Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Απελευθερώστε τον εαυτό σας από τον μύθο του κόσμου και την ψευδαίσθηση της δυαδικότητας…!!!!

Για τη νεφελώδη φύση της πραγματικότητας και τη λυτρωτική δύναμη του Μύθου

Σύμφωνα με την Ουπανισάδα Μπραχανταρυάκα, που χρονολογείται περίπου στον 9ο αιώνα π.Χ., στην αρχή δεν υπήρχε τίποτα άλλο πέρα από τον Εαυτό. Αλλά, τη στιγμή που ο Εαυτός στοχάστηκε το Εγώ του, άρχισε να νιώθει το φόβο. 

Έπειτα αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να φοβάται, αφού ο κόσμος δεν καταλαμβάνεται από κάτι άλλο πέρα από τον ίδιο. Αυτό εξαφάνισε το φόβο του και γέννησε την επιθυμία για συντροφικότητα, που προκαλεί η αναγνώριση και η αίσθηση της μοναξιάς. 

Ο Εαυτός χωρίστηκε στα δύο και έτσι δημιουργήθηκε το αρσενικό και το θηλυκό, οι δύο πόλοι της ύπαρξης, οι γεννήτορες των πάντων. 

Τότε ήταν που ο Εαυτός αναφώνησε χαρούμενος: «Ο Κόσμος είμαι Εγώ»!

Διαβάζοντας τον παραπάνω μύθο, μας έρχεται σχεδόν αντανακλαστικά στο μυαλό η βιβλική διατύπωση: «Καὶ εἶδεν ὁ Θεὸς τὰ πάντα, ὅσα ἐποίησε, καὶ ἰδοὺ καλὰ λίαν. Καὶ ἐγένετο ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωΐ, ἡμέρα ἕκτη». 

Ο φόβος και η επιθυμία που ερείδονται στα τρίσβαθα της ανθρώπινης ψυχής, αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς της προσπάθειας για την οριοθέτηση και την κατανόηση ενός κόσμου από καταβολής νεφελώδους και φαινομενικά ανερμάτιστου, αχανούς και πολλές φορές επικίνδυνου. «Ποιος έριξε τα όρη στο διάβα σου»; 

Εκείνες τις στιγμές που τα πράγματα φαίνονται να παραπαίουν και να κλυδωνίζονται ανάμεσα στο φώς και το σκοτάδι, την γνώση και την άγνοια, την ύπαρξη και την ανυπαρξία, επιστρατεύεται από τον άνθρωπο ο Μύθος για να αποτελέσει την πυξίδα σε αυτή την παράξενη πλεύση στα αχαρτογράφητα νερά της ύπαρξης και ενός κόσμου που φαίνεται να βρίσκεται πάντα in statu nascendi.

«Αν δεν φτάσεις την αλήθεια, δεν θα μπορέσεις να τη διορθώσεις. Ωστόσο; αν δεν τη διορθώσεις, δεν θα μπορέσεις να τη φτάσεις. 

Εν τω μεταξύ μην το βάζεις κάτω», αναφέρεται στο Βιβλίο των Συμβουλών. Το παραπάνω παράδοξο καταδεικνύει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο είναι τοποθετημένος ο άνθρωπος στον κόσμο. Ο άνθρωπος ως τρισυπόστατο όν, που απαρτίζεται από σώμα, σκέψη και συναίσθημα, επιδιώκει, μέσω της χρήσης όλων των εργαλείων που κατέχει, να ορίσει τον εαυτό του και τον κόσμο και να προσδιορίσει τη θέση του... 

μέσα σε ένα Όλον που φαίνεται να κυβερνάται από τους νόμους της απροσδιοριστίας. Ως μοναχικός οδοιπόρος, αναζητά την Αλήθεια και στοχεύει διακαώς στην κατανόηση της βαθύτερης ουσίας των πραγμάτων. Πώς είναι δυνατόν όμως μέσα σε έναν τέτοιο κόσμο να βρεθεί αυτό το αρχιμήδειο σταθερό σημείο; Ποια η απαρασάλευτη αφετηρία της σκέψης σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο; 

Υπάρχει άραγε αυτή η Αλήθεια ή μήπως «η μόνη αλήθεια είναι να μάθουμε να ελευθερωνόμαστε από το άφρονο πάθος της αλήθειας»; 

Μήπως έχει δίκιο ο Alfred North Whitehead όταν γράφει πως : «Αλήθεια είναι όρος ο οποίος αναφέρεται μόνο στην εμφάνεια. Η πραγματικότητα ταυτίζεται με τον εαυτό της και δεν έχει νόημα να ρωτά κάποιος αν είναι αληθής ή ψευδής. Αλήθεια είναι η συμφωνία της εμφάνειας με την πραγματικότητα». 

Γεννιέται λοιπόν η ανάγκη της χρήσης αυτής της αφαιρετικής παραστατικότητας που εξασφαλίζει ο Μύθος, από το εγγενές, χαρακτηριστικό στοιχείο του κόσμου να κρύβει την ουσία του και από την προσπάθεια υπέρβασής αυτής της κάλυψης ή μήπως αντί για απαντήσεις ο ίδιος ο Μύθος... 

μέσω της αφαιρετικής του προσέγγισης των πραγμάτων επιτείνει αυτή την ψευδαίσθηση και συνεισφέρει στον χαοτικό στροβιλισμό της απροσδιοριστίας, ενδυναμώνοντάς τον;

Η χρήση του Μύθου τις περισσότερες φορές ξεκινά ως Κοσμογονία. 

Εξυπηρετεί την ανάγκη του ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται in medias res, να ανακαλύψει, να αναδημιουργήσει την αρχή του μίτου, την εναρκτήρια στιγμή όλων των πραγμάτων. Οι ατέλειωτες παραλλαγές του «Εν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος», συναντώνται στην κοσμογονική αφήγηση κάθε λαού και κάθε τόπου. 

«Σ’ αυτό τον κόσμο, όταν δεν είχε ακόμα λαμπρότητα και φώς και ήταν τυλιγμένος από παντού με απόλυτο σκοτάδι, ήρθε σε ύπαρξη – σαν αρχέγονη αιτία της δημιουργίας – ένα πανίσχυρο αυγό, το μοναδικό ανεξάντλητο σπέρμα όλων των δημιουργημένων πραγμάτων. 

Ονομαζόταν μεγάλος ουράνιος κόσμος και σχηματίστηκε στην αρχή της Μεγάλης Εποχής. Σε εκείνον τον ουράνιο κόσμο, όπως μας λένε, ο ακτινοβόλος Μπράχμα, αυτή η θαυμαστή, αιώνια και ασύλληπτη οντότητα, ήταν παρών παντού. Απ’ αυτό το αυγό βγήκε ο κύριος Μπράχμα. 

Έτσι στην αρχή υπήρχε αυτός ο μόνος δημιουργός μαζί με τον Βίσνου και τον Σίβα. Ύστερα εμφανίστηκε ο Πούρουσα , το αρχέγονο Πρόσωπο, που όλοι οι σοφοί τον γνωρίζουν με το όνομα Ατμάν και επίσης οι θεοί. Μετά από αυτούς γεννήθηκαν οι σοφοί. 

Έπειτα δημιουργήθηκαν τα ουράνια ύδατα, το στερέωμα, η γη, ο αέρας, ο ουρανός, τα σημεία του ορίζοντα, τα έτη, οι εποχές, οι μήνες, τα δεκαπενθήμερα και το ημερονύκτιο, όπου η μέρα διαδέχεται τη νύχτα. Έτσι δημιουργήθηκαν όλα τα πράγματα που είναι γνωστά στους ανθρώπους. 

Και οτιδήποτε υπάρχει στο σύμπαν των δημιουργημένων πραγμάτων, έμψυχο ή άψυχο, στο τέλος του κόσμου και μετά το τέλος της μεγάλης Εποχής, θα χαθεί ξανά. 

Στην αρχή της κάθε Εποχής, όλα τα πράγματα ξαναγεννιούνται και σαν τους καρπούς της γης, διαδέχονται το ένα το άλλο με την κατάλληλη σειρά της εποχής τους. 

Έτσι συνεχίζει να περιστρέφεται αιώνια στον κόσμο αυτός ο τροχός, που προκαλεί τη γέννηση και την καταστροφή όλων των πραγμάτων», διαβάζουμε στην αρχή του ινδικού έπους Mahabharata. 

Γέννηση και θάνατος, δημιουργία και καταστροφή, έναρξη και πέρας, συναρτούν αδιαχώριστα δίπολα, καθοδηγητικά ορόσημα της ανθρώπινης διάνοιας, στην προσπάθειά της να αποδώσει μια ταυτότητα στα πράγματα για να μπορέσει έπειτα να τα ερμηνεύσει.

Την παρουσία του κοσμογονικού αυγού την ξανασυναντάμε και στην αρχαία ελληνική μυθολογική σκέψη, καθώς όπως διαβάζουμε στους Όρνιθες του Αριστοφάνη : 

«Στην αρχή υπήρχε το Χάος, η Νύχτα, το μαύρο Έρεβος και ο πλατύς Τάρτατος και δεν υπήρχε ούτε η Γή, ούτε ο Αέρας, ούτε ο Ουρανός. Και στους άπειρους κόλπους του Ερέβους, η μαυροφτέρουγη Νύχτα γεννάει πρώτα ένα ανεμόδαρτο αυγό, από όπου, σαν ήρθε η ώρα, βγήκε ο φλογερός ο Έρωτας, με χρυσά φτερά να αστράφτουν στη ράχη του, όμοιος με ανεμοστρόβιλο. 

Αυτός, σμίγοντας με το φτερωτό, σκοτεινό Χάος στον πλατύ Τάρταρο, ξεκλώσσησε τη γενιά μας και την πρωτόβγαλε στο φώς. Δεν υπήρχε γενιά αθανάτων πριν ο Έρωτας όλα τα ανακατέψει. Όταν όμως αναμείχθηκαν, δημιουργήθηκε ο Ουρανός, ο Ωκεανός, η Γή και η άφθαρτη γενιά των μακαρίων θεών». 

Σε μια πλάση που κυριαρχείται από δύο αντίρροπες και ίσες δυνάμεις, αρσενικό και θηλυκό, άνω και κάτω, αριστερά και δεξιά, ψυχρό και θερμό, γιν και γιάνγκ, απαιτείται η ύπαρξη της τρίτης ενοποιητικής δύναμης, του Έρωτος για να δημιουργηθούν τα πάντα. 

«Ο Έρως, ο ωραιότερος από τους αθάνατους θεούς, αυτός που λύνει του κορμιού τα μέλη και σε θεών και ανθρώπων τα στήθια, δαμάζει το νου και τη συνετή ορμήνια», όπως μας τον περιγράφει ο Ησίοδος στη Θεογονία του, αποτελεί τη ζωοποιό δύναμη, εισάγει την κίνηση στο ακίνητο και πνέει ως ο θυελλώδης άνεμος, που ταρακουνά συθέμελα την ύπαρξη και θέτει τη ζωή, θεμελιώνοντας τον Κόσμο.

