Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Καρμικό Χρέος....!!!!!!!!!

Η ανατολική φιλοσοφία μας διδάσκει πως ότι κάνουμε θα έχει συνέπειες – για καλό ή για κακό. Σκεφτείτε το κάρμα ως έναν τραπεζικό λογαριασμό. Όταν κάνετε κάτι καλό είναι σαν να κάνετε μια κατάθεση, το υπόλοιπό σας θα είναι θετικό.

Από την άλλη πλευρά, όταν κάνετε κάτι όχι και τόσο καλό, είναι σαν μια απόσυρση. Όταν το χρέος συσσωρεύεται, τότε μοιραία κάποια μέρα, θα έρθει που θα πρέπει να πληρωθεί.

Σε αντίθεση με τις τραπεζικές πιστώσεις, δεν μπορείτε να ξεφύγετε ποτέ από το κάρμα. Είναι προγραμματισμένο στο σύμπαν και μια μέρα θα πρέπει να αποπληρωθεί αυτό το καρμικό χρέος.

Κάρμα σημαίνει κυριολεκτικά “πράξη” και ευρύτερα σηματοδοτεί την καθολική αρχή της αιτίας και του αποτελέσματος, η δράση και η αντίδραση που διέπει όλη τη ζωή. Το κάρμα είναι ο φυσικός νόμος του νου, ακριβώς όπως η βαρύτητα είναι ένας νόμος της ύλης.

Κάρμα, σημαίνει δράση, όχι μόνο, αλλά και το αποτέλεσμα της δράσης. Ό, τι διανύουμε αυτή τη στιγμή είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων δράσεων, όχι μόνο αυτής της ζωής, αλλά από πολλές ζωές. Με λίγα λόγια το κάρμα είναι το συνολικό άθροισμα των ενεργειών μας, τόσο σε αυτή τη ζωή, όσο και στις προηγούμενες. 

Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Όλα συμβαίνουν μέσα σε μια κανονική τάξη, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αλληλοσυνδέονται και αλληλοεξαρτώνται.

Το κλειδί για την επίλυση του καρμικού χρέους σας, δεν είναι να πολεμήσετε ή να προσπαθήσετε να βγείτε από αυτό. Ο σκοπός του κάρμα στο σύμπαν είναι να διδάξει τι είναι ένα ασφαλές σύστημα, την αιτία και το αποτέλεσμα του. 

Το κάρμα σχετίζεται άμεσα από την εμπειρία και δεν υπάρχει διαφυγή. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να ξεφύγετε σε τόσο μεγαλύτερο χρέος θα καταλήξετε. 

Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αποδεχθείτε την καρμική σας σχέση, τόσο πιο γρήγορα θα είστε σε θέση να ανακατασκευάσετε τη ζωή σας.

Σε κάθε ζωή, έχουμε τη μητέρα, τον πατέρα, τα αδέλφια, την/τον σύζυγο, τα παιδιά και ούτω καθεξής. Γεννιόμαστε σε μια οικογένεια, ως αποτέλεσμα των μη εκκαθαρισμένων χρεών των προηγούμενων ζωών. 

Συνεχώς είμαστε δημιουργία λογαριασμών, η χρέωση και η πίστωση. Δημιουργούμε καρμικα χρέη με όλους εκείνους με τους οποίους υπάρχει αλληλεπίδραση στη ζωή μας. Τα καρμικά χρέη μας οδηγούν σε δουλεία ή προσκόλληση. Αυτά είναι στη ρίζα των επαναλαμβανόμενων ζωών.

Θα συνεχίσουμε και με άλλα άρθρα πάνω στο θέμα, όπως με τα σημεία της ζωής μας που υποδεικνύουν το καρμικό μας χρέος, και άλλα χαρακτηριστικά.





Χ.Σ.

Οι Λίθοι και οι Μήνες....!!!!!!

Από την αρχαιότητα οι πολύτιμοι λίθοι θεωρήθηκαν εκτός από κοσμήματα και φυλαχτά. Έτσι μέσα από την παρατήρηση οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως κάθε μήνας αντιστοιχεί και σε έναν πολύτιμο λίθο που ενεργοποιείται θετικά για όποιον τον φορά.

Ιανουάριος
Ο γρανάτης είναι η δύναμη, η σωματική ευεξία και η αύξηση της ζωτικότητας. Επίσης, εφιστά την προσοχή για πρόσθετη ενέργεια και προσπάθεια εφόσον αυτό απαιτείται για βαριά σωματικά ή ψυχικά καθήκοντα.

Ο γρανάτης – κόσμημα, αποκρούει αρνητικές ή κακόβουλες ενέργειες κατά την επαφή με άλλους, επίσης σας κρατά υγιείς ενώ ταξιδεύετε.

Φεβρουάριος
Ο αμέθυστος όταν τοποθετείται κάτω από ένα μαξιλάρι, αποκρούει τις κακές σκέψεις, τους εφιάλτες και την αϋπνία, ενθαρρύνει τον βαθύ ύπνο και τα ευχάριστα όνειρα.

Νηφαλιότητα ισορροπία στο αλκοόλ και σας κρατά μακριά από την μέθη και την έλλειψη ορθής κρίσης.

– Αυξάνει την ψυχική δύναμη, την εστίαση και βελτιώνει τη μνήμη είναι ένα βοήθημα για την επιτυχία των επιχειρήσεων. Βελτιώνει τις μαντικές προσπάθειες και αυξάνει τη διαίσθηση.

Κατευνάζει συναισθηματικές καταστάσεις για να φέρει συναισθήματα της ειρήνης, της αγάπης και της ευημερίας. Μεταμορφώνει τα αρνητικά αισθήματα ενοχής και ανασφάλειας. Αν φοράτε έναν αμέθυστο έχετε φυσική προστασία, ιδιαίτερα από τους κλέφτες και σας παρέχει κουράγιο σε περιόδους κινδύνου.

Μάρτιος
Aquamarine ή Κυανοπράσινος αχάτης, είναι η πέτρα που μπορεί να προστίθεται στο λουτρό ή σε ένα ποτήρι νερό για να το καθαρίσει.

Ανοίγει το μυαλό για να επιτρέψει την ψυχική δραστηριότητα να συμβεί κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ή μαγικής τελετουργίας.

Προστατεύει από την γαλαζοπράσινη φθορά, ενθαρρύνει την ειρηνική κατάσταση του νου.

Απρίλιος
Το διαμάντι όταν χρησιμοποιείται ως πέτρα ενός σαμάνου, το διαμάντι αναγκάζει το πνεύμα να πετάξει στα ύψη κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ή πνευματικής τελετουργίας. Δίνει αυτοπεποίθηση, επίσης αφορά την αυξημένη σεξουαλική αυτοπεποίθηση και βοηθά στην εξάλειψη της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Το διαμάντι είναι η σκληρότερη και πιο ανθεκτική πέτρα πάνω στη γη, προωθώντας έτσι την μεγαλύτερη φυσική δύναμη και την αντοχή στον κομιστή Δίνει προστασία από τις αρνητικές δυνάμεις.

Μάιος
Φορέστε ένα σμαράγδι με την πρόθεση να φέρει την αληθινή αγάπη στη ζωή σας. να Χρησιμοποιήσετε το σε τελετουργικό για να προσελκύσει χρήματα, επιτυχία και υλικά αγαθά.

Ενισχύει τη μνήμη, την επικοινωνία, καθώς και την κατανόηση. Είναι επίσης μια χρήσιμη ενέργεια για την αύξηση και τη διατήρηση της γνώσης. Ένα χαλαρωτική πέτρα και βοηθά τα κουρασμένα μάτια.

Ιούνιος
Τα μαργαριτάρια έχουν από καιρό συνδεθεί με την ενέργεια και, συνεπώς, φοριούνται για την προώθηση της σωματικής δύναμης και την προστασία από κακόβουλες δυνάμεις, ιδιαίτερα δαίμονες.

Τα μαργαριτάρια περιέχουν σεληνιακή ενέργεια που βοηθά τις γυναίκες να διατηρήσουν έναν ευτυχισμένο γάμο και να μεταφέρουν την αγάπη της ενέργειας.

Φέρνουν καλή τύχη σε όσους φορούν ένα μαργαριτάρι δεμένο με χρυσό.

Ιούλιος
Το ρουμπίνι φέρνει πλούτο και εξουσία, τα ρουμπίνια έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν σοβαρό πλούτο, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής των άλλων πολύτιμων λίθων. Μαζί με τον πλούτο, έρχεται και η δύναμη.

Τα ρουμπίνια έχουν μια πολύ ισχυρή και φλογερή ενέργεια, τόσο σωματική όσο και ψυχική. Είναι, επίσης, ότι χρειάζεται για την προστασία από τραυματισμό κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνη καταιγίδας.

Βοηθά να μετατρέψει την κούραση σε ένα πιο ζωντανό και παραγωγικό επίπεδο με αποτέλεσμα, η θλίψη να αντικαθίσταται από χαρά και αυτοπεποίθηση.

Ένα ρουμπίνι τοποθετείται κάτω από το μαξιλάρι και αποθαρρύνει τους εφιάλτες ενώ ενθαρρύνει τα ευχάριστα όνειρα.

Αύγουστος
Το περίδοτο ο διαφανής πράσινος λίθος, αν και μερικές φορές υπάρχουν μέσα του κάποιες ίνες που δίνουν την αίσθηση της μεταξωτής υφής, έχει δημιουργηθεί «υπό την πίεση» της έντονης θερμότητας βαθιά στη γη, έτσι περνά κατά μήκος τη δυνατότητα να είναι ήρεμος και να ενεργεί καλά υπό πίεση. 

Βοηθά να αποκρούσετε τους εφιάλτες και άλλες ψυχικές επιθέσεις. Όπως και με κάθε πράσινη πέτρα, το περίδοτο μπορεί να φορεθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε τελετουργική μαγεία για να προσελκύσει χρήματα.

Σεπτέμβριος
Το ζαφείρι χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, το ζαφείρι αξιοποιεί το τρίτο μάτι για την ψυχική πληροφορία. Βοηθά στην ενθάρρυνση καλών συναισθημάτων μεταξύ δύο ανθρώπων.

Όταν φοριέται, το ζαφείρι θα προστατεύσει τον ιδιοκτήτη από αιχμαλωσία και θα αποκρούσει οποιεσδήποτε αρνητικές προθέσεις που αποστέλλονται από τους άλλους ως μπούμερανγκ πίσω σε αυτούς.

Οκτώβριος
Το οπάλιο δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Θυμάται τις προηγούμενες ζωές και χρησιμοποιείται σε διορατική εκπαίδευση, ένα άτομο μπορεί να πάει στο παρελθόν και να θυμηθεί μια προηγούμενη ζωή.

Χρησιμοποιείται σε τελετουργικό για να προσελκύσει τα χρήματα και τη δύναμη στην επιχείρηση.

Το οπάλιο θα προκαλέσει μια αύρα της αφάνειας σε ένα πρόσωπο που επιθυμεί να παραμείνει στο παρασκήνιο. Το οπάλιο επίσης χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αστρική προβολή που απαιτεί αφάνεια. Επίσης φέρνει καλή τύχη.

Νοέμβριος
Citrine, ο Κίτρινος Χαλαζίας, ενισχύει την άρση του φόβου, ιδιαίτερα στη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη από εφιάλτες αν τεθεί κάτω από ένα μαξιλάρι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δημιουργεί κύκλο προστασίας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της φυσικής επίγνωσης.

