Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

“Τα διαφορετικά παιδιά, τριανταφυλλιές με αγκάθια”: Το κείμενο ενός εκπαιδευτικού που συγκινεί…!!!!

Είναι κάτι παιδιά που είναι διαφορετικά από τα άλλα. Μοιάζουν με τριανταφυλλιές. Μια τριανταφυλλιά έχει πανέμορφα λουλούδια μα έχει και αγκάθια. Αγκάθια για να την προστατεύουν από τα αλόγιστα χέρια.

Η τριανταφυλλιά θέλει να συλλέξουμε τα λουλούδια της, αλλιώς δεν θα άφηνε τόσες αποστάσεις ανάμεσα στα αγκάθια. Δεν θέλει, όμως, αυτό να συμβεί απότομα, γιατί τότε μπορεί χάσει κάποια από τα χρωματιστά της πέταλα και να την αναγκάσουμε να μας τρυπήσει με τα αγκάθια της. 

Έτσι είναι και αυτά τα διαφορετικά παιδιά για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω.

Τα εσωστρεφή παιδιά
Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουμε συναντήσει παιδιά που ενώ αποδίδουν στα μαθήματα είναι σιωπηλά μέσα στην τάξη. Είναι πολύ χαμηλών τόνων. Και εμείς οι εκπαιδευτικοί φτάνουμε στο σημείο να τρελαίνουμε τους γονείς λέγοντάς τους ότι το παιδί είναι πολύ κλειστό και αντικοινωνικό. 

Και οι γονείς αγωνιούν πως θα τα καταφέρει αυτό το παιδί στην κοινωνία και πολλές φορές το τρέχουν σε ψυχολόγους. Γιατί να μην τους πούμε ότι το παιδί είναι απλά χαμηλών τόνων όπως είναι τόσοι πολλοί ισορροπημένοι άνθρωποι γύρω μας; 

Ότι η εσωστρέφεια μπορεί να είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα αφού μπορεί να μεταφράζεται ως μεγαλύτερη συγκέντρωση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αυτοπειθαρχία, στοιχεία που πολλοί πετυχημένοι στην ζωή τους άνθρωποι χρειάζονται;

Και το χειρότερο είναι ότι αυτά τα παιδιά με αυτή την αξιοθαύμαστη εσωτερική δύναμη, επηρεάζονται αρνητικά από τους χαρακτηρισμούς των ενηλίκων και αντί να αποδέχονται τον ιδιαίτερο εαυτό τους βασανίζονται να γίνουν κάτι που δεν είναι. 

Και κάπως έτσι η ιδιαιτερότητα αντιμετωπίζεται πλέον ως μειονέκτημα. Και εκεί που δεν υπήρχε πρόβλημα το δημιουργούμε.

Παιδιά εγκλωβισμένα στην εικόνα τους ως άριστοι μαθητές
Υπάρχουν παιδιά που έχουν μάθει να λειτουργούν μόνο μέσα στο πλαίσιο της απόδοσης στα μαθήματα και που έξω από αυτό νιώθουν σαν ψάρια έξω από τα νερά τους. Που τον θησαυρό της ψυχής τους τον κρατάνε ερμητικά κλεισμένο σε σεντούκι, με λουκέτο την βαθμοθηρία. 

Που δυσανασχετούν όταν διακόπτεται το μάθημα από ένα αστείο ή μια συζήτηση και που καταρρέουν στην πρώτη μη άριστη βαθμολογία. 

Και εμείς οι εκπαιδευτικοί τις περισσότερες φορές με τη στάση μας ενισχύουμε αυτή τη μονοσήμαντη ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να μοιάζουν με σχοινοβάτες χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω. 

Βλέπετε, φροντίδα από τους εκπαιδευτικούς δεν χρειάζονται μόνο οι αδύναμοι μαθητές, αλλά κάποιες φορές και οι δυνατοί, για άλλους βέβαια λόγους. 

Οφείλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είναι πολύ περισσότερα πράγματα από άριστοι μαθητές. Και να τους ξεκλειδώσουμε. 

Χωρίς ανόητες φοβίες του τύπου: «άμα ξεφύγει το μυαλό τους από τα μαθήματα θα χάσουν την αριστεία». Αντιθέτως, ας συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπία αυτών των παιδιών να μπορεί το μυαλό τους να ξεφεύγει μερικές φορές από τα μαθήματα.

Τα αόρατα παιδιά
Υπάρχουν παιδιά που μοιάζουν… αόρατα και που οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές δεν γνωρίζουν ούτε τα ονόματά τους. Είναι αδύναμοι μαθητές και έχουν αποδεχτεί την μοίρα τους, να υπάρχουν στις χαραμάδες της σχολικής πραγματικότητας. Με ανύπαρκτη αυτοεκτίμηση. 

Έρχονται στο σχολείο κάθε πρωί και σχολάνε χωρίς, πολλές φορές, να τους έχει απευθύνει κάποιος έστω και μια φορά τον λόγο. Μέρες, εβδομάδες χωρίς κανείς να ασχοληθεί μαζί τους. Φοράνε το προσωπείο της απάθειας αλλά η σιωπή τους είναι εκκωφαντική: «Είμαι και εγώ εδώ!!». 

Εδώ οι εκπαιδευτικοί πρέπει να σκύψουν, όπως κάνουμε όταν κάποιος θέλει σήκωμα. Να τα κοιτάξουμε βαθιά μέσα στα μάτια και ακόμα και αν αυτά θα σαστίσουν να τους δείξουμε ότι έχουν για εμάς την ίδια αξία με όλα τα άλλα παιδιά. Και με την καλή έννοια «να μην τα ξαναφήσουμε ποτέ στην ησυχία τους».

Tα παιδιά των πίσω θρανίων
Υπάρχουν και κάποια άλλα παιδιά που συνήθως κάθονται στα πίσω θρανία. Αυτά, σε αντίθεση με τα αόρατα παιδιά, κάνουν έντονη την παρουσία τους. Κάνουν φασαρία, μιλάνε, δεν προσέχουν. Είναι πονοκέφαλος για τους εκπαιδευτικούς και για αρκετούς από τους συμμαθητές τους. 

Οι εκπαιδευτικοί συνήθως καταφεύγουν σε αυστηρές μεθόδους πειθάρχησης των παιδιών αυτών. Εμφανίζουν ένα πολύ αυστηρό πρόσωπο σε όλο το τμήμα με σκοπό να ελέγξουν την κατάσταση το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουν οι ίδιοι και όλοι οι μαθητές. 

Είναι η λογική: «πονάει το κεφάλι, ας κόψουμε το κεφάλι». Λένε οι εκπαιδευτικοί: «δεν θα τα αφήσω να μου χαλάσουνε το μάθημα» χωρίς να συνειδητοποιούν ότι με τη σιδηρά πειθαρχία που εφαρμόζουν το μάθημα το έχουν χαλάσει οι ίδιοι. Στην πραγματικότητα απαιτείται η ακριβώς αντίθετη τακτική. 

Πρώτα η αποφόρτιση της σχέσης: να μάθουμε οι εκπαιδευτικοί να αντέχουμε την παρουσία αυτών των παιδιών χωρίς να αποδιοργανωνόμαστε. Μετά ακολουθεί η προσπάθεια εμπλοκής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχει ένα μυστικό ώστε να προσανατολίσουμε το διάχυτο δυναμικό των παιδιών αυτών. Λέγεται ενδιαφέρον. 

Ενδιαφέρον με διπλή κατεύθυνση. Αν νιώσουν ότι ενδιαφερόμαστε για αυτά και αν τα κάνουμε να ενδιαφερθούν για εμάς και μέσω ημών και για το μάθημα. Θέλουν πολύ κουβέντα τα παιδιά αυτά. 

Ακούνε και νιώθουν, ας δείχνουν το αντίθετο. Αυτές οι τριανταφυλλιές είναι άγριες, έχουν περισσότερα αγκάθια από άλλες, αλλά μην αμφιβάλετε ούτε για λίγο ότι λαχταρούν να μας αρέσουν τα άνθη τους.

Παιδιά με εμμονή στη δημοφιλία
Κακά τα ψέματα, στις ηλικίες των μαθητών μας μεγάλο ρόλο για την αυτό-εικόνα των παιδιών παίζει η δημοφιλία μεταξύ των συνομήλικων τους. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των μαθητών και ειδικά στην εποχή μας όπου οι περισσότεροι έχουν και τον ψηφιακό εαυτό τους. 

Υπάρχουν όμως παιδιά που έχουν ανάγει την δημοφιλία ως τον απόλυτο οδηγό του τρόπου ζωής τους. Ζουν με την υπαρξιακή αγωνία των πολλών φίλων, των likes στα κοινωνικά δίκτυα, της αποδοχής, της εικόνας και της ανεβασμένης διάθεσης. Το αποτέλεσμα είναι, μεταξύ των άλλων, και η αδιαφορία που νιώθουν για να καλλιεργήσουν άλλες πλευρές πιο ουσιαστικές του εαυτού τους πέραν από το image. 

Τα παιδιά αυτά μοιάζουν με τριανταφυλλιές που έχουν υπερβολικά μεγάλα, πολλά και έντονου χρώματος άνθη έτοιμα όμως να σκορπίσουν με τον πρώτο αέρα αφού τα κλαδιά τους είναι αδύναμα να τα στηρίξουν. 

Το σχολείο οφείλει να τα βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουν τι έχει πραγματική αξία και τι απλά εικονική. Και να τα ωθήσει να αποδραματοποιήσουν την αξία της δημοφιλίας μέσω της καλλιέργειας της πραγματικής φιλίας.

Παιδιά που τα λένε παράξενα
Υπάρχουν παιδιά που δεν μοιάζουν με την πλειονότητα των άλλων παιδιών, παιδιά έξω από τις συνηθισμένες νόρμες, που φαίνεται να μην πολυσκοτίζονται για την γνώμη των άλλων. Παιδιά που μπορεί να ντύνονται περίεργα, που μπορεί να διαβάζουν και να γράφουν ποίηση από τόσο μικρή ηλικία, που να είναι αφοσιωμένα σε κάποιο είδος τέχνης ή που να είναι διάνοιες στους υπολογιστές. 

Είναι μοναχικά αλλά εδώ η μοναξιά είναι επιλογή τους. Οι συμμαθητές τους συνήθως τα κοιτάνε περίεργα και οι εκπαιδευτικοί νιώθουν αμήχανα στο πως θα τα κάνουν να ενδιαφερθούν για το μάθημά τους. 

Αλλά αυτά είναι απλά ο εαυτός τους, τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο. Ενώ τα περισσότερα παιδιά τρέμουν στην ιδέα του να «νιώσουν εκτός» δηλαδή ότι διαφέρουν από τα άλλα παιδιά, τούτα εδώ φαίνονται να το απολαμβάνουν και από πάνω. 

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει το σχολείο με αυτά τα παιδιά; Κατά τη γνώμη μου, να τους επιτρέψει να εκφράζονται, να τα ωθήσει να καλλιεργήσουν αυτές τους τις ιδιαιτερότητες παρά να τα αναγκάζει να χάσουν αυτή τους την μοναδικότητά τους για χάρη της ομογενοποίησης και της αποδοχής από την ομάδα. Στο φινάλε ποιος ορίζει ότι η αυτάρκεια και η δημιουργική μοναχικότητα είναι κουσούρια;

Αντί επιλόγου: Εκπαιδευτικοί σαν επίμονοι κηπουροι
Το σχολείο οφείλει να καλλιεργεί στα παιδιά τις δύο βασικότερες, κατά τη γνώμη μου, αξίες της παιδαγωγικής: την μοναδικότητα και την δυνητικότητα, το «αξίζω» και το «μπορώ», δηλαδή. 

Πως κάθε παιδί είναι μοναδικό και δεν πρέπει να υπάρχουν πρότυπα και πως κάθε παιδί μπορεί μέσω της εκπαίδευσης να καλλιεργήσει ή να αλλάξει κάποιες πλευρές του αρκεί να το θέλει βαθιά. Αρκεί να το θέλει το ίδιο, όχι με την επιβολή.

