Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Η ζωή είναι ωραία αρκεί να θυμηθείς να τη ζεις…!!!

Μερικές φορές νομίζουμε ότι τα πράγματα που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους κοστίζουν πολύ ή μας παίρνουν πολύ χρόνο για να τα αποκτήσουμε. Λάθος! Μπορείς να βρεις πολλά μικρά πράγματα που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις, να δεις την ζωή με άλλο μάτι και έστω για μια στιγμή να θυμηθείς ότι η ζωή είναι ωραία αρκεί να την ζεις στο έπακρο.

Αντί να φοβάσαι τις επιπτώσεις , γιατί δεν ξεκινάς αλλάζοντας μικρές συνήθειες;

Κάνοντας μικρά βήματα προς την ευτυχία, θα αποκτήσεις την κατάλληλη αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να κάνεις πιο ριζικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Με αυτό στο μυαλό σου, ορίστε μερικοί διασκεδαστικοί τρόποι για να γίνεις πιο χαρούμενος και ευτυχισμένος αυτή την στιγμή.

Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο
Το να ξοδεύεις τον χρόνο σου με ένα κατοικίδιο είναι άκρως θεραπευτικό αφού μπορείς να καταπολεμήσεις το στρες και το άγχος. Και μόνο που θα μπαίνεις στο σπίτι και ένα χνουδωτό πλασματάκι θα κάνει χαρές που θα σε βλέπει, η διάθεσή σου θα αλλάζει.

Κάνε μια βόλτα
Μια βόλτα μετά την δουλειά είναι ότι καλύτερο για να χαλαρώσεις. Το ιδανικό είναι να πας μόνος σου όμως, διότι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους και μέσα στην ημέρα χρειάζομαστε να μείνουμε με τον εαυτό μας. 

Μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σου, θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις λίγο το μυαλό σου από τις σκέψεις που το κατακλίζουν, να ηρεμήσεις, να αναπνεύσεις καθαρό αέρα και γιατί όχι να τρέξεις και λίγο.

Δες μια ωραία ταινία-σειρά
Το βράδυ μια καλή ιδέα είναι να βάλεις να δεις μια ταινία ή την αγαπημένη σου σειρά. Ειδικά αν είναι κωμωδία σίγουρα η διάθεσή σου θα αλλάξει , θα ξεχάσεις τα προβλήματά σου και θα περάσεις μια ευχάριστη ώρα. Μπορείς να καλέσεις και τους αγαπημένους σου φίλους να την δείτε μαζί. Τότε είναι σίγουρο ότι θα περάσεις καλά.

Βάλε τους φίλους στο πρόγραμμά σου
Τώρα που είπαμε για φίλους, σίγουρα χρειάζονται στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα να μάθεις κάποιο νέο τους είναι ό,τι πρέπει. Το να περνάς στιγμές με τους αγαπημένους σου ανθρώπους θα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, διότι οι φίλοι είναι ικανοί να φωτίσουν την ημέρα σου. Ανταλλάξτε χαμόγελα, αναμνήσεις ή και αγκαλιές.

Δυνάμωσε την μουσική
Όλοι έχουμε κάποια τραγούδια που όταν τα ακούμε μας φτιάχνουν την διάθεση. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις να βάζεις τις αγαπημένες σου playlists, αυτή την φορά όμως λίγο πιο δυνατά. Ξεκίνα την ημέρα σου με μουσική! Φόρα τα ακουστικά σου στον δρόμο για την δουλειά αλλά και στην επιστροφή, στο τρέξιμο, όταν οδηγάς ακόμα και όταν μαγειρεύεις.

Διάβασε κάτι που θα εμπνεύσει
Έχουν βγει άπειρα βιβλία που αναφέρονται στο πώς να αλλάξεις την καθημερινότητά σου. Τα βιβλία αυτοβοήθειας έχουν όντως μεταμορφώσει πολλούς ανθρώπους σε αυτό που ονειρεύονταν. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν σου ταιριάζει, υπάρχουν πολλά βιβλία μυθοπλασία που θα σε μεταφέρουν σε έναν άλλον κόσμο. 

Γιατί να μην διαβάσεις κάτι που θα σε εμπνεύσει ή θα σε παρακινήσει; Απορρόφησε σαν σφουγγάρι την σοφία και τις συμβουλές των βιβλίων και σίγουρα θα γίνεις καλύτερος.

Οργάνωσε τις διακοπές σου
Και αν τα budget σου δεν αρκεί, κάντο για πλάκα. Σκέψου που θα ήθελες να πας, τι να επισκεφθείς στο συγκεκριμένο μέρος, τι να φας και που να μείνεις. Μην επικεντρώνεσαι στα εμπόδια. Επικεντρώσου στα όνειρά σου και πίστεψε σε αυτά και σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνουν και πραγματικότητα.




Μαριάννα Κλιάφα

Αλλαγή: Το κλειδί των συνειδητών σχέσεων…!!!

Εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε με ποιον και πώς θα είμαστε σε κάθε στιγμή. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τις σχέσεις μας, πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας.

Αν θέλετε την αλλαγή, τότε αλλάξτε: κάθε στιγμή, μέρα με τη μέρα. Καθώς εσείς αλλάζετε, οι σχέσεις σας θα αλλάξουν επίσης. Μπορεί να είστε μόνοι, μπορεί να είστε με κάποιον σύντροφο με τον οποίο αισθάνεστε τελματωμένοι ή μπορεί ακόμα να έχετε μια υγιή σχέση την οποία θέλετε να διατηρήσετε για πάντα.

Σε όποια από τις παραπάνω περιπτώσεις κι αν ανήκετε, η λύση είναι πάντα η ίδια: «Αλλαγή»! Θα πρέπει να αγκαλιάσετε και να αποδεχτείτε ό,τι θέλετε και να ελευθερώσετε ό,τι δεν θέλετε πια στη ζωή σας.

Είναι δική σας ευθύνη το να μην αλυσοδένετε τον εαυτό σας σε παλιές συνήθειες ή συμπεριφορές – πράγμα που σημαίνει ότι αλυσοδένετε τον εαυτό σας σε σχέσεις που πλέον δεν μπορούν να σας εξυπηρετήσουν..

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τους άλλους, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δέσμευση σε μία σχέση πρέπει να αποφεύγεται. Δέσμευση μπορεί να είναι η υψηλότερη έκφραση της αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Αλλά εσείς οφείλετε στον εαυτό σας και τη σχέση σας να κάνετε μια ερώτηση: Σε τι δεσμεύεστε; Και τι είναι η δέσμευσή σας;

Δέσμευση σημαίνει να στοχεύετε στην καλύτερη δυνατή κατανομή ανάπτυξη και εξέλιξη για τη σχέση σας – για σας και για το σύντροφό σας. 

Δέσμευση δεν σημαίνει να είστε για πάντα αλυσοδεμένοι σε μια ανεκπλήρωτη, μάταιη ή ξεπερασμένη σχέση. Η επιλογή και η ευθύνη είναι δική σας και ο λόγος που μπορεί να βρίσκεστε σε μία τέτοια σχέση είναι γιατί έχετε κάνει μια λάθος δέσμευση. 

Έχετε δεσμεύσει τον εαυτό σας να μην αλλάζει, και πολλές φορές, ακόμα χειρότερα, έχετε δεσμεύσει και τον σύντροφό σας να μην αλλάξει ούτε εκείνος. Αυτό όμως είναι αδύνατο!

Θα πρέπει σε αυτό το διάστημα της μεγάλης αλλαγής να ευθυγραμμιστούμε με τους ανώτερους εαυτούς μας. Αυτό οφείλει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Αυτό επιτάσσει η εποχή και εκεί οδηγεί το κοσμικό ρεύμα. 

Καθώς αυτό συμβαίνει όμως, μπορεί κάποιες σχέσεις να καταρρεύσουν, να τελειώσουν. Αυτό όμως είναι κάτι αναγκαίο, είναι η δέσμευσή στους εαυτούς μας να εκπληρώσουμε το μεγαλύτερο πεπρωμένο μας.

Καθώς ευθυγραμμιζόμαστε, αυξάνεται η συχνότητα μας. Και καθώς αυξάνεται η συχνότητα μας, παρατηρούμε παλιές σχέσεις που δεν μοιράζονται τις αξίες μας, τα ιδανικά μας, τη δέσμευσή μας για την πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη, να απομακρύνονται. Απελευθερωνόμαστε και ταυτόχρονα θλιβόμαστε για αυτήν την απώλεια. 

Αυτό όμως ανοίγει τη πόρτα για να εισέλθει στη ζωή μας ένα καινούργιο πρόσωπο, έχοντας επίγνωση ότι οι σχέσεις αυτές αποτελούνται από όντα των οποίων η πρώτη δέσμευση είναι η υπηρεσία προς την ανθρωπότητα και το μονοπάτι της συνειδητής εξέλιξης.

Αυτές οι σχέσεις μπορούν να ονομαστούν «συνειδητές σχέσεις». Με αυτή την σταθερή εσωτερική τοποθέτηση, θα προσελκύσετε έναν σύντροφο με τις ίδιες προθέσεις. Και εάν ο σύντροφός σας είναι κάποιος ο οποίος είναι στην ίδια πορεία, μπορείτε να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε και να εξελίσσεστε σε ένα κοινό πνευματικό μονοπάτι.

Η πιο ειλικρινής δέσμευση που μπορούμε να κάνουμε με τον σύντροφό μας, είναι να μοιραζόμαστε το πνευματικό γήινο μονοπάτι για όσο διάστημα εξυπηρετεί την εξέλιξή μας και το Θείο Σχέδιο. 

Η μεγαλύτερη μας πρόκληση σε αυτές «τις συνειδητές σχέσεις» είναι να ανοίξουμε την καρδιά μας πλήρως και ελεύθερα, χωρίς το φόβο του πόνου της απώλειας. Όπως όλα τα άλλα, οι σχέσεις ακολουθούν τη ροή της Δημιουργίας. Αρχίζουν, μεγαλώνουν, τελειώνουν. 

Εάν φοβάστε από την αρχή ότι η σχέση αυτή μπορεί να τελειώσει, τότε η συμπόρευση σας θα καταστεί πολύ δύσκολη, διότι αυτός ο φόβος επιβάλλει την ακινησία στην κοσμική κίνηση. Όσο και να προσπαθήσετε, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. 

Πρέπει να ανοίξουμε πλήρως τις καρδιές μας και να βιώσουμε όλα τα στάδια της σχέσης, προκειμένου να προχωρήσουμε στην πορεία της ψυχή μας. “

Αν υπάρχει μια δέσμευση μεταξύ των δύο συντρόφων να αναπτυχθούν μαζί, θα πρέπει να δεσμευτούν και στην διαδικασία της αλλαγής: στην αλλαγή του εαυτού τους, στην αλλαγή του ενός προς τον άλλον και στην αλλαγή των σχέσεών τους συνολικά. 

