Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Αγάπη χωρίς αντίκρισμα. Υπάρχει όφελος;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αγαπήσει κάποιον άνθρωπο άνευ όρων και στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι από τη δική του την πλευρά, τα πράγματα δεν κυλούν με παρόμοιο τρόπο. Στο σημείο αυτό εμφανίζονται οι προβληματισμοί, οι απογοητεύσεις, οι αβεβαιότητες και φυσικά τα λάθη με τα οποία επιβαρύνουμε τον εαυτό μας. Και αναρωτιόμαστε…

Γιατί να αγαπάω, εφόσον δεν αγαπιέμαι;

Έχει νόημα;

Έχει όλο αυτό κάτι να μου δώσει;

Η απάντηση, φυσικά είναι ναι!

Το να αγαπάμε άνευ όρων είναι προτέρημα που πρέπει επιτέλους να ανακαλύψουμε! Η αγάπη δεν αποτελεί συνθήκη, δεν αποτελεί γεγονός αποδοχής και ανταλλαγής. Αγαπώ εγώ, γιατί έτσι νιώθω, γιατί εκτιμώ περισσότερο τον εαυτό μου, γιατί γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και από όλο αυτό δεν επιδιώκω τίποτα.

Νιώθω ως άνθρωπος ολοκληρωμένος, νιώθω ζωντανός, νιώθω ικανός να κάνω τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Αγαπώ, σημαίνει προσφέρω απλόχερα στους γύρω μου τα συναισθήματά μου, είμαι εκεί στις δύσκολες στιγμές τους, αγκαλιάζω τις πληγές τους, τους προσφέρω το χέρι μου για να στηριχτούν και όλα αυτά τα προσφέρω ανιδιοτελώς, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Όταν αγαπώ, δεν επιδιώκω τίποτα, δεν προσδοκώ, δεν ζητώ ανταλλάγματα. Για πολλούς η αγάπη δίνεται με απώτερο σκοπό να την λάβουν πίσω, για να γεμίσουν τα κενά τους, για να νιώσουν καλά. Δε θέλω να σας το χαλάσω, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει… και αν ισχύει είναι πρόσκαιρο και ευκαιριακό.

Δίνοντας αγάπη δεν αδειάζουμε, γεμίζουμε περισσότερο από χαρά και ευφορία που σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν κενά. Δίνουμε χωρίς τσιγγουνιές όλα όσα έχουμε φυλαγμένα και νιώθουμε ευγνωμοσύνη και αγαλλίαση, βλέποντας τον άλλον να τα γεύεται. Χαιρόμαστε μαζί του και δεν ζητάμε αντάλλαγμα και ελεημοσύνες. 

Όσο προσφέρουμε την αγάπη μας και βλέπουμε τα θετικά της προσφοράς μας, τόσο περισσότερο αδημονούμε να συνεχίσουμε και να νιώθουμε τους ανθρώπους γύρω μας ευτυχισμένους.

Τώρα, αν αγαπιόμαστε είναι γιατί το κερδίσαμε, γιατί το ποθούμε, γιατί το αξίζουμε, γιατί δεν το ζητήσαμε, δεν το εκβιάσαμε και αυτή η αγάπη είναι ότι καλύτερο έχουμε εισπράξει. 

Η αγάπη που μας επιστρέφεται απλόχερα και χωρίς αντίκρισμα, είναι αληθινή, αυθεντική και έχει τη δύναμη να διαρκέσει ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, γιατί τροφοδοτείται χωρίς κανόνες, χωρίς πρότυπα, χωρίς εξηγήσεις. 

Αυτή η αγάπη είναι ικανή να μας ολοκληρώσει, να μας γεμίσει αυτοπεποίθηση και να χαράξει στο πρόσωπό μας, το πολυπόθητο χαμόγελο που λείπει από την εποχή μας.

Μη σκέφτεστε λοιπόν να δώσετε την αγάπη σας μόνο και μόνο για να την πάρετε πίσω.

Χαρίστε στους ανθρώπους αυτό που έχετε φυλαγμένο στην καρδιά σας και αν είναι αληθινό θα προσφέρει τόσο σε εσάς αλλά και στους αποδέκτες, πολλά περισσότερα από όσα δώσατε και σίγουρα θα αποδώσει καρπούς.

Θα κλείσω με μια φράση του Μενέλαου Λουντέμη που εμπεριέχει όλα όσα μοιράστηκα μαζί σας:

«Αγαπώ, θα πει εγώ αγαπώ… Το τι κάνει ο άλλος, είναι δική του δουλειά».




Κατερίνα Σιδέρη

7 χρυσοί ''κανόνες'' της αγάπης…!!!!

Η αγάπη είναι αυτή που δίνει νόημα στη ζωή μας. Διατηρησέ την μέσα σου, σαν να είσαι ένα μικρό παιδί κι ας.. μεγαλώνεις! Θυμήσου όμως την λεπτή γραμμή που ξεπερνά την αγάπη και συναντά τον εγωισμό.

7 χρυσοί ‘’κανόνες’’ της αγάπης :

Άκουσε χωρίς να κρίνεις, δώσε την γνώμη σου χωρίς περιττά λόγια και συμβουλές.
Επέτρεψε στον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου να πάρει χρόνο και να υπολογίσει ότι ακούει κι ότι νιώθει πρώτα απ όλα απ την εσωτερική του φωνή.

Εμπιστεύσου αλλά μην απαιτείς.
Προσοχή! Είναι λεπτή η γραμμή, άφησε χώρο για να απελευθερωθούν αυτά που υπάρχουν στο έσω, είναι σημαντικό ο καθένας να διατηρεί την μονάδα του για μια υγιή σχέση. Όταν απαιτείς, προσπαθείς να ακυρώσεις. Τελικά όμως υποβαθμίζεις τον εαυτό σου και δίνεις την εντύπωση στο υποσυνείδητο σου πως είσαι συναισθηματικά ανώριμος.

Δώσε την βοήθεια σου απλόχερα και δέξου την πίσω.
Μην αποφασίζεις εσύ όμως για ότι δεν σε αφορά. Βοήθεια σημαίνει πως στέκομαι δίπλα σου με διακριτικότητα και αν λοξοδρομήσεις σου υπενθυμίζω τον στόχο σου. Με την σειρά μου δέχομαι κι εγώ την βοήθεια σου, έχω εσωτερικό χώρο και για άλλους ανθρώπους, δεν είμαι εγωκεντρικός.

Αγκάλιασε. Είναι πολύ σημαντική κίνηση.
Πρόσεξε όμως πόσο σφιχτά το κάνεις.. υπάρχει κίνδυνος για πνιγμό. Τα χέρια αυτά να είναι ασφάλεια, σιγουριά, αγάπη, όχι φυλακή. Η αγάπη είναι πάνω απ όλα ελευθερία.

Προστάτευσε! Με την αλήθεια, μην χρησιμοποιείς το ψέμα.
Είναι φαύλος κύκλος που διαταράσσει την ισορροπία σου , την διάθεση σου, την ηθική σου. Σκοπός είναι να αισθάνεσαι την καθαρότητα του να είσαι ειλικρινής. Κερδίζεις χρόνο ξέροντας και εξηγώντας που βρίσκεσαι αλλά και για το τι πραγματικά ζητάς στον άνθρωπο σου. Προστάτευσέ τον με αυτόν τον τρόπο.

Πλησίασε, όμως μην εισβάλλεις.
Η μαγεία βρίσκεται στο να αποφασίζουν και οι δύο, όχι μόνο ένας, σε αυτόν τον μαγικό ιδιωτικό χώρο υπάρχουν κάποια όρια, υπάρχουν μικρές γωνίες που επιλέγει κανείς να τις κρατήσει για τον εαυτό του, κι αυτό είναι απόλυτα υγιές.

Προσκάλεσε τους ανθρώπους σου με πολύ αγάπη στο έσω σου! Κράτα όμως αυτές τις γωνιές που επιθυμείς για εσένα αναλλοίωτες, πέρνα χρόνο με αυτές.

Αναγνώρισε τα μειονεκτήματα.
Πολύ σημαντικό βήμα είναι η αναγνώριση των μειονεκτημάτων μας αλλά και του ανθρώπου δίπλα μας. Μπορείς όποτε θέλεις και νιώθεις έτοιμος να βελτιώσεις τα δικά σου ίσως και να τα εξαλείψεις , αυτό όμως μην προσπαθήσεις να το κάνεις στον άνθρωπο σου. Γιατί δεν είναι εσύ, δεν σου ανήκει, αγάπησε τον με αυτά που εσύ θεωρείς ελαττώματα. 

Σκοπός είναι, όσο περνάει ο καιρός μέσα από αυτή τη σχέση να βγουν στην επιφάνεια οι καλύτεροι δυνατοί εαυτοί (σας). Για να γίνει αυτό ''απαιτείται'' κλίμα θετικότητας αγάπης και σεβασμού!




Ελένη Κακλαμάνου

Όταν καταλάβεις πόσα αξίζεις, τότε όλα αλλάζουν…!!!!

Στη ζωή μας είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν. Τα άτομα που θα βάλουμε στη καθημερινότητά μας, με τους οποίους θα μοιραστούμε ξεχωριστές στιγμές, εμπειρίες, σκέψεις, όνειρα. Μερικοί από αυτούς μπορούν να παραμείνουν στη ζωή μας για χρόνια, άλλοι για λίγες μερικές στιγμές. Από όλους όμως θα μάθουμε κάτι.

Συχνά, ανακαλύπτουμε πως άτομα τα οποία στο μυαλό μας είχαμε φανταστεί αλλιώς, με μια διαφορετική σχέση, δεν είναι τελικά αυτό που ελπίζαμε. 

Αποδεικνύονται πολύ λιγότεροι των προσδοκιών μας και απογοητευόμαστε κυρίως γιατί πιστεύουμε πως οι άλλοι θα έκαναν για εμάς ό,τι θα κάναμε και εμείς για αυτούς. Μα δεν είναι πάντα έτσι.

Ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τοξικούς ανθρώπους. Μόνο που στην αρχή δεν το καταλαβαίνουμε. 