Πρέπει να μας είναι σαφές ότι τα παιδιά αλλάζουν και ότι οι εκπαιδευτικοί γινόμαστε μέρος των ζυμώσεων των αλλαγών αυτών. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για ενήλικες που ως παιδιά δεν είχαν καμία σχέση με αυτό στο οποίο εξελίχθηκαν του τύπου: «μικρός ήτανε πολύ δύσκολο παιδί, καμία σχέση με σήμερα» ή το ανάποδο «μικρός ήτανε ένα ήσυχο παιδί, καμία σχέση με σήμερα»; 

Θέλω να πω ότι ο εαυτός ενός παιδιού ή ενός εφήβου είναι υπό διαμόρφωση, ότι αυτό που είναι σήμερα είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό που του έχει απομείνει να εξελιχθεί στο μέλλον.

Τα διαφορετικά παιδιά, σαν αυτά που περιγράψαμε παραπάνω, στο μόνο που διαφέρουν από τα άλλα παιδιά είναι ότι χρειάζονται διαφορετικότερη φροντίδα. 

Εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά όπως είναι και να δίνουμε την επιλογή της αλλαγής τους στα ίδια. 

Σαν επίμονοι κηπουροί θα πρέπει να φροντίζουμε τις τριανταφυλλιές μας να τις βλέπει ο ήλιος, να έχουν νερό και χώμα καλό, να τις κλαδεύουμε συχνά για να “πάρουν απάνω τους”. Δεν μπορούμε, όμως, εμείς να αποφασίσουμε τι χρώμα ή μέγεθος λουλούδια θα βγάλουν. 

Δουλειά των εκπαιδευτικών δεν είναι να λέμε στους μαθητές μας ποιοι είναι, ούτε ποιοι θα θέλαμε να είναι αλλά να τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουν ποιοι θέλουν να γίνουν. Φυσικά αυτό προϋποθέτει έντονη προσωπική σχέση και επικοινωνία. Πρέπει να τους μιλάμε. 

Και αν κάποιοι γυρίσουν και μας πουν τρελούς που μιλάμε στις τριανταφυλλιές μας να τους απαντήσουμε με χαμόγελο: «απορώ που δεν ξέρετε ότι έχει αποδειχτεί πως μπορούν να αισθάνονται».




Δημήτρης Τσιριγώτης, Φυσικός
iPaideia.gr

Η Αγάπη δεν έχει όρια , έχει όμως καταγωγή...!!!!

Ακούγεται συχνά ότι η λέξη ΑΓΑΠΗ, δεν υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα. Ότι, πριν την αρχή της χριστιανικής χρονολόγησης δεν την συναντούμε πουθενά στα αρχαία κείμενα. Και πως είναι «ανακάλυψη» της νέας θρησκείας, η οποία διεκδικεί την πατρότητα της λέξεως. Με απλά λόγια, η λέξη ΑΓΑΠΗ, για τους αρχαίους Έλληνες, είναι λέξη άγνωστη. 

Υπενθυμίζεται ότι ως Αγάπη αποδίδεται η λέξη Φιλία, με παράγωγα όπως Φιλώ Φιλότης κλπ. Η παρούσα ανάρτηση όμως δεν θα ασχοληθεί, με την Φιλία ή την Φιλότητα, που σημαίνει Αγάπη, αλλά με την ίδια την λέξη ΑΓΑΠΗ, για να δούμε τι τελικά ισχύει. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι καινούριο. 

Τα έχουμε ακούσει όλα αυτά κατά καιρούς από τον «μεγάλο διδάσκαλο» της εποχής μας, την τηλεόραση. Αφορμή όμως να ανακινήσω το θέμα, ήταν μια συζήτηση, στην οποία έπρεπε οπωσδήποτε να αποδείξω ότι δεν είμαστε ελέφαντες…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τύπος της λέξεως μέχρι και το τέλος της Ελληνιστικής εποχής ήταν : «αγάπησις» (της αγαπήσεως). 

Αργότερα θα γίνει «αγάπη», θα μετατραπεί δηλαδή από ουσιαστικό της τρίτης κλίσεως σε ουσιαστικό της πρώτης, χάνοντας την κατάληξη (σις)), αγαπησμός, ΑΜΦΑΓΑΠΑΖΩ, ΑΜΦΑΓΑΠΩ (=αγαπώ και αγαπιέμαι, εναγκαλίζομαι με αγάπη). Αρχαία Ελληνικά κύρια ονόματα: Αγαπήνωρ, Αγαπαίος. Για να δούμε τι μας λένε οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

«ΟΛΟΥΣ ΑΓΑΠΑ» Φωκυλίδης - «ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ» Θαλής ο Μιλήσιος - «ΑΓΑΠΑΣΘΑΙ και ΟΙΚΕΙΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΩΣ» Πλάτων Πολιτεία – ΦΙΛΙΑΝ ΑΓΑΠΑ, Δελφικό Παράγγελμα – «Ο Ζεύς, η Μήτις, ο Έρως, είναι εξ αρχής ενωμένοι ο ένας προς τον άλλον με δεσμούς Φιλίας και Αγάπης», Πρόκλος 

– «ΥΠΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΗΓΑΠΗΣΘΑΙ», Δημοσθένης – «Φιλίαν Αγάπα, Ξενοκράτης - «ΟΥΣ ΤΡΕΦΕΙΣ ΑΓΑΠΑ», Δελφικό Παράγγελμα – «ΑΓΑΠΗ ΑΚΑΙΡΟΣ ΙΣΟΝ ΕΣΤΙ ΤΩ ΜΙΣΕΙΝ», Αγάπη που δεν εκφράζεται την κατάλληλη στιγμή, μοιάσει με μίσος, Σωκράτης. Στοβ. Ανθ. – ΟΙ ΠΟΙΗΤΑΙ ΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΑ και ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΑΣ ΑΓΑΠΩΣΙΝ», Οι ποιητές αγαπούν τα ποιήματα τους και οι πατέρες τα παιδιά τους. Πλάτων, Πολιτεία.

Είναι πολλές οι αναφορές σας βεβαιώνω, αλλά αυτά είναι αρκετά. Τα αφιερώνω, όχι σε αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη, αλλά σε όσους ερευνούν και ψάχνουν, αδιαφορώντας για το τι λέει η TV. 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι, οι σημερινοί Έλληνες, δεν έχουμε κάτι για το οποίο μπορούμε να καυχόμαστε. Ξέρουμε όμως, ότι εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσεως (Τυφώνες, θύελλες κλπ) όλα τα υπόλοιπα στον πλανήτη, ανήκουν στους Ιερούς προγόνους μας. 

Αυτό το γνωρίζουν ακόμη και αυτοί που δεν το παραδέχονται. Δεν χαρίζουμε λοιπόν τίποτα και σε κανέναν, από (όλα) αυτά που ανήκουν σε Εκείνους, ούτε και την λέξη αγάπη, που όταν είναι για την πατρίδα υπερβαίνει και την λογική.




Πηγή: Περιοδικό Ελλάνιον Ήμαρ, τευχ.31, 
σελ.42 της Ομάδας Αρκαδίας

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Η αύρα που εκπέμπεις σε συστήνει πριν καν μιλήσεις…!!!!

Αν τα πάντα γύρω μας είναι ενέργεια, είμαστε συνυπεύθυνοι τόσο για αυτή που εκπέμπουμε όσο και για αυτή που λαμβάνουμε. Το ενεργειακό πεδίο γύρω από κάθε τι – έμψυχο και άψυχο – έχει μια αποτύπωση που ονομάζουμε αύρα και διαφέρει σε συχνότητα και πυκνότητα. 

Εκτείνεται από 30 έως και 90 εκατοστά από το σώμα μας, αν και μπορεί περισσότερο, ανάλογα με τη δύναμή με την οποία εκπέμπει.

Η αύρα μας μπορεί να έχει και διάφορα χρώματα και τόνους, προσδιορίζοντας την υγεία μας από φυσικό μέχρι ψυχολογικό επίπεδο. Θεωρείται ως ένα «κουκούλι προστασίας» για τον άνθρωπο από εξωγενείς επιρροές, μα συνάμα αποτελεί και την «υπογραφή» μας, μιας και είναι τόσο μοναδική όσο και ο κάθε ένας από εμάς. 

Αυτές οι δονήσεις που εκπέμπουμε είναι που μας συστήνουν στους άλλους πριν καν μιλήσουμε, πριν καν μάθουν οτιδήποτε για μας. Και μερικές φορές ευθύνονται για τα ανεξήγητα που μας συμβαίνουν – την αυξημένη ένταση στην καθημερινότητά μας όταν έχουμε συσσωρευμένο και καταπιεσμένο θυμό, αλλά και τις θετικές εξελίξεις όταν είμαστε πιο πρόσχαροι.

Οι αρνητικές επιρροές με τις οποίες κατακλύζουμε τον οργανισμό μας – και την αύρα μας – λειτουργούν καταλυτικά στο να αποδυναμώνουν αυτές τις δονήσεις που εκπέμπουμε.

Έτσι όταν έχουμε πολύ άγχος, ανησυχία, πικρία, ένταση, θυμό, αδυνατίζουμε το εσωτερικό και ενεργειακό μας περιβάλλον και συχνά αυτό μεταφράζεται σε ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Ουσιαστικά, εισερχόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο όπου ο εσωτερικός μας κόσμος αφήνει ευάλωτο το εξωτερικό μας περίβλημα, το οποίο γίνεται πιο επιρρεπής σε εξωγενείς παράγοντες που με τη σειρά τους μας επηρεάζουν συναισθηματικά (και ενεργειακά) και πάει λέγοντας.

Συνοπτικά, αρκεί να κατανοήσουμε πως για να είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας, πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε ότι το νόημα της εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.

Εμείς αποφασίζουμε τα συναισθήματα που θα νιώσουμε, που θα βιώσουμε στο μέγιστο, που θα επιτρέψουμε να μας καταλύσουν την ενέργεια. Και καλύτερο θα είναι να είναι ευχάριστα αυτά.

Όπως την αγάπη. Γιατί όταν αγαπιέσαι πολύ παίρνεις δύναμη, ενώ όταν αγαπάς πολύ αποκτάς θάρρος. Και γεμίζει το ενεργειακό σου πεδίο με αισιοδοξία και χρώμα.

Και αυτό φαίνεται.

Γιατί εκπέμπεις χαρά.

Χωρίς καν να μιλήσεις.




Μαρία – Χριστίνα Δουλάμη

Το ένστικτό μας πάντα έχει δίκιο…!!!!

Υπάρχουν μπροστά μας δύο γραμμές : η μία είναι πραγματική και οδηγεί στο σκοτάδι, η άλλη είναι φανταστική και οδηγεί στο φως. Πρέπει να επιλέξουμε, λοιπόν, ποια θ’ ακολουθήσουμε.

Ας υποθέσουμε πως επιλέγουμε ν’ ακολουθήσουμε τη φανταστική γραμμή που, όπως μάς φαίνεται, θα μας βγάλει στο φως.

Πατώντας, λοιπόν, πάνω στη γραμμή που δεν υπάρχει στ’ αλήθεια, προκειμένου να πάμε στο φως, μπορεί να μας συμβούν τρία πράγματα :

Πρώτον, μπορεί να βρούμε πράγματι το φως. Δεύτερον, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστεί η φανταστική γραμμή, αφού δε βρίσκεται παρά μόνο στη φαντασία μας. 

Και, τέλος, το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί, είναι η φανταστική γραμμή να μην επιφυλάσσει το φως, αλλά το σκοτάδι, που θα το βρίσκαμε, όμως, έτσι κι αλλιώς, αν ακολουθούσαμε την πραγματική γραμμή απ’ την αρχή.

Σ’ αυτό το σημείο, ας πούμε πως η πραγματική γραμμή συμβολίζει τη γραμμή της λογικής μας, που οδηγεί στο σκοτάδι καθώς μας υποδεικνύει πως τα πράγματα δε θα έχουν την έκβαση που θέλουμε. 

