Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Ότι μου δώσεις, αυτό θα πάρεις…!!!!

Δούναι και Λαβείν. Αν το καλοσκεφτούμε, αυτή είναι η ζωή μας. Από την ώρα που γεννιόμαστε ως και την ώρα που πεθαίνουμε, δίνουμε και παίρνουμε. Υλικά και άυλα πράγματα. Κυρίως, όμως, άυλα. Και με αυτό, εννοούνται τα συναισθήματα, οι πράξεις, οι σκέψεις, η ενέργεια.

Σαφέστατα και υπάρχουν και τα υλικά αγαθά και πράγματα, όπως τα χρήματα. Όμως, κι αυτά ενέργεια είναι, εν τέλει.

Μεγαλώνουμε σε μία καθαρά δυτική και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, η οποία πρεσβεύει συγκεκριμένες αξίες, βασισμένες στη λεγόμενη “ηθική” και παρά τις θρησκευτικές επιρροές περί μοιράσματος, αγάπης, αλληλεγγύης κι ούτω καθεξής, στην πράξη, αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι, κι αυτοί που τα προωθούν δεν τα πιστεύουν, δεν τα ακολουθούν, δεν τα πράττουν. Το κλασσικό “διπλό μήνυμα”.

Μαθαίνουμε ότι το να δίνουμε με ευκολία αποτελεί αδυναμία, ότι θα είμαστε χαμένοι ή ότι θα καταλήξουμε “στον άσσο”. Και ίσως να γίνει έτσι. Ίσως κι όχι. Και τι σημαίνει για τον καθένα “ο άσσος”; Αναρωτηθήκαμε ποτέ; 

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος κι ότι, για να μπορούμε να βοηθάμε και να είμαστε αποτελεσματικοί με τους άλλους, οφείλουμε να το κάνουμε πρώτα στον εαυτό μας. Το γνωστό “αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν”.

Αν το δούμε από μία άλλη οπτική, ωστόσο, το να δίνουμε κάτι σε κάποιον - ό,τι κι αν είναι αυτό, αρκεί να τον ωφελεί - αποτελεί μία πράξη που, πρώτα από όλα, ωφελεί εμάς. 

Γιατί, όσο κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, αυτό το κάνουμε γιατί εμείς το σκεφτήκαμε, εμείς το επιθυμήσαμε, εμείς το πράξαμε. Άρα, εμείς ευχαριστιόμαστε πρώτα από όλους, ακόμα κι από αυτόν που ωφελείται.

Η ουσία είναι, όμως, πως ό,τι δίνεις παίρνεις. Έτσι είναι. Όλα είναι ένας όμορφος κύκλος. Η ίδια η ζωή είναι ένας πανέμορφος κύκλος. Ένας κύκλος με χρώματα, με άλλα σχήματα στο εσωτερικό του, με εμπειρίες, με συναισθήματα. Συνεπώς, ποτέ δεν παίρνουμε κάτι που δε ζητήσαμε και που δε δώσαμε.

“Ζήτα και θα πάρεις” αλλά και “δώσε και θα πάρεις”. 

Ό,τι ζητήσεις, θα το λάβεις στη βάση όσων έδωσες. Κι αν το σκεφτούμε λίγο πιο βαθιά, πάντα αυτό που ζητάμε μοιάζει με αυτό που δίνουμε. Ακόμα κι αν, επιφανειακά, δε φαίνεται να συνάδει, σίγουρα θα υπάρχουν δεσμοί με αυτό.

Ο άνθρωπος που δε δίνει χρήματα γιατί φοβάται ότι θα φτωχύνει, θα ζητά χρήματα και θα λαβαίνει χρήματα. Κι αυτό μόνο. Ούτε αγάπη αληθινή, ούτε κάποιο ξεχωριστό συναίσθημα, κάτι που να τον συναρπάσει. Μόνο χρήματα.

Δηλαδή, μόνο αυτό που τον αποκλείει από την αντικειμενική πραγματικότητα, από την αληθινή ζωή, από την πραγματική ανθρώπινη διάδραση και διαντίδραση. Θα ζητάει απομόνωση και θα λαμβάνει απομόνωση.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα στη ζωή μας. Μη φοβάστε να δώσετε, αλλά μη φοβάστε και να ζητήσετε! Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα και την αξίωση να τα κάνει αμφότερα. 

Ας αφεθούμε κι ας ζήσουμε πόσο όμορφο είναι να δίνουμε χωρίς τύψεις, ενοχές κι ανησυχία ότι θα λείψει από μας κι ας ζητάμε όσα πραγματικά έχουμε ανάγκη για μία ποιοτική ζωή. Για το ευ ζην μας. Όχι περίσσια πράγματα, γιατί τότε πάμε αλλού.

Ας δώσουμε αγάπη, και θα τη λάβουμε πίσω, αφού σίγουρα θα τη ζητάμε! Ας ομορφύνουμε τις δονήσεις μας, τις δονήσεις που εκπέμπουμε στον κόσμο, και τότε θα ομορφύνουν και οι δονήσεις που λαμβάνουμε εμείς από αυτόν.

Ας αγαπήσουμε. Εμάς, τους άλλους, το όλον. Ας αφεθούμε στην ελευθερία της ύπαρξης μας, που υπάρχει από την ώρα που γεννιόμαστε. Είμαστε ελεύθεροι.




Δεν με τρομάζει η απουσία σου όσο με τρομάζει η παρουσία σου ξανά…!!!!

Δεν με τρομάζει η απουσία σου όσο με τρομάζει η παρουσία σου ξανά

Η ειρωνεία είναι ότι την αγάπησα την μοναξιά που μου χάρισες, όμως τρομάζω πια να ξέρεις..

Τρομάζω γιατί δεν ξέρω τι θα αισθανθώ..

Τρομάζω με αυτά που θα σου πω..

Τρομάζω με αυτά που θα μου πεις..

Τρομάζω στο άγγιγμα σου, στο φιλί σου..

Τρομάζω να σε κοιτάξω στα μάτια ξανά..

Μα πιο πολύ τρομάζω μαζί μου!

Δεν τρομάζω αν θα με πληγώσεις ξανά, γιατί αυτή τη φορά ξέρω πως θα σε πληγώσω εγώ.

Τρομάζω γιατί ενώ θα θέλω να σου πω φύγε, εγώ θα σε κρατήσω .

Τρομάζω γιατί δεν με τρομάζει πλέον η φυγή σου!

Τρομάζω γιατί αντέχω τον πόνο σου όσες φόρες κι αν είναι αυτός!

Τρομάζω με την δύναμη μου.

Τρομάζω για μένα για σένα για εμάς!

Τρομάζω για αυτά που δεν είπαμε και δεν θα πούμε ποτέ..

Τρομάζω για το “σ’ αγαπώ” που θα πούμε..

Δεν με τρομάζει η απουσία σου όσο με τρομάζει η παρουσία σου ξανά στην ζωή μου . 




Πόσο δίκιο είχες γιαγιά μου...Μου λείπεις! Μ’ ακούς;

Αχ, δεν αλλάζουν οι άνθρωποι! Είναι το πανί παιδί μου τέτοιο!”, συνήθιζες να λες γιαγιά μου. “Μην περιμένεις να αλλάξει ο άλλος, στο τέλος μόνο εσύ θα αλλάξεις παιδί μου!”, συνέχιζες την κουβέντα σου.

“Θα σε έχει αλλάξει η υπομονή και η επιμονή σου, όσα μαζεύεις μέσα σου, οι πίκρες, οι προσμονές… Θα βρεθείς κουρασμένη, κάπου εκεί στο τέλος. Θα κουραστείς, μα πάνω από όλα εσύ θα βγεις διαφορετική. 

Και διες τζάνι μ’, θα έρθουν μέρες που θα δεις τα πάνω κάτω στον κόσμο σου, τότε τζιέρι μ’ θα αλλάξεις, και μόνο τότε. Θα γενείς πιο δυνατή, πιο έξυπνη, πιο ευγενική! Φώναξε, κλάψε, μετά όμως ίσιωσε το κορμί σου και συνέχισε καλύτερη. Κάνε όνειρα παιδί μου και όμορφες σκέψεις, μη μιζεριάζεις ποτέ!”.

Πόσο δίκιο είχες γιαγιάκα μου! Πόσες φορές σκέφτηκα τα λόγια σου, που τότε δεν μπορούσα να καταλάβω! Γιατί γιαγιά μου, να μην είσαι κοντά μου τώρα να στα πω; 

Δεν αλλάζει ο άνθρωπος γιαγιά! Όση αγάπη και αν του δώσεις, όση καλοσύνη, θα ζητάει κι άλλο κι άλλο… ένα διψασμένο θηρίο που δεν ξεδιψά ποτέ! 

Και εγώ γιαγιά, δεν στέρεψα ποτέ από αγάπη! Δεν θα μπορούσα άλλωστε! Εσύ μας είχες δώσει τόση! Τόση που φτάνει για όλο τον κόσμο! Εσύ μας έμαθες να την μοιράζουμε και αυτή να πολλαπλασιάζεται γιαγιά μου!

“Τζιέρι μου, ότι δίνεις παίρνεις σ 'αυτή τη ζωή. Μοίρασε καλοσύνη και θα γυρίσει πίσω διπλή. Κι αν δεν γυρίσει, δεν πειράζει γιαβρί μ’! Ένας μπαχτσές να είναι τα λόγια σου, να μοσχοβολούν! Αν δεν έχεις καλή κουβέντα να πεις, να μην ανοίγεις το στόμα σου!” μου έλεγες. 

“Είσαι μικρή και ζευζέκα τώρα, αλλά εμένα διές και να θυμάσαι όταν μεγαλώσεις…”. Και συνέχιζες να τυλίγεις τα ντολμαδάκια σου, γιατί όλες οι συζητήσεις μας ήταν γύρω από το τραπέζι της κουζίνας.

Αχ γιαγιά μου, μου έχουν λείψει αυτές οι μυρωδιές! Αχ γιαγιά μου, πόση αξία τα λόγια σου! Γιαγιά! Δες με γιαγιάκα μου!

Κουράστηκα, πόνεσα, άλλα δεν άλλαξα! Δεν θα αφήσω κανέναν να με αλλάξει! Όπως δεν άλλαξες και εσύ, εσύ που είδες και έζησες τόσο πόνο! Θα φυλάω τις κουβέντες σου, σαν το πιο πολύτιμο θησαυρό, όπως έκανα μέχρι τώρα νενέκα μου! Και αυτό θα μάθω και στα παιδιά μου γιαγιά!