Γιατί όλοι στην αρχή θέλουν να δείχνουν καλοί. Είναι όταν πέφτουν οι μάσκες που εκδηλώνεται ο πραγματικός χαρακτήρας του άλλου, όταν νιώθει πλέον άνετα και σε θεωρεί δεδομένο.

Οι τοξικοί άνθρωποι σου βγάζουν τον χειρότερο σου εαυτό. Σου απομυζούν την ενέργεια και σου βγάζουν έναν αρνητισμό που δεν ήξερες καν ότι έχεις. 

Είναι αυτοί που ποτέ δε θα ζητήσουν συγγνώμη για κάτι, πολύ απλά επειδή δεν αποδέχονται ούτε παραδέχονται πως έχουν κάνει λάθος ή ότι φταίνε σε τίποτα. Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους αλλά την επιρρίπτουν σε εσένα, κατηγορώντας σε, παραποιώντας τα γεγονότα ώστε να φανούν το θύμα.

Είναι άτομα που ό,τι και να πεις ή να αποδείξεις δε θα αλλάξει κάτι γιατί στο μυαλό τους είναι όλα διαφορετικά και είναι πεπεισμένοι πως έχουν δίκιο. 

Οι τοξικοί άνθρωποι – συνήθως είναι και νάρκισσοι – πάντα βλέπουν τον εαυτό τους ως το θύμα σε μια κατάσταση, ασχέτως το πόσο άσχημα έχουν συμπεριφερθεί στους άλλους. Για αυτούς το πρόβλημα δεν είναι το φέρσιμό τους, αλλά το ότι κάποιος άρχισε να παρατηρεί αυτά τα πράγματα.

Το ίδιο το σώμα μας μας στέλνει προειδοποιητικά σήματα όταν έρχεται αντιμέτωπο με τόση τοξικότητα. Ξεκινά με ιώσεις, αρρώστιες, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αποζητώντας ξεκούραση.

Όταν οι λάθος άνθρωποι αρχίζουν να φεύγουν από τη ζωή σου, τότε τα σωστά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. 

Οι φιλίες σου με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου – αυτούς που μένουν στα δύσκολα – δυναμώνουν, βρίσκεις νέα πράγματα που σε γεμίζουν θετική ενέργεια και αισιοδοξία, χαμογελάς περισσότερο, χαίρεσαι τη ζωή καλύτερα, και αρχίζουν να σε περιβάλλουν άτομα που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος.

Οτιδήποτε άλλο, που σου κοστίζει δε την ηρεμία, τη ψυχική σου υγεία και τη γαλήνη, απλά δεν αξίζει. Μπορεί να χρειάζεται να διασχίσετε πολλούς δρόμους για να βρείτε τον σωστό, αλλά να είστε σίγουροι πως όταν καταλάβετε πως αξίζετε περισσότερα, τότε όλα αλλάζουν και γίνονται καλύτερα.




Μαρία – Χριστίνα Δουλάμη

Γέμισε την ζωή σου με πολλούς μικρούς παραδείσους…!!!!

Η ζωή είναι διάσπαρτες στιγμές που σαν ενωθούν συνθέτουν την ύπαρξή μας.

Όλες μαζί σμίγουν με έναν μαγικό τρόπο και πλάθουν το μοναδικό μωσαϊκό της αέναης πραγματικότητας μας.

Παράδεισος και κόλαση, φως και σκοτάδι, μαζί, αναμειγμένα σε τούτη την υπόσταση.

Μια γλυκιά γεύση το πέρασμα κάθε όμορφης στιγμής, αφήνει στον ουρανίσκο της ψυχής μας. Εκείνες οι στιγμές που βιώσαμε με ολότητα, με όλες μας τις αισθήσεις, με απόλυτη παρουσία.

Η ανάμνηση της κάθε μέρας, της κάθε εβδομάδας, του κάθε μήνα, του κάθε έτους, θα πλάσει το πέρασμα μας ολάκερο.

Και σαν εικόνα μακρινή κάποτε θα σβήσει. Αδιάφορο αν τελικά υπήρξαν οι στιγμές αυτές. Αδιάφορο αν τελικά υπήρξαμε εμείς ποτέ. Καθώς αλλάζουν οι γεννεές, ξανά και ξανά, μέσα στους κύκλους του χρόνου.

Όσο όμως το άστρο της καρδιάς μας λάμπει έστω και νοερά, μέσα από το πέρασμα μας θα χαρίσει φως στο διάβα των ερχόμενων και ευτυχία στο τώρα μας.

Διότι είναι εύκολο να ξεχάσουμε τι είναι παράδεισος, μέσα στο σκοτάδι που συναντάμε.

Πρέπει με μιας να πάψουμε τον χρόνο, σαν μπερδευτούμε και να νιώσουμε τον παράδεισο. Να τον επιλέξουμε. Να επιστρέψουμε σε αυτόν.

Να θυμηθούμε πως ο παράδεισος υπάρχει στην απλότητα… Είναι το σώμα μας, είναι το τώρα μας, είναι το σπίτι μας, είναι τα κορμιά που κατοικούν όσοι αγαπάμε, είναι οι ψυχές που λάμπουν σαν βρεθείς κοντά τους. 

Είναι το βουνό, είναι η θάλασσα, είναι το χώμα που αγγίζουμε και ανθίζουν λουλούδια. Είναι όλα όσα θαυμάζουμε και γινόμαστε ένα με αυτά! Μα πάνω από όλα είναι η αγάπη που ρέει μέσα μας αδιάκοπα.

Επέλεξε ανθρώπους που σε καλωσορίζουν στον παράδεισο τους. Που θέλουν να πάρεις από αυτόν, γιατί γνωρίζουν πως η αγνή πηγή είναι αστείρευτη.

Επέλεξε ανθρώπους που σε κοιτάνε στα μάτια και σκορπάνε μονάχα την αλήθεια. Γιατί η ειλικρίνεια είναι μια πράξη επαναστατική! Συνάμα μια πράξη που σε ωθεί πιο κοντά στον εαυτό σου, πιο κοντά σε εκείνους που ζουν με φως! Πιο κοντά στον παράδεισο σου..

Επέλεξε μια ρουτίνα πληθώρα σε θετικότητα. Έτσι ώστε αν κάτι σε πτοήσει και νιώσεις πως χάνεις το σθένος σου ή την ισορροπία σου, να μπορείς να «γεμίζεις» άμεσα, ώστε να μην λυγίζεις εύκολα.

Αν αισθάνεσαι μακριά από τον παράδεισο σου, ξεκινά το ταξίδι επιστροφής με απλά πράγματα, γεμίζοντας την ζωή σου με πολλούς μικρούς παραδείσους, μέχρι η ζωή σου να γίνει ένα με αυτόν..

Άνοιξε ένα ποιοτικό βιβλίο.

Πιες ένα ποτήρι καλό κρασί.

Άκου μουσική που γαληνεύει το πνεύμα σου.

Παρατήρησε κάτι που δεν είναι φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι.

Φέρε τον εαυτό σου σε επαφή με την φύση.

Αγκάλιασε κάποιον που αγαπάς.

Άγγιξε. Αφέσου. Ενώσου. Νιώσε.

Αυτό που θα καθορίσει την ποιότητα της ζωής σου, είναι το άθροισμα των μικρών στιγμών, είναι το ποσοστό ευτυχίας που βιώνεις την κάθε στιγμή.

Κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Κάθε λεπτό πλάθει το σύνολο.

Μην τα σκορπάς φθηνά.

Ζήσε, με αρμονία, αγάπη και σεβασμό.




Μαρία Πολυμήλη

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Ζώδια και Κάρμα: Τα μηνύματα και τα μαθήματα…!!!!

Το καρμικό μάθημα που πρέπει να πάρεις ανάλογα με το ζώδιό σου

Σύμφωνα με την καρμική αστρολογία κάθε άνθρωπος έχει έρθει σε αυτήν τη ζωή προκειμένου να εκπληρώσει μια συγκεκριμένη αποστολή.

Κατά τη διάρκεια του βίου του όμως δέχεται διάφορες επιρροές από τα επιτεύγματα ή τα σφάλματα που έκανε σε προηγούμενες ζωές. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν τη ζωή, εκτός από την αποστολή του, πρέπει να πάρει και κάποια μαθήματα.

Η καρμική ερμηνεία των 12 ζωδίων μπορεί να αποκαλύψει πολλά τόσο για την προέλευση και τις καταβολές τους όσο και για τον προορισμό τους. Πως ήταν λοιπόν σε προηγούμενες ζωές κάθε ζώδιο και τι αποστολή έχει αναλάβει να επιτελέσει σε αυτήν τη ζωή;

ΚΡΙΟΣ
Σε προηγούμενες ζωές σου, έκανες πάντα τα σωστά πράγματα. Έτρωγες, ντυνόσουν, εργαζόσουν και ζούσες ακριβώς όπως οι άλλοι. Το να είσαι σε πλήρη συμφωνία με όλους, σε έκανε να αισθάνεσαι άνετος/η και αποδεκτός/η.

Όμως, μερικές φορές το παράκανες με τους συμβιβασμούς και πήγαινες ενάντια στις αρχές και τις επιθυμίες σου. Τώρα είναι γραφτό να επαναστατείς και να αναμετριέσαι. Η άποψή σου, ο τρόπος που έχεις επιλέξει να ζεις, έχει ακριβώς την ίδια αξία με οποιουδήποτε άλλου.

ΤΑΥΡΟΣ
Αγαπάς τα ωραία πράγματα, αλλά συχνά τα στερείς από τον εαυτό σου, ακόμη και όταν μπορείς να τα αντέξεις οικονομικά. Γιατί στο κάτω-κάτω πρέπει να αγοράσεις κάτι, αν υπάρχει άλλος τρόπος να το αποκτήσεις; Να στο κάνουν δώρο ας πούμε….

Πριν κάτι ζωές, η αλήθεια είναι ότι ήσουν πολύ φιλάργυρος/η και ενώ είχες πολλά χρήματα, ζούσες στην ψάθα. Τώρα, οφείλεις να αποδεχθείς ότι μερικές φορές δεν πειράζει να αποκτάς και να απολαμβάνεις κάτι πολύ όμορφο, ακόμα κι αν είναι ακριβό.

