Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Η αποτυχία του ελληνικού σχολείου...!!!!

Η «δημοκρατία» ανοίγει σήμερα τον φάκελο των μεγάλων προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους εμπλεκομένους - μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς - «καλή σχολική χρονιά».

Γνωρίζουμε βέβαια όλοι οι παροικούντες ότι αυτή η ευχή είναι σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που νοσεί βαριά. Είναι σαν να βάζεις έναν υγιή άνθρωπο μέσα σε έναν χώρο με μικρόβια και να του εύχεσαι «καλή υγεία».

Πόσο «καλή» να είναι η χρονιά μέσα στο νοσηρό περιβάλλον της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας; Και δεν εννοώ μόνο την «υλικοτεχνική υποδομή».

Δεν έχω στον νου μου μόνο τις ανθυγιεινές αίθουσες «προκάτ» που βλέπω σε σχολεία της περιοχής μου ή την έλλειψη δασκάλων, βιβλίων, γυμναστηρίων κ.ά. Εννοώ τα πιο σοβαρά, όπως το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την ποιότητα της σημερινής ελληνικής παιδείας.

Η κυριότερη απόδειξη της αποτυχίας του ελληνικού σχολείου είναι η αποστροφή που αισθάνονται οι μαθητές γι’ αυτό. Και το πρόβλημα ξεκινάει από το δημοτικό.

Από τα ακατάλληλα βιβλία, με τις πολλές πληροφορίες που πρέπει να διαβάσει και να μάθει το «πρωτάκι», τις δύσκολες μαθηματικές πράξεις, τις εκατοντάδες φωτοτυπίες που φορτώνονται όλοι οι μαθητές - εκτός των πολυάριθμων βιβλίων - στις οποίες καλούνται συνήθως «να συμπληρώσουν τα κενά» - για να μη γράψουν κάτι παραπάνω και μάθουν ορθογραφία.

Αγράμματα
Για την καλλιγραφία δεν συζητώ καν. Αυτό το μάθημα έχει καταργηθεί προ πολλού. Φτάνουν τα παιδιά στο Γυμνάσιο αγράμματα και σε πολλές περιπτώσεις αρχίζουμε να δείχνουμε από την αρχή πώς γράφονται τα γράμματα, ενώ πολλά παιδιά διαβάζουν ακόμη συλλαβίζοντας.

Και μετά απορούμε για την αύξηση της δυσλεξίας στους μαθητές. Σε μεγάλο βαθμό το εκπαιδευτικό σύστημα είναι που δημιουργεί τα μαθησιακά προβλήματα.

Εκτός η οικογένεια
Η οικογένεια, απούσα από τα βιβλία. Αντί των φυσικών προσώπων - του πατέρα, της μητέρας, της γιαγιάς, του παππού -, στα βιβλία των πρώτων τάξεων του δημοτικού συνωστίζονται ζώα, τα οποία «συνομιλούν» μεταξύ τους και με τα παιδιά.

Ενίοτε εμφανίζονται και οι «φίλοι». Παρέα φίλων. Πουθενά η οικογένεια. Εξοβελισμένη από τα σχολικά βιβλία. Και πουθενά κάτι που μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά. Να τα συγκινήσει. Να τα διδάξει. Από την ελληνική Ιστορία. Την παλαιότερη και την πρόσφατη.

Αντιθέτως, οδηγίες για τη χρήση καφετιέρας, οδηγίες για το πώς πάμε στο πάρκο, πώς «διαβάζουμε» μια αφίσα και... συνταγές μαγειρικής. Τέτοια ανούσια κειμενικά είδη κυριαρχούν στα μαθητικά βιβλία.

Μα τι ανθρώπους θα διαμορφώσουν αυτά τα κείμενα; Τι ψυχές θα «μορφώσουν», τι προσωπικότητες θα καλλιεργήσουν; Τι χαρά θα δώσουν στα παιδιά;

Οι μαθητές το «εισπράττουν» αυτό. Εισπράττουν την κενότητα της παρεχόμενης γνώσης, ζαλίζονται με την πολυπλοκότητά της, συνθλίβονται από τον άχρηστο όγκο της και «ανταποδίδουν» με την απαξίωσή τους προς το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ένα σύστημα που προετοιμάζει να δώσει στην κοινωνία καταναλωτικά όντα χωρίς αξίες, αγράμματα παρά τους τόνους «γνώσης», χωρίς εθνική συνείδηση, χωρίς πίστη, απλά οικονομικά εξαρτήματα στα γρανάζια της «παγκοσμιοποίησης», η οποία στην πραγματικότητα είναι παγκοσμιοποίηση της βαρβαρότητας και εκμηδενισμός του ανθρώπινου προσώπου.

Αντί το σχολείο να εφοδιάζει τους μαθητές με τη γνώση και την επίγνωση του ποιοι είναι, τίνων προγόνων, ποιου πολιτισμού φορείς και ποιου ηρωικού τόπου κληρονόμοι, με δύο λέξεις αντί να τους εφοδιάζει με την επίγνωση της εθνικής τους ταυτότητας, τους διδάσκει πώς λειτουργούν οι καφετιέρες και πόσην ώρα χρειάζονται τα μακαρόνια για να βράσουν!

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Εθνικός Ύμνος δεν υπάρχει σε κανένα σχολικό βιβλίο. Όσες φορές ζήτησα από μαθητές του γυμνασίου να γράψουν τον Εθνικό Ύμνο, σχεδόν πάντα υπήρχαν λάθη στις δύο αυτές μικρές στροφές, και δεν εννοώ μόνο τα ορθογραφικά.

Υπήρχαν λάθη κατανόησης και ασυνάρτητες φράσεις, όπως «την όψη του σπαθιού», «που με βια-μεβραδυγή», «που με μια μετρά τη γη» και «σαν πρώτα τριομένη, των Ελλήνων τα γερά, χαίρω-χαίρω Ελευτεριά», και άλλα παρόμοια, για τα οποία δεν φταίνε φυσικά οι μαθητές, αλλά το σχολείο που δεν τους δίδαξε ποτέ τις δύο πρώτες στροφές του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», που αποτελούν τον Εθνικό μας Ύμνο.




* Φιλόλογος 
Μπέτη Ν. Μπιζά*

Σεπτέμβρης… Μήνας νέων ξεκινημάτων...!!!!

Άνθρωποι γεμίζουν τους άδειους δρόμους και πάλι, οι ρυθμοί γίνονται ξανά γρήγοροι.

Το εικοσιτετράωρο μοιάζει λιγοστό για όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Η πόλη δείχνει να έχει ένα άλλο χρώμα, καθώς δείχνει μουντή σε σύγκριση με το βαθύ πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος που ατενίζαμε τις προηγούμενες μέρες.

Τα πόδια δεν πρόλαβαν να ξεπλυθούν από τις άμμους και αρχίζουν το συνηθισμένο τρέξιμο για τις γνώριμες υποχρεώσεις.

Όλες οι αισθήσεις μας αλλοιώνονται.

Σεπτέμβρης!
Ένας μήνας με τις γλυκές αναπολήσεις του καλοκαιριού.

Κρύβει όμως μια μελαγχολία και μια νοσταλγία, καθώς οι διακοπές, οι χαλαρές στιγμές έχουν τελειώσει και αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση αλλά και δύναμη μαζί.

Οι δουλειές μας και οι υποχρεώσεις μας περιμένουν και νομίζουμε ότι μας περιγελούν.

Ο Σεπτέμβρης όμως είναι και ο μήνας νέων ξεκινημάτων.

Όταν τελειώνει κάτι, πάντα κάτι νέο ξεκινά.

Για πολλούς θεωρείται ο μήνας που ξεκινά μια νέα χρονιά, μια νέα περίοδος.

Είναι ο μήνας που απαιτεί προσωπικό κόπο από τον καθένα μας για να προσαρμοστούμε ξανά στις παλιές μας συνήθειες και διαδικασίες.

Είναι όμως και ένας πολύ δυνατός μήνας, αφού μπορούμε να αποφασίσουμε νέα ξεκινήματα, να ακολουθήσουμε νέους δρόμους, να σκεφτούμε νέες ιδέες ή να αφήσουμε πίσω παλιά πράγματα που δεν μας χρησιμεύουν πια.

Ας κρατήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τη δροσιά και την αύρα του καλοκαιριού, που θα μας δώσει πνοή και φτερά να ορίσουμε νέους στόχους, να κάνουμε νέα βήματα,να αλλάξουμε το βλέμμα μας στα δικά μας πράγματα!

Ας το ονομάσουμε αποκαλόκαιρο, φθινόπωρο, νέα σεζόν, όπως εμείς επιθυμούμε, σχεδιάζοντας νέα ξεκινήματα.

Να ξεκινήσουμε αισιόδοξα και να χτίσουμε όνειρα,
χωρίς να φοβόμαστε ότι θα γκρεμιστούν με το πρώτο αεράκι.




Photo: Author/Depositphotos

Οι Δέκα Αρχές της Ζωής, το κλειδί της ευτυχίας σου...!!!!

Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μου είδα κάποιες βασικές διαφορές που είχαν οι «χαμογελαστοί» άνθρωποι και αυτοί που κατά βάση είναι «σκυθρωποί». Που όλα τα βλέπουν γκρίζα, συννεφιασμένα και που δεν μπορούν να αντικρίσουν πουθενά φως διαφυγής από το τούνελ της δυστυχίας του. 

Πολλοί θεωρούν πως αν έχεις εργασία, χρήματα, σύζυγο ή έναν ερωτικό σύντροφο μπορείς να έχεις και μια καλή ζωή. Όμως η Ζωή έρχεται να μας αποδείξει το αντίθετο. 

Πόσες φορές έρχεται και μας τραβά επιδεικτικά «το χαλί κάτω από τα πόδια» και τότε άλλοι πέφτουν και σηκώνονται αμέσως, άλλοι δυσκολεύονται και άλλοι ερωτεύονται το πάτωμα… 

Τι είναι όμως αυτό που δίνει δύναμη σε κάποιους ανθρώπους όταν "πέφτουν" να μην καθυστερούν το "ανασήκωμα" τους; Είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη Ζωή, τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γιατί έχουν κατανοήσει τις δέκα αρχές της Ζωής 

1. Το μόνο σταθερό στη Ζωή είναι η ίδια η Αλλαγή 
Η Ζωή Ξέρει και φέρνει στον καθένα μας ότι χρειάζεται για να μπορέσει να ωριμάσει και να αναπτυχθεί συναισθηματικά ώστε να κατανοήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Εύκολες ή δύσκολες καταστάσεις, δεν έχουν καμιά σημασία… 

Σημασία έχει ο τρόπος που θα τις αντικρίσουμε, θα τις βιώσουμε και τους επιτρέψουμε μέσα από την εμπειρία να γίνουν μέσα μας γνώση, σοφία. 