Όταν δεν γνωρίζεις την αξία σου, κάνεις πάντα κακές επιλογές…!!!!

«Πέρασα τόσα χρόνια περπατώντας στα καρφιά… χωρίς να κάνω ή να πω ποτέ το σωστό. Μια μέρα αποφάσισα ότι είχα περάσει αρκετά και σκόνταψα πάνω τους. Αυτά τα καρφιά με έκοψαν βαθιά καθώς έφευγα, αλλά ήταν ο πιο όμορφος πόνος που ένιωσα ποτέ.»

Για πάρα πολύ καιρό, φοβάσαι τι λες, πώς πράττεις και το ποιος είσαι. Κάπου στο ταξίδι σου, έχεις διαμορφώσει την άποψη ότι ο εαυτός σου δεν έχει σημασία και ότι ενοχλείς. Κάτι σου συνέβη που σε έκανε να πιστεύεις ότι δεν αξίζεις.

Ίσως ήταν λόγω κάποιας κακοποίησης ή προσβολής. Ίσως ήταν ντροπή και ενοχή. Ανεξάρτητα από το τι προκάλεσε αυτή την πεποίθηση, είναι χαραγμένο τόσο βαθιά στον πυρήνα σου ώστε έχεις γίνει απελπισμένος. 

Απεγνωσμένα θέλεις να διατηρήσεις την γαλήνη, να αρέσεις στους άλλους, να κάνεις όλους τους άλλους καλά. Όλους τους υπόλοιπους εκτός από εσένα.

Όταν δεν γνωρίζεις την αξία σου, κάνεις κακές επιλογές. Αναπτύσσεις σχέσεις με ανθρώπους που πραγματικά δεν έχουν θέση στη ζωή σου. Άνθρωποι που θα πάρουν αυτή την λίγη αγάπη για τον εαυτό σου που σου έχει απομείνει. Επιλέγεις αυτούς.

Το ότι σε χρειάζονται σε κάνει να αισθάνεσαι ξεχωριστός και ξαφνικά, έχεις σημασία! Ακριβώς έτσι, κάποιος έρχεται και παίρνει ό, τι μπορείς να δώσεις, και το χαρίζεις με χαρά επειδή τώρα σημαίνεις κάτι για κάποιον. Παίρνει και παίρνει μέχρις ότου δεν έχεις τίποτα άλλο να δώσεις.

Και πριν το καταλάβεις, βρίσκεις τον εαυτό σου να περπατά πάλι στα καρφιά. Να μην δραματοποιείς τις καταστάσεις. Να μην στεναχωρείς κανέναν αλλιώς θα σε αφήσει. Βαδίζεις σε σπασμένα γυαλιά ενώ προσεύχεσαι να μην κοπείς πολύ.

Αυτός δεν είναι τρόπος για να ζεις

Αξίζεις κάποιον που να σου δίνει και αυτός. Αξίζεις να νιώθεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να απολογείσαι. Αν κάτι σε ενοχλεί, αξίζεις να μιλήσεις. Πες τι σκέφτεσαι.

Αξίζεις να ακουστείς. Αξίζεις να αναπνεύσεις ξανά. 

Μια μέρα, όταν συνειδητοποιήσεις την αξία σου και δεν θα αφήνεις πια άλλους να ελέγχουν την γαλήνη σου, θα παρατηρήσεις ότι οι ώμοι σου δεν είναι πλέον κυρτοί. Θα παρατηρήσεις ότι το σώμα σου δεν βρίσκεται σε ένταση και ότι δεν έχεις ταχυκαρδίες.

Η πλάτη σου δεν θα βρίσκεται σε ένταση ούτε θα είναι πιασμένη. Θα κάθεσαι στο σπίτι τη νύχτα και θα χαμογελάς γιατί όλα είναι καλά στον κόσμο και δεν υπάρχει κανένας εκεί που θα σε κρίνει, που θα σε καταδικάσει ή που θα σε υποτιμήσει. Θα αισθάνεσαι ασφαλής μέσα στον χώρο σου.

Έχεις την ελευθερία να είσαι αυτός ακριβώς που είσαι. 

Βρες τον εαυτό σου και να είσαι ο εαυτός σου. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να έχεις κάθε μέρα στρες, άγχος και νευρικότητα. Αξίζεις να είσαι ικανοποιημένος, τόσο ελαφρύς όσο ο άνεμος και ευτυχισμένος. 

Να είσαι ένα λαμπρό φως στο σκοτάδι, έτσι ώστε οι άνθρωποι που σε ενδιαφέρουν να εμπνευστούν και αυτοί για να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους. Σταμάτα να μένεις πίσω. Γιατί είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι με το να μένεις πίσω λες ψέματα στον εαυτό σου.
Αποφάσισε ότι δεν πρόκειται πλέον να σε ελέγχει κανείς με κανένα τρόπο. Δεν πρόκειται να συνεχίσεις να πνίγεσαι. Δεν θα συμπεριφέρεσαι πλέον με τον καλύτερο εαυτό σου εαυτό σε όλους. Κάνε τώρα τις δικές σου επιλογές και μην σταματήσεις. Θα κάνεις πράγματα που σε χαροποιούν. Θα παρατηρήσεις την επίδραση στο πως οι κοντινοί σου άνθρωποι θα γίνουν και αυτοί πιο ευτυχισμένοι.

Σταμάτα την τρέλα. Σταμάτα τον φαύλο κύκλο του να τους ευχαριστείς όλους. Αυτοί που μόνο έπαιρναν θα συνεχίζουν να παίρνουν. Η ζωή όμως σχετίζεται με το να δίνεις και να παίρνεις. Είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας. Για να ανταποδώσεις, πρέπει να σου έχει μείνει κάτι να δώσεις.

Μην αφήνεις τον εαυτό σου να αιμορραγεί. Απομάκρυνε αυτά τα καρφιά και βάλε τα πόδια σου σε σταθερό έδαφος. Βάδισε προς την κατεύθυνση του θάρρους, της πίστης, του συμβιβασμού, της αγάπης και της ευτυχίας. Δεν υπάρχουν πλέον καρφιά. Δεν υπάρχουν πλέον σπασμένα γυαλιά. Χρησιμοποίησε ότι σε κόβει ως μέσο για να προχωρήσεις.

Μπορεί πάντα να υπάρχει μια ουλή, αλλά αυτή η ουλή είναι μια υπενθύμιση για το που να μην ξανά-περπατήσεις.




Μάγεια Τ.

Ένας σκύλος σε μαθαίνει ν’ αγαπάς…!!!!

Μπορεί να το ψυχανεμίζεσαι, μπορεί να το φαντάζεσαι, ίσως και να το έχεις κάνει εικόνα, αλλά δε θα μπορέσεις ποτέ ν’ αντιληφθείς επακριβώς πόσα πολλά μπορεί να σου μάθει η συντροφιά μ’ ένα σκυλί, αν δεν το ζήσεις στ’ αλήθεια.

Τις πρώτες μέρες που αποκτάς ένα σκυλί, συνειδητοποιείς πόσο σημαντικός είσαι για εκείνο. Πέρα απ’ τα χάδια και τις όλο νόημα ματιές που θ’ ανταλλάξετε, καταλαβαίνεις πως το σκυλί σου εξαρτάται από σένα. 

Κι αυτός είναι ο προφανέστερος κι ο κυριότερος λόγος που πολλοί αποθαρρύνονται να αποκτήσουν ένα.

Είσαι υπεύθυνος για την εκπαίδευσή του, τις καθημερινές του βόλτες, τις τακτικές επισκέψεις του στον κτηνίατρο μα πιο πολύ απ’ όλα είσαι υπεύθυνος για την υπομονή κι επιμονή που πρέπει να σε διακατέχει το πρώτο διάστημα που ο σκυλάκος σου δε θα γνωρίζει ακόμη τους βασικούς κανόνες του σπιτιού. 

Κοινώς, προετοιμάσου να σε εκπλήξει δυσάρεστα και για αρκετές φορές.

Μην το βάλεις κάτω όταν τον αφήνεις μόνο του στο σπίτι και γυρνώντας το βρεις να είναι βομβαρδισμένο τοπίο με μασημένες παντόφλες, μαξιλάρια κάτω, γλάστρες σκαμμένες, αλλά κυρίως για το βιολογικό τους ρολόι που δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη και κάνουν την ανάγκη τους σε οποιοδήποτε σημείο τους μυρίζει καλύτερα!

Όλα όσα διάβασες μέχρι στιγμής είναι αποκαρδιωτικά, σε περίπτωση που σκεφτόσουν ν’ αποκτήσεις κι εσύ ένα σκυλάκο. Αντιλαμβάνομαι τον τρόμο σου, αλλά οφείλεις να έχεις επίγνωση και συνείδηση όταν θα πάρεις την απόφαση αυτή.

Θα πρέπει στο μυαλό σου να καταστεί σαφές πως το να έχεις σκύλο δε σημαίνει απλώς μια συντροφιά για σένα ή για να παίζουν τα παιδιά σου. Κι επειδή τα αγαθά κόποις κτώνται, θα πρέπει να δουλέψεις και να κοπιάσεις, όπως κοπιάζεις για τους ανθρώπους που αγαπάς και κάνεις προσπάθεια για να τους έχεις κοντά σου.

Έτσι κι ο σκύλος σου θα σε ανταμείψει για την προσπάθεια και την υπομονή που έδειξες σε όλα του τα πρώτα λάθη. Το σκυλί σου θα είναι πάντοτε ένα μόνιμο παιδί, γεμάτο ανιδιοτελή αγάπη, κοιτάζοντάς σε με αθωότητα και καλοσύνη μες στα μάτια. Διαθέτει κάποιες συμπεριφορές που θα θέλαμε πολύ να τις κατέχουν οι άνθρωποι. Αυτό το «Γνώρισα τους ανθρώπους κι αγάπησα τα ζώα» δεν είναι τυχαίο, μάτια μου.

Μπορεί να σου ακούγεται τραβηγμένο, αλλά έχει μπόλικη δόση αλήθειας. 

Ένα σκυλί στο πλάι σου θα σου δείξει τι σημαίνει πίστη, τι σημαίνει κάποιος να χαίρεται με τη χαρά σου και να λυπάται με τη λύπη σου, στην ουσία και στην πράξη. Δε θα σε κρίνει για τα λάθη σου, αντιθέτως θα σου δώσει αγάπη, αγκαλιά και ματιές γεμάτες παρηγοριά που θα απαλύνουν τις πληγές σου.

