειδών, λουλουδιών, φρούτων και ευγενών ξύλων εξατμίζονται πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με τις βαριές ξυλώδεις και πούδρινες..

Τι κάνει ένα άρωμα ακριβό;
Οι εκλεκτές και πολυτελείς πρώτες ύλες και γενικά τα συστατικά του. Οι πολύπλοκες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ειδικοί, οι ακριβές συνεργασίες με τους πιο γνωστούς παραγωγούς βιολογικών λουλουδιών. Η δεξιοτεχνία, η εμπειρία των αρωματοποιώνκαι μερικές φορές πληρώνεις και την ακριβή διαφημιστική καμπάνια όπως και το design του μπουκαλιού.

Πότε να μην φοράς άρωμα
Μέσα στο αεροπλάνο. Το καλύτερο άρωμα για το αεροπορικό ταξίδι είναι μόνο το αποσμητικό σου. Στα εστιατόρια, για να μην εμποδίζει την απόλαυση της μυρωδιάς και της γεύσης του φαγητού.

Γιατί κάποια αρώματα είναι εποχιακά
Το πεύκο και η κανέλα σε βάζουν σε εορταστική τροχιά για τα Χριστούγεννα. Τα λουλούδια και τα βρύα στην άνοιξη. Τα φρουτώδη και λουλουδένια στο καλοκαίρι. Ωστόσο, μπορείς να φοράς το αγαπημένο σου άρωμα χειμώνα-καλοκαίρι, με την ίδια διάθεση και άνεση.

Είναι ξεπερασμένη η ιδέα να φοράς πάντα το ίδιο άρωμα;
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις ένα σταθερό άρωμα. Είναι σπουδαίο να σε αναγνωρίζουν μόνο από το άρωμα, που γίνεται κάτι σαν σφραγίδα και σήμα κατατεθέν σου.




Γιατί πρέπει να σηκώνουμε τα πόδια ψηλά για 20 λεπτά καθημερινά...!!!!

Οι άνθρωποι εφάρμοζαν αυτή την άσκηση ανέκαθεν. Η συνήθεια να απλώνουμε την πλάτη στο κάθισμα και να βάζουμε τα πόδια ψηλά στο τραπέζι. Την συνήθεια να βάζουν τα πόδια στο τραπέζι δεν την έχουν μόνο οι καουμπόηδες στις ταινίες.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πολλούς ανθρώπους και ειδικά τις γυναίκες από πολλές ώρες οδήγησης ή μιας κουράστηκες ημέρας να τοποθετούν τα πόδια ψηλά. 

Η απλή εξήγηση έγκειται στο γεγονός πως στα πόδια βρίσκονται οι πιο μεγάλοι μύες του οργανισμού. Και η καρδιά πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αντλήσει το αίμα, ιδίως εάν έχετε μπλοκάρει την ροή του αίματος με την γνωστή στάση σταυροπόδι.

Από εδώ προκύπτει το βάρος στα πόδια και σε βάθος χρόνου ο φλεβίτης. Αλλά είναι δυνατόν στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων να βοηθήσει η τόσο απλή αλλά παράλληλα τεμπέλικη άσκηση; 

Το θέμα είναι ότι δεν είναι απλά μία σωματική άσκηση αλλά πραγματική θεραπεία.

Δεν προϋποθέτει κάποια σωματική επιβάρυνση και δεν υπάρχει κίνηση ή διέγερση των μυών. Περισσότερο μοιάζει με στατική άσκηση ή διάταση, στόχος τις οποίας να αποκαταστήσει την σύνδεση του σώματος με την ψυχή.

Εντούτοις, για τον οργανισμό μας κάτι τέτοιο θα είναι πολύ ωφέλιμο.

Πώς να εκτελέσουμε σωστά αυτή την άσκηση;
Τοποθετήστε στη λεκάνη ένα μαξιλάρι ώστε το σώμα να βρίσκεται σε άνετη θέση. Στη συνέχεια, τεντώστε τα πόδια στην επιφάνεια του τοίχου, ενώ τα χέρια τεντώστε τα κατά το μήκος του σώματος. Θα πρέπει να είναι εντελώς χαλαρά. 

Είναι αρκετό να παραμείνετε σε αυτήν την στάση για 15 με 20 λεπτά χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. Προσπαθήστε να αισθανθείτε την εσωτερική ισορροπία και ηρεμία. Μετά από μερικά λεπτά θα νιώσετε ένα ευχάριστο και ζεστό κύμα ενέργειας στο στήθος και στο κεφάλι. 

Αυτή η άσκηση θα μειώσει το πρήξιμο στα πόδια καθώς θα απομακρύνει το σύνδρομο των κουρασμένο ποδιών και θα χαλαρώσει το νευρικό σύστημα ενώ αν εφαρμόσετε την εν λόγω τεχνική συστηματικά θα αποκτήσετε την ηρεμία και σωματική άνεση. 

Εάν, επίσης, στην συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται διαφραγματική αναπνοή τότε θα βελτιώσετε την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ελαστικότητα των εσωτερικών οργάνων. Επιπρόσθετα, η τεχνική αυτή θα διώξει την στασιμότητα του αίματος από τα όργανα.




Σκέψη : Η πρώτη αρχή της επιστήμης της αφθονίας…!!!!

Η Σκέψη είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να παράγει απτά πλούτη από την Άμορφη Ουσία. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα όλα τα πράγματα είναι ένα υλικό που σκέφτεται και μια σκεπτομορφή εμφυτευμένη μέσα σε αυτή την ουσία είναι που παράγει τη μορφή.

Η Πρωταρχική Ουσία κινείται ανάλογα με τις σκέψεις της. Κάθε μορφή και διαδικασία που συναντάτε στη φύση είναι η ορατή έκφραση μιας σκέψης στην Πρωταρχική Ουσία. Το Άμορφο Υλικό καθώς σκέφτεται μια μορφή, παίρνει αυτή τη μορφή καθώς σκέφτεται μια κίνηση, κάνει αυτή την κίνηση.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν τα πάντα.

Ζούμε σε έναν κόσμο σκέψης, που αποτελεί μέρος ενός σύμπαντος σκέψης.

Η σκέψη ενός κινούμενου σύμπαντος μεταδόθηκε μέσα από την Άμορφη Ουσία, και η Νοητική Ύλη κινήθηκε σύμφωνα με αυτή τη σκέψη, πήρε τη μορφή του πλανητικού συστήματος και διατηρεί αυτή τη μορφή.

Η ''Νοητική Υλη'' παίρνει τη μορφή της σκέψης της και κινείται ανάλογα με τη σκέψη. Διατηρώντας την ιδέα ενός κυκλικού συστήματος ήλιων και κόσμων, παίρνει τη μορφή αυτών των σωμάτων και τα κινεί κατά βούληση.

Όταν σκέφτεται τη μορφή μιας αργά αναπτυσσόμενης βελανιδιάς, κινείται ανάλογα και δημιουργεί το δέντρο, αν και ίσως χρειαστούν αιώνες για να επιτελεστεί το έργο. Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας, το Άμορφο δείχνει να κινείται σύμφωνα με τις γραμμές κίνησης που έχει ήδη εδραιώσει.

Η σκέψη μιας βελανιδιάς δεν προκαλεί την άμεση δημιουργία ενός πλήρως αναπτυγμένου δέντρου, αλλά θέτει σε λειτουργία, τις δυνάμεις που θα δημιουργήσουν το δέντρο, μέσα από εδραιωμένες γραμμές ανάπτυξης.

Κάθε σκεπτομορφή, που διατηρείται στη Νοητική Ύλη, προκαλεί τη δημιουργία της μορφής, αλλά πάντα, ή τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, μέσω γραμμών ανάπτυξης και δράσης που έχουν ήδη εδραιωθεί.

Η σκέψη ενός σπιτιού, χτισμένου με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αν είχε εντυπωθεί στην Άμορφη Ουσία, ίσως να μην προκαλούσε τον άμεσο σχηματισμό του σπιτιού, αλλά θα προκαλούσε την τροπή δημιουργικών ενεργειών που ήδη λειτουργούν σε τέτοια κανάλια, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στο γρήγορο χτίσιμο του σπιτιού. 

Και αν δεν υπήρχαν κανάλια μέσα από τα οποία μπορούσε να δράσει η δημιουργική ενέργεια, τότε το σπίτι θα δημιουργούνταν άμεσα από Πρωταρχική ουσία, χωρίς να υπάρχει αναμονή για τις αργές διαδικασίες του οργανικού και του ανόργανου κόσμου.

Καμία σκεπτομορφή δεν μπορεί να εντυπωθεί στην Πρωταρχική Ουσία χωρίς να προκαλέσει τη δημιουργία της μορφής.

Ο άνθρωπος είναι ένα κέντρο σκέψης και μπορεί να παράγει σκέψη. Όλα τα σχήματα που ο άνθρωπος τροποποιεί με τα χέρια του πρέπει πρώτα να υπάρξουν στη σκέψη του. Δεν μπορεί να διαμορφώσει κάτι αν δεν το έχει πρώτα σκεφτεί.

Και προς το παρόν ο άνθρωπος περιορίζει τις προσπάθειές του εξ ολοκλήρου στα δημιουργήματα των χεριών του. Έχει εφαρμόσει χειρωνακτική εργασία στον κόσμο των μορφών, επιζητώντας να αλλάξει ή να τροποποιήσει τις ήδη υπάρχουσες. 

Δεν έχει ποτέ σκεφτεί να προσπαθήσει να προκαλέσει τη δημιουργία νέων μορφών, εντυπώνοντας τις σκέψεις του στην Αμορφη Ουσία.

‘Οταν ο άνθρωπος έχει μια σκεπτομορφή, παίρνει υλικό από τις μορφές της φύσης και φτιάχνει μια εικόνα της μορφής που έχει στον νου του. Προς το παρόν, έχει κάνει ελάχιστη, αν όχι καθόλου, προσπάθεια να συνεργαστεί με την Άμορφη Νοημοσύνη, να εργαστεί «μαζί με τον πατέρα του». 

Δεν έχει ονειρευτεί ότι μπορεί «να κάνει αυτό που είδε να κάνει ο Πατέρας του». Ο άνθρωπος αναδιαμορφώνει και τροποποιεί τις υπάρχουσες μορφές με χειρωνακτική εργασία. 

Δεν έχει δώσει προσοχή στο ερώτημα αν μπορεί να δημιουργήσει πράγματα από την Άμορφη Ουσία μεταβιβάζοντας τις σκέψεις του σε αυτήν. Προτιθέμεθα να αποδείξουμε ότι μπορεί να το κάνει.

Να αποδείξουμε ότι κάθε άντρας ή γυναίκα μπορεί να το κάνει, και να δείξουμε και πώς. Ως πρώτο βήμα, πρέπει να θέσουμε τρεις βασικές προϋποθέσεις.

Πρώτον, βεβαιώνουμε ότι υπάρχει μια πρωταρχική άμορφη ύλη ή ουσία, από την οποία δημιουργούνται τα πάντα. Όλα τα φαινομενικά διαφορετικά στοιχεία αποτελούν απλώς διαφορετικές εκδηλώσεις ενός στοιχείου.

Όλες οι μορφές που συναντώνται στην οργανική και την ανόργανη φύση είναι απλώς διαφορετικές μορφές, φτιαγμένες από το ίδιο υλικό. Και αυτό το υλικό είναι νοητική ύλη. Μια σκέψη που παραμένει σε αυτή τη νοητική ύλη δημιουργεί τη σκεπτομορφή. Η σκέψη, στη νοητική ύλη, παράγει τα σχήματα.

Ο άνθρωπος είναι ένα κέντρο σκέψης, ικανός για πρωτότυπη σκέψη. Αν ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τη σκέψη του στην αυθεντική νοητική ύλη, μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ή τον σχηματισμό αυτού το οποίο σκέφτεται. Και για να συνοψίσουμε:

Υπάρχει μια νοητική ύλη από την οποία δημιουργούνται τα πάντα, και η οποία, στην πρωταρχική της κατάσταση, διαπερνά και γεμίζει τα ενδιάμεσα διαστήματα του σύμπαντος.

Μια σκέψη, σε αυτή την ύλη, παράγει το αντικείμενο την εικόνα του οποίου δημιουργεί η σκέψη.

Ο άνθρωπος μπορεί να σχηματίσει πράγματα στη σκέψη του και εντυπώνοντας τη σκέψη του στην άμορφη ουσία μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αυτού το οποίο σκέφτεται.

Ίσως να ρωτήσετε αν μπορώ να αποδείξω αυτές τις δηλώσεις. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, απαντώ ότι μπορώ να το κάνω, τόσο μέσω της λογικής όσο και μέσω της εμπειρίας.

Αναλογιζόμενος τα φαινόμενα της μορφής και της σκέψης, καταλήγω σε μια πρωταρχική νοητική ύλη και, προχωρώντας από αυτήν τη νοητική ύλη, καταλήγω στη δύναμη του ανθρώπου να προκαλέσει τη δημιουργία αυτού το οποίο σκέφτεται.

Και μέσω πειραματισμού, ανακαλύπτω ότι ο συλλογισμός είναι αληθής, και αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξή μου.

Αν ένας άνθρωπος διαβάσει το βιβλίο και πλουτίσει ακολουθώντας τις οδηγίες του, αυτή είναι μια απόδειξη που στηρίζει τους ισχυρισμούς μου.

Αλλά αν κάθε άνθρωπος που ακολουθήσει τις οδηγίες γίνει πλούσιος, αυτή είναι μια θετική απόδειξη μέχρι κάποιος να ακολουθήσει τη διαδικασία και να αποτύχει. 

Η θεωρία είναι αληθινή μέχρι να αποτύχει η διαδικασία, και αυτή η διαδικασία δεν θα αποτύχει, γιατί κάθε άνθρωπος που θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του βιβλίου θα γίνει πλούσιος.

Έχω πει ότι οι άνθρωποι πλουτίζουν όταν ενεργούν με τον Ορθό Τρόπο και, για να το κάνουν αυτό οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να σκέφτονται με τον Ορθό Τρόπο.

Ο τρόπος δράσης ενός ανθρώπου είναι άμεσο αποτέλεσμα του τρόπου σκέψης του για τα πράγματα.

Για να κάνεις τα πράγματα με τον τρόπο που θέλεις, θα πρέπει να αποκτήσεις την ικανότητα να σκέφτεσαι με τον τρόπο που θέλεις.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα να γίνεις πλούσιος.

Το να σκέφτεσαι αυτό που θέλεις να σκέφτεσαι σημαίνει ότι σκέφτεσαι αληθινά, αυθεντικά, άσχετα από τα φαινόμενα.

Κάθε άνθρωπος έχει τη φυσική και έμφυτη δύναμη να σκέφτεται αυτό που θέλει να σκέφτεται, αλλά απαιτείται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να γίνει αυτό, από όση χρειάζεται για να σκεφτεί τις σκέψεις που υποβάλλονται από τα φαινόμενα. 

Το να σκέφτεται κανείς σύμφωνα με τα φαινόμενα είναι εύκολο. Το να σκέφτεται αυθεντικά, άσχετα με τα φαινόμενα, απαιτεί κόπο και απαιτεί την κατανάλωση μεγαλύτερης δύναμης από κάθε άλλο έργο που ο άνθρωπος καλείται να επιτελέσει.

Δεν υπάρχει πιο ενεργοβόρα διαδικασία, από αυτήν της συνεχούς και αυθεντικής σκέψης. Είναι το πιο επίπονο έργο στον κόσμο. 

Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως όταν η αλήθεια είναι αντίθετη με τα φαινόμενα. Κάθε φαινόμενο στον ορατό κόσμο τείνει να δημιουργεί μια αντίστοιχη μορφή στον νου που το παρατηρεί, και αυτό μπορεί να εμποδιστεί μόνο από τη διατήρηση της σκέψης της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Αν κοιτάξει κανείς το φαινόμενο της ασθένειας, θα δημιουργήσει τη μορφή της ασθένειας στον δικό του νου και τελικά στο σώμα του, εκτός αν διατηρήσει τη σκέψη της αλήθειας, η οποία είναι ότι δεν υπάρχει ασθένεια είναι μόνο ένα φαινόμενο, και η πραγματικότητα είναι η υγεία.

Αν εξετάσει κανείς το φαινόμενο της φτώχιας, θα δημιουργήσει αντίστοιχες μορφές στον δικό του νου, εκτός αν διατηρήσει την αλήθεια ότι δεν υπάρχει φτώχειας υπάρχει μόνο αφθονία.