Αν καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό, αν δούμε όλες τις εμπειρίες σαν δώρα, σαν ευκαιρίες να δυναμώσουμε ή σαν σκαλοπάτια που θα διευκολύνουν το μεγάλωμα μας τότε δεν θα αγκιστρωνόμαστε σε καμιά κατάσταση θα μπαίνουμε χωρίς έλεγχο, ολοκληρωτικά στις στιγμές μας ξέροντας, όπως γυρνάει ο τροχός της ζωής, ότι κι αυτό θα περάσει 

2. Η Ευγνωμοσύνη είναι η πύλη για το Θεϊκό 
Χρειάζεται να είμαστε ευγνώμονες για οτιδήποτε έρχεται στη ζωή μας. Καμιά μέρα δεν είναι βέβαιο ότι θα ξημερώσει για μας. Χρειάζεται να καλωσορίζουμε τον ερχομό τους και να ζούμε την κάθε στιγμή που μας προσφέρεται με ευγνωμοσύνη. Να καλωσορίζουμε τη Ζωή και τα δώρα της και να προχωράμε στο μονοπάτι μας με αισιοδοξία και χαμόγελο. 

3. Το Χαμόγελο είναι το εισιτήριο για μια ευτυχισμένη Ζωή 
Η Ευτυχία είναι απρόβλεπτη έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Μπορεί να έρθει με ένα τηλεφώνημα, με μια λέξη που θα ακούσεις, με ένα βλέμμα, με ένα χαμόγελο, με ένα χάδι, με μια αγκαλιά, με ένα τραγούδι, με ένα χέρι που απλώνεται για να σε κρατήσει, με ένα χορό στη βροχή, με ένα σ’ αγαπώ… 

Η Ευτυχία μπορεί να έρθει από όλους τους δρόμους, με όλους τους τρόπους… 

Κι αν για κάποιο λόγο νιώθεις ότι έχει απομακρυνθεί από σένα μη σκιάζεσαι. Η ευτυχία είναι παιχνιδιάρα. Άρχισε εσύ να χαρίζεις τα χαμόγελά σου, τα χάδια σου, τις αγκαλιές σου, τα σ’ αγαπώ σου και πολύ γρήγορα θα καταφτάσει στο κατώφλι σου… 

Γιατί η ΕΥΤΥΧΙΑ δεν αντέχει να βρίσκεται μακριά από την ΑΓΑΠΗ… 

4. Το Παρελθόν είναι ιστορία και το Μέλλον ένα μυστήριο που ποτέ δεν ξέρεις πως θα σου φανερωθεί.
Είναι σημαντικό να μην σέρνουμε το παρελθόν μας στην τωρινή μας ζωή. Ότι μας πλήγωσε ότι μας πληγώνει είναι πίσω και εμείς, μόνο εμείς, το φέρνουμε στο παρόν μας με τις σκέψεις μας, τους φόβους μας, τη συμπεριφορά μας αρκούμενοι να μεγαλώσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας. 

Είναι καλό να "κοιττάξουμε" τον πληγωμένο εαυτό μας και να απελευθερωθούμε από το βάρος του παρελθόντος χωρίς να αναμασάμε με παράπονο και αυτολύπηση τις στιγμές που βιώσαμε πόνο, απόρριψη, εγκατάλειψη ή προδοσία γιατί με αυτόν τον τρόπο χρωματίζουμε αρνητικά το παρόν μας και βάζουμε το λιθαράκι μας για να χτίσουμε ένα δύσκολο και σκοτεινό μέλλον. 

5. Η Συγχώρεση είναι η Αρετή της καρδιάς 
Είναι ουσιαστικό για την εσωτερική μας γαλήνη, θεραπεία και ανάπτυξη να απελευθερωθούμε από το παρελθόν και να τους συγχωρήσουμε όλους. 

Τις περισσότερες φορές χωρίς να το ξέρουμε σέρνουμε σε κάθε βήμα μαζί μας την αρνητική ενέργεια και το βάρος των τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος μας όπως ο φυλακισμένος σέρνει την σιδερένια μπάλα στο πόδι του. Για να απαλλάξουμε από αυτά που κουβαλάμε ή σέρνουμε μαζί μας από το παρελθόν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε τον καθένα ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας.

Μια δήλωση που μπορεί να μας απελευθερώσει είναι η εξής: "Σε συγχωρώ που δεν ήσουν όπως εγώ σε ήθελα. Σε συγχωρώ που δεν μου έδωσες την αγάπη όπως την ήθελα. Σε συγχωρώ και σε αφήνω ελεύθερο". 

6. Η Αυτογάπη είναι "Ιερό Καθήκον" 
Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει ότι δεν τον κρίνω. Ότι αποδέχομαι τις αδυναμίες μου και μαθαίνω μέσα από τα λάθη μου. Ότι δεν αγκιστρώνομαι από τα βάσανα μεγαλώνοντας την αυτολύπηση μέσα μου και δεν καταστρέφω τη χαρά μου με μίζερες σκέψεις… 

Ότι γνωρίζω τι ακριβώς θέλω και αυτό ζητώ ξεκάθαρα. Είμαι αυτό που είμαι και επικοινωνώ με τους ανθρώπους γύρω μου μέσα από την Αλήθεια μου. 

Ότι φροντίζω να μου δίνω αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα για χαλάρωση και ηρεμία. Είναι καλό να μου χαρίζω ¨γόνιμο¨ χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ και να μην αφήνομαι να ρουφιέμαι από την τηλεόραση και τον υπολογιστή… 

Αποκτώ και πάλι εμπιστοσύνη ώστε να μπορώ να αντικρίζω το καλό και το όμορφο εκεί που νόμιζα ότι δεν υπάρχει. Γεμίζω με αθωότητα την ματιά μου για να ξαναδώ ότι η Ζωή είναι ένα παιχνίδι… 

7. Η Κατανόηση είναι ο τρόπος που αγγίζονται οι καρδιές 
Ο άνθρωπος που έχει κατανόηση ξέρει ότι τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Γνωρίζει ότι πίσω από τις έντονες αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων κρύβεται κάποια πληγή που δεν έχει επουλωθεί και κάποιος φόβος που δεν θέλουν αυτοί να φανερώσουν. Έχει πάψει να είναι εγωιστής και να σκέφτεται τον εαυτό του. 

Έχει σταματήσει να βάζει στους ανθρώπους γύρω του ταμπέλες και να τους τοποθετεί μέσα στο κουτί της ίδιας, επαναλαμβάνουσας και κυλιόμενης συμπεριφοράς. Δεν παίρνει ποτέ την θέση του ισχυρού αλλά μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός ακροατής- εμψυχωτής γιατί έχει βαθιά ενσυναίσθηση της συναισθηματικής κατάστασης του άλλου. 

8. Η Αλλαγή, η Μεταμόρφωση χρειάζεται Θετική σκέψη και Συνειδητή Πράξη. 
Πόσες φορές έχουμε ακούσει: Δεν είναι ζωή αυτή που ζω. Δεν αντέχω άλλο πόνο, δυστυχία... Δεν αντέχω άλλη μιζέρια… Θέλω να αλλάξει η ζωή μου… 

Και οι περισσότεροι συνεχίζουν να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, να σπέρνουν τους ίδιους σπόρους, να ποτίζουν τις ίδιες ιδέες, να βάζουν τις ίδιες ταμπέλες, να κατηγορούν όλους τους άλλους και να περιμένουν ότι κάποιος εκεί έξω με έναν μαγικό τρόπο θα τους λυτρώσει. 

Η Ζωή λέει: Μην περιμένεις από κανέναν άνθρωπο να σε απελευθερώσει. Μόνος σου δημιουργείς τα δεσμά, τις φυλακές σου… Καθημερινά με την συμπεριφορά σου, με τις σκέψεις σου, φροντίζεις οι αλυσίδες σου να είναι καλογυαλισμένες και τόσο δυνατές ώστε να μην υπάρχει καμιά πιθανότητα να ελευθερωθείς από αυτές. 

Εσύ ο ίδιος έχεις γίνει αυτό που είσαι! 

Αν εσύ ο ίδιος δεν αναλάβεις συνειδητά την ευθύνη σου και δεν αποφασίσεις ότι δεν χρειάζεσαι άλλο τα δεσμά σου τότε δεν θα σταματήσεις ποτέ να ζεις μια ¨μικρή¨ ζωή και δεν θα ξεδιπλώσεις ποτέ τα φτερά σου και να πετάξεις ελεύθερα έξω από τη δυστυχία… 

9. Ένας καλός λόγος δεν κάνει μόνο πιο πλούσιο αυτόν που τον ακούει αλλά και αυτόν που τον λέει… 
Ποτέ δεν ξέρεις πως πραγματικά νιώθει κάποιος. Μπορεί να δείχνει δυνατός, "ετοιμοπόλεμος" όμως μέσα του να νιώθει ευάλωτος. Ένας όμορφος λόγος, μια καλή κουβέντα μπορεί να δώσει τόση δύναμη και ζωντάνια ώστε να μετασχηματίσει μια άσχημη φαινομενικά μέρα σε μια μέρα λαμπερή και φωτεινή με άνοιγμα σε όλες τις δυνατότητες… 

Ας μην γινόμαστε τσιγκούνηδες και ας ξοδεύουμε τα όμορφα λόγια μας, τα αγαπώ μας γιατί δεν μας φέρνουν μόνο πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας αλλά ενδυναμώνουν ταυτόχρονα και εμάς τους ίδιους. 

Κι αν αμφιβάλλεις χαμογέλασε, πες ένα καλό λόγο και δες όχι μόνο τι ανταπόκριση θα έχουν τα λόγια σου αλλά και το πώς αλλάζει και η δική σου διάθεση. Μην ξεχνάς, κανενός η ύπαρξη δεν είναι δεδομένη. Ας μην τη θεωρούμε λοιπόν κι ας φροντίζουμε τουλάχιστον να ομορφαίνουμε τις μέρες μας! 

10. Να ακολουθείς πιστά τις 7 εντολές της Ζωής 

· Να αναπνέεις βαθιά, γεμάτα σαν να μην πρόκειται να πάρεις άλλη ανάσα.. 

· Να απολαμβάνεις την ομορφιά όπως θα έκανες αν ήξερες ότι είναι η τελευταία που πλανεύει τη ματιά σου 

· Να γελάς με όλη σου την ψυχή όπως θα έκανες αν ήξερες ότι είναι το τελευταίο γέλιο που πλανεύει τα χείλη σου... 

· Να απολαμβάνεις καθημερινά το άρωμα της ζωής όπως θα έκανες αν ήξερες ότι είναι το τελευταίο άρωμα που πλανεύει τις αισθήσεις σου 

· Να χορεύεις εκστατικά όπως θα έκανες αν ήξερες ότι είναι το τελευταίος χορός σου για να πλανέψεις το Σύμπαν.... 

· Να γεύεσαι την κάθε σου στιγμή σαν να ήταν η τελευταία... 