Ποιες είναι όμως αυτές οι ιδιότητες του κόσμου, οι οποίες τον καθιστούν απρόσιτο, του επιτρέπουν να κρύβει από τα ανθρώπινα μάτια την εσώτερη ουσία του, τον κάνουν να φαντάζει σαν πλάνη και αντικατοπτρισμός και κάτω από την επιρροή τους ο νους φαίνεται «πιο θολός και από το πυκνό αγριόχορτο που αργοσαπίζει στα νερά της Λήθης»;

Ένας νευραλγικής σημασίας περιγραφικός όρος τόσο για την ινδική φιλοσοφία όσο και για την ινδική μυθολογία είναι ο όρος Maya. 

Η Maya είναι η αυταπάτη, η δύναμη της φύσης που αποκρύπτει και σκιάζει, η δημιουργός δύναμη του πέπλου των ψευδαισθήσεων, του φαινομενικού και της δυαδικότητας. Η Maya θεωρείται ταυτόχρονα αληθινή και μη αληθινή. 

Αληθινή καθώς εμφανίζεται στον εκδηλούμενο κόσμο και αποτελεί ανθρώπινο βίωμα τροφοδοτώντας τις αισθήσεις, αλλά την ίδια στιγμή μη αληθινή, καθώς είναι το προϊόν μιας αυταπάτης, που αποκρύπτει την ενότητα του κόσμου από τη ματιά των ανθρώπων και τον παρουσιάζει ως κατακερματισμένο και άστοχο. 

Για όσο διάστημα ο άνθρωπος αποτελεί βορά των επιθυμιών του και ταυτίζεται με τον κόσμο των αισθήσεων και των απολαύσεων, η δύναμη της Maya είναι αυτή που του αποκρύπτει την αλήθεια και τον αποδεσμεύει από το θαύμα τους ουσιαστικής θέασης του κόσμου. 

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από την επιθυμία. Όσο επιθυμούμε αντικρίζουμε τα φαινόμενα. Ελευθερωμένοι από κάθε επιθυμία αντικρίζουμε το μυστήριο», διαβάζουμε στο βιβλίο του Lao Tse. 

«Αδιαφορία για τα αντικείμενα των αισθήσεων και ακόμα έλλειψη εγωισμού, μη προσκόλληση, μη ταύτιση, σταθερή αταραξία σε όλα όσα συμβαίνουν, κατανόηση του σκοπού της γνώσης της Αλήθειας. Αυτό λέγεται Γνώση. Ό,τι είναι αντίθετο σε αυτό, είναι αγνωσία», αναφέρει η Bhagavad Gita.

Το αρχαίο ελληνικό αντίστοιχο της Maya το συναντάμε στην πλατωνική Πολιτεία κατά την αφήγηση του μύθου του σπηλαίου. 

Μύθος και πραγματικότητα, συμβολισμός και ψευδαίσθηση συμπλέκονται ξανά καθώς διαβάζουμε: «Ύστερα από αυτά, δοκίμασε να απεικονίσεις την ανθρώπινη φύση μας ως προς την παιδεία και την απαιδευσία της πλάθοντας με το νου σου μια κατάσταση όπως η ακόλουθη. 

Φαντάσου δηλαδή ανθρώπους σε ένα οίκημα υπόγειο, κάτι σαν σπηλιά, που το άνοιγμά της, ελεύθερο στο φώς σε μεγάλη απόσταση, θα απλώνεται σε όλο το μήκος της σπηλιάς , και τους ανθρώπους αυτούς να βρίσκονται μέσα εκεί από παιδιά αλυσοδεμένοι από τα σκέλια και τον αυχένα ώστε να μένουν ακινητοποιημένοι και να κοιτάζουν μόνο προς τα εμπρός χωρίς να μπορούν, έτσι αλυσοδεμένοι καθώς θα είναι, να στρέφουν γύρω το κεφάλι τους. 

Κι ένα φώς να τους έρχεται από ψηλά και από μακριά , από μια φωτιά που θα καίει πίσω τους, κι ανάμεσα στη φωτιά και στους δεσμώτες, στην επιφάνεια του εδάφους, να περνάει ένας δρόμος. 

Κι εκεί δίπλα φαντάσου ένα τειχάκι χτισμένο παράλληλα στον δρόμο σαν εκείνα τα χαμηλά παραπετάσματα που στήνουν οι ταχυδακτυλουργοί μπροστά στους θεατές για να δείχνουν από εκεί τα τεχνάσματά τους. 

Φαντάσου ακόμα ότι κατά μήκος σε αυτό το τειχάκι κάποιοι άνθρωποι μεταφέρουν κάθε λογής κατασκευάσματα που εξέχουν από το τειχάκι, αγάλματα και άλλα ομοιώματα ζώων , από πέτρα, από ξύλο ή από οτιδήποτε άλλο. […] 

Μήπως φαντάζεσαι ότι οι δεσμώτες αυτοί εκτός από τον εαυτό τους και τους διπλανούς τους βλέπουν ποτέ τους τίποτα άλλο πέρα από τις σκιές που ρίχνει το φώς αντίκρυ τους στον τοίχο της σπηλιάς»; Τόσο στην αρχαιοελληνική όσο και στην ινδική προσέγγιση, 

Φαινομενικότητα και Αλήθεια εναλλάσσονται αενάως και στο ενδιάμεσο εμφανίζεται μετέωρος ο άνθρωπος ως αποδέκτης και δυνητικός αποκρυπτογράφος μιας σκιώδους σημειολογίας.

Ποια είναι όμως η λειτουργία του Μύθου για τον άνθρωπο, αλλά και την ανθρώπινη κοινότητα; 

Ποια η παιδευτική του αξία και η σημασία του για την ενσωμάτωση του ανθρώπου στο περιβάλλον του; Όπως αναφέρει ο Joseph Campbell: «Οι μύθοι είναι ενδείξεις των πνευματικών δυνατοτήτων της ανθρώπινης ζωής. 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο μύθος είναι το μυστικό άνοιγμα από το οποίο διαμοιράζονται οι ανεξάντλητες ενέργειες του κόσμου στην ανθρώπινη πολιτιστική εκδήλωση. 

Οι θρησκείες, οι φιλοσοφίες, οι τέχνες , οι κοινωνικές δομές του πρωτόγονου και του ιστορικού ανθρώπου, οι πρώτες τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις, καθώς και τα όνειρα του εφιαλτικού ύπνου, αναδύονται από το βασικό μαγικό κύκλο του μύθου. 

Η πρωταρχική λειτουργία της μυθολογίας και των τυπικών ήταν ο εφοδιασμός με σύμβολα, που θα προωθούσαν το ανθρώπινο πνεύμα, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες ανθρώπινες φαντασιώσεις, που τείνουν στην παρεμπόδισή του. 

Η τελετουργία, η μυθολογία και η μεταφυσική δεν είναι παρά οι οδηγοί, οι οποίοι θα επιφέρουν μια υπερβατική φώτιση, προς την οποία το τελικό βήμα θα γίνει από τον καθένα ξεχωριστά μέσα στην ιδιαίτερη σιωπηλή εμπειρία του». 

Ο Μύθος διδάσκει στον άνθρωπο, πως ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγει από την σχεδόν μαγική επιρροή της ψευδαίσθησης του κόσμου είναι να μετατραπεί ο ίδιος σε ψευδαίσθηση αποφεύγοντας την ταύτιση με μια πραγματικότητα ορισμένη από τη σχετικότητα. 

Αν η θέαση του κόσμου των αισθήσεων δεν είναι παρά η σκιά της πραγματικότητας, αξίζει άραγε ο άνθρωπος να μπει στον κόπο για μια σκιά; 

Ο Μύθος με τα ορόσημα που θέτει καθοδηγεί τον άνθρωπο στο να παρατήσει την αναζήτηση μιας σκιάς και να δημιουργήσει τη δική του πραγματικότητα, να βιώσει τη δική του αλήθεια, μια αλήθεια συνυφασμένη με την παράδοση και το πέρασμα των εποχών , που σφυρηλάτησαν την ανθρώπινη εμπειρία σε αυτό τον κόσμο. 

Κρίνεται λοιπόν άτοπο το ερώτημα για το κατά πόσο συντελείται το πέρασμα από το Μύθο στο Λόγο.

Το αδάμαστο μυθολογικό στοιχείο πάντα θα καραδοκεί στις σκοτεινές γωνίες της πραγματικότητας και θα ωθεί τον άνθρωπο να κλέψει ξανά τα μήλα των Εσπερίδων και τη φωτιά από τους θεούς, να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι για την ανεύρεση του Χρυσόμαλλου Δέρατος, να περάσει αλώβητος από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και να στοχεύσει σωστά τεντώνοντας το τόξο του Οδυσσέα. 

Ο Μύθος και η ακαταμάχητη δύναμή του πάντα θα ωθούν τους ανθρώπους στην απελευθέρωση από όλα τα δεσμά, καθώς ελευθερία σημαίνει αλήθεια μέσα στην αυτοπραγμάτωση, μοναχικό μονοπάτι αλλά και υπευθυνότητα στη ματιά και την τοποθέτηση απέναντι στα πράγματα καθώς : «Καθήκον όποιου αγαπάει τους ανθρώπους είναι να τους κάνει να γελούν με την αλήθεια, να κάνει την αλήθεια να γελάει».




Δημήτρης Ψαλλίδας

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Βία είναι να ξυπνάς από το χάραμα, να δουλεύεις 10 με 12 ώρες για 700 ευρώ…!!!!

Βία είναι να ξυπνάς από το χάραμα, να δουλεύεις 10 με 12 ώρες για 700 ευρώ και να μην τολμάς να πεις κουβέντα γιατί ξέρεις ότι 100 βιογραφικά περιμένουν στο γραφείο του αφεντικού σου».

«Βία είναι να είσαι άνεργος, να ψάχνεις ένα χρόνο για δουλειά και να μην σε προσλαμβάνει κανείς γιατί είσαι πάνω από τα σαράντα».

«Βία είναι να ……λες στα παιδιά σου ότι δεν τα πας στην θάλασσα γιατί η … βενζίνη άγγιξε το 1.75 και πρέπει να κάνεις περικοπές».

«Βία είναι κλείνεις ραντεβού στο ΙΚΑ για μετά από δύο μήνες και όταν πηγαίνεις ο γιατρός να είναι απών».

«Βία είναι να μην τολμάς να γυρίσεις μόνος στο σπίτι μετά τις 9».

«Βία είναι να είσαι 18 χρονών, να έχεις υποστεί του κόσμου τις μεταρρυθμίσεις, να έχεις φτύσει αίμα για να μπεις σε μια σχολή και να βγαίνεις και άνεργος και αμόρφωτος».

«Βία είναι να παρακολουθείς τα σκάνδαλα να περνούν από μπροστά σου σαν παραμύθι, να κουκουλώνονται από όλους, να μην μπαίνει κανείς φυλακή και να τελειώνουν με ένα ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα».

«Βία είναι να πληρώνεις 1.40 ενώ περιμένεις μια ώρα ένα λεωφορείο που όταν φτάνει χωράς μόνο στα πόδια του οδηγού».

«Βία είναι να σε παίρνουν 20 τηλέφωνα την μέρα από εισπρακτικές εταιρίες επειδή καθυστέρησες την δόση του στεγαστικού».