Η φανταστική γραμμή, απ’ την άλλη, είναι η γραμμή της καρδιάς μας ή του ενστίκτου μας, που μας δείχνει ότι στο τέλος μπορεί και να πάρουμε αυτό που θέλουμε. 

Αν επιλέγουμε, λοιπόν, ν’ ακολουθούμε το ένστικτό μας, τότε μπορεί να συμβούν όσα συνέβησαν κι όταν ακολουθήσαμε τη νοερή γραμμή στην αρχή του άρθρου μας.

Καταρχάς, όταν το ένστικτό μας μάς κάνει να βλέπουμε φως, όταν η λογική μας προεξοφλεί το σκοτάδι κι επιλέξουμε να το ακολουθήσουμε, τότε μπορεί στ’ αλήθεια να βρούμε το φως.

Δεν είναι απίθανο, δηλαδή, πολλές καταστάσεις να μην μπορούν να εξηγηθούν λογικά και να είναι αδύνατον να καταφέρουμε να εκμαιεύσουμε μια αιτία, που ν’ αμφισβητεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι όπως δε θα τα θέλαμε. 

Οι αιτίες, όμως, μπορεί να υπάρχουν κι ίσως να μην μπορούμε να τις αρθρώσουμε και να τους δώσουμε υπόσταση με ξεκάθαρες σκέψεις, αλλά να τις αισθανθούμε μόνο.

Αν ακολουθούμε το ένστικτό μας, τότε δε θα έχουμε να καταπιαστούμε πάνω σε τίποτα χειροπιαστό, αλλά θα στηριζόμαστε μόνο σε προαισθήματα και εικασίες. 

Δε θα μπορούμε, επομένως, να έχουμε μια εξασφαλισμένη βεβαιότητα πως θα βγούμε τελικά εκεί όπου θα θέλαμε. Αντιθέτως, σε κάθε βήμα μας θα καραδοκεί ο κίνδυνος ν’ αμφισβητηθεί το ένστικτό μας και να διαψευθούν όσα πιστεύαμε πως υπήρχαν και να πάψει, έτσι, να υπάρχει κι η γραμμή που φανταστήκαμε.

Τέλος, το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί αν ακολουθήσουμε το ένστικτό μας, είναι να βρούμε αυτό που μας προμήνυε απ’ την αρχή η λογική μας, για το οποίο, όμως, θα είμαστε προετοιμασμένοι, αφού το μυαλό μας δε μας άφηνε να τ’ αποκλείσουμε ως ενδεχόμενο. 

Το μόνο για το οποίο θα έχουμε να μετανιώνουμε στην προκειμένη περίπτωση, είναι για το χρόνο που θα έχουμε χάσει, εμμένοντας σε μια κατάσταση που πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να έχει θετική έκβαση.

Βλέπουμε, έτσι, πως οι γραμμές που μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε όταν προμηνύεται σκοτάδι, είναι πάντα δύο: αυτή που θα μας κάνει ν’ αποδεχθούμε αμέσως το σκοτάδι κι εκείνη που θα μας δώσει ελπίδες, πως δεν είναι αδύνατον να βγούμε, με κάποιον τρόπο, στο φως. 

Η δεύτερη γραμμή, λοιπόν, έστω κι αν δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, ωστόσο μπορεί να μας βγάλει τελικά στο φως, όσο κι αν οι περισσότερες ενδείξεις το απέκλειαν ως ενδεχόμενο.




Δημήτρια Κουρίδη 

Πώς θα ανεβάσετε την αυτοπεποίθησή σας ;

Πώς θα ανεβάσετε την αυτοπεποίθησή σας;
Μην βασίζεστε λοιπόν σε εντυπωσιακά ρούχα και άλλα τεχνάσματα για να επιβληθείτε στους άλλους. Αρκεί να νιώθετε καλά εσείς με τον εαυτό σας και οι άλλοι θα ακολουθήσουν πειθήνια.

Η αυτοπεποίθηση άλλωστε, όπως όλα τα πράγματα, θέλει δουλειά, και ακόμα και αν δεν γεννηθήκατε με το «στέρνο φουσκωμένο» και τη «μύτη ψηλά», ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές, που μας προτείνει η Huffington Post, 

για να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας και θα δείτε πως τελικά τα πράγματα είναι πολύ απλά και ξεκάθαρα, όταν πιστεύετε πραγματικά στον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας.

1. Προκαλέστε τον εαυτό σας
Προκαλέστε τον εαυτό σας και τα όριά του κάθε φορά, που σας παρουσιάζεται η ευκαιρία. Μην κινείστε πάντα εκ του ασφαλούς και θα διαπιστώσετε πως εσείς οι ίδιοι ρυθμίζετε τα όριά σας. Και όσο περισσότερο βλέπετε ότι... 

ανταπεξέρχεστε στις προκλήσεις, τόσο πιο δυνατοί θα νιώθετε για τις επόμενες που θα έρθουν στο δρόμο σας και όλο και περισσότερο θα τις αποζητάτε οι ίδιοι, αντί να τις φοβάστε.

2. Να είστε πάντα ο εαυτός σας χωρίς φόβο
Κατορθώστε να ακούτε τις γνώμες των άλλων, αλλά χωρίς να σας επηρεάζουν. Αντιμετωπίστε τις απόψεις τους με μια διάθεση παρατηρητικότητας παρά με άγχος να γίνετε αυτό που νομίζουν ότι είστε ή με την έννοια να τους μεταπείσετε για κάτι.
Κάντε το πιο εύκολο από όλα, που είναι να ζείτε τη ζωή σας όπως αρέσει σε εσάς. 

Φορέστε τα ρούχα που σας εκφράζουν, διασκεδάστε με τον τρόπο που σας ευχαριστεί και μην σπαταλάτε αδίκως ενέργεια προσπαθώντας να γίνετε αυτό που θέλουν οι άλλοι από εσάς.

3. Αποδεχτείτε τους φόβους σας
Αναγνωρίστε τις φοβίες και τα κολλήματά σας και ελάτε ευθέως αντιμέτωποι με αυτά. Άλλωστε, όσο κρύβεστε από αυτά, τόσο εκείνα θα γιγαντώνονται. Η στιγμή όμως που θα τα εντοπίσετε και καταπολεμήσετε, θα είναι και η στιγμή που θα αρχίσουν να αποδυναμώνονται εκείνα και να ενδυναμώνεστε ακόμα περισσότερο εσείς.

4. Ξεχάστε την τελειότητα
Αποδεσμευτείτε από το άγχος της τέλειας ζωής που έχετε στο μυαλό σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει λάθη, από τα οποία θα μάθετε και θα εξελιχθείτε. Η αγωνία της τελειότητας είναι αυτό που τις περισσότερες φορές μπλοκάρει την προσωπική μας πρόοδο, το άγχος... 

της αποτυχίας μετατρέπεται σε φοβία που μας κρατάει αδρανείς και η εξέλιξη σαν άτομα και προσωπικότητες μένει μόνο στη θεωρία και τα λόγια. Μην ξεχνάτε πως κανείς δεν είναι τέλειος και ούτε κι εσείς.

5. Αγαπάτε τον εαυτό σας
Αγαπήστε τον εαυτό σας και μην πάψετε ποτέ να τον εκτιμάτε για όσα καταφέρνει κάθε μέρα, πάρα τις αντιξοότητες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος. Γράψτε σε μια λίστα τα προτερήματα και τις επιτυχίες σας σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σας και κάθε φορά κάτι σας ρίχνει τη διάθεση, διαβάζετε αυτή τη λίστα ώστε να θυμάστε ποιός είστε και τι έχετε καταφέρει.

Δε χρειάζεται να έχετε κερδίσει το Νόμπελ για να γεμίσει η λίστα, αφού αρκεί και το πιο μικρό κατόρθωμα, όπως το να μαγειρέψετε ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, για να σας κάνει να νιώσετε καλά.

6. Βρείτε αυτό που σας ανεβάζει την αυτοπεποίθηση
Είτε είναι μια δραστηριότητα, είτε είναι η κουβέντα με έναν καλό φίλο, είτε το ακούσμα ενός συγκεκριμένου τραγουδιού, ό,τι και αν είναι αυτό που σας φτιάχνει τη διάθεση και σας κάνει να νιώθετε καλά –έστω και χωρίς προφανή λόγο και αιτία- βρείτε το και κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε.

7. Φτιάξτε τη στάση του σώματός σας
Ξεκινήστε από εξώ και η αλλαγή θα συντελεσθεί πιο εύκολα. Διορθώστε τη στάση του σώματός σας και μην καμπουριάζετε ή σταυρώνετε τα χέρια σας. Έχετε ψηλά το κεφάλι, πίσω τους ώμους και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε. Έτσι εκπέμπετε θετική ενέργεια στους άλλους και η ίδια θετική διάθεση επιστρέφει και σε εσάς.

8. Κυνηγήστε αυτό που επιθυμείτε
Μην περιμένετε να εκπληρωθούν, ως δια μαγείας, όλες οι επιθυμίες και τα όνειρά σας. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και κάντε πραγματικότητα οι ίδιοι τη ζωή που θέλετε να ζήσετε. Όταν το καταφέρετε η ικανοποίηση που θα νιώσετε δεν θα συγκρίνεται με τίποτα και η ευτυχία που θα βιώσετε θα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή σας που τελικά ήσασταν ο εαυτός σας.

9. Να σκέφτεστε με αυτοπεποίθηση
Μην εστιάζετε στο χειρότερο πιθανό σενάριο και μην αναλώνεστε σε όλα τα κακά που μπορεί να σας συμβούν. Οι αρνητικές σκέψεις προκαλούν άγχος και το άγχος προκαλεί ακινητοποίηση. Επικεντρωθείτε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και το επιθυμητό θα είναι αυτό που θα συμβεί.

10. Συγχωρέστε τον εαυτό σας
Μην κρίνετε τον εαυτό σας με τα πιο αυστηρά κριτήρια. Συγχωρέστε τον για τα λάθη που έχει κάνει και όσα λάθη πρόκειται να κάνει. Η αυτομαστίγωση δεν προσφέρει τίποτα, ενώ αν δεν αγαπήσετε πρώτα εσείς τον εαυτό σας, δεν θα το κάνει κανείς.

Και η αγάπη παραμένει, όσα χρόνια κι αν περάσουν, το βασικότερο συστατικό της αυτοπεποίθησης και ολόκληρης της ανθρώπινης ύπαρξης.




clickatlife.gr

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

12 τρόποι για να τα “βρεις” με τον εαυτό σου….!!!!

Tο καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Δε χρειάζεται να προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος, είναι χάσιμο χρόνου! Όσο και να προσπαθείς, δεν θα τα καταφέρεις, μόνο να τον μιμηθείς μπορείς. Ωστόσο, αν τα καταφέρεις, δεν θα είσαι πια εσύ αλλά κάποιος άλλος κι εσύ, θα έχεις περάσει στην ανυπαρξία! 

Γι’αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να είσαι ειλικρινής μαζί του, να τον εκπαιδεύσεις με τρυφερότητα, όπως θα έκανες με ένα παιδί για να είναι άξιο μέλος του κοινωνικού συνόλου.

Κάνε λοιπόν την αρχή σήμερα και…

1) Αποδέξου τη μοναδικότητά σου! Κανείς δεν είναι ίδιος με εσένα. Μέσα σε ένα ολόκληρο σύμπαν, είσαι ένας! Τι έχεις να πεις γι’αυτό; Είσαι το σωστό κομμάτι του παζλ, στη σωστή θέση του! Τι θα έλεγες λοιπόν για μια αλλαγή να προσπαθήσεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου αντί κάποιον άλλον;

καθρέφτης γυναίκα εαυτός

2) Θέλεις να βελτιωθείς; Πολύ ωραία! Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε όλες τις ποιότητές σου, που πιστεύεις ότι θέλουν βελτίωση ή αλλαγή ή εξαφάνιση και ιεράρχησέ τες. Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο βήμα για τη βελτίωσή σου, η αναγνώριση δηλαδή των ελαττωμάτων σου. Έπειτα μπορείς να αρχίσεις να εργάζεσαι για τη βελτίωσή τους αρχίζοντας με αυτό που έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για σένα

3) Αναγνώρισε τη δύναμή σου. Μέσα σου υπάρχει μια αστείρευτη πηγή δύναμης που περιμένει να της δώσεις την ευκαιρία για να εκφραστεί. Μην κλαψουρίζεις διαρκώς ότι δεν μπορείς να κάνεις αυτό ή το άλλο. Για την ακρίβεια σβήσε από το λεξιλόγιό σου το “δεν μπορώ” και αντικατέστησέ το με τον “δεν θέλω”, γιατί αυτή είναι η μοναδική αλήθεια. Μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να το θέλεις πολύ.

