Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί μέχρι να τους πεις το πρώτο «όχι»…!!!!

Είναι φορές που αναρωτιέσαι γιατί όλα γύρω σου να αλλάζουν τροπή και να μην παραμένουν ως έχουν. 

Γιατί να μεταβάλλονται τόσο εύκολα, άνθρωποι, καταστάσεις και να γκρεμίζονται με το παραμικρό, σαν μην χτίστηκαν ποτέ;

Γιατί να μην υπάρχει ένα κουμπί που να τα διορθώνει όλα και να σβήνει τα λάθη και τα σφάλματα που κάνουμε; Γιατί η ζωή να μην μοιάζει απλά με ένα πίνακα ζωγραφικής, που μένει κρεμασμένος στο ίδιο σημείο πάντα κι να απεικονίζει διαρκώς την ίδια εικόνα, χωρίς να τσαλακώνεται και να ξεθωριάζει;

Το πάντα αυτό του πίνακα ωστόσο μπορεί να μετατραπεί εύκολα, με την δύναμη ενός σεισμού που θα τον κάνει να πέσει, να σπάσει, να γίνει θρύψαλα. 

Αλλά αυτό που θα μείνει άθικτο και δεν θα μεταβληθεί θα είναι το περιεχόμενο του, αυτό που ποτέ δεν άλλαξε και αυτό που πάντα πρόβαλε την ίδια και μοναδική εικόνα.

Αυτό που μας διαφέρει ωστόσο εμάς από έναν πίνακα, είναι ο αμέτρητος εγωισμός που βασιλεύει στην ψυχή μας. Αυτό το συναίσθημα που έχει τόση δύναμη κι επίδραση πάνω μας που όταν εισχωρεί στην καρδιά μας , είναι ικανός να καταστρέψει τα πάντα. Είναι ικανός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να τα αφανίσει όλα, να τα αλλοιώσει και να τα εξαφανίσει.

Έτσι είμαστε όμως οι άνθρωποι, εγωιστές. Θέλουμε να γίνεται πάντοτε το δικό μας. Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει, πάλι εμείς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να συμβεί. Δεν έχουμε μάθει να δεχόμαστε καμιά ήττα, να αναγνωρίζουμε κανένα σφάλμα μας και να κάνουμε πίσω. 

Σε αυτό που είμαστε επαγγελματίες είναι μόνο να πληγώνουμε τους γύρω μας, να αδιαφορούμε για το πώς θα νιώθουν μετά και με γοργά και αποφασιστικά βήματα να επικεντρωνόμαστε και πάλι στους στόχους μας. Έτσι σαν να μην έγινε απολύτως τίποτα.

Είμαστε τόσο εγωιστές, που πολλές φορές το μυαλό και η καρδιά μας προκειμένου να πετύχουν τα όσα θέλουν, θολώνουν τόσο που δεν μπορούν να διακρίνουν και να ξεχωρίσουν τα βλέμματα και τα πρόσωπα που σκοτώνουμε, ακόμη κι αν αυτά είναι για μας τόσο οικεία και σημαντικά. Ακόμη κι αν διαπνέουμε γι’ αυτά τεράστια αγάπη.

Τι να κάνει όμως μόνη της η αγάπη μπροστά σε αυτό το τέρας που κουβαλάμε μέσα μας, αν κι εμείς οι ίδιοι δεν προσπαθήσουμε να το ξεφορτωθούμε; Πώς να το νικήσει μόνη της αν κι εμείς δεν γίνουμε σύμμαχοι μας;

Δύσκολο πράγμα να σε κυριεύει κάτι, την ίδια στιγμή που κι εσύ θα μπορούσες να του επιβληθείς αλλά δεν το κάνεις γιατί φοβάσαι πως αν ενδώσεις θα φανείς αδύναμος. Αλλά μάθε πως όποιος αγάπησε και κατανόησε τον απέναντι του, είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο. 

Κι αυτό γιατί έμαθε πως πολλές φορές η δική του ευτυχία, μπορεί να σκιάζει και να μαυρίζει την ευτυχία του άλλου. Κι έτσι φρόντισε να κάνει χώρο και να επιτρέψει και στον άλλον να την γευτεί. 

Νοιάστηκε και θυσίασε αυτό που είχε, το μοιράστηκε, για να μπορεί κι ένας άλλος αργότερα βλέποντάς τον να κάνει το ίδιο. Αυτός είναι ο δυνατός άνθρωπος.

Αυτός και όχι εμείς, που όχι να μοιραστούμε, όχι να θυσιάσουμε, μόνο να αρπάξουμε και να πάρουμε έχουμε μάθει. Που ξέρουμε μόνο να ακούμε σε όλα «ναι» και να κάνουμε αυτό που εμείς θέλουμε, δίχως να λογαριάσουμε καμία συνέπεια. 

Που είμαστε καλοί και ανεκτικοί σε όλους, όσο εκείνοι πραγματοποιούν την κάθε μας επιθυμία χωρίς αντίρρηση. Όσο εκείνοι δεν μας δυσαρεστούν και πηγαίνουν με τα νερά μας. 

Μέχρι που βλέπουμε πως τα δικά μας θέλω τα βάζουν πάνω από τα δικά τους.

Μέχρι να ακούσουμε το πρώτο <<όχι>> που θα μας δυσαρεστήσει και θα μας κάνει να αλλάξουμε στάση.

Να διαγράψουμε τα πάντα. Τόσο εύκολα. Έτσι απλά. Να φύγουμε χωρίς να αναλογιστούμε πως αυτός ο άνθρωπος που του γυρίζουμε τώρα εμείς την πλάτη κάποτε μας στήριξε και στάθηκε δίπλα μας στα δύσκολα. Αλλά που εμείς να εκτιμήσουμε, αφού μόνο να κρίνουμε και να κακολογούμε ξέρουμε.

Αυτό πρέπει όμως κάποια στιγμή να αλλάξει, θα πρέπει να μάθουμε επιτέλους πως το μόνο πράγμα που έχει σημασία σε αυτόν τον κόσμο είναι η αγάπη. Μόνο αν την ριζώσουμε μέσα μας θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και θα μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τα πάντα γύρω μας. Αλλιώς μέχρι τότε θα περιπλανιόμαστε σαν βάρβαροι μεταξύ βαρβάρων.

Κι αν το κάνουμε αυτό τελικά,

Την επόμενη φορά που θα ακούσουμε ένα «όχι» δεν θα μας δυσαρεστήσει αλλά θα μας κάνει να αναρωτηθούμε το τί κάναμε λάθος. Κι όταν φτάσουμε στον απολογισμό μας τότε θα ευχαριστήσουμε αυτόν που μας το είπε, γιατί θα ξέρουμε πλέον πως το έκανε για να μας σώσει από τα χνάρια του εγωισμού μας.

Να θυμάστε πως όλα τα «όχι» που λέγονται, για κάποιον λόγο λέγονται.

Είτε γιατί εμείς κάτι δεν πράξαμε σωστά και θα πρέπει να το αλλάξουμε.

Είτε γιατί ο απέναντι μας, μπορεί να αντιμετωπίζει κάτι το οποίο εμείς το αγνοούμε και θα ήταν σπουδαίο εκ μέρους μας , προτού τον επικρίνουμε και τα βάλουμε μαζί του, να το ανακαλύψουμε και αν μπορούμε να τον βοηθήσουμε.




Ασημίνας Μάνου.

5 τρόποι για να θεραπευτείτε από ένα «επίπονο παρελθόν»…!!!!

«Αν αλλάξεις τον τρόπο που κοιτάς τα πράγματα, αυτά που κοιτάς θα αλλάξουν».   Wayne Dyer

Μερικές φορές, συγκεκριμένα πράγματα ποτέ δεν βγάζουν νόημα, απλώς μένουν έτσι! Όλοι αντιμετωπίζουμε ή βιώνουμε περιστάσεις στη ζωή όπου ευχόμαστε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Αλλά μερικές φορές, είναι όπως είναι και το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε ή να ελέγξουμε είναι η αντίληψη μας γι αυτά.

Πρόσφατα μελετούσα τις περιστάσεις της ζωής μου που με τραβούσαν σε ένα ατελείωτο σκοτεινό τούνελ και έβρισκα τον εαυτό μου παγιδευμένο στον δικό μου ιστό σκέψεων.

Όταν το μυαλό πιάνεται σε σκέψεις σαν αυτές, ο μόνος τρόπος για να το επαναφέρουμε στην επιφάνεια είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα. Αντί να τραβηχτείτε από την δική σας καταιγίδα, πάτε μαζί της, περάστε τη και φωνάξτε «Το κατάφερα!» ή « Μπορώ να το κάνω αυτό».

Το μυαλό είναι πολύπλοκο. Το τρέφετε με αρνητικές σκέψεις και θα συνεχίζει να τις καταναλώνει μέχρι να εκραγεί.

Από την άλλη, αν το τρέφετε με θετικές σκέψεις και προθέσεις, σκέφτεται την απροθυμία του να αλλάξει τους παλιούς τρόπους και πρότυπα του και έτσι μασάει τις καινούργιες σκέψεις και τις καταπίνει.

