Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

6 σημάδια ότι βιώνετε μια πνευματική αφύπνιση…!!!!

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μεταβολή στον κόσμο που ο καθένας αισθάνεται με παρόμοιο τρόπο. Είναι σχεδόν σαν μια μεγάλη δύναμη της φύσης να έχει σηκώσει ένα πέπλο που έχει τυφλώσει όλη την ανθρωπότητα για αιώνες έως τώρα.

Οι άνθρωποι γεννήθηκαν σε αυτόν τον κόσμο για να πιστεύουν ότι έχουν έρθει μόνο για να υπηρετήσουν αυτούς από πάνω τους σε ψηλότερα μέρη σε σύγκριση με τα δικά τους.

Αυτό πλέον δεν ισχύει στον κόσμο παρόλο που έχουμε ακόμα ένα μείζονα ρόλο να παίξουμε. Είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε τις πιο πλήρεις δυνατότητές μας και να διεκδικήσουμε ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει, ως πνευματικά ανθρώπινα όντα.

1. Πολύ έντονα όνειρα τώρα τελευταία
Αν έχετε ξεκινήσει να βιώνετε τρελά, έντονα όνειρα που δεν πολυκαταλαβαίνετε αλλά έχετε μια αίσθηση ειρήνης από αυτά, αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ένδειξη ότι βιώνετε μια πνευματική αφύπνιση. Αυτά τα όνειρα θα μπορούσαν να είναι σημάδια ότι βρίσκετε μια βαθιά γνώση μέσα στον κόσμο τριγύρω σας, κάτι που φαίνεται περίπλοκο αλλά γεμάτο νόημα την ίδια στιγμή. 

Εξερευνήστε το νόημα αυτών των έντονων ονείρων. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να γίνει φωτισμένος από τα πράγματα που ποτέ πριν δεν γνωρίζατε.

2. Νέα σπίθα για ζωή
Αν ξαφνικά νιώσατε μια νέα φωτιά να ανάβει μέσα σας, για έναν καινούργιο τρόπο ζωής, τότε αυτό σημαίνει ότι είστε έτοιμοι για ένα πνευματικό ξύπνημα. Μόλις διεκδικήσετε το πάθος σας για ζωή και νιώσετε την ανάγκη να κάνετε οτιδήποτε με τη δύναμή σας για να βοηθήσετε, όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, τότε είστε στο δρόμο για πολύ μεγαλύτερα πράγματα. 

Ανοιχτείτε στις δυνατότητες του κόσμου, συνειδητοποιήστε ότι δεν χρειάζεται να περιοριστείτε μόνο σε ένα πράγμα και εξερευνήστε τον κόσμο για κάθε τι που περιέχει και μπορεί να σας διδάξει πώς να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι.

3. Όχι πια φόβος
Ο φόβος είναι ένα από τα πιο παραλυτικά συναισθήματα που πρέπει να μαζέψουμε μέσα μας. Αν έχετε αρχίσει να νιώθετε σαν όλοι οι φόβοι σας να έχουν εξαφανιστεί, τότε είστε στο σωστό δρόμο μιας πνευματικής αφύπνισης. Ο κόσμος είναι γεμάτος με δυσκολίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απογοητεύεστε τόσο εύκολα. 

Η αντιμετώπιση των φόβων σας, θα σας διδάξει πολλά πράγματα για τον εαυτό σας και ακόμα περισσότερα για τους άλλους γύρω σας. Αγκαλιάστε αυτή τη νέα προοπτική, ποτέ να μη ζείτε μέσα στο φόβο και δείξτε στον κόσμο πόσο θαρραλέοι είστε πραγματικά.

4. Οι ανάξιοι αποκλείονται
Μόλις νιώσετε αυτή την αλλαγή μέσα στον εαυτό σας, θα αρχίσετε να βλέπετε τους ανθρώπους που είναι ανάξιοι της παρουσίας σας να απομακρύνονται από το μονοπάτι της πνευματικής σας φώτισης. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι είναι εντάξει για αυτούς τους ανθρώπους να βγαίνουν από την ακτίνα του ραντάρ σας. 

Θα υπάρξουν καινούργιοι άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια οπτική, τις ίδιες πεποιθήσεις και χαρές στη ζωή όπως εσείς. Ακόμα και αν τρομάζετε μην χάσετε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους, απλά θυμηθείτε ότι πρέπει να προχωρήσετε μπροστά και όχι να κολλήσετε στο παρελθόν.

5. Ξαφνική παρόρμηση να διαλογιστείτε
Μόλις αρχίσετε να νιώθετε την κύρια αλλαγή στον εαυτό σας, ίσως ξεκινήσετε επίσης να νιώθετε την έντονη επιθυμία να διαλογιστείτε. Ο διαλογισμός είναι μια πολύ χρήσιμη πρακτική για κάποιον ώστε να περιεργαστεί τα συναισθήματά του, να πνίξει όλο τον θόρυβο που τον περιβάλλει, να δει μέσα του...

και να κοιτάξει στη ζωή του πώς μπορεί να γίνει καλύτερος άνθρωπος καθώς και πώς μπορεί ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Είναι σημαντικό για μας να διαλογιζόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε ώστε να επιτύχουμε μια ισορροπία μέσα μας και να γίνουμε χαρούμενα ανθρώπινα όντα.

6. Μία ακατανίκητη αίσθηση αγάπης
Θα υπάρξει μία ακραία έκρηξη αγάπης για τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε αυτή την πνευματική αφύπνιση μέσα σας. Θα ξεκινήσετε να βλέπετε τον κόσμο σε όλη του την ομορφιά, όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και την ίδια την φύση. 

Ένας καλός τρόπος να εκφράσετε ή να εξερευνήσετε αυτά τα καινούργια συναισθήματα της αγάπης, είναι το να πάτε για ένα περπάτημα, περνώντας χρόνο στη φύση με τους φίλους σας, πηγαίνοντας σε μια φυσική πηγή νερού, ή απλά κάνοντας τους ανθρώπους να χαμογελούν. Η αγάπη είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα που μπορείτε να δώσετε σχεδόν στον καθένα!




Μετάφραση: awakengr.com via higherperspectives.com

Όσο περισσότερα ζητάς τόσο περισσότερα παίρνεις…!!!!

“Αυτός που ζητά μπορεί να φαίνεται ανόητος για λίγα λεπτά. Αλλά αυτός που δεν ζητά θα είναι ανόητος για μια ολόκληρη ζωή”, λέει μια σοφή κινέζικη παροιμία.

Αυτή η παροιμία μου φέρνει στο νου μια καταχώριση που διάβασα πρόσφατα στις μικρές αγγελίες : “Για την όμορφη γυναίκα με το καφέ καστόρινο παλτό που ήταν στο ψιλικατζίδικο της οδού Χ, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στις τέσσερις το απόγευμα. Έπεσες πάνω μου, μπροστά στα ράφια με τα περιοδικά. Θα ήθελα να σε ξαναδώ και να κουβεντιάσουμε”.

Ο άντρας που έβαλε αυτή την αγγελία είχε προσθέσει και το τηλέφωνό του. Το πεπρωμένο του έδωσε μια ευκαιρία – ίσως να γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής του – κι εκείνος την άφησε να του ξεφύγει.

Κι έτσι, μετανιωμένος που “δεν ζήτησε”, αναγκάστηκε να καταφύγει σε μια αγγελία στην εφημερίδα, προσπαθώντας απελπισμένα να ξαναβρεί εκείνη τη γυναίκα.

Όσο περισσότερα ζητάς τόσο περισσότερα παίρνεις. Χρειάζεται, όμως, εξάσκηση για να μάθεις να ζητάς. Η επιτυχία είναι ένα παιχνίδι στοιχημάτων. Όπως λένε οι βουδιστές σοφοί, “για κάθε βέλος που πετυχαίνει το στόχο, έχουν προηγηθεί εκατό άστοχες ρίψεις”.

Στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, καλλιέργησε την ικανότητα να διεκδικείς με ευθύτητα, ζητώντας ένα καλύτερο τραπέζι στο αγαπημένο σου εστιατόριο, μια επιπλέον δωρεάν μπάλα παγωτού στο παγωτατζίδικο της γειτονιάς σου ή μια αναβάθμιση θέσης στην επόμενη αεροπορική σου πτήση.

Πιθανότατα θα εκπλαγείς από την αφθονία που θα δεις να εισρέει ξαφνικά στη ζωή σου, αν απλώς αρχίσεις να ζητάς τα πράγματα που θέλεις.

Θυμήσου, όσοι ζητούν αυτό που επιθυμούν, έχουν τουλάχιστον μια ευκαιρία να το αποκτήσουν. Όσοι δεν το ζητούν, δεν έχουν καμία ευκαιρία!

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει σχετικά με την ικανότητα της διεκδίκησης είναι το βιβλίο “Μάθετε να διεκδικείτε και να παίρνετε αυτό που θέλετε : Ο παράγοντας Αλαντίν”, το οποίο έχει γράψει ο Μαρκ Βίκτορ Χάνσεν, φίλος και συνάδελφός μου ομιλητής, σε συνεργασία με τον Τζακ Κάνφιλντ, ειδήμονα σε θέματα αυτοεκτίμησης. 

Γεμάτο με πρακτικές ιδέες και απλές τεχνικές, το βιβλίο περιέχει επίσης ένα θησαυρό από εμπνευσμένες ρήσεις, όπως αυτή του Σόμερσετ Μομ: “Τι παράξενη που είναι η ζωή: αν αρνηθείς να δεχτείς οτιδήποτε άλλο εκτός από το καλύτερο, τότε πιθανότατα θα το αποκτήσεις!”

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma “Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;” από τις εκδόσεις Διόπτρα




Μη χαρακτηρίζεις ''ζώο'' έναν άνθρωπο…!!!!

Με θυμώνουν οι εκφράσεις πολλών ανθρώπων. Φράσεις που ασυνείδητα έχουν ριζώσει μέσα μας και μας βγαίνουν μπορώ να πω ακόμα και αυθόρμητα. Όπως το να χαρακτηρίζεις έναν άνθρωπο ζώο.

Θεωρείς, πραγματικά, πως προσβάλλεις τον άλλον με το να τον χαρακτηρίζεις ζώο;

Όχι, τον εαυτό σου μειώνεις, χρησιμοποιώντας με χυδαίο τρόπο τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου. Τα οποία τις περισσότερες φορές φέρονται με μεγαλύτερη καλοσύνη από τους ανθρώπους, με μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη και ευγένεια.

Τα ζώα, οι καλύτεροι φίλοι μας, πάντοτε είναι εκεί και μας χαρίζουν την αγάπη τους. Όχι, μη ντύνεις τη δική μας παλιανθρωπιά με τις ονομασίες των αγαπημένων μας φίλων. Η κατσίκα, το γουρούνι, η κότα, ο σκύλος.

Φτάνει πια! Τα ζώα αυτά είναι και γλυκά αλλά και αφοσιωμένα και πιστά και δεν υπάρχει καμία λογική υπόσταση στο να χρησιμοποιείς αυτά για να καυτηριάσεις τις κακές συμπεριφορές των ανθρώπων.