Θα σου δείξει πώς είναι ν’ αγαπάς χωρίς αντάλλαγμα, να προσδοκάς μια απλή «βόλτα» στο πάρκο, ν’ απολαμβάνεις ένα ηλιόλουστο πρωινό χωρίς να περιμένεις κάτι. Κι έτσι κι εσύ σιγά-σιγά, παρέα με το φιλαράκο σου, θα βρεις την κρυμμένη ουσία στ’ απλά και καθημερινά.

Δοκίμασέ το αν τολμάς. Μόνο κοίτα μην καταφέρεις απ’ την τόλμη σου να πληγώσεις αυτό το πλάσμα που τόσο δύσκολα πληγώνεται. Δεν είναι παιχνίδι για να παίξεις, είναι ψυχούλα ν’ ακουμπήσεις και να νοιαστείς συνάμα.

Ο κόσμος μοιάζει πιο όμορφος παρέα με μια βρεγμένη μουσούδα, μια γλωσσίτσα χαμογελαστή και μια μόνιμα κουνιστή ουρά. Πόσα μαθαίνεις παρέα μ’ ένα σκυλί!




Στέλλας Αστυράκακη

7 φυτά και βότανα που θεραπεύουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και καταπραϋνουν τους πνεύμονες…!!!!

Φυσικοί τρόποι θεραπείας του αναπνευστικού συστήματος και ενδυνάμωσης των πνευμόνων.

Φυτά και βότανα που θεραπεύουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και καταπραϋνουν τους πνεύμονες

Ο Ιπποκράτης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου». Η θεραπευτική δύναμη της τροφής καθώς και το αντίστροφο, δηλαδή η πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, έχει επιβεβαιωθεί ύστερα από δεκαετίες έρευνας. 

Έτσι, πολλές ασθένειες αλλά και η ραγδαία αύξηση των χρόνιων ασθενειών τις τελευταίες δεκαετίες ίσως συνδέονται με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο φυτοφάρμακα, κρέατα με αντιβιοτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν φτιαχτεί με σκοπό να είναι ελκυστικά. 

Στην κορυφή όλων αυτών, η χρήση των χημικών φαρμάκων τείνει να εξαλείψει τις φυσικές θεραπείες που είναι πιο αγνές. Τα φάρμακα που βασίζονται σε χημικές ουσίες, σύμφωνα με πολλούς είναι επίσης υπεύθυνα για την τεράστια αύξηση διάφορων ασθενειών.

Ο δρ Glenn A. Warner, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοθεραπείας του Ογκολογικού Ινστιτούτου υπό τη διεύθυνση του δρος Orliss Wildermuth, γράφει τα εξής: «Διαθέτουμε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που σκοτώνει ανθρώπους μόνο και μόνο για οικονομικό όφελος. 

Ο μόνος λόγος που γίνονται έρευνες είναι για να διαπιστωθεί αν 2 δόσεις ενός συγκεκριμένου δηλητηρίου είναι προτιμότερες από 3 δόσεις».

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο δρ Richard Horton, ο σημερινός αρχισυντάκτης του βρετανικού ιατρικού περιοδικού «The Lancet» που θεωρείται ένα από τα πιο εγκεκριμένα ιατρικά περιοδικά του κόσμου, δημοσίευσε προσφάτως μια δήλωση που αποκάλυπτε ότι πολλές δημοσιευμένες έρευνες στην πραγματικότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση αναξιόπιστες αν όχι απολύτως ψευδείς:

«Το θέμα εναντίον της επιστήμης είναι απλό: ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας, πιθανόν και το ήμισυ, ίσως είναι αναληθές. Έχοντας ήδη πληγεί από μελέτες με μικρό ποσοστό δειγμάτων, ελάχιστη αποτελεσματικότητα, αναξιόπιστες ερευνητικές αναλύσεις και σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων σε συνδυασμό με μια εμμονή επιδίωξης μοντέρνων τάσεων αμφίβολης σημασίας, η επιστήμη έχει κάνει στροφή στο σκοτάδι».

Η δρ Marcia Angell, αρχισυντάκτρια για πολλά χρόνια στο περιοδικό «The New England Medical Journal» (NEMJ), το οποίο θεωρείται επίσης από τα πιο εγκεκριμένα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, καταθέτει ξεκάθαρα την άποψή της για το θέμα:

«Δεν είναι πλέον δυνατόν να πιστέψουμε ένα μεγάλο μέρος της κλινικής έρευνας που δημοσιεύεται ή να επικαλεστούμε την κρίση αξιόπιστων γιατρών ή έγκυρων ιατρικών οδηγιών. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξα αργά και διστακτικά ύστερα από περισσότερες από 2 δεκαετίες ως εκδότρια του περιοδικού «New England Journal of Medicine».

Γι' αυτό λοιπόν, ας μην ξεχνάμε ότι η ανθρωπότητα επέζησε για χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιόντας τα φάρμακα που η φύση της προσέφερε. Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με 7 φυτά και βότανα που μπορούν να θεραπεύσουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, να ενισχύσουν την υγεία των πνευμόνων και να επιδιορθώσουν τις βλάβες τους. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν τα χρησιμοποιήσετε για θεραπευτικούς σκοπούς, θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του ειδικού επαγγελματία υγείας. 

Μην ξεχνάτε, ότι αφενός τα βότανα μπορεί να έχουν επίσης παρενέργειες και αφετέρου μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Γι αυτό, είναι σημαντικό να μην πειραματίζεστε με τη χρήση τους όταν αφορά τη θεραπεία κάποιας πάθησης.

1. Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι γεμάτο με αιθέρια έλαια που διαθέτουν πολλαπλά οφέλη. Όλα αυτά θα τα έχετε καταναλώνοντας τσάι φασκόμηλου το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συνηθισμένων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και των πνευμόνων. Το φασκόμηλο περιέχει θουγιόνη, καμφορά, τερπένιο και σαλβινορίνη που κατά την εισπνοή τους σε μορφή ατμού βηθούν στην αποσυμφόρηση και τον καθαρισμό των πνευμόνων και απαλλάσσουν από την ιγμορίτιδα. Για να το χρησιμοποιήσετε, φτιάξτε τσάι φασκόμηλου και βάλτε το σε ένα μπολ ή ψεκαστήρα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο για τις ιδιότητες του φασκόμηλου

2. Κάνναβη
Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά όταν καπνίζουν κάνναβη αλλάζουν τη χημική της σύνθεση με αρνητικό τρόπο. Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε για θεραπευτικούς σκοπούς, είναι καλύτερο να την καταναλώσετε ή να τη βάλετε σε έναν ψεκαστήρα. Καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει ως αποτέλεσμα την τοξική διάσπαση των θεραπευτικών ενώσεων που συμβαίνει κατά την καύση του φυτού.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κάνναβη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντικαρκινικά φυτά στον κόσμο. Σε μορφή ατμού επιτρέπει στα δραστικά συστατικά της να πυροδοτήσουν τη φυσική ανοσολογική αντίδραση που υπάρχει μέσα στο σώμα μειώνοντας έτσι την ικανότητα των λοιμώξεων να εξαπλώνονται.

Η κάνναβη σε μορφή ατμού (ειδικά με πολύ υψηλές ποσότητες κανναβινοειδών) απελευθερώνει τους αεραγωγούς και τα ιγμόρεια ενεργώντας ως βρογχοδιασταλτικό. Επίσης, συμβάλλει στην υποχώρηση του άσθματος.


3. Ρίγανη
Αυτό το φυτό περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ρίγανη περιέχει ενώσεις, όπως το ροσμαρινικό οξύ, το οποίο είναι φυσικό αποσυμφορητικό και μειώνει την ισταμίνη. Οι ενώσεις αυτές έχουν πολύ θετική επίδραση στην αναπνευστική οδό και τις ρινικές διόδους.

Το έλαιο ρίγανης είναι επίσης εξαιρετικό και γνωστό για την καταπολέμηση του στρεπτόκοκκου. Θεωρείται μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για τις συμβατικές θεραπείες με αντιβιοτικά.


4. Ευκάλυπτος
Έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια και σήμερα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος ενώ συμβάλλει στη θεραπεία του ερεθισμένου λαιμού. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αποτελεί συστατικό σε πολλά φάρμακα για τον βήχα.


5. Φλόμος ο θάψος
Τόσο τα λουλούδια όσο και τα φύλλα του φυτού αυτού έχουν ιατρική αξία και χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστεί ένα φυτικό εκχύλισμα που δυναμώνει τους πνεύμονες. Οι θεραπευτές ολιστικής προσέγγισης και οι βοτανολόγοι συχνά χρησιμοποιούν τον φλόμο για να καθαρίσουν οι πνεύμονες από τη βλέννα.


6. Μέντα
Η μέντα περιέχει μενθόλη, ένα συστατικό που χαλαρώνει το αναπνευστικό σύστημα και τους μυς απελευθερώνοντας την αναπνοή. Το έλαιο μέντας περιέχει πολλές άλλες επιπλέον ενώσεις, όπως το λιμονένιο και η πουλεγόνη, οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά αποσυμφορητικά. Πολλές θεραπευτικές αλοιφές εντριβής για το στήθος περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο για τη μέντα

7. Πεντάνευρο
Τα φύλλα του πεντάνευρου έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για την ανακούφιση του ερεθισμένου στήθους και του βήχα. Επίσης, περιέχουν πολλές αντιφλεγμονώδεις και αντιτοξικές ενώσεις. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό κατά του βήχα, του κρυολογήματος και του ερεθισμού των πνευμόνων. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι βοηθά στην ανακούφιση από τον ξηρό βήχα εξαιτίας της ύπαρξης βλέννας στους πνεύμονες.





[toggle title="Πηγές"]
[/toggle]

Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός για χιλιάδες μαθητές …!!!!

Χιλιάδες μαθητές στη Βρετανία θα διδαχθούν τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness) και διαλογισμού για να μπορούν να αντιμετωπίσουν «τις πιέσεις του σύγχρονου κόσμου». 