ΔΙΔΥΜΟΣ
Τα απλά πράγματα στη ζωή σε συναρπάζουν. Σύννεφα, λουλούδια, ποτάμια, τα κυματάκια της θάλασσας. Θα μπορούσες να περπατάς ή να κάθεσαι για ώρες, παρατηρώντας τα πάντα γύρω σου.

Σε κάποια από τις προηγούμενες ζωές σου πιθανόν να ήσουν ένας λόγιος, απορροφημένος από τις ανώτερες έννοιες του δικαίου, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, των επιστημών.

Σπάνια όμως αφιέρωνες το χρόνο σου για να παρατηρήσεις τα απλά, καθημερινά, πράγματα αλλά και να ανακαλύψεις τα βαθιά νοήματα που έχουν. Σε αυτή τη ζωή, είναι γραφτό σου να εστιάσεις εκεί.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Αγαπάς το σπίτι σου και για σένα δεν υπάρχει άλλο μέρος στη Γη που θα ήθελες να είσαι. Η οικογένειά σου είναι κορυφαία προτεραιότητα και, ως εκ τούτου, την αγαπάς πολύ. Αλλά μάλλον δεν ήταν πάντα έτσι. Υπήρξαν ζωές κατά τις οποίες δε νοιαζόσουν για τίποτα πέρα από τη δουλειά σου.

Είτε ήσουν βασιλιάς, έμπορος ή ένας απλός αγρότης, ήξερες καλύτερα τους ανθρώπους που σχετιζόσουν επαγγελματικά, από τα μέλη της οικογένειάς σου. Τώρα καλείσαι να φέρεις στα ίσα της τη ζυγαριά.

ΛΕΩΝ
Συχνά σε πειράζουν για το υπερτροφικό Εγώ σου; Δεν πειράζει! Είναι γραφτό σου να αναγνωρίσεις την αξία σου τώρα, επειδή στην προηγούμενη ζωή σου ήσουν αφιερωμένος στη φροντίδα και την προσφορά στους φτωχούς και κατατρεγμένους.

Μπορεί να τους αντιμετώπιζες σχεδόν σαν να ανήκαν στην οικογένειά σου. Τώρα είναι η σειρά σου να σε έχουν στα όπα-όπα. Το μυστικό όμως είναι να αναγνωρίζεις τη δύναμή σου, χωρίς να γίνεσαι καυχησιάρης.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ιερέας, ιέρεια, μοναχός, μοναχή, θεραπευτής, θεραπεύτρια, ήσουν όλα αυτά αφού είχες αφιερωθεί στην πνευματική ζωή κι είχες απομακρυνθεί από τον κόσμο, παρότι έτρεχες να βοηθήσεις τους άλλους σε ώρα ανάγκης.

Σε αυτή τη ζωή, είσαι περισσότερο πραγματιστής, υπεύθυνος, ίσως διοικητικός υπάλληλος, διαχειριστής, λογιστής και άλλα παρόμοια. Μπορεί το μοναστήρι να απέχει πολύ από τη ζωή σου, αλλά η απομόνωση, η χαλάρωση ή η ενασχόληση με κάτι εναλλακτικό ίσως είναι κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις για το δικό σου καλό.

ΖΥΓΟΣ
Δίνεις πολύ μεγάλη σημασία στην κοινωνία και τις προσδοκίες της από σένα. Οι τρόποι σου και το ντύσιμό σου είναι άψογα, αισθάνεσαι πιο άνετα όταν συμπεριφέρεσαι με ευγένεια ή όπως θεωρείται αποδεκτό από το χώρο που κινείσαι αλλά στην προηγούμενη ζωή σου δεν το έκανες.

Μπορεί να ήσουν εγωιστής, αλαζόνας και συμφεροντολόγος. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη ζωή θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι σωστά και να είσαι ευγενικός και πρόσχαρος με όλους.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Πολλοί σε κατηγορούν ως μυστικοπαθή και είναι αλήθεια. Ποτέ δεν αποκαλύπτεις κάτι για τον εαυτό σου ή για ό,τι δε θέλεις να μαθευτεί και προσπαθείς να βρεις τρόπους να το αποφύγεις. Σε κάποια προηγούμενη ζωή σου, ωστόσο, ήσουν ανοικτό βιβλίο.

Όχι μόνο δεν κρατούσες μυστικά, αλλά μερικές φορές έδινες και πάρα πολλές και προσωπικές πληροφορίες. Το μάθημα που πρέπει να πάρεις εδώ είναι να μάθεις να εμπιστεύεσαι τους κατάλληλους ανθρώπους και να βρεις την ισορροπία μεταξύ των δύο.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Σου αρέσει να βγαίνεις, να διασκεδάζεις, να κάνεις πλάκα και συχνά παρεξηγείσαι για τα αστεία σου γιατί έχεις διαφορετική αντίληψη του χιούμορ από εκείνη των φίλων σου. Υπάρχουν όμως φορές, που εσύ απολαμβάνεις μια διάλεξη ή ένα θέμα που οι περισσότεροι άνθρωποι θα βαριούνταν.

Πιθανότατα, έχεις έρθει σε αυτή τη ζωή με σκοπό να μετριάσεις την επιπολαιότητά σου και να μάθεις περισσότερα από ό, τι ήξερες σε κάποια άλλη, παρατηρώντας όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Παρά το γεγονός ότι είσαι ένας άνθρωπος προσανατολισμένος στην καριέρα, υπάρχουν φορές που τον ελεύθερο χρόνο σου θέλεις να τον περνάς στο σπίτι. Αυτό προκύπτει από τις προηγούμενες ζωές κατά τις οποίες το σπίτι σου ήταν όλος ο κόσμος σου.

Σε αυτή τη ζωή, που κατά πάσα πιθανότητα είσαι πολύ επιτυχημένος, μην ξεχνάς να διοχετεύεις ενέργεια και στο σπίτι σου και να κάνεις πράγματα γι’ αυτό, γιατί θα νιώθεις πολύ καλύτερα. Να θυμάσαι ότι η λέξη-κλειδί είναι η ισορροπία.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Συγκινείσαι όταν ακούς για τα θύματα του πολέμου, την πείνα, τη φτώχια και την αδικία. Για ανθρώπους που δεν ξέρεις καθόλου, αλλά αισθάνεσαι ότι κάτι αόρατο σε δένει μαζί τους.

Σε προηγούμενες ενσαρκώσεις, ούτε καν είχες σκεφτεί αυτούς τους ανθρώπους. Για τα μόνα που νοιαζόσουν ήταν η οικογένεια και οι φίλοι σου. Τώρα, είναι γραφτό να δεις πέρα από τον κλειστό σου κύκλο και να συνειδητοποιήσεις ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια. Σκέψου το!

ΙΧΘΥΕΣ
Ως το 12ο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου, συγκεντρώνεις σχεδόν όλα τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω. Η κύρια επιλογή σου, όμως, τώρα είναι να αγκαλιάσεις πνευματικές και μεταφυσικές εμπειρίες και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου μέσα από μια μορφή τέχνης.

Κάπου, κάποτε ήσουν πολύ πρακτικός και προσγειωμένος άνθρωπος, ίσως και παραπάνω απ’ όσο έπρεπε. Τώρα είναι γραφτό να δεις πέρα και πάνω από όλα.




Τα 7 ύπουλα πράγματα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα…!!!!

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας μας, καθώς μας προστατεύει από εξωτερικούς «εισβολείς», όπως βακτήρια, ιούς, τοξίνες και άλλα.

Το θέμα της ανοσίας έχει γίνει ιδιαίτερα επίκαιρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και το να έχετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα από μόνο του δεν αρκεί για να αποφύγετε τον κορωνοϊό (οι αποστάσεις, η μάσκα, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η λήψη του εμβολίου... 

εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προστατευτείτε), ωστόσο η υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος εξακολουθεί να είναι σημαντική – ειδικά τώρα που είναι και η εποχή της γρίπης.

Μπορείτε να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με το να ακολουθείτε μια θρεπτική διατροφή, να κοιμάστε αρκετά και να μένετε μακριά από άτομα που είναι άρρωστα.

Όμως υπάρχουν επίσης ορισμένα πράγματα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες
Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι σημαντική για πολλούς λόγους- μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να αποτρέψετε χρόνιες ασθένειες, να μειώσετε τη φλεγμονή και ακόμη και να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας. 

Και όπως γνωρίζουμε η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην ανοσία, επομένως η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών κάθε μέρα (δηλαδή 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και 31 γραμμάρια για τους άνδρες) μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Δεν λαμβάνετε τα σωστά θρεπτικά συστατικά
Οι βιταμίνες A, C και D, καθώς και ο ψευδάργυρος, είναι όλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Επίσης τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας , βοηθούν και αυτά στην υποστήριξη της ανοσίας.

Μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη Α από τροφές όπως γαρίδες, σολομός, αυγά, φυλλώδη λαχανικά, καρότα και γλυκοπατάτες. Η βιταμίνη C μπορεί να βρεθεί στα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, τις ντομάτες και το μπρόκολο. 

Η βιταμίνη D είναι πιο δύσκολο να προσληφθεί μέσω της διατροφής, αλλά μπορεί να βρεθεί σε γάλατα ενισχυμένα με βιταμίνη D, μανιτάρια ενισχυμένα με υπεριώδη ακτινοβολία, κρόκους αυγών και σολομό. 

Μπορείτε επίσης να πάρετε λίγη βιταμίνη D με το να περνάτε λίγα λεπτά στον ήλιο κάθε μέρα (απλώς φροντίστε να φοράτε αντηλιακό).

Ο ψευδάργυρος μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως τα στρείδια, το βοδινό κρέας, τα ρεβίθια και το γιαούρτι. Πάρτε προβιοτικά από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, και ξινολάχανο. Τα πρεβιοτικά, τα οποία τροφοδοτούν αυτά τα καλά βακτήρια στο έντερο, προέρχονται από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

Πίνετε αλκοόλ
Συγγνώμη που είμαι ο φορέας των κακών ειδήσεων, αλλά το ποτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί λένε ότι είναι ό,τι χειρότερο για την ανοσία, καθώς αφυδατώνει και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.
Καπνίζετε

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το κάπνισμα δεν είναι καλό για εσάς, αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί πραγματικά να κάνει το σώμα σας ευάλωτο στις ασθένειες. 