Ναι, υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας, της απώλειας της σχέσης, αλλά υπάρχει επίσης ο «κίνδυνος» για τη μεγαλύτερη ανταμοιβή: μιας μόνιμα αυξανόμενης αγάπης, που γίνεται ολοένα και πιο πλούσια προσεγγίζοντας την πληρότητα… Αυτό δεν μπορείτε να το γνωρίζετε, αλλά ούτε μπορείτε και να το καθορίσετε. 

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφεθείτε στο ρεύμα της αλλαγής. Εάν αυτό το ρεύμα σας οδηγεί και τους δύο με την ίδια ταχύτητα, τότε θα ταξιδεύετε για πάντα μαζί. Εάν δεν γίνεται αυτό, τότε θα πρέπει να βρεθεί ένα πιο κατάλληλο πρόσωπο για σας.

Οι σχέσεις αναπτύσσονται μέσω της αλλαγής!
Οι σχέσεις ανανεώνονται μέσω της αλλαγής!




Μωυσής
Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Πάντα υπάρχει ελπίδα όταν δεν χάνουμε τον εαυτό μας…!!!

“Αν κοιτάξεις τι έχεις στη ζωή, θα έχεις πάντοτε περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι στο τι ΔΕΝ έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά.”

Δύσκολες στιγμές για να πιστεύουμε σε λόγια που ακούγονται από άτομα που βρίσκονται πολύ μακριά από την δική μας πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, η έμπνευση, το φωτεινό παράδειγμα και η εσωτερική δύναμη είναι περισσότερο χρήσιμες όταν η ζωή σε γονατίζει. 

Τότε είναι που πρέπει να βρεις τα ψυχικά αποθέματα και τη δύναμη να ξανασηκωθείς στα πόδια σου. Να δεις την ελπίδα μέσα στη ζοφερή κατάσταση και στα “αδιέξοδα” που δυστυχώς περιήλθαμε.

Πάντα υπάρχει ελπίδα όταν δεν χάνουμε τον εαυτό μας και όταν χρησιμοποιούμε και παλεύουμε έστω και με τα ολίγα που διαθέτουμε. Το να παγώσουμε και να μείνουμε παράλυτοι δεν θα μας ωφελήσει. 

Πρέπει να προσαρμοστούμε, να ανασυνταχτούμε και να βρούμε τρόπους να ξαναμπούμε σε θετική τροχιά. Το πώς… μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα μας. Και σίγουρα το περιβάλλον επηρεάζει τα πάντα.

Όμως και ο πολεμιστής έχει δύναμη και πρέπει να την δείξει στα δύσκολα. Αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Η ζωή είναι γεμάτη αναποδιές. Το θέμα είναι εμείς πως τις αντιμετωπίζουμε και τι κάνουμε όταν ορθώνονται μπροστά μας. 

Μπορεί να νοιώθουμε αδύναμοι αρκετές φορές από τα γεγονότα που μας ξεπερνούν. Παρόλα αυτά εμείς θα πρέπει να αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αντιστοιχεί και να κάνουμε το δικό μας κουμάντο. Μην παραχωρούμε τη δύναμή μας ασυλλόγιστα. Και ας μην περιμένουμε πολλά από τους άλλους τους μεν και τους δε.




Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Πώς να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύουμε…!!!

Αντί να αναρωτιέστε πότε θα είναι οι επόμενες διακοπές σας, ίσως θα έπρεπε να χτίσετε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύετε 
Σεθ Γκόντιν (συγγραφέας).

Το γνωμικό το εκτιμούν οι περισσότεροι από όσους το διαβάζουν. Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι λίγοι που διαφωνούν.

Υποστηρίζουν πως οι διακοπές είναι διασκεδαστικές και πως τα ταξίδια τους κάνουνε καλό. Βεβαίως δε διαφωνώ με κανένα από τα δύο επιχειρήματα. Ο στόχος του γνωμικού δεν είναι να αμφισβητήσει την αξία των διακοπών και των ταξιδιών.

Ο στόχος αυτού του γνωμικού είναι μάλλον να μας μετατοπίσει την εστίαση από το να απολαμβάνουμε τη ζωή στις διακοπές και τα Σαββατοκύριακα στο να φτιάξουμε μια ζωή που να θέλουμε να τη ζήσουμε – κάθε μέρα της εβδομάδας.

Από το να βλέπουμε τις διακοπές ως μια ευκαιρία να δραπετεύσουμε από τη ζωή μας… στο να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύσουμε.

Φυσικά και δεν πρόκειται για απλή υπόθεση. Δεν είναι δεδομένο πως είναι εύκολο να γίνει. Στην πραγματικότητα, το έχω επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Απολαμβάνω την κάθε μέρα της ζωής μου. Δεν μετράω μέρες ως το Σαββατοκύριακο κι απολαμβάνω την Δευτέρα τόσο, όσο και την Παρασκευή.

Παρακάτω προτείνω εννιά τρόπους για να ξεκινήσετε να χτίζετε μια ζωή από την οποία δε θα χρειάζεται να δραπετεύετε :

1. Δώστε προτεραιότητα στις σχέσεις σας
Το παλιό ρητό είναι πάντοτε επίκαιρο:Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να είσαι ευτυχισμένος στη ζωή, το να αγαπάς και να αγαπιέσαι.Οι σχέσεις από καρδιάς φέρνουν χαρά μες στη ζωή μας και δεν εξαρτώνται από τα εισοδήματα, τους τίτλους ή τις επαγγελματικές επιτυχίες. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τεράστια σημασία και αξίζουνε τον κόπο. 

Είναι διαφορετικών ειδών οι σχέσεις που επηρεάζουν το ευ ζην μας. Πρώτον, αυτές οι οποίες λαμβάνουμε αγάπη από τους άλλους. Δεύτερον, αυτές οι οποίες θρέφουμε εμείς με αγάπη. Προσπαθήστε ώστε να έχετε και από τις δύο.

2. Απαλλαγείτε από άχρηστα αντικείμενα στη ζωή και στο σπίτι σας
Τα υλικά αγαθά συχνά αποτελούν εμπόδιο στη ζωή μας. Απαιτούν χρόνο, ενέργεια, χρήματα και μας αποσπούν από άλλα πράγματα που ίσως να μετράνε παραπάνω. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε απόλυτα με ποιόν τρόπο τα υλικά αγαθά γίνονται εμπόδιο στη ζωή μας, έως ότου αρχίσουμε να απαλλασσόμαστε από αυτά. 

Αντίθετα από ότι ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ, αποκτώντας περισσότερα αγαθά δε θα γίνετε και περισσότερο ευτυχισμένοι. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Το πρώτο βήμα για να χτίσετε τη ζωή που ονειρεύεστε, είναι να απαλλαγείτε από οτιδήποτε δεν θέλετε.

3. Μετατρέψτε την δουλειά σε εργασία
Η συγγραφέας Βίκι Ρόμπιν, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Simple Money Magazine σκιαγραφεί την διαφορά ανάμεσα στην «δουλειά» και την «εργασία». Ως «δουλειά», ορίζει ό,τι κάνουμε για να κερδίσουμε χρήματα ώστε να εξασφαλίσουμε στέγη, ένδυση και τροφή. Ως «εργασία» από την άλλη ορίζει όσα κάνουμε για να προσφέρουμε στην κοινότητα.., 

τον αγώνα μας για όσα μας παθιάζουν και για το αποτύπωμα που ευχόμαστε να αφήσουμε στον κόσμο. Όταν η δουλειά μας συμπίπτει με την εργασία μας, τότε έχουμε πετύχει έναν σημαντικό στόχο στη ζωή.

4. Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε την δουλειά σας ως μέρος της εργασίας σας
Φυσικά, δεν είναι πάντοτε εύκολο και για όλους τους ανθρώπους. Κάποιες φορές, η εργασία μας δεν μας προσφέρει οικονομικά οφέλη και το να ακολουθήσουμε το πάθος μας ως καριέρα δεν είναι πάντοτε εφικτό. Άλλες φορές πάλι, εξαιτίας των απαιτήσεων της ζωής, είμαστε υποχρεωμένοι να διεκπεραιώσουμε την δουλειά που έχουμε ώστε να συντηρήσουμε αυτούς που αγαπάμε. 

Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει η δυνατότητα να χτίσετε μια ζωή από την οποία δε θα χρειάζεται αν δραπετεύσετε. Απαιτεί όμως να επανεξετάσετε την φύση της δουλειάς σας εστιάζοντας στα θετικά και αναγνωρίζοντας πώς εξυπηρετεί την εργασία σας με άλλους τρόπους.

5. Διαφυλάξτε τον χρόνο σας
Δεν αξίζουν όλοι οι στόχοι την ίδια σπατάλη ενέργειας. Είναι σημαντικό για τον καθένα μας να είναι συνειδητός στο τι αξίζει πραγματικά για αυτόν ώστε να ξοδέψει τον πολύτιμο χρόνο της σύντομης ζωής του. Όσοι έχτισαν μια ζωή που αγαπούν δεν λένε «ναι» σε κάθε πρόσκληση. 

Το πέτυχαν με το να διαφυλάσσουν αυστηρά τον χρόνο τους για όσα μετράνε περισσότερο. Ας μάθουμε λοιπόν να λέμε ευγενικά μερικά «όχι».

6. Φροντίστε τον εαυτό σας
Δεν θα βρούμε μεγάλη χαρά σε μια ζωή επικεντρωμένη αποκλειστικά στον εαυτό μας. Αυτό που μετράει στο τέλος της ζωής δεν είναι το σπίτι στο οποίο ζήσαμε, το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε ή τα αγαθά τα οποία αποκτήσαμε. Αυτό που θα μετρήσει είναι το πώς σχετιστήκαμε με τους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να γεμίσουμε από ένα φλυτζάνι άδειο. 

Αν θέλουμε να είμαστε δοτικοί, πρέπει να μάθουμε πως το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι το πρώτο βήμα για να φροντίσουμε και τους άλλους. Ανάπαυση, άσκηση και υγιεινές συνήθειες είναι απαραίτητα ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

7. Εκτιμήστε την εποχή της ζωής την οποία διανύετε
Όπως και οι εποχές του χρόνου έρχονται και φεύγουν, έτσι και οι εποχές της ζωής. Κάποτε ήμασταν παιδιά, μετά ήρθε το πανεπιστήμιο, παντρευτήκαμε, μεγαλώσαμε παιδιά, ζήσαμε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, γίναμε παππούδες, φροντίσαμε τους γηραιότερους και πάει λέγοντας. 

Εκείνοι οι οποίοι φαίνονται να είναι οι πιο ικανοποιημένοι από την ζωή τους είναι όσοι εκτιμούν την παρούσα περίοδο που διανύουν και την αξιοποιούν στο έπακρο. 

Δεν ανυπομονούν για την επόμενη ούτε επιδιώκουν να παρατείνουν την προηγούμενη. Αποδέχονται την πραγματικότητα της εναλλαγής των εποχών και αγκαλιάζουν την κάθε μία με χαρά.