«Βία είναι να κόβεις τα παιδιά από το φροντιστήριο γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά ενώ έχεις ήδη πληρώσει για δωρεάν παιδεία».

«Βία είναι να βλέπεις τους πολιτικούς σου να τσακώνονται με μόνο γνώμονα τα ποσοστά του κόμματος τους ενώ εσύ αγωνιάς για το μέλλον των παιδιών σου».

«Βία είναι ενώ σου ζητούν να πληρώσεις επίδομα αλληλεγγύης να διαβάζεις ότι οι εφορίες έχουν να κάνουν ελέγχους και να εισπράξουν από το 1995».

«Βία είναι να είσαι 45 χρονών, να δουλεύεις και να πληρώνεις μια ζωή και να καταντήσεις να ζεις από την σύνταξη των γονιών».

«Βία είναι το παραμύθιασμα από τα μέσα ενημέρωσης που συγκαλύπτουν ή αποκαλύπτουν ανάλογα με τα deal που γίνονται κάτω από το τραπέζι και τις επιχορηγήσεις».

«Βία είναι να σε ληστεύουν για τρίτη φορά και το όργανο της τάξεως να σου λέει μην ελπίζετε πολλά, αφού δεν ήσασταν μέσα πάλι καλά να λέτε».

«Βία είναι να πληρώνεις 3 ευρώ διόδια για να διανύσεις μια απόσταση 100 χιλ και ταυτόχρονα να κάνεις τάμα στον Άγιο Χριστόφορο να φθάσεις ζωντανός».

«Βία είναι να βλέπεις όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα πάσης φύσεως να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να παρουσιάζονται στην δικαιοσύνη όποτε θέλουν και αν τελικά παραπεμφθούν να συνεχίζουν το έργο τους μέσα από την φυλακή».

«Βία είναι να ζεις την κάθε μέρα σαν τελευταία. Όχι για να την ζήσεις στο έπακρο αλλά επειδή απλά δεν ξέρεις τι θα υπάρχει αύριο…

Η ζωή είναι όμορφη….




Η διαφορά μεταξύ πνεύματος και ψυχής για την οποία κανείς δε μιλάει…!!!!

Στο σύμπαν υπάρχει μία αιώνια συνείδηση, πηγή άπειρης σοφίας χάρη στην οποία υφίσταται όλη η Δημιουργία και η οποία προσδίδει ενέργεια προς όλες τις κατευθύνσεις της πλάσης!

Αυτή η Συνείδηση είναι συνδεδεμένη με όλα της τα δημιουργήματα, άψυχα και έμψυχα, με τα δέντρα, τα φυτά τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους.Η Δύναμη αυτή αν θέλετε η οποία στήνει το πέπλο της διασύνδεσης μεταξύ των πάντων που μεταφέρει ενέργεια από και προς αυτήν και που νιώθουμε την παρουσία της μόνο και μόνο επειδή... 

μπορούμε να αντιληφθούμε το θαύμα που λέγεται ζωή, ονομάζεται και Πνεύμα.. Έχει αναφερθεί έτσι από πολλές θρησκείες αλλά και από πολλούς σοφούς ανθρώπους που με το πέρασμά τους έμειναν στην ιστορία.

Το Πνεύμα υπάρχει παντού στο σύμπαν δεν εξαρτάται από την καμπυλότητα του χωροχρόνου, είναι άπειρο και αιώνιο..Το Πνεύμα είναι η ενέργεια η οποία πηγάζει μέσα από το ίδιο του το μεγαλείο.Καθώς λοιπόν η συνείδησή του είναι συνδεδεμένη με τα πάντα έτσι είναι και με τη δική μας συνείδηση..

Και όταν λοιπόν ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του πνεύματος τότε αντιλαμβάνεται σχεδόν ακούσια αυτό το ζεστό συναίσθημα που όλοι μας νιώθουμε όταν σκεφτόμαστε την υπόσταση της ψυχής μας.

Η ψυχή είναι το πιο σημαντικό συστατικό της πνευματικής μας φύσης και καθορίζει το τι είμαστε και το τι θα γίνουμε στην πορεία..Όσα χρόνια και αν περάσουν τα χαρακτηριστικά και ο χαρακτήρας των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει αλλά η ψυχή είναι η ίδια..

Η ψυχή είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε στο ταξίδι της ζωής και ενδεχομένως να συλλέγει πληροφορίες χρήσιμες για το σκοπό του Πνεύματος που αναφέραμε πιο πριν.

Η διαφορά τους είναι ότι:

Η ψυχή έχει το δικαίωμα να βιώσει το θαύμα της Δημιουργίας του Θεού, και αν θέλετε το Πνεύμα της Δημιουργίας του Θεού είναι και η Ψυχή του!

Η ανθρώπινη ψυχή σε βοηθάει να φτάσεις στην αυτοπραγμάτωση σου, να γνωρίσεις δηλαδή τον εαυτό σου και γίνεται σοφότερη και πιο καθαρή καθώς συμβαίνει αυτό!Για αυτό το λόγο και είναι το Α και το Ω της υπόστασής μας. 

Μας καθοδηγεί καθώς προσφέρει μία εσωτερική πυξίδα που μας κατευθύνει και φιλτράρει τις επιλογές μας μέσα από ένα πρίσμα ηθικών αξιών και ανιδιοτελούς αγάπης. 

Η ψυχή μας δίνει αυτό το διαισθητικό συναίσθημα ότι ζεις πολλά περισσότερα από ότι βιώνεις σε αυτήν την πραγματικότητα.

Για αυτό και η ψυχή που υποφέρει είναι αυτή που έχει χάσει την πνευματική της αποστολή και καθοδήγηση! Είναι η χαμένη ψυχή, το απολωλός πρόβατο αν θέλετε.




ΝΥΞ : Η κυρίαρχη, αρχέγονη και κοσμογονική μορφή, την οποία φοβόταν και σεβόταν ακόμα και ο Δίας…!!!!

Νυξ είναι γνωστή η θεότητα που προσωποποιούσε τη νύχτα. Η Νυξάνα φέρεται ιδιαίτερα από τους αρχαίους Έλληνες ποιητές, αλλά η μεγάλη σημασία της στην Ελληνική μυθολογία υπερβαίνει τα απλά λογοτεχνικά πλαίσια.

Η Νυξ ήταν κυρίαρχη αρχέγονη και κοσμογονική μορφή, την οποία φοβόταν και σεβόταν ακόμα και ο ίδιος ο θεός Δίας. Η μορφή της ήταν αυτή μιας όμορφης γυναίκας με μεγάλες μαύρες φτερούγες…

Η Νυξ αναφέρεται ακόμα ως θυγατέρα του Φάνητα, τον οποίο και διαδέχθηκε…

Στη συνέχεια, παρότι παραδίνει το σκήπτρο στον γιο της τον Ουρανό, εξακολουθεί να συμβουλεύει τόσο αυτόν όσο και τις επόμενες γενεές , τον Κρόνο και ιδιαίτερα τον Δία, ως προς τον τρόπο δημιουργίας του κόσμου.

Η επιρροή της οφειλόταν στις μαντικές της ικανότητες, τις οποίες ασκούσε μέσα σε μια σπηλιά. Σύμφωνα με κάποια ένδειξη, κατά τις παλαιότερες ορφικές δοξασίες η Νυξή ταν η πρωταρχική δύναμη, αντί του Χάους.

Στον Αριστοφάνη μνημονεύεται ως προϋπάρχουσα του `Ερωτα (Φάνης). Η ίδια η Νυξ δεν ήταν αντικείμενο σημαντικής λατρείας από τους πιστούς της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, αλλά συνδεόταν με τα μαντεία.

Υπήρχε δικό της ανάθημα μέσα στον ναό της Δήμητρας στην ελληνορρωμαϊκή Πέργαμο.

Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου, η Νυξ είχε γεννηθεί από το Χάος και με παρθενογένεση (χωρίς πατέρα) ήταν μητέρα στα παρακάτω πρόσωπα:

-Των Κήρων: Ήταν δαίμονες του βιαίου θανάτου. Κατά το νΗσίοδο ήταν πτερωτά πνεύματα του θανάτου και της εκδίκησης. Έφεραν μαύρες πτέρυγες, ερυθρά ενδύματα, μεγάλους κυνόδοντες και γαμψά νύχια.. 

Είχαν μαύρες φτερούγες, γαμψά νύχια, κόκκινα ρούχα και μεγάλους κυνόδοντες. Αλληγορικά, ήταν εκείνες οι δυνάμεις που επιφέρουν το μοιραίο τέλος των βαριά τραυματισμένων και κατά μια άλλη έννοια αποτελούν την «κακιά μοίρα» κάθε ανθρώπου που τον συνοδεύει σε όλη τη ζωή του.

-Του Μώμου: Ήταν ένας ασήμαντος θεός της ελληνικής μυθολογίας που αμφισβήτησε το Δια. Ήταν ο θεός της χλεύης, της κοροϊδίας και του σαρκασμού. Μια προσωποποίηση της ειρωνείας και της αποδοκιμασίας. 

Στη φαντασία των ανθρώπων αναποδογύριζε τις τύχες τους απότομα. Τους έριχνε από την ευτυχία στη δυστυχία, μετέτρεπε την επιτυχία σε δυστυχία..

-Της Απάτης: Μπορούσε να ξεγελάσει και να βλάψει τους ανθρώπους με πάρα πολλούς τρόπους

-Της Έριδας: Ήταν θεότητα της διχόνοιας, της ζήλιας και του καυγά.

-Είναι επίσης η μητέρα του Θανάτου, γιατί ότι χαρακτηρίζει το θάνατο είναι η μαυρίλα και το σκότος. Και μητέρα του Ύπνου, γιατί ο τελευταίος είναι αδερφός του Θανάτου και έρχεται συνήθως το βράδυ. 

Ο Ύπνος ήταν δαίμονας που προσωποποιούσε τον ύπνο και δίδυμος αδελφός του Θάνατου. Κατοικούσε στα Τάρταρα μαζί με τον αδελφό του.

Είναι η μητέρα των Ονείρων, γιατί αυτά έρχονται τη νύχτα. Ο Ύπνος, ο Θάνατος και τα όνειρα ζούνε στο σκοτάδι και ποτέ δεν έβλεπαν τον Ήλιο, ούτε όταν ανέβαινε ψηλά στον ουρανό, ούτε όταν κατέβαινε.

-Των Εσπερίδων: Ήταν νύμφες και φύλαγαν τα χρυσά μήλα στον κήπο των θεών, στη χώρα τουΆτλαντα,γιατί αυτές κατοικούν στην απώτατη δύση, όπου κατοικεί και η Νύχτα.Η φύλαξη τους είχε ανατεθεί από την Ήρα

-Της Οϊζύς: Έφερνε την δυστυχία και τα βάσανα στους ανθρώπους.

-Της Φιλότητος : Η ερωτική ευχαρίστηση

-Της Νεμέσεως :  Η Νέμεση γεννήθηκε για να κρατά σε ισορροπία τις ανθρώπινες υποθέσεις. Σύμβολα της θεάς ήταν ο πήχυς και το χαλινάρι, που συμβολίζουν το ρόλο της να θέτει ένα όριο στις ασύδοτες ενέργειες των ανθρώπων, στον εγωισμό τους και να ρυθμίζει τις σκέψεις και τις δράσεις τους. Τιμωρούσε την αλαζονεία και την υπεροψία των ανθρώπων (ύβρις).