Δεκέμβριος
Το τιρκουάζ είναι μία ισχυρή πέτρα που χρησιμοποιείται κυρίως για την προστασία από μια πλειάδα αρνητικής ενέργειας, όπως, ο φθόνος και η ζήλια, οι ασθένειες, ο θυμός και η μαγεία είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Το τιρκουάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τελετουργία για να προσελκύσει χρήματα.

Φορώντας ένα τιρκουάζ είναι εγγυημένο πως θα φέρει την αγάπη στη ζωή του ιδιοκτήτη.




Σύμβολα και Συμβολισμοί....!!!!!!!!

Από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας αντικρίζουμε έναν κόσμο συμβόλων. Φτάνουμε μάλιστα στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν σύμβολο είναι η ίδια η ζωή. Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά σύμβολα που άλλα είναι αρχαία, ενώ άλλα είναι νέα, όλα παίζουν έναν συγκεκριμένο ρόλο στη ζωή μας. 

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για παράδειγμα, δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια ενότητα συμβόλων, που αν τα αγνοήσεις μπορεί να σου στοιχίσει και την ζωή. Τα αρχαία σύμβολα έχουν μια διαφορά και αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η σημασία τους αφορά την ερμηνεία της ζωής και την καθοδήγηση των ανθρώπων στο πέρασμά τους από την Γη.

Η λέξη είναι ελληνική και σημαίνει σημείο αναγνώρισης. Η λέξη σήμαινε ένα αντικείμενο που είχε χωριστεί σε δύο μέρη από δύο ανθρώπους. Όταν αυτοί συναντιόντουσαν αργότερα, ο καθένας είχε επάνω του ένα μέρος του συμβόλου. Αρκούσε λοιπόν να μπουν τα δύο κομμάτια μαζί (συμβάλλω) για να ξαναγίνει το αρχικό αντικείμενο και, έτσι, να αναγνωριστούν οι δύο άνθρωποι.

Στην ψυχολογία και τη θρησκεία, τα σύμβολα κάνουν αυτό το πράγμα με τέτοιο τρόπο που να ρίχνει φως στην ανθρώπινη εμπειρία. Οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να κάνουν αυτές τις συνδέσεις.

Τα όνειρα είναι γεμάτη από σύμβολα. Έτσι είναι και η ποίηση.

Ένα σύμβολο δείχνει πέρα από τον εαυτό του σε κάτι που ανιχνεύεται, αλλά δεν περιορίζεται ή δεν ορίζεται επακριβώς. Ένα σύμβολο, δίνει πρόσβαση σε βαθύτερα στρώματα της πραγματικότητας που είναι απρόσιτα.

Η σημαία μιας χώρας είναι κάτι περισσότερο από ένα πανί που ανεμίζει, είναι ένα σύμβολο του έθνους και της ταυτότητας.

Και οι δράσεις μπορεί να είναι σύμβολα. Στον Χριστιανισμό, το κόψιμο του ψωμιού και η εμβάπτιση στο κρασί είναι η θεία κοινωνία είναι η συμβολική ζωή που δίνει ο Χριστός μετά τον στο σταυρό. Στο Ιουδαϊσμό, η τήρηση του Σαββάτου και ο φωτισμός των κεριών στην επτάφωτη λυχνία επιβεβαιώνουν την εβραϊκή ταυτότητα και την πίστη.

Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα σύμβολα λοιπόν για να εκφράσουν και την πίστη τους αλλά και να συμβολίσουν τον θεό ώστε να τον κατανοήσουν και να τον οικειοποιηθούν.

Στην πρώτη φάση, ο Θεός ήταν ένα πραγματικό ον, ένας ουράνιος πατέρας, σοφός, παντοδύναμος, που όλοι αγαπούν, έτοιμος να καθοδηγήσει και να επέμβει στη ζωή τους, όπως ο ίδιος θέλησε.

Αυτό ήταν το” Θεός εκεί έξω” των παραδοσιακών θεϊσμών.

Στη δεύτερη φάση, η εστίαση διευρύνθει πέρα από τη προσωπική ζωή σε σχέση με τον Θεό, ο οποίος ήταν ενεργός στην ιστορία. Αυτός ήταν ο Θεός στη μέση της κοινωνίας και των εθνών, ο Θεός που συμμετείχε σε εκδηλώσεις, ο Θεός ο Άλλος, ήταν ο Θεός όλων ή πολλών και γιορταζόταν εξυμνούνταν από όλους όσους τον πίστευαν.

Ο μονοθεϊσμός ήταν η ποιο δυνατή συμβολική θεϊστική στάση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Γεγονός είναι πως τα σύμβολα, είτε αλλάζουν, είτε παραμένουν ίδια, σηματοδοτούν το περιεχόμενο της ζωής, νεύοντας προς ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρη την ανθρωπότητα.





Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

20 σημάδια πως πάσχετε από «Απώλεια Ψυχής» ....!!!!!!!!

Ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός πάσχει από αυτό που λένε οι σαμάνοι «Απώλεια Ψυχής», μια απώλεια σκοπού, κατεύθυνσης, ζωτικότητας, αποστολής, στόχων, ταυτότητας και αυθεντικής σύνδεσης.

Είναι μια βαθιά λύπη την οποία οι περισσότεροι μάθαμε να θεωρούμε φυσιολογική. Η ψυχή είναι η πηγή της απόλυτης μοναδικότητάς μας, ένα εσώτερο μέρος το οποίο μας συνδέει όχι μόνο με τις αξίες και την ουσία σας αλλά και με τις αξίες και την ουσία όλων των άλλων έμβιων όντων. 

Αυτό που κάνει την απώλεια της ψυχής σας τόσο λεπτοφυή κι επικίνδυνη είναι πως πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πως αυτό συμβαίνει. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε πως έχουμε αποσυνδεθεί από την ψυχή μας και δεχόμαστε το μούδιασμα και την έλλειψη νοήματος στην ζωή μας ως φυσιολογικά.

Επειδή όλοι μας ανήκουμε σε αυτό τον πολιτισμό, όλοι πάσχουμε από απώλεια ψυχής. Η απώλεια ψυχής είναι μια επιδημία και δεν μας επιτρέπει να δούμε τις δυνατότητες ευτυχίας και ολοκλήρωσης στην καθημερινή μας ζωή. Όταν θεραπευθείτε από την απώλεια ψυχής, θα δείτε τα οικεία σας πράγματα με νέα οπτική ώστε να αυξήσετε τη χαρά που λαμβάνετε από τα πράγματα που ήδη έχετε.

Δεν ξέρετε αν πάσχετε από έλλειψη ψυχής;

Ακολουθούν 20 σημάδια που δείχνουν απώλεια ψυχής :

1.Νιώθετε πως δεν είστε το ίδιο καλοί με άλλους ανθρώπους. 

2. Λαχταράτε να βοηθάτε τους άλλους αλλά δεν έχετε ιδέα ούτε τι πρέπει να κάνετε ούτε τι σημασία θα έχει αυτό. 

3. Βλέπετε πως προσπαθείτε μάταια να φθάσετε σε ένα επίπεδο τελειότητας το οποίο είναι αδύνατον να επιτευχθεί. 

4. Οι φόβοι σας, σάς εμποδίζουν από το να ζείτε στο μέγιστο του δυναμικού σας. 

5. Συχνά ανησυχείτε πως δεν είσαστε αρκετά καλοί, αρκετά έξυπνοι, αρκετά λεπτοί, αρκετά νέοι, αρκετά [προσθέστε εδώ ό,τι θέλετε]. 

6. Νιώθετε θύμα των περιστάσεων τις οποίες δεν μπορείτε να ελέγξετε. 

7. Νιώθετε πως η καθημερινότητά σας είναι άσκοπη και καθοδηγείται από τις υποχρεώσεις σας. 

8. Συχνά νιώθετε αβοήθητοι, απελπισμένοι ή απαισιόδοξοι. 

9. Προστατεύετε την καρδιά σας με ατσάλινα τείχη. 

10. Συχνά νιώθετε πως δεν αξίζετε και πως η αγάπη σας δεν κάνει καμία διαφορά. 

11. Πάντα προσπαθείτε να ταιριάξετε και να ανήκετε κάπου, αλλά σπάνια σας συμβαίνει κάτι τέτοιο. 

12. Νιώθετε καταβεβλημένοι από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στη ζωή σας. 

13. Πάσχετε από διάφορα και δύσκολα στην αντιμετώπισή τους συμπτώματα όπως κούραση, χρόνιους πόνους, πρόσληψη ή έλλειψη βάρους, αϋπνία, δερματικές ή γαστρεντερικές διαταραχές. 

14. Παλεύετε με τη δυνατότητα να δέχεστε αγάπη και φροντίδα. 

15. Νιώθετε κατάθλιψη, άγχος κι έχετε χρόνιες ανησυχίες. 

16. Νιώθετε πως δεν σας εκτιμούν όσο πρέπει. 

17. Πολύ συχνά κρίνετε τους άλλους. 

18. Συχνά ναρκώνεστε με αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξ, τηλεόραση ή υπερβολική απασχόληση. 

19. Είστε απογοητευμένοι με τη ζωή σας. 

20. Έχετε ξεχάσει να ονειρεύεστε. 

Πως βρίσκουν οι γιατροί την απώλεια ψυχής
Ως γιατρός έχω χρόνια εμπειρίας στη διάγνωση έλλειψης ψυχής στους ασθενείς μου αλλά η δυτική ιατρική δεν έχει κάποιο πλαίσιο για τέτοιου είδους διαγνώσεις και ως γιατροί δεν διδαχθήκαμε να θεραπεύουμε τέτοιες ασθένειες, οπότε πολύ συχνά κάνουμε λάθος θεραπείες. 

Αυτό που χρειάζονται όσοι πάσχουν από έλλειψη ψυχής είναι το δυνατό φάρμακο της επανασύνδεσης με την ψυχή τους αλλά στις κοινωνίες μας τείνουμε να θεραπεύουμε την ψυχή μας πολύ επιφανειακά.

Αντιμετωπίζουμε τους χρόνιους πόνους με αναλγητικά. Αντιμετωπίζουμε την αϋπνία με υπνωτικά χάπια. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα βάρους με δίαιτα και άσκηση. 

Και, ίσως το πιο επιζήμιο, μπορεί να βαφτίζουμε την έλλειψη ψυχής ως ψυχική ασθένεια όπως η κατάθλιψη και να καλύπτουμε τα συμπτώματα με ψυχιατρικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα βάζοντας ένα τσιρότο πάνω σε μια πληγή η οποία όμως δεν θεραπεύεται από κάτω.

Η θεραπεία που πραγματικά χρειάζεστε
Μερικές φορές η ψυχή χρειάζεται χώρο ώστε να θεραπευθεί και αυτό μπορεί να απαιτεί θάρρος να κάνετε μερικές εξωτερικές αλλαγές στη ζωή σας. 

Ίσως πρέπει να αλλάξετε επάγγελμα ώστε να δώσετε στην ψυχή σας περισσότερο χώρο να αναπνεύσει. Ίσως μια ανθυγιεινή σχέση περιορίζει την ψυχή σας και ήρθε η ώρα να κάνετε θεραπεία, να θέσετε όρια ή ακόμα και να την τελειώσετε. 

Ίσως χρειάζεται να βρείτε περισσότερους ανθρώπους να αγαπήσετε ή να μετακομίσετε σε ένα μέρος που θα βοηθήσει την ψυχή σας να ζωντανέψει. 