8. Κατανοείστε την αξία των δυσκολιών στη ζωή
Ο καθένας από εμάς είτε βρίσκεται στο μέσο μια δοκιμασίας είτε μόλις βγήκε από αυτήν ή κατευθύνεται προς την επόμενη. Οι δοκιμασίες και οι καταιγίδες της ζωής έρχονται και φεύγουν – μερικές φορές ως αποτέλεσμα άστοχων επιλογών και άλλες ως αποτέλεσμα του να ζούμε σε έναν κόσμο που δεν είναι ο παράδεισος. 

Οι δυσκολίες τις ζωής είναι ίσως ό,τι θα θέλαμε να αποφύγουμε περισσότερο σε αυτό τον κόσμο – και είναι φυσιολογικό. Δεδομένων των συνθηκών όμως, πώς μπορούμε να μάθουμε να εκτιμούμε την ζωή ακόμη και εν μέσω δοκιμασιών; 

Κατά πρώτον, αποδεχόμαστε την φύση της ζωής. Κατά δεύτερον, αναζητούμε τα διδάγματα και τα θετικά στοιχεία ακόμη και μες στις δυσκολίες (ακόμη και αν φαίνεται πολύ δύσκολο να τα διακρίνουμε).

9. Αναζητείστε την ευτυχία στην κάθε μέρα
Η ευτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε, είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψουμε και να αναγνωρίσουμε. Αν θεωρείτε πως θα κατακτήσετε την ευτυχία μετά από συγκεκριμένες αλλαγές, δεν πρόκειται ποτέ να τη βιώσετε. Η πιο σκληρή αλήθεια σχετικά με την ευτυχία είναι συγχρόνως και η πιο ελπιδοφόρα: μπορούμε να τη βιώσουμε κάθε μέρα ανεξάρτητα από τις συνθήκες. 

Όπως υποστήριξε κάποτε και ο ζωγράφος Τόμας Κινκέιντ «Η πραγματική απλότητα ξεκινάει όταν μαθαίνεις να απολαμβάνεις την αφθονία που σου προσφέρουν όσα ήδη έχεις».

Αν θέλουμε να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δε θα χρειάζεται να δραπετεύουμε, μπορούμε να το επιτύχουμε. Μπορεί να απαιτεί να αλλάξουμε οπτική, στόχους, εστίαση ενέργειας, αλλά αξίζει τον κόπο παρόλα αυτά.




Πηγή: της Joshua Becker / απόδοση: Μαρία Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια

Όταν όλα φαίνονται χάλια… να θυμάσαι αυτά τα 9 «Πραγματάκια»…!!!

Στη ζωή μας, τα πράγματα άλλοτε πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και άλλοτε από το κακό στο χειρότερο. Και αργά ή γρήγορα πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτή την κατάσταση όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό. 

Γιατί δε θα μπορέσουμε να χειριστούμε τα συναισθήματά μας διαφορετικά…

Για τον καθένα έρχεται εκείνη η στιγμή που νομίζει ότι έχει πιάσει πάτο. Τότε είναι που πρέπει να ανασυνταχθείς, να μαζέψεις τις δυνάμεις σου και να προχωρήσεις. Άλλωστε:

1. Υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι απλά εκτός ελέγχου.
Στην καθημερινότητά μας τα περισσότερα προβλήματα είναι ελεγχόμενα και στο χέρι μας να επιλυθούν. Καμιά φορά όμως, συμβαίνει κάτι το οποίο δεν μπορείς να λύσεις. Πρέπει απλά να περιμένεις για να περάσει …ή να ξεχαστεί. 

Μην του δίνεις περισσότερη αξία από όση πρέπει. Αν αρρώστησες κι έχασες ένα πολλά υποσχόμενο Σαββατοκύριακο, δεν πειράζει. Θα έρθουν πολλά ακόμα καλύτερα.

2. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω.
Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό. Αυτό που ζούμε σήμερα δε θα το ξαναζήσουμε ποτέ στο μέλλον. Κλείσε τα μάτια σου και συνειδητοποίησε αυτό που μόλις διάβασες. Μήπως πρέπει να αρχίσεις να λειτουργείς διαφορετικά;

3. Η αποτυχία είναι μέρος της μάθησης.
Αν δεν αποτυγχάνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τότε κάτι δεν κάνεις καλά. Αυτό ακριβώς! Ποιος σου είπε ότι οι προσπάθειές σου είναι εγγυημένες επιτυχίες; Κανείς! 

Ίσα ίσα που το αρνητικό αποτέλεσμα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες (σύμφωνα με κάτι νόμους του Μέρφυ). Οπότε απλά συνέχισε να προσπαθείς. Όσες φορές και να φας το κεφάλι σου. Ο τοίχος θα πέσει. Κάποια στιγμή…

4. Κορυφή υπάρχει όπου υπάρχει και πάτος.
Σε κάποιο βιβλίο το είχα διαβάσει αυτό και μου άρεσε.

5. Αν δεν εστιάζεις στην άσχημη κατάσταση όλα φαντάζουν καλύτερα.
Υπάρχουν όντως άσχημες καταστάσεις στη ζωή μας. Ή μάλλον άσχημες λεπτομέρειες που κάνουν ολόκληρη τη ζωή μας άσχημη. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σταματήσουμε να εστιάζουμε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Να τους δώσουμε τη σημασία και την αξία που τους αρμόζει και να δούμε το γύρω γύρω. Πόσο καλύτερα είναι έτσι… Ε;

6. «Όλα θα πάνε καλά».
Καμιά φορά πρέπει να ακούμε αυτή την έκφραση από ανθρώπους που έχουν το ειδικό βάρος να την ξεστομίσουν. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι κυρίως μέλη της οικογένειάς μας. Άτομα τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφάλεια και ακόμη και 4 λέξεις τους μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την ψυχολογία μας…

7. Ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό.
Αυτό δεν το διάβασα σε βιβλίο. Το λένε όλοι.

8. Η ζωή είναι απλά ένα παιχνίδι.
Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που ζουν με την εντύπωση ότι η ζωή είναι απλά ένα παιχνίδι. Και όλα τα παιχνίδια έχουν ευκολίες και δυσκολίες. Στο τέλος όμως, οι «καλοί» ανταμείβονται με happy end. Οι μίζεροι, από την άλλη, μαζεύουν απλά ένα …Game Over!

9. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή.
Το 90% των προβλημάτων μας είναι ασήμαντο σε σχέση με τη γενικότερη ζωή. Τη δική μας και των γύρω μας… Το υπόλοιπο 9% ανήκει στην κατηγορία νο1: «Υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι απλά εκτός ελέγχου». Οπότε μένει ένα 1% των προβλημάτων με τα οποία πρέπει να ασχοληθείς. Δεν είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα τώρα;




Νότη Κουτσούκου
Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Αχ και να’ μασταν πάντα γελαστοί και ποτέ γελασμένοι…!!!

Αχ και να άδειαζε το μυαλό μας με την ίδια ευκολία που αδειάζει η τσέπη μας.

Αχ και να γεμίζαμε με την ίδια ευκολία που γεμίζει το φεγγάρι.

Αχ και να ξεχνούσαμε με την ίδια ευκολία που ξεχνούν όσοι μας πληγώνουν.

Αχ και να μας έπαιρνε ο ύπνος μετρώντας προβατάκια με την ίδια ευκολία που μας παίρνει μετρώντας λάθη.

Αχ και να πόναγε η κοιλιά μας μόνο από τα γέλια.

Αχ και να αναγνωρίζαμε τα λάθη μας με την ίδια ευκολία που αναγνωρίζουμε τα λάθη του Άλλου.

Αχ και να πετούσαμε συνέχεια αστεία και ποτέ τασάκια.

Αχ και να κάναμε εθελοντισμό για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και όχι για να κάνουμε τους άλλους πλουσιότερους.

Αχ και να χρησιμοποιούσαμε μόνο αντικείμενα και ποτέ ανθρώπους.

Αχ και να πέφταμε θύματα ενθουσιασμού και ποτέ κοροϊδίας.

Αχ και να πνιγόμασταν πάντα στα φιλιά και ποτέ σε μια κουταλιά νερό.

Αχ και να ήθελαν οι άνθρωποι να λένε μόνο αλήθειες.

Αχ και να μπορούσαμε να πούμε με τα μάτια όσα δεν τολμούμε να πούμε με τα λόγια.

Αχ και να μην πίστευαν οι άνθρωποι μόνο αυτό που έχουν ανάγκη να πιστέψουν.

Αχ και να απαγορευόταν η φράση: «ουδείς αναντικατάστατος».

Αχ και να ξερες.

Αχ και να μασταν πάντα γελαστοί και ποτέ γελασμένοι.

Γενικότερα, αχ.

ΥΓ. Αφού μπορούμε να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο, αυτό σημαίνει πως μπορεί και να υπάρξει.




Είναι στη φύση μου να νοιάζομαι. Μη με παρεξηγείτε…!!!

Κάνω περίεργες ερωτήσεις στους ανθρώπους.

Σήμερα ρώτησα κάποιον:

-Σας λείπει ένα κουμπί. Δεν κρυώνει η ζωή σας;

Προχθές ρώτησα έναν περαστικό που δεν με ήξερε:

-Γιατί δεν με αγαπάτε;

Γενικά πάντα ρωτάω τους άλλους.

Όχι πώς τους λένε και τι επαγγέλλονται.

Πιο φυσικά πράγματα ρωτώ:

-Γιατί στάζετε τόση λυπη;

-Γιατί κρύβετε το σκοτάδι σας;

-Γιατί δεν κοιτάζετε κανέναν γύρω σας;

-Πονάτε;

-Σας πέθανε κάτι; Κάποιος;

-Πώς είστε;

Ειδικά αυτό το πώς είναι οι άλλοι.

Το ρωτάω.

Θέλω να ξέρω αν είναι καλά.

Λένε κάτι, αλλά δεν είναι απάντηση.

Κάτι που δεν λέει τίποτα λένε συνήθως.

Γιατί νομίζουν πως δεν το εννοώ ό,τι ρώτησα.

Αλλά εγώ όλα τα εννοώ.

Δεν ξέρουν ότι νοιάζομαι γι’ αυτούς.

Ότι είναι στη φύση μου να νοιάζομαι.

Πολλοί όταν καταλάβουν ότι νοιάζομαι, ξαφνιάζονται.

Κάποιοι τρομάζουν.

Λένε: Τι θέλεις από μένα;

Ή το εννοούν κι ας μη το λένε.

Αλλά εγώ δεν θέλω κάτι.

Τίποτα δεν θέλω.

Απλώς νοιάζομαι.

Είναι στη φύση μου.

Μη με παρεξηγείτε…




Αγνώστου

Αυτή είμαι…!!!

