Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος από τα χρήματα, αλλά γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι τον σπαταλάνε ;

Μήπως ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος από το χρήμα; Και γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλάνε το χρόνο για να κερδίσουν χρήμα ενώ ο χρόνος και η νεότητα δε γυρίζει πίσω.

Μήπως ήρθε η στιγμή να δώσουμε περισσότερη αξία στο χρόνο μας; Είναι ένα δώρο ισάξια πολύτιμο με το χρήμα.

Η αξία του χρόνου δεν μετριέται με χρήματα. Άλλωστε το χρήμα δεν εξαγοράζει τον χρόνο. Ο άπλετος χρόνος με την έλλειψη χρήματος από την άλλη πλευρά υποδηλώνει έλλειψη σκοπού, θέλησης και επιμονής. Άλλωστε ο δημιουργικός νους οδηγεί τον άνθρωπο να πετύχει.

Σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει ένας νοήμων νους. Όλοι έχουν τις ίδιες δυνατότητες να πετύχουν εάν τον εξασκήσουν εκεί που έχουνε κλήση. 

Όλοι μας είμαστε προικισμένοι με τάλαντα, μπορεί να χρειαστεί χρόνος να τα ανακαλύψουμε και επιμονή. Όμως η ανταμοιβή είναι μεγάλη, οικονομικά πολλές φορές, και πάντοτε πνευματικά.

Η εξύψωση του κρυμμένου εαυτού που κρύβουμε και η αφύπνιση των εσωτερικών χαρισμάτων οδηγεί στο νόημα που οδηγεί στην ευτυχία και στην επαγγελματική επιτυχία. Δεν είναι λίγο να βρούμε το προσωπικό Γιατί. 

Να ανακαλύψουμε το πεπρωμένο μας ή καλύτερα να εξερευνήσουμε τον βαθιά κρυμμένο θησαυρό που ο καθένας μας έχει. Μερικές φορές λάμπει, αλλά τον αφήνουμε θαμμένο.

Πότε θα βρούμε θέληση και επιμονή να τον ξεθάψουμε;

Όσο βαθιά κι αν είναι το σεντούκι που έχουμε, είναι γεμάτο με χρυσά κοσμήματα και αυτή είναι η ανταμοιβή για την προσπάθεια μας. Θα χρειαστεί φλογερή πίστη, θα περάσουμε πρόωρες αποτυχίες αλλά θα επιμείνουμε διότι η αποτυχία βάζει τρικυκλοποδιά στην επιτυχία ένα βήμα πριν το τέλος διαδρομής, είναι πονηρή!

Ωστόσο, επιτυχία και ευτυχία είναι να ζούμε παρών όλες τις στιγμές, χωρίς ο νους να πηγαινοέρχεται σαν μαϊμού στα κλαδιά του δέντρου.

Επιτυχία είναι να έχουμε καλούς φίλους, αγαπημένη οικογένεια, να απολαμβάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατο λίγο πριν απ’ τη δύση του ήλιου, να αναπνέουμε τον αέρα και να γεμίζει ο νους μας οξυγόνο διώχνοντας τις αρνητικές σκέψεις.

Επιτυχία είναι να έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ευκαιρίες από εκεί που ο Δημιουργικός νους εμπνέεται όταν είμαστε χαρούμενοι.

Ευτυχία και επιτυχία είναι όταν είμαστε παρών στην στιγμή και ο νους μας είναι όπως το νερό της λίμνης, γαλήνιος και νιώθουμε εσωτερική ησυχία μέσα μας. Όταν απολαμβάνουμε το δώρο της παρουσίας της ζωής. Όταν χορεύουμε όπως τα παιδιά χορεύουν στις πλατείες της Κούβας χωρίς να έχουνε ακόμη και τα απαραίτητα.

Συνήθως βρίσκουμε τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους και λαούς σε μέρη που δεν κυριεύει το χρήμα, υπάρχει πλούτος αλλά ο πλούτος και η επιτυχία δεν είναι πάντοτε υλική. Για να μην παρεξηγηθώ… και ο υλικός πλούτος είναι κομμάτι της επιτυχίας και καθένας μας είναι ιδανικό να τον επιτυγχάνει. 

Το χρήμα δίνει απόλαυση και οδηγεί στην δημιουργία υπέροχων στιγμών και συμβάλλει στην επίτευξη πολλών ονείρων.

Θα σε παρότρυνα να έχεις υλικούς στόχους και όνειρα. Η προσκόλληση όμως της αντίληψης ότι αυτά θα σου αλλάξουν την ζωή και την εσωτερική χαρά που νιώθεις μέσα σου είναι μια ψευδαίσθηση. 

Το ζήτημα είναι εσωτερικό και όχι υλιστικό. Η προσκόλληση στις εξωτερικές απολαύσεις και ηδονές εθίζουν το νου, δεν τον οδηγούν στην ευτυχία ή αλλιώς νιώθουμε την ευτυχία να έρχεται και να φεύγει.

Την στιγμή που θα ανακαλύψουμε το κλειδί από το σεντούκι με τον θησαυρό που κρύβουμε όλοι μέσα μας, η επίτευξη του βαθύτερου νοήματος θα μας οδηγήσει στην επιτυχία και ευτυχία . Θα είναι σαν να έχουμε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ευτυχίας όταν θα βρεθεί το νόημα.

Όταν έχουμε βρει το γιατί, ο χρόνος θα έχει μεγαλύτερο νόημα, αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία που δεν γνωρίσαμε ό,τι η ζωή μας κρύβει και ότι κι εμείς συμβάλουμε με το σκοπό μας για το καλύτερο, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας .´Ετσι, νιώθουμε την ευτυχία, νιώθουμε αγάπη, ζούμε με αγάπη, ζούμε για να αγαπάμε και αγαπάμε για να ζούμε.




Κωνσταντίνος Τσιώμος

Γιατί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι θέλουν να προσβάλλουν τους άλλους…!!!!

Όταν κάποιος σας λέει ότι είστε χαζοί, δεν εκφράζει τη γνώμη του, αλλά διαπράττει ψυχολογική επίθεση. Γιατί άλλο πράγμα είναι όταν διαφωνεί ο άλλος μαζί σας και άλλον πράγμα όταν σας προσβάλλει.

Διαφωνία σημαίνει να γνωρίζεις πώς να εκφράσεις τη γνώμη σου με συνετό τρόπο, χωρίς να υποτιμάς τον άλλον, αλλά βοηθώντας τον να μάθει μια άλλη άποψη. Τονίζοντας τα ελαττώματα του άλλου δεν βελτιώνει την κατάστασή του. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να προσβάλουν τους γύρω τους και αυτοί είναι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι. Ας σκεφτούμε όμως γιατί όσοι νιώθουν δυστυχισμένοι, αισθάνονται την ανάγκη να επιτεθούν στους άλλους και να τους υπογραμμίζουν συνέχει τα λάθη τους;

Και ας σκεφτούμε επίσης γιατί νιώθουμε πιο όμορφα κοντά σε πραγματικά χαρούμενους ανθρώπους; Επειδή οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν την ανάγκη να επικρίνουν τους γύρω τους, αλλά είναι πάντα έτοιμοι να διδάξουν τον τρόπο για να γίνουν και οι υπόλοιποι ευτυχισμένοι. 

Όσο νιώθουν ικανοποιημένοι δεν διαφωνούν με μοναδικό σκοπό να προσβάλουν τους άλλους και πάνω από όλα δεν επιβάλλουν τη γνώμη τους και δεν χειραγωγούν.

Αντ αυτού όσοι θέλουν να μεταφέρουν μια ψεύτικη εικόνα της ευτυχίας τους δεν μπορούν να κρύψουν εντελώς την απογοήτευσή τους, με αποτέλεσμα να επικρίνουν συνέχεια τους συνανθρώπους τους. Τους δυστυχισμένους ανθρώπους τους αναγνωρίζεις αμέσως: είναι εκείνοι που μιλούν συνέχεια για τους άλλους.

Είναι δυνατόν να βελτιωθεί;

Για να μπορέσει κάποιος να νιώσει πραγματικά ευτυχισμένος είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζει καθημερινά τα ελαττώματά του. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να ξεφύγει από το σκοτάδι. Η επισήμανση των ελαττωμάτων των άλλων μπορεί να κάνει πολλούς να πιστεύουν πως μπορούν να τους βοηθήσουν, όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν το κάνουν για να το καλό των άλλων, αλλά για να αντιμετωπίσουν της δικές τους απογοητεύσεις.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να πιστεύουν πως οι άλλοι είναι χειρότεροι από εκείνους. Όλοι τυγχάνουν να νιώθουν δυσαρεστημένοι, αλλά οι δυστυχισμένοι πιστεύουν ότι η ταπεινωτική κριτική και η προσβολή προσφέρουν αναζωογόνηση στην ψυχή τους.

Αντιθέτως όσοι είναι πραγματικά ευτυχισμένοι δεν απολαμβάνουν το λάθος του άλλου, αλλά προσπαθούν να του δείξουν πιο είναι το σωστό. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν έχει χρόνο να επικρίνει τους γύρω του.




Τα σημάδια που δείχνουν συσσώρευση υγρού στον πνεύμονα…!!!!

Τα σημάδια που δείχνουν συσσώρευση υγρού στον πνεύμονα.

Πνευμονικό οίδημα είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την περίσσεια υγρού στους πνεύμονες. Αυτό το υγρό συλλέγεται στους πολυάριθμους θύλακες αέρα στους πνεύμονες, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πνευμονικό οίδημα μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα. Αλλά υγρό στον πνεύμονα μπορεί να συσσωρευθεί και για άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, της έκθεσης σε ορισμένες τοξίνες, τραύματος στο θωρακικό τοίχωμα και την έντονη σωματική άσκηση ή ζουν σε μεγάλα υψόμετρα.

Το πνευμονικό οίδημα που αναπτύσσεται ξαφνικά (οξύ πνευμονικό οίδημα) είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση περίθαλψη. 

Αν και το πνευμονικό οίδημα μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο, οι πιθανότητες πλήρους ίασης βελτιώνονται, όταν λάβετε άμεση θεραπεία για σε συνδυασμό με θεραπεία για τον υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο προκάλεσε εξ’ αρχής την συσσώρευση υγρού στον πνεύμονα.

