Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Ηλικιωμένος έχει αποτρέψει 160 αυτοκτονίες κάνοντας την πιο απλή ερώτηση...!!!!

Παρά την μαγευτική φυσική ομορφιά του, το «Χάσμα» στη Νέα Νότια Ουαλία, της Αυστραλίας, είναι δυστυχώς περισσότερο γνωστό, ως το σημείο στο όποιο επιλέγουν αρκετοί απελπισμένοι άνθρωποι να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Ευτυχώς όμως για πέντε δεκαετίες, ακριβώς απέναντι ζούσε ο Ντόν Ρίτσι, ένας άντρας που με την έγκαιρη παρέμβαση του κατόρθωσε να αποτρέψει πάνω από 160 αυτοκτονίες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τον αποκαλούν «Άγγελο της Αυστραλίας».

Ο Ρίτσι ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε για αυτό που έκανε αλλά ούτε και κάλεσε ποτέ τη αστυνομία για να τον βοηθήσει. Κάθε πρωί στέκονταν με τις ώρες στο μπαλκόνι του και παρατηρούσε τον βράχο. Μόλις αντιλαμβάνονταν κάποιον που συμπεριφέρονταν «ύποπτα», έβγαινε από το σπίτι του και τον πλησίαζε. Πως έπειθε τους απελπισμένους ανθρώπους να μην αυτοκτονήσουν; 

Με μια πολύ απλή ερώτηση: «Μπορώ να κάνω κάτι να σας βοηθήσω; Θέλετε να έρθετε σπίτι μου να πιούμε ένα φλιτζάνι τσάι;» τους έλεγε με ήρεμη φωνή, πάντα χαμογελαστός. Και το κάλεσμα του πάντα έβρισκε ανταπόκριση.

«Δεν μπορείς απλά να κάθεσαι και να τους παρακολουθείς», είχε δηλώσει ο Ντόν στις εφημερίδες. «Πρέπει να προσπαθήσεις να τους σώσεις. Είναι πολύ απλό». Δεν ήταν λίγοι οι παραλίγο αυτόχειρες που δέθηκαν μαζί του. Υπήρχαν αρκετοί που χρόνια μετά, επέστρεφαν και του χτυπούσαν την πόρτα για να «πιουν μαζί ένα τσάι και να τον ευχαριστήσουν ξανά».

Κάποια μέρα ένας άντρας του έστειλε μια ζωγραφιά. Ήταν ένας άγγελος με ακτίνες γύρω του σαν αυτές του ήλιου. Από κάτω έγραφε: «Είσαι ένας άγγελος που περπατά ανάμεσα μας».

«Η φιλοδοξία μου ήταν πάντα να τους τραβήξω μακριά από την άκρη του βράχου, να κερδίσω λίγο χρόνο για να τους μιλήσω. Να τους δώσω την ευκαιρία να το ξανασκεφτούν και να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά το επόμενο πρωινό», είπε κάποτε ο Ρίτσι.

«Πως τα καταφέρνω τελικά; Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη των λέξεων και του χαμόγελου». Ο Ρίτσι ήταν ναυτικός στο Βασιλικό Αυστραλιανό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, επέστρεψε στο Σίδνεϊ και εργάστηκε στον κλάδο των ασφαλίσεων. Έλεγε χαριτολογώντας: «Ήμουν πωλητής για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και τώρα πουλάω στους ανθρώπους ζωή». Ο Ντον Ρίτσι πέθανε τον Μάιο του 2012.




10 πράγματα που άλλαξαν, όταν πέθαναν οι γονείς μου...!!!!

Η σχέση που έχουν τα παιδιά με τους γονείς τους δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη. Μας φροντίζουν όταν δεν μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και μας δίνουν κουράγιο όταν τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά. Η ανιδιοτελής αγάπη πραγματικά δεν έχει όρια. Η Lisa Schmidt, σύμβουλος γάμων, έχασε πρόσφατα τους γονείς της και έγραψε ένα πολύ δυνατό κείμενο για να δείξει πώς ένιωσε. Μιλάει για το πώς την επηρέασε στη καθημερινή της ζωή.

Η ιστορία της και η σοφία που βγάζει μας εμπνέει πραγματικά.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να σε προετοιμάσει για να χάσεις έναν γονιό. Είναι ένα από τα πιο δυνατά χτυπήματα που μπορεί να δεχτεί κανείς στην εφηβεία, γιατί βρίσκεται σε ένα σημείο που είσαι ακόμα φίλος μαζί τους και τους χρειάζεσαι πραγματικά.

Έχασα και τους δύο γονείς μου μέσα σε δύο χρόνια. Η μητέρα μου έφυγε απροσδόκητα και ο πατέρας μου αρκετά γρήγορα αφού διαγνώστηκε με καρκίνο. Η μητέρα μου ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να με καταλάβει και να με συμβουλέψει καλύτερα από όλους. Μου έμαθε τι σημαίνει ανθρωπιά, γενναιοδωρία και ενσυναίσθηση.

Ο πατέρας μου ήταν σαρκαστικός ρεαλιστής και ένας άνθρωπος που μπορούσε να συγχωρήσει τα πάντα. Ο θρήνος κάνει τον κύκλο του και έρχεται σταδιακά, αλλά και εγώ δεν ήμουν έτοιμη να το αντιμετωπίσω: 

1. Το τηλέφωνό μου είναι πάντα κοντά μου, γιατί την τελευταία φορά που έχασα μια κλήση ήταν της μητέρας μου που πέθαινε.

2. Η σκέψη του θανάτου της μητέρας μου με αρρώστησε για περίπου 6 μήνες μετά το τραγικό συμβάν. Κυριολεκτικά έκανα εμετό.

3. Οι θάνατοι τους σχεδόν διέλυσαν την οικογένειά μας. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα για να τιμήσω τις επιθυμίες τους και μερικές φορές έγινα κακή για να τα καταφέρω. Το βάρος ήταν τόσο μεγάλο, αλλά μέσα από αυτό έγινα δυνατότερη, γι’αυτό είμαι και ευγνώμον.

4. Στενοχωριέμαι που ο γιος μου δεν θα μπορέσει ποτέ να τους γνωρίσει. Θα τους λάτρευε πραγματικά.

5. Δεν θα αντάλλαζα τον χρόνο που πέρασα μαζί τους με τίποτα, αν και μερικές φορές σκέφτομαι ότι θα ήταν πιο εύκολο εάν τους είχα χάσει όταν ήμουν πολύ μικρή. Οι αναμνήσεις θα ήταν λιγότερες.

6. Μην παραπονιέστε για τους γονείς σας μπροστά μου. Είναι σημαντικό να δείχνουμε ευγνωμοσύνη και να εκτιμάμε αυτά που κάνουν οι γονείς μας.

7. Νιώθω σαν να έγινα χήρα. Είναι ένα πολύ παράξενο συναίσθημα.

8. Μόνο εάν χάσει τους γονείς του θα μπορέσει να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το εξηγήσεις.

9. Η ζωή συνεχίζεται όμως, αν και θα υπάρχουν στιγμές που θα λυγίσεις, ακόμα και χρόνια μετά.

10. Όταν θα βλέπεις ξένους με τους γονείς τους, μερικές φορές θα ζηλεύεις. Για τις στιγμές που περνάνε μαζί. Θα ζηλεύεις που η μητέρα σου θα λείπει στις σημαντικές στιγμές σου. Τίποτα δεν θα είναι το πια το ίδιο.

Τώρα, 10 χρόνια μετά, ακόμα υπάρχουν στιγμές που τους σκέφτομαι και νιώθω την ανάγκη να τους μιλήσω. Ο θάνατός τους με άλλαξε για πάντα και το πώς βλέπω τον κόσμο. Κατά κάποιο τρόπο όμως, έγινα ένας καλύτερος γονιός.

Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνουν οι αναμνήσεις που φτιάχνω στο γιο μου και πώς θα τον επηρεάσουν στο ταξίδι του. Αξίζει να μάθει πόσο πολύ τον αγαπάω και όταν φύγω, αυτά που του μαθαίνω τώρα, θα είναι η κληρονομιά μου. 




Γ.Δ

Να μάθεις να λες “μπορώ” και να το εννοείς...!!!!

Πόσες ήταν οι φορές που είπες “Τα παρατάω,δε μπορώ να το κάνω”..

Πόσες ήταν οι φορές που το μετάνιωσες;

Η πραγματική δύναμη του ανθρώπου προέρχεται από μέσα του.

Λένε πως “δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω”…
Άμα θες κάτι πραγματικά θα το κάνεις..

Μια κοπέλα από το σχολείο μου στο χωριό ήθελε πολύ να σπουδάσει παιδαγωγός, οι γονείς της όμως δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τη στείλουν Αθήνα για σπουδές…Με δυσκολία έβγαζαν τα έξοδα του σπιτιού καθώς ο πατέρας της είχε χάσει τη δουλειά του λόγω της κρίσης και η μητέρα της δούλευε μόνο δυο φορές την εβδομάδα σαν οικιακή βοηθός..

Της έλεγαν συνεχώς να παρατήσει τα όνειρα της γιατί μετά το σχολείο θα έπρεπε να δουλέψει για να μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό της. Είχαν παραδώσει τα όπλα και πίστευαν πως όλα έχουν τελειώσει για την οικογένεια τους…

Η κοπέλα όμως το ήθελε τόσο πολύ που διάβαζε μέρα νύχτα για να τα καταφέρει..χωρίς καμία βοήθεια,χωρίς φροντιστήρια…Έτσι έβγαλε 19.000 μόρια και πέρασε παιδαγωγικά στην Αθήνα.Ο πατέρας της παρόλα αυτά ήταν και πάλι αρνητικός και δεν την άφηνε να φύγει με τίποτα…

Ένα πρωί λοιπόν αγανακτισμένη από τη στάση των γονιών της σηκώθηκε και είπε στον εαυτό της : ''Δεν με νοιάζει τι λέτε εσείς, εγώ Μπορώ και θα το κάνω''...!!

Πήρε τηλέφωνο την θεία της στην Αθήνα και της ζήτησε να την φιλοξενήσει μέχρι να βρει μια δουλειά.Έμεινε εκεί για ένα μήνα.Τα πρωινά πήγαινε στη σχολή και το απόγευμα δούλευε…η θεία της θαύμαζε τόσο πολύ τη δύναμη της και της έδωσε ένα δωμάτιο να μένει σπίτι της…

Η κοπέλα τα κατάφερε! Πήρε πτυχίο και ασχολείται πλέον με αυτό που πάντα ονειρευόταν.Οι γονείς της είναι περήφανοι για αυτή…

Ο αγώνας της κόρης τους για μια καλύτερη ζωή τους άλλαξε όσα πίστευαν μέχρι τότε… Ξεκίνησαν μια δική τους μικροεπιχείρηση ρισκάρωντας όσα λίγα χρήματα είχαν στην άκρη καλλιεργώντας βιολογικά προϊόντα στον κήπο τους. Με τον καιρό όλα άλλαξαν…έφτιαξαν…χάρη στην δύναμη της κόρης τους!

Η ζωή είναι ωραία όταν κυνηγάς τα όνειρα σου και γίνεται ακόμα καλύτερη όταν τα πραγματοποιείς.