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, που αφορά τους χιλιάδες μαθητές 370 πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων της χώρας, τέθηκε σε εφαρμογή με σκοπό να βρεθούν εναλλακτικές για τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Αποφασίστηκε μάλιστα λόγω των φόβων που υπάρχουν για έξαρση των σχετικών προβλημάτων εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατη μελέτη άλλωστε πιστοποίησε την αύξηση της μοναξιάς μεταξύ των νέων της χώρας, εξαιτίας της ανοδικής χρήσης τους. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας στη διάρκεια της δοκιμαστικής αυτής περιόδου, μέχρι το 2021, οι μαθητές θα διδαχθούν ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness), χαλάρωσης και αναπνοής για να είναι σε θέση να ελέγχουν τα συναισθήματα τους. Αρκετοί θα είναι και οι φοιτητές που θα έχουν συνεδρίες με ειδικούς του τομέα ψυχικής υγείας. 

Η ενσυνειδητότητα είναι μια δημοφιλής τεχνική διαλογισμού. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναπρογραμματίσουν τον εγκέφαλο τους, ώστε να συγκεντρώνεται στην τρέχουσα χρονική στιγμή.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Περίθαλψη (NICE), η ενσυνειδητότητα λειτουργεί αποτρεπτικά στην κατάθλιψη. Ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν περάσει τρεις ή και περισσότερες τέτοιες σκοτεινές περιόδους. 

Αυτό επιβεβαιώνει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS), επιχειρηματολογώντας κατά αυτόν τον τρόπο, γιατί η ενσυνειδητότητα βοηθά στην βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ενσυνειδητότητα μπορεί μεταξύ άλλων να βοηθήσει τα παιδιά να συντονίζονται με τους εαυτούς τους. Να κοιμούνται καλύτερα και να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. 

Ο διαλογισμός μπορεί να ενδυναμώσει επίσης τη μνήμη των μαθητών. Να βελτιώσει τη συμπεριφορά τους και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά δύσκολες καταστάσεις. 

Συγκεκριμένη μελέτη έχει αποδείξει ότι οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, μειώνουν σημαντικά το άγχος. Βελτιώνουν επίσης τον συναισθηματικό έλεγχο των παιδιών. 

Της δοκιμαστικής περιόδου θα ηγηθεί το Εθνικό Κέντρο για τα Παιδιά και τις Οικογένειες Anna Freud σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο University College London. Με το προαναφερθέν κέντρο έχει συνεργαστεί και η Κέιτ Μίντλετον.

Η δούκισσα του Κέιμπριτζ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια εκστρατεία για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων της Βρετανίας. Η παραπάνω εθνική πρωτοβουλία ακολουθεί την παρουσίαση μιας νέας εφαρμογής διαλογισμού για παιδιά. 

Η εφαρμογή Headspace For Kids αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των παιδιών να αισθάνονται «ήρεμα και συγκεντρωμένα» μέσα από μια σειρά ασκήσεων διαλογισμού.

Η εφαρμογή διαθέτει χαλαρωτικούς ήχους, ασκήσεις αναπνοής, οπτικές ασκήσεις και διαλογισμό. Στόχο της η συγκέντρωση των παιδιών στις εξής ηλικιακές ομάδες: κάτω των 5 ετών, από 6 έως 8 ετών, από 9 έως 12 ετών. 

Το Headspace For Kids έχει πέντε θέματα (χαλάρωση, συγκέντρωση, ευγένεια, ύπνος και ξύπνημα) για να διαλέξουν αυτό που τους ταιριάζει. Ίσως το τέλειο δώρο και για τους εξουθενωμένους γονείς, αφού υπόσχεται ότι η χρήση της θα βοηθήσει τα παιδιά και εύκολα να κοιμηθούν και ήρεμα να ξυπνήσουν.




Πηγή: uk.style.yahoo.com
Σχετικά με το συντάκτη Πρόσφατα Άρθρα Όμορφη Ζωή Άρθρα Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους. Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο. Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο arthra@omorfizoi.gr
Από Όμορφη Ζωή

Πρόωρη γήρανση: 5 τροφές που στεγνώνουν το δέρμα, δημιουργούν φλεγμονή και σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτερες…!!!!

Πρόωρη γήρανση: Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα για την επιδερμίδα του προσώπου.

Αυτά μπορεί να είναι οι κηλίδες, η ερυθρότητα, το πρήξιμο, καθώς και το στέγνωμα της επιδερμίδας. Επιπλέον, προσθέτει βάρος και φέρει επιπτώσεις στην όψη της επιδερμίδας σας. Κάποιες τροφές πυροδοτούν τη φλεγμονή στο έντερο, η οποία αντανακλά στο πρόσωπό σας.

Πρόωρη γήρανση: Ακολουθούν τέσσερις τροφές που κάνουν κακό στο πρόσωπο

Αλκοόλ: Εάν παρατηρήσετε ρυτίδες κάτω από τα μάτια, γραμμές ή κηλίδες μεταξύ των φρυδιών, αφυδατωμένη επιδερμίδα και ερυθρότητα στο πρόσωπο, ίσως να ευθύνεται το γεγονός ότι πίνετε πολύ παραπάνω από το επιτρεπόμενο. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο.
Αυτό, διότι επιτρέπει στις τοξίνες από τα βακτήρια του εντέρου να εισχωρήσουν στο ήπαρ. Αυτά στη συνέχεια οδηγούν στη δημιουργία φλεγμονής και ουλών (σ.σ. κίρρωση). Για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της επιδερμίδας σας, φάτε καρύδια.

Αυτά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με μελέτες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε μια ενισχυμένη ενυδατική προσώπου που θα βοηθήσει στη λείανση των γραμμών και των ρυτίδων, καθώς και στην αναπλήρωση της χαμένης υγρασίας της επιδερμίδας.

Πρόωρη γήρανση – Ζάχαρη: Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας και άλλων γλυκών προκαλεί αφυδάτωση και λέπτυνση, καθώς και αποχρωματισμό της επιδερμίδας (είναι πιθανό να γίνει πιο γκριζωπή). 
Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σακούλες κάτω από τα μάτια και κηλίδες σε όλο το πρόσωπο. Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μην ξεχνάτε λοιπόν να τρώτε σπανάκι, μπρόκολο και πατάτες, τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε άλφα-λιποϊκό οξύ που βοηθά τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια.

Οι υπόλοιπες τροφές που κάνουν κακό στο πρόσωπο

Πρόωρη γήρανση – Γλουτένη: Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Η υπερβολική κατανάλωση ψωμιού, ζυμαρικών και άλλων υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πρήξιμο στα μάγουλα, κόκκινα στίγματα στο μέτωπο και σκούρες κηλίδες στο πηγούνι.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη, έχουν δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη, θα εκδηλώσουν συμπτώματα όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι και εμετό. Εκτός από τη δυσανεξία στη γλουτένη όμως, υπάρχει και η ευαισθησία στη γλουτένη που δεν σχετίζεται με την κοιλιοκάκη.
Η μείωση ή ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή δεν συνεπάγεται αποκλεισμό των υδατανθράκων. Μπορείτε να καταναλώνετε φαγόπυρο, καστανό ρύζι κινόα και κεχρί και γενικά δημητριακά χωρίς γλουτένη. Για να φύγει το πρήξιμο από την περιοχή των ματιών, δοκιμάστε να βάλετε λίγο πάγο τυλιγμένο σε μία πετσέτα. Εξίσου αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι φλούδες από αγγούρι, το οποίο αναζωογονεί την επιδερμίδα.

Γαλακτοκομικά: Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, όταν καταναλώνονται ανεξέλεγκτα, μπορούν να προκαλέσουν σακούλες κάτω από τα μάτια, σπυράκια σε όλο το πρόσωπο και το πηγούνι. Εκτός από το ότι επηρεάζουν την επιδερμίδα, το 75% των ανθρώπων με δυσανεξία στη λακτόζη αντιμετωπίζουν και προβλήματα στο πεπτικό.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα γαλακτοκομικά φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με την ακμή, με τον κύριο ένοχο να είναι το άπαχο γάλα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην αγγίζετε και να μην ξύνετε τα σπυράκια και τα σημάδια στο πρόσωπο γιατί θα επιδεινωθούν. Χρησιμοποιείστε κάποιο αντιβακτηριδιακό προϊόν και αποφεύγετε το «βαρύ» μακιγιάζ.





Το κρυστάλλινο παλάτι : Υποθάλαμος, Υπόφυση, Επίφυση...!!!!

Πίσω απο τα μάτια και την γέφυρα της μύτης, στον εγκέφαλο μεταξύ του πρόσθιου(λόγος) και οπίσθιου(ένστικτο) εγκεφάλου, υπάρχει μια περιοχή που κάποιοι ονομάζουν "κρυστάλλινο παλάτι". Είναι ο χώρος στον οποίοι βρισκονται ο υπαθάλαμος, η υπόφυση και η επίφυση. 

Είναι τρείς αδένες με θεμελιώδη ρόλο στην ύπαρξη της ζωής τόσο της φυσικής , του φυσικού σώματος, όσο και της μη φυσικής, της πνευματικής ζωής, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Η υπόφυση βρίσκεται ακριβώς πίσω απο την γέφυρα της μύτης σε μια περιοχή που ονομάζεται "τουρκικόν εφίππιον" και ουσιαστικά αποτελεί μέρος του υποθαλάμου.Παράγει πλήθος ορμονών μεταξύ των οποίων η αυξητική, η προλακτίνη ,η θυρεειδοτρόπος και πολλές ακόμα.

Ο υποθάλαμος που βρίσκεται πάνω από την υπόφυση είναι στην πραγματικότητα ενα σύμπλεγμα εγκεφαλικών κυττάρων και μεταδίδει μηνύματα από το σώμα στον εγκέφαλο.

Η επίφυση είναι επίσης ενας ενδοκρινής αδένας σε σχήμα κώνου γι αυτό και οι Έλληνες την ονόμαζαν κωνάριο. Όπως ακριβώς το κουκουνάρι του πεύκου. Ας έχουμε υπόψιν ότι το πεύκο απεικονίζει μια τέλεια ακολουθία fibonacci! 

Η επίφυση θεωρείται ο κυρίαρχος αδένας αν και μικροσκοπικός όπως και η υπόφυση(μόνο 1/2 gr). Εδώ παράγεται η μελατονίνη με απουσία φωτός η οποία εκτός του ότι αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων Τ, έχει βασικό ρόλο ως βιολογικό ρολόι του ανθρώπου(κιρκάδιος ρυθμός). 

Έχει διαπιστωθεί ότι το έμπροσθεν μέρος της επίφυσης αποτελείται από την δομή ενός ματιού. Υπάρχει μέσα στον εγκέφαλο ως ενα "υπόλειμμα ματιού". 

