Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

4 λόγοι για τους οποίους η σιωπή είναι απαραίτητη για την ψυχική και σωματική υγεία...!!!!

Είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί σιωπή στον σύγχρονο κόσμο. Υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι έκφρασης και εκδήλωσης των συναισθημάτων και των απόψεών μας, συμπεριλαμβανομένων των blogs και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να αγκαλιάσουμε την σιωπή περιστασιακά, καθώς έχει να μας προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως περιγράφονται πιο κάτω: 

Βοηθά στην Αναγέννηση του Εγκεφάλου 
Μια μελέτη του 2013 αποκάλυψε ότι δύο ώρες σιωπής ανά ημέρα σε ποντικούς, συνέβαλαν στη διαμόρφωση νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για την μνήμη, το συναίσθημα, και τις ικανότητες μάθησης. 

Σας κάνει πιο Δημιουργικούς 
Σύμφωνα με το 99u, η σιωπή καλλιεργεί την δημιουργικότητα. Αυτό αποδόθηκε ξεκάθαρα από την συγγραφέα Vyoma Nupur: «Οι καλύτερες ιδέες ακροβατούν στην πρώτη γραμμή των περιόδων σιωπής, όταν η υποχώρηση της παλίρροιας των ταραχωδών σκέψεων τις επιτρέπει να υλοποιηθούν με συνοχή. Σε αυτόν τον κόσμο του αμείλικτου θορύβου, η σιωπή είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που σπάνια ανακαλύπτετε. » 

Αποσυμφορίζει την Ένταση 
Ο στιγμιαίος θόρυβος επηρεάζει τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την αύξηση των ορμονών του στρες. Αντίθετα, η σιωπή ανακουφίζει από την ένταση το σώμα μας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, δύο λεπτά σιγής ανά ημέρα είναι πιο ευεργετικά από την χαλάρωση μέσω οποιουδήποτε είδους μουσικής. 

Αναπληρώνει τους Ψυχικούς Πόρους 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, τα παιδιά που ζουν ή πηγαίνουν σχολείο κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους σημειώνουν χαμηλότερους βαθμούς σε σύγκριση με όσα ζουν σε ήσυχες περιοχές. 

Ο θόρυβος ελαχιστοποιεί το κίνητρο και την προσοχή. Αυξάνει την ποσότητα των λαθών που κάνουμε. Αντίθετα, η σιωπή προσφέρει την ευκαιρία να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαζόμαστε τα φορτία των εξωτερικών ερεθισμάτων. 




revealedtheninthwave

Ονειρική εργασία : Αποκτώντας πρόσβαση στα κρυμμένα μηνύματα της ψυχής...!!!!

«Όλα όσα χρειάζεσαι βρίσκονται ήδη μέσα σου» 
Bill Bowerman 

Μια από τις καθοριστικές στιγμές στην περιπέτεια της προσωπικής αφύπνισης είναι η συνειδητοποίηση ότι όλοι δουλεύουμε για το ίδιο πράγμα: για την προσωπική μας εξέλιξη. 

Οι συνθήκες και τα πρόσωπα διαφέρουν αλλά είμαστε όλοι στο ταξίδι αναζητώντας αυτό που θα αποκαλύψει τον πραγματικό μας σκοπό και θα μας δώσει την δύναμη που χρειαζόμαστε για τον εκπληρώσουμε. 

Αλλά όπως μας υπενθυμίζει και το παραπάνω απόφθεγμα, έχουμε ήδη όλα όσα χρειαζόμαστε. Όλα βρίσκονται ήδη μέσα μας. Αυτό σημαίνει ότι το καθήκον μας δεν είναι να βρούμε κάτι που έχουμε χάσει αλλά να κατανοήσουμε κάτι που υπάρχει μέσα μας. 

Με άλλα λόγια, η εφαρμογή των μέγιστων δυνατοτήτων μας γίνεται εφικτή όταν μάθουμε να επικοινωνούμε με την ψυχή. Τα όνειρα είναι ένα από τα βαθύτερα πηγάδια της αυτό-ανακάλυψης. Κοιμόμαστε το ένα τρίτο της ζωής μας, πιθανώς τριάντα χρόνια ή περισσότερο. 

Αυτός είναι πολύ χρόνος. Σκεφτείτε μόνο πόσα θα μπορούσατε να μάθετε σε 30 χρόνια. Στην πραγματικότητα, τόσο μεγάλη σημασία έχουν τα όνειρα στην ψυχολογική ανάπτυξη του ατόμου, που ο Καρλ Γιούνγκ ο θαυμαστός ψυχολόγος του 20ου αιώνα, ανέπτυξε μια ολόκληρη πρακτική ερμηνείας των ονείρων των ασθενών ως ένα εξατομικευμένο μονοπάτι προς την αυτό-ανακάλυψη. 

«Το όνειρο είναι μια μικρή κρυμμένη πόρτα στις πιο εσωτερικές και μυστικές εσοχές της ψυχής, που οδηγεί σε εκείνη την κοσμική νύχτα όπου βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει ο εγωισμός και εκεί που θα παραμείνει η ψυχή ανεξάρτητα από το πόσο επεκταθεί η συνείδηση» - Καρλ Γιούνγκ 

Στους τόμους εργασίας του έγραψε για την δύναμη του αποσυμβολισμού των ονείρων προκειμένου να ξεκαθαρίσει καλύτερα και να φωτίσει το σωστό μονοπάτι προς την διάκριση κάποιου. 

Σύμφωνα με τον Γιούνγκ, τα όνειρα εξυπηρετούν ως εικόνες των αρχέτυπων γεγονότων που διαδραματίζονται μέσα στο υποσυνείδητο μυαλό κάποιου καθώς αντιμετωπίζει τα εμπόδια προς την προσωπική αλλαγή. 

«Τα όνειρα είναι αντικειμενικά και αυθόρμητα προϊόντα της ασυνείδητης ψυχής που δεν βρίσκονται στον έλεγχο της θέλησης. Είναι αγνή φύση. Μας δείχνουν την ωμή, φυσική αλήθεια και επομένως μας παρουσιάζουν μια συμπεριφορά που συμφωνεί με την βασική ανθρώπινη μας φύση όταν η συνείδηση μας έχει απομακρυνθεί πολύ από τα θεμέλια της και βρίσκεται σε αδιέξοδο.»
- Καρλ Γιούνγκ 

Το εκπληκτικό είναι ότι πολλά από τα σύμβολα στα όνειρα είναι καθολικά. Δηλαδή, οι ίδιες εικόνες εμφανίζονται σε πολλούς ανθρώπους συχνά με το ίδιο νόημα. 

Όλοι είμαστε κομμάτι της δομής μιας συλλογικής συνείδησης, κάποιου είδους πεδίου με μνήμες όπου συμβαίνει η ενστικτώδης ανάπτυξη τους. Γι' αυτό τα σύμβολα και το νόημα τους μπορούν να ερμηνευτούν το ίδιο για πολλούς ανθρώπους. 

«Ένα σύμβολο είναι ο καλύτερος δυνατός σχηματισμός ενός σχετικά άγνωστου ψυχικού περιεχομένου».
- Καρλ Γιούνγκ 

Αλλά όλοι είναι μοναδικοί και μεγάλο μέρος του περιεχομένου των ονείρων σας μπορεί να ερμηνευτεί μόνο από εσάς, ίσως με λίγη καθοδήγηση. Η πρακτική της ερμηνείας των ονείρων είναι αρχαία και συχνά την αναλάμβανε ο σαμάνος της φυλής ή ο θεραπευτής. Πρόκειται για έναν τρόπο επικοινωνίας με το τεράστιο περιεχόμενο του υποσυνείδητου μυαλού. 

Αυτός ο τύπος επικοινωνίας θεωρούνταν θεϊκή παρέμβαση και σε μερικούς πολιτισμούς, μόνο εκείνοι με υπερφυσικές δυνάμεις μπορούσαν να ερμηνεύσουν τα κρυμμένα μυστήρια που αποκάλυπταν τα όνειρα. 

Το να παρατηρείτε τα όνειρα σας και να αποκρυπτογραφείτε τα μηνύματα που βρίσκονται στις εικόνες, στα σύμβολα, στους χαρακτήρες και στα τοπία μπορεί να είναι μια μαγευτική εμπειρία. Και σήμερα ο καθένας μπορεί να την κάνει… και να αποκομίσει πολλά οφέλη. 

Η ονειρική εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ιδέες για το πώς να θεραπεύσετε μια ασθένεια, να διορθώσετε μια δύσκολη σχέση, να ξεκινήσετε ένα δημιουργικό έργο ή να πάρετε μια μεγάλη απόφαση ζωής. 

Τα όνειρα σας μπορούν να σας προϊδεάσουν για το μέλλον- βοηθώντας σας να καθοδηγηθείτε. Κάποιοι μάλιστα ονειρεύτηκαν ότι επισκέφθηκαν άλλους κόσμους, ακόμα και το παρελθόν ή μια παράλληλη ζωή. 

Όλοι βρισκόμαστε εδώ για να διακριθούμε και να πραγματοποιήσουμε τις ικανότητες μας. Αυτό κάνουν τα ανθρώπινα όντα και καθώς η συνειδητοποίηση του ταξιδιού επεκτείνεται, θα βρείτε περισσότερη καθοδήγηση και διορατικότητα. Τα όνειρα είναι μια θαυμάσια αποθήκη πληροφοριών για τον εαυτό σας. 




Μαγεία Τ.

Πέταξε ψηλά πριν γίνεις χώμα, αυτό αξίζει...!!!!

Η απάντηση στους καθημερινούς μας φόβους. 

''Φοβάμαι Γέροντα’’ 

''Τι φοβάσαι;’’ 

''Φοβάμαι τα πάντα.’’ 

''Δηλαδή;’’ 

''Φοβάμαι τις φωνές. Φοβάμαι τις γρήγορες ομιλίες. Φοβάμαι τους ανθρώπους που χαμογελούν ψεύτικα.’’ 

''Τι σκέφτεσαι να κάνεις;’’ 

''Σκέφτομαι να τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα.’’ 

''Μα η ζωή είναι δώρο που σου δίνεται μια φορά.’’ 

''Το ξέρω αλλά φοβάμαι.’’ 

Τότε ο γέροντας του έδωσε ένα χαρτί. 

''Τι είναι αυτό;’’ 

''Το βρήκα πριν πολλά χρόνια σε ένα νεκροταφείο. Μου έδωσε το κουράγιο να ξεπεράσω μια σπάνια αρρώστια. Από τότε το δίνω σε ανθρώπους που έχουν τα ίδια προβλήματα με εσένα.’’ 

