Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Χάσιμο χρόνου κι αξιοπρέπειας να κυνηγάς κάποιον που αδιαφορεί…!!!!

Του έστειλες μήνυμα και δεν μπήκε καν στη διαδικασία ν’ απαντήσει στις προσπάθειές σου να σώσεις ό,τι απέμεινε από μια σχέση που βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής; 

Αν έγνεψες καταφατικά στο πιο πάνω ερώτημα, σημαίνει πως μάλλον επένδυσες σ’ έναν έρωτα που άφησε πίσω του ένα μεγάλο τίποτα, σε έναν άνθρωπο που δε θυσίασε ούτε δευτερόλεπτα απ’ το χρόνο του για να διαβάσει το μήνυμά σου. Λένε πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά οι περιστάσεις δεν είναι πάντα υπέρ αυτών που το αξίζουν περισσότερο.

Αποφάσισες για πρώτη φορά στη ζωή σου ν’ ανοίξεις την καρδιά σου στον άνθρωπο που κατάφερε να γίνει κομμάτι της και τελικά δε σου βγήκε σε καλό. 

Κατέγραψες τις πιο κρυφές επιθυμίες σου σ’ ένα μήνυμα που πήγε στράφι, σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά σου να διορθώσεις τ’ αδιόρθωτα, κι άφησε η απόρριψη μια πικρή γεύση στο στόμα σου, που δε χωνεύεται με τίποτα.

Έχασες το μέτρημα και μαζί την ευτυχία που αναζητούσες, αφού πίστευες πως πήρε τη μορφή του ανθρώπου που κατάφερε να ξεχωρίσει με τη μοναδικότητά του απ’ τους υπόλοιπους κι επαναπαύτηκες. 

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που έκανες ποτέ στη ζωή σου, ακόμη κι αν άργησες να το συνειδητοποιήσεις.

Με την άρνησή του ν’ απαντήσει σ’ ένα μήνυμα που σήμαινε τα πάντα για σένα, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους σου. Η ευτυχία που νόμιζες πως μπορούσες ν’ αγγίξεις με τις άκρες των δαχτύλων σου δεν ήταν παρά μόνο μια ψευδαίσθηση που άρχισε με τον καιρό να ξεθωριάζει. 

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να βυθιστεί στην άβυσσο της απόρριψης, ακόμη κι αν πιστεύεις πως είναι η μόνη σου επιλογή με το που σταματήσεις να πιστεύεις σε αυταπάτες.

Δε θα γυρίσει πίσω ούτε θα ‘ρθει επειδή εσύ το περιμένεις -κι ούτε πρέπει να το επιδιώξεις. Δεν είναι απλή υπόθεση το τέλος μιας σχέσης ούτε ξεκινά κάτι με το ζόρι, όσο κι αν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου για το αντίθετο. 

Κι αν έκανες τα πάντα για να σώσεις ό,τι είχε απομείνει ή για να ανάψεις φωτιές, τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολο να χωνέψεις πως οι κόποι σου δεν απέδωσαν καρπούς.

Είναι μάθημα ζωής η απόρριψη, όποια μορφή κι αν πάρει, γι’ αυτό και πρέπει να μάθεις πώς να την διαχειρίζεσαι. Μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα χωρίς να το περιμένεις και χωρίς να ξέρεις το γιατί. Μην επιτρέψεις, όμως, στον εαυτό σου να βυθιστεί στη μιζέρια της, δεν το αξίζει.

Δεν αξίζει ν’ αναπολείς ένα παρελθόν που έχει αφήσει πίσω του πληγές, έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση πως θα τις επουλώσει. 

Δεν αξίζει να εθελοτυφλείς για να συνεχίσεις να ζεις σ’ έναν φαύλο κύκλο στιγμών που δεν πρόκειται να ξαναζήσεις κι ούτε να εναποθέτεις τις ελπίδες σου σε ανθρώπους που δεν έκαναν τίποτα για να τις κερδίσουν.

Είναι κρίμα να χάνεται η αξιοπρέπειά σου στο πρόσωπο ενός έρωτα που μπορεί να μην υπήρξε ποτέ, για να πείσεις τον εαυτό σου πως άξιζε ο χρόνος που επένδυσες για να γίνουν όσα ποθείς πραγματικότητα. 

Γιατί όσο περισσότερο επιμένεις σε κάτι που ξέρεις πολύ καλά πως δε θα έχεις, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει τελικά δικό σου.

Όταν οι άνθρωποι γύρω σου δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν ενδιαφέρονται με τις πράξεις τους κι αποδεικνύουν την αδιαφορία τους καθημερινά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αναγκάζεις τον εαυτό σου να προσπαθεί ν’ αλλάξει καταστάσεις που αυτοί επέλεξαν. 

Η επιμονή οδηγεί στην ευτυχία, αλλά όταν βλέπεις πως δεν είναι αμοιβαία κι ούτε μακροπρόθεσμη, καλύτερα να φεύγεις και να την αφήνεις πίσω σου.

Αναζήτησέ την αλλού και κράτησε την αξιοπρέπειά σου για σένα. Μην την θυσιάσεις στο βωμό μιας σχέσης που δεν εκτίμησε την αλήθεια σου. Μην προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις ανθρώπους που δε σεβάστηκαν το χαρακτήρα σου γιατί στο τέλος θα ξεχάσεις ποιος πραγματικά είσαι.




Έλενα Γεωργίου

Nα μην ξεχάσεις ποτέ…!!!!

Nα μην ξεχάσεις ποτέ…
Και να θυμάσαι να ανοίγεσαι με ζωντάνια στις χαρές της ζώης, να αγκαλιάζεις με δύναμη την ομορφιά της κάθε ημέρας που ξημερώνει μπροστά σου, να είσαι πάντα υπερήφανος γι’αυτό που είσαι, για όλα αυτά που είσαι.

Μην προσπαθείς να τους κάνεις να σε αγαπήσουν, μη χτυπάς την κάθε πόρτα, μην αφήνεις τα λόγια ή τη σκληρή τους στάση να πληγώνουν την καρδιά σου. Δεν υστερείς σε τίποτα από αυτούς, μπορείς και εσύ να γελάσεις, να αγαπήσεις, να ζήσεις το θαύμα της ζωής με όλες τις χαρές και τις στεναχώριες της.

Είσαι πανέμορφος από τη μέρα που γεννήθηκες, και αν κάποιοι στο διάβα της ζωής σου βρεθούν να σου πουν το αντίθετο, να μάθεις να μη σε απασχολεί.

Να, πάλι σήμερα στο σχολείο κάποια παιδιά γελούσαν ειρωνικά και σε σχολίαζαν. Τα λόγια τους έκαναν τα μάτια σου να δακρύσουν και δεν ήξερες σε τι έφταιξες, τι τους έκανες και σε πληγώνουν. Να ήξερες μόνο πόσες φορές τα λόγια του κόσμου πλήγωσαν και εμένα και τον καθένα μας, όπως εσένα τώρα.

Μην τους παρεξηγείς τους ανθρώπους, βιάζονται να σε κρίνουν εύκολα τις περισσότερες φορές, νομίζουν ότι είναι δυνατοί όταν σε κάνουν να νοιώθεις αδύναμος. Να μη σε απασχολεί όμως αυτό…

Να μην ακούς αυτούς που σου λένε ότι τα όνειρά σου είναι μεγάλα, γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι με μικρή θέληση, μικρότερη από τη δική σου. Μην τους ακούς, η δύναμη της θέλησής σου είναι μεγαλύτερη από ότι πιστεύουν ότι κρατάει και σε εμποδίζει. Να θυμάσαι ότι πετυχαίνουμε στη ζωή περισσότερο από τα »όχι» των άλλων, παρά από τα »ναι» τους.

Mην αφήνεις τις μικρές δυσκολίες που συναντάς, να σε κάνουν να νοιώθεις ότι δεν θα τα καταφέρεις. Η αδυναμία σου μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη που είχες ποτέ σου.

Και να μην ξεχάσεις ποτέ ότι η διαφορετικότητά σου είναι δικαίωμα και αυτό που κάνει τη ζωή τόσο όμορφη, το γεγονός ότι δεν είμαστε ίδιοι.

Να αντλείς δύναμη από τους ανθρώπους που σε θεωρούν ήρωά τους και που στο πρόσωπό σου βλέπουν τη δίψα για ζωή και το πόσο δυνατός μπορεί να είσαι. Να είσαι υπερήφανος για τη διαφορετικότητά σου!!!

Και να μην ξεχάσεις ποτέ ότι κάθε φορά που σε πληγώνουν, κάθε φορά που νοιώθεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, κάθε φορά που σε θεωρούν αδύναμο, διαφορετικό, ανίκανο, για μένα είσαι ο καλύτερος Φίλος που είχα ποτέ και είσαι υπέροχος και τέλειος όπως ακριβώς είσαι!!!




Μαρία Σκαμπαρδώνη 
newsitamea.gr

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Κρυολόγημα – Γρίπη: Γιατί αρρωσταίνουμε και το καλοκαίρι; Έρευνα απαντά…!!!!

Τείνουμε να συγχέουμε τη γρίπη και το κρυολόγημα με τον χειμώνα, πιστεύοντας ότι το καλοκαίρι εξαφανίζονται. Λάθος! Ερευνητές εξηγούν γιατί φέτος το καλοκαίρι καταγράφονται κρούσματα γρίπης και κρυολογήματος

Οι περισσότεροι, όταν ακούμε τις λέξεις κρυολόγημα και γρίπη, μας έρχεται στο μυαλό ο χειμώνας και ο κρύος καιρός. Γεγονός είναι ότι αυτές οι δύο ασθένειες είναι πιο συχνές τον χειμώνα, οπότε οι χαμηλές θερμοκρασίες μας κάνουν να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους... 

με άλλους ανθρώπους, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των ιών. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κρυολογήσουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ορισμένοι ιοί, μάλιστα, είναι πολύ πιο συχνοί τους θερινούς μήνες.

Το φετινό καλοκαίρι, μάλιστα, είναι αρκετές οι περιπτώσεις των κρουσμάτων κοινού κρυολογήματος και γρίπης που έχουν καταγραφεί, τόσο σε περιοχές της Ελλάδας, τουριστικές και μη, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Το γεγονός αυτό έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν η πανδημία έχει παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό.

Η ανοσία απέναντι στους ιούς του κρυολογήματος δεν κρατά πολύ. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο, όταν εκτιθέμεθα σε νέες μεταλλάξεις, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να προσαρμοστεί. 

Ωστόσο, τα διάφορα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν λόγω της πανδημίας, όπως η τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας περιόρισαν την έκθεσή μας σε αυτούς τους ιούς. 

Έτσι, μετά το πέρας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, οι ιοί έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, ωστόσο η ανοσία μας δεν είχε ενισχυθεί από την έκθεσή μας σε αυτούς τον προηγούμενο χρόνο.