-Του Μόρου: (Κλήρος)Δεν άφηνε κανέναν άνθρωπο, ζώο ή φυτό να αποφύγει τον θάνατο.

-Του Γήρατος : Δεν άφηνε κανέναν να μείνει πάντα νέο και όλοι τον καταριόντουσαν.

-Είναι η μητέρα των Μοιρών,που ήταν γεμάτες καλοσύνη.

Με την σμίξη της με τον Έρεβο, γέννησε:

-Τον Αιθέρα: ήταν θεότητα που συνδεόταν με την ευτυχία. Οι Ορφικοί λοιπόν πιστεύουν στην κοσμογονική τους θεωρία ότι ο Αιθήρ είναι ένα πρωταρχικό, βασικό δομικό στοιχείο της Δημιουργίας, ότι είναι η ψυχή του κόσμου, το Θείον Πύρ, ο σπινθήρας που δίνει ζωή σε όλα τα δημιουργήματα. 

Ο Αιθήρ σύμφωνα με την αρχαία ελληνική γραμματεία είναι και το Πυρ που δίνει ζωή, είναι ο σπινθήρας της ζωής για κάθε πλάσμα.

Ο Πλάτων στον «Κρατύλο» ετυμολογεί την λέξη λέγοντας ότι παράγεται από «αεί θεί» που σημαίνει αυτό που κινείται συνεχώς.

-Την Ημέρα: γιατί η μέρα την ακολουθεί, προκύπτει απ’ αυτήν .Ήταν η θεότητα που προσωποποιούσε το φως της ημέρας.Στην Αγορά των Αθηνών υπήρχαν πήλινα αγάλματα της Ημέρας ως «ακρωτήρια» στη στέγη της«Βασιλείου Στοάς». Απεικονιζόταν επίσης η Ημέρα στον θρόνο τουΑμυκλαίου Απόλλωνα, ενώ στην Ολυμπία, κοντά στο Ιπποδάμειον, υπήρχαν αγάλματα της Ημέρας και της Θέτιδας να ικετεύουν τον Δία για χάρη των παιδιών τους.

Στον ναό του Δία στην Πέργαμο, η Ημέρα παριστανόταν στη ζωφόρο της νότιας πλευράς, πίσω από τη Σελήνη.

-Τον Χάροντα: ήταν ο πορθμέας του Άδη. Μετέφερε με τη βάρκα του τους πρόσφατα αποθανόντες από τη μια όχθη του ποταμού Αχέροντα στην άλλη, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Οι νεκροί έπρεπε οπωσδήποτε να πληρώσουν στον Χάροντα έναν οβολό για τα ναύλα. Γι’ αυτό στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα των νεκρών σωμάτων πριν τα ενταφιάσουν, για να έχει να πληρώσει ο νεκρός τον Χάροντα. 

Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα για εκατό χρόνια Παριστανόταν σαν ένας ιδιότροπος, σκελετωμένος γέροντας ή ως φτερωτός δαίμονας με ένα διπλό σφυρί.

-Την Στύγα: (Στυξ) Κατά μία άλλη εκδοχή κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδας. Είχε το παλάτι της σταΤάρταρα και τη φυλούσαν μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Από το παλάτι της προέρχονταν τα νερά της πηγής Στυγός. (η ομώνυμη πηγή βρίσκεται σήμερα στη βόρεια Πελοπόννησο, στην ανατολική πλαγιά τουΧελμού). Στην Τιτανομαχία ήταν με το μέρος του Δία όταν αυτός πολέμησε τον πατέρα του τον Κρόνο.

Κατά τη μυθολογία, η Στυξ ήταν ένα από τα ποτάμια στις πύλες του Κάτω Κόσμου Θεοί και θνητοί έδιναν όρκο στα νερά της και η παραβίαση του όρκου από τους θεούς ισοδυναμούσε με δέκα χρόνια λήθαργο όμοιο με το θάνατο. Στα νερά αυτά η Θέτιδα είχε βουτήξει τον Αχιλλέα όταν τον γέννησε και του έκανε άτρωτο το σώμα, εκτός από το μέρος που τον κρατούσε την φτέρνα του.

-Τον Επίφρονα: Από την ένωση με τον Ουρανό γέννησε την Λύσσα που είναι η εκπρόσωπος της μανίας, της οργής και της ορμής.




Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν πάνω στο σώμα τους δερματοστιξία - τατουάζ ;

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν δερματοστιξία (τατουάζ) πάνω στο σώμα τους, όμως έκαναν σε όποιον ήθελαν να εξευτελίσουν ή ήταν αποδεικτικό στοιχείο ότι ανήκαν σε κάποιον, όπως γίνεται σήμερα με το σημάδεμα των ζώων.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο το 480 π.Χ. πριν από τη μάχη των Θερμοπυλών μερικοί Έλληνες εμήδισαν πήγαν δηλαδή με τους Μήδους (Πέρσες ). 

Σύμφωνα με το συνέδριο των Ελληνικών πόλεων, οι Έλληνες εκείνοι οι οποίοι μήδισαν από ανάγκη δεν θα τιμωρούνταν, ενώ εκείνοι που συμμάχησαν με τους Πέρσες από δειλία ή με τη θέλησή τους θα τιμωρούνταν σκληρά και παραδειγματικά.

Οι Θηβαίοι με αρχηγό το Λεοντιάδη μόλις είδαν ότι υπερτερούσαν οι Πέρσες αποχώρησαν από τους Έλληνες και προσχώρησαν στο στρατόπεδο των Περσών, δίνοντάς τους γη και ύδωρ. 

Το αποτέλεσμα ήταν να σωθούν στην αρχή, όμως μόλις παρουσιάστηκαν στο βασιλιά των Περσών, άλλους τους σκότωσαν, τους περισσότερους όμως τους στιγμάτισαν για το λόγο ότι αυτοί που πρόδωσαν την πατρίδα τους, θα πρόδιδαν και στη συνέχεια τους ίδιους. 

Έτσι μετά την ήττα των Περσών οι στιγματισμένοι ήταν δύσκολο να επιστρέψουν στην Θήβα.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο όταν οι Αθηναίοι νίκησαν σε Ναυμαχία τους Σαμίους, στιγμάτισαν τους αιχμαλώτους με «σάμαινα» που ήταν το κεφάλι γουρουνιού και έμοιαζε με πλοίο Σαμιώτικο. 

Στη συνέχεια όμως οι Σάμιοι, με αρχηγό τον Μέλισσο αφού νίκησαν τους Αθηναίους σε ναυμαχία για να τους εξευτελίσουν τους στιγμάτισαν στο μέτωπο με μία κουκουβάγια. Αργότερα βέβαια ο Περικλής κατέστρεψε την Σάμο.

Επίσης αν κάποιος δούλος δραπέτευε από τον αφέντη του και τον συλλάμβαναν, του έκαναν τατουάζ το σύμβολο του αφεντικού του, έτσι στη συνέχεια θα ήταν πολύ εύκολος ο τρόπος εντοπισμός του.

Αναφέρεται επίσης ότι ο δούλος του Διογένη μην μπορώντας να τον αντέξει δραπέτευσε. Οι φίλοι του Διογένη τον συνέλαβαν και είπανε στον Διογένη να του κάνουν τατουάζ για να τον τιμωρήσουν.

Ο Διογένης όμως αρνήθηκε και είπε : «Ένας δούλος μπορεί να ζήσει χωρίς το Διογένη, ο Διογένης χωρίς τον δούλο του δεν μπορεί να ζήσει».




40 αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα που προσφέρουν γέλιο αλλά και τροφή για σκέψη…!!!!

Τα αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα, εκφράζουν το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και προσφέρουν πέρα από άφθονο γέλιο, γνώση και προβληματισμό.

Παραθέτουμε ορισμένα εξ αυτών:

#1. Ο Μ. Αλέξανδρος έστειλε στο Φωκίωνα 100 τάλαντα. Ο Αθηναίος πολιτικός ρώτησε τους ανθρώπους που του έφεραν το μεγάλο αυτό ποσό: “Γιατί ο Αλέξανδρος διάλεξε εμένα απ’ όλους τους Αθηναίους για να μου χαρίσει 100 τάλαντα; “

Οι απεσταλμένοι απάντησαν: «Γιατί μόνο εσένα θεωρεί έντιμο άνθρωπο».

Ο Φωκίωνας αρνήθηκε το δώρο λέγοντας: «Ας μ’ αφήσει λοιπόν και να είμαι και να φαίνομαι έντιμος».

#2. Είπε κάποιος στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα δεν τον αγαπά, αλλά προσποιείται ότι τον αγαπά. Ο Αρίστιππος απάντησε: «Ούτε το κρασί ή το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».

#3. Ένας άντρας είπε στην ερωτομανή γυναίκα του: «Τι θέλεις να κάνουμε, να φάμε ή να κάνουμε έρωτα». Εκείνη του είπε: «Ό,τι θέλεις, ψωμί πάντως δεν έχουμε».

#4. Είπε κάποιος στον Διογένη: «Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία». ο φιλόσοφος απάντησε: «Κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».

#5. Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιας κοπέλας. Ο Διογένης τον βλέπει. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος ερωτίλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέγει «Πρόσeξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, φθείρεις την κόρην».

#6. Επαινούσαν μερικοί μπροστά στον Άγη τους Ηλείους, γιατί ήταν πολύ δίκαιοι κριτές στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Άγης ρώτησε με απορία:

«Και είναι τόσο σπουδαίο το ότι οι Ηλείοι μια φορά στα τέσσερα χρόνια γίνονται δίκαιοι;»

#7. Ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει τον γιο του. Ο φιλόσοφος ζήτησε αμοιβή 500 δραχμές. Ο πατέρας θεώρησε υπερβολικό το ποσό. «Με τόσα χρήματα», είπε, «θα μπορούσα να αγοράσω ένα ζώο». «Αγόρασε», είπε ο Αρίστιππος, «κι έτσι θα έχεις δύο».

#8. Ο Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη από ένα άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί κάνει κάτι τέτοιο απάντησε: «Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι από την αναισθησία των ανθρώπων».

#9. Επέστρεφε ο Διογένης από τους Ολυμπιακούς αγώνες και ένας τον ρώτησε, αν ήταν εκεί πολύς κόσμος. Ο Διογένης αποκρίθηκε: «Κόσμος υπήρχε πολύς, άνθρωποι όμως λίγοι».

#10. Παρακινούσαν τον Φίλιππο τον Μακεδόνα να εξορίσει κάποιον που τον κακολογούσε. Ο Φίλιππος απάντησε: «Δεν είστε καλά!! Θέλετε να τον στείλω να με κατηγορεί και σ’ άλλα μέρη;»

#11. Ένας φαλακρός έβριζε τον Διογένη. Ο φιλόσοφος γύρισε και του είπε: «Δεν σου ανταποδίδω τις βρισιές, αλλά θα ήθελα να πω ένα «μπράβο» στις τρίχες σου, γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακορίζικο κεφάλι».