Φτάνει πια με αυτές τις ανόητες φράσεις! Ας δείξουμε λίγο περισσότερο σεβασμό στα ζώα και σε αυτά που μας προσφέρουν..




Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

20 Αλήθειες για τη ζωή που κανείς ΔΕΝ παραδέχεται…!!!!

Όλοι αγωνιζόμαστε. Όλοι υποφέρουμε μέσα μας. Κάθε μέρα. Ανησυχούμε. Αναβάλουμε. Απογοητευόμαστε. Θυμώνουμε. Νιώθουμε μοναξιά. Δεν αισθανόμαστε πάντα καλά. Λέμε, μακάρι να ήμουνα πιο λεπτός, πιο πλούσιος, πιο νέος. Ευχόμαστε να είχαμε δουλειά…ή μια καλύτερη δουλειά. 

Να είχαμε μια καλύτερη σχέση. Πιστεύουμε ότι όλα στη ζωή θα έπρεπε να ήταν ευκολότερα. Κι όμως, όλα τα παραπάνω είναι δικά μας δημιουργήματα. Γίνονται η πραγματικότητά μας, επειδή εμείς τους δίνουμε χώρο και χρόνο. 

Εμείς έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας το πρότυπο μιας ιδανικής ζωής, το πώς πρέπει να είναι η ζωή για να είμαστε καλά.

Ανησυχούμε μήπως τα πράγματα δεν πάνε όπως έχουμε υπολογίσει. Αναβάλουμε γιατί φοβόμαστε μήπως αποτύχουμε. Απογοητευόμαστε γιατί θεωρούμε ότι είμαστε φτιαγμένοι για κάτι ανώτερο, καλύτερο ή διαφορετικό από αυτό που είμαστε. 

Θυμώνουμε γιατί η ζωή “δεν πρέπει” να είναι έτσι όπως είναι. Αλλά είναι όλα στο κεφάλι μας. Και μάλλον δεν πρέπει να είναι έτσι. Μπορείς να σκεφτείς καλύτερα…μπορείς να ζήσεις καλύτερα. Αυτή είναι μια επιλογή που μπορείς να κάνεις.

Δες τη ζωή χωρίς φαντασιώσεις και προσδοκίες. Δες τη ζωή όπως ακριβώς είναι. Αυτή τη στιγμή. Είναι η καταλληλότερη στιγμή για να το κάνεις. 

Γιατί είσαι εδώ. Μπορείς να ξαναγυρίσεις σε όλα όσα σε απασχολούν αργότερα…Πριν το κάνεις, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου μερικές αλήθειες που όλοι μας έχουμε την τάση να παραμερίζουμε, να αρνούμαστε να δούμε, κυρίως όταν κολλάμε στις σκέψεις μας και στις πεποιθήσεις μας.

1. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που δεν μπορείς να ελέγξεις – Δεν μπορείς να ελέγξεις όλα όσα συμβαίνουν, αλλά μπορείς να ελέγξεις πώς ανταποκρίνεσαι σε ό,τι συμβαίνει. Στην απάντησή σου βρίσκεται η δύναμή σου.

2. Η πηγή της απογοήτευσής σου είναι, τις περισσότερες φορές, οι προσδοκίες σου – Ευτυχία είναι να απαλλαγείς από τη σκέψη σου για το πώς πρέπει να ήταν η ζωή σου και να την αποδεχθείς με ευγνωμοσύνη όπως είναι τώρα.

3. Ποτέ δεν θα είσαι τέλειος – Αν περιμένεις να γίνεις “τέλειος” για να μοιραστείς την ιστορία σου, τις ιδέες σου, τις ικανότητές σου και όλα όσα είσαι, δεν θα σε ακούσει ποτέ κανένας.

4. Μια στιγμή ανησυχίας και άγχους είναι μια χαμένη στιγμή – Το να ανησυχείς δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα μιας κατάστασης. Το να κάνεις κάτι, αντί να ανησυχείς, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Κάνε περισσότερα, ανησύχησε λιγότερο. Εκπαίδευσε το μυαλό σου να “βλέπει” το μάθημα σε κάθε κατάσταση και στη συνέχεια να κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

5. Τα καλύτερα τα μαθαίνουμε, συχνά, στις δύσκολες μέρες – Μείνε δυνατός. Μερικές φορές, πρέπει να φτάσεις στο πιο δύσκολο σημείο για να μάθεις κάτι για τη ζωή, που δεν μπόρεσες να το μάθεις σε κάποια άλλη στιγμή, με κάποιο πιο εύκολο τρόπο.

6. Η επιτυχία κλέβει το μυαλό μας, η αποτυχία κλέβει την καρδιά μας – Ο χαρακτήρας μας αποκαλύπτεται στα καλύτερα και στα χειρότερα. Να είσαι ταπεινός στα καλύτερα και ακλόνητος και δυνατός στα χειρότερα. Ανάμεσα…να είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου και να διατηρείς την πίστη σου σε όσα θέλεις να κάνεις.

7. Συγχέουμε το “πολυάσχολος” με το “παραγωγικός” – Αυτό στο οποίο αφοσιώνεσαι θα “ανθίσει”. Εστίασε την προσοχή σου σε αυτό που μετράει για σένα και απαλλάξου από όσα δεν μετράνε.

8. Τα πολλά χρήματα, όταν δεν μπορείς να τα διαχειριστείς, προκαλούν προβλήματα – Ναι, χρειάζεσαι τα χρήματα για να ζήσεις. Κέρδισέ τα. Αποταμίευσε. Επένδυσέ τα. Απέφυγε τα χρήματα που οδηγούν σε άχρηστες αγορές, σε έξοδα εντυπωσιασμού. Διαχειρίσου τα χρήματά σου και μην αφήνεις τα χρήματα να σε διαχειριστούν.

9. Less is more – Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε λιγότερα για να είμαστε ευτυχισμένοι. Σκέψου για λίγο με πόσα πράγματα περνάς καλά στις διακοπές σου, μακριά από το σπίτι. Ξεκίνησε, σήμερα κιόλας, την αφαίρεση. Η ζωή σου θα γίνει πιο απλή όταν απαλλαγείς από τα περιττά.

10. Τα υπέροχα τεχνολογικά gadgets συχνά μας κάνουν λιγότερο «ανθρώπινους» – Μην αποφεύγεις την επαφή με τα μάτια. Μην κρύβεσαι πίσω από την οθόνη του κινητού σου ή του τάμπλετ σου. Χαμογέλασε συχνότερα. Ρώτησε τους ανθρώπους για την ιστορία τους. Άκουσε!

11. Έχουμε πάθει “τρέλλα” με την εξωτερική εμφάνιση – Αν όλος ο κόσμος ξαφνικά τυφλωνόταν, πόσοι άνθρωποι θα ήταν σε θέση να δουν την εμφάνισή σου; Γύρνα στο “μέσα σου”. Είμαστε θαυμαστές της εξωτερικής ομορφιάς, αλλά διαθέτουμε και αξεπέραστη εσωτερική ομορφιά. Κοίτα μέσα σου και δες πόσα από αυτά που έχεις εκεί μπορείς να τα δείξεις στους άλλους.

12. Τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που έχουμε ''ενάντια'' στους άλλους, δεν έχουν κανένα νόημα – Να είσαι επιλεκτικός στις ‘μάχες’ που δίνεις. Η ειρήνη και η ηρεμία, τις περισσότερες φορές, είναι η καλύτερη επιλογή. Δεν χρειάζεται πάντα να επιχειρηματολογείς…δεν χρειάζεται πάντα να περνάει η δική σου άποψη.

13. Κρίνουμε τους άλλους από τις πράξεις τους και εμάς από τα ιδανικά μας – Γίνε αυτός που θα ήθελες να γνωρίσεις. Γίνε ο άνθρωπος που τα λόγια του συμφωνούν με τις πράξεις του.

14. Δεν θα πάρεις πάντα πίσω ό,τι δίνεις – Θα απογοητευθείς πολύ, αν περιμένεις πάντα να σου επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτό που εσύ δίνεις…αν περιμένεις οι άλλοι να ανταποδώσουν αυτό που κάνεις. Δεν έχουν όλοι την ίδια καρδιά.

15. Κανείς δεν αξίζει να κατηγορεί τον εαυτό του διαρκώς ή να κρίνεται διαρκώς από τους άλλους – Επανάκτησε τη δύναμή σου. Κάνε ένα βήμα και απευλευθέρωσε τον εαυτό σου από την κριτική. Το καλύτερο μέρος της ζωής σου θα ξεκινήσει μόλις αποφασίσεις ότι η ζωή είναι δική σου και μπορείς να τη ζήσεις με τις επιλογές σου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της και όχι κατευθυνόμενος από τις γνώμες και τις κρίσεις των άλλων.

16. Το πιο εύκολο είναι να αφήσεις τα πράγματα όπως είναι, από το να κάνεις κάτι για να αλλάξουν και να γίνουν καλύτερα – Αφήνοντας πίσω κάποιες εμπειρίες και καταστάσεις, σημαίνει ότι συνειδητοποιείς πως το παρελθόν είναι μέρος της προσωπικής σου ιστορίας αλλά όχι του ‘πεπρωμένου’ σου.

17. Κάθε επιλογή έχει το κόστος της – Οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται τα καλύτερα, χωρίς να σκέφτονται τα ρίσκα. Επιθυμούν την επιτυχία, χωρίς προσπάθεια. Μην είσαι ένας από αυτούς. Η ζωή δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Όταν βρεις αυτό που θέλεις, ρώτησε τον εαυτό σου: “τι είμαι πρόθυμος να δώσω ή να αφήσω, για να το κατακτήσω;”.

18. Ακόμη και σήμερα, που όλα έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, χρειάζεται συχνά να εργαστείς με τον παραδοσιακό τρόπο – Όσο γρήγορα και εύκολα κι αν γίνονται σήμερα τα περισσότερα πράγματα, χρειάζεται πολλές φορές να γνωρίσεις τη χαρά της προσπάθειας, της υπομονής και της επιμονής, της δύναμης, τους σθένους και ανταμοιβής.

19. Ποτέ δεν νιώθουμε 100% έτοιμοι, όταν εμφανίζονται μπροστά μας οι ευκαιρίες – Οι περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες στη ζωή μας, μας ''αναγκάζουν'' να εξελιχθούμε πνευματικά και συναισθηματικά. Μας ωθούν έξω από τη ζώνη της ασφάλειάς μας, μας ξεβολεύουν. 

Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα νιώσουμε αμέσως άνετα. Και όταν δεν αισθανόμαστε άνετα, δεν νιώθουμε έτοιμοι…και η ευκαιρία μπορεί, τότε, να φύγει. Επίλεξε τι θέλεις να κάνεις με την ευκαιρία!