Συμπτώματα
Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα του πνευμονικού οιδήματος μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Συμπτώματα του οξέος πνευμονικού οιδήματος

§ Μεγάλη δύσπνοια, που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε

§ Αίσθημα πνιγμού στην αναπνοή

§ Συριγμός ή λαχάνιασμα

§ Άγχος

§ Βήχας με αφρώδη πτύελα που μπορεί να έχουν και αίμα

§ Πόνος στο στήθος, αν το πνευμονικό οίδημα που προκαλείται από καρδιακές παθήσεις

§ Ταχυπαλμία και καρδιακή αρρυθμία (αίσθημα παλμών)

Συμπτώματα του χρόνιου πνευμονικού οιδήματος

§ Αν έχετε λίγο παραπάνω δύσπνοια από το κανονικό, όταν είστε σωματικά δραστήριοι

§ Δυσκολία στην αναπνοή κατά την άσκηση

§ Δυσκολία στην αναπνοή όταν είστε ξαπλωμένοι

§ Συριγμός

§ Αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα με “κομμένη την ανάσα”, συναίσθημα που μπορεί να μειωθεί όταν κάθεστε.

§ Απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, όταν το πνευμονικό οίδημα αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι από συσσώρευση υγρών στο σώμα, ειδικά στα πόδια.

§ Πρήξιμο στα κάτω άκρα

§ Κόπωση

Συμπτώματα πνευμονικού οιδήματος από το μεγάλο υψόμετρο

§ Δύσπνοια μετά από κόπωση, η οποία εξελίσσεται σε δύσπνοια και κατά την ηρεμία

§ Βήχας

§ Δυσκολία στο περπάτημα στην ανηφόρα, η οποία εξελίσσεται σε δυσκολία στο περπάτημα και σε επίπεδες επιφάνειες

§ Πυρετός

§ Βήχας με αφρώδη πτύελα που μπορεί να έχουν και αίμα

§ Ταχυπαλμία και καρδιακή αρρυθμία

§ Δυσφορία στο στήθος

§ Πονοκέφαλοι, οι οποίοι συχνά είναι το πρώτο σύμπτωμα




Π. Φ. Φάρος : Η ανατροφή των παιδιών είναι η μεγαλύτερη συμφορά που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία…!!!!

Ο ψυχοθεραπευτής πατέρας Φιλόθεος Φάρος μίλησε για όλα. Προτείνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και απαντώντας σε όσους τον έχουν χαρακτηρίσει αιρετικό.

Δίνετε πολύ μεγάλο βάρος στην ανατροφή των παιδιών…

Είναι για εμένα η μεγαλύτερη συμφορά που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Ο τρόπος που ανατρέφονται τα παιδιά σήμερα από την ελληνική οικογένεια είναι ένας τρόπος που ευνουχίζει. Ο πραγματικός κόσμος έχει δυσκολίες, δεν είναι ταξίδι στις Μπαχάμες. 

Στην περίπτωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μητέρα τον είχε στα μεταξωτά, ακολουθώντας μία διαδικασία ευνουχισμού. Ο πατέρας του τότε επενέβη, τον πήρε και τον παρέδωσε σε ένα Σπαρτιάτη παιδαγωγό. Ξέρετε, οι αρχαίοι Έλληνες δεν παιδαγωγούσαν οι ίδιοι τα παιδιά τους. Πολύ σοφή κίνηση.

Προσλάμβαναν παιδαγωγό, ο οποίος διαμόρφωνε την προσωπικότητα του παιδιού. Αφού τον παρέδωσε στον παιδαγωγό, εκείνος τον έβαλε κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Χρόνια αργότερα, ο Δαρείος πήγε να συναντήσει τον Αλέξανδρο πάνω σε φορείο, γιατί ήταν ένας μπούλης. Και γι’ αυτό έχασε τη μάχη. 

Ο Αλέξανδρος ήταν προετοιμασμένος για τη μεγαλύτερη δυνατή δυσκολία και γι’ αυτό αναλάμβανε μέσα στο στράτευμά του τα πιο δύσκολα. Έτσι έγινε ο ηγέτης για τον οποίο οι στρατιώτες έδιναν τα πάντα. Τα βασικά μας προβλήματα είναι τα παιδιά. Ξέρετε, έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νέων ανθρώπων παροπλισμένων. 

Είναι μέσα σε ένα διαμέρισμα, παχαίνουν, δεν έχουν καμία δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη ζωή, την οποία τελικά χάνουν και ουσιαστικά και βιολογικά. Αυτό είναι μια μεγάλη συμφορά για την ελληνική κοινωνία και δεν ασχολούμαστε καθόλου με αυτό.

Μιλάτε για χαμένες γενιές; Και η οργή που πολλές φορές εμφανίζεται στους νέους είναι απλώς εξαίρεση σε ένα γενικότερο κανόνα;

Ένα μεγάλο ποσοστό της οργής των νέων είναι γιατί αισθάνονται ότι τα προετοίμασαν για ένα ταξίδι αναψυχής και είναι εντελώς ανίκανα να αντιμετωπίσουν τον πραγματικό κόσμο και πολλές φορές επενδύουν αυτήν την οργή με ιδεολογία. Στην ελληνική κοινωνία, δεν καλλιεργείται μία πραγματική επίγνωση. 

Ο άνθρωπος δεν ξέρει συνήθως τα πραγματικά του κίνητρα, για τα πράγματα που κάνει και ιδιαίτερα στις ιδεολογίες. 

Η ζημιά που έχει γίνει απ’ αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλη και προσωπικά πιστεύω πως μια σημαντική αλλαγή που είναι απαραίτητη, μια μεταρρύθμιση αν θέλετε, στην οποία θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, είναι η ανατροφή των παιδιών. Είναι παρακμιακό ήθος μόνο να χαϊδεύεις τα παιδιά.

Πώς θα πρέπει οι γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους;

Κάποτε είχα πει πως πρέπει να προετοιμάζονται τα παιδιά σαν να πρόκειται να πάνε στον πόλεμο. Έχεις έναν νέο άνθρωπο στον οποίο ικανοποιείς κάθε επιθυμία. Κάποτε θα μεγαλώσει και θα αναζητήσει σύντροφο. Όταν έχει μάθει να έχει ό, τι θέλει, όπως το θέλει, όταν το θέλει, υπάρχει περίπτωση να βρει σύντροφο; Όταν μάλιστα κι από την άλλη μεριά είναι το ίδιο πράγμα. Πώς θα γίνει γονέας αυτό το άτομο; 

Θα αποκτήσει ένα μωρό που θα τον ξυπνάει στις 3 τα ξημερώματα, για να το καθαρίσει, και ο ίδιος θα πρέπει να ξυπνάει στις 7, για να πάει στη δουλειά του. Θα μπορεί να το κάνει αυτό, αυτός ο μπούλης; Μιλάνε για τα τρομερά ποσοστά της σωματικής κακοποίησης των παιδιών. 

Πού οφείλεται, όμως, αναρωτηθήκαμε; Για την ψυχολογική κακοποίηση καλύτερα να μην το συζητάμε, καθώς δεν ξέρω ποιος την γλιτώνει. Τα μωρά είναι εγωκεντρικά πλάσματα, ο πατέρας όμως όταν είναι μπούλης αγχώνεται, χάνει τον έλεγχο, πανικοβάλλεται, καθώς διαπιστώνει πως δεν είναι σε θέση να μεγαλώσει ένα παιδί και στο τέλος μέσα στον πανικό του σβήνει τσιγάρα στο στήθος του. 

Κανείς δεν ασχολείται με αυτά τα πράγματα. Η γνώση για τον εαυτό μας είναι πάρα πολύ ρηχή. Είδηση δεν έχουμε πάρει τι γίνεται μέσα μας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στη σχέση των πιστών με την Εκκλησία;

Η σύγχρονη κοινωνία είναι αποχριστιανισμένη. Δεν γνωρίζει τη διδασκαλία και το μεγαλείο του Χριστιανισμού και πώς λύνει πραγματικά τα ανθρώπινα προβλήματα. Ο Χριστός προτείνει έναν τρόπο ζωής που είναι ο πιο λειτουργικός. Προσπαθούμε με συντάγματα και με νόμους να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην οικονομία και δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν τον τρόπο που προτείνει ο Ιησούς Χριστός. 

Τι λέει: «μὴ οὖν μεριμνήσητε λέγοντες, τί φάγωμεν ἢ τί πίωμεν ἢ τί περιβαλώμεθα; πάντα γὰρ ταῦτα τὰ ἔθνη ἐπιζητεῖ· οἶδε γὰρ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος ὅτι χρῄζετε τούτων ἁπάντων. ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν». 

Η φύση του ανθρώπου απαιτεί να αγαπά. Όταν μισεί, ταλαιπωρεί τον εαυτό του περισσότερο από εκείνον που μισεί. Αυτή είναι η βασιλεία του Θεού. Όταν οι άνθρωποι ζουν με αυτόν τον τρόπο, τότε όλες τους οι ανάγκες θα καλυφθούν.

Και τι κάνουμε εμείς;

Εμείς εδώ το κάνουμε ανάποδα. Βλέπουμε να υπάρχουν ανάγκες και προσπαθούμε να καλύψουμε ανάγκες αντί να προσέξουμε τον τρόπο που δημιουργούνται αυτές οι ανάγκες. Λέμε να αυξηθεί ο μισθός ενός υπαλλήλου, καθώς δεν είναι επαρκής. Υπάρχει κάποιο ποσό που, εάν καθιερωθεί, από εκεί και πέρα δεν θα υπάρχει καμία απαίτηση για κάτι περισσότερο; Δεν υπάρχει. 

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι πόσα έχουμε, αλλά πώς τα διαχειριζόμαστε. Κανένας δεν σκέφτηκε να διδάξει το μέσο άνθρωπο πώς να διαχειρίζεται τα οικονομικά του και πως δεν μπορεί με μισθό €1.200 να αγοράζει Ferrari! Και μετά να λέει πως δεν πάει άλλο, όταν η τράπεζα του βγάζει το σπίτι στον πλειστηριασμό.

Πώς χειρίστηκε η Εκκλησία ως οργάνωση τις επιπτώσεις της κρίσης;

Η οργάνωση της Εκκλησίας σήμερα δεν προσφέρει, δεν προτείνει τη λειτουργική πρόταση του Ιησού Χριστού. Να υιοθετήσουμε πρώτα το σωστό τρόπο ζωής και όλα τα άλλα θα έρθουν. Σήμερα η Εκκλησία ως οργάνωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα. Δίνει φαγητό σε αυτόν που πεινάει. Δεν αναρωτιέται γιατί πεινάει. 