· Και να αγαπάς τόσο βαθιά, τόσο δυνατά ώστε να μη σου λείψει πότε η Αγάπη σε όλες τις στιγμές, σε όλες ζωές που πρόκειται να ζήσεις… 




namaste 
despoina palamari 

Οι πληγές μας έχουν Υψοφοβία…!!!!

Γι’ αυτό και δεν τολμούν να ξεμυτίσουν από τα υπόγεια της ύπαρξης μας. 

Η δήθεν αδιαφορία μας, τους αυξάνει το φόβο όχι μόνο για το φως αλλά και για εμάς τους ίδιους και αντί να τις μαλακώσει τις κάνει να αιμορραγούν ολοένα και περισσότερο. 

Αναρωτιέμαι πως θα φερόσουν σε ένα παιδί που έχει το φόβο του ύψους; 

Θα το τραβούσες με το ζόρι στην ταράτσα για να κοιτάξει από ψηλά; 

Θα το τιμωρούσες και θα το φόβιζες περισσότερο; 

Θα έκανες ότι δεν βλέπεις τον τρόμο του, ότι δεν βλέπεις τον πόνο του και θα το άφηνες να βολοδέρνει μονάχο του αδιαφορώντας ή θα το αγκάλιαζες τρυφερά, γεμάτος κατανόηση και αποδοχή; 

Κι όμως...
Θα το κρατούσες μέσα στην αγκαλιά σου τόσο όσο χρειαζόταν για να γεμίσει Αγάπη. Θα το ηρεμούσες, θα το έκανες να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και με λόγια απλά θα του μιλούσες για το φόβο του…

Γιατί άραγε δεν κάνεις το ίδιο με τις πληγές σου; 

Τι σε κάνει να νομίζεις ότι ο πληγωμένος εαυτός σου δεν χρειάζεται την ίδια φροντίδα από εσένα που θα χρειαζόταν κι ένα μικρό κι απροστάτευτο παιδί; 

Τι σε κάνει να νομίζεις ότι δεν χρειάζεται να τον αγκαλιάσεις, να τον κατανοήσεις, να τον αποδεχτείς και παίρνοντάς τον από το χέρι, μαλακά, χωρίς βία ή εξαναγκασμό να τον οδηγήσεις έξω, στο φως ώστε να δει και να νιώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται… 

Ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάσαι και ότι ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ!!! 




namaste 
despoina palamari 

Το σύνδρομο του "Σωτήρα"...!!!!


          
Ας μιλήσουμε για τους "σωτήρες"... 
Γι’ αυτούς που έχουν το σύνδρομο του Ιησού Χριστού. Που θέλουν να σώσουν όλο τον κόσμο και κάνουν τα πάντα γι’ αυτό. Που τα δίνουν όλα. Δίνουν τα πάντα σε όποιον χρειάζεται τη βοήθεια τους και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουν ότι είναι καλοί άνθρωποι… 

Ναι το ξέρω, το έκανε ο Χριστός μα εκείνος ήταν Θεός. Και σταυρώθηκε για να μην χρειαστεί να σταυρωθεί κανείς άλλος ξανά. Όμως οι άνθρωποι συνεχίζουν να σταυρώνονται από τότε μέχρι τώρα με διαφορετικούς βέβαια τρόπους. 

Με διαφορετικά καρφιά. Άλλα καρφιά είναι φτιαγμένα από δύναμη. Άλλα από έπαρση. Άλλα από φιλοδοξία, από απληστία. Όμως όλα τα καρφιά έχουν ένα κοινό συστατικό τον εγωισμό. Όλοι οι επίδοξοι "σωτήρες" είναι κατά βάση εγωιστές.

Νομίζουν ότι μπορούν να τους στηρίξουν όλους, να τους σώσουν όλους και δεν δίνουν στους άλλους την ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους, να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη και τα ταλέντα τους για να σωθούν μόνοι τους. 

Νομίζουν ότι μπορούν να τους παρηγορήσουν όλους δίνοντας αγάπη, μια αγάπη όμως που βγαίνει κατευθείαν από το κέντρο της δύναμής τους και όχι μέσα από την καρδιά. Μια αγάπη που έχει προσδοκία και περιμένει αναγνώριση και θαυμασμό. 

Και δίνουν, δίνουν, δίνουν… Και περιμένουν, περιμένουν… 

Και σηκώνουν καθημερινά όλο και μεγαλύτερο φορτίο. Είναι οι σύγχρονοι Άτλαντες. 

Πόσο βάρος άραγε μπορεί να σηκώσει μισό μέτρο πλάτη; 

Τι είναι αυτό άραγε που τους κάνει τόσο μεγάλους εγωιστές που νομίζουν ότι μόνο αυτοί είναι άξιοι, μόνο αυτοί είναι ικανοί και όλοι οι άλλοι είναι υποδεέστεροι τους; 

Τι είναι αυτό άραγε που τους κάνει να πιστεύουν ότι τους όρισε ο Θεός αντικαταστάτες του και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιο είναι το καλό του; 

Τι είναι αυτό άραγε που τους κάνει να ατσαλώνονται πίσω από την πανοπλία της δύναμης φοβούμενοι να συναντήσουν τους άλλους ανθρώπους ντυμένοι μόνο την ευαισθησία της καρδιάς τους; 




namaste 
despoina palamari 

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Θα πρέπει να μάθετε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό γι αυτά τα 6 πράγματα...!!!!

Όλοι έχουμε ένα άτομο στην ζωή μας στο οποίο νιώθουμε άνετα να πούμε τις πιο έμπιστες λεπτομέρειες για τον εαυτό μας. Το κάνουμε αυτό επειδή εμπιστευόμαστε πλήρως αυτόν και την κρίση του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να μιλάμε ούτε στα πιο κοντινά μας άτομα. 

Το ανθρώπινο είδος λαχταρά την συντροφιά. Έχουμε την ικανότητα να δημιουργούμε δεσμούς στα πιο απίθανα μέρη ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Φυσικά, οδηγούν στις πιο ισχυρές φιλίες ανάμεσα στα άτομα. Και οι οικογενειακοί δεσμοί έχουν επίσης ιδιαίτερη δύναμη. 

Με αυτούς τους ανθρώπους μοιραζόμαστε τα εσωτερικά μας συναισθήματα και μυστικά. Ενώ είναι εντελώς φυσιολογικό και υγιές, δεν πρέπει να αποκαλύπτουμε τα πάντα στους άλλους ανεξάρτητα από το πόσο κοντινοί μας είναι. 

Δεν είναι η ανάγκη για μυστικοπάθεια αλλά για προσωπική ζωή. Δεν χρειάζεται να αποκαλύπτουμε κάθε λεπτομέρεια για τον εαυτό μας με τον καθένα, γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί κανένα πραγματικό σκοπό. 

Παρακάτω είναι τα 6 πράγματα που πρέπει να κρατάτε για τον εαυτό σας : 

1. Στόχους της ζωής 
Είναι πάντα καλύτερη ιδέα να κρατάτε τους στόχους σας για τον εαυτό σας. Ένας σημαντικός λόγος είναι επειδή ίσως χρειαστεί να αλλάξετε ανάλογα με τις περιστάσεις στο μέλλον. Είναι κάτι το φυσικό που συμβαίνει και οι αλλαγές είναι κάτι σίγουρο στη ζωή, έτσι οι στόχοι μας πάντα θα διαμορφώνονται αναλόγως, είτε μας αρέσει είτε όχι. 

Αν μοιράζεστε τους στόχους σας με τους άλλους ανθρώπους θα τους κάνετε μόνο να έχουν ακατόρθωτες προσδοκίες από εσάς. Αυτό προκαλεί μόνο ανεπιθύμητη σύγχυση και άγχος. 

2. Προσωπική ζωή 
Η εμπλοκή των ανθρώπων στην προσωπική σας ζωή είναι μια πολύ ανώριμη κίνηση. Δεν πρέπει να τραβάτε τους ανθρώπους στα προβλήματα σας, όταν δεν έχουν θέση σε αυτά. Μπορεί να μην εκτιμήσουν τόσο το δράμα. 

Όταν οι άνθρωποι εμπλέκονται στη ζωή κάποιου άλλου, γίνονται επιρρεπείς στο άγχος του και στα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Μπορεί επίσης να τους οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή προσήλωση στην προσωπική ζωή του άλλου. 

3. Οικογενειακά προβλήματα 
Οι οικογένειες παίζουν σημαντικό ρόλο στο είδος του ανθρώπου που θα γίνουμε. Φυσικά οι διαφωνίες στο εσωτερικό μας επηρεάζουν αρνητικά. Πρέπει όμως να γίνεται κατανοητό ότι κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Επίσης όταν είστε μαζί ως μονάδα, η λύση πάντα εμφανίζεται. 

Επομένως, δεν υπάρχει λόγος οι εξωτερικοί άνθρωποι να εμπλέκονται στα θέματα της οικογένειας καθώς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ή να σας κρίνουν εσφαλμένα με βάση αυτό. 

4. Καλές πράξεις 
Ο κόσμος χρειάζεται όσες περισσότερες καλές πράξεις γίνεται. Οπότε μόνο εμείς καταλαβαίνουμε την αξία τους όταν κάνουμε κάτι γι αυτό. Το να κάνουμε καλό για τους άλλους δεν απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και ακόμα και αν χρειάζεται, το τελικό αποτέλεσμα αξίζει πάντα. 

Αλλά προσπαθήστε να μην διαδίδετε τις καλές σας πράξεις καθώς ίσως να μην οδηγήσει σε καλό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστέψουν ότι καυχιέστε και έτσι καταφεύγετε στο να κάνετε κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο από αυτό που είστε για να ξεπεράσετε τις πράξεις σας. 

5. Υλικά αγαθά 
Το να μιλάτε για τα υλικά σας αγαθά ενδέχεται επίσης να προκαλέσει το ίδιο αποτέλεσμα με το παραπάνω. Μπορεί να μοιράζεστε αυτές τις λεπτομέρειες χωρίς κακία στην καρδιά σας αλλά σε κάποιον άλλον ίσως φανεί έτσι. Θα μπορούσε να φανεί ότι καυχιέστε για τα υπάρχοντα σας. 

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους άλλους στο να καυχηθούν περισσότερο για να σας ξεπεράσουν. Είναι μια πολύ ανθυγιεινή σχέση στην οποία δεν αξίζει να εμπλακείτε. 

6. Οικονομίες 
Οι λεπτομέρειες σχετικά με τα οικονομικά σας πρέπει να διατηρούνται μόνο για τον εαυτό σας. Τα χρήματα κυβερνούν τον κόσμο και προκαλούν σημαντικές αλλαγές σε πολλές σχέσεις. Έτσι καλύτερα να κρατάτε αυτά τα στοιχεία προσωπικά. 

Ενώ κάποιοι μπορεί να προσπαθήσουν να έρθουν πιο κοντά σας για να επωφεληθούν από τα οικονομικά σας, άλλοι μπορεί να σχηματίσουν παράλογες προσδοκίες από εσάς. Αν έχετε κάποιες οικονομίες, καλύτερα να τις αποθηκεύετε παρά να μιλάτε γι αυτές. 