Μην επαναπαύεσαι στον καναπέ σου γκρινιάζοντας για όλα αυτά που θες να κάνεις και “δεν μπορείς”! Μην παραπονιέσαι για τη ζωή σου…

Όλα μπορείς να τα αλλάξεις, αρκεί να το θες πραγματικά! 




7 λέξεις που χρησιμοποιούν οι ευφυείς άνθρωποι και 4 που έχουν διαγράψει...!!!!

«Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φά’το» έλεγαν οι παλιοί και προφανώς ήξεραν ότι πρόκειται για μία διαχρονική αλήθεια με εφαρμογή και στην εποχή των social media, των άπειρων mails και της επικοινωνίας που μπορεί να έγινε πιο εύκολη, αλλά ταυτόχρονα και πιο δύσκολη.

Πώς πείθεις κάποιον να κάνει το «δικό σου», να εργαστεί προς τη δική σου πρόταση; Πώς αλλάζεις το κλίμα σε μία συζήτηση που δείχνει ότι θα «στραβώσει» πριν καν αρχίσει;

Σύμφωνα με την Courtney Seiter, υπεύθυνη περιεχόμενου στη Buffer.com – μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες management στα social media – όλο το παιχνίδι της επικοινωνίας περιστρέφεται γύρω από 10 μαγικές λέξεις ή κουβέντες και άλλες 7 που ό,τι δουλειά κι αν κάνεις, καλό θα είναι να αποφεύγεις.

1. «Εάν»
«Εάν θα ήθελες», «εάν θα μπορούσες» και πάει λέγοντας. Το «εάν» μας κάνει πιο συμπαθείς ακόμη και μέσα από ένα mail, λέει η Seiter, υποστηρίζοντας ότι βάζει έναν μικρό δισταγμό, σε οτιδήποτε δεν πρέπει να ξεχειλίζει από υπερβολική αυτοπεποίθηση.

2. Πληθυντικός αριθμός
Όχι της ευγένειας, αλλά της ομάδας. «Ας προσπαθήσουμε», «το κοιτάμε και το παλεύουμε», «θα τα καταφέρουμε». Ακόμη κι αν δεν… πιστεύουμε λέξη για το όποιο team spirit, ας το λέμε φωναχτά. Στο τέλος, γίνεται πιστευτό επιμένει η Seiter.

3. «Μαζί»
Είναι λέξη – κλειδί, που δουλεύει καλύτερα, όταν τη χρησιμοποιούμε σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου του Stanford τα αποτελέσματα για τα μέλη ομάδων που άκουγαν συχνά τη λέξη «μαζί» ήταν εντυπωσιακά: – εργάζονταν 48% περισσότερο – αισθάνονταν λιγότερη κούραση – είχαν ισχυρότερο συναισθηματικό δεσμό με την ομάδα. Πολιτικάντικο το τρικ; Ίσως, αλλά δουλεύει.

4. «Ευχαριστώ»
Αυτό που σας έλεγε η μαμά σας, όταν ήσασταν μικροί. Να λέτε «ευχαριστώ». Δεν είναι απλώς ότι η ευγνωμοσύνη μακραίνει τον βίο, είναι ότι τον κάνει και πιο εύκολο.

Όσοι ευχαριστούν τους άλλους – για το παραμικρό, που λέει ο λόγος – εκπέμπουν το μήνυμα ότι είναι άνθρωποι με φιλότιμο, που δεν θα αδικήσουν κανέναν.

5. «Μπράβο»
Πείτε το πειστικά, με πάθος, χαμογελαστά. Μη φοβάστε να επιβραβεύσετε κάποιον, κυρίως όταν το αξίζει. Το «μπράβο» ανοίγει πόρτες, ζεσταίνει καρδιές, κάνει τους ανθρώπους να ανοίγονται, να είναι πιο παραγωγικοί και πιο πρόθυμοι.

6. «Επειδή»
Αν πρέπει να αρνηθείτε κάτι, να απορρίψετε μία πρόταση, να τροποποιήσετε την κατεύθυνση ενός project, το «επειδή» είναι σωτήριο.

Εξηγώντας στους άλλους, το γιατί δεν θα κάνουμε αυτό που προτείνουν και εξηγώντας το ήρεμα και σταθερά, σα να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, μειώνουμε τις αντιδράσεις και καταφέρνουμε το επιθυμητό.

7. Το όνομα του / της
Όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον – φίλο, σύντροφο, συνεργάτη – το να χρησιμοποιούμε το όνομα του πολλές φορές είναι σωτήριο. Υποσυνείδητα περνάμε το μήνυμα – κατά την Seiter, πάντα – ότι τον λαμβάνουμε υπ’ όψιν, ότι δεν αδιαφορούμε για τη γνώμη του, ότι εμείς και εκείνος συνδεόμαστε σε έναν μοναδικό δεσμό.

Τα ονόματα, όπως χαρακτηριστικά λέει, δεν είναι μόνο για να μας φωνάζουν στον δρόμο…

Όσο για τις λέξεις που καλό θα είναι να αποφεύγουμε, γενικώς; «Πρέπει», «είναι ανάγκη», «δεν γίνεται», «γρήγορα», «τώρα». Όλες αυτές είναι κουβέντες που χαρακτηρίζονται από ένταση και αρνητισμό και στις οποίες σχεδόν ποτέ δεν ανταποκρίνεται κανείς.

Ακόμη κι αν όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν πιο γλυκανάλατα και όχι τόσο ηγετικά, η Seiter, υποστηρίζει ότι στο τέλος της μέρας φέρνουν αποτέλεσμα και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται από τα πιο έξυπνα και ικανά στελέχη επιχειρήσεων.




8 πράγματα που θα συμβούν όταν αρχίσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου...!!!!

Η επιτυχία ή η αποτυχία σχεδόν σε οτιδήποτε, ξεκινάει από μέσα μας. Μόλις αρχίσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου, μπορείς να δημιουργήσεις ένα “ντόμινο” θετικών αποτελεσμάτων. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση, από το να προσπαθήσεις να χάσεις βάρος έως το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, ή απλά να είσαι πιο ευτυχισμένος στη ζωή. Εδώ θα βρεις οκτώ πράγματα που θα σου συμβούν μόλις αρχίσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου:

1. Θα γίνεις λιγότερο επικριτικός
Η κριτική και η αρνητική ενέργεια αντικατοπτρίζουν τον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματα αυτού που τις ''προσφέρει'' και όχι αυτού που τις δέχεται. Οι άνθρωποι που ξοδεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου τους κρίνοντας τους άλλους, ασχολούνται πολύ λίγο με τον εαυτό τους. 

Όταν επικεντρώνεσαι στη δική σου ζωή και στις δικές σου επιλογές, σχεδόν αυτόματα σταματάς να εστιάζεις στις ζωές των άλλων. Ο δρόμος προς την αληθινή πίστη στον εαυτό σου είναι στρωμένος με τη γνώση και την αποδοχή του εαυτού σου, με τα θετικά και τα αρνητικά του. 

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, θα διαπιστώσεις ότι θα γεμίσεις κατανόηση για τους άλλους, καθώς και αυτοί μπορεί να αναζητούν ή να περπατούν το δικό τους μονοπάτι, συναντώντας πράγματα που εσύ δεν μπορείς να δεις.

2. Θα μπορείς να κάνεις περισσότερα
Η μεγαλύτερη δικαιολογία που χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι για να μην κάνουμε κάτι που χρειάζεται ή κάτι που θέλουμε, είναι ''δεν έχω το χρόνο''. Ωστόσο, κάθε ανθρώπινο ον στον πλανήτη έχει στη διάθεσή του το ίδιο χρονικό διάστημα μέσα σε μια μέρα. Ο χρόνος είναι μια σταθερά, όχι μια μεταβλητή. 

Όμως, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας εκδηλώνεται ως φόβος ή και τελειομανία. Ευτυχώς, όσο δεν αλλάζει ο χρόνος, εσύ μπορείς να ξεκινήσεις! Μπορείς να χτίσεις την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό σου, κάθε στιγμή. Αυτό απαιτεί να επενδύσεις λίγο ή πολύ χρόνο, κάτι που θα σε απελευθερώσει τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.

3. Θα κάνεις τους άλλους να πιστεύουν σε σένα
Οι άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους εμπνέουν τους άλλους ανθρώπους. Γιατί όταν πιστεύεις σε σένα μπορείς να αυξήσεις την επιρροή σου στους άλλους. Οι άλλοι, θα θέλουν να συμμετέχουν σε όποια σου προσπάθεια και να σε βοηθήσουν να πετύχεις. Αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά αν ξεκινάς την εφαρμογή μιας επιχειρηματικής ιδέας ή οποιασδήποτε ιδέας που χρειάζεται υποστήριξη.

4. Θα μπορείς να διαχειριστείς την κριτική των άλλων πιο αντικειμενικά
Είναι αλήθεια ότι σε κανέναν δεν αρέσει η αμφισβήτηση και η αρνητική κριτική. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι από οποιαδήποτε αρνητική κρίση, μπορούν να μάθουν, να κρατήσουν τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι. Το να πιστεύεις στον εαυτό σου θα σε βοηθήσει να χτίσεις μια πιο σταθερή συναισθηματική βάση και να απομακρύνεις όσα την απειλούν. 

Θα σε βοηθήσει, επίσης, να εξετάζεις ορθολογικά την κάθε πληροφορία και την πηγή της. Αν υπάρχει κάποια αλήθεια στην όποια αρνητική κριτική, θα είσαι σε θέση να τη δεις με ευγνωμοσύνη και να την μετουσιώσεις σε δράση προς όφελός σου.

5. Θα αυξήσεις τη δύναμη της επιμονής
Ο καθένας μας έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες στιγμές. Ενώ η απογοήτευση και η κατάρρευση είναι μια αντίδραση που παρατηρείται σε όλον τον κόσμο, η ικανότητα να σηκωθείς και να συνεχίσεις είναι καθαρά ατομική. Το να πιστεύεις στον εαυτό σου δεν σημαίνει πως είσαι παντοδύναμος και τέλειος. 

Σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι την ικανότητά σου να αντιλαμβάνεσαι αυτό που συμβαίνει και να συνεχίζεις. Αν μη τι άλλο, αυτός που πιστεύει στον εαυτό του, ξέρει και περιμένει ότι στη διαδρομή της ζωής θα συναντήσει εμπόδια. Ξέρει, επίσης, ότι αυτά τα εμπόδια είτε θα του μάθουν κάτι, είτε θα τον κάνουν πιο δυνατό και επίμονο, είτε θα τον οδηγήσουν σε ένα μέρος που δεν περίμενε ότι θα βρεθεί. Γι’ αυτό, πίστεψε στον εαυτό σου και συνέχισε!

6. Θα προσελκύσεις πολλά μικρά και μεγάλα ''θαύματα''
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πιστεύοντας στον εαυτό σου, παράγεται θετική ενέργεια. Περιμένοντας το καλύτερο, θα αρχίσεις να βλέπεις να συμβαίνουν πράγματα που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τις επιθυμίες και τους στόχους σου. Η ενέργεια προσελκύει ενέργεια. Αυτό δεν είναι τύχη. 

Είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα φυσικά. Είναι ότι ξέρεις πως θα κάνεις ό, τι χρειάζεται να κάνεις για να έρθει στη ζωή σου αυτό που επιθυμείς. Αν με ρωτάς, εγώ χρησιμοποιώ μια θετική δήλωση γι’ αυτό: «Καθώς κινούμαι προς την κατεύθυνση των στόχων μου, οι στόχοι μου έρχονται σε εμένα.»

7. Θα γίνεις πιο πειθαρχημένος
Η βαθιά εσωτερική πίστη στον εαυτό μας οδηγεί πάντα σε θετικές συνήθειες. Δεν θέλεις να αφήσεις τον εαυτό σου αβοήθητο να πέσει, σωστά; Αποδοχή και πίστη στον εαυτό σου, σημαίνει ενδυνάμωση. Σημαίνει υπευθυνότητα. 

Δεν μπορείς πλέον να περιμένεις από τους άλλους να κάνουν τα πράγματα να συμβούν. Εσύ αναλαμβάνεις την ευθύνη. Οι άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους, συνήθως επιλέγουν να βάλουν στόχους και να σχεδιάσουν το πλάνο και τη στρατηγική για την επίτευξή τους.

8. Η ευτυχία θα παρουσιαστεί μπροστά σου με τη μορφή απεριόριστων ευκαιριών και δυνατοτήτων
Ξεκινώντας να πιστεύεις στον εαυτό σου, μοιάζει με το να γίνεσαι καπετάνιος σε ένα πλοίο που ταξιδεύει στον ωκεανό. Στην αρχή, νιώθεις άβολα. Μόλις όμως αποκτήσεις των έλεγχο του τιμονιού, οι άνεμοι – η διστακτικότητα και ο φόβος- εξασθενούν και εσύ αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι αυτά τα νερά που αρχικά έμοιαζαν αταξίδευτα, είναι μια πρόκληση με απεριόριστες δυνατότητες. 

Κι εσύ, θα ανυπομονείς να δεις τι κρύβει το ταξίδι παρακάτω. Όσο πιο πολύ πιστεύεις στον εαυτό σου, τόσο οι δυνατότητες θα γίνονται ανεξάντλητες.

Ζήτα τη βοήθεια του coach!
Κλείσε μια δωρεάν συνεδρία coaching και μάθε πώς το life coaching μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις την κατάλληλη στρατηγική, για να πετύχεις τους στόχους σου.




Ελένη Χριστοδούλου
Η Ελένη είναι Certified Life & Relationship Coach, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (ICF) και του ICF Greece Chapter. Δραστηριοποιείται ως coach μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, workshops και σεμινάρια, ενώ αρθρογραφεί τακτικά. Στόχος της είναι να υποστηρίξει συστηματικά όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, παρέχοντάς τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Πιστεύει ότι το «κλειδί» βρίσκεται στη δύναμη των λέξεων. Γιατί “αν βρεις τον τρόπο να πεις κάτι, τότε μπορείς να το ζήσεις”. 
www.liveyourwords.gr
www.facebook.com/lifecoachEleniChristodoulou
eleni@liveyourwords.gr

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Να γιατί καθυστερεί να υλοποιηθεί η επιθυμία σου...!!!!

Υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια στη φράση «τα καλύτερα έρχονται όταν δε το περιμένεις», βέβαια σχεδόν τα πάντα, είτε καλά είτε κακά, μοιάζουν να έρχονται όταν δε τα περιμένεις αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο χρόνος της αναμονής για την υλοποίηση μιας επιθυμίας είναι σχετικός. Φυσικά, αν δεχθούμε ότι δεν υπάρχει χρόνος, τότε όλα είναι απλά μια αίσθηση, μια κατάσταση του νου. Ωστόσο στο κείμενο αυτό θα γίνουμε λιγάκι πραγματιστές και θα προσεγγίσουμε το ζήτημα απ’ την οπτική της καθημερινής ζωής όπως την έχουμε ρυθμίσει ημερολογιακά.

Κάθε άνθρωπος θέλει να βιώσει άμεσα αυτό που επιθυμεί, ειδικά όταν ταλανίζεται από δυσάρεστα φαινόμενα τα οποία θέλει να ανατρέψει. Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι ικανό να μας κάνει ανυπόμονους και να ασχολούμαστε περισσότερο με την μέτρηση του χρόνου παρά με την δράση που απαιτεί η κατάκτηση του στόχου.

Θα μοιράσουμε το άρθρο σε δυο μέρη. Στο ένα θα παραθέσουμε τους παράγοντες που προκαλούν καθυστέρηση και στο δεύτερο εκείνους που είναι ενισχυτικοί της υλοποίησης της επιθυμίας. Στο τέλος, ο χρόνος της αναμονής θα είναι ανάλογος της προσπάθειας που κάποιος θα καταβάλει και φυσικά σε ποια απ’ τις δύο πλευρές θα αφιερώσει περισσότερη απ’ την δύναμη της δημιουργικής του σκέψης.

Τι προκαλεί καθυστέρηση; Γιατί δεν λαμβάνουμε άμεσα αυτό που επιθυμούμε; 

1.Ασχολούμαστε με τον χρόνο της αναμονής ενώ δεν πρέπει. Η εστίαση στον χρόνο αφενός τον διαστέλλει μες το μυαλό μας και αφετέρου η ισχύς της εστίασης μας μειώνεται. Έτσι η καθυστέρηση που προκαλούμε θα γεννήσει αρνητικές σκέψεις κι αυτές μεγαλύτερη καθυστέρηση. Στην ουσία η προσοχή μας στρέφεται στην απουσία κι όπου εστιάζουμε, αυτό παίρνει ζωή. 

2.Υπάρχουν κατάλοιπα προηγούμενης αρνητικής κατάστασης που δεν έχουν απαλειφεί. Η ενέργεια των συνεπειών από τις δράσεις του παρελθόντος δεν έχει ακόμη εξαντληθεί και καθώς προσκρούει πάνω στις νέες σκέψεις είτε τις αποδυναμώνει είτε τις καθυστερεί. Είναι σαν να κολυμπάμε κόντρα σε αλλεπάλληλα κύματα. 

3.Έχουμε αντικρουόμενες επιθυμίες. Πολλές φορές δε το κατανοούμε αλλά μέσα σε μια μικρή επιθυμία μπορεί να υπάρχει κάτι που δεν συνάδει με μια άλλη κι αυτό προκαλεί σύγκρουση κι εξουδετέρωση και των δύο. 

4.Κάθε άνθρωπος έχει μια αποστολή στη ζωή του ακόμη κι αν δε το γνωρίζει συνειδητά. Μια επιθυμία μπορεί να βρίσκεται σε αντίθεση με το σενάριο του κι η καθυστέρηση είναι στην ουσία προς όφελος της προδιαγεγραμμένης ροής, παρόλα αυτά η επιθυμία κάποτε θα υλοποιηθεί. Αλλαγές στο σενάριο φυσικά και μπορούν να συμβούν αλλά οι πιθανότητες είναι εναντίον μας, για λόγους που θα αναλύσουμε σε μελλοντικό άρθρο. 

5.Πολλές φορές οι επιθυμίες που έχουμε κρύβουν παγίδες που θα μας ζημιώσουν, εν ολίγοις τις έχουμε συλλάβει δίχως ορθολογισμό, αυτή η καθυστέρηση λειτουργεί σαν ασπίδα αλλά ωστόσο από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σταματήσει την υλοποίηση, απλά την κρατά αιωρούμενη για να μας δώσει το περιθώριο μιας δεύτερης σκέψης. 

6.Αυτό που επιθυμούμε πάλλεται σε διαφορετική δόνηση από τα συναισθήματα μας. Θέλουμε να αποκτήσουμε κάτι αλλά δε το πιστεύουμε πολύ, έχουμε αμφιβολίες , χαμηλή αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση. Τότε μέσα μας δεν γεννιέται η πίστη αλλά η απόγνωση. Οι δονήσεις μας συντονίζονται με διαφορετικά πράγματα από ότι οι σκέψεις μας. Τότε από την μία έλκουμε κι από την άλλη απωθούμε. 

7.Δεν είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε μια επιθυμία αλλά διαχέουμε την δύναμη της σκέψης μας σε πολλά και διάφορα. Έτσι η έλλειψη συγκέντρωσης αποδυναμώνει την μαγνητική έλξη. Η χαλαρή έλξη θα έχει πιο αργά αποτελέσματα. 

8.Είμαστε αγνώμονες. Ακούγεται σκληρό αλλά πολλές φορές δε συμβαίνει εν γνώση μας. Απαξιώνουμε αυτά που έχουμε, αποσύρουμε την αγάπη μας ή τα θεωρούμε δεδομένα κι αυτό λειτουργεί υπόγεια σε βάρος μας, δίχως να το καταλαβαίνουμε. 

Σ’ αυτή τη περίπτωση οι ενέργειες αναζητούν διάδρομο διαφυγής κι αυτό δημιουργεί μια συμπαντική όσμωση. Αυτό που θα ερχόταν είναι εξ ίσου μια ενέργεια που τηλεπαθητικά διακρίνει ότι θα το απαξιώσουμε όπως κι όλα τα άλλα, κάποια στιγμή. Το σύμπαν είναι νοήμων και πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να αξιώνει όταν απαξιώνει. 

9.Δεν είμαστε πολύ «ζεστοί», η επιθυμία μας δεν έχει την ζέση που χρειάζεται για να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια , ακόμη και τα χρονικά. Αυτό δημιουργεί μια χλωμή εικόνα στο αόρατο. Ο δημιουργικός μας οραματισμός δεν έχει «φωτιά» , δεν έχει πάθος για να δονηθεί δυνατά και με διάρκεια. Έτσι δεν είμαστε καθόλου επίμονοι, το πρώτο δοκιμαστικό εμπόδια μας βγάζει εκτός μάχης. Το όνειρο μας δεν είναι «τρελό» δε μας παθιάζει, ξεθωριάζει εύκολα και τελικά ξεψυχά. 

10.Δεν εκδηλώνουμε πρόθεση για δράση. Είμαστε διστακτικοί, φοβόμαστε, δειλιάζουμε μπροστά στο καινούριο, στο άγνωστο και μένουμε μετέωροι κι αναποφάσιστοι. Αυτό όμως είναι μισό βήμα μπρος και δυο πίσω. Θολώνει το μυαλό μας όταν μας κυκλώνουν τα προβλήματα, δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τον νου και την σκέψη ως εργαλεία επίλυσης προβλημάτων. 

11.Πως αισθανόμαστε όταν οι άλλοι έχουν όσα επιθυμούν; Νιώθουμε ζήλια; Ασκούμε κριτική; Αν ο φθόνος για τα αποκτήματα των άλλων φωλιάσει τη καρδιά μας και ασχολούμαστε με το σχολιάζουμε πως αποκτήσανε όσα έχουνε αυτό που πετυχαίνουμε είναι να δημιουργούμε πρόβλημα σε μας κι όχι σε εκείνους. 

Μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι τα αντίστροφα των παραπάνω, γίνονται εργαλεία επιτάχυνσης, ωστόσο θα παραθέσω τις αντίστοιχες θετικές προϋποθέσεις, σαν καθρέφτη, έτσι ώστε να υπάρχει ο πόλος στον οποίο πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Τι προκαλεί επιτάχυνση; Πως θα λάβουμε οπωσδήποτε αυτό που επιθυμούμε; 

1.Χτίσε το μες το μυαλό καθαρά και ζωντανά. Μετά τον δημιουργικό οραματισμό, αφέσου με εμπιστοσύνη στη ροή και μην απασχολείς πλέον το μυαλό σου με την επιθυμία. Άφησε τον σπόρο που φύτεψες να «εργαστεί» κι αυτός θα βλαστήσει στη ώρα του. Βρες μια ασχολία η οποία θα απορροφήσει όλη τη σκέψη σου έτσι ώστε να μη σκαλίζεις συνεχώς το χωράφι που έσπειρες. 

Που και που πότιζε το σπαρτό σου με μπόλικη θετική σκέψη και συναίσθημα. Αν μπορείς να κρατήσεις την εικόνα της επιθυμίας σου σταθερή στο μυαλό δίχως να σου προκαλεί αγωνία ή μελαγχολία τότε κάνε το, ειδάλλως το εγκαταλείπεις και συγκεντρώνεις το νου σου σε κάτι άλλο. 

2.Όταν η επιθυμία σου είναι η ανατροπή μιας δύσκολης κατάστασης που βιώνεις, υπάρχουν δυο τρόποι για να ξεπεράσεις τον καρμικό «κυματισμό» που προσκρούει στην υλοποίηση της επιθυμίας: Ο ένας είναι να κάνεις υπομονή για να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Όλα έχουν μια συγκεκριμένη κυκλική πορεία και στο τέλος του κύκλου αποσύρονται. 

Είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο κύκλος κάθε φαινομένου αλλά αυτό αφορά κάθε άνθρωπο ξεχωριστά κι είναι δύσκολο, απαιτεί πολλές γνώσεις κι είναι χρονοβόρο, οπότε απλά το αφήνεις να ξεθυμάνει και να αποτραβηχτεί μόνο του. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι να κατορθώσεις να κατανοήσεις το μάθημα που ήρθε να σου δώσει, με στοχασμό, διαλογισμό και συνεχή αναρώτηση. Αν ρουφήξεις το απόσταγμα της δοκιμασίας κι αλλάξεις συμπεριφορά, τότε το κάρμα λύνει τα δεσμά του, αφού στην ουσία πέτυχε το σκοπό για τον οποίο εμφανίστηκε. 

Το κάρμα δεν είναι ποινή, είναι καθαρά ανταπόδοση, είναι μια μορφή διδασκαλίας, αν κάποιος μάθει το μάθημα του, δεν έχει λόγο να παραμείνει. Αν απλά επιθυμείς να αποκτήσεις κάτι κι αυτό καθυστερεί τότε διαβάστε την υπ’ αριθμόν 1 περίπτωση, γιατί η 2 αφορά κυρίως ανατροπές. 

1..Είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις όταν επιθυμείς κάτι και να συλλογίζεσαι καλά, ώστε να διακρίνεις αν τυχόν έχεις αντικρουόμενες επιθυμίες. Με λίγη προσοχή αυτό το σημείο μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά χρειάζεται ηρεμία και καθόλου βιασύνη. Ανέλυσε καλά τις επιθυμίες σου και παρατήρησε αν κάποια συγκρούεται με μια άλλη, έστω και σε μικρές λεπτομέρειες. Όλα τα σημεία πρέπει να είναι σε συμφωνία μεταξύ τους. 

2.Αυτό είναι ένα δύσκολο στάδιο αλλά θεμελιώδη για κάθε άνθρωπο καθώς αν κάθε επιθυμία είναι συμβατή με το σενάριο του, όλες οι πόρτες ανοίγουν όπως οι συρόμενες των καταστημάτων όταν απλώς στεκόμαστε μπροστά τους. Εδώ ταιριάζει απόλυτα η ρήση του Σαιν Ζερμέν: «Θεέ μου δώσε μου δύναμη να αλλάξω αυτό που αλλάζει, κουράγιο να υπομείνω αυτό που δεν αλλάζει και σοφία να διακρίνω τη διαφορά». 

Ζήτησε να λάβεις βοήθεια για να μάθεις αν η επιθυμία σου δημιουργεί παρενέργειες στο δρόμο της ψυχής. Πες απλά: «Σε σένα Εαυτέ μου εναποθέτω την ελεύθερη βούληση της προσωπικότητας μου για να την οδηγήσεις στον εξαγνισμό και την ανύψωση» Κατόπιν άφησε τα όλα στα πόδια Του. Εκείνος γνωρίζει το καλό σου ή διαφορετικά ζήτησε φώτιση για να το γνωρίσεις κι εσύ. 

3.Θα λάβεις ότι ζήτησες αργά ή γρήγορα, αυτό είναι νόμος. Η απολαβή μπορεί να μην πραγματοποιηθεί σ’ αυτή την ενσάρκωση, γιατί είπαμε ότι για το σύμπαν δεν υπάρχει χρόνος, όλα είναι μια ευθεία γραμμή πάνω στην οποία βαδίζουμε κι αλλάζουμε φυσικό σώμα όταν αυτό φθαρεί. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα στην κατανόηση αυτού του φαινομένου, είναι η δική μας φτωχή επίγνωση. Είναι λοιπόν προτιμότερο να εργασθείς προς αυτή την κατεύθυνση. 

Να αφυπνίσεις τη συνείδηση σου κι όταν κατανοήσεις ότι είσαι εσύ αυτός που σήμερα λαμβάνει τα αποτελέσματα του χθες, θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις ότι εσύ πάλι θα λάβεις αύριο, αυτό που ζητάς σήμερα, άσχετα αν το αύριο είναι η επόμενη ενσάρκωση κι έχεις αλλάξει εμφάνιση. 

Η ενθύμηση είναι ο στόχος σου και πρέπει να εξασκηθείς για την απόκτηση της. Μια καθυστέρηση λοιπόν μπορεί αφενός να σε προφυλάσσει από πιθανές περιπέτειες αλλά ωστόσο για το σύμπαν τελικά δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Αν επιμείνεις στην επιθυμία σου , με σταθερότητα κι επιμονή, θα έρθει η στιγμή της υλοποίησης. 

1.Φρόντιζε να είσαι πάντα σε αρμονία με την δόνηση της επιθυμίας σου. Αποδέξου ότι δικαιούσαι να λάβεις, αξίζεις αυτό που ζητάς. Η αποδοχή είναι ένα βασικό κλειδί για να επιτρέψεις την υλοποίηση. Οποιαδήποτε αρνητική συναισθηματική κατάσταση συγκρούεται και προκαλεί απώθηση. Φανερώνει έλλειψη πίστης κι αυτό είναι από μόνο του απαγορευτικό. 

Αν είχες λάβει ένα επιθυμητό δώρο θα ένιωθες χαρά αλλά και για να το λάβεις πρέπει να νιώθεις χαρά, επειδή όλα συμβαίνουν Τώρα. Το σύμπαν δε γνωρίζει άλλο χρόνο κι είναι φρόνιμο να το αποδεχθείς κι εσύ. Τώρα χαρά, σημαίνει ότι κατανοείς πως: Τώρα έλαβες. Ενεστώτας, άλλος χρόνος δεν υπάρχει. Αν περιμένεις να χαρείς μετά, περίμενε να χαρείς. 

2.Μια επιθυμία σημαίνει απόλυτη εστίαση όλης της δυναμικής ενέργειας της σκέψης πάνω σε ένα θέμα. Έτσι είναι σαν να έχεις τοποθετήσει έναν μεγεθυντικό φακό κάτω από το φως του ήλιου. Όλες οι ακτίνες γίνονται μια κι ότι βρίσκεται κάτω από τον φακό παίρνει φωτιά, Μια επιθυμία κάθε φορά, για να συγκεντρώσεις την δύναμη του νου πάνω της, μην σκορπάς τις ενέργειες σου σε πολλά θέματα ταυτόχρονα. Μία , μέχρι να υλοποιηθεί, κι αυτή θα ανοίξει πολλούς δρόμους για να σε συναντήσει. 

3.Ευγνωμοσύνη αγαπητέ/ή μου φίλε/η. Αυτό είναι το πιο υπέροχο πασπαρτού, γιατί είναι το μόνο κλειδί που μπορεί από μόνο του να γίνει μαγικό ραβδί και να υλοποιήσει τα πάντα στη στιγμή. Γιατί όμως; Η απάντηση είναι απλή: 

Ο ευγνώμων άνθρωπος ακόμη κι αν δε το ξέρει συγκεντρώνει μέσα του πολλές αρετές, είναι ταπεινός, είναι αυτάρκης, είναι καταδεκτικός, είναι πάντα χαρούμενος, είναι υπομονετικός κι άλλα πολλά που κρύβονται μέσα του αλλά δονούνται , πάλλονται και παίζουν μια πολύ όμορφη μουσική, μια θεάρεστη μελωδία. 

4.Ζέση, ζήλος, πάθος και πίστη για τον σκοπό. Η αποτυχία δεν είναι παρά μια ακόμη δοκιμή που μας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία. Ο ανένδοτος άνθρωπος δεν κάνει πίσω, ξαποσταίνει αλλά για να πάρει δυνάμεις και να ξεχυθεί ξανά μπροστά. Έχει ένα όνειρο ζωντανό τόσο ζωντανό που κυριολεκτικά ζει μέσα στο όνειρο του. Αυτή είναι η πραγματικότητα γι αυτόν τον άνθρωπο και όντως το όνειρο του γίνεται πραγματικότητα. Να μην παραιτείσαι ποτέ από ένα δίκαιο όνειρο γιατί μόνο έτσι το όνειρο σου θα δικαιωθεί.

5.Θα λάβεις αυτό που ζήτησες αλλά θα χρειαστεί να κάνεις και κάτι γι αυτό. Ο άνθρωπος που επιθυμεί έχει ζητήσει και θα λάβει, αλλά πρέπει να δράσει. Βρισκόμαστε στο επίπεδο της ύλης που όλα είναι αποτελέσματα δράσης. Τόλμησε, μη φοβάσαι, εσύ είσαι το μεγαλύτερο θηρίο μες τη πλάση, εσένα τρέμουν όλοι και δυστυχώς εσύ σκιάζεσαι απ’ τη σκιά σου. 

Δράση είναι κι η γόνιμη σκέψη, έχεις έναν εγκέφαλο, use it or loose it. Δεν σου λείπει τίποτε, η διαφορά σου με τους άλλους είναι ότι εκείνοι, σε αντίθεση με σένα, χρησιμοποιούν τις δυνατότητες τους, τι οποίες έχεις κι εσύ. 

6.Να χαίρεσαι όταν οι άλλοι πετυχαίνουν, ακόμη κι αν εσύ δεν έχεις φτάσει στη θέση τους, θα φτάσεις στην ώρα σου, αλλά μη αναθεματίζεις αυτό στο οποίο θέλεις να φτάσεις. Δε σε αφορά η διαχείριση της ζωής των άλλων, ούτε πως αποκτήσανε τα πλούτη τους, ο καθένας λογοδοτεί στην θεία δικαιοσύνη για τις δράσεις του, εμείς δεν είμαστε δικαστές. 