4) Βάλε στόχους και αγωνίσου για να τους πετύχεις. Μην περιμένεις από τους άλλους να σε βοηθήσουν σ’αυτό. Η ευθύνη είναι δική σου, όχι των άλλων. Κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα. Όσο πιο σύντομα το πάρεις απόφαση, τόσο πιο γρήγορα θα αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου και δεν θα σε νοιάζει πια η άποψη των άλλων.

Για την ακρίβεια η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να σε απελευθερώσει.

5) Μην αφήνεις την αρνητικότητα να εισβάλλει μέσα σου, είτε έρχεται από εσένα τον ίδιο είτε από τους γύρω σου. Πέταξέ την σαν να έπιανες ένα αναμμένο κάρβουνο και κλείσε και την πόρτα πίσω σου! Είναι εντάξει να θυμώνεις, να εξοργίζεσαι, να αντιδράς αλλά δεν είναι καθόλου εντάξει να διαποτίζεσαι με αυτά τα συναισθήματα.

Ο θυμός, ο φόβος, η θλίψη, είναι όλα απαραίτητα κομμάτια του μεγαλειώδους παζλ που λέγεται ζωή αλλά αυτά είναι μόνο κάποια κομμάτια του παζλ. Εάν μείνεις μόνο σε αυτά τότε θα έχεις χάσει τη μεγάλη εικόνα, το δάσος. 

Εξάλλου, όπως είπε ένας σοφός κάποτε “Το να κρατάς μέσα σου το θυμό σου για κάποιον είναι σαν να κρατάς ένα αναμμένο κάρβουνο στο χέρι σου και να περιμένεις ο άλλος να καεί”

6) Ότι έχει τελειώσει είναι πλέον παρελθόν. Μην το κουβαλάς στο παρόν σου εκτός κι αν έχει κάποια χρησιμότητα. Ζήσε τώρα με τα δεδομένα που έχεις και κάνε ό,τι καλλίτερο μπορείς! Δεν μπορείς να ανοίξεις το καινούργιο κεφάλαιο της ζωής σου εάν επιμένεις να διαβάζεις το προηγούμενο. 

Κάνε μια ανασκόπηση του παρελθόντος, κατέγραψε τα πολύτιμα μαθήματα και τις όμορφες στιγμές που σου προσέφερε, συγχώρεσε τον εαυτό σου, συγχώρεσε τους άλλους και προχώρα.

7) Δίνε χαρά στον εαυτό σου καθημερινά με απλά πράγματα. Μάθε να χαίρεσαι κάθε στιγμή της ζωής σου και η ζωή θα στο ανταποδώσει σίγουρα! Δεν χρειάζεται να περιμένεις να κερδίσεις το λαχείο για να χαρείς. Μην βασίζεις τη χαρά σου σε

Όλες οι περίφημες μελέτες για την ευτυχία έχουν καταλήξει ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που βρίσκουν χαρά στα μικρά και καθημερινά πράγματα. 

Μίλα με ένα φίλο, πιες ένα ζεστό ρόφημα, άκου τη μουσική που σου αρέσει και απόλαυσε τη ζωή σου. Μην έχεις τίποτα για δεδομένο… γιατί αν υπάρχει ένα μάθημα σε όλη την ιστορία του ανθρώπου, είναι ότι αυτό που σήμερα θεωρείς δεδομένο, αύριο μπορεί να μην υπάρχει.

8) Να συζητάς με εσένα για εσένα και να αποφασίζετε μαζί, πώς θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας, σύμφωνα με τα όνειρά σας! Ο διάλογος με τον εαυτό είναι εντελώς απαραίτητος για κάθε συνειδητό άνθρωπο. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτόν τον διάλογο ασυνείδητα με αποτέλεσμα το μυαλό τους να είναι ένα συνεχές πεδίο μάχης που δεν τους αφήνει να κοιμηθούν ή να ευχαριστηθούν οτιδήποτε στη ζωή.

Φέρε λοιπόν αυτόν τον διάλογο στην επιφάνεια, άκου όλες τις προσωπικότητες που μιλούν μέσα σου και πράξε όπως κρίνεις καλύτερα για όλους… και πίστεψέ με, υπάρχουν πολλοί μέσα σου με διαφορετικές ιδέες και διαφορετικές επιθυμίες που θέλουν να ακουστούν. Άκου, σκέψου και πράξε με επίγνωση.

9) Βάλε όρια και μην αφήνεις κανένα να στα παραβιάσει. Το να βάζεις όρια είναι αυτοσεβασμός και το να μη στα παραβιάζουν είναι σεβασμός και τον αξίζεις!Διεκδίκησε και επέβαλε τα όριά σου σε όλους, ακόμα και στα παιδιά σου, στους γονείς σου, στους φίλους σου. Οι άνθρωποι δεν είναι κακοί – είναι απλά επεκτατικοί. 

Αυτή είναι απλά η φύση τους. Εάν λοιπόν δεν βρουν τα όρια σου τότε θα επεκταθούν μέσα στον ιδιωτικό σου χώρο και πίστεψέ με, είναι πολύ καλύτερα να μην τους επιτρέψεις εξαρχής να μπουν, παρά να τους ξαναβάλεις στη θέση τους.

αγέραστη ψυχή συναισθήματα καθρέφτης

10) Είσαι αυτός που είσαι και δεν είναι απαραίτητο να αρέσεις σε όλους. Ε και τι έγινε λοιπόν; Εσένα σου αρέσουν όλοι και όλα; Εκείνο που ‘μετράει’ περισσότερο είναι να σου αρέσει εσένα ο εαυτός σου και να αισθάνεσαι καλά μαζί του! Θεώρησε δεδομένο δε, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν θα σε συμπαθούν.

Ζούμε σε έναν κόσμο με τεράστια ποικιλία και στο πλαίσιο αυτής της ποικιλομορφίας δεν είναι δυνατόν να αρέσουμε σε όλους, ούτε να μας αρέσουν όλοι. Οπότε, αντί να προσπαθήσεις να κερδίσεις τη συμπάθεια των ανθρώπων, απλά βρες αυτούς που σου ταιριάζουν.

Αυτοί με τους οποίους ταιριάζεις δεν απαιτούν καμία προσπάθεια από εσένα να γίνεις κάτι άλλο από αυτό που ήδη είσαι.

11) Σκέψου ότι μετά από λίγα χρόνια, πολλά από αυτά που σε ενοχλούν ή σε στενοχωρούν σήμερα, δεν θα έχουν και πολλή σημασία, οπότε μην τα παίρνεις όλα πολύ σοβαρά! Το παν είναι να ξεφύγεις από το νοητικό δράμα. Αν μπορείς να αλλάξεις κάτι άλλαξέ το, αν δεν μπορείς παρ’ το απόφαση και άντεξέ το.

Οι νοητικές υστερίες μόνο κακό κάνουν και σε σένα και στους αγαπημένους σου. Δράσε, κάνε το καλύτερο που μπορείς και μετά αφέσου με εμπιστοσύνη ότι θα γίνει το καλύτερο κι ασχολήσου με κάτι άλλο.

12) Βάλε χιούμορ και γέλιο στη ζωή σου, βάλε θετικότητα και αισιοδοξία και θα δεις τον ήδη υπέροχο εαυτό σου, να μεταμορφώνεται και μαζί με αυτόν και η ζωή σου!

Η δύναμη του χιούμορ έχει υποτιμηθεί από την ανθρωπότητα. Δεν φαντάζεσαι τι μεταμορφωτική επίδραση έχει πάνω στα πάντα.

Θα εκπλαγείς δε όταν αντιληφθείς ότι κάθε έκφανση της ζωής, ακόμα και η χειρότερη τραγωδία, έχει μια χιουμοριστική πλευρά.

Εάν βρίσκεις τη χιουμοριστική οπτική γωνία σε κάθε περίσταση, κανείς, μα κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να σε χειραγωγήσει και επιπλέον θα είσαι απρόσβλητος από την αρνητικότητα των άλλων, επιτρέποντας στη ζωή να σου δώσει όλα τα δώρα που σου αναλογούν!




Τηλεόραση, μηνύματα, e - mail και smartphones, αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου μας…!!!!

Τηλεόραση, μηνύματα, e mail και smartphones, αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου μας !

Άλλη μια επιστημονική έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι η σύγχρονη τεχνολογία αλλάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδίως αν κανείς ταυτόχρονα βλέπει τηλεόραση, «σερφάρει» στο διαδίκτυο, ενώ «τσεκάρει» στο κινητό του τα μηνύματα που έχει στο facebook.

Η νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι όσοι είναι φανατικοί χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών, χρησιμοποιώντας παράλληλα ή εναλλάσσοντας διαδοχικά ταμπλέτες, “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση κ.α., εμφανίζουν μεταβολές στη φαιά ουσία σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με τα συναισθήματα.

Ο κίνδυνος
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν -αλλά δεν μπορούν και να βεβαιώσουν κατηγορηματικά (προς το παρόν τουλάχιστον)- ότι αυτή η συνήθεια (multitasking) έχει ως συνέπεια να αυξάνεται εν καιρώ ο κίνδυνος στους συγκεκριμένους ανθρώπους για συναισθηματικά προβλήματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές του Κέντρου Σάκλερ για τη Συνείδηση του Πανεπιστημίου του Σάσεξ μελέτησαν με ειδικές τεχνικές λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) τους εγκεφάλους 75 εθελοντών, τους οποίους προηγουμένως είχαν ρωτήσει αναλυτικά για τις συνήθειές τους σχετικά με την χρήση διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, είναι μικρότερος σε όσους χρησιμοποιούν τις περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα, ενώ έχει και μικρότερη πυκνότητα φαιάς ουσίας. 

Η εν λόγω περιοχή εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων, στην λήψη των αποφάσεων, στον έλεγχο των ορμών, στην ενσυναίσθηση (συναισθηματική κατανόηση των άλλων) κ.α.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι η συχνή και εκ παραλλήλου χρήση συσκευών μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τη συναισθηματική ισορροπία, ιδίως ενός νέου. 

«Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε επίγνωση ότι ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές, μπορεί να αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβαίνουν στο επίπεδο της δομής του εγκεφάλου», δήλωσε ο Κεπ Κι Λοχ, που αναγνώρισε ότι είναι ακόμη άγνωστο... 

με ποιό ακριβώς τρόπο η τεχνολογία μπορεί να επιφέρει αυτές τις εγκεφαλικές μεταβολές; Όπως είπε, χρειάζεται μια νέα μεγαλύτερη έρευνα για να φωτίσει περισσότερο το ζήτημα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE».

Τι γνωρίζαμε
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος είναι αρκετά εύπλαστος, με αποτέλεσμα να αλλάζει ακόμη και δομικά λόγω της παρατεταμένης έκθεσής του σε νέα περιβάλλοντα και εμπειρίες. 

Οι νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα) και οι μεταξύ τους συνάψεις συνεχώς μεταβάλλονται υπό την επίδραση των καθημερινών εμπειριών, ενώ ορισμένες αλλαγές -λόγω της μακρόχρονης μάθησης- μπορεί να είναι πιο μόνιμες.

