Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Νομίζεις ότι έτσι προστατεύεσαι ;

Αν μένεις κλειδωμένος στην πανοπλία σου, όχι δεν πρόκειται να σε αγγίξει! Μάλιστα μάλλον δεν θα σε πλησιάσει καθόλου. Και μην ανησυχείς! Αν φοβάσαι τελικά μια χαρά προφυλαγμένος θα παραμείνεις. Εκεί, μαζί με το φόβο σου.

Νομίζεις ότι έτσι προστατεύεσαι; Έτσι για μια ζωή θα τα καταφέρνεις να προσπερνάς αόρατος και απαρατήρητος; Χωρίς τόλμη, χωρίς ρίσκο, χωρίς συναίσθημα;

Οι πανοπλίες φίλε μου έχουν ένα κρυφό ρόλο. Δεν αφήνουν απέξω από εσένα τους άλλους, αλλά εσένα μακριά από εκείνους. Όσο τη φοράς δεν πλησιάζεις! 

Δεν αγγίζεις! 

Δεν επικοινωνείς! 

Δεν ταυτίζεσαι! 

Δεν αισθάνεσαι! 

Δεν ανταλλάσσεις! 

Δεν νοιώθεις! Ε και ναι, δεν αγαπάς!

Ούτε καν τον εαυτό σου που θεωρείς ότι έτσι τον προστατεύεις! Πως μπορείς να αγαπήσεις πίσω από σιδερόφρακτα παραπετάσματα; Πως μπορείς να αισθανθείς όταν η γεύση σου είναι μεταλλική; 

Πώς να νοιώσεις όταν όλα έρχονται μέσα από ένα παγωμένο ατσαλόφρακτο φράκτη; Πώς να δώσεις όταν τα χέρια σου δεν έχουν αίσθηση; Πώς να μεγαλώσεις όταν σε πνίγει και σε περιορίζει τόσο μέταλλο;

Όχι καλέ μου. Δεν θα προφυλαχτείς από τους έξω έτσι. Εκείνους προφυλάσσεις από εσένα. 

Επειδή μπλοκάρεις τα μέσα σου και δεν τα αφήνεις να εκδηλωθούν, να δοκιμάσουν, να παίξουν, να μεγαλώσουν, να ταυτιστούν, να ανταλλάξουν, να ζεσταθούν, να εμπιστευτούν, να ωριμάσουν και να ζήσουν.

Υπάρχει μια πνοή μέσα σε κάθε άνθρωπο. Έτοιμη πάντα να βγει από μέσα του. Έτοιμη να δοθεί, και με κάθε δόσιμο να αυξηθεί, να αγγίξει άλλες πνοές, να ενωθεί, να πεταρίσει, να χορέψει και να συναντηθεί με τον απίστευτο και τρελό χορό της ζωής. 

Υπάρχει μια πνοή που αν την αφήσεις ελεύθερη, αν την αφουγκραστείς, αν την ακολουθήσεις, αν την εμπιστευτείς, και αν δεν την περιορίσεις, θα σου ανοίξει όλα τα κανάλια αυτής της ζωής δείχνοντάς σου τη μαγεία της, και βάζοντάς σε στο παιχνίδι της.

Ο γυμνός φίλε μου δεν κινδυνεύει από πληγές. Γιατί ο φόβος δεν είναι στη θέα του μαχαιριού, αλλά στην ανάμνηση της πληγής που αυτό έχει κάποτε επιφέρει. 

Ο γυμνός φίλε μου καλέ, ξέρει ότι μπορεί να δίνει χωρίς να περιμένει να πάρει. Μπορεί να ερωτευτεί γιατί προτιμάει μια ζωή ερωτευμένη από μια ζωή στερημένη. 

Μπορεί να αγαπάει επειδή δεν τον περιορίζει κάτι από το να το κάνει, και το κάνει. Προφυλάσσεται όχι με πανοπλίες αλλά βάζοντας όρια. Δοκιμάζει και ας χάνει γιατί έτσι ανεβάζει τις πιθανότητές του. Αισθάνεται αντί να υπολογίζει γιατί ξέρει ότι εκεί κρύβεται η αυθεντικότητα.

Ο γυμνός δεν περιορίζεται ούτε κουβαλάει περιττό βάρος. Μπορεί να αυξάνεται, να μαθαίνει, να επιλέγει, να ελίσσεται, να ρισκάρει, να σκοντάφτει, να γδέρνεται, να χτυπάει, να χαίρεται και να λυπάται, να γλεντάει και να θρηνεί, και επειδή δεν έχει το βάρος και τον όγκο μιας πανοπλίας πάνω του, μπορεί να συμμετέχει στη ζωή αφήνοντας... 

την κάθε στιγμή αυτήν την πνοή να βγαίνει και να τον καθοδηγεί οδηγώντας τον σε μια ακόμα καινούρια περιπέτεια, χωρίς να καθηλώνεται, χωρίς να γίνεται δυσκίνητος και χωρίς να βλέπει τα πάντα μπροστά του σαν ένα πρόβλημα που μια ανείπωτη κατάρα του έχει ρίξει στο κεφάλι του.




Ο άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του στο όνομα της ασφάλειας, είναι ήδη εσωτερικά φυλακισμένος...!!!!

Ανάμεσα στους γραμμικούς και στους γραφικούς, σκέψου εσύ που είσαι;

Φύση! Θεός! Αλήθεια! Πραγματικότητα! Ζωή!
Εδώ είναι η δύναμη, η ενθύμηση, η ευλογία, η χαρά, η αγάπη!

Ο άνθρωπος έφυγε μακριά απ’ τη φύση και ξέχασε να είναι άνθρωπος.

Μπήκε στα κουτάκια του μυαλού του, ζει ως επί το πλείστων μέσα στις οθόνες, δεν τον ενδιαφέρει να θυμηθεί, κάνει τα πάντα για να ξεχαστεί.

Άνθρωποι με γραμμικό τρόπο σκέψης, κλειδωμένοι στον φόβο, αρκούνται στην εικονική πραγματικότητα.

Πόσο λυπηρό να φυλακίζουν οι άνθρωποι τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα στο φόβο.

Τα χειρότερα τείχη δεν είναι αυτά που σου επιβάλλονται εξωτερικά, είναι αυτά που ο καθένας έχει χτίσει εντός του.

Όσο μεγαλύτερα τα τείχη, τόσο μεγαλύτερος ο φόβος.

Όσο μεγαλύτερος ο φόβος, τόσο μεγαλύτερος ο έλεγχος.

Όσο μεγαλύτερος ο έλεγχος, τόσο μεγαλύτερη κι η εξάρτηση.

Ο άνθρωπος ελέγχει γιατί φοβάται, δεν ξέρει να αφήνεται, να εμπιστεύεται!

Ζει μέσα από τον έλεγχο παρέχοντας στον εαυτό του την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Μα ποτέ του δε νιώθει ασφαλής, όπως ποτέ κανένας εξαρτημένος, δε νιώθει ότι χόρτασε, ότι ικανοποιήθηκε.

Ακόρεστη πείνα που εγκλωβίζει σε έναν υλικό κόσμο που όσο και να προσπαθήσεις, ότι και να κάνεις, ότι και να σου τάξει, δεν θα σε κάνει ποτέ αληθινά χαρούμενο γιατί είναι φθαρτός και περιορισμένος.

Η χαρά κατοικεί στην ελευθερία που χαρίζει το πνεύμα και καμία γραμμική σκέψη δεν είναι ελεύθερη.

Ο άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του στο όνομα της υποτιθέμενης ασφάλειας, είναι ήδη εσωτερικά φυλακισμένος και όσοι εξωτερικά σωτήρες κι αν έρθουν, κανένας δεν θα τον ελευθερώσει γιατί έχει επιλέξει την σκλαβιά του.

Τα δεσμά αυτού του κόσμου είναι τόσο σφιχτά, όσο εσύ αποφασίζεις.

Χρειάζεται κάποιος να είναι γραφικός για να αγαπά στ’ αλήθεια την Αλήθεια!

Μπορεί το σχοινί να χαλαρώσει για λίγο και να μπορείς να κάνεις κάνα βήμα παραπάνω, μη ξεχνάς ποτέ πως όταν στο τραβήξουν απότομα, θα σε πνίξει.

Ανάμεσα στην εικονική ελευθερία και την ελευθερία, επιλέγεις τι;

Τη σειρά; Την ουρά; Τη μάζα; Την καταστροφή σου;

Μιλάς για ελευθερία μα δεν την αντέχεις, αρκείσαι στην ελευθεριότητα.

Μιλάς για αγάπη, μα έμεινες στην επιφάνεια της έννοιας αγαπολογώντας.

Δέθηκες στην ουρά της μάζας μη τυχόν και σε πούνε γραφικό.

Που να λύσεις τώρα το σχοινί σου; Πως να υπάρξεις αλλιώς;

Δέσμιος της ύλης έγινες σκλάβος των ατελείωτων επιθυμιών σου.

Στη σειρά και πάλι θα μπεις και θα τσακωθείς μην τυχόν και σου την πάρει άλλος, μην τυχόν και σου κλέψει λίγο χρόνο.

Μόνο που εσύ κλέβεις τον χρόνο σου και τον χρόνο των παιδιών σου.

Όποιος αποφασίσει να βγει απ’ τη σειρά, να σηκώσει το χέρι!




Συγγραφέας Λίνα Παυλοπούλου

Αν δεν είναι όλα καλά..Θα γίνουν, σου το χρωστάει η ζωή...!!!!

Ειδικά τώρα σε αυτή την εποχή, με αυτές τις καταστάσεις, όλα συμβαίνουν για να ενισχύσεις την πίστη σου. 

Τώρα που φαίνεται όλα να καταρρέουν, τώρα που φαίνεται ότι ό,τι παλιό, ό,τι σαθρό, ό,τι δεν εξυπηρετεί πια, φεύγει, τώρα είναι η ώρα να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη σου. 

Όχι εκείνη την εμπιστοσύνη που προκύπτει από την υλική ασφάλεια, ότι έχεις ακόμα εργασία ή έχεις ένα σπίτι να μείνεις ή ότι δεν χρωστάς στην τράπεζα. 

Αλλά εκείνη την εμπιστοσύνη ότι το σύμπαν τα φέρνει όλα όπως πρέπει, όπως χρειάζεται να γίνουν και πάντα μα πάντα είναι για το καλό σου, για το ανώτερο καλό σου. Το σύμπαν πάντα μα πάντα φροντίζει τις ανάγκες σου, αλλά μην περιορίζεις το μυαλό σου στις υλικές σου ανάγκες μόνο. 