Το να μοιράζεστε τη ζωή και τις στιγμές της με τους άλλους είναι ένα πολύ απαραίτητο και όμορφο πράγμα. Αλλά δεν χρειάζεται να αποκαλύπτετε κάθε λεπτομέρεια στους άλλους ανεξάρτητα από το πόσο κοντινοί σας είναι. Μερικά πράγματα πρέπει να τα κρατάτε προσωπικά ώστε να έχετε έναν υγιή τρόπο ζωής. 




4 βήματα που πρέπει να κάνετε όταν σας επιτίθενται πνευματικά...!!!!

«Ο πόνος για το σπίτι ζει σε όλους. Το ασφαλές μέρος όπου μπορούμε να πάμε όπως είμαστε και να μην μας ρωτήσει κανείς» – Μάγια Αγγέλου 

Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας ως πνευματικό, καθώς η αναζήτηση της αλήθειας αποτελεί μεγάλο μέρος της συγκέντρωσης και του χρόνου σας, τότε πιθανόν να είστε εδώ γι αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό. Να ενσωματώσετε το φως και της ανώτερες συχνότητες στην ζωή σας. 

Γίνεστε μια δίνη φωτός, απορροφώντας τους ανθρώπους στην αγάπη σας με αυξανόμενη επιτυχία. Είστε εδώ για να είστε παράδειγμα, και με το παράδειγμα έρχεται και το θέμα του πως αντιμετωπίζετε την αρνητικότητα. 

Ίσως αυτή μπορεί να μην είναι η θέση σας (μερικοί από εμάς μπορεί να έλκονται να βοηθούν και να αυξάνουν τις χαμηλότερες δονήσεις), αλλά μόλις αρχίσετε να αυξάνετε τις δονήσεις σας θα ξεκινήσετε να προσελκύετε αυτές τις δυνάμεις, δυνάμεις που κάνουν το ταξίδι σας πιο δύσκολο. 

Το να αγωνιστείτε να παραμείνετε στο φως είναι ο δρόμος για να προχωρήσετε και μπορεί να νιώθετε άσχημα στην αρχή. Εμπιστευθείτε το ότι προχωράτε και ότι τα πάτε πολύ καλά, γιατί είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας. 

Εδώ είναι τέσσερα βήματα που πρέπει να κάνετε αν αρνητικές μορφές σκέψεων, σωματικά προβλήματα και άλλες ψυχικές επιθέσεις είναι το πρόβλημα : 

Αποσυνδεθείτε 
Αν είστε ευαίσθητοι ή αν έχετε ενσυναίσθηση μπορεί να νιώθετε τα συναισθήματα των άλλων σαν δικά σας. Και είναι πολλά συναισθήματα! Οι άνθρωποι μπορεί να αφήνουν σε εσάς συναισθήματα ή να είναι κρυφά επιθετικοί εναντίον σας. 

Αυτός είναι προφανώς ένας λάθος τρόπος για να τους βοηθήσετε καθώς ουσιαστικά παρατάνε όσα δεν χρειάζονται και σας χρησιμοποιούν ως «κάδο σκουπιδιών». 

Αντιθέτως, αποσυνδεθείτε και επιβάλλετε όρια. Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι δικά σας και αν τα αισθάνεστε τότε τουλάχιστον αντιληφθείτε ότι οι άνθρωποι σας χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο. 

Πάρτε το ως κοπλιμέντο, σημαίνει ότι είστε ισχυροί και έχετε πολλή θετικότητα και φως. Απλώς μην ξεχαστείτε και χαθείτε στα «άπλυτα» τους νομίζοντας τα για δικά σας! 

Συγχωρήστε 
Αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο άτομο που σας επιτίθεται, ίσως κάποιος που δεν βλέπετε καν πια, τότε θα πρέπει να κάνετε μια έντονη πρακτική για να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα. Θα είναι καρμικό, και θυμηθείτε ότι το κάρμα είναι ένα εργαλείο που μας ξεγελά και μένουμε στον κύκλο της Σαμσάρα. 

Έτσι αρχικά, πρέπει να έχετε αυτή την συνειδητοποίηση - είναι κόλπο - και δεύτερον ξεπεράστε το στέλνοντας τελετουργικά συγχώρεση σε αυτό το άτομο. 

Μπορεί να γίνει με διαλογισμό. Οραματιστείτε το άτομο μπροστά σας και ρωτήστε το τι θέλει από εσάς. Μπορεί να χρειαστεί να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, να δείξετε τον αυθεντικό εαυτό σας με την παρουσία του ή ακόμα μπορεί να θέλει να σας βασανίσει ή να κλέψει το φως από εσάς. 

Θα πρέπει να έχετε οξυμένες τις αισθήσεις σας και να χρησιμοποιήσετε την διαίσθηση σας για να φτάσετε στην ουσία του προβλήματος. 

Αν δεν είστε σίγουροι, απλώς οραματιστείτε το συμβόλαιο ψυχής που έχετε, και μόλις ελκύσετε αυτόν που σας επιτίθεται ενσαρκώστε τον ανώτερο εαυτό του ώστε να σκίσετε το συμβόλαιο. Αν αντιτίθεται, τότε πείτε του ότι το θέμα έχει τελειώσει, πως πρέπει να σας αφήσει και στείλτε του αγάπη και συγχώρεση. 

Μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσετε σε αυτή την κατάσταση συγχώρεσης, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε με το να δείτε αυτό το άτομο από την οπτική γωνία μιας μητέρας ή ενός πατέρα (ή ακόμα και του θεού) ή μπορείτε να προσπαθήσετε να δείτε το χαμένο παιδί μέσα του… ή να τον δείτε στο πλήρες δυναμικό του. 

Ο τελευταίος είναι απροσδόκητα συχνά ο καλύτερος τρόπος για να σπάσετε το συμβόλαιο της ψυχής καθώς υπενθυμίζει στον άλλον ότι είναι και αυτός φως. Πιθανότατα έχει χαθεί στον δρόμο του προς αυτό και σας χρησιμοποιεί για να κατηγορήσει κάποιον. 

Χρησιμοποιήστε το τσάκρα της καρδιάς 
Αν έχετε θέμα με την συγχώρεση ή αν σας περιτριγυρίζουν πολλές μορφές σκέψεων και οντότητες, τότε θα είναι χρήσιμο να απλοποιήσετε την πρακτική σας και να δουλέψετε με το τσάκρα της καρδιάς. 

Θα μπορούσατε επίσης να βρείτε εκείνη την λάμψη της Πηγής της ενέργειας που κατοικεί στο σώμα όλων - μπορεί να βρίσκεται στο ηλιακό σας πλέγμα ή σε μια συγκεκριμένη θέση στον πυρήνα σας - και χρησιμοποιήστε τη. Όπου και αν βρίσκεται στο σώμα σας, βρείτε την και αυξήστε τη καθημερινά. 

Στη συνέχεια, προσδιορίστε όλες τις αρνητικές μορφές σκέψεων και τις οντότητες που είναι συνδεδεμένες με αυτές και όχι με τον ανώτερο εαυτό και την αληθινή ύπαρξη σας (αυτό ισχύει για τις μορφές σκέψεων που σας έχουν δοθεί από τους γονείς ή λόγω οποιασδήποτε κακοποίησης που έχετε υποστεί) και πείτε τους ότι είναι ώρα να επιστρέψετε στο φως. 

Ακτινοβολείστε αγάπη και αφήστε τες να γλιστρήσουν απαλά μέσα από εσάς στην Πηγή/πίσω στο φως. 

Με αυτόν τον τρόπο η καρδιά σας ή η σπίθα της Πηγής γίνεται μια πρίζα θετικότητας. Μια δίνη φωτός που δεν βρίσκεται έξω από εσάς. Το πρόβλημα με την τοποθέτηση του φωτός έξω από εσάς είναι ότι θα καταλήξετε να διώξετε αυτές τις δυνάμεις έξω από τον εαυτό σας και πιθανώς να μην ξεγελαστούν. 

Αν σας έχουν καθιερώσει ως την Θεϊκή Πηγή τους, πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό το ταξίδι και να βγουν μέσω του ανώτερου εαυτού σας/εσωτερικού φωτός σας. 

Χρησιμοποιήστε το σώμα 
Αν μια επίμονη σωματική ασθένεια είναι το πρόβλημα, τότε ίσως να χρειαστεί να εστιάσετε έντονα σε αυτή την περιοχή για να διώξετε κάθε αρνητικότητα που κατοικεί εκεί. 

Όπως και με την εφαρμογή της συγχώρεσης με ένα συγκεκριμένο άτομο, ρωτήστε αυτή την περιοχή (ας πούμε το συκώτι σας) τι θέλει από εσάς και περιμένετε την απάντηση. 

Μπορεί να είναι κάτι απαίσιο, όπως το θέλω να υποφέρεις ή σε μισώ, εξηγήστε το και αναζητήστε το «ανώτερο» τέλος των δυνατοτήτων αυτής της οντότητας. 

Το να την προσωποποιήσετε ή το να την δείτε ως οντότητα μπορεί να βοηθήσει ακόμα και αν δεν πιστεύετε στην ιδέα ενός πνεύματος ή μιας χαμένης ψυχής που συνδέεται με αυτή την ασθένεια σας, καθώς θα εξακολουθεί να είναι μια συσσώρευση ενέργειας που δεν έχει αντιμετωπιστεί και θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε πριν μπορέσετε να αρχίσετε να βλέπετε κάποια βελτίωση. 

Ενθαρρύνετε την ενέργεια να σας αφήσει βρίσκοντας το καλό αποτέλεσμα σε κάθε δύσκολη κατάσταση, γιατί αυτό είναι το φως. Νιώστε όλες τις δυσκολίες. Με αυτή την πρακτική είναι ωφέλιμο το να οραματιστείτε την οντότητα να φεύγει εξωτερικά. 

Με λιγότερες προσωποποιημένες επιθέσεις που μπορεί να είναι ριζωμένες σε μορφές σκέψεων και όχι σε εξωτερικές δυνάμεις μπορεί να βρείτε την πράξη πιο αποτελεσματική όταν διώχνετε την ενέργεια από τον εαυτό σας. 

Μπορεί να το αισθανθείτε ιδιαίτερα καθαρτικό όταν αποβάλλετε μορφές σκέψης που σας είχαν δώσει ανεύθυνοι ενήλικες στην παιδική σας ηλικία. 

Και πάλι, η διαίσθηση σας ως οδηγός, θα σας κατευθύνει σε όλων των ειδών μέρη. Μέρη που δεν θα μπορούσα ποτέ να γράψω εδώ. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο αυτές τις αρνητικές ενέργειες να βρουν την ανώτερη πτυχή τους αλλά επίσης θα σας βοηθήσουν να ενσωματωθείτε με τον ανώτερο εαυτό σας. 