Σύμφωνα με το CDC το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης νέα στοιχεία διαπιστώνουν ότι είναι αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας αυτοάνοσης νόσου στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις και προκαλεί πρήξιμο και πόνο.

Δεν κοιμάστε αρκετά
Το να κοιμόμαστε αρκετά είναι σημαντικό για να βοηθήσουμε το σώμα μας να ξεκουραστεί, να αναρρώσει και να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου , ο ποιοτικός ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έλλειψη ύπνου, από την άλλη πλευρά, προκαλεί αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν ασκείστε
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sport and Health Science διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία και η αδράνεια μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας ενεργός, υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Δεν περνάτε αρκετό χρόνο έξω
Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους δεν θα σας βοηθήσει απλώς να αυξήσετε τη βιταμίνη D που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό – μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το άγχος , το οποίο πολλές μελέτες έχουν συνδέσει με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ενώ λίγο άγχος είναι αναπόφευκτο, το χρόνιο μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε κάνοντας τακτική άσκηση, διαλογισμό, αγοράζοντας μερικά καταπραϋντικά αιθέρια έλαια και συζητώντας με έναν ειδικό.




Τζουλιάννα Καρνέζη – jenny.gr

Πώς μπορείτε να κερδίσετε 13 χρόνια ζωής; Επιστήμονες λένε «είναι απλό»…!!!!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία μίας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία δίνει απαντήσεις στην ερώτηση πώς μπορούμε να προσθέσουμε 13 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το μυστικό βρίσκεται, για άλλη μία φορά, στη σωστή διατροφή, ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNN, αν υιοθετηθεί από νεαρή ηλικία.

Η μελέτη δημιούργησε ένα μοντέλο για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή ενός άνδρα ή μία γυναίκας αν αντικαθιστούσαν μία «τυπική δυτική δίαιτα» που επικεντρώνεται στο κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μία «βελτιστοποιημένη διατροφή» που θα περιέχει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, όσπριων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η διατροφή, η οποία δεν βασίζεται στο κρέας, μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, βελτιώνοντας την πίεση του αίματος, τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό παλμό.

Τα κέρδη της σωστής διατροφής ανά ηλικία και φύλο
Εάν μία γυναίκα άρχιζε να τρώει πιο σωστά από την ηλικία των 20 ετών, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της κατά τουλάχιστον 10 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό PLOS Medicine. 

Ένας άνδρας που έχει υιοθετήσει από την ηλικία των 20 μία πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να προσθέσει 13 χρόνια ζωής.

Από την ηλικία των 60 ετών, μια γυναίκα θα μπορούσε ακόμα να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της κατά οκτώ χρόνια. Οι άνδρες που ξεκινούν μία πιο υγιεινή διατροφή στην ηλικία των 60 ετών μπορεί να προσθέσουν σχεδόν εννέα χρόνια στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μία διατροφή με φρούτα και λαχανικά στην ηλικία των 80 ετών θα μπορούσε να δώσει επιπλέον 3,5 χρόνια ζωής τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες.

Ποια τα βήματα
Το σημαντικότερο βήμα είναι η αντικατάσταση των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων με άπαχα κρέατα, ψάρια και φυτικές πρωτεΐνες, αναφέρουν οι ειδικοί.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνδεθεί με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και του καρκίνου του εντέρου.

Ένα άλλο βήμα είναι να στραφείτε στη μεσογειακή διατροφή, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το U.S. News & World Report. 

Ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε να τρώτε με τον μεσογειακό τρόπο είναι να μαγειρεύετε ένα γεύμα κάθε εβδομάδα με βάση τα φασόλια, τα ρεβύθια, τις φακές και τα λαχανικά, χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά που θα προσθέσουν άρωμα και γεύση. Ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης.

Καλό είναι επίσης να καταναλώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, καθώς πρόκειται για πηγές πρωτεϊνών, που προστατεύουν από τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.




lifo.gr με πληροφορίες από CNN

Τα συναισθήματα του ανθρώπου καθορίζουν την μοίρα του…!!!!

Είναι πλέον δεδομένο ότι οι ανθρώπινες σχέσεις, είτε είναι ερωτικές, συντροφικές, φιλικές είτε επαγγελματικές, γίνονται όλο και δυσκολότερες με την πάροδο του χρόνου. 

Ο ενθουσιασμός της νεανικής ηλικίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί, το πάθος σπανίζει, σχεδόν οι μισοί γάμοι οδεύουν στο διαζύγιο, η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και η ψηφιακή εποχή έχει αλλοτριώσει την συναισθηματική επαφή, με περισσότερο πληγέντες όσους ανήκουν στην ηλιακή ομάδα 40-60 ετών.

Ξεκινήσαμε την ζωή μας μέσα σε ένα στενό οικογενειακό περιβάλλον. Για κάποιους η οικογένεια ήταν ένα κουκούλι, γεμάτο αγάπη, στοργή, προστασία και ελευθερία για προσωπική ανάπτυξη, ακόμα και αν ζήσαν φτωχικά. 

Για κάποιους άλλους όμως, η οικογένεια ήταν σκληρή, απαιτητική, απολυταρχική, «αγαπούσε» μόνο το υπάκουο παιδί και αυτό υπό προϋποθέσεις, ενώ σε ακόμα χειρότερες περιπτώσεις η οικογένεια ήταν ο δυνάστης της παιδικής ψυχής. Εκεί λοιπόν ξεκινησαν οι πρώτες συναισθηματικές απογοητεύσεις της ζωής. 

Είτε από την απώλεια των αγαπημένων προσώπων της οικογένειας, είτε από την «απώλεια» της παιδικής αθωότητας μέσα στην τοξική οικογένεια. Μεγαλώνοντας, στο περιβάλλον αυτό προστέθηκαν φίλοι, δάσκαλοι, έρωτες, συμφοιτητές και αργότερα συνεργάτες, γείτονες και πάει λέγοντας…

Μέσα σε αυτή την πορεία των ετών, ο καθένας έζησε πολλές χαρές: το πρώτο φλερτ, μια πρωτιά στο σχολείο, την επιτυχία στην σχολή της επιλογής του… αλλά και πολλές λύπες: την προδοσία ενός φίλου, την αποτυχία σε ένα αγώνισμα ή την ανεργία…

Ο εγκέφαλος παίζει ένα παράδοξο παιχνίδι. Έχει τη δύναμη αφενός να αναπολεί τις καλές στιγμές παροδικά και αφετέρου να βασανίζει το άτομο με τις συναισθηματικές δυσκολίες που έχει περάσει, χαράσσοντας τες βαθιά στη μνήμη και στην καρδιά, για μέρες ή και χρόνια.

Από τις νευροεπιστήμες γνωρίζουμε πως μια ομάδα νευρώνων, η αμυγδαλή που βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος και θεωρείται μέρος του πρωτόγονου εγκεφάλου, εξειδικεύεται στα συναισθηματικά ζητήματα. 

Αποτελεί την έδρα κάθε πάθους και αν απομονωθεί από τον υπόλοιπο εγκέφαλο προκαλεί μια εντυπωσιακή ανικανότητα αντίληψης της συναισθηματικής αξίας των γεγονότων της ζωής, δηλαδή προκαλεί συναισθηματική τύφλωση. 

Η αμυγδαλή λειτουργεί ως αποθήκη συναισθηματικής και συγκινησιακής μνήμης που μπορεί να πάρει τον έλεγχο των πράξεων μας, πριν ακόμα ο σκεπτόμενος εγκέφαλος καταλήξει σε μιαν απόφαση, προκαλώντας παρορμητικές αντιδράσεις που υπερισχύουν της λογικής.

…Και κάπως έτσι τα συναισθήματα του κάθε ανθρώπου γίνονται η μοίρα του…

Μεγαλώνοντας λοιπόν, ο καθένας κουβαλά στην αμυγδαλή του όλα τα συναισθήματα που έχει βιώσει: απογοητεύσεις, εσωτερικά κίνητρα, παρορμήσεις, αχαλιναγώγητα ένστικτα, φοβίες από εμπειρίες και γεγονότα του παρελθόντος. Συναισθήματα που εξουσιάζουν όποιον αδυνατεί να τα αναγνωρίσει στο συνειδητό επίπεδο.

Τα χρόνια περνούν και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως βαδίζεις προς το δεύτερο μισό αιώνα της ζωής σου, έχοντας κάνει παρορμητικά λάθη με μικρό ή μεγάλο κόστος. 

Κοιτάς στο παρελθόν και σκέπτεσαι όλες τις περιπτώσεις όπου θα μπορούσες να έχεις πράξει διαφορετικά ώστε σήμερα να είσαι περισσότερο ωφελημένος. 

Σίγουρα σκέφτεσαι κάτι που έκανες ή δεν έκανες, που είπες ή δεν είπες, που εγκατέλειψες ή δεν εγκατέλειψες ενώ έπρεπε… γιατί η αμυγδαλή σου αποφάσισε για εσένα πριν από εσένα!

Όμως αυτά ανήκουν στο χθες και το πιθανότερο είναι να μην μπορείς πλέον να τα αλλάξεις. Μπορείς όμως να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς στον κατακλυσμό των συναισθημάτων σου σήμερα, ώστε να μην συνεχίσουν να ορίζουν τη ζωή σου και αύριο.

Ένα πρωταρχικό βήμα σε αυτή την αλλαγή αποτελεί η αυτοεπίγνωση. Η αναγνώριση ενός συναισθήματος την ώρα που δημιουργείται. Οφείλουμε στον αυτό μας να αναγνωρίσουμε τι νιώθουμε, να το ονομάσουμε και έπειτα να σκεφτούμε γιατί νιώθουμε έτσι και από αυτό πηγάζει. 

Με βάση τον Coleman, οι άνθρωποι που νιώθουν πιο σίγουροι με τα συναισθήματα τους διευθύνουν καλύτερα τη ζωή τους γιατί έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των αποφάσεων που λαμβάνουν για τον εαυτό τους, από τον ποιο θα επιλέξουν για σύντροφο μέχρι ποιο επάγγελμα θα ασκήσουν.