Επομένως, η έντονη παρουσία των κοινών ιών – όπως του κρυολογήματος και της γρίπης – φέτος το καλοκαίρι πιθανότατα εξηγείται από το γεγονός ότι μετακινούμαστε περισσότερο και ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να τηρούμε τόσο τις αποστάσεις ή να φοράμε μάσκα, έχοντας παράλληλα μειωμένη ανοσία, αφού το περασμένο έτος δεν εκτεθήκαμε σε αυτούς τους ιούς.

Επιπλέον, φέτος, σε πολλά μέρη του κόσμου παρατηρήθηκαν ακραία υψηλές θερμοκρασίες και αρκετά κύματα καύσωνα. Οι θερμοκρασίες αυτές, σε συνδυασμό με τις διακυμάνσεις υγρασίας μπορεί να οδήγησαν σε μεγαλύτερη εξάπλωση των ιών του κοινού κρυολογήματος. 

Μάλιστα, οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικότερο ρόλο στο μέλλον, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί και να προκαλέσουν αλλαγές στο πότε εμφανίζονται ορισμένοι ιοί κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η κλιματική αλλαγή, επιπροσθέτως, αναμένεται να επιδεινώσει την εξάπλωση των ιών στο μέλλον.

Η συμπτωματολογία των ιώσεων του καλοκαιριού είναι παρόμοια με αυτή των χειμερινών: συνάχι, βήχας, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ξηρότητα στο λαιμό και μειωμένη ενέργεια. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιπλέον, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου είναι αδύναμο, ενδέχεται να προκληθούν σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία.

Πολλές φορές, όταν εμφανίζουμε ύποπτα συμπτώματα το καλοκαίρι, τείνουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάποια αλλεργία. Πράγματι, τα συμπτώματα είναι κοινά στο μεγαλύτερο βαθμό. Η ειδοποιός διαφορά των αλλεργιών είναι ότι συνήθως δεν προκαλούν πυρετό και πόνους στο σώμα.

Επιπροσθέτως, το κρυολόγημα διαρκεί από λίγες ημέρες μέχρι 2 εβδομάδες, ενώ τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και ολόκληρο το καλοκαίρι.

Η δομή ενός ιού είναι ένας από τους παράγοντες που εξηγούν το γιατί ορισμένοι ιοί εξαπλώνονται ευκολότερα στις υψηλές θερμοκρασίες. Για να εξαπλωθεί ένας ιός, μολύνοντας υγιή κύτταρα, χρειάζεται να επιβιώσει τόσο εκτός, όσο και εντός του σώματος. 

Χρειάζεται επίσης να χρησιμοποιήσει μηχανισμούς των ανθρώπινων κυττάρων, όπως το DNA, με στόχο να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του. Οι ιοί περιβάλλονται από ένα κάλυμμα (καψίδιο) πρωτεΐνης, το οποίο χαρίζει στον ιό το σχήμα του, προστατεύει το γενετικό του υλικό και τον βοηθά να προσκολληθεί στα κύτταρα, προκαλώντας μόλυνση.

Ορισμένοι ιοί περιβάλλονται από ένα λιπιδικό περίβλημα, που βοηθά τον ιό να παραμείνει ανθεκτικός έναντι του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ευνοεί την αλληλεπίδραση με τα κύτταρα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της μόλυνσης.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα δομικά μέρη του ιού που μπορούν να καθορίσουν σε ποιες συνθήκες ο ιός θα επιβιώσει και να εξαπλωθεί καλύτερα.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ της θερμοκρασίας και της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν ιό μπορεί επίσης να είναι επιδραστική. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε θερμοκρασία 36°C παρουσίασαν μειωμένη ανοσολογική απόκριση απέναντι στον ιό της γρίπης. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπους.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο για τις καλοκαιρινές ιώσεις, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς για να προστατευθεί είναι να μένει μακριά από όσους είναι άρρωστοι, να φροντίζει την υγιεινή των χεριών, αλλά και την επαφή τους με το πρόσωπο.

Αν κάποιος κολλήσει, οι συμβουλές για να το ξεπεράσει είναι: να πίνει πολλά υγρά, να ξεκουράζεται και να τρώει θρεπτικά φαγητά. 

Επιπλέον, είναι καλό να βήχει και να φτερνίζεται στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο, προκειμένου να προστατεύσει τους γύρω του από το να κολλήσουν.




Βίκυ Βενιού

Κάνε το θυμό δύναμή σου…!!!!

Ξυπνάς. Σηκώνεσαι. Φτιάχνεις καφέ. Ανοίγεις τον υπολογιστή και κάθεσαι με τις ώρες. Φτιάχνεις ένα φαγητό να υπάρχει σε περίπτωση που πεινάσεις. Βλέπεις σειρές, παίζεις παιχνίδια, μιλάς με τους φίλους σου. Χαζεύεις στην αρχική σελίδα του Facebook και βαριέσαι που ζεις.

Δε σηκώνεσαι, όμως, να κάνεις κάτι πιο δημιουργικό. Παραμένεις κολλημένος μπροστά στην οθόνη και γραπώνεσαι σ᾽ έναν εικονικό κόσμο. Θαρρείς κι όλα σου τα προβλήματα θα λυθούν εκεί μέσα. Δεν είναι έτσι, όμως.

Πάει καιρός που οι κοντινοί σου άνθρωποι προσπαθούν να σ᾽ ενεργοποιήσουν. Που παλεύουν να σε ξεκουνήσουν απ᾽ τη βολική θεσούλα σου.

Χαμπάρι δεν παίρνεις. Έχεις μονάχα μικρές αναλαμπές για τη ζωή σου, για το πού οδεύεις, τι καταφέρνεις, τι περιμένεις από ποιον και γιατί. Έχεις παραιτηθεί απ᾽ τα πάντα χωρίς λόγο και αιτία. Κι ας είσαι ακόμα μικρός. 

Ίσως οι καταστάσεις στη ζωή σου, δε βοήθησαν. Ίσως πέρασες δύσκολα χρονιά. Μπορεί ακόμα να περνάς. Μα όλοι λίγο-πολύ, στην ίδια μοίρα είμαστε.

Έχεις επιτρέψει στον εαυτό σου ν᾽ αφεθεί σε μια τραγική κατάσταση. Έχεις παραμελήσει την εμφάνισή σου. Δεν έχεις ενδιαφέροντα. Δεν έχεις δουλειά. Βαριέσαι τους πάντες και τα πάντα. Τίποτα δε σε γεμίζει πια. Όλα σου φταίνε.
Όλα, εκτός από εσένα.

Όλα γύρω σου διαλύονται κι αντί να παλέψεις να τα σώσεις, βουλιάζεις μαζί τους. Μιζεριάζεις. Κατηγορείς το σύστημα και την κυβέρνηση για τις κωλοδουλειές που δεν υπάρχουν. Τα βάζεις με τους γονείς σου που δε σου παρείχαν όλα όσα θα ήθελες να έχεις. Τσακώνεσαι με τον αδερφό σου που θέλει να τρώει μόνο τηγανητά κι έτσι αναγκάζεσαι να τρως μαζί του και παχαίνεις.

Ξέρεις κάτι όμως; Κανείς δε σου φταίει. Εσύ είσαι υπαίτιος για ό,τι κακό σου συμβαίνει. Και μην περιμένεις ντάντεμα από κανέναν. Σου μίλησαν. Σε παρακίνησαν. Προσπάθησαν. Δε θ᾽ ασχολούνται μια ζωή μαζί σου, όμως. 

Τους κούρασες. Κουράστηκαν να προσπαθούν να σε βοηθήσουν κι εσύ να μην κάνεις τίποτα γιʾ αυτό. Ζωή σου είναι στο φινάλε, όχι δική τους.

Συσσώρευσε όλο το θυμό που έχεις και μετέτρεψέ τον σε δύναμη. Κάν᾽ τον σύμμαχό σου. Πάτα στα πόδια σου. Σήκω το πρωί, κοιτάξου στον καθρέφτη και θέσε στόχους. Μίλα με τον εαυτό σου. Κάνε την αυτοκριτική σου. Συνειδητοποίησε την κατάσταση. Λάβε τις ευθύνες σου. Οπλίσου με δυνάμεις και μπες στον πόλεμο. Μην κάτσεις στον υπολογιστή. 

Άσ᾽ το το ρημάδι πια. Πάρε μια εφημερίδα κι άρχισε να ψάχνεις για δουλειά. Δεν είναι εύκολο να βρεις κάτι καλό στις μέρες μας, μην απογοητευτείς με την πρώτη στραβή όμως. Ούτε με τη δεύτερη. Όλα θέλουν χρόνο.

Άρχισε να προσέχεις τον εαυτό σου. Φτιάξε τη διατροφή σου. Πάρε τους φίλους σου και πήγαινε για τρέξιμο. Αθλήσου. Απέκτησε ενδιαφέροντα. Βγες απ᾽ τη ρουτίνα σου. Βρες παλιά σου ρούχα και θυμήσου πώς ήσουν κάποτε που χωρούσες μέσα σ᾽ αυτά. Θύμωσε με τον εαυτό σου και την κατάντια σου. Κι ύστερα πείσμωσε. Θέσε στόχο να καταφέρεις να ξαναχωρέσεις στα παλιά σου τζιν. Αν το πιστέψεις, τότε μπορείς να το κάνεις.

Πάλεψε ν᾽ αποκτήσεις όσα σου λείπουν και πάντα ήθελες. Λένε, πως για να κερδίσεις κάτι που ποτέ δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ δεν έκανες. Ακoλούθησε αυτό το μότο και κάνε πράξη όλα όσα ονειρεύεσαι. Ωραία τα όνειρα, αλλά αν δεν εξελίσσονται σε στόχους, τότε δεν έχουν καμία αξία.

Πρέπει να τα βάλεις με τον εαυτό σου. Να συζητήσεις μαζί του και να βρεις τη ρίζα των προβλημάτων σου. Μάντεψε. Εσύ είσαι η πηγή τους. Καμία κυβέρνηση δε σου φταίει, κανένας φίλος, κανένας εχθρός. Μην ψάχνεις παντού εχθρούς προκειμένου να διασφαλίσεις στον εαυτό σου πως είναι αθώος. Μην ψάχνεις συνεχώς εξιλαστήρια θύματα για ν᾽ απενοχοποιηθείς. Μην τη φοβάσαι τη ζωή.

Κάποιος μου έμαθε το εξής. Η ζωή είναι σαν ένας άντρας. Στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του είναι φαλακρός, μα πίσω έχει μια μακριά κοτσίδα. Εσύ επιλέγεις αν θα πιαστείς απ᾽ τη φαλάκρα και θα γλιστρήσεις ή αν θα κάνεις ένα βήμα παραπέρα, θα πιαστείς απ᾽ την κοτσίδα και θ᾽ αρπάξεις κάθε ευκαιρία που σου δίνεται.