20. Δεν θα ζήσουμε για πάντα – Είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξεις τη διάρκεια της ζωής σου. Μπορείς όμως να αλλάξεις την ουσία της. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς σοβαρά. Αναρωτήσου, λοιπόν, πού θέλεις να πας; Πού θέλεις να φτάσεις; Με ποιο τρόπο; Όπως περνάς τις μέρες σου, έτσι περνάς και τη ζωή σου. Ποια είναι η επιλογή σου;

Η ζωή είναι σκληρή, μερικές φορές. Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν μπορείς να ελέγξεις και πρέπει να αφήσεις να συμβούν, χωρίς να αντισταθείς και χωρίς να κολλήσεις σε αυτά. Άφησε όσα δεν μπορείς να ελέγξεις και ασχολήσου με όσα μπορείς να ελέγξεις. Να είσαι παρών. 

Κάνε μικρά βήματα. Αυτά τα βήματα που μπορείς να κάνεις σήμερα. Μην μετανοιώνεις. Μην κοιτάζεις πίσω. Ζήτα τη βοήθεια του coach! 

Κλείσε μια δωρεάν συνεδρία coaching και μάθε πώς το life coaching μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις την κατάλληλη στρατηγική, για να πετύχεις τους στόχους σου.




Ελένη Χριστοδούλου

Άλλα νομίζουμε, άλλα ελπίζουμε κι άλλα αξίζουμε…!!!!

Μην ανησυχείς. Δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο. Της σειράς ήσουν κι εσύ και πέρασες. Καλά να είσαι. Τρέχα να τους πεις πως θα σε κατηγορήσω. Με μένα τα ‘χω. Εσύ, βλέπεις, τα βρήκες όλα εύκολα να μου τα πεις κι εγώ εύκολα τα δέχτηκα. Άδικα δε θα θυματοποιηθώ.

Ωστόσο, λίγο παράπονο το δικαιούμαι. Που άδικα επένδυσα, επενδύθηκα, που σ’ έκανα σπίτι μου και τώρα αφημένη σου γράφω μονολόγους στους πέντε δρόμους. Και τελικώς, δεν το γνωρίζω ποιανού είναι το λάθος. Αν φταις εσύ που μ’ έφερες στα μέτρα σου ή αν φταίω εγώ που δέχθηκα να χιλιοκοπώ για να έρθω στα δικά σου.

Και τι στα γράφω αυτά, άδικος κόπος. Διότι ανούσια στα λέω, αφού ποτέ σου δεν ακούς κι ανούσια υποσχόμαστε πως κάποτε, σε χρόνους καλύτερους και μελλοντικούς, τα λάθη μας ποτέ δε θα επαναληφθούνε. Και κάθομαι και σκέφτομαι και μας θυμώνω.

Αγαπημένε. Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες, το έβγαλα νομίζω το συμπέρασμά μου. Ξέρω δε θα σε βρει σύμφωνο. Δε με πειράζει. Σου κρατώ αποδεικτικό στοιχείο, την απουσία σου την όλη.

Άλλα νομίζουμε, άλλα ελπίζουμε κι άλλα αξίζουμε. Κι αυτό ίσως σου ακούγεται εσένα λογικό μα εγώ αρνούμαι να το δεχτώ. Κι όλο έτσι είναι ο άνθρωπος. Αμαθής κι αδιόρθωτος. Και πάντα θα φεύγει και πάντα θα αρνείται κι εκεί που θα λέει πως απλώνει άγκυρα, θα σου λέει πως φεύγει να ξαναπροσπαθήσει.

Και στη ζωή όλα θα λύνονται και πάντα κάτι θα μένει άλυτο. Και πάντα από πίσω θα παραμονεύει ο ένας που δεν έμεινε, δεν πρόλαβε, δεν κατάλαβε. Στην αρχή, θα είναι ευκολότερο. Είσαι πιο ευέλικτος στις μετακινήσεις. Με τον καιρό κουράζεσαι. Γιατί έχεις πάει σε δυο-τρεις τόπους κι έχεις δει δυο-τρία πράγματα και το γέμισες το μάτι σου.

Κι εσύ, που μέχρι τώρα την έχεις κοστολογήσει την αξία σου, μαζεύεις ό,τι έχεις και λες κάπου να το εναποθέσεις. Θεωρητικά τώρα, το βρίσκεις και πραγματικά νομίζεις πως τον βρήκες τον σχεσιακό παράδεισό σου. Κι όλα όμορφα κι εσύ δίνεσαι και χάνεσαι, γιατί μία φορά συμβαίνουν αυτά κι οφείλεις να το ζήσεις.

Μες στη χαρά σου χτίζεις πύργους και λες «Κοίτα ο Θεός τι έφτιαξα» κι «Εδώ πάντα θα μείνω». Και βέβαια, καλά κάνεις κι ελπίζεις, γιατί ως ένα μέρος σου το οφείλεις μα κάπου έρχεται και το γλυκό χαλάει. Αρχίζεις και βλέπεις τις ρωγμές, Κανά-δυο σάπια κουφώματα και λες «Μετά από τόση προσπάθεια, ε όχι, δεν τ’ αξίζω».

Κι αυτή, για να καταλάβεις, είναι η μικρογραφία κάθε, περίπου, σχέσης. Την ψάχνεις, τη βρίσκεις, νομίζεις πως σου κάνει -γι’ αυτό και άλλωστε τη χτίζεις- κι ύστερα που σου τελειώνει το βρίσκεις λογικό, γιατί ποτέ στ’ αλήθεια δε σου άξιζε.

Τουλάχιστον, την ξέρεις τη ροή. Πώς πάνε τα πράγματα και πώς έρχονται. Θα ξεχαστούνε. Κι εσύ, ας το ελπίσουμε, πως θα θυμάσαι. Να μην πάνε τα πράγματα και να μην ξανάρθουν έτσι. Και τώρα κοιμήσου. Απ’ αύριο παράπονα θα έχεις άλλα.




Συντάκτης: Αναστασία Θεοφανίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Μπορεί να άργησα εαυτέ μου, αλλά έμαθα να σε αγαπώ περισσότερο…!!!!

Μπορεί να άργησα εαυτέ μου, αλλά έμαθα να σε αγαπώ περισσότερο. Έμαθα να αναγνώριζω τις αδυναμίες και να σε συγχωρώ για τα λάθη σου. Να συμβιβάζομαι με τις ατέλειες και τα ελαττώματά σου. 

Να αναδιπλώνω τις καλές πτυχές σου και να βελτιώνω τις κακές. Να σε αποδέχομαι και να σε αγαπώ γι αυτό που είσαι και να μην προσπαθώ να σε αλλάξω σε αυτό που δεν μπορείς να γίνεις.

Μπορεί να άργησα αλλά έμαθα να εκτιμώ την αξία σου και να σέβομαι τη μοναδικότητά σου. Έμαθα να ικανοποιώ τις δικές σου ανάγκες και να μην κωφεύω στις απαιτήσεις σου. 

Να υλοποιώ τις επιθυμίες σου και μην ξοδεύομαι σε αλλότρια ''θέλω''.

Να καλύπτω τα δικά σου κενά και να μην γεμίζω τα ‘’ξένα’’. Να σε ακούω και να σε υπακούω και να μην παρασύρομαι απο ουτοπικά συνθήματα και κούφιες ιδεολογίες.

Να μην σε αναλώνω σε άσκοπες πορείες και να μην σε παρασύρω σε ξένες διαδρομές.

Να σε προφυλλάσω απο τους κινδύνους που παραμονεύουν και να μην σε εκθέτω άσκοπα στις παραστάσεις αυτού του κόσμου. 

Να επιλέγω με σύνεση τους δρόμους που θα πορευτείς και να μην σε σκορπίζω αλόγιστα σε μάταιες διαδρομές. 

Να μη σε εξαναγκάζω σε πισωγυρίσματα και να μη σε εγκαταλείπω σε έρημους σταθμούς. 

Να μη σε ταξιδεύω σε άπατους ωκεανούς που σε γκρεμοτσακίζουν στα βράχια τους. 

Να μην σε εκθέτω σε άγνωστα πελάγη που καραδοκούν οι πειρατές να σε λεηλατήσουν.

Άργησα εαυτέ μου αλλά έμαθα να μη σε χαρίζω σε ρηχές και ποταπές ψυχές. Να μη σε δανείζω σε αχάριστα και βρώμικα χέρια. 

Να σε αποδεσμεύω από τοξικές και ψυχοφθόρες καταστάσεις. Να λύνω τα σχοινιά που σε κρατάνε δέσμιο του παρελθόντος. Να σε απελευθερώνω απο τους ζυγούς των αναμνήσεων που σε καθηλώνουν και σε κρατάνε στάσιμο. 

Να μη σε χαραμίζω στην εκμετάλλευση και την υποκρισία, αλλά να σε προστατεύω αποχωρώντας στο πρώτο σημάδι τους. Έμαθα να αντικρύζω κατάματα ότι σε τρομάζει και να νικάω τους φόβους σου. Να παλεύω με τα θεριά σου και να μην αφήνω αυτό που σε τρώει να χορτάσει. 

Έμαθα να ξεχνάω ότι σε πόνεσε. Να διαγράφω απο το μυαλό σου τα άσχημα και να τα αντικαθιστώ με τα ωραιότερα που σε περιμένουν. Έμαθα να σκεπάζω τις πληγές σου με τη λησμονιά. Να επουλώνω τα τραύματά σου με τη δύναμη. Να αντιμετωπίζω τον πόνο σου με αντοχή και καρτερικότητα.

Έμαθα να μη σε υποτιμώ και να μην επιδέχομαι μειώσεις στην αξιοπρέπειά σου. Να μην κάνω εκπτώσεις στις αρχές σου και να μην επιτρέπω να σε εξευτελίζουν.

Να μην ανέχομαι να σε υποβιβάζουν. Να μη συμβιβάζομαι για το ήθος και το επίπεδο σου. Οριοθέτησα τις αντοχές σου. Επαναπροσδιόρισα τα όριά σου. 

Καθόρισα τα σύνορα της ύπαρξής σου. Υπερασπίζομαι το δίκαιό σου. Και κρατάω σημαία στο συλλαλητήριο αυτού του κόσμου, την αυτοεκτίμηση σου.

Άργησα εαυτέ μου, αλλά επιδιώκω πλέον την ψυχική σου γαλήνη και την πνευματική σου ισορροπία. Κρατάω στη ζωή μόνο τα θετικά. Κάνω όμορφες σκέψεις και μεγάλα όνειρα. Γεμίζω την οντότητά σου από θετική ενέργεια και ανθρώπους. Φροντίζω να μη χαραμίζω την ψυχή σου. 

Να μην τη σπαταλώ αλόγιστα και να μην την υποβάλλω σε κακώσεις. Την κρατάω καθαρή και αμόλυντη απο την ασχήμια. Διατηρώ την σπάνια ομορφιά της μέσα στην υποκρισία. Διαφυλάσσω την αγνότητά της μέσα στο ψέμα και την κακία. Και ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία.

Μπορεί να άργησα εαυτέ μου αλλά δαμάστηκα μέσα από τα πάθη σου. Υπέκυψα στις επιθυμίες σου. Υποτάχτηκα στις ορμές της οντότητάς σου.

Δε σου αφήνω πια απωθημένα. Δεν μετανιώνω ποτέ για τις επιλογές σου. Και έμαθα να σε αγαπώ περισσότερο.




Λίτσας Φιλίππου.

Γέλα ψυχή μου τα χρόνια περνούν…!!!!