Μη ρωτάς γιατί οι άλλοι έχουν κι εσύ όχι, υπάρχει λόγος, για όλα υπάρχει κάποιος λόγος κι αν δε τον έχεις μάθει ενώ έχεις φτάσει τη μελέτη ως εδώ, προσπάθησε να μιλάς λιγότερο, να σκέφτεσαι μόνο θετικά και διάβασε ξανά αυτό το άρθρο αργά και στοχαστικά. 

Τελικά άνθρωπε : Ανάμεσα στην επιθυμία σου και την υλοποίηση της, το μόνο εμπόδιο είσαι εσύ.




Τα 12 μυστικά όσων νίκησαν το άγχος...!!!!

Ίσως δεν υπάρχει πιο ύπουλη παγίδα από την άμεση, μαγική λύση σε ό,τι αφορά τον ψυχικό μας κόσμο. Φάε, πιες ή κάπνισε για να μην σκέφτεσαι, για να μουδιάσει το μυαλό, για να αλλάξει η διάθεση, για να αντιμετωπίσεις διαφορετικά την πραγματικότητα… Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πλάνες, που εσκεμμένα βυθίζουμε στον εαυτό μας.

Δεν αλλάζει όμως τίποτα με αυτόν τον τρόπο, δεν λύνονται τα προβλήματα και καταλήγουμε να απογοητευόμαστε και να παραιτούμαστε ολοένα περισσότερο. Από την εμπειρία μου, προσπαθώντας να καθοδηγήσω καθέναν από εσάς στην καθημερινότητά του, καταλήγω εν τέλει ότι «αν η μέρα φαντάζει αγώνας, θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα γι’ αυτόν, όπως ακριβώς ένας αθλητής».

Όπως λοιπόν ο αθλητής υψηλού επιπέδου φροντίζει το σώμα και το περιβάλλον του πριν από τη μεγάλη δοκιμασία, έτσι και όσοι κατάφεραν να σπάσουν το φαύλο κύκλο της αυτοτιμωρίας (για τα λάθη) και του κανακέματος (για παρηγοριά) άλλαξαν τον τρόπο που βιώνουν οι ίδιοι την καθημερινότητά τους. 

Όσοι λοιπόν νίκησαν το άγχος και πήραν ξανά τον έλεγχο των επιλόγων τους…

Σήμερα, κοιμούνται καλύτερα. 
Για να συμβεί αυτό περιορίστε την καφεΐνη, καταρχήν μέχρι τις 5.00 μμ, αγοράστε ένα μπλε φωτάκι για την κρεβατοκάμαρα (σ.σ. βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης, που μας ρίχνει σε βαθύ ύπνο) και ξεκινήστε νωρίτερα την προετοιμασία για ύπνο. 

Πιείτε γάλα ή χαμομήλι, πριν ξαπλώσετε. Κλείστε την τηλεόραση και πάρτε ένα βιβλίο μαζί σας για να νυστάξετε περισσότερο. Θα πρέπει να κοιμηθείτε όσο νωρίτερα γίνεται, για τουλάχιστον 6 ώρες, ώστε να έχετε καλύτερη απόδοση την επόμενη ημέρα, αλλά και για να μπορέσετε να ελέγξετε την όρεξή σας.

Αρρωσταίνουν λιγότερο. 
Ο καλύτερος ύπνος και το ισορροπημένο φαγητό θα δυναμώσει το σώμα και το πνεύμα μας. Αυτό όμως που θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι η κατάλληλη πρόσληψη βιταμινών του Β-συμπλέγματος, Α, C, μαγνησίου και κατάλληλης ποσότητας πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται η χορήγηση συμπληρώματος διατροφής (με γλουταθειόνη, γλουταμινικό, γλυκίνη, κυστεΐνη, αντιοξειδωτικά κ.α.) για την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Απομάκρυναν τη ζάχαρη. 
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη ζάχαρη. Επειδή ακριβώς δεν έχει θρεπτική αξία, η υψηλή πρόσληψή της αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί και να εξαντλεί τα αποθέματά του σε «πρώτες ύλες». Ως συνέπεια αυτού, νιώθουμε κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και μείωση πνευματικής απόδοσης.

Περιόρισαν την κατανάλωση αλκοόλ. 
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση το αλκοόλ δεν μας χαλαρώνει, αλλά αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης που οδηγεί σε ανησυχία, αδυναμία ύπνου και εκνευρισμό. Γι’ αυτό αποφύγετε το αλκοόλ, ειδικά κοντά στην ώρα του ύπνου.

Απέκτησαν ένα στρατηγικό σχέδιο διατροφής. 
Δεν πειραματιζόμαστε μόνοι μας -δεν είναι θέμα ντροπής ή εγωισμού - οι σπασμωδικές κινήσεις θα ανατροφοδοτήσουν το άγχος και την απογοήτευσή σας, με εκκωφαντικό τρόπο. Είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια. 

Πρέπει να αξιολογηθούν οι καθημερινές σας πρακτικές, να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης για να καλυφθούν οι ανάγκες, αλλά και οι όποιες ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά. Αρκούν μόνο μερικές εβδομάδες για νιώσετε τη διαφορά!

Έβαλαν προτεραιότητες. 
Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που δεν είναι πραγματικά αναγκαία να κάνετε και βγάλτε τα από το πρόγραμμά σας.

Άφησαν τα προβλήματα της δουλειάς για το γραφείο. Δεν θα αλλάξει κάτι αν επαναλαμβάνουμε το trailer των εργασιακών προβλημάτων μέχρι το επόμενο πρωί. Μετά την έξοδο από το γραφείο, ασχοληθείτε με οτιδήποτε εκτός δουλειάς. Δοκιμάστε να αποσυμπιεστείτε προτού γυρίστε σπίτι, για να αποφύγετε τις υπερβολές όταν επιστρέψετε.

Επικεντρώθηκαν στο παρόν, όχι στο παρελθόν. 
Αν κάνατε ένα λάθος στο παρελθόν, μάθετε από αυτό αντί να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Βοηθά επίσης να αφήσετε πίσω κάθε μνησικακία/παράπονο που αφορά το παρελθόν, αντί να επιμένετε σ’ αυτά.

Μίλησαν για τις ανησυχίες τους! 
Η κουβέντα με έναν φίλο ή έναν ειδικό βοηθά να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας, ενώ παρέχει ψυχολογική υποστήριξη. Μιλώντας για ένα πρόβλημα σε κάποιον, συχνά βοηθά να αποκτήσετε πιο αντικειμενική οπτική των συναισθημάτων και των σκέψεών σας, αλλά και να δείτε τις λύσεις πιο εύκολα.

Βρήκαν ένα τρόπο διαφυγής, μια διέξοδο. 
Η ενασχόληση με τα παιδιά, η άσκηση, μια δημιουργική ενασχόληση/hobby, η κουβέντα με φίλους (εκτός δουλειάς), ένας περίπατος ή ένα cinema, ο σχεδιασμός μιας εκδρομής ή ενός ταξιδιού πραγματικά μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση.

Πρόσεξαν τα θετικά σημεία της ζωής τους. 
Προσδιορίστε τα δυνατά σας σημεία. Πολλοί άνθρωποι κρύβουν τις ικανότητές τους από τον εαυτό τους, περισσότερο από ότι τις «αποκαλύπτουν» σ’ άλλους.

Αποδέχθηκαν ό,τι ένιωθαν. 
Είναι ευεργετικό το να αποδεχθούμε ότι βιώνουμε μια κακή μέρα, που τίποτα δεν πάει καλά. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να αλλάξουμε σπασμωδικά τη διάθεσή μας, με φαγητό, πότο ή φάρμακα. Ό,τι κι αν νιώθετε, να θυμάστε ότι είναι εφήμερο, θα περάσει και αύριο είναι μια άλλη μέρα…

Αυτό εν τέλει είναι και το ζητούμενο, να αποδεχθούμε ότι μπορεί να νιώσουμε και άσχημα, ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε (άλλη) μια κακή μέρα, ότι όλα αυτά που ζούμε είναι εντός προγράμματος και δεν συμβαίνουν μόνο σε εμάς. Αν αλλάξουμε το πώς εμείς οι ίδιοι ζούμε το παρόν, όλα αυτά πλέον αποκτούν διαφορετικό νόημα.




References
Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010 May; 72(4):365-9.

Kikusui T, Winslow JT, Mori Y. Social buffering: relief from stress and anxiety. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2006;361 (1476):2215-28.

Oliver G., Wardle J, and Gibson, E. L. Stress and Food Choice: A Laboratory Study. Psychosom Med. 2000 Nov; 62(6): 853-65.

Royer F Cook, Douglas W Billings, Rebekah K Hersch, Anita S Back, and April Hendrickson. A Field Test of a Web-Based Workplace Health Promotion Program to Improve Dietary Practices, Reduce Stress, and Increase Physical Activity: Randomized Controlled Trial. J Med Internet Res. 2007 Apr-Jun; 9(2): e17.

Takeda E. et al, Stress control and human nutrition. J Med Invest 2004;51: 139-45

Vlemincx E, Van Diest I, De Peuter S, Bresseleers J, Bogaerts K, Fannes S, Li W, Van Den Bergh O. Why do you sigh? Sigh rate during induced stress and relief. Psychophysiology. 2009; 46(5):1005-13.

Wallis DJ. & MM Hetherington. Stress and eating: the effects of ego-threat and cognitive demand on food intake in restrained and emotional eaters. Appetite 2004; 43: 39-46

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
george@milessis.gr
www.milessis.gr

Τι σημαίνει έχω προχωρήσει ως άνθρωπος ; Πώς ξέρεις ότι είσαι στο σωστό μονοπάτι ;

Τι σημαίνει έχω προχωρήσει ως άνθρωπος; Πώς ξέρεις ότι είσαι στο σωστό μονοπάτι; Ποια στοιχεία είναι αυτά που συνθέτουν μια τέτοια προσωπικότητα; Σε ποιους τομείς χρειάζεται να επικεντρωθείς για να οδηγηθείς στο φωτεινό μονοπάτι; Ερωτήματα που με ταλαιπωρούσαν για χρόνια!

Είχα την ευκαιρία να μεγαλώσω σε ένα πολύ ανοιχτόμυαλο οικογενειακό περιβάλλον παρόλο που και από τους δυο γονείς υπήρχαν πρώτου βαθμού συγγένειας κληρικοί. Ψαχνόμουν πολύ! Άκουσα παπάδες, φιλοσόφους, λόγιους, «διδασκάλους», δασκάλους, ψυχολόγους, γνωστικούς και καθημερινούς ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων. 

Διάβασα βιβλία, ταξίδεψα, έγραψα, πήρα αποφάσεις, έκανα λάθη, πολλά λάθη! Κάνοντας έναν απολογισμό κατέληξα στις παρακάτω βασικές αρχές που με βοήθησαν να ξεπεράσω κάθε εμπόδιο στην ζωή μου και να «φωτίσω» την προσωπική μου διαδρομή έως το τώρα μου.

Θέλω και δεν θέλω :
Αν μπορείς να απαντήσεις με αυτοπεποίθηση και χωρίς δεύτερες σκέψεις για αυτά που θέλεις να έχεις στην ζωή σου και αυτά που δεν θέλεις τότε είσαι σε σωστό δρόμο. Τα θέλω του κάθε ανθρώπου καλύπτουν τις υλικές, ψυχικές και πνευματικές του ανάγκες. 