Αποσύνδεσε ό,τι σε βραχυκυκλώνει κι όταν φτάσεις στο σημείο ν᾽ αποδεχθείς τα λάθη σου και συνειδητοποιήσεις πως μόνος σου βραχυκυκλώνεις τον εαυτό σου, κάνε επανεκκίνηση.




Δώρα Κουτσογιάννη

Δεν καταλαβαίνεις πόσο πλήγωσες μέχρι κάποιος να σου κάνει το ίδιο…!!!!

Ας υποθέσουμε πως κανείς δε σκοπεύει να πληγώσει κανέναν
Πως όλοι μπαίνουν στη ζωή μας με τις καλύτερες προθέσεις, πως οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας τον άλλον, πως κανένας δεν έχει σκοπό να ρημάξει τη ζωή κανενός. 

Ωραία λοιπόν μέχρι εδώ, τα πράγματα κυλάνε βάσει σχεδίου· έλα όμως που έρχεται αναπόφευκτα η αποφράδα στιγμή εκείνη που κάποιος απ’ τους δύο θα την κάνει τη στραβή και βρίσκεται στα ξαφνικά ο άλλος στα πατώματα να αναρωτιέται από πού του ήρθε. Έχεις βρεθεί σε αυτή τη θέση, ε; 

Κι εγώ. Ξέρεις κάτι όμως; Έχουμε όλοι μας βρεθεί και στην άλλη, είτε το θέλαμε, είτε όχι κι αυτό καλό είναι να μην το ξεχνάμε.

Δεν είναι κακό να πληγώνεσαι, αντίθετα, είναι το καλύτερο σχολείο του κόσμου. Οι άνθρωποι που διαλύθηκαν έχουν καταπληκτική κοινωνική και συναισθηματική μόρφωση, παίρνουν ωριμότερες αποφάσεις, στρώνουν χαρακτήρα και ξέρουν να προχωράνε τη ζωή τους παρακάτω, έστω και με ένα βήμα τη φορά, ή τουλάχιστον ξέρουν να σηκώνονται καθώς αντιλαμβάνονται πως ο πάτος είναι άβολος.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στη θέση του θύματος μία ή (το πιθανότερο) αμέτρητες φορές ξέρουν να μη τρέμουν μπροστά στη συμμορφωτική χροιά του πόνου κι ασυναίσθητα τον κάνουν κτήμα τους και τον αφήνουν να τους πλάσει, κάνοντάς τους είτε σκληρότερους, είτε ωριμότερους· κάτι σε - ότερους τέλος πάντων.

Ούτε να πληγώνεις είναι κακό. Έτσι προχωράνε άλλωστε οι ανθρώπινες σχέσεις· οι κύκλοι οφείλουν να κλείνουν για να ξεκινάνε καινούριοι κι εδώ που τα λέμε οι κύκλοι είναι αδύνατον να κλείσουν χωρίς μερικά δάκρυα ή έστω το ελάχιστο ψυχοπλάκωμα. 

Εντελώς ανθρώπινα λοιπόν και λογικά, θα πληγώσεις κι εσύ με τη σειρά σου κι αυτό δε σε κάνει ούτε κακό, ούτε τίποτα, σε κάνει απλά άνθρωπο. Κακός άνθρωπος είσαι αν επιμένεις να ξεκινάς σχέσεις γνωρίζοντας την άσχημή τους κατάληξη ή αν, εντελώς σαδιστικά, παίρνεις τα πάνω σου κάνοντας ανθρώπους που σε αγαπούν να υποφέρουν για να επιβεβαιώνεσαι για το νοιάξιμό τους.

Για τον λόγο αυτόν λοιπόν κάνουν τον κύκλο τους οι σχέσεις, επειδή αλλάζουν οι άνθρωποι και προκειμένου να αγκαλιάσουν τη συγκεκριμένη αλλαγή και να προχωρήσουν πρέπει να αφήνουν πίσω τους άτομα ή καταστάσεις που ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στα πλάνα τους.

Εγωιστικά καθάρματα θα τους πουν, ένας χαρακτηρισμός που εμπεριέχει μεν κάποιους κόκκους αλήθειας μα λίγη σημασία έχει καθώς δεν μπορείς να επικρίνεις έναν άνθρωπο που δε θεωρεί εφικτό να προσποιείται πληρότητες για να μη χαλάσει την καρδιά κανενός, μπορείς;

Έχεις λοιπόν δικαίωμα να πληγώσεις όποιον θέλεις, αν το έχεις πάρει απόφαση πως η ζωή σου έχει λιμνάσει και πως η ψυχή σου πρέπει να κάνει βήματα παραπέρα. 

Μπορείς να γκρεμίσεις έρωτες, μπορείς να μηδενίσεις σχέσεις ετών, μπορείς να παρατήσεις στρωμένες ζωές, μπορείς να ξεχάσεις φίλους που σου στάθηκαν και κανένας δεν έχει δικαίωμα να σου ζητήσει τα ρέστα. 

Όχι, το «συγγνώμη, αλλά..» δεν είναι απάντηση στα κατηγορώ τους, η μόνη δόκιμη απόκριση είναι να μην κοιτάξεις πίσω, είπαμε, δεν είναι κακό να πληγώνεις, είναι ανθρώπινο.

Ξέρεις τι είναι κακό όμως; Κακό είναι να θεωρείς πως δεν πλήγωσες, να πιστεύεις βαθιά πως δεν έγινε και τίποτα, πως δεν άφησες στο πέρασμά σου χαμό. 

Επειδή όσο συνειδητά και λογικά πήρες την απόφαση να πληγώσεις τον άλλον, άλλο τόσο συνειδητά πρέπει να γνωρίζεις πως έκανες κάποιον άνθρωπο να ανασάνει δυσκολότερα και τουλάχιστον να το εκτιμάς.

Να ξέρεις πως κάποιοι άνθρωποι μούδιασαν τα μέσα τους εξαιτίας σου, κλείδωσαν απ’ έξω για σένα ανθρώπους που άξιζαν να μπουν στη ζωή τους κι ίσως έφτασαν στο λυπηρό σημείο να μη θυμούνται καν πώς είναι να πονάς απ’ το τόσο μούδιασμα που τους προκάλεσες.

Έχεις δικαίωμα να καταστρέφεις κόσμο, επειδή η ζωή σου είναι δική σου. Υπάρχει όμως ένας άγραφος κανόνας που σου επιβάλει, μετά από αυτό, τους συγκεκριμένους ανθρώπους να τους σέβεσαι μέχρι τέλους και να μην υποτιμάς στιγμή τα συναισθήματά τους ούτε να αποφασίζεις εσύ το μέγεθος του πόνου τους προσπαθώντας να ελαφρύνεις τη συμβολή σου σε αυτόν, ούτως ώστε να κοιμάσαι ένα κλικ πιο ήσυχος. 

Όπως επίσης δεν έχεις δικαίωμα να ζητάς τα ρέστα επειδή δε σου αρέσει ο τρόπος που προσπάθησαν να ξαναενώσουν τα κομμάτια ενός εαυτού που εσύ έσπασες, επειδή έτσι σου ήρθε.

Επειδή οι άνθρωποι, ακόμα κι αν γνωρίζουμε πως πληγώσαμε κάποιον, ποτέ δεν μπορούμε να κατανοήσουμε επαρκώς και σε βάθος το μέγεθος του πόνου που επιφέραμε αν δε βρεθεί κάποιος να μας πληγώσει το ίδιο. 

Κάρμα το λένε, και χτυπάει το άτιμο, χτυπάει αλύπητα και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται κι ακάλεστο.

Δεν είναι κακό να πληγώνεις είπαμε, ευχαριστώ σου χρωστάνε τα θύματά σου, ένα ευχαριστώ τεράστιο που τους συμμόρφωσες και τους εξέλιξες έστω κι άθελά σου. Αυτό να θυμάσαι όταν η ζωή αποφασίσει να σε συμμορφώσει κι εσένα κι ουδέποτε να θεωρήσεις κάτι τέτοιο τιμωρία. 

Η καλοσύνη επιστρέφεται, να το θυμάσαι, οπότε δεν είναι κακό που ήρθε κι εσένα η σειρά σου. Όχι δεν είναι τιμωρία, είναι το καλό, φίλε μου, που γυρνάει πάντα πίσω.




Φρόσω Μαγκαφοπούλου 
BERNARD D'ANDREA / FLICKR


Μέρες περίεργες, μέρες ξεκαθαρίσματος…!!!!

Μέρες περίεργες, μέρες ξεκαθαρίσματος.
Μια παύση που μας επιβάλλεται για να κοιτάξουμε γύρω μας, αλλά και μέσα μας.

Τι κάναμε και πως; Και το πιο σημαντικό – γιατί;

Τι κερδίσαμε, τι χάσαμε, τι ήταν αυτό που ήταν σημαντικό. Τι έμεινε;

Και όλο αυτό όχι μόνο για να κάνουμε το υπολογισμό μας, αλλά για να διορθώσουμε ότι διορθώνεται. Ή απλά να προχωρήσουμε μπροστά. Σοφότεροι από τα λάθη μας, δυνατότεροι από τον πόνο που βιώσαμε, πιο αισιόδοξοι από την ελπίδα που μας έδωσαν ή δώσαμε στους γύρω μας.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής έχουμε όλοι καταλάβει τι είναι αυτό που μας καθορίζει, τι είναι αυτό που μας λείπει. Ποια είναι η ουσία της ζωής μας για τον καθένα ξεχωριστά.

Πώς η καθημερινότητά μας επιδέξια κάλυπτε πολλές από τις βαθύτερες ανάγκες μας με ασήμαντες πράξεις, λόγια ή ανθρώπους.

Πώς μας ξεγλιστρούσε η ουσία της ζωής μέσα από τους ξέφρενους ρυθμούς της πεζής καθημερινότητά μας.

Η δύσκολη αυτή η συγκυρία μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με το βαθύτερο εαυτό μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας, να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας.

Πρέπει να επιβιώσουμε. Να αντέξουμε. Αλλά πέρα από τη σωματική μας ακεραιότητα. Πρέπει να ξαποστάσουμε για λίγο και να κοιτάξουμε γύρω μας, μέσα μας με ειλικρίνεια.

Να κάνουμε επανεκκίνηση. Από το μηδέν.

Είναι στιγμές που πρέπει να δείξουμε την αγάπη μας, τον ενδιαφέρον μας και να δώσουμε και πάρουμε δύναμη.

Να δούμε κατάματα αλήθειες και να προχωρήσουμε με αυτές. Να εστιάσουμε στην ουσία – γύρω μας, μέσα μας.

Διότι μετά από τέτοιες δύσκολες εμπειρίες, μένει ότι αξίζει.