Ο Σεπτέμβρης μπήκε και μου “γλυκοφωνάζει”…

“Θα γίνω γέλιο να κρυφτώ σε παιδιά που ξεφαντώνουν”… και τότε σκέφτηκα, πόσο όμορφο είναι να ξυπνάς και να βλέπεις χαμογελαστούς ανθρώπους στη ζωή σου!

Να σου φτιάχνουν τη μέρα έτσι απλά με μοναχά ένα αληθινό χαμόγελο.

Σύμφωνα με τη ψυχολογία το γέλιο επιδρά θετικά στον άνθρωπο, καθώς ομορφαίνει τη ψυχή του.

Κάποτε άκουσα έναν σοφό γέρο να μου λέει: “Η ζωή είναι μικρή, γι’αυτο φρόντισε να γελάς δυνατά, να χαίρεσαι τις στιγμές και να τις μοιράζεσαι μόνο με τους ανθρώπους που αγαπάς και σ’αγαπάνε διότι μόνο έτσι φεύγουν οι εχθροί μακριά σου…!

Ναι…ναι…θα σας το υπενθυμίζω συνεχώς ότι “το γέλιο είναι η απόκρυφη πηγή στη ζωή μας κι ότι χωρίς αυτό δεν θα’χε κανένα απολύτως νόημα.

Οραματίσου ένα αθώο παιδί, που δεν έχει κανένα λόγο να είναι λυπημένο και να σε κοιτάει έντονα μέσα στα μάτια και να σου χαμογελά.

Τότε είναι που νιώθεις τα πιο όμορφα κι ελπιδοφόρα συναισθήματα.

Καιρός, λοιπόν, να τα υιοθετήσεις κι εσύ ο ίδιος στη καθημερινότητα σου. Πρωτίστως για να είσαι εσύ καλά μέσα σου και δευτερευόντως γιατί δεν υπάρχει λόγος να είσαι μίζερος και δυστυχισμένος.

Μπορεί να μην σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό, αλλά ακόμα κι αν καταφέρεις να κάνεις έστω κι έναν άνθρωπο τη μέρα να χαμογελάσει, η ψυχή σου θα πλημμυρίσει με αγάπη, χαρά κι αισιοδοξία.

Ωστόσο μη ξεχνάς να ευγνωμονείς αυτούς τους ανθρώπους που σε έκαναν να χαμογελάσεις, ενώ εσύ ζούσες στον κυκλώνα της απαισιοδοξίας.

Το γέλιο δίνει χαρά, ζωντάνια, θετική ενέργεια και πληρότητα στον καθένα ξεχωριστά κι αποτελεί το καλύτερο “φάρμακο” της μακροζωίας.

Κλείνοντας θα σας αφιερώσω μια αγαπημένη μου φράση του Ρίτσου που λέει:

“Γέλα καρδιά μου, γέλα…αυτό είναι η μουσική της ψυχής…




Άννα Συργιάννη.

5 τρόποι για να αλλάξετε την πραγματικότητα σας με τις λέξεις…!!!!

Μερικά χρόνια πριν, μερικοί Ρώσοι ερευνητές, ο Pjotr Garjajav και η ερευνητική ομάδα του αποκάλυψαν ότι το 90% του DNA που κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως «άχρηστο» (από ανακαλύψεις της έρευνας ENCODE που κατευθύνονταν από τον καθηγητή Chris Ponting) στην πραγματικότητα κατείχε μια ανώτερη χρήση και νοημοσύνη.

Αποκαλύφθηκε ότι ο γενετικός κώδικας μας ακολουθούσε τους ίδιους κανόνες όπως όλες οι γλώσσες. Οι λέξεις έχουν συγκεκριμένες δονητικές συχνότητες που μπορούν να επηρεάσουν το DNA μας και το σώμα μας μπορεί να προγραμματιστεί από την γλώσσα, τις λέξεις και τις σκέψεις.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε διαμορφώνουν όχι μόνο τα συστήματα πεποιθήσεων, τις αξίες και τα συναισθήματα μας αλλά επιδρούν στο σώμα μας σε κυτταρικό επίπεδο, διαμορφώνοντας τα θεμέλια της πραγματικότητας μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα λόγια μας σοφά με το ανώτερο καλό στην καρδιά μας.

Εδώ είναι κάποιοι τρόποι με τους οποίους οι λέξεις μπορούν να μεταμορφώσουν την πραγματικότητα μας και το τι εκδηλώνουμε:

1.Εκφραστείτε ειλικρινά
Η αληθινή έκφραση είναι παρά πολύ σημαντική. Κάθε συναίσθημα και σκέψη που έχετε είναι ισχυρά. Όταν προσπαθείτε να τα συγκρατήσετε αντί να τα αφήσετε θα νιώσετε το συναισθηματικό σας σώμα να παλεύει στην προσπάθεια του να αποδράσει.

Είναι απαραίτητο να δώσουμε στον εαυτό μας μια διέξοδο να εκφράζει όλα τα αρνητικά συναισθήματα μας πριν προχωρήσουμε στο να τα αντικαταστήσουμε με θετικές επιβεβαιώσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει μεταμόρφωση χωρίς να προηγηθεί η αποδοχή.

2. Σταματήστε τους αρνητικούς μονολόγους
Κόψτε τις λέξεις και φράσεις όπως «άσχημος/η», «χοντρός/η», «δεν μπορώ», «μισώ» καθώς αυτές οι λέξεις δημιουργούν δυσαρμονική ενέργεια μέσα μας, και αναδύουν τις αρνητικές συχνότητες αναξιότητας, ταλαιπωρίας και φόβου.

Όταν θέλετε να εκφράσετε ένα αρνητικό συναίσθημα ή σκέψη, χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «αισθάνομαι» ή «προτιμώ» αντί για «μισώ» και «δεν μπορώ». Η χρήση θετικών λέξεων όπως «αγάπη, ευγνωμοσύνη, υπηρηφάνεια, ομορφιά, ευημερία, υγεία, δημιουργικότητα» θα μεταμορφώσουν τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις για τον εαυτό σας.

3. Θρέψτε το συναισθηματικό σώμα με υγιές λεξιλόγιο
Όπως και το σώμα μας αντιδρά καλύτερα με φρέσκα γεύματα, το συναισθηματικό σώμα χρειάζεται να ενθαρρύνεται, να αγαπιέται και να φροντίζεται.

Επαναλάβετε στον εαυτό σας, «Είμαι αρκετά καλός/η», «Είμαι δυνατός/η και ικανός/η», «Οπουδήποτε και να είμαι, ό, τι και αν κάνω και όποιος/α και να γίνω, είμαι ασφαλής, είμαι αγαπητός/η», «Ανοίγω τον εαυτό μου στο φως και στην αγάπη».

Αυτά διεγείρουν μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ευκολία μέσα μας. Θα σας απελευθερώσουν από το άγχος και τον φόβο καθώς θα αρχίσετε να ενεργείτε με αγάπη.

4. Διαλέξτε με τι τρέφετε το μυαλό σας
Οι λέξεις που μας επηρεάζουν δεν είναι μόνο αυτές που λέμε αλλά και αυτές στις οποίες εκθέτουμε οικειοθελώς τον εαυτό μας. Μπορούμε για παράδειγμα να επιλέξουμε ταινίες που να ανοίγουν το μυαλό μας, για να μας εκπαιδεύσουν και να μας εξελίξουν.

«Η πηγή της Ζωής» του Darren Aronovksy είναι ένα σπουδαίο γραφικό μυθιστόρημα και ταινία για αρχή. Μπορούμε να ακούμε μουσική που χαλαρώνει την ψυχή και δεν επικεντρώνεται στον πόνο, στο άγχος, στην τοξικότητα και στην ταλαιπωρία.

Το προσωπικά αγαπημένο μου αρχαίο θεραπευτικό τραγούδι της Χαβάης είναι το Ho’oponopono, το οποίο μεταφράζεται σε «Λυπάμαι, σε παρακαλώ συγχώρεσε με, σε ευχαριστώ και σε αγαπώ». Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές του που κυμαίνονται από την ψυχεδελική τρανς έως τις αυθεντικές μελωδίες της φυλής.

5. Μάθετε μάντρας για διαφορετικούς σκοπούς
Ένα μάντρα δεν είναι απλώς ένας συνηθισμένος συνδυασμός γραμμάτων και συλλαβών, αλλά μια ζωντανή δύναμη που δρα ως φάρμακο της ψυχής. Κάθε λέξη έχει την δική της δύναμη και προκαλεί μια συγκεκριμένη αντίδραση μέσα μας. 

Λειτουργούν βαθύτερα μέσα στο υποσυνείδητο μας, καταστρέφοντας ό, τι ανεπιθύμητο και αντικαθιστώντας το με λευκό φως σαν φάρμακο.

Εδώ είναι κάποια που μπορούν να βοηθήσουν την αύξηση της συνείδησης μας:

Ωμ
Το ψαλτικό ωμ, ο ήχος του σύμπαντος, σας δεσμεύει με την πηγή. Σας υπενθυμίζει τις ρίζες σας. Δεν είναι κάτι επιφανειακό που αφορά την εθνικότητα ή την φυλή, αλλά κάτι βαθύτερο. Είναι το «εσύ» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Gayatri Mantra
Με την χρήση του να γίνεται για συνειδητή και πνευματική ανάπτυξη, το Gayatri Mantra στοχεύσει στον εξαγνισμό του εαυτού.

Om buhr, bhuva svah

tat savitur varenyam

bhargo devasya dhīmahi

dhiyo yo nah pracodayat

Μεταφράζεται κατά προσέγγιση σε:

Διαλογιζόμαστε στην δόξα του Δημιουργού

Που έχει δημιουργήσει το Σύμπαν

Που αξίζει να λατρευτεί

Που είναι η ενσάρκωση της Γνώσης και του Φωτός

Που απομακρύνει την Αμαρτία και την Άγνοια

Ας ανοίξει την καρδιά μας και ας διαφωτίσει το Πνεύμα μας.

Om Mani Padme Hum

Γνωστό και ως το Βουδιστικό Μάντρα της Συμπόνιας, εστιάζει στην μη - προσκόλληση στον πόνο, στον θυμό ή στην ταλαιπωρία. Μέσω αυτής κάποιος μπορεί να αγαπήσει κάτι γι αυτό που πραγματικά είναι. Ο Δαλάι Λάμα μιλά γι αυτό ως ένα μάντρα που σας βοηθά να βρείτε την δική σας «buddhahood»: την θεϊκότητα μέσα σας.

Λέγεται πως «Ανάλογα με την πρακτική ενός μονοπατιού που είναι μια αδιαίρετη ένωση της μεθόδου και της σοφίας, μπορείτε να μεταμορφώσετε το ακάθαρτο σώμα, την ομιλία και το μυαλό σε ένα καθαρό εξυψωμένο σώμα, ομιλία και μυαλό ενός Βούδα». Κάθε ήχος έχει μια βαθύτερη και πιο περίπλοκη σημασία.