Δεν σκέφτεται πώς θα τον βοηθήσει να ζει με έναν τρόπο για να μην πεινάσει ποτέ. Τον αντιμετωπίζει σαν επαίτη. Ποια είναι η αυτοεκτίμηση του επαίτη; Κι αν δεν έχει υψηλή αυτοεκτίμηση, θα έχει αυτοπεποίθηση; 

Επομένως, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Όσο πιο πολύ του δίνει τόσο πιο πολύ τον φτωχαίνει. Ο άνθρωπος που δίνει πλουτίζει. Ο άνθρωπος που παίρνει φτωχαίνει. 

Καταρρέει η αυτοεκτίμηση του και ως συνέπεια δεν έχει αυτοπεποίθηση και δεν μπορεί να κάνει κάτι δημιουργικό, για να καλύψει τις πραγματικές του ανάγκες. 

Η έλλειψη της Εκκλησίας είναι συγκλονιστική. Ποια είναι, όμως, η Εκκλησία; Οι παπάδες; Πάλι περιμένουμε από κάποιον άλλον να κάνει κάτι για εμάς. Αποτέλεσμα: Συμφορά.

Ποια θα ήταν μια ανατροπή για εσάς σε σχέση με την Εκκλησία;

Εγώ πιστεύω ότι ως κοινωνία βρισκόμαστε σε ένα νηπιακό στάδιο. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του νηπίου; Αισθάνεται ότι η ζωή έρχεται από αλλού, από τη μητέρα. Ο ενήλικος διαπιστώνει ότι η ζωή έρχεται από μέσα του και όχι από έξω. Δεν είναι Εκκλησία το να πηγαίνεις κάπου όπου γίνεται μια τελετή και να μην γνωρίζεις τον διπλανό σου. 

Η Εκκλησία είναι μια οικογένεια, όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να μοιραστούν ό,τι έχουν και ό,τι είναι και όπου συναγωνίζονται στο ποιος θα δώσει τα πιο πολλά. 

Αυτό που βλέπετε, δηλαδή μια συγκέντρωση ανθρώπων που ακούνε ψαλμωδίες και κανένας δεν ξέρει κανέναν και κανένας δεν ενδιαφέρεται για κανέναν, δεν είναι Εκκλησία. Την Εκκλησιά δεν τη ζητάμε από τους άλλους, την προσφέρουμε στους άλλους. Αυτή είναι η ανατροπή για εμένα.

Με ποια κριτήρια ψηφίσατε στις εκλογές;

Το δικό μου κριτήριο είναι προσωπικό. Μια τραγωδία για τη σύγχρονη ζωή είναι πως είναι απρόσωπη. Γενικά είναι απρόσωπη, ακόμα και η ζωή της οικογένειας είναι απρόσωπη. Υπάρχει πλήρης απροσωπία. Κανείς δεν ενδιαφέρεται, δεν έχει μάθει, να ρωτήσει τον άλλον πώς αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή; Όλα είναι απρόσωπα. 

Στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην πολιτική. Άκουσα κάποιον να λέει δεν απαντώ επί προσωπικού. Εμένα μόνο το προσωπικό με ενδιαφέρει. Πρέπει να είμαστε ηλίθιοι για να μην έχουμε καταλάβει πως το τι θα κάνουν οι νόμοι εξαρτάται από αυτούς που θα τους εφαρμόσουν και με ποια κριτήρια θα τους εφαρμόσουν. Και το βασικό κριτήριο, το οποίο είναι και η βάση της διαφθοράς, είναι η ιδιοτέλεια. 

Για να εξασφαλίσεις το συμφέρον σου, πουλάς την ψυχή σου, εκεί δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Τον κόσμο τέλειο δεν θα τον κάνουμε ποτέ. Διαρκώς μιλάμε για το τι θα γίνει μετά. Όλοι οι πολιτικοί μάς λένε αυτές τις ημέρες τι θα γίνει μετά και όχι τώρα. Τι γίνεται τώρα; Ο άνθρωπος, αν μάθει το λειτουργικό τρόπο ζωής, θα ζει καλά τώρα. 

Δεν χρειάζεται να περιμένει να έρθει κάποιος Μεσσίας, δεν ξέρω κι εγώ πότε, να του φτιάξει τη ζωή. Όταν περιμένει ο άνθρωπος από κάπου αλλού να φτιαχτεί η ζωή του, τότε την έχει βάλει σε πολύ άσχημη θέση.

Περνάς και από την Εκκλησία πριν τις εκλογές σαν υποψήφιος, να πάρεις την ευλογία του δεσπότη…

Ακριβώς. Όλα αυτά τι δείχνουν; Ιδιοτέλεια, ιδιοτέλεια, ιδιοτέλεια. Χρησιμοποιούν τα ιερά και τα όσια, για να εξασφαλίσουν το προσωπικό τους συμφέρον. Την επανεκλογή τους ή την εκλογή τους. Γιατί βλέπετε, όταν ο πρωθυπουργός σε έναν ανασχηματισμό αφήνει κάποιους απ’ έξω, δημιουργούνται τόσες δυσαρέσκειες και αντιδράσεις; 

Γιατί δεν τους δίνει την ευκαιρία να μας υπηρετήσουν; Είναι προφανές ότι βασικό τους κίνητρο γι’ αυτό που κάνουν, δεν θα έλεγα όλοι εντελώς, αλλά οι περισσότεροι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, είναι το προσωπικό τους συμφέρον, τα παιδιά τους κ.τ.λ.

Προφανώς υπάρχει και ζήτημα δημοκρατίας…

Το όργιο των τζακιών και των δυναστειών το ξέρετε, που όταν γεννιέται ένα παιδί ο μπαμπάς του πηγαίνει δώρο μια πρωθυπουργία. Αυτό το θεωρεί δεδομένο. Το έχει πάρει κληρονομιά από τον μπαμπά του. 

Ο γιος μιας δυναστείας με όλους αυτούς τους βρόμικους και αποτελεσματικότατους μηχανισμούς που έχουν οι δυναστείες έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τον γιο ενός τσομπάνη; 

Πού είναι η δημοκρατία; Βλέπετε ότι κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά, γιατί όλοι επιδιώκουν να γίνουν τζάκια και καταλύεται η δημοκρατία με έναν τρόπο εξωφρενικό και ανατριχιαστικό, αλλά εμείς το θεωρούμε φυσικό. Και ο λαός έχει όλη την ευθύνη της συντήρησης αυτού του πράγματος. 

Υπάρχουν παιδιά δυναστειών που δεν είναι ιδιαιτέρως ευφυή, ούτε να μιλήσουν δεν ξέρουν. Και όμως, μόλις μπει το όνομά τους στο ψηφοδέλτιο, αμέσως θα πέσουν οι ψήφοι. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της διαφθοράς είναι ότι, όταν οι πολιτικοί μιλάνε, δεν λένε τίποτα που θα δυσαρεστήσει τους ακροατές τους. Έτσι μετριέται η ιδιοτέλεια του ομιλητή. Αυτό είναι το αδιάψευστο κριτήριο.

Εκκλησία και Κράτος είναι δυο θεσμοί άρρηκτα συνδεδεμένοι. Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το διαχωρισμό τους;

Οπωσδήποτε ο Ιησούς Χριστός ζητάει από αυτούς που θα συνεχίσουν το έργο του τη μεταμόρφωση του κόσμου, όχι την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας. Τις περισσότερες φορές αυτή τη στιγμή, η Εκκλησία λειτουργεί με τις αξίες του κόσμου αντί να εκκλησιοποιήσει τον κόσμο. Δεν συμβάλλει στην κίνηση του ανθρώπου από το ναρκισσισμό στη θέωση. 

Ο άνθρωπος έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και αυτή τη στιγμή ασχολείται μόνο με το αν θα αυξήσει το μισθό του. Το απέραντο μεγαλείο που κρύβει μέσα του δεν το υποπτεύεται καν παρά είναι ένα ανθρωπάκι που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και τα παιδάκια του. 

Αυτή είναι η παρακμή και η κατάντια του σύγχρονου ανθρώπου σε σχέση με το μεγαλείο των δυνατοτήτων που κρύβει μέσα του.

Ποιο είναι το απαραίτητο συστατικό που λείπει από την κοινωνία μας, ώστε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά;

Ο άνθρωπος είναι συνδυασμός φωτός και σκότους. Ο πιο μεγάλος άγιος, ο πιο μεγάλος ευεργέτης είναι αυτός ο συνδυασμός. Κάποτε ρώτησαν έναν απλό παπά τι κάνει και αυτός απάντησε αμαρτάνω από το πρωί μέχρι το βράδυ. 

Και εδώ υπάρχει μια τραγική έλλειψη επίγνωσης της ανθρώπινης πραγματικότητας. Υπάρχει η πεποίθηση, η οποία είναι απίστευτη έλλειψη γνώσης, ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι τέλειος. Έρχεται κάθε αντιπολίτευση και καταγγέλλει λάθη, εγκλήματα, διαφθορά της κυβέρνησης και υπαινίσσεται ότι αυτή θα είναι τέλεια. 

Είναι εξωφρενική ανωριμότητα να πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν κάποτε να υπάρξει μια τελειότητα, γιατί είναι δεδομένο ότι οποιοσδήποτε θα κάνει και φρικτά πράγματα. 

Εδώ είναι μια άλλη διάσταση μιας αντίληψης ευσεβιστικής. Είναι ευσεβισμός αυτό. Ότι υπάρχουν δηλαδή δυο κατηγορίες ανθρώπων. Οι τέλειοι και τα καθάρματα.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Αυτή η αντίληψη έχει φοβερές συνέπειες. Διαβάζω ένα βιβλίο για τον Μεταξά. Πίστευε ότι ήταν απόγονος κάποιας αριστοκρατικής οικογένειας του Βυζαντίου και πως ήταν πολύ ανώτερος άνθρωπος από τους υπόλοιπους, τους οποίους θεωρούσε σκουπίδια. 

Αυτός ο άνθρωπος, όμως, δεν είπε απλώς το «Όχι» στον Γκράτσι, αλλά με σύνεση και εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα προετοίμασε τη χώρα εγκαίρως γι’ αυτόν τον πόλεμο. Αυτός ο ευσεβισμός του ασπρόμαυρου είναι μεσαιωνικός σκοταδισμός και καμαρώνουμε γι’ αυτόν. 

Δεν έχουμε πάρει είδηση ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ο συνδυασμός του μεγαλείου και της κατάντιας. Όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση. Αν κάποιοι φαίνονται ότι δεν είναι έτσι είναι γιατί ο μέσος άνθρωπος, λόγω της ανωριμότητάς του, θέλει να πιστεύει σε είδωλα, τα οποία θεωρεί τελειότητες.