Η επίφυση αντιδρά απευθείας στο φως αλλά με ποιόν τρόπο εισέρχεται το φως στην επίφυση; Μια θεωρία σύνδεσης με το οπτικό νεύρο δεν φαίνεται ως αληθής. Θα το δούμε παρακάτω. 

Την πρώτη αναφορά στην δύση την έχουμε από τον Γαληνό ο οποίος μίλησε ευθέως για το τρίτο μάτι και είπε ότι είναι η βαλβίδα που ελέγχει την σκέψη. 

Ο Καρτέσιος διατύπωσε την άποψη ότι είναι ο βασικός μηχανισμός της όρασης και ότι εκεί βρίσκεται η έδρα της ψυχής. 

Τον 1918 Σουηδός ανατόμος ανακάλυψε στην επίφυση κύτταρα που μοιάζουν με εκείνα απο τα οποία αποτελείται ο αμφιβληστροειδής του βατράχου.και του καρχαρία. ενώ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι περιέχει φωτουποδοχείς.

Αυτά τα στοιχεία είναι που μας οδηγούν στην ταύτιση της επίφυσης με το "τρίτο μάτι".

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το τρίτο μάτι είναι η θύρα για το υποσυνείδητο και έχουμε ενδείξεις ότι οι αρχαίοι λαοί το γνώριζαν. Είναι αποδεκτό πλέον απο όσους μελετούν την εσωτερική γνώση ότι η επίφυση μπορεί να ενεργοποιηθεί και τότε ο άνθρωπος μπορεί να έχει πρόσβαση τόσο στο εσωτερικό της ψυχής όσο και στο φυσικό πεδίο ως απομακρυσμένη όραση αλλά και σε άλλα πεδία όπως το αστρικό.Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου συνδέει το φυσικό με το πνευματικό πεδίο.

Αν μας προβληματίζει τι είναι εκείνο που ενεργοποιεί την επίφυση και της δίνει την δυνατότητα να δημιουργεί οράματα και όνειρα αφού δεν μπορεί να εισέλθει εκεί το φως με φυσικούς μηχανισμούς ας δούμε αυτό: 

Από το chakra της κεφαλής εισέρχεται η prana καθώς το Στέμμα είναι ένας στρόβιλος που την ρουφάει στο εσωτερικό. Όταν η prana εισέρχεται φτάνει στην επίφυση, δημιουργεί δονήσεις και έτσι συμβαίνει η αποδέσμευση από το φυσικό σώμα. Η συνείδηση, η μνήμη και ή όραση εκδηλώνονται πλέον με τρόπο πνευματικό και όχι βιολογικό.

Για τον λόγο αυτό η ενεργοποίηση του τρίτου ματιού θα μας ταξιδέψεις σε "μαγικά" πεδία χωρίς σώμα και άλλους υλικούς περιορισμούς. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει σύνδεση επίφυσης και υπόφυσης και άνοιγμα του 6ου και 7ου chakra ώστε να εισέλθει η prana (άρα και το φως που μας απασχόλησε παραπάνω).

Εδώ συμμετέχει και η καρδιά η οποία δονείται στις υψηλές συχνότητες της αγάπης και της συμπόνιας και συμπαρασύρει σε αυτή την δόνηση την επίφυση. Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί λέμε ότι επέρχεται η Φώτιση.

Επικρατεί η άποψη ότι οι διάφορες μορφές εξουσίας, της θρησκείας συμπεριλαμβανομένης, δεν επιθυμούν την ενεργοποίηση της επίφυσης και γενικότερα της περιοχής του κρυστάλλινου παλατιού διότι δεν επιθυμούν την ανάπτυξη του ανθρώπου και το σπάσιμο των δεσμών με τον φυσικό κόσμο.

Η γνώση κάποτε ήταν περιορισμένη και ήταν αυτό ήταν εύκολο . Σήμερα όμως διαδίδεται αστραπιαία τόσο η "κοσμική" όσο και η εσωτερική γνώση κι έτσι πλέον η ανθρωπότητα γνωρίζει. Διατείνονται όμως ότι κάποιοι απεργάζονται άλλους τρόπους για να εμποδιστεί αυτή η διαδικασία φώτισης.....

Αυτό που πρέπει να τονιστεί τέλος είναι ότι ποτέ μα ποτέ δεν επιχειρούμε να ανοίξουμε μόνοι μας το τρίτο μάτι ούτε και να εργαστούμε με κανένα από τα chakra. Η παρουσία δασκάλου για του οποίου την επάρκεια και την εντιμότητα είμαστε απολύτως σίγουροι κρίνεται απαραίτητη.




Ολγα Παντελοπούλου

Μια σκεπτομορφή έχει μεγάλη δύναμη, αλλά δεν είναι αήττητη...!!!!

Μια σκεπτομορφή έχει μεγάλη δύναμη, αλλά δεν είναι αήττητη
Η εκλαΐκευση του “εσωτερισμού” έχει δημιουργήσει πολλές παραμορφωμένες έννοιες που στερούνται στέρεης βάσης. Κι αυτό, μακροπρόθεσμα, ευνοεί μονάχα τον ιστορικό υλισμό και το σκεπτικισμό και οδηγεί στην ψυχική και φυσική καταστροφή όλο και περισσότερους ανθρώπους, εξ αιτίας των «ερασιτεχνών» των λεγόμενων Απόκρυφων Επιστημών.

Εξ άλλου, η αλήθεια είναι ότι το εσωτερικό, όταν εκλαϊκεύεται χωρίς να έχει δοκιμαστεί αρκετά, γίνεται “εξωτερικό”. Ο αληθινός εσωτερισμός δεν θα εκλαϊκευτεί ποτέ. Γι’ αυτό, θα ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά σημεία, με σκοπό καθαρά και μόνο να προστατεύσουμε τους αναγνώστες.

Μια μορφή είναι πάντα νοητική

Η μορφή δεν είναι η ύλη. Η μορφή περιέχει την ύλη και γίνεται ο φορέας έκφρασής της. Αν κάτω από ένα φύλλο χαρτιού τοποθετήσουμε ένα μαγνήτη και πάνω στο φύλλο ρινίσματα σιδήρου, θα δούμε ότι η απλή άναρχη συσσώρευση αυτών των μορίων ακολουθεί τη μορφή του μαγνητικού πεδίου που εκπέμπει ο μαγνήτης. 

Η μορφή που εμφανίζεται δεν προέρχεται από την ύλη, αλλά από τον μαγνητικό κι αόρατο προσανατολισμό που δημιουργεί ο μαγνήτης. Έτσι, η υλική μορφή ανταποκρίνεται πάντα σε μια ήδη υπάρχουσα στα λεπτά ή ενεργειακά επίπεδα μορφή. Η λεπτότερη ενεργειακή μορφή είναι αυτή που γνωρίζουμε ως σκεπτομορφή.

Ακόμα και η μορφή του μαγνήτη υπήρξε κάποτε αντικείμενο κάποιας σκέψης και ο μαγνητισμός απαντά σ’ ένα είδος του Κοσμικού Νου, το οποίο προσαρμόζει ο ανθρώπινος νους κάτω από την εξωτερική εμφάνιση του μαγνήτη. 

Ο ανθρώπινος νους είναι μονάχα μια “αποκρυστάλλωση” του Κοσμικού Νου, στον οποίο παρεμβάλλεται η βούληση του να Είναι, αυτό που οι Ινδοί ονομάζουν Manas Taihasi. 

Επομένως, η υλική μορφή είναι πάντα παροδική και φθαρτή και ζει τόσο όσο η σκεπτομορφή που την εμψυχώνει. Μια σκεπτομορφή έχει μεγάλη δύναμη.

Δεδομένης της πλαστικότητας των λεπτών επιπέδων, μια Ιδέα-Μορφή έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα, επειδή προσαρμόζεται σαν Ον, για να πλαστεί στην Ουσία του φαινομενικού κόσμου, που είναι αυτός που συνήθως αντιλαμβανόμαστε. 

Μια σκεπτομορφή, αν τραφεί κι εκφραστεί κατάλληλα, προκαλεί αναπόφευκτα αλλαγές στη σφαίρα του υλικού, που πάντα αφήνεται να παρασυρθεί από εκείνη, εφόσον η ύλη δεν έχει ούτε μορφή ούτε βούληση έξω από τη δική της ύπαρξη.

Έτσι αλυσοδένονται οι διάφορες απόψεις, οι μόδες, η προπαγάνδα. Είναι απλές σκεπτομορφές που έχουν σκοπό να δράσουν πάνω στην ύλη, αφού έχουν ασκήσει τη δύναμή τους πάνω στον άβουλο νου των μαζικοποιημένων ανθρώπων.

Ο λεγόμενος αποστάτης δεν είναι παρά ένα θύμα αυτών των ρευμάτων, που στηρίζονται στη μηχανοποίηση των προ-προγραμματισμένων από σκεπτομορφές υλικών μορφών. 

Τα χρώματα, οι ήχοι και η μουσική, οι στάσεις, οι τρόποι ζωής αποτελούν την “ηθική” της παρούσας στιγμής, δηλαδή τη “συνήθεια” που κυβερνά τις μάζες. 

Στη μάχη των σκεπτομορφών αυτή που επιβάλλεται είναι η πιο οργανωμένη και δυνατή, ενώ με τα κατάλοιπα των ηττημένων ιδεών δημιουργεί ενισχύσεις για τη δική της μορφή.

Μια σκεπτομορφή έχει μεγάλη δύναμη, αλλά δεν είναι αήττητη

Μόλις είδαμε, σε γενικές γραμμές, τη δύναμη μιας σκεπτομορφής. Μπορεί κανείς να τη νικήσει; Ναι, με μια άλλη σκεπτομορφή, αντίθετης τάσης και μεγαλύτερης δύναμης, κυρίως πνευματικής, αφού οι πράξεις και η θέληση που εκφράζονται στα λεπτότερα επίπεδα έχουν υπερισχύουν από τα λιγότερο λεπτά, που είναι πιο βραδυκίνητα κι εύθραυστα, λόγω της “κρυσταλλοποίησής” τους.

Μια Σκεπτομορφή, που τη δημιούργησε το ανώτερο πνεύμα και τη σχεδίασε καλά ένας δυνατός νους, μπορεί να νικήσει τις διεστραμένες σκεπτομορφές καθώς και όλες εκείνες που έχουν να κάνουν με τον άστατο ψυχικό και φυσικό κόσμο. 