Όταν επιλέγουμε συγκεκριμένες λέξεις για να περιγράψουμε τις σκέψεις, τον εαυτό μας ή άλλους ανθρώπους, υποσυνείδητα προαναγγέλλουμε το πώς θα μας επηρεάσουν. Είναι σαν να έχουμε κάνει μια συμφωνία με τον εαυτό μας να λάβουμε μόνο την έκταση των δικών μας ορισμών.

Το σύμπαν ακούει την δονητική πρόθεση όλων των λέξεων που λέμε και όλων των σκέψεων που πιστεύουμε ότι είναι αληθινές και καθώς εξελισσόμαστε, αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η υποσυνείδητη φύση μας.




Mπορείς και είσαι ικανός για όλα…!!!!

Ποιος είμαι; Πως μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα;

Η λέξη κλειδί: Αυτοπαρατήρηση

Μερικές ερωτήσεις προς τον εαυτό σου:

Τι σε κάνει να νιώθεις ενθουσιασμό και χαρά;

· Ποια είναι τα ταλέντα σου και που έχεις ιδιαίτερη κλίση;

· Τι είναι αυτό που μπορείς να συζητάς για ώρες;

· Πότε νιώθεις παντοδυναμία και αυτοπεποίθηση;

· Ποιο είναι το πάθος σου;

· Πότε νιώθεις μεγαλύτερη διαύγεια και έμπνευση; Το πρωί ή το βράδυ;

· Όταν βλέπεις ευτυχισμένους τους ανθρώπους τι σκέφτεσαι;

· Αν μπορούσες να περιγράψεις τον εαυτό σου με πέντε λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

· Γιατί η αυτογνωσία είναι τόσο σημαντική; Που σε βοηθάει;

· Ρισκάρεις ή μένεις στη ζώνη άνεσης σου;

Οι απαντήσεις σου σε οδηγούνε προς τα κάπου που μόνο εσύ ξέρεις, από εδώ και πέρα για να πετύχεις αυτά που θέλεις χρειάζεσαι κίνητρα και στόχους.

Στόχος είναι: ένα όνειρο ή μια επιθυμία που έχουμε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουμε.

Σωστή δομή.

1. Πραγματική επιθυμία με ισχυρά κίνητρα

2. Κατάλληλος στόχος προς υλοποίηση

3. Αποτελεσματική υλοποίηση

Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφουμε τους στόχους μας. Ημερησίως, εβδομαδιαία, μηνιαία, ανά εξάμηνο , ανά χρόνο. Ξεκινάμε με τους μικρούς στόχους και συνεχίζουμε με τους μεγαλύτερους στόχους μας. Και είναι σημαντικό να βάζουμε μεγάλους στόχους γιατί αυτοί είναι που μας βγάζουν από τη ζώνη ασφαλείας μας.

«Αν θέλεις να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησε την από έναν στόχο, όχι από ανθρώπους ή από αντικείμενα.»

Ερωτήσεις :

1. Εσένα ποιοι είναι οι στόχοι σου για όλους τους τομείς; (Τουλάχιστον 10)

2. Αν είχες την δυνατότητα να πραγματοποιήσεις μόνο τους τρείς ποιοι θα ήταν αυτοί;

Μετά τον στόχο σου σειρά παίρνει η πίστη η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την επιτυχία. Καθώς ότι μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο νους, μπορεί και να το καταφέρει.

Πίστη είναι: η ενεργός δύναμη που μας εφοδιάζει με τη βεβαιότητα ότι κάτι είναι αλήθεια. Χωρίς ισχυρή πίστη είναι ανέφικτο να πετύχουμε οτιδήποτε. Έχουμε σημαντική επιρροή στο υποσυνείδητο μας, και έχουμε υποχρέωση να το τρέφουμε με θετικές δηλώσεις. Καθημερινά. Η πίστη είναι κι αυτή με τη σειρά της κινητήρια δύναμη για την επιτυχία.

Ασκήσεις :

· Βάλε τώρα την λέξη ΕΙΜΑΙ και έπειτα συμπλήρωσε με λέξεις όπου θα καταλήξουν σε μια θετική δήλωση.

Η λέξη αυτή είναι μια από τις ισχυρότερες λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, διότι δίνει μια πολύ ισχυρή εντολή υλοποίησης στο υποσυνείδητο σου.

· Γράψε 20 θετικές επιβεβαιώσεις

· Σε ποιες περιπτώσεις μέχρι σήμερα στη ζωή σου η πίστη στις δυνατότητες σου σε έχουν βοηθήσει;

· Χρησιμοποίησε τις λέξεις Είμαι, Νιώθω, Πιστεύω, Έχω, Αρχίζω, Γίνομαι και φόρτισε τες με θετικό φορτίο.

Μετά την πίστη σειρά παίρνει η Δράση.

Όσο πιο σωστές και οργανωμένες είναι οι πράξεις σου ,τόσο πιο γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα θα έρθουν. Μπορεί να έχουμε τρομερές δυνατότητες, γνήσιο ταλέντο, καταπληκτικές ιδέες και σπουδαίες προοπτικές, όμως αν δεν πράξουμε, όλα αυτά δεν μπορούν να εκδηλωθούν στον πραγματικό κόσμο. Χωρίς πράξεις δεν μπορούν να βρουν διέξοδο και να εκφραστούν οι δυνατότητες μας και οι ιδέες μας.

Η αναβλητικότητα σκοτώνει αργά το όνειρο σου. Σκέψου, δράσε, πάλεψε και τελικά πέτυχε! Κράτα ορθή σκέψη, Έλεγξε το που δίνεις την προσοχή σου, πάρε συνειδητά τον έλεγχος της ζωής σου στα χέρια σου. 

Πολλές φορές χρειάζεται συναισθηματική αποσύνδεση για να επανέλθουμε σε αυτά που θέλουμε κι έτσι δεν έχουμε επιρροή από εξωγενής παράγοντες.

Προσοχή στους εχθρούς!

Εχθρός της παραγωγικότητας είναι ο αρνητισμός.

Εχθρός της δράσης η ασυνέπεια.

Όλα τα θετικά συναισθήματα απορρέουν από την αγάπη, ενώ τα αρνητικά από τον φόβο.

Γι αυτό ζήσε με αγάπη και όχι με φόβο στη ζωή σου.

Ερωτήσεις :

· Σε ποιες περιπτώσεις μέχρι σήμερα η ανάληψη δράσης σε έχει βοηθήσει;

· Ποιες αρχικές κινήσεις μπορείς να κάνεις για να έρθεις πιο κοντά στους στόχους σου;

Μετά από τη δράση έπεται η αυτοπειθαρχία.

Αυτοπειθαρχία είναι: Nα επιβάλλουμε στον εαυτό μας να κάνει, αυτό που πρέπει να κάνει, με τρόπο που πρέπει να γίνει, όταν πρέπει να γίνει.

Η αυτοπειθαρχία όπως και η θετικότητα συνδέονται άμεσα με την παραγωγικότητα.

Πως μπορώ να την ενισχύσω;

· Mε θετική ομιλία, μια αλλαγή στο λεξιλόγιο μου είναι ουσιαστικά μια αλλαγή προσωπικότητας.

· Βάλε στη ζωή σου τον προγραμματισμό.

· Και τέλος, δες την πρόοδο σου.

· Ερωτήσεις :

1. Τι θα μπορούσες να βελτιώσεις ή να προσθέσεις στο πρόγραμμα σου για να κινηθείς ακόμη πιο κοντά προς τους στόχους σου;

2. Σε ποιες περιπτώσεις μέχρι σήμερα σε έχει βοηθήσει η αυτοπειθαρχία;

Έπειτα από την αυτοπειθαρχία έρχεται το θάρρος.

Θάρρος είναι η ικανότητα να ορθώνουμε το ανάστημά μας πάνω από τα γεγονότα και από τις περιστάσεις μην επιτρέποντάς τους να καθορίσουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Δεν σημαίνει πως δεν έχουμε φοβίες, σημαίνει όμως ότι παρότι τις έχουμε, δεν αφήνουμε τον φόβο να μας νικήσει και προχωράμε. Ο φόβος είναι μια λειτουργία άμυνας του εγκεφάλου , είναι υγιές να υπάρχει, αλλά όχι να μας καθορίζει. 

Ο φόβος είναι αντίδραση. Το θάρρος είναι απόφαση. Η αδράνεια με την σειρά της ενισχύει τον φόβο και τις αμφιβολίες, κι έτσι δημιουργείται μια αιώνια και αλληλοενισχυόμενη συμφωνία που μας καταδικάζει να μη μπορούμε να αποκτήσουμε όσα αξίζουμε.

Παράγοντες που εξαλείφουν τον φόβο:

· ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

· ΠΙΣΤΗ

· ΔΡΑΣΗ

· ΕΠΙΜΟΝΗ

· ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έπειτα σημαντικό ρόλο έχει η ξεκούραση.

Τίποτα το οποίο κάνεις συνέχεια χωρίς διάλειμμα δεν σου δίνει ευχαρίστηση αλλά ούτε και αποδοτικότητα.

Ξεκουράσου με αυτά που σου αρέσουν, ταξίδια, δώρα στον εαυτό σου ή στους αγαπημένους σου ανθρώπους, ενασχόληση με αγαπημένα πρόσωπα, ενασχόληση με κατοικίδια ή φυτά. Χαλαρωτικό μασάζ , χαλαρωτικό μπάνιο, διάβασμα, διαλογισμό, μουσική, φαγητό, ύπνο.

Ερωτήσεις :

1. Ποιες δύο τουλάχιστον δραστηριότητες αναψυχής και ξεκούρασης θα πραγματοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα;

2. Ποια δραστηριότητα δεσμεύεσαι αυτή τη στιγμή πως θα ξεκινήσεις σε μόνιμη βάση;

Μετά την ξεκούραση έρχεται η φαντασία.

Κάνε νοερές εικόνες και νιώσε πως όλα είναι τέλεια, ότι φαντάζεσαι μπορείς και να το ζήσεις, η φαντασία είναι ο πιο ωραίος οδηγός, μπορεί να σε πάει παντού.

Άσκηση:

Κλείσε τα μάτια σου , φαντάσου πως η ζωή σου είναι όπως θέλεις, τι είδες; Πως ένιωσες; Τι αισθάνθηκες;

Τελευταίο και βασικό έπειτα από την φαντασία είναι τα θετικά συναισθήματα.

Τα θετικά συναισθήματα είναι πολύ πιο ισχυρά από τα αρνητικά, είναι κύρια δύναμη μας για όλες τις καταστάσεις. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει πάνω από 60.000 σκέψεις ημερησίως, και ίσως να είναι δύσκολο να είναι όλες αυτές οι σκέψεις ελεγχόμενες και θετικές, όμως σχεδόν όλες γίνεται! 

Κι αυτό γίνεται συνήθεια και στάση ζωής. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να εστιάζουμε τη συνείδηση μας σε αυτά που θέλουμε και όχι σε αυτά που φοβόμαστε. Νιώσε συμπόνια, ευγνωμοσύνη, αγάπη, πληρότητα, γαλήνη.

Ασκήσεις :

1. Γράψε 10 προτάσεις με το «ΑΓΑΠΩ»

2. Ποια 4 συναισθήματα θέλεις να κυριαρχούν πλέον στη ζωή σου;

3. Πως θα εξηγούσες σε ένα μικρό παιδί 5 ετών την ευγνωμοσύνη και την συμπόνια;

Τώρα που ήρθες λίγο πιο κοντά στον εαυτό σου και τον αφουγκράστηκες , είσαι έτοιμος για να τον εκτοξεύσεις. Κράτα θετική στάση, ζήσε με αγάπη, παρατήρησε, δράσε, οραματίσου, ξεκουράσου, ζήσε με θάρρος, αυτοπειθαρχία και μείνε πιστός στο όνειρο σου γιατί όταν θα μπεις μέσα σε αυτό θα έχεις κάνει κάτι σπουδαίο για εσένα αλλά και για την ανθρωπότητα. 

Τίποτα δεν μπορείς να το αποκτήσεις χωρίς κόπο, το πιο σημαντικό σε όλη τη διαδικασία είναι η προσπάθεια, αυτή είναι που δίνει την ουσία στο όνειρο. Γι αυτό λοιπόν ζήσε και φτάσε εκεί που θέλεις. Γιατί μπορείς!




Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

10 ψέμματα που πρέπει να πάψεις να λες σε εσένα…!!!!

«Τα χειρότερα ψέματα είναι αυτά που λέμε στον εαυτό μας. Ζούμε σε άρνηση αυτών που κάνουμε και σκεπτόμαστε. Και το κάνουμε από φόβο. Φοβόμαστε ότι δεν θα βρούμε την αγάπη, κι όταν τη βρούμε φοβόμαστε ότι θα τη χάσουμε. Φοβόμαστε ότι χωρίς αγάπη θα είμαστε δυστυχισμένοι» Ρίτσαρντ Μπαχ, συγγραφέας.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν συμπαθούν τους ψεύτες. Μάλιστα, συχνά νιώθουμε προσβεβλημένοι, ή ακόμα και θυμωμένοι, όταν μας λένε ψέματα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι κι εμείς λέμε ψέματα στον εαυτό μας καθημερινά. 

Μας απορροφούν μη εποικοδομητικές ‘συζητήσεις’ με τον εαυτό μας και αρνητικά μοτίβα σκέψης που αναστέλλουν την προσωπική μας εξέλιξη και περιορίζουν την ικανότητά μας ζήσουμε μια γεμάτη, ισορροπημένη ζωή. 

Κι όμως, αξίζουμε να ζήσουμε τη ζωή στο έπακρο, βιώνοντας όλη τη χαρά και το μυστήριο που έχει να μας προσφέρει. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επίγνωση.

Αν συνειδητοποιήσουμε με ποιό τρόπο λέμε ψέματα στον εαυτό μας, μπορούμε να αρχίσουμε να φιλτράρουμε τις σκέψεις μας παραγωγικά. 

Ορίστε 10 ψέματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στον εαυτό μας αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς μας και να απολαύσουμε τη ζωή που είμαστε προορισμένοι να ζήσουμε.

1. Το παρελθόν θα με «στοιχειώνει” για πάντα
Το παρελθόν θα σε στοιχειώνει αν του το επιτρέψεις. Παρόλα αυτά, όχι. Κανείς δεν είναι καταδικασμένος να περάσει την υπόλοιπη ζωή του αναζητώντας απεγνωσμένα αγάπη από οποιονδήποτε του την προσφέρει, επειδή δεν την έλαβε από τους γονείς. 

Σε αυτή την περίπτωση, βλέποντας σε αντανάκλαση τον εαυτό μας κι επανεξετάζοντας παλιά μοτίβα σκέψης, κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Την επόμενη φορά, προτού ενδώσεις σε αβάσιμες πεποιθήσεις ή φοβίες, ρώτα τον εαυτό σου : «Από πού προέρχονται οι πληροφορίες μου;». 

Αν η απάντηση είναι – και συνήθως είναι – «Τις επινόησα», τότε πρέπει να αποτινάξεις τις κακές σκέψεις. Θυμήσου ότι αν εμμένεις στην εκδοχή σου, το κάνεις εις βάρος του πεπρωμένου σου.

2. Η επιτυχία είναι το αντίθετο της αποτυχίας
Δεν υπάρχει αποτυχία, μόνο αποτέλεσμα. Ακόμη κι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα το περίμενες, μην τα παρατάς. Μάθε ό, τι μπορείς και προχώρησε παρακάτω. Όποιος κινείται με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας ένα βήμα τη φορά, στο τέλος βγαίνει κερδισμένος και η μάχη κερδίζεται πολύ πριν την τελική νίκη. 

Είναι μία στάση ζωής. Η επιτυχία είναι μια διαδικασία που απαρτίζεται από μικρά βήματα, αποφάσεις και πράξεις που σταδιακά συγκροτούν ένα σύνολο.

3. Αν είχα… (συμπλήρωσε το κενό), θα ήμουν ευτυχής
Υπάρχουν δύο τρόποι για να έχεις άπλετη ευτυχία: Ο ένας είναι να έχεις όλα όσα επιθυμείς, ο άλλος να ικανοποιείσαι με όσα έχεις. Ένα μυστικό: Και οι δύο τρόποι είναι το ίδιο. Αν αποδέχεσαι κι εκτιμάς το τώρα, βιώνεις μεγαλύτερη ευτυχία. 

Η ευτυχία, εξάλλου, ξεκινάει όταν πάψεις να παραπονιέσαι για τα προβλήματά σου και αρχίσεις να ευχαριστείς για τα προβλήματα που… δεν έχεις. Άρα, την επόμενη φορά που θα τσακώσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται όλα όσα θα ήθελε αλλά δεν έχει, σκέψου όλα όσα δεν θέλεις αλλά δεν έχεις. Και να είσαι ευγνώμων.

Όπως είχε πει ο Τζον Φ. Κέννεντυ κάποτε: «Το κινέζικο σύμβολο για τη λέξη ''κρίση'' γράφεται κάνοντας δύο γραμμές. Η μία γραμμή συμβολίζει τον κίνδυνο και η άλλη την ευκαιρία. Όταν υπάρχει κρίση, προφυλάξου από τον κίνδυνο αλλά αναγνώρισε εξίσου την ευκαιρία.» 

Η ζωή έχει έναν τρόπο να αποκαθιστά τις ισορροπίες. Κάθε πρόκληση, πρόβλημα και δυσκολία που προκύπτει είναι πολύ απλά μία ακόμα ευκαιρία για να μάθεις και να ωριμάσεις.

5. Έχω μεγαλώσει για αυτά
Ποτέ δεν έχεις μεγαλώσει αρκετά για να διεκδικήσεις αυτά που θέλεις. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν 76 ετών όταν έγινε Πρόεδρος. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν 51 ετών όταν ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα. Και υπάρχουν πολυάριθμα άλλα παραδείγματα.Ο καθένας έχει τους δικούς του χρόνους και ποτέ δεν είναι κανείς πολύ μεγάλος ή μικρός για να ακολουθήσει το κάλεσμά του.

6. Οι άλλοι τα καταφέρνουν πολύ πιο εύκολα από εμένα
Ξέρεις πόσοι άνθρωποι το πιστεύουν αυτό; Πολύ απλά δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα δεν έχεις ιδέα πώς είναι η ζωή των άλλων! Ο καθένας πειραματίζεται και παλεύει με τον τρόπο του. Κανένας δεν διαθέτει εγχειρίδιο ή οδηγίες χρήσης της ζωής, αφού όλοι προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους ακριβώς όπως κι εσύ. 

Εξάλλου, αν πετούσαμε όλοι τα προβλήματά μας σε μια στοίβα στη μέση και μας έλεγαν να διαλέξουμε ένα, θα κάναμε τα πάντα για να διαλέξουμε το δικό μας.

7. Καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις
Είναι μια όμορφη σκέψη που χρησιμεύει μόνο σε περίπτωση που είσαι ένα ιδιαίτερα εγωκεντρικό άτομο (αλλά μάλλον δεν είσαι). Μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτό το ψέμα λέγοντας: «Καλύτερα να δίνεις ΚΑΙ να παίρνεις.» Απλούστατα, κανένα από τα δύο δεν είναι καλύτερο. 

Βρίσκονται σε ισορροπία. Είναι απλά μαθηματικά: για κάθε ‘δίνω’ θα πρέπει να υπάρχει ένα ‘παίρνω’. Κι αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, το να δίνεις είναι ψυχολογικά ευκολότερο από το να παίρνεις. 

Μπορείς να δώσεις τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού σου απλά και μόνο επειδή δεν αισθάνεσαι ότι τα αξίζεις. Όταν, όμως, προτίθεσαι να πάρεις πίσω σημαίνει ότι αισθάνεσαι ότι αξίζεις τα δώρα που προσφέρουν οι άλλοι.

8. Θα το κάνω αύριο
Πρόκειται πιθανόν για ένα από τα συχνότερα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει! Το πρόβλημα είναι ότι νομίζεις πως έχεις πάντα περισσότερο χρόνο απ’ ότι πραγματικά διαθέτεις. Έτσι, μια μέρα θα ξυπνήσεις και δεν θα έχεις πια χρόνο για να ασχοληθείς με τα πράγματα που πάντα ήθελες να κάνεις. 

Κανείς δεν γνωρίζει τί του επιφυλάσσει το μέλλον και πόσο καλό κάνει να ζει με τη νοοτροπία του ‘εδώ και τώρα’. Η ζωή που έχεις είναι στο παρόν και η στιγμή για να τη ζήσεις είναι τώρα. Εξάλλου, αν όλοι περιμέναμε να νιώσουμε έτοιμοι, δεν θα ολοκληρώναμε ποτέ τίποτα!

9. Η ευτυχία είναι το θεμέλιο της ευημερίας
Μπορούμε να επαναλάβουμε ξανά και ξανά στον εαυτό μας: «Πρέπει να είμαι ευτυχής» και αναρωτιόμαστε, «Γιατί δεν βιώνω την ευτυχία;». Η αλήθεια είναι πως τα συναισθήματα είναι συναισθήματα. Θλίψη, θυμός, μοναξιά, φόβος, δεν είναι αρνητικά! Αντί να λέμε στον εαυτό μας ότι πρέπει να είμαστε ευτυχείς, καλά θα κάναμε να αφεθούμε στο να νιώσουμε το κάθε συναίσθημα έτσι όπως έρχεται. 

Επιτρέποντας στον εαυτό μας να νιώσουμε όπως νιώσουμε, αντί να πιεζόμαστε για ένα διαρκές αίσθημα ευτυχίας, θα έχουμε σίγουρα ευημερία.

10. Δεν είναι καλό να είναι κανείς εγωκεντρικός
Ορισμένες φορές, ο εγωκεντρισμός είναι υγιής. Όλοι μπορούμε να μάθουμε να λέμε «όχι» κάθε τόσο και να σταματήσουμε να ζητάμε συγνώμη όλη την ώρα. Είναι η ζωή σου, τα αισθήματά σου, οι επιλογές σου! 

Επίλεξε αυτό που είναι καλύτερο για εσένα και μην ασχολείσαι με το τί πιστεύουν οι άλλοι για τις επιλογές σου. Αν/όταν χρειαστεί να διαλέξεις μεταξύ κάποιου ή κάτι άλλου και του εαυτού σου, διάλεξε πάντα τον εαυτό σου.