Το δεύτερο βήμα είναι ο αυτοέλεγχος. Η χειραγώγηση των παρορμητικών συναισθημάτων και ο έλεγχος των αντιδράσεων. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για αυτό, η ευκολότερη ίσως είναι να μετρήσει κανείς ως το 10 παίρνοντας ήρεμες και βαθιές ανάσες και έπειτα αφού σκεφτεί λογικά να λάβει την απόφαση. 

Ένας άλλος τρόπος είναι το time-out, δηλαδή όταν αρχίσει ο κατακλυσμός των αρνητικών συναισθημάτων, ο αναστατωμένος ομιλητής ζητά τη διακοπή της συζήτησης μέχρι να ηρεμήσει. Μιλώντας ειλικρινά για το πως νιώθει, ζητά χρόνο για να χαλιναγωγήσει τα παρορμητικά του συναισθήματα και έπειτα θα επανέλθει.

Δεν είναι ντροπή, ούτε αγενές να πει κάποιος στον συνομιλητή του «συγγνώμη, αλλά δεν είμαι σε θέση να κάνω αυτή την κουβέντα τώρα, χρειάζομαι λίγο χρόνο να ηρεμήσω, να σκεφτώ λογικά και να αντιμετωπίσω το πρόβλημα αντικειμενικά». 

Αντιθέτως είναι μια ώριμη πράξη που δείχνει πως σεβόμαστε τον εαυτό μας και τον συνομιλητή μας γιατί επιθυμούμε έναν εποικοδομητικό διάλογο μακριά από παρορμήσεις και προκαταλήψεις.

Το τρίτο βήμα αποτελεί η αναζήτηση κινήτρων για τον εαυτό μας. Με απλά λόγια να αναλογιστούμε για ποιον λόγο πρέπει να καταστείλουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Πρόκειται για την αιώνια μάχη μεταξύ της παρόρμησης και της καταστολής της, του Εκείνο και του Εγώ, της επιθυμίας και του αυτοελέγχου, της ικανοποίησης και της υπομονής. 

Οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα της αυτοκυριαρχίας, της καθυπόταξης της ανυπομονησίας, της χαλιναγώγησης της παρορμητικότητας και γενικά τον έλεγχο των αρνητικών συναισθημάτων τους τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικού και παραγωγικοί σε ότι και αν κάνουν.

Η ικανότητα να αναστείλουμε αυτά τα ένστικτα και να βρούμε κίνητρα για τον εαυτό μας, έχουν την ρίζα τους στην πρώιμη παιδική ηλικία, από τότε που μπορέσαμε ή όχι να αντισταθούμε στη δεύτερη καραμέλα και συνεχίζουν να παρεμβαίνουν στην ζωή μας ως σήμερα, από το να διατηρήσουμε μια δίαιτα μέχρι να διακόψουμε το κάπνισμα. 

Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε σε αυτό το βήμα, είναι η προσήλωση στον στόχο της ανταμοιβής, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του απώτερου σκοπού που δεν είναι άλλος από το προσωπικό όφελος και την πνευματική ανάπτυξη.

Η ενσυναίσθηση είναι το τέταρτο βήμα της αλλαγής και αποτελεί την αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων. Αυτό που λέμε, να έρθουμε στη θέση του άλλου και να καταλάβουμε πως νιώθει την παρούσα στιγμή. 

Τα ενσυναισθαντικά άτομα, έχουν αναπτυγμένη δεκτικότητα και προσαρμοστικότητα που τα κάνει καλύτερους συντρόφους και επιτυχημένους επαγγελματίες στον τομέα των ανθρωπιστικών επαγγελμάτων. 

Για να αναπτύξει κάποιος –που δεν έχει γεννηθεί με αυτήν - την ενσυναίσθησή δεν είναι κάτι εύκολο. Απαιτεί πολλή μελέτη και προσωπική προσπάθεια μέσα από διάφορες τεχνικές. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά βιβλία για αυτό το σκοπό, όπως υπάρχουν και αρκετά βίντεο στο διαδίκτυο.

Το πέμπτο και τελευταίο βήμα είναι η ικανότητα να αναπτύξει κανείς υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Το να μπορεί κάποιος να συσχετίζεται με ώριμο και υγιή τρόπο με τους συνανθρώπους του, να μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα τους, να διαθέτει κοινωνική παιδεία και επάρκεια, ευγένεια χαρακτήρα και καλοσύνη. 

Όσοι κατέχουν την τέχνη των διαπροσωπικών σχέσεων, διαπρέπουν σε ότι αφορά την ομαλή αλληλεπίδραση με τους άλλους και λάμπουν πάντα στο κοινωνικό στερέωμα. 

Από την άλλη, όσοι στερούνται αυτής οδηγούνται σε πολλαπλές αποτυχημένες σχέσεις, συχνά καταλήγουν μόνοι και χαρακτηρίζονται ως αναίσθητοι ή τοξικοί Αυτές οι δεξιότητες ωριμάζουν με την ηλικία αλλά και καλλιεργούνται.

Το κλειδί για αυτές είναι να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του και να δοκιμάζει διαφορετικές λύσεις από τις πεπατημένες. Όπως λέει ο λαός «εκεί που φοβάσαι να πας θα βρεις την λύση». Στο εμπόριο υπάρχουν βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν τον ενδιαφερόμενο στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Εν κατακλείδι, όποιος μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα του μπορεί να καθορίσει την πορεία της ζωής του. Αν προσπαθήσεις να κυριαρχήσεις στους ανθρώπους έχει ήδη ηττηθεί. Για να βγεις κερδισμένος πρέπει να κυριαρχήσεις στα αρνητικά σου συναισθήματα και στις παρορμητικές τους αντιδράσεις.




Μαρία Μπουραζάνη, RN, MSc, PHDc / Ελένη Τηγάνη, ICU Paediatric Nurse Source: enallaktikidrasi.com

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Κρίσεις Πανικού - Αγχώδεις Διαταραχές - Θεραπεία...!!!!

- Καλησπέρα ιατρέ!

- Καλησπέρα κούκλα μου! Πόσο χρονών είσαι;

- Σε ένα μήνα κλείνω τα 19.

- Ωραία. Πως μπορώ να βοηθήσω;

- Γιατρέ μου από χθες, έχω ένα πόνο εδώ στην καρδιά και δεν μπορώ ν' αναπνεύσω και μερικές φορές μουδιάζουν και τα δάκτυλα των χεριών μου.

- Κούκλα μου πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες εξετάσεις;

- Πριν από ένα μήνα τις έκανα όλες! Αίματος, υπέρηχο, καρδιολόγο... Δε μου βρήκαν τίποτα...

- Γιατί τις έκανες όλες τις εξετάσεις;

- Γιατί είχα πάλι αυτό τον πόνο στην καρδιά και είχα τρομάξει.

- Έχεις εμβολιαστεί;

- Όχι... φοβάμαι...

- Δίκιο έχεις να φοβάσαι ένα πειραματικό εμβόλιο. Υπάρχει κάποιος στην οικογένειά σου που να εμφάνισε πρόβλημα με την καρδιά του νέος;

- Όχι. Ο παππούς μου είχε πρόβλημα με την καρδιά του και πέθανε κι από καρδιά αλλά ήταν 87 χρονών.

- Οπότε δεν έχεις κληρονομικότητα. Άλλες, παθήσεις σοβαρές, έχει κάποιος από την οικογένειά σου;

- Όχι, είμαστε όλοι καλά!

- Ωραία.... Τι πιστεύεις ότι σου συμβαίνει; Υποψιάζεσαι κάτι;

- Ειλικρινά, δεν ξέρω... Το μόνο που σκέφτομαι είναι πως έχω άγχος και στεναχώρια και παθαίνει κάτι η καρδιά μου.

- Καπνίζεις, πίνεις καφέδες;

- Δεν καπνίζω και καφέ πίνω καμιά φορά που θα βγω...

- Ωραία. Κοιμάσαι καλά το βράδυ; Ξυπνάς ξεκούραστη το πρωί;

- Σε γενικές γραμμές ναι. Εκτός από το διάστημα που έχω εξεταστική που έχω πολύ άγχος. Όπως είναι τώρα...

-Με πόσα μαξιλάρια κοιμάσαι; Ξυπνάς ποτέ πιασμένη;

-Με ένα μαξιλάρι κοιμάμαι. Πιασμένη αισθάνομαι μετά το διάβασμα. Αυτή η στάση θα φταίει...

- Από κίνηση πως τα πάμε; Περπατάς καθόλου, αθλείσαι;

- Ε, έτσι κι έτσι. Δεν προλαβαίνω.

-Η διατροφή σου πως είναι; Τρως καλά; Σε βλέπω πολύ αδύνατη...

-Μένω μόνη μου και δεν προλαβαίνω πάντα να μαγειρέψω. Πιο πολύ κανένα σουβλάκι ή κανένα σάντουιτς.

- Έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα κάτι που σε έχει φορτίσει συναισθηματικά;

- Πολλά! Έχει γίνει μπάχαλο η ζωή μου! Θάνατοι, χωρισμοί, τι να σας πρωτοπώ... Μου πρότειναν να δω ψυχίατρο.

-Πήγες;

- Ναι. Μου έδωσε να πάρω αυτά τα φάρμακα αλλά φοβάμαι...

- Έχεις πολύ καλό ένστικτο!

- Ευχαριστώ...

-Οκ. Λοιπόν ας βάλουμε λίγο τα πράγματα σε τάξη... Ο πόνος που έχεις, είναι νευρομυϊκός. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Πάραυτα, θα κάνουμε ένα καρδιογράφημα πρώτον για να είμαστε σίγουροι και δεύτερον για να σου φύγει η ιδέα....

Το καρδιογράφημά σου είναι εξαιρετικό, εξαιρετικές οι σφίξεις, η πίεσή σου φυσιολογικότατη, το οξυγόνο σου τέλειο, οπότε δεν έχεις πραγματική δύσπνοια άλλα αίσθημα δύσπνοιας. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω άγχους. 
Επίσης ο πόνος που μου δείχνεις στο στήθος, προέρχεται όπως είχες πει κι εσύ, από την κακή σου στάση την ώρα του διαβάσματος και την έλλειψη κίνησης. Έλα λοιπόν να πούμε μερικά πραγματάκια. Κάθισε...

- Ευχαριστώ.

- Το άγχος είναι μια διαδικασία που βάζει το μυαλό μας και το σώμα μας σε φαύλο κύκλο. Τι συμβαίνει δηλαδή: Κάνουμε μια κακή σκέψη και μας πιάνει φόβος. 

Όταν μας πιάνει φόβος, ο οργανισμός μας εκκρίνει αδρεναλίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που όταν κολλήσει στους ανάλογους υποδοχείς, προξενεί αγγειοσύσπαση, δηλαδή μικραίνουν σε διατομή τα αγγεία μας και ως εκ τούτου μικραίνει ο χώρος μέσα στον οποίο κυκλοφορεί το αίμα μας, με αποτέλεσμα πρώτον να ανεβαίνει η πίεσή μας και δεύτερον να μην πηγαίνει το οξυγόνο σε όλους τους ιστούς όπως πήγαινε, με αποτέλεσμα να νοιώθουμε στα άκρα μας αυτά τα μουδιάσματα που όμως είναι παροδικά. 

Τι συμβαίνει όμως: εσύ που βιώνεις τα μουδιάσματα, φοβάσαι ακόμη περισσότερο πως κάτι δεν πάει καλά με αποτέλεσμα να χτυπάει η καρδιά σου δυνατά, αφού έχεις πάλι εκκρίνει αυτή την ορμόνη η οποία έχει ως σκοπό, να προετοιμάζει τον άνθρωπο για φυγή. Αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε όταν βρεθούμε σε κατάσταση κινδύνου;

- Μάλιστα.

- Δεν υπάρχει όμως κάποιος λόγος να φοβάσαι γιατί ούτε η παροδική αύξηση της πίεσης είναι ικανή να σε βλάψει, αν ήταν έτσι θα πέθαιναν όλοι οι αθλητές, ούτε το μούδιασμα στα χέρια, ούτε η αύξηση των σφιγμών σου. 

Η αυξημένη πίεση και ο αυξημένος ρυθμός σφιγμών, είναι επικίνδυνος για την υγεία, όταν είναι συνέχεια έτσι. Κι αυτό μπορεί να συμβεί σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις, στις οποίες δεν ανήκεις εσύ γιατί τα εργαστηριακά σου είναι τέλεια! 

Θα σου εξηγήσω λοιπόν με απλό τρόπο τι σου συμβαίνει για να ξεκαθαρίσουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Όπως σου είπα, ο οργανισμός μας εκκρίνει ορμόνες κι αυτές πηγαίνουν και βρίσκουν τους υποδοχείς τους, που στο εφεξής θα τους ονομάζω "στοματάκια". 

Όταν ερχόμαστε σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης εκκρίνεται από τον οργανισμό μας μια ορμόνη. Αυτήν την τρώνε τα "στοματάκια" κι αφού την φάνε, θα συμβεί κάποια αλλαγή στον οργανισμό μας, πχ. με την αδρεναλίνη συμβαίνουν όλα αυτά που σου είπα. Τι συμβαίνει όμως; 

Αφού τελειώσει η επίδραση της ορμόνης, τα "στοματάκια" αρχίζουν και πεινάνε και σε οδηγούν να ξανασκεφτείς το ίδιο πράγμα για να ξαναεκκρίνεις την ορμόνη να τους δώσεις τροφή και να ικανοποιηθούν. 

Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς καλύτερα όταν χάσει κάποιον δικό του άνθρωπο που θέλει να σκέφτεται ξανά και ξανά τη στιγμή της απώλειάς του. Κάθε φορά που το κάνει, ναι μεν πονάει, αλλά από την άλλη πλευρά, νοιώθει και μια γλυκιά ικανοποίηση. Με ακολουθείς;

- Μάλιστα! Έτσι συμβαίνει... όντως!

- Ωραία λοιπόν. Αυτό που έχεις λοιπόν να κάνεις κούκλα μου, είναι να σκοτώσεις αυτά τα "στοματάκια". Πως θα το κάνεις; Θα προσπαθήσεις να σταματήσεις να τους δίνεις τροφή.

-Ναι, αλλά πως; Μου έρχονται αυτές οι σκέψεις χωρίς να το θέλω.

- Άκου... Πριν φτάσει κάποιος στο σημείο να κάνει την τελική, έντονη σκέψη που θα έχει ως αποτέλεσμα να εκκριθεί η ορμόνη, υπάρχει πάντα ένα προστάδιο, το οποίο θα πρέπει να το ανακαλύψεις. Στον κάθε άνθρωπο, αυτό το προστάδιο είναι διαφορετικό. Μπορεί να είναι πχ. πως δεν έχεις κοιμηθεί καλά και τα βλέπεις όλα μαύρα. 

Δεν θα αφήνεις συνειδητά τον εαυτό σου να σκέφτεται. Μπορεί να είναι μια μουσική που σου θυμίζει κάτι. Μπορεί να είναι κάτι που σου είπαν. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. 

Θα κάτσεις με ησυχία να σκεφτείς πότε μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις άσχημες σκέψεις και θα τα γράψεις κάτω να τα έχεις μπροστά σου. Έτσι λοιπόν, όταν θα βρίσκεσαι σε αυτό το προστάδιο, θα πρέπει να διακόπτεις τον ειρμό της σκέψης σου κάνοντας κάτι άλλο. 

Πήγαινε στον καθρέπτη, κοίταξε τον εαυτό σου και πες του πως "πάλι βλακείες ετοιμάζεσαι να σκεφτείς" και χαμογέλασε... Πάρε τηλέφωνο μια φίλη σου να πείτε βλακείες να γελάσετε. Φώναξε δυνατά. Βγες για περπάτημα. Κάνε ό,τι χρειάζεται για να διακόψεις τον ειρμό σου. 

Στην αρχή, δεν θα είναι τόσο απλό, όσο όμως περνάει ο καιρός, θα γίνεται όλο και πιο εύκολο. Θα πάρει κάποιους μήνες μέχρι να ψοφήσουν τα "στοματάκια" από πείνα, αλλά αν το κάνεις αυτό, σου εγγυώμαι πως θα ψοφήσουν. 

Να έχεις κατά νου πως κάθε φορά που δεν θα τα καταφέρνεις, αυτά θα ξαναδυναμώνουν λίγο. Οπότε θα είναι σαν ένα πισογύρισμα. Να ξέρεις πως τα μάτια μας είναι σαν τους προβολείς. Ό,τι κοιτάζουν το φωτίζουν κι αυτό μεγαλώνει. Ό,τι δεν κοιτάζουν, μικραίνει μέχρι που εξαφανίζεται. 

Από τη μια μεριά έχουμε τα καλά και από την άλλη έχουμε τα άσχημα. Ευτυχώς, ο Θεός μας έδωσε λαιμό για να μπορούμε να στρέφουμε το κεφάλι μας εκεί που θέλουμε εμείς. Όπως επιλέγουμε το τι θα φάμε, έτσι μπορούμε να επιλέξουμε και το τι θα σκεφτούμε. Το κατάλαβες γλυκιά μου;

-Σας ευχαριστώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ! Δεν θα είναι εύκολο αλλά νομίζω πως έχω καταλάβει τι πρέπει να κάνω.

-Αυτό είναι το τηλέφωνό μου. Αν έχεις κάποια απορία, μπορείς να με καλέσεις οποιαδήποτε ώρα. Αν όλα πάνε καλά, το μόνο που θέλω είναι να με καλέσεις ή να μου στείλεις ένα μήνυμα πως είσαι καλά. Μόνο αυτό θέλω και η χαρά που θα μου δώσεις θα είναι και η αμοιβή μου. Πέρασε ο πόνος στην καρδιά σου παρεμπιπτόντως;

-Ναι, είμαι μια χαρά! Μου δώσατε τόση δύναμη... Σας ευχαριστώ!!! Δεν έχω λόγια!!!

-Στο καλό κούκλα μου και όπως είπαμε. Θα περιμένω νέα σου.

-Καλή σας συνέχεια, αντίο...

Αυτή είναι η περιγραφή ενός διαλόγου μου με ασθενή κατά την επίσκεψή της στα επείγοντα του Λαϊκού.

Έγραψα αυτό το κείμενο για δύο λόγους. Ο ένας είναι πως στις δύσκολες εποχές που περνάμε, ξέρω ότι είστε πολλοί που θα αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε αυτήν την κοπελίτσα. Ο άλλος είναι πως θέλω να ξαναζωντανέψω σε πολλούς συναδέλφους την μαγεία του λειτουργήματός μας.

Η πρακτική αυτή είναι αποκλειστικότητα δική μου, την ανακάλυψα μέσα από τα δικά μου βιώματα και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα με μόνο μια συνάντηση. 

Αυτή τη συζήτηση, την έχω επαναλάβει πάρα πολλές φορές στην διαλογή του Λαϊκού, που έπαιρνα συνειδητά πάντα το ωράριο 12:00-8:00 το πρωί γιατί τότε εμφανίζονται οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Τρελαίνομαι και μόνο στη σκέψη του πόσα παιδιά σαν αυτή την κοπέλα, έχουν παραπεμφθεί στον ψυχίατρο για φάρμακα...

Τις δυσκολίες πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε ως Θεία δώρα και να τις "αγκαλιάζουμε". Οι δυσκολίες είναι προκλήσεις και τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με μεράκι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι ένα παιγνίδι. Μείνετε για πάντα παιδιά!




Συγχωρείς, αλλά σίγουρα δεν ξεχνάς…!!!!

Η ζωή μας θα μπορούσε εύκολα να παρομοιαστεί με ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο που γράφεται κυρίως από μας μέσα απ’ τις επιλογές που κάνουμε, αλλά και τη μοίρα που με τις ανατροπές της, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που στέλνει στο δρόμο μας μας βοηθάει να προσθέσουμε τις τελευταίες λέξεις στο κείμενό μας.

Κάθε σελίδα του βιβλίου μας είναι διαφορετική. Όλες όμως σαν κοινή συνιστώσα έχουν το γεγονός ότι συνδέονται μέσω των συναισθημάτων μας.

Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα χαρούμενες και ευχάριστες. Άλλες κουβαλούν μαζί τους μια νοσταλγία κι άλλες είναι λυπηρές ή ακόμα και σκοτεινές, αφού κουβαλούν μέσα τους τις χειρότερες στιγμές που έχουμε βιώσει.