Αυτά που θες είναι αυτά που έχεις διαπιστώσει πως είναι ωφέλιμα για την ζωή σου και αυτά που δεν θες είναι αυτά που σου προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα με αποτέλεσμα να μην έχεις καθαρή κρίση. Απέβαλλε όσα μπορείς από τα δεν θέλω σου και συμφιλώσου με αυτά που δεν είναι στο χέρι σου να αφήσεις πίσω. Πώς; Επιλογή, απόφαση, υλοποίηση!

Όρια :
Πόσες φορές έχει τύχει να πεις δεν έπρεπε να είχα υποχωρήσει σε αυτό… Βάζοντας όρια οικοδομείς τον χώρο σου, τις θέσεις σου, τις ανάγκες σου. Αν επιτρέπεις στους άλλους να αλλάζουν το πρόγραμμά σου σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες είναι σαν να τους επιτρέπεις να χτίσουν το δικό σου σπίτι με τις δικές τους προδιαγραφές.

Συναισθήματα :
Ο άνθρωπος είναι δέκτης ερεθισμάτων τα οποία του προκαλούν συναισθήματα. Αυτά που ενοχλούν και συνήθως δεν μπορεί να διαχειριστεί είναι η λύπη, η θλίψη, ο θυμός, η απογοήτευση και είναι αυτά που τον απομακρύνουν από τους στόχους του, τον κρατούν στο σκοτάδι για πολύ καιρό. Βίωσε τα, νιώσε τα. 

Αναρωτήσου τι είναι αυτό που σε κρατά κοντά τους, τι είναι αυτό που δεν σου επιτρέπει να απομακρυνθείς από αυτά. Λύσε κάθε σου απορία, δέξου πως όλα τα συναισθήματα ζουν στην ροή της ζωής και πήγαινε παρακάτω!

Πρέπει :
Χρειάζεται να επικεντρωθείς στο ερώτημα τι ορίζεις ως πρέπει στην ζωή σου. Το πρέπει ως έννοια είναι θέμα αντίληψης. Υπάρχουν πρέπει ωφέλιμα και πρέπει αναγκαστικά. Αν δεις τα πρέπει σαν προκλήσεις που βοηθούν στο χτίσιμο του χαρακτήρα, μπορείς να δυναμώσεις ώστε σε κάθε πρέπει να διακρίνεις ευκαιρίες για εξέλιξη.

Αξίες - ιδανικά :
Οι αξίες με τις οποίες επιλέγεις να ζεις την καθημερινότητά σου είναι αυτές που μπορούν να σου φωτίσουν την διαδρομή για το «παρακάτω». Ο σεβασμός, η ταπεινότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η εμπιστοσύνη είναι αξίες που μπορούν να δυναμώσουν την ψυχή σου. 

Αν πορεύεσαι με αυτές και προσπαθείς καθημερινά με πράξεις να τις εφαρμόζεις, στην διαδρομή θα βρίσκεις πάντα τα σημάδια που χρειάζεσαι για να αισθάνεσαι την εμπιστοσύνη πως είσαι στο σωστό μονοπάτι.

Νόημα :
Η ευτυχία, η ψυχική ευεξία, η θετική διάθεση μακριά από πεποιθήσεις και προκαταλήψεις, η θεϊκή συμπαντική πίστη χωρίς δογματισμό και φανατισμό είναι στοιχεία που συνθέτουν το νόημα της ζωής. 

Καθένας από εμάς έχει μια πορεία, έναν σκοπό, ένα έργο να ολοκληρώσει και όλοι μαζί δημιουργούμε μια αλυσίδα ενέργειας που προκαλεί δονήσεις χαμηλών ή υψηλών συχνοτήτων στην διάσταση που υπάρχουμε. Είμαστε ένα σύνολο ενεργειών που απαρτίζεται από την μοναδικότητα του καθενός.

Κριτική :
Αν η κριτική ασκείται με στόχο να επισημάνεις τυχόν ελλείψεις ή αδυναμίες στον άλλον ώστε να βελτιωθεί και να δυναμώσει τότε είναι επιθυμητή και ωφέλιμη. Η κάθε είδους προσφορά φωτίζει και ανυψώνει την ψυχή αυτού που προσφέρει αλλά και αυτού που δέχεται την προσφορά. Άφησε στην άκρη κριτικές που πληγώνουν και φοβίζουν τον συνάνθρωπό σου. 

Σημασία δεν έχει να κριτικάρεις τον υπεύθυνο για να ικανοποιήσεις το εγώ σου! Σημασία έχει να θέλεις να βοηθήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αλλάξεις την προβληματική κατάσταση.

Για να βελτιστοποιήσεις το αποτέλεσμα σε όλα τα παραπάνω χρειάζεται διαρκής παρατήρηση με επιμονή και υπομονή. Να θυμάσαι πως και τα δύο είναι αρετές που τις καλλιεργείς με τον χρόνο, τις εμπειρίες και την πρόθεσή σου να γίνεις καλύτερος άνθρωπος!  Καλή επιτυχία! 




Γράφει η συγγραφέας Ρίνα Σερέτη

Τι θα έλεγες να γίνεις καλύτερος άνθρωπος ;

Τι αισθανόμαστε για τους συναθρώπους μας; Κοιτάμε καθόλου τα θετικά τους χαρακτηριστικά ή εστιάζουμε κυρίως στα αρνητικά; Κρίνουμε με ευκολία τους άλλους ή αποδεχόμαστε και κατανοούμε αυτό που περνάει; Πόσο εύκολα κρίνουμε! Ενώ όταν το περνάμε εμείς ή όταν κάνουμε λάθη, προσπαθούμε να τα κρίψουμε γιατί νιώθουμε φόβο… Φόβο μήπως μας κρίνουν ή ακομη χειρότερα μη μας απορρίψουν!

Και όμως η πραγματικότητα δεν είναι μόνο μία… Σας έχει τύχει ποτέ να πιστεύετε κάτι για κάποιον άνθρωπο και κάποιος άλλος φίλος σας, να έχει διαφορετική άποψη γι αυτόν; Αναρρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; 

Ακόμη και σε μια φωτογραφία κάποιος βλέπει τον άλλον όμορφο και κάποιος άλλος άσχημο, κάποιος βλέπει έναν θυμωμένο άνθρωπο και κάποιος άλλος έναν φοβισμένο. Πόσο διαστρεβλωμένη είναι τελικά η πραγματικότητά μας.

Κι όμως, τις περισσότερες φορές εστιάζουμε στα αρνητικά του χαρακτηριστικά… Όλοι μας έχουμε τα αρνητικά αλλά έχουμε και τα θετικά! Αλλά τα θετικά δεν θέλεις να τα βλέπεις… Φοβάσαι μήπως ο άλλος είναι καλύτερος από εσένα…. Και αυτό δεν το θέλεις… Παλεύεις με νύχια και με δόντια να καταφέρεις να είσαι ο καλύτερος!

Από όλα αυτά μπορείτε με ευκολία να καταλάβετε τι βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας… Όλη μας η ζωή είναι εστιασμένη στην κρίση, στον φόβο, στον θυμό…. Τι θα έλεγες να αρχίσεις να βλέπεις τα θετικά τους;

Καλύτερος άνθρωπος γίνεσαι όταν μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για τα λάθη του… Όταν μπορείς να μιλήσεις με τον εαυτό σου και να του πεις, ένα

-“Δε πειράζει, δεν ήξερες αλλά τώρα μαθαίνεις”… , ένα

-“Όλα θα διορθωθούν, όλα θα πάνε καλύτερα”

Καλύτερος άνθρωπος γίνεσαι όταν κατανοείς ότι κάποιος άνθρωπος έχει την δική του στιγμή για να αποφασίσει να εξελιχθεί… Όταν ακόμη και στα μεγαλύτερά του λάθη εσύ μπορείς να είσαι εκεί και να του πεις με όλη την ειλικρίνεια της ψυχής σου, ένα

-“Δε πειράζει, εγώ είμαι εδώ.. Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους”….

Καλύτερος άνθρωπος γίνεσαι όταν ακούς τον άλλον και την αποψή του, χωρίς να προσπαθήσεις να τον αλλάξεις. Ακούγοντας κάθε του σκέψη προσεκτικά. Όταν τελειώσει αυτό που λέει, τότε μπορείς να του μιλήσεις για το τι θα έκανες εσύ, σε μια τέτοια κατάσταση. 

Πολλές φορές η άποψή σας, σε εκείνη την δεδομένη στιγμή, μπορεί να είναι αντίθετη. Μπορεί όμως την επόμενη μέρα ένας από τους δυο σας να θελήσει να αλλάξει! Γίνε καλύτερος άνθρωπος! Αποδέξου με ευκολία αυτήν την αλλαγή! 

Έχεις κάθε δικαίωμα τη μια μέρα να πιστεύεις κάτι και την άλλη μέρα κάτι άλλο! Η εξέλιξή μας είναι η αλλαγή! Αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος ζωής! Η ζωή υπάρχει γιατί υπάρχει αλλαγή!

Καλύτερος άνθρωπος γίνεσαι όταν αποδέχεσαι τον άλλον γι αυτό που κάνει τώρα, ακόμη και αν εσύ μετάνιωσες που δεν έκανες πιο πολλά όταν ησουν στην δική του ηλικία… Όταν αντί να τον πιέσεις να κάνει κάτι τώρα που μπορεί γιατί η ζωή είναι μικρή και δεν θα έχει πολλές τέτοιες ευκαιρίες στην ζωή του, τον ρωτάς,

-“Είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις τώρα;” ή

-“Είναι αυτό που σε κάνει να πλημμυρίζεις από ευτυχία; Tην νιώθεις σε κάθε κύτταρο του σώματός σου;”

-“ΝΑΙ , σου φωνάζει, ΝΑΙ!!!!!

Γίνε καλύτερος άνθρωπος εκείνη την στιγμή! Νιώσε σε όλο σου το είναι, την ευτυχία του, ακόμη και αν σε βρίσκει αντίθετο με αυτά που θέλεις εσύ! Εστίασε στα θετικά του! Ισορρόπησε μέσα σου και έξω σου! Μίλα πιο πολύ για τα θετικά! Ψάξε να τα βρεις! 

Έχεις εστιάσει τόσο πολύ στα αρνητικά, που χρειάζεται να τα ψάξεις πολύ για να τα βρεις… Ακόμη και τις κατάλληλες λέξεις μπορεί να χρειαστεί να ψάξεις… Μπορεί να τις έχεις ξεχάσει και αυτές! Κάνε την αλλαγή για να αρχίσει ο κόσμος μας να αλλάζει! Μόνο από εμάς μπορεί να ξεκινήσει όλο αυτό!

Και μη ξεχνάς ότι έχεις γεννηθεί με αυτά τα υγιή χαρακτηριστικά! Τα ξέχασες όμως γιατί γέμισες με φόβο στην καρδιά σου… Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ξαναθυμηθείς! Ευχαριστώ τρεις πολυ καλούς μου φίλους που με έκαναν να κατανοήσω όλο αυτό το μεγαλείο!




Έλενα Δημογκότση – Θεραπεύτρια ThetaHealing , 

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε...!!!!