Τι μας χρειάζεται;

Ωριμότητα του λαού μας χρειάζεται. Ο σύγχρονος Έλληνας θεωρεί πως για ό,τι κακό συμβαίνει στη ζωή του φταίνε οι άλλοι. Από τον Ομπάμα, τη Μέρκελ, τον Σαμαρά, τον Τσίπρα, μέχρι τη γυναίκα του και βρίσκει διαρκώς κάποιους υπεύθυνους για την κακοδαιμονία του. 

Αυτός ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος. Ο άνθρωπος που θα πάει μπροστά είναι αυτός που, ό,τι και να γίνεται τριγύρω του, κοιτάει πώς ο ίδιος έκανε τις λανθασμένες επιλογές, ώστε να μη συνεχίσει να τις κάνει.

Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει τις απόψεις σας αιρετικές…

Σε κάποιο σημείο της Λειτουργίας ζητάμε από τον Θεό να μας δώσει την επίγνωση της αλήθειας του. Η αλήθεια του Θεού δεν είναι κάτι που το ξέρεις ή δεν το ξέρεις. Αγωνίζεσαι διαρκώς να τη γνωρίσεις. Δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να πει ότι εγώ ξαέρω στην εντέλειά της την αλήθεια του Θεού. 

Είναι παιδαριώδες κάποιος να το πει. Τι αποκαλούμε αίρεση; Κάποια αντίληψη που δεν είναι η πραγματική αλήθεια του Θεού. Σε ένα ποσοστό όλοι μας κάπου τη χάνουμε την αλήθεια του Θεού. Αλίμονο. Μερικοί άνθρωποι λένε «η Εκκλησία λέει»! Αυτό για εμένα είναι μία καύχηση, μία έπαρση παιδαριώδης. Εγώ λέω τι νομίζω ότι η Εκκλησία λέει. 

Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Ένας εύκολος τρόπος να εξοντώσεις κάποιον είναι να τον αποκαλέσεις αιρετικό. Είναι το ίδιο με το να αποκαλείς έναν πολιτικό διεφθαρμένο. Δηλαδή ο γονέας που χρησιμοποιεί το παιδί του για την προσωπική του καταξίωση τι είναι; 

Μπορείτε να φανταστείτε μεγαλύτερη διαφθορά από αυτή. Κανένας, άλλωστε, δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό στα παιδιά του από τους γονείς. Γιατί τα πρώτα χρόνια μπαίνουν τα θεμέλια της προσωπικότητας. Αυτό το κάνουν οι γονείς. 

Και όπου τα θεμέλια είναι σαθρά, είναι εξαιτίας των γονιών. Όταν λοιπόν μιλάμε για αιρετικούς και διεφθαρμένους, να ξέρουμε πόσο παιδαριώδεις φαινόμαστε και είμαστε στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη διαφθορά και την αίρεση.

Διάβασα σε μία συνέντευξη σας ότι τον Θεό τον έχουμε σκοτώσει και ότι μας έχει εγκαταλείψει…

Τον έχουμε εγκαταλείψει, δεν μας έχει εγκαταλείψει. Ο Θεός που αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός με έφτιαξε ελεύθερο και σέβεται την ελευθερία μου. Δεν είναι σαν τους κακούς γονείς που δεν σέβονται την ελευθερία των παιδιών τους. 

Που πιστεύουν πως, αν δεν φροντίσουν εκείνοι να τα σπρώξουν εκεί που πρέπει, δεν θα καταφέρουν τίποτα στη ζωή τους. Αντίθετα. Όσοι γονείς το κάνουν αυτό υπονομεύουν και ευνουχίζουν τα παιδιά τους. Δεν είναι τέτοιος ο Θεός. Σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. 

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζήσει και να πεθάνει όπως εκείνος θέλει. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να του το αφαιρέσει αυτό. Ξέρετε, πίστη δεν είναι να λέμε «Πιστεύω εις έναν Θεό…» 

Πίστη είναι να έχουμε συναντήσει τον Ιησού Χριστό που είπε «εάν τις αγαπά με, τον λόγον μου τηρήσει, και ο πατήρ μου αγαπήσει αυτόν, και προς αυτόν ελευσόμεθα και μονήν παρ’ αυτώ ποιησόμεν». Τον καλούμε με τη στάση μας στη ζωής μας ή δεν του επιτρέπουμε να έρθει στη ζωή μας.




Από dinfo

Ginkgo Biloba - Τζίνγκο μπιλόμπα για μνήμη, άνοια, συγκέντρωση, εμβοές, εκφύλιση ωχράς κηλίδας…!!!!

Το Γκίνγκο Μπιλόμπα είναι το αρχαιότερο είδος δέντρου στον πλανήτη. Καλλωπιστικό φυλλοβόλο δέντρο. Ιδιαίτερα κατάλληλο για αστικές περιοχές. Φτάνει και στα 50μ. ύψος. Ευδοκιμεί σε όξινα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη.

Η χρήση των φύλλων του ginkgo biloba στην ιατρική πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 2800 π.Χ.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής, στην Ευρώπη όμως διατίθεται και ως επίσημο φαρμακευτικό σκεύασμα. Το τζίνγκο μπιλόμπα ήταν μια από τις πρώτες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές ιατρικές και διερευνήθηκαν διεξοδικά σε επιστημονικά εργαστήρια της Δύσης.

Μελέτες έδειξαν ότι το βότανο είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της ροής του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο. Καλύτερη ροή αίματος σημαίνει καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερη γενική εγρήγορση. 

Πολυά­ριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι, σε περιπτώσεις εγκεφαλικής ανεπάρ­κειας (ανεπαρκούς ροής αίματος στον εγκέφαλο), το ginkgo biloba αποτελεί μια πολύτιμη και εξαιρετικά ασφαλή θεραπεία. 

Αποκαθιστώντας μια ομαλότερη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, το τζίνγκο μπιλόμπα μειώνει την απώλεια μνήμης, τη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό και την ψυχοκινητική διέγερση. Φυσικά, καλύτερη ροή αίματος σημαί­νει επίσης μικρότερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό. 

To ginkgo biloba μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και με άλλον ένα τρόπο, κάνοντας τα αιμο­πετάλια λιγότερο κολλώδη, και συνεπώς μειώνοντας τις πιθανότητες να σχηματίσουν θρόμβο και να αποκλείσουν τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Το εκχύλισμα Ginkgo Biloba έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει αποτελεσματικά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των μεμβρανών. Έχει δράση στον εγκέφαλο, τον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Το Ginkgo Biloba έχει αποδειχθεί ότι δρα θεραπευτικά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς, η οποία προκαλεί μείωση ή ακόμα και απώλεια της όρασης. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. 

Στον εγκέφαλο, το Ginkgo Biloba μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των διαταραχών που οφείλονται στην ηλικία και επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα φύλλα του φυτού μετριάζουν τις δυσμενείς επιδράσεις του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών αντιδράσεων που σχετίζονται με τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Το Ginkgo Biloba χρησιμοποιείται για περιπτώσεις κυκλοφορικών προβλημάτων και άλλων σχετιζόμενων διαταραχών όπως είναι οι εμβοές βόμβος (κουδούνισμα των αυτιών), το Αλτσχάιμερ, η ζαλάδα, το σύνδρομο Raynauds, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, η ημικρανία, οι δυσλειτουργίες στύσης, η φλεγμονή και διαταραχές στην πνευματική και εγκεφαλική λειτουργία.

Για να απαντηθεί αν κάνει για την άνοια, οργανώθηκαν αρκετές μελέτες σε ανθρώπους που έπασχαν από άνοια διαφορετικής βαρύτητας. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι σε δοσολογία από 120 έως 240 mg, έδειξαν ότι βελτιώνει την άνοια όταν κάποιος πάσχει ήδη από άνοια, δεν προστατεύει όμως από την εμφάνιση άνοιας αν κάποιος το πάρει προληπτικά. 

Επίσης, έχει αποδειχθεί χρήσιμο σε ασθενείς με προχωρημένη άνοια, άνοια δηλαδή που συνοδεύεται πια από ψυχιατρικού τύπου διαταραχές στη συμπεριφορά όπως ανησυχία, παραλήρημα, φυγές κ.ο.κ.
Το ginkgo biloba περιέχει δύο ομάδες δραστικών ουσιών:

– τα φλαβονοειδή και

– τις λακτόνες τερπενίων συμπεριλαμβανομένων των γκιγκολιδίων Α, Β και Γ, τα διλοβολίδια, το quercetin (κερσετίνη), και τα καεμφερόλη.

Τα γκιγκολίδια ελέγχουν την αλλεργική φλεγμονή, το αναφυλακτικό σοκ και το άσθμα. Μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι το biloba έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.., 

που πιστεύεται ότι είναι η αιτία της πρόωρης γήρανσης και της άνοιας και αποκαλύπτουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύουν τα μάτια για καθαρότερη όραση, το καρδιαγγειακό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Το συμπλήρωμα ginkgo biloba πρέπει να περιέχει 24% φλαβονοειδή και 6% τερπενοειδή. Αυτά τα απαιτούμενα επίπεδα είναι γνωστό ότι δίνουν το μέγιστο δυνατό όφελος για το άτομο που τα λαμβάνει.

Τέλος, τα συ­μπληρώματα ginkgo βοηθούν επίσης στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας των ανδρών, σταθεροποιούν τους ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς και ανακουφίζουν από τη δυσφορία της διαλείπουσας χωλότητας, μιας κυκλοφορικής διαταραχής των ποδιών. 

Βελτιώνοντας την κυκλοφορία μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων των ματιών, το ginkgo biloba βοηθά επίσης παρέχοντας προστασία από προβλήματα όπως ηεκφύ­λιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Εφαρμογή:
Καταναλώστε ημερησίως περίπου 150-200 mg τυποποιημένου αποστάγματος ή βάλτε σε χυμούς φρούτων 2-3 φύλλα από το βότανο. Μην υπερβάλλετε στις παραπάνω δόσεις γιατί θα σας προκαλέσει διάρροια και νευρικότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Όταν παίρνετε ginkgo biloba για να βελτιώσετε τη γενική σας ικα­νότητα εγρήγορσης και την οξύνοιά σας, το αποτέλεσμα είναι αισθη­τό σχεδόν αμέσως. To ginkgo δεν είναι διεγερτικό, ωστόσο, και δεν πρόκειται να σας κρατήσει ξάγρυπνους τη νύχτα ή να σας φέρει νευρικότητα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχει κανείς είναι να λαμβάνει σκευάσματα που φέρουν σαφώς την ένδειξη ότι περιέχουν εκχύλισμα φύλων κι αυτό γιατί οι σπόροι του τζίνγκο μπιλόμπα δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης επιληψίας.

Δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές παρενέργειες κατά τη χρήση του τζίνγκο μπιλόμπα. Επίσης, δεν έχουν καταγραφεί σε κλινικές δοκιμές σημαντικές παρενέργειες σε άτομα που λάμβαναν 600 mg εκχυλίσματος φύλλου σε μία δόση. 

Ελαφρές παρενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές και κεφαλαλγίες. Προσοχή όμως στις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Τo βότανο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία με αντιπηκτικά, όπως η ηπαρίνη και η βαρφαρίνη. 

Πάντως ακόμα και σε ασθενείς που λαμβάνουν ψηλή δόση τζίνγκο μπιλόμπα (δηλαδή 240 mg), δοσολογίες όπου καταγράφεται παράταση του δείκτη πηκτικότητας του αίματος aPTT, οι αλλαγές που παρατηρούνται δεν είναι τέτοιες που να έχουν κλινικές επιπτώσεις.




Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr 
iatrikanea

Ατενίζοντας αποστασιοποιημένοι το παρελθόν…!!!!

Φίλοι μου,
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο καθένας μας έχει εγκλωβιστεί στο παρελθόν του και εμμένει να συντηρεί μονομερώς, μια κατάσταση που από καιρό έχει τελματώσει.

Μια σχέση που μπορεί να φθίνει ή και να έχει λήξει, πολλές φορές εμείς εθελοτυφλώντας, την τροφοδοτούμε ασθμαίνοντας με ελπίδες και με απατηλά όνειρα. Που αποσκοπεί όλο αυτό; Τι μας προσφέρει να παραμένουμε έρμαιο των παθών μας; 

Για πόσο μπορούμε να ζούμε μόνοι με τις ερινύες μας; Πότε θα είμαστε σε θέση να δούμε την αλυσίδα που μας κρατά δέσμιους, στερώντας μας τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και να ζήσουμε τη ζωή που μας αρμόζει;

Ερωτήματα που επιβάλλεται εμείς οι ίδιοι να έρθουμε μαζί τους αντιμέτωποι, για να πάψουμε να φυτοζωούμε, να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα και να απαγκιστρωθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από ένα αρρωστημένο παρελθόν.

Τι τελικά είναι το παρελθόν; Είναι ένας τόπος αναφοράς και όχι ένας τόπος κατοικίας. Είναι ένας τόπος μάθησης, και όχι ένας τόπος διαβίωσης. Ξέχωρες έννοιες που εύκολα μπορούν να αποσαφηνιστούν με ορθή κρίση και καθαρή ορθολογιστική σκέψη.

Δεν είναι απόρριψη να λύσουμε τα δεσμά του παρελθόντος, είναι αυτοσεβασμός. Ένας αυτοσεβασμός που δικαιωματικά μας ανήκει και που θα συνδράμει στην εξελικτική μας πορεία.

Δεν είναι εύκολο, σαφώς να τελειώσεις με τους λογαριασμούς του. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς ότι μετέχεις στο μαρτύριο του Ταντάλου, ότι απουσιάζεις από το τώρα και σταδιακά χάνεις το αύριο. Είναι όμως μια διαδικασία που πρέπει να λάβει χώρα όσο πιο άμεσα γίνεται. 

Έφτασες στο τέλμα, άφησε στην άκρη τις τοξικές σχέσεις και τους ανθρώπους που αμαυρώνουν τη ζωή και τη σκέψη σου και επανατοποθετήσου στο σήμερα, τώρα!

Τι μπορείς να κάνεις;

Αφουγκράσου τα λάθη, ανακάλυψέ τα, αξιολόγησέ τα, συγχώρησέ τα και χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση θετικά για το μέλλον που βρίσκεται προ των πυλών και αδημονεί για να το ζήσεις.

Εκφράσου και εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου. Άδειασε ό,τι έχεις στη ψυχή σου είτε με τη βοήθεια ενός φίλου, είτε με έναν ειδικό είτε ακόμα κάνοντας την άσκηση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Λειτουργώντας αφαιρετικά, απαλλάσσεσαι από τα ανείπωτα και προχωράς αφήνοντας πίσω σου κάθε τι που σε πλήγωσε, που σε πρόδωσε και σε πόνεσε. 

Πόσο μικροί φαντάζουν οι προβληματισμοί μας, τώρα που βγήκαν στο φως…

Αντιμετώπισε το παρελθόν και αγκάλιασέ το. Πολύ σωστά έχει επισημάνει η ψυχίατρος Elizabeth Kubler-Ross τα 4 στάδια από τα οποία συνήθως διαβαίνει ο άνθρωπος πριν φτάσει στην αποδοχή. Αρχικά νιώθουμε άρνηση, την οποία διαδέχεται ο θυμός, ακολουθεί η διαπραγμάτευση με το γενόμενο, κάποιες φορές ελλοχεύει ο κίνδυνος της κατάθλιψης, μα πάντα στο τέλος κλείνει την αυλαία η αποδοχή

Μόνο όταν αποδεχτούμε το παρελθόν, γεννιέται η πιθανότητα για νέες προοπτικές, για αισιόδοξα σχέδια και για όμορφα μεγαλεπήβολα γιατί όχι, όνειρα!

Επαναπροσδιόρισε τη ζωή σου με αισιοδοξία, θέτοντας εκ νέου τις προτεραιότητές της, δημιούργησε νέους στόχους σε διαπροσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο και οδεύσου με μικρά αλλά σίγουρα και σταθερά βήματα προς αυτούς.

Φλέρταρε με νέες ευκαιρίες, εξερεύνησε αδάμαστες πιθανότητες και γεύσου ένα καινούριο όραμα έξω από τα καθορισμένα σου πλαίσια. Αυτή η νέα πρόκληση θα σε γεμίσει ενέργεια, ευεξία και ελευθερία για να την ανακαλύψεις.

Πίστεψε στον εαυτό σου και στη δύναμη που κρύβει μέσα του. Μονάχα έτσι θα δημιουργήσεις την πολυπόθητη θετική αύρα που σιγά – σιγά θα μετατραπεί σε ούριο άνεμο, θα σε ωθήσει να ξεπεράσεις τα φαντάσματα των αναμνήσεων και θα εκτοπίσει όλες τις χαμένες ψευδαισθήσεις που μέχρι πρότινος σε στοίχειωναν.

Συνέχισε, είσαι λίγα βήματα πριν την ελευθερία από τα δεσμά που εσύ έχεις δημιουργήσει…

Απαλλάξου από ενοχές, ανώφελες αυτοκατηγορίες και επώδυνες τύψεις συνειδήσεως για τις πράξεις σου. Έκανες ό,τι ήταν δυνατόν, έδωσες ό,τι έκρυβες στην ψυχή σου ίσως και περισσότερα από όσα έπρεπε. 

Αποδέξου την κατάσταση, διδάξου από το μάθημα ζωής και φρόντισε στο μέλλον να προφυλάσσεις και να θωρακίσεις περισσότερο τον ίδιο σου τον εαυτό.

Θυμήσου τι είναι αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμός και εγωισμός. Ανακάλυψε εκ νέου τον εαυτό σου, αγάπησέ τον, φρόντισέ τον, καλλιέργησέ τον και μην αφήνεις περιθώρια σε κανέναν να αλλοιώσει τον χαρακτήρα σου και να εισβάλλει άγαρμπα στη ζωή σου ερήμην σου. 

Νιώσε σίγουρος, δυνατός, άτρωτος γιατί όχι και χαμογέλα στη ζωή.

Το χτες πια, ανήκει στην ιστορία. Το αύριο, περικλείεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Όμως το σήμερα είναι το δώρο μας από τη ζωή. Μη ξεχνάς κάθε πρωί να το αξιοποιείς στο έπακρο και να το καλωσορίζεις με ένα χαμόγελο!

Γιατί ένα χαμόγελο αρκεί για να φωτίσει ο κόσμος γύρω σου…




Κατερίνα Σιδέρη

7 προβλήματα που κάθε παλιά ψυχή έχει να αντιμετωπίσει…!!!!

Το να έχεις μια παλιά ψυχή προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά σημαίνει επίσης πως πρέπει να αντιμετωπίσεις συγκεκριμένα πράγματα.

Το να είσαι μια παλιά ψυχή είναι δύσκολο. Ωστόσο, αυτό συχνά δεν φαίνεται καθώς είμαστε τόσο καλοί στο να εσωτερικοποιούμε τα προβλήματα μας.

Παρόλο που χρειάζεται κουράγιο να διαφέρεις από το πλήθος, δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτός ο δρόμος είναι εύκολος.

Παρακάτω βρίσκονται 10 δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με παλιά ψυχή.

1. Η απειρία του να γίνονται κατανοητοί.
Τα άτομα με παλιά ψυχή μπορεί να θεωρούνται περίεργα καθώς συχνά έχουν ασυνήθιστες ιδέες και πρότυπα για την ζωή. Συχνά έχουν μια αίσθηση απομάκρυνσης από τον «πραγματικό κόσμο» επειδή δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο υλιστικός τρόπος ζωής. 

Σε έναν κόσμο γεμάτο με καταναλωτισμό αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο σε πολλούς. Επειδή έχουν διαφορετικές προσδοκίες και ιδέες για την ζωή, είναι δύσκολο για τους άλλους να τους κατανοήσουν.

2. Είναι το «μαύρα πρόβατα».
Παρόλο που οι παλιές ψυχές μπορούν να χτίσουν δυνατές σχέσεις με τους ανθρώπους, η ικανότητα τους να διεισδύουν σε βάθος στους ανθρώπους μπορεί να τους δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς. 

Επειδή βλέπουν τον πυρήνα των ανθρώπων, έχουν την επιθυμία να είναι ειλικρινείς ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα αποκαλύψουν άβολες αλήθειες, όπως προβλήματα που προκαλούνται από ανωριμότητα ή ανευθυνότητα.

Αυτοί που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν ακούν τα άτομα με παλιά ψυχή ενώ οι υπόλοιποι τους περιφρονούν.

3. Σκέφτονται πολύ.
Για να βρουν την σοφία μέσα τους, σκέφτονται πολύ. Οι σκέψεις τους ταξιδεύουν σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης και ακόμα παραπέρα. Δεν πρόκειται για ονειροπόληση καθώς ο στοχασμός αυτός τους οδηγεί σε μια διαφώτιση που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν.

Τι γίνεται όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια; Αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται ακριβώς τέτοιες ερωτήσεις. Πραγματικοί στοχαστές. Και εξαιτίας αυτού, μπορούν εύκολα να καταλήξουν στην υπερανάλυση. Αρχίζουν ακόμα να είναι αβέβαιοι για το τι έχει να προσφέρει η ζωή. 

Και χάνουν τον εαυτό τους σε αυτό. Επειδή από τη μία έχουν αυτές τις απίστευτες ιδέες και την σοφία αλλά από την άλλη αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στο χάος.

4. Οι αποφάσεις που βασίζονται στο «ένστικτο» μπορεί να φαίνονται παράλογες.
Η διαίσθηση είναι μια διακριτική, εκλεπτυσμένη γλώσσα και οι παλιές ψυχές συνεχώς δουλεύουν για να συντονίζονται με αυτή. Το ένστικτο είναι το πιο απλό και βασικό επίπεδο της σωματικής διαίσθησης και επικοινωνεί μέσω απλών μηνυμάτων. 

Το χρησιμοποιούμε συχνά όταν προσπαθούμε να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με τους ανθρώπους και τις σχέσεις και για τις προσωπικές αλλά και για τις επαγγελματικές. Οι παλιές ψυχές βασίζονται πολύ στο ένστικτο τους.

5. Η ανάγκη τους για χώρο μπορεί να απομακρύνει τους κοντινούς τους ανθρώπους.
Ο χώρος είναι πολύ σημαντικός και όταν τον απαιτούν, οι κοντινοί τους άνθρωποι ίσως παρεξηγηθούν. Δημιουργούνται εύκολα λανθασμένες εντυπώσεις χωρίς να το θέλουν. Παρόλο που ο χώρος είναι ζωτικής σημασίας γι αυτούς, μπορεί επίσης να δημιουργήσει πολύ μεγάλες παρεξηγήσεις.

6. Μπορεί να φαίνονται «απόμακροι», ή «ψυχροί».
Έχουν την ικανότητα να βλέπουν την μεγαλύτερη εικόνα και να αποφασίζουν αναλόγως. Αυτή η αντίληψη τους βοηθά να καταλάβουν τις ανθρώπινες περιστάσεις της ζωής και τους κρατά μακριά από το να εμπλακούν σε θέματα μικρής σημασίας.

7. Η επιθυμία για μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις τους.
Το να είσαι μια παλιά ψυχή μπορεί να σημαίνει και απομόνωση κάποιες φορές. Έχουν την ανάγκη να καθίσουν και να σκεφτούν την ζωή τους και να μαζέψουν ενέργεια όταν νιώθουν εντελώς εξουθενωμένοι, αλλά μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για την οικογένεια και τους φίλους. 

Εκτός και αν οι γύρω τους κατανοούν την επιθυμία τους να μένουν για λίγο μόνοι, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις τους.

Το βάθος της γνώσης και της κατανόησης τους βοηθά να δουν πως κάθε στοιχείο του Σύμπαντος συνδέεται με κάθε άλλο στοιχείο. Ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος από ξεχωριστά, απομονωμένα άτομα. 

Αντιθέτως, κάθε πράξη έχει μια επίδραση στο Σύμπαν. Γι αυτό ακριβώς υποστηρίζουν την αγάπη, τον σεβασμό και την βοήθεια προς κάθε άνθρωπο.

Μια παλιά ψυχή είναι ένας σπάνιος άνθρωπος και αν έχετε μία, τότε διατηρήστε την λάμψη σας.




Μαγεία Τ.

Οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που φαίνονται…!!!!

Όσο πιο ειλικρινείς είμαστε τόσο πιο αντιπαθητικοί γινόμαστε! Τι είναι τελικά η αλήθεια, υπάρχει; Ισχύει αυτό που μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί; «Τα καλά παιδάκια, δεν λένε ψέματα!». Όπα, κάτσε! Εγώ ξέρω πολλά δήθεν «καλά παιδιά» που μας φλόμωσαν. Κι επανέρχομαι, υπάρχουν τελικά οι λέξεις «αλήθεια» και «ψέμα»;

Ο καθηγητής υποκριτικής μου, κάποια στιγμή μου είπε πως δεν υπάρχουν αυτές οι έννοιες. Βασικά ότι δεν υπάρχει το ψέμα και πως πίσω από αυτή τη λέξη κρύβεται ένας σκοπός.

Ναι, ένας σκοπός για αυτό τότε είπα ψέματα, για αυτό τότε είπες κι εσύ και για τον ίδιο λόγο μας είπαν. Για να μας κρατήσουν, για να κρατήσουμε, για την καθησύχαση, εν πάση περιπτώσει για έναν πούστη σκοπό.

Αν επιτευχθεί ο σκοπός; Φυσικά κι όχι, καρδούλα μου. Γιατί όπως λένε, έτσι και γίνεται. Όλα, αργά ή γρήγορα μαθαίνονται. Άσε που το ένα ψέμα, φέρνει το άλλο και να σου το μπούμερανγκ. 

Θα έπρεπε κάθε φορά που κάποιος δε λέει την αλήθεια, να μεγαλώνει αυτομάτως η μύτη του σαν τον κακομοίρη τον Πινόκιο. Θα είχε σωθεί πολύς κόσμος και κυρίως πολλές σχέσεις.

Για κάτσε όμως, αντέχει αυτός ο κόσμος την αλήθεια; Βρίζουμε, φωνάζουμε, κλαίμε και πληγωνόμαστε γιατί μας είπαν ψέματα. Θα είχες όμως ποτέ τη δύναμη, να ακούσεις την ωμή αλήθεια; Να ακούσεις το πώς, αυτός που αγάπησες τόσο, σε απάτησε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες; 

Να μάθεις πώς σου σκάρωσε την πουστιά εκείνος ο φίλος που τον είχες σαν αδερφό σου;

Αυτός ο ψεύτικος κόσμος που ζούμε, πλημμυρίζει από δήθεν καλοσύνη και δεν αντέχει τους ειλικρινείς.

Το όνειρο πονάει και διαλύεται με τα ψέματά τους. Κάθε ψέμα κι ένα θρύψαλο. Μπουχτίσαμε τόσο πολύ, με τις τάχα μου αλήθειες τους, που όταν βρίσκουμε έναν άνθρωπο να φαίνεται λίγο πιο ειλικρινής φοβόμαστε. Μήπως κι αυτός αποδειχθεί άλλη μια καλοστημένη απάτη.

Τα ψέματα είναι κυρίως λάθη κι εμείς αντί να τα παραδεχτούμε τα σκατώνουμε ακόμα περισσότερο. Αγάπησε τα λάθη και τις μαλακίες σου. Μπορεί όντως να μετανιώνεις οικτρά μα σίγουρα η σωτηρία δεν είναι το να φλομώσεις κάποιον.

Όλοι εκεί έξω, ψάχνουμε την αλήθεια ακόμη κι εκείνοι οι συμπαθητικοί. Ποιοι είναι αυτοί; Οι μεγαλύτεροι ψεύτες, αγάπη μου, αυτοί που τα πάνε καλά με όλους. 

Εκείνοι που αν θα ρωτήσεις για το όνομά τους, θα μάθεις τα καλύτερα. Αν όμως σκάψεις λίγο στα βαθιά να μάθεις γι’ αυτούς, δε θα ακούσεις τα καλύτερα, αλλά την αλήθεια. Κι αυτή μόνο καλή δε θα είναι.

Είδες τελικά που οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που φαίνονται; 

Οι πιο αντιπαθητικοί εκεί έξω, συνηθίζεται να είναι κι οι πιο ειλικρινείς. Το γιατί προαναφέρθηκε, πάντως ένα είναι το μόνο σίγουρο. Ο πιο ειλικρινής άνθρωπος που θα συναντήσεις ποτέ, θα είναι εκείνος που παλαιότερα είχε κάνει μια γερή βουτιά στο ψέμα και την ανειλικρίνεια. 

Παράξενο ε; Είπαμε όμως, το ψέμα κουράζει και κυρίως μαθαίνει. Και το βασικότερο;

Κανείς δε θα αγιάσει, χωρίς πρώτα να αμαρτήσει!




Μαρίας Καλλιοντζή – pillowfights.gr

Άτιμο πράγμα οι μίζεροι άνθρωποι φίλε μου…!!!!

Στη ζωή μου, γνώρισα ανθρώπους και ανθρωπάκια!
Φίλους καλούς και ύπουλα φίδια! Είδα την καλοσύνη και την κακία,το μίσος και την ψευτιά τους! Γνώρισα ανθρώπους με μπέσα αλλά και ανθρωπόμορφα τέρατα! Κάποιους τους συγχώρεσα και κάποιους τους διέγραψα. Μα αυτούς που δεν ανέχομαι με τίποτα, είναι τους μίζερους ανθρώπους…

Αυτούς που κολλούν πάνω σου σαν βδέλα και σου ρουφάνε όλη την ενέργεια. Αυτούς που δεν σε κοιτούν ποτέ στα μάτια γιατί το βλέμμα τους είναι στραμένο στα πατώματα.

Αυτούς που μόνιμα γκρινιάζουν για το κάθε τι και δεν ευχαριστιούνται με τίποτα. Αυτούς που όσα καλά και να τους κάνεις,θα θυμούνται πάντα αυτό που δεν έκανες γιατί είναι και αγνώμονες! Σου μιλάω για εκείνους που στην όψη τους συναντάς μόνο την κατήφεια και το βλέμμα τους είναι πάντα σκοτεινό.

Εκείνους που τους μιλάς για τη χαρά σου και βρίσκουν χίλιους λόγους για να στην κάνουν λύπη. Αυτούς που σου μιλούν μόνο για τα δικά τους υποτιθέμενα προβλήματα….και λέω υποτιθέμενα, γιατί τις περισσότερες φορές τα δημιουργούν μόνοι τους, μόνο και μόνο γιατί έτσι σου τραβούν την προσοχή και γίνονται το επίκεντρο του κόσμου!

Σου μιλάω γι’αυτούς που ζηλεύουν ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις γιατί τον θεωρούν δικό τους. Ζηλεύουν τη ζωή σου αλλά δεν μπαίνουν ποτέ στον κόπο να ρωτήσουν πώς την απέκτησες και με ποιο κόστος!

Ζηλεύουν το θάρρος και την τόλμη σου,τον αγώνα που κάνεις και μισούν θανάσιμα τη δύναμή σου! Οι ώμοι τους όταν σου μιλούν είναι μονίμως κυρτοί, σαν ο Θεός να έχει ρίξει όλο το βάρος πάνω τους! Γιατί ούτε κι ο Θεός δεν τους αντέχει φίλε μου….