Νίνα Ιβάνοβα
Γεννήθηκα στις 4 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη, Βουλγαρίας. Σπούδασα Βουλγαρική και Αγγλική φιλολογία στη πόλη που γεννήθηκα αλλά στην καρδιά μου έχω το Μάτι όπου και μένω. Λατρεύω τη θάλασσα, τα βιβλία και τη μουσική ειδικά σε συνδυασμό. Γράφω από τα οχτώ μου χρόνια – σε τετράδια, χαρτοπετσέτες, σε ξύλινες ντουλάπες… Στη Βουλγαρική, Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Χαράζω και αποτυπώνω τον ρυθμό της καρδιάς μου για να παγιδεύσω την σκέψη, να την δαμάσω και να τη κάνω μνήμη. Υπήρχαν περίοδοι στη ζωή μου που προσπαθούσα να σωπάσω τις λέξεις μου τυλιγμένη στο κουβάρι της καθημερινότητάς μου αλλά ποτέ δεν το κατάφερα. Τώρα ήρθε η ώρα να τα μοιραστώ μαζί σας. Ίσως καθρεφτιστείς και εσύ στις αυθόρμητες λέξεις μου…

Πήγαινε εκεί που επιλέγεις να πας, όχι εκεί που σε σέρνουν…!!!!

Ενώ μπορεί να είσαι πολύ προσεκτικός με το πού δίνεις τα χρήματά σου, ίσως να είσαι λιγότερο προσεκτικός με το πού δίνεις την προσοχή σου.

Μακροπρόθεσμα, το πώς ξοδεύεις την προσοχή σου επηρεάζει τη ζωή σου πιο βαθιά από το πώς ξοδεύεις τα χρήματά σου. Η προσοχή σου είναι το πιο ισχυρό νόμισμα που έχεις στη διάθεσή σου. 

Αν την κατασπαταλάς, τότε η ζωή σου θα καταλήξει σε ένα μεγάλο χρεωστικό. Αν την επενδύσεις σε πράγματα που θεωρείς πολύτιμα, τότε θα συγκεντρώσεις τεράστιους τόκους.

Φαντάσου δυο δικηγόρους σε ένα δικαστήριο μέσα στο κεφάλι σου. Ο ένας υπερασπίζεται τις δυνατότητές σου και την επιτυχία των στόχων σου. Ο άλλος επιχειρηματολογεί σχετικά με τα όριά σου και το γιατί δεν σου αξίζει αυτό που θέλεις.

Ποιος θα νικήσει; Ο δικηγόρος που πληρώνεις περισσότερο. Αυτούς τους δικηγόρους, όμως, δεν τους πληρώνεις με χρήματα, τους πληρώνεις με την προσοχή σου.

Η προσοχή είναι ενέργεια. Ό,τι τρέφεις μ΄αυτήν θα αναπτυχθεί. Η προσοχή είναι πρόθεση. 

Αυτό που σκέφτεσαι και για το οποίο μιλάς στρώνει το δρόμο για κείνο που θα δημιουργήσεις. Όταν δίνεις προσοχή σ΄εκείνα που θέλεις να συμβούν, τότε αυξάνεις τις πιθανότητες να τα κάνεις να συμβούν. Η ίδια δυναμική ισχύει και για εκείνα που δε θέλεις να συμβούν.

Σε έναν εξοχικό δρόμο, κοντά στο σπίτι μου, κάποιος έχει αναρτήσει μια τεράστια ταμπέλα με κόκκινα γράμματα πάνω σ΄ένα μεγάλο κομμάτι κόντρα πλακέ: «Όποιος πάτησε το σκύλο μου να πηγαίνει πιο σιγά!» 

Η ταμπέλα έμεινε εκεί για πάνω από ένα χρόνο, μέχρι που μια μέρα πρόσεξα ότι είχε αλλάξει: «Όποιος πάτησε το γιο μου, να πηγαίνει πιο σιγά!»

Κάθε σκέψη είναι μια προσευχή, και η ανησυχία είναι αντίστροφη προσευχή. 

Όταν εστιάζεις την προσοχή σου στα άσχημα που σου έχουν συμβεί, τότε αυξάνεις την πιθανότητα να συμβούν ξανά. Όταν ξέρεις τι πάει στραβά, κινητοποίησε όλη σου την ενέργεια προς τη λύση. 

Τα προβλήματα είναι αυτό που βλέπεις όταν παίρνεις τα μάτια σου από το στόχο. Για να προσεύχεσαι αποτελεσματικά, κράτα στο νου και στην όρασή σου το τελικό αποτέλεσμα που επιλέγεις. Μην υπονομεύεις τον εαυτό σου με το να γοητεύεσαι με το πρόβλημα. Γοητεύσου με τη λύση.

Το μυστικό της μεγαλοφυίας είναι η εστίαση. Αν μπορείς να εστιάζεις την προσοχή σου σαν λέιζερ σε οποιοδήποτε ζήτημα ή στόχο, θα σου αποκαλύψει το αρχιτεκτονικό του σχέδιο.

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον Κάρβερ ανακάλυψε 325 χρήσεις για το αράπικο φιστίκι και 100 για τη γλυκοπατάτα. Οι μεγαλοφυείς άνθρωποι έχουν ισχυρή εστίαση. Πολλοί έχουν χαρακτηριστεί ως εκκεντρικοί ή ακόμα και παράφρονες επειδή βάζουν στην άκρη τα κοσμικά ενδιαφέροντα για χάρη της μουσικής, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, των εφευρέσεων ή της συγγραφής. 

Όμως, αυτοί αλλάζουν τον κόσμο, ενώ εκείνοι με τη διασκορπισμένη προσοχή προχωρούν με δυσκολία μέσα σε μια μέτρια ζωή. Οι μεγαλοφυίες δεν σπαταλούν το πολύτιμο μυαλό τους σε μαζικές τάσεις. Δημιουργούν τις τάσεις που αλλάζουν τις μάζες.

Πρόσεξε τι συμβαίνει όταν στρέφεις την προσοχή σου προς μια κατεύθυνση. 

Διάβαζε κίτρινα έντυπα ενώ περιμένεις στην ουρά στο σουπερμάρκετ, αφηγήσου το ατύχημά σου, ασχολήσου με κουτσομπολιά, και μέσα σε λίγες στιγμές ανοίγεις την πόρτα σε μια ολόκληρη σφαίρα συνειδητότητας που ταιριάζει με τις σκέψεις ή τις συζητήσεις σου.

Αν επιμείνεις σ΄αυτές λίγο περισσότερο, γίνονται η πραγματικότητά σου, που συμπληρώνεται με τη συμφωνία των άλλων και με γεγονότα που την επιβεβαιώνουν. Στη συνέχεια νιώθεις στραγγισμένος, έλκεις παρόμοιες εμπειρίες που σε κάνουν να νιώθεις ακόμα χειρότερα και αναρωτιέσαι γιατί η ζωή σου έχει τα χάλια της.

Παρατήρησε τώρα τι συμβαίνει όταν εστιάζεσαι σε πράγματα που σε γεμίζουν. 

Διάβαζε τα λόγια ή τη βιογραφία κάποιου που θαυμάζεις. Μπες μέσα στο στούντιό σου και ελευθέρωσε τις δημιουργικές σου παρορμήσεις. Πέρνα ένα απόγευμα στην παραλία. 

Πες στους αγαπημένους σου πόσο εκτιμάς την παρουσία τους στη ζωή σου. Ξαφνικά, πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει υπέροχα και τραβάς κοντά σου ανθρώπους και περιστατικά που σου ταιριάζουν και σε δυναμώνουν. Και όλα αυτά επειδή έστρεψες το νου σου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ζούμε σ΄ένα σύμπαν άπειρων πιθανών πραγματικοτήτων. Κάθε στιγμή, σε όποια πραγματικότητα δώσεις την προσοχή σου, αυτή θα σου ανοίξει την πόρτα της για να μπεις.

Φίλε, πήγαινε εκεί που επιλέγεις να πας, όχι εκεί που σε σέρνουν.

«Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» Alan Cohen εκδόσεις Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ




Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Η πίτα της ευτυχίας: Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι;

Το παρακάτω κείμενο είναι απόδοση άρθρου της Jolanta Burke, ψυχολόγου στο RCSI University of Medicine and Health Sciences, στην Ιρλανδία

Η βιομηχανία αυτοβοήθειας ανθεί, τροφοδοτούμενη από την έρευνα για τη θετική ψυχολογία - την επιστημονική μελέτη του τι κάνει τους ανθρώπους να ευημερούν και να ακμάζουν. 

Ταυτόχρονα, τα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού συνεχίζουν να αυξάνονται στα ύψη παγκοσμίως. Είμαστε λοιπόν καταδικασμένοι να είμαστε δυστυχισμένοι, παρά τις προόδους στη γνώση και την ψυχολογία;

Σύμφωνα με ένα σημαντικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Review of General Psychology το 2005, το 50% της ευτυχίας των ανθρώπων καθορίζεται από τα γονίδιά τους, το 10% εξαρτάται από τις περιστάσεις και το 40% από την «σκόπιμη δραστηριότητα» (κυρίως, είτε είστε θετικοί είτε όχι). 

Αυτή η αποκαλούμενη πίτα της ευτυχίας έβαλε τους ακολούθους της θετικής ψυχολογίας στη θέση οδήγησης, επιτρέποντάς τους να αποφασίσουν για την τροχιά της ευτυχίας τους -το κρυφό μήνυμα είναι ότι αν είστε δυστυχισμένοι, είναι κυρίως δικό σας λάθος.

Η πίτα της ευτυχίας επικρίθηκε ευρέως επειδή βασίστηκε σε υποθέσεις σχετικά με τα γονίδια. Για δεκαετίες, οι ερευνητές συμπεριφορικής γενετικής πραγματοποίησαν μελέτες με διδύμους και διαπίστωσαν ότι μεταξύ 40% και 50% της διακύμανσης στην ευτυχία τους εξηγούνταν από τα γονίδια, γι’ αυτό και ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίστηκε στην πίτα της ευτυχίας.

Οι γενετιστές της συμπεριφοράς χρησιμοποιούν μια στατιστική τεχνική για να εκτιμήσουν τα γενετικά και περιβαλλοντικά στοιχεία με βάση την οικογενειακή συγγένεια των ανθρώπων, εξ ου και τη χρήση των διδύμων στις μελέτες τους. 

Αλλά αυτά τα στοιχεία υπέθεσαν ότι τόσο οι πανομοιότυποι δίδυμοι όσο και τα αδέρφια βιώνουν το ίδιο περιβάλλον όταν μεγαλώνουν μαζί -μια υπόθεση που δεν είναι εντελώς ακριβής και ορισμένοι λένε πως δεν έχει πραγματικά νόημα.

Ως απάντηση στην κριτική για την εργασία του 2005, οι ίδιοι συγγραφείς έγραψαν ένα άρθρο το 2019 που εισήγαγε μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση για την επίδραση των γονιδίων στην ευτυχία, η οποία αναγνώριζε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της γενετικής μας και του περιβάλλοντός μας.