''Τι πρόβλημα έχω;’’ 

''Θα σου πω όταν θεραπευτείς.’’ 

Ο γέροντας βγήκε από τη σκηνή. Ο άντρας πήρε το χαρτί με τα χέρια του να τρέμουν. Άρχισε να διαβάζει προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του. 

''Σε ένα χώρο που υπάρχουν νεκροί, που αργά ή γρήγορα θα τους συναντήσω και εγώ, θα σας πω τις φορές που γεννήθηκα ξανά. Δεν ξέρω αν είναι πολλές ή λίγες, αλλά είναι αληθινές. 

Γεννιέμαι κάθε φορά που ξημερώνει μια καινούρια μέρα. Γεννιέμαι όταν ακουμπάω το χέρι ενός ετοιμοθάνατου και είναι ακόμα ζεστό. Γεννιέμαι όταν τα χωράφια είναι υγρά μετά από μια βροχή και έτοιμα να ανθίσουν. Γεννιέμαι όταν οι ιδέες κάποιων ανθρώπων, αναζωπυρώνονται με τα χρόνια όλο και περισσότερο. 

Γεννιέμαι κάθε φορά που οι πόρτες των διαμερισμάτων παραμένουν ανοιχτές και με ένα πιάτο φαΐ στη πόρτα. 

Γεννιέμαι όταν συνειδητοποιώ πως δεν είναι μακριά το τέλος αλλά ούτε και η αρχή για να ένα καινούργιο ξεκίνημα. Το ένα μπλέκεται στο άλλο χωρίς να καταλαβαίνεις τη διαφορά.

Γεννιέμαι κάθε φορά που το όχι μου είναι πιο δυνατό από την πλειοψηφία και ανακαλύπτω τη διαφορετικότητα μου. Γεννιέμαι καθώς συνειδητοποιώ πως οι αλυσίδες που με έχουν δεμένο, δεν είναι τόσο δυνατές όσο νόμιζα. 

Γεννιέμαι βλέποντας ανθρώπους να φυτεύουν ξανά δέντρα σε ένα καμένο δάσος. Ίσως γιατί ξέρω πως αν δε καταστρέφεις, δε μπορείς να ανθίσεις πουθενά”. 

Ο άντρας βγήκε έξω από τη σκηνή. Ο γέροντας κοιτούσε το γαλανό ουρανό ατάραχος. 

''Το διάβασα γέροντα.’’ 

''Και τι κατάλαβες;’’ 

''Ότι θέλω να ξαναγεννηθώ αλλά δε μπορώ.’’ 

''Γιατί;’’ 

''Βλέπω τοίχους παντού. Νιώθω εγκλωβισμένος.’’ 

‘’Έλα μαζί μου.’’ 

''Φοβάμαι πως δεν υπάρχει χώρος να περπατήσω.’’ 

''Δρόμοι υπάρχουν μόνο για αυτούς που θέλουν να περπατήσουν.’’ 

''Και που θα σε βγάλουν;’’ 

''Όλοι οι δρόμοι σε βγάζουν κάπου, αρκεί να τους περπατήσεις ως το τέλος. Έλα μαζί μου.’’ 

Άρχισαν να περπατάνε σε μεγάλη ανηφόρα που οδηγούσε στην κορυφή του βουνού. Γύρω τους υπήρχαν δέντρα, χώμα και το άγγιγμα ενός κρύου αέρα που τους ανατρίχιαζε. Κάθε βήμα του άντρα, ήταν πιο σταθερό από το προηγούμενο. Έπειτα από λίγο, έφτασαν σε ένα σταυροδρόμι. 

''Θα μου πεις τι πρόβλημα είχα;’’ 

''Είναι ευχάριστο που χρησιμοποιείς παρελθόν.’’ 

''Δε κατάλαβα γιατί το έκανα αυτό.’’ 

''Το έκανες γιατί θεραπεύτηκες.’’ 

''Τι είχα;’’ 

''Μπέρδεψες το φοβάμαι με το φοβούνται και το δε μπορούν με το δε μπορώ. Προχώρα.’’ 

Τότε o άντρας κοίταξε γύρω του. Ο ένας δρόμος οδηγούσε στην πόλη και ο άλλος στη κορυφή του βουνού. 

''Ποιο δρόμο να ακολουθήσω γέροντα;’’ 

''Τον πιο δύσκολο γιε μου. Αυτός αξίζει.’’ 

''Είναι δύσκολο.’’ 

''Είναι ο προορισμός σου.’’ 

Έπειτα ο άντρας κίνησε να φύγει. Προτού κάνει δυο βήματα, ο γέροντας του φώναξε. 

''Πέταξε όσο πιο ψηλά μπορείς, πριν γίνεις χώμα. Αυτό αξίζει.’’ 

Ο άντρας σε λίγο χάθηκε… 




Γιάννη Αγγελή 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ονείρων...!!!!


Μάθε πώς τα όνειρα έχουν τη δύναμη να αποδυναμώνουν κάθε αρνητικό συναίσθημα που βιώνεις μέσα στην ημέρα. Richard James Havis, ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας.

Από το 1899 που ο Sigmund Freud έγραψε την “Ερμηνεία των Ονείρων”, τα όνειρα θεωρούνται ότι κρύβουν όσα υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας. 

Σύμφωνα με τη θεωρία του Freud, τα όνειρα λειτουργούν σαν μία ψυχική δικλείδα ασφαλείας, επιτρέποντας έτσι στον καθένα να κατανοεί πώς θα ήταν αν εξωτερίκευε τα αρνητικά του συναισθήματα, τη φαντασία του ή ακόμα και τις παρορμήσεις του σε ένα ασφαλές μέρος και όχι στον πραγματικό κόσμο. 

Και ενώ η θεωρία των ονείρων του Freud αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στην ιστορία της ψυχολογίας και της ψυχοανάλυσης, θεωρείται αντιεπιστημονική, καθώς υπάρχει η άποψη ότι η ανάλυση των ονείρων μπορεί να αποκαλύψει ένα ψυχικό τραύμα που βίωσε κάποιος ως παιδί. 

Ωστόσο τα όνειρα και η σύνδεσή τους με το ασυνείδητο συνεχίζουν να συναρπάζουν τους νευροεπιστήμονες και τους ψυχολόγους. Δύο πρόσφατες έρευνες των ψυχολόγων και ειδικών του ύπνου Matthew Walker και Rosalind Cartwright αποδεικνύουν ότι τα όνειρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη πνευματική μας ευεξία, όχι όμως με τον τρόπο που υποδεικνύει ο Freud. 

Σύμφωνα με τους Walker και Cartwright, τα όνειρα υπάρχουν για να ρυθμίζουν τα συναισθήματά μας, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με τις αναμνήσεις μας. 

Με άλλα λόγια αποτελούν ένα είδος θεραπείας όταν κοιμάσαι και σε βοηθούν να ρυθμίζεις την διάθεσή σου όταν ξυπνάς. 

Σήμερα, δεν αντιμετωπίζουμε τον ύπνο μόνο σαν ένα εργαλείο που μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, αλλά σαν μία διαδικασία, κατά την διάρκεια της οποίας συντελούνται πολλές σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου. 

“Ο ύπνος αποτελεί μία πνευματική διαδικασία, μέσω της οποίας αποθηκεύονται οι σημαντικές πληροφορίες” υποστηρίζει η Cartwright στο βιβλίο της “The Twenty-Four Hour Mind”, που αποτελεί προϊόν 10ετούς έρευνας. 

Οι ειδικοί του ύπνου υπογραμμίζουν ότι όλοι χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου για την καλή ψυχική υγεία του οργανισμού. Οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό, διαβήτη ή ακόμα και σε ψυχικές ασθένειες. 

Ο ύπνος έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει την βραχυπρόθεσμη μνήμη σε μακροπρόθεσμη, μία διαδικασία μέσω της οποίας συντελείται η μάθηση. Τα όνειρα αποτελούν ένα κομμάτι της έρευνας για τον ύπνο που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ σημαντικό. 

Όσο και αν αμφισβητούνται οι θεωρίες του, ο Freud έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς κατάφερε να εντοπίσει ότι τα όνειρα δημιουργούνται από ένα μέρος του εγκεφάλου. 

Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι αποτελούν κομμάτι του ύπνου, δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα και αποτελούν μία επανάληψη των γεγονότων της ημέρας που πέρασε.

Ερευνητές του ύπνου, όπως ο ψυχίατρος Robert Stickgold θεωρούν εσφαλμένες τέτοιου είδους θεωρίες. «Τα όνειρα αποτελούν ένα είδος θεραπείας όταν κοιμάσαι και σε βοηθούν να ρυθμίζεις την διάθεσή σου όταν ξυπνάς». 

Ο Matthew Walker, καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας του Berkeley, αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο προκειμένου να αναλύσει τον ύπνο REM, κατά τη διάρκεια του οποίου υπάρχουν τα όνειρα. 

Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, ο Walker κατάφερε να αποδείξει ότι τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις ενεργοποιούνται κατά την φάση του REM ύπνου, αναπτύσσοντας την θεωρία ότι ο REM ύπνος, μέσω των ονείρων, αποτελεί ένα είδους θεραπεία. 

Στο βιβλίο του με τίτλο “Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams”, υποστηρίζει ότι τα όνειρα στο στάδιο REM ύπνου, αποδυναμώνουν κάθε δύσκολο γεγονός που βίωσες κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντάς σου ψυχική και συναισθηματική ηρεμία το επόμενο πρωί όταν ξυπνήσεις. 

Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρευτείς ένα τρομακτικό γεγονός που βίωσες στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να νιώσεις τα ίδια συναισθήματα φόβου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα όνειρα του REM ύπνου έχουν τη δύναμη να σβήνουν τη μνήμη των συναισθημάτων που ένιωσες κατά τη διάρκεια του γεγονότος, κάνοντάς σε να το θυμάσαι αποκλειστικά ως γεγονός. 

Όπως καταλαβαίνεις η ζωή σου θα ήταν πολύ πιο επίπονη χωρίς αυτή την διαδικασία, καθώς κάθε φορά που θα ανακαλούσες κάτι από το παρελθόν, θα βίωνες ξανά τα δύσκολα συναισθήματά του. 

Συνεπώς τα όνειρα μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σου υγεία. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Cartwright, ψυχολόγος του Rush University, υποστηρίζει ότι τα όνειρα έχουν τη δύναμη να διώχνουν κάθε αρνητικό συναίσθημα που βιώνεις μέσα στην ημέρα και επηρεάζουν τη διάθεση και την συμπεριφορά σου. 




thriveglobal.gr

Άλλαξε, για να σ’ αγαπώ...!!!!