Το να σκέφτεται κανείς την υγεία όταν περιβάλλεται από την παρουσία ασθένειας, ή να σκέφτεται τα πλούτη όταν βρίσκεται εν μέσω φαινομενικής φτώχειας, απαιτεί δύναμη, αλλά όποιος αποκτήσει αυτή τη δύναμη θα γίνει ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΝΟΥΣ. Θα μπορεί να επιβληθεί στη μοίρα. Θα μπορεί να έχει ό,τι επιθυμεί.

Αυτή η δύναμη μπορεί να κατακτηθεί μόνο αν αντιληφθεί κανείς το βασικό γεγονός που κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα, και αυτό το γεγονός είναι ότι υπάρχει μία Νοητική Ύλη, μέσω της οποίας και από την οποία δημιουργούνται τα πάντα. 

Έπειτα πρέπει να συλλάβουμε την αλήθεια ότι κάθε σκέψη που παραμένει σε αυτή την ύλη γίνεται μορφή και ότι ο άνθρωπος μπορεί να εντυπώσει τις σκέψεις του πάνω της ώστε να τις κάνει να πάρουν μορφή και να γίνουν ορατά πράγματα.

‘Οταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα χάσουμε κάθε αμφιβολία και φόβο, επειδή γνωρίζουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ό,τι θέλουμε, μπορούμε να αποκτήσουμε ό,τι λαχταράμε και μπορούμε να γίνουμε ό,τι επιθυμούμε. 

Το πρώτο βήμα προς τον πλούτο είναι να πιστέψετε στις τρεις θεμελιώδεις δηλώσεις που περιέχονται σε αυτό το κεφάλαιο. Για να τις τονίσω, τις επαναλαμβάνω εδώ:

Υπάρχει μια νοητική ύλη από την οποία δημιουργούνται τα πάντα, και η οποία, στην πρωταρχική της κατάσταση, διαπερνά και γεμίζει τα ενδιάμεσα διαστήματα του σύμπαντος.

Μια σκέψη, σε αυτή την ύλη, παράγει το αντικείμενο την εικόνα του οποίου δημιουργεί η σκέψη.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να σχηματίσει πράγματα στη σκέψη του και εντυπώνοντας τη σκέψη του στην άμορφη ουσία μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αυτού το οποίο σκέφτεται.

Πρέπει να παραμερίσετε όλες τις άλλες αντιλήψεις περί σύμπαντος, πέρα από τη μονιστική και πρέπει να εμμείνετε σε αυτήν μέχρι να παγιωθεί στον νου σας και να σας γίνει συνήθεια. 

Διαβάστε αυτές τις δηλώσεις πίστης ξανά και ξανά, κρατήστε κάθε λέξη στη μνήμη σας και διαλογιστείτε σε αυτές μέχρι να πιστεύετε ακράδαντα αυτό που λένε. 

Αν αισθανθείτε κάποια αμφιβολία, θεωρήστε την αμαρτία και βάλτε την στην άκρη. Μην ακούτε, επιχειρήματα ενάντια – σε- αυτή την ιδέα, μην πηγαίνετε σε εκκλησίες ή σε διαλέξεις όπου διδάσκεται ή κηρύσσεται μια αντίθετη αντίληψη περί των πραγμάτων. 

Μη διαβάζετε περιοδικά ή βιβλία που διδάσκουν μια διαφορετική ιδέα. Αν κλονίσετε την πίστη σας, όλες σας οι προσπάθειες θα είναι, μάταιες.

Μη ρωτάτε γιατί ισχύουν αυτά. Μη διατυπώνετε εικασίες ως προς το γιατί είναι αληθινά. Απλώς αποδεχτείτε τα καλή τη πίστει.

Η επιστήμη της αφθονίας αρχίζει με την απόλυτη αποδοχή αυτής της πίστης.




Απόσπασμα από το βιβλίο “Η επιστήμη της αφθονίας” του Wattles, Wallace D, Έσοπτρον

Ποτέ δεν βάζουμε το laptop στα πόδια μας...!!!!

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως όταν το Laptop τοποθετείται στα πόδια,έχει αρνητική επίδραση στο σπέρμα των ανδρών ενώ η ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες.

Τώρα Ελβετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι...

μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα που με την σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Επιστήμονες απο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βασιλείας αναφέρουν οτι η θερμοκρασία του φορητού υπολογιστή μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 52 βαθμούς C και πως είναι πιθανό να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο δέρμα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ως πρόσφατο παράδειγμα την περίπτωση ενός 12χρονου που έπαιζε καθημερινά για πολλές ώρες παιχνίδια στο λάπτοπ, καθισμένος στον καναπέ.

Ο 12χρονος εμφάνισε αποχρωματισμό του δέρματος στον αριστερό μηρό, ο οποίος φαίνεται οτι θα είναι μόνιμος ενώ ανάλογη ζημιά έπαθε και μια φοιτήτρια Νομικής, η οποία τοποθετούσε τον φορητό υπολογιστή στα πόδια της για περίπου 6 ώρες ημερησιως




6 Σημαντικές αλήθειες που μας απελευθερώνουν από όλους και από όλα κατά Ηράκλειτον...!!!!

«Εξερεύνησα τον εαυτό μου», λέει ο Ηράκλειτος, ο οποίος δεν υπήρξε μαθητής κανενός. Αναζήτησε την αλήθεια για τη ζωή βαθιά μέσα στο μυαλό του, εξέτασε προσεκτικά τα δεδομένα που του έδωσαν οι πέντε αισθήσεις του και κατέγραψε τις διαπιστώσεις του, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο που δεν θυμίζει κανέναν άλλον.

1. «Ο αυτοέλεγχος είναι η σημαντικότερη αρετή και σοφία είναι να λέει κάποιος την αλήθεια και να ενεργεί σύμφωνα με τη φύση, αφού αποκτήσει βαθιά γνώση γι’ αυτήν»

«Ποια είναι η θέση μου στο σύστημα που ζω, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μου, σε τι μοιάζω και ως προς τι διαφέρω από τους άλλους γύρω μου; Τι θεωρώ σημαντικό, τι με αφήνει αδιάφορο, τι με διασκεδάζει και τι με κάνει να πλήττω;». 

Οι απαντήσεις σε αυτά και παρόμοια ερωτήματα αποκαλύπτουν το «ποιος είμαι». Όχι αυτό που μου αρέσει να δείχνω, αλλά αυτό που στ’ αλήθεια είμαι. Η αποδοχή της αλήθειας είναι το πρώτο μεγάλο βήμα.

Ανακαλύπτοντας βέβαια τον εαυτό μου, δεν λύνω τα μυστήρια του κόσμου, δεν δίνω απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους. Αναγνωρίζω απλώς ένα μέρος του συνόλου, εμένα. Πώς αυτό με βοηθά να κατανοήσω το σύνολο, δηλαδή, να γίνομαι κατανοητός και να κατανοώ αυτό που συμβαίνει γύρω μου;

2. «Εκείνα που αποκαλύπτει ο Λόγος δεν τα κατανοούν όταν κατά τύχη τα συναντήσουν, ούτε τα μαθαίνουν όταν τους τα διδάξει κάποιος, νομίζουν όμως πως τα γνωρίζουν»

Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, υπάρχει ένας ρυθμιστικός παράγοντας του κόσμου, ένα κοινό διανοητικό μονοπάτι στο οποίο βαδίζουμε όλοι, παρά τις ιδιαιτερότητές μας και τους διαφορετικούς προορισμούς μας. 

Αν αγνοούμε την ύπαρξή του, βαδίζουμε έξω από τον δρόμο, κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας χωρίς ποτέ να πηγαίνουμε κάπου. Αυτή η, ας την πούμε, διανοητική Αρχή είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους, όπου και όπως και αν ζουν και ονομάζεται Λόγος.

Ο Ηράκλειτος δεν συνήθιζε να δίνει ορισμούς, κι έτσι δεν μας δίνει μία αναλυτική περιγραφή του Λόγου. Μας δίνει όμως σημάδια και μας καθοδηγεί στην αναζήτηση. 

Πριν δούμε αυτά τα σημάδια, μπορούμε να μάθουμε πολλά από την ίδια τη λέξη που χρησιμοποιεί για να ονομάσει αυτή την Αρχή. Διότι, ο Λόγος είναι μία λέξη που φέρει πολλές σημασίες. Και όταν ενώνεται με άλλες λέξεις, οι σημασίες αυτές πολλαπλασιάζονται.

Άκου, μίλα, κρίνε και σκέψου

Λόγος είναι τα λόγια, αυτό που λέμε και αυτό που γράφουμε για να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Και όταν μιλώ με κάποιον άλλον κάνω διάλογο, ενώ σε κάθε τι που λέω υπάρχει αντίλογος. Ανακαλύπτουμε λοιπόν τους κανόνες του κοινού Λόγου συζητώντας και ακούγοντας ή διαβάζοντας.

Λόγος είναι και ο υπολογισμός, αυτό που σήμερα ονομάζουμε αναλογία. Η αναλογία μού επιτρέπει να συγκρίνω δύο απόψεις ή δύο καταστάσεις, να βρω ομοιότητες και διαφορές, κι έτσι να κάνω μία εκτίμηση, να κρίνω. Αυτή η διαδικασία με αναγκάζει να συλλογίζομαι.

Λόγος επίσης ονομάζεται η αιτία. Όταν λέμε «για ποιον λόγο μου μίλησε έτσι;» αναρωτιόμαστε για την αιτία. Η αναζήτηση της αιτίας πίσω από τα γεγονότα και τις προθέσεις, μας βοηθά να έχουμε μία καθαρή εικόνα για ό, τι συμβαίνει γύρω μας, και φυσικά αποτελεί μέρος της προηγούμενης διαδικασίας, του συλλογισμού.

Λόγος λέγεται και η λογική, η οποία τελικά είναι το ζητούμενο. Ο σκοπός είναι να αναγνωρίσουμε την λογική σύνδεση των πραγμάτων, ώστε να μην παραδέρνουμε μέσα σε φαντασιοπληξίες που δεν ωφελούν σε τίποτα. 

Όταν ο Ηράκλειτος μας παροτρύνει να συμβαδίσουμε με τον παγκόσμιο Λόγο, μας προτρέπει να γίνουμε λογικοί. Να μην αφήνουμε να μας κατευθύνει το παράλογο, αλλά να σχηματίζουμε τεκμηριωμένη άποψη.

Πώς μπορεί κάποιος να μάθει τι ακριβώς αποκαλύπτει ο Λόγος;

Ο Ηράκλειτος λέει πως, δυνητικά, όλοι έχουμε πρόσβαση σε αυτόν. Όπως θα διαπιστώσετε όμως στη συνέχεια, στην πραγματικότητα μπορούν να τον ανακαλύψουν μόνο εκείνοι που έχουν διάθεση να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τον Λόγο επειδή «ο καθένας ζει σαν να έχει δική του άποψη», αδιαφορώντας για το σύνολο μέσα στο οποίο ανήκει. 

Εκείνος όμως που είναι διατεθειμένος να κάνει αυτή την εξερεύνηση (γιατί μόνο έτσι μαθαίνεται ο Λόγος), θα πρέπει να αποδεχτεί ορισμένες αλήθειες, τις οποίες συχνά προτιμάμε να μην σκεφτόμαστε.

3. «Δύο φορές κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι»

Να μην εγκλωβιζόμαστε σε μία ψευδαίσθηση σταθερότητας. Δημιουργούμε αυτή την ψευδαίσθηση επειδή δεν βλέπουμε τις συνεχείς αλλαγές στις οποίες υπόκεινται τα πάντα γύρω μας. Αναλογιστείτε την έκπληξη όταν συναντάτε έναν παιδικό σας φίλο που τώρα είναι μεσόκοπος. 

Έχετε διανύσει και εσείς τον ίδιο χρόνο, και όμως, σαν να περιμένατε να τον δείτε όπως τον αφήσατε και αναρωτιέστε «μα πώς μεγάλωσε τόσο;» 

Και τότε σας κατακλύζει αυτή η βαθιά μελαγχολία και η απορία «πόσο πιο όμορφα ήταν παλιά», «πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός», «που είναι οι παλιές, καλές ημέρες» και άλλα τέτοια στενάχωρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως κανείς δεν μένει ίδιος, ούτε σωματικά ούτε ψυχικά ούτε διανοητικά. Ο παιδικός σας φίλος θα είναι πάντα ο ίδιος άνθρωπος, με το ίδιο όνομα, αλλά κάθε στιγμή που περνάει διαμορφώνεται σε έναν διαφορετικό άνθρωπο. Και φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και σε εμένα και σε εσάς. 

Αυτή η συνεχής τροποποίηση των ανθρώπων, των συνθηκών και του φυσικού κόσμου γύρω μας, είναι στον μεγαλύτερο βαθμό ανεξάρτητη από εμάς. Το να απαιτούμε τον πλήρη έλεγχο στα πάντα ή να μας τρομοκρατεί κάθε αλλαγή που διαπιστώνουμε, είναι πηγές περιττού άγχους.

4. «Η δικαιοσύνη είναι διαμάχη και τα πάντα διαμορφώνονται με την διαμάχη και την ανάγκη»

Η διαμάχη αυτή συμβαίνει ανάμεσα σε αντίθετα στοιχεία, είναι αυτή που προκαλεί την αέναη αλλαγή στον κόσμο και μέσω αυτής συντηρείται η ισορροπία. Η φαινομενική γαλήνη κρύβει στο βάθος έναν πόλεμο που δεν σταματά ποτέ και στον οποίο καμία από τις αντίθετες δυνάμεις δεν επικρατεί τελικά. 

Γιατί, αν συνέβαινε να επικρατήσει η μία από τις δύο, ο κόσμος θα κατέρρεε. Έτσι λειτουργεί και η ανθρώπινη κοινωνία, και αν ο Ηράκλειτος έχει δίκιο, τότε ένας κόσμος χωρίς συγκρούσεις και ταραχές, σε κατάσταση απόλυτης γαλήνης δεν είναι εφικτός. Αν έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε μία τέτοια εξέλιξη, ο χρόνος θα μας διαψεύσει.

Φυσικά, κάπου στο βάθος του μυαλού μας το γνωρίζουμε, αλλά έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε πως υπάρχει τρόπος να γλυτώσουμε από τις ενοχλητικές εντάσεις σε διάφορους τομείς. Καιρός να επικεντρωθούμε στο πώς θα τις διαχειριζόμαστε αντί απλώς να παρακαλάμε να εξαφανιστούν. Ο Ηράκλειτος δεν πίστευε πως κάποια θετική ενέργεια ή κάποια θεότητα θα έρθει να μας σώσει από τα δύσκολα.

«Θεός για τον άνθρωπο είναι το ήθος του», έλεγε, επειδή ήταν πεπεισμένος πως αυτή η παγκόσμια ρυθμιστική Αρχή, ο Λόγος, θα φροντίσει βέβαια να ισορροπήσει μία κατάσταση που διαταράσσει την τάξη, αλλά δεν είναι βέβαιο πως η λύση που θα δώσει θα σας αρέσει. 

Διότι, για τον θεό (όπως τον εννοεί ο Ηράκλειτος) «τα πάντα είναι καλά και όμορφα και δίκαια, οι άνθρωποι όμως εκλαμβάνουν κάποια ως άδικα και κάποια ως δίκαια»

5. «Αδυνατούν να παρατηρήσουν όσα συμβαίνουν την ώρα που είναι ξύπνιοι, όπως ακριβώς ξεχνούν τα όνειρα που βλέπουν όταν κοιμούνται»

Σε άλλο απόσπασμα ο Ηράκλειτος λέει πως όταν είμαστε ξύπνιοι τελούμε όλοι κάτω από τον ίδιο νόμο, δηλαδή μοιραζόμαστε μία κατάσταση κοινή σε όλους, ενώ όταν κοιμόμαστε, ο καθένας βυθίζεται σε έναν αποκλειστικά δικό του κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να μοιραστεί μαζί μας το ίδιο όνειρο, έτσι δεν είναι; 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως, μία τόσο απόλυτη απομόνωση δεν είναι εφικτή. Επειδή, λοιπόν, θέλοντας και μη μοιραζόμαστε όλοι τον κοινό μας κόσμο έχουμε την ευκαιρία να συλλάβουμε και τον κοινό μας Λόγο, που είναι και ο τελικός στόχος. Πώς;

Ο Ηράκλειτος δεν προτείνει κάποια μέθοδο διαλογισμού ούτε κάποια προσευχή. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν προτείνει τίποτα. Σημειώνει μόνο πως το μόνο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να προσεγγίσουμε τον άυλο λόγο είναι οι αισθήσεις μας. 

Ό, τι ακουμπάμε, ό,τι ακούμε, μυρίζουμε, γευόμαστε, αλλά κυρίως ό,τι βλέπουμε μας δίνει πληροφορίες για το περιβάλλον μας. Και κάθε τέτοια πληροφορία περιέχει λίγη από τη γνώση που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε τον Λόγο. Αρκεί να συνειδητοποιούμε έστω και για λίγο αυτό που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας, γιατί έτσι εκπαιδεύουμε τακτικά τη λογική μας ικανότητα.

Απαθανατίστε κάθε μικρή στιγμή της ζωής σας

Σκεφτείτε πόσο χρόνο περνάμε κάθε μέρα επαναλαμβάνοντας αυτόματα κάποιες καθημερινές κινήσεις, χωρίς να συνειδητοποιούμε τι ακριβώς κάνουμε. 

Κάθε φορά που αναρωτιέστε αν κλειδώσατε την πόρτα φεύγοντας από το σπίτι, συμβαίνει επειδή την ώρα που κλειδώνατε δεν συμμετείχατε στην ενέργεια αυτή συνειδητά. Κοιτούσατε, αλλά δεν βλέπατε το χέρι να κλειδώνει την πόρτα.

Αυτός ο αυτοματισμός δεν μας επιτρέπει να μελετήσουμε κάθε νέα πληροφορία που εμφανίζεται. Κλεινόμαστε σε έναν κόσμο εσωτερικό, μοναχικό, σαν αυτόν που ζούμε την ώρα που κοιμόμαστε. 

Αν δοκιμάσετε να κάνετε συνήθειά σας να σταματάτε πότε-πότε, για λίγα έστω δευτερόλεπτα, να παρατηρήσετε τον εαυτό σας, τα σπίτια και τα δέντρα στη διαδρομή που κάνετε κάθε μέρα, τις λεπτομέρειες στο δωμάτιο που εργάζεστε, τους άλλους ανθρώπους γύρω σας, θα παρατηρήσετε ένα σωρό πράγματα που σας είχαν διαφύγει.

Λίγα μόνο δευτερόλεπτα, δύο-τρεις φορές την ημέρα αν επιδιώξετε να το κάνετε αυτό, σιγά-σιγά θα σας γίνει συνήθεια. Αυτός είναι ένας τρόπος να συνεργαζόμαστε συνειδητά με τις αισθήσεις μας, ώστε να συμβαδίζουμε με όσα γίνονται, όσα αλλάζουν γύρω μας και να μαθαίνουμε από αυτά. 

Όπως το σώμα μας εκπαιδεύεται να κινείται σεβόμενο τους φυσικούς νόμους, έτσι και το μυαλό μας, μέσω των αισθήσεων εκπαιδεύεται να λειτουργεί συντονισμένο με τον Λόγο.

6. «Αυτόν τον κόσμο, που για όλους είναι ο ίδιος, δεν τον έπλασε κανένας από τους θεούς ή από τους ανθρώπους, αλλά ήταν είναι και θα είναι πάντα αείζωον πυρ, που ανάβει και σβήνει με μέτρο»

Τι είναι τελικά αυτός ο Λόγος; Είναι ο νόμος που διέπει τον κόσμο. Δεν είναι ένας θεός – πρόσωπο, δεν δημιουργεί τίποτα, δεν επεμβαίνει για λογαριασμό μας. 

Ρυθμίζει, αλλά δεν καθορίζει. Είναι όπως ο διευθυντής μίας ορχήστρας, ο οποίος ούτε έχει γράψει τη μουσική ούτε παίζει ο ίδιος κάποιο όργανο. Φροντίζει μόνο για την αρμονική απόδοση του κομματιού.

Εσείς κι εγώ είμαστε μέλη της ορχήστρας, παίζουμε το όργανο που εμείς επιλέγουμε, μελετάμε το κομμάτι, αλλά, αν θέλουμε η μουσική που παράγουμε να δένει αρμονικά με τη μουσική των άλλων, πρέπει να αναγνωρίζουμε τη σημασία των κινήσεων του μαέστρου. 

Εκτός ορχήστρας μπορούμε να παίζουμε τη δική μας μουσική όπως μας αρέσει, αλλά με ένα μόνο όργανο ποτέ δεν θα πετύχουμε το πλήρες αποτέλεσμα μίας ορχήστρας.

Αν η ζωή μας βαλτώσει στην πλήξη της καθημερινότητας ή γίνεται κάθε μέρα πιο ενδιαφέρουσα και ικανοποιητική, εξαρτάται από εμάς. Οι νόμοι του κόσμου δεν αλλάζουν. Εμείς πρέπει να εναρμονιστούμε μαζί τους.

Ηράκλειτος
Ο Ηράκλειτος έζησε 60 χρόνια, όλα στην πατρίδα του την Έφεσο, πόλη στα παράλια της Μ. Ασίας, στην οποία τότε κατοικούσαν Έλληνες. Στα τέλη του 6ου αιώνα, η πόλη ήταν υπό περσική κατοχή, αλλά, διατηρούσε μία σχετική αυτονομία. Αν και αριστοκρατικής καταγωγής (ήταν απόγονος του ιδρυτή της Εφέσου) δεν επεδίωξε την πλούσια και ένδοξη ζωή που του εξασφάλιζε η καταγωγή του, αλλά προτίμησε την απομόνωση και τον στοχασμό.

Έμεινε στην ιστορία ως ο σκοτεινός φιλόσοφος, που εσκεμμένα διατύπωνε τη σκέψη του με ασάφεια, ώστε να μπορούν να τον κατανοήσουν μόνο οι λίγοι, οι εκλεκτοί. Ίσως όμως το έκανε γιατί γνώριζε πως μαθαίνει μόνο όποιος θέλει να μάθει, και πως μαθαίνει κάποιος καλύτερα εκείνα που ανακαλύπτει μόνος του. Ως σοφός δάσκαλος, εκείνος μας έδειξε πού πρέπει να σκάψουμε για να βρούμε τον θησαυρό που πρώτος εκείνος ανακάλυψε.

ΕΡΡΩΣΘΕ , ΝΑ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ .....




George Basilatos
AΛΧΗΜΕΙΑ ΓΝΏΣΕΩΝ

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Ζωή θα πει, τα αλλάζω όλα μέχρι να τα κάνω όπως θέλω…!!!!

Πόσα βιβλία διαβάζουμε, πόσα άρθρα, πόσες φιλοσοφίες ενστερνιζόμαστε κατά καιρούς, πόσους μέντορες αναζητούμε. Κι όλα αυτά με θέμα τη ζωή.

Ζωή. Μια λέξη με χίλιες σημασίες. Κι αν σε ρωτήσω τι σημαίνει ζωή, τι θα μου πεις; Μπορείς να απαντήσεις; Είναι άραγε η διαδικασία ωρίμανσης του σώματος; Είναι μήπως αυτός ο χρόνος μεταξύ της γέννησης και του θανάτου; Είναι μια μόνο στιγμή; Είναι ο αριθμός των χτύπων της καρδιάς σου;

Όσο κι αν έχω ψάξει για τη σημασία αυτής της λέξης, καμία ερμηνεία δε με ικανοποιεί. 

Ούτε κι εσένα. Κι αν δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα, σε προκαλώ να το κάνεις. Ψάξε σε βιβλία, σε σελίδες, σε άρθρα, σε λόγια σοφών. Ποτέ δε θα βρεις κάτι συγκεκριμένο, μια ιδανική περιγραφή γι’ αυτή την τόσο μικρή λέξη, με τα τρία γράμματα, που τόσα άλλα γράμματα κρύβει μέσα της.

Ψάχνοντας για τη σημασία της λέξης «ζωή», καταλήγω ξανά και ξανά στην αναζήτηση για την έννοια της ζωής, τη σημασία της ζωής. 

Αυτής εδώ, αυτού του κόσμου, του τώρα, σε αυτό το σύμπαν και αυτή τη διάσταση, με αυτό τον Θεό. Κι αυτή η σημασία της ζωής που αιώνες τώρα οι άνθρωποι αναζητούν, το περιζήτητο νόημα της ζωής, θα μείνει ανεξήγητο. 

Στο λέω αλλά νομίζω πως το ξέρεις ήδη. Κανείς δε θα μπορέσει να βγει να πει στον κόσμο μια τυχαία μέρα του χρόνου, ποιο είναι αυτό το περιβόητο νόημα της ζωής. Κανείς. Ούτε επιστήμονας, ούτε φιλόσοφος, ούτε εσύ, ούτε κι εγώ.

Και ξέρεις γιατί; Γιατί το νόημα της ζωής δεν είναι καθολικό, δεν αποτελεί μια κοινή μέθοδο που πρέπει να ακολουθηθεί, δεν είναι μια συνταγή πολλαπλώς ειπωμένη κατά τη διάρκεια των αιώνων. Το νόημα της ζωής και συνεπώς η σημασία της, είναι κάτι μοναδικό για τον καθένα… 

Γι’ αυτό και δε θα υπάρξει ποτέ ένας καθολικός ορισμός. Γιατί είσαι εσύ με τη ζωή σου, είμαι κι εγώ με τη δική μου. Μοναδικές κι ανεπανάληπτες ζωές, δώρο από το Θεό και τη φύση, πολυτιμότερο πετράδι από όλα τα πιο φανταχτερά όλου του κόσμου.

Μέσα σε αυτή την κοινωνία που επιβιώνεις, ξέχασες ότι κρατάς στα χέρια σου το πιο ακριβό κόσμημα, το πιο πολύτιμο αγαθό. 

Ξέχασες ότι κρατάς μια ζωή στην αγκαλιά σου, ότι την κουβαλάς στους ώμους σου, ότι είναι τυλιγμένη στο λαιμό σου. Την έχεις τόσο δεδομένη που δεν τη βλέπεις καν. Ξεχνάς τα όνειρα, ξεχνάς να αναπνέεις. 

Κάθε μέρα η ίδια διαδρομή, κάθε μέρα οι ίδιοι άνθρωποι, κάθε μέρα η ίδια θλίψη, κάθε μέρα τα ίδια, κάθε μέρα. 

Μα ξεχνάς πως το σήμερα δε θα ξανάρθει, γίνεται χθες, κι έρχεται το αύριο και γίνεται κι αυτό σήμερα και θα περάσει κι αυτό στη θέση του χθες, αυτού του χθες που δε σε νοιάζει, που αποτελεί τον κάδο απορριμμάτων σου. Κι αυτό γιατί πάλι το σήμερα το ξέχασες, το άφησες στην άκρη, το πήρες δεδομένο και δεν το βλέπεις πια.

Μα αν κάτσεις κι αναλογιστείς πόσα σήμερα πέρασαν και δε σε άγγιξαν, δεν έμαθες κάτι καινούριο, σήμερα δε γέλασες, δεν έκανες κάτι να σε ευχαριστεί πραγματικά, δεν ονειρεύτηκες… Ίσως λίγο να τρομάξεις. Και σκέψου τώρα πως ο χρόνος που πέρασε, δε σου χαρίστηκε και γι’ αυτό δε γυρνάει πίσω.

Αντί να σηκωθείς από τη ρουτίνα σου και να ρίξεις μια γροθιά στο μαχαίρι χωρίς να φοβάσαι τον πόνο, με σύμμαχο την ελπίδα και τη βεβαιότητα της επούλωσης, κάθεσαι στον καναπέ σου και απολαμβάνεις μια «σιγουριά». 

Για ποια σιγουριά μου μιλάς; Όλα εικονικά είναι. Ποτέ και πουθενά δεν υπάρχει αληθινή σιγουριά.

Κάθεσαι στη λιμνούλα σου και ρεμβάζεις, νομίζοντας πως τίποτα δε θα την ταράξει, κανένα κύμα και κανένας καρχαρίας. Μα δεν υπολογίζεις πως σιγά σιγά η ακίνητη λίμνη σου, αρχίζει να βαλτώνει. Στον πάτο της γεννιέται ο βάλτος, ένας κρυφός, θλιβερός βάλτος. 

Στην επιφάνεια αργεί να φτάσει, για να τον δεις, μα ακόμα κι έτσι εσύ ξέρεις. Ξέρεις πως κάτι δεν είναι όπως πριν, κάτι σκοτεινιάζει τα νερά της λίμνης σου. Και αντί να κάνεις κάτι γι’ αυτό, στέκεσαι απλός παρατηρητής της αλλοίωσής της.

Αφού δεν είσαι ικανοποιημένος με τη ζωή που ζεις, γιατί δεν την αλλάζεις; 

Ξέρω πόσο φοβάσαι αλλά θα φοβηθείς ακόμα πιο πολύ όταν πια θα έχεις γεράσει και θα κοιτάζεις τα περασμένα χρόνια. Εκείνα τα χρόνια που θα μπορούσες να αγαπήσεις τη λίμνη σου και αντ’ αυτού την άφησες να γίνει βάλτος. Μην αφήσεις το χρόνο κι άλλο να περάσει. Ψάξε και βρες τρόπους να αλλάξεις οτιδήποτε δε σ’ αρέσει. 

Κι αν αποτύχεις, σήκω ξανά και προσπάθησε. Άλλαξε τα όλα μέχρι να σου αρέσουν! Μη φοβάσαι τίποτα! Μη φοβάσαι να ζήσεις! Πως δέχεσαι να φτάσεις στο θάνατο χωρίς να έχεις πραγματοποιήσει τις επιθυμίες σου, χωρίς να έχεις ζήσει μια ζωή ονειρεμένη. 

Για σένα ονειρεμένη! Όπως εσύ την ονειρευόσουν από μικρό παιδί.

Μη σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι, μη φοβάσαι να εκθέσεις τον εαυτό σου στον κόσμο και να διεκδικήσεις τα όνειρά σου, τις αγάπες σου. Μην αφήσεις να τελειώσει η ζωή σου χωρίς να έχεις βρει το δικό σου νόημα.

Εγώ έχω ένα όνειρο. Όταν έρθει η ώρα που ο θάνατος θα χτυπήσει την πόρτα μου κι θα παίρνω τις τελευταίες μου ανάσες, να μπορέσω να πω ότι ΕΖΗΣΑ.




Μάρω Γκούτσια

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Μην παρακαλάς κανέναν για να σου δώσει προσοχή και ειδικά για να πάρεις λίγη αγάπη…!!!!

Μην ζητιανεύεις για λίγη αγάπη από ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο για σένα, από ανθρώπους που σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Μην το κάνεις ποτέ. Τα άτομα που σε κάνουν να αισθάνεσαι αόρατη και ασήμαντη με την αδιαφορία τους δεν σου αξίζουν. Αξίζεις κάποιον που, με το ενδιαφέρον του, σε κάνει να νιώθεις σημαντική και χαρισματική.

Η αγάπη πρέπει να εκδηλώνεται, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να παρακαλάμε γι’ αυτή. 

Αξίζεις κάποιον που λέει λίγα, αλλά κάνει πολλά για σένα. Το πρόσωπο που σε αναζητά μόνο όταν χρειάζεται κάτι από σένα είναι ανεπιθύμητο. Ψάξε για ένα πρόσωπο που θα σταθεί στο πλευρό σου κάθε φορά που το έχεις ανάγκη και όχι μόνο όταν το βολεύει. 

Αξίζεις κάποιον που θα σε αποδεχτεί όπως είσαι και θα σε κάνει να νιώθεις πως είσαι πολύτιμη στη ζωή του, χωρίς να περιμένει από σένα τίποτα σε αντάλλαγμα.

Τα πράγματα είναι απλά, το πρόσωπο που σου αξίζει είναι αυτό που θα σε επιλέξει ελεύθερα, θα έρθει κοντά σου, θα σε εκτιμήσει και θα αφιερώνει το χρόνο και τις σκέψεις του για σένα.

Δεν είναι ότι δεν έχει χρόνο, είναι ότι δεν ενδιαφέρεται

Μην ακούτε κάποιον που λέει πως δεν έχει χρόνο για σας, αυτό που ισχύει είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για σας. Γιατί αν κάποιος θέλει πραγματικά να σας συναντήσει και αν αποτελείτε προτεραιότητα γι’ αυτόν, τότε η νύχτα γίνεται μέρα, η Τρίτη αλλάζει σε Σάββατο και η στιγμή μετατρέπεται στη μεγαλύτερη ευκαιρία.

Λένε επίσης ότι αυτός που περιμένει και ελπίζει πάρα πολύ, είναι στην ουσία απογοητευμένος και υποφέρει. 

Γι ‘αυτό πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προσδοκίες μας, να αλλάξουμε τη νοοτροπία στο μυαλό μας και να μην περιμένουμε τίποτα από κανέναν, αλλά να απαιτούμε τα πάντα από τον εαυτό μας. 

Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι ελπίδες και οι προσδοκίες είναι συχνά (αν όχι πάντα), οι πρώτες ρωγμές της συναισθηματικής μας κατάρρευσης, κι έτσι το άσχημο φέρσιμο των άλλων απέναντί μας λαμβάνεται ως αδιαφορία.

Όταν αξιολογούμε τις πράξεις και τα λόγια των άλλων ως υποκριτικά, βιώνουμε μέσα μας πόνο. 

Ο έντονα συναισθηματικός πόνος επιδρά στον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που επιδρά και ο σωματικός πόνος. 

Έτσι, πρέπει να δίνουμε προσοχή και στην ψυχολογική δυσφορία. Φανταστείτε να αγνοούσαμε έναν έντονο πόνος στο στομάχι ή ένα παρατεταμένο πονοκέφαλο, γιατί να αγνοούμε την ψυχολογική φόρτιση;

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον χρόνο να επουλώσει τις πληγές. Πρέπει να εργαστούμε για να θεραπεύσουμε την ψυχολογία μας και να φτιάξουμε ένα πλάνο αντίστοιχο της αγωγής που παίρνουμε όταν έχουμε κάποια σωματική ασθένεια.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι στην κοινωνία υπάρχει η εσφαλμένη πεποίθηση ότι η ψυχολογική καταπόνηση είναι σημάδι αδυναμίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε την εντύπωση ότι ο χρόνος θα επουλώσει τις πληγές χωρίς να εφαρμόσουμε πάνω τους κάτι σαν αντισηπτικό ή να τις καλύψουμε με επιδέσμους για την πρόληψη της αιμορραγίας. Εδώ η παρομοίωση είναι αλληγορική.

Δώσε αξία στον εαυτό σου και αγάπησέ τον πραγματικά

Αφιερώστε χρόνο στους ανθρώπους που το αξίζουν και που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Μην ικετεύετε κανένα για προσοχή, φιλία και αγάπη. Κάποιος που πραγματικά σας αγαπάει θα το δείξει.

Πιο πρακτικά, εάν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση συναισθηματικής κακοποίησης από κάποιον, να θυμάστε:

· Μην τηλεφωνείτε στο πρόσωπο που δεν σας καλεί από μόνο του ή δεν απαντά στις κλήσεις σας.

· Μην αναζητάτε κάποιον που δεν του λείπετε.

· Μην νοιώθετε πως σας λείπει ένα πρόσωπο που δεν κάνει τον κόπο να σας αναζητήσει. Μην του στέλνετε μηνύματα.

· Μην εκθέτετε τον εαυτό σας στην τιμωρία της αδιαφορίας του άλλου μέσα από τα αναπάντητα μηνύματα που στέλνετε και στις μακρόσυρτες σιωπές του.

· Μην περιμένετε για κάποιον που δεν περιμένει αυτός τίποτα από σας, σεβαστείτε τον εαυτό σας και σταματήστε να γίνεστε επαίτες και ζητιάνοι για λίγη αγάπη. 

Διότι, όπως είπαμε, η αγάπη πρέπει να εκδηλώνεται και να βιώνεται, αλλά ποτέ δεν ζητείται. Κρατήστε την αγάπη σας και μοιράστε την με αυτούς που αγαπάτε και σας καταλαβαίνουν χωρίς να σας επικρίνουν.

Και πάνω απ’ όλα, μην παραβλέπετε την αξία που έχει το χαμόγελό σας όταν κοιτάγεστε στον καθρέφτη, αγαπήστε τον εαυτό σας επειδή το αξίζει γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που κάποιος που δεν σας αξίζει σας κάνει να νομίζετε πως είστε. 

Αγαπήστε πραγματικά τον εαυτό σας και συνειδητοποιήστε πως το γεγονός ότι κάποιος σας παραμελεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε απαθείς και να το δεχτείτε Δεν σημαίνει πως δεν θα κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να περιβάλλετε τον εαυτό σας καθημερινά με τους ανθρώπους που θέλετε στη ζωή σας.




Image: Rahaf Dk Albab Art

Το να ακούτε ανθρώπους που παραπονιούνται όλη την ώρα σας κοστίζει σε ενέργεια…!!!!

Μήπως έχετε στη ζωή σας ανθρώπους που παραπονιούνται;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει γίνει τόσο απαιτητικός ώστε όλοι, κάποια στιγμή, αναπόφευκτα θα παραπονεθούν για πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Αυτή είναι μια φυσική ανταπόκριση που σας επιτρέπει να απελευθερώσετε την ένταση κατά τη διάρκεια σύνθετων ή οδυνηρών καταστάσεων. Ωστόσο, μερικές φορές – και χωρίς να το αναγνωρίζετε – κλέβει την ενέργειά σας.

Δεν είναι κακό να αισθάνεσαι συμπόνια για τους φίλους σας όταν περνούν δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, η ακρόαση ανθρώπων που παραπονιούνται σχεδόν για τα πάντα μπορεί να είναι πιο επιβλαβής από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει τόσο τοξική και να σας χειραγωγήσει έτσι, που να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι είστε αδιάφοροι ή εγωιστές μόνο και μόνο επειδή δεν θέλετε πλέον να είστε εκεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε κάποιον που παραπονιέται ανελλιπώς και να κατανοήσετε τα αποτελέσματα της αρνητικότητάς του στη ζωή σας.

Το προφίλ αυτού που παραπονιέται συνεχώς
Αυτό το άτομο ζει με άρνηση για τη ζωή που κάνει. Αυτός ή αυτή προσπαθεί πάντα να γίνει θύμα κάνοντας παράπονα για το τι έχει ή δεν έχει. Πάνω απ ‘όλα, ποτέ δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν τα πράγματα που τους βασανίζουν περισσότερο απ’όλα.

Μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό στην αρχή. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποιείτε ότι αντί να είναι το αποτέλεσμα μιας δύσκολης κατάστασης που περνάει, τα παράπονά τους προκύπτουν από μια συνήθεια που είναι ήδη μέρος του τρόπου ζωής τους.

Διαφορετικά, είναι μια συνειδητή ή ασυνείδητη μορφή χειραγώγησης. Κατά τη διάρκεια αυτής, το άτομο που παραπονιέται προσπαθεί να δημιουργήσει ενοχή, συμπόνια ή αλληλεγγύη για να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για τη ζωή του.

Ξαφνικά, νιώθετε ότι είναι καθήκον σας να τους βοηθήσετε τους να λύσουν τα προβλήματά τους ή τουλάχιστον να είστε εκεί για να σκουπίσετε τα δάκρυα τους ανά πάσα στιγμή.

Οι συνέπειες του να είστε γύρω από ανθρώπους που παραπονιούνται συνεχώς
Οι άνθρωποι που παραπονιούνται όλη την ώρα είναι τόσο αρνητικοί που ίσως ξαφνικά αρχίσετε να αισθάνεστε σαν να είστε επιβαρυμένοι με πολύ περισσότερα από όσα θα έπρεπε να είστε.

Ακόμη και αν έχετε τη δυνατότητα να συμβουλεύετε ή να βοηθήσετε αυτόν τον τύπο ανθρώπου, η έκθεσή σας σε αυτό που κάνει αρκεί για να χάσετε ένα σημαντικό μέρος της ενέργειάς σας.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για σας να το δείτε, αυτό αναγκάζει τον εγκέφαλό σας να υποβληθεί σε αλλαγές λόγω των συναισθημάτων που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της κατάστασης κάποιου άλλου.