Για παράδειγμα, διεθνώς γνωστή είναι η έρευνα που αποκάλυψε προ ετών ότι οι ταξιτζήδες του Λονδίνου έχουν μεγαλύτερη μια περιοχή του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο, που εμπλέκεται στην μνήμη και στην πλοήγηση στον χώρο (κάτι ανάλογο πιθανότατα συμβαίνει στους ταξιτζήδες και άλλων πόλεων ανά τον κόσμο).




tovima.gr/science

Πόσο πονάει η ψυχή μας ;

Πόσο πονάει η ψυχή μας;
Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο υποφέρουν οι ψυχές των ανθρώπων επάνω στον πλανήτη. Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι οι ψυχικές διαταραχές (φοβίες, κατάθλιψη) τείνουν να γίνουν παγκόσμια επιδημία, με την εκτίμηση ότι η κατάθλιψη θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου ως το 2020! 

Ήδη ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 155 εκατομμύρια, ενώ οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια υπερβαίνουν τα 25 εκατομμύρια.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, πάνω από το 10% του πληθυσμού πάσχει από ψυχικές ασθένειες, ενώ είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των καταθλιπτικών ασθενών, αφού μόνο το 80% εξ΄αυτών αναζητά βοήθεια και λιγότερο από το 50% καταφεύγει σε ιατρική στήριξη.

Ψυχή και σώμα αρρωσταίνουν μαζί
Παρά το γεγονός ότι πολλοί γιατροί σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ξεχωριστά τις ψυχικές από τις σωματικές ασθένειες, εντούτοις όλες οι κλινικές παρατηρήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα δεμένη με τη σωματική – γεγονός που ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν συνεχώς ότι χρόνιες οργανικές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά και τα αναπνευστικά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος, που ευθύνονται για το 60% των θανάτων παγκοσμίως, συνδέονται με ψυχικές διαταραχές. 

Και μάλιστα αμφίδρομα: μια ψυχική διαταραχή συμβάλλει στην αιτιολογία των παραπάνω νοσημάτων ή προκαλείται από την ύπαρξη των ασθενειών αυτών. 

Συγκεκριμένα, δεκάδες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με σοβαρές χρόνιες σωματικές νόσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ αυτοί που ήδη πάσχουν από κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις.

Δηλαδή ψυχή + σώμα = ένα!




Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ο κύκλος μου είναι κλειστός…!!!!

Ο κύκλος μου είναι κλειστός διότι επέλεξα αληθινούς ανθρώπους και όχι ψεύτικους. Ανθρώπους που δεν αλλάζουν χαρακτήρα ανάλογα με την περίσταση, ανάλογα με το πως θα ξυπνήσουν ή θα κοιμηθούν. Με αξίες και ιδανικά. Ακέραιους ανθρώπους, υπέροχους και σωστούς για μένα.

Ο κύκλος μου είναι κλειστός διότι επέλεξα ανθρώπους που δέχονται τον εαυτό μου όπως είναι και δεν προσπαθούν να με φέρουν στα μέτρα τους. Ανθρώπους που δέχονται 100% αυτό που είμαι.

Ο κύκλος μου είναι κλειστός διότι επέλεξα αυτούς μου με γεμίζουν με λύσεις και όχι με προβλήματα. Ανθρώπους που μπορώ να εμπιστευτώ και που μπορούν να με εμπιστευτούν κι εκείνοι χωρίς σκοπιμότητες και δολοπλοκίες.

Ο κύκλος μου είναι κλειστός διότι επέλεξα θετικότητα και όχι αρνητισμό. Ανθρώπους με χαμόγελα, με χαρά, με ζωή μέσα τους, που όταν τους βλέπω αισθάνομαι καλύτερα, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις μου.

Ο κύκλος μου είναι κλειστός διότι επέλεξα ανθρώπους που με αγαπούν και όχι που αδιαφορούν για μένα. Ανθρώπους που με αισθάνονται όπως τους αισθάνομαι και γω, που με υπολογίζουν και τους υπολογίζω σαν οικογένεια, που στις χαρές χαίρονται και στις λύπες στεναχωριούνται μαζί μου.

Ο κύκλος μου είναι κλειστός διότι επέλεξα την ποιότητα και όχι την ποσότητα.

Επέλεξε σοφά, γιατί η ποιότητα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, στην πολύτιμη ζωή σου.




Ν.Σ.

Κλείσε τα προσωπικά σου σε ένα δικό σου κουτί, αλλά πρόσεξε σε ποιον δίνεις το αντικλείδι…!!!!

Γυρίζεις από εδώ και από εκεί, ανακούφιση ψάχνεις από το στήθος σου που βράζει. Ανακούφιση δε βρίσκεις πουθενά, ηρεμία ούτε για δείγμα. 

Όποιον και να δεις, αρχίζεις και του εξιστορείς τα βάσανά σου, τη ζωή σου, τα προσωπικά σου όλα. Τι έκανες, πού πήγες, πού θα πας, πού ζεις, πού δουλεύεις. Πρέπει να ξεχαρμανιάσεις, να ξεθυμάνεις, να τα βγάλεις όλα όσα σε τρώνε από μέσα σου.

Μα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για εσένα. Απλώς περίεργοι είναι ή θέλουν να ψαχουλέψουν τη ζωή του άλλου για να αισθανθούν καλύτερα με τα δικά τους εσωτερικά κενά. Λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς; όσο περνάνε τα χρόνια, το διαπιστώνω όλο και πιο ρεαλιστικά.

Μη λες τα προσωπικά σου στον οποιονδήποτε, δεν τον αφορούν. Δε χρειάζεται να λες τα πάντα ούτε και στα πιο οικεία ή κοντινά σου πρόσωπα. Μπορεί να έρθει η στιγμή που οι ίδιοι άνθρωποι να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον σου.

Αναμφισβήτητα, το να μιλάμε σε κάποιον όταν είμαστε πιεσμένοι είναι μία λυτρωτική πράξη; αρκεί να έχουμε εμπιστευτεί και τον κατάλληλο άνθρωπο για αυτή τη διαδικασία γνωστοποίησης και εξομολόγησης.

Για θέματα προσωπικών αδιέξοδων ή συναισθηματικού και ψυχικού κόσμου υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι έχουν σπουδάσει και είναι ικανοί να μη βοηθήσουν με έγκριτη, τεκμηριωμένη γνώση και όχι με απλές «προσωπικές απόψεις». 

Άνθρωποι που υπόσχονται εχεμύθεια και με βάση τα επιστημονικά ιδανικά εμπνέουν αποδοχή και αξιοπιστία. 

Και αν θες να μιλήσεις και σε έναν δικό σου άνθρωπο, υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που θα σου έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους. 

Αλλά όχι, ο όχλος και ο καθένας δεν είναι για να βλέπουν την καρδιά μας ανοιχτή, σε βαθμό που ούτε καρδιοχειρουργός δε θα μπορούσε και επέμβαση να μας έκανε ακόμα.

Τα προσωπικά μας δεν είναι για τον καθένα. Τις περισσότερες φορές αντί να ανακουφιστούμε ζαλιζόμαστε περισσότερο, καθώς οι περισσότεροι βιάζονται να δώσουν συμβουλές ή να μας καθοδηγήσουν με τη «σοφία» τους.

Αποτυγχάνοντας όμως, να μας δώσουν την αποδοχή και την κατανόηση που έχουμε ανάγκη εκείνη τη στιγμή. 

Και όσο περισσότεροι τα γνωρίζουν, τόσο περισσότεροι αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εις βάρος μας σε μία στιγμή που εμείς δε θα μπορούμε να ελέγξουμε.

Να φυλάς τα προσωπικά σου, να είναι ένα κουτί για το οποίο το κλειδί να το έχεις μόνο εσύ και σε ένα μέρος κρυφό - και αν θέλεις να το δώσεις, πρόσεξε το αντικλείδι να είναι στα σωστά χέρια.




Μαρία Σκαμπαρδώνη
Εικόνα: depositphotos

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Η ειλικρίνεια μπορεί να μην κρατήσει δίπλα σου πολλούς αλλά θα κρατήσει τους σωστούς…!!!!

Σε μια εποχή όπου η υποκρισία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, οι άνθρωποι αναγκάζονται να φορέσουν την μάσκα που ταιριάζει πιο πολύ στα δικά τους συμφέροντα και να δώσουν ρεσιτάλ ερμηνείας! Φοβούνται να δείξουν τον πραγματικό εαυτό τους! 

Τους τρομάζει η απόρριψη και η αποδοκιμασία από τους άλλους! Προτιμούν να γίνουν ένα με την μάζα, ώστε να νιώθουν κοινωνικά αποδεκτοί και όχι μόνο!

Για ποιο λόγο να εκφράσουν την πραγματική τους άποψη και τα ειλικρινή συναισθήματα τους προς τους άλλους και να διακινδυνεύσουν τη ρήξη αυτής της σχέσης - όποια και αν είναι αυτή, είτε φιλική, είτε επαγγελματική - από την στιγμή που κρύβονται συμφέροντα από πίσω; 

Αυτά τα άτομα είναι συνήθως μέσα στην καλή χαρά με όλο τον κόσμο! Κάθε τους πρόταση συνοδεύεται με τις λέξεις «αγάπη μου, κούκλα μου» καθώς και πολλά άλλα παρόμοια. Βγάζουν μια προσποιητή καλοσύνη που είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή!

Προτιμώ τους ειλικρινής ανθρώπους, αυτούς που δεν θα διστάσουν να εκφράσουν το όποιο παράπονο έχουν προς το πρόσωπό μου, αυτούς που θα μου πουν την άποψή τους για το καλό μου χωρίς να σκεφτούν μην τυχόν με πληγώσουν!

Εκείνους που δεν θα διστάσουν να με επιπλήξουν για ένα λάθος μου! Εκείνους που θα μου πουν ποιο είναι το σωστό για μένα με οποιοδήποτε κόστος!

Συνήθως οι ειλικρινείς άνθρωποι δεν έχουν πολλούς φίλους! Γιατί όχι μόνο και οι ίδιοι δεν αντέχουν την υποκρισία, αλλά παράλληλα η μάζα τους θεωρεί κακεντρεχείς! Η ειλικρίνεια μπορεί να μην κρατήσει δίπλα σου πολλούς αλλά θα κρατήσει τους σωστούς!




Μαρία Αρφαρά

Πώς να επουλώσετε τα συναισθηματικά σας τραύματα με 5 βήματα…!!!!

Στην πορεία της ζωής μας, έχουμε συγκεντρώσει έναν αριθμό συναισθηματικών και ψυχολογικών τραυμάτων σε διαμάχες που έχουμε με τους άλλους ανθρώπους. Αυτά τα συναισθηματικά και ψυχολογικά τραύματα είναι κομμάτι του παρελθόντος μας και συχνά είναι ασυνείδητα. 

Τα αποτελέσματά τους ωστόσο είναι πραγματικά. Συνήθως αυτά τα τραύματα βρίσκονται στο βάθος της διακύμανσης των συναισθημάτων μας, στις αρνητικές διαθέσεις μας και συχνά στα προφανώς ανεξήγητα συναισθηματικά μας ξεσπάσματα.

Αυτές οι διαθέσεις μπορούν εύκολα να ελέγξουν την συμπεριφορά μας, οδηγώντας μας σε πράξεις που αργότερα μετανιώνουμε και για τις οποίες ντρεπόμαστε. 

Είναι πιθανόν να επουλώσουμε αυτά τα συναισθηματικά και ψυχολογικά τραύματα; Και αν ναι, πώς; Μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτά τα τραύματα μέσα από μια διαδικασία πέντε βημάτων.

Βήμα 1: Κατανόηση
Στη διαδικασία της επούλωσης, το πρώτο βήμα είναι το πιο σημαντικό, μιας και η κατανόηση είναι ουσιαστική για μια πραγματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, συχνά λέμε στους άλλους ή στον εαυτό μας ότι «Ξέρω πώς πρέπει να συμπεριφερθώ αλλά δεν μπορώ να το κάνω. 