Φύση, ανατροφή και “περιβαλλοντική ευαισθησία”

Η φύση και η ανατροφή δεν είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Αντίθετα, η μοριακή γενετική, η μελέτη της δομής και της λειτουργίας των γονιδίων σε μοριακό επίπεδο, δείχνει ότι επηρεάζουν το ένα το άλλο. 

Τα γονίδια επηρεάζουν τη συμπεριφορά που βοηθά τους ανθρώπους να επιλέξουν το περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, η εξωστρέφεια που περνάει από τους γονείς στα παιδιά βοηθά τα παιδιά να δημιουργήσουν τις ομάδες φιλίας τους.

Ομοίως, το περιβάλλον αλλάζει την έκφραση των γονιδίων - κάτι που μελετά η επιστήμη της επιγενετικής. Για παράδειγμα, όταν οι μέλλουσες μητέρες εκτέθηκαν σε λιμό, τα γονίδια των μωρών τους άλλαξαν ανάλογα, με αποτέλεσμα χημικές αλλαγές που καταστέλλουν την παραγωγή ενός αυξητικού παράγοντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα μωρά να γεννιούνται μικρότερα από το συνηθισμένο και με παθήσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.
      Martin Seligman, o ιδρυτής της θετικής ψυχολογίας

Η φύση και η ανατροφή είναι αλληλεξαρτώμενες και αλληλοεπηρεάζονται συνεχώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δύο άτομα που έχουν μεγαλώσει στο ίδιο περιβάλλον μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση της συμπεριφορικής γενετικής απέναντι στο ίδιο περιβάλλον τις περισσότερες φορές μπορεί να μην ισχύει.

Από την άλλη μεριά, το αν οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πιο ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι εξαρτάται από την «περιβαλλοντική ευαισθησία» τους, δηλαδή την ικανότητά τους να αλλάζουν.

Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο περιβάλλον τους και έτσι μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους ως απόκριση τόσο σε αρνητικά όσο και σε θετικά γεγονότα. 

Έτσι, όταν παρακολουθούν ένα εργαστήριο ευεξίας ή διαβάζουν ένα βιβλίο θετικής ψυχολογίας, μπορεί να επηρεαστούν από αυτό και να βιώσουν σημαντικά περισσότερες αλλαγές σε σύγκριση με άλλα άτομα -η αλλαγή μπορεί επίσης να διαρκέσει περισσότερο.

Αλλά δεν υπάρχει καμία θετική ψυχολογική παρέμβαση που θα λειτουργήσει για όλους τους ανθρώπους, επειδή είμαστε τόσο μοναδικοί όσο το DNA μας και, ως εκ τούτου, έχουμε διαφορετική ικανότητα για ευτυχία και ευεξία, με διακυμάνσεις σε όλη τη ζωή.

Είναι κάποιοι προορισμένοι να είναι δυστυχισμένοι; Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αγωνίζονται πιο σκληρά για να βελτιώσουν την ψυχολογία τους τους από άλλους, και αυτός ο αγώνας μπορεί να σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να είναι δυστυχισμένοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να μην βιώσουν ποτέ υψηλά επίπεδα ευτυχίας.

Άλλοι, ωστόσο, που έχουν περισσότερη γενετική πλαστικότητα, που σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητοι στο περιβάλλον και επομένως έχουν αυξημένη ικανότητα αλλαγής, μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν την ευτυχία τους τους και ίσως ακόμη να ευδοκιμήσουν εάν υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και επιλέξουν να ζήσουν ή να εργαστούν σε ένα περιβάλλον που ενισχύει την ευτυχία και την ευημερία.

Η γενετική δεν καθορίζει ποιοι είμαστε, ακόμα κι αν παίζει σημαντικό ρόλο στην ευτυχία και την ευημερία μας. Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι οι επιλογές που κάνουμε για το πού ζούμε, με ποιον άνδρα ή γυναίκα ζούμε και πώς ζούμε, αυτά επηρεάζουν τόσο τη δική μας ευτυχία, όσο και την ευτυχία των επόμενων γενεών.




10 «δώρα» που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας…!!!!

10 «δώρα» που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας!!!
Αυτό το πολύτιμο κουράγιο, δε θα σας το δώσει κανείς παρά μόνο εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας, εφαρμόζοντας τα 10 ακόλουθα κόλπα που θα κάνουν τη μέρα σας να μη μοιάζει πάντα ένας γολγοθάς από το σπίτι στη δουλειά και τούμπαλιν, αλλά σαν ακόμα μια ευκαιρία για να περιποιηθείτε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας.

1.Βόλτα στο δάσος
Μην πάτε μια μέρα στο γυμναστήριο, αλλά προτιμήστε να κάνετε μια βόλτα στο βουνό ή έστω το πάρκο της πόλης σας. Οι ευεργετικές δράσεις της φύσης είναι ποικίλες και πολύ πιο έντονες από το να ασκηθείτε, το διπλάσιο χρόνο, στο γυμναστήριο της γειτονιάς. 

Για την ακρίβεια, καίτε περισσότερες θερμίδες τρέχοντας την ίδια απόσταση στο δάσος, από το να κάνατε διάδρομο στο γυμναστήριο ή το σπίτι.

2.Γελάστε δυνατά
Το γέλιο περιορίζει την απελευθέρωση των ορμονών του άγχους, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες. Κυνηγήστε το γέλιο στη ζωή σας, βλέπετε κωμωδίες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο...

και αναζητάτε πάντα ένα καλό ανέκδοτο από όπου κι αν προέρχεται αυτό, ακόμα κι αν είναι από το αφεντικό σας. Ακόμα και το βεβιασμένο γέλιο κάνει καλό.

3.Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική
Το άκουσμα της αγαπημένης σας μουσικής ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ακόμα και αν την ακούτε σε στιγμή που δεν είστε και στα καλυτερά σας. Ακόμα και η σκέψη του αγαπημένου σας τραγουδιού έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα στη διάθεσή σας, ενώ βοηθάει... 

αν έχετε συνδυάσει ένα τραγούδι με μια συγκεκριμένη χαρούμενη στιγμή της ζωής σας και κάθε φορά που θα σιγοτραγουδάτε αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι, θα εκκρίνονται οι ντοπαμίνες στον εγκέφαλό σας και θα φτιαχνει η διαθεσή σας.

4.Καθαρίστε την αποθήκη
Μπορεί να μην είναι κάτι που θα συνδυάζατε με την περιποίηση του εαυτού σας, αλλά η οργάνωση ενός μικρού κομματιού της ζωής σας, όταν όλα μοιάζουν χαοτικά, φέρνει ένα αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας που πάντα είναι ευπρόσδεκτο. 

Τα άχρηστα πράγματα συσσωρεύονται σε συρτάρια, ντουλάπια ή αποθήκες, προσφέροντας τίποτα ουσιαστικό πέρα από πολύ σκόνη και συνωστισμό. Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα και πετάξτε στην ανακύκλωση ή –καλύτερα- χαρίστε ό,τι δεν έχετε χρησιμοποιήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

5.Κάντε μόνοι σας σιάτσου
Τις φορές που νιώθετε αγχωμένοι και καταβεβλημένοι, υπάρχει ένα σημείο που μπορείτε να πιέσετε ελαφρώς με τις άκρες των δαχτύλων σας και να αποσυμφορηθείτε από το στρες. Αυτό βρίσκεται στο κέντρο του στέρνου σας και ακόμα και αν νιώσετε ελαφρύ πόνο και την αίσθηση των παλμών σας όταν πιέζετε εκεί, μη σταματήσετε, καθώς αυτό σημαίνει ότι πιέζετε στο σωστό σημείο.

6.Αρωματιστείτε
Βρείτε τα αιθέρια έλαια που σας αρέσουν περισσότερο και σας ηρεμούν, τρίψτε ένα μείγμα από αυτά, στους καρπούς και στις παλάμες σας και φέρτε τις κοντά στο πρόσωπό σας. Πάρτε 10 αργές και βαθιές ανάσες και θα εκπλαγείτε από το πόσο θα αλλάξει η διάθεσή σας και μόνο από αυτές τις μυρωδιές.

Φτάξτε το δικό σας άρωμα, με τις μυρωδιές που σας θυμίζουν ευχάριστες στιγμές και κουβαλάτε τες όλη μέρα μαζί σας. Η δύναμη της όσφρησης είναι πολύ μεγάλη, αν και δρα «υπόγεια» γι’ αυτο μην υποτιμάτε ποτέ ένα καλό άρωμα, είτε πάνω σας είτε στο χώρο που περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σας.

7.Ονειροπολήστε
Αφιερώστε κάθε μέρα λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας και οραματιστείτε τη ζωή σας όπως τη θέλετε, τη σχέση σας όπως την επιθυμείτε και την επαγγελματική σας πορεία όπως την επιθυμείτε πραγματικά. Μπορεί η ονειροπόληση να μοιάζει χαμένος χρόνος, αλλά δεν είναι καθόλου. 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ όσο πιο λεπτομερώς οραματίζεστε το μέλλον σας, τόσο πιο εύκολο είναι να το πετύχετε.

8.Κάντε μασάζ στον εαυτό σας
Εάν δεν έχετε κάποιον να σας κάνει μασάζ και δεν θέλετε να δώσετε όλα σας τα χρήματα σε συνεδρίες μασάζ, κάντε οι ίδιοι στον εαυτό σας. Με το αριστερό σας χέρι, πιάστε την ωλένη του δεξιού χεριού και τοποθετήστε τον αριστερό σας δείκτη, 1,5 εκατοστό κάτω από τον αγκώνα. 

Στη συνέχεια κάντε μαλάξεις με μέτρια πίεση στην ωλένη, ψάχνοντας τα πιο μαλακά και πιο σφιγμένα σημεία του χεριού με τα δάχτυλά σας. Αφού το κάνετε για λίγα λεπτά, αλλάξτε χέρι.

Ομολογουμένως, δεν πρόκειται για το ιδανικό μασάζ, αλλά το χέρι σας θα βοηθηθεί και θα ανακουφιστεί από την πίεση που του ασκείται καθημερινά από τη χρήση του υπολογιστή.

9.Οραματιστείτε τον εαυτό σας ήρεμο
Εάν ο διαλογισμός δεν είναι του στυλ σας, μια εναλλακτική είναι εκείνη της καθοδηγούμενης φαντασίωσης. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω από το να οραματιστείτε τον εαυτό σας σε ήρεμη κατάσταση και με καλή διάθεση. Και θα διαπιστώσετε πως τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο έντονα απ’ ότι ποτέ θα περιμένατε.

10.Φροντίστε την εικόνα σας
Κάντε μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδόλουτρο και απολέπιση προσώπου. Και τα πιο μικρά κόλπα που αφορούν την ομορφιά σας αξίζουν το χρόνο σας, ενώ δεν πρέπει να υποτιμάτε την ευδιαθεσία που σας προκαλεί το συναίσθημα που νιώθετε, όταν είστε ευχαριστημένοι από την εικόνα σας.




clickatlife.gr

Πώς η γλώσσα επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας…!!!!

Πώς η γλώσσα επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας!!!
“Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική”, έγραψε ο ποιητής. Και η γλώσσα διαμορφώνει τον τρόπο έκφρασης, αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, δείχνουν οι έρευνες. 

Πρόσφατη μελέτη που εξηγεί γιατί κοιτάμε προς τα πάνω ή προς τα κάτω όταν ακούμε διάφορες λέξεις, αλλά και η Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης, στάθηκαν η αφορμή για να δούμε πώς ακριβώς η μητρική γλώσσα επηρεάζει τον καθένα, υποχρεώνοντάς τον να περιστρέφει τη σκέψη του γύρω από ορισμένα πράγματα.

Έρευνες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι “χαρτογραφούν” τις έννοιες στον χώρο. Για παράδειγμα, το διάβασμα ή το άκουσμα της λέξης “χαρούμενος” ή “ουρανός” τείνει να προκαλεί μία μετατόπιση της ματιάς μας και να κατευθύνει την προσοχή μας ελαφρά προς τα πάνω. Αντίθετα, οι λέξεις “πικρός” ή “έδαφος” συνδέονται με εστίαση προς τα κάτω.

Για τις λέξεις που έχουν πολύ συγκεκριμένη έννοια, όπως ο ουρανός και το έδαφος, υπάρχει μία αρκετά λογική εξήγηση για αυτή τη συσχέτιση: στο κάτω κάτω ο ουρανός είναι από πάνω μας και το έδαφος από κάτω μας. Αλλά αυτή η εξήγηση δεν δουλεύει, όταν πρόκειται για, σχετικά, πιο αφηρημένες έννοιες.

Τώρα, πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει εξήγηση του φαινομένου και για τις λέξεις που δεν έχουν άμεση σχέση με τον κόσμο που παρατηρούμε. 

Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο συχνά τέτοιες αφηρημένες έννοιες σχετίζονται με λέξεις που ορίζουν κατεύθυνση, λέει η Δρ Stephanie Goodhew, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Νέα έρευνα: Ο ρόλος του τρόπου χρησιμοποίησης των λέξεων

Η Δρ Goodhew και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν μία τεράστια βάση δεδομένων, για να μετρήσουν τη συχνότητα που οι “αφηρημένες λέξεις” προκύπτουν κοντά στις λέξεις “πάνω” και “κάτω”. Στη συνέχεια, επέλεξαν μία ομάδα λέξεων, οι μισές από τις οποίες εμφανίζονταν σε θέσεις δίπλα από τη λέξη “πάνω” και οι άλλες μισές κοντά στη λέξη “κάτω”.

Ο ουρανός και το έδαφος είναι λογικό να στρέφουν το βλέμμα μας πάνω και κάτω, αντίστοιχα. Οι πιο αφηρημένες έννοιες γιατί;

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν πώς αυτές οι λέξεις κατεύθυναν την προσοχή του κόσμου, δείχνοντάς τις, μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή, σε 57 συμμετέχοντες στη σχετική έρευνα. Συγκεκριμένα, μέτρησαν πόσο γρήγορα οι άνθρωποι αναγνώριζαν οπτικούς στόχους (ένα τυχαίο γράμμα που αναβόσβηνε), πάνω ή κάτω από τις λέξεις υπό μελέτη.

Διαπίστωσαν πως, όταν μία λέξη χρησιμοποιείται συχνά δίπλα από τη λέξη “πάνω” στη γλώσσα, τότε το άκουσμα ή το διάβασμά της είναι ικανό να στρέψει την προσοχή μας προς τα πάνω, και αν χρησιμοποιείται συχνά δίπλα από τη λέξη “κάτω”, τότε το βλέμμα μας όταν την ακούμε κινείται προς τα κάτω.

“Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόνο και μόνο η γλώσσα στην οποία εκθετόμαστε μπορεί να επηρεάσει κάτι τόσο βασικό και θεμελιώδες όπως το που κοιτάμε”, λέει η Goodhew. Και πράγματι, είναι. Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που επηρεάζει η γλώσσα, ίσως, ακόμα πιο θεαματικά από το σημείο που στρέφεται το βλέμμα μας.

Οι διαφορετικές γλώσσες επηρεάζουν διαφορετικά τη σκέψη των ανθρώπων

Είναι φοβερό, όταν το συνειδητοποιήσει κανείς, το πώς οι διαφορετικές γλώσσες επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης των διαφορετικών λαών. Ένα απλό παράδειγμα είναι η διάκριση των φύλων στη γλώσσα. Ενώ στα ελληνικά (τα γαλλικά, τα γερμανικά κ.α.) έχουμε την υποχρέωση να πούμε “πάω σε μία ή σε έναν φίλο”, ο Άγγλος ομιλητής αρκείται στο “I’m visiting a friend”.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι αγγλόφωνοι αδυνατούν να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ άνδρα και γυναίκας και οι Έλληνες τους ξεχωρίζουν καλύτερα; Φυσικά και όχι. Απλώς, οι Άγγλοι δεν είναι “αναγκασμένοι” να σκεφτούν το φύλο των φίλων, των συναδέλφων, των γειτόνων, κάθε φορά που πρέπει να αναφερθούν σε αυτούς. Σε αντίθεση με εμάς και όσα ορίζει η ελληνική γλώσσα.

Αυτή είναι μία διαφορά. Υπάρχουν και πιο περίεργες, τουλάχιστον για όσους έχουμε μάθει να μιλάμε και να “σκεφτόμαστε” ελληνικά. 

Δείτε τους Κινέζους, όπου τα ρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους χρόνους με την ίδια μορφή. Άρα, δεν χρειάζεται να σκέφτονται τον χρόνο που έγινε μία πράξη, όταν μιλούν. Μπέρδεμα για εμάς, απλό για εκείνους.

Η γλώσσα, λοιπόν, αλλάζει τα πράγματα που υποχρεωνόμαστε να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε. Αλλά και το πώς βιώνουμε τις εμπειρίες μας, μία κατάσταση, τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και τον προσανατολισμό μας, σύμφωνα με τον Guy Deutcher, ερευνητή της Σχολής Γλωσσών, Γλωσσολογίας και Πολιτισμών, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Μπορεί ένα πιρούνι να έχει… φύλο;

Σε αρκετές γλώσσες, όπως τα γαλλικά και τα γερμανικά, ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα έχουν “φύλο”. Στα ελληνικά, από την άλλη, έχουμε το ουδέτερο άρθρο. Ο Γάλλος όμως δεν θα πει “το μούσι”, αλλά… “η μούσι” (la barbe). Η επιρροή στον τρόπο σκέψης όσων η μητρική γλώσσα έχει αυτή την ιδιοτροπία, είναι σημαντική.

Αρκετά πειράματα το έχουν επιβεβαιώσει. Στα 90’s, ψυχολόγοι ζήτησαν από ανθρώπους να χαρακτηρίσουν συγκεκριμένα αντικείμενα. Όσοι στη γλώσσα τους αντιμετώπιζαν ένα αντικείμενο ως αρσενικό, του έδιναν αρρενωπά επίθετα, όπως “δυνατό”. Για το ίδιο αντικείμενο, τα επίθετα ήταν πιο θηλυπρεπή, όπως “κομψό”, όταν η γλώσσα του συμμετέχοντα το έβλεπε ως θηλυκό.

Η επιρροή επεκτείνεται και αλλού, όπως στις περιπτώσεις που τα αντικείμενα προσωποποιούνται. Για παράδειγμα, όταν στα πλαίσια έρευνας ζητήθηκε από γαλλόφωνους και ισπανόφωνους να δώσουν φωνή σε έναν χαρακτήρα-πιρούνι για ένα καρτούν, οι Γάλλοι επέλεξαν μία γυναικεία φωνή (πιρούνι=la fourchette), ενώ οι Ισπανοί μία ανδρική (πιρούνι=el tenedor).

“Σήκωσε το δυτικό χέρι προς τον βορρά”

Τα παραπάνω ακούγονται εντυπωσιακά, αλλά δείτε και αυτά. Σε ορισμένες γλώσσες, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Για να δώσουν την έννοια της κατεύθυνσης, δεν χρησιμοποιούν λέξεις όπως “αριστερά, μπροστά, δεξιά ή πίσω”, αλλά τα σημεία του ορίζοντα. Το αποτέλεσμα; Οι ομιλητές τους να έχουν απίστευτα ανεπτυγμένη αίσθηση προσανατολισμού, σε σχέση με εμάς.

Αν μας έδινε οδηγίες ένας Αβορίγινας, ο οποίος χρησιμοποιεί τα σημεία του ορίζοντα, μάλλον, δεν θα καταλαβαίναμε πολλά, θα νιώθαμε λες και βρισκόμαστε σε άλλο σύμπαν

Και είναι και οι γλώσσες όπου οι ομιλητές είναι αναγκασμένοι να ξεκαθαρίζουν πώς έμαθαν την όποια πληροφορία αναφέρουν. Για παράδειγμα, δεν μπορούν, απλώς, να πουν “ο Γιώργος είναι στη δουλειά”, αλλά να χρησιμοποιήσουν την ειδική μορφή του ρήματος που θα αποκαλύψει πώς το ξέρουν. Άλλο ρήμα δείχνει π.χ. ότι τον είδαν να πηγαίνει, άλλο ότι κάποιος τους το είπε κ.ο.κ.

Έτσι, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι όσοι έχουν ως μητρική γλώσσα μία που επιβάλλει κάτι τέτοιο έχουν και μεγαλύτερο αίσθημα της ευθύνης για να μεταφέρουν την αλήθεια, αλλά κυρίως και καλύτερη αντίληψη της έννοιας της αιτιώδους συνάφειας.

Η γλώσσα καλλιεργεί διαφορετικές αντιδράσεις, αλλά δεν είναι κακό

Όλα αυτά, φυσικά, δεν σημαίνουν ότι η μητρική γλώσσα είναι “φυλακή” που μας κρατά δέσμιους σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και περιορίζει τα πράγματα που μπορούμε να μάθουμε. Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχουν αυτές οι διαφορές, στις ενστικτώδεις αντιδράσεις, στη διαίσθηση που καλλιεργεί η γλώσσα, στη ζωή μας.

Αλλά και ένα λίγο παλαιότερο βίντεο της Atlantic, βασιζόμενο στην έρευνα της συγγραφέα Deborah Fallows, αποδεικνύει ότι και εντός της ίδιας χώρας, ο τόπος καταγωγής μας, επηρεάζει και διαφοροποιεί ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο χαιρετάμε έναν άγνωστό, για πρώτη φορά.

Και, όπως γράφει ο Guy Deutcher, “σαν πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από το να προσποιούμαστε ότι όλοι σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο”.




pathfinder.gr

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

4 ασυνήθιστες επιδράσεις των χρωμάτων…!!!!

4 ασυνήθιστες επιδράσεις των χρωμάτων!!!
Γνωρίζετε πώς επιδρά το χρώμα του πιάτου που επιλέγουμε για να φάμε στην όρεξη μας; Τι ρόλο παίζει το χρώμα των ματιών μας στην όραση μας; Ξέρετε ποιο χρώμα μπορεί να μας κάνει πιο δημιουργικούς επιδρώντας στις λειτουργίες του εγκεφάλου μας; 

Ανακαλύψτε τα μυστικά των χρωμάτων που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας.

Το χρώμα των ματιών ίσως επηρεάζει την όραση
Το χρώμα των ματιών είναι πιθανό να επηρεάζει και την όραση μας, αν και σε περιορισμένο βαθμό, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες. Σύμφωνα με αυτές η οπτική οξύτητα είναι λίγο πιο αυξημένη σε όσους έχουν σκούρα μάτια και γι’ αυτό μπορεί να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά. 

Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε ασκούμενους, ενώ μια από αυτές στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ έδειξε ότι οι ασκούμενοι με σκουρόχρωμα μάτια αποδίδουν καλύτερα σε αθλήματα που απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά (π.χ. τένις).

Το χρώμα των μαχαιροπίρουνων αλλάζει τη γεύση του φαγητού
Το χρώμα των μαχαιροπίρουνων έχει σημαντική επίδραση στην γεύση του φαγητού, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη βαθμολόγησαν το απλό γιαούρτι ως πιο γλυκό και καλύτερης ποιότητας από τα γιαούρτια φρούτων όταν το έτρωγαν με λευκό κουτάλι.

Όταν από την άλλη έτρωγαν γιαούρτι με μαύρο κουτάλι, τα γιαούρτια φρούτων είχαν καλύτερη γεύση, ενώ όταν έτρωγαν με μπλε κουτάλι, το γιαούρτι φρούτων έμοιαζε πιο αλμυρό.

Το χρώμα του πιάτου επιδρά στην όρεξη μας
Μήπως προσπαθείτε να χάσετε βάρος, και δεν τα καταφέρνετε; Ίσως πρέπει να σκεφτείτε να αγοράσετε ένα κόκκινο σερβίτσιο. Σύμφωνα με μια μελέτη όταν τρώμε το φαγητό μας σε κόκκινο πιάτο (ή πίνουμε σε κόκκινο ποτήρι), μειώνουμε την κατανάλωση φαγητού και ποτού κατά 40%. 

Την συγκεκριμένη μελέτη εκπόνησαν Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές που προσπάθησαν να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσον επηρεάζει το χρώμα την πρόσληψη τροφής και υγρών.

Το μπλε μας κάνει πιο δημιουργικούς
Αν βάψετε τους τοίχους του δωματίου που εργάζεστε μπλε, θα έχετε δημιουργική σκέψη. Αν, πάλι τους βάψετε κόκκινους θα έχετε ακρίβεια στη δουλειά σας. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 εθελοντές, που συμπλήρωσαν διάφορα τεστ σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχαν σαν φόντο το κόκκινο, το μπλε ή το λευκό χρώμα. 

Όταν οι οθόνες είχαν κόκκινο φόντο, οι εθελοντές απέδιδαν καλύτερα σε τεστ μνήμης και προσοχής στις λεπτομέρειες. Όταν το φόντο ήταν μπλε είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που απαιτούσαν φαντασία και σκέψη.




Τα μυστικά όσων δεν ανησυχούν ποτέ και κοιμούνται ήρεμοι τα βράδια…!!!!



Τα μυστικά όσων δεν ανησυχούν ποτέ και κοιμούνται ήρεμοι τα βράδια!

Η ανησυχία είναι ωφέλιμη όταν μας κινητοποιεί να δράσουμε και να βρούμε λύσεις. Όταν όμως στο μυαλό μας κυριαρχούν τα χειρότερα σενάρια, τότε ξεκινούν τα προβλήματα. «Και αν με απολύσουν και καταλήξω στο δρόμο;», «Και αν δεν πληρώσω το πρόστιμο και βρεθώ χρεωμένος και μπω στη φυλακή;», «Τι θα συμβεί αν…;». 

Η υπερβολική ανησυχία, που συνδυάζεται με μπόλικα στοιχεία αβεβαιότητας και καταστροφολογίας, σπανίως ωφελεί. Οι άνθρωποι που ανησυχούν υπερβολικά συνήθως φοβούνται μια απροσδιόριστη απειλή – ένα αόριστο κακό ενδεχόμενο στο μέλλον. Η συνεχής ανησυχία είναι δυνατόν να επηρεάσει τη ζωή μας και να μας παραλύσει συναισθηματικά. 

Μπορούμε, όμως, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των παράλογων φόβων παίρνοντας πρώτα απ’ όλα μαθήματα από εκείνους που δεν χάνουν τον ύπνο τους, ούτε τρώνε τα νύχια τους ανησυχώντας για το «τι θα συμβεί αν…». 

Ας δούμε, λοιπόν, πώς σκέφτονται.

1.Εστιάζουν στο παρόν
Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που ανησυχούν υπερβολικά και σε όσους δεν αφήνουν την ανησυχία να επηρεάζει τη ζωή τους είναι ότι οι δεύτεροι δεν αναλώνονται σκεπτόμενοι διαρκώς τι θα φέρει το μέλλον.

Το μυστικό
Μια τεχνική που μπορεί να μας βοηθήσει είναι να σημειώσουμε σε ένα χαρτί ποιο ακριβώς είναι το θέμα που μας ανησυχεί, έτσι ώστε να μην αφήσουμε το μυαλό μας να παρασυρθεί από παράλογες φοβίες που μας απομακρύνουν από το αληθινό πρόβλημα.

2.Αποστασιοποιούνται
Οι άνθρωποι που δεν ανησυχούν υπερβολικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα παίρνουν τις αποστάσεις τους, γεγονός που τους επιτρέπει να δουν την κατάσταση πιο αντικειμενικά και με τη συναισθηματική αποστασιοποίηση που είναι απαραίτητη για να βρουν λύσεις.

Το μυστικό 
Ακόμη και αν αυτό φαίνεται δύσκολο για τους… ανήσυχους τύπους, οι ειδικοί τούς προτείνουν να καταγράφουν τα «χειρότερα σενάρια» που περνούν από το μυαλό τους και να βλέπουν κατά πόσον είναι πιθανά. 

Να αντιμετωπίζουν, δηλαδή, τις ανησυχίες τους όχι ως γεγονότα, αλλά ως υποθέσεις, τις οποίες ελέγχουν για να δουν αν ευσταθούν. Ο τρόπος αυτός αποδυναμώνει τα εφιαλτικά σενάρια και βοηθά να εστιάσουμε στο τρέχον πρόβλημα.

3.Ανησυχούν, αλλά… αργότερα
Όλοι οι άνθρωποι ανησυχούν – μάλιστα οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες, ίσως επειδή εξελικτικά ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τα παιδιά από τους πιθανούς κινδύνους. 

Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που γίνονται έρμαια των φόβων τους και σε όσους διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις ανησυχίες τους είναι ότι οι δεύτεροι δεν αναλώνονται στην καταστροφολογία.

Το μυστικό 
Μια καλή στρατηγική για την αντιμετώπιση της υπερβολικής ανησυχίας είναι να ασχοληθούμε με αυτήν… αργότερα. Την ώρα που η ενοχλητική σκέψη εισβάλλει στο μυαλό μας ας συνεχίσουμε με τις δραστηριότητές μας, λέγοντας στον εαυτό μας ότι θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε με αυτή μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας αργότερα. Συχνά, το αποτέλεσμα είναι να την ξεχάσουμε εντελώς.

4.Δεν παρασύρονται
Η συνεχής ανησυχία εμπλέκει τα θύματά της σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, με αποτέλεσμα ένα πρόβλημα που μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμο να φαίνεται ανυπέρβλητο, αφού στο μυαλό τους όλα έχουν ήδη πάει στραβά.

Το μυστικό 
Καταγράφουμε το πραγματικό πρόβλημα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι στο παρόν, προσπαθώντας να εντοπίσουμε πιθανές λύσεις, τις οποίες και τολμάμε να δοκιμάσουμε ακόμη και αν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την αποτελεσματικότητά τους.

5.Αποδέχονται την αβεβαιότητα
Η αδυναμία να αποδεχθούμε την αβεβαιότητα βρίσκεται στη ρίζα των παράλογων φόβων. Όσοι ανησυχούν υπερβολικά έχουν μια έντονη ανάγκη να γνωρίσουν και να ελέγξουν ό,τι θα τους συμβεί στο μέλλον. 

Ανησυχώντας για κάθε πιθανό καταστροφικό σενάριο, πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν ό,τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και να αποφύγουν τα δυσάρεστα. Το πρόβλημα είναι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ότι αυτή η τακτική δεν είναι αποτελεσματική.

Το μυστικό 
Ανησυχώντας για ό,τι μπορεί να πάει στραβά, δεν ξορκίζουμε το κακό. Ενδεχομένως να νιώθουμε πιο ασφαλείς, αλλά αυτό είναι μια πλάνη. Εστιάζοντας σε επικείμενες απειλές, όχι μόνο δεν τις αποτρέπουμε, αλλά στερούμαστε και την απόλαυση της ζωής μας στο παρόν. Ενίοτε, μάλιστα, είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπο και να τις προκαλέσουμε. 

Για παράδειγμα, αν πηγαίνοντας σε μια συνέντευξη για δουλειά κάνουμε αρνητικές σκέψεις απαξίωσης και γελοιοποίησης του εαυτού μας, γινόμαστε περισσότερο νευρικοί, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την εντύπωση που θα αποκομίσει για εμάς ο πιθανός εργοδότης μας. 

Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, αν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε στη ζωή. Ας σκεφτούμε αν περιμένουμε «τα χειρότερα» μόνο και μόνο επειδή είναι απρόβλεπτα. Ας προκαλέσουμε τον ίδιο τον φόβο της αβεβαιότητας και θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου.

6.Σε αρμονία με τα συναισθήματά τους
Η συνεχής ανησυχία κρατά το μυαλό απασχολημένο και μας αποσπά από τα ίδια μας τα συναισθήματα. Δεν είναι όμως δυνατόν να «σωπάσουμε» τα συναισθήματά μας με αυτόν τον τρόπο. Περιστασιακά τα καταστέλλουμε, αλλά μόλις σταματήσουμε τις καταστροφικές σκέψεις αυτά βρίσκουν ξανά διέξοδο και μας ζητούν να τα διαχειριστούμε.