5 λόγοι που η γείωση θα βελτιώσει την υγεία σας και θα αλλάξει την ζωή σας…!!!!

Γείωση είναι η διαδικασία του αγγίγματος της γης με τα γυμνά σας πόδια. Μπορείτε να το κάνετε αυτό οπουδήποτε - στο δάσος, στην παραλία ή ακόμα και στην αυλή του σπιτιού σας. Συνδέει την ενέργειά σας απευθείας με την γη. Γιατί γείωση;

Η ενέργεια της γης σας προστατεύει
Αν νιώθετε αδύναμοι ή σαν να σας έχουν καταβάλει οι άλλοι, η γείωση είναι ό,τι πρέπει για σας. Επιτρέπει στην αύρα σας να γεμίσει με την ενέργεια της γης, προστατεύοντάς σας από πιο σκοτεινές δυνάμεις.

Η αύρα σας γίνεται ασφαλέστερη
Σκεφτείτε ότι η γείωση πυροδοτεί την αύρα σας. Μια αύρα είναι σαν ασπίδα-μπορεί να της προκληθούν βαθουλώματα, ζημιές, και να χει τρύπες μέσα της από τη κακομεταχείριση και την μάχη. Η γείωση βοηθάει να επιδιορθωθούν αυτά τα βαθουλώματα στην ασπίδα σας

Απελευθερώνετε την κακή σας ενέργεια
Οι αύρες μας κουβαλάνε μαζί τους όλη την κακή ενέργεια που μπορούν να συγκεντρώσουν σταδιακά. Η γείωση επιτρέπει στην ενέργεια της γης να τραβήξει την αρνητική ενέργεια και να την αντικαταστήσει με θετική

Το σώμα σας θεραπεύεται
Η γείωση είναι καλή για το σώμα. Με την αύρα σας ανέπαφη και γεμισμένη με αγνή, γήινη ενέργεια, το σώμα σας και το μυαλό σας μπορούν να θεραπευτούν

Βρίσκετε ειρήνη
Η γη μας φέρνει την υπέρτατη ειρήνη στις ζωές μας. Όταν περνάμε χρόνο στη φύση ανανεωνόμαστε. Μαζί με την γείωση ξοδέψτε λίγο χρόνο και για διαλογισμό στη φύση. Αφήστε τα χέρια σας, τα πόδια σας και το σώμα σας να αγγίξουν την γη




Αλεξιθυμία : Όταν δεν έχεις συναισθήματα…!!!

Αλεξιθυμία είναι μία κατάσταση όπου το άτομο δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα με λέξεις. Συχνά, οι αλεξιθυμικοί δεν έχουν καθόλου επίγνωση των συναισθημάτων τους. Ετυμολογικά αναλύεται ως εξής: στερητικό α (έλλειψη) + λέξις (λέξη) + θυμός (συγκίνηση), δηλαδή έλλειψη λέξεων για τα συναισθήματα.

Ο όρος «Αλεξιθυμία» επινοήθηκε το 1972 από τον σημαντικό ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Πέτρο Σιφναίο (1920, 2008), που ήταν πρωτοπόρος στους κλάδους της βραχείας δυναμικής ψυχοθεραπείας και της ψυχοσωματικής Ιατρικής. Μέσα από την ψυχαναλυτική του πρακτική, διαπίστωσε ότι υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν λέξεις για να περιγράψουν αισθήματα. 

Για παράδειγμα, ένας ασθενής του έλεγε ότι έγινε ένας καβγάς. Ο Σιφναίος τον ρώταγε «πώς αισθανθήκατε;» κι εκείνος άρχιζε να περιγράφει τι έγινε, αλλά χωρίς συναισθήματα. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε μέσα του.

Σύμφωνα με τον Σιφναίο, σε βιολογικό επίπεδο, οι αλεξιθυμικοί αντιλαμβάνονται τα αισθήματα, αλλά δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν και να μιλήσουν γι’ αυτά. 

Στην αλεξιθυμία, το τμήμα του εγκεφάλου όπου παράγονται τα αισθήματα και το τμήμα που τα επεξεργάζεται, λειτουργούν φυσιολογικά. Όμως, μεταξύ των δύο τμημάτων δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνδέσεις, οπότε τα συναισθήματα είναι ελλειμματικά καθώς και η δυνατότητα αξιολόγησής τους. 

Το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου είναι αποσυνδεδεμένο από το νεοφλοιό, ειδικά από τα λεκτικά του κέντρα. Δηλαδή το μεταιχμιακό σύστημα μπορεί να αντιδρά με συναισθήματα αλλά ο νεοφλοιός δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει και να βρει λέξεις γι’ αυτά.

Αυτή η εξήγηση βασίζεται στο γεγονός ότι ασθενείς στους οποίους έγινε σκόπιμη διακοπή αυτής της σύνδεσης για ιατρικούς λόγους, με χειρουργική πράξη, έχασαν την ικανότητα να περιγράψουν με λέξεις τα συναισθήματά τους – έγιναν συναισθηματικά επίπεδοι.

Συμπτώματα της αλεξιθυμίας

* Δυσκολία να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου.

* Έχεις πολύ περιορισμένο συναισθηματικό λεξιλόγιο.

* Δυσκολεύεσαι να διακρίνεις το ένα συναίσθημα απ’ το άλλο.

* Δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις το συναίσθημα από μια σωματική ενόχληση (π.χ. δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι έχεις άγχος αλλά το νιώθεις ως ταχυκαρδία, ζαλάδα, έξαψη κοκ.)

* Οι άλλοι σε θεωρούν υπερβολικά ορθολογιστή ή συναισθηματικά απαθή.

* Παθαίνεις σύγχυση με τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων.

* Γίνεσαι σχολαστικός και φλύαρος όταν απαντάς σε πρακτικές ερωτήσεις.

* Παίρνεις προσωπικές αποφάσεις με βάση κάποιες αρχές παρά τα συναισθήματά σου.

* Υποφέρεις συχνά από ανεξήγητες σωματικές ενοχλήσεις όπως ταχυκαρδίες, πόνο στο στομάχι ή εξάψεις.

Γενικά, οι αλεξιθυμικοί περιγράφονται ως συναισθηματικά «επίπεδοι», απαθείς και αδιάφοροι στην εκδήλωση συναισθημάτων. Αυτή η συναισθηματική απάθεια μπορεί να τους κάνει μονότονους και πληκτικούς για τους άλλους.

Αν τους ρωτήσεις, μπορεί να πούνε: «Δε νιώθω έντονα συναισθήματα, ούτε θετικά ούτε αρνητικά» ή «Δεν έχω νιώσει ούτε θυμό ούτε θλίψη ούτε χαρά». Κάποιες φορές μπορεί να κλαίνε και μάλιστα γοερά, χωρίς όμως να ξέρουν για ποιο λόγο.

Στην πραγματικότητα, έχουν συναισθήματα αλλά δεν μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να τα εκφράσουν.

Ο Σιφναίος περιγράφει ότι «Δίνουν την εντύπωση ότι είναι διαφορετικοί, εξωγήινοι, σαν να ήρθαν από έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, και ζουν τώρα μέσα σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τα συναισθήματα.»

Επειδή δεν έχουν επαφή με τα συναισθήματά τους, πολλές φορές σωματοποιούν τη συναισθηματική δυσφορία, εκδηλώνοντας συγκεχυμένα ιατρικά προβλήματα.

Όπως λέει ο Σιφναίος, συχνά η αλεξιθυμία υπάρχει σε ανθρώπους που έχουν κάποιες ψυχοσωματικές ασθένειες, όπως άσθμα, έλκος κλπ., σε εξαρτημένους από αλκοόλ και ναρκωτικά και σε ανθρώπους με διαταραχές της προσωπικότητας που εγκληματούν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσφορες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Από τι προκαλείται η αλεξιθυμία

Τα αίτια της αλεξιθυμίας μπορεί να είναι οργανικά ή νευρολογικά αλλά και ψυχολογικά. Τα οργανικά-νευρολογικά αίτια αφορούν κάποια γενετική ανωμαλία, διαταραγμένη βιολογική ανάπτυξη ή εγκεφαλική βλάβη.

Τα ψυχολογικά αίτια μπορεί να είναι κοινωνικές-πολιτισμικές επιρροές, μια νευρωτική αναστροφή ή ένας αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε κάποιο τραύμα.

Τα οργανικά και ψυχολογικά αίτια μπορεί να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Ποιά προβλήματα δημιουργεί η αλεξιθυμία;

Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα, σίγουρα θα έχει πρόβλημα να αποφορτιστεί και να αντισταθμίσει αυτά τα συναισθήματα, σωματικά και ψυχολογικά. Όλα τα συναισθήματα, είτε φυσιολογικά είτε παθολογικά, είναι τελικά σωματικά συναισθήματα. Όσοι έχουν αλεξιθυμία, στερούνται τη βιωματική κατανόηση του τι νιώθουν.

Αναπτυξιακά, η αλεξιθυμία υποδηλώνει μια δυσλειτουργία στη διαδικασία που επιτρέπει την έκφραση συναισθημάτων μέσα από λέξεις που αποτυπώνουν την ανάμειξη του σώματος σε αυτά τα συναισθήματα. Ίσως η μητέρα του αλεξιθυμικού ατόμου να μην μπορούσε να ενθαρρύνει επαρκώς τη γλώσσα των συναισθημάτων στο παιδί της.

Αν το αλεξιθυμικό άτομο δεν έχει κάποια ιστορία να διηγηθεί στον ειδικό που επισκέπτεται, μάλλον δεν έχει ούτε κάποια ιστορία να διηγηθεί στον εαυτό του. 

Η έλλειψη ιστορίας υποδηλώνει μια ελλειμματική ταυτότητα, γιατί ο τρόπος που προσδιορίζουμε τον εαυτό μας εξαρτάται από την ιστορία που λέμε στον εαυτό μας για το ποιοι είμαστε. Η αδυναμία να εκφράζουμε συναισθήματα υποδηλώνει μια ελλειμματική εσωτερική ζωή. Όταν δεν έχεις λέξεις για το εσωτερικό σου βίωμα, ζεις με οριακό τρόπο και για τον εαυτό σου και για τους άλλους.

Υπάρχει θεραπεία;

Η αλεξιθυμία είναι δυνατό να αποκατασταθεί, ειδικά αν οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.

Ο τρόπος αποκατάστασης έχει να κάνει με την εκμάθηση και την εξάσκηση της γλώσσας των συναισθημάτων, την εξάσκηση στην παρατήρηση και κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων. Ουσιαστικά μιλάμε για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης στην οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η ψυχοθεραπεία.




3 μαθήματα που ξεχνάμε με τα χρόνια…!!!!

Η λήθη είναι ένα περίεργο φαινόμενο. Είναι συχνά αναρχική, ιδιότροπή και σχεδόν πάντα πιστή σε μια αναθεώρηση, όπως μάθαμε καλά κατά τη διάρκεια των σχολικών μας χρόνων. Είναι επίσης πιστή σε αυτές τις αναμνήσεις που κρατάμε μέσα μας, φορτισμένες με συναισθήματα. 

