Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Η δύναμη του νου πάνω στην ύλη…!!!!

Τους ανθρώπους επί αιώνες τους απασχολεί η σκέψη “πόση δύναμη μπορεί να ασκήσει ο νους πάνω στην ύλη”. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με το Urban Dictionary, η δύναμη που ασκεί ο νους πάνω στην ύλη έχει να κάνει με το πόσο η δύναμη της θέλησης ενός ατόμου μπορεί να το κάνει να ξεπεράσει σωματικά του προβλήματα.

Τώρα θ’ αναρωτιέστε αν λειτουργεί…

Αποδείξεις
Προκειμένου να προσδιοριστεί αν η δύναμη του νου πάνω στην ύλη είναι πραγματική, θα δούμε μερικά παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο. Πάρτε, για παράδειγμα, τους Θιβετιανούς μοναχούς οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν σε γιατρούς να παρακολουθούν τις φυσικές αλλαγές τους, καθώς εκείνοι θα ασχολούνταν με μια τεχνική διαλογισμού γιόγκα. Οι μοναχοί ήταν τυλιγμένοι με κρύα,υγρά σεντόνια και είχαν τοποθετηθεί σε ένα δωμάτιο με 4,4 βαθμούς Κελσίου.

Αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εύκολα υποθερμία σ’ ένα μέσοάτομο. Ωστόσο, οι μοναχοί ήταν σε θέση να παράξουν τόση θερμότητα σώματος κατά τη διάρκεια του διαλογισμού τους, που μετά από τα πρώτα λεπτά άρχισε να αναδύεται ατμός από τα σεντόνια. Μία ώρα αργότερα, τα σεντόνια είχαν στεγνώσει εντελώς.

Μπορεί ο εγκέφαλος να αλλάξει το σώμα;
Σε μια περίπτωση που δημοσιεύθηκε στον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Τύπο,αναφερόταν ότι σε ασθενείς με διαταραχές διχασμού ταυτότητας (προσωπικότητας),μερικά φάρμακα είχαν διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα με το ποια προσωπικότητα ήταν παρούσα. 

Επίσης βρέθηκε ότι σε περιπτώσεις ασθενών με πολλαπλή διαταραχή προσωπικότητας, όταν ήταν παρούσα μια προσωπικότητα, το άτομο είχε ανάγκη για πράγματα όπως γυαλιά και φάρμακα για τον διαβήτη, ενώ όταν ήταν παρούσες διαφορετικές προσωπικότητες, στον ίδιο ασθενή, ο ασθενής δεν είχε ανάγκη από κανένα φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της αλλαγής της προσωπικότητας, παρατηρήθηκαν πραγματικές φυσικές αλλαγές στην ενδοφθάλμια πίεση ή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εξετάζοντας την επίδραση που έχει το εικονικό φάρμακο placebo
Υπάρχει πληθώρα από μελέτες που δείχνουν πως ασθενείς πήραν placeboφαρμάκων τα οποία φάνηκαν να λειτουργούν, επειδή τα άτομα πίστευαν ότι είχαν πάρει αληθινό φάρμακο. Σκεφτείτε επίσης το τεστ που έγινε από φοιτητές... 

του Πανεπιστημίου Πρίνστον, οι οποίοι έκαναν ένα «φτιαχτό» πάρτυ κατά το οποίο έριξαν σε βαρέλι την μη αλκοολούχα μπίρα O’Douls αντί της τακτικής μπίρας, και οι συμμαθητές τους παρουσίασαν μια σειρά από εξαιρετικά μεθυσμένες συμπεριφορές.

Από την άλλη πλευρά είναι το φαινόμενο nocebo, όπου ένα άτομο πιστεύει ότι κάτι κακό του έχει συμβεί και εμφανίζει ακόμα και τα ανάλογα συμπτώματα, παρόλο που δεν υπάρχει η αιτία που τα προκαλεί. 

Σε μια περίπτωση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New Scientist, ένας άνθρωπος από την Αλαμπάμα με το όνομα Vance πληροφορήθηκε από έναν γιατρό/μάγο ότι θα πέθαινε σύντομα. Ο Vance το πίστεψε και μέσα σε λίγες εβδομάδες έπεσε βαριά άρρωστος.

Όταν ο δικός του γιατρός πληροφορήθηκε την πρόβλεψη που του είχε κάνει ο μάγος, είπε στον Βανς ότι ήξερε τη θεραπεία. Κατόπιν εκτέλεσε μια ψεύτικηδιαδικασία και δήλωσε στον Βανς ότι αυτή θα τον έσωζε. Από την επόμενη μέρα, ο Βανς άρχισε να πεινάει και να είναι σε εγρήγορση. Μετά από μερικές μέρες έγινε τελείως καλά.

Όλοι το έχουμε δει να συμβαίνει
Είτε είναι οι Θιβετιανοί μοναχοί στο διαλογισμό, είτε ένας κορυφαίος αθλητής που χρησιμοποιεί τη δύναμη της θετικής σκέψης για να κερδίσει ένα μεγάλο παιχνίδι,υπάρχει η αναμφισβήτητη αλήθεια της θεωρίας «του νου πάνω στην ύλη». Έχουμε όλοι δει περιπτώσεις που το υποστηρίζουν – και συχνά χωρίς απτή εξήγηση, εκτός από τη δύναμη της θέλησης.

Ενώ περισσότερη έρευνα γίνεται για να εξηγήσουν επιστημονικά το φαινόμενο αυτό, ένα πράγμα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: η δύναμη του νου είναι όντως αξιοσημείωτη!




7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε βρει το σκοπό της ζωής σας…!!!!

Ο κόσμος έχει πολλά να προσφέρει και πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν έχουν κάνει τις σωστές επιλογές. Η έννοια του σκοπού μπορεί να φαίνεται άπιαστη για μερικούς, αλλά να είστε σίγουροι πως ο καθένας διαθέτει τουλάχιστον έναν.

Το να γνωρίζετε τον σκοπό της ζωής σας σας ανακουφίζει πολύ από την ένταση, αλλά δεν είναι κάτι αλάνθαστο. Απορίες μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν κι όλοι θέλουν να ξέρουν ότι οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Παρακάτω περιγράφονται τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάποιον σκοπό στη ζωή σας.

1. Νιώθετε φόβο.
Ακόμα και όταν έχετε συνειδητοποιήσει τον λόγο της ύπαρξής σας, είναι λογικό να φοβάστε. Ο φόβος αυτός ίσως να είναι πολύ ήπιος ή μπορεί να φτάνει ακόμα και στα όρια του τρόμου. Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό όταν ετοιμάζεστε να υπερβείτε τα όριά σας. Αυτό δείχνει ότι είστε έτοιμοι να επεκτείνετε την αίσθηση της ύπαρξής σας.

Πρέπει να αποδεχτείτε ότι ο φόβος αποτελεί μέρος της διαδικασίας της εξέλιξης. Είναι αναμενόμενο να μην νιώθετε άνετα τις περιόδους που πραγματοποιούνται σημαντικές εξελίξεις. Ο φόβος θα σας ακολουθεί συχνά, αλλά εσείς δεν πρέπει να τον αφήσετε να σας σταθεί εμπόδιο.

2. Ο κύκλος των φίλων σας αλλάζει.
Μερικές φορές, είναι αναγκαίο να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να χάσετε παλιές γνωριμίες. Δεν θέλουν όλοι να εξελιχτούν ούτε έχουν τη δυνατότητα ή την επιθυμία να προχωρήσουν μαζί με σας. 

Οι στόχοι σας μπορεί να μην περιμένουν τους άλλους να έρθουν μαζί σας. Αν εκείνοι θέλουν να σας ακολουθήσουν θα το κάνουν, αλλιώς θα συναντηθείτε ξανά κάποια άλλη στιγμή.