Αυτές οι πρακτικές συγχώρεσης θα σας ανυψώσουν κυριολεκτικά. Θα αυξήσουν την συχνότητα σας και θα θεραπεύσουν τις ασθένειες σας. 

Επίσης, θα επιλύσουν το κάρμα που έχετε θέσει να αντιμετωπίσετε σε αυτή την ζωή, επιτρέποντας σας να απολαύσετε τον εαυτό σας. Η ζωή είναι πολύτιμη και αξίζετε πάνω από όλα να την διασκεδάσετε. 




Εικόνα: OMAR GALLIANI 

Νευροθεολογία : Η επιστήμη ανοίγει παράθυρο στον Θεό...!!!!2016

Μοιάζει απλό και δεδομένο αλλά η επιστήμη το επιβεβαίωσε μόλις πρόσφατα : η θρησκεία και η πνευματικότητα έχουν άμεση επίδραση στην ανθρώπινη ψυχολογία. 

Όταν η ψυχολογία, ως νέα επιστήμη, ήταν ακόμη στα σπάργανα, οι ψυχολόγοι απέφευγαν επιμελώς οποιαδήποτε σύνδεση με θρησκευτικά ζητήματα, από φόβο μη γλιστρήσουν ξανά στα «χωράφια» της φιλοσοφίας από τα οποία είχαν ξεπηδήσει. 

Ωστόσο με τα χρόνια, έχοντας εξασφαλίσει πλέον το επιστημονικό κύρος στην ακαδημαϊκή κοινότητα, άρχισαν με θάρρος να εξερευνούν και βαθύτερα θέματα που άπτονται της θρησκείας και της πνευματικότητας. 

Το τελευταίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ένας νέος επιστημονικός κλάδος με το όνομα νευροθεολογία, που αφορά στη μελέτη των εγκεφαλικών διεργασιών που σχετίζονται με τις ανώτερες ή πνευματικές καταστάσεις συνείδησης. 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ 
Σήμερα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους επιστήμονες ότι η θρησκεία και η πνευματικότητα παίζουν σημαντικό, ίσως και καθοριστικό, ρόλο στη ζωή μας. 

Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η πνευματική εμπειρία (είτε υπό την έννοια της συμμετοχής σε κάποια θρησκεία είτε της εσωτερικής άσκησης στο πλαίσιο κάποιας σχολής ή διδασκαλίας) καθορίζει την καθημερινότητά τους αλλά και τον τρόπο αντίληψής τους. 

Ο Αριστοτέλης, πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια είχε πει πως «όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιθυμούν να γνωρίσουν». 

Πρόσφατα, ο Δρ Andrew Newberg και οι συνάδελφοί του το έθεσαν λίγο διαφορετικά. Εμείς οι άνθρωποι, λένε, έχουμε μια εσωτερική, ακούσια τάση «να αναζητούμε το νόημα των πραγμάτων μέσα από τη γνωστική ανάλυση της πραγματικότητας». Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την τάση γνωστική αναγκαιότητα. 

Κοινώς, είμαστε φτιαγμένοι για να σκεφτόμαστε, να κατανοούμε και να βρίσκουμε νόημα στην ύπαρξή μας. Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι έθεταν ερωτήματα για τη γέννηση, το θάνατο και τη θέση τους στο σύμπαν.

Προσπαθώντας να κατανοήσουν τον κόσμο, οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν μύθους και τελετουργικά, που συχνά τους μετέφεραν σε ασυνήθιστες καταστάσεις συνείδησης. 

Ο μύθος και η τελετουργία λοιπόν, ήταν τα πρώτα αρχαία μονοπάτια προς αυτό που ονομάζουμε πνευματικότητα. Σήμερα αυτό αποδεικνύεται πλέον επιστημονικά. 

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
Οι εγκεφαλικές μελέτες του Newberg έδειξαν πως συγκεκριμένες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως αυτές που συναντάμε στα θρησκευτικά τελετουργικά, μειώνουν τη δραστηριότητα των βρεγματικών μας λοβών. 

Σε κανονικές συνθήκες η περιοχή αυτή του εγκεφάλου βοηθάει στο να εντοπίζουμε αντικείμενα (αλλά και τον εαυτό μας) στο χώρο. Όταν η δραστηριότητα αυτής της περιοχής μειώνεται, το όριο ανάμεσα στον εαυτό μας και στον υπόλοιπο κόσμο απαλύνεται. 

Καθώς τα όρια του εαυτού μας γίνονται κάπως θολά, τείνουμε να νιώθουμε ως μέρη ενός μεγαλύτερου Όλου. 

Η εμπειρία αυτή περιγράφεται ως μια υπέρβαση του εδώ-και-τώρα. Η τελετουργική δραστηριότητα, όπως οι ψαλμωδίες, αλλά και η διαρκής προσευχή και ο διαλογισμός μπορούν να επηρεάσουν τους βρεγματικούς λοβούς και να δημιουργήσουν αυτό το συναίσθημα. 

Θέλοντας να εξετάσουν το φαινόμενο περαιτέρω, ο Newberg και οι συνάδελφοί του σκανάρισαν τους εγκέφαλους Θιβετιανών μοναχών και Φραγκισκανών καλογραιών καθώς διαλογίζονταν ή προσεύχονταν. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν επιστημονικά οι αποδείξεις της πνευματικότητάς τους. 

Η έρευνα έδειξε ότι η πνευματική εμπειρία των μοναχών ενώ ασκούνταν, συνοδευόταν από αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά κέντρα με ταυτόχρονη μείωση της δραστηριότητας σε κάποια άλλα. 

Αυτό δείχνει πως η πνευματικότητα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ψυχολογική εμπειρία: έχει βιολογικές ρίζες σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν μηχανισμό της υπερβατικότητας. 

Η ΠΗΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ 
Μέχρι πρόσφατα, η επιστήμη παραδοσιακά απέρριπτε τα φαινόμενα που δεν μπορούσε να δει ή να μετρήσει. Τα πράγματα όμως τώρα φαίνεται ότι αλλάζουν. Αυτή η αίσθηση του «θολώματος του εαυτού» και η σύνδεση με μια απέραντη, συνεκτική ολότητα, έχει παρατηρηθεί εδώ και αιώνες σε αμέτρητες θρησκευτικές πρακτικές. 

Σήμερα, ανακαλύπτουμε πως ο εγκέφαλός μας έχει φτιαχτεί ακριβώς γι’ αυτή τη μορφή κατανόησης. Λίγοι από εμάς έχουν βιώσει στην πλήρη έκτασή της το είδος της πνευματικής εμπειρίας που ο Newberg αποκαλεί Απόλυτη Ενοποιημένη Ύπαρξη, αλλά πολλοί έχουμε νιώσει ορισμένες φορές κάτι παρεμφερές, στην πιο ήπια μορφή του. 

Σύμφωνα με τον Newberg «οι υπερβατικές καταστάσεις ενυπάρχουν σε μια αλληλουχία διαδοχικά υψηλότερων επιπέδων ενοποιημένης ύπαρξης, η οποία τελικά οδηγεί στο σημείο όπου η ενότητα γίνεται απόλυτη». 

Με απλά λόγια, αναζητώντας εδώ και αιώνες το Απόλυτο δημιουργήσαμε ποικίλες θρησκευτικές προσεγγίσεις, όμως η ίδια μυστική πνευματικότητα είναι η πηγή όλων των θρησκειών του κόσμου. 

Έχοντας ξεκινήσει ως ορθολογιστές επιστήμονες να ερευνούν κατά πόσον η πνευματικότητα είναι απλά ένα υποπροϊόν της νευρολογικής μας δραστηριότητας, ο Newberg και οι συνάδελφοί του άλλαξαν ριζικά άποψη από τα όσα ανακάλυψαν στην πορεία, και κατέληξαν... 

στο ανατρεπτικό συμπέρασμα πως «ο μηχανισμός υπερβατικότητας του εγκεφάλου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα παράθυρο, μέσα από το οποίο μπορούμε φευγαλέα να δούμε την απόλυτη πραγματικότητα κάτι αληθινά θεϊκού». 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ 
Ακόμη όμως πιο ανατρεπτικά είναι τα όσα λένε στον επίλογο της έρευνάς τους : 

«Οι νευροβιολογικές ρίζες της πνευματικής υπερβατικότητας δείχνουν πως το Απόλυτο Ενοποιημένο Ον είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Από όλες τις εκπλήξεις που έχει να προσφέρει η θεωρία μας - ότι οι μύθοι είναι αποτέλεσμα βιολογικής αναγκαιότητας, ότι τα τελετουργικά είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να προκαλούν ενοποιητικές καταστάσεις..., 

ότι οι μυστικιστές δεν είναι απαραίτητα τρελοί, και ότι όλες οι θρησκείες είναι κλαδιά του ίδιου πνευματικού δέντρου - το γεγονός ότι αυτή η απόλυτη κατάσταση ενότητας μπορεί να υποστηριχθεί λογικά είναι αυτό που μας συναρπάζει περισσότερο. 

«Η πραγματικότητα του Απόλυτου Όντος δεν αποτελεί καταληκτική απόδειξη ότι υπάρχει Θεός, αλλά ισχυρό επιχείρημα για το ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα στην ανθρώπινη ύπαρξη από την υλική της υπόσταση. 

Ο νους μας έλκεται από τη διαίσθηση αυτής της βαθύτερης πραγματικότητας, αυτή την απόλυτη αίσθηση του ενός (oneness), εκεί όπου ο πόνος εξαφανίζεται και όλες οι επιθυμίες ησυχάζουν. 

«Όσο ο εγκέφαλός μας είναι οργανωμένος με τον τρόπο που είναι, όσο ο νους μας είναι ικανός να νιώθει τη βαθύτερη πραγματικότητα, τόσο η πνευματικότητα θα ορίζει την ανθρώπινη εμπειρία και ο Θεός, όπως και εάν ορίζουμε αυτή τη μεγαλειώδη, μυστήρια ιδέα, δεν θα εξαφανιστεί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ 
A. Newberg, E. D’ Aquili, V. Rause, Why God won’t go away, Ballantine Books
A. Newberg & M. R. Waldman, Πώς ο Θεός Αλλάζει τον Εγκέφαλό μας, Αρχέτυπο 
Το κείμενο Νευροθεολογία πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΑΒΑΤΟΝ 104.




Νικήτα Κόραλη 

Πώς να μεταδώσεις στο παιδί σου 6 βασικές αλήθειες που θα το κάνουν καλύτερο άνθρωπο...!!!!

Κι εγώ όπως οι περισσότεροι, θα ήθελα περισσότερα από τους γονείς μου. οι περισσότεροι γονείς, θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Ωστόσο ο καθένας έχει συγκεκριμένες αντοχές, δεξιότητες και δυνάμεις. 