Συναισθήματα όπως η απογοήτευση, η ενοχή και η θλίψη μεταβάλλουν τις διαδικασίες του εγκεφάλου που απελευθερώνουν ορμόνες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να πάσχετε από:

-Συναισθηματικές ανισορροπίες

-Δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων

-Μειωμένη συγκέντρωση

-Αρνητικές σκέψεις

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε έναν τέτοιο τύπο ανθρώπου;
Δεν είναι όλα στη ζωή όπως τα είχατε σχεδιάσει να είναι. Εξάλλου, πρέπει συχνά να αντιμετωπίζετε προκλήσεις που δεν θέλετε ή ακόμα και δεν περιμένατε.

Ωστόσο, είναι άχρηστο να κλειδώνετε τον εαυτό σας με απογοήτευση και πικρία. Εξάλλου, αυτές είναι οι στάσεις ζωής που σας εμποδίζουν να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες και να συνεχίζετε.

Η ενέργεια που δαπανάτε για να παραπονιέστε είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε τις καταστάσεις που μοιάζουν με εμπόδια.

Για το λόγο αυτό, εκτός από το να αποφύγετε να γίνετε κάποιος που παραπονιέται χωρίς σταματημό, είναι σημαντικό να καταλάβετε επίσης ότι δεν χρειάζεται να κάθεστε εκεί και να ακούτε όσους είναι ήδη έτσι.

Δεν μπορείτε να προσποιείστε ότι είστε σε θέση να λύσετε τα προβλήματα άλλων ανθρώπων όταν χρειάζεστε αυτή την ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τη δική σας ζωή.

Επομένως τι μπορείτε να κάνετε;

1. Πάρτε κάποια απόσταση
Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτούς τους ανθρώπους επειδή θα προσπαθήσουν μόνο να σας χειραγωγήσουν.

Όσο λιγότερο τους δίνετε προσοχή, τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβετε ότι δεν χρειάζεται να επενδύετε την ενέργειά σας για να ακούτε τις αρνητικές τους σκέψεις.

2. Βοηθήστε τους να κατανοήσουν ότι τα προβλήματά τους είναι δικά τους
Ακόμα κι αν αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε τα παράπονά τους, αφήστε το πρόσωπο να γνωρίζει ότι έχει αυτά τα προβλήματα λόγω του τρόπου σκέψης του.

Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι η κατάσταση αυτή δεν αρχίζει να σας επηρεάζει και να τους συμβουλεύσετε να λάβουν τα μέτρα τους για να το επιλύσουν με δικά τους μέσα.

3. Μην δείχνετε αδυναμία
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δείξει την ικανότητά τους να χειραγωγούν τους άλλους με τις αρνητικές τους αντιλήψεις. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να είστε σε επιφυλακή προκειμένου να τους δείξετε ότι δεν είστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσετε με οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.

Αν και η ενσυναίσθηση είναι μερικές φορές αναπόφευκτη, προσπαθήστε να ελέγχετε την κατάσταση, ώστε να μην αισθανθείτε την ανάγκη να βοηθήσετε όταν το πρόβλημα δεν σας αφορά.

4. Βάλτε όρια
Τέλος, θυμηθείτε ότι έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από κάποιον να μην μοιράζεται μαζί σας τις τραγωδίες και τα παράπονά του. Εάν είστε κουρασμένοι να ακούτε όλες τις αρνητικές σκέψεις του κάθε μέρα, πείτε του ότι δεν ενδιαφέρεστε και προτιμάτε να μην είστε για αυτούς ο ώμος πάνω στον οποίο θα κλάψουν.

Έχετε έναν φίλο ή συγγενή που παραπονιέται όλη την ώρα; Ήρθε η ώρα να λάβετε δράση! Αποφύγετε να ακολουθήσετε το κάλεσμά τους. Διαφορετικά, σε κάποιο σημείο θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι όλη αυτή η αρνητικότητά τους επηρεάζει τη δική σας ζωή.




Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

10 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν νιώθεις μόνη…!!!!

Δεν είσαι μόνη στη μοναξιά σου
Ακόμα κι όταν νιώθεις έτσι, σκέψου ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι γύρω σου. Πάντα υπάρχει κάποιος στο περιβάλλον σου που μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του. Κι ας μην είναι τόσο κοντά σου και διαθέσιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή. Υπάρχει όμως.

Μερικές φορές θέλεις να είσαι μόνη σου
Η μοναξιά και η μοναχικότητα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μερικές φορές θέλεις να είσαι μόνη σου, να είσαι απλά ο εαυτός σου, να δεις βαθιά μέσα σου, να σκεφτείς, να νιώσεις. Τότε επιθυμείς τη μοναχικότητα.

Πρέπει να έχεις χαθεί πρώτα για να ψάξεις
Όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις χαθεί, θα μπεις στη διαδικασία να ψάξεις. Θα αναζητήσεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Και θα κάνεις ίσως και τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, που χρειάζεσαι. Μπορεί να φοβάσαι, αλλά δεν είναι καλύτερο από το να μετανιώνεις;

Μερικές φορές είναι καλό να αποδέχεσαι τα πράγματα όπως ακριβώς είναι
Ακόμα κι αν δεν έχεις αυτό που θες, κάθε βήμα σου, σου προσφέρει μια γνώση. Και σε οδηγεί στο επόμενο. Το πιο σημαντικό είναι να μην πολεμάς τον εαυτό σου, και να απαλλαγείς από εσφαλμένες προσδοκίες. Για λάθος πράγματα ή που τις έχεις υιοθετήσει από τρίτους. Αποδοχή του πραγματικού σου εαυτού και των επιθυμιών του, θα σε οδηγήσει πιο κοντά στην ευτυχία.

Για κάθε κατάσταση διάλεξε ποια θα είναι η στάση σου
Γίνε αποφασιστική, γίνε θετική. Το μεγαλύτερο μέρος της δυστυχίας σου ή της μιζέριας σου δεν καθορίζεται τόσο από τις καταστάσεις όσο από τη στάση σου απέναντι σε αυτές. Χαρούμενο δεν είναι ένα άτομο που όλα του πηγαίνουν πάντα καλά αλλά ένα άτομο που έχει απέναντι σε όλες τις καταστάσεις μια καλή αντιμετώπιση.

Μόνος δεν σημαίνει πάντα μοναχικός και μοναχικός δεν σημαίνει πάντα μόνος
Μπορείς να είσαι μόνος και μέσα σε ένα πλήθος. Σωστά; Και αυτό είναι χειρότερο δεν είναι; Για αυτό επίλεξε με προσοχή τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Εξάλλου όπως έλεγε και ο Άγγλος στοχαστής Thomas Fuller, καλύτερα μόνος παρά με κακή παρέα.

Οι άνθρωποι που αγαπάς δεν χρειάζεται να στηρίζουν πάντα τις επιλογές σου
Οι φίλοι και η οικογένεια σου δεν θα στηρίζουν πάντα τους στόχους σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ δεν πρέπει να τους επιδιώξεις. Ακολούθησε το ένστικτό σου. Σπάνια θα σε διαψεύσει. Και ακόμα κι αν στην πορεία κάτι δε βγει όπως το περίμενες, τουλάχιστον δεν θα έχεις μείνει με το απωθημένο. Μην ανησυχείς για το τι λένε οι άλλοι, ζήσε τη δική σου αλήθεια.

Δεν είσαι αυτή που ήσουνα και αυτό είναι οκ!
Έχεις περάσει πολλά για να είσαι αυτή που είσαι σήμερα. Έχεις αλλάξει, έχεις μάθει. Αν λοιπόν κάποιος σου πει ότι άλλαξες, πες του απλά: “και βέβαια, αυτό δεν είναι το νόημα της ζωής; Να αλλάζουμε, να εξελισσόμαστε”.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές ξεκινούν από τις μικρές
Βάλε τα δυνατά σου. Και να θυμάσαι ότι για να έρθει η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσεις από σήμερα, από τα μικρά, τα καθημερινά. Αυτά θα χτίσουν τις νέες σου συνήθειες, και θα αθροίζονται και θα σε δυναμώνουν.

Στο τέλος, όλα άξιζαν..πραγματικά!
Ναι κι όμως. Κάθε βήμα, κάθε χαμόγελο, κάθε θλίψη, κάθε προσπάθεια. Όλα έχουν τη δική τους θέση και αξία στο χάρτη της ζωής σου. Αγάπα τα, είναι δικά σου. Είναι εσύ!