Σ’ ένα καταπράσινο υπέροχο δάσος γεμάτο ζωή, υπήρχε ένα πανέμορφο και εκθαμβωτικό παγώνι. Όλοι το ζήλευαν για τα χρώματα του, την κορμοστασιά του, τα φτερά του. Ήταν μοναδικό. 

Μια μέρα λοιπόν προσπαθούσε να γοητεύσει ένα θηλυκό παγώνι. Ήταν επόμενο ότι το θηλυκό εντυπωσιάστηκε απ’την ομορφιά του και αποφάσισαν να γίνουν ζευγάρι. 

Ενώ περνούσε ο καιρός η σύντροφος του άρχισε να νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με εκείνον κι έτσι του είπε : Ξέρεις αγάπη μου, επειδή εσύ είσαι πιο εντυπωσιακός από μένα, αν μ’ αγαπάς θα πρέπει να το αλλάξεις λίγο αυτό..έτσι ώστε να φαίνομαι ισάξια σου.

Το αρσενικό παγώνι θέλοντας να δείξει την αγάπη του, την επόμενη μέρα από εκεί που περπατούσε καμαρωτό και περήφανο, άρχισε να καμπουριάζει και να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω απ’ την αγαπημένη του ώστε να φαίνεται εκείνη πιο όμορφη. 

Ενώ αυτό συνεχιζόταν, μια ωραία μέρα λέει το θηλυκό παγώνι : Ξέρεις αγάπη μου, να παρόλο που τώρα νιώθω κάπως καλύτερα…εσύ εξακολουθείς να έχεις πανέμορφα χρώματα σου, ενώ εγώ όχι. Αν μ’αγαπάς θα πρέπει να με κάνεις να νιώθω καλύτερα.

Το αρσενικό στην προσπάθεια του να κάνει την σύντροφο του ευτυχισμένη, αποφασίζει να λερώσει τα φτερά του με το να κυλιστεί μέσα στις λάσπες…κι έτσι έκανε! 

Πήγε λοιπόν στην αγαπημένη του με σηκωμένα τα φτερά της ουράς του και το σώμα του γεμάτο λάσπη για να την εντυπωσιάσει δείχνοντας την αγάπη του. 

Καθώς τον βλέπει εκείνη νιώθει ακόμα χειρότερα λέγοντας του ότι παρόλο που έκρυψε τα χρώματα του, η πολύχρωμη και εντυπωσιακή ουρά του, την έκανε να νιώθει ανασφάλεια, επειδή μπορεί να γοήτευε κάποιο άλλο θηλυκό.

Τότε το αρσενικό αναρωτήθηκε μέσα του: Γιατί να την ενοχλεί αυτό που είμαι; Αφού έτσι με γνώρισε.. έτσι είμαι! Πριν προλάβει να τελειώσει την σκέψη του, εκείνη δηλώνει εκνευρισμένα: Αν θες να σ’ αγαπώ κι εγώ, όπως κι εσύ, θα πρέπει να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Κι έφυγε. 

Μη ξέροντας τι οδήγησε την αγαπημένη του σ’αυτήν την αντίδραση, θέλοντας να πάρει την αγάπη της και να δείξει την δική του, βρίσκει ένα μεγάλο και γερό δέντρο κι αρχίζει να χτυπάει την ουρά του με δύναμη μέχρι να πέσουν όλα του τα φτερά. Πονούσε όταν το έκανε, πονούσε η ψυχή του…πως μπορούσε να το κάνει αυτό στον εαυτό του; 

Εξαντλημένος λοιπόν μετά από ώρα, πηγαίνει στην λίμνη να πιει νερό. Αυτό που θα αντίκριζε θα τον σημάδευε για πάντα. Καθώς φτάνει στην λίμνη βλέπει το είδωλο του να καθρεφτίζεται στο νερό. Ήταν και η στιγμή που άρχισε να κλαίει..αναρωτήθηκε: Ποιος είναι αυτός; Εγώ δεν ήμουν έτσι.

Πριν ήμουν και έδειχνα ευτυχισμένος και τώρα; Μόνο δυστυχία μπορώ να διακρίνω στο είδωλο μου. Την στιγμή που το συνειδητοποιεί, έρχεται η αγαπημένη του και αντικρίζοντας τον σύντροφο της σ’αυτά τα χάλια και την ταλαιπωρία, του λέει: Πως έγινες έτσι; 

Δεν υπάρχει τίποτα πάνω σου να με γοητεύει πια…δεν θυμίζεις σε τίποτα το εντυπωσιακό και μοναδικής ομορφιάς παγώνι που γνώρισα. Λυπάμαι, αλλά δεν σε αναγνωρίζω…φεύγω! 

Κι έτσι το ταλαιπωρημένο παγόνι συνειδητοποίησε, πόσο κομμάτιασε, τιμώρησε, μείωσε, αδίκησε τον εαυτό του, στο όνομα της υποτιθέμενης αγάπης.

Εκεί κατάλαβε, τι δεν είναι αγάπη. 

Άρχισε με όση δύναμη του είχε απομείνει να φροντίζει τον εαυτό του, να τον καθαρίζει, να τον παρηγορεί, να τον αγαπάει…δίνοντας του υπόσχεση, ότι δεν θα αφήσει κανέναν ξανά να τον αλλάξει γιατί απλά αποδέχτηκε για πρώτη φορά αυτό που πραγματικά είναι και αυτά που πραγματικά αξίζει.

Κι εκεί κατάλαβε, τι είναι η αγάπη. 

Ο εαυτός μας, είναι ο θησαυρός μας!
Η πραγματική αγάπη, δεν κρίνει ,δεν κομματιάζει, δεν υποβιβάζει, δεν αλλάζει…μόνο αποδέχεται !!!Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι είσαι κάτι λιγότερο απ’ αυτό το υπέροχο και μοναδικό που πραγματικά είσαι…αρκεί μόνο να δεις τον θησαυρό μέσα σου! 




Ειρήνη Χρυσούλη 

Τίποτα δε φεύγει μέχρι να μας διδάξει αυτό που χρειάζεται να μάθουμε...!!!!

Τίποτα δε φεύγει μέχρι να μας διδάξει αυτό που χρειάζεται να μάθουμε. 

Με τον καιρό μαθαίνει κανείς τη λεπτή διαφορά ανάμεσα στο να κρατά ένα χέρι και να αλυσοδένει μια ψυχή.

Μαθαίνει πως αγαπώ δε σημαίνει: στηρίζομαι και ότι συντροφικότητα δε σημαίνει: ασφάλεια..κι έτσι κανείς αρχίζει να μαθαίνει…. 

Πως τα φιλιά δεν είναι συμβόλαια και ότι τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις. Και αρχίζει να δέχεται τις ήττες του με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια ορθάνοιχτα.

Και μαθαίνει να χτίζει όλες τις διαδρομές του στο σήμερα γιατί το έδαφος του αύριο είναι υπερβολικά αβέβαιο για να κάνεις σχέδια… και κάθε μέλλον μπορεί να μείνει στη μέση. 

Μετά από κάποιο καιρό μαθαίνει κανείς πως αν είναι υπερβολική, ακόμα και η ζέστη του ήλιου μπορεί να τον κάψει. Έτσι φυτεύει τον δικό του κήπο και διακοσμεί την δική του ψυχή αντί να περιμένει κάποιον άλλο να του φέρει λουλούδια. 

Μαθαίνει κανείς ότι μπορεί πραγματικά ν’ αντέξει, πως είναι πραγματικά δυνατός, πως πραγματικά αξίζει και μαθαίνει και μαθαίνει…με κάθε του μέρα μαθαίνει. 

Με τον καιρό μαθαίνεις ότι το να είσαι με κάποιον επειδή σου προσφέρει ένα καλό μέλλον σημαίνει πως αργά ή γρήγορα θα θελήσεις να γυρίσεις στο παρελθόν σου. 

Με τον καιρό καταλαβαίνεις πως μόνο αυτός που είναι ικανός να σε αγαπάει με όλα σου τα ελαττώματα, δίχως να προσπαθεί να σε αλλάξει, μπορεί να σου προσφέρει όλη την ευτυχία που επιθυμείς. 

Με τον καιρό αντιλαμβάνεσαι πως αν βρίσκεσαι στο πλευρό κάποιου μόνο και μόνο για να συντροφεύεις την μοναξιά σου, στο τέλος θα φτάσεις να μη θέλεις ούτε να τον βλέπεις. 

Με τον καιρό συνειδητοποιείς ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι μετρημένοι και ότι, εκείνος που δεν αγωνίζεται γι’αυτούς, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί πλαισιωμένος μόνο από ψεύτικες φιλίες. 

Με τον καιρό μαθαίνεις πως τα λόγια που λέχθηκαν σε μια στιγμή θυμού μπορούν να συνεχίσουν να πληγώνουν αυτόν στον οποίο τα απεύθυνες για μια ολόκληρη ζωή. 

Με τον καιρό μαθαίνεις να συγχωρείς αυτόν που το έπραξε, αλλά η συγχώρεση αφορά μόνο μεγάλες ψυχές. 

Με τον καιρό αντιλαμβάνεσαι πως αν πλήγωσες σκληρά ένα φίλο, το πιθανότερο είναι ότι η φιλία ποτέ πια δε θα ξαναγίνει όπως πριν. 

Με τον καιρό συνειδητοποιείς ότι, ακόμα κι αν είσαι ευτυχισμένος με τους φίλους σου, κάποια μέρα θα κλάψεις για εκείνους που άφησες να φύγουν. 

Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι κάθε εμπειρία που βίωσες με κάθε άνθρωπο είναι ανεπανάληπτη. 

«Κανείς μαθαίνει, μαθαίνει και μαθαίνει, κάθε μέρα που περνάει, μαθαίνει». 

Ελπίζω πως όπως και σε μένα, αυτά τα λόγια να μπορέσουν να μαλακώσουν λίγο το δρόμο σου. 

Τίποτα δε φεύγει μέχρι να μας διδάξει αυτό που χρειάζεται να μάθουμε. 




Jorge Luis Borges 

Κάθε εμπόδιο μια συνωμοσία του σύμπαντος για το καλό σου...!!!!

«Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να πετύχεις το προσωπικό σου όνειρο», έγραψε ο Κοέλο κι αυτή του η φράση αγαπήθηκε από πάρα πολλούς. Τα χρόνια πέρασαν και μου φαίνεται πολύ αστείο να διαβάζω πλέον τις παραλλαγές της σε στιχάκια που παρουσιάζουν το σύμπαν κουφό και άχρηστο. 

Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει μια «ανώτερη» βούληση που ελέγχει και ρυθμίζει τις ζωές των ανθρώπων, αλλά σίγουρα υπάρχουν εκείνοι που έχουν χρεώσει την πορεία της ζωής τους σ’ αυτήν τη βούληση, την οποία θεωρούν πως δεν μπορούν να την ελέγξουν. 

Άλλοι την ονομάζουν μοίρα, άλλοι πεπρωμένο και κάποιοι άλλοι σύμπαν. 

Πολύ αόριστα και γενικευμένα όλα, αλλά εκφράζουν την ανάγκη του ανθρώπου να δικαιώσει το παράπονό του για όλα όσα στερείται και πιστεύει ότι του αξίζουν. 

Αν όντως πιστεύεις στη δύναμη ή στην αδυναμία του σύμπαντος να συμμεριστεί και να συνωμοτήσει για το προσωπικό σου όνειρο, σκέψου και το άλλο ενδεχόμενο. 

Το σύμπαν μπορεί τελικά να μην είναι ούτε τυφλό ούτε κουφό. 

Ίσως και να σε ακούει, αλλά και να βλέπει αυτά που εσύ δεν μπορείς ή αρνείσαι να δεις. 

Και ίσως όντως να συνωμοτεί τελικά, αλλά υπέρ σου κι όχι εναντίον σου, όπως νομίζεις. 

Συνωμοτεί για να σε προστατέψει. Με τη λογική ότι είναι καλύτερο να μουντζώνεις εσύ αυτό για αδιαφορία παρά τον εαυτό σου αργότερα για ανοησία. 

Κάθε εμπόδιο για καλό, λέει ο σοφός λαός. Κάθε εμπόδιο μια συνωμοσία του σύμπαντος για το καλό σου, σκέφτομαι εγώ. 

Μπορεί να είναι κι έτσι. Μπορεί και όχι. 

Κι αν δεν είναι έτσι, τότε να σκεφτείς μήπως τελικά είναι όλα παιχνίδια του μυαλού (σου!). Κι ότι όλα είναι απλά. 

Κι όλα είναι διαχειρίσιμα. 

Στο χέρι σου είναι να ανοίξεις το παράθυρο της ζωής σου για να δεις το “παραπέρα”. Κι αυτή τη ζωή που ονειρεύτηκες στα νιάτα σου, ίσως είναι καλύτερα να σταματήσεις να την αναπολείς και να προσπαθήσεις να την παλέψεις και να τη διεκδικήσεις. 

Κι αν δεις ότι δεν τα καταφέρνεις, να προσπαθήσεις τουλάχιστον να την κάνεις καλύτερη στο παρόν που τη ζεις. 

Με τα δεδομένα που έχεις στα χέρια σου. Κι αυτά είναι μετρημένα κουκιά. Δεν μπορείς να τα αμφισβητήσεις. 

Η ζωή που λαχταράς δε θα σου χαριστεί από κανέναν “έρωτα”, δε θα σου χαριστεί από κανένα σύμπαν, δε θα σου χαριστεί μόνο από τα όνειρα. 

Πιστεύω ότι αν κάτι το θέλουμε πολύ, δύσκολα μπορούν να μας σταματήσουν γνώμες τρίτων, πρακτικά εμπόδια ή ηθικές αναστολές . Δεν είμαι σίγουρη αν το σύμπαν θα συνωμοτήσει…αλλά αν σκεφτείς το χρονοδιάγραμμα της αναμονής που σε βάζει, πρέπει τελικά να είναι πολύ αργό… 

Μέχρι να το σκεφτεί και να το αποφασίσει, μάλλον θα έχουμε προλάβει ή να χαρούμε τον θρίαμβό μας ή να φάμε τα μούτρα μας… 

Όπως και να ‘χει, άμα είναι να περιμένεις τις συμπαντικές συνωμοσίες για να κρατήσεις το όνειρο στα χέρια σου, χάθηκε η μαγεία του. Και τότε γίνεται απλά μια ακόμα πραγματικότητα με μπόλικη δόση λογικής. 

Και γι’ αυτήν δε χρειάζεται να υποχρεωνόμαστε σε κανένα σύμπαν, την έχουμε κι από μόνοι μας. Έτσι δεν είναι; 




Γεωργίας Ανδριώτου. 

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Υπαπαντή του Κυρίου: Τι γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου...!!!!

Σήμερα 2 Φεβρουαρίου, η Χριστιανική πίστη γιορτάζει την Υπαπαντή του Χριστού, μία από τις 12 μεγάλες γιορτές (Δωδεκάορτον) της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. 

Η ημέρα της Υπαπαντής εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού Του στο Ναό των Ιεροσολύμων και στον καθαρισμό της Παναγίας από τη λοχεία. Ετυμολογικά σημαίνει προϋπάντηση και στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστή ως Candlemas. 

Το εκκλησιαστικό γεγονός εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και αναφέρει ότι συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας , έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι περιστέρια. 

Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. 

Τα βυζαντινά χρόνια, η Υπαπαντή γιορταζόταν ως μικρή γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανήγαγε σε δεσποτική το 542 και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για έναν λοιμό που έπληττε την επικράτεια του. 

Σήμερα, μόνο η Αρμενική Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ οι «παλαιοημερολογίτες» γιορτάζουν την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου. 




NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 

Τα ζώδια και οι αλήθειες που επιμένουν να αγνοούν...!!!!


Εντάξει, το ξέρουμε, δεν φταις εσύ, το ζώδιό σου φταίει. Είσαι έτσι φτιαγμένος, που δεν μπορείς να καταλάβεις ορισμένα πράγματα. Ή μάλλον δεν θέλεις να τα καταλάβεις. Και νομίζεις πως, σφυρίζοντας αδιάφορα, θα καταφέρνεις να ξεγλιστράς από τους κανόνες της ζωής. 

Αλλά μετά μην αναρωτιέσαι γιατί ενώ προχωράς, όλο στο ίδιο μέρος βρίσκεσαι. Γιατί έχεις πάρει ανάποδα την κυλιόμενη σκάλα, γι’ αυτό. 

Διευκόλυνε λοιπόν τον εαυτό σου (και τους άλλους, μαζί), με το να δεχτείς και να αξιοποιήσεις τις αλήθειες της ζωής, που συνήθως το ζώδιό σου επιμένει να αγνοεί. 

ΚΡΙΟΣ    Η υπομονή ανταμείβεται. 
Ε ναι, όσο κι αν σου κακοφαίνεται, το καλό πράγμα αργεί να γίνει και, αν θέλεις μια ανταμοιβή που να αξίζει τον κόπο, θα πρέπει να αφιερώσεις κι εσύ αντιστοίχως τον ανάλογο κόπο. Και χρόνο. Και υπομονή, λέμε. Γιατί, αν είναι να σε πιάσει η κλασική σου ανυπομονησία, θα τα κάνεις όλα τσάτρα-πάτρα ή θα τα αφήσεις μισά. 

Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μην απορήσεις όταν αυτό που θα λάβεις θα είναι λειψό και θα σε αφήσει ανικανοποίητο. Ασφαλώς και θα μπορούσες, τότε, να το παρατήσεις και να αναζητήσεις κάτι άλλο στα γρήγορα. Λειψό κι αυτό, όμως, ε; 

ΤΑΥΡΟΣ Άλλαξε τον τρόπο, για να αλλάξει το αποτέλεσμα. 
Ένα σοφό ρητό λέει ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, μέχρι να πάρουμε τα μαθήματα που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε δρόμο και τρόπο. Το ίδιο ισχύει και με την προσωπική ιστορία του καθενός, αλλά και με τη δική σου πιο συγκεκριμένα. Όσο επιμένεις να κάνεις τα πράγματα με τον ίδιο αποτυχημένο τρόπο, θα έχεις τα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα. Το δοκίμασες μία, δεν πέτυχε. 

Το επανέλαβες, πάλι δεν πέτυχε. Μπορεί να ισχύει ότι ο επιμένων νικά, αλλά πουθενά δεν λέει να επιμένεις με… copy-paste. Μήπως πρέπει να το πάρεις αλλιώς; Ακολούθησε έναν πιο δημιουργικό δρόμο και ξέχνα την πεπατημένη σου. 

ΔΙΔΥΜΟΙ    Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις! 
Ένα ζώδιο με την εξυπνάδα του Ερμή, θα πρέπει να κατανοεί ότι δεν είναι δυνατόν να φυτεύεις μηλιές περιμένοντας ότι θα τρως πορτοκάλια. Με κάποιο ορθολογιστικά ανεξήγητο τρόπο (γι’ αυτό μην το ψάχνεις με τη λογική) εκείνο που σπέρνεις και στη ζωή, αυτό μαζεύεις. 

Αν εκπέμπεις θετικότητα, αυτή θα σου επιστραφεί, αργά ή γρήγορα. Αν σκορπάς… την καταστροφή, προετοιμάσου για τα αντίστοιχα. Εφόσον θέλεις ευτυχία, αγάπη, φιλία, φρόντισε να τα δίνεις πρώτος εσύ. Το όμοιο προσελκύει το όμοιο, λένε οι νόμοι του κάρμα. Ή, όπως το έθεσε και ο Γκάντι, «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ   Ζήσε εδώ και τώρα. 
Η προσκόλληση στο παρελθόν έχει φάει κόσμο και ειδικά σε εσένα, που είσαι επιρρεπής στις… αναδρομές, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά. Δυστυχώς, δεν σβήνεται έτσι απλά, σαν μια αποτυχημένη selfie στο κινητό, προσπάθησε όμως να μη χάνεσαι μέσα του. Ζεις εδώ και τώρα, όχι εκεί και τότε. 

Το να κοιτάς διαρκώς προς τα πίσω εξετάζοντας, αναμασώντας, νοσταλγώντας εκείνο που υπήρξε, σου στερεί τη δυνατότητα να ζήσεις ολοκληρωτικά αυτό που υπάρχει στην παρούσα στιγμή. Οι παλιές σκέψεις, τα παλιά όνειρα και οι παλιοί τρόποι συμπεριφοράς, δεν σου αφήνουν χώρο να δημιουργήσεις καινούργια. Και η ζωή προχωρά, χωρίς να σε περιμένει. 