Όλα αυτά που σκέφτεσαι, όλα αυτά που βαθιά μέσα σου επιθυμείς, όλα αυτά που προάγουν την δική σου εξέλιξη, έρχονται σε εσένα. Οι καταστάσεις, τα γεγονότα έχουν αυτό το σκοπό, να διευκολύνουν την δική σου εξέλιξη. 

Ναι θα μου πεις πως με φροντίζει το σύμπαν αν δεν έχω να πληρώσω το ενοίκιο του σπιτιού μου; Πως αυτό προάγει το ανώτερο καλό μου; 

Θα σου πω ότι αν αυτό συμβαίνει πραγματικά, τότε είτε μπορεί εσύ να μην έχεις αξιολογήσει σωστά τις προτεραιότητες σου ή μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις σπίτι, να βρεις ένα πιο οικονομικό γιατί αυτό θα σε βοηθήσει σε ένα άλλο κομμάτι της ζωής σου που τώρα δεν μπορείς να αντιληφθείς. 

Ή ακόμα μπορεί να σημαίνει να βρεις ένα συγκάτοικο και να μοιραστείς τα έξοδα, ή να πας σε κάποιο μέρος που θα μπορέσουν να σε φιλοξενήσουν. 

Όλα αυτά είναι οπτικές και πιθανά σενάρια και δυναμικά που θα χρειαστεί να υλοποιηθούν για να προχωρήσεις στο έργο σου. Μπορείς να αναλογιστείς τι ευλογίες φέρνει το κάθε σενάριο; 

Έχε εμπιστοσύνη σε ό,τι συμβαίνει και μην κρίνεις ό,τι έρχεται στο παρόν σου, γιατί δεν ξέρεις πιο σκοπό εξυπηρετεί και πόσο καλύτερο είναι το μέλλον που μπορεί να σου ανοίγεται μπροστά σου. 

Μην μένεις προσκολλημένος σε μια κατάσταση μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι την αλλαγή. 

Μείνε ανοικτός και να σκέφτεσαι ότι όλα γίνονται για να απεγκλωβιστείς από όλα αυτά που δεν σου αρέσουν και ενώ κάποια πράγματα τα έχεις συνηθίσει, δεν μπορείς να δεις ειλικρινά ότι δεν σου αρέσουν και δεν σε εξυπηρετούν πια. 

Γιατί αν σε εξυπηρετούν δεν θα χρειάζονταν να τα αποχωριστείς, ούτε θα χρειαστεί να σε εγκαταλείψουν. 

Όλο το πόνο και την δυστυχία την δημιουργεί η προσκόλληση. Η προσκόλληση σε συνήθειες, καταστάσεις, συμπεριφορές, ανθρώπους, πράγματα. Και όταν κάτι δείχνει ότι αλλάζει αμέσως σε ταρακουνάει και σε κλονίζει. Και πανικοβάλλεσαι και τρελαίνεσαι, λες και ήρθε το τέλος του κόσμου. 

Όμως αν ανοίξεις λίγο το μυαλό σου και το δεις από άλλη οπτική θα μπορέσεις να ευχαριστηθείς αυτή την αλλαγή και να ευλογήσεις το καινούργιο που έρχεται και σε απελευθερώνει από το παλιό. 

Έχε εμπιστοσύνη. Ό,τι πραγματικά χρειάζεσαι δεν σε εγκαταλείπει. Αν κάτι σε εγκαταλείπει, απελευθέρωσε το, εξυπηρέτησε και τελείωσε το έργο του, χαιρέτησε το και καλωσόρισε το καινούργιο που έρχεται. 

Είναι σαν το νέο έτος, δεν κλαις και δεν χτυπιέσαι που το παλιό έτος φεύγει, το αποχαιρετάς και αναπολείς τις όμορφες στιγμές που σου χάρισε. Μετά αρχίζεις να ετοιμάζεσαι για τον ερχομό του νέου έτους, βάζεις τα καλά σου, επιλέγεις τι θα κάνεις εκείνη τη στιγμή, που θα είσαι με ποιους θα είσαι και μπαίνεις στην διάθεση της χαράς και της γιορτής. 

Και την επόμενη ημέρα που το νέο έτος έχει έρθει, αρχίζεις τις ευχές για χρόνο που έχεις μπροστά σου και συνεχίζεις να χαίρεσαι και να περιμένεις με χαρά να δεις τα δώρα που σου φέρνει. 

Γιατί να μην κάνεις έτσι για κάθε τι παλιό που φεύγει; Γιατί προσκολλάσαι; 

Έχε εμπιστοσύνη, η ζωή δεν είναι μια αρένα για να σε παιδεύει. Και αν έτσι το βλέπεις απλά χρειάζεται να αλλάξεις την οπτική σου. Αν έτσι την βλέπεις είναι γιατί έχεις υιοθετήσει αυτά τα γυαλιά για χρόνια και τώρα δυσκολεύεσαι να αλλάξεις γυαλιά. 

Όμως προσπάθησε γιατί σου λέω ότι με διαφορετικά γυαλιά θα δεις τον κόσμο αλλιώς. Θα δεις την ζωή αλλιώς και που ξέρεις μπορεί να σου αρέσει. 

Μάλλον στο χέρι σου είναι ή μάλλον στο μυαλό σου είναι αν θα σου αρέσει τελικά ή όχι. Αλλά τουλάχιστον αξίζει να προσπαθήσεις. Αν με την οπτική που έχεις μέχρι τώρα για τη ζωή δεν είσαι ευχαριστημένος, τότε τι έχεις να χάσεις άμα την αλλάξεις; 

Ή μήπως είναι εθιστική η μιζέρια σου; 

Έχε εμπιστοσύνη σε ότι συμβαίνει. Τίποτα στην δημιουργία δεν είναι λάθος, λες ο θεός να έκανε λάθος μόνο με εσένα και να σε έκανε να υποφέρεις όπως υποφέρεις; Και έστω ότι αυτό ισχύει και ο θεός έκανε αυτή την εξαίρεση για εσένα και εσύ δεν έχεις επιλογή να το αλλάξεις αυτό. 

Έστω ότι ο θεός έκανε εσένα να υποφέρεις, και αφού αυτό δεν αλλάζει, δεν έχεις να χάσεις και τίποτα να προσπαθήσεις να το δεις αλλιώς. Αφού ο θεός έχει κάνει αυτή την εξαίρεση για εσένα, μάλλον θα υπάρχουν και άλλες εξαιρέσεις στην τελειότητα της δημιουργίας του. 

Μήπως τότε θα μπορούσε μια από αυτές τις εξαιρέσεις να ήταν να μπορέσεις εσύ να βιώσεις τελικά ευτυχία; Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, δοκίμασε το και αυτό το σενάριο. 

Μην επιλέγεις μόνο σενάρια για τον εαυτό σου που προάγουν την δυστυχία σου, μην επιλέγεις μόνο σενάρια για τον εαυτό σου που διαιωνίζουν την μιζέρια σου. Αφού ισχυρίζεσαι πως δεν είσαι ευχαριστημένος από την ζωή σου, πάρ'το αλλιώς. 

Έχε εμπιστοσύνη σε ότι συμβαίνει. Όλα εργάζονται αρμονικά για την δική σου εξέλιξη, είτε μπορείς να το δεις, είτε όχι. Είτε μπορεί να πιστεύεις το αντίθετο, είτε όχι. 

Μπορείς απλά όμως να μην κρίνεις οτιδήποτε συμβαίνει και απλά να το παρατηρείς και να λειτουργείς με το καλύτερο τρόπο μέσα σε αυτό. Δεν υπάρχει καλό ή κακό και κανείς δεν θέλει να σε σαμποτάρει. Δες εσύ πως σαμποτάρεις τον εαυτό σου με τις σκέψεις σου. 

Και να θυμάσαι το εξής : 
Η πραγματικότητα σου δημιουργείται από τις σκέψεις σου.
Άλλαξε τις σκέψεις σου και θα αλλάξει και η ζωή σου.

Είσαι αρκετά τολμηρός για να το προσπαθήσεις τουλάχιστον; 




Χρύσα Ευαγγέλου 

9 ξεκάθαρα σημάδια ότι δεν έχετε εκμεταλλευτεί τις ψυχικές σας ικανότητες...!!!!


Οι ψυχικές ικανότητες υπάρχουν και αυτές οι δυνάμεις ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Πάρτε δυο ανθρώπους που διαβάζουν μυαλά και προθέσεις. Ένας από αυτούς μπορεί να χρησιμοποιεί μια υπερβολικά εκλεπτυσμένη και πειθαρχημένη εκδοχή του τσάκρα του λαιμού. 

Ο άλλος μπορεί να έχει υπερανεπτυγμένη ή τουλάχιστον καλά διατηρημένη υπόφυση. Η ποικιλία του πώς οι άνθρωποι είναι ικανοί να πετύχουν υπερφυσικούς στόχους κάνει δύσκολο να γραφτεί μια λίστα κοινών κατευθυντήριων γραμμών. Είμαστε βέβαιοι για την λίστα που ακολουθεί. Ελπίζουμε ότι η επιβεβαίωση θα φέρει καινούργια αντίληψη στα πειράματά σας στο άγνωστο. 

Βιώνετε πολλούς πονοκεφάλους 
Ένα από τα λίγα μειονεκτήματα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να περάσει από την σφαίρα της ενόχλησης σε κάτι επώδυνο και κουραστικό. Αυτό το σύμπτωμα θα μπορούσε να συμβαίνει για ένα σύνολο από λόγους. 

Θα μπορούσε να πονέσει με τον ίδιο τρόπο που ένας γυμνασμένος μυς πονάει. Μπορεί να έχετε υποσυνείδητα ξεγελαστεί ή αντιγραφεί από κάποιον. Όποιος και να είναι ο λόγος πιείτε λίγο νερό, φάτε και διαλογιστείτε, με αυτή την σειρά. 

Βιώνετε «τον βρυχηθμό της ησυχίας» 
Αυτή η παράξενη αίσθηση είναι πολύ ανησυχητική τις πρώτες φορές που την ακούτε. Καθώς οι ψυχικές ικανότητες οξύνονται θα είστε ικανοί να «ακούσετε» τον κόσμο γύρω σας. Δεν παίρνετε συγκεκριμένες σκέψεις, προθέσεις ή αισθήματα. 

Αντί για το συγκεκριμένο ερέθισμα νιώθετε το «βάρος» του παρόντος αυτής της πληροφορίας. Αυτή η ψεύτικη ησυχία είναι σαν να σας προστατεύει το μυαλό σας από το να έχετε ξεχειλίσει από ψυχικές πληροφορίες. 