#12. Ρώτησε κάποιος τον Αντισθένη τι είδους γυναίκα θα ήταν κατάλληλη για γάμο. Ο φιλόσοφος του είπε: «Το πράγμα είναι δύσκολο. Αν παντρευτείς ωραία, θα την έχεις με άλλους κοινή, αν άσχημη, θα είναι σαν να σου επέβαλαν ποινή».

#13. Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι ακόμα και να με μαστιγώνουν».

#14. Ο Διογένης βλέποντας κάποιον να δείχνει ερωτευμένος με μια πλούσια γριά, είπε: «Σ’ αυτήν δεν κάρφωσε τα μάτια του, αλλά τα δόντια του».

#15. Ο φιλόσοφος Αντισθένης συμβούλευε τους Αθηναίους να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδούρια σε άλογα. Και όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε λογική, ο Αντισθένης παρατήρησε: «Μήπως και στρατηγούς δεν αναδεικνύετε άντρες απλώς με την ψήφο σας και χωρίς να έχουν πάρει καμία απολύτως εκπαίδευση;»

#16. Ένας μοχθηρός άνθρωπος ήθελε να φυλάξει το σπίτι του από κάθε κακό. Έβαλε στην πόρτα μια επιγραφή που έλεγε: “Κανένα κακό να μη μπει στο σπίτι αυτό”.

Ο Διογένης διάβασε την επιγραφή και απόρησε: «Μα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού από που θα μπει;»

#17. Παρακινούσαν το Φίλιππο της Μακεδονίας να εξορίσει κάποιον που τον κακολογούσε. Ο Φίλιππος απάντησε:

«Δεν είστε καλά! Θέλετε να τον στείλω να με κατηγορεί και σ’ άλλα μέρη;»

#18. Είπαν στον Σωκράτη ότι κάποιος έλεγε άσχημα λόγια γι’ αυτόν. Ο Σωκράτης απάντησε:

«Καθόλου παράδοξο. Ποτέ του δεν έμαθε να λέει καλά λόγια».

#19. Σε κάποιον που έλεγε ότι η ζωή είναι άσχημη, ο Διογένης ο Κυνικός είπε:

«Άσχημη δεν είναι η ζωή. Άσχημη είναι η άσχημη ζωή»

#20. Ρώτησαν τον φιλόσοφο Στίλπωνα, αν υπάρχει κάτι πιο ψυχρό από ένα άγαλμα.

«Ναι» είπε, «ένας αναίσθητος άνθρωπος».

#21. Ένα φίδι τυλίχθηκε γύρω από το κλειδί μιας πόρτας. Οι μάντεις χαρακτήρισαν το γεγονός θαύμα. Ο Λεωτυχίδης όμως, βασιλιάς της Σπάρτης, θεώρησε αδικαιολόγητο τον χαρακτηρισμό.

«Για μένα θαύμα θα ήταν”, είπε “αν τυλιγόταν το κλειδί γύρω από το φίδι και όχι το φίδι γύρω από το κλειδί».

#22. Κάποτε ο Διογένης είδε μια γυναίκα να σκύβει πάρα πολύ μπροστά στα αγάλματα των θεών. Θέλοντας να την απαλλάξει από τη θρησκοληψία, την πλησίασε και της είπε:

«Μη σκύβεις τόσο πολύ κυρά μου, γιατί κάποτε ο θεός θα σταθεί πίσω σου και θα δει άσχημα πράγματα».

#23. Ο φιλόσοφος Στίλπωνας κλήθηκε στον Άρειο Πάγο για να βεβαιώσει αν πραγματικά είπε ότι η Αθηνά δεν είναι θεός..

«Και βέβαια δεν είναι θεός, θεά είναι, αφού είναι γυναίκα», είπε.

Όταν το άκουσε ο Θεόδωρος, ο λεγόμενος “άθεος”, τον ειρωνεύτηκε λέγοντας:

«Από πού το γνώριζε ο Στίλπωνας; Ή μήπως σήκωσε τον χιτώνα της Αθηνάς και είδε τον κήπο της;»

#24. Έδειξαν στον Διαγόρα τον «άθεο» τα πολλά αφιερώματα ανθρώπων που είχαν σωθεί από ναυάγια με τη βοήθεια των θεών. Ο Διαγόρας απάντησε:

«Αν οι θεοί φρόντιζαν να σώσουν και όσους πνίγηκαν, τότε θα βλέπατε πολύ περισσότερα αφιερώματα».

#25. Όταν ο Διογένης είδε έναν νεαρό να φιλοσοφεί του είπε:

«Σου αξίζει έπαινος νεαρέ, γιατί στρέφεις το ενδιαφέρον των εραστών από την ομορφιά του σώματος στην ομορφιά της ψυχής σου».

#26. Ένας φτωχός πλησίασε τον Σωκράτη και του είπε:

«Θέλω να γίνω μαθητής σου, αλλά δεν έχω τίποτε, το μόνο που μπορώ να σου προσφέρω είναι ο εαυτός μου».

Ο Σωκράτης του απαντά: «Δεν καταλαβαίνεις λοιπόν ότι μου δίνεις το πιο σπουδαίο πράγμα;»

#27. Προσπαθούσε ο Ζήνων ο Ελεάτης να αποδείξει στον Αντισθένη με περίπλοκα και σοφιστικά επιχειρήματα ότι δεν υπάρχει κίνηση. Ο Αντισθένης άρχισε να βαδίζει, ενώ συγχρόνως ρωτούσε τον Ζήνωνα: «Δεν νομίζεις ότι τα γεγονότα είναι πιο ισχυρά από τα επιχειρήματά σου;»

#28. Υπερηφανευόταν κάποιος σε μια παρέα και έλεγε ότι είχε πάρει μέρος σε πολλούς αγώνες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και είχε πραγματοποιήσει εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις. Στη Ρόδο μάλιστα είχε κάνει ένα μεγάλο άλμα που κανένας Ολυμπιονίκης δεν είχε κάνει ως τότε. Ένας από την παρέα του είπε:

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» (Κι εδώ Ρόδος είναι. Γιατί δεν κάνεις το άλμα σου;)

#29. Ένας Αθηναίος ταξίδευε με πλοίο με πολλούς άλλους. Ξέσπασε όμως δυνατή τρικυμία και το πλοίο ανατράπηκε. Όλοι προσπαθούσαν να σωθούν κολυμπώντας, ο Αθηναίος όμως έχανε τον καιρό του καλώντας τη θεά Αθηνά σε βοήθεια. Ένας από τους ναυαγούς, που κολυμπούσε κοντά του, του είπε:

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» (Φώναζε την Αθηνά, μα κούνα και τα χέρια σου).

#30. Όταν είδε ο Διογένης κρατικούς ταμίες να έχουν πιάσει κάποιον που είχε κλέψει ένα μπουκάλι, παρατήρησε: «Οι μεγάλοι κλέφτες έχουν συλλάβει το μικρό κλέφτη».

#31. Ρώτησε κάποιος το Διογένη ποιας πόλης είναι πολίτης κι αυτός απάντησε: «Είμαι πολίτης του κόσμου».

#32. Η Ξανθίππη λέει στο Σωκράτη: «Άδικα σε καταδίκασαν σε θάνατο».

Κι ο Σωκράτης:

«Αλίμονο κι αν η καταδίκη μου ήταν δίκαιη».

#33. Ο Πλάτωνας επέπληξε κάποιον γιατί έπαιζε κύβους. Εκείνος δικαιολογήθηκε: «Τα ποσά που παίζω στο παιχνίδι είναι ασήμαντα».

Ο Πλάτωνας του παρατήρησε: «Η συνήθεια όμως να παίζεις δεν είναι καθόλου κάτι ασήμαντο».

#34. Ρώτησαν τον Διογένη: «Γιατί οι αθλητές είναι αναίσθητοι;»

Ο Διογένης τους έδωσε την εξήγηση: «Γιατί τα σώματά τους ξαναφτιάχνονται με κρέατα χοιρινά και βοδινά».

#35. Μια μέρα η Ξανθίππη έβαλε τις φωνές στο Σωκράτη και στη συνέχεια άδειασε πάνω του μια λεκάνη νερό. Ο Σωκράτης ατάραχος είπε:

«Η Ξανθίππη κάνει ό,τι και ο Δίας: πρώτα βροντά και ύστερα βρέχει».

#36. Ένας φλύαρος κουρέας, ρώτησε τον βασιλιά της Μακεδονίας, Αρχέλαο:
«Πως θες να σε κουρέψω;»
Ο Αρχέλαος απάντησε:
«Σιωπηλός»

#37. Κάποιος ρώτησε τον Θεμιστοκλή:
«Τι θα ήθελες να ήσουν; Αχιλλέας ή Όμηρος;»
Ο Θεμιστοκλής ρωτά κι αυτός:
«Εσύ τι θα ήθελες να ήσουν; Νικητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή αυτός που αναγγέλλει τα ονόματα των νικητών;»

#38. Κάποτε, ο Κράτης, ο κυνικός φιλόσοφος, δεν απάντησε σε μια ερώτηση του φιλόσοφου Στίλπωνα, αλλά άφησε μια πορδή, εκφράζοντας έτσι την περιφρόνησή του. 

Ο Στίλπωνας αντιμετώπισε αυτή τη στάση, με την παρατήρηση:

«Γνώριζα ότι η απάντησή σου θα ήταν εντελώς άσχετη προς την ερώτησή μου»

#39. Ο Δημοσθένης έπιασε έναν να τον κλέβει. Ο κλέφτης προσπάθησε να δικαιολογηθεί:

«Δεν ήξερα ότι αυτό που έκλεβα είναι δικό σου…»

Κι ο Δημοσθένης του είπε:

«Γνώριζες ωστόσο πολύ καλά, ότι δεν ήταν δικό σου»

#40. Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου, νίκησε δυο φορές τους Ρωμαίους, αλλά έχασε πολλούς στρατιώτες και αξιωματικούς. Τότε είπε:

«Αν πετύχουμε άλλη μια νίκη σαν και αυτές, καταστραφήκαμε»




Αρχαία Ελληνικά Ανέκδοτα, Σωκράτης Γκίκας & Αρχαία Ελληνικά Ανέκδοτα, Εκδόσεις Σαββάλα

Η ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» κατά τον Σωκράτη…!!!!

Η Ελληνική γλώσσα, είναι η μόνη εννοιολογική γλώσσα της γης, στην οποίαν το σημαίνον (όνομα) εμπεριέχει απολύτως και άνευ παρερμηνείας το σημαινόμενον (νόημα).

Το ότι δίδονται σήμερα δια κάθε λέξιν της Ελληνικής καθομιλουμένης διάφορες ερμηνείες, αυτό είναι απόδειξις της απώλειας της σοφίας, η οποία ενυπάρχει στη γλώσσα μας, από τους σημερινούς χρήστες αυτής, δηλαδή από εμάς τους σημερινούς Έλληνες.

Όμως, σχετικά με το θέμα αυτό, υπάρχει ένας πραγματικός θησαυρός της Ελληνικής Γραμματείας, τον οποίον θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να τον μελετήσουν. 

Είναι ο Πλατωνικός διάλογος «ΚΡΑΤΥΛΟΣ», ο οποίος αναφέρεται ακριβώς στην ιστορία, φιλοσοφία και ετυμολογία των ονομάτων της Ελληνικής γλώσσας. 

