Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

«Φόρα το μαγιό σου, παίξε με τα παιδιά σου και μην ντρέπεσαι για το σώμα σου!»

Τα πρότυπα ομορφιάς και τα στερεότυπα της «καλής μαμάς» που μας έχουν φορτώσει οι προηγούμενες γενιές, είναι μεγάλο βαρίδιο στις πλάτες μας. Συχνά, νιώθουμε φοβερό άγχος για το αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτά αλλά και ανασφάλειες όταν δεν τα καταφέρνουμε.

Φέτος το καλοκαίρι, όμως, πρέπει να ξεφορτωθούμε όσα μας βαραίνουν! Φέτος το καλοκαίρι, γίνε η μαμά που θα αποενοχοποιηθεί από τις προσδοκίες των άλλων και θα είναι ο εαυτός της.

Γίνε η μαμά που χοροπηδάει και κάνει βαρελάκια στην άμμο, χωρίς να νοιάζεται για το αν φαίνεται «χαζή» ή «ανώριμη» στα μάτια των άλλων.

Γίνε η μαμά που φοράει το μαγιό της και απολαμβάνει παιχνίδι με τα παιδιά της, χωρίς να νοιάζεται για τα παραπανίσια κιλά ή την κυτταρίτιδα που θα σχολιάσουν πικρόχολα κάποιοι γύρω της.

Με λίγα λόγια, γίνε η μαμά που δεν κάνει τα πάντα σωστά και προγραμματισμένα, δεν την αποκαλούν όλοι «πρότυπο σωστής μητέρας», ούτε είναι πάντα σοβαρή και συγκρατημένη. Γιατί αυτή η μαμά, περνάει καλύτερα και διασκεδάζει με όλη της την ψυχή!

Τα παιδιά σας δεν θέλουν να τους «φτιάξετε» αναμνήσεις, θέλουν να είστε μέρος των αναμνήσεων αυτών. Δεν τα νοιάζει αν έχετε ραγάδες ή μεγάλη κοιλιά.

Αδιαφορούν για το αν θα σας περάσουν για τρελή επειδή παίζετε σαν 5χρονο. Αντίθετα, θέλουν να σας δουν να παίζετε, να γελάτε με την καρδιά σας και να είστε χαρούμενες που περνάτε χρόνο μαζί τους.

Αφήστε λοιπόν στην άκρη τις ανασφάλειες, τα άγχη και τις προσδοκίες των άλλων και περάστε με τα παιδιά σας το ομορφότερο καλοκαίρι της ζωής σας!




Ελεύθερη μετάφραση από LIVING Full

«Άλλο αγαπώ, άλλο συγχωρώ και άλλο ανέχομαι την παλαβομάρα του καθενός...»

Μερικές φορές, νομίζουμε πως επειδή αγαπάμε κάποιον και θέλουμε να πάει καλά η σχέση μας, πρέπει να λέμε σε όλα «ναι», να δικαιολογούμε τις άσχημες συμπεριφορές του και να ανεχόμαστε ό,τι κι αν κάνει - ακόμα κι αν αυτό μας κουράζει ή μας προσβάλει.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Όταν προσπαθούμε πάντα να αποφύγουμε τις συγκρούσεις και βάζουμε τις ανάγκες μας σε δεύτερη μοίρα, τελικά εξαντλούμαστε ψυχολογικά, αρρωσταίνουμε και χάνουμε τον εαυτό μας. 

Γιατί, όπως γράφει και ο ψυχολόγος και συγγραφέας Ελευθεριάδης Ελευθέριος στη σελίδα του στο Facebbok, άλλο αγαπώ, άλλο συγχωρώ κι άλλο ανέχομαι.

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Οι πιο κουρασμένοι άνθρωποι, κουράστηκαν να δικαιολογούν ανθρώπους.

Κουράστηκαν να ψάχνουν να βρούνε το καλό, μέσα στη σαπίλα.

Κουράστηκαν να στύβουνε καθημερινά πολύ για να βγάλουμε το λίγο.

Οι πιο κουρασμένοι άνθρωποι, κουράστηκαν να ξεκινάνε πάντα από την αρχή.

Κουράστηκαν να δίνουν τρίτες και τέταρτες ευκαιρίες σε ανθρώπους που δεν τις εκτιμάνε.

Οι πιο κουρασμένοι άνθρωποι, κουράστηκαν να λένε συχνά "ας πάει στην ευχή".

Κουράστηκαν, αποφεύγουνε τη σύγκρουση μόνο και μόνο για να πάει καλά η σχέση.

Οι πιο κουρασμένοι άνθρωποι, για να μην στεναχωρήσουνε κανέναν αρρωστήσανε.

Να σου πω όμως κάτι; Άλλο αγαπώ, άλλο συγχωρώ και άλλο ανέχομαι την κάθε μια, του καθενός την παλαβομάρα…».




«Κουράστηκα να βλέπω γυναίκες κουρασμένες...»

Πολλοί μας χαρακτηρίζουν σούπερ ήρωες... Και δεν έχουν άδικο! Εμείς οι γυναίκες τρέχουμε για όλους και για όλα και τις περισσότερες φορές παραμερίζουμε τις ανάγκες και τα θέλω μας για το καλό των άλλων. Ίσως γι' αυτό η παρακάτω δημοσίευση του ψυχολόγου Ελευθέριου Ελευθεριάδη μίλησε τόσο πολύ στην καρδούλα μας.

«Κουράστηκα να βλέπω γυναίκες κουρασμένες...

Γυναίκες που γίνονται χίλια κομμάτια καθημερινά για να τα προλάβουν όλα.

Γυναίκες που τρέχουν από τις 5 το πρωί, μέχρι τις 12 αργά το βράδυ χωρίς να αναγνωρίζεται ο κόπος τους.

Κουράστηκα να βλέπω γυναίκες να μην έχουνε χρόνο μέσα στη μέρα για ένα καφέ, ένα γυμναστήριο, ένα τσιγάρο στα κλεφτά.

Κουράστηκα να βλέπω γυναίκες να θεωρούνε ''έξοδο'' το να πάνε να δουλέψουν.

Κουράστηκα να βλέπω γυναίκες, να πρέπει να δώσουν λόγο για το πού ξόδεψαν 5-10-20 ευρώ. ''Φτωχός συγγενής'', μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.

Κουράστηκα να βλέπω γυναίκες που εγκλωβίστηκαν αποκλειστικά μέσα σε ένα ρόλο… Αυτό της εργαζόμενης, της μάνας, της νοικοκυράς.

Κουράστηκα να βλέπω γυναίκες, που τις ακούνε αλλά δεν τις αφουγκράζονται. Γυναίκες που ακούν ''μα τι γκρινιάζεις, αφού τα έχεις όλα''.

Κουράστηκα εγώ, κουράστηκαν και αυτές.

Προσπάθησε σε παρακαλώ, από απόψε τη γυναίκα σου, να την φροντίζεις λίγο παραπάνω…»




Ψυχολόγος Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Ξεκινᾶμε …κτίζοντας τὴν Πατρίδα μέσα μας…!!!

Ξεκινάμε κτίζοντας την Πατρίδα μέσα μας...
Καί, μετά, ἐὰν τὸ ἐπιτύχουμε, ξεκινᾶμε γιὰ νὰ τὴν ὑπερασπισθοῦμε.

Θεωρητικῶς θὰ ἔπρεπε ὅλοι μας νὰ ἔχουμε κοινό μας σκοπό, δίχως ἐνστάσεις καὶ ἀντιῤῥήσεις, τὴν προάσπισιν τῆς Πατρίδος.

Λίγο ὅμως ἡ πολυετὴς καὶ συστηματική μας λοβοτομή…

Λίγο καὶ ἡ βρώμικη προπαγάνδα…

Λίγο καὶ ὁ διεθνισμὸς τῶν τοκογλύφων, ποὺ ἐπιβάλλεται ἀπὸ τὴν «πολιτικὴ ὀρθότητα», μέσῳ τῶν κομματικῶν παπαγάλων, τῶν Μ.Κ.Ο., τῶν «ἐπενδυτῶν» τῆς ὑφαρπαγῆς, τῶν Μέσων Μαζικῆς Ἐξημερώσεως, τῶν περισσοτέρων ἐκκλησιαστικῶν παραγόντων καὶ τοῦ δικτύου τῆς Ἀ-παιδείας…

…φθάσαμε στὸ σημεῖον ἐκεῖνο ποὺ ὄχι μόνον ἀγνοοῦμε τὸ τὶ σημαίνει Πατρίς, ἀλλὰ καταντήσαμε ἀκόμη καὶ νὰ ἂδιαφοροῦμε, ἢ καὶ νὰ ἀρνούμεθα, τὴν Πατρίδα, μὰ καὶ ἐπὶ προσθέτως, κάποιες φορές, νὰ στιγματίζουμε, νὰ στοχοποιοῦμε ἢ καὶ νὰ …ἐξαφανίζουμε ὅλους αὐτοὺς ποὺ ἀκόμη, γιὰ τοὺς ὁποίους λόγους, τὴν ὑπερασπίζονται.

Γιὰ ἀρχὴ ὅμως, πρὶν ξεκινήσουμε νὰ ἀσχολούμεθα μὲ τοὺς γύρω μας, ἂς σταθοῦμε νὰ κυττάξουμε προσεκτικὰ μέσα μας.

Εἴμαστε πράγματι αὐτό πού πρέπει νά εἴμαστε;

Διαθέτουμε τήν ἀναγκαία ἐκείνην ἀποφασιστικότητα πού θά μᾶς μετατρέψη ἀπό ἄβουλα πιόνια σέ ἐνεργούς πολῖτες-ὁπλίτες;

Τολμοῦμε νά θέσουμε ἐπάνω ἀπό τά «ἐγώ» μας τά «ἐμεῖς» μας;  Ἐὰν ναί, τότε εἴμαστε σὲ καλὸν δρόμο.

Γιατὶ δὲν ὑπάρχει δρόμος νὰ διαβοῦμε, ἐὰν δὲν ὑπάρχῃ κοινὸς σκοπός. Μὰ γιὰ νὰ ὁρισθῇ ὁ κοινὸς σκοπὸς ἀπαιτῶνται ἀποφασισμένοι. Πόσο ἀποφασισμένοι εἴμαστε ἐμεῖς;

Ἐπὶ τοῦ παρόντος, τοὐλάχιστον, γιὰ νὰ βγοῦμε ἀπὸ τὰ τέλματά μας, προέχει νὰ συνομιλήσουμε μὲ …ἐμᾶς καὶ ὄχι μὲ τοὺς ἄλλους.

Ἐὰν ἐμεῖς μποροῦμε νὰ ὑπερβοῦμε τὶς φοβίες μας, τὶς ἀναστολές μας καὶ τὶς ἀρνήσεις μας, τότε ὅλα εἶναι δυνατὰ καὶ ἐφικτά !!!




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Χαλίλ Γκιμπράν : Η ψυχή μου με ορμήνεψε να αγαπώ όσα οι άλλοι μισούν…!!!

Η ψυχή μου μου μίλησε και μου - δίδαξε - ν’ αγαπώ εκείνους πού οι άνθρωποι μισούν και να είμαι φίλος μ’ εκείνους πού οι άνθρωποι περιφρονούν.

Η ψυχή μου μου φανέρωσε ότι ή αγάπη εκδηλώνεται όχι μονάχα στο πρόσωπο πού αγαπά, άλλα και στο πρόσωπο πού αγαπιέται.

Πριν ή ψυχή μου μου μιλήσει, ή αγάπη ήταν στην καρδιά μου σα μια λεπτή κλωστή πιασμένη από δυο πασσάλους.

Άλλα τώρα ή αγάπη έγινε ένας φωτεινός κύκλος πού αρχή του είναι το τέλος του, και το τέλος του ή αρχή του. Περιβάλλει καθετί πού υπάρχει κι απλώνεται σιγά σιγά για ν’ αγκαλιάσει όλα όσα θα υπάρξουν.

Η ψυχή μου με συμβούλεψε και μ’ έμαθε να διακρίνω την κρυμμένη ομορφιά του δέρματος, τού παραστήματος, και, του χρώματος. Με δίδαξε να στοχάζομαι εκείνο πού οι άνθρωποι ονομάζουν άσχημο μέχρι ν’ ανακαλύψω την αληθινή του γοητεία κι ομορφιά.

Πριν ή ψυχή μου με διδάξει, έβλεπα την ομορφιά σαν ένα τρεμάμενο πυρσό ανάμεσα σε στήλες καπνού. Τώρα πού ό καπνός έχει διαλυθεί, δε βλέπω τίποτε’ άλλο από τη φλόγα.

Η ψυχή μου μου μίλησε και μου δίδαξε ν’ ακούω τις φωνές πού ή γλώσσα, ό λάρυγγας και τα χείλη δεν μπορούν να προφέρουν.

Πριν ή ψυχή μου μου μιλήσει, δεν άκουγα παρά θόρυβο και θρήνους. ’Αλλά τώρα πρόθυμα παραστέκομαι στη Σιωπή κι αφουγκράζομαι τις χορωδίες της πού τραγουδούν τους ύμνους των εποχών και τα τραγούδια του σύμπαντος που αναγγέλλουν τα μυστικά του ’Αόρατου.

Η ψυχή μου μου μίλησε και μ’ έμαθε να πίνω το κρασί που δεν μπορεί να βγει από το πατήρι και δεν μπορεί να χυθεί από κούπες πού τα χέρια μπορούν να σηκώσουν ή τα χείλη ν’ αγγίξουν.

Πριν η ψυχή μου μου μιλήσει, ή δίψα μου ήταν σα μια σβησμένη σπίθα κρυμμένη κάτω από τη στάχτη πού μπορεί να σβήσει με μια γουλιά νερό.

Αλλά τώρα η λαχτάρα μου έγινε ή κούπα μου, το αίσθημα της αγάπης το κρασί μου, κι η μοναξιά μου ή μέθη μου κι ωστόσο σ αυτή την άσβεστη δίψα υπάρχει αιώνια χαρά.

Η ψυχή μου μου μίλησε και με δίδαξε ν’ αγγίζω εκείνο πού δεν έχει ακόμα ενσαρκωθεί’ ή ψυχή μου μου αποκάλυψε πώς ότι αγγίζουμε, είναι μέρος της επιθυμίας μας.

Αλλά τώρα τα δάχτυλά μου απλώθηκαν μέσα στην καταχνιά πού διαπέρνα αυτό πού είναι ορατό μέσα στο σύμπαν κι ανακατεύεται με το Αόρατο.

Η ψυχή μου μ’ έμαθε να εισπνέω το άρωμα πού δε βγαίνει από τη μυρτιά ή το θυμίαμα. 

Πριν ή ψυχή μου μου μιλήσει, λαχταρούσα την ευωδιά τού αρώματος στους κήπους, στα δοχεία ή στα θυμιατήρια.

Τώρα όμως μπορώ να οσφρανθώ το θυμίαμα πού δε βγαίνει για προσφορά ή για Θυσία. Και γεμίζω την καρδιά μου με την ευωδιά εκείνη πού δεν πέτα με τα φτερά της παιχνιδιάρας αύρας μέσα στο διάστημα.

Η ψυχή μου μου μίλησε και μ’ έμαθε να λέω, «είμαι έτοιμος» όταν με πλησιάζουν το Άγνωστο κι ό Κίνδυνος.

Πριν ή ψυχή μου μου μιλήσει, δεν απαντούσα σ’ άλλη φωνή έκτος από τη φωνή τη γνωστή πού με καλούσε, και δεν περπατούσα παρά το εύκολο και ίσιο ‘μονοπάτι.

Τώρα το ’Άγνωστο έγινε άλογο που μπορώ ν’ ανεβώ για να φτάσω στο ’Άγνωστο’ κι ό καμπίσιος δρόμος έγινε σκάλα πού την ανεβαίνω για να φτάσω στην κορυφή.

Η ψυχή μου μου μίλησε και μου είπε, «Μη μετράς το Χρόνο λέγοντας, Υπήρξε το χθες και θα υπάρξει το αύριο !»

Μα πριν ή ψυχή μου μου μιλήσει, φανταζόμουν το Παρελθόν σα μια εποχή πού ποτέ δεν ξαναγύριζε και το Μέλλον σα μια εποχή πού ποτέ δεν μπορούσα να τη φτάσω.

Τώρα καταλαβαίνω ότι ή τωρινή στιγμή περιέχει όλο το χρόνο, και μέσα σ’ αυτήν υπάρχουν όλα όσα μπορεί να ελπίζει κανένας, να κάνει και ν’ αντιληφθεί.

Η ψυχή μου μου μίλησε και με πρότρεψε να μην περιορίζω το διάστημα λέγοντας, «’Εδώ, εκεί και πέρα».

Πριν ή ψυχή μου μου μιλήσει, ένιωθα ότι όπου κι αν βρισκόμουν’ ήμουν μακριά από κάθε άλλο μέρος.

Τώρα καταλαβαίνω ότι όπου κι αν βρίσκομαι, το μέρος αυτό περιέχει όλα τα μέρη κι ή απόσταση πού περπατώ αγκαλιάζει όλες τις αποστάσεις.

Η ψυχή μου με δίδαξε και με συμβούλεψε να μένω ξύπνιος όταν οι άλλοι κοιμούνται. Και να παραδίνομαι στον ύπνο όταν οι άλλοι βρίσκονται σε δράση.

Πριν ή ψυχή μου μου μιλήσει, δεν έβλεπα τα όνειρα τους στον ύπνο μου, ούτε κείνοι παρατηρούσαν τ’ όραμα μου.

Τώρα ποτέ δεν ταξιδεύω μέσα στο καράβι των ονείρων μου έκτος αν με παρατηρούν, κι εκείνοι ποτέ δεν πετούν στον ουρανό του δράματός τους έκτος αν εγώ χαίρομαι την Ελευθερία τους.

Η ψυχή μου μου μίλησε και μου είπε, «Να μη χαίρεσαι. με τον έπαινο και να μη θλίβεσαι με την κατηγορία».

Πριν ή ψυχή μου μου μιλήσει, αμφέβαλα για την αξία του έργου μου.

Τώρα καταλαβαίνω ότι τα δέντρα ανθίζουν την άνοιξη και καρπίζουν το καλοκαίρι χωρίς ν’ αναζητούν τον έπαινο’ και ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο και γυμνώνονται το χειμώνα χωρίς να φοβούνται την κατηγορία.

Η ψυχή μου μου μίλησε και μου έδειξε ότι δεν είμαι μεγαλύτερος από έναν πυγμαίο, ούτε μικρότερος από ένα γίγαντα.

Πριν ή ψυχή μου μου μιλήσει, έβλεπα τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες’ τον αδύνατο, πού τον λυπόμουν και τον δυνατό, πού τον ακολουθούσα ή πού του αντιστεκόμουνα παλικαρίσια.

Αλλά τώρα έμαθα ότι είμαι όπως είναι κι οι δύο αυτοί, κι αποτελούμαι από τα ίδια στοιχεία. Ή προέλευσή μου είναι ή δική τους προέλευση, ή συνείδησή μου είναι ή δική τους συνείδηση, ή ευχαρίστησή μου είναι ή δική τους ευχαρίστηση, και το προσκύνημά μου, το δικό τους προσκύνημα.

“Αν αυτοί αμαρτάνουν, είμαι κι εγώ αμαρτωλός. “Αν πράττουν καλά, καμαρώνω για την καλή τους πράξη. “Αν ανυψώνονται, ανυψώνομαι κι εγώ μαζί, αν μένουν αδρανείς, συμμετέχω κι εγώ στην αδράνεια τους.

Η ψυχή μου μου μίλησε και μου είπε, «Το φανάρι πού κουβαλάς δεν είναι δικό σου, και το τραγούδι πού τραγουδάς δε γεννήθηκε μέσα στην καρδιά σου, γιατί κι αν κουβαλάς το φως, δεν είσαι εσύ το φως, κι αν είσαι το λαγούτο με τις τεντωμένες χορδές, δεν είσαι εσύ ό παίχτης του οργάνου.

Η ψυχή μου μου μίλησε, σαν αδερφός μου, και μου Έμαθε πολλά. Κι ή ψυχή σου μίλησε σε σένα και σ’ έμαθε το ίδιο πολλά. Γιατί εσύ κι εγώ είμαστε ένα, και δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα μας, εκτός ότι. εγώ βιάζομαι να φανερώσω αυτά που είναι μέσα στον εσωτερικό μου κόσμο, ενώ εσύ φυλάς σα μυστικό αυτό που βρίσκεται εντός σου. ’Αλλά στη μυστικότητά σου αυτή υπάρχει αρετή.




Από το βιβλίο Χαλίλ Γκιμπράν – Σκέψεις και διαλογισμοί
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Χόρχε Μπουκάι : Το μαγαζί της αλήθειας…!!!

Ο άνθρωπος περπατούσε σ’ εκείνα τα σοκάκια της επαρχιακής πόλης. Είχε χρόνο και γι’ αυτό κοντοστεκόταν για λίγο μπροστά σε κάθε βιτρίνα, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε πλατεία. 

Στρίβοντας σε μια γωνία βρέθηκε άξαφνα μπροστά σε ένα ταπεινό κατάστημα που η ταμπέλα του ήταν λευκή. Περίεργος, πλησίασε στη βιτρίνα και κόλλησε το πρόσωπο του στο κρύσταλλο για να καταφέρει να δει μέσα στο σκοτάδι…

Το μόνο που φαινόταν ήταν ένα αναλόγιο μ’ ένα χειρόγραφο καρτελάκι που έγραφε: “Το μαγαζί της αλήθειας”

Ο άνθρωπος έμεινε έκπληκτος. Σκέφτηκε, ότι αν και διέθετε ανεπτυγμένη φαντασία, του ήταν αδύνατον να φανταστεί τί μπορεί να πουλούσαν.

Μπήκε.

Πλησίασε την κοπέλα που στεκόταν στον πρώτο πάγκο και τη ρώτησε:

“Συγνώμη. Αυτό είναι το μαγαζί της αλήθειας;”

“Μάλιστα κύριε. Τί λογής αλήθεια θέλετε; Αλήθεια μερική, αλήθεια σχετική, αλήθεια στατιστική, πλήρη αλήθεια;”

Ώστε, λοιπόν, πουλούσαν αλήθεια. Ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο. Να πηγαίνεις σ’ ένα μέρος και να παίρνεις την αλήθεια, ήταν υπέροχο.

“Θέλω πλήρη αλήθεια” αποκρίθηκε ο άνθρωπος χωρίς ταλάντευση.

“Είμαι τόσο απαυδισμένος από τα ψέματα και τις πλαστογραφίες” σκέφτηκε “Δε θέλω άλλες γενικεύσεις, ούτε δικαιολογίες, δε θέλω απάτες, ούτε κοροϊδίες.”

“Απόλυτη αλήθεια” διόρθωσε

“Μάλιστα κύριε. Ακολουθήστε με.”
Η κοπέλα συνόδευσε τον πελάτη σ’ ένα άλλο μέρος του καταστήματος και δείχνοντας έναν πωλητή με αυστηρό ύφος, είπε:

“Ο κύριος θα σας εξυπηρετήσει.”

Ο πωλητής πλησίασε και περίμενε τον πελάτη να μιλήσει.

“Ήρθα να αγοράσω την απόλυτη αλήθεια.”

“Αχό. Συγνώμη, γνωρίζετε την τιμή;”

“Όχι. Πόσο κοστίζει;” αποκρίθηκε τυπικά.Στην πραγματικότητα ήξερε ότι θα πλήρωνε όσο όσο για να έχει όλη την αλήθεια.

“Για όλη την αλήθεια”, είπε ο πωλητής “το αντίτιμο είναι ότι ποτέ πια δε θα έχετε την ησυχία σας.”

Ένα ρίγος διέτρεξε τη ράχη του ανθρώπου. Ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι το κόστος θα ήταν τόσο υψηλό.

“Ε..ευχαριστώ… Συγνώμη…” ψέλλισε.

Έκανε μεταβολή και βγήκε από το κατάστημα κοιτώντας το έδαφος.

Ένιωσε λίγο θλιμμένος όταν κατάλαβε ότι δεν ήταν ακόμα προετοιμασμένος για την απόλυτη αλήθεια, ότι ακόμα χρειαζόταν ορισμένα ψέματα για να βρίσκει ανάπαυση, ορισμένους μύθους και εξιδανικεύσεις για να καταφεύγει, ότι ήθελε κάποιες δικαιολογίες για να μην αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον εαυτό…

“Ίσως αργότερα…” σκέφτηκε.




Από το βιβλίο “Να σου πω μια ιστορία” του Χόρχε Μπουκάι
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Η μεγαλύτερη κακοδαιμονία του ανθρώπου είναι οι αρνητικές σκέψεις ...!!!

Οι σκέψεις μας συνδέονται με τα συναισθήματά μας, τη συμπεριφορά μας και την πραγματικότητα που βιώνουμε γενικά, γι' αυτό και όταν κάνουμε αρνητικές σκέψεις είναι βέβαιο ότι οδηγούμε και τον εαυτό μας στο να βιώσει αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, αγωνία, ένταση και άλλα συναφή, ενώ αυτό έχει αντίκτυπο και στη ζωή μας ευρύτερα, αφού το λιγότερο που μπορεί να προκύψει είναι διάφορες διαταραχές υγείας, όπως αϋπνίες, ταχυκαρδίες και υπέρταση.

Ο κάθε άνθρωπος, καθώς μεγαλώνει, μπαίνει όλο και περισσότερο στη διαδικασία να κάνει διάφορες αρνητικές σκέψεις, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται συνεχώς η κακή διάθεσή του.

Επίσης, όσο πιο πολλές αρνητικές σκέψεις ο άνθρωπος έχει, τόσο πιο πολύ χαλάει η διάθεσή του και τόσο πιο πολλές νέες αρνητικές σκέψεις του δημιουργούνται με σχεδόν αυτοματοποιημένο χαρακτήρα και έτσι μπαίνει μέσα σε έναν πραγματικό φαύλο κύκλο, με πολλαπλές επιπτώσεις σε αυτό που είναι και σε αυτό που βιώνει ως πραγματικότητα.

Εδώ, έχουν πολύ μεγάλη αξία τα παρακάτω λόγια-παραινέσεις του Χαλίλ Γκιμπράν: "Πρόσεχε τις σκέψεις σου γιατί γίνονται λόγια, πρόσεχε τα λόγια σου γιατί γίνονται πράξεις, πρόσεχε τις πράξεις σου γιατί γίνονται συνήθειες, πρόσεχε τις συνήθειές σου γιατί γίνονται ο χαρακτήρας σου και πρόσεχε τον χαρακτήρα σου γιατί γίνεται τελικώς η μοίρα σου."




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Πώς θα απαλλαγείς από τον φόβο και θα σταματήσεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου…!!!

Υπάρχουν αυτές οι μικρές φωνούλες μέσα στο κεφάλι σου που ενίοτε γίνονται δυνατές στριγκλιές και σε αποσυντονίζουν.Σε γεμίζουν με φόβο, αμφιβολία και αμφισβήτηση. 

Το τελευταίο όμως που θέλεις είναι να επιτρέψεις σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα να σε κάνουν να παραλύσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να αναλάβεις δράση σήμερα κιόλας.

Απελευθέρωσε την καρδιά και το μυαλό
Πώς μπορείς να περιμένεις ένα νέο «αύριο» όταν είσαι φορτωμένος με φοβίες, άγχη, αμφιβολίες και σκέψεις του παρελθόντος; Όσο περισσότερη εμπιστοσύνη αποκτάς για τον εαυτό σου τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου και θα πιστεύεις ότι είσαι ικανός να πετύχεις τα πάντα.

Άλλαξε διαδρομή
Ως πότε θα μπλέκεις στις ίδιες δυσάρεστες καταστάσεις; Ήσουν εκεί, θυμάσαι το συναίσθημα και δεν σου άρεσε. Αν δεν σου αρέσει ο δρόμος που έχεις επιλέξει, προσπάθησε να τον αλλάξεις. Σταμάτα να αναπαράγεις παλιές κακές συνήθειες, να γίνεσαι μέρος καταστάσεων που δεν σου αρέσουν και να παραπονιέσαι συνεχώς για ό,τι δεν σε ευχαριστεί.

Μην χάνεις τις ευκαιρίες
Νομίζεις ότι μπορείς να φτάσεις μόνο μέχρι ενός σημείου; Πίστεψε στον εαυτό σου και κάνε την υπέρβαση για να πετύχεις παραπάνω από όσα πιστεύεις ότι μπορείς. Μην περιμένεις να τα βρεις όλα μπροστά σου, θα πρέπει να αναζητήσεις τις ευκαιρίες.

Σταμάτα να εύχεσαι και ξεκίνα να πιστεύεις
Οι πετυχημένοι και με αυτοπεποίθηση άνθρωποι δεν αποθαρρύνονται από τις προκλήσεις, επειδή θυμούνται ότι τις έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν και βγήκαν σοφότεροι και δυνατότεροι. 

Έτσι, δεν στρέφουν την προσοχή τους στο πρόβλημα αλλά στο σκεπτικό ότι κάθε πρόβλημα έχει μία λύση. Αντιμετώπισε τις προκλήσεις εστιάζοντας στις λύσεις, αυτό είναι που σε κάνει δυνατό. Και ακόμα και από τις πιο δύσκολες μέρες μπορείς να βγεις πιο δυνατός. 

Γι’ αυτό σταμάτα να εύχεσαι να εξαφανιστεί το πρόβλημα και πίστεψε ότι μπορείς να το λύσεις.

Ένα βήμα τη φορά είναι και μία μικρή επιτυχία. Δεν μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά μπορείς κάθε μέρα να βγαίνεις λίγο πιο έξω από την ζώνη άνεσής σου. Και όσο συμβαίνει αυτό, θα βλέπεις τον φόβο, την αμφισβήτηση και την ανασφάλεια να σε επηρεάζουν λιγότερο.




Φωτό από: hdwallpapers-desktop.com
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η Στάση του Σώματος Προδίδει τα Μυστικά μας…!!!

Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείτε το σώμα σας λέει στους άλλους το πόσο διαθέσιμοι είστε για επαφή και πόσο ενδιαφέρεστε για όσα λένε.

Όταν σταυρώνετε τα χέρια σας ή σταυρώνετε και αποτραβάτε τα πόδια σας από τον άλλο όταν πιέζετε τα πόδια σας το ένα με το άλλο όλα αυτά είναι οι κλειστές στάσεις οι οποίες μπορούν κάλλιστα να υποδηλώσουν στους άλλους ότι είστε αγχωμένοι ή ότι δεν ενδιαφέρεστε να έχετε επαφή.

Ωστόσο αν πιέσετε τα πόδια σας το ένα με το άλλο ή τα σταυρώσετε πολύ σφιχτά οι άλλοι μπορεί να υποθέσουν ότι ενδιαφέρεστε γι αυτούς σ$ξουαλικά.

Θυμηθείτε. Δεν έχει σημασία ποια είναι η ψυχική σας κατάσταση. Οι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Αυτό που σκέφτεστε είναι ακριβώς αυτό που τους αφήνετε να καταλάβουν.

Τα μη σταυρωμένα χέρια και τα σταυρωμένα προς τον άλλο πόδια ή τα ελαφρώς ανοιχτά πόδια είναι ανοιχτές στάσεις οι οποίες πιθανότατα θα δείξουν στους άλλους πως είστε χαλαροί και πως ενδιαφέρεστε να αποκτήστε μια πιο κοντινή επαφή.

Όταν κοιτάτε τους άλλους κατά πρόσωπο και γέρνετε μπροστά αυτοί είναι δυο πολύ σημαντικοί τρόποι για να δείξετε στους συνομιλητές σας ότι είστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό που συμβαίνει μεταξύ σας.

Αν οι άλλοι έχουν πάρει μια από τις παραπάνω στάσεις τότε αυτό αποτελεί μια καλή ένδειξη για το πως αισθάνονται.. Αν για παράδειγμα είστε έτοιμοι να κλείσετε μια συμφωνία ή θέλετε να κάνετε μια επαγγελματική πρόταση καλό είναι να περιμένετε μέχρι ο άλλος να βρεθεί σε ανοιχτή στάση.

Αυτό σημαίνει πως αισθάνεται πιο άνετα και έτσι θα είναι δεκτικός στις προτάσεις σας.

Ωστόσο η γλώσσα του σώματος δεν είναι μια 100% σίγουρη ένδειξη.

Ένας άντρας που σταυρώνει τα χέρια του μπορεί απλώς να κρυώνει μια γυναίκα που σταυρώνει τα πόδια της και να τα αποτραβάει μπορεί να το κάνει από συνήθεια. Προσέχετε αυτά που βλέπετε αλλά έχετε υπόψη σας πως τα φαινόμενα καμιά φορά απατούν.

Μια τελευταία σημείωση: Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η υιοθέτηση της ίδιας στάσης που έχουν εκείνοι με τους οποίους επικοινωνείτε ή η υιοθέτηση μιας στάσης του τύπου “Κάνω ό,τι κάνεις” συχνά θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια αρμονική σχέση μαζί τους.

Ένας φίλος μου ψυχολόγος υποστηρίζει πως η υιοθετηση των ίδιων στάσεων των φίλων του ή των ασθενών του τον βοηθά να καταλάβει καλύτερα πώς νιώθουν, τι αισθάνονται.




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Γιατί το να εγκαταλείψετε την προσπάθεια για έλεγχο θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τη ζωή…!!!

Η ανάγκη για έλεγχο είναι φυσική, αλλά μπορεί επίσης να κάνει τη ζωή μας πιο περίπλοκη.

Το να νιώθεις την ανάγκη να έχεις τον έλεγχο είναι κάτι φυσικό. Είναι κάτι που όλοι θέλουμε από τη φύση μας και νιώθουμε καλύτερα όταν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει σε όλους τους διαφορετικούς τομείς της ζωής μας.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν μπορούμε ποτέ να ελέγξουμε τα πάντα. Η προσπάθεια να το κάνουμε αυτό οδηγεί σε πολλά διαφορετικά αρνητικά συναισθήματα όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως προσπαθούμε να τα “αναγκάσουμε” να συμβούν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε την ευτυχία σας στη ζωή, αλλά ένας από τους πιο απλούς και χειροπιαστούς είναι να… αφήσετε την προσπάθεια για έλεγχο.

Γιατί νιώθουμε την ανάγκη για έλεγχο
Η επιθυμία να μπορούμε να ελέγχουμε το περιβάλλον και τις περιστάσεις μας είναι ριζωμένη στη συνείδησή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τον κόσμο μας, τόσο πιο ασφαλείς νιώθουμε. 

Αντιστοίχως, όσο λιγότερα γνωρίζουμε, τόσο περισσότερο φοβόμαστε.Η ανάγκη για έλεγχο έχει τις ρίζες της άμεσα στον φόβο: συγκεκριμένα, στον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί εκτός του ελέγχου μας.

Πώς η προσπάθεια να ελέγχουμε τα πάντα επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας
Μπορεί να είναι φυσικό να θέλεις να ελέγχεις τα πάντα, αλλά αυτό δεν το κάνει και κάτι υγιές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η προσπάθεια ελέγχου των πάντων θα μπορούσε να αποτύχει μακροπρόθεσμα:

Αυξημένο στρες και άγχος
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα μπορεί να βιώσουν περισσότερο άγχος από εκείνους που δεν το κάνουν. Η απλή πράξη του να αισθάνεται να εκτός ισορροπίας όταν αισθάνεται απαραίτητο να έχει τον έλεγχο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή του πίεση.

Μια μελέτη σημείωσε ότι είναι πιο καταστροφικό όταν τα πράγματα δεν πάνε “σύμφωνα με το σχέδιο” για τους ανθρώπους που αισθάνονται την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα παρά για εκείνους που αισθάνονται λιγότερη ανάγκη να έχουν τον έλεγχο.

Περισσότερη κριτική
Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ελέγχετε τα πάντα στη ζωή, το να νοιάζεστε υπερβολικά για το πώς πάνε τα πράγματα εκτός ελέγχου σας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κριτική για όλα όσα συμβαίνουν. 

Όταν δεν ελέγχετε τα αποτελέσματα ώστε αυτά να είναι όπως εξαρχής τα θέλατε, είναι λογικό να μην σας αρέσουν.

Και το να είμαστε πιο επικριτικοί μπορεί να μας κάνει πιο νευρωτικούς, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο στον οποίο γινόμαστε σταδιακά πιο δυσαρεστημένοι με τη ζωή μας. Και η κριτική των άλλων μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος, οδηγώντας τους να επικρίνουν περισσότερο τον εαυτό τους.

Πώς να αφήσετε την εμμονική προσπάθεια για έλεγχο
Ας υποθέσουμε ότι έχετε αποφασίσει ότι προτιμάτε να είστε ήρεμοι και καλά συνδεδεμένοι με τους άλλους, παρά να είστε αγχωμένοι και επικριτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, πιθανότατα σας ενδιαφέρει να μάθετε τι να κάνετε για να εγκαταλείψετε την έμφυτη ανάγκη σας για έλεγχο. 

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση:

Διακρίνετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να ελέγξετε
Δεν υπάρχει τρόπος να εγκαταλείψετε τον έλεγχο μέχρι να μάθετε πού χρειάζεται στη ζωή. Κάντε έναν απολογισμό του τι συμβαίνει. Σκεφτείτε τους τομείς της ζωής που βρίσκονται στον έλεγχό σας και αυτούς που δεν είναι.

Αφού καθορίσετε ποιες εμπίπτουν σε κάθε κατηγορία, εστιάστε στο να απεμπλακείτε από εκείνες τις καταστάσεις στις οποίες δεν έχετε τον έλεγχο. Αυτό περιλαμβάνει την αποσύνδεση του εαυτού σας από τα αποτελέσματα και τη διαφορετική μεταχείριση των άλλων ανθρώπων όταν δεν συμπεριφέρονται ακριβώς όπως θέλετε.

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποδεχτείτε ένα αποτέλεσμα που ξέρετε ότι ήταν εξαρχής εκτός του ελέγχου σας.

Εξασκηθείτε στο να “ζείτε την στιγμή”
Περιγραφικά αυτό σημαίνει το να εστιάζεις στο τώρα και να εκτιμάς οτιδήποτε καλό την στιγμή που συμβαίνει. Αυτό θα σε βοηθήσει να εγκαταλείψεις την ανάγκη για έλεγχο. Σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν πιέζεστε από την έμφυτη τάση σας για έλεγχο. Μειώνει επίσης το άγχος, το οποίο αυξάνεται με την ανάγκη για έλεγχο.

Ημερολόγιο!
Η καταγραφή των συναισθημάτων σας μπορεί να είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τα επίπεδα άγχους σας. Όταν διατηρείτε ένα ημερολόγιο, μπορεί να είστε σε θέση να αναλογιστείτε τα πράγματα με πιο βαθύ τρόπο από ό,τι αν τα σκέφτεστε απλώς. 

Για τα άτομα που αισθάνονται την ανάγκη να έχουν τον έλεγχο, το ημερολόγιο μπορεί να σας δώσει μια διέξοδο γι’ αυτά τα συναισθήματα χωρίς να τους επιτρέπει να ενισχυθούν και να διογκωθούν μέσα σας.