Δεν τους βλέπεις ποτέ να γελούν με την ψυχή τους και το χαμόγελο που προσπαθούν να σου χαρίσουν, μοιάζει με γκριμάτσα ειρωνίας! Άτιμη φάρα οι μίζεροι άνθρωποι φίλε μου! Μη τους ανοίξεις ποτέ την αγκαλιά σου. Μη τους δεχτείς ποτέ στο σπιτικό σου..

Μην προσπαθήσεις να τους αλλάξεις,δεν θα τα καταφέρεις. Απομάκρυνέ τους απ’τη ζωή σου προτού σου την ρουφήξουν στάλα στάλα… Δείξε τους το δρόμο ,πριν σε μολύνουν και σένα και αρρωστήσεις!

Γιατί αυτό ακριβώς θέλουν. Να σε κάνουν όμοιό τους και λίγο λίγο να σε θανατώσουν ψυχικά και όταν τα καταφέρουν, θα περάσουν στο επόμενο θύμα τους χωρίς κανέναν δισταγμό!

Άτιμο πράγμα η μιζέρια φίλε μου!

Μακριά από μίζερο άνθρωπο σου λέω..




Κατερίνα Κυπρίου

Γιατί η γιαγιά απ’ την πλευρά της μαμάς είναι πιο σημαντική για τα παιδιά…!!!!

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Οι γιαγιάδες ιδιαίτερα, δεν μας χαλάνε ποτέ χατίρι, μας ταίζουν με νόστιμες λιχουδιές και μας «πνίγουν» στις αγκαλιές και τα φιλιά. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την επιστήμη, η γιαγιά από την πλευρά της μαμάς είναι πιο σημαντική.

Η μαμά της… νέας μαμάς είναι πιο κοντά στα εγγόνια

Μετά τη γέννηση του παιδιού, η μητέρα πολύ πιο εύκολα θα απευθυνθεί για βοήθεια στη δική της μαμά γιατί είναι πολύ πιο κοντά της. Και δεν είναι παράλογο: όσο καλή σχέση κι αν έχει με την πεθερά της, η μητέρα της θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα σκεφτεί για να της λύσεις απορίες (πόσες από εμάς δεν έχουμε πάρει αμέτρητα τηλέφωνα τις μαμάδες μας τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα;), να «κρατήσει» το παιδί και να τη βοηθήσει με τη φροντίδα του.

Μία γυναίκα μετά τη γέννα νιώθει έτσι κι αλλιώς πολύ πιο ευάλωτη λόγω του νέου της ρόλου, γι’ αυτό και χρειάζεται δίπλα της ένα από τα άτομα που ξέρει κι εμπιστεύεται περισσότερο: τη δική της μητέρα. 

Έτσι, σχεδόν… αυτόματα η γιαγιά θα αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με τα εγγόνια ήδη από την βρεφική τους ηλικία κι έτσι, σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι έφηβοι νιώθουν πολύ πιο κοντά στη γιαγιά από την πλευρά της μαμάς τους.

Είναι… γονιδιακό λένε οι επιστήμονες

Η διαφορά ανάμεσα στο δέσιμο που αναπτύσσουν οι γιαγιάδες των δύο πλευρών με τα εγγόνια μπορεί να εξηγείται από τα γονίδια και συγκεκριμένα από τα χρωμοσώματα. Δεν θα σας κουράσουμε με πολλές επιστημονικές κουβέντες.

Σύμφωνα με άρθρο του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι γιαγιάδες από την πλευρά της μαμάς «περνούν» τα χρωμοσώματά τους τόσο στους εγγονούς όσο και στις εγγονές ενώ οι γιαγιάδες από την πλευρά του πατέρα «περνούν» τα αντίστοιχα χρωμοσώματα μόνο στις εγγονές. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, αυτές οι γενετικές διαφορές μπορεί να παίζουν ρόλο στη σχέση γιαγιάς και εγγονών.

Έτσι, ενώ η γιαγιά από την πλευρά της μαμάς συνδέεται τόσο με τα αγόρια όσο και με τα κορίτσια εγγόνια της, η γιαγιά από την πλευρά του μπαμπά ενδεχομένως νιώθει μεγαλύτερη σύνδεση με τα αγόρια. 

Δεν είναι μια άποψη που απαραίτητα ενστερνιζόμαστε όλοι, όμως στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα κι αυτό δεν μπορεί παρά να την κάνει τουλάχιστο αποδεκτή.

Οι μαμάδες διατηρούν περισσότερο τους οικογενειακούς δεσμούς

Συνήθως οι μαμάδες είναι εκείνες που κρατούν μια οικογένεια δεμένη ή τουλάχιστον που προσπαθούν να το κάνουν. Με τον πατέρα να… μένει πίσω σ’ αυτόν τον τομέα, αφήνοντας τις οικογενειακές σχέσεις και υποχρεώσεις στα χέρια της συντρόφου του, είναι σχεδόν μοιραίο ότι η γιαγιά από τη δική της πλευρά θα είναι πιο κοντά στα παιδιά. 

Δεν σημαίνει ότι οι παππούδες από τη μεριά του άντρα παραγκωνίζονται αλλά ίσως περνούν λιγότερο χρόνο με τα εγγόνια. Συνήθως (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο) μια γυναίκα θα σκεφτεί περισσότερες φορές να καλέσει τη μαμά της σπίτι για να δει το εγγονάκι της ή θα πάει στο δικό της.




tiffytaffy.com,mama365.gr

Ιστορία του Αχλαδιού : Γιατί ο Όμηρος το ονόμαζε δώρο των θεών…!!!!

Η πρώτη αναφορά του αχλαδιού βρίσκεται στο επικό ποίημα του Ομήρου (9ος αιώνας π.Χ.), Η Οδύσσεια, επιβεβαιώνει ότι το αχλάδι καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα ήδη πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια.

Ο Όμηρος το αποκάλεσε «δώρο των θεών» και μάλλον δεν είχε άδικο. Το αχλάδι είναι ένα πολύ δημοφιλές φρούτο, ενώ τα σημαντικά διατροφικά του οφέλη το καθιστούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας. Η εποχή για τα αχλάδια είναι κυρίως από τα τέλη Ιουνίου έως τον Φεβρουάριο. 

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Β1, Β2, C, Ε, φολικού οξέος και νιασίνης. Είναι επίσης πλούσια σε χαλκό, φώσφορο και κάλιο, και σε μικρότερες ποσότητες ασβεστίου, χλωρίου, σιδήρου, μαγνησίου, νατρίου και θείου και είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Το αχλάδι περιλαμβάνεται ως ένα από τα «δώρα των θεών» που φύτρωσε στον κήπο του Αλκίνοου, του βασιλιά των Φαιάκων, μιας θρυλικής χώρας:

Απόξω απ᾿ την αυλή του βρίσκεται χτήμα τρανό, εκεί δίπλα, τέσσερα στρέμματα, που ζώνεται με φράχτη γύρω γύρω· και μέσα εκεί ψηλά κι ολόχλωρα φυτρώνουν δέντρα πλήθος :

εκεί αχλαδιές, μηλιές χρυσόκαρπες, ρογδιές φυλλομανούνε, εκεί συκιές γλυκές κι ολόχλωρες ελιές θωρείς ολούθε. Καρπός δε χάνεται, μια που 'δεσε, κι ουδέ τους απολείπει χειμώνα καλοκαιρι, αδιάκοπα· τι ασίγαστα φυσώντας εδώ γεννάει καρπούς ο ζέφυρος κι άλλους εκεί γουρμάζει.

Απίδι απά στο απίδι ψήνεται, και μήλο απά στο μήλο, σύκο στο σύκο απάνω, αδιάκοπα, σταφύλι στο σταφύλι. Ακόμα αμπέλι εκεί πολύκαρπο του βασιλιά ριζώνει· στο 'να του μέρος, για το στέγνωμα των σταφυλιών στον ήλιο, εχει ένα αλώνι, κι άλλα είναι ώρα τους να τα τρυγήσουν, κι άλλα

να τα πατήσουν, κι άλλα είναι άγουρα πιο πέρα, τον αθό τους μόλις που τίναξαν, και παίρνουνε να κοκκινίζουν άλλα. Κει που τελεύουν πια τα κλήματα, λογής λογής, με τάξη βαλμένες οι βραγιές κατάχλωρες ολοχρονίς φουντώνουν.

Αυτά ήταν τα υπέροχα δώρα των θεών στο παλάτι του Αλκίνοου.

Στην Ευρώπη καλλιεργείται από το 17ο αιώνα. Ωστόσο, βρέθηκαν σε μια σπηλιά στην Ελβετία καρποί το και αποξηραμένες φέτες που χρονολογούνται από την εποχή των Παγετώνων. Σε λογοτεχνικά ή επιστημονικά κείμενα το αχλάδι αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο στην Οδύσσεια ως ένα από τα δώρα των θεών προς τον βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοο, ο οποίος το καλλιεργούσε στους κήπους του.

Καλλιεργήθηκαν από τους αρχαίους Φοίνικες και τους Ρωμαίους και αποτελούσαν εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους Πέρσες Βασιλιάδες. Για πρώτη φορά, βρίσκουμε απεικονίσεις του σε τοιχογραφίες της Πομπηίας και σε ρωμαϊκά ψηφιδωτά, ενώ σε μωσαϊκό χριστιανικής εκκλησίας στην Ιορδανία το δέντρο της αχλαδιάς φιγουράρει ως ένα από τα τέσσερα ιερά δέντρα.

Στην Κίνα, το αχλάδι ήταν ένα διαδεδομένο φρούτο ήδη από το 2.500 π.Χ. Το αχλάδι αποτελούσε και ένα σύμβολο. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους, ήταν ιερό φρούτο και μάλιστα συνδεόταν με τη λατρεία της θεάς Ίσιδας. Στην Κίνα, ακόμα και σήμερα, το αχλάδι είναι σύμβολο μακροζωίας, αγνότητας, σοφίας και δικαιοσύνης.

Η άγρια αχλαδιά, ξεκίνησε από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και εξελίχθηκε σε χιλιάδες ποικιλίες. Έγιναν τόσο γρήγορα δημοφιλή ώστε στη μεσαιωνική Ιταλία καλλιεργούσαν πάνω από 200 ποικιλίες. Μέχρι το 17ο αιώνα οι Γάλλοι είχαν αναπτύξει 300 διαφορετικές ποικιλίες, εμπνευσμένοι από το πάθος του Λουδοβίκου XIV για το συγκεκριμένο φρούτο και γενικότερα καθιερώθηκε ως φρούτο της αριστοκρατίας, σύμβολο αφθονίας και ευμάρειας, γι’ αυτό και απεικονίζεται συχνά σε πορτρέτα της εποχής.

Στους πίνακες-νεκρές φύσεις του χρυσού αιώνα της ολλανδικής ζωγραφικής, το αχλάδι έχει περίοπτη θέση. 

Κατά την περίοδο του Αναγέννησης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε στην κατοχή του το Codex Arundel 67, ένα βιβλίο με μύθους στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ένας με πρωταγωνιστή το αχλάδι. 

Το άρωμα, η γεύση και το σχήμα του δεν άφησαν ασυγκίνητο ούτε τον Σαίξπηρ που το αναφέρει σε διάφορα έργα του. Η πρώτη αχλαδιά φυτεύτηκε στην Αμερική το 1620 μ.Χ., ενώ μέχρι εκείνη την εποχή γινόταν μεγάλη εισαγωγή τους από τη Γαλλία. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 5.000 γνωστές ποικιλίες στον κόσμο.

Βέβαια, μέχρι και τον 18ο αιώνα, τα αχλάδια δεν είχαν τον απαλό χυμώδη καρπό τους, που γνωρίζουμε σήμερα. Σε εκείνη την περίοδο αναπτύχθηκαν οι διάφορες ποικιλίες που του έδωσαν την ξεχωριστή υφή και γεύση του. Σήμερα, οι κύριες χώρες που παράγουν αχλάδια είναι η Κίνα, η Ιταλία και η Αμερική.




from Αρχαία Ελληνικά 
https://ift.tt/3F7L7DD
via IFTTT

Από τις πρώτες μέρες της ζωής του το παιδί έχει μια πρωταρχική ανάγκη να το αναγνωρίζουν και να το σέβονται γι’ αυτό που είναι πραγματικά κάθε συγκεκριμένη στιγμή…!!!!

«Και λέει ο Θεός : Ο άνθρωπος έχει χώρους μέσα στην καρδιά του που δεν υπάρχουνε ακόμα. Και μέσα σε αυτούς τους χώρους εισχωρεί ο πόνος, ώστε επιτέλους να υπάρξουνε». Μαργαρίτα Καραπάνου

Στο παρελθόν διερωτόμουν αν θα μπορούσαμε ποτέ να συλλάβουμε το μέγεθος της μοναξιάς και της απομόνωσης που ζήσαμε όλοι μας ως παιδιά. Τώρα πια ξέρω ότι αυτό είναι εφικτό. Εδώ, κατά κύριο λόγο, δεν αναφέρομαι στα παιδιά που εμφανώς δεν τα φρόντιζαν ή τα είχαν πλήρως εγκαταλείψει και τα οποία πάντα το συνειδητοποιούσαν ή τουλάχιστον ενηλικιώθηκαν γνωρίζοντας πως κάπως έτσι ήταν τα πράγματα. 

Πέρα από αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν θεραπεία με την πεποίθηση (με την οποία άλλωστε μεγάλωσαν) ότι στην παιδική τους ηλικία ήταν ευτυχισμένοι και προστατευμένοι. 

Αυτοί οι ασθενείς είχαν πολλές δυνατότητες και ταλέντα για τα οποία τους επαινούσαν και τους θαύμαζαν, είχαν μάθει να χρησιμοποιούν την τουαλέτα από το πρώτο έτος της ζωής τους και μπορεί ακόμα, όταν ήταν μεταξύ ενάμισι και πέντε ετών, να φρόντιζαν τα μικρότερα αδέλφια τους.

Οι περισσότεροι γύρω μας πιστεύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι - τα παιδιά δηλαδή που έκαναν περήφανους τους γονείς τους- θα πρέπει να έχουν μια ισχυρή και σταθερή αυτοπεποίθηση.

Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Τα πάνε καλά, συχνά πολύ καλά, σε οτιδήποτε κάνουν, οι άλλοι τους θαυμάζουν και τους ζηλεύουν και είναι επιτυχημένοι όποτε θέλουν να είναι – αλλά πίσω απ’ όλα αυτά παραμονεύει η κατάθλιψη, ένα αίσθημα κενού και αποξένωσης από τον ίδιο τους τον εαυτό και μια αίσθηση ότι η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα. 

Αυτά τα σκοτεινά συναισθήματα έρχονται στο προσκήνιο κάθε φορά που το ναρκωτικό των ιδεών μεγαλείου τους προδίδει, κάθε φορά που δεν βρίσκονται «στην κορυφή », που δεν είναι οι αναμφισβήτητοι «πρωταγωνιστές» ή που νιώθουν ξαφνικά ότι δεν κατόρθωσαν ν’ ανταποκριθούν ικανοποιητικά σε κάποια ιδεατή εικόνα ή σε κάποια πρότυπα. 

Τότε βασανίζονται από άγχος ή από βαθιά αισθήματα ενοχής και ντροπής. Γιατί αναστατώνονται όμως τόσο πολύ αυτοί οι ικανοί και προικισμένοι άνθρωποι;

Στην πρώτη συνέντευξη θα πουν στο θεραπευτή τους ότι είχαν γονείς γεμάτους κατανόηση ή ότι έτσι τουλάχιστον ήταν ο ένας από τους δύο. 

Αν έχουν επίγνωση του ότι οι άλλοι δεν τους καταλάβαιναν όταν ήταν παιδιά, νιώθουν πως το σφάλμα ήταν δικό τους και πως οφειλόταν στη δική τους ανικανότητα να εκφράζουν με τον κατάλληλο τρόπο τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους. 

Οι άνθρωποι αυτοί αφηγούνται τις πρώτες τους αναμνήσεις χωρίς να εκδηλώνουν την παραμικρή συμπάθεια για το παιδί που υπήρξαν κάποτε.

Αυτό δε που είναι αληθινά εκπληκτικό είναι το ότι αυτοί οι ασθενείς όχι μόνο έχουν μια πολύ μεγάλη ικανότητα ενδοσκόπησης, αλλά φαίνεται, ως ένα βαθμό, ότι μπορούν να κατανοούν συναισθηματικά αυτά που συμβαίνουν στους γύρω τους. Η πρόσβασή τους όμως στο συναισθηματικό κόσμο της δικής τους παιδικής ηλικίας έχει μπλοκαριστεί.., 

και αυτά που τη χαρακτηρίζουν είναι η έλλειψη σεβασμού, ο καταναγκασμός τους να έχουν τον έλεγχο και να επηρεάζουν τις καταστάσεις, καθώς και η απαίτησή τους να έχουν πάντα επιτυχίες. Πολύ συχνά φαίνεται να περιφρονούν, να ειρωνεύονται, ακόμα και να περιγελούν και ν’ αντιμετωπίζουν με κυνισμό το παιδί που υπήρξαν κάποτε. 

Σε γενικές γραμμές δηλαδή τους λείπει εντελώς η πραγματική συναισθηματική κατανόηση ή η σοβαρή εκτίμηση των μεταστροφών της παιδικής τους ηλικίας και, τελικά, δεν αντιλαμβάνονται ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές τους ανάγκες – πέρα από την επιθυμία τους για επιτεύγματα. 

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αρνηθεί την πραγματική τους ιστορία σε τέτοιο βαθμό που μπορούν εύκολα να διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι η παιδική τους ηλικία ήταν καλή.

Ως βάση για την περιγραφή του ψυχικού κλίματος αυτών των ατόμων θα πρέπει να διατυπώσουμε κάποιες γενικές προϋποθέσεις :

•Από τις πρώτες μέρες της ζωής του το παιδί έχει μια πρωταρχική ανάγκη να το αναγνωρίζουν και να το σέβονται γι’ αυτό που είναι πραγματικά κάθε συγκεκριμένη στιγμή.

•Όταν λέμε «γι’ αυτό που είναι πραγματικά κάθε συγκεκριμένη στιγμή», αναφερόμαστε στα συναισθήματα και στις αισθητηριακές αντιλήψεις του παιδιού, καθώς και στον τρόπο που εκφράζονται από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του.

•Μέσα σε μια ατμόσφαιρα σεβασμού και ανεκτικότητας για τα συναισθήματά του το παιδί, στη φάση του αποχωρισμού, θα μπορέσει προοδευτικά ν’ αποστασιοποιηθεί από τη συμβιωτική σχέση με τη μητέρα του και να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της εξατομίκευσης και της αυτονομίας.

•Αν και οι γονείς έχουν μεγαλώσει μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, τότε μπορούν να παρέχουν πιο εύκολα στο παιδί τους τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξή του. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να εξασφαλίσουν στο παιδί την προστασία αλλά και τη συναισθηματική σιγουριά που του είναι απαραίτητες προκειμένου να νιώσει εμπιστοσύνη.

•Οι γονείς που ως παιδιά δεν έζησαν σε ένα τέτοιο κλίμα είναι και οι ίδιοι στερημένοι και σε όλη τους τη ζωή θα συνεχίζουν ν’ αναζητούν εκείνο που δεν μπόρεσαν να τους δώσουν οι δικοί τους γονείς τότε που έπρεπε – την παρουσία ενός ατόμου που θα τους καταλάβαινε, θα τους κατανοούσε και θα τους έπαιρνε στα σοβαρά.

•Βεβαίως, η αναζήτηση αυτή δεν μπορεί ποτέ να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία γιατί συνδέεται με μια κατάσταση που ανήκει αμετάκλητα στο παρελθόν και, πιο συγκεκριμένα, με την εποχή αμέσως μετά τη γέννηση και με τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.

•Αυτή η ανικανοποίητη και ασυνείδητη (επειδή είναι απωθημένη) ανάγκη μπορεί να εξαναγκάσει ένα άτομο να επιδιώξει την ικανοποίησή της με υποκατάστατους τρόπους εφόσον αγνοεί την απωθημένη ιστορία της ζωής του.

•Για κάθε γονέα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ικανοποίησης μέσω της υποκατάστασης είναι τα ίδια του τα παιδιά. Το νεογέννητο ή το μικρό παιδί εξαρτάται απόλυτα από τους γονείς του και, εφόσον η φροντίδα τους είναι ουσιαστική για την επιβίωσή του, θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην τους χάσει. Από την πρώτη κιόλας μέρα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να το καταφέρει, όπως κάνει ένα μικρό φυτό που στρέφεται προς τον ήλιο για να επιβιώσει.




Alice Miller, Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, ροές