Ίσως πρέπει να δώσετε στην ψυχή σας την άδεια να κάνει περισσότερες δημιουργικές ασχολίες. Τέτοιες αιώνιες αλλαγές ίσως αποτελούν μέρος της συνταγής που θα σας δώσει ο εσωτερικός γιατρός σας.

Πολύ συχνά όμως, αυτού του είδους οι γενικές επισκευές στη ζωή σας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ! 

Η επανασύνδεση με την ψυχή σας, σάς επιτρέπει να βρείτε τη γαλήνη και την ευτυχία με τρόπους που είναι πολύ πιο απλοί απ' όσο νομίζετε. Μπορεί να ανακαλύψετε εμβρόντητοι πως εξ αρχής είχατε όσα χρειαζόσασταν αλλά τα ψάχνατε σε λάθος μέρος. Ίσως αυτό που χρειάζεται είναι να δείτε την υπάρχουσα ζωή σας με διαφορετικό τρόπο.





Μην το σκέφτεσαι… ζήσε.....!!!!!!!

Η συνήθεια της σκέψης
Αν προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα, το ποτό, το πολύ φαγητό, τον καφέ, τη ζάχαρη ή απλώς το δάγκωμα των νυχιών σου, πρέπει να ξέρεις ότι αυτά είναι συνήθειες που δύσκολα κόβονται! 

Η συνήθεια όμως που είναι δυσκολότερο να κοπεί και η οποία βλάπτει περισσότερο τη συναισθηματική σου κατάσταση είναι ίσως η συνήθεια που περνάει πιο απαρατήρητη από όλες : η συνήθεια της αρνητικής σκέψης.

Μπορείς να δέσεις τα χέρια σου πίσω από την πλάτη για να σταματήσεις να δαγκώνεις τα νύχια σου, μπορείς να αποφύγεις το αλκοόλ και τα τσιγάρα, έτσι ώστε να μην είναι πια στη διάθεσή σου, μπορείς να υπομείνεις μερικές μέρες πονοκεφάλων και κούρασης για να κόψεις τον καφέ, αλλά ποτέ δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι!

Όπως ήδη κατάλαβες, η σκέψη είναι κάτι τόσο φυσικό για σένα, που είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις ότι την κάνεις. Όταν συνειδητοποιήσεις την ενεργητική διαδικασία της σκέψης σου, θα σοκαριστείς από το πόσο συχνά το περιεχόμενο των σκέψεών σου είναι αρνητικό. Ξέρω από πελάτες μου ότι από τότε που άρχισαν να προσέχουν τις σκέψεις τους, ανακάλυψαν ότι πάνω από το 90% ήταν κατά κάποιο τρόπο αρνητικές.

Ποιο είδος σκέψης είναι αρνητικό;
Αυτή η ερώτηση είναι πολύ σημαντική, γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν τόσο πολύ συνηθίσει να κάνουν αρνητικές σκέψεις, που δεν καταλαβαίνουν καν ότι είναι αρνητικές. Υποθέτουν, αντίθετα, ότι είναι φυσιολογικές. 

Είναι γεγονός ωστόσο ότι μπορεί να θεωρηθεί αρνητική οποιαδήποτε σκέψη σε κάνει να νιώθεις λιγότερο ικανοποιημένος από ό,τι ένιωθες πριν την κάνεις. 

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται, αλλά σε καμιά περίπτωση αποκλειστικά, σκέψεις που έχουν σχέση με το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και πόσα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Προσπαθείς να βρεις γιατί τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά ή γιατί κάποιος έκανε κάτι που σε πλήγωσε ή που δεν εγκρίνεις, αναλύεις αρνητικές σκέψεις και πάει λέγοντας.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε εφημερίδες και να βλέπουμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Με τη σκέψη μας τείνουμε να μιμούμαστε αυτές τις ειδησεογραφικές πληροφορίες. 

Το μυαλό μας επανεξετάζει τα προβλήματα του παρελθόντος και του μέλλοντος, τις ανησυχίες και τους φόβους μας, και σκεφτόμαστε συνεχώς πόσο τραγική είναι η κατάσταση. Προφανώς κάποιος προγραμματισμός και κάποιος απολογισμός είναι απαραίτητοι για μια αποδοτική ζωή. 

Αν συνειδητοποιείς ότι κάνεις τέτοιες σκέψεις και ξέρεις τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας πνευματικής δραστηριότητας, προστατεύεσαι σε μεγάλο βαθμό από τα αρνητικά αποτελέσματά της. Αν όμως κάνεις τέτοιες σκέψεις χωρίς να συνειδητοποιείς τι κάνεις στον εαυτό σου, θα βρεθείς στο έλεος των ίδιων σου των σκέψεων. 

Επειδή αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αρνητικός, το ηθικό σου θα συνεχίσει να πέφτει ή να παραμένει σε χαμηλό επίπεδο. Όταν θα κατανοήσεις και θα μπορέσεις να γίνεις αυτόπτης μάρτυρας αυτής της ενεργούς διαδικασίας, θα μπορείς μετά να επιλέγεις ποιες σκέψεις να ακολουθείς και ποιες να απορρίπτεις. Θα σου γίνει συνήθεια να σκέφτεσαι μόνο τα πράγματα που είναι πραγματικά ενδιαφέροντα και θα μάθεις να αγνοείς τα υπόλοιπα.

Αυτό το είδος επιλεκτικής σκέψης δε σημαίνει άρνηση ούτε απάθεια. Η άρνηση συνεπάγεται προσποίηση, και εσύ δεν προσποιείσαι τίποτα. Αναγνωρίζεις τα προβλήματα στον κόσμο και στην ίδια σου τη ζωή. 

Απλώς επιλέγει να .μην προσκολλάσαι στις αρνητικές σκέψεις για τη ζωή σου επειδή ξέρεις τι θα συμβεί αν το κάνεις. Η εμπειρία της ζωής σου σχετίζεται άμεσα με το πού επιλέγεις να εστιάσεις την προσοχή σου. 

Αν την εστιάσεις στα προβλήματά σου, αυτό που θα βιώνεις θα είναι κατά κύριο λόγο προβλήματα. Καθώς μαθαίνεις να μην προσέχεις τόσο πολύ τα προβλήματα και τα άσχημα του κόσμου, θα ανακαλύψεις ότι παρατηρείς περισσότερο την ομορφιά και την καλοσύνη που υπάρχει γύρω σου. 

Αυτό ακριβώς κάνουν συστηματικά τα μικρά παιδιά. Ζουν στον ίδιο κόσμο με τους ενήλικες, αλλά βλέπουν διαφορετικές όψεις της ζωής. Βλέπουν γέλιο, αγάπη και ευκαιρίες.

Μπορείς να επιλέξεις την αγάπη αντί για το φόβο

Αγάπη αντί για το Φόβο
Κάθε φορά που εισβάλλουν στο μυαλό σου σκέψεις αρνητικές, απαισιόδοξες ή επιφυλακτικές, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα νέο σημείο επιλογής της ζωής σου. Μπορείς να επιλέξεις να ακολουθήσεις τις αρνητικές σκέψεις σου, όπως έχεις κάνει και στο παρελθόν. 

Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι τις περισσότερες φορές. Φαίνεται πάντα λογικό να τον ακολουθούν επειδή είναι πιο εύκολος και επειδή τους φαίνεται πιο οικείος. Στην πραγματικότητα, όπως έχεις ήδη διαπιστώσει, σπάνια καταλαβαίνεις ότι μέσα σου γίνεται ένας διάλογος με τον εαυτό σου. 

Πάρε το εξής παράδειγμα: σκέφτεσαι συνεχώς πόσο θα θυμώσουν οι γονείς σου (ή το αφεντικό σου, τα παιδιά σου, ο σύζυγός σου) με κάτι που έκανες. Κάνεις προβολές στο μυαλό σου και θυμώνεις και ο ίδιος. Φαντάζεσαι πώς δικαιολογείς τη στάση σου στους γονείς σου (ή σε οποιονδήποτε) και δημιουργεί σενάρια πολέμου. 

Στο μεταξύ νιώθεις, όπως είναι φυσικό, τα αρνητικά αποτελέσματα της σκέψης σου χωρίς καν να ξέρεις ότι η σκέψη σου είναι που σου δημιουργεί το πρόβλημα. Η συνηθισμένη αντίδραση σε αυτό τον αυτοεπιβαλλόμενο πόνο είναι να κατηγορείς τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που σε περιστοιχίζουν για τη δυσαρέσκεια που νιώθεις.

Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος. Το σημείο της επιλογής σου είναι εκείνη η στιγμή από την οποία ξεκίνησε ο εσωτερικός σου διάλογος, τότε που έπρεπε να αποφασίσεις αν θα επέλεγες το δρόμο της αρνητικότητας ή της αγάπης.

Τι σημαίνει «να επιλέγει την αγάπη»: Σημαίνει ότι αποφασίζεις ότι η γαλήνη και η ευτυχία είναι σημαντικότερες για σένα από το να έχεις «δίκιο». 

Σημαίνει άμεση επίλυση.παρά συνεχή αγώνα – ευτυχία παρά απογοήτευση. Η επιλογή του δρόμου της αγάπης σημαίνει ότι καταλαβαίνεις πως σου αρκεί το απλό, γαλήνιο αίσθημα της υγιούς λειτουργίας σου, ότι αυτό αντιπροσωπεύει ουσιαστικά ό,τι θέλεις από τη ζωή σου. 

Η ζωή δεν είναι τίποτα περισσότερο από την απλή εμπειρία της δικής σου ψυχικής υγείας. Ο μόνος λόγος για να επιλέξεις έναν αρνητικό τρόπο σκέψης θα ήταν κάποια δική σου λανθασμένη προσδοκία ότι αυτό θα σου χάριζε κάποια ικανοποίηση. Ξέχνα το! 

Η ικανοποίηση που αναζητάς είναι στη διάθεσή σου μόνο όταν αποφασίζεις συνειδητά ότι εκείνη τη στιγμή προτιμάς την ψυχική σου ηρεμία από τις σκέψεις που σε απομακρύνουν από αυτήν. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να ανακαλύψεις την υγιή λειτουργία σου είναι να παρατήσεις τη σκέψη που σου στέκεται εμπόδιο.

Η επιλογή της αγάπης δεν είναι άρνηση. Τι άλλο αρνείσαι εκτός από την πηγή του πόνου σου; Τίποτα. Αποφασίζεις συνειδητά να μη τροφοδοτείς τον πόνο σου με τη μοναδική καύσιμη ύλη του: την αρνητική σκέψη σου’ όταν το κάνεις, ο συναισθηματικός πόνος σου εξαφανίζεται και ένα καινούριο αίσθημα υγείας και αγάπης εμφανίζεται στο προσκήνιο. 

Όταν επιλέγεις την αγάπη αντί για το φόβο, σταματάς να πολεμάς την ίδια σου τη σκέψη και αρχίζεις να νιώθεις πάλι καλά. Μερικές φορές φαίνεται ευκολότερο να ακολουθείς τα κακά συναισθήματά σου παρά τα καλά. 

Μπορείς, παρ’ όλα αυτά, να αναζητάς συνειδητά τα βαθύτερα και θετικότερα συναισθήματα που υπάρχουν μέσα σου και να είσαι σταθερός σε αυτά.

Αυτή η συνειδητή επιλογή είναι πολύ σωστή, αλλά δεν είναι πάντα εύκολη. Δε συμβαίνει από μόνη της – πρέπει εσύ να την κάνεις να λειτουργήσει. Πρέπει να επιθυμείς να λειτουργήσει περισσότερο από εκείνες τις δελεαστικές σκέψεις που σου είναι τόσο οικείες. 