Όπως τις στιγμές που πληγωθήκαμε. Μακάρι να μπορούσαμε να σκίσουμε αυτές τις σελίδες ή να είχαμε έναν μαγικό μαρκαδόρο που θα μπορούσε να τις σβήσει απ’ το βιβλίο και κατ’ επέκταση απ’ τη μνήμη μας.

Θα ήταν αυτό μια λύση όμως που θα απέφερε καρπούς; Μήπως δε θα κάναμε το ίδιο λάθος στην πρώτη ευκαιρία; Κι ακόμα κι αν δεν το κάναμε, θα ήμασταν οι ίδιοι αν δεν είχαμε περάσει αυτές τις δυσκολίες;

Σίγουρα το να πληγωθείς πονάει πολύ. Πόσο μάλλον από κάποιον άνθρωπο που για σένα σημαίνει πολλά.

Από κάποιον που το μόνο που σου υποσχόταν ήταν το ότι δε θα σε πληγώσει ποτέ. Δε γίνεται να βγεις ανέπαφος από κάτι τέτοιο. Δε διαφωνεί κανένας σ’ αυτό το κομμάτι. Όμως, αντί να κάθεσαι και να χαραμίζεις το χρόνο σου στο να σκέφτεσαι πώς θα πληγώσεις κι εσύ όποιον σε πλήγωσε, απλά πάρε τις αποστάσεις σου.

Δεν μπορούν όλοι εύκολα να γλιτώσουν τον εαυτό τους απ’ το τριπάκι της εκδίκησης. Για κάποιους αποτελεί ιδεολογία το να προσπαθούν να ανταποδώσουν στα ίσα όσα τους προκαλούν οι άλλοι. Στην πορεία όμως φτάνουν στο σημείο να μην αναγνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό. 

Αλλοιώνουν τόσο τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα που δεν μπορούν ν’ αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Αξίζει η οποιαδήποτε είδους εκδίκησης αυτό το τίμημα; 

Να φτάσεις στο σημείο ν’ αναρωτιέσαι πώς έγινες έτσι;

Το ότι ήταν εκείνος αυτός που σε πλήγωσε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι και για ‘κείνον θα είναι ένα κακό βίωμα. Συγχώρεσέ τον για να βρεις την ψυχική σου ηρεμία και προχώρα. Άλλαξε σελίδα και μην κρατάς κακίες που θα σου κατατρώνε την ψυχή. 

Το να συγχωρείς κάποιον δε σημαίνει ότι είσαι αδύναμος. Ίσα-ίσα που επιδεικνύεις μεγαλύτερη δύναμη ψυχής από όσους αποζητούν την εκδίκηση και χάνονται στη δίνη της. 

Συγχωρείς, αλλά σίγουρα δεν ξεχνάς.

Βρίσκεις τον τρόπο να σώσεις τον εαυτό σου από όσα αρνητικά συναισθήματα σου προκάλεσε όποιος σε πλήγωσε.

Η ουσία σου είναι πολύτιμη για να τη σπαταλάς σε τέτοιου είδους πειράματα. Πολλές φορές είναι απλά καλύτερο ν’ αφήνεις τον άλλον με τις επιλογές του. Ασ’ τον να πορευτεί με αυτές και να διαπιστώσει ο ίδιος αν έχει κάνει λάθος ή όχι. 

Ο χρόνος αποτελεί τη μόνη λύση. Και για να σε γιατρέψει με το πέρας του, αλλά και για να δείξει αν ο άλλος έκανε ή όχι τη σωστή επιλογή. Γιατί αν πολύ απλά δεν την έκανε στο τέλος εκείνος θα χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο.

Μη φέρεσαι στους άλλους όπως δε θα ήθελες να σου φερθούν και στην πορεία θα ανταμειφθείς. Θα βρεις ανθρώπους που θα σε εκτιμήσουν ακριβώς γι’ αυτό που είσαι κι η αξία σου θα αναγνωριστεί από αυτούς που πρέπει και χρειάζεσαι να υπάρχουν δίπλα σου.

Η ζωή έχει την τάση να επιστρέφει συμπεριφορές. Μην αναλώνεσαι στο να ψάχνεις την τέλεια εκδίκηση γιατί το κάρμα καραδοκεί σε κάθε ευκαιρία. 

Μπορεί άμεσα, μπορεί να πάρει και καιρό ή ακόμα και χρόνια, αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όποιος σε έβλαψε κάποια στιγμή στη ζωή του θα έρθει στη θέση σου. Είναι από κείνες τις στιγμές που γυρνάει ο τροχός κι ας πούμε μεταξύ μας ότι χαίρεται κι ο φτωχός.

Μη γίνεσαι μικρόψυχος. Αντιμετώπισε κάθε εμπόδιο που θα παρουσιαστεί στη ζωή σου σαν μια δοκιμασία. Κάθε άνθρωπος που θα περάσει από αυτήν αποτελεί είτε δώρο είτε μάθημα. Κανένας δεν έρχεται χωρίς λόγο. Μέσα απ’ αυτούς και τις συνθήκες στις οποίες υποβάλλεσαι θα μπορέσεις να δοκιμάσεις τις αντοχές σου, να φτάσεις στα όριά σου και γενικά να γνωρίσεις και να διαμορφώσεις το ποιος είσαι.

Άσε κατά μέρους τα σενάρια εκδίκησης και χρησιμοποίησε την καλύτερη τακτική που υπάρχει και δεν είναι άλλη απ’ την αδιαφορία. Αδιαφόρησε τόσο ώστε ο άλλος ν’ αρχίσει ν’ αμφισβητεί την ύπαρξηήτου.

Να μάθεις να βασίζεσαι στις δυνάμεις σου και να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου.

Κάθε φορά που θα πέφτεις θα είναι ο μοναδικός σύμμαχός σου ώστε να σταθείς ξανά στα πόδια σου. 

Δείξε σε όποιον προσπαθεί να σε ρίξει ότι άσχετα με τα κύματα που μπορεί να σε χτυπήσουν εσύ θα συνεχίσεις να στέκεσαι ακόμα κι αν για λίγο λυγίσεις. Συνέχισε τη ζωή σου κι άσε τα υπόλοιπα στο κάρμα. Σ’ αυτή τη ζωή ό,τι δώσεις θα πάρεις.




www.newsitamea.gr

Λυπάμαι που δεν έμαθα να υποκρίνομαι για να γίνω συμπαθής…!!!!

Δήθεν σχέσεις; Ευχαριστώ, όχι πια… Φτάνοντας ηλικιακά στη δεκαετία των πρώτων -αντα, αποφάσισα πως το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει και μαζί έχει φτάσει η στιγμή ώστε να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις με τους γύρω μου.

Δεν ξέρω αν λέγεται κρίση ηλικίας. Ήταν ένας τρόπος να περάσουν οι σχέσεις μου με τους ανθρώπους που υπήρχαν ήδη στη ζωή μου σε μια νέα εποχή. 

Με όσους μπορούσαμε με λίγες λέξεις μα συνάμα αληθινές να συνεννοηθούμε, θα συνεχίζαμε παρέα το ταξίδι της ζωής. Ταυτόχρονα όμως, θα χώριζαν οι δρόμοι μας με όλους όσους οι λέξεις δεν αρκούσαν για να υπάρξει μια ήρεμη συνέχεια.

Πέρασα χρόνια ολόκληρα λοιπόν, σκεπτόμενη πως όσο κι αν κάποιος μας πονέσει είτε με τα λόγια, είτε με τις πράξεις του θα πρέπει να τον συγχωρούμε. 

Μέχρι που κατάλαβα πως ορισμένοι άνθρωποι όσες φορές κι αν τους συγχωρέσεις τα λάθη τους, θα βρουν τον τρόπο να σου χαρίσουν ακόμη μια μαχαιριά πισώπλατα.

Όχι απαραίτητα γιατί τους έχεις πειράξει, αλλά γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας τους. Ή γιατί πολύ απλά, όλα όσα έχεις επιλέξει να πραγματοποιήσεις είναι πολύ καλύτερα από αυτά που οι ίδιοι έχουν καταφέρει στη μέχρι τώρα ζωή τους. Θαρρείς και δε μόχθησες γι’ αυτά ή τα έκλεψες από κάποιον άλλον.

Είναι αυτοί οι ίδιοι που θα μπορούσαν μέσα σε λίγα λεπτά να σε λιθοβολήσουν και παράλληλα να σε γεμίσουν με λόγια θαυμασμού. Δεν ξέρω πως το λέτε εσείς, στη δικιά μου γλώσσα αυτό περιγράφεται με μια μόνο λέξη. 

Υποκρισία. Δυστυχώς, εμένα δε μου άρεσε ποτέ να υποκρίνομαι. Πως θα πρέπει να μιλήσω, πως να αντιδράσω, πως να πλασάρω τον εαυτό μου στους άλλους ώστε να είναι αρεστός.

Και όλα αυτά γιατί; Για να δημιουργήσω δήθεν φιλίες και μια δήθεν εικόνα που να είναι αποδεκτή σε κάποιους; Λυπάμαι, αλλά θα σας χαλάσω το όνειρο στο οποίο ζείτε.

Δε ζω για σχέσεις επιφανειακές, ούτε είμαι αυτή που θα διστάσει να δείξει τι πραγματικά αισθάνεται και σκέφτεται στο βωμό μιας ψεύτικης εικόνας. Σκοπός μου είναι οι σχέσεις με τους ανθρώπους να είναι ουσιώδεις.

Να διακατέχονται από ενδιαφέρον πραγματικό, χωρίς εγωισμό και ανάγκη επιβολής του «εγώ» μας. 

Με μόνο σκοπό την καλή επικοινωνία, την προσφορά, την αμοιβαία αγάπη και εμπιστοσύνη. Έμαθα να επενδύω συναισθηματικά στους ανθρώπους κι αν με ρωτήσεις αν αυτό μου βγαίνει πάντα σε καλό, θα σου πω «όχι».

Οι άνθρωποι βλέπεις αρέσκονται σε καθετί επιφανειακό. Δήθεν σχέσεις, δήθεν φιλίες, δήθεν συναισθήματα. Μόνο που ας μην ξεχνάμε πως όλα αυτά είναι επιλογές. 

Αν είναι συνειδητοποιημένες όμως καλό θα ήταν να αναλογιστούμε ποιες είναι οι ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε ή ποιους φόβους προσπαθούμε να κρύψουμε πίσω από τέτοιες συμπεριφορές. Μια συμβουλή θα σας δώσω κλείνοντας.

Ο πραγματικός εαυτός μας σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Αν όμως κάθε φορά συμπεριφέρεσαι έτσι όπως αισθάνεσαι, τότε κανένας δεν μπορεί να σε κατηγορήσει πως δεν είσαι αληθινός.

Γιατί απλά είσαι ο εαυτός σου και σ’ όποιον αρέσει!




Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Oι 8 Γρηγορότεροι τρόποι για να σταματήσετε να στεναχωριέστε…!!!!

Συχνά ακούω την ερώτηση «μα πώς να μη στεναχωριέμαι, αφού έχω οικονομικά προβλήματα/έχασα τη δουλειά μου/τσακώνομαι με τον/τη σύζυγο», κλπ.

Η απάντηση μου, εν μέρει, είναι: «και αν στεναχωριέσαι για όλα αυτά, λύνονται τα προβλήματα; Γίνεται καλύτερη η ζωή σου»;

Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που μας στεναχωρούν, τα οποία είναι αντικειμενικά, συχνά πέρα από τον έλεγχο ή την επιλογή μας. 

Ωστόσο, μπορεί να μην έχουμε διαλέξει αυτές τις άσχημες καταστάσεις ή να μην μπορούμε να τις αλλάξουμε, όμως μπορούμε να διαλέξουμε το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές τις καταστάσεις και το ποια θα είναι η διάθεσή μας.

Η στεναχώρια είναι επιλογή! Διαλέγουμε να στεναχωριόμαστε και να ζοριζόμαστε με πρόσωπα και καταστάσεις επειδή νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Λάθος! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν στεναχωριόμαστε!

Να μερικές λύσεις για να σταματήσετε να στεναχωριέστε:

1. Καταρχήν, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη στεναχώρια. «Αυτό είναι κάτι που με ζορίζει και με στεναχωρεί, αλλά δεν είναι ανάγκη να χαλάσω τη διάθεσή μου, αφού ακόμα και αν στεναχωρηθώ πάρα πολύ, δεν πρόκειται να το αλλάξω» είναι μια πρώτη σκέψη που μπορεί κανείς να κάνει για να αλλάξει τη διάθεσή του.

2. Απομακρυνθείτε από την κατάσταση ή το πρόσωπο που σας ζορίζει. Κυριολεκτικά! Πάτε σε άλλο δωμάτιο, σταματήστε τη συζήτηση, βγέστε έξω.

3. Δώστε στον εαυτό σας την επιλογή: «θέλω να είμαι στεναχωρημένος ή προτιμώ να έχω καλή διάθεση, παρόλο που έχω διάφορα προβλήματα»;

4. Αναρωτηθείτε: «με το να στεναχωριέμαι, λύνω το πρόβλημα που με απασχολεί»;

5. Τι είναι ένα μικρό πράγμα που μπορώ να κάνω τώρα για να μου φτιάξει τη διάθεση, ακόμα και αν δε μου λύσει το πρόβλημα; Και κάντε το!

6. Μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

7. Βγείτε για περπάτημα ή πάτε στο γυμναστήριο. Οι ενδορφίνες που εκλύονται από τη φυσική άσκηση βελτιώνουν κατευθείαν τη διάθεση!

8. Βάλτε τα πράγματα σε προοπτική: «αυτό που με στεναχωρεί τώρα, θα με στεναχωρεί και σε έναν χρόνο; Θέλω να είναι έτσι η ζωή μου; Τι μπορώ να κάνω για να φτιάξω τη ζωή μου, παρόλο που δεν μπορώ να λύσω το συγκεκριμένο πρόβλημα»;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε το πρόβλημα και ότι η ζωή σας δεν είναι πρόβλημα, παρά τα διαφορετικά συναισθήματα που νιώθετε κατά καιρούς.

Επικεντρωθείτε σε αυτά που είναι όμορφα στη ζωή σας και φροντίστε να βάλετε περισσότερα από αυτά τα πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους, για να υπάρχει περισσότερη χαρά και ομορφιά στη ζωή σας, παρά το όποια προβλήματα.




Δρ. Λίζα Βάρβογλη / Ψυχολόγος - Συγγραφέας
greekpsychologypages.blogspot.gr

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ;

Όσο πιο πολύ αλλάζουν τα πράγματα, τόσο μένουν ίδια.
Οι άνθρωποι είναι ικανοί να αλλάξουν αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν αλλάζουμε σημαντικά, εκτός από κάποια γεγονότα στη ζωή μας που αλλάζουν.

Ο πόλεμος, το διαζύγιο ή ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου, μπορεί μερικές φορές να μας κάνει να σταματήσουμε, να φύγουμε από τη ρουτίνα μας και να ρίξουμε μια γερή ματιά στη ζωή μας. 

Αλλά για κάποιους, ακόμα και αυτά δεν είναι αρκετά για να απομακρυνθούν από το δρόμο τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι τόσο δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να κάνουν απαραίτητες αλλαγές στη ζωή τους;

Ακολουθούν μερικοί λόγοι που οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή τόσο έντονα

Φοβούνται την αλλαγή
Η αλλαγή και το άγνωστο είναι τρομακτικά στους περισσότερους ανθρώπους. Είναι μέσα μας βιολογικά δύσκολα. Ναι, μας αρέσει να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα αλλά μόλις βρούμε κάτι που λειτουργεί για εμάς, τείνουμε να κολλάμε μαζί του ακόμα και αν σταματήσει να λειτουργεί με τον τρόπο που συνήθιζε. 

Φοβόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε και δεν καταλαβαίνουμε. Μας αρέσει να βρισκόμαστε στο στοιχείο μας. Είναι βολικό.

Είναι τόσο βολικό που ακόμα και αν αναγκαστούμε να το αποκλείσουμε για λίγο εξαιτίας μιας περίστασης, θα επιστρέψουμε σε αυτό πάλι όσο πιο σύντομα μπορούμε. Ακόμα και αν μας πληγώνει, είναι οικείο σε εμάς και το κατανοούμε.

Δεν ξέρουν πώς να αλλάξουν
Ακόμα και αν ξεπεράσουμε το φόβο μας για την αλλαγή ίσως να μην ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε. Ίσως μας λείπουν τα βοηθήματα για να αναπτύξουμε ένα πλάνο για αλλαγή που θα αποδώσει στο τέλος. 

Για να αναπτύξουμε αυτό το πλάνο θα πρεπε να κάνουμε μια πολύ βαθιά ενδοσκόπηση και να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε στα αλήθεια, πριν ακόμα ξεκινήσουμε. 

Μερικοί τύποι απλά δεν είναι τόσο ικανοί για μια σκληρή ανάλυση των πράξεών τους. Δε θέλουν να δουν τόσο προσεκτικά επειδή φοβούνται αυτό που ίσως δουν. Αν δεν ξέρετε ποιοι είστε και τι θέλετε , τότε πώς θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να αλλάξετε;

Δεν ξέρουν ότι πρέπει να αλλάξουν
Δεν πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν επειδή αυτό που κάνουν είναι τόσο βολικό που απλά μοιάζει σωστό. Πρέπει να δείτε τον εαυτό σας ως εξωτερικοί παρατηρητές για να δείτε τα ελαττώματά σας και τα λάθη σας. Οι άνθρωποι βρίσκουν τι δουλεύει για αυτούς και κολλάνε με αυτό ακόμα και αν δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουν ή να πάρουν τα αποτελέσματα που θέλουν. 

Οι προπονητές υπάρχουν στα σπορ ακριβώς για αυτό το λόγο. Ο σκοπός τους είναι να είναι αυτή η εξωτερική φωνή που λέει στον παίκτη ότι κάνει κάτι που θα μπορούσε να γίνει καλύτερο ή πιο αποτελεσματικό. 

Χωρίς να έχετε κάποιον να σας δείχνει τα ελαττώματά σας, θα νομίζετε ότι κάνετε αυτό που κάνετε τέλεια, επειδή σας φαίνεται τέλειο. Φαίνεται σωστό παρόλο που το κάνετε άσχημα.

Οι άνθρωποι γύρω τους, τους ενθαρρύνουν να μην αλλάξουν
Τείνετε να κάνετε πράγματα που ο καθένας γύρω σας κάνει. Είναι δύσκολο να χάσετε βάρος αν όλοι γύρω σας το παρακάνουν με το φαΐ. Είναι δύσκολο να σταματήσετε το κάπνισμα αν ζείτε μαζί με κάποιον καπνιστή. 

Είναι δύσκολο να κόψετε το ποτό αν περνάτε πολύ από τον ελεύθερο χρόνο σας σε ένα μπαρ. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να αλλάξουν, αλλά συνεχώς δελεάζονται να μην αλλάξουν.

Η αλλαγή είναι δύσκολη
Η αλλαγή απαιτεί πολλή προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Μερικοί άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν θυσίες για την αλλαγή που θέλουν. Είναι τόσο εύκολο να είναι κάποιος εφησυχασμένος και να μην αλλάζει. Η αλλαγή απαιτεί αποφασιστικότητα και επιμονή και τίποτε λιγότερο.

Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους
Πριν αλλάξετε θα πρέπει να παραδεχτείτε τα λάθη σας και να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να κάνετε κάτι διαφορετικό. Είναι πολύ εύκολο να ρίξετε το φταίξιμο για τις αποτυχίες σας στους άλλους. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε αυτά τα ελαττώματα και να αποφασίσετε ότι αυτά δεν είναι αυτά ή αυτοί που θέλετε να είστε.

Ο φόβος της αναμονής
Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι αν αλλάξουν επιτυχώς την κατάστασή τους ή την προοπτική τους, θα περιμένουν από αυτούς να αποδίδουν σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο. Αυτό το μεγαλύτερο επίπεδο ίσως απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και αφοσίωση από αυτή που είναι πρόθυμοι να δώσουν.