Με πήρε αρκετό καιρό, αλλά πλέον αποδέχτηκα ότι και οι δικοί μου γονείς έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν και μου έδωσαν ανιδιοτελή αγάπη. Δεν τα έκαναν όλα τέλεια. Αλλά και ποιο είναι αυτό το τέλειο; Ξέρουμε όλοι ότι δεν υπάρχει πραγματικά. 

Η σχέση μου με τους γονείς μου βελτιώθηκε, όταν οι προσδοκίες μου ήταν σε συνάρτηση με όλα όσα μπορούν εκείνοι να μου προσφέρουν. Σοφή η φράση που λέει ότι είσαι ευτυχισμένος όταν έχεις απομυθοποιήσει τους γονείς σου. 

Οι σημερινοί γονείς, είμαστε κάπως διαφορετικοί από τους προηγούμενους γονείς. Οι μπαμπάδες πλέον έχουν αρχίσει να έχουν ενεργό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση, κάτι πολύ ελπιδοφόρο και θετικό. 

Επίσης, οι γονείς της γενιάς μας, ενημερώνονται και δεν επαναπαύονται σε εκείνα που τους έμαθαν οι παλαιότεροι. Αμφισβητούν παλιές μεθόδους, τεχνικές και προσπαθούν για το καλύτερο. 

Ποιο είναι όμως αυτό το καλύτερο για το οποίο προσπαθούμε όλοι; 

Οι κόρες μου πλέον είναι πεντέμισι και τριών (σχεδόν…). Έτσι, αναρωτιέμαι ποια μαθήματα μου έδωσε μέχρι τώρα η ζωή και πώς θα μπορούσα να τους τα μεταδώσω… όσο γίνεται… 

Σκεφτόμουν ότι θα ήθελα οι γονείς μου να μου είχαν μάθει καλύτερα ότι : 

1. Αυτό που πάντα θα με χαρακτηρίζει είναι οι πράξεις μου και όχι οι σκέψεις μου. Aυτό που θα μετράει είναι το τι κάνω και όχι το τι σκέφτομαι γι’ αυτό. 

Πώς να το μεταδώσεις στο παιδί: κάνε πράξη αυτό που διδάσκεις στο παιδί. Για παράδειγμα, αν του λες ότι πρέπει να αγαπάει τα ζώα, πάτε μαζί και αγοράστε τροφή και ταΐστε μια φορά τα αδέσποτα. 

2. Δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσω να τους έχω όλους ικανοποιημένους, ό,τι κι αν κάνω πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα με κρίνουν αρνητικά. Οπότε το μόνο που έχω να κάνω είναι αυτό που πραγματικά αγαπώ. 

Πώς να το μεταδώσεις στο παιδί: Προσπάθησε να ενθαρρύνεις αυτό που αγαπά, ακόμη κι αν σου φαίνεται ασήμαντο, βαρετό ή δεν το εγκρίνεις. Για παράδειγμα , γνωρίζω γονείς που ονειρεύονται το παιδί τους αθλητή ενώ εκείνο θέλει να παίζει πιάνο, ή του αρέσει να ζωγραφίζει. 

Έτσι, συχνά, το αποθαρρύνουν και το κατευθύνουν σε εκείνο που θα ήθελαν εκείνοι. Ποιο είναι όμως το μάθημα που δίνουν στο παιδί; ότι πρέπει να κάνει στη ζωή αυτό που θέλουν οι άλλοι; Ότι οι ανάγκες του δεν είναι σημαντικές; Ότι οι άλλοι ξέρουν καλύτερα; 

3. Κανείς δεν θα με σώσει ή θα με βγάλει από τη μιζέρια μου. Κανείς δεν θα έχει τη δύναμη να μου αλλάξει τη ζωή. Ο μόνος που θα μπορεί είναι και θα είναι ο εαυτός μου. 

Πώς να το μεταδώσεις στο παιδί: εάν το παιδί βιώνει μια δύσκολη κατάσταση, βοήθησέ το, δείξε του ότι είσαι εκεί και το στηρίζεις, αλλά άφησε το να λάβει δράση και να πάρει την ευθύνη. Μην κάνει πράγματα που μπορεί και το ίδιο, μην το παρακάμπτεις. 

Η κόρη μου η μεγάλη, συχνά μου ζητούσε να κάνω κάτι για λογαριασμό της. Αυτό που τη βοήθησε, είναι κάνω εγώ όσο λιγότερα και να την αφήνω να τα κάνει εκείνη. 

4. Η ζωή δεν μου χρωστάει τίποτα απολύτως. Όσα χαρίσματα κι αν έχει κανείς, όσο έξυπνος, όμορφος ή ευγενικός είναι, εκείνος θα πρέπει να παλέψει για να κερδίσει. 

Πώς να το μεταδώσεις στο παιδί: Προσπάθησε να μην μπαίνεις μπροστά παντού για εκείνο και να μην κατακρίνεις τον τρόπο που διεκδικεί. Ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του, αν σεβαστείς την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σου, θα ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή του. 

5. Όσο κι αν νομίζω ότι έχω τις καταστάσεις υπό έλεγχο, στην πραγματικότητα δεν ελέγχω τίποτα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι το καλύτερο που μπορώ και να είναι ήρεμη αφού οι παράγοντες που είναι πέρα από εμένα είναι άπειροι. 

Πώς να το μεταδώσεις στο παιδί: μείνε ψύχραιμη όταν συμβεί κάποια αναποδιά. Για παράδειγμα, το παιδί θα χάσει κάτι ή θα σπάσει κάτι ή θα γίνει κάτι που θα το στεναχωρήσει. Πέρασέ του το μήνυμα ότι όλα αυτά συμβαίνουν και είναι μέσα στη ζωή. Το ζητούμενο είναι να κοιτάζουμε παρακάτω και να σκεφτόμαστε τις επιλογές μας. 

6. Αυτό που έχω είναι μόνο το τώρα. Ούτε το παρελθόν ούτε και το μέλλον. 

Αν σκεφτόμαστε το πριν και το μετά, χάνουμε το τώρα. 

Πώς να το μεταδώσεις στο παιδί: Αυτό το παιδί κυρίως θα το μάθει παρατηρώντας εσένα και τη στάση σου για τη ζωή. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ανεύθυνο ή επιπόλαιο, αλλά να μπορεί να αφήνει πίσω του τα άσχημα και να μην ανησυχεί για το μετά, το οποίο δεν μπορεί κανείς να ελέγξει. 

Έτσι, αν το δεις να αγχώνεται για την απόδοσή του, εστίασε γενικά στην προσπάθεια, και μην δώσεις τόση αξία στο αποτέλεσμα, είτε είναι αρνητικό είτε θετικό, η προσπάθεια θα φέρει το αποτέλεσμα και εκείνη χρειάζεται να επιβραβεύουμε. 

Αν για παράδειγμα, κάνει κάποιο άθλημα, εστίασε στο να διασκεδάζει και να περνάει καλά το παιδί, παρά στην απόδοση, η οποία θα είναι ενισχυμένη εάν στο παιδί αρέσει αυτό που κάνει. 

Να είσαι καλά! 




Σ. 
Image by Katie m. Berggren 

Μήπως η αφύπνιση σας έχει ξυπνήσει αυτές τις πνευματικές δυνάμεις ;


«Υπήρξε μια διχογνωμία στο πως αντιλαμβανόμαστε το σώμα που φαίνεται να είναι αντικείμενο, μια τρισδιάστατη ανατομική δομή είναι στην πραγματικότητα μια διαδικασία, μια συνεχής ροή ενέργειας και πληροφοριών».- Ντίπακ Τσόπρα 

Η πρόσφατη μεταβολή της συνείδησης συνοδεύεται από μια επανάσταση στην σχέση που έχουμε με το ενεργειακό μας πεδίο, τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε πληροφορίες για τον εαυτό μας και για τους άλλους, και σε πολλούς υπάρχει μια αύξηση στις «έξω-αισθητικές» ικανότητες που δεν υπήρχαν προηγουμένως. 

Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα λένε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, παρόλα αυτά ωστόσο, όσοι βιώνουν μερικά από αυτά τα πολυδιάστατα χαρίσματα έχουν διαφορετική γνώμη. 

Μέσα στον πληθυσμό εκείνων που έχουν βιώσει την αφύπνιση αυτών των πνευματικών/ψυχικών δώρων υπάρχει ακόμα ένα ευρύτερο φάσμα που αφορά τον τύπο του «δώρου» και την συχνότητα/ένταση του. 

Μερικοί συντονίζονται συνεχώς στην νέα τους ικανότητα και μάλιστα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για διάφορους σκοπούς όπως για να βοηθήσουν τους άλλους, ενώ άλλοι την βιώνουν περιστασιακά, χωρίς συγκεκριμένη συχνότητα. 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι τύποι χαρισμάτων που βιώνονται με κάποια μορφή από μεγάλες ομάδες ανθρώπων και συγκεκριμένα ξεκινούν όταν κάποιος αρχίζει να βιώνει την πνευματική αφύπνιση. 

Μήπως έχουν ξεκινήσει να αφυπνίζονται μέσα σας αυτές οι πνευματικές δυνάμεις; 

«Εφαρμόζοντας την οπτική που προέρχεται από την πολυδιάστατη έκφραση μου, λαμβάνω συνεχώς ισχυρή καθοδήγηση στο πως μπορώ να έχω πρόσβαση στην πιο ανεπτυγμένη εκδοχή του εαυτού μου. Η πρόσβαση στην πολυδιάστατη επίγνωση είναι σαν να χρησιμοποιείς την διαίσθηση σου στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε μέρα»– Sarah Veda, Multidimensional Mastery 

Θεραπεία του σώματος 
«Η θεραπεία είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο των ιατρικών διεργασιών αλλά και των συνολικών βιολογικών δυνατοτήτων που συχνά δεν υλοποιούνται χωρίς την δύναμη της πνευματικής ευθυγράμμισης»– Ντέιβιντ Ρ. Χοκινς 

Υπάρχουν αμέτρητες ανακαλύψεις και βιβλία όσον αφορά την σχέση μεταξύ του εσωτερικού μας κόσμου και της βελτίωσης ή της επιδείνωσης μιας νόσου στο σώμα μας. 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αποδέχονται ότι το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εκδήλωση της ασθένειας στο σώμα. 

Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε να εξαπλώνεται παντού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με τον όρο «ενεργειακοί θεραπευτές». 

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μπορούν να διευκολύνουν κάποιο είδος θεραπείας (είτε στο φυσικό σώμα του ασθενούς, είστε στο ψυχικό είτε στο πνευματικό) συντονίζοντας τον ασθενή με την ενέργεια του σώματος ενός άλλο ατόμου. 

Κάποιοι θα μπορούσαν να διαφωνήσουν λέγοντας πως αυτός ο τύπος θεραπείας είναι αρχαίος και υπάρχει εδώ και αιώνες. Αλλά γι' αυτό που δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε είναι ότι ποτέ πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είχε γίνει όλο και πιο «φυσιολογικό» να είσαι ενεργειακός θεραπευτής ή να θέλεις να επισκεφθείς έναν. 