Μπορεί να είναι η ανάμνηση μιας συγκεκριμένης περίστασης, όπως η πρώτη φορά που πήγαμε στο τσίρκο. Ή μπορεί να είναι η ανάμνηση αρκετών περιστάσεων, όπως οι ιστορίες που μας έλεγαν πριν κοιμηθούμε με αγάπη και υπομονή. 

Επειδή τίποτα άλλο δεν μπορεί να μας κάνει να ονειρευτούμε πιο όμορφα από μια ιστορία.

Ο χρόνος περνάει και οι παππούδες μας κοιτάζουν ανήσυχα, αλλά με χαρά, τις προσπάθειές μας να τους ξεπεράσουμε. Μας βλέπουν μικρούς, αλλά ταυτόχρονα, μας φαντάζονται σαν γίγαντες. Έτσι ψάχνουν σε όλο το σπίτι, αναζητώντας ένα μολύβι για να σημαδέψουν στον τοίχο την απόδειξη ότι σήμερα ήμασταν λίγο ψηλότεροι από ότι χθες.

Στην πορεία μας προς τον ουρανό, μαθαίνουμε ότι η υπομονή συνήθως έχει περισσότερες ανταμοιβές από τις παρορμήσεις μας. Μαθαίνουμε ότι η ζωή μπορεί να είναι πολύ όμορφη, αλλά και ότι έχει κρυμμένες εκπλήξεις σε κάθε γωνιά. 

Βλέπουμε πώς ο ουρανός γίνεται νεφελώδης, βρέχει, και μετά ο ήλιος λάμπει ξανά. Επίσης, εκτιμούμε πώς η φύση είναι θέμα κύκλων και συνειδητοποιούμε ότι πολλές από τις διαδικασίες που περάσαμε δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. 

Ανακαλύπτουμε ότι οι βασιλιάδες δεν υπάρχουν, ότι είναι γονείς και ότι οι γονείς αποτυγχάνουν και κάνουν λάθη. Αλλά σπάνια θα βρούμε κάτι τόσο τέλειο όσο ο τρόπος που μας αγαπάνε.

Όμως δεν μαθαίνουμε μόνο, αλλά αρχίζουμε να ξεχνάμε σημαντικές ιδέες. Γι αυτό λοιπόν, αν αισθάνεστε έτσι, ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στη γη της λήθης. Ας δούμε τι μπορούμε να βρούμε!

1. Ξεχνάμε να διαπραγματευτούμε
Τα παιδιά είναι σπουδαίοι διαπραγματευτές. Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι είναι. Για αυτούς, η άρνηση είναι η κύρια αρχή της διαπραγμάτευσης. Έχουν πείσμα, επιμένουν και πιστεύουν στο δικό τους δυναμικό. Ξέρουν ότι έχουν πολλά όπλα στη διάθεση τους. Το πρώτο είναι να ζητήσουν αυτό που θέλουν την κατάλληλη στιγμή. 

Όταν οι γονείς τους είναι ευχαριστημένοι και πιο ευέλικτοι ή όταν είναι κουρασμένοι και η αντίσταση τους είναι λιγότερη. Ή όταν παρακολουθούν ένα σημαντικό θέμα και η προτεραιότητά τους είναι να διευθετήσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Το δεύτερο όπλο είναι η επιμονή. Είπατε όχι; Λοιπόν, θα σας δείξω τα μεγαλύτερα μάτια κουταβιού που έχετε δει ποτέ. Εξακολουθείτε να λέτε όχι; Σίγουρα δεν ρίξατε μια καλή ματιά στο πρόσωπό μου. Κοίταξέ με! Έχετε ακόμα αυτή τη στάση, ε; Λοιπόν, είναι ώρα να σας κάνω μια προσφορά. 

Εάν μου δώσετε αυτό που θέλω τώρα, υπόσχομαι ότι θα είμαι καλός/ή όλη μέρα. Δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα; Λοιπόν, θα δείτε, θα μείνω εδώ, στη μέση του δρόμου, μέχρι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα με τη σοβαρότητα που του αξίζει.

Εντάξει, τώρα αρχίζετε να νιώθετε νευρικοί. Δεν σας αρέσει αυτή η κατάσταση. Θέλω να ξέρετε ότι δεν μου αρέσει να μην έχω αυτό που θέλω. Αν προσπαθήσετε να με τραβήξετε και να με κάνετε να περπατήσω, θα αντισταθώ και θα αρχίσω να χρησιμοποιώ στρατηγικές που δεν θα σας αρέσουν, όπως το να πέσω στο πάτωμα. 

Είστε ήδη πολύ νευρικοί γιατί όλοι μας κοιτάζουν. Εντάξει, εντάξει, αν με απειλείτε να μην πάω στο πάρκο σήμερα το απόγευμα, θα σηκωθώ. 

Αλλά πρώτα, ακούστε με, δεν μου δώσατε αυτό που ήθελα τώρα, αλλά υπόσχεστε ότι θα πάμε σήμερα το απόγευμα, έτσι; Μαζί με τα μάτια του κουταβιού, φυσικά.

Ως ενήλικες, έχουμε την τάση να χάνουμε αυτή τη φυσική κλίση στο να επιμένουμε. Ειδικά όταν η αρνητική απάντηση δίνεται από άλλους ανθρώπους και όχι από την πραγματικότητα. 

Μερικές φορές ο φόβος και άλλες φορές η άνεση χρησιμεύουν ως εμπόδια και μας κάνουν να κατασταλάζουμε στην απάντηση που έχουμε ήδη. Μας κάνουν να στέλνουμε τις επιθυμίες μας στη γη της λήθης.

2. Ξεχνάμε να ρωτήσουμε όταν δεν ξέρουμε κάτι
Καθώς μεγαλώνουμε, χτίζουμε μια εικόνα του εαυτού μας. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά μπορούμε να το διαισθανθούμε. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που δεν θα θέλαμε να συμπεριλάβουμε στην εικόνα που προβάλλουμε. 

Δεν είμαστε ψεύτες ή χειριστές. Δεν είμαστε αλαζονικοί. Φυσικά και δεν είμαστε αμαθείς. Ή τουλάχιστον, δεν είμαστε περισσότερο αμαθείς από τους άλλους.

Αν και η στάση μας φαίνεται να είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας της γνώσης και της κοινωνικής υποστήριξης στη ζωή μας, υπήρχε ένα όχι πολύ μακρινό παρελθόν στο οποίο η ίδια η γνώση ήταν το πιο σημαντικό πράγμα. 

Για παράδειγμα, η γνώση ήταν το μόνο πράγμα που έπρεπε να ληφθεί υπόψη για μια εταιρεία όταν έρχεται η ώρα για προσλήψεις. Έτσι, δεν ήταν καλή ιδέα να φαινόμαστε αμαθείς.

Τι κάνουν τα παιδιά; Κάνουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις. Δεν έχει σημασία αν το θέμα είναι λεπτό, ενδιαφέρον, ή ασήμαντο. Θέλουν να μάθουν πώς, γιατί, για ποιο λόγο, από πού προέρχεται ή ποιες συνέπειες θα έχει. 

Ακριβώς όπως κάνουμε κι εμείς στο βάθος της καρδιάς μας, υποθέτουν ότι δεν ξέρουν πολλά. 

Αλλά σε αντίθεση με εμάς, δεν καταλαβαίνουν πώς οι ερωτήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη σαφήνεια της εικόνας τους. Για αυτά, η γοητεία της γνώσης ζυγίζει περισσότερο από την εμφάνισή τους. Μια γοητεία που οι ενήλικοι συνήθως ξεχνούν.

3. Ξεχνάμε να πούμε αυτό που θέλουμε
Είναι εννέα ακριβώς. Είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε και τα πόδια μας τρέμουν λίγο. Πως θα είναι; Θα τους αρέσω; Θα έπρεπε να βάλω καλύτερα ρούχα; Ας πάρω μια βαθιά ανάσα. Ένα δύο τρία…

Η πόρτα ανοίγει και εμφανίζεται η μητέρα της νύφης. Μας χαμογελά και κάνουμε το ίδιο. Μας προσκαλεί να περάσουμε και προσπαθούμε να μην κρυφτούμε στην αποθήκη. 

Μας κάνει κάποιες ευγενικές ερωτήσεις και πριν το συνειδητοποιήσουμε, αφού σκοντάψουμε δύο φορές, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πιάτο που δεν μας αρέσει. Δεν μας αρέσει, ούτε καν ένα μικρό κομμάτι. 

Ωστόσο, ποιος θα τολμούσε να αρνηθεί όταν είναι «η σπεσιαλιτέ του σπιτιού». Ένα πιάτο το οποίο ο σεφ προετοιμάζει τόσο καλά. Κλείνουμε τα μάτια μας και το τρώμε.

Η ίδια κατάσταση συμβαίνει κατά τη δεύτερη επίσκεψή μας. Και αυτή τη φορά θα έχουμε διπλή μερίδα. Και ακριβώς όπως αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση, υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις στη ζωή όπου πραγματικά δυσκολευόμαστε προσπαθώντας να μην φανούμε αγενείς. Ακριβώς επειδή φοβόμαστε μην προσβάλλουμε άλλους.

Ένα παιδί δύσκολα ανέχεται μια κατάσταση που δεν του αρέσει. Δεν εξορίζει αυτό που σκέφτεται στη γη της λήθης, δεν ξεχνά τις απόψεις του. 

Η φυσική εξέλιξη στην ενήλικη ζωή θα ήταν να εκφράσει αυτή την ίδια συμπεριφορά, αλλά με μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, πιθανώς χάρη στην εξέλιξη του μετωπιαίου φλοιού και στην αφομοίωση ορισμένων κοινωνικών κανόνων. Αυτό σημαίνει ότι προσέχοντας να μην προσβάλλουμε κανέναν.

4. Ξεχνάμε να αναζητήσουμε καινούργιες περιπέτειες
Αν η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από κάτι, αυτό είναι η εποχή των ανακαλύψεων. Την πρώτη φορά που ρίξαμε ένα αντικείμενο στο πάτωμα και παρατηρήσαμε τι συνέβη στη συνέχεια. Ή την πρώτη φορά που μείναμε στο σπίτι ενός φίλου χωρίς την αυστηρή επαγρύπνηση των γονιών μας.

Αυτές οι πρώτες φορές όχι μόνο φέρνουν ενθουσιασμό αλλά και τροφοδοτούν τη φαντασία αφού τις φανταζόμαστε πριν συμβούν. Σπανίως βλέπουμε ένα παιδί να αφήσει την ευκαιρία να δοκιμάσει κάτι καινούργιο μόνο και μόνο επειδή είναι κουρασμένο. 

Η περιέργεια ενός παιδιού είναι πολύ πιο ισχυρή από την αίσθηση της άνεσης γι αυτό που ήδη γνωρίζει. Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι τα παιδιά φοβούνται την αλλαγή, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι την βιώνουν με πάθος. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις τίθενται σε πραγματικό κίνδυνο.




Μετάφραση, επιμέλεια: L.C
awakengr.com via exploringyourmind.com