Ειδικά όσοι διακατέχονται από τον ετυμολογικόν της γλώσσας μας οίστρον, θα πρέπει απαραιτήτως να αναγνώσουν προσεκτικά τον εν λόγω διάλογο.

Περί του ονόματος «άνθρωπος», δίδεται από τον Σωκράτη στον «ΚΡΑΤΥΛΟ» η ακόλουθος ετυμολογική ερμηνεία (την παραθέτω εδώ σε μετάφραση) :

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Νομίζω ότι και το όνομα των ανθρώπων, μία από αυτές τις αλλοιώσεις υπέστη, καθώς και αυτό έγινε όνομα, ενώ πριν ήταν έκφρασις. Με την αφαίρεσιν του γράμματος Άλφα και με την μεταβολήν του τόνου της λήγουσας από οξύτερο σε βαρύτερο.

ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ: Τι εννοείς;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ιδού τι εννοώ: Το όνομα «άνθρωπος» σημαίνει ότι τα μεν άλλα ζώα τίποτε από όσα βλέπουν δεν μελετούν, δεν συλλογίζονται και δεν αναθρούν… τίποτε ήτοι δεν παρατηρούν με προσοχή… ο δε άνθρωπος άπαξ και δει κάτι – άπαξ δηλαδή και «όπωπε» κάτι – και αναθρεί και συλλογίζεται ό,τι όπωπε. 

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο άνθρωπος σωστά ονομάστηκε «άνθρωπος», διότι είναι το μοναδικό ζώον, το οποίον «αναθρεί ά όπωπε», παρατηρεί δηλαδή με μεγάλη προσοχή ό,τι έχει δει.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο σοφότερος των ανθρώπων Σωκράτης, μεταφέροντας μέσα από τον συγκεκριμένον διάλογον την πανάρχαια γνώσιν της Ελληνικής ονοματοθετήσεως διά την συγκεκριμένην λέξιν, δίδει την πληροφορίαν ότι η λέξις «άνθρωπος» στην πρωτογένεσιν της ήταν περιφραστικός επιθετικός προσδιορισμός του όντος, το οποίον διέφερε από τα ζώα βασικά ως προς τον τρόπον με τον οποίον χρησιμοποιούσε τον νουν του και ως προς τις διανοητικές του ικανότητες.

Έτσι ο περιφραστικός επιθετικός προσδιορισμός «αναθρών ά όπωπε», συνεπτύχθη μονολεκτικά σε «ανάθρωπος», και εν συνεχεία με την αφαίρεση του γράμματος «α» μεταξύ των φθόγγων «ν» και «θ» και της μεταφοράς του τόνου στην πρώτην συλλαβήν της λέξεως, διεμορφώθη η λέξις «άνθρωπος»!

Εδώ θα πρέπει να τονισθή ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική, η οποία χαρακτηρίζει τον άνθρωπο σύμφωνα με τις διανοητικές του ικανότητες. 

Όλες οι άλλες λατινογενείς διάλεκτοι, χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο μόνον με την υλικήν του υπόστασιν, την χοϊκήν, την χωμάτινη (homo, human, home, κ.λ.π.).

Να είναι άραγε τυχαίον αυτό, διότι και ο ορισμός αυτός από Ελληνικήν λέξιν έχει ληφθή, ή μήπως η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική, η οποία αναδεικνύει την προτεραιότητα στην οποίαν πρέπει να επικεντρώνεται η προσοχή του ανθρώπου;




Το κείμενο που ακολουθεί είναι στην αγγλική και είναι μονό για όσους δε μιλούν αγγλικά… Διαβάστε το και θα καταλάβετε τα πάντα…!!!!

Ξέρεις ελληνικά; Τότε μάλλον κατά κάποιο τρόπο… ξέρεις και αγγλικά!

Το παρακάτω άρθρο είχε δημοσιευτεί πριν από καιρό σε βρετανικό περιοδικό τέχνης (;)

Αξίζει το κόπο να το διαβάσεις…!

“The genesis of classical drama was not symptomatic. Aneuphoria of charismatic and talented protagonists showed fantastic scenes of historic episodes.

The prologue, the theme and the epilogue, comprised the trilogy of drama while synthesis, analysis and synopsis characterized the phraseology of the text. 

The syntax and phraseology used by scholars, academicians and philosophers in their rhetoric, had many grammatical idioms and idiosyncrasies.

The protagonists periodically used pseudonyms. 

Anonymity was a syndrome that characterized the theatrical atmosphere. The panoramic fantasy, the mystique, the melody, the aesthetics, the use of the cosmetic epithets are characteristics of drama. 

Eventhrough the theaters were physically gigantic, there was noneed for microphones because the architecture and the acoustics would echo isometrically and crystal – clear.

Many epistomologists of physics, aerodynamics, acoustics, electronics, electromagnetics can not analyze – explain the ideal and isometric acoustics of Hellenic theaters even today.

There were many categories of drama: classical drama, melodrama, satiric, epic, comedy, etc. 

The syndrome of xenophobia or dyslexia was overcome by the pathos of the actors who practiced methodically and emphatically. Acrobatics were also eup3horic. 

There was a plethora of anecdotal themes, with which the acrobats would electrify the ecstatic audience with scenes from mythical and historical episodes.

Some theatric episodes were characterized as scandalous and blasphemous. 

Pornography, bigamy, hemophilia, nymphomania, polyandry, polygamy and heterosexuality were dramatized in a pedagogical way so the mysticism about them would not cause phobia or anathema or taken as anomaly but through logic, dialogue and analysis skepticism and the pathetic or cryptic mystery behind them would be dispelled.

It is historically and chronologically proven that theater emphasized pedagogy, idealism and harmony. Paradoxically it also energized patriotism a phenomenon that symbolized ethnically character and phenomenal heroism.”

Αλήθεια…Υπάρχει κανείς που δεν κατάλαβε τι έλεγε το παραπάνω άρθρο;




Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Περίτας το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του κατορθωμάτων…!!!!

Ο Περίτας ήταν το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του κατορθωμάτων. Το όνομα Περίτας φαίνεται να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για τον Ιανουάριο.

Η ομώνυμη πόλη

Δεν είναι πολλά γνωστά για τον ιστορικό Περίτα, εκτός από μια πόλη που ονομάστηκε προς τιμήν του. Όπως το άλογο Βουκέφαλος του Αλέξανδρου, στον Περίτα απονεμήθηκε μια πόλη που ονομάστηκε προς τιμήν του, με ένα μνημείο για τη δόξα του στην κεντρική της πλατεία. 

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, αφού θυμήθηκε την ιστορία του Βουκεφάλου, «λέγεται, ότι όταν έχασε ένα σκυλί, που ονομαζόταν Περίτας, το οποίο είχε μεγαλώσει και αγαπήθηκε από αυτόν, ίδρυσε μια πόλη και της έδωσε το όνομα του σκύλου.

Τι τύπος σκύλου ήταν ο μυθικός Περίτας, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί και παραμένει άγνωστο. 

Ο Περίτας μερικές φορές αναφέρεται ως Μολοσσός ή μάλλον ως μπουλντόγκ, ίσως από την άγρια ​​φύση μερικών ιστοριών. Άλλοι θα πουν ότι ο Περίτας θα ήταν πιθανότατα ο κλασικός αρχαίος ελληνικός κυνηγετικός σκύλος ο Λάκωνας, όπως απεικονίζεται στο μωσαϊκό.

Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ήταν ο βασιλιάς της Καυκάσου Αλβανίας που για να χαροποιήσει τον Αλέξανδρο του έδωσε ένα σκυλί που είχε επιτεθεί και δαγκώσει ένα λιοντάρι κι έναν ελέφαντα.

Υπάρχει επίσης η ιστορία της συνάντησης του Αλέξανδρου με τον Σοφύτη, έναν ηγεμόνα μιας περιοχής της Ινδίας. Ο Σοφύτης έδωσε στον Αλέξανδρο εκατόν πενήντα σκυλιά γνωστά για την τρομακτική δύναμη και το θάρρος τους. 

Θέλοντας να δοκιμάσει τη δύναμή τους, έβαλαν ένα λιοντάρι να πολεμήσει δύο από τα πιο αδύναμα σκυλιά. Στην συνέχεια ελευθέρωσε άλλα δύο σκυλιά για να τα βοηθήσουν όταν αυτά τα δύο φάνηκαν σε μειονεκτική θέση.

Τα τέσσερα σκυλιά τα πήγαιναν καλά εναντίον του λιονταριού, τότε ο Σόφυτης έστειλε έναν άντρα με ένα ξίφος να πετσοκόψει το ένα πόδι ενός από τα σκυλιά. 

Ο Αλέξανδρος διαμαρτυρήθηκε έντονα και οι φρουροί πήραν από τον άντρα τη λεπίδα, μέχρι που ο Σοφύτης πρόσφερε στον Αλέξανδρο ακόμα τρία σκυλιά για αυτό. Ο σκύλος αποδέχτηκε τότε ήρεμα τη μοίρα του χωρίς να βγάλει ήχο, και συνέχισε να δαγκώνει σταθερά το λιοντάρι μέχρι να υποκύψει στην απώλεια αίματος.




6 θετικά οφέλη του θυμιάματος – Η Αρχαία τέχνη καθαρισμού και εξαγνισμού της ενέργειας…!!!!

Το θυμίαμα είναι μια αρχαία τέχνη που χρησιμοποιούνταν για πολλούς αιώνες για τον καθαρισμό και τον εξαγνισμό της ενέργειας. Αρχικά γινόταν μόνο από τους ιθαγενείς της Αμερικής και αργότερα διαδόθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Αυτή η ισχυρή τεχνική αποτελείται από το δέσιμο αποξηραμένων φύλλων φασκόμηλου και το κάψιμο τους «θυμιατίζοντας» τον εαυτό σας και τον χώρο σας με τον καπνό του.

Όποιος το εξασκεί αυτό τακτικά το κάνει λόγω των εκπληκτικών αποτελεσμάτων του.

Αν σκέφτεστε να το δοκιμάσετε, δείτε τα 6 θετικά οφέλη που παρέχει.

1. Απομακρύνει την αρνητική ενέργεια
Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική είναι για να ξεφορτωθούν την αρνητική ενέργεια. Από τη στιγμή που τα βότανα που χρησιμοποιούνται θεωρούνται πως προωθούν την θετικότητα και την ευημερία, ο καπνός λέγεται πως απομακρύνει κάθε τοξική ενέργεια. Στην τοξική ενέργεια περιλαμβάνονται επίσης ο θυμός, ο φόβος και η απέχθεια.

2. Καθαρισμός των αντικειμένων
Δεν μπορούν μόνο οι άνθρωποι να επωφεληθούν από το θυμίαμα αλλά και τα αντικείμενα σας. Πολλοί θυμιατίζουν τα πράγματα τους ώστε να μην διατηρείται σε αυτά η αρνητική ενέργεια. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι το κάνουν αυτό στο σπίτι ή στο διαμέρισμα τους ειδικά όταν μετακομίζουν.