Συχνά σας αναζητούν για συμβουλές και διαισθητική αντίληψη 
Άνθρωποι μπορεί να έρθουν σε εσάς για όλων των ειδών τις ανάγκες και τις επιθυμίες. Ενώ άνθρωποι που ξέρετε συχνά έρχονται σε εσάς, το ίδιο θα κάνουν και οι ξένοι. 

Όταν σας προσεγγίζουν ξένοι απλά κάντε το καλύτερο για να μην τους κρίνετε και ακούστε τους ενεργητικά. Αν σας ανοιχτούν , αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι δεν έχουν κάποιον για να μιλήσουν 

Βιώνετε ακραίες και φαινομενικά τυχαίες αισθήσεις 
Παραδείγματα σχετικά με αυτό υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες αλλά ένα από αυτά είναι αυξομοιώσεις της θερμοκρασίας που εντοπίζονται σε συγκεκριμένα άκρα ( ένα κρύο αριστερό χέρι ή μυρμήγκιασμα στην δεξιά γάμπα). 

Μπορεί επίσης να νιώσετε μια εκτίναξη ενέργειας , ότι κάποιος σας παρακολουθεί και μια έκρηξη ενός δυνατού συναισθήματος από το πουθενά. Η αίσθηση ότι κάτι σέρνεται πάνω σας, ότι πέφτετε ή ακόμα η αίσθηση ξαφνικών περιστροφών μπορεί να εκδηλωθεί. Αυτό είστε εσείς που παίρνετε το κάρμα κάποιου. 

Ασταθή επίπεδα πρόβλεψης είναι κοινά 
Θα εξετάζετε ένα πρόβλημα και θα ναι σαν κάποιος να σας ψιθύρισε την απάντηση στο αυτί σας. Η απάντηση δεν θα είναι πάντα ξεκάθαρη αλλά θα είναι πολύ κοντά στην λύση του προβλήματος. Η αίσθηση , όπως πολλά από αυτά τα παραδείγματα, είναι δύσκολο να εξηγηθεί αλλά είναι παρόμοια με την κατάσταση που το ένστικτό σας προσπαθεί να σας πει κάτι. 

Χωρίς λεκτική επικοινωνία, ξέρετε τι θέλουν οι ξένοι 
Ένα άτομο μπορεί να μπει σε ένα δωμάτιο, ένα άτομο που δεν ξέρετε και πριν αυτό το άτομο πει οτιδήποτε, έχετε το αίσθημα του ανθρώπινου καθρέφτη. Μπορείτε να νιώσετε πώς νιώθει και να γνωρίζετε τις προθέσεις του. Σε περιπτώσεις που ήδη γνωρίζετε το άτομο, οι αισθήσεις και η διαδικασία φαίνονται παρόμοια. 

Μπορείτε να δείτε την αύρα 
Μπορεί να μπορείτε ή όχι να είστε ικανοί να δείτε χαρακτηριστικά σχήματα και χρώματα που εκπέμπονται από ένα άτομο. Μπορεί να εμφανίζονται ως κύματα ή σπινθηρίσματα στον αέρα. 

Φυσικά και χωρίς προσπάθεια ονειρεύεστε με σαφήνεια 
Έχετε αναπτύξει φυσικά μια εκλεπτυσμένη και ισχυρή σύνδεση με τις διανοητικές και πνευματικές διαστάσεις που σας επιτρέπουν να ονειρευτείτε «καλύτερα». Δεν μπορείτε μόνο να ονειρεύεστε πιο καθαρά αλλά επίσης και να θυμάστε περισσότερες από αυτές τις λεπτομέρειες και προθέσεις όταν επανέρχεστε στον κόσμο των ξύπνιων. 

Πολύ δεκτικός σε ερεθίσματα 
Αυτό πάει πέρα από το να αισθάνεστε παρομοίως με τα αισθήματα κάποιου άλλου. Είναι πιο έντονο στην καθαρότητα και την διαύγεια του τι έχετε αισθανθεί. 

Βιώνετε άγχος και νιώθετε ιδιαίτερα περίεργα δημοσίως 
Τα μεγάλα πλήθη και τα δημόσια μέρη σας προκαλούν άγχος. Μπορείτε να νιώσετε την ψεύτικη ησυχία για την οποία μιλήσαμε νωρίτερα. 

Επίσης, το γεγονός ότι βιώνετε αυτές τις δυνάμεις και πνευματικές εξελίξεις , σημαίνει ότι υπάρχουν λίγοι άλλοι στο πλήθος που περνάνε από την ίδια κατάσταση. Θα μπορούσαν να προβάλλουν αυτά τα αισθήματα χωρίς να το θέλουν. Είναι σαν να κλαίει ένα μωρό επειδή έχει κρύο και δεν ξέρει τι άλλο να κάνει. 




Η θλίψη ήρθε για να σου πει ότι πρέπει να πάψεις να ανέχεσαι...!!!!

Όταν κάποιος είναι θλιμμένος δεν ελπίζει, δεν χαίρεται, απογοητεύεται εύκολα και κάποιες φορές αποθαρρύνεται να προσπαθήσει να αναζητήσει το φως και την ελπίδα. 

Όσο περισσότερο πιέζει τον εαυτό του να βγει από την θλίψη του, νιώθει ενοχές που δεν μπορεί να το καταφέρει, θυμώνει με τον εαυτό του και αυτός ο θυμός ανακυκλώνει τη θλίψη. 

Όταν κάποιος νιώθει έτσι, το μυαλό και η καρδιά του κολλά σε ένα σημείο και δεν μπορεί να προχωρήσει εύκολα, να βρει ένα καινούργιο ρυθμό. Αυτό που φοβάσαι ανακυκλώνεται συνεχώς, οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις ενοχές ή ντροπή γυρίζει γύρω από το μυαλό σου και σε καθιστά ευάλωτο. 

Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να είχες κάνει περισσότερα για να αποτραπεί ένα γεγονός στη ζωή σου, θλίβεσαι γιατί θεωρείς ένοχο τον εαυτό σου για αυτό. 

Αυτές οι σκέψεις σε ρίχνουν ξανά και ξανά και σε κάνουν να νιώθεις άχρηστος και ένοχος, μέχρι που νιώθεις πως δεν αξίζεις για κανένα και για τίποτε. 

Αισθάνεσαι πως δεν είσαι αρκετά καλός για αυτό το πρόσωπο, για αυτό το συναίσθημα, για αυτή τη δουλειά, μέχρι που νιώθεις τόσο κουρασμένος που με δυσκολία αναπνέεις. 

Πιστεύεις πως δεν αξίζεις να σε αγαπούν, για αυτό και δεν ζητάς εύκολα και βοήθεια από τους άλλους. 

Από τη μια σκέφτεσαι ότι δεν αντέχεις άλλο και από την άλλη επικρίνεις τον εαυτό σου για τις σκέψεις σου. 

Όσο όμως αποδέχεσαι την θλίψη σου, όχι σαν ένα μελανό σημείο στη ζωή σου, αλλά σαν μια κατάσταση που σου συμβαίνει, χωρίς να την επικρίνεις ή να απορρίπτεις τον εαυτό σου, αλλά και χωρίς να την επικαλείσαι με αδιέξοδο τρόπο, τόσο και εκείνη μπορεί να γίνει ένας φίλος και όχι ένας εχθρός σου. 

Αν την αγκαλιάσεις σαν ένα φίλο που ήρθε να σε βρει για να σου χαρίσει το μήνυμά της, για να σε προστατέψει από κάτι σοβαρότερο, θα ακούσεις το μήνυμά της. Αν την αντιμετωπίσεις με σεβασμό, θα την αισθανθείς διαφορετικά, δεν θα προσπαθήσεις να την αλλάξεις, να την ελέγξεις, να της επιβληθείς. 

Η θλίψη έρχεται για να σου πει ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις στη ζωή σου. Κάτι στην αλήθεια σου δεν έχει φανερωθεί ακόμα. Κάποια πλευρά του εαυτού σου παραμένει στο σκοτάδι και σε καλεί να τη φωτίσεις, να την αναδείξεις, να την υποστηρίξεις, ν’ αντικρίσεις τη θέα της και να μαγευτείς από αυτήν. 

Κάθε σύμπτωμα σου, που μπορεί να το θεωρείς ως άχρηστο, είναι χρήσιμο τελικά, αν δεις την ωφέλειά του. Αν δηλαδή νιώθεις αδύναμος, η θλίψη ήρθε για να σου πει ότι πρέπει να πάψεις να φαντασιώνεσαι τον εαυτό σου ως παντοδύναμο και χρειάζεται να δεχτείς και την αδυναμία σου. 

Αν τρίζεις τα δόντια σου, σημαίνει ότι χρειάζεται να μάθεις να εκφράζεις τα αρνητικά σου συναισθήματα και να μην τα καταπιέζεις. 

Αν παίρνεις κιλά, χρειάζεται να ασχοληθείς με το ψυχικό βάρος που σε απασχολεί και το οποίο ζητά από σένα να μην το καταπίνεις, αλλά να το βοηθήσεις να απελευθερωθεί. 

Η θλίψη ήρθε για να σου πει ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξεις στη ζωή σου. Ότι πρέπει να ακούς εσένα περισσότερο, να εμπιστεύεσαι τις αλήθειες σου, να περνάς όμορφα μόνος σου, να κάνεις απλά καθημερινά πράγματα, στα οποία θα αισθάνεσαι ο εαυτός σου σε αυτά. 

Ότι χρειάζεται να πάψεις να συγκρίνεσαι με άλλους και να κάνεις αυτό που ευχαριστεί εσένα, αυτό που σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου και να μην σκέφτεσαι τις απώλειες που μπορεί να ακολουθήσουν. Αν έχεις τον εαυτό σου μαζί, θα έχεις αυτό που αληθινά χρειάζεσαι. 

Αν έχεις εσένα σύμμαχο, θα έχεις κι εκείνους που προσπαθούν με τον ίδιο τρόπο για την ζωή τους. 

Η θλίψη ήρθε για να σου πει ότι πρέπει να πάψεις να ανέχεσαι, αλλά να κάνεις αυτά που σε κάνουν να εκτιμάς τον εαυτό σου, να δέχεσαι τα αντάξια σου, να τα σέβεσαι και να τα τιμάς όπως τους αρμόζει. 