Κάθε γυναίκα, κάθε άνδρας έχουν στον πνευματικό κόρφο τους την αναγκαία δύναμη για να πλάθουν και να εκπέμπουν σκεπτομορφές.

Η γενική αδυναμία των εκπομπών οφείλεται στην άγνοια της τεχνικής και στην αμφιβολία που έχει σπείρει στις ίδιες τις ψυχές τους η ανεπαρκής σύγχρονη εκπαίδευση, που έχει ενθρονίσει την ευθραυστότητα, την αμφιβολία, τα καπρίτσια.

Αλλά ο νους που είναι πειθαρχημένος από την προσπάθεια και τη βούληση να Είναι, που δεν έχει διαστροφές και φαύλες ιδέες, ώστε να καταναλώνει άσκοπα ενέργεια και να εκτροχιάζεται, προσφέρει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες να νικήσει κάθε μορφή αντιξοότητας, μεταλλάσσοντάς την σε θετική εμπειρία και σε επιτυχείς πράξεις.

Ας θυμηθούμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, μια σκεπτομορφή μπορεί να νικηθεί μονάχα με μια άλλη σκεπτομορφή. Η φυσική πειθαρχία, η υγιεινή, τα τραγούδια, τα όμορφα τοπία, τα αλτρουιστικά συναισθήματα είναι ανεκτίμητοι βοηθοί στη μάχη ενάντια σε μια κακή σκεπτομορφή. 

Επίσης, βοηθούν η προσευχή και η εργασία, το ηρωικό αίσθημα της γενναιοδωρίας προς τους συνανθρώπους μας και η αξιοπρέπεια του ατόμου. Πώς κυριαρχείται οριστικά μια σκεπτομορφή;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να τη νικήσουμε μέσα μας. Όποιος δεν νικήσει τον εαυτό του, ποτέ δεν θα μπορέσει να νικήσει τον περίγυρό του. Επειδή, αν το αναλύσουμε καλά, τον πρώτο περίγυρό του τον αποτελούν οι δικοί του φορείς συνείδησης, στο συγκινησιακό, ζωτικό και φυσικό επίπεδο. 

Όποιος δεν μπορεί να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι το πρωί, ακόμα κι αν το επιθυμεί πολύ, ας μην ονειρεύεται να αναστήσει ιδεολογίες και να έχει οπαδούς, εκτός αν πρόκειται για ηλίθιους.

Όποιος ανυψώνεται μέσα του κι αντιμετωπίζει θαρραλέα την αντιξοότητα ή τη συμφορά, αυτός μόνο μπορεί να τις νικήσει.

Όποιος δεν δρα μ’ αυτόν τον τρόπο και τριγυρίζεται από τα αόρατα έντομα της νοητικής βρωμιάς, είναι ένας νεκρός που περπατά… και σύντομα θα τον βρει ο φυσικός θάνατος, χωρίς να έχει αφήσει στον κόσμο ίχνη του περάσματός του. 

Αφού τα καταφέρει σ’ αυτήν την πρώτη φάση, στη συνέχεια πρέπει να περάσει στην συστηματική εφαρμογή, χωρίς να ενδίδει και χωρίς να κάνει διακοπές.

Ξέρουμε ότι πολλοί νέοι μισούν κάθε μορφή πειθαρχίας, αλλά αυτή η απόρριψη προκλήθηκε τεχνητά από σκοτεινά συμφέροντα, τα οποία σφετερίζονται οι υλιστές κάθε χροιάς ή οι ψευτοπνευματιστές και εξωτικοί αναρχικοί, που είναι αιχμάλωτοι της δικής τους μαγνητικής και βιολογικής καμπάνας, που τους κτηνοποιεί.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην “αναπαυόμαστε στις δάφνες μας”, επειδή η δυσοίωνη σκεπτομορφή μπορεί να έχει απορριφθεί, αλλά δεν έχει μεταλλαχτεί. Αν σκεφτούμε την πλαστικότητα των σκεπτομορφών, θα δούμε πόσο δύσκολο είναι να είμαστε σίγουροι ότι τις ξεπεράσαμε. 

Αυτήν τη βεβαιότητα θα μας τη δώσουν οι αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή ενός ανθρώπου που προσπάθησε για κάτι τέτοιο. Αν, φυσικά, ζωτικά, ψυχικά και νοητικά είναι περισσότερο καθαρός και αγνός, σημαίνει ότι θριάμβευσε.

Ειδάλλως, αν η παλιά αρνητική σκεπτομορφή έχει αντικατασταθεί με ναρκωτικά ή φανατικές εμμονές, στην πραγματικότητα επιβιώνει με διαφορετική εμφάνιση.

Χρειάζεται να έχουμε ένα αγνό περιβάλλον, υγιείς συντροφιές, ορθά μέσα ζωής.Να αποφύγουμε τους “αγίους” που προσφέρουν “μυήσεις” σ’ ένα καλοκαιρινό σεμινάριο. 

Η υγιέστερη προφύλαξη είναι η δραστήρια εργασία και η μελέτη. Να μη δίνουμε στο σεξ μεγαλύτερη σημασία απ’ αυτήν που έχει. Να καλλιεργούμε την Αγάπη, τη Γενναιοδωρία, τις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες. Να αποφύγουμε τις υπερβολές στο φαγητό, στο ποτό και στο κάπνισμα. 

Να κάνουμε στο τέλος κάθε μέρας μια σύντομη αλλά γόνιμη ενδοσκόπηση. Να πιστεύουμε στο Θεό και στην αθανασία της Ψυχής, όχι από συνήθεια, αλλά από εσωτερική πεποίθηση. Να αποστρεφόμαστε το κακό, απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Να προτιμούμε πάντα τις πνευματικές μουσικές κι ένα πνευματικό περιβάλλον κι όχι τα ξέφρενα όργια. Όλα αυτά αποτελούν ένα σίγουρο ζωτικό μηχανισμό που μας προφυλάσσει, ώστε να μην πέσουμε στα δίχτυα των ξένων προς εμάς σκεπτομορφών.

Να αποφύγουμε τους “αγίους” που προσφέρουν “μυήσεις” σ’ ένα καλοκαιρινό σεμινάριο. Η υγιέστερη προφύλαξη είναι η δραστήρια εργασία και η μελέτη. Να μη δίνουμε στο σεξ μεγαλύτερη σημασία απ’ αυτήν που έχει. 

Να καλλιεργούμε την Αγάπη, τη Γενναιοδωρία, τις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες. Να αποφύγουμε τις υπερβολές στο φαγητό, στο ποτό και στο κάπνισμα. Να κάνουμε στο τέλος κάθε μέρας μια σύντομη αλλά γόνιμη ενδοσκόπηση. 

Να πιστεύουμε στο Θεό και στην αθανασία της Ψυχής, όχι από συνήθεια, αλλά από εσωτερική πεποίθηση. Να αποστρεφόμαστε το κακό, απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Να προτιμούμε πάντα τις πνευματικές μουσικές κι ένα πνευματικό περιβάλλον κι όχι τα ξέφρενα όργια. Όλα αυτά αποτελούν ένα σίγουρο ζωτικό μηχανισμό που μας προφυλάσσει, ώστε να μην πέσουμε στα δίχτυα των ξένων προς εμάς σκεπτομορφών.

Όποιος ζει με τον τρόπο που μόλις εκθέσαμε, μεταλλάσσεται, αργά αλλά αναπόφευκτα. Ζει ταυτόχρονα ένα Νέο Χρόνο, γεμάτο από ευτυχία, πλούσιο σε χροιές, γεμάτο από δυνατότητες θριάμβου σ’ όλα τα επίπεδα. 

Η δική μας έννοια της “Ακρόπολης” ή “Ακρω Πόλεως” δεν είναι άλλη από το να αποτελέσουμε μια καλύτερη κοινωνία με καλύτερα άτομα. Αυτούς δεν τους επηρεάζουν οι εφήμερες σκεπτομορφές και δεν αφήνονται να παρασυρθούν από καταστροφισμούς. Ξέρουν ότι η Βούληση, ιππεύοντας καινούριες σκεπτομορφές, νέες και δυνατές, όλα τα νικά.

Κατά κάποιον τρόπο, ούτε ο θάνατος υπάρχει γι’ αυτά τα όντα που έχουν διεισδύσει στη Μια-Ζωή, αυτήν που δεν σταματά ποτέ. Ανανεώνεται, αλλά δεν σταματά ποτέ, ακολουθώντας την ίδια την πορεία της Φύσης. Ένα Νέο Ρολόι σημαίνει γι’ αυτούς μονάχα ευτυχισμένες ώρες. Αυτοί πορεύονται με το νέο Χρόνο.




Image by kalhh from Pixabay

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Ένα αστέρι ψηλά στον ουρανό...!!!!

Ο παππούς που πήγε μαμά; Δεν θα τον ξαναδώ;» Αυτή ήταν η ερώτηση του μικρού παιδιού μου όταν ο παππούς έφυγε για πάντα από κοντά μας. «Έγινε αστέρι. Είναι ψηλά στον ουρανό».

«Μα ο ουρανός έχει εκατομμύρια αστέρια. Ποιο από όλα είναι ο παππούς; Πως θα το καταλάβω;» Ερωτήσεις πάνω στις ερωτήσεις. Πως να εξηγήσω τον θάνατο σε ένα τόσο μικρό παιδί;

«Τη νύχτα που λάμπουν τα αστέρια, σήκωσε τα μάτια σου και κοιτά. Στο αστέρι που θα σταματήσει η μάτια σου, στο αστέρι που θα κοιτάξεις επίμονα, το αστέρι που θα μαγνητίσει το βλέμμα σου, αυτός είναι ο παππούς σου. Θα σε κοιτά από ψηλά. Θα σε προσέχει».

«Μα όταν ξημερώνει, τα αστέρια χάνονται. Τότε, την ημέρα, δεν θα μπορώ να τον δω. Ούτε αυτός εμένα».

«Τα αστέρια είναι πάντα στον ουρανό. Απλά ο ήλιος είναι πιο δυνατός και καλύπτει το φως των αστεριών. Γι αυτό δεν τα βλέπεις. Το αστέρι του παππού είναι πάντα εκεί».

«Ναι, όμως ποιος θα μου παίρνει παγωτό ; Πως θα με πάει διακοπές στη θάλασσα; Δεν γίνεται. Θέλω τον παππού μου να είναι δω. Δίπλα μου».