3. Βελτιώνει την χαλάρωση
Η ζωή μπορεί να γίνει αρκετά αγχωτική για τον καθένα. Δυστυχώς, μερικές φορές δεν έχουμε τον χρόνο για να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό. Ευτυχώς, υπάρχει μια πολύ πιο εύκολη τεχνική για να χαλαρώσετε. Το να θυμιατίζετε με φύλλα φασκόμηλου ανακουφίζει το άγχος και σας βοηθά να ξεχάσετε τις ανησυχίες σας.

4. Αυξάνει την αίσθηση της ευεξίας
Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο γαλήνιοι με τον εαυτό σας και πιο άνετοι με τους γύρω σας. Λόγω αυτού, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της προσωπικής ευεξίας και να σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμοι και χαρούμενοι. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την συγκέντρωση σας ώστε να νιώσετε πιο κινητοποιημένοι.

5. Βοηθά στην κατάθλιψη
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως το θυμίαμα είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο αισιόδοξοι και ελπιδοφόροι. Αφού καθαρίζει την αρνητική ενέργεια από εσάς και από τον χώρος σας, προωθεί μια αίσθηση ευτυχίας. Αν και ίσως δεν θεραπεύει την κατάθλιψη, σίγουρα βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της.

6. Καθαρίζει τον αέρα
Τα σύγχρονα μέσα που καθαρίζουν τον αέρα έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή στις μέρες μας εξαιτίας των εκπληκτικών ωφελειών που παρέχουν. Ωστόσο, πριν από αυτά υπήρχαν τα αποξηραμένα βότανα. Οι άνθρωποι θυμιάτιζαν για αιώνες για να καθαρίσουν τον αέρα στο σπίτι τους και να απομακρύνουν τις τοξίνες. Μερικοί ακόμα πιστεύουν πως μπορεί να εξαλείψει τα βακτήρια, τα αλλεργιογόνα, την σκόνη, την μόλυνση και την μούχλα.

Αν αποφασίσατε πως θέλετε να δοκιμάσετε αυτή την πρακτική, ανάψτε τα αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σας και ετοιμαστείτε. Ξεκινήστε με την μπροστινή πόρτα και γυρίστε δεξιόστροφα το σπίτι σας. 

Ενώ το κάνετε, πείτε φωναχτά θετικά λόγια. Μόλις τελειώσετε με το σπίτι σας, μπορείτε να θυμιατίσετε και τον εαυτό σας για να τελειώσετε το τελετουργικό. Έπειτα, θα δείτε από μόνοι σας τα θετικά αποτελέσματα του.




Μαγεία Τ.

Nα μην σταματάς ποτέ να ονειρεύεσαι…!!!!

Σε ένα κόσμο που είναι δύσκολο να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα, σε ένα κόσμο με μη ιδανικές συνθήκες, εσύ ποτέ να μην παύεις να ονειρεύεσαι...

Όλα έρχονται στην ώρα τους φτάνει να ξέρεις να περιμένεις και φτάνει να το πιστεύεις,να το πιστεύεις πραγματικά όμως..

Γι' αυτό να κάνεις όσο πιο πολλά όνειρα μπορείς! Άλλωστε τι νόημα θα χει η ζωή όταν δεν ονειρευόμαστε;

Χωρίς όνειρα δεν θα πλησιάζαμε ποτέ όλο και πιο κοντά στον στόχο μας, αφού αυτά είναι που μας πεισμώνουν , αυτά είναι που μας κάνουν να προσπαθούμε όλο και πιο πολύ για να επιτάξουμε τον κάθε στόχο μας . 

Γι 'αυτό και πρέπει πάντα να τα κυνηγάς να μην τα αφήσεις με τίποτα να φύγουν, να έχεις επιμονή και να μην τα αφήσεις να σβήσουν ποτέ..

Αυτή είναι η πραγματική ευτυχία και η ομορφιά της ζωής, να μπορείς να ονειρεύεσαι και να γεμίζεις νόημα και χρώμα την ζωή σου με αυτά έστω κι αν δεν καταφέρεις ποτέ να τα υλοποιήσεις , οι πιθανότητες του αν θα γίνουν πραγματικότητα ποτέ αυτές είναι που κάνουν την ζωή σου πιο ενδιαφέρουσα και αυτά είναι που πάντα θα σε κρατούν ζωντανό, θα σε κάνουν να έχεις κίνητρα , να τολμάς και να έχεις δύναμη..

Άλλωστε όλα ξεκινάνε από τα όνειρα, τα μεγάλα όνειρα που κάνει ο καθένας από εμάς συνοδευμένα με αισιοδοξία και θετικές σκέψεις που με μεγάλη θέληση και πίστη στον εαυτό μας καταλήγουν σε πράξη..

Ότι κι αν γίνει να μην εγκαταλείψεις ποτέ τα όνειρα σου και να μην τα αφήνεις ποτέ στην μέση. 

Όσες δυσκολίες κι αν βρεθούν στο πέρασμα σου να μην τα βάλεις ποτέ κάτω να θυμάσαι πόσο μα πόσο πολύ το ήθελες και πόσο το θέλεις , να μην φοβάσαι και σιγά σιγά θα καταφέρεις να τα υλοποιήσεις, θα πέσεις μα θα ξανασηκωθείς ξανά και ξανά και τότε θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου που ποτέ δεν τα παράτησες.. 

Αν μπορείς να το ονειρευτείς μπορείς και να το κάνεις.. αρκεί να πιστεύεις σε σένα και τότε μπορείς να καταφέρεις πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις..

Γι' αυτό να μην παύεις ποτέ να ονειρεύεσαι και να μην αφήνεις κανένα εφιάλτη’’ να σε επηρεάζει.. ακολούθα τα όνειρα σου και να θυμάσαι τα όνειρα θέλουν δύναμη, επιμονή και τόλμη.. και τότε όλα είναι εφικτά..




Δέσποινα Παντέλα

20 σημάδια πως πάσχετε από «Απώλεια Ψυχής»…!!!!

Ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός πάσχει από αυτό που λένε οι σαμάνοι «Απώλεια Ψυχής», μια απώλεια σκοπού, κατεύθυνσης, ζωτικότητας, αποστολής, στόχων, ταυτότητας και αυθεντικής σύνδεσης.

Είναι μια βαθιά λύπη την οποία οι περισσότεροι μάθαμε να θεωρούμε φυσιολογική. Η ψυχή είναι η πηγή της απόλυτης μοναδικότητάς μας, ένα εσώτερο μέρος το οποίο μας συνδέει όχι μόνο με τις αξίες και την ουσία σας αλλά και με τις αξίες και την ουσία όλων των άλλων έμβιων όντων. 

Αυτό που κάνει την απώλεια της ψυχής σας τόσο λεπτοφυή κι επικίνδυνη είναι πως πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πως αυτό συμβαίνει. 

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε πως έχουμε αποσυνδεθεί από την ψυχή μας και δεχόμαστε το μούδιασμα και την έλλειψη νοήματος στην ζωή μας ως φυσιολογικά.

Επειδή όλοι μας ανήκουμε σε αυτό τον πολιτισμό, όλοι πάσχουμε από απώλεια ψυχής. Η απώλεια ψυχής είναι μια επιδημία και δεν μας επιτρέπει να δούμε τις δυνατότητες ευτυχίας και ολοκλήρωσης στην καθημερινή μας ζωή. 

Όταν θεραπευθείτε από την απώλεια ψυχής, θα δείτε τα οικεία σας πράγματα με νέα οπτική ώστε να αυξήσετε τη χαρά που λαμβάνετε από τα πράγματα που ήδη έχετε.

Δεν ξέρετε αν πάσχετε από έλλειψη ψυχής;

Ακολουθούν 20 σημάδια που δείχνουν απώλεια ψυχής:

1. Νιώθετε πως δεν είστε το ίδιο καλοί με άλλους ανθρώπους.

2. Λαχταράτε να βοηθάτε τους άλλους αλλά δεν έχετε ιδέα ούτε τι πρέπει να κάνετε ούτε τι σημασία θα έχει αυτό.

3. Βλέπετε πως προσπαθείτε μάταια να φθάσετε σε ένα επίπεδο τελειότητας το οποίο είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

4. Οι φόβοι σας, σάς εμποδίζουν από το να ζείτε στο μέγιστο του δυναμικού σας.

5. Συχνά ανησυχείτε πως δεν είσαστε αρκετά καλοί, αρκετά έξυπνοι, αρκετά λεπτοί, αρκετά νέοι, αρκετά [προσθέστε εδώ ό,τι θέλετε].

6. Νιώθετε θύμα των περιστάσεων τις οποίες δεν μπορείτε να ελέγξετε.

7. Νιώθετε πως η καθημερινότητά σας είναι άσκοπη και καθοδηγείται από τις υποχρεώσεις σας.

8. Συχνά νιώθετε αβοήθητοι, απελπισμένοι ή απαισιόδοξοι.

9. Προστατεύετε την καρδιά σας με ατσάλινα τείχη.

10. Συχνά νιώθετε πως δεν αξίζετε και πως η αγάπη σας δεν κάνει καμία διαφορά.

11. Πάντα προσπαθείτε να ταιριάξετε και να ανήκετε κάπου, αλλά σπάνια σας συμβαίνει κάτι τέτοιο.

12. Νιώθετε καταβεβλημένοι από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στη ζωή σας.

13. Πάσχετε από διάφορα και δύσκολα στην αντιμετώπισή τους συμπτώματα όπως κούραση, χρόνιους πόνους, πρόσληψη ή έλλειψη βάρους, αϋπνία, δερματικές ή γαστρεντερικές διαταραχές.

14. Παλεύετε με τη δυνατότητα να δέχεστε αγάπη και φροντίδα.

15. Νιώθετε κατάθλιψη, άγχος κι έχετε χρόνιες ανησυχίες.

16. Νιώθετε πως δεν σας εκτιμούν όσο πρέπει.

17. Πολύ συχνά κρίνετε τους άλλους.

18. Συχνά ναρκώνεστε με αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξ, τηλεόραση ή υπερβολική απασχόληση.

19. Είστε απογοητευμένοι με τη ζωή σας.

20. Έχετε ξεχάσει να ονειρεύεστε.

Πως βρίσκουν οι γιατροί την απώλεια ψυχής

Ως γιατρός έχω χρόνια εμπειρίας στη διάγνωση έλλειψης ψυχής στους ασθενείς μου αλλά η δυτική ιατρική δεν έχει κάποιο πλαίσιο για τέτοιου είδους διαγνώσεις και ως γιατροί δεν διδαχθήκαμε να θεραπεύουμε τέτοιες ασθένειες, οπότε πολύ συχνά κάνουμε λάθος θεραπείες. 

Αυτό που χρειάζονται όσοι πάσχουν από έλλειψη ψυχής είναι το δυνατό φάρμακο της επανασύνδεσης με την ψυχή τους αλλά στις κοινωνίες μας τείνουμε να θεραπεύουμε την ψυχή μας πολύ επιφανειακά.

Αντιμετωπίζουμε τους χρόνιους πόνους με αναλγητικά. 

Αντιμετωπίζουμε την αϋπνία με υπνωτικά χάπια. 

Αντιμετωπίζουμε τα θέματα βάρους με δίαιτα και άσκηση. 