Η θλίψη ήρθε για να σου πει ότι πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου, να είσαι καλά εσύ σε ό,τι κάνεις, να σε σέβεσαι, να μην προσπαθείς να σε αλλάξεις για τους άλλους. Οι αλλαγές επέρχονται, επειδή εσύ τις θέλεις και από αγάπη για σένα, για αυτόν τον πολύτιμο και σημαντικό εαυτό σου. 

Η θλίψη είναι φίλος σου και σαν φίλο περιμένει να την αγκαλιάσεις. 




Κείμενο: Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας 

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ελευθερία, είναι η στιγμή που στέλνεις στα τσακίδια τους αχάριστους, τους εγωιστές και τους παρτάκηδες...!!!!

Και φτάνει φίλε μου κάποτε η στιγμή που δεν μπορείς άλλο, που βαριέσαι να ασχοληθείς πια, που κουράζεσαι, και ψιθυρίζεις μέσα σου ένα δυνατό “άι στο διάολο”.

Φτάνει κάποτε εκείνη η ευλογημένη στιγμή, που ανοίγεις τα μάτια σου και βλέπεις μπροστά σου την αλήθεια ολόγυμνη, που κοιτάζεις πίσω σου και μετράς κόπους, προσπάθειες και αγώνες, μάταιους τελικά.

Αγώνες δικούς σου, που κάποιοι ηλίθιοι ποτέ τους δεν τους κατάλαβαν, και ασφαλώς ποτέ τους δεν τους εκτίμησαν.

Αγώνες που έδωσες για την σωτηρία!

Όχι για την δική σου σωτηρία, γιατί εσύ δεν την χρειάζεσαι, αλλά για την δική τους.

Αγώνες για να σώσεις μια άλλη ψυχή κι όχι την δική σου. Και νιώθεις πια κατάκοπος και απογοητευμένος.

Φτάνει κάποτε αυτή η άγια στιγμή που το μυαλό σου γυρίζει ανάποδα και παίρνεις την πιο μεγάλη και την πιο σπουδαία απόφαση.

Αποφασίζεις, ότι αρκετά ασχολήθηκες με τελειωμένα ναυάγια, αρκετά πάλεψες για να σώσεις κάτι που τελικά σωτηρία δεν έχει. 

Που η ψυχούλα σου από μόνη της παίρνει την πρωτοβουλία και κάνει το ξεσκαρτάρισμα, και εκεί ακριβώς είναι που συνειδητοποιείς πόση πολύ σαβούρα υπήρχε σε σωρούς μέσα στην “αυλή” σου.

Αποφασίζεις, ότι λίγοι είναι εκείνοι που είδαν τι έκανες τόσο καιρό τώρα, και ακόμη πιο λίγοι εκείνοι που αναγνώρισαν τον αγώνα σου.

Αποφασίζεις, ότι μοναχά για αυτούς τους πολύ λίγους, που πραγματικά το αξίζουν, θα αφιερώσεις από εδώ και πέρα τον πολύτιμο χρόνο σου, και θα παλέψεις για αυτούς.

Αποφασίζεις, ότι έφτασε επιτέλους η ώρα για να ξαποστάσεις, για να ησυχάσεις, για να λυτρωθείς, για να αναπνεύσεις λίγο καθαρό αέρα, και για να ζήσεις. 

Να διώξεις μακριά και να στείλεις στον διάολο όλους τους αχάριστους, τους εγωιστές, τους παρτάκηδες, τους άχρηστους, και τους τελειωμένους.

Τότε είναι η στιγμή που ξεκινάς το μέτρημα, αφαιρώντας από την λίστα σου όλους εκείνους που τελικά ήταν λίγοι, που ήταν εκεί για να πάρουν μονάχα, και για να φθείρουν την ψυχή σου.

Αυτή ακριβώς η στιγμή της αλήθειας, της κόπωσης και της μεγάλης απόφασης λέγεται…
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!




Γιώργος Καραγεώργος

Κι όσο έψαχνα να έναν ήρωα, έγινα εγώ ο ήρωάς μου...!!!!

Κι όσο έψαχνα να έναν ήρωα, έγινα εγώ ο ήρωάς μου!
Όσοι μου είπαν πως θα είναι εδώ για πάντα, τους είδα πρώτους να γυρίζουν την πλάτη. Όσοι είπαν «σ’ αγαπώ», στα δύσκολα ήταν έτοιμοι να σηκώσουν μαχαίρι. Κάποιες στιγμές φοβάμαι τους ανθρώπους, μα πιο πολύ τον εαυτό μου. Όσο κοντά τους έρχομαι, τόσο μακριά τους έμαθα να φεύγω.

Τα ήσυχα βραδιά μόνο τα άστρα ακούνε την καρδιά μου. Λατρεμένη μου μοναξιά, όσα μου δίδαξες πώς να ξεχάσω; Όταν κανένας δεν είναι τριγύρω, όταν το φορτίο της μέρας λυγίζει της ωμοπλάτες της καρδιά σου, όταν όλοι είναι έτοιμοι να κρίνουν βυθισμένοι σε ένα κόσμο γεμάτο απωθημένα.

Πώς να μοχλέψεις της ψυχή σου όταν έπαιξες στα ζάρια την ευτυχία της; Όταν την πίεσες να φτάσει στα όρια της και να ταξιδέψει μέσα στην ίδια της την κόλαση. 

Η ιδανικότητα της το μοναδικό σου έπαθλο που έχεις για να αντέχεις και να συνεχίζεις. Πλέον δεν σε νοιάζει αν το βλέπει κανείς και γιατί. Νιώθεις πληρότητα και πορεύεσαι μονάχος σένα κόσμο εγωκεντρικό και δύστροπο.

Συνήθως όσοι φοβήθηκαν την προδοσία ήταν οι πρώτοι που της έδωσαν σάρκα και οστά. Όσοι δεν τρόμαξαν, δεν ήταν αφελής απλά ξανά συστήθηκαν με τους πειρασμους της και την νίκησαν. 

Να θυμάσαι πως η ομορφιά σου είναι να ψάχνεις πάντα το φως μέσα στο σκοτάδι και να έχεις το κουράγιο να το βλέπεις αγνά να υπάρχει, χωρίς να δηλητηριάζεις το παρόν σου.

Ίσως όταν δυσκολεύονται να σε νιώσουν όπως τους νιώθεις να είναι το χειρότερο είδος μοναξιάς. Αυτό όμως για το οποίο πρέπει να είσαι περήφανος είναι που πλέον σου αρκεί να σε καταλαβαίνει ο εαυτός του και να συμφιλιωνεσαι μαζί του. 

Τόσα χρόνια αγάπη μου έψαχνες τον ηρώα σου μέσα αδιάκοπες διαδρομές για να καταλήξεις να γίνεις εσύ ο ήρωας που χρειαζόσουν.




Άρτεμις Πολυκάρπου

Ό,τι σπέρνεις, αυτό θερίζεις...!!!!

Αν σπέρνεις τσιγγούνικα, μίζερα, μαζεμένα, λίγη θα είναι και η σοδειά σου. Αν από την άλλη φροντίζεις να σπέρνεις απλόχερα, άφθονη θα είναι και η σοδειά που θα πάρεις ως ανταμοιβή.

Αποφάσισε.

Όλη μέρα μέσα στη γκρίνια, μέσα στη μιζέρια, με τα μούτρα σου να σέρνονται στο πάτωμα. Από το στόμα σου, δεν βγαίνει καλή κουβέντα. ‘’Σε ευχαριστώ, σε αγαπώ, συγγνώμη, δόξα τω Θεώ’’, δεν καταδέχεσαι να πεις. 

Όλο κουρασμένος είσαι, όλο δεν μπορείς, όλο δεν πάνε καλά τα πράγματα. Και μετά σου φταίνε οι άλλοι. Τι να σου κάνουν και οι άλλοι; Εδώ εσύ δεν αντέχεις τον εαυτό σου. Θα σε αντέξουν αυτοί;

Δώσε ρε. Δώσε. Δώσε αγάπη στους γύρω σου. Δώσε μια καλή κουβέντα. Ένα καλό λόγο. Ένα χαμόγελο. Δώσε μια παρηγοριά. Φέρσου με αρχοντιά. Άσε τις μικρότητες. 

Άσε τις γυφτιές. Με αρχοντιά ρε. Δεν είναι τα λεφτά. Αυτά είναι το τελευταίο. Η συμπεριφορά σου είναι. Δώσε απλόχερα. Να χαμογελάς ρε. Να χαμογελάς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερα φιλανθρωπία.

Ό,τι σπέρνεις, αυτό θερίζεις. Να το ξέρεις.

Αποφάσισε.

Κάνε ό,τι σου λέει καρδιά σου…
Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc. – Συγγραφέας του βιβλίου “Από καρδιάς” και “Πριν νυχτώσει” 

Ακολουθώντας το κάλεσμα της ψυχής σου...!!!!

Ακούς το κάλεσμα της ψυχής σου για το ταξίδι και φοβάσαι. 
Θέλεις να το αγνοήσεις και να συνεχίσεις ό,τι κάνεις ή να το πνίξεις με αλκοόλ, ψώνια, δουλειά ή φαγητό ή οτιδήποτε χρησιμοποιείς για να καταπνίξεις την αλήθεια σου. Και η ψυχή επιμένει και φωνάζει όλο και πιο δυνατά. Φωνάζει με όποιο τρόπο μπορεί, με άγχος, με θλίψη, με θυμό. 

Η ψυχή, το βαθύ κομμάτι μας εκείνο από το οποίο πηγάζουν τα όνειρα και οι φαντασίες μας, οι δημιουργικές μας τάσεις και οι επιθυμίες μας, έχει πολλούς τρόπους για να μας μιλήσει και να μας πει τι θέλει. 

Μας μιλάει μέσα από τα συναισθήματα και μέσα από αυτά ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Τα συναισθήματα είναι η πυξίδα που μας δείχνει αν ο τρόπος ζωής μας είναι εναρμονισμένος με τις ανάγκες της ψυχή μας. 

Όταν η ψυχή σου αντιδράει στην καθημερινότητα σου με εκρήξεις, καυγάδες, πανικό, ανηδονία ή και με όνειρα για νέους έρωτες και νέα ταξίδια, σου φωνάζει ότι ζεις μια ζωή μικρή για εσένα. Τότε χρειάζεται να σταματήσεις για λίγο και να θυμηθείς πως αισθάνεσαι όταν κάτι γεμίζει την ψυχή σου. 

Όταν αυτό που κάνεις σε γεμίζει τόσο που χάνεις την αίσθηση του χρόνου, τις φορές που ο ενθουσιασμός αναβλύζει από μέσα σου όπως όταν ήσουν παιδί, όταν έχεις μεράκι σε κάτι και τις ώρες που περνάς μαζί του... 