3. Η ευκαιρία φαινομενικά έρχεται από το πουθενά.
Όταν ακολουθείτε τον σκοπό σας, συχνά συμβαίνουν διάφορα γεγονότα στη ζωή σας. Κανένα υπολογισμένο σχέδιο δεν θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε όσα έρχονται στον δρόμο σας. Μπορείτε να κάνετε άλματα χωρίς να χρειαστεί να κάνετε μικρά βήματα στο ενδιάμεσο.

4. Τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους.
Θα ανακαλύψετε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες που κάποτε σας φαίνονταν επιπόλαιες θα παίξουν τον ρόλο τους με έναν τρόπο που δεν μπορείτε καν να φανταστείτε. Ίσως πρόκειται για μια ασυνήθιστη ικανότητα που αποκτήσατε κάποτε ή κάποιος άνθρωπος που είχατε γνωρίσει στο παρελθόν. Αυτά τα κομμάτια που πάντα σας φαίνονταν αταίριαστα θα συνθέσουν τελικά το παζλ.

5. Βασίζεστε πολύ στη διαίσθησή σας.
Καθώς ακολουθείτε τον δρόμο σας, θα αρχίσετε να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας ολοένα και περισσότερο. Θα συνειδητοποιήσετε ότι άλλες δυνάμεις αρχίζουν να αναλαμβάνουν δράση. 

Παρ’ όλο που η λογική είναι πάντα σημαντική, θα αφήνετε περιθώρια για το ένστικτό σας, το οποίο θα γίνεται συνεχώς πιο ισχυρό και θα ξεκινήσετε να δείχνετε εμπιστοσύνη στην όλη διαδικασία.

6. Νιώθετε μια ευχάριστη κούραση.
Οι προσπάθειες που δεν έχουν νόημα είναι ψυχοφθόρες, αλλά δεν είναι αναγκαίο όλες οι προσπάθειες να απαιτούν μεγάλο αγώνα. Όταν κάτι σας εκφράζει, μαζί με την κούραση νιώθετε και βαθιά ικανοποίηση. Στο τέλος νιώθετε ότι αξίζει τον κόπο. Αυτή η αίσθηση της ολοκλήρωσης εμφανίζεται όταν βρίσκεστε στο κέντρο του αγώνα σας.

7. Νιώθετε ότι είστε γεμάτοι φως.
Τις στιγμές που θα είστε χαλαροί, στον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στις προσπάθειές σας, θα νιώθετε πιο ανάλαφροι. Δεν θα επιβαρύνεστε με υπαρξιακές αγωνίες. Μπορεί να είστε απασχολημένοι με το πώς θα καταφέρετε να επιτύχετε τα όνειρά σας, αλλά δεν θα προσπαθείτε μανιωδώς να τα κατανοήσετε.

Μια ζωή με σκοπό περιλαμβάνει νίκες αλλά και προκλήσεις. Ακόμα και όταν έχετε βρει το νόημά της, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ο σκοπός σας μπορεί να επεκταθεί και να εξελιχθεί ή να αλλάξει τελείως κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής. Γι’ αυτό λοιπόν, τα παραπάνω σημάδια μπορεί να επανεμφανίζονται ξανά και ξανά.

Να θυμάστε ότι είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε προκύπτει στη ζωή σας. Να είστε βέβαιοι ότι θα σας χρησιμεύσουν την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να κυνηγήσετε τον σκοπό σας.




Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Οι παλιές ψυχές έχουν πολύ ανεπτυγμένο ένστικτο…!!!!

Σας έχουν πει ποτέ ότι είστε πολύ ώριμοι για την ηλικία σας; Ή και το αντίθετο;

Ίσως έχετε ακούσει τους όρους «παλιές ψυχές» και «νέες ψυχές». Με αυτούς τους όρους περιγράφουμε την ηλικία κάποιου, όχι σύμφωνα με τα χρόνια αλλά με βάση την ευφυΐα, την ευαισθησία, την διαίσθηση ή το πόσο καλά «ταιριάζει» στην περίοδο που ζει.

Από τις δύο έννοιες, η πιο εντυπωσιακή είναι προφανώς «οι παλιές ψυχές».

Η προέλευση αυτής της έκφρασης προέρχεται από την θρησκεία του Ταοϊσμού (μιας θρησκείας 5000 χρόνων από την Κίνα). Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, οι ψυχές αφήνουν το Τάο, την παγκόσμια και φυσική ενότητα και αποκτούν ποικίλες εμπειρίες.

Οι Ταοϊστές πιστεύουν πως τα πάντα πρέπει να επιστρέφουν στις ρίζες τους. Οπότε, ο τελικός στόχος της ψυχής είναι να κάνει ένα καινούργιο ταξίδι προς το Τάο. 

Αλλά μπορεί να το κάνει αυτό μόνο όταν αποκτήσει όλη την γνώση και τις αναπτύξεις που έχει να προσφέρει η ζωή. Οι ψυχές υποβάλλονται σε πέντε ζωές και φτάνουν την τελειότητα στο τέλος της πέμπτης.

Τότε, το άτομο έχει ανώτερα επίπεδα αντίληψης, αλλά επίσης ξεχωρίζει από τους συνομηλίκους του επειδή είναι πιο πνευματικό. Ένα τέτοιο άτομο ψάχνει να βρει την θέση του στον κόσμο και πιστεύει ότι είναι μέρος κάτι μεγαλύτερου. Ότι ο κύριος στόχος του είναι να αποκτήσει την εσωτερική γαλήνη.

Οι Ταοϊστές πιστεύουν ότι πολλοί φιλόσοφοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες είναι παλιές ψυχές που απλώς αισθάνονται πιο άνετα με αυτά τα επαγγέλματα. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι άνθρωποι με τέτοιες ψυχές τείνουν να αμφισβητούν τα πράγματα γύρω τους και βασίζουν τις πεποιθήσεις τους στις εμπειρίες τους.

5 χαρακτηριστικά που έχουν οι «παλιές ψυχές»

Εκτός από τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, μια «παλιά ψυχή» έχει επίσης τα ακόλουθα γνωρίσματα :

Ανώτερο επίπεδο ωριμότητας
Ακόμα και ως παιδιά είναι φανερό ότι δεν ταιριάζουν στον κόσμο των παιδιών. Βαριούνται με τα συνηθισμένα παιχνίδια της ηλικίας τους και θέλουν πιο δύσκολα βιβλία από παραμύθια. Έχουν συμπεριφορά ενός μεγαλύτερου ατόμου.

Μπορούν να φτάσουν σε συμπεράσματα καλύτερα από αυτά των γονιών τους. Μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά επειδή έχουν έναν ανώτερο βαθμό λογικής από αυτόν που θεωρείται «φυσιολογικός».

Προτιμούν να είναι μόνοι και απολαμβάνουν να κάνουν τα πάντα με ενδοσκόπηση
Οι παλιές ψυχές δεν χρειάζονται παρέα επειδή ο εσωτερικός τους κόσμος είναι αρκετός. Τείνουν να χρησιμοποιούν τον ελεύθερο τους χρόνο για διαλογισμό και για να εμβαθύνουν στα συναισθήματα τους. 

Είναι πολύ ήσυχοι και εσωστρεφείς. Πολλοί τους αποκαλούν ντροπαλούς, αλλά στην πραγματικότητα είναι απορροφημένοι από τον εσωτερικό εαυτό τους.

Εκτιμούν τα μικρά πράγματα
Οι παλιές ψυχές είναι πολύ πνευματικές. Επιλέγουν να ασχολούνται με πράγματα που τις χαροποιούν και εκπληρώνουν τον εαυτό τους. Προσπαθούν σκληρά για να κατακτήσουν κάτι. Αλλά όταν το κάνουν, αντί να συνεχίσουν, βρίσκουν μια άλλη δραστηριότητα. Γιατί; Επειδή βρίσκουν το ταξίδι πιο ευχάριστο από τον προορισμό.