Τσακωμοί κι εντάσεις, φιλιά κι αγκαλιές. Τσιρίδες και σπάσιμο αντικειμένων, αγάπες και λουλούδια. Λόγια αγανάκτησης κι όρκοι παντοτινοί. Οι μεν κα οι δε των ανθρωπίνων σχέσεων στα καλύτερά τους.

Εξάλλου, αγάπη δίχως πείσματα δεν έχει νοστιμάδα όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας, κι οι τσακωμοί είναι το αλατοπίπερο μιας σχέσης, είτε μιλάμε για ερωτικές σχέσεις είτε όχι. 

Αναφερόμαστε βέβαια, στη μερίδα των ανθρώπων που βιώνουν τις προσωπικές τους σχέσεις έντονα κι ακραία, είτε λόγω μεσογειακού ταπεραμέντου είτε λόγω εκρηκτικής προσωπικότητας. Όλα αυτά τα ακραία συναισθήματα όμως, μας δημιουργούνται ως επί το πλείστον με ανθρώπους πολύ κοντινούς μας.

Μαλώνουμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε πιο πολύ επειδή σ’ αυτούς μπορούμε να πούμε την αλήθεια για το πώς νιώθουμε και να εκφράσουμε ακριβώς τι μας αρέσει και τι όχι, τι μας εκνευρίζει και τι θέλουμε ν’ αλλάξει στην καθημερινότητά μας. 

Γιατί έχουμε το θάρρος να υποστηρίξουμε θερμά την άποψή μας, να επιχειρηματολογήσουμε, να διαφωνήσουμε και να συγκρουστούμε. Να αντιδράσουμε τέλος πάντων.

Γιατί δε διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο, εκείνον της αδιαφορίας, αλλά προτιμάμε τη διαδρομή μετ’ εμποδίων, ώστε να απολαύσουμε στο τέλος την καλύτερη θέα.

Δε θα υποστούμε νευρικό κλονισμό, για παράδειγμα, μπροστά σε κάποιον που η γνωριμία μας μετράει μέρες, ούτε θα προβούμε σε εξευτελιστικά ειλικρινείς εξομολογήσεις στο αφεντικό μας σχετικά με εκείνες τις εκνευριστικές συνήθειές του, που διεγείρουν επικίνδυνα τα νευρικά μας κύτταρα. 

Το πολύ-πολύ να πιούμε μια βαλεριάνα και να ρίξουμε το φταίξιμο στον 7ο καφέ της ημέρας.

Αντίθετα, πόσες φορές παρεξηγούμαστε, κατσουφιάζουμε κι εκσφενδονίζουμε διάφορα κοσμητικά επίθετα στον άνθρωπό μας; Πόσες φορές έχουμε κοπανήσει βροντερά πόρτες καταφεύγοντας σε βαρύγδουπες δηλώσεις περί τέλους, εγωισμού και δε συμμαζεύεται; Πόσες φορές έχουμε άραγε πληγώσει οικογένεια και φίλους κολλητούς με υστερίες, φωνές κι ανυπόστατες κατηγορίες;

Όσα λέμε στους ανθρώπους που αγαπάμε ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση εμπόλεμης ζώνης ακούγονται αδιανόητα σκληρά όταν ξεθωριάσει η επήρεια του θυμού. Η αλήθεια όμως πάντα πονάει κι όταν λογομαχούμε έντονα, εκτός από τα ντεσιμπέλ, ανεβάζουμε και τα επίπεδα ειλικρίνειας.

Όταν όμως ο καβγάς καταλαγιάσει, όταν πέσουν οι συγγνώμες στο τραπέζι και λυθούν οι παρεξηγήσεις, τότε ερχόμαστε πιο κοντά. Τότε είναι η ώρα του πολυσυζητημένου σεξ συμφιλίωσης, που όσο καλό κι αν το περιμένουμε, ξεπερνάει κάθε φορά τις προσδοκίες.

Τότε είναι η ώρα να χωθούμε στην αγκαλιά τη μητρική, την αδερφική ή τη φιλική και να κλάψουμε τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Όταν ξεπερνάμε τις διαφορές που μας χωρίζουν, τότε δενόμαστε ακόμα παραπάνω κι η σχέση εισχωρεί πιο βαθιά.

Στη ζωή μας αποζητάμε το τέλειο, γ’ αυτό κι απ’ τους δικούς μας ανθρώπους δε δεχόμαστε εκπτώσεις. Θέτουμε υψηλά τον πήχη κι απαιτούμε μονίμως παραπάνω. Στην τελική εκεί μας παίρνει να σηκώσουμε ανάστημα μεγαλύτερο κι απ’ το μπόι μας.

Εκεί θα ξεσπάσουμε και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο γιατί κατά βάθος ξέρουμε πως εκείνοι θα μας συγχωρέσουν. Ξέρουμε πως οι τσακωμοί μας είναι σαν τις καλοκαιρινές μπόρες, σύντομοι και δυνατοί, αλλά το τέλος τους σημαίνει την εμφάνιση του ουράνιου τόξου.

Ίσως όμως να τους ζορίζουμε, και σίγουρα ξέρουμε πως γινόμαστε κουραστικοί. Ίσως πρέπει να κάνουμε πού και πού ένα βήμα πίσω, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αποφανθούμε αν αξίζει για χάρη ενός εγωισμού να αναλωνόμαστε σε τέτοιες ψυχοφθόρες συγκρούσεις.

Εξάλλου αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πιο αυστηροί κριτές μας, εκφράζουν την άποψή τους χωρίς να τη φιλτράρουν πρώτα. Μας απαριθμούν τα λάθη μας ξεκάθαρα και ντόμπρα και το ίδιο κάνουμε κι εμείς γι’ αυτούς.

Είναι αυτοί που τολμούν να σηκώσουν μπροστά μας έναν καθρέφτη. Αν θα κοιτάξουμε ευθεία μπροστά ή αν θα φοβηθούμε να αντιμετωπίσουμε το είδωλό μας γυμνό από κάθε προστατευτική ασπίδα, είναι καθαρά δική μας επιλογή. Αν όντως κοιτάξουμε, θα αντιδράσουμε αρχικά, άσχετα απ’ το τελικό αποτέλεσμα. Κι είναι αυτή η επιλογή που κάνει τη διαφορά.




Λεπτομέρειες που δεν πιστεύετε και που όμως δείχνουν πολλά για το χαρακτήρα σας...!!!!

Από τη στιγμή που γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά θέλεις να αξιολογήσεις άμεσα το ποιος είναι και τι αντιπροσωπεύει. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αναζητάς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως ειλικρίνεια, ευγένεια, νοημοσύνη.

Δίνοντας προσοχή σε αυτά τα πράγματα μπορείς επίσης να συμπεράνεις εάν αυτό που θέλεις να επιδιώξεις είναι μια πιο στενή σχέση με αυτό το άτομο ή όχι.

Τέτοιου είδους συμπεράσματα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ωφέλιμα σε μεγάλες αποφάσεις όπως όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας ρομαντικής σχέσης, την πρόσληψη ενός ατόμου ή την αποδοχή μιας θέσης εργασίας.

Βασισμένοι σε αυτά τα πράγματα οι άνθρωποι κρίνουν την προσωπικότητά στην και προσδιορίζουν το ποιοι είστε ή το ποιοι μπορεί να μην είστε.

Ο γραφικός σας χαρακτήρας
Σύμφωνα με μια μελέτη ο τρόπος που γράφει κάποιος και το μέγεθος του γραφικού του χαρακτήρα μπορούν να σας πουν συγκεκριμένα πράγματα για το άτομό του. Σύμφωνα με την έρευνα η οποία διεξήχθη από την National Pen Company, αποκαλύπτεται ότι οι άνθρωποι με μικρό γραφικό χαρακτήρα τείνουν να είναι ντροπαλοί, λεπτολόγοι και μελετηροί... 

ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι είναι περισσότερο εξωστρεφείς προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή με μεγαλύτερο γραφικό χαρακτήρα.Εκείνοι που παίρνουν τα πράγματα σοβαρά βάζουν περισσότερη πίεση στο στυλό όταν γράφουν, ενώ εκείνοι που ακούν ελαφριά πίεση συνήθως είναι εμπαθείς και περισσότερο ευαίσθητοι.

Το χρώμα σας
Σύμφωνα με ένα άρθρο του Psychology Today, το χρώμα το οποίο φοράτε συχνότερα στα ρούχα λέει πολλά για το ποιοι είστε. Οι άνθρωποι οι οποίοι διαλέγουν συχνά το μαύρο είναι ευαίσθητοι, καλλιτεχνικής φύσεως και προσέχουν τις λεπτομέρειες, ενώ εκείνοι που αγαπούν το κόκκινο ζουν τη ζωή στο 100% και οι προσπάθειές τους είναι δυναμικές και επίπονες.

Οι άνθρωποι που αγαπούν το πράσινο είναι πιστοί και στοργικοί, ενώ εκείνοι που αγαπούν το λευκό είναι οργανωτικοί και λογικοί. Τέλος, εκείνοι που έχουν τον μπλε ως αγαπημένο τους χρώμα είναι σταθεροί, ευαίσθητοι και σκέφτονται τους άλλους.

Το δάγκωμα των νυχιών
Συγκεκριμένες κατ’ επανάληψη συμπεριφορές του σώματος μπορούν να πουν πολλά για την προσωπικότητά σας. Η αντίδραση του σώματός σας σε συγκεκριμένες καταστάσεις είτε αυτή είναι τραβώντας τα μαλλιά σας, δαγκώνοντας τα νύχια, ή τσιμπώντας το δέρμα σας μπορεί να σηματοδοτούν ανυπομονησία, αγανάκτηση, βαρεμάρα και δυσαρέσκεια.

Πάρτε για παράδειγμα το δάγκωμα των νυχιών. Σύμφωνα με μία έρευνα, λέγεται ότι εκείνοι που δαγκώνουν τα νύχια τους τείνουν να είναι τελειομανείς, καθώς επίσης έντονες προσωπικότητες και συχνά νευρικοί.

Τα παπούτσια σας
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μπορείς να κρίνεις σωστά ένα άτομο απλά και μόνο κοιτάζοντας τα παπούτσια του. Σύμφωνα με τον αρμόδιο ερευνητή του πανεπιστημίου του Κάνσας, Omri Gillath, απλά και μόνο εξετάζοντας το κόστος, το στυλ, το χρώμα και την κατάσταση του παπουτσιού, είναι δυνατόν να μαντέψεις περίπου το 90% της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη, όπως επίσης το εισόδημα του, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, το φύλο του, ακόμα και την ηλικία του.

Τα μάτια σας
Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Τα μάτια σας λένε πολλά για σένα για αυτό που σκέφτεστε και αισθάνεστε και για το αν είστε ανειλικρινείς ή πιστοί. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι με μπλε μάτια είναι λιγότερο επιθετικοί και έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν αλκοολικοί από τους ανθρώπους με πιο σκούρα μάτια.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο προδίδουν τα μάτια, είναι η έλλειψη σταθερότητας στο βλέμμα, η οποία αποκαλύπτει έλλειψη αυτοελέγχου και αδύναμη θέληση.