ΛΕΩΝ    Ό,τι δίνεις, θα πάρεις! 
Μπορεί να πιστεύεις ότι η ζωή, το σύμπαν, ο Θεός, κάποιος εκεί πάνω τέλος πάντων, σου χρωστάει να σου δώσει ό,τι επιθυμείς, απλώς και μόνο επειδή… είσαι εσύ. Μάντεψε όμως: πρέπει να το παλέψεις με τους ίδιους όρους με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Και αυτοί οι όροι συνίστανται στο ότι αυτό που θα πάρεις θα είναι άμεσο αποτέλεσμα της ενέργειας και της πρόθεσης που έβαλες στην προσπάθειά σου. Το νόημα που του έδωσες, η έμπνευσή σου, το μεράκι σου, όλα αυτά είναι η επένδυσή σου. Τα πράγματα που αποδίδουν αξία, είναι εκείνα που κάνεις με την καρδιά σου. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Αν αλλάξεις μέσα σου, αλλάζεις και τα έξω. Πολλές φορές αναλώνεσαι στην προσπάθειά σου να διαμορφώσεις τα πάντα (ενίοτε και τους πάντες) γύρω σου, σύμφωνα με αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Είναι η περίφημη παρθενίστικη τελειομανία, που επιδιώκει να τα προσαρμόζει όλα στη δική σου τάξη των πραγμάτων. 

Το θέμα όμως δεν είναι να φέρεις τον κόσμο στα μέτρα σου. Είναι να φέρεις τον εαυτό σου στα σωστά μέτρα. Ο εαυτός σου είναι το μόνο που δικαιωματικά σου ανήκει και το μόνο που μπορείς να ελέγξεις και να διαμορφώσεις. Φτιάξε λοιπόν το «μέσα» σου και θα δεις ότι και ο εξωτερικός κόσμος σου θα ακολουθήσει. 

ΖΥΓΟΣ Δεν μπορεί να πατάς σε δυο βάρκες ταυτόχρονα… 
Το γνωμικό για εκείνον που θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, πρέπει να είναι εμπνευσμένο από κάποιον Ζυγό. Και, σύμφωνοι, θα ήταν πολύ ωραίο να μπορούσες να τα είχες όλα, χωρίς να πρέπει να αφήσεις κάτι για χάρη κάποιου άλλου. 

Όμως, σπάνια γίνεται να καλύπτονται ταυτόχρονα δυο αντικρουόμενες πλευρές. Πρέπει να αποφασίζεις… με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις, είτε αυτό αφορά πρόσωπα, είτε ιδέες, απόψεις, τρόπους ζωής. Με το να μένεις διχασμένος, δεν θα γίνεις ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Κι αυτό είναι πιο σημαντικό από όλες τις «πίτες» και τους «σκύλους» του κόσμου.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Αυτό που αρνείσαι να δεις, πάντα θα σε κυνηγά. 
Είσαι το ζώδιο των μυστικών, πρόσεξε όμως εκείνα που κρατάς κρυφά, όχι από τους άλλους, αλλά από τον ίδιο τον εαυτό σου. Δηλαδή, τα πράγματα που, ενώ τα βλέπεις, από την άλλη αρνείσαι να τα παραδεχτείς. 

Όπως την επιρροή που εξακολουθεί να έχει επάνω σου ένα πρόσωπο, ένα γεγονός, μια «τελειωμένη» κατάσταση. Ή ένα ελάττωμά σου, που ξέρεις μόνο να το προσάπτεις στους άλλους. Νομίζεις πως έτσι τα εξαφανίζεις και συνεχίζεις, παριστάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Όμως αυτή η σκιά σε ακολουθεί πάντα. Και όσο δεν τη βγάζεις στο φως, τόσο μεγαλύτερη γίνεται. 

ΤΟΞΟΤΗΣ    Ό,τι κι αν κάνεις έχει συνέπειες! 
Συχνά θεωρείς πως ο κόσμος είναι για σένα μια τεράστια παιδική χαρά, ένα μέρος όπου μπορείς να διασκεδάσεις, να μάθεις, να πειραματιστείς. Κι είναι ωραίο αυτό (για σένα, εννοείται), πλην όμως δεν μπορείς να ενεργείς όπως σου έρχεται… με το αζημίωτο. 

Κάποτε πληρώνεις τον λογαριασμό, που δεν είναι παρά οι συνέπειες των πράξεών σου. Γιατί τίποτα δεν είναι ασήμαντο και μεμονωμένο, αλλά τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους, με σχέσεις αιτίου και αποτελέσματος. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, είναι κρίκοι μιας αλυσίδας. Κάθε σου βήμα οδηγεί στο επόμενο και άρα, καθορίζει το πού θα βρεθείς. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Η ευθύνη είναι βασικά δική σου και κανενός άλλου… 
Δεν αφήνεις τη ζωή σου να κυλά στην τύχη και επιδιώκεις να ελέγχεις κάθε στιγμή της πορείας σου. Και όταν κάτι ξεφεύγει, συνέβη λόγω… ανωτέρας βίας, γιατί έφταιγε κάποιος ή κάτι πέρα από σένα, και όχι από δικό σου σφάλμα. Ωραία το έχεις φανταστεί, αλλά σπάνια δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη για τα στραβά που γίνονται. 

Όταν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου, αυτό το κάτι ξεκινά από σένα. Εκείνο που συμβαίνει έξω, αντανακλά το μέσα σου, σαν ένας καθρέφτης. Ο Κρόνος σου δίνει έντονο το αίσθημα της ευθύνης, αλλά μην το στρέφεις σε λάθος κατεύθυνση. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ  Ό,τι πιστεύεις, κάποτε θα χρειαστεί να το αποδείξεις… Με τις σκέψεις και τα λόγια σου κατασκευάζεις έναν υπέροχο κόσμο. Πάντα έχεις άποψη για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Και το διακηρύττεις με πάθος. Όμως, να ξέρεις, για οτιδήποτε ισχυρίζεσαι ότι πιστεύεις, κάποτε φτάνει η στιγμή να αποδείξεις την πίστη σου. Με έργα, όχι με κουβέντες. Να γίνεις το ζωντανό παράδειγμα αυτών που υπερασπίζεσαι. 

Να φανείς συνεπής απέναντι στον εαυτό σου. Όλα όσα υποτίθεται ότι έχεις μάθει, να τα εφαρμόσεις. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον καθένα. Και για όσους, όπως εσύ, λένε πολλά, ο πήχης της ουσιαστικής συνέπειας, της υλοποίησης στην πραγματική ζωή, είναι πιο ανεβασμένος. Εδώ, θα υπερασπιστείς την απόλυτα δική σου αλήθεια. 

ΙΧΘΕΙΣ Η ζωή δεν συμβαίνει μόνη της, εσύ τη φτιάχνεις! Η ζωή είναι ένας απέραντος ωκεανός και πώς να αντισταθείς εσύ, ένα μικρό ψαράκι, μια απλή σταγόνα, στα τεράστια κύματα και στα πανίσχυρα ρεύματά του; Ωραία παρομοίωση και πολύ βολική, αν θες να δικαιολογήσεις την αδράνειά σου, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. 

Όμως, η ζωή δεν είναι κάτι που απλώς συμβαίνει χωρίς εμάς, αλλά γίνεται μέσω της συμμετοχής μας. Ο ωκεανός δεν είναι κάτι έξω από σένα. Ο ωκεανός είσαι εσύ. Κι αν αυτό που σε περιβάλλει είναι το ίδιο με το μέσα σου, φρόντισε λοιπόν να περιβάλλεσαι από εκείνα που θέλεις να είναι παρόντα στη ζωή σου. 




myastro.gr 
Photo by Anja Millen

5 προειδοποιητικά σημάδια από τους αγγέλους...!!!!

Αν είστε σοφοί αρκετά ώστε να πάρετε την απόφαση να δουλεύετε μαζί με τους φύλακες αγγέλους σας, θα σας δίνουν διακριτικά σημάδια για να σας δείξουν τον σωστό δρόμο. Αυτές οι βοήθειες είναι πολύ διακριτικές κι όμως ασυνήθιστες ώστε να μπορείτε να τις παρατηρήσετε αν συγκεντρωθείτε. 

Οι φύλακες άγγελοι θέλουν να ξέρετε πως είναι εδώ για να σας υποστηρίξουν και να σας καθοδηγήσουν. Αλλά αν κινδυνεύετε; Μην ανησυχείτε, ο άγγελος σας θα σας προειδοποιήσει. Αυτά τα σημάδια σας δίνονται ώστε να παρατηρήσετε προσεκτικά τις επιλογές που κάνετε ή αυτά που συμβαίνουν γύρω σας. 

Παρακάτω βρίσκονται 5 σημάδια που δείχνουν ότι ο φύλακας άγγελος σας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας. 

Μια δυνατή βροντερή φωνή 
Είναι δύσκολο να μην παρατηρήσετε μια δυνατή φωνή. Αυτή η φωνή ίσως σας λέει να προσέχετε ή να μην κάνετε κάτι συγκεκριμένο. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Μια φίλη μου, ενώ οδηγούσε ξαφνικά άκουσε μια εκκωφαντική φωνή να της λέει να προσέχει τον κίνδυνο. Αμέσως ζήτησε από τον καθένα να σφίξει την ζώνη του καθίσματος. 

Λίγο αργότερα αναγκάστηκε να σταματήσει απότομα επειδή πέρασε ένα αμάξι που έτρεχε πολύ γρήγορα. Αν δεν είχε ακούσει το σημάδι, κάποιος μπορεί να είχε πληγωθεί. Οπότε, να είστε συγκεντρωμένοι και δώστε προσοχή στις φωνές. Οι άγγελοι σας θέλουν να σας δώσουν προειδοποιήσεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε. 

Μηνύματα στα όνειρα ή σε οράματα 
Όταν κοιμόμαστε απουσιάζουν οι εξωτερικοί περισπασμοί. Έτσι, οι άγγελοι μπορούν να συνδεθούν μαζί μας μέσω των ονείρων. Μας δίνουν συγκεκριμένα μηνύματα που εκδηλώνονται άμεσα στην συνείδηση. Μπορεί πιθανώς να ονειρευτείτε ένα συμβάν πριν γίνει. Είναι ο τρόπος τους με τον οποίο σας λένε να είστε πιο προσεκτικοί και να κάνετε καλύτερες επιλογές για να αποτρέψετε τα ατυχήματα πριν συμβούν. 

Το σφίξιμο στο στομάχι – ένστικτο 
Το στομάχι είναι σαν ένας δεύτερος εγκέφαλος. Εκεί βρίσκεται το ηλιακό πλέγμα που χρησιμοποιείται από τους αγγέλους για να σας δώσουν προειδοποιητικά σημάδια. Αν έχετε αισθήματα άγχους, ναυτίας ή νιώθετε ένα σφίξιμο ακόμα και πεταλούδες αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μην αγνοήσετε αυτές τις αισθήσεις, συγκεντρωθείτε. 