«Παγωτό θα σου παίρνω εγώ. Και αργότερα, όταν μεγαλώσεις με την παρέα σου. Θα ξεδιπλώνεις τις αναμνήσεις σου μια μια. Και όταν τρως το παγωτό θα θυμάσαι τα καλοκαίρια με τον παππού σου. Θα είναι σαν να σου κρατά το χέρι πάλι και να σε πηγαίνει στο ζαχαροπλαστείο για να σου πάρει το παγωτό πύραυλο με τρεις μπάλες σοκολάτας. 

Θα δεις ότι η γεύση του παγωτού θα αλλάζει. Θα γίνεται πιο γλυκιά. Το παγωτό θα γίνεται πιο σημαντικό. Πιο σπάνιο. Γιατί θα ξέρεις ότι μέσα σου υπάρχει η αγάπη. Υπάρχουν οι αναμνήσεις. Αυτές που έφτιαξε ο παππούς μαζί σου. Αυτές που χτίσατε μαζί χέρι χέρι».

«Θέλω όμως να τον βλέπω. Τι; Θα κοιτώ πάντα τα αστέρια και θα ψάχνω να τον βρω;»

«Όχι. Δεν χρειάζεται. Το αστέρι του παππού σου είναι μέσα στην καρδιά σου. Με τα μάτια της αγάπης θα τον βλέπεις. Όσο τον αγαπάς και τον έχεις κλεισμένο στην καρδιά σου είναι εκεί. Οι άνθρωποι φεύγουν από δίπλα μας όταν τους ξεχνάμε».

Με άκουγε με προσοχή. Είμαι βέβαιη ότι είχε απορίες. Δεν μπορούσε να συλλάβει επακριβώς αυτά που έλεγα. Την περιπλοκότητα του πράγματος. Την πολυδιάστατη έννοια της αγάπης. Η απουσία ήταν αισθητή έτσι κι αλλιώς. 

Η βροντερή φωνή του έλειπε. Έλειπαν τα αστεία του, οι βόλτες με το αυτοκίνητο, οι κρυμμένες σοκολάτες μέσα στις γλάστρες. Όμως αυτά που προσπαθούσα να τους πω ήταν η παρηγοριά αλλά και η αλήθεια. Τα παιδιά πρώτα από όλα διαβάζουν με την καρδιά. Μετά με τα μάτια. 

Αποζητούσε να ακούσει λόγια συμπαράστασης για το μεγάλο κενό που ένιωθε. Που ένιωθα…

«Δεν θα έρθει όμως στην αποφοίτηση του δημοτικού, ούτε στους αγώνες μπάσκετ. Δεν θα είναι εκεί όταν θα παίρνω το πτυχίο στο Πανεπιστήμιο. Δεν θα είναι. Ούτε θα με περιμένει έξω από το σχολείο…»«Θα λάμπει πάντα μέσα σου. Και στον αγώνα θα σε χειροκροτά από ψηλά. Θα χαίρεται. 

Θα το νιώσεις. Μην ανησυχείς. Φεύγουν κάποιοι αγαπημένοι μας από τη ζωή, αλλά είναι πάντα μαζί μας». Για το σχολείο το προσπέρασα, δεν είχα κάτι να απαντήσω… Το κενό αγεφύρωτο…

«Μα, δεν μπορώ να τα καταλάβω όλα αυτά. Ο παππούς πέθανε».

«Δεν χρειάζεται να καταλάβεις. Μέσα σου έχεις κλεισμένα όλα τα χρόνια που έζησες μαζί του. Για σκέψου…τότε στην παραλία που χτίζατε πυργάκια… Τότε που είχε ντυθεί Άι Βασίλης για να φέρει τα δώρα… τότε που…, τότε που…. Θυμάσαι;»

Χαμογέλασε με ένα πλατύ χαμόγελο σαν να έβλεπε άλμπουμ με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Και άλλες πολλές. Και αυτές που απαθανάτισε η φωτογραφική μηχανή, αλλά και άλλες, που αποθανατίζεις μόνο με τα μάτια της καρδιάς.

Στιγμές, άπειρες στιγμές συναισθημάτων, που ξαφνικά γίνονται εικόνες. Και οι εικόνες σε κατακλύζουν. Και η αγάπη είναι εκεί. Τότε, καταλαβαίνεις ποσό αγαπήθηκες και ποσό αγαπάς.

«Τον αγαπώ τον παππού πολύ».

«Βλέπεις; Η αγάπη δεν έχει εικόνα. Αγαπάς από την καρδιά. Αγαπάς, ότι σου χάρισε. Ότι σου έμαθε. Αγαπάς αυτό ακριβώς που ήταν ο παππούς. Όλα αυτά δεν ξεριζώνονται από την καρδιά σου. Οι αναμνήσεις που σου χάρισε δεν θα μπορέσουν να διαγραφούν ποτέ από την μνήμη σου».

Το βράδυ βγήκε στο μπαλκόνι. Σήκωσε το κεφάλι και κοίταξε τον ουρανό. Παρατηρούσα από μακριά. Έμεινε κάμποσα λεπτά της ώρας έτσι. Σαν να έψαχνε κάτι. Σίγουρα έψαχνε και αυτό που γύρευε το βρήκε. «Καληνύχτα παππού», άκουσα να ψιθυρίζει. 

Αποτραβήχτηκα απαλά στις μύτες των ποδιών μου για να μην με ακούσει και χώθηκα στην κρεβατοκάμαρα μου. Δεν ήθελα να χαλάσω την μαγική αυτή στιγμή. Το άγγιγμα ψυχής που ένιωσε όταν κοίταξε ψηλά στον ουρανό.

Είχε βρει το δικό του αστέρι.




Τζώρτζια Βρεττού
gramparents

Δεν έχω πια χρόνο να ασχοληθώ με... Mέτρησα τα Xρόνια μου και συνειδητοποίησα οτι....!!!!

Μέτρησα τα χρόνια μου και συνειδητοποίησα οτι, μου υπολείπεται λιγότερος χρόνος ζωής απ'ότι έχω ζήσει έως τώρα..

Έχω περισσότερο παρελθόν απ'ό,τι μέλλον.

Αισθάνομαι όπως αυτό το παιδάκι που του έδωσαν ένα μπωλ με κεράσια:

τα πρώτα τα καταβρόχθισε με λαιμαργία,αλλά όταν παρατήρησε ότι του απέμειναν λίγα,άρχισε να τα γεύεται με βαθιά απόλαυση.

Δεν έχω πια χρόνο να ασχοληθώ με τις μετριότητες.

Δεν θέλω να βρίσκομαι σε συγκεντρώσεις όπου παρελαύνουν παραφουσκωμένοι εγωισμοί.

Με ενοχλεί η ζήλια και όσοι προσπαθούν να καταστρέψουν εκείνους που θαυμάζουν,να υποτιμήσουν τους ικανότερους για να οικειοποιηθούν τη θέση τους,το ταλέντο τους και την τύχη τους.

Δεν έχω χρόνο για ατέλειωτες φλυαρίες,που σχετίζονται με τις ζωές των άλλων.

Δεν μπορώ να ανεχτώ τους καιροσκόπους.

Οι άνθρωποι δεν συζητούν πια για το περιεχόμενο,κάνουν λόγο απλά για τις ετικέτες.

Θέλω την ουσία,

η ψυχή μου βιάζεται.. Δεν υπάρχουν πια πολλά κεράσια στο μπωλ... Θέλω να ζήσω δίπλα σε ανθρώπους που παραμένουν άνθρωποι.

Που ξέρουν να γελούν με τα λάθη τους.

Που δεν επαίρονται για το θρίαμβό τους.

Που δεν θεωρούν τον εαυτό τους εκλεκτό,πριν την ώρα τους.

Που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους.

Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που βαδίζουν με την αλήθεια και την ειλικρίνεια.

Το ουσιώδες είναι αυτό που αξίζει τον κόπο στη ζωή.

Θέλω να περιτριγυρίζομαι από πρόσωπα που ξέρουν να αγγίζουν την καρδιά των ανθρώπων..

Άνθρωποι που τα σκληρά χτυπήματα της ζωής τους δίδαξαν πως μεγαλώνει κανείς με απαλά αγγίγματα στην ψυχή.

Ναι,βιάζομαι,αλλά μόνο για να ζήσω με την ένταση που μόνο η ωριμότητα μπορεί να μου χαρίσει.

Σκοπεύω να μην πάει χαμένο κανένα από τα κεράσια που μου απομένουν...

Είμαι σίγουρος οτι ορισμένα θα είναι πιο νόστιμα απ'όσα έχω φάει.

Σκοπός μου είναι να φτάσω ως το τέλος ικανοποιημένος και σε ειρήνη με τη συνείδησή μου και τους αγαπημένους μου.

Εύχομαι και ο δικός σου να είναι ο ίδιος γιατί με κάποιον τρόπο θα φτάσεις κι εσύ…

Mario Coelho Pinto de Andrade(1928-1990)
Το παρόν κείμενο για τη σπατάλη του χρόνου έχει γράψει ο Mário Coelho Pinto de Andrade (1928-1990), ο οποίος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς και ανθρώπους του πνεύματος της Αγκόλας κατά τον 20ό αιώνα. Ο μυθιστοριογράφος, ποιητής και πολιτικός ακτιβιστής διετέλεσε Πρόεδρος του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας (MPLA) από το 1959 έως το 1962 και Γενικός Γραμματέας του κινήματος από το 1963 έως το 1972. Μελέτησε κοινωνιολογία και συνέγραψε, μεταξύ άλλων, τα έργα «Ανθολογία της ποίησης των Μαύρων Πορτογαλόφωνων» (1958), «La Poésie anglaise Africaine d' Presence» (1969), «Amilcar Cabral: Essai de Biographie Politique» (1980) και «Η προέλευση του αφρικανικού εθνικισμού» (1997). Το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας του αποφάσισε να θεσμοθετήσει προς τιμήν του το Βραβείο Λογοτεχνίας «Mário Pinto de Andrade».

Bελτιώσετε τη ζωή σας με 15 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε…!!!!

Πιστεύετε ότι αν είχατε λυμένο το οικονομικό σας πρόβλημα η ζωή σας θα ήταν τέλεια; Σίγουρα θα ήταν ευκολότερη από κάποιες απόψεις, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας. Να σας θυμίσω μερικά ''ακριβά'' πράγματα που δεν αγοράζονται με το χρήμα: αγάπη, καλές σχέσεις, φιλία, ψυχική ηρεμία, αρμονία, χαρά ζωής, θετική σκέψη, αισιοδοξία, ευχαρίστηση…. Και πόσα άλλα!