Έχουν πολύ ανεπτυγμένο ένστικτο
Όχι μόνο έχουν ανεπτυγμένο ένστικτο, αλλά καθοδηγούνται από αυτό. Και ποτέ δεν είναι λάθος! Προσέχουν κάθε λεπτομέρεια και έχουν την ικανότητα να διαμορφώνουν ολόκληρες εικόνες στο μυαλό τους. 

Όταν όλοι γύρω τους βλέπουν ένα δάσος γεμάτο δέντρα, αυτά τα άτομα βλέπουν κάθε φυτό και ζώο, τον ουρανό, το έδαφος, τον άνεμο κλπ. Τίποτα δεν μένει απαρατήρητο. Μπορούν να αναλύσουν κάθε άτομο και κατάσταση με ακρίβεια.

Είναι ευαίσθητες
Τα άτομα με «παλιά ψυχή» έχουν πολλή ενσυναίσθηση και μπορούν να βάλουν τον εαυτό τους στην θέση των άλλων, να τους κατανοήσουν και να τους βοηθήσουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως καταλαβαίνουν περισσότερο από κάθε άλλον το τι συμβαίνει. Ξέρουν πως σκέφτονται οι άλλοι. Μπορούν να συγχωρέσουν, να μην επηρεάζονται από τα λάθη τους και να δίνουν συμβουλές χωρίς να κρίνουν.

Κλείνοντας, πρέπει να σημειώσουμε μερικά πιθανά μειονεκτήματα που έχουν οι παλιές ψυχές:

· Δεν ταιριάζουν με άτομα της ηλικίας τους. Τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα με τους μεγαλύτερους τους.

· Νιώθουν αποσυνδεδεμένοι από τον κόσμο. Δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέρονται και απόψεις με τους αγαπημένους τους.

· Έχουν μια προδιάθεση προς την κατάθλιψη και την χαμηλή αυτό-εκτίμηση. Ο εαυτός τους είναι ο χειρότερος κριτής τους.

Ξέρετε κάποιον που να ανήκει στις «παλιές ψυχές» ή μήπως ανήκετε κι εσείς;




Μαγεία Τ.

Πρέπει να συνεχίζουμε να προχωράμε, ακόμα και αν φαίνεται τρομακτικό…!!!!

Αν έχω μάθει κάτι από την ζωή, είναι ότι μερικές φορές οι πιο σκοτεινές εποχές μπορούν να μας φέρουν στα πιο φωτεινά μέρη.

Έμαθα ότι οι πιο τοξικοί άνθρωποι μπορούν να μας διδάξουν τα πιο σημαντικά μαθήματα.

Ότι μέσα από τις πιο επίπονες μάχες μας μπορούμε να αναπτυχθούμε κατάλληλα. Και ότι οι απώλειες της φιλίας και της αγάπης που ραγίζουν την καρδιά μας μπορούν να κάνουν χώρο για τους πιο θαυμάσιους ανθρώπους.

Έχω μάθει ότι αυτό που μοιάζει με κατάρα εκείνη τη στιγμή μπορεί πραγματικά να είναι μια ευλογία, και αυτό που μοιάζει με το τέλος του δρόμου είναι στην πραγματικότητα απλώς η ανακάλυψη ότι είναι γραφτό να ταξιδέψουμε σε διαφορετική πορεία.

Έχω μάθει ότι ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα, υπάρχει πάντα ελπίδα. Και έχω μάθει ότι ανεξάρτητα από το πόσο αδύναμοι νιώθουμε ή πόσο φρικτά φαίνονται τα πράγματα, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε.

Πρέπει να συνεχίζουμε να προχωράμε. Ακόμα και όταν είναι τρομακτικό, ακόμα και όταν η δύναμη μας φαίνεται να έχει χαθεί, πρέπει να συνεχίσουμε, να βρούμε την δύναμη μας και να προχωρήσουμε, γιατί ότι και αν πολεμάμε αυτή τη στιγμή, θα περάσει και θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε φτάσει ως εδώ. Μπορούμε να ξεπεράσουμε ότι έρχεται στην συνέχεια.




Αν είσαι καλός με όλους, στο τέλος δε θα είσαι καλός με τον εαυτό σου…!!!!

Στην ελαττωματική και σκάρτη κοινωνία όπου ζούμε υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παραμερίζουν το «εγώ» τους, για να είναι καλοί με τους άλλους. 

Άνθρωποι εξυπηρετικοί, παραχωρητικοί, με μια διαρκή τάση να προσφέρουν χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα. Δεν τους επηρεάζει η εκμετάλλευση που πιθανόν να δέχονται από κάποιους ενίοτε. Τρομάζουν στην ιδέα της άρνησης μην τυχόν και δυσαρεστήσουν όσους έχουν πλάι τους.

Άλλοτε νιώθουν ολοκλήρωση μέσα απ’ αυτά που παρέχουν, κι άλλοτε όχι, αφού κατ’ εκείνους η τάση τους αυτή οφείλεται στο ότι θεωρούν πως αυτό είναι το σωστό, έτσι έχουν μάθει ή δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. 

Ίσως να νομίζουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν την αποδοχή που αναζητούν και δεν εισπράττουν την κριτική που τόσο φοβούνται.

Θα πουν ορισμένοι ότι δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα απ’ αυτό που βιώνεις όταν αγαπάς ανιδιοτελώς, ή όταν προσφέρεις αφιλοκερδώς και θα με βρουν σύμφωνη. 

Η αξία των παραπάνω όμως έγκειται στο να γίνονται από επιλογή κι όχι επειδή έτσι πρέπει, επειδή έγινε συνήθεια ή γιατί έχουν να αποδείξουν κάτι στον οποιονδήποτε.

Είναι άνθρωποι που καταπιέζουν ανάγκες, συναισθήματα κι επιθυμίες, για να μην αρνηθούν τίποτα και σε κανέναν. Πείθουν ακόμη και τους εαυτούς τους ότι κάνουν αυτό που θέλουν, ενώ στην πραγματικότητα δεν ασχολούνται με το τι επιθυμούν οι ίδιοι. 

Θυσιάζονται στο όνομα των υπολοίπων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δίνουν προτεραιότητα σε τρίτους αφήνοντας τον εαυτό τους πάντα τελευταίο, κι όταν έρθει η σειρά του έχουν ήδη βρει αυτόν που θα του πάρει τη θέση.

Το σεβασμό που σου αξίζει δε θα τον πάρεις προσπαθώντας συνεχώς να ικανοποιήσεις τους άλλους. Το μόνο που κερδίζεις τελικά είναι να αφήνεις ανικανοποίητο εσένα και να γίνεσαι έρμαιο σε ξένα χέρια. 

Επιδιώκοντας να φερθείς καλά σε όλους, τελικά δε φέρεσαι σ’ εσένα όπως θα έπρεπε.

Θυμήσου ότι τα «ναι» εκτιμώνται περισσότερο όταν δεν είναι δεδομένα. Στον εαυτό σου μπορείς να πεις όσα θες, άλλωστε αυτόν θα τον έχεις μια ζωή. Στους άλλους όμως μη φοβάσαι να πεις αυτά που θες, ακόμη κι αυτά που τους αξίζουν!

Τις ενοχές σου κράτα τις για τα λάθη σου, όχι για τις φορές που ήθελες να τους βάλεις στη θέση τους και το έκανες, για εκείνες τις περιπτώσεις που διεκδίκησες αυτό που ήθελες ή που αρνήθηκες αυτό που δε γούσταρες να κάνεις. 

Φρόντισε η μεγαλοψυχία σου να μη βάζει εσένα στην άκρη.

Ανθρώπινες σχέσεις χωρίς υποχωρήσεις δεν υφίστανται, αλλά και άνθρωπος που φέρεται έτσι δεν έχει προσωπικότητα, γίνεται άβουλο πλάσμα και στόχος βολής για πολλούς.