Το θετικό είναι ότι αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνεις! Από τη στιγμή που παίρνεις αυτή την απόφαση και της δίνεις προτεραιότητα στη ζωή σου, όλα τα υπόλοιπα τακτοποιούνται. Αυτό είναι ένα από τα ωραία υποπροϊόντα της συνειδητής επιλογής της αγάπης αντί του φόβου: τα προβλήματα που σε απασχολούσαν αρχίζουν να λύνονται από μόνα τους. 

Κάθε φορά που έχεις την ευκαιρία να επιλέγεις την αγάπη αντί για το φόβο και το κάνεις, τροφοδοτείς ένα νέο είδος ενέργειας στη ζωή σου, γεμάτο θετικότητα και αγάπη.

Αν ακολουθείς όλες τις αρνητικές σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σου, δεν έχεις ξεφύγει ακόμη από την «παλιά» αρνητική ενέργεια που θέλεις να αντικαταστήσεις αυτή είναι υπεύθυνη για τη μακροχρόνια στασιμότητά σου. 

Πώς είναι δυνατόν να αποφύγεις καβγάδες με τους γονείς, το σύζυγο, το παιδί, ή το αφεντικό σου, αν το μυαλό σου είναι γεμάτο αρνητικότητα; Αυτό είναι αδύνατον. 

Θα καταλήξεις να επαναλαμβάνεις τα προβλήματα και τους καβγάδες μες στο μυαλό σου και μετά θα τα βλέπεις να εκδηλώνονται στη ζωή σου. Αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, θα νιώθεις απογοήτευση επειδή σου συμβαίνουν συνεχώς τα ίδια πράγματα. 

Είναι ανάγκη να σπάσεις αυτόν το φαύλο κύκλο. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναγνωρίσεις τα σημεία επιλογής της ζωής σου και μετά να ακολουθήσεις το δρόμο προς την υγιή λειτουργία σου.

Εισήγαγα την Τζέινυ στην έννοια των σημείων επιλογής από την πρώτη φορά που με επισκέφθηκε στο γραφείο μου. Ο άνδρας της ήταν ένα άτομο εθισμένο στην εργασία και αφιέρωνε ελάχιστο χρόνο ή ενέργεια σε αυτήν. 

Η Τζέινυ ένιωθε θυμό και απογοήτευση και θεωρούσε ότι δικαίως ένιωθε έτσι. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπε ήταν: »Οποιοσδήποτε στη θέση μου θα ενοχλούνταν».

Προτού έρθει να με δει, η Τζέινυ σκεφτόταν ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσει τα αρνητικά συναισθήματά της είναι να μιλήσει σε κάποιον γι’ αυτά. Σχεδόν κάθε μεσημέρι έβγαινε για φαγητό με ένα φίλο για να μιλήσει για τα προβλήματά της. Και ακριβώς μετά από κάθε γεύμα ένιωθε αγανάκτηση.

Η Τζέινυ ανακάλυψε κάτι που την εξέπληξε. Οι μοναδικές φορές κατά τις οποίες ήταν πραγματικά θυμωμένη με το σύζυγό της ήταν όταν σκεφτόταν υπερβολικά τις υπερωρίες του. Υπέθετε ότι ήταν πάντα θυμωμένη γιατί κάθε φορά που τις θυμόταν θύμωνε. 

Ωστόσο τις περισσότερες φορές ήταν υπερβολικά απασχολημένη με τη δική της ζωή για να ασχολείται με το πρόγραμμα του συζύγου της. Είχε μια δική της καριέρα. Της άρεσε επίσης να γυμνάζεται σε ένα κέντρο υγείας και να συμμετέχει εθελοντικά σε μια τοπική οργάνωση. Τον περισσότερο καιρό ήταν πολύ ικανοποιημένη από τις καθημερινές της ασχολίες.

Η Τζέινυ κατάλαβε πως όταν άρχισε να σκέφτεται τις υπερωρίες του συζύγου της, βρισκόταν σε ένα πολύ σημαντικό σημείο επιλογής. Όταν σκεφτόταν τις υπερωρίες του και την προτεραιότητα που έδινε στη δουλειά, αμέσως ένιωθε αγανάκτηση’ όσο αυτή μεγάλωνε, τόσο περισσότερο ανέλυε τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμά του επηρέαζε τη ζωή της, πράγμα που την έριχνε σε μια μαύρη τρύπα απογοήτευσης. 

Τα ζεστά συναισθήματα αγάπης, από την άλλη, την οδηγούσαν απευθείας στην ευγνωμοσύνη. Για να νιώσει έτσι έπρεπε να παραδεχτεί ότι άρχιζε να σκέφτεται αρνητικά για το σύζυγό της, να ξέρει τι θα συνέβαινε αν συνέχιζε, και να επιλέξει να εγκαταλείψει τις σκέψεις της επί του θέματος. 

Έμαθε γρήγορα ότι τα ζεστά αισθήματα απέναντι του βελτίωναν σημαντικά την ποιότητα της ζωής της, ακόμα και κατά την απουσία του.

Ήταν πολύ ενδιαφέρον ότι η Τζέινυ ήταν σε θέση να εφαρμόζει αυτό που καταλάβαινε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά και όταν ήταν με το σύζυγό της. Ανακάλυψε ότι εκτιμούσε το χρόνο που περνούσε μαζί του πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθιζε. 

Ο άνδρας της ανταποκρίθηκε θετικά στα ζεστά συναισθήματά της, και οι δυο τους μοιράζονται σήμερα πολύ περισσότερο χρόνο από ποτέ. Κάθε μέρα βρίσκεσαι μπροστά σε εκατοντάδες σημεία επιλογής. Στην πραγματικότητα βρίσκεσαι μπροστά σε ένα τέτοιο σημείο ακριβώς τώρα, αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτή την πρόταση.

Ακολουθείς τις επιφυλακτικές σου σκέψεις, όπως: “Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα”, ή κάνεις την επιλογή προς όφελος σου, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της αλλαγής προς την ευτυχία; 

Με την ανάλογη προσοχή μπορείς να ανιχνεύσεις τις αμφιβολίες σου την ώρα που σχηματίζονται, και απλώς να τις παρατήσεις επιστρέφοντας προς την υγιή λειτουργία σου. Αυτή η στιγμή μπορεί να είναι για σένα μια καινούρια αρχή. Ακολούθησε το δρόμο της αγάπης, αντί για το δρόμο του φόβου και η ζωή σου θα αρχίσει να αλλάζει από τώρα!

Πως μπορείς να μου πεις πόσες από τις σκέψεις μου είναι αρνητικές;
Για αρχή κάθισε σε μια καρέκλα και κλείσε τα μάτια σου. Καθάρισε το μυαλό σου όσο μπορείς περισσότερο. Κάθισε ήρεμος για μερικά λεπτά και απλώς παρατήρησε τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου. 

Άρχισε να προσέχεις τις σκέψεις που κάνεις σε διάφορες ώρες της ημέρας – αυτή τη στιγμή, όταν ξυπνάς, όταν τρως, όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, ετοιμάζεσαι να βγεις, κάθεσαι μόνος σου, οδηγείς ή είσαι στο λεωφορείο, περπατάς κτλ. Αναμφισβήτητα θα εκπλαγείς από το πόσο συχνά μπαίνει στο μυαλό σου κάποια αρνητική σκέψη. 

Ίσως να σκέφτεσαι προβλήματα, ανησυχίες, πράγματα που πρέπει να γίνουν, που όμως ουσιαστικά δε θέλεις να τα κάνεις, πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν, άλλα που δε θα μπορούσαν να συμβούν, πράγματα που δε θα έπρεπε να συμβούν, άλλα που συνέβησαν τα οποία όμως ευχόσουν να μην είχαν συμβεί, πράγματα που θα έπρεπε να είχες πει, που ήθελες να πεις, που δεν ήθελες να πεις, πράγματα που είπαν ή που έκαναν άλλοι άνθρωποι και που σε ενόχλησαν, άνθρωποι που δεν ενήργησαν όπως νόμιζες ότι θα έπρεπε να είχαν ενεργήσει… Ο κατάλογος συνεχίζεται επ’ άπειρον!

Καθώς αρχίζεις να παρατηρείς τι σκέφτεσαι κάθε στιγμή της μέρας, σε παρακαλώ να είσαι ανεκτικός με τον εαυτό σου. Ένας τέτοιος τρόπος σκέψης είναι, όπως είπαμε, συνήθεια. Σαν όλες τις συνήθειες, δεν είναι κάτι που διαμορφώθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάστηκε χρόνια για να αναπτυχθεί και μπορεί να αργήσει κάπως να αλλάξει.

Δεν υπονοώ ότι είναι πάντα λάθος να σκέφτεσαι αρνητικά, να παραπονιέσαι ή να κλαψουρίζεις. Ασφαλώς αυτό είναι ένα από τα δικαιώματά σου και δεν είναι κάτι που σε μικρή ποσότητα μπορεί να σε σκοτώσει. 

Αυτό που δηλώνω είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι - ίσως συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου - ξοδεύουν εξωφρενικά πολύ χρόνο παρασυρόμενοι σε αρνητικές σκέψεις χωρίς ούτε καν να το διανοούνται. 

Ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού διαλόγου σου δε σου κάνει καμία αίσθηση επειδή τον έχεις συνηθίσει τόσο πολύ – και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι τόσο δύσκολο να τον σταματήσεις. Επιπλέον, η επιθυμία να βελτιώνεις τη ζωή σου είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. 

Όσο η ζωή σου δεν είναι τέλεια, ο αναλυτικός νους σου και το Εγώ σου πάντα θα αναζητούν τρόπους βελτίωσης. Ο σκεπτόμενος νους σου θα σου υπενθυμίζει αδιάκοπα ότι δεν είσαι σε αρκετά καλή κατάσταση. Άσχετα με το πόσο σκληρά προσπαθείς, το Εγώ σου ποτέ δε θα είναι ικανοποιημένο με αυτά που έχεις καταφέρει.

Προφανώς οι περιστάσεις της ζωής σου δε θα είναι ποτέ τέλειες. Αν λοιπόν πιστεύεις ότι είναι καλό να σκέφτεσαι τρόπους για να βελτιώσεις τη ζωή σου, θα αναλωθείς έτσι στο υπόλοιπο της ζωής σου. 

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν αυτόν το δρόμο. Κάνουν ατελείωτες συζητήσεις μέσα στα κεφάλια τους προσπαθώντας επιφανειακά να επιλύσουν διάφορα ζητήματα, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν αλλάζει.

Αν μπορείς να αποκτήσεις συνείδηση αυτού του αρνητικού εσωτερικού διαλόγου, αν τον αντιλαμβάνεσαι τη στιγμή που τον κάνεις και αν ξέρεις ότι βλάπτεις τον εαυτό σου, θα είσαι προστατευμένος. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μυστικό στην πορεία σου προς την ευτυχία. 

Κατά καιρούς είχα πελάτες πολλούς ευτυχισμένους ανθρώπους. Καθένας από αυτούς συμφωνεί ότι η συνειδητοποίηση και η διακοπή του εσωτερικού διαλόγου τους ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που τους βοήθησε να γίνουν ευτυχισμένοι άνθρωποι. 