Συνήθως λέμε τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Σήμερα θα επισημάνω τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, τα λάθη που μπλοκάρουν την αυτοβελτίωση και την ευτυχία μας.

1. Σταματήστε να ζητάτε την προσοχή των άλλων.
Σας αρέσει να διηγείστε στους φίλους σας τα στραβά και ανάποδα της ζωής σας; Γκρινιάζετε και παραπονιέστε; Είστε άρρωστοι ή αδιάθετοι όλη την ώρα; Πάντα βρίσκετε ένα ελάττωμα, ένα μειονέκτημα ή ένα μείον σε πρόσωπα πράγματα και καταστάσεις; 

Αν απαντήσατε «ναι» σε κάποιο από τα παραπάνω, αναρωτηθείτε αν επιζητάτε την προσοχή των άλλων. Αν διαρκώς ζητάτε από τους άλλους να σας προσέξουν, τότε μάλλον εσείς δε δίνετε την απαιτούμενη προσοχή στον εαυτό σας…

2. Σταματήστε να νοιάζεστε για το τι θα πουν οι άλλοι και να χαλιέστε
Τι θα πει η θεία Κατίνα; Πώς θα το χαρακτηρίσει ο κύριος Επαμεινώνδας; Σταματήστε να βάζετε στην πρώτη θέση το τι θα πουν οι άλλοι. Πάρτε τις αποφάσεις σας και χαράξτε το δρόμο σας. Καθένας έχει τη γνώμη του και συχνά η γνώμη των άλλων είναι υποκειμενική και χρωματισμένη με ζήλεια, κακεντρέχεια, διαφορετικές εμπειρίες ή κοσμοθεωρία. 

Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και μάθετε να ''κόβετε'' ευγενικά αλλά αποφασιστικά αυτούς που σας λένε τη γνώμη τους ή σας επικρίνουν.

3. Σταματήστε να κρατάτε κακία
Η εύκολη λύση είναι να κρατάτε κακία σε όσους σας έβλαψαν ή σας στεναχώρησαν. ΣΤΟΠ! Είναι πράγματι λύση; Και βέβαια όχι! Αν κρατάτε κακία στους άλλους, αυτό σημαίνει ότι τους δίνετε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που τους αναλογεί. ''Ξεκολλήστε'' λοιπόν από την αρνητική κατάσταση και τους αρνητικούς ανθρώπους και πάτε παρακάτω, σε κάτι καλύτερο, που σας αξίζει!

4. Σταματήστε να αμφιβάλλετε
Συχνά οι άνθρωποι αμφιβάλλουν αν αυτό που διάλεξαν είναι το σωστό, αν πρέπει να κάνουν αυτό που αγαπάνε ή καλύτερα να το αφήσουν για κάτι που θα φέρει περισσότερα χρήματα, αμφιβάλλουν αν ο άνθρωπός τους είναι ο σωστός, αν αυτό που έχουν στη ζωή τους είναι καλό ή θα πρέπει να βάλουν πλώρη για κάτι καλύτερο… 

Η αμφιβολία είναι ο εχθρός της αυτοβελτίωσης: οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν σπάνια περνάνε σε δράση, απλώς βράζουν στο ζουμί τους.

5. Σταματήστε να θεωρείτε τον εαυτό σας αδύναμο
Ένα τεράστιο μπλοκάρισμα στην αυτοβελτίωση και την εσωτερική ευτυχία είναι η αίσθηση αδυναμίας που έχει κάποιος. «Δεν έχω λεφτά,», «δεν μπορώ να αδυνατίσω», «μου είναι αδύνατον να κόψω το τσιγάρο», «δε μπορώ να φύγω από τον κακό γάμο μου», «ποτέ δε θα βρω έναν άνθρωπο να με κάνει ευτυχισμένη/ο» και τόσες άλλες δηλώσεις αδυναμίας σαμποτάρουν τη ζωή των ανθρώπων. 

Κι όμως, παρά τις όποιες δυσκολίες, έχετε τη δύναμη να κάνετε αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε και, ανακαλύπτοντάς τις εσωτερικές σας δυνάμεις να αλλάξετε τη ζωή σας!

6. Σταματήστε να φέρεστε άσχημα
Τσαντίζεστε με αυτούς που πετάνε τα σκουπίδια τους στο δρόμο, που σας ''κόβουν'' στην οδήγηση, που βρίζουν και χτυπάνε τα παιδιά τους, που βασανίζουν τα αδέσποτα, που δε στέκονται στην ουρά, που είναι αγενείς, που δε σέβονται κανέναν; Μήπως όμως κάνετε κι εσείς κάποιο από αυτά τα πράγματα ή κάτι άλλου που ανήκει στην κατηγορία «κακή συμπεριφορά»; 

Αν ναι, φροντίστε να το αλλάξετε το συντομότερο. Η κακή συμπεριφορά είναι ένδειξη ότι το άτομο δεν έχει βρει εσωτερικά τις ισορροπίες του και προσπαθεί να επιβληθεί στους άλλους και να νιώσει καλύτερα με λανθασμένο τρόπο.

7. Σταματήστε να βάζετε τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας
Ένας αργός αλλά σίγουρος τρόπος να καταστρέψετε την εσωτερική σας ηρεμία και την ευτυχία σας είναι αφήνοντας αρνητικούς ανθρώπους να μπουν στη ζωή σας. Απλώς κλείστε τους την πόρτα ή, αν έχουν ήδη μπει, δείξτε τους την έξοδο!

8. Σταματήστε να φοβάστε να δείξετε αγάπη και θετικά συναισθήματα
Έχετε πληγωθεί, έχετε απογοητευθεί, έχετε αγανακτήσει από ανθρώπους που δε δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους; Διαγράψτε τους ψυχικά! Αν δεν μπορείτε να δώσετε αγάπη στους γύρω σας, δε μπορείτε να δώσετε αγάπη στον εαυτό σας και, τελικά, δεν πιστεύετε στον εαυτό σας. 

Δεν έχει σημασία τι θα κάνει ο άλλος με την αγάπη και τα θετικά συναισθήματα που θα του δείξετε - είναι ζήτημα δικής του ωριμότητας και επιθυμίας. Δώστε αγάπη και παρατηρήστε πόσο όμορφα νιώθετε!

9. Σταματήστε να φοβάστε το αύριο
Μάθετε να ζείτε τη στιγμή, να απολαμβάνετε τη στιγμή, το παρόν είναι ένα πολύτιμο δώρο! Όταν έρθει το αύριο, θα το αντιμετωπίσετε.

10. Σταματήστε να φοβάστε και συνεχίστε την πορεία σας
Ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σαμποτάρουν την ευτυχία και την αυτοβελτίωσή τους είναι όταν φοβούνται το δρόμο που χαράζουν. Έτσι, ενώ έχουν κάνει ένα καλό ξεκίνημα, ξαφνικά αναρωτιούνται αν βρίσκονται στο σωστό δρόμο και αυτό όχι γιατί υπάρχει κάποια ένδειξη λάθους, αλλά από το φόβο της επιτυχίας! 

Ναι, σωστά διαβάσατε, ο φόβος της επιτυχίας (και των αλλαγών που φέρνει) συχνά είναι μεγαλύτερος από τον φόβο της αποτυχίας και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν –ασυνείδητα - την επιτυχία και τις όποιες αλλαγές αυτή φέρνει.

11. Σταματήστε να κάνετε αυτά που δε σας αρέσουν
Προφανώς όλοι κάνουμε κάποια πράγματα που δε μας ξετρελαίνουν αλλά είναι αναγκαία. Αυτό είναι διαφορετικό από το να επιλέγει κάποιος να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν και αυτή να είναι η ζωή του! 

Βάλτε στη ζωή σας περισσότερα πράγματα που αγαπάτε και σας αρέσουν, κάντε τα σε καθημερινή βάση και μη βρίσκετε δικαιολογίας να κάνετε τελικά σαν καταναγκαστικά έργα αυτά που δε σας αρέσουν!

12. Σταματήστε να λέτε διαρκώς «ναι»…
…Και μάθετε να λέτε «όχι»! Οι άνθρωποι που διαρκώς λένε «ναι» γίνονται χαλί να τους πατήσουν οι άλλοι και συχνά υφίστανται κάποιου είδους ψυχολογικής ή συναισθηματικής κακομεταχείρισης. Μάθετε να λέτε «όχι» για να μάθουν και οι άλλοι να σας ακούνε και να σέβονται την επιθυμία και τη γνώμη σας.

13. Σταματήστε να ''μαζεύετε'' μόνο για τον εαυτό σας…
…Και μάθετε να προσφέρετε! Η προσφορά δεν χρειάζεται να είναι χρηματική: μάθετε να δίνετε το χρόνο σας και την καλή σας διάθεση. Μάθετε να δίνετε σε αυτούς που έχουν ανάγκη και έτσι θα εκτιμήσετε τη ζωή και την αξία της.

14. Σταματήστε να σκέφτεστε το παρελθόν
Η συναισθηματική ανεξαρτησία είναι πολύ σημαντική για την ευτυχία και την εσωτερική αρμονία του ατόμου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να σταματήστε να σκέφτεστε το παρελθόν! Πολλοί άνθρωποι ''κολλάνε'' στα προβλήματα και τις αποτυχίες του παρελθόντος και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να πάει μπροστά. 

Άλλοι πάλι θυμούνται τα ‘περασμένα μεγαλεία που θυμώντας τα να κλαις» και πάλι δεν πάνε μπροστά. Ατενίστε το μέλλον με αισιοδοξία!

15. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι «μερικοί άνθρωποι έχουν την τύχη να είναι ευτυχισμένοι»
Να θυμάστε ότι η προσωπική μας ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ! Με το μυαλό μας μπορούμε να καταλάβουμε τα συναισθήματά μας, να επιλέξουμε θετικές ή αρνητικές σκέψεις, μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις εμπειρίες μας, να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας και να νιώθουμε ευτυχισμένοι με αυτό που είμαστε και ζούμε και όχι με αυτό που έχουμε ή που θα θέλαμε να έχουμε!

Διαλέξτε αγάπη, ηρεμία, χαρά!




Dr. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια – greekpsychologypages.blogspot.gr