Το ξέρεις ότι οι πρόθυμοι να πατήσουν επί του πτώματός σου είναι πολλοί. 

Να θυμάσαι όμως πως συνήθως το φταίξιμο βαραίνει κι αυτούς που εξαπατήθηκαν, γιατί πρώτα εκείνοι δε σεβάστηκαν τους εαυτούς τους, οπότε η έλλειψη σεβασμού κι απ’ τους άλλους είναι λογική, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι θεμιτή ή όχι.

Τα «καλά παιδιά» έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικές διαταραχές εξαιτίας των «όχι» που δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν, των «θέλω» και των «έχω ανάγκη» που δεν ειπώθηκαν ποτέ, των υποχωρήσεων που έκαναν ενώ δεν ήθελαν. 

Μένουν όλα αυτά, βρίσκουν καταφύγιο μέσα τους κι εγκαθίστανται μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Η στιγμή που τα παραπάνω δημιουργούν εσωτερικά προβλήματα και το ξέσπασμα είναι αναπόφευκτο.

Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι αυτοί όσο κι αν προσπαθούν δεν πετυχαίνουν την επιδοκιμασία και την αποδοχή που τόσο έχουν ανάγκη. 

Οι περισσότεροι πιάνουμε τους εαυτούς μας να τους έχουμε εκμεταλλευτεί και σίγουρα όχι μόνο μια φορά. Η αλήθεια είναι πως ξέρουμε να τους αναγνωρίζουμε στο πλήθος και τους συμπαθούμε. 

Όμως δεν τους σεβόμαστε τόσο, όσο εκείνους που κρατούν μια ισορροπία στη ζωή τους και προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το ποιον έχουν απέναντί τους. Εκτιμούν εκείνοι τους εαυτούς τους κι έπειτα χαίρουν και της δικής μας εκτίμησης.

Δε λειτουργεί θετικά στη ζωή το να είσαι καλός με όλους ή να έχεις τέτοιους ανθρώπους δίπλα σου. Δεν είναι υγιείς οι σχέσεις που βασίζονται σε μονομερές κι υπερβολικό δόσιμο. Οδηγούν στην καταπάτηση των ανθρώπων. 

Δε θα φέρει λύση στα προβλήματα σου αυτή σου η στάση, ούτε θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή σου, όταν για να το καταφέρεις πρέπει να δώσεις δευτερεύοντα ρόλο σ’ εσένα. Αυτή σου η συμπεριφορά σου προκαλεί θυμό, κι ας μην το καταλαβαίνεις, σε κάνει ευάλωτο, σε υποδουλώνει.

Να εκδηλώνεις την άρνησή σου ευγενικά, άλλωστε η ευγένειά σου δείχνει την παιδεία σου και πρέπει να συνοδεύει όλες σου τις πράξεις. Να μη δέχεσαι τα πάντα όμως, να κλείνεις και καμιά πόρτα πού και πού. 

Δεν είναι όλοι για να τους έχουμε στη ζωή μας ούτε είναι όλοι άξιοι της ίδιας μεταχείρισης.

Αλίμονο σε όποιον κατάλαβε ότι παρουσιάζουμε τους εγωιστές και τα κοινώς «παρτάκια» ως κατάλληλους για συναναστροφές. «Μέτρον άριστον» έλεγαν - κι όχι άστοχα - οι αρχαίοι.

Μίλα λοιπόν! Μη σε υποβιβάζεις και μη συμβιβάζεσαι! Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ δε θα το κάνει κανείς. Θα δεις πως έτσι θα είσαι καλά πρώτα με εσένα, έπειτα μ’ αυτούς που αξίζουν να αντικρίζουν την καλή σου την πλευρά και βέβαια δε θα υπάρχει χώρος για κατάλοιπα στην ψυχή σου.




Μαρίας Σουργιά

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Ό,τι αξίζει δεν πονά, δεν πληγώνει…!!!!

Ό,τι αξίζει δεν πονά, δεν πληγώνει, δεν μαχαιρώνει ελπίδες και όνειρα, δεν αιμορραγεί πίσω από κλειστά παράθυρα και δεν θυσιάζει καμιά στιγμή σου στον καιάδα του ψέματος…

Ό,τι αξίζει δεν απαιτεί, δεν επαιτεί, δεν αμφιβάλει, δεν εξουσιάζει, δεν αναζητά το δίκιο, το σωστό και δεν σε αφήνει να τριγυρνάς στα μονοπάτια της μοναξιάς…

Ό,τι αξίζει δεν προσφέρει ψευδαισθήσεις, δεν αναβάλλει, δεν υπερβάλλει, δεν χαμηλώνει το βλέμμα και δεν σε περιορίζει σε μια ζωή στείρα γεμάτη σκούρες αποχρώσεις…

Ό,τι αξίζει δεν σε κάνει να αισθάνεσαι λίγος, μικρός και να περιπλανιέσαι στα σκοτάδια του μυαλού σου ψάχνοντας για απαντήσεις…

Ό,τι αξίζει δεν σε απομακρύνει από τον εαυτό σου, δεν κατακρεουργεί τη χαρά σου, δεν ματώνει τα δάκρυα σου, δεν φοβάται να τολμήσει, να γευτεί, να ζήσει…

Ό,τι αξίζει δεν θαμπώνει το βλέμμα αλλά σε οδηγεί αβίαστα μέσα από ένα “γεμάτο” παρόν σε ένα πολύχρωμο μέλλον…




Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Φύλλο πορείας προς την ευτυχία…!!!!

1. Πορεύσου ήρεμα μέσα στον θόρυβο και τη βιασύνη και θυμήσου ότι μπορείς να βρεις την ειρήνη στη σιωπή.

2. Όσο μπορείς, προσπάθησε να διατηρείς καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο.

3. Λέγε την αλήθεια σου ήρεμα και καθαρά και άκου τους άλλους, ακόμα κι αν είναι επιτροχάδην ή πληκτικά· έχουν κι εκείνοι τη δική τους αλήθεια.

4. Απόφευγε τα θορυβώδη και επιθετικά άτομα, γιατί είναι κακά για το πνεύμα.

5. Άμα συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, θα καταλήξεις ματαιόδοξος ή πικραμένος, γιατί πάντα θα υπάρχουν καλύτεροι ή χειρότεροι από σένα.

6. Απόλαυσε τις επιτυχίες σου… το ίδιο και τα σχέδιά σου.

7. Διατήρησε το ενδιαφέρον σου στη δική σου καριέρα, όσο ταπεινή κι αν είναι, αφού είναι το μόνο αληθινό πράγμα που κατέχεις.

8. Να είσαι επιφυλακτικός στις συμφωνίες, γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος εγωισμό.

9. Αλλά να μην επιτρέψεις αυτό να σε τυφλώσει σε σημείο που να μη βλέπεις ότι η αρετή υπάρχει· πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για ευγενή ιδανικά και παντού η ζωή είναι γεμάτη ηρωισμό.

10. Να είσαι ο εαυτός σου και ιδίως να μην υποκρίνεσαι αγάπη· να μην είσαι κυνικός στον έρωτα γατί, παρ’ όλη την ξεραΐλα και την απομάγευση, είναι τόσο αειθαλής όσο και η χλόη.

11. Συγκέντρωνε με ηρεμία τις συμβουλές των χρόνων, απαρνούμενος με χάρη της παρορμήσεις της νεότητας.

12. Τρέφε το πνευματικό σου σθένος για να σε προστατεύει από τις αντιξοότητες. Μην τρομοκρατείσαι με τη φαντασία σου· πολλοί φόβοι γεννιούνται από την κούραση και τη μοναξιά.

13. Πέρα από μια υγιή πειθαρχία, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου· είσαι ένα πλάσμα του Σύμπαντος, όχι λιγότερο απ’ ό,τι τα δέντρα και τα αστέρια· έχεις δικαίωμα στην ύπαρξη.

14. Είτε σου είναι ξεκάθαρο είτε όχι, μην αμφιβάλλεις ότι το Σύμπαν βαδίζει όπως πρέπει.

15. Γι’ αυτό πρέπει να τελείς εν ειρήνη με τον Θεό· δεν έχει σημασία ποια είναι η ιδέα σου για Εκείνον και ποιες είναι οι δουλειές σου και οι φιλοδοξίες σου. Στη θορυβώδη σύγχυση της ζωής, διατήρησε την ειρήνη με το πνεύμα σου.

16. Γιατί, παρ’ όλη την υποκρισία, τη σκληρή δουλειά και τα χαμένα όνειρα, ο κόσμος παραμένει ακόμα ένα όμορφο μέρος. Να είσαι χαρούμενος, να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένος.




Τι κάνουν καθημερινά όσοι έχουν αυτοπεποίθηση…!!!!

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση ξέρουν την αξία τους και τι θέλουν από τη ζωή τους. Είναι κύριοι του εαυτού τους και δεν αφήνουν τις ανασφάλειες να τους κυριεύσουν, αντιθέτως, τις ξεπερνούν.

Αν έχεις αυτοπεποίθηση, σίγουρα μπορείς να διαχειριστείς λογικά, οποιοδήποτε πρόβλημα και αν βρεθεί μπροστά σου.

3 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση:

Μιλούν πάντα με σιγουριά.
Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση δεν κομπιάζουν και δεν λένε φράσεις όπως «πιστεύω», «νομίζω» κτλ. Αντίθετα, ο λόγος τους αποπνέει σταθερότητα και σιγουριά.

Δίνουν έμφαση σε κάθε μικρή τους νίκη.
Αντί να επικεντρώνονται μόνο στους μακροπρόθεσμους στόχους τους, οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση βρίσκουν μικρές επιτυχίες και νίκες στην καθημερινότητά τους και τις πανηγυρίζουν!

Οι μικρές επιτυχίες φτιάχνουν νέους υποδοχέις ανδρογόνων στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιβράβευση και το κίνητρο. Η αύξηση αυτή αυξάνει την επιρροή της τεστοστερόνης που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αυτοπεποίθησης και τον ενθουσιασμό για μελλοντικούς στόχους.

Δεν ψαρεύουν προσοχή.
Οι άνθρωποι με πραγματικά υψηλή αυτοπεποίθηση γνωρίζουν πως το να είσαι ο εαυτός σου, σού δίνει πολύ περισσότερη ικανοποίηση από το να ψάχνεις επιβεβαίωση από άλλους. Δεν ψαρεύουν αποδοχή ή επιδοκιμασία, αντίθετα αντλούν την αυτοεκτίμησή τους από μέσα τους.




Έισαι τέλειος….!!!!

Είσαι τέλειος Αν:

Μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου…

Αν μάθείς να συγχωρείς…..

Αν μάθεις να δίνεις εκεί που πρέπει…

Αν μπορείς να ξυπνάς κάθε μέρα και να βελτίωνεις τον ευατό σου…

Αν δεν κάνεις διακρίσεις στα λάθη των άλλων απο τα δικά Σου…

Άν σκορπάς ελπίδα….

Αν κάνεις αυτοκριτική…..

Αν τρέφεσε σωστά….

Αν έχεις όνειρα…..

Αν κάνεις πράξη τα όνειρα σου…..

Αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο….

Αν προσέχεις την ψυχή σου…

Αν προσέχεις το σώμα σου….

Αν δεν λές ψέματα στον ευατό σου και τους άλλους…..

Είσαι τέλειος αν μάθεις ότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται….




Η ψυχή τρέφεται με απλότητα, συγχώρεση κι αγάπη…!!!!

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς πρέπει να είναι, τι πρέπει να κάνουν για να γεμίσουν από αγάπη. Η απάντηση βρίσκεται μόνο σε μια λέξη: τίποτα. Η σωστή διαδικασία είναι να ξεχάσεις ό,τι νομίζεις οτι πρέπει να είσαι, και να επιτρέψεις στην αληθινή σου φύση να ανέβει με ηρεμία στην επιφάνεια.

Η αλήθεια είναι οτι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε σένα και τον Θεό. Όπως ακριβώς και σε μια λίμνη, μετά από την ανατάραξη του λασπώδους βυθού της, τα νερά γίνονται πάλι διάφανα.

Δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται να κάνεις. Μόνο να είσαι. Για να θρέψεις την ψυχή σου πρέπει να αφεθείς, να εμπιστευτείς την ύπαρξή σου. Όταν όμως αναφέρομαι στην τροφή της ψυχής, οι άνθρωποι ρωτούν: ‘πώς γίνεται αυτό; Με διαλογισμό; Με τον χορό, με την προσφορά στους άλλους ανθρώπους;’.

Η απάντηση είναι ναι, αν όλα αυτά τρέφουν το πνεύμα σας και σας επιτρέπουν να ξεπεράσετε την αγωνία σας για την εξωτερική σας εικόνα. Όμως, η πραγματική ευτυχία έρχεται μόνο όταν η καρδιά μας είναι ανοιχτή. Όπως ισχύει και το ανάποδο: Η μεγαλύτερη δυστυχία προέρχεται από τη συνεχή κι ατέρμονη επιθυμία.

Και η πιο πραγματική αίσθηση ειρήνης πηγάζει μόνο μέσα από την ύπαρξή μας.

Το πιο σοβαρό εμπόδιο για την καλλιέργεια της ψυχής έιναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Επειδή δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, μένουμε αγκιστρωμένοι και εγκλωβισμένοι στην παγίδα της άνεσης και της ευκολίας.

Εξαλείφουμε όσο περισσότερο πόνο μπορούμε από τη ζωή μας, και καταλήγουμε στριμωγμένοι σε μια γωνιά που την ονομάζουμε: ασφάλεια. Η αλήθεια είναι οτι η ''ασφάλεια'' είναι το λιγότερο ασφαλές πνευματικό μονοπάτι που μπορεί κανείς να ακολουθήσει στην πορεία της αυτοπραγμάτωσης.

Οδηγεί αποδεδειγμένα στην πνευματική νάρκωση και στο θάνατο. Συνήθως είμαστε απροετοίμαστοι όταν έρχεται η ώρα του θανάτου μας. Έχουμε αφήσει τον εαυτό μας να ζήσει πολύ λίγο…

Προκειμένου να προσφέρουμε στον εαυτό μας ό,τι αυτός χρειάζεται, πρέπει να είμαστε σε θέση να τον φροντίζουμε. Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε αγάπη παρά μόνο αν είμαστε έτοιμοι να την αποδεχτούμε.

Και η ικανότητά μας να δεχτούμε την αγάπη στηρίζεται στην ικανότητά μας να αισθανθούμε, αφού μόνο μέσα από τα συναισθήματά μας μπορούμε να δεχτούμε την στήριξη των άλλων, κι έτσι να την προσφέρουμε κι εμείς στους άλλους.

Το μυαλό μας κάνει όπως ακριβώς ένα χάμστερ στον τροχό: τρέχει όλο και γρηγορότερα, χωρίς στην πραγματικότητα να καταλήγει πουθενά.

Μόλις κανείς συνειδητοποιήσει οτι το μυαλό του στέλνει κάθε τόσο αναμενόμενα και συνήθη μηνύματα που δεν χρειάζεται να τα παίρνει και τόσο στα σοβαρά, τότε μόνο είναι ελεύθερος να επιστρέψει στον τρόπο λειτουργίας της ψυχής.

Στα εργαστήρια αυτογνωσίας συχνά κάνω την εξής ερώτηση: ''Αν η σημερινή μέρα ήταν η τελευταία σας μέρα πάνω στη γη, πώς θα επιλέγατε να την περάσετε;''. Στη συντριπτική πλειοψηφία η απάντηση είναι : ''έκανα ό,τι μπορούσα για να αγαπήσω τους άλλους και να προσφέρω κάτι στον κόσμο με την φροντίδα και τη συμπόνια μου''.

Παρ’ όλα αυτά όμως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από μας δεν αντιμετωπίζουμε έτσι την καθημερινή μας ζωή.

Πιστεύουμε λανθασμένα ότι με το να κάνουμε χρήματα, ή να αποκτήσουμε ένα ακριβό αυτοκίνητο θα μας κάνει ευτυχισμένους. Έτσι, αντί να ζούμε στο παρόν, σκεφτόμαστε συνεχώς την επόμενη στιγμή.

Αν τελικά επιλέξουμε να θρέψουμε την ψυχή μας, αυτό θα σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε ποιος είναι προορισμός μας: να συγχωρούμε και να αγαπάμε. 

Αν και φαίνεται απλό, σίγουρα δεν είναι εύκολο. Μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι το παρόν είναι ο μόνος χρόνος που υπάρχει, και μέχρι να συγκινηθούμε με την ακινησία της στιγμής, η απλότητα θα μοιάζει μια δύσκολη ιδέα.

Όταν μάθουμε να κάνουμε επιλογές που θρέφουν την ύπαρξή μας, τότε θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι η ουσία της ζωής μας είναι η αγάπη, και η συγχώρεση είναι το κλειδί της ευτυχίας μας.




Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Το δώρο του να ζεις στο παρόν…!!!!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καταλήγει να ζει κανείς λίγο ή πολύ αποσυνδεδεμένος απ’ το παρόν : οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια , η ανάγκη για προγραμματισμό, ψυχολογικές καταστάσεις όπως το τραύμα κι η μετατραυματική διαταραχή (PTSD), η κατάθλιψη, το άγχος κ.α.

“Αν νιώθεις θλιμμένος, ζεις στο παρελθόν. Αν είσαι ανήσυχος, ζεις στο μέλλον. Αν είσαι γαλήνιος, ζεις στο παρόν.”

Όταν ταξιδεύω στο παρελθόν ή στο μέλλον -όταν αποκόβομαι απ’ το παρόν- τότε βάζω εμπόδια στην επαφή μου με τους άλλους και με αυτό που συμβαίνει τώρα. Είναι μια μορφή αποφυγής της παρούσας εμπειρίας. Σαν αποτέλεσμα:

· Γίνομαι λιγότερο λειτουργικός σ’ αυτό που έχω μπροστά μου να διαχειριστώ, καθώς επενδύω την ενέργειά μου κάπου αλλού.

· Βιώνω μια εσωτερική ένταση στο σώμα μου

· Απομονώνομαι απ’ τους άλλους, καθώς δεν φέρνω τον πραγματικό μου εαυτό στο προσκήνιο αλλά παραμένω πίσω στο φόντο.

· Στερώ από τον εαυτό μου τη δυνατότητα να αναγνωρίσω και να καλύψω αποτελεσματικά τις ανάγκες μου: δεν βιώνω ικανοποίηση

· Ζω στο μυαλό μου, αποκομμένος απ’ το σώμα, τις αισθήσεις και την πραγματικότητα γύρω μου.

· Στερώ από τον εαυτό μου τη δυνατότητα να μάθω και να εξελιχθώ μέσα από τις εμπειρίες μου.

Το παρελθόν δεν είναι πια μαζί μας και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα: το μόνο που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι το παρόν. Και είναι δική μας η επιλογή να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε αυτή την πραγματικότητα ή όχι.




Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη…!!!!

Η έλλειψη ύπνου, που ήδη θεωρείται επιδημία για τη δημόσια υγεία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σφάλματα και απώλειες στη μνήμη.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Psychological Science", διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έχουν στερηθεί τον ύπνο μιας νύχτας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μπερδέψουν τις λεπτομέρειες σε μία προσομείωση διάρρηξης που παρουσιάστηκαν σε μια σειρά από εικόνες.

Η παραμορφωμένη μνήμη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε τομείς όπως η ποινική δικαιοσύνη, όπου η εσφαλμένη ταυτοποίηση αυτοπτών μαρτύρων πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία των λανθασμένων καταδίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ορίζουν τον ανεπαρκή ύπνο ως επιδημία και αναφέρουν ότι συνδέεται με συγκρούσεις οχημάτων, βιομηχανικές καταστροφές και χρόνιες ασθένειες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα στο MSU και στο UC Irvine να μετρήσουν την επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στην μνήμη. 

Τα αποτελέσματα: Οι συμμετέχοντες που είχαν μείνει άυπνοι για 24 ώρες - ακόμη και εκείνοι που κοιμήθηκαν πέντε ή λιγότερες ώρες - είχαν περισσότερες πιθανότητες να συγχέουν λεπτομέρειες των γεγονότων, από τους συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν ξεκουραστεί καλά.




Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Αυτό που είσαι πραγματικά δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να το συλλάβει ο νους σου, όση φαντασία και αν έχεις…!!!!

Σταμάτα να βλέπεις τον εαυτό σου σαν ένα πακέτο σκέψεων, πεποιθήσεων, αναμνήσεων, εικόνων, συναισθημάτων ή παραπόνων. Αυτό που είσαι πραγματικά δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να το συλλάβει ο νους σου, όση φαντασία και αν έχεις.

Όταν περπατάς παρατήρησε ότι περπατάς. Όταν κάθεσαι παρατήρησε ότι κάθεσαι. Όταν κλαις παρατήρησε ότι κλαις. Όταν χαίρεσαι παρατήρησε ότι χαίρεσαι. Όταν φωνάζεις παρατήρησε ότι φωνάζεις. Όταν φοβάσαι παρατήρησε ότι φοβάσαι. Όταν σκέφτεσαι παρατήρησε ότι σκέφτεσαι.

Ό,τι κάνεις, απλά παρατήρησέ το. Μην κρατάς τίποτα και μην κάνεις τίποτα δικό σου.Τώρα που διαβάζεις παρατήρησε ότι διαβάζεις. Τώρα που βλέπεις παρατήρησε ότι βλέπεις. Τώρα που αναπνέεις παρατήρησε ότι αναπνέεις

Αφαίρεσε την προσοχή σου απ' το περιεχόμενο της αντίληψης και στρεψ” τη προς τη γνώση της εμπειρίας. Όταν γνωρίζεις ότι βιώνεις κάτι, κοιτάς τον εαυτό σου κατάματα. Συνδέεσαι με το Είναι, την επίγνωση που γνωρίζει τον εαυτό της μέσα από τις εμπειρίες. Αυτό που είσαι

Η επίγνωση δεν περπατάει. Το σώμα περπατάει. Η επίγνωση δεν κάθεται. Το σώμα κάθεται. Η επίγνωση δεν κλαίει. Το σώμα κλαίει. Η επίγνωση δεν χαίρεται. Το σώμα χαίρεται. Η επίγνωση δεν φωνάζει. Το σώμα φωνάζει. Η επίγνωση δεν φοβάται. Το σώμα φοβάται. Η επίγνωση δεν σκέφτεται. Ο νους σκέφτεται

Η επίγνωση είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα σου τα «κάνω», τα «αισθάνομαι», τα «σκέφτομαι», τα «νιώθω». Είναι πάντα παρούσα. Είναι η γνώση της ζωής

Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε όλη μας τη ζωή είναι η γνώση των εμπειριών μας. Για το περιεχόμενό τους ποτέ κανένας δεν είναι σίγουρος. Αυτό που σκέφτεσαι είναι σωστό ή λάθος; Αυτό που βλέπεις είναι αυτό που νομίζεις ή είναι κάτι άλλο; Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου εξηγείται μ” αυτόν τον τρόπο ή με άλλον; Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος

Είσαι όμως σίγουρος ότι σκέφτεσαι. Είσαι σίγουρος ότι βλέπεις. Και είσαι σίγουρος ότι παρατηρείς τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου. Το μόνο με το οποίο έρχεσαι σε επαφή είναι η γνώση των εμπειριών. 

Όλα τα άλλα αποτελούν παροδικά φαινόμενα. Μορφές, αντικείμενα, άνθρωποι, αισθήσεις, σκέψεις και συναισθήματα… Όλα έρχονται και φεύγουν.

Το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του είναι να πιστέψει ότι είναι ένα πακέτο σκέψεων και συναισθημάτων. Αλλά ακόμα και αυτή η φράση δεν εκφράζει την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει «κακό», δεν υπάρχει «εαυτός» και δεν υπάρχει «πίστη». 

Απλά, όταν απουσιάζει η επίγνωση για την ύπαρξη των σκέψεων και των συναισθημάτων, συμβαίνει αυτό το «κακό», που κάνει κάποιος «εαυτός», επειδή «πιστεύει» ότι είναι ένα πακέτο σκέψεων και συναισθημάτων. 

Όλα αυτά συμβαίνουν εν απουσία της επίγνωσης, δηλαδή ανεπίγνωστα, δηλαδή ασυνείδητα. Δεν τα κάνει κανείς και γι” αυτό δεν φταίει κανείς.

Όλα μας τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις είναι σκέψεις. Και οι σκέψεις είναι λέξεις. Οι λέξεις γράμματα. Τα γράμματα σύμβολα. Είμαστε ένα πακέτο από σύμβολα; 

Μήπως ο κόσμος όλος είναι ένα πακέτο από σύμβολα; Τα σύμφωνα και τα φωνήεντα… Αυτά θα μας πουν ποιοι ή τι είμαστε; Αυτά θα μας πουν πώς είναι ο κόσμος και τι είναι η ζωή;

Ανεπίγνωστα θυσιάσαμε το βίωμα για τις λέξεις και την ελευθερία για μια ταυτότητα.

Δεν είμαστε τίποτα. Γνωρίζουμε.




Αυτό που σε βασανίζει δεν είναι το γεγονός αλλά η ερμηνεία που του δίνεις…!!!!

Ο περίφημος Στωικός φιλόσοφος Επίκτητος, περίπου 2000 χρόνια πριν είπε το εξής σημαντικό:

Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν. Με λίγα λόγια πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας σε σχέση με γεγονότα και αλληλοεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους ερμηνεύονται με βάση εμπειρίες του παρελθόντος, υποθέσεις και κρίσεις.

Αυτό που σε βασανίζει δεν είναι το γεγονός αλλά η ερμηνεία που του δίνεις. Η σκέψη βασικά που βασίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες. Παρατηρώντας αυτήν την σκέψη και ξεχωρίζοντας το γεγονός με την ερμηνεία μπορείς να απελευθερωθείς από αυτήν γρήγορα και να δράσεις αναλόγως με την βούλησή σου προς την ευτυχία σου.

Ο κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστή σκέψη και ερμηνεία σε γεγονότα και πολλές φορές αυτά γίνονται συλλογική συνείδηση ανεξαρτήτως με την αλήθεια.

Αποστασιοποιόμενος από την σκέψη και όντως παρατηρητής αυτής της πραγματικότητας σε βοηθάει να είσαι ελεύθερος ανεξάρτητα από τα γεγονότα γύρω σου.




Η δύναμη του παρατηρητή και η τέχνη της παρατήρησης…!!!!

« Όταν βιώνουμε την επίγνωση για πρώτη φορά και αρχίζουμε πραγματικά να παρατηρούμε το σώμα , ή να παρατηρούμε τις εντυπώσεις μέσα στον νου, ή να παρατηρούμε τις αντιδράσεις με έναν αποσπασμένο τρόπο, ξαφνικά αισθανόμαστε ότι υπάρχει αποταύτιση από το πρόγραμμα του νου μας ή από οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. 

Μπορούμε να δούμε την κατάσταση ή το νοητικό πρόγραμμα ξεκάθαρα , μπορούμε να αρχίσουμε να βρίσκουμε λύσεις στο πρόγραμμα ή στην κατάσταση πιο εύκολα. 

Και εκείνος ο παλιός πόνος, εκείνο το παλιό δυσάρεστο συναίσθημα,εκείνο το παλιό άγχος ή η παλιά ενοχή , οτιδήποτε ήταν προσκολλημένο στο συγκεκριμένο μας πρόβλημα , δεν υπάρχει πια. Μόνο μια ανάμνησή του υπάρχει . Αυτό είναι το μεγάλο δώρο που φέρνει η επίγνωση ».Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι .

Γίνομαι ο Παρατηρητής σημαίνει ξυπνάω από το όνειρο.

Στην φιλοσοφία ονομάζεται  ''αυτοστοχασμός ''.

Στην ψυχοσύνθεση λέγεται  ''αποταυτοποίηση''.

Ο Γκουρτζίεφ την ονόμαζε  ''αυτοπαρατήρηση''.

Οι γιόγκις ''παρατήρηση ή επίγνωση''.

Στο Ζεν  ''επιμελής στοχασμός''.

Στην θεραπεία hakomi δίνεται έμφαση στην προσοχή .

Για να γίνει η παρατήρηση, ένα εσωτερικό κομμάτι – μέρος της ύπαρξη μας γίνεται ανεξάρτητο , για να αποκτήσει έτσι την δυνατότητα να παρατηρεί τόσο τα εσωτερικά , όσο και τα εξωτερικά βιώματα , χωρίς να προσκολλάτε ή να συγχωνεύετε με αυτά , άρα και να αναλώνετε από αυτά τα βιώματα. 

Αυτό το ανεξάρτητο μέρος της ύπαρξή μας , ''ο Παρατηρητής – Εαυτός'' κοιτάζει τα γεγονότα της ζωής χωρίς να τα αξιολογεί , χωρίς να τα επικρίνει , δεν έχει προτιμήσεις .

Στην πράξη της παρατήρησης υπάρχει ο παρατηρητής, το αντικείμενο παρατήρησης και μια απόσταση ανάμεσά τους.

Έτσι όταν ο παρατηρητής Εαυτός παρατηρεί μια δράση ή αντίδραση, αυτόματα τίθεται μια απόσταση ανάμεσα στον Εαυτό Παρατηρητή και στην δράση ή αντίδραση. Αυτή η απόσταση – χώρος δεν επιτρέπει την ταύτιση ή την προσκόλληση του Παρατηρητή – Εαυτού με αυτό που παρατηρεί .

Διαφορετικά οι αυτοματοποιημένες αντιδράσεις χρωματίζουν και δίνουν την δική τους μορφή στον κόσμο και στην Ζωή .

Η παρατήρηση ανοίγει τα ψυχολογικά μας παράθυρα να μπει το φως και ο αέρας των διευρυμένων και πολλαπλών προοπτικών ξεφεύγοντας από την στενή περιχαρακωμένη σειρά πεποιθήσεων και αντιλήψεων .

Αν το Εγώ – Παρατηρητής μπορεί να παρατηρεί π.χ. την θλίψη και την εμπειρία της , αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο η θλίψη . Οτιδήποτε μπορώ να παρατηρώ μπορώ και να το ξεπεράσω .

Παρατηρώντας τις αντιδράσεις μου γίνομαι πιο ελεύθερος επειδή δεν ταυτίζομαι με αυτές .

Με το να ταυτίζομαι με μια σκέψη ή συναίσθημα περιορίζω τον εαυτό μου να ζει μέσα σε μια υπνωτική κατάσταση. 

Αν ταυτιστείς με αισθήματα ταπείνωσης τότε ζεις στα όρια της εμπειρίας που χαρακτηρίζει την ταπείνωση . Αν βγω από αυτή την υπνωτική κατάσταση μετακινώντας την αντίληψή μου στο πεδίο της παρατήρησης θα διαπιστώσω κι άλλες επιλογές.

Παρατηρώντας κατανοώ ότι υπάρχω έξω από τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου γιαυτό επηρεάζομαι λιγότερο από αυτά.

Υπάρχει το παρατηρητικό Εγώ υπάρχουν όμως και μικρά εγώ του τύπου : εγώ αισθάνομαι καλά, εγώ αγαπώ τον εαυτό μου κ.λ.π.

Αυτά τα μικρά εγώ εναλλάσσονται άρα δεν μπορεί να είναι η βαθύτερη πραγματική μου φύση ή ο ανώτερος Εαυτός ο οποίος είναι σταθερός και αναλλοίωτος και πάντα εκεί . Είναι η ταύτιση του ανώτερου Εαυτού με τα μικρά εγώ που εναλλάσσονται και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια .

Εγώ : Συναισθήματα και εμπειρίες σχετίζονται άμεσα με ένα αντίστοιχο σχήμα συμπεριφοράς . Ο εγκέφαλος σαν ένα P / C διατηρεί ένα σύνολο εμπειριών που αναγνωρίζονται σαν καταστάσεις του Εγώ .

Το εγώ είναι ένας εαυτός σκέψεων, εικόνων, φαντασίες, ταυτίσεις , μνήμες, κίνητρα, ιδέες και πληροφορίες. Επίσης, είναι υποβολές , εντολές , προστάγματα , απαγορεύσεις που αφομοιώθηκαν από τους γονείς και όχι μόνο. 

Στη πορεία ανάπτυξης του το εγώ απωθεί στο ασυνείδητο οποιαδήποτε απειλή που θα έφερνε σε δύσκολη θέση το άτομο . Αυτές οι απωθημένες σκέψεις λέγονται σκιά .

Υπάρχει αυτό που λέμε η καλή βιτρίνα ; ; ή κοινωνικό πρόσωπο ( persona ) . Για να διευκολύνουμε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις π.χ επαγγελματική , συζυγική , γονική κλπ . Φοράμε την κατάλληλη προσωπικότητα. 

Μια persona πιο συγκεκριμένη από τις άλλες εκμεταλλεύεται και κυβερνά την επίγνωση με συνέπεια οι άλλες persona να γίνονται σκιά. Έτσι έχουμε persona + σκιά = Εγώ. 

Όλες αυτές οι εμπειρίες καταγράφονται στη μνήμη και είναι όσα γνώρισε το άτομο στη παιδική ηλικία , ότι διδάχτηκε από τους γονείς , τις αντιλήψεις των γεγονότων καθώς και την παραμόρφωση που υφίσταται οι αναμνήσεις. 

Οι καταγραφές μπορούν να ξαναπαιχτούν. Το κάθε γεγονός μπορεί να έρθει στη μνήμη ακόμα και να ξαναβιωθεί. Το κάθε άτομο έχει 3 εγωικές καταστάσεις που αποτελούν χωριστές και διακεκριμένες πηγές συμπεριφοράς , τη γονική , την ενήλικη και την παιδική. Οι καταστάσεις αυτές είναι πραγματικές. 

Ο γονιός , ο ενήλικας και το παιδί εκπροσωπούν πραγματικούς ανθρώπους που υπάρχουν ή που υπήρξαν κάποτε .

Οι 3 καταστάσεις του Εγώ :

Γονική : περιλαμβάνει τις στάσεις και τη συμπεριφορά που έχουμε πάρει από εξωτερικές πηγές, κυρίως από τους γονείς . Εξωτερικά εκφράζεται συχνά προς τους άλλους με μια στάση προκατάληψης , κριτικής ή προστασίας. Εσωτερικά γίνεται αισθητή σαν μια σειρά από παλιά γονικά μηνύματα που συνεχίζουν να επηρεάζουν το εσωτερικό μας παιδί. 

Όταν ενεργείται , σκέφτεστε και αισθάνεστε όπως βλέπατε να κάνουν οι γονείς σας βρίσκεστε στη γονική κατάσταση του Εγώ .

Ενήλικη : δεν έχει σχέση με την ηλικία του Εγώ . Είναι προσανατολισμένη στην καθημερινή πραγματικότητα και την αντικειμενική συλλογή πληροφοριών . Είναι οργανωμένη , προσαρμοστική,έξυπνη και λειτουργεί δοκιμάζοντας την πραγματικότητα, σκεπτόμενη και αξιολογώντας τις πιθανότητες λογικά.

Όταν χειρίζεστε την καθημερινότητα , συλλέγετε δεδομένα και αξιολογείτε αντικειμενικά τότε βρίσκεστε στην ενήλικη κατάσταση του Εγώ .

Παιδική : Περιλαμβάνει τις παρορμήσεις που διαθέτει φυσιολογικά ένα παιδί , τις καταγραφές από τα πρώιμα βιώματά του , τις αντιδράσεις του και τις ; θέσεις; του που έπαιρνε πάνω στον εαυτό του και τους άλλους. 

Εκφράζεται σαν μια παλιά συμπεριφορά από την παιδική ηλικία . Όταν ενεργείτε και αισθάνεστε όπως κάνατε σαν παιδί τότε βρίσκεστε στην παιδική κατάσταση του Εγώ .

Οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται , να μυρίζουν , να αγγίζουν , να μιλάνε , να ακούνε , να κοιτάνε και να ενεργούν από την κάθε κατάσταση του Εγώ . Η κάθε μία έχει το δικό της πρόγραμμα . 

Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν περισσότερο με μία κατάσταση του Εγώ π.χ με τη γονική κατάσταση βλέπουν τον κόσμο όπως παρατήρησαν τους γονείς τους να τον βλέπουν δηλ . βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια των γονιών τους . 

Η ικανότητα να αισθάνονται τον κόσμο μόνοι τους έχει μειωθεί ή παραμορφωθεί . Κάποιοι άλλοι είναι παιδιά και πολλοί λίγοι φέρονται και ζουν σαν ενήλικες .

Τώρα κάντε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας : Ποιος παρατηρεί το νοητικοσυναισθηματικό γίγνεσθαι; Εγώ παρατηρώ .

Ποιο ερχόταν πρώτο , το Εγώ που παρατηρεί ή οι σκέψεις και τα συναισθήματα; Θα συνειδητοποιήσουμε ότι το Παρατηρηρητικό Εγώ ήταν εκεί πριν , κατά την διάρκεια , και μετά την συναισθηματική εμπειρία .

Το Εγώ ή Ανώτερος Εαυτός είναι πάντα εκεί και βλέπει όλα τα παροδικά εγώ ή υποπροσωπικότητες . Όταν κατανοηθεί ότι δεν είμαστε οι σκέψεις και τα συναισθήματα αλλά μάλλον μια Παρατηρητική Παρουσία , τότε αναδύεται μια πιο διαυγής εικόνα για τον εαυτό μας , την ζωή μας και τον κόσμο .

Μερικοί ονομάζουν αυτή την Παρουσία Εσωτερικό Εαυτό ή απλά Ύπαρξη .

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της συνήθους συγκέντρωσης ή οραματισμού και διαλογισμού είναι η συνειδητή παρουσία μέσα στον εαυτό μας , αλλά και του εαυτού μας στο περιβάλλον μας. Η παρουσία αυτή είναι μια κατάσταση της συνειδητότητάς μας. 

Είναι το να παρατηρούμε και το έξω και το μέσα . Να είμαστε σε επαγρύπνηση . Όχι απλώς κοιτάζω , αλλά Εγώ κοιτάζω , χωρίς όμως την σκέψη περί του εγώ , αλλά το ίδιο το εγώ γίνεται αντικείμενο παρατήρησης .

Τότε γίνομαι ο Παρατηρητής