Αυθόρμητη και ελεύθερη

Παίρνω φόρα και πέφτω στο γκρεμό απολαμβάνοντας την πτώση μου

Πέφτω, γκρεμίζομαι και σηκώνομαι με γέλια

Τινάζω το χώμα από πάνω μου και συνεχίζω

Λέω ότι σκεφτώ και ότι γίνει

Δίνομαι , δίνομαι ολοκληρωτικά σε ότι αγαπάω

Δεν κρατάω τίποτα

Και αν δεν αξίζει χαμογελάω και φεύγω

Τρέχω να ζήσω την στιγμή, δεν περιμένω το αύριο

Πάντα με κούραζε η αναμονή

Περιμένοντας χάνεις την στιγμή –την μαγεία του τώρα

Η ταχύτητα με κινεί, η ταχύτητα που τρέφει τον έρωτα

Με το γκάζι πατημένο προχωράς, με το φρένο μένεις εκεί στάσιμος

Μου αρέσουν οι άνθρωποι

Αν και έχω καιρό να συναντήσω ανθρώπους

Μόνο κάτι μεταλλαγμένες φοβισμένες φιγούρες που φέρουν το όνομα

Επιθύμησα έναν άνθρωπο

Έναν δικό μου άνθρωπο , ανθρώπινο

Από αυτούς που δεν τους καταλαβαίνουν πολλοί

Τρέχω να προλάβω, ποτέ δεν ήταν σύμμαχός μου ο χρόνος

Αγκαλιάζω τα θέλω μου και πάω… πάω… πάω…

Αυτή είμαι

Και αν δεν μπορούν να καταλάβουν

Δεν πειράζει, δεν χρειάζεται να καταλάβεις

Να θέλεις χρειάζεται.




Λία Τσάνα

Όταν ο άνθρωπος τολμάει, η ζωή τον ανταμείβει πάντα…!!!

Όταν ο άνθρωπος τολμάει, η ζωή τον ανταμείβει πάντα. Οι λύσεις εμφανίζονται με μαγικό τρόπο. Γιατί η τόλμη, βάζει τη στατική ενέργεια, σε κίνηση.

Τολμώ σημαίνει υπερβαίνω.

Τολμώ σημαίνει επιτρέπω.

Τολμώ σημαίνει διακινδυνεύω.

Τολμώ σημαίνει εκτίθεμαι.

Τολμώ δε σημαίνει δε φοβάμαι, αλλά ότι παίρνω από το χέρι το φόβο μου και προχωρούμε μαζί παρέα.

Τολμώ σημαίνει μπαίνω στη φωτιά των φόβων μου κι εμπιστεύομαι τη Σοφία της Αβεβαιότητας.

Υπάρχει κι άλλη μια διάσταση του Τολμώ. Η διάσταση του Αφήνομαι.

Τολμώ να αφεθώ χωρίς να γνωρίζω, να έχω εξασφαλίσει, χωρίς να ξέρω εκ των προτέρων, χωρίς δίκτυ ασφαλείας.

Τολμώ ν’ αλλάξω, τολμώ να αφεθώ, παραιτούμενος από κάθε προσπάθεια να ελέγξω ή να καθορίσω την έκβαση, αλλά ωστόσο είμαι σίγουρος ότι ό,τι έρθει θα είναι το καλύτερο για μένα. Ίσως δε θα είναι πάντα αυτό που θέλω αλλά Πάντα θα είναι αυτό που χρειάζομαι!

Αλλά το θέμα είναι ότι σπάνια οι άνθρωποι τολμάνε να τολμήσουν…

Από καρδιάς




Ξεκίνα να διεκδικείς το «πάρα πολύ» που κρύβεις μέσα σου…!!!

Το σύμπαν είναι ικανό να σου προσφέρει ότι ζητήσεις, να γίνει υπηρέτης σου για να σε κάνει ευτυχισμένο. Ένα πράγμα μονάχα ζητά από σένα, να απαιτείς από εκείνο μόνο πράγματα που πραγματικά επιθυμείς. Να μην παίζεις μαζί του, να μην το εξαπατάς.

Βέβαια πολλές φορές δεν ξέρεις τι ακριβώς θες. Έτσι, ζητάς τον ουρανό με τ’ άστρα από το σύμπαν με την ελπίδα να σου χαρίσει έστω και το πιο μικρό του άστρο. Μα ούτε αυτό στο δίνει. Γιατί το σύμπαν δεν χαρίζεται, χρυσό μου, διεκδικείται και κερδίζεται. 

Για το σύμπαν, το να διεκδικείς αυτό που θες είναι η απόδειξη ότι αξίζεις να το αποκτήσεις.

Το σύμπαν δε μας χαρίζει ό,τι επιθυμούμε. Μας δοκιμάζει για να ανακαλύψει αν το αξίζουμε. Βάζει εμπόδια ανάμεσα σε μας και τις επιθυμίες μας. Χτίζει φράχτες και τοίχους που μας χωρίζουν από τα όνειρα μας. Και εμείς; Τι κάνουμε εμείς; «Τα γκρεμίζουμε» μας φωνάζει η λογική μας. Μα τα γκρέμισες; 

Ή μήπως συμβιβάστηκες με ένα μικρό άστρο ενώ λαχταρούσες ολόκληρο φεγγάρι; Μα ποιο φεγγάρι; Αξίζεις εσύ το φεγγάρι; Τόσο όμορφο και λαμπερό, τόσο εντυπωσιακό και μοναδικό. Είναι ένα και εσύ δεν είσαι ο μόνος που το διεκδικείς.

Για δες, έφτασες στα μέσα του τοίχου. Σχεδόν γκρεμίστηκε μα οι αντοχές σου στέρεψαν. Κάποιος πιο δυνατός τον γκρέμισε πριν προλάβεις εσύ. Μην πεις ότι είναι άδικο, δεν είναι. 

Το σύμπαν είναι πάντα δίκαιο και περιμένει διαρκώς από σένα να του αποδείξεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις για τα όνειρα σου. Τον βλέπεις να κρατά το φεγγάρι σου και να χαμογελά. 

Μοιάζει αλήθεια ικανοποιημένος. Τι θα κάνεις τώρα; Τι θα σκεφτείς; Μην ξεχάσεις, όσο ζεις, το σύμπαν σου δίνει διαρκώς ευκαιρίες. Ακόμα και όταν νιώσεις πως όλα έχουν τελειώσει, το σύμπαν σε μια απρόσμενη στιγμή θα σου δώσει μια ακόμα ευκαιρία. Τι θα κάνεις, λοιπόν; Θα την εκμεταλλευτείς;

Είναι γνωστό πως όταν κάτι το θέλεις πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει δικό σου. Κάποιοι άνθρωποι δεν το πιστεύουν αυτό, υπάρχουν όμως πολλοί που το πιστεύουν και απογοητεύονται όταν νιώθουν ότι το σύμπαν πρόδωσε τις προσπάθειες τους. 

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία,να θυμάσαι πως όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, πράγματι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει δικό σου. Πρόσεξε όμως, όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ. Όταν είσαι ικανός να κάνεις τα πάντα στο όνομα αυτού του «κάτι».

Και αν προσπάθησες και απογοητεύτηκες, και αν θεωρείς πως το σύμπαν δε σε έχει ανταμείψει, και αν νιώθεις ότι ήθελες κάτι πάρα πολύ μα δεν πραγματοποιήθηκε να θυμάσαι από δω και πέρα πως ό,τι δε γίνεται στη ζωή σου, δεν το θες αρκετά. 

Σταμάτα να κυνηγάς τα αδύναμα θέλω σου και ξεκίνα να διεκδικείς το “πάρα πολύ” που κρύβεις μέσα σου. Σταμάτα να αμφισβητείς αν τελικά το σύμπαν συνωμοτεί. Ναι, συνωμοτεί,όχι για τα θέλω σου όμως, συνωμοτεί για τα πάρα πολύ σου.




Τζένης Ντεμιράι

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Αγαπάμε τον εαυτό μας όταν αποδεχόμαστε την αλήθεια μας…!!!

Όταν αποδεχόμαστε την αλήθεια μας, νιώθουμε πλήρεις που έχουμε παρέα έναν άνθρωπο που αγαπάμε, τον εαυτό μας.

Αποδέχομαι την αλήθεια μου σημαίνει πως αποδέχομαι όλες τις πλευρές του εαυτού μου, αξιοποιώ καθετί θετικό που διαθέτω, εξοικειώνομαι με τα ελλείμματά μου, δέχομαι πως δεν μπορώ να κάνω τα πάντα, και αλλάζω τις πλευρές εκείνες που επιδέχονται βελτίωση.

Αναγνωρίζω και εκτιμώ ως δώρα ζωής τις ικανότητες και τα ταλέντα μου και αναλαμβάνω την ευθύνη τους με χαρά και περηφάνια, συντροφεύοντας τα σε κάθε βήμα. Δεσμεύομαι με καθετί που εκφράζει τη μοναδικότητά μου και επιτρέπω στον εαυτό μου να πρωτοπορήσει, αλλά και να διαφοροποιηθεί αν χρειαστεί, από οτιδήποτε δοκιμασμένο που πλέον δεν εξυπηρετεί.

Επεξεργάζομαι τα συναισθήματα που προκύπτουν από την τόλμη μου, ώστε να μην παραδοθώ στους φόβους μου και ακυρώσω ή υποτιμήσω ή θυσιάσω τον αέρα ελευθερίας μέσα μου.

Εξοικειώνομαι με τα ελλείμματά μου, χωρίς να νιώθω δύσκολα με αυτά, γιατί κάθε συνειδητοποίηση για αυτό που δεν διαθέτω, εξελίσσει την επιθυμία μου να αναλάβω πιο ουσιαστικά αυτό στο οποίο μπορώ να επενδύσω και να εξελίξω.

Δέχομαι πως δεν χρειάζεται να κάνω τα πάντα για τους άλλους, γιατί οι άνθρωποι, που έχουν τη δυνατότητα να με εκτιμήσουν, θα το κάνουν, αξιολογώντας τη γνησιότητα των συναισθημάτων μου και την ποιότητα της προσφοράς μου. Κάθε υπερβολή στην προσφορά μου σημαίνει πως δεν εκτιμώ αρκετά την αξία μου και φαντασιώνομαι πως πρέπει να παραδώσω ολάκερο τον εαυτό μου στον άλλον, προκειμένου να έχω την εύνοια του.

Αλλάζω τις πλευρές εκείνες που επιδέχονται βελτίωση και διαχειρίζομαι τα δύσκολα συναισθήματα που προκύπτουν, χωρίς να τα επικρίνω ή να τα υποτιμώ, συνειδητοποιώντας πως κάθε μετατόπιση προκαλεί απώλειες ενός παλαιότερου τρόπου σκέψης, ο οποίος, παρότι εμποδίζει την αλήθεια μου, έχει εγκατασταθεί και η εκθρόνιση του φέρνει αναστάτωση.

Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, συνδεόμαστε με ανθρώπους που και εκείνοι πιστεύουν στην αξία τους και οι ρόλοι μεταξύ μας, όσο αφορά σε αυτό που μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας, είναι ξεκάθαροι. Μοιραζόμαστε αυθεντικά συναισθήματα μαζί και η επικοινωνία ανθίζει σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, εκτίμησης, σεβασμού του ενός προς τον άλλον.




Αγγελικής Μπολουδάκη

Πώς να αλλάξουμε τη στάση μας, όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες…!!!

Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η ζωή πού και πού μας δυσκολεύει, βάζει εμπόδια στο δρόμο μας, «μαγειρεύει» λίγο τις καταστάσεις της ζωής μας.

Επίσης, σίγουρα θα έχετε διαβάσει πολλές φορές πως η στάση μας είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία στο πόσο πετυχημένα θα ξεπεράσουμε όποιο πρόβλημα σκαρφίζεται η ζωή.

Γιατί όμως δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να αποδεχτούμε το πρώτο και να υιοθετήσουμε το δεύτερο προς όφελός μας κάθε φορά που χρειάζεται να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα; Απ’ ό,τι φαίνεται, το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι όταν η ζωή μας βάζει ένα εμπόδιο χανόμαστε στο χάος που αυτό δημιουργεί, στην κρίση της στιγμής που μας καταναλώνει, χάνουμε την ισορροπία μας, ύστερα χάνουμε και τη συγκέντρωσή μας και, τέλος, χάνουμε την προοπτική μας. 

Οπότε βασικά πριν καν ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε στο πρόβλημα, έχουμε ήδη χάσει το παιχνίδι.

Πραγματικά, πιστεύω ότι ο φόβος των απροσδόκητων προκλήσεων της ζωής οφείλεται κυρίως σε αυτή την αίσθηση χάους και στο άγχος ότι δεν πατάμε σταθερά στη γη, ότι έχουμε χάσει τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων. 

Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το φόβο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε απώλεια της ελπίδας.

Τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία μου επειδή αυτό μου συνέβη πριν από κάποια χρόνια όταν βρέθηκα χωρίς δουλειά για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τότε ένιωθα ότι το ένα άσχημο γεγονός συνέβαινε μετά το άλλο. 

Ένιωθα πολύ μεγάλη θλίψη και άρχισα να χάνω την ελπίδα για το μέλλον. Δεν ήμουν, με λίγα λόγια σε καθόλου καλό σημείο για να αρχίσω να λύνω το οποιοδήποτε πρόβλημα ή να σχεδιάσω το μέλλον.

Ωστόσο, μόνο όταν πήρα τη συνειδητή απόφαση να εστιάσω σε όσα καλά είχα στη ζωή μου και να νιώσω ευγνωμοσύνη που τα είχα, άρχισαν τα πράγματα αργά και σταδιακά να αλλάζουν προς το καλύτερο.

Δεν μπορώ βέβαια να πάρω όλα τα εύσημα γι’ αυτή την αλλαγή στάσης, επειδή ενισχύθηκε κατά πολύ από τους υπέροχους φίλους μου που ήταν εκείνοι που είχαν τελειοποιήσει την τέχνη της επιτυχίας και της ευτυχίας μέσα από την εναρμόνιση της στάσης τους με τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής.

Μου εξήγησαν ότι προσπαθούσα στη λάθος πλευρά της εξίσωσης. 

Ήμουν πολύ απασχολημένος με το να προσπαθώ να αλλάξω τις συνθήκες της πραγματικότητάς μου αντί να προσπαθώ να αλλάξω τη στάση και την οπτική μου απέναντί της. 

Μόλις άρχισα να συνειδητοποιώ ότι γύρω μου συνέβαιναν καλά πράγματα, μπόρεσα να εισέλθω σε αυτή την θετικότητα, κάτι που μου ξαναχάρισε την ελπίδα και την ενέργεια που χρειαζόμουν για να διαχειριστώ το εμπόδιο.

Και εκείνη η ενέργεια ήταν απαραίτητη, επειδή η αλλαγή της οπτικής μου δεν έγινε μέσα σε ένα βράδυ. Χρειάστηκα πολύ δουλειά σε συνειδητό επίπεδο και μήνες εφαρμογής και εξάσκησης, αλλά τελικά αποδείχτηκε επιτυχημένη η συνταγή.

Χρειαζόταν ενεργητικά και επιθετικά να αναζητήσω τα καλά και θετικά στοιχεία που συνέβαιναν στη ζωή μου εκείνη την εποχή. Αυτό που άρχισε να αναδύεται ήταν η συνειδητοποίηση ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, κατάφερνα να πληρώσω τους λογαριασμούς μου και είχα πολύτιμες σχέσεις στη ζωή μου.

Επίσης άρχισα να αναζητώ και να βρίσκω όλα τα θετικά που συνέβαιναν στις ζωές των άλλων αλλά χωρίς να νιώθω ζήλεια. 

Κι αυτό ήταν αρκετά σημαντικό διότι αντιλαμβανόμουν ότι αν και ορισμένοι κοντινοί μου άνθρωποι είχαν περάσει ανάλογες δυσκολίες, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και πολλές ευκαιρίες ήρθαν στο διάβα τους.

Αυτή η συνειδητοποίηση μου έδωσε τεράστιο κουράγιο, επειδή μπορούσα αργά και σταδιακά να πλέξω ένα εσωτερικό αφήγημα της δικής μου ικανότητας να τα καταφέρω και των δικών μου συνθηκών εκείνη την εποχή.

Τελικά, αυτό που ανακάλυψα μέσα από τη διαδικασία ήταν ότι η ζωή πάντα θα μας βάζει εμπόδιο και ότι αυτό θα συμβαίνει σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Σημασία έχει όμως εμείς προς τα πού κοιτάμε.

Αν κοιτάμε προς την κατεύθυνση της ευγνωμοσύνης, της ελπίδας και της αλληλεγγύης όταν η ζωή μας βάζει εμπόδια, εμείς πάντα θα βρίσκουμε ένα μικρό μονοπάτι διεξόδου. 

Αν όμως κοιτάμε προς την κατεύθυνση του θυμού, του φόβου και του εγωισμού, τα εμπόδια θα πολλαπλασιάζονται, ακόμα και στο νου μας, κι εμείς θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στην απελπισία.




Brian Johnson, Τεχνολογικός Στρατηγικός Καινοτομίας & Διευθυντής Αλλαγής

Την τύχη μας τη φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι – 4 τρόποι για να αλλάξεις την τύχη σου…!!!

Την τύχη μας τη φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Μπορεί για παράδειγμα να έχεις την αίσθηση ότι κάτι σε κρατά και δεν σε αφήνει να προχωρήσεις όπως θα ήθελες στη ζωή. 

Ίσως δυσκολεύεσαι να βρεις δουλειά, να ανακαλύψεις ποιο είναι εκείνο που σε παθιάζει να κάνεις, να μην μπορείς να βγάλεις χρήματα ή να τα κρατήσεις. Ή ενδεχομένως να έχεις ζητήματα με τις σχέσεις σου. Ή να περιμένεις ακόμα τον μεγάλο έρωτα που δεν εννοεί να εμφανιστεί.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, εύκολα ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους. Ο υποψήφιος εργοδότης δεν σε προσέλαβε γιατί δεν κατάλαβε την αξία σου, κανένα από τα πρόσωπα που γνωρίζεις δεν ενδιαφέρεται για μια σοβαρή σχέση και, το κυριότερο, για κάποιο λόγο ο Θεός σε έχει βάλει στο μάτι και σε κατατρέχει η κακοτυχία.

Υπάρχει όμως τρόπος να αλλάξεις την τύχη σου. Οι άνθρωποι που φαίνονται να είναι καλότυχοι, που όλα τα πράγματα στη ζωή τους μοιάζουν να έρχονται στον τέλειο συγχρονισμό, που έχουν χρήμα, φήμη ή μια αξιοζήλευτη σχέση, στην πραγματικότητα δεν κρύβουν κανένα κοκαλάκι της νυχτερίδας.

Απλώς ξέρουν τα μυστικά της επιτυχίας, το πώς να αλλάξουν την ενέργεια μέσα τους και έξω τους ώστε ο Θεός ή το Σύμπαν ή η όποια Ανώτερη Δύναμη στην οποία πιστεύουν τους βοηθά στην πορεία τους και απομακρύνει όλα τα εμπόδια. Και όχι, δεν χρειάζεται να κάνεις… μάγια. Απλώς εφάρμοσε τα πέντε μυστικά που ακολουθούν.

Μετάτρεψε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες

Για να απογειωθεί ένα αεροπλάνο, πρέπει να πάει κόντρα στον άνεμο, όχι προς την κατεύθυνσή του.

Αυτό να το θυμάσαι, όταν η ζωή σου τα φέρνει ανάποδα, σταμάτα να βλέπεις τις αντιξοότητες σαν εμπόδια και αναζήτησε τις ευκαιρίες που κρύβουν. 

Όποτε κάτι πάει στραβά ή διαφορετικά απ’ ό,τι περίμενες, βρες ένα τρόπο να αξιοποιήσεις την κατάσταση και να τη γυρίσεις προς όφελός σου.

Μπορεί για παράδειγμα, χάνοντας μια δουλειά που τη θεωρούσες καλή ή έστω απαραίτητη για σένα, να αξιοποιήσεις τον χρόνο της ανεργίας για να αποκτήσεις μια επιπλέον εκπαίδευση (όπως το να μάθεις κάποια προγράμματα στο κομπιούτερ) και μετά να βρεις μια καλύτερη εργασία. 

Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μάθεις και μετά από μερικούς μήνες ότι ο πρώην εργοδότης σου το έκλεισε το μαγαζί, οπότε και να είχες μείνει, πάλι θα βρισκόσουν άνεργος…

Τίποτα δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό. Οι Κινέζοι (ειδικοί σε κάτι τέτοιες σοφίες) δεν είναι τυχαίο ότι γράφουν τη λέξη «κρίση» με ένα ιδεόγραμμα που αποτελείται από τις έννοιες «κίνδυνος» και «ευκαιρία». Πράγμα που θέλει να πει ότι, σε μια κρίση, έχε επίγνωση του κινδύνου αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζεις και τις δυνατότητες που σου δίνει.

Προπαντός λοιπόν, ξεκόλλα από τη στενοχώρια, τον θυμό ή το στρες και δες πώς θα αξιοποιήσεις τις παρούσες συνθήκες.

Αν το μυαλό σου μένει στραμμένο στο κακό που σε βρήκε, δεν μπορεί να σκεφτεί το καλό που μπορεί να σε βρει (ή να το βρεις).

Βλέπε τον εαυτό σου σαν ένα τυχερό άνθρωπο

Ένα κοινό σημείο που έχουν όλοι οι επιτυχημένοι, αυτοί που θεωρούμε ότι είχαν την τύχη με το μέρος τους, είναι ότι πρώτοι εκείνοι θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό. 

Ποτέ δεν θα τους ακούσεις να γκρινιάζουν για την… γκαντεμιά τους, αντίθετα μιλούν πάντα με θετικό τρόπο για όσα τους συμβαίνουν. Και αντί να προοιωνίζουν την ατυχία, περιμένουν πάντα πως τα πράγματα θα έχουν την καλή έκβαση.

