Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αυξάνουμε τις δονήσεις μας και πως να το επιτύχουμε...!!!!

Σε πολλούς από εμάς γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η καλοσύνη, η συμπόνια και η αποδοχή είναι τα κομμάτια του παζλ που λείπουν προκειμένου να αποκατασταθεί η γρήγορη και βίαιη πορεία της ανθρωπότητας προς τη διάσπαση και τη διαίρεση.

Είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις από το ίδιο επίπεδο συνειδητότητας που δημιουργεί τα προβλήματα.

Η αύξηση των δονήσεων της συνειδητότητάς μας για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων είναι μια διαδικασία που απαιτεί καλοσύνη, συγχώρεση και μια αγάπη που σέβεται τις διαφορές μας.

Τί είναι οι δονήσεις για το Ινστιτούτο HeartMath

Το Ινστιτούτο HeartMath καθώς και πολλά άλλα συστήματα χρησιμοποιούν τον όρο «δονήσεις» για να προσδιορίσουν την ποιότητα των σκέψεων, των αισθημάτων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών που δημιουργούνται και επηρεάζονται από τις πεποιθήσεις μας, τις αναμνήσεις, τις επιλογές, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και πολλά άλλα. 

Για παράδειγμα, ακούμε συχνά τους ανθρώπους να λένε: «Έπρεπε να φύγω από το γραφείο, η στμόσφαιρα ήταν τόσο κακή που έχανα όλη την ενέργειά μου» ή «Ένιωθα να ανεβαίνω από τις θετικές δονήσεις του τάδε ανθρώπου».

Οι δονήσεις της διάθεσης, των συμπεριφορών, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με βάση τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας απέναντι στους άλλους, στον εαυτό μας ή στα προβλήματα της ζωής. 

Οι δονήσεις που προέρχονται από τους άλλους και από το περιβάλλον ποικίλλουν με βάση την αντοχή μας στην εξισορρόπηση του νου, των συναισθημάτων και της διάθεσής μας – ειδικά στο δυναμικό συναισθηματικό κλίμα που κυριαρχεί στις μέρες μας.

Οι χαμηλότερες δονήσεις μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή λόγω εκνευρισμού, θυμού, απογοήτευσης, θλίψης, κατάκρισης, συγκρίσεων και πολλών άλλων. 

Τέτοια συναισθήματα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά είναι στο χέρι μας να απαλλαγούμε από αυτά τα εξαντλητικά συναισθήματα και να αποκτήσουμε συμπεριφορές και αντιλήψεις με υψηλότερες δονήσεις.

Ένας εύκολος τρόπος για να παραμείνουμε σε υψηλότερες δονήσεις είναι να συνδέσουμε τις ιδιότητες της καρδιάς μας με τις επαφές μας και τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. 

Οι ιδιότητες της καρδιάς περιλαμβάνουν την αγάπη, τη φροντίδα, τη συμπόνια, την καλοσύνη, την εκτίμηση, τη συγχώρεση και πολλά άλλα. Όποιος βιώνει αυτές τις ιδιότητες, γνωρίζει την ικανότητά τους να μετατρέπουν τα συναισθήματά μας σε κάτι πιο ευγενικό και λιγότερο στρεσογόνο.

Αύξηση των δονήσεων των άλλων

Για να αποδείξει ότι οι εγκάρδιες προθέσεις ενός ανθρώπου μπορούν να αυξήσουν τις καρδιακές δονήσεις των άλλων, το Ινστιτούτο HeartMath αναφέρει τις μελέτες που έχει διεξάγει. Ίσως να γνωρίζετε ήδη τη μελέτη στην οποία ο μη συνεκτικός καρδιακός ρυθμός ενός σκύλου εναρμονίστηκε με τον καρδιακό ρυθμό ενός παιδιού, καθώς εκείνο μετέδιδε εκούσια αγάπη και φροντίδα για τον σκύλο.

Η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι τα ανθρώπινα όντα αλλά και όλα τα πλάσματα μεταδίδουν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που παράγεται από τον καρδιακό ρυθμό. Τα συναισθήματά μας μεταδίδονται σαν ραδιοκύματα μέσω αυτού του πεδίου. 

Όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε φίλους, οικογένεια ή άλλους, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι αντιλήψεις του καθενός αναμιγνύονται στον άμεσο χώρο σας – αυτόν που το Ινστιτούτο HeartMath ονομάζει περιβάλλον πεδίου.

Ισορροπία σε υψηλότερες δονήσεις

Όταν ισορροπούμε σε υψηλότερες δονήσεις, έχουμε πολλά οφέλη. Οι αποφάσεις και οι λύσεις προκύπτουν ευκολότερα λόγω της αυξημένης πρόσβασης στη διαισθητική σοφία της καρδιάς μας, η κριτική μας ικανότητα γίνεται πιο περιεκτική και οι επιλογές μας πιο ξεκάθαρες και αποτελεσματικές. 

Επίσης, γίνεται πολύ πιο εύκολο να απαλλαγούμε από την απογοήτευση, το άγχος, την ανυπομονησία και άλλους παράγοντες χρόνιου στρες που ταλαιπωρούν την κριτική και τη λογική μας σκέψη.

Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν βρισκόμαστε στην υψηλότερη κατάσταση δόνησης, όμως μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί όταν υπάρχουν προκλήσεις και αυξημένο στρες. 

Έτσι, μπορούμε να μάθουμε να αυξάνουμε τις δονήσεις μας για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις προσθέτοντας άλλες ιδιότητες της καρδιάς, όπως η συνειδητή φροντίδα, η ευγένεια, η ευγνωμοσύνη ή η συμπόνια στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. 

Καθώς αυτές οι ιδιότητες της αγάπης ρέουν μέσα μας, η στάση μας απέναντι στα πράγματα αυτομάτως μετακινείται στον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Η άνευ όρων αγάπη και συμπόνια διαθέτουν από τα υψηλότερα επίπεδα δόνησης της αγάπης και δεν υπόκεινται στις προϋποθέσεις, τους περιορισμούς ή τις απαιτήσεις των άλλων. 

Καλύπτουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και όφελος όλων των αισθανόμενων όντων καθώς και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο υπάρχουν. Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η άνευ όρων αγάπη και συμπόνια είναι από τις υψηλότερες ικανότητες της συνειδητότητάς μας μαζί με την ικανότητα θεραπείας και προσέλκυσης λύσεων για κοινωνικές αλλαγές.

Ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων έχει βιώσει τα οφέλη της συμπόνιας και περισσότερα άτομα πορεύονται με αυτή την ισχυρή έκφραση της αγάπης στους καιρούς των έντονων αλλαγών που ζούμε. 

Η εφαρμογή της έννοιας της συμπόνιας είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε και να ωφεληθούμε όλοι, όμως χρειάζεται ειλικρινή δέσμευση μέσα από την καρδιά μας προκειμένου να ενσωματώσουμε αυτή την ευθύνη σε ένα σύνολο του οποίου εμείς αποτελούμε μέρος.

Διαβάστε περιληπτικά τα οφέλη από την αύξηση των δονήσεων

• Η αυξημένη φροντίδα και ευγένεια ρέουν πιο άμεσα στις επαφές μας με τους άλλους.

• Έχουμε πιο καθαρό μυαλό και κάνουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις επιλογές και τις πράξεις μας.

• Ο νους και τα συναισθήματά μας αλληλεπιδρούν πιο αρμονικά προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας.

• Αποφεύγουμε συνηθισμένους παράγοντες άγχους – όπως απογοήτευση, ανυπομονησία, έλλειψη ανοχής κ.λπ.

• Έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αντοχή στους φόβους και τα θέματα αυτοπεποίθησης.

• Το βαθύτερο ενδιαφέρον της καρδιάς μας δεν υπερκαλύπτεται από τις παρεμβολές του νου και των συναισθημάτων μας.

• Η αλλαγή στη συμπεριφορά μας απομακρύνει το άγχος, την υπερβολική ανησυχία και την εξουθένωση.

• Έχουμε την τάση να επηρεάζουμε θετικά τους άλλους και το περιβάλλον μας, όταν οι δονήσεις μας είναι υψηλές.

• Είμαστε λιγότερο επικριτικοί και πιο ανεκτικοί με τους άλλους και τον εαυτό μας, γεγονός που εμποδίζει τη συσσώρευση υπερβολικού στρες.

• Η αύξηση των δονήσεών μας ενισχύει τα διαισθητικά συναισθήματα της καρδιάς μας, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερες επιλογές και αποτελέσματα.

Απλές ασκήσεις για να αυξήσετε τις δονήσεις σας

(Βασισμένες στις ασκήσεις του βιβλίου Heart Intelligence: Connecting with the Intuitive Guidance of the Heart.)

Πώς να αντικαταστήσετε τα συναισθήματα με χαμηλότερες δονήσεις, όπως η θλίψη, ο θυμός, η ανασφάλεια, το άγχος, η αυτοκριτική, η απόρριψη κ.λπ.

1. Άσκηση: Βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου για λίγα λεπτά θα μπορείτε να αναπνέετε ήρεμα και φανταστείτε ότι με κάθε αναπνοή το μυαλό, τα συναισθήματα και το σώμα σας ηρεμούν μέσα σας. Σε αυτή την ηρεμία, σκεφτείτε ένα θετικό συναίσθημα που θα θέλατε να έχετε και καθώς αναπνέετε, φανταστείτε ότι μέσω της αναπνοής αποκτάτε για λίγο αυτό το καινούριο συναίσθημα. Φανταστείτε ότι το δημιουργείτε με την αναπνοή σας.

2. Άλλη άσκηση: Όταν δεν αισθάνεστε καλά, απλώς καθίστε ήσυχα και φανταστείτε ότι εκπέμπετε αγάπη, συμπόνια και γαλήνη νοητικά και συναισθηματικά. Η αυτοφροντίδα συχνά επιτρέπει στον εαυτό μας να έχει στιγμές που να μην νιώθει καλά χωρίς την ύπαρξη αυτοκριτικής. Όταν το εσωτερικό μας φως είναι αμυδρό, αυτό μας βοηθάει να δώσουμε στον εαυτό μας τη ζεστασιά της συμπόνιας που θα δίναμε σε ένα παιδί ή ένα ζωάκι που είναι αδύναμα. 