Ξέρω τι είναι σωστό αλλά και πάλι κάνω κάτι άλλο ξανά και ξανά. Είμαι απλά ανίκανος να αλλάξω». Το θέμα είναι ότι το να ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε κατάλληλα, δεν είναι από μόνο του αποτελεσματικό.

Η γνώση και η πραγματική κατανόηση είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Για μια πραγματική αλλαγή απαιτείται μια διεξοδική κατανόηση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στο βάθος των προφανώς αμετάβλητων μοτίβων της συμπεριφοράς μας, υπάρχουν οι διανοητικές μας πληγές, που έχουν αποκτηθεί στο παρελθόν. 

Αυτές οι διανοητικές πληγές έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή βυθιστεί στο ασυνείδητο. Αντίθετα με τις φυσικές πληγές στο σώμα μας, αυτές οι διανοητικές πληγές δεν επουλώνονται ποτέ.

Τα μοτίβα της συμπεριφοράς που τροφοδοτούνται από τις διανοητικές μας πληγές είναι αυτό-συντηρούμενα. Για παράδειγμα, είμαστε αγχωμένοι και νευρικοί με το αφεντικό μας επειδή μας μίλησε με υπεροψία μπροστά στους συναδέλφους μας. Έπειτα, μετά από λίγο, η νευρικότητα φεύγει και πιστεύουμε ότι έχει φύγει και ο θυμός μας.

Αλλά ο θυμός μας δεν εξαφανίστηκε πραγματικά. Για λίγο ήταν συνειδητός, αλλά μετά βούλιαξε στο ασυνείδητο, στα βάθη της ψυχής μας. Και από εκεί περιμένει τη σειρά του για να αναδυθεί πάλι στην επιφάνεια. 

Ίσως να μη χρειαστεί να περιμένει πολύ, καθώς όταν επιστρέφουμε σπίτι από τη δουλειά, η συμπεριφορά της συζύγου μας ή των παιδιών μας ίσως πυροδοτήσει την επανεμφάνιση του θυμού. Δίνουμε νέα δύναμη, νέα ένταση στην οργή μας, τη διατηρούμε και αναδύεται ξανά και ξανά για όλη την υπόλοιπη ζωή μας.

Βήμα 2: Ανάληψη της ευθύνης
Όταν θυμώνουμε με κάποιον ή κάτι, πιστεύουμε ότι ο θυμός ανήκει σε εμάς, ότι είναι κομμάτι του Εγώ μας. Τότε προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογίες για τη συμπεριφορά μας. Η πιο συνηθισμένη μας εξήγηση είναι ότι ο θυμός μας προκλήθηκε από το άλλο άτομο ή ότι ήταν η μόνη πιθανή συμπεριφορά στην κατάσταση αυτή που συνέβη. 

Με αυτόν τον τρόπο, απορρίπτουμε την ευθύνη μας, την επιρρίπτουμε στο περιβάλλον μας, προσπαθούμε να βρούμε ένα αποδιοπομπαίο τράγο για να κατηγορήσουμε για την συμπεριφορά μας ή οποία είναι απαράδεκτη ακόμα και για εμάς τους ίδιους.

Στο πρώτο βήμα συνειδητοποιήσαμε ότι ο θυμός προκαλείται από τις διανοητικές μας πληγές. Το περιβάλλον, δίνει μόνο ένα πλαίσιο στο θυμό για να φορτιστεί με ενέργεια και να βγει στην επιφάνεια μέσα μας.

Πρέπει να είμαστε ικανοί να πετύχουμε μια πραγματική αλλαγή σε αυτή την πλευρά αν συνειδητοποιήσουμε ότι η θλίψη μας, η δυστυχία μας, η ζήλια μας ή ο θυμός μας και η συμπεριφορά μας που σχετίζεται με αυτά τα συναισθήματα, είναι σχεδόν πάντα τα επακόλουθα κάποιας εσωτερικής πληγής.

Συνεπώς, πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να βρίσκουμε δικαιολογίες για τη συμπεριφορά μας όλη την ώρα. Πρέπει να πάρουμε την ευθύνη για τον θυμό μας ή την δυστυχία μας και να έχουμε επίγνωση ότι αυτά είναι τα παράγωγα τον διανοητικών μας τραυμάτων.

Βήμα 3: Εμπειρία, Ενσυναίσθηση
Για να μπορούμε να επουλώσουμε τις εσωτερικές μας πληγές πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίσουμε τα μοτίβα της συμπεριφοράς η ρίζα της οποίας είναι η εσωτερική πληγή και πρέπει να επωμιστούμε της ευθύνη για αυτή την συμπεριφορά.

Όταν η λύπη, η στενοχώρια, η ζήλια ή ο θυμός μπαίνουν ξανά στη ζωή μας, πρέπει να μην στρέψουμε την προσοχή μας στο περιβάλλον μας, σε αναζήτηση κάποιου λόγου, γιατί η συμπεριφορά μας υπαγορεύτηκε από τα αρνητικά συναισθήματα.

Αντιθέτως, ας συγκεντρωθούμε στο συγκεκριμένο συναίσθημα. Για παράδειγμα, αν νιώθουμε θυμωμένοι, ας βιώσουμε το θυμό στην πληρότητά του. Ας δούμε και ας βιώσουμε ολοκληρωτικά αυτό το συναίσθημα για να δούμε πώς μοιάζει.

Βήμα 4: Επιστροφή
Μόλις βιώσουμε τα συναισθήματα τη θλίψης, της δυστυχίας, της ζήλιας ή του θυμού στο μέγιστό τους, ας δοκιμάσουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν και να βρούμε τη ρίζα αυτών των συναισθημάτων. Την αρχική εσωτερική πληγή που τροφοδοτεί αυτό το συγκεκριμένο συναίσθημα. 

Μπορεί να βρούμε έναν αριθμό μικρών πληγών, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε στην πρώτη. Πρέπει να προσπαθήσουμε να σκάψουμε βαθιά και να αποκαλύψουμε την πρώτη πληγή. 

Να εξετάσουμε πώς και κάτω από ποιες περιστάσεις δημιουργήθηκε αυτό το συγκεκριμένο εσωτερικό τραύμα. 

Θα είμαστε ικανοί να το πετύχουμε αυτό από τη στιγμή που το παρελθόν μας είναι εκεί, μαζί μας, υπάρχει εκεί μόνο ασυνείδητα. Φέρνουμε πλέον σκόπιμα αυτά τα τραύματα στην επιφάνεια, τα εμφανίζουμε στο φως της Συνείδησης.

Το διανοητικό τραύμα θα μας φανερωθεί. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε με αυτή την εσωτερική πληγή. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε με όλη μας την προσοχή. 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Νου να ξεκινήσει να δουλεύει μέσα μας και να κρίνει την κατάσταση από την οποία αποκτήσαμε την πληγή. 

Αν ο Νους αρχίσει να δουλεύει, η διαδικασία της επίρριψης ευθυνών στους άλλους δε θα σταματήσει ποτέ, και η διανοητική πληγή δε θα επουλωθεί ποτέ μέσα μας. Επιπρόσθετα, θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Όποτε έχουμε την ευκαιρία, σε περιόδους λύπης, δυστυχίας, ζήλιας ή θυμού πρέπει να γυρνάμε πίσω στο παρελθόν. 

Με αυτό τον τρόπο θα γινόμαστε ολοένα και περισσότερο ικανοί να εντοπίζουμε τις διανοητικές πληγές στο βάθος των αρνητικών μας συναισθημάτων και της απαράδεκτης συμπεριφοράς μας.

Βήμα 5: Ανάρρωση
Ας δούμε ενώ βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εγρήγορσης και χωρίς να κρίνουμε πώς μια συγκεκριμένη διανοητική πληγή δημιουργήθηκε μέσα μας. Παρακολουθώντας και μένοντας σε εγρήγορση, θα αναγνωρίσουμε τα επηρεασμένα μοτίβα του Νου, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τα σταματήσουμε. Κλείνουμε με το παρελθόν μας, και θα μας ανοίξει ο τρόπος με τον οποίο θα φέρουμε πραγματικές αλλαγές.

Όταν συνειδητά επιστρέφουμε στο παρελθόν μας και κοιτάζουμε μια διανοητική πληγή με πλήρη διαύγεια, αυτή η διαύγεια και Συνειδητότητα θα μετατραπούν σε μια θεραπευτική δύναμη. 

Μια εσωτερική πληγή δεν θεραπευόταν πριν διότι την αγνοούσαμε και παρέμενε εκεί εξαιτίας της έλλειψης διαύγειας από μέρους μας. Το φως της Συνείδησης είναι ένα φάρμακο. Θεραπεύει τα διανοητικά μας τραύματα χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο για την ανάρρωση.

Όταν η Συνείδηση φτάσει σε μια διανοητική πληγή, η πληγή θα επουλωθεί και θα εξαφανιστεί. Με την εξαφάνιση της πληγής, το μοτίβο της συμπεριφοράς που δημιουργήθηκε από αυτή τη συγκεκριμένη πληγή, θα εξαφανιστεί επίσης. 

Αυτό είναι το ξεκίνημα των πραγματικών αλλαγών στη ζωή μας, μιας και δεν αλλάζει μόνο η συμπεριφορά μας, αλλά επιστρέφουμε επίσης σε ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της ζωής μας: 

Την εγρήγορση και την συνειδητή προσοχή. Αυτή η προσοχή θα μας σώσει από μελλοντικές διανοητικές πληγές.




Μετάφραση: awakengr.com via thespiritscience.net

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Βλέπεις συνέχεια το 1, 11, 111 ή 1111; Αυτό το μήνυμα σου στέλνουν οι Άγγελοι…!!!!

Οι αριθμοί των Αγγέλων 1, 11, 111, 1111 και η ερμηνεία τους!

Ίσως σου έχει συμβεί κι εσένα να βλέπεις συχνά μπροστά σου τον αριθμό 1, 11, 111 ή 1111, όταν κοιτάς το ρολόι σου, σε μια πινακίδα δρόμου ή αυτοκινήτου, στο κινητό σου ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό είναι ένα μήνυμα που σου στέλνουν οι Άγγελοι και παρακάτω θα μάθεις τι θέλουν να σου πουν.

Πώς ερμηνεύεται ο Αριθμός των Αγγέλων 1;

Ο Αριθμός 1 είναι ο πρώτος από τους «αρσενικούς» αριθμούς και συμβολίζει τον Θεό, το Όλον. Αντιπροσωπεύει την έναρξη, την πρωτοποριακή δράση και το θάρρος.

Εάν τον βλέπεις συνέχεια μπροστά σου είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να είσαι ισχυρός και να πιστεύεις στην κυριαρχία σου! Οι Άγγελοι σου ενισχύουν την εμπιστοσύνη, επιτρέποντας έτσι στην καρδιά σου να γεμίσει με αγάπη και αυτοπεποίθηση! Αυτός ο Αριθμός Αγγέλου είναι ένα σημάδι ότι είσαι σε καλό δρόμο!

Ένα άλλο μήνυμα που συνδέεται με τον αριθμό 1 είναι αυτό των καινούργιων αρχών, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις ένα νέο έργο ή μια φάση της ζωής σου. 

Δώσε προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, ειδικά λίγο πριν εμφανιστεί ο συγκεκριμένος αριθμός γιατί αυτά είναι που θα τροφοδοτήσουν αυτό το νέο ξεκίνημα.

Είναι σημάδι για να εμπιστευτείτε το ένστικτό σου και να προχωρήσεις στις εμπνεύσεις σου. Η διαίσθησή σου είναι η εσωτερική πυξίδα σου και θα σε οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση, γι 'αυτό ακολούθησέ την. Υποστηρίζεσαι από το Θεό, οπότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι.

Πώς ερμηνεύεται ο Αριθμός των Αγγέλων 11;

Στην αριθμολογία, οι διπλοί αριθμοί όπως ο 11 και ο 22 θεωρούνται κυρίαρχοι αριθμοί με μεγάλη ισχύ. Ο αριθμός 11 είναι ένας βαθιά ψυχικός, διαισθητικός και ευαίσθητος, οπότε είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή σου, να ακολουθείς την καρδιά σου και να μην αφήνεις το Εγώ σου να σε κουμαντάρει καθώς είναι αρκετά ισχυρό και ενδέχεται να πιαστείς στην παγίδα του.

Μπορεί να γίνεις ένα λαμπρό παράδειγμα, να ηγηθείς ή να σπρώξεις τους κοντινούς σου ανθρώπους στο σωστό μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά σου. Άκουσε τη φωνή της διαίσθησής σου και δράσε ανάλογα.

Πώς ερμηνεύεται ο Αριθμός των Αγγέλων 111;

Ο Αγγελικός Αριθμός 111 συμβολίζει την γρήγορη εκδήλωση, οπότε αν εμφανίζεται συνέχεια μπροστά σου, σου υπενθυμίζει ότι έχεις τη δύναμη του δημιουργού και δεν πρέπει να αμφιταλαντεύεσαι. Σταμάτα να υπεραναλύεις τα "πώς" και τα "γιατί" και αφήσου στα χέρια του σύμπαντος, που θα κανονίσει όλες τις λεπτομέρειες για να υλοποιηθούν όλα όσα σκέφτεσαι ή εύχεσαι. 

Το τι ιδέα ή σκέψη είχες λίγο πριν δεις αυτόν τον αριθμό δείχνει και το πού πρέπει να ρίξεις την ενέργειά σου για να πετύχεις. Πρόθεσή σου πρέπει να είναι το γενικότερο καλό, γι' αυτό θυμήσου ότι σε ό, τι εστιάζεις (καλό ή κακό, θετικό ή αρνητικό, επιθυμητό ή ανεπιθύμητο), αυτό και θα συμβεί. 

Να είσαι λοιπόν προσεκτικός/η γιατι βρίσκεσαι σε... ευθυγράμμιση με το σύμπαν και έχεις τη δύναμη να συν-δημιουργήσεις ό, τι επιλέξεις, οπότε επίλεξε με σύνεση.

Πώς ερμηνεύεται ο Αριθμός των Αγγέλων 1111;

Ο αριθμός 1111 δηλώνει έντονη πνευματική σύνδεση και -όπως πιστεύεται από πολλούς- άμεση επικοινωνία από τον Μεγάλο Δάσκαλο. Επομένως, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τα γεγονότα πριν ή αφού δεις το 1111 μπροστά σου γιατί θα έχουν μεγάλη σημασία για εσένα.

Μια καλή ιδέα είναι να καταγράφεις με λεπτομέρειες το τι συνέβη. Ενδεχομένως να διαπιστώσεις ότι κάτι που έγινε και το θεώρησες τυχαίο ήταν "σχεδιασμένο" από το σύμπαν!

Ο συγκεκριμένος αριθμός θεωρείται, επίσης, από πολλούς ως ο αριθμός της άμεσης πραγματοποίησης επιθυμιών. Άρα, είσαι ο δημιουργός της πραγματικότητάς σου και αυτό που επιθυμείς μπορεί να γίνει δικός σου! 

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το ότι, όταν το ρολόι δείχνει 11:11, κάνουν όλοι μια ευχή! 

Έτσι, εάν το δεις για πρώτη φορά ή εμφανίζεται συνέχεια μπροστά σου, θεώρησέ το σαν υπενθύμιση για να θέσεις σαφείς στόχους στη ζωή σου. Μην την αφήνεις να κυλά άσκοπα, αφού μπορείς να την κάνεις πολύ καλύτερη.




Η ευτυχία δεν είναι αποτέλεσμα των πόσων έχεις, αλλά στάση ζωής και ευγνωμοσύνης για όσα έχεις…!!!!

«Μην χαλάς αυτό που έχεις με αυτό να επιθυμείς αυτό που δεν έχεις. Θυμήσου ότι αυτό που έχεις τώρα ήταν από τα πράγματα που κάποτε επιθυμούσες» - Επίκουρος

Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλουμε περισσότερα. Αυτό όμως απέχει πολύ από το να είμαστε άπληστοι, ακόρεστοι και δυστυχισμένοι γιατί δεν τα έχουμε όλα.

Η απληστία είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον άνθρωπο και την συμπεριφορά του έναντι των περισσοτέρων ζώων. Και δυστυχώς συνήθως είναι και η αιτία μεγάλων κακό σε προσωπικό, εταιρικό ή και ομαδικό/εθνικό επίπεδο.

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν και σε βίαιες πράξεις (πολέμους, κλοπές, φόνους κ.λ.π) για να έχουν όσα περισσότερα γίνεται. Αυτό τους δίνει προφανώς μια αίσθηση σιγουριάς , δύναμης και ελέγχου στη ζωή τους.

Πολλοί περισσότεροι όμως υποβάλλουν τον εαυτό τους σε καθημερινό μαρτύριο νοιώθοντας έλλειψη γιατί δεν έχουν όσα θα ήθελαν. Και ακόμη αν αποκτήσουν αρκετά από αυτά που τους λείπουν την επόμενη στιγμή θα είναι δυστυχισμένοι γιατί θα θέλουν ακόμα περισσότερα. Θα δημιουργήσουν νέα έλλειψη. Είναι απλώς αχόρταγοι. 

Και όταν κάποιος νοιώθει συνεχώς πεινασμένος είναι λογικό να μην χαίρεται τη ζωή, να μην μπορεί να χαλαρώσει και να χαρεί όσα έχει. Γιατί σίγουρα όλοι μας έχουμε πράγματα για τα οποία μπορούμε να χαιρόμαστε. 

Απλώς φαίνεται να μην το συνειδητοποιούμε, να μην το καταγράφει ο εγκέφαλός μας και να εστιάζει μόνο στην έλλειψη και όχι στην όποια αφθονία (μπορεί να) έχουμε.

Κάτσε και σκέψου και μέτρα τα αγαθά που έχεις. Νοιώσε ευγνωμοσύνη που είσαι ζωντανός, που έχεις φίλους, οικογένεια. Δεν είναι ασήμαντοι παράγοντες αυτοί. Ξεκίνα τη μέρα σου ευχαριστώντας το θεό που μπορείς και βλέπεις την ανατολή, που αναπνέεις τον αέρα και που είσαι δυνατός και μπορείς να εργαστείς για να πετύχεις τους στόχους σου.

Όλοι θέλουμε να έχουμε περισσότερα και καλά κάνουμε. Και ο άρτος ο επιούσιος προφανώς και δεν μας φτάνει. Αλλά και το να είμαστε συνεχώς μουρμούρηδες γιατί δεν έχουμε πισίνα και γιατί δεν κάνουμε διακοπές στη Μύκονο δεν είναι και τόσο σοβαρό. 

Είναι περισσότερο στο μυαλό μας και η ανασφάλειά μας που μας κάνει να νομίζουμε ότι αν αποκτήσουμε περισσότερα θα είμαστε ντε και καλά πιο ευτυχισμένοι.

Η ευτυχία δεν είναι αποτέλεσμα τον πόσων έχεις αλλά στάση ζωής και ευγνωμοσύνης για όσα έχεις. Είναι υγιές να θέλουμε περισσότερα αλλά πηγή δυστυχίας το να στεναχωριόμαστε κάθε μέρα γιατί δεν έχουμε και ..«του πουλιού το γάλα».




Του Γιάννη Αραχωβίτη – successmentor

Το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο – είδη της αύρας…!!!!

Όλα τα σώματα, άψυχα και έμψυχα, περιβάλλονται από ένα ενεργειακό πεδίο. Η αύρα είναι το ενεργειακό πεδίο που περιβάλλει το σώμα μας και όλα τα έμψυχα σώματα.Εκτείνεται στα περίπου 60 εκ. με ένα μέτρο γύρω από το σώμα, σαν ένα φωτεινό κουκούλι που το περιβάλλει, και διαχωρίζεται σε 7 επίπεδα :

Την αιθερική αύρα
Εκτείνεται στα περίπου 5εκ. από το σώμα, μοιάζει με σκιά και συνήθως είναι μπλε χρώματος. Η απόχρωση του μπλε εξαρτάται από την υγεία και κατάσταση του σώματος. Για παράδειγμα, συνήθως οι αθλητές έχουν ένα καθαρό, δυνατό μπλε στην αιθερική τους αύρα, δείγμα καλής υγείας και κατάστασης του σώματος. 

Η αιθερική αύρα επηρεάζεται επίσης άμεσα από τον σωματικό πόνο ή ευχαρίστηση. Όταν πονάμε σε κάποιο σημείο, τότε αυτό το σημείο θα παρουσιάζεται στην αιθερική αύρα με ένα «άρρωστο» γαλάζιο-γκρι χρώμα.

Την συναισθηματική αύρα
Εκτείνεται στα περίπου 10εκ. από το σώμα, εμφανίζεται σαν σύννεφο με διάφορα χρώματα τα οποία επηρεάζονται άμεσα από τα συναισθήματα. Θετικά και έντονα συναισθήματα δημιουργούν ζωηρά χρώματα, ενώ αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν θαμπά και σκοτεινά χρώματα. 

Εάν τα αρνητικά συναισθήματα συνεχίζονται μόνιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν και θα δημιουργήσουν προβλήματα στην αιθερική και την πνευματική αύρα.

Την πνευματική αύρα
Εκτείνεται στα περίπου 15εκ. από το σώμα, είναι συνήθως μια φωτεινή κίτρινη ακτίνα και σχετίζεται με τις σκέψεις και την λογική μας. Όσο περισσότερο ενεργητικό είναι το μυαλό μας, τόσο πιο λαμπερό το κίτρινο. Συνήθως, το πιο λαμπερό κίτρινο το βλέπουμε σε φοιτητές/μαθητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις.

Την αστρική αύρα
Εκτείνεται στα περίπου 30εκ. από το σώμα, εμφανίζεται σαν ένα φωτεινό ουράνιο τόξο και είναι ο σύνδεσμος του υλικού κόσμου με τον αστρικό. Τα χρώματά της δεν μεταβάλλονται.

Την υποστήριξη της αιθερικής αύρας
Εκτείνεται στα περίπου 40εκ. από το σώμα, εμφανίζεται σαν μια μπλε «τρύπα» και υποστηρίζει την αιθερική αύρα. Είναι το πεδίο που «συγκρατεί» την αιθερική αύρα δεμένη με το φυσικό σώμα.

Την ουράνια αύρα
Εκτείνεται στα περίπου 45εκ. από το σώμα, εμφανίζεται σαν μια τρεμάμενη φωτεινή ακτίνα παστέλ χρωμάτων και είναι η σύνδεσή μας με τον αστρικό κόσμο, τον κόσμο των πνευμάτων, το πνεύμα-προστάτη μας, τον φύλακα άγγελό μας, τον ανώτερο καθοδηγητή μας.

Την Κεθερική αύρα
Εκτείνεται στα περίπου 60εκ. από το σώμα, εμφανίζεται σαν ένα πολύ φωτεινό χρυσό φως που πάλλεται και είναι η προστασία μας, το πεδίο που προστατεύει όλα όσα περικλείει και είναι αυτό που ενδυναμώνουμε όταν θέλουμε να «σφραγίσουμε» την αύρα μας και που μαθαίνουμε πώς να το επεκτείνουμε κι άλλο για να προστατέψουμε ένα χώρο ή να το...

«μοιραστούμε» με ανθρώπους που θέλουμε να προστατέψουμε. Είναι αυτό που καλούμε και με άλλα λόγια, «η ασπίδα μας» και αυτό που μας κάνει αναγνωρίσιμους από άλλους μυημένους στην τέχνη της Μαγείας.

Πώς να δεις την αύρα
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει την αύρα και του ιδίου αλλά και των άλλων. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη εξάσκηση. Άλλοι καταφέρουν να την δουν μέσα σε λίγες εβδομάδες και άλλοι σε μερικούς μήνες, όλοι όμως μπορούν να αποκτήσουν αυτήν την ικανότητα.