Αν μπορέσεις να υιοθετήσεις μια τέτοια στάση, θα δεις πώς τα πράγματα στη ζωή σου θα αρχίσουν να παίρνουν πιο ευνοϊκή τροπή. Με ένα θαυμαστό τρόπο, συνήθως μας έρχονται αυτά που περιμένουμε, καλά ή άσχημα. Φρόντισε λοιπόν εσύ να προσανατολίζεσαι προς τα πρώτα. 

Σημαντικό είναι επίσης σε οτιδήποτε σου συμβαίνει, ακόμα και στο πιο αντίξοο, να βρίσκεις την πλευρά εκείνη του γεγονότος όπου στάθηκες πραγματικά τυχερός. Πάντα υπάρχει, αρκεί να μάθεις να τη βλέπεις.

Ακόμα μην ξεχνάς ότι έχει σημασία και ο τρόπος που μιλάς για τα γεγονότα. Πάψε να περιφέρεις στους άλλους τις ατυχίες σου, επιδεικνύοντάς τις και συζητώντας διαρκώς για αυτές, γιατί έτσι είναι σαν να τους δίνεις διαρκώς ζωή και να τις γιγαντώνεις. Αλλά προπαντός, πάψε να τις αναμασάς μέσα στο μυαλό σου. Ξέχνα τις και θα σε ξεχάσουν κι εκείνες.

Δείχνε την ευγνωμοσύνη σου για ό,τι έρχεται στη ζωή σου

Αν ξεκινήσεις από τώρα να ευχαριστείς για κάθε καλό που υπάρχει ή έρχεται στη ζωή σου, θα δεις ότι σε δύο μήνες η κατάσταση των πραγμάτων που σε αφορούν, θα έχει αλλάξει. Κι αυτό, γιατί θα έχεις βάλει σε κίνηση τον πνευματικό νόμο που λέει ότι όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη εκφράζεις, τόσο πιο πολλά πράγματα θα σου δίνονται.

Και μην το βάλεις έτσι απλά στο μυαλό σου και να το θυμάσαι… στη χάση και στη φέξη. Συστηματοποίησέ το. Στο τέλος κάθε μέρας παίρνε ένα χαρτί (ή ακόμα καλύτερα ένα σημειωματάριο) και γράφε όλους τους λόγους για τους οποίους μπορείς να λες ευχαριστώ στον Θεό, στην τύχη σου, στους ανθρώπους.

Ή γράψε ένα ευχαριστήριο γράμμα με αποδέκτη… το Σύμπαν. Μπορεί στην αρχή να είναι δυσκολεύεσαι, ιδίως σε κάποιες μέρες που όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά, αλλά πάντα κάτι θα βρίσκεις. Και μετά θα γίνεται όλο και πιο εύκολο να σκέφτεσαι έτσι.

Υπάρχουν και πιο έμπρακτοι τρόποι να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου. Για παράδειγμα, να δίνεις κάτι από τον χρόνο ή τα χρήματά σου κάνοντας μια δωρεά ή μια εθελοντική εργασία.

Να ευχαριστείς οποιονδήποτε κάνει κάτι για σένα, ακόμα και το πιο ασήμαντο ή αυτονόητο. 

Και τέλος, να τοποθετείς στον χώρο σου αντικείμενα, που σου θυμίζουν τους λόγους που νιώθεις ευγνωμοσύνη στη ζωή, όπως φωτογραφίες και αναμνηστικά. Αυτά θα σου θυμίζουν τις περιστάσεις που η ζωή έχει σταθεί καλή μαζί σου ως τώρα και έτσι θα συνεχίσει να είναι.

Ζήσε στο παρόν

Ένα ρητό που αποδίδεται στον Βούδα λέει: «Το μυστικό της υγείας και για τον νου και για το σώμα είναι να μη θρηνείς για το παρελθόν, να μην ανησυχείς για το μέλλον, να μην περιμένεις προβλήματα, αλλά να ζεις στην παρούσα στιγμή με σύνεση και τιμιότητα». Τι σχέση έχει αυτό με την καλή τύχη;

Ζώντας στο παρόν είσαι σε εγρήγορση για να εντοπίσεις τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται. 

Δεν χάνεσαι σε ονειροπολήσεις και συγκρίσεις με προηγούμενες καταστάσεις που παρήλθαν ανεπιστρεπτί και δεν πνίγεσαι από ανησυχίες για το μέλλον, που τις μεγεθύνεις με τη φαντασία σου.

Αν δεν γίνουμε πρώτα εμείς δεκτικοί στην αφθονία, δεν θα έρθει. Και για να έρθει πρέπει να της κάνεις χώρο, μέσα σου προπαντός. Μείνε λοιπόν στο τώρα. Έτσι ανοίγεις την πόρτα σε ό,τι καινούργιο έχει να σου φέρει η ζωή.




Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Μίλα στο σύμπαν…!!!

Είναι πασίγνωστη η φράση του Πάουλο Κοέλιο πως όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το Σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις. Δεν φτάνει, όμως να το θέλεις πολύ. 

Πρέπει κι εσύ να το ζητήσεις σωστά, όμορφα. Είναι σημαντικό να μην έχεις αρνητικές σκέψεις ή να μην ζητάς το κακό του άλλου.

Εάν χρησιμοποιείς εκφράσεις που περιέχουν μέσα τους αρνητικά πρόσημα όπως “δεν” και αμφίσημες ευχές, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελες.

Να βρίσκεις ομορφιά σε κάθε τι και σε οποιοδήποτε.

Να κάνεις πράγματα που αγαπάς.

Να φαντάζεσαι ότι εισπνέεις χρυσό φως.

Πήγαινε μια βόλτα στην εξοχή.

Πραγματικά συγχώρεσε κάποιον και τον εαυτό σου.

Άκου μουσική.

Χόρεψε σαν να μην σε παρακολουθεί κανείς.

Παίξε και διασκέδασε σαν μικρό παιδί.

Άκου τα πουλιά.

Νιώσε τον αέρα να χαϊδεύει το σώμα σου.

Μέθυσε με την μυρωδιά των δέντρων , των λουλουδιών , ενός νεογέννητου μωρού …. με ο,τιδήποτε.

Να δίνεις χωρίς να προσδοκείς να πάρεις.

Να εκφράζεις τα δώρα σου και να υπηρετείς τους άλλους με τα ταλέντα σου.

Να χαιρετάς νοητικά άγνωστους στο δρόμο. Επίσης νοητικά πες τους ότι τους αγαπάς.

Να ψέλνεις , να τραγουδάς.

Να ευγνωμονείς ειδικά για αυτά που δεν απόκτησες ακόμα και για τα γεγονότα που σε ζόρισαν επειδή ήταν ευκαιρίες για την εξέλιξη σου.

Να γελάς. Κατά την διάρκεια της ημέρας να κάνεις ωραίες σκέψεις ,να ονειρεύεσαι. Έτσι δημιουργείται το εσωτερικό χαμόγελο και ανεβαίνουν οι δονήσεις της ενέργειας σου.

Σταμάτα να δυσφορείς για το παρελθόν και να φοβάσαι για το μέλλον. Να είσαι στο παρόν, στο τώρα, στη στιγμή και ο συμπαντικός νους αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.




Προτιμώ να πω “σε αγαπώ” και “συγγνώμη”, παρά να χάσω όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που θέλω δίπλα μου…!!!

Εγωισμέ μου, έχω κάτι να σου πω. Δεν θέλω να σε αφήνω να με ελέγχεις. Προσπαθώ να σου επιβληθώ διότι δε θέλω να με αφήνεις να με ανυψώνω και να με τιμώ για πράγματα που δεν έχω και για αυτά που δεν είμαι. 

Διότι οφείλω να διαχωρίσω την αυτοεκτίμηση και την αξιοπρέπεια από εσένα. Διότι θέλω να με αγαπώ, όχι να με εξιδανικεύω, θέλω να με τιμώ και όχι να με θεωρώ κάτι σημαντικότερο από αυτό που είμαι.

Εγωισμέ μου, δε θέλω να σου επιτρέψω να μου στερείς την ευτυχία μου. Προτιμώ να πω το ‘’σε αγαπώ’’ και να ζητήσω συγγνώμη, παρά να χάσω όμορφες στιγμές με ανθρώπους που αγαπώ και τους θέλω δίπλα μου. 

Δε θέλω να σου επιτρέψω να μου στερήσεις την αληθινή χαρά, δε σκοπεύω να χάσω μέσα από τα χέρια μου την ευκαιρία να κερδίσω ξανά αυτά που με κάνουν ευτυχισμένη.

Δεν θέλω να σε αφήνω να κυριαρχείς επάνω μου, διότι δε θα ανυψώσεις, αλλά θα με βυθίσεις στη μοναξιά και τη δυστυχία.

Εγωισμέ μου, δε θέλω να έχω δίκιο πάντα, δε θέλω να φαίνομαι κάτι καλύτερο από αυτό που είμαι, ούτε να προσπαθώ να πείσω τους άλλους για πράγματα που δεν έχω. Θέλω να είμαι αυτή που είμαι και να βλέπουν πως ακόμα και τα ελαττώματά μου με καθιστούν μοναδική οντότητα.

Εγωισμέ μου, δε θέλω να σε αφήνω να μου φουσκώνεις τα μυαλά και να μου σκληραίνεις την καρδιά μου. Θέλω να χαίρομαι αυτό που είμαι και να με θεωρώ σημαντική, χωρίς όμως να πιστεύω όμως πως όλος ο κόσμος γυρίζει γύρω από εμένα. Θέλω να με τιμώ με το να με βελτιώνω καθημερινά, 

όχι με το ταπεινώνω τους άλλους ανθρώπους προκειμένου να ανυψωθώ και να φανώ καλύτερη. Θέλω να βλέπω τα κενά μου και να παραδέχομαι πως δεν μπορώ να είμαι τέλεια, αλλά αυτό δε με καθιστά έναν μη αληθινό άνθρωπο με προτερήματα.

Εγωισμέ μου, όσο και αν θέλεις να μας πείσεις για το αντίθετο, καλύτερη τη ζωή μας δεν κάνεις. Για αυτό, όσο περισσότερο έρχεσαι κοντά μου, τόσο περισσότερο θα προσπαθώ να σε αποφεύγω..




Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο ευκολότερος τρόπος να αποτύχεις είναι να μην προσπαθήσεις. Η δυσκολία του εμποδίου δίνει αξία στη νίκη…!!!

Αν δεν υπήρχαν τα εμπόδια, δεν θα υπήρχε εξέλιξη. Χωρίς εξέλιξη δεν θα υπήρχε πρόοδος και χωρίς πρόοδο δεν θα υπήρχε ζωή.

Ζούμε όλοι μέσα σε έναν ασφαλή κύκλο που λέγεται κύκλος βολικότητας. Εκεί μέσα όλα είναι εύκολα και απλά. Συναντάμε τους ανθρώπους που ήδη ξέρουμε, πίνουμε καφέ και μιλάμε για την κρίση, για τα γεγονότα, για τους άλλους, δουλεύουμε πάνω σε αυτό που μας είναι οικείο, βλέπουμε τηλεόραση. 