Για παράδειγμα, αν νιώθετε κάτι τέτοιο όταν είστε με ένα συγκεκριμένο άτομο, μπορεί να σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο. Ζητήστε από τους αγγέλους να σας δώσουν δύναμη να καταλάβετε την κατάσταση και να πράξετε αναλόγως. 

Ανεξήγητες ζημιές στα μηχανήματα 
Αν διάφορα μηχανήματα ή ηλεκτρονικές συσκευές σταματήσουν να λειτουργούν, είναι συνηθισμένο σημάδι ότι ο άγγελος σας έχει αισθανθεί τον κίνδυνο. Μαγικά, μόλις ο κίνδυνος περάσει, όλα λειτουργούν και πάλι κανονικά. 

Για παράδειγμα, ένας δρόμος είναι κλειστός στον δρόμο σας για την δουλειά. Αυτό είναι απογοητευτικό αλλά είναι σημάδι ότι οι άγγελοι σας εξασφαλίζουν χρόνο για να ξανά-σκεφτείτε τις επιλογές σας ώστε να αποφύγετε άσχημα περιστατικά. 

Ξαφνική αρρώστια ή προειδοποιήσεις ανθρώπων 
Προσωπικές ομολογίες των θυμάτων της εντεκάτης Σεπτεμβρίου λένε πώς ξύπνησαν νιώθοντας άρρωστοι εντελώς ξαφνικά. Κάποιοι επέλεξαν να το αγνοήσουν ενώ αυτοί που αποφάσισαν να ξεκουραστούν έμειναν μακριά από την καταστροφή και σώθηκαν. 

Επίσης, όταν άλλοι άνθρωποι σας απαγορεύουν να πάρετε μια διαδρομή ή να αποφύγετε ένα συγκεκριμένο άτομο, μπορεί να είναι οι άγγελοι που σας στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια. 

Ο φύλακας άγγελος σας, σας δίνει προειδοποιητικά σημάδια ώστε να μπορέσετε να σκεφθείτε βαθύτερα για να αξιολογήσετε τις αποφάσεις σας, να συγκεντρωθείτε και να είστε προσεκτικοί. 




7 τρόφιμα που καταπολεμούν τις φλεγμονές και συντελούν στην απώλεια βάρους...!!!!

Ενώ η λέξη «φλεγμονή» συνήθως ακούγεται ως κάτι αρνητικό, η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός τη χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε μεγαλύτερους κινδύνους. 

Όταν ο οργανισμός αρρωσταίνει ή τραυματίζεται, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να λειτουργεί, δημιουργώντας λευκά αιμοσφαίρια ως ενίσχυση. 

Αυτά τα επιπλέον λευκά αιμοσφαίρια συσσωρεύονται στην παθούσα ή τραυματισμένη περιοχή όπου αυξάνεται η ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα, αύξηση της θερμοκρασίας, ερυθρότητα ακόμη και πόνο. 

Τότε, γιατί η φλεγμονή θεωρείται κάτι αρνητικό; 

Σε έναν υγιή οργανισμό, η φλεγμονή είναι η φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που συντελεί στη θεραπεία του. Όμως, κάποιες φορές, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να υπερλειτουργήσει και να στραφεί εναντίον και των υγιών κυττάρων. Αυτό συμβαίνει σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, ινομυαλγία, κοιλιοκάκη και από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. 

Λέγεται επίσης πως η φλεγμονή χειροτερεύει και άλλες ασθένειες. Δημιουργεί μόλυνση των αεραγωγών σε όσους υποφέρουν από άσθμα και επηρεάζει τη δράση της ινσουλίνης σε όσους πάσχουν από διαβήτη. 

Το θετικό είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει τις φλεγμονές με λίγες αλλαγές στη διατροφή σας. Απέχετε από τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας. Αντίθετα, προσθέστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα με Ω3 λιπαρά στη διατροφή σας. 

Έτσι, θα καταπολεμηθούν οι φλεγμονές και ο οργανισμός σας θα ενισχυθεί με τα μεταλλικά στοιχεία, τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζεται για να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να παραμείνει υγιής. 

Προσθέτοντας αυτά τα 7 τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση στη διατροφή σας, θα βοηθήσετε στη φυσική αποκατάσταση του οργανισμού σας και στην ικανότητά του να καταπολεμά τις φλεγμονές : 

1. Ανανάς 
Στον ανανά περιέχεται ένα πεπτικό ένζυμο, η βρωμελαΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί πως συντελεί στην καταπολέμηση των θρομβώσεων του αίματος και των φλεγμονών. Επίσης, συντελεί στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπει τις φλεγμονές, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητες. 

2. Παντζάρια 
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων, που προκαλούνται εξαιτίας των φλεγμονών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν ονομάζονται betalains, δίνουν στα παντζάρια αυτό το έντονο χρώμα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, τα παντζάρια περιέχουν μαγνήσιο, κάτι που δεν είναι συχνό στα τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

3. Λιπαρά ψάρια 
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων και των Ω3 που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Σύμφωνα με έρευνες, τα Ω3 λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, αφού παρεμποδίζουν την εμφάνιση φλεγμονών εκεί που δεν χρειάζεται. Όμως, βεβαιωθείτε πως έχετε προμηθευτεί άγριο σολομό και όχι εκτρεφόμενο. 

4. Σκούρα, πράσινα, φυλλώδη λαχανικά 
Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι συνήθως πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως σε ασβέστιο, σίδηρο και φυτοχημικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Οι ίνες που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά συντελούν και αυτές στη ρύθμιση του οργανισμού και στη μείωση των φλεγμονών. Εάν δυσκολεύεστε να μασήσετε τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά προσθέστε τα στο smoothie σας! 

5. Κουρκουμάς 
Η κουρκουμίνη είναι το ισχυρό, αντιφλεγμονώδες συστατικό που περιέχεται στον κουρκουμά. Σύμφωνα με έρευνες, η κουρκουμίνη είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη. Αυτό την καθιστά ως ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης των φλεγμονών, που ίσως είναι πολύ πιο ωφέλιμος. 

6. Μύρτιλο (Μπλούμπερι) 
Στο μύρτιλο περιέχεται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουερσετίνη. Πρόκειται για ένα φλαβονοειδές που έχει αποδειχθεί πως καταπολεμά τις φλεγμονές ενώ παράλληλα προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Η συχνή τους κατανάλωση συντελεί στην καταπολέμηση των φλεγμονών. 

7. Πράσινο τσάι 
Το πράσινο τσάι χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στις δραστικότατες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Μία από τις ισχυρότερες είναι η πολυφαινόλη που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη – 3 ή EGCG. 

Σύμφωνα με έρευνες, η EGCG παίζει ρόλο στην προστασία του οργανισμού από την καταστροφή των κυττάρων, αφού μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες και συντελεί στη μείωση της υπερπαραγωγής των φλεγμονωδών ουσιών στον οργανισμό. 




Επιμέλεια κειμένου : Σωτηριάδου Χριστίνα – https://www.newsitamea.gr

Οι μαθητές ηλικίας έξι έως δεκαέξι ετών στη Δανία παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης...!!!!

Ως ενσυναίσθηση ορίζουμε την δεξιότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου : μπορούμε δηλαδή να δούμε τον κόσμο με τα μάτια του και σταματάμε να τον κρίνουμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας. 

Δεδομένου ότι η Δανία είναι μια από τις τρεις «πιο χαρούμενες» χώρες στον κόσμο, ίσως έχουμε κάτι να κερδίσουμε με το να μιμηθούμε τους βόρειους γείτονές μας. 

Από πολύ μικρή ηλικία, αυτό που διδάσκονται οι μαθητές στα δανέζικα σχολεία είναι η προτεραιότητα στην συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό. 

Για μια ώρα την εβδομάδα τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα ενσυναίσθησης, τα οποία τα ενθαρρύνουν να ασχοληθούν με το ευ ζην των άλλων, να ακούν τον πλησίον με στόχο να τον κατανοήσουν καλύτερα και να ξεπεράσουν τα στεγανά που γίνονται προκαταλήψεις όσο μεγαλώνουμε. 

Διαβάζω, αντιλαμβάνομαι και ακούω τα συναισθήματα των άλλων 
Σύμφωνα με την Selon Brené Brown, Αμερικανίδα συγγραφέα, η δεξιότητα της ενσυναίσθησης απαιτεί την ικανότητα να μπούμε κάτω από το «πετσί» του άλλου, να μην τον κρίνουμε, να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά του και να του τα επικοινωνούμε. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινίσουμε την διαφορά ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και στην συμπόνια. 

Πρόκειται για την συναισθηματική στάση που μας κάνει να «μπαίνουμε στη θέση του άλλου», που επιτρέπει να βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις για να βοηθήσουμε ένα άτομο ή για να κατανοήσουμε ακόμη και τις πιο αλλόκοτες για εμάς πράξεις του. 

Στη Δανία, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της ενσυναίσθησης, τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν, να κατανοούν και να ακούνε τα συναισθήματα των άλλων. 

Με τη βοήθεια εικόνων αναπαριστούν διαφορετικά συναισθήματα όπως η θλίψη, ο φόβος, η χαρά, η απογοήτευση, καλούνται να περιγράψουν τα συναισθήματα των άλλων με δικά τους λόγια και να εκφράσουν και τα δικά τους. Αυτά τα μαθήματα είναι η ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους δημόσια και να ακούσουν κι εκείνα των άλλων. 

Μια κουλτούρα που προάγει την συνεργασία 
«Αυτή η άσκηση γίνεται με τον εξής στόχο: να εξηγήσουν αυτό που αισθάνεται ο άλλος, και να μην κρίνουν ποτέ τα συναισθήματά του» σχολιάζει η Jessica Joelle Alexander, συνεργάτης στη συγγραφή του βιβλίου «Ο δανέζικος τρόπος να είσαι γονιός». 

Όπως υποστηρίζει, είναι ένας τρόπος να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους αντί να επικεντρωνόμαστε στην προσωπική μας επιτυχία. Ένας τρόπος για να ενισχύσουμε αξίες όπως την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη. 