Υποστήριξη από άλλα πρόσωπα
Τέλος, δεν χρειάζεται να περάσετε από αυτή τη διαδικασία μόνοι σας! Το πιθανότερο είναι ότι έχετε τουλάχιστον ένα αγαπημένο πρόσωπο που επίσης προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα στη δική του ζωή. Μοιραστείτε μαζί του ότι προσπαθείτε να εγκαταλείψετε την προσπάθεια για έλεγχο. 

Ζητήστε τους να κάνετε μαζί την ίδια προσπάθεια και να μοιραστείτε τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Εάν κάποιος στη ζωή σας έχει ήδη πετύχει να ζει χωρίς να αποζητά διαρκώς τον έλεγχο και έχει βιώσει την ηρεμία που συνοδεύει αυτήν τη συμπεριφορά, τότε ζητήστε του συμβουλές. Πείτε του τι νιώθετε και μάθετε από αυτά που έχει καταφέρει.




Μιχάλης Θερμόπουλος

Πέντε απλές, πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση του καθημερινού στρες…!!!

Στη σημερινή κοινωνία, το στρες και οι συνεχείς αλλαγές στην ζωή μας πάνε πακέτο.

Το στρες είναι μια φυσιολογική και ψυχολογική απόκριση σε μια αλλαγή που το σώμα και το μυαλό βρίσκουν να είναι ριζική στα όσα έχει μάθει κανείς.

Με τους γρήγορους ρυθμούς σε εργασία και σπίτι, το να είναι κανείς συνεχώς πλημμυρισμένος στην τεχνολογία και να θέλει να έχει και χρόνο να συνδεθεί φυσικά με τους γύρω του, η καθημερινότητα μπορεί να μοιάζει εξουθενωτική και πολύ αγχωτική κατά περιόδους. Μπορεί συχνά να αναρωτηθείτε πώς πρέπει να διαχειριστείτε όλο αυτό το στρες.

Πέντε συμβουλές για να διαχειριστείτε το στρες των καθημερινών δραστηριοτήτων

1. Διαλογισμός
Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποσπάσετε τον εαυτό σας από το άγχος της καθημερινής ζωής. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι καθοδηγούμενου διαλογισμού που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε πέντε λεπτά με πλήρη χαλάρωση.

2. Βαθιά αναπνοή
Η βαθιά αναπνοή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί η ενεργοποίηση του συμπαθητικού σας νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει την απόκριση του σώματος σε καταστάσεις “πάλης ή φυγής”. Οι βαθιές αναπνοές για 5 δευτερόλεπτα (ανά εισπνοή και εκπνοή) με διάστημα άλλων 2 δευτερολέπτων ενδιάμεσα εισπνοής κι εκπνοής μπορούν να βοηθήσουν...

στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού σας νευρικού συστήματος, για να ξεκουραστείτε και να αφομοιώσετε τι εξελίξεις της ημέρας. Αυτό βοηθά στην μείωση του συνολικού στρες που μπορεί να βιώνετε.

3. Σωματική άσκηση και καλή διατροφή
Η σωματική άσκηση και η διατροφή είναι δύο σημαντικά συστατικά για το πώς ανταποκρίνεστε στο στρες. Η σωματική άσκηση αποδεικνύεται ότι είναι μια σημαντική ανακούφιση στην πίεση και επίσης βοηθά στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής. 

Η διατροφή είναι σημαντική επειδή το στρες μπορεί να εξαντλήσει ορισμένες βιταμίνες, όπως εκείνες του συμπλέγματος Α, Β, C και E.

4. Χρόνος που περνάτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ)
Ο χρόνος που περνάτε στα ΜΚΔ μπορεί να σας αγχώνει αντί να σας ηρεμεί, όχι μόνο από το περιεχόμενο που μπορείτε να δείτε σε αυτά, αλλά και επειδή ο καθαυτός χρόνος μπορεί να δαπανηθεί καλύτερα αν επικοινωνήσετε εκ του σύνεγγυς με τους φίλους σας, ή αν βγείτε έξω να απολαύσετε τον καιρό ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Επιπλέον, πολλοί χρησιμοποιούν τα ΜΚΔ μέσα στη νύχτα, κάτι που επιδεινώνει τον ύπνο τους.

5. Συνδεθείτε φυσικά με άλλους
Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Πρέπει να έχετε πραγματικές και όχι μόνο εικονικές συνδέσεις με ανθρώπους. Η αίσθηση της κοινότητας, είτε στην εργασία, είτε μέσω κοινών δραστηριοτήτων, όπως τα οργανωμένα αθλήματα, είναι σημαντική για την ευημερία σας. 

Η απόλαυση μιας κοινής δραστηριότητας σας επιτρέπει να βρείτε υποστήριξη και να προωθήσετε σχέσεις που μπορούν να σας υποστηρίξουν σε δύσκολες στιγμές.




Μιχάλης Θερμόπουλος

Έξι αλήθειες για την κατάθλιψη που δεν γνωρίζατε…!!!

Γνωρίζατε ότι τα πιο σημαντικά περιστατικά κατάθλιψης δεν εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πολλοί άνθρωποι, είτε αγνοούν πλήρως, είτε παρερμηνεύουν στο μυαλό τους σχετικά με την κατάθλιψη.

Δείτε έξι πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζετε για την κατάθλιψη:

-Η κατάθλιψη κάνει τον ασθενή να φέρεται εγωιστικά. Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε άλλους ανθρώπους όταν είμαστε βυθισμένοι σε δυσβάσταχτες σκέψεις και στην θλίψη, και το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ο δικός μας πόνος.

-Η κατάθλιψη εκδηλώνεται ως αυξημένο άγχος στο 65% των περιπτώσεων. Βεβαιωθείτε ότι σας έχει γίνει η σωστή διάγνωση.

-Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη είναι πολύ συχνά ευερέθιστοι. Αν οι δικοί σας άνθρωποι, εκείνοι που σας αγαπούν και αγαπάτε, αλλά ακόμα και οι ξένοι, σας εκνευρίζουν συνέχεια, τότε είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη.

-Ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Ταυτόχρονα, το να είστε σε συνεχή δυσφορία μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη, οπότε πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Όταν πάσχετε από κατάθλιψη και από πόνο, μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστεί ποιο συνέβη πρώτο.

-Η προέλευση της κατάθλιψης μπορεί να είναι περιστασιακή ή/και βιοχημική. Εάν αντιμετωπίζετε ήπια έως μέτρια κατάθλιψη (που προκύπτει από την απώλεια της δουλειάς σας, για παράδειγμα), η παροχή συμβουλών από κάποιον ειδικό θα σας βοηθήσει. 

Οι καταθλίψεις που οφείλονται σε βιοχημικούς παράγοντες και είναι μέτριες έως σοβαρές αντιμετωπίζονται καλύτερα με ένα συνδυασμό ιατρικής και ψυχοθεραπείας.

-Η σωματική άσκηση είναι η ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή θεραπεία για την κατάθλιψη. Μόλις 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα θα σας βοηθήσει και μερικές φορές θα σας ανακουφίσει πλήρως από τα συμπτώματά σας. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πολλοί θεραπευτές επιλέγουν να κάνουν βόλτες/περιπάτους με τους ασθενείς τους, αντί να ξοδεύουν τον χρόνο της συνεδρίας στο γραφείο και “στον καναπέ”.




Iatropedia

Δημιουργήστε το καλοκαίρι μέσα σας και πάρτε διακοπές από τον…εαυτό σας…!!!

Οι περισσότεροι δεν θα πήγαιναν φέτος καλοκαιρινές διακοπές. Από αυτούς που είχαν οργανώσει και ...ονειρευτεί τις ολιγοήμερες διακοπές τους, παραπάνω από το 50% τις έχουν ήδη ακυρώσει. 

Και όσοι ακόμα δεν το έχουν κάνει, το σκέφτονται μην γνωρίζοντας πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και πότε θα ξαναπληρωθούν από την εργασία τους... 

Πριν καλά-καλά μπει το καλοκαίρι λοιπόν, το αποχαιρετούμε. Ας το αντιμετωπίσουμε!

Είναι Ιούλιος αλλά μοιάζει με μέσα Σεπτεμβρίου που παραδοσιακά αποχαιρετούμε το ελληνικό καλοκαίρι… Ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα το ζήτημα μέχρι να ξεκαθαρίσει το «κλίμα».

-Προσπαθήστε να μην απορροφηθείτε από το προβλήματα, και να είστε συνεχώς στεναχωρεμένοι γι΄αυτό.

-Προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση προσπαθώντας να κάνετε «δωράκια» διασκέδασης στον εαυτό σας τα βράδυα και τα Σαββατοκύριακα.

-Όσοι έχετε εργασία, χαρείτε και απολαύστε καθώς άλλοι δεν έχουν…

-Χαμογελάστε στους γύρω σας και πείτε ένα αστείο. Το χιούμορ σώζει από πολλές κακοτοπιές…

-Οργανώστε διακοπές στην πόλη όπως μπορεί ο καθένας. Επιλογές υπάρχουν. Αλλά μην κλείνεστε στο σπίτι. Ακόμα κι ένας περίπατος είναι καλύτερος από τον καναπέ.

-Φροντίζετε το σώμα και την ομορφιά σας μόνοι στο σπίτι. Φέρνει ευεξία.




Iatropedia

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Τα ενεργειακά κέντρα Τσάκρα σύμφωνα με τον Πλάτωνα…!!!

Τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου είναι γνωστά από την αρχαιότητα!

Μέσα από την πλατωνική γραμματεία και ό,τι έχει σωθεί, μάλλον ό,τι έχουν αφήσει να έχει πρόσβαση ο σημερινός άνθρωπος, βλέπουμε πως τα γνώριζαν πολύ καλά! Είχαν δε, άμεση σχέση με τις θεραπείες που γινόντουσαν, και ιδιαίτερα στα Ασκληπεία, οπου προσεγγίζαν την απώλεια σθένους, την ασθένεια δηλαδή, σε ενεργειακό επίπεδο.

Η γνώση λοιπόν πάνω σε πολύ πιο λεπτοφυή θέματα δόθηκε από “κάποιους” σε όλο τον πλανήτη προσαρμόζοντας τα ανάλογα με την νοητική εξέλιξη, την κουλτούρα, τις γεωγραφικές συνθήκες του εκάστοτε έθνους. 

Για αυτό και συναντάμε πολλές φορές τις ίδιες πληροφορίες αλλά με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. 

Οι κινέζοι για παράδειγμα έχουν τους μεσημβρινούς σώματος, οι ινδοί τα τσάρκας, όπου είναι ενεργειακοί τροχοί με συγκεκριμένη ταχύτητα και φορά και βέβαια την απαραίτητη πολικότητα στον άντρα και στην γυναίκα για σωστή ροή ενέργειας!

Δεν είναι τυχαίο δηλαδή πως η κατεύθυνση περιστροφής αλλάζει από τσάκρα σε τσάκρα. 

Για παράδειγμα, το ριζικό τσάκρα που έχει σχέση με την επιβίωση και μεταφέρει τις κοσμικές ενέργειες σε γήινο επίπεδο, περιστρέφεται δεξιόστροφα για τον άντρα, εκφράζοντας τα χαρακτηριστικά αυτού του κέντρου με την έννοια της κατάκτησης και της κυριαρχίας, τόσο υλικά όσο και σεξουαλικά ενώ για τη γυναίκα το ριζικό τσάκρα περιστρέφεται αριστερόστροφα κάνοντας τις γυναίκες πιο δεκτικές στη ζωοδότρα δύναμη της Γης που ρέει μέσα από το ριζικό κέντρο.

Με την ίδια εναλλαγή λοιπόν, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω τα ενεργειακά κέντρα περιστρέφονται διοχετεύοντας την ενεργεία σε όλο το σώμα με απώτερο σκοπό να φτάσει στο κέντρο της κεφαλής. 

Η μη σωστή ροή ή ο φραγμός αυτής της ενεργείας με διαφόρους τρόπους μέσα από τα βιώματα μας όπως σταματόντας τα βίαια, αντιστρέφοντας τα, υπολειτουργώντας ή υπερλειτουργώντας τα, έχουν την αντίστοιχή επίπτωση στο σώμα και την ψυχολογία μας.

Εκεί βρίσκεται και μία από τις ρίζες της ομοφυλοφιλίας. Είναι δηλαδή αντεστραμμένες κίνησης ενεργειακά κέντρα με τα αντίστοιχα αντίστροφα αποτελέσματα. 

Δουλεύοντας δηλαδή με τα ενεργειακά κέντρα ξεχωριστά μπορείς να μετασχηματίσεις και να διορθώσεις πολλές πιθανές, μη φυσιολογικές για τον άνθρωπο λειτουργίες σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο.

Πάμε να γνωρίσουμε λοιπόν πως τα αντιλαμβανόνταν τα 7 ενεργειακά κέντρα οι αρχαίοι έλληνες, μέσω του συγγραφικού έργου του Πλάτωνα, Τίμαιος.