Μην επιτρέπεις στον εσωτερικό σου διάλογο να διευθύνει (και να καταστρέφει) τη ζωή σου. Σταμάτησέ τον ή, τουλάχιστον, κατηύθυνέ τον προς μια θετικότερη πορεία. Υπενθύμιζε συχνά στov εαυτό σου να εγκαταλείπει την αρνητική του σκέψη. 

Όταν το μυαλό σου κατακλύζεται από αρνητικές σκέψεις, άφηνέ τες να φεύγουν γνωρίζοντας ότι δεν είναι σημαντικές. Να μην εστιάζεις την προσοχή σου σε αυτές, αλλά να σκέφτεσαι «δεν αξίζει τον κόπο». 

Να είσαι σίγουρος ότι ο εσωτερικός διάλογος δε βλάπτει κανέναν άλλον εκτός από σένα τον ίδιο. Όταν καταλαβαίνεις από πού προέρχονται τα αρνητικά συναισθήματά σου και τι τα συγκρατεί και αφού δεσμευτείς να <<συλλαμβάνεις>> τον εαυτό σου την ώρα που κάνει τέτοιες σκέψεις, όλα τα προβλήματά σου θα αρχίσουν να λύνονται. 

Θα μάθεις να αντλείς δύναμη από την εσωτερική σου θετικότητα που σε βοηθά να ζεις πιο αρμονικά. Καθώς το μυαλό σου θα ηρεμεί, ο πανικός και η βιασύνη θα σβήνουν. Οι απαντήσεις που πάντα ζητούσες θα είναι τόσο συχνές όσο ήταν και οι ερωτήσεις.

Για να αποδεσμεύσεις τον εαυτό σου από τη δυστυχία, πρέπει να κατανοήσεις ότι η αρνητική σου σκέψη, και τίποτε άλλο, είναι η αιτία των αρνητικών συναισθημάτων σου. Χωρίς τις αρνητικές σκέψεις, δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να σε κάνει να νιώθεις άσχημα.

Τώρα, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, σταμάτα να διαβάζεις και παρατήρησε πώς νιώθεις! Απλώς κάνε ένα μικρό διάλειμμα και νιώσε τα συναισθήματα σου. Αν το μυαλό σου είναι πιο ήσυχο από ό,τι συνήθως, νιώσε τη σιωπή. Παρατήρησε πόσο όμορφα νιώθεις. Τώρα μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις.

Παρατήρησες κάποια διαφορά στο πώς ένιωσες; Ήταν το μυαλό σου λίγο πιο ήσυχο από ό,τι συνήθως; Αν η απάντηση είναι θετική, η δύναμη που άντλησες προερχόταν από την υγιή λειτουργία σου. Ή μήπως, καθώς διάβαζες την τελευταία πρόταση σκέφτηκες κάτι σαν ((τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά»; 

Αν πράγματι αυτό έκανες, θυμήσου ότι αυτό που σε έκανε να νιώσεις χειρότερα ήταν εκείνη η σκέψη και τίποτε άλλο. Αν δεν είχες κάνει εκείνη τη σκέψη, θα ένιωθες καλύτερα τώρα. Αν καταλαβαίνεις τα λόγια αυτού του βιβλίου, θα είσαι σε θέση να συνειδητοποιείς πότε η σκέψη σου σε οδηγεί στη δυστυχία ή στην κατάθλιψη. 

Όταν, για πρώτη φορά, θα παρατηρήσεις τις σκέψεις που θα σε απομακρύνουν από την υγιή λειτουργία σου και, αντί να δώσεις βάση σε αυτές, τις διώξεις, θα νιώσεις ένα αίσθημα ηρεμίας μέσα σου. Θα είσαι στο δρόμο προς μια ζωή χωρίς κατάθλιψη. Θα δεις πόσο πολύ μπορείς να επιδράς στα αισθήματά σου. Θα νιώσεις τη δύναμη της δικής σου υγιούς λειτουργίας.

Μερικές από τις νοητικές διαδικασίες που σε κρατούσαν δέσμιο μέχρι σήμερα μπορούν να περιγραφούν ως παγιωμένα νοητικά σφάλματα. Αν πάψεις να δεσμεύεσαι σε αυτές τις διαδικασίες, μπορείς να ανοίξεις το δρόμο προς μια νέα αίσθηση ικανοποίησης. 

Αυτή η νέα αίσθηση είναι αυτό που έψαχνες και το οποίο ευχόσουν να βρεις. Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτή την αίσθηση εγκαταλείποντας τις σκέψεις που παρεμβάλλονται στην υγιή λειτουργία σου ή που την καλύπτουν.

Ωστόσο, ακόμα κι αν κατανοείς αυτά που διαβάζεις εδώ και συμφωνείς μαζί τους, εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι να απαλλαγείς από τη συνήθεια της αρνητικής σκέψης. 

Κι αυτό γιατί έχεις τόσο πολύ συνηθίσει να σκέφτεσαι με συγκεκριμένους τρόπους, που ούτε καν αντιλαμβάνεσαι ότι σκέφτεσαι αρνητικά. Η σκέψη σου έχει αυτοματοποιηθεί τόσο πολύ, που χρειάζεσαι αρκετό καιρό για να πάψεις να σκέφτεσαι αρνητικά.

Ο παράγοντας «Συσσώρευση»
Αν δεν αναγνωρίζεις ότι οι σκέψεις σου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα συναισθήματά σου, είναι εύκολο να αφήσεις τον εαυτό σου να αποθαρρυνθεί ή να γίνει επιφυλακτικός. Αν, για παράδειγμα, σκέφτεσαι <<Είμαι ευτυχισμένο>>, αμέσως μετά λες στον εαυτό σου: «Να, μόλις έκανα μια θετική σκέψη. Τώρα γιατί δε νιώθω ευτυχισμένος;»

Δύο παράγοντες εξηγούν το λόγο που δε νιώθεις πάντα μια άμεση θετική συναισθηματική αντίδραση σε κάθε θετική σκέψη. Πρώτον, πρέπει να εξετάσεις τη σκέψη που ακολούθησε τη θετική σκέψη : είναι μια σκέψη αμφιβολίας και σκεπτικισμού. 

Εδώ η συνήθειά σου αναλαμβάνει τον έλεγχο. Προσφέρεις πολύ χρόνο στην αρνητικότητα κάθε μέρα, όταν όμως κάνεις μια θετική σκέψη, την υπονομεύεις με μια αρνητική. Είναι επικίνδυνο επειδή συμβαίνει τόσο γρήγορα. Έχει σημασία να αντιληφθείς ότι αν δεν έκανες την αρνητική σκέψη μετά τη θετική, θα ένιωθες καλά.

Ο δεύτερος παράγοντας που δε σε αφήνει να νιώσεις καλά αμέσως μετά τη θετική σκέψη είναι, εξίσου σημαντικός. Τον ονομάζω “συσσώρευση”. 

Σύμφωνα με αυτό τον παράγοντα, η αρνητικότητα συσσωρεύεται στο μυαλό σου κατά τη διάρκεια της μέρας και κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Εξαιτίας της τεράστιας αρνητικότητας που έχει συσσωρευτεί στο μυαλό σου, τελικά “το ποτήρι ξεχειλίζει” με κάποια τυχαία αρνητική σκέψη. 

Δεν είναι αυτή η τυχαία σκέψη που μπορεί να σε καταβάλει, αλλά η συσσώρευση αρνητικότητας μες στο πέρασμα του χρόνου.

Αν μπορούσες να εξαφανίσεις το 90-95% των άχρηστων συσσωρευμένων αρνητικών σκέψεων από το μυαλό σου, αυτές οι αρνητικές σκέψεις που τώρα σε ρίχνουν στον πάτο του πηγαδιού δε θα σου έκαναν σχεδόν καμία εντύπωση. 

Σχεδόν καμία μεμονωμένη αρνητική σκέψη δεν έχει από μόνη της εξουσία πάνω σου, όταν όμως συσσωρευτούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες τέτοιες στο μυαλό σου, θα έρθει κάποτε η στιγμή που δε θα μπορείς πια να τις αντιμετωπίσεις και θα γίνεις δυστυχισμένος ή καταθλιπτικός. Θέσε στόχο να εξαλείψεις σταδιακά το 100% της αρνητιτικότητας σου. 

Όσο πλησιάζεις το στόχο σου, τόσο μικρότερη συναισθηματική απήχηση θα έχουν πάνω σου οι μεμονωμένες αρνητικές σκέψεις.

Μερικές φορές, και ειδικά στην αρχή, βοηθάει να κρατάς ένα ημερολόγιο με την πρόοδό σου. Ασφαλώς ποτέ δε θα μπορέσεις να συνειδητοποιείς κάθε αρνητική σκέψη που κάνεις, επειδή, όπως είδες, το πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικότητάς σου περνάει απαρατήρητο. 

Ένα ημερολόγιο, ωστόσο, θα σε βοηθήσει να παραμένεις εστιασμένος στο στόχο σου - δεν είναι ανάγκη να γράφεις όλες τις λεπτομέρειες – για παράδειγμα, αρκούν κάποιες γενικότητες τρεις φορές την ημέρα : «Σήμερα το πρωί κατάφερα να απαλλαγώ εντελώς από την αρνητικότητά μου», «Προσοχή, μετά το μεσημεριανό παραλίγο να παρασυρθώ» και ούτω καθεξής. Ένα ημερολόγιο μπορεί συνεχώς να σου υπενθυμίζει το στόχο σου. και να διατηρεί τη «συσσώρευσή» σου στο ελάχιστο.

Πως να κόψω τη συνήθεια της αρνητικής σκέψης
Γνωρίζω δύο τρόπους με τους οποίους μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι μπορείς να απαλλαγείς από τη συνήθεια της αρνητικής σκέψης. 

Ο πρώτος είναι να αναθέσεις σε ένα φίλο ή, ακόμα, και σε κάποιον σύμβουλο, που θα πληρώσεις, να παρακολουθεί αυτά που θα λες για δύο τουλάχιστον μέρες. Ζήτησέ του να σε ελέγχει και να σε σταματά κάθε φορά που επιστρέφεις στην παλιά σου συνήθεια, να μη σε αφήνει να λες τίποτε αρνητικό ή απαισιόδοξο. 

Τέρμα τα «Έχω δικαίωμα να θυμώνω», τα «Δε φαντάζεσαι τι μου συνέβη σήμερα» (αν πρόκειται για κάτι αρνητικό), τα «Δεν έπρεπε με τίποτα να είχα κάνει κάτι τέτοιο», και όλα τα ατελείωτα αρνητικά. Ειδικά στην αρχή δεν πρέπει να φερθείς με επιείκεια στον εαυτό σου. 

Ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψεις την αρνητικότητα από τη ζωή σου είναι να επιδιώκεις την πλήρη εξάλειψή της. Αυτό μπορείς να το καταφέρεις αντικαθιστώντας την παλιά συνήθεια της αρνητικής σκέψης με μια καινούρια συνήθεια: να αγνοείς την αρνητική σκέψη.

Ίσως εκπλαγείς δυσάρεστα με το πόσο συχνά αποτυγχάνεις. Μην το παίρνεις προσωπικά και προσπάθησε να διατηρήσεις την αίσθηση του χιούμορ σου. Ο φίλος σου ή ο σύμβουλος είναι κοντά σου για να σε βοηθήσουν. 

Από τη στιγμή που θα έχεις κόψει τη συνήθεια μπορείς να επιστρέψεις στη φυσιολογική ζωή σου και τα πάντα θα είναι διαφορετικά. Θα εξακολουθείς κάπου κάπου να απασχολείς το μυαλό σου με αρνητικές σκέψεις, αλλά θα τις βιώνεις εντελώς διαφορετικά. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, θα σου φαίνονται χειρότερες. Σωστά διάβασες, χειρότερες. 

Στην πραγματικότητα όμως θα είσαι πιο κοντά στην αποθεραπεία σου, γιατί θα έχεις μεταμορφώσει μια συνήθεια. Κάτι που ανέκαθεν θεωρούσες απόλυτα φυσιολογικό, απαραίτητο και υγιές, τώρα θα το βιώνεις σαν ένα κοπάδι βουβαλιών που τρέχει στο μυαλό σου. 

Θα νιώσεις τη διαφορά. Καθώς ο αρνητικός τρόπος σκέψης σου θα αρχίσει να σου φαίνεται θορυβώδης και απεχθής, θα θέλεις όλο και πιο πολύ να τον εξαφανίσεις. Όπως είπα και προηγουμένως, αυτό δεν είναι άρνηση, είναι ευφυΐα! 

Δεν αρνείσαι το γεγονός ότι κάνεις τις σκέψεις, απλώς εκπαιδεύεις το μυαλό σου να αγνοεί αυτά που δε θέλει. Καθώς ξοδεύεις όλο και λιγότερη ενέργεια σε αρνητικές σκέψεις, θα ανακαλύψεις ότι όλο και λιγότερες απαιτούν την προσοχή σου.

Ο δεύτερος τρόπος για να απαλλαγείς από τη συνήθεια της αρνητικής σκέψης είναι ίσως ακόμα πιο απλός, αλλά χρειάζεται περισσότερη αυτοπειθαρχία. 

Θα πρέπει να τον εφαρμόσεις μόνος σου: θα χρειαστείς ένα χαρτόνι για να γράψεις με μεγάλα, χοντρά γράμματα «Τι σκέφτομαι τώρα;» Θα το κουβαλάς μαζί σου, όπου κι αν πηγαίνεις, για ένα μήνα τουλάχιστον, και θα το βλέπεις όσο πιο συχνά γίνεται, κάθε λίγα λεπτά, αν μπορείς. Ξέρω ότι ακούγεται βαρετό, ακόμα και απλοϊκό - κατά κάποιο τρόπο είναι - αλλά έχει αποτέλεσμα! Θα αρχίσεις να παρατηρείς πόσο συχνά υπονομεύεις τον εαυτό σου με αρνητικότητα και θα μπορείς να διακόπτεις τη διαδικασία. 

Πίσω και από τις δύο αυτές ασκήσεις υπάρχει μια κοινή λογική: προσπαθείς να κόψεις μια παλιά συνήθεια που δε φαίνεται σαν συνήθεια. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης μπορεί να φαίνεται φυσιολογικός στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι αναγκαστικά και σ’ εσένα.

Πως αλλιώς να σκέφτομαι;
Πολλοί άνθρωποι, φοβούνται να σταματήσουν να σκέφτονται αρνητικά, επειδή το έχουν συνηθίσει. Πώς αλλιώς πρέπει να σκέφτεσαι; Η απάντηση είναι πολύ απλή, αν και δεν είναι εύκολη: δεν έχει σημασία. 

Καθώς συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να κάνει αρνητικές σκέψεις και ξεκινάς συνειδητά να τις σταματήσεις, θα ανακαλύψεις ότι το μυαλό σου είναι πιο καθαρό και ελεύθερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. 

Οι παλιές σκέψεις θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από άλλες πιο δημιουργικές με τρόπο φυσικό. Θα γίνεις ένα πολύ πιο δυναμικό άτομο. Θα φαίνεσαι φρέσκος κορέος, με ανανεωμένη έμπνευση και ακμαίο ηθικό. Το τελευταίο πραγμα στον κόσμο που θα σε απασχολεί θα είναι μήπως δεν έχεις αρκετά πράγματα να σκέφτεσαι!

Η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει αυτό που θα νιώθεις αν σταματήσεις να σκέφτεσαι αρνητικά είναι υπέροχα. Η απουσία της αρνητικότητας θα σε ανανεώσει ως άνθρωπο. 

Η υγιής λειτουργία σου θα αναλάβει τον έλεγχο της ζωής σου. Όλα θα αλλάξουν: οι σκέψεις σου, η στάση σου στη ζωή και προπάντων τα συναισθήματά σου. Θα νιώθεις πάλι καλά. Απλώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νιώσεις άσχημα, αν δεν κάνεις άσχημες σκέψεις και αν διατηρείς τον έλεγχο των σκέψεών σου.

Πριν να συνεχίσεις να διαβάζεις, κάνε την εξής άσκηση. Άφησε τις σκέψεις σου να ρέουν. Αν οτιδήποτε αρνητικό μπει στο μυαλό σου, αδιαφόρησε γι’ αυτό” άφησε το να περάσει και να φύγει. Επικέντρωσε την προσοχή σου στην υγιή λειτουργία σου. Πώς νιώθεις τώρα;

Η απάντηση εξαρτάται απόλυτα από το τι σκέφτεσαι. Αν οι σκέψεις σου είναι γεμάτες ελπίδα και θετικότητα…έτσι θα είναι και τα συναισθήματά σου. 

Αν είναι αρνητικές και απαισιόδοξες, το ίδιο και αυτά. Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: γίνεσαι ό,τι σκέφτεσαι όλη μέρα. Θέλεις να σκέφτεσαι για δυστυχία, πόνο και προβλήματα, ή για αγάπη, καλοσύνη, ελπίδα και δυνατότητες; Η απάντησή σου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματά σου. Δοκίμασέ το. Μπορεί να έχει αποτέλεσμα και σ’ εσένα. Μπορείς να νιώσεις πάλι καλά!

και ένα σχόλιο από μια φίλη:
<<Επέτρεψέ μου να συμπληρώσω…
Θέλεις να σκέπτεσαι για την Αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο,
θέλεις να αγαπάς και όχι να κατακρίνεις,
θέλεις να γκαλιάζεις και όχι να χτυπάς,
θέλεις να εγκρατεύεσαι και όχι ασυδοτείς;
Αν ναι, τότε θα νοιώσεις σίγουρα και αποδεδειγμένα καλά!!!!!>>

Ρίτσαρντ Καρλσον
Απόσπασμα από το βιβλίο του: Μην το σκέφτεσαι… ζήσε!





http://www.awakengr.com

Σκέφτεσαι συνέχεια ; Ώρα για διάλειμμα....!!!!!!!!!!!

                           
Θέλεις να είσαι πιο ήρεμος, υγιής κι ευτυχισμένος; Υπάρχει ένας απλός τρόπος χωρίς κόστος και κόπο! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλούστατα να μην κάνεις τίποτα!

Μόλις 20 λεπτά διαλογισμού δίνει τη λύση σε προβλήματα της σύγχρονης ζωής! Ο γνωστός συγγραφές και καλλιτέχνης Μάθιου Τζόνστουον μας εξηγεί στο νέο του εικονογραφημένο βιβλίο βήμα-βήμα τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να εντάξουμε το διαλογισμό στη ζωή μας και μας εξηγεί πως θα το κάνουμε!

Γιατί να κάνεις διαλογισμό;
Μέσα σε ένα 24ωρο επεξεργαζόμαστε περισσότερες από 70.000 σκέψεις κάτι το οποίο κάνουμε ακόμη κι όταν κοιμόμαστε. Αν συνυπολογίσουμε πως κάθε ημέρα έχει 86.400 δευτερόλεπτα, κάθε 1,2 δευτερόλεπτα σκεφτόμαστε κάτι! Με άλλα λόγια το μυαλό μας δε σταματά ποτέ.

Από την αδιάκοπη φλυαρία του μυαλού φυσικά δε λείπουν αρνητικές σκέψεις, αυτοκριτική και ερωτήματα. Αν λοιπόν αφεθεί ανεξέλεγκτη τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν εύκολα να μας κατακλείσουν. 

Άγχος, κατάθλιψη ακόμη και σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης κάνουν την εμφάνισή τους και αρχίζουμε να αισθανόμαστε δυστυχείς.

Μόνο με την απελευθέρωση από τις αρνητικές σκέψεις μπορούμε να ανακτήσουμε την ηρεμία και να κατακτήσουμε την ευτυχία.

Ποια τα οφέλη του διαλογισμού για την υγεία;
Ο διαλογισμός άλλωστε, έχει αποδειχτεί πως έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την ψυχική αλλά και για τη σωματική μας υγεία. Έχει διαπιστωθεί πως με τη βοήθεια του διαλογισμού ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται αισθητά ο πόνος ενώ ενισχύεται και βελτιώνεται ο μεταβολισμός μας! Ακόμη και η λειτουργία του μυαλού μας ενισχύεται και όλα αυτά με το να μην κάνουμε απολύτως τίποτα!

Πώς θα κάνεις διαλογισμό βήμα – βήμα
Βήμα 1ο: Προετοιμάσου σωστά
Βρες μια άνετη καρέκλα γραφείου και αν έχει ψυχρούλα πάρε μια κουβερτούλα που θα σε κρατήσει ζεστά. Κάτσε στο πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού και χαμήλωσε τον φωτισμό ώστε τίποτα να μη σου αποσπάσει την προσοχή.

Βήμα 2ο: Πρόσεξε τη στάση σου
Η στάση σου πρέπει να είναι όρθια και συμμετρική. Τα χέρια σου θα ακουμπούν στα γόνατα και ο κορμός σου θα είναι όρθιος με το πηγούνι να έχει κάπως ανοδική θέση.

Βήμα 3ο: Φρόντισε να μη σε αποσπάσει τίποτα
Για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, ενημέρωσε τον καλό, σου τους γονείς σου, τα αδέλφια σου ή τον συγκάτοικό σου για τα σχέδιά σου ώστε να μη σε ενοχλήσει κανένας. Καλό θα ήταν επίσης να ενημερώσεις φίλους και γνωστούς πως δε θα σε βρίσκουν στο τηλέφωνο κατά την διάρκεια του διαλογισμού. 

Χαμήλωσε το σταθερό και κινητό τηλέφωνο στο επίπεδο «αθόρυβο», κλείσε τον υπολογιστή σου και «εξόρισε» για λίγο τους πάντες από το δωμάτιό σου.

Τέλος, για να είσαι σίγουρη πως κανένας θόρυβος δε θα διασπάσει την προσοχή σου, μπορείς να φορέσεις ωτοασπίδες.

Βήμα 4ο: Πάρε θέση κι αρχίζουμε
Μόλις κάνεις όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τοποθέτησε την καρέκλα σε ένα άνετο σημείο αντικριστά του τοίχου, με θέα προς αυτόν. Πάρε έξι βαθιές ανάσες κατά το «εισπνοή – εκπνοή», χαλάρωσε και κλείσε τα μάτια. Αρχικά προσπάθησε να επικεντρωθείς στους φυσικούς ήχους του δωματίου και στη συνέχεια, σταδιακά στους εσωτερικούς.

Βήμα 5ο: Άκου τους ήχους του σώματος σου
Σε αυτήν την φάση ακούς τους ήχους του σώματός σου, την αναπνοή αλλά και τον καρδιακό παλμό. Αυτό που πρέπει αν προσέξεις είναι να μην επικεντρωθείς μονάχα στην αναπνοή σου. Φαντάσου τη μύτη σου σαν ένα φάρο από τον οποίο παίρνεις όλα τα σινιάλα. Αν βέβαια αισθανθείς πως χάνεις τη συγκέντρωσή σου, επικεντρώσου και πάλι στην αναπνοή η οποία θα πρέπει να έχει έναν αργό και σταθερό ρυθμό.