Ακόμα κι αν δεν σταματήσει ο πόνος, γνωρίζουμε ότι βοηθά ενεργειακά. Αν νιώθουμε άβολα ενώ προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε, θα μας βοηθήσει αν αναρωτηθούμε το εξής: «Ποιά είναι η διαφορά όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας με συμπόνια κι όταν τον φροντίζουμε τρώγοντας υγιεινά και παίρνοντας βιταμίνες;» ή ....

«Γιατί διδάσκουμε τα παιδιά να βάζουν το χέρι τους πάνω από ένα τραύμα και να διαχέουν φως από την καρδιά τους για να νιώσουν καλύτερα;». Αυτό το κάνουμε διότι αποτελεί μια φυσική έκφραση συμπόνιας προς τον εαυτό τους, με οφέλη για τη διανοητική, συναισθηματική και σωματική φύση τους.

Σύντομα θα νιώσετε διαφορά όταν κάνετε αυτές τις ασκήσεις, εκτός κι αν βρεθείτε σε κάποια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αν δεν δείτε αποτελέσματα την πρώτη φορά, έχετε υπομονή και δοκιμάστε ξανά αργότερα. 

Η ειλικρίνεια κάνει τη διαφορά. Έτσι ενεργοποιείται η ενέργεια της καρδιάς σας. Η άσκηση για λίγες συνεχόμενες ημέρες θα ενισχύσει την ικανότητά σας να αλλάξετε τα ανεπιθύμητα συναισθήματα και τις μειωμένες δονήσεις.

Απλές ασκήσεις όπως οι παραπάνω μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο από όσο νομίζετε στην αύξηση των δονήσεών σας. Μετατρέψτε σε διασκέδαση τη συνειδητή επαναφορά των δονήσεών σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και παρατηρήστε τη διάθεσή σας να ανεβαίνει και τη συσσώρευση πίεσης να μειώνεται.




*To άρθρο έγραψαν η Sara Childre, Πρόεδρος του Ινστιτούτου HeartMath και ο Doc Childre, ιδρυτής του Ινστιτούτου HeartMath

Εκείνος που δεν έχει δική του ενέργεια έχει ανάγκη τους άλλους...!!!!

ΤΟ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

«Ίσως νομίζεις ότι η αίσθηση του ανεκπλήρωτου έχει να κάνει με πράγματα και ανθρώπους γύρω σου. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η έλλειψη είναι εσωτερική. Μέσα στον άνθρωπο βρίσκεται το ανεκπλήρωτο, επειδή μέσα σε αυτόν υπάρχουν τα στοιχεία που αναζητούν την αρμονία.

Το ανεκπλήρωτο είναι η δυσαρμονία που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο. 

Όσο περισσότερο αρμονίζεται ο άνθρωπος εσωτερικά, τόσο λιγότερο απαιτεί από τους άλλους ή ενοχλεί τους άλλους. Όσο περισσότερο αρμονίζεται, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος γίνεται εκείνος που δίνει σιωπηλά και όμορφα. 

Οι μη εναρμονισμένοι άνθρωποι, συνήθως είναι κραυγαλέοι στο πάρε δώσε της ζωής. 

Η εσωτερική αρμονία χαρίζει μια αφανή ή εμφανή χάρη στον άνθρωπο. Μέσα από αυτή τη χάρη κινείται μέσα στα πράγματα, χωρίς να θέλει να ενοχλήσει ή να απαιτήσει κάτι. Εφόσον το κύκλωμα της ζωής λειτουργεί στην εντέλεια μέσα σε αυτόν, δεν έχει λόγο να αναπτύξει βία ή να έχει απαίτηση για κάτι.

Εάν το κύκλωμα της ζωής δεν είναι εκπληρωμένο εντός, τότε ο άνθρωπος παρουσιάζει τη λεγόμενη εκροή ενέργειας. 

Σε αυτή την κατάσταση της έλλειψης, ο άνθρωπος αναζητά από τους άλλους αυτό που λείπει μέσα σε αυτόν. Τα σημάδια της εκροής της ενέργειας είναι εμφανή και ορατά σε όλους τους ανθρώπους. Εάν για παράδειγμα κάποιος είναι θυμωμένος ή απογοητευμένος ή σκληρός, αυτό δείχνει «άδειασμα» της δικής του ενέργειας. 

Δείχνει ότι ο άνθρωπος εκείνος δεν έχει συμπληρωθεί εντός. Η εκροή της ενέργειας είναι τόσο μεγάλη που απελπισμένα προσπαθεί να την αναπληρώσει μέσα από τους άλλους. 

Γι' αυτό το λόγο, εκείνος που δεν έχει δική του ενέργεια «αγαπά», μισεί, θυμώνει, κρίνει, απαιτεί, αδικεί, κακολογεί, έχει ανάγκη τους άλλους»




Οι «Ελεύθερες » σκέψεις είναι βάλσαμο και σωτηρία για τη Γη...!!!!

Οι άνθρωποι παγιδεύτηκαν
«Θα έπρεπε να ξέρεις ότι οι σκέψεις δεν φαίνονται αλλά υπάρχουν. Εάν μια σκέψη μίσους μπορεί να δημιουργήσει μετρήσιμο δηλητήριο μέσα στο σώμα, αυτό θα πει ότι οι σκέψεις έχουν υλική πύκνωση και βαρύτητα. 

Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές τους σκέψεις. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις δικές τους σκέψεις. Όλη η γη βοά από τις εκκωφαντικές σκέψεις των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν. 

Εάν το συλλογικό των ανθρωπίνων σκέψεων τείνει προς μια κατεύθυνση, αυτή η κατεύθυνση γίνεται πραγματικότητα. Ένα ανθρώπινο ον, του οποίου οι σκέψεις διαφοροποιούνται από τις συλλογικές, είναι δώρο για τη γη. 

Οι «ελεύθερες» σκέψεις είναι βάλσαμο και σωτηρία για τη γη» (…)

«Οι άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα στα ίδια τα δώρα τα οποία χαρίστηκαν σε αυτούς από τη φύση. Το να δημιουργούν οι άνθρωποι πραγματικότητα, μέσα από τη σκέψη, χαρίστηκε σε αυτούς από την ίδια τη δημιουργία. 

Με λίγα λόγια, επιτράπηκε από τη δημιουργία οι άνθρωποι να υλοποιούν μέσα από τη σκέψη. Αργότερα όμως, παγιδεύτηκαν σε πολύ χαμηλές υλοποιήσεις της δημιουργίας και ξεχάστηκαν μέσα σε αυτές. Μέσα σε αυτές τις χαμηλές υλοποιήσεις, όλων των ειδών οι δυσαρμονίες συμβαίνουν. 

Όταν λοιπόν οι άνθρωποι ζουν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον και η πραγματικότητά τους απαρτίζεται από δυσαρμονικά γεγονότα, τότε, είναι φυσικό η σκέψη τους να ακολουθεί την πραγματικότητα αυτή. 

Η σκέψη εγκλωβίστηκε σαν πουλί μέσα στη φυλακή των χαμηλών υλοποιήσεων και ο άνθρωπος έγινε δούλος.»




Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Η έλλειψη Φωτός...!!!!

Κοίταξε τον ήλιο και η σκιά θα βρίσκεται πίσω σου. Κοίταξε τον νυχτερινό ουρανό και θα δεις τα αστέρια να λάμπουν για σένα. Κοίταξε την πανσέληνο και θα καταλάβεις τι είναι ρομαντισμός, που ομορφαίνει την ύπαρξή σου με το αχνό φως της. Κοίταξε τον Θεό που κουβαλάς μέσα σου και θα κατανοήσεις το συμπαντικό μεγαλείο του.

Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό είδος που τα τελευταία εκατό χρόνια έχει μειώσει δραστικά την επαφή του με το ηλιακό φως, το οποίο αντικατάστησε με διαφόρων τύπων τεχνητούς φωτισμούς.

Οι αμέτρητες βιοχημικές και ενεργειακές σχέσεις όρασης με το ηλιακό φως, αποτελούν τρόπον τινά τον δεύτερο γενετικό κώδικα, όχι μόνο για εμάς αλλά για κάθε είδος ζωής. 

Ο τρόπος που συλλαμβάνεται η ζωή, εξελίσσεται, συμπεριφέρεται, αντιδρά και πεθαίνει στον πλανήτη Γη, εξαρτάται άμεσα από την ηλιακή ακτινοβολία. 

Κι άλλες δυνάμεις επιδρούν στο ενεργειακό συνεχές της, διατηρούν ωστόσο μικρότερο μερίδιο στην διαμόρφωση των ειδών.

Ένας τομέας στον οποίον επιδρά άμεσα το φυσικό ηλιακό φως, είναι αυτός που σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα. Πειράματα με ζώα έδειξαν ότι ωριμάζουν σεξουαλικά συντομότερα, όταν δέχονται το ηλιακό φως, σε σχέση με εκείνα που διατηρούνται σε περιβάλλον τεχνητού φωτισμού.

Η μελατονίνη, είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναγκαία ασπίδα κάθε οργανισμού απέναντι σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών, η οποία όμως υφίσταται σοβαρές βλάβες από το τεχνητό φως, ειδικά από τους λαμπτήρες φθορισμού κάθε είδους.

Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο άνθρωπος μέσω της μεταφοράς των δραστηριοτήτων του από το φυσικό φως στο τεχνητό, έχει αλλάξει δραστικά κρίσιμες συνιστώσες της βιοχημείας του. 

Πολλοί σύγχρονοι ερευνητές φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο τεχνητός φωτισμός, είναι υπεύθυνος για πολλές σοβαρές ασθένειες του ανθρώπου.

Η μυστηριώδης φύση του φωτός άλλοτε λειτουργεί ως κύμα και άλλωτε ως σωματίδιο, σύμφωνα δε με τις επιστημονικές εκτιμήσεις και οι δύο φύσεις του έχουν τον ρόλο τους. 

Το φως επιδιορθώνει το DNA και τα κύτταρα κατά 99%, μέσα μία μέρα, αρκεί να ακτινοβοληθεί με υπεριώδες φως, σε συγκεκριμένη χαμηλή συχνότητα. Αν και παραμένει ένα αναμφισβήτητο γεγονός, οι επιστήμονες δεν κατανοούν πως συμβαίνει.

Η ανθρώπινη ζωή είναι σύντομη, η επιστήμη ατλείωτη, ο χρόνος λίγος, η πείρα λαθεμένη και η απόφαση γεμάτη ευθύνες. Ποιος θ' αρπάξει τον ταύρο από τα κέρατα για να σταματήσει το κακό της απόκρυψης της γνώσης για τα μυστήρια του σύμπαντος;

Πρέπει κάποτε να ζητήσουμε από τους Θεούς το ελιξιριο της ζωής! Έχουμε ρίζα θεϊκή κι ας νομίζουμε ότι δεν είμαστε θεοί! Όλοι είμαστε μικροί θεοί διότι έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε στη θέωση.

Το φως είναι κάτι το μυστηριώδες αφού ταξιδεύει μαζί με το φωτόνιο και κάτι το αιθερικό. Το φωτόνιο δει έχει μάζα, δεν είναι σωματίδιο, δεν ανήκει στη δομή της ύλης. Είναι αυτό που έρχεται από τα μέρη των Αθανάτων που έχουν το ελιξίριο της ζωής.

Αυτό το μυστηριώδες υλικό που ταξιδεύει μαζί με το φως, ήταν γνωστό στα Αρχαία Ελληνικά Μυστήρια και το ονόμαζαν Πεμπτουσία ή Αιθέρα. 

Το γεγονός ότι υπάρχει κάτι ζωντανό, κάτι συναισθηματικά ζωογόνο, που πάλλεται και δίνει ζωή και που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα γύρω μας, αποτελεί μια ακόμα αυτονόητη αλήθεια, που ονομάζεται Θεός ή Παγκόσμιο Πνεύμα ή Μεγάλος Πατέρας ή Βασιλεία του Ουρανού ή Αιθέρας.




Από το βιβλίο του Γερ. Καλογεράκη, “Ο Θεϊκός Άνθρωπος” σελ. 356 – 358, εκδ. Δίον, Θεσσαλονίκη 2018.

Μυθικά πρόσωπα που ζουν αιώνες στην Πραγματικότητα...!!!!

ΟΤΑΝ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ. ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ.

Διατηρεί την ανωνυμία, μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την θεά Αθηνά, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει.

Υπομένει καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επίτευξη του στόχου και όχι η στείρα αντιπαράθεση.

Όταν έρχεται η ώρα, όταν τους έχει περιορίσει άοπλους σε ένα δωμάτιο, εκφράζει την οργή του, δεν δείχνει οίκτο, γιατί ο κόσμος του είναι η ζωή του που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, είναι η πατρίδα του που οι μνηστήρες καταχράστηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τίμησε τον ξένιο Δία.

Ενδιαφέρον έχει η ονομασία των μνηστήρων.

Ο ισχυρότερος και ο πλέον θρασύς από αυτούς είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ.
Παραπέμπει στην ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, που οδηγεί στο θάμπωμα της πραγματικότητας και τη λήψη αποφάσεων που δεν αντιστοιχούν σε αποφάσεις καθαρού νου.

Είναι το θεμελιώδες βήμα στην προσπάθεια καθυπόταξης και δουλείας.

Ο επόμενος μνηστήρας είναι ο ΕΥΡΥΜΑΧΟΣ.
Η ετυμολογία της λέξης παραπέμπει σε μαχητή που για την επικράτηση του χρησιμοποιεί αδίστακτα όλο το εύρος των δυνατοτήτων, κάθε μέσον.

ΑΜΦΙΝΟΜΟΣ είναι το όνομα του τρίτου μνηστήρα.
Αμφίνομος, αυτός που διαστρεβλώνει τον νόμο και την τάξη των πραγμάτων.

Τέλος, ο τέταρτος από τους μνηστήρες είναι ο ΑΓΕΛΑΟΣ.
Άγει τον λαό, τον παρασύρει, τον μετατρέπει σε κατευθυνόμενη αγέλη.

Αντίνοος, Ευρύμαχος, Αμφίνομος, Αγέλαος... Συμπληρώνει ο ένας τον άλλον στο σχηματισμό ενός καταστροφικού συνόλου.

Ο Αντίνοος είναι στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα.

Είναι αυτός που πρέπει να εξαφανιστεί πρώτος, γιατί είναι ο πιο επικίνδυνος.

Και πως τον σκοτώνει; Ρίχνοντας φονικό βέλος στον ΛΑΙΜΟ του, για να του στερήσει τη δυνατότητα ομιλίας, τη δυνατότητα επικοινωνίας που τη χρησιμοποιούσε για να καθυποτάξει την νόηση των ανθρώπων.

Αντίνοος, Ευρύμαχος, Αμφίνομος, Αγέλαος... Τόσο μακρινοί, τόσο οικείοι. Μυθικά πρόσωπα που ζουν για αιώνες στην πραγματικότητα...

EIKONΑ: Μνηστηροφονία. Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος, με τη βοήθεια του χοιροβοσκού Εύμαιου, σκοτώνουν τους μνηστήρες. Εικονίζονται 12 μνηστήρες. Δεξιά ο Οδυσσέας με το τόξο, ο Τηλέμαχος με την ασπίδα και ο Εύμαιος πάνω από τον Οδυσσέα. Κωδονόσχημος κρατήρας, Ζωγράφος του Ιξίονα, -330. Παρίσι, Λούβρο, CA 7124.




5 σοφές φράσεις που θα σε κάνουν να δεις τη ζωή αλλιώς…!!!!

Πολλά χρόνια πριν εφευρεθεί ο όρος «γκουρού», έζησε ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην ίδια τη ζωή. Ο Ινδός Jiddu Krishnamurti, που έζησε τον 20ό αιώνα, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές και πνευματικούς δασκάλους όλων των εποχών.

Δεν ανέπτυξε καμία φιλοσοφική θεωρία ή θρησκεία, αλλά μίλησε για πράγματα που μας αφορούν όλους: για την αναζήτηση της ευτυχίας και της ασφάλειας, την ανάγκη μας να απελευθερωθούμε από τα εμπόδια του φόβου, του θυμού, του πόνου και της θλίψης… 

Τα βιβλία και οι ομιλίες του σε ολόκληρο τον κόσμο (την Ελλάδα την επισκέφτηκε 4 φορές) έκαναν μεγάλους συγγραφείς, όπως ο Aldous Huxley, ο Henry Miller και η Iris Merdoch, αλλά και καθηγητές επιφανών πανεπιστημίων να αναφερθούν στο έργο του.

Αν και τα συγγράμματά του και οι ομιλίες του είναι πάρα πολλά, εμείς επιχειρήσαμε να φτιάξουμε ένα top-5 με τα αποφθέγματά του που μας βοηθούν να ζούμε τη ζωή μας καλύτερα:

1. «Η πιο υψηλή μορφή ανθρώπινης νοημοσύνης είναι η ικανότητα να παρατηρείς χωρίς να κρίνεις».
Κι εννοούμε «να παρατηρείς» τόσο μέσα σου όσο και έξω, χωρίς να κρίνεις ούτε τον εαυτό σου ούτε τους άλλους. Ποτέ τίποτα καλό δεν βγήκε από τη συνήθειά μας να επικρίνουμε εμάς τις ίδιες ή τους άλλους. Ας παρατηρήσουμε, λοιπόν, τι σκεφτόμαστε, τι νιώθουμε, πώς συμπεριφερόμαστε, πότε και γιατί, χωρίς όμως να κατηγορούμε τον εαυτό μας. 

Μια λάθος κίνηση μπορεί να μας βοηθήσει την επόμενη φορά να διαχειριστούμε τα πράγματα αλλιώς, αλλά όχι αν φορτώσουμε τον εαυτό μας με τύψεις κι ενοχές ή αν βιαστούμε να απορρίψουμε τη συνάδελφο, τη φίλη ή τον σύντροφό μας σε μια κακή στιγμή…

2. «Πρέπει να κατανοήσουμε ολόκληρη τη ζωή, όχι μόνο ένα μικρό μέρος της. Γι’ αυτό χρειάζεται και να διαβάζουμε, και να κοιτάζουμε τον ουρανό, και να τραγουδάμε και να χορεύουμε, και να γράφουμε ποίηση, και να υποφέρουμε και να κατανοούμε. Γιατί όλα αυτά συνθέτουν τη ζωή».

Ναι, η ζωή δεν έχει χρώμα είτε μαύρο είτε άσπρο. Έχει μια ολόκληρη παλέτα με χρώματα. Κάποιες μέρες μας (ή και περίοδοι ολόκληρες) μπορεί να είναι ζωγραφισμένες με πιο σκούρες αποχρώσεις, μα σίγουρα υπάρχουν ή έχουν υπάρξει και άλλες, χρωματισμένες με πιο ζωντανούς τόνους. 

Καθετί έχει ρόλο του και το σκοπό του. Μπορεί τις περισσότερες φορές όταν είμαστε μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση να σηκώνουμε με δυσπιστία το φρύδι στην απάντηση «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο», μα αν το κατανοήσουμε αυτό, θα κάνουμε ένα (μεγάλο!) βήμα προς την ευτυχία.

3. «Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να ξεκινήσουμε με τον εαυτό μας… Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτή είναι η ευθύνη μας, η δική σας κι η δική μου…Ο Mahatma Gandhi το είχε διατυπώσει αλλιώς : «γίνε εσύ η αλλαγή που επιθυμείς», αλλά το νόημα είναι το ίδιο. 

Αν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε - για οτιδήποτε, από τις αρνητικές σκέψεις που κάνουμε έως τις πεποιθήσεις μας για εμάς και τους άλλους -, θα αλλάξουμε και τον τρόπο που λειτουργούμε, βιώνοντας ταυτόχρονα διαφορετικά συναισθήματα. 

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν άλλο, ούτε και θα έπρεπε να το θέλουμε, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε - αν το θέλουμε - εμάς τις ίδιες. Και ο καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσουμε κάποιον είναι με το παράδειγμά μας…

4. «Αυτό που χρειάζεται δεν είναι ούτε να κρυβόμαστε από τους φόβους μας ούτε να προσπαθούμε να τους ελέγξουμε ούτε να τους καταπιέζουμε – αυτό που χρειάζεται είναι να κατανοήσουμε το φόβο μας. Να διδαχθούμε από αυτόν, όχι να τον αποφεύγουμε».

Πόσα πράγματα, άραγε, κάνουμε ή δεν κάνουμε εξαιτίας κάποιου φόβου; Επειδή φοβόμαστε ότι κάποιος θα σταματήσει να μας αγαπάει, ότι δεν θα συμφωνήσει με την επιλογή μας, ότι θα μας κρίνει ή ότι θα χάσουμε κάτι που θεωρούμε σημαντικό; 

Όλοι φοβόμαστε και μάλιστα περίπου τα ίδια πράγματα. Κουκουλώνοντας όμως αυτά που μας ακινητοποιούν, απλώς τα αφήνουμε να συνεχίζουν να μας κρατούν… Φέρνοντάς τα στο φως, μπορεί και να τα ξεπεράσουμε.

5. «Αυτό που έχει σημασία στη ζωή είναι το να ζεις»
…όχι το «να έχεις», ούτε το να επιδιώκεις να έχεις. Αλλά να κάνεις, να απολαμβάνεις, να ζεις με όλες σου τις αισθήσεις, να νιώθεις, να αισθάνεσαι… Γιατί «μέρα χωρίς γέλιο, μέρα χαμένη», λένε.




Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί είναι σημαντικό να αποδεχτείτε τον εαυτό σας…!!!!

Ο εαυτός είναι η αρχή και το τέλος. Είναι αυτοσκοπός. Και στόχος όλων μας είναι η εκπλήρωσή του. 

Τι θα πει αυτό; Εκπλήρωση θα πει αναγνώριση, αποδοχή και ικανοποίηση. Ικανοποίηση των πραγματικών μας αναγκών, η οποία είναι το κλειδί προς την ευδαιμονία μας. 

Αναγνωρίζω, θα πει βλέπω. Βλέπω τις ανάγκες μου, τα ελαττώματά μου, τους φόβους μου κλπ. Βλέπω κάθε τι όμορφο και ”άσχημο” μέσα μου. Αποδοχή σημαίνει πως ”αγκαλιάζω” αυτό που βλέπω, το αναγνωρίζω, και δεν κλείνω τα μάτια εάν αυτό δε μου αρέσει, με πληγώνει ή με τρομάζει.

Αποδέχομαι την ύπαρξη αυτού που βλέπω.

Πολλοί άνθρωποι όταν κάτι δεν τους αρέσει στον εαυτό τους, εθελοτυφλούν, το παραμερίζουν και προσπαθούν να το ξεχάσουν, και να λειτουργήσουν σαν να μην υπάρχει. Λάθος. Γιατί ποτέ μα ποτέ δεν θα έχουν την αληθινή εικόνα του εαυτού τους. Το μόνο που θα έχουν είναι μια παραλλαγή, μια επεξεργασμένη φωτογραφία. 

Είναι πολύ ανθρώπινο να έχουμε δυσκολία ή ακόμα και άρνηση στην αποδοχή του εαυτού μας, είτε γιατί ντρεπόμαστε, είτε γιατί δεν μας αρέσει , είτε για τον οποιοδήποτε λόγο. 

Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε, να δούμε δηλαδή την άρνηση ή τη δυσκολία μας να αποδεχτούμε κάποιο κομμάτι μας, και να ζητήσουμε βοήθεια.

Η αποδοχή του εαυτού είναι πολύ σημαντική, γιατί σκεφτείτε πόσο αντιφατικό είναι να μην αποδέχεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό. Μόνο δυσλειτουργικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο. 

Αποδοχή δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να μου αρέσει αυτό που έχω, σημαίνει απλά ότι ξέρω ότι το έχω, και κυρίως προσπαθώ να το κατανοήσω, εάν πραγματικά θελήσω να το αλλάξω. Προτού κρίνετε το οτιδήποτε, πρώτα κατανοήστε. 

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας. Η αλλαγή (εάν είναι επιθυμητή φυσικά), θα έρθει μόνο μέσα από την κατανόηση και όχι μέσα από μια βεβιασμένη προσπάθεια. 

Εάν δεν είμαστε έτοιμοι για αποδοχή, ή για αλλαγή, τότε δεν χρειάζεται να πιεστούμε, απλά να κατανοήσουμε τους λόγους. 

Αφού επέλθει η αποδοχή, που είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι, το τελευταίο στάδιο είναι η ικανοποίηση του εαυτού, των βαθύτερων αναγκών μας, όπως την ανάγκη για αγάπη, για φιλία, για έρωτα, για δημιουργία, για ελευθερία, για αναγνώριση, την ανάγκη για χαρά κλπ.

Όταν ο εαυτός είναι ικανοποιημένος, τότε δε νιώθει φόβο. 

Δε νιώθει ανασφάλεια. Νιώθει μοναδικός και πλήρης. Σίγουρα όλοι είχατε τέτοιες στιγμές. Δυστυχώς φαντάζει ουτοπικό οι στιγμές αυτές να γίνουν μια μόνιμη κατάσταση. 

Κι αυτό γιατί είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας. Ανικανοποίητος εαυτός, είναι αυτός που κάνει επιλογές αντίθετες με τη φύση του, που δεν του προσφέρουν κάτι θετικό, που τον κάνουν να μην εξελίσσεται. 

Είναι ο εαυτός που κάνει επιλογές από φόβο, κι όχι από ελευθερία. Ο Φόβος είναι η αιτία κάθε δυστυχίας. 

Απλά έχει διάφορες μορφές. Φοβάσαι την ανεργία, κι έτσι επιλέγεις ένα επάγγελμα που δε σου αρέσει. Φοβάσαι τη μοναξιά, κι έτσι μένεις με ανθρώπους που σε πληγώνουν. Φοβάσαι την επίκριση, κι έτσι κρατάς το στόμα σου κλειστό. Φοβάσαι, φοβάσαι, φοβάσαι… 

Όταν λοιπόν υπάρχει φόβος, ο εαυτός είναι ανελεύθερος, και έτσι έχει κάνει ή κάνει επιλογές που δεν οδηγούν στην ευημερία του. Όταν συμβαίνει αυτό-και συνήθως συμβαίνει σταδιακά και επεκτείνεται - τότε ο εαυτός ”μπερδεύεται” και δεν ξέρει ποιος είναι, ή αρχίζει να ”ξεχνάει”. 

Σ’ εκείνο το σημείο λοιπόν ζητάει την αναγνώριση από το περιβάλλον του. Για να θυμηθεί.

Το κομμάτι της αναγνώρισης είναι πολύ σημαντικό. Η κατάσταση που ανέφερα στην αρχή, ουσιαστικά δεν υφίσταται, γιατί ζούμε σ’ αυτό τον κόσμο, όντας άνθρωποι. Είμαστε ευάλωτοι και εύθραυστοι, και ναι, έχουμε ανάγκη τους άλλους. Δεν είμαστε ”ανεξάρτητοι” ή μάλλον δεν είμαστε αυτάρκεις! 

Χρειαζόμαστε λοιπόν τους άλλους ανθρώπους, και μέσα από αυτούς βρίσκουμε ή μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας. Εάν φυσικά επιλέξουμε τους κατάλληλους ανθρώπους. 

Εάν όχι, τότε νιώθουμε πως χάνουμε σιγά σιγά τον εαυτό μας. Ξεχνάμε τις αξίες μας, την αξία μας, τα όνειρά μας, τη χαρά κ.α. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ανθρώπους που μας επηρεάζουν θετικά και αναγνωρίζουν την αξία μας. 

Και είναι εξίσου σημαντικό να μην ξεχνάμε πως είμαστε επιρρεπείς. Δεν είμαστε απόλυτα θωρακισμένοι απέναντι σε κάθε τι αρνητικό.

Το ερώτημα είναι, η αναγνώριση από τους άλλους δίνει αξία σ’ εμάς;

Η απάντηση είναι, όχι. Την αξία την έχουμε εμείς, από μόνοι μας. Όμως η αναγνώριση από τους άλλους μας βοηθάει να καθρεπτιστούμε και στην ουσία ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι να αναγνωρίσουμε την αξία μας και να πιστέψουμε σ’ αυτήν. Αυτή την αξία που έχουμε ξεχάσει ή ξεχνάμε κατά καιρούς.

Έχει σημασία να αναγνωρίζονται τα θετικά μας στοιχεία. Δε λέω να είμαστε εξαρτημένοι από τη γνώμη των άλλων, ούτε να ετεροπροσδιοριζόμαστε , αλλά να βρίσκουμε ανθρώπους που εκτιμούν αυτό που είμαστε. 

Αν δεν το αναγνωρίζουν, δε σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε αξία. Παρ’ όλα αυτά, εάν ισχύει αυτό, εμείς δεν θα το εισπράξουμε ποτέ.

Π.χ. Ας υποθέσουμε ότι ζούμε σ’ ένα κόσμο γεμάτο κωφούς. Και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον υπάρχει ένας άνθρωπος εξαιρετικά προικισμένος στη φωνή. 

Δυστυχώς, κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να τον ακούσει, άρα και να αναγνωρίσει το χάρισμά του. Αυτό δε σημαίνει ότι αναιρείται το ταλέντο που έχει, απλά δεν αναγνωρίζεται. 

Κι έτσι αυτός ο άνθρωπος, δεν θα εισπράξει ποτέ ένα θετικό συναίσθημα, μια επιβράβευση, για αυτό που έχει. Ας υποθέσουμε τώρα, ότι ο ίδιος άνθρωπος τοποθετείται σ’ έναν κόσμο κανονικό, χωρίς πρόβλημα ακοής. 

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο άνθρωπος αυτός θα αναγνωριστεί, και επιβραβευτεί, και θα εισπράξει αυτό που έχει. 

Η αυτοπεποίθηση του θα είναι σαφώς υψηλότερη απ’ ότι στο πρώτο παράδειγμα. Παρ’ όλα αυτά, και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, για το ίδιο ταλέντο, αλλά με διαφορετική αντιμετώπιση.

Δυστυχώς όταν δεν αναγνωρίζονται οι αξίες μας για μεγάλο διάστημα, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τον εαυτό μας, ή και να μην πιστεύουμε σ΄ αυτόν. 

Όχι γιατί είμαστε έρμαια της γνώμης των άλλων, αλλά γιατί είμαστε άνθρωποι, κι είναι ανθρώπινο να επηρεαζόμαστε. Οι άνθρωποι που υπονομεύουν την αξία μας, μόνο εμπόδια μπορεί να αποτελέσουν.

Ο δικός μας κόσμος, ο πραγματικός, αποτελείται και από ‘’κωφούς’’ και από ‘’μη κωφούς’’. Είναι δικό μας θέμα το ποιους θα επιλέξουμε να έχουμε στο πλευρό μας.




Ζωή Κοσμαδάκη

Φύση, Τέχνη και Πνευματικότητα : 3 από τα πιο αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη στη ζωή μας…!!!!

Τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, όταν τραβούν την προσοχή σας θαυμαστά πράγματα, όπως αρχαία μνημεία, ή μουσεία ή το «Άβε Μαρία» του Schubert, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας ενισχύεται.

Οι ερευνητές συνδέουν τα θετικά συναισθήματα – ειδικά το δέος που αισθανόμαστε όταν μας αγγίζει η ομορφιά της φύσης, της τέχνης και της θρησκείας – με χαμηλότερα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτοκινών, δηλαδή των πρωτεϊνών που διεγείρουν περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Jennifer Stellar, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης την οποία διεξήγαγε ενώ βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, δηλώνει τα εξής : «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με τους δείκτες καλής υγείας».

Ενώ οι κυτοκίνες είναι απαραίτητες για τη συγκέντρωση κυττάρων σε περιοχές του σώματος που υπάρχει κάποια λοίμωξη, ασθένεια ή τραύμα, τα υψηλά επίπεδα κυτοκινών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα συνδέονται με προβλήματα υγείας και διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η αρθρίτιδα και ακόμη η νόσος του Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη.

Έχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό ότι η υγιεινή διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις φυσικές και ψυχικές ασθένειες. 

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, τα πορίσματα της οποίας μόλις δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Emotion», είναι μια από τις πρώτες που εξέτασαν τον ρόλο των θετικών συναισθημάτων σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Ο Dacher Keltner, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης αναφέρει: «Το γεγονός ότι το δέος, ο θαυμασμός και η ομορφιά ενισχύουν πιο υγιεινά επίπεδα κυτοκινών δείχνει ότι... 

τα πράγματα που κάνουμε για να βιώσουμε αυτά τα συναισθήματα – μια βόλτα στη φύση, η μουσική, η ενασχόληση με την τέχνη – έχουν άμεση επίδραση στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής».

Σε δύο ξεχωριστά πειράματα, πάνω από 200 νέοι ενήλικες ανέφεραν σε μια συγκεκριμένη ημέρα τον βαθμό στον οποίο είχαν βιώσει θετικά συναισθήματα όπως διασκέδαση, δέος, συμπόνια, ικανοποίηση, χαρά, αγάπη και υπερηφάνεια. 

Τα δείγματα ιστού από ούλα και μάγουλα (στοματικός βλεννογόνος) που ελήφθησαν την ίδια μέρα έδειξαν ότι όσοι εμφάνισαν τα περισσότερα από αυτά τα θετικά συναισθήματα, ειδικά δέος και θαυμασμό, είχαν χαμηλότερα επίπεδα από την κυτοκίνη ιντερλευκίνη 6, η οποία αποτελεί δείκτη φλεγμονής.

Εκτός από τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα αυξημένα επίπεδα κυτοκινών συνδέονται με την κατάθλιψη. 

Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν υψηλότερα επίπεδα της προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης που είναι γνωστή ως Παράγοντας Νέκρωσης Όγκων-άλφα (TNF-α) σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από κατάθλιψη. 

Πιστεύεται ότι διεγείροντας τον εγκέφαλο για την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων, οι κυτοκίνες εμποδίζουν βασικές ορμόνες και νευροδιαβιβαστές – όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη – οι οποίες ελέγχουν τη διάθεση, την όρεξη, τον ύπνο και τη μνήμη.

Στο ερώτημα γιατί το συναίσθημα του δέους θα αποτελέσει έναν ισχυρό προγνωστικό δείκτη των μειωμένων προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, η τελευταία αυτή μελέτη απαντά ότι «το δέος σχετίζεται με την περιέργεια και την επιθυμία για εξερεύνηση, ενθαρρύνοντας αντίθετες συμπεριφορές από εκείνες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, όπου συνήθως τα άτομα απομονώνονται», δηλώνει η Stellar.

Όσο για το ποιο εμφανίζεται πρώτο – τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών ή τα θετικά συναισθήματα – η Stellar αναφέρει ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά : «Είναι πιθανό τα χαμηλότερα επίπεδα κυτοκινών να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο θετικά συναισθήματα ή κι ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη».




Πώς να θεραπεύσετε τον εαυτό σας…!!!!

Αν δείτε την ασθένεια ως μια ευκαιρία, όταν κάποτε αρρωστήσετε, θα καταφέρετε να πείτε στον εαυτό σας : «Τι μπορώ λοιπόν να μάθω από αυτή την ασθένεια; Τι πρέπει να φροντίσω πρώτα;».

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω με την ομάδα Μοναδικοί Ασθενείς με Καρκίνο (Exceptional Cancer Patients) παρατήρησα ότι πολλοί από αυτούς έζησαν περισσότερο απ’ όσο περίμεναν οι γιατροί. Ήθελα να μάθω το γιατί. 

Άρχισα να παρατηρώ και να ερευνώ και παρατήρησα ότι οι μακροχρόνιοι επιζώντες ήταν αυτοί που άρχισαν να δίνουν προσοχή στα συναισθήματά τους. 

Όταν εξέφραζαν τα συναισθήματά τους, έκαναν σωστές επιλογές κι απέκτησαν περισσότερη πνευματικότητα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί το σώμα τους. Οι σωματικές αλλαγές ήταν οι παρενέργειες ενός αλλοιωμένου τρόπου ζωής.

Οι γιατροί αποκαλούν τις πιο συγκλονιστικές θεραπείες «αυθόρμητες υφέσεις». Από τη στιγμή που τους έχουμε ήδη βάλει ταμπέλα, δεν μαθαίνουμε τίποτα για τους ανθρώπους στους οποίους συμβαίνουν αυτές οι υφέσεις. 

Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε αυτές τις σπουδαίες επιτυχίες. Όλοι διατρέχουμε τον κίνδυνο για πάρα πολλές ασθένειες και καθώς ο κόσμος μικραίνει η λίστα των ουσιών στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι μεγαλώνει. 

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να μαθαίνουμε από τους ανθρώπους που αναρρώνουν καθώς και από όσους παραμένουν υγιείς.

Στο μυθιστόρημά του με τίτλο «Cancer Ward», ο Solzhenitsyn έγραψε για την αυτοΐαση, έναν όρο πολύ καλύτερο από τον όρο «αυτόματη ύφεση». Ο Solzhenitsyn διάλεξε μια πεταλούδα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου για να συμβολίσει τη θεραπεία. 

Η πεταλούδα αντιπροσωπεύει την αλλαγή και το ουράνιο τόξο όλα τα συναισθήματά μας. Αν θέλουμε να θεραπευτούμε, πρέπει να αφήσουμε την πεταλούδα της αλλαγής και της συναισθηματικής ωρίμανσης να αγγίξει τη ζωή μας.

Ένας από τους πιο απαισιόδοξους ασθενείς της ομάδας αντιδρούσε στο θέμα της αυτοίασης λέγοντας τα εξής: «Υποθέτω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε καθαρή συνείδηση». Είχε δίκιο. 

Πράγματι, πρέπει να έχετε καθαρή συνείδηση. Όταν κάνετε οτιδήποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να καθαρίσετε τη συνείδησή σας, τότε η χαρά της ζωής επιστρέφει και η αισιοδοξία σας θεραπεύει.

Αν είστε άρρωστοι ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες, μπορείτε να αρχίσετε να θεραπεύετε τον εαυτό σας ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν κι άλλοι. 

Συγχωρέστε τον εαυτό σας και τους άλλους, ζήστε με ελπίδα, πίστη και αγάπη και παρακολουθήστε τα αποτελέσματα στη ζωή σας και στη ζωή των άλλων. Να θυμάστε ότι η επιτυχία και η θεραπεία έχουν σχέση με αυτά που κάνετε στη τη ζωή σας, όχι με το πόσο θα καταφέρετε να αποφύγετε τον θάνατο.

Ποια προσέγγιση θα πρέπει να έχετε στην ασθένειά σας; Έχω 3 συμβουλές να σας δώσω : αποδοχή, υποχώρηση και παράδοση. 

Αυτές οι 3 λέξεις μπορεί να σας τρομάζουν όπως έναν άπειρο πολεμιστή που πηγαίνει στη μάχη, αλλά άλλοι που έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική έχουν κερδίσει μεγάλες νίκες.

Αν θέλετε να βρείτε τη δύναμη να αλλάξετε, πρέπει να αποδεχτείτε την κατάστασή σας. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτείτε οποιαδήποτε συγκεκριμένη έκβαση της ασθένειας, αλλά ότι η ασθένεια υπάρχει στη ζωή σας και ότι εσείς συμμετέχετε. Μόλις αποδεχτείτε ότι η ασθένεια ή κάποιο δυσάρεστο γεγονός αποτελεί μέρος της ζωής σας, θα καταφέρετε... 

να συγκεντρώσετε τις δυνάμεις σας για να τα εξαλείψετε ή να τα αλλάξετε. Αν αποφεύγετε να το σκέφτεστε, το αρνείστε ή αισθάνεστε απελπισμένοι, δεν θα μπορέσετε να παίξετε καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές στη ζωή σας.

Η αποδοχή της κατάστασης δεν σημαίνει αποδοχή της πρόβλεψης κάποιου άλλου για το τι πρόκειται να συμβεί σε σας. Κανείς δεν ξέρει ποιό θα είναι το μέλλον σας. Μην αποδεχτείτε ότι θα πεθάνετε μέσα σε 3 εβδομάδες ή 6 μήνες επειδή έτσι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. 

Είναι πολύ καλύτερο να αρνηθείτε την ασθένειά σας εντελώς παρά να αποδεχτείτε μια πρόβλεψη που μοιάζει με θανατική ποινή. Το καλύτερο όμως είναι να δεχτείτε ότι έχετε προβλήματα και να αρνηθείτε τις προβλέψεις των άλλων για το πώς θα εξελιχτεί η κατάστασή σας. Τα άτομα δεν αποτελούν στατιστικά στοιχεία.

Όταν λέω «υποχώρηση» δεν εννοώ παραίτηση εξαιτίας ενός ισχυρότερου αντιπάλου. 

Για μένα υποχώρηση σημαίνει απόσυρση σε ένα ήσυχο μέρος όπου μπορώ να κατανοήσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Αυτό το ήσυχο μέρος μπορεί να είναι οπουδήποτε, αφού η πηγή της πραγματικής ηρεμίας και γαλήνης βρίσκεται μέσα μου. Όταν υποχωρώ απομακρύνομαι από όλες τις απαιτήσεις της ζωής ενώ την ίδια στιγμή είμαι σε πλήρη εγρήγορση για τον εαυτό μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα. 

Δεν υποχωρώ πάντα μόνος μου. Υποχωρώ και με όσους είναι κοντά μου, έτσι ώστε να θεραπεύσουμε τις δυνάμεις μας μαζί και να προετοιμαστούμε για να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή όταν η υποχώρηση τελειώσει. 

Όταν επιστρέψουμε θα είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για τη ζωή μας. Η γυναίκα μου Bobbie κι εγώ υποχωρούσαμε συχνά όταν τα 5 παιδιά μας ήταν μικρά. Χρειαζόμασταν χώρο και χρόνο για να βελτιωθούμε και θεραπεύσουμε τον εαυτό μας.

Όταν έχετε αποδεχτεί, υποχωρήσει και προετοιμάσει τον εαυτό σας για να δώσει μια μάχη, τότε είστε έτοιμοι να παραδοθείτε. Και πάλι όμως, δεν παραδίδεστε στα αποτελέσματα, αλλά στα γεγονότα. Όλοι μας χάνουμε πολλή ενέργεια καθώς αγωνιζόμαστε ενάντια στη φύση της ζωής. 

Αποδεχτείτε τη φύση της ζωής και παραδοθείτε σε αυτή. Όταν το κάνετε, θα αποκτήσετε γαλήνη. Όταν η ενέργειά μας επανέλθει, θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και θα αρχίσουμε να χτίζουμε τη ζωή μας. 

Παράδοση δεν σημαίνει να μην κάνουμε τίποτα, σημαίνει να κάνουμε τα σωστά πράγματα.

Όταν παραδοθείτε στην ασθένεια, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε τη θεραπεία σας, να εξερευνείτε τα συναισθήματά σας, να διορθώνετε τις σχέσεις σας με τους άλλους και να κάνετε οτιδήποτε χρειαστεί για να θεραπευτείτε. Αλλά ενώ αγωνίζεστε γι’ αυτό, να λέτε «Γεννηθήτω το θέλημά Σου» και όχι «Να γίνει αυτό που θέλω εγώ». 

Αφήστε τον πόνο, τον φόβο και τις ανησυχίες σας και κρατήστε την αγάπη, την ελπίδα και τη χαρά στη ζωή σας. Όπως λέει και η «Προσευχή της Γαλήνης» , αφήστε τα όλα στον Θεό και αναπαυθείτε.




Απόσπασμα με άδεια από το βιβλίο «Prescriptions for Living» που γράφτηκε από τον δρα Bernie S. Siegel, HarperCollins Publishers, Νέα Υόρκη.
Άρθρο του δρος Bernie Siegel, συγγραφέα του βιβλίου «Love, Medicine and Miracles»

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι απολύτως ανώφελα...!!!!

«Τα αρνητικά συναισθήματα είναι απολύτως ανώφελα. Δεν εξυπηρετούν κανένα χρήσιμο σκοπό. Δεν μας εξοικειώνουν με καινούρια πράγματα και δεν μας φέρνουν πιο κοντά σε καινούρια πράγματα. Δεν μας δίνουν ενέργεια. 

Απλώς σπαταλούν ενέργεια και δημιουργούν δυσάρεστες ψευδαισθήσεις. Μπορούν ακόμη και να καταστρέψουν τη σωματική υγεία.

Ανήκουν σε ένα τεχνητό κέντρο μέσα μας, που δημιουργούμε κατά την παιδική ηλικία μιμούμενοι ανθρώπους με αρνητικά συναισθήματα οι οποίοι μας περιστοιχίζουν. 

Οι άνθρωποι διδάσκουν ακόμη και στα παιδιά τους να εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα. Ύστερα τα παιδιά μαθαίνουν ακόμη πιο πολλά με τη μίμηση. 

Μιμούνται τα μεγαλύτερα παιδιά, τα μεγαλύτερα μιμούνται τους μεγάλους και έτσι σε πολύ μικρή ηλικία γίνονται ξεφτέρια στα αρνητικά συναισθήματα.

Εξάλλου, αν θέλουμε να αναπτύξουμε συνειδητότητα και να βελτιώσουμε τις λειτουργίες μας, θα ήταν καλό από την αρχή σχεδόν κιόλας της παρατήρησης του εαυτού να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε ορισμένες από τις λειτουργίες μας, που όχι μόνο δεν χρησιμεύουν σε τίποτε αλλά είναι σαφώς βλαβερές.

Η ζωή πολλών ανθρώπων ουσιαστικά αποτελείται από αυτά. Εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα σε κάθε στιγμή που μπορεί να διανοηθεί κανείς, σε κάθε ευκαιρία είτε κατάλληλη είτε ακατάλληλη. Είναι σε θέση πάντοτε να βρίσκουν ψεγάδια στο καθετί.

Μια άλλη περιττή λειτουργία είναι η ομιλία. Μιλάμε πολύ. Μιλάμε, μιλάμε και τελειωμό δεν έχουμε. 

Και στην πραγματικότητα ποτέ δεν το προσέχουμε. Συνήθως νομίζουμε πως μιλάμε πολύ λίγο, ελάχιστα, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που λένε τα πιο πολλά νομίζουν πως δεν μιλάνε ποτέ. 

Αυτό το θέμα είναι πολύ χρήσιμο για παρατήρηση. Θα δείτε πως περνάει η μέρα σας, πόσα πράγματα λέτε μηχανικά σε ορισμένες περιστάσεις, πόσα άλλα λέτε μηχανικά σε άλλες περιστάσεις. Ή θα προσέξετε ότι απλώς μιλάτε συνέχεια διότι σας ευχαριστεί ή γεμίζει το χρόνο σας.
Μιλήσαμε ήδη για διαρροές ενέργειας, αλλά το χειρότερο από όλα είναι η έκφραση αρνητικών συναισθημάτων. Αν μπορείτε να σταματήσετε την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων, θα αποταμιεύσετε ενέργεια και δεν θα αισθανθείτε ποτέ να σας λείπει.

Ορισμένα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν τέτοιες ακριβώς διαρροές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μερικοί άνθρωποι περνάνε από ολόκληρη γκάμα αρνητικών συναισθημάτων που είναι τόσο συνηθισμένα, ώστε ούτε καν τα προσέχουν. Αυτό μπορεί να μη κρατήσει παρά πέντε λεπτά ή πέντε δευτερόλεπτα αλλά μπορεί να είναι αρκετό για να ξοδέψει όλη την ενέργεια που είχε παράγει ο οργανισμός τους επί είκοσι τέσσερις ώρες.

Αυτή είναι μια από τις χειρότερες ψευδαισθήσεις που έχουμε. Νομίζουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα τα δημιουργούν οι περιστάσεις, ενώ όλα τα αρνητικά συναισθήματα βρίσκονται σε μας, μέσα μας.

Κανένα αρνητικό συναίσθημα δεν μπορεί να δημουργηθεί από εξωτερικές αιτίες αν εμείς δεν το θέλουμε. Τα αρνητικά συναισθήματα τα έχουμε επειδή τα επιτρέπουμε στον εαυτό μας, τα δικαιολογούμε, τα εξηγούμε σύμφωνα με εξωτερικές αιτίες, και έτσι δεν τα καταπολεμούμε.

Οι άνθρωποι που τα κέντρα τους δεν λειτουργούν σωστά, δεν είναι υγιείς.

Το να «βγάζουμε τα απωθημένα μας» για ανακούφιση είναι ψευδαίσθηση. Μας κάνει να χάνουμε ενέργεια. Η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων είναι πάντοτε μηχανική, και γι' αυτό δεν μπορεί ποτέ να είναι χρήσιμη. Αλλά η αντίσταση σε αυτή είναι συνειδητή».




Ολόκληρο το άρθρο: https://laeta4711.blogspot.com

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Γι' αυτό βλέπουμε Εφιάλτες ; Αυτοί είναι οι λόγοι…!!!!

Το να δεις πως χάνεις τις πανελλήνιες ή πως εμφανίζεσαι στο σχολείο γυμvή μπροστά στους συμμαθητές σου δεν είναι τίποτα μπροστά σε εκείνα τα κακά όνειρα που σε ξυπνούν μέσα στη νύχτα.

Σε αυτά θα αναφερθούμε… Σε αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του επιπέδου REM και μας ξυπνούν με τρόμο…

Παρόλου που τα άσχημα όνειρα θεωρούνται φυσιολογικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα, που λαμβάνουμε καθημερινά, αν οι εφιάλτες που βλέπεις τα βράδια αυξάνονται σε αριθμό και γίνονται πιο έντονοι θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. 

Για αρχή το να εξαλείψεις τους παρακάνω παράγοντες είναι το πρώτο βήμα.

Στρες
Ο κυριότερος ένοχος των κακών ονείρων στη ζωή μας είναι το άγχος και το στρες, που νιώθουμε από κάποια αρνητική κατάσταση που συνέβη ή συμβαίνει στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς μια εγχείρηση, μια ασθένεια ή η απώλεια ενός δικού μας προσώπου πυροδοτεί τους εφιάλτες.

Ακόμη και μια μετατραυματική εμπειρία μπορεί να ευθύνεται για τον κακό ύπνο. Φυσικά και λιγότερης σημασίας καταστάσεις όπως το να τσακωθείς με κάποιον, ή να αντιμετωπίζεις οικονομικά προβλήματα ή να περνάς ένα χωρισμό μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες.

Πικάντικες τροφές
Το τι και πότε τρώμε επηρεάζει τη βραδινή μας ξεκούραση και την πιθανότητα να δούμε κάποιο κακό όνειρο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό έδειξε πως όσοι κατανάλωναν πικάντικα γεύματα πριν πέσουν για ύπνο είχαν κακό ύπνο και λιγότερες ώρες ύπνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ανάλογα καυτερά γεύματα. Η εξήγηση είναι πως τα πικάντικα φαγητά ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, συνθήκη που διαταράσει τον ύπνο.

Αλκοόλ
Αν και το αλκοόλ μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς όταν η επήρεια του φύγει πιθανόν να σε ξυπνήσει μέσα στο βράδυ. Η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε συχνούς εφιάλτες και πολύς κακής ποιότητας ύπνου.

Εθιστικές ουσίες
Κάποια φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα βαρβιτουρικά μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες ως παρενέργεια. Οι εφιάλτες σταματούν όταν η ουσία των χαπιών αποβάλλεται πλήρως από το σώμα.

Ασθένεια
Μια ασθένεια όπως ο πυρετός, μια ίωση είναι πιθανό να πυροδοτήσει κακά όνειρα. Επιπλέον και οι διαταραχές ύπνου όπως η ναρκοληψία ή η υπνική άπνοια προκαλούν συχνά εφιάλτες.




Αλλάζω δεκαετία, αλλάζω ζωή ;

Όταν είσαι κοντά στην ηλικία των 20 και ακούς για την κρίση των 30, κοροϊδεύεις. “Τι βλακείες είναι αυτές” απαντάς, “τον άνθρωπο δεν τον καθορίζει ένας αριθμός παρά μόνο το πώς αισθάνεται. Αν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου και ξέρεις τι θέλεις από την ζωή σου, η κρίση των 30 δεν είναι παρά ένας μύθος”.

Ανήκω και εγώ σ’ αυτή την κατηγορία των ανθρώπων: που πάντα έκανα αυτό που η καρδιά μου ήθελε χωρίς να σκέφτομαι τις συνέπειες, που αποφάσισα εκεί κοντά στα 20 να διασκεδάσω με τη ζωή και να παίξω μαζί της.

Μα καθώς ο ένας χρόνος διαδεχόταν τον άλλο, άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως από επιπόλαιη έπρεπε να αρχίσω να βλέπω τα πράγματα πιο σοβαρά. 

Φτάνω τα 30 και δεν έχω σχεδόν τίποτα: ούτε σύντροφο, ούτε δουλειά, ούτε σπίτι δικό μου, ούτε αμάξι… Και με κυριεύει το άγχος για το αν θα προλάβω…

Πως πρέπει, λοιπόν, ν’ αντιμετωπίζεις τη ζωή; Να ζεις όπως θέλεις ή να ζεις όπως πρέπει; Γιατί πρέπει όταν πατάς τα 30 ν’ αρχίσεις να σκέφτεσαι τον γάμο, την μητρότητα, τα αποκτήματα;

Έχουμε την εξής νοοτροπία: όσο περισσότερα υλικά προσθέτουμε στη ζωή μας, τόσο καλύτερη θα την κάνουμε… 

Ήθελες να αγοράσεις το σπίτι σου ή έπρεπε να το κάνεις γιατί, όπως σου έμαθαν, “δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα από το να έχεις ένα κεραμίδι δικό σου;”

Μήπως θα προτιμούσες να έχεις ταξιδέψει; Παντρεύτηκες από αγνή αγάπη ή γιατί φοβήθηκες ότι περνάνε τα χρόνια και θα μείνεις μόνος;

Ναι, είσαι 30 και ίσως πρέπει να αναρωτηθείς… Όμως, όχι για το αν είσαι σωστός απέναντι στην κοινωνία αλλά για το αν είσαι σωστός απέναντι στον εαυτό σου. 

Διάλεξε ανάμεσα σε μια ζωή δική σου, που θα την διακοσμήσεις με τα δικά σου όνειρα και σε μια ζωή που θα έχει οδηγό τα πρέπει που ο φόβος ορίζει.

Αν ζήσεις σύμφωνα με τα θέλω της ψυχής σου, μπορεί να φανείς λάθος στα μάτια όλου του κόσμου μα θα κοιμάσαι τόσο ήρεμος το βράδυ… 

Αν πάλι διαλέξεις το δρόμο των πρέπει, όλοι θα είναι δίπλα σου και θα σε χειροκροτούν που συμβιβάστηκες…

Μα ο εαυτός σου σιγά-σιγά θα σταματήσει να σου προσφέρει τις αρετές του: το χαμόγελο, την πληρότητα, την χαρά, την ηρεμία… Θα γίνει τεμπέλης, υποκριτής και ανικανοποίητος.

Κοιτάω πίσω μου και βλέπω μια ζωή χαρούμενη, ανέμελη, χωρίς απαιτήσεις. Ποιος είναι αυτός που μου επιβάλλει ότι τώρα στα 30 πρέπει να αλλάξω και να γίνω κάτι άλλο από αυτό που είμαι, αν δεν το αισθάνομαι; 

Ποιος καθορίζει τι πρέπει και τι όχι στη δική μου ζωή;

Γιατί ξαφνικά στα 30 η ζωή σταματάει να είναι ένας παιδότοπος και εσύ σταματάς να γελάς με τα λάθη σου; Ναι, τώρα πρέπει να σταματήσεις τα ξενύχτια, πρέπει να σοβαρευτείς, να νοικοκυρευτείς… Φτάνει, όσο χάρηκες τον εαυτό σου τον χάρηκες, τώρα πρέπει να γίνεις αυτό που θέλει ο κόσμος…

Και γιατί να μην γίνει ο κόσμος όπως εγώ τον θέλω; Εγώ θα χορέψω, και αν κανείς δεν θέλει να χορέψει μαζί μου, θα χορέψω με τους φόβους μου. Εγώ θα γελάσω. Και αν κανείς δεν θέλει να γελάσει μαζί μου, θα γελάσω γι’ αυτό που είμαι και γι’ αυτό που δεν θα γίνω ποτέ.

Εγώ θα τραγουδήσω. Και αν κανείς δεν αντέχει το τραγούδι μου, το αντέχει η ψυχή μου!




Νάντια Πάλμου
www.thessalonikiartsandculture.gr

Τα 8 «πρέπει» που αξίζει να αναθεωρήσετε στη ζωή σας…!!!!

Ο ψυχολόγος Άλμπερτ Έλις μας προτείνει να ξανασκεφτούμε τα «πρέπει» που μας καταδυναστεύουν. Το μεγαλύτερο μέρος του συναισθηματικού πόνου και οι ψυχολογικές διαταραχές είναι άσκοπες, υπερβολικές αντιδράσεις και μπορούν να μειωθούν σημαντικά. 

Μια από τις πιο μεγάλες πηγές της δυστυχίας μας είναι η σύγκρουση των θέλω μας με των άλλων, ή των θέλω που μας «κληροδοτήθηκαν».

Η συμμόρφωσή μας δεν είναι η λύση. Σύμφωνα με τον Έλις, αυτά είναι τα 8 πρέπει που βασανίζουν τους περισσότερους ανθρώπους στον δυτικό κόσμο και οφείλουμε να τα ξανασκεφτούμε.

1. Πρέπει να έχω την αγάπη και την αποδοχή των άλλων.

2. Πρέπει να είμαι τέλειος, εστιασμένος στην επιτυχία. Δεν πρέπει να κάνω λάθη.

3. Πρέπει τα πράγματα να είναι όπως εγώ θέλω να είναι, γιατί αλλιώς δεν μπορώ να το αντέξω.

4. Πρέπει να ανησυχώ συνεχώς ότι τα πράγματα θα είναι μίζερα και τρομαχτικά, για να μη συμβούν.

5. Πρέπει να εξαρτώμαι συνέχεια από τους άλλους, γιατί εγώ είμαι αδύναμος.

6. Πρέπει και εγώ να είμαι στενοχωρημένος, όταν οι άλλοι έχουν προβλήματα.

7. Το παρελθόν μου πρέπει να έχει τρομερή επιρροή επάνω μου, γιατί συνεχώς το επαναλαμβάνω.

8. Πρέπει να υπάρχει μόνο μια λύση σε κάθε πρόβλημά μου, και είναι τραγικό όταν δεν μπορώ να τη βρω.




Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Η ανεξάντλητη Συμπαντική Ενέργεια είναι στη διάθεσή σου…!!!!

Η Barbara Ann Brennan, στο βιβλίο της «Χέρια όλο φως», έχει γράψει…

«Το Συμπαντικό Ενεργειακό Πεδίο φαίνεται σα να συνεχίζει πάντα να παράγει περισσότερη ενέργεια. Σαν το κέρατο της Αμάλθειας, μένει πάντοτε πλήρες, άσχετα με το πόση ποσότητα του αφαιρούμε. Αυτός είναι συναρπαστικές απόψεις και μας δίνουν μια πολύ ελπιδοφόρα όψη του μέλλοντος, καθώς κινδυνεύουμε βυθιζόμενοι όλο και περισσότερο στην απαισιοδοξία της πυρηνικής εποχής. Ίσως κάποια μέρα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια μηχανή ικανή να τροφοδοτείται από την ενέργεια του Συμπαντικού Ενεργειακού Πεδίου και να έχουμε όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε χωρίς την απειλή της καταστροφής μας».

Κολυμπάμε μέσα στην Συμπαντική Ενέργεια και οι ίδιοι είμαστε το αποτέλεσμα της εκδήλωσής της στην 3η διάσταση της ύλης. Το ενεργειακό μας πεδίο ή η αύρα, είναι η Συμπαντική Ενέργεια που σχετίζεται με την ύλη ή το ανθρώπινο σώμα – τα πάντα γύρω μας έχουν το δικό τους ενεργειακό πεδίο και μπορούμε να υλοποιήσουμε οτιδήποτε στην ύλη, απλά και μόνο εστιαζόμενοι στην δημιουργία ενός ενεργειακού πεδίου. 

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να επέμβουμε στο ήδη υπάρχον ενεργειακό πεδίο και να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε συγκεκριμένη ενέργεια. Η πρόθεση και η «γωνιά» της παρατήρησης υλοποιεί και το επιθυμητό αποτέλεσμα και με αυτόν τον τρόπο γίνονται οι ενεργειακές θεραπείες.

Ένας από τους ανθρώπους που προσπάθησε να δώσει ελεύθερα την ενέργεια στον κόσμο δίχως να τον ενδιαφέρει το κέρδος, ήταν και ο Νικολάι Τέσλα. 

Χάρις σε αυτόν, έχουμε στην διάθεσή μας το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πηνίο Τέσλα, το ραδιόφωνο, την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, τα ραντάρ και πλήθος άλλων τεχνολογιών αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε εξελιχθεί ακόμη περισσότερο ως προς την εκμετάλλευση της ενέργειας, αν άνθρωποι της βιομηχανίας που έχαναν από τις ανακαλύψεις του, δεν τον σταματούσαν με διάφορούς τρόπους. 

Το όραμα του Τέσλα ήταν να προσφέρει με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος ενέργειας στον κόσμο και γι΄ αυτό τον λόγο, είχε ήδη συλλάβει έναν μηχανισμό με τον οποίο κάθε σπίτι θα μπορούσε να έχει άφθονη, ηλεκτρική ενέργεια, με έναν εξοπλισμό που δεν ήταν μεγαλύτερος από το μέγεθος μιας βαλίτσας. 

Το μόνο που απαιτούσε ήταν μια μεταλλική ράβδο καρφωμένη στο έδαφος, που θα ήταν συνδεμένη με έναν δέκτη συντονισμένο στις ηλεκτρικές δονήσεις της Γης.

Δίχως ενέργεια δεν μπορούμε να υπάρξουμε και εσφαλμένα νομίζουμε πως εξαρτιόμαστε από εξωγενείς παράγοντες προμήθειας ενέργειας. 

Το ίδιο μας το σώμα είναι μια τεράστια κεραία που λαμβάνει ενέργεια από το ίδιο το Σύμπαν και είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε, ακόμη και το ίδιο το internet που προσφέρει επικοινωνία και γνώση, με μια μόνιμη σύνδεση στην Συμπαντική Νοημοσύνη. 

Αν μπορούσαμε όλοι μας να συνδεθούμε με την Συμπαντική Νοημοσύνη, θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλη την συνειδητότητα του Σύμπαντος που απλώνεται σε διαστάσεις και σε υλικά επίπεδα και φυσικά να επικοινωνούμε μεταξύ μας. 

Το μόνο που θα χρειαζόταν να κάνουμε είναι να μπούμε μέσα στην Συμπαντική Νοημοσύνη και στρέψουμε την προσοχή μας προς το μέρος εκείνο που μας ενδιαφέρει.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι συνθήκες στον πλανήτη Άρη, αντί να επενδύσουμε ενέργεια και χρήματα για εξοπλισμούς και να στείλουμε ρομποτικά διαστημόπλοια, θα μπορούμε απλά να στρέψουμε την προσοχή μας στον πλανήτη και να «δούμε» όλη την ιστορία του μέσα σε μια στιγμή. 

Σε αυτό το σημείο λειτουργούμε έξω από τον γραμμικό χρόνο και τα γεγονότα που έχουν συμβεί στον πλανήτη είναι απλά εκδήλωση ενέργειας. Το άπλωμα της συνειδητότητάς μας πέρα από τα σύνορα του νου, έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε, ανά πάσα στιγμή, πρόσβαση σε πληθώρα «εμπειριών» οι οποίες θα αντικαταστήσουν την ίδια την ανάγκη για γνώση.

Η γνώση, στην παρούσα φάση, χρειάζεται για να χτίσουμε έναν διευρυμένο νου. Είναι σημαντικό να πλαισιώνουμε την μεταφυσική αίσθηση μέσα μας με την επιστήμη ή απόψεις άλλων, γιατί βοηθάει το νου να γίνει πιο ευέλικτος. 

Η γνώση βοηθάει τον άνθρωπο να αποδείξει αυτά που νιώθει για να μπορεί να προχωρήσει, μέχρι να μεταβεί στο επόμενο στάδιο όπου θα προχωράει χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει και αυτό με την σειρά του, θα τον οδηγήσει στο τρίτο στάδιο που δεν θα χρειάζεται καν να νιώθει για να προχωρήσει… Θα έχει φτάσει στην κατάσταση της απόλυτης Ύπαρξης και ο άνθρωπος, απλά θα είναι.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πως η σύνδεσή σου με το Σύμπαν, επιταχύνει πολλές διαδικασίες μέσα σου.

Να είσαι συνειδητός σε αυτό που είσαι κάθε μέρα και να στρέφεις την ματιά σου μέσα σου. Ένα πράγμα που μου αρέσει να κάνω κάθε μέρα, είναι να ανοίγω το Συμπαντικό μου κανάλι, υψώνοντας τα χέρια μου και φέρνοντάς τα – με ενωμένες τις παλάμες – μπροστά στο στήθος. 

Σχεδιάζοντας το προσωπικό μου σύμβολο, που είναι και ο δικός μου τρόπος συνειδητοποίησης της ενέργειας, απλά υπάρχω σε μια διευρυμένη κατάσταση για λίγα λεπτά. Αν θέλω να ζητήσω κάτι, θα το κάνω αλλά συνήθως απολαμβάνω απλά την αίσθηση του να είμαι. 

Εκείνη τη στιγμή, το σώμα εξαφανίζεται και η διευρυμένη αίσθηση της Συμπαντικής Ενέργειας αγκαλιάζει τα πάντα. Σε αυτή την κατάσταση δεν μπορώ να ξεχωρίσω εμένα, εσένα, την Ελλάδα, την Γη ή τον πλανήτη Άρη. Ούτε νιώθω να είμαι τα πάντα, να βρίσκομαι μέσα σε κάθε τι και πως όλα είναι ένα. Δεν υπάρχουν εικόνες στο νου και ούτε συναισθήματα. 

Δεν νιώθω συγκίνηση ούτε τρέχουν δάκρυα. Δεν βρίσκομαι μέσα στην Συμπαντική Νόηση ψάχνοντας τις βιβλιοθήκες του Σύμπαντος… αν όμως το Σύμπαν με κατευθύνει εκεί ή οπουδήποτε αλλού, θα ακολουθήσω. 

Είναι μια κατάσταση καθαρής Ύπαρξης που μόνο δια της αφαιρέσεως μπορεί να περιγραφεί, μόνο με το να αρχίζω να απαριθμώ το τι Δεν είμαι μπορώ να το περιγράψω.

Είναι μια διαδικασία που δεν κρατάει περισσότερο από λίγα λεπτά και είναι ιδανική για να ξεκινήσω την πολυάσχολη μέρα μου. Με βοηθάει να μη χάνω τον εαυτό μου μέσα στο πρόγραμμα της ημέρας και να έχω την αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά στον κόσμο μου κάθε στιγμή.

Είσαι μια κεραία και έχεις στη διάθεσή σου όλη την ενέργεια του Σύμπαντος για να διευρυνθείς. 

Και όταν διευρύνεσαι πνευματικά, η ύλη τακτοποιείται από μόνη της κατά πώς πρέπει και εξυπηρετεί. Ο σκοπός δεν είναι να συνδεθείς με το Σύμπαν και να ζητάς να συμβεί εκείνο ή το άλλο αλλά να μπορείς να υπάρχεις απόλυτα διευρυμένος μέσα σε όλες τις συνθήκες. 

Αυτό θα σου προσφέρει την διαύγεια της κατάλληλης δράσης: πότε να επιτρέπεις και πότε να επεμβαίνεις, πότε να ζητάς ενίσχυση από το Σύμπαν για έναν στόχο και πότε να πηγαίνεις με τη ροή.

Και όλα είναι μια χαρά στον κόσμο σου…




Με όλη μου τη αγάπη,
Έλενα Έρα – healinghome.gr