Πρώτο ενεργειακό κέντρο: Τὸ Ἱερὸν Ὀστοῦν (Μουλατχάρα)
Τὸ ἱερὸν ὀστοῦν (λατ. os sacrum) εἶναι ἡ κατάληξις τῆς σπονδυλικῆς στήλης, τῆς ὀνομασθείσης “ἱερὰ σύριγξ”. Ἡ σπονδυλικὴ στήλη περιέχει τὸν μυελόν, τὴν λεπτοφυὴν ὕλην τῆς Ψυχῆς καὶ οὐσίαν ζωῆς, τὸ δὲ ἱερὸν ὀστοῦν εἶναι ἡ βάσις καὶ ἐκ τῶν κυριοτέρων κέντρων συμπυκνώσεως αὐτῆς. 

Εἰς τὴν Ἰνδικὴν θρησκείαν ἀναλογεῖ πρὸς τὸ 1ον Τσάκρα, τοῦ ἱεροῦ ὀστοῦ. Λέγεται Μουλαντχάρα ποὺ σημαίνει “ἡ ῥίζα-βάσις”, ὄνομα σύμβολον τῆς ἀγκύρας τῆς ζωῆς καὶ τῆς ζωτικῆς ἐνεργείας. Κέντρον τῆς Βάσεως τῆς ζωτικῆς ἐνεργείας, συμβολίζεται μὲ ἐρυθρὸν χρῶμα, Λίθοι ἁρμονικοὶ εἶναι ὁ αἱματίτης, ὁ καπνίας κρύσταλλος, ὁ μέλας γρανάτης, ὁ καστανὸς ἴασπις, ὁ ὀψιδιανός καὶ ὁ μέλας ὄνυξ.

Τὸ ἀθάνατο μέρος τῆς ψυχῆς, συγκεντρώνεται εἰς τὴν περιοχήν τῆς κεφαλῆς καὶ ἰδίως εἰς τὸν μυελόν, ὁ ὁποῖος ἀπὸ τὴν κεφαλήν καὶ τὸν αὐχένα ἐκτείνεται συμπαγῆς κατὰ μήκος τῆς σπονδυλικῆς στήλης, τῆς ἱερᾶς σύριγγος. 

Ἡ ὕπαρξις τοῦ μυελοῦ ποὺ ὁ Πλάτων ἀποκαλεῖ καὶ “σπέρμα” εἶναι πολὺ σημαντικὴ διότι ἐν μυελῷ στερεώνονται οἱ δεσμοί τῆς ζωῆς καὶ ῥιζώνει τὸ θνητὸ γένος.

Ὁ ἴδιος ὁ μυελός ἐδημιουργήθη ἀπὸ ἄλλα στοιχεῖα. Ἐκ τοῦ συνόλου τῶν πρωταρχικῶν τριγώνων, οἱ θεοί ἀπομόνωσαν ὅσα ἦταν τέλεια καὶ λεῖα ἄρα κατάλληλα, λόγῳ τῆς ἀκριβείας των, διὰ τὴν παραγωγήν τοῦ πυρὸς, τοῦ ὕδατος, τοῦ ἀέρος καὶ τῆς γῆς, καὶ τὰ ἔμειξαν εἰς τὰς ὀρθὰς ἀναλογίας δημιουργώντας πανσπερμίαν δι’ ὅλον τὸ θνητὸν γένος. 

Σὲ αὐτὸ τὸ ὑπόστρωμα ἐδράζουν τὰ εἶδη τῶν ψυχῶν, οὕτως ὁ μυελός γίνεται τὸ ἀγκυροβόλιον ὅλων τῶν δεσμῶν τῆς ψυχῆς καὶ γύρω του οἰκοδομεῖται τὸ σῶμα, ἀρχίζοντας ἀπὸ τὴν κατασκευήν τοῦ ὀστεΐνου περιβλήματος τοῦ μυελοῦ.

Τὰ ὀστᾶ θεωροῦνται ὅτι προέρχονται ὰπὸ τὸ κοσκίνισμα καθαρῆς καὶ λείας γῆς ποτισμένης μὲ μυελόν καὶ ζυμωμένης. Κατόπιν ἡ ζύμη εἰσήχθη πυρὸς καὶ ἐμβυθίσθη ὕδατος καὶ κατόπιν πολλῶν τέτοιων διαδοχικῶν ἐμβαπτίσεων κατέστη ἀδιάλυτη πυρὸς τὲ καὶ ὕδατος. 

Δι’ αὐτοῦ τοῦ πέτρινου περιβλήματος εἶναι ποὺ προφυλάσσεται τελείως ὁ μυελός. Ὅσα ὀστᾶ ἦσαν ἰδιαιτέρως ἔμψυχα ἐκαλύφθησαν μεθ’ ὀλίγων σαρκῶν ἐνῶ τὰ πλέον ἄψυχα καλύπτονται ὑπὸ πολλῶν καὶ πυκνῶν. 

Ἐκεῖ λοιπόν ὅπου ἐδράζει ἡ φρόνησις καὶ ἡ ὀξεῖα αἴσθησις τὸ δέρμα εἶναι λεπτὸ ἐπιτρέποντας τὴν ἀντίληψιν ποὺ ἐξυπηρετεῖ τὸ ἔργον τῆς διανοίας.

Κατὰ μῆκος τῆς ράχεως ἐκτείνονται οἱ σφόνδυλοι, κυλινδρικοὶ στροφεῖς ποὺ ἀρχίζουν ἀπὸ τὴν περιοχήν γύρω ἀπὸ τὸν διαυχένιον καὶ τὸν νωτιαῖον μυελόν ἕως τὴν βάσιν τῆς λεκάνης, με ἀρμούς ἀνάμεσά των ὥστε νὰ διευκολύνεται ἡ κίνησις καὶ ἡ κάμψις. Ἡ ἱερὰ σύριγξ καταλήγει εἰς ἕνα ἀπὸ τὰ σημαντικότερα μέρη τοῦ ἀνθρωπίνου σώματος, τὸ ἱερὸν ὀστοῦν. 

Ἐκεῖ εὑρίσκεται τὸ ἀγκυροβόλιον τῆς ψυχῆς ποὺ τὴν συνδέει μὲ τὸ στοιχεῖον τῆς γῆς, ἕνα σημεῖον συγκεντρώσεως τῆς ζωτικῆς δυνάμεως τῆς ψυχῆς.

Σημαντικὴ ἐδῶ εἶναι ἡ ἄποψις τοῦ Πλάτωνος ὅτι ὁ ἀνθρώπινος ὀργανισμός, μὲ τὰ ὄργανα καὶ τοὺς ἱστούς του συνδέονται ὄχι μὲ τὴν φυσικὴν δομήν καὶ ἀποτελεσματικότητα ἀλλὰ μὲ τὴν ψυχήν, μὲ τὴν νόησιν καὶ τὴν εὐγενὴν φιλοσοφικὴν εἱμαρμένην τοῦ ἀνθρώπου κατά τὴν πορείαν του πρὸς τὴν γνῶσιν τοῦ ἀγαθοῦ.

Δεύτερο ενεργειακό κέντρο:Ἡ Γονή (Σβατισθάνα)
Ἡ γονὴ (λατ. genitalia), τὰ γεννητικὰ μέρη ὄπως ἡ μήτρα καὶ τὸ σπέρμα, παρέχουν τὴν ἀναπαραγωγικὴν ἱκανότητα τοῦ ἀνθρώπου. Ὁ μυελὸς τῶν ὀστῶν εἶναι ἡ λεπτοφυὴς ὕλη τῆς ἰδίας τῆς ψυχῆς καὶ ὁ δεσμὸς τῆς ζωῆς μὲ τὸν ὁποῖον ἀρμόζεται ἡ Ψυχὴ ἐν τῷ Σώματι. 

Ὁ μυελὸς τοῦτος κατερχόμενος ἀπὸ τὴν σπονδυλικὴν στήλην, συγκεντρώνεται εἰς τὴν γονήν, εἰς τὰ γεννητικὰ ὄργανα τοῦ ἀνδρὸς καὶ τῆς γυναικός, καὶ γίνεται ἡ πηγὴ τῆς ζωῆς ἀπὸ ὅπου προβάλλει τὸ νεογνό. 

Εἰς τὴν Ἰνδικὴν θρησκείαν ἀναλογεῖ πρὸς τὸ 2ον Τσάκρα, τῶν γεννητικῶν ὀργάνων. Λέγεται Σβαντχιστχάνα ποὺ σημαίνει “τὸ ἀγαπημένο τῆς μέρος”, ταιριαστὸ ὄνομα διὰ τὸ ἀφροδίσιον κέντρον. 

Κέντρον τῆς ἀναπαραγωγῆς καὶ τῆς ἐρωτικῆς πράξεως, συμβολίζεται μὲ ἐρυθρὸν χρῶμα. Λίθοι ἁρμονικοὶ εἶναι ὁ ἀμετρίνης κρύσταλλος, ὁ πυρόχρωμος καὶ ἐρυθρὸς ἀχάτης, ὁ ἐρυθρὸς γρανάτης, ὁ ἐρυθρὸς ἴασπις, τὸ ἠλιοτρόπιον (κοιν. “αἱματόπετρα”, bloodstone), τὸ καρνεόλιον, ὁ σεληνόλιθος καὶ ὁ ῥοδοχρωσίτης.

Τὸ ἀθάνατον μέρος τῆς ψυχῆς συγκεντρώνεται εἰς τὴν περιοχήν τῆς κεφαλῆς καὶ ἰδίως ἐν τῷ μυελῷ τῆς σπονδυλικῆς στήλης, ποὺ ὁ Πλάτων ὀνομάζει καὶ “σπέρμα”. 

Εἰς τὴν ἔξοδον τῶν ποτῶν, ἐκεῖ ὅπου φθάνουν τὰ πόσιμα ὑγρά ἀφοῦ ὁλοκληρώσουν τὴν διαδρομήν των ἀπὸ τοὺς πνεύμονας καὶ τὰ νεφρά καταλήγοντας εἰς τὴν κύστιν ἀπὸ ὅπου καὶ ἀποβάλλονται τῃ πιέσει τοῦ ἀέρος, οἱ θεοί ἤνοιξαν δίοδον ἐπικοινωνίας μὲ τὸν μυελόν, ὁ ὁποῖος ἀπὸ τὴν κεφαλήν καὶ τὸν αὐχένα ἐκτείνεται συμπαγῆς κατὰ μήκος τῆς σπονδυλικῆς στήλης (ἱερὰ σύριγξ)..

Ὁ μυελός ὅμως εἶναι ἔμψυχος καὶ μόλις ηὗρε διέξοδον, ἐμφύσησε ἀκριβῶς εἰς τὴν περιοχήν τῆς διεξόδου αὐτῆς τὴν ζωτικὴν ἐπιθυμίαν τῆς ἐκροῆς κι οὕτως ἐδημιουργήθη ὁ γενετήσιος ἔρως. 

Ὁ Πλάτων πιστεύει ὅτι λόγῳ αὐτοῦ ἡ φύσις τῶν γεννητικῶν ὀργάνων εἶναι ἀνυπάκουη καὶ αὐταρχικὴ, ἐπιχειρώντας ἐν τῷ οἴστρῳ της νὰ κυριαρχήσει ἐπὶ τῶν πάντων, καὶ τούτο συμβαίνει ὁμοῖως τοῖς ἀνδράσι καὶ ταῖς γυναιξί. 

Ἐάν τὴν ἐποχήν τοῦ οἴστρου μείνουν διὰ πολὺ χρόνον ἄγονα δυσανασχετοῦν καὶ ἀγανακτοῦν, καὶ ἡ ἀνάγκη αὐτὴ περιφερόμενη εἰς ὅλον τὸ μῆκος καὶ τὸ πλάτος τοῦ σώματος προκαλεῖ τὴν χειροτέραν δυστυχίαν καὶ γεννᾷ κάθε εἴδους ἀσθένεια.

Αὐτὸ συνεχίζεται ἕως ὁ ἔρως καὶ ἡ ἐπιθυμία τοῦ ἀνδρός καὶ τῆς γυναικός συναντηθοῦν, σᾶν νὰ ἤθελαν νὰ κόψουν μαζί τὸν καρπόν ἑνός δένδρου. 

Τότε σπέρνουν εἰς τὸ γόνιμο ἔδαφος τῆς μήτρας μικροσκοπικά, ἀόρατα καὶ ἀδιάπλαστα ζῷα (ζῳντανά δηλαδή πράγματα) τὰ ὁποῖα σταδιακῶς διαμορφώνονται καὶ θρέφονται εἰς τὸ ἐσωτερικὸν μέχρι νὰ μεγαλώσουν καὶ τελικῶς ἐξέρχονται εἰς τὸ φῶς, ὁλοκληρώνοντας οὕτως τὴν γέννησιν τῶν ἐμβίων ὅντων.

Ἡ ἀντίληψις αὐτὴ περὶ μικροσκοπικῶν ἀοράτων καὶ ἀδιαπλάστων ζῴων μᾶλλον χρεώνει τόν Πλάτωνα μὲ τὴν ἀνακάλυψιν τῶν σπερματοζωαρίων καὶ δὲν συναντάται εἰς τοὺς προγενεστέρους φιλοσόφους.

Τρίτο ενεργειακό κέντρο: Ἡ Γαστήρ (Μανιπούρα)
Ἡ γαστὴρ (λατ. abdomen), ἡ κοιλιακὴ χώρα ὑπὸ τοῦ διαφράγματος καὶ ἄνωθεν τοῦ ὀμφαλοῦ φιλοξενεῖ τὸ κατώτερον ἐκ τῶν θνητῶν μερῶν τῆς Ψυχῆς ὃν καλεῖται “ἐπιθυμητικὸν”. Κύρια λειτουργία του εἶναι ἡ θρέψις τοῦ σώματος. Ἐπιθυμητικὸν ἔχουν ἐπίσης τὰ δένδρα καὶ τὰ φυτά. 

Τοῦτο εἶναι ἡ πηγὴ πάσας ἐπιθυμίας σχετικῆς μὲ τὰς σωματικὰς ἀνάγκας ὄπως ἡ ὄρεξις τοῦ σώματος διὰ τροφὴν ἀλλὰ καὶ ἄλλαι ὀρέξεις ὄπως ἡ ἐρωτικὴ. Εἰς τὴν Ἰνδικὴν θρησκείαν ἀναλογεῖ πρὸς τὸ 3ον Τσάκρα, τοῦ ἡλιακοῦ πλέγματος. 

Λέγεται Μανιπούρα ποὺ σημαίνει “χώρα τοῦ λαμπεροῦ κοσμήματος” καὶ ἡ λειτουργεία του εἶναι ἐπιθετική: νὰ κατακτᾷ, νὰ καταναλώνῃ, νὰ μετασχηματίζῃ ἄλλα πράγματα σὲ μέρη τοῦ ἑαυτοῦ του.Κέντρον τῆς Θέλησεως, συμβολίζεται μὲ κίτρινον χρῶμα. 

Λίθοι ἁρμονικοὶ εἶναι ὁ κρύσταλλος ῥουτιλίου, ὁ κιτρίνης κρύσταλλος, ὁ κίτρινος ἴασπις, τὸ ἤλεκτρον, ὁ χρυσοβήρυλλος ἡλιόδωρος, ὁ λίθος ὁ καλούμενος “γαλῆς ὀφθαλμός” καὶ τὸ καλούμενον τοπάζιο.

Τὸ ἄλλο μέρος τῆς ψυχῆς, ἐκεῖνο ποὺ ἐπιθυμεῖ τὰ φαγητά, τὰ ποτά και ὅ,τι ἄλλο τοῦ ἐπιβάλλει ἡ φύσις τοῦ σώματος, εὑρίσκεται μεταξὺ τοῦ διαφράγματος καὶ τοῦ ὁρίου τῆς περιοχῆς τοῦ ὀμφαλοῦ. 

Ὁ χώρος αὐτὸς εἶναι σᾶν φάτνη διὰ τὴν τροφήν τοῦ σώματος. Αὐτὸ τὸ μέρος τῆς ψυχῆς δὲν πρόκειται ποτέ νὰ κατανοήσῃ τὸν ὀρθὸν λόγον καὶ ἂν ἀκόμη ἐρχόταν εἰς ἐπαφήν μὲ ἐπιχειρήματα δὲν θὰ ἠδύνατο νὰ ἀντιληφθῇ τὴν σημασίαν των. 

Ἔτσι εὑρίσκεται εἰς τὴν μεγαλύτερην ἀπόστασιν ἀπὸ τὴν ἔδραν τῶν ἀποφάσεων, τὴν κεφαλήν, ὥστε νὰ προκαλῇ τὸν ἐλάχιστον θόρυβον καὶ τὴν ἐλάχιστην ἐνόχλησιν ἐπιτρέποντας εἰς τὸ κυρίαρχον μέρος τῆς ψυχῆς νὰ διαβουλεύεται ἀπερίσπαστο.

Τὸ μέρος αὐτὸ τῆς ψυχῆς ὅμως ἔχει μία ἰδιότητα, νὰ ψυχαγωγεῖται άπὸ τὰ εἴδωλα καὶ τὰ φάσματα τῆς νυκτὸς καὶ τῆς ἡμέρας. Το χάρισμα αὐτὸ ἀξιοποιεῖ τὸ ἧπαρ, ποὺ εὑρίσκεται μαζί του εἰς τὴν ἱδίαν κατοικίαν. 

Τὸ ἧπαρ εἶναι πυκνὸ, λεῖο και λαμπερὸ, προικισμένο μὲ γλυκύτητα ἀλλὰ καὶ μὲ πικρότητα. Ὑπὸ καταστάσεων φόβου ἢ ἀπειλῆς, τὸ ἧπαρ ἀποκτᾶ ἕνα πρασινωπὸν “χολῶδες” χρῶμα, συμπιέζεται ἀπὸ ἄκρη σὲ ἄκρη, ζαρώνει καὶ τραχύνεται φράζοντας τὰς πύλας εἰσόδου του καὶ προκαλώντας πόνους και λύπας.

Ὅταν ὅμως δέχεται πνοὴν πραότητος ἐκ τῆς διανοίας, τότε ἡ πικρότης ἡρεμεῖ ἐνῶ ἡ γλυκύτης ἐνεργοποιεῖται καὶ τὰ στοιχεῖα τοῦ ἥπατος ἐπανέρχονται εἰς τὴν ὀρθήν, λεῖαν καὶ ἐλευθέραν μορφήν των. 

Τότε τὸ σύνοικον μέρος τῆς ψυχῆς γίνεται ἤπιο κι εὐτυχὲς τὴν νύκτα καὶ καθὼς εἶναι ἀποκομμένο ἀπὸ τὸν λόγον καὶ τὴν φρόνησιν, ἐπιδίδεται με σοβαρότητα εἰς τὴν ὀνειρομαντείαν. 

Οὕτως τὸ “μαντεῖον τοῦ σώματος” διὰ τῆς ἐκεῖ θέσεῶς του προσδίδει εἰς τὸ ἀνάξιον μέρος τῆς ψυχῆς μία ἐπαφήν μετὰ τῆς ἀληθεῖας.

Οὐδεῖς ἀσκεῖ τὴν ἀληθινὴν κι ἐμπνευσμένη μαντικήν μὲ τὸν νοῦ του, ἀλλὰ εἴτε κατὰ τὸν ὕπνον του, ὅταν ἡ δύναμις τῆς φρονήσεως εἶναι ἀδρανῆς, εἴτε ὅταν μεταμορφώνεται ἀπὸ κάποια ἀσθένεια ἢ ἀπὸ ἱερὸν παροξυσμόν. 

Ὅταν ὁ ἄνθρωπος ἐπανευρίσκει τὴν λογικὴν του ἀναπολεῖ τὸ ὄνειρον ἢ τὸ ὅραμα -τὰς μαντικὰς ἢ θεϊκὰς ῥήσεις, τὰ φάσματα ποὺ εἶδε- καὶ μὲ τὴν λογικὴν του προσπαθεῖ νὰ διακρίνῃ τὶ ἀκριβῶς σημαίνουν. 

Καὶ δι’ ὅσον καιρόν ζεῖ αἱ ἐνδείξεις τοῦ ἥπατος εἶναι ἀρκοῦντως σαφεῖς, ὅταν ὅμως πεθάνει, αὐτὸ γίνεται τυφλὸ καὶ τὰ μαντικὰ του σημεῖα πλέον συγκεχυμένα, διὰ νὰ τοὺς ἀποδοθεῖ νόημα σαφές.

Ὁ Πλάτων εἰς Τίμαιον ἀποσαφηνίζει τὴν σχέσιν τῶν ὀνείρων μὲ τὰ μέρη τῆς ψυχῆς, ἀποσυνδέοντάς τα ἀπὸ τὸ ἀνώτερον μέρος τῆς ψυχῆς καὶ τοποθετώντας τα εἰς τὸ κατώτερον, “θνητὸν” μέρος. 

Εἰς Πολιτείαν ὑποστηρίζει ὅτι ὅποιος φροντίζει καλὼς καὶ καταπραΰνει τὸ ἐπιθυμητικὸν καὶ τὸ θυμοειδὲς μέρος τῆς ψυχῆς του, δὲν ἔχει νὰ φοβηθῇ τίποτε ἀπὸ τὰ φάσματα ποὺ ἐμφανίζονται εἰς τὰ ὄνειρὰ του - τὰς θηριώδεις καὶ ἀναίσχυντας εἰκόνας ποὺ ταλαιπωροῦν τοὺς περισσότερους ἀνθρώπους.

Ἀντιθέτως μάλιστα διὰ τοὺς ἀγαθούς τὰ ὄνειρα ἔχουν θετικὴ λειτουργία ποὺ μπορεῖ μάλιστα νὰ ἅπτεται τῆς ἀληθείας. Οὕτως ὁ Πλάτων περιγράφει τὰ ὄνειρα τοῦ Σωκράτους εἰς Κρίτωνα, ὅπου μία γυναίκα τοῦ ἀποκαλύπτει διὰ τελετουργικῆς και συμβολικῆς γλώσσης ὅτι ὁ θάνατός του... 

θὰ καθυστερήσει κατὰ μία ἡμέραν καὶ εἰς Φαίδωνα, ὅπου πρὸς τὸ τέλος τὴς ζωῆς του παίρνει κατὰ γράμμα τὸ ἐπίμονον ὄνειρον ποὺ τοῦ ἐπιτάσσει νὰ ἀσχοληθῇ μὲ τὴν μουσικὴν, ἐνῶ ἕως τότε τὸ ἑρμήνευε ὡς προτροπήν διὰ τὴν φιλοσοφίαν, τὴν μεγίστην μουσικήν.

Εἰς Φαίδρον ὁ Πλάτων συνδέει τὸν μάντιν μὲ τὸ μένος (τὴν μαντικὴν μὲ τὴν μανικὴν) καὶ διαχωρίζει τὸ ἔργον του ἀπὸ τὴν οἰωνιστικὴν, τὴν τῶν ἐμφρόνων ζήτησιν τοῦ μέλλοντος, τὴν λογικὴν δηλαδή ἑρμηνείαν τῶν θείων σημάτων. 

Ὑποστηρίζει ὅτι ἡ οἰωνιστικὴ προήλθε ἀπὸ τὴν οἰονοΐστικὴν, ποὺ ἐτυμολογικῶς ἐμπεριέχει τὴν ἀνθρώπινην οἲησιν, τὸν νοῦ καὶ τὴν ἱστορίαν. 

Ἐπίσης ἀπορρίπτει τὴν λαϊκὴν πίστην εἰς τὴν οἰωνοσκοπίαν ἀπὸ τὰ ἐντόσθια τῶν θυσιασθέντων σφαγίων, ἐξηγώντας εἰς Τίμαιον ὅτι τὸ ἧπαρ δὲν διατηρεῖ τὴν μαντικὴν του ἱδιότητα ὅταν πεθάνει καὶ μόνον συγκεχυμένα σημεῖα δύναται νὰ δώσῃ. 

Ὁ Πλάτων ἀποδίδει τὴν ἱδιαίτερην αὐτὴν λειτουργία τοῦ ἥπατος εἰς ὅλους τοὺς ζωικοὺς ὀργανισμούς καὶ ὅχι μόνον εἰς τὸν ἀνθρώπινον.

Τέταρτο ενεργειακό κέντρο: Ἡ Φρήν (Αναχάτα)
Ἡ φρὴν (λατ. cor), ἡ θωρακικὴ χώρα ἄνωθεν τοῦ διαφράγματος καὶ ὑπὸ τοῦ λαιμοῦ φιλοξενεῖ τὸ ἀνώτερον ἐκ τῶν θνητῶν μερῶν τῆς Ψυχῆς ὃν καλεῖται “θυμοειδὲς”. Ἐδῶ εὑρίσκεται ἡ ἕδρα τῶν συγκινήσεων ποὺ χαρακτηρίζονται ἀπὸ ἔντασιν καὶ πάθος, ὄπως ἡ ἀνδρεία, ὁ θυμός, ὁ Ἔρως. 

Συσχετίζεται δὲ μὲ τὸ “πνεῦμα”, τὴν θείαν πνοὴν καὶ τὴν ἔμπνευσιν τῶν εὐγενῶν ἰδεῶν. Εἰς τὴν Ἰνδικὴν θρησκείαν ἀναλογεῖ πρὸς τὸ 4ον Τσάκρα, τῆς καρδίας. 

Λέγεται Ἀναχάτα ποὺ σημαίνει “ἐκεῖνο ποὺ δὲν χτυπιέται” ἀναφορικῶς μὲ τὴν ἐκπεμπτικὴν λειτουργεία του: νὰ αἰσθάνεται, νὰ ἐμπνέῃ, νὰ ἐκφράζῃ τὴν συγκίνησιν. 

Συνδέεται μὲ τὴν prana, τὴν ζωτικὴν πνοὴν καὶ τὴν λειτουργίαν τῆς ἀναπνοῆς. Κέντρον τοῦ Συναισθήματος, συμβολίζεται μὲ πράσινον χρῶμα. Λίθοι ἁρμονικοὶ εἶναι ὁ σμάραγδος, τὸ ρουμπίνι, ὁ μαλαχίτης, ὁ νεφρίτης (ζαντ), ὁ ἀβεντουρίνης, ὁ ὀφίτης, τὸ περίδοτον, τὸ ἐσπεριδόχρωμον ὀπάλιον καὶ ὁ ῥοδόχρωμος χαλαζίας.