Και, ίσως το πιο επιζήμιο, μπορεί να βαφτίζουμε την έλλειψη ψυχής ως ψυχική ασθένεια όπως η κατάθλιψη και να καλύπτουμε τα συμπτώματα με ψυχιατρικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα βάζοντας ένα τσιρότο πάνω σε μια πληγή η οποία όμως δεν θεραπεύεται από κάτω.

Η θεραπεία που πραγματικά χρειάζεστε

Μερικές φορές η ψυχή χρειάζεται χώρο ώστε να θεραπευθεί και αυτό μπορεί να απαιτεί θάρρος να κάνετε μερικές εξωτερικές αλλαγές στη ζωή σας. 

Ίσως πρέπει να αλλάξετε επάγγελμα ώστε να δώσετε στην ψυχή σας περισσότερο χώρο να αναπνεύσει. 

Ίσως μια ανθυγιεινή σχέση περιορίζει την ψυχή σας και ήρθε η ώρα να κάνετε θεραπεία, να θέσετε όρια ή ακόμα και να την τελειώσετε. 

Ίσως χρειάζεται να βρείτε περισσότερους ανθρώπους να αγαπήσετε ή να μετακομίσετε σε ένα μέρος που θα βοηθήσει την ψυχή σας να ζωντανέψει. 

Ίσως πρέπει να δώσετε στην ψυχή σας την άδεια να κάνει περισσότερες δημιουργικές ασχολίες. 

Τέτοιες αιώνιες αλλαγές ίσως αποτελούν μέρος της συνταγής που θα σας δώσει ο εσωτερικός γιατρός σας.

Πολύ συχνά όμως, αυτού του είδους οι γενικές επισκευές στη ζωή σας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ! Η επανασύνδεση με την ψυχή σας, σάς επιτρέπει να βρείτε τη γαλήνη και την ευτυχία με τρόπους που είναι πολύ πιο απλοί απ” όσο νομίζετε. 

Μπορεί να ανακαλύψετε εμβρόντητοι πως εξ αρχής είχατε όσα χρειαζόσασταν αλλά τα ψάχνατε σε λάθος μέρος. Ίσως αυτό που χρειάζεται είναι να δείτε την υπάρχουσα ζωή σας με διαφορετικό τρόπο.




Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι χρειάζεστε περισσότερη αυτογνωσία…!!!!

Το να γνωρίσετε τον εαυτό σας είναι κάτι δύσκολο, όμως είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Υπάρχουν κάποια σημάδια που υποδεικνύουν αν ξέρετε καλά τον εαυτό σας ή όχι. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πετύχει την απόλυτη αυτογνωσία, δεδομένου ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά υποκειμενική. 

Το να είστε αυτός που μαθαίνει και ταυτόχρονα να είστε και αυτό για το οποίο μαθαίνετε, κάνει πολύ δύσκολη την επίτευξη.

Το να αποδέχεστε και να δίνετε αξία στον εαυτό σας είναι ένα σημάδι ότι έχετε καλή αυτογνωσία. Μόνο αυτοί που αποδέχονται και εκτιμούν τον εαυτό τους μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική ζωή. Γι' αυτό η αυτογνωσία είναι τόσο σημαντική καθώς οι πράξεις και οι στόχοι σας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτή.

«Νομίζω πως κάπως μαθαίνουμε το ποιοι πραγματικά είμαστε και τότε ζούμε με αυτή την απόφαση». Eleanor Roosevelt

Η εκπαίδευση και το περιβάλλον μπορεί να δυσκολέψουν την διαδικασία. Ο καθένας ερμηνεύεται αναπόφευκτα από τους άλλους γύρω του από τη στιγμή που γεννιέται. 

Με άλλα λόγια, οι άλλοι ορίζουν το ποιοι είμαστε και το τι κάνουμε στη ζωή μας.

Αυτή η ερμηνεία δεν είναι σχεδόν ποτέ ακριβής. Έχει να κάνει περισσότερο με τους ανθρώπους γύρω σας παρά με τον εαυτό σας. Η διαδικασία της αυτογνωσίας ξεκινά με τον διαχωρισμό του εαυτού σας από τον τρόπο με τον οποίο σας βλέπουν οι άλλοι. Οπότε πως ξέρετε ότι δεν γνωρίζετε τον εαυτό σας αρκετά; θα μοιράσουμε κάποια σημάδια μαζί σας παρακάτω.

1.Αναζητάτε την αλήθεια έξω από τον εαυτό σας

Ένα από τα σημάδια ότι δεν γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας είναι ότι αναζητάτε απαντήσεις, λόγους ή κίνητρα σε εξωτερικούς παράγοντες. Δεν πιστεύετε πως έχετε σοφία. Υποτιμάτε αυτό που βρίσκεσαι μέσα σας και δίνετε κύρος στα πράγματα έξω από εσάς.

Μπορεί να έχετε ή να μην έχετε συνειδητοποιήσει πως οι απαντήσεις στα συναισθήματα σας και στο πεπρωμένο σας μπορούν να βρεθούν μόνο από εσάς. 

Και αν προέλθουν από κάποιον άλλον είναι πάντα μερικές και πιθανώς λάθος. Κάνεις και τίποτα δεν έχει το δικαίωμα να σας πει τι θα έπρεπε και τι δε θα έπρεπε να νιώθετε. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μέσα σας.

2.Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους είναι ένας λανθασμένος τρόπος να απαντήσετε στις ερωτήσεις για το ποιοι είστε και για το τι είστε ικανοί να κάνετε. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, επειδή απλώς μπορείτε. Αν πολλοί άνθρωποι κάνουν κάτι συγκεκριμένο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, πέφτετε σε μια παγίδα. Είναι λογικό να συγκρίνετε το κίτρινο με το μπλε; θα έβγαζε νόημα το να σχεδιάσετε παράλληλες ευθείες ανάμεσα στη γη και στο νερό; η σύγκριση οδηγεί μόνο στην απογοήτευση και στην αποτυχία να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, ειδικά όταν γίνεται νευρωτική.

3.Μετανιώνετε να λέτε «ναι» ή «όχι»

Είναι ακόμα ένα τυπικό σημάδι έλλειψης αυτογνωσίας. Αμφιβάλλετε για όλες τις αποφάσεις που παίρνετε. Δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλες ή μικρές, πάντα αμφιβάλλετε. Και συχνά καταλήγετε αυτό που δε θέλετε.

Λέτε «ναι» ή «όχι» επειδή νιώθετε πιεσμένοι από τις περιστάσεις ή από κάποιο άλλο άτομο. Λέτε «όχι» επειδή φοβάστε ότι είστε πολύ ριψοκίνδυνοι και «ναι» για να ακολουθήσετε την πλειοψηφία. Δεν ακούτε την καρδιά, το μυαλό ή τις εμπειρίες σας πριν δεσμευτείτε με ένα «ναι» ή ένα «όχι» και καταλήγετε να το μετανιώνετε αργότερα.

4.Αναζητάτε την επιδοκιμασία από ισχυρά πρόσωπα

Οι άνθρωποι που δε γνωρίζουν τον εαυτό τους γοητεύονται από τα ισχυρά πρόσωπα. Στην πραγματικότητα δεν αξιολογούν την ποιότητα αυτών των ανθρώπων αλλά τους βλέπουν ως σημαντικούς και αναζητούν την έγκριση τους ανεξάρτητα από τις αξίες που αντιπροσωπεύουν. 

Το να δέχονται την επιδοκιμασία ενός ισχυρού προσώπου δημιουργεί την αβεβαιότητα που προκαλείται επειδή δεν γνωρίζουν τον εαυτό της. Είναι ένας τρόπος για να αντικαταστήσουν τον δεσμό με τον εαυτό τους με ένα άλλο άτομο που έχει αρκετή δύναμη να κάνει τις ανασφάλειες του να ξεθωριάσουν.

5.Επηρεάζεστε πολύ από την κριτική και τη γελοιοποίηση

Επειδή δεν έχετε αναπτύξει τα δικά σας κριτήρια ώστε να αξιολογήσετε τις πράξεις σας, δίνετε πολύ αξία στην γνώμη των άλλων. Αν η γνώμη τους είναι επιδοκιμαστική σας ηρεμεί. Αν είναι κριτική ή αποδοκιμαστική, ο κόσμος σας διαλύεται.

Το να εξαρτάστε από την γνώμη των άλλων είναι ένας σίγουρος τρόπος να διαστρεβλώσετε την εικόνα του εαυτού σας. Φυσικά, όλοι θέλουμε οι άλλοι άνθρωποι να μας αποδέχονται και να σκέφτονται καλά για εμάς. Αλλά αυτό μπορεί να έχει κόστος στην ταυτότητα σας επειδή σε αυτό το σημείο, αυτό θα ήταν πλεονασμός.

6.Αν κάνετε ένα λάθος, θέλετε να πεθάνετε

Όταν δεν γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας, τον κρίνετε σκληρά. Η γνώση είναι θέμα κατανόησης και μόλις κατανοήσετε τον εαυτό σας η κρίση σας είναι περισσότερο αντικειμενική. Όχι μόνο κοιτάτε τα αποτελέσματα, αλλά επίσης την διαδικασία, τις αιτίες και τις συνέπειες.

Το να κατανοήσετε τον εαυτό σας οδηγεί στην αξιολόγηση του εαυτού σας. Αν κάνετε ένα λάθος, μπορείτε να σας το συγχωρήσετε εύκολα επειδή κατανοείτε πως μαθαίνετε μια εμπειρία. Αν δεν γνωρίζετε τον εαυτό σας, τότε βλέπετε το λάθος ως απειλή. Φοβάστε ότι ίσως καταστρέψετε τον εαυτό σας και χαθείτε.

7.Αντιδράτε παρορμητικά στις συγκρούσεις

Οι άνθρωποι που έχουν αυτογνωσία δεν έλκονται από τις συγκρούσεις. Ξέρουν πως έχουν περιορισμένο ποσοστό συναισθηματικής ενέργειας και δεν μπορούν να τον ξοδέψουν σε περιττά πράγματα. Το αντίθετο συμβαίνει με τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτογνωσία: αναζητούν τις συγκρούσεις ως ένα τρόπο να επιβεβαιώσουν τον εαυτό τους. Αλλά ποτέ συγκρούσεις που είναι πολύ μεγάλες.

Ένα σημάδι καλής αυτογνωσίας είναι ο αυτοέλεγχος. Αν γνωρίζετε τον εαυτό σας, ξέρετε πως να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας και σπάνια αντιδράτε από άμεσα ερεθίσματα. Αν δεν γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας αντιδράτε υπερβολικά ακόμα και σε ασήμαντες καταστάσεις επειδή νιώθετε ότι απειλήστε από τα πάντα.

Η αυτογνωσία είναι μια διαδικασία που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή αλλά κάθε προσπάθεια που κάνετε αξίζει επειδή επιτρέπετε στον εαυτό σας να πετύχει ένα ανώτερο επίπεδο επίγνωσης, ανεξαρτησίας, ελευθερίας και ασφάλειας. 

Μην αρνείστε από τον εαυτό σας την ευκαιρία να περιηγηθείτε στα αινίγματα και στα θαύματα του πιο σημαντικού ανθρώπου της ζωή σας : του εαυτού σας.