Βήμα 6ο: Χαμογέλα είναι χαλαρωτικό
Γνωστό είναι επίσης πως το χαμόγελο βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών, μυοχαλαρωτικών ουσιών του εγκεφάλου. Άρα ένα μικρό χαμογελάκι θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να διαλογιστείς με μεγαλύτερη επιτυχία.

Βήμα 7ο: Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά μη το βάλεις κάτω
Μη θεωρήσεις πως θα τα καταφέρεις με την πρώτη! Οι σκέψεις σου θα ξεπηδούν και θα έρχονται στην επιφάνεια, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε κάνει να χάσεις την υπομονή σου ή να νευριάσεις, γιατί τότε σίγουρα θα αποτύχεις.

Βήμα 8ο: Μην κολλάς στις σκέψεις σου
Πολλές φορές οι σκέψεις κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι ένας τρόπος του μυαλού να απελευθερώσει το στρες. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως ακόμη κι όταν κάθεσαι στην ηρεμία, είτε πετυχαίνεις το απόλυτο κενό είτε όχι, έχεις πολλαπλά οφέλη. Απλά μη συνεχίσεις τις συγκεκριμένες σκέψεις. Κρίνε τις ή απέρριψε τις. Απλά αναγνώρισε τες και άσε τις να φύγουν…

Βήμα 9ο: Σκέψου πως έχεις ρίζες
Κάθε φορά που αναπνέεις σκέψου ότι τα πόδια σου ριζώνουν στο πάτωμα. Αυτή η σκέψη θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την αυτοσυγκέντρωσή σου καθώς θα εστιάζεις στο κέντρο!

Βήμα 10ο: Έλα πίσω στην πραγματικότητα
Μετά από περίπου 20 λεπτά επανάφερε σταδιακά τις αισθήσεις σου με το να επιτρέψεις στον εαυτό σου να επανέλθει στην πραγματικότητα. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και άνοιξε αργά τα μάτια σου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Πριν σηκωθείς περίμενε για ένα λεπτό κι εστίασε στο αίσθημα γαλήνης που νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Άλλωστε, εκτός από χαλαρή πρέπει να αισθάνεσαι και εξαιρετικά περήφανη καθώς κατάφερες να κάνεις διαλογισμό!
Καλή εξάσκηση λοιπόν…




12 μυστικά ευφυΐας : Πώς θα εξασκήσεις τον εγκέφαλο....!!!!!!!!

Χρησιμοποίησε τον εγκέφαλό σου
Ισχύει : ό,τι δεν χρησιμοποιείς, αχρηστεύεται. Η εξάσκηση του εγκεφάλου σου θα κρατήσει το μυαλό σου κοφτερό. Οι άνθρωποι που είναι πιο δραστήριοι σε δραστηριότητες διανοητικής πρόκλησης έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ. 
Δοκίμασε αυτά:
Διάβασε ένα βιβλίο 
Πήγαινε σε μια διάλεξη 
Άκου ραδιόφωνο 
Παίξε ένα παιχνίδι 
Επισκέψου ένα μουσείο 
Μάθε μια ξένη γλώσσα 

Ανακάτεψε τα πράγματα
Θυμάσαι που ως παιδί προσπαθούσες να μιλάς ανάποδα; Ερευνητές στο Πανεπιστήμιου Ντιουκ δημιούργησαν ασκήσεις που αποκαλούν “neurobics”, οι οποίες προκαλούν τον εγκέφαλό σου να σκεφτεί με καινούργιους τρόπους. Καθώς οι πέντε αισθήσεις σου είναι το κλειδί της μάθησης, χρησιμοποίησέ τις για να εξασκήσεις το μυαλό σου. 

Αν είσαι δεξιόχειρας, προσπάθησε να χρησιμοποιείς το αριστερό σου χέρι. Πήγαινε στη δουλειά από άλλο δρόμο. Κλείσε τα μάτια σου και δες αν μπορείς να αναγνωρίσεις μια τροφή από τη γεύση της.

Γυμνάσου για κοφτερό μυαλό
Η άσκηση, ειδικά εκείνη που κάνει τους παλμούς σου να αυξάνονται όπως το βάδισμα ή το κολύμπι, έχει και διανοητικά πλεονεκτήματα. 

Παρότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς το λόγο, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τις συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Το να παραμένεις δραστήρια μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη, τη φαντασία ακόμη και την ικανότητά σου να προγραμματίζεις τις διάφορες δουλειές σου.

Μια υγιεινή διατροφή βοηθά τον εγκέφαλο
Κάνε κάτι καλό για τον εγκέφαλό σου και διάλεξε τροφές που είναι καλές για την καρδιά και την περίμετρο της μέσης σου. Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία σου διπλασιάζει τις πιθανότητες για άνοια στο μέλλον. Η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν επίσης τις πιθανότητές σου. 
Δοκίμασε αυτές τις εύκολες συμβουλές :
Ψήσε στο φούρνο ή στο γκριλ αντί να τηγανίσεις
Μαγείρεψε με καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο ή έλαια παό σπόρους και καρπούς αντί να χρησιμοποιείς κρέμα γάλακτος, βούτυρο και ζωικά λιπαρά
Τρώγε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
Τρώγε άφθονο ψάρι.

Πρόσεξε τι πίνεις
Γνωρίζεις ότι το πολύ ποτό μπορεί να επηρεάσει την κρίση, την ομιλία, την κίνηση και τη μνήμη σου. Το ήξερες όμως πως το αλκοόλ μπορεί να έχει και μακροχρόνιες επιπτώσεις; Η υπερβολική κατανάλωση για μια μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να συρρικνώσει τον εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου σου. Και εκείνη η βλάβη μπορεί να κρατήσει για πάντα, ακόμη κι αν σταματήσεις να πίνεις. Ως υγιεινή ποσότητα θεωρείται ένα ποτό τη μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες.

Τα βιντεοπαιχνίδια εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό σου
Πιάσε το joystick. Αρκετές μελέτες βρήκαν πως τα βιντεοπαιχνίδια διεγείρουν τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχους την κίνηση, τη μνήμη, το σχεδιασμό και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Κάποιοι ειδικοί λένε πως τα παιχνίδια σε κάνουν μόνο καλύτερο στο παιχνίδι. Ίσως η ετυμηγορία δεν έχει βγει ακόμη, γιατί όμως να αφήνεις όλη τη διασκέδαση στα παιδιά;

Η μουσική βοηθά τον εγκέφαλό σου
Ευχαρίστησε τη μαμά σου που σε έβαζε να κάνεις εξάσκηση στο πιάνο. Η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο στην παιδική ηλικία σε ξεπληρώνει με πιο καθαρή σκέψη όταν μεγαλώσεις. Η μουσική εμπειρία ενισχύει τις διανοητικές λειτουργίες που δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική, όπως τη μνήμη και την ικανότητα σχεδιασμού. 

Βοηθά επίσης στον καλύτερο συντονισμό των χεριών. Επιπλέον, είναι διασκεδαστική – και δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσεις.

Κάνε φίλους για το μυαλό σου
Γίνε κοινωνικός άνθρωπος! Όταν μιλάς με άλλους ουσιαστικά οξύνεις τον εγκέφαλό σου, είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο σπίτι είτε στην κοινότητά σου. Μελέτες δείχνουν πως οι κοινωνικές δεξιότητες βελτιώνουν το μυαλό σου. Οπότε, προσφέρσου για εθελοντική εργασία, γράψου σε κάποιο μάθημα στο δήμο σου ή τηλεφώνησε σε μια φίλη!

Μείνε ήρεμος
Το υπερβολικό άγχος μπορεί να βλάψει τη φαιά σου ουσία, η οποία περιέχει κύτταρα που φυλάνε και επεξεργάζονται πληροφορίες. 

Να μερικοί τρόποι για να ηρεμήσεις :
Πάρε βαθιές ανάσες
Βρες κάτι που σε κάνει να γελάς
Άκου μουσική
Δοκίμασε yoga ή διαλογισμό
Βρες κάποιον για να μιλήσεις

Ύπνος και εγκέφαλος
Κοιμήσου αρκετά πριν και αφότου μάθεις κάτι καινούργιο. Χρειάζεσαι ύπνο και στις δύο φάσεις. Όταν ξεκινάς κουρασμένη, είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς. Και όταν κοιμάσαι μετά, ο εγκέφαλός σου αρχειοθετεί τις νέες πληροφορίες ώστε να μπορείς να τις ανακαλέσεις αργότερα. Μια καλή νυχτερινή ξεκούραση είναι το καλύτερο για τη μνήμη και τη διάθεσή σου. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Βοηθήματα μνήμης
Όλοι ξεχνάμε που και που. Και καθώς μεγαλώνεις, μπορεί να μη θυμάσαι διάφορα πράγματα με την ίδια ευκολία όσο όταν ήσουν νεότερη. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. 

Κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν :
Γράψε αυτά που θέλεις να θυμάσαι
Χρησιμοποίησε το ημερολόγιο και τις λειτουργίες υπενθύμισης στο κινητό σου ακόμη και για απλά πράγματα (τηλέφωνο στο μπαμπά!). Συγκεντρώσου σε μία δουλειά κάθε φορά. Μάθε καινούργια πράγματα, ένα βήμα τη φορά

Το παιχνίδι των ονομάτων
Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς ονόματα; Να επαναλαμβάνεις το όνομα ενός ανθρώπου την ώρα που του μιλάς – τουλάχιστον από μέσα σου, αν όχι δυνατά. Ή σκέψου μια αστεία εικόνα ή ένα δίστιχο που θα συνδέσεις με το όνομά του.




Είσαι ο χρόνος που δίνεις και ο χρόνος που παίρνεις....!!!!!!!!

Αν είναι δυο έννοιες που θα μπορούσε κάποιος να πει πως κρατούν μέσα τους όλα τα συναισθήματα του κόσμου, αυτές είναι ο έρωτας και ο χρόνος.

Αρσενικός αδυσώπητος δυνάστης ή απόλυτος εκστατικός εραστής, ο χρόνος υπήρξε πάντοτε έννοια πολυδιάστατη.

Τον έχεις αγαπήσει για τις στιγμές που σου χάρισε, τον έχεις μισήσει για τους ανθρώπους που σου πήρε, τον έχεις λατρέψει για τις αγάπες που γέννησε και τον έχεις αφορίσει για τους έρωτες που εξαφάνισε.

Τον έχεις δει τρυφερό με τις φιλίες σου εκείνες που άντεξαν στο χρόνο και σκληρό με τις διαπροσωπικές σχέσεις σου που έφθειρε.

Τον έχεις ευχαριστήσει για τις πληγές που γιάτρεψε και τους πόνους που χάιδεψε μέχρι να περάσουν.
Τον έχεις αγκαλιάσει, τον έχεις φιλήσει, τον έχεις αποθεώσει για τις δυνατές στιγμές που σου χάρισε.

Έχει υπάρξει σύμμαχος σου και αντίπαλος σου. Έχεις παλέψει, έχεις συμφιλιωθεί, τα έχεις βάλει μαζί του.
Έχετε χορέψει παρέα αισθαντικά ταγκό, βαθιά ερωτικά μπλουζ αλλά υπήρξαν κι εκείνες οι φορές που χόρεψες ζεϊμπέκικο μοναχικό κι εκείνος σε κοιτούσε από απόσταση.