Δεν υπάρχει όμως τίποτα σπουδαίο που να είναι βολικό. 

Τα σπουδαία θέλουν κόπο και βρίσκονται έξω από τον κύκλο βολικότητάς μας. Εκεί που κρύβονται οι φόβοι, οι απογοητεύσεις, οι δυσκολίες, εκεί βρίσκονται το μεγαλείο, η ευτυχία, η ολοκλήρωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ένα βήμα έξω από τον κύκλο βολικότητάς τους, αντιμετωπίζουν το δύσκολο, την άρνηση, τον φόβο, κι έπειτα κάνουν δύο βήματα πίσω. 

Οι οραματιστές, οι καλλιτέχνες της ζωής, φεύγουν μακριά από τον κύκλο τους, εκεί όπου τα εμπόδια είναι πολλά, εκεί όπου η αποτυχία καραδοκεί, αλλά η ανταμοιβή είναι τεράστια. 

Πρώτα απομακρύνονται κι έπειτα σπάνε, διαλύουν, καίνε τις γέφυρες ανάμεσα στον απέραντο κύκλο του άβολου, που όμως προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για ανάπτυξη και πρόοδο, και στον τόσο μικρό κύκλο του βολικού.

Τόσο μικρή έχει γίνει, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, αυτή η καθημερινή μας φυλακή, καθώς όλα είναι στάσιμα και συνεχώς επαναλαμβανόμενα. 

Κανένα περιθώριο ανάπτυξης. Οι σπουδαίοι, οι καλλιτέχνες, οι οραματιστές, εκπαιδεύονται καθημερινά στο να κάνουν βολικό το άβολο. Βολικό το άβολο σημαίνει ότι πιέζουν τον εαυτό τους να υπερνικούν εμπόδια. 

Και από ένα σημείο και έπειτα τους γίνεται συνήθεια. Η κοινωνία, το σχολείο και το οικογενειακό μας περιβάλλον έχουν επηρεάσει σε καταλυτικό βαθμό την ποιότητα της ζωής μας.

Κάποιος που έχει δεχτεί βία από τους γονείς του είναι πολύ πιο εύκολο να ασκήσει βία στα παιδιά του. Του είναι κάτι φυσικό. 

Αυτή είναι η μία μετάφραση. Μπορεί επίσης να μην ασκήσει ποτέ βία, γιατί δεν θέλει το παιδί του να νιώσει όπως ένιωθε εκείνος. Αυτή είναι η άλλη μετάφραση, που μετατρέπει το εμπόδιο σε ευκαιρία και πλεονέκτημα, και εξαρτάται από την ιστορία που έχει στο μυαλό του. 

«Η βία είναι κάτι φυσικό» ή «Η βία είναι ό,τι χειρότερο». 

Οι αρχές με τις οποίες γαλουχηθήκαμε έχουν δημιουργήσει στο μυαλό μας την ιστορία για το τι είναι εφικτό και τι όχι, τι είμαστε ικανοί να κάνουμε και τι όχι, τι είναι καλό και τι δεν είναι.

Σε κάθε περίπτωση, όσο δύσκολο κι αν είναι, μπορούμε να αλλάξουμε τον προγραμματισμό μας. 

Από την παιδική μας ηλικία, λοιπόν, μάθαμε ότι είναι λάθος να κάνουμε λάθος. Οποιοδήποτε λάθος ήταν πάντα κατακριτέο. Λάθος στην ορθογραφία, στο διαγώνισμα, χαμηλοί βαθμοί στα μαθήματα, ήταν συνώνυμα με την αποτυχία. 

Αμφιβάλλω αν κάποιος σου είπε όταν ήσουν μικρός τα παρακάτω λόγια: «Ευτυχώς που δεν έγραψες καλά στο διαγώνισμα γιατί τώρα ξέρεις πού χρειάζεσαι βοήθεια και είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την εμπειρία είσαι έτοιμος στο επόμενο να γράψεις άριστα. Άλλωστε, το λάθος δεν είναι παρά μέρος του σωστού».

Αν όχι, πιθανότατα να είσαι στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι το σφάλμα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. 

Ότι είναι απαράδεκτο να αποτύχεις, πεποίθηση που ενισχύθηκε ιδιαίτερα από την κοινωνία, το σχολείο, την οικογένεια. Μας μεγάλωσαν για να μην αποτύχουμε.

Και, για να μην αποτύχουμε, προσπάθησαν να βγάλουν από τον δρόμο μας τα εμπόδια. Ξέχασαν να μας πουν ότι δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς εμπόδια.

Σε μια γιορτή στον παιδικό σταθμό του Γρηγόρη, άκουσα μια μαμά να λέει στο δυόμισι ετών παιδί της, το οποίο αγχώθηκε αρκετά και έφυγε από τη σκηνή πριν τελειώσει η παράσταση της τάξης του : «Μα είσαι άντρας εσύ;». Στο μυαλουδάκι του, αποτυχία σημαίνει πόνος, και θα κάνει ό,τι μπορεί στο μέλλον για να αποφύγει την πηγή αυτού του πόνου.

Ο ευκολότερος τρόπος να αποφύγεις το σφάλμα είναι να μην προσπαθήσεις. 

Ο γνωστός φόβος της αποτυχίας έρχεται και εδώ να παγώσει κάθε δημιουργικό κύτταρο. Αν η αποτυχία όμως είναι κάτι κακό, τότε το εμπόδιο είναι η μητέρα όλων των κακών. Αφού εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται, οδηγεί στην αποτυχία. 

Η πλειονότητα των ανθρώπων που παρακολουθούν τα σεμινάρια του Ανθρώπου στο ΝηΣί, όταν μετά ρωτούνται τι ξεχώρισαν, αναφέρονται στη διδασκαλία υπερνίκησης εμποδίων.

Πάνω στη σκηνή παρουσιάζεται η διαδρομή ενός μέσου ανθρώπου και ενός οραματιστή, ενώ τα εμπόδια συμβολίζονται με μία ή περισσότερες καρέκλες. 

Η οπτική εμπειρία βοηθά τους συμμετέχοντες να ταυτίζονται με όσα βλέπουν. Έτσι το μήνυμα εντυπώνεται στη συνείδηση και είναι πιο εύκολο να ξεπεράσουν τα δικά τους εμπόδια.

Ξέρεις κάποιον που πέτυχε κάτι σπουδαίο χωρίς να συναντήσει εμπόδια; 

Ο μόνος τρόπος να σε νικήσει ένα εμπόδιο είναι να το αφήσεις να σε νικήσει. Ο μόνος τρόπος να αποτύχεις είναι να τα παρατήσεις. Ο μόνος που μπορεί να σε νικήσει είσαι εσύ. Δεν πειράζει να αποτύχεις, γιατί το να αποτύχεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να πετύχεις. 

Κανένας μυς δεν μεγαλώνει χωρίς αντίσταση. Καθώς η πεταλούδα παλεύει να σπάσει το κουκούλι, προετοιμάζεται για να πετάξει. 

Αν κάποιος άλλος ανοίξει το κουκούλι για αυτήν, δηλαδή απομακρύνει το εμπόδιο από τον δρόμο της, δεν τη βοηθά, αλλά τη σκοτώνει καθώς δεν θα έχει δυναμώσει αρκετά ώστε να μπορέσει να πετάξει.

Αν δεν υπήρχαν τα εμπόδια, δεν θα υπήρχε εξέλιξη. Χωρίς εξέλιξη δεν θα υπήρχε πρόοδος και χωρίς πρόοδο είτε δεν θα υπήρχε ζωή είτε δεν θα είχε αξία η ζωή. 

Η δύναμη του αντιπάλου δίνει αξία στον νικητή. Η δυσκολία του εμποδίου δίνει αξία στη νίκη. Γιατί να αγωνιστείς, αν δεν έχεις κάποιον να συναγωνιστείς; Αν δεν υπάρχει ένα εμπόδιο να ξεπεράσεις; Τι νόημα έχει να κλοτσήσεις την μπάλα σε ένα άδειο τέρμα; Χωρίς κόλαση δεν έχει νόημα ο παράδεισος. 

Θα ήταν εξαιρετικά βαρετός. Χωρίς δυστυχία δεν θα είχε αξία η ευτυχία. Χωρίς το κακό, κανείς δεν θα αναγνώριζε το καλό.

Χωρίς τα εμπόδια, δεν θα υπήρχαν σπουδαίες πράξεις, εκπληκτικά αποτελέσματα, αριστουργηματικά επιτεύγματα. Δεν θα υπήρχαν, γιατί κανείς δεν θα πάσχιζε να κατορθώσει το οτιδήποτε. Όλοι θα κατάφερναν ακριβώς τα ίδια. 

Ένα ολυμπιακό μετάλλιο έχει αξία λόγω της δυσκολίας των εμποδίων που πρέπει να ξεπεράσει κάποιος για να το κατακτήσει. Τα εμπόδια ξεχωρίζουν τους νικητές από τους μη νικητές, τους ερασιτέχνες από τους επαγγελματίες, τους καλλιτέχνες από όσους δοκιμάζουν την τύχη τους, τους πετυχημένους από εκείνους που έχουν συμβιβαστεί.

Το εμπόδιο δεν είναι αποτυχία, αλλά προετοιμασία για τη νίκη. Η αποτυχία δεν είναι εμπόδιο, αλλά προετοιμασία για τη νίκη. Οι τελευταίες δύο φράσεις μπορούν να αλλάξουν εντελώς την ιστορία στο μυαλό σου για το τι σημαίνει επιτυχία, νίκη, για το πώς φτάνεις σε αυτή, τι συναντάς στην πορεία, πώς αντιδράς στα εμπόδια, και τελικά να αλλάξει εντελώς τα αποτελέσματά σου. 

Όταν κάτι δεν πάει καλά, οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν θα πηγαίνει καλά για πάντα. Όταν κάτι πάει καλά, νομίζουν ότι θα πηγαίνει καλά για πάντα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει.

Τα πάντα κινούνται σε κύκλους. Κάνουν μια διαδρομή και επιστρέφουν. Μετά την ύφεση υπάρχει η ανάπτυξη, μετά την καταιγίδα η νηνεμία, μετά τη νύχτα η μέρα, μετά τον χειμώνα η άνοιξη.

Πριν το λανσάρισμα του Macintosh, ο υπολογιστής Lisa, ένα project του Στιβ Τζομπς, στο οποίο πίστευε με όλη του την ψυχή, απέτυχε παταγωδώς. 

Ο Τόμας Έντισον λένε ότι απέτυχε δέκα χιλιάδες φορές πριν καταφέρει να ανάψει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, ο Μάικλ Τζόρνταν αστόχησε επίσης χιλιάδες φορές. 

O Αϊνστάιν χρειάστηκε οχτώ χρόνια για να περιγράψει με μαθηματικό τρόπο τη θεωρία της σχετικότητας. Στο διάστημα αυτό βρέθηκε αρκετές φορές στα πρόθυρα της νευρικής κατάρρευσης. 