νιώθεις μια πηγαία έκφραση και δεν σε απασχολεί τίποτα άλλο, όταν αισθάνεσαι μια βαθιά επιθυμία να σε κινητοποιεί ή όταν νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκεί που ανήκεις. Τότε ξέρεις ότι ακολουθείς την εσωτερική σου πυξίδα. 

Χρειάζεται λοιπόν να ακούσεις το τραγούδι της ψυχής σου και να το αφήσεις να σε παρασύρει σε ένα νέο ταξίδι αυτογνωσίας, να μπεις μέσα στα άγνωστα νερά του υποσυνείδητου σου και να εξερευνήσεις το τοπίο. 

Να μάθεις τι πραγματικά θέλεις σε βάθος και ποιες βαθιές ανάγκες της ψυχής σου χρειάζεται να ικανοποιήσεις. 

Κάποιες φορές μπορεί να νιώθεις ότι τα πατήματα και οι ασφάλειες που έχεις στη ζωή σου είναι οι μόνες ρεαλιστικές επιλογές για εσένα παρόλο που αισθάνεσαι τη ζωή σου γκρι, βαρετή, μονότονη ή πολύ κουραστική. 

Χρειάζεται να έχεις πίστη και θέληση για το πρώτο βήμα που θα αλλάξει τη ζωή σου. Χρειάζεται να έχεις κουράγιο και όραμα για να μπορέσεις να συνεχίσεις. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο ταξίδι και πολλές φορές χρειαζόμαστε οδηγό ή και συντρόφους για να μη χαθούμε στο άγνωστο και στο βάθος της ψυχής μας. 

Μας αξίζει να ζούμε μια ζωή γεμάτη με πάθος, που ορίζεται και οδηγείται από τις βαθύτερες επιθυμίες και όνειρα μας. Μας αξίζει στο τέλος αυτής της διαδρομής να κοιτάξουμε προς τα πίσω και να πούμε: «Έζησα και ήταν μια ζωή γεμάτη ομορφιά και πάθος. Έζησα όπως ήθελα εγώ.» 




Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου 

Αν φτάσεις στον πάτο, μετά απογειώνεσαι -Πως η θλίψη μετατρέπεται σε θετικό συναίσθημα...!!!!

Έχει και η θλίψη τις κρυφές, θετικές πλευρές της, αν κάποιος τη διαχειριστεί έξυπνα και εποικοδομητικά. 

Ο ψυχολόγος Timothy So από το Ινστιτούτο Ευζωίας (Well-being Institute) του πανεπιστημίου του Cambridge έβαλε στο μικροσκόπιο την καινοτόμο έρευνα του Αυστραλού ψυχολόγου του πανεπιστημίου του New South Wales Joe Forgas με θέμα τα καλά και ωφέλιμα της θλίψης στέλνοντας μηνύματα ευημερίας κάτω από το πρίσμα της λεγόμενης Θετικής Ψυχολογίας. 

Πώς βλέπει η Θετική Ψυχολογία τη θλίψη 

Η Θετική Ψυχολογία υποστηρίζει ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να γίνουν ωφέλιμα. Ο Joe Forgas με τις έρευνές του προώθησε την πρωτοποριακή αντίληψη ότι η θλίψη μπορεί να είναι ευεργετική τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο με τουλάχιστον 4 διαφορετικούς τρόπους : 

Αυξάνει την παρατηρητικότητα και την ευθυκρισία: Τα πειράματα του Αυστραλού ψυχολόγου απέδειξαν πως, όταν έχουμε «γκρίζα» διάθεση, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση και είμαστε λιγότερο αφελείς. 

Επίσης είμαστε σε θέση να παρατηρούμε με περισσότερη λεπτομέρεια και ακρίβεια τον χώρο και το περιβάλλον. Αυτή η εξέχουσα προσοχή μπορεί να μας κάνει να ανιχνεύουμε ευκολότερα την εξαπάτηση και να κάνουμε λιγότερα κριτικά λάθη. 

Μας βοηθά να παράγουμε πιο πειστικά επιχειρήματα στον λόγο μας : Όταν κάποιος βρίσκεται σε μελαγχολική διάθεση, έχει την ικανότητα να συντάσσει πιο πειστικούς και συγκροτημένους λόγους. Επιπλέον δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις πληροφορίες που λαμβάνει από τον εξωτερικό κόσμο. 

Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα: Η αρνητική, θλιμμένη διάθεση μειώνει την τάση μας να δρούμε βασισμένοι σε κοινωνικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και κάθε λογής μύθους. Αντίθετα μας ωθεί να αναζητήσουμε νέες αντιλήψεις. 

Μας βοηθά να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τους γύρω μας : Όταν η θλίψη προέρχεται από το αίσθημα ότι δεν είμαστε αποδεκτοί από τους γύρω μας μας ή ότι δε βαδίζουμε σωστά, τότε μπαίνουμε σε κατάσταση εγρήγορσης ψάχνοντας καλύτερους τρόπους να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους του κύκλου μας. Έτσι βελτιώνουμε τη σχέση μας μαζί τους. 

Αν φτάσεις στον πάτο, μετά απογειώνεσαι 

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η θλίψη μας κάνει ικανότερους να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής. Όσο και αν μας αναστατώνει η ανεργία, η διάλυση μιας σχέσης, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή εν τέλει η κοινωνική απομόνωση, η θλίψη μπορεί να μας σπρώξει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί, πιο φιλοσοφημένοι και πιο ώριμοι στις αποφάσεις μας. 

Φτάνοντας στον πάτο, όπως λένε, έχουμε δύο δρόμους να διαλέξουμε: Ο ένας είναι η μόνιμη κατάθλιψη. Ο άλλος, σύμφωνα με τη Θετική Ψυχολογία, είναι να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας σε κάτι εποικοδομητικό και να ξεκινήσουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο κοιτώντας (μόνο) μπροστά. 




Η μοναδική συνταγή που καθαρίζει την ψυχή και αποτοξινώνει το μυαλό σου...!!!!

Συναισθηματική «Αποτοξίνωση» είναι το να καθαρίσουμε το μυαλό μας από τις αρνητικές σκέψεις που προκαλούν φόβους και ψευδείς πεποιθήσεις. Οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν το άτομο να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ένα διαρκές αίσθημα κατωτερότητας. 

Σας συνιστώ να καθαρίζετε την ψυχή σας βαθιά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αλλά και καθημερινά να αφιερώνετε λίγα λεπτά προκειμένου να ακούσετε το τι νιώθει η ψυχή σας και ηρεμήσετε από τους έντονους ρυθμούς της ζωής. 

Το άτομο που είναι ικανό να ακούσει την ψυχή του είναι σε πλεονεκτική θέση για να βελτιώσει την ίδια την ζωή του. 

Είναι ένα άτομο που μπορεί να φέρει την αρμονία μεταξύ σώματος και ψυχής. Έτσι μπορεί να βελτιώσει την συμπεριφορά του και να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του με αποτέλεσμα να νιώσει πιο ευτυχής και χαρούμενος. 

Αν αισθάνεστε ότι έχετε χάσει το ενδιαφέρον για την ζωή, αν υποφέρετε συχνά από τους φόβους και τις ιδεοληψίες σας, αν αισθάνεστε λυπημένος, αν δεν έχετε την δύναμη να ονειρευτείτε, αν δε μπορείτε να νιώσετε χαρά είναι επειδή η ψυχή σας έχει δηλητηριαστεί και το μυαλό σας έχει παραλύσει από τις τοξικές σκέψεις και τα τοξικά αρνητικά συναισθήματα. 

Και αυτή η τοξικότητα μπορεί να περάσει από την ψυχή σας στο σώμα. Η ψυχή σας κλαίει. Θα πρέπει να την ακούσετε και να της δώσετε χρόνο για να επουλώσει τις πληγές της και να ανακτήσει την δύναμη της. 

Είναι σημαντικό να αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις, το αίσθημα κατωτερότητας και θλίψης που μόνο κακό κάνουν στην αγνότητα της ψυχής σας. 

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αισθάνεστε περισσότερη ευγνωμοσύνη και πίστη, να χαμογελάτε περισσότερο και να κάνετε καλά πράγματα και για τον εαυτό σας και για τους άλλους γιατί μονάχα έτσι θα είστε ικανοί να παράγετε θετικές σκέψεις. 

Θυμηθείτε πως η Συναισθηματική Αποτοξίνωση είναι ζωτικής σημασίας για να ανακτήσετε τη χαρά και την όρεξη για ζωή. 

Η συνταγή για την Αποτοξίνωση της ψυχής 

Συστατικά: 
· 1 ματσάκι ευαισθητοποίηση και μια δυνατή απόφαση για να κάνετε βελτιωτικές αλλαγές στον εαυτό σας. 

· 1 φλιτζάνι ευγνωμοσύνη για να αναγνωρίσετε ό,τι θετικό υπάρχει στην ζωή σας και να το εκτιμήσετε. 

· 1 φλιτζάνι ευγένεια για να δείξετε και στους γύρω σας τις καλές σας προθέσεις. 

· 1 φλιτζάνι προοπτική και ελπίδα που βασίζεται στην πραγματικότητα χωρίς αβάσιμες προσδοκίες. 

· 2 κουταλιές της σούπας εμπιστοσύνη και πίστη. Εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό σας και στους συνανθρώπους σας. 

Η Συναισθηματική Αποτοξίνωση είναι ζωτικής σημασίας για να θεραπεύσετε την ψυχή σας. Καθαρίστε την σκέψη σας από κάθε τι αρνητικό. Μάθετε να αναπνέετε βαθιά, να διαλογίζεστε, να τρώτε υγιεινά, να πίνετε άφθονο καθαρό νερό και κυρίως να μην ενθαρρύνετε τις σκέψεις που οδηγούν την ψυχή σας σε δυσφορία. 

Αποφύγετε τους αρνητικούς ανθρώπους και μην δίνετε βάση στην κριτική τους. Αλλάξτε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Η ζωή μας έχει δυσάρεστες και δύσκολες καταστάσεις που θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε με θετικό τρόπο. 

Αγαπήστε και υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τις αξίες σας. Επιλέξτε θετικές και υγιείς συμπεριφορές και ζήστε με χαρά και γαλήνη που θα τρέφει την αυτοπεποίθησή σας και θα μπορείτε να ζήσετε καλύτερα. 

Όταν μικραίνει ο ορίζοντας, μικραίνει κι η ψυχή μας. 