Χρόνος : έννοια πολυμορφική, έννοια παρελθοντική, παροντική, μελλοντική.

Μπορεί να γίνει συγκεκριμένος και να πάρει τη μορφή δευτερολέπτου, λεπτού, μέρας, μήνα ή ολόκληρων ετών. Μπορεί να γίνει επίσης αόριστος, φιγούρα θολή, γεμάτη στιγμές πικρές, γλυκιές, όμορφες ή άσχημες.

Είναι η απόλυτη μονάδα μέτρησης της ζωή, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Γιατί τελικά τι άλλο μετράει στη ζωή πλην του χρόνου που της αφιερώνεις και σου αφιερώνει;

Η ζωή είναι στιγμές, όλα εκείνα τα σημαντικά ή ασήμαντα πεταρίσματα του χρόνου που επηρεάζουν την ψυχολογία και την ιδιοσυγκρασία σου. Είναι οι άγγελοι και οι δαίμονες σου, τα θέλω και τα πρέπει σου, οι έρωτες, οι αγάπες, τα μίση, τα πάθη σου, τα λάθη σου και τα σωστά, τα ίσως και τα γιατί σου.

Λένε πως ο χρόνος τα παίρνει όλα τελικά. Πως ο αγώνας είναι πάντα άνισος, πως όσες μάχες κι αν κερδίσεις, εκείνος θα στέφεται πάντα νικητής, ο άρχοντας της ζωής του καθενός.

Αλλά ακόμη κι αν αυτή είναι η αλήθεια, το πώς επιλέγουμε να ξοδέψουμε το χρόνο μας και σε ποια πράγματα τον αφιερώνουμε, έχει να κάνει με εμάς τους ίδιους.

Δεν μιλάω φυσικά για τον χρόνο με την λογική έννοια του δευτερολέπτου. Είναι προφανές πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε στιγμή της ώρας ή της μέρας.

Αναφέρομαι στον “πραγματικό” χρόνο. Εκείνον που όταν φεύγει νιώθεις γεμάτος. Τότε που ξέρεις πως δεν σπατάλησες μέρος της ζωής σου, όσο μικρό ή ασήμαντο και αν φαίνεται, σε καταστάσεις που αργότερα δεν θα μετρούν ως κομμάτι στο φιλμάκι της ζωής αλλά ως παγωμένα καρέ, λάθος λήψεις που μπήκαν στο αρχείο της.

Λένε πως ο χρόνος δεν είναι πάντα κατάλληλος για να πεις αντίο, σ’ αγαπώ, σε θέλω, μείνε. Δεν είναι ποτέ αρκετός για να μετανιώσεις για λάθη, να παλέψεις για τα σωστά, να ονειρευτείς, να ζητήσεις συγχώρεση.

Ίσως όμως αυτή η μόνιμα ασταθής και απρόβλεπτη μορφή του να είναι η γοητεία του.

Όταν παίρνεις τον χρόνο δεδομένο, χάνει την αξία του, τη μαγεία σου.

Ο χρόνος που σου δίνεται άλλοτε απλόχερα και άλλοτε με το σταγονόμετρο είναι το μόνο πραγματικό κτήμα σου.

Δεν σε αφήνει να ταξιδεύεις ποτέ μόνος, όσο μόνος κι αν έχεις νιώσει σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου γιατί κουβαλάς πάντα μαζί σου το παρελθόν σου.
Είσαι ο χρόνος που δίνεις και ο χρόνος που παίρνεις.

Είσαι οι στιγμές που σε σημάδεψαν, εκείνες που κράτησες και εκείνες που πέταξες.

Είσαι ο χρόνος που αφιέρωσες σε άλλους και ο χρόνος που άλλοι αφιέρωσαν σε εσένα.

Γι’ αυτό προσπάθησε να γίνεις έρωτας, αγάπη, γονιός, προστάτης, φίλος. Να γίνεις γέλιο, τραγούδι, ποίημα ή βιβλίο. Να γίνεις μουσική, παιχνίδι ή ευτυχία, όνειρα, βόλτες και ξενύχτια. Να γίνεις ταξίδι, πάθος, πόθος ή επιθυμία.
Γίνε στιγμές, γίνε συναισθήματα και φρόντισε να είσαι πάντα από εκείνα που έχουν αξία.

Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να πείσεις τον χρόνο να σου δώσει ζωή με στιγμές που αξίζουν.





Κείμενο: Ιωάννα Γκανέτσα

Βάλτε την ζωή σας σε τάξη....!!!!!!!!

“Έχω τόσα πράγματα να κάνω, δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω!”

Ακούω όλο και πιο συχνά από ανθρώπους με τους οποίους κάνουμε coaching. Στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει να αναπτυχθείς, μια από τις πρώτες και πιο σημαντικές κινήσεις σου είναι το… συμμάζεμα.

Σκέψου το μυαλό σου σαν ένα computer. Κάθε computer έχει συγκεκριμένη μνήμη. Κάθε υπόσχεση, υποχρέωση, ακαταστασία και κάθε τι που σε εκνευρίζει στον χώρο που ζεις ή εργάζεσαι (ναι, εκείνη η καμένη λάμπα στο μπάνιο) παίρνουν χώρο από την μνήμη σου….

Όπως όταν σκουπίζεις κάτω από το χάλι, οι ακαθαρσίες παραμένουν εκεί, χωρίς να τις βλέπεις, έτσι και κάθε πράξη που παραμένει ανολοκλήρωτη, μένει στη μνήμη του μυαλού σου ως ανεκπλήρωτη και σου «τρώει» μνήμη. Σου προκαλεί κόπωση και αισθάνεσαι διαρκώς ανικανοποίητος.

Για κάθε πράξη υπάρχουν τα εξής στάδια: το στάδιο της απόφασης, του προγραμματισμού, του ξεκινήματος, της συνέχειας και της ολοκλήρωσης. Για να ολοκληρωθεί λοιπόν μια πράξη, πρέπει, συνειδητά ή ασυνείδητα να περάσουμε από τα παραπάνω στάδια.

Και γιατί αφήνουμε τόσες πράξεις ημιτελείς ή δεν τις ξεκινάμε καθόλου; Συνήθως, υπάρχει κάτι σε αυτήν την πράξη που μας κρατάει πίσω, ένα συναισθηματικό ή πρακτικό πρόβλημα.

Αναλογίσου, γιατί δεν έχεις στείλει το excel που είχες υποσχεθεί στον συνάδελφο εδώ και 2 εβδομάδες; Μήπως δεν γνωρίζεις από πού θα αντλήσεις όλες τις πληροφορίες; Μήπως φοβάσαι ότι αν ζητήσεις βοήθεια θα φανεί ως αδυναμία; Ή πιστεύεις ότι πραγματικά δεν είναι δική σου δουλειά και δεν ήθελες να το συζητήσεις για να μην φανείς κακός;

Για κάθε πράξη, υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές, τα γνωστά 3 D: do it, dump it, delegate it, δηλαδή, κάντο, παράτα το, ή δώσε το σε κάποιον άλλον να το κάνει. Σε περίπτωση που το δώσεις σε κάποιον άλλον, καλό είναι να δώσεις ένα χρονοδιάγραμμα και ζητήσεις να σε ενημερώσει, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα.

Πάρε μια απόφαση.
Μην τραβάς μέρες, μήνες, χρόνια εκείνη την καφετιέρα που έχει χαλάσει με την λογική ότι μια μέρα θα τηλεφωνήσεις στην αντιπροσωπία για να ρωτήσεις αν υπάρχει το ανταλλακτικό. Είτε κάνε το αμέσως, είτε πέταξέ την, είτε πες στην ανιψιά σου να το κάνει και δώσε της ένα χαρτζιλίκι.

Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσεις ότι εσύ ελέγχεις την ζωή σου και όχι οι καταστάσεις. Επίσης, σε περίπτωση που ξέρεις εκ των προτέρων ότι δεν θα κάνεις κάτι μην πεις ναι.
Πες, «λυπάμαι, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να ανταπεξέλθω σε αυτό. Δεν έχει να κάνει με εσένα, είναι καθαρά προσωπικό το γεγονός ότι δεν θα μπορέσω να το κάνω.»

Τελεία. Αυτή η ειλικρινής απάντηση είναι πολύ καλύτερη από το να έχεις, την οικογένειά σου, τους φίλους σου ή τους συναδέλφους να περιμένουν κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Σου συνιστώ να καταγράψεις όλα εκείνα που σου τρώνε την μνήμη σου και να αφιερώσεις ένα σαββατοκύριακο συμμαζέματος.

Η λίστα θα μπορούσε να περιέχει τα εξής :
Ξεκαθάρισμα στο υπόγειο το οποίο είναι γεμάτο με άχρηστα πράγματα, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Ντουλάπες με ρούχα και παπούτσια τα οποία έχουν χρόνια να χρησιμοποιηθούν.

Ντουλάπια με άχρηστα χαρτιά
Ντουλάπια κουζίνας με ληγμένα προϊόντα και με οικιακά είδη που δεν χρησιμοποιούνται.

Ηλεκτρικές συσκευές που δεν λειτουργούν (αλήθεια πόσα κινητά που δεν χρησιμοποιούνται υπάρχουν σε κάθε σπίτι;)
Το service του αυτοκινήτου
Το πλύσιμο του αυτοκινήτου

Χρέη προς τρίτους, διακανονισμοί με την εφορία (ξέρω αυτό πονάει…)
Back up σε φακέλους στο computer
Καταγραφή μηνιαίων εσόδων- εξόδων και αποταμιεύσεων
Επιδιόρθωση ρούχων

Φωτογραφίες που δεν έχουν μπει σε άλμπουμ, σε κορνίζες ή σε ηλεκτρονικά αρχεία

Οτιδήποτε σε ενοχλεί στο σπίτι ή στο γραφείο (ένας βρώμικος τοίχος, το καζανάκι που κάνει θόρυβο, η καρέκλα που έχει σπάσει, το θυροτηλέφωνο που δεν λειτουργεί)
Ευχαριστήρια σημειώματα ή τηλεφωνήματα

Επικοινωνία και ξεκαθάρισμα σχέσεων
Συγχώρεση ατόμων ή καταστάσεων

Η καταγραφή είναι η αρχή. 
Θέσε ως στόχο να τελειώσεις 1, 2 ή 3 πράξεις κάθε εβδομάδα. Όσες πιστεύεις ότι είναι εφικτό. Φώναξε έναν παλιατζή, δώρισε είδη ένδυσης σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που με χαρά θα τα παραλάβουν, ανακύκλωσε χαρτί και ηλεκτρικές συσκευές, χρησιμοποίησε cloud computing, ζήτα συμβουλές από έναν επαγγελματία οικονομικό επενδυτή, ζήτα βοήθεια από τους φίλους σου, ή προσέλαβε κάποιον να σε βοηθήσει.
Υπάρχουν πολλές λύσεις.

Η ικανοποίηση που θα νιώσεις είναι απερίγραπτη.
Η νέα ενέργεια που θα απελευθερωθεί θα σε βοηθήσει να εστιαστείς στους σημαντικούς στόχους της ζωής σου.
Για να έρθει κάτι θετικό και καινούργιο στην ζωή σου, θα πρέπει να κάνεις πρώτα τον απαραίτητο χώρο στο μυαλό σου αλλά και στην πραγματικότητα.

Καλό συμμάζεμα!





Jill Δούκα
Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας
Ιδρύτρια Uniqueness Development Group
in2life.gr