Το μυστικό 
Όσοι δεν καταστροφολογούν είναι σε αρμονία με τα συναισθήματά τους – θετικά και αρνητικά. Αποδέχονται ότι δεν μπορούν να έχουν διαρκώς τον έλεγχο και ότι τα συναισθήματα που βιώνουν δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Η αλήθεια είναι ότι τα συναισθήματα, όπως και η ίδια η ζωή, είναι μπερδεμένα. 

Μπορούμε, όμως, να δούμε τα αρνητικά συναισθήματα ως ένα σημάδι ότι η κατάσταση που τα προκαλεί - π.χ. σχέσεις, δουλειά, λογαριασμοί - απαιτεί την προσοχή μας και να λάβουμε τα μέτρα μας.

7.Οι σωστές ερωτήσεις
Όταν το μυαλό αρχίζει να κατρακυλά στο μονοπάτι των παράλογων σκέψεων, ας θέσουμε στον εαυτό μας μια σειρά ερωτήσεων που μπορούν να μας επαναφέρουν στον ορθό δρόμο της λογικής :

1 «Είναι δικό μου πρόβλημα;».
2 «Έχω κάποιο βαθμό ελέγχου της κατάστασης;».
3 «Έχω ήδη κάνει ό,τι μπορώ γι’ αυτό;».
4 «Είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί σύντομα; Εάν δεν είναι επικείμενο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσω γι’ αυτό τώρα».
5 «Υπάρχουν αποδείξεις για αυτήν μου τη σκέψη;».

Η εναλλακτική σκέψη
Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσο προσπαθούμε να διώξουμε μια δυσάρεστη σκέψη από το μυαλό μας τόσο αυτή κυριαρχεί στον νου μας. Αντί, λοιπόν, να προσπαθούμε να μη σκεφτούμε αρνητικά, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν εσωτερικό διάλογο, θέτοντας ερωτήσεις που οδηγούν σε εναλλακτικές σκέψεις. 

Ας αναρωτηθούμε για παράδειγμα: «Πώς θα σκεφτόταν κάποιος άλλος στη θέση μου;», «Τι θα έλεγα σε κάποιον άλλο για να τον βοηθήσω με αυτές τις σκέψεις;», «Πώς θα σκέφτομαι για το ίδιο πράγμα σε μερικά χρόνια;».

Oι κατάλληλες παρέες
Εάν υπάρχει κάποιο πρόσωπο στη ζωή μας που μας αυξάνει τα επίπεδα του στρες και πυροδοτεί τον φαύλο κύκλο της ανησυχίας, καλό είναι να θέσουμε κάποια όρια όσον αφορά τα θέματα που επιτρέπεται να συζητάμε μαζί του.




Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

12 τρόποι για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη του φθινοπώρου…!!!!

Κρύβεται πολλή ομορφιά στις εποχές που αλλάζουν, ενώ κάθε αλλαγή σημαίνει μια καινούρια αρχή που δεν πρέπει επουδενί να συνοδεύεται από μελαγχολικές σκέψεις και πεσμένες διαθέσεις.

Καταπολεμήστε την εποχιακή κατάθλιψη με τους παρακάτω τρόπους και θα δείτε πως το καλύτερο πράγμα όσον αφορά στο τέλος του καλοκαιριού είναι η αναμονή για το επόμενο.

Γίνετε πρωινός τύπος
Όσο περισσότερο μικραίνει η μέρα και το φως του ήλιου χάνεται, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτή τη συναισθηματική αναστάτωση είναι να βγαίνετε μια βόλτα στον ήλιο, μεταξύ 06.00 και 10.00 το πρωί,

όταν το φως έχει τη μεγαλύτερη ένταση και θα το ευχαριστηθείτε περισσότερο. Η έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου, σύμφωνα με έρευνες, διατηρεί την καλή ψυχολογία, παρά την έλευση του φθινοπώρου.

Ρυθμίστε τον ύπνο σας
Οι διαταραχές στον ύπνο είναι σύνηθες σημάδι του φθινοπώρου λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της νύχτας, που προάγει την έκκριση τη μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, κάνοντάς μας να θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο, απ’ όσο εν τέλει χρειαζόμαστε.

Το πρόβλημα χειροτερεύει καθώς πίνουμε όλο και περισσότερο καφέ για να μείνουμε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και όλο και περισσότερο αλκοόλ τη νύχτα, για να μας ηρεμήσει από τον πολύ καφέ. 

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, για να μη καταλήξουμε «ζόμπι» είναι να τηρούμε ένα πρόγραμμα στην κατάκλιση και στην πρωινή έγερση, καθώς ο οργανισμός πάντα λειτουργεί καλύτερα με πρόγραμμα και έτσι θα αντιμετωπίσει καλύτερα την αλλαγή της εποχής.

Προσέξτε τη διατροφή σας
Οι μικρότερες ημέρες και η έλλειψη του ήλιου ρίχνουν την παραγωγή της σεροτονίνης (ορμόνης της καλής διάθεσης) στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αποζητάμε τροφές που θα ενισχύσουν αυτή την ορμόνη. Το κακό είναι ότι τέτοιες τροφές είναι οι υδατάνθρακες, όπως είναι τα μακαρόνια, οι πατάτες και το ρύζι, τα οποία εκτός από τη σεροτονίνη, αυξάνουν και το συνολικό μας βάρος.

Αντισταθείτε στην κατανάλωση αυτών των τροφών και επιλέξτε τις εναλλακτικές τους που είναι η γλυκοπατάτα, το κολοκύθι, τα πορτοκαλί λαχανικά που έχουν πλούσιες ποσότητες βιταμίνης C, φυτικών ινών και του αντιοξειδωτικού βήτα καροτένιου, τα γεμάτα φλαβονοειδή μήλα-αχλάδια και, τέλος, σύκα, που είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου.

Βάλτε ένα στόχο
Εάν τα Χριστούγεννα, δεν σας αρκούν σαν στόχος, τότε θέστε μικρότερους στόχους, υλοποιήσιμους, τους οποιούς κάθε φορά που θα εκπληρώνετε θα νιώθετε όλο και μεγαλυτερη ικανοποίηση. Με αυτή τη διαρκή στοχοθεσία θα βρείτε το κίνητρο που χάσατε με την παρέλευση του καλοκαιριού και θα ανταπεξέλθετε ευκολότερα στις φθινοπωρινές βροχές.

Γελάστε δυνατά
Το γέλιο είναι καίριας σημασίας για την απελευθέρωση των ενδορφινών και της διατήρησης της διάθεσής μας σε υψηλά επίπεδα. Είτε βλέποντας την αγαπημένη σας κωμική σειρά στην τηλεόραση, είτε παρακολουθώντας αστεία βιντεάκια στο youtube, είτε προσκαλώντας τους φίλους σας σπίτι για μια βραδιά με επιτραπέζια, φροντίστε να διατηρήσετε το γέλιο στη ζωή σας, όσο και αν σας θλίβει το φθινόπωρο και τα φύλλα που πέφτουν.

Αποτοξινωθείτε
Μετά τις καλοκαιρινές κραιπάλες, το φθινόπωρο είναι μια καλή στιγμή για να δώστε το χρόνο στο συκώτι σας να ανασυνταχθεί και θα διαπιστώσετε πως την ίδια ανασύνταξη θα δει και η διάθεσή σας. Το αλκοόλ, παρεμβαίνει στα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για τα καλά επίπεδα της σεροτονίνης.

Απέχετε από τις μπύρες και τα κοκτέηλ για λίγες ημέρες και παρατηρείστε οι ίδιοι τις διαφορές στη διάθεσή σας.

Διαλογιστείτε
Χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποιο ειδικό κέντρο εναλλακτικών προσεγγίσεων, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ανάψετε ένα κερί και να επικεντρωθείτε, για 10 λεπτά, στη φλόγα του, αφήνοντας τις σκέψεις σας να περιπλανηθούν, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως. 

Δεν είναι τυχαίο, πως πρόσφατες έρευνες, συσχέτισαν τα αποτελέσματα του διαλογισμού στη διάθεση με εκείνα των αντικαταθλιπτικών χαπιών.

Προγραμματίστε ένα τριήμερο
Πριν πέσετε σε κατάθλιψη που τελειώσαν οι καλοκαιρινές σας διακοπές, προγραμματίστε τις επόμενες. Και αν οι επόμενες μοιάζουν πολύ μακριά, προγραμματίστε μια εκδρομή ένα από τα σαββατοκύριακά που έρχονται. Οι ψυχολόγοι άλλωστε ισχυρίζονται πως όση χαρά μας δίνει η ίδια η εκδρομή, άλλο τόσο μας δίνει η προσμονή αυτής και η προετοιμασία της.

Πάρτε σίδηρο
Εάν η επάνοδός σας στην πόλη και τη ρουτίνα σας κάνει να νιώθετε εξουθενωμένοι, χλωμοί και αδύναμοι να συγκεντρωθείτε, τότε είναι πολύ πιθανό να μη φταίει η ίδια η επάνοδος, αλλά η έλλειψη σιδήρου. 

Μια από τις συνηθέστερες ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία στον κόσμο είναι αυτή του σιδήρου και στην αναπλήρωσή αυτού θα πρέπει να εστιάσετε. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το ψάρια, τα αυγά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Απολαύστε τη φύση
Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα της πόλης σας και κερδίστε μέσα από αυτά τη χαμένη σας διάθεση. Η επαφή με τη φύση, ακόμα και αν γίνεται μέσα από ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης, ανεβάζει τη διάθεση, ενώ μια βόλτα στην πόλη, έχει την τάση να τη ρίχνει.

Γυμναστείτε
Προσπαθήστε να σηκώνεστε λίγα λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα για να κάνετε την καθημερινή σας γυμναστική. Αν μάλιστα όντως τα καταφέρετε και είναι πρωινή αυτή η γυμναστική, θα πετύχετε αυξημένη ένεργεια για το υπόλοιπο της ημέρας και υψηλά επίπεδα ενδορφινών για 7 ώρες, μετά το πέρας της άσκησης.

Δείτε τους φίλους σας
Οι φίλοι είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, όποια εποχή κι αν εκείνη μας χτυπάει την πόρτα. Το φθινόπωρο, ωστόσο, αν και γνωρίζουμε τις ευεργετικές επιδράσεις της παρέας, συχνά καταλήγουμε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, περνώντας τα περισσότερα βράδια εντός των τειχών.

Ζορίστε τον εαυτό σας να βγαίνει από το σπίτι για ένα ποτό με φίλους, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν και πάλι δεν θέλετε να αφήσετε τον καναπέ σας, προσκαλέστε τουλάχιστον και άλλους να σας κάνουν παρέα σπίτι από το να βουλιάζετε μόνοι σας σε αυτόν.