Το άρθρο εμπνεύστηκε από τις “Συνταγές για τη ζωή” της Becky Krinsky. Ένα έργο που δημιουργήθηκε το 2005 και είναι αφιερωμένο στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης των ανθρώπων, παρέχοντας έμπνευση και πρακτικά εργαλεία για να ζήσουν καλύτερα. 
Image source

Μπορείς αυτό που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα μπορέσεις...!!!!

Είναι αυτές οι καταραμένες στιγμές που σε τρομάζει η ζωή. Είναι αυτές οι γαμημένες στιγμές που η πραγματικότητα που ζεις σε σκοτώνει. Που η αλήθεια σου είναι το μαχαίρι που σε ξεκοιλιάζει. Στιγμές που νιώθεις τόσο πολύ φοβισμένος, τόσο πολύ τρομαγμένος από αυτά που βιώνεις, που θες να εξαφανιστείς στην πιο απόμακρη γωνιά της γης. 

Φοβάσαι τόσο πολύ και θες να γίνεις ένα μικρό, τόσο δα σποράκι για να μη σε βλέπει κανείς. 

Στιγμές που ο πόνος της ψυχής σου είναι τόσο ασύλληπτα μεγάλος που σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις ξανά μέσα στην κοιλιά της μάνας σου. Να κρυφτείς μέσα στην μήτρα της και να κοιμάσαι κουλουριασμένος, ασφαλής, γαλήνιος ,μακριά από τις σκληρές και ωμές αλήθειες της ζωής. 

Από αυτές τις στιγμές, τις δυσκολότερες της ζωής σου, ανακαλύπτεις πόση δύναμη, μεγαλείο και αντοχές έχεις. 

Μαθαίνεις ότι ο άνθρωπος τα αντέχει σχεδόν όλα. Ότι όλοι μας, μέσα μας κουβαλάμε θεριό και Θεό μαζί. Μαθαίνεις, ότι ο άνθρωπος είναι καμωμένος για τα δύσκολα, είναι καμωμένος για να δώσει τις πιο σκληρές μάχες. 

Μέσα στον ανεμοστρόβιλο, μέσα στην καταιγίδα μαθαίνεις να είσαι θαρραλέος. Μαθαίνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να σταματήσει η καταιγίδα και ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις υπομονή και να περιμένεις να σταματήσει. 

Αποδέχεσαι το πρόβλημα, την πληγή σου και υπομένεις, φροντίζεις τον εαυτό σου για όσο χρόνο χρειάζεται για να ξανασταθεί στα πόδια του. Αγαπάς όλο και πιο πολύ εσένα. 

Ανακαλύπτεις ότι μπορείς να λυτρωθείς από τον πόνο που νιώθεις, βασιζόμενος μόνο στις δικές σου δυνάμεις χωρίς τα δεκανίκια κάποιου άλλου. Ανακαλύπτεις ότι μόνο εσύ έχεις την ευθύνη για να γιατρέψεις τις πληγές σου. 

Μόνο εσύ μπορείς να διώξεις τους φόβους που σε κρατάνε φυλακισμένο. Μπορείς να ξεπεράσεις ότι σε κάνει να υποφέρεις και να διώξεις ότι σου σιγοτρώει την ψυχή. Μπορείς να σκοτώσεις όλες τις σκέψεις-παράσιτα που σου ρουφάνε το μυαλό. 

Θέλεις δε θέλεις, πρέπει να αντικρίσεις και να αντιμετωπίσεις όλες τις ανυπόφορες, φρικτές αλήθειες που στοιχειώνουν μέσα σου. Να δεις ξεκάθαρα τις αδυναμίες σου και τις ήττες σου. Πρέπει παρά το βάρος του πόνου που κουβαλάς, να γίνεις ακροβάτης, για να μη πέσεις στο κενό της κόλασης που κοχλάζει μέσα σου και σε καίει. 

Πρέπει να αντέξεις για να ξεσκίσεις, να σκάψεις όλα τα σκοτεινά κλειδαμπαρωμένα κομμάτια της ψυχής σου για να μπορέσεις να δεις πόσο δυνατή είναι. Σκάβοντας φτάνεις στην αλήθεια, στην πηγή της ζωής. 

Σκάβεις και σκαλίζεις πολύ βαθιά μέσα στην ψύχη σου για να ανακαλύψεις ποιος είσαι. Πρέπει να την γδάρεις, να την ματώσεις..για να δεις πόσα αξίζεις. Για να δεις ότι μπορείς να λάμπεις μέσα στο σκοτάδι. 

Για να δεις ότι μπορείς να νικήσεις, ότι μπορείς να σταματήσεις να συντηρείς,να θρέψεις με το αίμα σου, τον φόβο σου που σε κρατάει αλυσοδεμένο. Για να δεις ότι μπορείς να καταφέρεις πολλά παραπάνω από όσα νόμιζες ότι μπορείς. Είσαι εσύ ο καπετάνιος. Μόνο εσύ! Σε όλες τις φουρτούνες. 

Τρως απανωτά χαστούκια και δεν προλαβαίνεις να πεις “πόνεσα”. Και ναι! Αντέχεις. Χωρίς ανάσα. Και συνεχίζεις… Και προχωράς. Μόνο εσύ μπορείς να σώσεις την ψυχή σου και την ζωή σου. Κανένας άλλος. 

Μπορείς μόνος να παλέψεις με τους πιο απροσπέλαστους ωκεανούς και τους πιο σκοτεινούς βυθούς. Μπορείς… Επιτέλους μπορείς αυτό που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα μπορέσεις. 




Χρύσας Κατσιτοπούλου 

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Η Ανάσταση του Εδώ και Τώρα! Το Φως είναι ισχυρότερο από το σκότος και εσείς το βιώνετε...!!!!

Η Ανάσταση της κάθε στιγμής.

Η Ανάσταση, ή αλλιώς η μετάβαση σε ανώτερο επίπεδο συνειδητότητας, γίνεται μέσα από τη Θεία Χάρη.

Για να είναι συμβατή με το ανθρώπινο πεδίο αυτή η μετάβαση, χρειάζεται να αναβαθμίζω συνεχώς τη στάση μου.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Ανά- στάση
Ανάσταση: στην αρχαία ελληνική από το ρήμα ἀνίστημι (ἀνά +ἵστημι) και σημαίνει (αν)έγερση, σήκωμα, μετατόπιση.

Ανά: είναι πρόθεση, προτίθεμαι, λοιπόν, να αλλάξω στάση.

Κάθε στιγμή επιλέγουμε τη στάση μας προς τη Ζωή.

Χρειάζεται να έχω βιώσει πολλές μικρές προσωπικές αναστάσεις, πριν δεχτώ τη Θεία Χάρη.

Να έχω θέσει εαυτόν πάνω από τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Πάρτε ένα λεπτό πριν αντιδράσετε σε ένα ερέθισμα που σας ταράζει, πριν σουφρώσετε τα χείλη, πριν σμίξετε τα φρύδια, πριν υψώσετε τη φωνή.

Πάρτε ένα λεπτό πριν θυμώσετε, πριν πληγωθείτε, πριν απογοητευτείτε.

Και αν τύχει και τελικά αυτά τα κάνετε, σας προσκαλώ, μην επικρίνετε βίαια και βάναυσα τον εαυτό σας, αντίθετα, αποδεχτείτε το και την επόμενη στιγμή προσφέρετε κατανόηση, αγάπη, φροντίδα στον εαυτό σας.

Όσο περισσότερο προσφέρετε αποδοχή στον εαυτό σας, τόσο λιγότερες θα είναι οι στιγμές των αρνητικών συμπεριφορών, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα υπερβείτε το προσωπικό δράμα, την προσωπική ιστορία, τα τραύματά σας, τον κατώτερο εαυτό.

Στιγμή ανάστασης θεωρήστε αυτήν που αναγνωρίζετε την ανθρώπινη φύση χωρίς να σας τρομάζει, που αναγνωρίζετε την συνύπαρξη ανώτερου και κατώτερου εαυτού και επιλέγετε να ακολουθείτε τον ανώτερο.

Αυτές οι μικρές καθημερινές προσωπικές υπερβάσεις, απομακρύνουν άμεσα τον ισχυρό φόβο που υπάρχει αυτή την εποχή.

Ο φόβος που επικρατεί, λέει στην ουσία, το σκότος είναι ισχυρότερο από το Φως.

Σας προσκαλώ με τις μικρές καθημερινές επιλογές, να επιβεβαιώνετε βιωματικά την Αλήθεια.

Το Φως είναι ισχυρότερο από το σκότος και εσείς το βιώνετε!

Δίνοντας στην Υψηλή Συνειδητότητα ευκαιρίες να εκφραστεί μέσα από μένα, αναγνωρίζω ότι η Αγάπη είναι εφικτό να εκδηλωθεί σε όλους γύρω μου!

Παραμένω συνειδητά στο εδώ και τώρα, με παρατηρώ και γνωρίζω τη σπουδαιότητα των επιλογών της κάθε στιγμής.

Ο φόβος φεύγει πρώτα για τον καθένα και μετά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Προτείνω: διαλύστε το σκότος στους κοντινούς, μικρούς στόχους.

Επιτυγχάνω στο εδώ και τώρα, σε μικρούς καθημερινούς στόχους, σημαίνει ενδυναμώνω το Φως.

Ας εργαστούμε στο εδώ και τώρα, με μικρές αναστάσεις την κάθε στιγμή.

Οραματιστείτε όλους τους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο, μέχρι που να έρθει αυτή η μεγάλη ώρα της Ανάστασης για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η ανά- σταση συμβαίνει εντός μας κάθε στιγμή.

Θεωρήστε Ανάσταση κάθε στιγμή που εσείς εκφράζεστε με αγάπη προς τον εαυτό σας.

Θεωρήστε Ανάσταση κάθε στιγμή που εσείς εκφράζεστε με αγάπη προς κάθε έμβιο ον.

Θεωρήστε Ανάσταση κάθε στιγμή που εσείς εκφράζεστε με αγάπη προς τη Γαία.

Θεωρήστε Ανάσταση κάθε στιγμή που εσείς αναγνωρίζετε ότι είστε Ένα με την Ανιδιοτελή Αγάπη της Δημιουργίας.




Με αγάπη,  Σοφία

Άγιοι Πέτρος και Παύλος Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι...!!!!

ΟΙ Απόστολοι Πέτρος και Παύλος είναι οι δύο μεγαλύτεροι απόστολοι της Χριστιανικής εκκλησίας. Ο Απόστολος Παύλος, συγγραφέας των μισών περίπου από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης,ονομάστηκε ισαπόστολος και άγιος, και ήταν μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του Χριστιανισμού. 

Του δόθηκε δε και το όνομα "Απόστολος των εθνών" γιατί ήθελε στην χριστιανική θρησκεία τους πάντες και όχι μόνο τους Εβραίους. Ο Απόστολος Πέτρος είναι η " πέτρα πάνω στην οποία θα κτίσω την εκκλησία μου" όπως ειπώθηκε από τον Ιησού. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΣ

Ημέρα Εορτασμού :  29 Ιουνίου

Γένος :                    Άνδρας 

Ιδιότητα  :        Απόστολοι και Ισαπόστολοι


Εκκλησία :     Ορθόδοξη εκκλησία

Άγιοι Πέτρος και Παύλος Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι 
Ο Απόστολος Πέτρος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά, αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Ο Πέτρος και ο Ανδρέας ήταν ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ. 

Είχε νυμφευθεί στην Καπερναούμ, όπου έμενε οικογενειακά μαζί με την πεθερά του. Όπως μας πληροφορεί το Ευαγγέλιο, όταν ο Ιησούς έφθασε στη λίμνη της Γεννησαρέτ συνάντησε τους δυο αδελφούς Πέτρο και Ανδρέα οι οποίοι έριχναν τα δίχτυα τους. 

Αμέσως μετά την κλήση τους, άφησαν τα δίχτυα και τις οικογένειές τους και τον ακολούθησαν. Ψαράς στο επάγγελμα, ήταν τύπος αυθόρμητος, ορμητικός, και τη ζωή του κοντά στο Χριστό τη μαθαίνουμε από τα τέσσερα Ευαγγέλια, ενώ την αποστολική του δράση, από τις πράξεις των Αποστόλων. Έγραψε και δύο Καθολικές Επιστολές. 

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο Πέτρος, δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Ιουδαία, στην Αντιόχεια, στον Πόντο, στην Γαλατία, στην Καππαδοκία, στην Ασία και τη Βιθυνία. 

Κατ'όχι απόλυτα διασταυρωμένες ιστορικές πηγές έφτασε μέχρι την Ρώμη, όπου επί Νέρωνος (54-68μ.Χ.) υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον σταύρωσαν χιαστί, με το κεφάλι προς τα κάτω περί το έτος 64 μ.Χ. 

Ο Απόστολος Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας σε ένα χωρίο που ονομάζεται Γίσχαλα και στην αρχή ήταν σκληρός διώκτης του Χριστιανισμού. 

Το 36 μ.Χ. περίπου, όταν πήγαινε στη Δαμασκό για να εκδιώξει και εκεί χριστιανούς, έγινε θαύμα στο οποίο φανερώθηκε ο Χριστός, ο οποίος τον πρόσταξε να πάει στον Ανανία ο οποίος τον κατήχησε και τον βάπτισε. 

Έτσι, έγινε ο μεγαλύτερος κήρυκας του Ευαγγελίου, θυσιάζοντας μάλιστα και την ζωή του γι’ αυτό. Είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έγραψε 14 επιστολές προς τις Εκκλησίες τις οποίες εκείνος ίδρυσε. 

Τη ζωή του θα τη δει κανείς, αν μελετήσει τις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και τις 14 Επιστολές του στην Καινή Διαθήκη. Ο Απόστολος Παύλος υπέστη μαρτυρικό θάνατο δι’ αποκεφαλισμού στη Ρώμη μεταξύ των ετών 64 - 67 μ.Χ. 

Υμνολογία 

Απολυτίκιο: 
Τὴν κλῆσιν δεξάμενος, παρὰ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, πρωτόθρονος πέφηνας, τῶν Ἀποστόλων αὐτοῦ, καὶ πέτρα τῆς πίστεως· ὅθεν ὡς τῶν ἀρρήτων, κοινωνὸς καὶ αὐτόπτης,
πᾶσιν εὐηγγελίσω, σωτηρίας τὸν λόγον· διό σε μεγαλύνομεν, Πέτρε Ἀπόστολε. 

Κοντάκιο: 
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον
Ἀποστόλων πρόκριτος, καὶ κορυφαῖος ἐδείχθης, προσκληθεὶς Ἀπόστολε, παρὰ Χριστοῦ οὐρανόθεν· ἔνθεν δή, τὴν οἰκουμένην πᾶσαν διῆλθες, ἅπαντας, καταφωτίζων
πρὸς θείαν πίστιν· διὰ τοῦτό σοι βοῶμεν· χαίροις ὦ Παῦλε, Ἐκκλησιῶν ὁ φωστήρ. 

Μεγαλυνάριο: 
Πέτρε θεῖον ἅρμα Χερουβικόν, οὐράνιε Παῦλε, ὄχημά τε Σεραφικόν, ἡ πύρινος γλῶσσα, τοῦ Θεανθρώπου Λόγου, πυρός με τῆς γεέννης, ἀπολυτρώσασθε. 

Χαίροις κορυφαῖε μύστα Χριστοῦ, Ἀπόστολε Πέτρε, Ἀποστόλων ἡ καλλονή· χαίροις οἰκονόμε, τῶν δωρεῶν τῶν θείων, καὶ πρὸς Χριστὸν μεσίτης, ἡμῶν θερμότατος. 




Τι έχουν κοινό οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος ;

Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος - δύο διαφορετικοί άνθρωποι, τους οποίους τους κάλεσε ο Ιησούς Χριστός για να κηρύσσουν το ίδιο χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης και της σωτηρίας. 

Πριν συναντήσει τον Χριστόν, ο οποίος τον ονόμασε Κηφά (πέτρα), ο Αγιος Πέτρος λεγόταν Σίμων. Γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωνάς. Είχε αδελφό τον Ανδρέα, τον πρωτόκλητο. 

Ο Ανδρέας παρουσίασε τον Πέτρο στον Ιησού αφού πρώτα του είχε πει «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν» (Ιω. 1,42). Ο Σίμων Πέτρος ήταν έγγαμος και ασχολούνταν με την αλιεία. Αυτή η απασχόληση τον βοήθησε να αντιμετωπίζει τα κύματα της θαλάσσης, να κοπιάζει, να χαίρεται τις επιτυχίες της δουλειάς και να αναλαμβάνει τις αποτυχίες. Είχε δυναμικό χαρακτήρα, ήταν αυθόρμητος και με πολύ ζήλο. 

Μια μέρα συνάντησε τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, ο οποίος του άλλαξε τη ζωή και από κανονικό αλιέα τον έκανε «αλιέα ανθρώπων», δηλαδή απόστολο με σκοπό να μαζεύει ανθρώπους για τη Βασιλεία των Ουρανών, την οποίαν την κήρυττε ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και μετά ο Ιησούς, λέγοντας «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 4,7). 

Την ιουδαϊκή πίστη - κληρονομιά από την οικογένειά του - την καλλιέργησε στη συναγωγή, μέσα σ’ ένα ιουδαϊκό και ελαφρά ελληνιστικό περιβάλλον της Γαλιλαίας, όπου συνυπήρχαν διαφορετικές φυλές. 

Και όμως, ο Σίμων Πέτρος υπήρχε απλός άνθρωπος, δεν μιλούσε ελληνικά, γι’ αυτό μετά στην αποστολή του είχε βοηθό τον μαθητή του, τον Ιωάννη Μάρκο, ο οποίος μετέφραζε γι’ αυτόν από τα εβραϊκά στα ελληνικά. 

Ο Άγιος Παύλος ονομαζόταν στην αρχή Σαύλος. Γεννήθηκε στη Ταρσό της Κιλικίας (σημερινή Τουρκία), στη διασπορά, σαν τέκνο Εβραίων εξορισμένων από τους Ρωμαίους. Υπήρξε άνθρωπος με βαθιά θεολογική μόρφωση την οποία την απέκτησε στην Ταρσό και στην Ιερουσαλήμ. 

Ήταν Ρωμαίος πολίτης, δηλαδή ήταν ένας διεθνής. Μιλούσε ελληνικά, σαν μαθητής του διδασκάλου Γαμαλιήλ, ενός θεολόγου του Νόμου του Μωυσή και είχε πολύ ζήλο. Ήταν σύγχρονος του Ιησού, αλλά δεν τον είχε συναντήσει όσο ο Ιησούς ζούσε στη γη. 

Από ζήλο για την ιουδαϊκή παράδοση καταδίωκε την καινούργια κοινότητα των μαθητών του Ιησού. Όμως, ενώ κατεδίωκε τους χριστιανούς στη Συρία, κοντά στη Δαμασκό, συναντήθηκε με τον Ιησού που είναι ζωντανός στους ουρανούς, μέσα σ’ ένα απρόσιτο φως, ο οποίος τον ρώτησε «Σαούλ, Σαούλ, τί με διώκεις;» (Πρ. 9,4). 

Τότε κατάλαβε ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι ζωντανός και είναι ο αληθινός Μεσσίας. Τότε έμαθε ότι ο Ιησούς Χριστός, ο επικεφαλής της Εκκλησίας, είναι αχωρίστως συνδεδεμένος με την Εκκλησία -το Σώμα Του. 

Ο Σαύλος χτυπούσε τους χριστιανούς, αλλά ο Χριστός αισθανόταν τον πόνο τους, επειδή η ζωή τους ήταν η δικιά Του ζωή και η ζωή Του ήταν η ζωή τους. Μετά ο Σαύλος, ο διώκτης, αφού προσηλυτίστηκε και βαπτίστηκε, γίνεται ο Απόστολος Παύλος, ο πιο ζηλωτής ιεραπόστολος του Χριστού και της Εκκλησίας Του. 

Διαφορετικοί όσον άφορα τον τόπο γεννήσεως και τον πολιτισμό, τη μόρφωση, οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος κλήθηκαν να γίνουν απόστολοι πάλι με διαφορετικό τρόπο και δέχτηκαν από τον Χριστό και από τις Εκκλησίες διαφορετικές αποστολές : 

ο Άγιος Πέτρος να κηρύσσει το Ευαγγέλιο στους Ιουδαίους και ο Άγιος Παύλος στα έθνη. ΟΆγιος Πέτρος είναι ένας από τους 12 Αποστόλους, ο Άγιος Παύλος είναι ο 13ος. Στο σχέδιο Του για την σωτηρία του κόσμου ο Χριστός προτιμάει κάθε άνθρωπο. 

Ο Άγιος Ανδρέας είναι ο πρωτόκλητος, ο Άγιος Πέτρος είναι ο πρώτος στις λίστες, ο Άγιος Ιωάννης είναι ο πιο αγαπημένος μαθητής, ο Άγιος Παύλος αν και ο τελευταίος που κλήθηκε, γίνεται πρώτος εκ πλευράς του ιεραποστολικού ζήλου. 

Με κάθε πρόσωπο και με κάθε λαό, ο Χριστός έχει στην αγάπη Του μια προτιμητέα και μοναδική σχέση, επειδή Αυτός προσφέρεται εντελώς σ’ όλους αυτούς που πιστεύουν σ’ Αυτόν και τον αγαπάνε. 

Τί έχουν κοινό οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος; Το ουσιαστικό και την πληρότητα, δηλαδή τη ζεστή πίστη στο Χριστό και τη ζωντανή κοινωνία με Αυτόν. 

Ο Άγιος Πέτρος ομολόγησε τη θεότητα του Ιησού Χριστού: «Συ ει ο Χριστός ο υιός του Θεού του ζώντος» (Ματθ. 16,16), και ο Άγιος Παύλος ομολόγησε ότι στον Χριστό «κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος» (Κολ. 2,9) και μυστικώς, η χριστιανική πίστη είναι το μυστήριο του Θεού, ο οποίος «εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν Πνεύματι, ώφθη αγγέλοις, εκηρύχθη εν έθνεσιν, επιστεύθη εν κόσμω, ανελήφθη εν δόξη» (Α’ Τιμ. 3,16). 

Και οι δύο Απόστολοι είχαν μια δυνατή εμπειρία της μετάνοιας και της αλλαγής: ο Πέτρος αρνήθηκε τον Χριστό τρεις φορές, ύστερα έκλαυσε πικρώς (Λκ. 22, 62) και αγάπησε τον Χριστό μέχρι το μαρτυρικό θάνατό του, ενώ ο Παύλος εδίωκε την Εκκλησία του Χριστού, ύστερα μετανόησε γι’ αυτό σε όλη του τη ζωή και εργάστηκε για να πλένει το σφάλμα του στην Εκκλησία και για την Εκκλησία, περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο. 

Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος, έχουν κοινή και την δυνατή τους αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Η Εκκλησία είναι θεμελιωμένη επάνω στην πέτρα της ομολογουμένης από τον Πέτρο πίστης, δηλαδή επάνω στην ομολογία της θεότητας του Ιησού Χριστού (Μθ. 16, 13-20). 

Γι’ αυτό ο Άγιος Πέτρος ο ίδιος ομολογεί ότι όχι αυτός, αλλά ο Χριστός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που ενώνει, μέσα στην Εκκλησία, τους Ιουδαίους με τους άλλους λαούς του κόσμου: 

«προς ον προσερχόμενοι, λίθον ζώντα, υπό ανθρώπων μεν αποδεδοκιμασμένον. παρά δε Θεώ εκλεκτόν, έντιμον και αυτοί ως λίθοι ζώντες οικοδομείσθε, οίκος πνευματικός, ιεράτευμα άγιον, ανενέγκαι πνευματικάς θυσίας ευπρόσδεκτους τω Θεώ διά Ιησού Χριστού… υμείς δε γένος εκλεκτόν, βασίλειον ιεράτευμα άγιον, λαός εις περιποίησιν, όπως τας αρετάς εξαγγείλητε του εκ σκότους υμάς καλέσαντος εις το θαυμαστόν αυτού φως οι ποτέ ου λαός, νυν δε λαός Θεού, οι ουκ ηλεημένοι, νυν δε ελεηθέντες (Α’ Πέ. 22, 4-5, 9-10). 

Γι’ αυτό, ο Άγιος Πέτρος απαιτεί να διατηρηθεί η σωστή πίστη και η ενότητα της Εκκλησίας, μη δίνοντας σημασία στις ψευδοπροφητείες : 

«Εγένετο δε και ψευδοπροφήται, εν τω λαώ ως και εν υμίν έσονται ψευδοδιδάσκαλοι, οίτινες παρεισάξουσιν αιρέσεις απωλείας, και τον αγοράσαντα αυτούς δεσπότην αρνούμενοι επάγοντες εαυτοίς ταχινήν απώλειαν…» (Β’ Πέ. 2,1-22). 

Ο Άγιος Παύλος, δείχνοντας την αγάπη προς τον Χριστό λέει: «τις ημάς χωρίσει από της αγάπης του Χριστού; θλίψις ή στενοχωρία ή διωγμός ή λιμός ή γυμνότης ή κίνδυνος ή μάχαιρα; …πέπεισμαι γαρ ότι ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε αρχαί ούτε δυνάμεις ούτε ενεστώτα ούτε μέλλοντα ούτε ύψωμα ούτε βάθος ούτε τις κτίσις ετέρα δυνήσεται ημάς χωρίσαι από της αγάπης του Θεού της εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών». 

Και σε άλλο σημείο ενδιαφέρεται για την Εκκλησία στο ιεραποστολικό του έργο: «χωρίς των παρεκτός η επισύστασίς μου η καθ’ ημέραν, η μέριμνα πασών των εκκλησιών» (Β’ Κορ. 11, 28). 

Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος έχουν κοινό και το μαρτύριό τους στη Ρώμη, την εποχή των διωγμών του αυτοκράτορα Νέρωνα εναντίον των χριστιανών, το έτος 67, το οποίο μαρτύριο γιορτάζεται στην παράδοση της Εκκλησίας κάθε 29 Ιουνίου. Έτσι, αυτοί μπορούν να ονομαστούν Απόστολοι της Ευρώπης και Μάρτυρες της Ευρώπης. 

Τί αντιμετώπισαν αυτοί στην Ευρώπη την εποχή τους; 

Πρώτον, μια πολυθεϊστική θρησκευτικότητα, ειδωλολατρική και ασαφή, η όποια συγχύζει τον Κτίστη και τήν κτίση (Ρωμ. 2,25) εξουδετερώνει την ελευθερία και μειώνει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, πολλαπλασιάζοντας τις μορφές της πνευματικής και κοινωνικής δουλείας. 

Δεύτερον, αντιμετώπισαν την αυτάρκεια και την υπερηφάνεια της ελληνορωμαϊκής φιλοσοφίας η οποία δεν μπορούσε να δεχθεί τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού, δηλαδή την ταπεινή αγάπη του Παντοδύναμου και την Ανάσταση του σώματος, επειδή ο θάνατος κρατούσε όλο τον αρχαίο κόσμο σε μια δουλεία του πνεύματος : 

«και απαλλάξη τούτους, όσοι θανάτου διά παντός του ζην ένοχοι ήσαν δουλείας» (Εβρ. 2,15). 

Επομένως, η πίστη στον Θεό, η οποία δεν ταυτίζεται με τον φθαρτό κόσμο και νίκησε τον θάνατο, δεν αποτελούσε τίποτα άλλο παρά την ελευθερία των ανθρώπων. 

Τρίτον, αυτοί αντιμετώπισαν την αυτάρκεια και την εχθρότητα της αυτοκρατορικής πολιτικής εξουσίας. Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος απαιτούν στις επιστολές τους σεβασμό στην αυτοκρατορική πολιτική εξουσία καθώς και τη διοικητική και στρατιωτική εξουσία. 

Επιπλέον, τις ονομάζουν υπηρέτες του κοινωνικού καλού και όργανο που τιμωρεί τους κακοποιούς (Α’ Πέτρου 2,13-14, Ρωμ. 13,1-13). Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι δεν ταύτιζαν τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία με τη Βασιλεία των ουρανών και τον αυτοκράτορα με τον Κύριο Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι αιωνίως ζωντανός. 

Γι’ αυτό έχουν υποφέρει για τον Χριστό μέχρι τον θάνατο. Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος είναι για μας διδάσκαλοι της πίστεως, παραδείγματα ιεραποστόλων και πρεσβευτές για τη ζωή και την ενότητα της Εκκλησίας. 

Διά της ζωής, των πράξεων και των συγγραμμάτων τους, μας διδάσκουν να αγαπάμε τονΧριστό, το Ευαγγέλιο και την Εκκλησία Του, να δουλεύουμε για τη θεραπεία και τη σωτηρία όλων των ανθρώπων χωρίς διάκριση όσον αφορά τη φυλή και το φύλο, το έθνος και την κοινωνική τάξη. Αυτοί είναι για μας διδάσκαλοι της συμφιλίωσης, της συγχώρησης, της ενότητας και της αγιότητας. 

Μας διδάσκουν να προσευχόμαστε αδιαλείπτως, να πράττουμε συνεχώς καλά έργα και να μην βασιστούμε ποτέ στον εαυτό μας, αλλά στη χάρη του Θεού του ζώντος, ο οποίος φανερώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. 

Στην ορθόδοξη εικονογραφία, οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος, ο πρώτος και ο τελευταίος των Αποστόλων, συμβολίζουν την κοινωνία του Ισραήλ (Πέτρος) με όλους τους λαούς του κόσμου (Παύλος). Τα κλειδιά του Αγίου Πέτρου συμβολίζουν τη μετάνοια και τη συγχώρηση, την ταπεινοφροσύνη και την αγάπη που διευκολύνουν την είσοδο στη Βασιλεία του Θεού. 

Το σπαθί του Αγίου Παύλου συμβολίζει τη δύναμη του πνευματικού λόγου που διακρίνει μεταξύ αιρέσεως και αληθείας, εγωισμού και αγάπης, θανάτου και ζωής. 

Ας ικετεύουμε τους Αγίους Πέτρο και Παύλο, κορυφαίους των Αποστόλων, να μας βοηθούν να είμαστε και εμείς ζηλωτές ιεραπόστολοι της σημερινής Ευρώπης, όπως υπήρξαν αυτοί, ιεραπόστολοι της Ευρώπης της εποχής τους, για να μπορούμε να λέμε σ’ όλες τις Εκκλησίες της Ευρώπης : 

«Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν ερώ χαίρετε» (Φιλιπ. 4,4). 
πηγή: Μητροπ. Μολδαβίας Δανιήλ (Daniel Ciobotea), Καθηγητού στο Παν/μιο του Ιασίου, «Πέτρος και Παύλος:απόστολοι και μάρτυρες της Ευρώπης», ΙΑ΄Παύλεια-Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Ι. Μ. Βεροίας και Ναούσης, «Εκκλησία και κοινωνία κατά τον Απ. Παύλο», σ.101-105. 




Μητροπολίτης Μολδαβίας Δανιήλ (Ciobotea), Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιασίου