Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ο όρκος του Ιπποκράτη - Η άγνωστη φιλοσοφία της Ιατρικής ...!!!!

<<Ο Ορκος του Ιπποκρατη>>
*Η αγνωστη φιλοσοφία της Ιατρικης.
Ὄμνυμι Ἀπόλλωνα ἰητρὸν, καὶ Ἀσκληπιὸν, καὶ Ὑγείαν, καὶ Πανάκειαν, καὶ θεοὺς πάντας τε καὶ πάσας, ἵστορας ποιεύμενος, ἐπιτελέα ποιήσειν κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν ὅρκον τόνδε καὶ ξυγγραφὴν τήνδε.

Ἡγήσασθαι μὲν τὸν διδάξαντά με τὴν τέχνην ταύτην ἴσα γενέτῃσιν ἐμοῖσι, καὶ βίου κοινώσασθαι, καὶ χρεῶν χρηίζοντι μετάδοσιν ποιήσασθαι, καὶ γένος τὸ ἐξ ωὐτέου ἀδελφοῖς ἴσον ἐπικρινέειν ἄῤῥεσι, καὶ διδάξειν τὴν τέχνην ταύτην, ἢν χρηίζωσι μανθάνειν, ἄνευ μισθοῦ καὶ ξυγγραφῆς, παραγγελίης τε καὶ ἀκροήσιος καὶ τῆς λοιπῆς ἁπάσης μαθήσιος μετάδοσιν ποιήσασθαι υἱοῖσί τε ἐμοῖσι, καὶ τοῖσι τοῦ ἐμὲ διδάξαντος, καὶ μαθηταῖσι συγγεγραμμένοισί τε καὶ ὡρκισμένοις νόμῳ ἰητρικῷ, ἄλλῳ δὲ οὐδενί.

Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ' ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν.

Οὐ δώσω δὲ οὐδὲ φάρμακον οὐδενὶ αἰτηθεὶς θανάσιμον, οὐδὲ ὑφηγήσομαι ξυμβουλίην τοιήνδε. Ὁμοίως δὲ οὐδὲ γυναικὶ πεσσὸν φθόριον δώσω. Ἁγνῶς δὲ καὶ ὁσίως διατηρήσω βίον τὸν ἐμὸν καὶ τέχνην τὴν ἐμήν.

Οὐ τεμέω δὲ οὐδὲ μὴν λιθιῶντας, ἐκχωρήσω δὲ ἐργάτῃσιν ἀνδράσι πρήξιος τῆσδε.

Ἐς οἰκίας δὲ ὁκόσας ἂν ἐσίω, ἐσελεύσομαι ἐπ' ὠφελείῃ καμνόντων, ἐκτὸς ἐὼν πάσης ἀδικίης ἑκουσίης καὶ φθορίης, τῆς τε ἄλλης καὶ ἀφροδισίων ἔργων ἐπί τε γυναικείων σωμάτων καὶ ἀνδρῴων, ἐλευθέρων τε καὶ δούλων.

Ἃ δ' ἂν ἐν θεραπείῃ ἢ ἴδω, ἢ ἀκούσω, ἢ καὶ ἄνευ θεραπηίης κατὰ βίον ἀνθρώπων, ἃ μὴ χρή ποτε ἐκλαλέεσθαι ἔξω, σιγήσομαι, ἄῤῥητα ἡγεύμενος εἶναι τὰ τοιαῦτα.

Ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδε ἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ ξυγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον. παραβαίνοντι δὲ καὶ ἐπιορκοῦντι, τἀναντία τουτέων.

*Επεξηγηματικη αποδοση στα νέα ελληνικά.

ΠΡΟΤΑΣΗ 1
Επικαλουμαι, καταρχην την ιατρική δύναμη του Θεού <<Απολλωνα>> και ακολουθως τις θεραπευτικες δυνάμεις του Ασκληπιου, της Υγειας και της Πανακειας, τον κάθε Θεό ξεχωριστά και ολους μαζί.

Αυτους που είναι ειδημονες στα θέματα των νομων και της δικαιοσυνης, τους ζητώ να παραχωρισουν και σε εμένα αυτες τις θειες ιδιότητες, έτσι που να επιτελεσω και εγώ τις διεργασιες εκεινες που θα με τελοιοποιησουν σαν άνθρωπο, προκειμενου να φτάσω να διαθετω τόσο την σωματικη ρωμη όσο και την ικανότητα της ορθης και δικαιης κρισης, κάτι για το οποίο δεσμευομαι με αυτον τον ορκο ότι αποτελεί υποχρεώση μου.

ΠΡΟΤΑΣΗ 2
Η αποστολή μου είναι να αποτελεσω το πρότυπο, ως προς την διαδικασια εφαρμογής της δικαιοσυνης, στα νέα παιδιά που γεννιουνται, τα οποία θα έχω υπο την εποπτεία μου, για να τους την μεταδωσω, ακριβώς όπως την διδαχθηκα από τους μεγάλους Φιλόσοφους.

Ο στόχος μου πρέπει να είναι, τα παιδιά αυτά να φτάσουν από μόνα τους στο σημείο να δηλωσουν ότι αυτή θα είναι η αρχή που θα ακολουθησουμε ενωμενοι σε ολόκληρη την διάρκεια της ζωής τους.

Επιπλέον ότι το καθήκον τους, θα είναι η κοινή συνεισφορα των υπηρεσιων τους προς όποιον έχει ανάγκη.

Αυτά τα νέα παιδιά που θα ζήσουν μεταξύ τους αδελφωμενα, σύμφωνα με την διδασκαλία του <<Απολλωνα>>,

μπορούν να αποκτησουν τελικά μια ισχυρη κριτική σκέψη ως προς την έννοια του δικαιου και να γνωστοποιησουν και στους άλλους, ότι ο τρόπος εφαρμογής της δικαιοσυνης, τον όποιον ευχομαι να εφαρμοσουν στην πράξη, είναι να ακολουθησουν έναν τρόπο ζωής, σύμφωνα με τον οποίο θα μάθουν να μην καταγραφουν τις υπηρεσιες τους, αλλά ούτε και να περιμενουν κάποια ανταμοιβη από αυτες.

Αυτή είναι η βασικοτερη οδηγία για την ζωή μας, την οποία πρέπει να την ακούσουν πολύ προσεκτικά όλοι οι σημερινοι ασθενεις, αλλά και όλοι ανεξαιρετως οι υπόλοιποι ανθρώποι, διότι αυτος είναι ο τρόπος ζωής που πρέπει να μεταδωσει ο ένας στον άλλον, όπως συμβαίνει με εμενα και αυτά τα νέα παιδιά.

Βάσει αυτης της διδασκαλίας που ακολουθούμε τόσο εγώ, όσο και οι μαθητές μου, συνομολογουμε ότι δεσμευομαστε με ορκο να την εφαρμοσουμε, διότι αυτος είναι ο ένας και μοναδικός νόμος της Ιατρικης και δεν υπάρχει τίποτα άλλο πιο σημαντικό.

ΠΡΟΤΑΣΗ 3
Προκειμενου λοιπόν να ωφελησω τους ανθρώπους που θα έχω υπο την εποπτεία μου, θα πρέπει να ακολουθησουν έναν ιδιαίτερο τρόπο αντιμετωπισης των προβλημάτων της ζωής που θα βασίζεται στους χρησμους του <<Απολλωνα>> με τους οποίους θα έχω την δύναμη να μπορώ να τους συμβουλευω σύμφωνα με την δική μου κρίση.

Έτσι που τελικά οι ανθρώποι αυτοι, να σταματησουν να δηλητηριαζουν τον τρόπο της σκέψης τους, έχοντας την πεποιθηση ότι αδικουνται από την κοινωνία, με αποτέλεσμα να κλεινονται μέσα στον εαυτό τους.

ΠΡΟΤΑΣΗ 4
Κανέναν από αυτους τους ανθρώπους, που δηλώνει ακόμα και ότι θέλει να πεθάνει, δεν θα προσπαθήσω να τον παρηγορησω δινοντας του κάποιο φάρμακο, αλλά ούτε και θα του υποδειξω εγώ, ποια πιστεύω ότι είναι η καλύτερη αποφαση που θα μπορούσε να πάρει.

ΠΡΟΤΑΣΗ 5
Κατά παρόμοιο τρόπο, δεν θα επιτρέψω σε καμιά γυναίκα να αφησει την ζωή της να φυγει μέσα από τα χέρια της, με το να γίνει το πιονι κάποιου άλλου ανθρώπου, που θα την μεταχειριζεται σαν παιχνίδι.

ΠΡΟΤΑΣΗ 6
Ως προς τον προσωπικό μου βιο, όχι μονο θα τον διατηρισω σε καλή κατάσταση, αλλά θα διαγω έναν αγνο τρόπο ζωής, χωρίς κακία και υστεροβουλια, που θα μου επιτρεπει να παραμενω αφοσιωμενος και με ευλαβεια κοντά στον Θεό, ώστε με τον ίδιο σεβασμό να εξασκω την τέχνη μου, επιδιωκοντας το αρτιοτερο αποτέλεσμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ 7
Δεν θα προβω ποτε στην διαδικασία της εγχειρησης όταν υπάρχουν άλλες εναλλακτικες λύσεις, όπως συμβαίνει με την αντιμετωπιση των λιθιασεων.

Σε αυτήν την περιπτωση, θα μεταβιβασω το δικαίωμα της θεραπειας στις ειδικές <<νοσοκομες>> που θα αναλαβουν τους ασθενεις που έχουν την ανδρεια να λειτουργησουν μέσω των δικών τους πραξεων.

ΠΡΟΤΑΣΗ 8
Σε όσες οικιες και αν εισελθω, ο αποκλειστικος σκοπός μου θα πρέπει να είναι να καταφέρω να ωφελησω τους ανθρώπους που χρειάζονται την φροντίδα μου.

Για αυτον το λόγο, θα πρέπει να αφήνω έξω από την οικια τους, κάθε δική μου πιθανη διάθεση διακρισης ως προς την ταυτότητα του ασθενή, και ποτε δεν θα επιχειρησω να του προξενησω κάποια βλαβη με την θεληση μου, που δεν θα απτεται της δικαιοσυνης.

Σαν ο οικος αυτος να αποτελεί Ναο τελεσης των Αφροδισιων Μυστηριων, θα λειτουργώ με τις δυνάμεις της Ουρανιας Αφροδιτης έτσι που ολες οι πράξεις μου απέναντι στα σώματα των ασθενων να προσεγγιζονται με Φιλοσοφικο Έρωτα, ειται πρόκειται για γυναίκες ειται προκειται για ανδρες, είτε προκειται για ελεύθερους ειται προκειται για δουλους.

ΠΡΟΤΑΣΗ 9
Αυτά τα οποία θα δω η θα ακούσω, τόσο κατά την διαδικασία μιας θεραπειας όσο και σε οποιαδηποτε άλλη στιγμή εκτός θεραπειας, σχετικά με αναρμοστες πράξεις που κάνουν οι ανθρώποι στην ζωή τους, είναι ανάγκη τίποτα από αυτά να μην τα διαδωσω πότε στον έξω κόσμο.

Δεν θα μιλήσω πότε για αυτά σε κανέναν, όπως αρμοζει στην Πυθαγορεια πρακτική της σιγης, διότι οι αποκαλυψεις αυτες είναι απορρητες και ο μόνος που δικαιουται να τις κρίνει είναι ο Θεός.

ΠΡΟΤΑΣΗ 10
Αν τηρησω λοιπόν τις δεσμευσεις για τις οποίες ορκιστικα, το αποτελεσμα θα είναι οι πράξεις μου αυτες να με οδηγησουν στην τελειοτητα, διότι θα μπορω πλέον να διακρινω την αλήθεια χωρίς καμμια συγχυση, έτσι που να μπορώ να απολαμβάνω τελικά τόσο τον βιο μου όσο και την τέχνη μου, διότι θα συμβαλω στην δημιουργια ενός καλύτερου κόσμου, που θα αφορά την εξέλιξη ολοκληρου του ανθρώπινου γενούς, το οποίο θα μπορεί πλέον να εισελθει στην αιωνιοτητα, δηλαδή να καταστει Αθανατο.

ΠΡΟΤΑΣΗ 11
Αν όμως αθετησω και καταπατησω τον ορκο μου, να επελθει το αντίθετο αποτέλεσμα ολων αυτων, δηλαδή να μην καταφέρω να εξελιχθω, αφού δεν θα έχω λειτουργησει σαν Ιατρος.

ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ
ΤΙΜΩ ,ΤΗΡΩ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΩ




Ο Αριστοφάνης περιγράφει το γαστρονομικό προφίλ της αρχαιότητας με μια… λέξη-γλωσσοδέτη, η οποία καταλαμβάνει επτά ολόκληρους στίχους ...!!!!

Ο Αριστοφάνης περιγράφει το γαστρονομικό προφίλ της αρχαιότητας με μια… λέξη-γλωσσοδέτη, η οποία καταλαμβάνει επτά ολόκληρους στίχους!

Αθήνα 393 ή 392 π.Χ. Η πόλη κερδίζει σιγά-σιγά λίγη από τη δόξα που έχασε στα μαύρα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, ενώ οι πολίτες της, χάρη κυρίως στη γενναία οικονομική ενίσχυση του Σατράπη της Φρυγίας, Φαρνάβαζου, βλέπουν φως αισιοδοξίας στον ορίζοντα. 

Τότε είναι που ο Αριστοφάνης παρουσιάζει την προτελευταία κωμωδία του, τις «Εκκλησιάζουσες».

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, οι γυναίκες, για να γλιτώσουν το Δήμο από την κακοδαιμονία στην οποία τον καταδίκασαν οι άνδρες, παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία και επιβάλλουν το πρόγραμμά τους, την κοινοκτημοσύνη δηλαδή των αγαθών αλλά και των ερωτικών συντρόφων. 

Ο ποιητής με το έργο του αυτό σατιρίζει τις ρηξικέλευθες ιδέες που υποστηρίζουν ορισμένοι επιφανείς συμπολίτες του, «βγάζοντας τη γλώσσα», ασφαλώς, και στον Πλάτωνα που ήδη τις συζητά στον κύκλο του για να τις διατυπώσει στην «Πολιτεία» του λίγα χρόνια αργότερα.

Η κωμωδία τελειώνει με φαγοπότι, κοινό βεβαίως για όλους τους πολίτες, στο οποίο προσφέρονται λαχταριστές και ακριβές τροφές, τις οποίες ο Αριστοφάνης περιγράφει με μία μόνο λέξη, που όμως καταλαμβάνει επτά ολόκληρους στίχους:

«λεπαδοτεμαχοσελαχογαλεκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοτυρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτεκεφαλιοκιγκλοπελειολαγωοσιραιοβαφητραγαλοπτερυγών».

Πρόκειται για ένα βασανιστικό γλωσσοδέτη - θα το διαπιστώσετε εύκολα αν προσπαθήσετε να απαγγείλετε τη λέξη - ενώ είναι βέβαιο ότι… οι ηθοποιοί της αρχαιότητας που έπρεπε να την εκφωνήσουν, θα κοπίασαν πολύ μέχρι να την αποστηθίσουν.
 
Η ίδια… λέξη, από τα μέσα του 19ου αιώνα, αποτέλεσε σωστή σπαζοκεφαλιά για πολλούς φιλέρευνους φιλολόγους αλλά και ελληνομαθείς γαστρονόμους. 

Κάποιοι θεώρησαν πως πρόκειται για την περιγραφή των συστατικών ενός και μόνο εδέσματος και πιο συγκεκριμένα μιας πίτας με θαλασσινά, πουλερικά και κρέατα, την οποία βάλθηκαν μάλιστα να παρασκευάσουν. 

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, ήταν ολέθρια για την όρεξη όσων τη δοκίμασαν, αλλά και για την τσέπη των παρασκευαστών, καθώς πολλά από τα υλικά είναι δυσεύρετα.




Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ευαίσθητος, οραματιστής ή μοναδικός; To πρώτο που βλέπεις στην εικόνα αποκαλύπτει το χαρακτήρα σου…!!!!

Οι εικόνες, οι οπτικές ψευδαισθήσεις και τα ψυχολογικά τεστ αποκαλύπτουν πολλά για τη σχέση με τους γύρω μας αλλά και για την προσωπικότητά μας. Αυτό που σε χαρακτηρίζει περισσότερο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, κρύβεται πίσω από αυτό που βλέπεις πρώτο στην παρακάτω εικόνα.

Κάθε ψυχολογικό τεστ υποσυνείδητα εκφράζει κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό για εμάς. Η παρακάτω εικόνα μπορεί να σου δείξει τον δρόμο στο να ανακαλύψεις περισσότερο τον εαυτό σου και άγνωστες πτυχές που φανερώνονται κυρίως μέσα από την επικοινωνία σου με τους άλλους.

Η εικόνα που θα δείτε παρακάτω είναι ικανή να αποκαλύψει πόσο ιδεαλιστές είστε. Τι παρατήρησες πρώτα;
Γυναίκα
Οι προσωπικές σας ανάγκες είναι ασήμαντες σε σύγκριση με αυτές της κοινωνίας. Ένας από τους στόχους σας είναι να βελτιώσετε την ανθρωπότητα. Ωστόσο, αυτή η στάση παρεξηγείται συχνά από τους άλλους, καθώς οι άνθρωποι σας χαρακτηρίζουν αλαζονικούς ή καταχρηστικούς. Η πραγματικότητα είναι ότι είστε αληθινοί οραματιστές.

Δέντρα
Είσαι ξεκάθαρα άτομο με χαρακτήρα. Κρατάτε τις υποσχέσεις σας, εργάζεστε με ειλικρίνεια και δεν υπόσχεστε περισσότερα από όσα μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Επιπλέον, εμπνέετε εμπιστοσύνη και φροντίδα για τους γύρω σας. Σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι εκπληκτικές ιδιότητες, ακτινοβολείτε φως και θετικότητα. 

Στους ανθρώπους αρέσει να είναι κοντά σας γιατί είστε πάντα εκεί για όποιον χρειάζεται συμβουλές. Χωρίς την παρουσία σας, οι ζωές πολλών ανθρώπων θα ήταν πολύ λιγότερο πολύχρωμες. Να το έχετε πάντα υπόψη σας όταν πρέπει να βρείτε δύναμη.

Πρόσωπα στα κλαδιά
Είστε εσωστρεφείς από τη φύση σας. Σας αρέσει να στοχάζεστε σε θέματα που σας ενδιαφέρουν. Η γνώση σημαίνει τα πάντα για εσάς. Σας αρέσει να μαθαίνετε συνεχώς νέα πράγματα. Δεν χάνετε ποτέ την ελπίδα σας και αυτό είναι το θεμελιώδες προσόν σας. Αξιοποιείτε στο έπακρο τον χρόνο σας. Ωστόσο, προσπαθείτε να ζείτε πιο ξέγνοιαστα. Χαλαρώστε λοιπόν και ζήστε τη ζωή σας με ηρεμία.

Πρόσωπα στον κορμό
Εάν είδατε αυτή την επιλογή, είναι επειδή είστε μοναδικός άνθρωπος. Αυτό το χαρακτηριστικό σας προκαλεί συχνά παρεξηγήσεις και δυσκολία να δημιουργήσετε στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. 

Σας χαρακτηρίζει η δημιουργικότητά σας και χρειάζεστε κάποια προσωπική ελευθερία για να μπορέσετε να οργανώσετε καλύτερα τη ζωή σας και να εργαστείτε πάνω στις ιδέες σας με ηρεμία. Είστε ένα εξαιρετικά συναισθηματικό άτομο.




www.fumara.gr

8 λόγοι για να μην κόψετε το ομφάλιο λώρο του μωρού σας…!!!!

Αφού δείτε ότι το πανέμορφο, ροζ μωρό σας και το βάλετε στο στήθος σας, το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας είναι αυτό που πρέπει να γίνει με τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι πραγματικά σημαντικοί λόγοι που πρέπει να ξέρετε με σαφήνεια για το τι συμβαίνει με τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα του μωρού σας.

Η καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιο λώρου (που πραγματικά θα πρέπει να είναι «κανονική» αποκοπή του ομφάλιο λώρου, καθώς η άμεση κοπή είναι μια πρόωρη πράξη) προσφέρει μερικά τεράστια οφέλη για το μωρό σας.

# 1: Το μωρό σας θα έχει σημαντικά περισσότερη ποσότητα αίματος
“Η κυκλοφορία του λώρου συνεχίζεται για μερικά λεπτά μετά τη γέννηση και η μετάγγιση του πλακούντα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 30% περισσότερο όγκο αίματος”.

# 2: Το μωρό σας θα έχει περισσότερο σίδηρο, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τις ανεπάρκειες
Η μελέτη αυτή διαπίστωσε: “Τα βρέφη που υποβλήθηκαν σε καθυστερημένη αποκοπή του λώρου εμφάνισαν κατά 45% υψηλότερη μέση συγκέντρωση φερριτίνης (117 μg / L σε 81 μg / L) και χαμηλότερο επιπολασμό ανεπάρκειας σιδήρου (1 (0,6%) v 10 (5,7%)

# 3: χαμηλότερο κίνδυνο αναιμίας
Όταν ένα μωρό λαμβάνει τον πλήρη όγκο αίματος, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος αναιμίας, ειδικά αν η έγκυος μητέρα ήταν αναιμική. Αυτή η συστηματική ανασκόπηση των μελετών που βρέθηκαν:

«Δύο από τις τέσσερις μελέτες από τις αναπτυσσόμενες χώρες βρήκαν σημαντική διαφορά στα επίπεδα βρεφικής αιμοσφαιρίνης σε ηλικία 2-3 μηνών υπέρ της καθυστερημένης σύσφιγξης του σφιγκτήρα. Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη όταν οι μητέρες ήταν αναιμικές ”

# 4: Υψηλότερο βάρος γέννησης
Τα μωρά που έχουν τον πλήρη όγκο αίματος τους έχουν υψηλότερο βάρος γέννησης είναι ένα σημαντικό και υγιές πράγμα. Από την έρευνα του Cochrane:

“Το μέσο βάρος γέννησης ήταν σημαντικά υψηλότερο στα μωρά, σε σύγκριση με αυτά που έγινε πρόωρη αποκοπή του ομφάλιο λώρου(101 g αύξηση)”

# 5: Μειωμένος κίνδυνος ενδοκοιλιακής αιμορραγίας και καθυστερημένης σήψης
Στη μελέτη αυτή , διαπιστώθηκε ότι:

“… διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ICC [άμεση αποκοπή του ομφάλιου λώρου] και DCC [καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιου λώρου] στους ρυθμούς IVH [ενδοκοιλιακή αιμορραγία] και LOS (σημειακή σήψη).

# 6: Λιγότερες μεταγγίσεις
“Σε επτά μελέτες όπου η μέγιστη καθυστέρηση στη αποκοπή του ομφάλιο λώρου ήταν 120 δευτερόλεπτα φάνηκε οτι η καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιο λώρου σχετίζεται με λιγότερες μεταγγίσεις με λιγότερη αναιμία ή χαμηλή αρτηριακή πίεση και λιγότερη ενδοκοιλιακή αιμορραγία από ό, τι η πρόωρη αποκοπή του λώρου ”

# 7: Ο ομφάλιος λώρο είναι πηγή οξυγόνου
Ενόσω ο ομφάλιος λώρος συνδέεται με το μωρό εξακολουθεί να λαμβάνει οξυγόνο, γεγονός που βοηθά να εξηγηθεί πώς τα νεογέννητα με νερό μωρά μπορούν να αναπνεύσουν ενώ βρίσκονται κάτω από το νερό. Έχοντας μια πολύτιμη πηγή οξυγόνου είναι τόσο σημαντική, ειδικά για τα μωρά που χρειάζονται βοήθεια στην αναπνοή.

# 8: Επειδή «το δέρμα με δέρμα» επαφή είναι πολύ σημαντικότερη
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χωρίσετε τη μητέρα και το μωρό της και δεν υπάρχει λόγος να κόψετε τον ομφάλιο λώρο. Η μητέρα και το μωρό πρέπει να απολαμβάνουν την όμορφη επαφή με το δέρμα χωρίς να παρεμβαίνουν. Αφήστε τον ομφάλιο λώρο μόνο και αφήστε τη μητέρα και το μωρό, εκτός εάν υπάρχει ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πότε πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος;

Μερικές από τις αναφερόμενες μελέτες βασίστηκαν τα ευρήματά τους σε δύο λεπτά πριν τη αποκοπή του ομφάλιο λώρου, αλλά οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν να περιμένουν έως ότου τον ομφάλιο λώρο σταματήσει να παλλόμαστε, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλακούντας έχει κάνει τη δουλειά του και δεν στέλνει πλέον αίμα στο μωρό. Ο ελάχιστος χρόνος που θα θέλατε να περιμένετε είναι δύο λεπτά.

Πρέπει λοιπόν να περιμένουν οι φροντιστές και γιατροί να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο. Πρέπει να επιμείνετε πριν κόψουν τον λώρο του μωρού σας να τον κρατήσουν επαρκώς, τουλάχιστον για δύο λεπτά για να έχει το μωρό σας κι εσείς, όλα τα σημαντικά οφέλη που αναλύσαμε παραπάνω.




Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Μάθετε σε ποια ηλικία έρχεται η ευτυχία…!!!!

Λένε ότι τα καλύτερα χρόνια είναι όταν είναι κανείς νέος. Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, που διεξήχθη για λογαριασμό της οργάνωσης «Oddfellows» στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν φτάνουν στην ηλικία των… 70.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έρευνα, άνθρωποι σε αυτήν την ηλικία - μετά τη συνταξιοδότηση - ανακαλύπτουν ξανά τις απλές χαρές της ζωής. 

Το «κλειδί της ευτυχίας», όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες, είναι κάτι πολύ απλό: οι καλοί φίλοι, η καλή υγεία και η ελευθερία να πηγαίνεις για ψώνια όποτε θελήσεις εσύ.

Πάνω από 1 στους 3 - ηλικίας άνω των 70 - δήλωσαν στους ερευνητές ότι θεωρούσαν τους εαυτούς τους «πολύ ευτυχισμένους». Το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που ήταν 50-60 ετών ήταν μόλις 1 στους 6. 

Η έρευνα αποκάλυψε, ότι οι τρεις πιο απροσδόκητες χαρές της συνταξιοδότησης είναι η ανάκτηση της κοινωνικής ζωής, η απόλαυση καλής υγείας και το γεγονός ότι δε χρειάζεται να αφήνουν τις δουλειές του σπιτιού για το Σαββατοκύριακο.

Το 36% των ανθρώπων ηλικίας 71-80 ετών ανέφεραν, ότι ζούσαν μια ζωή με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη τους, ενώ το ίδιο δήλωσε μόλις το 16% των 51-60 ετών. 

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.000 εθελοντές άνω των 50 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήματα γύρω από την αντίληψή τους για τη συνταξιοδότηση και τη θέση τους στην κοινότητά τους και την κοινωνία γενικότερα.

Όπως αναφέρει η MailOnline, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 45%) δήλωσε, ότι αυτό που προσμένει πιο πολύ όταν συνταξιοδοτηθεί είναι να περνά περισσότερο χρόνο με τους φίλους του.




Newsbeast.gr

Τα Ζώα είναι οτι μας απέμεινε από τον παράδεισο...γιατί δεν εκδιώχθηκε από αυτόν...!!!!

Τα Ζώα είναι οτι μας απέμεινε Από τον παράδεισο. Είδαμε λοιπόν πως το ζώο στη ζωή μας δεν είναι υποκατάστατο. Πως η σχέση μαζί του είναι μια πρότυπη, αυθεντική, πρωταρχική σχέση, υπαγορευμένη από την ίδια την φύση.

Θα προχωρήσω όμως πάρα πέρα. Όχι μόνο το ζώο δεν είναι υποκατάστατο – αλλά για τον άνθρωπο είναι αναντικατάστατο. Η σύνδεση με αυτό προσφέρει κάτι που δεν μπορεί να το αντλήσουμε από αλλού. Ούτε από την σχέση με άλλον άνθρωπο.

Για τον Μίλαν Κούντερα, στον οποίο χρωστάμε μια από τις βαθύτερες αναλύσεις της ζωοφιλίας (στο μυθιστόρημά του ''Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι) η αγάπη ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο είναι ανώτερη από την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων.

“… η αγάπη του άντρα και της γυναίκας”, γράφει “είναι εξαρχής ενός είδους κατώτερου απ’ αυτό που μπορεί να είναι () η αγάπη ανάμεσα στον άνθρωπο και στον σκύλο, αυτή η παραδοξότητα της ιστορίας που ίσως ο Πλάστης να μην την είχε προβλέψει.”

Και ο Κούντερα αναλύει τα χαρακτηριστικά αυτής της αγάπης. Άδολη, εκούσια, καθαρή, ελεύθερη. Ειδυλλιακή. Η λέξη ειδύλλιο αναφέρεται στον Παράδεισο.

Γιατί το ζώο είναι αναντικατάστατο;

Αρκετά χρόνια πριν από τον Κούντερα είχα γράψει στο Βιβλίο των Γάτων: Τα ζώα είναι αυτά που είναι. Καθαρή φύση. Τίμια κοιτάνε, κατάματα. Ο άνθρωπος, έξω από την φύση αναζητά.

To ζώο είναι. Ο άνθρωπος γίνεται. Αν μπορεί.

Το ζώο είναι αναντικατάστατο διότι παρέχει στον άνθρωπο την επαφή με το καθαρό ‘Ον. Μπορείτε να το ονομάσετε φύση ή παράδεισο.

Το ζώο ΕΙΝΑΙ. Απόλυτα, αυθόρμητα, τέλεια. Μια ύπαρξη πλήρης. Ο άνθρωπος, από τότε που γεύτηκε το δέντρο της Γνώσης, δεν είναι πλήρης. Διότι ξέρει πως θα πεθάνει.

Η γνώση του θανάτου και της φθοράς, υπονομεύει το ανθρώπινο ον. Το κάνει αβέβαιο, παροδικό, αμφίβολο.

Δίπλα στον άνθρωπο, το κάθε ζώο είναι ένας βράχος σιγουριάς και τελειότητας.

Ο άνθρωπος, με τη γνώση, αλλοτριώθηκε. Αποξενώθηκε. Δεν βρίσκεται μέσα στη φύση – είναι απέναντι. Δεν κάνει ένα με το παν – είναι άλλος, ξένος.

Το ζώο ανήκει στο παν. Είναι η γέφυρα που μας συνδέει με την ζωή πριν απο τη γνώση. Ίσως και με τη ζωή μετά τη γνώση…

Οι ταπεινοί σκύλοι, οι αθόρυβες γάτες, είναι πρεσβευτές του όντος κοντά μας. Είναι αγγελιοφόροι της άλλης όχθης.

Αν ρωτήσετε τους περισσότερους ζωόφιλους, τι τους ελκύει στα ζώα, θα σας μιλήσουν για την σταθερότητα, την εμπιστοσύνη. Το ζώο, θα σας πουν, δεν σε προδίδει ποτέ.

Γιατί δεν προδίδει ούτε τον εαυτό του. Είναι αυτό που είναι. Ξέρει αυτά που ξέρει, απόλυτα.

Δεν ταλαντεύεται. Δεν παλινδρομεί. Δεν αμφιβάλλει ούτε αμφισβητεί. Δεν έχει άγχος θανάτου ούτε ζωής.

Και η αγάπη του είναι σταθερή και διαυγής. Δεν έχει προϋποθέσεις, ούτε διαθέσεις, ούτε διακυμάνσεις.

Το ζώο είναι και η σταθερότητα μέσα στο χρόνο – η υπέρβαση της ιστορίας.

Πορεύεται δίπλα μας μέσα στην ιστορία αλλά δεν της ανήκει. Ανήκει στη φύση. Η φύση είναι ανιστορική.

Εμείς αλλάζουμε συνέχεια – όμως ένας σκύλος από την Ασσυρία και μια γάτα από την αρχαία Αίγυπτο, είναι ίδιοι με τους σημερινούς.

Το πιο συγκινητικό περιστατικό που έχει ποτέ γραφτεί για συμπεριφορά ζώου, αριθμεί ηλικία τριών χιλιάδων ετών:

Ο ‘Αργος ο σκύλος του Οδυσσέα περίμενε είκοσι χρόνια να δει τον άνθρωπό του για να ξεψυχήσει.

Εκεί και ο ‘Αργος κείτουνταν τσιμπούρια φορτωμένος

Και τότε, όπως μυρίστηκε κοντά του τον Οδυσσέα

κούνησε λίγο την ουρά, κατέβασε τ’ αυτιά του,

όμως δεν είχε δύναμη να τρέξει πια κοντά του

Και ο σκληρός Οδυσσέας, έτοιμος για εκδίκηση, παραλίγο να προδοθεί. Κλαίει για πρώτη φορά (απομόρξατο δάκρυ). Κι ευθύς ως φεύγει, ο ‘Αργος πεθαίνει.

‘Αργον δ’αυ κατά μοίρα λάβεν μέλανος θανάτοιο

αυτίκ’ιδόντα Οδυσύα εεικοστώ ενιαυτώ.

Μοίρα έχει και ο ‘Αργος. Σαν τους ανθρώπους. Τον μαύρο θάνατο. Περίμενε είκοσι χρόνια. Πέστε μου μετά πως ο σκύλος έρχεται μόνο για το κόκαλο, κι η γάτα για το ψάρι.

Αυτή την σταθερότητα, αυτή την πίστη, σπάνια – η ποτέ – δεν την βρίσκεις σε άνθρωπο. Στο ζώο πάντα. Εκεί ισχύουν νόμοι ενός άλλου κόσμου.

Το κοντινό μας ζώο είναι ό,τι μας απόμεινε από τον παράδεισο. Από την κατάσταση της σιγουριάς, της αθωότητας και της απλότητας που κάποτε εγκαταλείψαμε.

Ήδη οι ψυχίατροι έχουν αποδείξει πως ένας τετράποδος σύντροφος είναι το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος της ύπαρξης. Ο άλλος άνθρωπος δεν μπορεί να σας δώσει αυτό το αίσθημα του απόλυτα απλού. Ίσως μόνο ένα βρέφος, που κι αυτό στην αρχή, είναι καθαρή φύση.

Ο Κούντερα έγραψε: “κανένα ανθρώπινο πλάσμα δεν μπορεί να κάνει σε ένα άλλο την δωρεά του ειδυλλίου. Μόνο το ζώο μπορεί, επειδή δεν το έδιωξαν από τον Παράδεισο.”

Να γιατί το ζώο είναι αναντικατάστατο.

Αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που μας συνδέει με την αθώα και άδολη ύπαρξη, με τον αρχέγονο εαυτό μας, τις ρίζες μας.

Κι όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τη φύση, τόσο πιο πολύ θα μας χρειάζονται τα ζώα. Για να εξισορροπούν την αμφιβολία. Να μας βοηθάνε να ξεχνούμε την αλλοτρίωση. Να αποκαθιστούν μέσα μας την αρμονία και την ενότητα.




Νίκος Δήμου
[Forwarded from bill ellanion]

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Μαμά...θέλω να πάω στη συναυλία...για όλους τους γονείς...!!!!

-Μαμά θέλω να πάω στη συναυλία.

-Ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν;

-Δε ξέρω.

-Δε μπορώ να απαντήσω χωρίς πληροφορίες. Και επειδή υποψιάζομαι ότι θα είναι μπόλικοι τράππερς, η απάντηση παραμένει «όχι».

- Μα γιατί; Αυτά είναι τα τραγούδια της εποχής μου και πρέπει να το συνηθίσεις!

Με αυτή της την «καραμέλα» της ξαναθύμισα ότι σε όλες τις εποχές υπήρχαν απαγορευμένοι στίχοι, τάσεις μόδας, ουσίες και όλα αυτά τελοσπάντων, που νομίζει ότι εμφανίστηκαν ξαφνικά την τελευταία πενταετία.

Κάναμε πάλι κουβέντα για τα συγκεκριμένα τραγούδια και αυτό που πλασάρουν. Εύκολο χρήμα, ναρκωτικά, όπλα και η γυναίκα να ικανοποιεί τη λαιμαργία του πόθου. 

Το γυναικείο κορμί μετατρέπεται μουσικά σε ένα εργαλείο ηδονής για άντρες δίχως όρια, συναισθηματισμούς και αξίες. Και η έφηβή μου θα χρειαστεί να πάρει θέση για το αν είναι σύμφωνη με αυτό.

Στρογυλλοκάθισα λοιπόν στον καναπέ μου, πήρα το κινητό στο χέρι και της ζήτησα να μου πει τίτλους τραγουδιών. Ξεκίνησα από πολύ αγαπημένα και «αθώα» τραγούδια και η επεξήγηση ξεκίνησε.

Στίχο-στίχο.

-Τί είναι το «μαντάμ»;

-Ξέρω γω; Η κυρία στα γαλλικά;

-Η παντρεμένη κυρία. Και επειδή η συγκεκριμένη δεν είναι παντρεμένη, υπάρχει και μια παρωχημένη εξήγηση. Εξήγησα αναλυτικά ποια είναι αυτή.

-Τί εννοεί «σε θέλω από πάνω»;

-Να είσαι αρχηγός! απάντησε στα γρήγορα.

-Όχι. Της εξηγώ κι αυτή τη φράση. Πάμε επόμενο; Όχι τόσο «λάιτ», αν μιλάω στη γλώσσα σου.

Το πρώτο σοκ στα μάτια της, αλλά επιλέγει γρήγορα ένα ομολογουμένως χαρούμενο σε ρυθμό τραγούδι. Χαριτωμένο για χορό σε πάρτι.

«Την καστανή την παίρνει ο …, την ξανθιά την παίρνει ο…» και άφθονη ακόμα μοιρασιά.

Συζητήσαμε τί είναι όλο αυτό το πρόγραμμα. «Ποιος χορευτής θα πάρει ποια παρτενέρ για τις φιγούρες στο πάρτι;» Θα ήταν μάλλον μια καλή περίπτωση. Όταν όμως αφορά πλάνο για σωματική επαφή και εμφανισιακά επιλέγουμε μια γυναίκα, μια δεύτερη, μία τρίτη και τις μοιράζουμε; Όταν είμαστε ανοιχτοί στο να τις ενώσουμε όλες μαζί και πουθενά σε αυτή τη μοιρασιά δεν μας νοιάζει η γνώμη τους;

«Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, όμως κόκκαλο με κάνει». Μόλις έπρεπε να της εξηγήσω τη σημασιολογία της συγκεκριμένης φράσης και το κομμάτι ερεθισμού ενός αγοριού.

«Θέλει να μάθει άμα έχει γεύση το μελάνι» Προφανώς δε μιλάει για κάποιο στυλό.

«Θα την κάνω χάλια αν φοράει μακιγιάζ». Τί να σου εξηγώ τώρα…

Σε κανά δυο ακόμα τραγούδια που επιλέξαμε, μιλούσε για διακίνηση ναρκωτικών, όπλα και ομολογώ ότι κάποιους στίχους, έπρεπε να μου τους μεταφράσουν κι εμένα, για να μπορώ με τη σειρά μου να τους εξηγήσω σε ένα δεκατριάχρονο κορίτσι. 

Πολλά δεν κατάφερα να τα εξηγήσω και κάποια άλλα δεν κατάφερε να τα καταλάβει. Συμφωνήσαμε την ίδια ανάλυση τραγουδιών να την κάνουμε σε μια μεγαλύτερη ηλικία. Γυναίκα προς γυναίκα.

Στο τέλος, της εξήγησα πως σε όλα αυτά τα ακούσματα, συνεισφέρουμε κι εμείς οικονομικά. Σε ένα εύκολο κέρδος για όλους αυτούς τους δημιουργούς, που αφιλτράριστα κάνουν ρίμα οτιδήποτε δηλητηριάζει την ομορφιά της τέχνης και των ανθρώπινων σχέσεων. Μιλήσαμε και για τη στάση ζωής, που ακολουθούν οι καλλιτέχνες της συγκεκριμένης μουσικής.

-Θέλεις ακόμα να πας στη συναυλία;

-Μπα… Θα πάμε αλλού!

Τη δύναμη στις αξίες μας τις κρατάμε στα χέρια μας. Όποια γενιά κι αν διανύουμε. Στη μουσική που επιλέγουμε, στις ταινίες που βλέπουμε, στα βιβλία που διαβάζουμε, στις σελίδες στο διαδίκτυο που ακολουθούμε.

Είναι πολύ εντάξει να συμβαδίζουμε με την εποχή μας και να δεχόμαστε ερεθίσματα από συνομήλικους. Είναι ακόμα πιο εντάξει να ξέρουμε σε τί συμβαδίζουμε.

Αν τραγουδάμε στίχους που μειώνουν απόλυτα την ανθρώπινή μας φύση, ας ξέρουμε τουλάχιστον τί λέμε και γιατί. Κι αν θέλουμε να λικνιστούμε στους ρυθμούς μιας τάσης πλούτου χωρίς να εργαζόμαστε, έρωτα χωρίς να ερωτευόμαστε, ουσιών για να μη σκεφτόμαστε είναι κι αυτό επιλογή.

Αρκεί κάποιος να μας τη δώσει.




Γιατί κόβουν άμεσα τον ομφάλιο λώρο των μωρών ;

ΓΙΑΤΙ ΚΟΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ ΤΩΝ ΜΩΡΩΝ ;;; 
“Κόβουν σκόπιμα τον δεσμό του πλακούντα νωρίς, στερώντας στο μωρό το 30% του αίματος που είχε σχεδιάσει η φύση να λάβει καθώς και τα πιο σημαντικά αντισώματα που περνάνε στο τέλος με την ροή της σύνδεσης μητέρας-βρέφους;;;”

Φυσικό θα ήταν το νεογέννητο να μένει στο στήθος της μητέρας τουλάχιστον μία ώρα μετά τη γέννηση. Για αυτό το λόγο ο ομφάλιος λώρος έχει μήκος 50 έως 60 εκατοστά, που χρειάζονται για να φτάσει το μωρό στο στήθος της μητέρας.

Και δεν μιλάω μόνο για την καλύτερη σύνδεση της μητέρας και του μωρού, και την μη βίαιη αποκοπή τους, αλλά και για την μετάγγιση αίματος από τον πλακούντα στο μωρό.
Το ένα τέταρτο του αίματος του νεογέννητου βρίσκεται ακόμα στον πλακούντα κατά τη γέννηση, και αν αφήσουμε τον ομφάλιο λώρο ανέπαφο για τουλάχιστον 25 λεπτά, το μωρό θα απορροφήσει το υπόλοιπο αίμα και δεν θα πάσχει από αναιμία, και ίκτερο όπως συμβαίνει συχνά.

TA ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Τα βλαστοκύτταρα προκύπτουν από τη σύλληψη και βρίσκονται στον πλακούντα, το εξωτερικό όργανο που ταΐζει το μωρό για 9 μήνες. Τα βλαστοκύτταρα του μωρού είναι ευφυή κύτταρα που μεταφέρονται από τον πλακούντα στον οργανισμό του νεογέννητου, εκτός από τις περιπτώσεις που ο ομφάλιος λώρος κόβεται/σφίγγεται για 25 λεπτά λόγω ενδεικτικής μετάγγισης αίματος από τον πλακούντα (150ml).

Επιπλέον, αυτά τα βλαστοκύτταρα επιδιορθώνουν τυχόν ανωμαλίες μετά τον τοκετό και βλάβες του μωρού . Καταλάβατε τώρα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που συλλέγουν τα βλαστοκύτταρα αυτά και το πολύτιμο αίμα του μωρού για διάφορους σκοπούς αναζωογόνησης και κατασκευής καλλυντικών.

Σύμφωνα με τον DITTY DEPNER – Θεραπευτή και Ιδρυτή του The Holistic Renaissance Concept και Σύμβουλο Ολιστικής Γονιμότητας)




https://lumi-news.gr
Κοινοποιείστε το άρθρο και διαδώστε την προσπάθεια μας..

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

7 «μαθήματα» που μας δίνει η ζωή όσο μεγαλώνουμε…!!!!

Ακολουθούν, όλα όσα έρχονται μαζί με τα κεράκια στη γενέθλια τούρτα :

1. Η ελευθερία
Ένα από τα πρώτα πράγματα που απολαμβάνουμε, όταν μεγαλώνουμε, είναι η ελευθερία που αποκτούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, όποτε θέλουμε και με όποιο τρόπο θέλουμε. Ακόμα και αν δεν κάνουμε τίποτα από αυτά, αλλά καταλήγουμε να τηρούμε το αυστηρό πρόγραμμα των γονιών μας, η επιλογή να το καταπατήσουμε και να φέρουμε τα πάνω – κάτω αρκεί για να εκτιμήσουμε αυτή την ελευθερία.

2. Οι οικιακές συσκευές
Τη στιγμή που θα κληθείτε να αγοράσετε ένα σετ μαχαιροπίρουνα για το νέο σας σπίτι, θα είναι και η στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι - επιτέλους- μεγαλώσατε. Η ευκαιρία να φτιάξετε το σπίτι των δικών σας ονείρων, όσο ωραία παιδικά χρόνια και να έχετε περάσει στο πατρικό σας, είναι μοναδική και η αξία της ανεκτίμητη.

3. Ο σεβασμός και η επικοινωνία με τους άλλους
Όσο ήσαστε μικρότεροι, ομολογουμένως δεν προκαλείτε το σεβασμό των άλλων, δεδομένης της θέσης των παιδιών στην κοινωνία. Όσο μεγαλώνετε όμως, αποκτάτε «ανάστημα» και εμπερίες και όλο και περισσότεροι αποζητούν τη συντροφιά και τη συμβουλή σας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όσο μεγαλώνετε εσείς, τόσο θα μικραίνουν οι διαφορές με τους άλλους και θα μπορείτε να επικοινωνήσετε με άτομα όλων των ηλικιών.

4. Το ταξίδι της αυτογνωσίας
Μια από τις αυτόματες διαδικασίες που συμβαίνουν όσο μεγαλώνουμε είναι η εξερεύνηση και ανακάλυψη του ποιοι πραγματικά είμαστε και η καθημερινή προσπάθεια της λύσης του μυστηρίου του εαυτού μας. 

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί ποτέ να μη φτάσουμε να αντιληφθούμε το ποιοι πραγματικά είμαστε και τι είναι αυτό που πραγματικά θα μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά όπως και να έχει, το ταξίδι είναι που μετράει. Το είπαν και οι ποιητές.