Όταν ξεκινάμε να εξασκηθούμε για να την δούμε, βλέπουμε ότι αρχικά μπορούμε να δούμε εύκολα μόνο την αιθερική αύρα. Σιγά-σιγά όμως, με την εξάσκηση, εμφανίζονται σταδιακά και τα υπόλοιπα πεδία. Όσο προχωράμε προς τα εξωτερικά πεδία, τόσο περισσότερη επιμονή και υπομονή χρειάζεται.

Μια απλή μέθοδος εξάσκησης είναι η εξής:
Σε ένα δωμάτιο, σβήσε όλα τα φώτα και άφησε μόνο ένα απαλό φως. Το φως των κεριών δεν ενδείκνυται διότι τρεμοπαίζει και κουράζει τα μάτια. Το καλλίτερο είναι ένα μικρό αμπαζούρ με 40άρα λάμπα. Στάσου μπροστά από το φως με την πλάτη σου σε αυτό. Τοποθέτησε μπροστά σου έναν καθρέφτη, κατά προτίμηση ολόσωμο. 

Τώρα χαλάρωσε και απλά «χάζεψε» την εικόνα σου. Μην πιέζεσαι, δεν είναι απαραίτητο να κρατάς τα βλέφαρά σου ανοιχτά, συνήθως βοηθάει να τα έχεις μισάνοιχτα. Σιγά-σιγά, θα δεις ένα φως να σε περιβάλλει. 

Αρχικά θα είναι χρώματος μπλε, θα μοιάζει και θα κινείται σαν καπνός και θα εμφανίζεται όχι παραπάνω από 4-5εκ. γύρω σου… αυτή είναι η αιθερική σου αύρα.

Πώς να αισθανθείς την αύρα
Θα χρειαστείς ένα φίλο να σε βοηθήσει. Ζήτα του να σταθεί όρθιος και ακίνητος. Στάσου απέναντί του στα περίπου 2 μέτρα και άπλωσε τα χέρια σου μπροστά με τις παλάμες χαλαρές και ανοιχτές σαν να θέλεις να τον σπρώξεις.

Χαλάρωσε και άρχισε να κινείσαι αργά προς το μέρος του. Σε κάποιο σημείο θα αισθανθείς μια μικρή πίεση στις παλάμες σου. Είναι το σημείο που αρχίζεις να μπαίνεις στην αύρα του.

Ένα άλλος τρόπος είναι να κρατήσεις το δεξί σου δείκτη πάνω από την αριστερή σου παλάμη στα περίπου 2εκ. αργά ξεκίνα να σχηματίζεις μικρούς κύκλους με τον δείκτη σου, χωρίς να αγγίζεις την παλάμη σου. Θα αισθανθείς μια μικρή πίεση στον δείκτη ή/και ένα ελαφρό γαργαλητό στην παλάμη.

Τα χρώματα της συναισθηματικής αύρας
Τα χρώματα της συναισθηματικής αύρας μεταβάλλονται από στιγμή σε στιγμή ανάλογα με τα συναισθήματά μας. Διαφέρουν όμως από παρατηρητή σε παρατηρητή, διότι η ενόρασή του επηρεάζεται άμεσα από τα συναισθήματα που του δημιουργούν τα διάφορα χρώματα! 

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν άνθρωπο που αισθάνεται πολύ χαρούμενος και 2 παρατηρητές. Για τον ένα παρατηρητή, η χαρά συμβολίζεται με καθαρό ροζ ενώ για τον άλλο με καθαρό πορτοκαλί. 

Έτσι, ο ένας παρατηρητής θα δει την συναισθηματική αύρα του ανθρώπου αυτού με καθαρό ροζ χρώμα ενώ ο άλλος με καθαρό πορτοκαλί! Η ερμηνεία όμως παραμένει η ίδια: ο άνθρωπος αυτός είναι χαρούμενος.

Έτσι, δεν θα πρέπει να βασίζεσαι στις ερμηνείες που δίνονται στα χρώματα της αύρας αλλά θα πρέπει να δημιουργήσεις μια δική σου λίστα χρωμάτων, εξετάζοντας το τι συναίσθημα σου προκαλεί το κάθε χρώμα. Μην βιαστείς να την δημιουργήσεις και αν κάποιο χρώμα σε δυσκολεύει, βάψε ένα μεγάλο χαρτί με αυτό το χρώμα και φέρ’ το μπροστά σου. 

Παρατήρησέ το για αρκετή ώρα και σημείωσε τι συναισθήματα σου προκάλεσε. Είναι πιθανό να σου φέρει στο μυαλό κάποιες αναμνήσεις ή εικόνες… εξέτασε αυτές τις αναμνήσεις/εικόνες: τι συναίσθημα σου προκαλούν; Έτσι, έχεις το συναίσθημα που σχετίζεται με αυτό το χρώμα για σένα.

Τα χρώματα της ενέργειάς μας και οι ερμηνείες τους

Α) Πράσινο
Εκπρόσωπος της ανάπτυξης, της επιβίωσης και αναγέννησης, κατόπιν μεγάλων δυσκολιών στη ζωή. Η παρουσία μιας φωτεινής πράσινης απόχρωσης στην αύρα αποτελεί ένα θετικό σημάδι, που δείχνει πως διαδικασίες ανανέωσης έχουν ενεργοποιηθεί. Το σκούρο ασημοπράσινο είναι κατευναστικό για τα νεύρα, ενώ το πράσινο της χλόης αντιπροσωπεύει μια διαδικασία σε ήρεμη εξέλιξη. 

Επιπλέον η έκφραση “πρασίνισε από τη ζήλια του” δεν είναι τυχαίο γεγονός. Άτομα ζηλόφθονα συνήθως διαθέτουν ένα άσχημο, θολό σκούρο πράσινο χρώμα στο κατώτερο διανοητικό αυρικό σώμα.

Β) Μπλε
Όλες οι αποχρώσεις του μπλε αντιπροσωπεύουν τη σχέση μιας πληροφοριακής διαδικασίας με τον εγκέφαλο. Το σκούρο μπλε είναι κατευναστικό και σε περιπτώσεις τραυματισμού σηματοδοτεί τη γρήγορη επούλωση. Σε περιπτώσεις ατονίας, βοηθάει πολύ να βλέπει κανείς με τη φαντασία του σκούρο μπλε. Επίσης όταν παρέχονται πρώτες βοήθειες, από τα τσάκρα των χεριών πηγάζει το εν λόγω χρώμα. 

Στα στρώματα της αύρας ο βαθύς τόνος του μπλε αντιπροσωπεύει διάφορες βαθμίδες διαίσθησης. Το ανοιχτό γαλάζιο εκπροσωπεί την ικανότητα της μάθησης.

Γ) Λουλακί και Μενεξεδί
Το λουλακί είναι το σκούρο μπλε ελαφρά προς το μενεξεδί και είναι ο συνδυασμός διαισθητικού και πνευματικού ατόμου. Το έκτο τσάκρα έχει άμεση σχέση με αυτή την απόχρωση. Η μίξη του κόκκινου(=δράση), με το σκούρο μπλε (=απεριόριστη γνώση) έχουν ως αποτέλεσμα το μενεξεδί, το οποίο αντιπροσωπεύει ενεργοποιημένη απεριόριστη γνώση. 

Ο πιο σπουδαίος τόνος είναι εκείνος του λουλουδιού της λεβάντας και όποιος το διαθέτει είναι πάρα πολύ τυχερός! Τα άτομα που ανήκουν στους indigo, διαθέτουν αυτό το χρώμα αύρας.

Δ) Κόκκινο
Είναι το χρώμα της δράσης. Αντιπροσωπεύει το ζωικό στοιχείο, την πείρα των αισθήσεων, τα υλικά πράγματα. Συνήθως σηματοδοτεί την ύπαρξη αρνητικών στοιχείων στην αύρα. Μερικά είδη απεικονίζουν οργή, εγωισμό, μίσος, ευερέθιστο χαρακτήρα. Άλλες αποχρώσεις αντιπροσωπεύουν το πάθος και τη λαγνεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πολλά μπαρ χρησιμοποιούν στη διακόσμηση το χρώμα αυτό.

Προδιαθέτει τους θαμώνες να καταναλώσουν αρκετές ποσότητες αλκοολούχων ποτών και διεγείρει τις σεξουαλικές τους αισθήσεις. Έρευνες σε φυτά απέδειξαν ότι το κόκκινο φως εντείνει την ανάπτυξη τους, κάνοντας τα ψηλότερα από εκείνα που μεγαλώνουν με φυσικό φως. 

Η ανώτερη μορφή του είναι το ροζ. Συμβολίζει την παγκόσμια αγάπη και είναι το συνηθισμένο χρώμα του τσάκρα της καρδιάς.

Ε) Πορτοκαλί.
Είναι ο συνδυασμός κόκκινου και κίτρινου. Η δραστηριότητα που αντιπροσωπεύει είναι εκείνη της συνεχούς εξισορρόπησης και εναρμόνισης. Είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει και ταξινομεί τις δυσαρμονίες σε ομάδες. Όταν κάποιος συνέρχεται από ασθένεια, η αύρα του είναι πορτοκαλί ή εμπεριέχει πορτοκαλί στίγματα. 

Όταν όμως οι αποχρώσεις του είναι ασαφείς, τότε υποδηλώνει νωθρότητα και ένδειξη κάποιας βλάβης. Από ψυχολογική άποψη παραπέμπει σε δράση και εγρήγορση.

ΣΤ) Κίτρινο
Όλες οι αποχρώσεις ισοδυναμούν με τη διανόηση. Καθεμία μαρτυρεί ένα τύπο λειτουργίας ή έκφρασης της διανόησης που καλύπτει όλο το φάσμα, από τη πονηρία(μουσταρδί), τη ανώτερη σκέψη (καναρινί) έως την ατολμία (κοκκινοκίτρινο).Όταν βρίσκεται σε συνδυασμό ή παράλληλα με άλλο χρώμα αποτελεί ένδειξη συνειδητής, διανοητικής συμμετοχής σε μια διαδικασία που επιτελείται τη συγκεκριμένη περίοδο που μετράται η αύρα. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πρόκειται για ένα άτομο με εξαιρετική διανόηση. Συνήθως το χρώμα αυτό προκύπτει σε άτομα που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα δίαιτας με θεαματικά αποτελέσματα.

Ε) Χρυσό & Ασήμι
Το μεταλλικό, αστραφτερό χρώμα του χρυσού διαθέτει μια φανταχτερή υφή. Εμφανίζεται συνήθως σε ακτίνες, μορφές ενέργειας και τσάκρα. Παρέχει προστασία και καθαρότητα. Είναι ένα εξαιρετικό χρώμα για όλους τους σκοπούς και για κάθε είδους επούλωση. 

Το ασήμι δείχνει ότι η ενέργεια που παρέχεται από τους οδηγούς ενέργειας πηγαίνουν απευθείας στα μέρη του σώματος που επιτάσσει η διαδικασία, χωρίς να χαθεί ουσιαστικά χρόνος. Έτσι εφοδιάζεται το άτομο με την απαραίτητη ενέργεια για κάποιο σημαντικό γεγονός που έρχεται με ταχύτητα στο προσκήνιο.

Ζ) Καφέ
Σπάνια προκύπτει από μόνο του σαν γενικό χρώμα ενός αυρικού σώματος. Συνήθως υπάρχει σαν θολερότητα μαζί με ένα άλλο χρώμα. Άτομα που παρουσιάζουν σοκολατί αποχρώσεις (σοκολατί χρώμα μαλλιών) έχουν μεγάλες δυνατότητες στις γεωπονικές επιστήμες, ή παρουσιάζουν εργατικότητα και ικανότητα οργάνωσης. 

Αρκετές φορές το καφέ αντιπροσωπεύει αρνητική επίδραση. Δείχνει άτομο με εγωκεντρική προσωπικότητα, που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και κανέναν άλλον.

Η) Γκρί
Άλλο ένα χρώμα που συνήθως αντιπροσωπεύει αρνητικές πλευρές. Πρόκειται για άτομα που δεν διαθέτουν καθόλου φαντασία, είναι σκληροί, ψυχροί χωρίς φίλους και απόλυτες απόψεις. Εμφανίζουν κατάθλιψη.