Τὸ θνητὸ μέρος τῆς ψυχῆς περιλαμβάνει τὰ δεινὰ καὶ ἀναγκαῖα πάθη: τὴν ηδονήν, τὰς λύπας, τὸ θάρρος καὶ τὸν φόβον (τοὺς ἄφρονας σύμβουλους), τὸν θυμόν ποὺ δύσκολα καταλαγιάζει καὶ τὴν ἐλπίδα. 

Εἶναι συνδεδεμένο μὲ τὴν ἄλογην αἴσθησιν καὶ μὲ τὸν ἔρωτα, τὸν ἐπιχειρητὴν τῶν πάντων. Ἡ θνητὴ ψυχή θεωρεῖται πὼς διαθέτει μία καλύτερην καὶ μία χειρότερην πλευράν, οὕτως ἡ θωρακικὴ κοιλότης ἐπίσης χωρίζεται εἰς δύο μέρη ἔχοντας ἐν μέσῳ τὸ διάφραγμα.

Ἐκεῖνο τὸ μέρος τῆς ψυχῆς ποὺ χαρακτηρίζεται ἀπὸ ἀνδρεία καὶ πάθος ἐπειδὴ ἔχει τάσιν ἐπιβολῆς εὑρίσκεται πλησιέστερα τῆς κεφαλῆς, μεταξὺ τοῦ διαφράγματος καὶ τοῦ λαιμοῦ, ὥστε νὰ ἀκούῃ τὸν ὀρθὸν λόγον καὶ νὰ συμπράττῃ εἰς τὴν χαλιναγώγησιν τῶν ἐπιθυμιῶν. 

Ἡ δὲ καρδία, ὁ κόμβος τῶν φλεβῶν καὶ τοῦ αἵματος ποὺ διατρέχει ὁρμητικῶς ὅλα τὰ μέλη, εὑρίσκεται εἰς τὴν θέσιν τῆς σκοπιᾶς, δηλαδὴ τοῦ φρουροῦ.

Ὅταν μαίνεται ὁ θυμός καὶ καθὼς ὁ λόγος ἀναγγέλει τὴν τέλεσιν μίας ἀδίκου πράξεως, εἴτε ἀπὸ ἐξωτερικούς παράγοντας εἴτε ἀπὸ τὰς ἐσωτερικὰς ἐπιθυμίας, ἡ καρδία διαμέσου ὅλων τῶν στενωπῶν μεταφέρει ταχυτάτως... 

τὰς διαταγὰς καὶ τὰς ἀπειλὰς πρὸς κάθε μέρος τοῦ σώματος ποὺ δύναται νὰ ἀντιληφθῇ αὐτὰς, ὥστε νὰ συμμορφωθῇ μετὰ τῶν ἐπιταγῶν τοῦ ἀνωτέρου μέρους τῆς ψυχῆς.

Ἡ καρδία πρὸ τοῦ ἐπερχομένου κινδύνου καὶ τῆς ἐγέρσεως τοῦ θυμοῦ ἀναταράσσεται καὶ ὅλη αὐτὴ ἡ διέγερσις τῶν παθῶν ἐκδηλώνεται μὲ τὴν μορφήν τοῦ πυρὸς. 

Οὕτως πλησίον τῆς καρδίας εὑρίσκονται οἱ πνεύμονες διὰ νὰ τὴν βοηθοῦν, ἀπορροφώντας τὸν ἀέρα καὶ τὰ ὑγρά, ψύχοντας τὴν καρδίαν καὶ παρέχοντας δρόσον καὶ χαλάρωσιν κατά τὴν ὑπερθέρμανσιν. 

Διὰ τοῦτον καὶ οἱ πνεύμονες περιβάλλουν τὴν καρδίαν σᾶν μαλακὸ καὶ προστατευτικὸ πλέγμα, οὕτως ὥστε ὅταν τὸ πάθος δυναμώνει ἐντὸς της, νὰ ἐπικοινωνῇ μὲ τὸ μαλακὸν της περίβλημα, νὰ δροσίζεται καὶ μειώνοντας τοὺς πόνους της νὰ μπορῇ μαζί μὲ τὸν θυμόν νὰ ὑπηρετῇ εὐκολοτέρως τὸν λόγον.

Τὰ δύο μέρη τῆς θνητῆς ψυχῆς συνδέονται ἀντιστοίχως μὲ τὸν θυμόν καὶ τὰς ἐπιθυμίας εὑρισκόμενα τὸ πρῶτον εἰς τὸ στῆθος καὶ τὸ δεύτερον εἰς τὴν κοιλίαν. 

Ὁ θυμός καθορίζει τὴν ἀνθρώπινη ἀνδρείαν καὶ τὴν θέλησιν διὰ ἐπικράτησιν, συνδέεται μετὰ τῆς λειτουργείας τοῦ αἵματος ἐν τῷ ὀργανισμῷ καὶ διατηρεῖ μεγαλυτέρα συγγένεια πρὸς τὴν φρόνησιν.

Πέμπτο ενεργειακό κέντρο: Ὁ Ἰσθμός (Βίσουντα)
Ὁ τράχηλος (λατ. collum), ἡ περιοχὴ τοῦ λαιμοῦ καὶ τοῦ αὐχένος ἀποτελεῖ τὸ ὅριον μεταξὺ τοῦ ἀθανάτου καὶ τοῦ θνητοῦ μέρους τῆς Ψυχῆς, καλεῖται δὲ Ἰσθμός. Ἡ κύρια λειτουργεία τοῦ ἰσθμοῦ εἶναι ἡ ἐπικοινωνία τῶν δύο αὐτῶν μερῶν καὶ ἰδίως ἡ προστασία τοῦ ἀνωτέρου μέρους ἀπὸ τὰ πάθη καὶ τὰς ἀνάγκας τοῦ κατωτέρου. 

Εἰς τὴν Ἰνδικὴν θρησκείαν ἀναλογεῖ πρὸς τὸ 5ον Τσάκρα, τοῦ λαιμοῦ. ΛέγεταιΒισούντχα ποὺ σημαίνει “καθαρμός” ἢ “καθαρότης”, ὄνομα δηλοῦν τῆς προστατευτικῆς καὶ καθαρτικῆς λειτουργείας διὰ τὸ ἀνώτερον μέρος τῆς ψυχῆς. Κέντρον τῆς Ἐπικοινωνίας, συμβολίζεται μὲ κυανοῦν χρῶμα. 

Λίθοι ἁρμονικοὶ εἶναι ὁ κυανόλιθος (κοιν. “λάπις λαζούλι”), ὁ γλαυκὸς ἀχάτης, ὁ καλούμενος ἀζουρίτης, ὁ χαλαζίας λίθος ὁ καλούμενος “τίγρεως ὀφθαλμός”, τὸ γλαυκὸν ὀπάλιον, καὶ οἱ καλούμενοι “τυρκουάζ” καὶ “ἀκουαμαρίνα”.

Τὸ ἀθάνατο μέρος τῆς ψυχῆς, ἐπικεντρώνεται εἰς τὴν περιοχήν τῆς κεφαλῆς καὶ ἰδίως ἐντός τοῦ μυελοῦ τῶν ὀστῶν τῆς σπονδυλικῆς στήλης. 

Οὐσιαστικῶς ἔχει ὡς ὄχημά του ὅλο τὸ σῶμα, ἐνῶ ἐν σώματι καθαυτῷ ἐδράζει καὶ τὸ θνητόν μέρος τῆς ψυχῆς. Ἀναγκαῖον ὅριον μεταξὺ τῶν δύο μερῶν αὐτῶν εἶναι ὁ τράχηλος, ποὺ ὁ Πλάτων ὀνομάζει “ἰσθμόν” καὶ “ὅριον μεταξὺ τῆς κεφαλῆς καὶ τοῦ στήθους”. 

Κρατεῖ τὰ δύο μέρη χωριστὰ ὥστε τὸ ἀνώτερο μέρος νὰ παραμένῃ ἀγνότερο καὶ ἀνενόχλητο ἀπὸ τὰς ταραχὰς ποὺ ἀναγκαστικῶς φέρει τὸ θνητὸ μέρος.

Ἐπίσης λειτουργεῖ σὰν ἀμφίδρομη γέφυρα ἐπικοινωνίας μεταξύ τῶν δύο μερῶν, προάγοντας τὴν ἁρμονικὴν συνεργασίαν ταυτοχρόνως μὲ τὴν προφύλαξιν τοῦ ἀθανὰτου μέρους. 

Ἡ διπλή του λειτουργία διαφαίνεται καὶ ἀπὸ τὸ στόμα ποὺ ἐξυπηρετεῖ τόσο τὰς ἀνάγκας τῆς θρέψεως ὅσο καὶ τὴν καλλιέργειαν τῶν ἀρίστων.

Ἡ εἴσοδος τοῦ στόματος ἐξυπηρετεῖ τὸ ἀναγκαῖον, διότι ἀναγκαῖα εἶναι αὐτὰ ποὺ εἰσέρχονται καὶ προσφέρουν τροφήν διὰ τὸ σῶμα, ἐνῶ ἡ ἔξοδος ἀπὸ αὐτὸ ἐξυπηρετεῖ τὸ ἄριστον, διότι τὸ ρεῦμα τῶν λόγων ποὺ ῥέει πρὸς τὰ ἔξω καὶ τίθεται τῇ ὑπηρεσίᾳ τῆς φρονήσεως εἶναι ἡ πλέον κάλλιστη καὶ ἄριστη πηγή ποὺ δύναται τὶς νὰ φαντασθῇ.

Έκτο ενεργειακό κέντρο: Ὁ ἐγκέφαλος (‘Ατζνα)
Ὁ ἐγκέφαλος (λατ. cerebrum), ὁ κύριος φορέας τῆς ἀθανάτου ψυχῆς. Ἐκεῖ ἐδράζει ἡ διάνοια καὶ ἡ λογικὴ σκέψις, μέσῳ τῆς ὁποίας ὁ ἄνθρωπος δύναται νὰ γνωρίσῃ τὴν οὐσίαν τοῦ Κόσμου, νὰ φιλοσοφήσῃ καὶ νὰ ἀνελίξῃ ἐαυτόν φθάνοντας εἰς τοὺς Θεούς. Εἰς τὴν Ἰνδικὴν θρησκείαν ἀναλογεῖ πρὸς τὸ 6ον Τσάκρα, μεταξὺ τῶν ὀφθαλμῶν. 

Λέγεται Ἄτζνα ποὺ σημαίνει “ἠγετικὴ ἀρχή” ἢ “ἐκτέλεσις”, ταιριαστὸ ὄνομα διὰ τὸ κέντρον τῆς διανοίας καὶ τῆς λογικῆς. Κέντρον τῆς Διανοήσεως, συμβολίζεται μὲ ἰῶδες χρῶμα. Λίθοι ἁρμονικοὶ εἶναι ὁ ἀδάμας, ὁ ἀμέθυστος, ὁ σάπφειρος, τὸ κοράλι, ὁ μαργαρίτης, ὁ γαλακτώδης κρύσταλλος, καὶ ὁ καλούμενος τουρμαλίνης.

Ἀντικατοπτρίζοντας τὸ σφαιρικὸν σχῆμα τοῦ σύμπαντος, οἱ Θεοί ἔδωσαν τῷ ἀνθρώπῳ σῶμα σφαιρικὸν, αὐτὸ ποὺ σήμερα ἀποκαλοῦμε κεφαλή, καὶ ἐκεῖ ἐνσωμάτωσαν τὰς δύο θεϊκὰς κυκλικὰς τροχιάς, μία κίνησιν ὀμαλῆς περιστροφῆς ἀφοῦ διαλογίζεται πάντα μὲ τὸν ἴδιον τρόπον καὶ διὰ τὰ ἴδια πράγματα καὶ μία κίνησιν πρὸς τὰ ἐμπρὸς, ἀφοῦ κυριαρχεῖται ἀπὸ τὴν ὀμοιόμορφον περιφορὰ τοῦ Ταυτοῦ. 

Οὕτως ἡ κεφαλή εἶναι τὸ θεϊκὸν μέρος, αὐτὸ ποὺ ἐξουσιάζει ὅλον τὸ ὑπόλοιπον σῶμα θέτοντας τὸ εὐέλικτον αὐτὸ ὄχημα μεταφοράς εἰς τὴν ὑπηρεσίαν τῆς κεφαλῆς, διὰ νὰ τὸ βοηθᾷ εἰς τὴν ἐκτέλεσιν ὅλων τῶν δυνατῶν κινήσεων.

Ὁ μυελός, τὸ ἀγκυροβόλιον τῆς ψυχῆς εἶναι ἡ ἴδια ἡ οὐσία της κι εἶναι ἐκεῖ ὅπου στερεώνονται οἱ δεσμοί τῆς ζωῆς. 

Αὐτὸ τὸ μέρος τοῦ μυελοῦ ποὺ ἀποτελεῖ γόνιμον ἔδαφος διὰ τὸ θεῖον σπέρμα, ἔχει σχῆμα σφαιρικὸν διότι στεγάζεται ἐντός τῆς κεφαλῆς κάθε ὁλοκληρωμένου ἐμβίου ὄντος καὶ ὀνομάζεται ἐγκέφαλος. 