Κοινωνίες υπερβολικά επικεντρωμένες στο άτομο και στην οικονομική επιτυχία, μήπως θα έπρεπε να εμπνευστούν από αυτό το παράδειγμα; 

Θα ήταν ίσως παρακινδυνευμένο να συνδέσουμε την κατάταξη της Δανίας στη λίστα των πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου (3η θέση το 2017) με τα μαθήματα ενσυναίσθησης που παραδίδονται στα σχολεία. 

Πρέπει να λάβουμε υπόψιν και άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, κυρίως τις ελάχιστες ανισότητες ανάμεσα στους πιο πλούσιους και στους πιο φτωχούς.

Εξάλλου, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας διακρίνεται και για άλλα χαρακτηριστικά: οι μαθητές δεν παίρνουν βαθμούς πριν την ηλικία των δεκατριών ετών, ώστε να μην ωθούνται στο να συγκρίνονται συνεχώς με τους άλλους. 

Η διδασκαλία της ενσυναίσθησης είναι λοιπόν περισσότερο μια ένδειξη ενός γενικότερου πνεύματος που επικρατεί στην χώρα το οποίο καλλιεργεί μια νοοτροπία συνεργασίας ανάμεσα στα άτομα πολύ περισσότερο από την προσωπική επιτυχία. 

Το σχολείο και ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένο είναι ένα βασικό όχημα για την διάδοση αυτής της αξίας. Αδιαμφισβήτητα, κανένα σύστημα δεν είναι αλάνθαστο, γιατί όμως να μην εμπνευστούμε από κάτι που δείχνει να λειτουργεί; 




Απόδοση: Μαρία Μαγγανάρη
MSc in Person – Centred Counseling and Psychotherapy, 
P.E.T., T.E.T., M.B.A., M.A. 

Τι δεν μας δίδαξαν....!!!!

Σκεφτόμουν συχνά στο παρελθόν, τον τρόπο που μας μεγαλώνουν...

Η καθημερινή φροντίδα, το φαγητό, η ένδυση, τα παιχνίδια...Δεν μας έλειψαν

Η προστασία από το κρύο, την βροχή, το χιόνι...Δεν μας έλειψε

Οι κοινωνικές συναναστροφές, τα οικογενειακά τραπέζια...Δεν μας έλειψαν

Η αγκαλιά και η εκδήλωση αγάπης από τους γονείς και τους παππούδες...Δεν μας έλειψαν

Η μόρφωση...Δεν μας έλειψε 

Μεγαλώσαμε δηλαδή μέσα σε πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης, εμείς του δυτικού κόσμου.

Χωρίς να αναφέρομαι στις υπερβολικές παροχές, μια μέση οικογένεια ήταν σε θέση να προσφέρει στα παιδιά της όλα αυτά... 

Και μεγαλώσαμε, μορφωθήκαμε, παντρευτήκαμε, κάναμε παιδιά, πήραμε τον δρόμο μας... 

Έναν δρόμο, που φαινομενικά, ήταν ομαλός και προστατευμένος...Ακόμα και οι δυσκολίες ή κάποιες αντιξοότητες, ξεπεράστηκαν...ίσως όχι με ευκολία, αλλά ξεπεράστηκαν. 

Όλα τα είχαμε... 

Τι δεν είχαμε? Τι δεν έχουμε? 

Παιδεία, δεν είχαμε...Εσωτερική καλλιέργεια της Αρετής, δεν είχαμε...

Όλα αυτά, που δεν φαίνονται, δεν τα είχαμε... 

Και τελικά αυτά που φαίνονται και που τα είχαμε, δεν ήταν σε θέση να μας κάνουν Ανθρώπους

Γιατί μας έλλειπαν όλα αυτά που θα μας έκαναν Ανθρώπους... 

Στα αρχαία χρόνια τα παιδιά εκπαιδεύονταν από μέντορες-φιλοσόφους, οι οποίοι δεν ενδιαφερόντουσαν μόνο να μάθουν στα παιδιά τα της βασικής εκπαίδευσης...γράμματα, γεωμετρία, φυσική...

Τους μάθαιναν Ηθική... 

Το παιδί σήμερα πηγαίνει σχολείο και το εκπαιδεύουν δάσκαλοι που δεν έχουν (όλοι) παιδεία, γιατί είναι αυτό το στοιχείο που έλειψε και που λείπει ακόμα..

Το μεγαλώνουν γονείς, που δεν έχουν παιδεία... 

'Ετσι οι Αρετές έμειναν έξω από την εκπαίδευση εκατομμυρίων ανθρώπων και περισσότερο έχουμε δώσει σημασία σ' αυτά που φαίνονται... 

Το μορφωτικό επίπεδο δεν έχει να κάνει με την παιδεία...Δεν έχει να κάνει με την εσωτερική καλλιέργεια των Αρετών του Ανθρώπου, η παιδεία έχει να κάνει με την πνευματικότητα και τούτη δυστυχώς παρανοήθηκε από τις θρησκευτικές αντιλήψεις... 

Και τελικά τι βλέπω? Ανθρώπους που τα έχουν όλα, παρ' όλα αυτά κάνουν σαν να μην έχουν τίποτα...
Και έτσι είναι... 

Γιατί όσο αδαής και να είναι ένας άνθρωπος πάνω στα εσωτερικά θέματα, ξέρει βαθιά μέσα του ότι έχει έλλειψη από το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο τούτο...Τον Εαυτό του...Και μπορεί να τα έχει όλα, αλλά θεωρεί ότι δεν έχει τίποτα, γιατί τίποτα δεν μπορεί να εκτιμήσει βαθιά, όταν νιώθει μισός. 

Κανείς δεν το ξέρει τούτο...Και λίγοι ενδιαφέρονται να το μάθουν...

Γιατί για να αποκτήσεις παιδεία, ενώ έχεις μεγαλώσει, χρειάζεται ταπεινά να αποδεχθείς ότι δεν ξέρεις τίποτα και να ξεκινήσεις από εκείνο το πεδίο που είναι γεμάτο Πνεύμα...

Είναι ο "μέντορας" κάθε ανθρώπου, γιατί δεν του μαθαίνει που πέφτει η Ρωσία πχ., αλλά του μαθαίνει να συμπλέει με τους πνευματικούς Νόμους και τον γεμίζει με Αγάπη και Σοφία, για να Ζήσει...σαν Άνθρωπος...όπως του αξίζει! 

Η παιδεία δεν αποκτάται με τις θρησκευτικές εντολές...Δεν αρκεί να μάθουμε μόνο το "ου κλέψεις"...

Χρειάζεται να μάθουμε και τι δεν θα "κλέβουμε" από την Ανθρώπινη Φύση μας... 



Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Τα εννιά πιο συνηθισμένα πράγματα που βλέπετε στα όνειρά σας και πρέπει να τους δίνετε προσοχή. Μην τα αγνοήσετε ποτέ...!!!!

Το ονείρεμα είναι κάτι που όλοι κάνουμε κάθε βράδυ για ενενήντα λεπτά έως δυο ώρες. Επιστημονικά είναι γνωστό ως REM ύπνος. Είτε θυμόμαστε τα όνειρά μας είτε όχι, όλοι βλέπουμε. Ο Φρόιντ έφερε την ερμηνεία των ονείρων στο προσκήνιο και τα είδε ως ένα παράθυρο μέσα στο ασυνείδητο. 

Παρόλο που οι ερμηνείες του μπορεί να μην χαρακτηρίζονται ως δόγμα από τη σύγχρονη ψυχολογία, το έντονο ενδιαφέρον με τα συνηθισμένα ζητήματα στα όνειρα και το τι αυτά σημαίνουν, επιμένει να ισχύει και σήμερα. 

Η εμφάνιση συγκεκριμένων πράξεων ή πραγμάτων στα όνειρά μας, συναντάται γενικά σε πολλούς ανθρώπους. Παρόλο που κάθε ένας που θυμάται τα όνειρά του πρέπει να τα εξετάζει μέσα από το πρίσμα της ιδιαίτερης συνειδητής του ζωής, αυτά τα σύμβολα μπορούν να δράσουν ως οδηγός για αυτό-εξέταση των θεμάτων στα οποία πρέπει να δώσετε σημασία. 

Ακολουθούν 9 συνηθισμένες καταστάσεις που βλέπουμε στα όνειρα και ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε: 

Σας πέφτουν τα δόντια 
Αν ποτέ είχατε αυτό το όνειρο, δεν είστε μόνοι. Στο όνειρο αισθάνεστε ότι χάνετε τα δόντια σας και συνήθως νιώθετε τρομαγμένοι όσο πέφτουν στα χέρια σας, καθώς προσπαθείτε να τα σώσετε. Η απώλεια δοντιών στο όνειρο συνήθως σημαίνει απώλεια αυτοπεποίθησης, ελέγχου ή δύναμης, κάπου στη ζωή κάποιου. 

Μπορεί να γίνεται σε μία σχέση, στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή κάποιου. Το όνειρο υποδηλώνει το άγχος σας για αυτή την εξέλιξη και πρέπει να το αντέξετε να το δείτε ώστε να σας βοηθήσει να επιλύσετε το θέμα όταν ξυπνήσετε. 

Πέφτετε 
Αυτό ξανά είναι ενδεικτικό της απώλειας ελέγχου στη ζωή κάποιου. Σε αυτή την περίσταση μπορεί να σημαίνει ένα φόβο ή μια απώλεια. Το να εξετάσετε αν είναι κάτι ή κάποιος που φοβάστε μη χάσετε, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε αυτό το θέμα. 

Είστε γυμνοί σε δημόσια θέα 
Αυτό γενικότερα σας υποδεικνύει να εξετάσετε την έλλειψη αυτοπεποίθησης ή σιγουριάς, ή ένα φόβο ότι εκτίθεστε στη ζωή κάποιου. Είστε ο εαυτός σας στην επικοινωνία που έχετε με τους άλλους ή προσπαθείτε να ευχαριστήσετε τους άλλους για να ταιριάξετε μαζί τους; 

Μήπως ψεύδεστε και έχετε άγχος μήπως αποκαλυφθεί η αλήθεια; Μόνο το να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας όταν ξυπνήσετε από τέτοιο όνειρο, θα σας αποκαλύψει ποια πλευρά της ζωής σας που φοβάστε, πρέπει να ξεσκεπαστεί. 

Πετάτε 
Το πέταμα σε ένα όνειρο μπορεί να είναι πραγματικά μια συναρπαστική εμπειρία. Αν αιωρείστε ψηλά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μια αίσθηση ελευθερίας. Ίσως νιώθετε απελευθερωμένοι από κάτι που σας ταλαιπώρησε. 