Θα μου έπαιρνε όλη μέρα να βρω διαφορετικούς τύπους θεραπευτών που αναδύονται σήμερα, αλλά πράγματα όπως το «Ρέικι», η «χειροθεραπεία» (χρήση των χεριών για την ενεργοποίηση ενεργειακών κυμάτων για τον εντοπισμό της ασθένειας) και η ηχοθεραπεία, ανήκουν στις θεραπευτικές ενέργειες που αρχίζουν να γίνονται πολύ δημοφιλείς. 

Είναι σύμπτωση ότι η αύξηση εκείνων που βιώνουν την πνευματική αφύπνιση μας δείχνει επίσης μια αύξηση στον αριθμό των ενεργειακών θεραπευτών που εμφανίζονται στον κόσμο; Δεν νομίζω. 

Διορατικότητα 
Αυτό το χάρισμα μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων, αλλά η γενική ιδέα είναι ότι είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε ανθρώπους, μέρη ή πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά από τις πέντε αισθήσεις ή από συγκεκριμένα χρονικά σημεία (παρελθόν, παρόν, μέλλον). 

Με την ανάπτυξη της διαίσθησης που αδιαμφισβήτητα έχει γίνει τρόπος ζωής σε εκείνους που αφυπνίζονται δεν είναι περίεργο ότι μερικοί αρχίζουν να «ενεργοποιούν» την καθοδήγηση της διαίσθησης όχι μόνο για την ζωή τους, αλλά και για την ζωή άλλων. 

Διακοή/ Διαφή/ Τηλεπαθητική γνώση 
Αυτά συχνά συναντώνται μαζί με την Διορατικότητα, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικές αισθήσεις για να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν. 

Εκείνοι που βιώνουν την Διακοή θα «ακούσουν» μηνύματα ή μάλιστα κάποιοι αναφέρουν πως ακούν «μουσική» που προέρχεται από τους αρμονικούς ήχους του σώματος. 

Η Διαφή αναφέρεται στην ικανότητα να «νιώθουμε» τα μηνύματα είτε από το περιβάλλον είτε από άτομα, πάνω στο σώμα μας ή στην συναισθηματική μας κατάσταση και η τηλεπαθητική γνώση αναφέρεται στην ικανότητα «απλώς να ξέρουμε» κάτι ξαφνικά. 

Διοχέτευση 
«Το φως σου είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο νομίζεις. Για να σε φέρει στον κόσμο της περιέργειας είναι απόδειξη ότι κάτι μέσα σου επιδιώκει την εξέλιξη της συνείδησης που συμβαίνει σε αυτή την αλλαγή.» 

Παρόλο που πολλοί πνευματικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να πουν πως όλοι διοχετεύουμε με κάποια μορφή ενώ κάνουμε κάτι δημιουργικό, το είδος διοχέτευσης στο οποίο θα αναφερθώ έχει να κάνει με την διοχέτευση από ανώτερες πτυχές του εαυτού μας ή από οντότητες ανώτερων πεδίων ύπαρξης. 

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι λίγη έρευνα στο διαδίκτυο για να βρείτε πως αυτή η «πνευματική ικανότητα» είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζετε. 

Υπάρχουν άνθρωποι που διοχετεύουν μηνύματα από αγγέλους, από νεκρούς ή ακόμα και από τον ίδιο τον εαυτό τους, από μια μελλοντική ενσάρκωση τους σε μια ανώτερη διάσταση. 

Σε όσους έχει αφυπνιστεί αυτή η ικανότητα γνωρίζουν πλήρως ότι μιλούν με άλλες κοσμικές οντότητες, ενώ αυτοί που χρησιμοποιούν την αυτόματη γραφή, ζωγραφική ή μουσική ίσως απλώς διοχετεύουν τον δικό τους ανώτερο εαυτό χωρίς να γνωρίζουν από πού προέρχεται αυτό που βιώνουν. 

Ενεργοποιώντας τις πνευματικές σας δυνάμεις 
Ανάμεσα σε εκείνους που μπόρεσαν να συντονιστούν με τις πνευματικές ικανότητες τους, η ιδέα ότι όλοι μπορούμε να βιώσουμε «έξω-αισθητικές» ικανότητες είναι καθολικά αποδεκτή. 

Το σημαντικό είναι να εστιάσετε σε αυτό που σας έρχεται φυσικά, καθώς οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν πως έχουν βιώσει κάποιες τέτοιες ικανότητες ενώ άλλοι θα νομίζουν ότι είναι «αδύνατον» να τις κατακτήσουν σύμφωνα με την αντίληψη τους. 

Μόλις ανακαλύψετε τον τρόπο με τον οποίο το πνεύμα σας μιλά, θα χρειαστείτε χρόνο και εξάσκηση για να τελειοποιήσετε τα χαρίσματα σας. 

Είναι ακόμα εξίσου σημαντικό να θυμάστε ότι τα χαρίσματα, παρόλο που είναι παρόμοια με αυτά που θα έχουν και άλλοι, εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε άτομο. 

Επίσης, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που αφορούν τον μεταφυσικό και πνευματικό κόσμο, όσο λιγότερο συμμετέχει το μυαλό στην διαδικασία τόσο το καλύτερο. 

Ενώ το μυαλό θα προσπαθεί να «καταλάβει» τι συμβαίνει και γιατί, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να τα κατανοήσει για να ανθίσουν τα χαρίσματα, και στην πραγματικότητα, όσο λιγότερο τα καταλαβαίνει τόσο περισσότερο αυτά θα ενισχυθούν. 




Μαγεία Τ. 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

11 τοξικές συμπεριφορές που σκοτώνουν την ψυχή σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε...!!!!

Στη σύγχρονη εποχή, τείνουμε να πέφτουμε σε πολλές τοξικές συμπεριφορές. Αυτές οι συμπεριφορές καταστρέφουν πολλά περισσότερα από την ευημερία μας. 

Σίγουρα, όλοι έχουμε ελαττώματα, αλλά όταν πρόκειται για τις πράξεις μας, θα πρέπει να δουλεύουμε σκληρά για να προωθήσουμε την θετικότητα στον κόσμο αντί να την μειώνουμε. 

Παρακάτω αναφέρομαι σε μερικά από τα πράγματα που κάνουμε και επηρεάζουν σοβαρά την ψυχή μας και σε κάποιες περιπτώσεις και τις ψυχές των άλλων. 

Ο πνευματικός μας εαυτός είναι πολύ πιο εύθραυστος από όσο νομίζουμε και με αυτές τις ενέργειες κυριολεκτικά καταστρεφόμαστε. 

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε την ψυχή σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό, τι καλύτερο μπορείτε. Δεν είναι ποτέ αργά να γίνετε το άτομο που προορίζεστε να είστε. Μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε. 

11 πράγματα που κάνουμε και καταστρέφουμε την ψυχή μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε : 

1. Αρνείστε να κυνηγήσετε τα όνειρα μας. 
Τα όνειρα σας έχουν δημιουργηθεί για να τα κυνηγήσετε και το να τα αγνοείτε προκαλεί μόνο πόνο. Το αύριο δεν είναι δεδομένο, εκμεταλλευτείτε το. Αν δεν βγείτε στον κόσμο, ο χρόνος θα περάσει χωρίς να το καταλάβετε. 

2. Κουτσομπολιό. 
Το κουτσομπολιό μόνο στεναχωρεί τους άλλους και παράγει αρνητικές καρμικές ενέργειες για εσάς. Πρέπει να συμπεριφέρεστε στους άλλους έτσι όπως θα θέλατε να σας φέρονταν. Θα θέλατε οι άλλοι να σας κουτσομπολεύουν; 

3. Δραματοποιείτε καταστάσεις. 
Όσο περισσότερο δραματοποιείτε τις καταστάσεις τόσο πιο δυστυχισμένοι θα είστε. Αυτού του είδους πράγματα απλώς ελαττώνουν την ενέργεια σας. 

4. Προσποιείστε κάτι που δεν είστε. 
Δεν είστε όπως οι άλλοι και δεν πρέπει να προσποιείστε ότι είστε. Κανείς δεν είναι τέλειος σε αυτόν τον κόσμο, όλοι έχουμε ελαττώματα. Το να είστε ο εαυτός σας είναι το πιο εκπληκτικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε. 

5. Προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε όλους. 
Οποιοσδήποτε σε κάποια στιγμή δεν θα είναι ευχαριστημένος μαζί σας. Δεν μπορείτε να ζήσετε την ζωή σας για τους άλλους. Αν δεν ζείτε για εσάς, θα προκαλέσετε μόνο την δική σας δυστυχία. 

6. Λέτε ψέματα στον εαυτό σας και στους άλλους. 
Δεν πρέπει ποτέ να λέτε ψέματα ούτε στον εαυτό σας ούτε στους άλλους. Η ψυχή σας αξίζει την αλήθεια όπως και οι άνθρωποι που αγαπάτε. Το να ωραιοποιείτε διάφορα πράγματα είναι μόνο χάσιμο χρόνου. 

7. Αρνείστε να αγαπήσετε τον εαυτό σας. 
Πάντα πρέπει να φροντίζετε να αγαπάτε τον εαυτό σας. Στο τέλος της ημέρας, όταν όλοι σας έχουν αφήσει, είναι ο μόνος που έχετε. Μην θεωρείτε την ψυχή σας δεδομένη. 

8. Ζηλεύετε τους άλλους. 
Δεν είστε ίδιοι με κανέναν άλλον. Όλοι είμαστε μοναδικοί με τους δικούς μας τρόπους. Αυτό που βλέπετε στους άλλους δεν είναι πάντα το καλύτερο όπως υποθέτετε. 

9. Κατηγοριοποιείτε τα συναισθήματα σας. 
Πρέπει να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα σας όταν έρχονται. Το να τα αποθηκεύετε και το να τα κατηγοριοποιείτε θα σας κάνει μόνο να αισθάνεστε κολλημένοι και ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε. Αν δεν τα απελευθερώσετε, δεν θα τα ξεπεράσετε. 

10. Αγχώνεστε για το παρελθόν. 
Ο αληθινός σας εαυτός δεν ζει στο παρελθόν, οπότε γιατί να ζείτε εσείς; Δεν μπορείτε να το αλλάξετε οπότε το να προχωρήσετε είναι η καλύτερη επιλογή. Το παρελθόν θα συνεχίσει να σας πληγώνει μόνο αν το επιτρέπετε. 

11. Κάνετε τον εαυτό σας θύμα. 
Δεν χρειάζεται να είμαστε θύματα. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς και τις άσχημες εμπειρίες και να τις ξεπεράσουμε. Με το να παριστάνουμε τα θύματα απλώς καθυστερούμε την ανάπτυξη μας. 




Μαγεία Τ. 