Ὁ ἐγκέφαλος καλύπτεται διὰ λίαν λεπτοῦ ὀστοῦ καὶ μεσολαβεῖ ἡ κατὰ τὸ δυνατὸν ὁλιγοτέρα σάρξ, διότι ἡ ὀξεία αἴσθησις δὲν συνυπάρχει μὲ τὰ χονδρὰ ὀστά καὶ τὴν πυκνὴ σάρκα. 

Ἒτσι ὁ ἐγκέφαλος εἶναι τὸ πλέον φρόνιμο και εὐ-αίσθητο μέρος τοῦ σώματος ἀλλὰ ταυτόχρονα καὶ τὸ πλέον εὐάλωτο.

Ἐπειδὴ μία ἀπὸ τὰς δύο θεϊκὰς κινήσεις εἶναι αὐτὴ πρὸς τὰ ἐμπρὸς, τὸ ἐμπρόσθιον μέρος θεωρεῖται πιὸ εὐγενές καὶ πιὸ ἠγετικό ἀπὸ τὸ ὀπίσθιον. 

Εἰς τὴν σφαίραν τῆς κεφαλῆς λοιπὸν διαχωρίζεται ἡ ἐμπρόσθια πλευρά διὰ τοῦ προσώπου, καὶ αὐτὸ εἶναι προικισμένο μὲ ὄργανα ἰκανὰ νὰ ἐκφράσουν κάθε προσδοκίαν τῆς ψυχῆς. Τὸ κυριότερο ὄργανόν του εἶναι οἱ οφθαλμοί, ποὺ ὀνομάζονται “φωσφόροι”. 

Ἡ ἀνόθευτη φωτιὰ, ἡ εὐρισκομένη ἐντός τοῦ σώματος εἶναι ἀδελφή τῆς ἥμερης φωτιᾶς τοῦ ἡμερησίου φωτός, καὶ ῥέει διαμέσῳ τῶν ὀφθαλμῶν λεῖα καὶ πυκνή. 

Τὸ δὲ κέντρον τῶν ὀφθαλμῶν εἶναι ἰδιαιτέρως πολυπλεγμένον, οὕτως ὥστε νὰ λειτουργῇ ὡς φίλτρον, φράζοντας τὴν δίοδον εἰς τὰ συμπαγῆ ὑλικὰ καὶ ἀφήνοντας νὰ περάσῃ μόνον ἡ καθαρὴ φωτιὰ.

Εἰς τὸ φῶς τῆς ἡμέρας τὸ ρεῦμα τῆς ὁράσεως βγαίνει ἀπὸ τοὺς ὀφθαλμούς καὶ καθὼς τὸ ὅμοιον ἔλκεται ἀπὸ τὸ ὅμοιον, συνενώνεται μὲ τὸ ἐξωτερικὸν φῶς καὶ δημιουργεῖται οὕτως ἕν σῶμα ὁμοιογενὲς οἰκεῖον δι’ ἠμᾶς, εἰς τὴν εὐθείαν τῶν ὀφθαλμῶν, ὁπουδήποτε κι ἂν εὑρίσκεται... 

τὸ ἐξωτερικὸν ἀντικείμενον ἐπὶ τοῦ ὁποῖου προσκρούει τὸ ῥεῦμα αὐτὸ καὶ μεταφέρει τὰς κινήσεις ποὺ προκαλοῦνται κατὰ τὴν πρόσκρουσιν διαμέσῳ ὅλου τοῦ σώματος εἰς τὴν ψυχήν, μὲ ἀποτέλεσμα τὴν γέννησιν τῆς αἰσθήσεως ποὺ καλεῖται ὅρασις. 

Ὅταν ἡ ἀδελφικὴ φωτιὰ χάνεται καθὼς ἐρχεται ἡ νὺξ, τὸ ῥεῦμα τῆς ὁράσεως ἀποκόπτεται, διότι καθὼς έξέρχεται ἀπὸ τοὺς ὀφθαλμούς καὶ κατευθύνεται πρὸς κάτι ἀνόμοιον ἀλλοιώνεται καὶ τελικῶς σβήνει.

Τὸ ἄτομον δὲν βλέπει πλέον και ἔτσι ἐπέρχεται ὁ ὕπνος. Ὅταν κλείνουν τὰ βλέφαρα - οἱ προστάται τῆς ὀράσεως - ἡ δύναμις τῆς φωτιᾶς φυλακίζεται εἰς το ἐσωτερικὸν, αἱ ἐσωτερικαὶ κινήσεις διαχέονται κι ἐξομαλύνονται καὶ ἐπικρατεῖ γαλήνη. 

Ἡ πλήρης γαλήνη ὀδηγεῖ εἰς ὕπνον βαθὺν μὲ ἐλάχιστα ὄνειρα, ἐάν ὡστόσο παραμείνουν κάποιαι βασικαὶ κινήσεις, τότε ἀναδύονται ποικίλαι φανταστικαὶ εἰκόναι ἀνάλογαι μὲ τὸ εἶδος τῶν κινήσεων καὶ τὴν περιοχήν ὅπου ἔχουν ἀπομείνει – εἰκόναι ποὺ ἔχουν ἀναπλασθεῖ ἐντός μας ἀλλὰ ποὺ ὅταν ξυπνήσουμε θυμόμασθε σὰν ἐξωτερικὰ γεγονότα.

Ἡ μόνη ὀντότης εἰς τὴν ὁποίαν ἀρμόζει ἡ ἀπόκτησις τοῦ νοῦ εἶναι ἡ ψυχή. Ἡ μεγαλύτερη ὠφέλεια ποὺ προσφέρουν οἱ ὀφθαλμοί εἶναι ἡ ὅρασις, διότι δίχως αὐτὴν δὲν θὰ μπορούσαν να εἰδωθοῦν καί νὰ παρατηρηθοῦν οἱ ἀστέρες, ὁ Ἥλιος καὶ ὁ οὐρανός. 

Ἐνῶ τώρα ἡ παρατήρησις τῆς ἡμέρας καὶ τῆς νυκτός, τῶν μηνῶν, τῆς ἐναλλαγῆς τῶν ἐτῶν, τῶν ἰσημεριῶν καὶ τῶν τροπικῶν, ὀδήγησε εἰς τὴν ἐπινόησιν τῶν ἀριθμῶν, ἔδωσε τὴν ἔννοιαν τοῦ Χρόνου καὶ ὥθησε εἰς τὴν διερεύνησιν τῆς φύσεως τοῦ σύμπαντος. 

Ἀπὸ αὐτὴν τὴν πηγήν ἀντλοῦν οἱ ἄνθρωποι τὴν φιλοσοφίαν, τὸ μέγιστον ἀγαθόν ποὺ ἐδώρισαν ἢ θὰ δωρίσουν ποτὲ οἱ Θεοί τοῖς θνητοῖς ἀνθρώποις.

Έβδομο ενεργειακό κέντρο: Ἡ κορυφὴ (Σαχασράρα)
Ἡ κορυφὴ (λατ. vertex), τὸ ὑψηλότερον σημεῖον τῆς κεφαλῆς. Ἐκεῖ τοποθετεῖται ἡ ἔδρα τοῦ Νοῦ, τοῦ καθαροῦ πυρὸς ποὺ περιέχει τὸ ἀνώτατον μέρος τῆς ψυχῆς. Οἱ ἄνθρωποι μὲ ἰσχυρὰν τέτοια σύνδεσι ἀπεικονίζονται μετὰ φλογεροῦ στεφάνου περὶ τῆς κεφαλῆς των, ὥσπερ ὁ ἥλιος καὶ ὁ ἡλιακὸς αὐτοῦ στέφανος (ὁρατὸς κατὰ τὴν ἡλιακὴν ἔκλειψιν). 

Εἰς τὴν Ἰνδικὴν θρησκείαν ἀναλογεῖ πρὸς τὸ 7ον Τσάκρα, τῆς κορυφῆς τῆς κεφαλῆς. Λέγεται Σαχασράρα ποὺ σημαίνει “χιλιοπέταλος”, μία ἀκριβὴς περιγραφὴ τῆς κορώνας. 

Κέντρον τοῦ οὐρανίου Νοῦ, συμβολίζεται μὲ ῥοδόχρυσον χρῶμα. Λίθοι ἁρμονικοὶ εἶναι ὁ διαυγὴς κρύσταλλος, ὁ ἀποφυλλίτης, ὁ χρυσοβήρυλος καὶ τὸ καλούμενον ζιρκόνιον.

Οἱ ἄνθρωποι στέκονται ὄρθιοι λόγῳ τῆς συνδέσεως τοῦ ὑψηλοτέρου σημείου τῆς κεφαλῆς των μὲ τὸν Οὐρανόν. Εἰς τὴν κορυφήν εὐρίσκεται ὁ οἶκος τοῦ πλέον θεϊκοῦ καὶ ἱεροῦ τμήματός των, ὁ Νοῦς, τὸ καθάριον πὺρ τῶν ἀστέρων ποὺ ἐμπεριέχεται εἰς τὸ ἀνώτατον μέρος τῆς ἀθανάτου Ψυχῆς. 

Πρόκειται διὰ τὸ ἀείζωον πὺρ, οὐσίαν ἐκ τῆς ἀποτελεῖται ὁ Κόσμος καὶ οἱ Θεοί, διότι ὁ οὐρανός εἶναι πύρινος καὶ ὅλα ἐκ τοῦ πυρὸς προέρχονται καὶ εἰς αὐτὸ ἐπιστρέφουν. 

Κάθε στιγμή ὁ κόσμος ἀνανεώνεται καθὼς μέρη του ἐκπυρώνονται ἐνῶ ἄλλα δημιουργοῦνται ἐκ νέου, “πὺρ ποὺ συμφώνως μὲ καθορισμένα μέτρα ἀνάβει καὶ μὲ καθορισμένα μέτρα σβήνει”, ὅπως μᾶς λέγει καὶ ὁ Ἡράκλειτος.

Ἡ ἀέναη αὐτὴ παλμικὴ κίνησις εἰκονοποιεῖ τὴν σπειροειδὴν κυκλικότητα ποὺ ὅλα τὰ οὐράνια σώματα ἀκολουθοῦν, εἴτε πρόκειται διὰ ἀστέρας εἴτε διὰ γαλαξίας ἢ δι’ ὁλόκληρα γαλαξιακὰ σμήνη. 

Ἡ κίνησις αὐτὴ εἶναι εὔτακτη, ῥυθμικὴ καὶ ἀντικατοπτρίζει τὸν κοσμικὸν παλμόν ἢ ἐάν προτιμᾶτε τὸν κοσμικὸν χορόν. 

Διὰ τοῦτον καὶ ἡ θεωρία περὶ “big-bang” δὲν εὐσταθεῖ εἰδωθεῖσα ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴν φιλοσοφικὴν ὀπτικὴν αφοῦ μία τέτοια ἔκρηξις δὲν εἶναι εὔτακτη καὶ δὲν δύναται νὰ ἔχῃ εὔτακτον ἀποτέλεσμα. 

Ὅμως τὸ σύμπαν εἶναι εὔτακτον καὶ ἡ τάξις, ὁ ρυθμός καὶ ἡ ἀρμονία ποὺ τὸ διέπει διαφαίνεται παντοῦ εἰς τὴν πλεγματικὴν δικτυακὴν γεωμετρίαν αὐτοῦ, εἰς τὴν σπειροειδὴν του μορφὴν καὶ εἰς τὰς κινήσεις τῶν ἀστέρων καὶ τῶν γαλαξιῶν.

Ὅπως ἐπάνω ἔτσι καὶ κάτω. Αἱ ἀναλογίαι τοῦ μακροκόσμου τηροῦνται εἰς τὸν μικρόκοσμον καὶ μία θαυμάσια εἰκόνα αὐτοῦ εἶναι ὁ ἄνθρωπος: πλήρης, αἰώνια κινούμενος, φθαρτός ἀλλὰ καὶ ἄφθαρτος – ἓν ἀληθὲς Φυτὸν Ουράνιον, ὅπως πολὺ ὀρθῶς τὸν ὠνόμασε ὁ Πλάτων.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά τα ενεργειακά κέντρα στον ανθρωπο. Έχουμε τουλάχιτον αλλά 6 τα οποία έιναι ακόμα πιο εκλεπτίσμενης ενέργειας όπου δύσκολα μπορεί να φτάσει να τα αντιλειφθει κάποιος με τον σημερινό τρόπο ζωής.

Από όπου λοιπόν και αν προέρχεται η πληροφορία, η απο την δύση ή από την ανατολή, σημασία να γνωρίζεις η να τύχει να γνωρίσεις πως υπάρχει ακόμα. 

Αν δεν μπορουμε να τα κατανοήσουμε αμεσα δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αυτά τα κανάλια, αλλα πως δεν έχουμε τα απαράιτητα εφόδια να το αντιληφθουμε σε ολη τους την πληρότητα και την σημασία. 

Μόνο με προσωπικό βίωμα μπορείς να αντιληφθεις την σπουδεότητά τους και να δουλέψεις μαζί τους με απότερο σκοπό την δική σου ενδυνάμωση και ευθιγράμμιση.




© TherapyWave.eu
Έρευνα Νάσος Παπαδόπουλος | ©TherapyWave.eu