Ο Αβραάμ Λίνκολν απέτυχε στις εξετάσεις νομικής, στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, και ήταν χρεωμένος για χρόνια. Πέθανε η αγαπημένη του παραμονές του γάμου του, έπαθε νευρικό κλονισμό, έβαλε πάμπολλες φορές υποψηφιότητα στο Κογκρέσο ως γερουσιαστής, αλλά και ως κυβερνήτης, και απέτυχε. 

Τελικά εκλέχτηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες όλων των εποχών.

Η λύση σε κάθε εμπόδιο είναι να συνεχίσεις. Ο ευκολότερος τρόπος να μην πετύχεις είναι να μην προσπαθήσεις. 

Ο πιο σίγουρος τρόπος να αποτύχεις είναι να τα παρατήσεις στην πρώτη αποτυχία ή στο πρώτο εμπόδιο. Ή στο δεύτερο ή στο τρίτο ή στο χιλιοστό.

Το απόφθεγμα που άνοιξε αυτό το κεφάλαιο είναι: Η διαφορά επιτυχημένου και αποτυχημένου είναι ότι, ενώ ο αποτυχημένος στην πρώτη αποτυχία τα παράτησε, ο επιτυχημένος στην εκατοστή αποτυχία προσπάθησε άλλη μια φορά.

Αν κάποιος κάνει πράξη το νόημα αυτής της φράσης, έχει βάλει τις βάσεις της προσωπικής του επιτυχίας. Αντί να ενοχλείσαι, να αγχώνεσαι, να αποθαρρύνεσαι όταν συναντάς ένα εμπόδιο, θα πρέπει να χαίρεσαι καθώς είναι δείγμα πρώτον ότι είσαι στον σωστό δρόμο, καθώς δρόμος... 

προς την επιτυχία χωρίς εμπόδια δεν υπάρχει, και δεύτερον ότι διαφέρεις. Αν συνεχίσεις, τότε κάνεις κάτι διαφορετικό, άρα μπορείς να έχεις και διαφορετικό αποτέλεσμα. Για να έχεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό, εκτός κι αν ζεις στην Παραμυθοχώρα.

Οι πολλοί έχουν τα αποτελέσματα των πολλών, γιατί κάνουν ό,τι κάνουν οι πολλοί. Τις περισσότερες φορές τίποτα σπουδαίο. Τίποτα και πολλή τηλεόραση. 

Φαντάσου να ζούσαμε σε έναν κόσμο στον οποίο όλοι θα χαίρονταν με τα εμπόδια, θα γελούσαν στην αποτυχία, θα συνέχαιραν ο ένας τον άλλον γνωρίζοντας ότι ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο τους. 

Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος, γεμάτος σπουδαία επιτεύγματα και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Οι περισσότεροι στα εμπόδια κάνουν πίσω και έπειτα επιθυμούν να έχουν τα αποτελέσματα των λίγων. Παρατούν το γυμναστήριο, τη σχέση τους, την κιθάρα, τη διατροφή. 

Θέλουν άμεσα αποτελέσματα για κάτι που χτίζεται και κερδίζεται με τον χρόνο. Ρίχνουν το φταίξιμο για τις αποτυχίες τους πάντα σε κάποιον άλλο. Φταίει η κρίση, ο πρωθυπουργός, οι γονείς, η εποχή, ο σύντροφος, η θάλασσα που έχει πολύ αλάτι, ο ουρανός που είναι πολύ μπλε.

Παίρνω τη ζωή στα χέρια μου σημαίνει αναλαμβάνω την ευθύνη της: Το πρώτο βήμα για αριστουργηματικά αποτελέσματα.

Πρόταση: Δεν είναι εύκολο να φτάσεις ψηλά γιατί τα εμπόδια καραδοκούν. Τα εμπόδια που σε σταματούν είναι όμως ταυτόχρονα συστατικά νίκης. Όλες οι δυσκολίες είναι δώρα, φτάνει να εκμεταλλευτείς την εμπειρία που σου αφήνουν. 

Το μάθημα αυτό είναι δωρεάν και ταυτόχρονα το ακριβότερο που θα σου δοθεί στη ζωή σου. Η φιλοσοφία σου απέναντι στο εμπόδιο ορίζει τη στάση σου. Έπειτα οι πράξεις σου ορίζουν τα αποτελέσματά σου. 

Λέγοντας φιλοσοφία, εννοώ αν θεωρείς ότι το εμπόδιο είναι η δικαιολογία σου για να σταματήσεις ή το κίνητρό σου για να συνεχίσεις.

Και πάλι, η ιστορία στο μυαλό σου για το εμπόδιο ευθύνεται για το αν θα το ξεπεράσεις και τελικά θα πετύχεις. Σκέψου για λίγο πριν προχωρήσεις την ανάγνωση: Ποια είναι για σένα τα σημαντικότερα εμπόδια στη ζωή σου; 

Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τους γονείς τους, που δεν ακούν, που δεν έχουν χέρια, που έχασαν την περιουσία τους, που δεν βλέπουν, που φοβούνται, που προδόθηκαν, και για όλους αυτούς τους λόγους καταστράφηκαν. Και άνθρωποι που πέρασαν ακριβώς τα ίδια και χρησιμοποίησαν τους ίδιους λόγους για να ζήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα.

Αυτό που διαφοροποιεί τους μεν από τους δε, είναι η στάση τους απέναντι στο εμπόδιο. 

Όταν δουλεύω σε προσωπικό επίπεδο με κάποιον, το πρώτο που με ενδιαφέρει είναι να ανακαλύψω τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί. Γιατί ήρθε σε εμένα; Ποιος είναι ο στόχος και το όραμά του; Έπειτα αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται για να του αποδείξω ότι κάθε εμπόδιο που έρχεται... 

στον δρόμο του είναι ευεργετικό και τον προετοιμάζει να πετύχει τους στόχους του. Σκέψου ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τους γονείς τους και αυτό τους ώθησε να δημιουργήσουν μια δεμένη οικογένεια. Άνθρωποι χωρίς χέρια ζωγραφίζουν καταπληκτικά, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.

Άλλοι κατάφεραν να γίνουν σπουδαίοι ομιλητές επειδή τους κυρίευε ο φόβος κάθε φορά που ανέβαιναν στη σκηνή. 

Άλλοι εξελίχθηκαν σε σπουδαίους μουσικούς γιατί δεν άκουγαν καλά ή γιατί ήταν κουφοί. Κι άλλοι έχασαν την περιουσία τους, γεγονός που αποτέλεσε το κίνητρο όχι μόνο για να την κερδίσουν πίσω, αλλά για να δημιουργήσουν ολόκληρες αυτοκρατορίες.

O Νικ Βούισιτς είναι ένας άνθρωπος χωρίς χέρια και χωρίς πόδια, που επιχείρησε να αυτοκτονήσει όταν ήταν πολύ μικρός, και πέρασε όλη την παιδική του ηλικία βουτηγμένος στην κατάθλιψη, λόγω της αναπηρίας του. Μέχρι που κατάλαβε ότι τα εμπόδια στον δρόμο του αποτελούσαν στην πραγματικότητα ευκαιρίες ζωής. 

Μέσα από τις ομιλίες του εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο. Να είναι ευγνώμονες για όσα έχουν και να μην τα παρατούν ποτέ. Το να είσαι ευγνώμων για τις δυσκολίες σε βοηθά να τις ξεπεράσεις.

Τώρα ήρθε η ώρα να σκεφτείς με ποιον τρόπο τα δικά σου εμπόδια μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα δράσης, ευκαιρίες ζωής.

Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεται, για να καταγράψεις τις ευεργετικές συνέπειες των εμποδίων στη ζωή σου αλλά και το πώς μπορείς να τα εκμεταλλευτείς στο άμεσο μέλλον. 

Είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις σήμερα, τώρα, ότι δεν θα αποφεύγεις τον δρόμο της επιτυχίας για να μη συναντήσεις εμπόδια. Και πως όταν τα συναντάς, θα χαίρεσαι, σαν να συνάντησες έναν φίλο που επιθυμεί να σε δυναμώσει.

Παραθέτω ένα ποίημα από τη συλλογή Μουσικές Πατρίδες Παντού, που έγραψα το 2007.

Φόβος
Αν έχει κύματα το ταξίδι;
Θα δροσιστούμε.
Αν έχει τέρατα;
Θα τα αγαπήσουμε.
Κι αν έρθει η Σειρήνα;
Θα της τραγουδήσουμε.

Τις μέρες που έγραφα το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, χτύπησα το γόνατό μου σε ένα μικρό τραπεζάκι μέσα στο σπίτι. Ο πόνος ήταν οξύς. Όταν σηκώθηκα, συνειδητοποίησα ότι το εμπόδιο δεν είναι παρά μια μεταμφιεσμένη ευκαιρία μάθησης. Απόδειξη; 

Η παρακάτω φράση: Ο φόβος για το πνεύμα είναι ό,τι ο πόνος για τον μυ. Αν δεν πονέσει ο μυς, δεν δυναμώνει. Αν δεν είχα χτυπήσει, δεν θα είχε γραφτεί ποτέ η συγκεκριμένη φράση. Μόλις τη σημείωσα, ένιωσα τυχερός που είχα χτυπήσει. Κι ας πονούσα.

Αποφθέγματα:

Τα μεγάλα «θέλω» είναι φοβιστικά, γιατί κρύβουν πίσω τους οδυνηρά «όχι». Μόνο που το «όχι» είναι προϋπόθεση του «ναι». Η αποτυχία, προϋπόθεση της επιτυχίας.

Πολύς κόσμος μπερδεύει την έλλειψη προσπάθειας ή την ελάχιστη προσπάθεια με την αποτυχία. Δεν είναι παρά δικαιολογίες για να μην προσπαθήσουμε. Δικαιολογίες για να μην πετύχουμε.

Αποτυχία + Αποτυχία + Αποτυχία = 3 x Αποτυχία = Επιτυχία3 .

Το ωραίο με τα άσχημα πράγματα είναι ότι, χωρίς αυτά, δεν θα χαιρόμασταν ποτέ που επιτέλους τελείωσαν.

Τα «όχι» αποτελούν τα χνάρια στον δρόμο τού «ναι».

Όταν αυτοί που δεν μπορούν πλέον να σε αντιμετωπίσουν με επιχειρήματα, καταφεύγουν στις πέτρες, η δικαίωση είναι κοντά.

Το επόμενο στάδιο είναι να σου ζητήσουν συγγνώμη και να σε ακολουθήσουν.

Μην περιμένεις να υποχωρήσει το κύμα για να πατήσεις στην ακτή. Κολύμπα.

Όταν σου λένε πως κάτι δεν γίνεται με τίποτα, είναι ένα καλό σημάδι πως πρέπει να το κάνεις να συμβεί.

Υπάρχουν κάποιες μέρες που όλα σου φαίνονται μάταια. Και το ότι όλα είναι μάταια λοιπόν, μάταιο είναι, οπότε σήκω και κάνε τα πράγματα να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης.

Πηγή: Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου” του Νικόλα Σμυρνάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα