Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Να μην ξεχνάς ποτέ τι αξίζεις, ποιοι σου αξίζουν...!!!!

Έχεις καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ και να μην σκεφτείς τίποτα άλλο, παρά το πόσο μοναδικά υπέροχη είσαι;

Να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Για όλα όσα κατάφερες, όλα όσα πέτυχες μέχρι αυτή τη στιγμή στη ζωή σου. 

Να βρίσκεις λίγο χρόνο και να τον αφιερώνεις σε σένα. Να κάνεις τον απολογισμό της μέρας και να μην κατσαδιάζεις τον εαυτό σου. Να του λες μπράβο.

Για την αγάπη που έδωσες αλλά και αυτή που δέχτηκες πίσω. 

Για τα όμορφα που πρόσφερες στους γύρω σου. Για τη χαρά, το γέλιο, τα δώρα, τον πολύτιμο χρόνο σου. Να αισθάνεσαι ευγνώμων. Που παρόλο που σου συνέβησαν και όμορφα αλλά και πιο δύσκολα, το λαμπερό σου χαμόγελο δεν έσβησε ποτέ από τα χείλη σου. Και το χάριζες και απλόχερα στους γύρω σου.

Που πείσμωνες για κάτι που σου άξιζε και άφησες να φύγει ότι δεν ήταν για σένα. Πληγώθηκες το ξέρω. Όμως φτιάχτηκες μόνο για τα καλύτερα άρα κάθε συνειδητή επιλογή σου είσαι εσύ.

Να λες μπράβο στον εαυτό σου για τη θετικότητα που σκορπίζεις καθημερινά στους γύρω σου. 

Που με ένα απλό καλημέρα, ένα γεια σου, δίνεις άλλη πνοή στις μέρες τους. Για τα πράγματα που τους έχεις μάθει κι ας μην το γνωρίζεις, ας μην σου το είπαν ποτέ. Όλο και κάποιος γίνεται καλύτερος άνθρωπος μέσα από σένα που εμπνέεις χαρά, γέλιο, εμπιστοσύνη, αγάπη!!

Να κανακεύεις τον εαυτό σου. Να του λες μπράβο με κάθε καινούρια σου επιτυχία.Κι όταν έρχονται αυτές οι σκοτεινές στιγμές, να σου θυμίζεις ποια είσαι. Να μην ξεχνάς ποτέ τι αξίζεις, ποιοι σου αξίζουν.

Γίνε η καλύτερη σου φίλη και τόσα πολλά που δίνεις στους άλλους, δίνε τα και στον εαυτό σου.

Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να σε αγαπάς. Δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ αλλάζουν τα πράγματα γύρω σου.

Να σε αγαπάς. Γιατί το αξίζεις. Γιατί κατάφερες πολλά.




Μαρίνας Αβραάμ.

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών : Μεγάλη Προσοχή στα τατουάζ από μαύρη χέννα...!!!!

To Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία τα τατουάζ από μαύρη χέννα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ :
Το καλοκαίρι, τα τατουάζ, από μαύρη χέννα, συνιστούν μια επαναλαμβανόμενη απειλή, για την υγεία. Mπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. 

Αυτές οι ψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για σοβαρά περιστατικά, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα ακόμα και εισαγωγή, σε νοσοκομείο. Μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική, εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας είναι οι μη αναστρέψιμες, για το υπόλοιπο της ζωής, ανεπιθύμητες συνέπειες του τατουάζ μαύρης χέννας. 

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, με μόνιμη βλάβη, είναι συχνό φαινόμενο, μετά την εφαρμογή του τατουάζ μαύρης χέννας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται, μετά από λίγες (3-12) μέρες. Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγουμε, εντελώς, το τατουάζ μαύρης χέννας.

Τα χρώματα, που προστίθενται, στην πάστα χέννας, που χρησιμοποιείται, για την εφαρμογή, στο δέρμα, του τατουάζ μαύρης χέννας ή του προσωρινού τατουάζ, όπως λέγεται, ευθύνονται, για την πρόκληση σοβαρών επεισοδίων, στην υγεία. Πολλές από τις ουσίες αυτές προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, χρόνιο ερεθισμό, ή εμφάνιση αλλεργίας σε κατοπινό στάδιο. 

Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να έχουν, ως αποτέλεσμα, την εμφάνιση φαγούρας και ερυθρότητας,, την εμφάνιση κηλίδων και φουσκαλών, στο δέρμα, που, με τον καιρό, επουλώνονται και εξαφανίζονται. 

Σε μερικές, όμως, περιπτώσεις, οδηγούν, σε πιο μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως αποχρωματισμό και ουλές στο δέρμα. Κάποια άτομα μπορεί να αποκτήσουν μόνιμη ευαισθησία, σε αυτές τις ουσίες και να αναπτύξουν αλλεργική, εξ επαφής, δερματίτιδα. 

Εφόσον έχουν ευαισθητοποιηθεί, δημιουργείται, δια βίου, ευπάθεια, σε αυτές τις ουσίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκονται, επίσης και σε άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα, στις βαφές μαλλιών. 

Από τη στιγμή, που θα αναπτυχθεί ευαισθητοποίηση, από τατουάζ μαύρης χέννας, έστω και αν μια αλλεργική εμφάνιση δεν είναι σαφές ότι προήλθε, από αυτό καθαυτό το τατουάζ, εμφάνιση αλλεργίας μπορεί να προκύψει και σε επακόλουθη έκθεση, σε άλλα προϊόντα, που, επίσης, περιέχουν τις αλλεργιογόνες αυτές χρωστικές. 

Η αλλεργική αντίδραση, σε δεύτερη έκθεση, συχνά, μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή, από την πρώτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εμφάνιση επιθετικού εκζέματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ακόμα και μιας μοναδικής έκθεσης, στο τατουάζ, καθιστώντας μερικές φορές επιτακτική την επείγουσα ιατρική φροντίδα ή ακόμα και την εισαγωγή, σε νοσοκομείο. 

Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται, στο σημείο του τατουάζ, τη γύρω περιοχή ή να εξαπλώνονται, σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα ή να εμφανιστούν, μερικές μέρες, μετά την εφαρμογή του τατουάζ. 

Μερικές φορές, όπως έχει, ήδη, αναφερθεί, μπορεί να αποκτηθεί πολυευαισθησία, σε κάποια προϊόντα, ιδιαίτερα στο καουτσούκ, στον ιματισμό, στα παπούτσια και στις βαφές μαλλιών, στα οποία, επίσης, χρησιμοποιούνται αυτές οι χρωστικές, αλλά ακόμα και σε προϊόντα, που περιέχουν, στη σύνθεσή τους, παρόμοια συστατικά, όπως τα αντηλιακά και ορισμένα φάρμακα. 

Τέτοια ευαισθητοποίηση δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία, καθώς επηρεάζει, κυρίως, παιδιά και εφήβους και είναι πιθανό να έχει επίδραση, στην καθημερινότητά τους ή ακόμα και την επαγγελματική τους ζωή.

Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, περιοδεύοντες καλλιτέχνες εφαρμογής τατουάζ μαύρης χέννας επισκέπτονται υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, αγορές, παζάρια και ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στους επισκέπτες. Τα τατουάζ μαύρης χέννας προσφέρονται, συνήθως, στους τουρίστες και στο κόσμο, που κάνει τις διακοπές του, στις παραλίες και στα τουριστικά καταλύματα.

Τα προσωρινά αυτά τατουάζ, που αντιγράφουν τα «φυλετικά (tribal) τατουάζ», είναι πολύ δημοφιλή, στη νεολαία. Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. 

Αυτές οι ψηλές συγκεντρώσεις πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Στις μέρες μας, το κοκκινοκάστανο χρώμα, που αφήνει, στο δέρμα, η φυσική χέννα, δεν είναι αρεστό, σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ, από μαύρη χέννα, που είναι πολύ δημοφιλή. 

Αυτή ακριβώς η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, όπως και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, οδηγούν τους καλλιτέχνες να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις, στην ανθρώπινη υγεία, από τα τατουάζ μαύρης χέννας.

Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χέννας, από το τατουάζ μαύρης χέννας; 
Το χρώμα της πάστας, με φυσική χέννα, κυμαίνεται, από πράσινο - καφέ μέχρι καφέ. Αν το χρώμα της πάστας, που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες - δημιουργοί των τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε, πιθανότατα, έχουν προστεθεί, στη πάστα, χρωστικές.

Ζητάμε πληροφορίες, για την προέλευση της πάστας χέννας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών, για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας. Αν οι καλλιτέχνες - δημιουργοί δεν είναι σε θέση να μας δώσουν ακριβή πληροφόρηση, για το προϊόν τους, τότε, αποφεύγουμε το τατουάζ.

Αν μας πουν ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα, από το σημείο εφαρμογής, μετά από πάροδο μιας μόνον ώρας και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε, πρόκειται, σίγουρα, για μαύρη χέννα. Η φυσική χέννα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα, με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει, στο δέρμα, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο.

Η συμβουλή είναι : «Αποφεύγουμε, εντελώς, τα τατουάζ μαύρης χέννας».




Ε.Ο.Φ 

Να αγαπάς τον εαυτό σου και να μην τον θυσιάζεις...!!!!

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις γιατί μόνο αυτόν έχεις.

Αυτός σε κάνει χαρούμενο, αυτός σε ρίχνει και σε ανεβάζει. Και μην τον υποτιμάς για τις στιγμές που φάνηκες αδύναμος. Μόνο εσένα έχεις. Και στα εύκολα και στα δύσκολα.

Σε εκείνες τις στιγμές που κανένα χέρι δεν μοιάζει ιδανικό να σε ζεστάνει και κάθε αγκαλιά μοιάζει ξένη, αδιάφορη. Μην τον στεναχωρείς τον εαυτό σου, πρόσφερε όλα όσα του αξίζουν. Και μην κολλάς σε άτομα που για κάποιο λόγο δεν είναι στη ζωή σου. Μην περιμένεις πως όλα θα αλλάξουν και θα έρθουν συγνώμες στα πόδια σου. Κανείς δεν σώθηκε από μια συγνώμη, μια λέξη που έχουν βαλθεί να σπιλώνουν την αξία της.

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να τον προστατεύεις.

Μάθε να του αφιερώνεις χρόνο, να μένετε και λίγο μόνοι. Κουράζει το πλήθος, ο συνωστισμός στη ζωή σου. Να μάθεις να αναπνέεις, χωρίς να χρειάζεσαι οξυγόνο από άλλους. Μην ζεις παθητικά, παρασιτικά ούτε εις βάρος άλλων.

Και αν κάτι σου στράβωσε, θα είχε τους λόγους του. Κλείσε το μάτι και ρίξε ένα χαμόγελο.

Να ζεις για σένα, για τις όμορφες μέρες που θα έρθουν και για εκείνα τα χαμόγελα που τόσο αγαπάς στους άλλους. Να αναζητάς την αλήθεια, ναι! Και να ψάχνεις το φως στους άλλους. Να νιώθεις ελεύθερος και να ξεδιπλώνεις κομμάτια του εαυτού σου εν καιρώ, βήμα-βήμα, σελίδα- σελίδα.

Να αγαπάς αυτό που είσαι, έτσι όπως είσαι και έτσι θα μάθουν να σ ’αγαπούν και οι άλλοι.

Και αυτοί που αξίζουν θα είναι συνοδοιπόροι, φίλοι, σύντροφοι στη ζωή σου. Θα μείνουν δίπλα σου, θα σου κρατούν το χέρι στα πιο όμορφα, στα πιο ευφάνταστα γεγονότα της ζωής σου. 

Θα γελούν μαζί σου, γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Και όταν θα πέφτεις, θα σου χαμογελούν και θα σου ξαναχαμογελούν μέχρι να νιώσεις πως στην καταιγίδα σου, δεν είσαι μόνος, είναι δίπλα σου.

Αυτοί που σε ξεχώρισαν, σε έμαθαν, σε χάιδεψαν τρυφερά, σου έδωσαν όσα χρειάστηκες, χωρίς να ζητήσεις. Αυτοί που σ ’αγάπησαν στις μαύρες και τις όμορφες μέρες σου, είναι αυτοί που επέλεξαν να είναι δίπλα σου, γιατί τους χάρισες και εσύ ένα κομμάτι ζωή. 

Έγινες ένα ξεχωριστό χρώμα στην παλέτα της ζωής τους. Έμεινες στην καθημερινότητα τους και μοιράστηκες ενδόμυχα λόγια. Λόγια που σας ένωσαν, βρήκατε κάτι κοινό και χτίσατε πάνω σε αυτό. Μια φιλία, έναν έρωτα, ένα αγνό συναίσθημα.

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να μην τον χάνεις.

Προσπάθησε να μην ξοδεύεσαι, να μην αναλώνεσαι και όταν δίνεσαι πάντα να κρατάς κάτι για σένα. Το «πολύ» κουράζει, εξαντλεί, φοβίζει. Μοιράζει πνιγμένες ανασφάλειες, κρυμμένους φόβους, λόγια που ψάχνουν να ακουστούν από χείλη που ποτέ δεν τόλμησαν. Άνοιξε την ψυχή σου εκεί που ξέρεις πως δεν θα χαθείς. Κι αν κάνεις πως χάνεσαι, πιάσου από σένα. Τον εαυτό σου να τον έχεις ψηλά, να τον αγαπάς και να μην τον πληγώνεις.

Και μην ξεχνάς..

Οι άνθρωποι που αξίζει να βρίσκονται στη ζωή μας, είναι εκείνοι που μας αποδεικνύουν ότι μας χρειάζονται και εκείνοι στη δική τους ζωή.




Γράφει η Zoe Diam.

Διαβάστε γιατί οι άνθρωποι «γυρνούν» στα παλιά κινητά...!!!!

Αν είστε από εκείνους που έχουν φυλάξει στο συρτάρι τους παλιά κινητά τηλέφωνα, τότε μάλλον είστε τυχεροί.

Οι πωλήσεις των λεγόμενων "dumbphones" (μια λέξη που χαρακτηρίζει τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που ήταν πολύ εύκολα στην χρήση τους), αυξάνονται καθώς οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερους τρόπους αποσύνδεσης από την τεχνολογία, αν και πλέον για πολλούς ανθρώπους τα smartphones είναι απαραίτητα για την εργασία τους αλλά και ένα φαινόμενο εξάρτησης και εθισμού.

Τα τηλέφωνα αυτά που δεν είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και επιτρέπουν στον χρήστη απλά να κάνει κλήσεις και να στέλνει μηνύματα, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% πέρυσι.

Αντίθετα, οι πωλήσεις των smartphone αυξήθηκαν κατά μόλις 2%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Εκτός λοιπόν, από ένα μέσο που ωφελεί την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, τα dumbphones αποδεικνύονται δημοφιλή με τους ηλικιωμένους ανθρώπους που βρίσκουν τα smartphones άσκοπα και πολύπλοκα στη χρήση τους.




newmoney.gr 

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

8 κόλπα για να βρεις τα πάντα στο Google...!!!!

Η Google είναι πολύ χρήσιμη για να βρείτε χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κόλπα που πρέπει να δοκιμάσετε κάθε φορά που θα πρέπει να βρείτε κάτι πολύ σημαντικό και πολύ συγκεκριμένο.

Τα κόλπα που ακολουθούν θα κάνουν την αναζήτησή σας πιο εύκολη και πιο ακριβή, ώστε να βρείτε αυτό που ψάχνετε γρηγορότερα. Αλλάξτε τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το Google με αυτές τις απλές συμβουλές :

1. Πανεπιστημιακές έρευνες
Εάν είστε φοιτητής ή συγγραφέας, αυτό το τρικ της Google είναι ειδικά για σας. Απλά πληκτρολογήστε «site: edu» πρώτα και στη συνέχεια αυτό που ψάχνετε. Αυτή η επιλογή σάς βοηθά να περιορίσετε την αναζήτησή σας μόνο σε εκπαιδευτκά ιδρύματα. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε «Harvard: edu diet» για να βρείτε τα καλύτερα αποτελέσματα για δίαιτες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

2. Χρησιμοποιήστε εισαγωγικά
Ψάχνετε για κάτι συγκεκριμένο; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διπλά εισαγωγικά. Σας βοηθάει να βρείτε ευκολότερα στίχους τραγουδιών ή ατάκες από ταινίες και βιβλία.

3. Ειδικές ιστοσελίδες
Όταν χρειάζεται να βρείτε κάποιες πληροφορίες σε ειδική ιστοσελίδα, χρησιμοποιήστε αυτό το μυστικό τέχνασμα της Google. Απλά πληκτρολογήστε τη λέξη «site», άνω και κάτω τελεία, την ιστοσελίδα και τις λέξεις κλειδιά των πληροφοριών που αναζητάτε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να βρείτε κάτι για τον υγιεινό τρόπο ζωής στο Womanitely, πληκτρολογήστε «site: womanitely.com healthy life tips».

4. Αστερίσκοι
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τους αστερίσκους ως «μπαλαντέρ», συμπληρώνοντας λέξεις-κλειδιά που δεν ξέρετε: Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε «all I wantlifegood time» και θα σας βγάλει τους στίχους του «The Good Life» των Three Days Grace. Συνδυάστε το τρικ του αστερίσκου με τα εισαγωγικά της περίπτωσης (2) για καλύτερα αποτελέσματα.

5. Περισπωμένη
Συνήθως, δεν χρησιμοποιούμε το πλήκτρο περισπωμένη και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι περιττό. Ωστόσο, είναι πραγματικά χρήσιμο! Εάν ψάχνετε κάτι σημαντικό και θέλετε το Google να σας βγάλει τα αποτελέσματα με τα συνώνυμά του, βάλτε μια περισπωμένη πριν από μια λέξη. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε μόνο για ισπανικές σαλάτες, πληκτρολογήστε «Spanish ~ salads» για να βρείτε ισπανικές συνταγές για σαλάτα, παραλείποντας άλλες συνταγές που δεν χρειάζεστε.

6. Τελίτσες
Χρησιμοποιήστε αυτό το τέχνασμα όταν ψάχνετε για τις ημερομηνίες, στατιστικά στοιχεία ή μετρήσεις. Προσθέστε δύο τελείες με την αναζήτησή σας ανάμεσα σε δύο αριθμούς και το Google θα σας δείξει τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για ορισμένα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του ’50, πληκτρολογήστε «historic facts 1950…1959» και θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.

7. Νέες ιστοσελίδες
Αν θέλετε να βρείτε μερικές νέες ιστοσελίδες που σχετίζονται με τις αγαπημένες σας, δεν χρειάζεται να ξοδεύετε ώρες ψάχνοντας. Απλά καθορίστε την αγαπημένη σας ιστοσελίδα στο search, προσθέστε τη λέξη «related» και άνω και κάτω τελεία και δείτε τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε ιστοσελίδες που σχετίζονται με την Amazon, πληκτρολογήστε «related:amazon.com».

8. Παύλα
Αν χρησιμοποιείτε το Google τακτικά, ξέρετε πως είναι δύσκολο να βρείτε αυτό που χρειάζεστε όταν έχετε δύο έννοιες. Για να κάνετε την αναζήτησή σας ευκολότερη και ταχύτερη, πληκτρολογήστε μία παύλα μεταξύ των δύο αυτών εννοιών. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε περιττές πληροφορίες και να βρείτε ακριβώς αυτό που αναζητάτε.




briefingnews.gr 

Ό,τι σε απελευθερώνει, κράτησέ το...!!!!

Ό,τι σε απελευθερώνει κράτησέ το, μα μην το εγκλωβίσεις ποτέ.

Αγάπησέ το, μα μην το πνίξεις.
Φρόντισέ το, μα άφησέ το να ανθίσει και να ελευθερωθεί κι αυτό μέσα από εσένα.

Ώθησέ το να ανοίξει φτερά, να ταξιδέψει και ταξίδεψε κι εσύ μαζί του με βλέμμα στραμμένο στον καυτό ήλιο, μα κοίτα και λίγο χαμηλά.

Η ελευθερία θέλει ισορροπία για να είναι ελευθερία.
Ό,τι σε απελευθερώνει, μάθε να το σέβεσαι και να το εκτιμάς όπως του πρέπει και του αρμόζει γιατί είναι σπάνιο και το γνωρίζεις καλά.

Ζύγισε λίγο τα πράγματα και σκέψου προς ποια κατεύθυνση κλίνεις χρόνια ολόκληρα… Στο κελί, ή την ανάσα; Στο θέλω, ή το πρέπει; Στο μαστίγιο, ή τον αέρα;

Συνηθίσαμε στις φυλακές, τις άτυπες συνήθειες και τους συμβιβασμούς… Μάθαμε καλά τι εστί να αναπνέεις με υποστήριξη, να ζεις με προσωπεία, να αφήνεσαι με το σταγονόμετρο.

Και όλα αυτά γιατί; Γιατί ο φόβος στοιχημάτισε με τη ζωή ένα φεγγάρι εις βάρος μας και εμείς συνηθίσαμε τις υποταγές, τα συγκαταβατικά «ναι» και τα παγωμένα χαμόγελα.

Όμως αυτό που σε απελευθερώνει δεν έχει σχέση με όλα αυτά. Αυτό που σε απελευθερώνει είναι ένας μικρός θεός. Ίσως είναι φτιαγμένος από ύλη, όμως σε κάνει να αισθάνεσαι πως γίνεσαι ένα με το όλον και ξαφνικά εξαϋλώνεσαι. Είναι φως.

Οι σκιές αρχίζουν να πηγαίνουν περίπατο και οι αναστολές εκμηδενίζονται. Αυτό που σε απελευθερώνει σου δημιουργεί συναίσθημα «ευχαριστώ», σε κάνει να χαμογελάς και υπάρχει.

Δεν είναι φαντασία, ούτε ρομαντισμός. Δεν είναι ροζ σύννεφα, μα αέρας. Είναι εκεί έξω και σου αξίζει. Τραβάει το κουπί του και κατευθύνεται σε σένα. Αν δεν ήρθε ακόμα, πίστεψε το και θα το δεις και όταν το δεις, τίμησε και εκτίμησέ το. Άνευ όρων.




Το ότι είμαι καλός δεν σημαίνει πως δεν έχω όρια...!!!!

Από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο, μπαίνουμε στη διαδικασία να ενστερνιζόμαστε απόψεις, αντιλήψεις και ιδεολογίες του περιβάλλοντός μας. Τα πρέπει και τα μη της κοινωνίας εμφυτεύονται μέσα και ασυναίσθητα μας κατευθύνουν τις περισσότερες φορές στη ζωή μας.

Η έννοια της καλοσύνης είναι και αυτή παρεξηγημένη. Καλός άνθρωπος δεν είναι εκείνος που δίνει τα πάντα στους άλλους και στερεύει εκείνος μέσα του. 

Καλός άνθρωπος ή φίλος δεν είναι εκείνος που ανοίγει την καρδιά του σαν τριαντάφυλλο και λέει τα πάντα για τη ζωή του, ακόμα και όταν δεν το επιθυμεί. 

Ο κοινωνικός καθωσπρεπισμός και η παραποιημένη έννοια της ανιδιοτέλειας, μας έχουν οδηγήσει στο να υιοθετούμε λανθασμένες συμπεριφορές που βλάπτουν εμάς τους ίδιους.
Το να είμαι καλός άνθρωπος δε σημαίνει πως δεν έχω το δικαίωμα να κρατάω πράγματα για εμένα. 

Δε με δεσμεύει τίποτα στο να ανοίγω την ψυχή μου στον οποιονδήποτε ή στο να μιλάω για μία κατάσταση που μου συμβαίνει, όταν δεν το θέλω πραγματικά. Το να είμαι καλός άνθρωπος δε σημαίνει πως μου στερεί το δικαίωμα να χτίσω τα όριά μου ανάμεσα σε αυτά που θέλω και δε θέλω να μοιραστώ.

Η ψυχή μου δεν είναι εφημερίδα που κρέμεται σε περίπτερο και ο κάθε περαστικός τη βλέπει και τη διαβάζει· είναι ζωντανή, έχει αισθήματα και επιθυμίες τις οποίες δεν ακούμε τις περισσότερες φορές, φοβούμενοι μήπως οι άλλοι αποσύρουν την αγάπη τους ή σταματήσουν να μας θεωρούν καλούς ανθρώπους και μας απορρίψουν.

Η ιδιωτική μας ζωή έχει και αυτή τα όριά της και σίγουρα δε χρειάζεται να λέμε τα πάντα για εμάς και να ξεδιπλώνουμε κάθε πτυχή και εσωτερικό μας ζήτημα σε κάποιον, ακόμα κι αν είναι γνωστός μας. 

Ο άνθρωπος που μας αγαπάει, θα καταλάβει πως ίσως εκείνη τη στιγμή να προστατεύουμε και εμάς τους ίδιους από κάτι που συναισθηματικά μπορεί να είναι και τραυματικό να το συζητάμε εκείνη τη στιγμή.

Μην ανοίγεις την καρδιά σου σαν τριαντάφυλλο. Να κρατάς κάποια πράγματα και για εσένα. 




Συγγραφέας Μαρία Σκαμπαρδώνη

«Να ταξιδεύεις σημαίνει να ζεις» : 20 αποφθέγματα που θα σας εμπνεύσουν να ταξιδέψετε...!!!!

Το ταξίδι και η εξερεύνηση είναι γραμμένα στο Dna του ανθρώπινου είδους, θαμμένα βαθιά ανάμεσα στις επιθυμίες του ανθρώπου και εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους. 

Είτε θέλετε να ταξιδέψετε, αλλά δεν έχετε τολμήσει ένα μεγάλο ταξίδι, είτε βρίσκεστε πάνω από ένα χάρτη και προσπαθείτε να καταλήξετε στον επόμενο προορισμό σας, είτε απλά ονειρεύεστε ταξίδια, τα παρακάτω αποφθέγματα θα σας εμπνεύσουν να αρπάξετε μια βαλίτσα, ένα χάρτη και να ξεκινήσετε το δικό σας, προσωπικό και μοναδικό ταξίδι. 

20 αποφθέγματα που θα σας εμπνεύσουν να ανακαλύψετε νέους προορισμούς 

1. «Να κινείσαι, να αναπνέεις, να πετάς, να επιπλέεις· να κερδίζεις τα πάντα ενώ δίνεις, να περιπλανιέσαι στους δρόμους μακρινών χωρών. Να ταξιδεύεις σημαίνει να ζεις» – Hans Christian Andersen

2. « Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στη λίστα μου» – Susan Sontag

3. «Είκοσι χρόνια από τώρα θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι’ αυτό, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε» – Mark Twain

4. «Το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα» – Alain de Botton

5. «Προσωπικά, δεν ταξιδεύω για να πάω οπουδήποτε, αλλά για να πάω. Ταξιδεύω για χάρη του ταξιδιού. Το σημαντικό είναι να κινείσαι» – Robert Louis Stevenson

6. «Οι τουρίστες δεν γνωρίζουν που βρίσκονταν και οι ταξιδευτές δεν γνωρίζουν πού πηγαίνουν» – Paul Theroux

7. «Σκοπός του ταξιδιού δεν είναι να δεις καινούρια μέρη, αλλά να δεις με καινούρια μάτια» – Marcel Proust

8. «Μη μου πεις πόσο μορφωμένος είσαι, πες μου πόσο έχεις ταξιδέψει» – Mohammed

9. «Ένα ταξίδι χιλιάδων μιλίων ξεκινά με ένα βήμα» – Lao Tzu

10. «Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και αυτός που δεν ταξιδεύει, διαβάζει μόνο μία σελίδα» – St. Augustine

11. «Δεν ξέρω πού πηγαίνω. Ξέρω όμως ότι είμαι στο δρόμο μου» – Carl Sagan

12. «Το ταξίδι είναι ο προορισμός» – Dan Eldon

13. «Ταξιδεύουμε αρχικά για να χάσουμε τον εαυτό μας· και ταξιδεύουμε για να τον βρούμε. Ταξιδεύουμε για να ανοίξουμε την καρδιά και τα μάτια μας και να μάθουμε περισσότερα για τον κόσμο απ’ όσα η εφημερίδα μας μπορεί να μας προσφέρει. Ταξιδεύουμε για να αποκτήσουμε τη γνώση όλων εκείνων των σημείων του πλανήτη όπου τα αγαθή είναι αλλιώς κατανεμημένα. Και ταξιδεύουμε, ουσιαστικά, για να γίνουμε ανόητοι νέοι γι’ άλλη μια φορά – να επιβραδύνουμε το χρόνο και να ερωτευτούμε για άλλη μια φορά» – Pico Iyer

14. «Ταξιδεύοντας, ανακαλύπτεις ότι όλοι έχουν άδικο για τις άλλες χώρες» – Aldous Huxley

15. «Πάντα στον νου σου να 'χεις την Ιθάκη. Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου. Aλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου. Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει• και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο» – Κωνσταντίνος Καβάφης

16. « Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι οι πύλες μας για το ένδοξο και το άγνωστο. Μέσα απ’ αυτούς περνάμε στην περιπέτεια και στο φως του ήλιου, και σ’ αυτούς -αλίμονο- επιστρέφουμε» – E. M. Forster

17. «Τα ταξίδια σε κάνουν ταπεινό. Βλέπεις πόσο μικρό χώρο καταλαμβάνεις στον κόσμο» – Gustave Flaubert

18. Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων» – Νίκος Καββαδίας

19. «Ένας ταξιδιώτης χωρίς παρατηρητικότητα, είναι όπως ένα πουλί χωρίς φτερά» – Moslih Eddin Saadi

20. «Κάποιος που ζει βλέπει πολλά, κάποιος που ταξιδεύει, βλέπει περισσότερα» – Αραβική παροιμία 




Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Η ζωή θα υπάρξει και χωρίς εμάς, ας το θυμόμαστε αυτό σε κάθε στιγμή έπαρσης του εαυτού μας...!!!!

Δεν χρωστάει η ζωή σε κανένα. Προχωράει αυτή ακάθεκτη και δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για τη γνώμη σου. Μην την προγκίζεις. Εκείνη κρατάει τη μεγάλη εικόνα που ούτε με την πιο αχαλίνωτη φαντασία σου δεν μπορείς να τη δεις.

Να τη σέβεσαι όμως. Γιατί μέσα της μεγαλώνεις, μεγαλουργείς ή καταστρέφεσαι. Απαιτεί το σεβασμό σου και όχι την αλαζονεία και την απληστία σου. Να θυμάσαι ότι πάντα λειτουργεί με το νόμο του αίτιου και του αιτιατού. Μην ψάχνεις παραέξω άλλες ερμηνείες. Τι δίνεις για την αρμονία της, από αυτό θα εισπράξεις.

Αν νευριάσεις, εκείνη θα προσπεράσει. Αν κοκαλώσεις, εκείνη θα προχωρήσει. Αν δεν την ακούσεις, σίγουρα θα φροντίσει εκείνη να παραλάβεις το μήνυμά της. 

Αν δεν μπορέσεις σε κάτι να την αλλάξεις, τότε ακολούθησέ την αλλάζοντας εσύ την οπτική σου. Ξέρει καλύτερα, έχει το πάνω χέρι και θα φροντίσει πολύ όμορφα το σύνολο του εαυτού της.

Δεν χρωστάει η ζωή. Με τον ίδιο τρόπο όλοι μας ήρθαμε σε τούτον τον κόσμο, και με τον ίδιο τρόπο θα φύγουμε. Χωρίς εξαιρέσεις. Την έχει κάνει τη μοιρασιά της. Από τις πράξεις μας θα εξαρτηθεί μόνο ο χρόνος της παραμονής μας εδώ.

Η ζωή θα υπάρξει και χωρίς εμάς, ας το θυμόμαστε αυτό σε κάθε στιγμή έπαρσης του εαυτού μας. Ούτε ένας από εμάς, από αυτή τη μία μοναδική μονάδα που είμαστε, δεν δύναται να είναι υπεράνω του συνόλου της ζωής. 




9 Πράγματα που μπορείτε να κάνετε Σήμερα για να Μην πάθετε Αλτσχάιμερ όταν γεράσετε. Δώστε Βάση στο 5ο...!!!!

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για την απώλεια της μνήμης και άλλων διανοητικών ικανοτήτων αρκετά σοβαρών, ώστε να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή του ατόμου. 

Η άνοια μπορεί να εμφανίζεται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον, της νόσου του Huntington, και της αγγειακής άνοιας. Ο πιο κοινός τύπος είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 60­80% των περιπτώσεων. 

Αν η αιτία δεν είναι θεραπεύσιμη, η άνοια μπορεί να είναι προοδευτική. Συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, απάθεια και δυσκολία να θυμόμαστε πρόσφατες συνομιλίες, ονόματα και γεγονότα, μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για άνοια μπορεί να προληφθούν, ενώ άλλοι δεν μπορούν. 

Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελεγχθούν περιλαμβάνουν : 

Κακή διατροφή και έλλειψη βιταμινών 

Χρήση φαρμάκων που συμβάλλουν στην άνοια 

Διαταραγμένη λειτουργία του θυρεοειδούς 

Καρδιαγγειακούς κινδύνους συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη 

Κάπνισμα 

Χαμηλή φυσική δραστηριότητα 

Κατανάλωση αλκοόλ 

Τραύματα στο κεφάλι 

9 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας 

1. Καταναλώστε βιταμίνη D 
Μελέτες έχουν δείξει μία συσχέτιση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D και της γνωστικής εξασθένησης, που οδηγεί σε συμπτώματα της άνοιας. Συμπληρώματα με βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από τις διαδικασίες που οδηγούν στην άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. 

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε βιταμίνη D είναι μέσω της ηλιοθεραπείας, αλλά και η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει, αν δεν είστε σε θέση να λιαστείτε για πολλή ώρα. Το συμπλήρωμα βιταμινών είναι επίσης ωφέλιμο κατά τους χειμερινούς μήνες! 

2. Προκαλέστε το μυαλό σας 
Προκαλώντας το μυαλό σας σε τακτική βάση, έχει μερικά καταπληκτικά οφέλη! Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών καθυστερεί την έναρξη των συμπτωμάτων της άνοιας σχεδόν πέντε χρόνια, σε σύγκριση με ηλικιωμένους που μιλούν μόνο μία γλώσσα. 

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι αν λύνετε σταυρόλεξα σε τακτική βάση μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της παρακμής της μνήμης κατά 2,5 χρόνια. 

3. Μείνετε σωματικά δραστήριοι 
Η καλή κυκλοφορία στην καρδιά και το σώμα σας σε τακτική βάση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ενίσχυση του καρδιααγγειακού σύστηματός σας. Η άσκηση είναι το καλύτερο προληπτικό φάρμακο για πολλά χρόνια προβλήματα υγείας. Περίπου 30 λεπτά την ημέρα μέτριας δραστηριότητας είναι αρκετή για να δείτε οφέλη στην υγεία σας. 

4. Ελέγξτε την κατανάλωση του αλκοόλ 
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν αλκοόλ έχουν υπερβολικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ ή καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Ελέγχοντας την κατανάλωση του αλκοόλ μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας. 

5. Προστατέψτε τον εαυτό σας από τραυματισμούς στο κεφάλι 
Φορέστε κράνος όταν κάνετε ποδήλατο! Είναι κάτι απλό αλλά πολύ σημαντικό και μπορείτε να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από σοβαρό τραυματισμό. Αν κάνετε οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο, όπως θαλάσσια σπορ ή σκι, φορέστε απαραίτητα κράνος. 

6. Κοινωνικοποιηθείτε 
Η συχνή κοινωνικοποίηση μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις αρνητικές επιπτώσεις της απομόνωσης. Ακόμα κι αν έχετε λίγους φίλους ή μέλη της οικογένειας, μιλώντας με άλλους σε τακτική βάση μπορεί να σας προστατεύσει από πολλές διαφορετικές ασθένειες, πνευματικές και σωματικές. Ακόμα καλύτερα κάντε μια βόλτα στη φύση για να γυμναστείτε παρέα με τους φίλους σας! 

7. Καταναλώστε βιταμίνη Β 
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να είναι ωφέλιμες στη μείωση των επιπέδων ενός μορίου που ονομάζεται ομοκυστεΐνη ή HC. Αυτό το μόριο είναι γνωστό ότι βλάπτει το αγγειακό σύστημα. 

Έχοντας ένα υψηλό επίπεδο μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων αγγειακών προβλημάτων. Λαμβάνοντας ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με την ώριμη ηλικία. 

8. Σταματήστε το κάπνισμα 
Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές διατρέχουν κατά 45% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, ακόμα και τους πρώην καπνιστές. Ακόμα κι αν είσαστε καπνιστής για όλη σας τη ζωή, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

9. Παρακολουθήστε τις τιμές των εξετάσεών σας 
Παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης και του βάρους. Γνωρίζοντας τις τιμές σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ένα πρόβλημα νωρίτερα. Οι καρδιαγγειακές τιμές και οι τιμές του μεταβολισμού, είναι μερικές από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της άνοιας! Κρατήστε το σώμα σας υγιές, προκειμένου να κρατήσει το μυαλό σας υγιές. 

Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η εκμάθηση νέων πραγμάτων βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου! 




Credit: DavidWolfe 
fanpage 

Ο Μύθος του Σπηλαίου από τον Πλάτωνα που θα σας ανοίξει το μυαλό + video…!!!!

Ο μύθος του σπηλαίου παρουσιάζει τη σχέση των ανθρώπων προς τις βαθμίδες του πραγματικού κόσμου, σε συνάρτηση με τον βαθμό γνώσης που αυτοί κατέχουν. Η κλιμάκωση τοποθετεί τη γνώση των δεσμωτών στο επίπεδο της εικασίας και της πίστεως, ενώ αυτοί που ανεβαίνουν στον επάνω κόσμο ανέρχονται στην γνωστική κατηγορία της διάνοιας, έχοντας τη δύναμη ν’ αντικρίσουν μόνο τα απεικάσματα των αντικειμένων. 

Όσοι είναι οπλισμένοι με τη δύναμη της διαλεκτικής ατενίζουν τα ίδια πράγματα, συλλαμβάνοντας την υπόστασή τους. Αυτοί που μπορούν να δουν τον ίδιο ήλιο, είναι εκείνοι που μπορούν ν’ ατενίσουν την πηγή του Αγαθού, βρίσκονται, δηλαδή, στη γνωστική σφαίρα της νοήσεως. 

Παρατηρείται πως η συνάντηση των ατομικών συνειδήσεων με τον κόσμο και η διαπίστωση της διαφοράς των δύο μεγεθών, είναι ανάλογη με τη διαπίστωση της διαφοράς των μερών της ίδιας συνείδησης, έτσι ώστε οι δεσμώτες του σπηλαίου να συμβολίζουν το κρυφό και ανεξερεύνητο κομμάτι του ανθρώπου, το οποίο θα πραγματοποιήσει τη σύζευξη το με το γνωστό μέρος μέσο της διαλεκτικής. 

Από την «Πολιτεία του Πλάτωνα» Εκδόσεις Κάκτος 
Ο μύθος είναι μια πολλαπλή αλληγορία. Μέσω αυτού ο Πλάτωνας αναπτύσσει τον δικό του κόσμο ιδεών. 

Αφενός, παραθέτοντας τα στοιχεία (βαθμίδες) που μπορούν να καταρτίσουν ένα δημοκρατικό κράτος, αφετέρου μέμφεται τη ζωή μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες όπου ο άνθρωπος οχυρώνεται σε ένα προσωπικό σύμπαν (το προσωπικό σύμπαν είναι η σπηλιά) με τους νόμους, τη θρησκεία και τους κανόνες αδιαφορώντας για την ευρύτητα του πνεύματος που υπάρχει έξω από αυτές τις συνθήκες (η ευρύτητα του πνεύματος είναι ο ήλιος που υπάρχει έξω από την σπηλιά και οι εντός της σπηλιάς φοβούνται να αντικρίσουν γιατί τα μάτια τους συνήθισαν στο σκοτάδι και άμα δουν το δυνατό φως του ήλιου - της αλήθειας - θα τυφλωθούν. 

Μάλλον φοβούνται ότι θα τυφλωθούν γιατί τυφλοί είναι μέσα. Είναι ο ίδιος φόβος που καλλιεργούν οι ιθύνοντες προς τους υποτακτικούς) Δεσμώτες είναι οι ακαλλιέργητοι, απαίδευτοι, (όχι αμόρφωτοι όπως υποστηρίζουν πολλοί, ή αμόρφωτοι με την έννοια αυτών που έχουν μόνο τη μόρφωση του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς να έχουν κάνει τις προσωπικές αναζητήσεις) που έχουν αλυσοδεθεί από την παιδική τους ηλικία και βλέπουν μόνο το βάθος της σπηλιάς, τίποτε άλλο. 

Γνωρίζουν μόνο την γνώση που τους έχουν υποβάλει. Υπάρχουν και οι απελεύθεροι, ή οι φιλόσοφοι που μπορούν να δουν το φως και την έξοδο. Έχουν όμως να επιλέξουν για το αν θα οδηγήσουν τους συνανθρώπους τους στην αφύπνιση και έξω από την σπηλιά, ή θα χρησιμοποιούσουν την αδυναμία τους στην όραση τους για να τους εκμεταλλευτούν και να γίνουν ισχυροί. 

Με το φως της σπηλιάς βλέπουν τις σκιές πάνω στα τοιχώματα και νομίζουν πως είναι τα ίδια τα πράγματα και όχι οι σκιές τους. Αλλά μπορεί να είναι και τα πάθη παραμορφωμένα, έτσι όπως παραμορφώνουν και τη ζωή. 

Ο Πλάτωνας γράφοντας αυτό το μεγαλειώδες αλληγορικό έργο που είναι ενταγμένο στην «Πολιτεία» ως το έβδομο βιβλίο της, ακτινογραφεί την κοινωνία και τον άνθρωπο, τη φύση και τους νόμους. 

Στους αιώνες που πέρασαν από τότε που γράφτηκε δόθηκαν δεκάδες ερμηνείες, αλλά αυτό που μένει κοινό σε όλους είναι το καταναγκαστικό σκοτάδι που επιβάλουν στους ανθρώπους από την ώρα που γεννιούνται ενταγμένοι σε μια κοινωνία που έχει ως δεδομένο την σκλαβιά και την υπηρέτηση των ανωτέρων οι οποίοι προκύπτουν από μια ιεραρχία που ατσαλώνει το επίσημο κράτος με νόμους, καθαγιάζει η θρησκεία και επιβάλει ο φόβος και με τους δύο.