Το να μείνετε δυνατοί σε αυτές τις στιγμές είναι το κλειδί. Η επανάκτηση του εαυτού σας δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα!

Θα συμφωνήσω με την παραπάνω πρόταση επειδή εξακολουθούμε να έχουμε τον έλεγχο των σκέψεων μας, απλώς πρέπει να αλλάξουμε την ροή τους. Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

5 τρόποι για να θεραπευτείτε από ένα επίπονο παρελθόν

Αποδεχτείτε το παρελθόν σας
«Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στην αποδοχή» – Τζωρτζ Όργουελ
Μου πήρε πολύ καιρό μέχρι να αποδεχτώ τον θάνατο του πατέρα μου και την επακόλουθη καταθλιπτική κατάσταση της μητέρας μου όταν ήμουν στην εφηβεία. Απέφευγα να το συζητώ με τους φίλους μου, κάποιοι δεν το ήξεραν καν μέχρι πολύ αργότερα. Ένας από τους κύριους λόγους ήταν ότι όταν μιλούσα γι αυτό κατέληγα να κλαίω και να συσσωρεύω τα συναισθήματα μου.

Το κλειδί εδώ είναι η αποδοχή οποιασδήποτε κατάστασης, ανεξάρτητα από το πόσο οδυνηρή είναι. Μόλις την αποδεχτείτε, δεν βρίσκεστε πια στο στάδιο της άρνησης και δεν καταπιέζετε τα συναισθήματα σας. Αγκαλιάστε τη, δώστε της αγάπη και καλλιεργήστε σκέψεις που θα βοηθήσουν στην συναισθηματική σας ανάπτυξη για ένα απλό λόγο: κακά πράγματα συμβαίνουν.

Περάστε χρόνο μόνοι
«Υπάρχουν φορές όπου το καλύτερο μέρος για να βρίσκεστε είναι να είστε μόνοι». –Άγνωστος
Μην προσπαθείτε να ξεφύγετε από τον εαυτό σας ή να τον αποσπάσετε με φίλους ή με άλλες διαφορετικές αισθητικές απολαύσεις. Αυτά φαίνονται να βοηθούν την προκειμένη στιγμή αλλά δεν είναι μια μόνιμη λύση.

Απλώς κυνηγάτε τις σκέψεις σας ή αναβάλλετε το να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις/δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν πολλοί που φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, πως μπορείτε να φοβάστε τον ίδιο σας τον εαυτό ή τις ίδιες σας τις σκέψεις;

Ο φόβος είναι η αιτία πόνου, θυμού ή απογοήτευσης. Φυσικά δεν είναι εύκολο. Έχω συνειδητοποιήσει πως οι προκλήσεις σε κάνουν δυνατότερο-είναι μια διαδικασία που ξετυλίγεται αργά και σταδιακά.

Κρατήστε τους φόβους από τον λαιμό, γυρίστε τους, λυγίστε τους, χτυπήστε τους ή κάντε οτιδήποτε χρειάζεται για να δώσετε τέλος στην δύναμη που έχουν πάνω σας. 

Το να περνάτε χρόνο μόνοι σας θα σας δώσει τον χώρο να «πιάσετε» καλύτερα την κατάσταση. Βάλτε σε τάξη το μυαλό σας και όπως πάντα λέω, μια καλή δόση της φύσης κάνει θαύματα.

Τελετουργικά αυτό-θεραπείας
«Ο ιερός χώρος σου είναι εκεί όπου μπορείς να βρεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά». -Joseph Campbell

Τα τελετουργικά δεν χρειάζεται να είναι θρησκευτικού χαρακτήρα στην φύση. Είναι αυτός ο ιερός χρόνος που αφιερώνετε αποκλειστικά στον εαυτό σας και στον ιερό σας χώρο (αν θέλετε να το αποκαλείτε έτσι). 

Το κάψιμο ιερών βοτάνων, ο διαλογισμός τράτακ (η εστίαση σε ένα μικρό αντικείμενο ή στην φλόγα του κεριού), ο επιμελής τρόπος ζωής, ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ψαλμωδίες, η κηπουρική, η γείωση και όλα τα συναφή μπορούν να σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Θα σας κρατήσουν πιο ήρεμους και θα έχετε περισσότερη ψυχική καθαρότητα στην τρέχουσα κατάσταση.

Βρίσκω πως η γιόγκα, η κηπουρική, οι βόλτες στην φύση και η γείωση είναι εξαιρετικά θρεπτικές και ευεργετικές για την ψυχή μου. Αν και ακόμα έχω τις κακές μου μέρες. Δεν είμαστε τέλειοι!

Συζητήσεις από καρδιάς
«Καλλιεργούμε την αγάπη όταν δείχνουμε τον πιο ευάλωτο και τον πιο δυνατό εαυτό μας και όταν τιμάμε την πνευματική σύνδεση που μεγαλώνει από αυτή την προσφορά εμπιστοσύνης, σεβασμού, καλοσύνης και προσοχής.» ~ Brené Brown
Η συζήτηση από καρδιάς με οποιονδήποτε αντηχεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο- είτε είναι με τον αγαπημένο σας, με έναν φίλο σας ή με τον θεραπευτή σας, μπορεί να σας φέρει πίσω στη πορεία σας. 

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν δεν μπορείτε να εκφράσετε τα αληθινά σας συναισθήματα ελεύθερα. Μιλήστε και με την καρδιά και με το μυαλό στους ανθρώπους (στους κοντινούς ή σε αυτούς που νιώθετε άνετα).

Αν θέλετε πλαντάξτε στο κλάμα-το κλάμα είναι επίσης μια μορφή καθαρισμού και σας ανακουφίζει από τον πόνο. Αγαπώ τις ειλικρινείς συζητήσεις με τους ανθρώπους που νιώθω άνετα, ποιο είναι το νόημα των επιφανειακών συζητήσεων;

Η αληθινή ουσία της επικοινωνίας ή της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους βρίσκεται στην ικανότητα να ανοίγεστε και να απογυμνώνετε την καρδιά σας, και συνειδητοποιείτε πως δεν είναι και τόσο κακό. Μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την αντίληψη σας κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρών. Αν μόνο μπορείτε να μιλήσετε γι αυτό εξ αρχής.

Πιστέψτε στον εαυτό σας
«Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που συνεχώς προσπαθεί να σε κάνει κάτι άλλο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα». – Ralph Waldo Emerson
Όλα τα παραπάνω δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δεν πιστεύετε στον εαυτό σας. Αν δεν πίστευα στον εαυτό μου, πως θα μπορούσα να ξεπεράσω τον θάνατο του πατέρα μου ή την κατάσταση της μητέρας μου; Θα ήμουν ένα απελπισμένο θύμα των καταστάσεων μου. 

Πιστέψτε πως δεν υπάρχει τίποτα αρκετά δύσκολο που να μην μπορείτε να διαχειριστείτε. Αγαπάτε τον εαυτό σας και να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματα σας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν με την πρόθεση να κατανοήσουν. Ακούν με την πρόθεση να απαντήσουν». -Stephen R. Covey.

Δε θα ήταν ένα καλύτερο μέρος ο κόσμος αν όλοι μιλούσαμε με την πρόθεση να ακούσουμε; Όλοι έχουμε ιστορίες να μοιραστούμε, ιστορίες που μας έχουν κάνει αυτούς που είμαστε σήμερα. Ποια είναι η δική σας;




Μη θυμώνετε. Μην ανταποδίδετε. Κάντε κάτι καλύτερο. Ξεπεράστε το…!!!!

Είναι πολύ όμορφο να μένετε σιωπηλοί όταν οι άλλοι περιμένουν να είστε εξοργισμένοι.

Οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν το πραγματικό νόημα, συχνά λένε τη λέξη «κάρμα» σαν κάτι αρνητικό.

Από τη δική μου εμπειρία, το κάρμα λειτουργεί και θετικά και αρνητικά.

Η λέξη κάρμα είναι Σανσκριτική και δηλώνει τον κύκλο του αιτίου και του αιτιατού, κάτι που σημαίνει πως κάθε πράξη που κάνει κάποιος στη ζωή του θα τον επηρεάσει σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτός ο κανόνας ισχύει επίσης για τις σκέψεις και τα λόγια κάποιου.

Στη ζωή σας έχετε απίστευτη δύναμη να δημιουργήσετε καλές και άσχημες εμπειρίες που θα βασίζονται στα λόγια και τις πράξεις σας. Αν και έχετε όλη την καλή διάθεση να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε ανά πάσα στιγμή, μερικές φορές το «καλύτερο που μπορείτε» προκαλεί πόνο και στενοχώρια σε κάποιον άλλον.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει κακές επιλογές για χάρη κάποιου άλλου για τις οποίες αργότερα έχουν μετανιώσει. Μερικές φορές οι δικές μας ανάγκες παρεμποδίζουν αυτό που ξέρουμε στην καρδιά μας πως είναι το σωστό.

Το Σύμπαν θα φέρει πίσω σε εσάς όλα όσα κάνατε ή όσα συναισθήματα προκαλέσατε σε κάποιον άλλον. Αυτό το καρμικό μπούμερανγκ σας βοηθάει να πάρετε ένα μάθημα για το πώς οι πράξεις σας επηρεάζουν τους άλλους και πώς να είστε πιο συμπονετικοί.

Αντί να ελπίζετε πως ο προκλητικός άνθρωπος θα εισπράξει τα καρμικά χρωστούμενα, προσπαθήστε να έχετε μια πιο συμπονετική οπτική. Τι θα θέλατε να εύχονται οι άλλοι για εσάς;

Ακολουθήστε τα πέντε βήματα που ακολουθούν ώστε να κάνετε ένα καρμικό καθάρισμα στον εαυτό σας :

1. Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για κάθε εμπειρία, είτε καλή είτε κακή.

2. Να ενεργείτε από αγάπη προς όλους, άσχετα με τι έχουν κάνει εκείνοι.

3. Ελέγξτε τα κίνητρά σας και βεβαιωθείτε πως προέρχονται από αγάπη προς εσάς και τους άλλους.

4. Προσέξτε τη συμπεριφορά σας γιατί οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν αρνητική ενέργεια η οποία κατευθύνεται σε εσάς.

5. Συγχωρήστε. Μπορεί να είναι το δυσκολότερο πράγμα αλλά και το πιο σημαντικό ώστε να δημιουργήσετε ένα όμορφο κάρμα.

Την επόμενη φορά που ένας φίλος, ένας ξένος ή ένα μέλος της οικογένειάς σας πει ή κάνει κάτι κακό σε εσάς ή σε άλλους, πείτε στον εαυτό σας να του στείλει αγάπη και φως. 

Θυμηθείτε πως οι περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται άσχημα όταν βρίσκονται κάτω από πίεση ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους. Δεν έχει να κάνει με εσάς αλλά με τους άλλους. Πάντα έχει να κάνει με τους άλλους.

Αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο αν εσείς είστε εκείνοι που μοιράζετε την αρνητικότητα. Έχει να κάνει με εσάς, όχι με τους άλλους.

Θα σας συμβούν μερικές εκπληκτικές και θετικές εξελίξεις όταν θα σταματήσετε να εύχεστε άσχημο κάρμα στους ανθρώπους που σας έχουν πληγώσει.

Για εμένα λειτούργησε. Η συγγραφική μου σταδιοδρομία άνθισε και η σχέση μου με τα παιδιά μου βελτιώθηκε επειδή σταμάτησα να είμαι σκληρή με τον εαυτό μου. Άρχισα να λαμβάνω γενναιοδωρία και αφθονία.

Αν είστε γενναιόδωροι αλλά έχετε ατυχίες, δεν σας τιμωρεί το Σύμπαν. Το κάρμα δεν ακολουθεί τον χρόνο. Υποχωρεί και έρχεται ξανά αλλά όχι σύμφωνα με τον δικό μας χρόνο. Έρχεται όμως.

Μη θυμώνετε. Μην ανταποδίδετε. Κάντε κάτι καλύτερο. Ξεπεράστε το. Απορροφηθείτε τόσο από τη δική σας επιτυχία ώστε να ξεχάσετε ότι σας συνέβη. – Donald Driver,Dina Strada




Τι είδατε πρώτο στην εικόνα; Το τεστ προσωπικότητας που αποκαλύπτει πολλά για εσάς…!!!!

Τεστ προσωπικότητας: Τα ψυχολογικά τεστ και οι οπτικές ψευδαισθήσεις μαρτυρούν πολλά για την προσωπικότητά μας αλλά για την στάση που διατηρούμε απέναντι σε άλλα άτομα.

Η παρακάτω οπτική ψευδαίσθηση αποτελεί ένα τεστ προσωπικότητας που φανερώνει διάφορα στοιχεία του χαρακτήρα μας.

Τεστ προσωπικότητας : Τα σημεία της εικόνας που φανερώνουν στοιχεία του χαρακτήρα μας

Ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση η παρακάτω εικόνα δείχνει στοιχεία του τρόπου σκέψης μας, ανάλογα με το σημείο της φωτογραφίας που θα επικεντρωθεί το βλέμμα μας.

Δείτε την εικόνα:
Αν είδατε πρώτα:

Το δέντρο
Στην περίπτωση που είδατε πρώτο το δέντρο, σημαίνει ότι επικεντρώνεστε πολύ στις λεπτομέρειες και μπορείτε να «διαβάσετε» τους άλλους. Είστε καλοί στο να διαχειρίζεστε συναισθήματα και τις περισσότερες φορές λειτουργείτε με το ένστικτο στις σχέσεις σας.

Τα δύο πρόσωπα
Αν πρώτα είδατε δύο πρόσωπα, αυτό σημαίνει ότι διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε δύσκολες καταστάσεις που σας συμβαίνουν και χτίζετε γερές βάσεις με τους γύρω σας. Κάνετε τους άλλους να νιώθουν άνετα κοντά σας και στηρίζεστε πάντα στη λογική σας για αποφάσεις που καλείστε να πάρετε στη ζωή σας.

Αν είδατε και τα δύο παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι η δημιουργικότητά σας είναι σε υψηλά επίπεδα και συνδυάζετε διάφορες αρετές όπως υπομονή και αποφασιστικότητα, δύο στοιχεία που είναι απαραίτητα στο χτίσιμο μιας γερής βάσης.




Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Δεν αξίζει να κρατάς ανοιχτή μια πόρτα που ούτως ή άλλως θα κλείσει…!!!!

Δε θα κυλήσουν δάκρυα

δε θα φωνάξεις «μείνε»

και σ’ ένα τέλος δε θα χαράξεις «σ’ αγαπώ».

Όποιος φεύγει

να κάνει ατμόσφαιρα μόνος του

να βρίσκει τα λόγια που θέλει, να τα λέει, να φεύγει.

Όχι, εσύ μην πονάς

αρκεί να σκεφτείς και να δεις πως κάτι τέτοια τα ’χεις περάσει…

Κάποιοι θαρρώ μεγαλώσαμε.

Μεγάλωσες κι εσύ.

Καιρός να καταλάβεις πως δεν αξίζει να πέφτεις

πως δεν αξίζει να χάνεσαι

πως δεν αξίζει να παρακαλάς

πως δεν αξίζει να κρατάς ανοιχτή

μια πόρτα που ούτως ή άλλως θα κλείσει.

Ποιον ν’ αγαπήσεις;

Πρώτα τον εαυτό σου…

και μετά κάποιον που θα είναι κοντά σου

που θα ξέρει να στέκεται στις δυσκολίες σου.

Γιατί είναι αλήθεια… στα δύσκολα φαίνεται ο άνθρωπος!

Γι’ αυτό, δε θα κυνηγάς αυτόν που σου γυρίζει την πλάτη.




Πώς να μάθετε καλούς τρόπους στα παιδιά με 3 μαγικές λέξεις…!!!!

Οι καλοί τρόποι κατακτώνται σταδιακά από τα παιδιά, γι’ αυτό και οι γονείς δεν θα πρέπει να ενοχλούνται ή να νιώθουν άσχημα για ορισμένες όχι και τόσο ευγενικές αντιδράσεις των μικρών τους.

Αυτό όμως που θα πρέπει να κάνουν, είναι να προσπαθήσουν να διδάξουν στα πιτσιρίκια τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, που να μπορούν να τους κατανοήσουν ανάλογα με την ηλικία τους.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού όταν μιλάμε για καλούς τρόπους, εννοούμε στην ουσία τις τρεις μαγικές λέξεις : «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και «συγγνώμη».

Το να απαιτούμε από ένα δίχρονο ή τρίχρονο παιδάκι κάτι παραπάνω από αυτά είναι μάλλον υπερβολικό, αν και φυσικά πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις.

Μεγαλώνοντας και καθώς θα αρχίσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό το παιδί θα μάθει και άλλα πράγματα, όπως να λέει το όνομα του, όταν το ρωτούν, να περιμένει τη σειρά του, να μη μιλά δυνατά, να μην διακόπτει κλπ.
Πώς, όμως, μαθαίνουμε στο παιδί μας αυτές τις πρώτες τρεις μαγικές λεξούλες; Μα ακριβώς εξηγώντας τους πόσο μαγικές είναι και ποια είναι η μυστική δύναμη της καθεμιάς:

Όταν λέμε «ευχαριστώ» δείχνουμε στους άλλους πόσο πολύ εκτιμούμε αυτό που έκαναν για εμάς και έτσι στο μέλλον θα μας ξανακάνουν την χάρη με μεγάλη προθυμία.

Το ίδιο συμβαίνει και με το «παρακαλώ», αφού, όταν ζητάμε κάτι ευγενικά, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μας το δώσουν. Φυσικά θα πρέπει να τονίσετε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν, μόνο και μόνο επειδή λένε «παρακαλώ». Είπαμε η λέξη είναι μαγική, αλλά η δύναμη της έχει και όρια.

Τέλος, το «συγγνώμη» έχει διπλή δύναμη. Όταν το χρησιμοποιούμε για να τραβήξουμε την προσοχή κάποιου ή για να τον διακόψουμε και να του πούμε κάτι, τότε αυτός δεν θα νευριάσει. Επίσης, όταν το χρησιμοποιούμε, γιατί λυπόμαστε πραγματικά για την σκανταλιά που κάναμε, η μαμά και ο μπαμπάς δεν θυμώνουν μαζί μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά σας τις μαγικές λεξούλες είναι να τις χρησιμοποιείτε εσείς οι ίδιοι.

Επίσης, να επιμένετε στην χρήση τους από τα παιδιά. Αν το μικρό σας ζητήσει κάτι, μην σπεύσετε να του δώσετε, αλλά πείτε του να το ζητήσει ευγενικά. 

Τέλος, μην ξεχνάτε να επαινείτε τα παιδιά σας, κάθε φορά που χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις.




mother.gr

Μόνο όταν θα γίνεις μάνα θα καταλάβεις πόσο πολύ σε λάτρευε η μαμά σου…!!!!

«Θα γίνεις μάνα και θα καταλάβεις» έλεγαν οι μαμάδες μας κάποτε και εμείς χασκογελούσαμε θεωρώντας τες υπερβολικές. Και όμως ήρθε εκείνη η μέρα και αυτή η φράση απόκτησε άλλο νόημα και όντως… καταλάβαμε τι σημαίνει.

Γιατί μόνο τότε συνειδητοποιείς το μέγεθος της αγάπης και την ανιδιότελεια που κρύβει η μητρότητα και αυτό το κείμενο μας το υπενθυμίζει με τον πιο όμορφο τρόπο.

«Δεν θα καταλάβεις ποτέ πόσο σ’ αγαπάει η μητέρα σου, μέχρι να γίνεις και εσύ μάνα.

Μέχρι τότε, δεν θα ξέρεις ποτέ πόσες νύχτες ξαγρύπνησε για να είναι δίπλα σου μήπως την χρειαστείς κάτι.

Πόσες φορές φίλησε τα μικρά σου χεράκια νιώθοντας πλήρης και ευτυχισμένη.

Δεν θα ξέρεις πόσες φορές έβαλε πλυντήριο και έπλυνε τα πιάτα την ίδια μέρα.

Πόσα φιλιά σου έδινε κάθε φορά που χτυπούσες.

Πόσες φορές έφτασε στο αμήν στα εφηβικά σου χρόνια.
Πόση οικονομία έκανε για να μη σου λείψει τίποτα.

Δεν περνάει καν απ’ το μυαλό σου πώς προλάβαινε να σε πηγαινοφαίρνει στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, ενώ το σπίτι ήταν πάντα καθαρό και το φαγητό ζεστό στο τραπέζι.

Πόσες φορές έμενε ξύπνια λίγο παραπάνω, και ας νύσταζε, για να μείνει λίγο μόνη με τις σκέψεις της.

Πόσες φορές σε προστάτευσε από την σκληρότητα του κόσμου, και πόσες άλλες έκρυβε τα δάκρυά της για να μην στενοχωρηθείς.

Άραγε ξέρεις ότι ποτέ δεν σταμάτησε να ανησυχεί για σένα; Ακόμα και τώρα που μεγάλωσες;

Ξέρεις πόση ευγνωμοσύνη νιώθει που υπάρχεις;

Όλα αυτά θα τα καταλάβεις μόλις γίνεις και εσύ μαμά και κρατήσεις στην αγκαλιά σου το μωρό σου.

Τότε μόνο θα συνειδητοποιήσεις τις θυσίες και την ανιδιοτελή αγάπη της.

Τότε μόνο θα μάθεις τι σημαίνει να είσαι μαμά και μόνο τότε θα νιώσεις απέραντη ευγνωμοσύνη που την έχεις στη ζωή σου.»




Φρόντιζε να μην κρατάς μέσα σου κακία για κανέναν. Δεν υπάρχει από αυτό, μεγαλύτερη σκλαβιά…!!!!

Θα περάσουν από τη ζωή σου άνθρωποι που θα σε πληγώσουν. Άνθρωποι που θα σε προδώσουν, άνθρωποι που θα σου κάνουνε κακό. Όπως και να πορεύεται κανείς, αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει.

Και θα θυμώσεις μαζί τους. Και θα οργιστείς. Και θα αντιδράσεις. Και θα κλάψεις. Και θα ξεσπάσεις. Και είναι αυτό όλο φυσιολογικό.

Έρχεται όμως κάποια στιγμή -δεν μπορεί θα το έχεις νιώσει- που η αρχική η φούντωση, η ένταση, περνάει. Καταλαγιάζει. Και είναι το σημείο αυτό που πρέπει να αποφασίσεις.

Να αποφασίσεις, αν θα κρατήσεις κακία μέσα σου. 

Να αποφασίσεις αν θα κρατήσεις μέσα σου θυμό. 

Ή, να αποφασίσεις αν θα συγχωρήσεις, αν θα προχωρήσεις λέγοντας στον εαυτό σου πως ‘’ ό,τι έγινε έγινε’’, πως ‘’ο χρόνος πίσω δεν γυρνά’’.

''Μα δεν είναι εύκολο’’, ίσως να μου πεις.

Ναι. Δεν είναι. Υπάρχουν καταστάσεις, που ανθρώπινος νους, δεν τις χωρά. Πως λοιπόν, να μπορέσει κανείς να συγχωρέσει;

Ξέρεις…

Όσο θυμό, όση οργή και να κρατήσεις απέναντι σε όποιον σε πλήγωσε, μόνο εσύ παιδεύεσαι. Τίποτα δεν κερδίζεις. Τίποτα δεν αλλάζει. Ένα φορτίο παραπάνω, που άδικα, εσύ πάλι, μόνος κουβαλάς.

Φρόντιζε να μην κρατάς μέσα σου κακία για κανέναν.

Δεν υπάρχει από αυτό, μεγαλύτερη σκλαβιά.

Δεν υπάρχει από αυτό, μεγαλύτερη ελευθερία.




Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος – 
Ψυχολόγος M.Sc. – e-psyxologos.gr

Όταν χάνεις τη μαμά σου, χάνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου…!!!!

Δεν υπάρχει πιο ιερός δεσμός από αυτόν της μητέρας με το παιδί της. Από τη στιγμή που θα γεννηθούμε πάντα θα είναι δίπλα μας να μας στηρίξουν και να μας προσφέρουν την πιο παρηγορητική αγκαλιά στον κόσμο.

Όπως λέει και αυτή η μαμά το να χάνεις τη μητέρα σου, ισοδυναμεί με το να χάνεις κι ένα κομμάτι του εαυτού σου, και δεν το θεωρούμε καθόλου υπερβολή.

«Η μαμά μας είναι πολύ πιο δυνατή από απ’ όσο πιστεύουμε. Δέχεται όλες τις ανησυχίες και κακές πλευρές του εαυτούς μας χωρίς δεύτερη σκέψη και μας αγαπάει ανεξάρτητα από το πώς της φερόμαστε ή πόσα λάθη κάνουμε.

Αυτό είναι που καθιστά τόσο ανύποφορη την απώλεια της μητέρας. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είμαστε, τη χρειαζόμαστε, ειδικά όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. 

Η αγάπη της δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε να ξεχαστεί.

Χωρίς τη μαμά μας, η ζωή δεν είναι ίδια. Εμείς οι ίδιες δεν νιώθουμε το ίδιο.

Και όποιος έχει έρθει αντιμέτωπος με τον θάνατο του ανθρώπου που τον έφερε στη ζωή, ξέρει πόσο μεγάλο είναι το κενό που αφήνει πίσω της αυτή η απώλεια. Από την πρώτη στιγμή η μητέρα είναι δίπλα στο παιδί της και του μαθαίνει όλα όσα θα χρειαστεί στη ζωή του. Πώς, λοιπόν, θα παραμείνεις ίδια όταν την χάσεις;

Γι’ αυτό όταν έρθει εκείνη η δυσβάσταχτη στιγμή, θα χρειαστεί να κάνεις ένα διάλειμμα… Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου για να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα συναισθήματα που θα βγουν στην επιφάνεια και με τον καιρό να τα θεραπεύσεις. Οφείλεις να τα κοιτάξεις κατάματα, διαφορετικά θα υποφέρεις στο μέλλον.

Η μητέρα σου σε αγαπούσε και ήθελε μόνο την ευτυχία σου!
Μπορεί να είναι δελεαστικό να κουλουριαστείς στο κρεβάτι σου και να μην θέλεις να σηκωθείς. Μπορεί να αισθανθείς απόγνωση και να φοβηθείς ότι δεν θα χαρείς ξανά στη ζωή σου. Όλα αυτά είναι κατανοητά, όμως, θυμήσου αυτό : η μητέρα σου πέρασε όλη της τη ζωή προσπαθώντας να βεβαιωθεί ότι θα είσαι υγιής και ευτυχισμένη. Δεν θα ήθελε με τίποτα να βυθιστείς στη θλίψη και τη δυστυχία.

Αντ ‘αυτού, θα ήθελε να την κρατήσεις ζωντανή στην καρδιά σου και να ζήσεις μια ουσιαστική και γεμάτη χαρά ζωή. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσεις την ατέρμονη αγάπη της μητέρας σου είναι να είσαι χαρούμενη.

Κάνε τα πράγματα που ξέρεις ότι θα έκαναν τη μαμά σου περήφανη και πες ευχαριστώ για την ζωή που σου χάρισε.

Μπορεί να έχει φύγει, αλλά ζει μέσα σου. Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό.»




mama365.gr

«Θα ήθελα να 'σουν εδώ ρε μάνα» – Τα λόγια μιας κόρης που προβληματίζουν και συγκινούν…!!!!

Αχ, ρε μάνα: Μπορεί το χάσμα των ηλικιών να δείχνει μικρότερο, πέρασαν όμως τέσσερα χρόνια και κάποιες στιγμές είναι σαν να έφυγες χθες. Δεν ξέρω αν με ακούς. Μητέρα, ελπίζω να με ακούς, να με βλέπεις, να με νιώθεις και να με αισθάνεσαι. Με σπρώχνει η ανάγκη, μητέρα.

Γιατρεύομαι από την έλλειψή σου. Θεωρώ πως είσαι ακόμα κοντά μου. Θεωρώ ότι βρίσκεται δίπλα μου. Είσαι δίπλα μου κάθε λεπτό. Αχ, ρε μάνα. Το αχ μου δίνει το δικαίωμα να λέω πράγματα που δεν μπορώ να πω πια από μόνος μου.

Κάθε άσπρη τρίχα στο κεφάλι μου, με φέρνει ακόμη πιο κοντά σε εσένα. Δεν με παρηγορεί αυτό.

Αντιγράφω τις λέξεις, τις κινήσεις και τις αντιδράσεις σου από το παρελθόν. Φορώ το αγαπημένο σου πουκάμισο. Εκείνο, που βαρέθηκα και το έδωσα σε εσένα, επειδή σου άρεσε. Δεν υπάρχεις για να το φορέσεις. Έτσι, το συγκεκριμένο γύρισε ξανά σε εμένα.
Η μυρωδιά σου, τα έχουν διαπεράσει. Τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά δεν μπορούν να τη βγάλουν.

Δεν μπορώ πλέον να καθίσω στο σπίτι σου. Μπαίνω, κάνω τη δουλειά μου και βγαίνω. Δεν τόλμησα να επιχειρήσω να φτιάξω καν σπανακόπιτα, κουλουράκια και μελιτζάνες παπουτσάκια.

Αχ, ρε μάνα! Δεν σηκώνομαι πλέον για να χορέψω μπάλο. Ήταν ο χορός, που σου πήγαινε και που τον απογείωνες. Το κραγιόν σου, το Max Factor, που φέρει το νούμερο 74. Αχ, ρε μάνα. Δεν μου πάει. Θα ήθελα να ήσουν εδώ για να σου πω πως σε έχω ανάγκη και σε νοιάζομαι. Αχ, ρε μάνα.




Δεν αξίζει να λερώσεις την ψυχή σου γιά κάποιον που σου έκανε κακό…!!!!

Πριν κάνεις κακό σε έναν συνάνθρωπο σου, βάλε τον εαυτό σου στη θέση του, δες τι είναι αυτό που σε ωθεί να υποπέσεις στην πράξη της εκδίκησης.

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αξίζει να τιμωρηθούν για τα εγκλήματα τους, έγκλημα δεν είναι μόνο ο φόνος, η κλοπή αλλά και η προδοσία, η ανεντιμότητα, το ψεύδος, η έλλειψη σεβασμού στο συνάνθρωπο.

Δεν έχουμε όμως το χρίσμα να επιφέρουμε δικαιοσύνη, υπάρχει η ύψιστη δύναμη που γνωρίζει καλύτερα.

Πριν κάνεις κακό σε έναν συνάνθρωπο σου σκέψου πρώτα, δεν αξίζει να λερώσεις την ψυχή σου, και οι πράξεις του να σε μετατρέψουν σε κάτι που δεν είσαι.

Πολλές φορές για να πάμε παρακάτω πρέπει να αφήνουμε στην άκρη πράγματα, όσο και αν μας πλήγωσαν, είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό μας.

Σημαίνει πως έχουμε αντίληψη, αξιοπρέπεια, ανωτερότητα, αρετές που δεν διαθέτει άλλο πρόσωπο.

Ήδη είναι δυστυχισμένο, αφού το βαραίνουν όλα όσα έχει διαπράξει, παρόλο που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει, ή δεν θέλει επειδή δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του.

Πριν κάνεις κακό σε έναν συνάνθρωπο σου σκέψου τα παιδιά σου, ακόμα και αν δεν έχεις ίσως στο μέλλον αποκτήσεις, σίγουρα δεν θέλεις να επωμιστούν δικά σου λάθη, και να τιμωρηθούν αυτά, αντίθετα θέλεις να είναι περήφανα, αλλά αν βλάψεις άλλους δεν θα το πετύχεις.

Πριν κάνεις κακό σε έναν συνάνθρωπο σου σκέψου πρώτα, τι σου έχει προσφέρει, και αν αυτός που έσφαλε είσαι εσύ.

Αν αυτός ο άνθρωπος όποτε τον χρειάστηκες ήταν κάθε στιγμή δίπλα σου.

Αν άφηνε κάθε φορά τη δουλεία του για να τρέξει κοντά σου, ή να σου μιλήσει στο τηλέφωνο.

Αν έβαλε σε κίνδυνο για εσένα την ακεραιότητα του, κατόπιν δικού σου αιτήματος.

Αν είχατε επαγγελματική σχέση και δεν τη κοστολόγησε όσο άξιζε για να αμειφθεί, αντίθετα σε αγκάλιασε σαν δικό του άνθρωπο, σαν φίλο από παλιά και προσπάθησε να σε βοηθήσει ουσιαστικά.

Αν κατάλαβε ότι ήθελες να τον εκμεταλλευτείς, και δεν το επέτρεψε.

Πολλές φορές δεν θέλουμε να ακούσουμε την αλήθεια, αν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την προσπάθεια, και τη στάση του άλλου που μας στήριξε, τουλάχιστον ας μην επιδιώκουμε το κακό του, είναι μεγαλύτερο έγκλημα.

Όπως δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε έρμαια της ζωής, που αξίζουν ειλικρινή τιμωρία να μας τραβάνε στον πάτο μαζί τους.

Η αλήθεια πάντα λάμπει, η ψυχή του καθενός γνωρίζει καλύτερα.

Είναι κρίμα να διαιωνίζονται αρνητικές καταστάσεις, και όχι δημιουργικές γεμάτες αισιοδοξία και αγάπη.

Αν δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε που είναι το ιδανικό, οφείλουμε να το βάλουμε στην άκρη για την προστασία της ψυχικής μας υγείας, άλλωστε ποιός δεν έχει σφάλει, φτάνει μόνο να το αντιληφθείς και να μετανιώσεις πραγματικά, πάντοτε υπάρχει περιθώριο αυτοβελτίωσης.




Χριστίνα Βάιλα   -   Ψυχολόγος

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Η Προσευχή και τα…καρύδια…!!!!

Ένας άνθρωπος ζούσε μόνος στο αγρόκτημά του. Κάποια στιγμή αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνη μια απλή προσευχή. Το μεσημέρι, πριν το φαγητό. Και το βράδυ πριν κοιμηθή. Μια μέρα αποφάσισε να κρατά λογαριασμό των προσευχών του! Έτσι, για κάθε προσευχή που έκανε, έβαζε ένα καρύδι μέσα σε ένα γυάλινο βάζο.

Αυτό συνεχίσθηκε για χρόνια. Το σπίτι του γεωργού γέμισε ράφια με γυάλινα βάζα γεμάτα καρύδια. Και καθώς ο αριθμός τους όλο αύξανε, ο άνθρωπός μας αισθανόταν όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Του φαινόταν, σαν να μεγάλωνε η περιουσία του!

Τότε είδε ένα όνειρο : Ο Χριστός στάθηκε μπροστά του και τον ρώτησε: «Τι σημαίνουν όλα αυτά τα γεμάτα βάζα;»

Ο γεωργός απάντησε: «Κύριε, κάθε καρύδι αντιπροσωπεύει μια προσευχή».

Και τότε ο Χριστός του είπε: «Πάρε ένα σφυρί και σπάσε όλα τα καρύδια, ένα προς ένα».Αμέσως εκείνος υπάκουσε.

Τι έκπληξη όμως! Όλα τα καρύδια ήταν κούφια! Από τόσα καρύδια έμεινε μόνο ένας μεγάλος σωρός από τσόφλια!

Τότε ο Χριστός του είπε: «Οι προσευχές σου ήταν το ίδιο κούφιες. Γιατί τις είχες καταντήσει μια τυπική παγερή συνήθεια. Τις έλεγες μόνο με το στόμα, χωρίς να τις αισθάνεσαι με τον νου και την καρδιά σου!».

Αλήθεια, πόσες φορές την παθαίνουμε σαν τον άνθρωπο της ιστορίας μας! Πόσες φορές, την ώρα της προσευχής – στο σπίτι ή ακόμη και στην Εκκλησία – το μυαλό μας «κάνει περίπατο» σε χίλια – δυο θέματα;

Μερικοί μάλιστα θεωρούν αρκετή προσευχή να ανάψουν ένα κερί, όταν τύχη να περάσουν από μια εκκλησία.Και μετά απορούμε, γιατί το Ευαγγέλιο δεν φέρνει στην ζωή μας την αλλαγή, που υποσχέθηκε ο Χριστός!

Τι σημαίνει αληθινή προσευχή; Και πως επιτυγχάνεται;

Ας ακούσωμε, τι λέει ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (1886-1938), άνθρωπος αδιάλειπτης θερμής προσευχής:*Όποιος αγαπά τον Θεό, εκείνος μπορεί να σκέπτεται Αυτόν ημέρα και νύκτα. Γιατί το να αγαπάς τον Θεό, δεν παρεμποδίζει καμία εργασία.

Οι Πατέρες ωνόμασαν την προσευχή «τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών». Ας φροντίσουμε σιγά-σιγά να την μάθωμε.

Ας αγωνιστούμε με υπομονή. Για να μη βρεθούν οι προσευχές μας την φοβερή ημέρα της Κρίσεως «κούφια καρύδια».




Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Μηνιαίον περιοδικόν Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου Λάρνακος
Ιερά Μητρόπολη Κιτίου – Οκτώβριος 2012
† Μητροπολίτου Πρεβέζης Μελέτιου Καλαμαρά

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

"Γιατί πεινάω συνέχεια;" Οι 11 αιτίες που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως...!!!

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει μια αύξηση στην όρεξη σου μετά από μια σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο ή όταν είσαι έγκυος ή όταν βρίσκεσαι σε προεμμηνορροϊκή φάση. Αν όμως νιώθεις συνέχεια πεινασμένη, χωρίς κανένα προφανή λόγο, τότε κάτι συμβαίνει. Γιατί πεινάω συνέχεια;

Ως πείνα ορίζεται η φυσιολογική μας ανάγκη για θερμίδες, νερό και αλάτι και προκαλείται από πλήθος παραγόντων, περιλαμβάνοντας την δίαιτα, τις ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη, καθώς και συναισθηματικούς παράγοντες, όπως το άγχος.

Το να εντοπίσεις τους λόγους που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως είναι σημαντικό, διότι η υπερβολική κατανάλωση τροφής που ξεπερνά την κάλυψη των φυσιολογικών ημερήσιων αναγκών, επηρεάζει την σωματική και ψυχική σου υγεία, εκτοξεύοντας τον BMI σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι παρακάτω έντεκα λόγοι δίνουν μια εξήγηση στο γιατί είσαι πάντα πεινασμένη.

1) Είσαι αφυδατωμένη
Η ήπια αφυδάτωση συχνά συγκαλύπτεται από το αίσθημα της πείνας, όταν στην πραγματικότητα το σώμα χρειάζεται απλά υγρά. Η σύγχυση συμβαίνει στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τόσο την όρεξη όσο και την δίψα.

Όταν η αφυδάτωση γίνει "αντιληπτή" στον υποθάλαμο, τότε σου δημιουργείται η επιθυμία να καταναλώσεις ένα σακουλάκι τσιπς, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα μπουκάλι νερό. Μια επαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να σε αποτρέψει!

Ξεκίνησε την μέρα σου με ένα ποτήρι νερό. Εάν αισθάνεσαι πεινασμένη και δεν έχεις πιει επαρκή νερό εκείνη την ημέρα, δοκίμασε πίνοντας ένα ποτήρι νερό και περίμενε από 15 έως 20 λεπτά για να δεις αν η πείνα σου θα υποχωρήσει.

2) Μη επαρκής και ποιοτικός ύπνος
Μόλις ξυπνήσεις μετά από μια νύχτα "κακού" ύπνου, δύο ορμόνες που συνδέονται με την όρεξη έχουν ήδη αρχίσει να συνωμοτούν εναντίον σου. Πάρα πολύ λίγες ώρες ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση των επίπεδων της γκρελίνης, μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη, καθώς και μειωμένα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί το αίσθημα της πληρότητας. 

Η έλλειψη ύπνου σε τακτική βάση θα αυξήσει το αίσθημα της πείνας για έναν ακόμη λόγο· μετά από μια βραδιά μη ποιοτικού ύπνου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσεις σοβαρή κόπωση και μείωση εγκεφαλικής διαύγειας.

Ο οργανισμός σου, απελπισμένος από την ανάγκη του για ενέργεια, αποκτά μια λαχτάρα για υδατάνθρακες και ζάχαρη, ακόμα και αν δεν είσαι πραγματικά πεινασμένη.

Προσπάθησε να συμπληρώνεις 7-8 ώρες ύπνου και θα έχεις πάντα την απαραίτητη ενέργεια, καθώς οι ορμόνες που αυξάνουν την όρεξη θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

3) Έντονο άγχος
Όταν βιώνουμε μια τεταμένη κατάσταση ο οργανισμός μας αυξάνει τη παραγωγή των ορμονών του στρες: αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών ξεγελούν τον οργανισμό σου στη σκέψη ότι είναι υπό επίθεση και χρειάζεται ενέργεια, έτσι ώστε η όρεξή σου αρχίζει να αυξάνεται.

Το στρες μειώνει επίσης τα επίπεδα της χημικής ουσίας σεροτονίνης του εγκεφάλου και μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πεινασμένη, όταν δεν είσαι. Βάλε στο πρόγραμμα σου χαλαρωτικές ασκήσεις γιόγκα πιο συχνά ή άκου ένα χαλαρωτικό playlist στο σπίτι σου.

4) Πίνεις πολύ αλκοόλ
Ένα κοκτέιλ πριν το δείπνο ή ένα ποτήρι κρασί τονώνουν της αίσθηση της πείνας, ακόμη και αν το στομάχι σου είναι γεμάτο. Σε μια μικρή μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν τροφές υψηλότερες σε θερμίδες μετά την κατανάλωση αλκοόλ. 

Και επειδή το ποτό σε αφυδατώνει, μπορεί να σε ξεγελάσει και να σκέπτεσαι το φαγητό, όταν το σώμα σου στην πραγματικότητα ζητά νερό. Φρόντισε να εναλλάσσεις το κοκτέιλ σου με νερό, έτσι ώστε ο οργανισμός σου να μείνει ενυδατωμένος.

5) Χρειάζεσαι περισσότερη πρωτεΐνη
Ακούγεται αντιφατικό, αλλά εμπλούτισε το πιάτο σου με περισσότερη τροφή – άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λίπη- Αυτό θα κρατήσει μειωμένο το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Δεν είναι μόνο ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας στο στομάχι, φαίνεται να έχει επίδραση και στην καταστολή της όρεξης. 

Στόχος είναι πρόσληψη τουλάχιστον 1γρ. πρωτεΐνης /κιλό βάρους ανά ημέρα (καλύτερες πηγές: γιαούρτι, αυγά, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής αλέσεως).

6) Δεν τρως αρκετό λίπος
Ακριβώς όπως και η πρωτεΐνη, τα ακόρεστα λιπαρά συνδέονται επίσης με το αίσθημα πληρότητας. Όταν είσαι ικανοποιημένη μετά από ένα γεύμα, είναι πιο πιθανό να υπακούσεις στο αίσθημα πληρότητας και να μην φας πάλι έως ότου νιώσεις πραγματικά πεινασμένη. 

Πρόσθεσε υγιεινά λιπαρά στην διατροφή σου όπως είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο, τα όποια προσφέρουν υγεία στην καρδιά και πνευματική διαύγεια.

7) Παραλείπεις γεύματα
Όταν παραλείπεις ένα γεύμα και το στομάχι σου μένει άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προάγεται η αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης, ορμόνη της πείνας, η οποία οδηγεί σε αύξηση της όρεξης. 

Η γκρελίνη διεγείρει επίσης το γαστρεντερικό σωλήνα και έτσι αποκτάς έντονη επιθυμία για φαγητό. Κατά γενικό κανόνα, προσπάθησε να μην αφήνεις να περνούν περισσότερες από 3-4 ώρες ανάμεσα στα γεύματα σου. 

Ακόμα κι αν το πρωινό σου δεν είναι επαρκές, φάε ένα ενδιάμεσο σνακ, όπως ένα γιαούρτι, φυστικοβούτυρο με φέτες μήλου ή ένα smoothie με γάλα σόγιας.

8) Βομβαρδίζεσαι από γευστικούς πειρασμούς
Στο Facebook προβάλλονται συνεχώς φωτογραφίες από τα γεύματα των φίλων σου, αργά τη νύχτα τηλεοπτικές διαφημίσεις προβάλλουν λαχταριστά γεύματα πλούσια σε θερμίδες.

Η σύνδεση μεταξύ του τι βλέπεις και αυτού που επιθυμείς, έχει τεκμηριωθεί από την επιστήμη: μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι μόνο κοιτάζοντας ένα τρόφιμο αυξάνονται τα επίπεδα της γκρελίνης. Παρόμοια αποτελέσματα έδωσε και η μυρωδιά ενός τροφίμου. 

Φυσικά, δεν μπορείς να σταματήσεις να βλέπεις ή να μυρίζεις τα τρόφιμα, όμως σίγουρα μπορείς να περιορίσεις την έκθεση σε αυτά, παρακάμπτοντας τηλεοπτικές διαφημίσεις.

9) Η μυρωδιά του φαγητού
Όταν πεινάς και το στομάχι σου δεν είναι πλήρες, τότε δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τον εγκέφαλο να καταχωρήσει την πληροφορία ότι είσαι χορτάτη, με αποτέλεσμα να διατηρεί την όρεξή σου και να συνεχίσεις να τρως.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τροφής με έναν μέτριο ρυθμό προωθεί την απελευθέρωση των ορμονών που λένε στο μυαλό σου "δεν πεινάω πια".

Προσπάθησε να τρως το φαγητό σου αργά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά στο γεύμα σου. Στη συνέχεια, περίμενε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν αποφασίσεις αν πραγματικά χρειάζεσαι και άλλη τροφή. Αυτός ο χρόνος απαιτείται για να φτάσει το εν λόγω σήμα πληρότητας στον εγκέφαλο.

10) Είσαι σε ορισμένα φάρμακα "ασθενής"
Τα ίδια τα φάρμακα που ενδέχεται να λαμβάνεις τακτικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης της υγείας σου, μπορεί να σε οδηγούν σε επιδρομή στο ψυγείο.

Αντικαταθλιπτικά καθώς και κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την όρεξη. Αν ανήκεις σε ένα από αυτά και αισθάνεσαι πεινασμένη μετά από κατανάλωση μιας κανονικής μερίδας στο γεύμα σου, μίλησε με το γιατρό σου για να δες αν είναι δυνατόν να αλλάξεις τα φάρμακά σου.

11) Καταναλώνεις πολλούς αμυλώδεις υδατάνθρακες
Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πώς μόλις καταναλώσεις ένα μπισκότο, αμέσως θα σου έρθει η επιθυμία να φας και δεύτερο. Έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλος, καταναλώνοντας επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Οι απλοί υδατάνθρακες, τους οποίους βρίσκουμε στη ζάχαρη, στο άσπρο αλεύρι και σε προϊόντα που χρησιμοποιούν άσπρο αλεύρι, όπως κράκερ και μπισκότα, αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος ραγδαία, με αποτέλεσμα να σε κάνει να πεινάς πολύ γρήγορα, μετά την κατανάλωση τους.

Το μυστικό είναι να κρατάς το σάκχαρο του αίματος σταθερό, καταναλώνοντας σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος ομαλά. Το ιδανικό είναι να καταναλώνεις τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Τα αμύγδαλα, τα μήλα, οι σπόροι Chia και τα φιστίκια, είναι υγιεινές επιλογές που θα αποκρούσουν την πείνα.




© Παρέχεται από: Missbloom.gr

Έτσι θα αποσυνδεθείτε από πράγματα που δεν είναι γραφτό να γίνουν…!!!!

Αν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει και δεν μπορείτε να προχωρήσετε

Αν νιώθετε απογοητευμένοι και δεσμευμένοι αυτό τον καιρό σε μια κατάσταση που σας ανησυχεί για το ότι δεν μπορείτε να την ελέγξετε, πρέπει να ξέρετε ότι μερικές φορές οι δύσκολες καταστάσεις έρχονται στη ζωή μας για να μας διδάξουν κάτι και να μας κάνουν να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που επιθυμούμε ή χρειαζόμαστε τελικά.

Παρόλο που είναι δύσκολη η διαδικασία αποσύνδεσης από τα αποτελέσματα, τις καταστάσεις και τους ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε, η τέχνη της αποστασιοποίησης αποτελεί ένα αναπόφευκτο μάθημα που χρειάζεται να πάρουμε, ώστε να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε ήρεμα τη ζωή μας..., 

αν έχουμε κολλήσει τόσο σε ένα αποτέλεσμα μιας ορισμένης κατάστασης ή έχουμε εστιάσει τόσο σε ένα άτομο που δεν μας θέλει, μας εμποδίζει από το να δεχτούμε κάτι καλύτερο, και να συνδεθούμε περισσότερο με τον αληθινό μας εαυτό και τον σκοπό της ζωής μας.

“Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για τις κλειστές πόρτες, τις παρακάμψεις και τα εμπόδια. Σας προστατεύουν από μονοπάτια και μέρη που δεν είναι προορισμένα για εσάς και σας κατευθύνουν προς κάτι καλύτερο”.

Αν έχετε πάντα μαζί σας αυτή την οπτική των πραγμάτων, όταν κάτι δεν λειτουργεί για εσάς, θα αναπτύξετε μια βαθύτερη αίσθηση γαλήνης, γνωρίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά τελικά, αργά ή γρήγορα. Η ζωή είναι τόσο σύντομη για να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να πιέσετε καταστάσεις και ανθρώπους, αντί να αφήνετε τα πράγματα να ρέουν.

“Ό,τι είναι προορισμένο για εσάς, θα βρεθεί στο δρόμο σας”.

Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε κάποια πράγματα πίσω μας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ανακτήσουμε τη δύναμη του νου μας και την ευτυχία μας.

“Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά στο σύμπαν”.

Ένας τρόπος να ανακτήσετε την ηρεμία σας, είναι να χαλαρώσετε την ανάγκη σας για έλεγχο. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε εξωτερική κατάσταση ή το πώς νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι. Το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τη δική μας εσωτερική ηρεμία και την επιλογή μας να εστιάσουμε σε ένα πιο θετικό συναίσθημα.

Πάρτε την απόφαση
Σε κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο έχετε την δυνατότητα να αποφασίσετε ότι δεν αξίζει πλέον να αναλώνεστε σε αυτό. Πάρτε μια απόφαση, καταγράψτε τη και εμμείνετε σε αυτή, μέχρι να φύγει εντελώς. Πάρτε την απόφαση να μη δίνετε άλλη ενέργεια σε κάτι που μόνο άσχημα τελικά σας κάνει να νιώθετε και πείτε στον εαυτό σας:

“Στο τέλος, κι αυτό θα περάσει”.

Δεν έχετε ανάγκη από τίποτα
Συχνά ανησυχούμε ότι αν χάσουμε μια δουλειά ή ένα άτομο από τη ζωή μας, δεν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Όμως, όλα διορθώνονται στο τέλος και μάλιστα γίνονται καλύτερα απ’ ότι θα φανταζόσασταν ποτέ. Εμπιστευτείτε και πιστέψτε στον εαυτό σας, το αξίζετε.

“Όταν δεν χρειάζεστε τίποτα, ελκύετε τα πάντα”.

“Δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει μόνο οπτική γωνία” Barbara Kovachich

Όλα είναι μια επιλογή
Ο Corey Wayne (life coach) μας λέει ότι είναι δική μας επιλογή να μένουμε συγχυσμένοι και ενοχλημένοι. Αν θέλετε κάτι ή κάποιον που δεν σας θέλει, η επιλογή είναι δική σας στο να μένετε σε μια κατάσταση που σας απογοητεύει. Αυτό δεν είναι κάτι που ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση θα έκανε· εκείνος θα έλεγε

“Δεν με θέλεις. Εσύ χάνεις”

“Αν αλλάξεις αυτό που νιώθεις μέσα σου, τότε το εξωτερικό περιβάλλον δεν θα καταφέρει να σε αλλάξει χωρίς τη θέλησή σου”

Να είστε ευγνώμονες
Αρχικά, να νιώθετε ευγνωμοσύνη για το ότι έχετε την υγεία σας, που έχετε τροφή και νερό. Ύστερα, εστιάστε σε όλες εκείνες τις θετικές πλευρές της τρέχουσας κατάστασης που σίγουρα θα υπάρχουν. Χάσατε τη δουλειά σας; Τώρα θα έχετε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε. Σας άφησε ο/η σύντροφός σας; 

Τώρα έχετε περισσότερο χρόνο να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή σας. Τώρα αναρωτηθείτε: Αξίζει τελικά όλο αυτό να ταράζω την ηρεμία του νου και της καρδιάς μου; Θα έχει καμία σημασία για μένα σε ένα ή σε 5 χρόνια από τώρα;

“Όταν δεν υπάρχει γαλήνη στο εξωτερικό σας περιβάλλον, χρειάζεται να βρείτε τη γαλήνη μέσα σας”

Ψάξτε μέσα σας
Κάντε ένα διάλειμμα, 5 λεπτά σιωπής, έναν όμορφο και ήρεμο περίπατο.

“Γίνετε εσείς η πηγή της ευτυχίας σας” – Dr . Quin Trey

Βάλτε τέλος στις προσδοκίες
Σκεφτείτε γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ελέγξτε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τον προβληματισμό σας και αυτή η αναγνώριση θα σας βοηθήσει να λύσετε τις εσωτερικές σας συγκρούσεις, να απολέσετε τα βαρίδια των προσδοκιών και να βρείτε τελικά τι είναι αυτό που χρειάζεστε.

Αφήστε τα πίσω σας
Αφήστε πίσω όλες εκείνες τις ιδέες, τα ιδανικά και τις προσδοκίες που σας ταλαιπωρούν. Απελευθερωθείτε από τις περιστάσεις.

«Ευτυχία είναι το να αποδεσμεύεσαι από αυτό που νομίζεις ότι η ζωή σου θα έπρεπε να είναι και το να την απολαμβάνεις για όλα όσα είναι» Mandy Hale

“Μόνο εγώ μπορώ να κάνω τον εαυτό μου χαρούμενο ή λυπημένο”




Τα 12 Χαρακτηριστικά ανθρώπων που ανήκουν στην σπανιότερη προσωπικότητα του πλανήτη…!!!!

Τα 12 Χαρακτηριστικά ανθρώπων που ανήκουν στην σπανιότερη προσωπικότητα του πλανήτη

Οι ανθρώπινες προσωπικότητες σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ χαρακτηρίζονται από την προτίμηση της γενικότερης στάσης τους : εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς, αισθητικές ή διαισθητικές, λογικές ή συναισθηματικές, κριτικές ή αντιληπτικές.

Από αυτές τις 4 διχοτομήσεις όλες οι πιθανές μεταλλάξεις των προτιμήσεων παράγουν 16 διαφορετικές προσωπικότητες προσδιορισμένες από ένα ακρωνύμιο 4 γραμμάτων που ανταποκρίνεται στον συνδυασμό αυτών των προτιμήσεων.

Επομένως η προσωπικότητα ΕΔΑΚ που σημαίνει Εσωστρεφής, Διαισθητικός, Αισθητικός και Κριτικός είναι μια από τις σπανιότερες.

Σε μια τάξη με μαθητές, θα παρατηρήσετε τους 1-2 που κάθονται ήσυχα σε μια γωνιά παρατηρώντας ευχάριστα όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους χωρίς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Γι αυτή την προσωπικότητα μιλάμε!

Αυτά τα παιδιά δεν είναι ντροπαλά, απλώς είναι εσωστρεφή. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.

Για να ανακαλύψετε αν ανήκετε στην σπανιότερη προσωπικότητα του κόσμου εδώ υπάρχουν 12 χαρακτηριστικά που όλοι οι ΕΔΑΚ έχουν.

1) ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ.
Αυτά τα άτομα πάντα βλέπουν την μεγαλύτερη εικόνα. Εστιάζουν σε αυτό που έχει σημασία και δεν επηρεάζονται από τις κοινοτοπίες γύρω τους.

Οποιαδήποτε πρόκληση και αν εμφανιστεί στον δρόμο τους, την διαχειρίζονται με αυτοπεποίθηση και ευκολία.

Αν τα σχέδια τους δεν γίνουν έτσι όπως τα θέλουν, μπορούν να βρουν νέους τρόπους για να τα πραγματοποιήσουν.

2) ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Όταν πρόκειται για δουλειά, μπορείτε να στηριχτείτε σε αυτά τα άτομα.

Δουλεύουν σκληρά όχι μόνο από υποχρέωση, αλλά βεβαιώνονται ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε ότι και αν τους ανατεθεί.

Έχουν στόχους και δουλεύουν σκληρά για να τους πετύχουν.

3) ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ.
Έχουν πολύ ανεπτυγμένη την διαίσθηση επειδή είναι φυσικά πιο συνδεδεμένοι μαζί της.

Όταν αισθάνονται πως κάτι δεν πάει καλά, γρήγορα δρουν με βάση το ένστικτο, ξέροντας ότι σπάνια κάνει λάθος.

Η διαίσθηση τους είναι τόσο δυνατή που νιώθουν ότι κάτι θα συμβεί στη ζωή τους είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό.

4) ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Η παραδοσιακή γνώση ποτέ δεν τους ικανοποιεί.

Είναι ανήσυχοι αναζητητές της αλήθειας και βρίσκουν ένα δικό τους τρόπο για να μάθουν τα μυστικά της δημιουργίας και όλου του σύμπαντος.

Ίσως τους βρείτε να κοιτούν επίμονα τον ουρανό την νύχτα. Το Σύμπαν τους γοητεύει τόσο πολύ καθώς είναι γεμάτο από αφάνταστα μυστήρια.

5) ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΥΣ, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.
Επιλέγουν τους φίλους τους προσεκτικά. Δεν θα τους βρείτε να τριγυρίζουν, αλλά να είναι με επιλεκτικούς φίλους που μοιράζονται τις αξίες και σέβονται τον προσωπικό χρόνο.

Δεν βγαίνουν με μεγάλη παρέα, αντιθέτως προτιμούν να μείνουν σπίτι και να είναι μόνοι. Γι αυτό δεν έχουν πολλούς φίλους, αλλά λίγους και κοντινούς.

6) ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ.
Ως ενσυναισθητικοί, είναι γνήσιοι και ευαίσθητοι.
Επειδή είναι γενναιόδωροι και τους αρέσει να φροντίζουν, το να βοηθήσουν κάποιον βγαίνει από μέσα τους φυσικά.

Αφού νιώθουν τα αισθήματα των άλλων, ίσως αποστραγγιχτούν συναισθηματικά αν μιλήσουν με πολλά άτομα. Αν το κάνουν, χρειάζονται λίγο χρόνο για να επαναφορτιστούν.

7) «ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΥΚΟΛΑ.
Με το δώρο της ενσυναίσθησης, μπορούν να διαβάσουν το μυαλό των άλλων μέσω των συναισθημάτων του.

Καταλαβαίνουν όταν κάποιος τους λέει ψέματα ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να κρύψει τις προθέσεις του.

Αυτό τους βοηθά να προστατευτούν από τους ανθρώπους που έχουν κακούς σκοπούς και θέλουν να τους βλάψουν. Αποφεύγουν αυτά τα άτομα πριν καν σκεφτούν να τους πληγώσουν.

8) ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.
Ο προσωπικός χρόνος είναι σημαντικός γι αυτούς.
Θέλουν να είναι μόνοι τους για να σκεφτούν τα πράγματα και να επαναφορτιστούν. Έχουν έναν δικό τους κόσμο να εξερευνήσουν κι έτσι το να είναι μόνοι τους δεν είναι βαρετό όπως υποθέτουν οι άλλοι.

Δεν νιώθουν άβολα να βγουν μια βόλτα μόνοι στον δρόμο ή να φάνε σε ένα εστιατόριο. Προτιμούν να είναι μόνοι από το να βρίσκονται με άτομα που δεν νιώθουν άνετα μαζί τους.

9) ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ.
Αν υπάρχουν άνθρωποι που η διάθεση τους αλλάζει με ένα χτύπημα των δαχτύλων, τότε είναι αυτοί.

Τη μια στιγμή τους βλέπετε μελαγχολικούς και την επόμενη εύθυμους.

Είναι τόσο απρόβλεπτοι, που δεν μπορείτε να ξέρετε τι θα συμβεί μετά. Μπορούν να φτάσουν από το ένα στο άλλο άκρο πριν οι άλλοι αξιολογήσουν το πώς νιώθουν.

10) ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟ.
Μόλις πουν ότι θα κάνουν κάτι, να περιμένετε ότι θα το κάνουν σχεδόν τέλεια.Το να μην κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, είναι σαν μην κάνουν τίποτα.

Είναι αυτοί που δίνουν σημασία στην ποιότητα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα ξοδέψουν όλο τον χρόνο τους γι αυτή. Το σύνθημα τους είναι κάτι σαν «όλα ή τίποτα».

11) ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑ ΛΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΕΣ.
Το να λύνουν τα προβλήματα τους βγαίνει αυθόρμητα αφού πάντα βλέπουν τις καταστάσεις στην μεγαλύτερη εικόνα τους.

Η ικανότητα τους να βλέπουν τα πράγματα με κάθε λεπτομέρεια και από κάθε γωνία τους βοηθά να καταλάβουν τι είναι λάθος και πώς να το ξεπεράσουν.

Και απλά για να ξέρετε, σπάνια κάνουν λάθος.

12) ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ.
Δεν μπορούν να περάσουν την ζωή τους χωρίς να εκφράσουν τις σκέψεις και την δημιουργικότητα τους.

Αλλά αφού δεν τους αρέσει να μιλούν πολύ, απελευθερώνουν την εσωτερική ιδιοφυία τους μέσω της συγγραφής.

Όσο περισσότερο εκφράζονται, τόσο πιο ήρεμοι νιώθουν.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:AWAKENGR.COM