Η συνέπεια σας
Το πόσο νωρίς η καθυστερημένα εμφανίζεστε για ένα ραντεβού θα μπορούσε να δημιουργήσει μία εντύπωση είτε θετική είτε αρνητική σχετικά με την προσωπικότητά σας. Η καθυστέρηση σε ένα σημαντικό ραντεβού δημιουργεί μια αρνητική εντύπωση γύρω από το ποιοι είστε ενώ το να βρίσκεστε στο ραντεβού σας πιο νωρίς σημαίνει ότι σέβεστε τον χρόνο των άλλων ανθρώπων, πως είστε περισσότερο οργανωμένοι νοητικά και πως διαθέτετε ισχυρά εσωτερικά κίνητρα.

Η χειραψία σας
Έχει ανακαλυφθεί ότι οι άνθρωποι με δυνατή χειραψία αποπνέουν αυτοπεποίθηση και αντανακλούν ένα δυνατό και ισχυρό χαρακτήρα. Τέτοιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι εξωστρεφείς, εκφραστικοί στα συναισθήματά τους και λιγότερο πιθανό να είναι εγκρατείς.

Οι άνθρωποι με αδύναμες χειραψίες από την άλλη μεριά, έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και συχνά τείνουν να επιλέγουν την εύκολη έξοδο από ένα πρόβλημα. Η χειραψία από μόνη της θα μπορούσε να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ εκείνου που είναι απόμακρος από εκείνον που είναι ειλικρινά φιλικός.




anapnoes.gr

Γράμμα σε μένα, από μένα, για μένα...!!!!

Ποιος ξέρει καλύτερα πώς να με φροντίζει;

Ποιος μπορεί να με φροντίσει καλύτερα;

Από ποιον τρέχω να ξεφύγω;

Ποιος με κυνηγάει;

Ποιος μου αντιστέκεται;

Από ποιον προφυλάσσομαι;

Που κοιτάζω;

Ποιος με κοιτάζει;

Ποιον κρίνω;

Ποιος με κρίνει;

Σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη;

Ποιος με εμπιστεύεται;

Ποιον αγαπάω;

Ποιος με αγαπάει;

Εγώ, εμένα, από μένα.

Εγώ ξέρω να με φροντίζω καλύτερα, αν μπορέσω να με αγαπήσω.

Αλλά πώς θα με αγαπήσω;
Τρέχοντας να ξεφύγω; από τι να ξεφύγω;

Από όλα όσα πιστεύω πως με κυνηγάνε… οι ανασφάλειές μου, τα πρέπει των άλλων που νομίζω είναι και δικά μου, οι αδυναμίες μου, η εικόνα που έχουν φτιάξει οι άλλοι για μένα και γκρεμίζει αυτήν που δεν έχω κατορθώσει να φτιάξω εγώ για μένα.

Δεν προφυλάσσομαι όσο πρέπει, δεν με αγκαλιάζω, έτσι για λίγο να ξαποστάσω.

Να είμαι ευγνώμων για τα λάθη που έκανα και τα μαθήματα που πήρα.

Να ευχαριστώ εκείνους που με έφεραν στα όριά μου, γιατί ποτέ δεν θα μάθαινα πόσα μπορώ να αντέξω.

Να κοιτάζω ψηλά και πάνω γιατί αυτή η δύναμη με κινεί, μου δείχνει το δρόμο και τον χάνει για να μου τον δείξει ξανά. Με βοηθάει να στέκομαι στα πόδια μου και να αντιστέκομαι σε όσα πάνε αντίθετα με την πορεία που πρέπει να χαράξω.

Να μην κρίνω αυστηρά ούτε εμένα, ούτε για μένα ούτε και όσους κρίνουν σαν κι εμένα.

Αφού κρίνω δεν έχω μάθει ακόμα να αγαπώ, άρα και να συγχωρώ. Μήπως να αγαπώ, να συγχωρώ κι ίσως δεν θα κριθώ;

Να μάθω να αφήνομαι στη στιγμή, να εμπιστεύομαι τη διαδρομή και να χαίρομαι για την επιλογή.

-Να αγαπώ. 

- Ποιον; 

-Εμένα. 

-Ποιος να με αγαπάει; 

-Εγώ. 

-Γιατί να με αγαπώ;

-Για να αγαπώ εμένα. 

-Γιατί να αγαπώ εμένα; 

-Για να μάθω να αγαπώ κι εσένα.

Και μέσα από σένα να αγαπώ και πάλι εμένα. Κι όσο θα αγαπώ εμένα θα αγαπώ εσένα κι εμένα κι όλους τους γύρω απο μένα κι από εσένα.

Και κάθε μέρα που περνάει να φωτίζει το πρόσωπό μου η αγάπη, η συγχώρεση, η εμπιστοσύνη, η τιμιότητα και η αλήθεια, το κίνητρο, η θέληση, ο αγώνας.

Να ξεκινήσει ο αγώνας, όχι ο ανταγωνιστικός αγώνας, αλλά εκείνος που φτιάχνει ένα καλύτερο Εγώ, μια καλή εκδοχή του εμένα άρα και έναν καλύτερο κόσμο για μένα.

Το χρειάζομαι έτσι για να πω ότι άξιζε η ζωή, για την ζωή που έζησα, για ό,τι αγάπησα, για ό,τι θα μείνει. Για να μείνει. Για μένα και για όλους τους εσένα.




Αφήστε τα παιδιά σας να κυνηγήσουν τα όνειρά τους…!!!!

Κάποια παιδιά έχουν την τύχη αλλά συνάμα και την ατυχία να γεννηθούν σε οικογένειες που έχουν πετύχει επαγγελματικά! Απόγονοι γιατρών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, αναλαμβάνουν θέλοντας και μη να συνεχίσουν την επαγγελματική πορεία των γονιών τους που με τόσο μόχθο κατάφεραν να οδηγήσουν στην κορυφή!

Τα παιδιά τους είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή στον επαγγελματικό στίβο και να σπουδάσουν το ίδιο αντικείμενο! Στην αντίθετη περίπτωση θεωρούνται αχάριστα όχι μόνο σύμφωνα με τα λεγόμενα των γονιών τους αλλά και από τον κοινωνικό περίγυρο! 

Πως είναι δυνατόν ένα παιδί να τα βρει όλα έτοιμα και να θέλει να ακολουθήσει το δικό του όνειρο ενώ άλλα παιδιά μοχθούν για να βρουν δουλειά μετά την αποφοίτησή τους;

Κάποιοι θα σκεφτούν «Στην Ελλάδα της κρίσης πως είναι δυνατόν να κάνουν όνειρα; Πως μπορούν να αρνούνται να συνεχίσουν την είδη επιτυχημένη πορεία των γονιών τους;»

Επιπρόσθετα υπάρχουν γονείς που έχοντας απωθημένα για όνειρα που δεν πραγματοποίησαν -είτε γιατί οι συγκυρίες δε ήταν ευνοϊκές, είτε γιατί οι δικοί τους γονείς δεν τους άφησαν τα κάνουν πραγματικότητα- θέλουν να τα δουν να υλοποιούνται από τα δικά τους παιδιά!

Αφήστε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν τα δικά τους όνειρα. Δείτε τα σαν μια διαφορετική οντότητα γιατί είναι. Μην κάνετε το λάθος να εκπληρώσετε τα δικά σας απωθημένα στα δικά σας παιδιά. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεγαλώσετε δυστυχισμένους ενήλικες έχοντας και οι ίδιοι αργότερα τα ίδια απωθημένα με εσάς.

Εξάλλου αν κάτι δε τους αρέσει, δεν μπορούν να γίνουν καλοί σε αυτό! Τα παιδιά σας δε γεννιούνται για να συνεχίσουν το ήδη πετυχημένο σας όνομα! Έχουν όνειρα, βοηθήστε τα, να τα υλοποιήσουν. Και αν κάποιος σας ρωτήσει τι θα θέλατε να γίνει το παιδί σας όταν μεγαλώσει, πείτε υπερήφανα «ευτυχισμένο».




Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Μάθε να εκτιμάς γιατί κανείς δε μένει για πάντα...!!!!

Αχάριστοι είναι οι άνθρωποι.
Ηλίθια φέρονται και πληγώνουν κάθε πλάσμα στο διάβα τους. Δεν ξέρουν να δέχονται το καλό. Δε φαντάζονται πως ότι είναι δίπλα τους είναι το ιδανικό. Αχάριστοι είναι και ανέντιμοι. Τίποτα δεν τους είναι αρκετό και κανείς δεν τους κάνει ευτυχισμένους.

Έως ότου φύγει. Μέχρι τη μέρα που θα ψάχνουν εκείνο που δεν τους ικανοποιούσε. Τη μέρα που δε θα είναι τίποτα δίπλα τους. Ούτε αυτό που θεωρούσαν δεδομένο. Τότε θα δουν πως, τελικά, ήταν το μοναδικό που ήθελαν.

Οι άνθρωποι δε θα σου πουν ποτέ ευχαριστώ. Δε θα παραδεχτούν ποτέ πως η ζωή τους είναι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Δεν τους γεμίζει κανείς. Καμία αγάπη δεν είναι τέλεια. Κανείς έρωτας δεν είναι ιδανικός. Κανένας δεν είναι αυτός που τους αξίζει. Όποια κι αν είναι η πλευρά που βλέπουν, στιγμή δε θα καταλάβουν τι θέλουν και τι όχι. Ώσπου να το χάσουν, το ξαναλέω.

Όμοια με αυτούς κι εσύ…
Τα μάτια σου είναι τυφλά. Δε θες να κοιτάξεις δίπλα σου και να παραδεχθείς πως το έχεις ήδη. Εκεί είναι αυτό που φτιάχτηκε για να σε γεμίσει. Κοντά σου έχεις εκείνο που το λένε “μισό”. Δικό σου είναι και το περιμένουν στη γωνία να στο κατασπαράξουν. Αλλά για σένα δε μετρά.

Γιατί, καλέ μου; Ξέρω δεν είσαι μόνο εσύ.
Έχω δει να πέφτουν και να ζητούν συγνώμη. Έχω διαβάσει σε ιστορίες για εκείνους που τους κάνει παρέα η μοναξιά, μιας κι έχασαν αυτό που δεν εκτίμησαν. Τους έχω συναντήσει εκείνους που αναπολούν το παρελθόν κι εύχονται να το άλλαζαν. Εύχονται να μπορούσαν να εκτιμήσουν το δεδομένο.

Μα όσα κι αν δω ή ακούσω, ένα μόνο δεν κατάλαβα. Γιατί είμαστε αχάριστοι οι άνθρωποι; Γιατί δεν μπορεί να μας προειδοποιήσει η ζωή; Γιατί να μη ξέρουμε τι μέλλει να μετανιώσουμε; Γιατί αφήνουμε τόσο εύκολα τους ανθρώπους να φεύγουν;

Δε θα σου πω να αλλάξεις. Γεννιέται ο άνθρωπος, μάτια μου. Άνοιξε τα μάτια σου, θα σου πω. Δε θες να γυρίζεις το μυαλό σου και να μετράς τι έχασες.

Ότι έφυγε, δε γυρνάει.
Μια φορά σου χαρίζεται η ζωή. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Κανείς δεν μένει για πάντα. 




Έφης Μπαμπούρη.