5. Η αδιαφορία για τη γνώμη των άλλων
Μπορεί στην εφηβεία και τα σχολικά χρόνια να αποζητούμε διακαώς την επιβεβαίωση από τους συνομίληκούς μας και να διψάμε για αναγνώριση και επιβράβευση, αλλά ένα από τα αδιαμφισβήτητα καλύτερα πράγματα του να μεγαλώνεις και να ωριμάζεις είναι η απελευθέρωση από αυτή τη «φυλακή» της αποδοχής. 

Η στιγμή που συνειδητοποιείς πως δεν χρειάζεται να σε αγαπάνε όλοι είναι και η στιγμή που θα αγαπήσεις ο ίδιος πιο πολύ τον εαυτό σου.

6. Η ευθύνη
Η ευθύνη που τρομάζει πολλούς, είναι μια μεγάλη χαρά και ικανοποίηση της ζωής. Η ευθύνη της ίδιας σου της ζωής, η ευθύνη ενός νοικοκυριού και η ευθύνη ενός παιδιού, δίνει σκοπό και νόημα στη ζωή ενός, ενώ η προσπάθεια να κρυφτεί κανείς από τις ευθύνες τους, του στερεί σημαντικές χαρές και την ικανοποίηση της κυριότητας του ίδιου του εαυτού.

7. Η πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά
Το μεγαλύτερο μάθημα που μας δίνει η ζωή, όσο περνάνε τα χρόνια, είναι πως μαζί με αυτά, περνάνε και όλα τα δύσκολα και όλα τα προβλήματα βρίσκουν, αργά ή γρήγορα, τη λύση τους. Τίποτα δεν είναι μόνιμο, όλα και όλοι βρίσκουν το δρόμο τους και πρόκειται πάντα για μονόδρομο. 

Στην πορεία όλα γίνονται καλύτερα και ακόμα και αν δεν γίνουν καλύτερα, τότε απλά ο δρόμος είναι πιο μακρύς από άλλους. Αλλά το φως στο τούνελ ποτέ δε σβήνει.




Πότε το μυαλό μας… κατεβάζει διακόπτες;

Το να έχεις ανοιχτό μυαλό είναι μεγάλο προτέρημα. Σημαίνει ότι δεν απορρίπτεις αβίαστα νέες γνώσεις και θεωρίες, που είναι αντίθετες με όσα πιστεύεις. Όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, ο εγκέφαλος δείχνει απρόθυμος να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε σωστά τα νέα στοιχεία που απειλούν να γκρεμίσουν τα πιστεύω μας.

Η… δολιοφθορά του εγκεφάλου

Υπάρχουν λοιπόν φορές που το ίδιο το μυαλό μας συνωμοτεί εναντίον μας; Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι πιθανό, λένε οι ψυχολόγοι. Όπως εξηγούν, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πληροφορία που καταρρίπτει τις παγιωμένες μας απόψεις, τότε ο εγκέφαλος…κατεβάζει τους διακόπτες. 

Η ικανότητά μας να συνθέτουμε και να επεξεργαζόμαστε νέα στοιχεία σχεδόν αδρανοποιείται. Έτσι, αντί να δούμε καθαρά αν υπάρχει μια αλήθεια πίσω από τη νέα πληροφορία, αρχίζουμε τις παρερμηνείες. 

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο τρανές είναι οι αποδείξεις τόσο πιο πολύ εμείς επιμένουμε να διαφωνούμε.

Πάρε τον έλεγχο

Γι΄ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα διαβάσεις ή θα ακούσεις κάτι που δε συνάδει με όσα πιστεύεις, αλλά σου ανοίγει μια νέα προοπτική, μην αφήσεις το μυαλό σου να κατεβάσει τους διακόπτες του. 

Η απεγνωσμένη προσκόλληση σε λανθασμένες ιδέες και απόψεις εμποδίζει την εξέλιξη και, επιπλέον, δείχνει έλλειψη θάρρους.




Πηγή: bimag.gr

Γυναίκα, στρατιώτες ή άλογο; To πρώτο που βλέπεις στην εικόνα, αποκαλύπτει τη μεγαλύτερη φοβία σου στις σχέσεις…!!!!

Η παρακάτω εικόνα έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου σχετικά με το τι μπορεί να δει ο κάθε τηλεθεατής και το τι σημαίνει για την ψυχολογία.

Τα ψυχολογικά τεστ και οι οπτικές ψευδαισθήσεις αποκαλύπτουν πολλά για τον εαυτό σας και για τις σχέσεις σας με τους άλλους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι απλώς να κοιτάξετε την εικόνα για μερικά δευτερόλεπτα και να σκεφτείτε ποια φιγούρα είδατε πρώτη. Σύμφωνα με την απάντησή σας στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα θα αλλάξει.
Τι παρατηρήσατε πρώτο; Αυτό θα πει πολλά για τους φόβους που κυριαρχούν στο μυαλό σας και επηρεάζουν τις σχέσεις σας.

1. Η γυναίκα
Αν είδατε πρώτα τη γυναίκα, αυτό που σας τρομάζει στο να ερωτευτείτε είναι να χάσετε τον ύπνο σας κυριολεκτικά!

Δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας, είστε πρακτικό άτομο και άτομο που πάντα έπαιρνε τον ύπνο πολύ σοβαρά. Ανησυχείτε πολύ γρήγορα ότι θα πρέπει να διαλέξετε μεταξύ αγάπης και ύπνου — και ανησυχείτε ότι μπορεί να κερδίσει ο ύπνος!

Κάντε ένα διάλειμμα και ηρεμήστε. Σίγουρα, ο ύπνος είναι σημαντικός, αλλά μην τον αφήσετε να καταστρέψει τη σχέση σας! Να είστε σίγουροι ότι και οι δύο θα πρέπει να κοιμηθείτε κάποια στιγμή.

2. Οι έφιπποι στρατιώτες
Αν είδατε πρώτα τους έφιππους στρατιώτες, ο εφιάλτης σας στο να ερωτευτείτε είναι η εικόνα σας.

Ξέρετε καθώς ερωτεύεστε ότι ο σύντροφός σας δεν πρόκειται να σας αφήσει επειδή δεν ξυριστήκατε ή δεν κάνατε ντους (ή και όχι), αλλά νιώθετε υποχρεωμένοι να δείχνετε συνεχώς άψογοι, όλες τις ώρες της ημέρας.

3. Το άλογο
Αν είδατε πρώτα το άλογο, ανησυχείτε για την απόρριψη.

Δεν θέλετε τίποτα περισσότερο από το να απελευθερωθείτε από τις παλιές απογοητεύσεις, αλλά δεν μπορείτε να μην σκέφτεστε όλες τις φορές που ερωτευτήκατε στο παρελθόν και πληγωθήκατε.




www.fumara.gr

Γιατί ένας σκύλος δεν φεύγει ποτέ από το πλευρό του αφεντικό του ακόμη και μετά το θάνατο του…!!!!

Σκύλος, δεν φεύγει ποτέ από το πλευρό του αφεντικού του, ακόμα και όταν μεγαλώσει, ακόμα και όταν έρθει η ώρα για να “φύγει”. Οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Αγαπούν χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. Αγαπούν γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν.

Λένε πως οι σκύλοι κάποια στιγμή πεθαίνουν. Κι όμως, αυτό είναι ψέμα. Μεγάλο ψέμα. Οι σκύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Απλά κοιμούνται.

Μπορεί να μεγαλώνουν. Μπορεί τα κόκαλα τους να πονούν και να βαραίνει το κορμί τους. Μπορεί να μην ευχαριστιούνται όπως παλιά μια βόλτα με το αφεντικό τους και να λαχανιάζουν στα λίγα μέτρα.

Μπορεί να θέλουν να κοιμούνται ολοένα και περισσότερο. Μπορεί να μην έχουν όρεξη για παιχνίδια.

Ο κόσμος τους είναι τέλειος όταν περιλαμβάνει την αγάπη του ιδιοκτήτη, μερικές νόστιμες λιχουδιές και λίγες γάτες για κυνήγι. Και σε έναν τέλειο κόσμο, δε χωρά ο θάνατος. Μόνο λίγη ξεκούραση.

Για αυτό παροτρύνουν να μη λένε ότι ο σκύλος πέθανε. Να λένε πως κοιμάται στην καρδιά τους. Πως βρήκε ένα σίγουρο μέρος για να ξεκουραστεί κι όταν θελήσει, θα ξυπνήσει για να σας θυμίσει όλες τις στιγμές που περάσατε μαζί. Και που ποτέ δεν είναι λίγες.

Σκύλος ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Θα θυμηθούν την πρώτη φορά που πήδηξε ενθουσιασμένος πάνω τους και τους έκοψε την ανάσα.

Θα θυμηθούν όλες εκείνες τις φορές που τους τραβολόγησε με το λουρί του στη βόλτα.

Όλες εκείνες τις ζημιές που έκανε περιμένοντας και που τις παραδέχτηκε με εκείνο το ένοχο και παράλληλα ικετευτικό βλέμμα του.

Τα χάδια, τα γαυγίσματα, τα γλυψίματα όταν δεν ήταν ο ιδιοκτήτης του καλά.

Όχι, δεν πεθαίνει ο σκύλος. Μόνο κοιμάται.

Θα νιώσουν ένα κενό στο μέρος της καρδιάς. Και θα θέλουν να κλαίνε συνέχεια. Γιατί θα τους λείπει.

Θα βρίσκεται μέσα στην καρδιά τους. Είναι μόνο ένα ταξίδι του μυαλού μακριά τους. Για να τον ξεπεράσουν ας κλάψουν. Αλλά μην τον θεωρήσουν ποτέ νεκρό. Γιατί θα είναι ντροπή για όσα έζησαν μαζί. Και να θυμούνται πως μόνο ό,τι ξεχνιέται πεθαίνει. Κι αυτοί δεν πρόκειται να ξεχάσουν.

Πώς να ξεχάσουν τον καλύτερο τους φίλο που δεν είναι άλλος από τον σκύλο τους;




www.newsitamea.gr

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Tο αρχέτυπο της Χρυσής Σκιάς : Ο καταπιεσμένος χρυσός που κρύβεται μέσα στο σκοτάδι μας…!!!!

Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το αρχέτυπο της Σκοτεινής Σκιάς : την καταπιεσμένη πλευρά που βρίσκεται μέσα μας. Αλλά πιθανότατα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το αρχέτυπο της Χρυσής Σκιάς: τον καταπιεσμένο χρυσό που κρύβεται μέσα στο σκοτάδι μας.

Η χρυσή σκιά συμβολίζει το κρατημένο θάρρος, τα κρυμμένα ταλέντα, το καταπιεσμένο πάθος και την πνιγμένη δημιουργικότητα. 

Είναι οι ανεκπλήρωτες δυνατότητες που οι άνθρωποι συχνά δεν μπορούν να δουν ή να αναπτύξουν εξαιτίας του φόβου ή επειδή δεν ρισκάρουν.

Στο πνεύμα του να γίνετε ένας ισορροπημένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος και πιο αυθεντικοί στην δέσμευσή σας με τον εαυτό σας και με τους άλλους, το να είστε περίεργοι για το σκοτάδι μέσα σας είναι ένας βαθύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τον κρυμμένο σας χρυσό.

Κάνοντας το σκοτάδι συνειδητό.

«Η υπερβολική πτυχή των ζώων στρεβλώνει τον πολιτισμό, ο υπερβολικός πολιτισμός αρρωσταίνει τα ζώα» – Γιουνγκ

Η σκιά είναι μέρος της ύπαρξης του ανθρώπου. Όλοι έχουμε μια και όλοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά. Ήταν απαραίτητο να καταπιεστούν συγκεκριμένες πτυχές της ζωώδης φύσης μας όταν αναπτυσσόμασταν.

Προκειμένου να είμαστε πολιτισμένοι και ένα υγιές και λειτουργικό μέλος της κοινωνίας ήταν ένα σημαντικό και υγιές πράγμα να μετριάσουμε την άγρια φύση μας, την ασυγκράτητη φρενίτιδα, την βία, τον απερίσκεπτο αυθορμητισμό μας και να είμαστε πειθαρχημένοι.

Αυτά έγιναν το καταπιεσμένο σκοτάδι μας, η σκιά μας. 

Το να κάνουμε συνειδητό το σκοτάδι μας είναι μια τέχνη. Είναι μια επισφαλής προσπάθεια, ένα επικίνδυνο και λεπτό εγχείρημα. Αλλά καμία άλλη πρακτική δεν είναι πιο ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Κανένα άλλο καθήκον δεν είναι τόσο κρίσιμο για την επίτευξη της ισορροπίας και της ολοκλήρωσης.

Όπως είχε πει και ο Γιούνγκ «Κάποιος δεν διαφωτίζεται με το να φαντάζεται μορφές φωτός αλλά κάνοντας το σκοτάδι συνειδητό».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σκιά είναι αρχέγονη. Είναι άγρια και διαισθητική. Όταν είμαστε νέοι είναι απαραίτητο να την καταπιέσουμε για να πειθαρχήσουμε. Όταν ωριμάζουμε, είναι σημαντικό να την ενσωματώσουμε για να πετύχουμε την διαφώτιση.

Πρέπει να συμφιλιωθούμε ώστε να μην εξαπλωθεί και να μας δηλητηριάσει. Αν απλώς αγνοήσουμε την σκιά, θα γίνει ισχυρότερη, πιο σκοτεινή και πιο θυμωμένη. Θα γίνει δαιμονική και αυταρχική, σε βαθμό που τελικά θα μας έχει ως μαριονέτες κάτω από ένα σκοτεινό και ανελέητο σύννεφο.

Χρειάζεται έντονο θάρρος για να αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι μας και απαιτούνται σκληρές αμφισβητήσεις για να ξεπεράσουμε τις άνετες «απαντήσεις» με τις οποίες έχουμε συμβιβαστεί. Πρέπει να γίνουμε ευαίσθητοι για να ξεπεράσουμε την άκαμπτη αναισθησία με την οποία είμαστε «ασφαλείς».

Αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να κάνουμε το σκοτάδι μας συνειδητό, ειδικά όταν ο στόχος μας είναι η υγιής ολοκλήρωση, η ολότητα, η ισορροπία και η φώτιση.

Ανακαλύπτοντας τον χρυσό.

«Οι ήρωες προορίζονται να σφυρηλατούνται χρυσοί από την φωτιά» – Νικίτα Γκιλλ

Μόλις κάνουμε το σκοτάδι συνειδητό, μπορούμε να αρχίσουμε το σημαντικό έργο της ανακάλυψης. Αλλά δεν θα είναι εύκολο. Το μόνο πιο δύσκολο από το να βρούμε το χρυσό στο σκοτάδι είναι να κάνουμε το σκοτάδι συνειδητό.

Και αυτό γιατί η σκιά μας είναι ταραγμένη και άγρια. Είναι ένα καμίνι με λιωμένη ενέργεια όπου όλος ο καταπιεσμένος μας θυμός, η θλίψη, η ντροπή, η ενοχή και η άγρια κατάστασή μας, βράζουν σε μια μανιασμένη φρενίτιδα.

Το να ανακαλύψουμε τον χρυσό σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι για την αδύναμη καρδιά. Μια καλή στρατηγική είναι να αξιοποιήσουμε την αρχέτυπη δύναμη του Φοίνικα ( την προσωποποιημένη διαδικασία ζωής - θανάτου - αναγέννησης).

Φέρνοντας αντιμέτωπο ένα αρχέτυπο (Φοίνικας) με ένα άλλο (Σκιά) γινόμαστε πιο θαρραλέοι και πιο προσαρμόσιμοι όταν αντιμετωπίζουμε την φωτιά και είναι πιο πιθανό να κερδίσουμε την ανθεκτικότητα της αναγέννησης.

Εύκολο να το λες παρά να το κάνεις βέβαια, αλλά η ανακάλυψη του χρυσού αξίζει τον κόπο. Γι αυτόν τον τύπο χρυσού ενισχύεται η εμπιστοσύνη και το θάρρος μας. 

Αυτός ο τύπος χρυσού υποστηρίζει την αυτοεκτίμηση μας. Μας κάνει πιο ανθεκτικούς, πιο ευρηματικούς και πιο πνευματικά ισχυρούς. Αποκαλύπτει κρυμμένα ταλέντα, καταπιεσμένο πάθος και την πνιγμένη δημιουργικότητα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι για να αποκτήσουμε το θάρρος που χρειάζεται για να ανακαλύψουμε τον χρυσό στο σκοτάδι, είναι ότι πρέπει να έχουμε ήδη το θάρρος να κάνουμε το σκοτάδι μας συνειδητό.

Είναι σαν το παράδοξο απόφθεγμα του Τζωρτζ Όργουελ: «Μέχρι να γίνουν συνειδητοί ποτέ δεν θα επαναστατήσουν και αφού επαναστατήσουν δεν μπορούν να γίνουν συνειδητοί».

Το καλό (και το κακό) πράγμα με το ασυνείδητο είναι ότι λειτουργεί πίσω από την συνείδηση. Αν είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχουμε μια εμπειρία ζωής που θα κάνει το ασυνείδητό μας να μας δώσει το απαραίτητο θάρρος για να κάνουμε το σκοτάδι μας συνειδητό, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το θάρρος μας ανακαλύπτοντας τον χρυσό στη σκιά μας.

Εν τέλει, έχοντας κάνει το σκοτάδι μας συνειδητό, έχοντας σφυρηλατηθεί από την φωτιά και έχοντας αναστηθεί σε έναν πανίσχυρο Φοίνικα, θα έχουμε ανακαλύψει έναν ιερό χρυσό από το σκοτάδι και θα αποκαλύψουμε τα βαθύτερα πάθη μας, τα κρυμμένα ταλέντα, την άγρια φύση και την έμφυτη δημιουργικότητά μας.

Έτσι, μπορούμε να συνεχίσουμε την συμφιλίωση με την σκιά μας και την καλλιέργεια της γνησιότητάς μας.

Με την ισχυρή σκιά στο πλευρό μας, ως σύμμαχο όχι ως εχθρό, ως ενότητα όχι ως διάσπαση, το μονοπάτι της διαφώτισης ανοίγεται μπροστά μας.




Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. 
Διαβάστε τους όρους χρήσης

Αυτή είναι η στιγμή…!!!!

Μια ζωή χωρίς αλήθεια είναι άδεια.

Πόσα ψέματα ακούς καθημερινά και πόση αλήθεια χωράς αναρωτήθηκες;

Εκπαιδευόμαστε σε μια ζωή χωρίς νόημα, ψάχνουμε την ουσία, μα φαίνεται να μας διαφεύγει.

Που να βρίσκεται άραγε κρυμμένο το νόημα; Πίσω από τις λέξεις, μέσα στις λέξεις, μέσα στους άλλους; Ποιος το έκρυψε τόσο καλά;

Μάθαμε να αγαπάμε έξω από μας, να κρίνουμε, να είμαστε αυστηροί, αλλά δε μάθαμε ακόμα ότι η κριτική και η αυστηρότητά μας, μας κάνει να απομακρυνόμαστε απ΄την αποδοχή μας και την αγάπη μας.

Πόσο ακόμα θα μας αυτοεξαπατούμε αναπαράγοντας τα ψέματα που μας μάθανε;

Η αλήθεια όμως θα είναι πάντα εκεί, αβίαστα θα καρτερά τον ερχομό σου για να σε ελευθερώσει από τη φυλακή που έχτισες για να μη σε βρεις.

1 – Ζήσε την κάθε σου στιγμή , ούτε μπρος ούτε πίσω, τώρα, αυτό έχεις μια καταπληκτική στιγμή, που αν την χρησιμοποιήσεις ορθά θα ορθωθείς. Μη βιάζεσαι «να τελειώνεις» με τα πράγματα , τους ανθρώπους. Αν λες θέλω να «τελειώνω» , μάλλον δεν θα ακούς τι λες.

2 – Μίλα όπως θα ήθελες να σου μιλάνε, ένας ευγενικός λόγος , μια απλή χειρονομία αγάπης ανοίγει τις καρδιές. Μίλα για το πώς νοιώθεις, πρώτα σε σένα. Μίλα για το πώς νοιώθεις σ αυτούς που αγαπάς. Αν χρειάζεται ζήτα βοήθεια.

3 – Αν δεν μπορείς, πες δεν μπορώ, αν δεν θέλεις πες δεν θέλω. Ανακάλυψε γιατί δεν μπορείς, γιατί δεν θες. Μπορεί κάτι να αλλάξεις από τα μπορώ και τα θέλω σου;

4 – Βρες τα προτερήματά σου , σίγουρα έχεις και είναι πολλά, γράψτα σ’ένα χαρτί . Ενίσχυσε το πιο δυνατό σημείο σου.

5 – Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν βαθιά , μην λες θα το κάνω κάποτε, άρχισε από σήμερα. Κάνε το πρώτο βήμα. Σπάσε την μονοτονία και την συνήθεια, φτιάξε ένα πλάνο πως θα πετύχεις το όνειρό σου.

6 – Μην περιμένεις μια ιδιαίτερη στιγμή για να πεις πως αγαπάς κάποιον, εσένα. Αυτή είναι η στιγμή.

7 – Βάλε χιούμορ, δες το αλλιώς , πιο χαλαρά, ξεντύσου την αυστηρότητα, η λύση θα βρεθεί.

8 – Έχε εμπιστοσύνη, πρώτα απ’ όλα σε σένα.

Αν κάνεις συνέχεια τα ίδια πράγματα και περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα μάλλον κάτι σου διαφεύγει. 

Άλλαξε τον τρόπο, άλλαξε το πώς κάνεις τα πράγματα και μια διαφορετική απάντηση θα έρθει. Κοίτα πιο βαθιά για να δεις το εύρος των πραγμάτων. Οι δυνατότητες είναι άπειρες, μη περιορίζεσαι. Απλώσου !!!




Σοφία Καλαντζή – Σύμβουλος Σφαιρικής Αντιληπτικότητας
Η Σοφία Καλαντζή πραγματοποιεί το σεμινάριο 

Ελέγχω τα συναισθήματά μου, ελέγχω τη ζωή μου…!!!!

Με την κρίση του κορονοϊού, το πάγωμα της καθημερινότητας και όντας απομονωμένοι για μήνες, ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με τις διάφορες πλευρές του εαυτού μας και τα συναισθήματά μας.

Μας γεννήθηκαν πολλές απορίες, είχαμε και έχουμε πολλές ερωτήσεις, που όμως δεν μπορούν να απαντηθούν, επειδή δεν έχουμε τα πραγματικά δεδομένα. Και τι μας μένει σε τέτοιες περιπτώσεις; 

Πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και φόβος. Ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος έτσι ώστε να αντιπαθεί την αβεβαιότητα και το άγνωστο επειδή τα εξισώνει με τον κίνδυνο.

Η τρέχουσα κατάσταση έχει πυροδοτήσει την ανησυχία, το φόβο, την ανασφάλεια και το άγχος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο έλεος αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. 

Γι’ αυτό σε τέτοιους καιρούς, η συναισθηματική μας υγεία, που συνεπάγεται και σωματική υγεία, είναι πολύ σημαντική.

Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε τεχνολογικά εξελιγμένα, υψηλής πολυπλοκότητας όντα με την ικανότητα να αυτό-ρυθμίζουμε την ενέργεια που ρέει στο βιολογικό μας σύστημα. 

Μπορούμε να ρυθμίζουμε συνειδητά τη βιολογία μας (να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, να ξυπνήσουμε τα ένζυμα της μακροζωίας, να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας). 

Πώς; Μέσω των συναισθημάτων μας. Η υγεία και η μακροζωία επηρεάζονται περισσότερο από το εσωτερικό μας περιβάλλον απ’ ότι από το εξωτερικό.

Μας έχουν μάθει ότι υπάρχουν αρνητικά, κακά συναισθήματα. Και τι κάνουμε με κάτι αρνητικό και κακό; Το απομακρύνουμε. Το κρύβουμε. Το μεταμφιέζουμε σε κάτι άλλο. Για να το ελέγξουμε.

Κι έτσι παλεύουμε ενάντια στα συναισθήματά μας, τα απωθούμε, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχουν ή απλά τα κλείνουμε στο υπόγειο και πετάμε το κλειδί.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν αρνητικά ή κακά συναισθήματα. Όλα τα συναισθήματα εξυπηρετούν ένα σκοπό.

Η λειτουργία τους είναι να τραβήξουν την προσοχή μας, ώστε να εστιάσουμε σε κάτι, και να μας παρακινήσουν να δράσουμε. Τα συναισθήματα είναι εγγενώς ουδέτερα, απλά μας ενημερώνουν πού βρισκόμαστε και πώς φαίνεται να είναι τα πράγματα. 

Όλα τα συναισθήματα είναι πληροφορίες, δεδομένα, μηνύματα. Είναι ενέργεια σε κίνηση και είναι η κύρια γλώσσα του σώματος, του υποσυνείδητου και της διαίσθησης. Όταν καταστέλλουμε ή αγνοούμε δύσκολα συναισθήματα, το πραγματικό θύμα είναι η ευημερία και η υγεία μας.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε δύσκολα ή δυσάρεστα συναισθήματα;

Όταν για παράδειγμα νιώθω φόβο, ρωτάω: «Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Είναι δικό μου αυτό το συναίσθημα; Είναι το συναίσθημα ανάλογο της κατάστασης;».

Εφόσον αναγνωρίσω και αποδεχτώ αυτό που νιώθω, μπορώ να αρχίσω να το μεταμορφώνω. Πολλές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όταν ονομάζουμε τα συναισθήματά μας, χάνουν μέρος της δύναμής τους. Ότι όταν γίνονται αντικείμενο της γνωστικής διαδικασίας, μειώνεται η έντασή τους.

Η μειωμένη ένταση του συναισθήματος, εφόσον το έχω ονομάσει, μου επιτρέπει να μείνω μαζί του και να το βιώσω. Μου επιτρέπω να νιώσω απογοητευμένη, θυμωμένη, λυπημένη ή φοβισμένη.

Νιώθω οτιδήποτε είναι αυτό που αισθάνομαι και δεν επιτρέπω στο μυαλό μου να το δικαιολογήσει ή να το αιτιολογήσει. Παίρνω μερικές βαθιές αναπνοές και κάθομαι μαζί του. Γίνομαι ο «ιερός μάρτυρας» αυτού που συμβαίνει μέσα μου.

Παρατηρώ τις αισθήσεις που έχω στα διάφορα σημεία του σώματός μου. Παρατηρώ, χωρίς να προσπαθώ να διορθώσω τίποτα. Και μετά ρωτάω: «Ποιο είναι το γενικό μήνυμα αυτού του συναισθήματος; Τι θέλει να μου πει;». 

Και παραμένω σε σιωπή και ακινησία για λίγα λεπτά. Η απάντηση μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, σαν αίσθηση, εικόνα, λέξεις ή έμπνευση…

«Τι θέλω πραγματικά; Τι μου λέει η καρδιά μου; Τι χρειάζεται να κάνω;».

Οι εικόνες που έχω στο μυαλό μου, πυροδοτούν μια έκρηξη χημικών τα οποία μεταβάλλουν τη σύνθεση του αίματός μου, το οποίο με τη σειρά του ρυθμίζει και ελέγχει τα κύτταρά μου.

Τα βιοχημικά που εκκρίνονται μέσα μου είναι σαν κύμα που ξεχύνεται στο σώμα μου και ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί 60 με 90 δευτερόλεπτα. Μπορώ να διαχειριστώ και να ελέγξω 90 δευτερόλεπτα, έτσι δεν είναι;

Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν δεν είμαστε καλά με τον εαυτό μας. Όλα τα προβλήματα είναι εσωτερικά. Η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται από την ποιότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως μπορείς να επιλέξεις τι θα σκεφτείς και τι θα νιώσεις. Μπορείς να σταματήσεις εν τη γενέσει τις παρορμήσεις σου και να τις ελέγξεις.

Πώς ζεις τη ζωή σου, με χαρά και αγάπη ή με άγχος και φόβο




Βιολέττα Ψωφάκη