Αγγελικοί αριθμοί : Το Σύμπαν επικοινωνεί μαζί σου – ακούς ;

Όλοι βλέπουμε περίεργους αριθμούς κατά καιρούς αλλά οι περισσότεροι δεν τους δίνουν πολλή σημασία. Είτε ξυπνάμε κάθε πρωί την ίδια ώρα είτε βλέπουμε πολλούς ίδιους αριθμούς στην διάρκεια της ημέρας, πρέπει να αναζητούμε τους αγγέλους για να καταλάβουμε καλύτερα την σημασία τους. 

Η εμφάνιση των αριθμών στην ζωή σας δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπερνάτε ως σύμπτωση, είναι ένα μήνυμα που στέλνεται από αυτούς που σας προσέχουν και σας καθοδηγούν. 

Γι' αυτούς που ίσως δεν γνωρίζουν, όλοι έχουμε πνευματικούς οδηγούς ή αγγέλους στην ζωή μας που μας βοηθούν να εξελιχθούμε. Αυτοί οι οδηγοί είναι βοηθητικοί, μοναδικοί και αρκετά ομιλητικοί αν ξέρετε πώς να επικοινωνήσετε μαζί τους. 

Παρακάτω αναφέρω τους πιο συνηθισμένους αγγελικούς αριθμούς και το τι σημαίνουν για τους περισσότερους ανθρώπους. 

Αν βλέπετε έναν συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο αριθμό που δεν βρίσκεται παρακάτω, ψάξτε το καλύτερα για να βρείτε την σημασία του. Υπάρχουν πάρα πολλοί αγγελικοί αριθμοί και μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας μέσα από αυτούς. 

Η Sage Gοddess έγραψε τα παρακάτω για το τι είναι οι αγγελικοί αριθμοί: 

Είστε μαγικά όντα που ζουν σε ένα μαγεμένο κόσμο πιθανότητας. Ίσως δεν είστε σίγουροι για το αν έχετε επικοινωνήσει με κάποιον άγγελο. Η αλήθεια είναι πως επικοινωνείτε μαζί τους συνέχεια - πιο συχνά από όσο αναγνωρίζετε. Ο καθένας μας έχει μια σχέση με τον πνευματικό κόσμο. Οι άγγελοι δεν επικοινωνούν με λέξεις. 

Επικοινωνούν με αριθμητικές ακολουθίες, συγκεκριμένες ενεργειακές συχνότητες, και κάθε μήνυμα περιέχει την σοφία που χρειάζεστε. Μέσω των αριθμητικών ακολουθιών οι άγγελοι επίσης σας δίνουν μηνύματα απαραίτητα για την ανάπτυξη της ψυχής. 

Μερικοί λένε ότι καταλαβαίνετε τους αγγελικούς αριθμούς όταν εμφανίζονται καινούργιοι ενεργειακοί κωδικοί - κωδικοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία και δημιουργία. 

Οι αριθμοί είναι παρόμοιοι με τις δονητικές συχνότητες του αγγελικού πεδίου. Όταν παρατηρείτε έναν αγγελικό αριθμό ή μια ακολουθία αριθμών, συνειδητοποιείτε την δική σας εξέλιξη. 

Αγγελικοί αριθμοί και η σημασία τους : 

1. Όταν βλέπετε επαναλαμβανόμενες εκδοχές του αριθμού ένα,μέσα στην μέρα, οι οδηγοί σας ίσως προσπαθούν να σας ενημερώσουν για κάτι καινούργιο στην ζωή σας. Αυτός ο αριθμός έχει την δύναμη της ανεξαρτησίας και της ανάπτυξης. Όσο πιο πολύ τον βλέπετε στην ζωή σας, τόσο περισσότερο πρέπει να εστιάσετε στην εξέλιξη. 

2. Όταν βλέπετε επαναλαμβανόμενες εκδοχές του αριθμού δύο. πρέπει να το πάρετε ως σημάδι ότι κάπου, σε κάποιο επίπεδο τα έχετε χαλάσει. Χρειάζεται να είστε περισσότερο συνεργάσιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσετε ή να βοηθηθείτε από τους γύρω σας. Είναι καιρός να κάνετε ένα βήμα πίσω και να εκτιμήσετε το που πραγματικά βρίσκεστε. 

111 – Όταν βλέπετε αριθμούς σε τριάδες να θυμάστε ότι οι άγγελοι σας πάντα στέλνουν σκέψεις προς εσάς. Αυτή η συγκεκριμένη ακολουθία σημαίνει ότι βρίσκεστε σε ένα σημείο στην ζωή όπου το να σταματήσετε για να κάνετε ένα διάλειμμα και να χαλαρώσετε είναι εφικτό και ιδανικό. Επιβραδύνετε και επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει αυτό το διάλειμμα που επιθυμούσατε τόσο καιρό. 

222 – Αυτός ο αριθμός σας υπενθυμίζει ότι είμαστε μόνο άνθρωποι. Όλοι ξεφεύγουμε από την πορεία μας καμιά φορά και όλοι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να ξαναγυρίσουμε στην σωστή. 

333 – Αυτός ο αριθμός είναι σημάδι ότι κάνετε κάτι σωστά. Είναι το Σύμπαν ή ο τρόπος των αγγέλων για να σας υπενθυμίσουν ότι βρίσκεστε στον δρόμο που πρέπει να είστε και ότι τα πάτε καλά. Είστε πολύ πιο δυνατοί από όσο πιστεύετε. 




Υπάρχει κάτι σχετικά με το Κάρμα που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν...!!!!

Δεν καταδικάζω καμία πνευματική μεθοδολογία. Σέβομαι ότι ο καθένας έχει τις δικές του εμπειρίες και από αυτές τις εμπειρίες ωραία μοναδικές θεωρίες και νοοτροπίες περικυκλώνουν το μυστήριο της ανθρώπινης ζωής. Σε αυτό το πνεύμα σεβασμού και αποδοχής θα ήθελα να επισημάνω τις παρεξηγήσεις που αφορούν το Κάρμα. 

Το Κάρμα έχει εξισωθεί με ένα σύστημα, όπου «παίρνεις αυτό που δίνεις» ή «θερίζεις αυτά που σπέρνεις». Αυτή είναι μια αλήθεια, όμως ο «θερισμός» συμβαίνει σε μια άλλη ζωή. Υπάρχει επίσης ένα σύστημα ανακατεμένων ενεργειών και προθέσεων. 

«Το Κάρμα στο Βουδισμό είναι πράξη. Πράξη με τη μορφή της σκέψης. Η σκέψη είναι πράξη. Η ομιλία είναι πράξη. Και το να κάνουμε πράγματα είναι πράξη. Και κάθε πράξη έχει ένα αποτέλεσμα. Αυτό είναι το Κάρμα. 

Και τίποτα δεν μπορεί να χαθεί. Συνεχίζει ες αεί. Η ντροπιαστική πράξη συνεχίζει ακόμα και αν κάνεις θετικό Κάρμα και θα συνεχίσει πολύ καλά ακόμα και αν βοηθάς άλλους ανθρώπους» – Thich Nhat Hahn για το ονομαζόμενο Θιβετιανό Κάρμα. 

Η σημαντική διαφορά είναι ότι οι πράξεις σας πρέπει να είναι ανιδιοτελείς. Δεν μπορείτε να κάνετε το καλό και να είστε συμπονετικοί, περιμένοντας κάτι για αντάλλαγμα. 

ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε το σύστημα. Αν κάνετε κάτι καλό για να πάρετε κάτι καλό σε ανταπόδοση, αυτή είναι μια εγωιστική πράξη, και στο τέλος αντιπαραγωγική. 

Όσο προχωράμε αυτή τη συζήτηση, θα ήθελα να βγάλω έξω από αυτό το θέμα λίγο από το συναισθηματικό περιεχόμενο. Το καλό και το κακό είναι πολύ φορτισμένες λέξεις και αυτό τις δίνει υπερβολική βαρύτητα που δεν έχει σχέση με τα υποκειμενικά τους νοήματα. 

Όσο πιο πολύ συναίσθημα και ενέργεια βάζουμε σε αυτές τις λέξεις και έννοιες, τόσο αλλάζει το γενικό τους πλαίσιο και μετατρέπονται σε προσωπικά μεγαθήρια του μυαλού μας. Ας μην παλέψουμε με κανένα γίγαντα σήμερα. 

Αλλάζω τις λέξεις «καλό» και «κακό» με τις λέξεις «παραγωγικό» και «μη παραγωγικό». Ο τροχός της Σαμσάρα (πόνος/ταλαιπωρία) πάντα γυρίζει. Τίποτα δεν μπορεί ή δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσει να τον σταματήσει. Συναντάμε τις ταλαιπωρίες και έχουμε δύο επιλογές. Να τις μετατρέψουμε σε παραγωγική ή αντιπαραγωγική εμπειρία. 

Μαθαίνουμε από τα λάθη που κάνουμε ή συνεχίζουμε να τα επαναλαμβάνουμε. Θρηνούμε για τη θέση μας στη ζωή. Συγχωρήστε εκείνους που σας έχουν βλάψει ή συνεχίστε να διατηρείτε τον κύκλο του περιττού πόνου. 

Όσο προχωράτε στην τρέχουσα ζωή σας και μορφή σας, είστε ευλογημένοι με ένα πλήθος εμπειριών που μπορούν να είναι παραγωγικές ή αντιπαραγωγικές. Το πώς επιλέγετε να ζήσετε τη ζωή σας, θα υπαγορεύσει την επόμενή σας. 

Ένα άτομο που σκόρπισε πόνο και βία, ξόδεψε την ενέργειά του και τις δυνατότητές του αντιπαραγωγικά. Περιόρισε τις εμπειρίες του και έκλεισε το μυαλό του. Η επόμενή του ζωή δε θα είναι τιμωρία. Υπάρχει ήδη αρκετός πόνος στον κόσμο. Θα είναι ακόμα μία ευκαιρία από μια διαφορετική οπτική που θα ενθαρρύνει αυτή την οντότητα να ανοίξει το μυαλό της και την καρδιά της. 

Σύμφωνα με το Κάρμα, πρέπει να σταματήσουμε να ελέγχουμε τα πάντα στη ζωή μας. Δεχτείτε αυτά που σας έχουν δοθεί και βοηθήστε τον γείτονά σας όταν μπορείτε. 

Το τελικό σύνολο των πράξεών σας είναι πέρα από αυτό που μπορείτε να κατανοήσετε με την θνητή σας μορφή. Μην περιορίσετε το μέλλον σας με το να ανακατεύετε τους φόβους σας και τις επιθυμίες σας. 

Ως απεριόριστα πλάσματα στο τόσο επεκτεινόμενο σύμπαν, έχετε τόσες πολλές επιλογές και τρόπους επιρροής . Να προσέχετε πώς ανταποκρίνεστε στον πόνο και να θυμάστε ότι όσο πιο πολύ εργάζεστε με την ιδέα του εαυτού σας τόσο καλύτερα θα νιώσετε. 




Μετάφραση: awakengr.com via thespiritscience.net