Αν πετάτε χαμηλότερα προς το έδαφος, και στο τσακ δεν πετυχαίνετε εμπόδια όπως αμάξια, καλώδια ή άλλους ανθρώπους, τότε αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό. Μήπως μπαίνουν διάφορα πράγματα, εμπόδια στη ζωή σας; Πράγματα που σας ενοχλούν ή σας αναστατώνουν και θέλετε να επιλύσετε; 

Θάνατος 
Παρόλο που το ονείρεμα του θανάτου μπορεί να είναι ανησυχητικό, περιέργως μπορεί να είναι συμβολικό θετικών τελειωμάτων στην ζωή σας. Ίσως προχωρήσατε και πήγατε παρακάτω από μια κατάσταση ή ένα άτομο που σας δημιουργούσε αρνητική επιρροή. 

Γενικά ο θάνατος στο όνειρο συμβολίζει την αλλαγή που είναι κομμάτι της ζωής που συνεχίζεται και μερικοί από εμάς έχουμε περισσότερη δυσκολία στο να αλλάζουμε απ’ ότι άλλοι άνθρωποι. 

Σπίτια 
Αυτό εμφανίζεται διαδεδομένα σε πολλά όνειρα και αντιπροσωπεύει συνολικά τον Εαυτό. Είναι ένα σπίτι από το παρελθόν ή το παρόν; Είναι άθικτο ή καταστρέφεται από πλημμύρα ή φωτιά; Υπάρχουν ζώα μέσα στο σπίτι που σας κάνουν να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο; Το τι συμβαίνει σε ένα όνειρο που αφορά ένα σπίτι, υποδηλώνει γενικά πόσο ασφαλείς ή ανασφαλείς νιώθετε. 

Σας κυνηγάνε 
Η συνήθης ονειρική εμπειρία ότι σας κυνηγούν και είτε δεν μπορείτε να κινηθείτε πολύ γρήγορα είτε φαίνεται να μην κινείστε καθόλου καθώς προσπαθείτε να τρέξετε, είναι ένα συνηθισμένο όνειρο Άγχους. Το να κοιτάξετε αυτό από το οποίο τρέχετε μακριά στην κανονική ζωή σας, και η αντιμετώπισή του, θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από αυτό το άγχος. 

Χάνετε ένα εξάμηνο 
Αυτό το κοινώς αγχωτικό όνειρο αντιπροσωπεύει ένα φόβο ότι είστε απροετοίμαστοι. Ίσως χρονοτριβείτε με διάφορα πράγματα στη ζωή σας. Αυτό το όνειρο μπορεί να σας ειδοποιεί ότι το να αγνοείτε ή να αναβάλλετε πράγματα , σας προκαλεί ανεπιθύμητο στρες. 

Νερό 
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το σύμβολο του νερού που εμφανίζεται συχνά στα όνειρά μας. Αυτό που είναι σημαντικό στην ανάλυση αυτού που θέλει να μας πει, είναι η μορφή που έχει. Το νερό είναι η απόλυτη έκφραση του ασυνείδητου νου που εκφράζει τα πραγματικά σας αισθήματα. Μήπως έρχεται ένα γιγάντιο κύμα προς τα εσάς που θέλει να σας ρουφήξει μέσα του; 

Μήπως βλέπετε μια ήρεμη χαλαρή πισίνα ή λίμνη; Μήπως βλέπετε έναν καταρράκτη που σας καθαρίζει απαλά ή ένα χείμαρρο νερού μέσα στον οποίο αισθάνεστε ότι πνίγεστε; Το να βλέπετε πώς έρχεται το νερό σε εσάς, στα όνειρά σας, είναι μια ένδειξη του βαθμού της άνεσης ή της έλλειψης άνεσης στη ζωή σας. 




Μετάφραση: awakengr.com via sun-gazing.com

Η μουσική του Μότσαρτ θεραπεύει ασθενείς σε μετεγχειρητικό στάδιο...!!!!

Τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής του Μότσαρτ σε ασθενείς που βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο επιβεβαίωσε ένας 30χρονος Αμερικανός χειρουργός, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι νότες του Αυστριακού συνθέτη επισπεύδουν την έκκριση της αυξητικής ορμόνης που έχει καταπραϋντική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στα 30 του χρόνια, ο Κλαύδιος Κόνραντ είναι ένας ταλαντούχος χειρουργός που εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. 

Εκτός από τις σπουδές του στην Ιατρική, έχει αποκτήσει διδακτορικά διπλώματα στη βιολογία των βλαστικών κυττάρων και στη φιλοσοφία της μουσικής. Ο νεαρός επιστήμονας ήδη από τα πέντε του χρόνια μάθαινε να παίζει πιάνο και τη συνήθειά του αυτή δεν την αποχωρίστηκε ούτε και μέσα στο χειρουργείο.

Μιλώντας προς την εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes» παραδέχεται ότι, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, χειρουργεί πιο αποτελεσματικά όταν ακούει μουσική. 

Λέει μάλιστα πως αν δεν παίξει πιάνο για μερικές μέρες, τότε τα χέρια του δεν είναι τόσο ευαίσθητα όταν πιάνουν το σώμα του ασθενούς. Δεν αλληλεπιδρούν με τους ιστούς του ανθρώπου που βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι και δεν «διαβάζουν» τα όσα οι ιστοί θέλουν να μεταφέρουν προς τα έξω.

Η μία όψη και η άλλη
Το γεγονός όμως ότι οι νότες του πενταγράμμου μπορούν και διευκολύνουν ορισμένους γιατρούς στο έργο τους αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την επίδραση της ίδιας της μουσικής στη μετεγχειρητική κατάσταση των ασθενών, ακόμη και στην ίασή τους από διάφορες παθήσεις. 

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει αυτό τον συσχετισμό. Αλλά προς το παρόν δεν έχουν αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο που επιδρούν οι νότες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Κόνραντ ωστόσο πραγματοποίησε μια καινοτόμο μελέτη και υποστήριξε ότι η μουσική του Μότσαρτ, κατά έναν παράδοξο τρόπο, αξιοποιεί τις δυνατότητες της αυξητικής ορμόνης στον άνθρωπο και τις μετατρέπει σε θεραπευτικό εργαλείο!

Ευεργετική επίδραση
Ο κοινός παρονομαστής δεκάδων ερευνών είναι ότι η μουσική απαλύνει τον πόνο. Επιφέρει ξεκούραση, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία, ελέγχει τις ορμόνες του στρες. 

Στις έρευνες αυτές ήρθε να προστεθεί η πραγματεία του 30χρονου χειρουργού, ο οποίος, έχοντας σπουδάσει μουσική στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, ανέλυσε τη δομή των έργων του Μότσαρτ και προσδιόρισε τον καταπραϋντικό της ρόλο σε ασθενείς που βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο.

Τι έδειξε το πείραμα
Ο Κόνραντ με τους συνεργάτες του διαπίστωσε μια αναπάντεχη αντίδραση που είχαν στο άκουσμα της μουσικής ορισμένοι καταπονημένοι ασθενείς. Τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης που βρίσκεται στην υπόφυση (η οποία είναι ένας αδένας του εγκεφάλου) παρουσίασαν μια αιφνίδια αύξηση. 

Η αυξητική ορμόνη είναι γνωστό ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία. Δρα καταπραϋντικά. Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν 10 και παρακολουθούνταν εντατικά ύστερα από χειρουργική επέμβαση στην οποία είχαν υποβληθεί. Οι πέντε από αυτούς φόρεσαν ακουστικά για μία ώρα και άκουγαν απαλή μουσική του Μότσαρτ. Οι υπόλοιποι δεν άκουγαν τίποτα.

Οι πέντε ασθενείς με τα ακουστικά σύντομα παρουσίασαν αναμενόμενες αντιδράσεις όπως ήταν η μειωμένη αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί ρυθμοί. Επίσης παρουσίασαν πτώση κατά 20% των ποσοτήτων δύο σημαντικών ορμονών του στρες όπως της επινεφρίνης και της ιντερλευκίνης 6. 

Η έκπληξη όμως για τους ειδικούς ήταν η απότομη αύξηση κατά 50% της αυξητικής ορμόνης. Σύμφωνα με τον Κ. Κόνραντ, ο παράγοντας έκλυσης της αυξητικής ορμόνης, που είναι ένας χημικός αγγελιαφόρος ο οποίος καλεί την ορμόνη να δράσει, φάνηκε πως μείωσε τη δραστηριότητα της ιντερλευκίνης 6.

Αυτό σημαίνει, όπως λέει ο ίδιος, ότι η αυξητική ορμόνη από μόνη της ενδεχομένως περιορίζει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 6 και της επινεφρίνης οι οποίες παράγουν φλεγμονή, που με τη σειρά της προκαλεί πόνο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους ρυθμούς της καρδιάς.

Με μουσικοθεραπεία εναντίον του πόνου και του στρες
ΜΕΧΡΙ τις αρχές του 20ού αιώνα, οι επιστήμονες δεν είχαν παρατηρήσει ούτε μελετήσει συστηματικά τις επιδράσεις της μουσικής σε παραμέτρους της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Μόλις το 1950 δημιουργήθηκε η Αμερικανική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας προκειμένου να μελετήσει την κλινική εφαρμογή και έρευνα της μουσικοθεραπείας. 

Σύμφωνα με τον κ. Θ. Ταμπάκη, από το Νεογνολογικό Τμήμα του Γ.Π. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, την τελευταία δεκαετία, με την πρόοδο της μαγνητικής τομογραφίας και την εμφάνιση της τομογραφίας εκπομπών ποζιτρονίων, έχει γίνει δυνατή η εξονυχιστική μελέτη των επιδράσεων της μουσικής στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα συμπεράσματα έχουν κινητοποιήσει πολλούς κλινικούς ιατρούς σε διάφορες ειδικότητες, που χρησιμοποιούν τη μουσική ως συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο. 

Στόχοι και εφαρμογές της μουσικοθεραπείας στην Ιατρική είναι η αντιμετώπιση του πόνου, η αντιμετώπιση του ψυχοσωματικού στρες, η βοήθεια της μητέρας στον τοκετό, η χρήση στις μονάδες πρόωρων νεογνών, η βοήθεια στη μετεγχειρητική ανάρρωση...., 

η ανακουφιστική θεραπεία καρκινοπαθών, οι εφαρμογές σε μονάδες εντατικής θεραπείας καρδιοπαθών, οι εφαρμογές στη νόσο Αλτσχάιμερ, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η βελτίωση της επικοινωνίας ψυχιατρικών ασθενών και πολλές άλλες εφαρμογές.




ΤΑ ΝΕΑ